Views
3 years ago

İs tan bul ye ni e ği tim yı lı na ha zır - Yeni Asya

İs tan bul ye ni e ği tim yı lı na ha zır - Yeni Asya

216 EYLÜL 2012 PAZAR

216 EYLÜL 2012 PAZAR YL HÝ KAÂYETYeryüzünde­sizi­geçmiþ­milletlerin­yerinegetiren,­ihsan­ettiði­nimetlerde­sizi­imtihanetmek­için­size­birbirinizden­yüksekdereceler­veren­de­O'dur.HADÝSÝnsanoðlu­Secde­Sûresini­okuyup­secde­edince­þeytan­aðlayarakyanýndan­uzaklaþýr­ve­þöyle­der:­“Vay­halime!­Ýnsanoðluna­secdeetmesi­emrolundu.­O­da­secde­edip­Cenneti­hak­etti.­Bana­da­secdeetmem­emrolundu.­Ben­ise­emre­karþý­gelip­Cehennemi­hak­ettim.En'âm Sû re si: 165 /  ye t-i Ke ri me Me â liCâ mi ü’s-Sa ðîr, No: 439 / Ha di s-i Þe rif Me â liÝslâm kahramanýAdnan Menderes‘‘Ben çok hasta olduðum ve siyasetlealâkasýz bulunduðum halde, AdnanMenderes gibi bir Ýslâm kahramanýile bir sohbet etmek isterdim. Hâl vevaziyetim görüþmeye müsaadeetmediði için, o surî konuþmakyerine, bu mektup benim bedelimekonuþsun diye yazdým.[Ri sâ le-i Nur’un va ta na, mil le te ve Ýs lâ mi ye tebü yük hiz me ti ni ka bul ve tak dir e den Baþ ve kilAd nan Men de res’e Üs ta dýn yaz dý ðý bir mek tup.]Bis­mi­hî­süb­hâ­ne­hû­Ben­çok­has­ta­ol­du­ðum­ve­si­ya­set­le­a­lâ­ka­sýz­bu­lun­du­ðum­hal­de,­Ad­nanMen­de­res­gi­bi­bir­Ýs­lâm­kah­ra­ma­ný­i­lebir­soh­bet­et­mek­is­ter­dim.­Hâl­ve­va­zi­ye­tim­gö­rüþ­me­ye­mü­sa­a­de­et­me­di­ði­i­çin,­o­su­rîko­nuþ­mak­ye­ri­ne,­bu­mek­tup­be­nim­be­de­li­meko­nuþ­sun­di­ye­yaz­dým.­Ga­yet­ký­sa­bir­kaç­e­sa­sý,­Ýs­lâ­mi­ye­tin­bir­kah­ra­ma­ný­o­lan­Ad­nan­Men­de­res­gi­bi­din­dar­la­ra­be­yan­e­di­yo­rum.­Bi­rin­ci­si:­Ýs­lâ­mi­ye­tin­pek­çok­ka­nun-u­e­sa­sî­sin­den­bi­ri­si,­“Ve­lâ­te­zi­rû­vâ­zi­re­tün­viz­ra­uh­râ”(En’âm­Sû­re­si,­6:164)­â­yet-i­ke­rî­me­si­niha­ki­ka­tý­dýr­ki,­“Bi­ri­si­nin­ci­na­ye­tiy­le­baþ­ka­la­rý,­ak­ra­ba­vedost­la­rý­me­sul­o­la­maz.”­Hal­bu­ki,­þim­di­ki­si­ya­set-ihâ­zý­ra­da­par­ti­ci­lik­ta­raf­tar­lý­ðýy­la,­bir­câ­ni­nin­yü­zün­den­pek­çok­mâ­sum­la­rýn­za­ra­rý­na­rý­za­gös­te­ri­li­yor.­Bir­câ­ni­nin­ci­na­ye­ti­yü­zün­den­ta­raf­tar­la­rýve­ya­hut­ak­ra­ba­la­rý­da­hi­þe­nî­gýy­bet­ler­ve­tez­yif­lere­di­lip,­bir­tek­ci­na­yet­yüz­ci­na­ye­te­çev­ril­di­ðin­den,ga­yet­deh­þet­li­bir­kin­ve­a­da­ve­ti­da­mar­la­ra­do­kun­du­rup­kin­ve­ga­ra­za­ve­mu­ka­be­le-i­bil­mi­si­lemec­bur­e­di­li­yor.­Bu­i­se,­ha­yat-ý­iç­ti­ma­i­ye­yi­ta­ma­men­zîr­ü­ze­ber­e­den­bir­ze­hir­dir.­Ve­ha­riç­te­kidüþ­man­la­rýn­par­mak­ka­rýþ­týr­ma­la­rý­na­tam­bir­ze­min­ha­zýr­la­mak­týr.­Ý­ran­ve­Mý­sýr’da­ki­his­se­di­lenha­di­se­ve­buh­ran­lar­bu­e­sas­tan­i­le­ri­gel­di­ði­an­la­þý­lý­yor.­Fa­kat­on­lar­bu­ra­sý­gi­bi­de­ðil;­bi­ze­nis­be­tenpek­ha­fif,­yüz­de­bir­nis­be­tin­de­dir.­Al­lah­et­me­sin,bu­hal­biz­de­ol­sa­pek­deh­þet­li­o­lur.­Bu­teh­li­ke­ye­kar­þý­ça­re-i­ye­gâ­ne:­U­huv­vet-i­Ýs­lâ­mi­ye­yi­ve­e­sas­Ýs­lâ­mi­yet­mil­li­ye­ti­ni­o­kuv­ve­tin­te­melta­þý­ya­pýp,­mâ­sum­la­rý­hi­ma­ye­i­çin,­câ­ni­le­rin­ci­na­yet­le­ri­ni­ken­di­le­ri­ne­mün­ha­sýr­bý­rak­mak­lâ­zým­dýr.­Hem,­em­ni­ye­tin­ve­â­sâ­yi­þin­te­mel­ta­þý­yi­ne­buka­nun-u­e­sâ­sî­den­ge­li­yor.­Me­se­lâ,­bir­ha­ne­de­ve­ya­bir­ge­mi­de­bir­mâ­sumi­le­on­câ­ni­bu­lun­sa,­ha­ki­kî­a­da­let­le­ve­em­ni­yet­veâ­sâ­yiþ­düs­tur-u­e­sa­sî­si­i­le,­o­mâ­su­mu­kur­ta­rýpteh­li­ke­ye­at­ma­mak­i­çin,­ge­mi­ye­ve­ha­ne­ye­i­liþ­me­mek­lâ­zým-tâ­ki­mâ­sum­çý­kýn­ca­ya­ka­dar.­Ýþ­te­bu­ka­nun-u­e­sa­sî-i­Kur’â­nî­hük­mün­ce­â­sâ­yiþ­ve­em­ni­yet-i­da­hi­li­ye­ye­i­liþ­mek,­on­câ­ni­yü­zün­den­dok­san­mâ­su­mu­teh­li­ke­ye­at­mak,­ga­zab-ýÝ­lâ­hî­nin­cel­bi­ne­ve­si­le­o­lur.­Ma­dem­Ce­nâb-ý­Hak,bu­teh­li­ke­li­za­man­da­bir­ký­sým­ha­ki­kî­din­dar­la­rýnba­þa­geç­me­si­ne­yol­aç­mýþ,­Kur’ân-ý­Ha­kî­min­buka­nun-u­e­sa­sî­si­ni­ken­di­le­ri­ne­bir­nok­ta-i­is­ti­nadve­on­la­ra­ga­raz­kâr­lýk­e­den­le­re­kar­þý­si­per­yap­maklâ­zým­gel­di­ði­ni,­za­man­ih­tar­e­di­yor.