VDIQ NGA DEHIDRATIMI - Gazeta Express

gazetaexpress.com

VDIQ NGA DEHIDRATIMI - Gazeta Express

FOTO: KUSHTRIM TËRNAVA

BOTA: TRANS-SEKSUALËT JA MËSYJNË SERBISË SPORT: BESA NË TELASHE

VDIQ NGA DEHIDRATIMI

Trupi i pajetë i poetit Ali Podrimja mbërrin

të enjten paradite në Kosovë. Raporti

mjekoligjor i kryer nga autoritetet

franceze thekson se mbi të nuk është

ushtruar dhunë. Supozohet se akademik

Podrimja nuk ka bërë vetëvrasje, por duke

humbur orientimin në pyll, ka vdekur si

pasojë e dehidratimit. f7

Express

www.gazetaexpress.com N° 2652 Viti VIII • Kosovë 0.30 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

KOSOVA 99

Komunikim i

plotë për t'ri!

E mërkurë

26 korrik 2012

Ban B Ki-Moon Ki M erdhi dhi të martën të në ë K KKosovë. ë P PPreferoi f i që ë lid liderët ët politikë litikë t’i

takonte në Aeroport, e jo në institucionet shtetërore. Vizitoi objekte

të kultit, takoi priftërinj e hoxhallarë dhe foli për sukseset e UNMIK’ut.

Kështu, pesë vjet pas shpalljes së pavarësisë, Kombet e Bashkuara

vazhdojnë ta llogarisin Kosovën si protektorat të tyre. f4-5

f12-13 f28-29

Dekorata për Dellin

Prodhuesit e bukës në

Kosovë paralajmërojnë rritje

të çmimit të bukës deri

në 50 centë për kilogram.

Disa furra veç kanë fi lluar

t’i rrisin çmimet. Krejt kjo

thonë se po vjen si pasojë

e shtrenjtimit të miellit, që

vetëm dy javët e fundit u

ngrit për 6 centë. Rritjet i

konfi rmon edhe Shoqata e

mullisëve. f10-11

Alarmi i bukës

Presidentja Atifete Jahjaga e ka dekoruar Ambasadorin Christopher

Dell me Urdhrin për Paqe, Demokraci dhe Humanizëm “Dr. Ibrahim

Rugova”. Një natë më parë, Dellit iu rezervua një pritje madhështore

nga Kryeministri Hashim Thaçi, në një restorant në periferi të

Prishtinës, e ku nuk munguan batutat mes tyre. | FAQE 6

OpED “Hajd Parku” i Vetonit

Vetoni, i ulur diku në një qoshe të ndërtesës së Rilindjes, të nxirë nga

tymi i cigareve Bozhur dhe me një makinë shtypi Olimpia para vetes,

kishte vendosur që në baza individuale ta parandalonte ekspansionin

politik europian më në lindje të Austrisë. Ja, si e sheh ai lirinë e

shprehjes dhe Jugosllavinë e Titos, në fund të vitit 1986.

Shkruan: Berat Buzhala | FAQE 3

KOMENT Një trim për “Trepçën”

Zgjidhja e problemit të “Trepçës” nuk qëndron në aftësitë e një individi

– menaxherit të saj, por në guximin e Qeverisë së Kosovës për të hequr

dorë nga koncepti i trashëguar nga UNMIK’u që ajo të degradohet si

peng i borxheve të pasqaruara. Shkruan: Ibrahim Rexhepi | FAQE 2


2

Pressing

Fjalët tona

Të përmirësohen

marrëdhëniet

Kosovë- Serbi.

MOTI PRISHTINË

Sot

Max: 28 °C

Min: 18 °C

Nesër

BAN KI-MOON,

Sekretar i Përgjithshëm

i OKB-së, i ka vërë këto

komente në Prishtinë, gjatë

takimit me presidenten e

Kosovës, Atifete Jahjaga.

Ai ka vizituar po ashtu

Manastirin e Decanit, atë të

Pejës dhe në Prizren.

Serbia do të mbetet

me Pashallëkun e

Beogradit!

HASHIM THAÇI,

Kryeministër i Kosovës,

i është përgjigjur kështu

deklaratës së presidentit

të Serbisë Nikolic se nuk

e përjashton luftën për ta

kthyer Kosovën nën serbi.

Zymberi u vra

nga afërsia .

MPB,

Ministria e Punëve të

Brendshme. Në këtë

raport, përshkruhet në

detaje sulmi serbëve në

eskortën e Policisë së

Kosovës, ku morri plagët

vdekjeprurëse Enver

Zymberi, duke përjashtuar

mundësinë të jetë vrarë

nga snajperi, siç besohej

deri më tani.

Max: 26 °C

Min: 16 °C

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

Zgjidhja e

problemit të

“Trepçës”

nuk qëndron

në aftësitë e

një individi –

menaxherit

të saj, por

në guximin e

Qeverisë së

Kosovës për

të hequr dorë

nga koncepti

i trashëguar

nga UNMIK-u

që ajo të

degradohet

si peng i

borxheve të

pasqaruara

E mërkurë, 25 korrik 2012

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Politikë: Shpend Limoni shpend.limoni@gazetaexpress.com Nacionale dhe siguri: Jeton Musliu jeton.musliu@gazetaexpress.com

Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com

Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Drejtor ekzekutiv: Shpend Jakupi, shpend.jakupi@gazetaexpress.com Shtypi: Roto Print Center: MediaWorks.

Ibrahim Rexhepi

Një trim për “Trepçën”

Minatorët e “Trepçës” janë heronj, por të viteve të

kaluara. Ata mbi supet e tyre kanë bartur zhvillimin

e kombinatit të dikurshëm, por në momentet më të

rëndësishme nxitën edhe procese të rëndësishme politike,

të cilat janë pjesë e mozaikut të të gjitha ngjarjeve

që sollën Kosovën këtu ku është sot. Por, këto lëvdata

e merita i takojnë historisë. Tash “Trepça” është në një

fazë tjetër- fatkeqësisht në atë të shkatërrimit. Ndërkaq,

minatorët nuk ofrojnë asnjë zgjidhje nëse angazhohen

vetëm për atë se kush do të jetë menaxher. Kombinati i

dikurshëm nuk mund të jetë problem i një individi, pa

marrë parasysh aftësitë e tij, por një lëmsh i ngatërruar

i shumë kurtheve, të cilat po e mbajnë peng.

Greva e para pak ditëve e minatorëve në fokus nuk

kishte fatin e “Trepçës”, por çështjet e natyrës individuale.

Pse ish-menaxheri Ferat Shala dhe dorëheqjen

“enigmatike”, pa dhënë raport para minatorëve? Pse

AKP-ja në vend të tij ka emëruar Esat Ujkanin pa i

pyetur ata? Nëse nuk zgjidhet ndonjëri nga lista që

minatorët e përpiluan (Halil Qela, Beqir Maliqi, Miftar

Hyseni ) greva do të përshkallëzohet dhe ata do të

marshojnë drejt Prishtinës. Ndërkaq, mungoj kërkesa

thelbësore që është dashur t’i adresohet Qeverisë së

Kosovës – pse po i përmbaheni amanetit të UNMIK-ut,

sipas të cilit “Trepça” duhet të shkatërrohet si peng i

borxheve të pasqaruara.

Në këtë lëmsh më konfuz ishte Agjencioni Kosovar

i Privatizimit. Së pari, ajo për ushtrues të detyrës së

menaxherit kishte emëruar personin që u pa se nuk

gëzonte përkrahjen e punëtorëve, pa marrë parasysh

se për një kohë ka qenë zëvendës menaxher. AKP-ja,

nën përgjegjësinë e së cilës është “Trepça” nuk është

dashur të veprojë sipas bindjeve të veta, pa e pasur

parasysh ambientin e përgjithshëm dhe rrethanat në

këtë kompleks. Sipas mandatit që ka, këto është dashur

t’i dijë. Ndërkaq, gabimi i dytë ishte kur iu nënshtruar

presioneve she pa asnjë arsyetim shkarkoj personin

që e kishte emëruar dhe emëroj njeriun nga lista e

minatorëve. Është krejtësisht e kuptueshme se për

mbarëvajtjen e punëve menaxheri duhet të jetë njeri

i pranueshëm nga mesi ku punon, meqenëse ai duhet

të bashkëpunoj me të gjitha kategoritë e punëtorëve.

AKP-ja këtë fakt nuk është dashur ta injorojë që nga

momenti kur Ferat Shala ofroi dorëheqjen.

Mesazhi i grevës ishte i qartë - të zgjidhet menaxheri

që e duan minatorët. Duke mos dashur që për asnjë

moment të nënçmojmë njohuritë për aftësitë profesionale

që ata kanë për secilin punëtorë që punon aty,

megjithatë disa gjëra po rrjedhin jashtë konceptit për

funksionimin e ndërmarrjeve sipas mënyrës për të

cilën është përcaktuar ky vend. Secila ndërmarrje ka

pronarin vet, i cili dikujt ia jep besimin për të menaxhuar

atë. Ai duhet të garantoj punë, para dhe

profi t. Sindikata prej tij pret respektimin e të drejtave

të punëtorëve dhe sigurimin e pagave. Sa më të larta

të jenë ato, aq më mirë. Ndarja e këtillë e punëve garanton

mbarëvajtje dhe sukses.

Mirëpo, specifi kat që ka “Trepça”, si edhe problemet

dhe paqartësitë që mbështjellin atë kanë ndikuar që të

mos respektohet ky rend. Minatorët nuk e pranojnë

pronarin e ndërmarrjes AKP-në, “e cila po shkatërron

ekonominë e vendit”. Kjo çështje tash del të jetë më

fundamentale se kërkesa për shkarkimin e Ujkanit dhe

emërimin e Qelajt, për faktin se AKP-ja nuk ka dhënë

asnjë sqarim për fatin e ish-kombinatit. Ndërkaq

me vite të tëra, duke fi lluar nga administratori ndërkombëtarë

i Kosovës Bernard Kuochner që “Trepçën”

e kishte cilësuar si dinozaur i gjykuar për t’u shfarosur,

likuidimi është mbajtur si opsion i mundshëm për

tejkalimin e këtij ngërçi. Vërtet kjo është çështje për

shqetësim, jo vetë për minatorët.

Pse duhet të ndodhë likuidimi!? Për shkak të 50 milionë

dollarëve që dikur kompanitë greke, franceze e

bullgare kanë paguar për të fi nancuar pushtetin që ia

futi fl akën gjysmës së Ballkanit? Apo, për shkak të 200

milionë dollarë të tjerë që i kërkon Serbia, pa ditur fare

se si është krijuar ai borxh!? Nëse për shkak të këtyre

çështjeve “Trepça” mbetet peng dhe rrezikon të ketë

një fund fatal, atëherë fajtor kryesor është Qeveria e

Kosovës. Arsyet janë të shumta.

E para, ajo nuk është dashur që me ligjin për riorganizimin

e ndërmarrjeve të veçanta të fuqizojë

rregulloren e UNMIK-ut, e cila “Trepçën” e fut nën

moratorium dhe ia lidh gurin rreth qafës.

E dyta, kompleksi i minierave, i fl otacionit dhe i

metalurgjisë nuk është dashur të mbesin nën autoritetin

e AKP-së, por duke i transformuar në ndërmarrje

publike kalojnë në përgjegjësi të Qeverisë së Kosovës.

Me këtë status pronësorë ish-kombinati ka shans të

riaktivizohet, ndërkaq AKP-ja nuk mund ta bëjë këtë,

meqenëse ajo ka kompetencë vetëm për privatizimin,

ose likuidimin ndërmarrjeve.

E treta, minierat e “Trepçës” duhet të kenë licencë

të përhershme për eksploatimin e xehes, meqenëse

aktualisht ajo këtë të drejtë e ka vetëm deri në fund

të këtij viti. Duke ofruar këtë mundësi edhe nxjerrja e

xehes do të ishte shumë më e madhe, e jo që për shtatë

vjet (2005-2011) të eksploatohen vetëm 934 mijë tonë

xehe, afërsisht sa ishte prodhimi vjetor i minierave në

kohën e tyre më të mirë.

E katërta, duke ndryshuar statusin e fl otacionit dhe

të kompleksit përpunues do të krijoheshin mundësitë

që “Trepça” në treg të shesë metal, e jo koncentrat. Me

strukturën e tashme të prodhimit ajo tash më shumë

i gjason situatës në të cilën ishte para viteve të ’40 të

shekullit të kaluar, se sa një potenciali me mundësi

të pashfrytëzueshme. Ndonëse çmimi i zinkut dhe i

plumbit është i lidhur me zhvillimet në bursa, rënia

aktuale e tij nuk duhet të dekurajojë.

E pesta, statusi publik i pronës ofron mundësi më

reale për aktivizimin e metalurgjisë dhe të elektrolizës.

Nëse qeveria nuk ka para, këtë problem do të kishte

mundësi ta zgjidhë përmes partneritetit publiko-privat,

përkatësisht duke i dhënë me koncesion.

E gjashta, Qeveria e Kosovës para vetes duhet ta ketë

analizën e fi zibilitetit, përmes të cilës do të identifi koj

të gjitha problemet e “Trepçës”, mundësitë e tejkalimit

të tyre, nevojën për investime, burimin e parasë dhe

kthimin e investimeve. Këtë përgjegjësi nuk duhet t’ia

vazhdoj AKP-së, por të angazhoj ekspertët e vet, e nëse

nuk i ka këtë t’ia besojë ndonjë instituti të besueshëm

vendor, apo ndërkombëtar.

E shtata, të shfuqizohet, apo të amandamentohet

ligji për riorganizimin e ndërmarrjeve të veçanta, ashtu

që të ndryshohet statusi i “Trepçës”, që ajo të mes

mbetet nën mëshirën e kreditorëve, por vet të merr të

gjitha përgjegjësitë, si për të tashmen, ashtu edhe për

të kaluarën e saj.

Vazhdon në faqen 25


E mërkurë, 25 korrik 2012

Vetoni, i ulur diku në një qoshe të ndërtesës së Rilindjes, të

nxirë nga tymi i cigareve Bozhur dhe me një makinë shtypi

Olimpia para vetës, kishte vendosur që në baza individuale

ta parandalonte ekspansionin politik europian më në lindje

të Austrisë. Ja si e sheh ai lirinë e shprehjes dhe Jugosllavinë e

Titos, në fund të vitit 1986.

“Hajd Parku” i Vetonit

Berat Buzhala

I riu Veton Surroi, fare në fund të vitit 1986, kishte

vendosur të merrej me tema kapitale, me të

cilat kryesisht merreshin veteranët e politikës jugosllave,

që në shtëpi të tyre i kanë pasur së paku

një palë rroba të partizanëve me plot dekorata,

të cilët për çdo 29 nëntor dukeshin si bredha të

Vitit të Ri.

Kjo ishte periudha kur Jugosllavia, dhe të gjithë

popujt që e përbënin federatën, po bëhej gati që të

eksplodonte nga brenda. Ishte koha kur Millosheviqi

kishte hipur në skenën kryesore të politikës.

Ishte koha kur Kosova po qeverisej, edhe në nivel

lokal, edhe në nivel federativ prej një klase politike

shqiptare me mungesë të theksuar të boshtit

kurrizor. Dhe në ketë vorbull kishte vendosur të

hidhej me plot entuziazëm në skenën politike,

përmes gazetës Rilindja, edhe Vetoni.

Mision i tij i parë, siç shihet prej shkrimeve të tij,

kishte qenë plandosja e borgjezisë, që nënkupton

rrymave borgjeze brenda Federatës Jugosllave, që

nënkupton prerja e kokës e të gjithë atyre që në një

formë a në një tjetër synim kishin që ta imitonin

rregullimin politik të Europës apo të SHBA-ve në

shtetin jugosllav.

Vetoni, sigurisht i ulur në një qoshe të nxirë nga

tymi i cigareve Bozhur në ndërtesën e Rilindjes

me një makinë shtypi Olimpia para vetës, kishte

vendosur që në baza individuale ta parandalonte

ekspansionin politik europian më në lindje të

Austrisë.

“Një kumtesë e një mbledhjeje dyditëshe të

udhëheqjes më të lartë shtetërore dhe të LKJ’së

(Lidhja Komuniste e Jugosllavisë), e shpallur në

tetor, vë në shënjestër një problem real, e i cili

ka marrë dimensione të tilla sa që do të meritojë

vëmendjen e aksionit politik, e një aksioni të plotë

e të koordinuar në të gjitha aspektet. Është fjala

për një platformë të organizuar në mesin e forcave

antiqeverisëse dhe antisocialiste, e cila quhet e

djathta borgjeze dhe e cila duke përdorur emocionin

nacionalist si shtizë përpiqet me ngulm të

thyej për së brendmi sistemin politik të vetëqeverisjes

socialiste, rrugën e trasuar të gjerëtanishme

të zhvillimit të federatës jugosllave si shtëpi të përbashkët

të kombeve dhe të kombësive të Jugosllavisë”,

kështu kishte nisur fejtonin e tij katërditor

Vetoni. Duke identifi kuar armiqtë e jashtëm dhe

të brendshëm, që po e rrezikonin shtëpinë e përbashkët

Jugosllave. Shtëpinë e tij të përbashkët.

Dikush mund të pyesë se për çfarë arsye po

merrem tash me të kaluarën e Vetonit. Pse po

ribotoj fragmente të caktuara të shkrimeve të tij

të shkruara në gazetën Rilindja me datën 17, 18,

19 dhe 20 dhjetor të vitit 1986? Sepse Vetoni në

shkrimet e tij të fundit merret saktësisht me këto

tema, pas rreth 26 viteve. Në fejtonin e tij të botuar

në gazetën e familjes së tij, dhe të tijën, ai fl et për

komunizmin, fl et për rolin e Komitetit dhe të Dragodanit,

fl et për lirinë e shprehjes. Flet për shumë

gjëra, që gjithashtu kishte folur edhe para 26 viteve.

Meqë, Vetoni nuk është distancuar asnjëherë

prej të kaluarës së tij prej një sahanlëpirësi jugosllav

- ndoshta i fundit jugosllav që besonte edhe

më tutje në atë kreatur të shëmtuar - atëherë pse të

mos ia kujtojmë atij dhe të gjithë të interesuarve se

në të vërtetë çfarë paska qenë roli i Vetonit në shtetin,

që bota demokratike i referohet si diktatorial.

Është mirë që t’ia kujtojmë Vetonit se cilat kanë

qenë qëndrimet e tij për sistemin shumëpartiak

- që është shtylla bazike për demokracinë? Cilat

kanë qenë qëndrimet e tij për ekonominë e tregut

- që është treguar të jetë shtylla bazike për zhvillimin

ekonomik? Dhe cilat kanë qenë qëndrimet e

tij për lirinë e shprehjes, temë të cilën me shumë

dëshirë e ka rrahur kohëve të fundit?

Kështu, Vetoni sistemin shumëpartiak dhe lirinë

e shprehjes e krahason në shkrimin e tij me Hajd

- Parkun. Ja si tallet Surroi me lirinë e shprehjes:

“Parku Hajd, apo Hajd Parku siç e quajnë anglezët

gjendet në Londër dhe është i njohur si një tribunë

e hapët, ku çdokush, e me mendimet edhe më të

skajshme mund t’i drejtohet auditoriumit, i cili

mblidhet për të dëgjuar oratorin, sipas interesimit,

por edhe për argëtim. Për shumëkë simbol i

demokracisë, meqë çdokush mund të fl as çdo gjë,

Hajd - Parku është më shumë simbol i padepërtueshmërisë

të fjalës së shqiptuar publikisht, është

simbol i një mungese gati totale të lidhjeve mes

interesit të shtresave më të ulëta popullore dhe

qendrave të vendosjes në sistemin politik. Si i tillë

Hajd - Parku pa kurrfarë orientimi, as që ia vret kujt

syrin nga këto qendra dhe ka mbetur një atraksion

politik”. Pra, sipas Vetonit në shtetet perëndimore

demokracia paraqet një kaos të vërtet. Ai dëshiron

të theksoj se atje duke folur të gjithë njëherësh

nuk dëgjon askush. Pra, sipas tij, kjo është një

hile politike, e qeverive perëndimore, me anë të

të cilës ata e zhvendosin vëmendjen, duke lejuar

që të gjithë të fl asin pa rend. Vetoni kërkon rend.

Ja çka thotë, tash në kontekstin jugosllav, për lirinë

e shprehjes: “Hajd - Parku, në terminologjinë

tonë politike, ose përpjekjet për të themeluar një

‘Hajd Park’ të përgjithshëm në sistemin tonë politik,

kanë domethënien e përpjekjeve për themelimin

e demokracisë dhe lirisë abstrakte, pa kurrfarë

orientimi ideor, dhe, fundja, kthim në një sistem

politik, të cilin e ka pasur Jugosllavia e vjetër e i cili

e çoi atë në vetëshkatërrim”.

A e lexuat me vëmendje? Edhe pse nuk kërkon

kushedi se çfarë vëmendje për ta kuptuar. Pra,

Vetoni, ka menduar në atë kohë se Jugosllavinë e

vjetër e ka shkatërruar vetëm “Hajd Parku”, ose liria

e madhe që ka ekzistuar, si ajo politike, poashtu

edhe liria e shprehjes.

“Këto forca, në Jugosllavinë e re, humbën legalitetin

dhe mbeten atje ku ishin gjatë luftës, në

emigracion”, shkruan Vetoni.

Në fund të vitit 1986, kur fryma e ndryshimeve

tashmë kishte fi lluar në mbarë Europën Juglindore,

Veton Surroi Jugosllavinë e pasluftës së Dytë

Botërore, që pothuajse të gjithë po ia numëronin

ditët, e quante Jugosllavi të re. Në fund të vitit

1986, kur përfaqësuesit e të gjitha republikave ishin

ulur veç e veç e po vizatonin harta se kush do

ta shqyente më të madhe hisen e Republikës dhe

ta braktiste shtetin sa nuk ishte shembur, Vetoni

fl iste si zëri i arsyes. Kërkonte mirëkuptimin për

t’i ndihmuar federatës.

Vijon nesër: Pse sipas Vetonit në Jugosllavi

duhej të ndalohej mundësia që çdokush ta

marrë fjalën dhe pushtetin? Si e sheh Vetoni

emigracionin shqiptar në Europën Perëndimore

dhe në SHBA? Si i sheh ai lëvizjet për një

sistem shumëpartiak në Jugosllavinë e Titos?

» Autori është

Deputet i PDK’së në Kuvendin e Kosovës.

Kjo kolumne është shkruar enkas për Gazetën Express.

Dhuratë

për klientët

besnik!

Bëhu pjesë e programit

IPKO Pika!

Mbledh pika dhe shëndrroi në minuta,

internet në mobil apo dhurata!

Regjistrohu FALAS duke dërguar

SMS me tekst “pika” në numrin 123

3


4

Politikë

redaktor: Shpend Limoni

e-mail: shpend.limoni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Stefanoviq: Bisedimet përmes Kuvendit

Kryetari i ri i Kuvendit të Serbisë,

Nebojsha Stefanoviq ka thënë se

platforma e bisedimeve për Kosovën

duhet të miratohet në Kuvendin e

Serbisë. Sipas Stefanoviqit, një platformë

e tillë është e nevojshme që të

hartohet me konsensusin e të gjitha

forcave politike në Kuvend.

Ai ka thënë se konsensusi nënkupton

minimumin e nevojshëm për

t’u pajtuar për pjesëmarrjen në

negociata, të cilat, sipas tij, do të

zhvilloheshin në pajtim me Kushtetutën

e Serbisë, dhe me qëllim të

E mërkurë, 25 korrik 2012

mbrojtjes së interesave nacionale e

shtetërore të Serbisë.

Stefanoviq ka deklaruar se Kuvendi i

Serbisë nuk do të lejojë përsëritjen e

praktikës që nënkupton vetëm informimin

e Kuvendit rreth rezultateve

të negociatave

KOSOVA 9

Ban Ki-Moon erdhi të martën në Kosovë.

Preferoi që liderët politikë t’i takonte

në Aeroport, e jo në institucionet

shtetërore. Vizitoi objekte të kultit,

takoi priftërinj e hoxhallarë dhe foli për

sukseset e UNMIK’ut. Kështu, pesë vjet

pas shpalljes së pavarësisë, Kombet

e Bashkuara vazhdojnë ta llogarisin

Kosovën si protektorat të tyre.

Faton Ismajli

faton.ismajli@gazetaexpress.com

S

Prishtinë, 24 korrik –

hefi i Organizatës së Kombeve

të Bashkuara, Ban Ki-Moon

ka kërkuar dialog paqësor për

zgjidhjen e problemit të Veriut të

Kosovës.

Këtë kërkesë, Sekretari i OKB’së

e ka bërë të martën, në një konferencë

për media, që e ka mbajtur

në aeroportin e Prishtinës, pa praninë

e udhëheqësve të Kosovës.

Ai ka zbritur nga aeroplani i organizatës

më të madhe botërore

dhe është pritur vetëm nga Shefi

i Protokollit shtetëror të Kosovës.

Pritja e nivelit kaq të ulët të Sekretarit

të OKB’së ka ndodhur pasi

ky i fundit ka refuzuar t’i vizitojë

institucionet e Republikës dhe të

takohet në Prishtinë me liderët e

Kosovës.

Me këtë rast, udhëheqësi i

OKB’së ka thënë se duhet të dëgjohet

zëri i komuniteteve në Kosovë

dhe ka kërkuar dialog për problemin

e Veriut të Kosovës.

“Është thelbësore që çështja

e ndjeshme dhe komplekse në

raport me Veriun e Kosovës të

zgjidhet përmjet një dialogu

paqësor”, ka thënë Sekretari i

OKB’së.

Edhe pesë vjet pas shpalljes së

pavarësisë, Sekretari i OKB’së e

ka cilësuar Kosovën si protektorat

pasi asnjëherë nuk i është referuar

si Republikë, pasi shteti ri

ende nuk është pjesë e Kombeve

të Bashkuara.

Megjithëkëtë, Ki-Moon ka pasur

porosi të qarta se çka duhet

FOTOT: KUSHTRIM TËRNAVA

të bëjnë institucionet e Kosovës

në raport me Beogradin.

“Pres përpjekje më të fuqishme

drejt normalizimit të raporteve

me Beogradin, duke përfshirë këtu

edhe një përkushtim serioz dhe të

sinqertë karshi dialogut - gjënë e

njëjtë të cilën e kam kërkuar edhe

nga lidershipi serb”, ka shtuar ai.

Misioni i OKB’ në Kosovë, UNI-

MIK, kishte vendosur një foltore

në pistën e aeroportit të Prishtinës

për Ban Ki-Moonin dhe një skenë

për gazetarët, të cilët nuk kanë pasur

mundësi të bëjnë pyetje.

Pas konferencës, udhëheqësi i

OKB’së ka vazhduar për në dhomat

e aeroportit për t’u takuar me

Presidenten dhe Kryeministrin e

Kosovës.

Gazetarëve, fotografëve dhe kameramanëve

nuk u është dhënë

mundësia të marrin pamje e as

foto nga takimet që ka pasur Ban

Ki-Moon me udhëheqësit e Kosovës.

Por, paraprakisht, Shefi i OKB’së

ka folur për të drejtat e komuniteteve.

“U kam thënë të gjithë liderëve,

me të cilët po takohem se ndërmarrja

e hapave të mëtejmë në

arritjen e një mirëkuptimi edhe

më të madh është e një rëndësie

thelbësore Pikëpamjet e komuniteteve,

të cilat ndikohen

drejtpërsëdrejti nga këto tensione

janë thelbësore. Zërat e tyre duhet

të dëgjohen. Nevojat dhe të drejtat

e tyre bazë duhet të përfaqësohen

në mënyrë demokratike”, ka shtuar

ai.

Pas takimit me Sekretarin e

OKB’së, Kryeministri Thaçi ka fo-

lur para gazetarëve dhe ka thënë

se roli i Organizatës së Kombeve

të Bashkuara është i tejkaluar për

t`i zgjidhur problemet e Kosovës.

Ndërsa Presidenca në një komunikatë

për media, ka treguar

se Shefja e Shtetit e ka mirëpritur

vizitën e Sekretarit të OKB’së dhe

ka folur edhe për Veriun.

Për dallim prej herëve të kaluara,

Presidentja Jahjaga ka thënë se

për zgjidhjen e problemit të Veriut

është vetëm një rrugë.

“Nuk ka alternativë tjetër, përveç

zhbërjes së strukturave ilegale

dhe kriminale në tri komunat në

Veri të Kosovës, që tentojnë të

mbajnë peng stabilitetin e plotë

të vendit dhe që minojnë përparimin

e përgjithshëm të arritur

në rajon”, citohet të ketë thënë

Presidentja. Megjithëkëtë, She-


E mërkurë, 25 korrik 2012

Weiner Zeitung: Serbia po shkon kah Millosheviqi

Gazeta vjeneze, Wiener

Zeitung, në edicionin e ditës

së martë, ka shkruar se ende

pa u formuar qeveria, Serbia

ka marrë rrugën që çon prapa

kah Sllobodan Millosheviqi

dhe po largohet nga Europa.

9

fi i OKB’së ka kërkuar edhe nga

Kosova të intensifi kojë përpjekjet

e tyre për të zgjidhur çështjen e

personave që vazhdojnë të llogariten

si të zhdukur Ndryshe, Se-

Foto prapa Deklaratës

së pavarësisë

Autori i komentit, Franc

Shausberger, drejtor i Institutit

për Rajonet Evropiane, ka

vlerësuar se “me vendimet

me të cilat në sferat kryesore

kufi zohet autonomia e

krahinës multietnike, Vojvo-

Ngushëllon familjen

Podrimja

Sekretari i OKB’së, Ban Ki

Moon nuk ka mundur të shkelë

në institucionet e Republikës,

por këshilltarët e tij janë

kujdesur që në fjalimin e tij të

ngushëllojë familjen Podrimja

për vdekjen e poetit të madh

shqiptar, Ali Podrimja.

