AFER MARREVESHJES - Gazeta Express

gazetaexpress.com

AFER MARREVESHJES - Gazeta Express

BOTA BOTA: : FAMA E PADËSHIRUAR f12-13

SPORT SPORT: : MINISTRIA KËQYR SERI

AFER MARREVESHJES

Kosova dhe Serbia mund të arrijnë të

mërkurën marrëveshjen e parë në dialogun e

ndërmjetësuar nga BE. Edita Tahiri ka thënë

për Express se pret një marrëveshja kornizë në

çështjet energjetike dhe atë të lëvizjes së lirë.

Në ditën e dytë të takimit në Bruksel, palët do

të diskutojnë për dy tema të reja. f4-5

Express E mërkurë

18 maj 2011

0111

www.gazetaexpress.com

N° 2227, Viti VI, Çmimi: 0.20 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

FJALA E HUNGARISE

Dokument

Këshilli i Ministrave mund

të thotë diçka rreth heqjes

së vizave për Kosovën deri

më 30 Qershor. Kjo është

përgjigjja që Presidenca

hungareze e BE’së u ka

dhënë eurodeputetëve Ulrike

Lunacek, Tanja Fajon dhe

Hannes Swoboda, të cilët

kishin kërkuar që dialogu me

Kosovën për këtë proces të

fi llojë menjëherë. f6

Udhëtoni kudo me IPKO-në!

Flisni me tarifat më të lira për

Roaming në mbarë botën.

f28-29

Arrestimi në Zubin Potok i

Jevro Pantelicit, i dyshuar për

përfshirje në krim të organizuar,

ka trazuar strukturat paralele

në Veri. Ministri Bajram Rexhepi

e vlerësoi këtë veprim si hap

pozitiv, kurse Shefi i EULEX’it

tha se kjo është bërë në

bashkëpunim edhe me KFOR'in.

Plani i Policisë për Veriun ka

nisur të zbatohet. f8-9

I trazon Plani

Dihet e vërteta

Fatmir Limaj dëshmoi të martën në Prokurorinë Speciale të Kosovës

rreth akuzave për krime lufte, me të cilat ngarkohen. Ai tha se e

vërteta tashmë është thënë në Hagë. | FAQE 9

Sasha më ndihmoi

Nazim Bllaca deklaroi se ish-ministri Sasha Rasic e ka vënë në kontakt

me KFOR-in fi nlandez, që ai të jep dëshmitë. Ai pranoi se grupi i Azem

Sylës ia ka ofruar një milion euro vetëm që të heshtë, por ato para nuk

i ka marrë kurrë. | FAQE 7

KOMENT Jo vetëm rrugë

Autostrada Vërmicë-Merdar nuk është vetëm rruga që na shpie më

shpejt dhe pa mundime që të rreshkemi në plazh, apo në traget,

por ka edhe interesin strategjik për vendin. Çmimi i saj nuk mund

shprehet nëpërmjet kostos së betonit, dheut apo asfaltit.

Shkruan: Ibrahim Rexhepi | FAQE2


2

Pressing

Fjalët tona

Nëse Prishtina dhe

Beogradi merren

vesh, kjo do të ishte e

pranueshme në BE.

MOTI PRISHTINË

Sot

Nesër

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

Hans Ola Urstad,

Këshilltar në Ministrinë e

Jashtme të Norvegjisë,

duke folur për idenë e

ndarjes së Kosovës e

cila, sipas tij, ekziston një

kohë të gjatë te bashkësia

ndërkombëtare.

Për ta lehtësuar

përmbylljen e

pavarësisë së mbikëqyrur.

Arsim Bajrami,

Kryetar i Komisionit për

ndryshimet kushtetuese,

teksa ka sqaruar se

komisioni ka shprehur

gatishmëri që me autorizim

të Kuvendit të Kosovës, të

marrë mandat shtesë për ta

rishikuar Kushtetutën edhe

në segmente tjera.

Ne tashmë po

punojmë rreth

këtij rasti.

Xavier Bout de Marnhac,

Shef i EULEX’it, i është

përgjigjur kështu

ish-kryeprokurores së

Tribunalit të Hagës, Carla

del Ponte, e cila ka pohuar

se është e gatshme

të hetojë pretendimet

rreth tregtisë me organe

njerëzore në Kosovë.

Max: 18 °C

Min: 7 °C

Max: 23 °C

Min: 8 °C

Autostrada

Vërmicë-

Merdar nuk

është vetëm

rruga që na

shpie më

shpejt dhe pa

mundime që

të rreshkemi

në plazh, apo

në traget,

por ka edhe

interesin

strategjik

për vendin.

Çmimi i saj

nuk mund

shprehet

nëpërmjet

kostos së

betonit,

dheut apo

asfaltit.

E mërkurë, 18 maj 2011

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Politikë: Bekim Greiçevci bekim.greicevci@gazetaexpress.com Nacionale dhe siguri: Jeton Musliu jeton.musliu@gazetaexpress.com

Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com

Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Shtypi: Roto Print: MediaWorks.

Ibrahim .Rexhepi

Jo vetëm rrugë

Shembulli 1: Ngjarja ka ndodhur në vitin 2004. Një

rrëshiqtje e dheut në Grykën e Kaçanikut për muaj

paralizon tërë Kosovën. Asnjë kamion apo veturë nuk

mund të qarkullonte në relacionin Prishtinë-Shkup,

përkatësisht të shfrytëzohej vendkalimi kufi tar i Hanit

të Elezit, ku edhe sot bëhet qarkullimi më i madh i

mallrave, si në hyrje, ashtu edhe në dalje. Disa importues

ambiciozë nga Kosova kishin tentuar që mallin

ta fusin në Kosovë , duke bërë një rrugë shumë më

të gjatë, por në asnjë mënyrë auotoritet serbe nuk

lejonin që kamionët me destinim Kosovën të shkelin

nëpër tokën e shtetit të tyre. Ata mbetën të bllokuar

në Tabanovc, vendkalim ndërmjet Maqedonisë e

Serbisë. Kishte importues edhe më të guximshëm.

Dikush u nis për në Qafë Thanë, ashtu që përmes

Elbasanit, Tiranës e Kukësit të arrijë në Vërmicë. Por,

rruga e gjatë nuk iu paguhej. Madje, kjo ka ndodhur

në vitet kur Shqipëria ende nuk kishte marrë vendimin

për ndërtimin e autostradës. Pra, Kosova mbeti

e mbyllur për javë të tëra, përkatësisht të vetmen

alternatvë për ta futur mallin nga Maqedonia e kishte

hekurudhën.

Shembulli 2: Rasti tjetër është paksa më i rëndë

dhe askush nuk do të donte që të përsëritet. Eksodi

i vitit 1999. Kushtimisht, pothuajse e tërë Kosova ishte

zbrazur në Shqipëri. Rreth një milion kosovarë

kaluan male e shkrepa në kërkim të shpëtimit. Për

ta atëherë nuk ka qenë me rëndësi cilësia e rrugës,

sa nevoja për të gjetur një vend, ku nuk kishin qasje

ushtria e policia serbe. Ky vend ndodhej në Shqipëri,

në të gjitha skajet e saj.

Shembulli 3: Ndonëse të dhënat janë pak të vjetra,

por nuk ka ndonjë hulumtim më të ri, andaj duhet t’i

referohemi atij. Banka Botërore në një hulumtim të

publikuar në fi llim të vitit të kaluar raportoi se brenda

vitit në Portin e Selanikut zbarkojnë rreth 33 mijë

dërgesa me destinim Kosovën, në Portin e Tivarit mbi

pesë mijë, ndërsa në ate të Durrësit pak më shumë

se tre mijë. Gjendja mund të ketë pësuar ndryshime.

Kjo vërehet nga rritja e vëllimit të qarkullimit

të mallrave përmes Vërmicës. Madje, kjo vërtetohet

edhe nga një deklaratë e zyrtarëve të Portit të Tivarit,

të cilët thonë se kanë më pak qarkullim të njerëzve

dhe të mallrave pas hapjes së autostradës që lidh

Shqipërinë me Kosovën.

Janë tri detaje që tregojnë pse Kosova duhet të ketë

lidhje sa më të mira insfrastrukturale me Shqipërinë.

Secili rast ilustron një rrethanë specifi ke.

E para - Kosova nuk duhet të mbetet peng i vullneteve

politike të vendeve të tjera fqinje (Serbisë). E dyta

- duhet pasur rrugë edhe për situatat emergjente,

madje jo vetëm në rrethana të luftës. E treat - Kosova

duhet të lidhet me botën përmes Portit të Durrësit.

Ndonëse ky port është ende larg kapaciteteve që ka

konkurrenca e tij në rajon, pas pak vitesh do të dyfi shohen

mundësitë për përcjelljen e mallrave.

Në Kosovë pothuajse ekziston një pajtueshmëri

e plotë për nevojën e lidhjes sa më të ngushtë me

Shqipërinë. Së pari dhe gati mënyra e vetme është

ajo përmes autostradës, meqenëse hekurudha është

një projekt shumë i rëndë për Shqipërinë. Po ashtu,

mbetet synim dalja në Portin e Durrësit, meqenëse

Porti i Shëngjinit më shumë është slogan elektoral,

se sa mundësi reale që të bëhet i Kosovës. Këtu nuk

është problemi i mungesës së vullnetit politik, apo

zgjidhjeve juridike, por Kosova aktualisht nuk është e

gatshme që të hyjë në një investim kapital, pa pasur

të qartë mundësinë e kthimit të kapitalit të investuar.

Nëse ka pajtime rreth lidhjes sa më të mirë ndërmjet

Kosovës dhe Shqipërisë, atëherë pse bëhet kaq

shumë zhurmë për ndërtimin e pjesës kosovare të

rrugës së kombit? Posaçërisht kur dihet se jo edhe

aq moti thuhej se kjo rrugë bashkon kombin, ndërsa

kishte edhe konstatime se kjo është rruga që Kosovën

e çon në Evropë.

Ka pasur reagime edhe për koston e projektit,

për mënyrën e sigurimit të parasë, për mungesën e

transparencës, devijimin e trasesë, mënyrën e dizajnimit

të autostradës etj. Dhe, në fakt, të gjitha këto

janë çështje për të cilat duhet zhvilluar debat, me të

vetmen arsye - zgjidhjet duhet të pranohen nga të

gjithë, meqenëse, koston e autostradës, apo të mirat

dhe të këqijat që sjell ajo do t’i përjetojë i tërë populli.

Ky është investim publik, përkatësisht paratë janë

siguruar nga taksapaguesit kosovarë. Madje, edhe

nëse Qeveria e Kosovës është e detyruar të hyjë në

borxhe, sërish ato do të jenë barrë e taksapaguesve.

Atëherë, ku na qenka problemi i autostradës, nëse

ajo është aq e dëshirueshme për të gjithë? Ndoshta

do të kishte më pak fjalë e zhurmë, sikurse shumë

gjëra të diheshin që nga fi llimi. Sikurse qendra vendimmarrëse

të ishte e një spektri më të gjerë, të fl itej

më qartë për kompanitë konkurruese, ofertat e tyre,

kushtet e kontraktimit, ndoshta edhe për ndikimet

anësore që kanë mundur të vijnë për shkak të peshës

dhe rëndësisë së projektit. Ndoshta asgjë nuk

është dashur të mbetet sekret, meqenëse kjo edhe

më shumë shton dyshimet.

Pas konferencës së shtypit të Lëvizjes Vetvendosje,

shumë gjëra u bënë të qarta, ndonëse vetëm nga versioni

që ajo bëri publike. Por, kjo mjafton sa për të

treguar se gjërat nuk mund të mbahen sekret. Madje,

del edhe një akt që është favorizues - autostrada kushton

gati 660 milionë euro, e jo një miliard euro. Pa

marrë parasysh 300 milionë eurot që dikah kursehen.

Duke pasur parasysh koston e autostradës, ajo nuk

do të jetë barrë e lehtë. Edhe dy vjet të tjera duhet

të paguhen nga 300 milionë ero. Nuk janë pak. Posaçërisht

për vendin në të cilin bëhen problem 70

milionë euro për pagat e 80 mijë punëtorëve. Mirëpo,

gjithmonë duhet pasur parasysh faktin se kjo nuk

është një rrugë e zakonshme, nuk na shërben vetëm

që të arrijmë më shpejt e më lehtë deri në plazh, apo

ta sjellim një kamion me sheqer e ta dërgojmë një

tjetër me speca, domate e rrush (vetëm gjatë sezonit).

Kjo rrugë ka interes strategjik dhe kombëtar. Për këtë

arsye duhet përballuar një kosto pak më të lartë se

një rrugë lokale. Sado që gjithmonë ka hapësirë për

korrigjime, veçanërisht pse Kosova e Shqipëria ende

nuk kanë potencial të fuqishëm ekonomik, ashtu

që autostrada fi llimisht të jetë në interes të tyre, e

pastaj të të tjerëve.


E mërkurë, 18 maj 2011 3

Edi Rama gjendet sot midis dy rrugëve. Mes asaj që i propozon

ai grupim që i lartëson fi toren, për të ushqyer me të shtratin e

radikalizmit dhe asaj që i propozojnë gjykuesit e tij, që e ftojnë të

lexojë siç duhet votën e shqiptarëve. Mënyra sesi do ta lexojë këtë votë

do të jetë treguesi i parë i rrugës që ka zgjedhur. I një rruge nga e cila

nuk varet vetëm fati i tij, por edhe ai i gjithë socialistëve deri më 2013.

Edhe fi tuesi

mund të gjykohet

Andi Bushati

Fitorja e Edi Ramës në Tiranë dhe në gjithë qytetet

kryesore të Shqipërisë i ka ndarë, ata që e kanë

komentuar atë, në dy kampe të mëdha. Nga njëra

anë janë ata që e shohin si një fi tore të madhe, si

një fi tore njëkohësisht edhe kundër Berishës, edhe

kundër Nanos, edhe kundër Bashës, edhe kundër

Metës, edhe kundër Hysni Milloshit, edhe kundër

armiqve brenda së majtës; si një fi tore kundër rrethimit

fi nanciar dhe administrativ të pushtetit.

Në anën tjetër, renditen të gjithë ata që e shohin

Ramën si kandidatin më të dobët që socialistët

nxorën në këtë garë. Rezultatin e tij, si më të diskutueshmin.

Mosbesimin që e rrethoi atë, si pasojë

të politikës së ndjekur sidomos dy vitet e fundit, si

shenjë frike për të ardhmen.

Të dy këto grupime të mëdha, që tani janë

shfaqur publikisht, ndahen nga principi i gjykueshmërisë

apo jo të fituesit. Për të parët, fituesi

gjithmonë ka të drejtë. Për të dytët, ai, si kushdo

tjetër, duhet parë me mosbesim. Dhe Edi Rama

duhet parë vërtet kështu. Jo vetëm se edhe njëherë

më shumë, ai nuk arriti të marrë votën në shumicë

të mbarë qytetarëve shqiptarë. (Sado relativ

e i diskutueshëm të jetë ky interpretim, ai mbetet

prapë një fakt). Jo vetëm se ai rrezikoi “lokomotivën

e fi tores”. Jo vetëm se votuesit e qytetit të tij

vendosën t’ia ngrijnë buzëqeshjen në buzë, deri

në sekondën e fundit.

Edi Rama duhet të gjykohet së pari, sepse kjo

nuk qe fi torja e tij. Sepse vota e 8 Majit, në qendrat

urbane, ishte një votë e pastër kundër Berishës.

Me votën e tyre, të dielën që shkoi, njerëzit nuk

zgjodhën një rrugë, ata dënuan një tjetër.

Ata nuk zgjodhën alibinë e vjedhjes së votës

në 28 qershor, por dënuan kokëfortësinë për të

mos bërë transparencë. Ata nuk zgjodhën rru-

» Autori është

Publicist nga Tirana. Shkrimi është marrë nga mapo.al

gën e bojkotit të Parlamentit, por votuan kundër

shndërrimit të tij në një garnizon gardistësh. Ata

nuk votuan thirrjet “hap kutitë ose largohu”, por

sanksionuan me votë një pushtet që kërkon ta

çojë opozitën të gërmojë në arkiv. Ata nuk votuan

protestat e dhunshme, por goditjen nga policia të

deputetëve dhe ish-qeveritarëve. Ata nuk votuan

sulmet me gurë të Kryeministrisë, por shprehën

zemërim për vrasjet në emër të mbrojtjes së saj.

Në këtë kuptim, çdo ngazëllim dhe eufori për fi -

toren e liderit socialist do të qe jo vetëm i dëmshëm

por edhe i rrezikshëm. Jo se gëzimi i një fi toreje

si kjo përbën ndonjë mëkat. Jo se përmasa e saj

nuk është e zakonshme. Por sepse kjo frymë e liderit

që mposhti gjithkënd mund të shndërrohet

shumë shpejt në revansh. Që në ditët e para të

fi tores, kanë fi lluar zërat (sidomos prej atyre që

e shohin këtë si një fi tore të madhe) që duan t’i

lidhin rezultatet e 8 Majit me kërkimin e zgjedhjeve

të parakohshme. Kanë fi lluar argumentet se

ky rezultat duhet të kushtëzojë nesër zgjedhjen

e Presidentit të Republikës. Se kjo rrugë duhet të

nxisë edhe më tej radikalizmin, se vetëm me këtë

armë fi tohet në këtë vend.

Pikërisht nga këto zëra që po gëlojnë gjithnjë

e më shumë, fi torja e Edi Ramës nuk duhet parë

si një ngjarje për t’u festuar, por si një akt për t’u

gjykuar. Për t’u analizuar në çdo detaj deri në

imtësi. Sepse, më 8 Maj, njerëzit që votuan kundër

abuzimit dhe arrogancës së pushtetit, do të jenë

disa fi sh më të ashpër, nëse dikush kërkon të luajë

me zemërimin e tyre. Dhe kjo është gracka së cilës

duhet t’i shpëtojë, i pari, vetë Rama.

Ai gjendet sot midis dy rrugëve. Mes asaj që i

propozon ai grupim që i lartëson fi toren, për të

ushqyer me të shtratin e radikalizmit dhe asaj që

i propozojnë gjykuesit e tij, që e ftojnë të lexojë

siç duhet votën e shqiptarëve. Dhe mënyra sesi

do ta lexojë këtë votë do të jetë treguesi i parë i

rrugës që ka zgjedhur. I një rruge nga e cila nuk

varet vetëm fati i tij, por edhe ai i gjithë socialistëve

deri më 2013.

Mirëserdhët

në botën HD!


4

Politikë

redaktor: bekim greiçevci

e-mail: bekim.greicevci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Valmir Klaiqi

valmir.klaiqi@gazetaexpress.com

Prishtinë, 17 maj –

Raundi i katërt i dialogut mes Kosovës

dhe Serbisë mund të sjellë

të mërkurën marrëveshjen e parë.

Shefja e delegacionit të Kosovës,

Edita Tahiri ka deklaruar

për Express se të martën ka pasur

përafrim qëndrimesh për disa

çështje që janë hapur në raundet

e kaluara të dialogut teknik.

“Sa i takon asaj se çfarë pres

unë të mërkurën, mendoj se

mund të vijmë deri tek arritja e një

marrëveshje kornizë për çështjet

energjetike dhe atë të lëvizjes së

lirë”, ka thënë ajo, gjatë një bisede

telefonike.

Në prononcimet e mëhershme,

shefja e delegacionit kosovar ka

bërë të ditur se për çdo çështje

që prek të dyja shtetet do të vlejë

parimi i reciprocitetit për secilën

zgjidhje. Kjo ka qenë kërkesë e

delegacionit të Kosovës në ballafaqimet

e mëhershme me palën

serbe. Pas përfundimit të takimit

në Bruksel, të ndërmjetësuar nga

Robert Cooper, zëvendëskryeministrja

Tahiri përmendi çështjet

ku ka pasur përparime.

“Sot kemi diskutuar për

çështjet e hapura nga takimet

e mëparshme. Veçanërisht jemi

ndalur te lëvizja e lirë, tregtia e

lirë, pastaj tek energjia dhe telekomunikacioni.

Mund t’ju them

se përafrime të qëndrimeve ka

në çështjen e lëvizjes së lirë, të

energjisë dhe telekomunikacionit.

Por edhe për tregtinë e lirë,

situata është mjaft optimiste”, ka

thënë ajo.

Për temën e energjisë elektrike,

Tahiri tha se ka pasur përparime

substanciale dhe propozimet

e palës kosovare do të

mundësojnë një bashkëpunim

shumë të mirë energjetik midis

dy vendeve në funksion të

stabilitetit energjetik, por edhe

për shërbime sa më të mira të

energjisë elektrike për gjithë

qytetarët e Kosovës.

Për sa i takon telekomunikacionit,

delegacioni i Kosovës ka sh-

tuar propozime “shumë të avancuara

të lidhura drejtpërdrejt me

interesat e qytetarëve”.

“Ne shpresojmë se çështja do

të jetë drejt një marrëveshjeje

kornizë. Siç kemi thënë edhe më

herët, propozimet tona lidhen

me parimet euroatlantike dhe

Kushtetutën e Republikës së

Kosovës, por në qendër është

interesi i përmirësimit të jetës

së qytetarëve”, ka shtuar ajo.

Temat e reja të raundit të katërt

të dialogut do të diskutohen sot.

“Temat e reja, siç është çështja

E mërkurë, 18 maj 2011

AFER MARREVE

Kosova dhe

Serbia mund të

arrijnë të mërkurën

marrëveshjen e

parë në dialogun e

ndërmjetësuar nga

BE’ja. Edita Tahiri

ka thënë për Express

se pret një

marrëveshje kornizë

për çështjet

energjetike dhe atë

të lëvizjes së lirë.

Në ditën e dytë të

takimit në Bruksel,

palët do të diskutojnë

për dy tema

të reja.

Kushtet e BE’së për Serbinë

Serbia nuk mund të bëhet

anëtare e Bashkimit Europian

pa i normalizuar raportet me

Kosovën.

Zyrtarët evropianë i kanë

përkujtuar Serbisë se fqinjësia

e mirë është një ndër kriteret

për pranimin e anëtarëve të

rinj në BE.

Zëdhënësja e Komisionit Europian,

Natasa Butler ka thënë të

martën se Serbia duhet që t’i

normalizojë marrëdhëniet me

Kosovën që të mund të anëtarësohet

në BE.

“Kjo është ndër kriteret e fqin-

jësisë së mirë, në rregullat e

Kopenhagës për anëtarësim”,

tha Butler.

Megjithëkëtë, mbetet ende e

paqartë se çka do të thotë në

mënyrë specifi ke fj ala “normalizim”.

Sipas zyrtarëve evropianë, do

të duhej që Serbia dhe Kosova

të njihnin njëra-tjetrën si mënyrën

më të mirë për të debllokuar

hyrjen e të dy vendeve

në BE, sepse sipas tyre, Serbia

e cila ka gjasa të hyjë e para, do

të përdorte të drejtën e vetos

brenda BE’së, kundër Kosovës.

e të pagjeturve, do të diskutohen

të mërkurën. Synimi ynë është

që të fuqizohet procesi i zbardhjes

së plotë të të zhdukurve,

në mënyrë që familjarët të cilët

po vuajnë sikur edhe kombi

ynë, angazhimi është që me një

rol aktiv mbështetës të BE’së,

të fuqizohet procesi i zgjidhjes

së çështjes së të pagjeturve. Në

kuadër të këtij procesi, do të trajtohet

edhe çështja e rreth 1800

të pagjeturve që ka mbetur pa u

zgjidhur”, ka thënë Tahiri.

Po ashtu, në takimin e sot-


E mërkurë, 18 maj 2011

Ivanovic: Ndarja na dëmton

Sekretari i Shtetit në të ashtuquajturën

Ministrinë për Kosovën

në Qeverinë serbe, Oliver

Ivanovic ka deklaruar të martën

se ndarja e Kosovës nuk është

qëndrim shtetëror.

Ai ka vlerësuar se ky veprim

do të rezultonte me shpërn-

guljen e serbëve që jetojnë në

jug të Ibrit. Ivanovic ka thënë

se “bëhet fjalë për njerëz të

gjallë”, rreth 70 mijë, të cilët në

këtë rast me siguri do të shpërnguleshin

në Serbi.

Ivanovic paralajmëron se

shqiptarët në rast të ndarjes së

SHJES

shëm do të diskutohet edhe për

njohjen e diplomave shkollore

dhe për trashëgiminë kulturore.

Për raundin e katërt të bisedimeve,

të martën ka folur edhe

shefi i ekipit serb në bisedime,

Borisllav Stefanovic.

Edhe Borko është shprehur

optimist për arritje të ndonjë

marrëveshjeje.

Ai ka thënë se në raundin e

katërt të bisedimeve me Prishtinën,

mund të mbyllen temat

si ato për kadastrin, regjistrin

civil dhe lëvizjen e lirë.

“Jemi këtu për të gjetur zgjidhje

dhe jam optimist se do të

gjendet vendimi i duhur që është

i bazuar në kompromis. Ne duhet

t’i zgjidhim disa nga çështjet

që tashmë janë hapur. Ne jemi të

gatshëm dhe propozimet tona

janë shumë kreative”, ka thënë

para takimit, Stefanovic.

“Ne respektojmë faktin se ne

dhe Prishtina kemi qëndrime

krejtësisht të kundërta për statusin,

por këto probleme duhet

të zgjidhen për të mirën e

njerëzve”, tha Stefanovic.

Kosovës, nuk do të kishin më

asnjë arsye që të zbatojnë edhe

atë “që ne e kemi hedhur poshtë,

por sidoqoftë nuk është

aq keq – Planin e Ahtisarit, të

paktën në pjesën e tij teknike”.

Deklaratat e Ivanovicit vijnë

menjëherë pas disa deklari-

meve kontroverse të politikanëve

qeveritarë në Serbi,

të cilët thanë se mbështesin

idenë për ndarje të Kosovës.

Deklaratat e këtyre zyrtarëve

janë cilësuar si individuale, që

nuk përfaqësojnë qëndrim zyrtar

të shtetit serb.

POLITIKË 5

Kundër ndarjes

Ambasadori amerikan, Christopher Dell

ka kundërshtuar idetë për çfarëdo ndarje

të Kosovës. Ai tha se në Kosovë ekziston

një sistem ligjor dhe një kushtetutë, e cila

e mbulon tërë territorin e Kosovës. Duke

folur për sundimin e ligjit në Veri, Dell

theksoi se kurrsesi nuk mund të ketë dy

sisteme gjyqësore në vend.

Vlora Jahaj

Prishtinë, 17 maj-

Ambasadori i SHBA’së, Christopher

Dell është kundër çdo

lloj ndarjeje që ka të bëjë me

Kosovën. Ai ka përsëritur qëndrimin

e Qeverisë amerikane se

nuk janë të mundshme as ndarje

brenda Kosovës.

Kryediplomati amerikan ka

komentuar për këto çështje të

martën pas përurimit të gjykatës

së rinovuar komunale të Prishtinës.

Dell duke folur për gjyqësinë

dhe gjykatat në Veri, ka thënë se

në Kosovë nuk mund të kemi dy

sisteme gjyqësore.

“Kemi një kushtetutë, e kemi

një sistem ligjor të Kosovës dhe

kurrsesi nuk mund t’i kemi dy

sisteme të ndryshme të gjyqëso-

rit në Kosovë. Gjykata në Veri

ka vazhduar punën gjatë tërë

kohës, edhe gjatë kohës kur

është rinovuar, njëjtë siç ka bërë

kjo gjykatë këtu. Atje ka pasur

gjykime, ka pasur raste të cilat

janë gjykuar dhe EULEX-i është

duke vazhduar atje punën e përditshme,

por do të ketë punë më

të mëdha kur të bëhet rihapja e

asaj gjykate”, ka thënë Dell.

Ndërkaq, i pyetur rreth deklaratave

të Ministrit të Brendshëm

serb, Ivica Dacic, i cili fi llimisht

ka propozuar ndarjen territoriale

të Kosovës, ndërkaq më pastaj

edhe ndarje të brendshme

mes serbëve dhe shqiptarëve,

Ambasadori Dell tha: “Veç sa iu

përgjigja pyetjes suaj, përgjigjja

është jo, kemi një sistem ligjor,

një kushtetutë, e cila e mbulon

tërë territorin e Kosovës”.

Gjykata komunale në Prishtinë

është rinovuar nga programi

për Mbrojtjen e Drejtësisë,

një program mbështetës nga

USAID-i, e cila edhe ia ka dhënë

certifi katën e “Gjykatës model”,

ka raportuar Kosovapress.

Ambasadori Dell ka thënë se

gjyqtarët tani janë në një pozitë

unike të udhëheqin rrugën për

një epokë të re në Kosovë, të

përkushtuar t’u shërbejnë qytetarëve

duke filluar nga parimi

që të gjithë qytetarët janë të barabartë,

askush nuk është mbi

ligjin dhe mbrojtja nuk i duhet

mohuar askujt.

Në ceremoni kanë folur edhe

ushtruesja e detyrës së kryetarit

të Gjykatës Komunale të Prishtinës,

Makifete Saliuka si dhe

kryesuesi i Këshillit Gjyqësor të

Kosovës, Enver Peci.

Ky i fundit ka deklaruar se do

të ndryshohet qëndrimi i qytetarëve

ndaj sistemit gjyqësor.

“Strategjia shtetërore për reduktimin

e lëndëve të vjetra ka

treguar rezultate, është një arritje

tremujore prej 11 % të zvogëlimit

të lëndëve të vjetra, po ashtu

procesi i plotësimit të vendeve

të punës së gjyqtarëve dhe

prokurorëve është në vazhdim

e sipër. Ne do të ndryshojmë

qëndrimin e qytetarëve ndaj sistemit

gjyqësor për të mirë”, ka

thënë Peci.

FOTO: JETMIR IDRIZI


6

E mërkurë, 18 maj 2011

PERGJIGJJA HUNGAREZE

Këshilli i Ministrave

mund të thotë diçka

rreth heqjes së

vizave për Kosovën

deri më 30 Qershor.

Kjo është përgjigjja

që Presidenca

hungareze e

BE’së u ka dhënë

eurodeputetëve

Ulrike Lunacek, Tanja

Fajon dhe Hannes

Swoboda, të cilët

kishin kërkuar që

dialogu me Kosovën

për këtë proces të

fi llojë menjëherë.

Shpend Limoni

shpend.limoni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 17 maj –

Presidenca hungareze e Bashkimit

Europian ua ka kthyer përgjigjen

tre deputetëve evropianë, të cilët

kishin kërkuar fi llimin e procesit të

liberalizimit të vizave për Kosovën

disa ditë më parë.