­De va mý i çin ba ký nýz:E mir dað Lâ hi ka sý, s. 759Bir gün olur, sorular daseni bulur, ecelin gibi…SELÝM GÜNDÜZALPse lim gun du zalp@hot ma il.comu­gün­ne­ya­za­yým­di­ye­dü­þü­-Bnür­ken,­ken­di­ken­di­me­sor­mam­ge­re­ken­so­ru­lar­gel­di­ak­lý­ma­bir­den.So­ru­lar­da­az­de­ðil,­he­le­de­in­san­bir­dü­þün­me­ye­gör­sün…­A­ký­yor,­peþ­pe­þe­ge­li­yor­a­de­ta.­«««Bir­bi­rin­den­u­zak­bun­ca­iþ,­bun­ca­gü­zel­likbir­den­na­sýl­o­lu­yor­ve­na­sýl­ya­ra­tý­lý­yor­di­yedü­þün­me­ye­baþ­la­dým.­Ak­lým­al­mý­yor­bun­caha­ri­ka­þe­yin­bir­a­ra­da­o­lu­þu­nu­ve­ya­pý­lý­þý­ný.Kal­bim­ce­vap­ver­mek­te­ge­cik­me­di.­Al­lah­in­sa­na­cüz’î­bir­i­lim­ver­miþ,bu­son­suz­il­miy­le­in­san­da­o­nunyap­tý­ðý­bun­ca­iþ­le­re­hay­ret­et­sin­di­ye.­Ör­nek­a­rar­san,­çok:Sa­çý­mýz­bil­mi­yor­ki­min­ba­þýn­dabit­ti­ði­ni,­a­ðaç­lar­da­da­ðý­ta­ný­mý­yor­lar.­A­ma­her­i­ki­si­ni­de­bi­len­bi­ri­var.­Yýl­dýz­lar­se­ma­dan,­ba­lýk­larde­niz­den­ha­ber­siz.­A­ma­her­i­ki­si­nin­de­sa­hi­bi­bir.­De­niz­ler­ki­min­i­se,­i­çin­de­ki­ler­de­o­nun.­Gök­yü­züki­min­i­se­yýl­dýz­lar­da­o­nun.«««A­ma­hâ­lâ­ak­lým­al­mý­yor.Kal­bim­ak­lý­ma­de­di­ki:“Sen­kos­ko­ca­de­ni­zi­bir­bar­da­ðadol­dur­ma­ya­ça­lý­þý­yor­sun.­Suç­bar­dak­ta­mý?”Son­suz­o­lan,­sý­nýr­lý­o­la­na­sý­ðar­mýhiç?­Cüz’î­il­min­le,­a­zý­cýk­bil­gin­le­bu­ka­da­rý­ný­bi­le­an­la­dý­ðý­na­þük­ret­se­ne!Kül­lî­bir­il­min,­bil­gi­si­son­suz­bir­â­li­min,­il­miy­le­her­ye­ri­ve­her­þe­yi­ku­þat­tý­ðý­ný­bil,­ye­ter.Re­sim,­res­sam­dan­ha­ber­ve­rir­am­ma,re­sim­res­sam­de­ðil­dir,­an­la­ye­ter...­Sa­nares­mi­res­sam­o­la­rak­yut­tur­ma­ya­ça­lý­þan­la­ra­kar­þý­u­ya­nýk­ol,­ye­ter.­Al­lah­her­þe­yi­ya­ra­tan­dýr­am­ma­ya­rat­týk­la­rý­na­ben­ze­mez.«««Her­za­man­bir­ka­rar­da­o­la­mý­yo­rum.­Ý­ba­de­te,­ö­zel­lik­le­na­maz­la­ra­kar­þý­bir­so­ðuk­luko­lu­yor­i­çim­de­ba­zen.­An­la­mý­yo­rum,­ne­den…Oy­sa­yap­mak­da­is­ti­yo­rum.­Ne­den­se­bui­ki­duy­gu­ça­tý­þý­yor­i­çim­de.­Çö­ze­mi­yo­rumbu­bil­me­ce­yi.Na­maz­ben­li­ði­mi­zi­en­faz­la­ký­ran,­bi­ze­kulol­du­ðu­mu­zu­ha­týr­la­tan,­ders­ve­ren­kud­sî­biri­ba­det.­Ön­ce­kýb­le­ye­dö­nü­yo­ruz.­Nef­si­mi­zinde­ðil,­Ce­nab-ý­Hakk’ýn­di­le­di­ði­is­ti­ka­me­teyö­ne­li­yo­ruz.­Tek­bir­i­le­baþ­lý­yo­ruz:­“En­bü­yük­ve­mut­lak­bü­yük­an­cak­Al­lah’týr”­di­ye.Nef­si­mi­ze­had­di­ni­bil­di­ri­yor­bu­i­fa­de­ler.­Sa­hip­de­ðil,­mâ­lik­de­ðil­sin.­Sen­an­cak­Al­lah’ýnku­lu­sun.­Son­ra­O­nun­is­te­di­ði­va­kit­te­hu­zur­da­el­bað­la­ný­yor.­Ý­ta­a­tin,­sor­gu­suz­su­âl­siz­i­ta­a­tin­an­cak­O­na­ol­ma­sý­ge­rek­ti­ði­nef­seders­ve­ri­li­yor.­Ben­lik­ve­gu­rur,­ye­ri­ni­i­ta­a­te,i­ba­de­te­bý­ra­ký­yor.­Â­sî­ve­ser­keþ­ne­fis,­sözdin­le­me­ye­baþ­lý­yor.­Al­lah’ýn­“Süb­han”­ol­du­-ðu­be­yan­e­di­li­yor.­O­nun­bü­tün­nok­san­sý­fat­lar­dan­mü­nez­zeh­ol­du­ðu­ve­ke­mâl­sý­fat­lar­la­mut­ta­sýf­ol­du­ðu­zik­re­di­li­yor.­Nef­si­mi­zenok­san­la­rý­ve­ku­sur­la­rý­ha­týr­la­tý­lý­yor.­Na­mazhamd­i­le­sür­dü­rü­lü­yor.­Me­dih­ve­se­nâ­nýnan­cak­Al­lah’a­a­it­ol­du­ðu­i­lân­e­di­li­yor.­Bu­a­ra­da­nef­si­miz­yi­ne­pe­ri­þan­o­lup­e­zi­li­yor.­Ar­dýn­dan­tek­bir­ve­rü­kû…­Ben­li­ði­mi­zin­be­libü­kü­lü­yor.­Yi­ne­tek­bir­ve­sec­de…­Ben­li­ði­miz­ye­re­sür­tü­lü­yor.­Bu­an­dan­i­ti­ba­ren,ben­li­ði­miz­e­zil­dik­çe,­kul­lu­ðu­muz­ge­liþ­me­yebaþ­lý­yor.­Gön­lü­müz­de­giz­li­kal­mýþ­duy­gu­lara­çý­lý­yor.­Nef­sin­zin­da­nýn­dan­ve­be­lâ­sýn­dankur­tu­lup­ne­fes­al­ma­ya­baþ­lý­yo­ruz.­E­vet,­na­maz­da­ve­kul­luk­ta­hür­ri­ye­ti­bu­lu­ruz.Gu­rur­dan,­ki­bir­den­kur­tu­lu­ruz.­Ben­lik­ten,­e­na­ni­yet­ten­u­zak­la­þý­rýz.­O­nis­bet­tede­Hakk’aya­kýn­o­lu­ruz.­Nef­sin­e­lin­den­in­san­lý­ðý­mý­zý­ve­i­ma­ný­mý­zý,­Al­lah’a­i­ba­det­le­ve­i­ta­at­le­kur­ta­rý­rýz.«««Ba­zen­ak­lý­ma­ge­li­yor­“Be­nim­i­ba­de­tim­denne­çý­kar,­ne­o­lur­ki?”