“Iu bashkohem ngushëllimeve

për humbjen e jetës së

poetit Ali Podrimja”, ka thënë

Ki-Moon, me të mbërritur në

aeroport.

Proteston VV

Aktivistët e Lëvizjes Vetëvendosje

i kanë gjykuar veprimet

e OKB’së dhe të Ban Ki Moonit

si jo fer për shkak se Kosovën

e trajtojnë ndryshme prej

vendeve të tjera.

Disa aktivistë të kësaj lëvizjeje

janë përleshur me policët

e Kosovës në përpjekje për

të shkruar një parullë me

“UNFAIR” UNMIK.

“Gjatë këtij intervenimi,

shumica e aktivistëve të

VETËVENDOSJE!-s u lënduan

nga sprey lotsjellës, ndërsa

aktivisten Krenare Krasniqi

e përplasën për tokë duke ia

lënduar kokën”, thuhet në

komunikatën e VV’së.

Në anën tjetër, Policia e

Kosovës ka mohuar se është

përdorur forcë për t`i penguar

aktivistët e VV’së për

të shkruar parullën kundër

UNMIK’ut.

kretari i Përgjithshëm i Kombeve

të Bashkuara, Ban Ki-Mun në

orët e pasdites të së hënës është

larguar nga Kosova, ndërkohë që

gjatë ditës ka vizituar Deçanin e

Prizrenin.

Gjatë ditë së mërkurë, ai do

ta vizitojë Maqedoninë dhe Bosnjën,

për ta përmbyllur kështu

turneun e tij në rajon më 26

korrik.

Presidentja e Kosovës, Atifete Jahjaga është

kujdesur që të bëjë foto me Sekretarin e

Kombeve të Bashkuara, prapa të cilit ka

qenë e vendosur Deklarata e pavarësisë dhe

fotografia e Komandantit Legjendar Adem

Jashari. Presidenca menjëherë pasi është

takuar me Jahjaga me Ki-Moonin, ka nisur një njoftim për media

me foton e bërë në dhomat e aeroportit “Adem Jashari”. “Fotolajm-

Presidentja e Republikës së Kosova, Zonja Atifete Jahjaga u

takua sot me Sekretarin e Përgjithshëm të OKB’së, Ban Ki Moon”, ka

dërguar Presidenca njoftimin bashkë me foton.

dinë, Gjykata Kushtetuese

serbe e ka vërtetuar varësinë

e saj politike”.

Sipas gazetës, vendimet e

Gjykatës janë “në harmoni

me politikën nacionaliste

dhe centraliste të Presidentit

të zgjedhur para do kohe,

Tomisllav Nikoliq, dhe Kryeministrit

të ri socialist, Ivica

Daciq, shefi t të dikurshëm

për propagandë të Sllobodan

Millosheviqit”.

Në komentin e gazetës Wiener

POLITIKË 5

Zeitung më tutje është thënë

se “me përjashtim të partisë

së vogël, Partia e Rajoneve

të Bashkuara, në Serbi, sikur

edhe prej para do kohe në Rumani,

në pushtet janë përsëri

klikat e vjetra ish-komuniste.

Interpreton dialogun

Kryeministri Hashim Thaçi nuk e ka mohuar një dialog

politik për Veriun, por ka thënë se institucionet do të

bisedojnë me qytetarët e asaj pjese. Pas takimit që ka

pasur me Ban Ki-Moonin, Thaçi ka thënë se roli i OKB’së

është i tejkaluar sa u përket problemeve të Kosovës. Shefi

i Qeverisë ka folur edhe për Pashallëkun e Beogradit.

Express

Prishtinë, 24 korrik —

Kryeministri Hashim Thaçi e

ka përkthyer kërkesën e ndërkombëtarëve

për bisedime me

Serbinë për Veriun në dialog të

Republikës së Kosovës, me serbët

lokalë të asaj pjese. “Dialogu i

brendshëm është krejt tjetër nga

dialogu teknik”, ka sqaruar Kryeministri.

Duke e cilësuar dialogun

teknik me Serbinë dhe “dialogun

e brendshëm” për Veriun

si dy çështje krejtësisht të ndara,

Kryeministri ka thënë se për zgjidhjen

e problemit për pjesën më

problematike të Kosovës ua ka

treguar idenë preliminare Washingtonit,

Brukselit e NATO’s.

“Kam prezantuar idenë preliminare

për integrimin e serbëve

të Veriut në institucionet e Kosovës,

në jetën demokratike. Ato

ide u janë të njohura edhe Washingtonit,

BE’së dhe NATO’s”, ka

thënë Thaçi, në një konferencë

në aeroportin e Prishtinës, pak

minuta pasi është takuar me Sekretarin

e OKB’së, Ban Ki-Moon.

Me këtë rast, Shefi i Qeverisë

ka thënë se roli i Kombeve të

Bashkuara është i tejkaluar sa u

përket zgjidhjes së problemeve

të Kosovës.

“Prandaj, roli i OKB’së është

i tejkaluar. OKB’ja nuk mund të

participojë në këtë çështje, sa i

përket dialogu teknik që ka fi lluar

tash e dy vjet me Serbinë. Ky

dialog i brendshëm mes institucioneve

legjitime të Kosovës dhe

qytetarëve serbë në Veri është i

domosdoshëm”, ka thënë Thaçi.

Kreu i Qeverisë ka thënë se me

Sekretarin e OKB’së ka folur për

institucionet e Kosovës, ndërsa

rolin e UNMIK’ut e ka quajtur

të tejkaluar si në Prishtinë, ashtu

edhe në Mitrovicë.

“Kjo është vizitë që për herë

të parë ndodh prej një Sekretari

të Përgjithshëm të OKB’së në

shtetin e pavarur dhe sovran të

Kosovës. Është një mesazh i qartë

i mbështetjes të progresit të

Kosovës, edhe vetë Ban Ki Moon

theksoi se e njeh realitetin në

Kosovë dhe e respekton, e vlerëson

dhe i mbështet aspiratat e

qytetarëve të Kosovës. Aspiratat

e qytetarëve të Kosovës janë e ardhmja

evropiane dhe vizioni ynë,

qëllimi anëtarësimi në NATO, BE

dhe OKB”, ka shtuar ai.

Sipas tij, tash është koha për

institucionet e Kosovës e jo

për UNMIK’un. “Roli i Zyrës së

UNMIK’ut është zvogëluar dhe

do të adaptohet në kushtet dhe

rrethanat e fuqizimit të insti-

Mandat i plotë i Qeverisë

tucioneve në Kosovës. Ai rol i

UNMIK’ut i takon së kaluarës, e

sotmja dhe e nesërmja u takon

të ardhmes së institucioneve të

Republikës së Kosovës”.

Ai ka përsëritur se nuk do të

ketë vazhdim të dialogut teknik

pa u zbatuar marrëveshjet paraprake.

“Fillimisht, implementimi,

implementimi, implementimi,

e pastaj shqyrtimi i çështjeve

të tjera për dialogun teknik”, ka

thënë ai. Kryeministri Thaçi u

është përgjigjur edhe deklaratave

të Presidentit serb, Tomisllav

Nikolic, i cili ka thënë se nuk e

përjashton luftën për ta rikthyer

Kosovën nën Serbi.

“Unë sot i përgjigjem përsëri se

në rrethanat çfarë ai pretendon,

përsëri unë do të jem në ballë

të betejës për t`u larguar Nikolic

humbës dhe i turpëruar nga

çfarëdo aventure e tij e re në raport

me Kosovën”, ka deklaruar ai.

Ai ka thënë se në rast se Serbia

hyn edhe një herë në luftë,

atëherë krejt shteti serb do të

koncentrohet në Beograd, duke

mbetur vetëm si “Pashallëku i

Beogradit”.

“Por, çdo aventurë e tij e re në

raport me Kosovën nënkupton

se ai do ta harrojë Kosovën, por

duhet të mendojë më tepër për

Pashallëkun e Beogradit”, ka shtuar

ai.

Kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi ka përsëritur deklaratën e

mëhershme se Qeveria aktuale do të përfundojë mandatin e plotë

qeverisës katërvjeçar, e jo siç është paraparë në Marrëveshjen e prillit

të vitit të kaluar. Duke mos e mohuar një koalicion mes PDK’së dhe

AAK’së, Kryeministri Thaçi ka thënë se koalicioni aktual është duke

funksionuar me plotësime e freskime të çdoditshme. “Ky është ekipi

politik dhe qeverisës më i mirë në historinë politike të Kosovës, prandaj

do të vazhdohet me mirëqeverisje dhe me këtë ekip. Natyrisht

me plotësime dhe freskime të vazhdueshme që ndodhin çdo ditë në

mandatin e plotë qeverisës”, ka thënë ai në aeroportin e Prishtinës.


6

Vulin: Zyrë për serbët e Kosovës

E ashtuquajtura Zyrë për Kosovën

në Qeverinë e Serbisë do

të zëvendësojë Ministrinë për

Kosovën, në qeverinë që pritet të

formohet së shpejti në Beograd.

Aleksandër Vulin, drejtuesi i kësaj

zyre ka thënë se synimi i kësaj

Ministri i deritanishëm

serb për Kosovën, Goran

Bogdanovic ia ka frikën

njësisë speciale të Kosovës.

Në njëvjetorin e aksionit të

25 korrikut, Bogdanovic thotë

se frikohet nga një korrik i

dytë. Aksioni i vitit të kaluar,

ndërkaq, u cilësua si jetik për

Kosovën nga Kryeministri

Hashim Thaçi. Ai tha se pas

asaj dite, bota ktheu kokën

kah veriu i vendit.

zyre është mbajtja dhe rritja e

numrit të serbëve në Kosovë dhe

përmirësimi i kushteve të jetës

për ta.

Sipas Vulin, zyra do të fokusohet

në jetën e përditshme të serbëve

të Kosovës, ekonominë, imple-

mentimin e ligjeve serbe, dhe

forcimin e ndikimit të Serbisë

në Kosovë. “Varfëria e njerëzve

tanë nuk është në proporcion

me shumën e parasë që Serbia

alokon për provincën jugore”, ka

thënë Vulin. Sipas tij, marrja me

E tmerron korriku

Express

Prishtinë, 24 korrik — Ministri i

deritanishëm i Serbisë për Kosovën,

Goran Bogdanovic druan për

një korrik të dytë në Veri të Mitrovicës.

Duke kujtuar intervenimin

e 25 korrikut të vitit të kaluar, ai ka

thënë të hënën për mediat serbe se

pavarësisht largimit të barrikadave

edhe më tutje ka rrezik që forcat

speciale të Kosovës të nisen për

në Veri. “Duke i pasur parasysh

të gjitha këto, edhe më tutje ka

tensione, mosbesim. Serbët presin

që Prishtina, pavarësisht se në

mënyrë deklarative angazhohet

se nuk do të bëjë asgjë me dhunë,

prapë do të ndërmarrë aktivitete

të ngjashme”, ka thënë ai të hënën

për mediat serbe.

Disa fjalë për intervenimin e 25

Kosovën “është më e vështirë

dhe e ndershme, dhe njerëzve

duhet tu thuhet e vërteta në të

ardhmen. Do të ketë një situatë

tërësisht të re. Besoj se qeveria ka

resurse për ta bërë jetën atje më

të ndershme”, ka thënë ai.

korrikut të vitit të kaluar i kishte të

hënën edhe Kryeministri Hashim

Thaçi. Ai e ka quajtur aksionin si jetik

për Kosovën, gjatë konferencës

së tij në Aeroportin e Prishtinës, ku

priti Sekretarin e Përgjithshëm të

OKB’së, BAn Ki-Moon. “Defi nitivisht

vendimi për dërgimin e forcave

speciale të sigurisë së Republikës

së Kosovës në pikat 1 dhe

31 ka qenë vendimtar që të lëvizë

e gjithë diplomacia botërore për

normalizimin e gjendjes në Veri të

Mitrovicës. Atje për 12 vite të tëra

ishte toleruar korrupsioni, krimi i

E mërkurë, 25 korrik 2012

DEKORATA PER DELLIN

Presidentja Atifete Jahjaga e ka dekoruar

Ambasadorin Christopher Dell me Urdhrin

për Paqe, Demokraci dhe Humanizëm

“Dr. Ibrahim Rugova”. Një natë më parë,

Dellit iu rezervua një pritje madhështore

nga Kryeministri Hashim Thaçi, në një

restorant në periferi të Prishtinës, e ku

nuk munguan batutat mes tyre.

Leonora Aliu

leonora.aliu@gazetaexpress.com

Prishtinë, 24 korrik–

Darka e një nate më parë si duket

nuk ka mjaftuar për Presidenten

Atifete Jahjaga që t’ia shprehë

falënderimet e thella Ambasadorit

amerikan në ikje, Christopher

Dell.

Njeriu, i cili solli Jahjagën në pozitën

e të parës së shtetit, u dekorua

të martën nga ajo me Urdhrin

për Paqe, Demokraci dhe Humanizëm

“Dr. Ibrahim Rugova”.

Kjo tha se u bë për hir të kontributit

të lartë, të cilin e paska dhënë

Ambasadori Dell gjatë misionit të

tij në Kosovë.

“Është një simbolikë që shpreh

falënderimet tona për një përkrahje

të shquar që keni dhënë

jo vetëm nga misioni juaj i parë,

por edhe nga ai i dyti. Gjatë tërë

procesit që ka ndodhur në vendin

tonë, jo vetëm për të drejtat e

njeriut, por edhe në zhvillimin e

proceseve demokratike dhe fuqizimin

e sundimit të ligjit dhe në

zhvillimin e shtetndërtimit për

tërë shtetin e Kosovës”, ka thënë

Presidentja Jahjaga gjatë ceremonisë

së dekorimit.

“Medalja që do t’u jepet juve sot,

është për humanizmin e bazuar

në disa nga vlerat dhe principet që

janë paqja, demokracia dhe humanizmi,

të cilat, gjithashtu, janë

principet themelore. Ju keni qenë

një përfaqësues i denjë i SHBA’së

në Kosove”, shtoi e para e shtetit.

Ndërkohë që ishte pikërisht

Christopher Dell ai, i cili nxori

emrin, dikur të polices Atiftete

Jahjaga nga zarfi , për ta emëruar

atë të parën e Kosovës, në kohën

kur shteti po kalonte një krizë institucionale.

Pavarësisht kësaj, as Dell nuk u

kursye së falënderuari Jahjagën

për nderin që iu dha të martën.

Ai tha se ka pasur privilegjin që

të punojë me institucionet dhe liderët

e Kosovës, e posaçërisht me

ish-Presidentin tashmë të ndjerë,

dr. Ibrahim Rugova.

“Gjithashtu, edhe Dr. Rugova

është këtu me ne gjatë këtij çmimi.

E kam njohur mirë që nga ardhja

ime e parë këtu, për vlerat dhe rolin

e tij që ka luajtur në përpjekjet

për liri dhe pavarësi. Janë inspirim

për të gjithë ne që kemi privilegjin

të punojmë me institucionet e Kosovës,

lidershipin e Kosovës dhe

mbi të gjitha të njihemi me popullin

e Kosovës. Është një nder

tejet i madh të më jepet një çmim

që bart emrin e Rugovës. Është

diçka që do ta kujtoj çdoherë siç,

e kam thënë mbrëmë, që është

shumë privilegj i madh që të jesh

diplomat amerikan dhe të punosh

në Kosovë”, ka thënë Dell.

Ditët e këtij të fundit si përfaqësues

amerikan në Kosovë,

dalëngadalë po i afrohen fundit.

Por, miqtë e tij kosovarë, liderë

politikë e deputetë nuk ia harrojnë

të mirat. Madje, Kryeministri i Kosovës,

Hashim Thaçi, të hënën ka

shtuar edhe një darkë për nder të

mikut të tij- Chrisit.

Darka lamtumirëse për Ambasadorin

amerikan u mbajt në

restorantin “Rron” në Veternik të

Prishtinës. Gjithçka ishte drejtuar

nga Ministrja Vlora Çitaku, derisa

të pranishëm, përveç Presidentes

Jahjaga, kanë qenë edhe ministra

dhe deputetë.

Në fjalën e tij, Kryeministri Hashim

Thaçi, si rrallëherë, është përkujdesur

të lëshojë batuta.

“Unë dëshiroj që ju Chris të vini

sërish në Prishtinë, si Ambasador

i SHBA’së në Kosovë, për herë të

tretë”, ka thënë Thaçi.

E, nëse kjo nuk ndodh, atëherë

Kryeministri propozoi diçka tjetër.

“Nëse nuk kthehesh sërish,

atëherë unë me të gjitha fuqitë e

mia kushtetuese do të mundohem

t’ju emëroj Ambasador të

Republikës së Kosovës në Shtetet

e Bashkuara”, ka thënë Thaçi, duke

nxitur të qeshura në sallë. Dhe, ka

vazhduar me batuta.

“Kur erdhe këtu, kishe më shumë

fl okë, por tash kur po të shoh,

po e vërej se t’i kam rralluar pak”,

ka thënë ai. “Thënë të drejtën, kur

erdhe këtu, edhe unë kisha më pak

thinja”, ka vazhduar Thaçi.

Me të njëjtën dozë humori, ka

vazhduar edhe Ambasadori Dell.

“Hashim, kam frikë se Kosova

do të bëhet shteti i 51’të i SHBA’së,

e nuk do të keni mundësi të më

emëroni Ambasador të Kosovës në

Washinton”, ka thënë ai.

Teksa fliste Dell, një murmurimë

e madhe u dëgjua në sallë.

“Dikush prej Durrësit po na çon

murmurima... Paramendojeni, po

të vija Ambasador këtu për herë

të tretë, do të na çonte tërmet”, ka

thënë ai, duke e lidhur këtë me Veton

Surroin, njeriun me të cilin në

fund të mandatit la pas një histori

të keqe.

Ndryshe, Christopher Dell u

emërua nga Senati amerikan si

Ambasador në Republikën e Kosovës,

më 10 korrik të 2009’ës,

ndërkohë që kishte dhënë betimin

e tij më 31 korrik për këtë pozitë.

Para se të vinte si shef i diplomacisë

amerikane në Kosovë, ai

kishte shërbyer si zëvendësshef i

Ambasadës në Kabul.

Në Kosovë, ndërkaq, kishte

shërbyer edhe në kohën e pasluftës,

asaj kohë si Shef i Zyrës

amerikanë në Kosovë, prej vitit

2000 deri më 2001.

organizuar, kontrabanda, strukturat

ilegale të Ministrisë së Brendshëm

të Serbisë, inteligjencës së

Serbisë, por me 25 korrik të vitit

të kaluar ishte goditja përfundimtare

e prezencës së tyre”, ka thënë

Thaçi. Ndryshe, aksioni i vitit te

kaluar kishte rezultuar me rimarrjen

e pikave kufi tare në Jarinje dhe

Bërnjakë, të cilat u dogjën dhe

uzurpuan më 2008, pas shpalljes

së pavarësisë së Kosovës nga serbë

të revoltuar. Ndërkohë që nga ky

aksion kishte mbetur i vrarë, polici

Enver Zymberi.


E mërkurë, 25 korrik 2012 NACIONALE 7

Nacionale

Redaktor: Jeton Musliu • e-mail: jeton.musliu@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Policia

Kërcënim

me armë

Podujevë, 24 korrik- Është

arrestuar i dyshuari pasi i njëjti

pas një mosmarrëveshje në

trafik, ka kërcënuar me armë

zjarri viktimën. Gjatë kontrollit

tek i dyshuari është gjetur dhe

konfiskuar një revole e tipit

“Bereta”me një karikator dhe

shtatë fishek të kalibrit 7.65

mm. Me urdhër të prokurorit, i

dyshuari dërgohet në mbajtje.

I dehur

sulmonte

qytetarët

Gushtericë e Poshtme, Graçanicë,

24 korrik- Është arrestuar

i dyshuari pasi që i njëjti në

gjendje të dehur ka sulmuar

fizikisht një qytetar. Motivi i incidentit

ishte një mosmarrëveshje

e mëhershme në mes viktimës

dhe të dyshuarit. I dyshuari

edhe në momentin e arrestimit

ka qenë agresiv, nuk ka përfillur

urdhrat e zyrtarëve policor

si dhe ka thyer një dritare të

veturës zyrtare të policisë.

I dyshuari është dërguar në

tretman mjekësor psikiatrik. Me

urdhër të prokurorit rasti shkon

në procedurë të rregullt.

Aksidentalisht

i shkrep arma

Ferizaj, 24 korrik- Raportohet

se viktima ka pësuar lëndime

trupore në dorë si pasojë e

shkrepjes aksidentale të armës

së zjarrit. Në vendin e ngjarjes

policia ka gjetur dhe konfiskuar

një revole e tipit “Reck. mod.

pk. 800” e kal. 8 mm. Viktima

është dërguar për tretman

mjekësor në QKUK-Prishtinë në

gjendje stabile.

Në tejkalim godet

një qytetar

Ferizaj, 24 korrik- Një i dyshuar

derisa ishte duke lëvizur

me veturën e tij civile nga

pakujdesia ka hyrë ne tejkalim

duke e goditur një veturë civile

me ngasës një mashkull.

Më pas ka goditur një shtyllë

te betonit e cila është rrezuar

duke e goditur edhe një veturë

tjetër civile. Raportohet vetëm

për dëme materiale.

Jeton Musliu

jeton.musliu@gazetaexpress.com

Prishtinë, 24 korrik — Poetin e

madh kosovar, Ali Podrimja, nuk

e ka vrarë askush.

E, as nuk ka bërë vetëvrasje.

Vdekja dyshohet të jetë si pasojë

e dehidratimit.

Kështu i kanë thënë të martën

gazetës Express, burime të afërta

me rastin.

Tashmë autoritetet franceze

vetëm se kanë përfunduar procesin

e obduksionit të trupit të

pajetë të poetit.

Sipas rezultateve, mbi trupin e

tij nuk janë vërejtur shenja dhune

apo sulmi.

Autoritetet franceze supozojnë

se vdekja Podrimes i është shkaktuar

nga dehidrimi.

Express ka mësuar se raporti i

autopsisë nuk pritet të mbërrijë

në Kosovë para dy javësh, për

shkak të procedurave ligjore që

duhen zbatuar.

OSBE: Përmirësoni regjistrimin civil të komuniteteve

Prishtinë, 24 korrik- Misioni i OSBE-së

në Kosovë bënë thirrje për përmirësime

në regjistrimin civil të komuniteteve

të cenueshme. “Komunitetet e

cenueshme në Kosovë përballen me

vështirësi në regjistrimin civil, gjë që

vazhdon të pengojë përfshirjen e tyre

Por në të njëjtën kohë, trupi i

pajetë i poetit nuk do të presë kaq

gjatë që të varroset në vendlindjen

që e deshi aq shumë, e për të cilën

shkroi aq shumë poezi.

Tashmë Express ka kuptuar

se trupi i Ali Podrimes pritet të

mbërrijë në Kosovë me avion,

ditën e enjte, dikur rreth orës 8 e

50 minuta.

Derisa pritej se të martën, raporti

mjekoligjor do të mbërrinte

në Kosovë, kjo nuk ka ndodhur.

Të kontaktuar nga Express,

zyrtarë të Ministrisë së Punëve

të Jashtme të Kosovës, të cilët

nëpërmjet Ambasadës në Paris

kanë qenë vazhdimisht në kontakt

me autoritetet franceze, nuk

kanë dashur të komentojnë informacionet

e siguruara nga gazeta.

“MPJ-ja pritet që ditën e mërkurë

(sot) të lëshojë një komunikatë

për media”, tha Artan Behrami,

këshilltar i lartë i ministrit

Enver Hoxhaj.

Sidoqoftë, Express ka marrë

në shoqëri”, thotë një raport i OSBE-së

i publikuar të martën. Përderisa institucionet

e Kosovës në vitet e fundit

kanë përmirësuar kornizën ligjore

dhe kanë rritur numrin e zyrave të

regjistrimit civil gjatë periudhës

raportuese, fi nancimi, resurset

vesh se pas hetimeve të kryera

nga policia dhe prokurori francez

i çështjes, supozohet se poeti Podrimja,

ditën kritike të 18 korrikut,

ka humbur orientimin në pyll.

Edhe për shkak të sëmundjes së

harresës, nga e cila i ndjeri vuante,

dyshohet se ai është lodhur dhe

dehidratuar.

Për humbjen e poetit të madh,

këtyre ditëve janë mbajtur mjaft

mbledhje komemoratiove dhe

janë shkruar telegrame ngushëllimi.

Këtij vargu të gjatë personalitetesh

e qytetarësh që kanë

shprehur dhimbjen për vdekjen

e akademik Podrimes, ka shprehur

të martën edhe vetë Sekretari

i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara,

Ban Ki Mon.

Në adresimin e tij qytetarëve

të Kosovës nga Aeroporti Ndërkombëtar

i Prishtinës “Adem

Jashari”, kreu i organizatës më të

madhe ndërkombëtare ka shprehur

ngushëllimet për humbjen e

logjistike dhe njerëzore jo adekuate

të alokuara në këto zyra e kufi zojnë

funksionimin e mirëfi lltë të mekanizmit.

Barrierat gjuhësore dhe mungesa

e udhëzimeve rreth dokumenteve të

kërkuara për regjistrimin civil paraqesin

pengesa shtesë.

VDIQ NGA DEHIDRATIMI

Trupi i pajetë i poetit Ali Podrimja mbërrin të enjten paradite në Kosovë. Raporti mjekoligjor i kryer nga

autoritetet franceze thekson se mbi të nuk është ushtruar dhunë. Supozohet se akademik Podrimja nuk

ka bërë vetëvrasje, por duke humbur orientimin në pyll, ka vdekur si pasojë e dehidratimit.

poetit me renome ndërkombëtare.

Trupi i pajetë i poetit Podrimja

u gjet dy ditë më vonë, më 21

korrik, në afërsi të një pylli dhe

një lumi, diku rreth 4 kilometra

në vijë ajrore nga qendra e qytetit

Lodeve, ku kishte shkuar për

të marrë pjesë në një festival të

poezisë.

E derisa trupi i pajetë i poetit të

njohur kosovar, Ali Podrimja ende

nuk është kthyer nga Franca në

Kosovë, Akademia e Shkencave

dhe e Arteve të Kosovës mbajti

një mbledhje komemorative në

nder të tij.

Kryetari i Akademisë, Hivzi Islami

tha se vepra e Podrimes dhe

trashëgimia që ai la pas, e bëjnë

atë të pavdekshëm.

Për jetën dhe veprën e poetit Ali

Podrimja, ka folur edhe akademiku

Rexhep Ismajli. Ai tha se, për

poezinë e Podrimes kanë shkruar

kritikë e studiues të shumtë,

shqiptarë dhe të huaj.


8 NACIONALE E mërkurë, 25 korrik 2012

Arrestohet një person për kanosje me armë

Podujevë, 24 korrik- Rreth orës 20 të së

hënës, nga njësitë policore të stacionit

policor të Podujevës, është arrestuar një

person i dyshuar për veprën kanosje

me armë. Rasti ka ndodhur në rrugën

“Hakif Zejnullahu” në Podujevë, ku pas

një mosmarrëveshje në mes të dyshua-

Zjarrfikësit kalojnë nën

menaxhim të MBP-së

Mitrovicë, 24 korrik- Shërbimi

i Zjarrfi kësve në Mitrovicë

do të menaxhohet nga Agjencia

për Menaxhimin e Emergjencave

(AME) që vepron në

kuadër të Ministrisë së Punëve

të Brendshme (MPB). Për këtë

u nënshkrua një Memorandum

mirëkuptimi nga kryetari i komunës,

Avni Kastrati dhe kryeshefi

i AME-së, Fadil Kodra.

Sipas memorandumit, për

transferimin e pjesëtarëve të

Shërbimit të Zjarrfikjes dhe

rit dhe viktimës lidhur me një tejkalim të

pasigurt në trafi k, i dyshuari i ka drejtuar

armën viktimës për të vazhduar më pas

me veturën e tij në drejtim të panjohur.

Me të marrë informacionin policia me

një intensitet të shtuar ka ndërmarrë një

varg veprimesh operative e hetimore,

Shpëtimit, Komuna dhe AMEja

do të koordinohen për

transferimin e këtij shërbimi

nga niveli komunal në nivelin

qendror, ndërsa pjesëtarët e

këtij shërbimi tani janë staf i

MPB-së dhe menaxhohen nga

AME-ja. Në bazë të këtij memorandumi,

përveç personelit

do të transferohen edhe të

gjitha pajisjet dhe mjetet nga

Komuna në MBP-AME, si dhe

buxheti i planifi kuar për këtë

shërbim.

Tash sheshi “Zahir Pajaziti”

Prishtinë, 24 korrik- Komuna

e Prishtinës ka bërë

të gjitha përgatitjet e nevojshme

për fi llimin e punimeve

në sheshin “Zahir Pajazit” në

qendër të qytetit. Punimet në

ndërtimin dhe realizimin e

projektit të sheshit “Zahir Pajazit”

do të fi llojnë në fund të

kësaj jave.

Me ketë rast, Komuna e

Prishtinës, informon të gjithë

qytetarët, taksistët, shitësit e

librave, bizneset dhe lokalet

afariste, të cilët po ushtrojnë

aktivitet në hapësirën e Sheshit

“Zahir Pajaziti”, që të

bëjnë lirimin e hapësirave që

i shfrytëzojnë.

Komuna e Prishtinës po ashtu

shfrytëzon rastin që të kërkoj

mirëkuptimin e qytetarëve,

njëkohësisht përkrahjen e tyre,

në mënyrë që ecuria e punimeve

në shesh të ecën sipas

dinamikes së paraparë.

Familjarët kërkojnë zbardhjen

e fatit të të pagjeturve

Prishtinë, 24 korrik - Familjarët

e 1772 peronave të

zhdukur, kërkojnë që sa më

shpejtë të zbardhet fati i familjarëve

të tyre. Këtë kërkesë ata

e kanë ripërsëritur në takimin

e katërt të punës së Komisionit

Qeveritar për Persona të Zhdukur,

ku u diskutua puna në

gjashtë mujorin e parë të vitit

2012 si dhe aktivitetet që ka

zhvilluar ky komision, në bashkëpunim

me të gjithë partneret

vendor dhe ndërkombëtar,

që janë të implikuar në procesin

e ndriçimit të fatit të personave

të pagjetur.

