EMIRI FERID - Gazeta Express

gazetaexpress.com

EMIRI FERID - Gazeta Express

FOTO: PETRIT RRAHMANI

BOTA: A PO ZGJOHET RUSIA? f12-13 ARTE: ARTISTI POLITIK SPORT: FEDERATA ‘PAJTON GJAQET’

EMIRI FERID

Ferid Agani, në kuvendin e shtatë

zgjedhor, u zgjodh Kryetar i

Partisë së Drejtësisë. Por, Kuvendi

Zgjedhor, u cilësua si jodemokratik

dhe me shumë manipulime.

Deputeti Amir Ahmeti hedh plot

akuza në adresë të Aganit. f6

Express Express

www.gazetaexpress.com N° 2432 Viti VI • Kosovë 0.30 ¤, Shqipëri 50 Lek • E përditshme e pavarur kosovare

E hënë

12 dhjetor 2011

Ofertë e rrezikshme!

f20-21 f28-29

Nokaut Shoqatës se Sigurimeve

Të gjitha shërbimet

me një pako për

29.95€/muaj për 1 vit!

Të gjithë ata që janë vrarë

para viti 1997 nuk njihen si

dëshmorë të kombit. Edhe

atyre që u njihet ky Status, u

janë hequr benifi cionet nga

shteti. Pagat për familjet e tyre

do të jenë sa të ketë buxhet

shteti. Ndërsa veteranët nuk

përfi tojnë asgjë. Express sjell

detaje nga Ligji për Vlerat e

Luftës, i miratuar të enjten në

Kuvendin e Kosovës. f8-9

E masakrojnë ligjin

Gjykata Kushtetuese e hodhi poshtë kërkesën e Shoqatës se

Sigurimeve për ndryshimin e Ligjit për Kryqin e Kuq, me të cilin

kompanitë e sigurimeve obligohen t’i japin rreth 500 mijë euro

në vit për këtë organizatë. Gjykata në vendimin e vet tha se

argumentet e Shoqatës nuk “ia mbushën syrin”. | FAQE 10-11

OpED Dëmtimi i vetvetes

Dalldia pseudo-patriotike e kohëve të fundit vetëm sa vërteton

drejtimin e devalvimit të vazhdueshëm të politikës kosovare.

Shkruan: Blerim Shala | FAQE 3

KOMENT Serbët e vonuar në Veri

Strukturat paralele në Veri nuk do të mund të qëndronin ose të

tregonin kokëfortësi dhe bindje refuzuese ndaj Beogradit as një javë,

nëse Beogradi do të ndërpriste fi nancimin e tyre me dyfi shin e pagave

të nëpunësve në Serbi. Shkruan: Shkëlzen Maliqi | FAQE 3

PERBALLEN PER

AMBASADORE

Komisioni për Punë të Jashtme pritet të deklarohet të mërkurën për

ambasadorët e rinj. Një pjesë e opozitës synon ta kthejë mbrapsht këtë listë.

Por, kjo përpjekje përqeshet nga deputetët e koalicionit aktual qeverisës. f4-5


2

Pressing

Fjalët tona

Pikërisht dialogu

teknik nxori në pah

jo seriozitetin e Serbisë në

përmbushjen e obligimeve

të dialogut dhe rrëzoi

kandidaturën e Serbisë në BE.

MOTI PRISHTINË

Sot

Nesër

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

EDITA TAHIRI,

Zëvendëskryeministre

e Kosovës dhe shefe e

delegacionit në dialogun

teknik me Serbinë, ka reagua

kështu ndaj kritikave të

opozitës, e cila ishte shprehur

se vetëm Serbia po përfitonte

nga dialogu.

Kosova nuk

do ta imitojë

Serbinë.

HAJREDIN KUÇI,

Zëvendëskryeministër

dhe Ministër i Drejtësisë,

i ka bërë këto komente

përkitazi me lëvizjen e lirë,

marrëveshje e arritur në

dialog, të cilën Serbia nuk

është duke e zbatuar.

Zgjidhja e

problemeve

ekonomike, zgjidh

çështjen e Kosovës.

Boris Tadic,

President i Serbisë, i ka bërë këto

komente në mbledhjen e Këshillit

drejtues të Partisë Demokratike

të Serbisë, pasi që vendit të tij iu

refuzua kandidatura e BE-së.

Max: 7 °C

Min: 2 °C

Max: 10 °C

Min: 0 °C

Strukturat

paralele në Veri

nuk do të mund

të qëndronin

ose të tregonin

kokëfortësi

dhe bindje

refuzuese ndaj

Beogradit as

një javë, nëse

Beogradi do

të ndërpriste

fi nancimin

e tyre me

dyfi shin e

pagave të

nëpunësve

në Serbi.

E hënë, 12 dhjetor 2011

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Politikë: Shpend Limoni shpend.limoni@gazetaexpress.com Nacionale dhe siguri: Jeton Musliu jeton.musliu@gazetaexpress.com

Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com

Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Drejtor ekzekutiv: Shpend Jakupi, shpend.jakupi@gazetaexpress.com Shtypi: Roto Print Center: MediaWorks.

Shkëlzen .Maliqi

@gazetaexpress.com

Serbët e

vonuar në Veri

Kandidatura e Serbisë për BE nuk u aprovua

më 9 dhjetor por është shtyrë për marsin e vitit

tjetër, kur do të shqyrtohet sërish. Kushti kryesor i

papërmbushur që është konstatuar në Bruksel ka

qenë dështimi i Serbisë që të ndryshojë politikën

ndaj Kosovës. Insistuese për këtë ka qenë sidomos

Gjermania. Kancellarja Angela Merkel disa

herë dërgoi porosi të qarta se Serbia duhet t’i heq

strukturat paralele në Veri të Kosovës. Jo vetëm

që kjo nuk ndodhi, por serbët lokalë ashpërsuan

kursin e tyre. Ata thonë se nuk i pranojnë kërkesat

e vonuara të Beogradit për heqjen e barrikadave, e

as marrëveshjet e arritura në Bruksel…

A janë serbët e veriut vërtet faktor serioz që duhet

të kihen parasysh në zhvillimet e ardhshme

dhe kërkimin e zgjidhjeve të problemit?

Dy ditët e kaluara kam marrë pjesë në një tryezë

rajonale që është mbajtur në Vjenë, ku është diskutuar

për problemin e veriut të Kosovës dhe ku kanë

qenë prezentë, pos përfaqësuesve të pushtetit dhe

të opozitës nga Kosova dhe Serbia, edhe disa përfaqësues

nga Veriu i Kosovës. Tryeza ka qenë e tipit

të mbyllur, ku janë shqyrtuar mundësitë e daljes

nga qorrsokaku, dhe pjesëmarrësit kanë folur në

emrin e vet, dhe nuk është këtu vendi që të bëjë

publike gjërat që janë thënë aty. Nuk është se ka

ndonjë fshehtësi, kryesisht janë përsëritur qëndrimet

dhe pozicionet që tashmë dihen botërisht,

por nuk më duket korrekte që në një hapësirë të

ngushtë të kësaj kolumne të fl as për panelin me

shumë pjesëmarrës. Megjithatë., e marrë lirinë

që të komentojë një përshtypje për pjesëmarrësit

nga Veriu, që fl isnin me një gjuhë dhe qëndrime

jashtë çdo racionaliteti politik. Tashmë 12 vjet të

bunkerizuar dhe barikadizuar në një botëkuptim

serbocentrik, por që është formësuar nga mesi i

viteve ‘80 me ardhjen e Millosheviqit në pushtet,

ata edhe më tej jetojnë në një Millosheviqistan.

Pra, ata janë tashmë 25 vjet nën ndikimin e asaj

ideologjie dhe duke jetuar në izolim dhe praktikisht

të patrazuar, nuk e kanë kuptuar se kjo ideologji

tashmë është mundur në disa hapësira të ish Jugosllavisë,

dhe se edhe në Serbi ka zmbrapsje nga

kurs serbomadh. Serbët në Veri sillen sikur asgjë

nuk ka ndodhur, sikur ata janë në Serbi dhe nuk

kanë lidhje me Kosovën, e mezi e pranojnë që kanë

interesa të ngjashme me serbët që jetojnë në jug

të lumit Ibër, tashmë të integruar në institucionet

e Kosovës. Përderisa këta të dytit e kanë pranuar

Pakon e Ahtisarit dhe marrin pjesë në ndërtimin

e Kosovës demokratike, serbët në veri nuk duan

të dinë as për Ahtisarin, as për dialogun që po

zhvillohet, e as për marrëveshjet me Prishtinën.

Pasi që kandidatura e Serbisë për BE u refuzua,

dhe i është thënë qartë se Kosova është kusht, pushteti

në Beograd po përpiqet që të riakomodojë

disi strategjinë kontradiktore: “edhe Kosova edhe

BE-ja!”. Kryetari i Serbisë Boris Tadiq ka botuar

një artikull autorial në shtypin gjerman, ku argumenton

se zgjidhja për Kosovën duhet të jetë si

ajo e bashkëpunimit të dy shteteve gjermane në

kohën kur ende ekzistonte Gjermania Lindore. Ky

propozim në mënyrë dinake prejudikon që platforma

“BE + Kosova”, të favorizon qëndrimin serb.

Sepse Kosova aty shihet si një shtet i përkohshëm, i

cili një ditë duhet të shkrihet sërish në Serbi, ashtu

sikur që Gjermania Lindore, pas rënies së komunizmit,

u shkri në Gjermani.

Nga ana tjetër, Tadiqi dhe zyrtarët tjerë përpiqen

që solucionet e këtilla kalimtare t’i paraqesin si

të pashmangshme duke e stërtheksuar “forcën”

e faktorit serb në Veri të Kosovës. Pohojnë se atje

është zhvilluar një lëvizje autentike e popullsisë, që

është e bindur, kokëforte dhe nuk mund të ndikohet

aspak nga Beogradi. Madje, thuhet se pushteti

i në komunat serbe në Veri nuk është i lidhur me

Serbinë, por i vetëzgjedhur dhe i veçantë…

Por, ky është mashtrim taktik, sepse strukturat

paralele në Veri nuk do të mund të qëndronin ose

të tregonin kokëfortësi dhe bindje refuzuese ndaj

Beogradit as një javë, nëse Beogradi do të ndërpriste

fi nancimin e tyre. Madje, atje institucionet

paralele paguhen me dyfi shin e pagave në Serbi,

për të qenë të tilla çfarë janë.

Po ashtu, edhe durimi dhe presioni shumë i kujdesshëm

i KFOR-it në heqjen e barrikadave në Veri,

deri më sot ka qenë i kushtëzuar me pritjen që

dialogu mes Beogradit dhe Prishtinës të ndikojë në

zbutjen e kokëfortësisë së serbëve. Por kjo “butësi”

e KFOR-it nuk mund të vazhdojë në pafundësi.

Deri në shkurt Serbia duhet të pozicionohet qartë

edhe në dialogun që e ka zhvilluar me shumë

dredha e hile, e edhe në rigjetjen e ndikimit ndaj

serbëve të indoktrinuar tash e 25 vjet, në mënyrë

që ata ta kuptojnë dhe ti binden realitetit të ri, se

duhet të jetojnë në Kosovë. Nëse nuk e bën këtë,

nuk do të ketë kandidaturë për Serbinë as në mars.

Por, për dallim prej atyre që i gëzohen vonesave

të Serbisë, unë mendoj se këto vonesa kushtëzojnë

edhe vonesat për Kosovën dhe sigurinë dhe stabilitetin

e përgjithshëm të rajonit. Në kushtet e krizës

fi nanciare që i kanoset Evropës dhe botës, pasojat

e vonesave të reja për rajonin dhe specifi kisht Kosovën,

do të mund të janë të mëdha.


E hënë, 12 dhjetor 2011

Dalldia pseudo-patriotike e kohëve të fundit

vetëm sa vërteton drejtimin e devalvimit të

vazhdueshëm të politikës kosovare.

Dëmtimi i vetvetes

Blerim Shala

Nuk ka të thuash ditë të vetme kur nuk fl itet për

këto tema. Njëkohësisht është vështirë të gjinden

ditët kur diçka shumë konkrete, e matshme, është

bërë në trajtimin e këtyre temave.

Perspektiva evropiane e Kosovës, luftimi i

korrupsionit dhe reformimi i partive politike

në Kosovë janë tri nga temat më të përfolura në

tri-katër vitet e fundit që prej se jemi bërë shtet

i pavarur. Natyrshëm, mbase, sepse Republika e

Kosovës ka si adresë të fundit të rrumbullakësimit

të pozicionit ndërkombëtarë Bashkimin Evropian

(adresa e parë do të duhej të ishte OKB-ja), pastaj,

ngadhënjimi ndaj korrupsionit është kusht pa të

cilin nuk bën nëse duam të kemi Sundim të ligjit

këndejpari, ndërsa ndryshimi i funksionimit të

partive politike është një tjetër cilësi e synuar për

ta stabilizuar politikën kosovare.

E pra, nuk mbajmë në mend dot një ditë të tërë

kur këto tri tema nuk janë sjellë dhe mbështjellë në

mediat tona dhe në politikën kosovare. Ndërsa shikuar

së paku nga perspektiva e sotme, e gati fundit

të vitit 2011, nuk gjinden dot shenjat a gjurmët e

qarta që kemi marrë drejtimin e duhur dhe që po

ecim përpara kah Brukseli, kah zvogëlimi i ndjeshëm

i korrupsionit, dhe kah kualifi kimi i partive

politike për tu përballë me sprovat kyç në shtetin

e Kosovës.

Kosova ka perspektivë Evropiane. Saktë. Vendi i

Kosovës është në Evropë. Saktë. Nuk mund të ketë

stabilizim afatgjatë të Kosovës dhe të mbarë rajonit,

pa integrimin e Kosovës dhe të gjithë shteteve të

Ballkanit Perëndimorë në Evropë. Saktë.

Kështu fl asim ne, kështu fl asin edhe zyrtarët më

të lartë të Bashkimit Evropian për Kosovën.

Në shkurtin e vitit 2012, ne do të shënojmë katërvjetorin

e pavarësisë, dhe në tavolinën e dialogut

Prishtinë-Bruksel, me gjasë, do ta kemi vetëm Letrën/Dokumentin

që hapë procesin e ndërmarrjes,

fundi i të cilës do ta mundësojë liberalizimin e vizave

për qytetarët e Kosovës. Kosova nuk ka ende

raporte të mirëfi llta me Bashkimin Evropian, sepse

për BE-në Republika e Kosovës është një lloj “ndërtimi

i egër” ligjor dhe politik, “legalizimi” i të cilit

varet nga vullneti i pesë shteteve të BE-së të cilat

përkundër të gjithave, përfshirë këtu edhe mendimin

e ICJ (Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë)

për ligjshmërinë e pavarësimit të Kosovës, nuk

njohin shtetin e Kosovës. Saktë.

Pra, kemi një humnerë aktualisht të pakalueshme

midis synimeve të përbashkëta të Prishtinës

dhe Brukselit, dhe mekanizmave për arritjen a

përmbushjen e tyre. Mund ta dimë pra çka do të

ndodhë pas 7-8 viteve në këto raporte, por nuk e

dimë dot si të mbërrimë atje, apo, çka do të bëhet

në 7-8 javët dhe 7-8 muajt e ardhshëm.

Kosova duhet ta luftojë korrupsionin me të gjitha

mjetet. Saktë. Korrupsioni është sëmundja më e

» Autori është

Nënkryetar i Parë i Aleancës për Ardhmëninë e Kosovës.

Kjo kolumne është shkruar enkas për Gazetën Express

rëndë e institucioneve të Kosovës. Saktë. Nuk mund

të ketë Rend dhe Ligj në Kosovë me këtë korrupsion

të lartë, që e bën Kosovën shtetin më të dëmtuar

në rajon nga kjo sëmundje. Saktë.

Të thuash çdo javë mbahet një Konferencë ku

me fjalë dhe me kërcënime të lloj-llojshme goditet

pamëshirshëm korrupsioni. Renditen, në këto

Konferenca, politikanë dhe zyrtarë qeveritarë dhe

ndërkombëtarë, prokurorë e gjyqtarë, ekspertë të

të gjitha llojeve, publicistë e analistë. Thuhen, pak

a shumë, të njëjtat fjalë, dhe nxirren po të njëjtat

konkludime. Gjë të re nuk ka këtu. Risia e vetme e

kohëve të fundit është edhe zotimi publik i Presidentes

së Kosovës, Atifete Jahjaga, që edhe ajo do

të inkuadrohet, përmes Këshillit që do ta ndërtojë

vetë, në luftën kundër korrupsionit.

Të gjitha këto fjalë dhe përkushtime, deri tash

nuk kanë ndryshuar gjë prej gjëje. Në këtë front të

madh, korrupsioni po zapton gjithnjë e më shumë

“territore” të pushtetit në Kosovë dhe të shoqërisë

kosovare, e ne gjithnjë e më zhurmshëm po fl asim

kundër tij, duke u përpjekur, si thotë populli, ta

tutim (frikësojmë) arushën me tupan.

Politika kosovare duhet të reformohet ndjeshëm.

Saktë. Nuk mund dot të ndërtohet dhe të stabilizohet

shteti i Kosovës me po atë qasje politike që

domosdoshmërish është dashtë të aplikohet në

Lëvizjen e madhe për çlirimin dhe pavarësimin

e Kosovës. Saktë. Nuk munden partitë politike të

ndryshohen pa ndërruar mentaliteti politik brenda

tyre, pa demokratizuar nga brenda partitë kryesore

të Kosovës. Saktë.

Reforma e partive politike të Kosovës është

deformuar shumë, akoma pa nisur mirë. Politika

kosovare e ditëve të sotme, mbizotërohet, në

masë të madhe, nga grindjet, ngatërresat, fyerjet

dhe shpifjet e të gjitha llojeve, nga injoranca dhe

arrogance që shkojnë shumë mirë së bashku, nga

politikanët që synimin e parë të vetin, me të gdhirë

të ditës e kanë si të dalin para kamerave televizive

për të komentuar diçka, rëndom, pa pasë as informatën

themelore se për çka bëhet fjalë në të

vërtetë. Natyrisht, shumica e këtyre prononcimeve

veçohet me një dalldi të re pseudo-patriotike në

politikën kosovare, e cila, siç mund të parashikohet

lehtë, do të ketë infl acion dy-tre shifror sa më

shumë që të devalvohet politika e Kosovës.

Si politikë kosovare, kemi mbërritur në stadin

kur kështu nuk mund të ecim më, nëse duam që

shteti i Kosovës të ecë para.

Në përgjithësi, kjo është një politikë që nuk merr

vesh dot që periudha e ankesave dhe parashtresave

ka kaluar një herë e përgjithmonë, që tani jemi vetë

ne përgjegjës për shtetin e Kosovës dhe fatin e tij,

që duhet të ndryshojmë shumë përbrenda nesh si

politikë, ashtuqë të krijojmë një cilësi të munguar

aktualisht në politikën e Kosovës, me qëllim që

pas një periudhe kohore, të ndodhë zëvendësimi

i natyrshëm i brezit politik që lidhet me çlirimin

dhe pavarësimi e Kosovës, me gjeneratën që është

krijuar prej vitit 1999 e këndej.

Po aktualisht, jemi duke folur për të gjitha këto

çështje. Dhe sillemi thuajse gjithë koha dhe durimi

i Botës është këndejpari, në Kosovë.

Blej mbushje me

Starcard

€!
60€


60€

Paguaj €mbusj me

Starcard me 12 këste, IPKO dhe

TEB ju dhurojnë edhe 60€.

Juëpranniçmuaj

nga1€mbusj,për1vi.

3


4

Politikë

redaktor: Shpend Limoni

e-mail: shpend.limoni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Leonora Aliu

leonora.aliu@gazetaexpress.com

K

Prishtinë, 11 dhjetor —

omisioni parlamentar për

Punë të Jashtme pritet që të

mërkurën të mbyllë kapitullin

e vlerësimeve të kandidatëve për

ambasadorë dhe njëkohësisht të

dorëzojë listën me propozimet e

Qeverisë në Presidencë.

Kjo do t’ia hapë rrugën Presidentes

Atifete Jahjaga për t’i dekretuar

shefat e rinj të misioneve

diplomatike të Kosovës.

Këtë e konfirmoi për Express

edhe deputeti i Partisë Demokratike

të Kosovës, njëherësh anëtar

i Komisionit, Shaip Muja.

“Të mërkurën, pritet të mbyllet

kapitulli i vlerësimit të kandidatëve

nga ana e Komisionit dhe

pas kësaj menjëherë do të dërgohen

emrat në Presidencë”, tha

Muja.

E, përderisa ky i fundit paralajmëron

fazën fi nale të procesit

të emërimit të ambasadorëve,

kolegët e tij deputetë nga opozita,

paralajmërojnë bllokim të

këtij procesi. Deputetja Donika

Kada-Bujupi nga Aleanca për

Ardhmërinë e Kosovës, tha se

shumica e anëtarëve të Komisionit

janë shprehur pro kthimit

mbrapa të listës me propozimet

e Qeverisë.

Kjo, sipas saj, do të bëhet për

shkak të shkeljeve ligjore që

janë bërë nga ana e Ministri-

Zubin Potokun për Preshevën

Avokati dhe ish-funksionari

komunist i Kosovës, Azem

Vllasi ka deklaruar se përkundër

faktit se në Prishtinë nuk

fl et askush për ndarjen e

Kosovë, megjithatë në koluare

të ndryshme përmendet ideja

për këmbime territoresh.

Sipas Vllasit, një ndarje mes

Serbisë dhe Kosovës do të

ndodhë, sepse, siç ka thënë

ai, “ne nuk mund t’i lëmë

vëllezërit tanë në Serbi”.

“Pra, deshëm a nuk deshëm,

së së Punëve të Jashtme gjatë

përzgjedhjes së kandidatëve.

“Jemi katër nga shtatë anëtarët

e Komisionit, të cilët e kemi

përkrahur këtë ide. Nuk do të

pranojmë atë listë, e as që do t’i

intervistojmë kandidatët, ngase

ata janë përzgjedhur në mënyrë të

kundërligjshme”, tha Bujupi.

E, Skënder Hyseni nga Lidhja

Demokratike e Kosovës tha se do

ta shfaqë mendimin e tij rreth propozimeve

të Qeverisë për ambasadorë

në mbledhjen e Komisionit,

e cila do të mbahet të mërkurën.

“Do të kursehem nga opinioni

tani. Por, ju siguroj se mendimin

tim do ta jap para Komisionit, për

këtë të jeni të bindur”, tha Hyseni,

i cili edhe pse nuk deshi të komen-

duhet ta pranojmë realitetin.

Dhe nuk është çudi që një

ditë do të ndodhë ribashkimi i

Luginës së Preshevës me Kosovën...

Këtë e pranojnë edhe

ndërkombëtarët në mënyrë

indirekte, ani pse nuk fl asin

tojë deklaratat e koleges së tij nga

AAK-ja, nuk i mohoi ato.

“Shikoni, nuk jemi për të bllokuar

procese. Nuk dua të komentoj

deklaratat e zonjës Bujupi, por

as nuk e mohoi idenë e saj”, tha

Hyseni, për Express.

Për dallim prej tij, kundër kësaj

ideje është shprehur deputeti

Muja. “Ky qenka mendim ekskluzivisht

i Donika Kada-Bujupit,

sepse unë nuk jam në dijeni

se dikush prej Komisionit do ta

kundërshtojë apo do ta kthejë

mbrapa listën. Kjo as që mund

të bëhet, nuk e di sa nga e ka

marrë ajo këtë ide, por si duket,

ajo nuk i di procedurat dhe rregullat

përderisa fl et për kthim apo

bllokim të listës”, u shpreh Muja.

E hënë, 12 dhjetor 2011

publikisht”, ka thënë Vllasi, për

preshevajone.com.

Megjithëkëtë, Vllasi ka thënë

se shqiptarët assesi nuk do

të pranojnë një ndarje apo

ndërrim të territoreve me

Mitrovicën.

PERBALLEN PER AMBA

Komisioni për Punë të Jashtme pritet të deklarohet të mërkurën për ambasadorët

e rinj. Një pjesë e opozitës synon ta kthejë mbrapsht këtë listë.

Por, kjo përpjekje përqeshet nga deputetët e koalicionit aktual qeverisës.

Ndërkohë që paralajmërimeve të

Bujupit, për të mos i intervistuar

kandidatët, ai iu është përgjigjur

duke thëne se vlerësimet mund

të bëhen edhe vetëm në bazë të

CV’ve të kandidatëve. “Ne nuk japim

mendim rreth kandidatëve.

Këtë mund ta bëjë ndonjë anëtar

duke votuar un-block, që do të

thotë se jep mendimin e tij personal,

por assesi të Komisionit”,

tha ai.

Muja ndër të tjera thotë se Bujupi

as që është në nivel të duhur

profesional për të intervistuar

ndokënd që është i përzgjedhur

për diplomat.

“Po të isha unë i përzgjedhur diplomatik,

kurrë nuk do t’ia lejoja

vetes që dikush si zonja Bujupi të

më marrë në intervistë. Për këtë

punë duhet të jesh në nivel më

të lartë profesional e akademik”,

tha Muja.

Ndërkohë, që nga publikimi i

propozimeve të Qeverisë për ambasadorë,

opozita vazhdimisht ka


E hënë, 12 dhjetor 2011

Vazhdojmë me dialog

Shefi i ekipit negociator të

Serbisë, Borislav Stafanovic

ka thënë se vendimi i Këshillit

Europian për t’ia shtyrë statusin

e kandidatit Serbisë nuk do të

ketë ndikim në rrjedhën e dialogut

me Prishtinën, raportojnë

kritikuar ekzekutivin për shkelje

të Ligjit mbi shërbimet e jashtme

të Kosovës.

Deputetja e AAK’së, Donika Kada-Bujupi

është shprehur kundër

listës me propozimet e raundit të

parë ku janë përfshirë emrat si:

Akan Ismaili, Ahmet Shala, Skënder

Xhakaliu, Ylber Hysa, Sylejman

Selimi, Amir Ahmeti dhe

Esat Brajshori. Kjo me arsyetimin

se nuk ka asnjë femër si kandidate

për ambasadore. Mirëpo, kjo doli

të jetë e pavërtetë, ngase MPJ’ja

kishte propozuar edhe dy femra

për ambasadore.

Kritika të tjera ka pasur edhe

për përgatitjen profesionale të

kandidatëve për ambasadorë.

“Gjysma e të propozuarve duhet

të jenë me përvojë diplomatike,

e jo si këta që janë propozuar.

Asnjëri prej tyre nuk kanë punuar

më herët në shërbime të jashtme”,

pati deklaruar deputetja Kada-

Bujupi.

As kësaj nuk ka lënë pa iu

mediat serbe.

Ai në një intervistë për “Pres”,

tha se pa marrë parasysh për

rrjedhën e eurointegrimeve, të

cilat janë proces i gjatë, që herët

apo vonë do të japin rezultat,

dialogu me Prishtinën është

SADORE

përgjigjur Muja, i cili tha se Kosova

nuk ka diplomatë me karrierë për

të konsoliduar korin diplomatik.

Ai madje e akuzon opozitën për

mosgatishmëri për të ndihmuar

procesin e konsolidimit të korit

diplomatik.

“Kërkesat e tyre për staf me

karrierë diplomatike nuk mund

të përmbushen, sepse ne nuk

kemi diplomatë me karrierë siç ka

Shqipëria, Sllovenia apo Kroacia”,

tha Muja.

Në ndërkohë, kandidati për ambasador

në Riad, Amir Ahmeti, i

cili është edhe anëtar i Komisionit

për Punë të Jashtme, tha se procesin

e ridizajnimit të ambasadave

të Kosovës nuk mund ta bllokojë

Komisioni, ashtu siç pretendon.

“Ne nuk mund të bllokojmë

procesin, vetëm mund të japim

një vlerësim konsultativ”, tha

Ahmeti, për Express.

Sidoqoftë, procesi i ridizajnimit

të shërbimeve diplomatike pritet

të përfundojë në fund të këtij viti.

gjithnjë prioritet i Qeverisë së

Serbisë dhe këtu duhet të gjendet

zgjidhja.

Sipas tij, është e sigurt së

Prishtinës më shumë i konvenon

Serbia e dobësuar dhe e izoluar,

por edhe atmosfera e konfl iktit

konstant të intensitetit të ulët në

Veri të Kosovës.