Edhe pse Ulrike Lunacek (raportuese

për Kosovën në Parlamentin

Europian), Tanja Fajon

(raportuese për liberalizim të vizave

në Parlamentin Europian)

dhe Hannes Swoboda (kryesues i

Komitetit për Punë të Jashtme në

PE, Grupi Punues për Ballkanin

Perëndimor) kishin kërkuar që ky

dialog të fi llojë pa vonesa, Ministri

i Brendshëm hungarez, Sandor

Pinter nuk ka mundur të japë një

afat rreth fi llimit të këtij procesi

me palën kosovare.

Por në përgjigjen e Pinterit, të

cilën e ka siguruar Expressi, ka

treguar përkushtimin e vendit të

tij për këtë çështje.

“Mund t’ju siguroj që Hungaria

vazhdon të jetë fuqishëm e përkushtuar

që të lehtësojë afrimin

e vendeve të rajonit dhe Unionit

Europian”, ka thënë Ministri

Ministri i Brendshëm i Hungarisë, Sandor Pinter (në të majtë) gjatë një takimi me homologët e tij europianë.

Foto: Këshilli i Ministrave

i Brendshëm i Hungarisë, e cila

kryeson Bashkimin Europian në

gjashtëmujorin e parë të këtij viti.

Më pas, Pinter ka dhënë një

përgjigje ku ka treguar se Këshilli

i Ministrave të BE’së mund ta trajtojë

liberalizimin e vizave për Kosovën,

kur Komisioni Europian të

thotë fjalën e vet rreth procesit të

monitorimit të liberalizimit të vizave

për vendet e rajonit. Kjo, sipas

ministrit Pinter, mund të ndodhë

gjatë Presidencës hungareze, e cila

përfundon në fund të qershorit.

“Sikur që jeni në dijeni, mekanizmi

për monitorimin e liberalizimit

të vizave për vendet e Ballkanit

është në proces e sipër. Procesi i

vlerësimit nga ana e Komisionit

mund të adresohet në Këshill

gjatë Presidencës hungareze. Sipas

mendimit tim, Këshilli mund

t’i kthehet dialogut të vizave me

Kosovën në një kontekst më të

gjerë pasi të jetë në dijeni me të

gjeturat në raportin e vlerësimit”,

ka thënë Pinter.

Tre eurodeputetët, në letrën e

tyre të dërguar rreth dhjetë ditë më

Prishtinë, 17 maj —

Ministri i Jashtëm i Kosovës, Enver

Hoxhaj ka deklaruar se negociatat

e zhvilluara në Vjenë, të ndërmjetësuara

nga kryenegociatori

ndërkombëtar, Marti Ahtisaari e

kanë bërë të qartë që çështja e statusit

dhe shtetësisë janë kapituj të

mbyllur.

“Për Prishtinën, propozime të

tilla të ndarjes janë të papranueshme.

Kosova është një shtet funksional,

shumetnik dhe demokratik

parë, i kishin bërë thirrje zyrtarit

hungarez që për këtë çështje t’i

njoftojë vendet anëtare të BE’së

para takimit të Këshillit të Ministrave,

më 12 maj.

“Duke pasur parasysh këtë dhe

përkushtimin e fuqishëm të Presidencës

hungareze ndaj integrimeve

europiane për Ballkanin Perëndimor,

ne ju kërkojmë si President

i Këshillit t’u bëni thirrje vendeve

anëtare që të mos e vonojnë më

gjatë procesin e liberalizimit të vizave

me Kosovën dhe të hapin dialogun

e vizave sa më parë që të jetë

e mundur. Ne do t’ju jemi falënderues

nëse përmbajtjen e kësaj

letre do t’ua paraqitni të gjitha

shteteve anëtare, para fi llimit të

mbledhjes së Këshillit për Drejtësi

dhe Çështje të Brendshme që do

të mbahet më 12 maj”, thuhet në

letrën e eurodeputetëve.

Lunacek, Fajon dhe Swoboda

kishin kërkuar që Komisioni Europian

menjëherë të përgatisë kriteret

që Kosova duhet t’i përmbushë

për të përfi tuar udhëtimin e lirë në

shtetet anëtare të BE’së.

Ndarja e rrezikshme

dhe ndarja bie ndesh me interesin

shtetëror të Kosovës dhe do të kishte

pasoja të tmerrshme edhe për

vende të tjera të rajonit, meqë do të

krijonte një precedent që politika

e ndarjes në baza etnike, në baza

territoriale, të shërbente si model

për zgjidhjen e problemeve të caktuara.”

Duke komentuar vizitën e kryenegociatorit

serb në Prishtinë,

Hoxhaj ka thënë se edhe zyrtarët e

Kosovës do të kenë rastin së shpejti

“Brenga kryesore që e ka a

vonuar fi llimin e dialogut t

për viza ka qenë ajo e si-

gurisë, kjo është saktësisht ht

fusha ku udhërrëfyesi do o

të defi nojë kriteret e nevojjshme që kanë të bëjnë mes es

tjerash me sigurinë e dokuumenteve

(dhe çështjet e idenntitetit) që Qeveria e Kosovës vës

t’i përmbushë në mënyrë që

të përfi tojë udhëtimin pa viza

të qytetarëve të vet.

Këto kritere– sikurse edhe dhe

ka qenë rasti me të gjitha ven- ven Më pas pas, ai ka sqaruar edhe vi

det e tjera të Ballkanit Perëndizionin tij sa i përket procesit të limor

– do të garantojnë një qasje beralizimit të vizave për Kosovën.

transparente hap pas hapi dhe “Më lejoni së pari t’ju falënderoj

progresi do të monitorohet nga për letrën tuaj përkrahëse që ka

afër nga ana e Bashkimit Euro- të bëjë me hapjen e dialogut për

pian”.

çështjen e vizave me Kosovën.

Pinter i ka njoftuar europarla- Besoj fuqishëm se lehtësimi i kusmentarët

se letrën tashmë ua ka hteve të udhëtimit, sikurse edhe

dërguar vendeve anëtare të BE’së heqja e obligimit për vizat, është

“Me kënaqësi ju informoj se le- gjithmonë një rezultat real për

trën tuaj për fi llimin e dialogut perspektivën europiane të qyte-

të vizave me Kosovën ua kam tarëve si dhe një kontribut i madh

dërguar shteteve anëtare ashtu për përmirësimin e kontakteve

siç keni kërkuar”.

ndërmjet njerëzve”, thuhet të letër.

të vizitojnë zyrtarisht Beogradin.

Ministri i Jashtëm thekson se këto

vizita kontribuojnë në zhvillimin e

marrëdhënieve të mira me shtetet

fqinje dhe drejt një bashkëpunimi

ekonomik.

Hoxhaj ka folur edhe për gjendjen

në Veri duke thënë se “ndër

hapat e parë është hapja sa më e

shpejtë e gjykatës në veri të Mitrovicës,

shpërbërja e strukturave

paralele dhe investimet që zhvillimi

ekonomik, politik dhe social të

ecin paralelisht.”

Hoxha ka theksuar se MPJ-ja

tashmë ka një plan veprimi për

shtimin e njohjeve.

“Kosova po bën përpjekje maksimale

që ta promovojë interesin

shtetëror të Kosovës në çdo cep të

botës”, ka thënë ai.

Ministri i Jashtëm i Kosovës, Enver

Hoxhaj ka thënë se bisedimet

mes Kosovës dhe Serbisë janë në

interes të të dy vendeve dhe qytetarëve

të tyre.

“Ne mendojmë që është në interes

të të dy vendeve që çështja e

lëvizjes së lirë të qytetarëve, çështja

e bashkëpunimit rajonal, bashkëpunimit

ekonomik dhe mundësisë

së afrimit të dy vendeve për

një perspektivë evropiane është e

natyrës jetike”, ka thënë ai.


E mërkurë, 18 maj 2011 7

Nacionale

Redaktor: Jeton Musliu • e-mail: jeton.musliu@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Policia

I gjenden

derivate

Malishevë, 17 maj - Njësiti

i hetimeve Task Forcë për

luftimin e kontrabandës

Jug-Perëndim, me asistim

të njësisë doganore Fast 2,

së bashku me Inspektoratin

nga Ministria e Tregtisë dhe

Industrisë, kanë kontrolluar

një depo të materialit ndërtimor

në Malishevë, një firmë

në rrugën “Adem Jashari”.

Në vendngjarje janë hasur

dy cisterna të mbushura me

derivate të naftës, njëra prej

tyre ka një kapacitet deri në

14 mijë litra, kurse tjetra ishte

me kapacitet prej një mijë

litrash. Ato ishin të mbushura

me derivate të naftës. Në

afërsi të dy cisternave janë

gjetur edhe dy pompa të cilat

shërbejnë për furnizim. Nga

ana e njësitit doganor Fast 2,

është konfiskuar nafta në sasi

prej 14 mijë litrash, dy cisterna

dhe një pompë. I dyshuari,

pas intervistës është liruar në

procedurë të rregullt.

Arrestohet

hajni i

dërrasave

Skenderaj, 17 maj- Është

arrestuar i dyshuari mashkull

shqiptar, shtetas i Kosovës,

pasi i njëjti deklaroi se kishte

tentuar t’i vidhte disa dërrasa

në sallën e sporteve që ishte

duke u ndërtuar. I dyshuari

njihet si recidivist i rasteve të

vjedhjeve dhe gjatë kontrollimit

në xhepa i janë gjetur dhe

konfiskuar një palë dorëza

dhe një kaçavidë. Me urdhër

të prokurorit, i dyshuari është

dërguar në qendrën e ndalimit.

Rrihen të rinjtë

Pejë, 17 maj- Në rrugën “Fehmi

Agani” në Pejë, raportohet

se pas një mosmarrëveshjeje,

ka ndodhur një rrahje ndërmjet

katër personave meshkuj,

shqiptarë të Kosovës, ku si

pasojë e përdorimit të sprejit

nga një i dyshuar, dy viktimat

meshkuj shqiptarë të Kosovës

kanë pësuar lëndime të lehta

trupore. Dy të dyshuarit janë

shoqëruar në stacionin policor

dhe pas intervistimit, njëri i dyshuar

është arrestuar dhe është

dërguar në Qendrën e ndalimit,

ndërsa njëri është liruar.

Prishtinë, 17 maj — Nazim Bllaca

për herë të parë e ka bërë të ditur

emrin e njeriut që e ka ndihmuar

atë për të vënë dritë mbi krimet

e pasluftës.

Sipas tij, ky person ka qenë ish-

ministri për Kthim dhe Komunitete,

Sasha Rasic, i cili e ka vënë

në kontakt me KFOR-in fi nlandez.

“Ish-ministri i Kthimit, Sasha

Rasic më ka ndihmuar të bie në

kontakt me hetuesit e KFOR-it

fi nlandez”, ka thënë Bllaca duke

u përgjigjur pyetjeve të avokatëve

të palës tjetër.

Në këtë mënyrë ka vazhduar

seanca gjyqësore në atë që njihet

si “Rasti Bllaca”, ndërkohë që

ajo është mbajtur në ndërtesën

e Gjykatës Supreme të Kosovës.

“Unë nuk e mohoj këtë se Sasha

ka qenë ndërmjet, sepse e di që

Hetohet vdekja e nuses shqiptare

Prishtinë, 17 maj - Një shtetase

e Shqipërisë, e martuar për

një serb në fshatin Rajanovc

të Kamenicës, ka vdekur në

rrethana të dyshimta, bën të

ditur policia. Viktima është

dërguar në Qendrën e Mjekë-

sisë Familjare në Kamenicë,

pa shenja jete. “Mjeku ka

konstatuar vdekjen e viktimës

dhe deklaron se viktima ditë

më parë ka kërkuar ndihmë

mjekësore, pasi vuante nga

një sëmundje kardiovasku-

lare”, thuhet në raportin e

policisë.

Njësitë përkatëse kanë dalë në

vendin e ngjarjes dhe me urdhër

të prokurorit, trupi i pajetë

i viktimës është dërguar në

morg për t’iu bërë obduksioni.

Nazim

Bllaca

SASHA ME NDIHMOI

Nazim Bllaca deklaroi se ish-ministri Sasha Rasic

e ka vënë në kontakt me KFOR-in fi nlandez,

para EULEX-it.

Sipas Bllacës, prapa kësaj kërkese

qëndron Azem Syla, i cili

cin, i cili ka qenë kundërshtari më

i madh i grupit tim kriminal”, ka

ndërhyrë Bllaca.

që ai të jep dëshmitë. Ai pranoi se grupi i Azem

Sylës ia ka ofruar një milion euro vetëm që të

ka deleguar Shpresim Ukën me

urdhra të qarta në kohën kur ai i

kishte paraqitur të gjitha akuzat

E, përveç Kolë Krasniqit, Nazim

Bllaca është marrë në pyetje

edhe nga vetë i akuzuari Fahredin

heshtë, por ato para nuk i ka marrë kurrë.

Lirita Halili

të nevojitet ty për patriotizëm”,

para forcave ndërkombëtare.

“Kërkesa e Shpresimit ka qenë

që unë t’i marr 1 milion euro

Gashi.

Ai i ka drejtuar një seri pyetjesh

lidhur me spitalin ushtarak të

lirita.halili@gazetaexpress.com

i është drejtuar Bllaca, avokatit dhe të hesht, kurse kërkesa ime Krojmirit, aty ku kishte qëndruar

Kolë Krasniqi.

ka qenë që të m’i japin 600 mijë Bllaca, kur u plagos gjatë luftës në

Ishte dita e martë që Nazim euro dhe unë nuk e njoh më EU- vitin 1998.

Bllaca e Fahredin Gashi kanë ni- LEX-in”, ka pohuar Bllaca, i cili Por kur është pyetur se në

sur të fl asin ndërmjet vete, prej gjithashtu thotë se paratë që du- kohën e plagosjes më kënd kishte

para dy vjetësh, kur e kishin bërë hej dhënë nga grupi i Azem Sylës, shkuar në ambulancë, Bllaca ka

këtë për herë të fundit.

nuk janë dhënë kurrë për të. hezituar të përgjigjet duke i thënë

Të martën, mbrojtja e të aku- “Është fjala për 13 tetorin e vitit Gashit se nuk është çështje e tij.

zuarve ka bërë pyetje lidhur me 2009, kur unë e kisha ndërtuar pi- “Në këtë pyetje përgjigjem në

dëshmitë që Nazim Bllaca i kishte stën që as Hashim Thaçi nuk ma ndonjë rast tjetër, nëse do të ketë

dhënë pas publikimit të DVD-së, prishte”, është shprehur Bllaca. ndonjë gjykim kundër Fatmir Li-

ku thotë se ka kryer krime në emër Avokati Krasniqi e ka pyetur majt e Shukri Bujës”, ka sqaruar

të SHIK-ut.

edhe për një mesazh që Bllaca i Bllaca.

Gjykata kishte caktuar që Blla- kishte shkruar Shaban Sylës. “I “Mund të them vetëm që kemi

ca, për më shumë se tri orë t’u keni thënë kur ta çelësh telefonin, qenë 16 persona që kemi qenë

përgjigjet pyetjeve të avokatit Kolë mos fol me Gecin, se e kam rrejtë në një atentat terrorist. Po e quaj

Krasniqi dhe siç e quan, shokut të diçka. Pse po e mohoni që keni terrorist, sepse janë vrarë fëmijë

tij të ngushtë, Fahredin Gashit, i qenë në kontakt me Gecin”, ishte të porsalindur”, tha ai.

cili është edhe i akuzuar për vra- pyetja e Kolë Krasniqit.

Pas tri orëve sa është marrë

sjen e Sali Gashit, më 15 qershor Kurse, përgjigjja e Bllacës ishte Bllaca në pyetje, gjykimi është

të vitit 1999.

se për cilin “Gec” e kishte fjalën ndërprerë për shkak se prokurori

Ai gjithashtu ka pranuar se e Krasniqi. “Për atë kriminelin, a ka pasur një rast tjetër. Gjykimi

kishte pranuar ofertën që për 1 patriotin? Mos e përziej Sabit për të pritet të vazhdojë javën

milion euro për të mos dëshmuar Gecin, kriminelin, me Gani Ge- tjetër.


8 NACIONALE E mërkurë, 18 maj 2011

Ndërtohet xhamia më e madhe në Kosovë

Mitrovicë, 17 maj - Myftiu i Komunës

Bajram Pasha të Stambollit të Turqisë,

Izet Shener, ka prezantuar të martën

në Mitrovicë projektin për ndërtimin

e një xhamie të re në qendër

të qytetit, e cila që do të jetë më e

madhja që ndonjëherë ka pasur

Lipjani, shpejt

me universitet

Lipjan, 17 maj – Ambasada e

Turqisë në Prishtinë dhe Komuna

e Lipjanit prezantuan të

martën projektin e përbashkët

për ndërtimin e një universiteti

turk në këtë komunë. Ndonëse

kostoja e saktë nuk dihet ende,

mendohet se projekti do të

kushtojë 100 milionë euro. “Në

kuadër të projektit për ndërtimin

e universitetit turk, kam

shprehur dëshirën ta shoh

lokacionin që është rezervuar

nga Komuna e Lipjanit, për

universitet dhe mu për këtë

arsye jam këtu”, ka thënë

ambasadorja turke Songul

Ozan, pas takimit me kryetarin

e Lipjanit, Shukri Buja.

Sërish

vendosen

stenta në QKU

Prishtinë, 17 maj - Në Repartin

e Kardiologjisë Invazive të

Qendrës Klinike Universitare

të Kosovës, pas më shumë se

një viti ndërprerje, ka vazhduar

vënia e stentave dhe është

shtuar numri i koronarografive

të kryera gjatë ditës. Ud. i

shefit të Repartit të Kardiologjisë

Invazive, Basri Sejdiu, ka

thënë se është arritur që gjatë

tri javëve të fundit të kryhen

nëntë stentime, përderisa vitin

e kaluar ishin realizuar vetëm

tri. Ndërkaq, Lulzim Emini, u.d.

i drejtorit ekzekutiv në QKU, ka

theksuar se në Kardiologjinë

Invazive ka munguar organizimi

i mirë i punës.

Zhagitet

regjistrimi

në Veri

Prishtinë, 17 maj - Autoritetet

kosovare ende nuk e dinë se

kur do të mbahet procesi i regjistrimit

të popullsisë në veri

të vendit. Kryetari i Komisionit

për Regjistrim, Rifat Blaku ka

thënë se po bëhen përpjekje

për gjetjen e një zgjidhjeje të

duhur. “Shpresojmë se deri

kah fundi i javës, do ta kemi

një informatë ekzakte për

gjithë angazhimin që po bëhet

nga të gjitha palët në proces -

UNOPS-i, Qeveria dhe EUROS-

TAT-i. Mund të ndodhin gjëra

të paparashikueshme, por

shpresojmë se do të gjendet

një zgjidhje”, ka thënë Blaku

për Radion Evropa e Lirë.

Kosova. Gjatë takimit me kryetarin e

Komunës së Mitrovicës, Avni Kastrati,

Shener është shprehur se kanë vendosur

ta realizojnë këtë projekt, duke

pasur parasysh nevojat e mëdha të

besimtarëve të Mitrovicës për hapësira,

për të kryer obligimet e tyre fetare.

Arrestimi në Zubin

Potok i Jevro Pantelicit,

i dyshuar për

përfshirje në krim të

organizuar, ka trazuar

strukturat paralele

në Veri. Ministri

Bajram Rexhepi e

vlerësoi këtë veprim

si hap pozitiv, kurse

Shefi i EULEX’it tha

se kjo është bërë në

bashkëpunim edhe

me KFOR-in.

Plani i Policisë për

Veriun ka nisur të

zbatohet.

Nexhmije Ahmeti

nexhmije.ahmeti@gazetaexpress.com

Merdar, Podujevë, 17 maj —

Bajram Rexhepi, të martën

në mëngjes mund te jetë

zgjuar pak më i relaksuar se

ditëve të tjera. Arrestimin

e një serbi në Zubin Potok

nga misioni evropian, ministri i

Punëve të Brendshme e shikon

si sukses të tij. Sigurisht, gjatë vizitës

që së bashku me Xavier de

Marnackun, shef i EULEX’it dhe

kreun e Policisë së Kosovës, Reshat

Maliqin, që i bënë pikës kufi tare

në Merdar, Rexhepi tha se me kritikat

e tij, ka dashur ta ngacmojë

Misionin Evropian që të punojë

më mirë. E këto kritika duket se

kanë pasur efektet e para. Policia

e EULEX-it të martën herët,

arrestoi një serb në Zubin Potok.

Jevro Pantelic dyshohet se është

përfshirë në krim të organizuar,

pastrim parash, kontrabandë me

karburante, shmangie tatimi dhe

mashtrimit me taksa të importit

dhe të akcizës. Kështu së paku ka

njoftuar EULEX-i nëpërmjet një

komunikate për media.

“Pas autorizimit nga një

Pas autorizimit

nga një gjykatës

i Procedurës Paraprake,

është bërë edhe

bastisja e shtëpisë së

të dyshuarit në Zubin

Potok. Për sigurinë e

përgjithshme gjatë

operacionit, është përkujdesur

KFOR-i. ”

Xavier Bout de Marnhac

Kastrati, ndërkaq, pasi ka falënderuar

myftiun për ndihmat e vazhdueshme

që Myftinia e Komunës Bajram Pasha

ka ofruar për qytetarët e Mitrovicës,

ka thënë se lajmi për ndërtimin e

xhamisë është një lajm i mirë për

qytetarët, të cilët kanë pasur nevojë

për një xhami të tillë për kryerjen e

obligimeve fetare. Xhamia e re, më

modernja në Kosovë, do të ndërtohet

në vendin ku tani ndodhet Xhamia

Isa Beg apo, siç njihet nga qytetarët,

Xhamia e Zallit, e cila do të rrënohet,

pasi që është dëmtuar gjatë luftës.

Ajo do të ketë rreth 2.500 metra

katrorë hapësirë të shfrytëzueshme,

duke përfshirë edhe hapësirat për

mësim-besim. Po ashtu, xhamia do

t’i ketë dy minare me lartësi prej 48

metrash. Projekti pritet të përfundojë

brenda dy vjetësh.

I TRAZON P

gjykatës i procedurës paraprake,

është bërë edhe bastisja e shtëpisë

së të dyshuarit në Zubin Potok.

Për sigurinë e përgjithshme gjatë

Në njëfarë mënyre, ai komentoi

edhe deklaratat e Rexhepit se do

të vazhdojë ta kritikojë EULEX-in

nëse nuk punon mirë.

Aksione të tilla

të EULEX-it dhe

KFOR-it kanë për

operacionit është përkujdesur

KFOR-i”, sqaroi EULEX’i. Misioni

Evropian për Sundimin e Li-

“Ne jemi këtu që t’i mbështesim

institucionet e Kosovës dhe po e

bëjmë këtë. Nuk janë vetëm de-

qëllim t’i detyrojnë

serbët të pranojnë

gjit deklaron se arrestimi është

vazhdimësi e operacionit për

fuqizimin e ligjit të nisur më 15

shkurt të këtij viti. Në këtë datë,

policia ka arrestuar tre persona që

dyshoheshin se kanë kryer evazion

fiskal, trafikim mallrash dhe

klarata për media apo vetëm fjalë,

por ne kemi policë, gjyqtarë dhe

prokurorë që punojnë ngushtë

me gjyqtarët dhe prokurorët lokalë”,

tha de Marnhac. E ministri

i Punëve të Brendshme tha se

kritikat e tij ndaj EULEX-it i ka

Kosovën si shtet të

pavarur, dhe nëse

vazhdohet kështu,

mund të ndodhë që

një ditë të na i arre-

shmangie të pagesave doganore.

Shefi i EULEX-it, Xavier Bout de

Marnhac, gjatë vizitës në Merdar,

bërë me qëllim që të punojnë më

mirë. “Unë mendoj se edhe EU-

LEX-i nuk është kundër nëse ato

stojnë edhe fshatarët

nëpër arat e tyre për

tha se për këtë arrestim ka pasur

kërkesë nga gjyqtari. “Kjo është

çështje e gjyqtarit, por mund të

kritika janë orientuar që të performojnë

më mirë se edhe këta janë

të interesuar që të dalin si mision

mospagesë të tatimit

të bujqësisë. ”

them se është vazhdimësi e punës

së EULEX-it për të luftuar krimin

i suksesshëm. Unë e kam përmendur

edhe më herët dhe kisha

Sllavisha Ristic

e organizuar në tërë Kosovën”, tha dëshiruar që EULEX-i të jetë me primet e tyre, sidomos në veri të

de Marnhac. Edhe pse në aksionin të vërtetë mision i suksesshëm vendit. Ishte ministri Rexhepi ai

e së martës nuk ka asistuar policia dhe jo si UNMIK-u”, tha Rexhepi që kishte kërkuar nga Policia e Ko-

e Kosovës, francezi De Marnhac për media. Ditë më parë, ministri sovës dhe ajo evropiane një plan

tha se janë në Kosovë për të bas- Rexhepi ka adresuar kritika ndaj konkret për Veriun, e që përveç

hkëpunuar dhe për të ndihmuar. misionit evropian për mosve- ndërrimit të pozitave të koman-


Lajme të mira

E mërkurë, 18 maj 2011

“Skifteri i Ballkanit”, në qershor

Prishtinë, 17 maj - Në fund të

qershorit, do të mbahen ushtrimet

“Balkan Hawk” (Skifteri i Ballkanit),

që rregullisht dhe tradicionalisht

kryhen nga njësitet e KFOR-it,

Forcës së EULEX-it dhe Policisë së

Kosovës. Komandanti i KFOR-it,

LANI

dantëve të policisë, cak është

edhe goditja e grupeve kriminale.

Express raportoi për këtë plan

që nisi të hënën me ndryshimin e

pozitave të shefave të policisë, e të

martën rezultoi me një arrestim.

Ndaj këtyre aksioneve, ka pasur

reagime si në Serbi, e po ashtu nga

serbët e komunave veriore të Kosovës.

Por ministri Rexhepi tha se

ndryshimet nuk janë duke u bërë

vetëm në Veri, por edhe në krejt

Kosovën. “Ata duhet të respektojnë

zinxhirin komandues dhe

këto lëvizjet e vendeve të punës.

Këto freskime krijojnë rezultate

më të mira”, tha Bajram Rexhepi.

Ndërkohë, kryetari paralel i Komunës

së Zubin Potokut, Slavisha

Ristic tha se nëse është e vërtetë

se Jevro Pantelic është arrestuar

për shmangie të tatimit, atëherë

kjo është e papranueshme. “Për

ne, kriminelë janë ata të cilët shesin

drogë e armë dhe kërcënojnë

sigurinë, ndërsa të tillë në Kollashinin

e Ibrit nuk ka”, tha Ristic,

duke shtuar se për serbët është e

gjenerali Erhard Buehler, për shkak

të integrimit të elementeve të

operacioneve të shpëtimit, ka ftuar

ministrin e FSK-së, Agim Çekun,

komandantin e FSK-së, Sylejman

Selimin dhe FSK-në që të marrin

pjesë në ushtrimin e integruar, si

Kthimi i gjyqtarëve

në Veri.

Ministri Bajram Rexhepi tha

se nëse EULEX-i nuk ka

vullnet t’i kthejë gjyqtarët dhe

prokurorët në Veri, këtë do ta

bëjnë vetë. Ai tha se institucionet

e Kosovës janë të

gatshme që ta bëjnë sigurimin

e njerëzve dhe objektit.

Por Rexhepi megjithatë tha

se një gjë të tillë do të donte

ta bënin së bashku me

EULEX-in. Në anën tjetër,

shefi i EULEX-it tha se javën e

ardhshme do të udhëtojë për

në Beograd, ku do të diskutojë

edhe për këtë çështje.

papranueshme t’i paguajnë tatim

shtetit të Kosovës.

Sipas tij, që nga viti 2008, është

marrë qëndrim unik i qeverisjes

lokale të komunave veriore, që

taksat të mos i paguhen shtetit,

të cilin pushteti i Beogradit nuk

e ka pranuar. “Aksione të tilla të

EULEX-it dhe KFOR-it kanë për

qëllim t’i detyrojnë serbët të pranojnë

Kosovën si shtet të pavarur,

dhe nëse vazhdohet kështu, mund

të ndodhë që një ditë të na i arrestojnë

edhe fshatarët nëpër arat

e tyre për mospagesë të tatimit

të bujqësisë”, ka thënë Ristic. Po

ashtu, Ristic ka reaguar edhe ndaj

ndryshimit të pozitave të koman-

dhe të sjellin te ky ushtrim aftësitë

e tyre thelbësore, si çminimin,

evakuimin mjekësor, kërkim-shpëtimin

ose zjarrëfi kjen. Ky ushtrim

është një operacion trajnues i

integruar prej disa forcave të

sigurisë në Kosovë, në mënyrë që

dantëve të stacioneve të policisë

në Veri. Ai tha se në këtë komunë

nuk do të kryhet asnjë vendim i

institucioneve të Prishtinës. “Ne

jemi që edhe EULEX-i të jetë në

dijeni për këtë, në mënyrë që

çfarëdo ndryshimi të arrihet,

vetëm me pëlqimin e Kuvendit

Komunal”, ka thënë Ristic. Kundër

këtyre ndryshimeve nga ana e Policisë

së Kosovës është shprehur

edhe i ashtuquajturi ministër për

Kosovën në Qeverinë e Serbisë,

Goran Bogdanovic. Për Serbinë,

është plotësisht e papranueshme

ndërrimi i komandantëve të stacioneve

policore në veri të Kosovës,

pa pëlqimin e bashkësive lokale,

ka thënë për mediat serbe Bogdanovic.

Edhe të ashtuquajturit

kryetarë të komunave serbe në

veri të Kosovës kanë hedhur poshtë

vendimin e drejtorit të Policisë,

Reshat Maliqi, për rotacionin

e komandantëve të stacioneve

policore në Veri, të populluara

kryesisht me serbë.

Ata duhet të

respektojnë

zinxhirin komandues

dhe këto lëvizjet e

vendeve të punës.

Këto freskime krijojnë

rezultate më të mira. ”

Bajram Rexhepi

FOTO: ATDHE MULLA

të jetë i përgatitur profesionalisht

për të ofruar një ambient të qetë

dhe të sigurt për të gjithë njerëzit

në Kosovë, duke përfshirë edhe

kontrollin e turmave dhe trazirave,

si dhe operacionet e shpëtimit.