­di­ye…“Öy­le­de­me,­biz­in­sa­nýz,­Al­lah’ýn­en­gü­zele­se­ri­yiz­ve­þu­kâ­i­nat­a­ða­cý­nýn­en­son­mey­ve­si­yiz.”­di­yor­kal­bim.Ýn­san­na­ma­za­du­rup­sec­de­ye­git­ti­mi,­bü­tün­â­lem­de­o­nun­la­bir­lik­te­sec­de­dir.­Za­tenin­san­sec­de­si­ni­bü­tün­â­lem­le­bir­lik­te­ya­par.Dün­ya­o­na­sec­ca­de­o­lur.­Gü­neþ­o­na­sec­de­nin­yö­nü­nü­gös­te­rir.­Ha­va­da­ki­zer­re­ler,­o­nuno­ku­ma­sý­ný­te­min­e­der.­Ar­týk­bü­tün­bir­â­lem,bü­tün­bir­kâ­i­nat,­in­sa­nýn­þah­sýn­da­i­ba­det­te­o­lur.­O­nun­i­çin­mü­him­dir­na­maz­i­ba­de­ti­miz.Þey­tan­bu­kýy­met­li­ha­zi­ne­yi­al­mak­ve­çal­maki­çin­de­vam­lý­uð­ra­þýr­du­rur,­nef­si­miz­le­be­ra­ber...­E­lin­de­ki­ha­zi­ne­nin­kýy­me­ti­ni­bi­len,­ken­di­ni­bu­i­ba­det­ten­mah­rum­et­mez.­Nef­si­nizor­lar,­na­si­bi­ni­a­rar­ve­­ký­ya­ma­dur­du­ðun­dada­“Kul­lu­ðum­sul­tan­lý­ðým­dýr”­der.­Al­lah­ka­-týn­da­kul­ol­ma­nýn,­bu­dün­ya­da­en­mak­bul­birma­kam­ol­du­ðu­nun­far­ký­na­va­rýr.­Eh,­böy­le­si­ne­kýy­met­li­bir­i­ba­det­te­bu­ka­dar­da­en­gel­ler­o­la­cak­týr­her­hal­de.­­Her­þe­yin­bir­be­de­li­var.­Ne­ka­dar­zah­met,o­ka­dar­rah­met…­«««Ma­kam­ve­mer­te­be­ler­art­týk­ça,­ni­met­lerço­ðal­dýk­ça­þük­rü­mü­zün­de­ar­ta­ca­ðý­ný­zan­ne­der­dim­a­ma­ol­mu­yor­ne­den­se.­An­la­mý­yo­rum,­ne­den…­Bu­te­zat­la­rýn­da­bir­çok­se­be­bi­var­a­maen­ö­nem­li­si­þu­ol­sa­ge­rek.­Ni­met­ve­ser­vet,­ma­kam­ve­mer­te­be­art­týk­ça,­in­san­kulol­du­ðu­nu­ve­bu­dün­ya­da­mi­sa­fir­bu­lun­du­ðu­nu­da­ha­ça­buku­nu­tu­yor.­Dün­ya­ya­dal­dýk­ça,­ken­di­miz­denu­zak­la­þý­yo­ruz.Pa­ra­ya,­a­ra­ba­ya,­eþ­ya­ya,­mo­bil­ya­ya­ba­kaba­ka,­e­li­mi­ze,­yü­zü­mü­ze,­gö­zü­mü­ze­ba­ka­maz­o­lu­yo­ruz.­Kal­bi­mi­ze­gös­ter­me­miz­ge­re­ken­has­sa­si­yet­de­a­za­lý­yor.­O­lur­ol­mazher­þey­le­dol­du­ru­yo­ruz­o­nu.­Ak­lý­mý­za­dadik­kat­et­mi­yo­ruz.­O­nu­da­beþ­pa­ra­et­mezni­ce­þey­le­re­yor­ma­ya­baþ­lý­yo­ruz­ve­son­rayo­ra­yo­ra­yo­ru­lu­yo­ruz.­Gün­ler­ard­ar­da­ge­çip­gi­di­yor­böy­le­ce­veyýl­lar­bir­bi­ri­ni­ko­va­lý­yor.­Biz­ken­di­mi­zi­veso­nu­mu­zu­hiç­dü­þün­me­den­ö­lü­me­doð­rua­kýp­gi­di­yo­ruz.­Es­ki­yen­eþ­ya­la­rý­de­ðiþ­ti­ri­yo­ruz.­Ev­de­ki­yada­iþ­ye­rin­de­ki­faz­la­lýk­la­rý­a­tý­yo­ruz.­A­manef­si­miz­de­ki­çý­kýn­tý­la­rý,­faz­la­lýk­la­rý­tör­pü­le­mek­i­þi­mi­ze­gel­mi­yor.­U­nu­tu­yo­ruz­on­la­rý,ö­nem­siz­ad­de­di­yo­ruz.­Böy­le­de­o­la­bi­lir­zan­ne­di­yo­ruz.­A­ma­ol­mu­yor,­o­la­maz­da­za­ten.Al­lah’ýn­en­bü­yük­mu­ci­ze­si­o­lan­in­san,ken­di­var­lý­ðý­na­bak­maz­sa,­el­bet­te­de­niz­le­ri,ýr­mak­la­rý,­dað­la­rý,­o­va­la­rý­te­mâ­þâ­et­mek­o­nudoð­ru­bir­yo­la­ve­hi­da­ye­te­sevk­et­mez.­Ve­yi­-ne­bir­in­san,­Al­lah’ýn­en­bü­yük­ih­sa­ný­o­lan­in­sa­ni­ye­ti­ne­þük­ret­mez­se,­baþ­ka­ni­met­ler­de­o­nu­þü­kür­ka­pý­sý­na­sevk­e­de­mez,­gö­tü­re­mez.­Ak­lý­mýz,­ik­li­mi­ý­lým­lý,­man­za­ra­sý­gü­zel­bel­de­ler­de­ya­þa­yan­in­san­la­rýn­hep­te­fek­kür­eh­liin­san­lar­o­la­ca­ðý­ný­u­mar.­Ge­lin­gö­rün­ki,­uy­gu­la­ma­da­bu­hiç­de­öy­le­ol­mu­yor­ve­bu­bel­de­ler­de­gaf­let­ve­se­fa­hat­a­lýp­ba­þý­ný­gi­di­yor.Ne­den­se­hep­ni­met­le­re­þük­re­den­ler,­yi­nemah­ru­mi­yet­i­çin­de­ki­ler­le­fa­kir­ler­o­lu­yor.­­«««Ý­çim­de­e­pey­dir­a­ta­ma­dý­ðým­bir­cansý­kýn­tý­sý­var.­Se­be­bi­ne,­o­nu­da­an­la­mýþ­de­ði­lim.Ýn­sa­nýz,­her­gün­bin­bir­hâl­de­yiz,­i­niþ­ler­ve­çý­kýþ­lar­i­çin­de­yiz.­Ba­zen­kal­bi­mi­zin­se­si­ni­duy­ma­mak­i­çin­çe­þit­lio­yun­lar­oy­na­rýz.­Tür­lü­tu­zak­lar­ku­ra­rýz­ken­di­mi­ze.­Týp­ký­an­ne­si­ninað­la­ma­ma­sý­i­çin­ço­cu­ðun­ö­nü­ne­o­yun­cak­la­rý­sý­ra­sý­ra­ser­me­si­gi­bi,­o­nu­o­ya­la­yýp­u­yut­ma­sý­gi­bi…Sa­bah­le­yin­kalk­tý­ðý­mýz­da­gö­re­vi­mi­ze­git­mek­i­çin­a­ce­ley­le­ha­zýr­la­ný­rýz.­Gün­bo­yu­çe­þit­li­be­de­nîve­ru­hî­yor­gun­luk­lar­la­tâ­kat­tendü­þe­riz,­e­ve­ken­di­mi­zi­zor­a­ta­rýz.Bi­raz­din­len­dik­mi,­ca­ný­mýz­yi­nesý­kýl­ma­ya­baþ­lar.