MERR GRANDIN - Gazeta Express

gazetaexpress.com

MERR GRANDIN - Gazeta Express

FOTO: KUSHTRIM TËRNAVA

BOTA: ÇFARË I KA MËSUAR RUSIA SIRISË? SPORT: DISKRIMINOHEN SHQIPTARËT

f12-13 f28-29

AGRESIONI ZGJEDHOR

Gani Imeri pranon se ka

lëshuar dëshmi se Bahri

Haxha, vëllai i Shyqri Haxhës,

ish-drejtorit të PTK’së, ka qenë

pjesë e UÇK’së. Imeri thotë se

i vrari në masakrën e Studimes

e ka statusin e dëshmorit të

kombit, sepse ishte pjesë

e ushtrisë si furnizues.

Ish-Komandanti i UÇK’së nuk

pranon se vëllai i tij është

punësuar në postë për shkak

të atij vendimi. EULEX’i po e

heton Haxhën për keqpërdorim

të detyrës zyrtare. f8-9

Serbia ka shpallur mbajtjen e zgjedhjeve

komunale më 6 maj edhe në Republikën

e Kosovës. Ky vendim i Beogradit u

kundërshtua nga Bashkimi Europian dhe

Qeveria e Kosovës, duke u cilësuar si jolegal

dhe në kundërshtim me vlerat europiane. Por,

këto deklarata duket se nuk do ta zmbrapsin

Presidentin serb Boris Tadic të shkel sërish

mbi sovranitetin e Shtetit të Kosovës.

Express

www.gazetaexpress.com N° 2520 Viti VIII • Kosovë 0.30 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

E mërkurë

14 mars 2012

Ofertë e rrezikshme!

f4-5

Si u bë dëshmor

Bahri Haxha?

I qet në gjyq Riza Salihun dhe Hysen Gërvallën

Ibrahim Kelmendi do t’i përgjigjet me padi Hysenit, vëllait të Jusuf

e Bardhosh Gërvallës. Ky i fundit ditë më parë e quajti Kelmendin

spiun të UDB’së dhe pjesëtar në Komitetin ku është marrë vendimi

për vrasjen e vëllezërve të tij. Për Riza Salihun, Kelmendi thotë

se e ka bërë gati kallëzimin penal dhe shpejt do ta deponojë në

Prokurorinë Speciale. | FAQE 7

Shpjegimet e Sejdiut

Ish-Presidenti Fatmir Sejdiu thotë se është i gatshëm të

bashkëpunojë me organet e drejtësisë rreth faljeve që ua ka bërë të

burgosurve më 2009 dhe 2010, për të cilat janë hapur hetime. Por ai

ka pohuar se këto falje i ka bërë duke formuar komisione ad hoc, në

punën e të cilave beson edhe tani. | FAQE 5

KOMENT Demonizimi i një procesi

Dështimet e procesit të privatizimit të ndërmarrjeve publike nuk

mund të përdoren si argumente për të kundërshtuar privatizimin e

ndërmarrjeve publike, meqenëse ndryshojnë për nga modaliteti dhe

instrumentet e garancisë. Shkruan: Ibrahim Rexhepi | FAQE 2

MERR GRANDIN

Aventurave të privatizimit të Hotel Grandit pritet t’u japë fund

kompania Limak nga Turqia. Burime të Express tregojnë se

kompania që e mori me koncesion Aeroportin e Prishtinës, do

të deponojë garanci multimilionëshe për investime, të cilin e

kërkon Agjencia Kosovare e Privatizimit. Kjo agjenci, pritet qqë

sot ta marrë vendimin defi nitiv për këtë hotel. f10-11

Të gjitha shërbimet

me një pako

duke lluar prej

29.95€/muaj për 1 vit!


2

Pressing

Fjalët tona

Nuk kemi

paraparë një

Bosnje të dytë.

IAN CLIFF,

AMBASADOR I BRITANISË

NË KOSOVË,

Duke theksuar se në asnjë çast

dhe në asnjë mënyrë nuk është

paraparë krijimi i një strukturë

të veçantë etnike në veri të

Kosovës.

Pa folur me

serbët s’ka

zgjidhje afatgjate.

MOTI PRISHTINË

Sot

Max: 9 °C

Min: 3 °C

Nesër

ERHARD DREËS,

KOMANDANTI I KFOR-IT

I cili theksoi se pushtetarët

serbë dhe ata të Kosovës,

në funksion të gjetjes

së zgjidhjes afatgjatë

të problemit në veri të

Kosovës duhet të bisedojnë

edhe me serbët që jetojnë

në veri të Kosovës.

Perspektivës

Evropiane të

Kosovës, i duhet

vazhdimi i reformave.

SAMUEL ZBOGAR,

PËRFAQËSUESI SPECIAL I

BASHKIMIT EVROPIAN NË

KOSOVË,

Pas takimit që pati me ministrin

e Brendshëm të Kosovës,

Bajram Rexhepin.

Max: 9 °C

Min: 2 °C

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

Dështimet e

procesit të

privatizimit të

ndërmarrjeve

publike nuk

mund të

përdoren si

argumente

për të

kundërshtuar

privatizimin e

ndërmarrjeve

publike,

meqenëse

ndryshojnë

për nga

modaliteti dhe

instrumentet e

garancisë.

E mërkurë, 14 mars 2012

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Politikë: Shpend Limoni shpend.limoni@gazetaexpress.com Nacionale dhe siguri: Jeton Musliu jeton.musliu@gazetaexpress.com

Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com

Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Drejtor ekzekutiv: Shpend Jakupi, shpend.jakupi@gazetaexpress.com Shtypi: Roto Print Center: MediaWorks.

Ibrahim .rexhepi

Demonizimi i një procesi

Privatizimi i ndërmarrjeve shoqërore nuk solli ndonjë

të mirë në Kosovë. Shumë punëtorë mbetën në rrugë,

numri më i madh i ndërmarrjeve të shitura janë jashtë

funksionit ose kanë ndërruar krejtësisht veprimtarinë,

afër 30 mijë hektarë tokë bujqësore të shitur nuk

ndikuan shumë që vendi të rritë sasinë e ushqimit që

prodhon, kurse nuk është i vogël as numri i blerësve

që kanë mbetur peng të kredive të shfrytëzuara për të

blerë pasuri shoqërore.

E keqja tjetër ka ardhur edhe nga bllokimi i 528,6

milionë eurove që janë derdhur në Fondin e Mirëbesimit,

pas nënshkrimit të 794 kontratave për shitblerje.

Këto para u tërhoqën nga qarkullimi, kurse nuk përfi toi

buxheti i shtetit e as punëtorët, të cilët prej 105 milionë

eurove sa u takojnë, morën vetëm gjysmën e tyre.

I tërë ky problem zanafi llën e ka shumë herët, diku

në mesin e vitit 2003, kur procesi i privatizimit vlerësohej

si i domosdoshëm, si shans i vetëm për aktivizimin

e ekonomisë, ndërtimin e tregut të konkurrencës, por

edhe si një rast që përfundimisht me Serbinë të ndahen

“dhentë e dhitë”. Këtë disponim e kanë manifestuar

subjektet politike, të cilat ndonëse nuk kishin fuqi

vendimmarrëse në mekanizmat bashkëqeverisës,së

paku kanë mundur ta shprehin qëndrimin e tyre, por

edhe nga sindikata – BSPK-ja, e cila fare nuk hezitoi

të jetë pjesë aktive e këtij procesi, i cili anëtarësinë e

saj e linte pa punë.

Këto argumente u japin të drejtë kritikuesve të këtij

procesi, nëse për asgjë tjetër, së paku pse ai është johuman,

përkatësisht ka varfëruar shumë njerëz, kurse

ka pasuruar disa për të cilët nuk dihet as ku i morën

paratë. Kritikët kanë insistuar që privatizimi të zhvillohet

sipas modeleve të njohura në shtetet në tranzicion,

i cili i ka sjellë të mira shtetit, punëtorëve, por edhe

qytetarëve. Në këto kundërshtime nuk është marrë

për bazë një fakt- privatizimin në Kosovë nuk e kanë

bërë kosovarët, por ndërkombëtarët – UNMIK-u me

AKM-në. Kur fi lloi ky proces ende ishim në euforinë e

pasluftës, me bindjen se ekonomia do të lulëzonte dhe

se ndërkombëtarët do të jenë të sinqertë kur marrin

vendime në emrin tonë. Ndërkaq, bazamenti i tërë

procesit ishte ndërtuar keq – me një rregullore, e cila

pronarët e rinj nuk i ngarkon me asnjë obligim ndaj

punëtorëve, kurse blerës mund të jetë secili që ofron

çmimin më të lartë. Nga ana tjetër, shteti dhe qeveria

e mëvonshme ishte krejtësisht jashtë këtij procesi,

madje nuk arriti të krijojë as bazë të fortë ligjore për

të mbrojtur punëtorët e as të ketë një program të qëndrueshëm

social, i cili i ofron zgjidhje atij që mbetet

pa punë, qoftë edhe riaftësim për punë të re. Ndërkaq,

nuk është i vogël numri i punëtorëve që janë të shtyrë

në moshë, por jo edhe për pension ose kanë probleme

shëndetësore. Largimi i tyre nga ndërmarrjet do të

thotë papunësi deri në vdekje. Për më keq, metoda e

njëjtë e privatizimit ndodhi edhe pas vitit 2008, përkatësisht

në kohën kur institucionet vendore kishin

fuqinë që përmes ligjeve të rirregullojnë këtë proces,

ashtu që përfi timet të jenë më të mëdha dhe të garantohet

mbulesë më e madhe sociale. Sado që ka një

disponim që gjërat të ndryshojnë, megjithatë është

shumë vonë , meqenëse tashmë janë shitur rreth 60

për qind të ndërmarrjeve.

Zhvillimet e këtilla kanë krijuar frikë të madhe

edhe nga procesi i privatizimit të ndërmarrjeve pu-

blike. Duke përmendur dështimet me ndërmarrjet

shoqërore, demonizohet procesi në të cilin kanë hyrë

ato. Ndonëse disa shqetësime mund të jenë të arsyeshme,

por këto dy procese nuk mund të vihen në rrafsh

të njëjtë. Ato ndryshojnë shumë njëra me tjetrin. I pari,

ai i udhëhequr nga AKP-ja, ligjërisht zhvillohet larg

nga ndikimi i qeverisë. Ajo ka mundësi që procesin

ta rregullojë përmes ligjeve. Por, nëse ndërhyrjet janë

të drejtpërdrejta, atëherë komprometohet tërë procesi,

të cilin në të gjitha vendet në tranzicion e kanë

udhëhequr agjencitë shtetërore e jo qeveritare. Qeveria

mund të bëjë më shumë që punëtorëve t’u sigurojë

mbrojtje më të madhe ligjore dhe ta forcojë programin

social. Për fat të keq nuk e ka bërë asnjërën, meqenëse

ata që humbin vendet e punës për shkak të privatizimit

trajtohen njësoj si ata që kurrë nuk kanë punuar, ndërsa

buxheti i shtetit për shkak të strukturës së keqe të

shpenzimeve nuk ka më shumë para për hallexhinjtë.

Kur është në pyetje shitja e aseteve publike, gjërat

duken ndryshe. Këtu shitës është Qeveria e Kosovës

dhe nuk ka asnjë kufi zim që ndikimi i saj të jetë më i

madh. Së paku të ofrojë argumente të mjaftueshme

se qëllimi i shitjes është i mirë, se ardhmëria e tregut

është e ndritshme, se nuk pësojnë punëtorët, se

buxheti i shtetit ka më shumë leverdi - jo vetëm pse

siguron të hyra të njëhershme dhe të caktojë vlerën

e arsyeshme të aseteve që shet. Që të gjitha arrihen

përmes ligjeve të miratuara në Kuvendin e Kosovës

ose përmes vendimeve të qëndrueshme dhe të pranueshme.

Me një fjalë, konsensusi i përgjithshëm do

të relaksonte këtë proces. Për fat të keq kjo nuk është

arritur, sado që shpesh kundërthëniet janë shprehje

e luftës politike, e jo përballje me argumente e programe.

Në fakt, askush në mënyrë arbitrare nuk e

kundërshton privatizimin, por pse ai duhet të ndodhë

tani, me këtë qeveri.

Tek e fundit, shitja e aseteve publike nuk guxon të

mbetet nën mëshirën e disponimit të një strukture

politike apo sociale. Privatizimi i PTK-së apo i Furnizimit

dhe i Distribucionit të KEK-ut janë segmente të

rëndësishme jo vetëm për rreth pesë mijë punëtorë

sa punojë aty, por për nivelin e shërbimeve, të cilat

ndikojnë në cilësinë e jetës së qytetarëve, por edhe në

avancimin e ambientit për biznes. Secila qeveria që

synon që edhe më tej të përfi toj votat nuk guxon që për

shkak të interesave ditore, apo problemeve momentale

me fi nancat, të rrezikojë ardhmërinë dhe stabilitetin

ekonomik e social të vendit. Po ashtu, ajo e ka fuqinë

që të garantoj se punëtorët nuk do të humbin vendet e

punës, sado që në këto ndërmarrje ka mbipunësim që

ka ndodhur edhe me fajin qeverisë. Edhe në situatën

kur dikujt i rrezikohet kontrata, ligji duhet të jetë që

rregullon raportet punëdhënës - punëmarrës. Nëse

ligji është i keq, ai duhet të plotësohet, e të begatohet.

Ndërkaq, sindikatat duhet ta kenë të qarta se gjendja

e keqe në të cilën është punëtoria ka ndodhur për

shkak të keqmenaxhimit, prandaj, transformimi është

i domosdoshëm. Në të kundërtën, kompanitë do të

vdesin në heshtje, ose do të jenë barrë e tatimpaguesve.

Por, edhe faktin se të rrallë janë punëdhënësi që

ofrojnë kontratë të përhershme, dhe se secilit blerës

nga jashtë do t’i duhen punëtorët nga Kosova. Ai nuk

ka leverdi materiale që të dëbojë kosovarët dhe të sjellë

punëtorë nga vendi prej nga vjen.


E mërkurë, 14 mars 2012

Pavarësinë e Kosovës e kanë njohur 88 vende, përfshirë këtu Shtetet e

Bashkuara dhe shumicën e vendeve anëtare të BE-së. Izraeli, megjithatë, në

këtë çështje u ka kthyer shpinën aleatëve të natyrshëm dhe ka pozicionuar

vetveten me Rusinë dhe Kinën, kampionët e” mirënjohur” të të drejtave të

njeriut. Nuk ka vend këtu për një lojë humbësish dhe fi tuesish. E vetmja

formulë realiste është një Serbi evropiane dhe një Kosovë e pavarur.

Izraeli, mes

Kosovës dhe

Serbisë

Novak Gjokovic dhe Slobodan Milloshevic. Një

koleksion trofesh në tenis dhe grumbuj kufomash

e varrezash masive. Kështu mund të definohet

përafërsisht përshtypja që Serbia ka krijuar në vitet

e fundit: në njrën anë gjendet lojtari më i mirë

i tenisit në botë dhe në anën tjetër është krimineli

më famëkeq i luftës që ka njohur Evropa që nga

Lufta e Dytë Botërore.

Dy ngjarje të shënuara së fundmi – 20 vjetori i

marrëdhënieve diplomatike midis Jerusalemit dhe

Beogradit dhe katër-vjetori i shpalljes së pavarësisë

së Kosovës – ofrojnë një mundësi për të analizuar

nga këndvështrimi izraelit nëse “Nole” apo “Sloba”

do të dominojnë asociiminin me Serbinë.

Pavarësinë e Kosovës e kanë njohur 88 vende,

përfshirë këtu Shtetet e Bashkuara dhe shumicën

e vendeve anëtare të BE-së. Izraeli, megjithatë,

në këtë çështje u ka kthyer shpinën aleatëve të

natyrshëm dhe ka pozicionuar vetveten me Rusinë

dhe Kinën, kampionët e” mirënjohur” të të drejtave

të njeriut.

Ka disa shpjegime për këtë qasje. Izraeli kundërshton

hapat e njëanshëm që mund të shërbejnë si

model për ndonjë aranzhim me palestinezët apo

për të inspiruar arabët e Galilesë shkëputjen e territorit.

Gjithashtu kundërshton hapat që zhvlerësojnë

ligjin ndërkombëtar dhe shmangin Këshillin e Sigurimit

të Kombeve të Bashkuara, aty ku Izraeli përfi -

ton nga fuqia e vetos që Shtetet e Bashkuara kanë.

Ka gjithashtu frikë se “plaçkitja” e Kosovës, të cilën

Beogradi e quan “Jerusalem të Serbisë”, mund të

nxisë nismat që Jerusalemi i vërtetë të shndërrohet

në një kryeqytet të Palestinës së pavarur. Dhe fare në

fund, ka shqetësime për sforcimin e ekstremizmit

islamik dhe antisemitizmit në Evropë.

Por, katër vjet që prej shpalljes së pavarësisë, duket

se këto shqetësime janë të pabaza. Kosova ka

shpallur pavarësinë me mbështetjen e Shteteve të

Bashkuara dhe shumicën e vendeve anëtare të BEsë,

me disa kushte të paracaktuara.

Aty ku shqiptarët përbëjnë 90 për qind të popullatës

në Kosovë, zona e Galilesë ka një popullatë të

përzier hebreiko-arabe dhe asnjë lojtar i rëndësishëm

ndërkombëtar nuk do ta mbështeste separatizmin

nga arabët izraelitë.

Nevoja për të shmangur Kombet e Bashkuara

është rezultat i paaftësisë së këtij mekanizmi për të

zgjidhur krizat. Shembulli i fundit i kësaj paaftësie

është gjakderdhja e vazhdueshme në Siri.

Dhe derisa palestinezët e shohin Jerusalemin si

kryeqytetin e tyre, kosovarët asnjëherë nuk ia kanë

mësyrë Beogradit. Madje, ndërkohë që disa hebrenj

janë të gatshëm për të bërë kompromise mbi Jerusalemin,

serbët në mënyrë kategorike refuzojnë të

heqin dorë nga ajo që ata e konsiderojnë si djep të

qytetërimit të tyre.

Kosova e pavarur është një shtet pro-amerikan,

i cili në vazhdimësi i është ofruar Izraelit dhe ka

shprehur interesim për integrim në peizazhin evropian.

Me këtë garanton se besimi Islam që praktikon,

atë të moderuar, do të mbetet ashtu siç është.

Ajo çfarë ka mbetur të shqyrtohet është trashëgimia

e përbashkët historike e hebrenjëve dhe

serbëve, një koncept të cilin serbët në vazhdimësi

e ngritin si çështje. Në një ngjarje që shënoi

marrëdhëniet diplomatike, presidenti i Serbisë,

Boris Tadic, citoi “miqësinë e përhershme” midis

dy popujve, të cilët ishin caqe të shkatërrimit dhe

persekutimit në histori. Ai u zotua se “do të qëndrojë

përkrah popullit hebraik dhe shtetit të Izraelit dhe

do të thellojë marrëdhëniet midis dy vendeve”.

Pavarësisht nga kjo, kur bëhet fjalë për interesa

të veta, Serbia befasisht harron fatin e përbashkët

historik dhe faktin se vëllezërit hebraik, nuk e kanë

njohur pavarësinë e Kosovës. Në tetor, Serbia votoi

për ta njohur Palestinën si anëtare të 195-të të

UNESCO-s. Madje, Beogradi pranon se nuk do ta

kishte kundërshtuar as rezolutën që njeh sovranitetin

e Palestinës, po të vinte ajo rezolutë në Asamblenë

e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Frika se bota myslimane mund të shtojë numrin

e vendeve që kanë njohur pavarësinë e Kosovës,

mund të ketë qenë motivi kryesor për qëndrimin

pro-palestinez të Serbisë.

Vetëm atëherë kur Beogradi e çliron vetveten nga

barra e çështjes së Kosovës, Serbia do të ndjek një

politikë të jashtme që më shumë pasqyron ndjenjat

e vërteta të serbëve dhe bashkë-ndjesinë për

hebrenjtë dhe Izraelin.

Në cilindo rast, Serbia nuk duhet dënuar për

votën që ka dhënë. Ky vend i cili deri vonë është

trajtuar si i padëshirueshëm, po bën atë çka mundet

për të përmbyllur librin e Miloshevicit dhe për të

hapur atë të Gjokovicit.

Serbia e re i është nënshtruar një transformimi

të jashtëzakonshëm vitet e fundit. Ka ekstraduar të

gjithë kriminelët e luftës dhe po bën përpjekje të

pajtohet me fqinjët dhe po përpiqet që të pajtohet

me fatin karshi Kosovës. Bashkimi Evropian tashmë

ia ka dhënë statusin e kandidatit për anëtarësim,

duke i dhënë fund kësisoj izolimit 20 vjeçar të Serbisë.

Izraeli duhet ta mbështesë evropianizimin e

Serbisë, por njëkohësisht duhet t’i mbetet besnike

parimeve të vetëvendosjes, në bazë të të cilave është

ngritur vetë.

Nuk ka vend këtu për një lojë humbësish dhe

fi tuesish. E vetmja formulë realiste është një Serbi

evropiane dhe një Kosovë e pavarur.

BIG

BROTHER 5

ËSHTË

KËTU!

Big Brother 5 për tërë

edicionin ju kushton vetëm 7€,

për të gjithë abonuesit e

TV Digjital IPKO.

Për më shumë informata

vizitoni dyqanet e IPKO-së.

3


4

Politikë

redaktor: Shpend Limoni

e-mail: shpend.limoni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Blerton Ajeti

blerton.ajeti@gazetaexpress.com

Prishtinë 13 mars —

Duket se shpërblimi i Bashkimit

Europian ndaj Serbisë duke i

dhënë asaj statusin e kandidatit

në shkëmbim të normalizimit të

marrëdhënieve me Kosovën nuk

ka pasur efekt.

Shteti serb ka shpallur mbajtjen

e zgjedhjeve parlamentare

në Serbi më 6 Maj, duke përfshirë

edhe komunat e banuara me

serbë në Kosovë duke injoruar

kështu thirrjet e bashkësisë ndërkombëtare

që një gjë e tillë të mos

ndodhë.

Mbajtjen e zgjedhjeve edhe në

komunat serbe të Kosovës e ka paralajmëruar

gjatë ditës së martë

Kryetarja e Kuvendit të Serbisë,

Slavica Djukic – Dejanovic, por

edhe Presidenti serb Boris Tadic.

Dejanovic ka thënë se zgjedhjet

në Kosovë do të mbahen në ato

komuna të udhëheqësve të cilëve

u ka kaluar mandati.

Sipas saj, këto zgjedhje do të

mbahen në koordinim dhe bashkëpunim

me UNMIK-un.

Por UNMIK, i kontaktuar nga

Express, nuk ka qenë në gjendje

të jap një përgjigje nëse do të marr

ndonjë rol në këto zgjedhje.

Zëdhënësi i UNMIK, Olivier

Salgado, ka thënë për Express se

nuk janë kontaktuar nga Beogradi

për këtë çështje dhe se nga ata nuk

është kërkuar zyrtarisht që të ko-

ordinojnë mbajtjen e zgjedhjeve

në komunat serbe. I pyetur nëse

nga Beogradi i kërkohet UNMIKut

një gjë e tillë, Salgado ka

thënë se ende është herët të

thuhet decidivisht nëse një gjë e

tillë do të ndodhë.

“Tani për tani nuk mund të

them asgjë. Ne nuk jemi kontaktuar

nga Beogradi për këtë çështje,

dhe posa të mbajmë konsultat e

nevojshme me Serbinë dhe akterët

e tjerë ndërkombëtar, do të

kemi qëndrimin tonë”, ka thënë ai.

Qeveria e Kosovës ka reaguar

përmes një komunikate për shtyp,

duke thënë se qëndrimi i Beogradit

për mbajtjen e zgjedhjeve në

Kosovë është i papranueshëm,

dhe si të tilla, këto zgjedhje nuk

kanë efekt legal juridik dhe politik,

dhe si të tilla do të trajtohen.

Në reagimin e Qeverisë gjithashtu

thuhet se Republika e Kosovës

tashmë ka kontaktuar me faktorët

relevantë ndërkombëtarë, duke

ua bërë me dije atyre se këto sjellje

janë të papranueshme. Sipas Qeverisë,

vendimi i sotëm i shtetit

serb demaskon qasjen anti-europiane

të Serbisë ndaj Kosovës, dhe

demonstron që Serbia vazhdon

të ushqej politikat e shekullit të

kaluar. “Bashkimi Europian duhet

t’ia bëjë të qartë Serbisë që

mbajtja e zgjedhjeve lokale në

Kosovë është në kundërshtim jo

vetëm me Kushtetutën e Kosovës,

por edhe me vlerat dhe parimet

europiane”, thuhet në reagim.

Edhe pse Bashkimi Europian

Mbështetje për perspektivën europiane

Ministri Enver Hoxhaj thuhet të ketë marrë

të martën deklarata mbështetëse nga deputetë

të pesë vendeve të Bashkimit Europian

që nuk e kanë njohur ende Kosovën, gjatë

takimeve në Strasburg.

“Ministri Hoxhaj në takime të ndara me

përfaqësues dhe deputetë të pesë shteteve

nuk është shprehur zyrtarisht ndaj

paralajmërimit për mbajtjen e

zgjedhjeve serbe në Kosovë, ky

vendim duket se i ka befasuar zyrtarët

në Bruksel. Por jozyrtarisht,

BE konsideron se një vendim i tillë

i Beogradit është në kundërshtim

me obligimet ndërkombëtare që

Serbia i ka marrë mbi vete.

Sipas burimeve BE është deklaruar

se nuk kanë pritur që Serbia

të shpall zgjedhje edhe në territorin

e Kosovës, dhe se janë ndier

të befasuar me një vendim të tillë.

të Bashkimit Europian që ende nuk e kanë

njohur pavarësinë e Kosovës, i ka informuar

ata për reformat e brendshme dhe për

procesin e shtetndërtimit në Republikën e

Kosovës”, thuhet në komunikatën për media

të MPJ’së. Nga ana tjetër, përfaqësues të

pesë shteteve europiane, thuhet të kenë

“Ne nënvizojmë se thirrja e

zgjedhjeve në Kosovë nuk është

në përputhje me obligimet ndërkombëtare

të Serbisë, më saktësisht

me Rezolutën 1244 të Këshillit

të Sigurimit të OKB-së”, ka thënë

për Radion Europa e Lirë një

zyrtarë i Bashkimit Europian në

Bruksel në kushte anonimiteti.

Për më shumë, sipas Bashkimit

Europian, vullneti i treguar nga

Serbia në gjetjen e zgjidhjeve në

dialogun me Kosovën,ka dhënë

sinjale se Serbia do të respektoj

E mërkurë, 14 mars 2012

siguruar Ministrin Hoxhaj se do ta mbështesin

fuqishëm perspektivën europiane të

Kosovës në të gjitha etapat e zhvillimit të saj.

“Ata kanë vlerësuar progresin e vazhdueshëm

që ka arritur Republika e Kosovës në

vitet e fundit si faktor i paqes dhe i stabilitetit

në Ballkan”, vazhdon njoftimi.

AGRESIONI ZGJE

Serbia ka shpallur mbajtjen e

zgjedhjeve komunale më 6 maj edhe

në Republikën e Kosovës. Ky vendim i

Beogradit u kundërshtua nga Bashkimi

Europian dhe nga Qeveria e Kosovës,

duke u cilësuar si jolegal dhe në

kundërshtim me vlerat europiane.

Por, këto deklarata duket se nuk do

ta zmbrapsin Presidentin serb, Boris

Tadic të shkelë sërish mbi sovranitetin

e Shtetit të Kosovës.

përgjegjësitë e marra, dhe do të

sillet konform tyre.

“Kemi menduar se pasi që Serbia

ka insistuar aq shumë që në

dialogun me Prishtinën të binden

autoritetet e Prishtinës për

përmendjen e Rezolutës 1244 në

fusnotën rreth pjesëmarrjes së Kosovës

në nismat rajonale, Serbia

do të respektoj edhe vet atë Rezolutë

dhe të mos zhvilloj zgjedhje

në Kosovë”.

Megjithatë,Franca është deklaruar

zyrtarisht dhe qartësisht


E mërkurë, 14 mars 2012

Kacin :Serbia të largojë strukturat paralele

Raportuesi i Parlamentit Europian

për Serbinë, Jelko Kacin, në

seancën plenare të Parlamentit,

ku është folur mbi konkluzionet e

Këshillit të Ministrave, ka kërkuar

nga Beogradi shuarjen e strukturave

paralele në Veri të Mitrovicës.

Duke e përshëndetur edhe një

herë vendimin për dhënien e

kandidaturës Serbisë, Kacin e ka

vlerësuar si tejet të rëndësishme

që Beogradi të mbajë një qasje

konstruktive ndaj Kosovës tani

dhe gjatë fushatës parazgjedhore.

DHOR

se nuk i përkrah këto zgjedhje,

dhe i ka bërë thirrje shtetit serb

që të përmbahet nga mbajtja e

zgjedhjeve në territorin e Kosovës.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme

të Francës, Bernard Valero, ka

thënë se Parisi zyrtar e kundërshton

një vendim të tillë të Serbisë.

Sipas Valeros, Franca kërkon

nga Serbia që të mos bëj thirrje

për organizimin e zgjedhjeve komunale

në Kosovë. Një vendim i

tillë, sipas Parisit zyrtar, nuk do të

ishte konform frymës së procesi të

dialogut ndërmjet Prishtinës dhe

Beogradit, dhe nismës serbe për

afrim me Bashkimin Europian.