“Skenari themelor i ushtrimit të

NACIONALE 9

radhës ‘Skifteri i Ballkanit’ do të

përmbajë mbrojtjen e një vendi të

posaçëm kundër demonstratave

të dhunshme dhe çdo rreziku,

duke përfshirë këtu edhe rastësinë

me katastrofa natyrore”, thuhet në

një njoftim të KFOR-it.

Dihet e vërteta

Fatmir Limaj dëshmoi të martën

në Prokurorinë Speciale të

Kosovës rreth akuzave për krime

lufte, me të cilat ngarkohen. Ai

tha se e vërteta tashmë është

thënë në Hagë.

Prishtinë, 17 maj — Nënkryetari

i Partisë Demokratike të Kosovës,

i cili është edhe deputet

në Kuvendin e Kosovës, Fatmir

Limaj, të martën ka dhënë

dëshminë e tij në Prokurorinë

Speciale të Kosovës, për akuzat

e ngritura nga kjo prokurori për

krime të kryera gjatë luftës në

Kosovë.

Të gjitha akuzat, u mohuan

nga Limaj.

Ai ka thënë se në qoftë se institucioni

i prokurorisë është i

interesuar, nuk është e vështirë

më ardhur deri të e vërteta, por,

Po hetojmë ne

Prishtinë, 17 maj - Shefi i EU-

LEX-it, Xavier Bout de Marnhac

ka thënë të martën se misioni

i drejtuar nga ai i ka të gjitha

kompetencat të zhvillojë hetime

rreth pretendimeve për

trafi kim të organeve njerëzore

në Kosovë. “Ne tashmë po punojmë

rreth këtij rasti, jemi të

gatshëm t’i zhvillojmë hetimet

dhe i kemi të gjitha kompetencat

që ta bëjmë këtë punë”, ka

thënë ai.

Në këtë mënyrë, ai i është

përgjigjur ish-kryeprokurores

së Tribunalit të Hagës, Carla Del

Ponte, e cila ka pohuar se është

e gatshme që nën patronatin

e OKB-së, të vazhdojë e vetme

hetimin.

Sipas shefi t të EULEX-it, Del

Ponte mund të flasë çfarë të

dojë. Ai ka paralajmëruar vizitë

në Beograd dhe ka thënë se atje

do të bisedojë për çështjen e

gjyqtarëve në Veri.

sipas tij nëse kërkohet diçka

tjetër, atëherë është një çështje

tjetër, por ai ka thënë se e vërteta

është vërtetuar në Gjykatën

e Hagës.

“E vërteta imë për luftën e

UÇK’së është vërtetuar nga institucioni

më i lartë i drejtësisë

i quajtur Hagë”, ka thënë Limaj.

Fatmir Limaj, së bashku më

9 bashkëluftëtarë të tij, është

akuzuar nga dëshmitari “X”, i

cili pretendon se në mënyrë të

paligjshme gjatë kohës së luftës

janë mbajtur në burg në Kleçkë

katër serbë.

Derisa Limaj mbrohet nga

imunet i deputetet, pasi është

lëshuar një fletarrest ndaj tij

nga EULEX’i, 9 bashkëluftëtarët

e Limajt janë arrestuar, por që

të gjithë kanë mohuar akuzën

gjatë marrjes në pyetje.

Në një intervistë për gazetën

beogradase “Blic”, Carla del

Ponte ka thënë se i di faktet që

lidhen me tregtinë e organeve

njerëzore në Kosovë dhe i njeh

njerëzit e përfshirë në rast.

“Dick Marty më ka ftuar në takimi

për shkak të këtij rasti dhe i

kam thënë se gjithçka që mund

të bëj në fazën preliminare në

hetim, është se në Tribunalin

e Hagës, nëpërmjet zyrës së

kryeprokurorit kryesor, mund

të gjenden të gjitha dëshmitë

që i kemi grumbulluar dhe t’i

shfrytëzojmë në përpilimin e

raportit. Por, në përpilimin e

raportit nuk kam marrë pjesë”,

ka thënë ajo.

Sipas Del Pontes, tash shumë

njerëz duan një hetim të pavarur,

ndërsa Haga ndërkohë ka

shkatërruar 400 prova që kanë të

bëjnë rreth dyshimeve për trafi -

kimin me organe njerëzore, e që

janë grumbulluar në vitin 2004.


10 E mërkurë, 18 maj 2011

Ekonomi

Redaktor: Arben Hyseni

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Vetëm draft

Qeveria e Kosovës, publikimin e kontratës për autostradën

nga Lëvizja Vetëvendosje, e quan veprim të pamatur politik.

Ministri i Kulturës, Memli Krasniqi për më tepër thotë se bëhet

fjalë vetëm për një draft të kontratës, e jo për atë fi nalin.

Express

Prishtinë, 17 maj —

Kontrata e Qeverisë së Kosovës me

kompaninë Bechtel-Enka për ndërtimin

e autostradës Vërmicë-Besi, e

cila u publikua si e plotë nga Lëvizja

Vetëvendosje, është vetëm një draft i

kontratës fi nale. Ky ka qenë reagimi i

Qeverisë se Kosovës ndaj këtij publikimi

të Vetëvendosjes.

Për me tepër, ministri i Kulturës,

Memli Krasniqi, në konferencë për

media, një veprim të tillë të Lëvizjes

Vetëvendosje e ka cilësuar si veprim

të pamatur politik.

“Kontrata e publikuar nga kjo lëvizje

është një draft i kontratës, por jo

kontrata fi nale. Ky publikim mund të

sjellë hezitim të investitorëve të huaj

për të investuar në Kosovë”, ka thënë

Krasniqi.

Ai ka folur edhe për koston e autostradës

duke thënë se është kostoja

më e lirë në rajon dhe se çmimi i saj

do të sillet rreth 700 milionë euro,

varësisht prej konstruksionit të terrenit.

Krasniqi ka ripërsëritur edhe një

herë që projekti i autostradës është

projekti më transparent dhe më i

madh i ndodhur ndonjëherë në Kosovë.

“Duhet thënë se është e palogjikshme

që të krahasohen kontratat e

këtij niveli ndërkombëtar me kontratat

lokale në cilindo shtet, duke

përfshirë edhe Kosovën. Dallimet

janë evidente në të gjitha aspektet,

qoftë në kapacitetet implementuese,

standardet e kualitetit, përvojën

profesionale, referencat e punëve të

ngjashme, kohëzgjatjen e punimeve,

e kështu me radhë”, pohoi Krasniqi.

Ndërkaq, kritikave rreth kostos së

autostradës, Krasniqi iu është përgjigjur

me atë se të gjitha shpenzimet,

deri në detajin më të vogël, janë të

përfshira në KASH, ligjet përkatëse

për buxhetin, si dhe në raportet pe-

riodike për shpenzime, të cilat, sipas

tij, bëhen publike për të gjithë dhe po

ashtu diskutohen edhe në Kuvend.

“Na vjen keq që dje janë bërë

keqinterpretime ose të qëllimshme

ose nga padituria dhe mungesa e

përvojës në çështje të tilla. Shembujt

e dhënë për çmimet e njësive të caktuara

nuk qëndrojnë, sepse ato nuk

mund të interpretohen jashtë kontekstit

të përgjithshëm të punimeve”,

ka thënë ai.

Në analizat që i kishte bërë kontratës,

Vetëvendosja kritikoi Qeverinë

se po e paguan materialin që përdor

kompania me çmim dyfi sh më të lartë

se ai i tregut.

Por, Krasniqi thotë se krahasimi i

çmimeve të betonit është një absurd

në vete, sepse çmimi i potencuar

mund të jetë çmimi i ofruar në treg

nga një prodhues i caktuar, që mund

edhe të mos përmbushë specifi kacionet

dhe standardet ndërkombëtare

të cilësisë. Sipas tij, çmimi që është

përfshirë në kontratën e autostradës

është çmim gjithëpërfshirës që mbulon

shpenzimet e prodhimit, shpenzimet

e objekteve prodhuese, dërgimin

e prodhimit fi nal, formësimin e

tij, vendosjen në vendet e caktuara,

mjetet përcjellëse për vendosje, skelarinë,

pajisjet për kryerjen e punëve

të betonit, programin për verifi kim të

cilësisë, aspektet e sigurisë dhe testimin

e prodhimit fi nal.

“Pra, nuk mund të krahasohet

vetëm një element i kostos me koston

e përgjithshme. Një qasje e tillë krijon

konfuzion të panevojshëm dhe fl et

për mungesë të ekspertizës nga ana

e atyre që deklarojnë diçka të tillë”,

theksoi Krasniqi.

Ndryshe, reagimi i Qeverisë vjen një

ditë pasi Lëvizja Vetëvendosje publikoi

si të plotë kontratën e Qeverisë

me konsorciumin Bechtel-Enka, për

ndërtimin e autostradës Vërmicë-

Besi.

Privatizimi heq privilegjet

Prishtinë, 17 – Pas privatizimit të

Post-Telekomit të Kosovës, punëtorët

e kësaj ndërmarrjeje vështirë se do

t’i kenë pagat më të larta në Kosovë.

Aktualisht paga mesatare neto në

PTK është 900 euro. Ministri i Zhvillimit

Ekonomik, Besim Beqaj ka thënë

se pagat nuk do të garantohen që do

Ismail Gashi

Prishtinë, 17 maj —

Ministrja e Tregtisë dhe Industrisë,

Mimoza Kusari-Lila

si duket nuk e kishte edhe aq

seriozisht kur deklaroi ditë më

parë se Kosova do të aplikojë

reciprocitet ndaj produkteve

serbe.

Masat e reciprocitetit ndaj

mallrave të Serbisë e Bosnjës

nuk do t’i bllokojnë në tërësi

produktet e këtyre dy vendeve,

ashtu siç ndodh me Kosovën.

E para e MTI-së thotë se

pikë së pari do të fi llohet me

doganimin e tyre dhe rritjen e

TVSH-së prej 10 për qind. Më

vonë mund të priten edhe

masa të tjera.

Bizneset e mirëpresin këtë

hap qeverisë, por dyshojnë

në vendosmërinë e saj për të

aplikuar reciprocitetin.

Kusari-Lila ka deklaruar

se Qeveria e Kosovës është e

vendosur të aplikojë masën

e reciprocitetit dhe kjo do të

ndodhë. Mirëpo reciprociteti

nuk do të përshkallëzohet me

të njëjtën mënyrë fillimisht,

ashtu siç po vepron Serbia me

prodhimet kosovare.

të jenë kështu pas privatizimit, por

garantohet se të gjithë punëtorët

e PTK-së do të kenë kontrata pune

edhe katër vjet pas privatizimit.

Ndryshe, po vazhdojnë procedurat

për privatizimin e PTK-së, ku nga pesë

kompanitë konkurruese në tetor

pritet të shpallet fi tuesi.

Recipro

Masat që do të

aplikojë Qeveria

ndaj Serbisë e

Bosnjës, nuk do t’i

bllokojnë produktet

e këtyre dy vendeve

edhe për një kohë.

Ministrja Kusari-Lila

thotë se fi llimisht

do të ketë ngritje

të TVSH-së. E,

nëse kjo nuk e

‘zbut’ qëndrimin e

Serbisë, vazhdohet

edhe me masa të

tjera. Këto dy vende

që nga shpallja e

pavarësisë nuk i

marrin produktet

‘Made in Kosova’.

FOTO: JETMIR IDRIZI

“Do të aplikohen masa doganore,

duke përfshirë rritjen

e TVSH-së prej 10 për qind,

sepse nuk do të tolerojmë më

tutje që këto mallra të hyjnë

pa doganë. Do të doganohen

të gjitha mallrat e Serbisë”, tha

ajo.

Kjo fillimisht, sipas ministres,

është masa e parë.

“Megjithatë, nëse nuk ka

ndonjë reflektim të Serbisë

në raport me prodhimet tona,

atëherë do të shkojmë edhe

me masa të tjera”, ka thënë për

Express’ zëvendëskryeministrja

e Tregtisë dhe Industrisë.

Sipas saj, masa të njëjta do

të aplikohen edhe në Veri sa

u përket masave doganore.

“Ndërsa në marrëveshje me

EULEX-in do të bëjmë që

mallrat me akcizë që hyjnë

nga pika 1 dhe 31 do të adresohen

në pika të tjera doganore

funksionale të Kosovës”, ka

thënë ajo.

Kreu i Aleancës Kosovare të

Biznesit, Agim Shahini nuk e

ka konsideruar shumë serioze


E mërkurë, 18 maj 2011 EKONOMI 11

I heqin taksat me Serbinë

Tiranë, 17 maj - Shqipëria dhe

Serbia kanë arritur një marrëveshje

reciproke për heqjen e taksës

doganore, për të gjitha produktet

bujqësore. Sipas zëvendësministrit

të Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës,

Enno Bozdo, "me anë të kësaj

marrëveshjeje synohet të rriten më

shumë shkëmbimet tregtare mes

dy vendeve. Kjo masë është pjesë

e marrëveshjes tregtare CEFTA, për

krijimin e një tregu të përbashkët me

vendet e rajonit". Sipas Bozdos, qëllimi

i këtyre marrëveshjeve është krijimi i

një tregu të përbashkët ekonomik për

tërheqjen e më shumë investimeve

të huaja, pasi vendet e rajonit janë të

penalizuara nga hapësirat e vogla që

ofrojnë si të vetme. Ne një prononcim

për Gazetën Shqiptare, Ismail Beka,

ekspert në fushën e tregtisë, thotë se

Ballkani është një treg, ku eksportet

shqiptare i kanë humbur shanset.

Sipas tij, Shqipëria nuk ka avantazhe

konkurruese, krahasuar me një treg

solid si ai i vendeve ish-jugosllave.

Pjesa më e madhe e eksporteve

bujqësore tona janë perime, të cilat

eksportohen të freskëta me shumë

pak vlerë të shtuar. Ndërsa, prodhime

tradicionale që njiheshin në këtë

treg si pijet alkoolike (konjak, raki)

citet i butë

deklaratën e ministres Kusari,

sa i përket reciprocitetit të paralajmëruar,

për vendet të cilat

kanë bllokuar mallrat eksportet

kosovare. “Ky paralajmërim

është dëgjuar shpesh nga qeveritarët

e vendit, por prej atëherë

kanë kaluar vite dhe kjo ende

nuk ka ndodhur. Pavarësisht

se disa nga vendet anëtare të

CEFTA-s kanë shkelur marrëveshjen

në raport me Kosovën,

ne asnjëherë s’kemi qenë në

gjendje që të përgjigjemi me

të njëjtën mënyrë si shtet”, ka

thënë Shahini.

Megjithatë, ai thotë se si

biznese do ta përkrahin dhe

përshëndesin iniciativën nëse

nga deklarimet kalohet në veprime

konkrete. Sipas tij, edhe

nëse nuk ka veprime konkrete

nga Qeveria, kjo nuk është

ndonjë risi për bizneset dhe

opinionin. Shahini vlerëson

se nëse reciprociteti aplikohet,

nuk do të humbë askush. Ai

thotë se fi llimisht ndoshta do

të paraqiten probleme me aplikimin

e kësaj mase, për shkak

Do të aplikohen

masa doganore,

duke përfshirë rritjen

e TVSH-së prej 10 për

qind, sepse nuk do të

tolerojmë më tutje që

këto mallra të hyjnë pa

doganë. Do të doganohen

të gjitha mallrat e

Serbisë. ”

Mimoza Kusari-Lila

të importit të madh që bizneset

tona bëjnë me këto vende,

por ai mendon se në këtë rast

duhet të pyetet konsumatori

kosovar së pari, e jo interesat e

ngushta të bizneseve, ‘se a janë

të gatshëm të konsumojnë më

shumë prodhime vendore apo

ato serbe’.

Një nga bizneset që importon

në masë të konsiderueshme

nga Serbia, ‘Elkos’, po

ashtu e ka mirëpritur nismën

e Qeverisë.

Pronari i kompanisë ‘Elkos’,

Ramiz Kelmendi ka deklaruar

për ‘Express’ se reciprociteti

nuk i dëmton asnjëherë bizneset

e suksesshme.

“Nëse Qeveria ka vlerësuar se

duhet të zbatohet reciprociteti,

ne do ta respektojmë. Kjo masë

nuk i dëmton bizneset e suksesshme

dhe ato që veprojnë

në kuadër të ligjit”, ka thënë ai.

Po kjo masë, sipas Kelmendit,

duhet të implementohet

sa më shpejt. Ai ka thënë se

biznesin e tij nuk do ta gjejë të

papërgatitur kjo masë e Qeverisë.

Kelmendi thotë se kompania

e tij ka fi lluar menjëherë

të hulumtojë rrugë dhe tregje

të reja që reciprociteti të mos

i gjejë në pozitë të palakmueshme,

nëse mendohet që të

bllokohen mallrat në kufi , në

atë mënyrë që po bën Serbia

dhe Bosnja me Kosovën.

Mirëpo, sipas kreut të AKBsë,

problemi më i madh qëndron

te porta 1 dhe 31, sesa

te reciprociteti. “Nëse institucionet

tona, policia, dogana,

ATK-ja nuk janë në këtë pjesë,

atëherë edhe vendimi për reciprocitet

nuk do të jetë i zbatueshëm”,

ka thënë Shahini.

Ndërkaq, eksperti i ekonomisë,

Xhevat Meha mendon

se masa e reciprocitetit mund

të vendoset, mirëpo kjo kërkon

përgatitje më të madhe. “Sepse

mallrat që vijnë nga Serbia dhe

Bosnja mund të blihen edhe

nga tregje të tjera. Nëse analizohet

furnizimi dhe njoftohen

bizneset me kohë, sigurisht

tregu nuk do të ketë shkundje

të madhe. Mirëpo, kjo nuk do

të thotë se nuk mund të ketë

shkundje të tregut, sidomos

në një periudhë afatshkurtër”,

thotë ai. Meha vlerëson se masa

e reciprocitetit nuk pritet të paraqesë

probleme të mëdha për

Kosovën. Por, sipas tij, përveç

reciprocitetit duhet të mendohet

edhe në kundërmasat e Serbisë

në këtë reagim të Kosovës.

“Këto veprime duhet të kombinohen

me Brukselin, meqë

Brukseli është sponsorizues i

marrëveshjes CEFTA”. Sipas tij,

vetëm Brukseli dhe bashkësia

ndërkombëtare mund të mbajë

gjendjen nën kontroll dhe të

mos dalë jashtë kontrollit, “që

nënkupton të mos ketë efekte

të mëdha negative për bizneset

dhe ekonominë”, ka thënë ai.

apo duhan, sot nuk eksportohen më.

E, me Kosovën një marrëveshje e

tillë ende nuk është në fuqi dhe më

shumë se një herë autoritetet dhe

biznesi kosovar janë ankuar për taksat

doganore që vendosen nga Shqipëria

me çmime referencë të ekzagjeruara,

si për shembull në rastin e patates.

Nis më 2017

Prishtinë, 17 maj – Deri në vitin 2017

nuk pritet që termocentrali Kosova e Re

të prodhojë rrymë. Sipas projeksioneve

të Qeverisë së Kosovës, ky termocentral

vetëm në këtë vit do të arrijë të gjenerojë

rrymë. E, nëse ky projekt vonohet

së tepërmi, kjo situatë mund ta dërgojë

Kosovën para një kolapsi energjetik. Kjo

gjë mund të ndodhë, pasi që miniera

e Sibofcit Jugperëndim ka kapacitete

prodhuese deri në vitin 2025. Gjatë vitit

2012, Qeveria parasheh që ta përmbyllë

marrëveshjen me investitorin e ri për

Kosovën e Re. E, investitorit të ri do t’i

duhen 5 vjet për ta vënë në punë këtë

termocentral. Ministri i Zhvillimit Ekonomik,

Besim Beqaj tha se janë parakualifikuar

katër kompani për këtë projekt.

“Të gjitha këto kompani me përvojën

e tyre nëpër vendet nga kanë ardhur

dhe plotësimin e kushteve, të cilat janë

paraparë në ftesën për parakualifikim,

tregojnë një argument të fuqishëm që

ato janë serioze dhe që kanë interesim

për të hyrë në këtë proces”, tha Beqaj.

Deri më tani, ai tregon se kanë kryer një

agjendë kohore, me të cilën planifikojnë

që deri në fund të vitit 2012 ta përmbyllin

marrëveshjen me investitorin e ri dhe të

bëjnë bartjen e aseteve tek investitori

potencial. Ai tha se planet e tyre janë

që në vitin në vitin 2017, Kosova e Re të

japë kilovatët e parë të rrymës. “Ne, sipas

projeksioneve që i kemi, do të thotë deri

në vitin 2017, realisht do të fillojë gjenerimi

në Kosovën e Re”, ka thënë Beqaj.

Ndërsa në Strategjinë minerare, Qeveria

e Kosovës kërkon zgjerimin e mihjes në

Sibofcit, në pjesën Jugperëndim, deri

në futjen në prodhim të termocentralit

të ri. Zëdhënësi i Korporatës Energjetike

të Kosovës, Viktor Buzhala, tha për

Express” se kapacitetet prodhuese të

mihjes së Sibofcit Jugperëndim, janë të

mjaftueshme deri në vitin 2025. “Kapaciteti

prodhues në mihje është 130 milionë

tonë, e ai vjetor është 10 milionë tonë”,

tha Buzhala. Sipas tij, këto kapacitete

mjaftojnë deri në mbylljen e termocentraleve

A dhe B. E privatizimi i distribucionit

të furnizimit në KEK, pritet të bëhet në

fund të këtij viti. Ministri Beqaj tha se ka

kompani që janë të interesuara për këtë

projekt, të cilat tani janë parakualifikuar

dhe po vazhdohet me procedurat e parapara.

“Ne kemi miratuar një agjendë, e

cila këto ditë është duke u specifikuar

me hapa konkretë dhe shpallja e fituesit

pritet të bëhet diku në fund të shtatorit

dhe njëkohësisht pretendojmë ta mbyllim

këtë projekt para këtij viti”, ka thënë Beqaj.

Ndonëse problemi i Veriut vazhdon

të jetë i pazgjidhur, ministri tha se furnizimi

dhe shpërndarja do të privatizohet

si projekt në tërë Kosovën.

Albulena Maloku


12

Bota

redaktor: Arsim Buxhovi

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Elizabeth filloi vizitën

historike në Irlandë

Mbretëresha e Britanisë, Elizabeth

II, e ka filluar dje vizitën historike

shtetërore në Irlandë. Kjo është vizita

e parë nga një mbretëreshe të

Britanisë në Irlandë, që prej kohës

kur ky shtet e ka fituar pavarësinë

nga Londra, në vitin 1921.

Masat e sigurisë janë shtuar dukshëm

gjatë vizitës katërditore të

Mbretëreshës, me mbi 8500 policë

të angazhuar në mbrojtje të Mbretëreshës

dhe bashkëshortit të saj,

Trump nuk kandidohet

për president

Magnati i pasurive të patundshme,

Donald Trump, ka njoftuar se ai nuk

do të garojë për president të SHBAsë,

duke hequr dorë kështu nga

gara për arritjen e nominimit nga

Partia Republikane, për zgjedhjet

e vitit të ardhshëm.

Disa nga sondazhet e publikuara

kanë treguar se Trump udhëhiqte

në kampin republikan.

Disa nga kandidaturat e tjera të

mundshme në kampin e repu-

Carla Bruni me barrë

Bashkëshortja e presidentit të

Francës Nicolas Sarkozy, Carla Bruni-Sarkozy,

po pret një fëmijë, i ka

thënë dje i ati i presidentit francez

gazetës gjermane “Bild”.

“Gëzohem për faktin se do të kem

edhe një nip apo mbesë”, tha Pal

Sarkozy 82 vjet.

“As presidenti, e as bashkëshortja

e tij nuk dëshirojnë të dinë gjininë

Kerry synon të zbutë tendosjet

Senatori amerikan, John Kerry, po

takon udhëheqësit pakistanezë, në

përpjekje për të ulur tendosjet mes

dy vendeve, të cilat kanë marrë hov

pas vrasjes së Osama Bin Ladenit.

Kerry tha se udhëheqësia e Pakistanit

ka rënë dakord për një “sërë

hapash”, që do të përmirësonin

Princit Philip. Nacionalistët disidentë

kanë thënë se mbretëresha

nuk është e mirëseardhur në tokën

irlandeze, ndërsa një kërcënim i

koduar që u dërgua të hënën në

mbrëmje, nxiti një alarmim rreth

çështjeve të sigurisë në Londër.

Policia irlandeze ka njoftuar se

ushtarët e këtij vendi e kanë deaktivizuar

një bombë në afërsi të

Dublinit, pasi policia u njoftua nga

një telefonues anonim.

blikanëve janë ish-guvernatori i

Masachusets, Mitt Romney, ish-udhëheqësi

i Senatit, Newt Gingrich

dhe ish-guvernatori i Minesotas,

Tim Pawlenty.

e fëmijës, por jam i sigurt se ajo do

të jetë një vajzë, po aq e bukur sa

Carla”, shtoi ai.

Pas një interviste televizive, të cilën

Carla Bruni dha të hënën, vetëm sa

u shtuan edhe më tepër spekulimet

se ajo është me barrë.

Megjithatë, duke ju përgjigjur

pyetjeve në lidhje me këtë çështje,

ajo tentoi t’i shmangej temës.

raportet ndërmjet Washingtonit e

Islamabadit, të cilat janë tendosur

pas vrasjes së Osama Bin Ladenit,

dy javë më parë.

Duke mos dhënë detaje, Kerry tha

se “masat do të zbatohen menjëherë,

në mënyrë që marrëdhëniet të

kthehen në rrugën e duhur”.

Në mbrëmjen e 2 majit, në Abbottabad,

Pakistan, lindi miti

për heronjtë e ri amerikanë, të

cilët nuk njohin frikën. Mediet

në SHBA ranë në gunjë dhe

i cilësuan pjesëtarët e njësisë

Navy Seals si luftëtarët më të

ashpër dhe më të aftë në botë.

Madje edhe po të ishte theksuar

se ata “ecin mbi ujë” dhe se e

“shërojnë kancerin”, amerikanët

në ato momente do të kishin besuar

çdo gjë.

24 meshkuj nga radhët e Team

Six, më të përgatiturit në mesin

e 2400 pjesëtarëve të Navy Seal,

u bënë të pavdekshëm pas

vrasjes së Osama Bin Ladenit,

Kerry i bëri këto komente në Islamabad,

pas takimit me krerët pakistanezë,

përkatësisht presidentin

Asif Ali Zardari, kryeministrin Jusuf

Gilani dhe shefi n e ushtrisë, Ashfak

Kajani. Në deklaratën e lëshuar nga

zyra e Gilanit, kryeministri pakistanez

i ka theksuar Kerryt nevojën për

duke zbutur paksa traumën që

udhëheqësi i Al Qaedes ja kishte

shkaktuar SHBA-së, me sulmet

e 11 shtatorit 2001.

Madje edhe Shtëpia e Bardhë

ishte aq e ngazëllyer, sa i dha

aq shumë lëvdata kësaj njësie,

më tepër se sa do të dëshironin

Pentagoni dhe pjesëtarët e Navy

Seals.

Dy javë pas natës së triumfi t,

ish-pjesëtarë të Navy Seals, të

cilët fl asin në emër të kolegëve

të tyre aktiv, të cilët janë betuar

për heshtje, rrëfejnë për atë që

konsiderohet e pabesueshme:

pjesëtarët e njësisë frikësohen

nga aktet hakmarrëse kundër

E mërkurë, 18 maj 2011

rindërtimin e besimit të ndërsjellë.

Kryetari me ndikim i Komitetit të

Senatit për Marrëdhënie me Jashtë

është i dërguari më i lartë amerikan

që viziton Pakistanin, prejse

udhëheqësi i Al Qaedes është vrarë

nga njësitë speciale të SHBA-së në

Abbottabad, më 2 maj.

FAMA E PADE

Njësia Navy Seals po e mallkon famën e vet, pas

vrasjes së Osama Bin Ladenit. Amerika po ngritë

në qiell pjesëtarët e kësaj njësie speciale, ndërsa

ata po frikësohen për sigurinë e familjeve të tyre.

familjeve të tyre.

Gazetarët, të cilët tentuan

t’i afrohen kolonisë së vogël

të Team Six në Dam Neck, në

brigjet e Virxhinisë, u dëbuan

nga barët apo u morën në pyetje

nga ushtarët e nevrikosur.

Ata të paktë, në cilët janë të

gatshëm që të fl asin për Seals,

përhapin tmerr të vërtetë: “Ata

njohin 13 mënyra të ndryshme

për të vrarë, por në të vërtetë,

janë djelmosha shumë të mirë”,

thotë Allen Norfolk, menaxher

i një lokali i cili vizitohet nga

pjesëtarët e njësisë.

Por jeta e tyre, siç thotë Bob

Kerrey, dikur edhe vetë një Navy


E mërkurë, 18 maj 2011 BOTA 13

NATO me strategji të re në Afganistan

Operacionet luftarake të

udhëhequra nga Shtetet e

Bashkuara në Afganistan janë

gati të arrijnë kulmin. Ndërsa

kontingjenti i parë i trupave

amerikane, prej rreth 100 mijë

ushtarësh, përgatitet të tërhiqet

nga Afganistani, duke fi lluar nga

korriku, NATO-ja po ndryshon

strategjinë e saj. Në vend që të

përpiqet të sigurojë të gjithë

Afganistanin nga kryengritësit

talebanë, aleanca po i përqendron

burimet e saj në rënie në

një numër të vogël qendrash më

të populluara.

SHIRUAR

Heart and the Fist“, i autorit Eric

Greitens dhe libri “Seal Team Six”,

i autorit Hoëard Wasdin, nuk ka

se të jenë më të ndryshëm.

Greiten si 26 vjeçar i ishte bashkuar

njësisë dhe fl et për përvojat

e tij. “Çdo i çmendur mund të

ushtrojë dhunë. Ajo që i dallon

Sealsat, është se ata ushtrojnë

dhunë në mënyrë të disiplinuar

dhe të përmbajtur. Në fund,

janë vlerat ato, që e dallojnë një

luftëtar nga një bandit”, shkruan

Greiten. Greiten ka qenë në

Bosnje, Ruandë, Irak dhe realizoi

ëndrrën e fëmijërisë së tij.

“Kam dashur të jetoj një jetë

me domethënie. Shumë kohë

jam frikësuar se kam lindur në

kohën e gabuar. Por Sealsat më

shkëputën përgjithmonë nga kjo

ndjenjë”, shkruan ai.

Navy Seals për një kohë të gjatë

nuk ishin ndjekur nga fati luftarak.

Formën e tyre moderne e

morën pas aksionit të dështuar

për lirimin e pengjeve amerikane

në Iran, në vitin 1980.