Stefanovic ka theksuar se askujt

në serbi nuk i konvenon largimi

nga bashkësia ndërkombëtare,

pa marrë parasysh në mospërsosjen

e modelit të qeverisjes, të

POLITIKË

cilin ajo e aplikon në Kosovë.

Edhe Stefanovic, sikundër edhe

Presidenti i Serbisë, Boris Tadic,

ka theksuar se ekziston ideja se

si duhet të zgjidhet problemi i

Kosovës, por nuk ka përmendur

hollësi rreth kësaj çështjeje.

Hap i rëndësishëm

Express

Prishtinë, 11 dhjetor —

Përfaqësuesi Special i BE’së në

Kosovë, Fernando Gentilini, ka

thënë se konkluzionet e miratuara

nga shefat e shteteve anëtare

të BE’së paraqesin një hap të

rëndësishëm përpara dhe se tashmë

është e qartë se dialogu për

viza do të fi llojë dhe se Kosova

do të përfi tojë nga liberalizimi i

vizave kur të plotësohen të gjitha

kushtet.

Ai përmes një komunikate

për media ka përkujtuar se

Këshilli ka vendosur të shqyrtojë

marrëveshjen kontraktuale me

Kosovën dhe të hapë programet

e BE’së për Kosovën.

“BE’ja, po ashtu, pranon se

anëtarësimi në Bankën Europiane

për Rindërtim dhe Zhvillim

do të rrisë zhvillimin socio-ekonomik

të Kosovës. E gjithë kjo

Fernando Gentilini tha se, pas vendimit të shefave

të shteteve anëtare të BE’së, është e qartë se

Kosova do të përfi tojë liberalizimin e vizave. Por,

Përfaqësuesi Special i BE’së përmendi kushtet që

duhet t’i plotësojë Prishtina në këtë drejtim.

është h shumë h pozitive dh dhe pa- së ffundit d në Kosovë dh dhe në Bruk- k

raqet një arritje shumë të preksel, sa i përket lëvizjes përpara

shme”, ka thënë Gentilini. të agjendës Kosovë - BE”, është

Ai kërkon që Kosova të dyfi s- shprehur Përfaqësuesi Special i

hojë përpjekjet dhe përqendri- BE’së në Kosovë.

min në adresimin e sfi dave dhe Kryeministri i Kosovës, Has-

shtyrjen përpara të procesit him Thaçi, pas kthimit nga vizita

të reformave, duke përkujtuar në Bruksel ka përshëndetur kon-

rëndësinë e vazhdimit të dialokluzionet e samitit të liderëve të

gut konstruktiv me Serbinë, si Bashkimit Evropian, që për Ko-

dhe zbatimin e marrëveshjeve sovën parashohin hapjen e dia-

përkatëse. Gentilini përgëzon logut për liberalizimin e vizave,

institucionet dhe popullin e Ko- negociatave për marrëdhënie

sovës për progresin e arritur gjatë tregtare, qasjen e Kosovës në

kësaj jave në agjendën Kosovë- programet e Komunitetit dhe

Bashkimi Europian.

anëtarësimin në Bankën Evropi-

“Jam shumë i inkurajuar nga ane për Rindërtim dhe Zhvillim

ajo që kam parë gjatë periudhës - EBRD.

Ja frytet e dialogut

Prishtinë, 11 dhjetor –

Zëvendëskryeministrja e Kosovës,

njëherësh shefe e delegacionit në

dialogun teknik me Serbinë, Edita

Tahiri ka thënë se angazhimi i Qeverisë

së Kosovës në këtë dialog ka

avancuar Kosovën drejt Bashkimit

Europian. Ajo në një prononcim

përmes telefonit për Kosovapress,

ka deklaruar se një gjë të tillë

e dëshmon mbështetja që Bashkimi

Europian i ka dhënë nisjes

së dialogut për liberalizimin e vizave,

marrëdhëniet kontraktuale

dhe për anëtarësimin e vendit në

Bankën Evropian për Rindërtim

dhe Zhvillim (BERZH).

5

“Dua të jap një porosi për skeptikët

e dialogut teknik, të cilët

vazhdimisht po fl asin që dialogu

po përdoret për qëllimet e Serbisë

që të marrë statusin e kandidatit

dhe tash u pa që është e kundërta.

Pikërisht dialogu teknik ishte ai që

nxori në pah joseriozitetin e Serbisë

në përmbushjen e obligimeve

të dialogut dhe rrëzoi kandidaturën

e Serbisë në BE”, ka thënë

Tahiri, e cila po merr pjesë në

Stamboll, në konferencën e lobit

të grave të rajonit me temën “Situata

e sigurisë në rajon dhe pozita

e grave në kuadër të shteteve

euroatlantike”.


6

Merkel falënderon ushtarët gjermanë në Kosovë

Kancelarja gjermane, Angela Merkel

falënderoi ushtarët dhe policët e

këtij vendi për kontributin e tyre në

misionet ndërkombëtare.

Në mesazhin javor, ajo në veçanti

përmendi Afganistanin dhe Kosovën.

“Miliona njerëz mund të jetojnë

Ferid Agani, në kuvendin

e shtatë zgjedhor, u

zgjodh Kryetar i Partisë

së Drejtësisë. Por, Kuvendi

Zgjedhor u cilësua

si jodemokratik dhe me

shumë manipulime.

Deputeti Amir Ahmeti

hedh plot akuza në

adresë të Aganit.

Leonora Aliu

leonora.aliu@gazetaexpress.com

Prishtinë, 11 dhjetor —

Ferid Agani sërish u zgjodh

Kryetar i Partisë së Drejtësisë, të

dielën në Kuvendin e rregullt

Zgjedhor.

Duke falënderuar simpatizantët

e tij për përkrahjen e dhënë, Agani

ka folur për rritje të partisë të cilën

e udhëheq.

“Partinë e Drejtësisë nuk munden

vetëm një, dy apo tre persona

ta çojnë para, mirëpo duhet një

punë dhe po ashtu nevojitet një

unifi kim brenda partisë. Gjithashtu

duhet një bashkëpunim edhe

më i fortë në mënyre që të bashkuar

t’i arrijmë synimet tona. Ju

premtoj që së bashku do të punojmë

që të realizohen të gjitha

qëllimet e PD’së”, ka thënë Agani

pas rivotimit të tij për Kryetar.

Fjalimin e tij e kanë mirëpritur

të gjithë delegatët e PD’së, përveç

nënkryetarit, të cilin e kishte

shkarkuar Agani ditë më parë,

Amir Ahmeti.

Ahmeti as që është dukur fare

në Kuvendin e shtatë të Partisë së

tij. Ndërsa për këtë ka dhënë një

arsyetim. Ai nuk dëshiron të bashkëpunojë

më me Ferid Aganin,

të cilin e akuzon për manipulim

të Kuvendit.

“Ai ka bërë manipulime. Nuk

dua të kem më kurrfarë bashkëpunimi

me të, sepse po tenton të

në shtëpitë e tyre në Gjermani të

qetë, sepse të tjerët angazhohet

për siguri dhe qetësi në vende të

ndryshme. Në këtë mënyrë, ata japin

një kontribut të madh», theksoi

kancelarja gjermane.

Merkel tha se gjermanët janë me

jetë i vetmi vendimmarrës në parti”,

tha Ahmeti, për Express.

Përpos zgjedhjes së Kryetarit,

gjatë Kuvendit të PD’së, Kryesia

kishte propozuar edhe miratimin

e disa amendamenteve që kanë të

bëjnë me ndryshimin e statutit të

Partisë. Ahmeti thotë se të gjitha

amendamentet e miratuara janë

propozime të Kryetarit Agani,

ndërkohë bën të ditur se Kryesia

kishte propozuar diçka tjetër.

“Atëkohë kam qenë nënkryetar

dhe kemi dhënë propozime të tjera,

por asnjë nuk janë marrë parasysh

ngase zoti Agani dëshiron

që të gjitha t’i bëjë vetë”, u shpreh

Ahmeti.

Ai thotë se kritikat të cilat po i

shfaq nuk kanë të bëjnë me shkarkimin

e tij, ndërkohë që rithekson

se në PD nuk ka demokraci për

ushtarët dhe policët e tyre që

shërbejnë në misionet ndërkombëtare,

në veçanti tani në kohën e

festave të fundvitit. 7000 ushtarë

gjermanë janë aktualisht në misione

të ndryshme ndërkombëtare, 5000

prej tyre në Afganistan.

shkak të Kryetarit Agani.

“Jo, nuk po i them këto vetëm se

më ka shkarkuar mua. Këto ia kam

thënë edhe më herët, por ai nuk i

merr parasysh. E kam thënë edhe

më herët se në PD nuk ka demokraci

të brendshme”, tha Ahmeti.

Sipas tij, kjo u dëshmua disa

herë edhe gjatë kuvendeve të tjera

zgjedhore, kur askush nga Partia

nuk ka guxuar t’i kundërvihet

Kryetarit.

E fakti se askush nuk e kundërshton

Kryetarin, u pa edhe gjatë

Kuvendit të së dielës, kur Agani u

rizgjodh kryetar pa asnjë kundërkandidat

si dhe pa kundërshtime

dhe abstenime të anëtarëve të

PD’së. 202 delegatë të pranishëm

në sallë, nga 244 sa do të duhej të

ishin, unanimisht ngritën duart

lart për t’ia pohuar Aganit edhe një

Prishtinë, 11 dhjetor —

Raportuesi i Parlamentit Europian

për Serbinë, Jelko Kacin ka deklaruar

se normalizimi i marrëdhënieve

me Kosovën paraqet parakusht të

domosdoshëm për përparim më të

shpejtë të Serbisë kah Bashkimi Europian,

sepse pa arritjen e stabilitetit

të plotë rajonal dhe të bashkëpunimit,

asnjë shtet i Ballkanit Perëndimor

nuk mund të ketë qasje në BE.

Kacin ka theksuar se askush nga

politikanët e BE’së asnjëherë nuk ka

kërkuar nga Serbia që ta njohë pa-

«Ne të gjithë e dimë se sa e rrezikshme

është kjo punë. Edhe gjatë

këtij viti, në misionin e tyre në Afganistan

kanë humbur jetën shtatë ushtarë

gjermanë. Ne jemi me familjet

e tyre, sikur edhe me personat dhe

familjet e atyre që janë plagosur në

mandat dyvjeçar për të udhëhequr

Partinë e Drejtësisë.

Agani ka premtuar se do të

punojë me përkushtim të madh

duke iu përmbajtur vlerave dhe

qëllimeve të partisë, duke thënë

se PD’ja gjithmonë ka respektuar

Kushtetutën në aspektin e ndarjes

së fesë nga politika.

“Këto qarqe janë munduar në

tërësi deri në ditët e sotme t`ia

imponojnë etiketën e partisë fetare,

partisë që konceptet fetare

i keqpërdor për qëllime politike,

duke tentuar që të kufi zojnë përkrahjen

e koncepteve politike të

PD’së në masën më të gjerë të

qytetarëve, mirëpo ashtu sikur

gjithmonë ndodh kur tentohet të

thuhet e pavërteta, ajo asnjëherë

nuk mund t`i qëndrojë kohës”, tha

Agani, duke potencuar se Partia e

varësinë e Kosovës.

“Mendoj se Serbia, në vend se ta

pranojë pavarësinë e Kosovës, më

parë duhet ta pranojë se serbët në

Kosovë janë pjesë e zgjidhjes: se

ata në Jug kanë dalë në zgjedhjet e

atjeshme; se i kanë 14 deputetë në

Kuvendin e Kosovës dhe se i kanë

tre ministra në Qeverinë e Hashim

Thaçit”, ka thënë Jelko Kacin, për gazetën

novosadase, Dnevnik.

Ai, po ashtu, ka përkujtuar se në

Veri të Kosovës, qëndrojnë barrikadat

dhe demonstruesit i sulmojnë forcat

E hënë, 12 dhjetor 2011

Rregullojini marrëdhëniet me Kosovën

misionet ndërkombëtare», theksoi

Merkel. «Këtë vit, në veçanti duhet

menduar tek ushtarët gjermanë në

Kosovë, të cilët shërbejnë në kuadër

të KFOR’it. Edhe atje jemi përballur

këtë vit me situata shumë të rënda»,

nënvizoi Merkel.

EMIRI FERID

Drejtësisë do të punojë me përkushtim

për një shtet sekular siç është

Kosova. Ndryshe, gjatë Kongresit,

delegatët kanë miratuar edhe raportin

e aktiviteteve të partisë për

dy vitet e kaluara si dhe raportin

fi nanciar. Ndërkohë që me vota

unanime është legjitimuar edhe

Dega e re PD’së në Prizren. Po

ashtu, është rizgjedhur Kryesia e

Partisë, ku në pozitën e nënkryetarit

për marrëdhënie me jashtë

është zgjedhur Avdullah Klinaku.

Nënkryetar për administrim dhe

fi nancim, Qenan Kerqiu, ndërsa

me çështjet sociale do të merret

Gëzim Kelmendi. Të rinjtë e

PD’së do të udhëhiqen nga Fahredin

Majkovci, ndërkohë që

sekretar i Partisë, po ashtu në

mënyrë unanime, është zgjedhur

Gazmend Ademi.

ndërkombëtare, në mesin e të cilave

janë edhe ushtarët e vendeve anëtare

të Bashkimit Europian.

Gjithashtu, Kacin e ka kritikuar

nënkryetarin e Qeverisë së Serbisë

në largim, Bozhidar Gjeliq, duke

thënë se “fjalët e tij të rënda në llogari

të Gjermanisë, javën e kaluar,

nuk kanë dhënë fryte”, dhe ka shtuar

se “ato edhe një herë, në mënyrë

të pakëndshme i kanë befasuar politikanët

gjermanë dhe opinionin e

atjeshëm, që parimisht e mbështet

Serbinë”.


E hënë, 12 dhjetor 2011 NACIONALE 7

Nacionale

Redaktor: Jeton Musliu • e-mail: jeton.musliu@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Policia

Tentim vrasje

Prishtinë, 11 dhjetor- Raportohet

se është arrestuar një

mashkull pasi që i njëjti gjatë

një kontrolli policor nuk i ka

përfillur urdhrat e policit, por

me veturën e tij, duke tentuar

që të ikë, i ka goditur kalimtarët.

Viktimat kanë pësuar lëndime të

lehta trupore. Gjatë kontrollimit

të veturës, i është gjetur dhe

konfiskuar një shufër metalike.

I dyshuari pas intervistës me

vendim të prokurorit dërgohet

në mbajtje.

Ia vjedhin veturën

Prishtinë, 11 dhjetor- Një

mashkull kosovar ka njoftuar në

polici se persona të panjohur

ia kanë vjedhur veturën e tij, e

cila ishte e parkuar në parkim.

Policia është duke u marrë me

rastin.

U gjejnë marihuanë

Prishtinë, 11 dhjetor - Katër

meshkuj janë arrestuar pasi që

te të njëjtit gjatë një kontrolli

janë gjetur dhe konfiskuar 41

qese me marihuanë, 2 kapela

të policisë, 1 emblemë e policisë,

31 fishekë me gaz, 1 fishek i kal.

7.9mm, 1 fishek i kal. 7.62mm, 1

fishek i kal. 9mm, 1 fishek i kal.

6.75 mm dhe tri gëzhoja. Pas

intervistës, me vendim të prokurorit,

dy nga të dyshuarit janë

dërguar në mbajtje, ndërsa dy

të tjerë janë liruar në procedurë

të rregullt..

Vjedhin 200

litra naftë

Prizren, 11 dhjetor- Dy meshkuj

shtetas çekë, kontraktorë të

KFOR-it kanë njoftuar në polici

se persona të panjohur kanë

vjedhë rreth 200 litra naftë.

Nuk raportohet për të arrestuar.

Policia thotë se është duke e

hetuar këtë rast.

Person i humbur

Istog, 11 dhjetor - Një femër ka

njoftuar në polici se vajza e saj

është larguar nga shtëpia para

dy ditësh rreth orës 13:30 min

dhe se nuk është kthyer më. Nuk

raportohet për të dyshuar.

Express

Prishtinë, 1 dhjetor—

Që nga viti 1999, në Kosovë ka hyrë

një sasi e konsiderueshme barnash

me afat të skaduar, në forma

të donacioneve, por dhe në forma

të tjera.

Pas shumë vitesh grumbullimi,

asgjësimi i tyre ka fi lluar muaj më

parë, derisa çmimi për 1 kilogram

të materialit për shkatërrim është

3.4 euro.

Janë paraparë të shkatërrohen

200 tonë barna me afat të skaduar,

gjë që do të kushtojë rreth 500 mijë

euro.

Ministri i Shëndetësisë, Ferid

Agani thotë se sa i përket shkatërrimit

të këtyre barnave, gjithçka ka

shkuar sipas procedurave ligjore.

“I tërë procesi i shkatërrimit të

kësaj barre të rëndë të shëndetësisë

kosovare, e cila mbi 12 vjet po

qëndron mbi supe, më në fund po

hiqet, dhe çdo gjë ka shkuar sipas

procedurave ligjore”, shprehet

Agani.

Por, pas regjistrimit dhe evidentimit

të sasisë së barnave me

afat të skaduar, që është bërë nga

komisione të specializuara të Ministrisë

së Shëndetësisë, kanë dalë

Hakerët shqiptarë

i kundërpërgjigjen atyre serbë

Tiranë, 11 dhjetor - Sulmet e fundit të bëra nga

serbët në ueb faqen e Postës Shqiptare kanë

nxitur hakerët shqiptarë që të ndërmarrin kundërsulme.

Grupet shqiptare që kanë sulmuar

janë Albanian Cyber Army dhe Kosova Hacker’s

Security dhe një haker aktiv me nofkën Th3

shumë më shumë barna sesa që

është pritur.

Andaj, sipas ministrit Agani,

kanë lindur probleme lidhur me

shumën e të hollave që do të mbulohen

për asgjësimin e barnave të

paplanifi kuara.

“Gjatë regjistrimit dhe evidentimit

që është bërë nga komisione

të specializuara të Ministrisë së

Shëndetësisë, është parë që sasia

e barnave është më e madhe se

që është pritur. Dhe kjo, si pasojë

e barnave që janë gjetur në institucione

shëndetësore, si spitale

rajonale, qendra të Mjekësisë

familjare, aty ku edhe janë grumbulluar,

e që edhe e kanë cenuar

drejtpërdrejt edhe shëndetin e

qytetarëve”, thekson ai.

Si rezultat i mosplanifi kimit të

mirë, këto barna do të shkatërrohen

me buxhetin e institucioneve

përkatëse, aty ku edhe janë

evidentuar këto sasi.

Drejtori i Qendrës Klinike Universitare,

Nijazi Gashi pohon se

vendimi i Ministrisë së Shëndetësisë

për t’i paguar secili institucion

që ka grumbulluar barna pa afat,

do të bëjë që menaxherët e këtyre

institucioneve të bëjnë planifi kim

më të mire lidhur me furnizim.

P0w3r. Hakerët kishin sulmuar rreth 40 ueb faqe

serbe dhe antishqiptare. Në faqe kishin vendosur

fl amurin shqiptar dhe mbishkrime antiserbe.

Sipas një njoftimi prej grupit te hakerëve,

ata paralajmërojnë se do te ketë edhe sulme të

tjera në ditët e ardhshme, transmeton LajmetAl.

S’MJAFTOJNE 500 MIJE

Për shkatërrimin e barnave pa afat duhen më shumë para. Kështu thotë Ministri Ferid Agani,

sipas të cilit, pas regjistrimit të barnave me afat të skaduar nga MSH’ja, ka dalë se ka barna

më shumë sesa që ishte menduar.

“Ministria ka marrë vendim që

institucionet që krijojnë stoqe

të tepërta të barnave, t’i bartin

vetë shpenzimet për asgjësimin e

këtyre barnave. Ky është një vendim

kompetent, sepse i detyron të

gjitha institucionet shëndetësore

të kenë një menaxhim më të mirë

të këtyre barnave, në mënyrë që

mos të ndodhin teprica dhe planifi

kime të pajustifi kueshme në të

ardhmen”, shprehet Gashi.

Ndërsa Time Kadriaj, nënkryetare

e Komisionit për Shëndetësi

në Kuvendin e Kosovës, akuzon

Ministrinë e Shëndetësisë për

këto parregullsi me barna me afat

të skaduar.

Sipas saj, furnizimi me barna

me afat të skaduar në institucionet

shëndetësore, është bërë nga

vetë Ministria.

Asgjësimi i barnave

- së shpejti

“Skandali i radhës ka qenë

furnizimi i disa institucioneve

shëndetësore me barna nga lista

esenciale nga vetë Ministria e

Shëndetësisë, në momentin e furnizimit

me disa barna, menaxherët

e institucioneve shëndetësore

e kanë vërejtur se ato barna kanë

qenë me afat të skaduar”, thotë

ajo.

Por një gjë të tillë e mohon

Bekim Fusha, drejtor i Departamentit

Farmaceutik në Ministrinë

e Shëndetësisë, duke thënë se barnave

të cilave iu ka skaduar afati

nëpër institucione shëndetësore,

janë rezultat i drejtpërdrejtë i

një planifi kimi shumë të papërgjegjshëm

të vetë institucioneve

shëndetësore. “Ministria e Shëndetësisë,

edhe në qoftë se dëshiron

të bëjë distribuimin e barnave

me afat të skaduar, atë nuk e lejon

sistemi i softuerit farmaceutik.

Barnave që iu ka dalë afati, ose iu

është afruar afati i skadimit, janë

rezultate të drejtpërdrejta të një

planifi kimi shumë të papërgjegjshëm

të vetë institucioneve”, thekson

Fusha. Sidoqoftë, sipas zyrtarëve

qeveritarë, ky ka qenë njëri

nga problemet më të mëdha, me

të cilat është ballafaquar Ministria

e Shëndetësisë.

Ministri Ferid Agani pohon se

për çdo muaj janë paguar nga 100

mijë euro për ruajtjen e këtyre barnave,

që nënkupton se për 12 vjet

prej kur edhe ka fi lluar grumbullimi

i tyre, Ministria e Shëndetësisë

ka paguar 1 milion e 200 mijë euro.


8 NACIONALE E hënë, 12 dhjetor 2011

Mbrojtja bën

kërkesë për

lirimin e

Haradinajt

Prishtinë, 11 dhjetor —

Drejtues të Aleancës për Ardhmërinë

e Kosovës (AAK) kanë

thënë për Kosovapress se pala

mbrojtëse e Ramush Haradinajt

ka bërë kërkesë për lirimin e tij për

festat e fundvitit dhe se vendimi

i gjykatës pritet të merret javën

që vjen, duke mohuar në këtë

mënyrë raportimet e mediave

për lirimin e tij. Sipas nënkryetarit

të AAK-së, Ahmet Isufi , mbrojtja

ka bërë një kërkesë në gjykatë që

Haradinaj të lirohet gjatë festave

të fundvitit. “Gjykata ende nuk

ka marrë ndonjë vendim rreth

kësaj kërkese, e cila do të shqyrtohet

nga gjykata dhe do të merret

një vendim në javën që vjen”, ka

thënë Isufi . Tribunali i Hagës në

nëntor të këtij viti ka bërë të ditur

se procesi gjyqësor kundër ish-

Kryeministrit Ramush Haradinaj

dhe dy bashkëluftëtarëve të tij,

Lahi Brahimaj dhe Idriz Balaj, do

të vazhdojë më 13 shkurt të vitit

të ardhshëm. Rigjykimi i ish-Kryeministrit

Ramush Haradinaj dhe

dy të akuzuarve të tjerë, Idriz Balaj

dhe Lahi Brahimaj ka nisur më 18

gusht. Ish-komandanti i UÇK-së

në Zonës Operative të Dukagjinit,

Ramush Haradinaj ishte shpallur

i pafajshëm nga 37 akuzat

për krime lufte. Pafajësia e tij u

shpall më 3 prill të vitit 2008 nga

trupi gjykues. Por ndaj Haradinajt,

Brahimajt e Balajt, me kërkesë të

Prokurorisë së Tribunalit, Gjykata

ka ngritur kallëzim penal për

gjykim të pjesshëm. Haradinaj,

Brahimaj dhe Balaj gjykohen në

Hagë për herë të dytë, gjë që nuk

ka ndodhur me asnjë rast tjetër

në Tribunalin e themeluar nga

Kombet e Bashkuara.

Shpërthim në një kazino në Ferizaj

Ferizaj, 11 dhjetor- Në mbrëmjen e së

shtunës, rreth orës 20:00, në rrugën

,,12 Qershori“ të Ferizajt, në kazinonë

“Senator ”, ka ndodhur një eksplodim.

Pjesëtarët e Njësisë rajonale te hetimeve

dhe forenzikës, në bashkëpunim me

Nexhmije Ahmeti

nexhmije.ahmeti@gazetaexpress.com

Prishtinë, 11 dhjetor –

Një brigadë gjatë luftës e mbante

emrin e tij. E shumë luftëtarë

të Brigadës 141 të Zonës Operative

të Shalës edhe kanë dhënë

jetën duke luftuar. Mirëpo emri

i Mehë Ukës, me të cilin ishte

emërtuar kjo brigadë, rrezikon

të hiqet nga lista e dëshmorëve

të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Kështu të paktën duket në

Ligjin për vlera të Luftës, të cilin

të enjten e miratuan deputetët e

Kuvendit të Kosovës. Në bazë të

Ligjit, një kopje e të cilit e ka parë

edhe Gazeta Express, dëshmor i

kombit është ai person që është

vrarë gjatë periudhës 1997-1999.

E, veprimtari Mehë Uka nga

Shala e Bajgorës ishte vrarë në

fund të vitit 1996. Por deri më tani,

ai është në listën e dëshmorëve të

kombit. Me ligjin e miratuar nga

Kuvendi, e nëse e nënshkruan

edhe presidentja Atifete Jahjaga,

familja e Mehë Ukës nuk do të ketë

Njësitin për dominim, kanë konstatuar

se shpërthimi ka ndodhur nga një mjet

eksploziv , i cili kishte qenë i vendosur në

tualetin e kazinosë. “Si pasojë e shpërthimit,

dy persona kanë marrë plagë të

lehta dhe në Emergjencën e qytetit u

benificione nga shteti. Me këtë

fakt dhe me shumë pjesë të ligjit

nuk pajtohen assesi as shoqatat e

dala nga Lufta e UÇK-së. Këta të

fundit kërkojnë nga presidentja që

ligjin në formën se si është miratuar,

mos ta nënshkruajë. Xhavit

Jashari nga Shoqata e Familjeve

së Dëshmorëve të UÇK-së tha

të dielën për Express se Ligji për

vlerat e Luftës ka pësuar shumë

ndryshime nga ai që ishte përpiluar

kur kishin marrë pjesë edhe

është dhënë ndihma e parë mjekësore

dhe pastaj janë liruar për në shtëpi”, ka

bërë të ditur zëdhënësi rajonal i policisë

në Ferizaj, Agim Gashi. Gjithashtu,

mësohet se me rastin e eksplodimit ka

pasur edhe dëme të konsiderueshme

shoqatat e dala nga lufta.

Ai tha se asnjëherë nuk do ta

pranojnë ligjin se si është votuar

nga deputetët, por do të kërkojnë

që ai të kthehet prapa me propozimet

që i kanë bërë përfaqësuesit

e këtyre shoqatave. “Ne kemi

kërkuar që statusi i dëshmorit të

njihet nga data 31 dhjetor 1991

deri më datën 17 shtator 1999.

Kjo çka kanë bërë deputetët, është

fyese në radhë të parë për familjet

e dëshmorëve dhe për të gjithë

materiale në lokal. Rasti me urdhër të

prokurorit të Prokurorisë së Qarkut në

Prishtinë, është duke u hetuar nga Njësia

e Hetimeve Rajonale të Ferizajt. Kazinotë

në vazhdimësi kanë qenë cak i sulmeve

të hajnave në Ferizaj.

E MASAKROJ

Të gjithë ata që

janë vrarë para

viti 1997, nuk

njihen si dëshmorë

të kombit. Edhe

atyre që u njihet

ky status, u janë

hequr benifi cionet

nga shteti. Pagat

për familjet e tyre

do të jenë sa të

ketë buxhet shteti.

Ndërsa, veteranët

nuk përfi tojnë asgjë.

Express sjell detaje

nga Ligji për vlerat e

Luftës, i miratuar të

enjten në Kuvendin e

Kosovës.

ne”, tha Jashari për Express.