­Ger­çek­te­i­se,bu­can­sý­kýn­tý­sý­meþ­gu­li­yet­ler­den­sýy­rý­lan­o­in­sa­ný,­ak­lý­nýnzor­la­ma­sý­dýr.­O­na­dün­ya­da­kia­sýl­ga­ye­le­ri­ni­ve­ul­vî­he­def­le­ri­ni­ha­týr­lat­ma­sý­dýr.­“Bi­raz­daken­din­le­il­gi­len,­a­zý­cýk­da­a­hi­re­ti­ni­dü­þün,­he­sa­ba­çe­kil­me­den­ön­ce­ken­di­ni­he­sa­ba­çek,fâ­ni­dün­ya­yý­dü­zelt­me­ye­ça­lýþ­tý­ðýn­ka­dar­bâ­ki­o­lan­a­hi­re­ti­ni­de­dü­zelt­me­ye­ça­lýþ.E­be­dî­bir­â­le­me­gi­di­yor­sun.Bu­yol­cu­lu­ða,­bir­da­vet­ge­lip,­þu­an­da­bi­leçý­ka­bi­lir­sin.­Ha­zýr­lýk­sýz­ya­ka­lan­ma.­Dur­ma,ça­lýþ,­bir­þey­ler­yap.­Boþ­o­tur­ma.”­de­me­si­dir.­Vic­da­ný­mý­zýn­de­rin­den­de­ri­ne­bi­ze­ne­re­den­ge­lip­ne­re­ye­git­ti­ði­mi­zi,­bu­dün­ya­da­ki­gö­re­vi­mi­zin­ne­ol­du­ðu­nu­sor­ma­sý­dýr.­Ý­çi­miz­de­ki­bu­ma­ne­vî­çal­kan­tý­yý­doð­ru­teþ­his­e­de­me­di­ði­miz­za­man,­nef­si­mi­ze­u­yup­bireð­len­ce­ya­da­de­di­ko­du­gru­bu­a­ra­rýz.­Bu­veben­ze­ri­o­ya­lan­ma­lar­pa­ra­et­mez.­Vic­dan­vea­kýl­in­sa­ný­bi­raz­da­ha­sý­kýþ­tý­rýr­sa,­bu­de­fa­ka­ça­mak­yap­ma­ya­ba­kar,­ken­di­ni­çe­þit­li­eð­len­ce­le­re,­o­ya­la­yý­cý­þey­le­re­sü­rük­ler.­Bun­lar­dahe­pi­mi­zin­ma­lû­mu.­He­le­gü­nü­müz­de­o­ka­dar­ço­ðal­dý­ki…­Ýn­ter­net­ten,­spor­dan,­hertür­lü­ma­sum­ol­ma­yan­eð­len­ce­ye­ka­dar...Et­ra­fý­ný­toz­pem­be­gör­mek­le­her­þe­yinde­ði­þe­ce­ði­ni­sa­nýr­in­san.­Oy­sa­de­ði­þen­birþey­yok­tur.­Al­da­nan­ve­so­nun­da­kay­be­denyi­ne­in­sa­nýn­ken­di­si­dir.­Baþ­ka­so­run­var­mý?Bit­mez­ki…Bi­ze­ay­rý­lan­yer­de­dol­du­za­ten.­De­va­mý­i­çin­baþ­ka­bir­va­kit­te­bu­luþ­mak­ü­ze­re…Rab­bi­mi­ze­son­su­za­ka­dar­hamd­ol­sun.Re­sûl-i­Ek­rem’e­(asm),­âl­ve­as­ha­bý­na­son­su­za­ka­dar­sa­lât-u­se­lâm­ol­sun…

YHA BER16 EY LÜL 2012 PAZAR3Ye ni As ya Ga ze te ci lik Mat ba a cý lýk ve Ya yýn cý lýkSa na yi ve Ti ca ret A.Þ. a dý na im ti yaz sa hi biMeh met KUT LU LARGe nel Ya yýn Mü dü rüKâ zým GÜ LEÇ YÜZGe nel Mü dürRe cep TAÞ CIYa yýn Ko or di na tö rüAb dul lah E RA ÇIK BAÞYa zý Ýþ le ri Mü dü rü(So rum lu)Mus ta fa DÖ KÜ LERÝs tih ba rat Þe fiMus ta fa GÖK MENSpor E di tö rüE rol DO YU RANHa ber Mü dü rüRe cep BOZ DAÐAn ka ra Tem sil ci siMeh met KA RARek lamKo or di na tö rüMe sut ÇO BANGör sel Yö net men: Ýb ra him ÖZ DA BAKA bo ne ve Da ðý tým Ko or di na tö rü: A dem A ZATMer kez: Gül ba har Cd., Gü nay Sk., No: 4 Gü neþ li 34212 Ýs tan bul Tel: (0212)655 88 59 Ya zý iþ le ri fax: (0212) 515 67 62 Ki tap sa týþ fax: (0212) 651 9209 Ga ze te da ðý tým: Te le fax (0212) 630 48 35 Ý lân Rek lam ser vi si fax: 51524 81 Ca ða loð lu: Ce mal Na dir Sk., Nur Ýþ ha ný, No: 1/2, 34410 Ýs tan bul. Tel:(0212) 513 09 41 AN KA RA TEM SÝL CÝ LÝ ÐÝ: Meþ ru ti yet Cad. A li bey Ap. No:29/24, Ba kan lýk lar/AN KA RA Tel: (312) 418 95 46, 418 14 96, Fax: 425 0336 AL MAN YA TEM SÝL CÝ LÝ ÐÝ: Zep pe lin Str. 25, 59229 Ah len, Tel:004923827668631, Fax: 004923827668632 KKTC TEM SÝL CÝ LÝ ÐÝ: Av niE fen di Sok., No: 13, Lef ko þa. Tel: 0 542 859 77 75 Bas ký: Ye ni As ya Mat -ba a cý lýk Da ðý tým: Do ðan Da ðý tým Sat. ve Paz. A.Þ.Ye ni As ya ba sýn mes lek il ke le ri ne uy ma ya söz ver miþ tir. Ya yýn Tü rü: Yay gýn sü re li ISSN 13017748Öð ren ci o dak lý e ði tim þartNA MAZVA KÝT LE RÝHic rî:29 Þev val1433Ru mî:3 Eylül1428Ýl lerA da naAn ka raAn tal yaBa lý ke sirBur saDi yar ba kýrE la zýðEr zu rumEs ki þe hirGa zi an tepIs par taÝm sak Gü neþ Öð le Ý kin di Ak þam Yat sý04.52 06.15 12.41 16.09 18.54 20.1004.57 06.24 12.51 16.18 19.05 20.2405.11 06.33 12.59 16.27 19.13 20.2805.17 06.44 13.10 16.38 19.25 20.4405.12 06.39 13.06 16.34 19.21 20.4004.31 05.55 12.21 15.49 18.35 19.5204.34 05.59 12.25 15.53 18.39 19.5704.23 05.50 12.17 15.45 18.32 19.5105.07 06.33 13.00 16.28 19.15 20.3304.44 06.06 12.32 16.00 18.46 20.0205.10 06.34 13.00 16.28 19.14 20.30Ýl lerÝs tan bulÝz mirKas ta mo