RAPORTI I ZI - Gazeta Express

gazetaexpress.com

RAPORTI I ZI - Gazeta Express

FOTO: JETMIR IDRIZI

SPORT SPORT: : BASKETBOLL I LODHTË

Express E

www.gazetaexpress.com

N° 2182, Viti VI, Çmimi: 0.20 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

BOTË: AMERIKANËT TËRHIQEN TË SHTUNËN

f28-29 f12-13

RAPORTI I ZI

Një raport i Qendrës Kosovare për Rehabilitimin

e të Mbijetuarve të Torturës ka nxjerrë në

shesh problemet me të cilat ballafaqohen të

sëmurët mendorë në Kosovë. Mangësi janë

evidentuar që nga akomodimi e trajtimi i

tyre, deri tek çështjet që kanë të bëjnë me

trashëgiminë. E në Klinikën Psikiatrike, të

burgosurat mbahen të lidhura për shtrati. f8-9

shtunë

2 prill 2011

011

SQAROJNE

KONFUZIONIN

Gjykata më e lartë

në vend e hoqi pak

konfuzionin. Shpjegoi

se vendi ka Ushtrues

Detyre të Presidentit

dhe se Behgjet Pacolli

ka qenë shef i shtetit

për pesë javë. Qeveria

nuk mori përgjigje

nëse Presidenti

mund të zgjedhet në

mungesë të opozitës.

Kjo pyetje u cilësua

hipotetike, por Gjykata

tha se mund ta thotë

fjalën e saj për këtë

vetëm nëse përsëritet

bojkoti. f4-5

Rritet defi citi

TV TVMAGAZINA MAGAZINA

Në formularin për regjistrimin e

popullsisë, që nisi dje, është futur

edhe pyetja rreth përkatësisë

fetare të qytetarëve. Kjo ka ngjallur

reagimin e Kishës Protestante

Ungjillore, sipas të cilës një gjë

e tillë është antikushtetuese.

Avokati i Popullit ka rekomanduar

që kjo pyetje të mos bëhet farë nga

regjistruesit, por qytetarëve t’iu

sqarohet se s’janë të obliguar të

tregojnë përkatësisë fetare. f7

Nuk pyetemi për fenë

Të dhënat e Entit të Statistikave tregojnë se defi citi tregtar në

muajin janar ka shënuar rritje, në krahasim me janarin e vitit të

kaluar. Defi citi tregtar arrin në 109.8 milionë euro, ndërsa gjatë

janarit të kaluar kapte vlerën prej 87.6 milionë eurosh. | FAQE 10

Dialogu kulturor krahas atij politik

Përderisa ne në Kosovë, shkaku i inferioritetit dhe në emër të një

patriotizmi lokal ngurrojmë të bisedojmë edhe për çështje teknike me

interes vital për qytetarët, në Tiranë fl itet dhe debatohet si për një

ngjarje kulturore, për përkthimin e veprës së Ivo Andricit në shqip .

Shkruan: Bardh Frangu | FAQE 3

Rikthimi i Memorandumit të arnuar serb

Serbia zor tërhiqet nga politika dyfytyrëshe. Njërën e bën për Evropë, e

tjetrën për shtëpi. Pretendimi i presidentit serb, Boris Tadic, për arritjen

e një pajtimi historik serbo-shqiptar s’është gjë tjetër, pos një tentim

demode për imponimin e të dytës në bisedimet e sponsoruara nga BE’ja.

Shkruan: Faton Raçi |FAQE 2

f19-23


2

Pressing

Fjalët tona

E humbëm

rastin.

MOTI PRISHTINË

Sot

Nesër

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

Soren Jessen Petersen,

Ish-shef i UNMIK-ut, duke iu

referuar veriut të Kosovës

dhe viteve 1999-2000, koha

kur mund të parandalohej

shkëputja e kësaj pjese.

Deputetët

s’detyrohen të

rrinë në seancë.

Jakup Krasniqi,

Kryetar i Kuvendit të

Kosovës, në lidhje me

votimin e presidentit të

vendit.

Ndoshta konfl ikti

mes Kosovës dhe

Serbisë nuk ka

përfunduar ende.

Geoffrey Nice,

Ish-zëvendësprokuror

në rastin Milosevic

në Gjykatën e Hagës,

gjatë një interviste për

zhvillimet e fundit në

Kosovë.

Max: 16 °C

Min: 6 °C

Max: 16 °C

Min: 8 °C

Serbia zor

tërhiqet

nga politika

dyfytyrëshe.

Njërën e bën

për Evropë,

e tjetrën

për shtëpi.

Pretendimi

i presidentit

serb, Boris

Tadic, për

arritjen e një

pajtimi historik

serbo-shqiptar

s’është gjë

tjetër, pos një

tentim demode

për imponimin

e të dytës në

bisedimet e

sponsoruara

nga BE’ja.

E shtunë, 2 prill 2011

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Politikë: Bekim Greiçevci bekim.greicevci@gazetaexpress.com Nacionale dhe siguri: Jeton Musliu jeton.musliu@gazetaexpress.com

Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com

Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Shtypi: Lindi Printing Center: MediaWorks.

Faton.Raçi

@gazetaexpress.com

Rikthimi

i Memorandumit

të arnuar serb

Pohimi i presidentit serb, Boris Tadic, se ai synon arritjen

e një pajtimi historik mes serbëve e shqiptarëve,

përveç synimit të hapur për shmangie të përgjegjësisë

së Serbisë për krimet e kryera gjatë luftës në Kosovë,

aludon edhe ekzistimin e një agjende të fshehtë serbe

karshi nesh, dhe BE’së. I vetëdijshëm se cilido që të

jetë rezultati përfundimtar i bisedimeve teknike me

Kosovën ai nënkupton se Serbia e pranon realitetin

në terren, Tadic tenton që ‘topin’ ta hedhë shumë më

larg, duke e hedhur atë brenda terrenit të Shqipërisë

– me të cilën asnjëherë s’ka pasur përplasje direkte.

Qartazi, Tadic kështu dëshiron të nënvizojë se

Kosova s’është një palë bashkëbiseduese relevante.

Se problemet ndërmjet Kosovës e Serbisë s’janë

vetëm teknike, por edhe ngushta politikisht. Dhe,

më e rëndësishmja, Tadic sikur ende shpreson në

jetësimin e një varianti të arnuar të Memorandumit

dikur famoz të Akademisë së saj të Shkencave (SANU)

– pjesë e së cilës ishte edhe babai i tij, Ljubomir. E,

varianti origjinal i Memorandumit nuk merrej me

trajtimin e bisedimeve teknike me shtete fqinje, por

me krijimin e Serbisë së Madhe.

Politika e sotme serbe nuk ka evoluar aq shumë në

këtë aspekt, sa mendon bashkësia ndërkombëtare. Po

t’i hidhet një sy ‘Strategjisë së Qeverisë së Serbisë për

Serbët Jashtë Serbisë’, përmes së cilës Tadic me shokë

rishtazi synojnë “t’i udhëzonin” këta të fundit se si të

sillen brenda shteteve të krijuara nga ish-Jugosllavia,

del se prapavija politike e saj nuk ndryshon shumë

nga teksti i saj frymëzues – Memorandumi i SANU’së.

Detajet e mësipërme, në fakt, tregojnë se Serbia

vazhdon me taktikën e saj të kultivimit të një

dyfytyrësie politike. Kështu, sa herë që duhet të

dëshmojë përkushtimin praktik drejt perspektivës

evropiane, ajo në mënyrë indirekte fut në lojë edhe

kartën e saj alternative, atë të nacionalizmit serbomadh,

i cili mund të shpërthejë lehtë, nëse bashkësia

ndërkombëtare nuk i jep diçka në këmbim të kooperativitetit

të shfaqur. Njëkohësisht, falë njëlloj frike

të pashpjegueshme të BE’së nga këto kërcënime

indirekte të Serbisë, kjo e fundit arrin të mbajë gjallë

agjendën e saj paralele politike, atë të mosheqjes dorë

nga pretendimet afatgjate territoriale karshi shteteve

fqinje, përfshirë Kosovën.

Shikuar nga ky asket, kërkesa e udhëheqëses së eki-

pit të Kosovës në bisedime me Serbinë, zëvendëskryeministres

Edita Tahiri, që baronesha Ashton të

saktësojë agjendën e bisedimeve dhe përfitimet

konkrete të Kosovës nga to, edhe pse e vonuar, është

me vend. Bashkimi Evropian duhet t’ia precizojë qartë

Serbisë kornizat e bisedimeve, në mënyrë që të

mënjanohet hapësira për manipulim dhe çorientim

të tyre. Vetëm një defi nim i thatë e deklarativ i tyre,

si bisedime teknike që hapin perspektiva evropiane,

nuk mjafton. Fraza tejet e përgjithësuar e baroneshës

Ashton, se Kosova nga bisedimet përfi ton një perspektivë

të qartë evropiane, është e stërkonsumuar

tashmë. Edhe frazat e tipit: krijimi i marrëdhënieve të

mira dhe bashkëpunimi rajonal në të gjitha fushat, ka

kohë që nuk përcaktojnë gjë, s’e obligojnë askënd, dhe

thuhen lehtë në Ballkan. I kemi dëgjuar edhe nga vetë

Serbia, sa herë që temë mubaheti ka qenë perspektiva

e saj evropiane. Nga ana tjetër, ajo, paralelisht,

ka shtyrë përpara agjendën e saj alternative politike.

Ideja e presidentit Tadic për përmbylljen e konfl iktit

historik qindravjeçarë shqiptaro-serb, përpilimi

i Strategjisë së Qeverisë së Serbisë për Serbët Jashtë

Serbisë, dhe zërat gjysmë të zëshëm në Beograd për

ekzistimin e një varianti të arnuar të Memorandumit

serb, janë vetëm një pjesë e kësaj agjende. Idetë dhe

konceptet e tilla serbe, në kohën kur Kosova e Serbia

bisedojnë për herë të parë si dy shtete të pavarura,

s’janë të rastësishme, por rezultat i mosdefi nimit të

qartë të kundërpasojave nga ana e BE’së. Nëse BE

vazhdon me improvizime, synim parësor i të cilave

më parë del të jetë ndreqja e imazhit të vetvetes, e jo

ofrimi i një perspektive të defi nuar evropiane për të

dyja palët, atëherë humbet vetë esenca e të biseduarit.

Ato degradohen, dhe krijojnë hapësirë për ide

si të Tadicit.

Pa një qartësim të saktë të asaj se në ç’mënyrë, kur

dhe ku do të mbërrijnë palët pas përfundimit të bisedimeve

të nisura, interpretimet e rrezikshme për

cakun e tyre vetëm sa do të shtohen.

P.S. Për ekzistimin dhe qarkullimin e mundshëm

brenda qarqeve politike në Beograd të “një varianti

të moderuar të Memorandumit”, që frymëzoi të gjitha

luftërat e Serbisë të viteve të 90’a, këtyre ditëve shkruan

edhe vetë mediat serbe.


E shtunë, 2 prill 2011 3

Përderisa ne në Kosovë, shkaku i inferioritetit dhe në

emër të një patriotizmi lokal ngurrojmë të bisedojmë

edhe për çështje teknike me interes vital për qytetarët, në

Tiranë fl itet dhe debatohet si për një ngjarje kulturore, për

përkthimin e veprës së Ivo Andricit në shqip

Dialogu kulturor

krahas atij politik

Bardh Frangu

Napoleoni, ndërsa po e pushtonte Gjermaninë,

kishte urdhëruar që shtëpia e kompozitorit Joseph

Haydn të mos shkatërrohej. Ai madje kishte

caktuar edhe roje për t’u kujdesur për këtë. Napoleoni

edhe ishte përkulur para kompozitorit të

madh gjerman. Në këtë mënyrë, ai kishte dhënë

një shembull tipik që dëshmonte se pasuritë kulturore

janë interes tej nacional dhe tej shtetëror,

përkundër që luftërat karakterizohen me rrënim

civilizimesh, siç ishte edhe kjo e fundit në hapësirat

e ish Jugosllavisë, e identifi kueshme edhe me

plaçkitje, si në rastin e artefakteve të Kosovës.

Po ndërsa dialogu politik ka vazhduar dhe nuk

është ndërprerë as në pikat e vlimit më të lartë të

konfl iktit, çështja shtrohet se cili është dialogu

ndërkulturor në këto hapësira, veçmas ai mes

serbëve dhe shqiptarëve? Përderisa ne në Kosovë,

shkaku i inferioritetit dhe në emër të një

patriotizmi lokal, ngurrojmë të bisedojmë edhe

për çështje teknike me interes vital për qytetarët,

në qendrën politike dhe kulturore të shqiptarëve,

përkatësisht në Tiranë, fl itet dhe debatohet si për

një ngjarje kulturore për përkthimin e veprës së

Ivo Andricit në shqip. Kryebashkiaku Edi Rama

madje shkon edhe një hap tutje dhe shpërblen

me Çelësin e Tiranës Goran Bregovicin, autorin

e këngës për kallashin që bëri shkrumb këto

hapësira, duke djegur njerëz bashkë me trashëgiminë

e tyre kulturore. Në anën tjetër drejtoresha

e TKK-së, Burbuqe Berisha, ka marrë vendim që

të mos e lejojë shfaqjen “Çifti Martin” të marrë

pjesë në një festival të Beogradit. Ç’është ky paradoks

kulturor, do të thoshim?

Vërtet patriotizmi në këto hapësira ka kohë

është bërë një mall me afat të skaduar, por që

vazhdon të konsumohet dhe të jetë në treg njësoj

si ushqimet dhe barërat pa afat. Përkundër kësaj,

megjithatë, duhet të mësojmë nga shembujt

e mirë dhe t’i kapërcejmë këto komplekse që

shfaqen në formë barrierash. Kjo edhe për faktin

se një dialog ndërkulturor do të ishte ndihmesa

e madhe për zhvillimin me sukses të dialogut

të fi lluar politik, që edhe nga ndërkombëtarët

vlerësohet si shumë i nevojshëm për të dyja

shtetet.

Shembull për këtë kemi komunikimin kulturor

që kanë vendosur kroatët me serbët, të cilët jo

më lehtë se ne kaluan në luftën e fundit. Tashmë

si dy popuj kanë nisur pa kompleks të kultivojnë

një dialog kulturor, i cili i ka hapur shtegun edhe

atij politik dhe ekonomik.

Kosova është shtet i pavarur dhe i njohur në

masë të konsiderueshme edhe ndërkombëtarisht.

Nuk ka asnjë arsye t’i frikohet asnjë lloj

komunikimi, i cili është në interes të të dyja

palëve. Nuk mund të jetë e frytshme ajo kulturë

që kultivohet në rrënjët e gjakut, për ta stolisur

sall pemën e vet, karakteristikë kjo e kulturave

të mbërthyera në skema etnonacionaliste. Një

shembull të tillë tipik kohë më parë e dëshmoi

drejtori i teatrit paralel të Kosovës, i cili vepron

në Mitrovicë të Veriut. Ai me trupën e tij kishte

ardhur deri në fshatin Pleshinë të komunës

së Ferizajt për të dhënë një shfaqje për plakën

Smilja, serben e vetme në këtë fshat, e cila nuk

qëndron mirë as me sy, e as me vesh. Por, ky

farë drejtori i teatrit paralel nuk ka kurajën që

shfaqjet e tij t’i sjell në skenën e TKK-së, madje

për të njëjtat motive siç ka vepruar edhe drejtoresha

Berisha.

Drejtoresha e TKK-së ndali një shfaqje, e cila

ka ndihmuar shumë në afirmimin e kulturës

sonë përtej këtij moçali të qelbur nga mediokritetet

dhe injoranca e madhe. Ajo, madje, këtë e

bëri duke mos përfi llur gatishmërinë e trupës që

të shkojë atje pa komplekse dhe të shfaq vlerat

teatrore në një konkurrencë kaq të nevojshme

për kulturën tonë.

Drejtoresha e ka ditur se trupa shqiptare e teatrit

të Shkupit, me shfaqjen “Gjenerali i ushtrisë

së vdekur” të Ismil Kadaresë, kohë më parë ishte

paraqitur në skenën e Beogradit dhe ishte pritur

shumë mirë edhe nga publiku, edhe nga kritika.

Madje, kësaj shfaqjeje më së shumti i ishte

gëzuar aktori ynë i madh Bekim Fehmiu, i cili

kishte pasur fatin ta përcillte dhe ta shoqëronte

këtë trupë shqiptare, e cila po e thyente akullin

dhe nëpërmjet një ngjarje teatrore po vendoste

një dialog kulturor mes serbëve dhe shqiptarëve.

Arsyetimet e drejtoreshës Berisha, të cilat thjesht

kishin të bënin me çështje teknike, dëshmonin

jo më shumë se frikën për zhvillimit e këtij

dialogu ndërkulturor. Mbase ajo këtë veprim e

ndërmerr në kohën kur na duhen përpjekje më

të mëdha se kurrë për të afi rmuar edhe këto vlera

të pakta që kemi në fushën e kulturës. Por, si

duket, kemi ndërtuar një standard kulturor për

të bërë një jetë të tkurrur brenda guacës sonë,

duke u ekzaltuar nga elozhet për njëri-tjetrin,

kinse për punët e mëdha që bëjmë. Madje këtë e

bëjmë deri në atë masën sa ta bindim edhe Halil

Budakovën që të marrë guximin dhe të niset për

në Hollywood.

Mirëserdhët

në botën HD!


4

Politikë

redaktor: bekim greiçevci

e-mail: bekim.greicevci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Serbët në Veri synojnë ndarjen e Kosovës

Ministri i Punëve të Brendshme,

Bajram Rexhepi e ka quajtur të

pakuptimtë vendimin e fundit të

udhëheqësve të pushtetit paralel

serb në veri të Kosovës, të cilët kanë

ndërprerë bashkëpunimin dhe komunikimin

me misionin e EULEX-it

“Beogradi vazhdimisht i koordinon

këto ndërmjet strukturave të MUP-it

(Ministria e Brendshme e Serbisë).

Kjo formë e deklarimit të ndërprerjes

së bashkëpunimit me EULEX-in,

është ide e pakuptimtë dhe është

çështje e politikës së tyre destruktive”,

ka thënë Rexhepi për REL dhe ka

shtuar se ky hap ka synim ndarjen e

E shtunë, 2 prill 2011

territorit. “Gjithmonë pas kësaj fshihet

tendenca e krijimit të një realiteti

të ndarjes.

Kjo është e ngulitur në kokat e

tyre, prandaj iu duhet kohë derisa

t’iu çregjistrohet prej trurit. Kosova

është shtet i pavarur dhe sovran në

gjithë territorin e saj”.

SQAROJNE KONFUZIO

Gjykata më e lartë

në vend e hoqi

pak konfuzionin.

Shpjegoi se vendi

ka Ushtrues Detyre

të Presidentit dhe

se Behgjet Pacolli

ka qenë shef i

shtetit për pesë

javë. Qeveria nuk

mori përgjigje nëse

Presidenti mund të

zgjedhet në mungesë

të opozitës. Kjo

pyetje u cilësua

hipotetike, por

Gjykata tha se mund

ta thotë fjalën e saj

për këtë vetëm nëse

përsëritet bojkoti.

Shpend Limoni

shpend.limoni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 1 prill —

Gjykata Kushtetuese e Kosovës u

ka kthyer përgjigje tri institucioneve

më të larta shtetërore në vend,

Kuvendit të Kosovës, Presidencës

dhe Qeverisë rreth aktgjykimit të

saj, me të cilën ishte shpallur jokushtetuese

zgjedhja e Presidentit

në seancën e 22 shkurtit.

Ky aktgjykim e kishte quajtur

antikushtetuese mungesën e kuorumit

dhe mungesën e kundërkandidatëve

në Kuvendin e Kosovës,

gjatë zgjedhjes së shefi t të

shtetit.

Sido që të jetë, aktgjykimi kishte

lënë të paqartë shumëçka, duke

shkaktuar edhe konfuzion tek institucionet

dhe në opinion.

Vetëm pas sqarimit të Gjykatës

Kushtetuese është marrë vesh se

në krye të shtetit është Kryeparlamentari

i Kosovës, Jakup Krasniqi,

si ushtrues detyre. Një gjë

e tillë parashihet me Kushtetutën

e Kosovës, por në rastin konkret

kjo kishte mbetur e paqartë, për

faktin se Gjykata Kushtetuese nuk

kishte sqaruar në aktgjykimin e

saj nëse Pacolli ka qenë President

fare.

Kjo çështje është sqaruar nga

Gjykata në përgjigjen për Kryetarin

e Kuvendit, i cili ka pyetur

nëse Aktgjykimi i Gjykatës ka

efekt retroaktiv, që nënkupton se

a ka pasur vendi President prej

seancës së 22 shkurtit e këndej.

“Aktgjykimi i kësaj gjykate

hyn në fuqi me efekt të menjëhershëm

më 30 mars 2011

dhe se vendimi i Kuvendit të

Republikës së Kosovës, Nr. 04,

lidhur me zgjedhjen e Presiden-

tit të Republikës së Kosovës, i 22

shkurtit 2011, më nuk është në

fuqi që nga 31 marsi 2001, që

është data e këtij publikimi të

këtij Aktgjykimi në Gazetën Zyrtare”,

thuhet në sqarim.

Rreth çështjes se a ka vendi ushtrues

detyre të Presidentit pas

aktgjykimit të Gjykatës, në emër

të institucioneve respektive, sqarim

nga Gjykata kanë kërkuar

Jakup Krasniqi, Behgjet Pacolli

edhe Hashim Thaçi.

Sqarimi nga Gjykata nuk ka

vonuar.

Përgjigjja e Gjykatës për këtë

çështje për të tri institucionet ka

qenë e njëjtë - nuk ka vakuum in-

stitucional në vend.

“Kosova ka ushtrues të detyrës

së Presidentit që nga 31 marsi

2011. Pra, nuk ka vakuum institucional

që nga data publikimit

të këtij aktgjykimi”, thuhet në

sqarimin e Gjykatës.

Kreu i Kuvendit ka pyetur

Gjykatën nëse Aktgjykimi imponon

shpërndarjen e Kuvendit

dhe mbajtjen e zgjedhjeve të

reja. Përgjigjja e Gjykatës në këtë

çështje ka qenë e prerë.

“Jo”, thuhet në sqarim.

E, një pyetje tjetër që është

ngritur nga Qeveria e Kosovës

për Gjykatën Kushtetuese është

çështja e kuorumit me rastin e

votimit për Presidentin.

Kjo çështje është adresuar në

aktgjykimin e Gjykatës me rastin

e shpalljes jokushtetuese të

zgjedhjes së Presidentit, më 22

shkurt. Gjykata u ka mbajtur një

leksion deputetëve se duhet të

rrinë në seanca të rëndësishme,

duke ua rikujtuar edhe betimin

e tyre.

Por, Qeveria e Kosovës ka dashur

të sigurohet për këtë çështje,

për shkak se koalicioni aktual

është i interesuar sa më parë të

hyjë në votim për Presidentin e

ri.

Por, në pyetjen se a lejohet që

raundi i parë dhe i dytë të sh-


E shtunë, 2 prill 2011

Lufta Kosovë-Serbi nuk ka mbaruar

Juristi britanik, Geoff rey Nice, ishzëvendësprokuror

në rastin e Slobodan

Milosevicit në Gjykatën e

Hagës, ka përsëritur dyshimet dhe

vërejtjet e tij lidhur me akuzat e Dick

Martyt për trafi k organesh nga disa

drejtues të ish-Ushtrisë Çlirimtare

të Kosovës.

NIN

pallen të dështuar për shkak

të mungesës së deputetëve

dhe të procedohet menjëherë

me raundin e tretë

për të zgjedhur Presidentin

me shumicën e thjeshtë, Qeveria

ka marrë një përgjigje të

palakmueshme për të.

Gjykata e ka cilësuar këtë

si një situatë hipotetike, duke

mos dhënë përgjigje.

“Prandaj, situatat hipotetike,

siç janë përmendur në

letrën e Kryeministrit, janë

jashtë kufirit të objektit të

çështjes dhe mund të jenë

bazë për një rast të ri”, thuhet

në përgjigjen e Gjykatës.

“Lidhur me trafi kun e organeve ka

shumë pak prova, për të mos thënë

fare, te raporti i këtij personi, Martyt,

i cili përgatiti dokumentin për Këshillin

e Evropës. Por, duket se ai është

tërhequr disi nga qëndrimet e forta

që dha në fi llim. Ka shumë pak prova”,

ka thënë Nice gjatë qëndrimit

Prioritet

njohjet e reja

Prishtinë, 1 prill- Pas dy ditë

punimesh, të premten janë

nxjerrë konkluzionet e Konferencës

së Parë të Ambasadorëve

të Kosovës, zhvilluar

dy ditët e kaluara në Prishtinë.

Ministri i Punëve të Jashtme,

Enver Hoxhaj i ka falënderuar

ambasadorët për kontributin

e dhënë gjatë kësaj konference,

si dhe ka prezantuar

konkluzionet, të cilat, sipas tij,

do të ndikojnë në fuqizimin

e mëtejshëm të diplomacisë

kosovare. Gjatë konferencës

është konstatuar se sigurimi

i njohjeve të reja mbetet prioritet

numër një i politikës së

jashtme, derisa Kosova të arrijë

të anëtarësohet në OKB.

“Çështje kryesore të radhës

mbeten zhvillimi i marrëdhënieve

të mira fqinjësore dhe

bashkëpunimi rajonal, çështja

e integrimit evropian, e liberalizimit

të vizave dhe e hyrjes

në marrëdhënie kontraktuese

me BE-në, si dhe bashkëpunimi

dhe pjesëmarrja e Kosovës

në iniciativat rajonale dhe

anëtarësimi në organizatat

ndërkombëtare”, ka thënë

Hoxhaj.

Kurse, kultivimi i marrëdhënieve

të ngushta dhe speciale

me Shtetet e Bashkuara të

Amerikës, ruajtja e partneritetit

strategjik me Bashkimin

Evropian dhe intensifikimi i

marrëdhënieve me shtetet e

Quint-it, sipas shefit të diplomacisë

kosovare, mbesin prioritete

të politikës së jashtme të

Kosovës.

Po ashtu, konkluzione të

kësaj konference të ambasadorëve,

sipas shefit të diplomacisë,

janë vendosja e marrëdhënieve

diplomatike me

shtetet e reja që e kanë njohur

vendin tonë, si dhe promovimi

i interesave ekonomike, tërheqja

e investimeve të huaja dhe

anëtarësim në organizatat ekonomike

ndërkombëtare.

Angazhime të tjera të rëndësishme

të diplomacisë

kosovare, sipas Ministrit të

Punëve të Jashtme, janë

edhe funksionalizmi dhe rritja

e kapaciteteve të mëtejme të

shërbimit të jashtëm, përfaqësimi

dhe mbrojtja e interesave

të shtetasve të Kosovës dhe

koordinimi drejt promovimit

të një imazhi real dhe modern

të Republikës së Kosovës.

në Zagreb. Ai ka përsëritur nevojën

për hetimin e akuzave.

Nice ka folur edhe për nxjerrjen në

media të raporteve të brendshme

të UNMIK-ut apo strukturave të tjera

dhe faktin se ato koinciduan me

debatin në Këshillin e Sigurimit, ku

u kërkua një gjykatë e posaçme për

Faton Ismajli

faton.ismajli@gazetaexpress.com

Prishtinë, 1 prill –

Ish-Presidenti i Kosovës, Behgjet

Pacolli, do të rikthehet në Presidencë

të shtunën në mëngjes, ku

do t’ia dorëzojë postin e Shefi t të

Shtetit Jakup Krasniqit. Ky hap

i Pacollit vjen pas sqarimeve të

Gjykatës Kushtetuese, se Kosova

ka ushtrues detyre të Presidentit

që, sipas Kushtetutës, është Kryetari

i Kuvendit.

Para se të publikohej shpjegimi

i Gjykatës, Krasniqi ka thënë se

paqartësitë e krijuara për postin

e Presidentit janë të panevojshme,

sepse Kryetari i Kuvendit

do të duhej të ushtronte postin e

Shefi t të Shtetit.

“Konfuzioni është krijuar nga

ata që kanë interpretuar edhe

vendimin, edhe Kushtetutën. Në

mungesë të Presidentit, detyrën

e Presidentit e ushtron Kryetari i

Kuvendit”, ka thënë Krasniqi.

Ai ka komentuar edhe vendimin

e Gjykatës, sa i përket

pjesëmarrjes së deputetëve në

seancën kur do të votohet për

President, duke thënë se deputetët

askush nuk mund t’i

udhëzojë se si të sillen.

“Askush nuk ka të drejtë t’i obligojë

deputetët që të qëndrojnë

hetimin e akuzave për trafi k organesh.

Ai ka kujtuar edhe qëndrimin e

mbështetësve të Kosovës, të cilët

nuk e shohin të rastësishëm raportin

e Martyt dhe materialet e tjera

në media, si pjesë të luftës për të

mos e lejuar popullin e Kosovës që

Jakup Krasniqi e Behgjet Pacolli sërish takohen

për të bërë pranim –dorëzimin e postit të

shefi t të shtetit. Koalicioni nuk ka hequr dorë

nga kandidimi i Pacollit. E partitë opozitare do

ta bojkotojnë seancën nëse nuk ka një kandidat

konsensual për postin e Presidentit.

në sallë, në kohën kur zgjedhet

Presidenti i vendit”, ka thënë

Krasniqi.

Por, Kryeministri Hashim

Thaçi ka bërë një interpretim

tjetër vendimit të Gjykatës,

duke thënë se bojkoti i opozitës

është antikushtetues. Ai ka paralajmëruar

se nëse vazhdon ky

bojkot, vendi mund të shkojë në

zgjedhje të reja.

“Nëse kjo pjesë e opozitës

vendos të vazhdojë me bojkot,

atëherë detyrimisht e çojnë vendin

drejt zgjedhjeve të jashtëzakonshme

brenda 45 ditësh. Por,

unë jam optimist se Presidenti

do të zgjidhet shumë shpejt”, ka

thënë Thaçi.

Ndaj deklaratave të Kryeministrit

ka reaguar Ismet Beqiri i

LDK’së, duke thënë se nëse nuk

ka një marrëveshje politike, LDK

nuk do të marrë pjesë në seancën

e Kuvendit.

“Nëse vazhdohet kësisoj dhe

tentohet përsëri të bëhet një improvizim

dhe shkelet Kushtetuta,

ne nuk do të hyjmë në procesin e

votimit dhe nuk do të përkrahim

diçka të tillë”, ka thënë Beqiri.

“Opozita e përdor metodën

e vet demokratike, ligjore që

lejon çdo shtet demokratik për

ta lëshuar seancën, për çështje

politike që mendon se nuk janë

POLITIKË

5

të shijojë frytet e hyrjes në Evropë

apo në NATO.

Ndonëse nuk ka dashur të marrë

një qëndrim të prerë lidhur me të

dyja këto grupime, ish-prokurori i

Gjykatës së Hagës ka thënë: “Ndoshta

konfl ikti mes Kosovës dhe Serbisë

nuk ka përfunduar ende”.