“Franca kërkon nga Serbia që

të përmbahet për thirrjen e organizimit

të zgjedhjeve komunale

në Kosovë. Një vendim i tillë do

të binte në kundërshtim me Rezolutën

1244/99 të Këshillit të Sigurimit

të Kombeve të Bashkuara

dhe me realitetin e Kosovës së pavarur

nga viti 2008, konform me të

drejtën ndërkombëtare”, thuhet

në reagimin e Parisit zyrtar.

“Duhet të fi llojë me heqjen e

kujdesshme të të ashtuquajturave

strukturave paralele në Veri të

Kosovës, në mënyrë që EULEX’i

dhe KFOR’i të mund të zbatojnë

mandatin e tyre plotësisht”, ka

thënë europarlamentari Kacin.

Prishtinë, 13 mars —

Ish-Presidenti Fatmir Sejdiu ka

reaguar ndaj njoftimeve se Prokuroria

e Qarkut në Prishtinë ka

nisur ta hetojë atë dhe ish -ushtruesin

e detyrës së Presidentit,

Jakup Krasniqi për shkelje të

Ligjit për faljet dhe Kushtetutën.

Sejdiu ka rikujtuar kohën kur

i ka kryer këto falje duke thënë

se si President i vendit në periudhën

kohore 2006 – 2010, dhe

si dekretues i faljeve në dy vite (

2009 dhe 2010), i është referuar

së drejtës kushtetuese dhe ligjore

të paraparë me Ligjin mbi faljet.

Ai ka thënë se po jep sqarim pa

e ditur nëse është duke u hetuar.

“Në vitin 2009 dhe 2010, në

vigjilje të Ditës së pavarësisë së

Republikës së Kosovës, duke

u mbështetur në dispozitat e

Kushtetutës së Republikës dhe

të Ligjit mbi faljet, kam dekretuar

faljen apo zbutjen e dënimit

në dy rastet nga 62 persona, pra

gjithsejtë 124 për dy vite. Këtë veprim

kushtetues dhe ligjor e kam

ndërmarrë në bazë të konsultimeve

të zhvilluara më herët me

organe kompetente, përkatësisht

me pjesën përgatitore me Ministrinë

e Drejtësisë, përfaqësuesit

e enteve ndëshkimore të Kosovës

dhe me përfaqësuesit e Gjykatës

Supreme të Kosovës”, ka thënë

Sejdiu.

Ai ka thënë se fi llimisht kishte

krijuar komisione ad hoc.

“Për secilin vit kalendarik, me

rastin e faljeve kam formuar komisionet

ad hoc, të përbëra nga

përfaqësuesit e institucioneve:

Kryetarin e Gjykatës Supreme,

Zëvendësministrin e Drejtësisë,

Kryetarin e Komisionit

Parlamentar për Liritë dhe të

Drejtat e Njeriut të Kuvendit

të Republikës së Kosovës, profesorë

eminentë të Universitetit

të Prishtinës nga fusha e të

Drejtës Penale dhe e Procedurës

Penale, që kanë marrë pjesë në

hartimin e Kodit Penal dhe të

Kodit të Procedurës Penale të

Kosovës si dhe të ligjeve të tjera

nga fusha penale, po ashtu edhe

nga Zyra e Presidentit, drejtorin

për çështje juridike dhe këshilltarin

për çështje juridike”, thuhet

në deklaratën për media të ish

presidentit Fatmir Sejdiu.

POLITIKË 5

Shpjegimet e Sejdiut

Ish-Presidenti Fatmir Sejdiu thotë se është

i gatshëm të bashkëpunojë me organet e

drejtësisë rreth faljeve që ua ka bërë të

burgosurve më 2009 dhe 2010, për të cilat

janë hapur hetime. Por ai ka pohuar se këto

falje i ka bërë duke formuar komisione ad

hoc, në punën e të cilave beson edhe tani.

Sejdiu ka thënë se edhe më

tej beson në ekspertizën dhe

analizën që e kanë bërë këto institucione

kur kanë dhënë rekomandimet

për falje.

“Kam besuar dhe besoj edhe

sot në ekspertizën e tyre, analizën

dhe në vlerat etike të anëtarëve

të komisioneve që u kanë bërë të

gjitha dosjeve në bazë të të cilave

më është përcjellë rekomandimi

fi nal i tyre për falje me emër

dhe mbiemër të secilit person

dhe duke u mbështetur në këtë

rekomandim, kam dekretuar

faljen. Nga kjo që theksova më

lart, nuk dua të shtoj më tepër.

Jam i gatshëm, çdoherë dhe në

çdo kohë t’ua jap kontributin

tim organeve të drejtësisë për të

gjitha çështjet që mund të shtrohen

lidhur me çështjen e ngritur

në bazë të informacioneve të publikuara

në opinion”, thuhet në

deklaratën e Sejdiut.


6

Cliff : Kosova nuk do të bëhet Bosnjë e dytë

Ambasadori i Mbretërisë

së Bashkuar në Kosovë, Ian

Cliff ka thënë të martën se

Kosova nuk mund të shndërrohet

në një Bosnjë të dytë.

Në një bashkëbisedim me

studentët e Kolegjit Uni-

Prishtinë, 13 mars- Komisioni

parlamentar për amandamentimin

e Ligjit zgjedhor ka miratuar

unanimisht të martën të

gjitha ndryshimet e propozuara

nga Grupi punues për draftin e

ri të Ligjit për zgjedhje.

versitar “Pjetër Budi”, Cliff

ka theksuar se nuk mund

të ekzistojnë struktura të

veçanta të etniteteve në

Kosovë.

Ndërkohë që ka theksuar se

për çështjen e Veriut do të

Pas mbledhjes së djeshme të

këtij komisioni, kryetari i këtij të

fundit, Haki Demolli ka bërë të

ditur se deri tani kanë mbi 100

amendamente të Ligjit ekzistues,

por të cilat do të shndërrohen

në dispozita të Draftligjit

ketë bisedime.

“Por, nuk mund të bisedojë

Prishtina dhe Beogradi pa

u përfshirë edhe banorët

lokalë të Veriut”, ka thënë

Cliff . Lehtësuesi europian

në dialogun e ashtuquajtur

të ri për zgjedhjet. “Të gjitha

amendamentet e propozuara

nga ana e grupit draftues, janë

aprovuar. Ato amendamente do

t’i përcillen grupit draftues në

mënyrë që ato t’i inkorporojë në

vendet adekuate në draftligjin

teknik ndërmjet Kosovës dhe

Serbisë, Robert Cooper, ka

lënë të hapur mundësinë e

trajtimit të Veriut si temë në

Bruksel.

Këtë nuk e ka mohuar as Cliff

, por sipas tij, ato mund të

i cili është duke u përgatitur”,

tha Demolli. Por, kjo mënyrë e

punës nuk i ka pëlqyer përfaqësueses

së Lëvizjes Vetëvendosje

në këtë komision, Albulena

Haxhiut. Ajo u largua në mënyrë

demonstrative nga mbledhja.

JJashtë

mbledhjes tha se ashtu

siç është formuar Komisioni për

reformën zgjedhore, pa bazë

ligjore, pa transparencë, ashtu

edhe po vazhdon, pa seriozitet.

Demolli ndërkaq ka vazhduar

mbledhjen duke thënë se nenet

e miratuara në mbledhjen e

E mërkurë, 14 mars 2012

ndodhin vetëm me praninë

e serbëve lokalë të Veriut.

Ndërsa duke folur rreth

përfaqësimit të Kosovës

me fusnotë, ka thënë se kjo

është një gjë e mirë, por

sipas tij, nuk është idealja.

MOS I HARRONI VERIORET

Express

Prishtinë, 13 mars—

Gjeneralmajori gjerman, Erhard

Drews, pas gjashtë muajve si Komandant

i forcave ndërkombëtare

të KFOR’it në Kosovë, ka folur

për rezultatet e arritura deri më

tani.

Në një bisedë për gazetën ushtarake

gjermane, Bundedswher

Aktuell, Drews ka rrëfyer

vështirësitë që i paraqiten misionit

në Veri të Kosovës, duke e

cilësuar këtë si një çështje mjaft

problematike për serbët dhe

shqiptarët e Kosovës.

“Veriu i Kosovës është ende një

zonë në të cilën nuk po arrihet të

zbatohet rendi dhe ligji. Strukturat

paralele serbe vazhdojnë të

kenë situatën atje nën kontroll

dhe kriminaliteti i organizuar po

vazhdon të lëvizë në një hapësirë,

në të cilën ende ka mungesë të

ligjit. Njerëzit ende vazhdojnë të

qëndrojnë për çdo ditë në barrikadat

nën qiell të hapur dhe po

pengojnë lëvizjen e pakushtëzuar

të lirë, e cila vlen për të gjithë

qytetarët dhe bashkëpunëtorët e

organizatave ndërkombëtare. Kjo

është e papranueshme”, ka thënë

Drews.

Ai ka folur edhe për dialogun

duke thënë se pa praninë e duhur

ndërkombëtare dhe pa presionin

e nevojshëm ndërkombëtar që të

dy palët ndoshta nuk do të ishin

në gjendje për të folur fare me

njëri-tjetrin.

Ai ka thënë se dy palët duhet të

fl asin për Veriun, por duke mos i

anashkaluar njerëzit në Veri.

“Unë gjithashtu e konsideroj

thelbësore atë që të dyja palët të

Komandanti i KFOR’it, Erhard Drews ka thënë se Prishtina dhe Beogradi nuk duhet të

fl asin për Veriun pa i inkuadruar në proces edhe njerëzit që jetojnë atje. Sipas ushtarakut

gjerman, pa përfshirjen e veriorëve nuk ka zgjidhje të qëndrueshme në atë pjesë të vendit.

mos fl asin vetëm me njëri-tjetrin

për njerëzit në Veri të Kosovës, por

edhe me vetë ata njerëz. Pa ata,

nuk do të ketë zgjidhje të qëndrueshme

për problemin”, ka

theksuar ai.

E, duke folur për Veriun, ai ka

përmendur edhe referendumin

që është mbajtur në atë pjesë.

“Referendumi i mbajtur në mes

të shkurtit, kur gjoja më shumë se

99 për qind kanë votuar kundër

pranimit të institucioneve kosovare

në Veri, ishte më shumë një

lëvizje e shahut nga ana e serbëve

lokalë. Rezultati, në qoftë se konfirmohet

nga ndonjë agjenci e

pavarur, ishte i parashikueshëm.

Operacioni nuk kishte efekt mbi

misionin tonë si KFOR. Partitë

serbe ndërkaq të spektrit nacionalist

presin nga një veprim i tillë,

natyrisht, një rritje të legjitimitetit”,

ka shtuar ai.

Në anën tjetër, si përparim

Drews ka thënë se mund të përmenden

negociatat për statusin e

kandidatit të BE’së të Serbisë kanë

kontribuar që kalimet kufi tare të

rihapen dhe që misioni i BE’së për

sundim të ligjit, EULEX-i, ka siguruar

në këtë mënyrë më shumë

liri të lëvizjes.

“Bisedimet ndërmjetësuese

kohëve ë fundit janë duke u

zhvilluar në baza ditore të punës

sonë dhe kryesisht kanë të bëjnë

me problemet e përditshme dhe

pengesa të mundshme gjatë

kryerjes së misionit tonë. Diskutimet

e tilla për këtë arsye

dërgohen që të zhvillohen në

Miratohen amendamentet për Ligjin e zgjedhjeve

Komisioni për reforma zgjedhore ka miratuar amendamentet e para për draftin

e Ligjit të ri zgjedhor të Kosovës. Kryetari i Komisionit Parlamentar, Haki Demolli

njoftoi se janë mbi 100 nene që kryesisht kanë të bëjnë me çështje teknike. Ndërsa

e padefi nuar mbetet çështja e zonave, listave dhe e pragut zgjedhor për të cilat

Demolli tha se pritet të mblidhen subjektet politike së shpejti.

nivele rajonale, sepse nuk duam

të japim përshtypjen se ata që

krijojnë probleme automatikisht

bien në vëmendjen e lidershipit

të KFOR’it”, ka thënë ai.

Sipas Drewsit, popullata në Veri

të Kosovës është nën trysninë dhe

ndikimin e fuqishëm të nacionalistëve

serbë.

“Edhe zgjedhjet e ardhshme në

Serbi tregojnë se, të ashtuquajturit

tre nga katër kryetarë të komunave

në Veri, natyrisht luajnë një

rol të rëndësishëm për partitë

opozitare serbe me sjelljen e tyre.

Këto përfshijnë tri parti politike,

të cilat kanë deklaruar qëllimin

e tyre, i cili është dhënia fund e

regjimit të një Qeverisë properëndimore

të Boris Tadicit”, ka thënë

ai. Komandanti gjerman ka shpjeguar

se KFOR’i ka qenë gati për

të reduktuar, por, vendimi është

shtyrë për shkak të ngjarjeve në

vjeshtën e kaluar.

Ai ka folur edhe për FSK’në

duke thënë se ajo ka demonstruar

dhe dëshmuar fuqishëm

gatishmërinë e saj operacionale

duke përmendur ndërhyrjen në

Restelicë, pas goditjes së ortekut

atje. Po ashtu, ka folur edhe për

Policinë e Kosovës duke thënë

se ky institucion është i gatshëm

për të marrë edhe veprime vendimtare.

Ai ka thënë se në Kosovë

ka sfi da që kanë të bëjnë me luftimin

e krimit të organizuar dhe

korrupsionit.

“Por, kështu e kanë vendet në

tranzicion”, ka thënë ai.

së martës kryesisht kanë të

bëjnë me shkurtimin e fushatës

zgjedhore nga 30 në 20 ditë,

sanksionimi rreth mosheqjes

së posterave që vendosen gjatë

fushatës, pas afatit prej 10 ditësh

si dhe disa çështje të tjera

teknike. Ndërkohë, çështjet e

rëndësishme me karakter politik

rreth amandamenimtit të Ligjit,

si përcaktimi i zonave zgjedhore,

listave zgjedhore si dhe pragut

mbeten ende të pazgjidhura.

Sipas Demollit, Komisioni për

reformën zgjedhore pritet së

shpejti të takohet me drejtuesit

e subjekteve politike për të

marrë rekomandimet.


E mërkurë, 14 mars 2012 NACIONALE 7

Nacionale

Redaktor: Jeton Musliu • e-mail: jeton.musliu@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Policia

Tenton

të vjedhë

rrymën,

por digjet

Prishtinë, 13 mars- I dyshuari

ka tentuar të kyçet në orë të

rrymës në mënyrë ilegale dhe

gjatë kyçjes ka shpërthyer

zjarri, me ç’ rast i dyshuari

ka pësuar lëndime trupore.

I lënduari është dërguar për

tretman mjekësor dhe gjendja

e tij është jashtë rrezikut për

jetë. Rasti nën hetime.

Të dehur

shajnë policët

Prishtinë, 13 mars- Raportohet

se dy të dyshuar, nën ndikim

të alkoolit, kanë shkuar në

stacionin policor dhe kanë fyer

personat zyrtarë. Në konsultim

me prokurorin, të njëjtët

janë ndaluar për gjashtë

orë, derisa të qetësohen nga

alkooli për t’u intervistuar dhe

liruar.

Rrahje

grupore

Prishtinë, 13 mars- Pas një

mosmarrëveshjeje ndërmjet

dy grupeve, ka ndodhur

sulm fizik si dhe njëri nga të

dyshuarit ka shtënë me armë

zjarri në ajër dhe kishte ikur

nga vendi i ngjarjes. Policia ka

dalë në vendin e ngjarjes dhe

aty kanë gjetur një gëzhojë, e

cila është konfiskuar. Një person

ka marrë lëndime trupore

dhe ka marrë ndihmën mjekësore

në QKUK. Nuk raportohet

për të arrestuar.

Aksident

trafiku

Prizren, 13 mars- Raportohet

se një i dyshuar derisa ishte

duke lëvizur me veturën e

tij civile, nga pakujdesia dhe

mospërshtatja e shpejtësisë

ka goditur dy vetura civile me

ngasës dy meshkuj, të cilët në

atë moment ishin ndalur në

semafor. Si pasojë e aksidentit,

një pasagjer ka pësuar

lëndime të lehta trupore. Rasti

nën hetime.

Ibrahim Kelmendi do

t’i përgjigjet me padi

Hysenit, vëllait të Jusuf

e Bardhosh Gërvallës. Ky

i fundit ditë më parë e

quajti Kelmendin spiun

të UDB’së dhe pjesëtar

në Komitetin ku është

marrë vendimi për vrasjen

e vëllezërve të tij.

Për Riza Salihun, Kelmendi

thotë se e ka bërë

gati kallëzimin penal dhe

shpejt do ta deponojë në

Prokurorinë Speciale.

Lirita Halili

lirita.halili@gazetaexpress.com

Prishtinë, 13 mars –

Shkëmbimet e akuzave për vrasjen e

patriotëve Jusuf e Bardhosh Gërvalla

dhe Kadri Zeka, do të sqarohen në

gjykatë.

Iniciativën do ta marrë Ibrahim

Kelmendi, autor i librit “Atentati

dhe Lëvizja e Përgjakur”, në të cilin

deklaron se Riza Salihu ishte vrasësi

i vëllezërve Gërvalla dhe Kadri Zeka.

Kelmendi tha se deri në këtë pikë

e kanë dërguar deklaratat e Hysen

Gërvallës, vëllait të Jusuf e Bardhosh

Gërvallës.

Hyseni një ditë më parë, Kelmendin

e quajti spiun të UDB’së

dhe pjesëmarrës në Komitetin për

vrasjen e patriotëve kosovarë.

Kallëzimet penale ai tha se është i

detyruar t’i bëjë.

“Shpifjet e Hysen Gërvallës, besoj

do t`i shqyrtojë gjyqësia e Kosovës,

meqë po më detyron t’i bëjë kallëzim

penal për shpifjet e tij 30-vjeçare”,

thotë Kelmendi për Express.

Ai e akuzoi Gërvallën se me këto

shpifje dhe përfolje e ka denigruar

keq veprën e vëllezërve të tij.

Madje, Kelmendi e cilëson Gërvallën

si të përpunuar nga një ofi cer i

madh i UDB’së, të quajtur Mehmet

Hasku.

“Edhe më herët, Hysen Gërvalla

pati shpifur se isha në burg dy javë

në Gjermani lidhur me vrasjen”, tha

Kelmendi.

Ai ndjen keqardhje për lajthitjet,

siç i quan, të Hysen Gërvallës.

“Por, shpresoj se do të ballafaqohemi

para gjyqësisë së Kosovës. Ai,

kështu, po provon t’u bëjë vëllezërve

të tij edhe një atentat politik. E kam

thënë edhe përpara, vëllanë ta fal

Zoti, shokun e zgjedh vetë, prandaj

shokët e mi, Jusufi e Bardhi, fatkeqësisht

nuk kanë mundur ta zgjedhin

vëllanë”, konkludon Kelmendi.

Ai më tutje thekson se Hysen Gërvalla

“po koritet me të për shkak se

është dashur të jetë mirënjohës”.

“Kam harxhuar kohë e energji për

Therje me thikë

Prishtinë, 13 mars – Në orën 13 e

20 minuta të së martës, policia ka

marrë informacionin se në rrugën

“Nëna Tereze” në Prishtinë ka

ndodhur një rast lëndimi i rëndë

trupor (therje me thikë). Në lidhje

me këtë rast, policia ka identifi kuar

të mbrojtur vlerat dhe idealet e Jusufi

t dhe Bardhoshit. Ai më godet nën

brez...”, ilustron Kelmendi situatën

e tanishme.

E përveç mllefi t që ka me vëllanë

e dëshmorëve, Kelmendi ka reaguar

edhe ndaj Gazetës Express, duke shprehur

hidhërimin e tij ndaj intervistës

me Hysen Gërvallën, të publikuar

me titullin ‘Riza nuk është vrasës’.

Sipas Kelmendit, këtë konstatim e

demantoi Hysen Gërvalla.

“Ai e ka demantuar titullin dhe

prandaj po rezulton se konstatimi

është i juaji. Kjo është tejet e pandershme”,

vlerëson Kelmendi.

E për Riza Salihun, ai mban po të

njëjtat qëndrime që është pjesëmarrës

në vrasjen e vëllezërve Gërvalla

dhe Kadri Zerkës.

Bile për këtë ai ka përpiluar një kallëzim

penal, të cilën do ta deponojë

në Prokurorinë Speciale të Kosovës.

se Sh. Beqiri (53) ka marrë plagë

nga arma e ftohët dhe i njëjti

menjëherë është dërguar në QKUK

për trajtim mjekësor. Ndërkaq në

kontinuitet të veprimeve operative

dhe hetimore, policia ka arritur

ta identifi kojë dhe ta arrestojë B.

Shpreson që organet të merren

seriozisht me këtë çështje dhe t`ia

nisin hetimet prej tash.

Ai tashmë thotë se ka bërë gati

denoncimin e tij për vrasjen e Kadri

Zekës dhe Jusuf e Bardhosh Gërvallës,

të cilën pritet ta dorëzojë në Prokurorinë

e Përgjithshme dhe në atë

Speciale të Republikës së Kosovës.

“E, prononcimet e Riza Salihut

do të kërkojë që të merren si prova”,

thotë Kelmendi për Express.

Këtë padi, Kelmendi thotë se po e

bën pasi pavarësisht denoncimeve

publike të herëpashershme, asnjë

organ i drejtësisë në Kosovë nuk ka

lëvizur.

“Deri tani nuk kanë lëvizur as organet

e hetuesisë dhe të gjyqësisë së

Republikës së Kosovës, për të nisur

hetimet për vrasje. Prandaj, po ndjehem

i detyruar të paraqes denoncim

me shkrim pranë prokurorive”, sqa-

Ajazin (43), për të cilin dyshohet

me bazë të jetë i përfshirë në rastin

në fj alë. Në të njëjtën kohë, policia

ka arritur të gjejë dhe të konfi skojë

edhe armën (thikën), e cila

dyshohet të jetë përdorur në rastin

në fj alë.

I QET NE GJYQ

Riza Salihun dhe Hysen Gërvallën

Padia

Sipas dosjes që Ibrahim Kelmendi

ka përgatitur për prokurori,

thuhet se në vitin 1978, Riza

Salihu ka formuar Grupin Komunist

“Zëri i Kosovës”. “Veten e

tij, Riza Salihu e ka caktuar për

kryetar të atij grupi. Dëshmitarë

për themelim të atij grupi është

vetë ai dhe anëtarët Hysen Gega

dhe Maksut Saramati”, vazhdon

rrëfimin e tij Ibrahim Kelmendi.

“Në janar të vitit 1980, Riza Sali-

hu, në cilësi të kryetarit të grupit

dhe “në emër të organizatës”,

e urdhëron Hysen Gegën për ta

vrarë Jusuf Gërvallën, me arsyetim

se është UDB’ash i rrezikshëm.

Dëshmitar i kësaj jam edhe

unë, bashkë me Hysen Gegën e

Maksut Saramatin”, sqaron Kelmendi.

Duke i mbledhur të gjitha këto

fakte të paraqitura në letër,

Kelmendi thotë se për shkak të

ron ai.

Në dosjen e përbërë prej disa

faktesh, ku paraqet datat dhe vitet

e ngjarjeve, Kelmendi akuzon drejtpërdrejt

Riza Salihun për vrasjen e

heronjve.

E përveç Salihut, për të cilin dyshon

se e ka kryer vrasjen, Kelmendi

thotë se ka edhe një emër tjetër. “Emrin

do ta tregoj në prokurori. Këtë e

kam paraqitur edhe para Gjyqit të

Qarkut në Shtutgard, në vitin 1990,

kur Riza Salihut i është bërë procesi

gjyqësor, si i dyshuar për vrasjen e

heronjve”, sqaron Kelmendi.

Ndërkohë, Riza Salihu ditë më

parë i ka hedhur poshtë të gjitha

akuzat e Ibrahim Kelmendit dhe e

ka akuzuar këtë të fundit për bashkëpunim

me ish-shërbimin sekret

jugosllav (UDB) dhe përzierje në

vrasjen e vëllezërve Gërvalla dhe të

Kadri Zekës.

interesimit dhe shqetësimeve të

mëdha të qytetarëve në Kosovë

dhe për shkak të rëndësisë së

zbulimit të dorasëve të Jusuf

Gërvallës, Kadri Zekës dhe Bardhosh

Gërvallës, ai ka vetëm një

apel. “Lus që të fillohen hetimet.

Para hetuesve kompetentë, do

të bëjë të njohur edhe emrin e të

dyshuarit të dytë, si bashkautor

në vrasje», shkruan Kelmendi në

denoncim.


8 NACIONALE E mërkurë, 14 mars 2012

Ndëshkime për mjekët që nuk e respektojnë orarin

Prishtinë, 13 mars- Me kërkesë të

drejtorit ekzekutiv, dr. Nijazi Gashi,

kanë fi lluar inspektimet në klinikat,

repartet dhe shërbimet e QKUK-së,

në lidhje me respektimin e orarit të

punës. Drejtori i QKUK-së ka formuar

komisione, të cilat po monitorojnë

në vazhdimësi respektimin e orarit

Plumba punëtorëve

të KEK-ut

Prishtinë, 13 mars- Plumba edhe për

punëtorët e KEK-ut. Ata u nisën në mëngjes

drejt fshatit Letanc të komunës së Podujevës

për të shkyçur disa familje nga rrjeti elektrik,

por hasën në plumbat e fshatarëve. Sipas

njoftimeve të KEK-ut, fatmirësisht nuk është

lënduar asnjë punëtor, ndërsa vetura është

goditur me 7 plumba nga ana e sulmuesit të

panjohur deri tash. “Punëtorët menjëherë e

kanë lajmëruar rastin te policia e Kosovës”,

thuhet në komunikatë dhe KEK-u njëherësh

dënon incidentin. “KEK-u e dënon fuqishëm

këtë akt vandal dhe të papranueshëm dhe

kërkon nga organet e rendit që sa më shpejt të

zbardhin rastin dhe t’i dërgojnë fajtorët para

drejtësisë, në mënyrë që fajtorët të marrin

dënimin e merituar. Sulmi i punëtorëve të

Korporatës gjatë kryerjes së detyrës zyrtare,

siç është edhe rasti i sotëm gjatë ushtrimit të

funksionit zyrtar, janë pengesë e madhe për

kryerjen e misionit të Korporatës”, përfundon

komunikata.

Arrestohen për

keqpërdorim të

pozitës zyrtare

Prizren, 13 mars- Drejtoria për Hetimin e

Krimeve Ekonomike, njësia në Prizren, ka

ngritur kallëzim penal kundër tre personave

me dyshimin e bazuar së të njëjtët kanë kryer

veprat penale “Shpërdorim të detyrës zyrtare,

mashtrim të klientëve dhe falsifi kim të dokumenteve”.

Personat e dyshuar derisa kanë

punuar si zyrtarë në një OJQ mikrofi nanciare,

dega në Suharekë, kanë kryer veprat penale

të lartcekura duke keqpërdorur pozitat e tyre

zyrtare. Dyshimi se i kanë kryer këto vepra

penale është bazuar në faktin se gjatë hetimeve

është konstatuar se disa nga klientët

nuk kishin marrë shumat e kredive, të cilat

i kishin të evidentuara dhe sipas hetimeve,

dyshohet se është dëmtuar buxheti i OJQ-së

me vlerë rreth 70 mijë euro.

SHBA: Droga në

Kosovë, hyn

nga Veriu

Prishtinë, 13 mars- Në këtë dokument të

qeverisë amerikane, në të cilin gazeta serbe

“Blic” ka pasur qasje, thuhet se “është e nevojshme

që urgjentisht të zgjidhet problemi

i funksionimit të vendkalimeve kufi tare në

Jarinje dhe Bërnjakë, për të mbyllur kalimet

ilegale dhe për të penguar tregtinë e drogës”.

Në raport thuhet se Serbia është vend transit

i drogës nga Afganistani, Azia Qendrore dhe

Turqia deri te vendet e Evropës Qendrore dhe

Perëndimore. Gjithashtu thuhet se si në Serbi

edhe në Mal të Zi dhe në Shqipëri duhet

që sa më parë të ndërpritet rrjedha e narkotikëve

drejt vendeve të Evropës. Në pjesën

për Kosovën, për të cilën është shkruar ditë

më parë, Kosova është cilësuar si vend transit

i narkotikëve, por jo edhe i prodhimit dhe

përpunimit të tyre.

të punës nga punëtorët e QKUK-së.

Monitorimet po kryhen pa paralajmërime

paraprake për klinika. Deri

tani, komisionet kanë dalë për të monitoruar

respektimin e orarit të punës

në disa klinika, ku në bazë të listave

të nënshkrimeve të punëtorëve

është verifi kuar prezenca e secilit

Nexhmije Ahmeti

nexhmije.ahmeti@gazetaexpress.com

punëtor. Në monitorimet e deritanishme

është vërejtur se një pjesë e

punëtorëve nuk po e respektojnë siç

duhet orarin e punës. Shpend Fazliu,

zëdhënës i QKUK-së, ka thënë për

Kosovapress se Drejtoria Ekzekutive

ka kërkuar nga drejtorët e klinikave

të marrin masa urgjente për respek-

Gani Imeri pranon se ka

lëshuar dëshmi se Bahri

Haxha, vëllai i Shyqri

Haxhës, ish-drejtorit të

PTK’së, ka qenë pjesë e

UÇK’së. Imeri thotë se

i vrari në masakrën e

Studimes e ka statusin

e dëshmorit të kombit,

sepse ishte pjesë e

ushtrisë si furnizues.