nuKay se riKon yaSam sunÞan lý ur faTrab zonVanZon gul dakLef ko þaÝm sak Gü neþ Öð le Ý kin di Ak þam Yat sý05.11 06.39 13.06 16.34 19.21 20.4205.23 06.47 13.13 16.41 19.28 20.4504.51 06.19 12.47 16.14 19.02 20.2304.49 06.13 12.40 16.08 18.54 20.1205.02 06.26 12.52 16.20 19.06 20.2204.41 06.09 12.37 16.04 18.52 20.1304.38 06.01 12.27 15.55 18.41 19.5604.28 05.56 12.23 15.51 18.38 19.5904.17 05.42 12.08 15.36 18.23 19.4004.58 06.27 12.55 16.22 19.10 20.3105.02 06.23 12.48 16.16 19.01 20.15HA­BER­LERÖÐ REN CÝ O DAK LI E ÐÝ TÝ MÝN Ö NE MÝ NE DÝK KA TÝ ÇE KEN UZ MAN LAR, ÖÐ RET MEN LE RÝNÖÐ REN CÝ LE RÝ NE E LEÞ TÝ RÝ DE BU LUN MA ÝM KÂ NI VER ME LE RÝ GE REK TÝ ÐÝ NÝ BÝL DÝ RÝ YOR.Ödevler, korku aracý olmasýnÜS KÜ DAR Ü ni ver si te si Rek tö rü Prof. Dr. Nev zatTar han, a i le le rin, ço cuk la ra ö dev yap ma yý sev dir meki çin ön ce lik le ço cu ðu nun na sýl bir öð ren me mo de li -nin ol du ðu nu bil me si ge rek ti ði ni be lir te rek, ö dev le -rin, kor ku nes ne si ha li ne ge ti ril me me si ni is te di. Prof.Dr. Tar han, yap tý ðý ya zý lý a çýk la ma da, ö dev ler ko -nu sun da e be veyn le rin ve öð ret men le rin dik kat li ol -ma sý ge rek ti ði ni vur gu la ya rak, o yun ça ðýn da ki ço -cuk la rýn ö dev yap ma yý is te me dik le ri ni, ve li le rin deço cuk la rýn ö dev yap ma ma sýn dan þi kâ yet çi ol du ðu -nu be lirt ti. Tar han, ço cuk la rýn o ku la ve ö de ve ‘’so -ðuk’’ bak ma la rýn da ve li le rin ve öð ret men le rin yan -lýþ dav ra nýþ la rý nýn et ki si nin bü yük o lu ðu na i þa ret e -de rek, þun la rý kay det ti:‘’A i le ler, ço cuk la ra ö dev yap ma yý sev dir mek i çinön ce lik le ço cu ðu nun na sýl bir öð ren me mo de li nin ol -du ðu nu bil me li. Ö dev ler, kor ku nes ne si ha li ne ge ti ril -me me li. Ýlk ha ta ço cuk o kul dan ge lir gel mez o nuÞANLIURFA’NIN Vi ran þe hir Ýl çe sin de, te rö rist ler le gi ri lença týþ ma da a ðýr ya ra la nan ve An ka ra’da te da vi gör dü ðüsý ra da þe hit o lan 29 ya þýn da ki 2 ço cuk ba ba sý po lisme mu ru Mah mut Ka yan, mem le ke ti A dý ya man’ýnTut Ýl çe si’nde du a ve göz yaþ la rý a ra sýn da son yol cu -lu ðu na u ður lan dý. 2 Ey lül gü nü te rö rist le rin ge çe ce ðibil gi si ni a lan gü ven lik güç le ri, Vi ran þe hir- Cey lan pý -nar ka ra yo lun da uy gu la ma baþ lat tý. Kon trol nok ta sý -na ge len 2 te rö rist, bu ra da gü ven lik güç le ri i le ça týþ -ma ya gir di. Ça týþ ma da 2 po lis me mu ru, 1 uz man ça -der sin ba þý na o tur ma ya zor la mak týr. Din len me si i çinhiç fýr sat ver me den, he men ö de vi ni yap ma ya zor la -mak ço cu ðun ö de ve kar þý an ti pa ti duy ma sý na, kö tüduy gu lar bes le me si ne sebep o lur. Ba zý an ne ler san kiço cu ðun ö de vi ol du ðu nu, ders ça lýþ ma sý ge rek ti ði nidü þü ne mez miþ gi bi ma sa nýn ba þý na o tu ra na ka darço cu ðu na sü rek li ça lýþ ma sý ge rek ti ði ni ha týr lat ma sý,son de re ce yan lýþ bir dav ra nýþ týr. Sü rek li ders ça lýþ -ma sý ný ha týr la tan bir an ne var sa, ço cuk o nu gör dü ðüza man sa de ce ders ça lýþ ma zo run lu lu ðu nu ha týr lar,baþ ka bir þey ha týr la maz. An ney le ço cu ðun i liþ ki si bo -zu lur sa, dü zelt mek zor o lur. Oy sa ders te ki za yýf lýk birþe kil de te lâ fi e di lir.’’ Tar han, ö de vi bir kor ku a ra cý ha -li ne ge tir me me ko nu sun da ve li ler ka dar öð ret men le -rin de du yar lý ol ma la rý ge rek ti ði ni vur gu la ya rak, ö -dev le rin bü tün leþ ti ri ci, ko nu nun an la mý na yar dým cý,ço cu ðu sýk ma dan me rak u yan dý ra cak i çe rik te ol ma sýge rek ti ði ni be lirt ti. Ýs tan bul / a aÞe hit po lis, duâ lar la u ður lan dývuþ ve 1 si vil va tan daþ ya ra lan dý. Ça týþ ma da a ðýr ya ra -la nan po lis me mu ru Mah mut Ka yan, te da vi gör dü ðüAn ka ra’da þe hit ol du. Ce na ze si A dý ya man’a ge ti ri lenþe