FLISNI JUGOSLLAVE - Gazeta Express

gazetaexpress.com

FLISNI JUGOSLLAVE - Gazeta Express

BOTA: TESTIMI I SERBISË PARA BOTËS f15 BALLKAN: ZHBËRJA E KULTIT SHQIPTAR

FLISNI JUGOSLLAVE

Ambasada amerikane mbështet fuqishëm

privatizim e PTK`së. Mbështetja amerikane

për një Kosovë të pavarur qëndron prapa

interesimit dhe mbështetjes për procesin e

privatizimit të PTK`së, thuhet në deklaratën

e Ambasadës. Kritikët kosovarë të

privatizimit, Ambasada i quajti nostalgjikë të

socializmit dhe të ish-Jugosllavisë. f8-9

Express E

www.gazetaexpress.com

N° 2028, Viti V, Çmimi: 0.20 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

LDK

IBRAHIM

RUGOVA

Bujar Bukoshi dhe njerëzit e tij, në mesin e

të cilëve edhe Ukë Rugova, pritet t’i japin një

goditje të fortë Fatmir Sejdiut. Ata, gjatë javës

së ardhshme, do ta zyrtarizojnë “Koalicionin

Rugova”, një fraksion ky brenda LDK’së, por që

mund të shndërrohet në parti politike.

Ish-Ministri i Shëndetësisë i kërkon Fatmir

Sejdiut ta braktisë postin e Kryetarit të LDK’së

përpara se të jetë vonë. f4-5

shtunë

23 tetor, 2010
f12-13

Zyrtarë të AKR’së kanë

vazhduar të mbledhin

nënshkrime për ngritjen

e mocionit me të cilën

do të rrëzohej Qeveria.

Deri tash janë mbledhur

28 nënshkrime, ndërsa

kërkohen edhe 12 sosh.

Kryetari i Parlamentit, Jakup

Krasniqi ka theksuar se nëse

mocioni nuk kalon, Qeveria

do t’i plotësojë vendet që i

ka lënë bosh LDK’ja. f6

Mocioni po nënshkruhet

Edhe një njohje e Pacollit

Behgjet Pacolli tha se Kiribati e ka njohur pavarësinë e Kosovës.

Nëse kjo konfirmohet, numri i shteteve që e kanë njohur

pavarësinë e Kosovës do të ngrihet në 71. Pacolli tha se është duke

punuar edhe me një shtet të “vështirë” për njohje. | FAQE 6

LIGJI PËR ZGJEDHJE Ndryshohet pak

Grupi Punues për Reformën Zgjedhore e ka përfunduar punën

e tij, të premten. Të gjitha partitë politike janë pajtuar për

shuarjen e KZAP’së dhe për votimin e pesë kandidatëve. Ligji i

ndryshuar dërgohet të hënën në Kuvend. | FAQE 5

Intelektualët, ku janë ata?

Zor është të flasësh për intelektualin dhe intelektualizmin në një vend

ku nuk kultivohet fare mendimi filozofik, në një vend ku prostituohet

me dijen, ku morali i dyfishtë dhe autoritetet e rrejshme mbulojnë çdo

pore të shoqërisë sonë. Shkruan: Bardh Frangu | FAQE 2


2

Pressing

Fjalët e Botës

Nuk jeni vetëm. Nuk keni bërë

asgjë të keqe. Nuk e meritoni

ngacmimin. Po iu pret një botë e tërë

plot me mundësi.

MOTI

Sot

NesërBARACK OBAMA,
Është më lagësht sesa

në disa pjesë të Tokës.

ANTHONY COLAPRETE,

Xhirimi i filmit është

ndërmarrje e përbashkët.

Ekipi e ka marrë këtë vendim,

prandaj më duhet ta respektoj.

TODD PHILLIPS,Zor është të

flasësh për

intelektualin dhe

intelektualizmin

në një vend ku

nuk kultivohet

fare mendimi

filozofik, në një

vend ku prostituohet

me

dijen, ku morali

i dyfishtë dhe

autoritetet e

rrejshme mbulojnë

çdo pore të

shoqërisë sonë.

Berat Buzhala ZArlinda Desku

RIlir Mirena EArtan Muhaxhiri

PLeonard Kerquki NJeton Musliu

BFaton Raçi BArsim Buxhovi

AArben Idrizi SValdet Hasani

FAtdhe Mulla

e eVjollca Musa

SMediaWorks.

Frangu


“Çka bëjmë tash pa Qeveri? A do të kemi

rrymë? A do të vjen kamioni me e bartë bërllokun?”,

ishin disa nga pyetjet që m’i bëri

fqinji im, i cili ndjehej shumë i shqetësuar

edhe për faktin, siç tha ai, se Kosova si shtet

bën një foshnje që ka nevojë për ndihmë,

në mënyrë që të rritet normalisht. U përgjigja

me shaka duke i thënë se në këtë moshë

fëmijët kanë probleme me gazra, gjë e cila

është normale për rritjen e tyre. Fqinji e kishte

marrë më shumë se seriozisht krizën politike.

Dhe mbase kishte të drejtë. Pasi shprehu

dëshpërimin e madh për të gjithë lidershipin

politik, me habi të veçantë foli për ish Presidentin

Fatmir Sejdiu, për “Profesorin”, siç tha

ai, i bindur se ishte fajtori kryesor që shkaku

i inateve kishte shkaktuar këtë krizë. “Edhe

puna e juve intelektualëve s’kishte qenë gjë!”,

më tha fqinji tek çante drutë, i bindur se do

të kemi një dimër të vështirë.

Çka t’i them fqinjit për intelektualët tanë

që në rastin më të mirë mund t’i shohësh me

gazetën “Kosova Sot” nën sqetull? Mund t’i

shohësh edhe nëpër manifestime kulturore,

promovime librash (kryesisht monografi)

dhe nëpër datat e caktuara që kanë ndonjë

rëndësi publike të nivelit lokal. Mbase roli

i intelektualit në shoqëri është një temë e

debatueshme në vazhdimësi. As Sartri, as

Moreni, as Poperi, e as shumë të tjerë si

këta, nuk kanë arritur një përkufizim tipik

për këtë rol, për faktin se çdo vend rropatet

sipas mënyrës së vet, ndaj edhe intelektualët

dhe angazhimi i tyre përcaktohet nga kjo

mënyrë. Se për rolin dhe ndikimin e tyre në

shoqëri ka mjaft shembuj të mirë, duke nisur

nga afera e njohur e Drajfusit në Francë,

kjo gjë dihet, sikundër që dihet se ka shumë

shembuj të këqij.

Sigurisht që kur flasim për shembullin e

mirë të intelektualit tek ne, edhe tash pas

80 vitesh i referohemi Faik Konicës. Është

për keqardhje ky fakt. Madje, as përpjekjet e

Aurel Plasarit në shkrimin “Faik Konica: Nuk

jam unë”, që nëpërmjet faktografisë provon

të rrënojë këtë mit të dijes së angazhuar, nuk

prodhojnë ndonjë rezultat të kënaqshëm,

sepse janë prerjet e ashpra kulturore që kanë

diktuar sjelljen dhe veprimin e intelektualit

në hapësirat ku jetojmë të copëtuar si

etnitet, përkatësisht mënyra e rropatjes që

është përcaktuar nga vendi dhe hapësira. Kur

koha kundrohet si faktor objektiv njësoj si

hapësira, çështjet bëhen më të ndërlikuara.

Nga ky prizëm duhet analizuar edhe rolin e

intelektualit tek ne.

E shtunë, 23 tetor 2010

Të munguarit

Kur një shoqëri nuk është në gjendje t’i

identifikojë prioritetet që ndihmojnë stabilizimin

dhe zhvillimin e saj, ajo bën që

vendi të shndërrohet në një moçal politik.

Një gjendje të tillë e kemi sot. Intelektualët

nuk dëgjohen kund. Në moçal zakonisht

dominon zëri i bretkosave. Është i klishetizuar

mendimi se klasa intelektuale është

truri i një shoqërie. Në këtë kuptim del që

ne të jemi një shoqëri pa tru. Mbase sa

për ngushëllim mund të themi se jemi një

shoqëri në stadin infantil, në stadin ku truri

nuk ka kapacitet për të kryer funksione

konceptuale. Kjo është shumë e saktë dhe

lehtë e dëshmueshme.

Nëse kërkohet të identifikohet vendi ku

qëndron ky tru, atëherë adresa na dërgon

tek Akademia e Shkencave dhe Arteve të

Kosovës. Aty është një grumbull njerëzish

me titujt më të lartë të mundshëm, por

që me punën dhe angazhimin e tyre nuk

dallojnë shumë nga një azil pleqsh, ku dijen

e masin me saktësinë e kujtimeve për të

kaluarën e tyre. Dijet e vjetruara mund ta

zvarrisin kohën, por jo edhe ta ndihmojnë

lëvizjen e saj sipas kërkesave dhe nevojës

së shoqërisë. E ne pikërisht kemi nevojë

që ta lëvizim kohën, madje me një ritëm

të përshpejtuar, sepse jemi vonuar shumë

në histori.

Në një kohë kur liderët politikë dhe liderët

e shoqërisë civile nuk njohin institucionin

e përgjegjësisë, por vetëm të privilegjeve,

zor është të gjendet një hapësirë

e duhur ku mund të shfaqeshin zëra të

arsyeshëm, ndaj edhe ata pak intelektualë

që kemi (të cilësuar si të tillë sipas masës

sonë) janë të detyruar të heshtin, ndërsa

në rastet më të shpeshta të pranojnë një

pakt pajtimi me gjendjen nëpërmjet joshjes

politike që u bëhet. Rastet e tilla janë jo të

pakta dhe jo të padukshme.

Në hapësirat e ish kampit socialist, për

të tipizuar intelektualin e kohës sonë është

shpikur termi “Intelektualizmi i M...”. Megjithatë,

rrethanat në të cilat është kultivuar

intelektuali ynë dhe rrethanat në të cilat ai

punon dhe vepron, na bëjnë që të kemi një

qasje krejt tjetërfare, e cila në këtë rast do të

kërkonte një reflektim më serioz. Mbase zor

është të flasësh për intelektualin dhe intelektualizmin

në një vend ku nuk kultivohet

fare mendimi filozofik, në një vend ku prostituohet

me dijen, ku morali i dyfishtë dhe

autoritetet e rrejshme mbulojnë çdo pore

të shoqërisë sonë.


E shtunë, 23 tetor 2010

PDK’ja duhet të marrë përsipër pasojat e qeverisjes

në mandatin që tashmë mund të konsiderohet i

kaluar, ndërsa LDK’ja përgjegjësinë e pozicionimit të

saj bazuar jo në votën e qytetarëve të Kosovës, por të

kompromiseve politike në interes të disa individëve.

Zgjimi i vonuar i LDK-së

Bashkim Muça

Shekulli

Kosova ndodhet në krizën më të thellë institucionale

që prej çlirimit të saj. Dy prej tre pushteteve

kryesore mungojnë. Më parë, i detyruar nga Kushtetuta,

Presidenti Fatmir Sejdiu dha dorëheqjen

duke krijuar kushte për zgjedhje të parakohshme.

Fill pasi Presidenti në detyrë, Jakup Krasniqi,

caktoi datën e zgjedhjeve më 13 shkurt 2011, po

Fatmir Sejdiu, tashmë në rolin e kreut të shkrirë të

LDK’së, e tërhoqi partinë e tij nga koalicioni qeverisës,

duke i shkaktuar vendit një nga krizat institucionale

më të panevojshme dhe në momentin

më të papërshtatshëm.

I shndërruar nga një njeri me cilësi të zakonshme

në LDK, në njeriun më të fortë të saj, Fatmir Sejdiu,

luajti në mënyrë të sforcuar rolin e protagonistit

në procesin e gjatë të njohjes zyrtare të pavarësisë

së Kosovës, falë një kompromisi të panatyrshëm

politik, pasi partia e tij pësoi një humbje të thellë

në zgjedhjet e vitit 2007.

Kosova do të ishte bërë e pavarur edhe nëse nuk

do të kishim pasur një koalicion PDK-LDK, por një

tjetër; do të kish fituar në Gjykatën Ndërkombëtare

edhe sikur Fatmir Sejdiu të mos ishte President,

por një tjetër.

Traseja ka qenë e shtruar dhe në çdo mënyrë

treni i pavarësisë do të ecte. Por, Kosova nuk do të

kishte këtë shkallë korrupsioni, këtë shkallë krimi

të organizuar, këtë numër të ngadaltë njohjesh që

ka tani, nëse do të kishte një opozitë të fortë.

E kjo jo aq për faj të PDK’së që fitoi zgjedhjet,

por për faj të LDK-së që i humbi ato dhe nuk denjoi

të qëndrojë në opozitë, por i pëlqeu fasada

në qeverisje. Çdo Qeveri do të donte të punonte

e qetë pa opozitë, edhe pse verbalisht bën sikur e

kërkon atë. LDK’ja mban përgjegjësinë e mungesës

së opozitës në Kosovë.

Kosova po vuan ambicien e sforcuar të Fatmir

Sejdiut për ta zëvendësuar Ibrahim Rugovën në të

njëjtat përmasa, brenda një kohe shumë të shkurtër.

Ai mbajti peng kreun e LDK’së derisa Gjykata

Kushtetuese (pas një ankimimi të thjeshtë) e përzuri

nga posti i Presidentit.

Nëse Fatmir Sejdiu do të kishte vazhduar të

mbante akoma edhe postin e Presidentit, koalicioni

do të kish vazhduar deri në fund, PTK’ja, dhe

çdo gjë tjetër do të ishte privatizuar për kokërr të

qejfit. Kriza e ish-Presidentit është transferuar

shumë shpejt dhe në mënyrë të befasishme në

krizë institucionesh, e cila mund të zgjidhet vetëm

në mënyrë kushtetuese.

Për Kryeministrin Hashim Thaçi ka dy rrugë institucionale.

Së pari, të kërkojë formalisht votëbesim

në Parlament, për ta vënë situatën në kushtet

e Nenit 100, Pika 2, të Kushtetutës (Votëbesimin

e Qeverisë mund ta kërkojë Kryeministri), ose të

presë një mocion mosbesimi nga 1/3 e deputeteve,

për të shkuar në kushtet e Nenit 100, Pika 6 (Nëse

mocioni i mosbesimit votohet për Qeverinë në

tërësi, Qeveria konsiderohet në dorëheqje), e më

pas bazuar në Nenin 82, Pika 2 (Kuvendi mund të

shpërndahet nga Presidenti i Republikës së Kosovës,

pas votimit të suksesshëm të mosbesimit

të Qeverisë), për t’i krijuar kushte Presidentit në

detyrë që ta shpërndajë Parlamentin dhe brenda

40 ditësh të shpallen zgjedhjet e parakohshme. Së

dyti, të tentojë krijimin e një koalicioni apo formatimi

të ri qeveritar, siç quhet rëndom Qeveri Teknike,

për të marrë shumicën e votave në Parlament

deri në zgjedhjet e caktuara të 13 shkurtit.

Por ka edhe një rrugë të tretë, në kufij të absurdit

e që nuk parashikohet në Kushtetutë: vazhdimin

e qeverisjes me ministrat e dorëhequr sa kohë që

LDK, tashmë në opozitë, nuk është e interesuar

ta rrëzojë zyrtarisht këtë Qeveri e të shkojë në

zgjedhje brenda 40 ditësh.

Nga të tria këto rrugë, e para është adekuate.

Ajo do t’i jepte një zgjidhje të shpejtë, kushtetuese,

qeverisjes në Kosovë. Nuk mund të priten

zgjidhje folklorike për hatër të opozitës ekzistuese

(AAK, AKR, LDD), që thotë se nuk është e përgatitur

për të hyrë në zgjedhje.

Aq më pak për hatër të opozitës së re, LDK’së,

që edhe e shkakton krizën, d.m.th., edhe krijon

kushte për zgjedhje të jashtëzakonshme, edhe nuk

dëshiron zgjedhje të tilla! Të vetmet probleme janë

ngritja e kapaciteteve për të menaxhuar procesin

zgjedhor dhe koha e shkurtër për t’i ngritur strukturat

administruese të zgjedhjeve. Por, me një vullnet

politik të të gjithë faktorëve, kjo gjë mund të

tejkalohet.

Rruga e dytë do të ishte e mundimshme dhe

me shumë protagonistë. Disa muaj do të ishin të

mjaftueshëm për të shkaktuar dëme të mëdha në

qeverisjen e vendit nga parti ose ministra të përkohshëm.

Kompozime me shumë aktorë dhe të varura

qoftë edhe nga një numër në Parlament, kanë rezultuar

përgjithësisht të dështuara në kohëra paqeje.

Rruga e tretë do të ishte një zgjidhje politike

përtej Kushtetutës, me një marrëveshje të heshtur

ndërmjet akterëve kryesorë politikë. Ajo do të

krijonte një precedent në shkelje të Kushtetutës

me kompromis, edhe pse ky kompromis nuk do

të ishte aq i dëmshëm.

Zhvillimet politike në Kosovë nuk duhet të jenë

çështje vullneti individësh, e as çështje ndërkombëtare.

Ato tani i detyron Kushtetuta. Një zgjidhje

e iniciuar nga ndërkombëtarët, jashtë Kushtetutës,

do të ishte kthim prapa. Kosova duhet të tregojë

zyrtarisht së është e pavarur. Nuk ka pse të bëhen

hamendje ose shpikje. Kushtetuta e Kosovës është

e mjaftueshme në parashikimet e saj.

PDK’ja duhet të marrë përsipër pasojat e qeverisjes

në mandatin që tashmë mund të konsiderohet

i kaluar, ndërsa LDK’ja përgjegjësinë e pozicionimit

të saj bazuar jo në votën e qytetarëve të Kosovës,

por të kompromiseve politike në interes të disa

individëve. Këto përgjegjësi do t’i ndajë elektorati

i Kosovës me votën e tij. E vetmja gjë që mbetet

të zgjidhet me kujdes është një proces i lirë dhe i

ndershëm zgjedhor i njohur dhe i respektuar nga

të gjitha palët.

DUO

Premium

84 TV kanale

1 Mbps internet

Pako e re

DUO Premium!

Kurseni deri në

99.95€ në vit me pakon

DUO Premium!

3


4

Politikë

redaktor: Leonard Kerquki

e-mail: leonard.kerquki@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Ambiciet e Abrahamit

Abraham Gashi, nga Kjeva e Klinës, të

premten përmes një shkrese e ka njoftuar

Kryesinë dhe Kryetarin e Lidhjes Demokratike

të Kosovës, Fatmir Sejdiu, se do të

fillojë garën për të parin e kësaj partie. “I

nderuar zoti Kryetar, të nderuar anëtarë

të Kryesisë së Lidhjes Demokratike të

Kosovës, përmes kësaj letre ju shpreh

interesimin dhe synimin tim të hyj në

garë për kryetar të Lidhjes Demokratike

të Kosovës, nga data 22 tetor 2010. Ju

lutem që në mbështetje të statutit të

Partisë dhe në frymë të demokracisë së

brendshme të partisë, të siguroni dhe të

përkrahni një garë të paanshme dhe të

drejtë në të mirë të së ardhmes së Lidhjes

E shtunë, 23 tetor 2010

Demokratike të Kosovës dhe popullit

të Kosovës”, thuhet në letrën dërguar

Kryesisë dhe Kryetarit të LDK’së, raporton

KosovaPress. Abraham Gashi është studiues

i gjuhës angleze si dhe ka përvojë

në lëmin e gazetarisë. Ai deri në virin

2008 njihej me emrin Ibrahim Gashi, kur

edhe ndryshoi emrin në Abraham.

KOALICIONI RU

Bujar Bukoshi dhe njerëzit e tij pritet t’i

japin një goditje të fortë Fatmir Sejdiut.

Ata, gjatë javës së ardhshme, do ta

zyrtarizojnë “Koalicionin Rugova”, një

fraksion ky brenda LDK’së, por që mund

të shndërrohet në parti politike. Ish-

Ministri i Shëndetësisë i kërkon Fatmir

Sejdiut ta braktisë postin e Kryetarit të

LDK’së përpara se të jetë vonë.