Katër pjesëtarë të njësisë u

mbytën në ujë, gjatë invadimit

në Granada, në vitin 1983; katër

vjet më vonë dështoi aksioni për

lirimin e shefi t të zyrës së CIA-s

në Bejrut. Më pas, madje edhe

pas sulmeve terroriste kundër

ambasadave amerikane në Afrikë

dhe pas sulmeve të 11 shtatorit,

Navy Seals për një kohë të gjatë

u kursyen nga përfshirja e tyre në

Seal, më pas guvernator dhe se- luftën kundër terrorizmit.

nator nga Nebraska, nuk është Edhe autori tjetër, Howard

edhe gjithaq e mbështjellë me Wasdin, ka qenë pjesë e Navy

aventura:”90 për qind të jetës e Seal dhe mezi shpëtoi, gjatë ak-

kalojnë në përgatitje, trajnim dhe sionit në Mogadisho, Somali në

janë mjaft të mërzitur”.

vitin 1993.

Duket se edhe kjo njësi elite Deri me sot, asnjëherë nuk ka

duhet t’i përmbahet të njëjta ndodhur që një pjesëtar i Navy

rregullave, të cilave duhet t’i Seals të kapet rob nga forcat e

përmbahen edhe njësitë tjera të armikut. “Dorëzimi nuk është

forcave të armatosura të SHBA- opsion për ne. Më mirë do të

së. Për vite me radhë, Seals kanë kisha dëshiruar që të vritem, se

pasur problem që të gjejnë nga 1 sa të përdorëm për qëllime pro-

mijë kandidat për pranim në vit, pagandistike nga armiku para

prej të cilëve në fund të vitit janë kamerave”, shkruan Wasdin.

përzgjedhur vetëm 200 prej tyre. Por për të mbijetuar, Wasdin

Është mjaft vështirë që të ishte i gatshëm që të kalonte

mbash në disponim pjesëtarët kufi jtë e ligjit apo të vriste. “Më

në gjashtë ekipet e Navy Seals. mirë të dënohesh nga 12 anëtarë

Ngase ata nuk paguhen aq mirë, të jurisë, se sa arkivoli yt të bartët

shpesh janë të vetmuar apo të nga gjashtë persona”.

shkurorëzuar. Në fund nuk mjaf- Një përzgjedhje brutale.

ton vetëm besimi, që të shërbesh Njerëzit mendojnë në këtë

me nder në një njësi elite. mënyrë. Për dallim nga perën-

Për këtë dëshmojnë edhe dy ditë, super-heronjtë apo she-

libra, të cilët kanë dalë në shinjtërit.tje në fi llim të majit. Libri „The

(Die Welt)

10 vjet pas fillimit të luftës në

Afganistan, aleanca e udhëhequr

nga Shtetet e Bashkuara ka

arritur numrin e saj maksimal

prej rreth 150 mijë trupash,

ndërkohë që, sipas planeve,

forcat amerikane do të fi llojnë

tërheqjen në korrik.

»Lajme

Në zgjedhjet rajonale dhe komunale

të zhvilluara në disa

pjesë të Italisë, aleanca e qendrës

së djathtë, e kryeministrit

Silvio Berlusconi, me gjasë ka

pësuar humbje. Këtë radhë opozita

ka pasur sukses, ndërsa në

qytetin e lindjes së Berlusconit

dhe në bastionin e tij, Milano,

do të ketë balotazh. Kryetarja

e bashkisë, Letizia Moratti nga

Agjencia amerikane e hapësirës,

NASA, ka publikuar të dhënat nga

sonda Gravity Probe B 2004, e

cila ndërkohë që fluturonte në

orbitën e tokës, mision kryesore

kishte vërtetimin e teorisë së

Nën trysninë e hetimeve

të prokurorisë, gruaja e

presidentit të rrëzuar

të Egjiptit, Hosni Mubarak

është deklaruar

e gatshme që pjesa e

pasurisë së saj t’i kalojë

shtetit. Sipas agjencisë

së lajmeve Mena,

Suzanne Mubarak, ka

dhënë një vilë në Kajro

dhe dy xhirollogaritë me

Tani që ka arritur në përfundimin

se nuk mund të patrullojë

të gjithë Afganistanin, NATO-ja

ka identifi kuar 80 prej rreth 400

distrikteve të vendit si distrikte

kyçe, në të cilat do të qëndrojnë

një pjesë e madhe e trupave si

dhe do të shtohen projektet e

Për shkak të akuzave për dhunim,

shefi i arrestuar i Fondit Monetar

Ndërkombëtar, Dominique Strauss-

Kahn, duhet edhe më tej t’i nënshtrohet

hetimeve në paraburgim.

Një gjyqtare në New York hodhi

poshtë kërkesën e avokatëve të tij

për lirim, për një kaucion prej një

milion dollarë. Kjo bëhet për të evituar

rrezikun e arratisjes së francezit

Strauss-Kahn, deklaroi gjyqtarja.

Shefi i FMN-s akuzohet se ka bërë

përpjekje në një hotel në New York

partia e Berlusconit, PDL, pas

numërimit të të gjitha votave,

ka fituar vetëm 41, 5 për qind

dhe kandidati i qendrës së majtë,

Giuliano Pisapia, 48 për qind

të votave. Po ashtu, opozita ka

fituar në Torino dhe mund të

kryesojë me shumicë edhe në

Bolonja. Në zgjedhje ishin thirrur

13 milionë italianë në 11 provinca

dhe 1300 komuna.

Albert Einsteinit të vitit 1916 mbi

relativitetin. Ndërkohë që eksperimenti

u zhvillua gjatë shumë

dekadave, rezultatet përfundimtare

vërtetojnë punën e madhe të

Einsteinit mbi gravitetin dhe ligjet

e fizikës së universit. E përfshirë

nga vonesat e lëshimit në hapësirë,

problemet me buxhetin, të

dhënat e pasakta dhe disa hetime

federale, misioni i sondës Gravity

Probe B 2004 më në fund u miratua

dhe kaloi 17 muaj në orbitën

e tokës. Eksperimenti testoj dy

teori të Einsteinit.E para ishte

“efekti gjeodetik.” “Në universin

e Einshteinit koha dhe hapësira

një shumë milionëshe.

70 vjeçarja kishte pësuar

javën e kaluar një goditje

në zemër, pasi autoritetet

e drejtësisë e kishin

marrë në paraburgim

për hetime. Gjatë periudhës

së qeverisjes së

Mubarakut për një kohë

të gjatë, familja e tij ishte

pasuruar në një nivel

shumë të lartë.

ndërtimit dhe ndihma të tjera.

Ofi cerët e ushtrisë amerikane e

pranojnë se kjo strategji nuk është

e përsosur, por është mënyra

më e mirë për të përdorur burimet

e pakta dhe për t’i dhënë

më shumë kohë qeverisë afgane

dhe forcave afgane të sigurisë.

Hidhet poshtë kërkesa për lirimin e Strauss Kahn

Jork që të përdhunojë një punëtore

të hotelit në dhomën e tij. Vetëm

për ngacmim seksual të shkallës

së parë, Strauss-Kahn rrezikon

një dënim prej 25 vjetësh burg. 62

vjeçari i ka hedhur poshtë të gjitha

akuzat. Sipas medieve franceze,

Strauss-Kahn ka gjasa të ketë një

alibi. Në ndërkohë, është njoftuar

se Strauss Kahn do të dërgohet në

burgun famëkeq, “Rikers Island”,

që daton nga viti 1930, ndërsa në të

mbahen, 11 mijë të burgosur.

Humbje për Berlusconin në zgjedhjet komunale

NASA vërteton teoritë e Einsteinit

Gruaja e Mubarakut “fal” pasurinë

shtrembërohen nga graviteti.

Toka e deformon pak hapësirën

rreth vetes përmes gravitetit të

saj. Bëhet fjalë për 2.75 centimetra

në 40 mijë kilometra. Pra

kemi të bëjmë me një shtrembërim

modest”, tha një zyrtar.

Teoria e dytë e Einshteinit që

u testua është “tërheqja e kornizave”,

që është prirje e një

objekti që rrotullohet për të

tërhequr materialet e hapësirës

dhe bashkë me të edhe kohën

ndërkohë që ajo vazhdon rrotullimin,

një fenomen që krahasohet

me zhytjen e tokës në një

det mjalti.


14 MARKETING E mërkurë, 18 maj 2011

PROGRAMI I PËRZGJEDHUR

DITOR I DIGITALB PËR 17 MAJ 2011

AKSION/FANTASHKENCË KOMEDI/ KRIM

DRAMË, SPORT BIOGRAFI/KRIM

ISHULLI

ORA 23:00

Regjia: Michael Bay

Aktorët: Scarlett Johansson, Ewan

McGregor, Djimon Hounsou, etj…

Në një kamp të izoluar, njerëzve u thuhet se

bota është shkatërruar dhe vendi i vetëm për

një jetë perfekte është “Ishulli”. Por kur dy prej

banorëve, zbulojnë se janë thjeshtë klonime

njerëzish që përdoren për pjesët e tyre, ata

do të ndërrmarin një arratisje të guximshme,

për të treguar të vërtetën dhe për të shpëtuar

njerëzit e lënë pas…

GREEK

ORA 21:00

Krijues: Patrick Sean Smith

Aktorët: Jacob Zachar, Spencer

Grammer, Scott Michael Foster, Amber

Stevens, etj…

Një grup të rinjsh në universitet, përpiqen

të kalojnë vitet e shkollës me të gjitha

aventurat, romancat, situatat komike dhe

dramat, që ndodhin në vëllazëritë dhe

shoqëritë univeristare... Rusty, mezi po pret

që të shkojë në të njëjtin univeristet si motra

dhe të eksperimentojë me gjithçka, që

kishte humbur deri më tani. Dhe mënyra e

vetme për të përfi tuar sa më shumë është t’i

bashkohesh një vëllazërie.

VEJUSHA E MAFIOZIT

ORA 21:30

Regjia: Jonathan Demme

Aktorët: Michelle Pfeiffer, Matthew Modine,

Dean Stockwell, Alec Baldwin , etj…

Anxhela është e veja e një ish mafi ozi... Ajo

kërkon të fi llojë një jetë të re pas humbjes së

bashkëshortit. Por dy burra të tjerë survejojnë

jetën e saj. Bosi i mafi as që kërkon me çdo

kusht ta bëjë për vete dhe një agjent i FBI-së

që po heton lidhjet e Anxhelës me mafi an....

SALLA E BANJËS TË FSHEHTAT PAS

GJITHÇKAJE PJ. 2

ORA 21:00

Në vitin 2004, gazetari Stiven Dabner bashkë

me ekonomistin Stiven Levit shkruan librin

best seller Tekonomia - Anët e Fshehta të

Gjithçkaje… Sot regjisorët e dokumentarëve

më me zë në botë, e kthyen këtë fenomen

mbarëbotëror në jetë, duke i shpalosur

spektatorit një këndvështrim të ri mbi botën…

NDESHJA E NJE JETE TE TERE

ORA 21:15

Regjia: David Aspaugh

Aktorët: Wes Bentley, Gerard Butler, Gavin

Rossdale, Jay Rodan, etj…

Bazuar në histori të vërtetë, kjo është ajo

ç’ka ndodhi në vitin 1950, kur ekipi amerikan i

futbollit mundi ekipin anglez 1 me 0. Një ngjarje

e paharruar dhe e pamundur që u kthye në

ndeshjen më të madhe.

KRIM/DRAMË EKONOMI

THRILLER

TË FSHEHTA ITIME

ORA 23:00

Regjia: Patrice Leconte

Aktorët: Sandrine Bonnaire, Fabrice

Luchini, Michel Duchaussoy, etj.

Një grua e martuar, i tregon gjithë sekretet e

saj një njeriu që ajo beson se është një psikolog

dhe shumë shpejt mes tyre nis një lidhje e

çuditshme, që kthehet në një obsesion të

rrezikshëm...

ARMIQTË PUBLIKË

ORA 21:00

Regjia: Michael Mann

Aktorët: Johnny Depp, Christian Bale, Marion

Cotillard, Jason Clarke, etj.

Kjo është historia e jashtëzakonshme e

banditit legjendar Xhon Dilinxher, hajdutit të

paarritshëm e karizmatik të bankave, i cili me

aktivitetin e tij u shndërrua në armikun numër 1

të FBI-së dhe agjentëve të saj më të mirë, dhe

në hero për popullin e rrënuar amerikan gjatë

periudhës famëkeqe të Depresionit të Madh.

E MËRKURE, 18 MAJ

PORTO-BRAGA 20:45 SS1 HD4

LILLE-SOCHAUX 21:00 SS4

Mirëserdhët në botën HD!


E mërkurë, 18 maj 2011 BOTA 15

Nisin zotimet për të ardhmen

Partitë politike në Maqedoni kanë

nisur fushatën 20-ditore për zgjedhjet

e parakohshme parlamentare të

5 qershorit. Lidhja Socialdemokrate,

në tubimin promovues që mbajti në

Shkup, ftoi qytetarët që të votojmë,

siç tha, të ardhmen e vendit, që e

ofron opozita e bashkuar. Kandidatja

Rezultatet përfundimtare të

zgjedhjeve lokale të 8 majit në

Shqipëri pritet të publikohen nga

fundi i javës, ka njoftuar Komisioni

Qendror i Zgjedhjeve.

Gara mbetet e ngushtë për Tiranën,

ku kandidati i partisë që

udhëheqë qeverinë, Lulzim Basha,

është shumë afër me rezultat

me kryebashkiakun aktual, Edi

Rama, udhëheqës i Partisë Socialiste.

Rama ka thënë se ai ka fi tuar me

10 vota epërsi, pas numërimit të

pothuajse 250 mijë votave sa kishte

në tërësi.

Kutitë e fundit u numëruan

nën vëzhgimin e afërt të ambasadorëve

të huaj.

Në orët e pasdites, situata në

lokalet e KQZ-së është tendosur,

pasi që aty kanë hyrë deputetë të

Partisë Socialiste, me pretekstin e

mbrojtjes së votës së qytetarëve.

Kreu i KQZ Arben Ristani ka

deklaruar se nuk do të ketë asnjë

fi llim të mbledhjes, përderisa në

sallën e KQZ të jenë të pranishëm

deputetët socialist. Nga ana tjetër,

deputetët e PS kanë deklaruar se

nuk do largohen përderisa të mos

rifi llojë mbledhja e KQZ-së.

Deputeti i PS-së, Erjon Braçe, u

shpreh se qëndrimi i tyre në sallën

ku zhvillohet mbledhja e KQZ-së

do të vazhdojë për të mbrojtur

votën e qytetarëve të Tiranës.

“Jemi këtu për të garantuar

dhe për të mbrojtur votën e

qytetarëve të Tiranës. Rezultati

i Tiranës ka një rrezatim në të

gjithë Shqipërinë. Ne jemi këtu në

mënyrë krejt paqësore. Zgjedhjet

e LSDM-së për kryeministre, Radmilla

Shecerinska, akuzoi VMRO-DPMNEnë

dhe kryeministrin Nikola Gruevski

për bllokimin e procesit integrues dhe

për pasojë varfërimin e skajshëm të

qytetarëve të Maqedonisë. “Pas 5 qershorit,

ky shtet do të ketë qeveri, e cila

nuk do të vjedhë, do të ketë qeveri,

janë rrënuar, ky është akti fi nal i

këtij rrënimi. Mbasi nuk i lamë të

na vidhnin votën kanë marrë këtu

përsipër të na vjedhin rezultatin. I

bëjmë thirrje qytetarëve të Tiranës

të mblidhen këtu e të mos kenë

frikë të ruajnë votën e tyre”, theksoi

Brace.

Në anën tjetër, kryetari i Partisë

Socialiste, Edi Rama, deklaroi se

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve,

përmes një vendimi të paligjshëm,

po tenton të përmbysë rezultatin

e zgjedhjeve në Tiranë.

Kreu socialist theksoi se disponon

procesverbalet për çdo votë të

numëruar në 485 kutitë e votimit.

“Apeli im për Saliun është të

ndalet këtu që të mos nxjerrë

nga kontrolli procesin. Shqipëria

sot ka nevojë për ekuilibër, për

qetësi dhe shqiptarëve politika

u detyrohet punë dhe vizion për

të ardhmen”, tha Rama. Sipas tij,

nëse KQZ-ja shkel ligjin, atëherë

do të reagohet me të gjithë fuqinë

e së drejtës që ka populli.

“Nuk ka forcë që vjedh forcërisht

rezultatin tonë në Tiranë”, tha

Rama.

e cila do të zgjidhë probleme. Pesë

qershori është dita kur vendoset për

gjithçka”, deklaroi Shecerniska. Kreu i

kësaj partie, Branko Cervenkovski, ftoi

kryeministrin Nikola Gruevski në një

duel televiziv, për të pastruar, siç tha,

“të gjitha dilemat dhe paqartësitë për

të kaluarën, të tashmen, por edhe të

Socialistët “pushtojnë” KQZ-në

Në orët e pasdites, situata në lokalet e KQZ-së është

tendosur, pasi që aty kanë hyrë deputetë të Partisë

Socialiste, me pretekstin e mbrojtjes së votës së

qytetarëve.Kreu i KQZ Arben Ristani ka deklaruar se nuk

do të ketë asnjë fi llim të mbledhjes, përderisa në sallën

e KQZ të jenë të pranishëm deputetët socialist. Nga ana

tjetër, deputetët e PS kanë deklaruar se nuk do largohen

përderisa të mos rifi llojë mbledhja e KQZ-së.

Në ndërkohë, ambasadorët e

huaj në Tiranë apeluan për një

publikim sa më të shpejtë të rezultatit

të zgjedhjeve.

“Qytetarët shqiptarë duan dhe

meritojnë qartësi rreth rezultatit të

zgjedhjeve në Tiranë”, ishte apeli

që përcollën tre ambasadorët, ,

Ettore Sequi i BE-së, Aleksandër

Arvizu i SHBA-së e Eugen Wollfarth

i OSBE-së, të cilët prej muajsh

janë angazhuar personalisht dhe

kanë ndjekur hap pas hapi gjithë

procesin zgjedhor të 8 majit.

“Më shumë se një javë ka kaluar

që kur një numër i madh votuesish

në Tiranë votuan për postin

e kryetarit të bashkisë, më 8 maj.

Qytetarët duan dhe meritojnë

qartësi rreth rezultatit të zgjedhjeve.“

shkruajnë ambasadorët në

deklaratën e tyre të përbashkët.

Kur rezultati i zgjedhjeve ka

ngecur në KQZ dhe ambasadorët i

kujtuan këtij Institucioni se “është

thelbësore që rezultatet zyrtare

paraprake të hidhen në tabelë me

kujdes nga Komisioni Qendror i

Zgjedhjeve dhe të shpallen me

shpejtësi.”

ardhmen e vendit”.

Cervenkovski tha se Maqedonia sot

është shteti më i varfër në rajon, për

shkak të politikave katastrofale të qeverisë

aktuale. Të gjitha partitë kanë

premtuar se do të angazhohen për

fushatë të qetë dhe zgjedhje demokratike.

Për dallim nga a kaluara, kësaj

Express

Lajme

Bin Laden shtetas i Bosnjës?

Ish-kreu i rrjetit terrorist “Al

Qaeda”, Osama Bin Laden,

në vitin 1993 është pajisur

me shtetësi të Bosnjë-Hercegovinës.

Kjo bëhet e ditur

nga media austriake, të cilat

kanë shkruar se Bin Laden ka

marrë shtetësinë boshnjake

në ambasadën e Bosnjë-Hercegovinës

në Vjenë. Në këtë

periudhë, ndaj tij nuk ka pasur

ndonjë ndjekje apo fletëarrest

ndërkombëtar dhe se

ai ka arritur që të pajiset edhe

Shtetet e zonës euro i kanë

kërkuar Greqisë së zhytur

në borxhe shumë të larta

që të bëjë përpjekje më të

mëdha për kursime dhe shitje

të pasurisë shtetërore. Pas

konsultimeve të ministrave të

Financave të euro-grupit në

Bruksel, ministrja franceze,

Christine Lagarde, tha se privatizimi

është i vonuar, dhe kjo

gjendje duhet të ndryshojë.

Kryeministri i Luksemburgut,

Jean-Claude Juncker, deklaroi

se nuk mund të përjashtohet

ristrukturimi i lehtë i borxhit

të Greqisë.

Po ashtu Juncker sheh të

Lideri i Bashkësisë Demokratike

Kroate në Bosnje (HDZ), Dragan

Covic, deklaroi se në mandatin

e ardhshëm si partisë, ai do të

kërkojë rindarje territoriale të

Bosnjës dhe Hercegovinës, por

konfirmon se Republika Serbe

nuk do të rrezikohet.

«Për pozitën e RS nuk do të

vendosë askush, as në Mostar,

e as në Sarajevë dhe përderisa

ekziston qëndrim i qartë i popullit

serb dhe përfaqësueseve

politikë serbe, askush nuk mund

radhe te partitë shqiptare nuk është

regjistruar as edhe një incident gjatë

fushatës parazgjedhore, ndërsa te

partitë maqedonase incidentet kanë

qenë thuajse përditshmëri.

Kryetari i BDI-së, Ali Ahmeti, tha se me

rëndësi është që procesi zgjedhor të

jetë demokratik.

me pasaportën boshnjake.

Ministria e Jashtme e BH-së

ka hedhur poshtë pretendimet

e medieve austriake,

duke i cilësuar si të pavërteta.

“ Unë nuk kam njohuri

për këtë dhe mendoj se

bëhet fjalë për spekulime të

ndryshme, që kanë për qëllim

që të tregojnë BH-në si një

çerdhe të muxhahedinëve

dhe të tjerëve”, deklaroi

ministri i Jashtëm boshnjak,

Sven Alkalaj.

BE-ja paralajmëron Greqinë

mundshme një paketë të re

ndihmash financiare. Greqisë

iu premtua në vitin 2010 një

kredi ndërkombëtare rreth 110

miliardë euro. Por vendi nuk

mund të përballojë borxhin

shumë të lartë. Siç pritej, ministrat

e Financave miratuan

paketën e ndihmës financiare

prej 78 miliardë eurosh për

Portugalinë.

Covic për rindarje të Bosnjës

ta rrezikoj RS-në dhe kjo është

masë, pa dallim për atë se kush

çfarë mendon», deklaroi Covic

në intervistën për «Nezavisne

Novine». Ai beson se populli

kroat patjetër duhet të ketë

barazi territoriale në BeH.

«Kjo që po na ndodh në nivel

të Federatës së Bosnjës dhe

tani edhe në Bosnjën e Mesme,

tregon qartë se ka të tillë që

mendojnë se jeta politike mundet

të organizohet në tërësi pa

popullin kroat», thotë ai.


E mërkurë, 18 maj 2011

Republika e Kosovës

Republika Kosovo-Republic of Kosovo

Kuvendi - Skupština - Assembly

NJOFTIMI PËR KONTRATË- SHERBIM

(afatet normale kohore)-Ritenderim

Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me

Rregulloren Nr.2007/20

Nr. i Prokurimit: KKSP-11-025-221 Data :17.05.2011

I AUTORITETI KONTRAKTUES: KUVENDI I REPUBLIKËS SË KOSOVËS

II LËNDA E KONTRATËS

II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues:

SIGURIMI I AUTOMJETEVE ZYRTARE TË KUVENDIT TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS

II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i realizimit të sherbimeve -Kuvendi i Republikës së

Kosovës

II.1.3 Informacione të marrëveshjes kornizë:

III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE

III.1.1Sigurimi i ekzekutimit :10 %

IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS: Çmimi më i ultë

IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE

IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit / dokumenteve para-kualifikuese

Afati i fundit për pranimin e kërkesave për dosjen e tenderit / dokumenteve parakualifikuese:

data: 06.06.2011 ora15:30

Dokumentet me pagesë: Po X Jo

IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve / kërkesave për pjesëmarrje:

data :07.06.2011 koha: 14:00 h, vendi Zyra e prokurimit Nr. 223

IV.3.5 Sigurimi i tenderit: 1.000.00 €

IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve:

Data: 07.06.2011 koha: 14:30 vendi: Zyra e prokurimit Nr. 223

NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE : 30.05.2011 ora 15:30

V.1 ANKESAT

Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit:

(shëno adresën e plotë): ____________________________________________________

________,

Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në

Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20.

Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

Republika e Kosovës

Republika Kosovo-Republic of Kosovo

Kuvendi - Skupština - Assembly

OBAVEŠTENJE O UGOVORU- USLUGE

(Normalski vreme rokovi)- Ponovo tenderiranje

Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom

Br.2007/20

Br.Nabavke: KKSP-11-025-221 : datum:17.05.2011

I: UGOVORNI AUTORITET : Skupština Republike Kosovo

II: PREDMET UGOVORA

II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet:

OSIGURANJE SLUŽBENIH VOZILA SKUPŠTINE REPUBLIKA KOSOVA

II.1.2 Vrsta ugovora I lokacija izvršavanja usluge: Skupština Republike Kosovo

II.1.3 Informacije o okvirnom sporazumu:

III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE

III.1.1 Osiguranje tendera :10 %

DEO IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA: Najniža cena,

IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE

IV.3.2 Uslovi za uzimanje tenderskih dosijea i prekvalifi kovanih dokumenata

Zadnji rok za prijem zahteva za tenderski dosije:

datum:06.06.2011 časova 15:30

Dokumenti sa plaćanjem: da X ne. Ako da, cena:

IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera ili zahteva za učešće

Datum:07.06.2011 vreme 14:00

IV.3.5 siguranje tendera :1.000.00 €

IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera:Datum:07.06.2011 vreme 14:30

ODGOVARAJUĆE INFORMACIJE:30.05.2011 ora 15:30

V.1 ŽALBE

Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki:

(adresa) ____________________________________________________________,

Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu,

objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS – FURNIZIME

Konform nenit 41 të Ligjit nr. 03/L-241, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur

me Dekretin Nr. DL-057-2010

Data e publikimit te njoftimit për dhënien e kontrate: 18.05.2011

MARKETING 17

I. Autoriteti Kontraktues: Korporata Energjetike e Kosovës ( KEK ) sha,

rr. Nena Terezë nr.36, 10000 Prishtinë, Republika e Kosovë

II. LËNDA E KONTRATËS:

II.1.1 Numri i Prokurimit: KEKB-MM- 2/2- 11- 046-111

II.1.1 Titulli i kontratës

Furnizim me elektromotora per paisje xehtare ne DPQ.

i dhënë nga autoriteti

kontraktues:

III.1.1 Lloji i procedurës i

E hapur

përdorur për ketë prokurim:

III.2. Kriteret për dhënien e Çmimi me i ulet i tenderit te përgjegjshëm

kontratës:

IV.4 Emri dhe adresa e

B & L Business Location

operatorit ekonomik të cilit i

është dhënë kontrata:

IV.5 Informacione lidhur me

285,788.04 €

vlerën e kontratës

Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit

Shqyrtues të Prokurimit ( OSHP ), adresa: rr. Garibaldit pn, 10000,

V.1. Ankesat

Prishtinë, Republika e Kosovës. Në bazë të dispozitave të Pjesës

VIII të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të

shpallur me rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit

për dhënie të kontratës, është në dispozicion në: www.ks-gov.

net/krpp

OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA – SNABDEVANJE

Po članu 41 Zakona br. 03/L-241o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Ukazom Br.

DL-057-2010

Datum objave obavestenja o dodeli ugovora: 18.05.2011

I. Ugovorni Autoritet: ENERGETSKA KORPORACIJA KOSOVA ( KEK ) dd,

ul. Majka Teresa br: 36, 10000 Prishtina, Republika Kosova

II. PREDMET UGOVORA

II.1.1 Broj Nabavke: KEKB-MM- 2/2- 11- 046-111

II.1.1 Naslov ugovora koji Snabdevanje elektromotorima za rudarsku opremu u DPU.

dodelio ugovorni autoritet:

III.1. Vrsta Procedure Otvorena

III.2. Kriterium za modeli

Najniža cena odgovornog tendera.

ugovora:

IV.4. Ime i adrese

ekonomskog operatera

B & L Business Location

kojem je dodeljen ugovor:

IV.5. Informacije o vrednosti

285,788.04 €

ugovora:

V.1. Žalbe Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu

za Razmatranje Nabavki ( ORN ): ardesa: ul. Garibaldit bb,

Prsihtina, Republika Kosova. Na osnovu dispozicija Dela

VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu,

objavljen Pravilnikom Br.2007/20. Kompletna verzija

Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/

krpp

CONTRACT AWARD NOTICE – SUPPLIES

According to Section 40 of Law No. 03/L-241, Law on Public Procurement in Kosovo, promulgated with

Decret No. DL-057-2010

Date of the announcement of the contract award notice: 18.05.2011

I. Contrating Autority: Kosovo Energy Corporation ( KEK ) j.s.c

Mather Teresa str. Nr. 36, 10000 Pristine, Republic of Kosova

II: OBJECT OF THE CONTRACT

II.1.1 Procurement Number: KEKB-MM- 2/2- 11- 046-111

II.1.1 Contract title attributed Supply with electro motors for oar equipment in CPD

the contracting authority:

III.1.1 Type of Procedure: Open

III.2. Contract award criteria: Lowest price

IV.4 Name and addresses of

B & L Business Location

economic operator to whom

the contract has awarded:

IV.5 Information on value of

285,788.04 €

contract:

Any interested party may fi le a complaint with the Procurement

V.1: COMPLAINTS

Review Body (PRB) at: Garibaldi str, nn, 10000 Prishtine,

Republic of Kosova. According to the provisions of Title VIII

of Law No 02/L-99,Law on Public Procurement in Kosovo,

promulgated with Regulation No. 2007/20.Please fi nd the full

version of the Contract Notice at; www.ks-gov.net/krpp


18 MARKETING E mërkurë, 18 maj 2011

PUBLIKIM I NJOFTIMIT PËR KONTRATË (FURNIZIM)

(Procedura e hapur- kontratë kornizë) Ritenderim

Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren

Nr.2007/20

Data: 18.05.2011 Nr. i Prokurimit : KEKO - 11 - 212 - 121

I AUTORITETI KONTRAKTUES Korporata Energjetike e Kosovës

Sheshi “Nëna Tereza” nr.36

10,000 Prishtinë, Kosove

II LËNDA E KONTRATËS

II.1.1 TITULLI I KONTRATËS

I DHËNË NGA AUTORITETI

KONTRAKTUES

II.1.2 LLOJI I KONTRATËS DHE

LOKACIONI I DORËZIMIT

Plomba siguruese seria K

Furnizim

Divizioni i Rrjetit

III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE

III.1.1 SIGURIMI I EKZEKUTIMIT Vlera e sigurisë së ekzekutimit 10 % e vlerës së kontratës për

fituesin e kontratës

IV.2 KRITERET E DHËNIES SË Çmimi më i ulët i pergjegjshem

KONTRATËS

IV.3 INFORMACIONET

ADMINISTRATIVE

IV.3.2 KUSHTET PËR MARRJEN E

DOSJES SË TENDERI

Dokumetet me pages : PO , shume e pageses 20.00 euro,(

Njezet euro)

Raiff aisen Bank (RBKO) 1501001000484607

Ju mund të merrni dosjen e tenderit, duke filluar nga ora

9.00 am (Koha Lokale) të datës 18.05.2011 deri në ora 16.00

(Koha Lokale) të datës 01.06.2011.