hit po lis i çin A dý ya man’ýn Tut Ýl çe si’nde tö ren dü -zen len di. U lu Ca mi’de dü zen le nen tö re ne A dý ya manVa li si Mah mut De mir taþ, Em ni yet Ge nel Mü dürYar dým cý sý Mus ta fa Çan kal, Þan lý ur fa Ýl Em ni yet Mü -dü rü Meh met Li koð lu, bü rok rat lar, Þan lý ur fa ve A dý -ya man’da gö rev ya pan po lis ler i le yak la þýk 3 bin va -tan daþ ka týl dý. A dý ya man / Ah met Ham di Çi çekÖðrenci ve velilerden Anadolu Lisesi tepkisiANADOLU liselerine kayýtlar sona erdi. Birçok okulda kontenjanlar boþ olmasýna raðmen kayýt yaptýramayan öðrencilerbüyük üzüntü yaþýyor. Millî Eðitim Bakanlýðý, lise kayýtlarýný elektronik sistemle puanlara göre gerçekleþtiriyor. Üç yýlboyunca dershanelere giderek Anadolu liselerine girebilmek için ter döken binlerce öðrenci, puanlarý yetmesine raðmenliselere kayýt yaptýramadý. Liselerde boþ kontenjanlar olduðunu belirten öðrenci velileri tepkilerini dile getirdi. Kýzýný üçyýldýr dershanelere gönderdiðini belirten Abdil Kadiroðlu, “Kýzým Millî Piyango Anadolu Lisesi listesinde 85. sýrada.Ancak okul 81’e geldiðinde kayýtlarý kapattý. Önümüzde 4 öðrenci var, ancak kýzýmý kaydettiremiyorum. Kontenjanda 13kiþilik boþluk var. Yazýk günah, bizim çocuklarýmýz dershanelere gitti. Diðer çocuklar da ayný þekilde. Okula gidecek migitmeyecek mi bilemiyoruz, ne kýyafet alabildik ne bir þey yapabildik” diye konuþtu. Bursa / cihanFO TOÐ RAFLAR: A AÇUKUROVA Ü ni ver si te si (ÇÜ) E ði timFa kül te si E ði tim Bi lim le ri Bö lü müÖð re tim Ü ye si Doç. Dr. Bir sel Ay bek,öð ren ci o dak lý e ði ti min ö ne mi ne dik -ka ti çe ke rek, öð ret men le rin, öð ren ci -le ri ne e leþ ti ri de bu lun ma im kâ ný ver -me le ri ge rek ti ði ni bil dir di. Ak de nizKo le ji’nde öð ret men le re yö ne lik dü -zen le nen son ba har se mi ner le ri ninso nun cu sun da, ÇÜ Öð re tim Ü ye siDoç. Dr. Bir sel Ay bek, ‘’Dü þün me bi -çim le ri- i yi va tan daþ lýk e ði ti mi’’ ko nu -lu su num yap tý. Ay bek, o ku lun kon -fe rans sa lo nun da ki se mi ner de, gü nü -müz de ni te lik li in san la ra du yu lan ih -ti ya cýn gi de rek art tý ðý ný, bu nun yo lu -nun i se e ði tim den geç ti ði ni be lir te rek,‘’Tür ki yenin çað daþ bir top lum ol -mak i çin gös ter di ði ça ba lar in ce len di -ðin de, bü tün bu ça ba la rýn te me li ni e -ði ti min o luþ tur du ðu gö rü lür. Çün kü,bir ül ke nin çað daþ dev let ler a ra sýn dasað lam bir yer e di nip, bu ye ri ni ko ru -ma sýn da rol oy na yan ö nem li ö ðe ler -den bi ri si e ði tim dir’’ de di.ÖÐ REN CÝ LE RE E LEÞ TÝ RÝÝM KÂ NI DA SU NUL MA LI21. yüz yýl da, bi lim ve tek no lo ji ninhýz la i ler le me si nin top lum la rýn ya pý -sý ný de ðiþ tir di ði ni vur gu la yan Ay bek,‘’Böy le ce e ði tim sis te min de de di ðera lan lar da ol du ðu gi bi ye ni leþ me zo -run lu bir ha le gel mek te dir. Bun dando la yý da hem bi rey le rin hem de top -lum la rýn ge le ce ði a çý sýn dan, bü yükbir ö nem ta þý yan e ði tim ko nu sun dail gi siz kal ma yý dü þün mek müm künde ðil dir’’ di ye ko nuþ tu. Öð ret men le -re, öð ren ci le ri ni so rum lu bi rey ler o la -rak ye tiþ tir me le ri ni tav si ye e den Doç.Dr. Ay bek, ‘’Biz öð ret men le rin öð ren -ci le re dü þün me, man týk süz ge cin denge çir me, e leþ tir me gi bi bir çok be ce ri -yi ka zan dýr ma sý ge re ki yor’’ de di. Ay -bek, ‘’Ne ka dar çok e leþ ti rir sek o ka -dar çok dü þü nü rüz. Öð ren ci o dak lý e -ði tim is ti yor sak, öð ren ci le ri mi ze e -leþ ti ri im kâ ný sun ma lý yýz’’ di ye ko -nuþ tu. A da na / ci hanÝstanbul’daeðitim tedbirleriÝS TAN BUL Bü yük þe hir Be le di ye si,top lam 3 bin 75 o kul da, 2 mil yon700 bin öð ren ci ve 104 bin öð ret -me nin e ði tim-öð re ti me baþ la ya ca ðýya rýn tra fik te so run ya þan ma ma sýi çin ba zý ted bir ler al dý. Bu na gö re,o kul la rýn a çýl dý ðý ilk haf