Leonard Kerquki

leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 tetor–

Udhëheqja e LDK’së pritet ta

marrë një goditje të fortë javën e

ardhshme, kur Bujar Bukoshi me

njerëzit e tij të zyrtarizojnë “Koalicionin

Rugova”, një fraksion ky

brenda këtij subjekti, por që mund

të shndërrohet në parti politike.

Burime të Express thonë se ideja

për zyrtarizimin e këtij koalicioni

ka nisur ditë më parë, derisa zyrtarizimi,

sipas gjitha gjasave, do të

bëhet të hënën, më 25 tetor.

Vetë Ish-Ministri i Shëndetësisë

nuk e ka mohuar një të tillë.

“Po, së shpejti do të sqarohet

kjo çështje. Kemi opsione të

ndryshme...”, ka deklaruar Bujar

Bukoshi, kur është pyetur nga

Express për mundësinë e zyrtarizimit

të “Koalicionit Rugova”.

“A di si është puna?”, ka pyetur

Bukoshi.

“Kur ky zotni (Fatmir Sejdiu) i

mbyll rrugët, atëherë dalin zgjidhje

të tjera”, ka shtuar ai.

Nisma e Bujar Bukoshit, i cili

Insiston për 13 shkurt

Prishtinë, 22 tetor–

Kryetari i Lidhjes Demokratike të

Kosovës (LDK), Fatmir Sejdiu ka

thënë se për partinë e tij, 13 shkurti

është data më e përshtatshme

mbështetet nga djali i Presidentit

Rugova, Uka, vjen pasi që njerëzit e

Fatmir Sejdiut kanë paralajmëruar

mundësinë e ndërprerjes së procesit

elektoral brenda LDK’së, ose

mbajtjen e një kongresi të shpejtë

sa për të plotësuar kriterin ligjor

për të marrë pjesë në zgjedhje.

Këto ide i ka dëgjuar edhe Bujar

Bukoshi.

“Po, jemi në dijeni të mundësisë

së ndërprerjes së procesit elektoral,

por nuk janë informata të konfirmuara”,

ka thënë ai.

Sipas tij, Fatmir Sejdiu po e

shkatërron LDK’në dhe rrjedhimisht

edhe procesin elektoral

brenda kësaj partie.

“Ky njeri po e shkatërron

LDK’në. Ky njeri duhet të japë

dorëheqje prej LDK’së. Nëse ai

nuk jep dorëheqje, atëherë të

gjitha strukturat, gjithë njerëzit

duhet të mblidhen dhe t’i thonë

se - ti nuk je më Kryetar partie”,

ka deklaruar Bukoshi.

Por, çka është “Koalicioni Rugova”?

Bujar Bukoshi nuk ka dhënë

përgjigje në këtë pyetje.

për mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme,

ndërsa ka kërkuar

kryerjen e përgatitjeve të nevojshme

në mënyrë që Kosova të ketë

zgjedhje të organizuara mirë.

Këtë e ka bërë një zyrtar i

LDK’së, i afërt me Ish-Ministrin.

“Ky është një fraksion brenda

LDK’së, por që sipas të gjitha gjasave

do të shndërrohet në parti

Bujar Bukoshi

Kur ky zotni (Fatmir Sejdiu)

i mbyll rrugët, atëherë

dalin zgjidhje të tjera

Ai këto komente i bëri të premten

pas takimit të rregullt që ai

pati me kryetarët e degëve të

Lidhjes Demokratike të Kosovës,

ku është biseduar për procesin e

politike”, ka thënë ai, në kushte

anonimiteti.

Sipas tij, ideja është se nëse

Fatmir Sejdiu mbyt çdo mundësi

për zgjedhje normale në LDK,

atëherë Bujar Bukoshi me njerëzit

e tij të garojë në zgjedhjet e ardhshme

parlamentare me listën

e tij.

“Në këtë listë do të ishin të gjithë

mbështetësit e Bujar Bukoshit dhe

brendshëm zgjedhor partiak, si

dhe për zhvillimet e fundit politike

në Kosovë, pas daljes së kësaj

partie nga koalicionin qeverisës

me PDK’në.

“LDK’ja e sheh qëndrimin e saj

në momentin kur bëhet zyrtare

dhe vendos natyrisht pas analizës

së vet, gjithmonë në pajtim

me politikat që zhvillohen”, ka

thënë Sejdiu.

Ukë Rugovës brenda LDK’së, ashtu

sikurse edhe zyrtarë të partive

të tjera politike”, ka thënë ai.

“Për këtë ide ne i kemi kontaktuar

disa nga figurat kyçe të shumicës

së partive politike në vend

dhe ata kanë disponim që t’i bashkohen

Listës Rugova”, ka thënë

ky zyrtar i LDK’së që foli në kushte

anonimiteti për Express.

Formimi i këtij koalicioni mund

Kreu i LDK’së iu është

kundërpërgjigjur akuzave të ishpartnerit

të koalicionit PDK, se

LDK’ja me daljen e saj nga koalicioni

qeverisës ka shkaktuar krizë

institucionale, duke përkujtuar

se krizës i kanë paraprirë situata

të tjera, sikurse ajo e miratimit

të strategjisë për privatizimin e

PTK’së.

Për sa i përket mbajtjes së


E shtunë, 23 tetor 2010

Arifi: Qytetarët janë gënjyer që tri vite

Drejtuesit e AAK’së kanë vlerësuar

të premten se derisa Kryeministri

Hashim Thaçi gjithmonë ka folur për

qeverisjen e mirë, raportet e analizat

ndërkombëtare tregojnë se ai e ka

gënjyer qytetarin e Kosovës, pasi

nuk ka pasur përparim.

Kësaj radhe, kritikat e AAK’së i

ka bërë anëtari i Kryesisë së këtij

subjekti politik, Avni Arifi, i cili iu

është referuar disa raporteve ndërkombëtare,

përkatësisht raportit të

Organizatës Reporterët pa Kufij.

Kosova në indeksin ndërkombëtar

të kësaj organizate, nga vendi 77,

në vend se të shënojë përparim, ka

shënuar përkeqësim në lirinë e të

shprehurit, duke rënë në pozitën 92.

Këtë renditje, Avni Arifi e ka quajtur

si lajm të keq për Kosovën, e për

të cilin e ka fajësuar qeverisjen e

koalicionit mes PDK’së dhe LDK’së,

përkatësisht Kryeministrin Hashim

Thaçi. “Kjo është një goditje

dëshirës së popullit të Kosovës për

liberalizim të vizave dhe përpjekjeve

për anëtarësim. Koncepti i

deritashëm qeverisës i Kryeministrit

Thaçi nuk është duke e dërguar

Kosovën drejt Bashkimit Europian,

por është duke e dërguar në një

botë tjetër”, ka thënë ai. “Që tri vite

POLITIKË

5

qytetari i Kosovës është gënjyer

për progresin e madh të Kosovës.

Në fakt ky raport, si edhe shumë të

tjerë, po dëshmojnë se në Kosovë

nuk ka përparim. Në Kosovë ka përkeqësim,

që nëse nuk ndalet, do të

lërë pasoja afatgjate për të ardhmen

e popullit të Kosovës”, ka shtuar ai.

GOVA Ndryshohet pak

të rezultojë me ndarje të reja në

LDK.

Por, pavarësisht kësaj,

mbështetësit e Fatmir Sejdiut nuk

duan të flasin për këtë çështje.

“Nuk dua ta komentoj këtë”, ka

thënë Ismet Beqiri, Shef i Grupit

Parlamentar të LDK’së, në një prononcim

për Express.

Ai ka mohuar mundësinë e

ndërprerjes së procesit elektoral

zgjedhjeve të parakohshme, Kryetari

Sejdiu ka përkujtuar se LDK’ja

ka qenë për mbajtjen e zgjedhjeve

për fundin e shkurtit, ose fillimin

e muajit mars, ndërkohë që ushtruesi

i detyrës së Presidentit

të vendit ka caktuar 13 shkurtin,

datë e cila për LDK’në është

e përshtatshme për mbajtjen e

zgjedhjeve.

“Është dekretuar data 13 shkurt

FOTO: JETMIR IDRIZI

në LDK. “Ne sot e kemi pasur një

takim me degët e LDK’së dhe procesi

zgjedhor vazhdon. Nuk është

e vërtetë se ky proces mund të

ndërkrehet”, ka thënë ai.

“Nuk flas diçka që të paragjykoj.

Por unë po them se procesi elektoral

do të vazhdojë”, ka thënë Beqiri,

kur është pyetur rreth mundësisë

që LDK’ja ta mbajë një kuvend

të shpejtë zgjedhor.

dhe mendojmë se është datë e

përshtatshme për të bërë zgjedhje

të mira absolutisht, por LDK’ja

është e gatshme në çdo situatë të

japë thjesht përgjigjen e vet për

të nxjerrë rezultate të mira me

besimin e qytetarëve, prandaj ne

themi se ajo datë që është preferuar

për ne është data më e mirë

dhe që është dekretuar”, ka thënë

Sejdiu.

Ligji për

Zgjedhje

Grupi Punues për Reformën Zgjedhore e ka

përfunduar punën e tij, të premten. Të gjitha

partitë politike janë pajtuar për shuarjen e

KZAP’së dhe për votimin e pesë kandidatëve.

Ligji i ndryshuar dërgohet të hënën në Kuvend.

Express

Prishtinë, 22 tetor –

Liderët e partive politike do të

garojnë në zgjedhjet e ardhshme

barabar me të gjithë kandidatët

e tjerë për deputetë, duke mos

qenë të privilegjuar që t’u shkojnë

votat që merr partia.

Kështu është vendosur në takimin

e fundit të Grupit Punues

për ndryshimin e Ligjit për

Zgjedhjet, i cili ka përfunduar

punën me draftimin e ligjit, i cili

të hënën do të dorëzohet në Kuvend,

ndërkaq pritet që brenda

javës të procedohet në Kuvend

për shqyrtim dhe miratim.

Pas një mbledhjeje për më

shumë se dy orë, përfaqësuesit e

subjekteve politike janë përplasur

me propozime të ndryshme,

duke nisur nga çështja e votimit

të kandidatëve, për të cilën ka

pasur konsensus të plotë që të

votohen pesë kandidatë, por ka

pasur qëndrime të kundërta sa

i përket votimit të liderit të partisë.

Dy subjektet politike, LDK e

LDD, kanë këmbëngulur të mos

votohet lideri, por atij t’i shkojë

vota e partisë, ndërsa PDK’ja e

mbështetur edhe nga AAK’ja

ka preferuar që të votohet edhe

lideri, duke mos qenë askush i

privilegjuar në procesin zgjedhor.

Por, me shumicë të votave

është vendosur që të votohet

edhe lideri në listën prej pesë

kandidatëve.

Ndryshimet konkrete në

ligj, që ka vlerësuar Kryetarja

e KQZ’së, Valdete Daka, është

çështja e ankesave.

“Ndryshimet konkrete janë që

do të hiqet KZAP’ja dhe do të formohet

një trupë prej gjyqtarëve

të gjykatave të qarkut të Kosovës,

ku do të jetë kryesues

një gjyqtar, Gjykata Supreme,

si instancë e parë, si instancë e

dytë do të jetë Gjykata Supreme.

Gjithashtu janë përcaktuar

edhe afatet ligjore, pra koha kur

do të kenë subjektet politike të

ankohen dhe afatet se kur këto

instanca duhet të përgjigjen në

këto ankesa”, ka thënë Daka.

Me ndryshimet në ligj, është

caktuar që koha e ankesave në

të dy nivelet të mbetet 24 orë

për dorëzimin e ankesave dhe

72 orë për kthimin e përgjigjes

nga gjykata.

Një tjetër çështje, e cila është

tentuar të ndryshohet, por ka

mbetur njëjtë si në zgjedhjet e

kaluara, është votimi me kusht

dhe votimi jashtë vendit, ngase,

pavarësisht propozimeve që të

hiqen, përfundimi ka qenë që

në rast të heqjes së këtyre dy

formave të votimit, do t’u shkelen

të drejtat fundamentale të

qytetarëve të përcaktuara edhe

me Kushtetutë.

Kryetarja e KQZ’së beson se

draftligji do të marrë mbështetjen

e Komisionit dhe Kuvendit

të Kosovës, por nuk saktëson

nëse ky draft do të hyjë në rend

dite në seancën e paraparë për

të enjten e ardhshme.

“Atë nuk e di, mirëpo e di që

organizata e cila e ka marrë përsipër

të bëjë draftimin e parë

është organizata IFES, e cila e

ka përcjellë tërë punën e grupit

punues dhe i ka përmbledhur

të gjitha këto ndryshime, do ta

bëjë gjatë javës së ardhshme,

gjatë javës së parë, shpresojmë

që ai draft do të arrijë të kalojë

edhe në Kuvend”, ka thënë

Daka.

Nga ana tjetër, Ismet Kryeziu

nga Instituti Demokratik i

Kosovës (KDI) ka thënë se në

ligj nuk janë bërë ndryshime

përmbajtësore dhe se si i tillë,

ligji i ndryshuar ka vlerë vetëm

për një përdorim.

“Të gjitha tentativat tona për

të ndikuar në Ligjin Zgjedhor

janë hedhur poshtë, ose janë

mbivotuar nga subjektet politike,

por duke iu përshtatur

rrethanave politike dhe institucionale

që janë në Kosovë

dhe teknikisht disa çështje nuk

kanë mundur të realizohen sikur

çështja e zonave zgjedhore

dhe shumë çështje të tjera”, ka

thënë Kryeziu.

Ndryshe, ndryshimet në Ligjin

e Zgjedhjeve nuk kanë prekur

pragun zgjedhor, duke mbetur

po i njëjti, prej 5 për qind, po

ashtu Kosova do të jetë prapë

një zonë zgjedhore, sikurse që

ka mbetur edhe votimi me kusht

dhe votimi nga jashtë vendit.

FOTO: ATDHE MULLA


6 POLITIKË

Kriza LDK

Partia Demokratike e Kosovës

edhe një herë gjatë ditës së

premte ka fajësuar ish-partnerin

e saj qeverisës, Lidhjen

Demokratike të Kosovës për

shkaktimin e krizës politike dhe

institucionale në vend.

Ministri i Integrimit Europian, Be-

Shpend Limoni

shpend.limoni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 tetor–

Aleanca Kosova e Re ka vazhduar t’i

mbledhë nënshkrimet për të futur

në rend dite mocionin për rrëzimin

e Qeverisë Thaçi.

Kreu i AKR’së, Behgjet Pacolli, në

një konferencë për media të premten,

nuk ka preferuar të flasë për

këto nënshkrime, duke thënë se

dëshiron të flasë vetëm për lobimin.

Pacolli po ashtu ka mohuar se

po përgatitet për një koalicion

me PDK’në, pas zgjedhjeve të ardhshme.

“Kjo është një dezinformatë

dhe mos hyni në këto, mos i

shtrembëroni, askush nuk ka folur

për mundësinë e një koalicioni”, ka

thënë ai.

Zyrtarë të lartë të AKR’së kanë

thënë për Express se puna për

mbledhjen e nënshkrimeve për

sim Beqaj ka thënë se për gjithë

situatën e krijuar, drejtuesit e

LDK’së duhet të japin sqarime

para qytetarëve të vendit.

Partia Demokratike e Kosovës

ka pohuar angazhimin e saj për

të gjetur një zgjidhje sa më të shpejtë

për krizën e shkaktuar pas

mocionin ka vazhduar.

Nënkryetari i AKR’së, Ibrahim

Gashi ka deklaruar se propozimi i

AKR’së është duke qarkulluar.

“Unë e di që mocioni ka filluar

me nënshkrimin e Kryetarit

të AKR’së, z. Behgjet Pacolli dhe

anëtarëve të Grupit Parlamentar

të AKR’së. E di që ndërkohë kanë

nënshkruar edhe të tjerët, por nuk

kam informacion se deri ku ka

daljes së Lidhjes Demokratike të

Kosovës nga koalicioni qeverisës,

duke mos përjashtuar këtu as

zgjedhjet e jashtëzakonshme.

Madje, duke folur në emër të

PDK’së, Besim Beqaj ka thënë

se duhet një angazhim i të

gjitha subjekteve për të gjetur

mbërritur numri i nënshkrimeve”,

ka thënë Gashi.

Express ka mësuar se të premten

propozimin e Pacollit për mocion e

kanë përkrahur 28 deputetë.

Lideri i AKR’së, të enjten, kishte

deklaruar se mocioni do të mund

të deponohej në Parlament, të

premten.

Nënkryetari i AKR’së, Ibrahim

Gashi ka thënë se puna e nënshkri-

zgjidhjen më të mirë për të

kaluar këtë gjendje të jashtëzakonshme,

e cila është shkaktuar

nga LDK’ja.

“Kjo krizë ka emër dhe adresë.

Emri i saj është LDK dhe mentaliteti

i nostalgjisë për të kaluarën,

ndërsa adresa është selia e vje-

meve ishte vështirësuar për shkak

se deputetët janë larguar nga

kryeqyteti për fundjavë.

“E di se ka pasur vështirësi për

faktin se ka pasur deputetë që janë

larguar në fundjavë edhe nuk janë

të gjithë këtu, por e di që është duke

qarkulluar tash për nënshkrim”, ka

thënë Gashi.

Që mocioni i AKR’së të hyjë në

rend dite në Kuvendin e Kosovës,

duhen 40 nënshkrime të deputetëve

të Kosovës. Ndërsa rrëzimi

i Qeverisë në Kuvendin e Kosovës

do të ishte i mundur nëse për të

votojnë 61 deputetë.

Lidhja Demokratike e Dardanisë

i ka ofruar mbështetje Pacollit.

Nënkryetari i LDD’së, Naser Rugova

ka deklaruar të premten se

LDD’ja do të votonte në favor të

rrëzimit të Qeverisë në Kuvendin

e Kosovës.

Kreu i Parlamentit të Kosovës,

Jakup Krasniqi, nuk ka folur për

E shtunë, 23 tetor 2010

truar e LDK-së në Qafë. Pikërisht

aty janë strehuar politikisht edhe

fajtorët e kësaj krize. Ne i ftojmë

ata që të dalin para qytetarëve

dhe të sqarojnë pse e kanë futur

shtetin tonë në këtë krizë. Ky

është obligim kushtetues, ligjor

dhe qytetar i tyre”, ka thënë ai.

MOCIONI PO NENSHKRUHET

Njohja e largët

Behgjet Pacolli tha se Kiribati e ka

njohur pavarësinë e Kosovës. Nëse kjo

konfirmohet, numri i shteteve që e

kanë njohur pavarësinë e Kosovës do

të ngrihet në 71. Pacolli tha se është

duke punuar edhe me një shtet të

“vështirë” për njohje.

Zyrtarë të AKR’së kanë vazhduar të

mbledhin nënshkrime për ngritjen e

mocionit me të cilën do të rrëzohej Qeveria.

Deri tash janë mbledhur 28 nënshkrime,

ndërsa kërkohen edhe 12 sosh. Kryetari i

Parlamentit, Jakup Krasniqi ka theksuar

se nëse mocioni nuk kalon, Qeveria do t’i

plotësojë vendet që i ka lënë bosh LDK’ja.

Prishtinë, 22 tetor–

Dy ditë pasi ka shprehur kënaqësinë

që Fatmir Sejdiu dhe Skënder Hyseni

nuk do ta pengojnë më në përpjekjet

lobuese për të siguruar njohje të pavarësisë

së Kosovës, Pacolli ka folur

për një njohje të re.

Por ai nuk ka prezantuar diçka që

e konfirmon këtë, duke thënë se letra

vjen të shtunën.

Pacolli ka thënë se shteti i radhës

që e ka njohur pavarësinë është Kiribati,

një shtet i vogël në Oqeani. Sipas

tij, nota verbale do të vijë nesër (të shtunën)

dhe do t’i dërgohet Ministrisë

së Punëve të Jashtme.

“Ky shtet na ka njohur dje, dje e

kemi marrë letrën dhe nesër e presim

notën verbale, të cilën do ta

dorëzojmë në Ministrinë e Punëve të

Jashtme, por merreni këtë se qind për

qind na ka njohur. Dje e kemi marrë

informatën se ka kaluar në Këshillin

e Ministrave dhe është nënshkruar

nota verbale”, ka deklaruar Pacolli.

Me këtë rast, ai ka folur për Skënder

Hysenin duke thënë se ai vazhdimisht

i ka injoruar njohjet që ka siguruar

AKR’ja.