Kërkesat për dosje të tenderit duhet t’i dërgohen në e-mail

adresën: net_procure @kek-energy.com

IV.3.3 AFATI KOHOR PER

13:30 (Koha Lokale) me datën 07.06.2011, vendi KEK sh.a.

PRANIMIN E TENDEREVE: Rr.Nene Tereze nr.36 Prishtine, Arhiva

IV.3.4 TAKIMI PËR HAPJEN E Data: 07.06.2011 koha: 14:00 vendi: KEK sh.a. Rr.Nene

TENDERËVE:

Tereze nr.36 Prishtine, Zyra e Prokurimit

IV.3.5 SIGURIMI I TENDERIT NA

V. INFORMATA SHTESË

Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë

V.1 ANKESAT:

Organit Shqyrtues të Prokurimit:

Rruga “Garibaldi” p.n. Prishtinë, Kosovë

Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji

për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren

nr. 2007/20.

Ju lutemi , versionin e plot te njoftimit për kontratë e gjeni ne : www.ks-gov.net/krpp

OBNAVLJANJE OBAVESTENJA O UGOVORU ( SNABDEVANJE)

(Otvorena procedura - Okvirni Ugovor)

Ritenderisanje

Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Datum: 18.05.2011 Br. nabavke : KEKO -11 - 212 - 121

I UGOVORNI AUTORITET8 Energetska Korporacija Kosova dd

Ulica “Majka Tereza” br.36

10,000 Prishtinë, Kosove

II PREDMET UGOVORA

II.1.1 NASLOV UGOVORA KOJI JE Sigurnosne Blombe, seria K

DODELIO UGOVORNI AUTORITET

II.1.2 VRSTA UGOVORA

I LOKACIJA PREDAVANJA

SNABDEVANJA, RADOVA,

USLUGA

- Snabdevanje

- Divizija Mreze - Priština

III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE

III.1.1 OSIGURANJE

Osiguranje tendera ukupne cene ugovora), samo za

EKZEKUTIRANJA

ekonomskog operatora za koga ce se dodeljivati ugovor

IV.2 KRITERIJUMI DODELE Najniža cena

UGOVORA

IV.3 INFORMACIONET

Dokumenti sa plaćanjem: Da – 20.00 euro(dvadeset euro)

ADMINISTRATIVE

Raiff aisen Bank (RBKO) 1501001000484607

IV.3.2 USLOVI ZA UZIMANJE Vi mozete da uzimate tenderski dosje, od 9.00 (Lokalna

TENDERSKIH DOSIJEA

Vreme) datuma 18.05.2011 do 16.00 sati (Lokalna Vreme)

datuma 01.06.2011.

Zahtevi za tenderski dosije treba da se posalju na email

adresu Net_procure @kek-energy.com

IV.3.3 VREMENSKI ROK ZA 13:30 sati (Lokalna Vreme) datuma 07.06.2011, mesto EKK

PRIJEM TENDERA ILI ZAHTEVA d.d.Ul.Nene Tereze br.36 Pristina,Arhiva

ZA UČEŠĆE:

IV.3.4 SASTANAK ZA OTVARANJE Datum: 07.06.2011 vreme:14:00 mesto: EKK d.d.Ul.Nene

TENDERA

Tereze br.36 Pristina, Kancelarija nabavke

IV.3.5 OSIGURANJE TENDERA NA

V. DODATNE INFORMACIJE

Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu

V.1 ŽALBE:

za Razmatranje Nabavki:

Ulica “Garibaldi” b.b. Pristinë, Kosovë

Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim

nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Molimo vas, pronadte punu verziju Obavestenje ugovora na: www.ks-gov.net/krpp

NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS – FURNIZIME

Konform nenit 39 të Ligjit nr.02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20

Data e publikimit te njoftimit për dhënien e kontrate: 18.05.2011

I. Autoriteti Kontraktues: Korporata Energjetike e Kosovës ( KEK ) sha,

rr. Nena Terezë nr.36, 10000 Prishtinë, Republika e Kosovë

II. LËNDA E KONTRATËS:

II.1.1 Numri i Prokurimit:

II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga

KEKO-11-014-121

autoriteti kontraktues: Furnizim me shufra çeliku te farkëtuara

III.1.1 Lloji i procedurës i përdorur për E hapur

ketë prokurim:

III.2. Kriteret për dhënien e kontratës: 1. Tenderi i përgjegjshëm me Çmimin më të ulët.

IV.4 Emri dhe adresa e operatorit

ekonomik të cilit i është dhënë

kontrata:

NTPSH Xani Inex - Prishtine

IV.5 Informacione lidhur me vlerën e

kontratës

64,608.78 €

V.1. Ankesat Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues

të Prokurimit ( OSHP ), adresa: rr. Garibaldit pn, 10000, Prishtinë,

Republika e Kosovës. Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit

nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të shpallur me

rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për dhënie të

kontratës, është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA - SNABDEVANJE

Po članu 39 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Datum objave obavestenja o dodeli ugovora: 18.05.2011

III. Ugovorni Autoritet: ENERGETSKA KORPORACIJA KOSOVA ( KEK ) dd,

ul. Majka Teresa br: 36, 10000 Prishtina, Republika Kosova

IV. PREDMET UGOVORA

II.1.1 Broj Nabavke:

II.1.1 Naslov ugovora koji dodelio

KEKO-11-014-121

ugovorni autoritet: Snabdevanje kovanim celicima

III.1. Vrsta Procedure Otvorena

III.2. Kriterium za modeli ugovora: 2. Odgovarajući tender sa najnižom cenom.

IV..4. Ime i adrese ekonomskog

operatera kojem je dodeljen ugovor:

NTPSH Xani Inex - Prishtine

IV.5. Informacije o vrednosti ugovora: 64,608.78 €

V.1. Žalbe Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za

Razmatranje Nabavki ( ORN ): ardesa: ul. Garibaldit bb, Prsihtina,

Republika Kosova. Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99

o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20.

Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.

ks-gov.net/krpp

NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS – FURNIZIME

Konform nenit 39 të Ligjit nr.02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20

Data e publikimit te njoftimit për dhënien e kontrate: 18.05.2011

I. Autoriteti Kontraktues: Korporata Energjetike e Kosovës ( KEK ) sha,

rr. Nena Terezë nr.36, 10000 Prishtinë, Republika e Kosovë

II. LËNDA E KONTRATËS:

II.1.1 Numri i Prokurimit:

II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga

KEKO-11-219-121

autoriteti kontraktues: Furnizim me scanere

III.1.1 Lloji i procedurës i përdorur për E hapur

ketë prokurim:

III.2. Kriteret për dhënien e kontratës: 1. Tenderi i përgjegjshëm me Çmimin më të ulët.

IV.4 Emri dhe adresa e operatorit

ekonomik të cilit i është dhënë

kontrata:

Ilir Kosova- Prishtine

IV.5 Informacione lidhur me vlerën e

kontratës

37,700.00 €

V.1. Ankesat Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues

të Prokurimit ( OSHP ), adresa: rr. Garibaldit pn, 10000, Prishtinë,

Republika e Kosovës. Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit

nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të shpallur me

rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për dhënie të

kontratës, është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA - SNABDEVANJE

Po članu 39 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Datum objave obavestenja o dodeli ugovora: 18.05.2011

III. Ugovorni Autoritet: ENERGETSKA KORPORACIJA KOSOVA ( KEK ) dd,

ul. Majka Teresa br: 36, 10000 Prishtina, Republika Kosova

IV. PREDMET UGOVORA

II.1.1 Broj Nabavke:

II.1.1 Naslov ugovora koji dodelio

KEKO-11-219-121

ugovorni autoritet: Snabdevanje sa scanerima

III.1. Vrsta Procedure Otvorena

III.2. Kriterium za modeli ugovora: 2. Odgovarajući tender sa najnižom cenom.

IV..4. Ime i adrese ekonomskog

operatera kojem je dodeljen ugovor:

Ilir Kosova-Pristina

IV.5. Informacije o vrednosti ugovora: 37,700.00 €

V.1. Žalbe Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za

Razmatranje Nabavki ( ORN ): ardesa: ul. Garibaldit bb, Prsihtina,

Republika Kosova. Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99

o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20.

Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.

ks-gov.net/krpp


FOTO: PETRIT RRAHMANI

E mërkurë, 18 maj 2011

arté Më

Redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Alfred Beka

alfred.beka@gazetaexpress.com

Prishtinë, 17 maj —

Në holin e Bibliotekës

Kombëtare dhe Universitare

të Kosovës, të martën,

u hap ekspozita e tre artistëve

të rinj, të cilët vijojnë

studimet pasuniversitare në Fakultetin

e Arteve në UP. Albulen

Neziri, Gazmend Beshiri dhe Visar

Grajçevci janë tre piktorë të rinj që

shquhen me individualitetin e tyre

krijues.

Në hapje të ekspozitës, për

pikturat e tyre foli Ilir Muharremi,

profesor i artit në UP, i cili theksoi

se të tre artistët ngjyrat i përcaktojnë

ngadalë, i kontrollojnë ato,

u japin shpirt, melodi dhe përkufizojnë

forma mjaftë të shndritshme

dhe tërheqëse, unike e

harmonike. “Dritëhijen e vejnë

në harmoni, i përcaktojnë saktë

vendet. E kanë mësuar dhe di-

Vizitë falas në muzetë e Shqipërisë

18 maj, në Ditën Ndërkombëtare

të Muzeve, Ministria e Turizmit, Kulturës,

Rinisë dhe Sportit e Shqipërisë

ka njoftuar se muzetë dhe parqet

arkeologjike do të mund të vizitohet

falas.

Muzeu Historik Kombëtar në Tiranë,

Muzeu “Gjergj Kastrioti Skënderbeu”

rigjuar mirë dorën, falë zellit të

tyre të treguar, andaj teknika e

vizatimit vije shpejt dhe në një të

tillë mënyrë, që as ata vetë nuk e

vënë re. Përshtaten me botën e

vizatimit, pikturës, thellohen në

gjësende të fshehta, zbulojnë ritmin

dhe nuancat e sinqerta, krijojnë

konfl iktin mes së shkuarës,

portretit nudo dhe teknikave të

mësuara në shkollë, duke u nisur

nga dizajni dhe grafi ka, dhe ato

pastaj i gërshetojnë në pëlhurë”,

u shpreh Muharremi.

Lidhur me krijimet e Albulen

Nezirit, Muharremi tha se në

vizatimet e tij shpërfaq formën

nudo të femrës, duke e ekzagjeruar

me vija të lakuara në pjesën

e poshtme.

“Ajo është në lëvizje, pa duar, e

kjo sikurse paralajmëron se, edhe

dhe Muzeu Etnografi në Krujë, Qendra

Kombëtar e Muzeve dhe Muzeu

Etnografi k në Berat, Muzeu Kombëtar

i Pavarësisë në Vlorë, Muzeu Arkeologjik

në Durrës, Muzeu i Artit

Mesjetar dhe Shkolla e Parë Shqipe në

Korçë, do të jenë disa nga muzetë në

dispozicion të vizitorëve.

pse femra është e pafajshme dhe e

kapur pas mashkullit, asgjë nuk ka

në duar, por disi tërthorazi mundohet

që ta fi tojë pushtetin dhe të

udhëheqë”, tha ai.

Ndërsa, për piktorin Gazmend

Beshiri, Muharremi tha se ai në

artin e tij surreal arrin të tregojë

që forma i jep identitet ngjarjes, e

veçanërisht në tablotë historike,

ku nuk duhet zënë shumë vend

zbukurimet, për të mos i penguar

apo errësuar pozat dhe lëvizjet

e fi gurave, përmes të cilave del në

pah thelbi i tyre.

“Kompozicioni i tablosë me subjekte

historike duhet të jetë i tillë

që shikuesve t’u lind interesi për

dinamikën që ndodhet në tablo.

Ai këtë e dëshmon mjeshtërisht,

kur fut gërshetimin e motiveve

tradicionale historike, në fondin e

19

Për këtë vit, tema e diskutimit të

18 majit, Ditës Ndërkombëtare të

Muzeut, është “Muzeu dhe Kujtesa”

që ka për qëllim rikthimin e historisë

dhe kujtesës në mënyrë kolektive,

megjithëse një pjesë e madhe e muzeve

shqiptarë nuk ofron standardet e

duhura për ekspozim.

Tre individualistë

Tre artistë të rinj hapën ekspozitën e

tyre në hollin e BKUK-së. Albulen Neziri,

Gazmend Beshiri dhe Visar Grajçevci

shquhen me individualitetin e tyre krijues.

të cilave është fl amuri kombëtar”,

tha Muharremi.

Ndërkaq, Visar Graiçevci, sipas

Muharremit, dizajnin e transmeton

në pëlhurë me kubizmin dhe

futurizmin e Marinetit.

“Nëpërmjet dritëhijes dhe formave

të cilindrit, konit e sferës,

ai iu jep jetë pikturave në të cilat

vërehet dukshëm një teatër avangardë,

që në esencë përmban

luftën mes digjitalizimit dhe origjinales.

Autori na paralajmëron se

origjinaliteti ndodhet tek artisti

që i planifikon format dhe që

pasqyron modernen”, theksoi

Muharremi.

Sipas tij, të tre këta krijues, me

artin e tyre, arrijnë të tregojnë se

aspak nuk ngjasojnë me njëritjetrin,

sepse secili ka veshë për

gjuhën e brendshme.


20 ARTE

Sarajeva, kryeqytet evropian i kulturës më 2014?

Ditë më parë europarlamentarët

në Strasbourg kërkuan

me shumicë votash që Sarajeva

të jetë kryeqyteti evropian i

kulturës për vitin 2014.

Një prej mbështetësve më të

mëdhenj të propozimit ishte

eurodeputetja Doris Pack.

Anëtarët e Këshillit për Kulturë

dhe arsim të Parlamentit

Evropian, që kohë më parë e

vizituan Sarajevën, u shprehën

të impresionuar me jetën kulturore

të këtij qyteti. Atyre gjatë

vizitës iu prezantua kandidatura

e Sarajevës për kryeqytet

evropian të kulturës për vitin

2014.

“Sarajeva njihet për dy ngjarje.

Në Sarajevë ndodhi atentati

kundër princit Ferdinand, i

cili nxiti fi llimin e Luftës së

Parë Botërore. E, mes viteve

1992-1996, në kohën luftës në

Alfred Beka

alfred.beka@gazetaexpress.com

E mërkurë, 18 maj 2011

Bosnje e Hercegovinë, Sarajeva

mbijetoi rrethimin më të gjatë

në historinë e luftërave moderne”,

deklaroi Pack, e cila edhe

propozoi rezolutën që mundëson

kandidimin e Sarajevës për

kryeqytet evropian të kulturës

në vitin 2014.

Poezia s’ka nevojë për

Për të shkuar në ndonjë vend

europian apo botëror qytetarëve

të Kosovës iu nevojitet viza.

Por, për poezinë shqipe nuk

ka kufij. Ajo depërton edhe në

vende të largëta si Salvadori.

Poeti kosovar Fahredin Shehu

tregon për Express se si poezia

e tij është botuar në vende të

ndryshme të botës, së fundmi

edhe në Salvador.

Prishtinë, 17 maj —

Poezia e Fahredin Shehut dita ditës po i tejkalon

kufi jtë. Disa prej poezive të tij, para pak

ditësh, janë botuar në antologjinë botërore të

poezisë në Salvador. Antologjia e poezisë ‘Arte

Poetica’, e përpiluar nga poeti nga Salvadori

Andre Cruchaga, në përbërjen e vet, përpos poezive

të poetëve të vendeve të ndryshme të botës, ka edhe

poezitë e poetit nga Kosova, Fahredin Shehu.

“Poeti Andre Chruchaga ka përpiluar një antologji

dhe mua më ka propozuar një mik poet nga Irlanda.

Nuk hezitova të dërgoj disa poezi, të cilat menjëherë

u futën në antologji”, u shpreh Shehu për Express.

Deri më tani, Shehu është përkthyer në mbi dhjetë

gjuhë botërore, duke fi lluar nga anglishtja, italishtja,

suedishtja, e deri te turqishtja, arabishtja si dhe gjuha

rome.

Duke i përmendur disa nga botimet në antologji

dhe revista letrare me lexueshmëri të madhe në

Evropë dhe Amerikën Latine, të cilat e promovojnë

letërsinë tonë, Shehu thotë se ndien kënaqësi edhe

më të madhe kur e sheh se po botohet në ndonjë

vend, i cili ende nuk e ka njohur Pavarësinë e Kosovës.

“Carty’s Poetry Journal” nga Irlanda, “The Sound of

Poetry Review” nga Argjentina, “Le Post” nga Franca,

“Tribune de Geneve” nga Zvicra, “World Art Friends”

nga Portugalia, “Revue d’Art et de literature, musique”

nga Franca, “Middle East online” nga Anglia, “Agonia”

nga Rumania, “Mediterramnean” nga Suedia etj. janë

vetëm disa nga antologjitë dhe revistat letrare në të

cilat është botuar poezia e Shehut.

Pjesën dërmuese të poezive në gjuhën angleze

Shehu tregon se i përkthen vetë. Kështu thotë se ka

vepruar edhe shkrimtari i njohur indian Rabindranath

Tagore.

“Janë edhe Ilire Zajmi dhe Mario Rigli që i përkthejnë

në italisht, Kujtim Paçaku në gjuhën rome,

Munir Mezyed dhe Abdel Karim Kassim Arnaout

në gjuhën arabe, Athanase Vantchev de Thracy në

gjuhën frënge, Dushka Vrhovac në gjuhën serbe,

Gunsel Djemal nga Qipro në gjuhën turke etj., kurse

tani dua që t’i falënderoj edhe botuesit botëror, të

cilët janë autorë, kritikë dhe botues të shquar, njerëz

mjeshtër si Andre Cruchaga në Salvador, Marc Galan

dhe Athanase Vantchev de Thracy në Francë, Veroni-


E mërkurë, 18 maj 2011

Balada më e mirë e të gjitha kohërave është...

Lexuesit e revistës së njohur

botërore të muzikës ‘Rolling

Stone’ kanë bërë përzgjedhjen

e rok-baladës më të mirë të të

gjitha kohërave.

Nderi që të hyjë në historinë

e rok-muzikës i takoi grupit

legjendar Led Zeppelin, me

r vizë

ca Valeanu dhe Irnina Vainovski

në Rumani etj.”, shprehet Shehu,

duke i falënderuar përkthyesit

dhe kritikët që e kanë mirëpritur

poezinë e tij.

Ai tregon se merr komplimente

të shumta nga autorë dhe poetë

të ndryshëm lidhur me poezinë

e tij.

“Çdo ditë marr komente dhe

komplimente. Fillimisht befasohen,

pastaj u vie mirë se në

Kosovë kultivohet poezia e mirë.

Posaçërisht u intereson motivi

dhe lirika shpirtërore të cilën e

kultivoj unë”.

Përpos poezisë, Shehu merret

edhe me prozë. Krahas dy përmbledhjeve

me poezi, deri më tani

ka botuar edhe romanin ‘Nektarina’

si dhe dy libra me prozë poetike.

Sivjet thotë se do t’i botojë

edhe dy romane të tjera.

“Konfi rmimet i kam nga botuesit

por jo edhe datat. Në Beograd

do të dalë përmbledhja me poezi

‘Lakmusi’, pastaj romani ‘Manat’

në Shkup, dhe një projekt tjetër

letrar në Prishtinë”, tregon Shehu,

i cili gjithashtu angazhohet,

kohë pas kohe, me vështrime,

opinione dhe editoriale në revista

të ndryshme.

Pasion tjetër i Shehut është

edhe arti i kaligrafisë. Ai punon

kaligrafi në mediume të

ndryshme dhe materiale të cilat

i përpunon vet, si pigmentet bimore

natyrale dhe materiale tjera.

Vite më parë, Shehu ka marrë

pjesë në ekspozitën e kaligrafi ve

në Kajro të Egjiptit, ndërsa si studiues

i letërsisë transcendentale

dhe hulumtues i trashëgimisë

shpirtërore botërore, Shehu ka

marrë pjesë në shumë simpoziume

ndërkombëtare, përfshirë

Kongresin mbi 600 vjetorin

e Veprës së Abdurrahman Ibn

Khaldunit, po ashtu në Kajro,

pastaj në Kongresin me rastin

e 800 vjetorit të poetit persian

Xhelaludin Rumi, organizuar nga

UNESCO dhe Fondacioni Saadi

Shirazi në Tiranë.

Shehu është anëtar në disa

asociacione të poetëve, si për

shembull anëtar i Asociacionit

Botëror të Poetëve, pastaj ambasador

i poetëve për Shqipëri nga

lëvizja ‘Poetët botëror’ (Poetas

del Mundo) me qendër në Kili.

Ai po ashtu është edhe anëtar i

PEN Qendrës së Kosovës, ndërsa

së fundmi është zgjedhur anëtar

i Këshillit të Librit dhe Botimeve

pranë Ministrisë së Kulturës, Rinisë

dhe Sporteve.

këngën gjithashtu legjendare

“Stairway to Heaven” (Shkallët

Drejt Parajsës) .

Në vendin e dytë të listës u

radhit kënga e grupit tjetër

të njohur, The Beatles, “Something”

(Diçka), përderisa e

treta doli balada e grupit The

Mitrovica,

e para në Vlorë

Në festivalin folklorik ndërkombëtar, që u

mbajt në Vlorë, ansambli i Këngëve dhe

Valleve Rexhep Mitrovica, nga Mitrovica mori

çmimin e parë.

Vlorë, 17 maj -

Ansambli mitrovicas u shpall të

hënën mbrëma si më i miri në

mesin e të gjitha grupeve pjesëmarrëse

në Festivalin Folklorik

Ndërkombëtar Aulona International

Folk Festival, i cili për tre

net rresht u mbajt në Vlorë.

Në natën e tretë të festivalit u

dha edhe një koncert me pjesë

të përzgjedhura të tetë grupeve

pjesëmarrëse. E në fund, juria

e festivalit vendosi që ansambli

nga Mitrovica, edhe pse

mori pjesë për herë të parë,

të vlerësohet maksimalisht.

Sipas udhëheqësit artistik të

ansamblit Rexhep Mitrovica,

Haki Shkrelit: "Ansambli kultivon

këngën, vallen dhe zakonet

e mirëfillta të kombit shqiptar.

Ato janë tradicionale shqiptare

të rrethit të Mitrovicës".

Sipas Shkrelit, veshjet janë

të shumëllojshme dhe kanë

një larmi të jashtëzakonshme

të ngjyrave, ndonëse ajo që

është për t’u veçuar është

se ato janë origjinale dhe

janë ruajtur me qindra vite.

Drejtori i Drejtorisë së

Rolling Stones, “Wild Horses”

(Kuajt e Egër). Vendi i katërt i

takoi këngës “November Rain”

(Shiu i Nëntorit), të grupit

Guns’n’Roses, përderisa i pesti

këngës “Let it Be” (Le të Bëhet)

të grupit The Beatles.

“Që prej daljes së këngës ‘Sta-

Kulturës në Mitrovicë, Artan

Osmani, i cili ka shoqëruar

ansamblin në Vlorë, ka falënderuar

drejtuesit e Bashkisë

së Vlorës për mundësinë që

i dhanë ansamblit mitrovicas

për të qenë pjesë e një

ngjarjeje të tillë kulturore.

“Pjesëmarrja në këtë festival,

por edhe vlerësimi me vendin

e parë dhe përkrahja nga

ansamblet e shteteve pjesëmarrëse,

ishte një ngjarjeje

që tejkaloi kufijtë e thjeshtë

të kulturës”, tha Osmani.

Ndryshe, në fund të manifestimit

në Vlorë është mbajtur

edhe një ceremoni e veçantë,

gjatë së cilës u dhanë diploma

vlerësimi për pjesëmarrësit

dhe u shkëmbyen dhurata.

Në edicionin e tretë të këtij

festivali ndërkombëtar morën

pjesë tetë ansamble folklorike

nga Turqia, Polonia, Bosnje e

Hercegovina, Kroacia, Kosova,

Italia, Bullgaria dhe Shqipëria.

Festivali, sipas organizatorëve,

synon të sjellë në skenë

folklorin burimor të shteteve

të ndryshme pjesëmarrëse.

irway to Heaven’, në vitin 1971,

ajo asnjëherë nuk pushoi së

emituari në media, dhe nuk ka

shenja që intensiteti i pranisë

dhe i popullaritetit të saj do

të zvogëlohet në të ardhmen”,

sqaroi, mes tjerash, revista e

njohur muzikore.

PËRUROHET MONOGRAFIA

PËR HASAN PRISHTINËN

Në bibliotekën e Shtëpisë

së Kulturës në Skenderaj

është përuruar monografia

“Hasan Prishtina – Truri i

Lëvizjes Kombëtare Shqip-

tare” nga autori Bedri Tahiri.

I përuruar në kuadër të aktivitetit

“Java e dhurimit të librit”

që u organizua nga Drejtoria

për Kulturë, Rini dhe Sport dhe

Biblioteka Komunale e Skenderajt,

libri është vlerësuar lart

nga të pranishmit, duke e cilësuar

Prishtinën si figurën më të

çmuar të historisë shqiptare.

Autori Bedri Tahiri ka theksuar

kërkesën e tij për ngritjen e

shtatores së Hasan Prishtinës

në kryeqytet. “Këtë kërkesë e

kam bërë edhe para 2 vitesh,

në simpoziumin për Hasan

Prishtinën, dhe shpresoj qe

kjo të realizohet nga institucionet

tona shtetërore, për t’i

dalë sado pak hakut këtij heroi

kombëtar», ka thënë Tahiri

HISTORIA E NEOLITIT

PËRMBLIDHET NË NJË LIBËR

Akademiku Muzafer Korkuti ka promovuar, të martën, ditë kjo

që përkon me 75 vjetorin e tij të lindjes, librin e tij më të fundit

“Qytetërimi neolitik dhe eneolitik”, një studim i gërmimeve arkeologjike

disavjeçare.

Ky botim përmban të përmbledhur

zhvillimin dhe tiparet

karakteristike thelbësore për

çdo periudhë të veçantë dhe

këtyre epokave në përgjithësi.

Sipas Korkutit, ato janë parë të

trajtuara në lidhje me kulturat

bashkëkohore fqinje, pa të cilat

nuk mund të kuptohet shkalla

e lartë që arriti qytetërimi

eneolitik në vendin tonë.

Zgjedhja e botimit të studimeve

të kësaj periudhe për

arkeologun është një rastësi,

që ka ardhur pas një pune

pesëvjeçare për të shpëtuar

vendbanimin neolitik të Maliqit.

“Botimi është një përpjekje

për të ndriçuar e zgjidhur disa

nga problemet më të rëndësishme

kulturore e kronologjike

dhe hap rrugë për studime

të tjera më të thelluara me

karakter përgjithësues”, është

21

shprehur Muzafer Korkuti.

Parashtrimi i kulturave

neolitike në “Qytetërimi

neolitik dhe eneolitik” paraprihet

nga një kapitull për

Paleolitin dhe Mezolitin,

ndërsa mbyllet me një kapitull

për fillimet e Bronzit.

Korkuti nga 75 vite të jetës, 50

prej tyre ia ka kushtuar fushës

së gërmimeve arkeologjike dhe

pas eksperiencave të shumta

shprehet se kjo shkencë është

zhvilluar mjaft në Shqipëri.

“Prova e arkeologjisë bëhet

në veprimtari të mëdha. Një

provë e bëmë në vitin 1972 në

Tiranë ku rreth 50 arkeologë të

huaj e vlerësuan arkeologjinë

shqiptare si një derë të madhe

në arkeologjinë europiane.

Prova e dytë ishte pas viteve

’90 ku filluan bashkëpunimet

me të huaj”, tha Korkuti.


22

Rozë

redaktor: Ardian Jasiqi

e-mail: ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

style

ardian.jasiqi

@gazetaexpress.com

Prishtinë, 17 maj —

Korab Shaqiri ka bërë një libër

me rreth 100 këngë të babait

të tij Ilir Shaqiri, të cilën e ka

botuar në disa kopje, por për kopjet

e tjera është duke kërkuar

donacion shtesë.

“Ne kemi marrë një donacion

prej Ministrisë së Kulturës,

por jemi duke kërkuar

edhe një donacion nga Posta

dhe Telekomi i Kosovës dhe

shpresojmë që edhe aty do të

marrim ndonjë donacion që libri

të shtypet në 500 deri në 1000

kopje”, ka thënë për Express

Korab Shaqiri, që është edhe

autor i këtij libri.

Megjithatë, Shaqiri ka thënë se

libri nuk ka një përmbajtje, por

në të janë këngët e babit të tij,

të cilat ai i ka kënduar për një

kohë të gjatë si kantautor dhe

këngëtar.

“Edhe nëse nuk arrij që të

siguroj ndonjë donacion shtesë,

botimin e librit do ta bëj edhe

me mjete të mia, sepse këtë jam

duke e bërë për babin tim”.

Shaqiri ka thënë se nuk ka

fi tuar diçka nga ky libër dhe se

nuk e ka pasur asnjë synim të

këtillë që ta bëjë.

“Ndërkaq, ideja ka ardhur pasi

kam parë librat me partitura të

këtilla, ndërkaq tekstit ose një

redaktor të këtyre partiturave

do ta bëj babi im dhe kompozitori

më të cilin ai ka punuar më

së shumti, Xhevdet Gashi”.

Ndryshe, Ministria e Kulturës

për këtë libër ka dhënë një

donacion prej 4000 eurosh,

mjete të cilat Korabi i ka arsyetuar

pranë këtij institucioni.

“Pra, ky libër pasi të shtypet

nga 500 deri në 1000 kopje do

ta shpërndajmë për shumicën

e kolegëve, por edhe nëpër

shkolla të muzikës”, thotë ai.