Ish-Komandanti i UÇK’së

nuk pranon se vëllai i tij

është punësuar në postë

për shkak të atij vendimi.

EULEX po e heton Haxhën

për keqpërdorim të

detyrës zyrtare.

Vushtrri, 13 mars —

Bahri Haxha nuk ka qenë asnjëherë ushtar

i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, që ka

luftuar me pushkë në dorë.

Mirëpo, ai ishte furnizues i një batalioni

të UÇK-së, që ishte në kuadër të Brigadës

142 “Mehë Uka”, në Zonën Operative të

Shalës.

Megjithatë, Bahri Haxha është shpallur

dëshmor i kombit.

Krejt kjo u bë në bazë të një dëshmie

që e ka dhënë Gani Imeri, komandant i

batalionit “Rexhep Musa” të UÇK-së.

Shpallja e Bahri Haxhës dëshmor, i cili

ishte vëlla i Shyqri Haxhës, ish-drejtorit

ekzekutiv të PTK-së, dhe dhënia e dëshmisë

për këtë qëllim, ka bërë që ndaj Imerit

dhe vetë Haxhës të ngrihen dyshime

për vepra penale.

Gani Imeri pranon se ia ka dhënë dëshminë

familjes Haxha për kontributin e

djalit të tyre gjatë luftës.

“Unë ia kam dhënë atë dëshmi dhe nuk

e mohoj sot e njëqind vjet. Bahri Haxha

ka qenë furnizues i batalionit tim që i ka

pasur 400 ushtarë. Me këtë që ka bërë, ai

ka qenë pjesë e UÇK-së, ku ka dhënë një

kontribut mjaft të madh” , thotë Gani

Imeri për Express.

Mirëpo ai mohon se e ka bërë këtë për

t’i shërbyer Shyqyri Haxhës, siç dyshohet

nga Prokuroria e EULEX-it.

Këtë dëshmi ai thotë se e ka lëshuar në

vitin 2004, në kohën kur as që e ka njohur

ish-drejtorin e PTK-së.

“As që e kam ditë kush është Shyqyri

Haxha në atë kohë. Unë vetëm e kam

kryer një obligim timin ndaj një njeriu

që ka kontribuar shumë për luftën dhe

ka derdhur gjak për këtë vend”, thotë i

bindur Imeri.

Ndaj ish-kryeshefi t të PTK-së, Shyqyri

Haxha, prokurori i EULEX-it dyshon se

ka punësuar njerëz me direktiva të Gani

Imerit.

tim të orarit të punës. Sipas tij, monitorimet

do të jenë të vazhdueshme

dhe do të përfshihen të gjitha

klinikat dhe shërbimet e QKUK-së.

“Drejtoria Ekzekutive ka kërkuar nga

drejtorët e klinikave të marrin masa

urgjente për respektim të orarit të

punës, e po ashtu të merren masa

Dyshohet se këtë ai e ka bërë si shpërblim

për Imerin, i cili ia kishte dhënë

statusin e dëshmorit, vëllait të Haxhës,

i vrarë në masakrën e Studimes, të kryer

nga forcat serbe.

Ish-komandanti i UÇK-së mohon se ka

ndikuar te Haxha për punësim të njerëzve

në PTK.

Imeri thotë se do të ishte i lumtur nëse

do të mund ta punësonte dikë në PTK apo

kudo qoftë.

Ai pranon se një vëlla i tij megjithatë

punon në PTK, mirëpo këmbëngul se

është vendosur aty në mënyrë të rregullt

dhe me konkurs.

“E vetmja intervencë e imja për vëllanë,

Arsimin, ishte që ai të mos konkurronte

ndaj punëtorëve që nuk janë gjetur

në vendin e punës. Monitorimet

do të jenë të vazhdueshme dhe do

të përfshihen të gjitha klinikat dhe

shërbimet e QKUK-së. Ndaj atyre që

nuk respektojnë orarin e punës do

të ndërmerren masa konform ligjeve

në fuqi”, ka thënë ai.

SI U BE DESHMO

Varrezat ne fshatin Studime ku Bahri Haxha deri para dy vjetesh ishte i varrosur-Photo Kushtrim

fare për shkak se më shumë na është

dashur të punonte me ne dhe të na ndihmonte

në biznes”, thotë Imeri.

Ndërsa sa i përket dhënies së dëshmisë

si komandant, ai thotë se sa herë

një gjë të tillë ta kërkojë familja Haxha, do

ta bëjë, ndërsa sa i përket ndryshimit të

emrit të një shkolle në Vushtrri dhe vendosjes

së emrit të Bahri Haxhës, ai thotë

se procedurat janë ndjekur nga familja

e dëshmorit dhe se nuk ka të bëjë asgjë

me të.

Vetë Haxha i kontaktuar nga Expressi

nuk dëshiron të komentojë për këto

dyshime të EULEX-it duke thënë se kjo

është çështje private.

“Nuk dua te fl as në lidhje me këtë çës-


E mërkurë, 14 mars 2012

Konfi skohen mbi 11 kilogramë substancë narkotike

Prishtinë, 13 mars - Policia e Kosovës

në Mitrovicë, ka konfi skuar mbi 11

kilogramë të substancave narkotike

si dhe ka arrestuar gjashtë persona

të dyshuar. Të hënën, rreth orës 19,

hetuesit policorë kanë realizuar urdhëresën

e lëshuar nga gjykata kompetente

në lidhje me rastin e dyshuar

për substancë narkotike. Në vendin e

ngjarjes, afër një qendre tregtare në

Mitrovicë, është bërë i mundur arrestimi

i personave të dyshuar, të cilët

dyshohet të kenë kryer veprën penale

blerje, posedim dhe shpërndarje e

paautorizuar e narkotikëve dhe e

substancave psikotropike, gjithsej

R BAHRI HAXHA?

htje, se është diçka private”,

tha Haxha për Express.

Bahri Haxha, i cili në vitin

2004 është shpallur dëshmor

i kombit, është vrarë në

masakrën e Studimes, më 2

maj të vitit 1999.

Deri vonë ai ka qenë i varrosur

në këtë fshat së bashku

me civilët e tjerë që u vranë

në të njëjtën ditë.

Madje emri i tij është i

gdhendur edhe në përmendoren

e ngritur për nder të

të rënëve. Por para dy vitesh,

familja Haxha i ka zhvarrosur

eshtrat e djalit të tyre për ta

varrosur te varrezat ku prehen

dëshmorët e UÇK-së,

në hyrje të fshatit Dumnicë

të komunës së Vushtrrisë.

Express nuk ka mundur të

kontaktojë askënd në Degën

e Shoqatës së Familjeve të

Dëshmorëve në Vushtrri,

ndërsa një zyrtar i kësaj shoqate

tha se ata nuk marrin

vendime se kush mund të

shpallet dëshmor, e kush jo.

Sipas këtij personi që nuk

deshi të identifikohej, këtë

të drejtë e ka Departamenti

i Familjeve të Dëshmorëve

të UÇK-së, në kuadër të

11.316 kg, e dyshuar e llojit marihuanë,

ndërkohë që gjatë kontrollit

në xhepin e xhaketës së njërit nga të

dyshuarit, është gjetur dhe konfi skuar

edhe një tabletë që dyshohet të jetë

ekstazi. Me autorizim të gjyqtarit të

Procedurës Paraprake është bërë edhe

kontrollimi i shtëpive të të dyshuarve

Varrezat e deshmoreve ne fshatin Dumnice, ku Bahri Haxha eshte i varrosur

Ministrisë së Punës. Por në

këtë departament nuk kanë

dhënë asnjë informatë se

në cilin vit, Bahri Haxhës i

është njohur statusi i dëshmorit,

me pretekstin se për

këtë çështje, janë duke u bërë

hetime. “Nuk kemi të drejtë

të japim asnjë të dhënë”, tha

drejtori i këtij departamenti,

Bajram Pajaziti.

Emri i Bahri Haxhës gjendet

në listat e dëshmorëve të

komunës së Vushtrrisë, por

jo edhe në atë qendrore në

Prishtinë.

Kryetari i Shoqatës së

Familjeve të Dëshmorëve

të UÇK-së, Xhavit Jashari

konfirmon se Bahri Haxha

nuk është në listën e dëshmorëve,

në listat që ata i kanë

në Prishtinë.

“Te ne nuk është ky emër

dhe nuk na është sjellë nga

dega”, tha Jashari për Express.

Sipas tij, për t’u njohur e drejta

e dëshmorit, familja duhet

të ketë dëshmi se ka qenë i

inkuadruar në UÇK me

nënshkrim të komandantit të

Zonës dhe ish-Shtabit të Trupave

Mbrojtëse të Kosovës.

Megjithëse nuk ka njohuri

më shumë për rastin, Jashari

thotë se Komisioni qeveritar

që është formuar për të verifi

kuar listat e personave që i

përkasin kategorisë së luftës,

do ta sqarojë edhe rastin e

Bahri Haxhës.

Por sipas tij, dëshmor i

kombit nuk është vetëm ai

që u vra me pushkë në dorë.

Sipas tij, një status të tillë

mund ta gëzojë edhe një

furnizues siç pretendohet se

ishte Bahri Haxha, por për

këtë duhet të ketë dëshmi

se këtë obligim ia ka dhënë

komandanti i tij.

Në anën tjetër, Gani Imeri,

ish-komandant, thotë se

Bahri Haxha ka punuar nën

direktivat e tij.

“Për këtë nuk është vetëm

dëshmia ime, por edhe të

400 ushtarëve që kam pasur”,

thotë Imeri.

Këto dhe dyshimet e tjera

që janë ngritur ndaj tij dhe

ndaj personave të tjerë, Imeri

thotë se janë bazuar në fjalë

të kafeneve dhe thashethemeve

të njerëzve që nuk e

duan luftën e UÇK-së. “Një

ditë të gjitha do të vërtetohen

se janë të sakta”, tha Imeri.

FOTO: KUSHTRIM TËRNAVA

të përfshirë në këtë rast, me dyshimin

e bazuar për posedim te substancave

narkotike. Në shtëpinë e të dyshuarit

Burim. Sh. e cila gjendet në një fshat

të komunës së Pejës, është gjetur

dhe konfi skuar një sasi e substancës

narkotike, e dyshuar e llojit marihuanë,

me peshë rreth 486 gramë, ku

NACIONALE 9

sasia totale e substancave narkotike

të konfi skuara arrin peshën e 11. 802

kg, ndërsa në shtëpinë e të dyshuarit

Jeton. M, e cila gjendej po ashtu në

një fshat të komunës së Pejës, është

konfi skuar një pushkë artizanale.

Personat e dyshuar tanimë të arrestuar

janë: J. M, B. SH, F. D, J. V, E. B, F. V.

Akuzohen për 73 mijë euro

Prishtinë, 13 mars –

Kanë lëshuar leje për importimin e

mallit, por ato nuk i kanë regjistruar

askund. Madje dyshohet se kanë përfi

tuar në mënyrë të paligjshme rreth 73

mijë e 400 euro duke e dëmtuar kështu

buxhetin e Kosovës.

Milazim Xani, ish-shef i Inspeksionit

Fitosanitar-Kufitar në AUV, dhe

ish-asistentja e tij, akuzohen se gjatë

periudhës janar-qershor 2010 kanë lëshuar

gjithsej 1 mijë e 789 leje për importin

e mallit për 489 kompani private.

Për secilën leje, ata u kanë marrë nga

41euro, të cilat nuk i kanë paraqitur

në raportin fi nanciar. Ata ngarkohen

se e kanë dëmtuar buxhetin e Kosovës

saktësisht për 73 mijë e 349 euro.

Prokuroria e Qarkut në Prishtinë

ka ngritur aktakuzë kundër ish-shefi

t të Inspeksionit Fitosanitar-Kufi tar

në Agjencinë e Ushqimit dhe të Veterinës,

si dhe asistentes së tij, për veprën

penale shpërdorim i detyrës zyrtare.

Prokuroria e Qarkut në Prishtinë ka

ngritur aktakuzë kundër të pandehurit

Milazim Xani, ish-shef i Inspeksionit

Fitosanitar-Kufi tar në Agjencinë e

Ushqimit dhe të Veterinës, që vepron

në kuadër të Zyrës së kryeministrit, si

asistentes së tij, Elmaze Ahmeti.

Ata akuzohen se me qëllim të përfi timit

të kundërligjshëm të dobisë pasurore

për vete, kanë shpërdorur pozitën

e tyre zyrtare dhe kanë tejkaluar auto-

rizimet, me çka kanë kryer veprën penale

“shpërdorim i pozitës zyrtare ose

autorizimit”, në bashkëkryerje, sipas

Kodit Penal të Kosovës, njofton Zyra e

kryeprokurorit të Shtetit, nëpërmes një

komunikate shtypi.

Të pandehurit gjatë periudhës janar

- qershor 2010 kanë lëshuar gjithsej

1.789 leje për importin e mallit për

489 kompani private, të cilat kompani

kryesisht merren me importin e

mallrave të ndryshme ushqimore dhe

bimore.

Këto kompani i kanë përdorur lejet

në pikat kufitare gjatë importimit

të mallrave, me ç’rast të pandehurit

nga përfaqësuesit e kompanive kanë

kërkuar që pagesat t’i bëjnë në zyrat e

tyre me para në kesh për secilën leje

në shumë prej 41 dhe këto para i kanë

ndalur për vete.

Ndërkaq, lejet nuk i kanë regjistruar

në librin e protokollit dhe nuk i kanë

paraqitur në raportin fi nanciar - mujor

dhe vjetor për vitin 2010, duke përfi -

tuar në këtë mënyrë shumën e përgjithshme

prej 73.349,00 , me të cilën

shumë e kanë dëmtuar buxhetin e

Republikës së Kosovës.

Prokuroria e Qarkut në Prishtinë ka

kërkuar nga gjykata që të pandehurit t’i

shpallë fajtorë për veprën e kryer penale

dhe t’i obligojë që ta kompensojnë

buxhetin e Republikës së Kosovës shumën

prej 73.349 eurosh. (N. Maxhuni)

FOTO: PETRIT RRAHMANI


10 E mërkurë, 14 mars 2012

Ekonomi

Zgjerohet parku

Prishtinë, 13 mars - Dymbëdhjetë biznese

të reja i janë shtuar Parkut të Biznesit

në Drenas, ndërsa katër që veprojnë

aktualisht në këtë park, kanë bërë zgje-

me Komunën e Drenasit dhe subjektet

afariste të përzgjedhura për vendosje në

Parkun e Biznesit në Drenas.

Marrëveshjet e nënshkruara me këto

punim mes kosovarëve dhe të huajve,

ndërsa 8 të tjera janë biznese vendore.

Ministrja e Tregtisë dhe e Industrisë,

Mimoza Kusari-Lila tha se pritet që

rimin e hapësirave të tyre. Të martën, biznese e kanë çuar në 33 numrin e bi- brenda vitit, këto 33 kompani të arrijnë

Redaktor: Arben Hyseni

përfaqësues të Agjencisë për Mbështeznese që veprojnë në këtë park. Nga 12 vlerën e investimeve në 30 milionë euro

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

tjen e Ndërmarrjeve të Vogla dhe të që i janë shtuar sot, Parkut të Biznesit në dhe numri i të punësuarve të shkojë deri

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Mesme kanë nënshkruar marrëveshje Drenas, 1 është biznes i huaj, 3 bashkë- në 1000.

Limaku merr Gr

Aventurave të

privatizimit të Hotel

Grandit pritet t’u japë

fund kompania Limak

nga Turqia. Burime

Express tregojnë

kompania që e mori me

koncesion Aeroportin

e Prishtinës, do të

deponojë garanci

multimilionëshe për

investime, të cilin

e kërkon Agjencia

Kosovare e Privatizimit.

Kjo agjenci, pritet që

sot ta marrë vendimin

defi nitiv për këtë hotel.

Agon Sinanaj

Zekirja Shabani

Prishtinë, 13 mars —

Hoteli Grand i shpëtoi riprivatizimit.

Në momentet e fundit, kompania

turke Limak duket se do të

jap garanci në Agjencinë Kosovare

të Privatizimit se do të investojë

miliona euro në këtë ndërmarrje,

të privatizuar me spin-off special

pesë vjet më parë.

Anëtarë të Bordit të AKP’së i

kanë thënë Gazetës Express se

kjo kompani i ka dalë krah pronarit

aktual, Zylqif Berisha, për

ta shpëtuar Grandin, në të cilin

Miliona euro borxhe Italia në recesion

Shumica e borxheve të papaguara për tatimin

në pronë ndaj Komunës së Gjakovës

janë nga ndërmarrjet shoqërore. Këto ndërmarrje

i kanë borxh Komunës hiq më pak se

1.9 milion euro për dhjetë vjet mospagesë.

Për këtë arsye, përgjegjës të Drejtorisë së

Financave në Komunën e Gjakovës thonë se

po bëjnë kërkesa në vazhdimësi në Agjencinë

Kosovare të Pronës, nën menaxhimin

e së cilës janë ndërmarrjet shoqërore, që të

paguajnë tatimin në pronë të këtyre ndërmarrjeve.

Në Drejtorinë për Financa në KK të Gjakovës,

tregojnë se borxhi i qytetarëve për tatimin

ai kishte premtuar se do t’i investonte

mbi 20 milionë euro, por

që nuk ia kishte arritur, çka e shtyu

AKP’në që të mendojë për ta ritenderuar

këtë ndërmarrje.

“Zylqifi ka qenë duke e pritur

një konfirmim nga Limaku, të

në pronë është rreth 1.4 milion euro, ndërsa

së bashku me borxhin që kanë ndërmarrjet

shoqërore arrin në 3.4 milionë euro.

cilët për shkaqe teknike nuk kanë

mbërritur me kohë, që do të jetë

bashkinvestues në të ardhmen në

Hotelin Grand”, ka thënë anëtar i

Bordit të AKP’së, në kushte anonimiteti

për Express.

E marta ka qenë dita e fundit

kur Zylqif Berisha është dashur të

ofrojë dëshmi se i ka përmbushur

investimet e premtuara, por nuk

ka arritur ta dëshmojë këtë para

Bordit të AKP’së.

Por, në vend të kësaj ai ka kërkuar

një ditë shtesë nga AKP’ja për

Italia ka shënuar një rënie të Produktit të

Brendshëm Bruto, PBB, me 0.7 për qind

në tremujorin e katërt të vitit 2011, në krahasim

me tremujorin e kaluar, konfirmoi

sot Instituti i Statistikave “ISTAT” në vlerësimin

e tij përfundimtar. Pas rënies me

0.2 për qind të regjistruar në tremujorin e

tretë, tkurrja e PBB-së shënon hyrjen në

recesion, që karakterizohet nga një ulje për

të paktën gjatë dy tremujorëve rresht të

ekonomisë së tretë të zonës euro. Gjatë

gjithë vitit 2011, Italia regjistroi një rritje

prej 0.5 për qind, sipas një shifre në rritje

e konstatuar nga “ISTAT”-i, vlerësimi i

të sjellë dëshmi mbi garancinë e

kompanisë Limak, të cilën gjë

tashmë duket se e ka deponuar

në Agjenci.

“I kemi dërguar sot të gjitha.

S’munden me ma marrë (ri-tenderu),

pasi unë e kam deponuar

parë për të cilën tregoi një rritje prej 0.4

për qind. Megjithatë, kjo shifër nuk do të

shërbejë si referencë në planin vjetor.


E mërkurë, 14 mars 2012

andin

Zylqi ka qenë duke e pritur një kon rmim

nga Limaku, të cilët për shkaqe teknike

nuk kanë mbërritur me kohë, që do të jetë bashkinvestues

në të ardhmen në Hotelin Grand. ”

garancinë”, ka pohuar Berisha për

Express.

Ai nuk ka përmendur se kush

është garantues bashkë me të, por

është shprehur shumë i sigurt se

kjo ndërmarrje nuk do t’i ikën nga

duart. Madje për këtë çështje, sipas

tij, janë interesuar edhe Remzi Ejupi

e Behgjet Pacolli, të cilët thotë se

kanë deponuar në AKP një garanci

për investime.

Deri më tani, Berisha thotë se ka

investuar për punëtorët 7 milionë e

700 mijë euro, derisa në përmirësimin

e infrastrukturës së hotelit ka

investuar rreth 6 milionë euro.

Por, për dallim nga pronari i

Grandit, atij të minierës së magnezitit

“Xim Strezovci”, të martën nuk

i ka dalë në ndihmë askush.

Bordi i AKP’së, në mbledhjen e

fundit ka marrë vendim që kësaj

ndërmarrjeje t’i tërhiqen aksionet

dhe ta çojë në ritenderim.

Ndërkaq, i është dhënë mundësi

shtesë ndërmarrjes “Agrokosova”,

derisa për ndërmarrjet “MIM

Goleshi” dhe “IDGJ Tobacco”, u

pezullua në tërësi vendimi për

tërheqje të aksioneve.

Sipas një komunikate për me-

I kena dërgu sot të

gjitha. S’munden

me marr (ritenderu), pasi

unë e kam deponuar

garancinë. ”

Zylqif Berisha

Dalin në terren

Ministri i Bujqësisë, i Pylltarisë dhe

i Zhvillimit Rural i Kosovës, Blerand

Stavileci dhe kryetari i Odës Ekonomike

të Kosovës, Safet Gerxhaliu

kanë vizituar të martën fermën

blegtorale "Driloni" në Sllatinë të

Epërme të Vitisë. Ata janë njohur

nga afër me punën e kësaj ferme.

Pronari i saj, Sabri Maxhuni – Novosella,

ka shpjeguar se ideja për themelimin

e kësaj ferme ka ardhur si

nevojë e plotësimit të kërkesave për

ushqim të freskët dhe "bio" për pacientët

që janë në kuadër të banjës

Vetëm 175 euro import

Mitrovicë, 13 mars- Në pikëkalimin

kufi tar në Jarinje dhe Bërnjakë,

qytetarët mund të kalojnë mallra

në vlerë prej 175 eurosh, thuhet

në një fushatë njoftimi që ka

fi lluar EULEX-i të transmetojë në

mediet lokale serbe në Veriun e

Kosovës. EULEX-i njofton banorët

dia, Agjencia Kosovare e Privatizimit

njofton se Bordi ka konstatuar

shkelje të rënda të kushteve të

kontratës, në frymën e vendimit të

datës 16 dhjetor 2011 për tërheqje

të aksioneve dhe ekzekutim të këtij

vendimi më 15 mars 2012.

“Pas punës tremujore të Komisionit

dhe përpjekjeve për të gjetur

ndonjë zgjidhje për ndërmarrjet e

privatizuara me spin-off special,

Bordi ka marrë vendime të merituara

në përputhje me progresin e

arritur gjatë punës së Komisionit

me blerësit e këtyre ndërmarrjeve”,

thuhet në komunikatën e AKP’së.

Ndërkaq, Bordi aprovoi kërkesën

e blerësit të Ndërmarrjes së

Re “MIM Goleshi” për dhënie të hipotekës

mbi asetet e ndërmarrjes

së kompanisë slloveno-kroate

nën kushtet e përcaktuara nga

AKP-ja. Po ashtu, pezulloi vendimin

e 16 dhjetorit për tërheqje të

aksioneve, me kusht që kompania

t’i pranojë kushtet e vëna. Njëjtë

u veprua edhe më ndërmarrjen

tjetër “IDGJ Tobacco”. Bordi pasi

shqyrtoi punën e Komisionit dhe

progresin e arritur gjatë bisedave

me kompaninë PWC, si administrator

i ndërmarrjes në likuidim,

vendosi që ta pezullojë vendimin

e 16 dhjetorit deri në mbledhjen e

ardhshme të datës 29 mars 2012,

ndërkohë që Komisioni i formuar

nga ana e Bordit të Drejtorëve do

të punojë me PWC për të sqaruar

investimet kapitale dhe ato në

punësim.

"Nëna Naile" në Kllokot. "Driloni"

përmban rreth 200 krerë mëzet,

rreth 50 lopë, afro 500 krerë dele,

rreth 50 krerë dhi, ndërsa ka të

mbjellë rreth 35 hektarë me grurë.

e Veriut të Kosovës mbi funksionimin

e doganave në dy pikëkalimet

kufi tare në G1 në Jarinje të

Leposaviqit dhe G 31 në Bërnjakë

të Zubin Potokut. Informacioni që

nga e hëna është duke u transmetuar

nga disa media në Veri, e që

thuhet se kontrollet në Bërnjakë

Albulena Maloku

albulena.maloku@gazetaexpress.com

Prishtinë, 13 mars —

Furrat për prodhimin e gëlqeres,

që deri më tash i kanë shfrytëzuar

gomat e veturave për pjekjen

e këtij materiali, nuk do ta kenë

këtë luks më. Bashkë me furrat

edhe pronarët e makinave, nuk

do të mund të gjejnë më goma

të vjetra në tregun kosovar. Kjo

pritet të ndodhë shumë shpejt,

pasi Ministria e Mjedisit përmes

një propozimvendimi ka kërkuar

ndalimin e importimit të gomave

të përdorura, për shkak të ndotjes

masive të mjedisit nga djegia

e gomave.

Në propozimvendimin e Ministrisë,

thuhet se arsyeja kryesore

për ndalimin e menjëhershëm të

importit të gomave të përdorura

është se përveç rrezikimit të

shëndetit të popullatës, ndotjes

së mjedisit, po ndikohet edhe

në konkurrencën e tregtarëve

që fusin goma të reja.

Zëvendësministri i Mjedisit,

Ilir Mirena thotë për Express se

dhe Jarinje i kryejnë policët dhe

doganierët e EULEX-it, në prani të

kolegëve të tyre lokalë. Në këtë

rast, EULEX-i saktëson se qytetarët

kanë të drejtë që pa doganë

të futin në Kosovës deri në 200

cigare, një litër alkool, dy litra verë

si dhe gjëra të tjera deri në vlerën

gomat e përdorura të importuara

janë goma të vjetruara të përdoruara

dhe të shpenzuara, të cilat

konsiderohen mbeturina dhe

grupizohen në Kodin Evropian

të Mbeturinave.

“Për këto shkaqe, në propozimvendimin

e saj, Ministria kërkon

ndalimin e menjëhershëm të

importit të gomave të përdorura

pasi përveç rrezikimit të shëndetit

të popullatës, ndotjes së mjedisit,

po ndikohet edhe në konkurrencën

e tregtarëve që fusin

goma të reja”, thotë Mirena, duke

shtuar se me këtë vendim duhet

të ndalohet importi i të gjitha

llojeve të gomave të përdorura,

përjashtimisht rastet e specifi kuara

në propozimvendim.

Vendimi për ndalimin e importit

të gomave të përdorura,

ai thotë se do të duhet zbatuar

nga Dogana e Kosovës, Ministria

e Mjedisit dhe e Planifi kimit

Hapësinor dhe Ministria e

Punëve të Brendshme.

Ndërkaq, ai tregon se gomat e

përdorura që vijnë nga importi

prej shteteve të huaja, shfrytëzo-

EKONOMI

11

175 euro. Gjithashtu njoftohet se

mallrat komerciale do të zhdoganohen

në terminalin doganor në

jug të Mitrovicës, por që mallrat

komerciale si cigaret, alkooli dhe

derivatet e naftës, në të ardhmen

do të hyjnë përmes pikëkalimit

kufi tar në Merdar.

Fundi i gomave të vjetra

Ministria e Mjedisit, përmes një propozimvendimi, ka kërkuar ndalimin e

importimit të gomave të përdorura. Arsyeja, sipas tyre, është se këto goma kanë

jetëgjatësinë e shkurtër dhe po përdoren nga furrat për pjekjen e gëlqeres, e cila

po ndikon në ndotjen e mjedisit.

hen për qëllimin e dedikuar,

mirëpo pas një kohe relativisht

të shkurtër, mblidhen në qendra

të ndryshme dhe ato pastaj përdoren

për djegie nga prodhuesit

e gëlqeres duke shkaktuar ndotje

masive të mjedisit. Krahas kësaj,

Mirena tregon se në bazë të informacioneve

nga Inictiative for

Kosova Community, në tri komuna

funksionojnë mbi 57 furra për

pjekjen e gëlqeres. Ndërsa sipas

të dhënave nga Inspektorati

mjedisor i MMPH’së, janë identifi

kuar 29 furra në komunën e

Shtimes, 16 në komunën e Lipjanit

dhe 12 furra në komunën e

Malishevës, të cilat si lëndë për

përfi timin e energjisë për pjekjen

e gëlqeres, i përdorin gomat

e përdorura.

“Këto furra janë primitive, nuk

posedojnë fi ltra, kështu që gazrat

të cilat emitohen nga djegia e gomave,

shkarkohen drejtpërdrejt

në atmosferë”, thotë Mirena.

Djegia e gomave në mjedis të

hapur dhe të pakontrolluar, sipas

zëvendësministrit, është shumë

shqetësuese.

Valuta $ €

$ 1.00000 0.76801 0.64403

€ 1.30206 1.00000 0.83857

1.55272 1.19251 1.00000


12

Bota Sulmi

redaktor: Arsim Buxhovi

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Amerikanët besojnë se

Obama është mysliman

Nëse pyesim presidentin e SHBAsë,

Barack Obama, për besimin e

tij fetar, ai përgjigjet se është i krishterë.

Por nëse pyesni qytetarët

e Missisipit apo Alabamës, do të

merrni një përgjigje tjetër. Në një

kohë kur në këto shtete pritet të

mbahen zgjedhjet për kandidatët

republikanë për president, është

mbajtur një sondazh ku tregohet

se ata nuk e shohin Obamën si të

krishterë. Në Alabama, vetëm 14

për qind e shohin si të tillë, ndërsa

45 për qind thonë se ai është

mysliman, kurse 41 për qind janë

përgjigjur se nuk janë të sigurt.