Për dallim nga takimet tjera,

takimi i komisionit kësaj radhe

është mbajtur pa praninë e

mediave. Drejtuesi i Komisionit

Prenk Gjetaj pohoi se largimi i

mediave nga ky takim, është

bërë për shkak se është një takim

pune dhe se nuk kanë asgjë

për të fshehur. Por Bajram Qerkini,

anëtar i komisionit qeveritar

për persona të zhdukur

dhe përfaqësues i Shoqatave

të familjeve të personave të

zhdukur, kërkoi që të zbardhet

fati i të pagjeturve. Ai si brengë

të tij paraqiti para komisionin,

keqinformimin e ambasadave

të huaja në Kosovë, lidhur me

çështjen e fatit të të pagjeturve.

Nis faza e tretë e dezinsektimit

Prishtinë, 24 korrik- Dezinsektimi

i qytetit, Komunës së

Prishtinës do t’i kushtojë 119

mijë euro. Ky projekt do të

zhvillohet në katër faza, ku dy

prej tyre tashmë janë realizuar,

kurse sot fi llon faza e tretë e këtij

aksioni.

Çdo fazë e aksionit do të

zgjatë pesë ditë dhe do të përfshijë

3500 hektarë në tërë qytetin

e Prishtinës. Për realizimin

e këtij projekti qytetarët duhet

që prej orës 19:30 deri në orën

24:00 t’i mbyllin dyert dhe dritaret

e banesave dhe shtëpive,

në mënyrë që insektet gjatë ikjes

të mos hyjnë nëpër shtëpi e banesa.

Sipas drejtorit të Drejtorisë

së Shëndetësisë në Komunën e

Prishtinës, Valbon Krasniqi, dezinsektimi

është projekt i planifi

kuar qysh në herët, kurse sot

vazhdon faza e tretë e tij.

me fokus zbulimin e identitetit dhe

vendndodhjen e të dyshuarit të mundshëm

dhe kësisoj ka arritur që në rrugën

“Zahir Pajaziti” në Podujevë të ndaloj

veturën e dyshuar dhe të arrestoj të

dyshuarin: L. Vllasa, (32), shtetas i Republikës

së Kosovës për të cilin dyshohet

me bazë të jetë i implikuar në rastin

në fj alë. Pas një kontrolli të detajuar që

policia i ka bërë veturës dhe personit

të dyshuar ka arritur të gjejë dhe të

konfi skoj: një revole e tipit Beretta,

kalibër 7.65 mm, si dhe një karikator me

shtatë fi shek të të njëjtit kalibër. Ndaj të

dyshuarit pas marrjes së autorizimit të

Prokurorit Publik, policia ka shqiptuar

masën e arrestit policor prej 48orësh

për ta dërguar më pas në qendrën e

mbajtjes për hetimin e mëtejmë të

rrethanave të rastit, para se rasti t’i kalojë

gjykatës kompetente.

LIGJ KUNDE

Njazi, çka po ndodh?

Anulohet për herë të pestë konkursi për zgjedhjen e drejtorëve të klinikave të QKU’së. Kjo është bërë për shkak

të shkeljeve të shumta ligjore gjatë tërë procesit. Drejtorit të QKU’së, Njazi Gashi, ka mundësi t’i kalojë edhe

mandati i vet pa mundur të zgjedhë vartësit e tij. Rekomandimet për anulim të konkursit i janë dërguar Ministrisë

së Shëndetësisë dhe QKU’së.

Nebih Maxhuni

nebih.maxhuni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 24 korrik— Këshilli

i Pavarur Mbikëqyrës për Shërbimin

Civil ka gjetur shkelje dhe

parregullsi në konkursin për drejtor

të klinikave të QKUK-së.

Dyshimet për shkelje në këtë

konkurs, Express i ka publikuar

dhjetë ditë më parë.

Nga aty, parregullsi që kishin

ndodhur gjatë procesit të konkursit,

ishte pritur që edhe kësaj here,

i nëjti të anulohet.

Zyrtarë të KPM-së i kanë rekomanduar

të martën edhe zyrtarisht

Ministrisë së Shëndetësisë,

anulimin dhe rishpalljen e këtij

konkursi.

Zgjedhja e drejtorëve të klinikave

të QKUK-së ka dështuar sërish.

Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës

për Shërbimin Civil të Kosovës ka

bërë vlerësimin e këtij procesi dhe

ka gjetur shkelje dhe parregullsi të

mëdha.

Drejtori i Këshillit, Mehdi Geci

ka deklaruar se përmes një raporti

me shkrim, kanë dëshmuar

shkeljet procedurale, prandaj kanë

kërkuar anulimin e konkursit dhe

rishpalljen e tij.

“Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës

ka bërë monitorim gjatë procesit


E mërkurë, 25 korrik 2012

Digjen mbi 100 hektarë në Bjeshkët e Nemuna

Deçan, 24 korrik- Zjarri i përhapur në

bjeshkët e Deçanit përkatësisht në

vendin e quajtur Jedov, në pjesën e

regjionit të Vokshit tash e pesë ditë

më radhë ende nuk është lokalizuar

në tersi. Kjo me vet faktin se bjeshkët

janë aq të larta dhe të thepisura saqë

të shpalljes së konkursit për drejtorë

të klinikave në QKUK dhe ka

monitoruar edhe procedurat e

mëtutjeshme dhe ka konstatuar se

ka pasur shkelje të rregullave dhe

parimeve të shërbimit civil. Andaj,

ne kemi kërkuar nga QKUK-ja që

të rishpallë edhe një herë konkursin

për drejtorë të klinikave”, ka

thënë Geci.

Ai shtoi se kërkesën për përsëritjen

e konkursit të QKUK-së ia kanë

dërguar Sekretarit të Përgjithshëm

të Ministrisë së Shëndetësisë, dr.

Gani Shabani si dhe drejtorit të

QKUK-së, Nijazi Gashi.

Geci theksoi se rekomandimet

e Këshillit janë të obligueshme të

zbatohen nga institucionet përkatëse.

Kjo për faktin se kjo është

hera e pestë apo më shumë që sh-

e pa mundëson mbërritjen deri në

afërsi njëkohësisht një pjesë e këtyre

bjeshkëve ende janë të minuarat

që nga përfundimi i luftës së fundit.

Zjarri në këto anë ka përfshirë një

sipërfaqe prej 100 hektarë pyje dhe

perimetri i vijës së zjarrit është rreth

pallet e anulohet konkursi i njëjtë.

Dyshohet se ligji është shkelur

nga Drejtoria Ekzekutive e QKUsë,

duke nisur që me rastin e shpalljes

së konkursit.

“Qysh në fillim të shpalljes së

konkursit është thënë se bazuar

në kompetencat e tij, drejtori

ekzekutiv shpall konkursin për

këto pozita.

Shpallja e konkursit është bërë

në mënyrë të gabuar ligjore. Aty

është thënë në bazë të Ligjit të

punës, kurse në fakt është dashur

të thuhet në bazë të Ligjit të Shërbimit

Civil”, thonë nga KPM-ja.

Sipas zyrtarëve të KPM-së, kjo

nuk është shkelja ligjore e vetme

që e ka bërë drejtori ekzekutiv i

QKU-së, Njazi Gashi, i cili duket

se është ngatërruar në formulim

15 km. Përveç dëmeve të shkaktuar

nga ky zjarri që nuk po arrin të lokalizohet

në tersi janë rrezikuar edhe

banorët të cilët kanë dalë për verime

në këto bjeshkë si shkak i rrezikut

nga ekipi i zjarrfi kësve janë evakuuar

edhe disa banorë nder ta edhe

të shpalljes së konkursit.

“Komisioni intervistues nuk ka

qenë në nivelin e duhur dhe ka

qenë jashtëligjor. Kjo për shkak se

anëtarët e Komisionit është dashur

të jenë në nivelin apo pozitat më

të larta sesa kandidatët që kanë

konkorruar për pozitat e drejtorit.

Në këtë rast, është dashur të jenë

në Komision, drejtori i QKU-së, një

zyrtar i lartë i MSH-së, p.sh. sekretari

e të tjerë“, tregon ky zyrtar për

Express.

Por shkeljet ligjore nga Drejtoria

Ekzekutive e QKU-së duket se nuk

kanë përfunduar me kaq.

As drejtori i QKU-së, Njazi Gashi,

e askush tjetër nga kjo qendër,

nuk kishin marrë mundin që të

thërrasin përfaqësues të Këshillit

të Pavarur Mbikëqyrës për ta

fëmijë më aftësi te kufi zuara. Për të

parë për se afërmi gjendjen bjeshkën

e Jedoves e ka vizituar edhe

kryetari i Komunës z. Rasim Selmanaj

i shoqëruar edhe nga komandanti

i stacionit të policisë në Deçan Tog

Sejdi Dobraj. Nga banorët të cilët

R TE FORTEVE

Ligji,

Pasuria e krijuar pa djersë, por me vjedhje

dhe korrupsion, së shpejti mund të konfi skohet.

Kjo ka gjasa të shndërrohet në realitet,

nëse miratohet Projektligji për konfi skimin

e pasurisë së fi tuar me vepër penale. I

hartuar të veprojë në mënyrë retroaktive nga

viti 1999, Ministria e Drejtësisë, mbështetur

nga EULEX’i dhe Ambasada amerikane, e hodhën

të martën në diskutim publik. Shoqëria

civile dha vërejtjet e veta.

por sipas tij, këto dispozita do të

mbrojnë edhe qytetarët.

Ai ka thënë se janë munduar që

ta ndajnë barrën në mes të pandehurit

dhe prokurorit, në mënyrë që

të mundësohet konfi skimi i pasurisë,

të fi tuar para kryerjes së veprës

penale, për të cilën personi edhe

mund të dënohet.

Kuçi ka shtuar se kur kanë fi lluar

draftimin e këtij projektligji, kanë

hasur në shqetësime të shumta, si

nga bashkëpunëtorët vendorë, po

ashtu edhe ata ndërkombëtarë.

Sipas tij, ata kanë shprehur dyshimin

për garancinë juridike dhe

Nexhmije Ahmeti

Duke folur për Projektligjin, mi-

mundësinë e keqpërdorimit apo

aplikimit të gabueshëm të kësaj

nexhmije.ahmeti@gazetaexpress.com nistri Kuçi tha se ky do të jetë ligj procedure, e cila mund të rrezikojë

për mbrojtjen e të dobtëve. të drejtën dhe liritë e qytetarëve të

Prishtinë, 24 korrik — Personat “Që në fi llim, më duhet t’ju them Republikës së Kosovës.

që pas vitit 1999 e kanë bërë pasu- se ky do të jetë ligj për më të fortët “Ligji, nëse miratohet, do të

rinë duke kryer vepra penale, nuk në Kosovë, në kuptimin e goditjes, fillojë të zbatohet retroaktivisht

do ta shijojnë atë edhe shumë por edhe për mbrojtjen për më të prej 31 dhjetorit 1999. Unë kam

gjatë.

dobëtit. Pra, ligji nuk bëhet për një menduar që fundi i dhjetorit ‘99

E gjithë ajo pasuri do të kon- kategori të njerëzve, por bëhet për ka filluar ta ndërtojë një sistem,

fiskohet, nëse Qeveria e më pas të gjithë qytetarët e Republikës”, qoftë institucional, qoftë juridik

edhe Kuvendi i Kosovës e miraton tha Kuçi.

apo tjetër, qoftë pastaj në veçanti

Projektligjin për konfi skim të pa- E gjithë kjo, sipas tij, ka të bëjë në themelimin e Këshillit të Përsurisë

së fi tuar me vepër penale, me një reformë të thuktë që po kohshëm Administrativ”, ka thënë

ose thënë ndryshe, duke vjedhur bëhet në luftën kundër krimit, e ai.

e korruptuar.

në veçanti kundër krimit të orga- Mirëpo, përfaqësues nga

E ky projektligj do të dërgohet në nizuar dhe korrupsionit.

shoqëria civile nuk janë shprehur

Qeveri për shqyrtim, të mërkurën Ai shprehu bindjen e tij se përm- shumë të kënaqur me projektligjin.

e ardhshme.

bajtja e këtij ligji do të ndikojë pozi- Adem Gashi nga Instituti i Ko-

Në lidhje me projektligjin, të tivisht në këtë rrugë dhe do të jepen sovës për Drejtësi, tha se është

martën është zhvilluar një debat garanci të plota se kjo luftë do të shumë e lehtë që një person i cili

publik, ku ka marrë pjesë edhe mi- jetë e pakompromis.

përfshihet në krim kurrë të mos

nistri i Drejtësisë, Hajredin Kuçi si Ministri Kuçi tha se do të japë regjistrojë pasuri mbi veten, por

sponsorizues i Projektligjit dhe për- kompetenca edhe më të plota për gjithmonë atë ta bëjë mbi persofaqësues

nga shoqëria civile. prokurorët dhe gjyqtarët tanë, nat e tjerë.

vëzhguar tërë procesin.

“Askush nga KPM-ja nuk ka

marrë pjesë, e as që është ftuar

edhe kjo është një shkelje tjetër

NACIONALE 9

tashmë ishin evakuuar mësuan se

tashmë stanet janë boshatisur nga

qytetaret nga frika se mund të pësojnë

nga zjarri. Kurse zjarrfi kësve të

Komunës së Deçanit u janë dal në

ndihmë edhe zjarrfi kësit e Junikut,

Pejës, dhe Gjakovës.

nëse miratohet,

do të

llojë të zbatohet

retroaktivisht prej 31

dhjetorit 1999. Unë

kam menduar që fundi

i dhjetorit ‘99 ka lluar

ta ndërtojë një sistem,

qoftë institucional,

qoftë juridik apo tjetër,

qoftë pastaj në veçanti

në themelimin e

Këshillit të PërkohshëmAdministrativ.


Hajredin Kuçi

Gashi tha se Ligji duhet të fokusohet

në konfiskimin e pasurisë

dhe të ndahet nga vepra penale,

pasi që Kodi Penal i Kosovës i parasheh

shumë qartë veprat penale.

Por, ministri Kuçi iu përgjigj Gashit,

duke thënë se, nëse ligji miratohet,

me ndryshimin e rrethanave,

mund të ndryshojë edhe ligji në

fjalë.

Admir Salihu nga Lëvizja “Fol”

tha se nuk duhet ngutur me miratimin

e Ligjit, por duhet ta ribëjnë

atë, pasi ende nuk është vonë.

Ai po ashtu ka shfaqur indinjatën

e tij edhe ndaj disa ekspertëve të

huaj që kanë punuar në këtë ligj.

Salihu ka shfaqur brengën e tij që

rekomandimet e shoqërisë civile

nuk po merren parasysh.

Përfaqësuesi nga EULEX-i, Jordan

Siropi, tha se Projektligji është

në përputhje me direktivat e BE-së

dhe sipas tij, është një hap përpara

drejt konfi skimit të pasurisë së fi -

tuar me vepër penale.

Projektligji ka marrë mbështetje

edhe nga përfaqësuesi i Ambasadës

amerikane.

ligjore”, thotë ky zyrtar.

As zyrtar të QKU-së e as të MSHsë

nuk kanë folur për rekomandimet

e KPM-së.


10 E mërkurë, 25 korrik 2012

Ekonomi

Bien aksionet

Madrid, 24 korrik - Indekset

botërore të aksioneve të hënën

shënuan rënie në sfondin e

situatës së krijuar në Spanjë dhe

autonom Murcia, një prej rajoneve

më të vogla të vendit, njoftoi

me referim te fj alët e kreut të

qeverisë rajonale, se autoritetet

onë eurosh. Të premten e kaluar,

ndihmë fi nanciare autoriteteve

u kërkoi Valencia. Në këtë sfond,

indekset e aksioneve të tregjeve

druajtjeve se disa rajone të ven- vendore kanë ndërmend t’u evropiane ranë të hënën deri

Redaktor: Arben Hyseni

dit do të vazhdojnë të kërkojnë drejtohen autoriteteve federale në 1.5 për qind, ndërsa tregu

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

ndihmë nga autoritetet federale. me kërkesën e dhënies së një spanjoll reagoi me një rënie prej

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Gazeta rajonale e komunitetit ndihme fi nanciare prej 300 mili- 3 për qind.

Kthehet Nexhati

Prishtinë, 24 korrik– Nexhat Krasniqi

është kthyer në detyrën e tij si shef

i prokurimit në Ministrinë e Transportit.

Ai, në ditën e martë, ka ushtruar

zyrtarisht këtë pozitë në zyrën e tij,

pas një pauze njëvjetore.

Burime të Expressit kanë konfirmuar

për gazetën Express se ai të martën

është paraqitur në vendin e tij të

punës pasi që Komisioni për ankesa

ka konstatuar se Krasniqi ishte suspenduar

pa të drejtë.

Ai ishte suspenduar kohë më parë

nga Sekretari i Permanent i kësaj

Ministrie, Skënder Gashi, i cili u largua

nga puna disa muaj pas Krasniqit,

me një vendim të ministrit

Fehmi Mujota. “Nexhat Krasniqi

është kthyer si shef i prokurimit në

Ministrinë e Infrastrukturës dhe ai

tash e vazhdon punën si më parë”,

ka treguar një zyrtar i lartë i kësaj

ministrie. Nexhat Krasniqi, shef i

prokurimit në MI, ishte akuzuar më

herët bashkë me ish-ministrin Fatmir

Limaj, për shkelje në Ministrinë

e Transportit. Shpejt pritet edhe të

bëhet e ditur nga EULEX`i se a do të

ngrihet aktakuzë kundër tyre apo jo.

Zbulimi i LDK’së

Lidhja Demokratike e Kosovës e ka kritikuar Qeverinë e Kosovës

se po e mban të fshehur kontratën për ndërtimin e autostradës

Vërmicë-Merdar, pasi projekti ka arritur gati në fund.

Prishtinë, 24 korrik —

Pak pa përfunduar autostrada Vërmicë-Merdar,

Lidhja Demokratike

e Kosovës doli me një zbulim të

madh. Përmes një komunikate për

media, zyrtarë të kësaj partie thanë

se Qeveria po e mban të fshehtë

kontratën me kompaninë që po

i kryen punimet, “Bechtel-Enka”.

“Qytetarët e Kosovës po paguajnë

mbi 10 mil euro për km të

autostradës Morin-Merdar, por

ende nuk e kanë parë kontratën e

Qeverisë me kompaninë Bechtel-

Enka. Fakti që kjo kontratë mbahet

fshehur, hedh dyshime për kushte

favorizuese për kompaninë në

dëm të qytetarëve dhe buxhetit të

shtetit”, thuhet në komunikatën e

LDK-së.

Kjo parti vlerëson se autostrada

Morin-Merdar është më e shtrenjta

në rajon.

Sipas LDK-së, kjo është e pa-

logjikshme, pasi pjesa më e madhe

e terrenit ka qenë tokë bujqësore

që nuk krijon kosto të lartë të ndërtimit.

“Një pjesë e konsiderueshme

e kësaj toke është privatizuar

me çmime simbolike për t’u

shpronësuar pastaj me çmime

marramendëse”.

Kjo parti përmend se versioni

i kontratës për autostradë që ka

qarkulluar në opinion përmban

nenin bazik të quajtur ‘dizajno

dhe ndërto’.

Ky nen, që sipas LDK-së, nuk

është kontestuar asnjëherë nga

Qeveria Thaçi, nënkupton se traseja

për çdo kilometër të autostradës

mund të negociohet në mes të

kompanisë dhe Qeverisë Thaçi.

“Si rrjedhim, kostoja e autostradës

mund të ndryshojë sipas preferencave

të zyrtarëve qeveritarë lidhur

me trasenë e autostradës. Ja pse

autostrada gjarpëron përmes tokave

të privatizuara dhe fshatrave

të zyrtarëve të PDK-së”, thuhet në

komunikatë.

Kritikat e kësaj partie nuk janë

vetëm për projektin që po vazhdon

dhe pritet të përfundojë në fund të

vitit të ardhshëm. Lidhja Demokratike

e Kosovës nuk e vlerëson

si nismë të mirë projektimin e

autostradës tjetër për Shkup, pa i

siguruar burimet e fi nancimit.

Alarmi

Prodhuesit e bukës në

Kosovë paralajmërojnë

rritje të çmimit

të bukës deri në 50

centë për kilogram.

Disa furra veç kanë

fi lluar t’i rrisin çmimet.

Krejt kjo thonë

se po vjen si pasojë e

shtrenjtimit të miellit,

që vetëm dy javët

e fundit u ngrit për 6

centë. Rritjet i konfi

rmon edhe Shoqata

e mullisëve.

Agon Sinanaj

agon.sinanaj@gazetaexpress.com

Prishtinë, 24 korrik —

Një lajm i keq për qytetarët.

Buka pritet të shtrenjtohet.

Furrtarët kanë paralajmëruar

se një kilogram

bukë do të kushtojë hiq më pak

se 50 centë nga 30-35 centë sa

është tani.

Krejt kjo, për shkak të pamundësisë

që Kosova vetë t’i

plotësojë kërkesat me grurë dhe

rritjes së çmimit të miellit në

bursat ndërkombëtare.

Prodhuesit kanë nisur qysh

tash t’i bëjnë llogaritjet për një

shtrenjtim të ri të bukës.

Sipas tyre, çmimi i miellit

vetëm dy javët e fundit është

ngritur për 6 centë, prandaj

thonë se nëse vazhdon kështu,

atëherë çmimi për një kilogram

bukë do të jetë 20 centë më i

lartë.

Aktualisht, çmimi i bukës

nëpër furrat e Kosovës varion

prej 30 deri në 35 centë.

Shoqata e mullisëve tashmë

e ka nuhatur rrezikun që sipas

drejtuesve të saj, po vjen nga

ngritja e çmimit të miellit nëpër

bursat ndërkombëtare.

Ngritje të çmimit të miellit

janë shënuar në Amerikë, që

është eksportuesja më e madhe

e grurit dhe në Francë, që është

eksportuesja më e madhe për

Evropë.

“Jemi para një situatë që priten

shtrenjtime të çmimit të grurit që

në mënyrë direkte do të ndikojë

në ngritjen e çmimit të miellit

dhe bukës. Tani për tani, nuk ka

lëvizje të çmimit për shkak se

është koha e korrjeve”, ka thënë

kryetari i Shoqatës së mullisëve,

Muhamet Farizi.

Ndërkaq, prodhuesit e bukës,

që direkt përballen me lëvizjet e

çmimit të miellit, thonë se lëvizjet

e para veç kanë nisur.

Pronari i furrës “Sheki”, Shefki

Ostergllava konfi rmon se çmimi

i miellit këto dy javët e fundi

është ngritur për 6 centë. Ai thotë

se përkundër kësaj, furra e tij nuk

i ka lëvizur çmimet e bukës, që

aktualisht është prej 30 deri në

35 centë për kilogram.

Por nëse vazhdon kështu,

Ostergllava thotë se çmimi i

Jemi para një

situatë që

priten shtrenjtime të

çmimit të grurit që në

mënyrë direkte do të

ndikojë në ngritjen e

çmimit të miellit dhe

bukës.”

Muhamet Farizi

bukës së shpejti do të hipë në

40 centë, duke lënë mundësinë

që të shkojë edhe më lart.

“1 kilogram miell ka arritur

në 39 centë dhe pritet të shkojë

deri në 40 centë. Nëse vazhdon

kështu, çmimi për një kilogram

bukë mund të shkojë deri në 50

centë deri në fund të vitit. S’kemi

çka me bo, sepse ne i ndjekim

lëvizjet e çmimeve”, ka thënë


E mërkurë, 25 korrik 2012

Paguani tatimet

Vushtrri, 24 korrik- Nëse

qytetarët e Vushtrrisë nuk e

paguajnë me kohë tatimin

në pronë, kjo shumë shumë

lehtë mund tju dyfi shohet

konform vendimeve të marra

në Kuvendin Komunal të

Vushtrrisë. Kryetari i Komunës

së Vushtrrisë, Bajram Mulaku

ka kërkuar nga banorët e kësaj

komune që të bëjnë pagesën

e tatimit pasi siç tha ai, nuk

mund t’i ikin pagesës.

“Nuk mund t’i iket pagesës

së këtij obligimi qytetar dhe

shtetëror, atë qytetarët vetëm

mund ta prolongojnë, e që

ajo e që ajo shtyrje do të ju

kushtojë me pagesë edhe të

kontratës”, ka thënë Mulaku.

Ai ka sugjeruar drejtorët

për angazhime ligjore, duke

përfshirë edhe bllokimin e

kontove në llogaritë bankare

i bukës

Nëse vazhdon

kështu, çmimi

për një kilogram bukë

mund të shkojë deri në

50 centë deri në fund

të vitit. S’kemi çka me

bo, sepse ne i ndjekim

lëvizjet e çmimeve.”

Shefki Ostergllava

Ostergllava.

Ai hedh poshtë deklaratat e qeveritarëve

se Kosova sivjet do t’i

plotësojë kërkesat e saj me grurë

deri në 75 për qind. Thotë se

ndryshe nga vitet e kaluara, sivjet

thatësira i ka dëmtuar për 20 për

qind rendimentet.

“Në përgjithësi, Kosova 65 deri

në 70 për qind miellin e importon

prej jashtë. Qytetarëve gjithmonë

po iu bie të paguajnë dyfi sh kur

është puna e çmimit të bukës. Qeveritarët

nuk po komunikojnë me

ne se si të dalim prej kësaj situate”,

ka thënë ai.

Edhe pronari i fabrikës se bukës

“Kualiteti”, Sylë Deshishku, thotë

se për shkak të thatësisë dhe problemeve

të tjera, Kosova sivjet nuk

do të arrijë t’i plotësoje kërkesat

për grurë mbi 25 për qind. Pasojat

e kësaj, sipas tij, do të vërehen pas

një muaji, kur do të mbarojë edhe

grumbullimi i grurit.

“Sivjet ka më pasë ngritje të

çmimit të miellit. Ka mundësi që

kjo të ndodhë pas një muaji”, ka

thënë Syla, fabrika e të cilit sivjet

po e grumbullon grurin prej 25

centësh për kilogram, apo 25 euro

për 100 kilogramë. Kryesisht miellin

e importon prej Serbisë dhe

Bullgarisë.

“Nëse çmimi i bukës në të ar-

dhmen e afërt ndalet në 40 centë,

ne duhet të jemii të kënaqur”, ka

shtuar ai.

Megjithëkëtë, kryetari i

Shoqatës së furrtarëve, Halit Xoxa,

nuk pret rritje të çmimeve, edhe

pse pranon se nëse do të ketë rritje

të çmimit të miellit, atëherë kjo

reflektohet menjëherë te buka.

Thotë se çmimi aktual i bukës

nëpër furrat e Kosovës sillet prej

30 deri në 40 centë.

“Ma shumë se 40 centë, ku ka

më shku. Nuk pres rritje të çmimit

të bukës, bile në këta gjashte

muajt që vijnë”, ka thënë Xoxa.

Ndryshe, zyrtarët e Ministrisë së

Bujqësisë patën paralajmëruar se

Kosova sivjet i plotëson nevojat e

veta me grurë për 70 deri në 75 për

qind. Nga kalkulimet e Ministrisë

ka dalë që mesatarja e rendimenteve

për hektar ka shkuar deri në

4200 kilogramë.

të borxhlinjve të mëdhenj, të

këtij obligimi qytetar, i cili në

fund u kthehet vetë qytetarëve.

Komuna e Vushtrrisë në këtë

muaj ende jo të përfunduar,

ka realizuar 64 mijë euro nga

inkasimi i të hyrave vetanake,

ekonomi

Shkëmbim

Si pasojë e pakënaqësisë me

vendimin e marrë kohë më parë

nga ministrja e Tregtisë dhe e

Industrisë, Mimoza Kusari-Lila,

për vendosjen e një tarife prej

35 për qind për importuesit e

çimentos, paralajmërohet protesta

masive gjithëkombëtare, për

ta kundërshtuar edhe një herë

këtë vendim, i cili është cilësuar

i dëmshëm për ekonominë e dy

vendeve, Kosovës dhe Shqipërisë.

Këshilli i protestës për çështje të

çimentos, në bashkëpunim me

sindikatat minerare të Shqipërisë

Monedha e Shqipërisë, leku, ka

humbur terren ndaj euros dhe dollarit,

duke shënuar kështu dobësimin

e radhës. Euro mundi të dobësohej

lehtë gjatë ditëve të fundit me

vetëm 0,24 lekë, ndërkohë që në dy

ditët e fundit ka ruajtur të njëjtat

kuota. Sipas ekspertëve të tregut,

Çmimi i naftës të martën është

rritur, duke reflektuar rikthimin në

vlera pozitive të të gjithë tabelës

së gjerë të lëndëve të para industriale.

Mbështetja për çmimin e

naftës ka ardhur nga të dhënat e

indeksit menaxherial të Kinës, që

sugjerojnë rritje në pikën më të

lartë 5-mujore dhe të mbështetur

nga subindeksi për produktin përfundimtar

si dhe nga subindeksi

për porositë e eksporteve. Kjo

statistikë ka lehtësuar frustrimin

e investitorëve për performancën

e ekonomisë globale. Në tregun

EKONOMI

gjersa ka të trashëguar një

borxh të pagesës së tatimit

në pronë, në vlerë prej mbi 1

milion eurosh.

Po ashtu, në këtë mbledhje

kryetari Mulaku ka kërkuar angazhime

të drejtorive përkatëse

në ruajtjen e ambientit.

Valuta $ €

Lajme

$ 1.00000 0.82661 0.64501

€ 1.20977 1.00000 0.78032

1.55036 1.28153 1.00000

Protesta për çimento

Shtrenjtohet nafta

11

(BSMSH), po e shqyrton mundësinë

e organizimit të një proteste

gjatë kësaj jave, me kërkesë për

heqjen e taksës prej 35 për qind

për çimenton, të vendosur nga

MTI-ja.