Ndërkaq, i pyetur se a do ta

bënte një libër të këtillë për

ndonjë këngëtar tjetër kosovar,

Korabi ka thënë se për momentin

nuk do ta bënte këtë sepse

është i zënë shumë më studime

të magjistraturës.

Në fund ai nuk ka harruar pa i

falënderuar edhe personat që i

kanë ndihmuar në këtë projekt,

Arlind Gjyshinca dhe Dardan

Osmanaj.

Nuk zhvishet

para adoleshentëve

info

Libër për babën

Jennifer Lawrence ka refuzuar të

zhvishet para një djali 13 vjeçar me

pubertet në një skenë në fi lmin “X-

Men: First Class”. Aktorja 20 vjeçare

– e cila luan rolin e një mutanteje si

super-heroinë – paraqitet e zhveshur,

por e ngjyrosur me ngjyrë të kaltër

në një skenë fi lmi. Ajo ka thënë se

nuk dëshiron që të tregojë si duket

një grua para një djali adoleshent.

“Dua të jem grua, por jo para një djali

13 vjeç”, tha ajo.

E mërkurë, 18 maj 2011

Krejt s

mehdi.abdullahu

@gazetaexpress.com

Artistë të shumtë kanë kaluar nëpër

qilimin e kuq mbrëmë gjatë natës së

Videofestit Muzikor, i nënti më radhë, i

cili sivjet ka ardhur me moton “Dashuri”.

Kështu për një natë ky organizim mëton

t’i bëjë të gjithë artistët shqiptarë të

ndihen si yje, duke i shpërblyer ata për

punën që bëjnë brenda një viti. Paraqitjet

në tepihun e kuq të artistëve janë

shoqëruar edhe me poza e intervista për

media. Dhe kur të gjithë zunë vendet

e tyre, fi lloi zyrtarisht edhe ceremonia.

Moderatorët Mentor Haziri dhe Yllka

Kuqi janë kujdesur me programin e tyre

që publiku të mos mërzitet shumë. Janë

paraqitur pika muzikore, humor therës,

balet, e një copë Sicilie e solli tenori

Ramë Lahaj. Paralel me programin artistik,

të përgatitur për këtë Videofest, janë

shfaqur në skenë fi gura eminente për të

dhënë çmimet. Dhe nuk kanë qenë të

pakta. Duket sikur këngëtarët aq shumë

janë tronditur gjatë marrjes së çmimeve,

sa që kanë harruar t’i shfaqin ca emocione

origjinale. Nuk kanë munguar as

përshëndetjet për mamin, tezen, gjyshen

etj. Kështu pak a shumë ka kaluar edhe

ky Videofest, e vitin tjetër organizatorët

Erolld Belegu e Linda Shala kanë plane

më të mëdha. Por, ne nuk do t’i zbulojmë

ato. Dihet vetëm se do jetë Videofesti i

dhjetë me radhë, pra jubilar. Për tjerat

do shihemi pas një viti. Genc Salihu e

kishte gjetur rrugën deri të çmimet, me

këngën ‘Rrugëve’, duke dominuar me

katër çmime në Videofest. Anëtari i rock

grupit “Mak”, Haki Misini është nderuar

post-mortum me çmimin për karrierë

jetësore. Në vazhdim radhiten fi tuesit.

Çmimet:

FOTOT: PETRIT RRAHMANI

Genc Salihu ka

dominuar në

Videofestin Muzikor

2011, pasi që në katër

kategoritë e nominuara

ka fi tuar 4 çmime.

Videospoti më i mirë i zhanrit hip-hop: Tingulli 3nt ft. Flori- “Ani, ani syn”

Videospoti më i mirë në konkurrencën artisti i ri më i mirë- Dafi na Rexhepi ft. MC Kresha- “Delicious”

Videospoti më i mirë në konkurrencën R&B- Dafi na Zeqiri ft. Ledri- “Ti po m’ pëlqen”

Videospoti më i mirë i zhanrit rok- Genc Salihu- “Rrugëve”

Videospoti më i mirë në konkurrencën grupi më i mirë- Blla, blla, blla- “Kujt i bie”

Videospoti me ‘styling’ më të mirë- Dafi na Zeqiri ft. Ledri- “Ti po m’ pëlqen”

Videospoti me regjinë më të mirë- Genc Salihu- “Rrugëve”

Videospoti më i mirë i zhanrit pop-folk- Albërie Hadërgjonaj- “Kur nuk shkon, nuk shkon”

Videospoti më i mirë në duet- Rezarta Shkurta ft. Vedat Ademi- “Dua të iki larg”

Videospoti me performancën më të mirë- Besa Kokëdhima- “Kalorësi i natës”

Çmimi i karrierës- Haki Misini

Çmimi i organizatorit- TDS ft. Nora Istrefi - “Ka je”

Videospoti më i mirë në konkurrencën e meshkujve- Genc Salihu- “Rrugëve”

Videospoti më i mirë i zhanrit pop- Rezarta Shkurta ft. Vedat Ademi- “Dua të iki larg”

Çmimi YouTube – Aurela Gaçe ft. Dr Flori & Marsel- “Origjinale”

Videospoti më i mirë në konkurrencën e femrave- Argjentina Ramosaj- “Perfekt”

Videospoti më i mirë- Genc Salihu- “Rrugëve”


E mërkurë, 18 maj 2011 ROZE 23

“Ja si u ndava”!

January Jones ka treguar

arsyet e ndarjes nga i

dashuri i saj Jason Sudeikis.

“Një ndër arsyet

ishte edhe largësia që

ekzistonte në mes neve”,

tha Jones. “Kur ju jeni në

lidhje me dikë që është në

industri, atëherë duhet që

ndonjëri të jetë më sakrifi

kues. Por, asnjëri nga ne

nuk e tregoi këtë dëshirë,

kështu që u ndamë duke

mbetur shokë”.

i yje! Dafi

Rrezarta Shkurta po

ashtu ka qenë në

qendër të vëmendjes,

por kësaj radhe më e

ndrojtur. Problemet

që pati me gazetarët

në Shqipëri bënë që

këngëtarja të ishte më

e ndrojtur në paraqitjen

e saj.

Besa Kokëdhima,

edhe pse e

nominuar në

pesë kategori, në

Shqipëri do të

kthehet me vetëm

një çmim.

Në lidhje me Blake Lively?

Leonardo DiCaprio nuk

vuan shumë për të dashura.

Aktori bukurosh – i

cili u nda pas një lidhjeje

të gjatë me modelen Bar

Refaeli — thuhet se është

në lidhje me aktoren e

na Zeqiri i ka kërkuar

falje Isa Mustafës për gafat

vitin e kaluar, kur i kishte

thënë “Isa, krejt nice je”.

Por, ajo ka fi tuar edhe disa

çmime dhe shpesh e ka

reklamuar edhe investimin

e saj të ri në gjoks.

Në fund duo e

analistëve nga

Shqipëria, Arian

Çani dhe Armand

Shkullaku e kishin

lënë paksa mënjanë

politikën, për

t’iu përkushtuar

argëtimit. Edhe ata

u ndien si yje.

Familja e “TV 21” kësaj

radhe është prezantuar

me Labin dhe modelet

“Top Kosova Model”. Nga

foto mund të shikoni se

paraqitja e Labit më shumë

i ngjasonte një fushate

elektorale, ku autorët nuk

dinë t’i shqiptojnë mirë

fjalët.

Grupi “Bla Bla Bla”

ishin të vetmit që

sollën emocione në

sallë, pasi morën

çmimin e tyre.

“Gossip Girl”, Blake Lively.

Sipas thashethemeve, çifti

është parë duke kaluar

çaste të mrekullueshme

në një hotel. “Ata ishin të

ofruar bashkë me njëritjetrin”,

tha një burim.

Albana Osmani,

prezantuesja e Top Fest

dhe “Albanians Got Talent”,

është dukur shumë “hot”

me një fustan të kuq.

“Mirëmbrëma Prishtinë”,

tha ajo duke mos harruar

edhe shprehjen e saj

“Puntata”.


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Komentet e lexuesve në Express Online

Express, 17 maj 2011

Zbulohet

kontrata

LetiW-Zg(Vjena)

Jo more, e paskit zbulu Amerikën!

Patrioti (Prizren)

Po gjë normale është me lujt çmimi. Edhe në vendet evropiane mundet me lujtë

çmimi. E ju të VV mos e mashtroni popullin, se populli nuk mashtrohet me rrenat

e juaja. Edhe mos dilni me kontratë false pa vulë e pa nënshkrim. Edhe qeveria

ka thonë se do të bëhet rreth 700-800 milionë euro. E kurrgjë nuk kanë rrejtë.

Dr Mahije Kodra (Holandë)

Mjaft me ju të VV-së me këtë kontratë, se nuk e keni zbuluar Amerikën. Kjo kontratë

nuk ka qenë diçka sekrete, por është folur disa herë përpara, edhe në parlament…

Bekim (Prishtinë)

A bre ça paski zbulu, këto janë zero në raport me kontratat që gjeneron

KEK-u për operator të huaj, sidomos gjermanë e serbë, veçse këtu është një

ndryshim. Autostrada mbase edhe do të ndërtohet, ndërsa riparimet e pakuptimta

të KEK-ut gjenerojnë vetëm terr. Po këto nuk doni t’i zbuloni ju

Vetëvendosja, se këtu keni instalu edhe njerëz tuaj, kjo është arsyeja.

Abedin (Prishtinë)

Qito banka në Kosovë me mujt me i ndal me këto kamata mas miri kish

me qenë. Sa i përket kontratës së Bechtelit aty kemi të bëjmë me krim

të organizuar ndërkombtaro-vendor, ku ndahen paratë e vjedhura përpos

pagesës së punës dhe materialit. Kontraktorët e autostradës "Ibrahim

Rugova" unë s’di pse i kanë jep emër kësaj udhe, veç nejse…

Express, 17 maj 2011

Pushkatim për Kuqin

Ismeti (F.Kosovë)

Ju lutem ku është prokuroria e gjykatat tani, ky ''njeri'' pranon

se ka dënuar njerëz me pushkatim…

Agi (Prishtinë)

Ty bre mixhok të paskan detyru me lu rolin e budallës...

Dr.iur.Tabularasa (Heidelberg)

Dezertimi në kohë lufte gjithmonë dënohet me pushkatim. Dezertim është edhe

shmangia ndaj obligimit ushtarak… Edhe Amerika që është demokracia më e vjetër

e botës e dënon një ushtar të vetin në Afganistan ose Irak që dezerton nga fronti i

luftës dhe në këtë mënyrë rrezikon shokët, humbjen e luftës, interesat nacionale.

Agoni (Prishtinë)

Vetë fj ala "pushkatim" tingëllon komunizëm, sllavizëm, enverizëm etj. Kjo t’i

përkujton pushkatimet e shqiptarëve me dekada nga sllavët dhe hordhitë e

tyre. Shpresojmë se një ditë secili do të "shpërblehet" për atë që e ka bërë.

Gajtanja (Vitak, Drenicë)

Spiunat vriten gjithkund.

Baci (Skenderaj)

Zoti Dobruna, në çfarë ligji (ligj i Kosovës apo i Serbisë, cili nen etj) u bazuat

kur e dhatë urdhrin për pushkatim? A ishte z. Kuqi i vetmi që dezertoi

apo ishte një konkurrencë e denjë për udhëheqësit dhe urdhërdhënësit

tuaj? A mos ishte gjykim arbitrar ky? Mos kështu u dënuan edhe të tjerët që

u vran ë(pushkatuan) pa sqarime dhe që kurrë nuk u dit kush i vrau?...

Sqarim

Opinionet e botuara në rubrikën "Shkurteshqip"

nuk shprehin qëndrimet e redaksisë.

Express

Haki Morina

Të jesh kundër politikave ekstreme, do

të thotë të jesh kundër servilitetit politik,

por edhe kundër refuzimeve që çojnë në

vetizolim. Prandaj, ne themi që duhet

protestuar, por nuk mendojmë se protesta

patjetër duhet të përmbajë gjuajtje

gurësh mbi veturat qeveritare, sepse përveç

tjerash deri sot jemi ankuar pse serbët

po bëjnë paralelizma dhe nuk njohin insitucionet

tona legale. Dhe kur vjen dikush

nga atje, menjëherë kundërshtohet si

nënshtrim. Të mos jesh kundër dialogut

dhe takimit e vizitës së llojit të Stefanovicit

në Kosovë, nuk do të thotë të jeshë edhe

kundër një protestimi dinjitoz, sepse kjo

do të tregonte aftësinë tonë dialoguese

për arritje të drejtësisë përmes paqes e dialogut

dhe protesta do t'i rikujtonte botës

pozicionin prej pushtuesi të deridjeshëm

të shtetit serb ndaj Kosovës dhe krejt atyre

që ka bërë kundër Kosovës.

Të gjykosh kështu nuk do të thotë, se

mbështetë teorinë e barazisë në mes të

krimit dhe viktimës.

"Një trimëri ka njëqind mjeshtëri"

Po të ishte raporti i forcave i drejtë,

atëherë, kundërshtimi i pranimit të dialogut

do të ishte plotësisht i kuptueshëm

dhe në shërbim të arritjes së qëllimit.

Por, janë shumë faktorë që imponojnë

një “tjetër” qasje kombëtare e shtetërore

në rrugën e vështirë të realizimit të sovranitetit

të plotë.

E para, amerikanët nuk janë me

grup-gjak të njëjtë me shqiptarët, siç

janë rusët me serbët. E dyta, potenciali

i përgjithshëm e veçanërisht potenciali

organizativ i politikës dhe diplomacisë

së Kosovës, ka kufi zime të theksuara në

krahasim me atë të shtetit serb që është

i organizuar me qindra vjet. Këta janë

disa nga faktorët që imponojnë “rrugët e

matura”, të cilat shërbejnë përsëri për të

arritur atje ku synohet.

Pra, e vërteta nuk njeh raportin e forcave,

por rruga për arritjen e qëllimit, që

në këtë rast bazohet në të vërtetën, njeh

faktorin forcë, pengesa, të cilat pa sfi da

nuk mund të kapërcehen.

Shembulli i Mbretëreshës Teutë, e cila u

fut me perandorinë romake në lufte (për

një ishull) e që i shkaktoi humbje dhe

robëri të gjatë dhjetë shekullore shqiptarëve,

duhet marrë parasysh kur mendojmë

për “drejtësinë dhe vërtetësinë

absolute”.

Në kuadër te kësaj, dialogu nuk duhet

refuzuar, sidomos kur këtë e kërkojnë

shtetet që të njohin dhe që kanë fuqi vendimmarrëse.

Por, natyrisht, nuk duhet të

pranohet të shkohet drejt kufi zimeve të

sovranitetit tonë, por drejt rritjes së tij

sado graduale që të jetë.

Vazhdimi i një politike të drejtë refuzuese,

kur Serbia ishte në pozitë pushtuese

në kohën e paspushtimit, nuk është gjë

tjetër veçse folklor politik e ekstremizëm,

i cili mund të përkthehet edhe si veprim

me qëllime përfitimesh elektorale për

pushtet. Ti nervozosh ata që na kanë njohur

pavarësinë, do të thotë t'u imponosh

atyre reagime në stilin: "Bëni çka të doni,

zgjidhni vetë problmet". Pikërisht këtë e

kërkon regjimi aktual i Serbisë.

Teoria që dëgjohet tek politikanët

E mërkurë, 18 maj 2011

Vizita e Stefanovicit

dhe gurët e

Vetëvendosjes

(duke përfshirë edhe ata të pozitës), se

ata (ndërkombëtarët) kanë ndërhyrë

ose janë në Kosovë, sepse kanë interesa

është e rrezikshme, por edhe e pavërtetë.

Të mendosh se fuqitë e mëdha siç është

SHBA -ja ka interesa më shumë në Kosovë

sesa në Serbi, është një miopi dhe injorancë

politike e shkallës së lartë.

E keqja është se PDK politikën e bashkëpunimit

nuk e bën për interesa të

Kosovës, por për interesa të pushtetit

të saj. Aq më keq, ajo tash pasi rimori

pushtetin vazhdoi me politika jostabile

që prodhon koncepti mes serviliteti: në

njërën anë sulmon EULEX-in përmes

ministrit të Drejtësisë, Kuqi, atij të Brendshëm,

Rexhepi dhe disa deputetëve në

Parlament, e në anën tjetër përmes ministrit

të Jashtëm, Hoxhaj, mbron EULEX-in

në Këshillin e Sigurimit. Një fjalë e urtë

thotë: “Para se ta pastrosh oborrin e tjetrit,

pastroje oborrin tënd”.

Shmangia e ekstremeve dhe e fjalëve

të mëdha, nënkupton neutralizim të “patriotizmit

me bateri” siç ndodh shpesh ta

praktikojnë disa parti opozitare në krye

me LDK-në dhe Vetëvendosjen. Përderisa

qëndrimi moskundërshtues i pushtetit

për vizitën e Stefanovicit vjen si rezulat i

interesave të saj, për të pasur mbështetjen

e të huajve e për qëllime pushtetmbajtëse,

qëndrimi i opozitës ishte i paqartë,

kaotik dhe fare joprofesional. Qëllimi i

ssaj fokusohej në interesat e veta, për të

përfi tuar elektorat përmes demagogjisë

së “sovranitetit shtetëror”.

Politika ka nevojë për të gjithë, por

për më shumë për ata “që nuk ta bëjnë

rrafsh” duke menduar pozitivisht. Veprimet

e drejta, pavarësisht nga kush bëhen,

duhet të mbështeten fuqimisht, sepse në

një lidhje të shëndoshë të gjitha janë të

përbashkëta.

Konfl ikti joarmiqësor me vetvetën duhet

vlerësuar si vetëfarkim dhe, përderisa

zgjat ky konfl ikt, çdo gjë është në rregull!

Të përcaktohesh për një formë, e cila nuk

është e përsosur, nuk do të thotë se orientimi

është i gabuar. Rëndësi ka të përqafosh

idenë më të përpunuar. Mendja dhe

dija janë gjithmonë në bërje, prandaj

është e rëndësishme jo vetëm të kuptosh

atë çka dikush ta thotë, por ta kuptosh

edhe konfl iktin që lind në ty, në mes asaj

që ndjen dhe ta do qejfi dhe realitetit me

“pamëshirësinë” e tij. Prandaj, përpjekjet

tona duhet të koncentrohen në rritjen e

potencialeve refl ektuese, sepse kjo është

baza e arritjeve të niveleve më të larta të

konstatimit apo gjykimit të drejtë.

Për të vazhduar rrugën duhet forcë dhe

zemër. Kjo të mundëson aftësinë për të

kapërcyer mbi pengesën më të madhe,

pengesën e “fjalëve të mëdha e punëve

të vogla”.

Qeni kur është i ngopur ështe gjithmonë

i lumtur, sepse ai thjesht nuk e di që nesër

mund të vdesë ose të mbetet pa ushqim e

rrymë, ndërsa ne jemi në njëfarë mënyre

të shantazhuar në jetë, pasi e kuptojmë

këtë.

Autori është

Sekretar i Përgjithshëm i

Partisë Socialiste të Kosovës


E mërkurë, 18 maj 2011 25

Fjalët e Botës

Do të dëshironim që ai fi llimisht

të gjykohej në Libi, para se të

gjykohej para një gjykate

ndërkombëtare.

ABDEL HAFEZ GHOGA,

Zëvendëspresident

i administratës së

kryengritësve në Libi,

duke mirëpritur lajmin se

Gjykata Ndërkombëtare

e Drejtësisë ka kërkuar

arrestimin e Muammar

Gaddafit nën akuzat për

krime kundër njerëzimit,

por duke kërkuar

njëkohësisht që ai fillimisht

të gjykohet në Libi.

Ikja e rinisë

Kosova dhe të rinjtë e saj çdoherë kanë

qenë të etshëm për punë të ndershme, që

me paratë e asaj pune ta mbajnë familjen,

t’i ndihmojnë Kosovës dhe popullit të saj,

si dhe ta ndërtojnë Kosovën, në mënyrë që

populli i Kosovës më të mos ketë nevojë

për ta lëshuar Kosovën dhe për të shkuar

ne mërgim.

Mirëpo, rrymat të cilat erdhën ne pushtet

fare nuk u interesuan për fatin e të rinjve

tonë dhe hapjen e vendeve të punës për ta,

përkundrazi, ndërkombëtaret dhe vendorët

vendet e punës ose i mbyllnin, ose i shitnin.

Tani është krijuar një gjendje e padurueshme,

situatë e pa perspektivë për të rinjtë

e Kosovës, sepse për të gjetur një vend pune

ose duhet te kesh para e të japësh ryshfet,

ose duhet ta kesh dikë në pushtet, se as fakulteti

më nuk po bën punë.

Kjo gjendje e pa perspektivë e frikëson

secilin qytetar të Kosovës, por më se tepërmi

i godet të rinjtë, të cilët janë vënë në lëvizje

dhe në mënyrë ilegale ua mësyjnë rrugëve

të botës për të kërkuar punë, për të fi tuar një

kafshatë bukë për vete dhe familjen.

Këto rrugë bartin në vete shumë rreziqe.

Gjatë kalimit ilegal të kufi jve dhe më pas,

shpesh ndodh që ata edhe të humbin jetën.

Fotoexpress

Kjo manifeston një

egalitarizëm në sistemin

amerikan në Amerikë, i cili na

befason neve këtu në Francë.

Të rinjtë kosovarë janë të shkelur nga të

gjitha pushtetet e pasluftës dhe se sa banorë

mbeten në Kosovë, askush nuk interesohet.

Se sa të rinj e humin jetën rrugëve ilegale

askujt nuk ia ndien.

Qëllimisht evropianet Kosovën e lanë

jashtë liberalizimit të vizave. Të gjithë nga

Evropa kanë dëshirë të vijnë në Kosovë dhe

të bëjnë edhe sjellje kundërligjore, madje

të futen edhe në shumë punë imoraliteti,

kurse shqiptarët i kanë izoluar në Kosovë në

kundërshtim me shumë marrëveshje ndërkombëtare,

që qytetarëve te secilit vend iu

garantojnë lëvizje te lirë.

Hungaria është bërë kampi i përqendrimit

më i madh për të rinjtë e Kosovës.

Atje ata po mbahen e maltretohen, duke iu

ofruar vetëm një shujtë në ditë. Ata vuajnë

vetëm pse dolën të kërkojnë punë në shtetet

e Evropës.

Por kjo “Evropa e urtë”, në të cilën dikush

po mendon se do të gjejë qumësht e mjaltë,

për shqiptarët ka dhënë urdhër t’i burgos,

t’i maltretojë e torturojë posa ta shkelin

tokën e saj. Ku është Ambasada e Kosovës

në Hungari që fare nuk reagon ndaj këtyre

torturave?

Duhet të reagojnë edhe ambasadorët tonë

nëpër vendet tjera evropiane.

Ismet Uka

Ish-punëtor i Trepçës, tash

pensionist i parakohshëm.

Prishtinë, 17 maj — Mungesa e parkingjeve publike në kryeqytet ka bërë

që merimangat të kenë shumë punë. Problemi me vende parkimi nuk po

zgjidhet, ndërkaq ngasësit e automjeteve po paguajnë dënime të majme.

(FOTO: BERAT MURINA)

MAX GALLO,

Historian francez, duke

folur për tërbimin e

francezëve për shkak

të fotografive të shefit

të FMN-së, Dominique

Strauss Kahn, në të cilat

ai shihet i prangosur.

Policia në New York i lejon

shtypit që të fotografoi

të dyshuarit e prangosur,

të cilët nuk janë dënuar

ende.

Policia Kufi tare në Portin e Durrësit duket

se lëngon nga mungesa e mirësjelljes,

nuk i njeh ligjet, nuk e respekton Kushtetutën

e Shqipërise, neglizhon kodeksin e

profesionit, maltreton turistët, udhëtarët

në transit, konsumatorët e këtyre shërbimeve

– edhe të atyre policore, anise

konsumatori taksapagues i Shqipërisë

dhe një pjesë prej nesh nga Kosova kur

përkohësisht ndodhemi te “mëma“

Shqipëri, kontribuojmë në buxhet dhe

në pagat e shpenzimet tjera të Policisë!

Kolegët italianë të durrësakëve në Bari,

policë kufi tarë, dolën më burra: e trajtuan

me dinjitetin e duhur familjen nga Kosova.

E ushqyen dhe e vendosën si nikoqirë

e mikpritës të vërtetë – si vëllezër, meqë

mikpritja vëllazërore u mungoi në Portin

e Durrësit!

Kolegët italianë kontaktuan Ambasadorin

e Kosovës në Romë (veprim ky që iu

mungoi policëve në Durrës), duke u këshilluar

me të se pse në Durrës nuk pranohet

Kosova (pse nuk pranohet dokumenti

zyrtar i Ambasadës së Kosovës në Romë)?

Policia Kufitare në Portin e Durrësit

nuk ia njohu dokumentin e përkohshme

të udhëtimit një familjeje nga Kosova,

dokument ky që është leshuar nga autoriteti,

nga Ambasada e Kosovës në Itali,

për shkak të skadimit të dokumenteve të

udhëtimit. Ky dokument i udhëtimit (passavan)

ka vlerë edhe nëse nuk shoqërohet

nga pasaporta. Vlerën e këtij dokumenti e

njohu dhe e respektoi paraprakisht Policia

Kufi tare në Bari të Italisë, veprim ky

që do të duhej t’ia lehtësonte punën Policisë

së Durrësit. Policia Kufi tare e Portit

të Durrësit nuk u mjaftua me kaq. Për t i

vënë “kapak turpit“, e gjobiti familjen nga

Kosova me 4.000 euro?!

Derisa në vendkalimin kufi tar Kosovë-

Shqipëri kalohet vetëm me kartë identiteti,

zotërinjëve policë kufi tarë të Portit

të Durrësit nuk iu mjafton as pasaporta,

as dokumenti valid i lëshuar nga organi

competent, siç është Ambasada. Derisa

një deputete e Parlamentit të Shqipërisë

(zonja Vokshi) mund të provokojë skandal

po në këtë kufi , derisa për të intervenojnë

mbi ligjin, duke e shkeluar atë ata të cilët

janë më të thirrurit ta mbrojnë - qeveritë

e Shqipërisë dhe të Kosovës, për këtë rast

askush nuk merr mundin.

Ndaj, qeveritë e Shqipërisë dhe të Kosovës,

ashtu si u angazhuan padrejtësisht

për Rastin Vokshi, duhet të angazhohen

edhe për të zbatuar ligjin, për ta njohur

edhe praktikisht Kosovën e Shqipërinë

dhe për ta marrë në mbrojtje këtë familje

të pafat – skajshmërisht të maltretuar, të

Supozoj se është

një formë e arrestit

shtëpiak nën vëzhgim.

Policia e Durrësit nuk e njeh

shtetin e Kosovës?!

LIU XIAOYUAN,

Avokat dhe mik i artistit

disident kinez, Ai Weiwei,

i cili është arrestuar para

44 ditësh dhe është

mbajtur pa kontaktuar me

askënd deri të dielën, kur

bashkëshortes së tij ju lejua

që ta vizitoj. Ajo raportoj se

bashkëshorti i saj mund të

lëvizë i lirë në vendin ku po

mbahet.

ofenduar e të indinjuar. Veçanërisht aktivë

në këtë

drejtim duhet të jenë ministritë e Jashtme,

ministritë e Brendshme dhe Policia

e Shqipërisë. Sipas linjës vertikale të hierarkisë,

përgjegjësit duhet të japin llogari

para opinionit, para ligjit, para kodeksit

profesional dhe llogari morale.

Ministria e Turizmit, e cila me rastin e

hapjes së Panairit të sivjemë të Turizmit

na thirri, na premtoi, bile edhe na garantoi

mikpritje, kujdes e siguri, po ashtu duhet

të angazhohet për satisfaksionimin e kësaj

familjeje por edhe, së bashku me Policinë

e Shqipërisë, të kërkojnë falje publike për

këtë dhe për rastet tjera të shkeljes së

dinjitetit dhe të keqtrajtimit të turistëve,

pushuesve nga Kosova – qofshin ata edhe

nq transit.

Në këtë kontekst përsërisim ftesën tonë

për t’u takuar me Ministrin e Turizmit, e

kësaj radhe këtë ftesë po ia drejtojmë edhe

drejtorit të Policisë së Shtetit, që të ulemi

dhe t’i trajtojmë me seriozitetin maksimal

vëllazëror çështjet që na interesojnë.

Edhe Ambnasada e Kosovës në Romë

të Italisë është dashur të jetë më e vendosur

dhe të insistojë në respektimin

e dokumentit zyrtar. Nëpërmjet rrugës

diplomatike është dashur të merret në

mbrojtje e përkujdesje kjo familje – sepse

edhe kështu dëshmohet shtetësia, sepse

të qenit shtet duhet t’ia dëshmojmë së pari

vetëvetes! Ky rast, kur të kihet parasysh

edhe rasti i “aneksimit“ të Kaçanikut në

favor të hartës së IRJM-së nga Ofi qaria e

Komunës Saraj të Shkupit, na bëjnë që të

mos e ndiejmë veten rehat.

Stina turistike është aq afër, sa që autoritetet

e Shqipërisë duhet të mendojnë

e të veprojne shpejt për të përmirësuar

imazhin, për të dëshmuar se ftesa, premtimet

dhe garancitë e dhëna me rastin e

hapjes së panairit të sivjemë të turizmit

në Prishtinë, ishin serioze dhe të sinqerta.

Reth këtij rasti duhet të prononcohen

edhe shoqatat për mbrojtjen e konsumatorëve

në Shqipëri. Sepse, anise konsumatorët

turistikë të lënduar në dinjitet

nuk janë shtetas të Shqipërise, janë

konsumatorë të ndodhur në Shqipëri të

cilëve iu takon mbrojtje (ndoshta mbrojtje

e dyfi shtë).

Posaçërisht pres reagimin dhe kujdesin

e agjensioneve turistike, agjensioneve të

udhëtimit e operatorëve të turizmit që veprojnë

në Shqipëri, në Itali e në Kosovë për

të ndërprerë praktikat e tilla, për t’i marrë

në mbrojtje klientët.

Selatin Kaçaniku

OJQ Konsumatori


26

MONO-

POLIZIMET

LIBRI

I SHENJTË

I MUSLIMANIT

DASHURI

E MADHE,

ÇMENDJE

FOSFOR

AKIL

KOCI

FIZIKAN

INDIAN,SIR

CHANDRA-

SEKHARA

VENKATA

“IRISH

REPUBLICAN

ARMY”

I PUNUAR

(ang.origj.)