Reprizë Presidenciale

në interes as të qytetarëve as të

partisë politike”, ka shtuar Beqiri.

Ai ka propozuar të gjendet një

kandidat konsensual për President.

“Ne jemi për gjetjen e zgjidhjes

për një president konsensual,

që do të simbolizonte unitetin

e qytetarëve. Po tentojmë dhe

jemi të interesuar që të gjejmë

rrugëzgjidhje. Nuk mund të injorohen

380 mijë votues që e kanë

votuar opozitën dhe nuk mund të

injorohen këta deputetë të opozitës.

Se ata nuk mund të injorohen,

po shihet qartë se në çfarë

gjendjeje kemi ardhur”.

Qëndrim të njëjtë me partinë

më të madhe opozitare kanë

shprehur edhe Lëvizja Vetëvendosje

dhe AAK’ja. Të dy këto parti

kanë thënë se nuk do ta marrin

pjesë në seancën e Kuvendit,

kur të votohet për kandidaturën

e Behgjet Pacollit për President.

Megjithëkëtë, dy partitë në

koalicion edhe të premten kanë

punuar në përgatitjen e terrenit

për të proceduar zgjedhjen e

Presidentit. Ushtruesi i detyrës

së kryetarit të AKR’së, Ibrahim

Makolli, ka thënë se nënshkrimet

e deputetëve janë mbledhur

dhe tani do t’i kërkohet Kryesisë

së Kuvendit që të thërrasë seancë

të jashtëzakonshme, në të cilën

Pacolli dhe rivalja e tij nga e njëjta

parti do të garonin për postin e

Presidentit të Kosovës.

“Do të procedojmë me një

kërkesë për një seancë të jashtëzakonshme,

ndaj edhe më

tutje jemi duke e shqyrtuar

këtë çështje. Besoj se do të ketë

kërkesë për seancë të jashtëzakonshme”,

ka thënë Makolli.


6

Bisedimet vetëm karakter teknik

Tiranë, 1 prill – Zëvendëskryeministrja

e Kosovës, njëherësh shefe e ekipit

kosovar në bisedimet me Beogradin,

Edita Tahiri, ka thënë të premten në

Tiranë se bisedimet do të kenë vetëm

karakter teknik. “Ky dialog synon integrimin

në strukturat evropiane”, ka

Ish-shefi i UNMIKut,

Soren Jesen

Petersen thotë se

ndërkombëtarët

e humbën rastin

menjëherë pas

mbarimit të luftës,

për të adresuar

problemin e Veriut.

Sipas tij, lufta kundër

korrupsionit dhe

krimit të organizuar

është sfi da më e

madhe për Kosovën.

Prishtinë, 1 prill —

Ndërkombëtarët e humbën rastin

për integrimin e Veriut menjëherë

pas mbarimit të luftës në Kosovë,

ka thënë ish-shefi i UNMIK-ut,

Soren Jesen Petersen.

“Mendoj se e humbëm rastin

në periudhën e hershme pas

luftës, flas në vitet 1999 -2000.

Në këtë periudhë ka pasur prani

masive civile dhe ushtarake ndërkombëtare.

Kjo ka qenë koha kur

bashkësia ndërkombëtare duhet

të kishte vepruar me më shumë

vendosmëri dhe të siguronte që

nuk do të kishte përpjekje të suksesshme

për të shkëputur Veriun

nga Kosova”, ka thënë ai për Radion

Evropa e Lirë. “Po e përsëris

dhe një herë, ndërkombëtarët e

Beograd, 1 prill – Shefi i ekipit negociator

të Serbisë në bisedimet

me Kosovën, Borko Stevanovic, ka

deklaruar se ekipi i Beogradit iu ka

qasur këtij procesi në mënyrë të

relaksuar, me orientimin për zgjidhjen

e problemeve.

“Është kapërcyer pikëpamja

psikologjike dhe organizative ndaj

Prishtinës dhe negociatave me autoritetet

e Kosovës, të mbështetur

në bisedimet e Rambujesë dhe të

Vjenës”, është shprehur Stefanovic

në tryezën e rrumbullakët “Perspektiva

e dialogut Beograd-Prishtinë”,

organizuar nga Fondaconi

Fridrich Erbert dhe e përjavshmja

NIN, transmeton FoNet.

“Siç i kam thënë Edita Tahirit

(shefes së ekipit negociator të Kosovës),

ne shumë lehtë mund t’i

riparojmë istikamet dhe të rrimë

në to, por nuk do të shkojmë larg

nëse kështu i qasemi problemit”,

theksuar ajo, pas takimit me ministrin

e Jashtëm shqiptar, Edmond Haxhinasto.

Bashkëpunimi Shqipëri-Kosovë

do të vijojë të thellohet sidomos në

aspektin ekonomik dhe dy vendet do

të koordinojnë përpjekjet për integrimin

europian, u tha në takim. “Kemi

DESHTUAM NE VERI

fjalë kundër korrupsionit, si nga

udhëheqësit e Kosovës dhe nga

ndërkombëtarët, por ato që na

duhen janë veprimet. Raportet

e vazhdueshme për korrupsionin,

të pandjekura me veprime

konkrete, janë të dëmshme për

imazhin e Kosovës”, ka theksuar

Petersen.

Ai ka thënë se gjatë shërbimit të

tij në Kosovë, është përballur me

pengesa të ndryshme drejt hetimeve.

“Mendoj se kemi të bëjmë

me të njëjtat probleme që ka edhe

sot bashkësia ndërkombëtare në

Kosovë. Mund t’i studiosh e hetosh

akuzat, por herët a vonë bllokohesh,

pasi ka njerëz që punojnë

kundër hetimeve. Kjo ka qenë

përvoja jonë në Kosovë. Ndoshta

nuk kemi qenë të mençur sa duhet.

Njerëzit në terren janë shumë

mirë të informuar rreth korrupsionit.

Ndërkombëtarët, nga ana

tjetër, e kanë të vështirë të hyjnë

humbën rastin menjëherë pas “Përpara vajtjes sime në Ko- të kemi demokraci nëse njerëz te këto struktura lokale”.

mbarimit të luftës për të adresuar sovë, UNMIK-u ka pasur raporte jashtë strukturave formale, pra të Petersen nuk ka dashur të për-

problemin e Veriut”.

lidhur me ngjarjet në Shqipëri, përfshirët në krim e korrupsion, mendë emra se kush e ka pengu-

Duke folur për raportet e të cilat ia ka dorëzuar instituci- drejtojnë ndonjë vend”.

ar atë dhe misionin e UNMIK-ut

UNMIK-ut që fl asin për akuza të onit më kompetent, Gjykatës së “E kam thënë më herët dhe për ta zhvilluar luftën kundër

ngjashme me ato të Dick Martyt Hagës”, ka deklaruar Petersen. e përsëris se personalisht jam korrupsionit. “Kemi pasur shumë

apo për qendra paraburgimi në Sipas ish-shefi t të UNMIK-ut, i zhgënjyer që nuk bëmë më pak bashkëpunim nga ata me të

veri të Shqipërisë, ai ka thënë se lufta kundër korrupsionit dhe kri- shumë përparim gjatë kohës cilët ishte e nevojshme të bashkë-

gjatë kohës sa ka qenë në Kosovë, mit të organizuar është sfi da më e që isha atje. Edhe sot nuk është punonim. Nuk mund të jem më

për dy vjet, nuk ka pasur akuza. madhe për Kosovën. “Nuk mund shënuar përparimi i duhur. Ka specifi k”.

ka theksuar ai. “Ne po bisedojmë

për kadastrin, librat amë dhe

energjinë elektrike, por secilën

herë, pas nëntë a dhjetë orë bisedash,

del se pala e Kosovës insiston

në shikimin statusor të secilës nga

këto çështje”.

Dialogu, sipas Stevanovicit, nuk

bëhet rreth asaj nëse dikush është

i pavarur ose jo, as rreth asaj nëse

Serbia dikujt ia jep të drejtën të

jetë i pavarur. “Ne këtë të drejtë as

e konfi rmojmë, as i hapim rrugë

pavarësisë, as nuk do ta njohim

pavarësinë e Kosovës – ky është një

dialog që iu nevojitet të gjithëve.

mirëpritur bisedimet që do të zgjidhin

çështjet teknike mes dy vendeve. Kosova

ulet në këto bisedime si shtet

sovran. Gjithashtu, kam informuar

ministren për përpjekjet e Shqipërisë

për njohjet dhe integrimin e Kosovës.

Është e rëndësishme që nga dialogu

Gjithçka me statusin

Shefi i ekipit negociator të Serbisë, Borko

Stefanovic, ka thënë se pavarësisht se po

bisedohet për kadastrin, librat amë dhe energjinë

elektrike, pala kosovare insiston në shikimin

statusor të secilës nga këto çështje.

Jam i sigurt se do të hyjmë në

procesin që do të çojë edhe nga

zgjidhja e atyre problemeve të

mëdha, që do t’i përkufi zoja si rregullim

marrëdhëniesh ndërmjet

Beogradit e Prishtinës”.

Stevanovic ka thënë se pala serbe

këtë proces po e përjeton si historik,

meqë “pas një kohe të gjatë,

po ulemi bashkë, ballë për ballë”.

Duke iu rikthyer çështjes së statusit,

ndërkaq, ai ka shtuar se dialogu

duhet të çojë drejt njëjtësimit

të dy realiteteve në Kosovë – edhe

atij të Veriut.

Drejtori i Projektit për

Kosova të angazhohet në një proces

të shpejtë të integrimit evropian”, ka

thënë Haxhinasto. Ndërsa Tahiri, duke

theksuar se takimi i shërben thellimit

të marrëdhënieve dypalëshe, tregoi

se me Haxhinaston ka biseduar për

vizionin e politikës së jashtme të Ko-

Marrëdhënie Etnike të Kosovës,

Leon Malazogu, ka përkujtuar se

Serbia dhe Kosova kanë pasur histori

të përbashkët dhe të përbashkët

do ta kenë edhe ardhmërinë.

E shtunë, 2 prill 2011

sovës. “Kemi miratuar planet e reja

dhe synohet që në kuadër të integrimeve,

mbështetja e Shqipërisë të

vazhdojë. Shqipëria ishte një shtyllë

e rëndësishme për pavarësimin e

shtetit të Kosovës dhe kjo përkrahje

po vazhdon”.

“Jemi të dënuar që sërish të rivendosim

urën mes nesh dhe nga

ne varet nëse kjo urë do të jetë e

gjatë apo e shkurtë”, citon FoNet

Malazogun.


FOTO: ATDHE MULLA

E shtunë, 2 prill 2011 7

Nacionale

Redaktor: Jeton Musliu • e-mail: jeton.musliu@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Nebih Maxhuni

nebih.maxhuni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 1 prill —

Procesi i regjistrimit të popullsisë

ka nisur të premten, por jo pa

kundërshti edhe në mesin e shqiptarëve.

Komuniteti protestant nuk është

kundër regjistrimit, por nuk pajtohen

me pyetjen e dhjetë të Formularit

R3 për regjistrim, që ka të bëjë

me përkatësinë fetare të qytetarëve.

Sipas përfaqësuesve të këtij komuniteti,

kjo pyetje nuk ka nevojë të

jetë në formular.

Pastori Artur Krasniqi nga Kisha

Protestante Ungjillore e Kosovës,

thotë për Express se për këtë

çështje, ka qenë në bisedime me

institucionet e Kosovës, gjegjësisht

Ministrinë e Administratës Publike,

Entin e Statistikave, Komisionin për

regjistrim dhe Avokatin e Popullit.

Por, insistimet e përfaqësuesve të

kësaj kishe nuk ia kanë dalë që ta

heqin pyetjen nga formularët.

“Për këtë çështje ne kemi tentuar

që t`i drejtohemi edhe Gjykatës

Kushtetuese, por na kanë thënë se

nuk mund ta bëjmë një gjë të tillë,

për shkak se padi ose diçka të tillë

mund ta bëjnë Qeveria, Kuvendi,

Presidenca dhe Avokati i Popullit.

Kemi kërkuar nga Avokati i Popullit

që ta bëjë një gjë të tillë, por procesi

nuk ka ecur mirë”, tregon Krasniqi.

Institucioni i Avokatit të Popullit

ka konstatuar se pyetja 10, bazë e

formularit të regjistrimit R3, nuk

është formuluar mirë dhe bazuar

në të drejtat dhe liritë fetare është

sugjestive, nuk përkon me Ligjin

për Liritë Fetare. “Kështu që formulimi

i tillë, apriori, krijon situatën e

domosdoshmërisë së përcaktimit

Nis nga Jasharët e Haradinajt

Prishtinë, 1 prill - Në ditën e parë të regjistrimit,

anëtarë të Komisionit komunal për

regjistrim në Skenderaj, regjistrues e kontrollorë

e kanë nisur punën e tyre me familjen

Jashari në Prekaz dhe aty janë pritur nga

Murat Jashari. Fadil Nura, kryetar i Komisionit…

ka thënë se është nder dhe kënaqësi

fetar të personit, i cili duhet të deklarohet

te regjistruesi”.

Pasi që i janë shterur të gjitha rrugët,

Kisha Protestante Ungjillore ka

vendosur ta bëjë publike në media

edhe një thirrje për komunitetin

protestant dhe komunitetet tjera,

duke ua sqaruar çështjen e pyetjes

rreth orientimit fetar dhe duke u

bërë thirrje që të mos përgjigjen

në ndonjërin nga opsionet e parashtruara.

“Pasi kjo pyetje është në

kundërshtim me Kushtetutën, ne

ftojmë të gjithë përfaqësuesit e komunitetit

tonë, simpatizantët dhe

të gjithë qytetarët e interesuar që

për hir të respektit të Kushtetutës

dhe për hir të integrimit sa më të

lehtë të Kosovës, në formular të

zgjedhin përgjigjen ‘Preferoj të

mos përgjigjem”, thuhet në apelin

e Kishës...

që regjistrimi të fi llohet në familjen Jashari.

Jashari tha se procesi i regjistrimit është

shumë i rëndësishëm dhe ka uruar që të

shkojë në mënyrën më të mirë të mundshme.

Në Deçan, ndërkaq, një ndër familjet e para

që ua ka hapur dyert regjistruesve ishte ajo

Haradinaj në Gllogjan. Kryefamiljari Hilmi

NUK PYETEMI PER FENE

Në formularin për regjistrimin e popullsisë është futur edhe pyetja rreth përkatësisë fetare të qytetarëve. Kjo

ka ngjallur reagimin e Kishës Protestante Ungjillore, sipas të cilës një gjë e tillë është antikushtetuese. Avokati i

Popullit ka rekomanduar që kjo pyetje të mos bëhet farë nga regjistruesit, por qytetarëve t’iu sqarohet se s’janë të

obliguar të tregojnë përkatësisë fetare.

Qytetarët në veri i regjistron UNOPS

Mitrovicë, 1 prill - Megjithëse

regjistrimi i popullsisë ka nisur në

jug të Mitrovicës, drejtuesit e Komisionit

Komunal për Regjistrim

kanë bërë të ditur se procesi nuk

ka nisur në veri të qytetit dhe as në

lokalitetet shqiptare në atë pjesë

të vendit. Në një njoftim të Ko-

munës thuhet se për regjistrimin

e popullsisë në veri përgjegjësinë

e ka marrë Zyra për Shërbime Projektuese

të Kombeve të Bashkuara

(UNOPS). Ditë më parë zyrtarë

të Serbisë kanë insistuar që

këtë regjistrim ta zbatojë UNOPS.

Nënkryetari i Komunës, Riza Ha-

ziri, tha se paraprakisht përgatitjet

janë bërë që Komisioni Komunal

të marrë përsipër regjistrimin e

qytetarëve shqiptarë në fshatrat

shqiptare të Leposaviqit, Zveçanit,

Zubin Potokut, si dhe lagjeve

shqiptare në veri të Mitrovicës.

Megjithatë, UNOPS-i ka kërku-

Në një përgjigje që Avokati i Popullit

ia ka kthyer Kishës... thuhet

se ky institucion ka kontaktuar me

kryesuesin e Entit të Statistikave,

Ibrahim Shabani, për të kërkuar

riformulimin e pyetjes. Përgjigjja e

Entit të Statistikave ka qenë mjaft

interesante.

“Kryeshefi i ESK`së ka deklaruar

se ndryshimet në formularë janë të

pamundshme, pasi që tani më veç

janë shtypur 5 milionë kopje, pyetjet

janë formuluar sipas standardeve

evropiane për regjistrimin dhe

regjistrimi do të fi llojë më 1 prill”,

thuhet në përgjigjen që ESK ia ka

kthyer Avokatit të Popullit.

Avokati i Popullit ka pasur edhe

një kërkesë për ESK’në - që kjo

pyetje gjatë procesit të regjistrimit

të mos bëhet fare nga regjistruesit,

por në vend të saj të sqarohet se,

sipas Kushtetutës, qytetarët nuk

ar ta ketë edhe këtë përgjegjësi.

Lidhur me këtë, ka reaguar Kuvendi

i Komunës së Mitrovicës.

“Me keqardhje morëm lajmin se

banorët e fshatrave të komunave

Zveçan, Leposaviq dhe Zubin Potok,

të banuara me shqiptarë, si

dhe lagjet e qytetit të Mitrovicës:

Lagjja e Doktorëve, Kodra e Minatorëve,

Lagjja e Boshnjakëve

dhe Tre Rrokaqiejt, po ashtu të

banuara kryesisht me popullsi

Haradinaj, duke i mirëpritur regjistruesit, ka

thënë se kanë pritur shumë mirë këtë proces

të rëndësishëm për vendin. “Pas pavarësisë së

vendit, kjo është ngjarja e dytë më e rëndësishme

për Kosovën, ngase pas tri deceniesh

do të dihet për numrin e sakët të popullsisë

dhe nivelin e zhvillimit”, ka theksuar ai.

Formulari R3, pyetja 10

Cili është besimi juaj fetar?

1. Islam

2. Ortodoks

3. Katolik

4. Tjetër specifiko

5. Asnjë besim fetar

6. Preferoj të mos përgjigjem

(Përgjigjja nr. 6 rekomandohet

nga Kisha, si opsioni i vetëm në

këtë pyetje)

Në materialet propaganduese

që janë shpërndarë nëpër

Kosovë për vetëdijesimin e

qytetarëve rreth regjistrimit

thuhet se të intervistuarit

janë të obliguar të përgjigjen

në pyetjet thelbësore, ndërsa

“janë të lirë të mos përgjigjen

në pyetjet jothelbësore si përkatësia

etnike dhe fetare”.

4900 regjistrues

Në regjistrimin e popullsisë,

ekonomive familjare dhe banesave,

që nisi të premten, 4900

regjistrues gjatë 15 ditëve do

të trokasin derë më derë dhe

të plotësojnë pyetësorët. Ata

do të mbikëqyren nga 900

kontrollorë, 110 mbikëqyrës

dhe 40 inspektorë të shtetit,

të cilët do të ofrojnë këshillat

e nevojshme gjatë punës në

terren. Komisionet komunale

të regjistrimit gjithashtu do

të përkujdesen për mbarëvajtjen

procesit si tërësi, nëpër

komunat përkatëse. Enti i Statistikave

të Kosovës ka bërë

gjithë përgatitjet e nevojshme

që ky projekt i rëndësishëm

të zhvillohet sipas kritereve

dhe standardeve ndërkombëtare.

Operacioni Monitorues

Ndërkombëtar (IMO) dhe

EUROSTAT-i, nëpërmjet 27

monitoruesve ndërkombëtarë,

do të përcjellin procesin

e regjistrimit gjithandej nëpër

Kosovë.

obligohen ta tregojnë përkatësinë

fetare. “Kryeshefi i ESK’së ka deklaruar

se kërkesa e Avokatit të Popullit

lidhur me pikën 10 është e pranueshme

dhe se gjatë trajnimit të 5200

regjistruesve, ata do të udhëzohen

që pyetja 10 e formularit të bëhet sipas

kërkesës së Avokatit të Popullit”,

thuhet në përgjigjen e ESK`së.

shqiptare, nuk do të përfshihen

në procesin e regjistrimit nga ana

e Komisionit Komunal për Regjistrimin

e Popullsisë”, thuhet në

reagim. Këshilltarët komunalë

kërkojnë nga komisioni qendror

i regjistrimit që të bëjë çdo gjë që

është e mundur që ta lejojë regjistrimin

e këtyre banorëve nga

Komisioni Komunal, në mënyrë

që mos të shkaktohen pakënaqësi

tek qytetarët.


8 NACIONALE

Homofobi shqiptare në Zvicër

Prishtinë, 1 prill - Pronari shqiptar i

një picerie në qytetin zviceran Sankt

Gallen rrezikon të dënohet, pasi që

dëboi nga lokali i tij dy homoseksualë

të cilët po putheshin. Lajmi

është bërë i ditur nga mediat lokale

zvicerane, të cilat kanë raportuar

Plaku digjet në shtëpi

Preshevë, 1 prill – Asllan A., 89 vjeçar, është djegur

nga zjarri që ka kapluar shtëpinë e tij, në Rahovicë të

Preshevës, të enjten mbrëma. Dëshmitarët okularë i

kanë thënë agjencisë «Presheva Jonë» se nuk kishin

pasur mundësi t’i ndihmonin, pasi që gjithçka kishte

ndodhur shpejt e papritmas. Për më tepër, nuk ishte

dëgjuar as ndonjë zhurmë e as britma.

Policia ende nuk ka dhënë informacione për shkaktarët

e zjarrit.

Policia: Nuk përdorëm lotsjellës

Prishtinë, 1 prill – Policia e Kosovës ka mohuar të

ketë përdorur gaz lotsjellës ndaj protestuesve të

PTK-së, të enjten. Nëpërmjet një komunikate është

bërë e ditur se, në angazhimin e zyrtarëve policorë

për të penguar hyrjen me forcë të protestuesve në

brendi të oborrit të Kuvendit, janë lënduar dy policë.

“Për të parandaluar hyrjen me forcë të protestuesve,

policia në sasi të kontrolluar ka përdorur

sprej mbrojtës (që është materie aerosolli, e përfituar

prej farave të specit të kuq djegës dhe lëngut

të pjeprit) në drejtim të protestuesve. Përdorimi i

sprejit mbrojtës është bërë me qëllim të parandalimit

të hyrjes me forcë në oborrin e Kuvendit dhe

nuk ka pasur në cak ndonjë person të caktuar, zyrtar

(gazetar) që mund të ketë qenë prezent në këtë

protestë”, sqaron Policia.

Emergjenca me probleme

Prishtinë, 1 prill - Projekti trevjeçar “Përmirësimi

dhe fuqizimi i shërbimeve para spitalore dhe

atyre emergjente mjekësore” është prezantuar të

premten në Prishtinë. Mnistri i Shëndetësisë, Ferid

Agani, është zotuar se do të angazhohet në mënyrë

të plotë që shërbimet emergjente shëndetësore të

jenë të përfaqësuara në ndryshimet reformuese të

ministrisë që ai përfaqëson.

“MSH do t’i marrë parasysh në mënyrën më

serioze rekomandimet e këtij raporti dhe unë shpresoj

që brenda këtij viti ne do të kemi një kornizë

shumë më të qartë legjislative,strategjike-politike

lidhur me atë se në çfarë drejtimi do t’i zhvillojmë

këto shërbime, të cilat në shumë aspekte paraqesin

pasqyrën e sistemit shëndetësor të Kosovës”, është

shprehur ai.

Agani ka pranuar se edhe pse në këtë rrafsh nuk

mungojnë resurset dhe kuadri profesional, sistemi

nuk është duke funksionuar si duhet.

Rruga e mallkuar

Istog, 1 prill - Aksi rrugor nga Istogu për në Gurrakoc

është cilësuar si i rrezikshëm për qarkullimin

e këmbësorëve, pasi vetëm gjatë vitit 2010 kanë

ndodhur 123 aksidente, prej të cilave katër kanë përfunduar

me fatalitet. Komandanti i Stacionit Policor

në Istog, Qazim Jahaj, ka thënë se përveç saj, me

mjaft rrezikshmëri janë edhe rrugët Istog - Vrellë

dhe Istog - Dubravë. Ai ka kërkuar që të ndërmerren

hapa të menjëhershëm për gjetjen e zgjidhjeve të

nevojshme, në mënyrë që mos të ketë më shumë

jetë të humbura. Një banor i zonës Istog - Gurrakoc,

Sylë Huli, kërkon që urgjentisht të ndërmerren masa

për të mbrojtur nxënësit, gjegjësisht këmbësorët

të cilët nuk kanë as trotuare dhe janë në rrezik

të vazhdueshëm. “Në çdo 10 metra të rrugës nga

Istogu i Poshtëm gjer tek ETC-ja ka pësuar nga një

njeri. Vozitësit nuk respektojnë shpejtësinë e ngasjes

së makinave dhe investimi në ndërtimin e trotuareve

në këtë rrugë është më se i domosdoshëm”, ka

thënë Huli.

Kolë Lazaraj, pronar i picerisë “Piazza

d’Arena” pranë stadiumit të qytetit,

kishte larguar nga lokali dy homoseksualët.

Ai fi llimisht kishte kërkuar

nga ta që t’i ndërpresin gjestet, por

pasi ata kishiun refuzuar, i kishte

urdhëruar të largoheshin, duke i

Lirita Halili

lirita.halili@gazetaexpress.com

paralajmëruar se do t’i largonte me

dhunë.

Dy të rinjtë menjëherë lajmëruan

organet policore, të cilët janë

paraqitur në vendin e ngjarjes për

të sqaruar mosmarrëveshjet dhe

akuzat për kërcënim, sipas pretendi-

Prishtinë, 1 prill —

Mungesë e infrastrukturës

ligjore për vendosjen dhe

trajtimin e personave me

sëmundje psikiatrike dhe

personave me aftësi të

kufizuara mendore, mosmirëmbajtja

e duhur e qendrave

të shëndetit mendor

dhe mangësi në ofrimin e

shërbimeve shëndetësore

janë vetëm disa nga të gjeturat

e monitorimit njëveçar

të institucioneve të shëndetit

mendor në Kosovë. Raporti

“Të drejtat e njeriut

në institucionet e shëndetit

mendor” është përpiluar

nga Qendra Kosovare për

Rehabilitimin e të Mbijetuarve

të Torturës (QKRMT),

përkrahur nga Civil Rights

Defender (CRD).

Raporti konstaton se

mungon një ligj i veçantë, i

cili do të rregullonte kriteret

për pranim, akomodimin,

trajtimin afatgjatë, të drejtat

ligjore, e sidomos çështjen e

trashëgimisë të personave të

kësaj kategorie.

“Trashëgiminë e tyre zakonisht

e trashëgojnë anëtarët e

tjerë të familjes të cilët, edhe

pse ua marrin pasurinë, nuk

tregojnë gatishmërinë për

përkujdesje ndaj tyre”, është

meve të dy zviceranëve.

Lazaraj ka theksuar se nuk ka gjë

kundër homoseksualëve, mirëpo

një nënë me dy fëmijët e saj, që

gjendeshin në lokal, i ishte ankuar

atij për sjelljen e dy të rinjve zviceranë.

thënë gjatë prezantimit të

raportit, në Prishtinë.

Një ndër kriteret për të

qenë rezidentë në qendrat

e caktuara është heqja e

zotësisë për të vepruar, nga

ana e gjykatës kompetente.

Me këtë rast, këtyre personave

iu caktohet nga një

kujdestar ligjor. Por ata, edhe

pse janë të obliguar që këtë

kategori qytetarësh t’i vizitojnë

disa herë gjatë vitit,

këtë e bëjnë shumë rrallë.

Gjatë monitorimit të akomodimit

të personave me

sëmundje mendore është

vërejtur se institucionet që i

strehojnë ata, e veçanërisht

shtëpitë në komunitet, nuk

E shtunë, 2 prill 2011

Gjykata pritet të vendos lidhur

me ankesën e dy të rinjve dhe, në

rast se ajo do të pranohet, atëherë

Lazaraj pritet të dënohet për diskriminim

të homoseksualëve dhe

mund t’i rrezikohet edhe marrja e së

drejtës së punës së picerisë.

RAPORTI

Një raport i Qendrës Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës

ka nxjerrë në shesh problemet me të cilat ballafaqohen të sëmurët mendorë në

Kosovë. Mangësi janë evidentuar që nga akomodimi e trajtimi i tyre, deri tek

çështjet që kanë të bëjnë me trashëgiminë. E në Klinikën Psikiatrike, të burgosurat

mbahen të lidhura për shtrati.

mirëmbahen rregullisht.

“Gjatë vizitave monitoruese

janë hasur dhoma me dyer

të dëmtuara (në disa raste

dyert e dhomava mungonin

në tërësi), mosfunksionimi i

pajisjeve elektrike, instalimet

elektrike në gjendje pasigurie,

dyshemeja e dëmtuar

etj”, konstaton raporti, për

të theksuar se në disa raste

madje mungonin edhe batanijet

dhe çarçafët për personat

që banojnë në këto qendra.

Raporti konstaton edhe

mungesën e kapaciteteve të

mjaftueshme për trajtimin

e personave me sëmundje

dhe aftësi të kufi zuara mendore,

si: mungesa e mjekut të


Lajme të mira

I ZI

përgjithshëm, psikiatrit, psikolo-

E shtunë, 2 prill 2011 NACIONALE 9

gut, punojësit social, logopedit

dhe terapeutistëve.

Po sipas raportit, në institucionet

e menaxhuara nga Ministria

e Punës..., furnizimi me barna

është i mjaftueshëm, ndërsa në

institucionet e menaxhuara nga

Ministria e Shëndetësisë ka mungesë

të medikamenteve.

Shumë persona me sëmundje

dhe aftësi të kufi zuara në qendrat

kosovare janë të komunitetit joshqiptar,

nga vendet e rajonit,

kryesisht nga Serbia, të cilët kanë

mbetur që nga koha e paraluftës.

Ata janë të shkëputur plotësisht

nga familjet e tyre e, po ashtu, as

shteti serb nuk ka shprehur gatishmëri

për interesim ndaj tyre.

Por, sa i përket trajtimit, është i

njëjtë sikurse për shqiptarët.

Të lidhur

për shtrati

Në fokus të monitorimit

njëveçar ka qenë edhe Njësia

Psikiatrike në Prishtinë, në

pjesën ku trajtohen personat

e privuar nga liria. Kjo njësi

shërben për ekzaminimin

psikiatrik të të paraburgosurve

dhe të dënuarve, për

të cilin ekzaminim kërkohet

nga gjykata. Kjo njësi përbëhet

prej dy dhomave dhe

në to mund të vendosen

tetë persona. Në hapësirën

e ndarë për Njësinë Psikiatrike

vendosen vetëm meshkujt,

ndërsa për femra nuk

ka hapësirë të mjaftueshme.

Për arsye sigurie janë të

detyruar që femrat t’i vendosin

në Klinikën Psikiatrike,

ku mbahen pacientët tjerë.