E njëjta pamje paraqitet edhe në

Missisipi: 12 për qind thonë se

ai është i krishterë, 52 për qind e

klasifi kojnë si mysliman, ndërsa

Sarkozy ka pranuar 60

milion euro nga Gaddafi

Presidenti i Francës, Nicolas

Sarkozy, mori 60 milionë euro

nga koloneli Gaddafi , për t’i përdorur

gjatë fushatës zgjedhore

kur fitoi mandatin në krye të

“Elysse”, në vitin 2007.

Prova të reja të bëra publike në

Paris tregojnë se ish-diktatori

libian, i vrarë nga kryengritësit

e mbështetur nga perëndimi në

Rusia vazhdon furnizimin

e Sirisë me armatim

Rusia nuk e ka ndërmend që të

kufi zojë bashkëpunimin ushtarak

me Sirinë, me gjithë thirrjet e

Perëndimit që të ndalojë së furnizuari

me armë regjimin e Bashar

al Assadit.

Zëvendësministri i Mbrojtjes,

Anatoly Antonov, tha se Rusia do

t’i bindet kontratave ekzistuese që

t’i shesë Sirisë armë, pavarësisht

aksionit njëvjeçar të Assadit ndaj

opozitës, në të cilin janë vrarë mbi

8 mijë persona.

“Rusia ka bashkëpunim të mirë

dhe të fuqishëm ushtarak e teknik

me Sirinë dhe nuk sheh ndonjë

Një vehabit djeg xhaminë në Bruksel, vdes Imami

me koktej Molotovi ndaj një xhamie,

në lagjen Anderleht në Bruksel, si pasojë

e të cilit sulm ka humbur jetën Imami i

xhamisë, është ndërmarrë nga një vehabit,

ka njoftuar policia belge. Imami 47 vjeçar

ka vdekur, në momentin kur kishte tentuar

të shuante zjarrin, i cili kishte shpërthyer

pas hedhjes së shishes me benzinë në

36 për qind nuk janë të sigurt se

si ta kategorizojnë. Por e gjitha

kjo nuk është ndonjë gjë e re për

Obamën. Në gusht të vitit 2010,

një tjetër sondazh tregonte se një

në pesë amerikanë besonte se ai

është mysliman. Vetë Obama në

një intervistë për televizionin

NBC është shprehur se “faktet

janë fakte” dhe se i përket besimit

të krishterë.

tetor të vitit 2011, ishte një prej

fi nancuesve kryesorë të atij që u

shndërrua në një prej kritikëve

më të vendosur të regjimit të tij

në Libi, gjatë trazirave të vitit të

shkuar.

Një dokument shtetëror, i publikuar

nga “Mediapart”, një

faqe e respektuar e gazetarisë

hulumtuese në Francë, fl et

për vizita të shumta të Sarkozy

dhe personelit të tij në Libi, me

qëllim sigurimin e fondeve për

fushatën. Një prej dokumenteve

të publikuar, nën inicialet

NS (Nicolas Sarkozy) me datë 6

tetor 2005, i referohet qartësisht

Gaddafi t, kur shkruan se “me

ndihmën e dhënë prej kolonelit

zgjidhim tërësisht nevojat tona

fi nanciare për fushatën”.

arsye pse të rishqyrtojë këtë gjë”,

ka thënë Antonov.

Rusia e ka mbrojtur Sirinë, aleatin

e vetëm në botën arabe nga

sanksionet e OKB-së, si reagim

ndaj aksioneve vdekjeprurëse të

Assadit.

Ishte një natë e kthjellët në

kryeqytetin e rrethuar të Çeçenisë,

Grozni. Dola së bashku me

komandantin çeçenë nga shtëpia.

Kur hymë në një lagje të bombarduar,

unë e kyça telefonin tim satelitor

dhe prita që ai të lidhet me

satelitin përkatës.

Bëra telefonatën time. Më pas,

edhe komandanti bëri një thirrje.

Ai lëshoi me nguti dëgjuesen dhe

ma ktheu telefonin. “Mjaft”, tha ai

dhe kërkoi nga unë që ta shkyçi

telefonin.

U larguam nga aty dhe nuk vonoi

as dhjetë minuta, kur fi lluan

bombardimet e lagjes, nga e cila

ne sa po ishim larguar.

Ishte dhjetori i vitit 1999 dhe

sulmi rus kundër Groznit po

vazhdonte me tërë ashpërsinë e tij.

Pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik,

Çeçenia ishte shteti i vetëm,

shkëputjen e së cilit nuk e lejonte

kryeministri i sapozgjedhur i Rusisë,

Vladimir Putini.

Shefi i tij, Boris Yeltsin dhe ushtria

ruse ishin mposhtur, e më

pas poshtëruar edhe në medie nga

ana e forcave çeçene në luftën e

parë. Pesë vjet më vonë, Rusia u

kthye. Dhe strategjia e re e Putinit

ishte: heshtje dhe spastrime. Ishte

ky një kombinim i taktikave brutale-përndjekje

staliniste e meshkujve

në moshë për të luftuar,

plus propaganda ruse se kryengritësit

çeçenë ishin shndërruar

në ekstremistë islamikë dhe terroristë.

Më shumë se 200 mijë civilë

vdiqën në këtë luftë, jehona e së

cilës vazhdon edhe sot,.

Në luftën e dytë, gazetarët u pa-

xhaminë, në të cilën tubohen myslimanët

shiitë, ka konfi rmuar ministri i Brendshëm

belg, Joel Milke. Sulmuesi është arrestuar,

por emri i tij nuk është bërë publik për

opinionin. Policia njoftoi se sulmuesi është

pjesëtarë i lëvizjes salafi ste dhe se ka djegur

xhaminë, nga dëshpërimi për shkak të

situatës aktuale në Siri. Ithtarët e presidentit

mundësuan që të përcjellin lajme

turpëruese nga zonat e vdekjes.

Për këtë arsye, nuk mund të gjeni

shumë artikuj apo rrëfi me për

luftën e dytë në Çeçeni. Një nga

artikujt më të mirë ishte shkruar

nga Marie Colvin, e cila përshkroi

arratinë e saj nga Grozni. Muajin

e kaluar, Colvin ishte e mendimit

se mund të hynte edhe në qytetin

e rrethuar të Homsit, në Siri,

për të përshkruar një luftë tjetër

brutale të shtypjes. Kësaj radhe

ajo humbi.

Është e pamundur të dihet se a

ka studiuar presidenti i Sirisë, Baschar

Al Assad, aleati shumëvjeçar

i Rusisë, suksesin rus në luftën e

fundit në Çeçeni, para se të fi llonte

fushatën e tij kundër qytetit të

Homsit. Sidoqoftë, këshilltarët e

tij rusë me siguri se kanë pasur

njohuri për taktikat. Sulmi kundër

Homsit bartë jehonën e zymtë

të sulmit kundër Groznit, si në

shfrytëzimin e sinjaleve të inteligjencës

për të zbuluar dhe heshtur

armiqtë e regjimit, e gjithashtu

edhe në vendosmërinë e përgjakshme

për të shtypur çfarëdo opozite,

përfshirë këtu edhe gazetarët

perëndimore.

Aftësia e Assadit, për të vënë

në shënjestër gazetarët, duke

shfrytëzuar sinjalet e telefonave

satelitorë, me gjasë i ka kushtuar

Colvinit me jetë. Në bazë të shumë

raporteve, forcat siriane kanë

shfrytëzuar sinjalin telefonik, për

të zbuluar vendndodhjen e saj,

e më pas ndërmorën sulmin me

raketa më 22 shkurt, si pasojë e së

cilit u vranë Colvin dhe fotoreporteri

francez, Remi Ochlik, e së bas-

E mërkurë, 14 mars 2012

të Sirisë, Baschir Al Assad, janë kryesisht

nga radhët e sektit shiit të alavitëve, ndërsa

kryengritësit i takojnë degës sunite të

islamit, krahun ekstrem të së cilit e përbëjnë

vehabitët. Sulmi ka ndodhur të hënën në

mbrëmje, kur sulmuesi me sëpatë theu

xhamin e xhamisë dhe hodhi brenda

koktejin e Molotovit.

ÇFARE I KA MESUA

Është e pamundur të dihet se a ka studiuar

presidenti i Sirisë, Baschar Al Assad, aleati

shumëvjeçar i Rusisë, suksesin rus në

luftën e fundit në Çeçeni, para se të fi llonte

fushatën e tij kundër qytetit të Homsit.

Sidoqoftë, këshilltarët e tij rusë me siguri

se kanë pasur njohuri për taktikat. Sulmi

kundër Homsit bartë jehonën e zymtë të

sulmit kundër Groznit, si në shfrytëzimin

e sinjaleve të inteligjencës për të zbuluar

dhe heshtur armiqtë e regjimit, e gjithashtu

edhe në vendosmërinë e përgjakshme

për të shtypur çfarëdo opozite.

hku me ta edhe disa civilë sirianë.

Armata e Sirisë së Lirë kryesohet

nga një ish-kolonel i forcave

ajrore, i cili komandon një grup

të dezertorëve të ushtrisë. Ata

mbështetën kryesisht në telefona

mobil, satelitorë, në internet

dhe në mediet sociale, gjatë organizimit

dhe komunikimit mes

tyre. Me thirrjet e tyre, ata njoftuan

botën për tmerrin që po ndodhë

në Homs.

Por pa punën e guximshme

të gazetarëve perëndimor, këto

lajme nuk do ta kishin pasur jehonën,

të cilën e kishin.

Gazetarët si Colvin dhe shumë

gazetarë tjerë rrezikuan jetët e

tyre, për të hyrë në Homs dhe për

të raportuar nga vendi i ngjarjes.

Por ajo që e kemi kuptuar

tani, është se regjimi i Sirisë, falë

këshilltarëve të vet rusë, ka mjetet

e nevojshme për të zhvilluar

luftën elektronike, me qëllim të

shtypjes së kryengritjes popullo-


E mërkurë, 14 mars 2012 BOTA 13

Mbi 8 mijë të vdekur nga dhuna në Siri

Mbi 8 mijë persona kanë vdekur që

nga nisja e protestave anti-qeveritare

që shpërthyen në Siri një vit

më parë, ka bërë të ditur OKB-ja.

Presidenti i Asamblesë së Përgjithshme,

Nassir Abdulaziz al

Nasser, deklaroi se shumë gra dhe

fëmijë janë mes viktimave.

Komentet e tij vijnë në një moment

kur i dërguari i OKB-së dhe Ligës

Arabe, Kofi Annan, do të takohet

me përfaqësues të opozitës siriane

në Turqi. Ndërkohë, në zhvillime të

tjera, një grup për të drejtat e njeriut

ka akuzuar Sirinë se ka vendosur

mina tokësore përgjatë vijave

kufi tare me Libanin dhe Turqinë.

Human Rights Ëatch paralajmëroi

se vendosja e minave anti-njeri dhe

anti-automjet mund të shkaktojë

viktima në radhët e civilëve në vitet

e ardhshme.

Në anën tjetër, sekretarja amerikane

e shtetit, Hillary Clinton, gjatë

R RUSIA SIRISE? Marine

re. Siria është një prej klientëve

kryesor të Rusisë, kur bëhet fjalë

për armatim, trajnim dhe inteligjencë.

Krahas armëve, rusë po i

ofrojnë forcave siriane trajnim për

teknologji, taktika dhe në fushën

e strategjisë.

OKB-ja ka njoftuar se mbi 8 mijë

njerëz janë vrarë, që nga shpërthimi

i kryengritjes para një viti.

Ndoshta kjo shifër do të kishte

qenë edhe më e lartë, po të mos

kishin hyrë në Siri gazetarët e

guximshëm, si Colvin.

As lajmeve të fundit, se kryengritësit

janë tërhequr nga Homsi,

regjimi i Assadit, së bashku me

këshilltarët e vet rusë, ka shpallur

fi toren. Por pavarësisht se çfarë

thotë Damasku, lufta në Siri nuk

ka përfunduar.

fj alimit të saj në Këshillin e Sigurimit

të OKB-së theksoi se presidenti

i Sirisë, Baschar Al Assad, ka pritur

me cinizëm të dërguarin e OKB-së,

Kofi Annan, teksa në qytete të

ndryshme të vendit vazhdonin

masakrat nga forcat qeveritare.

Ndërsa ministri i Jashtëm rus, Ser-

gei Lavrov, deklaroi se Moska nuk

pranon që OKB-ja të manipulohet

për situatën në Siri, për të cilën

shprehu shqetësim të madh.

Rusia dhe Kina kanë bllokuar

rezoluta të mëparshme që dënonin

regjimin e Bashar al-Assad dhe që

kërkonin largimin e tij.

Le Pen në garë për

presidente të Francës?

Raportet nga Franca thonë se

liderja e ekstremit të djathtë,

Marine Le Pen, ka siguruar

mbështetjen e mjaftueshme

të zyrtarëve lokalë qeveritarë,

për të kandiduar në zgjedhjet

presidenciale të Francës.

Një anije me 250 udhëtarë në

bord është përmbysur në një

lumë në jug të Bangladeshit,

duke lënë të vdekur 30 njerëz

dhe dhjetëra të tjerë të zhdukur.

Autoritetet thonë se rreth 35

njerëz janë shpëtuar nga anija që

Raportet citojnë Le Pen dhe

zyrtarët e partisë së saj të anti-imigracionit,

Partisë së Ballit

Kombëtar, të kenë thënë se ajo

ka siguruar 500 nënshkrimet

e nevojshme për të garuar në

zgjedhjet, që pritet të zhvillohen

në dy rrethe në prill dhe

maj.

Sondazhet tregojnë se Le Pen,

vajza e ish-kandidatit presidencial

anti-imigrant, Jean-Marie

Le Pen, është e treta në garën

presidenciale, prapa kandidatit

socialist, Francois Hollande

dhe presidentit në detyrë, Nicolas

Sarkozy, i cili po garon për

një mandat të dytë.

Fundoset anija me 250 udhëtarë

Presidenti amerikan, Barack Obama,

tha se nuk do të ketë “nxitim

për largim” nga Afganistani, pavarësisht

vrasjes së 16 civilëve

afganë nga një ushtar amerikan.

Obama tha në një intervistë

se edhe më tej mbetet e domosdoshme

“dalja në një mënyrë

të përgjegjshme, në mënyrë që

të mos ketë nevojë të kthehemi

sërish”. Vrasjet sërish kanë përkeqësuar

raportet edhe ashtu të

tendosura, pas lajmit se muajin

e kaluar trupat amerikane në

u fundos në lumin Meghna, pas

përplasjes me një anije transportuese.

Zhytësit deri më tash kanë

gjetur 30 trupa brenda anijes së

fundosur. Autoritetet thonë se ka

mundësi që numri i viktimave të

rritet.

Obama siguron se nuk ka largim

të ngutshëm nga Afganistani

Afganistan kishin djegur kopje të

Kuranit.

Obama i ka quajtur vrasjet

“shpirt-copëtuese dhe tragjike”,

por ka shtuar se mijëra trupa,

qindra këshilltarë në sektorin

civil dhe sasi e madhe e pajisjeve

në Afganistan, duhen ende për

të siguruar afganët se mund të

mbrojnë kufi jtë e tyre nga kthimi

i Al Qaedës. Obama theksoi se

SHBA-ja nuk do të qëndrojnë në

Afganistan më shumë se sa “që ka

nevojë.”


14 MARKETING E mërkurë, 14 mars 2012

PROGRAMI I PËRZGJEDHUR

DITOR I DIGITALB PËR 14 MARS 2012

NËNË TEREZA PJ. 1

ORA 19:30

RRegjia: Fabrizio Costa

Aktorët: Olivia Hussey, Sebastiano Somma,

Michael Mendl, etj…

Një jetë e tërë kushtuar të varfërve, të

sëmurëve dhe njerëzve të braktisur. Jeta e

Gonxhe Bojaxhiut – misionarja shqiptare, që u

bë nga personalitetet më të rëndësishme, të

shekullit të 20-të.

CHELSEA VS. NAPOLI

ORA 20:45

Orkestra napolitane, tre tenoret e saj te

famshem dhe dirigjenti Maxarri udhetojne

drejt Londres tradicionale per te luajtur dhe

njehere tjeter koncertin e tyre virtuoz ne nje

nga arenat me historike te futbollit anglez.

BIOGRAFI / DRAMË SERIAL

TEKNOLOGJI/MJEKËSI HUMOR

UNË KARLI , SEZONI III

ORA 18:30

Seriali më i ndjekur nga adoleshentët kudo në

botë, tashmë rikthehet në Junior me seritë më

të reja… Aventurat e Karlit , Spenserit, Semit

dhe Fredit do të na sjellin të qeshura pafund

dhe do të na argëtojnë pamasë…

REAL MADRID VS. CSKA

ORA 20:45

Galaktiket e Mourinjos rikthehen per nje

fi tore te shumepritur ne amfi teatrin e tyre

mitik Bernabeu per ti dhene fund kercenimit

moskovit te formacionit mik, pas atij barazimi

te papritur ne duelin e pare.

E gjithë bota në shtëpi!

* Pakon Premium 1 vjeçare tani mund ta bleni

me këste mujore për 12 muaj me 0% interes.

VETERINERI BIONIK

ORA 21:00

Ai po revolucionarizon botën e mjekësisë.

Bashkohuni me ne, në ndjekje të risive të

veterinerit Noel Ficpatrik. Cilat janë metodat

e tij që po kapërcejnë kufi jtë e mjekësisë

aktuale? Zhvillimi teknologjik dhe teknika të

papërdorura më pare, në shërbim të shëndetit

të kafshëve….

UEFA CHAMPIONS LEAUGE UEFA CHAMPIONS LEAUGE

AKSION

RAJONI 13 – ULTIMATUMI

ORA 21:00

Regjia: Patrick Alessandrin

Aktorët: Cyril Raffaelli, David Belle,

Philippe Torreton, , etj.

Tre vjet më vonë, Damieni dhe Leito

rikthehen në Rajonin 13, zonën e ndaluar,

pa ligje dhe rregulla, që tani sundohet nga 5

kapo bandash, në tentativë për të rivendosur

paqen dhe rendin përpara se shërbimet

sekrete të marrin masat ekstreme…

PORTOKALLI

ORA 21:00

Regjisor: Altin Basha

Aktorët: Florjan Binaj, Gazmend Paja,

Erand Sojli, Romir Zalla, Marhin Orhanasi,

Besmir Kallaku, Xheni Halluli etj…

Prezantojnë: Salsano Rrapi, Eneda Tarifa.

Spektakli më i sukseshëm i humorit në

Shqipëri. Një shfaqje e përjavshme, që sjell një

pjesë të realitetit shqiptar në televizion, me një

kontekst satirik dhe humoristik…

E shtunë, 21 janar

SCHALKE 04-STUTTGART 15:30 SS1/SS1HD

COVENTRY-M’BROUGH 16:00 SS2/SS2HD

ROMA VS CESENA 18:00 SS1/SS1HD

K’LAUTERN-WERDER 18:30 SS2/SS2HD

ATALANTA - JUVENTUS 20:45 SS1/SS1HD

TWENTE-RKC 20:45 SS3/SS3HD

BETIS-SEVILLA 22:00 SS2/SS2HD


E mërkurë, 14 mars 2012 BOTA 15

Koshtunica i kishte ofruar aleancë Miloshevicit Zgjedhjet në Serbi zhvillohen më 6 maj

Mira Markovic, e veja e

kasapit të Ballkanit, Slobodan

Miloshevicit, ka

konfi rmuar se udhëheqësi

i Partisë Demokratike

të Serbisë, Vojislav

Koshtunica, kishte propozuar

që partia e tij të

formonte një aleancë me

SPS-in. E pyetur se a ka

marrë pjesën në takimin

mes Koshtunicës dhe

Miloshevicit, i cili thuhet

se është zhvilluar para

arrestimit të Miloshevicit,

ajo theksoi se gjatë kësaj

kohe ka qenë në Moskë

dhe se për takimin ka

A KANE PERFITUAR

BULLGARIA DHE

dëgjuar nga bashkëshorti

i saj.

“Nuk kemi biseduar

detajisht dhe nuk e di

se ku është zhvilluar

takimi. Ju them, për mua

ky takim nuk ka pasur

ndonjë rëndësi”, tha

Markovic.

RUMANIA NGA BE-ja?

Integrimi në BE ka krijuar shumë mundësi

për dy vendet ballkanike, por mbetet

shumë për të bërë, thonë analistët.

Pati festime të mëdha anembanë

Bullgarisë më 1 janar të vitit 2007,

për të shënuar hyrjen e vendit në

BE. Por gjysmë dekade më vonë,

nuk pati as fi shekzjarrë, as festa në

rrugë për të festuar përvjetorin e

pestë të një prej momenteve më të

rëndësishme në historinë moderne

të vendit.

Shumica e bullgarëve, 68 për

qind sipas një sondazh të fundit,

miratojnë sot anëtarësimin në BE,

ndonëse mbështetja ka rënë që

nga një sondazh i vitit 2007, në të

cilin 75 për qind e njerëzve miratonin

BE. Disa shprehën zhgënjim

se shpresat fi llestare të tyre për një

jeta më të mirë e më të begatshme

nuk u materializuan menjëherë.

Pavarësisht nga zhgënjimi, procesi

i modernizimit vazhdoi gjatë

pesë viteve të kaluara, duke çuar në

arritje të pastra në disa fusha, sipas

Lubov Panajotova, drejtore e Institutit

Evropian (EI) në Sofje.

“Përgjithësisht, anëtarësimi në

BE solli një siguri më të madhe

në të gjitha fushat, duke përfshirë

prodhimin, qeverisjen e fusha të

tjera”, tha ajo.

Një nga arritjet më të dukshme

është lëvizja e lirë e njerëzve, që lejon

të gjithë bullgarët të udhëtojnë

lirisht në cilindo vend tjetër evropian

e të kalojnë disa kohë atje,” tha

Panajotova. “Sot, ka shumë pak

vende të BE-së, në të cilat bullgarët

nuk mund të punojnë”, shtoi ajo.

BE po vazhdon të zgjerohet.

Kroacia ka në plan të anëtarësohet

në vitin 2013, e Serbia është një

kandidate e re. Karekin Ara Hugasjan,

zëvendësdrejtor i shkollës së

muzikës në qytetin verior të Plevnjes,

gjithashtu e sheh udhëtimin e

lirë si një nga aspektet më pozitive

të pranimit të Bullgarisë.

“Rreth 70 deri në 80 për qind e

nxënësve tanë kanë qenë në gjendje

të vazhdojnë arsimin e jetën

e tyre jashtë vendit, që kur u bashkuam

me BE-në”, tha ai.

Megjithatë, standardi i jetesës

së shumë shtetasve bullgarë, duke

përfshirë Hugasjan, nuk është

përmirësuar shumë, në mos fare,

gjatë pesë viteve të shkuara. Pavarësisht

nga qindra milion euro që

Bullgaria ka marrë si ndihmë nga

BE, ajo mbetet vendi më i varfër

në Bashkim, ashtu siç ishte kur u

bashkua me bllokun. Në Rumaninë

fqinjë, zyrtarët thonë se vitet

që nga pranimi janë shënuar nga

përparimi. “Këto pesë vjet kanë

kaluar si një ditë. Por evolucioni

lë mbresa e mund të perceptohet

lehtë në shumë fusha: mjedis, urbanizëm,

bujqësi, liberalizim i tregut

të punës, me gjithë disa kufi zime

që ekzistojnë ende dhe të drejtat e

njeriut”, tha për Atilla Korodi, kreu

i komitetit të punëve të jashtme në

Dhomën e Deputetëve, dhoma e

Presidenti i Serbisë, Boris

Tadic, ka shpallur datën e

zgjedhjeve parlamentare, të

cilat do të zhvillohen më 6 maj

të këtij viti. Ndërkohë pritet

që edhe kryetarja e Kuvendit

të Serbisë, Slavica Gjukic

Dejanovic, të shpallë datën e

zhvillimit të zgjedhjeve lokale.

ulët e parlamentit. “Një hap tjetër

përpara që shoh është nëpërmjet

pjesëmarrjes së Rumanisë në procesin

e vendim-marrjes evropiane.

Vendimet vendore e qendrore tani

shkojnë në Bruksel. Vendi ynë po

merr ngadalë vendin e tij brenda

këtij mekanizmi. Temat evropiane

janë tani në rendin tonë të ditës, e

nuk shihen më si detyrime,” shtoi

Korodi.

Monika Makovei shërbeu si ministre

e Drejtësisë nga viti 2004 deri

në vitin 2007, e së fundmi ka qenë

përfaqësuese e Rumanisë në Parlamentin

Evropian. “Rumanisë iu

dha një komisionar i rëndësishëm,

për bujqësinë, e është përfaqësuar

në Këshill, Parlamentin Evropian

e Gjykatën Evropiane të Drejtësisë

dhe institucione të tjera evropiane.

Pjesëmarrja në vendim-marrje në

Bashkim ka përfshirë gjithashtu një

proces të mësuari e të ndryshimit

të mënyrës së bërjes së politikës”,

tha ajo. Përdorimi i fondeve të BEsë

për zhvillimin e modernizimin

e vendit, mundësitë në tregun

e punës të BE-së, lëvizja e lirë e

njerëzve dhe mundësia për të studiuar

në vendet anëtare të BE-së,

janë përfi time të tjera që erdhën me

pranimin, shtoi Makovei.

Por fitimi më i madh, tha ajo,

është rendi që ka vendosur BE.

“Rregulli është fi timi më i madh e

instrumenti më i rëndësishëm për

ndryshimin e vendit. Bashkimi

me BE-në ka sjellë rregulla të reja

e të rrepta, që detyrojnë një stil të

ndryshëm pune: të efektshëm, të

bazuar e të shpejtë. Bashkë me

rendin erdhi parashikueshmëria,

thelbësore për zhvillimin e vendit,

për mjedisin privat, për cilindo që

planifikon biznes e jetë”, theksoi

ajo.

Ndërsa pranon njëfarë përparim,

Korodi pajtohet se duhet bërë

shumë më tepër. “Të gjitha këto reforma

që nënkuptojnë të na lidhin

me standardet evropiane, duhet të

bëhen pjesë e kulturës rumune”,

theksoi Korodi.

Me shpalljet e datës së zgjedhjeve

pritet të konfi rmohet

edhe zyrtarisht, nëse Serbia

synon të mbajë zgjedhjet

lokale edhe në territorin e

Kosovës, një synim ky të cilin

autoritetet ndërkombëtare

dhe vendore në Kosovë e

kanë kundërshtuar ashpër.

Senatori amerikan, Dick Lugar,

propozoi një ligj të ri, me të cilën

dëshiron ta angazhojë presidentin

amerikan, Barack Obama, të

përgatisë një plan të qartë për

pranimin e Maqedonisë, Malit

të Zi, Bosnjë Hercegovinës dhe

Gjeorgjisë në NATO.

Senatori Lugar e ka propozuar

ligjin, siç thotë ai, për të inkurajuar

zgjerimin e mëtejmë

të NATO-s, si dhe përforcimin

e partneritetit strategjik mes

SHBA-së dhe Aleancës.

“Zgjerimi i NATO-s është një

element kyç për përforcimin e

stabilitetit dhe reformave politike

në mesin e demokracive të

reja nga Evropa Qendrore dhe

Lindore, si dhe nga Ballkani.

Autoritetet policore në Mal të

Zi kanë thënë se është arrestuar

sulmuesi i gazetares së gazetës

“Vijesti”, Olivera Lakic. Bëhet fjalë

për Ivan Bushkovicin, qytetar 29

vjeçar i Podgoricës. Autoritetet

thanë se arrestimi i Bushkovicit

është rezultat i hetimeve të

kryera. Lakic është rrahur javën

Zhvillimi i zgjedhjeve lokale

të Serbisë në Kosovë shihet

si përpjekje për sforcimin e

strukturave paralele serbe,

për zhbërjen e të cilave

autoritetet në Prishtinë kanë

kërkuar ndihmë nga Shtetet

e Bashkuara dhe Bashkimi

Europian.

Ahmeti: Incidentet në

Maqedoni, spontane e jo politike

Incidentet e fundit ne Maqedoni

janë spontane dhe pas tyre nuk

qëndron asnjë forcë politike.

Deklarata vjen nga kreu i BDIsë

në Shkup, Ali Ahmeti, i cili

ndër të tjera u ka bërë apel të

gjitha forcave politike në vend

Lugar e dëshiron

Ballkanin në NATO

që të kontribuojnë në ndërtimin

e marrëdhënieve ndëretnike,

sepse nga to varet e ardhmja e

vendit.

Këto deklarata Ahmeti i bëri

pas takimit me ambasadorin

amerikan në Shkup, Pol Volers,

ku u diskutua lidhur me këto incidente.

Ai shtoi se policia dhe

gjyqësia duhet të kryejnë punën

e tyre, që qytetarët të ndjehen

të sigurt.

Më tej, Ahmeti bëri thirrje

për qetësimin e situatës, duke

kërkuar nga prindërit, shkollat

dhe forcat politike që të kontribuojnë

për qetësimin e tendosjeve.

Anëtarësimi i tyre në Aleancë

jo vetëm se do të përmirësonte

sigurinë rajonale, por edhe

do të ndihmonte ato vende të

transformohen në partner të

afërt ekonomik dhe të sigurt të

SHBA-së”, tha Lugar.

Arrestohet sulmuesi

i gazetares Olivera Lakic

e kaluara para banesës së saj

në Podgoricë. Ajo është goditur

prapa shpinës, ndërsa po hapte

derën e hyrjes në ndërtesën ku

banon, nga një sulmues që e

kishte goditur disa herë në kokë.