MANEKINE

JONA

NGA FOTO

SOLISTE

E NJOHUR

BOTËRORE

Autor

ARIAN

AGUSHI

FJALËKRYQ - PËRKUJTIM - SHPALLJE TË VOGLA

PALUAJTSHMËRI

SHITJE

NJË

MINERAL

I KALLAJIT

U.DH

LUMË

NË URAL

MALËSI E

PRESHEVËS

BANOR

I RUSISË

SHKOP I

BILARDOS

SOLISTE

AMERIKANE

Shitet banesa ekskluzive 120m2. E tëra

e mobiluar. Ka 3 dhoma gjumi, sallon dhe

kuzhinë të madhe, 2 terraca, kati VI-të,

ka ashensor 24 h. Banesa ndodhet në Rr.

“Ganimete Tërbeshi”, afër Klinikës Gjermane

të Syrit. Tel: 044/ 215 275; 049/ 620 567.

(18-20.05.2011)

Banesë 3 dhomëshe për shitje në F.

Kosovë, kompleksi Apollonia, me sip.85m2,

kati 2-të. Banesa ka sallon me kuzhinë, 2

dhoma gjumi, banjo, korridor, ballkon.

Banesa mund të ndërrohet edhe me ndonjë

banesë në qytetin e Gjilanit. Çmimi 46.000

€. Tel: 038/ 248 165; 044/ 245 454; 049/

233 185. www.kosova-immobilien.com.

(18-20.05.2011)

Banesë 2 dhomëshe për shitje në L. Mati 1,

ndërtesa e Dino Company, me sip. 56.81m2,

kati i I-rë. Banesa ka sallon me kuzhinë,

dhomë gjumi, banjo, korridor. Çmimi 40.000

EMËR

FEMRE

IBRAHIM

RUGOVA

KOMPOZIT.,

PRESHEVA

SOLISTI,

MUSHKOLAJ

(shq.)

INTRO

BABAI

PËREMËR

PRONOR

VEND NË

OQEANIN

PAQËSOR

AMPER E

TELUR

Sot më 18 maj u bënë 8 vjet pa më të dashurin tonë.

Arben (Azem) Kelani

(09.11.1979-18.05.2003)

EMËR

MASHKULLI

SHQIPTAR

Shumë e vështirë qenka të shkruhet

kujtimi për ty, ashtu siç është vështirë të

pajtohemi me vdekjen tënde. Vdekja të

ndau nga jeta, por jo edhe nga ne.

Të përkujtojnë me mall: babi Azemi,

nëna Nexhmija, motra Safetja dhe

vëllai Visari me të fejuarën Aurorën

€. Tel: 038/ 248 165; 044/ 245 454; 049/

233 185. www.kosova-immobilien.com.

(18-20.05.2011)

Shitet banesa në Fushë Kosovë në ndërtesën

e Spitalit Euromed. Banesa ka 64m2,

është e mobiluar ekstra. Çmimi 35.000 €, i diskutueshëm.

Pranojm vetëm oferta serioze. Pa

ndërmjetësues. Tel: 044/ 641 796; 049/ 454 351.

(18-20.05.2011)

Shiten troje në lagjen Emshiri, 300 m afër

shkollës. Me infrastrukturë dhe dokumentacion

të rregulluar. Tel: 044/ 333 443.

(18-23.05.2011)

Shes banesë në Arbëri (ish Dragodan), Prishtinë,

me sip. 66.39m2, kati i II-të. Banesa gjendet

përball restorant “Adria”. Tel: 044/ 186 307.

(17-26.05.2011)

Shes 2 banesa në Ulpianë, ndërtim

i vjetër, madhësia nga 38m2. Dhe një

në Dardani, ndërtim i vjetër, madhësia

60m2. Tel: 044/049/ 163 199.

(16-21.05.2011)

DY

(turq.)

“DATIV”

DHIATË,

VASIJET

NDESHJE

TOKA E

PUNUAR

SHËRBË-

TORE

LITËR

SHKRIMTAR

ZVICERAN,

ERUST

ASTRONOMI,

XHORXH BIDEL

SULM,

MËSYMJE

TITULLI QË U JEPEJ

KRERËVE TË BASHKËSISË

MUSLIMANE PAS VDEKJES

SË MUHAMEDIT MË 632

MANEKINJA,ADRIANA

PIKTURA

KISHTARE

Shitet banesa në Dardani afër bulevardit

“Bill Klinton” në rrugen kryesore,

kati i V-të, 60m2, 105.000 €. Tel: 045/ 40

12 12, 045/ 246 122, 049/ 41 31 58.

(16-21.05.2011)

Agj. “Omega’’, bën ndërmjetësimin

në shitjen dhe qiradhënien e banesave,

shtëpive, trojeve, lokaleve afariste.

Po ashtu pranon ofertat tuaja për shitje

dhe qiradhënie. Tel: 044/ 755 859, 045/

40 12 12, 045/ 246 122, 049/ 41 31 58

dhe 038/ 22 66 78. www.omega-ks.com,

omegaprishtina@gmail.com. Adresa: Rr.

Rrustem Statovci nr.7 (te sll. sporti).

(16-21.05.2011)

Shitet trualli 4 ari në lagjen Sofali me

një pozitë të veçantë për ndërtim, afër

rrugës kryesore ari. Trualli posedon infrastrukturë

komplete, është në një pozitë

të veçantë për banim. Çmimi 74.000

€. Tel: 044/ 933 747, 049/ 41 31 58.

(16-21.05.2011)

Shitet banesa në Ulpianë mrapa

AAK-ës, kati i 3-të, 37m2, 50.000 €.

Tel: 045/ 40 12 12, 045/ 246 122.

(16-21.05.2011)

Shitet lokali në Dardani, me sip.85m2

përdhesë, dhe 45m2 bodrum i rregulluar.

Çmimi 110.000 €. I gatshëm për çdo

lloj veprimtarie. Po ashtu shitet lokali në

Ulpianë, 60m2 (gjendja faktike 80m2).

Çmimi 95.000 €. Tel: 044/049/ 283 352.

(16-19.05.2011)

Shitet banesa në Dardani afër sh. “Bill

Klinton” në rrugën kryesore, kati i 5-të,

60m2, (gjendja faktike 70m2). Banesa

është krejtësisht e rinovuar. Me dokumentacion

të rregullt, dhe shitet pa

ndërmjetësues.Tel: 044/049/ 283 352.

(16-19.05.2011)

VEND NË

KËNDIN VP

TË AFRIKËS

(p.shq.)

ISHULL

NË P. TË

DANIMARKËS

KORNIZA

E mërkurë, 18 maj 2011

KRIJIM,

MONO-

FORMIM

POLIZOJ NORA

ISTREFI

AKTORI

AMERIKAN,

BRED

KELVIN

ELSA

LILA

MBRET I

DARDANËVE

MUHAMED

ALI

SHPREHJE

POHIMI

AZOT

“MINUTË”

TELEFONIMI

Shitet shtëpia në Arbëri (ish Dragodan), në

Prishtinë, me sip.400m2 dhe 7 ari oborr, me garazhë.

Gjendet mbi Ministrinë e Shëndetësisë,

në vend shumë atraktiv dhe me pamje të bukur.

Çmimi fi ks 250.000 €. Tel: 044/049/ 283 352.

(16-19.05.2011)

Shes oborre ekskluzive në lagjen

Veterrnik mes lagjës “038” dhe “Marigona”.

Tel: 044/ 275 976.

(15-20.05.2011)

Shes banesën dy dhomëshe në lagjen

Ulpiana, Rr.”Dëshmorët e Kombit”, kati

i IV-të. Banesa ka 55m2, çmimi sipas

marrëveshjes. Info. pas orës 16 h. Tel. 038/

558 785, 044/ 307 960, 044/ 106 078.

(13-22.05.2011)

Shes banesën 96.4m2, kati i 3-të, me parking

të përbashkët banesorë, me pamje nga dielli.

Çmimi i arsyeshëm dhe i negociushëm. Shitet

me ose pa mobile. Kodra e Diellit 2, banesat

e Novosellëve. Tel: 044/049/ 167 787.

(12-23.05.2011)

Shes banesë në Ulpianë. E përshtatshme

për banim ose ordinancë. Tel.044/ 153 590.

(11-23-05.2011).

Shitet trualli prej 3 ari në Veterrnik,

500 m mbrapa Gorenjës. Me infrastrukturë

dhe dokumentacion të rregullt.

Tel: 044/ 249 425, 049/ 19 20 19.

(11-20.05.2011)

Agj. për Patundshmëri Kosova Immobilien,

bënë ndërmjetësim në shitblerje dhe

qiradhënie, si: banesa, shtëpi, troje, lokale

afariste, etj. Gjithashtu nëse keni pronë për

të shitur apo për qiradhënie, ju ftojmë për

bashkëpunim. Tel: 038/ 248 165, 044/ 245 454,

049/ 233 185. E-mail: kosovaimmobilien@

ipko.net, www.kosova-immobilien.com.

(10-10.06.2011)

ZGJIDHJA E FJALËKRYQIT : A,TH,KURANI,AMANET,ADHURIM,TAKIME,P,SIM,ARA,EL,AK,TAK,KOPILE,RAMANI,KALIF,IRA,IR,L,ROMO,MADE,I,IROS,N,EDONA BALIDEMAJ,MA,TANITA TIKARAM,PIT,KASITERITI,IKONA.


E mërkurë, 18 maj 2011

Shiten 3 banesa, një me sipërfaqe nga Lëshoj garsonierë me qira te restorant sallon me kuzhinë. Preferohet për fami-

117m², si dhe dy banesa me sipërfaqe prej Simfonia. Banesa ka kushte të mira. Çmimi ljar, për kohë të gjatë. Tel: 044/ 150 047.

85.5m², 53m² - lagja Bregu i Diellit. Shiten

gjithashtu edhe 5 troje në magjistralen

Ferizaj – Shkup para autosallonit Mita.

Çmimi sipas marrëveshjes, bëjmë ndërrim.

Tel: +377 44 500 866, +377 44 721 092.

250 €. Tel: 044/ 641 796; 049/ 454 351.

(18-20.05.2011)

Lëshoj banesën me qira në lagjen Pejton,

te Bistro Bar. Vetëm për ndërkombëtar.

(16-18.05.2011)

Lëshoj banesën me qira për zyre në Rr.“Luan

Haradinaj”, përball stacionit policor 92. Banesa

ka 2 njësi, 60m2, ka pamje ka rruga kryeso-

(05-05.06.2011)

Pozhegu Brothers,shet banesa prapa Stan-

Struktura: sallon, kuzhinë, dhomë gjumi,

banjo, ballkon, ekstra e mobiluar. Çmimi

500 €. Tel: 044/ 641 796; 049/ 454 351.

re. Çmimi i volitshëm. Tel: 044/ 394 959.

(16-18.05.2011)

dardit në Bregun e Diellit.Banesat janë me 2

dhoma gjumi me sip. 64m2,67m2,79m2,si

dhe banesa me 1 dhomë gjumi me sip. 55

m2. Mundësojmë pagesa me këste deri në

përfundim të objektit banesor. Gjithahstu

shesim banesa që gjendet në magjistralën

Pishtinë-Fushë Kosovë afër Raiff eisen Bank

me çmim të volitshëmObjektet banë ujë 24

orë,banesat janë termoizoluese dhe kanë leje

ndërtimi.Tel. 044/ 430 455,049/ 730 933,038/

724 064.www.pozhegubrothers.com

(18-20.05.2011)

Lëshoj me qira banesë: dy dhoma gjumi,

kuzhina dhe banjo. Çmimi 120 €. Lagja

Emshirit, 200 m prej servisit të mercedesëve

afër lumi. Tel: 038/ 603 520; 045/ 342 839.

(18-20.05.2011)

Lëshohet 1 dhomë e shtëpisë me qira te

Qafa, hyrje e veçantë. Lëshohet për studenta

të punësuar/M. Tel: 044/ 555 625.

Lëshoj banesën me qira në Bregun e Diellit,

dhe një në Ulpianë, një në lagjen Aktash. Banesat

janë të mobiluara. Tel: 044/049/ 163 199.

(16-21.05.2011)

Lëshoj banesën me qira në Ulpianë

në rrugen kryesore, 75m2, kati i I-rë. Çmimi

450 €. Tel: 044/ 755 859, 045/ 401

212, 045/ 246 122, 049/ 41 31 58.

(16-21.05.2011)

(22-22.05.2011).

Shes banesë në Bregun e Diellit te

banesat e kuqe, mbrapa ambulancës te

hyrja. Me sip. 90m2, me çmim sipas marrëveshjes.

Tel: 044/ 30 80 70, 049/ 335 301.

(18-20.05.2011)

Leshoje banese me qira nje dhome gjumi

nje dhome dite me kuzhine e mobiluar ne

menyr lluksoze banesa gjindet te Sllovenija

Sporti çmimi300€.Leshoje banese me qira

Lëshojmë banesë me qira në Ulpianë

te fontana, dy dhoma, sallon dhe kuzhinë,

e mobiluar në tërësi, 300 €; Lëshoj banesë

me qira në Dardani, dy dhoma gjumi, sallon

dhe kuzhinë, e mobiluar në tërësi, 300 €;

Lëshojmë banesë me qira në Lakrishte, dy

(04-04.2011)

nje dhome gjumi nje dhome dite me kuzhine

ndertime i ri e mobiluar ne tersi.Banesa gjindet

dhoma gjumi, sallon dhe kuzhinë, e mobiluar

në tërësi, 300 €. Tel: 044/ 301 283.

BLERJE

Blej banesë nga pronari, në të gjitha

lagjet e Prishtinës. Tel: 044/ 755 859, 045/

40 12 12, 045/ 24 61 22, 049/ 41 31 58.

(16-21.05.2011)

mrapa Teatrit çmimi300€ Tel:045/900-902

(17-19.05.2011).

Leshoje banese me qira te qafa banesa

posedon nje dhome gjumi nje

dhome dite dhe kuzhine e mobiluar ne

(16-18.05.2011)

Lëshoj me qira banesën në L. Ulpiana, për

zyre, 100m2. Zyra është e rinovuar tërësisht,

posedon nxehje qendrore. Si dhe banesë

te Sll. Sport, 2 dhomëshe, e mobiluar në


ME QËRA

tersi çmimi 300€Tel:045/900-902

(17-19.05.20110.

tërësi. Çmimi 350 €. Tel: 044/049/ 283 352.

(16-19.05.2011)

LËSHOHEN

Lëshoj me qira banesën e përshtatshme Lëshoj banesën 3 dhomëshe me qira te

Lëshoj me qira banesë në Bregun e Diellit

afër Kolegjit Iliria e përshtatshme për çift me

sip. 32m2,2 dhoma kati i 2.Tel. 044/ 463 788.

për ordinancë,banim,lokal.Banesa ka dhomë,

kuzhinë,WC.Tel. 038/229 602,045/298072.

(17-22.05.2011).

sh.f. “Gjergj Fishta”, afër qerdhës së fëmijëve,

kati i 5-të. Banesa ka: sallon me kuzhinë,

2 dhoma gjumi. Preferohet familjar, për

kohë të gjatë. B. është komplet e mobilu-

(18-20.05.2011).

Lëshoj me qira shtëpinë afër ambaar.

Çmimi 250 €. Tel: 044/049/ 283 352.

Lëshoj me qira banesën në Dardanisadës

së Zvicrrës.Tel. 045/ 398 917.

(16-19.05.2011)

Kalabri. Banesa ka sallon me kuzhinë dhe

dy dhoma gjumi. Vlen për 5 studente

ose punëtore, për çift bashkëshortor

dhe për të huaj. Tel. 044/ 339 710.

(18-20.05.2011).

(17-19.05.20110.

Lëshohet kati i shtëpisë me qira, i mobiluar,

hyrje të veçantë. Rr.”Haxhi Zeka”

jo larg sh.m. “Sami Frashri”, Prishtinë.

Shtëpia është e rinovuar dhe ka 3 dho-

Lëshoj banesë me qira mbrapa Aleancës,

kati i 4-të. Me të gjitha kushtet. Çmimi

210 €. Tel: 044/ 191 618; 038/ 522 252.

(16-18.05.2011)

Lëshoj me qira banesën 2 dhomëshe

me sip. 65m2 në Dardani afër sheshit”Bill

Kllinton”, e mobiluar,ka nxemje qendrore

dhe parking përpara në katin

e 4,lifti punon.Lëshohet për familjar

për kohë të gjatë.tel. 044/ 702 837.

ma fj etje, sallon + kuzhina, oborr, garazh.

Çiraja 230 €. Tel: 044/049/ 202 710.

(17-19.05.2011)

Lëshoj me qira banesen në Bregun e Diellit

2 me sip. 45m2 e mobiluar.Tel. 044/ 26 29 40.

Lëshoj banesë me qira. Tel: 044/ 934 333.

(16-18.05.2011)

Lëshoj lokalin me qira për zyre, përballë

Hotel Iliria, Rr.“Tring Ismajli”. Tel: 049/ 221 684.

(15-21.05.2011)

(18-20.05.2011).

(17-19.05.2011).

Lëshohet me qira banesa në B. e Dilleit.

Lëshoj me qira shtëpinë në lagjen

Arbëria me sip. 200m2, e mobiluar.

Posedon:sallon me trapezari,2 kuzhina,3

dhoma të fj etjes dhe 3 banje.Po ashtu ka

2 ballkona,terasë të madhe me ngrohje

qendrore,garazhë,oborr.Tel. 044/ 897 570.

(18-23.05.2011).

Ofroj katin e parë të shtëpisë me qira, për

ndërkombëtar. Hyrje e veçantë, e mobiluar

mirë, Tv lcd, rrymë, ujë nonstop, ng.qendrore,

klimë dhe me ballkon, e ngjyrosur tani, ka

parking. 350 €. Afër Qafe. Tel: 044/049/ 148 853.

(17-19.05.2011)

Lëshoj një dhomë me qira për stu-

Posedon dy dhoma gjumi, dhomë të ditës

dhe kuzhinë, e mobiluar tërësisht. Lëshohet

pa ndermjetësues dhe për familjar. 250 €

i pa negociueshëm. Tel: 044/ 194 683.

(13-21.05.2011)

Lëshoj banesën me qira 150m2 në

Bregun e Diellit II, është e mobiluar dhe me

Banesë 2 dhomëshe për qiradhënie

në L. Kodra Diellit, afër banesave të Standardit,

me sip.75m2, kati i 5-të. Banesa ka

sallon me kuzhinë, dhomë gjumi, banjo,

korridor, ballkon. E mobiluar. Çmimi 350

€. Tel: 038/ 248 165; 044/ 245 454; 049/

233 185. www.kosova-immobilien.com.

(18-20.05.2011)

dentë ose punëtorë. Dhoma është e

mobiluar dhe ka hyrje të ndarë. Gjendet

afër furrës “Qerimi 2”. Tel: 044/ 990 572.

(17-19.05.2011)

Lëshojmë banesë me qira për vajza

ose familje. Banesa gjendet në Rr.”Agim

Ramadani”, te restorant Rugova. Çmimi

300 €. Tel: 044/ 879 414; 044/ 103 891.

tërë sanitarinë. Çmimi 350 €; Lëshoj lokalin

130m2, çmimi 200 €, si dhe lokalin 20m2,

çmimi 100 €. Lokalet gjenden në Bregun e

Diellit, pranë xhamisë. Tel: 044/ 330 770.

(07-21.05.2011)

Lëshoj Objektin me qira 400 metra

katror i përshtatshëm për depo dhe zyre.

Objekti gjendet në Veterrnik rrugës për

Banesë - garsonierë për qiradhënie në L.

Aktash, me sip.35m2, kati i 5-të. Banesa ka

sallon me kuzhinë, banjo, korridor, ballkon.

Çmimi 200 €. Tel: 038/ 248 165; 044/ 245 454;

049/ 233 185. www.kosova-immobilien.com.

(18-20.05.2011)

Banesë 2 dhomëshe për qiradhënie në L.

Ulpiana te Ombudspersoni, me sip. 50m2,

kati i 3-të. Banesa ka sallon me kuzhinë,

dhomë gjumi, banjo, korridor, ballkon. E

mobiluar, dhe lëshohet vetëm për familjar.

Çmimi 300 €. Tel: 038/ 248 165; 044/ 245 454;

049/ 233 185. www.kosova-immobilien.com.

(18-20.05.2011)

(17-22.05.2011)

Lëshoj garsonierë me qira. Gjendet afër

sh.m. teknike “28 Nëntori”. Tel: 044/ 361 835.

(17-19.05.2011)

Lëshoj me qira katin e shtëpisë (85m2)

në formë banesës dy dhomëshe. Kati ka

hyrjen, oborrin dhe vend parkimin e veçantë.

Shtëpia ka dy hyrje dhe mund të lëshohet

komplet (170m2). Gjendet në L.e Spitalit, 300

m afër selisë së Eulex-it. Tel: 044/ 208 133.

(17-22.05.2011)

Lëshoj banesën me qira në Emshir,

kati i 5-të. Banesa ka 2 dhoma të fj etjes,

në hajvali përball hotel Madridit. Qmimi

sipas marveshjes. tel: 044 237-957

(22-22.05.2011).

Lëshoj me qira lokalin që gjendet në

magjistralen Prishtinë-Fushë Kosovë (rruga

kryesore).Lokali ka sip.280m2 i përshtatshëm

për këto veprimtari:fi tness klub,

textile, teknik e bardhë,salon tepihash,salon

ondulimi,mobileri,zyre administrative,

perfaqësi nderkombëtare për shitje me

shumicë dhe pakicë,supermarket,magazine.

Lokali mund të ndahet në 2 ose 3 lokale

të vogla me çmim të volitshëm.

Tel. 044/ 430 455,049/ 730 933.

(22-22.05.2011).

SHPALLJE TË VOGLA

27

KËRKOHEN

Urgjentisht kërkoj banesë me qira për një

çift ndërkombëtar. Banesa duhet të jetë me 1, 2

ose 3 dhoma gjumi dhe të ketë kushtet e mira.

Çmimi 350 - 400 €. Lokacioni: Qendra, Sll.Sport

dhe në Qafë. Tel: 044/ 641 796; 049/ 454 351.

(18-20.05.2011)

Urgjent kërkojm banesa me qira për 1

franqeze. Në Prishtinë. Tel: 044/ 233 531.

(18-20.05.2011)

Kërkojm banesa me qira për 1 gjerman. Me

mobile të reja. Në Prishtinë. Tel: 044/ 33 10 10.

(18-20.05.2011)

Kërkojme qira banesën për 1 ose

2 përsona .Tel. 044/ 159 009.

(17-19.05.2011).

Urgjentishte kerkoje nje banese

me qira per nje nderkombetar deri ne

300€.Lagjet e preferuara: Ulpiane, te

Sllovenija Sporti Tel:044/301-283

(17-19.05.2011).

Urgjentisht kërkoj 1 banesë me qira,

për zyre, në qendër. Rrugët e preferuara

janë: Luan Haradinaj, Rexhep Luci,

te kinemaja ABC. Tel: 045/ 900 902.

(16-18.05.2011)

Kërkoj banesë me qira për një çift ndërkombëtar.

Banesa duhet të jetë sa më afër

qendrës së qytetit të Prishtinës. Banesa

të jetë me1, 2 ose 3 dhoma gjumi dhe e

mobiluar ekstra. Çmimi 350 € - 1000 €.

Kontrata dy vjet. Tel: 044/049/ 283 352.

(16-19.05.2011)

Kërkoj banesë dhe shtëpi me qera

në të gjitha lagjet e Prishtinës për vendorë

dhe ndërkombëtarë, për periudhë

afatgjate.Tel.045 284 949.

(13-22.05.2011).

VETURA

TË NDRYSHME

N.T.P.”SUE AUST”, shpall të pavlefshme

certifi katën e biznesit me NRB: 70274295.

(18.05.2011)

S.Z.R.”ERKAM”, shpall të pavlefshme

certifi katën e biznesit me NRB: 80653115.

(18.05.2011)

Ndërmarrja projektuese ndërtimore

“Muçolli Construction Project”, kryen këto

punë: ndërtim, projektim, renovim, restaurim,

qeramikë, sanitari, fasada të jashtme dhe

të brendshme, knauf, glet, ngjyrë. Adresa:

Rr.“Luan Haradinaj” 7/4 përball Gjykatës

Supreme. Tel: 044/ 969 369; 049/ 218 969.

(15-20.05.2011)

Fabrika e mobileve “EFTAL”, kërkon

rrobaqepëse (femër) me përvojë pune.

Prishtinë -Veterrnik. Tel: 044/ 112 907.

(13-18.05.2011)

Kërkoj një frizere si bashkëpunëtore. Të

ketë përvojë pune. Nëse është e nevojshme

vendbanimin e ka të siguruar. Gjendemi në

lagjen Dardania, Prishtinë. Tel: 044/ 123 789.

(13-18.05.2011)

Kërkoj 5 nxënëse për frizere në sallon

ondulimi “Creativ Hair”. Tel: 044/ 547

036; 049/ 885 558; 044/ 644 266.

(13-18.05.2011)

Shiten komplet pajisjet e sallonit

të frizerve për femra,janë të blera

në Zvicër. Tel. 044/ 118 275.

(11-20.05.2011).

AUTO TOPLICA shes pjesë

për FIATA tel:044/174-568

(22-22.05.2011).


28

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Boksierët kosovarë i kanë fi tuar dy

medalje të arta, një të argjendtë

dhe një të bronztë në turneun

ndërkombëtar ‘Kupa e Presidentit

Roberto Kopitka’, i cili u mbajt në

fundjavën që lamë pas në Poloni.

Armend Gjoxhaj dhe Fisnik Muharremi

janë stolisur me medalje

Në Bosnjë për fi tore

Josip Kuze ka thënë se Kombëtarja shqiptare do

të kërkojë fi tore ndaj Bosnjës, më 7 qershor. Ai

është i gëzuar me rikthimin e Debatik Currit e

Armand Dallkut, derisa është i kënaqur me formën

e sulmuesve të tij. Trajneri kroat është i lumtur që

kuqezinjtë do të përballen me Argjentinën.

Tiranë, 17 maj —

Selektori i Shqipërisë, Josip

Kuze ka fi lluar t’i bëjë përgatitjet

për ndeshjen e 7 qershorit,

kundër përfaqësueses së

Bosnjës, e cila do të zhvillohet

në kuadër të kualifi kimeve për

Euro 2012.

Trajneri kroat ka thënë se

në Bosnjë do të shkojë për

fi tore, pasi vetëm me rezultat

pozitiv nga kjo përballje, kuqezinjtë

do t’i mbajnë gjallë

shpresat për një kualifi kim të

mundshëm në Kampionatin

Evropian.

“Ne do të shkojmë për të

fituar atje, ne normalisht se

duhet të sulmojmë. Ne duhet

të jemi shumë të kujdesshëm

në mbrojtje, e njëkohësisht

duhet të sulmojmë. Besoj se

boshnjakët do të jenë shumë

mirë të përgatitur në ndeshjen

ndaj nesh, por ne duhet

t’iu kundërvihemi”, ka thënë

Kuze të martën në një konferencë

për media.

Kuze ka paralajmëruar se

nuk do të ketë risi në listën e

futbollistëve që do t’i ftoj për

këtë sfidë. Për këtë ndeshje,

trajneri kroat do të mund të

llogaritë në Debatik Currin që

ishte i lënduar dhe në Armend

Dallkun, që mungoi kundër

Bjellorusisë për shkak të kartonëve.

“Rikthimi i Dallkut dhe

Currit është i mirëseardhur,

sepse prej kur jam selektor i

Shqipërisë, ata kanë qenë lojtarë

kyçë në skuadrën tonë.

Andaj, rikthimi i Dallkut dhe

Currit pas një kohe të gjatë,

janë sinjale pozitive për ne”,

ka theksuar ai. Ish-trajneri i

të arta, kurse Lirim Bajrami e ka

fi tuar medaljen e argjendtë, derisa

Besart Xhafa rrëmbeu të bronztën.

Marrë në tërësi, reprezentacioni

kosovar ka zënë vendin e tetë në

këtë turne, në të cilin kanë marrë

pjesë shumë përfaqësuese të

shteteve me boks të zhvilluar.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 17 maj —

Që nga paslufta nuk ka përfunduar

kampionat në vendin tonë

pa u përfolur ndeshjet e futbollit

në aspektin e kurdisjeve të rezultateve

të tyre.

E njëjta po përsëritet edhe sivjet.

Madje, çdo ditë e më shumë zyrtarë

të lartë të disa klubeve haptazi

nëpër media kanë pohuar se

ndeshjet po kurdisen, për çka kanë

plasuar edhe akuza të ndërsjella.

Ngjarje të fundit e kanë shqetësuar

edhe Qeverinë e Kosovës,

përkatësisht Ministrinë e Sportit, e

cila udhëhiqet nga ministri Memli

Krasniqi.

Këshilltari i Krasniqit, Malësor

Gjonbalaj, ka paralajmëruar se

Ministria e Sportit nuk do të rrijë

duarkryq karshi kësaj situate. Ai ka

thënë se ky institucion shumë shpejt

do ta nisë luftën e rreptë ndaj

kurdisjeve të rezultateve të ndeshjeve

të futbollit kosovar, por edhe

në sportet tjera.

“Janë shqetësuese për institucionin

tonë të gjitha këto ngjarjet

e fundit që po ndodhin dhe ne

shumë shpejt do ta mbajmë një

takim shumë serioz me kryetarët

e federatave dhe do t’i lusim ata që

të bëjnë çmos që këto dukuri përfundimisht

të ndërpriten”, deklaroi

për Express Gjonbalaj, i cili e njeh

mirë futbollin kosovar.

Gjonbalaj u bëri thirrje të gjithë

atyre individëve që kanë argumente

për kurdisje të rezultateve

të ndeshjeve t’i paraqesin ato në

Ekipi i Taekwondos ‘Olympic

ART’ nga Prishtina do të marrë

pjesë në turneun internacional,

i cili do të mbahet në qytetin

turk Sivas nga 19 maji. Ekipin

prishtinas në këtë garë do ta

përfaqësojnë Mithat Ramadani

(Junior), Kastriot Ramadani Dri-

organet e hetuesisë, për të mirën

e futbollit kosovar, i cili edhe ashtu

është në gjendje të rëndë në çdo

pikëpamje.

“I lusim të gjithë ata që kanë

fakte dhe argumente për kurdisje

të rezultateve t’i deponojnë në

organet kompetente, në mënyrë

që të ndërmerren masat sa më

shpejt. Ne si Ministri e Sportit do

t’i shqyrtojmë të gjitha mënyrat

e mundshme për t’i parandaluar

këto dukuri në kuadër të kompetencave

që kemi”, theksoi Gjonbalaj.