Gjatë trajtimit të femrave në

këtë institucion, në mungesë

të kushteve adekuate, ato i

mbajnë të prangosura për

shtrati dhe vazhdimisht janë

nën mbikëqyrjen e gardianeve

nga Qendra Korrektuese në

Lipjan. Raporti konstaton se

mbajtja e personave me duar

të lidhura për shtrati është

shkelje e të drejtave të njeriut

dhe kjo gjendje duhet të

evitohet sa më parë.

Nis pastrimi i Klinës

Klinë, 1 prill - Komuna e Klinës në

bashkëpunim me kompaninë “Ambienti”

ka nisur të premten aksionin

për pastrimin e qytetit. Aksionit i

janë bashkuar dy shkollat e mesme,

dy shkollat fi llore, të gjithë punëtorët

e administratës komunale,

Fakte

Gjatë një viti janë monitoruar këto

institucione të shëndetit mendor:

Institutin Special në Shtime, shtëpitë

në komunitet për persona me aftësi

të kufizuara mendore në Shtime, Ferizaj,

Kamenicë, Vushtrri dhe Deçan,

shtëpitë e fëmijëve me aftësi të kufizuara

mendore në Shtime dhe Graçanicë,

Qendra për Integrimin dhe

Rehabilitimin e të Sëmuarve Kronikë

Psikiatrikë në Shtime, shtëpitë integruese

në bashkësi, në Mitrovicë,

Prishtinë, Gjilan, Ferizaj, Pejë, Prizren

dhe Gjakovë, si dhe Njësia Psikiatrike

pranë QKU-së në Prishtinë.

Të moshuarit

Sipas legjislacionit aktual, në

këto institucione mund të qëndrojnë

personat më të rinj se 65 vjeç,

ndërkaq më pas dërgohen në shtëpitë

e pleqve, e në anën tjetër, sipas

dispozitave ligjore për funksionimin

e shtëpive të pleqve, është kriter

që personat me çrregullime apo

sëmundje mendore të mos vendosen

në to.

Fëmijët

Në kuadër të Ministrisë së Punës

dhe Mirëqenies Sociale funksionojnë

dy shtëpi të fëmijëve me aftësi

të kufizuara mendore, në Shtime

dhe Graçanicë. Në këto shtëpi parashihet

që të vendosen personat e

moshës më të re se 18 vjeç, mirëpo

shumica e personave që gjenden në

to, edhe pse i kanë mbushur 18 vjet,

ende trajtohen si fëmijë.

Reagime

Drejtori ekzekutiv i KMDLNJ-së,

Behxhet Shala, ka thënë me rastin e

publikimit të raportit se përkundër

publikimeve të shumta në fushën

e të drejtave të njeriut, ky është

raporti i parë i kësaj natyre. “Është

një raport mjaft i besueshëm, i cili

ka paraqitur në detaje trajtimin e

këtyre personave”, është shprehur

ai.

Ndërkaq, Avokati i Popullit, Sami

Kurteshi, është zotuar se do t’i

kryejë obligimet që i ka Institucioni

i Avokatit të Popullit karshi kësaj

kategorie, sidomos duke potencuar

çështjen e trashëgimisë. E përfaqësues

të Ministrisë së Shëndetësisë

dhe të Ministrisë së Punës dhe

Mirëqenies Sociale janë shprehur

se po punojnë në deinstitucionalizimin

e Institutit në Shtime dhe Qendrës

për Integrim dhe Rehabilitimin

e të Sëmurëve Kronikë Psikiatrikë

në Shtime, mirëpo problemi është

te buxheti i limituar. Sipas tyre, këto

institucione duhet të kenë llogarinë

e tyre buxhetore dhe të menaxhojnë

vetë me financat.

Policia e Kosovës, Qendra Kryesore

e Mjekësisë Familjare “Nëna Terezë”,

si dhe rinia e qytetit dhe qytetarë të

tjerë. Sipas drejtorit të Shërbimeve

Publike, Esat Raci, ky aksion do të

vazhdojë gjatë tërë muajit prill.

Organizimi për pastrimin e Klinës

Policia

Plagosen tre

persona

bëhet në qendër të qytetit, para

Kuvendit Komunal. Aksioni përfshin

tri zona të qytetit. Në të gjitha

zonat do të jenë edhe përfaqësues

të Shëndetësisë, Kryqit të Kuq,

kompania për pastrim “Ambienti”, si

dhe Emergjenca. Synim i Drejtorisë

Viti, 1 prill- Në fshatin Smirë të

Vitisë, tre persona janë plagosur

me armë zjarri, si pasojë e

një mosmarrëveshjeje. Policia

raporton se katër të dyshuar

meshkuj janë përfshirë në një

gjuajtje me armë zjarri, ku tre

nga ta janë plagosur. Atyre u

është ofruar tretmani mjekësor

dhe, sipas mjekëve, të njëjtit

janë jashtë rrezikut për jetë.

Deri te incidenti ka ardhur si

pasojë e një mosmarrëveshjeje

që të dyshuarit kishin pasur

mes vete. Në vendin e ngjarjes

janë gjetur dhe konfiskuar: pesë

gëzhoja te cal. 7.65 mm një

revole CZ me një karikator dhe

dy fishek te cal. 7.65 mm, një

arme tjetër e prodhimit Cek me

një karikator, një thike, një boks i

metaltë dhe një shkop druri. Me

urdhër të prokurorit, të dyshuarit

janë dërguar në mbajtje.

E rrah

punëtorin e KEK-ut

Prishtinë, 1 prill- Në fshatin

Bardhosh të Prishtinës është

sulmuar një punëtor i Korporatës

Energjetike të Kosovës,

derisa ishte duke lexuar orën e

shtëpisë së të dyshuarit. Policia

raporton se viktima, punëtor i

KEK-ut, derisa po e lexonte orën

në shtëpinë e të dyshuarit, është

sulmuar fizikisht nga i dyshuari,

me ç’rast ka pësuar lëndime

trupore dhe ka pranuar tretman

mjekësor. I dyshuari është arrestuar

dhe pas intervistimit në

konsultim me prokurorin është

liruar në procedurë të rregullt.

Kërcënohet përmes

Facebook-ut

Ferizaj, 1 prill- Një banor i fshatit

Nerodime e Ulët, njëherësh

pjesëtar i PK-ës, ka raportuar

se në adresën e tij elektronike

në ueb faqen “Facebook” ka

pranuar mesazhe kërcënuese

të drejtuara në motrën e tij nga

një person. Sipas ankuesit, i

dyshuari i kishte shkruar: “Unë

jam i dashuruar në motrën

tuaj, nuk të frikësohem ty dhe

ajo nuk mund ta marrë dikë

tjetër”, kurse mesazhi i fundit

ishte: “Nëse këto ditë zhduket

motra, mos u bëj merak sepse

ajo është në duar të sigurta”.

Ankuesi ka deklaruar se ai dhe

motra e tij ndihen të kërcënuar

nga këto mesazhe. Rasti nën

hetime.

së Shërbimeve Publike është që t’i

heq deponitë në bashkësi lokale

dhe nëpër fshatra, të cilat janë të

evidentuara. Po ashtu, kjo drejtori iu

bën thirrje të gjithë qytetarëve që

mbeturinat t’i hedhin në vende të

caktuara.

Jo krejt UÇK’ja

Komandanti i KFOR-it, Erhard Buhler, tha se jo të

gjithë ish pjesëtarët e UÇK’së duhet të ndihen të

përndjekur nga EULEX’i.

Prishtinë, 1 prill - Komandanti

i KFOR-it, Erhard Buhler,

vlerësoi të premten se lufta e

ish-pjesëtarëve të UÇK-së ka

qenë përpjekje për të shmangur

krimin dhe për të parandaluar

shpërnguljen e popullit shqiptar

nga Kosova. Andaj, sipas tij, nëse

ata nuk kanë qenë të implikuar

në akte kriminale, arrestimet e

fundit të EULEX-it nuk duhet të

shikohen si përndjekje ndaj tyre.

Ai këto komente i bëri në një

konferencë të organizuar nga

Instituti për Studime Politike dhe

Evropiane (ISPE) me temën “Institucionet

e sigurisë në Kosovë”.

Sipas Buhlerit, e vërteta në

lidhje me të kaluarën e ish-luftëtarëve

të UÇK-së, të cilët ditë

më parë janë arrestuar nga

EULEX-i, duhet të bazohet në

fakte dhe jo në thashetheme,

pasi që ende nuk dihet nëse

ekzistojnë dëshmi në lidhje me

krimet e mundshme për të cilat

ata akuzohen.

“Shumica e vendeve të Evropë

dhe të NATO-s i kanë mbështetur

qëllimet e UÇK-së. Ata të

cilët vërtet nuk kanë qenë të

implikuar në asgjë, të mos e

ndiejnë veten të ndikuar apo të

përndjekur në asnjë mënyrë.

Mirëpo, në rast se kanë ndodhur

krimet, janë vrarë dhe ekzekutuar

persona të pafajshëm gjatë

fushatës çlirimtare, atëherë

duhet që këto raste të zbardhen

dhe përgjegjësit të dalin para

drejtësisë”, ka theksuar Buhler.

Ai nuk ka dashur të komentojë

reagimin e më shumë se 600

ish-ushtarëve të Brigadës 121

“Ismet Jashari-Kumanova”, të

cilët kanë dorëzuar deklaratat e

tyre të përbashkëta në EULEX.

“”Unë do ta vlerësoj këtë më

shumë si një përkrahje morale”.

Numri një i KFOR-it ka vlerësuar

se zhvillimet e fundit në

Kosovë nuk janë reflektuar në

fushën e sigurisë. “Gjendja e

sigurisë në Kosovë nuk është

e ndikuar në asnjë mënyrë dhe

për këtë tregojnë demonstratat

që kanë ndodhur më 23 dhe me

24 mars. Unë besoj se të gjitha

palët janë të vetëdijshme se çdo

shpërthim i dhunës do të shkaktonte

dëme shumë të mëdha

për Kosovën”, ka thënë Buhler.


10

Ekonomi

Redaktor: Arben Hyseni

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Rritet defi citi

Të dhënat e Entit të Statistikave tregojnë se defi citi

tregtar në muajin janar ka shënuar rritje, në krahasim

me janarin e vitit të kaluar. Defi citi tregtar arrin

në 109.8 milionë euro, ndërsa gjatë janarit të kaluar

kapte vlerën prej 87.6 milionë eurosh.

Albulena Maloku

Prishtinë, 1 prill —

Defi citi i lartë tregtar vazhdon

të mbetet problemi më i madh

makroekonomik i vendit edhe

në fi llimin e këtij viti, i cili nuk

ka shënuar asnjë përmirësim.

Të dhënat e Entit të Statistikave

të Kosovës tregojnë se defi citi

tregtar gjatë muajit janar të këtij

viti arriti në 109.8 milionë euro,

krahasuar me defi citin prej 87,6

milion euro me janarin e vitit të

kaluar. Nga të dhënat e ESK’së,

të publikuara të premten, është

pozitive se eksporti u rrit shumë

më shpejt se importi, ndonëse

në vëllim ende kanë ndryshime

të mëdha. U eksportuan

mallra në vlerë 22.8 milionë

euro, ose 45.2 për qind më shumë

se para një viti, ndërsa importi

ishte 132.7 milionë euro,

respektivisht 28.4 për qind më

i lartë. Në strukturën e eksporteve

dominojnë mallrat e përpunuara

, të cilat marrin pjesë

63 për qind. Por, inkurajon rritja

e pjesëmarrjes së mallrave të

papërpunuara nga 17.8 për qind

sa ishte vjet në 24 për qind. Kjo

tregon se industria përpunuese

është më aktive se një vit më

parë. Ndërkaq, më shumë se një

e pesta e importeve ka të bëjë

me lëndët djegëse, ku përfshihen

edhe karburantet. Në total

për këta artikuj u paguan 27.5

milionë euro, pastaj vjen ushqimi

dhe kafshët e gjalla 26.1 milionë

euro, mallrat e përpunuara

23.9 milionë euro, makineritë

dhe pajisjet 21.3 milionë euro,

produktet kimike – 12.7 milionë

euro, mallrat e përpunuara

10.5 milionë euro. Në muajin janar,

sipas ESK-së, eksporti më

i madh ishte realizuar në Itali

31.9 për qind, Maqedoni 11.4

për qind, Belgjikë 11.3 për qind,

Shqipëri 9.5 për qind, Gjermani

4 për qind. Ndërkaq për import

prinë Maqedonia me 15.2 për

qind, Serbia 12.0 për qind, Gjermania

9.7 për qind, Kina 7.8 për

qind, Turqia 6.6 për qind. Bashkimi

Evropian në eksportet e

Kosovës merr pjesë 55 për qind,

ndërsa në importe 33.3 për qind.

Edhe në janar është vërejtur

ndikimi i autostradës në rritjen

e qarkullimi të mallrave përmes

Vërmicës, si në pranim, ashtu

edhe në përcjellje. Përmes kësaj

pike kufitare janë eksportuar

19.2 për qind të mallrave, ndërsa

vjet 6.5 për qind, kurse janë

importuar mallra në vlerë 15.8

milionë eurosh, ose 81 për qind

më shumë. Sasia më e madhe e

mallrave qarkullon përmes Hanit

të Elezit, prej nga qarkullojnë

62.7 për qind të eksporteve dhe

29.5 për qind të importeve, por

me rënie të dukshme krahasuar

me janarin e vitit të kaluar.

Ndërkaq, të dhënat zyrtare kanë

treguar se mbulimi i importit

nga eksporti gjatë vitit 2010 arriti

vetëm 13 për qind, duke mos

përmirësuar gjendjen në krahasim

me dy vitet e mëparshme.

Eksporti i mallrave kosovare

gjatë vitit të kaluar ka arritur në

afro 300 milionë euro, përderisa

importi i mallrave të huaja afro

2 miliardë euro.

Mundësi për turqit

Prishtinë, 1 prill -

Zëvendëskryeministrja dhe

njëherësh ministrja e Tregtisë

dhe Industrisë, Mimoza

Kusari-Lila, priti kryetarin e

Odës Tregtare Kosovaro-Turke,

Ahmet Mithat Milli. Në këtë

takim u diskutua për avanci-

FOTO: JETMIR IDRIZI

Albulena Maloku

albulena.maloku@gazetaexpress.com

Prishtinë, 1 prill —

Pas dy muajve vonesë, aterrimi

i koncesionarit turko–francez,

Limak De Lion në Aeroportin

Ndërkombëtar të Prishtinës do të

bëhet të hënën. Ky është edhe koncesionimi

i parë i një ndërmarrjeje

të madhe kosovare, që i ofron

Qeverisë së Kosovës një mesatare

prej 39,42 për qind të të ardhurave

bruto. Ky konsorcium muaj më

parë kishte lënë në hipotekë aeroportin

në një bankë turke, e cila

min e urave lidhëse në mes të

Kosovës dhe Turqisë, me ç’rast

ministrja u shpreh se shoqëria

kosovare ofron shumë mundësi

për bashkëpunim ekonomik në

mes të dy shteteve, për shkak

edhe të ngjashmërive kulturore

që karakterizojnë dy popujt

i siguronte menaxhimin e kësaj

ndërmarrjeje.

Komiteti Drejtues Ndërministror

të Partneriteteve Publiko-Private

ka marrë vendim të premten

se që nga e hëna, me Aeroportin

Ndërkombëtar të Prishtinës

“Adem Jashari” të menaxhojë

Limak De Lion. Ceremonia e pranimdorëzimit

të menaxhimit do

të mbahet të hënën, më 4 prill

në ANP. “Këtij procesi i ka paraprirë

përmbushja e një numri të

konsiderueshëm parakushtesh, e

ndër to sigurimi i fi nancimit nga

LKIA-ja, miratimi i disenjeve për

E shtunë, 2 prill 2011

tanë. Gjatë bisedës u përmend

synimi i Kosovës, për të

pasur një sukses të ngjashëm

ekonomik me atë të Turqisë

dhe për të shfrytëzuar praktikat

më të mira të bizneseve turke

në zhvillimin e eksporteve të

Kosovës.

N`duar të

Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës kalon zyrtarisht të hënën nën

menaxhimin e koncesionarëve Limak De Lion. Komiteti Ndërministror

i PPP’së ka marrë këtë vendim, pas përmbushjes së parakushteve nga

ana e koncesionarëve. E, kompania Limak e ka futur ANP’në hipotekë

në një bankë turke, në emër të një kredie prej 85 milionë eurove.

Punëtorët tani kanë fi lluar nënshkrimin e kontratave të reja.

terminalin e aeroportit”, thuhet në

komunikatën e PPP’së. Kryetari i

Sindikatës së ANP’së, Sylejman

Zeneli ka treguar për Express se

janë njoftuar për transferimin dhe

thotë se disa prej punëtorëve janë

duke i nënshkruar edhe kontratat

e reja nga punëdhënësi i ri. Ai tregon

se në fi llim nuk janë pajtuar

me draftin e kontratës së punës

dhe thotë se i kanë paraqitur sugjerimet

e tyre për ndryshimin e

saj. “Drafti i kontratës së punës

që na është prezantuar ka qenë

i papranueshëm për ne dhe ne

kemi paraqitur sugjerimet tona


Raiffeisen

E shtunë, 2 prill 2011 EKONOMI 11

Banka Ba më e mirë

Global Finance, për herën e pestë

radhazi, e vlerëson Raiff eisen Bank

International si banka më e mirë në

rajonin e Evropës Qendrore dhe Lindore.

Për më tepër, çmimin si “Banka

më e mirë” në vendet ku veprojnë e

fi tuan edhe Raiff eisen Bank në Austri,

Kosovë dhe Bosnje e Hercegovinë.

Revista e njohur fi nanciare Global

Finance e ka zgjedhur Raiff eisen

Bank International AG (RBI) bankën

më të mirë në Evropën Qendrore

dhe Lindore për vitin 2011 në kuadër

të çmimeve për bankat më të mira

në tregjet në zhvillim. Në fakt, ky

është viti i pestë me radhë në të cilin

Raiff eisen Bank fi ton këtë çmim për

aktivitetet e saj bankare në Evropën

Qendrore dhe Lindore. Ndërsa Global

Finance ka zgjedhur Raiff eisen

si “Banka më e mirë në Austri” në

kuadër të çmimeve për bankat më

të mira në tregjet e zhvilluara. Edhe

degët e RBI në Kosovë dhe Bosnje e

Hercegovinë u zgjodhën si bankat

më të mira në vendet ku veprojnë.

"Çmimi që ne morëm nga Global Finance

vlerëson edhe masat që i kemi

Limakut

Këtij procesi i ka

paraprirë përmbushja

e një numri të

konsiderueshëm parakushtesh,

e ndër to

sigurimi i financimit

nga LKIA-ja, miratimi i

disenjeve për terminalin

e aeroportit. ”

PPP

në lidhje me këtë”, thotë Zeneli. Ai

tha se modeli i kontratës që kanë

sugjeruar sindikata është e bazuar

në Ligjin e punës. Të gjitha kërkesat

e tyre ai thotë se janë pranuar

dhe punëdhënësi i ri këtë model

e ka aprovuar. ”Në këto kontrata

nuk kanë lëvizur as pagat e

punëtorëve dhe janë nënshkruar

për tri vjet me mundësi vazhdimi”,

tha kryetari Zeneli. Ai pret që kjo

që është nënshkruar e gjitha të

respektohet e të zbatohet në për-

pikëri nga punëdhënësi i ri. Në një

komunikatë për media, ANP’ja ka

njoftuar se ceremonia e kalimit të

kompetencave do të fi llojë me fl uturimin

inaugurues nga kompania

ajrore Adria Airways nga Muncheni

në Aeroportin Ndërkombëtar

të Prishtinës ‘Adem Jashari’, ku të

gjithë udhëtarëve do t’iu shpërndahen

dhurata simbolike nga ana

e punëdhënësit të ri, Limak De

Lion. Përderisa aeroporti muaj

më parë ishte futur hipotekë në

bankën turke Vakifbank, e cila i ka

dhënë 85 milionë euro kredi kompanisë

Limak për menaxhimin e

ANP’së. Lajmin e kishte bërë të ditur

agjencia turke e lajmeve, Anadolu

Ajansi, sipas së cilës, kërkesa

për kredi ishte bërë nga kompania

turke. E, ky konsorcium kishte fi -

tuar kontratën më 12 gusht të vitit

të kaluar, pasi që i kishte ofruar

Qeverisë së Kosovës një mesatare

prej 39,42 për qind të të ardhurave

bruto në këmbim me të drejtën

për koncesion. Prej Limak De Lion

është kërkuar që të bëjë investime

Në këto kontrata

nuk kanë lëvizur

as pagat e punëtorëve

dhe janë nënshkruar

për tri vjet me mundësi

vazhdimi. ”

Sylejman Zeneli

për të modernizuar dhe zgjeruar

aeroportin e Prishtinës, duke investuar

mbi 100 milionë euro në

infrastrukturë të re, ku përfshin

edhe ndërtimin e një terminali të

ri. Gjithashtu nga fi tuesi kërkohet

të operojë me aeroportin duke

ofruar shërbime të zgjeruara në

nivel të cilësisë së lartë. Ndryshe,

Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës

“Adem Jashari” pritej të kalonte

zyrtarisht nën menaxhimin

e konsorciumit “Limak – Lyon” më

17 shkurt të këtij viti. Por koncesionari

kishte kërkuar afat shtesë

për të përmbushur procedurat e

nevojshme për këtë proces.

marrë për t’iu adaptuar ndryshimeve

të mëdha që kanë ndodhur në treg

si dhe praninë tonë unike në rajon”,

tha Herbert Stepic, drejtor ekzekutiv i

Raiff eisen Bank International.

"Tregjet fi nanciare në përgjithësi

janë në gjendje jashtëzakonisht të

vështirë, ndërsa kushtet në secilin

treg mund të jenë të ndryshme nga

njëra-tjetra. Megjithatë, bankat që ne

Shkëmbim

ekonomi

i kemi zgjedhur vlerësohen lart sa i

përket përkushtimit për plotësimin e

kërkesave të klientëve,” tha Joseph D.

Giarraputo, botues i Global Finance.

Global Finance do ta botojë raportin

e plotë për zgjedhjen e bankave më

të mira në numrin e saj të muajit maj,

përderisa Raiff eisen Bank International

do të publikojë shifrat për vitin

2010 më 8 prill 2011.

Valuta $ €

Lajme

$ 1.00000 0.70403 0.62029

€ 1.42040 1.00000 0.88107

1.61214 1.13499 1.00000

Pa ide për zhvillim

Prishtinë, 1 prill - Në një tryezë

mbi politikat ekonomike me temë

Studimi i indeksit menaxherial në

prodhim për 17 vendet anëtare të

eurozonës tregoi për reduktim

të prodhimit, por në të njëjtën

kohë të dhënat treguan se rritja

konstante e kërkesave për produkte

u ka mundësuar prodhuesve

kalimin e kostos së lëndëve të para

te konsumatorët. Të dhënat e studimit

të Markit treguan se pavarësisht

kostos së lëndëve të para po

e paguajnë konsumatorët, në një

kohë kur çmimet e tyre janë rri-

Krizë e re

Bruksel, 1 prill - Pas krizës, e cila

vjet përfshiu Greqinë dhe Irlandën,

deficiti buxhetor është duke

u rritur edhe në Portugali, ndërsa

“Sfidat ekonomike 2011 plus”, ku

është prezantuar edhe një buletin

nga Friedrich-Ebert-Stiftung

dhe Instituti Riinvest, opozita

dhe njohës të fushës së ekonomisë

kanë adresuar kritika ndaj

qeverisë vendore për mungesë

të strategjisë së zhvillimit ekonomik

dhe gjithashtu kanë kritikuar

edhe mënyrën e privatizimit të

ndërmarrjeve publike. Edhe pse

ishin të ftuar zyrtarë qeveritarë,

asnjëri prej tyre nuk ka qenë prezent.

Zvogëlohet prodhimi

tur me hapin më të madh që nga

fundi i vitit 2002.

irlandezët kërkojnë kapital të ri për

bankat.

Liderët evropianë kanë shpresuar

se pakoja e masave anti-krizë, e

siguruar në samitin e javës së kaluar

në Bruksel, do të ndihmojë për

eliminimin e vuajtjeve që po përjetojnë

17 vendet e zonës së euros

tani më shumë se një vit, ndonëse

kriza e borxheve edhe më tej po

vazhdon. Portugalia ka kumtuar

se kohëve të fundit i është nënshtruar

presionit që të kërkoj ndihmë

financiare nga Evropa dhe Fondi

Monetar Ndërkombëtar.


12

Bota

redaktor: Arsim Buxhovi

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Franca

Luftime të ashpra në Abidjan

Luftimet e ashpra po vazhdojnë në

kryeqytetin e Bregut të Fildishtë,

Abidjan. Konflikti i armatosur ka

ndodhur ndërmjet mbështetësve

të presidentit të pranuar ndërkombëtarisht,

Alasane Outara, dhe

atyre të presidentit në largim, Lorain

Gbagbo, i cili nuk po pranon që

Vendi i centraleve

bërthamore

Me 58 centrale bërthamore, Franca

është vendi me më së shumti centrale

të tilla në botë për numër banorësh.

80 përqind e energjisë elektrike në

Francë prodhohet në këto centrale.

Por, tani kritikat po shtohen.

Paris, 1 prill – Menjëherë pas

katastrofës në Japoni, presidenti

Sarkozy e ka bërë të qartë se

Franca s’do të heqë dorë nga

energjia bërthamore. Ministri i

Industrisë, Eric Besson, thekson

se reaktorët në Francë janë më

të sigurtit në botë, dhe se heqja

dorë nga ta do t’i kushtonte shumë

francezëve. Kohë më parë,

ekologët kërkuan mbajtjen e një

referendumi për centralin më

të madh të koncernit shtetëror

Areva, i cili konsiderohet i paprekshëm.

Shoku nga nafta

Para daljes në pension Bertrand

Barré ishte drejtor për

komunikim shkencor, në qendrën

e koncernit Areva, në Paris.

“Ne në Francë kemi pasur

fat që një pjesë e madhe e

programit bërthamor është

krijuar në kohën kur opinioni

ishte i preokupuar me shokun

e furnizimit me naftë. Programi

bërthamor francez mes viteve

1974 dhe 2000 kishte për qëllim

që energjia elektrike të mos va-

rej nga nafta. I tërë vendi ishte

pajtuar me këtë. Meqë centralet

bërthamore po funksionojnë

mirë dhe nuk kanë pasur asnjë

problem, njerëzit janë mësuar

me to”, thotë ai.

Mirëpo, drama në centralin

japonez Fukushima është më e

madhe se ajo në Chernobil, më

26 prill 1986. Asokohe autoritete

për javë të tëra pohonin se retë

radioaktive nga Ukraina ishin

ndalur në kufi me Francën. Më

vonë, ekspertët zbuluan se kjo

ishte një gënjeshtër e shtetit.

Eksperti i fizikës, Roland

Desbordes, është udhëheqës

i qendrës së vetme për hulumtime

bërthamore në Francë.

Ai merr në dorë një shishe me

dhe nga ajo periudhë, në të

cilin ende shihen dëshmitë e

prezencës së masës radioaktive.

“Ky është një Cesium 137. Në

laborator është konstatuar se

gjatë 25 viteve nuk e ka humbur

as gjysmën e radioaktivitetit.

Edhe më tej këtu kemi një masë

prej rreth 60% të radioaktivitetit

që ndodhi para 25 vitesh”, shpjegon

ai.

Kërkohet ndalja e

centraleve të vjetruara

Në Lyon ndodhet qendra ‘Sortir

du Nucléaire’, një rrjet ky ekologësh

me rreth 900 shoqata në

gjithë Francën. Ato kërkojnë ndaljen

e 16 centraleve të vjetra, që

janë futur në përdorim para më

shumë se 30 viteve. Zëvendëskoordinatori,

Xavier Rabilloud,

tregon një hartë trishtuese të një

vendi përplot centrale bërthamore,

depo për mbeturina ose

për përpunimin e materieve

bërthamore, dhe me reaktorë

e limane për anije bërthamore,

siç është edhe aeroplanbartësja

Charles de Gaulle. Autoriteti për

mbikëqyrjen e energjisë bërthamore

(ASN) deri tani ka regjistruar

mes 800 e 900 incidente

bërthamore në Francë.

“Është fakt që sektori bërthamor

në Francë është totalisht

jashtë ndikimit të strukturave

demokratike. Qytetarët kurrë

s’kanë pasur mundësi që, nëpërmes

referendumit ose deputetëve,

të shprehin mendimin e

tyre për programin bërthamor”,

pohon Rabilloud. Ndryshe, aktualisht

në Francë po debatohet

për vazhdimin e kohëzgjatjes së

funksionimit të të gjitha centraleve

edhe për 50 vjet. Franca prodhon

më shumë energji elektrike

seç i duhet, por përfaqësuesit e

industrisë bërthamore thonë se

duan të eksportojnë, nëse, për

shembull, Gjermania heq dorë

nga centralet e saj bërthamore.

(DW)

të largohet nga posti i presidentit

pas humbjes së tij në zgjedhjet presidenciale

të 28 nëntorit të vitit të

kaluar.

Raportet e mediave ndërkombëtare

thonë se mbështetësit e

presidentit Outara po sulmojnë

drejt rezidencës së ish-presidentit

E shtunë, 2 prill 2011

Gbagbo, në Abidjan. Gjithashtu,

raportohet se forcat e Outara’s

kanë marrë nën kontroll televizionin

shtetëror. Si pasojë e luftimeve

të premten u raportua të jetë vrarë

edhe suedezja, Zehra Abidi, një zyrtare

kjo i Misionit Paqësor të OKB

në Abidjan.

Amerikanët tër

LIBI

Shtete e Bashkuara të Amerikës do të tërheqin të

shtunën aeroplanët e tyre ushtarakë nga operacionet

ajrore mbi Libinë, me të cilat tani komandon NATO,

paralajmëroi Pentagoni të premten.

Washington, 1 prill – Sekretari

amerikan i Mbrojtjes, Robert

Gates, dhe shefi i Shtabit

të Përgjithshëm të Forcave ushtarake,

Mike Mullen, deklaruan

para Komunitetit të Dhomës së

Përfaqësuesve dhe të Senatit se,

pjesëmarrja ushtarake e SHBA’ve

në Libi do të përfundojë të shtunën.

Ata të dy e kundërshtuan edhe

idenë që SHBA të furnizojë dhe

stërvis kryengritësit libianë që po

luftojnë kundër forcave të liderit

të Libisë, Moammar Gaddafi .

Sipas tyre, kjo do të duhej të jetë

punë e shteteve arabe dhe e shteteve

të tjera.

Gjatë deklaratave të mëhershme

të zyrtarëve të Shtëpisë së Bardhë

nuk përjashtohej mundësia

që SHBA të armatosnin kryengritësit,

të cilët gjatë kësaj jave

ishin detyruar të tërhiqeshin nga

pozicionet që i mbanin, për shkak

të sulmeve të forcave tokësore të

Gaddafi t, shumë më të trajnuara

dhe më të përgatitura.

“Shikuar nga këndvështrimi im,

nëse duhet të ketë këso lloj përkrahje

për opozitën libiane, për

realizimin e saj ka përplot burime

të tjera alternative, por aty

nuk hyjnë Shtetet e bashkuara të

Amerikës”, theksoi Robert Gates.