Sulmi është dënuar nga organizatat

evropiane për lirinë e

medies.


16 MARKETING E mërkurë, 14 mars 2012


E mërkurë, 14 mars 2012

MARKETING 17


18 MARKETING E mërkurë, 14 mars 2012


E mërkurë, 14 mars 2012

arté

Redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Zëri i Sashës

Historia e një fëmije shqiptar, i cili

bashkë me familjen e tij braktis vendin

në kërkim të një jete më të mirë

në Itali, është tema e librit të fundit

të shkrimtarit italian për fëmijë,

Roberto Piumini, “Zëri i Sashës”.

Personazhi i zgjedhur nga ai quhet

Sasha dhe është 8-vjeçar, ndërkohë

që vetë autori pohon se pjesa më e

madhe e tregimit për Sashën është

e trilluar.

Djali bashkë me të afërmit e tij

kalojnë nëpërmjet detit dhe hyjnë

ilegalisht në Itali. Por nga presioni

i atjeshëm, që kryesisht vjen nga

mediat, ai e humbet zërin. Për ta

Gruaja e Grossman-it

Lexuesit shqiptarë mund ta pasurojnë bibliotekën

e tyre edhe me një libër të vlefshëm

të botuar para pak ditësh në shqip. Është ky

romani ‘Gruaja që i arratisej lajmit të keq’ i

shkrimtarit izraelit David Grossman.

Alfred Beka

alfred.beka@gazetaexpress.com

Prishtinë, 13 mars —

Nga autori i librit fi tues të disa

çmimeve, ‘Në një jetë tjetër’, vjen

një roman me forcë të jashtëzakonshme

për jetën familjare dhe

kostot e luftës, i botuar kohët e

fundit në Izrael.

Është ky romani i shkrimtarit

të njohur David Grossman ‘Gruaja

që i arratisej lajmit të keq’, i

përkthyer në shqip nga Taqo

Trajçe dhe i botuar së fundmi

nga shtëpia botuese ‘Dudaj’.

Ora po bëhet gati të festojë

lirimin nga shërbimi ushtarak

të birit të saj, Oferit, kur ai

kthehet sërish në front për një

operacion të madh. Në një çast

hidhërimi e krize mendore të

pashpjegueshme, ajo niset për

në Galile, pa u lënë asnjë njoftim

paraprak ‘lajmëtarëve’, të cilët

mund të sjellin lajmin më të keq

që mund të dëgjojë një nënë. E

ndarë kohët e fundit nga i shoqi,

Ilani, ajo e bind ish-mikun e tyre

më të mirë dhe të dashurin e saj

të dikurshëm, Avramin, që ta

shoqërojë. Dikur me një shpirt

artisti të shkëlqyer, tani i tërhequr

nga bota dhe i mbyllur në

vetvete, Avrami kishte shërbyer

bashkë me Ilanin në ushtri, deri

sa fati i ndau dhe Avrami përfundoi

në Egjipt gjatë Luftës së

Kipurit, ku u torturua brutalisht

si rob lufte.

Ndërsa Ora dhe Avrami

udhëtojnë përmes bukurisë së

zymtë të Galilesë, ajo i jep atij

dhuratën e Oferit, një djalë që

ai nuk e ka parë kurrë. Historia

që ajo tregon e mban Oferin të

gjallë për Oran, edhe për lexuesin,

dhe e hap Avramin ndaj

lidhjeve njerëzore të papritura

në botën e tij të shkatërruar.

Kurrë nuk e kemi parë kaq

qartë ose në mënyrë kaq therëse

realitetin dhe surealitetin e jetës

së përditshme në Izrael, rrymat

e ambivalencës për luftën brenda

një familjeje, barrën që bie

vazhdimisht mbi secilin brez.

Imagjinata e pasur e Gro-

rikthyer atë, bëhet pjesë e një kori

fëmijësh...

Ndryshe, Piumini është një prej

shkrimtarëve më të njohur dhe më

të vlerësuar në Itali për librat për

fëmijë. Rreth 50 vepra të tij janë

përkthyer edhe në shumë shtete

të tjera.

19

ssman-it për një familje në dashuri

e krizë e bën këtë libër një

nga romanet më të mëdha të

kohës sonë kundër luftës.

Libri ka marrë lëvdata të shumta

nga shkrimtarë dhe kritikë

të njohur.

“Janë disa shkrimtarë në fjalët

e të cilëve njeriu dallon ndërtimin

e jetës. David Grossman

është një shkrimtar i tillë. Ai

është mjeshtër i të shkruarit

emocionalisht, të saktë e domethënës.

Personazhet e tij

nuk gjenden aq shumë në faqet

e librit se sa ngrihen para syve të

lexuesit në tri përmasa, lëkura

e tyre e mbuluar me prozë, që

njëherësh sëmbon me depërtim

dhe shkëlqen me dhembshuri.”

Kështu shkruan Yann Martel, autor

i ‘Jeta e Pi-së’ dhe ‘Beatriçja

& Virgjili’.

Ndërkaq, shkrimtari i njohur

Paul Auster ka shkruar se ky

është një libër me fuqi e intensitet

tronditës, duke e konsideruar

këtë si kryeveprën e Grossmanit.

“Një libër me pasuri të pafund,

plot ankth dhe parandjenja të

zymta, por gjithashtu plot forcë

vitale stërgjyshore, ajo forcë që

gjendet në sendet dhe në tokë.

Grossman di si të hyjë në shpirtin

e thellë të personazheve të tij

dhe t’i bëjë ata të gjallë”, shkruan

gazeta italiane ‘La Repubblica’.

David Grossman lindi në Jerusalem.

Është autor i shumë

veprave të letërsisë artistike, publicistike

dhe për fëmijë. Konsiderohet

si një prej shkrimtarëve

më të mirë të Izraelit. Vepra e

tij është botuar në “The New

Yorker” dhe është përkthyer në

tridhjetë gjuhë të botës. Është

fi tues i çmimeve të shumta, ku

përfshihen çmimi francez ‘Chevalier

de l’Orde des Artes et des

Lettres’, ‘Buxtehuder Bulle’ në

Gjermani, ‘Premio per la Pace e

l’Azione Umitaria’ i Romës, ‘Premio

Ischia – International Award

for Journalism’, çmimi i Izraelit

‘Emet’ dhe çmimi ‘Albatross’, i

dhënë nga Fondacioni Gunther

Grass.


20

Alfred Beka

alfred.beka@gazetaexpress.com

Prishtinë, 13 mars —

Për nga rëndësia që i kushton

letërsisë së Europës

Juglindore, Panairi i Librit

në Lajpcig të Gjermanisë

mund të konsiderohet më

produktiv dhe më i rëndësishëm

për botuesit kosovarë sesa Panairi

i Frankfurtit, edhe pse ky i fundit

është panairi më i madh në botë

i librit. Me gjithë rëndësinë që ka,

në këtë panair botuesit kosovarë

nuk kanë marrë pjesë asnjëherë.

Së paku, deri sivjet. Këtë traditë

të mospjesëmarrjes së botuesve

nëpër evenimente të rëndësishme

ka vendosur ta thyejë Behxhet

Bici, kryetar i Unionit të Botuesve

të Kosovës. Ai bashkë me Trim

Ibrahimin nga ky Union do ta

përfaqësojnë Kosovën në këtë panair,

i cili do të mbahet prej datës

15 deri më 18 mars. Ftesën Bici e

ka marrë nga Oliver Zille, drejtor i

Panairit të Librit të Lajpcigut.

“Në fund të janarit dhe në

fi llim të muajit shkurt mora pjesë

në konferencën ndërkombëtare

‘Botuesit sot’, që u mbajt në Zagreb,

e ku u diskutuan çështjet e

perspektivës, vështirësive, kornizave

ligjore, mundësive të përkrahjes,

gjendjes së tregut dhe

Art Jodiplomatik

Duke fi lluar që nga dita e

hënë (12 mars) e deri më

datën 17 mars, afro 100

artistë dhe artiste do të

paraqesin krijimet e tyre në

Sarajevë dhe në Banjallukë.

E gjithë kjo është pjesë e

projektit të ri të Festivalit

strategjive të botuesve në Europë,

Kroaci dhe rajon. Konferenca u organizua

nga Traduki, Frankfurter

Buchmesse, Instituti Goethe në

Zagreb dhe Knjizni Blok. Aty pata

rastin të takohem me Oliver Zille,

drejtor i Panairit të Lajpcigut, me

të cilin diskutuam për problemet

me të cilat ballafaqohen botuesit

në Kosovë”, tregon Bici. Ai shton se

Zille që atëherë i kishte bërë ftesë

për të marrë pjesë në Panairin e

Librit në Lajpcig, të cilën Bici e

kishte pritur mirë dhe i kishte

premtuar Zille-s se do të bënte

çmos që të shkonte në Lajpcig.

Më t’u kthyer nga Kroacia, Bici

shkon në Ministrinë e Kulturës,

Ndërkombëtar Teatror

MESS, të emërtuar si “Undiplomatic

Art”. I krijuar me

mbështetjen e Fondit për

Shoqëri të Hapur të BeH

dhe Ambasadës së SHBA

në Sarajevë, me qëllim të

tejkalimit të kufi jve dhe të

rrënimit të stereotipeve,

dhe për promovimin e krijimtarisë

kulturore jashtëinstitucionale,

ky projekt i

parë i këtij lloji është realizuar

me qëllim të lidhjes

kulturore të dy qyteteve më

të mëdha në BeH, Sarajevës

ku kërkon mbështetje fi nanciare.

E ministria për t’u mos treguar

dorështrënguar, siç ndodh shpesh,

atij i jep një shumë simbolike,

me të cilën Bici e kishte të pamundur

që të shkonte në Lajpcig.

“Ministria e Kulturës na ka

ndihmuar me 1500 euro. Mirëpo,

stenda më e vogël në panair

kushton 1700 euro. Pastaj shpenzimet

e rrugës, akomodimit e të

tjera. Vetëm me të hollat që na i

ka dhënë ministria e kemi pasur

të pamundur të shkojmë”, tregon

Bici, i cili gati sa nuk pati hequr

dorë nga shkuarja atje.

“Më vinte keq t’i thosha drejtorit

të Panairit të Lajpcigut se shkaku i

E mërkurë, 14 mars 2012

dhe Banjallukës. Programi, i

cili do të zhvillohet tre herë

gjatë këtij viti, në fokus do

të ketë temat për barazinë

gjinore, qytete e ndara

etnikisht, dhe luftën për të

drejtat dhe liritë e njeriut në

përgjithësi.

Për herë të parë në La

Për herë të parë,

sivjet në Panairin e

Librit në Lajpcig të

Gjermanisë do të

marrin pjesë edhe

botuesit nga Kosova.

I ftuar nga drejtori i

këtij panairi, Unioni i

Botuesve të Kosovës

do t’i prezantojë

në Lajpcig librat e

botuar së fundmi nga

disa prej botuesve

kosovarë.

mungesës së të hollave nuk mund

të marrim pjesë. Madje i kisha

premtuar se do të shkojmë”, thotë

Bici, i cili për të mos e zhgënjyer

mikun gjerman kishte kërkuar

ndihmë edhe nga Ambasada e

Kosovës në Berlin si dhe nga Ministria

e Punëve të Jashtme, të cilat

nuk kanë hezituar t’i ndihmojnë.

“Falë ndihmës së tyre ne do të

jemi të pranishëm në Panairin e

Librit në Lajpcig, ku do t’i prezantojmë

librat e fundit të disa prej

shtëpive botuese të Kosovës”,

shprehet Bici, i gëzuar tej mase

sikur t’i ishte hequr një barrë e

rëndë që e rendonte.

NË LAJPCIG EDHE

SHKRIMTARËT

Ndryshe prej botuesve, për

shkrimtarët kosovarë nuk është

hera e parë sivjet që do të marrin

pjesë në këtë panair. Shkrimtarë

si Beqë Cufaj, Ali Podrimja, Arben

Idrizi apo Shkëlzen Maliqi

kanë marrë pjesë në Panairin e

Lajpcigut gjatë viteve të kaluara.

I ftuar nga shtëpia “LAP- Academic

Publishing”, në këtë panair

do të marrë pjesë edhe studiuesi

i letërsisë Vehbi Miftari, i cili po

ashtu do të promovojë librin e tij

“Metatextual literature - A short

introduction”, të përkthyer dhe të

botuar para pak ditësh në gjuhën

angleze nga botuesi i lartpërmendur.

Po ashtu i pranishëm që disa

vite ka qenë edhe dramaturgu

Jeton Neziraj, i cili bashkë me


E mërkurë, 14 mars 2012

Filmi i Marphy, më i dobëti

Megjithëse nuk ekziston një

mënyrë për dokumentimin

se një fi lm është më i keqi në

histori, komedia e fundit e Eddie

Marphy “A Thousand Words”

del të jetë kandidati kryesor

për këtë titull. Në web-faqen

Rotten Tomatoes, fi lmi ka marrë

jpcig

Beqë Cufajn dhe Blerina Rogova-

Gaxha, do të jetë i pranishëm në

këtë panair edhe sivjet.

“Dy vjet kam shkuar me ftesë

të Tradukit, përmes Panairit të

Lajpcigut, sivjet shkoj me ftesë të

Fondacionit Robert Bosch. Qendra

Multimedia bashkëpunon me

fondacionin Robert Bosch për një

kohë të gjatë, që pesë apo gjashtë

vjet. Ata e kanë aranzhuar këtë

udhëtim në kontekstin e panairit.

Do të marr pjesë në panair dhe do

të kem disa takime të rëndësishme

me botues gjermanë dhe

agjencione të librit”, u shpreh

Neziraj.

Ai po ashtu bëri të ditur se në

panair do të prezantohet edhe

broshura ‘Letërsia e re nga Kosova’,

e botuar nga Qendra Multimedia

në Prishtinë, e cila është broshurë

informative, në të cilën janë

mbledhur emrat e disa autorëve

kryesisht të gjeneratës së re por

edhe të gjeneratës së mesme, biografi

të tyre, informacione rreth

librave të tyre etj.

“Është thjeshtë një broshurë që

do t’u shërbejë botuesve të huaj

që janë të interesuar për letërsinë

e re të Kosovës. Gjithashtu

në broshurë janë përfshirë edhe

emrat e disa prej përkthyesve më

autoritativ prej shqipes në gjuhët

e huaja. Po ashtu janë prezantuar

disa shtëpi botuese të Kosovës. Ka

dalë një broshurë simpatike në dy

gjuhë, anglisht dhe gjermanisht

dhe do të prezantohet më 17 mars

në ora 11:00 në hapësirat e Panairit

të Lajpcigut”, tregoi Neziraj.

Realizimi i broshurës është

iniciuar dhe ideuar nga Qendra

Multimedia në Prishtinë. Duke

qenë në Panair të Lajpcigut viteve

të kaluara, Neziraj e ka parë se Kosova

aty nuk ka qenë e prezantuar

përpos individualisht ndonjë

autor. “Kosova zyrtarisht nuk ka

marrë pjesë dhe unë kam konsideruar

se ia vlen të bëhet një

broshurë, e cila do t’i japë disa

informata bazike për letërsinë

në Kosovë dhe shtëpitë botuese

të Kosovës”, tha Neziraj. Kjo si

duket është në interes edhe të

Ministrisë së Punëve të Jashtme,

të cilët, siç tregoi Neziraj, janë të

interesuar ta shpërndajnë nëpër

ambasadat e Kosovës.

Neziraj shtoi se qëllimi i broshurës

e po ashtu edhe i panelit

që do të mbahet me krijuesit nga

Kosova është që të jepen disa informacione

dhe të diskutohet me

të pranishmit për letërsinë e re të

Kosovës.

vlerësimin 0%.

Të 39 kritikat e publikuara në

Rotten Tomatoes janë negative.

Në mesin e kritikëve mbizotëron

mendimi se porosia e fi lmit

është banale, se dialogjet janë

të patakt, se skenari është

joqesharak,dhe se fi lmi mund

t’iu preferohet vetëm mazohistëve

Edhe revista fi lmike

‘Variety’ shkruan se aktrimi i

Murphy’t – që shpesh mund

të cilësohet si pantomimë –

s’mund ta nxjerrë këtë eksperiment

me porosi spirituale.

Filmi fl et për një agjent që pu-

Filmi më i mirë s’u

nominua për Oscar

“Falja e Gjakut” (The Forgiveness of Blood)

mund të jetë filmi më i mirë në gjuhë të huaj

që nuk u nominua për çmim Oscar në këtë kategori,

shkruan ‘The Examiner Entertainment’.

Filmi shtjellohet si një

përrallë e shkurtuar e

jetës së shqiptarëve, duke

u fokusuar në kohën e

zakoneve të vjetra që lidhen

me gjakmarrjen. “Falja e

Gjakut” është xhiruar në

Shqipëri, në gjuhën shqipe,

me ekipin që përfshin shumicën

e aktorëve lokalë.

Shqipëria e kishte përzgjedhur

zyrtarisht filmin për

garim për Oscar. Por meqë

një regjisor ishte ankuar,

Akademia e Arteve Filmike

dhe Shkencës e diskualifikoi

filmin nga gara, me

arsyetimin se ishte realizuar

nga një regjisor amerikan

- i cili po ashtu është edhe

bashkëskenarist i filmit – dhe

se nuk ishte financuar nga

Qendra Kombëtare Kinematografike

e Shqipërisë.

Joshua Marston duket se

ka një reputacion intere-

Fotoexpress

sant. Filmi debutues i tij i

vitit 2004, “Maria Full of

Grace”, paraqet rrëfimin e

një adoleshenteje të varfër

dhe shtatzënë, e cila fillon

të punojë si dilere e drogës.

Ndryshe, para se të bëhej

regjisor, Marston kishte

punuar si korrespondent

i jashtëm. Ai është duke

treguar histori të njëjta, por

në një mënyrë shumë më

të zgjuar dhe më të thellë.

Në film, Marston e tregon me

detaje tragjike se si gjenerata

e re lufton për t’i ikur

të kaluarës së trashëguar.

Adhuruesit amerikanë të

filmit mund të mos e kenë

dëgjuar gjuhën që flitet në

këtë film, e as për aktorët

që luajnë në të. Por ata

gjithsesi do të dëgjojnë më

shumë për Joshua Marston,

njeriun që në vendlindjen e

tij i solli dhimbjet e botës.

Arsenal Armësh

Panairi i artit modern, i njohur si Armory Show (Ekspozita

e Arsenalit të Armëve), aktualisht po mbahet në New York.

Në foto shihen disa prej veprave të ekspozuara atje.

FOTO: AFP/TIMOTHY A CLARY

non në një shtëpi botuese, dhe

që pasi që mashtron një guru,

në oborrin e tij sheh një pemë

me 1,000 gjethe. Por problemi

është që sa herë shqipton

ndonjë fj alë, një gjethe bie nga

pema. Ai do të vdes në çastin ku

nga pema bie gjeti i fundit...

Foo

Fighters

KËSHTU IA FILLUAM

Grupi i njohur njo ka postuar në web-faqen e vet njërën

prej paraqitjeve të tyre të para, koncertin në Reading

Festival të vitit 1995.

Grupi Foo Fighters i gëzoi

adhuruesit e vetë me

publikimin e një prej koncerteve

të para në karrierë,

gjegjësisht të paraqitjes

së tyre në Reading Festival,

në vitin 1995. Publikimi

madje u bë në formë

shumë interesante, përmes

një “kasete interaktive”.

Në këtë koncert grupi u

shfaq vetëm një muaj pas

publikimit të albumit debutues,

dhe vetëm shtatë muaj

pas performimit të parë në

karrierë, kështu që është

tejet interesante të dëgjohet

se si tingëlloi grupi në këtë

paraqitje përplot energji.

Udhëheqësi i Foo Fighters,

Dave Grohl, kohë

më parë zbuloi se grupi

ka në plan incizimin e një

albumi në hapësirë...

HYN NË HISTORI TË

KINEMATOGRAFISË TURKE

Filmi historik turk «Ngadhënjimi

1453» (Fetih 1453), i

regjisorit Faruk Aksoy, dhe me

aktorin Devrim Evin në rolin

e Sulltan Mehmetit të I’rë, e

ka përmbyllur javën e dytë të

shfaqjes në Turqi me 4 milionë

e 105 shikues. Rezulton se

lmi më i shtrenjtë në historinë

e kinematogra së turke

- i realizuar me një buxhet prej

17 milionë lirash turke - brenda

një kohe shumë të shkurtër

e ka tejkaluar barrierën e

4 milionë spektatorëve.

Filmi «Ngadhënjimi 1453»,

ARTE

Filmi “Ngadhënjimi 1453” ka hyrë në historinë e

kinematografisë turke, si filmi më i shikuar brenda dy javëve.

21

i cili është shfaqur edhe në

Evropë dhe në SHBA, për

vetëm dy javë të shfaqjes

në 850 sallat e kinemasë

në Turqi, ka arritur të pëlqehet

nga shikuesit e të

gjitha moshave - megjithëse,

interesimin më të madh për

të e kanë shprehur nxënësit.

Një prej faktorëve që e ka

shtuar edhe më tepër numrin

e shikuesve gjithsesi që

janë edhe studentët, të cilët

këshillë të profesorëve të

historisë në projeksionet e

lmit kanë shkuar në grupe.


22 | E mërkurë, 14 mars 2012

Rozë

redaktor: Ardian Jasiqi

e-mail: ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Nuk është e lehtë t’i gjesh një

ditë të lirë këto kohë Greta Koçit.

Nëse deri disa muaj të shkuar në

telefonin e saj përgjigjej ekskluzivisht

e ëma, e cila dihet që është

edhe menaxherja e saj, tani gjërat

kanë ndryshuar. Por, kjo nuk do

të thotë se, pas përgjigjes së

sjellshme të përtej telefonit, zërit

të ëmbël të Gretës, që pas “alo”-së

së parë shndërrohet në miqësor

– pas një kohe të gjatë pa folur –

mund të sigurosh një takim me

të parën. “Jam rrugës së kthimit

nga Roskoveci”, thotë. “Flasim

sërish sapo të jem në Tiranë për të

vendosur një ditë dhe orë takimi”.

Greta është përqendruar e

gjitha në një turn të gjatë prezantimi

dhe njohjeje me strukturat e

Forumit Rinor të Partisë Demokratike

anë e kënd Shqipërisë.

Ka një qëllim të mirëmenduar

në kokë: shtimin e numrit të

anëtarëve të rinj në FRPD.

Nuk janë vetëm mbledhje

rutinë të anëtarëve të kryesisë.

Pamjet shfaqin turma që ndjekin

Gretën nga pas me dëshirën për

t’i shtrënguar dorën dhe përshëndetur.

Mes tyre dallohet 20

vjeçarja që me vështirësi mundohet

t’ua bëjë qejfi n të gjithëve.

Prandaj pranon të rrëfehet edhe

si e tillë: nënkryetare e FRPD-së,

studente e shkencave politike, një

fytyrë jo edhe aq e re për ambientet

e selisë së partisë në pushtet dhe

njëherësh edhe këngëtare që nuk

lë pas dore edhe këngët e reja.

“Po përjetoj një periudhë tepër

të bukur. Sigurisht tashmë ditët e

mia kanë ndryshuar për shkak të

detyrës sime të re dhe angazhimit

tim tepër serioz në politikë. Në

gjykimin tim, të hysh në politikë do

të thotë t’i vendosësh detyrë vetes

të kontribuosh për vendin tënd, të

japësh maksimumin e mundësive

të tua intelektuale e morale. Të

merresh me politikë, pikë së pari,

do të thotë ta duash atë që bën; do

të thotë të jesh tepër e përkushtuar

dhe serioze në pikësynimet, të

cilat ti i vendos vetes”, thotë ajo.

“Besoj tek programi i PD-së,

tek mënyra e qeverisjes dhe e

zhvillimit të madh të vendit që

i ka dhënë kjo forcë politike”.

Ajo fl et për një ambient të ri

pune në të cilin thotë se ndihet

komode, për bashkëpunime me

njerëz dashamirës dhe sidomos

për takime masive me njerëz që e

Pitt, adhurues i historisë

Brad Pitt adhuron betejat historike , të cilat, sipas tij, do të mund të rregullojnë edhe më

shumë ligjet e botës së sotme. Aktori – i cili rrit gjashtë fëmijë me partneren e tij Angelina

Jolie – ka thënë se debaton shpesh me djalin e tij dhe e kundërshton atë kur betejat antike

kritikohen. “Brad gjithmonë ka qenë i dhënë pas historisë dhe betejave”, tha një burim i

afërt më të.

Greta Koçi dhe politika

Anëtarësimi 4-vjeçar në Partinë Demokratike dhe koha e impenjimit në

Forumin Rinor. Njohja me Berishën dhe shembulli që sheh për të ndjekur

tek kryeministri shqiptar. Ambiciet në politikë të Greta Koçit dhe ruajtja e

lidhjeve me muzikën.

duan. Një fi llim i mirë me pak fjalë.

“Po balancoj profesionin tim teorik

me atë praktik”, thotë ajo. “Kam

fi lluar të kem bindjen se mund të

jem një drejtuese e mirë. Më pëlqen

puna me rininë. Njoh shumë

mirë strukturat e organizimit dhe

të funksionimit. Konstatoj se në

rrugëtimin tim në politikë kam një

mbështetje në rritje nga populli”.

Këto muaj, të paktën, kështu ka

ndodhur. Megjithatë, në rastin e

saj shfaqja në një nga podiumet

e ngritura nga PD-ja, me një

status që për shumëkënd ishte

i papritur, u përfol si çudi dhe

katapultim i shpejtë i Gretës në

qarqet politike, qofshin edhe

ato rinore. Mediet me të shpejtë

fi lluan krahasimet mes saj dhe një

tjetër kolegeje të Gretës, e shfaqur

hapur sidomos nëpër koncertet

e organizuara nga PD-ja: Çiljeta

Xhilaga. Nëse Çiljeta do të kishte

marrë një detyrë në PD, me siguri

askush nuk do të ishte çuditur,

meqë ajo nuk i ka fshehur kurrë

as bindjet dhe as impenjimet e

saj me këtë forcë. Ndërsa Greta

dukej rast i ndryshëm, përderisa

deri ditën kur u shpall si më e

votuara për postin në Forumin

Rinor nuk kishte rënë ndonjëherë

në sy si anëtare dhe me

ambicie në të djathtën shqiptare.

Por, gjërat rrodhën ndryshe.

“E kujtoj fare mirë ditën e parë

kur e kam takuar z.Berisha dhe

më ka bërë përshtypje dashamirësia

dhe fi snikëria e tij në çdo

moment kur ai fl iste”, thotë ajo.

Kështu kanë rrjedhur ngjarjet

dhe karriera e saj e re politike deri

tani. Mjaftueshëm të mbara sa

për të menduar projekte të tjera

më pas, akoma më të mëdha.

“Sigurisht që çdo njeri ka

ambicien dhe synimet e tij. Unë

aktualisht jam një ndër drejtueset

kryesore të Forumit Rinor të PD

dhe synimet tona janë të qarta:

Konsolidimi i strukturave të FRPD

në çdo cep të Shqipërisë dhe

jashtë saj, aty ku jetojnë e punojnë

emigrantët shqiptarë; shtimi i

radhëve të anëtarësimeve dhe

realizimin e fi tores së madhe, atë

të vitit 2013. Mendoj se përfshirja

në politikën e madhe vjen në

përputhje me arritjet e tua”. (marrë

me shkurtime nga Revista Klan)

Art dhe politikë

Që kur është zgjedhur nënkryetare

e Forumit Rinor të PD-së,

Greta Koçi u përgjigjet vetë telefonatave,

por edhe kërkesave për

intervista. Më të ëmën, Afërditën,

ka punë vetëm kur fl itet për art.

Sapo i ka dhënë dorën e fundit klipit

të këngës së re “Çdo hap është

një peng” dhe së shpejti premton

të shfaqet në të gjitha ekranet

muzikore. “Njëkohësisht jam

duke punuar edhe për materiale

të tjera, të cilat do të publikohen

me kalimin e kohës”, thotë duke

shtuar se kështu ka zgjedhur të

mesmen e artë: T’i bëjë të gjitha.

“Mbajtja njëkohësisht e këtyre

dy profesioneve mendoj se ka një

sukses të padiskutueshëm në

karrierën politike. Një artist i mirë

mund të jetë fare mirë një politikan

i suksesshëm, sepse artistët kanë

një botë të madhe shpirtërore; kanë

një mundësi të madhe të depërtojnë

shumë shpejt tek njerëzit

nëpërmjet artit të tyre. Kemi mjaft

shembuj të artistëve që na vërtetojnë

suksesin e tyre në politikë”.

Kështu beson Greta dhe deri kur

politika t’ia marrë të gjithë kohën,

premton se kështu do të jetë.


Kim Kardashian

S’beson që Obama e adhuron

Shtatë milionë për

shkurorëzim!

Chris Martin nuk mund ta besojë se atë e adhuron Obama. Madje ai nuk beson se e njeh ndonjë

president. Rokeri i Coldplay – i cili është i martuar me aktoren Gwyneth Paltrow – ka thënë se ai

ka mbetur i tronditur kur Obama i ka thënë se është adhurues i tij. “Takova Obamën në verë dhe

ai më tha se është një adhurues imi. Madje në iPod kishte muzikën time”, tha Martin.

Kim Kardashian mund t’i heqë nga arka e

saj rrafsh shtatë milionë dollarë vetëm që të

ndahet me ish burrin e saj Kris Humphries.