“Si gjithmonë, ne njohjet i kemi

mocionin, por ka thënë se ka një

diskonim të partive parlamentare

për tejkalimin e krizës.

“Shikoni, zgjidhje ka shumë, por

në situata konkrete dhe të caktuara

bëhet zgjedhja praktike më e

mundshme. Natyrisht kjo varet

nga zhvillimet që do të ndodhin në

Kuvendin e Kosovës me grupet parlamentare.

Ekziston një disponim

i grupeve parlamentare, ndoshta

në mënyrë të veçantë i grupeve të

opozitës, që të përshpejtohet kjo

krizë institucionale, që megjithatë

është”, ka thënë Krasniqi.

Sipas tij, nëse nuk ka mocion,

atëherë vendet që i ka lënë bosh

Lidhja Demokratike e Kosovës, do

të duhej plotësuar për të shkuar

drejt zgjedhjeve më 13 shkurt.

“Nëse nuk kalon, do të thotë jep

besim me ecë, atëherë Kryeministri

në fuqi mund ta kompletojë kabinetin,

deri në zgjedhjet e shpallura

të 13 shkurtit”, ka thënë ai.

shpallur këtu dhe i kemi njoftuar

institucionet e Kosovës dhe tani ato

institucione që kanë mbetur atje,

do t’i njoftojmë. Unë besoj se nuk

ka asnjë problem. Ne do të japim

këshilla se si të veprojë Ministria e

Punëve të Jashtme tani. Ata do të

pranojnë notën verbale dhe besoj se

do ta falënderojnë tani atë shtet dhe

të kërkojnë lidhjen e marrëdhënieve

diplomatike dhe mos të ndodhë

ajo që ka ndodhur me ish-Ministrin

e Punëve të Jashtme, i cili në njëfarë

mënyre gjithmonë njohjet tona i ka

bojkotuar”, ka thënë Pacolli.

FOTO: PETRIT RRAHMANI


E shtunë, 23 tetor 2010

ZYRA E KRYEMINISTRIT

OFFICE OF THE PRIME MINISTER

URED PREMIJERA

KOMISIONI RREGULLATIV I PROKURIMIT PUBLIK

PUBLIC PROCUREMENT REGULATORY COMMISSION

REGULATORNA KOMISIJA JAVNE NABAVKE

NJOFTIM PËR KONTRATË – SHËRBIME

Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me

Rregulloren Nr.2007/20

Datë: 22.10.2010 Nr. i Prokurimit: ZK 104 10 086 221

I. AUTORITETI KONTRAKTUES:

ZYRA E KRYEMINISTRIT, Sheshi “ Nënë Tereza” pn. Prishtinë

II. LËNDA E KONTRATËS

II.1.1 Servisimi i veturave

II.1.2 Kontrata përbëhet nga: “Servisimi i veturave BMW”

II.1.3 Informacione të marrëveshjes kornizë: Jo

III. INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE

III.1.1 Sigurimi i ekzekutimit : Po, 10% e vlerës së kontratës.

IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS:

Çmimi më i ulët.

IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE

IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit.

Afati i fundit për pranimin e kërkesave për dosjen e tenderit:

Data: 15.11.2010 koha:15:00 ZKM, Kati i VII, Zyra nr. 702

Dokumentet me pagesë: Jo X

IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve / kërkesave për pjesëmarrje:

Data: 17.11.2010 koha 14:00 vendi ZKM, Kati i VII, Zyra nr. 702

IV.3.5 Sigurimi i tenderit: Po X € 1,000.00

IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve:

Data: 17.11.2010 koha 14:30 vendi ZKM, Kati i VII, Zyra nr. 702

NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE

V.1 ANKESAT

Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit:

Emri zyrtar: ORGANI SHQYRTUES I PROKURIMIT

Adresa e OSHP-së: Te Grandi- Rruga “GARIBALDI” pa nr.

Qyteti: Prishtinë Kodi postar: 10000

URL (nëse aplikohet): www.ks-gov.net/oshp

Personi kontaktues: Ardian Behra E-maili:ardian.behra@ks-gov.net

Telefoni: 038/213 378 Faksi: 038/213 378

Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë,

të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20.

Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

ZYRA E KRYEMINISTRIT

OFFICE OF THE PRIME MINISTER

URED PREMIJERA

KOMISIONI RREGULLATIV I PROKURIMIT PUBLIK

PUBLIC PROCUREMENT REGULATORY COMMISSION

REGULATORNA KOMISIJA JAVNE NABAVKE

OBAVEŠTENJE O UGOVORU- USLUGE

Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom

Br.2007/20

Datum: 22.10.2010 Br.Nabavke: ZK 104 10 086 221

I: UGOVORNI AUTORITET :URED PREMIJERA, TRG” NËNA TEREZA” bb PRIŠTINA

II:PREDMET UGOVORA

II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet:

Servisiranje vozila.

II.1.2 Predmet ugovora je : Servisiranje vozila BMW.

II.1.3 Informacije o okvirnom sporazumu: Ne

III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE

III.1.1 Osigurane izvršenja ugovora: Da, 10% od vrednosti ugovora

DEO IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA

Najniža cena.

IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE

IV.3.2 Uslovi za uzimanje tenderskih dosijea i prekvalifikovanih dokumenata

Zadnji rok za prijem zahteva za tenderski dosije:

Datum: 15.11.2010 do 15:00 UP, VII-mi Sprat, kancelaria br.702

Dokumenti sa plaćanjem: NE X.

IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera ili zahteva za učešće

Datum: 17.11.2010 do 14:00 UP, VII-mi Sprat, kancelaria br.702

IV.3.5 Osiguranje tendera:DA X. € 1,000.00

IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera

Datum: 17.11.2010 vreme: 14:30 mesto: ZGRADA VLADE. VII SPRAT 702

V.1 ŽALBE

Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki:

Službeni naziv: TELO ZA RAZMATRANJE NABAVKI

Adresa TRN-a: Ulica “GARIBALDI” bb.

Grad: Priština Poštanski broj: 10000

URL (ako se primenjuje): www.ks-gov.net/trn

Lica za kontakt:: Ardian Behra E-maili:ardian.behra@ks-gov.net

Telefon: 038/213 378 Faks: 038/213 378

Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen

Pravilnikom Br.2007/20

Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

ОПШТИНА PANILUG

KOMUNA E RANILLUGUT

MUNICIPALITY OF RANILUG

MARKETING

NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS

PUNË

Konform nenit 40.3 të Ligjit nr.02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me

Rregulloren Nr.2007/20

Nr. i Prokurimit: KKR-661/10/021/521

I AUTORITETI KONTRAKTUES Komuna e Ranillugut

II: LËNDA E KONTRATËS

II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues:

LOT 1: “Ndërtimi dhe rregullimi i rrugëve në fshatin Ropotovë”

LOT 2: “Ndërtimi i kanalizimit në fshatin Domarvcë”

III.1 LLOJI I PROCEDURËS

X E hapur E kufizuar E negociuar

III.2 KRITERET PËR DHËNIEN E KONTRATËS: Tenderi ekonomikisht më i favorshem

IV: DHËNIA E KONTRATËS

IV.4 Emri dhe adresa e operatorit ekonomik të cilit i është dhënë kontrata:

LOT 1: “GRANITI COM”, adresa: SKENDERAJ

LOT 2: “GRANITI COM”, adresa: SKENDERAJ

IV.5 Informacione lidhur me vlerën e kontratës

LOT 1: Vlera e përgjithshme përfundimtare e kontratës: 138,840.21 € (përfshirë TVSH)

LOT 2 : Vlera e përgjithshme përfundimtare e kontratës: 116,954.14 € (përfshirë TVSH)

V.1 ANKESAT

Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit:

(shëno adresën e plotë): Te Grandi- Rruga “GARIBALDI” p.n., Prishtinë

Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në

Kosovë të shpallur me rregulloren nr. 2007/20.

Versioni i plotë i Njoftimit për dhënie të kontratës, është në dispozicion në: www.ksgov.net/krpp

ОПШТИНА PANILUG

KOMUNA E RANILLUGUT

MUNICIPALITY OF RANILUG

OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA

RAD

Po članu 40.3 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom

Br.2007/20

Br.Nabavke: KKR-661/10/021/521

I: UGOVORNI AUTORITET Opstina Ranilug

II: PREDMET UGOVORA

II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet:

LOT 1: ”Izgradnja i regulacija puteva u selo Ropotovo”

LOT 2: “Izgradnja kanalizacije u selo Domarovce”

III.1 VRSTA PROCEDURE

X Otvorena Ograničena Pregovaranja

III.2 KRITERIJUMI ZA DODELU UGOVORA : Ekonomski najpovoljni tender u smislu

DEO IV: DODELA UGOVORA

IV.4 Ime I adrese ekonomskog operatera kojem je dodeljen ugovor:

LOT 1: “GRANITI COM”, adresa: SKENDERAJ

LOT 2: “GRANITI COM”, adresa: SKENDERAJ

IV.5 Informacije o vrednosti ugovora

LOT 1: Ukupna vrednost ugovora 138,840.21 € (sa PDV-om)

LOT 2: Ukupna vrednost ugovora 116,954.14 € (sa PDV-om)

V.1 ŽALBE

Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki:

(adresa) Kod Granda, Ul. Garibaldi b.b., Pristina

Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu,

objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

7


FOTO: JETMIR IDRIZI

8 NACIONALE & EKONOMI

N E &

Nacionale dhe Ekonomi

Nacionale: Jeton.Musliu@gazetaexpress.com

Ekonomi: Arben.Hyseni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Arben Hyseni

arben.hyseni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 tetor–

Ambasada e Shteteve të Bashkuara

të Amerikës në Prishtinë u deklarua

për procesin e privatizimit të

Postës dhe Telekomit të Kosovës.

E mbështeti fuqishëm këtë proces

duke u thirrur në nevojën e Kosovës

për një rritje të qëndrueshme

ekonomike të udhëhequr nga sektori

privat. Përmes një deklarate

për shtyp, Ambasada amerikane

deklaroi se debati mbi privatizimin

e PTK`së është karakterizuar


Vushtrri, 22 tetor- Drejtuesit e Bibliotekës së

qytetit “Naim Frashëri” në Vushtrri shprehen të

kënaqur me përgjigjen e qytetarëve në aksionin

e dhurimit të librit gjersa planifikojnë që të

vazhdojnë aksionin edhe javën tjetër. Menaxherja

e bibliotekës Advije Maxhuni thotë se gjatë

katër ditëve qytetarët kanë dhuruar tituj të rinj

me sulme të papërgjegjshme dhe

dezinformim, të mbushura edhe

me sajime dhe teori konspiracioni.

Për kritikët e privatizimit të

PTK`së, kjo ambasadë tha se duket

se po ruajnë ndjenja të nostalgjisë

për socializmin e kohës së Luftës së

Ftohtë, e cili tashmë i takon vetëm

historisë. Shefat e kësaj ambasade

treguan edhe se procesi i privatizimit

të ndërmarrjeve publike ka

qenë kërkesë e vetë Sekretares së

Shtetit amerikan, Hillary Clinton.

“Ashtu si e bëri të qartë sekretarja

Clinton, gjatë vizitës së saj

të kohëve të fundit, reformat eko-

nomike janë të nevojshme për të

hapur ekonominë e Kosovës. Privatizimi

i ndërmarrjeve shtetërore

është një reformë e tillë dhe ky

është parakusht thelbësor për një

rritje të qëndrueshme ekonomike

të udhëhequr nga sektori privat”,

thuhet në letrën e kësaj ambasade.

Ambasada Amerikane, thotë se

mënjanimi i ndikimit të qeverisë

nga ekonomia, është gjithashtu një

element i rëndësishëm i përpjekjeve

të mëdha për të luftuar korrupsionin.

Për ta, është befasuese se

shumë prej njerëzve të cilët janë

më të zëshmit kundër korrupsio-

librash në sasi prej 541 sosh, gjersa një numër

sish kanë premtuar ditëve në vazhdim. “Fondi

i librit në bibliotekë është pasuruar me libra të

kërkuar nga lexuesit pasi një numër i qytetarëve

para dhurimit konsultohen dhe blejnë librat që

më së tepërmi kërkohen nga lexuesit”, ka thënë

Maxhuni. Sipas saj, biblioteka synon që gjatë

nit, nuk e pranojnë se për sa kohë

që ndërmarrjet e mëdha mbeten

në duart e shtetit, gjithmonë do të

ketë tundim për t'i përdorur ato

si një burim të lehtë të patronazhit

dhe korrupsionit. “Ne duam

të shohim privatizimin e PTK`së

të vazhdojë në atë mënyrë që do

të tërheqë ofertues të kualifikuar

profesionalë, të cilët do t’u ofrojnë

konsumatorëve të PTK`së shërbim

më të mirë dhe t’i sigurojë buxhetit

të Kosovës fleksibilitetin që i duhet

për të bërë investime të tjera të nevojshme

për zhvillimin ekonomik

të Kosovës”. Ambasada amerikane

E shtunë, 23 tetor 2010

aksionit të filluar për dhurimin e librit, numri të

arrijë në 1000 tituj të ri. Ndërkaq, sipas listës së

qytetarëve që kanë drejtuesit e bibliotekës sa i

përket dhurimit të librave, prin libraria “Migros”

me 150 libra të dhuruar, shkrimtari Bedri Tahiri

me 76, Abdullah Halimi 66, Kurtan Kajtazi dhe

poetja Xhevahire Izmaku me nga 44 libra, etj.

FLISNI JUGOSLLA

Ambasada amerikane mbështet fuqishëm privatizim e PTK`së. Mbështetja amerikane për një Kosovë të pavarur

qëndron prapa interesimit dhe mbështetjes për procesin e privatizimit të PTK`së, thuhet në deklaratën e

Ambasadës. Kritikët kosovarë të privatizimit, Ambasada i quajti nostalgjikë të socializmit dhe të ish-Jugosllavisë.

i ka bërë këto deklarata pasi televizioni

“Klan Kosova” ka shtruar

pyetje lidhur me interesimin e qeverisë

së SHBA`së në mbështetje të

procesit të privatizimit të PTK`së.

Ambasada u shty të flas për këtë

çështje disa ditë pas përplasjes së

LDK`së me PDK`në në Kuvendin

e Kosovës gjatë miratimit të Strategjisë

së Qeverisë për privatizimin

e PTK`së. E cila më vonë rezultoi

edhe me tërheqjen e LDK`së nga

koalicioni qeverisës. LDK, bashkë

me AAK`në, LDD`në dhe AKR`në

u patën quar kundër këtij procesi.

Madje, ministri Skënder Hyseni,


E shtunë, 23 tetor 2010 NACIONALE & EKONOMI 9


Prishtinë, 22 tetor - Nën patronazhin e

Ministrisë së Ekonomisë dhe Financave,

Ministrisë së Pushtetit Lokal dhe

në mbështetje të USAID-it, sot është

mbajtur takimi i Vlerësimi i Menaxhimit

të Financave Publike – Shpenzimet

Publike dhe Llogaridhënia Financiare


mohoi se ka biseduar me sekretaren

Hillary Clinton për çështjen

e privatizimit. Kjo çështje tash ka

mbetur pezull pasi që kryeparlamentari

Jakup Krasniqi, ka thënë se

nuk do ta nënshkruajë miratimin e

kësaj strategjie. “Mbështetja jonë

për një Kosovë të pavarur, demokratike

dhe të begatshme qëndron

prapa interesimit dhe mbështetjes

sonë për procesin e privatizimit

të PTK`së”, thuhet në deklaratë.

Në Kosovë, sipas tyre, si në çdo

shoqëri demokratike, parashtrimi

i pyetjeve të vështira është pjesë

e shëndoshë dhe e mirëpritur e

çdo debati politik. “Disa kritikë të

privatizimit të PTK`së japin argumente

legjitime kundër saj, edhe

pse sipas mendimit tonë ato argumente

i takojnë të kaluarës. Këta

kritikë duket se ruajnë ndjenja të

(PEFA) për qeveritë lokale të Republikës

së Kosovës për autoritetet e

qeverive lokale, ku me këtë rast institucionet

e qeverisë qendrore dhe të

qeverive lokale të Kosovës kanë filluar

procesin e vetë-vlerësimit të Llogaridhënies

Financiare për Shpenzimet

Mbështetja jonë

për një Kosovë të

pavarur, demokratike

dhe të begatshme

qëndron prapa

interesimit dhe

mbështetjes sonë për

procesin e privatizimit

të PTK`së. ”

nostalgjisë për socializmin e Luftës

së Ftohtë dhe të kohës së Jugosllavisë.

Vendimi i historisë në suksesin

e këtij modeli ekonomik është

i qartë”. Kjo ambasadë thekson se

debati mbi privatizimin e PTK`së

shumë shpesh është karakterizuar

me sulme të papërgjegjshme dhe

dezinformim dhe kjo ka errësuar

çështjet themelore ekonomike të

cilat janë në pyetje. “Këta kritikë

kanë sajuar teori të egra të konspiracionit

që përziejnë aludime

të pabazuara me ndjenjat emocionale

që nuk iu qëndrojnë arsyeve

dhe fakteve. Një teori e konspiracionit

është një zëvendësim i dobët

për punën e madhe intelektuale

që shkon në argumentin modern

dhe rigoroz të menduar mirë”,

deklaron Ambasada amerikane.

Ambasada sqaroi, edhe pse është

parë ambasadori Christopher Dell,

në ndërtesën e Parlamentit, gjatë

kohës sa deputetët po shqyrtonin

strategjinë për PTK`në. “Në ditën e

shqyrtimit të Strategjisë së PTK`së

në Kuvend, ambasadori ishte në

takim me ushtruesin e detyrës

së kryetarit Krasniqi, me kërkesë

të këtij të fundit për të diskutuar

çështjet që nuk kishin të bëjnë

me PTK`në. Zyra e kryetarit dhe

Kuvendi gjenden në të njëjtën

ndërtesë”. SHBA-ja thekson se do

të vazhdojë ta mbështesë privatizimin.

Ambasadori dhe zyrtarë të

tjerë të Ambasadës do të vazhdojnë

të takohen me përfaqësuesit e

Qeverisë dhe të opozitës për të

diskutuar këtë dhe shumë çështje

të tjera. “Përkushtimi ynë për të

punuar me Qeverinë dhe opozitën

për të siguruar vendin e ligjshëm

të Kosovës në Evropë dhe në bashkësinë

ndërkombëtare është i

qëndrueshëm dhe ky është një

interes i përbashkët”, përfundon

deklarata e Ambasadës amerikane.

Në anën tjetër, deputeti i Grupit

Parlamentar të LDD`së, Gani Geci,

ka dorëzuar në Gjykatën Kushtetuese

të Kosovës kërkesën për kontestimin

e votimit të Rekomandimit

për Propozim-Strategjinë dhe

vendimin e Qeverisë së Kosovës

për privatizimin e Post-Telekomit

të Kosovës. Faktikisht, Geci dorëzoi

kërkesën për kontestimin e votimit

të Strategjisë për privatizimin e Postë-Telekomit

të Kosovës.

Publike (PEFA) nëpër komuna. Ministri

i Ekonomisë dhe Financave, Ahmet

Shala, Zëvendësministri i Pushtetit

Lokal, Raif Elezi dhe përfaqësuesja e

USAID-it, znj. Marie Hobbs, kanë nisur

sot këtë iniciativë në praninë dhe me

pjesëmarrjen e aktive të Kryetarëve të

komunave të Republikës së Kosovës, të

cilët bashkarishtë do të kontribuojnë

në këtë proces të rëndësishëm të PEFAs.

Në këtë takim është diskutuar korniza

e përgjithshme dhe koncepti i PEFA-s,

përvojën e kaluar të Kosovës me PEFAn,

dhe modalitetet e implementimit

në nivel të qeverive lokale. Ministri

i Ekonomisë dhe Financave, Ahmet

Shala, tha se ”Qeveria është angazhuar

në një rishikim të gjerë të menaxhimit

të financave publike përmes vlerësimit

të PEFA-s në nivel qendror, të zhvilluar

në tremujorin e parë të vitit 2009.

Hapet tuneli

U hap edhe krahu tjetër i Tunelit të Kalimashit. Kjo do të shpejtoi

udhëtimin e kosovarëve për në Tiranë për 20 minuta.