Bie leku

ky zhvlerësim i lehtë i euros gjatë

kësaj jave ka ardhur nga kërkesa e

shtuar nga ana e bizneseve për valutë

të huaj dhe nuk ka pasur asnjë

ndërhyrje nga Banka e Shqipërisë.

Parashikimet e ekspertëve të tregut

valutor tregojnë se nuk do të

ketë ndonjë luhatje të madhe as në

javën në vazhdim. Periudha e verës

parashikohet të ruajë në këto nivele

monedhën evropiane dhe sipas ekspertëve

nuk do të shohim kuota

shumë të larta apo shumë të ulëta

të saj në treg.

energjetik, statistika e prodhimit

të Kinës garanton investitorët

për qëndrueshmëri të konsumit

të naftës bruto. Nafta bruto

Brent e Londrës për shtatorin u

rrit 1.05 dollar në 104.31 dollarë

për fuçi. Nafta bruto amerikane

për shtatorin u rrit 73 centë në

88.87 dollarë për fuçi.


12

Bota Ndryshimet

redaktor: Arsim Buxhovi

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Obama paralajmëron Sirinë

Presidenti amerikan, Barack

Obama, i ka tërhequr vërejtjen

presidentit të Sirisë, Bashar

al-Assad, që të mos bëjë “gabim

tragjik”, duke e përdorë

armatimin kimik. “Sot ne po

punojmë që populli i Sirisë të

ketë ardhmëri më të mirë, i lirë

nga regjimi i Assadit. Duke pasur

parasysh rezervat e armatimit

kimik, ne do të vazhdojmë

ta bëjmë të qartë për Assadin

dhe ata rreth tij, se bota po i

shikon dhe se ata do të mbahen

përgjegjës nga komuniteti

ndërkombëtar dhe Shtetet e

Bashkuara, nëse ata bëjnë gabim

tragjik, duke i përdorë këto

armë”, tha Obama, duke folur

para veteranëve të luftës në Nevada.

Damasku është kërcënuar

se do ta përdorë armatimin kimik

kundër çfarëdo interveni-

Peres: Izraeli është në «luftë

të hapur» me Iranin

Izraeli është në gjendje të “luftës

së hapur” me Iranin, deklaroi

presidenti i Izraelit, Shimon

Peres, në intervistën ekskluzive

për CNN.

Peres deklaroi se Izraeli disponon

me informata të “mjaftueshme

solide të zbulimit, që

ta lidhë atentatin në Bullgari, në

të cilin humbën jetën pesë izraelitë,

me Iranin dhe me lëvizjen

libaneze Hezbollah dhe është i

bindur se ato planifi kojnë sulme

të reja si pjesë e, siç u shpreh,

“luftës së hapur kundër Izraelit”.

Peres megjithatë paralajmëroi

se Izraeli do të veprojë që t’i

parandalojë atentatet e mëtejshme.

I pyetur nëse shpërthimi

në Bullgari dhe përpjekjet e tjera

SHBA dënon dhunën e

paimagjinueshme gjatë Ramazanit

Shtetet e Bashkuara e kanë

dënuar valën e të shtënave dhe

të sulmeve me bomba në Irak,

me ç’rast u vranë së paku 100 persona

dhe u plagosën afro 200 të

tjerë. Zëdhënësja e Departamentit

amerikan të shtetit, Viktoria Nuland,

tha se dhuna vdekjeprurëse

është veçanërisht shqetësuese,

pasi ndodhi në kohën kur

mi të jashtëm në Siri, me gjithë

që ka premtuar se nuk do ta

përdorë këtë lloj të armatimit

kundër civilëve të vet.

Gjatë fjalimit të tij para Veteranëve

të Luftërave të Jashtme,

një organizatë me 2,1 milionë

anëtarë, Obama përmendi

gjithashtu sukseset amerikane

kundër rrjetit terrorist të Al-

Qaidës. Shtetet e Bashkuara,

tha ai, janë një vend më i fortë

dhe më i respektuar, për shkak

të udhëheqjes së tij.

për atentat ishin hakmarrje për

vrasjen e shkencëtarëve bërthamorë

iranianë, për të cilët Irani

e akuzon Izraelin, Peres deklaroi

se Izraeli asnjëherë nuk e ka

marrë përgjegjësinë për këto

vrasje. Por, ai nënvizoi se Izraeli

ka të drejtë t’i parandalojë vrasjet

e qytetarëve të tij.

Peres tha se politika e Izraelit

ka për qëllim “parandalimin”, e

jo “hakmarrjen”.

myslimanët e mbajnë muajin e

shenjtë të Ramazanit. Zyrtarët e

Irakut thanë se kanë ndodhur 21

sulme të ndryshme në 13 qytete.

Zëdhënësja Nuland tha se Washingtoni

beson se forcat e sigurisë

së Irakut do të jenë në gjendje të

merren me kërcënimet terroriste,

përkundër tërheqjes së forcave

amerikane, dhjetorin e kaluar.

Italia republikë gjysmë-presidenciale?

kushtetuese janë temë dite

edhe në Itali. Senati italian i dha dritën

e gjelbër ndryshimeve që mundësojnë

kalimin në një republikës gjysmë-presidenciale.

Ndryshimet e propozuara nga partia e

ish-kryeministrit, Silvio Berlusconi, PDL

dhe aleatët e saj të Ligës së Veriut, u

P

ara dy dekadave, mediet në

Serbi trans-seksualitetin e

konsideronin si një vepër

kundër Zotit. Sot, njerëzit nga

e gjithë bota po zbarkojnë

në Serbi, për t’iu nënshtruar

ndërhyrjeve për ndërrimin e

gjinisë, operacione këto shpenzimet

e të cilave tani për

serbët mbulohen nga agjencitë

kombëtare për sigurim shëndetësor.

“Është befasues fakti se një

vend konservator dhe patriarkal

po shndërrohet në qendër

të operacioneve për të ndërruar

gjininë, por duhet thuhet se

sjelljet shoqërore ngadalë kanë

fi lluar të zhvendosën”, thotë Kristiani,

një aktivist trans-seksual

nga Beogradi, i cili nuk dëshiron

të thotë mbiemrin e tij.

Gati 100 shtetas të huaj dhe

kaluan në Senat me gjithë kundërshtimin

e fortë të së majtës italiane. Ndryshimet

parashikojnë zgjedhjen e presidentit

të Republikës drejtpërdrejt me votë

popullore. Megjithatë ky ishte hapi i parë

drejt hyrjes në fuqi të propozimit. Pas

miratimit të Senatit, projekt-ndryshimet

në Kushtetutën italiane duhet të mar-

serbë i janë nënshtruar gjatë

vitit të kaluar operacioneve për

ndryshimin e gjinisë dhe numri

i tyre po rritet, thotë Qendra

për Operacion për ndërrimin e

Gjinisë në Beograd, me kandidatët

që vijnë nga Franca, Rusia

dhe Irani, e gjithashtu edhe nga

SHBA-ja, Afrika e Jugut, Singapori

dhe Australia.

Serbia po shndërrohet në

qendër të operacioneve për

ndërrimin e gjinive, thonë ekspertët,

pjesërisht për shkak të

faktit se operacioni për ndërrimin

e gjenitaleve është mjaft i

shtrenjtë, kundërthënës dhe i

komplikuar dhe operacioneve të

këtilla i shmangën shumë shtete

tjera në rajon, përfshirë këtu

Austrinë, Hungarinë, Rumaninë,

Bullgarinë dhe Greqinë, si dhe

shtetet tjera të dala nga ish-Jugosllavia,

thotë Dr.Miroslav Djordjevic,

profesor i urologjisë, i cili

kryeson qendrën në Beograd.

E mërkurë, 25 korrik 2012

rin edhe miratimin në Dhomën e Ulët.

Partia e Berlusconit kërkon miratimin e

këtyre ndryshimeve në mënyrë që vitin

e ardhshëm presidenti italian të zgjidhet

me votë popullore. Në bazë të këtyre

ndryshimeve, presidenti zgjidhet me votë

popullore për një mandate pesëvjeçar

dhe jo më shumë se dy herë.

Trans-seksualët ja

Gati 100 shtetas

të huaj dhe serbë

i janë nënshtruar

gjatë vitit të kaluar

operacioneve për

ndryshimin e gjinisë

dhe numri i tyre po

rritet, thotë Qendra

për Operacion për

ndërrimin e Gjinisë

në Beograd, me kandidatët

që vijnë nga

Franca, Rusia dhe

Irani, e gjithashtu

edhe nga SHBA-ja,

Afrika e Jugut, Singapori

dhe Australia.

Para dy dekadave,

mediet në Serbi

trans-seksualitetin

e konsideronin si

një vepër kundër

Zotit. Sot, njerëzit

nga e gjithë bota po

zbarkojnë në Serbi,

për t’iu nënshtruar

ndërhyrjeve për

ndërrimin e gjinisë.

Madje edhe në shtetet më të

avancuara në fushën e mjekësisë

të Evropës Perëndimore, si

në Francë, disa kirurgë thonë se

nuk janë të trajnuar për operacione

të tilla, apo se ata shpesh

qortohen nga kolegët për shkak

të kryerjes së këtyre operacioneve,

duke nxitur shumë transseksualë

që të shkojnë për trajtim

në Belgjikë. Në Britani, ku

kjo ndërhyrje kushton rreth 15

mijë dollarë dhe mbulohet nga

Shërbimi Kombëtarë për Shëndetësi,

143 operacione të këtilla

janë kryer gjatë vitit 2009, kanë

njoftuar mediet britanike.

Dr.Marci Browser, gjinekologe

në San Mateo, Kaliforni, e cila

deri me tani ka kryer 1100 operacione

të këtilla gjatë dhjetë viteve

të fundit dhe është vetë transseksuale,

nënvizoi se në SHBA,

qendrën globale për ndryshimin

e gjinisë, ekzistojnë vetëm pesë

kirurgë, të cilët bëjnë rregullisht


E mërkurë, 25 korrik 2012 BOTA 13

Shtohet numri i vetëvrasjeve në ushtrinë amerikane

Për shumë veteranë të luftërave

në Irak dhe Afganistan, kthimi

në shtëpi është më i vështirë

sesa koha e kaluar në luftë dhe

shkalla e vetëvrasjeve mes ushtarakëve

po shkon drejt rritjes,

duke tejkaluar vetëvrasjet mes

popullsisë civile amerikane. Në

një kohë kur vetëvrasjet në ushtri

kapin numrin e afro një ushtari

në ditë, udhëheqja ushtarake dhe

familjarët e ushtarëve po kërkojnë

gjetjen e një përgjigje për të

ndalur këtë dukuri.

Ushtria fi lloi trajnimin për parandalimin

e vetëvrasjeve vite më

parë, por veprimtarët thonë se

sistemi me një strukturë të rreptë

i kategorizimit të pacientëve po

dështon në marrjen e përgjegjësive

për individët e rrezikuar

që kërkojnë ndihmë. Rezultati:

mundësi të humbura.

Ekspertë të qeverisë amerikane

mësyjnë Serbisë Tmerr

ndërhyrje të këtilla.

Pacientët e huaj thonë se ata

po joshin nga Serbia për shkak

të çmimit prej rreth 10 mijë dollarë,

për dallim nga 50 mijë apo

më shumë dollarë, të cilat kërkohen

për operacione të këtilla

në SHBA.

Sociologët theksojnë se prani-

mi gjithnjë e më i madh i transseksualëve

në Serbi sinjalizon

shkëndijat e para të ndryshimit

në një shtet, ku bindjet konservatore

ende janë të fuqishme.

“Ne jemi fëmijë të dy prindërve:

njëri është kisha ortodokse,

tjetri komunizmit”, thotë

Dr.Dusan Stanojevic, njëri nga

pionierët ë kirurgjisë për ndërrimin

e gjinisë në Serbi.

Ai thotë se trans-seksualiteti

ka qenë tabu në ish-Jugosllavi

dhe nuk është përmendur madje

as në librat shkollore. Por kirurgu

Sava Perovic fi lloi të bëjë këtë

lloj operacioni në vitin 1989,

pasi që nga ai kërkoi ndihmë

një mashkull, i cili vuante nga

çrregullimi i identitetit gjinor.

Fjalët u përhapën me shpejtësi

dhe Dr.Perovic, i cili ka kohë që

ka vdekur, joshi një legjion të

pacientëve, e gjithashtu edhe

kolegë të tij kirurgë, të nxitur nga

sfi dat e kësaj procedure mjaft të

vështirë.

Më shumë se 20 vjet më vonë,

kirurgjia për ndërrimin e gjinisë

është shndërruar në një trend

të papritur, me katër qendra

mjekësore që kanë specializuar

këtë procedurë.

Në Serbia, ndërhyrja kryhet në

një procedurë të vetme që zgjatë

gjashtë orë, duke e kursyer

pacientin nga trauma e disa

ndërhyrjeve të njëpasnjëshme.

Komplikimet zakonisht kanë të

bëjnë me pendim pas operacionit,

problemet funksionale dhe

infeksionet.

Për t’u kualifikuar për

ndërhyrje, pacientët duhet të

kenë dy letra rekomanduese

nga specialistë të psikiatrisë,

të cilët konfirmojnë se ai apo

ajo lëngojnë nga çrregullimi i

identitetit gjinor, në kuadër të

së cilit një mashkull apo femër

identifikohet më mirë me gjininë

e kundërt. Së paku një vit

të këshillimeve dhe të terapisë

me hormone kërkohen, para se

pacienti ti nënshtrohet operacionit.

Danieli, një avokat 25 vjeçar

nga Shën Petersburgu, Rusi, shkoi

për operacion në Beograd në

maj, pasi që theksoi se nuk kishte

gjetur një kirurg të përshtatshëm

në Rusi. Operacioni dhe trajtimi

kanë qenë aq të suksesshëm, sa

që Daniel ka sot shumë pak shenja,

të cilat dëshmojnë për atë se

ai dikur ka qenë femër.

Duke kërkuar që mos të bëhet

publik emri i tij, Daniel thotë se

që nga mosha 10 vjeçare e kishte

kuptuar se ishte një mashkull

në trupin e femrës. Në moshën

18 vjeçare, ai i tha familjes se

është lesbike, edhe pse e kuptoi

se synimi i tij përfundimtar

është që edhe fi zikisht të bëhet

mashkull.

(NYT)

për shëndetin në një konferencë

të kohëve të fundit në Washington

thanë se 70 për qind e personave

që kanë bërë vetëvrasje në

ushtri janë konsultuar me mjekun

dhe se shumë prej tyre janë

vetëvrarë të njëjtën ditë. Sekretari

i Mbrojtjes Leon Panetta thotë

në Rusi, zbulohen

qindra fetuse në pyll

Të paktën 248 fetuse njerëzore

u gjetën të hedhur në një pyll në

Rusinë Qendrore.

Gjetja u bë në një zonë rurale,

70 kilometra larg qytetit të

Jekaterinburgut dhe besohet se

bëhet fjalë për mbetje të spitaleve

të zonës, të hedhura jashtë

çdo standardi shëndetësor në

zonë. Në hetim janë vendosur

edhe praktikat e mundshme

të aborteve ilegale. Disa prej

fetuseve ishin të ruajtur mirë,

pasi ishin vendosur në formalinë,

një substancë mjekësore

që shërben për shmangien

e dekompozimit. Hedhja në

zonë e mbetjeve biologjike dhe

se çështja e vetëvrasjeve është

ndoshta sfi da më dëshpëruese që

ka ndeshur në këtë post. “Nuk ka

përgjigje të lehta ndaj problemit

dhe sfi dës së vetëvrasjeve, por

nuk është shkak për mos gjetjen

e zgjidhjes së problemit për

vetëvrasjet”, theksoi Panetta.

Fluturakja amerikane vret

12 militantë në Pakistan

Zyrtarët e sigurisë së Pakistanit

thonë se nga sulmi i një aeroplani

pa ekuipazh të Shteteve të

Bashkuara janë vrarë së paku 12

militantë, në territorin fi snor afër

kufi rit me Afganistanin.

Zyrtarët thanë se aeroplani

amerikan pa ekuipazh i ka

shkrepur disa raketa në një kompleks

në Vaziristanin Verior. Kjo

hapësirë është e njohur si strehë

Spanja vazhdon luftën

kundër zjarreve

Zjarret gjigante që kanë

përfshirë dhe po shkatërrojnë

që nga e diela rajone në verilindje

të Spanjës, përgjatë vijës

kufi tare me Francën, që kanë

shkaktuar të paktën katër të

vdekur ndër të cilët tre francezë,

vazhdojnë të jenë aktive dhe me

një intensitet të konsiderueshëm,

deklaroi një zëdhënëse

e ekipeve zjarrfi këse të rajonit

mjekësore përbën një rrezik të

madh shëndetësor për banorët,

ndërsa zyrtarë të spitaleve janë

marrë nën hetim.

Ndonëse hetimet janë ende

në fazë paraprake, duke se praktikat

abuzive të spitaleve të rajonit

kanë vazhduar me vite të

tëra pa u zbuluar.

e militantëve talebanë dhe të Al-

Qaidës, që po luftojnë kundër

forcave të Shteteve të Bashkuara

dhe të NATO-s në Afganistan.

Programi i aeroplanëve

pa ekuipazh i udhëhequr nga

agjencia CIA, është element

kyç në përpjekjet antiterroriste.

Në Pakistan ky program është

kundërshtuar fuqishëm, pasi

konsiderohet se fl uturimi i aeroplanëve

të tillë paraqet shkelje të

sovranitetit, që shkakton viktima

të papranueshme civile.

Për t’i dhënë fund kësaj, Pakistani

kërkon nga Washingtoni

ndihmë në zhvillimin e teknologjisë

së fluturakeve pa pilot,

në mënyrë që t’i ndërmarrë vetë

këto sulme.

të Katalonisë. ‘’Ekipeve të zjarrfi

kësve u është dashur të mos

operojnë më me aeroplanët e

ujit, si pasojë e erërave të forta,

por ato u qetësuan disi gjatë

orëve të para të mëngjesit dhe

kështu mjetet fluturuese për

shuarjen e zjarreve rifilluan

punën për vënien në kontroll

të fl akëve”, theksoi zëdhënësja

e zjarrfi kësve.


14 MARKETING

E mërkurë, 25 korrik 2012

PROGRAMI I PËRZGJEDHUR

DITOR I DIGITALB PËR 25 KORRIK 2012

KUNG FU PANDA – LEGJENDA TË

JASHTËZAKONSHME

ORA 19:30

Panda më e preferuar nga të gjithë dhe pjesa

tjetër e luftëtarëve të Kung Fu-së, rikthehen

me një serial të ri... Ai do vazhdojë t ë luftojë

për lirinë, për drejtësinë, pa harruar edhe

ushqimin… Panda juaj e dashur do t’ju bëj

shoqëri cdo ditë, duke ju dhuruar shumë

humor dhe aventura…

DASHURI PA DETYRIME

ORA 19:00

Regjia: Ivan Reitman

Aktorët: Ashton Kutcher, Natalie Portman,

Kevin Kline, etj…

Nën interpetimin e Ashton Kutcher dhe Natalie

Portman, vjen një komedi mjaft zbavitëse mbi

marrëveshjen e një vajze të re dhe mikut të

saj më të mirë, për të pasur një lidhje fi zike

dhe pa asnjë detyrim. Por sa kohë mund të

zgjasë kjo “aventurë’ para se mes tyre të lindë

një ndjenjë dashurie dhe mbi të gjitha a mund

të mbetet e njëjtë miqësia e tyre?

SERIAL DRAMË FAMILJARE

DRAM AKSION AVENTURË, FANTAZI

TOKA E HIJEVE

ORA 23:00

Regjia: Richard Attenborough

Aktorët: Anthony Hopkins, Debra Winger,

Michael Denison, etj…

Historia e vërtetë e Xhek Luis dhe Xhoi

Gresham. Xhek jepte mësim në Oksford. Xhoi

ishte admiruesja e tij. Dashuria e tyre cënohet

nga sëmundja tragjike e Xhoit. Jeta e një burri

që dashurinë e vërtetë e gjeti vetëm kur e

humbi atë.

E gjithë bota në shtëpi!

* Pakon Premium 1 vjeçare tani mund ta bleni

me këste mujore për 12 muaj me 0% interes.

ONG BAK

ORA 21:00

Regjia: Tony Jaa, Panna Rittikrai

Aktorët: Tony Jaa, Chupong Changprung,

Primrata Dej-Udom, etj...

Tony Jaa, mjeshtri i arteve marciale, sjell

kapitullin e fundit të trilogjisë mjaft të

suksesshme. Tien, është kapur dhe po rrihet

barbarisht. I shpëtuar nga disa fshatarë

ai do të mësojë artin e meditimit dhe

vetëpërmbajtjes, por qetësia thyhet kur armiku

i tij i betuar kërkon një duel të fundit deri në

vdekje...

KOMEDI/ROMANCË UDHËTIM

SERIAL

JELLOUSTONI

ORA 20:00

Ekziston një vend, ku bukuria natyrore,

papritur mund të kthehet në bishë… Ai është

Yellowstone, Parku Kombëtar, toka vullkanike

dhe streha e mbi 2 milion specieve… Një

vështrim mbi Yellowstone, gjatë katër stinëve

të vitit…

MEDIUM

ORA 21:00

Krijues: Glenn Gordon Caron

Aktorët: Patricia Arquette, Jake Weber,

Miguel Sandoval, Sofi a Vassilieva,

Maria Lark, etj…

Kandidat për 3 Globe të Artë dhe 17

çmime të tjera televizive. Bazuar në librin

e hetueses psikologe, Allison DuBois. Një

grua familjare, që gjithë jetën ka menduar se

aftësia e saj për të folur me të vdekurit është

një mallkim, vendos ta përdorë këtë dhunti

për të zgjidhur vrasje e krime të ndryshme.

KING KONG

ORA 23:00

Regjia: Peter Jackson

Aktorët: Naomi Watts, Jack Black, Adrien

brody, etj.

Regjisori Carl Denham organizon një ekspeditë

drejt ishullit “Skull” ku bëjnë pjesë edhe aktorja

Ann Darrow dhe dramaturgu Jack Driscoll. Në

ishull ato do të ndeshin vështirësi nga më të

ndryshmet; fi se të egra, kafshë parahistorike

dhe gorillën gjigande: King Kong.

“BESA E KUQE”

ORA 21 00

Regjia: Piro Milkani

Aktorët: Roza Anagnosti, Ilirjan Fatkoja,

Xhevdet Ferri, Astrit Hasani Robert

Ndrenika, Bep Shiroka

Një fi lm nga kinostudio “Shqipëria e Re”, viti

1982. Bazuar në një ngjarje reale të ndodhur

gjatë Luftës së II-të Botërore. Filmi trajton

historinë e pesë Heronjve të Vigut, të cilët u

vranë në një betejë të ashpër gjatë Luftës

Antifashise Nacional Çlirimtare.


E mërkurë, 25 korrik 2012

Fillon publikimi i emrave të ish-spiunëve në Maqedoni

Në disa portale maqedonase janë

publikuar emrat e 10 spiunëve të

ish-shërbimeve sekrete, kryesisht

UDB-së, pas miratimit të Ligjit të

ri për lustrimin, njoftoi agjencia e

lajmeve INA.

Sipas ligjit të ri, emrat e ish-bashkëpunëtorëve

të shërbimeve sekrete

policore do të bëhen publike për

opinionin me emër dhe mbiemër.

Komisioni për lustrimin ka bërë të

ditur se gjatë ditëve të ardhshme

do të përfundojë procedurat ligjore

për shpalljen e emrave të ishspiunëve

dhe bashkëpunëtorëve

të organeve të sigurimit shtetëror.

Portali “MKD” në gjuhën maqedonase

ka shkruar se procedura

deri tani është përfunduar për 10

persona që kanë pasur dosje për

bashkëpunim me organet e sigurimit

shtetëror, por që janë të njohur

edhe si bartës të funksioneve në të

kaluarën. Në mesin e tyre janë tre

SA ESHTE I SIGURT BALLKANI?

Sulmi vetëvrasës i javës së kaluar ndaj një grupi turistësh izraelitë

në Bullgari shërbeu si një kujtesë se rajoni i Ballkanit mbetet

i prekshëm ndaj sulmeve terroriste, thonë ekspertët e sigurisë.

Në udhëkryq mes Lindjes e Perëndimit,

ku kundërshtitë e dallimet

më të mëdha vijnë në kontakt të

drejtpërdrejtë, Ballkani është një

vend ku parandalimi i kërcënimeve

terroriste është ndonjëherë i

vështirë, bien dakord ekspertët.

Rreziqet ishin më të mëdha gjatë

disa viteve të fundit, për shkak të

faktit se shumë vende në rajon u

bënë anëtarë të NATO-s e BE-së

dhe kontribuojnë në koalicionin

ndërkombëtar anti-terrorist.

“Terrorizmi nuk njeh kufi j”, tha

Blagoja Markovski, ish-zëdhënësi

i Shefit të Shtabit të ushtrisë

maqedonase. “Terroristët nuk e

kanë problem kalimin nga një

territor në tjetrin, për të lëvizur

e organizuar vetveten. Megjithëse

ndoshta nuk do të marrin

mbështetje të gjerë për veprimet

e tyre këtu, gjithsesi sulmet terroriste

janë një kërcënim real. Ato

krijojnë paqëndrueshmëri, pasiguri

e frikësojnë popullsinë”,

shtoi ai.

Një terrorist shpërtheu një

bombë më 18 korrik në një autobus

në aeroportin e Burgasit,

duke vrarë pesë udhëtarë izraelitë

dhe shoferin e autobusit. Sulmuesi

që mbetet i paidentifi kuar

u vra gjithashtu.

Turistët zbritën nga një fl uturim

çarter nga Tel Avivi dhe ishin

në rrugë për në vendpushimin

Sunny Beach, në Detin e Zi. Zyrtarët

izraelitë po fajësojnë Iranin

e Hezbollahun për sulmin, por

Irani i ka kundërshtuar akuzat.

Izraeli planifikon të fusë Hezbollahun

në listën e tij të zezë të

terrorit, ashtu si edhe BE. Grupi

është tashmë në listën e zezë të

SHBA-së.

“Rajoni, për fat të mirë, nuk ka

qenë i ekspozuar aq shumë ndaj

sulmeve konkrete terroriste të

përmasave të sulmit kundër shtetasve

të izraelit në Bullgari”, tha

Mentor Vranjolli, bashkëpunëtor

i lartë shkencor në Qendrën Kosovare

për Studimet e Sigurisë.

“Ndonëse shumica e strategjive

kombëtare të sigurisë të shteteve

të Ballkanit përfshin kërcënime e

rreziqe që mund të vijnë nga terrorizmi

botëror, për shkak të gjendjeve

relativisht të qëndrueshme

mund të ketë ndodhur që këto

rreziqe mund të jenë shpërfillur

në një shkallë të madhe nga institucionet

e këtyre vendeve”, shtoi ai.

Ekspertët rekomandojnë që rajoni

të konsiderojë rritjen e niveleve

të sigurisë e të bashkërendojë

forcat e sigurisë për të parandaluar

kërcënimet terroriste, veçanërisht

në rajonet e vizituara shpesh nga

turistët izraelitë. Përfaqësuesit e

Izraelit në rajon kërkuan gjithashtu

gatishmëri më të madhe.

“Fushata iraniane e terrorit,

nëpërmjet përfaqësuesit të saj

në Lindjen e Mesme, Hezbollahut,

synon civilët pa u shqetësuar

për fenë e shpallur ose etninë

e tyre,” tha Ohad Avidan Kajnar,

zëvendëskonsulli i përgjithshëm

i konsullatës izraelite në Stamboll.

“Tragjedia e sulmit me bombë

vetëvrasëse të Burgasit ka marrë

jetën e pesë izraelitëve, por gjithashtu

të një bullgari me origjinë

turke. Përpjekje të tilla ka pasur

shumë në pak muajt e fundit:

Nju Delhi, Bankok, Tbilisi, Baku,

Stamboll, Nairobi dhe vetëm javën

e fundit, një përpjekje e dështuar

e një natyre të habitshme të ngjashme,

në Qipro”, theksoi Kajnar.

Pas sulmit të Burgasit, zyrtarët

në Bosnjë dhe Hercegovinë rritën

sigurinë rreth ambasadës izraelite

e ndërtesave të tjera, që mund të

jenë objekte të armiqve të Izraelit,

tha Urosh Pena , zëvendësdrejtor

i Drejtorisë së Bashkërendimit të

Organeve të Policisë në Bosnje.

Por vende të tjera, përfshirë

Maqedoninë e Serbinë, nuk e

kanë rritur sigurinë, ndonëse

zyrtarët maqedonas thonë se po

përcjellin nga afër gjendjen në

Bullgari.

Sipas Byrosë Shtetërore maqedonase

të Statistikave, 361 turistë

izraelitë vizituan Maqedoninë

në maj. Numri është rritur në

mënyrë të vazhdueshme që nga

viti 2010. Numri i turistëve izraelitë

në Maqedoni u rrit pasi të dy

vendet futën regjimin e udhëtimit

pa viza dhe pasi një muze Holokausti

u hap në Shkup.

(SETimes)

shqiptarë, kryesisht ish-gazetarë,

emrat e të cilëve janë të njohur për

redaksinë.

Por portali “MKD” ka publikuar

emrat e tyre dhe se sipas këtij

portali ata janë: Kiro Jançev,

Milenko Gaber, Branko Temov,

Stojan Çaminski, Kire Dojçinovski,

BOTA 15

Rexhep Zllatku, Mustafa Spahiu,

Hisen Shaqiri, Mihaill Andreev dhe

Gjorgji Prculovski.

Por, disa nga emrat e publikuar

kanë bërë ankesat e tyre pranë instancave

të tjera institucionale dhe

kanë mohuar përfshirjen e tyre në

shërbimet sekrete të së kaluarës.