Shefi i shërbimit të informimit

në Shtëpisë e Bardhë, Jay

Carney, tha se nuk sheh ndonjë

kundërthënie ndërmjet deklaratës

së Gates dhe asaj të presidentit

amerikan, Barack Obama,

se ai “as nuk e përkrah, e as nuk

e përjashton” mundësinë e stërvitjes

dhe armatosjes së kryengritësve

libianë.

UNHCR apelon

për ndihma urgjente

Komisariati i Lartë për Refugjatë

i OKB (UNHCR) vlerësoi të premten

se situata humanitare në Libi

është tejet dramatike, dhe apeloi


E shtunë, 2 prill 2011 BOTA 13

Siri: Mijëra protestues në “Ditën e Martirëve”

Mijëra njerëz kanë marrë pjesë

në marshimin e organizuar të

premten në qytetin jugor, Dera,

që është shndërruar në qendër

të lëvizjes kundër pushtetit

sirian.

Protestën aktivistët sirianë e

kanë quajtur si “Ditë e Mar-

tirëve”, derisa kanë bërë thirrje

për demonstrata masive në

shenj nderimi të 70 personave

të vrarë gjatë dy javëve të protestave

në Siri, shumica e të

cilave u mbajtën në Dera.

Dëshmitarët u thanë agjencive

të lajmeve se nëpër rrugët e

Dera’s dolën rreth 5,000 njerëz

kishin, duke brohoritur slogane:

“dëshirojmë liri”.

Forcat siriane të sigurimit ishin

pozicionuar brenda dhe përreth

qytetit, por nuk intervenuan për

shpërndarjen e protestës.

Presidenti sirian, Bashar al-As-

hiqen të shtunën

për mundësimin sa më të shpejtë të dërgimit

të ndihmave për njerëzit e rrezikuar

në këtë vend të përfshirë nga lufta.

Gjatë vizitës në Kairo, shefi i UNHCR,

Antonio Gutierres, theksoi se për shkak

të luftimeve të rrepta ndërmjet kryengritësve

dhe forcave libiane, nga Libia

drejt Tunizisë dhe Egjiptit kanë ikur

rreth 400,000 njerëz.

“Njëkohësisht, ekziston edhe një

numër i madh i të zhvendosurve brenda

vendit, dhe i atyre që ndodhen situatë të

pashpresë, ngase janë të bllokuar brenda

zonave të konfl ikteve”, tha zyrtari i

lartë i OKB’së para gazetarëve.

“Është absolutisht e domosdoshme

që ndihma humanitare të arrijë në Libi,

deri te ata të cilëve iu duhet, kudo që

ndodhen”, vazhdoi Gutierres. Ai nënvizoi

qytetin Misrata, si shembull të një

qyteti të bombarduar dhe si fushëbetejë

mes dy palëve, ku spitalet nuk po mund

të përkujdesen për të gjithë të plagosurit,

kur popullata është në ankth, dhe

ku ndihma humanitare është tejet e

nevojshme.

Një anije me ndihma humanitare të

enjten ka arritur deri në Misrata. Anija

me 150 tonelata ndihma mjekësore

dhe ushqim, është dërguar atje nga ana

e grupit të shoqatave joqeveritare Medeor,

nga Gjermani, dhe SOS, nga Malta,

në bashkëpunim me shtetasit libianë

në egzil.

Konkate të reja mes

Libisë dhe Perëndimit

Libia ndërkohë duket se ka dërguar

në Londër Muhamed Ismail, ish-bashkëpunëtorin

e afërm të Said-Al Islami,

që është i biri i Moammar Gaddafi ’t, me

qëllim të hapjes së bisedimeve me zyrtarët

britanikë.

Duke u thirrur në burime anonime,

gazeta britanike ‘The Guardian’ njoftoi

të premten se Ismail gjatë ditëve

të kaluara ka vizituar Londrën, dhe se

ky ishte vetëm njëri prej kontakteve të

shumta ndërmjet Libisë dhe Perëndimit

në dy javët e fundit.

Zëdhënësi i Foreign Offi ce ndërkaq

nuk e konfi rmoi, e as mohoi, raportin

e botuar në ‘The Guardian’.

“Nuk dëshirojmë t’i komentojmë

kontaktet tona me zyrtarët libianë.

Gjatë secilit kontakt, që e kemi pasur,

e kemi bërë të qartë qëndrimin tonë, se

Gaddafi duhet të largohet nga pushteti”,

tha zëdhënësi.

Ndërkohë, pasi që të enjten u njoftua

se edhe njëri prej bashkëpunëtorëve

më të afërm të Gaddafi ’t, shefi libian

i diplomacisë, Mussa Kussa, iku drejt

Londrës, televizioni i Katarit, Al-Jazeera,

njoftoi të premten se “një numër i

caktuar i personaliteteve të larta” nga

rrethi i ngushtë i kolonelit Gaddafi

kanë braktisur Libinë dhe kanë shkuar

në Tunizi.

sad, ndërkohë nuk i përmbushi

paralajmërimet, se gjatë kësaj

jave do të shpallte heqjen e

gjendjes së jashtëzakonshme

dhe të fillimin e reformave.

Përkundrazi, Al-Assad fajësoi

protestuesit për realizimin e një

konspiracioni të jashtëm.

»Lajme

Dy pompa gjigante

betoni, që janë dy

makinat më të mëdha

të këtij lloji në botë,

nisen drejt Japonisë, ku

do të shfrytëzohen për

ftohjen e reaktorit të

Fukushima me ujë.

Tokio, 1 prill – Këto makine

zakonisht përdoren për

pompimin e betonit gjatë

ndërtimit të rrokaqiejve,

urave ose projekteve të

tjera të mëdha ndërtimore.

Mirëpo, ato do të adaptohen,

ashtu që do të mudn

të hedhin ujë mbi reaktorët

e dëmtuar në Japoni, deklaroi

Kellie Brickl, zëdhënëse

e kompanisë gjermane që i

prodhon këto makina.

Nëse ndërkohë sillet

vendimi për betonimin e

ndonjërit prej reaktorëve

në Fukushima, siç ndodhi

në rastin e Chernobilit (më

Centrali bërthamor Dukovany,

në Çeki, do të ndalë punën në

njërin prej katër reaktorëve

të tij, për shkak të rrjedhjes

së ujit të rrezatuar nga gypat,

njoftoi të premten zëdhënësi i

centralit, Petr Spilka.

Pragë, 1 prill – Sipas Splika’s,

nuk ekziston rrezik për sigurinë

e centralit. Spilka nënvizoi

se problemi ka ndodhur në

një gyp të vogël, i cili po lëshon

ajër nga sistemi për ujë,

brenda strukturës që gjendet

përreth reaktorit.

Spilka po ashtu sqaroi se reaktori

është ndalur gjatë ditës së

premte, megjithëse ende nuk

dihet nëse dhe kur ai do të

kthehet sërish në punë.

Përkundër krizës bërthamore

në Japoni, Qeveria e Çekisë

»FOTOEXPRESS

Pompat gjigante

amerikane në Fukushima

1986), këto pompa do të

mund të përdoreshin edhe

për atë qëllim, sqaroi Brickl.

Makinat u vendos të

ngarkohen në dy aeroplanë

transportues rusë, të

tipit Antonov AN-22 Antei.

Bëhet fjalë për aeroplanin

transportues që deri në

shfaqjen e aeroplanit transportues

amerikan C-5 ishin

ka paralajmëruar se do të

zhvillojë tutje programin e

saj bërthamor dhe se do të

aeroplanët më të mëdhenj

transportues në botë.

Ndërkohë, të premten u

njoftua jozyrtarisht se, për

shkak të rrjedhjeve nga centrali

bërthamor Fukushima,

sasia e radioaktivitetit në

ujërat afër Japonisë verilindore

mund të jetë 10,000

herë më e lartë se niveli i

lejuar.

Rrjedhje edhe në

centralin Dukovany

ndërtojë të paktën edhe dy

reaktorë të tjerë, në centralin

tjetër, në Temelin.

“Saleh është al-Qaeda!”

Sanaa, 1 prill - Protestuesit në Jemen,

derisa e “paralajmërojnë” presidentin

amerikan, Barack Obama, se kush

është presidenti Saleh...

(RFE)


14 MARKETING E shtunë, 2 prill 2011

REGJISTRIMI

i popullsisë

I /e nderuar,

ENTI I STATISTIKËS SË KOSOVËS

ZAVOD ZA STATISTIKU KOSOVA

STATISTICAL OFFICE OF KOSOVA

LETËR INFORMUESE

REGJISTRIMI I POPULLSISË, I EKONOMIVE FAMILJARE DHE I BANESAVE

PRILL 2011

Kemi nderin t’ju informojmë se duke filluar nga dita e premte, më 1 prill 2011, fillojë regjistrimi i popullsisë,

ekonomive familjare dhe banesave në Kosovë.

Duke marrë pjesë në regjistrim, familja juaj do të japë një kontribut të madh për të ardhmen e vendit.

Ju falënderojmë, për kontributin tuaj

Unë jam këtu

Në Kosovë kanë ndodhur ndryshime që nga regjistrimi i fundit i popullsisë , i realizuar në vitin 1981. Për t’i evidentuar

ndryshimet e ndodhura për një periudhë 30 - vjeçare, regjistrimi është e vetmja mënyrë, e cila siguron informacion të saktë,

të plotë dhe të besueshëm për numrin e individëve, të njësive ekonomike, familjare dhe të banesave në Kosovë.

Qëllimi i regjistrimit është të japë një pasqyrë aktuale dhe të saktë të realitetit demografik, ekonomik dhe social në nivel vendi.

Për t’i mbledhur të gjitha këto të dhëna, Enti i Statistikës së Kosovës ka angazhuar regjistruesit për të regjistruar të gjitha familjet

në komunën tuaj. Çdo regjistrues do të plotësojë pyetësorët përkatës në bashkëpunim me ju ose me anëtarët e tjerë të familjes.

Të gjitha të dhënat që merren nga përgjigjet tuaja, mbeten konfidenciale (fshehtësi) dhe do të shërbejnë vetëm për qëllime

statistikore. Mbrojtja e konfidencialitetit të informacionit që ju jepni, garantohet me Ligjin mbi Regjistrimin e Popullsisë.

Regjistrimi nuk nënkupton mbledhjen e taksave, legalizimin e pronave, marrjen apo humbjen e nënshtetësisë që do të thotë

se të dhënat e mbledhura që do t’u ipen regjistrueseve nuk do të kenë ndonjë pasojë juridike për individët apo bizneset, por

do te ruhet privatësia dhe konfidencialiteti i tyre.

,

REKOS 2011

,,Unë jam këtu”


E shtunë, 2 prill 2011 BOTA 15

Tadic, Kosor e Pahor me deklaratë të përbashkët

Presidenti serb, Boris Tadic, dhe

kryeministrat e Kroacisë dhe Sllovenisë,

Jadranka Kosor dhe Borut

Pahor, miratuan të premten një

deklaratë të përbashkët në Smederevë

(Serbi), përmes së cilës

promovojnë zhvillimin e bashkëpunimit

ekonomik dhe konfi rmojnë

Assange

marrëdhënie te mira mes tri shteteve

dhe popujve. Në deklaratën e

përbashkët, që siguron një kornizë

politike për bashkëpunim, Tadic,

Kosor e Pahor, veç bashkëpunimit

ekonomik synojnë edhe paraqitjen

e përbashkët nëpër tregjet e treta.

Tri shtetet planifi kojnë të punojnë

bashkërisht në gjetjen e mundësive

për bashkëpunim për perforimim

në tregjet e treta, para së gjithash,

në fushën e ndërtimtarisë dhe

mbrojtjes, pastaj në industrinë

automobilistike, ushqimore dhe

të përpunimit të drurit, si dhe në

lëmin e transportit dhe komuniki-

BALLKANI KERCENOHET

NGA SKENARI ARAB

Londër/Sarajevë, 1 prill –

Assange është i bindur se kjo

gjë do të ndodhë, derisa nënvizon

se së shpejti do të publikohen

dokumentet sekrete të

Ambasadës Amerikane në BeH

të gjashtë viteve të fundit, një

pjesë e vogël e të cilave i përket

edhe periudhës të mëhershme.

Assange shton se edhe dokumentet

që aktualisht po publikohen

për Rumaninë, kanë një

ndikim të madh.

“Ky, me gjasë, është një model,

sipas të cilit, sapo të jenë

publikuar, depeshat do të kenë

ndikim edhe në këtë rajon”, tha

Assange për gazetën boshnjake

‘Dnevni Avaz’, e cila e kishte

shpallur atë për personalitet të

vitit 2010.

Në fakt, Assange pohon se

web-faqja WikiLeaks iu kontribuoi

shumë revolucioneve

në Tunizi dhe Egjipt.

Sipas tij, publikimi i doku-

Publikimi i depesheve të fshehta për Bosnje

e Hercegovinën (BeH) dhe për shtetet tjera

të Evropës Juglindore, në Ballkan do të

shkaktojë skenarin që tashmë e kemi parë

në botën arabe, thekson themeluesi i webfaqes

WikiLeaks, Julian Assange.

menteve të fshehta sigurisht

që do të intensifi kohet me kalimin

e kohës, dhe jo të ndalojë,

siç priste dikush. Për më tepër,

Assange deklaron se as që e ka

ndërmend të merret vesh për

këtë punë me SHBA’të.

“Ata po mundohen të na

heshtin, duke kërkuar që t’i

shkatërrojmë gjithçka që kemi

publikuar më herët, gjithçka

që do të publikojmë tash e

tutje dhe që të ndërpresim

kontaktet me burimet – me të

ashtuquajturit fishkëllyes të

ushtrisë amerikane. Natyris-

ht se ne e refuzuam këtë”, tha

Assange, duke shtuar se ka përkrahjen

e plotë të qytetarëve

amerikanë dhe të njerëzve në

gjithë botën, që e mbështesin

transparencën dhe të vërtetën.

Assange konsideron se

ekziston “një juri e madh dhe

e fshehtë, e cila e ka selinë në

Alexandria, në shtetin amerikan

Georgia, dhe e cila, bashkë

me edhe disa njerëz të tjerë, po

mundohet të ngre akuzë (ndaj

tij) për komplot dhe spiunazh,

për të arritur kështu ekstradimin

(e tij), në SHBA”.

Express

meve. Pahor dhe Kosor shprehën

mbështetjen e tyre të plotë për

rrugën evropian të Serbisë, dhe

të vendeve tjera ballkanike, duke

theksuar se perspektiva evropiane

është garancia më e mirë për stabilitetin

e rajonit. Të njëjtin mendim

e konfi rmoi edhe presidenti Tadic.

Lajme

S’e japin Vukoticin

Gjykata e Apelit në Novi Sad

konfi rmoi vendimin e Gjykatës

Supreme në Novi Sad, i cili e

refuzon kërkesën e malit të Zi për

ekstradimin e Veselin Vukotic.

Novi Sad, 1 prill – Gjykata e Apelit ka

konstatuar se Gjykata Supreme në

Novi Sad ka sjellë vendimin e duhur

kur ka shpallur se nuk janë plotësuar

konditat për ekstradimin e Vukotic,

thuhet në lajmin e agjencisë Beta.

Belgjika e ka ekstraduar të dënuarin

Vukotic në Serbi, sepse Serbia mori

përgjegjësinë që, në rast të ekstradimit,

procesi ndaj tij të përsëritet,

meqenëse ai u gjykua në arrati.

Gjykata e Apelit theksoi se Vukotic

është ekstraduar në Serbi falë

“respektimit absolut të parimeve të

ekspertizës”, me qëllim që të vuaj

dënimin prej 20 vitesh burg. Pas

gjithë kësaj që u tha, nuk janë përmbushur

konditat për ekstradimin e tij

në Mal të Zi, në pajtim me pikën 8 të

Konventës Evropiane për Ekstradim,

thuhet në arsyetimin e vendimit. Sa

për përkujtim, dyshohet se vrasësi i

shumëfishtë ka kryer vrasje në rajon

dhe Evropë, me urdhër të Sigurimit

Shtetëror të Serbisë. Në mesin e

këtyre vrasjeve hynë edhe ajo e

veprimtarit shqiptar, Enver Hadri,

në Bruksel. Mirëpo, falë mirësisë së

sistemit juridik të Serbisë, Veselin

Vukotic ende ndodhet në liri – për

shkak të problemeve shëndetësore

me zemër.

Në NATO me emër tjetër

Ndihmëssekretari i përgjithshëm

i NATO’s, Dirk Brengelmann, ka

përsëritur se anëtarësimi i Maqedonisë

në NATO do të ndodhë pasi

të zgjidhet kontesti i emrit.

Shkup, 1 prill – Brengelmann këtë

e përsëriti gjatë takimit me shefin

e diplomacisë maqedone, Antonio

Milososki, në Shkup.

“NATO vazhdon t’i kushtojë rëndësi

bashkëpunimit me rajonin, e

posaçërisht atij me Maqedoninë.

Anëtarësimi do të ndodhë atëherë

kur do të zgjidhet kontesti i emrit me

Greqinë”, deklaroi ndihmëssekretari

amerikan i NATO’s.

Zyrtari amerikan vlerësoi edhe

kontributin e ushtrisë së Maqedonisë

në misionet e Aleancës, sidomos

në misionin ISAF, në Afganistan.

Milososki ndërkaq deklaroi se nuk

pret që Aleanca të ndryshojë qëndrim

rreth anëtarësimit shkaku i

zgjedhjeve të parakohshme parlamentare,

e as për shkak të kontestit

për emër në Gjykatën e Drejtësisë

në Hagë. Sipas Milososkit, anëtarësimi

në NATO mbetet qëllim strategjik

i vendit që, sipas tij, është pjesë

e Aleancës.


16 MARKETING E shtunë, 2 prill 2011


E shtunë, 2 prill 2011

MARKETING 17


18 MARKETING E shtunë, 2 prill 2011

Republika e Kosovës

Republika Kosova-Republic of Kosovo

Qeveria - Vlada - Government

Komuna e Drenasit

Drejtoria për Administratë të Përgjithshme

Zyra e prokurimit

NJOFTIM PËR KONTRATË - FURNIZIM

Konform nenit 40 të Ligjit nr.03/L-241, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur

gazetën zyrtare nr. 87/2010

Data: 01/04/2011

Nr. i Prokurimit: 611-11- 031 -121,

I AUTORITETI KONTRAKTUES: KOMUNA E DRENASIT

II LËNDA E KONTRATËS

II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: FURNIZIMI ME

AUTOAMBULANCË DHE VETURË ME KM ZERO

II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i dorëzimit të punëve: KONTRATË E

MENJËHERËSHME – SHTËPIA E SHËNDETIT

II.1.3 Informacione të marrëveshjes kornizë:

III Informacionet ligjore, ekonomike, financiare dhe teknike.

III.1.1Sigurimi i ekzekutimit: 10 % vetëm për fituesin.

IV.2 Kriteret e dhënies së kontratës: ÇMIMI MË I ULTË

IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE

IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit dhe dokumenteve të tjera

Afati i fundit për pranimin e kërkesave për dosjen e tenderit data: 27/04/2011 ora

15 00 .

Dokumentet me pagesë: X PO, çmimi: 5 € për Lot.

IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve apo kërkesave për pjesëmarrje: 29/04/2011

ora 14 00 .

IV.3.5 Sigurimi i tenderit: 1,000.00 € për Lot .

IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve:

DATA: 29/04/2011 KOHA 14 30 VENDI: KOMUNA E DRENASIT KATI I DYTË NR. 21

NENI V: Informacionet plotësuese:

V. ANKESAT

Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të

Prokurimit:

Rr. “GARIBALDI” – përball Hotelit “Grand”.

Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 03/L-241, Ligji për Prokurimin Publik në

Kosovë, të shpallur gazetën zyrtare Nr. 87/2010

Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp


FAQE 22: Dashuri në largësi

tv magazine

Fitues i 3 çmimeve Oskar

dhe 40 çmimeve të tjera

kinematografi ke. Jake, një ishmarins

i paralizuar dërgohet në

Pandorë, një planet me një natyrë

përrallore, që përmban një metal

shumë të çmuar. Kjo botë vjen

në një botë tjetër. Në DigiGold të

DigitAlb dhe IPKO.

Burimi më i madh i këtij metali ndodhet

nën një fshat të një race vendase Na’vi, që

s’pranon të shpërngulet. Jake do të përdorë

trupin e një “Avatari” për t’u miqësuar me

vendasit dhe për t’i bindur, por sa më shumë

njihet me botën që e rrethon, aq më shumë

vë në dyshim misionin e tij dhe qëllimin e

vërtetë të kësaj ekspedite...

Ky është me pak fjalë tregimi që regjisori i

njohur, James Cameron sjell në një fi lm për

jetën në një planet tjetër të pushtuar nga

njerëzimi. Tregimi qëndron si hije prapa tre-

gimit, sepse nëse nuk e keni ditur, prodhimi

i këtij fi lmi ka kushtuar 230 milionë dollarë,

duke kënaqur kështu ambiciet e Cameronit,

por në të njëjtën kohë edhe të ardhurat ishin

të mëdha. Ndoshta, nuk ishte pritur një gjë

e këtillë nga regjisori, sepse nga fi lmi melodramë

“Tatanic”, që theu çdo rekord, ai erdhi

me fi lmin e ri të zhanrit shkencor – fantastik,

edhe pse kinemaja nuk është mësuar për të

parë fi lma të një lloji të këtillë.

Por, Cameron është Cameron dhe gjen

mënyrë që gjërat t’i bëjë fantastike edhe nga

zona Zero, përderisa personazhi Jake arrin

që të vërë kontakt me banorët e një planeti

jashtëtokësor duke i ndier ata, edhe pse

plani i njerëzve ishte i lig. Jake zbulon se ata

janë shumë të ndjeshëm, ndërkaq ata që i

urrejnë janë njerëzit. Populli i “Pandorës”

është shumë interesant, përderisa janë

vlerësuar ngjyrat që janë përdorur në këtë

fi lm. Dhe tërë kjo magji e këtij fi lmi do të vijë

për të gjithë adhuruesit në kanalin DigiGold

dhe atë vetëm për dy euro. Kurse risitë nuk

do të mungojnë.

Filmi nga shumë kritikë është quajtur

emblemë e humanizmit, për kozmosin në

SI TË BLINI PROGRAME NË KANALIN DIGI GOLD?

Për të parë programin që dëshironi me PPV,

së pari duhet të blini kredi për kartelën tuaj

SMART dhe kredinë mund ta blini në dyqane

të IPKO-së, si dhe përmes SMS-it. Me SMS

– Dërgoni SMS në numrin 4042 me numrin

e kartelës suaj SMART. Pasi që dërgoni SMS-in, ju do të merrni

konfi rmimin se kërkesa është pranuar dhe kartela SMART tashmë

PROGRAMI

JAVOR

RO +

ka kredi kred

për ta bërë porosinë e programit. Një program

Faqe 23: Finalja e BBA 4

Numër: 21 | Shtojcë javore | Përgatiti: Ipko&Digitalb

të cilin jetojmë, për jetën që mund të ekzistojë

jashtë planetit Tokë dhe rëndësinë e

zhvillimit të shkencës në këtë mes. Thjesht

fi lmi paraqet një identitet të ri që i jep fi lmit,

përpos konotacionit artistik edhe atë

politik, për ruajtjen e një bote duke i dhënë

asaj paqe.

AVATAR

Regjia dhe skenari: James Cameron; regjisor

i fotografi së: Mauro Fiore; montazha:

Cameron, John Refoua dhe Stephen Rivkin;

muzika: James Horner; efektet vizuale: Joe

Letteri; dizajner: Rick Carter dhe Robert

Stromberg; producent Cameron dhe Jon

Landau; distributor: 20th Century Fox.

Kohëzgjatja: 2 orë e 46 minuta.

Aktorë: Sam Worthington (Jake Sully),

Zow Saldana (Neytiri), Sigourney Weaver

(Dr. Grace Augustine), Stephen Lang (Col.

Miles Quaritch), Michelle Rodriguez (Trudy

Chacon), Giovanni Ribisi (Parker Selfridge),

Joel David Moore (Norm), C C H Pounder

(Mo’at), Wes Studi (Eytukan) dhe Laz Alonso

(Tsu’Tey).

(fi lm apo serial) në kanalin Digi Gold kushton

1 EURO. Vetëm klientët e telefonisë mobile

IPKO mund të porosisin programe nëpërmjet

SMS-it. Për të parë listën e plot të programeve

(fi lmave) që transmetohen në kanalin

Digi Gold, përcillni rregullisht nga çdo e hënë web faqen zyrtare

të IPKO-së, www.ipko.com, portalin www.ipko.net apo guiden

elektronike në resiverin tuaj.

Ishulli

Nga regjisori i mirënjohur, Michael

Bay dhe me një ekip aktorësh të

përzgjedhur vjen një fi lm mjaft

i vlerësuar për efektet e papërsëritshme

dhe imagjinatën e

krijimtarisë. Në një kamp të izoluar,

njerëzve u thuhet se bota është

shkatërruar dhe vendi i vetëm për

një jetë perfekt është «Ishulli».

Aktorë: Scarlett Johansson, Ewan

McGregor, Djimon Hounsou, Steve

Buscemi, Sean Bean, etj...Të shtunën

në ora 21:00 në DigiAksion.

E vërteta... ai

nuk të ka qejf

Me një kastë të mrekullueshme

aktorësh vjen një fi lm mbi dashurinë

dhe jetën në çift, mbi tentativat për

të lexuar dhe zbërthyer sjelljet dhe

marrëdhëniet njerëzore. Një grua

e dëshpëruar për të përfunduar

në altar pas një lidhjeje 7-vjeçare.

Aktorë: Jennifer Aniston, Ben

Affl eck, Drew Barrymore, Jennifer

Connelly, Kevin Connolly, etj. Të

shtunën në ora 21:00 në DigiHits.

Miq me para

Olivia, Franny, Jane dhe Christine,

katër gra të lidhura në një miqësi

të fortë dhe të sprovuar janë gati

të bëhen copa për të ndihmuar

njëra-tjetrën. Në këtë katërshe,

Olivia është e vetmja që vuan

shumë të gjejë punë dhe dashuri.

Aktorë: Jennifer Aniston, Frances

McDormand, Joan Cusack, Catherine

Keener, etj. Të shtunën më 2

prill në ora 21:30 në DigiDramë.

Kazino

Një tjetër bashkëpunim legjendar

i regjisorit Matrin Skorsese me

Robert de Niro. Historia e bazuar në

fakte reale e rënies se një perandorie

pushteti, paraje dhe krimi

nga pasioni dhe lakmia. Aktorë:

Robert De Niro, Sharon Stone, Joe

Pesci. Regjia: Martin Scorsese. Të

shtunën në ora 21:30 në DigiAutor.


SKEMA PROGRAMORE

Faqe 20

ORA E HENE, 4 PRILL 2011

7:30 MOGAMBO

9:30 NJE DUZINE E NDYRE

11:30 E DASHURA IME, LIBERA

13:30 BUZEQESHJA E MONA LIZES

15:30 MAVERIK

17:30 GOTI

19:30 SHEKSPIRI I DASHURUAR

21:30 NE ZBULIM TE VETVETES

23:30 PARFUMI - HISTORIA E NJE VRASESI

1:30 PESE MINUTA NE PARAJSE

3:30 JO ME GRUAN TIME

5:30 LA MORTADELLA

E MARTE, 5 PRILL 2011

7:30 PARAJSA E KAPITENIT

9:30 NJE TJETER DUZINE E NDYRE

11:30 HAJDUTI I FEMIJEVE

13:30 NJU JORK, NJU JORK

15:30 VIJA E HOLLE E KUQE

17:30 TELMA DHE LUIZE

19:30 ME MIRE S’KA KU TE SHKOJE

21:30 KAZINO

23:30 PARAJSA E KAMIKAZEVE

1:30 KRIMI I ATE AMAROS

3:30 ZEMRA PREJ QELQI

5:30 KERRI

E MERKURE, 6 PRILL 2011

7:30 HAJDUTI I BAGDADIT

9:30 GJIGANDI

11:30 PRESIDENTI I KLUBIT TE FUTBOLLIT

13:30 OSKARI

15:30 ERA DO TE NA MBARTE

17:30 ISHULLI I THESARIT

19:30 NE KERKIM TE LUMTURISE

21:30 BEFAS PARAJSA

23:30 KLOI

1:30 NOTORIOUS

3:30 KRAMER KUNDER KRAMERIT

5:30 LUKA I PAMPOSHTUR

E ENJTE, 7 PRILL 2011

7:30 KROMUELL

9:30 ZBUTJA E KRYENEÇES

11:30 BUKE DHE TRENDAFILA

13:30 MANJOLA

15:30 TE DRIDHESH NGA FRIKA

17:30 KUMBARI I RI

19:30 GAZTORET E MBRETIT

21:30 TE LUASH ME VDEKJEN

23:30 VICKY CRISTINA BARCELONA

1:30 I HIJES DHE DASHURISE

3:30 DORDOLECI

5:30 XHELOZI E STILIT ITALIAN

E PREMTE, 8 PRILL 2011

7:30 VILET E ZEMERIMIT

9:30 PLAKU DHE DETI

11:30 KOHA PER TE GENJYER

13:30 SALVADOR

15:30 MESAZH NE SHISHE

17:30 NE KOHEN E FLUTURAVE

19:30 MBRETERIT E MAMBOS

21:30 ROMAN KRIMINAL

0:00 BOOGIE NIGHTS - ANA E ERRET E

HOLLIVUDIT

1:30 DIRTY DANCING

3:30 DJALI I MIRE

5:30 MARREVESHJA

E SHTUNE, 9 PRILL 2011

7:30 RINI E DJEGUR

9:30 SEMIRAMIDA E BABILONISE

11:30 NJEREZIT QE NJOH

13:30 MBRETERESHA

15:30 CADILLAC RECORDS

17:30 KRAHET E LIRISE

19:30 UJKU

21:30 PERANDORI I FUNDIT

23:30 DY MOTRAT BOLEJN

1:30 SHTRIGAT E ISTUIKUT

3:30 ZOTI XHONS

5:30 PESHKU I MADH

E DIEL, 10 PRILL 2011

7:30 SHOQERI E LARTE

9:30 KAPITENI HORAC HORNBLOUER

11:30 SHPIRTDJEGUR NGA DASHURIA

13:30 BAGSI

15:30 BEFAS PARAJSA

17:30 NE ZBULIM TE VETVETES

19:30 URA MBI LUMIN KWAI

21:30 HAMLETI (1996)

23:30 KTHIMI I NJE HEROI

1:30 DRITARJA PERBALLE

3:30 KANDIDATI

5:30 PASQYRIMI NE SYRIN E ARTE

I PËLQEJNË SHAKATË DIL PAK!

Aktorja Natalie Portman i adhuron

shakatë e “ndyra”, të cilat thotë se i

përdor edhe në fi lmin e saj të ri. “Shakatë

e ndyra më bëjnë të qesh. Ato nuk janë

skandaloze, edhe pse ndonjëherë tejkalojnë

kufi rin”.