Martesa e shpejt e Kim Kardashian

me basketbollistin duket

se do t’i mbetet asaj si një kujtim

shumë i hidhur, pasi që sportisti

Kris Humphries ka kërkuar shtatë

milionë dollarë për shkurorëzim.

Sipas ueb-faqes TMZ, basketbollisti

po kërkon këtë shumë parash

në mënyrë që ata t’i japin fund

martesës së tyre.

Avokati i Kim ka kërcënuar se

nëse nuk paguhet kjo shumë, Kris

do ta padisë bukuroshen me gjyq

publik.

“Kris dhe avokatit të tij i është

thënë ta lirojnë atë dhe kanë pasur

arsye”, tha një burim. “Për gjyqtarin

që fi llon procesi, nëse nuk ka

kontratë paramartesore dhe ajo

zgjat vetëm 72 ditë dhe ende nuk

janë ndarë të gjitha pasuritë e patundshme,

nuk mund të kërkohen

shtatë milionë dollarë”.

Por, ky nuk është një fakt për

palën që mbrohet.

“Sepse ka pasur një marrëveshje

paramartesore, e cila tregon që

Kim nuk i ka borxh Krisit, por pala

akuzuese nuk merr vesh”, ka thënë

burimi.

Megjithatë, avokatët thonë se

Kim ka përfi tuar shuma të majme

gjatë martesës.

“Kris ka fi tuar shumë para. Ajo

që dihet është se ka fi tuar rreth një

milion nga dasma dhe nga edicionet

speciale të emisioneve gjatë

martesës. Në të gjitha këto ai dhe

ajo kanë marrë nga 250 000 – 300

000 dollarë, sidomos nga emisioni

“reality” i Kardashianëve”.

Akuzave mund t’u shtohet se

Kim ka gjetur shumë shpejt edhe

një djalë të ri.

“Kim shumë rrallë ka qenë beqare

dhe ajo e ka të vështirë të rrijë

vetëm, aq më pak kur lidhja e saj

me Kris nuk funksionoi”, ka thënë

një burim i afërt me Kardashianët.

“Po ashtu vendi i saj nxitës për ta

bërë emisionin e saj më të shikuar

është pikërisht ajo. Dasma dhe

ndarja nga Kris për të është histori

dhe tani ajo dëshiron që të ketë një

të dashur të ri. Por, kjo nuk vlen për

Kris, që po kërkon me ngulm paratë

nga ajo”.

showbizz

Habiti nënën e saj

Urren gabimet

Emily Blunt nuk ka dëshirë të

gabojë, madje ajo e ndien veten

të thyer kur vishet zakonshëm

dhe të tjerët nuk e hetojnë. Kjo

e bën atë që të mendojë se nuk

është shumë e famshme. Madje,

ka raste kur të tjerët e përziejnë

me vajza të tjera. “Kjo vlen

sidomos për fëmijët. Ata nuk më

njohin shumë, por edhe gabimet

në fi lm më bëjnë të ndihem jo

mirë”, ka thënë Emily për mediet

amerikane.

S’e urren Brandin

Rihanna, të lutet për

mëkatet

Rihanna ka probleme. Këtë e ka

thënë një mentor i saj fetar duke i

sugjeruar këngëtares se duhet t’i

lajë mëkatet e saj. Shoku i familjes

dhe pastori i saj në Barbados, Vibert

Lowe ka thënë se vendasit e saj

luten për të, por ajo duhet t’i lajë ca

mëkate. “Shumë njerëz luten për të

dhe shpresojnë dhe besojnë që ajo

të largohet nga disa cilësi shumë

të këqija të saj”, ka thënë Lowe për

gazetën The Sun.

E mërkurë, 14 mars 2012 | 23

rozë

Jennifer Lawrence e kishte habitur

nënën e saj. Kjo e fundit nuk

e kishte njohur atë për shkak se

Jennifer kishte ndryshuar tërësisht

për fi lmin e ri të saj “The

Hunger Games”. “Mami nuk dinte

se kush jam në fi llim”, thotë ajo.

“Erdhi për të më vizituar dhe

më shikonte me bisht të syrit.

Qëndroja serioze derisa i thashë

se unë jam. Mandej më erdhi keq

dhe shkova i kërkova falje. Edhe

ajo buzëqeshi me këtë fakt”.

Babai i Katy Perryit ka thënë

se nuk e urren Russell Brand!

Pastori Keith Hudson insiston

se ai nuk ka ndonjë ndjenjë urrejtjeje

apo dashurie ndaj Russell,

i cili u nda nga vajza e tij

në fund të vitit të kaluar. “Nuk

kam urrejtje në Russell – madje

kam marrë edhe mesazh atë

ditë të ndarjes. Mendoj se

është djalë i mençur dhe i

mrekullueshëm. Katy deri tani

ia ka dalë mirë. Karriera i ecën

mirë dhe unë nuk e pengoj

atë”, tha Hudson.


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Komentet e lexuesve në Express Online

Express, 13 mars 2012

Dyshimet

parlamentare

Samiri

O kanë vdekur burrat në Kosovë, po çfarë parlamenti bre, bash si lojë fëmijësh.

Hashimi me pas qenë pak burrë është dashur me dhënë dorëheqje, për

katastrofën që i ka sjellë Kosovës me fusnotë dhe parlamenti të shfuqizoj

të gjitha marrëveshjet me Serbinë dhe me shpejtësi të ndryshoi politikën

për Kosovën dhe rreth Kosovës, se përndryshe shkoi gjaku dhe mundi

poshtë. Institucionet edhe kështu të ligshta siç janë duhet të bëhen shumë

serioze, në veprimet e tyre karshi shtetit të Kosovës. Në vallen e botës,

ne duhet të dimë të vallëzojmë, se përndryshe na largojnë nga vallja.

Luani

Duhet sërish luftë, por kësaj radhe lufta duhet të përhapet në tërë rajonin, në

këtë drejtim sidomos brenda erbisë. Duhet goditur në zemër, në kryeqytetin

serb dhe qytetet tjera serbo-sllave. Le te përjetojnë edhe serbët luftën nëpër

oborret dhe shtëpitë e tyre, sepse deri me tani kanë luftuar vetëm nëpër

oborre dhe shtëpi të huaja. Nuk guxon të ketë asnjë tabu, duhet goditur

gjithçka që mundemi, duhet kallur malet e tyre, helmuar ujërat dhe ushqimet,

shkatërruar hidrocentralet, kryer atentate me vetura bombë, duhet marrë

peng politikanët dhe personalitetet e tyre, etj, etj. Thjeshtë luftë totale dhe e

pa-kompromis. Le të thonë bota ose gjoja miqtë tanë çfarë të dëshirojnë, ja

u dhamë gishtin, na morën krejt dorën, si shkijet, ashtu edhe miqtë tanë.

Uqalija

Për veriun, nëse dëshirojmë ta kthejmë nën kontroll, duhet vetëm luftë, po

që së hyhet në bisedime, shkoi veriu dhe enklavat e shijeve do të bëhen sikur

veriu sot. Prandaj duhet të bëhen plane për luftë, ose të pranohet realiteti dhe ti

kthehemi pjesës tjetër të cunguar dhe të sakatuar. Por shkau është sikur kanceri,

ai nuk do të ndalet tek Ibri, por në një moment tjetër do dal edhe përtej Ibrit, siç

ka vepruar historikisht. Po shihet tani qartë se historikisht vendi ynë është shitur

nga vetë shqiptarët, me ndihmën e armiqve të kombit, të ashtuquajturit aleatë.

Babloku

Me keqardhje po them, por vendimet e parlamentit as përtej Prishtinës

nuk po munden me dalë. Nga kjo situatë mundemi me dalë vetëm nëse

zhdukën qeveria dhe opozita dhe nëse krijohet një qeveri gjithëpërfshirëse,

e cila nuk do të merret me asgjë tjetër, përpos gurëve kufi tarë të Kosovës,

se pa i ditur kufi jtë nuk ka zhvillim, e as përparim. Përndryshe do

të mbesim peng kështu siç jemi, në mes të Serbisë dhe Perëndimit.

Driton Bakija, Gjakovë

A i përket bisedimeve për çështjen e veriut të Mitrovicës, qeveria

duhet të informojë qytetarët e Kosovës se për çka do të bisedohet.

Përndryshe do të mbajë përgjegjësinë.

Sodovinali

Luftë, luftë, nëse është nevoja. Edhe një herë do të luftojmë e nuk do

t’i lëmë asnjë pëllëmbë tokë shkaut. Po nëse bëhet luftë, ekipi negociator

i Kosovës më mirë të zhduket, se nuk do të shpëtojë i gjallë.

Petriti

Parlamentit, presidentit, thjeshtë institucioneve, Kosova kurrë nuk ja u pa hajrin.

Vetëm lufta ka sjellë gjithmonë rezultate. Për fat të keq, erdhi sërish koha për

luftë. Por kësaj radhe, nëse vërtetë dëshirojmë shtet, duhet të luftojmë vetë deri

në pikë të fundit, qoftë ajo fi tore apo zhdukje totale. Kësaj radhe nuk guxojmë të

kërkojmë ndihmë nga askush, duhet të luftojmë vetë, duhet të sakrifi kojmë vetë,

duhet të vdesim vetë dhe me ndihmën e Zotit, nëse fi tojmë, do të fi tojmë vetë.

Sqarim

Opinionet e botuara në rubrikën "Shkurteshqip"

nuk shprehin qëndrimet e redaksisë.

Express

E mërkurë, 14 mars 2012

Hitleri që kishim mangut

Ardian Vehbiu

Intelektuali i njohur amerikan Chomsky

citohet të ketë shkruar diku se, nëse nuk

besojmë në lirinë e shprehjes për njerëz të

cilët i përbuzim, atëherë nuk besojmë në

lirinë e shprehjes.

Këto fjalë më erdhën në mend, tek lexoja

këto ditë polemikat për botimin e Mein

Kampf-it të Hitlerit në shqip, edhe pse kam

frikë se, ata që e kanë botuar, s’e kanë bërë

për të ushtruar lirinë e tyre të fjalës, as për

të konfi rmuar se kjo liri në Shqipëri është

sot realitet.

Unë nuk do ta ndaloja kurrë botimin e

një libri për arsye “pedagogjike” ose “ideologjike”

– por kjo nuk ma heq dëshirën të

spekuloj rreth motiveve të përkthyesit dhe

sidomos të botuesit.

Pse Mein Kampf-in? Pse pikërisht tani?

Disa thonë se vepra e liderit totalitar nazist

u duhet lexuesve, për të kuptuar arsyet

që çuan në katastrofën naziste. Nuk di sa

lexues ka në Shqipëri, që nuk i zë gjumi

natën ngaqë ende nuk kanë ftilluar arsyet

që çuan në katastrofën naziste; por di, me

siguri, që këta lexues hipotetikë janë shumë

më të paktë sesa ata të tjerët, të cilët e shohin

Hitlerin me përgjërim – në mos si nazist, së

paku si dorë të fortë ose si njeri që i zgjidhte

nyjat gordiane me shpatë.

Për mua, Mein Kampf-in e kanë botuar,

në thelb, për të ushqyer nevojat shpirtërore

të llumit fashist në Shqipëri.

Ata historianë, fi lozofë, politologë, antropologë,

sociologë që duan të kuptojnë

psikologjinë e Hitlerit dhe rrënjët e doktrinës

naziste, mund ta lexojnë atë vepër në

origjinal ose në ndonjë nga gjuhët në të cilat

qarkullon lirisht, madje edhe falas online.

Në Shqipëri, çdo libër i kësaj natyre,

që përkthehet nga gjuhët perëndimore,

përkthehet për të edukuar a manipuluar

publikun e gjerë, jo elitat akademike dhe

intelektuale; sepse këto të fundit nuk kanë

nevojë për përkthime të tilla.

Ndërkohë, ngërçi politik në Tiranë është

i tillë, dhe fi gurat e politikanëve kryesorë

janë diskredituar në atë masë, sa opsioni

fashist, autoritar dhe populist vjen e imponohet

gjithnjë e më natyrshëm në mendjet

– sa kohë që njerëzve u ka ardhur në majë

të hundës me marifetet e demokracisë së

megafonave dhe të përdhosjes, të Sali Berishës

& Co.

Situata është tipologjikisht e ngjashme

me atë që polli fashizmin dhe nazizmin, në

Europën e Pasluftës së parë botërore; dhe në

këtë situatë, Mein Kampf-i nuk është ndonjë

ofertë për mendjet e paqeta të historianëve

të nazizmit, por një alternativë sado e

shtrembër, për mendjet e topitura dhe të çoroditura

shqiptare, produkt i njëzet vjetëve

zhgënjim, poshtërim dhe lapërdhi publike.

Radikalët e djathtë, që në Shqipëri i gjen në

çdo kafene të periferisë, papritur paskan

zbuluar, me rastin e këtij botimi, parimet e

tolerancës, të diversitetit, të pluralizmit dhe

të lirisë së fjalës; pa çka se, sikurse ca prej

tyre do ta dinë patjetër, më 10 maj 1933, turmat

e studentëve nazistë, të frymëzuar nga

führeri i tyre, dogjën publikisht gati 25,000

libra “jo-gjermane”, duke përfshirë vepra

të Heinrich Mann-it, Ernest Hemingway-t,

Alfred Adler-it, Walter Benjamin-it, Bertolt

Brecht-it, Sigmund Freud-it, André Gideit,

Jaroslav Hashek-ut, Franz Kafka-s, Karl

Kraus-it, André Malraux-së, Marcel Proustit,

Erich Maria Remarque-ut, Stefan Zweigut,

Jack London-it dhe H.G. Wells-it; dhe pa

kursyer as poetin e madh, Heinrich Heine-n.

Çfarë efekti të papritur emancipues paska

pasur Mein Kampf-i shqip, për këta pishtarë

të së djathtës shqiptare, që e zbatojnë kaq

hareshëm parimin e tolerancës, të lirisë së

shprehjes dhe të pluralizmit të mendimit

me rastin e botimit të veprës së Hitlerit!

Çfarë ironie, për Hitlerin vetë!

Dhe çfarë lehtësimi, për të gjithë ne të

tjerët, tek i shohim këta avokatë të befasishëm

të liberalizmit, të ngrihen e t’u japin

leksione të të drejtave të njeriut të gjithë

atyre të tjerëve, që fëminisht shpresojnë se

Hitleri mund të mbahet larg shqiptarëve

duke mos ia përkthyer ose duke ia censuruar

veprën!

Qesharak, në krahun tjetër, argumenti i

disa kundërshtarëve, se ky botim ka shpërfi

llur të drejtat e autorit, të cilat i paska pasur

Landi i Bavarisë. Ç’fatkeqësi edhe për Landin

e Bavarisë – goditje e dytë, pas asaj që i

dhamë presidentit Strauss, në vitet 1980, kur

ia treguam plagët e Luftës në trup…

Nëse mbaj mend mirë, kish edhe atëherë

njerëz që e lidhën vizitën e magnat-it gjerman

me nazizmin dhe përmendën faktin që

nazistët na paskëshin klasifi kuar ne, shqiptarëve,

mes arianëve – ose të zgjedhurve;

njerëz që tani do të gjejnë ngushëllim edhe

një herë, ma merr mendja, në shqiptarofi -

linë e Hitlerit dhe të vrasësve të tjerë masivë

të Reich-ut të Tretë.

Për t’u trishtuar edhe fakti tjetër – ose

reklama falas që iu bë këtij botimi, duke e

përcjellë në kryetitujt e lajmeve në Tiranë

(unë shpresoj të jem i fundit); dhe duke ia

ofruar një shërbim të mirëpritur botuesit të

tij, i cili tani me siguri do të mund të fi nancojë

edhe vepra të tjera të kësaj hullie, duke

fi lluar nga Protokollet.

Në fakt, tregu shqiptar i librit, që prej vitit

1945 deri më sot, ka provuar më se një

herë se veprat e politikanëve, tek ne, shiten

shkëlqyeshëm, meqë delet gjithnjë i kemi

në kërkim të barinjve.

Ndërkohë, e majta radikale, ose kundërpesha

– së paku teorike – e hitlerdashësve

shqiptarë, nuk po gjen, as mund të gjejë

ndonjë autor të barasvlershëm, ose një

Gjergj Elez Ali, për t’ia nxjerrë bajlozit nazist

në mejdan.

Madje, madje, kjo e majtë radikale ka

shpenzuar kaq shumë energji teorike dhe

adrenalinike, për të përqeshur dhe dekonstruktuar

cargo cult-in e klasës së sotme

në pushtet, sa e ka përgatitur publikun për

Mein Kampf-in e shqipëruar njëlloj siç e

përgatiti e majta radikale gjermane, në vitet

1920, ardhjen e Hitlerit në fuqi.

A ka rrezik për nazizëm në Shqipëri?

Natyrisht jo – nazizmi mund të hidhte rrënjë

dhe të jepte fryte vetëm në një shoqëri me

standarde të larta socializimi dhe përkushtimi

publik, si ajo e Gjermanisë së viteve

1920-1930. Çfarë jep tek të tjerët rezultate të

shkëlqyera, në daç për mirë në daç për keq,

tek ne mbetet vetëm në nivelin e tundimit,

të velleità-së, të psherëtimës me afsh alkooli,

të tipit “ah, si nuk kam, një grusht të fortë!”

Nëse në Gjermani nazizmi mori trajta

të një pitbull-i me sy përshkënditës, ndër

ne do të shfaqej, ndoshta, në formë të një

lakuriqi nate.

Por gjithsesi më duket moment i mjeruar

ky kur, për të konfi rmuar se edhe ne,

shqiptarët, mund ta ushtrojmë të drejtën

e shprehjes dhe të fjalës, na duhet t’i referohemi

botimit të një manuali të urrejtjes,

si Mein Kampf-i; dhe pavarësisht nga ç’ka

thënë hebreu i majtë Chomsky, të cilin autori

i bestseller-it tonë do ta kish degdisur

nga të parët në Auschwitz.


Shaban Murati

Prokurori i përgjithshëm i Gjykatës

Ndërkombëtare për Krimet e Luftës

në ish-Jugosllavi, Serge Bramertz,

rindezi një sherr të vjetër tashmë

mes Kroacisë dhe Serbisë, kur

deklaroi më 9 mars, se autoritetet

kroate duhet të vendosin nëse do të

vazhdojnë ta festojnë përvjetorin e

operacionit “Stuhia”, sepse shoqëria

duhet ta dijë se çfarë ka ndodhur

gjatë atij operacioni. Fjala është për

operacionin ushtarak “Stuhia”, që

ndërmori Kroacia më 5 gusht të

vitit 1995, për të çliruar një pjesë

të territorit të saj, të cilin forcat

serbe kërkonin ta shkëpusnin dhe

t’ia bashkëngjitnin Serbisë. Sipas

vlerësimit të ekspertëve, ishte operacioni

më i madh ushtarak tokësor

që nga Lufta e Dytë Botërore dhe i

cili përfundoi me rikthimin e territorit

kroat dhe me eliminimin e të

ashtuquajturës “Republika Serbe e

Krajinës”, e krijuar në modelin e të

ashtuquajturës “Republika Serbe”

e Bosnjë-Hercegovinës. Duke qenë

se si “Republika Serbe e Krajinës”,

ashtu edhe “Republika Serbe e

Bosnjë-Hercegovinës”, ishin produkt

i strategjisë së Beogradit për

të shkëputur territoret e shteteve

fqinje dhe për t’ia bashkëngjitur

Serbisë e për të krijuar “Serbinë e

Madhe”, udhëheqësit e Beogradit i

kanë dalë vazhdimisht në mbrojtje

atyre planeve e projekteve aneksioniste.

Ishte e kuptueshme në kohën

e presidentit Slobodan Milloshevic,

The Economist

E mërkurë, 14 mars 2012 25

Fjalët e Botës

Ne ju bëmë

president dhe çfarë

ndodhi me familjen tonë?

Propaganduesit e talebanëve kanë

aktualisht punën më të lehtë të

mundshme, komentoi një zyrtar

perëndimor, pasi lajmi mbërriti në

Kabul mbi vrasjet e kryera nga një

ushtar amerikan në një fshat të Kandaharit,

ku 16 vetë u vranë ndërsa

flinin gjumë. “Nëse do të isha zëdhënësi

i talebanëve nuk do të bëja

asgjë. Do të ulesha në shpellë dhe

to t’i lija amerikanët të bënin punën

time,” shtoi ai.

Masakra, apo “vrasja” siç e quajti

Hamid Karzai, presidenti i Afganistanit,

është vetëm një nga shumë

ABDUL SAMAD,

Një bujk afganë, duke e

kritikuar presidentin afgan,

Hamid Karzai, pasi që 11

anëtarë të familjes së tij

u vranë nga një ushtarë

amerikanë.

i cili organizoi katër luftëra të përgjakshme

në ish- Jugosllavi kundër

popujve jo-serbë, kundër Sllovenisë,

Kroacisë, Bosnjës dhe Kosovës, që të

merreshin në mbrojtje “republikatkukulla

serbe”, që krijoi artificialisht

në Kroaci dhe në Bosnjë. Ishte e

kuptueshme për regjimin e Slobodan

Milloshevicit, që kishte duart të

lyera me gjakun e popujve jo-serbë,

që të përpiqej të gjente ndonjë alibi

për krimet, që ushtria serbe dhe forcat

paramilitare serbe kryen kundër

popujve jo-serbë në ish-Jugosllavi.

Por e pakuptueshme është, që

edhe qeveria e Boris Tadicit, e cila

zyrtarisht aspiron të bëhet anëtare

e Bashkimit Europian dhe së cilës

falë një zemwrgjerwsie të njohur

pro-serbe të BE-së, iu akordua para

pak ditësh statusi i shtetit kandidat,

vazhdon të njëjtën mbrojtje dhe apologji

për planet aneksioniste të Slobodan

Miloshevicit, për të grabitur

territoret e Kroacisë dhe të Bosnjës

dhe për t’ia bashkëngjitur ato Serbisë.

Kështu që, çështja e datës dhe

e përvjetorit të operacionit kroat për

të dëbuar forcat serbe nga territori

shtetëror dhe për të shkatërruar

krijesat artificiale separatiste, që

Beogradi kërkoi të konstituonte në

territorin kroat, është shndërruar në

një problem diplomatik në marrëdhëniet

mes dy shteteve fqinje. Në

Zagreb u dënuan ashpër deklaratat

e prokurorit të përgjithshëm të ICTYsë

dhe shoqata e veteranëve invalidë

të luftës për atdheun,‘HVIDRA’, protestoi

ndaj interpretimit, që ai i bëri

katastrofat që ka goditur koalicionin

e udhëhequr nga NATO. Vrasjet e 11

marsit në distriktin Panjauai erdhën

vetëm tri javë pasi djegia e Kuranit

në një gropë plehrash në aeroportin

e Bagramit, shkaktoi protesta

masive në të gjithë vendin dhe solli

vdekjen e 30 afganëve. Vrasjet hakmarrëse

ndaj ushtarëve amerikanë

sollën tërheqjen e përkohshme të

të gjithë këshilltarëve nga ministritë

e qeverisë afgane. Në janar,

një video trofe e publikuar tregoi

ushtarët amerikanë duke urinuar

mbi trupat e talebanëve të vrarë

në betejë. Këto incidente erdhën në

një kohë kur viktimat rastësore mes

Kjo nuk është formulë

matematikore. Gara ka

një nivel të jashtëzakonshëm

të dinamikës.

RICK SANTORUM,

Njëri nga kandidatët

e republikanëve për

president të SHBA-së,

pasi që fitoi zgjedhjet

paraprake në Kanzas, duke

e përforcuar vendin e dytë

në garë prapa kryesuesit,

Mitt Romney.

Datat historike, si probleme diplomatike

Tmerri në Afganistan

operacionit ushtarak kroat. Ministri i

Mbrojtjes i Kroacisë, Ante Kotromanic

deklaroi më 10 mars se Kroacia

do ta festojë përgjithmonë operacionin

“Stuhia”, sepse është operacioni

më i rëndësishëm i historisë kroate

dhe ne do ta festojmë atë gjithmonë

me nderim. Ndërsa në Beograd nxituan

t’i bënin jehonë deklaratave

të prokurorit, duke e paraqitur si

mbështetje ndaj interpretimit serb

të asaj ngjarjeje. Kur kryeministrja e

Kroacisë dhe autoritetet e tjera zyrtare

kroate kremtuan vitin e kaluar

përvjetorin e këtij operacioni patriotik

dhe vlerësuan dhe u bënë homazhe

komandantëve që udhëhoqën

ushtrinë kroate në suksesin e madh

ushtarak, presidenti i Serbisë, Boris

Tadic shprehu protestën e tij për

këtë celebrim në Zagreb dhe u përpoq

që të kundër-balanconte dhe të

përforconte alibinë e Miloshevicit, se

atëherë kroatët kishin ndërmarrë

një operacion, që bëri krime kundër

serbëve.

Këtu qëndron edhe thelbi i këtij

debati, për datat historike dhe për interpretimet

e qëndrimet e kundërta

diplomatike mes shteteve fqinje në

Ballkan. Serbia është përpjekur gjatë

gjithë kohës në këto 21 vjet, qysh kur

ajo shpërtheu luftërat e para kundër

popujve jo-serbë, të cilët kërkonin

dhe shpallën pavarësinë e tyre, që t’i

paraqiste aspiratat e popujve të tjerë

si secesioniste. Këtë e pretendonte

për Slloveninë, Kroacinë, Bosnjën,

Kosovën, etj. Pra, për të gjithë. Dhe

është e ditur, se Beogradi nuk e njo-

civilëve nga bombardimet ajrore

janë veçanërisht të larta dhe çështje

shumë të ndjeshme. Në fund të

secilit prej aksidenteve, ndodh pak a

shumë e njëjta gjë. NATO përpiqet të

qetësojë duke kërkuar falje, e duke

ngushëlluar.

Karzai zemërohet, duke u përpjekur

të arrijë një balancë mes populizmit

vendës dhe nevojës për të

punuar me aleatët e huaj që e mbajnë

në pushtet. Asetet diplomatike

vihen në punë, për të zbutur marrëdhëniet.

Vetë talebanët, të cilët vrasin

shumë civilë, përpiqen të pwrfitojnw

nga kriza, me deklarata të ashpra

kundër pushtuesve perëndimorë.

Vende që kanë dërguar ushtarë në

Afganistan përgatiten për t’u përballur

me hakmarrje të mundshme.

hu pavarësinë e Sllovenisë, të Kroacisë

dhe të Bosnjë- Hercegovinës,

për afro pesë vjet me radhë. Strategjia

e regjimit të Miloshevicit pas

humbjes së luftërave dhe dështimit

të strategjisë për të ruajtur sundimin

e Serbisë në ish-Jugosllavi, ishte që

Serbia të shpëtonte nga dënimi për

krimet e luftës. Këtu nuk është fjala

për kriminelët e luftës si individë, të

cilët kaluan dhe po kalojnë në Gjykatën

Ndërkombëtare të Krimeve

të Luftës në ish- Jugosllavi. Çështja

është për dënimin e Serbisë si regjim

dhe si shtet, që ndërmori katër

agresione të përgjakshme kundër

popujve të tjerë në ish-Jugosllavi.

Këtë objektiv Beogradi e arriti, ose

nga dashamirësia e Europës dhe e

Rusisë për Serbinë, ose nga qëllimi

për të kompensuar Serbinë dhe për

pushimin e luftërave në ish-Jugosllavi.

E vërteta është se Serbia shpëtoi

si shtet nga Gjykimi Ndërkombëtar

dhe nga pagimi i dëmeve të shkaktuara

në luftëra. Shmangu që të

trajtohej, ashtu siç u trajtua Gjermania

pas mbarimit të Luftës së Dytë

Botërore. Regjimi i Miloshevicit arriti

të bindë Europën, që të aplikojë për

ish-Jugosllavinë të ashtuquajturën

simetri të fajit, sipas së cilës në ish-

Jugosllavi të gjithë kishin faj dhe

ishte një luftë e të gjithëve kundër të

gjithëve. Kjo teori, e cila u shndërrua

në qëndrim diplomatik europian, solli

si pasojë absurditetin, që në Gjykatën

Ndërkombëtare për krimet e luftës

në ish-Jugosllavi të dërgoheshin

njëlloj, edhe kriminelët serbë, që

Në rastin e masakrës së fundit,

dita pas vrasjeve qe relativisht e

qetë. Pleqtë e zonës treguan përmbajtje

të admirueshme. Fshatarët

nuk dëshironin që zemërimi i tyre

të manipulohej apo të keqpërdorej.

Për një copë herë shumë humbën

besimin te ushtarët e huaj, por

kjo nuk është se nënkupton se ata

dëshirojnë kaos apo rikthim të talebanëve.

Një sulm mbi një fshat në

Kandahar nuk ka gjithashtu të njëjtën

fuqi, si djegia e librit të shenjtë.

Në fakt, ndikimi politik i masakrës

mund të jetë më i fortë në Amerikë

e Europë. Zyrtarët në Kabul kanë

frikë se aksidenti do të krijojë imazhin

e një misioni të pashpresë, që

ecën nga një katastrofë në një tjetër.

Secili prej aksidenteve ushqen

perceptimet se publiku afgan është

Nuk mund të pranojmë

që të jemi viktimë e

mangësive të kufi jve të

jashtëm të Europës.