Bujar Nishani bëri betimin

Presidenti i zgjedhuri

Shqipërisë, i gjashti me radhë

pas rënies së komunizmit, Bujar

Nishani, me dorën e vendosur

mbi Kushtetutën e Shqipërisë

dhe duke filluar me “Zoti me

ndihmoftë”, kreu betimin në

Kuvend, duke u betuar se do

te respektojë Kushtetutën dhe

ligjet e Shqipërisë. “Shqipëria ka

mjaft sfi da që duhen zgjidhur.

Detyrimi kryesor u përket institucioneve

tona. Presidenti

i Republikës ka një angazhim

te rëndësishëm për të realizuar

reformën ne fushën e drejtësisë.

Për fat të keq, kemi një raport të

theksuar mosbesimi mes qytetareve

dhe sistemit te drejtësisë.

Vendosja e këtij besimi do të jetë

hapi më i mirë”, tha Nishani, pas

betimit të tij. e më pas u nis drejt

Presidencës, për të zëvendësuar

presidentin në largim, Bamir

Topi. Ceremonia fi lloi në orën

18:30 në sallën e seancave plenare

të Parlamentit, ku Presidenti

Nishani bëri ceremoninë

e betimit, përpara deputetëve,

ndërkohë që kreu i Kuvendit, Jozefi

na Topalli, lexojë formulën e

betimit. Pas betimit në Kuvend,

WZ: Serbia po i kthehet Miloshevicit

Qeveria e re e Serbisë ende

zyrtarisht nuk e ka marrë

detyrën, por Serbia tashmë po

shkon në rrugën që çon prapa

kah Slobodan Miloshevici

dhe po largohet nga Evropa,

vlerëson gazeta vjeneze, Wiener

Zeitung. Autori i komentit,

Franc Shausberger, drejtor i Institutit

për Rajonet Evropiane,

ka vlerësuar se “me vendimet

me të cilat në sferat kryesore

kufizohet autonomia e krahinës

multi-etnike Vojvodina,

Gjykata Kushtetuese serbe

e ka vërtetuar varësinë e saj

politike”. Vendimet e gjykatës,

Zjarret nxitën evakuimin

e turistëve në Kroaci

Një zjarrfi kës ka vdekur, ndërsa

afro 1500 turistë janë evakuuar,

pasi zjarret e mbështetura

nga era e fortë, kanë shpërthyer

gjatë në bregdetin e Kroacisë.

Ministri i Brendshëm, Ranko

Ostojic, tha se “situata është

shumë e vështirë” dhe se po

bëhet çdo gjë që të “mbrohen

jetët e njerëzve dhe pasuria”.

Ostojic tha se “çdo gjë është e

gatshme për evakuime të mëtejshme”.

Ai këto komente i bëri

kreu i ri i shtetit u nis drejt selisë

së Presidentit, ku hyri me

eskortë jo nga dera qendrore,

por nga krahu i zyrave. Nga ora

19:00 deri më 19:25, në selinë e

Presidencës arriti trupi diplomatik

dhe të ftuarit. Ndërkaq,

për 15 minuta, Presidenti aktual,

Bamir Topi, dhe Presidenti i

ri, Bujar Nishani, qëndruan në

zyrën e kreut të shtetit, në një

takim ceremonial të dorëzimit

të detyrës. Më pas, në orën 19:29

nisi ceremonia zyrtare, ku dy

presidentët dolën përpara derës

qendrore. Pesë minuta më pas,

u ekzekutua Himni Kombëtar.

Pas himnit, ministria e Mbrojtjes

simulojë 21 të shtëna topi,

me interval kohor, 30 sekonda

nga njëra-tjetra. Truproja e

nderit parakaloi para Presidentit

Bujar Nishani. Nishani u

zgjodh President me 73 votat e

shumicës në rrethin e katërt të

votimit në Kuvend.

thuhet në koment, janë “në

harmoni me politikën nacionaliste

dhe centraliste të presidentit

të zgjedhur para do

kohe, Tomislav Nikolic dhe

kryeministrit të ri socialist, Ivica

Dacic, shefi t të dikurshëm

për propagandë të Slobodan

Miloshevicit”. Në komentin

e gazetës Wiener Zeitung më

tutje theksohet se “me përjashtim

të partisë së vogël Partia

e Rajoneve të Bashkuara, në

Serbi, sikur edhe prej para do

kohe në Rumani, në pushtet

janë përsëri klikat e vjetra ishkomuniste”.

pas vizitës në pushimoren Selçe,

afër qytetit-port Rjeka, ku afro

150 zjarrfi kës ishin angazhuar

në luftën kundër zjarrit. Mediat

kroate kanë raportuar se ka

vdekur një zjarrfi kës 45 vjeçar,

derisa ishte angazhuar në luftën

kundër fl akës në një lokalitet në

gadishullin Istra. Në Selçe janë

evakuuar afro 1500 turistë, kryesisht

nga Sllovenia dhe Austria,

ndërsa një numër i turistëve

janë larguar nga një hotel i afërt.


16 MARKETING E mërkurë, 25 korrik 2012

Top University Education for Top Students

10 vite Lider i Arsimit të Lartë

I certifikuar sipas Standardit ISO 9001 për cilësi

Përfitues nga Kosova i Programit Evropian ERASMUS MUNDUS

Përfaqëson Kosovën në Organizata Evropiane dhe Botërore

Kampion Evropian në Robotikë 2011

Në bazë të Statutit dhe Vendimit të Këshillit Drejtues

nr.835/45-12 të datës 12/06/2012 UBT shpall:

KONKURS

Për vitin akademik 2012/2013 në këto programe studimi:

- MENAXHMENT, BIZNES DHE EKONOMI (BA, MA)

Me mundësi specializimi:

• Financa, Banka dhe Kontabilitet,

• Marketing dhe Shitje,

• Manaxhment dhe Ndërrmarrësi (MA)

- SHKENCA KOMPJUTERIKE DHE INXHINIERI

(BSc, MSc)

Me mundësi specializimi:

• Rrjeta dhe Telekomunikacion

• Softuer dhe Sisteme Inxhinierie,

• Baza e të Dhënave dhe Sistemet e Informacionit

• Dizajn dhe Multimedia

• Mekatronikë dhe Robotikë

- MENAXHMENT I MEKATRONIKËS (BSc, MSc)

- ARKITEKTURË (BSc)

- JURIDIK (LLB)

- SISTEMET INFORMATIVE (BSc)

Përmes UBT-së ju mund të studioni

dhe të përfitoni bursa studimi në Universitet

partnere si:

City University London, Angli

Dokumentet e nevojshme për regjistrim:

Diploma, dëftesat e notave, certifikata

e lindjes, kopja e

letërnjoftimit dhe dy fotografi 4X6

Gjuha e studimeve: Gjuha Shqipe dhe Gjuha Angleze

Mënyra e studimit:

UBT organizon ligjërata të rregullta gjatë ditës.

Për të punësuarit ofrohen ligjërata pas orarit të punës

dhe gjatë fundjavës

Që suksesi juaj të jetë i garantuar, UBT ofron

për secilin studentë:

• Orientim profesional, kurse përgatitore, praktika profesionale,

vizita studimore dhe certifikime ndërkombëtare

• Nga një kompjuter gjatë studimeve dhe sistem online

• Praktika dhe Eksperimente në Laboratorët bashkëkohorë

• Trajnime: CISCO, Microsoft, AutoCad, ECDL, Project, etc.

Zgjedh më të mirin ...

... që të bëhesh më i miri!

Financat dhe pagesat:

- Çmimi i studimeve për një vit akademik

është 1200 €, me mundësi pagese deri në 12 këste.

Për të gjithë nxënësit e dalluar UBT ofron

zbritje 20-50%

UBT ofron zbritje deri në 30% edhe për këto kategori:

Danube University Krems, Austri

Master in Business Administration (MBA) • Të punësuarit në Doganat e Kosovës

• Pjesëtarët e FSK-së dhe Policisë së Kosovës

• Të punësuarit në Institucionet Publike të Kosovës

CIFE ( Centre International de Formation Europ.), Francë

• Familjarët e dëshmorëve dhe veteranëve të luftës

Master in European Integration and Law (MA) • Studentë që vijnë nga e njëjta familje dhe si grup

• Studentët që paguajnë në fillim të vitit akademik

WIT(Waterford Institute of Technology), Irlandë

Master in Information Systems (MSc.)

American European

Education

E drejta Evropiane dhe ndërkombëtare (MA)

Lagjja Kalabria p.n., Prishtinë, Tel:038541400, Mob:044541400, email:info@ubt-uni.net, Koha e regjistrimit çdo ditë prej orës 9 deri në 17

Apliko online:www.ubt-uni.net

All in one


E mërkurë, 25 korrik 2012 MARKETING

Roamingu i lirë

është lad i verës!

SHQIPËRIA!

Lidhu Lidh me

Eagle Mobile

Për gjithë pushuesit në Shqipëri

dhe Mal të Zi, thirrjet përmes IPKO-së

në shtëpi kushtojnë 40% më lirë*

*Oferta vlen vetëm për konsumatoret që bëjnë

mbushje me 5 EUR e më shumë para nisjes.

40% më lirë!

MALI I ZI!

Lidhu me

T-mobile

17


18 MARKETING E mërkurë, 25 korrik 2012


E mërkurë, 25 korrik 2012

arté

Redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Karsten Gollnick mban në ajër një

shami ngjyrë vjollce, me një vello

gjysmë të tejdukshme dhe të vezullueshme,

derisa shpjegon se

sa e lehtë është që shpikja e tij e

modës të vendoset mbi kokë, ashtu

që secila femër të jetë “e mbuluar

në mënyrë të përkryer”. E gjithë

procedura zgjat afro 15 sekonda.

Parukierja 29-vjeçare, Alsi, të

cilës Gollnick ia demonstron “ekspres-shaminë”

e tij duket shumë

e kënaqur.

“Kur të duhet që të përgatitesh

shpejt në mëngjes, ajo është shumë

praktike” , thotë ajo. Është shumë

më praktike se ajo që përdorej

deri më tani nga shumë turke në

Gjermani.

“Shamitë kanë një ‘bonnet’ - që

është njëlloj haube që i mbulon të

gjitha fl okët tuaja. Pastaj, merret

një shami tjetër, e cila shtrëngohet

me gjilpëra për këtë haubë,

dhe në fund mbështillet përreth

kokës”, sqaron dizejnatori nga

Hamburgu. Me shaminë e tij, në

fakt, i përfi tohen dy gjëra në një.

Aksesor mode apo simbol i

shtypjes?

Gollnick (47) ka përfunduar

shkollimin për kostumograf filmi.

Interesimi tij për shami lindi

kur iu desh të krijonte një kostum

për një myslimane. Më vonë, ai në

Francë zbuloi një paletë të pasur

të materialeve dhe ngjyrave, të

cilat i mblodhi me zell, ndërkohë

që tani modelet e tij të shamive i

qepë vetë. Pjesë të koleksionit të

parë u bënë 30 lloje të shamive –

duke fi lluar nga ajo e mëndafshta

‘Grace Kelly’, përmes modelit të

kadifenjtë ‘Girlie, e deri tek shamia

‘Muslim’, që mbulon edhe fi jet më

të imta të fl okëve.

Gollnick shaminë nuk e sheh

si një simbol të nënshtrimit të

femrës.

Shehu, shëtitje poetike në Irlandë

Shkrimtari kosovar Fahredin Shehu, pas prezantimeve

të poezisë shqipe në Bejrut dhe

Tel Aviv, tani është fi tues i garës së poetëve

botërorë dhe nga data 1 deri më 9 gusht do

të qëndrojë në Irlandë për të lexuar poezi në

disa qytete të Irlandës. Mbrëmja qendrore

e poezisë në Fermoy Theatre do të mbahet

“Është ky një aksesor mode,

prandaj edhe do të duheshim që

të mos frikoheshim më nga ajo”,

thotë ai, derisa sqaron se ai krijon

“shami kulturore, e jo shami

fetare”.

Dizejnatori gjerman i modës

myslimane

Shitoren e tij qëllimisht e ka

hapur në lagjen Veddel, në jug

të lumit Laba, në Hamburg,e

cila njihet për nga numri i madh

i imigrantëve, me të ardhura

të ulëta mesatare. Një numër i

madh i banorëve të Hamburgut

i shmanget frekuentimit të kësaj

lagjeje. Lagjet në jug të Labës

nuk janë në zë të mirë, edhe pse

numri i studentëve që jetojnë

në to rritet, për shkak të qirave

të ulëta.

Por dizejnatori, Karsten Gollnick,

dëshiron të tregojë se diçka

po ndodhë edhe në këtë lagje

më 4 gusht ku Fahredin Shehu do të lexojë

poezi dhe do të fl asë për kulturën shqiptare.

Në këtë mbrëmje do të prezantohen edhe

poeti holandez Jan Glass, i cili shkruan në

gjuhën gronen si dhe Tsead Bruinja në

gjuhën fries. Fahredin Shehu është njëri

ndër poetët tanë më të përkthyer në botë,

jo të popullarizuar. Të gjithë

pjesëmarrësit në projektin e tij

jetojnë në Veddel. Asli është bërë

fytyra e fushatës - pllakatet e saj

janë ngjitur në gjithë qytetin. Për

parukieren 29-vjeçe kjo gjë fi llimisht

ishte e pazakontë, por tani

është krenare kur gjithkund sheh

fytyrën e saj të buzëqeshur. Ajo

mban shami edhe kur shkon në

xhami, megjithëse nuk i mbulon

fl okët. I pëlqen që shamitë i dizajnon

një gjerman, megjithëse

kurrë më parë s’ka dëgjuar as

parë për një gjë të tillë.

Shami për çdo femër

Në prezantimin e shamive të

Gollnick erdhën femra nga të

gjitha pjesët e Hambugrut. Në

mesin e tyre edhe Kerstin Meyer.

Ajo u përcaktua për një shami me

katrorë portokall-e-kaltër.

“Mund ta vendosi kur fryn era,

derisa shëtis buzë lumit. Kështu,

19

i përfaqësuar në shumë antologji botërore.

Ai po ashtu e ka përfaqësuar Kosovën nëpër

shumë festivale botërore të poezisë. Është

autor i nëntë veprave në poezi dhe prozë.

Libri i tij i fundit, ‘Pleroma’s Dew’, është botuar

para disa muajsh në Shtetet e Bashkuara

të Amerikës.

Shamitë Made in Germany

Shamia në kokë është vetëm një copë pëlhure, megjithëse në Gjermani ajo nuk pushon së qënuri objekt i debateve

kontroverse. Por, është një dizejnator gjerman që me shami ka nisur një ofensivë të modës e kulturës.

s’do të më prishen fl okët”, sqaron

ajo.

Nj iraniane e ere duket e entuziazmuar

me laramanin e ngjyrave

e materialeve të dizejantorit Gollnick.

Një zgjidhje të tillë s’ka parë

askund në Gjermani.

“Kur përmendet shamia të

gjithë menjëherë mendojnë në

burkë, ose në nikab, por këtu kemi

të bëjmë me diçka krejt tjetër. Në

këtë mënyrë mund të tregohet

se shamia nuk bartet si shenj e

nënshtrimit, por për shkak se të

pëlqen ta bartësh atë”, shprehet

ajo.

Një fqinj gjerman shikon se ç’po

ndodhë në atelienë e Gollnick.

Buzëqesh disi mendueshëm, derisa

tregon se ajo që sheh ia përkujton

nënën e tij.

“Përpara, ajo gjithmonë bartte

një shami në kokë. Vërtet i rrinte

bukur”.

DW


FOTO: JETMIR IDRIZI

20

Alfred Beka

alfred.beka@gazetaexpress.com

Prishtinë, 24 korrik —

Thonë se burrat nuk qajnë, por

disa prej poetëve nuk arrinin t’i

mbanin lotët. Dhimbja që ndienin

për kolegun e tyre tashmë të

ndjerë, Ali Podrimja, ishte e madhe.

Por krahas dhimbjes, poetët

kosovarë shfaqnin edhe krenarinë

që e kishin pasur mik poetin më të

madh të Kosovës.

Në organizim të Unionit të

Shkrimtarëve dhe Kritikëve

Shqiptarë, të martën, në Bibliotekën

Kombëtare dhe Universitare,

poetët mbajtën një orë letrare

përkujtimore për të nderuar poetin

Ali Podrimja. Të pranishëm

qenë jo vetëm poetët por edhe

Agolli kundërshtoi kritikat ndaj Kadaresë

Në vitin 1976 ende vazhdonte

historia e romanit “Dimri i Vetmisë

së Madhe”. Pas botimit të parë, libri

iu kthye autorit për korrigjime, në

bazë të vërejtjeve që iu bënë. Pasi

shtoi e hoqi material nga romani,

Kadare e dërgoi sërish për ribotim,

në shtëpinë botuese Naim Frashëri,

adhuruesit e poetit Podrimja. Shumica

lexuan poezi kushtuar atij,

ndërsa ata që nuk kishin ndonjë

poezi evokonin ndonjë kujtim me

poetin apo edhe jepnin ndonjë

vlerësim për poezinë e tij.

Reshat Sahitaj, kryetar i Unionit

të Shkrimtarëve dhe Kritikëve

Shqiptarë dhe mik i poetit, sapo

fi lloi të fl asë u tradhtua nga ndjenjat

për mikun e tij dhe zëri fi lloi

t’i ngjirej. Për këtë arsye, fjalën e

tij të rastit u desh ta lexojë dikush

tjetër. Ai tha se në këtë orë letrare

do t’i këndohet atij që tërë jetën i

këndoi popullit të vet.

Ndërkaq, Hajdin Abazi,

zëvendësministër i kulturës, tha se

të rrallë janë krijuesit që nuk janë

ndikuar nga Ali Podrimja.

Vargjet e Podrimjes ai i cilësoi si

ku redaktor ishte shkrimtari, Dritëro

Agolli.

Në një dokument, që ruhet në

Arkivin Qendror të Shtetit, raportohet

një mbledhje e redaksisë

së shtëpisë botuese (viti 1976), ku

po merrnin pjesë Kadare, Agolli,

drejtori Thanas Leci, etj., në cilën

pasuri të jashtëzakonshme. “Duhet

t’i përmbledhim dhe të përkujdesemi

për poezitë e tij”, tha Abazi.

Më pas ai lexoi një poezi kushtuar

poetit.

Studiuesi Begzad Baliu lexoi një

tekst lamtumirës për Podrimjen.

Ai tha se Podrimja ishte prej atyre

miqve të përditshmërisë së qytetit

tonë dhe botës shqiptare, që kudo

ku gjendej refl ektonte një botë të

pasur ndjenjash të hareshme.

“Për disa dekada me radhë

Ali Podrimja ishte njëri prej përfaqësuesve

më të përhershëm të

krijimtarisë letrare jo vetëm në

hapësirën shqiptare, por edhe në

botën letrare, duke u bërë kështu

institucion më vete, prandaj në

vitin 1996 ai u bë anëtar i Akademisë

së Shkencave dhe Arteve të

u vërejt qëndrimi mbrojtës i

Agollit ndaj Ismail Kadaresë. Agolli

pajtohet me ribotimin e romanit,

gjë që binte ndesh me mendimin e

drejtorit Leci, i cili pasi përmend një

sërë defektesh që vëren në romanin

e Kadaresë edhe pas korrigjimit

të tij, andaj refuzon të nënshkru-

Kosovës”, tha Baliu.

Ai shtoi se Podrimja jetonte si

poet, pra gjithnjë duke shkruar.

Ndërkaq, me vdekjen e tij, sipas

Baliut, Podrimja ka krijuar

imazhin e krijuesit që nuk ka një

kufi .

“Për shkak se poezinë e tij e

shihte si mision, por jo edhe veten

si misionar, sepse në jetën e

tij ishte tepër modest, sot për të

mund të thuhet se ai nuk ishte

poet boemësh, por ka një veçori,

të cilën zor ta gjemë në biografi në

e të gjithë poetëve, pavarësisht sojit

të tyre: vdekjen e tij, për të cilën

sigurisht nuk ka pse të thuren mistere,

por ka arsye për të ndërtuar

imazhin e krijuesit që nuk ka një

kufi , një fund, një datë, një moshë”,

tha Baliu.

E mërkurë, 25 korrik 2012

ajë vendimin për botim. Vendimi

nënshkruhet nga Miti Tona, drejtor

i Drejtorisë së Shtypit, dhe Jakup

Mato, ekspert i sektorit të Kulturës.

Dokumenti që ruhet në Arkivin

Qendror të Shtetit, është botuar në

librin “Një Dosje për Kadarenë”, të

autorit, Shaban Sinani.

Poeti i Kosovës

Poetët kosovarë tani kanë mbetur si jetimë sepse më i madhi i tyre nuk jeton më. Poeti i ndjerë

Ali Podrimja u nderua nga kolegët e tij me një orë letrare përkujtimore. Të gjithë shprehen

admirim për poetin dhe dhimbje për ikjen e tij.

Për shkrimtarin Adem Demaçi,

Podrimja edhe si poet edhe si njëri

ishte origjinal dhe nuk i përngjante

askujt. Demaçi tha se ai nuk jetoi

vetëm me stresin e poetit por

edhe me stresin njerëzor dhe si

duket, sipas tij, këto strese e bënë

që të ikë para kohe.

Ai i kritikoi shkrimtarët, të cilët

gjatë këtyre tri ditëve kanë folur

mirë për Podrimjen, se pse nuk i

kanë thënë këto fjalë edhe sa ishte

ai gjallë.

“Askush nga këto që u thanë

gjatë këtyre tri ditëve për të nuk

i tha në të gjallë të tij dhe po t’i

thoshin këto ai sigurisht se do të

gëzohej edhe ndoshta do t’ia zgjatnin

jetën”, tha Demaçi.

Shkrimtari Ramiz Kelmendi tha

se nuk mund t’i gjejë ndonjë shok


E mërkurë, 25 korrik 2012

Depeche Mode nuk ndalet

Albumi i ri, i 13’ti me radhë

i grupit Depeche Mode do

të dalë në shitje në prill të

vitit 2013, ka konfi rmuar

për revistën ‘Rolling Stone’

menaxheri i grupit, Jonathan

Kesler.

Deklaratën për ‘Roling Stone’

që do të matej me të apo që do

t’ia kalonte. Ai shtoi se kurrë nuk

ka qenë më fukara se sot për të

shprehur atë që e ndien tash e dy

ditë. “Që dy ditë gjysma e jetës

sime ka vdekur”, shtoi Kelmendi.

Akademik Rexhep Ferri tha se

Ali Podrimja ka lindur si poet dhe

poezia e mori. “Me Aliun jemi rritur

bashkë në Gjakovë”, tha Ferri

dhe më pas lexoi një poezi që ia

kishte kushtuar tash e tridhjetë

vjet mikut të tij.

Poetja Ilire Zajmi Rugova, e cila

kishte shkuar bashkë me Podrimjen

në Lodeve të Francës për të

marrë pjesë në festivalin e poezisë

Zërat e Mesdheut, tha se s’e kishte

imagjinuar kurrë se do të shkonin

bashkë e do të kthehej vetëm.

“Më në fund Ali Podrimja po

pushon i qetë pranë Lumit”, u

shpreh ajo.

Poeti Gani Xhafolli tha se me

padurim pret të shkojë te Agim

Deva, Rifat Kukaj dhe Ali Podrimja.

Me poezi për poetin Podrimja

u paraqitën edhe poetë

të tjerë, ndërsa u bë e ditur se

sot (e mërkurë) kur pritet edhe

të vijë trupi i pajetë i poetit, në

hapësirën e Akademisë së Shkencave

dhe Arteve të Kosovës do të

mbahen homazhe për poetin.

Për vdekjen e poetit të madh kosovar,

Ali Podrimja, kanë raportuar

disa medie gjermane, si ‘Tagesspiegel’,

‘Neue Westfälische’,

‘Spiegel Online’, ‘T Online’,etj.

Mediat gjermane kryesisht

thirreshin në burimet e agjencisë

gjermane DPA dhe në Ministrinë

e Jashtme të Kosovës. Kështu,

‘Spiegel Online’ citon ministrin

e Jashtëm të Kosovës, Enver

Hoxhaj, i cili vdekjen e Podrimjes e

cilësoi si humbje të madhe për kulturën

e Kosovës, derisa u shpreh i

tronditur nga kjo ngjarje.

Edhe mediet italiane, kanë

raportuar për zhdukjen dhe pastaj

gjetjen e trupit të pajetë të poetit

kosovar. Mediet italiane transmetuan

edhe ngushëllimet e ministrit

Hoxhaj për humbjen e poetit me

famë ndërkombëtare, dhe vlerësimet

për veprën e madhe të tij.

Ndërkaq, mediet franceze, si

‘l’Express’, ‘Le Parisien’, ‘Midi

Libre’, ‘Hérault’, ‘Le Dépeche.

fr’, por edhe televizioni TV 5

Monde, kanë publikuar artikuj dhe

njoftime për vdekjen e poetit të

famshëm kosovar, duke iu referuar

kryesisht njoftimit që paraprakisht

u dha nga agjencia AFP. Në këta

artikuj, përveç që përshkruhej

rrjedha e ngjarjeve rreth gjetjes së

trupit të pajetë të poetit kosovar,

jepeshin edhe pjesë të biografi së

dhe veprës kolosale poetike të

Podrimjes, duke e konsideruar si

një nga fi gurat më të mëdha të

poezisë bashkëkohore shqiptare.

Kesler e dha gjatë kohës

kur këngëtari i grupit, Dave

Gahan, ishte mysafi r në koncertin

e grupit Soulsavers, në

studion e famshme Capitol

Records, në Los Angeles.

Koncerti special i grupit

Soulsavers u mbajt më 21

korrik, para afro 150 njerëzve

të zgjedhur. Gahan po ashtu

nënvizoi se datat dhe vendet

e sakta të koncerteve të

turneut botëror të grupit,

përmes të cilit do të promovohet

albumi i ri, do të

publikohen gjatë vjeshtës.

PO PËRGATITET “ZOOLANDER 2”

Aktori hollivudian, Ben Stiller, bëri të ditur se tashmë ka

marrë skenarin e vazhdimit të fi lmit komik të vitit 2001.

Stiller, i cili në pjesën e parë të

filmit aktori manekinin jo edhe

aq inteligjent, Derek Zoolander,

deklaroi se është i gëzuar që

do të xhirohet vazhdimi i filmit,

megjithëse nuk deshi të

zbulonte asnjë detaj lidhur me

përmbajtjen e tij. Megjithëse,

sipas tij, aktori Will Ferrell, i cili

në pjesën e parë të filmit luajti

rolin e Mugatu, do të jetë pjesë

edhe e filmit të dytë.

«Skenari është pothuajse i

gatshëm, por meqë të gjithë ne

jemi ‘paksa shkurt me kohën’,

vërtet nuk e di se kur do të ta

përfundojmë atë dhe të nisim

me xhirimin e filmit. Shpresoj që

kjo të jetë së shpejti”, tha Stiller.

Ajo që dihet është se Justin

Theoux sërish do të shfaqet në

rolin e regjisorit.

Ndryshe, adhuruesit e Ben Stiller

do të kenë rast që në fund

të muajit gusht ta shohin atë në

komedinë «The Watch».

GREEN DAY KTHEHET

ME TRILOGJI

Punk grupi amerikan, Green Day, ka publikuar singlin e parë

“Oh Love”, nga albumi “iUno”, i cili do të duhej të dalë në

shitje më 24 shtator.

Albumi “iUno” është albumi i

parë i trilogjisë “iUno”, iDos”

dhe “iTre”.

Në të vërtetë, grupi Green Day

pritet që shumë shpejtë, mbase

që në muajin nëntor, të publikojë

edhe albumin tjetër ‘iDos”,

ndërkohë që në janar të vitit të

ardhshëm edhe të tretin, “iTre”,

njoftoi portali NME.

Ndryshe, këta tre albume pasojnë

albumin e tyre i fundit “21st

Century Breakdown”. Grupi

Green Day aktualisht ndodhet në

turne nëpër Evropë, në kuadër të

së cilës do të mbajë tre koncerte

në Gjermani, si dhe disa koncerte

të tjera në Francë dhe Itali.

Ndryshe, Dave Gahan sivjet

ishte mysafi rë-këngëtar

në albumin e ri të grupit

Soulsavers, “The Light The

Dead See” (Drita të Cilën e

Sheh i Vdekuri), në të cilin

ai zëvendësoi këngëtarin

legjendar, Mark Lanegan.

ARTE

Kush dëshiron të

zhdukë Gurakuqin?

Në vitin jubilar të 100-vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë

konstatojmë me keqardhje se nga institucionet

shtetërore, e madje edhe nga personalitete të politikës

shqiptare, nuk përmendet fare Luigj Gurakuqi, për rolin

që e tij në atë ngjarje madhore të kombit shqiptar. Përmenden

gjithfarë emrash të tjerë, por jo ai i “krahut të

djathtë” të Ismail Qemalit.

Willy Kamsi

Duhet të mos harrohet, sidomos

sot në këtë 100-vjetor, roli

kryekreje që pati Luigj Gurakuqi

në Shpalljen e Pavarësisë në

Vlorë, më 28 nëntor 1912.

Veprimtaria e tij politike e atdhetare

nis qëkur, si student, ishte ndër

bashkëpunëtorët më të zellshëm të

revistës “Albania”, të Faik Konicës.