Përveç kësaj, ai shpreh pakënaqësi

edhe për benifi cionet për të

gjitha kategoritë e luftës. Përveç

veteranëve, të cilët me ligj nuk

përfi tojnë asgjë, Jashari sqaron se

nga ligji janë hequr edhe benifi -

cionet për familjet e dëshmorëve.

Me ligjin e ri, për familjet e

dëshmorëve nuk do të ketë lirim

nga tatimi në pronë, në doganë

dhe as mundësi për shërim pa

pagesë jashtë vendit. Përveç kë-


E hënë, 12 dhjetor 2011

Përkujtohet Imzot Nikë Prela

Ferizaj, 11 dhjetor - Në një akademi

përkujtimore në 15-vjetorin e

shkuarjes në amshim të Imzot Nikë

Prelës është mbajtur në Ferizaj, në

të cilën është lartësuar fi gura e këtij

personaliteti, i cili me përkushtim

i shërbeu Zotit dhe atdheut. Kjo

akademi, mbajtur nën patronazhin e

kryetarit të Komunës dhe drejtorit të

CARITAS-it të Kosovës, është vërtetuar

se ferizajasit ruajtën kujtimin për këtë

personalitet që me punën e tij ka lënë

gjurmë të pashlyeshme në historinë

më të re të popullit shqiptar.

Kryetari i Ferizajt, Bajrush Xhemajli,

duke e portretizuar fi gurën e Imzot

Nikë Prelës ka thënë se ipeshkvi i

Kosovës, Nik Prela, kishën “Engjëlli i

Rojës” në Ferizaj, e kishte shndërruar

në qendër humanitare e kulturore

dhe mbante të gjallë shpirtin e

kombit.

“Nuk do të mund gjendet një objekt

në hapësirat shqiptare që të ketë

NE LIGJIN

Ne kemi kërkuar që

statusi i dëshmorit

të njihet nga data 31 dhjetor

1991 deri më datën 17

shtator 1999. Kjo çka kanë

bërë deputetët, është

fyese në radhë të parë për

familjet e dëshmorëve dhe

për të gjithë ne. ”

I ashtuquajturi Ligj për vlerat e Luftës përmban

vetëm një paragraf, ku përmenden veteranët, në

të cilin thuhet se ‘të drejtat dhe për timet e tyre do të

përcaktohen me një ligj tjetër’. Pra, nuk kemi të bëjmë

me një ligj që iu dedikohet veteranëve, por është një ligj

për kategoritë e tjera të luftës. Dhe përjashtimi që iu

është bërë veteranëve në këtë rast, është me të vërtetë

fyes. ”

saj, në ligj nuk është përcaktuar as paga

mujore për familjet e dëshmorëve. Në

paragrafi n ku përcaktohet paga mujore,

thuhet se pensioni do të rregullohet

sipas buxhetit që ka vendi. Por çka është

më fyese, sipas Jasharit, është aty

ku është cekur se lirim nga pagesa për

energji elektrike do të ketë vetëm për

ato familje që janë në gjendje të rëndë

sociale. “Kjo i fyen për së tepërmi

familjet e dëshmorëve, të cilët i kanë

trajtuar si raste sociale”. Mirëpo, Jashari

këmbëngul se edhe nëse presidentja e

Rexhep Selimi

FOTO: PETRIT RRAHMANI

nënshkruan ligjin kështu si është, ata

nuk do ta pranojnë asnjëherë.

Përveç shoqatave të luftës, Ligjin për

vlerat e Luftës nuk e kanë përkrahur as

Lëvizja Vetëvendosje. Mirëpo kjo lëvizje

ka vërejtje vetëm në nenin 17, ku veteranët

vetëm përmenden, ndërsa për ta

nuk ka asnjë privilegj.

Deputeti Rexhep Selimi tha për

Express se Ligji për vlerat e Luftës, i

miratuar ditë më parë nga Kuvendi i

Kosovës, nuk përfaqëson denjësisht

interesat e veteranëve dhe se si i tillë

është i papranueshëm për këtë kategori

të shoqërisë. “I ashtuquajturi Ligj

për vlerat e Luftës përmban vetëm një

paragraf ku përmenden veteranët, në të

cilin thuhet se ‘të drejtat dhe përfi timet

e tyre do të përcaktohen me një ligj tjetër’.

Pra, nuk kemi të bëjmë me një ligj

që iu dedikohet veteranëve, por është

një ligj për kategoritë e tjera të luftës.

Dhe përjashtimi që u është bërë veteranëve

në këtë rast, është me të vërtetë

fyes», ka thënë deputeti Rexhep Selimi,

gjatë një takimi me ish-ushtarët e UÇKsë

në Prizren.

Sipas Selimit, përjashtimi i përfitimeve

për veteranët është bërë shkas

që deputetët e Vetëvendosjes të lëshojnë

seancën e Kuvendit gjatë votimit të

Ligjit, ngase nuk kanë pasur dëshirë që

“të bëhen pjesë e këtij mashtrimi”.

“Ne e bojkotuam votimin, sepse nuk

bëjmë kompromis në dëm të veteranëve”,

ka sqaruar Selimi.

Deputeti opozitar ka shprehur bindjen

se institucionet e Kosovës deri

më tash nuk i kanë përfi llur kërkesat

e kësaj kategorie të shoqërisë, që ka

kontribuar për lirinë e vendit dhe se

si pasojë, gjatë periudhës së pasluftës,

42 veteranë kanë bërë vetëvrasje. «Kjo

është një shifër alarmuese, e cila duhet

ta rrotullojë shoqërinë tonë», ka deklaruar

Selimi.

Sa i përket statusit së dëshmorit të

UÇK-së, Selimi thotë se realisht dëshmor

i parë i UÇK-së është Zahir Pajaziti,

i vrarë më 31 janar të vitit 1997. Mirëpo

hartuesit e Ligjit, sipas Selimit, kanë

bërë gabim në terminologji, kur e kanë

shkruar dëshmorët e kombit. Sipas tij,

dëshmorë të kombit janë të gjithë ata

që janë vrarë në të gjitha periudhat për

çështjen kombëtare.

Përveç Vetëvendosjes, kundër Ligjit

për vlera të Luftës që është miratuar në

Kuvend janë shprehur edhe Lëvizja për

Bashkim.

qenë e mbushur me aktivitete të

ndryshme në të mirë të kombit dhe

fesë. Kjo kishte bërë që Imzon Prela të

nderohej dhe respektohej edhe nga

Papa Gjon Pali i Dytë, i cili e shpalli

Ipeshk të Kosovës”, ka thënë Xhemajli.

Aspekte nga jeta dhe veprimtari e tij

shumanshme ka shpalosur drejtori

Xhavit Jashari

NACIONALE 9

i CARITAS-it të Kosovës, Don Viktor

Sopi, duke u ndalur në kontributin e

tij që dha gjatë periudhës së helmimit

të nxënësve në Kosovë, duke hapur

dyert e kishës dhe duke u dalë në

ndihmë gjithë atyre që kishin nevojë,

duke e vënë kishën në mbrojtje të

dinjitetit njerëzor.

61 vendime,

3 kundër

korrupsion

Prishtinë, 11 dhjetor —

Lëvizja Fol ka publikuar raportin “Monitoruesi i

Korrupsionit» për muajt shtator-tetor, ku nga 61

vendime të Qeverisë, vetëm 3 kanë qenë në sektorin

kundër korrupsion. Sipas këtij raporti, Qeveria e

Kosovës gjatë dy muajve (shtator-tetor) ka miratuar

gjithsej 61 (gjashtëdhjetë e një) vendime, nga të cilat

25 janë në muajin shtator, 36 në muajin tetor. Në

muajin shtator nga 25 vendime të marra vetëm 1

është i lidhur me sektorin kundër korrupsion, kurse

në muajin tetor Qeveria ka nxjerr dy vendime të

fushës kundër korrupsion.

“Kuvendi i Kosovës gjatë muajve shtator- tetor

2011 ka mbajtur 3 seanca plenare, nga të cilat njëra

është mbajtur gjatë muajit shtator dhe dy tjerat në

muajin tetor. Nga këto tri seance plenare për këto dy

muaj, vetëm në seancën e muajit shtator është diskutuar

për çështjen kundër korrupsion, respektivisht

gjatë seancës së muajit shtator ku është zgjedhur

drejtori I Agjencisë Kundër Korrupsion”, thuhet në

raport.

“Këshilli Gjyqësor i Kosovës (KGJK) bazuar në

statistikat e këtij institucioni për muajin gusht-shtator

shohim se në kuadër të kategorisë “shpërdorim

i detyrës zyrtare” 14 lëndë janë pranuar në punë,

asnjë lëndë në ka qenë në shqyrtim dhe vetëm 9

lëndë janë zgjidhur. Në kuadër të kategorisë “marrje

e ryshfetit” kemi 2 lëndë të pranuara në punë dhe

vetëm 1 lëndë është zgjidhur në fund të periudhës

raportuese. Ndërkaq në kuadër të kategorisë “dhënie

e ryshfetit” kemi vetëm një lëndë të pranuar në

punë dhe 1 lëndë po ashtu të zgjidhur në fund të

periudhës raportuese”.

Në raportin e Fol thuhet po ashtu se sipas statistikave

të Drejtorisë për Hetimin e Krimeve Ekonomike

dhe Korrupsion (DHKEK) rezulton se në muajt shtator-tetor

janë dërguar gjithsej 44 lëndë në Prokurori:

16 raste në muajin shtator dhe 28 raste të tjera në

muajin tetor. Prej hetimeve të Policisë së Kosovës

13 zyrtarë kanë përfunduar të arrestuar: 4 në muajin

shtator dhe 9 në muajin tetor. Ndërkaq vlera e

dëmeve të supozuara përllogaritet të jetë 679,285.00

: 398,170.00 në muajin shtator dhe 281,115.00 në

muajin tetor.“Doganat e Kosovës gjatë dy muajve

kanë shqiptuar gjithsej 11 masa disiplinore. Në kuadër

të tyre 2 kanë qenë në muajin shtator dhe nëntë

tjerat në muajin tetor. Në kuadër të këtyre masave

disiplinore 9 raste janë vërejtje me shkrim, 1 rast

ndalim promovimi dhe një vërejtje gojore”.


Ekonomi Prishtinë,

Redaktor: Arben Hyseni

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Prishtinë, 11 dhjetor —

Hetimet e Prokurorisë rreth

dyshimeve për korrupsion në

Ministrinë e Infrastrukturës në

seksionin e patentë shoferëve,

kanë nxjerrë shkelje të reja.

Sipas burimeve të Agjencisë

“Proportr” brenda Prokurorisë,

thuhet se ekzistojnë deklaratat e

nënshkruara nga disa kandidatë

që pranojnë se kanë paguar shuma

nga 400-500 euro për dhënien

e testit me shkrim. Përveç

kësaj, të njëjtat burime thonë se

ka pasur ndërhyrje në ndërrimin

e hetuesve, fakt që konfi rmohet

edhe nga Prokurori i këtij rasti,

Imer Beka.

Në hetimet e nisura në këtë

rast, të inicuara në fi llim të tetorit

të këtij viti, me një vendim

të koordinatores se prokurorëve

vendorë kundër korrupsionit,

Drita Hajdari, ishin caktuar Valdete

Gubetini dhe Naim Berisha,

të cilët kishin si udhëheqës Lutfi

Menxhiqin. Ky ekip ka funksionuar

si i tillë dhe i ka raportuar

për punën e vet prokurorit të rastit,

Imer Beka për afro 20 ditë,

derisa nga rasti largohen pa u

dhënë arsyetim Naim Berisha

dhe Lutfi Menxhiqi. Tash në rast

ka mbetur Valdete Gubetini,

kurse është angazhuar edhe hetuesi

Shemsi Gashi, derisa njëri

nga dy hetuesit e larguar, Lutfi

Menxhiqi, është kushëri i Ar-

mend Ademit, i intervistuar në

cilësinë e të dyshuarit si pronar i

kompanisë “Master Print”.

Krejt ky rast kishte fi lluar pas

përplasjeve të brendshme në

Ministrinë e Infrastrukturës, të

udhëhequr nga Fehmi Mujota,

përplasje të cilat lidhen me tenderët

që çuan në suspendime,

largime nga vendet e punës si

dhe kallëzime penale e letra

denoncuese në prokurori. Nga

puna, me vendim të Sekretarit

Permanent, Skënder Gashi,

është suspenduar shefi i Prokurimit,

Nexhat Krasniqi dhe Betim

Reçica, zyrtar i lartë i prokurimit

në MI. Ky i fundit pati bërë edhe

një kallëzim penal kundër Gashit,

në të cilin ngrihen dyshime

para së gjithash për veprën penale

të ushtrimit të ndikimit si

dhe afërsi me kompani, të cilat

konkurrojnë në tenderë në MI.

Të angazhuar nga koordinatorja

e prokurorëve vendorë

kundër korrupsionit, Drita Hajdari,

dy hetuesit, Valdete Gubetina

e Naim Berisha, kishin nisur

hetimet në këtë ministri duke u

bazuar fi llimisht në kallëzimet

penale dhe letrat denoncuese të

të suspenduarve nga Sekretari

Permanent i Ministrisë, Skënder

Gashi.

Sipas burimeve të “Preportr”

brenda Prokurorisë, hetimet mbi

këto denoncime shumë shpejt e

Kursejeni rrymën

11 dhjetor – Korporata Energjetike

e Kosovës përmes një komunikate për media,

ka apeluar fuqishëm te konsumatorët

që kanë mundësi të përdorin forma alternative

të ngrohjes, siç janë lëndët djegëse, ta

bëjnë një gjë të tillë sa më parë. Kjo për arsye

se kapacitetet prodhuese janë rreth 800

500 euro, një patentë

FOTO: PETRIT RRAHMANI 10E hënë, 12 dhjetor 2011

Hulumtimi i qendrës “Proportr”, i cili i ka

shkuar edhe Kuvendit, ka nxjerrë detaje të

reja rreth hetimeve për korrupsion në seksionin

e patentë shofereve në Ministrinë e Infrastrukturës.

Kandidatë të ndryshëm i kanë

rrëfyer Prokurorisë se kanë paguar nga 500

euro në këmbim të patentë shoferit.

çuan Prokurorinë në divizionin

e patentë shoferëve brenda kësaj

ministrie. Hetuesve nuk u është

dashur shumë kohë për të kuptuar

se dy nga katër faqet e testit

për patentë shoferë, që konsiderohet

si dokument konfi dencial,

po shtypeshin në një shtypshkronjë

të angazhuar pa asnjë procedurë

të prokurimit. Për më tepër,

hetuesia zbuloi se kjo kompani

me emrin “Master Print” ishte

pronë Armend Ademit që është

vëlla i gruas së Ministrit Fehmi

Mujota.

Por nuk ishte vetëm shtypja

e testeve pa procedura të prokurimit

te miku i ministrit Mujota

fakt që për Prokurorinë të

zgjeroheshin hetimet, por ishte

edhe ndërprerja e kontratës për

këtë punë me kompaninë “Euro

Printy”, e cila kishte një kontratë

njëvjeçare me mundësi vazhdimi.

Hetimet, që nisen nga fi llimi

i tetorit, dhe që tash, sipas burimeve

brenda Prokurorisë, janë

bllokuar, kanë rezultuar edhe

me gjetjen e provave për veprën

e shpërdorimit të detyrës dhe

marrjes së ryshfetit.

Por në Policinë e Kosovës nuk

pranojnë që ka pasur ndërrim të

hetuesve. Për më shumë, Zyrës

për Informim i ka “humbur”

krejt ky rast. Derisa prokurori

Imer Beka pranon që është ende

në rast, Baki Kelani që udhëheq

Zyrën për Informim të PK-së, ia

ka “marrë” rastin duke e çuar

në Prokurorinë Speciale. “Ky

rast ka kaluar për t’u hetuar në

Departamentin Special Kundër

Korrupsionit (Task Force) kështu

që për pyetje lidhur me këtë raste

mund t’i adresoheni Prokurorisë

Speciale”, ka thënë Baki Kelani

nëpërmjet e-mailit.

Proportr

megavatë/orë, importi shkon deri në 250

megavatë/orë gjatë kohës së pikut, ndërsa

kërkesa më e lartë tashmë ka arritur në 1100

megavatë/orë, e pritet të tejkalojë 1200

megavatë/orëshin me ftohjen e mëtutjeshme

të kohës. Kërkesa po rritet krejtësisht

si rezultat i përdorimit të energjisë elektrike

Gjykata

Kushtetuese e

hodhi poshtë

kërkesën e

Shoqatës se

Sigurimeve për

ndryshimin e

Ligjit për Kryqin

e Kuq, me të

cilin kompanitë

e sigurimeve

obligohen t’i japin

rreth 500 mijë

euro në vit për

këtë organizatë.

Gjykata në

vendimin e vet tha

se argumentet e

Shoqatës nuk “ia

mbushën syrin”.

Agon Sinanaj

M

Prishtinë, 11 dhjetor —

e Ligjin për Kryqin e Kuq,

kompanitë e sigurimeve në

Kosovë, obligohen që një

për qind të mjeteve nga sigurimi

i detyrueshëm i automjeteve ta

ndajnë për këtë organizatë. Për

një vit, kjo shumë arrin mbi 500

mijë euro.

Gjykata Kushtetuese ia hodhi

poshtë kërkesën Shoqatës se Sigurimeve

për ndryshimin e këtij

ligji, në mungesë të argumenteve.

Në vendimin e vet, Kushtetuesja

thotë se argumentet e Shoqatës

se Sigurimeve nuk “ia mbushën

syrin”.

“Në këtë kërkesë, Shoqata e

Sigurimeve dëshiron të kontestojë

një nen të veçantë të Ligjit

për Kryqin e Kuq të Kosovës. Në

mënyrë që të mund ta bëjë këtë,

parashtruesi duhet të jetë një

person fi zik ose ligjor”, është argumenti

i Gjykatës.

Sipas këtij vendimi, parashtruesi

është një shoqatë që përfaqëson

interesat e ngushta të kompanive

të sigurimeve. “Neni i kontestuar

i Ligjit nr. 03/L-179 për Kryqin e

Kuq, nuk ndikon ne parashtruesin

dhe ne asnjë organ tjetër ose

shoqatë, sa i përket tarifave ose

taksave mbi kompanitë e sigurimeve.

Nga kjo del se, parashtruesi

nuk është një palë e autorizuar

dhe kërkesa duhet të refuzohet si

e papranueshme”, thuhet prerazi

për ngrohje nga ana e konsumatorëve.

Që nga java e ardhshme, KEK-u do të jetë

në gjendje të shpërndajë 1050 megavatë/

orë te konsumatorët, sasi kjo që pritet të

zvogëlojë dukshëm reduktimet. Por, sasia e

prodhimit është e limituar, sikurse mjetet e

ndara për import janë fi kse.

‘Noka

se Sig

në vendimin e Gjykatës.

Sipas Shoqatës, shuma që

konsiderohet si e rrezikuar dhe

në bazë të vlerave të fundit të primeve

të sigurimit, arrin një vlerë

prej 490.232,21 euro, për çdo

vit kalendarik. Sipas vendimit,

Shoqata e konteston këtë nen, me

arsyetimin se është jokushtetues.

Kërkesë tjetër e Shoqatës ka qenë

Parashtruesi

nuk është një

palë e autorizuar dhe

kërkesa duhet të

refuzohet si e papranueshme.”

Vendimi


E hënë, 12 dhjetor 2011

Stimulime për bujqësinë

Prishtinë, 11 dhjetor - Zhvillimin

e sektorit të bujqësisë çdo vend e

stimulon me subvencione, apo me

kamata të ulëta, si dhe grejs periudhë

e afat të gjatë kthimi.

Mungesa e këtyre stimulimeve

ka ndikuar që bujqësia në vendin

tonë të mbetet prapa dhe të mos

për masa të përkohshme për të

ndaluar implementimin e nenit

në fjalë, prej datës se dorëzimit të

kërkesës derisa një vendim meritor

të lëshohet nga Gjykata.

“Parashtruesi konsideron se imponimi

i një pagese për kompanitë

e sigurimeve nga 1 % e vlerës

se gjithë primeve të sigurimit të

detyrueshëm të përfshirë në ligj,

do të rezultojë me një privim të

padrejtë dhe jokushtetues”, ka

qenë qëndrimi i Shoqatës, sipas

vendimit të Kushtetueses.

Nga ana tjetër, drejtuesit e kompanive

të sigurimeve nuk e kanë

pritur hiq mirë këtë vendim të

gjykatës.

Fatmir Gashi, drejtor në

komvpaninë e sigurimeve “Dardania”,

thotë se është plotësisht

jokushtetuese që me ligj, siç thotë

ketë investime të duhura. Ministri i

Bujqësisë, Blerand Stavileci, disa herë

ka paralajmëruar se vitin e ardhshëm

kamatat për kredi bujqësore do të

jenë në nivele më të ulëta. Agrobizneset

e mirëpresin këtë iniciativë,

por kërkojnë që kamatat të mos jenë

më të larta se 5 për qind. Pronari i Pe-

ai, të taksohen bizneset. Me kushtetutë,

sipas tij, të gjitha llojet e

biznesit funksionojnë barabartë.

“Ky është tatim. Në asnjë vend

tjetër nuk është kështu, që Kryqi i

Kuq ta mbushë buxhetin përmes

tatimeve”, ka thënë Gashi. Thotë

se Kryqi i Kuq si organizatë fi nancohet

nga donacionet, e jo në këtë

mënyrë, të cilën e quan “klandestine”.

Sa u përket sponsorizuesve të

këtij ligji, Gashi mendon se është

bërë në mënyrë të fshehtë, pa i

stovës, Bedri Kosumi thotë se bankat

deri tani i kanë rrjepur dhe nuk kanë

qenë fare në funksion të zhvillimit,

as të bujqësisë, e as të ekonomisë në

përgjithësi. Por, Ministria e Bujqësisë

ende nuk është e sigurt se deri në

çfarë mase do të ulen kamatat. Kjo

mbetet të vendoset nga negociatat

ut’ Shoqatës

urimeve

Ky është tatim. Në asnjë vend tjetër

nuk është kështu, që Kryqi i Kuq ta

mbushë buxhetin përmes tatimeve.”

Fatmir Gashi

pyetur kompanitë fare. Përmend

Bankën Qendrore, se është luajtur

siç thotë, “njëfarë loje”. “Kjo

mënyre i dekurajon të gjithë investitorët.

Ai ligj e ka bo Kryqin e

Kuq, buxhetin e dytë të Kosovës”,

pohoi Gashi.

Pas vendimit të Gjykatës, kompanitë

e sigurimeve thonë se do të

hapin procedurë për ndryshimin

e ligjit në fjalë. Ndryshe, këtë vendim,

Gjykata Kushtetuese e mori

më 1 dhjetor dhe hyri në fuqi menjëherë.

me bankat, deklaroi për Blue Sky,

zëdhënësi i Ministrisë së Bujqësisë,

Adil Behrami. “Modalitetin e

përshtatshëm ende nuk e kemi, këtë

planifi kojmë ta gjejmë në negociata

me bankat. Por qëllimi ynë është

që thjesht të intervenohet në uljen

e kamatave nga bankat dhe pastaj

ekonomi

Shkëmbim

Prishtinë, 11 dhjetor – Brezovica

llogaritet si një ndër resurset më

të mira natyrore që ka Kosova

për zhvillimin e turizmit malor

në sezonet verore dhe dimërore.

Prolongimi në zhvillimin e sektori

Athinë, 11 dhjetor – Nën titullin "Kriza

shtyn grekët në rrugë", rrjeti

amerikan CNN ka evidentuar në

Greqi një kategori të re shoqërore,

që është krijuar së fundi si rezultat

i krizës ekonomike. Reportazhi dhe

videoja shokuese paraqet qytetarë

në rrugët e Athinës, që kanë gjetur

një strehë në qoshet e kryeqytetit

për të kaluar orët. Shumica e këtyre

njerëzve janë qytetarë, që deri disa

muaj më parë kishin një shtëpi dhe

një punë.

Tiranë, 11 dhjetor– Rritja e lartë

ekonomike ka qenë treguesi i

trumbetuar nga të gjitha qeveritë

në Shqipëri, si suksesi më i

madh ekonomik. Në dhjetëvjeça-

EKONOMI

11

ndoshta do të vendoset për subvencionimin

e kamatave, nëse kemi

mbështetjen e USAID-it në masën më

të madhe se që na është premtuar”,

thekson Behrami. Në negociata me

bankat, Ministria e Bujqësisë do të

ofrojë edhe një fond garantues për

kreditë e këqija.

Valuta $ €

Lajme

$ 1.00000 0.74710 0.63824

€ 1.33850 1.00000 0.85429

1.56680 1.17056 1.00000

Strategji për Brezovicën

Kriza i lë në rrugë

Pasurohen ngadalë

turistik, veçmas në Brezovicë, sipas

ekspertëve, ka ardhur si pasojë e

politizimit dhe mosprivatizimit të

saj. E, drejtori menaxhues i AKP-së,

Shkelzen Lluka thotë se privatizimi

i Brezovicës është proces i ndërlikuar,

ndërkohë që po punohet në

hartimin e strategjive për privatizim,

në mënyrë që t’i rritet vlera

dhe ta nxjerrim çmimin që ajo e

meriton. Në anën tjetër, Ministrja

e Tregtisë, Mimoza Kusari – Lila

thotë se Qeveria ka krijuar një grup

ndërministror, i cili është përgjegjës

për fillimin e një investimi tërësisht

të ri në Brezovicë.

CNN-ja thotë ndër të tjera në reportazhin

e vet se kriza e borxhit

është bërë tashmë problemi më i

madh social në Greqi, dhe tani në

çdo qoshe të Athinës mund të shohësh

njerëz të varfër, të dobët, të

lodhur, të uritur që ulen në rrugë

për të lypur.

rin e fundit, ekonomia shqiptare

është rritur mesatarisht me 5.5

deri në 6 për qind në vit, në dukje

një nga normat më të larta në rajon.

Të dhënat e Fondit Monetar

Ndërkombëtar tregojnë sa janë

rritur të ardhurat për frymë në

rajon, sipas standardit të fuqisë

blerëse krahasuar me vitin 2000.

Shqipëria, edhe pse ka shifrën më

të lartë të rritjes ekonomike, qytetarët

pasurohen më ngadalë sesa

fqinjët e saj, shkruan Gazeta Shqip.


12

Bota Në

redaktor: Arsim Buxhovi

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

A

ndrej ka lidhur një shirit të bardhë

në mëngën e mantelit të

tij, në shenjë proteste. “Ngjyra

e bardhë është ngjyra e pastërtisë”,

thotë ky banor 21 vjeçar i Moskës.

“Kjo duhet të shërbejë si shenjë

se jemi ngopur me fëlliqësira dhe

mashtrime. Dëshirojmë ndryshime

dhe të vërtetën”, shton ai.

E dashura e tij, Valentina, mbante

në duar një buqetë me lule të

mardha.

Pjesa më e madhe e njerëzve,

të cilët mbushën gjatë fundjavës

sheshin Bolotnaja, në qendër të

Moskës, bartnin lule apo shirita

të bardhë.

Në sfond prapa tyre vezullon

kupola e Kremlinit. Aty Vladimir

Putini synon të rikthehet sërish,

pas zgjedhjeve presidenciale në

mars. Por rruga e tij deri aty duket

se do të vështirësohet. “Putin

largohu” dhe “Putini është hajn”,

janë parullat e njerëzve të tubuar

në Bolotnaja.

Ka tashmë disa vite që zhvillohen

protesta kundër njeriut më

të fuqishëm në Rusi. Nganjëherë

tuboheshin nga 5 mijë protestues,

por në të shumtën e rasteve tuboheshin

vetëm disa qindra prej tyre.

Por gjërat kanë filluar të ndrys-

Arrihet marrëveshja historike për klimën

një konferencë ndërkombëtare në

Afrikë të Jugut është arritur një marrëveshje

që lufton ndryshimet klimatike. Në këtë

konferencë, të 194 pjesëmarrësit ranë

dakord që të fi llojnë negociatat për të

kontrolluar gazrat serë, që do të jetë një gjë

ligjërisht e detyrueshme në të gjitha shtetet.

Marrëveshja pritet të hyjë në fuqi më së largu

hojnë. Kësaj radhe sheshi Bolotnaja

është i vogël, për të pranuar

numrin e madh të qytetarëve të

pakënaqur.

Policia fl et për rreth 25 mijë protestues,

ndërsa organizatorët për

rreth 100 mijë. E vërteta qëndron

diku në mes, me gjasë bëhet fjalë

për rreth 50 mijë protestues.