ta o kul çev -re le rin de yo ðun tra fik ted bir le ri a lý -na cak ve çok sa yý da a raç çe ki ci siha zýr bu lun du ru la cak. Mev cut yolkazý ça lýþ ma la rý (ÝS KÝ, ÝG DAÞ, BE -DAÞ, Türk Te le kom, A YE DAÞ veben ze ri) o kul a çý lýþ gü nün den ön -ce bi ti ri le cek ve o kul la rýn a çýl dý ðýhaf ta Cu mar te si ye ka dar yol-ka zýça lýþ ma la rý ya pýl ma ya cak. Zo run luça lýþ ma lar i se ge ce ya pý la cak. O -kul la rýn a çýl dý ðý gün Ý ETT o to büs -le ri, met ro büs, halk o to büs le ri, O -to büs AÞ a raç la rý, Þe hir Hat la rýva pur la rý i le U la þým AÞ’ye a it met -ro, ha fif met ro, tram vay ve fi nü -kü ler a raç la rý 06.00-13.00 sa at le ria ra sýn da üc ret siz hiz met ve re cek.O kul ser vis le ri, ya rýn o kul gi riþ veçý kýþ sa at le rin de, o kul çev re le rin -de ki ÝS PARK o to park la rý na 2 sa atüc ret siz a raç park e de bi le cek. Ay -rý ca, o kul ve per so nel ser vis le ri detop lu u la þým a raç la rý nýn kul lan dý ðý‘’o to büs yo lu’’nu kul la na bi le cek.Tra fik te so run ya þan ma ma sý i çinil gi li ku rum la rýn yet ki li le ri, sa at06.00’dan i ti ba ren A KOM’da or -tak ça lýþ ma da ya pa cak. Ý ETT,met ro büs hat tý ve o to büs ler de ekse fer ko ya cak. Þe hir Hat la rý va purse fer le ri art tý rý la cak. Met ro, ha fifmet ro-fü ni kü ler a za mi sýk lýk ta se -fer dü zen le ye cek. Ýs tan bul De nizO to büs le ri AÞ (Ý DO) de ya rýn06.00-13.00 sa at le ri a ra sýn da Sir -ke ci-Ha rem a ra ba va pu ru hat týn -da ki ya ya yol cu la rý üc ret siz ta þý ya -cak. 17-18-19 Ey lül’de 07.00-19.00sa at le ri a ra sýn da gö rev ya pa cak.top lam 3 bin 600 po lis gö rev len di -ri le cek. Ýs tan bul / a aYu suf O ku muþ, pan kre as a me li ya tý olacak.‘Son Þa hit’ler den Yu sufO ku muþ, du â bek li yornRÝZE’NÝN Ça ye li il çe sin de ya þa yan ve Be di üz za -man Sa id Nur sî’yi Bar la’da zi ya ret e den ‘son þa -hit’ler den o lan Yu suf O ku muþ (Deh ri Yu suf Ho ca),se ven le rin den duâ bek li yor. Bir sü re dir ra hat sýz o lanve ö nü müz de ki gün ler de pan kre as a me li ya tý ol ma sýbek le nen Yu suf O ku muþ a ða be yin ya kýn la rý, a me li -ya týn Ýs tan bul’da ger çek le þe ce ði ni ve her kes ten þi fani ye tiy le du â te lep et tik le ri ni i fa de et ti ler. Yu suf O -ku muþ’un, Kar tal Eðitim veAraþtýrma Has ta ne sin dea me li yat ol ma sý bek le ni yor. Ýs tan bul / Ye ni As yaKPSS sý nana gi riþbel ge le ri ya yýn lan dýnKPSS’YE ön li sans ve or ta öð re tim dü ze yin de gi re -cek a day la rýn, sý na va gi riþ bel ge le ri in ter net te ya yýn -lan dý. ÖSYM Baþ kan lý ðý’ndan ya pý lan ya zý lý a çýk la -ma da, 22 Ey lül Cu mar te si ön li sans, 23 Ey lül Pa zaror ta öð re tim dü ze yin de ya pý la cak 2012 Ka mu Per -so nel Seç me Sý na vý’na (2012-KPSS Or ta öð re -tim/Ön li sans) baþ vu ran a day la rýn, sý nav la ra gi re -cek le ri bi na ve sa lon la ra a tan ma iþ lem le ri nin ta -mam lan dý ðý be lir til di. Sý nav la rýn, Cu mar te si vePa zar sa ba hý sa at 9.30’da baþ la ya ca ðý i fa de e di lena çýk la ma da, a day la rýn, sý na va gi re cek le ri yer bil -gi si ni gös te ren sý na va gi riþ bel ge le ri ni, TC kim liknu ma ra sý ve þif re le riy le ÖSYM’nin ‘’http://a -is.osym.gov.tr’’ in ter net ad re sin den e di ne cek le rikay de dil di. Bel ge nin ü ze rin de a da yýn sý na va gi re -ce ði mer kez, bi na, sa lon bil gi le riy le a da yýn fo toð -ra fý nýn bu lu na ca ðý na i þa ret e di len a çýk la ma da, sý -na va gi riþ bel ge le ri nin, a day la rýn ad res le ri ne ay rý cagön de ril me ye ce ði vur gu lan dý. An ka ra / a a40 yýl lýk hu sû metba rýþ la son lan dýnÞANLIURFA’DA i ki a þi ret a ra sýn da a ra zi an laþ -maz lý ðý dolayýsýyla yak la þýk 40 yýl dýr sü ren hu sû met,Þan lý ur fa Va li li ði ta ra fýn dan o luþ tu ru lan he ye tin gi -ri þim le