Express

Kukës, 22 tetor —

Në mesditën e së premtes është

hapur edhe krahu tjetër i tunelit

të Kalimashit, që do të shpejtojë

udhëtimin midis Prishtinës e Tiranës,

së paku për 20 minuta. Në

ceremoninë e inaugurimit kanë

marrë pjesë ministrat homologë

të transportit nga Shqipëria e

Kosova, Sokol Olldashi e Fatmir

Limaj. Oldashi e Limaj e quajtën

hapjen e galerisë së dytë të këtij

tuneli, si një moment historik

për lidhjen mes Shqipërisë dhe

Kosovës.

Dy galeritë e tunelit të Thirrës

kanë të njëjtën gjatësi prej 5,6

kilometrash, 13 metra gjerësi

dhe 10 metra lartësi.

Me hapjen edhe të krahut

tjetër, pasagjerët nuk do të presin

më në radhë për të kaluar kufirin,

pasi tashmë janë të hapura të

katër korsitë e autostradës.

Pas afro tre vitesh, vepra më

moderne dhe më e madhe e

infrastrukturës në Shqipëri ka

përfunduar.

“Çelja e këtij tuneli do të

mundësojë afrimin më të madh

të shqiptarëve mes tyre”, ka

thënë ministri i Transportit të

Shqipërisë, Sokol Olldashi.

Ministri i Transportit ka shtuar

se të tjera investime në infrastrukturë

do të realizohen në veri

dhe jug të vendit.

Mësohet se forcat e policisë

do të jenë të pranishme në të dy

portat, në Kalimash dhe Thirrë,

por ato nuk do të ndalojnë më

automjetet për të formuar autokolonë

dhe për t`i shoqëruar

ato, përveçse në rastet kur do

ketë probleme.

Firma 'Becthel Enka', konsorciumi

turko-amerikan do të

ketë shumë më pak punëtorë

dhe specialistë në tunel. Sipas

të dhënave nga specialistë të

firmës, kanë përfunduar të gjitha

punimet në dy galeritë nga 5.6

km secila.

Në to janë instaluar kamerat,

ventilatorët, sinjalistika e duhur

dhe gjithë aksesorët e tjerë të

sigurisë.

Gjithashtu, mësohet se në të

gjithë gjatësinë janë ndërtuar

edhe pesë lidhje mes tuneleve,

me qëllim që në çdo rast bllokimi

të qarkullimit, automjetet të

mund të përdorin galerinë tjetër

për të qarkulluar, pa u krijuar

kaos në mes të tunelit.

Në portën veriore të tunelit,

nga ana e Kukësit, në Kalimash,

është stacionuar policia, zjarrfikësit

dhe nënstacioni elektrik,

që mundëson furnizimin pa

ndërprerje me energji të tunelit,

si dhe kulla e kontrollit dhe

e sigurisë.

FOTO: JETMIR IDRIZI


10 NACIONALE & EKONOMI


Prishtinë, 22 tetor - Ministria e Bujqësisë,

Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, ka filluar

implementimin e projektit të Qeverisë

së Republikës së Kosovës për subvencionimin

e sipërfaqeve të mbjella me

varietetet e rrushit për përpunimin e

verës. Subvencionimi i vreshtarëve do

të bëhet në mënyrë të përpjesëtuar dhe

pjesa e parë në vlerë prej 500€/1ha do

të bëhet gjatë vitit 2010. Ndërsa, pjesa

e dytë e mbetur në vlerë prej 500€/1ha,

do të bëhet gjatë tremujorit të parë

të vitit 2011. Bazë për implementimin

e projektit është regjistri i vreshtave

në Rahovec dhe përfitues do të jenë

të gjithë prodhuesit e varieteteve të

rrushit për përpunimin e verës nga

Rajoni Vreshtar i Republikës së Kosovës,

të cilët i plotësojnë kushtet e parapara

në marrëveshjen e arritur ndërmjet

Qeverisë së Republikës së Kosovës


Ushtruesi i detyrës së presidentit të Kosovës ka bërë

dekretimin e 182 gjykatësve dhe 45 prokurorëve

komunalë të Kosovës. Dekretimin e ka përshëndetur

kryetari i Komisionit të Pavarur Gjyqësor dhe Zyra

Civile Ndëkrombëtare në Kosovë.

Lirita Halili

lirita.halili@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 tetor —

Ushtruesi i detyrës së presidentit të

Kosovës, Jakup Krasniqi, të premten

u dekretoi 182 gjykatës dhe 45

prokurorë në nivel komunal të Kosovës,

ku është mbyllur edhe faza

e tretë të dekretimit të gjyqtarëve

dhe prokurorëve komunalë të Kosovës.

Njëherësh ata dhanë betimin

në një ceremoni solemne, në

të cilin mori pjesë edhe kryetari

i Komisionit të Pavarur Gjyqësor

dhe Prokurorial, Timoti Boland.

Me këtë rast, Krasniqi ka thënë

se dekretimi i gjykatësve dhe prokurorëve

është i rëndësishëm për

sektorin e drejtësisë. “E konsideroj

ditë të rëndësishme ceremoninë e

sotme, jo thjesht për të bërë ritual

zyrtar. Një akt administrativ, por

para se gjithash një akt mbushës

për një sektor që paraqet ekuilibër

dhe funksion shteti aktin e betimit

tuaj solemn. Unë ju them se

gjithë historia e njerëzimit gjatë

mijëvjeçarëve njeh kategoritë morale

të mëshirës e të solidarizimit,

dy virtytet e çmueshme humane,

ku është mangët në një plan

tjetër, në planin e së drejtës”, ka

thënë Krasniqi. Kryetari i Këshillit

Gjyqësor të Kosovës, Enver Peci, ka

thënë se duhet të japim maksimumin

e dijes dhe angazhimit që të

kryejmë me nder misionin që na

është besuar. “Jemi të vetëdijshëm,

gjithashtu se vetëm me ngritjen e

nivelit të punës arrihet efikasiteti

i organeve të drejtësisë. Prandaj,

si institucion i besueshëm për të

gjithë qytetarët e Kosovës ne duhet

të japim maksimumin e dijes

dhe angazhimit që të kryejmë me

nder misionin që na është besuar

në shërbim të qytetarëve të

Kosovës”, ka thënë Peci. Ndërsa,

kryetari i Komisionit të Pavarur

Gjyqësor dhe Prokurorial, Timoti

Baland, ka thënë se gjyqtarët dhe

prokurorët kanë për obligim që në

punën e tyre të tregohen të drejtë

dhe të ndershëm. “Ia keni borxh

vendit tuaj që t’i trajtoni qytetarët

me respekt, të veproni me dinjitet,

durim, të jeni të drejtë dhe të

ndershëm dhe të mundoheni shumë

të ruani standardet e larta të

sjelljes etike dhe morale, të gjitha

që ne si profesionistë ligjorë duhet

gjithmonë t’i përmbushim”, ka

thënë ai. Dekretimin e gjyqtarëve

e ka përshëndetur edhe Zyra Civile

Ndëkrombëtare në Kosovë, Përfaqësuesi

Civil Ndërkombëtar,

Pieter Feith me këtë rast ka thënë

se qytetarët e Kosovës e dëshirojnë

dhe e meritojnë një sistem

gjyqësor të pavarur dhe profesional

që i përmbush standardet

ndërkombëtare. “Këto emërime,

rezultat i një procesi të plotë të

verifikimit me ndihmesën e bashkësisë

ndërkombëtare, janë një

hap drejt realizimit të atij qëllimi”,

ka vlerësuar më tej Feith.


dhe përfaqësuesve të vreshtarëve të

Rahovecit. Vreshtarët që aplikojnë

duhet t’i plotësojnë këto kushte: Të jenë

banorë të përhershëm të Republikës së

Kosovës, të marrin kërkesën për aplikim

dhe fletëthirrjen për deklarimin e sipërfaqeve

të mbjella me vreshta nga Enti

E shtunë, 23 tetor 2010

i Vreshtarisë dhe Verërave në Rahovec,

sipërfaqet e mbjella me varietete të

rrushit për përpunimin e verës duhet të

jenë minimum 0.05 ha, vreshtarët duhet

të jenë të regjistruar në kadastrën zyrtar

të vreshtave në Entin e Vreshtarisë dhe

Verërave në Rahovec, etj.

E MERITONI

Eurodeputetja

sllovene, Tanja Fajon

ka thënë se është

e impresionuar me

të arriturat që kanë

bërë institucionet e

Kosovës në rrugën

drejt liberalizimit

të vizave. Ajo ka

përmendur, ndër të

tjera, përgatitjet

që po bëhen për

regjistrimin civil

dhe për pasaportat

biometrike. Bajram

Rexhepi e ka njoftuar

eurodeputeten në

detaje për progresin e

arritur.

Nebih Maxhuni

nebih.maxhuni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 tetor —

Tanja Fajon, eurodeputetja sllovene,

ka thënë në Prishtinë se është

e impresionuar me të gjitha rezultatet

që i ka parë në këto dy ditët

e fundit në Prishtinë, të cilat janë

arritur në rrugën për liberalizimin

e vizave.

Ajo u shpreh sidomos e kënaqur

me punën që po bëhet në regjistrin

civil dhe për pasaportat biometrike.

“Do t'i shpjegoj Parlamentit

Evropian dhe kolegëve të mi se

Kosova e meriton liberalizimin.

Kam shenja nga Komisioni Evropian

se Kosova do të marrë lajme

pozitive nga fundi i këtij viti.

Sidoqoftë, është e rëndësishme

ajo se çfarë bëhet këtu, sepse të

gjitha rezultatet që do t'i keni, do

të përshpejtojnë proceduarat,

kështu që do të thosha të fokusoheni

në atë se çfarë do të bëhet

në muajt e ardhshëm”, ka thënë

eurodeputetja sllovene.

Këto komente ajo i ka bërë gjatë

takimit të tetë të Grupit punues

për liberalizim të vizave, në të cilin

morën pjesë ministri i Punëve

të Brendshme të Kosovës, Bajram

Rexhepi, eurodeputetja e Parlamentit

Evropian, Tanja Fajon,

ministri i Integrimit, Besim Beqaj,

Fajon

Grupi ndërministror për liberalizim

të vizave dhe zyrtarë të tjerëve

vendorë e ndërkombëtarë që janë

të përfshirë në këtë proces.

Ministri Rexhepi foli për reformimin

e regjistrave civilë dhe

gjendjes civile, duke shtuar se

projekti për digjitalizimin dhe

skanimin e të gjithë regjistrave

themeltarë (Librat amzë) është

në zbatim e sipër.

“Fillimisht kemi angazhuar 100

zyrtarë për t'i digjitalizuar dhe

skanuar këto dokumente, ndërsa

tashmë e kemi rritur numrin në

250 zyrtarë, të cilët punojnë në

ndërrime për çdo ditë. Sa për sqarim,

këta libra janë të shkruar me

dorë dhe në gjuhë të ndryshme, si

në alfabetin cirilik, ashtu edhe në

atë latin, pra janë emra të shqiptuar

në shqip, serbisht, turqisht dhe

në gjuhë të tjera, që e bën shumë

të vështirë digjitalizimin e tyre”, ka

thënë ministri i MPB`së.

Sipas tij, gjatë kësaj periudhe

është modernizuar edhe

korniza ligjore, pastaj është


E shtunë, 23 tetor 2010 NACIONALE & EKONOMI 11

Tregtia humb nga vjedhjet

Londër, 22 tetor - Humbja e tregtisë

botërore për shkak të vjedhjes nëpër

shitore sivjet është zvogëluar për

5,6 për qind, në krahasim me vitin

e kaluar. Sivjet, tregtia botërore nga

vjedhja humbi 107 miliardë euro,

tregon hulumtimi “Barometër global

i vjedhjes në shitjen me pakicë”, të

cilin e zbatoi Qendra britanike për

hulumtim të tregtisë (CRR). Raportin

e vet CRR e mbështeti në anketimin

e 1.103 përfaqësuesve të kompanive

tregtare prej 42 vendeve, me ç’rast

është konfirmuar se më së shumti

vidhet në SHBA, e më së paku në

qendrat e shitjes me pakicë në Austri,

Hong Kong dhe Tajvan. Nga shitoret

më së shumti vidhen produkte të

brendeve të njohura, telefon celularë,

aparate të imta elektronike, kozmetikë,

parfume, veshje për fëmijë,

I LIBERALIZIMIN

Do t’i shpjegoj Parlamentit Evropian dhe kolegëve të mi se Kosova e

meriton liberalizimin. Kam shenja nga Komisioni Evropian se Kosova

do të marrë lajme pozitive nga fundi i këtij viti. Sidoqoftë, është e

rëndësishme ajo se çfarë bëhet këtu, sepse të gjitha rezultatet që do t’i

keni, do t’i përshpejtojnë proceduarat, kështu që do të thosha të fokusoheni

në atë se çfarë do të bëhet në muajt e ardhshëm. ”

amendamentuar Projektligji për

plotësim-ndryshimin e Ligjit për

dokumentet e udhëtimit, i cili tashmë

është miratuar nga Kuvendi

i Kosovës, më 7 tetor 2010, si dhe

përmendi një varg punësh të tjera

që janë kryer në drejtim të plotësimit

të kritereve të kërkuara për liberalizimin

e vizave për qytetarët

e Kosovës.

Në vazhdim, ministri Bajram

Rexhepi ka folur edhe për angazhimin

e Ministrisë së Punëve

të Brendshme dhe institucioneve

të tjera të Republikës së Kosovës

për luftimin e krimit të organizuar,

korrupsionit, terrorizmit, drogave

dhe korrupsionit.

“Kemi avancuar strategjinë legjislative,

me ç’rast është miratuar:

Projektligji për pengimin e pastrimit

të parave dhe financimin e

terrorizmit; Ligji për parandalimin

dhe luftimin e krimit kibernetik;

Ligji për ekzekutimin e sanksioneve

penale; Ligji për klasifikimin

e informatave dhe verifikimin e

kredibilitetit të të dhënave; Ligji

për parandalimin e konfliktit të interesit

në ushtrimin e funksioneve

publike; Ligji për Agjencinë Anti-

Korrupsion dhe Ligji për deklarimin,

prejardhjen dhe kontrollin e

pasurisë”, ka thënë ai.

Tanja Fajon

Tanja Fajon tha se është e impresionuar

me të gjitha rezultatet

që i ka parë në këto dy ditët e

fundit në Prishtinë, të cilat janë

arritur në rrugën për liberalizimin

e vizave. Ajo u shpreh sidomos e

kënaqur me punën që po bëhet në

regjistrin civil dhe për pasaportat

biometrike.

Ndërkaq, ministri i Integrimit

Evropian, Besim Beqaj, tha se ky

është proces jashtëzakonisht i

rëndësishëm dhe një proces i gjatë

që kërkon reforma të thella administrative,

logjistike, por kërkon

edhe një bashkëpunim të gjerë të

të gjitha shtresave në shoqëri.

pije alkoolike, mish, djath dhe kafe.

Të anketuarit në „Barometër-2010“

konsiderojnë se 42,2 për qind e të gjitha

humbjeve (45,5 miliardë dollarë)

shkaktohen për shkak të vjedhjeve

në shitoret, ndërsa 35,5 për qind

është rezultat i personelit të panders-

hëm (37,8 miliardë dollarë). Pronarët

e shitoreve në vendet e Amerikës së

Veriut dhe asaj Latine konsiderojnë

se shkaktar themelor për vjedhjen

janë pikërisht të punësuarit, derisa

në Evropë konsiderohet se vjedhësit

janë më fajtorë se shitësit.


12

Ballkan Express

redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Ervin Qafëmolla

Tiranë/Prishtinë, 22 tetor —

Altini është kthyer në shtëpi

për të gjetur një virgjëreshë.

I gjatë, i pashëm, rreth të

tridhjetave, ai është kthyer

nga Britania, ku punon mbi

një dekadë, për të gjetur një femër

të përshtatshme për t’u martuar.

Por tri javë pas qëndrimit në

qytetin e lindjes, në Korçë, në jug

të Shqipërisë, gjuetia po rezulton

frustruese.

“U bënë javë që erdha këtu,

dhe edhe pak ditë do të largohem

sërish”, ankohet ai.

Altini thotë se të afërmit dhe

miqtë i kanë premtuar të gjejnë

disa opsione të mira virgjëreshash,

që ai do t’i takonte gjatë vizitës së

tij. Pavarësisht pritjeve të mëdha,

kërkimi për një grua të virgjër ishte

i pasuksesshëm deri më tani.

Virgjëreshat nuk ishin ashtu siç

priste ai.

“Ato ose janë shumë të reja, ose

të papërshtatshme”, thotë ai duke

ngritur supet dhe duke tymosur

cigare Gaulloise, që i ka sjellë nga

Britania. S’mund të fshehë sikletin

e tij, derisa qëndron në muzg.

“Po nëse e përzgjedh njërën e

pastaj të zbuloj se ajo ka qenë e

prekur”, pyet ai. “Çfarë duhet të bëj

atëherë, ta kthej sërish?”

Në Londër, ku punon si kamarier,

Altini ka pasur disa lidhje me

vajza vendore. Por, këto lidhje

asnjëherë s’mund të çonin në

martesë. Një grua shqiptare, thotë

ai, ka rol dhe detyrime tjera. Ndërkohë,

Shuke Deda pa dyshim se

është e virgjër, edhe pse është

shumë larg moshës së martesës.

90-vjeçarja ka të veshura një palë

çorape të bardha leshi, një simbol

ky i statusit “e paprekur”. Ajo tërë

jetën ka jetuar në Theth, një fshat

ky në veriun malor të Shqipërisë.

“Nuk i pëlqeja ata që më propozoheshin

për martesë, kështu

që vendosa të mbetem virgjëreshë

deri në fund të jetës. Kështu është

zakoni”, pëshpërit ajo derisa fjalët,

që pjesërisht përkthehen nga kunata

e saj, mezi i dëgjohen.

Virgjëreshat e betuara

Shukja është një shembull klasik

i mbijetesës së kodit të vjetër

kanunor, të njohur si Kanuni i

Lekë Dukagjinit.

Kodi shpall se nëse një vajzë

refuzon kandidatët që i janë propozuar

- e këtu s’ka asnjë rrethanë

lehtësuese - ajo duhet të mbetet

virgjëreshë përjetë. Ajo jetonte

bashkë me të vëllanë, por prejse ai

ndërroi jetë, jeton me vejushën e

tij. Shukja ende jeton në të njëjtën

shtëpi ku i jetuan edhe prindërit,

në një ndërtesë dykatëshe prej

guri, e ndërtuar para më shumë

se një shekulli, me një stil dhe

motive arkitekturore tradicionale.

Njësoj si paraardhësit e saj,

edhe vetë Shukja është një muze

i gjallë, një relikt i një bote që po

zhduket. Sot, edhe në zonat më të

izoluara të Shqipërisë, ku tabutë

zakonore janë ruajtur për shekuj,

dinamika seksuale po ndryshon.

Historia e Shqipërisë karakterizohet

me rëndësinë e virgjërisë

në shoqëri. Që nga shekulli i 19

shkrimtarët e huaj kanë shkruar

për kodet martesore në Shqipëri,

për gjakmarrjen, fenë, mikpritjen,

por edhe për fenomenin e

“virgjëreshave të betuara” – për

gratë që marrin statusin e një

burri, duke ruajtur virgjërinë

përjetësisht.

Ata “vendin e shqiponjave”

e portretizojnë si një shoqëri

arkaike, të shkëputur nga bota

moderne.

Shqipëria ka ndryshuar shumë

prej atëherë, dhe ajo sot synon të

anëtarësohet në Bashkimin Evropian.

Mirëpo, pjesë të kodeve të

vjetra kulturore kanë mbijetuar

ende.

Nënshkruhet marrëveshja për qeverisje multietnike

Pas më shumë se dy vite negociata

të enjten në Bujanoc u nënshkrua

marrëveshja për formimin e një

qeverie lokale multietnike. Marrëveshjen

e nënshkruan kryetari i Partisë

për Veprim Demokratik, Riza Halimi;

kryetari i Komunës së Bujanocit, Shaip

Kamberi; kryetari i Lëvizjes së Progre-

Kodet e vjetra të sjelljes

Në zonat rurale malore, humbja

e virgjërisë së një gruaje me dikë

që nuk është burri i saj vazhdon të

mbetet tabu, e kjo falë edhe ndikimit

të vazhdueshëm të Kanunit

të Lekë Dukagjinit.