Një demonstratë kaq të madhe

Rusia nuk e ka përjetuar që nga

fi llimi i viteve të 90-ta.

Të hënën, menjëherë pas përfundimit

të zgjedhjeve, filluan

protestat kundër rezultatit të

zgjedhjeve, të cilat sipas vlerësimit

të OSBE-së nuk ishin as të lira,

e as korrekte. Sipas Komisionit

Zgjedhor, partia e Putinit, Rusia

e Bashkuar, ka fi tuar rreth 49 për

qind të votave.

Si Valentina dhe Andrej, në shesh

u tubuan kryesisht të rinj, një gjeneratë

e re, e cila është rritur me

internet, por pa kujtime për Bashkimin

Sovjetik. Pakënaqësinë e tyre

ata deri me tani e kanë shprehur

kryesisht online, në blogje apo në

Twitter. Tani ata për herë të parë

protestat e tyre i kanë bartur edhe

në rrugë.

Ata marrëveshjen për të dalë në

protesta e arritën në Facebook. “Po

dalim në rrugë, me qëllim që pushteti

të na regjistrojë më në fund. Ja

ku jemi. Dhe nuk do të largohemi.

Mjaft më”, thotë Andrej. Zgjim të

vetëdijes, e quan ai këtë.

Ministria e Brendshme e Rusisë

lejoi rreth 50 mijë njerëz që të

tubohen në qendër të Moskës. Helikopterët

qarkullonin mbi kokat

e demonstruesve, ngase Kremlini

preferon të mbajë situatën nën

kontroll.

Në skenë ngjitet shkrimtari Dmi-

deri në vitin 2020. Caqet aktuale të kontrollit

të emisioneve, nën Protokollin e Kjotos

të vitit 1997, aplikohen vetëm në vendet

industriale. Kjo marrëveshje skadon vitin e

ardhshëm, por pritet të shtyhet edhe për

pesë vjetët e ardhshëm, sipas marrëveshjes

që është adoptuar. Vendet pjesëmarrëse, në

një rreth të ri bisedimesh, ranë dakord për

trij Bikov. “Shumë njerëz më pyesin

se si do të përfundojnë gjërat këtu.

Por unë ju them: kjo këtu nuk do të

përfundojë”, thotë ai. Shpërthejnë

sërish thirrjet “Rusia pa Putinin”

dhe disa thirrje të izoluara për

përmbysjen e tij. Andrej nuk pajtohet.

Ai shpreson se Rusia do të

hyjë në rrugën e demokracisë, pa

pasur nevojë për ndonjë revolucion.

“Nuk ka asnjë mundësi për një

ndryshim të shpejtë të pushtetit”,

thotë ai.

E hënë, 12 dhjetor 2011

mënyrat e mbrojtjes së mjedisit. Konferenca

vendosi që vendet e industrializuara të

respektojnë kushtet e Protokollit të Kjotos

edhe pesë vjet tjera, pas skadimit të tij

në vitin 2012. Përfaqësuesit vazhduan

negociatat, megjithëse Konferenca dyjavore

ishte parashikuar të përfundonte të premten

në qytetin port të Durbanit.

A PO ZGJOHET RUS

Janë rritur me internet, por pa

kujtime për Bashkimin Sovjetik:

Në Moskë, me dhjetëra-mijëra

demonstrues po protestojnë

kundër manipulimit të zgjedhjeve.

Policia ruse kësaj radhe, së paku

deri me tani, u tregua e përmbajtur.

Të këtij mendimi janë shumë

protestues në shesh: trysnia shumëvjeçare

e Kremlinit ka dobësuar

tej mase opozitën, prandaj ajo do

të ishte e stërngarkuar, po të ngrihej

menjëherë në pushtet.

“Kemi nevojë për zgjedhje të lira,

në mënyrë që një gjeneratë e re e

politikanëve të dëshmohet në parlamentin

e ri”, thotë Andrej.

Për këtë arsye, protestuesit në

sheshin Bolotnaja i japin Kremlinit

një ultimatum: kryesia ruse ka


E hënë, 12 dhjetor 2011 BOTA 13

Medvedev refuzon kërkesat e protestuesve për votime të reja

Presidenti i Rusisë, Dimitri Medvedev,

tha se ai nuk pajtohet me

kërkesat e paraqitura në protestat

mbarëkombëtare për zgjedhje të

sërishme parlamentare. Vetëm në

Moskë me mijëra njerëz u mblodhën

për të kërkuar zgjedhje të reja

dhe lirim të protestuesve të arres-

IA? Zëvendëskryeministri

dy javë kohë që të shpall zgjedhjet

e lira dhe që të reformojë ligjin

zgjedhor. “Përndryshe do të kthehemi

sërish”, thotë Valentina dhe

niset së bashku me Andrejn për

në shtëpi.

Nikita Belych, i cili dikur edhe

vetë kishte kryesuar protesta si

kryesues i opozitës, për t’u emëruar

më vonë nga presidenti Dimitri

Medvedev për guvernator të një

province, para demonstratës kishte

apeluar për kujdes: pushteti

dhe shoqëria gjinden para një testi

të madh dhe të rëndësishëm. “Ai

duhet të kalohet, pa gjakderdhje,

pa fyerje, pa histeri dhe pa dhunë”,

tërhoqi vërejtjen Belych.

Ministria e Brendshme e kishte

mbushur sheshin me polic,

por për dallim nga herët tjera, ata

kësaj radhe ishin të përmbajtur.

Në mbrëmje madje edhe televizioni

shtetëror njoftoi për protestën

e madhe.

Duket se Rusia kaloi testin gjatë

fundjavës. Por si do të rrjedhë situata

më tutje, ngase një periudhë e

vështirë e pret këtë vend.

tuar. Medvedev shkroi në faqen

sociale të internetit, Facebook, se ai

nuk pajtohej me këto slogane dhe

kërkesa të protestuesve. Ai përsëriti

se kishte lëshuar udhëzime për

kontrollim të të gjitha qendrave

zgjedhore në ditën e votimit, për të

parë nëse kishte shkelje eventuale.

Ish-lideri i burgosur i Panamasë,

Manuel Noriega, u ekstradua

nga Franca në vendin e tij.

77-vjeçari, regjimi i të cilit u

rrëzua nga një ndërhyrje e armatosur

amerikane, ka kaluar

deri tani 20 vjet në burgjet

amerikane dhe franceze, pasi

është gjetur fajtor për akuzën

e trafikut ndërkombëtar të

drogës dhe pastrimit të parave.

Një muaj më parë, një gjykatë

franceze aprovoi kërkesën e

autoriteteve panameze për të

ekstraduar në vend ish-gjene-

Kjo deklaratë vjen pas protestave

kundër rezultateve të zgjedhjeve

të 4 dhjetorit, në të cilat partia në

pushtet e Vladimir Putinit fi toi shumicën

e votave, mes pretendimeve

të shumta për mashtrim dhe manipulim

të votave. Protestuesit dolën

nëpër rrugët e Rusisë për të kërkuar

Noriega ekstradohet në Panama

Policia në Gjermani ka paralajmëruar

politikanët në vend,

si dhe 30 ndërmarrje dhe ban-

Ish-kryeministri i Belgjikës dhe

udhëheqësi i liberalëve evropianë

në Parlamentin e Evropës,

Gi Verhofstad, theksoi se Franca

paraqet rrezikun më të madh

për unitetin e BE-së. Ai theksoi

se presidenti francez, Nicolas

Sarkozy, ja arriti qëllimit që Britaninë

ta ndaj nga Evropa, për të

ralin, ku është shpallur fajtor

në mungesë dhe është dënuar

me 20 vjet heqje lirie për vrasje,

korrupsion dhe kanosje. Noriega

kishte të drejtën të apelonte

kundër vendimit, por avokatët

deklaruan se ai dëshironte të

rikthehej në vendlindje. Ministri

i Jashtëm i Panamasë, Roberto

Henriquez, u shpreh se qeveria

e tij ka dhënë të gjitha garancitë

e nevojshme për sigurinë e jetës

së Noriegës, i cili udhëtojë deri

në vendlindje i shoqëruar nga

një skuadër mjekësh.

Politikanët gjermanë

në shënjestër të anarkistëve

Sarkozy kërcënim

për unitetin e BE-së

ka, të cilat tashmë janë vënë nën

mbrojtje, se mund të shndërrohen

në shënjestra të anarkistëve

italianë, kanë njoftuar mediet

gjermane.

Grupi anarkist italian, FAI, ka

marrë përsipër përgjegjësinë

për dërgimin e një letre-bombë,

si pasojë e shpërthimit të së cilës

për pak sa nuk humbi pamjen

drejtori i Administratës Tatimore

të Italisë.

E njëjta organizatë mori përsipër

përgjegjësinë për dërgimin

e letrës bombë drejtorit të

Bankës së Gjermanisë.

forcuar në këtë mënyrë ndikimin

e Parisit. Verhofstad theksoi se

është i brengosur që vendimi i

Britanisë në Bruksel, që të përdor

veton kundër përpjekjeve për të

ndryshuar marrëveshjet mes 27

shteteve anëtare të BE-së, do të

mund t’i mundësonte Francës

që të merr “peng” Evropën.

zgjedhje të drejta dhe të ndershme,

duke shprehur pikërisht atë që nuk

mund të thuhej një javë më parë.

“Rusia pa Putinin” ishte thirrja më e

preferuar e mijëra demonstruesve

që marshonin pranë Kremlinit, në

demonstratën më të madhe pro

demokracisë, që kur Vladimir Putini

i Britanisë

së Madhe, Nick Clegg, sulmoi

David Cameron për veton e tij

ndaj traktatit të ri të BE-së, me

pretendimin se po izolon vendin.

Burime pranë liderit të liberal-demokratëve

thanë për

BBC se Clegg i ka bërë të qartë

shefi t të qeverisë se lëvizja e tij

nuk ka qenë në të mirë të interesave

kombëtare. Lëvizja e Clegg

është dukur e çuditshme, duke

pasur parasysh që fi llimisht ai e

erdhi në pushtet në vitin 2000.

Nga Vladivostoku në brigjet e

Oqeanit Paqësor në Kaliningrad

në brigjet e Detit Balltik, dhjetëra

mijëra rusë dolën nëpër rrugë, për

të protestuar kundër manipulimit

të zgjedhjeve parlamentare të së

dielës së kaluar.

Clegg kritikon Cameronin

Një tërmet i fuqishëm tronditi

në orët e para të mëngjesit të

ditës së diel Meksikën, duke

lëkundur për disa sekonda

ndërtesat dhe duke ngjallur

panik midis banorëve. Tërmeti

me fuqi prej 6.7 shkallë të Rihterit

goditi shtetin perëndimor

të Guerreros, por u ndie shumë

edhe në kryeqytetin e vendit,

Meksiko Siti. Të paktën tre persona

kanë vdekur, por sipas

Ministri turk i Punëve të Jashtme,

Ahmet Davutoglu, deklaroi

se Turqia nuk dëshiron të

përzihet në punët e brendshme

të Sirisë, por shtoi se nuk mund

të rrijë duarkryq sa kohë që siguria

e rajonit është e ekspozuar

ndaj rrezikut.

“Turqia nuk ka dëshirë të

përzihet në punët e brendshme

të asnjë shteti, por përderisa

paraqitet rrezik për sigurinë

rajonale, atëherë ne nuk do

të mund të lejojmë luksin që

të qëndrojmë mënjanë dhe të

mbështeti mospjesëmarrjen në

traktatin e ri evropian dhe u bë

pjesë e bisedimeve për qëndrimin

që duhej mbajtur.

”Sipas Clegg, mënyra se si

Cameron veproi në Bruksel ishte

më shumë një shou politik.

Reagimi i tij e izolon vendin dhe

është e qartë që rruga e duhur

për t’u ndjekur do të kishte

qenë bashkëpunimi me vendet

e Eurozonës”, citoi “BBC”

personin pranë liderit liberal.

Deklaratat e fundit sjellin

një përçarje të madhe në koalicionin

qeverisës, pasi dy partitë

kryesore të jetës politike

në vend ndajnë një qëndrim

krejtësisht të ndryshëm mbi

raportet që duhen vendosur

me partnerët evropianë.

Tërmet i fuqishëm në Meksikë

medieve meksikane, vendi i ka

shpëtuar një katastrofe potenciale.

Dëmtimet në ndërtesa janë

të vogla, por shumë rajone të

vendit kanë pësuar ndërprerje të

energjisë elektrike, si rrjedhojë e

rrëzimit të shtyllave. Tërmetet

në Meksikë nuk janë një fenomen

i rrallë. Në vitin 1985 rreth

10 mijë persona humbën jetën,

si pasojë e tërmetit me fuqi prej

8.1 shkallë të Rihterit.

Davutoglu: Siria po

rrezikon sigurinë rajonale

vëzhgojmë”, tha krye-diplomati

turk. Davutoglu shtoi se Turqia

ka përgjegjësi dhe të drejtë që

t’i thotë “mjaft” Damaskut, përderisa

ekspozon ndaj rrezikut

edhe sigurinë turke.


14 MARKETING E hënë, 12 dhjetor 2011

PROGRAMI I PËRZGJEDHUR

DITOR I DIGITALB

REKRUTI

ORA 21:00

Regjia: Roger Donaldson

Aktorët: Al Pacino, Colin Farrell, Bridget

Moynahan, Gabriel Macht, etj...

Një bashkëpunim i paarritshëm i Al Pacino

dhe Colin Farrell, që do t’iu futin në botën e

CIA, si parë kurrë. Një ndër studentët më të

përgatitur, i bashkohet CIA-s dhe merret nën

kujdes nga një veteran i agjensisë. Por kur

rekrutit i kërkohet të gjejë një të infi ltruar, ai do

të zbulojë sa e rrezikshme është në të vërtetë

kjo punë…

FRIDAY NIGHT LIGHTS

ORA 21:00

Regjia: Peter Berg

Aktorët: Kyle Chandler, Connie Britton,

Zach Gilford, Taylor Kitsch, etj...

Një nga serialet më të suksesshëm të viteve

të fundit në Amerikë, fi tues i 3 çmimeve

Emmy dhe kandidat për 40 çmime të tjera

televizive. Në qytetin e Dillon, Teksas gjithçka

ka të bëjë me skuadrën e tyre të futbollit

amerikan. Çdo ditë është një përgatitje për

ndeshjet e të premteve mbrëma, aty ku çdo

problem tjetër harrohet dhe gjithë qyteza

bashkohet në mbështetje të skuadrës...

PËR 12 DHJETOR 2011

AKSION MISTER/QYTETËRIM

AVENTURË TEKNOLOGJI

AMERIKA E FSHEHTË

ORA 19:00

Ata janë simbolet më ikonikë të Amerikës,

historisë dhe idealeve të saj. Cfarë fshihet

pas statujës së Lirisë? Misteret e Shtëpisë

së bardhë. Si u ndërtua dhe pse u zhduk guri

i parë i themelit të saj? Origjina e fl amurit,

ngjyrat e përzgjedhura, thelbi i tij, është një

tjetër mister historik. Si dhe të fshehtat e

dollarit amerikan. Çfarë është fakt dhe çfarë

është trillim?

JETA SEKRETE E GJITARËVE EVROPIANË

ORA 20:00

Një udhëtim në botën e egër të kontinentit

europian. Na ndiqni për të zbuluar jetën

sekrete të disa prej gjitarëve që rriten në

kontinentin e vjetër. Jeta në komunitet,

rregullat e mbijetesës, vuajtjet, raporti me

natyrën dhe njerëzit. Si i kemi njohur gjitarët

si rreqebulli, ujku, baldosa, ketri? Cilat janë

të fshehtat e tyre dhe pse shpesh herë

keqkuptohen nga njerëzit?

E gjithë bota në shtëpi!

* Pakon Premium 1 vjeçare tani mund ta bleni

me këste mujore për 12 muaj me 0% interes.

SONI MES YJESH

ORA 18:30

So Random është një nga serialet komike me

të ndjekura nga të rinjtë, ndaj producentët, janë

në kërkim të talenteve të reja… Zbulimi i fundit

është Soni, një vajzë shumë e talentuar të cilën

ata e ftojnë të bëhet pjesë e So Random. Për

Sonin, kjo është një ëndërr që më në fund po

bëhet realitet, por jo të gjithë do ta mirëpresin

ardhjen e saj!

SERIAL BOTA E KAFSHËVE

ART/KULTURË

ARTI - SEZ 2

ORA 21:00

Regjisor: Indrit Cobani

Skenari: Pandi Gjata

Prezanton: Jonida Vokshi. I ftuar regjisori

Nikolin Gurakuqi, i cili do të na tregojë sesi

mbijeton një artist në Opera dhe 45 titujt e

veprave që ai ka ngjitur në skenë! Aktorja

e madhe Margarita Xhepa rrëfen jetën dhe

rolet e saj ne ArtCV…

E ARDHMJA E LOJËS

ORA 21:00

E ardhmja po vjen me shpejtësi dhe bota juaj

s’do jetë kurrë më njësoj. Përgatituni të shikoni

të ardhmen... Si do të jetë bota në vitin 2030?

Cilat do të jenë lojrat e preferuara për fëmijët

dhe të rriturit? Cfarë surprizash pritet të na

bëjë teknologjia, për të na argëtuar? Do të

ndjekim nga afër teknologët më të famshëm

në Botë, që janë angazhuar për të krijuar

mënyra të reja argetimi...

E hënë, 12 dhjetor

WRC END OF SEASON REVIEW 19:00 SS5

ROMA - JUVENTUS 20:45 SS1 SS1HD


E hënë, 12 dhjetor 2011 BOTA 15

LSI në vitin 2013 në koalicion me PD-në apo PS-në?

I pyetur se me cilën parti do të

bëjë koalicion në zgjedhjet e

ardhshme parlamentare, kreu i

Lëvizjes Socialiste për Integrim,

Ilir Meta, u shpreh se kjo parti

nuk do ta ndryshojë drejtimin e

saj në vitin 2013.

Gjatë një takimi me simpatizantë

dhe anëtarë të LSI-së në Maliq të

Korçës, Meta u shpreh se LSI do

të jetë në të njëjtin drejtim me

interesat e vendit.

“LSI gjithmonë ka bërë zgjedhjen

e duhur, kështu dhe në

çdo rast dhe në të ardhmen LSI

do jetë në të njëjtin drejtim”,

deklaroi Meta.

Pas zgjedhjeve të 8 majit, doli në

skenë ideja për një bashkim të

mundshëm të LSI-së me PS-në

për zgjedhjet e përgjithshme

të vitit 2013. Shumë komente

janë bërë deri tani dhe komenti

më i fundit ka qenë ai i Edi

ABSURDI SHQIPTARE

Rritja e lartë ekonomike ka qenë

treguesi i trumbetuar nga të gjitha

qeveritë në Shqipëri si suksesi më

i madh ekonomik.

Në dhjetëvjeçarin e fundit, ekonomia

shqiptare është rritur mesatarisht

me 5.5 deri në 6 për qind

në vit, në dukje një nga normat më

të larta në rajon. Por a ka mjaftuar

ky ritëm i zhvillimit të rrisë mirëqenien

e shqiptarëve njëlloj si të fqinjëve

të tyre në Ballkan? Te dhënat

e Fondit Monetar Ndërkombëtar

tregojnë sa janë rritur të ardhurat

për frymë në rajon, sipas standardit

të fuqisë blerëse krahasuar me

vitin 2000.

Shqipëria edhe pse ka shifrën më

të lartë të rritjes ekonomike, qytetaret

pasurohen më ngadalë se sa fqinjët

e saj, veç Bosnjës së zhytur në

konfl ikte etnike dhe destabilitet të

zgjatur politik. Sipas FMN-së, disa

nga vendet fqinje kanë mundur

që gjatë këtij dhjetëvjeçari të rrisin

mirëqenien e qytetareve të tyre deri

në dy herë më shumë se Shqipëria,

edhe pse kanë pasur rritje më të

ulët ekonomike. Ekspertët thonë se

e vetme, shifra e rritjes ekonomike

nuk e tregon gjithë të vërtetën dhe

ky fenomen, në dukje paradoksal,

ka disa arsye.

Së pari, është niveli i ulët i të ardhurave

fillestare. Shqipëria doli

nga komunizmi si vendi më i varfër,

Komisari i BE-së për zgjerim, Stefan Fule, deklaroi se

ekziston një themel i fuqishëm, në bazë të së cilit Serbia

shumë shpejtë do të marrë statusin e kandidatit

për anëtarësim në BE, duke theksuar se tani çdo gjë

është në duar të erbisë. “Çdo gjë tani është në duart

e Serbisë. Komisioni i Evropës do ti ndihmojë aq sa

mundet Serbisë, në rrugën e saj drejtë integrimeve

evropiane”, deklaroi Fule. Megjithatë, në vërejtjen se

Këshilli i Evropës ka marrë një vendim që bie ndesh

Në dhjetëvjeçarin e fundit, ekonomia shqiptare është rritur mesatarisht

me 5.5 deri në 6 për qind në vit, në dukje një nga normat

më të larta në rajon. Por a ka mjaftuar ky ritëm i zhvillimit të rrisë

mirëqenien e shqiptarëve njëlloj si të fqinjëve të tyre në Ballkan?

me të ardhurat për frymë që ishin

vetëm 800 dollarë. Së dyti, mirëqenia

e shqiptarëve gërryhet nga rritja

e çmimeve, e cila është më e lartë

se ajo e rajonit.

Ndërsa arsyeja e tretë lidhet me

ritmet e rritjes së popullsisë. Duke

përfshirë këta faktorë, një grup

profesorësh në Fakultetin e Ekonomisë

ndërmorën një studim,

ku gjetën se rritja 6 për qind e lë

mbrapa Shqipërinë. Sipas tyre, që

qytetarët shqiptar të pasurohen

njëlloj si fqinjët në rajon, duhet

që rritje ekonomike të jetë paktën

mbi 7 për qind. 20 vjet pas rënies së

komunizmit Shqipëria, që doli nga

izolimi si vendi më i varfër në rajon,

vazhdon të jetë sërish e fundit dhe

sipas FMN do të mbetet e tillë të

paktën edhe për një dekadë tjetër.

Dhjetëvjeçari i kaluar ka qenë një

nga periudhat më të mira për ekonomitë

në zhvillim. Të ardhurat për

frymë janë rritur me ritmet më të

shpejta në histori. Në Kinë dhe Indi

pasuria e qytetarëve është dyfi shuar

gati në çdo 5 vjet, për shkak të

bumit ekonomik të këtyre vendeve.

Fule: Serbia do të marrë statusin e kandidatit

Në disa vende të rajonit, koha e

dyfi shimit të të ardhurave mesatare

është luhatur nga 8 deri në 15

vjet, ndërsa në Shqipëri u deshën

12 vjet, që të ardhurat të rriteshin

nga 3900 në 7800 dollarë. Por këto

ritme ishin përpara se ekonomia të

goditej nga kriza.

Tani që rritja ekonomike ka

rënë, mirëqenia e qytetarëve do

të rritet shumë më ngadalë në të

gjithë botën. Sipas “The Economist”,

në botë kanë mbetur vetëm

pak ekonomi të cilat kanë gjasa

të dyfi shojnë të ardhurat mesatare

për qytetarët e tyre brenda një

dhjetëvjeçari. Kina dhe India janë

dy prej tyre, ku parashikohet që me

këtë rritje ekonomike të ardhurat të

dyfi shohen respektivisht për 7 dhe

9 vjet. Ndërsa për Shqipërinë, e cila

aktualisht ka një rritje ekonomike

dy herë më të ulët se përpara krizës,

me vlerësimet e fondit monetar do

të duhen 20 vite të tjera që qytetarët

të shohin të ardhurat e dyfi shuara

sërish, gati njëlloj si vendet e

zhvilluara.

(TCH)

me rekomandimet e Komisionit të Evropës, Fule u

përgjigj se nuk është ky vendim që bie në tërësi ndesh

me rekomandimet. “Këtu vendosin shtetet anëtare.

Po të ishin bërë gjërat në mënyrë më të kompletuar, si

reagim ndaj raportit vjetor të Komisionit të Evropës,

atëherë të gjithë do të ishim ndier më mirë sa i përket

vendimit të shteteve anëtare”, tha Fule. Ai në fund

theksoi se është i bindur se Serbia shumë shpejtë do

të marrë statusin e kandidatit për anëtarësim në BE.

Ramës, në mbledhjen e fundit të

Asamblesë, ku mbylli hamendësimet

për bashkim me Metën.

“Me naivitet, dashamirësisht,

bujarisht, por dobësish bien nën

tundimin e lëshimit të porosive

për Ilir Metën. Ilir Meta është

pjesë e pushtetit dhe nuk ka

Për muaj të tërë një vajzë e

vogël ka përjetuar periudhën

ndoshta më të frikshme të

jetës së saj, duke u detyruar

të bëjë skllaven për të atin e

saj shqiptar dhe të ëmën, një

ekuadoriane.

Ngjarja i ka fi llesat në qytetin

Rapallo, provincë e Gjenovas

në Itali, ku një 37 vjeçar

shqiptar dhe bashkëshortja

e tij 33 vjeçare nga Ekuadori

janë arrestuar nën akuzën e

keqtrajtimit të fëmijës, sekuestrim

personi dhe heqje e paligjshme

e lirisë, si dhe mbajtje

njeriu nën skllavëri.

Policia lokale tha se shqiptari

dhe ekuadoriania mbanin

vajzën e tyre 12 vjeçare të izoluar

në kushtet e skllavërisë.

Nën titullin “Kriza shtyn grekët

në rrugë,” rrjeti amerikan CNN

ka evidentuar në Greqi një kategori

të re shoqërore, që vihet re

së fundi si rezultat i krizës ekonomike

në vend.

Reportazhi dhe videoja shokuese

paraqet qytetarë, të cilët

kanë gjetur një strehë për të jetuar

në qoshet e rrugët e Athinës.

Shumica e këtyre njerëzve deri

disa muaj më parë kishin një

shtëpi dhe një punë.

CNN thotë ndër të tjera në

reportazhin e vet se “Kriza e

borxhit është bërë problemi më

i madh social në Greqi dhe tani

në çdo qoshe të Athinës mund

opozitë që të mund të thotë

që na duhet gjysma e pushtetit

për të mundur pushtetin. Ai e

ka bërë zgjedhjen e tij dhe ne

nuk kemi çfarë ti themi për sa

kohë ajo mbetet zgjedhja e tij”, u

ishte drejtuar Rama anëtarëve të

Asamblesë.

Shqiptari mbante vajzën e tij si skllave

Shefi i komisariatit të Rapallo,

Carlo Di Sarro, duke

folur zyrtarisht mbi ecurinë

e hetimeve, zbardhi se vajza e

vogël ishte e detyruar të kujdesej

për vëllezërit më të vegjël,

ajo i shërbente rregullisht dy

prindërve të saj, u gatuante,

u shtronte vaktet e ngrënies

atyre dhe bënte të gjitha punët

e shtëpisë.

Për më tepër ushqehej me

gjërat që mbeteshin nga ushqimi

që hanin prindërit e saj.

Herë pas here kur prindërit

nuk ishin të kënaqur sa duhet

nga puna e saj, e ndëshkonin

duke e lënë për orë të tëra në

tarracë, gjysmë e zhveshur ose

thuajse lakuriq në të ftohtin e

natës.

Kriza po shtyn grekët në rrugë

të shohësh njerëz të varfër, të

dobët, të lodhur, të uritur që

ulen në rrugë për të lypur”.

Rrjeti amerikan vëren se brenda

vitit 2011, është rritur për 20

për qind kategoria e njerëzve, të

cilët përdorin qendrat e të pastrehëve

në Athinë, që të hanë

një pjatë ushqim të nxehtë.

Në Greqi në vitin 2011, papunësia

zyrtare u vlerësua në

17.5 për qind, ndërsa shifra joformale

ka tejkaluar 20 për qindshin

Papunësia mes të rinjve

u rrit në 45 për qind. Një në dy

persona nuk ka punë dhe vendi

është në vitin e pestë të recesionit

ekonomik.