NICOLAS SARKOZY,

Presidenti i Francës,

duke folur para rreth 50

mijë ithtarëve të tij. Ai u

kërcënua se do të tërheq

Francën nga marrëveshja

e Shengenit për lëvizje të

lirë, nëse nuk do të ketë

një mbrojtje më të mirë

nga imigracioni ilegal, për

të cilin tha se mund të

shkaktojë një shpërthim të

brendshëm në Europë.

vranë e masakruan masivisht dhe

ndërmorën gjenocid në Kroaci, në

Bosnjë dhe në Kosovë, ashtu dhe

ata që i rezistuan agresioneve serbe.

Dhe u vunë njëlloj në bankën e të

akuzuarve, edhe luftëtarë kroatë

apo shqiptarë të Kosovës, të cilët

mbrojtën vatrat, familjet dhe fëmijët

e tyre prej spastrimit etnik dhe prej

agresionit serb. Teoria europiane e

simetrisë së fajit polli absurditetin

tjetër, ku në vend që qeveritë serbe

të dënoheshin sepse fshehën për 15

vjet kriminelë lufte si Radovan Karaxhic

dhe Ratko Mladic dhe u jepnin

pensione dhe favore kriminelëve dhe

familjeve të tyre, u shpërblyen me

bonuse integruese e diplomatike, të

cilat nuk iu ishin ofruar shteteve të

tjera të Ballkanit Perëndimor, të cilat

nuk kishin mëkatet serbe mbi supe.

Beogradi e ndjen se ka mbi kurrizin

e vet një njollë të pashlyeshme

historike, që janë luftërat e ndërmarra

kundër popujve jo-serbë në

ish-Jugosllavi në dekadën e fundit

të shekullit të 20-të. Beogradi

nuk është shëruar nga një ethe e

përhershme e kërkimit të alibisë

dhe e barazimit të fajeve me popujt

e tjerë, që Serbia i sulmoi. Barazimi

i agresorit me viktimat është strategjia

politike dhe diplomatike e Serbisë

në raportet me shtetet fqinje

dhe shtetet e tjera të Ballkanit, të

cilave ajo u ka hyrë në hak gjatë 110

vjetëve të fundit. Bashkimi Europian

ka folur shpeshherë për nevojën e

një pajtimi në ish- Jugosllavi dhe

në Ballkan. Por pajtimi nuk mund të

realizohet,duke u dhënë popujve të

Ballkanit leksionin e gabuar, se ata

duhet ta lexojnë historinë njëlloj,

pavarësisht se kush është agresori

dhe kush është viktima. ***

i dëshpëruar dhe nuk dëshiron më

të ndihmohet. Asgjë nuk është më

helmuese për mbështetjen për një

mision të vështirë larg shtëpisë, se

sa ndjesia se ata që po ndihmohen

nuk e duan ndihmën. Sipas një

sondazhi të kryer para sulmit të 11

marsit, 55 për qind e amerikanëve

besojnë se shumica e afganëve

kundërshtojnë objektivat e NATOs.

Rreth 54 për qind dëshirojnë

tërheqjen e trupave. Obama dhe

kolegët e tij pritet të takohen në maj

në një samit të NATO-s në Chicago,

për të diskutuar shkallën e mbështetjes

dhe agjendën e tërheqjes

nga Afganistani. Çfarëdo plage e re,

si masakra e fundit, nuk do të bëjë

asgjë, veçse të përshpejtojë largimin

e aleancës nga ky vend.


26

FJALËKRYQ

L I F

O T I

T I S

D E M

I A

N A

A N A

L I T

A T E

E I

T I

K A

R A S

I R A

S T

I T

I I

A N

A D I

O K

I N E

D I

A M

S A T

R I V

A R E

T T

K I N

I T A

M A R

E mërkurë, 14 mars 2012

P E

M E R

I T

U R E

S I R

U N A

I M E

N A S

A T I

T I

I T I

E M

A K A

K

R I

I K E

F O R

I R I

T A N

U T I

P A T

N A T

I M E

N I

M A K

A K A

L A T

A R O

P A R

E R A


PALUAJTSHMËRI

E mërkurë, 14 mars 2012

SHITJE

Shes njërin nga dy lokalet që

gjenden në Ulpianë, bulevardi

“Dëshmoret e Kombit”, Nr. 72 b.

Që të dy lokalet janë me qira,

njëri është bastore “Kolina”, kurse

tjetri butik për fëmijë. Çmimi sipas

marrëveshjes. Tel: 044/ 207 711.

(14-19.03.2012)

Shes banesat në Mati 1 te

Eulexi, 75m2, 84m2, 120m2,

80m2 dhe 38m2. Si dhe një garsonierë

te Posta e vogël në Bregun

e Diellit. Tel: 044/ 496 114.

(14-16.03.2012)

Shes shtëpinë në Veterrnik,

mbrapa Grand Store. Shtëpia është

e re, dhe komplet e mobiluar. Ka 4

ari oborr, e rrethuar, bunar, është

dy katëshe, nxehje qendrore. Ka

projektin shumë të mirë. Çmimi

160.000 €. Tel: 044/049/ 283 352.

(13-15.03.2012)

Agjencia “Lisi”, shet 3 banesa:

Banesa në lagjen Dardani, kati 2,

sip. 107m2, 140.000 €; Banesën te

Sllovenia Sport, kati 2, sip. 85m2,

e mobiluar komplet; Banesë në

Qendër me sip. 61m2, po ashtu banesën

në qendër, 80m2, në rr.“Luan

Haradinaj”, gjendje faktike është

110m2. Tel: 044/049/ 283 352.

(13-15.03.2012)

Shitet banesa në Qendër

afër Kino ABC, kati II, 70m2.

Tel: 045/ 40 12 12.

(12-17.03.2012)

Shitet lokali 30m2, në rrugën

kryesore në Dardani afër

Bulevardit Bill Klinton. Tel: 044/

755 859, 045/ 40 12 12, 045/

246 122, 049/ 41 31 58.

(12-17.03.2012)

Shitet banesa në Bregun e

Diellit afër rest. Gizzi, kati I, 83m2.

Tel: 045/ 40 12 12, 044/ 755 859.

(12-17.03.2012)

Agjensioni “Omega’’, bënë

ndërmjetësimin në shitjen dhe

qiradhënien e banesave, shtëpive,

trojeve, lokaleve afariste. Po

ashtu pranon ofertat tuaja për

shitje dhe qiradhënie. Tel: 044/

755 859, 045/ 40 12 12, 049/ 41

31 58 dhe 038/ 22 66 78. www.

omega-ks.com, omegaprishtina@

gmail.com. Adresa: Rr. Rrustem

Statovci nr.7 (te sllovenia sporti).

(12-17.03.2012)

Nga pronari shiten këto patundshmëri:

në Prishtinë: Lokali

përdhes në rr. kryesore në Dardani,

në sip. prej 33m2, 125.000 €;

Lokali përdhes në qendër përball

ish selisë së UNMIK-ut, në sip.

prej 65m2, 225.000 €; Lokali/Zyre

në qendër përball ish OSBE-së,

Rr.Fehmi Agani, kati I, në sip. prej

65m2, 135.000 €; Garazh në rr. UÇK,

7.000 €. Të gjitha këto lokale janë

në qendër të Prishtinës dhe ekstra

të rregulluara. Tel: 044/ 872 014.

(12-16.03.2012)

Shes banesën në Prishtinë

pa ndërmjetësim. Kati i 2-të,

madhësia 100m2. Banesa ka 3

dhoma gjumi dhe është ndërtim

i ri. Tel: 044/ 140 769.

(07-07.04.2012)

Shes banesën në Prishtinë në

lagjen Bregu i Diellit, zona e lindjes

(te ambullanta), me sip.85m2,

përdhes e ngritur. Çmimi sipas

marrëveshjes. Tel: 044/ 30 80 70.

(03-31.03.2012)

BLERJE

Blej lokal prej 40m2 deri në

150m2, në Prishtinë. Lagjet e

preferuara: Dardani te Kurrizi,

Qendra, Fakulteti Filologjik, si

dhe vendet e tjera. Lokali të jetë

përdhes dhe nga rruga kryesore.

Tel: 044/049/ 283 352.

(13-15.03.2012)

Blej banesë prej 40m2 deri

në 80m2 (nga pronari), në këto

lagje të Prishtinës: Qendër te

Gjimnazi “Sami Frashëri”, Bregu

i Diellit, lagja e Spitalit, Ulpianë,

Dardani. Deri në katin

e 4-të. Të jetë ndërtim i ri ose

i vjetër. Çmimi të jetë sa më i

volitshëm. Tel: 044/049/ 283 352.

(13-15.03.2012)


ME QËRA

LËSHOHEN

Lëshoj me qira apartamentin

që gjendet në afërsi te Universitetit

”Iliria” ose më saktësisht

prapa furrës Qërimi II. Apartamenti

është ndërtim i ri, me sip.

47m2 dhe është variant Galeri-

Duplex. Tel: 044/049/ 115 736.

(14-19.03.2012)

Lëshoj me qira shtëpinë në

lagjen e spitalit, për student

ose çift. Shtëpia ka kushtet e

nevojshme për banim, çmimi

për 1 dhomë 120 € me

të gjitha obligimet. Tel: 044/

124 080, 038/ 512 049.

(14-21.03.2012)

Lëshoj me qira garsonierën

në Bregun e Diellit, e mobiluar.

Tel: 044/ 377 502, 049/ 792 818.

(14-16.03.2012)

Lëshoj me qira 2 banesa të

reja, me nga 2 dhoma gjumi; 2

banesa me nga 1 dhomë gjumi;

2 garsoniera me nga 1 dhomë

gjumi. Banesat janë të mobiluara

ekstra dhe kanë nxehje qendrore,

internet, kabllovik. Lëshohen

për ndërkombëtar dhe familje

vendore. Çmimi sipas marrëveshjes.

Tel: 044/049/ 283 352.

(13-15.03.2012)

Lëshoj lokalin me qira në

vendin më të shkëlqyer për këto

biznese: barnatore, agjenci, lokali

është në rrugën kryesore në

qendër. Tel: 044/049/ 283 352.

(13-15.03.2012)

Lëshoj lokal me qira, 51m2 plus

40m2 tarracë. Lokali është i përshtatshëm

për shumë lloj veprimtari.

Lëshohet për herë të parë (i ri), në

lagjen Kalabria - Emshiri. Çmimi

sipas marrëveshjes. Tel: 044/

844 562, +381 (0) 60 6868 568.

(13-15.03.2012)

Lëshoj me qira shtëpinë e

mobiluar me hyrje të veçantë.

Shtëpia ka dhomë gjumi, kuzhinë,

korridor dhe banje. Shtëpia

gjendet mbi Xhaminë e Llapit

tek Sharbanët, afër Raiff eisen

Bank. Vlen vetëm për familjar,

çmimi 150 €. Tel: 044/ 294 534.

(13-18.03.2012)

Lëshoj banesën dydhomëshe

me qira. Banesa gjendet në

Ulpianë- Fontana, Sol. Nr. 2, kati

i 5-të, dera 24. Lëshohet për dy

studente apo çift bashkëshortor,

edhe familje me një fëmijë. Lifti

punon. Çmimi me marrëveshje.

E mobiluar. Tel: 045/ 241 364.

(12-14.03.2012)

Lëshoj banesën me

qira. Tel: 045/ 334 380.

(12-14.03.2012)

Në lokacion ekskluziv në

Qendër të Prishtinës, lëshohet me

qira lokali përdhes në Rr. “Luan

Haradinaj” 15 – Prishtinë (përballë

Gjykatës Supreme të Kosovës

dhe përballë Qendrës së Regjistrimit).

Në sip. prej 100m2, lokacion

ekskluziv, posaçërisht e përshtatshme

për Banka dhe Kompani

të Sigurimeve. Tel: 044/ 872 014.

(12-16.03.2012)

Lëshoj banesë me qira në

Dardani, kati 1, me 3 dhoma

gjumi, sallon, kuzhinë, e rinovuar

në tërësi, 500 €; Banesa te

Qendra Tregtare, 2 dhoma +

kuzhinën, e mobiluar në tërësi,

160 €; Banesë me qira te Qafa,

2 dhoma + kuzhina, e re me

mobile të reja, posedon garazh,

280 €. Tel: 045/ 660 188.

(12-14.03.2012)

SHPALLJE TË VOGLA

27

Lëshoj me qira banesë në

Ulpianë, super e mobiluar, kati

I. Ka 2 dhoma gjumi, sallon,

kuzhinë. Për familjar. Si dhe

banesën në Rr. UÇK pranë Postës,

me çmim të volitshëm. Si

dhe lëshoj me qira banesë në

Tophane. Tel: 044/ 163 199.

(12-14.03.2012)

Lëshohen me qira dy garsoniera

nga 40m2 dhe një 70m2, te Qafa,

kati i parë. Të rregulluara ekstra.

Tel: 044/ 279 232, 049/ 179 723.

(10-15.03.2012)

Jap banesa me qira në Prishtinë,

në lagjet: Ulpianë, Qendër,

Bregu i Diellit. Afatgjatë, për

familjar. Çmimi 200 € e më

tepër. Tel: 045/ 266 444.

(07-07.04.2012)

Lëshoj me qira banesën 3

dhomëshe te Hotel Grandi,

Rr.“Garibaldi”, kati i parë, e mobiluar

shumë mirë. Çmimi me

marrëveshje. Tel: 044/ 166 580.

(03-16.03.2012)

Lëshoj me qira banesë në

lagjen Emshir, 90m2, kati i

8-të, lifti punon. E mobiluar

dhe e rinovuar. Banesa është

e re. Preferohen familjar. Tel:

045/ 437 417, 044/ 969 850.

(03-16.03.2012)

KËRKOHEN

Urgjentisht kërkoj banesë me

qira, për një ndërkombëtar. Banesa

duhet të ketë 1 ose 2 dhoma

gjumi, të ketë qëndrim ditor

dhe të jetë sa më afër qendrës së

Prishtinës. Çmimi 350- 400 € +

shpenzimet. Për një afat shumë

të gjatë. Tel: 044/049/ 283 352.

(13-15.03.2012)

Kërkoj një vajzë për banim,

kushtet janë të mira. Në

Dardani. Tel: 044/ 990 704.

(13.03.2012)

Kërkoj banesë me qira, për

ndërkombëtar, në Qendër dhe

Pejton. Tel: 045/ 40 12 12.

(13-18.03.2012)

VETURA

TË NDRYSHME

Jam farmacist i licencuar me

përvojë pune. Kërkoj punë në farmaci

apo depo farmaceutike ose

jap dhe licencën. Tel: 049/ 422 788.

(12-14.03.2012)

Motel Quuen Villas që gjendet

prapa QMI-së, kërkon punëtore

(mirëmbajtje të dhomave). Të

interesuarat mund të lajmërohen

në tel: 044/ 530 400; 045/ 500 525.

(10-17.03.2012)


28

SPORT

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Synon të rikthehet

Bum, Bum Bunjaku!

Albert Bunjaku synon ta rikthejë formën më

të mirë, kur të gjithë e thërrisnin Bum, Bum.

Sulmuesi kosovar thotë se ndihet në formë të

mirë dhe se do ta shfrytëzojë çdo mundësi që i del

përpara. Ai zbulon se selektori i Zvicrës, Ottmar

Hitzfeld, i kishte dërguar mesazh urimi dhe ndihet

mirë që trajneri gjerman nuk e ka harruar.

Albert Bunjaku kishte shpërthyer

në fanellën e Nurnbergut

qysh në sezonin e parë.

Sulmuesi kosovar ishte

transferuar nga liga e tretë,

përkatësisht ekipi Erfurt, në

elitën e futbollit gjerman,

duke realizuar 12 gola në

sezonin debutues dhe duke

u bërë golashënuesi më i

mirë i ekipit. Për këtë, atë

në Gjermani kishin fi lluar ta

thërrisnin Bum, Bum Bunjaku,

pasi që i bombardonte

portat kundërshtare. Mirëpo,

një lëndim i rëndë i pësuar

në gju dy vjet më parë rrënoi

gjithçka që kishte ndërtuar

gjilanasi brenda 365 ditësh.

Nga ky lëndim, 28 vjeçari më

nuk kishte pa hair. Ai ia doli

të shënonte javën e kaluar

në duel me Borussia Monchengladbachut

pas gati dy

vjetësh. Ky gol e ka ngritur

motivin e lojtarit, i cili planifi

kon të rikthehet sikur Bum,

Bum Bunjaku i dikurshëm.

Ai shpreson të qëndrojë në

Nurnberg edhe për një kohë

të gjatë, për t’i treguar vlerat

e tij. “Ndihem mirë me familjen

time në Nurnberg. Do të

ishte më mirë për ne të rrimë

këtu. Nëse arrin një ofertë

nga klubi...”, thotë Bunjaku

për tabloidin gjerman Bild.

Forma e mirë e treguar dy

vjet më parë e kishte shpërblyer

atë me ftesë në përfaqësuesen

e Zvicrës dhe

pjesëmarrje në Botërorin

2010. Nga ajo kohë, Helvetikët

e kanë harruar sulmuesin

kosovar. Por, jo edhe

trajneri gjerman Ottmar

Hitzfeld, i cili e udhëheq

Kombëtaren e Zvicrës.

“Pas golit ndaj Gladbach, atë

natë kam marrë një mesazh

urimi nga selektori Ottmar

Hitzfeld. Kjo demonstron

se ai po më vëzhgon dhe

që i ka sytë kah unë. Tash

duhet të qëndroj i qetë, që

t’i shfrytëzoj të gjitha rastet

që më shfaqen. Unë ndihem

në formë të mirë, këtë e kam

vërtetuar edhe ndaj Mainzit.

Dëshiroj t’ua shpaguaj të

gjithëve besimin që ma kanë

dhënë”, vazhdoi Bunjaku.

Për të nuk është e rëndësishme

se ku do të luajë

në fushë. Por, ai e ka synim

vetëm të jetë në fushë dhe ta

ndihmojë ekipin e tij. Edhe

drejtuesit e Nurnbergut janë

të interesuar ta mbajnë në

ekip Bunjakun. Drejtori

sportiv, Martin Bader thotë

se klubi gjerman e ka ndërmend

ta vazhdojë bashkëpunimin

me Bunjakun.

Seedorf e Inzaghi, drejt largimit nga Milani

Kur kanë mbetur edhe dy muaj deri në përfundim

të sezonit, Milani po mendon për ‘pastrimin’

e ekipit për sezonin e ardhshëm. Përpos hyrjeve,

Rossonerët po mendojnë edhe në aspektin e

daljes. Janë plot 11 lojtarë, të cilëve u skadon

kontrata në qershor, praktikisht një skuadër e

plotë. Por, nga ta vetëm gjysma do ta vazhdojë

kontratën. Për momentin vetëm Gattuso dhe

Muntari e kanë të sigurt nga një vend. Mundësi

Moral Pozhegu

moral.pozhegu@gazetaexpress.com

Prishtinë, 13 mars — Sporti është

bërë sërish pre e politikës. Serbia

përpos që po e pengon Kosovën

drejt ndërkombëtarizimit të sportit

të saj, ka fi lluar t’i pengojë edhe klubet

kosovare që të marrin pjesë në

turne të ndryshëm ndërkombëtarë.

‘Viktima’ e fundit ishte Besa e Pejës

në kategorinë e të rinjve, e cila

ia pa sherrin Partizanit të Beogradit

dhe iu mohua pjesëmarrja në turneun

tradicional, që mbahet në Itali,

‘Coppa Gaetano Scirea’.

Me ta kuptuar se edhe skuadra

kosovare ishte ftuar për të marrë

pjesë në këtë turne, ekipi serb nuk

e ka mirëpritur prezencën e Besës

në turne për shkak të një lloji ‘epërsie

ballkanike’, shkruan e përditshmja

italiane ‘La Repubblica’.

Krahas Besës, sherrin Partizanit

ia kanë parë edhe dy skuadra tjera

të mira për të qëndruar kanë edhe Ambrosini,

Van Bommel e Roma. Ndërkaq, në listën e të

larguarve mund të përfundojë edhe veterani

Seedorf, i cili mund ta vazhdojë karrierën në Brazil

ose në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Edhe

Inzaghi mund ta ndjekë rrugën e tij. E paqartë

është edhe e ardhmja e Flaminit, i cili ka rrogë

4,5 milionë euro. Për t’u vendosur është edhe e

ardhmja e Zambrottas e Yepesit.

ballkanike, klubi shqiptar nga Maqedonia,

Renova e Tetovës dhe Zeljeznicari

i Bosnje e Hercegovinës.

Gjithçka nisi normalisht, ndërsa

qyteti i Materës në rajonin e Bazilicatas

ishte gati për t’i pritur 16

vjeçarët që do të luanin futboll

për fitimin e kupës “Scirea”. Ishte

konfi rmuar pjesëmarrja e serbëve

edhe këtë vit përkrah skuadrave të

mëdha italiane si Juventus, Inter,

Roma e Lazio, sikurse dhe tri skuadrave

ballkanike, Besa, Renova dhe

Zeljeznicar. Por, gjithçka u zbulua

rastësisht nga vullnetari i turneut

Massimo Finizio, i angazhuar për

përfshirjen në konkurrim të skuadrave

ballkanike, i cili vuri re se në

listë nuk ishin më Zeljeznicar, Besa

e Renova. Madje, ato ishin zëvendësuar

me skuadra të tjera.

“Pasi këmbëngula për shpjegime,

nga Komuna mësoj për një veto të

Partizanit sa i përket pjesëmarrjes së

skuadrave të tjera”, deklaron Finizio.

E mërkurë, 14 mars 2012

DISKRIMINOHEN SHQI

Sportistët shqiptarë janë diskriminuar sërish. Një kundërshtim i Partizanit të Beogradit ka bërë

që organizatori i ‘Coppa Gaetano Scirea’ t’i përjashtojë nga turneu dy skuadrat shqiptare, Besën e

Pejës dhe Renovën e Tetovës, plus klubin boshnjak Zeljeznicar. Drejtuesit e futbollit kosovar kanë

mbetur të zhgënjyer me vendimin e organizatorit për të hequr dorë nga tri skuadra vetëm për

qejfi n e një tjetre.

Pra, Partizani nuk dëshironte pjesëmarrjen

e klubeve ballkanase, ndërsa

ushtroi presion përmes menaxherit

të futbollistëve Vlado Borozan.

Gjërat u përkeqësuan më tej nga

një e-mail i organizatorëve, përmes

të cilit kërkohej pagimi i një takse

regjistrimi prej 5 mijë eurosh si dhe

7500 euro tjera për shpenzimet e

qëndrimit. Kaq mjaftoi për të shpërthyer

polemikat në Itali, ndërsa mediet

sjellin në vëmendje se një rrogë

mesatare në Bosnje është 400 euro

(ndërsa situata nuk paraqitet hiq më

mirë as në Kosovë e Maqedoni).

Në vijim të artikullit të saj, “La

Repubblica” shkruan se t’i pengosh

fëmijët shqiptarë, boshnjakë e kosovarë

është një formë bojkotimi e

ëndrrave.

Turneu i futbollit për të rinjtë

‘Gaetano Scirea’ filloi të luhej në

vitin 1990 për nder të ish futbollistit

të Juventusit, Gaetano Scirea, i cili

vdiq pas një aksidenti. Ai u ndërpre


E mërkurë, 14 mars 2012

Batistuta kujton vështirësitë

Gabriel Batistuta kujton ditët më

të vështira të jetës pas përfundimit

të karrierës. Ish sulmuesi

argjentinas tregon se kishte një

periudhë kur nuk mund as të

ecte. Për fat të mirë, ai sot është

më mirë. “Ishte një moment kur

isha mjaft keq. Gati nuk mund të

ecja më. Por, tash jam më mirë”,

PTARET

për pak vite, por rifi lloi sërish. Ai

organizohet nga një shoqatë kulturore

dhe mbështetet nga institucionet

lokale.

Salihu: Ky rast e vërteton

urrejtjen e serbëve ndaj

shqiptarëve

Në anën tjetër, drejtuesit e

futbollit kosovar kanë mbetur të

befasuar me vendimin e organizatorit

të turneut ‘Coppa Gaetano

Scirea’, i cili përjashtoi tri ekipet

ballkanike; Besa, Renova e Zeljeznicari,

vetëm për t’ia plotësuar

kërkesën e Partizanit. Sekretari i

përgjithshëm i FFK-së, Eroll Salihu,

thotë se në këto raste shihet

më së miri fytyra e serbëve.

“Ky është një tregues i mirë se

serbët kanë urrejtje patologjike

ndaj shqiptarëve në çdo sferë,

përfshirë këtu edhe sportin.

Duhet ta dimë se sekretari gjeneral

i Federatës së Futbollit të tyre

është një shovinist”, tha Salihu.

Anulimin e ftesës së Besës së

Pejës ai e konsideron diskriminim

ndaj sportit kosovar. Salihu

ka mbetur i befasuar edhe me

organizatorin e turneut, i cili për

t’ia dëgjuar qejfi n e një ekipi hoqi

dorë nga tri të tjera.

deklaroi ish futbollisti i Fiorentinës

dhe i Romës për të përditshmen

franceze ‘France Football’. “Nuk

mund të luaj më futboll, sepse

nuk mund të vrapoj më. Mirëpo,

tash po eci bajagi mirë”, shtoi 43

vjeçari i cili e kishte lënë futbollin

në vitin 2004, pas një eksperience

në Katar.

FOTO: FISNIK DOBRECI

Messi do t’i fi tojë

edhe 3-4 ‘Topa të Artë’

Leo Messi do të vazhdojë të fi tojë

‘Topa të Artë’ për së paku 3-4 vjetët

e ardhshëm. Ky është opinioni i

mbrojtësit të djathtë të Barcelonës,

Daniel Alves. “Përpos nëse ndodh ndonjë

mrekulli, Messi do ta fi tojë ‘Topin

e Artë’ për 3-4 vjetët e ardhshëm. Unë

mendoj që këtë çmim duhet ta fi tojnë

lojtarët që zënë pozita të ndryshme

në fushë, duke mos e pasur një pozitë

fi kse”, theksoi futbollisti brazilian në

mikrofonin e ‘Catalunya Radio’. Sa i

përket të ardhmes së trajnerit Pep

Guardiola, Alves thotë se nuk është e

thjeshtë të qëndrosh në një klub pas

shumë suksesesh të arritura.

Nis misioni për Olimpiadë

Komiteti Olimpik i Kosovës është hedhur në aksion si asnjëherë më parë për t’ua

mundësuar sportistëve kosovarë pjesëmarrjen në Lojërat Olimpike. Kreu i këtij

institucioni, Besim Hasani tashmë ka udhëtuar drejt Londrës për të lobuar rreth arritjes

së qëllimit. Nga Londra, ai lobimin do ta vazhdojë në Llozanë, ku do të takohet me

zyrtarë të Komitetit Olimpik Ndërkombëtar. Me ta Hasani do të mundohet ta gjejë

ndonjë rrugë që do t’i çonte kosovarët drejt ‘Londra 2012’.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 13 mars —

Kur kanë mbetur edhe rreth katër muaj deri

në fi llimin e Lojërave Olimpike ‘Londra 2012’,

Komiteti Olimpik i Kosovës (KOK) - i mbështetur

nga Ministria e Sportit - është hedhur në

aksion si asnjëherë më parë për t’ua mundësuar

pjesëmarrjen në Olimpiadë sportistëve

kosovarë, të cilët e arrijnë normën e pikëve

olimpike.

Në fakt, këtij misioni po i prin kreu i KOK-ut,

Besim Hasani. Ai të martën ka udhëtuar drejt

Londrës, pikërisht në vendin ku edhe do të zhvillohen

Lojërat Olimpike. “Qëllimi i udhëtimit

tim drejt Londrës është lobimi për ta arritur

synimin tonë – pjesëmarrjen në Olimpiadë”,

ka deklaruar Hasani për Express të martën.

Por, Londra nuk do të jetë stacioni i fundit i

këtij misioni të Hasanit. Nga Britania e Madhe

ai do të udhëtojë drejt Zvicrës, ku do të qëndrojë

prej 17 deri më 21 mars. Në Llozanë,

Hasani pritet të takohet me zyrtarë të lartë të

Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC), por

edhe me krerë të federatave ndërkombëtare

të sporteve të ndryshme.

“Nuk mund të flas në detaje rreth vizitës

sime në Llozanë, por edhe atje do të takohem

me zyrtarë të IOC-së dhe me zyrtarë të federa-

tave tjera ndërkombëtare. Gjitha këto takime

do të bëhen rreth gjetjes së ndonjë mënyre

të pjesëmarrjes së Kosovës në Olimpiadë”, u

shpreh ai.

Bordi Ekzekutiv i IOC-së është mbledhur të

martën, por Hasani nuk ka treguar nëse më

herët e ka dërguar apo jo aplikacionin për anëtarësim

të KOK-ut në këtë institucion.

Por, nuk besohet që KOK-u të ketë aplikuar

deri më tani për anëtarësim në këtë asociacion.

Një gjë të tillë, KOK-u me gjasë pritet ta bëjë më

vonë, respektivisht pasi Hasani të kthehet në

Prishtinë nga Llozana, ku ka mundësi të koordinohet

me miqtë e tij ndërkombëtarë rreth

mënyrës së dërgimit të aplikacionit.

Më pas aplikacionin e KOK-ut, Bordi Ekzekutiv

i IOC-së mund ta shqyrtojë tek në mbledhjen

e ardhshme, që do ta mbajë prej 23 deri

më 25 maj në Kanada.

Burime të Express-it thonë se udhëheqësit

e sportit kosovar janë të vetëdijshëm se gjasat

janë shumë të vogla që IOC ta pranojë me të

drejta të kufi zuara KOK-un, e aq më pak me

të drejta të plota.