Merr pjesë në Kongresin e Manastirit

për Gjuhën shqipe (1908). Më

1909, ishte drejtor i parë i Shkollës

Normale të Elbasanit. Më 1911,

merr pjesë, me Ismail Qemalin, në

Kryengritjen e Malësisë së Madhe,

nën drejtimin e Dedë Gjo’ Lulit,

dhe harton Librin e Kuq të Gërçes,

me kërkesat e malësorëve ndaj

Perandorisë Osmane. Ishte vetëm

32-vjeçar. Ndoqi përpjekjet e fundit

për të arritur te Pavarësia, dhe këto

u konkretizuan duke u takuar me

Koloninë shqiptare të Bukureshtit,

për të vazhduar me shkëmbime të

nivelit më të lartë me Ballplatzin

në Vjenë. Pas këtyre përpjekjeve,

arriti momenti kaq i pritur prej të

gjithë atdhetarëve shqiptarë, ai i

ngritjes së Flamurit në Vlorë, ku

në rolin kryesor e gjejmë përsëri

Luigj Gurakuqin, i cili harton dhe

shkruan me dorë të vet tekstin që

lexohet në dokumentin e Shpalljes.

Të mos harrojmë edhe më vonë

luftëtarin, me të tjerë atdhetarë,

për mbrojtjen, në kohën e princ

Wied’it të Shtetit Shqiptar (1914),

kur mbet i plagosur; e as kontributin

kur, sa ishte drejtor i Drejtorisë

së Arsimit (1916-1918) në vitet e Luftës

së Parë Botërore hapi me qindra

shkolla – në të cilat mësimi jepej

në gjuhën shqipe; e as themelimin

e Komisisë Letrare të Shkodrës.

Ai u përpoq të bashkonte Veri

e Jug, të krishterë e myslimanë,

gjuhë gege e toske. Dhe, kështu

u bë faktori kryesor në afrimin

e shqiptarëve për një qëllim të

vetëm: bashkimin kombëtar me

synim Pavarësinë Kombëtare.

Si të harrohet koha kur ishte

ministër i Financave në Qeverinë

21

e Nolit dhe kur, pasi e vranë, nuk

i gjetën në xhep më shumë se

400 lireta. O tempora! O mores!

Përpjekjet kundër një figure të

tillë u realizuan edhe me shembjen

e shtëpisë së tij. Nëse ai ishte

vrarë njëherë më 2 mars 1925, u

vra për të dytën herë nga gjyqi

i Tranit, në Itali, kur vrasësi i tij u

lirua nga burgu, të tretën herë me

shembjen e shtëpisë, dhe sot duke

e varrosur në harresën e amshuar.

Sot, në programin shtetëror

parashihet ndërtimi në Tiranë i

Monumentit të Pavarësisë, por

edhe monumentet kushtuar Ismail

Qemalit, Hasan Prishtinës, Ahmet

Zogut. Por, fatkeqësisht jo edhe

ai i Luigj Gurakuqit, siç bëri edhe

Enver Hoxha me Monumentin e

Pavarësisë në Vlorë - në të cilin nuk

gjendet atdhetari ynë i shquar.

Sa për Shtëpinë Muze në

Shkodër, me gjithë përpjekjet e

vazhdueshme që nga viti 1995, kur

ajo kishte nevojë vetëm për mirëmbajtje,

në ditët e sotme u arrit te

shembja e plotë, pa ndërhyrë askush

për të ndaluar një krim të tillë

ndaj trashëgimisë sonë historike.

Dhe ishin vënë në dijeni, ndërkaq,

jo më pak se katër ministra kulture

- të djathtë e të majtë - dhe instancat

më të larta të Shtetit Shqiptar.

Sot po shohim një përpjekje të

mëtejme për errësimin e kësaj

figurë dhe për zhdukjen nga

Shpallja e Pavarësisë, rrjedhimisht

edhe nga historia e Shqipërisë.

Por, kjo s’do të ndodhë, sepse

më në fund ka aq atdhetarë sa

për të mos lejuar që të kryhet

kjo vepër antikombëtare.

Prandaj, edhe njëherë ju lutemi

autoriteteve më të larta të vendit

tonë për një ndërhyrje energjike,

duke e vlerësuar Luigj Gurakuqin

siç edhe i përket: duke e përkujtuar

një-për-një me Ismail Qemalin;

duke i ngritur një monument në

qendër të Tiranës; duke rindërtuar

Shtëpinë-Muze, meqë

në Institutin e Monumenteve

gjenden rilevimet e ndërtesës

së vjetër me të gjitha hollësitë.

*Shkrimi është marrë nga

‘Mapo’. Autori ishte ambasadori

i parë i Shqipërisë në Vatikan,

pas rrëzimit të komunizmit.


22 | E mërkurë, 25 korrik 2012

Rozë Jeton

redaktor: Ardian Jasiqi

e-mail: ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

ardian.jasiqi

@gazetaexpress.com

Prishtinë, 24 korrik –

Shumë të rinj ia kishin mësyrë

njërit prej klubeve më të

mëdha në Prishtinë, “Duplex”

të hënën në mbrëmje

për të përcjellë koncertin e

dy këngëtarëve të njohur të

Kosovës, Genta Ismajlit dhe

Ardian Bujupit.

Kurse të gjitha biletat që u

mblodhën në këtë ngjarje iu

dedikuan Sos Fshatit “Kinderdorf”

në Prishtinë, konkretisht

fëmijëve bonjakë.

Bileta ishte pesë euro dhe

shumica e të rinjve nuk hezituan

ta paguajnë atë, përderisa

me Kutcher

Lidhja në mes të Ashton Kutcher dhe Mila Kunis po bëhet shumë serioze përderisa

ata janë duke jetuar së bashku. Çifti ende nuk e kanë konfi rmuar lidhjen e tyre

zyrtarisht por ata nuk dinë të ndahen nga njëri-tjetri. “Praktikisht ata jetojnë në një

shtëpi. Ashtu sikurse bëjnë dy zogj të dashuruar që ndajnë një kulm”, tha një burim.

Ndihmojnë bonjakët

Genta dhe Ardiani

Këngëtarja Genta Ismajli dhe këngëtari Ardian Bujupi kanë mbajtur një mbrëmje

humanitare në “Duplex Club”, ku të ardhurat e mbledhur nga biletat do

t’u dedikohen fëmijëve të pastrehë, të cilët janë të vendosur në Sos Fshatin e

Fëmijëve”Kinderdorf” në Prishtinë.

dyert e klubit ishin hapur me

herët se zakonisht i hap klubi.

“Mirëmbrëma Prishtinë!

Shpresoj që do ia kalojmë

mirë dhe të mbledhim sa

më shumë para për fëmijët

bonjakë sonte. Ju faleminderit

edhe për kontributin që keni

dhënë për fëmijët bonjakë”, ka

thënë Genta e cila në skenë

të Duplexit doli e para për të

kënduar hitin e saj të fundit,

pastaj “Guximin”, e cila këngë

zgjoi në skenë tërë publikun.

Genta ka kënduar edhe hite

të tjera të saj. Por, atmosfera

u bë edhe më e nxehtë pasi

në skenë doli talenti i zbuluar

nga Dieter Bohlen, Ardian

Bujupi. Ai për fillim e këndoi

“live’ këngën e tij të preferuar

“I Need a Dollar”, një këngë të

cilën ai e kishte kënduar edhe

gjatë kohës sa ishte në garë

për “Deutchland Sucht Den

Superstar”. Pas kësaj kënge

edhe ai falënderoi publikun

për gatishmërinë për të ardhur

në mbrëmjen e bamirësisë

dhe falënderoi ata që kanë

ndihmuar fëmijët bonjakë me

paratë e tyre. Mandej, Ardiani

ka kënduar edhe hitet e

tjera të tij si “Rise to the Top”,

“This Is My Time”., etj

Kulmi i tij ishte në këngën

e tij të fundit, të cilën e ka

promovuar edhe në Prishtinë

“I’m Feeling Good”, këngë

të cilën Bujupi e ka realizuar

disa ditë më parë. E veçanta

e Bujupi ishte se shumicën e

këngëve i ka kënduar “live”.

Pos dy këngëtarëve zyrtarë

të “Mbrëmjes Humanitare”,

koncertin e kanë nderuar

edhe këngëtari nga Shqipëria

“Noisy”, i cili po ashtu shumicën

e lirikave të tij i ka kënduar

“live”. Noisy ka kënduar

hitet e tij më të reja, por edhe

ato të vjetra.

Një këngëtar tjetër që ka

marrë pjesë në këtë mbrëmje

ka qenë edhe këngëtari Valton

Krasniqi, i cili po ashtu ka

kënduar disa nga hitet e tij.

“Jemi kënaqur si me

këngëtarët, por edhe jemi të

lumtur që kemi marrë pjesë

në një mbrëmje humanitare

në Kosovë, ku kemi kontribuar

sado pak për fëmijët bonjakë”,

tha Edolinda e cila është

shqiptare nga Kosova që

jeton në Suedi, por që kishte

ardhur në mbrëmje për të parë

më afër këngëtarin e saj të

preferuar Ardian Bujupin.

Se mbrëmja ishte e suksesshme

tregon edhe

kohëzgjatja e saj, kur ajo

përfundoi në orët e hershme

të mëngjesit të ditës së

martë dhe la në hije të madhe

mbrëmjen e reperëve të labelit

“TBA”, të cilët kënduan në

Prime Club, e që atmosfera në

këtë klub ishte dukshëm me e

dobët se në Duplex.


18 milion nga “American Idol”

Këngëtarja Mariah Carey do të bëhet pasanike nga edicioni i ri i emisionit “American Idol”. Sipas

“Us Weekly” këngëtarja do të fi toj 18 milion dollarë nga pjesëmarrja e saj si juri në këtë emision.

Kjo do të thotë se ajo do të fi toj gjashtë milionë dollarë më shumë se Lopez, e cila mori 12 milion

edicionin e kaluar. “Ajo do të jetë anëtarja më e paguar e kësaj jurie”, tha një burim.

Bikini Show

nga Angela

Angela Martin ka prezantuar bikinët e saj në “Fashion Bikini Week

Show”, që u mbajt në Miami të Shteteve të Bashkuara të Amerikës

(SHBA). Modelja shqiptare ka prezantuar bikinët për edicionin

verës 2013, përderisa linja e saj u vlerësua e suksesshme.

Modelja shqiptare, Angela

Martin po e shijon ëndrrën

e saj me plot sukses, përderisa

linja e saj e bikinëve

është vlerësuar me nota të

mira gjatë Javës së Modës

së Bikinëve që u mbajt në

Miami.

Modelja ka paraqitur në

këtë javë koleksionin e saj

të modës së bikinëve për

sezonin veror të vitit 2013.

Gjatë vikendit që lamë pas,

Miami pos ditëve me diell,

plazheve dhe veshjeve, ishte

edhe mikpritës i disenjatorëve

“Miami Swim show

at the International Fashion

Week “, ku disenjatorë nga

vende të ndryshme të botës

prezantuar koleksionet e tyre

të veshjeve për det për vitin

2013.

Në mesin e tyre ishte edhe

modejla e kthyer në disenjatore,

shqiptarja Angela

Martini e cila të shtunën që

lamë prezantoi së pari bikinët

e saj në pistën e modës në

hotelin “W”.

Linja e saj “Bikini Martini”

është lansuar për vitin 2013,

përderisa përshtypjet për

këtë sfi latë ajo i ka shprehur

edhe në Twitter.

“E tëra fi lloi si një ëndërr”,

shkroi Martin në një fotografi

të sfi latës së saj dhe kujtoi se

e tërë kjo punë kishte fi lluar

vitin e kaluar. Ajo ka punuar

shumë që të arrijë në këtë

sfi latë, përderisa ka pasur

edhe mbështetjen e Blandës,

i cili i ka ndihmuar për të

krijuar lidhjen e tanishme.

“Blanda për mua është një

gjeni i dizajnit të bikinëve”,

ka thënë Martini për SI.

Po ashtu, Angela ka punuar

me një ekip të mirë të femrave,

gjë që ka bërë që kreacioni

i saj të duket bukur.

Pavarësisht kësaj, ajo ka

thënë se është ndier nervoz

në sfi latën e saj të parë,

përderisa kreacionet e saj

pritet që t’i paraqesë edhe në

Zvicër.

Pos kësaj, Martini pritet të

marrë pjesë me linjën e saj

edhe në një sfi latë në Florida,

që quhet “Fashion Spotlight”.

Kritikët e modës e kanë

vlerësuar me nota të mira linjën

e saj të bikinëve, që ka dy

nuanca – ngjyrat bardh dhe

zi – ngjyra këto që gërshetojnë

klasiken dhe modernen e

ditëve të sotme.

showbizz

Lady GaGa ka gjetur mashkullin

e ëndrrave të saj. Ajo këtë e

ka gjetur gjatë kohës kur është

duke ndërtuar një restorant në

Greqi. Krijuesja e hitit “Poker

Face” – e cila do të shpenzojë 20

milionë dollarë për të ndërtuar

një pallat në Kretë – papritur

është parë duke u përqafuar me

pronarin e restorantit Giovanni,

restorant ky që gjendet

në sheshin Plaka të Athinës.

“GaGa ka gjetur mashkullin e

ëndrrave të saj”, tha një burim i

afërt me këngëtaren”.

E mërkurë, 25 korrik 2012 | 23

rozë

Kate dëshiron emision televiziv

Gjen mashkullin e ëndrrave të saj

Kanye po

ia merr famën

Kim Kardashian nuk është e

lumtur pasi që i dashuri i saj

po ia merr famën1 Përderisa

pasanikja ishte në një hotel

në Miami të premten në

mbrëmje, West ishte ai që

më shumë zgjoi interesimin

e medieve sesa bukuroshja

armene. “Dy femra shumë

atraktive madje kanë shkuar

në drejtim të tij për të

marrë nënshkrime, një gjë

që po ashtu nuk i ka pëlqyer

Kimit”, thanë burimet.

Kanye nga ana tjetër nuk

është duke u shqetësuar për

këtë gjë.

Nëna e Lohan s’paguan në restorant

Lindsay Lohan duket se i ka

ngjarë nënës së saj. Kjo për

shkak se nëna e saj, ashtu sikurse

edhe aktorja disa herë,

ka ikur pa paguar darkën e

saj në një mbrëmje bamirësie

të organizuar nga Hampton.

Sipas gazetës New York

Post, Dina Lohan dhe Paul

Anthony Sullivan ishin disa

nga personat që kishin marrë

biletë Premium për mbrëmjen,

por ata janë larguar pa

paguar çekun në verë prej

2500 dollarëve te kamerierët.

Kate Gosselin mëzi pret që

t’i kthehet ekranit të vogël.

Sipas “E! News”, ish ylli i

televizionit është favorit për

të luajtur në kronikën “The

One”, që pritet të jetë në

serinë e dytë të një reality

show. “Ajo madje është

e gatshme që t’i kthehet

dashurisë së saj të vjetër”,

tha një burim. “Ajo është

e gatshme që të kthehet

përsëri dhe të jetë më e mirë

në gjëra të reja sesa ishte në

emisionet e mëparshme”.


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Komentet e lexuesve në Express Online

Express, 24 korrik 2012

Takohen në

OKB?

Driton

Presindetja e Kosoves Atifete Jafj aga dhe presidenti i Serbisë Tomislav Nikoliq

mund të takohen në asamblenë e kombeve te bashkuare për të biseduare

për çështjen e Kosovës dhe të zgjedhin shumë probleme që presin

zgjedhje sa do të ketë efekte ky takim mbetet për t’u parë.

Albani

O zotni, qitjani më rrallë atë "syret" se na tranuat me fotot e tyre – të Nikoliqit e të Jeremiqit,

thua se shumë po na merr malli me ua pa surratin aq shpesh në mediat tona!

Topi

Normal se kanë mu taku ama ky Nikoliqi s’është ambasadori Dell me shëtit neper

Amerikë, por ky ka me qit në sitë e në shoshë presidenten. Ishalla shkon naj kurs

të politikes dhe merr naj këshilltar të fortë deri atëherë, kohë ka mu përgatit.

Albert

Nuk e përfaqëson popullin e Kosovës kjo! Mundet me u takue edhe me nejt në OKB

10 vjet ajo është diçka private dhe pune e Atifetës e nëse do me u takue me Presidentin

e Kosovës duhet më i prit zgjedhjet njëherë! Dihet qysh është zgjedh kjo dhe

tash për tash e ka postin e uzurpuar kështu qe ky takim është i barabartë me 0.

Idez

Redaksi e dashur, ju lutem kur i tregoni këto fotografi te jeremicave e nikolicave a

ka mundësi edhe do fotografi me te" bukura" të tyre të tregoni. shikoni pak mediat

serbe se çfarë fotografi monstra tregojnë kur janë shqiptarët në pyetje. pra kjo metode

dihet edhe ju kisha lut nëse keni nevoje unë do t’u kisha dërgu do foto...

SHkelzen

Më në fund ti komentuesi me nofkën "Topi" paske folur në gjuhën tënde amtare,

se në bazë të komenteve tua nëpër të gjitha gazetat e sidomos të fi lialave të Beogradit

e kam pasur të qartë se gjuha e jote amtare nuk mund te jetë Shqipja.

Artoni

Katastrofë për Kosovën mi thonë Jahjages thuj Nikoliqit, për gjakun

që është derdhur kur do me ja qit kapakin kësaj historie edhe

për të mos gjeturit qysh me ja ba e qeto janë pikat e para.

Topi

SHKELZENIT ne Google translate gjanë të gjitha përkthimet e gjuhëve, andaj mos e

baj dertin kush e ka gjuhen amtare e kush JO. Po shihet se s’qenke mirë i shkolluem

andaj leri të tjerët të vlersojnë. Unë e them at çka mendoj, këtë çka thashë më herët

është e ditur se do takohen por do shihet rezultatet në fund. Ky koment është ashtu

siç asht se me të vërtetë Nikoliqi apo kush do që të jetë s’është DELLI me u shëtit

presidentja e me maj ligjërata nëpër kolegje. Por është aty ku bëhet politikë, sot

edhe Thaçi shkoi në Bruxel por një ta them ty dhe të gjithë komentuesve ky vit ka me

qenë i idhët për shqiptarët merrne si të doni ama diçka është ka zihet. Se Amerika na

ndihmon ama sa janë këta mi ndejt fj alëve mbrapa deri me sot fj alët si mbajtën mësa

B.Regjepi një ditë tha jem të gatshëm te intervenojmë dje tha s’ka nevojë. PSE?

Labi

Çka ka për tu taku me këtë nacionalistë...

Fita

Politikanet tanë kur të takohen me politikanet e Serbisë

nuk dinë tjetër vetëm dinë të qeshin...

Sqarim

Opinionet e botuara në rubrikën "Shkurteshqip"

nuk shprehin qëndrimet e redaksisë.

Express

Është koha e pushimeve dhe të gjithë ne

jemi të preokupuar se ku dhe si ti kalojnë

pushimet verore. Padyshim se shumica

prej nesh kanë zgjedhur që këto pushime

ti kalojnë diku në bregdet. Ndërsa, për ata

që kanë vendosur që pushimet verore ti

kalojën në Kosovë, përveç pishinave kanë

edhe një alternativë tjetër pushimi dhe

rekreacioni. Është ky ekortuzimi ose i njohur

ndryshe si turizmi ekologjik. Andaj, ky

shkrim ka për qëllim të ju njoh me principet

themelore të ekotuzimit, llojet dhe destinacionet

kryesore të tij në Kosovë.

Ekoturizmi ose i njohur edhe si turizmi

ekologjik është lloj i turizmit që ka për

qëllim udhëtimet në vendet e paprekura

natyrore, zonat e mbrojtura ose atraksionet

tjera natyrore dhe që zakonisht përpiqet

të minimizojë ndikimin në mjedis. Ai ka

për objektiv edhe të promovojë edukimin

mjedisor, të sigurojë fonde për ruajtjen e

natyrës, të ndihmojë zhvillimin ekonomik,

fuqizimin e komuniteteve lokale si dhe të

nxis respektin për kulturat e ndryshme.

Ekoturizmi tërheq ata që janë të etur të

ndjekin rrugët më pak të shkelura, të shohin

drejtpërsëdrejti thesaret natyrore, të prehen

në fshat, dhe të kënaqen nga kuzhina

tradicionale. Ky lloj i turizmit i dedikohet

në radhë të parë atyre që joshen nga vendet

që ofrojnë bukuri të rralla natyrore dhe

llojllojshmëri të botës bimor e shtazore, por

edhe ata që kënaqen nga veprimtaritë që

zhvillohen në natyrë sikur janë biçiklizmi,

ngjitjet malore, kalërimi, noti, peshkimi,

kampingu dhe shëtitjet. Pra, ekoturizmi

përveç kënaqësisë që ofron synon gjithashtu

zhvillimin e një vetëdije më të madhe

dhe të përgjegjësisë ndaj mjedisit, duke

promovuar përdorimin e transportit të

organizuar, pastrimin e mbeturinave, kursimin

e ujit etj.

Për Kosovën ekoturizmi është një dukuri

e re por në shumë vende të botës ky lloj

turizmi është shtyllë e zhvillimit të qëndrueshëm

ekonomik. Kosova shquhet për

vlera të rralla të trashëgimisë natyrore. Pozita

gjeografi ke, relievi, klima, burimet ujore,

peizazhet, grykat e kanionet, bota e pasur

bimore dhe shtazore janë parakushte ideale

dhe potencial i lartë për zhvillimin e ekoturizmit.

Kosova veçanërisht ka mundësi të

mira të zhvillimit të ekoturizmit të shpellave,

ekoturizmit malorë, ekoturizmit rekreativ-sportiv,

ekoturizmit verorë, ekoturizmit

rural dhe atij edukativ.

Ekoturizmi i shpellave- Për opinionin e

gjerë janë të njohura bukuritë natyrore të

Shpellës së Gadimes, e cila njëherit është

edhe ndër atraksionet më të mëdha turistike

në vend. Mirëpo Kosova ka edhe

disa shpella të tjera dhe përmirësimi i infrastrukturës

së tyre do të ofronte kushte

shumë të mira për zhvillimin e turizmit të

shpellave. Të tilla janë për shembull Shpella

Gryka e Madhe, Shpella e Panorcit, Shpella

e Pjetërshticës, Shpella e Radavcit etj.

Ekoturizmi malor dhe ecja në natyrë-

Në zonat e thella malorë të Kosovës ekzistojnë

shumë shtigjet malore te cilat përdorën

blegtoret për bagëtitë e tyre dhe të

E mërkurë, 25 korrik 2012

Destinacionet

ekoturistike në

Kosovë

cilat paraqesin mundësi reale për zhvillimin

e ecjes ne natyre, shëtitjeve malore

me biçikleta por edhe të ekspeditave dhe

kampingjeve. Përveç Maleve të Sharrit

dhe Bjeshkëve të Nemuna, ky lloj i turizmit

mundë të zhvillohet edhe në Bjeshkët

e Shalës së Bajgores, Vargmalet e Berishës,

Malet e Jezercit etj.

Ekoturizmi veror dhe njëditorë- Klima e

përshtatshme, livadhet e pasura me llojllojshmërinë

e bimëve, burimet e shumta ujore,

peizazhet piktoreske janë parakusht i

mire edhe për zhvillimin e turizmit veror

dhe kampingut. Liqenit i Breznes, Liqeni

i Batllaves, Kanioni i Mirushës, Gryka

e Rugovës janë vetëm disa nga zonat që

gjatë stinës së verës mundë të jenë destinacion

i përhershëm i shumë turistëve dhe

adhuruesve të natyrës që dëshirojnë të kalojnë

një ditë në natyrë.

Ekoturizmi rekreativ dhe sportiv- Në

Malet e Sharrit, në Bjeshkët e Nemuna

por edhe në zona tjera malore të Kosovës,

gjinden shumë terrene të përshtatshme për

zhvillimin e skitarisë. Kapaciteti i terreneve

të skijimit te këtyre qendrave mund të

pranojnë me mijëra vizitorë gjatë sezonit të

dimrit. Ndërsa gjatë verës në Malet e Sharrit

dhe në Bjeshkët e Nemuna ka plot maja të

cilat janë shumë atraktive për zhvillimin e

alpinizmit dhe bjeshkatarisë.

Turizmi rural- Në shumë zona rurale të

Kosovës, e sidomos në ato malore ende

ruhen shumë zakone, tradita, lojëra, këngë,

veshje e ushqime tradicionale. Këto pasuri

të jashtëzakonshme kulturore janë një

mundësi e mirë e zhvillimit të turizmit rural

dhe promovimit të këtyre vlerave. Në

veçanti për këto vlera shquhen fshatrat malore

që shtrihen në Malet e Sharrit e sidomos

ato që i takojnë komunës së Dragashit.

Turizmi edukativ dhe shkencor- Ekosistemet

e paprekura malore, prania e llojeve të

rralla bimore e shtazore, shpellat e pa hulumtuara,

kanionet, rrjedhat e shumta ujore

dhe pasuritë nëntokësore të Kosovës kanë

potencial edhe për zhvillimin e aktiviteteve

edukative e kërkimore me nxënës, studentë

dhe shkencëtareve nga Kosova por edhe për

ekspedita të huaja hulumtuese.

Përkundër këtyre vlerave të jashtëzakonshme

dhe mundësive idealë për zhvillimin

e ekoturizmit, mungesa e infrastrukturës,

mungesa e investimeve, mungesa e

planeve dhe projekteve konkrete ka penguar

zhvillimin e kapaciteteve ekoturistike.

Problem i veçantë është qasja që institucionet

qeveritare dhe shoqëria kosovare ka

ndaj shfrytëzimit të qëndrueshëm të këtij

potenciali. Shfrytëzimi i pakontrolluar i resurseve

natyrore, dëmtimi i ekosistemeve,

gjuetia ilegale, zgjerimi i vendbanimeve

janë kërcënim i vazhdueshëm për këto

vlera. Me një promovim më profesionale

të zonave ekoturistike, me rritjen e investimeve

dhe me përgatitjen e një strategjie

kombëtarë për zhvillimin e ekoturizmit Kosova

mundë të jetë një vend shumë atraktiv

ekoturistik.

Afrim Berisha, Master Ekologji

dhe Mbrojtje e Mjedisit


E mërkurë, 25 korrik 2012 SHKURT E SHQIP 25

Fjalët e Botës

Serbia po i

kthehet

Miloshevicit.

Emanuel Demaj

Kur në dhjetor të vitit të kaluar

botova një shkrim, i cili i referohej

organizimit te Kuvendit dhe

zhvillimeve në degën e LDK-së në

Viti,që nga qarqet e kësaj partie

proklamohej si kuvend i bashkimit

të degëve të LDK-se dhe LDD-së,

me titull “Kuvend i bashkimit apo

i regjenerimit te krizës”, një pjesë

e nomenklaturës së kësaj dege

por edhe disa miq, në mesin e tyre

disa edhe anëtarë kryesie të degës

së LDK-së, ma panë për të madhe

duke më qortuar për kromatikën

e errët të këtij shkrimi e sidomos

parashikimin për rigjenerimin e

krizës, duke e kualifikuar atë si

parashikim tendencioz dhe ogurzi,

edhe pse askush nuk ofronte fakte

te kundërta dhe kundërargumente,

pra nuk kontestohej objektiviteti

i pasqyrimit të gjendjes në këtë

degë, por për ta ishte e papranueshme

dilema dhe skepticizmi për

perspektivën e degës së LDK-së.

Zhvillimet e mëpastajme do të

konfirmojnë parashikimet e atij

shkrimi,duke e kthyer optimizmi

e rremë në zhgënjim edhe në

mesin e militantëve fanatik të këtij

subjekti. Çështja është se a mund

të priteshin zhvillime pozitive dhe

a do të mund të prodhonte progres

një proces i manipuluar dhe

një kuvend i kurdisur në bazë të një

marrëveshje të tre katër individëve,

në të cilën materializoheshin interesat

e tyre personale. Pra cilat

janë rezultatet? Dhe në cilën kahje

janë orientuar zhvillimet brenda

kësaj dege pas këtij kuvendi? Ashtu

edhe siç pritej kjo marrëveshje

nuk mund të ishte një zgjidhje e

qëndrueshme dhe afatgjate, por

vetëm një instrument për blerjen

GAZETA “WIENER ZEITUNG”,

E cila në një koment

vlerësoi se Qeveria e re e

Serbisë ende zyrtarisht nuk

e ka marrë detyrën, por

Serbia tashmë po shkon në

rrugën që çon prapa kah

Slobodan Miloshevici dhe

po largohet nga Evropa.

e paqes momentale politike mes

klaneve brenda degës gjatë kohës

së mbajtjes së kuvendit, dhe se

kjo marrëveshje ishte me afat skadence

dhe kishte shërbyer vetëm

për çimentimin e pozicioneve të

këtyre individëve, sepse asnjë nga

akterët e kësaj marrëveshje nuk e

njeh dhe nuk thirret më në validitetin

e kësaj marrëveshjeje. Duke e

shpallur këtë marrëveshje inekzistente,

do të krijojnë hapësirën

dhe mundësinë për ripozicionimin

e ri, me çka do të ndryshojnë

dhe rriten ambiciet individuale e

bashkë me këtë do të rriten edhe

tensionet e brendshme duke e

thelluar gjendjen e krizës brenda

vetë subjektit. I tërë aktiviteti politik

gjatë kësaj kohe është orientuar

dhe koncentruar në ripozicionimin

apo me mirë te thuhet ne

fuqizimin e pozicioneve të këtyre

akterëve karshi njëri-tjetrit, duke

pasivizuar në këtë mënyrë aktivitetin

e mirëfi lltë politik dhe duke

e devalvuar dhe degraduar tejmase

organizimin partiak,kanë

bërë që imazhi i degës të zbehet

në masë të konsiderueshme në

vetë anëtarësinë e kësaj partie. I

vetmi angazhim “politik” ekipor

karshi lobimit brenda partisë për

ripozicionime individuale,është

pjesëmarrja në ceremonitë mortore

apo organizimi i ndonjë ceremonie

për shënimin e ndonjë

ngjarje apo përvjetori, apo siç do

të shprehet me cinizëm njëri nga

anëtarët e kryesisë së kësaj dege

se jemi shndërruar në “parti për të

pame dhe mledhime” si ilustrim

për formë dhe modelin e aktivitetit

dhe të organizimit të degës.

Në vazhdën e këtyre aktiviteteve

dhe në përputhje me këtë model

të organizimit, Kryesia e Degës

Bashar al-Assad të mos

bëjë gabimin tragjik

duke e përdorë armatimin

kimik.