16 MARKETING E hënë, 12 dhjetor 2011


E hënë, 12 dhjetor 2011

MARKETING 17


18 MARKETING E hënë, 12 dhjetor 2011

Republika e Kosovës

Republika Kosova – Republic of Kosova

Qeveria e Kosovës – Vlada Kosova – Government of Kosova

MINISTIA E ARSIMIT SHKENCËS MINISTRY OF EDUCATION MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE

DHE TEKNOLOGJISË SCIENCE AND TECHNOLOGY NAUKE I TEHNOLOGIJU

QENDRA E STUDENTËVE STUDENTS’ CENTER OF STUDENTSKI CENTAR

E UNIVERSITETIT TË PRISHTINËS UNIVERSITY OF PRISHTINA UNIVERSITETA PRISHTINE

PRISHTINË PRISHTINA PRISHTINA

Rruga “Agim Ramadani” p.n., 10 000 Prishtinë, Kosovë

Tel:. +381 (0) 38/223-951, +381 (0) 38/225-976

Web: www.qendrastudentore.org

______________________________________________________________________________________________

Qendra e studentëve në Prishtinë shpall:

K O N K U R S

Për aplikim, pranim të studenteve të rregullta për konviktin nr. 7 për periudhen kohore janar - qershor 2012.

Në konviktin nr. 7 të Qendrës së Studentëve mund të vendosen vetëm studentet e rregullta të Univerzitetit Publik të

Prishtinës, komuna e të cilave është më larg se 25 km nga Prishtina.

Dokumentet e nevojshme për aplikim:

1. Aplikacioni i plotësuar, i cili merret në pikën hyrëse në Qendrën e studentëve ose mundë të shkarkohet nga web

faqja në internet www.qendrastudentore.org.

2. Kopje faqja e I-rë e indexit me përjashtim të studenteve të regjistruar në vitin e I.

3. Çertifikatën origjinale të notave nga fakulteti për suksesin e arritur në studime .

4. Vërtetimin përkatës për kategorin e studenteve nga lufta invalid i luftës, femijë dëshmori, studente e invalidit të

luftës, veterane, e të pagjeturit, studente e familjes së ngushtë të dëshmorit - vëlla, motër, studente me aftësi të

kufizuara.

5. Kartela sociale, origjinal në shiqim – dorzohet kopje për ato studente që bëjnë pjesë në skemen sociale.

6. Kopja e leternjoftimit për studentet e regjistruara në vitin e I-rë.

7. Kopja e fletëpagesës së semestrit për studentet e vitit të I-rë që janë regjistruar në fakultet.

Kriteret për pranim dhe pikët e mundëshme:

1. Studentët me notë mesatare nga 6 – 7.4 fitojnë……………………….7 - 8 pikë

2. Studentët me notë mesatare nga 7.5 – 10 fitojnë.……………………12 – 15 pikë

3. Studentët që kanë paguar rregullisht strehimin [9 muaj] 2010/11……….. 5 pikë

4. Dëshmia nga selia qendrore e shoqatave studentë {fëmijë} i dëshmor…...10 pikë

5. Dëshmia nga selia qendrore e shoqatave studentë invalid i luftës……..... 10 pikë

6. Dëshmia studentë [fëmijë] i prindit invalid lufte selia e shoqatave...…...….5 pikë

7. Dëshmia studentë – anëtar i familjes së ngushtë të dëshmorit, vëlla, motër..5 pikë

8. Dëshmia studentë veteran i luftes…………………………………………...5 pikë

9. Dëshmia studentë i të pagjeturit……………………………………...……...5 pikë

10. Dëshmia studentë invalid civil……………………………………...…….....5 pikë

11. Dëshmia studentë me aftësi të kufizuara …….……..……….………………5 pikë

12. Dëshmia kartela sociale origjinal në shiqim, dorzohet kopje…...……….…..3 pikë

13. Largësia e komunës nga Prishtina………………………………...……2 – 10 pikë

14. Studentët jasht teritorit të Republikës për largësi marrin…………………...15 pikë

15. Aplikacionet e studenteve nga fshatrat e brezit kufitar Komuna e Prishtines në largësi mbi 25 km shqyrtohen

sipas arsyeshmërisë.

Studentet e interesuara aplikacionet e tyre i dergojnë në adresen:

Qendra e studentëve, rruga Agim Ramadani p. n. Prishtinë, në zyren pranë salles së leximit konvikti nr. 6 çdo ditë

pune nga ora 10,oo deri në orën 15,oo.

• Të gjitha studentet e intersuara pavarsisht se cilës kategori i takojnë janë të obliguara ti nënshtrohen

konkurimit me dokumentacionin që posedojnë. Reklamacionet {arsyetimet e mëvonshme} jasht afatit nuk

merren në shqyrtim.

Konkursi mbetet i hapur deri me datën 16.12.2011 nga dita e shpalljes.

Aplikacinet e pa kompletuara dhe ato që arrijnë pas afatit nuk shqyrtohen.

• Nuk kanë të drejt aplikimi studentet momentalisht banuese në konviktet tjera.

Studentet që kanë shkelë Rregulloret në fuqi në Qendren e studentëve nuk do të pranohen në konvikte.

• Në konvikte do të pranohen studentët me numrin më të madh të pikëve të fituara.

Publikimi i rezultateve bëhët me datën 23.12.2011.

• Për datën e fillimit të vendosjes në konvikt studentet e pranuara do të informohen me kohë përmes njoftimit.

Studentski centar Univerziteta u Pristini Objavljuje

12.12.2011 Drejtoria e Qendres së studentëve

K O N K U R S

Za smestaj redovnih studenata u domu 7 Studentskog centra za za vreme januar - juni 2012.godine

Smestaj u studentskim domu 7 Studentskog centra mogu da dobiju samo redovni studenti javnog Univerziteta u Pristini sa

mestom stanovanja koje je najmanje 25 km udaljeno od Pristine.

Dokumenta koja su potrebna za javljanje na konkurs:

1. Popunjen obrazac prijave koji mozete da uzmete u Studentskom centru, ili na internet stranici

w.w.w.qendrastudentore.org.

2. Fotokopija prve strane indeksa za studente II-IV godine, kao dokaz studentskog statusa,

3. Uverenje o ocenama za uspeh ostvaren na studijama,

4. Uverenje o socijalnom stanju koje se uzima u opstini,za one koje pripadaju socijalnoj semi,

5. Odgovarajuce uverenje za decu mucenika, ratnih invalida i nestalih lica, licima-sa ogranicnim sposobnostima,

6. Fotokopija licne karte, za studente prve godine,

7. Priznanica (fotokopja) za studente prve godine,

Kriterijumi za ostvaranje parava na smestaj u studentskom domu i moguci bodovi

1. Uspjeh studenata na studijama prema prosecnoj oceni 6 – 7.4 ............... 7 - 8 bodova

2. Uspjeh studenata na studijama prema prosecnoj oceni 7,5 – 10.............. 12 -15 bodova

3. Studenti koji su u protekloj skoljskoj godini platili redovni smstaj........... 5 bodova

4. U domu broj VI useljvaju se studenti sa maksimalnim bodova................ _

5. Udaljenost mesta stanovanja od Pristine.................................................... 2 -10 bodova

6. Dokaz – ratni invalid................................................................................... 8 bodova

7. Dokaz – dete mucenika .............................................................................. 5 bodova

8. Dokaz – dete roditelja invalida .................................................................. 5 bodova

9. Dokaz – clana uze porodice mucenika (brat,majka).................................... 5 bodova

10. Dokaz – dete nestalog lica........................................................................... 5 bodova

11. Dokaz – mirnodopski invalid....................................................................... 5 bodova

12. Dokaz - socijalno – ekonomsko stanje........................................................... 3 bodova

13. Dokaz – student sa ogranicnim sposobnostima............................................... 5 bodova

14. Dokumenta studenata bokoline Opstine Pristine sa udaljenosti preko

25 km uzece se u razmatranju

15. Dokaz – student civilni invalid .............................................. 5 bodova

Zainteresovani studenti mogu da dostave svoje prijave na sledecu adresu:

Studentski centar, ulica Agim Ramadani, bb.Pristina, kod ucitelske salle dom br. 6, svakog radnog dana od 10,oo do 15,oo

casova.

Konkurs ostaje otvoren do 16.12.2012 godine, od dana objavljivanja.

Zakasnele prijave i prijave sa nepotpunom dokumentacijom nece biti uzete u razmatranje.

Obrasce prijave mogu se uzeti na ulazu od radnika obezbedjenja.

Studenti koji su povredili odredbe vazeceg Pravilnika Studentskog centra ne mogu da dobiju smestaj.

U domu ce se primiti studenti sa najvecim brojem bodova.

Studenti koji su smestani na druge domove nemaju prave za prijave.

Datum objavljivanje rezultati je 23.12.2012.

Za poqetak snabdevanje u domu br. 7 studenti biti qe informisani na vreme.

12.12.2012 Uprava Studentskog Centra

Republika e Kosovës

Republika Kosova - Republic of Kosovo

Qeveria - Vlada - Government

Ministria e Financave -Ministarstvo za Finansija-Ministry of Finance

Departamenti i Administratës Qendrore/Departman centralne Administracije/Central departament

Administration

Duke u bazuar në Ligjin nr. 03/L-149 Për Shërbimin Civil të Kosovës dhe Rregulloren nr. 02/2010 Për

Rekrutimin e Shërbyesve civil, Ministria e Financave publikon këtë:

KONKURS

Ministria e Financave, me qëllim të ofrimit të shërbimeve të suksesshme, kërkon kandidat të kualifikuar për

kryerje e punëve dhe detyrave të Punës në Njësinë e Auditimit të Brendshëm.

Titulli i pozitës: Asistent(e) Administrative

Numri i referencës : 001/2011- NJAB-MF

Detyrat dhe Përgjegjësit:

- Kryen shërbime të asistencës, sistemon materialet;

- Evidenton dhe arkivon të gjitha shkresat të cilat pranohen dhe dalin nga DAB;

- Udhëheqë regjistrin e auditimeve të ndërmarra, evidenton dhe arkivon të gjitha auditivet e

Arkivuara;

- Udhëheqë procedurat administrative për takimet e Komitetit të Auditimit, përgatit

procesverbalet e takimeve;

- Pret dhe pranon të gjitha palët të cilët kërkojnë takime me stafin e DAB-se;

- Mirëmban të gjitha dosjet e përhershme të auditimeve të kryera në arkivin e DAB në afatin e

paraparë ligjor;

- I raporton Drejtorit për punët e kryera;

- Kryejnë punë dhe detyra tjera me të cilat mund të ngarkohen gjatë punës.

Kandidatët të cilët konkurrojnë për vendin e punës Asistente Administrative, duhet ti plotësoj këto kushte:

Shkolla e mesme drejtimi administrativ- Gjimnazi;

Të posedojnë aftësi të zhvilluara në komunikim;

Të posedojnë shkallë të lartë të objektivitetit dhe ndershmërisë;

Njohuri bazë të gjuhës angleze preferueshme.

Të ketë njohuri për punë në programet kompjuterike Windows,Word dhe Exel etj;

Aplikacionet për punë mund të merren në ndërtesën e MF-së në Prishtinë ( Ndërtesa e Qeverisë ) dhe

duhet të dorëzohen në katin e 12 , Zyra e Arkivit nr. 1203, në afatin prej 15 nga dita e publikimit në gazetë.

Aplikacionet dhe dëshmitë i bashkëngjiten të fotokopjuara , sepse të njëjtat nuk ju kthehen aplikantëve (

konkurruesve).

Dokumentet origjinale të sillen me vete gjatë intervistës për verifikimi e aftësive.

Emrat e kandidatëve që do të ftohen në intervistë do të publikohen në sportelin e MF-së.

Shërbimi civil i Kosovës, Ministria e Financave ofron mundësi të barabarta punësimi për femrat dhe

meshkujt e të gjitha komuniteteve në Kosovë.


E hënë, 12 dhjetor 2011

Lagjja Ulpiana l Rr. Zija Shemsiu l Nr. 34 l Prishtinë l Kosovë

T 038 700 700 l F 038 700 701 l E ofce@ipko.com l W www.ipko.com

Konkurs për punë

Konkursi shpallet për pozitën

MARKETING 19

IPKO është një ndër organizatat më të suksesshme në Kosovë, vazhdimisht në rritje. Suksesin e kemi arritur me anë të

profesionalizmit, kreativitetit dhe punës ekipore.

Pasi që jemi duke u zgjeruar, vazhdimisht jemi duke kërkuar persona të talentuar të na bashkangjiten në punën tonë.

Kemi shpallur konkurs për një vend të lirë pune:

- Koordinues i Burimeve Njerëzore

Nëse jeni të interesuar të jeni pjesë e IPKO-së për të punuar me ne ju lutem të dërgoni në adresën elektronike CV-në

dhe një letër motivuese në HR@ipko.com, njëkohësisht ju lutemi që në CV-në tuaj përveq numrave kontaktues të tjerë

të vendosni edhe numrin tuaj të regjistruar të IPKO-së. Për informata rreth përshkrimit të vendit të punës, ju lutemi

vizitoni www.ipko.com në rubrikën Mundësi Punësimi.

Konkursi është i hapur deri më 15/12/2011. Vetëm kandidatët e zgjedhur do të kontaktohen.


20

arté

Redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Fytyra e tjetrit

‘Fytyra e tjetrit’ ka qenë titulli i ekspozitës

së hapur nga piktorja shqiptaro-gjermane

Bukurie Oseku-Dalladaku, në Muzeun

Kombëtar në Tiranë.

Në mbi 33 punime, të pikturuara me

teknikën vaj në pëlhurë, spikat një cikël

fytyrash dhe maskash. Në fokus është

njeriu, si qenie dhe qytetar i botës, me

Në vitin 1931, Muzeu i Artit

Modern, i cili kishte vetëm

dy vjet që ishte ndërtuar,

përzgjodhi piktorin e veprave

murale Diego Rivera për

një ekspozitë - duke e ftuar në New

York që të krijonte një vepër enkas

për këtë muze. Ndonëse Rivera vdiq

në vitin 1950, ai u kthye në jetë përmes

fi lmit ‘Frida’ në vitin 2002, ku

tregohen marrëdhëniet me gruan

e tij, piktoren Frida Kahlo. Disa prej

gjithë kompleksitetin dhe larminë e

ndjenjave dhe emocioneve, si pozitive

ashtu dhe negative. Zonja Oseku është

profesoreshë e pikturës në Akademinë

e Arteve në Lahr të Gjermanisë, si dhe

anëtare e Shoqatës së Piktorëve Gjermanë.

Ekspozita e saj në Tiranë ndjek disa

të tjera që autorja ka hapur ndër vite, në

punimeve të tij të ekspozuara 80 vite

më parë, po paraqiten tani në muzeun

e artit në New York.

Piktori muralist Diego Riviera, portretizuar

nga Alfredo Molina, është

personazhi kryesor në fi lmin “Frida

“ të vitit 2002.

Rivera ishte komunist dhe ai krijoi

artin politik nëpër mure.

Tani, mbas 80 vitesh, disa prej punimeve

më të spikatura të Riverës u

paraqitën në Muzeun e Artit në New

E hënë, 12 dhjetor 2011

disa qytete të Evropës, si dhe në vendin e

saj të lindjes, në Shkup të Maqedonisë.

Në krijimet e Bukuries bien në sy ngjyrat

e ngrohta të tokës, të cilat ndërthuren më

së miri në tablotë ku spikat stili surrealist.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur

deri në datën 17 dhjetor, pranë Muzeut

Kombëtar.

Artisti polit

Mbas 80 vitesh, disa prej punimeve

më të spikatura të piktorit meksikan

Diego Rivera u paraqitën në Muzeun

e Artit në New York, ku ekspozohen

pesë nga tetë punimet masive murale

që MOMA ka në koleksionet e veta që

nga viti 1931.

York, ku ekspozohen 5 nga 8 punimet

masive murale që MOMA ka në

koleksionet e veta që nga viti 1931.

Ato janë dëshmi e qartë e tërheqjes

së Riverës nga historia meksikane

dhe urrejtjen që ka për kolonizimin

dhe kapitalizmin.

Leah Dikerman është kuratore

e muzeut Moma. Ajo shprehet se

Rivera ka krijuar vepra që na bëjnë

të mendojmë rreth shoqërisë sonë,

rreth klasave në shoqëri, si dhe pa-


E hënë, 12 dhjetor 2011

Hapet Bienali i Firences

Firence, kryeqendra e rajonit të

Toskanës renditet ndër qytetet më të

bukura të globit dhe konsiderohet si

një nga djepet e artit dhe arkitekturës

botërore. Vendi i origjinës së Rilindjes,

sot është pjesë e trashëgimisë së

njerëzimit në UNESCO. Mes shumë

artistëve që i lanë qytetit pasuritë e

ik

barazisë moderne në botë. Një

shembull i kësaj është piktura

murale “Frozen Assets” që tregon

grataçielët mbi gjithçka dhe

ky është pikëvështrimi i tij për

klasat e ulëta.

“Ne shikojmë të gjitha aspektet

e arkitekturës moderne që ai

sjell nga pozicione të ndryshme

të mbledhura në rrjet. Nën të

shihet streha e një të papuni në

rrugën East 25. E nën të shihet

një bankë, ku të pasurit presin

për të numëruar asetet e tyre”,

thotë Dikerman.

Vizitorët kanë mbushur sallën

e muzeut, që kur ekspozita u hap

në nëntor. Historiania e artit Ana

Indiç Lopez thotë se kjo ndodh

pasi mesazhet e Riverës mbeten

bashkëkohore edhe sot.

“Ky punim komunikon me

njerëzit edhe sot. Nëse shohim

gazetat e ditës do të gjejmë lëvizjen

‘Pushtimi i Wall Street’ ngado,

pra këto çështje sociale nuk

janë larguar me kohën”.

Vizitorët kanë të njëjtin mendim.

“Ajo që Diego Riviera tregon

me punimet e tij është interesi i

tij për kryengritjen e njerëzve të

zakonshëm ndaj së përditshmes”.

“Këto vepra janë prekëse, duket

sikur ai i ka pikturuar në ditët

tona”.

Në këtë ekspozitë ka edhe punime

me bojëra uji. Disa prej tyre

nga udhëtimi i Riverës në Moskë,

si dhe punime të tjera.

Mes tyre është edhe një prej

punimeve më të famshme të Riverës,

ndonëse pak njerëz e kanë

parë atë.

Vepra “Njeriu në udhëkryq” ishte

porositur nga familja Rrokfeler

për qendrën Rokfeler në Manhatan.

Por Rokfeler kundërshtoi

që të ishte në pikturë portreti i

Leninit.

Siç është paraqitur edhe në

fi lmin “Frida”, Rivera u pezullua

nga puna kur refuzoi të hiqte

Leninin nga piktura, dhe vepra

u shkatërrua.

Rivera, i patrembur nga ajo

që ndodhi, u rikthye në Meksiko

dhe krijoi një pikturë murale

thuajse identike për Palacio de

bellas Artes atje. Muzeu i Artit

Modern do të ekspozojë veprën

e Diego Riverës deri në mes të

muajit maj.

paçmueshme, janë emra të njohur

të historisë së artit si Cimabue,

Giotto, Andrea Pisano, Donatello,

Michelangelo e Leonardo da Vinçi.

Përpos pasurive materiale artistike,

të parët u kanë trashëguar fi orentinëve

pa dyshim edhe pasionin për

artin. Përveç se e ruajnë më së miri

ndër shekuj, kultivojnë edhe atë

bashkëkohor. Shembull i kësaj është

mes të tjerash Firenze Biennale, e cila

që nga viti 1997 ka mbledhur me

mijëra artistë nga e gjithë bota. Artisti

shqiptar që po merr pjesë në këtë

bienale është piktori Bujar Arizi, sipas

të cilit për mungesë mbështetjeje

CRUISE, NË PUNË

PËR ‘TOP GUN 2’

Maverick është gati të fluturojë sërish.

Pas 25 vjetësh, Tom Cruise kërkon

të ndjejë sërish dridhmat e shpejtësisë

së lartë dhe ka deklaruar se në

kantier ndodhet një projekt për të

xhiruar vazhdimin e “Top Gun”.

Në projektin e ri pritet të marrin pjesë

edhe regjisori Tony Scot dhe producenti

Jerry Bruckheimer, që kanë

punuar në filmin e parë të viteve ’80

dhe që u kthye në një film kult.

“Nuk kisha menduar kurrë se do të punoja

sërish me Tony dhe Jerry së bashku”, ka

deklaruar Cruise për mediat amerikane.

Vitin e kaluar Paramount kishte hedhur

në ajër zërat për një vazhdim të

“Top Gun” dhe regjisori Scot kishte

dhënë miratimin e tij, ndërsa vetë

aktori nuk kishte bërë asnjë koment

dhe lajmi humbi jehonën e tij.

ME ART KUNDËR KORRUPSIONIT

Exarte në bashkëpunim me Ministrinë e

Kulturës, Rinisë e Sportit dhe Fakultetin

e Arteve, organizoi edicionin e parë

të “Gara e Artit Global-Kosova Art”.

Në Bibliotekën Kombëtare Universitare,

të premten , në ora 12.00 u hap ekspozita

me krijime të ndryshme për temën

konkurruese “Antikorrupsion’, në të cilën

u ndanë edhe tri shpërblimet e para.

Juria në përbërje të Majlinda Kelmendi

(kryetare) dhe anëtarët Hajrush

Fazliu, Amira Berkolli, Genc Rezniqi dhe

Muhamet Ahmeti-Metis, shpërblimin

e parë në vlerë prej 200 euro ia dha

Naim Spahiut, për veprën e tij ‘Zarfat’.

Shpërblimi i dytë në vlerë prej 100 euro

i takoi Gureta Bajrami Breznicës me

“Uroj që të gjejmë një histori mbi të

cilën të bien të gjithë dakord dhe që të

mund të dhurojë të njëjtat emocione

të filmit të parë”, ka deklaruar Cruise,

duke sponsorizuar hapur projektin.

Në filmin e vitit 1986 ylli i Hollywood-it

interpretonte pilotin e ri Tom Mitchell,

që përdor pseudonimin Maverick, që

dërgohet në shkollën më të mirë të

pilotëve të Shteteve të Bashkuara dhe

bie në dashuri me një instruktore.

Sipas mediave amerikane, filmi ka

arkëtuar 344 milionë dollarë në të gjithë

botën dhe për të festuar 25-vjetorin, Paramount

ka krijuar një version të ri Blu-Ray.

Së fundmi, Tom Cruise është i angazhuar

në promovimin e filmit të katërt

të sagës “Mission Impossible”, me

premierat e shfaqura fillimisht në Indi

dhe Dubai, ku dhe është xhiruar filmi.

veprën e saj ‘Anti-Korrupsion’, ndërsa

shpërblimi i tretë në vlerë prej 50 euro

i takoi Kujtim Aliut me veprën ‘Xhepat’.

Në këtë eveniment arti morën pjesë

kryesisht krijues të rinj të cilët i prezantuan

punimet e tyre në bazë të invencës

personale dhe në kontekst të zgjidhjes

më të fuqishme të veprave të tyre artistike.

“Në këto vepra artistët gjurmojnë

rrugë depërtuese të cilat përmes satirës

kreative spikatin frikën e rrënimit të shtetit,

dëshirën për tejkalim nga gjembat

apo edhe paradokset njerëzore për ego

dhe mbizotërim monetar. Aty qasja është

shumë inventive dhe për pak sekonda

kuptohet porosia apo brenga autoriale”,

u tha me rastin e hapjes së ekspozitës.

nga Shqipëria, në këtë konkurs ndërkombëtar

përfaqëson Greqinë.

Ai paraqitet me tre punime, dy kompozime

dhe një portret. Ndër vizitorët

e shumtë në Biennale, që zgjat nga

data 3-11 dhjetor, ka edhe shqiptarë.

Piktura, skulptura, instalacione, videoprojeksione.

Një mori idesh dhe

21

gjetjesh nga artistë që vijnë nga mbi

60 vende të botës, të cilët kanë sjellë

vepra që përcjellin mesazhe pozitive,

mes të tjerash për paqen, ambientin,

harmoninë në bashkësi. “Filozofi a e

Biennale-s është që të përfaqësojë të

bukurën në kontrast me gjithçka të

shëmtuar që ndodh në botë.

LIBRA TE RINJ shqip

CARMINE ABATE

“Të jetosh pa kufij dhe histori të tjera”

Përktheu: Sonila Kapo

Botoi: “Toena”

“Të jetosh pa ku j dhe histori të tjera” është libri

më i ri i shkrimtarit italian me origjinë arbëreshe,

Carmine Abate, që ka dalë në tregun shqiptar

si botim i “Toenës”. Duke u frymëzuar nga

jeta e vet, por duke zgjeruar vështrimin në një

perspektivë universale, Abate rrëfen fëmijërinë

në fshat, shijet e kuzhinës arbëreshe, magjinë

e rapsodive të vjetra, mbërritjen në Gjermani

dhe në Veri të Italisë. Përballet edhe me tema si

formimi i një ndjenje qytetare të thellë europiane

dhe takimin me emigrantët e rinj, në një

Kalabri ku kopshtet tashmë të boshatisura janë

kthyer në qendra mikpritjeje. Në edicionin e

gjashtë të ndarjes së çmimeve “Joyce Lussu”

në qytetin e Of da-s, kjo vepër u vlerësua me

çmimin e parë mes 83 veprave në garë.

ALEK POPOV

“Misioni Londër”

Përktheu: Milena Selimi

Botoi: “Poeteka & Ideart”

Ky libër i shkrimtarit bashkëkohor bullgar është

pjesë e kolanës “Letërsi Bashkëkohore nga

Ballkani”, realizuar me mbështetjen e TRADU-

KI-t. Kur gruaja e pushtetshme e Presidentit

bullgar Devorina Seljanska vendos të japë një

banket elitar në Londër, ambasadori bullgar,

Varadin Dimitrov, i sapoemëruar në detyrë,

falë mbështetjes së saj politike, merr një

urdhër të vetëm: të garantojë pjesëmarrjen

e mbretëreshës së Anglisë, Elisabeta II në

pritjen e misionit diplomatik bullgar në Londër.

Varadini është i rrethuar nga një larmi personazhesh

si gra të bukura, ma ozë vrasës,

detektivë të Skotland Jard dhe nga studentja

e bukur striptiste, Katja, që e shtyn në epshet

e tij erotike, por që në të vërtetë punon si

princeshë jashtë ambasadës. Një roman që

të josh me humorin e hollë dhe të vërtetat

për mendjemadhësinë ballkanase, një himn

qesharak për budallallëkun e qenies njerëzore.

GEORGI GOSPODINOV

“Roman Natyral”

Përktheu: Janka Selimi

Botoi: “Ideart”

Jeta e një burri papritur merr tatëpjetën.

Ai përpiqet të rrëfejë historinë e tij, por ajo

vazhdimisht i rrëshqet dhe kthehet në historinë

natyrale për WC-të, për mizën, bletët etj.

Jeta e tij përqaset në mënyrë misterioze me

fatin e dy personazheve të tjerë: të redaktorit

(me të njëjtën mbiemër si të atij) dhe

kopshtarit të çmendur. Kur historia personale

e njeriut shkatërrohet, atij nuk i mbetet gjë

tjetër veçse të bëhet mbledhës historish

të huaja dhe të kthehet në pjesë të tyre.

Georgi Gospodiniv ka lindur më 7 janar të

vitit 1968 në qytetin Jamboll të Bullgarisë.

Është një nga autorët më të suksesshëm

bashkëkohorë bullgarë, i njohur si

brenda vendit të tij, ashtu dhe jashtë tij.


22

Rozë

redaktor: Ardian Jasiqi

e-mail: ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

kuriozitet

Sandwichi për tri vjet

Në pamje të parë ky sandwich

duket njësoj si gjithë të

tjerët. Ai jo vetëm që është

i lehtë për t’u transportuar,

i thjeshtë për t’u përgatitur

dhe sjell mjaft energji, por

mund të ruhet edhe për tri

vjet pa qenë nevoja të vendoset

në frigorifer.

Ja shpjegimi. Një ushqim

prishet apo myket falë disa

përbërësve që ai vetë ka ose

falë baktereve. Në përgjithësi

degradimi i një produkti vjen

si pasojë e kontaktit të tij me

ujë të oksigjenuar. Atëherë,

duhej që ky sandwich të mos

kishte kontakt as me ujin dhe

as me oksigjenin.

Ja receta:

1. Përdoren përbërës që

mund ta ruajnë lagështirën

e tyre pa ndryshuar përmbajtjen

e bukës (siç është reçeli

apo mjalti).

2. Vendoset në çdo çantë ku

do mbahen sandwichet nga

një qese e vogël me pluhur

hekuri në mënyrë që ai të

thithë oksigjenin e ambientit

dhe të mos e dëmtojë bukën.