ORA E HENE, 4 PRILL 2011

7:00 PRANE FESE, LARG VETES

9:00 I MARRE

11:00 NATYRA THERRET

13:00 KAMARIERJA

15:00 VETMITARI

17:00 TE DESHIROJ

19:00 BIULFI DHE GRENDELI

21:00 PUSHIMET

23:00 THE RUNAWAYS

1:00 PROJEKTI LAZARUS

3:00 VIKTIMAT PERFEKTE

5:00 KREMTIM AMERIKAN

E MARTE, 5 PRILL 2011

7:00 MARTESA S’ESHTE SHAKA

9:00 MO

11:00 BASHKESHORTI AKSIDENTAL

13:00 CFARE VJEN PAS ENDRRES

15:00 GUSHT

17:00 VRAPUESI I VDEKUR

19:00 XHULI DHE XHULIA

21:00 ARMIKU I PADUKSHEM

23:00 HARRI BRAUN

1:00 I DEBUAR

3:00 DHOMA E VRASJEVE

5:00 PASSO A DUE

E MERKURE, 6 PRILL 2011

7:00 MBRETI I KALIFORNISE

9:00 PERTEJ NE LUGINE

11:00 MARTESE ANGLEZE

13:00 BOTA ESHTE E LIRE

15:00 GJERAT FISNIKE

17:00 PARANDJENJA

19:00 MENDAFSH

21:00 ENGJEJ DHE DJAJ

23:00 NINXHA

1:00 Z. BRUKS

3:00 BRENDA SKENARIT

5:00 KOHET E VJETRA

E ENJTE, 7 PRILL 2011

7:00 ETER DHE BIJ

9:00 GARA E KAMARIEREVE

11:00 CMIMI I FAMES

13:00 GENJESHTRA DHE ILUZIONE

15:00 ENDERR E THYER

17:00 ARMIKU I PADUKSHEM

19:00 THE RUNAWAYS

21:00 VELLEZERIT BLUM

23:00 VIGJILUESIT

1:00 SKEPTIKU

3:00 TRIS MARRAMENDES

5:00 NJERIU

I LETRAVE

E PREMTE, 8 PRILL 2011

7:00 CESHTJE GUXIMI

9:00 JETA PA GREJSIN

11:00 KESHTU THEM UNE

13:00 FATI IM

15:00 KONTRATA

17:00 VELLEZERIT BLUM

19:00 VALKYRI

21:00 ORE DESHPERIMI

23:00 ARMIQTE PUBLIKE

1:00 HARRI BRAUN

3:00 LAJMETARET

5:00 DAFNE

E SHTUNE, 9 PRILL 2011

7:00 HAPAT E KERCIMIT

9:00 FESTA E REBELIMIT

11:00 MBREMJE

13:00 TARRACA NE LEJKVJU

15:00 EVANI I GJITHPUSHTETSHEM

17:00 50 TE VDEKUR NE KEMBE

19:00 HAROLDI DHE KUMARI 2

21:00 SHPIRTI

23:00 KODRAT E

PERGJAKURA

1:00 LUFTA E CARLSIT

3:00 NEN HUNDE

5:00 GRUA PER NUMER

E DIEL, 10 PRILL 2011

7:00 MARTESA

9:00 RRUGE E HAPUR

11:00 TRANSFORMUESIT

13:00 NJE TRAGJEDI MODERNE

15:00 SHPEJTESI DHE CMENDURI 4

17:00 ENDRRA E KASANDRAS

19:00 NDERI I HAJDUTIT

21:00 LARG DUART NGA MAMI IM

23:00 ARMIKU I PADUKSHEM

1:00 MISIONI I HESHTUR

3:00 10 DITE PARA LUFTES

ORA E HENE, 14 MARS

5:00 BAST DHE PLUMBA

7:00 FEMIJA I EVOLUCIONIT

9:00 JETE NE RREZIK

11:00 KUKUVAJKA GRI

13:00 FAT I KEQ

15:00 PUSHTIMI I TRUPAVE

17:00 TE PANJOHUR IDEALE

19:00 FLUTURIMI I FENIKSIT

21:00 TE HARRUARIT

23:00 TOKA E TE VDEKURVE

1:00 SEKRETET E BRUSTERIT (I RI)

3:00 MES TE KORRUPTUARVE

E MARTE, 15 MARS

5:00 KATASTROFE NE NJU ORLINS

7:00 MBI BAZEN E DYSHIMIT

9:00 BRITME E HESHTUR

11:00 THESARI NE FUND TE DETIT

13:00 E ZHDUKURA

15:00 SHANGHAI SURPRISE

17:00 VIRUSI

19:00 GATAKA

21:00 PARKU I XUNKTHIT

23:00 30 DITE ERRESIRE: DITE MUZGU (I

RI)

1:00 UILLARD

3:00 SKENAT E KRIMIT

E MERKURE, 16 MARS

5:00 KADILLAKU ROZE

7:00 ME ARMIKUN NE GJI

9:00 NE HIJET E VDEKJES

11:00 ANAKONDAT NE KERKIM TE ORKI-

DESE SE GJ

13:00 VRASJA E NENES SONE

15:00 RRUGA E ARMEVE

17:00 SHPIRTRA TE HUMBUR

19:00 ORA 11:14

21:00 LUFTA E TOGERIT HART

23:00 KLLOUNI

1:00 PAS DYERVE TE MBYLLURA

3:00 INSPEKTIMI

E ENJTE, 17 MARS

5:00 FAME E KUSHTUESHME

7:00 GENJESHTRA E HOLLE BLU

9:00 TREKENDESHI

11:00 SEPTEMBER TAPES

13:00 KRIMI I SHEKULLIT

15:00 FAJTORI

17:00 DJALLI VESHUR NE BLU

19:00 NE KURTH

21:00 MONSTRA (I RI)

23:00 DY MOTRAT

1:00 SYRI IM I VOGEL

3:00 SHONI I TE VDEKURVE

E PREMTE, 18 MARS

5:00 TE CMENDUR PAS FLORIRIT

7:00 FAMILJE E PERCARE

9:00 SHTEPIA E LOJERAVE

11:00 NJE I PANJOHUR KRAH MEJE

13:00 SYTE E GJARPRIT

15:00 POSTIERI

17:00 SHPELLA E NENDHESHME

19:00 KUKAFSHEHTHI

21:00 MESNATE NE OBORRIN E SE MIRES

DHE SE KEQES

23:00 XHEZON X - I PAVDEKSHMI

1:00 30 DITE ERRESIRE: DITE MUZGU

3:00 NGA LONDRA NE BRAJTON

E SHTUNE, 19 MARS

5:00 MBROJTJA E DESHMITARIT

7:00 PA PARALAJMERIM

9:00 KRIMINELI

11:00 LUFTETARI I 13-TE

13:00 STERVITJA

15:00 TELEFONATA E NJE TE PANJOHURI

17:00 KENDI I KUQ

19:00 BANDAT E NJU JORKUT

21:00 NERONI

23:00 VAMPIRE E LIKANE 2

1:00 SHFAROSJA

3:00 KATI I VRASJEVE

E DIEL, 20 MARS

5:00 ARBITRI

7:00 NE BANKEN E TE AKUZUARVE

9:00 KU JE, VELLA?

11:00 MBREMJA E MATURES

13:00 SFERA

15:00 LUFTA E BOTEVE

17:00 LEGJENDA E MERI SHOUT

19:00 LUFTA E TOGERIT HART

21:00 BATMAN ZANAFILLA

Lindsay Lohan më në fund do të argëtohet.

Aktorja, e cila ka qenë në rehabilitim për një

kohë, më në fund ka dalë dhe është argëtuar

pasi ishte liruar nga disa akuza që i ishin bërë

asaj. “Lindsay nuk ka pirë alkool, por është

argëtuar shumë”, tha një burim.

ORA E HËNË 04. PRILL 2011

5:30 VETEM PER DASHURI

7:30 MREKULLI NE MESNATE

9:30 DHOMA E MARVINIT

11:30 DHURATA E NIKOLES

13:30 YJET TE TREGOJNE UDHEN

15:30 DOKTORI

17:30 NATALIE WOOD, JETA, FAMA I

19:30 NATALIE WOOD, JETA, FAMA

21:30 I PAFAT NE LOJE, FATLUM NE DAS-

HURI

23:30 FANTAZMA E OPERAS

1:30 IME MOTER, MOLLY

3:30 KUFIRI I CMENDURISE

E MARTË 05. PRILL 2011

5:30 KUJTONI ERNEST HEMINGUEJIN

7:30 PERJETESISHT MIKE

9:30 TE TJERE ZERA

11:30 MUZIKE NGA NJE TJETER DHOME

13:30 TRI SHOQET

15:30 TE FLIRTOSH ME FLAMENKON

17:30 FITZGERALD, GJENIU REBEL

19:30 KRUSHQI ME XHUXHAT

21:30 MIQ ME PARA

23:30 LEGJENDA E BAGER VENSIT

1:30 ME SHIKIM TE PARE

3:30 HAMLETI MODERN

E MËRKURË 06. PRILL 2011

5:30 ILUMINATA

7:30 SEKRETI I MOTER ANJEZES

9:30 DITE TE BUKURA

11:30 TE NDASH SEKRETIN

13:30 USHQIMI I SHPIRTIT

15:30 PRINCI I HOMBURGUT

17:30 ASPAK E LEHTE NE DASHURI

19:30 VAJZA NGA NJU XHERSI

21:30 E EMBLA TOKE

23:30 FATI I NJE PRINCI I

1:30 SHERUESI

3:30 VENDI I BUKUR

E ENJTE 07.PRILL 2011

5:30 TE GENJESH NE AMERIKE

7:30 SEKRETET HYJNORE TE MOTRAVE

JAJA

9:30 PERBALLJE E PLOTE

11:30 SWINGERS

13:30 PER NJE NATE TE PAHARRUAR

15:30 INDIANI ME I SHPEJTE NE BOTE

17:30 TOKA IME, ATDHEU IM

19:30 VITI 66

21:30 BOTA E TRAZUAR E IGBIT

23:30 FATI I NJE PRINCI II

1:30 DESTINACION I PADITUR

3:30 ZONJA DALLOUEJ

E PREMTE 08. PRILL 2011

5:30 ARRATIA

7:30 NE NJE CEP TE SHKRETETIRES

9:30 ROPER DHE GUDI

11:30 LAJME DETARE

13:30 NJE VIZITE NE LAUREL CANYON

15:30 21

17:30 SEKSI DHE NENA BEQARE II

19:30 SELENA

21:30 NJERIU 200 VJECAR

23:30 DJALI QE RRINTE ME PULAT

1:30 NJE LIDHJE DASHURIE

3:30 SHI I PURPURT

E SHTUNË 09. PRILL 2011

5:30 MJAFTON TE FITOSH

7:30 VAJZA

9:30 UNAZA

11:30 NJERIU PA FYTYRE

13:30 LUCY

15:30 KALUAR QIELLIT

17:30 UNE DHE ZNJ. XHONS

19:30 QELLIME MIZORE 1

21:30 ZNJ. HENDERSON PARAQET

23:30 TE KERCESH ME PASION

1:30 LUFTE NE FAMILJE

3:30 E VERTETA E FSHEHUR

E DIEL 10. PRILL 2011

5:30 UJEVARAT E ZEMRES

7:30 NE KERKIM TE GREJSLENDIT

9:30 KAUBOJ DHE ENGJEJ

11:30 KUPA PREJ ARI

13:30 RADIO

15:30 NGJYRAT PRESIDENCIALE

17:30 GALETA

19:30 EL CANTANTE

21:30 OSKAR DHE LUSINDA

23:30 KOKTEJ

1:30 MANSFIELD PARK

E SHTUNË, 2 PRILL 2011

07 00

E HENE 2011-04-04

TOKE E PERGJAKUR

09 00 SHPERTHIMI

11 00 KOMISARI I DRITES

13 00 VRASJE NE GJUETI

15 00 BOTE E PADUKSHME

16 00 YJET E NETEVE TE GJATA

17 00 NGJYRAT E MOSHES

19 00 DUAR DREJT MIRESISE

20 30 WANTED PJ4

21 00 DASHURIA E FUNDIT

23 00 RRUGE TE BARDHA

01 00 VRASJE NE GJUETI

03 00 SHPERTHIMI

05 00 NGJYRAT E MOSHES

E MARTE 2011-04-05

07 00 E DIELA E FUNDIT/LUME DRITE

09 00 TRE VETA KAPERCEJNE MALIN

11 00 PRANVERE NE GJIROKASTER

13 00 FJALE PA FUND

15 00 SHOKU YNE TILI

16 00 PERBALLIMI

17 00 NGA MESI I ERRESIRES

19 00 30 VJETORI I KINEMATOGRAFISE SHQIP-

TARE

20 00 FESTIVALI FOLKLORIK

21 00 STRIPTIZE

23 00 NE KUFI TE DY LEGJENDAVE

01 00 PRANVERE NE GJIROKASTER

03 00 PERBALLIMI

05 00 TRE VETA KAPERCEJNE MALIN

E MERKURE 2011-04-06

07 00 KREVATI I PERANDORIT/NE DITET E PUS-

HIMEVE

09 00 THIRRJA

11 00 DJALI ELASTIK

13 00 GRACKA

15 00 PERTEJ MUREVE TE NGURTA

16 00 NJE EMER MIDIS NJEREZVE

17 00 VITET E PRITJES

18 00 WANTED PJ4

19 00 E KALUARA NUK KTHEHET

20 00 PAS VDEKJES

22 00 L’ELISIR D’AMOR

00 00 PERTEJ MUREVE TE NGURTA

01 00 THIRRJA

03 00 VITET E PRITJES

05 00 GRACKA

E ENJTE 2011-04-07

07 00 FRAKTURA/GJURME TE BARDHA

09 00 TOKA JONE

11 00 MENGJESE LUFTE

13 00 SKETERRE ‘43

15 00 KUSH VDES NE KEMBE

16 00 PAS GJURMEVE

17 00 NE FILLIM TE VERES

19 00 FUSHA E RILINDUR

20 00 KRYEQYTETI YNE

21 00 KAPEDANI

23 00 NJERIU I MIRE

01 00 MENGJESE LUFTE

03 00 KUSH VDES NE KEMBE

05 00 NE FILLIM TE VERES

E PREMTE 2011-04-08

07 00 MIMOZA LLASTICA/PRANVERE E

HIDHUR

09 00 CIRKU NE FSHAT

11 00 GURET E SHTEPISE SIME

13 00 OPERACION ZJARRI

15 00 PALLATI 176

16 00 TRENI NISET NE 7 PA 5

17 00 DHE VJEN NJE DITE

19 00 TINGUJT DHE FEMIJET

20 00 UDHEVE TE ATDHEUT

21 00 PORTOKALLI

23 00 BINARET

01 00 NGADHENJIM MBI VDEKJEN

03 00 OPERACION ZJARRI

05 00 TRENI NISET NE 7 PA 5

E SHTUNE 2011-04-09

07 00 SHTEPIA JONE E PERBASHKET

09 00 BENI ECEN VETE

11 00 TELEFONI I NJE MENGJESI

13 00 NGADHENJIM MBI VDEKJEN

15 00 NJE VIT I GJATE

16 00 LIRI A VDEKJE

17 00 HIJE QE MBETEN PAS

19 00 TROFETE E FITOREVE

20 00 USHTON METALURGJIA

21 00 NJESITI GUERIL

23 00 TE MOS HESHTESH

01 00 TELEFONI I NJE MENGJESI

03 00 NJE VIT I GJATE

05 00 HIJE QE MBETEN PAS

E DIEL 2011-04-10

07 00 SHPRESA/TELA PER VIOLINE

09 00 SHKELQIM I PERKOHSHEM

11 00 NXENESIT E KLASES SIME

15 00 RRUGICAT QE KERKONIN DIEL

16 00 SHTIGJE TE LUFTES

17 00 SKENDERBEU

18 00 WANTED PJ4

19 00 LUKOVA-BORSHI

20 00 ME EDI LUARASIN

21 00 NUSJA DHE SHTETRRETHIMI

23 00 FLUTURA NE KABINEN TIME


ORA E HENE, 4 PRILL 2011

8:00 HANA MONTANA I EPS 18

8:30 KOMPJUTERI IM II EPS 6

9:00 TRU XHEKSON II EPS 10

9:30 DHEMBI I BARDHE

11:20 HISTORI E PAFUNDME

12:45 XHEJMSI DHE PJESHKA GJIGANDE

14:00 BOTA E PATIT I EPS 50 ( RIT. )

15:00 HANA MONTANA I EPS 18

15:30 KOMPJUTERI IM II EPS 6

16:00 TRU XHEKSON II EPS 10

16:30 MAMI KA NJOHUR NJE VAMPIR

17:50 LUFTE KUNDER KOHES

19:00 BOTA E PATIT I EPS 51 ( I RI )

20:00 PERIUDHA ME E BUKUR E VITIT

21:40 FITIMTARE NE LONDER

23:15 NJERIU PREJ TENEQEJE 1

E MARTE, 5 PRILL 2011

8:00 HANA MONTANA I EPS 19

8:30 KOMPJUTERI IM II EPS 7

9:00 TRU XHEKSON II EPS 11

9:30 SHTEPIA PERBINDESH

11:00 BRIGADA E GAZETAVE

12:35 VAJZA E KARATESE

14:05 BOTA E PATIT I EPS 51 ( RIT. )

15:00 HANA MONTANA I EPS 19

15:30 KOMPJUTERI IM II EPS 7

16:00 TRU XHEKSON II EPS 11

16:30 MISTERI I GURIT MAGJIK

17:55 LUFTETARET E FUQISE-FORCE

MAGJIKE

19:00 BOTA E PATIT I EPS 52 ( I RI )

20:00 PUSHIMET E FAMILJES XHONSON

21:40 MERI POPINS

23:20 NJERIU PREJ TENEQEJE 2

E MERKURE, 6 PRILL 2011

8:00 HANA MONTANA I EPS 20

8:30 KOMPJUTERI IM II EPS 8

9:00 TRU XHEKSON II EPS 12

9:30 BRESHKAT NINXHA

11:05 TE MBASH PREMTIMIN

12:40 MIMZI I FUNDIT

15:00 HANA MONTANA I EPS 20

15:30 KOMPJUTERI IM II EPS 8

16:00 TRU XHEKSON II EPS 12

16:30 RRUGA DREJT SHTEPISE

17:50 ROCK HOLLIVUD FEST

19:00 BOTA E PATIT I EPS 53 ( I RI )

20:00 PLANI I KURDISUR I PITIT ( RIT. )

21:35 PIRATET E KARAIBEVE 1

0:00 NJERIU PREJ TENEQEJE 3

E ENJTE, 7 PRILL 2011

8:00 HANA MONTANA I EPS 21

8:30 KOMPJUTERI IM II EPS 9

9:00 TRU XHEKSON II EPS 13

9:30 KTHIM NE GAJA

11:05 PUTHJA IME E PARE

12:30 NJE GJYSH PER KRISHTLINDJE

14:05 BOTA E PATIT I EPS 53 ( RIT. )

15:00 HANA MONTANA I EPS 21

15:30 KOMPJUTERI IM II EPS 9

16:00 TRU XHEKSON II EPS 13

16:30 PRINCESHA E VOGEL

18;05 PESESHJA FANTASTIKE

19:00 BOTA E PATIT I EPS 54 ( I RI )

20:00 KRISHTLINDJE NE BOTEN E ÇUDIRA-

VE

21:40 NDERRIM VEROR

23:15 TOMB RAIDER 2

E PREMTE, 8 PRILL 2011

8:00 HANA MONTANA I EPS 22

8:30 KOMPJUTERI IM II EPS 10

9:00 TRU XHEKSON II EPS 14

9:30 ROBOTET

11:05 DESHIRA JOTE

12:20 QYTETI I LODRAVE

14:00 BOTA E PATIT I EPS 54 ( RIT. )

15:00 HANA MONTANA I EPS 22

15:30 KOMPJUTERI IM II EPS 10

16:00 TRU XHEKSON II EPS 14

16:30 PITERI DHE UJKU

17:15 HERBI SHKON NE MONTEKARLO

19:00 BOTA E PATIT I EPS 55 ( I RI )

20:00 KUKUVAJKA

21:35 KALORESI I ZI

23:10 POPAI

E SHTUNE, 9 PRILL 2011

8:00 LOJA E BEJZBOLLIT

9:40 LESI, ME SHUME SE HERO

11:15 KAMPI HAPESINOR

12:55 DJALE I MBARE

14:20 BUSULLA E ARTE

16:05 DITARI I PRINCESHES 1

17:55 KUZHINIERI I MADH DHE I VOGEL

18:20 SHFAQJA MUZIKORE E SHKOLLES 1

20;00 KENGET E KRISHTLINDJEVE ( I RI )

21:50 HANA - MONTANA - FILMI

23:15 HOKUS POKUS

E DIEL, 10 PRILL 2011

8:00 KALI I UJIT

9:50 DY VELLEZERIT

11:30 DJALI I KARATESE 3

13:20 DEGJO KUSH FLET 3

14:55 VAJZA GATOPARS 1

16:30 RREMBIMI I BANDES

18:00 THESARI KOMBETAR

ORA E HENE, 4 PRILL 2011

5:30 ELSA DHE FREDI

7:30 NJE FAMILJE PA BATERI

9:30 NE SHPETIM TE GREJSIT

11:30 JETA PAS VDEKJES

13:30 KOKE E KEMBE NE

15:30 FAMILJA TENENBAUM

17:30 FUTBOLLISTE SI BEKAMI

19:30 MARREVESHJA

21:30 40 DITE E 40 NETE

23:30 SI NE PARAJSE

1:30 KTHIM NE TE ARDHMEN 1

3:30 NE KERKIM TE SUKSESIT

E MARTE, 5 PRILL 2011

5:30 NATA PARA PROVIMEVE

7:30 CESHTJE FATI

9:30 ZOTERIA 3000

11:30 PUNE DJALI VAJZE

13:30 NE ANEN TJETER TE RRUGES

15:30 NAPOLEON DINAMITI

17:30 KA VETEM NJE SI AJO

19:30 NESE FATI DO

21:30 ZOOLANDER

23:30 UDHETIM ME ANIJE

1:30 KTHIM NE TE ARDHMEN 2

3:30 KTHIM I LAVDISHEM

E MERKURE, 6 PRILL 2011

5:30 GJATOSHI

7:30 DO TE JEM ME TY

9:30 BOB ROBERTS

11:30 MARIA DHE BRUSI

13:30 NDARJA

15:30 MIQ AMERIKANE

17:30 KUR BRENDANI TAKOI TRUDIN

19:30 AGJENTI SEKRET

21:30 JETE TELENOVELASH

23:30 SHTEPIA JONE

1:30 KTHIM NE TE ARDHMEN 3

3:30 LUAU

E ENJTE, 7 PRILL 2011

5:30 TE THYESH RREGULLAT

7:30 PUSHIME AMERIKANE

9:30 TERESISHT BJONDE

11:30 NE GJYQ ME ZOTIN

13:30 NE VATREN PRINDERORE

15:30 VAJZA DHE DJEM TE KEQINJ

17:30 KRISHTLINDJE NE INDI

19:30 LIGJERISHT BJONDE 3

21:30 TE CMENDUR PAS THESARIT

23:30 SHKEMBIM IDENTITETESH

1:30 IDIOKRACIA

3:30 TRAZIRA NE LOS ANXHELOS

E PREMTE, 8 PRILL 2011

5:30 TE PREMTEN TJETER

7:30 GJITHCKA QE DUA TE BEJ

9:30 SUZIE GOLD

11:30 SI TE VRASESH NJE MILIARDER

13:30 AKSIDENTE FATLUME

15:30 NJE I VDEKUR PER SHOK DHOME

17:30 NJE LOJE E TEJZGJATUR

19:30 TAKSIA 3

21:30 UDHETIM NEPER EUROPE

23:30 SHTATZENE...NDOSHTA

1:30 FLOKTORJA 2

3:30 I PAPERSHKUESHMI

E SHTUNE, 9 PRILL 2011

5:30 KUR VUAN NGA DASHURIA

7:30 SYTE E DASHURISE

9:30 PARAJSE E KALTER

11:30 NJE NATE NE ROKSBERI

13:30 TRE BURRA TE MENCUR

15:30 BUKURIA QE VRET

17:30 SPIUNE SI NE

19:30 MAFIOZI DHE I BIRI

21:30 TAKIM ME PRINDERIT

23:30 KAFSHA

1:30 SFIDA

3:30 I MARTUAR ME NJE FANTAZME

E DIEL 10 PRILL 2011

5:30 KLONET E KLUBIT S

7:30 DJEMTE E SKUADRES SE HOKEJIT

9:30 PRINCI DHE UNE

11:30 BUKUROSHJA DHE DIKTATORI

13:30 MARATONE MARTESASH

15:30 TOPA ZEMERIMI

17:30 THJESHT SHOKE

19:30 BREZI I VJETER

21:30 NE SALLONIN E BUKURISE

23:30 GRUAJA E SHTEPISE

1:30 AUSTIN POWERS, NJERIU NDER-

KOMBETAR

I PËLQEN JETA SI NËNË

Miranda Kerr ka thënë se të qenit nënë është gjëja më e mirë që ajo ka përjetuar

ndonjëherë. Modelja e Victoria’s Secret, priti në jetë një fëmijë me burrin e saj,

Orlando Bloom, në fi llim të këtij viti. Aktorja ka insistuar se të qenit nënë është

njëra prej gjërave më të mira që ajo ka përjetuar në jetën e saj. “Është një gjë e

jashtëzakonshme”, tha ajo. “Mendoj se çdo ditë gjërat bëhen mirë e mirë. Është një

mrekulli që unë e kam përjetuar”.

E SHTUNË, 2 PRILL 2011 SKEMA PROGRAMORE

07 00

E HENE 2011-04-04

SOSPETTI 5 (I)

08 00 ED SULLIVAN SHOW 1/2

09 30 LUI & LEI 6 (II)

10 30 CURB YOUR ENTHUSIASM 5/6 (IV)

11 30 YOUNG BLADES 7 (I)

12 30 MURDOCH MYSTERIES 11 (I)

13 30 ROMANZO CRIMINALE 9

15 30 NOBEL PEACE PRIZE CONCERT 2010

17 00 PARTY OF FIVE 4 (I)

18 00 ARRESTED DEVELOPMENT 3/4 (II)

19 00 THIS LIFE 10 (II)

20 00 FANTAZMA E ELENES 101

21 00 IN TREATMENT 1/2 (I)

21 45 MERCY 15 (I)

22 30 LIE TO ME 6 (II)

23 15 CHARLIE JADE 18

00 00 THIS LIFE 10 (II)

02 00 FANTAZMA E ELENES 101

03 00 IN TREATMENT 1/2 (I)

04 00 PARTY OF FIVE 4 (I)

05 00 ARRESTED DEVELOPMENT 3/4 (II)

06 00 CHARLIE JADE 18

E MARTE 2011-04-05

07 00 LIE TO ME 6 (II)

08 00 LE CORSAIRE

09 30 FANTAZMA E ELENES 101

10 30 PARTY OF FIVE 4 (I)

11 30 ARRESTED DEVELOPMENT 3/4 (II)

12 30 THIS LIFE 10 (II)

13 30 MERCY 15 (I)

14 30 LIE TO ME 6 (II)

15 30 CHARLIE JADE 18

17 00 PARTY OF FIVE 5 (I)

18 00 ARRESTED DEVELOPMENT 5/6 (II)

19 00 THIS LIFE 11 (II)

20 00 FANTAZMA E ELENES 102

21 00 IN TREATMENT 3/4 (I)

21 45 MERCY 16 (I)

22 30 LIE TO ME 7 (II)

23 15 CHARLIE JADE 19 (I)

00 00 THIS LIFE 16 (II)

01 00 IN TREATMENT 3/4 (I)

02 00 FANTAZMA E ELENES 102

03 00 PARTY OF FIVE 5 (I)

04 00 ARRESTED DEVELOPMENT 5/6 (II)

05 00 CHARLIE JADE 19 (I)

06 00 MERCY 16 (I)

E MERKURE 2011-04-06

07 00 KOPELIA

09 30 PARTY OF FIVE 5 (I)

10 30 ARRESTED DEVELOPMENT 5/6 (II)

11 30 FANTAZMA E ELENES 102

12 30 THIS LIFE 16 (II)

13 30 IN TREATMENT 3/4 (I)

14 30 MERCY 16 (I)

15 15 LIE TO ME 7 (II)

16 00 CHARLIE JADE 19 (I)

17 00 PARTY OF FIVE 6 (I)

18 00 ARRESTED DEVELOPMENT 7/8 (II)

19 00 THIS LIFE 12 (II)

20 00 FANTAZMA E ELENES 103

21 00 IN TREATMENT 5/6 (I)

21 45 MERCY 17 (I)

22 30 LIE TO ME 8 (II)

23 15 CHARLIE JADE 20 (I)

00 00 THIS LIFE 12 (II)

01 00 FANTAZMA E ELENES 103

02 00 PARTY OF FIVE 6 (I)

03 00 IN TREATMENT 5/6 (I)

04 00 ARRESTED DEVELOPMENT 7/8 (II)

05 00 LIE TO ME 8 (II)

06 00 MERCY 17 (I)

E ENJTE 2011-04-07

07 30 NOUVELLE EXPERIENCE

09 00 PARTY OF FIVE 6 (I)

10 00 ARRESTED DEVELOPMENT 7/8 (II)

11 00 THIS LIFE 12 (II)

12 00 FANTAZMA E ELENES 103

13 00 IN TREATMENT 5/6 (I)

14 00 MERCY 17 (I)

15 00 LIE TO ME 8 (II)

16 00 CHARLIE JADE 20 (I)

17 00 PARTY OF FIVE 5 (I)

18 00 ARRESTED DEVELOPMENT 9/10 (II)

19 00 THIS LIFE 13 (II)

20 00 FANTAZMA E ELENES 014

21 00 IN TREATMENT 7/8 (I)

21 45 MERCY 18 (I)

22 30 LIE TO ME 9 (II)

23 15 WEEDS 1 (V)

00 00 THIS LIFE 13 (II)

01 00 IN TREATMENT 7/8 (I)