BARACK OBAMA,

Presidenti i SHBA-së, duke

folur para veteranëve të

luftës në Nevada. Damasku

është kërcënuar se do ta

përdorë armatimin kimik

kundër çfarëdo intervenimi

të jashtëm në Siri, me gjithë

që ka premtuar se nuk do ta

përdorë këtë lloj të armatimit

kundër civilëve të vet.

në Viti do të organizojë tubimin

për shënimin e 2 Korrikut, që më

shumë ishte përpjekje për mobilizimin

e anëtarësisë duke u thirrur

dhe mëshehur prapa kësaj ngjarje

të rëndësishme të historisë sonë

më të re,por që mënyra dhe niveli

i organizimit ishte denigrues dhe

devalvues për vet organizatorin e

këtij tubimi.Që kriza organizative

të tejkalojë kufi jtë e Degës, përsëri

u përkujdes vet lidershipi i partisë,

z Isa Mustafa, i cili në vend që në

nivel qendror të organizojë ndonjë

aktivitet që me dinjitet do të

shënonte këtë ngjarje e cila ishte

një nga aktet themeltare të pavarsisë

së Kosovës, bashkë me suitën

e tij do të zbarkojë në Viti, që ky

tubim të dukej sa më “madhështor”.

Duke demonstruar publikisht

mungesën e sensit dhe invencionit

politik, do të shkojë aq larg sa në

këtë tubim do të shpërndajë libreza

partiake për “anëtarët e rinj”,

duke simuluar kështu zgjerimin e

anëtarësisë dhe duke e komprometuar

dhe devalvuar vet organizimin

e këtij tubimi, dhe duke i dhënë

dimension ideologjik e partiak një

ngjarje të rëndësishme të historisë

së shtetit të Kosovës,derisa në

anën tjetër kryeministri i Kosovës

dhe lideri i subjekti më të madh

politik në Kosovë pikërisht me 2

korrik u kumtonte qytetarëve të

Kosovës Vendimin e Bashkësisë

ndërkombëtare për përfundimin

e pavarësisë së mbikëqyrur, dhe se

me 2 korrik Kosova po bëhej shtet

me pavarësi të plotë,duke i dhënë

2 korrikut dimension të ri politik

dhe historik, duke demonstruar në

këtë mënyrë përkushtimin e lartë

në realizimin e objektivave dhe

aspiratave shtetërore dhe duke

manifestuar shkallën e lartë të

Izraeli është në

luftë të hapur me

Iranin.

përgjegjësisë në angazhimet politike

dhe në trajtimin meritor të datave

dhe ngjarjeve të rëndësishme

të historisë më të re të Kosovës.

Se Kuvendi i përfolur nuk ishte

Kuvend i bashkimit dhe unifikimi

të këtyre dy subjekteve do

të dëshmojë edhe fakti se grupi

i këshilltarëve të LDD-së do të

vazhdojë aktivitetin dhe angazhimin

e vet të pavarur në Kuvendin

Komunal. Shkalla e degradimit dhe

devalvimit të degës së LDK-së në

Viti e pasqyrohet edhe në sjelljet

dhe veprimet e grupit të këshilltarëve

të LDK-së në Kuvendin komunal.

Grup i cili jo vetëm që nuk

ka bërë asnjë reagim, asnjë veprim

por që nuk është identifikuar as

me ndonjë gjest të vetëm opozitar,

duke u treguar inert ndaj të gjitha

zhvillimeve politike e institucionale

në Komunë. Ai do të hesht dhe do

të tregohet indiferent edhe në rastet

kur anëtarët dhe kuadrot e LDK-së

do të diferencohen dhe mënjanohen

nga postet e caktuara ,ata do

të tregohen krejtësisht apatik edhe

kur bashkëpartiakët ose simpatizantët

e tyre do të degradohen dhe

diskriminohen. madje edhe duke u

përjashtuar dhe larguar nga shërbimi

civil i Komunës për shkak të

aplikimit të kritereve ideologjike e

partiake. Se shkalla e e degradimit

dhe devalvimit ka arritur në kufi jtë

ekstrem më së miri e ilustron sjellja

dhe veprimi i këtij grupi në seancën

e fundit të kuvendit komunal ,kur

ata pas “përforcimit” me tre këshilltar

nga radhët e LDD-së,të cilën

dukuri grupi i mbetur i këshilltarëve

të LDD-së e cilësoi si trafi kim apo

“tuxharllëk politik”, do t’i drejtohen

Kryesuesit të Kuvendit Komunal

me kërkesë ultimative që të ulen

në ulëset e parapara për grupin e

SHIMON PERES,

Presidenti i Izraelit, i cili deklaroi

se Izraeli disponon me informata

të "mjaftueshme solide të

zbulimit, që ta lidhë atentatin

në Bullgari me Iranin dhe

Hezbollahun dhe është i bindur

se ato planifikojnë sulme si

pjesë e, siç u shpreh, e "luftës së

hapur kundër Izraelit".

Kronikë e një krize të paralajmëruar

Një trim për “Trepçën”

VAZHDON NGA FAQE 2

E teta, asnjëra prej tyre nuk do të

arrihen nëse Qeveria e Kosovës

nuk merr guximin dhe të anuloj

të gjitha marrëveshjet dhe kontratat

që në emër të “Trepçës”

janë lidhur që nga viti 1989 e deri

në qershor të vitit 1999. Për këtë

ka bazë të qëndrueshme, pasi

që, tash po vërehet se ato janë

bërë në dëm të ish-kombinatit

dhe në kohën e diskriminimit të

rëndë. Pastaj, kur është në pyetje

rasti i “Trepçës” nuk është përfi

llur një rregullore e UNMIK-ut,

sipas të cilës është i pavlefshëm

çdo ligj, ose vendim me bazë diskriminuese.

Ndërkaq, nga ishkombinati

u dëbuan të gjithë

punëtorët shqiptarë, e pastaj

u morën vendime për shkak të

cilave ajo tash po shkon drejt

humnerës.

E nënta, për të marrë vendime

të këtilla kërkohet guxim

dhe këmbëngulësi. Këtë duhet

ta manifestoj së pari Qeveria e

Kosovës, e cila, aktualisht, duke

ia lënë përgjegjësinë AKP-së ka

neglizhuar njërin ndër problemet

më të mëdha ekonomik e sociale

të Kosovës që quhet “Trepçë”.

Asaj i duhen trima dhe njerëz të

dijshëm dhe me bagazh profesional.

Këtë duhet ta kenë të qartë

edhe minatorët, meqenëse për

fatin e punës së tyre, të minierave

dhe të tërë ish-kombinatit

nuk është me rëndësi të veçantë

këshilltarëve të LDD-së ose do të

braktisin seancën, gjë që edhe e

bënë pas refuzimit të kërkesës së

tyre duke u larguar demonstrativisht

dhe plotë arrogancë nga salla

ku po zhvillohej seanca e Kuvendit

Komunal,që në zhargonin juridik

do të mund të cilësohej si sjellje devijante

për motive të ulta. Absurditeti

i një veprimi të tillë destruktiv,

nxiti edhe reagimin e këshilltarëve

nga subjektet e tjera,sa njëri nga

ta duke vlerësuar sjelljet dhe veprimet

e grupit të këshilltarëve të

LDK-së, nga foltorja e kuvendit me

nuanca ironike deklaroi se i ka rënë

të dëgjojë dhe e ka të ditur se trafi kimi

i qenieve njerëzore ështe vepër

penale,por si duket ata që kanë

hartuar ligjet kanë qenë të kufi zuar

nga dija dhe të mangët për nga

fantazia që në ligj të parashkruajnë

kualifi kimin dhe cilësimin për “trafi

kimin” dhe “tuxharllëkun politik”,

si formë dhe model i ri i angazhimit

politik,duke e cilësuar këtë si

novatorizëm në politik. Dhe krejt

në fund, nuk është faji te parashikimi

im i errët për perspektivën e

zhvillimeve të degës së LDK-së në

Viti, sepse të gjithë treguesit dhe indikatorët

e gjendjes së zhvillimeve

të brendshme, që zanafi llën e vet e

kanë në Kuvendin e degës së këtij

subjekti të vetëproklamuar si Kuvend

të bashkimit, pasqyrojnë dhe

manifestojnë gjendjen së krizës së

vazhdueshme, dhe as nuk është kjo

gjendje pasojë e ndonjë orientimi

aksidental të zhvillimeve por është

modeli i organizimit dhe menaxhimit

të degës i cili është shndërruar

në mekanizëm për ripërtëritjen e

krizës së brendshme, sepse një proces

me plot defekte dhe i manipuluar

skajshmërisht nuk ka mund të

prodhojë tjetër gjë përveç se krizë.

se në ballë të tij a është Ferat

Shala, Eset Ujkani, apo Halil

Qela, por cila është strategjia e

Qeverisë ndaj “Trepçës” dhe sa

ka guxim ajo që përfundimisht të

shfuqizojë të gjitha kontratat që

janë lidhur në dëm të ish-kombinatit,

pa marrë parasysh se aty

mund të kenë interes edhe faktorë

të ndryshëm ndërkombëtar.


26

Autor

FJALËKRYQ / SHPALLJE TË VOGLA

ARIAN

AGUSHI

REPERI

I NJOHUR

NGA FOTO

METAL I

ÇMUAR

VAJZA E

KUNATIT

(Thirrje e nuses

së shtëpisë)

PERIUDHA

SOLISTJA

AMERIKANE,

TARNER

HEROI

KRYESOR I

ILIADHËS SË

HOMERIT

BOTIM I

PËRDITSHËM

(shq.)

PALUAJTSHMËRI

DASHUROR

SHITJE

Shes banesë 53m2 në Prishtinë,

lagja e Spitalit. Banesa ka dhomë

dite, kuzhinë, dhomë gjumi, korridor,

banje, terracë. Tel: 044/ 313 108.

(25-27.07.2012)

Shitet banesa super luksoze

në lagjen Dardania, kati V (kati i

fundit). Banesa ka 45m2, e mobiluar,

ka një pamje shumë të mirë.

Çmimi 45.000 €, (përfshirë edhe

mobilet). Tel: 044/049/ 283 352.

(25-27.07.2012)

Shitet banesa në Dardani-Kurrizi,

me sip.83m2, kati

i IV-të. Tel: 044/ 196 562.

(25-27.07.2012)

Shes banesën tredhomëshe në

lagjen Kodra e Diellit, afër objektit

Princesha, me sip.74m2, kati i 3-të.

Banesa ka dhomë dite me kuzhinë,

2 dhoma të fj etjes, shpajz, banje,

korridor dhe ballkon. Ndërtim i

ri, me leje ndërtimi, e gatshme

për banim. Çmimi 59.000 €. Tel:

044/ 245 454; 038/ 248 165.

(25-30.07.2012)

Shes banesën tredhomëshe

në Fushë Kosovë afër Qerdhës së

vjetër, me sip.85m2, në katin e parë.

Banesa ka dhomë dite me kuzhinë,

2 dhoma të fj etjes, terasë, shpajz,

banje dhe korridor. Banesa është

në ndërtim e sipër dhe përfundon

SOLISTI

SHQIPTAR,

MUSHKOLAJ

(shq.)

KARBON

PRAPASHTESË

PËR AJRIN

GUR I

ÇMUAR

SHPEND

I FAMILJES

ANATIDAE

GRUP

KËNGËTARËSH

ZANORJA

E KATËRT

SHTIE NË

MERAK

“I” NË MES

TË DY “R”

PA

DOBI

KALIUM

PËREMËR

PRONOR

në dhjetor 2012. Çmimi 39.000 €.

Tel: 044/ 245 454; 038/ 248 165.

(25-30.07.2012)

Shes banesën tredhomëshe

në Aktash afër OSBE-së dhe

Klinikës Gjermane të Syve, me

sip.90m2, në katin e V-të. Banesa

ka dhomë dite me kuzhinë dhe

terasë, korridor, shpajz dhe banje.

Ndërtim i ri. Çmimi 72.000 €.

Tel: 044/ 245 454; 038/ 248 165.

(25-30.07.2012)

Agjensioni ”Zogu”, shet 4 banesa

në lagjen Arbëria -Prishtinë,

me sip. 52m2- 56m2 dhe 85m2,

çmimet 850 €/m2. Po ashtu edhe

5 banesa mbrapa S. Sport, me

sip. 55m2 deri 90m2, çmimet 950

€ deri 1150 €/m2. Dy banesa në

Bregun e Diellit, me sip. 95m2,

76.000 €, tjetra me sip. 91m2, çmimi

55.000 €. Tel: 049/044/ 888 801.

(24-26.07.2012)

Shitet trualli prej 4 ari në Bardhosh.

Me infrastrukturë komplete, ujë,

rrymë, kanalizim. Trualli gjendet 1.5

km larg magjistrales Prishtinë -Podujevë.

Çmimi 11.000 €. Dokumentacioni

i rregullt. Tel: 044/ 80 80 17.

(24-26.07.2012)

Shes banesën në lagjen e Spitalit.

Banesa është në përfundim- qelsat

merren me 1 tetor të këtij viti.

Banesa është me sip. 100m2, kati i

5-të, ka lift dhe ujë 24 orë. Ka edhe

garzhin, shkollen fi llore e ka shumë

afër. Çmimi i volitshëm. Pagesa me

L.O VËLLIMI

OKSIGJEN

SAHATI

SHKRIMTAR

E PRIFT

FRANÇESKAN,

PAL

PEZMATIM

I VESHIT

UKSHIN

HOTI

marrëveshje. Tel: 044/ 163 199.

(24-26.07.2012)

Shitet banesa pranë Komunës së

vjetër në Prishtinë. Banesa është me

leje ndërtimi, kati i parë. E gatshme

për banim, ka 73m2, posedon lift.

Çmimi shumë i volitshëm. Banesa

ka 2 dhoma gjumi dhe sallon të

madh, e pa mobiluar, ka banjon

dhe ballkon. Tel: 044/ 163 199.

(24-26.07.2012)

Agjensioni “Megi”, shet banesa:

Ulpianë sip.44m2 k/3, 54.000€;

B.Diellit banesat e hinta sip.40m2

k/1, 37.000 €; S.Sport sip.62m2 k/1,

900 €/m2; Mbrapa Teatrit 20m larg

rr.kryesore sip.73m2 k/1, 1000 €/

m2; S.Sport te banesat e ulqinakut

sip.74m2 k/5, 950 €/m2; te Albi

market sip.53m2 k/6, 51.000 €;

Arbëri (ish Dragodan ) te Komuna

sip.40m2, 31.000 €; Mati 1 sip.64m2

k/1, 770€/m2. sip.84m2 k/1,770€/

m2. Banesat janë me pamje nga

rruga kryesore, sip.85m2 k/6,

61.000€; te Qafa mbrapa ProCredit

Bank sip.73m2 k/1,950€/m2; S.Sport

mbrapa TEB sip.50m2,66m2, 80m2,

katet perdhes -8, 950€/m2 deri

1000€/m2. Agjensioni gjendet në

Dardani Kroi i Bardh lokali nr/94.

Agj. Megi pranon oferta për shitjeqiradhënie.

Tel: 038/ 555 003; 044/

464 936; 044/ 425 185; 049/ 100 613.

e-mail: agencymegi@hotmail.com.

(23-25.07.2012)

Shes banesa në lagjen Bregu i

Diellit dhe te Eulex-i: 38m2, 54m2,

E mërkurë, 25 korrik 2012

POSEDON KAMPION J.I

55m2, 59m2, 68m2, 69m2, 70m2,

74m2, 78m2, 79m2, 80m2, 84m2,

88m2, 97m2 dhe 110m2. Pagesa

mund të bëhet edhe me këste

përmes bankës deri në 15 vite, si

dhe me 4 këste. Tel: 044/ 496 114.

(23-25.07.2012)

Shiten 12 ari truall në Fushë

Kosovë, me infrastrukturë dhe

dokumentacion të rregulluar. Tel:

045/ 389 522, 049/ 550 244.

(19-02.08.2012)

Shes banesën dydhomëshe

në lagjen Ulpiana,së bashku me

lokal të cilët ndodhen në rrugën

kryesore në rr.”B.Dëshmorëve”.

Banesa është dy dhomëshe me

55m2, ndërsa lokali përafërsisht

6m2. Çmimi sipas marrëveshjes.

Për informim kontaktoni mbasdite

pas orës 16, ndërsa vikendit tërë

ditën në këta numra të tel: 038/ 558

785; 044/ 106 078, 044/ 307 960.

((18-28.07.2012)

Shesim banesën 60m2 në Ulpianë

–Prishtinë D9 H8 Nr.16,

kati i 4-të. Me dy dhoma fj etjeje

plus sallon. Çmimi fi llestar

80.000 €. Tel: 045/ 437 367.

(18-31.07.2012)

Agjensioni për Patundshmëri

Kosova Immobilien, bën ndërmjetësim

në shitblerje dhe qiradhënie,

si: BANESA, SHTEPI, TROJE,

LOKALE AFARISTE, etj. Gjithashtu

nëse keni pronë për të shitur apo

për qiradhënie, ju ftojmë për


E mërkurë, 25 korrik 2012

bashkëpunim. Mund të na kontaktoni:

tel: 044/ 245 454, 038/ 248

165. kosovaimmobilien@ipko.net;

www.kosova-immobilien.com

(10-10.08.2012)

BLERJE

ME QËRA

LËSHOHEN

Agjensioni “Zogu”, lëshon 16

banesa të mobiluara me qira në

Prishtinë, me sip. të ndryshme,

me 1 dhe 2 dhoma gjumi, çmimet

prej 250- 450 €. Po ashtu edhe 6

lokale me qira për sallon ondulimi,

dhe zyre në qendër me sip.

20m2 deri 60m2, çmimet 150 deri

350 €. Tel: 049/044/ 888 801.

(24-26.07.2012)

Lëshoj banesë me qira në

Ulpianë. Me kushte të mira

banimi. Tel: 044/ 728 740.

(24-26.07.2012)

Lëshoj me qira banesën në

Prishtinë pranë Komunës së vjetër,

prapa ProCredit Bank. Madhësia:

2 dhoma gjumi, sallon, e mobiluar

me mobile ekstra. Si dhe dy banesa

në Bregun e Diellit, të mobiluara

super. Tel: 044/ 163 199.

(24-26.07.2012)

Pronari, lëshon me qira një kat të

shtëpisë mbi lagjen e Muhaxherëve,

për afat të shkurt dhe për të gjatë,

sipas marrëveshjes. Është komplet

e mobiluar, 60m2, 24 orë ujë.

Tel: 044/ 308 037, 038/ 244 779.

(24-29.07.2012)

Lëshohen me qira dy garsoniere

nga 40m2 te Qafa, kati i parë,

ndërsa një 50m2 te qendra tregtare

në Kodër Diellit, dhe një 70m2

te Sllovenia Sport, kati i parë. Të

kompletuara ekstra, për banim ose

zyre. Tel: 049/ 179 723; 044/ 279 232.

(24-29.07.2012)

Lëshoj me qira banesën dydhomëshe

në Ulpianë, kati i parë.

E mobiluar, me ngrohje qendrore.

Lëshohet për pushime sezonale

dhe afatgjatë. Tel: 044/ 292 721.

(24-26.07.2012)

Lëshoj shtëpinë me qira në

lagjen e Spitalit, afër Qelsi Point.

Ka sallon, kuzhinë, 3 dhoma

gjumi, ujë 24 h. Tel: 045/ 330 742.

(24-26.07.2012)

Lëshoj banesë njëdhomëshe

të mobiluar me qira. Gjendet

te Qafa mbi restorant

“Dora”. Tel: 044/ 222 134.

(24-26.07.2012)

Lëshoj garsonierë me qira,

te Ulpiana. Tel: 049/ 248 731.

(24-31.07.2012)

Lëshohet me qira banesa 50m2.

Gjendet te banesat e kuqe në

Bregun e Diellit afër Fakultetit

Teknik. Ka sallonin bashkë me

kuzhinë, dhomë gjumi, korridor,

banje. Tel: 044/ 799 735.

(23-28.07.2012)

Lëshoj banesë me qira dydhomëshe

te parku i qytetit

afër furrës “Record”. E mobiluar.

Paraqitja prej 12-20 h. Tel:

045/ 241 568, 044/ 284 334.

(23-28.07.2012)

Lëshoj banesën dydhomëshe

me qira në Ulpianë. Banesa

është komplet e mobiluar dhe

posedon nxehje qendrore. Tel:

044/ 211 671, 049/ 784 043.

(23-28.07.2012)

Lëshoj banesë me qira të rregulluar

ekstra, te Simfonia në

Ulpianë, si dhe në Qendër te Grand

Hotel. Banesat janë të përshtatshme

edhe për çifte. Tel: 044/ 500 791.

(23-31.07.2012)

Lëshoj një dhomë me qira,

korridor, banje. Dhoma posedon

tresh, dysh, tavolinë në kënd,

kuzhinën me të gjitha pajisjet,

frigorifer, shporet, rrobalarëse,

dollap për rroba. Me hyrje dhe orë

të veçantë. Shtëpia gjendet në

lagjen e Spitalit afër Eulex-it. Tel:

044/ 164 022, 049/ 394 556. Mund

të telefononi prej orës 10-19 h.

(23-25.07.2012)

Lëshohet me qira banesa njëdhomëshe

në qendër te Qafa.

Banesa është në katin e 3-të dhe

e mobiluar në tërësi me kushte

të mira për banim, çmimi 200 €.

Lëshohet me qira banesa prapa

Teatrit në rr.”Tring Smajli”. Banesa

është në katin e parë dhe posedon

një dhomë gjumi, dhomë dite,

kuzhinë dhe e mobiluar në tërësi

me kushte moderne, çmimi 350 € (i

diskutueshëm). Tel: 049/ 887 187.

(23-25.07.2012)

Lëshoj banesën me qira. Banesa

ka sallon-kuzhinë, dy dhoma

gjumi. E lirë prej 04.08.2012.

E mobiluar tërësisht. Tel: 044/

112 595; 044/ 501 241.

(23-28-07.2012)

Lëshoj banesë me qira te Qafa,

me një dhomë gjumi, sallon me

kuzhinë, e mobiluar në tërësi, kati

i parë, posedon garazh, 300 €;

Shtëpia mbi Restorant Rugovën,

me 2 dhoma gjumi, sallon të madh

me kuzhinë, me oborr, pronari nuk

banon aty, 300 €; Banesë mbi parkun

e qytetit, me 2 dhoma gjumi,

sallon me kuzhinë, e re me mobile

të reja, 250 €. Tel: 044/ 741 155.

(23-25.07.2012)

Lëshoj me qira banesën

ndërtim i ri në Dardani-Kalabri,

madhësia 70m2, dy dhoma

gjumi dhe salloni me kuzhinë.

Ofertat vlejnë për çift si dhe për

studente dhe ndërkombëtar. Tel:

044/ 592 691; 044/ 531 866.

(23-25.07.2012)

Lëshoj banesë me qira në

Lakërishtë, në katin e 3-të, me dy

dhoma gjumi, kuzhinë dhe banje.

Lifti punon. Tel: 044/ 332 640.

(22-27.07.2012)

Lëshoj banesën me qira e cila

gjindet në Ulpianë, mbrapa AAKsë.Banesa

ka një dhomë gjumi,

dhomë dite, banjo, shpajzë

dhe korridor. Çmimi 250 euro.

Tel:044/674 239 ; 038/245 721.

(22-28.07.2012)

Lëshoj banesën me qira në

lagjen Dardania, 65m2 kati i VI-

II-të, ka lift, klimë, me të gjitha

kushtet . Tel: 044/049/163 324.

(21-27.07.2012)

Lëshoj banesën me qira. Banesa

gjendet te Qafa afër pompës

së benzinës, është dydhomëshe,

e re dhe e mobiluar. Tel:

044/ 888 611; 049/ 805 050.

(20-25.07.2012)

Banesa për qiradhënie në

Prishtinë në lagjet: Aktash tredhomëshe

75m2 kati V, 300 €;

dydhomëshe 80m2 kati IV, 350

€; dydhomëshe 45m2 kati V, 250

€; dydhomëshe 45m2 kati I, 300

€; Garsonierë 40m2 kati II, 200

€; Te parku dydhomëshe 48m2

përdhes, 250 €; Kodra e Diellit

dydhomëshe 55m2 përdhes, 220

€. Tel: 044/ 44 33 49; 038/ 248 165.

(19-25.07.2012)

Lëshoj një kat të shtëpisë me

qira në lagjen e Spitalit. Kati është

i mobiluar, ka dy dhoma, kuzhinë,

banje, hyrjen veç, parking. Përparësi

kanë personat të rritur pa

fëmijë. Si dhe lëshoj një dhomë,

për çift. Tel: 044/ 124 080.

(17-26.07.2012)

Agjensioni “Megi”, lëshon banesa,

shtëpi, lokale si dhe objekte

të ndryshme me qira, për ndërkombëtar

dhe vendor, në Prishtinë.

Po ashtu bën edhe shitjen

e banesave të reja dhe të vjetra,

lokaleve, trojeve, në Prishtinë dhe

Fushë-Kosovë. Gjithashtu ju mundëson

të ofroni banesat, shtëpitë,

lokalet për qiradhënie dhe shitje.

Agjensioni gjendet në Dardani

Kroi i Bardh lokali nr/94. Tel: 038/

555 003, 044/ 464 936, 049/ 100

613, 044/ 425 185 apo në e-mail:

agencymegi@hotmail.com.

(06-06.08.2012)

Në qendrën e re tregtare

“Dardania” (ish Novi Domi), lëshohet

një lokal me qira, me sip.

50m2. Lokali lëshohet nga data

01.07.2012. Tel: 044/ 307 279.

(04-04.08.2012)

SHPALLJE TË VOGLA

KËRKOHEN

Kërkojmë banesa luksoze, kat

shtëpish dhe shtëpi komplete

(me oborr) me qira, për ndërkombëtar,

për afat të gjatë dhe

të shkurtë. E-mail: yrea@live.

com ose në tel: 044/ 550 111.

(25-08.08.2012)

Një çift ndërkombëtar kërkon

shtëpi me qira. Shtëpia duhet të

jetë në Veterrnik, afër “Gorenjes”

dhe “Grand Stores” ose në lagjet

për rreth. Shtëpia duhet të ketë 3

dhoma gjumi, 2 banje, gjithashtu

duhet të jetë e mobiluar dhe me

oborr. Afati i qëndrimit 2 vjet. Tel:

044/049/ 283 352; 045/ 244 330.

(25-27.07.2012)

Kërkoj urgjentisht banesë me

qira, për një familje. Banesa duhet

të jetë 80m2 dhe e mobiluar

në tërësi me kushte cilësore

për banim. Çmimi të jetë deri

në 300 €. Tel: 044/ 301 283.

(23-25.07.2012)

VETURA

TË NDRYSHME

27

Veton Kerveshi, shpall të

pavlefshme certifi katat dhe diplomën

e shkollës së mesme

Gjimnazi “Eqrem Qabej” - Vushtrri.

Viti shkollor 2006/2010.

(25.07.2012)

Alban Sejdiu, shpall të

pavlefshme diplomën e shkollës së

mesme “Xhevdet Doda”, Prishtinë.

(25.07.2012)

Florinda Abdullahu, shpall të

pavlefshme dëftesën e klasës

së X-të të shkollës së mesme të

mjekësisë Dr.”Ali Sokoli”, Prishtinë.

(25.07.2012)

Shemsedin Sherifi , shpall

të pavlefshëm letërnjoftimin

e Republikës së Kosovës me

nr. personal 1030721426.

(25.07.2012)

Edona Rama, shpall të

pavlefshme IV dëftesat si dhe

diplomën e shkollës së mesme të

mjekësisë Dr.”Ali Sokoli”, Prishtinë.

(25.07.2012)

Restorant “Shark”, kërkoj kuzhinier

me përvojë pune. Përparësi

kanë ata që kanë punuar me

produkte nga deti. Të lajmëroheni

në lokal, i cili gjendet prapa

Santes. Tel: 044/ 258 546.

(24-26.07.2012)

Shes urgjentisht banakun komplet

për kafene, 4 metra i gjatë

dhe 1 metër i gjerë. Çmimi sipas

marrëveshjes. Tel:045/233 800.

(22-27.07.2012)


28

SPORT

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Jetullahu

përforcon Kosovën

Njëri prej lojtarëve më të kërkuar

nga klubet e Superligës në këtë

verë, Labinot Jetullahu ka vendosur

përfundimisht për të ardhmen

e tij.

Ai i ka dhënë fund aventurës me

Dritën, derisa i ka refuzuar edhe

shumë oferta tjera për ta vazhduar

karrierën në Vushtrri me skuadrën

e rikthyer në Superligë, Llamkos

Kosovën. Lajmin e ka konfi rmuar

drejtori sportiv i klubit vushtrrias,

Ismet Munishi. Në fakt, 2 Korriku

është pronar i kartonit të Jetullahut,

të cilin njëherë e pati huazuar

te Hysi, kurse së fundmi te Drita.

Ndërkohë, vushtrriasit tani janë

duke i kryer vetëm disa detaje të

vogla për ta kompletuar transferimin

e tij nga ekipi prishtinas.

“Labinot Jetullahu është lojtar i ri

i Llamkos Kosovës. Kartonin e tij e

posedon 2 Korriku, por ne kemi raporte

të shkëlqyeshme me ekipin

prishtinas, posaçërisht me kryetarin

Shaban Baholli, andaj jemi të

sigurt se ata nuk do pengojnë këtë

transferim, përkundrazi”, deklaroi

Munishi për Express.

Ky është përforcimi i pestë i vushtrriasve

në këtë verë, pas Alban

Dragushës, Alban Mavriqit, Mehë

Ukës e Arbër Prekazit. Por, Llamkos

Kosova po vazhdon tentativat për

t’i transferuar në Vushtrri edhe Liridon

Ahmetin e futbollistin më të

mirë në tri vitet e fundit, Mentor

Zhdrellën.