Rezultatet japin një sanduich

shume te mire, i cili

mund te konkurroje edhe

tregun duke qenë se mund

të ruhet për muaj e muaj

të tërë pa u vendosur në

frigorifer. Para kësaj shpikjeje,

shkencëtaret kishin

krijuar dhe orizin që mund

të hidratohej nga urina e

ushtarit, por që nuk doli aq

frytdhënës sa duket të jetë

zbulimi i fundit. Ndërkohë,

ky sandwich “high-tech”

i cili nuk do jetë shpikja e

fundit, zgjidh edhe një nga

akthet e shumë ushtarëve

të cilët e kanë shprehur atë

edhe nëpër intervistat që

kanë dhënë.

Çiljeta

KA QËNDRUAR

RRETH 40

DITË NË ITALI,

NË XHIRIMET

E FILMIT

“FLOORLESS”

DHE KAQ KA

MJAFTUAR QË

NË MENDJEN

E SAJ TË

RIDIMENSIONOJË

PASIONET, SEPSE

KINEMATOGRAFIA

ËSHTË NGA ATO

DASHURI QË KUR

TË KAP, NUK TË

LËSHON MË.

Çiljeta Xhilaga, këngëtarja e

njohur, tashmë ka një plan të ri,

të merret seriozisht me fi lmin.

Fundja në Itali ajo ka marrë

shumë komplimente nga disa

personazhe ekspertë, të cilët nuk

e kanë idenë se çfarë ka bërë

deri tani Çili, çfarë popullariteti

ka ajo në vendin a saj. Kështu që

kanë pasur mundësi të japin një

gjykim të ftohtë mbi të, bazuar

thjesht nga aftësitë aktoriale që

ajo tregoi në atë fi lm si një nga

personazhet kryesore. Pra, Çili

edhe kësaj here bëri një punë për

së mbari, ashtu siç ajo preferon

të jetë në çdo gjë që prek. Po

çfarë mendon ajo konkretisht për

të nesërmen e saj si një aktore,

mbase edhe jashtë kufi jve të

Shqipërisë. Çiljeta është rrëfyer

për gazetën “Panorama”.

Aktore në një kast italoshqiptar,

pse mendon se të

zgjodhën ty?

Unë kam luajtur edhe në dy

fi lma të tjerë, paçka se atëherë

kam qenë më e vogël, tek “Ishte

kohë për dashuri” dhe “Trapi i

vjetër”. Mendoj se ky ka qenë një

moment starti për të më preferuar

mua si një person që njoh

kamerën dhe fi lmin. Pastaj roli

ishte i përshtatshëm për mua.

Më shumë liri për burrin

Sarah Jessica Parker duhet që t’i

japë më shumë liri burrit të saj. Ajo

madje e ka pranuar se burri i saj

kontrollon tërë në familjen e saj. Për

këtë ai ka organizuar edhe tërë detyrat

për festat e fundvitit, përderisa

dy binjakët e saj më shumë janë

Dimë që bëhet fjalë për një

fi lm triller. Është në preferencat

e tua një gjini e tillë?

Në fakt, unë pëlqej shumë fi lmat

aksion, por kjo ishte një eksperiencë

e veçantë, sepse roli kishte

shumë dramë brenda dhe, nëse ke

aftësi aktoriale, aty ishte moment

për ta treguar.

Dhe ti kishe?

Kam marrë shumë komplimente

mbi lojën time aty, kishte momente

shumë dramatike kur unë

duhej të qaja dhe kam qarë vetë

pa simulim, sepse e ndieja atë që

po bëja, isha tamam në lëkurën e

personazhit.

E mërkurë, E hënë, 12 13 dhjetor korrik 2011

të dhënë pas babait, i cili kryen të

gjitha detyrat e tij shtëpiake. “Ai

ndihmon shumë. Ka shumë gjëra që

ai i bën më mirë së unë – ndoshta

sepse disa gjëra nuk janë në

natyrën time”, ka thënë Parker për

mediat amerikane.

JA PSE ANULOVA SKENAT

Çfarë momenti ishte ky?

Personazhet janë të mbyllura në

një ashensor dhe aty brenda është

dhe një i çmendur, ndërkohë që

unë jam shtatzënë, në muajin e

tetë. Në një moment ky person me

probleme mendore shtyn karrocën

e supermarketit dhe mua më fi llon

hemorragjia. Pra është ekzaktësisht

përjetimi i një gruaje që pret të

lindë një fëmijë, por e humbet në

disa rrethana të tmerrshme.

Dimë që fi lmi ishte në

italisht, ti pate problem me

gjuhën?

Unë e kam studiuar italishten

pesë vite në shkollë dhe mendoj


EROTIKE

E hënë, 12 dhjetor 2011 ROZE 23

se gjuha nuk ishte pengesë. Kam

punuar mjaft me skenarin, por

gjithsesi kisha merak sepse përsëri

ajo gjuhë e huaj është. Mund të

kuptohesh pak nga theksi mbase.

Por mendoj që ai dola mirë.

Në fi lm ke luajtur edhe me

Bjordi Mezinin. Si i kishit

raportet me të gjatë fi lmit?

Shumë të mira. Bjordi është

djalë i dashur, i çiltër, i gatshëm

për të të ndihmuar. Kam kaluar

shumë mirë me të realisht.

Dimë që në fi lm luajnë edhe

dy personazhe të “Le iene”,

çfarë të thana ata?

Po, ata janë dy personazhe

shumë të njohura në televizionin

italian. Krijuam raporte shumë të

mira profesionale dhe miqësore.

Edhe për ta ky fi lm ishte disi i

veçantë, stil amerikan, sepse italianët

bëjnë kryesisht fi lma policeskë

ose me temë qendrore mafi en. U

argëtuam shumë me ta.

Si i kalonit darkat mbas

xhirimeve?

Kishim ditë intensive me

xhirimet dhe vështirësia qëndronte

në faktin se duhej të qëndronim

brenda në ashensor për orë të

tëra. Në darkë qëndronim të gjithë

tek vila e Jetmirit, regjisorit dhe

personazhit kryesor të fi lmit. Kemi

kaluar me të vërtetë bukur.

A kishte skena erotike

fi lmi?

Në fakt, në skenar ishte parashikuar

një skenë erotike me babain

e fëmijës sim, por unë insistova

që të mos e luaj, kështu që me

dëshirën time u hoq ajo skenë.

Është kompleks yti apo

kishe hallin e Aleksandrit?

Në fakt edhe Aleksandri,

pavarësisht se ka vite që jeton në

Perëndim, gjithsesi ka një mentalitet

shqiptar. Dhe kur i thashë që

do bëj një fi lm, pyetja e parë që më

bëri ishte: “A do ketë skena erotike?”.

Aty e kuptova se ai nuk e ka

qejf këtë pjesë, kështu që vendosa

që më mirë të mos e bëj.

Tani që provove të luash në një

fi lm kaq impenjativ, çfarë mendon

për kinematografi në? Do të jetë në

planet e tua të ardhshme?

Po, tani me të vërtetë po mendoj

seriozisht për kinemanë, paçka se

këtu bëhen shumë pak fi lma. Një

nga planet e mia është të marr

pjesë në disa casting në Amerikë,

ku kërkojnë personazhe të reja.

Është një nga ëndrrat e mia dhe

shpresoj të më realizohet.

I pëlqejnë komeditë

Jessica Biel ka thënë

se ajo është e pasionuar

pas komedive

të dashurisë. Aktorja

29-vjeçare – e cila prishi

lidhjen e saj me këngëtarin

dhe aktorin Justin

Timberlake — ka thënë

se paraqitja e saj në

fi lmin “New Year’s Eve”

ka pasur njërin prej

tregimeve më të mira

të dashurisë. “Është një

fi lm shumë i mirë dhe

shumë romantik”, tha

ajo.

17-vjeçarja zbulon

ilaçin që vret kancerin

Angela Zhang quhet

e reja e cila ia doli të

zhvillojë nano grimcat që

mund të futen në organizëm

dhe të cilat pastaj

shkatërrojnë qelizat e

kancerit. Për këtë zbulim,

ajo fitoi shpërblimin prej

100000 dollarësh në garën

e organizuar nga kompania

gjermane Siemens.

Gjermanja e re ia doli të

prodhojë nano grimca që

mund të dërgohen direkt

në tumor me ndihmën

e ilaçit salnomicin. Kur

arrijnë në vendin e duhur,

nano grimcat shkatërrojnë

qelizat amë të kancerit,

duke pamundësuar

shumëzimin e qelizave të

sëmura. Mirëpo, ajo shkoi

edhe një hap më tutje

dhe në këto nano grimca

futi elemente të arit dhe

hekurit, që mundësojnë

kontroll më të lehtë dhe

joinvaziv të tumorit me

ndihmën e CT skanerit

dhe fotoakustikës. Ajo

deklaroi se për zhvillimin

e këtij projekti vendosi

pasi kuptoi se cila është

shkalla e vdekshmërisë

te pacientët e trajtuar me

ilaçe të ndryshme. Qelizat

amë të kancerit janë

rezistuese ndaj shumë

formave të ndryshme të

mjekimit, kështu që ajo

vendosi të fokusohet në

zgjidhjen e këtij problemi.

Angela ka vetëm 17 vjet,

kurse gjatë vitit 2009,

ajo i ka kaluar mbi 1 000

orë në laborator duke

zhvilluar nano grimcat.

Dëshirë e madhe e saj

është që një ditë të bëhet

profesoreshë hulumtuese.

E dehur për dashuri?

Këngëtarja Kelly

Rowland është e

“dehur” për dashuri.

Këngëtarja e hitit

“Down for Whatever”

ka pranuar se është

e përkushtuar për të

gjetur një të dashur

të ri. “Dëshira për të

pasur në kontroll do

gjë ka bërë që unë të

kërkoj një të dashur të

ri. Pra, jam në kërkim

të kësaj gjëje dhe si

thonë, ‘Jam e dehur

për dashuri”, tha ajo.

horoskopi javor

Dashi

21 mars- 20 prill

Do të keni energji të shumta, të cilat

do t’iu mjaftojnë edhe për disa ditë

tjera. Çdo kush që përpiqet t’ju pengojë,

bën mirë të mendohet dy herë.

Demi

21 prill- 21 maj

Do të ndiheni thellësisht i prekur

nga dashuria e dikujt. Kjo do t’ju

japë forcë për të vazhduar përpara

me kurajë dhe guxim. Në natyrën

tuaj, jeni njeri shumë pozitiv, dhe

gjërat i merrni me shumë dashuri.

Binjakët

22 maj- 21 qershor

Kohët e fundit keni qenë shumë

letargjik. Nëse po, kjo javë është

thirrja juaj e zgjimit. Do të jeni në

gatishmëri për çdo gjë që do t’ju

kërkohet të bëni. Do të kuptoni se

ndihma juaj është shumë e nevojitur.

Gaforrja

22 qer.- 22 korrik

Java juaj do të jetë plot ngjarje. Do të

keni një thirrje të brendshme për të

përfunduar një mision që i keni vënë

vetes prej disa kohësh. Mbase ka të

bëjë me jetën tuaj personale.

Luani

23 korrik- 22 gusht

Java do të jetë e tejmbushur. Mund

të jeni i detyruar të fl isni me një

person me të cilin keni kohë që i

keni humbur kontaktet. Nga fundi i

javës do të jeni mjaft i përmbushur.

Mundohuni të pushoni më shumë.

Virgjëresha

23 gusht- 22 shtat.

Do të jetë një javë e ngjeshur me

punë. Mos bëni plane të tjera.

Shtëpia juaj, familja apo partneri

do të ketë nevojë për ju. Kjo do t’ju

harxhojë shumë energji.

Peshorja

23 shtator- 22 tetor

Ka të ngjarë të kaloni shumë kohë

me një person nga i cili merrni

shumë energji. Me pak fat, ky takim

nuk do të zhvillohet shumë vonë. Kjo

energji do t’ju bëjë të mendoni në

mënyrë të kthjellët për disa projekte.

Akrepi

23 tetor- 21 nëntor

Do të keni nevojë urgjente për të

përdorur energjinë tuaj fi zike. Kjo

nevojë do të rrisë dëshirën për të

bërë më shumë stërvitje. Do të jetë

ideale nëse vendosni të shkoni në

palestër.

Shigjetari

22 nën.- 21 dhjetor

Një javë si kjo duhet të jetë e vërtetë.

Njerëzit e kujtojnë të mirën dhe e

harrojnë të keqen. Do të keni energji

pozitive. Jini me shpresë dhe optimistë

për të ardhmen.

Bricjapi

22 dhjetor- 20 janar

Keni një dëshirë për të nisur një udhëtim.

Dëshironi të vizitoni ndonjë

vend të largët? Këto mund të jetë

dëshira të momentit në një moment

që tentoni të zgjeroni vizionin tuaj.

Nuk bëni keq ta vizitoni një vend

të tillë.

Ujori

21 janar- 18 shkurt

Shumë gjëra po ndodhin në jetën

tuaj personale. Duket sikur po

kërkoni patjetër luftë me dikë. Mos

vallë dikush ju ka grabitur një pozicion

lidershipi nga hunda juaj. Keni

tendence për të udhëhequr njerëzit.

Peshqit

19 shkurt- 20 mars

Në disa momente të caktuara jeni i

qartë se ku ndodhet fati juaj. Edhe

tash do të jetë një moment i tillë.

Çdo fushë e jetës suaj do të ndikohet

nga ndryshimet.


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Komentet e lexuesve në Express Online

Express, 11 dhjetor 2011

Shpëtimi

Djathtas

J.Ejupi

Djathtas! Edhe unë e dëshiroj të djathtën, por a kemi material për t’ia mbajtur në

të djathtë. Me Kryeziun i majtë, me Isen edhe më i majtë, me Sejdiun daha dah me

i majtë dhe me Hazirin i majtë extrem, zor se kjo parti mund të ecën në të djathtë.

Me ato çka po shoh në kuvend nga ana e deputetëve të LDK-së, s’ka as erë të

djathte. Kështu z. Kryeziu, pula mos me pa ëndërr se nesër do hajë grurë, ajo do

të ngordhë. Është lehte t’i themi dëshirat, por është vështirë të jetësohen ato.

Babloku

Eqo, Bletës (LDK) i ka vdekur OMA (Ibrahim Rugova), e pa Omë Bleta vdes. Kanë

mbet vetëm një numër i vogël mizash të pa organizuara që dita ditës po vdesin

Shyqa

Eqremi nuk është as me të djathtë as me të majtë, por për TEPOSHT si e

gjithë LDK. Eqo nuk ka kurgju prej juve të moçmeve qe iu është bërë koka

Josip Broz Tito. Kosova ka nevojë për gjenerata te reja për Hashimin, Ramushin,

Albinin etj. Kosova radhitet me popullatën më të re në Eevropë...

Bujari

Shumë interesant! Këta të ish LKJes tani LDKes, sa të zellshëm janë

në retorikë propaganduse. Partia komuniste vetëm një gjë e ka pasur

të fortë, e ajo është Propaganda. Shkollë e vjetër me petk të ri.

Toni

Prapë ky rrënuesi i LDKs në skenë, sa herë të paraqitet ky ndjell keq e bëhet

keq për LDK. Askush në LDK nuk ia kryen punën Thaçit më mirë se ky, bile shumë

mirë. Mbajeni mend, ky dhe pikërisht ky është Kali i Trojës në LDK!

Zhuq

O Eqrem! Po ku e di ti çka është djathtizmi e çka është majtizmi? Le pash një

zot se e shkretove krejt. Në një vend normal ku ka parti të djathta e të majta

ti do te ishe shofer autobusi dhe asgjë më shume. Më mirë e ke të heshtësh

se ashtu nuk e merr vesh askush që s’ke lidhje me dynja.

Fatmiri

Gjeja më e keqe në botë është ta lavdërosh veten!Me këtë Eqo dua të them

se puna e juaj është parë, po shihet dhe s’ka nevojë më tutje të shihet!

BETIM

Shpëtimi i vetëm i LDK-së është t’i mbledh disa parti të bëhen një bllok e Kosova mendoj

që s’ka nevojë me u nda ne dy blloqe si në Sshqipëri, më mirë është kështu si është

një pluralizëm politik. Kjo thirrje që bëhen që Kosova të ndahet në dy blloqe ka për

qellim edhe eliminimin e disa partive siç janë Vetëvendosja, Partia e Drejtësisë, etj etj.

Rr Demiri

Sistemi dy partiak i përshtatet mentalitetit, karakterit, vullnetit, traditës, etj të shqiptarëve.

Po të zbatohej sistemi dy partiak, bota do të na merrte lakmi. Përshëndetje.

Jeton

Së pari duhet bërë dallimin mes majtizmit dhe djathtizmit, partitë majtiste janë

kryesisht parti që çështjet sociale në programin e tyre i kanë prioritet dhe janë

parti e shtresës së varfër dhe të mesme kryesisht; partitë djathtiste janë parti

konservatore dhe shumë nacionaliste. E tash shtrohet pyetja a mund të jetë nacionalist

Isa Mustafa që në vitin 81 ka diferencuar shqiptarë nga universiteti...

Sqarim

Opinionet e botuara në rubrikën "Shkurteshqip"

nuk shprehin qëndrimet e redaksisë.

Express

E hënë, 12 dhjetor 2011

Divorci i madh

i Europës

The Economist

Ne gazetarët jemi ndoshta shumë të turbullt

pas një nate pa gjumë për të kuptuar

domethënien e plotë të asaj që sapo ndodhi

në Bruksel. Ajo çka është e qartë pas negociatave

të gjata, të vështira dhe inatçore,

është çarja në orën 5 të mëngjesit në

mënyrë të pakthyeshme e Bashkimit Europian.

Në përpjekje për të stabilizuar eurozonën,

Franca, Gjermania dhe 21 vende të

tjera vendosën të miratojnë traktatin për të

ushtruar më shumë kontroll mbi buxhetet

kombëtare. Britania dhe tri shtete të tjera

vendosën të qëndrojnë jashtë. Në javët e

ardhshme, Britania mund ta gjejë veten

edhe më tej të izoluar. Suedia, Republika

Çeke dhe Hungaria kërkuan kohë për t’u

konsultuar me parlamentet dhe partitë e

tyre politike, përpara se të vendosin t’i bashkohen

“Unionit brenda Unionit”. Kështu,

dy dekada pas Traktatit të Maastricht-it, ai

u përmbyll duke e hedhur procesin drejt

një monedhe të përbashkët, ndërkohë

që pllakat tektonike të Bashkimit Europian

janë ndarë momentalisht përgjatë së

njëjtës linjë të gabuar që prej kohësh e ka

ndarë atë: Kanalit Anglez. Në mes të një

krize financiare, eurozonës do t’i duhet

të integrohet më thellësisht, me humbje

të vazhdueshme të sovranitetit nacional

karshi Bashkimit Europian. Britania, e cila

ka siguruar qëndrimin larg euros, ka vendosur

tashmë t’i lërë të tjerët në rrugë të

tyre. Edhe pse marrëveshja për stabilizimin

e euros është e diskutueshme, ajo anon nga

disiplina e rreptë buxhetore dhe asketizmi.

Bën pak në drejtim të gjenerimit të parave

në kohë të shkurtër për të justifikuar

heqjen dorë nga sovraniteti, e as siguron

në plan afatgjatë perspektivën e emetimit

të përbashkët të bondeve. Shumëçka do

të varet nga mënyra se si Banka Qendrore

Europiane do të kundërpërgjigjet në ditët

e javët e ardhshme. Disa dyshime mbeten

megjithatë mbi mënyrën sesi eurozona e

re do të ketë akses në institucionet e BE-së,

të tilla si Komisioni Europian apo Gjykata

Europiane e Drejtësisë, për të cilat Gjermania

shpreson të bindë shtetet të adoptojnë

rregulla të balancuara buxheti përballë

objektivave britanike. Por veçanërisht për

Francën, partnerit rishtar të Gjermanisë,

kjo është një fitore e famshme politike.

Qaforja

EDMOND TUPJA

Pesë kuptime ka fjala “qafore” në “Fjalorin e

gjuhës shqipe” (Tiranë, 2006), por unë nuk

do ta mërzis lexuesin tim të vëmendshëm

e të paanshëm duke i renditur ato në këtë

shkrim: le ta hapë edhe ai një herë, sa për

kulturë gjuhësore të paktën, fjalorin e lartpërmendur.

Do t’i jap vetëm një këshillë: të

mos e ngatërrojë me fjalën “faqore”, e cila,

edhe ajo, çuditërisht, ka po aq kuptime sa

fjala “qafore”, por krejt të ndryshme, që

mund t’i gjejë në fjalor edhe pa pirë raki

Presidenti Nicolas Sarkozy ka favorizuar

prej një kohe të gjatë krijimin e një bërthame

më të vogël të eurozonës, pa britanikët

e vështirë, skandinavët dhe europianët lindorë,

që zakonisht ushtrojnë politika më

liberale të tregut. E ai e donte këtë bërthamë

jashtë bazave të brendshme të qeverive. Kjo

do t’i lejonte Francës dhe veçanërisht zotit

Sarkozy të maksimizonte ndikimin e tij. E

në këtë rast, Sarkozy bëri progres thelbësor

në të dy frontet. Presidenti u përpoq të

vështronte ngultas, kur në 5 të mëngjesit

shpjegoi se një marrëveshje e përkrahur

nga 27 vendet anëtare të BE-së ishte e pamundur

për shkak të bllokimit britanik. “Ju

nuk mund të zgjidhni të qëndroni jashtë,

e më pas të kërkoni të merrni pjesë në të

gjitha diskutimet për euron që nuk e doni

e për të cilën edhe na kritikoni”, - deklaroi

presidenti francez. Me hyrjen e Kroacisë, e

cila fi rmosi traktatin e pranimit, Bashkimi

Europian është sërish në rritje, ka shtuar

më tej Sarkozi. “Sa më e madhe të jetë Europa,

aq më i vogël mund të jetë integrimi.

Kjo është një e vërtetë e dukshme”, - tha ai.

Për Britaninë, përfi timi nga ujdia e Brukselit

është larg të qenit e qartë. U desh një

gjysmë ore e mirë, pas fjalës së Sarkozisë, që

kryeministri britanik të shpjegonte planin e

tij. Ai shpjegoi se kishte marrë një vendim

të vështirë, por të duhurin për interesat e

britanikëve, e veçanërisht për industrinë e

shërbimeve. 23 anëtarët e paktit të ri, nëse

do të veprojnë si një e tërë, mund të rrezojnë

me vota Britaninë. Por sigurisht, ata

janë të ndarë mes vedit. Por zakoni i tyre

i të punuarit së bashku dhe realizimit të

marrëveshjeve, pashmangshmërisht do të

fi llojë të marrë peshë kundrejt Britanisë me

kalimin e kohës. Britania do të kishte me

siguri më shumë infl uencë ndaj vendeve

të eurozonës, nëse ato do të qëndronin në

sistemin e vjetër të Bashkimit Europian.

Kjo thotë shumë për debatin e hapur mbi

Europën në Partinë Konservatore britanike,

sipas të cilit zoti Cameron nxori në

Bruksel një tjetër kryeministër ogurzi, Neville

Chamberlain, i cili u kthye i turpëruar

nga Munihu, me garancitë boshe të Adolf

Hitlerit. Zoti Cameron mund të ketë bërë

një gabim të rëndë sa i përket interesave

afatgjata të Britanisë. Por në fund të fundit,

askush nuk mund ta akuzojë atë se u kthye

nga Brukseli me një copë letër në duar.

apo ndonjë tjetër pije më të kohës e më në

modë.

Le t’i kthehemi, gjithsesi, fjalës “qafore”.

Këto ditët e fundit, në bisedë e sipër me

një të afërm që e ka të birin në Amerikë,

mësova se atje është bërë një shpikje fort

e dobishme për ata qytetarë që mbajnë

qen në apartamente: për të shmangur çdo

shqetësim të banorëve lidhur me të lehurat

vend e pa vend të qenit të komshiut një kat

më sipër a më poshtë, në të majtë apo në të

djathtë, sot, në Amerikë, pronarit të qenit i

propozohet një lloj qaforeje e pajisur me një


E hënë, 12 dhjetor 2011 25

Fjalët e Botës

Kërkoj që qeveria e

SHBA-së t’i përgjigjet

kërkesës së grupit, i cili më ka

mbajtur për tri vite e gjysmë.

Dhe ju lutem, më ndihmoni të

kthehem në shtëpi.

aparat të vogël elektronik,

i cili, sa herë që qeni, për

një arsye apo një tjetër,

gatitet të lehë, i shkakton

një ngacmim që e detyron

të kafshojë gjuhën.

Në pamje të parë, të

krijohet përshtypja se

gjithçka është në rregull

dhe se privatësia e fqinjëve

nuk dhunohet më,

por, po ta gërmosh më

thellë këtë çështje, del se

i diskriminuari i vetëm

në këtë mes është qeni.

I afërmi im nuk ishte në

dijeni të reagimeve të

shoqatave amerikane për

mbrojtjen e kafshëve dhe,

për rrjedhojë, të së drejtës

së tyre të pamohueshme

e të patjetërsueshme për

t’u shprehur lirisht në gjuhën

që u ka falur Natyra

apo Perëndia, por logjika,

madje empatia më

e thjeshtë e do që njeriu

mund ta marrë fare lehtë

me mend se ç’privim apo,

siç thonë sot psikologët,

ç’frustim është për qenin

apo edhe për ndonjë

kafshë tjetër shtëpiake, të

mos shprehet lirshëm me

gojë (se për t’u shprehur

me shkrim, as që mund të

bëhet fjalë)!

Sido që të shtrohet

ky problem, fakti është

se, siç thotë populli ynë

kafshëdashës ndër të tjera,

“jo çdo e keqe vjen për

keq”, ose “çdo e keqe e ka

një të mirë”. E përkthyer

më konkretisht në rastin

e qafores sonë, d.m.th. të

qenit, dhe e aktualizuar

më praktikisht në kuadrin

e përmasave që po

njeh zhvillimi i shkencës

llafologjike në gjirin

fjalëshumë (ku bëj pjesë

edhe unë) të popullit tonë

të dashur fjalëdashës ndër

të tjera, kjo do të thotë që

morisë së pafundme të

analistëve, opinionistëve,

sociologëve, politologëve,

mendimtarëve, moralistëve

apo fi lozofëve e plot

të tjerëve që nuk reshtin

së foluri (pa përjashtuar

ndonjëherë edhe vetveten,

nuk e mohoj kurrsesi),

ROBERT LEVINSON,

Agjent i FBI-së në pension,

i cili është zhdukur në

Iran dhe është rishfaqur

në një video-xhirim dhe

në një seri të fotografive,

duke e transformuar

zhdukjen e tij misterioze

në një përballje me një

pengmarrës të panjohur.

do t’u bënte mirë, shumë

mirë sikur, vullnetarisht,

shumë vullnetarisht, të

pranonin që gjatë emisioneve

televizive, ku

marrin pjesë gjallërisht,

shumë gjallërisht, gazetari

t’u varte në qafë

një “qafore amerikane”

dhe ta aktivizonte atë

me telekomandë sa herë

që analisti, opinionisti,

sociologu, politologu,

mendimtari, moralisti

apo fi lozofi në fjalë të fl iste

apo, më saktë, të lehte

duke dhunuar paturpësisht,

shumë paturpësisht,

të drejtën e të ftuarve të

tjerë për ta marrë edhe

ata fjalën. Personalisht

do ta pranoja me qejf,

me shumë qejf, një kufi -

zim të tillë kryesisht për

të mirën e teleshikuesve

që jo rrallëherë e kanë të

vështirë të ndjekin debatin,

gjatë të cilit lehjet

shkartisen me mungesën

e edukatës së dialogut

dhe me shkeljen e fisnikërisë

së këmbimit të

mendimeve, qoftë edhe

të kundërta, midis palëve

të pranishme.

Dikur, në fi llim fare të

këtij shekulli, me plot të

drejtë, një analist serioz,

shumë serioz, i cilësoi kolegët

e tij, pa e përjashtuar

edhe vetveten, si njerëz të

cilët “bëjnë gam-gam” në

kuptimin që, pavarësisht

vërtetësisë së problemeve

të ngritura prej tyre,

askush nga pushtetarët

nuk ua merrte parasysh

mendimin. Nga “gam-gami”,

tek “ham-hami”, një

germë na ndan, prandaj

ka ardhur koha të shikohet

mundësia e përdorimit

sa më të efektshëm

të “qafores amerikane”

edhe për racën analiste,

opinioniste etj., etj., që

po shtohet pambarimisht,

aq sa tani, me shpikjen

e qafores në fjalë, për

atë dilema është tashmë

gati-gati hamletiane: “Të

lehësh a të mos lehësh,

kjo është çështja”!