Nebi Bardhoshi, ekspert i ligjeve

zakonore dhe profesor në

Universitetin Evropian të Tiranës,

shpjegon se ajo që në mënyrë

konvencionale njihet si “kanun”,

përfaqëson një sërë rregullash

dhe vlerash të përditësuara ndër

shekuj nga autorë të ndryshëm,

ligjvënës ose prijës lokalë ose

kombëtarë.

“Edhe pse këto rregulla, që përgjithësisht

njihen me emrin “kanun”,

ekzistojnë më së shumti në

sit Demokratik, Jonuz Musliu; kryetari

i Unionit Demokratik të Shqiptarëve

në Bujanoc, Mejdi Zeqiri; kryetari i

Partisë Demokratike - Koalicioni Për

Serbinë Evropiane - Boris Tadic, Sasa

Pesic; dhe ai i grupit të qytetarëve Stojanka

Arsic, Stojanka Arsic, nga njëra

anë dhe ministri i Qeverisjes Lokale

veri të Shqipërisë, vlera identike

ose të ngjashme ende ekzistojnë

edhe në pjesët tjera të vendit. Ato

kanë të njëjtën origjinë dhe legjitimitet”,

thotë Bardhoshi.

Kanuni përfshin një tërësi

komplekse rregullash, duke filluar

nga çështjet e shqetësimit

të përbashkët e deri tek dënimet

për krime - për disa prej të cilave

Kanuni kërkon edhe dënim me

vdekje.

Duke iu referuar kërkesës për

dënim me vdekje në rast të shkeljes

së kodit seksual, Bardhoshi

tregon se dënime të tilla të rënda

parashihen më së shumti për

rastet e marrëdhënieve seksuale

ndërmjet të afërmve për nga gjaku.

Por, dënimi me vdekje nuk

E shtunë, 23 tetor 2010

dhe kryetari i Trupit Koordinues për

Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë,

Milan Markovic. Marrëveshja e nënshkruar

në radhë të parë do t’i kontribuojë

zgjidhjes së problemeve të

shqiptarëve, serbëve dhe romëve në

qeverisjen lokale, thuhet në njoftimin

e lëshuar nga Trupi Koordinues.

ZHBERJA E KULTIT SHQ

Derisa Tirana po përqafon

revolucionin seksual modern,

kodet tradicionale morale

vazhdojnë të kenë ndikim në veri

të Shqipërisë. Por, edhe atje gjërat

janë duke ndryshuar gradualisht.

Drane Markgjoni, një nga ‘virgjëreshat’ e fundit në Shqipëri.

aplikohet domosdoshmërisht

në rastet e humbjes së virgjërisë.

“Nëse natën e parë të martesës

zbulohet se gruaja është e zhvirgjëruar,

ajo kthehet në familjen e

saj dhe aty ‘burgoset’ gjithë jetën,

ose rimartohet me ndonjë burrë

të rangut më të ulët”, thotë ai.

Sipas Afërdita Onuzit, profesoreshë

e antropologjisë në

Universitetin e Tiranës, në zakonet

shqiptare virgjëria nuk ishte

vetëm një çështje morale. Ajo

zakonisht ka edhe një rol praktik,

duke përcaktuar statusin e

institucioneve si martesa.

“Sipas vrojtimeve të mia, veçanërisht

në zonat rurale, rreth 50

vitet e regjimit komunist dhe të

imponimit të vlerave të tij dësh


E shtunë, 23 tetor 2010 BALLKAN EXPRESS 13

Rusia kalon gazin edhe nëpër Shqipëri? Shkëmbim zjarri në Shën Naum

Ndonëse jo aq të mira, marrëdhëniet ndërmjet

Shqipërisë dhe Rusisë po marrin një kahje të re.

Të premten në Tiranë arriti për vizitë zëvendësministri

i Jashtëm rus, Vladimir Titov, dhe takoi

kryeministrin Berisha. Titov i tha Berishës se

në Shqipëri erdhi në një shenjë të dëshirës së

Rusisë për thellimin e bashkëpunimit mes dy

vendeve. Sektorët si hidroenergjetika, turizmi,

industria minerare,etj, u konsideruan si fusha ku

ka hapësirë për bashkëpunim ekonomik dhe

shkëmbime tregtare. Zëvendësministri Titov

njoftoi kryeministrin Berisha se si pjesë e bashkëpunimit

dypalësh, Federata Ruse do të shqyrtojë

mundësinë e degëzimit të linjës së gazsjellësit

Rjedha Jugore, ashtu që edhe Shqipëria të mund

të përfitojë nga përparësitë që sjell ky sistem.

Një patrullë policore e Maqedonisë

ka shkëmbyer zjarr të premten

në mëngjes me një grup prej disa

personash, në afërsi të vendkalimit

kufitar Shën Naum, në kufirin

shqiptaro-maqedonas.

Në përleshjen që ndodhi rreth

orës 6 të mëngjesit nuk pati të pla-

gosur. Policia maqedonase njoftoi

se punon në vërtetimin e identitetit

të personave, megjithëse

sipas informatave të para duket se

bëhet fjalë për nënshtetas shqiptarë

që kishin ikur nga Shqipëria.

Policia shqiptare nuk e konfirmoi

rastin.

IPTAR TE VIRGJERISE

encën mashkullore që e rrethon. “Unë isha ai që vendosja, sepse mjerueshme deri në rënien e re- e barazi, gjërat në shtëpi po sh-

Muzika e njëtrajtshme dhe dri- i dija ato që ata s’i dinin dhe se gjimit. Të tria janë gjallë dhe janë kojnë më keq”, vazhdon ajo. “Ato

tat e zbehta të krijojnë ndjenjën çfarë është e mirë për ta”, thotë ai. kthyer në Australi.

kërkojnë gjithnjë e më shumë dhe

e intimitetit në Charles Bistro, Nerguti tani ka plot nipër e “Ato në lumë laheshin me kanë braktisur rolin e tyre në fa-

një klub ky i njohur në qendër të mbesa. Meqë është njeriu më i kostume banjoje, dhe njerëzit i milje”.

kryeqytetit.

vjetër i fisit, të afërmit vijnë të shikonin. Ata i urrenin, e njëko- Santa Flavia nuk është ajo çfarë

“Muzika nuk është dhe aq e këshillohen tek ai. Por, kohërat hësisht edhe i dëshironin”, kujton gjithkush pret nga një fshat tipik.

mirë, por mund të vallëzosh”, kanë ndryshuar dhe kjo nuk e Palushi, duke theksuar se gratë Sot komuna është shumë e urba-

thotë ajo, derisa e përfundon kënaq shumë atë.

sollën një revolucion të heshtur nizuar. Në fakt, në ishull ka mbe-

atë që kishte mbetur nga kokte- “Gjërat por shkojnë përtej asaj seksual në qytetin e vogël verior. tur pak nga ajo që mund të quhet

ji “Cuba Libre”. Ajo është pija e që kishim imagjinuar”, ankohet Mënyra e tyre e jetesës ishte tradicionale.

parë dhe e fundit për të atë natë. ai. “Kam parë gjëra në publik që shokuese për njerëzit e rajonit që “Ndoshta do të keni më shumë

Artemisa është e mërzitur, sepse s’mund të tolerohen”.

kishte shkrirë vlerat tradicionale fat nëse shkoni në Hollywood”,

para më shumë se dy javësh është Ai ndjehet i turpëruar për disa shqiptare me moralin konserva- bën shaka Mishela, një eksperte

ndarë nga i dashuri.

gjëra që tani transmetohen në tor komunist. “Ishte një përplasje e re e financave, derisa i refero-

“Nëna ime di gjithçka, por ne televizor.

mes civilizimesh, dhe ndoshta het fiksimit të industrisë së filmit

s’flasim shumë me njëra-tjetrën; “Ata mendojnë se kanë zbuluar kjo ishte pak e parakohshme”, amerikan ndaj kulturës së kohëve

jo për çështje të tilla”, sqaron ajo. lirinë, ose se ndoshta ata e kanë thotë Palushi.

të vjetra të Sicilisë.

Artemisa (23) ka jetuar në Tiranë shpikur atë, por nuk e dinë se ajo Por, edhe pse shfaqjet e tilla të Para kishës Santa Ana, në Santa

për disa vite. Më parë, me fami- që po bëjnë është false”, thotë ai. lirisë seksuale ishin të parako- Flavia, Salvatore Troia, një burrë

ljen e saj ka jetuar në një rreth më

të vogël dhe më konservator, në Përpara në kohëra

hshme në vitet e70’a, rrallëkush

është dakord se ndryshimet e

ky rreth të shtatëdhjetave, të

ofron një shëtitje si ciceron.

Kukës, në veri të Shqipërisë. Libri i vitit 2006 “Tri motra në shpejta në kodin moral shqiptar Troia shpreh të njëjtat shqetësi-

Babai i saj, tashmë një bizne- Një Qytet”, tregon historinë e tri ishin një sukses.

me si Katerina, megjithëse mensmen,

dikur ishte mësues në sh- motrave shqiptare që u lindën në Gjergj Sinani, profesor i filodon se në Sicili disa vlera kanë

kollë fillore, e nëna është shtëpi- Australi por erdhën të jetonin në zofisë në Universitetin e Tiranës, mbijetuar. Martesa ende konake.

Artemisa thotë se ka fat që Kukës, të nxitura nga propagan- nënvizon se është i nevojshëm siderohet e rëndësishme dhe të

familja e saj është vendosur në da komuniste për shtetin më të një proces gradual ashtu që rinjtë e respektojnë atë.

Tiranës, ndryshe, ajo do mbetej lumtur në botë. Libri tregon se si njerëzit të përshtaten me vlerat “Të dielën e fundit, për shem-

peng i rregullave strikte tradici- motrat vendosën të vinin në ven- e reja.

bull, patëm dy martesa në këtë

onale.din

e paraardhësve të tyre. Edhe “Procesi i shembjes së tabuve kishë edhe pse ky është një ko-

“Dy vajzat e xhaxhait tim janë pse libri është një triler, autori i mund t’i gjejë njerëzit të papërmunitet i vogël”, thotë ai.

të martuara, ose të fejuara, dhe tij, Petrit Palushi, thotë se ai bagatitur për ndërtimin e jetës së

që të dyja janë më të reja se zohet në një histori të vërtetë. tyre sipas vlerave të reja”, thotë Në fakt, të rinjtë në Sicili i

unë”, shpjegon ajo, derisa tregon “Ato erdhën në vitet e 70’a dhe ai.

respektojë vlerat tradicionale,

se vajzat në qytetin e saj shumë

rrallë dalin jashtë. Nëse bëjnë

jetuan në një shtëpi pranë Drinit

të Zi” shpjegon ai.

Ndryshimi vjen në Sicili

edhe pse i praktikojnë vetëm

pjesërisht. Shoferi i ri autobu-

marrëdhënie fizike “kjo do të Palushi, tashmë drejtor i Radio Njëherë e një kohë Sicilia ishte sit, Giusepe Komande, pranon

jetë me burrin e ardhshëm, përn- Kukësit, thotë se, megjithëse libri si Shqipëria, një shoqëri tradici- se martesa është e rëndësishme

dryshe...”, shton ajo.

është autentik, në të për shkaqe onale patriarkale, ku gratë su- për aq kohë që nuk ndërhynë në

“Duhet të jesh e virgjër dhe të etike i ka ndryshuar emrat dhe pozohej të shkonin në krevatet qejfe dhe në të dashurat.

ruash nderin, në mënyrë që të shumë ngjarje.

martesore “të paprekura”.

“Gjërat kanë ndryshuar”, thotë

martohesh me një burrë të për- “Njëra nga to më ka dhënë Sot rrugët e Sicilisë janë të ai, “por kjo s’do të thotë se ne dushtatshëm”,

sqaron ajo, “dhe ai do anglisht kur isha një djalë i vo- zhurmshme dhe, si kurrë më het t’i mohojmë vlerat e trashë-

të jetë burri yt i vetëm për pjesën gël”, kujton ai. Shumë njerëz në parë, plot jetë. Në dekadat e guara me arsyetimin se jetojmë

e mbetur të jetës”.

Kukës i mbajnë mend motrat, fundit ishulli i është nënshtruar në kohëra moderne”.

tuan të ndikonin në zakonet dhe Në Kukës gjërat s’janë si në pjesërisht për shkak se vinin nga ndryshimeve edhe më radikale Në Sicili, si në Shqipëri, ana

vlerat morale ekzistuese”, thotë Tiranë. Aty pasditeve është jashtë, por më së shumti për sh- se Shqipëria, në kuptimin e kon- tjetër e lirisë seksuale është dhe

ajo

vështirë të shohësh një vajzë të kak të mosrespektimit të kodeve vencioneve morale dhe rregulla- zhvillimi i një shoqërie egoiste,

Një revolucion moral

pashoqëruar. Baret janë të tejmbushura,

por konsumatorët janë

morale tradicionale.

“Më kujtohet se ishin të buve

sociale. Në një kafene të vogël

afër qendrës së Santa Flavia, një

e cila për pasojë sjellë edhe më

shumë izolim social.

Vlerat tradicionale mund të ru- kryesisht meshkuj.

kura, visheshin ndryshe dhe je- fshat ky afër Palermos, Kateri- Ndryshimi duhet të vijë në

hen në disa zona të vendit, por që Ahmet Nërguti, baba i gjastonin në kundërshtim me vlerat na, gjyshja e dy vajzave të vogla mënyrë graduale, thotë profesor

prej rënies së regjimit komunist htë fëmijëve që tashmë është komunistë”, thotë Palushi, duke bukuroshe, shpjegon se vlerat Sinani.

janë bërë të dukshme ndryshimet 80-vjeçar, ka jetuar aq sa për të kujtuar se të paktën dy prej tyre tradicionale i janë nënshtruar “Liria është si një shujtë e rën-

e shpejta në Shqipëri edhe lidhur parë ngritjen dhe rënien e komu- kishin të dashur, një gjë kjo që ndryshimeve të mëdha që nga dë ushqimi, andaj pyetja kryesore

me qasjen ndaj seksit.

nizmit në Shqipëri, por edhe atë asokohe ishte e paimagjinue- rinia e saj. Marrëdhëniet mes është se a është në gjendje stoma-

Urbanizimi, ndërhyrja e the- se si vlerat e reja po i zëvendësojshme në një qytet të tillë. gjinive janë transformuar. ku ynë të merret me të”.

llë e mediave në shoqëri, dhe në të vjetrat. Por, pavarësisht Mënyra moderne e jetesës “Para se të martohesha, unë

emigracioni, po luajnë një rol të ndryshimeve të shpejta, ai ka atyre u kushtoi shtrenjtë. Njëra dhe burri im uleshim pesë metra

*Ky artikull është pjesë e

rëndësishëm në ndryshimin e mbetur besnik i kodit tradicio- prej motrave u dënua me pesë larg njëri- tjetrit”, kujton ajo. “Tani “Balkan Fellowship for Jour-

moralit në Shqipëri. Në një klub nal shqiptar sa i përket moralit, vjet burg, e akuzuar për agjita- të rinjtë bëjnë siç kanë qejf dhe nalistic Excellence”, një inicia-

nate në Tiranë, Artemisa është veçanërisht atij të martesës dhe cion dhe propagandë. Njëra u askush s’shqetësohet për këtë”. tivë kjo e fondacioneve Robert

kredhur në vetminë e saj, derisa virgjërisë. Asnjë nga djemtë dhe arratis në ish-Jugosllavi. Kurse Ajo nuk është e lumtur për këtë Bosch dhe ERSTE, në bashkë-

humbet në ritmin e muzikës, pa vajzat e tij nuk janë martuar pa e treta qëndroi në Shqipëri, jo gjë.

punim me Balkan Investigative

vrarë shumë mendjen për audi- lejen de ndërhyrjen e tij aktive. në burg, por jetoi në kushte të “Prejse gratë fituan pavarësi Reporting Network (BIRN) .


14 MARKETING E shtunë, 23 tetor 2010

KONKURS

Pozita: Shitës/e me orar të plotë (2)

Shitës/e me gjysëm orari (1)

Lokacioni: Prishtinë, Albi Shopping Centre / Veternik

LUSH fresh handmade cosmetics, liderët kreativ dhe etik të industrisë së kozmetikës, janë në

kërkim të njerëzve pozitiv dhe të motivuar për t’iu bashkuar ekipit tonë gjithnjë në rritje.

Nëse jeni kreativ, keni eksperiencë në arritjen e qëllimeve dhe mbani kontakte tw shkëlqyera me

konsumatorë, atëherë ekipi i dyqanit të dytë të LUSH’it ka nevojë për ju!

Kërkesat për aplikim:

energji, përkushtim, fleksibilitet dhe gadishmëri për të mësuar

njohje e shkëlqyer e gjuhës angleze

njohje bazike e përdorimit të kompjuterit

pasion për të mirat e natyës dhe produktet kozmetike të LUSH-it

Për të marrë formën e aplikimit, ju lutem na shkruani lushkosova@gmail.com

Data e fundit për aplikim 23.10.2010

Lush Fresh Handmade Cosmetics / Kosova

Pallati i Rinisë

Tel: 038 726 005

E-mail: lushkosova@gmail.com

Universiteti i Prishtinës

UNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

Nëna Terezë, 10000 Prishtinë, Kosovë

Tel: +381-38-247-073 URL: http://www.uni-pr.edu

Fax: +381-38-244-187 Mail: rektorati@uni-pr.edu

Dt.23.10.2010, Prishtinë

NJOFTIM PËR ZGJATJE TË AFATIT

Njoftojmë të gjithë Operatoret Ekonomik se zyra e prokurimit të Universitetit të Prishtinës zgjat

afatin e tenderimit (dorzimit të ofertave ) për projektin : „ Izolimi i pjeses së jashtme të objektit të

Fakultetit Juridik“, nr. 90400/10/110/521, deri me dt. 29.09.2010 ora 14.00h.

Hapja e Ofertave bëhet me dt. 29.09.2010 ora 14.30h.

Republika e Kosovës

Republika Kosova-Republic of Kosovo

Qeveria - Vlada - Government

Komuna e Drenasit

Drejtoria për Administratë të

Përgjithshme

Zyra e prokurimit

NJOFTIM PËR ANULIMIN E AKTIVITETIT TË PROKURIMIT

FURNIZIM

Konform nenit 59 A të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të

shpallur me Rregulloren nr.2007/20

NR. I PROKURIMIT: 611 - 10 – 138 - 121

I AUTORITETI KONTRAKTUES: KOMUNA E DRENASIT

II LËNDA E KONTRATËS:FURNIZIM

II.1.1 TITULLI I KONTRATËS I DHËNË NGA AUTORITETI KONTRAKTUES:

FURNIZIM ME DERIVATE TË NAFTËS PËR VETURA NË PRONËSI TË

KOMUNËS

IV ANULIMI I PROCEDURËS

IV.1 DATA E VENDIMIT MBI ANULIMIN E PROCEDURËS: 22/10/2010

IV.2 NUMRI I TENDERËVE TË PRANUAR: ZERO (0)

IV.3 ARSYEJA E ANULIMIT TË PROCEDURËS SË PROKURIMIT PUBLIK: MË PAK SE

TRI OFERTA TË PËRGJEGJSHME.

NENI V: ANKESAT

ÇDO PALË E INTERESUAR MUND TË BËJË ANKESË PRANË ORGANIT SHQYRTUES

TË PROKURIMIT:

RR. “GARIBALDI” PN. PËRBALL HOTELIT “GRAND”.

NË BAZË TË DISPOZITAVE TË PJESËS VIII TË LIGJIT NR. 02/L-99, LIGJI PËR

PROKURIMIN PUBLIK NË KOSOVË, TË SHPALLUR ME RREGULLOREN NR. 2007/20.

VERSIONI I PLOTË I NJOFTIMIT PËR ANULIMIN E AKTIVITETIT TË PROKURIMIT

ËSHTË NË DISPOZICION NË: WWW.KS-GOV.NET/KRPPAll Inclusive!

Çerdhja e fëmijëve “ BABY LAND ”

Si në shtëpinë tënde !

Ne kujdesemi për te gjitha , ju vetëm e sillni foshnjën e juaj deri ne çerdhe. Ushqim i begatshëm

sipas menysë se pasur bazuar ne literaturën me bashkëkohore.