Por, Hasani dhe ministri i Sportit, Memli

Krasniqi do të ishin të kënaqur sikur IOC do

ta gjente çfarëdo zgjidhjeje, e cila do t’ua mundësonte

sportistëve kosovarë pjesëmarrjen në

Olimpiadë, qoftë edhe atë nën fl amurin olimpik

ndërkombëtar.

FOTO: PETRIT RRAHMANI

SPORT

29

Shqipëria ende

shpreson në Spanjën

Ende nuk janë shuar shpresat që

Shqipëria të përballet me Spanjën më

30 maj në një ndeshje miqësore. Edhe

pse mediet spanjolle kanë bërë të ditur

se për testin përpara startit të Euro 2012

“Furia e Kuqe” mund të luajë me Maqedoninë,

Iranin apo Paraguain, drejtuesit

e Federatës Shqiptare të Futbollit (FSHF)

kanë ende shpresa. Kjo konfi rmohet nga

presidenti i FSHF-së, Armand Duka, që

theksoi se institucioni që ai drejton ka

shprehur gatishmërinë për një ndeshje

me kampionët e Evropës dhe botës në

fuqi, ndërsa pret ende një përgjigje

Kreu i federatës foli edhe për Besart

Berishën, duke shprehur besimin se pavarësisht

deklaratave në media, se nuk do

të jetë në gjendje të ndihmojë Kombëtaren,

sulmuesi që po shkëlqen në Australi

do të jetë pjesë e skuadrës. Ndërsa, nëse

dështon përballja me Spanjën, mes alternativave

janë Kina, Arabia Saudite dhe

Moldavia, ndërsa takimet do të zhvillohen

jashtë Shqipërisë, në një grumbullim

një-javor që është përcaktuar përpara

Kampionatit Evropian.

Nisin garat për Kupë

në basketboll

Të mërkurën dhe të enjten do të zhvillohet

xhiroja e parë e fazës së grupeve

të Kupës së Kosovës në basketboll. Të

mërkurën Sigal Prishtina ndeshet me

Skenderajn (11:30), Bashkimi takohet me

Megasports (18:00). Ndërsa Trepça e pret

Llapin (17:00), derisa Peja do të sfi dohet

nga Sfera (16:00) sikurse Kosova nga Vëllaznimi

(19:00). Ndërkohë, të enjten do

të zhvillohen tri takime tjera. Futura do

të ballafaqohet me RTV21 (11:30), kurse

Kolegji Universi me Kastriotin (16:00). Takimi

i fundit do të zhvillohet mes Dritës e

Lipjanit (19:00).

Hendbolli me dy derbi

Në këtë mesjavë do të zhvillohet xhiroja e

katërmbëdhjetë e Superligës së Kosovës

në hendboll, e cila sjell dy derbi mes katër

skuadrave kandidate për titullin e kampionit.

Në fakt, kjo xhiro nis të mërkurën në

Pejë me përballjen mes Deçanit e Vjosës

(14:30), derisa në Besianë, Llapi do t’i matë

forcat me ekipin gjilanas Dritën (15:00).

Ndërkohë, në Gjilan Zhegra do të takohet

me Trepçën (19:00), kurse në Skenderaj

do të ballafaqohen dy skuadrat kuq e

zi, Drenica dhe Vëllaznimi (19:00). Derbi

i javës do të zhvillohet po të mërkurën

në kryeqytet, ku do takohen Prishtina e

Kastrioti, që prijnë në renditjen tabelore.

Ky takim nis në orën 19:00. Ndeshje interesante

do të zhvillohet edhe të enjten prej

orës 19:00 në Vushtrri, ku do të ballafaqohen

dy kandidatët tjerë për titull, Kosova

dhe Besa Famiglia.


30

SPORT

Adriano ndahet

me Corinthiansin

Adriano nuk është më lojtar

i Corinthiansit. Sulmuesi

brazilian është ndarë përfundimisht

me klubin brazilian.

Lajmin e ka bërë të

ditur Corinthiansi përmes

ueb faqes së vet zyrtare. “E

kemi shkëputur kontratën me Adrianon. Kontrata e

tij do të përfundonte në qershor”, shkruan në sajtin

e klubit brazilian. Ish futbollisti i Interit, i Parmës,

i Fiorentinës dhe i Romës nuk e ka treguar veten

në Corinthians, së pari për shkak të një lëndimi

e më pas për shkak të mbipeshës. Tash pritet që

përfaqësuesi brazilian ta gjejë një ekip tjetër.

Pepe dëshiron

të rrijë në Real

Përkundër interesimit të

madh të Paris Saint Germainit,

mbrojtësi portugez

Pepe nuk e ka ndërmend të

largohet nga Real Madridi.

29 vjeçari me prejardhje

braziliane ka bërë të ditur

se dëshiron ta vazhdojë eksperiencën me ‘Los

Blancos’. Sidoqoftë, e ardhmja e futbollistit problematik

është e lidhur me atë të Jose Mourinhos.

Nëse trajneri portugez vendos ta lë Spanjën për t’u

rikthyer në Premierligë, atëherë edhe Pepe mund të

largohet nga Santiago Bernabeu, pasi që shikuesit

nuk kanë mendime të mira për të, pas gjesteve

josportive të viteve të fundit.

Dy emra për ta

zëvendësuar Mourinhon

Në fund të sezonit, Real

Madridi dhe Jose Mourinho

mund t’i ndajnë rrugët.

Sipas të përditshmes spanjolle

‘El Mundo Deportivo’,

presidenti i klubit madrilen,

Florentino Perez, është

duke e përgatitur terrenin në kërkim të zëvendësuesit

të ‘Special One’. Në listën e tij qarkullojnë dy

emra. Ai i selektorit aktual të Gjermanisë, Joachim

Low dhe i trajnerit spanjoll Rafa Benitez, i cili e kishte

zëvendësuar Mourinhon në Inter, por që kishte

një eksperiencë më të gjatë te Liverpooli, ku e fi toi

Ligën e Kampionëve.

Milano kandidon për

finalen e Champions 2016

Milano e ka bërë edhe

zyrtarisht kandidimin për

ta pritur fi nalen e Ligës së

Kampionëve 2016. Këtë

e ka konfi rmuar Chiara

Bisconti, zyrtare e sportit

në Komunën e Milanos.

“Konfi rmoj që e kemi bërë kandidaturën zyrtare në

UEFA për ta organizuar fi nalen e vitit 2016. UEFA

na ka thënë se duhet t’i përshpejtojmë punët për

rinovimin e stadiumit. Për këtë kemi vendosur të

mos kandidojmë për vitin 2014, sepse nuk kishim

kohë teknike”, theksoi Bisconti e cila premtoi se

San Siro do të jetë më modern. Komuna do t’i

shfrytëzojë 8 milionët në vit që i paguajnë Milani

dhe Interi, plus të tjera.

Pasi e realizoi ëndrrën për të luajtur

në Milan, klub të cilin e pëlqente

nga fëmijëria, futbollisti ofanziv

Stephan el Shaarawy po mendon

më larg. Sulmuesi 19 vjeç, me

prejardhje egjiptiane, synon të jetë

pjesë e Italisë në Botërorin ‘Brazili

2014’. “Ëndrra ime e radhës është që

Bayerni i Munichut dhe

Olympique Marseille i janë

bashkuar Barcelonës, Milanit,

Benfi cës dhe APOEL-it në

çerekfi nale të Ligës së Kampionëve.

Gjiganti gjerman e ka

shkatërruar Baselin e Xherdan

Shaqirit dhe Granit Xhakës,

duke e mposhtur me rezultat

të thellë 7:0, në ndeshjen

e kthimit të së tetës së fi nales

së Ligës së Kampionëve.

Skuadra Bavareze ka qenë

bindshëm më e mirë se kampioni

zviceran. Të vetëdijshëm

se ishin në deficit prej

një goli, vendësit u vërsulën

drejt portës zvicerane që nga

ta përfaqësoj Italinë në Botërorin

e Brazilit”, theksoi ish futbollisti i

Genoas për ‘Sky Sport24’. Ai mendon

se Zlatan Ibrahimovic është i

jashtëzakonshëm në Serie A dhe në

Kombëtare, por që duhet të jetë i

suksesshëm edhe në Evropë për ta

fi tuar ‘Topin e Artë’.

fi llimi. Arjen Robben ka nivelizuar

gjithçka duke e shënuar

golin e parë në Allianz Arena

në minutën e 10-të të takimit.

Thomas Muller i ka gëzuar për

herë të dytë mikpritësit në minutën

e 42-të takimit.

Ndërsa, më pas ka dalë në

skenë sulmuesi gjerman Mario

Gomez, i cili ka realizuar

plot 4 gola, duke e shënuar

emrin e tij në histori të këtij

kompeticioni. Golin e parë,

Gomez e shënoi në minutën

e 44-t, për të përmbyllur

gjithçka rreth kualifi kimit në

çerekfi nale.

Më pas, ai e shënoi golin e

dytë personal, përkatësisht

të katërtin për ekipin e Jupp

Heynckes në minutën e 50të.

Golashënuesi më i mirë

i Bayernit në vitet e fundit e

shënoi edhe një dygolësh të

shpejtë në minutat 61 e 67,

falë topave gjenialë që merrte

nga Frank Ribery në formë.

Në minutën e 80-të, Robben

e përmbylli goleadën, me golin

e dytë personal. Merr fund

këtu eksperienca evropiane

për Baselin e Shaqirit dhe

Xhakës, të cilët megjithatë

mund të mburren me arritjen

evropiane këtë sezon.

Në duelin tjetër, ekipi fran-

E mërkurë, 14 mars 2012

El Shaarawy ëndërron

La Liga, borxhe deri n’fyt

Botërorin e Brazilit Klubet spanjolle janë të mbus-

Kanë kaluar tashmë gati gjashtë

vjet, por goditja e Zinedanes me

kokë në barkun e Marco Materazzit

në finalen e kampionatit

botëror ‘Gjermania 2006’ nuk është

harruar ende. Madje, ky rast mund

të mbetet përgjithmonë në histori

të futbollit. Pas disa reklamave dhe

karikaturave të bëra në vitet e fundit,

tashmë ka dalë në skenë skulptori

algjerian Adel Abdessemed,

i cili e ka krijuar një fi gurë plastike

me akterë kryesorë mesfushorin

legjendar francez dhe mbrojtësin

e njohur italian. Vepra e tij artistike

është ekspozuar në galerinë David

hura me borxhe. Sipas medieve

të atjeshme, klubet kanë borxhe

prej 752 milionë eurosh. Nga to,

489 milionë i kanë debit klubet

nga elita e futbollit spanjoll. Për

t’i zbuluar këta numra është përkujdesur

Qeveria e Spanjës, pas

çështjes që e kishte hapur depu-

Zwirner në New York, e titulluar:

“Kush ka frikë nga ujku i keq?” Ky

gjest i kishte kushtuar Zidanes me

përjashtim nga loja në ndeshjen e

fundit të tij në karrierë. Në atë ndeshje,

Italia kishte fi tuar pas ekzekutimit

të penalltive, për ta fi tuar titullin

e katërt të kampionit të botës.

tetja e partisë Izquierda Unida

(IU), Caridad Garcia. Gjithashtu

ajo është edhe zëdhënëse e Komisionit

të Edukimit për Sportin.

Qeveria spanjolle do ta shikojë

mundësinë që të zbutet borxhi

i stërfryrë i klubeve spanjolle, i

cili sa vjen e thellohet në vitet

e fundit.

Bayerni e Marseille, vazhdojnë tutje

Bayerni dhe Marseille e kanë nxjerrë nga një biletë për në çerekfi nale të Ligës së Kampionëve. Bavarezët e

përcollën në shtëpi me një goleadë prej 7:0 Baselin e Shaqirit dhe Xhakës. Kurse francezët, edhe pse humbën 2:1,

e eliminuan Interin pas një ndeshjeje dramatike, falë peshës së golit të shënuar si mysafi rë.

Rasti Zidane vs Materazzi, vepër e artit

cez u kualifi kua falë peshës që

ka goli si mysafir. Nerazzurrëve

nuk u kreu punë fi torja

2:1, pasi që pësonin humbje

në takimin e parë në Velodrome,

1:0.

Për vendësit, golat i shënuan

Diego Milito e Giampaolo

Pazzini, derisa golin e

‘artë’ për udhëtuesit e realizoi

Brandao.

Liga e Kampionëve

E teta e fi nales

Rezultatet

Bayern – Basel 7:0

Inter – Marseille 2:1


30

SPORT

Adriano ndahet

me Corinthiansin

Adriano nuk është më lojtar

i Corinthiansit. Sulmuesi

brazilian është ndarë përfundimisht

me klubin brazilian.

Lajmin e ka bërë të

ditur Corinthiansi përmes

ueb faqes së vet zyrtare. “E

kemi shkëputur kontratën me Adrianon. Kontrata e

tij do të përfundonte në qershor”, shkruan në sajtin

e klubit brazilian. Ish futbollisti i Interit, i Parmës,

i Fiorentinës dhe i Romës nuk e ka treguar veten

në Corinthians, së pari për shkak të një lëndimi

e më pas për shkak të mbipeshës. Tash pritet që

përfaqësuesi brazilian ta gjejë një ekip tjetër.

Pepe dëshiron

të rrijë në Real

Përkundër interesimit të

madh të Paris Saint Germainit,

mbrojtësi portugez

Pepe nuk e ka ndërmend të

largohet nga Real Madridi.

29 vjeçari me prejardhje

braziliane ka bërë të ditur

se dëshiron ta vazhdojë eksperiencën me ‘Los

Blancos’. Sidoqoftë, e ardhmja e futbollistit problematik

është e lidhur me atë të Jose Mourinhos.

Nëse trajneri portugez vendos ta lë Spanjën për t’u

rikthyer në Premierligë, atëherë edhe Pepe mund të

largohet nga Santiago Bernabeu, pasi që shikuesit

nuk kanë mendime të mira për të, pas gjesteve

josportive të viteve të fundit.

Dy emra për ta

zëvendësuar Mourinhon

Në fund të sezonit, Real

Madridi dhe Jose Mourinho

mund t’i ndajnë rrugët.

Sipas të përditshmes spanjolle

‘El Mundo Deportivo’,

presidenti i klubit madrilen,

Florentino Perez, është

duke e përgatitur terrenin në kërkim të zëvendësuesit

të ‘Special One’. Në listën e tij qarkullojnë dy

emra. Ai i selektorit aktual të Gjermanisë, Joachim

Low dhe i trajnerit spanjoll Rafa Benitez, i cili e kishte

zëvendësuar Mourinhon në Inter, por që kishte

një eksperiencë më të gjatë te Liverpooli, ku e fi toi

Ligën e Kampionëve.

Milano kandidon për

finalen e Champions 2016

Milano e ka bërë edhe

zyrtarisht kandidimin për

ta pritur fi nalen e Ligës së

Kampionëve 2016. Këtë

e ka konfi rmuar Chiara

Bisconti, zyrtare e sportit

në Komunën e Milanos.

“Konfi rmoj që e kemi bërë kandidaturën zyrtare në

UEFA për ta organizuar fi nalen e vitit 2016. UEFA

na ka thënë se duhet t’i përshpejtojmë punët për

rinovimin e stadiumit. Për këtë kemi vendosur të

mos kandidojmë për vitin 2014, sepse nuk kishim

kohë teknike”, theksoi Bisconti e cila premtoi se

San Siro do të jetë më modern. Komuna do t’i

shfrytëzojë 8 milionët në vit që i paguajnë Milani

dhe Interi, plus të tjera.

Pasi e realizoi ëndrrën për të luajtur

në Milan, klub të cilin e pëlqente

nga fëmijëria, futbollisti ofanziv

Stephan el Shaarawy po mendon

më larg. Sulmuesi 19 vjeç, me

prejardhje egjiptiane, synon të jetë

pjesë e Italisë në Botërorin ‘Brazili

2014’. “Ëndrra ime e radhës është që

Bayerni i Munichut dhe

Olympique Marseille i janë

bashkuar Barcelonës, Milanit,

Benfi cës dhe APOEL-it në

çerekfi nale të Ligës së Kampionëve.

Gjiganti gjerman e ka

shkatërruar Baselin e Xherdan

Shaqirit dhe Granit Xhakës,

duke e mposhtur me rezultat

të thellë 7:0, në ndeshjen

e kthimit të së tetës së fi nales

së Ligës së Kampionëve.

Skuadra Bavareze ka qenë

bindshëm më e mirë se kampioni

zviceran. Të vetëdijshëm

se ishin në deficit prej

një goli, vendësit u vërsulën

drejt portës zvicerane që nga

ta përfaqësoj Italinë në Botërorin

e Brazilit”, theksoi ish futbollisti i

Genoas për ‘Sky Sport24’. Ai mendon

se Zlatan Ibrahimovic është i

jashtëzakonshëm në Serie A dhe në

Kombëtare, por që duhet të jetë i

suksesshëm edhe në Evropë për ta

fi tuar ‘Topin e Artë’.

fi llimi. Arjen Robben ka nivelizuar

gjithçka duke e shënuar

golin e parë në Allianz Arena

në minutën e 10-të të takimit.

Thomas Muller i ka gëzuar për

herë të dytë mikpritësit në minutën

e 42-të takimit.

Ndërsa, më pas ka dalë në

skenë sulmuesi gjerman Mario

Gomez, i cili ka realizuar

plot 4 gola, duke e shënuar

emrin e tij në histori të këtij

kompeticioni. Golin e parë,

Gomez e shënoi në minutën

e 44-t, për të përmbyllur

gjithçka rreth kualifi kimit në

çerekfi nale.

Më pas, ai e shënoi golin e

dytë personal, përkatësisht

të katërtin për ekipin e Jupp

Heynckes në minutën e 50të.

Golashënuesi më i mirë

i Bayernit në vitet e fundit e

shënoi edhe një dygolësh të

shpejtë në minutat 61 e 67,

falë topave gjenialë që merrte

nga Frank Ribery në formë.

Në minutën e 80-të, Robben

e përmbylli goleadën, me golin

e dytë personal. Merr fund

këtu eksperienca evropiane

për Baselin e Shaqirit dhe

Xhakës, të cilët megjithatë

mund të mburren me arritjen

evropiane këtë sezon.

Në duelin tjetër, ekipi fran-

E mërkurë, 14 mars 2012

El Shaarawy ëndërron

La Liga, borxhe deri n’fyt

Botërorin e Brazilit Klubet spanjolle janë të mbus-

Kanë kaluar tashmë gati gjashtë

vjet, por goditja e Zinedanes me

kokë në barkun e Marco Materazzit

në finalen e kampionatit

botëror ‘Gjermania 2006’ nuk është

harruar ende. Madje, ky rast mund

të mbetet përgjithmonë në histori

të futbollit. Pas disa reklamave dhe

karikaturave të bëra në vitet e fundit,

tashmë ka dalë në skenë skulptori

algjerian Adel Abdessemed,

i cili e ka krijuar një fi gurë plastike

me akterë kryesorë mesfushorin

legjendar francez dhe mbrojtësin

e njohur italian. Vepra e tij artistike

është ekspozuar në galerinë David

hura me borxhe. Sipas medieve

të atjeshme, klubet kanë borxhe

prej 752 milionë eurosh. Nga to,

489 milionë i kanë debit klubet

nga elita e futbollit spanjoll. Për

t’i zbuluar këta numra është përkujdesur

Qeveria e Spanjës, pas

çështjes që e kishte hapur depu-

Zwirner në New York, e titulluar:

“Kush ka frikë nga ujku i keq?” Ky

gjest i kishte kushtuar Zidanes me

përjashtim nga loja në ndeshjen e

fundit të tij në karrierë. Në atë ndeshje,

Italia kishte fi tuar pas ekzekutimit

të penalltive, për ta fi tuar titullin

e katërt të kampionit të botës.

tetja e partisë Izquierda Unida

(IU), Caridad Garcia. Gjithashtu

ajo është edhe zëdhënëse e Komisionit

të Edukimit për Sportin.

Qeveria spanjolle do ta shikojë

mundësinë që të zbutet borxhi

i stërfryrë i klubeve spanjolle, i

cili sa vjen e thellohet në vitet

e fundit.

Bayerni e Marseille, vazhdojnë tutje

Bayerni dhe Marseille e kanë nxjerrë nga një biletë për në çerekfi nale të Ligës së Kampionëve. Bavarezët e

përcollën në shtëpi me një goleadë prej 7:0 Baselin e Shaqirit dhe Xhakës. Kurse francezët, edhe pse humbën 2:1,

e eliminuan Interin pas një ndeshjeje dramatike, falë peshës së golit të shënuar si mysafi rë.

Rasti Zidane vs Materazzi, vepër e artit

cez u kualifi kua falë peshës që

ka goli si mysafir. Nerazzurrëve

nuk u kreu punë fi torja

2:1, pasi që pësonin humbje

në takimin e parë në Velodrome,

1:0.

Për vendësit, golat i shënuan

Diego Milito e Giampaolo

Pazzini, derisa golin e

‘artë’ për udhëtuesit e realizoi

Brandao.

Liga e Kampionëve

E teta e fi nales

Rezultatet

Bayern – Basel 7:0

Inter – Marseille 2:1


E mërkurë, 14 mars 2012

Juventus, 100 ditë

pa penallti

Juventusi ankohet vazhdimisht

këtë sezon për mos akordimin e

penalltive në dobi të tij. Në bazë

të statistikave të nxjerra nga

mediat italiane, kanë kaluar 100

ditë që nuk jepen 11 metërsha në

të mirë të Bianconerëve. Ishte 4

dhjetori i vitit të kaluar, në ndeshjen

Juventus–Cesena, gjyqtari

Doveri kishte sinjalizuar në pikën

e bardhë për ekipin torinez, të

cilën në gol e kishte shndërruar

Vidal. Nga ajo kohë, Juve ankohet

vazhdimisht në gjyqtarë, por

penalltitë mungojnë. Ndërkohë,

një fakt interesant është se kanë

kaluar 311 ditë që nuk është akorduar

penallti në dëm të Napolit.

Ronaldo i thotë

jo Berlusconit

Cristiano Ronaldo i është

përgjigjur presidentit të Milanit,

Silvio Berlusconi, i cili ditë

më parë thoshte se e ëndërron

çdo natë yllin portugez, duke

zbarkuar në San Siro. Futbollisti

i Real Madridit thotë se nuk

e ka ndërmend të lëviz nga

Santiago Bernabeu. “Edhe unë

ANGLIA SHPRESON TE ‘HASRETI’ CHELSEA

Pas eliminimit të hershëm të skuadrave nga Manchesteri, United e City dhe Arsenalit, Anglia

shpreson që ‘hasreti’ i saj, Chelsea, ta vazhdojë rrugën në garat evropiane. Londinezët megjithatë

do të kenë punë të vështirë të kalojnë në çerekfi nalen e Ligës së Kampionëve, pasi kanë defi cit

prej dy golash nga ndeshja e parë me Napolin e Blerim Xhemajlit. Në duelin tjetër, Real Madridi

synon ta kompletojë çerekfi nalen, duke e eliminuar ekipin rus CSKA.

Me ndeshjet e sontme do të kompletohet

çerekfi nalja e Ligës së

Kampionëve. Pa dyshim, ndeshja

kryesore e natës do të jetë ajo

ndërmjet Chelseas dhe Napolit të

Blerim Xhemajlit.

Klubi londinez është i vetmi

nga Anglia që ka mbetur në këtë

garë, pas eliminimit të hershëm

të dy skuadrave nga Manchesteri,

United e City, si dhe së fundmi i

Arsenalit. Ekipi i Roberto di Matteos

ka punë të vështirë, pasi që

i duhet ta përmbysë avantazhin

prej dy golash, të cilin e siguroi

ekipi italian në ndeshjen e parë

në San Paolo, ku fi toi 3:1.

Blues që nga shkarkimi i

Andre Villas-Boas kanë shënuar

dy fitore, një në FA Cup e një

në Premierligë, kështu që këtë

rrugë synojnë ta bëjnë edhe

sonte në misionin e tyre mjaft

të vështirë. Në anën tjetër, ekipi

napolitan vjen nga një formë e

shkëlqyeshme, pas fitores 6:3

ndaj Cagliarit. Londinezët i

kanë humbur pothuajse të gjitha

shpresat për ta fi tuar titullin

në Premierligë, kështu që për të

mos e pasur një sezon totalisht

dështues, do t’i përdorin të gjitha

forcat për ta eliminuar ekipin italian.

Vendësve do t’u konvenonte

një fitore 2:0, kurse mysafirët

do të udhëtojnë drejt Stamford

Bridge me synimin që mos të

vuajnë si skuadra tjetër italiane

Milan ndaj Arsenalit. Në nëntë

përballje ndaj ekipeve italiane,

klubi londinez është rikthyer dy

herë, pasi ishte në defi cit prej dy

golash nga ndeshja e parë.

Në rast se Chelsea eliminohet,

kjo do të ishte hera e parë

që skuadrat angleze nuk kualifikohen

në çerekfinale që nga

viti 1996, 16 sezone më parë, kur

Blackburn Rovers qe eliminuar

në të tetën e fi nales.

Në duelin tjetër do të përballen

Real Madrid dhe CSKA Moscow.

Pasi fituan në gjashtë ndeshjet

e para të fazës së grupeve,

madrilenët u ndalën në Rusinë

e acartë duke barazuar 1:1 me

CSKA Moskën.

Klubi rus nuk ka çka të humb

dhe do të udhëtojë drejt Spanjës

për ta vazhduar serinë e mirë

ndaj skuadrave spanjolle. CSKA

e kishte befasuar Barcelonën në

udhëtim në vitin 1992, ndërsa

kishte fi tuar edhe ndaj Sevillës

si mysafi r dy vjet më parë.

Në anën tjetër, skuadra e Jose

Mourinhos, e cila është shkëputur

në 10 pikë ndaj Barcelonës

në La Liga, do ta kërkojë golin

që në minutat e para për të qenë

më e qetë në vazhdim të takimit.

‘Los Blancos’ do të mund të

llogarisin edhe në të rikthyerin

Karim Benzema, i cili ishte lënduar

pikërisht në Rusi. ‘Los Merengues’

e kanë humbur vetëm

një nga 20 ndeshjet e fundit në

shtëpi në Ligën e Kampionëve,

atë nga gjiganti katalunas sezonin

e kaluar.

Liga e Kampionëve

E teta e fi nales

Sonte

Chelsea – Napoli

Real Madrid – CSKA

bëj shumë ëndrra, por jo për

futbollin, por për gjëra tjera.

Nëse Berlusconi thotë se më

ëndërron, e respektoj, por

unë jam mjaft mirë këtu dhe

dëshiroj të mbetem. Askush

nuk e di se çka do të ndodh në

të ardhmen, por unë jam mirë

këtu”, deklaroi 26 vjeçari.

SPORT

New Orleans dorëzohet

përballë Chatlotte

New Orleans është dorëzuar në momentet

e fundit në duel me Charlotte,

në njërën prej ndeshjeve më interesante

të natës në kampionatin amerikan të

basketbollit – NBA. Hornets patën paraqitje

të zbehtë, duke realizuar vetëm

34 pikë në pjesën e dytë.

Bostoni, i udhëhequr nga Paul Pierce, i

cili realizoi 25 pikë, ia doli ta mposhtë

Los Angeles Clippersin. Chicago, e drejtuar

nga Derrick Rose ia shkaktoi New

Yorkut humbjen e gjashtë rresht. Afër

play-offi t është Milwaukee, që fi toi në

parketin e New Jerseyt.

New Orleans – Charlotte 71-73

New Orleans: Jack 15

Charlotte: Henderson 15

L.A. Clippers-Boston 85-94

L.A. Clippers: Griffi n 24

Boston: Pierce 25

Chicago – New York 104-99

Chicago: Rose 32

New York: Anthony 21

San Antonio – Washington 112-97

San Antonio: Parker 31

Washington: McGee 21

New Jersey – Milwaukee 99-105

New Jersey: Humphries 31

Milwaukee: Jennings 34

Phoenix – Minnesota 124-127

Phoenix: Dudley 28

Minnesota: Love 30

Utah – Detroit 105-90

Utah: Jeff erson 33

Detroit: Stuckey 29

31

Messi, i mirë edhe si portier

Lionel Messi është futbollisti më i mirë

në botë sot. Por, futbollisti argjentinas,

tri herë fi tues i ‘Topit të Artë’, është treguar

një yll i vërtetë edhe në portë.

Aq sa e ka mahnitur edhe mbrojtësin e

Barcelonës, Carles Puyol, i cili e ka zbuluar

talentin e shokut të tij të skuadrës

në mes të dy shtyllave edhe në llogarinë

e tij në rrjetin social Twitter.

Mbrojtësi spanjoll e ka postuar një foto-

grafi të Messit, i cili në stërvitje e ka bërë

një super pritje, foto kjo që ka fi lluar të

qarkullojë në tërë botën.

Ky akrobacion i Messit nuk dallon fare

me atë të portierëve më të mirë në botë

sot. Kushedi nëse Guardiola në një situatë

emergjente do të detyrohej që

ta vendosë në portë pikërisht fenomenin

argjentinas, që i shfaqi aftësitë e tij

edhe prapa dhjetë lojtarëve.


32 MARKETING E mërkurë, 14 mars 2012

Sjellni shoqërinë në IPKO!

Fitoni 3€ për çdo person që sjellni!

Fitoni 3€ për çdo person të ri që bëhet pjesë e IPKO-së.

Për më shumë, personat që bëhen pjesë do të tojnë

1€ kredi për çdo rimbushje që bëjne për 6 muaj të ardhshëm.

Personat e ri që i keni sjell vetëm duhet të tregojnë emrin

dhe numrin tuaj në dyqanet e IPKO-së.

More magazines by this user
Similar magazines