02 00 FANTAZMA E ELENES 104

Faqe 21

HD2 HD3

7:00

E HENE 4 PRILL 2011

PLANETI TOKE 3

8:00 JETA 4

9:00 NDJEKJE TE PAMUNDURA 4

10:00 JETA SEKRETE E ELEFANTEVE 1

11:00 DR.RREZIKU 5/6/7

12:00 AMAZONA ME BRUS PERRIN 1

13:00 LUFTETARET 1

14:00 RITMET E PEKINIT 1

15:00 HERONJTE E VERTETE 9/10

16:00 SPIUNET E TIGRAVE NE XHUNGEL

1

17:00 SHANSI I FUNDIT 5

18:00 RUSIA ME XH.DIMBELLDI 3

19:00 INDIA 4

20:00 MAJAT E BIZNESIT 13/14

21:00 PREDATOR X

22:00 ZOGJTE E PARAJSES

23:00 PROCESI SPORTIV

0:00 PROCESI SPORTIV

1:00 DR.RREZIKU 5/6/7

2:00 AMAZONA ME BRUS PERRIN 1

3:00 LUFTETARET 1

4:00 RITMET E PEKINIT 1

5:00 HERONJTE E VERTETE 9/10

6:00 SPIUNET E TIGRAVE NE XHUNGEL 1

E MARTE 5 PRILL 2011

7:00 PLANETI TOKE 4

8:00 JETA 5

9:00 EPOKA E HAPESIRES 1

10:00 JETA SEKRETE E ELEFANTEVE 2

11:00 DUBLANTE TE FAMSHEM 1

12:00 AMAZONA ME BRUS PERRIN 2

13:00 LUFTETARET 2

14:00 RITMET E PEKINIT 2

15:00 HERONJTE E VERTETE 11/12

16:00 SPIUNET E TIGRAVE NE XHUNGEL

2

17:00 SHANSI I FUNDIT 6

18:00 RUSIA ME XH.DIMBELLDI 4

19:00 SHETITJE MESDHETARE 1

20:00 MAJAT E BIZNESIT 15/16

21:00 PROGRAM (100 MILIONE)

22:00 SUPERNATURAL 7 (IV)

23:00 BANDAT 6

0:00 JETA SEKRETE E ELEFANTEVE 2

1:00 DUBLANTE TE FAMSHEM 1

2:00 AMAZONA ME BRUS PERRIN 2

3:00 LUFTETARET 2

4:00 RITMET E PEKINIT 2

5:00 HERONJTE E VERTETE 11/12

6:00 SPIUNET E TIGRAVE NE XHUNGEL

2

E MERKURE 6 PRILL 2011

7:00 PLANETI TOKE 5

8:00 JETA 6

9:00 EPOKA E HAPESIRES 2

10:00 JETA SEKRETE E ELEFANTEVE 3

11:00 DUBLANTE TE FAMSHEM 2

12:00 AMAZONA ME BRUS PERRIN 3

13:00 LUFTETARET 3

14:00 RITMET E PEKINIT 3

15:00 HERONJTE E VERTETE 13/14

16:00 SPIUNET E TIGRAVE NE XHUNGEL

3

17:00 SHANSI I FUNDIT 7

18:00 RUSIA ME XH.DIMBELLDI 5

19:00 SHETITJE MESDHETARE 2

20:00 MAJAT E BIZNESIT 17/18

21:00 ITALIA E MREKULLUESHME 23/24

22:00 MEGACUNAMET E LASHTE

23:00 BANDAT 7

0:00 JETA SEKRETE E ELEFANTEVE 3

1:00 DUBLANTE TE FAMSHEM 2

2:00 AMAZONA ME BRUS PERRIN 3

3:00 LUFTETARET 3

4:00 RITMET E PEKINIT 3

5:00 HERONJTE E VERTETE 13/14

6:00 SPIUNET E TIGRAVE NE XHUNGEL

3

E ENJTE 7 PRILL 2011

7:00 PLANETI TOKE 6

8:00 JETA 7

9:00 EPOKA E HAPESIRES 3

10:00 SUPERSTUHIA 1

11:00 DUBLANTE TE FAMSHEM 3

12:00 AMAZONA ME BRUS PERRIN 4

13:00 LUFTETARET 4

14:00 RITMET E PEKINIT 4

15:00 HERONJTE E VERTETE 15/16

16:00 IKONAT E PUSHTETIT 1

17:00 SHANSI I FUNDIT 8

18:00 BOTA E PASURISE 1

19:00 SHETITJE MESDHETARE 3

ORA E HENE 4 PRILL

5:30 BRUCE SPRINGSTEEN

7:30 VIDEOKLIPE SHQIPTARE

8:00 THE TRIBUTTE TO PAVAROTI

10:00 KYLIE MINOGUE

12:00 FOO FIGHTERS

14:00 BEYONCE

16:00 METALLICA-FRANCE

18:00 JOSH GROBAN

20:00 BILLY IDOL

22:00 MARILYN MANSON

0:00 INFO

0:15 EROTIK

1:00 EROTIK

2:00 EROTIK

3:00 EROTIK

4:00 EROTIK

ORA E MARTE 5 PRILL

5:30 JETHRO TULL

7:30 VIDEOKLIPE SHQIPTARE

8:00 CHRIS BOTTI

10:00 DIANA KRALL

12:00 THE CURE

14:00 BB KING

16:00 BLACKALICIOUS

18:00 PRETENDERS

20:00 FALL OUT BOY_LIVE

22:00 GEORGE MICHAEL

0:00 INFO

0:15 EROTIK

1:00 EROTIK

2:00 EROTIK

3:00 EROTIK

4:00 EROTIK

ORA E MERKURE 6 PRILL

5:30 TURANDOT

7:30 VIDEOKLIPE SHQIPTARE

8:00 BEYONCE

10:00 CONCERT FOR DIANA

12:00 PRETENDERS

14:00 KANYE WEST

16:00 PAT METHENEY

18:00 THE KILLERS

20:00 SHAKIRA

22:00 ROCK N STYLE

0:00 INFO

0:15 EROTIK

1:00 EROTIK

2:00 EROTIK

3:00 EROTIK

4:00 EROTIK

ORA E ENJTE 7 PRILL

5:30 FOO FIGHTERS

7:30 VIDEOKLIPE SHQIPTARE

8:00 JOHN MAYALL

10:00 ELTON JOHN

12:00 INCUBUS

14:00 PINK

16:00 TAKE THAT

18:00 SARA BAREILLES

20:00 EMINEM

22:00 TUPAC

0:00 INFO

0:15 EROTIK

1:00 EROTIK

2:00 EROTIK

3:00 EROTIK

4:00 EROTIK

ORA E PREMTE 8 PRILL

5:30 THE BERLIN CONCERT

7:30 VIDEOKLIPE SHQIPTARE

8:00 CHICAGO EARTH WIND FIRE

10:00 LOU RED’S BERLIN

12:00 DEEP PURPLE

14:00 RAY CHARLES

16:00 STEVE VAI

18:00 PRETENDERS

20:00 CELINE DION

22:00 BON JOVI

0:00 INFO

0:15 EROTIK

1:00 EROTIK

2:00 EROTIK

3:00 EROTIK

4:00 EROTIK

ORA E SHTUNE 9 PRILL

5:30 LEGENDS (CLAPTON-GADD-

MILLER)

7:30 VIDEOKLIPE SHQIPTARE

8:00 ROCK N STYLE

10:00 NICKELBACK

12:00 THE KILLERS

14:00 CHICAGO EARTH WIND FIRE

16:00 GIRLS ALOUD

18:00 BON JOVI

20:00 RIHANNA

22:00 ROLLING STONES

0:00 INFO

0:15 EROTIK

1:00 EROTIK

2:00 EROTIK

3:00 EROTIK

4:00 EROTIK

ORA E DIEL 10 PRILL

5:30 LEGNDS OF JAZZ

7:30 VIDEOKLIPE SHQIPTARE

8:00 JUSTIN TIMBERLAKE


Faqe 22

DASHURI

NË LARGËSI

Erin, një vajzë e re, përkohësisht

me punë në

Nju-Jork, njihet me djaloshin

Gareth dhe menjëherë mes

tyre lind një romancë, që

askush nuk mendonte se do

të zgjaste. Por pasi kalojnë

gjithë verën bashkë dhe

ka ardhur koha që Erin të

kthehet në shtëpi, asnjëri nuk

është gati t’i japë fund lidhjes

dhe kështu fi llon aventura

e tyre në përpjekje për të

mbajtur gjallë një dashuri në

distancë.

Kjo është me pak fjalë

një tregim i shkurtër i një

marrëdhënieje që pak a shumë

zbatohet në shumicën e

vendeve sot, sepse shumë çifte

të detyruara nga papunësia

detyrohen të largohen nga

qyteti i tyre për shkak të kushteve

ekonomike.

“Going the Distance”

është një fi lm që i bashkon

dy të rinj për një kohë të

shkurtër në qytetin e New

Yorkut, para se njëri prej

tyre të largohet për të jetuar

në San Francisko, duke na

paraqitur si vështirësitë që

hasin në jetë këta njerëz, por

edhe komeditë që mund të

kenë në shkëmbimin e kësaj

marrëdhënieje. Filmi është

një komedi perfekte, përderisa

në rolet kryesore paraqiten

dy bukuroshë, Justin Long

dhe Drew Barrimore.

Filmi të jep një komfort

interesant gjatë shikimit të tij,

përderisa shumica e publikut

të tij në SHBA ka qenë i ri. Ai

mund të shikohet nga mosha

17-vjeçare dhe sipër, kurse

vlen për të gjithë ata të cilët

jetojnë një dashuri në largësi.

Atë mund ta shikoni gjatë

gjithë javës në DigiGold.

GOING THE DISTANCE

Regjia: Nanette Burstein; skenari:

Geoff LaTulippe; regjisor

i fotografi së: Eric Steelberg;

montazhi: Peter Teschner;

muzika: Mychael Danna;

dizajner: Kevin Kavanaugh;

kostumet: Catherine Marie

Thomas; producent Adam

Shankman, Jennifer Gibgot

dhe Garrett Grant; distributor:

New Line Cinema dhe

Warner Brothers Pictures.

Kohëzgjatja: 1 orë 36 minuta.

Aktorët: Drew Barrymore

(Erin), Justin Long (Garrett),

Charlie Day (Dan), Jason

Sudeikis (Box), Christina

Applegate (Corinne), Ron

Livingston (Will), Oliver

Jackson-Cohen (Damon),

Jim Gaffi gan (Phil) dhe Taylor

Schwencke (Maya).

TV TIP

SWEENEY TODD

Berberi Sweeney Todd, i

akuzuar padrejtësisht për

krime që nuk i ka kryer, do të arrestohet.

Por kur del nga burgu, ai do të shndërrohet

në njeri krejt tjetër. E shoqja dhe e bija

kanë vuajtur shumë gjatë kësaj kohe, por

edhe ai ka pësuar dhunime të pajustifi kuara.

Aktorë: Johnny Depp, Alan Rickman, Timothy

Spall, Christopher Lee, Sacha Baron

Cohen. Regjia: Tim Burton. Të shtunën më

2 prill në DigiThriller ora 21:00.

BOTA E PATIT

Më e bukura e dashurisë, është se nuk njeh

moshë dhe më e keqja, që shumë herë të

çuditë dhe të zhgënjen... Më e bukura e

miqësisë, është se të pranojnë ashtu siç je

dhe më e keqja e të pasurit armiq, është se

janë në gjendje të bëjnë çdo gjë.

Nga e hëna në të premte, në ora 19:00 në

Junior.

ME ARTISTIN

LEKA KRUTA

TV

TIP

TV

TIP

TV

TIP

Ai ka dhuruar gjithnjë buzëqeshje. Simbol i

humorit vlonjat dhe shqiptar... Një takim me

Leka Kruten, aktorin e njohur të humorit.

Historia e jetës dhe krijimtarisë së një prej

yjeve të skenës vlonjate. I ndarë nga jeta

vetëm pak ditë më parë, ky dokumentar na

ritakon edhe një herë me njeriun që gjithnjë

na ka bërë të buzëqeshim...Të dielën më 3

prill në T Channel në ora 20:00.

BURIED

Pas një sulmi terrorist, Paul, një punëtor

civil në Irak, zgjohet dhe e gjen veten të varrosur

në një arkivol, vetëm me një telefon,

një çakmak dhe një thikë. Me oksigjenin që

po mbaron dhe i tmerruar nga hapësira e

vogël mbytëse. AKTORET: Ryan Reynolds,

José Luis García Pérez, Samantha Mathis,

Stephen Tobolowsky, Robert Paterson, etj...

REGJIA: Rodrigo Cortés.

CLASH OF

THE TITANS

Një riprodhim mjaft i arrirë i filmit kult të vitit 1981.

Etja për pushtet ka i vendosur njerëzit kundër

mbretërve dhe mbretërit kundër Zotave! Por ajo

që rrezikon gjithçka është lufta midis vetë Zotave.

Shpresa e vetme është dikush që ka lindur nga një

Zot. AKTORËT: Sam Worthington, Liam Neeson,

Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Jason Flemyng,

Nicholas Hoult, etj. REGJIA: Louis Leterrier.

THE KARATE KID

TV

TIP

TV

TIP

TV

TIP

Kur 12-vjeçari Dre Parker dhe nëna e tij

shpërngulen nga Detroiti në Kinë, ai ndjehet

i humbur në mes të një kulture që nuk e

njeh. I përbuzur dhe i rrahur nga disa djem

në shkollë, ai merr ndihmë nga një njeri që

nuk e priste kurrë. AKTORET: Jaden Smith,

Jackie Chan, Taraji P. Henson, Wenwen Han,

Zhenwei Wang, etj... REGJIA: Harald Zwart.

Vërejtje: Për orarin e transmetimit mund të konsultoheni me skemën programore

të IPKO’s të botuar në këtë shtojcë dhe në programin e parë të paketës digjitale të IPKO’s.

E SHTUNË, 2 PRILL 2011

COMMUNITY

Një grup njerëzish që vijnë nga çdo

shtresë e shoqërisë dhe janë shumë

ndryshe nga njëri-tjetri, do të futen për

herë të parë në një kolegj lokal. Aktorë:

Joel McHale, Chevy Chase, Gillian Jacobs,

Danny Pudi, Yvette Nicole Brown, Alison

Brie, Ken Jeong, etj... Regjia dhe skenari

nga Dan Harmon.

Nga e hëna në të premte në ora 18:00.

DOLLHOUSE

Për shumë njerëz të rinj që kanë marrë

një rrugë të gabuar, ekziston një vend ku

mund të fi llosh një jetë të re. Një organizatë

sekrete fshin çdo mendim të një njeriu

dhe i aktivizon ata me një personalitet

tjetër. Aktorë: Eliza Dushku, Enver Gjokaj,

Harry Lennix, Olivia Williams, Miracle Laurie.

Regjia: Joss Whedon.

Nga e hëna në të premte në ora 21:00

CAPRICA

TV

TIP

TV

TIP

TV

TIP

Nga producentët e «Battlestar

Galactica» vjen historia se si fi lloi epoka

e racës së «Cylon»-ve. Gjithçka fi lloi nga

dy familje të pasura dhe të fuqishme, fati

i të cilave u ndërthur përgjithmonë nga

një shpërthim... Aktorë: Eric Stoltz, Esai

Morales, Alessandra Torresani, Magda

Apanowicz, Paula Malcomson, etj...Regjia:

Remi Aubuchon, Ronald D. Moore.

Nga e hëna në të premte në ora 21:45.

Nga e hëna në të premte, në ora 22:30.


JAVA XIV e BIG BROTHER ALBANIA 4

Ardian Jasiqi

ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

Prishtinë, 1 prill –

Sonte e gjithë vëmendja do të jetë

e kthyer te një shtëpi. Shqiptarët

do të votojnë për katër kandidatë

brenda shtëpisë së BBA4, përderisa

gjërat do të jenë edhe më

interesante kur do të vijë largimi

i banorëve të fundit. Të gjithë

anëtarët që janë brenda tashmë

kanë thënë se janë fi tues, sepse

kanë arritur që me debate të forta

dhe lojë të mbushin mendjen

e publikut që mos t’i largojnë nga

ty, pavarësisht se jashtë ka pasur

thashetheme të shumta për ta.

Për çfarë do

të mbahen mend?

Edicioni i katërt i Big Brother Albania

sivjet do të mbahet mend

edhe për një gjë interesante. Për

herë të parë banorët kanë qenë

shumica të rinj, përderisa ajo

që ka zgjuar interesim edhe tek

adhuruesit e këtij spektakli ishin

femrat. Vëllai i madh i Shqipërisë

kishte zgjedhur që në këtë edicion

të thërriste vajza që në dukje

të parë dukeshin si modele. E

veçanta e këtyre vajzave ishte se të

gjitha përfaqësonin një fi lozofi të

ndryshme, ndërkaq edhe sa u përket

intrigave të dashurisë, edhe ky

edicion nuk do të mbetet pas. Përderisa

në Big Brother 3 ishte thënë

se ka pasur homoseksualë, në këtë

edicion, me puthjet e tyre, Mirjeta

dhe Klodiana zgjuan kërshërinë e

shumë njerëzve nga jashtë, duke

thënë se ka lesbike. Por, ky edicion

i Big Brother Albania do të

mbahet mend edhe për dy lidhje

diametralisht të kundërta, lidhja

e Mirjetës me Marielin dhe ajo e

Ogrenit me Nedën. Kjo e dyta u

ndërtua me një mori thashethemesh,

përkundër asaj të Mirjetës

dhe Marielit që ishte më ndryshe,

ku Mirjeta i kishte thënë Marielit

që e dashuronte. Por, nuk duhet

harruar edhe banorët e tjerë. Kosovarët

edhe sivjet nuk shkuan

në fi nale. Petriti dhe Alkena pavarësisht

mundit, nuk e arritën

këtë. E para, Alkena e teproi me

patriotizmin e saj, ndërkaq Petriti

në disa raste u tregua agresiv. Në

këtë edicion nuk do të harrohen

as Arusha e Madhe dhe Arusha

e Vogël. Janë Ergysi dhe Marieli.

Ergysi, një aktor i cili historinë e

familjes së tij e ktheu në një tregim

të bukur për jetën e vështirë,

kurse Marieli arriti që me vajin e

tij të bëhet një fytyrë komike për

publikun, por shumë i afërt me

banorët. Këtu nuk duhet harruar

as Alma. Vajza e tre vëllezërve

kishte po ashtu surprizat e saj.

Ndonjëherë intriguese, por edhe

shembull i tradhtisë, pasi e tradhtuan

në fund Neda dhe Ogreni.

Kurse Neda mund të kthehet në

një fi gurë tjetër. Ndoshta, nga fi lozofi

a e saj. Mund të jetë një fi gurë

komike për humoristët.

Finalja

Kur jemi te finalja, atëherë

mund të themi se katër fi nalistët,

me përjashtim të Ermelës, e cila

E SHTUNË, 2 PRILL 2011

Finalja

Pas më shumë se tre muajsh, edicionit të katërt të BBA 4 i erdhi fundi.

Për të gjitha këto ditë kemi parë debate, lojë, thashetheme, por edhe

seks. Tani katër banorët, tre meshkuj dhe një femër, do të konkurrojnë

për çmimin e madh.

ka qenë më së shumti e nominuar,

të tjerët nuk e kanë përjetuar këtë

ndjenjë. Madje, Marieli e ka thyer

rekordin nga të gjithë banorët e

tjerë. Ai kishte thënë se e ka thyer

një rekord të Genisit, por edhe

në këtë rast e ka thyer një tjetër.

Marieli që nga hyrja në shtëpi të

BBA 4, nuk ka qenë i nominuar

asnjëherë nga banorët, me përjashtim

kur ai është nominuar

me ndonjë procedurë ndryshe të

BBA4. Pavarësisht kësaj, ai konsiderohet

si njëri prej banorëve

që ka dhënë shembullin më të

mirë të banorëve aty brenda. E

vetmja femër që ka mbetur në

BBA4, Ermela edhe këtë javë ka

treguar se di të bëj lojë. Në javën

e fundit, Ermela ka shfrytëzuar

gjumin e Ogrenit dhe të Marielit,

për shkak se javën e kaluar dy të

dashurat e tyre dolën nga shtëpia,

duke qenë më e zhurmshmja në

shtëpi. Megjithatë, Ermela tregoi

vlerat e saj dhe në asnjë moment

nuk e injoroi Ogrenin, edhe pse ky

i fundit është paraqitur më i vetmuar

në këtë mes. Ogreni nuk ka

arritur që të socializohej në shtëpi,

edhe pse shumë e konsiderojnë

favorit në këtë finale dhe është

ndoshta njëri prej banorëve që

me fat arriti të qëndrojë në shtëpi.

Kurse i fundit është Ergysi. Arusha

e vogël, të cilit nuk i pëlqen shumë

ta thërrasin me këtë emër,

po ashtu ka qenë njeri prej atyre

banorëve që pak e kanë shijuar

nominimin. Por, në fund ai mund

të konsiderohet kockë e fortë dhe

konsiderohet po ashtu një favorit.

SKEMA PROGRAMORE

HETIME INTENSIVE

Faqe 23

Ngjarje reale... Histori tronditëse... Vrasës serial... Kriminelë të sprovuar...

Hetues të vendosur në zbardhjen e çdo krimi... Metodat që hetuesit

amerikanë përdorin për zbërthimin e ngjarjeve kriminale dhe zbulimin e

autorëve. Si i mbledhin faktet, si i rindërtojnë ngjarjet dhe aftësia për të

vepruar shpejt, si çelësi kryesor drejt suksesit...

Çdo të diel në ora 21:00 në Explorer Shkencë.

DË GOLI I VËRTETË

TV

TIP

Ai ishte një nga gjigantët e shekullit XX. I adhuruar apo i urryer, ai dominoi

historinë e Francës për 30 vjet. Jeta e presidentit De Gol. Dy anët e tij të

medaljes si burrë shteti dhe si familjar... Dritëhijet e njërit prej njerëzve

më të pushtetshëm të botës. Shkroi me mijëra faqe, mbajti me qindra

fjalime, u fotografua dhe u fi lmua në çdo cep të planetit. Megjithatë,

mbetet i pakapshëm.

Çdo të enjte në ora 22:00 në Explorer Histori.

ZEMRA E SPANJËS

TV

TIP

TV

TIP

Spanja ndodhet në gadishullin Pirenej në Evropë. Në perëndim të saj

ndodhet Portugalia, në jug Gjibraltari dhe Maroku. Mbretëria e spanjollëve

zë një sipërfaqe prej 509 990 km2, në të cilën jetojnë 40,46 milionë

banorë. Për shkak të pozitës gjeografi ke, klima e Spanjës është jashtëzakonisht

e ndryshueshme nëpër rajone të ndryshme të saj.

Çdo të premte në ora 20:00 në Explorer Natyrë.


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Komentet e lexuesve në Express Online

Express, 1 prill 2011

Tri javë për

Presidentin

Ramis (Finlandë)

Lëreni more po çfarë zgjedhjesh, fushata parazgjedhore kushton shumë shtrenjtë edhe

nuk ndryshon send o njerëz, se me këtë sistem të votimit qysh kanë votu deri tash, dihet

se te gjitha partitë vjedhin. Më së pari regjistrimi i popullsisë dhe pastaj në zgjedhje

edhe me një sistem krejt ndryshe që mos me pas gjasa me keqpërdor votuesin!

Albert (Mitrovicë)

Nëse Presidenti nuk e nënshkruan ligjin për paga, kjo do të thotë, tërheqje

e qeverisë dhe zgjedhje të jashtëzakonshme. Dmth, brenda javës së ardhshme,

duhet gjithsesi të nënshkruhet Ligji për Pagat dhe Buxheti...?!

Izet (Gjilan)

Kjo Kosovë, vend i zgjedhur për zgjedhje ...

Zazemi(Belgjikë)

Nuk besoj që ka zgjedhje të jashtëzakonshme, sepse askush nuk do që të kemi rezultate

sikur këto të fundit me dilema me "vjedhje" votash etj , prandaj leni njerëz

këta edhe për 4 vjet t'i shohim çka po vyenë, e ju OPOZITA shtrëngoni radhët e

merrni aksione tjera me e kundërshtu qeverinë në kuptim të funksionimit më të

mire e jo me bojkotu mbledhje në kuvend, mos me marrë pjesë kjo ngjan plotësisht

në mos përgjegjësi edhe kryerje jo normale të detyrës që jua ka besu populli!

DBakija (Gjakovë)

Shpresoj se zgjedhja e presidentit të jetë transparente, demokratike...

Ismeti (F.Kosovë)

O zotëri në qoftë se gjykata kushtetuese e interpreton në mënyre strikte kushtetutën,

nevojiten më shumë se dy kandidatë, vetëm në raundin e tretë shkojnë dy kandidatë.

Luli (Rahovec)

O mosni bre prapë zgjedhje, se na mbytet. Kush s'ka me ju dalë vallahi...

Jakup Krasniqi, u.d i Presidentit

Express online, 1 prill 2011

Ardiani (Prishtinë)

Çfarë cirkuzi! Praktika e bojkotimit të seancave të Parlamentit është e

vjetër sa edhe demokracia parlamentare. Nuk ka Gjykatë Kushtetuese që

mund t'u tregojë deputetëve se si të veprojnë. Problemin e numrave duhet

ta zgjidhë pozita...Nëse nuk i ka, atëherë ajo nuk është më pozitë!

Albi...(Prishtinë)

Deputeti me dinjitet nuk rri prezent në një seancë ku votohet për interesa personale të

një njeriu, në këtë rast të Thaçit. Presidenti duhet të jetë i zgjedhur me marrëveshje të

të gjitha partive, në veçanti atyre shqiptare dhe jo të jetë vepër e pazareve të ulëta.

D Bakija (Gjakovë)

Gjykata Kushtetuese duhet të vendosë drejtësinë dhe t'i ndëshkojë

Pozitë dhe Opozitë që e shkelin ligjin...

Hafi zi (Kosovë)

Populli nuk i ka zgjedhë deputetët me punu për vendin, me ba zgjedhje alternative për

vendin, me punu në interes të qytetarit e jo me lëshu seancën. Asnjë qytetar i vendit

s’i ka dergu të zgjedhurit e tyre me ba hajgare me popull, me ik nga kuvendi mos mi

votu ligjet, mos me zgjedh presidentin, mos me miratu buxhetin e shtetit. e tjera.

Sqarim

Opinionet e botuara në rubrikën "Shkurteshqip"

nuk shprehin qëndrimet e redaksisë.

Express

Dr. Rexhep Gjergji

Dr. Zejnullah Rrahmani

Tek po bisedonim një herë me prof.

Fehmi Aganin, në vitet 90, ai na tregoi

një si barcoletë, por që ai thoshte të

kishte qenë e vërtetë. Pas luftës së dytë

botërore kishte shkuar një udhëheqës

komunist i Kosovës te berberi për

rrojë. Berberi kishte qenë i pakënaqur

me udhëheqjen kosovare për shkak

të gjendjes së rëndë në Kosovën e pasluftës,

e cila me zell kishte pranuar

idenë komuniste dhe ishte nënshtruar

tërësisht ndaj interesave të Serbisë.

Kur berberi e kish mbuluar mirë me

sapun dhe ja kishte vu briskun në fyt

për rroje, e kishte pyetur komunistin:

“Shok....., a më tregon diçka, se nuk po

e kuptoj: “Na në Kosovë po punojmë

për Serbinë, e Serbia po punon për

veti, athue kush punon tash për Kosovën?”

Kosova është vend i korrupsionit

dhe krimit të organizuar. Kosova është

vend i trafi kimit të qenieve njerëzore

dhe narkotikëve. Kosovën e sundon

mafi a. Ministra të shumtë të qeverive

të Kosovës në këto dhjetë vjet, guvernator,

e zyrtarë bankash, kryetarë

komunash, deputet dhe zyrtarë të

Parlamentit, kryeministra e kryetarë të

Kosovës, kontrollohen në zyra dhe në

shtëpitë e tyre, me dyshime për shpërdorime

fondesh e krim të organizuar.

Bizneset private janë, në masë të

madhe, pjesë e shpëlarjes së parave

të qeveritarëve dhe lidhen direkt

me biznesin e tenderëve të qeverisë.

Ndryshe, reketi i zhveshë për sa qelë

e mbyllë sytë! Kosova nuk është vend

i sigurt për investime dhe organizatat

botërore kanë lëshuar rekomandime,

për investitorët e mundshëm, që të

mos bëjnë investime serioze në Kosovës,

mbasi që rreziku është tepër i

madh. Këtu mund të jenë biznesmenë

vetëm familjarët e pushtetarëve, ashtu

si vetëm ata mund të presin emërime

dhe përparime në karrierë. Të gjithë

këta janë mbi ligjin dhe ai, Ligji, nuk

mund t’i prekë as kur vetë deklarojnë

se kanë bërë këtë e atë pasuri

milionëshe ose madje kanë shkelë

ligjin. Kosova është vendi më i varfër

i Evropës, ndërsa ka bërë politikanët

më ta pasur. Këto janë vlerësime e lajme

që vijnë nga gjithë bota, por edhe

janë muhabete që bëhen gati në çdo

tavolinë të kafeneve të shumta në Kosovë

por edhe çdo ndeje familjare.

Ka këtu në Kosovë (tash edhe subjekte

politike) që NATO-n, KFOR-in

dhe EULEX-in i quajnë pushtues dhe

kërkojnë të largohen, pse jo edhe amerikanët,

nëse u preken interesat. Shpejt

harruam sa herë i kemi kërkuar të

na vijnë në ndihmë kur i kishim punët

ngushtë! Lajmi tronditës i djeshëm

është se “Baza ushtarake amerikane

Bonstil do të tërhiqet nga Kosova me

gjithë asetet e saja, sepse Kosova më

nuk është lart në agjendën amerikane(!)

dhe kostoja e bazës është e lartë.

Ka rajone të tjera më me prioritet në

E shtunë, 2 prill 2011

Pavarësinë e

Kosovës a e

mbron më kush?

botë”. Ky është, sigurisht, një lajm shumë

i hidhur për të gjithë shqiptarët, për

kosovarët, edhe për ata në Maqedoni.

Lajmi mezi arrin në ndonjë media të

informimit, mirëpo nuk ka jehonë, se

këtu në Prishtinë ka shqetësime të tjera:

sa ministra e zëvendësministra religjioz

do të vendosen në qeveri, nga sa

nga cili shërbim i fshehtë do të arrijnë

të sistemohen në struktura të shtetit,

kush para cilit fl amur do të betohet,

kur do të hapet çështja e shamive etj.

etj. Në Kosovë, bëhet garë në mes politikanëve

tanë se kush është më i pasur

se tjetri, kush dhe sa fi rma biznesi

po ua hapë fëmijëve, vëllezërve dhe

familjarëve ku do të derdhen fondet

e shtetit Kosovës, të komunave, i institucioneve

lokale... kush ka më tepër

media të kapura nga kriminaliteti dhe

parapolitika. Garë u bë se kush i ka

mobiliet më të mira në zyra, kush i

ka veturat, asistentet e këshilltaret më

të bukura e më të shtrenjta se tjetri.

Më nuk përmend kush çështjen e

korrupsionit dhe krimit të organizuar,

që po gërryen shoqërinë, nuk e përmend

ma kush sa shtrihet sovraniteti

i qeverisë në tërë territorin e Kosovës,

jo vetëm në veri të Kosovës po edhe

përtej Veternikut, cila është gjendja

me strukturat varfra të shoqërisë të

cilat sa vijnë e shtohen, nga sa të ri

bëjnë vetëvrasje për çdo ditë të re, si

është puna me shkollat, me mësuesit,

spitalet, invalidët e luftës, familjet e

dëshmorëve etj,etj.

Dhe në fund, për fat të keq të Kosovës,

bëhet gara nga të parët e vendit

kush po shkelë kushtetutën më shumë

se tjetri dhe kush po e mohon

vendin e vet, Kosovën e pavarur, më

shumë se tjetri.