Doni te jeni rehat ne pune ? Fëmija i juaj do te jete nen kujdesin e edukatoreve tona dhe stafit te

Baby Land.

Shërbime shtese:

Përmes kamerave nga shtëpia apo zyra e juaj, e mbikëqyrni bashke me ne punën dhe kujdesin e

stafit tone.

Kujdesi pas orarit te rregullt:

Doni te kaloni një mbrëmje te këndshme me shoqëri, pa brenga se fëmija juaj nuk është rehat?

Ne kujdesemi për foshnjën e juaj, deri ne orën 24:00.

Sipas interesimit, oferte e veçante për ndërrime te natës dhe ditën e diel.

Vendi:

Ambient i pastër dhe këndshëm për fëmijën tuaj. Ajri i Gërmisë dhe kujdesi i shtëpisë prej

edukatoreve te përgatitura dhe te përkushtuara.

Na kontaktoni:

babyland.pr@gmail.com

Telefoni mobil:Gjendemi përballë


E shtunë, 23 tetor 2010 15

Bota

redaktor: Arsim Buxhovi

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Dan Bilefsky

dhe Doreen Carvajal,

The New York Times

New York, 21 tetor – Ngushtimi

i pozicionit të ish-gjeneralit të

serbëve të Bosnjës, i cili dikur

mbrohej nga një numër i madh

aleatësh dhe nga zyrtarët serbë,

e bënë kapjen e tij më të mundur,

pohojnë këta njerëz. Mirëpo,

zbutja e disa shteteve evropiane

ndaj qëndrimit nëse arrestimi i

Policia franceze zhbllokon rafineritë

Policia franceze përfundoi bllokadën

e rafinerive të naftës afër

Parisit, edhe pse protestat kundër

reformës qeveritare të sistemit

pensional do të vazhdojnë.

Pjesëtarë të xhandarmërisë i

udhëzuan protestuesit që të

lirojnë rafineritë, theksoi zëd-

tij do të duhej të ishte parakusht

për pranimin e Serbisë në BE ngre

pyetjen rreth asaj nëse ai do të përballet

ndonjëherë me drejtësinë.

Këto zhvillime e bëjnë këtë një

moment themelor, jo vetëm për

kërkimin e Mladic, por edhe ndaj

diskutimeve shpeshherë të mundimshme

evropiane rreth asaj

se sa duhet përkrahur kapja e tij,

përkundër prioriteteve tjera tejet

konfliktuoze. A duhet që në emër

hënësi i policisë. Sipas tij, policia

nuk hasi në rezistencë edhe pse

greva vazhdon para dyerve të

rafinerive, dhe protestuesit më

vonë u përleshën me policinë.

Protestuesit francezë po

kërkojnë që reforma e sistemit

pensional të mos miratohet

të unitetit dhe stabilitetit, Evropa

të fokusohet në rehabilitimin e një

shteti që ishte shndërruar në një

shtet të dështuar gjatë luftërave

ballkanike të viteve të 90’a?

Apo, mos në emër të traditës

së të drejtave të njeriut, Evropa

duhet që fillimisht të kërkojë nga

qeveria miqësore e Serbisë të

kryej arrestimin e vështirë politik

të njeriut që fajësohet për vrasjet

më të mëdha masive, të motivuara

në parlament, por qeveria e

vendit këmbëngulë se mosha

minimale e pensionimit duhet

të rritet në 62 vjet, në mënyrë

që të kursehen para. Presidenti

francez, Nicolas Sarkozy, theksoi

se qysh tani pensionet po

paguhen nëpërmjet të kredive.

TESTIMI I SERBISE

Pas 15 vjet fshehjeje – nganjëherë edhe në vende të hapura si ndeshjet e futbollit, e nganjëherë thellë në strukturat e fshehta

të këtij qyteti – krimineli më i kërkuar i luftës në Evropë, Ratko Mladic, po strehohet nga jo më shumë se një grusht njerëzish

luajalë, me gjasë në ndonjë lagje rrokaqiejsh nga era e komunizmit, pohojnë hetuesit dhe ndonjë ish-mik i tij i dikurshëm.

etnikisht, që ndodhën në kontinent

që nga Lufta e Dytë Botërore?

Kjo gjë përfshinte masakrimin e

rreth 8,000 burrave dhe fëmijëve

myslimanë nga qyteti boshnjak i

Srebrenicës, një enklavë kjo nën

mbrojtjen e dështuar paqeruajtësve

të Kombeve të Bashkuara

nga Holanda.

Hetimi për vendosjen e Mladic

dhe për atë se si iu shmang kapjes,

si dhe përgjigja e ndryshueshme e

Evropës ndaj tij, portretizon njeriun

kokëfortë dhe kapadai, i cili

gradualisht dhe pandashëm po

bartet në botën e tkurrur të hijeve.

Gjatë viteve, përderisa presioni

evropian për arrestimin e tij

njëherë ishte intensifikuar e pastaj

zbehur, atij i ofrohej një ndihmë

vitale, megjithëse pak e përfolur,

nga ushtria e Serbisë dhe nga disa

prej qeverive të kaluara.

Vazhdon në faqen 18


16 MARKETING E shtunë, 23 tetor 2010


E shtunë, 23 tetor 2010

MARKETING 17


18

BOTA E shtunë, 23 tetor 2010

Sipas të gjithë parametrave,

një prej masave më të efektshme

të presionit do të ishte refuzimi

i shqyrtimit të anëtarësimit të

Serbisë nga BE’a përderisa ajo të

mos e ekstradojë Mladic’in. Por,

derisa Evropa po përballej me këtë

dilemë, koha duket se e bëri të veten.

Gjallëria e tmerreve të luftës

u largua nga Ballkani, Mladic u

mplak, dhe, sipas shumë njerëzve,

u sëmur dhe u izolua edhe më

tepër, e mbase edhe u shpërngul

nga ndonjë apartament i padefinuar

në një tjetër apartament të

padefinuar në Novi Beograd, një

zonë kjo e zgjatur e Beogradit andej

lumit Sava.

Qeveria dyvjeçare e Boris Tadic

ishte haptazi pro-perëndimore,

dhe u betua se do ta kapte

Mladic’in, edhe pse ai po e sfidon

arrestimin edhe plotë dy vjet pas

arrestimit të ish-njeriut të fuqishëm

të Bosnjës, Radovan Karadzic.

Marrë parasysh gjithë këtë, ka

indice të fuqishme se kur të hënën

hershme në Luksemburg të takohen

ministrat e Jashtëm të BE’së,

ata sërish do të arrijnë një balans

për moskërkesën për arrestim të

tij të menjëhershëm, kështu që

procesi i anëtarësimit, që mund

të zgjas disa vjet, do të mund të

fillojë.

“Ardhmëria juaj çyshtë Bashkimi

Evropian, dhe kjo ardhmëri

duhet të arrihet sa më shpejtë që

të jetë e mundur”, tha muajin e

kaluar në Beograd kryeministri

grek, George Papandreou, që ishte

një koment që në Beograd gjatë

muajit të fundit u dëgjua edhe

nga zyrtarët e Francës, Gjermanisë,

Belgjikës dhe të shteteve tjera

të BE’së. Edhe sekretarja e Shtetit,

Hillary Rodham Clinton, ishte

për vizitë, dhe inkurajoi qeverinë

e atjeshme.

Mirëpo, disa zyrtarë të latë evropianë

dhe disa grupe për mbrojtjen

e të drejtave të njeriut besojnë

se kompromisi rreth Mladic do të

ishte shkelje e ligjit ndërkombëtar

dhe një dështim i plotë moral.

“Arrestimi duhet të jetë prioriteti

numër një”, theksoi kryeprokurori

i Gjykatës së Hagës, Serge

Brammertz, gjatë një interviste.

Gjatë komemorimit të masakrës

kësaj vere, ai ishte njëri prej shumë

folësve që kërkuan një kapje

të shpejtë.

“Kësaj vere në Srebrenicë thash

se ky ishte momenti më emocional

i imi për tri vjet sa jam në Tribunal”,

kujtoi Bramaertz.

“E pash se për të gjithë të mbijetuarit

dhe familjarët, Srebenica

nuk ishte një ngjarje nga a kaluara,

por diçka që dominon jetët e tyre,

jo vetëm sot por edhe nesër. Andaj,

prioritetit numër një për viktimat

është që Mladic’in ta shohin në

Hagë”.

Chavez-Ahmadinejad: Apel për një rend të ri botëror

Presidenti i Venezuelës, Hugo

Chavez, u prit të premten në

Teheran nga presidenti iranian,

Mahmoud Ahmadinejad, për një

vizitë zyrtare.

Në konferencën e përbashkët

për shtyp, pasi që kritikuan

ashpër Shtetet e Bashkuara të

Megjithëse BE bisedimet për

anëtarësim i ndërpreu në vitin

2006, kur Serbia dështoi ta arrestonte

Mladic’in, diplomatët

holandezë tani thonë se janë të

vetmuar që arrestimin e tij të vihet

si parakusht për vazhdimin

e diskutimeve. Ata shpresojnë të

parandalojnë këtë synim deri në

dhjetor, kur Brammertz të publikojë

raportin e tij vjetor për

vlerësimin e përpjekjeve të Serbisë

në kapjen e tij. Ditëve të fundit,

përkundër tmerrimit të disa zyrtarëve

të BE’së, ai bëri thirrje për

një agresivitet më të madh.

Mariko Peters, anëtar i të

Gjelbërve në Parlamentin e Holandës,

i cili këtë muaj kaloi rezolutën

që kërkonte shtyrjen e

vendimit, bëri të ditur se “ pozita

jonë si holandezë është bërë edhe

më e izoluar”.

“Shumë shtetet kapjen e Mladic

po e peshojnë si njërin prej shumë

faktorëve – stabizilimi i Ballkanit,

çështja e Kosovës, zgjedhjet e ardhshme

në Serbi, dhe nevojën për

shpërblimin e forcave demokratike

që aktualisht janë të dobëta”,

tha ai.

Presidenti serb, Tadic, ka qenë

kategorik në përkushtimin i tij për

kapjen e Mladic. Si përgjigje në

pyetjet me shkrim, ai shkroi: “Kjo

Qeveri e Serbisë po bënë absolutisht

gjithçka në fuqinë e saj për

lokalizimin dhe kapjen e tij”.

Por, marrë parasysh historinë

e deritanishme, shumë analistë

serbë dhe gjetiu mbesin skeptik.

“Fshehja e suksesshme është e

lehtë nëse askush nuk të kërkon”,

pohoi me buzëqeshje njëri prej

mbrojtësve kryesorë të mikut të

afërm të Mladic, ish të ikurit Radovan

Karadzic.

Haptazi dhe i pafshehur

Mladic, që ishte komandant i

forcave serbe në Bosnje, dhe që u

dëshmua si armik dinak – i paepur,

i shkathët dhe i përkrahur nga

mbrojtës të stërvitur ushtarakisht

– sipas shumë burimeve, përfshirë

këtu hetuesit shtetërorë, po mbrohet

nga dy njerëz luajalë që dikur e

ndihmonin edhe Karadzicin, nga

pesë miq të familjes dhe nga prifti

familjar.

Burri i gjatë e trupmadh

68-vjeçar, me një fytyrë të kuqe,

Mladic, u lind në Bozanovici, një

fshat ky i largët i Bosnjës. U rrit në

varfëri dhe u edukua nga babai i tij

partizan, që ishte vrarë nga shteti

kukull nazist i Kroacisë. Gradimi i

tij në Armatën e Jugosllavisë ishte

i shpejtë.

Në vitin 1992, një muaj pasi që

shumica e boshnjakëve votuan

për ndarje nga Jugosllavia, forcat

e Mladic filluan rrethimin e Sarajevës,

që zgjati tre vjet e gjysmë,

duke vrarë 10,000 njerëz, përfshirë

këtu edhe 3,500 fëmijë. Në korrik

Amerikës, dy liderët kontrovers

konfirmuan se kanë rënë dakord

për krijimin e një rendi të ri

botëror.

Chavez theksoi se “fuqitë e

mëdha, që po përpiqen të pengojnë

progresin dhe zhvillimin

e Venezuelës dhe të Iranit, nuk

të vitit 1995, burra e fëmijë të Srebrenicës

u dërguan në fushat e

vdekjes, ku u pushkatuan me duar

të lidhura. Lufta në Bosnje përfundoi

pesë muaj më vonë.

Po atë vit, Gjykata Ndërkombëtare

e Hagës ngrehu dy

padi ndaj Mladic, për krime lufte

gjatë rrethimit të Sarajevës dhe

për gjenocid në Srebrenicë. Ai u

shndërrua në të ikur, në kohën

kur 60,000 ushtarë të NATO’s ishin

pozicionuar në terren, duke

ngritur kështu dilema të shumta

për moskapjen e tij. Diplomatët

amerikanë dhe evropianë thonë

se fitoi konsensusi, sepse asnjë

shtet s’donte të derdhte gjakun

e ushtarëve të vetë në betejë me

mbrojtësit e armatosur të Mladic

– duke lejuar kështu që edhe qeveritë

e Serbisë të shtronin çështjen

e rrezikut të njëjtë.

Mladic sigurisht që nuk fshihej

kanë për t’ia arritur qëllimit”.

Duke kritikuar sanksionet që po

zbatohen ndaj Iranit, si pasojë e

zhvillimit të programit të tij bërthamor,

Chavez theksoi se: «Në

mënyrë që imperializmi të marrë

fund në të gjithë botën, duhet

të dobësohet me shpejtësi forca

shumë për vite të tëra. I mbrojtur

nga presidenti nacionalist serb,

Slobodan Milosevic. Ai për vite të

tëra e vizitonte varrin e vajzës së

tij, Ana, e cila në vitin 1994 kreu

vetëvrasje me revolen e tij të preferuar.

U kënaq në ndeshjen futbollistike

të vitit 200, në Beograd,

ndërmjet Kinës dhe Jugosllavisë, i

rrethuar nga truprojat e tij. Fotografia

e tij e kornizuar qëndron e

varur në kafe-baret si Crazy House,

në Novi Beograd. U lut gjatë

varrimit të vëllait të tij, në vitin

2001, i veshur me veshje sportive

e me syze dielli, dhe me një vajzë

të re pranë vetes, tregon prifti familjar,

Vojislav Carkic, sipas të cilit

meshkujt lokalë kishin bllokuar

gjithë rrugë drejt varrezave.

Një mbrojtës si tij, ish-oficer ushtarak

serb që u arrestua më vonë,

kujton se Mladic jetonte pothuaj i

pafshehur, në një shtëpi që ruhej

imperialiste që na dëmton të

gjithëve».

Ndërkaq, presidenti iranian,

Ahmadinejad, theksoi se me

krijimin e rendit të ri botëror do

të marrë fund edhe mbisundimi

perëndimor në marrëdhëniet

globale.

nga një ekip privat i sigurimit, i një

52-vjeçari, që dispononte katër vetura.

Vitin e kaluar ish-truproja e

Mladic, Branislav Puhalo, dëshmoi

se ky njësit ishte formuar në vitin

1997, me urdhër të Milosevicit.

Për Mladic kjo ishte periudha

më e kollajshme.

Rriten dyshimet për vërtetësinë

e kërkimit të tij

Pas 13 viteve shkatërrimtare,

më 5 tetor 2000 Milosevic u rrëzua

nga pushteti pas një kryengritjeje

popullore. Në vitin 2001, qeveria

e re, e kërcënuar me humbjen e

ndihmës amerikane dhe të kredive

të Bankës Botërore, e arreston

atë nën akuzat për gjenocid dhe e

dërgon në Hagë.

Mladic tërhiqet nga jeta publike

dhe, sipas një miku të tij që pohon

se e vizitonte dhe me të luante

pingpong dhe shah, fillon të


E shtunë, 23 tetor 2010 BOTA 19

Izraeli s’mund të mbijetojë pa ndihmën amerikane

“Për ekzistencën tonë, neve na

duhet miqësia e SHBA’ve”, theksoi

presidenti izraelit, Simon Peres, në

Konferencën e Institutit të Planifikimit

të Politikave Çifute, në Jerusalem.

Ai sqaroi më tej se, “ne s’mund t’i

japim Amerikës atë që ajo po na jep

lëvizë nëpër kazermat ushtarake.

Derisa e bënte këtë gjë, miti për të

ikurin e Hagës vetëm sa rritej. Në

vitin 2002, qeveria nënshkroi një

marrëveshje bashkëpunimi me

Tribunalin e Hagës. Ajo kërkonte

që Mladic të braktiste kazermën

e Topciderit, në Dedinje, një lagje

kjo ekskluzive beogradase ku po

fshihej. Sipas Vladimir Vuckovic,

kryeprokuror i Serbisë për Krime

Lufte, ai thjeshtë e refuzoi këtë gjë.

Kazerma e Topciderit, e ndërtuar

në vitet e 60’a në kohën e

diktatorit Josip Broz Tito, ishte

një vend ideal për fshehje, sepse

brenda saj ndodhej një qytet i

tërë nëntokësor i gdhendur brenda

një mali. Milosevic besohet të

jetë fshehur nën ato mure të trasha

betoni gjatë bombardimeve të

NATO’s, në vitin 1999.

Autoritetet ushtarake u munduan

që ta nxirrnin disi Mladic’in

ne, por në mënyrën tonë, edhe ne

mund ta ndihmojmë”.

Këtë ndihmë Peres e sheh tek koalicioni

që Izraeli mund të bëjë me

SHBA’të ndaj kërcënimeve të Iranit.

“Këtë në nuk mund ta bëjmë vetëm

deklaritivisht, por duke ndaluar

konfliktin e dytë ndërmjet nesh

jashtë, duke thirrur në ndihmë

edhe një helikopter policie që të

qëndronte pezull mbi kazermë,

dhe duke hedhur nga ai një palë

shkallë litari si karrem, derisa po

shtireshin se po përgatitej një bastisje.

Mirëpo, kjo gjë vetëm sa e

provokoi Mladic’in që të shpejtonte

ikjen prej aty drejt thellësisë së

qytetit të Beogradit.

Hetuesit thonë se kishin

zgjedhur që të mos tentonin ta

arrestonin, nga frika e konfliktit të

armatosur me përkrahësit e zjarrtë

dhe të armatosur të Mladic. Kjo

gjë, bashkë me dështimet tjera të

radhës për arrestimin e tij, vetëm

sa i shtuan dyshimet nëse ndjekja

e tij ishte e përnjëmendtë.

Në një moment, siç tregon një

ish-prokuror, 50 truproja kishin

formuar një mur të gjallë, sapo ishin

shfaqur hetuesit në njërën prej

shtëpive të sigurta që shfrytëzohej

nga Mladic, kështu që ai sërish

arriti të ikte.

Pati edhe dështime më të afërta.

Në mars të vitit 2003, kryeministri

serb, Zoran Djindjic, u zotua se do

ta arrestonte nëse i hapet rruga

për pranim në BE. Pak ditë më

vonë, u vra nga një snajperist.

‘Kultura e spiunimit’

e ndihmon lëvizjen

Kur rrjeti i tyre bëhej vibrant,

lojalistët e Mladic takoheshin në

katër holle publike në Beograd, të

cilat njiheshin me kodin “dhoma

të pritjes”, tregon një ish-mbrojtës,

i cili po gjykohet në Beograd, bashkë

mbi dhjetë të tjerë që dikur i

ndihmonin Mladic’it. Që të gjithë

u arrestuan në kohën e presionit

të madh të Perëndimit.

Sipas përshkrimit të ish-prokurorit

për atë se si funksiononte

ky proces deri në vitin 206, del se

ata i hiqnin SIM-kartelat nga celularët

rreth katër kilometra larg

vendtakimit në ndonjë vend të frekuentuar,

ku mund të përziheshin

lehtë. Në takimet sy më sy flisnin

pak, e diskutonin çështjen e logjistikës

dhe ndërronin mesazhe me

shkrim, të cilat i digjnin më vonë.

Ndjekësit e Mladic vinin nga

dy agjenci, njëra ushtarake dhe

tjetra që i raportonte zyrtarëve të

lartë qeveritarë, andaj edhe konfrontoheshin

ndonjëherë. Sipas

një agjenti pjesëmarrës, shërbimi

ushtarak i zbulimit aksionet e veta

i kishte emëruar si “Operacioni

Rrjeti”, ndërsa Mladic referohej si

‘Nikoqiri’.