(Panorama)

Tmerron fakti se

autoritetet e spitalit

nuk bënë përpjekje për të

shpëtuar pacientët e

ngujuar.

The Associated Press

Ndërtimi i një plani

për një bashkim

më të fortë fiskal

mes vendeve të

eurozonës ka kërkuar

që Kancelarja gjermane,

Angela Merkel dhe

Presidenti francez, Nikolas

Sarkozi, të harxhojnë

mjaft kohë bashkë. Duke

gjykuar nga gjuha e trupit

që ata përdorin kur komunikojnë,

duket se ata kanë

zhvilluar një marrëdhënie

shumë miqësore, ndërsa

punonin për të zgjidhur

krizën e borxheve të kontinentit.

"Merkozy" – siç janë

emërtuar nga shtypi së

fundmi dy njerëzit më të

fortë të BE-së, së bashku

kanë një marrëdhënie që

ka nisur jo fort mirë. Kur

të dy filluan të punonin

bashkë, marrëdhëniet

mes tyre përshkruheshin

si të ftohta. Ishte një kohë

kur shtypi francez citonte

Sarkozinë të thoshte për

SUBRATA MUKHERJEE,

Ministër shtetëror i Indisë

për Shëndetësi Publike,

duke akuzuar zyrtarët

e lartë të spitalit se janë

arratisur, pas shpërthimit

të zjarrit në një spital në

Kalkutë, me ç’rast humbën

jetën mbi 70 persona.

se Merkel ishte: “Madame

Non” (Zonja Jo).

Por këtë javë fotografët

kapën një foto që tregon

Merkelin duke puthur Sarkozinë

në të dyja faqet, siç

e kërkon tradita franceze,

kur të dy u takuan në Paris

të hënën. Ngrohtësia ishte

e dukshme dhe u refl ektua

edhe në vendosmërinë që

ata kishin, ndërsa dukej

se janë bindur që e vetmja

mënyrë për të përballuar

krizën është të qëndrojnë

së bashku.

Një nga ngjarjet që shpesh

është cituar si pika e

kthesës në marrëdhënien

e tyre, është një shëtitje

në plazh në tetor 2010,

kur ata ishin që të dy në

Deauville të Francës, një

tjetër samit që kërkonte

zgjidhjen e problemeve të

borxhit. Ky ishte një moment

i rrallë. Ata shihen

në një pozë miqësore, me

një fotografi që tregonte

një lidhje të fortë edhe personale.

Sigurisht ka pasur

liderë të lidhur më ngushtë

Do të kishim preferuar

marrëveshjen në nivelin e

27 shteteve. Kjo ishte e

pamundur, duke pasur

parasysh qëndrimin e miqve

tanë britanikë.

se Sarkozi dhe Merkel. Për

shembull dy paraardhësit

e tyre Gerhard Shrëder dhe

Zhak Shirak, të cilët vizitonin

njëri tjetrin dhe bënin

shpesh takime private.

“Merkozy” është bërë

ndërkohë një personifikim

i “policit të mirë dhe

policit të keq”. Termi që

doli në shtyp jo shumë

kohë më parë tentonte t’i

refl ektonte si një dyshe e

vërtetë. Ata e kompletojnë

njëri-tjetrin mjaft mirë.

Merkeli është e rezervuar,

ndërsa Sarkozi impulsiv.

Ajo kurrë nuk do t’ia

kishte lënë në ajër dorën

kryeministrit Britanik

David Cameron, siç bëri

Sarkozi, kur ky ai ia zgjati

për një shtrëngim, pasi

kishte refuzuar planin për

një bashkim më të ngushtë

fi skal, edhe pse gjithkush

mund të thotë se ajo ishte

po aq e pakënaqur nga

qëndrimi i britanikëve

dhe kundërshtimi i tyre

ndaj planit. Ata të dy ishin

të mërzitur, por ndërsa ajo

NICOLAS SARKOZY,

Presidenti i Francës, i

cili fajësoi Britaninë për

përçarjen e radhës në

BE, pasi që kryeministri

britanik, David Cameron,

bllokoi me veto propozimet

për unionin e ri fiskal, me

arsyetimin se ai nuk është

në interesin e Britanisë.

“Merkozy” Miqësia e

Merkelit dhe Sarkozisë

përmes anglishtes

“Merkozy” është bërë ndërkohë një personi kim

i “policit të mirë dhe policit të keq”. Termi që

doli në shtyp jo shumë kohë më parë tentonte t’i

re ektonte si një dyshe e vërtetë. Ata e kompletojnë

njëri-tjetrin mjaft mirë.

kërkon konsensus, ai nuk

ka kocka për ta përmbajtur

zemërimin që ndjen. Duket

sikur ata më në fund

kanë gjetur si t’i bëjnë

bashkë në shërbim të një

qëllimi karakteret e tyre

mjaft të polarizuara.

Ironia në gjithë këtë

qëndron te gjuha që ka

shërbyer për të lidhur

miqësinë. Kur flasin në

takime diplomatike dhe

zyrtare Merkel dhe Sarkozi

komunikojnë përmes

përkthyesve. Nga ana

tjetër ata nuk mund të

kenë gjithmonë përkthyes

kur janë duke bërë bisedime

kokë më kokë apo kur

janë në biseda informale.

Pikërisht këtu, duke pasur

parasysh ato që ndodhën

gjatë gjithë kësaj jave qëndron

më e bukura, Merkozy

përdor shpesh gjuhën

e Cameron (të përjashtuarit)

për të komunikuar: Anglishten,

edhe pse nga ana

e Sarkozisë të paktën nuk

bëhet fjalë për anglishten

e Shekspirit.


26

L.K.E

ME NGRËNË

(ang.)(origj.)

PASTHIRRMË

(kur thërrasim

dikë.)

SHEGË

NË VEND

(lat.LOCO.)

KORNIZË

PËREMËR

VETOR

EMËR

MASHKULLI

JAPONEZ

LËNG I HELMËT

PA NGJYRË

DHE ME ERË

TË KEQE (shq.)

GJEDH

MASHKULL

I RRITUR

URAN

KËNGËTAR

I NJOHUR

SHQIPTAR

PERSIA

EMËR

MASHKULLI

BOSHNJAK

(shq.)

AI QË

PUNON ME

LATË (shq.)

QË I KA SISËT

TË VOGLA

VEND NË

JUG TË

TEHERANIT

AL

PAÇINO

LUMË NË

MAQEDONI

MONEDHË E

ARGJENDTË

ME VLERË TË

VOGËL QË

PËRDOREJ NË

SHQIPËRI

FJALËKRYQ

SOLISTJA

E NJOHUR

SHQIPTARE

NGA FOTO

EMËR I HUAJ

FEMRE

SOLISTE

E NJOHUR

SHQIPTARE

SHKATË-

RRINA

FAMILJE

NGA KREMONA

E ITALISË

(Violinat.)

AKTORE

ARVANITE

PASION

PËR T’U

DEHUR

ME ETER


QESHURA

ENDEM

POSHTË E

PËRPJETË

ME I

ÇELIKOS

(popull.)

D.P

PIJE

FRESKUESE

ME LËNG

LIMONI

KËNGËTAR

I NJOHUR

AMERIKAN

AZOTI

EMËR

MASHKULLI

SHQIPTAR

BARI,

MEDIKAMENTI

PËREMËR

VETOR

SHKENCA

MBI PAQEN

KUNDREJT

DITA

GRIMCA

E IMËT

AMPER

PIKTORI

ESTONEZ,

POLERDO

INVA MULA

PJESA E

FORTË

E BUKËS

(sh.shq.)

POSEDON

BIMË

BARISHTORE

SHUMË-

VJEÇARE

(sh.shq.)

TË BËRIT

SI TJETRI

(shq.)

SHKOVA

OLIVER

KAN

ZANORJA

E PARË

SEKT I

VEÇANTË I

MYSLIMANËVE

(shq.)

KUZHINË

POPULLORE

PRANË

XHAMISË

ITALIA

MASË SIPËR-

FAQËSORE NË

ARGJENTINË

OTORINO-

LARINGOLOG

AKTORJA,

RINA

SKITARI

SKOCEZ,

OLENF

ZERO

E

BUKURA

NJË

KONTINENT

NDREQJET,

RIPARIMET

JO

(ang.)

LL

Autor

ARIAN

AGUSHI

FLUTURAKE E

POSAÇME PËR

ATERIM MBI

SIPËRFAQEN

E HËNËS E

PROG.(apollo.)

LUMË NË

NIGERI, DEGË

E KROSIT

1000

(turq.)

BIMË

MJEKËSORE,

LULËKUQJA

RRALLË

(lat.)

KAMPIONI

HISTORIANI

ROMAK,LIV

O.T.E

LËSHIMI I

AEROPLANIT

NË TOKË

(sh.shq.)

TRUP

GJEOMETRIK

(p.shq.)

TONELATË

DEM

NATRIUM

E hënë, 12 dhjetor 2011

INSTITUCION

QË BËN

EKSPERIMENTE

E KËRKIME

TETOVA

DY

ZANORE

ANITA

MUÇAJ

INTENSITET

IRIDIUM

ILIR

KONUSHEVCI

RADIUM

ZOTI

I RRUFESË

(mit.nordike)

SUKSES

TEMPO

THELBËSORE

ZANORE

JONA

PAKICAT

KOMBËTARE

DETARËT


PALUAJTSHMËRI

E hënë, 12 dhjetor 2011

SHITJE

Urgjentisht shitet banesa 2

dhomëshe me sip.70m2 komplet

e mobiluar në Tokëbashqe,me

çmim shumë të volitshëmPranoj

edhe veturë.Tel. 044/ 344 449.

(12-17.12.2011)

Shitet banesa në Bregun e Diellit,

kati i VI-të, 104m2. Çmimi 65.000 €.

Tel: 045/ 40 12 12, 044/ 755 859.

(12-17.12.2011)

Shitet lokali 30m2, në rrugën

kryesore në Dardani, afër

Bulevardit Bill Klinton. Tel: 044/

755 859, 045/ 40 12 12, 045/

246 122, 049/ 41 31 58.

(12-17.12.2011)

Shitet lokali 20m2, te Qafa. Tel:

045/ 40 12 12, 044/ 755 859.

(12-17.12.2011)

Agjensioni “Omega’’, bënë

ndërmjetësimin në shitjen dhe

qiradhënien e banesave, shtëpive,

trojeve, lokaleve afariste. Po

ashtu pranon ofertat tuaja për

shitje dhe qiradhënie. Tel: 044/

755 859, 045/ 40 12 12, 049/ 41

31 58 dhe 038/ 22 66 78. www.

omega-ks.com, omegaprishtina@

gmail.com. Adresa: Rr. Rrustem

Statovci Nr.7 (te sllovenia sporti).

(12-17.12.2011)

Shitet trualli 8.64 ari në lagjen

Sofali, me një pozitë të veçantë për

ndërtim, afër rrugës kryesore ari.

Trualli posedon infrastrukturë komplete,

është në një pozitë të veçantë

për banim, me pamje fantastike.

Tel: 044/ 933 747, 049/ 41 31 58.

(12-17.12.2011)

Shes banesë në Prishtinë,

100m2. Pa ndërmjetësues.

Ndërtim i ri, kati i 2-të, çmimi

61.000 €. Tel: 044/ 823 718.

(09-29.12.2011)

Nga pronari pa ndërmjetësues,

shiten lokalet në Prishtinë: përball

bustit “Bill Klinton”, në rrugën kryesore

në udhëkryq, përdhes, 33m2,

me sip. të gjelbëruar para lokalit

10m2, çmimi 125.000 €; Përball ish

OSCE, Rr.”Fehmi Agani” mbi lokalin

Friends, 60m2, 135.000 €. Dy

lokalet janë ekstra të rregulluara.

Tel: 044/ 118 275, 044/ 872 014.

(06-15.12.2011)

Agjensioni për Patundshmëri

Kosova Immobilien, bënë ndërmjetësim

në shitblerje dhe qiradhënie,

si: banesa, shtëpi, troje,

lokale afariste, etj. Gjithashtu nëse

keni pronë për të shitur apo për

qiradhënie, ju ftojmë për bashkëpunim,

jeni të mirëseardhur.

Tel: 038/ 248 165, 044/ 245 454.

kosovaimmobilien@ipko.net,

www.kosova-immobilien.com.

(15-15.12.2011)

BLERJE

Blej lokal 30-120m2 në Prishtinë

Rr”Luan Haradinaj”,”Nëna

Terzë”,”Agim Ramadani”,”Bill

Klinton”’”Kurriz”,”Fakulteti Filozofi

k” etj.Lokali duhet të jetë në

katin perdhesë dhe nga rruga

kryesore.Tel. 044/ 221 708.

(12-17.12.2011)


ME QËRA

LËSHOHEN

Lëshoj me qira banesë.

Tel. 044/ 236 166.

(12-14.12.2011)

Lëshoj me qira lokalin për

zyre,ordinacë,kafi q,restorant.

Lokali është përshtashëm për

çdo lloj veprimtarie ,eskluzivisht

në qendër Rr”Luan Haradinaj”

Prishtin me sip. 75m2, çmimi

sipas marrëveshjes. Tel. 044/

049/ 283 352, 044/ 50 80 20.

(12-14.12.2011)

Lëe qira zyren në qendër 80m2

komplet e paisur me tavolina

për zyre dhe enteier,ka 3 dhoma

pune,kuzhinë,banje,koridor.Zyra

është e paisur me kamera me ujë

dhe rrymë non-stop,çmimi 650€

në muja.Pranojmë vetëm oferta

serioze.Tel. 044/ 049/ 283 352.

(12-14.12.2011)

Lëshoj me qira banesë në

Rr”UCK” Në Prishtinë ka 2 dhoma

gjumi,qendrim ditore, rrymë,ujë 24

orë,çmimi 350€ super e mobiluar.

Tel. 044/ 49/ 283 352, 044/ 508 020.

(12-14.12.2011)

Lëshoj em qira banesë në

Kodrene Diellit tek banesat e

Standardit.Banesa është e pa

mobiluar për veç kuzhinës kuzhinës

me sip. 55m2,çmimi 200€.

Pranojmë vetëm oferta serioze.Tel.

044/ 049/ 283 352.

(12-14.12.2011)

Lëshoj banesë me qira në lagjen

Dardani, Prishtinë. Banesa ka dy

dhoma + kuzhinë. Është e mobiluar

komplet. Përparësi kanë

familjarët. Tel: 044/049/ 332 215.

(12-14.12.2011)

Lëshoj banesë me qira te shkolla

“Ismail Qemaili”, kati i I-rë, 1

dhomë gjumi, sallon, kuzhinë, e

mobiluar, 300 €; shtëpia në Taslixhe,

me 2 dhoma gjumi, ekstra e

mobiluar, me ngrohje qendrore,

ka oborr, 300 €; banesa në Fushë

Kosovë, 200 €. Tel: 045/ 660 188.

(12-14.12.2011)

Lëshoj banesë me qira në lagjen

Dardani, Prishtinë. Banesa ka dy

dhoma + kuzhinë. Është e mobiluar

komplet. Përparësi kanë

familjarët. Tel: 044/049/ 332 215.

(12-14.12.2011)

Lëshojë banesë me qira te Univerziteti

UBT banesa posedonë dy

dhoma gjumi sallonë me kuzhinë

tërsishtë e mobiluar çmimi 300€.

Lëshojë banesë me qira afer Ambasades

Zvicrane banesa posedonë

një dhomë gjumi një dhomë dite

me kuzhinë tërsishtë e mobiluar

çmimi 300€.Tel. 044/ 670 608.

(12-14.12.2011)

Lëshojë banesë me qira

te parku i Qytetit banesa ka

100m2 tersishtë e mobiluar

çmimi 350€.Tel:044/670-608

(12-14.12.2011)

Lëshoj me qira garsonierën, në

qendër të qytetit. Tel: 045/ 293 846.

(10-19.12.2011)

Lëshoj me qira banesën të

Qafa, në Prishtinë. E mobiluar,

2 dhoma + kuzhinën, 250 €.

Lëshohet për afat të gjatë. Tel:

044/ 140 769, 038/ 553 116.

(09-29.12.2011)

Lëshojmë me qira banesën

tredhomëshe te Komuna e vjetër

e Prishtinës, kati i parë. Banesa

është e pa mobiluar, ka nxehje

qendrore të veten. Ndërtim i ri.

Çmimi 300 €. Tel: 044/ 312 215.

(05-13.12.2011)

Lëshoj me qira banesën 3

dhomëshe përball shkollës”Ismajl

Qemajli” në Bregun e Diellit,super

e mobiluar ujë 24 orë,çmimi

350€( i diskutueshëm).Tel.

044/ 430 455,045/543 222.

(01-15.12.2012)

Lëshoj me qira lokalin në

qendër të Prishtinës,70m2 prapa

xhamisë te 4 Llullat afër Tetarit.

Tel. 044/ 430 455,045/ 543 222.

(01-01.01.2012)

SHPALLJE TË VOGLA

Në fazën përfundimtare të transformimit të zyrës së Avokatit

Tomë GASHI në fi rmë juridike ”GASHI&GASHI” zyra e

Avokatit ka kaluar në lokacion të ri në Prishtinë, Sheshi ”Nëna

Terezë”, Rr.”Rexhep Luci” nr. 1/1, kati I-rë mbi Kino ABC.

Tel: 044/ 118 292,

044/ 443 238,

038/ 228 172

E-mail: tgashi@hotmail.com

(09-18.12.2011)

NJOFTIM

27

Lëshoj me qira lokalin afarist

me sip. 360m2,kati i parë

buzë rrugës kryesore Prishtinë-Fushë

Kosovë përball

Murebesit,çmimi i volitshëm. Tel.

044/ 430 455,045/ 543 222.

(01-01.01.2011)

KËRKOHEN

Kërkoj me qira 3 banesa për

ndërkombëtar me punë në ambasadë.

Banesat duhen të jenë

luksoze.Struktura:1,2 ose 3 dhoma

gjumi,sallonin,kuzhinën me çmim

sipas marrëveshjes dhe të jenë s

amë afër qendrës të Prishtinës. Tel.

044/ 049/ 283 352, 044/ 508 020.

(12-14.12.2011)

Kërkoj banesë me qira, për

një çift, për afat të gjatë. Çmimi

prej 250-300 €. Lagjet: Qendër,

Ulpianë, Dardani, Qafë dhe Sllovenia

Sport. Tel: 049/ 472 770.

(12-14.12.2011)

Urgjentishtë kërkojë banesë me

qira me dy dhoma gjumi sallonë

me kuzhinë deri në 400€.Lagjet e

preferuara: Sllovenija Sport, Qender,

Ulpianë Tel:044/301-283

(12-14.2012)

Kërkojmë 3 bashkëbanues

(meshkuj). Përparësi kanë ata që

punojnë, student. Adresa: Ulpiana

C5, H2, Nr. 9. Tel: 044/ 701 350.

(10-12.12.2011)

VETURA

TË NDRYSHME

D.P.T. “G- Collection” me rastin e

mbylljes së lokalit, bëjmë likuidimin

e mallit të gjithë artikujt prej

0.50 deri 1 €. Tel: 044/ 233 014.

(12.12.2011)

KURSI “Si Të Bëhem Rrobaqepëse”-

Ka fi lluar regjistrimin me:

Program bazik (100 orë) me diplomë;

Përgatitje për studime

(fashion design, etj); Orë plotësuese

nga teoria dhe praktika; Mundësi

punësimi. Pagesa me këste.

Tel: 045/ 345 161, Prishtinë.

(12-17.12.2011)


28

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Familja e kick-boksierit Besim

Kabashi, i cili ndërroi jetë

ditë më parë, nëpërmjet një

komunikate për media i ka

falënderuar të gjithë njerëzit

që e ndanë dhembjen me

ta për humbjen e më të

dashurit të tyre. “Falënderojmë

institucionet tona,

posaçërisht Ministrinë e

Muriqi mposhti Williamsin

Elvir Muriqi e ka fi tuar pa problem

meçin ndaj amerikanit

Rubin Williams, i cili u zhvillua

të shtunën mbrëma, në Imperial

House të Michiganit, në Detroit

të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Boksieri kosovar dukej në

formë të jashtëzakonshme dhe

mbylli gjithçka në të mirë të tij

në rundin e dytë, kur e përplasi

përtokë kundërshtarin. 31-vjeçari

u përkrah nga një numër i

madh shikuesish shqiptarë, të

Trepça i kthehet fi tores

Pas humbjes nga Sigal Prishtina,

Trepça i është kthyer fi tores.

Skuadra mitrovicase ia doli ta

mposht Pejën në shtëpi, në

kryendeshjen e xhiros së 12-të

të BKT Superligës së Kosovës në

basketboll, për ta ruajtur kryesimin

në tabelë, me pikë të njëjta

me bardh e kaltrit, por me një

kosh-dallim më të mirë. ‘Xehetarët’

e siguruan fi toren vetëm

Familja Kabashi: Faleminderit të gjithëve

cilët kishin shkuar për ta mbështetur

nga pjesë të ndryshme të

SHBA-së.

Para zhvillimit të këtij meçi,

‘Kosovo Kid’ ishte favorit për nga

cilësia dhe përgatitja fi zike ndaj

Williams, i cili në meçet e fundit

kishte pësuar disa humbje.

Ky është një hap tjetër i boksierit

pejan drejt titullit të kampionit

të botës në boksin profesionist,

i cili është edhe objektivi i tij

jetësor.

në momentet e fundit, pas një

loje dramatike.

Në ndeshjet tjera, Sigal

Prishtina nuk hasi në ndonjë

problem për ta mposhtur rivalin

lokal, Kolegji Universi. Bashkimi

u tregua më i mirë se Kosova,

ndërsa debutuesi Futura, i përforcuar

me dy basketbollistët

amerikanë, ishte dukshëm më

në formë se Drita.

BKT Superliga

– Xhiroja e 12-të

Rezultatet

K. Universi – S. Prishtina 52:85

Bashkimi – Kosova 88:79

Futura – Drita 82:52

Trepça – Peja 104:98

Tabela Pikët

1. Trepça 23

2. S. Prishtina 23

3. Bashkimi 20

4. Peja 17

5. Kolegji U. 17

6. Kosova 14

7. Drita 14

8. Futura 12

Sportit, për mbështetjen

dhe kujdesin e posaçëm.

Falënderojmë autoritetet

e Komunës së Istogut për

ndihmën e çmuar në këto

ditë dhembjeje e zije. Duam

të falënderojmë Komitetin

Olimpik të Kosovës, Federatën

e Kickbox-it të Kosovës

dhe gjithë sportistët tjerë

gjithandej trojeve shqiptare

që na ngushëlluan dhe u

përkujdesën vëllazërisht për

ne. Duam të falënderojmë

gjithashtu edhe mediet tona

dhe subjektet politike. Duam

t’i falënderojmë të gjithë

shqiptarët, nga të katër anët

e botës”, thuhet në komunikatën

e familjes Kabashi.

E hënë, 12 dhjetor 2011

FEDERATA ‘PAJTON G

Skuadrat e basketbollit sivjet nuk po mbështeten nga tifozët e tyre, kur

po luajnë si mysafi rë. Kjo pasi marrëdhëniet mes grupeve të tifozëve

aktualisht janë mjaft të ftohta. Ky fakt e ka shqetësuar Federatën e

Basketbollit të Kosovës, e cila shpejt pritet t’i ftojë në një takim krerët e

klubeve dhe të tifozëve, me qëllim që t’i zbutë tensionet mes tyre.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 11 dhjetor —

Në dallim prej viteve të kaluara,

në BKT-Superligën e Kosovës në

basketboll sivjet skuadrat nuk po

mbështeten nga tifozët e tyre, kur

ato po luajnë si mysafi rë.

Kjo pasi marrëdhëniet mes

grupeve të tifozëve sivjet janë

mjaft të ftohta, andaj për t’iu

shmangur incidenteve, klubet

nikoqire hezitojnë t’u japin bileta

klubeve mysafi re, por ndodh

që edhe vetë këto të fundit nuk

kërkojnë fare bileta për shikuesit

e tyre.

Marrëdhëniet e ftohta të tifozëve

e kanë shqetësuar edhe Federatën

e Basketbollit të Kosovës

(FBK). Shtëpia e basketbollit kosovar

nuk e ka ndërmend të rrijë

duarkryq karshi këtij realiteti.

Andaj, udhëheqësit e basketbollit

po planifi kojnë t’i ndërmjetësojnë

‘pajtimet’ mes grupeve të

tifozëve kosovarë, në mënyrë që

ata t’i përkrahin skuadrat e tyre

edhe kur ato luajnë si mysafi rë.

“Në mbledhjen e radhës së

Bordit të FBK-së do të diskutohet

edhe për gjendjen aktuale të

basketbollit kosovar. Do të dis-

kutohet edhe për raportet mes

klubeve dhe grupeve të tifozëve.

Ne do t’i ftojmë në një takim të

përbashkët të gjithë udhëheqësit

e klubeve dhe tifozëve, me qëllim

që marrëdhëniet mes tyre të paktën

të zbuten, sepse vërtet kështu

më nuk shkon”, ka deklaruar për

Express, sekretari i FBK-së, Nazmi

Paçarada. “Ka ardhur koha që

tifozët të udhëtojnë si mysafi rë

për t’i përkrahur skuadrat e tyre,

por pa krijuar incidente. Tifozët

duhet të kenë rivalitet animi, në

kornizat sportive, por mos të dalin

jashtë tyre, me qëllim që mos

të krijohen eksese të mundshme.


E hënë, 12 dhjetor 2011

Hendboll: Kastrioti, kampion vjeshtor Casillas mbron Ronaldon

Kastrioti është shpallur kampion

vjeshtor në hendboll pasi e mposhti

Deçanin me rezultat bindës,

41:22. Ferizajasit e regjistruan

fi toren e 11-të rresht, duke shënuar

kështu një seri perfekte. Në

ndeshjet tjera, Prishtina e dërrmoi

Dritën, për të përfunduar në pozitën

e dytë, ndërsa fi tores iu gëzua

edhe Besa Famiglia, që e mposhti

JAQET’

Andaj, ne do të punojmë shumë

në këtë drejtim”, theksoi Paçarada.

Sipas tij, mosudhëtimi i tifozëve

nga qyteti përkatës nëpër qytete

të tjera për ta përkrahur skuadrën

e tyre nuk i kontribuon zhvillimit

dhe masivizimit të basketbollit

kosovar. “Incidentet e krijuara nga

tifozët më së shumti i dëmtojnë

skuadrat e tyre, por edhe basketbollin

e Kosovës në përgjithësi.

Andaj, tifozët duhet të udhëtojnë,

t’i përkrahin ekipet e tyre, por pa

krijuar eksese”, përfundoi ai.

Trepça është skuadra e fundit

që kishte bërë ankesë në FBK,

pasi sipas drejtuesve të saj, Sigal

Prishtina nuk u kishte dhënë bileta

për tifozët e saj ‘Torcidën’, për

derbin e javës së kaluar mes këtyre

dy skuadrave. Duhet theksuar se

tifozët prishtinas, ‘Plisat’ dhe ata

mitrovicas, ‘Torcida’, dallohen më

së shumti në aspektin e marrëdhënieve

negative mes veti që nga

paslufta.

Vëllaznimin. Rezultatet: Kastrioti –

Deçani 41:22, Besa Famiglia – Vëllaznimi

33:24, Kosova – Trepça 36:34,

Prishtina – Drita 43:19, Drenica

– Vjosa 42:39, Zhegra – Llapi 29:28.

Tabela: Kastrioti 22 pikë, Prishtina

18, Besa Famiglia 16, Kosova 16,

Trepça 12, Drenica 12, Vëllaznimi

11, Vjosa 8, Drita 8, Llapi 3, Zhegra

2, Deçani 2.

Portieri i Real Madridit, Iker

Casillas i ka dalë në mbrojtje

bashkëlojtarit Cristiano

Ronaldo, pas humbjes 3-1

nga rivali më i madh i tyre,

Barcelona. Reali konsiderohej

favorit para përballjes

në Santiago Bernabeu të

shtunën por pësoi sërish nga

gjiganti katalan. “Ne të gjithë

duhet të luajmë në maksimumin

tonë, jo vetëm Cristiano.

Ne jemi ekip dhe kritikat

drejtohen tek të gjithë ne.