Po si erdhi Kosova në këtë gjendje

të pashpresë?

Rrokullisja fi lloi kur Fatmir Sejdiu

u bë kryetar i Kosovës me mashtrime.

Ai, me arrogancën e një stalinisti rroku

fshesën e spastrimit dhe ndau partinë

në dysh. I humbi zgjedhjet, por

bëri koalicionin me Thaçin dhe një

natë para zgjedhjes së tyre e ndryshuan

Kushtetutën. Gjykata kushtetuese

e vlerësoj si shkelës të Kushtetutës

dhe e detyroi të dorëheqej. Partinë

ja morën miqtë e vetë, me të cilët bashkë

kishin bërë jetë prej sheikësh në

Prishtinë dhe nëpër hotelet e botës

“duke u angazhuar për çështjen e

shtetbërjes”. Miku që ja mori partinë

nuk ishte shquar për të mirë të Kosovës

në vjeshtën e vitit 1988; madje

as në vitet 90’. Për çudi ai u quajt “Rugova

i dytë”, e budallallëqe të tjera të

ngjashme, duke injoruar kështu faktin

se ai aty erdhi edhe me fallanga që

thërrisnin parulla tek dera e partisë

ku do të bëhej kryetar!

Zgjedhjet e përgjithshme në të cilat

u bënë vjedhje industriale, brenda

dhe jashtë listave nuk kishin si të

prodhojnë rezultate të favorshme

për Kosovën, që u zhyt në krizë edhe

më të thellë, ndërsa imazhi ndërkombëtar

vazhdoi të nxihej me tutje.

Partitë që tash veten e quajnë opozitë,


E shtunë, 2 prill 2011 25

Fjalët e Botës

Mendoj që ai nuk po e sheh

që loja ka mbaruar, sepse ai

beson se Zoti do ta shpëtojë.

që nuk arritën t’i tejkalojnë interesat

e tyre të ngushta dhe tash duan

të lajnë duart nga përgjegjësia për

krizën, me kërkesa krejt të parealizueshme

e shtynë Thaçin, si politikan

i papërgjegjshëm që është

dhe që vetë vendosë për të gjitha,

të bëjë zgjidhjen që solli krizën dhe

më të thellë! Pasojë e këtij kombinimi

fatkeq është një “kryetar” i cili e

pranoi që “emocionalisht ishte aq i

ngarkuar sa nuk dinte se çka kishte

votuar” dhe i cili në vizitën e parë

jashtë vendit shpalli kryeqytet të

vetin Tiranën, atdhe të vetin e shpalli

Shqipërinë, ndërsa kishte

bërë betim në Kushtetutën e Kosovës

dhe ishte “zgjedhur kryetar”

i Republikës së Kosovës! “Kryetari”

tragjikomik vazhdoi sjelljet prej një

“të sinqerti”, por deklaratat e tij, për

fat të keq, korrespondojnë fuqishëm

me të gjithë ata në Kosovë dhe

jashtë, që Kosovën nuk e shohin si

shtet të pavarur, për më tepër, e

luftojnë atë. As shpulla e fundit që

Gjykata Kushtetuese u dha këtyre

ditëve të gjithëve me radhë, duket

se nuk është e mjaftueshme që të

mbledhin mend.

Këtij kori korbash kundër pavarësisë

së Kosovës, tash haptas, ju

Fotoexpress

Zëdhënësi i Alassane

Ouattara, PATRICK ACHI

Rreth rivalit të Ouattara,

Laurent Gbagbo, i cili

po refuzon ta dorëzojë

Presidencën në Bregun e

Fildishtë.

bashkëngjit edhe kryetari serb. Ai,

menjëherë deklaroi se nuk ekziston

çështja e kosovare, por problemi

është se në Kosovë jetojnë serbët

dhe shqiptarët të cilët duhet të

bëjnë marrëveshjen historike për

problemin e territoreve. Pra, shqiptarët

e Kosovës tash e tutje, sipas tij,

duhet të shikojnë kryeqytetin e tyre,

Tiranën! Të gjitha këto e rrënojnë

Kosovën nga brenda: nga këta që

po e “qeverisin” në këtë mënyrë

dhe nga ”patriotët e bashkimit

kombëtarë”, që nuk e pranojnë as

pavarësinë e as simbolet saj. Disa

prej tyre, sigurisht, bashkimin e

kanë ideal, por shumë të tjerë këtë

e bëjnë për të mbuluar të kaluarën

e tyre. Miqtë ndërkombëtarë tash

po heshtin e po bëjnë sehir, ndërsa

elita intelektuale e Kosovës sot po

e bënë gjumin e arushave. Si është

e mundur që një Universitet që ka

qenë shtetformues, një Akademi

që ka qenë hartuesja e konceptit

të pavarësisë, artistë, gazetarë,

profesorë, mësues,...janë heshtur

për këto dhjetë vjet e sa?!

Dhe në fund, prapë me pyetjen

që e shtron barsoleta e treguar prej

Fehmi Aganit: Kush punon tash për

Kosovën?

Prishtinë, 1 prill 2011 — Të premten, në Prishtinë u shënua Dita Botërore

e Autizmit, si dhe u hap Qendra “Të bashkuar për autizëm”, e cila

do të jetë në shërbim të fëmijëve të prekur nga kjo sëmundje. Ministri i

Shëndetësisë, Ferid Agani, ka thënë se ky institucion do të kujdeset që

së paku t’i parandalojë pasojat dhe t’i socializojë fëmijët e prekur nga

kjo sëmundje.

(FOTO: ATDHE MULLA)

Ne nuk e kemi

shkelur fjalën tonë.

MICHAEL NOONAN

Ministri irlandez i

Financave, duke mohuar

akuzat rreth shkeljes së

zotimeve zgjedhore, pasi

provat gjetën se bankat

e vendit kanë nevojë për

24 miliardë euro që ta

mbijetojnë krizën.

Autizmi NUK është sëmundje,

por është çrregullim neurozhvillimor

kompleks, i cili

nuk vërehet nga pamja e jashtme

dhe fillon të shfaq elementet

e saj rreth moshës 2-3

vjeçare.

Dendësia e simptomave ndryshon

shumë në mes të individëve,

por kryesisht të gjithë

fëmijët me Autizëm kanë nga

disa vështirësi në secilën prej

tre fushave të:

1. Bashkëveprimit shoqëror

2. Komunikimit verbal dhe

joverbal

3. Sjellje specifike të

përsëritshme dhe shkathtësi

të limituara në aktivitete dhe

lojë

Shenjat e para që vërehen tek

fëmija me Autizëm deri në moshën

3 vjeçare janë:

• Kontakt të dobët me sy

• Shprehje të dobët emocionale.

• Nuk i kupton shprehjet

emocionale të njerëzve të tjerë

• Duket i lidhur në mënyrë

jonatyrale ndaj një lodre apo

objekti, duke u fi ksuar vetëm

në një detal duke e anashkaluar

tërësinë dhe funksionin e

asaj që analizon

• Duket i pavëmendshëm

ndaj të tjerëve gjë që paraqet

vështirësi në përcjelljen e instruksioneve.

• Ndjeshmëri të tepruar apo

mungesë të ndjeshmërisë ndaj

ngacmuesve shqisor.

• Sjellje të përsëritura si: Luhatet,

sillet edhe/apo rrah shuplakat,

apo rrotullon gishtat,

• Refl ekton dyshimin se ka

probleme me dëgjim

• I pëlqejnë rutinat dhe

Ne duam të tregojmë

se qeveria është duke

shikuar drejt së ardhmes .

ritualet dhe me vështirësi përballon

ndryshimet

• Vështirësi në bashkimin e

fjalëve për të komunikuar me

të tjerët.

• Vështirësi për tu referuar

ndaj njerëzve apo objekteve që

i rrethojnë sipas emrave të tyre.

• Ka raste që nuk fl et, apo ka

fi lluar të shpreh fjalë në fi llim,

mirëpo i ka humbur për një

kohë të shkurtër rreth moshës

2 vjeçare, pra mund të ketë

ndryshim drastik në fjalë dhe

në sjellje. Nëse flet fëmija e

përsërit të njëjtën fjalë vazhdimisht,

apo e përsëritë atë që

dëgjon (echolalia)

• Tendencë të theksuar për

të luajtur vetëm gjatë gjithë

kohës, duke i injoruar fëmijët

e tjerë rreth vetës.

• Përdorë lodrat për ti renditur

apo futur në gojë në vend të

lojës sipas kuptimit të tyre.

Këto vështirësi me kuptim

të gjuhës si funksion, shpesh

mund të ndikojnë në probleme

serioze të sjelljes si: humbja e

kontrollit, të qarit dhe vetëlëndimi.

Mirëpo bota e tyre

aq unike, shpesh refl ekton në

aftësi shumë më të avancuara

dhe krijuese se njerëzit tipik

në muzikë, vizatim, memorie

të jashtëzakonshme në njohuri

kompjuterike, matematikë

etj.

Është e rëndësishme që

për këto shenja esenciale

prindërit të fl asin sa më herët

me pediatrin, psikiatrin dhe

psikologun nëse dyshojnë

për këtë lloj zhvillimi. Sa më

parë dhe në mënyrë profesionale

me staf përkatës fëmija

YUKI EDANO

Shefi i kabinetit të

qeverisë japoneze, duke

shpjeguar pse ishte më

mirë që ai u shfaq në një

konferencë të premten në

veshje normale sesa në

veshje blue-emergjente,

të cilën e kishte veshur

prejse katastrofa goditi

Japoninë më 11 mars.

2 PRILL - DITA

BOTËRORE E AUTIZMIT

diagnostifikohet me Çrregullim

të Spektrit Autistik, aq

më e madhe është mundësia

që ai apo ajo të ndihmohet për

pavarësim. Terapia e Analizës

dhe Aplikimit të Sjelljes (ABA),

është shkencërisht e vërtetuar

për sukses, e cila preferohet të

aplikohet në mënyrë intensive.

Tani për herë të parë në Kosovë

është hapur edhe qendra

“Të Bashkuar për Autizëm”, e

cila funksionon në mënyrë

përkushtuese me një staf prej

6 terapistëve të trajnuar gjatë

dhe me përvojë specifi kisht

në Autizëm me anë të metodave

alternative (ABA, PECS),

nga Anglia, Amerika, Austria.

Në këtë qendër do të punohet

në mënyrë individuale (një

terapist me një fëmijë), me

planet individuale të secilit

fëmijë, me konsultime dhe

trajnime të vazhdueshme për

prindërit e fëmijëve, edukatorëve,

psikologëve. Poashtu

bën identifi kim të fëmijëve me

Autizëm në tërë Kosovën, ngritje

të vetëdijes, si dhe stimulim

të vullnetarëve për të ndihmuar

numër sa më të madh të

fëmijëve. Si drejtim bazë e ka

përgatitjen e fëmijëve me Autizëm

drejt pavarësimit dhe të

jetë urë lidhëse me shkolla të

rregullta për integrimin e tyre,

duke bashkëpunuar vazhdimisht

me edukatorët për metodat

motivuese të fëmijës

Jeta Deva, Drejtoreshë e

Qendrës “Të Bashkuar

për Autizëm”

www.autizmi.org


26

FJALKRYQ & SHPALLJE TË VOGLA

M

PALUAJTSHMËRI

SHITJE

Shes banesë në Bregun e Diellit

te banesat e kuqe, mbrapa ambulancës

te hyrja. Me sip. 90m2,

me çmim sipas marrëveshjes. Tel:

044/ 30 80 70, 049/ 335 301.

(17-30.03.2011)

Shitet lokali në Dardani përball

Restorant Dubrovnik. Lokali

është përdhes, i rinovuar, ka

70m2 + 40m2 bodrum i rinovuar.

I përshtatshëm për çdo lloj veprimtarie.

Tel: 044/049/ 283 352.

(02-04.04.2011)

Shes banesë 2 dhomëshe në

lagjen te Sllovenia Sport, me

sip. 80m2. Banesa ka: sallon me

kuzhinë, 2 dhoma gjumi, banjo,

korridor, ballkon. Çmimi sipas

marrëveshjes. Tel: 044/049/ 283 352.

(02-04.04.2011)

Shitet banesa në rrugën kryesore

“Bill Klinton” dhe ka pamje

nga rruga kryesore. Është ekstra e

rinovuar dhe me dokumentacion

të rregullt, ka sip. 60m2, kati i 4-të

(gjendja faktike 70m2). Çmimi

1250 € m2. Pranojmë vetëm oferta

serioze. Tel: 044/049/ 283 352.

(02-04.04.2011)

Shitet lokali afarist në Dardani,

me sip.110m2, përdhes, është i

rregulluar, çmimi 110. 000 €. Po

ashtu shes lokalin në qendër –

pejton, me sip.68m2, çmimi 2200

€ m2. Lokali është i rregulluar

bukur. Tel: 044/049/ 283 352.

(02-04.04.2011)

Shes 12 ari truall në Veterrnik.

Trualli gjendet prapa Gorenjës,

200 m. Urbanizimi është i

kryer, ka rrugë, kanalizimi, ujë

sjellësi dhe rryma. Ka mundësi

ndarjeje në parcela sipas dëshirës.

Tel: 044/049/ 163 199.

(01-06.04.2011)

Shes një shtëpi shumë moderne

në Sofali. Shtëpia ka 3 kate.

Si dhe një banesë te Hotel “Iliria”,

me sip. 51m2, kati i 3-të, ndërtim

i vjetër. Tel: 044/049/ 163 199.

(01-06.04.2011)

Shes një vikendicë në Brezovicë,

me sip. 170m2 dhe truall 4,7 ari.

Vikendica ka ngrohje qëndrore,

e mobiluar, me ujë 24 orë dhe

rrymë, e regulluar me standard

të lartë. Tel: 044/049/ 163 199.

(01-06.04.2011)

Shes banesën dydhomëshe

në Dardani, afër Bashkësisë

Lokale. Tel: 044/ 605 278.

(31-02.04.2011)

T

Shes banesën dy dhomëshe

në lagjen Ulpiana, Rr.”Dëshmorët

e Kombit”, kati i IV-të. Banesa ka

55m2, çmimi sipas marrëveshjes.

Info. pas orës 16 h. Tel. 038/ 558

785, 044/ 307 960, 044/ 106 078.

(30-15.04.2011)

Shes oborre ekskluzive në

Veterrnik, në mes lagjes “038” dhe

“Marigona”. Tel: 044/ 275 976.

(30-04.04.2011)

Shes banesë në Ulpianë.

Tel: 044/ 113 733.

(29-10.04.2011)

Banesë në shitje në Bregun

e Diellit, te banesat e kuqe,

kati i I-rë, 51m2, 52.000 €. Tel:

045/ 40 12 12, 045/ 246 122.

(28-02.04.2011)

Shitet trualli në Çagllavicë,

3.5 ari. Me infrastrukturë, 6.500

€ ari. Tel: 045/ 40 12 12, 045/

246 122, 049/ 41 31 58.

(28-02.04.2011)

Agj. “Omega’’, bënë ndërmjetësimin

në shitjen dhe qiradhënien

e banesave, shtëpive, trojeve,

lokaleve afariste. Po ashtu pranon

ofertat tuaja për shitje dhe

qiradhënie. Tel: 044/ 755 859,

045/ 40 12 12, 045/ 246 122, 049/

E shtunë, 2 prill 2011

Me 2 shkronja:

AK,TA

Me 3 shkronja:

BAM,MAT,RAT,RET,RIT,SAL,SAT,SE

Me 4 shkronja:

ABID,AMIR,ILIR,KORI,MIRA,NATA

NERA,OLER,TINA,URAT

Me 5 shkronja:

KALEM,KERET,LANET,LIKER,RITI

SALIM,SIGAL

Me 6 shkronja:

EMETIM,IMITIM,RAKETA,TARAKU

Me 7 shkronja:

MARINAR,MERITAT

Me 8 shkronja:

DERIVATET,KAMERAMAN

41 31 58, 038/ 22 66 78. www.

omega-ks.com, omegaprishtina@

gmail.com. Adresa: Rr.Rrustem

Statovci nr.7 (te sllovenia sporti).

(28-02.04.2011)

Shitet trualli 4 ari në lagjen

Sofali me një pozitë të veçantë

për ndërtim, afër rrugës kryesore

ari. Trualli posedon infrastrukturë

komplete, është në një pozitë të

veçantë për banim. Çmimi 74.000

€. Tel: 044/ 933 747, 049/ 41 31 58.

(28-02.04.2011)

Shes banesën në Prishtinë në

Dardani, afër restorant Dubrovnik.

Tri dhomëshe, kati i parë,

72m2. Çmimi sipas marrëveshjes.

Me përcjellje podrumi 16m2

dhe shpajzi. Tel: 044/ 574 458.

(28-03.04.2011)

Pa ndërmjetësim nga pronari,

shitet banesa me tri nivele në

ndërtesën e ultë në Kurriz-Dardani,

mbi plato, në sip. prej 150m2, ekstra

e rinovuar, me hyrje të veçantë dhe

me parking të siguruar. Banesa ka

tri dhoma gjumi, një sallon, një kuzhinë,

një paradhomë, dy ballkona,

dy banjo, një shpajz dhe bodrum.

Tel: 044/ 872 014, 044/ 118 275.

(24-07.04.2011)


E shtunë, 2 prill 2011

Shitet lokali - përdhesë ekstra i Tel: 044/ 641 796, 049/ 454 351. Lëshoj me qira dhomë në Bre-

rregulluar, tek udhëkryqi i bulevardit

“Bill Clinton” dhe rrugës Tirana

në Dardani-Prishtinë, sipërfaqe prej

33m2. Shitësi është pronar i parë.

Tel: 044/ 872 014, 044/ 118 275.

(24-07.04.2011)

(02-04.04.2011)

Lëshoj me qira banesën në

Dardani-Kalabri. Banesa ka sallon

me kuzhinë dhe dy dhoma gjumi.

Vlen për 5 studente ose punëtore,

për çift bashkëshortor dhe

gun e Diellit, me çmim 100 €. Tel:

038/ 220 692, 044/ 605 340.

(31-04.04.2011)

Nga 1 prilli, lëshoj me qira katin

e shtëpisë me hyrje të veçantë,

e mobiluar mirë, me kushte të

Agjensioni për Patundshmëri për të huaj. Tel. 044/ 339 710. mira, rrymë, ujë, nxehje, klimë,

Kosova Immobilien, bënë ndërmjetësimin

në shitblerje dhe

qiradhënie, si: banesa, shtëpi,

troje, lokale afariste, etj. Gjithashtu

nëse keni pronë për të shitur

apo për qiradhënie ju ftojmë për

bashkëpunim. Tel: 038/ 248 165,

(01-03.04.2011)

Lëshoj banesën me qira 70m2,

B. Diellit II, te banesat e bardha.

Plotësisht e mobiluar, 250

€. Tel: 038/ 222 518; 044/049/

124 457; 044/049/ 878 555.

parking dhe 1 ballkon. Kati i

shtëpisë ka 68m2 dhe çmimi 350

€, afër Qafës. Tel: 044/ 148 853.

(31-02.04.2011)

Lëshoj me qira 5 banesa: 1 te

Sllovenia Sporti, 1 te Qafa, 1 në Bre-

044/ 245 454, 049/ 233 185. E-mail:

kosovaimmobilen@ipko.net ueb:

www.kosova-immoblien.com.

(09-09.04.2011)

(01-06.04.2011)

Lëshoj banesën me qira (garsonierë).

Banesa gjendet përball

Hotel Bacit. E gatshme për

gun e Diellet, 1 në Emshir dhe 1 në

Dargodan. Tel: 044/ 445 803, 049/

643 293. m1.agjensioni@gmail.com.

(29-03.04.2011)

Pozhegu Brothers, shet bane-

banim. Tel: 044/ 246 011.

Lëshoj banesa me qira: dy banesat

e veta që ndërton. Banesa të (01-03.04.2011)

sa janë pranë shkollës së mesme

gatshme në lagjen e spitalit janë

me sip.77m2, 73.5m2 si dhe 62m2,

çmimi i volitshëm. Gjithashtu shesim

banesa në objektin banesorë që

gjendet në magjistralen Prishtinë

-Fushë Kosovë, afër Raiff eisen Bank.

Objektet tona banesore kanë ujë

të qëndrueshëm të pijës 24 orë.

Banesat janë termoizoluese dhe

kanë leje ndërtimi. Tel: 044/ 430

455, 049/ 730 933, 038/ 724 064.

www.pozhegubrothers.com.

(03-03.04.2011)

Shes 4 ari truall në Llapnasellë,

afër fushës së golfi t. Me infrastrukturë:

ujë, kanalizim dhe rruga 6

metra. Çmimi 5.500 € për ari. Dhe 4

ari në Bardhosh, me infrastrukturë

të plotë, rruga 9 metra e gjërë. Çmimi

5000 € për ari. Tel: 044/ 177 728.

(25-25.04.2011)

BLERJE

ME QËRA

LËSHOHEN

Lëshoj me qira banesë ne

Lëshohet me qira shtëpia 2

katëshe e regulluar komplet.

Çdo kat ka nga 4 dhoma gjumi,

kuzhinën, sallonin dhe banjen.

Preferohen ndërkombëtarët.

Mund të shfrytëzohet edhe si zyrë.

Ndërtimi i ri, me kushte speciale

me parking për 5 automjete, ka

edhe garazhin. Gjendet në lagjen

Emshir, Rr.”Rexhep Krasniqi” Nr.

13 - Prishtinë. Tel: 044/ 652 331.

(01-06.04.2011)

Lëshoj me qira lokalin 90m2 në

lagjen Emshir, Rr.”Rexhep Krasniqi”

Nr.13- Prishtinë. Rruga është e

shtruar, e përshtatshme për zyre për

supermarket, etj. Tel: 044/ 652 331.

(01-06.04.2011)

Lëshohet me qira banesa 2

dhomëshe, pjesërisht e mobiluar,

afër shtatorës së “Bill Klinton”

mbi postë, në katin e 4-të. Banesa

posedon nxehje qendrore,

dy ballkone dhe parking përball

banesës. Lëshohet për familjar, për

kohë të gjatë. Tel: 044/ 838 839.

(31-02.04.2011)

teknike; një në Ulpianë, dhe një

banesë moderrne në qendër, afër

shtëpisë së shëndetit në rrugën te

Hotel Iliria. Tel: 044/049/ 163 199.

(28-02.04.2011)

Lëshoj një shtëpi me qira në Velani.

Ka oborr për 10 vetura. Shtëpia

ka qenë e përdorur për zyre, ka

8 dhoma dhe dy sallone, është e

pasiur me inventar për nevojat

e zyreve, ka tavolina, karrige dhe

kompjuter. Tel: 044/049/ 163 199.

(28-02.04.2011)

Lëshoj banesën me qira, në

Dardani, 60m2, kati i I-rë, çmimi

300 €. Tel: 044/ 755 859, 045/ 401

212, 045/ 246 122, 049/ 41 31 58.

(28-02.04.2011)

Lëshohet lokali me qira që

gjendet në magjistralen Prishtinë

-Fushë Kosovë (rruga kryesore).

Lokali ka sip. 370m2 dhe është i

përshtatshëm për këto veprimtari:

fi tnes klub, textil, teknik e bardh,

sallon tepihëve, sallon ondulimi,

mobilieri, zyre administrative,

përfaqësi ndërkombëtare për

Ulpianë,D1,hy.1,kati i 3.Banesa Lëshohet me qira banesa 3 shitje me shumicë dhe pakic,

ka 2 dhoma,sallon,kuzhine, ne dhomëshe për zyre ose banim, supermarket. Çmimi i volitshëm.

mobiluar dhe e rinovuar gjendet e cila gjendet në katin e parë, Tel: 044/ 430 455, 049/ 730 933.

te Restorant Ramazoti ka klimë

Lëshohet për familjar ose ndërkombëtar.Tel.

044/ 202 268.

(02-04.04.2011).

Lëshoj banesën me qira për zyre,

përball stacionit policor në Dardani.

Banesa posedon nxehje

qendrore të qytetit, ballkon dhe

parking. Tel: 044/ 702 837.

(31-02.04.2011)

(03-03.04.2011)

Agj. “Zogu”, lëshon banesa,

shtëpi, lokale si dhe objekte të

ndryshme me qira, për ndërkombëtar

dhe vendor, në Pris-

në qendër të Prishtinës. Ekstra e Lëshoj dy banesa me qira: Njëra htinë. Po ashtu bën edhe shitjen

rinovuar, 100m2. Çmimi 550 € fi ks. me mobile të reja, tjetra pa mo- e banesave të reja dhe të vjetra,

Tel: 044/ 641 796; 049/ 454 351. bile. Banesat i kanë nga 3 dho- lokaleve, trojeve, në Prishtinë dhe

(02-04.04.2011)

ma gjumi, nga dy banjo, sallon,

kuzhinë, ballkonet, kthinën për

Fushë-Kosovë. Po ashtu ju mundëson

të ofroni banesat, shtëpitë,

Lëshoj banesën me qira në rezerva ushqimi. Njëra ka 108m2, lokalet për qiradhënie dhe shitje.

qendër të Prishtinës. Banesa

tjetra 120m2. Gjenden në katin e Agjensioni gjendet në anën e majt

është 3 dhomëshe. Lëshohet për dytë, Rr. “Ismail Dumoshi” Nr. 8 (afër të Hotelit Grand. Tel: 038/ 244 419,

një afat të gjatë, për vendor dhe domit të pleqëve). Tel: 044/049/ 044/049/ 888 801. e-mail: agzogu@

ndërkombëtar. Banesa është e 227 781; 044/049/ 167 781.

hotmail.com, www.agencyzogu.tk.

mobiluar ekstra. Çmimi 350 €.

(31-05.04.2011)

(01-01.04.2011)

SHPALLJE TË VOGLA

27

KËRKOHEN

Kërkoj urgjentisht banesë për

një ndërkombëtare. Banesa duhet

të jetë një dhomëshe ose garsonierë.

Çmimi prej 250 € deri 300 €.

Tel: 044/ 641 796, 049/ 454 351.

(02-04.04.2011)

Kërkoj banesë për zyre me qira,

për një fi rmë private. Banesa duhet

të jetë në qendër të qytetit.

Çmimi duhet të jetë prej 250 €

deri 350 €. Tel: 044/049/ 283 352.

(02-04.04.2011)

Kërkoj një femër për bashkëbanim.

Banesa gjendet në

qendër të Prishtinës. Ka kushte

dhe çmim të volitshëm. Tel:

044/ 605 508; 038/ 227 596.

(02-07.04.2011)

Kërkojmë 3 bashkëbanuese

(femra). Çmimi 46 €. Banesa

gjendet në lagjen Dardania (Bill

Klinton). Tel: 044/ 922 542.

(31-02.04.2011)

Kërkoj banesë dhe shtëpi me qera

në të gjitha lagjet e Prishtinës për

vendorë dhe ndërkombëtarë, për

periudhë afatgjate. Nr. 045 284 949.

(25-03.04.2011).

VETURA

TË NDRYSHME

Arbnore Shabani, shpall të

pavlefshme dëftesat dhe diplomën

e shkollës së mesme- Gjimnazi

“Xhevdet Doda”, në Prishtinë.

(02.04.2011)

AUTO TOPLICA shes pjesë të

gjitha FIATAVE tel: 044 174 568

(01-06.04.2011)

Njoftim:Ndihmojm të gjithë maturantët

e posadilomuar dhe studentët

që të shfrytëzojnë mundësinë e

vetme që iu ofron vetëm AS - Agjesnioni

“Studenti” në Republikën e

Kosovës për t’u regjistruar dhe tranferuar,

në të gjitha departamentet

përkatëse ekzistuese në uivesitetet

austriake, europiane, botërore si në

Kanada, Australi, Zeland të Re etj,

Ndihmojmë në sigurimin e banimit

pa pagesë dhe me pagesë në konvikëte

jashtë vendit, paisje me viza

studentore, përkthime të dokumenteve

etj. Info.: +377 (0) 44 544 606;

+386 (0) 49 318 034 / E- mail.: a_studenti@live.com

/ www.facebook.com

(23-25.03.2011)

EGZONI- I njoftojmë të gjithë

të interesuarit se bëjmë rregullimin

e vizave Sllovene. Viza është

vizë pune një vjeçare. Të gjithë të

interesuarit mund të paraqiten

çdo ditë nga ora 09-15 në tel: 038/

545 232, 049/ 530 838, Prishtinë.

(09-09.04.2011)


28

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Vazhdojnë me lobim

Në këtë fundjavë, në Londër nis manifestimi tetëditor

‘Sport accord - 2011”, i cili mbledh krerët e të

gjitha federatave sportive nga e gjithë bota. Aty do

të marrë pjesë edhe kreu i KOK-ut, Besim Hasani

dhe Malsor Gjonbalaj nga Ministria e Sportit. Që të

dy ata do të lobojnë për ta përshpejtuar procesin e

ndërkombëtarizimit të sportit kosovar.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 1 prill —

Në këtë fundjavë, në Londër

nis manifestimi i madh sportiv

“Sport accord-2011”, në të

cilin marrin pjesë krerët e të

gjitha federatave sportive nga

të gjitha shtetet e botës, por

edhe krerë të Komitetit Olimpik

Ndërkombëtar dhe udhëheqës

të komiteteve olimpike të shteteve

të ndryshme të botës, të

cilët zhvillojnë takime të ndërsjella

dhe aktivitete të ndryshme

në interes të sportit.

Këtë manifestim do të mundohen

ta shfrytëzojnë edhe

zyrtarë të sportit kosovar për

të lobuar rreth përshpejtimit

të procesit të ndërkombëtarizimit.

Në fakt, Kosovën në

këtë ngjarje do ta përfaqësojë

kryetari i Komitetit Olimpik të

Kosovës (KOK), Besim Hasani

dhe Malsor Gjonbalaj, këshilltar

i ministrit për Sport, Memli

Krasniqit. “Ky manifestim nis

të dielën dhe zgjat deri më 8

prill. Është një mundësi e mirë

për ne që të lobojmë. Bashkë

me Gjonbalajn do të takohemi

me shumë krerë të federatave

sportive nga mbarë bota dhe

me krerë të Komitetit Olimpik

Ndërkombëtar. Tashmë veç i

kam aranzhuar disa takime,

përfshirë edhe takimin tonë

me ministrin e sporteve të

Britanisë së Madhe”, deklaroi

Hasani për Express.

Hasani tha se do të kërkojë

nga ministri britanik që ta

shfrytëzojë ndikimin e tij dhe

ta mbështetë pjesëmarrjen e

sportistëve kosovarë në Lojërat

Olimpike, që mbahen në Londër

në vitin 2012.

“Ne do ta njoftojmë ministrin

britanik se qëllimi jonë kryesor

është pjesëmarrja e sportistëve

tanë në Olimpiadë. Meqenëse

vendi i tij është nikoqir i Olimpiadës,

ai njeri ka ndikim dhe

do të kërkojmë të na ndihmojë

rreth realizimit të aspiratës

sonë. Ai mund të na ndihmojë

shumë”, u shpreh Hasani.