riy le kan dâ vâ sý na dö nüþ me den son lan dý rýl -dý. Bo zo va’da a ra zi nin kul la ný mý ko nu sun da yýl lar -dýr a ra la rýn da an laþ maz lýk ya þa nan Pi jan a þi re ti nebað lý Öt kün a i le si i le Ba zi ki a þi re ti ne bað lý De mir a i -le si a ra sýn da ki hu sû me tin son lan dý rýl ma sý i çin Þan -lý ur fa Va li li ði ön cü lü ðün de bir he yet o luþ tu rul du.He ye tin gö rüþ me le ri so nu cun da her i ki a i le nin ik -na e dil me si nin ar dýn dan, Bo zo va il çe sin de ki Ça -tak Te sis le ri’nde Va li Ce la let tin Gü venç, AKPÞan lý ur fa mil let ve kil le ri Se yit Ey yü poð lu, Ab dül -ke rim Gök, Meh met Ak yü rek ve Bo zo va Kay ma -ka mý Re cep Öz türk i le Bo zo va Be le di ye Baþ ka nýHa san A ru soð lu ve ta raf la rýn ya kýn la rý nýn ka týl dý -ðý ba rýþ ye me ði dü zen len di. Ay ný sof ra da o tu ranta raf lar, to ka la þa rak ba rýþ tý. Bu ra da bir ko nuþ maya pan Va li Gü venç, ba rý þa e me ði ge çen le ri kut la ya -rak, mal ve mülk an laþ maz lý ðýn dan o lu þan ger gin li -ðin kan dö kül me den son lan dý rýl ma sý nýn se vin di ri ciol du ðu nu di le ge tir di. Þan lý ur fa / a aFedakâr doktordan2 bin 500 ameliyatnBÝT LÝS Dev let Has ta ne si Baþ he ki mi Ge nel Cer ra -hi Uz ma ný Op. Dr Tol ga Ka fa dar, 3,5 yýl da 2 bin500 a me li ya ta gi re rek ö nem li bir ba þa rý ya im za at tý.Yo ðun tem po lu ça lýþ ma sý dolayýsýyla Bit lis’te, ‘fe da -kâr dok tor’ o la rak a ný lan Ge nel Cer rah Ka fa dar, ‘ha -yýr duâ la rý’nýn ken di si ni güç lü kýl dý ðý ný ve mut lu et -ti ði ni söy le di. 3 bu çuk yýl ön ce Bit lis’e ge nel cer raho la rak a ta nan Baþ he kim ve Ge nel Cer rah Op. Dr.Tol ga Ka fa dar, “Ben yö re in sa ný ný çok sev dim.On lar da be ni sev di ler. Ký sa sü re de ça buk kay naþ -týk. Has ta ne mi zin im kân la rý nýn ba tý da ki has ta ne -ler den far ký yok. Mes le ðin ge rek le ri ni ye ri ne ge tir -mek i çin her þey mev cut. Ben dok tor ar ka daþ la rý -mý Bit lis’e gel me le ri ni tav si ye e di yo rum” de di, Bit -lis’te 3 bu çuk yýl i çin de 2 bin 500 a me li ya ta gir di -ði ni an la tan Baþ he kim Tol ga Ka fa dar, “Çok yo ðunça lýþ tým. Ne re de i se gün de ‘2 a me li yat’ de mek bu.‘Al lah’a þü kür’ a me li yat la rýn hep si ba þa rý lý geç ti.Has ta la rý mýn bü yük ço ðun lu ðu da þi fa bul du. Bune den le çok du a al dým. Bir dok tor i çin en bü yükhe di yeha yýr du â sý’dýr. Ýn san la rýn i yi leþ ti ði ni gör mekbe ni da ha faz la ça lýþ ma ya yön len di ri yor ve mut lu e -di yor” di ye ko nuþ tu. Bit lis / ci han

İran çözümün parçası olmalı İs ra il, Gaz ze'yi hâlâ vuruyor - Yeni Asya
K a r a y o l l a r ı ç e v r e y i s o r u m s u z c a y c z l a ş t ı r ı y o r ...
2023 hedefine ulaşmak için, ye ni bir a na ya sa - Yeni Asya
Sa hil de tsu na mi pa ni ği Şır nak da 5.5 ile sal lan dı - Yeni Asya
Ye ni a na ya sa i le AB'de yol a lı rız Darbe anayasası ... - Yeni Asya
Ye ni a na ya sa, dev le ti mil le tin em ri ne ver sin - Yeni Asya
Genç ler it ti had-ı İs lâmı ko nuş tu - Yeni Asya
Devletöfkelenemez, tedbir alır Herkes elini taşın altına ... - Yeni Asya
İs tik lâl Mar şı 90 ya şın da Halkın yarısı geçinemiyor - Yeni Asya
İ nanç hür ri ye ti e şi tlik le sağ la nır - Yeni Asya
Nefroloji Dünyamızın İlk Yarı Yılına Bakış - Anadolu Böbrek Vakfı
düıyes ıs sevıye be sınavını alm elirleme sına mamış olan ö avına ...
YAŞ ze de e şi ne ba şör tü sü en ge li - Yeni Asya
Do ğu i le Ba tı yı Be di üz za man bu luş tur du - Yeni Asya
sınır, kıyı ve kara sularımızın muhafaza ve emniyeti ve kaçakçılığın ...
ALAN İLÇE KURUM D E R S N O R M K A D R O S U M E V C U T ...
B i n a l a r d a D ı ş S ı v a T e k n i ğ i (*)
TÜRKİYE'DE İŞSİZLİĞE BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ ... - Türkiye İş Kurumu
“E-İKTİSAT” ÖĞRETİMİ: TÜRKİYE İÇİN BİR GFZT ÇÖZÜMLEMESİ