Ishim të pafat por nuk duhet

të kërkojmë arsyetime”, tha

Casillas pas takimit. Ronaldo

humbi disa raste të mira

gjatë ndeshjes që i kushtuan

shtrenjtë Realit.

Gladiatori i Lazios

Lorik Cana e priste momentin e tij në heshtje, dhe më në fund shpërtheu. Mesfushori

kosovar është treguar një gladiator i vërtetë, duke shënuar gol dhe duke ndihmuar

ekipin Biancocelesti, drejt fi tores ndaj Lecces. 28-vjeçari ndihet mirë që e ndihmoi

ekipin e tij, për të cilin thotë se ka kualitet të madh. Përfaqësuesi shqiptar e përsëriti

edhe një herë se nuk e ka ndërmend të lëvizë nga Lazio.

E priste momentin e tij dhe

e bëri këtë në heshtje, duke

treguar shembull për të tjerët.

Lorik Cana, gladiatori

i Lazios e ka ngritur vlerën

e tij në ‘betejën’ e zhvilluar

në Lecce. Gladiatori Cana,

luftëtari Cana. Loriku është

luftaraku i pandalshëm i kësaj

Lazioje. Nuk do të mund

ta zgjidhte një ndeshje tjetër,

për ta demonstruar se

sa i rëndësishëm është për

këtë skuadër. Trajneri Edy

Reja ia ka dhënë rastin në

momentin më të keq, kur

Lazio po vuante nga loja e

kundërshtarit dhe në mes

të fushës, Biancocelestëve

u nevojitej një lojtar që t’ia

‘kapte dorën’ Cristian Ledesmas.

Cana nuk ka zhgënjyer,

madje, është treguar ‘i gjallë’,

ashtu siç ka bërë gjithmonë

në karrierën e tij. Ai nuk e ka

lëshuar asnjë centimetër të

fushës, duke impresionuar

më pas me një gol në minutën

e 47-të, për avantazhin

Liria, pas Durakut

Pas një gjysmë sezoni të kaluar në Vëllaznim,

Roland Duraku mund të rikthehet sërish te Liria,

gjatë këtij dimri. Qendërmbrojtësi i njohur kosovar

ishte transferuar nga Prizreni në Gjakovë

gjatë verës, por kontrata e tij me Vëllaznimin

ka skaduar, derisa ka refuzuar ta vazhdoj atë.

Vetë Duraku ka konfi rmuar se ka marrë një

ofertë joshëse nga prizrenasit, e cila mund ta

bind atë që ta vesh sërish fanellën bardh e zi.

“Vëllaznimi më ka ofruar kontratë të re, por tani

momental të ekipit të tij, 2:1.

Për të qon peshë vetëm Lazio.

“Kam shënuar gol, mirëpo

e rëndësishme ishte të

fi tonim. E kam parë pjesën

e parë në bankinë dhe kemi

vuajtur shumë. Ata luajtën

mirë dhe shfaqën kualitet.

Nëse do të shkonin 2:0, nuk

do të ishte padrejtësi. Më

pas, në pjesën e dytë fi lluam

më mirë. Ne kemi sulmues

që nuk falin dhe një mentalitet

që nuk heqim dorë nga

asnjë centimetër”, deklaroi

mesfushori kosovar për

uebfaqen lalaziosiamonoi.

it. - “E dinim se kjo ishte një

ndeshje e vështirë. Patëm

fat, por kemi lojtarë që e

vendosin lojën. Miroslav

Klose e bëri diferencën. Ai

është vendimtar për ne, që

nga folmi i sezonit”, vazhdoi

ai. Cana luajti me zemër,

njëjtë si e tërë skuadra. Ai

ndihet i lumtur me fi toren,

por edhe me paraqitjen individuale

të tij. “Nuk jam një 18

vjeçar. E di se kur luan në një

skuadër të madhe, të gjithë

presin paraqitje të rëndësishme.

Unë stërvit fort dhe

jam gjithçka. Mundohem t’i

ndihmoj shokët e skuadrës

dhe ndihem afër njerëzve,

tifozëve. Nuk jam i preokupuar

për të ardhmen time.

Këtë gol ia dedikoj njerëzve

të mi që më përcjellin nga

Italia dhe Shqipëria”, shtoi ai.

Për Canën, e ardhmja është

në fanellën Biancoceleste.

“Kam lexuar të shkruanin se

do të shkoj diku tjetër, por

unë nuk mendoj për këto

gjëra. Ndihem i rëndësishëm

dhe dëshiroj të kontribuoj.

Duhet t’ia demonstroj tifozerisë

së këtushme se sa

vlej në të vërtetë”, nënvizoi

ish futbollisti i PSG-së, Marseilles,

Sunderlandit dhe

Galatasarayt. Cana nuk po

mendon për Scudetto, por

thotë se Lazio ka kualitet të

madh dhe do të luftojë deri

në fund.

për tani nuk jam i gatshëm të nënshkruaj. Kam

marr një ofertë të re nga Liria. Kjo skuadër më

pati mbetur borxh, dhe nëse i shlyen ato borxhe

do ta shqyrtoj atë ofertë dhe nuk e përjashtoi

mundësinë të rikthehem në Prizren. Realisht,

ofertën më të mirë do ta zgjedh. Vendimin do

ta marr në fi llim të janarit”, ka deklaruar për

Express reprezentuesi kosovar, i cili për dy vite

rresht pati luajtur për prizrenasit, derisa më parë

ishte pjesë e Besës.

SPORT

Mehmedi beson

në këndellje

Ajdareviç nuk lëviz

nga Norrkopingu

29

Zurichu nuk po kalon momente të mira në

Kampionatin zviceran këtë sezon. Pas 18

ndeshjesh të zhvilluara, ky ekip ka regjistruar

6 fi tore, 3 barazime dhe 9 humbje, duke grumbulluar

21 pikë, kurse vitin e kaluar grumbullonte

31 pikë, prej tyre 8 fi tore, 7 barazime

dhe 3 humbje.

Përkundër këtij fakti, sulmuesi shqiptar beson

se Zurichu do të këndellet në pjesën e dytë

të sezonit. Të shtunën, kjo skuadër barazoi

në shtëpi ndaj Sionit, në ndeshjen e fundit

të sezonit vjeshtor. “Kemi 10 pikë më pak në

krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të

kaluar. Mirëpo, sezonin e kaluar demonstruam

se jemi në gjendje t’i arrijmë pikët e humbura.

Në futboll, gjithçka është e mundur”, deklaroi

përfaqësuesi zviceran për uebfaqen 20min.

ch. - “Është evidente që këtë sezon kemi

grumbulluar shumë pak pikë, duke e pasur

parasysh se çfarë ekipi kemi. Pas pauzës, është

një mundësi e mirë për t’u përgatitur. Kemi

potencial”, vazhdoi 20 vjeçari, i cili nuk po

mendon për largim nga Zurichu.

Astrit Ajdareviç nuk e ka ndërmend të lëvizë

nga Norrkopingu. Mesfushori shqiptar është

bërë objektiv i gjigantit suedez, Helsingborg,

por ai e ka përsëritur faktin se nuk dëshiron ta

ndërrojë mjedisin. “Nuk ka asgjë më shumë,

përpos asaj që e kam lexuar nëpër media.

Kështu që, nuk më intereson ajo që thuhet

për Helsingborgun. Mua më pëlqen të punoj

në Norrkoping”, deklaroi përfaqësuesi kosovar

për uebfaqen suedeze fotbolldirekt.se. - “Nuk

kam komente rreth spekulimeve për Helsingborgun.

Unë jam lojtar i Norrkopingut deri

në vitin 2014. Kështu që, dëshiroj ta respektoj

kontratën. Kështu do të jetë derisa dikush të

bisedojë me Norrkopingun, e jo me mua. Mua

më intereson vetëm të luaj futboll, jo diçka

tjetër”, përfundoi Ajdarevic.


30

SPORT

Kontratë e re për Cechun

Chelsea ka hapur bisedimet

me portierin Petr Cech rreth

vazhdimit të kontratës së tij,

ka konfi rmuar menaxheri

Andre Villas-Boas. Marrëveshja

aktuale e Cechut me

gjigantin nga Stamford

Bridge skadon në fund të

sezonit të ardhshëm, por klubi synon të sigurojë

shërbimet e 29-vjeçarit në kontratë të re afatgjate.

“Ka pasur shumë njoftime të rreme rreth largimit

të Cechut nga klubi. Ne jemi duke u munduar të

arrijmë marrëveshje të re me të. Jemi të interesuar

në vazhdimin e kontratës”, tha Villas-Boas.

Shanghai Shenhua

transferon Anelkan

Klubi nga Superliga kineze,

Shanghai Shenhua ka njoftuar

se sulmuesi i Chelseas,

Nicolas Anelka ka pranuar

t’iu bashkohet atyre. Këshilltarët

e 32-vjeçarit kanë qenë

në bisedime me klubin, që

po ashtu pritet të angazhojë

ish-mesfushorin e Francës, Jean Tigana për trajner.

Zëdhënësi i Shanghait, Ma Yue nuk bëri të ditur detajet

fi nanciare, por tha se Anelka mund të fi llojë të

luajë në janar, “nëse konfi rmohen të gjitha detajet”.

Anelka humbi statusin e titullarit te Chelsea, klub ku

ishte transferuar nga Bolton më 2008.

Tottenham dëshiron ta

mbajë Adebayorin

Menaxheri i Tottenhamit,

Harry Redknapp ka ritheksuar

dëshirën e tij të mbajë

Emmanuel Adebayorin në

White Hart Lane pas skadimit

të periudhës së huazimit

të tij në fund të këtij sezoni.

Adebayor, ka shkëlqyer pas

kalimit në Tottenham nga Manchester City gjatë

verës dhe realizoi shtatë gola në 11 ndeshje. “Do të

doja ta kem këtu për një kohë të gjatë. Do të jetë

vështirë por ai më pëlqen. Ai ka bërë punë të madhe

për ne”, tha Redknapp për mediet angleze.

Chamakh mund të

kthehet në Bordeaux

Sulmuesi i pakënaqur i Arsenalit,

Marouane Chamakh

ka konfi rmuar interesimin e

tij për rikthim në Bordeaux

në fund të këtij sezoni.

Chamakh, deri më tani

gjatë këtij edicioni ka bërë

vetëm gjashtë paraqitje në

Premierligë. Si rezultat, marokeni ndjen se më së

miri do t’i shërbejë largimi nga Emirates. “Jam 27

vjeç. Duhet të luajë. Nuk mund të qëndrojë kështu

përgjithmonë” tha Chamakh për TF1. I pyetur

nëse do të konsideronte mundësinë e rikthimit

në Francë, ai theksoi: “Do të ishte Bordeaux, kam

raport të veçantë me këtë klub”.

Barcelona fi toi me fat

Jose Mourinho theksoi se fati luajti

rol të rëndësishëm në fi toren e

Barcelonës 3-1 ndaj skuadrës së

tij, Real Madridit në El Clasicon e

të shtunës mbrëma, në Santiago

Bernabeu. “Ishte një ndeshje dhe

në shumë prej tyre fati luan rol të

rëndësishëm”, tha Mourinho pas

takimit. “Ishim në epërsi 1-0 dhe u

desh ta dyfi shonim atë, por nuk e

bëmë. Goli i dytë i tyre erdhi nga

një devijim, dhe të gjithë mund të

shohim se nuk ishte asgjë tjetër,

përveçse fat. Kishim raste të tjera

për 2-2, por ata realizuan të tretin

dhe kjo ishte goditje e rëndë

psikologjike për ne”, u shpreh

Mourinho.

Barcelona u nis drejt Japonisë, të

dielën, për Kampionatin botëror të

klubeve, pas dëshmimit se ende janë

skuadra më e fuqishme në Spanjë,

duke mposhtur në udhëtim 3-1 në El

Clasico rivalin e saj kryesor, Real Madridin.

Kampioni aktual i Evropës dhe

Spanjës i dha një goditje të fuqishme

rivalit të saj kryesor për titull në La Liga

duke heshtur Bernabeun ,të shtunën.

Tani, skuadra e Pep Guardiolës do të

ketë mundësi të re për triumf nëse

mposht kampionin e Azisë, Al Sadd në

gjysmëfi nale të Botërorit të klubeve të

Mesfushori i Juventusit, Simone

Pepe pranon se Milan

ka epërsi ndaj Juventusit

por insiston se Rossonerët

nuk mund të maten me

Bianconerët sa i përket urisë

për titull. Pepe beson se

dëshira e madhe e Juventusit

për të fi tuar titullin e parë

enjten. “Barcelona e Guardiolës është

ende mbret”, shkroi e përditshmja

spanjolle El Pais në ballinën e saj të

dielën ndërsa El Mundo komentoi:

“Fuqia absolute e Barcelonës”. Pep

Guardiola regjistroi fi toren e tij të tetë

në 12 Clasico prej kur mori drejtimin e

gjigantit katalan, dhe përfundoi serinë e

Realit prej 15 fi toreve rresht në të gjitha

garat duke barazuar me pikë skuadrën

e Jose Mourinhos por ka një ndeshje

më tepër të zhvilluar. “Ne vazhdojmë

të shkruajmë histori. Një tjetër ndeshje

e fi tuar në Bernabeu” deklaroi portieri

Një shkollë në qytetin sudanez, Cuey

Machar do të mbajë emrin e sulmuesit të

Manchester Cityt, Mario Balotelli pas një donacioni

të tij për ndërtimin e saj. 21-vjeçari

i cili ka fi tuar përkrahjen e tifozëve të Cityt

pas transferimit në Eastlands nga Inter, vitin

e kaluar, ka bërë një shembull të mirë pas

miqësisë që kishte krijuar me një shtetas

sudanez të kidnapuar në moshë të re dhe

të detyruar të merr pjesë në luftën civile në

vend. Kon Kelei, tani 29 vjeç, ishte detyruar

të luftojë si katërvjeçar nga rebelët e Ushtrisë

Çlirimtarë të Sudanit por më pas iku

nga konfl ikti dhe u bë refugjat në Holandë.

Pas përfundimit të shkollimit gjatë kohës

E hënë, 12 dhjetor 2011

Juventusi, më i uritur se Milani

zyrtar nga 2003 mund të jetë

vendimtare. “Mendoj se Milan

ende ka diçka më tepër

se ne por ne jemi shumë më

të uritur se ata. Nëse jeni i

fortë, ju duhet ta dëshmoni

këtë në fushë”, tha Pepe për

të përditshmen sportive

italiane, Tuttosport.

Tani, titulli i botës

Pas triumfi t në El Clasico, duke mposhtur Real Madridin në Santiago

Bernabeu 3-1, Barcelona është ngritur në qiell me lavde nga mediet

spanjolle. Por, gjiganti katalan nuk ka kohë të festojë. Ekipi i Pep

Guardiolës është nisur për në Japoni, me një tjetër mision, të fi tojë

titullin në Kampionatin botëror të klubeve.

Shkollë me emrin e Balotellit

Victor Valdes, i cili u lavdërua nga Guardiola

për mënyrën si tejkaloi gabimin

që u përcoll me golin e epërsisë nga

Reali në minutën e parë të ndeshjes.

“Ne shkojmë në Japoni për të fituar

titullin e botës” theksoi ai. Cesc Fabregas,

realizatori i golit të tretë të Barcelonës,

shtoi: “Kjo na jep shumë besim

për Kampionatin botëror të klubeve.

Një gjë është e qartë, rruga do të jetë

shumë më e kënaqshme”. Mesfushori i

Barcelonës, Andres Iniesta ishte i shkëlqyeshëm

pas pushimit dhe El Pais e

përshkroi si “magjistar me këpucë sportive”.

Cristiano Ronaldo, realizuesi më

i mirë në La Liga së bashku me Messin

me nga 17 gola, humbi dy raste shumë

të mira që mund të kishin kaluar Realin

në epërsi 2-0 e më pas barazuar shifrat

në 2-2. Tifozët vendas shprehën pakënaqësinë

e tyre ndaj portugezit i cili

sërish dështoi të dhurojë shkëlqimin e

pritur kundër Barcelonës. “Iniesta dhe

Messi të shkëlqyeshëm, Cristiano sonte

kaloi natën e tij më të keqe” shkroi e

përditshmja sportive e Madridit, AS, në

ballinën e saj. Marca ia dedikoi faqen

e tretë një fotografie të Ronaldos në

gjunjë përballë futbollistit më të mirë

të bitit, Messi.

Guardiola: Titulli nuk fi tohet

në dhjetor

Trajneri i Barcelonës, Pep Guardiola

nuk beson se fi torja 3-1 ndaj Real

Madridit është goditje vendimtare në

luftë për titull në La Liga duke insistuar

se “nuk ka kampion në dhjetor”. “Jam

i lumtur me paraqitjen. Por, Madridi do

të kthehet. Për të fi tuar këtu, ju duhet

të luani një lojë shumë të mirë dhe ne

e kemi bërë këtë. Por, ka edhe shumë

deri në fund dhe Reali do të jetë sërish

lider nëse mposhtë Sevillën. Nuk ka

kampion në dhjetor”, deklaroi Guardiola.

sa ishte në Holandë, ai u kthye në Sudanin

jugor pas deklarimit të pavarësisë së tyre,

pas së cilës u xhirua një fi lm dokumentar

për jetën e tij dhe që mban titullin ‘Ushtria

e heshtur’. Balotelli ishte aq i prekur pasi e

shikoi atë dhe bëri kontakt me Kelein dhe i

ofroi atij ndihmë fi nanciare për një projekt

për ndërtimin e një shkolle sekondare. “Kon

më ka thënë se ishte detyruar nga rebelët të

përdorë një automatik që ishte më i madh

dhe më i rëndë se trupi i tij. Ai nuk ishte në

gjendje as ta mbante atë. Por, arrini të ik dhe

shpëtojë veten. Ai mund të ndërtonte një

jetë të re, por vendosi të ndihmojë shtetin e

tij, andaj e kam ndihmuar”, tha Balotelli.


E hënë, 12 dhjetor 2011

Hajdutët në shtëpinë

e Muntarit

Derisa ishte duke u inkuadruar

si rezervist në takimin kundër Fiorentinës,

të shtunën mbrëma,

hajdutët kishin depërtuar në

shtëpinë e tij. Ndodhi kjo në

Milano, ku mesfushori i Interit,

Sulley Muntari për herë të dytë

prej kur gjendet në Itali është

Mesfushori Samir Nasri thotë se Manchester

City nuk ka asgjë për t’u frikësuar nga vizita në

Stamford Bridge, të hënën, ndërsa thekson se

Manchester United e jo Chelsea, përfaqëson

rivalin e tyre kryesor për titull. City aktualisht ka

dy pikë epërsi ndaj Unitedit në krye të Premierligës,

por mund të ruaj distancën prej pesë sosh

nëse mposht Chelsean si mysafi r. Nasri beson se

dy skuadrat e Manchesterit do të luftojnë për titull

në fund të sezonit. “Manchester United është

ende kërcënimi kryesor për ne” tha Nasri për

Sunday Mirror. “E them këtë sepse ata kanë më

tepër përvojë se cilado skuadër tjetër. Do të jetë

vënë në shënjestër të hajdutëve.

Fillimisht kishte pësuar më 2009

kur ishte plaçkitur në veturë.

Kësaj radhe, është sulmuar

shtëpia e tij dhe sipas medieve

italiane atij i janë marrë disa

gjësende me vlerë përfshirë stoli

ari dhe syze.

Man Utd, rivali kryesor

SERIE A

REZULTATET

Lecce-Lazio 2 - 3

Siena-Genoa 0 - 2

Inter-Fiorentina 2 - 0

Palermo-Cesena 0 - 1

Atalanta-Catania 1 - 1

Bologna-Milan 2 - 2

Cagliari-Parma 0 - 0

Udinese-Chievo 2 - 1

Novara-Napoli

Roma-Juventus (sonte)

SHËNUESIT MË TË MIRË

Denis......................................................... 10

Di Natale ................................................. 10

Ibrahimoviç .............................................9

Klose ...........................................................8

Cavani ........................................................7

LA LIGA

REZULTATET

Levante-Sevilla 1 - 0

Real Betis-Valencia 2 - 1

Real Madrid-Barcelona 1 - 3

Vallecano-Gijon 1 - 3

Getafe-Granada 1 - 0

Villarreal-Sociedad 1 - 1

Malaga-Osasuna

Zaragoza-Mallorca

A.Bilbao-Santander

Espanyol-Atletico M

SHËNUESIT MË TË MIRË

C.Ronaldo ............................................... 17

Messi ......................................................... 17

Higuain .................................................... 12

Soldado .....................................................9

Benzema ...................................................8

vështirë kundër Chelseas, sigurisht, por ne e dinim

se do të ishte njësoj edhe me Tottenhamin,

Manchester Unitedin, Liverpoolin dhe arritëm

të marrim rezultate të mira kundër këtyre

ekipeve. Andaj, nuk duhet të kemi frikë nga

Chelsea. Kemi besim në kualitetet tona dhe do

të mundohemi të luajmë njësoj si Liverpool kur

mposhti Chelsean në ligë në Stamford Bridge”,

shtoi ylli francez. Derisa City synon të përcjellë

taktikën e Liverpoolit në përballje me Chelsean,

Nasri insiston se kampioni i Evropës Barcelona

mbetet shembull për të dhe bashkëlojtarët e

tij. “Modeli ynë është Barcelona”, përfundoi ai.

RENDITJA TABELARE

KLUBI NDESHJE GOLAVERAZHI PIKËT

1 UDINESE 14 11 30

2 JUVENTUS 13 14 29

3 MILAN 14 15 28

4 LAZIO 14 11 28

5 NAPOLI 13 8 20

6 PALERMO 14 0 20

7 GENOA 13 0 18

8 CAGLIARI 14 -1 18

9 CATANIA 14 -5 18

10 INTER 13 -2 17

11 ROMA 13 -2 17

12 PARMA 14 -5 17

13 ATALANTA 14 1 16

14 FIORENTINA 14 0 16

15 CHIEVO 14 -7 16

16 BOLOGNA 14 -7 15

17 SIENA 14 0 14

18 CESENA 14 -8 12

19 NOVARA 13 -10 10

20 LECCE 14 -13 8

RENDITJA TABELARE

KLUBI NDESHJE GOLAVERAZHI PIKËT

1 BARCELONA 16 42 37

2 REAL MADRID 15 37 37

3 VALENCI 15 8 30

4 LEVANTE 15 7 29

5 SEVILLA 15 5 24

6 MALAGA 14 0 23

7 OSASUNA 14 -8 21

8 ATLETICO M 14 0 19

9 A.BILBAO 14 3 18

10 ESPANYOL 14 -6 17

11 REAL SOCIEDAD 15 -7 16

12 GETAFE 15 -7 16

13 REAL BETIS 15 -7 16

14 GRANADA 15 -7 16

15 VALLECANO 16 -8 16

16 MALLORCA 14 -7 15

17 VILLARREAL 15 -9 15

18 GIJON 15 -10 15

19 SANTANDER 14 -10 12

20 ZARAGOZA 14 -16 10

BUNDESLIGA

Më në fund, gol

Sulmuesi i Interit, Giampaolo

Pazzini ka shprehur

gëzimin pas shënimit të

golit të tij të parë këtë

sezon, në Giuseppe Meazza.

Reprezentuesi italian hasi

në vështirësi të mëdha të

realizojë gjatë këtij edicioni

por e gjeti cakun në fi toren

2-0 ndaj Fiorentinës. “Më

në fund” tha ai për Inter

Channel. “Ishte goli që kam

kërkuar dhe pritur për një

kohë të gjatë andaj jam i

lumtur. Tani duhet të gjejë

vazhdimësinë. Besoj se fati

na ka munguar në muajt

e fundit dhe shpresoj që

gjërat tani të shkojnë më

mirë”, u shpreh ai.

SPORT

Suarez vlen më shumë se golat

PREMIERLIGA

REZULTATET

Arsenal-Everton 1 - 0

Bolton-Aston Villa 1 - 2

Liverpool-QPR 1 - 0

Man Utd-Wolves 4 - 1

Norwich-Newcastle 4 - 2

Swansea-Fulham 2 - 0

West Brom-Wigan 1 - 2

Sunderland-Blackburn 2 - 1

Stoke-Tottenham 2 - 1

Chelsea-Man City (sonte)

SHËNUESIT MË TË MIRË

Van Persie ............................................... 15

Aguero ..................................................... 11

Ba ............................................................... 11

Rooney .................................................... 11

Dzeko ....................................................... 10

REZULTATET

Hertha-Schalke 1 - 2

Koln-Freiburg 4 - 0

Augsburg-M’gladbach 1 - 0

Mainz-Hamburg 0 - 0

Nurnberg-Hoff enheim 0 - 2

Werder-Wolfsburg 4 - 1

Hannover-Leverkusen 0 - 0

B.Dortmund-Kaiserslautern 1 - 1

Stuttgart-Bayern M 1 - 2

SHËNUESIT MË TË MIRË

Gomez ..................................................... 15

Huntelaar................................................ 14

Podolski ................................................... 13

Pizarro ...................................................... 12

Lewandowski ....................................... 10

31

Menaxheri i Liverpoolit, Kenny Dalglish

ka insistuar se vlera e Luis Suarezit

për ekipin është më e rëndësishme

se golat. 24-vjeçari realizoi për

herë të parë në Premierligë nga 1 tetori

derisa Liverpool mposhti Queens

Park Rangers 1-0 të shtunën duke

përfunduar serinë prej katër barazimeve

të njëpasnjëshme në Anfi eld.

Gjatë kësaj periudhe, Suarez është

vënë në qendër të dy hetimeve të Federatës

angleze të Futbollit për sjellje

të pahijshme, por përforcimi i janarit

2011 ka përkrahjen e plotë nga

Dalglish. Strategu i Liverpoolit beson

se futbollisti ka fi tuar reputacionin e

të padëshiruarit për rrëzimet e shpeshta,

që e kanë shndërruar atë në cak

të kundërshtarëve. Megjithatë, pasi

përcolli Suarezin duke i dhënë fund

pritjes së golit, Dalglish tha: “Kurrë

nuk e vlerësoj dikë vetëm për gola.

Kjo është për një arsye të thjeshtë,

sepse nuk e vlerësoni portierin për

pritjet, sepse nëse ai është duke

bërë pritje të mira, do të thotë se ne

kemi probleme diku tjetër. Të gjithë

mund të shënojnë gol, por sigurisht

se për secilin që realizon është një

ngritje e madhe dhe jam i sigurt se

do t’i ndihmojë edhe Luisit”, deklaroi

Dalglish për Sky Sports News.

RENDITJA TABELARE

KLUBI NDESHJE GOLAVERAZHI PIKËT

1 MAN CITY 14 35 38

2 MAN UTD 15 21 36

3 TOTTENHAM 14 12 31

4 ARSENAL 15 8 29

5 CHELSEA 14 14 28

6 LIVERPOOL 15 5 26

7 NEWCASTLE 15 2 26

8 STOKE 15 -8 21

9 ASTON VILLA 15 -1 19

10 NORWICH 15 -4 19

11 SWANSEA 15 -4 17

12 EVERTON 14 -3 16

13 QPR 15 -11 16

14 FULHAM 15 -2 15

15 WEST BROM 15 -9 15

16 SUNDERLAND 15 0 14

17 WOLVES 15 -12 14

18 WIGAN 15 -15 12

19 BLACKBURN 15 -12 10

20 BOLTON 15 -16 9

RENDITJA TABELARE

KLUBI NDESHJE GOLAVERAZHI PIKËT

1 BAYERN M 16 30 34

2 B.DORTMUND 16 20 31

3 SCHALKE 16 11 31

4 M’GLADBACH 16 13 30

5 WERDER 16 4 29

6 LEVERKUSEN 16 3 26

7 STUTTGART 16 4 22

8 HANNOVER 16 -4 22

9 HOFFENHEIM 16 0 21

10 KOLN 15 -5 20

11 HERTHA 16 -2 19

12 HAMBURG 16 -6 18

13 MAINZ 15 -6 17

14 WOLFSBURG 16 -12 17

15 KAISERSLAUTERN 16 -8 15

16 NURNBERG 16 -14 15

17 AUGSBURG 16 -13 14

18 FREIBURG 16 -15 13


32 MARKETING E hënë, 12 dhjetor 2011

DYFISHONI

MBUSHJEN TUAJ!

Është mirë të marrësh dysh dhurata, apo jo?

Tani, për çdo mbushje prej 5€ apo më shumë

që bleni, ne do t’ju japim edhe PO AQ, FALAS!

Oferta vlen deri më 2 janar, 2012.

More magazines by this user
Similar magazines