Ai pohoi se do të përqendrohet

kryesisht të realizojë takime

me krerë të federatave sportive

ndërkombëtare, të cilat e kanë

më të lehtë pranimin e disa federatave

sportive kosovare, për

dallim prej disa federatave tjera

siç është FIFA.

Hasani shprehu keqardhjen

e tij që në këtë manifestim nuk

do të marrin pjesë edhe krerë

të federatave tjera sportive kosovare,

pasi, sipas tij, ky do të

ishte një rast i mirë për ta që të

lobojnë dhe ta përshpejtojnë

procesin e ndërkombëtarizimit.

Kelmendi vazhdon me Kosovën

Majlinda Kelmendi, sipas të gjitha

gjasave, do të vazhdojë që nëpër

garat e ndryshme ndërkombëtare

të xhudos ta përfaqësojë Kosovën,

pavarësish se ajo ka marrë ofertë

mjaft joshëse nga Federata e Xhudos

e Azerbajxhanit për ta përfaqësuar

këtë shtet. Trajneri i xhudistes

Valon Vl KKonushevci h i

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 1 prill —

Rivaliteti në ndeshjet e BKT-Superligës

së Kosovës në basketboll

po mungon shumë në këtë kampionat.

Andaj, ndeshjet e sivjetme

nuk po ngjallin as emocione te

shikuesit që po i përcjellin ato,

ndonëse edhe ashtu numri i tyre

nuk është i madh siç ishte vite më

parë.

Kjo pasi në BKT-Superligë sivjet

po dominojnë tri ekipe e në veçanti

Sigal Prishtina, të cilës deri

diku i ofrohen Bambi e Peja dhe

më pak Trepça.

Këto ekipe edhe kryesojnë në

tabelë, derisa nuk kanë aspak

konkurrencë prej ekipeve të ‘katërshes

së dytë’ të tabelës, që

përbëhet nga Kolegji EuroSport,

Kosova, Bashkimi e Mitrovica.

Madje, shpeshherë ekipet e ‘katërshes

së parë’ të tabelës fi tojnë

gati me nga 100 pikë dallim në

ballafaqimet e tyre me ekipet e

‘katërshes së dytë’.

Rasti i fundit ishte ai i së mërkurës,

kur Sigal Prishtina e deklasoi

Mitrovicën duke e mposhtur

me 96 pikë dallim, 150:54. Se në

atë takim nuk ekzistoi fare rivalitet

e vërteton edhe fakti se lojtari

i Sigal Prishtinës, Granit Rugova

e shfrytëzoi rastin për të thyer rekord

dhe një gjë të tillë e bëri pasi i

shënoi veç vetë rrafsh e barabartë

110 pikë.

Shkurt e shqip, kampionati i

sivjetmë është më i dobëti për

dallim prej kampionateve të vi-

pejane, Driton Kuka thotë se stafi i

Kelmendit ka arritur marrëveshje në

parim me Ministrinë e Sportit që 19

vjeçarja ta refuzojë ofertën e azerbajxhanasve.

“Defi nitive ende nuk ka

diçka, por një marrëveshje e kemi

arritur në parim me ministrin Memli

Krasniqi që Majlinda të vazhdojë

teve të mëparshme. Kështu thonë

edhe njohësit e mirë të basketbollit

kosovar.

“Ky kampionat është dukshëm

më i dobët, rivaliteti mungon

shumë. Sigal Prishtina nuk e ka

rival as Bambin e Pejën, e lëre më

ekipet tjera. Ndërsa as Bambi e

Peja nuk kanë konkurrencë prej

ekipeve tjera”, thotë trajneri i njohur,

aktualisht i lirë, Jeton Nixha.

Ai shpjegon shkaqet pse ka

ardhur basketbolli kosovar në

këtë gjendje. “Këto janë pasoja të

viteve të mëparshme, kur investohej

shumë nëpër klube, por nuk

punohej fare me lojtarë të rinj”,

tha ai.

“Sot po luajnë lojtarët e njëjtë,

të cilët cilësohen si më të mirët

në vendin tonë tash e një kohë

të gjatë. Por, ka kohë që nuk po

nxjerrim lojtarë tjerë të rinj e cilësorë.

Kjo pasi nuk kemi punuar

E shtunë, 2 prill 2011

me Kosovën. Ministria ka shpreh

gatishmëri ta mbështetë programin

e saj olimpik dhe duhet fi nalizuar

edhe disa detaje të vogla që të

zyrtarizohet mbetja e Majlindës në

Kosovë. Besoj se kjo çështje do të

kryhet brenda 10 ditëve”, tha Kuka

për Express.

BASKETBOLL I LO

Njohës të basketbollit

kosovar thonë se

edicioni i sivjetëm është

dukshëm më i dobët sesa

kampionatet e viteve

të kaluara. Kjo pasi

katër skuadrat e para

të tabelës po i mposhtin

ekipet tjera me diferencë

shumë të madhe, e cila

në disa raste shkon deri

në 100 pikë. Ata thonë

se urgjentisht duhet të

ndërmerren masa për ta

nxjerrë basketbollin nga

kjo situatë.

me kohë me të rinj, edhe pse kemi

talente, por ata posa po i mbushin

15 apo 16 vite po humbin, sepse

nuk po i joshim për t’i mbetur

besnikë basketbollit”, shtoi Nixha.

Njëjtë shprehet edhe kryetrajneri

i Sigal Prishtinës, Arben

Krasniqi, i cili me ekipin e tij po

dominon këto vitet e fundit.

“Skuadra ime rivalë i konsideron

Bambin e Pejën. Por, ekipet

tjera në pjesën e dytë të tabelës

janë shumë më të dobëta sesa

Prishtina, Peja, Bambi, por edhe

Trepça”, deklaroi Krasniqi për

Express. “Fakti që ekipi im fi ton

me 100 pikë dallim ndaj një ekipi

tjetër, të detyron të thuash se

liga është shumë e dobët”, shtoi

ai. Krasniqi e Nixha thonë se ka

ardhur koha që urgjentisht të

ndërmerren masa për ta nxjerrë

basketbollin kosovar nga kjo

krizë. “Duhet të bëhet ndonjë


E shtunë, 2 prill 2011

Grella përfundon sezonin Real ofron Kakan për Neymarin

Mesfushori i Blackburnit, Vince

Grella nuk do të luajë sërish gjatë

këtij sezoni pas operacionit në

thembër. Australiani 31 vjeç është

paraqitur në shtatë ndeshje gjatë

sezonit 2010-2011 dhe vetëm dy

herë në pesë muajt e fundit. “Ka

qenë vështirë për të sepse ai pësoi

DHTE

zgjidhje, të zvogëlohet liga apo diçka

duhet bërë. I mbetet Këshillit

Profesional dhe organeve tjera të

Federatës së Basketbollit të ndërmarrin

masa. Duhet punuar më

shumë me lojtarë të rinj nëpër

klube”, thotë Krasniqi.

Njëjtë mendon edhe Nixha. “E

vetmja mënyrë për të dalë nga

kjo situatë është mundësia që

urgjentisht dhe intensivisht të

punohet me gjenerata të reja. Ata

duhet të stimulohen në mënyrë

që me përkushtim t’i qasen basketbollit”,

përfundoi Nixha.

BKT-Superliga – Xhiroja e 24-të

E shtunë

Trepça – Bashkimi 18:00

E diel

Mitrovica – Peja 18:00

K. EuroSport – Bambi 15:30

Kosova – S. Prishtina 19:00

FOTO: FISNIK DOBRECI

një lëndim që e mundonte vazhdimisht

dhe tani është operuar”,

tha menaxheri i Blackburnit, Steve

Kean. Grella iu bashkua Blackburnit

në gusht të vitit 2008 dhe bëri

19 paraqitje në sezonin e tij të

parë, ndërsa zhvilloi 17 ndeshje

më 2009-2010.

Në fi llim të fushatës

kualifi kuese për Euro

2012, Shqipëria kishte

për synim pozitën e

katërt në Grupin D. Por,

duke parë rezultatet e

deritashme, kuqezinjtë

kanë ndërruar

objektivin. Selektori

Josip Kuze mendon

edhe për kualifi kim në

Euro 2012. Pavarësisht

suspendimit të

kundërshtarit të tyre të

grupit Bosnjës nga FIFA

dhe UEFA, Kuze thotë

se do të dëshironte

që epilogu i duelit të

përcaktohej në fushë e

jo në tavolinë.

Pas fitores ndaj Bjellorusisë,

Kombëtarja shqiptare po shpreson

për kualifi kim në Euro 212.

Në fakt, para se të nisnin eliminatoret

për Kampionatin

evropian, kuqezinjtë synonin

ta përmbyllnin fushatën kualifi

kuese në vendin e katërt të Grupit

D. Por, pas fi tores ndaj bjellorusëve,

synimet kanë ndryshuar.

Tani ekipi kombëtar që udhëhiqet

nga strategu kroat Josip

Kuze po lufton për ta zënë

vendin e dytë në këtë grup, e

cila pozitë do t’ia mundësonte

Shqipërisë dy ndeshje barazhi

ndaj ndonjë kombëtareje tjetër

për ta kërkuar kualifi kimin.

“Kur synonim pozitën e katërt,

ishte para gjashtë muajsh.

Tashmë duhet të shkojmë më

tutje. Kemi cilësi të vazhdojmë

të luajmë mirë”, ka deklaruar

përzgjedhësi i Kombëtares së

Shqipërisë, Josip Kuze.

“Unë jetoj ditë pas dite. Jetoj

me të tashmen. Nuk dua të mendoj

se çka mund të ndodhë pas 5,

6 apo 8 muajsh. Është vështirë të

fl as për këtë. Jam shumë i lumtur

me Kombëtaren shqiptare.

Kam objektiva afatshkurta: Dua

të fi tojmë me Bosnjën duke luajtur

e më pas të mendoj për ta

fi tuar edhe duelin ndaj Francës”,

theksoi ai.

Aktualisht Franca prinë në

Grupin D me 12 pikë, derisa

Bjellorusia e Shqipëria ndajnë

pozitat dy dhe tre me nga tetë

pikë, një më shumë sesa Bosnje

e Hercegovina, që gjendet në

vendin e katërt, duke e lënë pas

vetes Rumaninë me 5 pikë dhe

Luksemburgun me 1 sosh.

Real Madrid është i gatshëm të ofrojë

mesfushorin kreativ Leite Kaka në

ofertë shkëmbimi për sulmuesin e ri

të Santosit, Neymar. E përditshmja

spanjolle El Confi dencial ka njoftuar

të premten se Reali kërkon 19 vjeçarin

Neymar dhe në shkëmbim ofron

Kakan. Gjiganti madrilen pagoi 68

Xhiroja e 22-të nis në Kastriot

Ndeshja ndërmjet KEK-ut

dhe Lirisë, e cila zhvillohet

të shtunën në Kastriot, e hap

xhiron e 22-të të Raiffeisen Superligës

së Kosovës në futboll.

Njëherësh ky takim pritet të jetë

mjaftë interesant për faktin se

të dyja këto ekipe aplikojnë

lojë të hapur dhe se po kalojnë

nëpër një formë solide në këtë

pranverë. Aktualisht Liria gjendet

në vendin e katërt të tabelës

me 33 pikë të tubuara, katër më

shumë sesa KEK-u, që gjendet

në vendin e shtatë. Ky do të jetë

takimi i vetëm që zhvillohet të

shtunën, derisa të dielën luhen

edhe pesë ndeshje tjera të kësaj

jave. Derbi do të zhvillohet në

Mitrovicë ndërmjet kampionit

në fuqi, Trepçës dhe Prishtinës,

i cili është favoriti kryesor për ta

fi tuar sivjet titullin e më të mirit.

Interesante pritet të jetë edhe

ndeshja mes Flamurtarit shumë

të rrezikuar për t’u larguar nga

Superliga dhe Besës cilësore.

Kuqezinjtë synojnë ta shënojnë

fi toren e parë pas katër humbjeve

të njëpasnjëshme, ndonëse

nuk do ta ketë aspak lehtë, sepse

Besa synon ta mbajë pozitën e

Sipas orarit, kuqezinjtë ndeshjen

e radhës duhet ta zhvillonin

si mysafi rë të Bosnjës. Mirëpo,

kjo e fundit është suspenduar

të premten nga FIFA dhe UEFA,

pasi boshnjakët nuk i kishin bërë

ndryshime në statutin e tyre siç

kanë kërkuar ndërkombëtarët.

Kjo i shkon shumë për shtati ekipit

të Josip Kuzes.

Megjithatë, kroati thotë se epilogu

i përballjes së shqiptarëve

do të ishte më i mirë të caktohej

në fushën e blertë sesa në tavolinë.

“Kjo nuk është gjë e mirë dhe

nuk më pëlqen. Unë dua që të

luajmë. Unë mendoj se është

më mirë që rezultati të vendo-

tretë të tabelës. Interesant do të

jetë edhe në Merdare, ku Hysi

përballet me Vëllaznimin e rrezikuar.

Superliga – Xhiroja e 22-të

E shtunë

KEK-u – Liria

E diel

Trepça – Prishtina

Ballkani – Trepça ‘89

Ferizaj – Drenica

Hysi – Vëllaznimi

Flamurtari – Besa

Të gjitha ndeshjet fi llojnë në orën 15:00

SPORT

29

milionë euro për transferimin e Kakas

më 2009, por një seri e lëndimeve

bëri që ai të paraqitet në vetëm 44

ndeshje në dy sezone. Ndërsa Neymar

është njëri prej futbollistëve më

të kërkuar nga klubet më të mëdha

evropiane, përfshirë Chelsean dhe

Barcelonën.

Ndërrohet synimi

set në fushën e lojës dhe jo në

tavolinë. Ne po ecim në rrugë

të mbarë dhe kemi perspektivë

të mirë. Shpresoj që boshnjakët

t’i rregullojnë problemet dhe të

jenë gati të luajnë ndaj nesh. Ne

do t’i kemi të gjithë lojtarët të

gatshëm dhe unë kam besim të

madh tek ata”, ka theksuar Kuze,

nën drejtimin e të cilit Kombëtarja

shqiptare ka ndryshuar për

të mirë.

Fitorja ndaj bjellorusëve vërtet

e ka entuziazmuar ekipin kuq e

zi dhe vetë selektorin Josip Kuze.

Drejtuesi i stolit kuqezi ishte arkitekti

i triumfi t me Bjellorusinë,

një kundërshtar që e kishte studiuar

deri në detaje.


30

SPORT

Bale nuk

ndihet super-yll

Mesfushori i Tottenham

Hotspur, Gareth Bale insiston

se nuk është ende njëri prej

super-yjeve të futbollit si kundërshtari

i ardhshëm në çerekfi

nale të Ligës së Kampionëve,

Cristiano Ronaldo. Derisa Bale

zgjoi vëmendjen e gjerë gjatë

këtij sezoni me paraqitje të

shkëlqyeshme të kurorëzuara

me gola në Premierligë dhe

Evropë, reprezentuesi uellsian

insiston se është ende larg futbollistëve

kulmorë dhe beson

se mund të përmirësohet në

çdo fushë të lojës së tij, diçka

që ai ndien se duhet ta bëjë

para se të krahasohet në rang

me yllin portugez Ronaldo.

“Jam ende i ri, ende mësoj, por

nëse shikoni futbollistët si Messi

dhe Ronaldo, atëherë ata

janë në një shkallë të cilën ju

duhet ta synoni”, tha Bale për

mediet angleze të premten.

“Është ndjenjë e mirë që njerëzit

kanë thënë fj alë të mira

për mua, por të jem i sinqertë

mundohem t’i injoroj. Nëse

më thoni se jam super-yll, ju

siguroj se nuk e shoh veten të

atillë. Jam më tepër i brengosur

për atë që do të vjen dhe

besoj se ka edhe shumë më

tepër. E di se kam edhe shumë

për të mësuar, andaj duhet

të punoj shumë në stërvitje

dhe të jap maksimumin në

ndeshje”, përfundoi Bale.

Adriano synon Botërorin 2014

Sulmuesi Adriano, i cili nuk ka

shënuar gol për gati nj vit, i ka

vendosur vetes synim të rikthehet

në Kombëtaren braziliane për

Kampionatin botëror 2014.

“Objektivi im është të kthehem

në ekipin kombëtar. Jam i sigurt

se mund ta bëj para Kampionatit

botëror 2014”, tha 29 vjeçari në

prezantimin e tij si futbollist i

Corinthiansit. Ish ylli i Interit ka

nënshkruar për Corinthiansin deri

në qershor 2012 pas largimit nga

Roma, ku luajti pak dhe nuk arriti

të shënojë gjatë një sezoni të

munduar nga lëndimet.

Objektivi i Liverpoolit, Xabi

Prieto ka mohuar spekulimet se

pritet të transferohet në Anfi eld

gjatë afatit kalimtar të verës.

Mesfushori i Real Sociedadit

theu heshtjen rreth mundësisë

së transferimit të tij në Liverpool,

duke theksuar se është mirënjo-

E shtunë, 2 prill 2011

Prieto, i lumtur në Sociedad

hës për interesimin e gjigantit

anglez, por është i lumtur në klubin

spanjoll. “Nuk ka asgjë për t’u

publikuar. Liverpool është ekip

shumë i mirë, por gjithmonë

kam thënë se jam i lumtur këtu”,

tha Prieto për të përditshmen

sportive spanjolle AS.

SUSPENDOHET BOSNJA

FIFA dhe UEFA kanë

suspenduar Bosnje

e Hercegovinën nga

futbolli botëror, pas

refuzimit të saj t’u

përmbahet rregullave

për zëvendësimin

e presidencës prej

tre anëtarëve në

një udhëheqës të

vetëm. NFSBiH

është pezulluar nga

të gjitha aktivitetet

ndërkombëtare në

periudhë të pacaktuar.

FIFA dhe UEFA kanë suspenduar

Bosnje dhe Hercegovinën nga futbolli

botëror për shkak se federata

e saj refuzon të zëvendësojë presidencën

prej tre anëtarëve në

një udhëheqës të vetëm. FIFA ka

thënë se “ndien keqardhje, por ky

vendim është dashur të merret”.

Zyrtarët e FIFA-s dhe të UEFA-s

do të takohen së shpejti për të

diskutuar rreth opsioneve “për

rikthimin e Bosnjës në familjen

e futbollit sa më parë”. Në një komunikatë

të përbashkët të FIFA-s

dhe UEFA-s thuhej: “Asambleja e

përgjithshme e NFSBiH, e mbajtur

në Sarajevë më 29 mars 2011, nuk

ka arritur kuorumin e nevojshëm

për të përkrahur ndryshimin e

statutit. Andaj, NFSBiH humb të

gjitha të drejtat e anëtarësimit në

afat të pacaktuar. Përfaqësuesit e

NFSBiH dhe skuadrat nuk do të

kenë të drejtë të marrin pjesë në

gara ndërkombëtarë nga 1 prilli

2011 deri në zgjidhjen e problemit.

Kjo po ashtu nënkupton se nga 1

prilli 2010 asnjë gjyqtar i NFS-

BiH ose përfaqësues nuk mund

të merr pjesë në ndonjë ndeshje

ose ngjarje ndërkombëtare”. Një

komitet emergjent mund të instalohet

për të udhëhequr Federatën

e Bosnjës. Presidenca e Federatës

së Bosnjës udhëhiqet nga një

boshnjak, një kroat dhe një serb.

Serbët e Bosnjës kundërshtojnë

planin për një president të vetëm

sepse frikësohen se ndryshimi

mund të rrezikojë autonominë e

tyre. Bosnja e Hercegovina është

aktualisht e katërta në Grupin D

të fushatës kualifi kuese për Euro

2012 dhe nëse gjërat mbeten

kështu, ajo nuk do të mund të

zhvillojë ndeshjen e ardhshme

kundër Rumanisë më 3 qershor.

UEFA nuk ka diskutuar zyrtarisht

rreth opsioneve për Euro 2012

nëse Bosnja nuk mund të zhvillojë

ndeshjet, por mund të përjashtojë

ekipin dhe t’i shlyejë rezultatet e

tij nga Grupi D. Në Kampionatin

shtetëror, Borac Banja Luka nga

regjioni serb ka tetë pikë epërsi

dhe si rezultat i suspendimit do

t’i mohohet përfshirja në kualifi -

kime për në edicionin e ardhshëm

të Ligës së Kampionëve. Drejtori i

Boracit, Radmilo Sipovac, tha për

Ferguson dëshiron finale me Barcelonën

Menaxheri i Manchester Unitedit,

Sir Alex Ferguson, ka theksuar se

do të mirëpriste përballjen me

Barcelonën në fi nale të Ligës së

Kampionëve. Strategu skocez ka

thënë se ndeshja me skuadrën e

Pep Guardiolas do të ishte privilegj

për shkak të adhurimit të tij për

gjigantin katalan dhe dëshirës

për një sfi dë të re mes tyre. “Ka

shumë njerëz që do të dëshiro-

nin t;i shmangeshin përballjes

me Barcelonën, por për mua të

takohem me të në fi nale të Ligës së

Kampionëve do të ishte privilegj i

vërtetë dhe sfi dë”, tha Ferguson për

Sport.es. “Është gjithmonë kënaqësi

t’i shohësh duke luajtur Xavin dhe

Iniestan. Ata janë futbollistë shumë

të guximshëm, nuk frikësohen të

kontrollojnë topin nën presion të

madh. E njëjta mund të thuhet për

magjistarin e tyre Messi në sulm”,

u shpreh Ferguson. Në rast të

përsëritjes të një skenari të këtillë,

do të ishte reprizë e fi nales së vitit

2009 në Ligën e Kampionëve në

Romë, kur Barcelona e mposhti

Manchester Unitedin 2-0. Aktualisht

Barcelona do të takohet me

Shakhtar Donetskun në çerekfi nale,

ndërsa Manchester United do të

përballet me Chelsean.

agjencinë e lajmeve The Associated

Press se shpreson në arritjen

e një kompromisi para fi llimit të

ndeshjeve në korrik. “Ne besojmë

se FIFA dhe UEFA do të formojnë

një komitet për normalizimin e

Federatës së Futbollit të Bosnjës

dhe deri në kohën kur fillojnë

kualifi kimet, ne do të gjejmë një

zgjidhje që klubet dhe ekipi kombëtar

të mos vuajnë”, tha Sipovac.

E suspenduar, Bosnja po ashtu

nuk ka të drejtë të merr pjesë në

Kongresin e FIFA-s më 1 qershor

në Zurich. Rreth 208 asociacione

kombëtare pritet të votojnë në

zgjedhjet presidenciale të FIFA-s.


E shtunë, 2 prill 2011

Parma do ta blejë Giovincon

Parma ka konfi rmuar se do

ta blejë pjesën e mbetur të

kontratës së mesfushorit Sebastian

Giovinco nga Juventus.

Reprezentuesi italian është i huazuar

për këtë sezon në Stadio

Tardini, por në marrëveshje mes

klubeve është e përfshirë mun-

dësia e blerjes së tij. “Ai është

në huazim me dëmshpërblim

të caktuar. Presidenti ka bërë të

qartë se do ta shfrytëzojmë këtë

opsion për Giovincon. Ai është

pasuri e klubit tonë”, tha drejtori

i përgjithshëm i Parmës, Pietro

Leonardi.

Lukaku, drejt Premierligës

Drejtori i përgjithshëm i Anderlechtit,

Herman van Holsbeeck,

beson se sulmuesi i shumëkërkuar

Romelu Lukaku do të transferohet

në Premierligë gjatë verës. Lukaku,

17 vjeç, spekulohet se kërkohet nga

klube të ndryshme evropiane, por

Van Holsbeeck pret që i riu të shkojë

DERBI PER SCUDETTO

Derbet e qytetit gjithmonë janë përballje të veçanta, por kur skuadrat e

përfshira janë rivalë të drejtpërdrejtë për titull, atëherë rëndësia bëhet

e jashtëzakonshme. Milan dhe Inter takohen të shtunën në San Siro, në

ndeshjen që mund të vendosë kampionin e ri në Serie A.

Massimiliano Allegri kurrë nuk ka

përjetuar një ndeshje më të rëndësishme

se derbi i së shtunës

kundër Interit, ka thënë trajneri

i Milanit. Lideri i Serie A hyn në

përballje me dy pikë epërsi ndaj

rivalit të tij të qytetit, tetë ndeshje

para përfundimit të këtij sezoni.

“Është ndeshja më e rëndësishme

në karrierën time”, tha Allegri.

“Do të kishte qenë mirë nëse do

të kishim 10 pikë epërsi, por është

po ashtu mirë të jemi në pozitë të

përjetojmë një derbi si ky. Nëse

fi tojmë, do të krijojmë epërsi prej

pesë pikëve”, u shpreh ai. Allegri

mori drejtimin e Milanit në qershor.

Pothuajse i panjohur jashtë

Italisë, ai kultivoi futboll ofensiv

duke udhëhequr Sassuolon drejt

promovimit në Serie B më 2008 e

më pas kaloi në elitë te Cagliari.

Kampioni Inter është në pozitën

e dytë, një pikë më tepër se

Napoli dhe katër para Udineses.

Milan ka marrë vetëm një pikë

nga dy ndeshjet e tyre të fundit

dhe mesfushori Clarence Seedorf

ka thënë se derbi i së shtunës do

të përcaktojë fi tuesin e titullit në

Serie A. “Në aspektin psikologjik

ka rëndësi të madhe dhe kushdo

që thotë diçka tjetër, gënjen”, tha

34 vjeçari holandez. “Askush nuk

dëshiron të largohet nga ajo fushë

si humbës. Kanë kaluar shtatë vite

prej kur kemi fituar Scudetton

dhe ky ekip nuk ka fituar ende

asgjë. Kemi humbur shumë pikë

në periudhën e fundit, por tani

ka ardhur koha të dalim ballë

përballë dhe të tregojmë se çka

mund të bëjmë. Të gjitha të mirat

e ekipit duhet të tregohen të

shtunën mbrëma”, deklaroi ai

para ndeshjes në San Siro, që do

të jetë i mbushur në kapacitet

të plotë prej 80 mijë shikuesve.

Milan do të jetë pa sulmuesin e

suspenduar Zlatan Ibrahimoviç,

i cili shënoi golin e fitores 1-0

nga penalltia në derbin e parë të

sezonit. Përfshirja e ish trajnerit

të Milanit, Leonardo - i cili ud-

hëhoqi Rossonerët drejt pozitës

së tretë sezonin e kaluar – në

pankinën e Interit shton edhe një

element të rivalitetit. Leonardo, i

cili zëvendësoi Rafa Benitezin në

dhjetor, ka bërë seri të rezultateve

të shkëlqyeshme, duke ngushtuar

epërsinë e Milanit nga 13 pikë

në dy. “Derbi do të vendoset nga

detajet dhe shkon përtej taktikës

mes dy ekipeve që janë në dy pozitat

e para në tabelë. Të gjithë

futbollistët i njohin kundërshtarët

e tyre dhe nuk ka asgjë për

të zbuluar”, tha Leonardo. Ndërsa

mesfushori Dejan Stankovic, i cili

ka shënuar gjashtë gola në derbet

e Milanos, ka thënë: “Ne mund

të konsiderohemi favoritë për

shkak të rezultateve të fundit.

Kemi bërë një rikthim historik

dhe nuk duhet të ndalemi në

momentin vendimtar. Jam i sigurt

se edhe Milan do të mundohet të

dëshmojë se epërsia e tyre gjatë

gjithë sezonit nuk ka qenë e rastësishme”.

në Angli pas largimit nga Anderlechti.

“Ne e dimë se Real Madridi është i

interesuar, por mendoj se e ardhmja

e tij do të jetë në Angli. Skuadrat si

Chelsea, Tottenham dhe Liverpool

janë të interesuara. Çmimi i Lukakut

është 30 milionë euro”, tha Van Holsbeeck

për Sudpresse.

San Antonio,

humbja e pestë me radhë

Rajon Rondo shënoi gjashtë

pikë në serinë 14-0 në çerekun

e tretë që udhëhoqi Boston Celtics

drejt fi tores 101-97 ndaj San

Antonio Spurs. Celtics u afruan

në dy ndeshje ndaj Chicago

Bulls për bilancin më të mirë

në Konferencën Lindore, ndërsa

Spurs pësuan humbjen e tyre të

pestë me radhë. San Antonio

ende ka bilancin më të mirë

në NBA, por udhëheq para

Chicagos me vetën 2 ndeshje

e gjysmë. Kjo është seria më

negative e Spurs në 14 sezonet

e fundit. Rondo ishte realizuesi

Policia gjermane ka njoftuar se

ka ndalur një 25 vjeçar, pasi tri

mjete të dyshuara shpërthyese

janë gjetur jashtë stadiumit të

futbollit të Borussia Dortmundit.

Tri mjetet janë gjetur në

banesën e të dyshuarit, i cili

është gjerman. Zyra e Policisë

Federale të Krimeve ka thënë

se arrestimi është kryer në Koln

të martën, pas marrjes së njoftimeve

rreth përgatitjeve për

sulme. Ministri i brendshëm ka

vepruar për të siguruar publikun

duke thënë se “rasti nuk ka lidhje

me grupe terroriste ose isla-

SPORT

31

më i mirë te Boston me 22 pikë,

ndërsa te Spurs Tony Parker

shënoi 23 pikë. Kobe Bryant

shënoi 28 pikë, AndreW Bynum

dhe Lamar Odom shtuan

pikë dyshifrore, derisa pesë

basketbollistë u përjashtuan

në fi toren e Los Angeles Lakers

ndaj Dallas Mavericks 110-82.

Bynum realizoi 18 pike dhe shtoi

13 kërcime, ndërsa Odom

shënoi 16 pikë, 11 prej të cilave

në çerekun e katërt, derisa Lakers

arritën fitoren e tyre të

tetë me radhë. Dirk Nowitzki

udhëhoqi Dallasin me 27 pikë.

Steve Blake, Matt Barnes dhe

Shannon Brown u përjashtuan

nga Lakers së bashku me Brandon

HayWood dhe Jason Terry

nga Dallas.

San Antonio-Boston 97-107

San Antonio: Parker 23

Boston: Rondo 22

LA Lakers-Dallas 110-82

Los Angeles Lakers: Bryant 28

Dallas: Nowitzki 27

Bomba, afër stadiumit

të Borussia Dortmundit

mike”. “I dyshuari duket se kishte

qëllim të vepronte i vetëm me

motivim kriminal. Nuk ka rrezik

nga ndonjë palë e tretë”, tha një

zëdhënës. Ndërsa Michael Stein,

zëdhënës i departamentit policor

të Dortmundit, tha: “Ne nuk

presim të kemi kërcënime për

siguri për ndeshjet e ardhshme

të Bundesligës të shtunën. Vizitorët

janë të ftuar të vijnë në

Dortmund. Këtu do të jenë të

sigurt”. Pas 27 xhirove, Borussia

Dortmund është lider në Bundesligë,

ndërsa të shtunën pret

Hannoverin.


32 MARKETING E shtunë, 2 prill 2011

Mirëserdhët në botën HD!

More magazines by this user
Similar magazines