Ish-pjesëtari i operacioneve

qeveritare të vëzhgimit – i cili i

përshkroi detajisht proceset e

vëzhgimit të Mladicit dhe Karadzicit

- tha se hetuesit i dinin

vendstrehimet e të ikurve deri në

shkurt të vitit 2008, pesë muaj para

ardhjes në pushtet të qeverisë së

Tadic dhe, para kapjes së Karadzic.

Deri atëherë, sipas agjentit, ekipi i

dhe palestinezëve, në mënyrë që

t’i japim SHBA’ve mundësinë që të

fokusohet në kërcënimin iranian”.

Peres foli edhe për politikat e ishpresidentit

amerikan në Lindjen

e Mesme, duke theksuar se e

përgëzon Bushin “për tentativën

e demokratizimit të tyre (shteteve

vëzhgimit nuk kishte marrë asnjë

urdhër për arrestim.

Ish hetuesi tregon se ekipet i

vëzhgonin të dy të kërkuarit afër

apartamenteve ku jetonin, dhe

i përcillnin ndihmësit e tyre kur

dilnin për të blerë ushqime. Deri

në arrestimin e Karadzic për shkak

të akuzave për gjenocid, në vitin

2007, planifikuesi kryesor i rrjetit

mbrojtës të Mladic ishte Zdravko

Tolimir, ish-gjeneral dhe ndihmës

komandant i shërbimit të zbulimit

në ushtrinë e serbëve të Bosnjës, i

cili aktualisht po gjykohet n Hagë.

Hetuesit morën ndihmë teknike

nga SHBA dhe shtetet tjera,

por ato forca ndërkohë u venitën.

Megjithëse edhe sa ishin në kulm

të forcës, sipas mbrojtësve të

Mladic dhe sipas hetuesve, ata

përballeshin me forca të fshehta

që shpesh i sabotonin synimet e

tyre – pra njëlloj ‘kulture e spiunimit’,

sipas të cilës zyrtarët e shërbimit

të fshehtë ushtarakë apo

shtetërorë rregullisht i njoftonin

operativët e Mladic.

Mbase përmes kësaj informate

Mladic edhe arriti që të vizitojë

nënën para vdekjes, në vitin 2003,

bashkë me priftin Carkic, dhe që

pastaj të zhdukej para ardhjes së

hetuesve. Në gurin përkujtimor

nga mermeri, që sot qëndron mbi

varrin e saj, shkruan: nga Ratko

Mladic.

Presioni dhe lëshimt

Mbështetja e Mladic nga qeveritë

e Serbisë u dobësua dhe u

zvogëlua, falë riformulimit të politikës

nacionale dhe presionit jo aq

konsistent të perëndimit.

Mirëpo, në shumë raste mbrojtja

e tij depërtonte edhe brenda

elitës politike, pohojnë hetuesit.

Prokurori Vukcevic thotë se Vojislav

Kostunica, kryeministër serb

mes viteve 2004 dh 2008, i kishte

bërë presion që të akuzuarit për

krime lufte të gjykoheshin në Serbi,

për t’i mbrojtur kështu disi nga

drejtësia e ashpër e Hagës.

Kur ky refuzoi, Kostunica u

mundua ta ndërronte, por u bllokua

nga Perëndimi, në veçanti nga

SHBA. Mediave serbe Kostunica

vendosmërisht u mohoi se dinte

diçka për vendndodhjen e Mladic

ose të Karadzic, apo se po e pengonte

kërkimin e tyre.

Megjithatë, zyrtarët perëndimorë

zbuluan një model që përdorej

një kohë të gjatë: Sa herë që

rritej presioni, serbët lëshonin

nga pak pe. Por, kur presioni ulej,

përpjekjet e tyre zhbëheshin. Për

shembull, autoritetet kishin shtuar

bastisjet, që për cak kishin

Mladicin dhe Karadzicin, gjatë

gjysmës së parë të vitit 2008, Por,

gjatë intervistave me hetues dhe

prokurorë të dy të kërkuarve pohuan

se pjesëtarët e shërbimit

serb të zbulimit pohuan se Mla-

arabe), por mbetet pyetje nëse kjo

është e mundur? “Është shumë e

vështirë të shkosh tek një mbret dhe

t’i thuash që të shkojë në zgjedhje.

Kjo i bie sikur ta ftoje Turqinë në

Festën e Falënderimeve”, theksoi

Peres, sipas të cilit myslimanët duhet

ta zgjedhin vetë rrugën e tyre.

dicin dhe Karadzicin i vëzhgonin

nga vende të fshehura, dhe shumë

larg tyre.

“Kjo lojë u luajt për pesë ose

gjashtë vjet”, tha një diplomat

perëndimor. “Ata ose prisnin që

ai të vdiste – nga sulmi në zemër

ose nga problemet me mëlçi - ose

shpresonin që të dërgohej në BE,

por pa bërë asgjë”.

Një i kërkuar “tejet

i disiplinuar’

Lëvizja më e guximshme qeveritare

ndodhi në vitin 2006. Gjatë

bastisjes së shtëpive të strehimit,

qeveria arrestoi rreth dhjetë persona,

gjë që kulmoi me arrestimin

e një viti më vonë të organizatorit

të rrjetit strehues, Zdravko Tolimir.

Aksionet e dëmtuan rëndë rrjetin,

megjithëse besohet se përmes tyre

Mladic faktikisht edhe u ndihmua.

Për prokurorin serb Vukcevic ,

arrestimi i mbrojtësit kryesor, të

cilin ai e identifikoi si Stanko Ristic,

ishte shkatërrues.

“Arrestimi i dërgoi mesazh të

qartë Mladic’it, se duhej të ikte

dhe të fshihej”, thotë Vukcevic.

“Kjo ishte katastrofale”.

Pas arrestimeve, një hetues, i cili

pohon se e kishte vëzhguar banesën

e Mladic’it gjatë vitit 2008,

e përshkroi largimin e të kërkuarit

në mesin e ndërtesave ngjyrë hiri

të Novi Beograd, ku ai mund të zhdukej

lehtë si një fantazmë.

Mladic “ishte shumë i disiplinuar”,

kujtonte hetuesi. “Ai qëndronte

brenda apartamentit të

tij, ndërsa ushqimi dhe gjësendet

e tjera i dërgoheshin brenda. Jetonte

në një ndërtesë të lartë me

40 apartamente, në Novi Beograd,

një zonë kjo që ka vetëm 52 policë

për 70,000 banorë. Asnjëherë nuk

është parë jashtë apartamentit,

ose në park. Të dukej sikur ishte

në arrest shtëpiak”.

Hetuesit dhe miqtë e Mladic

pohojnë se rrjeti i tij tani sigurisht

se përbëhet nga një ose dy

njerëz — gjegjësisht, miq tepër

luajalë dhe me lidhje të mundshme

në armatën jugosllave – të

cilët e ndihmojnë në mënyrë po

aq të ngjashme sikurse që, sipas

prokurorëve, dikur ndihmohej

Karadzic.

Njëri nga aleatët e tij e përshkroi

sesi Karadzic shëtiste nëpër koleksionin

e tij prej 12 apartamentesh

në Novi Beograd në çdo

pesë muaj, dhe se mbijetonte

me vetëm 200 euro në muaj për

nevoja të ushqimit. Mbrojtësit ia

dërgonin gazetat, bukën, madje

edhe salmonin e freskët. Fondet

i vinin nga ish-miqtë e dikurshëm

të tij.

Por, jeta e Mladic është paksa

më e vështirë. Karadzic ishte

kamufluar si një guru modern,

me mjekër të gjatë, dhe si i tillë

shëtiste publikisht. Por miqtë e

Mladic thonë se ai kishte refuzuar

të kamuflohej, se kishte preferuar

fshehjen, dhe mbase tani është

edhe i sëmurë.

Gjatë bastisjes së marsit 2009

në shtëpinë e boshnjakut Dusan

Todic, një ish-mik ky ushtarak

i Mladic, forcat e BE’së gjetën

dëshmi se Mladic kishte përdorur

legjitimacionin mjekësor të Todic

për të kërkuar ndihmë mjekësore

në Serbi

A është i gjallë

apo i vdekur?

Të gjendura nën presionin e

shteteve perëndimore që nga

koha e arrestimit të Karadzic, në

vitin 2008, autoritetet serbe kanë

intensifikuar dukshëm presionin

ndaj familjes së Mladic. Gruaja

e tij, Bosiljka, tensioni i së cilës

është rritu shkaku i vëzhgimit të

pandërprerë, ishte arrestuar në

qershor dhje ishte marrë në pyetje

lidhur me armët e paregjistruara

për të cilat autoritetet kishin

njohuri një kohë të gjatë, siç sqaroi

avokati i familjes, Milos Saljic.

Djali i Mladic, Darko,kontrollohet

vazhdimisht nëpër aeroporte,

kështu që klientët e tij nga biznesi

i kompjuterëve, ishin të detyruar

të ndërprisnin kontratat me të,

shtoi Saljic.

Biljana, gruaje Darko’s, kohë

më parë u përjashtua nga puna

në një kompani shtetërore e telekomunikimit.

“Ata dëshirojnë të shkatërrojnë

familjen”, thotë Saljic, derisa

nënvizon se të afërmit e Mladic

kërkuan një vendim gjyqësor për

shpalljen e tij të vdekur, me qëllim

të lehtësimit të presioneve.

Prokurorët thonë se familja në

të vërtet po synon të rikthej asetet

e saj, përfshirë këtu pensionin

prej 50,000 dollarësh, që është

ngrirë nga shteti.

Megjithatë, disa miq insistojnë

se Mladic vërtet ka vdekur, se ka

kryer vetëvrasje me qëllim të shmangies

së kapjes, ose për shkak

se s’mund t’i përballonte më tentim

arrestimet.

Autoritete serbe pohojnë se,

pavarësisht asaj se si BE e trajton

aplikacionin e Beogradit, ata do

të vazhdojnë me përpjekjet për

arrestim.

“Serbia do t’i përfundojë obligimet

saj ndërkombëtare”, shkroi

presidenti Tadic si përgjigje ndaj

pyetjeve të dërguara me shkrim.

Gjatë një pasdite të mjegullt

në Srebrenicë kohëve të fundit,

radhët e gurëve të mermertë të

varrezave ishin përzier me dheun

e kuq të sapo hapur.

Mbetjet e viktimave – kokat, duart

dhe këmbë shkapërderdhura,

që ishin mbledhur nga forcat

boshnjake - ende vazhdojnë të

zbulohen, edhe 15 vjet pas përfundimit

të vrasjeve.


20 MARKETING E shtunë, 23 tetor 2010

.

.

.

.

Ndërmarrjet e Reja të Valës 45 - A të Privatizmit

Ofertat do të pranohen për këto Ndërmarrje të Reja:

Ndërmarrja

e Re Fabrika e duhanit Bair Sh.P.K.

Ndërmarrja e Re Marketing Export Sh.P.K.

Ndërmarrja e Re Amortizatorët - Ndërtesa Administrative Sh.P.K.

Ndërmarrja e Re Pylltaria – Ndërtesa Administratës Suharekë Sh.P.K.

Ndërmarrja e Re Liria “Depoja e Tekstilit” Sh.P.K.

Ndërmarrjet e Reja t ë mëposhtme kan ë disa kushte specifike që duhet të

plotësohen për të ofertuar:

Ndërmarrja e Re Hotel Onix Banja e Pejës dhe Ilixhe Sh.P.K.

Ndërmarrja e Re Boksitet e Kosovës Sh.P.K.

Ndërmarrja e Re Fabrika e Amortizatorëve Sh.P.K.

Ndërmarrja e Re Deva Fabrika e Përpunimit të Kromit Sh.P.K.

Ndërmarrja e Re Emin Duraku Edico Sh.P.K

Ndërmarrja e Re Emin Duraku Kompleksi Industrial Sh.P.K.

Ndërmarrja e Re Zdrukthtaria Sh.P.K.

Ndërmarrja e Re Remont Servisi Sh.P.K.

Këto dy Ndërmarrje janë tërhequr nga kjo Valë e Privatizimit:

Ndërmarrja e Re Jatex-Fabrika e Re Sh.P.K.

Ndërmarrja e Re Jatex-Kompleksi Industrial Sh.P.K.

Ju nuk mund ta dorëzoni ofertën nëse nuk jeni i para-kualifikuar

Dita për pranimin dhe hapjen e ofertave është: 27 tetor 2010

prej orës 10:00 - 12:00 në Sallën e Kuqe të Pallatit të Rinisë

Për më shumë informata kontaktoni Departamentin e Shitjes:

Rruga: Ilir Konushevci Nr. 8, Prishtinë, Kosovë

tel:+ 381 38 500 400 1255 ose 1287 / fax: + 381 38 248 076

e-mail: sales@pak-ks.org

www.pak-kosovo.org


E shtunë, 23 tetor 2010

REPUBLIKA E KOSOVËS/REPUBLIKA KOSOVA/ REPUBLIC OF KOSOVA

QEVERIA E KOSOVËS / VLADA KOSOVA /GOVERNMENT OF KOSOVA

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural

Ministarstvo Poljoprivrede, Šumarstva i Ruralnog Razvoja

Ministry of Agriculture, Forestry and Rural Development

Zyra për Komunikim me Publikun/ Kancelarija za Javno Komuniciranje/ Office

of Public Communication

Njoftim

Për subvencionimin e mbjelljeve vjeshtore të grurit në vitin 2010

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, ka ndarë 3 milionë euro

për subvencionimin e mbjelljeve vjeshtore të grurit të sivjetmë. Buxheti për

subvencionimin e mbjelljeve vjeshtore është rritur përreth 50% dhe nëpërmjet këtij

projekti do të sigurohen pagesa direkte për njësi të sipërfaqes së mbjellë me kulturën

e grurit.

Fermerët që aplikojnë duhet t’i plotësojnë këto kushte:

Të jenë banorë të përhershëm të Republikës së Kosovës;

Aplikacionet duhet të merren nga zyrat rajonale të MBPZHR-së;

Të ofrojnë fletën poseduese për sipërfaqen e tokës bujqësore të

punueshme;

Sipërfaqet e mbjella me kulturën e grurit duhet të jenë minimum 2 ha;

Ngastrat e marrura me qira të tokës bujqësore për mbjellje, duhet të jenë

minimum

1 hektar i pandarë;

Sipërfaqja e tokës bujqësore, e cila është marrë me qira, duhet të

dokumentohet përmes kontratës së lidhur ndërmjet palëve dhe përmes

fletës poseduese.

Dokumentacioni i nevojshëm për aplikim:

Aplikacioni i plotësuar;

Kopja e letërnjoftimit;

Kopja e kartelës së xhirollogarisë bankare valide;

Fleta poseduese për sipërfaqen e mbjellë me kulturën e grurit.

Periudha e aplikimit:

15. 11. 2010 – 30. 12. 2010;

Njësia e Pagesave, e cila vepron në kuadër të MBPZHR-së, do ta menaxhojë pranimin

dhe selektimin e aplikacioneve, si dhe kontrollin e ngastrave të mbjella me grurë.

Gjatë procedurës së kontrollit, në rast të gjetjes së shkeljeve, do të aplikohen masa

ndëshkimore duke u bazuar në nenin 18 të Udhëzimit Administrativ nr. 04/2010 për

pagesat direkte në lëminë e bujqësisë. Klasifikimi i aplikacioneve, kontrolli i ngastrave

të mbjella me grurë, si dhe procedimi i pagesave për fermerët, do të bëhet gjatë

tremujorit të parë të vitit 2011.

Aplikimi duhet të bëhet në zyrat rajonale të MBPZHR-së:

Zyra Rajonale e MBPZHR-së në Gjilan,

Rr. “Bulevardi i Pavarësisë”,

Objekti “Soliteri”, Kati I, Tel: 0280 – 326 106.

Zyra Rajonale e MBPZHR-së në Mitrovicë,

Rr. “ Agim Hajrizi”,

Ndërtesa e ish-shtëpisë së mallrave “LUX”, Kati III,

Zyra nr. 1, Tel: 028 – 522 501.

Zyra Rajonale e MBPZHR-së në Prishtinë,

Rruga Prishtinë – Fushë Kosovë, Zona Industriale,

Instituti i Blegtorisë dhe Veterinarisë, 038 – 548 698.

Zyra Rajonale e MBPZHR-së në Prizren,

Rr. ‘Tirana”, Ndërtesa e ish“Progresit”, Tel: 029 – 244 793.

Zyra Rajonale e MBPZHR-së në Pejë,

Lagja “Fidanishtja”, Instituti Bujqësor, Tel: 039 – 431 276.

Zyra Rajonale e MBPZHR-së në Ferizaj,

Rr. “Dëshmorët e Kombit”, Tel: 0290 32 4661.

Zyra Rajonale e MBPZHR-së në Gjakovë,

Rr. “Marin Barleti”, zyra nr. 2, Kati III,

Ndërtesa e Dukagjinit, Tel. 0390 320 992.

Vërejtje:

Dokumentacioni për aplikim duhet të dorëzohet në dy kopje dhe brenda periudhës

së aplikimit. Dorëzimi i dokumentacionit pas përfundimit të afatit të publikuar, nuk

do të pranohet për shqyrtim.

MARKETING 21

REPUBLIKA E KOSOVËS/REPUBLIKA KOSOVA/ REPUBLIC OF KOSOVA

QEVERIA E KOSOVËS / VLADA KOSOVA /GOVERNMENT OF KOSOVA

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural

Ministarstvo Poljoprivrede, Šumarstva i Ruralnog Razvoja

Ministry of Agriculture, Forestry and Rural Development

Zyra për Komunikim me Publikun/ Kancelarija za Javno

Komuniciranje/ Office of Public Communication

Njoftim

Për subvencionimin e sipërfaqeve të mbjella me rrushin për

përpunimin e verës

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural (MBPZHR), ka filluar

implementimin e projektit të Qeverisë së Republikës së Kosovës për

subvencionimin e sipërfaqeve të mbjella me varietetet e rrushit për

përpunimin e verës. Subvencionimi i vreshtarëve do të bëhet në mënyrë të

përpjesëtuar dhe pjesa e parë në vlerë prej 500€/1ha do të bëhet gjatë vitit

2010. Ndërsa, pjesa e dytë e mbetur në vlerë të 500€/1ha, do të bëhet gjatë

tremujorit të parë të vitit 2011.

Bazë për implementimin e projektit është regjistri i vreshtave në Rahovec

dhe përfitues do të jenë të gjithë prodhuesit e varieteteve të rrushit për

përpunim e verës nga Rajoni Vreshtar i Republikës së Kosovës, të cilët i

plotësojnë kushtet e parapara në marrëveshjen e arritur ndërmjet Qeverisë

së Republikës së Kosovës dhe përfaqësuesve të vreshtarëve të Rahovecit.

Vreshtarët që aplikojnë duhet t’i plotësojnë këto kushte:

Të jenë banorë të përhershëm të Republikës së Kosovës;

Të marrin kërkesën për aplikim dhe fletëthirrjen për deklarimin

e sipërfaqeve të mbjella me vreshta nga Enti i Vreshtarisë dhe

Verërave në Rahovec;

Sipërfaqet e mbjella me varietete të rrushit për përpunimin e verës

duhet të jenë minimum 0.05 ha;

Vreshtarët duhet të jenë të regjistruar në kadastrin zyrtar të

vreshtave në Entin e Vreshtarisë dhe Verërave në Rahovec;

Vreshtat duhet të jenë të mbjella më së voni deri në vitin 2008;

Sipërfaqet të cilat janë çrrënjosur në vitet 2009, 2010 dhe që

janë të evidentuara si vreshta në kadastrin e vreshtave, nuk do të

subvencionohen.

Dokumentacioni i nevojshëm për aplikim:

Aplikacioni i plotësuar;

Kopja e letërnjoftimit apo e ndonjë dokumenti identifikues;

Çertifikata e vreshtës, e cila merret në Entin e Vreshtarisë dhe

Verërave në Rahovec;

Kopja e xhirollogarisë bankare valide;

Posedimi i kontratës valide (në rast të shfrytëzimit të vreshtave më

qira).