Në anën tjetër, Komiteti

Ekzekutiv i Federatës së Futbollit

të Kosovës (FFK) në mbledhjen e

vet të mbajtur të martën, ka diskutuar

edhe rreth kurdisjeve të

rezultateve siç po përfl asin zyrtarë

të lartë të klubeve të Superligës.

Por, shtëpia e futbollit kosovar

nuk shqetësohet shumë me deklarata

të tilla. Udhëheqësit e futbollit

kosovar thonë se nuk merren me

‘llafe’, por me fakte.

“Komiteti Ekzekutiv (KE) po i

ndjek me vëmendje edhe deklaratat

në opinion të disa individëve të

papërgjegjshëm që pa asnjë bazë

E mërkurë, 18 maj 2011

Boksierët shkëlqejnë në Poloni ‘Olympic ART ‘ në Turqi

Dinamo Zagrebit është shumë

i lumtur që në fazën e sulmit

do të ketë futbollistë që po

shkëlqejnë me ekipet e tyre

duke shënuar gola si Hamdi

Salihi dhe Edmond Kapllanin.

“Jam i lumtur që Kapllani po

kalon nëpër një formë shumë

të mirë, pas dëmtimit goxha të

rëndë që e kishte pësuar, dhe

tashmë ai edhe po shënon

gola. Kapllani është një lojtar

i rëndësishëm për mua, jo vetëm

për të tashmen, por edhe

për të ardhmen. Do të isha i kënaqur

sikur ai të na bashkohej,

por fi llimisht duhet ta kontrollojmë

gjendjen e tij”, u shpreh

57-vjeçari.

Në anën tjetër, Kuze ka folur

edhe për ndeshjen miqësore

që Kombëtarja do ta zhvillojë

më 20 qershor ndaj përfaqësueses

së Argjentinës, në stadiumin

‘Monumental të Buenos

Airesit’.

“Është një ndeshje interesante

për Shqipërinë dhe

tifozët e saj që të luajmë ndaj

Argjentinës. Lojtarët tanë sigurisht

se kanë dëshirë të luajnë

ndaj një ekipi si Argjentina. Ne

duam ta luajmë një ndeshje të

mirë, e jo vetëm sa për kujtim

se dikur kemi luajtur ndaj Argjentinës.

Jam i lumtur që do

ta zhvillojmë këtë ndeshje

ndaj një ekipi shumë të fortë”,

ka thënë ai

Kuqezinjtë kanë shkëlqyer

në kualifi kimet për Euro 2012.

Ata gjenden në pozitën e tretë

të Grupit D, me tetë pikë të tubuara,

sa ka edhe Bjellorusia

në vendin e dytë. Shqipëria

prapa ka lënë Bosnjën e Hercegovinën

dhe Rumaninë.

Ministria e Sportit

është e shqetësuar me

akuzat e ndërsjellëta

që po bëhen ndërmjet

krerëve të klubeve për

kurdisjen e ndeshjeve.

Ky institucion

paralajmëron se nuk do

të rrijë duarkryq karshi

kësaj situate, derisa

u bën thirrje të gjithë

atyre që kanë fakte për

kurdisje t’i paraqesin

në organet e hetuesisë.

Ndërsa drejtuesit e

FFK’së thotë se nuk

merren me llafe, por

me fakte.

lon Visoka, Valon Svirca, Gezim

Berisha e Armned Dreshaj (Senior).

Trajneri i ‘Olympic ART’,

Arsim Agushi, ka thënë se janë

përgatitur mirë për këtë turnir

dhe shpresojmë në rezultate

dhe përfaqësim sa më të mirë

dhe profesional.

KQYR S

Ministria

dhe provë japin deklarata për gjoja

kurdisje të ndeshjeve dhe me këtë

rast KE u bën thirrje të gjithëve dhe

kërkon nga të gjithë ata që kanë

fakte dhe prova për trukime të

ndeshjeve t’i paraqesin në organet

e FFK-së, të cilat do t’i marrin

të gjitha masat adekuate, sikur që

ka ndodhur edhe në të kaluarën

kur ka pasur fakte”, thuhet në një

deklaratë të lëshuar nga FFK-ja.

Drejtuesit e futbollit kosovar u

kanë bërë thirrje të gjithëve të kenë

kujdes në deklarime, sepse në të

kundërtën ata që fl asin pa fakte do

të paditen për dëmtim të imazhit

të futbollit.

“FFK-ja nuk mund të ndërmarrë

asgjë vetëm mbi bazat

e thashethemeve të çarshisë.

Mirëpo, KE ua bën me dije të

gjithë atyre që bëjnë deklarata të

tilla të pabaza e pa fakte se do t’u

kërkojë organeve relevante të drejtësisë

dhe hetuesisë që seriozisht

të merren me to për t’u zbardhur e

vërteta dhe që ata të ballafaqohen

me ligjin”, thuhet në këtë kumtesë

të FFK-së, në të cilën, megjithatë,

vlerësohet si normale rrjedhja e


E mërkurë, 18 maj 2011

Shaqiri, pranë Dortmundit Zenden përshëndet Sunderlandin

E ardhmja e Xherdan Shaqirit

duket të jetë larg Baselit. Talenti

kosovar mund të përfundojë

tek kampioni i ri i Gjermanisë,

Borussia Dortmund. Sipas

mediave italiane, verdh e zinjtë

e kanë bërë hapin vendimtar

dhe duket se ky transferim

ERI

deritanishme e garave kampionale.

Që nga paslufta, vazhdimisht

përflitet shumë për kurdisje të

rezultateve në ndeshjet kampionale

të Kosovës, derisa asnjëherë

nuk janë nisur hetimet rreth atyre

ndeshjeve. Rasti i vetëm ka qenë

ai i vitit të kaluar, kur ishte hetuar

ndeshja e Ligës së Parë mes Fushë

Kosovës dhe Ulpianës. FFK-ja

kishte konstatuar se ajo ndeshje

ishte kurdisur, me ç’rast Fushë

Kosovën e kishte përjashtuar nga

Liga e Parë, duke e dërguar në një

rang më të ulët të garave.

MË 5 QERSHOR,

FINALJA E KUPËS

Komiteti Ekzekutiv i Federatës

së Futbollit të Kosovës, në

mbledhjen e vet të mbajtur

të martën, ka vendosur që

fi nalja e Kupës së Kosovës

mes Prishtinës dhe Besës

të zhvillohet më 5 qershor.

Takimi fi nal i këtij trofeu do

të zhvillohet në stadiumin e

kryeqytetit prej orës 17:00.

mund të kryhet gjatë kësaj jave.

Për futbollistin ofanziv interesim

kanë shfaqur edhe klube të tjera

evropiane si Bayern Munchen,

Hamburg, Liverpool, Juventus

etj, por duket se Dortmund e ka

në dorë tashmë përfaqësuesin

zviceran.

FOTO: PETRIT RRAHMANI Kërkojnë

Sigal Prishtina dhe

Peja të mërkurën do

t’i kërkojnë fi toret

e dyta ndaj Trepçës,

përkatësisht Bambit

për t’u kualifi kuar në

fi nale të play-off’it.

Bardhekaltrit dhe

verdhezinjtë besojnë

se do t’i ‘heqin qafe’

të mërkurën dy

ekipet nga Mitrovica.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 17 maj —

Të mërkurën do të zhvillohen

ndeshjet e dyta gjysmëfi nale të

play-off’it në BKT-Superligën e

Kosovës në basketboll ndërmjet

Trepçës e Sigal Prishtinës dhe Pejës

e Bambit.

Prishtinasit dhe pejanët avancojnë

ndaj Trepçës, përkatësisht

Bambit prej 1-0 me ndeshje dhe

u nevojitet vetëm edhe nga një

fi tore ndaj këtyre dy ekipeve nga

Mitrovica për t’u kualifi kuar në

fi nale.

Madje, ka gjasa të mëdha që

kështu edhe të ndodhë, sepse

Kanë mbetur edhe dy xhiro pa

përfunduar kampionati zviceran,

por Baseli duket se do ta

mbrojë titullin e kampionit. Kjo

falë humbjes së kryesuesit të deritashëm,

Zurich fundjavën që

shkoi nga Grasshopper.

Mbrojtësi Beg Ferati beson se

Basel mund t’i gëzohet në fund

titullit, e më pas të largohet nga

ky klub me kokën lart. “Ne jemi

mentalisht më të fortë se Zurich.

Edhe njëherë e vërtetuam

se mund të fi tojmë kampionatin

kur ka presion të madh”, tha

mbrojtësi kosovar për uebfaqen

20min.ch.

Mesfushori Boudewijn Zenden

nuk bën më pjesë në planet e

menaxherit të Sunderlandit,

Steve Bruce. Andaj veterani

holandez mund ta ndërrojë

mjedisin në fund të sezonit.

“Kam biseduar me trajnerin dhe

ai ma ka shpjeguar situatën.

në ndeshjet e para gjysmëfi nale

bardhekaltrit dhe verdhezinjtë u

treguan tepër të fortë për lojtarët

e Trepçës dhe ata të Bambit.

Andaj, kryeqytetasit janë optimistë

se të mërkurën do ta

prekin fi nalen, sepse janë të bindur

se edhe në ndeshjen e dytë

gjysmëfinale do ta mposhtin

pa problem ekipin gjelbër e zi,

ndonëse kësaj radhe ‘Xehetarët’

do të luajnë në shtëpi të tyre.

“Presim lojë më të mirë dhe

më të fortë nga Trepça në dallim

prej ndeshjes së parë. Por,

ne jemi të bindur se mund të

triumfojmë edhe në Mitrovicë

dhe të kualifikohemi në finale

pas kësaj ndeshjeje”, ka thënë

Ferati beson në titull

Beg Ferati beson se Baseli do ta fi tojë titullin e

kampionit të Zvicrës, pasi ia mori primatin Zurichut

në AXPO Super League fundjavën që shkoi. Mbrojtësi

kosovar e kërkon titullin e tretë personal, për t’u

larguar me kokën lart gjatë verës drejt Freiburgut.

24 vjeçari e festoi titullin e

kampionit të Zvicrës me Baselin

në vitin 2008 e 2010. Ai tash

e synon edhe të tretin, para se

t’i bashkohet klubit gjerman

Freiburg gjatë verës, me të cilin

kishte arritur marrëveshje trevjeçare

në janar.

“Edhe pse kemi skuadër të re,

kemi mjaft lojtarë që posedojnë

eksperiencë. Unë dëshiroj të

përshëndetem me titull. Pastaj

mund të largohem me kokën

lart”, vazhdoi ai.

Ferati nuk ka luajtur gjatë

tërë kohës këtë sezon. Ai luajti

të dielën në fi toren 5:1 ndaj

Nuk është ndjenjë e mirë që të

presësh që 10 bashkëlojtarë të

lëndohet për të të ardhur mundësia

për të luajtur. Unë mendoj

se mund të jap ende në këtë

sport”, tha Zenden i cili mund të

kthehet në vendlindje në fund

të sezonit.

basketbollisti i Sigal Prishtinës,

Blerim Mazreku. jëjtë si Sigal

Prishtina edhe Peja beson se të

mërkurën do ta mposhtë për të

dytën herë rresht Bambin dhe

të kualifi kohet në fi nale për të

luftuar për titullin e kampionit.

“Nuk do ta kemi të lehtë në

duel me Bambin, i cili ka një ekip

mjaft të mirë. Por, jemi më afër

fi nales sesa Bambi. Prandaj ne

do të mundohemi ta japim maksimumin

dhe ta përmbyllim këtë

ndeshje në favor tonin”, deklaroi

trajneri pejan, Bujar Loci.

Por, nëse Trepça apo Bambi

mposht Sigal Prishtinën respektivisht

Pejën, atëherë duhet

pritur fundjavën për t’u zhvilluar

Thunit, në vend të të diskualifikuarit

David Abraham. “E

kam demonstruar shumë herë

se nuk kam nevojë për stërvitje,

por për lojë. E shoh veten mirë

në mbrojtje përkrah Aleksandar

Dragovic. Jemi skuadër e fortë”,

përfundoi Ferati.

SPORT

kualifi kimin

Prishtina

e Peja

29

ndeshja e tretë për t’u qartësuar

se kush me kë do të ndeshet në

fi nale. Ndeshja mes Trepçës e

Sigal Prishtinës zhvillohet në

palestrën ‘Minatori’ në Mitrovicë

prej orës 16:30, kurse dueli

tjetër mes Pejës e Bambit luhet

në palestrën ‘Karagaç’ në Pejë

prej orës 19:00.

BKT-Superliga

Ndeshjet e dyta gjysmëfi nale të

play-off ’it

E mërkurë

Trepça – S. Prishtina (0-1) 16:30

Peja – Bambi (1-0) 19:00

Baseli ka grumbulluar 69 pikë,

tri më shumë se Zurich (66).

Edhe nëse humb në njërën nga

dy ndeshjet e fundit, ekipi kuq e

kaltër, ku luajnë edhe futbollistët

tjerë shqiptarë Xherdan Shaqiri e

vëllezërit Granit e Taulant Xhaka,

shpallet kampion i Zvicrës.


30

DIGJITAL

IPKO

SPORT

Ndeshjet që do të transmetohen

në Supersport Kosova:

E mërkurë, 18 maj

Porto-Braga 20:45 SS1 HD4

Lille-Sochaux 21:00 SS4

E enjte, 19 maj

Open de Nice 2011 11:00 SS5

Open de Nice 2011 13:00 SS5

M’gladbach-Bochum 20:30 SS3 HD6

E premte, 20 maj

Oklahoma @ Dallas 03:00 SS1 HD4

Open de Nice 2011 14:00 SS5

WRC Argentina 18:00 SS5

E shtunë, 21 maj

Open de Nice 2011 14:00 SS5

GP de Espana 14:00 HD2

Motherwell-Celtic 16:00 SS4

Malaga-Barcelona 18:00 SS1HD4

Deportivo-Valencia 20:00 SS2 HD5

Duisburg-Schalke 04 20:00 SS4

Paris SG-Lille 21:00 SS5

Real Madrid-Almeria 22:00 SS1 HD4

Osasuna-Villareal 22:00 SS2 HD5

Mallorca-Atletico 22:00 SS3 HD6

Flamengo-Avai 23:30 SS5

E diel, 22 maj

J.Pascal-B.Hopkins 03:00 SS1 HD4

GP de Espana 14:00 HD2

Palermo-Chievo 18:00 SS1HD4

Genoa-Cesena 18:00 SS4

Udinese-Milan 20:45 SS1HD4

Inter-Catania 20:45 SS2HD5

Lecce-Lazio 20:45 SS3 HD6

Juventus-Napoli 20:45 SS4

Roma-Sampdoria 20:45 SS5

E mërkurë, 25 maj

Bochum-M’gladbach 20:30 SS3 HD6

E enjte, 26 maj

Samsung DL Rome 20:00 SS3 HD6

Van der Vaart mbetet në Tottenham

Rafael van der Vaart i ka siguruar

tifozët e Tottenhamit se është i

bindur thellë se dëshiron ta veshë

ende fanellën e Spurs, së paku

edhe për një sezon. Pasi klubi nga

Londra nuk mundi ta sigurojë një

vend në Ligën e Kampionëve për

sezonin që vjen, mediat angleze

Befasia Braga do ta ketë testin

vendimtar të mërkurën mbrëma,

kur do të ballafaqohet me

kampionin e ri të Portugalisë,

Porto në fi nale të Europa League,

e cila do të zhvillohet në

Dublin të Irlandës.

Braga, e cila gjendet vetëm

50 kilometra nga Porto, këtë

sezon ka eliminuar skuadra

të mëdha si Liverpool e Benfi

ca, ndërsa më parë në Ligën

e Kampionëve e kishte mposhtur

edhe Arsenalin. Braga

po ashtu kishte fituar ndaj

Celtic e Sevilla në kualifi kimet

e kompeticionit më të rëndësishëm

evropian për klube.

shkruanin se menaxheri Harry

Redknapp mund të mbetet pa yllin

e vet. Mirëpo, mesfushori holandez,

që në të kaluarën ishte pjesë

e Hamburgut dhe Real Madridit,

i ka thënë tabloidit The Sun se

nuk e ka ndërmend të lëvizë nga

Tottenhami.

Porto po kalon një formë të

jashtëzakonshme. Kjo skuadër

tashmë e ka fi tuar titullin

në Portugali, ku nuk pësoi

asnjë humbje. Po ashtu fitoi

Superkupën e Portugalisë dhe

u kualifi kua në fi nale të Kupës

së Portugalisë. Ekipi bardh e

kaltër synon që këtë sezon ta

mbyllë me katër trofe. Dueli i

Dublinit do të jetë ndeshja e

karrierës për dy trajnerët, 33

vjeçarin Andre Villas-Boas, ish

asistent i Jose Mourinhos, në

debutimin e tij në këtë sezon,

dhe për 42 vjeçarin Domingos

Paciencia, i cili në të kaluarën

ishte futbollist i Portos.

Për drogë arrestohen

tre lojtarë skocezë

Garry O’Connor, sulmues 28 vjeç

i Kombëtares skoceze, aktualisht

pa skuadër pasi u largua nga

Barnsley, është arrestuar për t’u

liruar në mëngjesin e së shtunës

në Edinburg, për posedim të

drogës. Sipas mediave britanike,

“Do të jetë e vështirë ta fi tojmë

Europa Leaguen. Ne jemi

optimistë, por gjithçka mund

të ndodhë. Braga ka një ekip

kualitativ dhe ka një shpirt fi -

tuesi”, tha Villas-Boas.

Në anën tjetër, Paciencia shpreson

që statusi i autsajderit

do ta ndihmojë Bragan që ta

fi tojë këtë trofe të çmueshëm.

“Askush nuk priste se ne do të

arrinim në fi nale, kjo na ndihmoi

neve. Ne e kemi vërtetuar

se mund ta mposhtim çdo

ekip”, tha 42 vjeçari. Mbrojtja

solide dhe sulmi ‘vrasës’ e kanë

ndihmuar Porton që t’i arrijë 13

fi tore në 16 ndeshje të Europa

League, duke realizuar 43 gola

dhe duke fituar në të gjitha

ndeshjet si mysafi rë.

Porto ishte kampione e

Evropës për herë të parë në vitin

1987, kurse ‘kapi’ edhe Superkupën

e Evropës dhe Kupën

Interkontinentale në të njëjtin

vit. Nën udhëheqjen e Jose

E mërkurë, 18 maj 2011

ai mbante me veti kokainë. Kurse

të dielën janë ndalur dy futbollistë

të Hearts, 26 vjeçari Ian Black

dhe 19 vjeçari Robert Ogleby,

edhe këta të dy me akuzën për

posedim të drogës. Të dy lojtarët

janë liruar me kusht.

FINALJA PORTUGEZE

Porto dhe Braga do të ballafaqohen në mes vete

në fi nalen komplet portugeze të Europa League, e

cila zhvillohet të mërkurën në Dublin. Kampioni i ri i

Portugalisë shihet si favorit dhe beson në fi tore, por

Braga konsideron se të qenit autsajder do ta ndihmojë

këtë ekip që ta ngritë lart këtë trofe.

Pele ‘godet’ Messin

Për legjendën braziliane

dhe botërore Pele,

sulmuesi argjentinasi

Lionel Messi sot është

lojtari më i mirë në botë.

Mirëpo, sipas tij, futbollistët

e mëdhenj si Johan

Cruyff, Michel Platini ose

Alfredo Di Stefano ishin

më të mirë se ylli i Barcelonës.

“Njerëzit kanë dëshirë

të bëjnë krahasime. Ata

duket se i kanë harruar

lojtarët si Cruyff, Platini

apo Di Stefano, që ishin

lojtarë shumë më të mirë

se Messi”, ka thënë braziliani

për të përditshmen

kiliane ’La Tercera’.

“Sot Messi është lojtari

më i mirë në botë”, shton

‘O Rey’, i cili nënvizon se

për lojtarët e mirë koha

shkon shumë shpejt dhe

pret që ta shohë se sa do të

zgjatë ‘epoka Messi’.

Pele shton se Messi luan

më mirë për Barcelonën

sesa për Argjentinën.

“Në Kombëtare është

lojtar tjetër. Diferenca

qëndron se Barcelona

është skuadër më e organizuar

dhe luan si ekip”,

përfundoi Pele.

Mourinhos, Porto e fi toi Kupën

UEFA në vitin 2003 dhe Ligën

e Kampionëve në vitin 2004.

Këtë sezon, dyshja jug-amerikane,

sulmuesi kolumbian

Radamel Falcao e sulmuesi

brazilian Hulk kanë shfaqur

formë të jashtëzakonshme.

Falcao është golashënues

i Europa League me 17 gola,

duke e kaluar rekordin e Jurgen

Klinsmann, i cili 15 vjet

më parë realizonte 15 gola për

një sezon. Hulk ndërkohë është

golashënuesi më i mirë në

kampionatin portugez me 23

gola. Porto e mposhti Bragan

në përballjen e dyfishtë në

kampionatin portugez këtë

sezon.

Europa League

Finalja

E mërkurë Ora

Porto – Braga 20:45


E mërkurë, 18 maj 2011

Pepe e Ramos vazhdojnë me Realin

Real Madrid ka ‘blinduar’ dy mbrojtësit

e rëndësishëm Sergio Ramos e Pepe,

të cilët do të jenë pjesë e projektit të

Jose Mourinhos. E përditshmja spanjolle

As ka bërë të ditur se mbrojtësi

i djathtë spanjoll ka nënshkruar kontratë

për gjashtë vjet, me mundësi që

ta ri-negociojë atë në vitin 2015 dhe

do të paguhet 4.5 milionë euro në vit.

Kurse qendërmbrojtësi portugez nënshkroi

kontratë 4 vjeçare, derisa do të

paguhet 3.8 milionë euro në vit. Pasi

i mbylli këto çështje të rëndësishme,

klubi madrilen tash do të orientohet

kah përforcimi i skuadrës për sezonin

e ardhshëm.

Giggs kërkon hakmarrje

Ryan Giggs po përgatitet për fi nalen

e Ligës së Kampionëve, e cila do

ta vë përballë skuadrën e tij Manchester

United ndaj Barcelonës më

28 maj. Mesfushori uellsian kërkon

hakmarrje, pasi katalunasit e kishin

mposhtur gjigantin anglez në fi nalen

e këtij kompeticioni dy vjet më

BRAZILI DOMINON FUTBOLLIN

Brazili ka rëndësi globale në futboll. Lojtarët e këtij vendi e kanë pushtuar

botën e futbollit. Pothuajse çdo skuadër e madhe evropiane ka së paku

një brazilian në ekip. Lojtarët e këtij vendi më së shumti gjejnë strehë në

Portugali, ku më pas kalojnë në liga më të forta.

Futbolli brazilian ka ditur të sjellë

gjithmonë talente me bollëk. Ky

vend konsiderohet edhe si ‘fabrikë’

e futbollistëve. Nga vendi

i njohur si ‘shtëpia e kafesë’ çdo

vit zbarkojnë në Evropë dhjetëra

futbollistë. Ata e preferojnë kontinentin

e vjetër për shkak të kushteve

më të mira ekonomike.

Brazilianët kryesisht zbarkojnë

në Portugali, pasi që janë ish koloni

e këtij vendi dhe përshtaten më

mirë. Finalisti i Europa League,

Braga ka aktivizuar 12 futbollistë

brazilianë këtë sezon, më shumë

se gjysma e ekipit. Faktikisht, çdo

klub i madh evropian ka së paku

një lojtar nga vendi gjigant jugamerikan.

Finalisti i Ligës së Kampionëve,

Manchester United në skuadër

ka tre brazilianë: Rafael e Fabio

da Silva dhe Anderson. Numër

të njëjtë posedon edhe finalisti

tjetër i kompeticionit më të rëndësishëm

evropian për klube,

Barcelona: Adriano, Dani Alves e

Maxwell.

Edhe kampioni i ri i Italisë, Milan,

në gjirin e vet ka tre brazilianë:

Pato, Thiago Silva e Robinho, derisa

në pjesën e parë të sezonit

kishte edhe Ronaldinhon. Duke

e konsideruar këtë fakt, këto klube

kanë së paku nga një lojtar të aftë

për të luajtur në ‘Seleçao’.

Pa dyshim, Portugalia përfi ton

më së shumti nga fl uksi i talentëve

‘Samba’. Duke u bazuar nga

‘Global Player Migration Report

2011’ (Raporti global i emigrimit

të futbollistëve në vitin 2011), dy

ligat portugeze ‘popullohen’ nga

95 lojtarë të rëndësishëm nga Brazili,

me Bragan që konsiderohet si

vatër e brazilianëve.

Nuk duhet harruar se në fi nalen

e së mërkurës, në Europa League,

kundërshtari i Bragas, Porto,

mund t’i ketë gjashtë brazilianë

në përbërjen e parë. Për shkak të

gjuhës së njëjtë, shumica e futbollistëve

brazilianë e zgjedhin

Portugalinë. Ata adaptohen në

këtë vend për të kaluar më pas në

ndonjë ligë më të fortë evropiane.

Shumë prej tyre e ndërrojnë

kombësinë. Për shembull, qendërmbrojtësi

i Real Madridit,

Pepe është njëri prej shembujve

që një lojtar vendos të luajë për

një vend tjetër, në këtë rast Portugalinë,

pasi e kaloi pjesën më

të madhe të karrierës në vendin

evropian.

Një shembull më konkret mund

të jetë futbollisti Liedson, i lindur

dhe rritur në Brazil, por i natyralizuar

në portugez, vetëm për të

marrë pjesë në Botërorin 2010.

Brazili, eksportuesi

më i madh i lojtarëve

Vendet jug-amerikane prijnë sa

i përket eksportimit të lojtarëve në

vendet tjera. Brazili dhe Argjentina

janë vendet të cilat i ‘furnizojnë’

më së shumti vendet tjera me

futbollistë. Pesë herë kampioni i

botës gjatë vitit 2010 ka eksportuar

283 futbollistë, kurse nga Argjentina

kanë dalë 215 lojtarë.

Pozita e tretë i takon Serbisë,

nga e cila 150 futbollistë gjetën

strehë në vende të tjera të botës.

Këto statistika e vërtetojnë se eksporti

i futbollistëve nga Brazili po

rritet çdo vit dhe se ky vend vazhdon

të prodhojë më së shumti

talente në botë.

Destinacioni i brazilianëve

në vitin 2010

1. Portugalia 95

2. Koreja e Jugut 15

3. Japonia 14

4. Irani 12

5. Rumania 11

6. Ukraina 10

7. Greqia 9

8. Italia 9

9. Suedia 8

10. Azerbajxhani 7

11. Spanja 7

Liderët e eksportit të futbollistëve

në vitin 2010

1. Brazili 283

2. Argjentina 215

3. Serbia 150

4. Uruguai 96

5. Franca 77

6. Spanja 77

parë. “Kemi festuar për suksesin në

Premierligë, por tash mendja jonë

është te Liga e Kampionëve. Dëshirojmë

ta fi tojmë. Për shumë nga ne

ekziston një zhgënjim i madh për

fi nalen e Romës dy vjet më parë,

kështu që kërkojmë hakmarrje”, tha

veterani i ‘Djajve të Kuq’

Philippe Mexes është përforcimi

më i ri i Milanit. Mbrojtësi

francez ka nënshkruar kontratë

katërvjeçare me Rossonerët, të

cilëve do t’u bashkohet në qershor.

Ish futbollisti i Romës ndihet

i nderuar që do t’u bashkohet

kampionëve të rinj të Italisë.

“Mund ta zyrtarizoj. Do të jem

lojtar i Milanit për katër vitet e

ardhshme. Jam i lumtur që do

të jem pjesë e njërit prej klubeve

më të mëdha në botë”, thotë

Mexes në një intervistë për

France Football. “Për mua është

një nder i madh që iu bashkova

këtij ekipi. Scudetto në fanellë

nuk rri keq, apo jo?”, buzëqesh

SPORT

31

Mexes, zyrtarisht në Milan

Ferguson nuk e lëshon karrigen

Sir Alex Ferguson respektohet

nga të gjithë. Skocezi konsiderohet

si njëri prej trajnerëve më të

mirë në histori të futbollit.

Fituesi i freskët i titullit të 12të

në Premierligë e ka frenuar

entuziazmin e komshinjve të

Manchester Cityt, të cilët ditë

më parë e festuan fitoren në

FA Cup dhe treguan se objektiv

i radhës për ta është titulli i

kampionit. Ferguson ka bërë të

ditur se nuk e ka ndërmend të

pensionohet dhe se nuk dëshiron

në këtë mënyrë që t’ia hapë

dyert trajnerit Roberto Mancini

dhe të tjerëve. “Ne i pranojmë

ai. Mexes iu bashkua Milanit

‘gratis’, pasi që me Romën i përfundon

kontrata këtë verë. Ai e

pranon se Roma mbetet shtëpia

e tij, por shton se iu bashkua Milanit

për të fi tuar trofe.

“Për shtatë vjet jam ndier roman.

Roma është shtëpia ime

e dytë. Jam zhvilluar atje me

Totti, De Rossi, Aquilani, që janë

për mua më shumë se shokë

skuadre. Por, erdhi koha që ta

ndërroj mjedisin. Tash do të jem

në Milan, një skuadër e nivelit të

Manchester United, Barcelona

e Realit. Shkoj atje për ta fi tuar

Ligën e Kampionëve”, përfundoi

Mexes.

të gjitha sfi dat, nuk ka rëndësi

se nga vijnë ato. Pritet që ne do

të luftojmë me Cityn për titull

sezonin e ardhshëm”, tha Ferguson

për tabloidin britanik The

Sun. “Personalisht ndiej ende se

kam përgjegjësi të madhe ndaj

United. Për këtë nuk do të largohem.

Nuk e kemi ndërmend të

ndihemi komodë për faktin se e

kemi fi tuar titullin. Dëshirojmë

të përmirësohemi gradualisht”,

shtoi trajneri skocez, i cili po e

bën gati ekipin për finalen e

Ligës së Kampionëve ndaj Barcelonës,

e cila do të zhvillohet

më 28 maj.


32 MARKETING E mërkurë, 18 maj 2011

KY ËSHTË

TELEFONI YT I RI!

Zgjedh pakon që i përshtatet stilit tënd.

Paguaj njëherë, përto çdo muaj, për 6 muaj!

Çdo telefon me pakon EXTRA 6 vjen me SIM kartelë me

300 minuta dhe 300 SMS* me të gjithë operatorët në Kosovë,

300 MMS, dhe 300 MB internet në mobil.

* SMS ndërkombëtarë

www.ipko.com

More magazines by this user
Similar magazines