Majlinda në pullë postare

Filatelia e Postës së Kosovës ka lëshuar në qarkullim

postar emisionin e jashtëzakonshëm të pullave postare

me titull ‘Majlinda Kelmendi në Olimpiadë 2012’, duke e

shënuar kështu suksesin e madh të xhudistes pejane. “Nën

mbikëqyrjen e trajnerit Driton Kukaj dhe nën patronatin

e Federatës së Xhudos së Kosovës, të pranuar tashmë në

Federatën Ndërkombëtare të Xhudos me të drejta të plota,

Majlinda Kelmendi arrin normën olimpike dhe bëhet

kosovarja e parë e kualifi kuar direkt në Lojërat Olimpike”,

thuhet në një njoftim të PTK-së. Duhet theksuar se ky emision

i pullave postare përbëhet prej dy pullave postare me

pamje dhe vlera të ndryshme nominale: 0.70 € dhe 1.00 €.

Mourinho e liron Kakan

Jose’ Mourinho ka vendosur ta lirojë Leite

Kakan. Sipas mediave spanjolle, trajneri portugez

e ka këshilluar mesfushorin brazilian që

ta pranojë njërën nga ofertat që do t’i arrijnë.

‘Special One’ nuk i ka garantuar një vend në

përbërjen e parë përfaqësuesit brazilian, të

cilin klubi madrilen e kishte blerë tri vjet më

parë për 65 milionë euro. “Je një rezervist,

kërko skuadër të re”, shkruan e përditshmja

Te skuadra e Besës

nuk po ‘këndohet

këngë e mirë’. Krerët

e klubit pejan ende

nuk ia kanë dalë t’i

bindin futbollistët e

tyre të nënshkruajnë

kontrata të reja, e sa

për përforcime as që

po u bie ndërmend.

Madje, edhe vetë

kryetari i Besës, Bakir

Burri, pranon se në çdo

çast nga skuadra e tij

mund të ikin lojtarë të

rëndësishëm si: Krenar

Vokshi, Fisnik Papuqi,

Florent Papuqi, Fisnik

Gashi, Mensur Duraku e

të tjerë.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 24 korrik —

Vëllaznimi dhe Besa janë dy

skuadrat që ende nuk kanë bërë

përforcime në këtë verë. Për dallim

prej Vëllaznimit, i cili ka paralajmëruar

përforcime, pavarësisht

largimeve të shumta, Besa e Pejës

as që është duke menduar andej.

Përkundrazi, udhëheqësit e

klubit pejan do të ishin shumë të

lumtur nëse nuk u ikin disa lojtarë

të rëndësishëm, e sa për t’u përforcuar

as që po u shkon mendja

andej.

Në fakt, buxheti financiar i

Besës nuk i garanton stabilitet

kësaj skuadre. Aktualisht shumë

lojtarë të Besës janë pa kontrata,

derisa buxheti i zbehtë i klubit ka

bërë që ata të hezitojnë të nëns-

Skuadrat kosovare të hendbollit i

kanë mësuar të martën kundërshtarët

për kupat evropiane në të dyja

konkurrencat. Kampioni i Kosovës

dhe fi tuesi i Kupës, Besa Famiglia

do të përballet në rrethin e parë të

Kupës së EHF-it me ekipin Borci nga

Banjalluka e Bosnje e Hercegovinës

(Republika Srpska). Për skuadrën

spanjolle AS, duke iu referuar deklaratave të

Mourinhos pas takimit që pati me 28 vjeçarin

të hënën. Ndërkohë, e përditshmja tjetër

spanjolle Marca shkruan se shitja e Kakas do

të jetë çelësi për të arritur deri te kroati Luca

Modric. Për Kakan fl itet se mund të rikthehet

në Milan ose të shkojë në Paris Saint Germain,

por klubet amerikane dhe kineze kanë

shfaqur po ashtu interesim për të.

hkruajnë kontrata të reja.

Kështu që në adresat e lojtarëve

kyç të Besës, si: Krenar Vokshit,

Fisnik Papuqit, Florent Papuqit,

Fisnik Gashit, Mensur Durakut,

Valmir Bytyçit e të tjerëve kanë

ardhur oferta nga klubet tjera të

Superligës, andaj ata tani po e

mendojnë largimin.

Këtë e kanë thënë për Express

disa nga futbollistët e lartpërmendur,

derisa edhe kryetari i Besës,

Bakir Burri, e pranon se në klubin

e tij nuk po ‘këndohet këngë

e mirë’.

pejane do të jetë një sfi dë mjaft e

vështirë, ngase Borci është ekip me

traditë. Përballja e parë do të zhvillohet

në Banjallukë, më 8-9 shtator,

kurse pas një jave ajo e kthimit në

Pejë.

Ndërkohë, punë më të lehtë do të

ketë Prishtina, e cila do të ketë punë

me ekipin nga Luksemburgu, HB

E mërkurë, 25 korrik 2012

BESA NE TE

“Buxheti i klubit tonë nuk është

aq i keq. Përkundrazi, është i

mirë, por i pamjaftueshëm që t’i

mbajmë të gjithë futbollistët që i

kishim në edicionin e kaluar, ashtu

siç dëshirojmë ne”, deklaroi Burri

për Express.

Andaj, Burri dhe kolegët e tij të

Besës po rrinë duke pritur lajme

se cilët lojtarë u ikën nga skuadra.

“Futbollistët si Vokshi, Duraku,

Gashi, vëllezërit Papuqi etj. janë

lojtarë të mëdhenj në vendin tonë,

andaj unë u besoj atyre kur më

thonë se kanë oferta nga klubet

Besa, kundër serbëve të Banjallukës

Esch, në kuadër të rrethit të tretë të

Challenge Cup. Takimi i parë do të

luhet më 24-25 nëntor në Esch, kurse

pas një jave zhvillohet loja e kthimit

në Prishtinë.

Në konkurrencën e femrave, kampioni

dhe fi tuesi i Kupës, Prishtina, ballafaqohet

me ekipin grek, GAS Megas

Alexandros Giannitson, në kuadër të


E mërkurë, 25 korrik 2012

Barçae refuzoi Milanin për Sanchezin

Barcelona e ka hedhur poshtë

interesimin e Milanit për sulmuesin

Alexis Sanchez, shkruan Goal.

com. Rossonerët po kërkojnë ta

përforcojnë sulmin, pas largimit

të Zlatan Ibrahimovicit drejt Paris

Saint-Germainit, ndërsa shpresojnë

që ta huazojnë Sanchezin për

një sezon me mundësi të blerjes

LASHE

tjera. Ka mundësi reale që ata të

largohen dhe nuk do t’ua zë për

të madhe, sepse shumë herë kanë

pasur mirëkuptim ndaj klubit,

saqë ne nuk po mund t’u themi

rrini sepse karriera e futbollistëve

është e shkurtër, andaj ata duhet

të përfi tojnë para, sidomos ata që

i mbajnë familjet e tyre”, theksoi

Burri.

Ai në fund mbetet me shpresë

që sa më shpejt të vijnë ditë më

të mira për Besën, në mënyrë që

të forcohet dhe t’i mbajë të gjithë

ata lojtarë.

rrethit të dytë të Kupës së EHF-it.

Ndeshja e parë zhvillohet më 13-

14 tetor dhe e kthimit pas një jave

në Prishtinë.

Kurse, Kastrioti i Ferizajt në

Challenge Cup do të bëjë gara

në fazën e grupit, së bashku me

ekipin serb Maks-Sport-Nova

Pazova, atë qipriot Enosi Neoleas

Athienou dhe skuadrën greke GAS

Anagennisi Artas.

FOTO: FISNIK DOBRECI

përfundimtare pas një viti. Sido që

të jetë, Barça e ka refuzuar ofertën,

sepse e sheh 23 vjeçarin si pjesë të

rëndësishme të ekipit për sezonin

tjetër. Alexis i ishte bashkuar

Barcelonës nga Udinese në verën e

vitit 2011 dhe ka realizuar 12 gola

nga 25 ndeshje në La Liga sezonin

e kaluar.

Samir Ujkani po i mbush

bateritë për edicionin e ri. Një

gjë të tillë portieri kosovar po e

bën në Malles bashkë me skuadrën

e tij Palermo, në të cilën u

rikthye gjatë kësaj vere pas tri

sezonesh të kaluara në formë

huazimi te Novara.

Ai ndihet i nderuar me faktin

që zyrtarët e Palermos e rikthyen

në skuadër, duke shprehur

kështu besim të madh për

vushtrriasin. Andaj, reprezentuesi

i Shqipërisë ka thënë se do

ta japë maksimumin nga vetja

Skeraj, përforcimi i radhës i Lirisë

Liria duket se e ka marrë vetën. Së

fundmi prizrenasit i kanë siguruar

shërbimet e sulmuesit të njohur

Agron Skeraj, i cili u rikthye në qytetin

e lashtë pas një edicioni të kaluar

te Vëllaznimi i Gjakovës. “Arritëm

marrëveshjen përfundimtare që

Skeraj edhe zyrtarisht jetë pjesë e

jona”, ka thënë për ueb faqen zyrtare

të klubit drejtori i Lirisë, Hatmi

e tij për ta shpaguar besimin.

“Do të përpiqemi të paraqitemi

sa më mirë që është e

mundur në kampionatin e ri.

Shpresojmë që tifozët tanë do

të na qëndrojnë afër për të na

përkrahur gjatë gjithë kampionatit.

Kam shumë dëshirë të

vazhdoj të punoj sa më shumë

dhe kështu ta shpërblej besimin

që ma ka dhënë Palermo”,

ka deklaruar Ujkani për Skysport24.

Ndërkohë, 23 vjeçari ka folur

edhe rreth objektivave të tij që i

Ndizet Drita, merr edhe Shabanin e Xhikën

Drita i ka ndezur motorët për t’i mbuluar sa më

shpejt pozitat e lëna bosh nga disa futbollistë

me përforcime të reja. Madje, gjilanasit për

dy ditë ia dolën t’i sigurojnë shërbimet e pesë

futbollistëve.

Pas Ismet Cakës (Kosova V), Emir Ramës (Flamurtari)

e Ismet Ramushit (Gjilani), ekipi gjilanas

të martën e ka kompletuar edhe transferimin

e dy futbollistëve tjerë nga Lepenci. Fjala është

për Besmir Xhikën e Xhevdet Shabanin, të

cilët në sezonin e fundit ishin ndër lojtarët më

të dalluar në ekipin kaçanikas. “Marrëveshja

me Xhikën e Shabanin është arritur. Të dy ata

bashkë me Cakën, Ramën e Ramushin na u kanë

bashkangjitur në përgatitje”, tha trajneri i ri i

bardhekaltërve, Arbnor Morina.

Trajneri i njohur kosovar paralajmëroi edhe

përforcime të reja. “Shumë lojtarë janë larguar

nga Drita, por tash shumë lojtarë po i ofrohen

ekipit tonë, andaj sigurisht se do ta bëjmë edhe

ndonjë përforcim për aty ku kemi më shumë

nevojë”, theksoi ai.

Gashi. Ndërsa Skeraj është shprehur

i kënaqur që iu rikthye Lirisë, me të

cilën synon kreun e tabelës. Aktualisht

në skuadrën e Lirisë janë grumbulluar

rreth 30 futbollistë, të cilët

po mundohen t’i bindin prizrenasit

t’u ofrojnë kontrata. Por, Hatmi Gashi

ka treguar se shumë shpejt shtabi

teknik do ta bëjë përzgjedhjen e 22

më të mirëve.

ka me Palermon në edicionin e

ri. Ujkani shpreson që në kampionatin

e ri të pësojë sa më

pak gola.

“Sa i takon objektivave, duhet

të mendojmë të punojmë sa më

shumë dhe më mirë, e mbi të

gjitha të pësojmë sa më pak

gola. Por, e rëndësishme do

të jetë që në shtëpinë tonë të

çojmë sa më shumë rezultate

pozitive, kurse të tjerat janë

sekondare”, ka theksuar ai.

Ai ka treguar se portieri i

Kombëtares së Italisë, Gianlui-

SPORT

Buffon, model i Ujkanit

Samir Ujkani po bëhet gati për edicionin e ri. Portieri kosovar ndihet i nderuar që tash e tutje do t’i mbrojë ngjyrat

e Palermos. Ai u ka premtuar tifozëve sicilianë se do ta japë maksimumin për ta mbrojtur në maksimum portën e

ekipit të tyre. Për këtë, reprezentuesi i Shqipërisë ka treguar se po inspirohet nga Gianluigi Buff on.

29

gi Buffon, është inspirues i tij,

por fjalë të mira ka folur edhe

për portierin e Udineses, Samir

Handanovic.

“Modeli më i mirë për mua

është Buffon, por shpresoj t’i

ndjek gjurmët e Handanovic”,

ka përfunduar Ujkani i cili në

verën e vitit 2007 ishte transferuar

te Palermos nga ekipi U-19

i Anderlechtit.

Ai në vitin 2009 u huazua te

Novara, që shumë shpejt u bë

bashkëpronare e kartonit të

Ujkanit.


30

SPORT

Reali, borxh

deri n’fyt

Kriza fi nanciare, e cila e ka goditur Spanjën, e

ka prekur edhe futbollin. Besoni ose jo, gjiganti

Real Madrid është futur në borxhe deri në fyt dhe

rrezikon falimentimin. Klubi i cili bën shpenzime

marramendëse, udhëhiqet nga presidenti Florentino

Perez, i cili është pronar i ‘ACS Construcciones’,

kompania e tretë më e madhe në botë në fushën e

ndërtimit.

Por, pikërisht ndërtimi është fusha e prekur më

shumë nga kriza fi nanciare. Kërkesat për blerje kanë

rënë dhe shitjet nuk mbulojnë shpenzimet në këto

kohëra të vështira për këtë sektor. “ACS” ka marrë

një kredi prej 900 milionë eurosh (dyfi shi i vlerës së

saj) te banka spanjolle “Bankia”, e shtetëzuar tashmë

për shkak të krizës dhe Reali ka një borxh prej 500

milionë eurosh. Nëse kjo bankë nuk do të binte në

duart e shtetit, Reali do të mund të falimentonte

edhe më parë.

Banka e gjendur ngushtë i shtriu dorën për ndihmë

Bankës Qendrore Evropiane, duke përdorur si

kolateral (garanci për rikthimin e parave) pikërisht

futbollistët madrilenë. Si kolateral u vendosën qindra

miliona eurot e shfrytëzuara nga Reali i Madridi

për blerjen e yjeve si David Beckahm, Cristiano

Ronaldo, Leite Kaka etj. Dhe të gjithë tashmë me

të drejtë pyesin: po nëse falimenton Bankia, çfarë

ndodh me Realin e Madridit? Një gjë është e sigurt:

Reali nuk do të bëjë më blerje astronomike sikur të

në kaluarën.

Është njeriu më i shpejtë në botë. Ose më

mirë të themi, ka qenë, siç thonë njerëzit të

zhgënjyer me rezultatet e tij jo fort brilant

të kohëve të fundit, sidomos në botërorin

‘Daegu 2011’. Por, tash Usain Bolt do ta ketë

kohën e duhur për ta demonstruar vlerën

e tij. Londra është afër dhe ai do të paraqitet

në Olimpiadë i motivuar nga pesha e tri

medaljeve të arta të fi tuara në Pekin katër

vjet më parë.

Oscar e ëndërron Chelsean

Objektivi i Chelseat, Oscar shpreson

ta realizojë ëndrrën duke u

transferuar në Stamford Bridge, por

momentalisht është i koncentruar

tërësisht për ta fi tuar medaljen e

artë me Brazilin në Olimpiadë. “Nëse

shkoj në Chelsea, kjo do të jetë

një ëndërr që bëhet realitet. Ata e

kanë njërin prej ekipeve më të mira

Xhamajkani nuk ka dyshim: ai mendon se

është ende më i shpejti, duke demonstruar

se do t’i shkruajë faqet e gazetave sepse

dëshiron të jetë legjendë. “Është objektiv

imi, dëshiroj të bëj pjesë në elitën e sportit,

kështu që më duhet të zbres në pistë dhe

të kem sukses”, theksoi sprinteri. Ai nuk

mendon kurrë për zhgënjime, sepse thotë

se në këtë mënyrë nuk do të mund të shkonte

përpara. Rekordi i tij prej 100 metrash

në Evropë. Besoj se do të kem një

Olimpiadë të mirë dhe nëse shkoj

në Chelsea, do të arrij me ndjenja të

mira”, deklaroi mesfushori brazilian.

“Unë besoj në aftësitë e mia. Nëse

shkoj në Londër, do të vazhdoj ta bëj

atë që po e bëj në Internacional, ku

po punoj shumë për t’u përmirësuar”,

vazhdoi 20 vjeçari Oscar.

daton nga Botërori i Berlinit 2009. Një kohë

prej 9”58, të cilën beson se mund ta thyejë

vetë ai. “Të vrapoj nën 9”50 është natyrisht

e mundshme, por më shumë nuk kërkoj. Për

kohën preokupohem pak, për mua është

e rëndësishme ta fitoj të artën. Realisht,

gjithmonë luftohet për medalje të artë, kurse

rekordi është vetëm një qershi mbi tortë.

Të artat janë ato që mbesin në histori dhe

për to po garoj. Dua të fi toj”, përfundoi Bolt.

Katër ditë para inaugurimit të

Lojërave Olimpike ‘Londra 2012’,

kryeministri britanik, David Cameron,

e ka angazhuar të martën

‘Cobran’ – Komiteti i Emergjencave

Ndërqeveritare. Në agjendë

do të jetë siguria, transporti dhe

kërcënimi i sulmeve në ditët e

Olimpiadës. ‘Cobra’ do të jetë

E mërkurë, 25 korrik 2012

Londra 2012: Cameron

angazhon ‘Cobran’

në gatishmëri çdo ditë, duke i

përcjellë edhe funksionarët e

Qeverisë që do të marrin pjesë në

këtë eveniment. Po ashtu, gjatë

Olimpiadës do të jetë në funksion

edhe shërbimi inteligjent

britanik Mi5 e Mi6, në mënyrë që

mbarëvajtja e këtij kompeticioni

të jetë e sigurt.

MARIAL, OLIMPISTI PA SHTET

Guor Marial është sportisti më i veçantë i Olimpiadës. Maratonisti 28 vjeç është një refugjat nga Sudani

Jugor, i cili në ‘Londra 2012’ do të garojë nën fl amurin e Komitetit Olimpik Ndërkombëtar. I kidnapuar

dy herë në vegjëli, ai kishte bërë shumë sakrifi ca para se ta fi tonte azilin në SHBA. Ai synon të jetë i

suksesshëm dhe të dëgjohet zëri i Sudanit të Jugut.

Historia e Guor Marial është

mjaft e çuditshme dhe e veçantë.

Refugjati nga Sudani i

Jugut do të garojë në Olimpiadën

e Londrës në maratonë,

ndërsa historia e tij mjafton që

të të therë në zemër. Ai ishte

kidnapuar kur ishte 8 vjeç

dhe ishte dërguar në kampin

e punëtorëve fi zikë.

Ai i ishte shmangur këtij

‘izolimi’ duke ikur me vrap

me një djalë tjetër gjatë natës,

duke u fshehur në një shpellë

e duke iu shmangur rrëmbyesve,

para se të rikthehej

më pas tek familja e tij. Ai

ishte kidnapuar sërish dhe

ishte detyruar të punonte pa

pagesë për vite nga familja e

Bolt synon rekorde të reja

ushtrisë sudaneze.

Marial thotë se 28 anëtarë të

familjes së tij të gjerë vdiqën

nga dhuna dhe sëmundjet

gjatë këtij ankthi. Ai më në

fund ia doli të bëhej refugjat

dhe të kalonte në Egjipt, para

se ta merrte rrugën për Shtetet

e Bashkuara të Amerikës, ku

e kishte fi tuar azilin kur ishte

adoleshent.

Dhe tash Marial, i cili kishte

nisur të merrej me sportin e

vrapimit kur ishte në shkollën

e mesme në New Hampshire,

do të marrë pjesë në Lojërat

Olimpike si njëri nga katër

sportistët që do të garojnë nën

fl amurin e Komitetit Olimpik

Ndërkombëtar. Tre sportistët

tjerë janë nga Antilet holandeze.

Marial, tash 28 vjeç, po punon

që të bëhet qytetar i SH-

BA-ve. Ai ka dashur të garojë

për shtetin më të ri të Sudanit

të Jugut, por ky vend nuk ka

strukturë sportive. Sudani ia

kishte ofruar atij një vend në

Olimpiadë, por Marial e kishte

refuzuar.

“Zëri i Sudanit të Jugut është

dëgjuar. Sudani Jugor më

në fund e ka fi tuar një vend

në komunitetin botëror. Nuk

brengosem shumë se me cilin

fl amur do të garoj në Olimpiadë,

sepse vendi im është këtu.

Ëndrra u bë realitet. Shpresoj

që Sudani Jugor është gjallë”,

tha për agjencinë Associated

Press Marial, i cili aktualisht

banon në Flagstaff të Arizonës.

Zëdhënësi i Komitetit

Olimpik Ndërkombëtar, Mark

Adams, thotë se rasti i Marialit

është i pari i këtij lloji. “Gjendja

e tij aktuale nuk i premton

medalje, por ai mund të hyjë

në top 10 nga 20 garues. Ai

ka arritur deri këtu nga asgjë.

Ai ka arritur rezultate impresionuese;

njërin 2:14 dhe një

2:12. Kjo është mahnitëse”,

deklaroi Adams.

Marial, i cili kishte garuar

në disa evenimente në SHBA,

pritet të jetë pjesë e ceremonisë

hapëse në Londër të

premten.


E mërkurë, 25 korrik 2012

Valdes beson në Vilanovan Lampardi i mbetet besnik Chelseat

Victor Valdes beson se lidhja e

lojtarëve me trajnerin e ri të Barcelonës,

Tito Vilanova, do ta ndihmojë

klubin të ketë paraqitje solide

sezonin e ardhshëm. Spanjolli ishte

ndihmës i Pep Guardiolës dhe e ka

marrë mbështetjen e plotë, që kur

u emërua trajneri kryesor. “Ajo që

e duam ne është që Barcelona të

Presidenti i Komitetit Olimpik

Ndërkombëtar (IOC), Jacques

Rogge, është mjaft i lumtur t’i shohë

të ‘gjalla’ kafshët në ceremoninë

hapëse të Lojërave Olimpike, që

do të fi llojnë më 27 korrik.

Muajin e kaluar, drejtori artistik i

ceremonisë hapëse, Danny Boyle,

kishte zbuluar se ‘show’ i tij në

Stadiumin Olimpik në Stratford

do të përfshijë edhe kafshë reale,

duke përfshirë këtu 12 kuaj, 3 lopë,

2 dhi, 10 pula, 10 rosa, 9 pata, 70

dele dhe 3 qenë.

Disa organizata për të drejtat e

kafshëve kanë qenë kundër përdorimit

të kafshëve në ceremoninë

hapëse, duke insistuar se atmosfera

që krijohet në stadium do

të ishte stresuese për to. Mirëpo,

Rogge mendon se nuk ka asgjë

bëhet kampion në fund, për këtë

po punojmë çdo ditë. Çdo trajner

e ka mënyrën e tij të punës, stilin

e tij, por unë nuk pres që të ndryshojnë

shumë gjëra, siç kemi bërë

në sezonet e fundit, pasi Vilanova

do ta ndjekë rrugën e paraardhësve”,

deklaroi portieri spanjoll

për agjencinë Efe.

të keqe që kafshët të jenë pjesë e

kësaj ceremonie, për herë të parë

në histori të këtij evenimenti madhështor

të sportit.

“E di se ka pasur diskutime për

këtë. E di se organizata joqeveritare

ka qenë e përfshirë dhe ka

kërkuar që të ndërpritet kjo ide.

Por, për ne kjo është e rëndësishme.

Kafshët nuk do të vriten.

Organizatorët gjithashtu po mundohen

që ta gjejnë mënyrën që

t’ua reduktojnë stresin kafshëve.

Është bërë një punë e madhe për

mbrojtje të kafshëve”, theksoi

numri një i IOC-së. Komentet e

Rogge arritën pasi Boyle i kishte

dërguar një letër PETA-s (Njerëzit

që merren me tretmanin e duhur

të kafshëve), më saktësisht themeluesit

Ingrid E Newkirk, të cilit

Frank Lampard nuk e ka ndërmend

të largohet nga Chelsea. Mesfushori

anglez iu bashkua ekipit

londinez në vitin 2001, ndërsa po e

shijon vitin e fundit të kontratës. Ai

kërkohet nga Los Angeles Galaxy,

por është i vendosur të qëndrojë

në Stamford Bridge. “Unë kam

edhe një vit kontratë me Chelsean.

KAFSHET, PJESE E OLIMPIADES

Si asnjëherë më parë, kafshët do të jenë pjesë e ceremonisë hapëse të Olimpiadës së Londrës.

12 kuaj, 3 lopë, 2 dhi, 10 pula, 10 rosa, 9 pata, 70 dele dhe 3 qenë do t’i madhështojnë me

praninë e tyre Lojërat Olimpike, që nisin të premten. Shoqatat për mbrojtjen e kafshëve kanë

reaguar me arsyen se përfshija e tyre mund të jetë stresuese për kafshët, por organizatorët

thonë se kafshët do të përdoren vetëm për ta bërë më tërheqëse ceremoninë hapëse.

i ka premtuar se do të ketë kujdes

të shtuar rreth përdorimit të kafshëve

në këtë spektakël.

“Unë vetëm kam dashur që me

bashkëpunëtorët e mi t’i përdorim

kafshët në ceremoninë hapëse.

Kërkoj falje nëse ndieni se jeni trajtuar

në mënyrë të pavëmendshme.

Kafshët do të jenë të pranishme në

stadium vetëm në fi llim të spektaklit,

në orët e para dhe do ta lënë

stadiumin menjëherë pas orës 21

dhe para çdo efekti të madh apo

ndonjë sekuence të zhurmshme”,

ka thënë 55 vjeçari Boyle.

Ky i fundit e pranon se nuk

kishte pritur një reagim të tillë nga

shoqatat për mbrojtjen e kafshëve,

ngase synim i tij është vetëm që

ta bëjë më tërheqëse ceremoninë

hapëse të Olimpiadës.

Kemi një sezon të rëndësishëm

përpara, do të luajmë në Superkupën

e Evropës dhe në Botërorin

për klube. Nëse duan të fl asin me

mua për të ardhmen, do të jem

i gatshëm. Për momentin jam i

vendosur të rri këtu”, theksoi 34

vjeçari i cili sivjet u shpall kampion

i Evropës me Chelsean.

SPORT

Iranianët garojnë me izraelitët

Sportistët iranianë do të garojnë

ndaj izraelitëve në Olimpiadën e

Londrës, ka njoftuar përfaqësuesi

i kontingjentit iranian. Teherani

ishte kritikuar në të kaluarën,

sepse disa sportistë të tij kishin

refuzuar të garonin ndaj izraelitëve

në Olimpiadën ‘Athina 2004’

dhe ‘Pekini 2008’. “Ne do të jemi

të sinqertë me sportin”, ka thënë

Bahram Afsharzadeh, i cili është

po ashtu sekretar gjeneral i Komitetit

Olimpik të Iranit. Afsharzadeh

gjithashtu tha se ekipi nuk ka plane

që t’i bojkotojë garat për shkak

të kombësisë së kundërshtarit. “Ne

vetëm do ta ndjekim korrektësinë

dhe do të luajmë ndaj çdo shteti”,

31

shtoi Afsharzadeh. “Në sport dhe

në Olimpiadë të gjitha vendet duhet

të jenë së bashku dhe të kenë

miqësi. Solidariteti për të gjitha

vendet është mjaft i rëndësishëm”,

vijoi ai. Afsharzadeh shtoi se Irani

do ta respektojë edhe një minutë

heshtje, që është vendosur të

bëhet në ceremoninë hapëse për

t’i kujtuar 11 viktimat izraelite të

vdekur në Olimpiadën ‘Munichu

1972’. Irani do t’i ketë 54 sportistë

në Britaninë e Madhe. Përkundër

raporteve të zbehta ndërmjet

Iranit dhe Britanisë së Madhe,

Afsharzadeh thekson se çdo gjë

në këtë vend për ekipin e tij është

fantastike dhe normale.

Prostitutat, jashtë Olimpiadës

Olimpiada e Londrës nuk do të

jetë biznes i mirë për të gjithë.

Punëtoret e seksit thonë se

janë larguar nga rrugët përreth

stadiumit për ta bërë hapësirën

më të pastër për Lojërat Olimpike.

Policia britanike ka njoftuar se

në jug të Londrës, ku është edhe

stadiumi olimpik, janë mbyllur

rreth 80 shtëpi publike në 18

muajt e fundit.

“Në dy vjetët e fundit kemi parë

një rritje të vërtetë të aktiviteteve

të policisë në lidhje me punën e

seksit në njësitë bashkiake pritëse

olimpike”, ka thënë Georgina

Perry e cila drejton ‘Open Doors’,

një projekt qeveritar që mbështet

prostitutat e Londrës lindore.

“Disa nga femrat që ofrojnë seks

me para po e vuajnë mbylljen e

shumë bordeleve, ndërsa tash

janë të detyruara të punojnë në

rrugë, që është një vend më pak i

sigurt. Femrat e rrugës janë pjesë

e kërkesave të policisë që ato

të lëvizin nga kjo hapësirë. Ato

nuk janë të dëshiruara këtu gjatë

Olimpiadës”, shtoi ajo.

Gjatë periudhës 27 korrik – 12

gusht, kur edhe mbahet Olimpiada,

pritet një fl uks prej dy milionë

vizitorëve. Britania e Madhe parasheh

t’i përfi tojë 16,3 miliardë euro

nga ky eveniment, por nuk llogarit

shumë në tregtinë e seksit.


32 MARKETING E mërkurë, 25 korrik 2012

More magazines by this user
Similar magazines