Njësia e Pagesave dhe Enti i Vreshtarisë dhe Verërave, do ta menaxhojnë

pranimin dhe selektimin e aplikacioneve, si dhe kontrollin e ngastrave të

mbjella me varietetet e rrushit të verës.

Gjatë procedurës së kontrollit, në rast të gjetjes së shkeljeve, do të aplikohen

masa ndëshkimore duke u bazuar në nenin 18 të Udhëzimit Administrativ

nr. 04/2010 për pagesat direkte në lëminë e bujqësisë.

Periudha e aplikimit fillon më 25. 10. 2010 dhe zgjat deri më 15. 11. 2010.

Aplikacionet duhet të dorëzohen në Entin e Vreshtarisë dhe Verërave, rr.

“Xhelal Hajda – Toni” pn, Rahovec.

Ekzekutimi i pagesave do të bëhet menjëherë pas selektimit të aplikacioneve.


22 ARTE


Redaktor: Arben Idrizi

e-mail: arben.idrizi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Zbulohen lidhjet shqiptaro-perse

Përmes botimit më të ri, nën titullin

“Lidhjet shqiptaro-iraniane”, fondacioni

“Saadi Shirazi” ka përmbledhur artikuj

studimorë nga një numër i madh

autorësh të fushave të ndryshme për të

hedhur dritë mbi marrëdhëniet, kryesisht

kulturore, shqiptaro-perse. Sipas

librit, në studimet shqiptare për herë


Shkolla Interaktive e Artit ka shfaqur punën e bërë nga të rinjtë e disa

vendeve të Kosovës, të cilët u trajnuan në këtë shkollë nga data 9-16 tetor

në Qendrën për Zhvillimin e Arteve “Artpolis”, duke dhënë minishfaqje,

muzikë, fotografi dhe arte aplikative me tema aktuale të shoqërisë sonë

Albana S. Muja

albana.muja@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 tetor —

Në një vend u luajtën shfaqje,

u promovuan talente dhe muzika

e tyre, ekspozitë e fotografive

dhe e arteve aplikative.

Duke promovuar punën e bërë

nga shumë të rijnë të vendeve

të ndryshme të Kosovës, të cilët

u trajnuan në katër lami arti në

teatër, muzikë, fotografi dhe

arte aplikative, nga shkolla interaktive

e artit në qendrën për

zhvillimin e arteve “Artpolis” në

këtë formë të rinjtë nxorën në

pah shumë probleme nëpërmjet

punës artistike.

Zana Hoxha-Krasniqi, drejtoreshë

e qendrës “Arpolis”,

ngjarjen e emëruar “Art dhe

kafe, të bisedojmë së bashku”

e quan ngjarje që ka për qëllim

që të rinjtë, duke ndarë përvojat

e tyre artistike të cilat i kanë

krijuar gjatë shkollës interaktive

të artit, të kenë mundësi

gjithashtu të bashkëbisedojnë

me vendimmarrësit, të tregojnë

kreativitetin e tyre si dhe të japin

kontributin e tyre në ngritjen

e vetëdijes së të rinjve në

Kosovë përmes veprave të tyre

të ndryshme artistike.

Sipas Krasniqit, e gjithë puna

e bërë, ka një mesazh. “Mesazhi

që e përcjell punën e bërë kryesisht

ka për qëllim që nëpërmjet

këtyre veprave të përmirësohet

gjendja e të rinjve dhe të drejtave

të tyre. Nëse flasim për ekspozitën

e fotografisë atëherë shumica

prej fotografive të krijuara

kanë fokus të drejtpërdrejt në

problemet tona aktuale. Pastaj

temat e shfaqjeve që kanë qenë

‘Homofobia’, ‘Diskriminimi’

dhe ‘Paragjykimet’ edhe këto

trajtojnë problemet e shoqërisë

sonë. Këngët kanë pasur më

shumë një mesazh nxitës për të

rinjtë që të vazhdojnë rrugën e

tyre, mos të ndalen nga asgjë,

ndërsa me arte aplikative të rinjtë

kanë krijuar punë që kanë

për synim pasqyrimin e këtyre

temave”, tha Krasniqi.

Kjo shkollë zbuloj talent të

lëmenjve të ndryshme ndërsa

me theks të veçantë përmendim

Doruntina Rexhepin e cila

mahniti të pranishmit me lojën

e saj. Ajo që nga mosha 5 vjeçe

luan në instrumentin e çiftelisë,

ndërsa tani në moshën 16 vjeçare

u bë pjesë e shkollës interaktive,

dhe futi këtë instrument në

muzikën moderne në të cilën

interpretuan shumë të rijnë të

trajnuar në këtë shkollë.

Ai i cili i shkoi pas talentit të

saj, dhe që e vuri në pah është

Fatmir Makolli, instrumentist,

i cili me mjaft entuziazëm flet

për talentin e Doruntinës. “

Shpesh njerëzit thonë, e zbulova

një talent të ri, Doruntina e ka

zbuluar vetveten, Doruntinën

e kam gjetur të gatshme, por

sikur se çdo njeri që ka nevojë

nga një njeri më me përvojë të

udhëhiqet, edhe Doruntina më

ka gjetur mua. Shumë pak më

është dashur punë me të, kësaj

i duheshin vetëm disa gjëra teknike

ndryshe është shumë e

përgatitur”, tha Makolli.

Ndërsa ai vazhdoi duke u

shprehur me shumë siguri, që

kjo talente këtë instrument tradicional

do ta inkorporojë shumë

shpejt në muzikën moderne.

Ndërsa vetë Doruntina

Rexhepi tha se përveç instrumentit

të çiftelisë që e mësoj të

luaj pa i ditur notat, vetëm me

vesh muzikor, tani është edhe

në shkollën e muzikës dhe luan

edhe në disa instrumente tjera

muzikore. Shkolla interaktive

ishte e hapur, për të rinjtë pa

dallim nacionaliteti, pjesë e shkollës

ishte edhe Petar Ristiç, një

i ri Serb nga Graçanica, ai tha

“Për mua ka qenë një përvojë

shumë e mirë dhe e veçantë,

edhe pse ka qenë kohë shumë

të parë i është kushtuar një vëmendje

dashamirëse botës perso-iraniane në

periudhën e Rilindjes, kur princesha

shqiptaro-rumune Elena Gjika shkroi për

kulturën dhe gjuhën perse, si dhe për

pozitën e gruas në Iran. Naim Frashëri

do ta niste rrugën e poezisë me një

vëllim masnavish në persisht, me titullin

e shkurtër, kam kaluar shumë

mirë me grupin e Shqiptarëve .

Nëse ka manifestime të tilla çdo

herë do të ishte shumë e mirë

për të rinjtë si unë, pa dallime

nacionale. Unë kam qenë i riju

i vetëm i komunitetit Serb, dhe

asnjëherë nuk jam ndjerë keq

ngaqë grupi më ka bërë të ndihem

sikur ata”. Puna e të rinjve

do të prezantohet edhe në pesë

qendra të Kosovës: Gjakovë, Suharekë,

Ferizaj, Gjilan dhe Mitrovicë.

Ndërsa vetë drejtoresha e

“Artpolis” u shpreh shumë e

kënaqur me gjithë atë që është

bërë nga të rinjtë, e që do të prezantohet

edhe më tutje.

“Jam ndarë shumë e kënaqur

dhe besoj që vitin e ardhshëm,

e kemi një mundësi që të kemi

një hapësirë më të madhe pra të

jetë një hapësirë që të ketë më

shumë pjesëmarrës dhe të ftuar

dhe kjo të jetë një formë shumë

e mirë që njerëzit ta shohin si

një lloj të një panairi tradicional

të kulturës sonë”, u shpreh

Krasniqi.

Shkolla Interaktive e Artit ka

filluar si një iniciativë e Qendrës

Për zhvillimin e Arteve - AR-

TPOLIS me përkrahjen e UNKT,

DIR/MKRS si dhe ka gjetur përkrahjen

e Princ Coffee House.

E shtunë, 23 tetor 2010

“Tehajjulat” - “Endërrimet”; ndërsa i

vëllai, Samiu, përveç “Përmbledhjes së

Shah-Name-së” në prozë në osmanisht,

do të shkruante dy drama me motive

prej epopesë heroike perse: “Gjave” dhe

“Suhrabi”. Për herë të parë motivet e

poezisë klasike perse erdhën në shqip

në formën e rikrijimit në poezitë lirike të

NXEHTE

Ardian Jasiqi

Pasi kanë ateruar në Prishtinë,

grupi francez me

stilin e tyre të veçantë të

muzikës janë ballafaquar

me trafikun e zënë të Prishtinës.

Nga këtu kishin filluar edhe

përshtypjet e tyre të para për vendin.

E megjithatë, ata kanë shtuar

se kjo është një gjë e mirë pasi që

tregon se Kosova është duke u

ndërtuar dhe pas disa viteve ajo

do të jetë një vend edhe më i mirë

për të jetuar.

Olivier Libaux, ekzekutues në


E shtunë, 23 tetor 2010

Naimit: “Fyelli” dhe “Zogu dhe djali”.

Khajami do të gjente dy shqipërues

sa të ndryshëm, po aq dhe të jashtëzakonshëm,

në gjuhën e vendit:

Nolin rikrijues dhe Hafiz Ali Korçën

përkthyes. Saadiut dhe Firdeusiut

do t’u duhej të prisnin një mjeshtër

tjetër, Vexhi Buharanë, kurse Rumiu

duhej të priste dhe më shumë.

“Në mesin e dekadës së fundme

të shekullit të kaluar, kur revista

“Perla” nisi të dalë në Tiranë si një

periodik i rregullt shkencor-kulturor,

megjithatë, shumica e lexuesve,

madje dhe një pjesë e bashkëpunëtorëve,

nuk e dinin se persët ishin

një popull indoeuropian njësoj

si shqiptarët; aq më pak se emri i

etnik (etnonimi) i iranianëve kishte

në rrënjë pikërisht fjalën “arian”,

shkruhet në parathënie të këtij libri.

Libri “Lidhjet shqiptaro-iraniane”

përmban studime të zgjedhura

prej kërkimeve dhe botimeve të

autorëve shqiptarë në dy dekadat

e fundme, si dhe pak kontribute

të të huajve të sjella në gjuhën

shqipe, që i takojnë një periudhe të

mëhershme. Libri botohet me rastin

e Vitit Ndërkombëtar të Afrimit të

Kulturave shpallur nga Unesco, vitit

2010. Pas parathënies, libri fillon me

artikujt e Prof. dr. Norbert Jokl me

ME NOUVELLE VAGOU!

Kanë kënduar në

Prishtinë. Kanë

thënë se Kosova

po ju pëlqen

dhe se atë do të

mund ta vizitojnë

edhe në ndonjë

koncert tjetër.

Zhanri punk-rock

i tyre është duke

u pëlqyer. Presin

suksese të reja!

sintitajzer në këtë grup, thotë se për

Kosovën kishte dëgjuar gjatë kohës

së luftës së vitit 1999, por tani, thotë

ai, është një kohë tjetër, sepse Kosova

është një shtet i lirë.

“Në të vërtetë nuk jemi vetëm në

turne ballkanik, sepse jemi edhe në

turne të tjera. Pas Prishtinës do të këndojmë

në Shkup, Budapest e Vjenë”,

thotë Libaux.

Të njohur për stilin e tyre punk-rock,

Nouvelle Vague ishin bërë të njohur

pasi kishin përpunuar këngët e viteve

60, ndërkaq njihen për frymën e Bosanovës.

“Por, dallimi është se punck- rok i

kënduar në vitet e 60-ta është kënduar

nga meshkujt, kurse tani në grupin

tonë këndohet nga dy femra, kurse

tani kemi edhe këngë të reja të cilat do

të jenë edhe në albumin tonë”, thotë ai.

Nouvelle Vague kanë mbajtur disa

koncerte nëpër shtete të ndryshme

ballkanike. Ata kanë qenë në Stamboll

dhe Serbi, ndërkaq Libaux thotë se i ka

pëlqyer publiku.

“Mendoj që publiku ballkanas është

një publik energjik sidomos në Stamboll

ku kemi kaluar shumë mirë”, thotë

francezi.

Albumi më i ri i këtij grupi pritet që

të del pak para Vitit të Ri dhe përpos

këtij koncert Nouvelle mendojnë që

të mbajnë edhe koncerte të tjera në

Kosovë.

“Pas pasimit të albumit të ri ne do të

mbajmë edhe një koncert tjetër të cilin

do ta bëjmë vitin e ardhshëm. Nuk

do të këtë koncerte nëpër Evropë, por

edhe në Amerikë, por ato do të jenë

në vitin e ardhshëm. Në fund të këtij

viti do të këndojmë në Greqi dhe Rusi.

Kurse sa i përket muzikës së tyre

dhe zhanrit Libaux thotë se është një

zhanër i ri, por çuditet që grupi i tyre

ka adhurues që janë shumica femra

tinejxhere.

“Ne e bëjmë këtë muzikë sepse ajo

nga pëlqen dhe kemi edhe adhurues të

tjerë, por tinejxherët ndoshta vinë për

shkak se ne jemi paksa të influencuar

edhe me zhanrin e muzikës pop-rock

që krijohet shumë në Francë”, tha për

Express, Libaux.

titullin “Kontakte shqiptaro-iranike”

dhe akademik Shaban Demiraj

me “Rreth huazimit të shqipes prej

burimit persian”. Afro 30 studjues,

akademikë, profesorë, personalitete

të kulturës në Shqipëri, Kosovë,

Maqedoni, Iran por edhe nga vende

të tjera, do të zbulojë para lexuesit

shqiptar pikat e kontaktit të kulturës

dhe historisë shqiptare me atë të

botës së lashtë e të re perse (Irani i

FOTO: TRINGA RAMADANI

ARTE23

sotëm). Midis të tjerësh, bien në sy

emra të tillë studiuesish si Dritëro

Agolli, Xhevahir Spahiu, Jorgo Bulo,

Ali Aliu, Alfred Uçi, Xhevat Lloshi,

Emil Lafe, Shaban Sinani, Natasha

Rusha, Nasho Jorgaqi, Dhori Qiriazi,

studiuesit e rinj Eldon Gjikaj, Albana

Veliaj, Monika Stafa, deri tek autorë

iranianë si Reza Karami e Shahrouz

Falahatpisheh.

(Albania)

De Niro,

manual dashurie

-


Z. De Niro, personazhi juaj simbolizon fuqinë e

pasionit, e cila të kaplon edhe kur s’e pret më...

-


Si u bë që ju të jeni në këtë film?

-

-

Në film ju luani një italian: ishte e vështirë?


Në vitet e fundit shpesh keni luajtur në

komedi: si vallë?
Ju nuk jeni vetëm aktor: çka ju pëlqen te

regjia, në të cilën tashmë jenë futur thellë?


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Kriza ka mundësi të zgjidhet

Në vitin 1981, në

Qipro, Qeveria ka

mbetur pakicë

për 11 muaj e 17

ditë, pasi disa nga

nacionalistët në

Parlament nuk

e mbështesnin

Qeverinë me votat e

veta, edhe pse ishte

e partisë së tyre.

Ass Prof Doc Sci

Gani Asllani

Kriza politike e shkaktuar

nga dorëheqja nga e Kryetarit

të shtetit, Fatmir Sejdiut,

e pasuar nga tërheqja

e LDK’së nga Qeveria e Kosovës,

duket një akt i pamenduar

mirë. Ky vendim i ngutshëm i

njerëzve të kreut të LDK’së është

akt i drejtpërdrejt dëmtues për

partinë e tyre, sepse elektorati

kosovar do ta gjykojë si një akt i

mbarsur thellë me interesa grupore.

Por, jo vetëm kaq. Fatmir Sejdiu

kështu ka dëmtuar edhe perspektivën

e tij personale për udhëheqje

të LDK’së, sepse largimin e tij nga

Qeveria e shtetit e ka bërë pikërisht

tani kur partia e tij është në garë

të brendshme zgjedhore. Pikërisht

tash qetësia politike dhe institucionale

iu ka dashur më së shumti si

LDK’së, ashtu edhe institucioneve

të Kosovës. Megjithatë, problemet

e LDK’së i përkasin vetëm një subjekti

politik, kurse tani më me

rëndësi është kapërcimi i situatës

ku institucionet kryesore të shtetit

janë gjysmë të paralizuara. Duke

pasur po ashtu parasysh edhe faktin

se Kushtetuta e Kosovës nuk

ka paraparë metoda veprimi për

diçka si problemi aktual, atëherë

shteti i ri i Kosovës e ka rrugën

hapur që të shkaktojë precedentin

e parë në politikën kosovare. Sepse

pikërisht ashtu siç janë precedentët

gjyqësore në drejtësi, ashtu

janë edhe precedentët në skenat

politike të shteteve demokratike.

Këto gjëra njihen me hollësi në

Sistemet Politike Europiane dhe

janë pjesë e pandashme e politikës

ku demokracitë liberale janë qindravjeçare,

por edhe shumë më

të reja në aspektin kohor. Kështu,

për shembull, në vitin 1981, në

Qipro, Qeveria ka mbetur pakicë

për 11 muaj e 17 ditë, pasi disa nga

nacionalistët në Parlament nuk e

mbështesnin Qeverinë me votat

e veta, edhe pse ishte e partisë së

tyre. Ata shkaktuan precedentin

e parë në këtë shtet, duke bërë që

Qeveria të mbetej në pushtet derisa

u caktua data e zgjedhjeve, por

u qeveris me dekret presidencial.

Vendimet nuk ishin të ndonjë

karakteri agresiv, por puna bëhej

nga Qeveria si gjithmonë duke

bërë që në vend të aprovimit në

Parlament, ligjet të dekretohen

direkt nga Presidenti. Rasti tjetër

është ai i Maltës, në vitin 1984,

kur Qeveria e Partisë Laburiste

humbi shumicën pasi dy deputetë

ndërruan parti, por deri në mbajtjen

e zgjedhjeve të parakohshme

pesë muaj më vonë, Qeveria mbeti

në pushtet duke votuar ligjet me

shumicë të thjeshtë. Një rast tjetër

është Holanda në vitin 1996, kur

dy partnerët e koalicionit braktisën

Partinë Social Demokrate, por

Kryeministri emëroi njerëz nga

partia e tij në postet ministrore të

mbetura zbrazët duke vazhduar

punën deri në zgjedhjet që u caktuan

nga kurora mbretërore pas

pesë muajsh. Kurse një rast gati

tërësisht i përafërt me atë të cilin

po përballet sot Kosova ndodhi

në Luksemburg, më 1980. Ishin

vetëm 10 ditë kur Kryeministri i

këtij vendi të vogël, por shumë të

zhvilluar, ishte kthyer nga varrimi

i Titos në Beograd, dhe Qeveria ra

për shkak se tre deputetë të pavarur

nuk mbështesnin më politikat

pasi që kundërshtonin praninë e

Kryeministrit të tyre në varrimin e

një diktatori. Megjithatë, Qeveria

vazhdoi punën duke zëvendësuar

ato tri vende ministrash me

anëtarë të Partisë Demokristiane,

që kishte udhëheqjen e Qeverisë

deri në mbajtjen e zgjedhjeve

parlamentare që Duka i kishte

caktuar pas nëntë muajsh. Ky veprim

pastaj është ndjekur edhe

dy herë të tjera në Luksemburg

dhe një herë në Belgjikë deri tani,

duke përdorur pikërisht përvojën

e precedentit në fjalë.

Kështu mund të ndodhë edhe

në Kosovë tani, pasi që dikush nuk

po pranon Qeveri Teknike, e dikush

po këmbëngulë në zgjedhje

por vetëm në muajin shkurt. Partia

që ka Kryeministri duhet t’i

mbush vendet e lëna zbrazët nga

tërheqja e ministrave të LDK’së

me anëtarë të PDK’së dhe vazhdojë

të qeverisë vendin deri me

13 shkurt. Gjatë kësaj kohe, ndërkaq,

Qeveria duhet të punojë në

mbajtjen e rendit dhe stabilitetit

politik, dhe me pajtim të gjithanshëm

duke lënë mënjanë kapricet

politike të të gjitha partive parlamentare,

të votojnë buxhetin dhe

të gjitha ligjet tjera që kërkojnë 61

vota.

Kështu, Republika e Kosovës

shkakton precedentin e parë parlamentar,

i cili mund t’i shërbejë

shumë për të ardhmen.

Autori është

Ligjërues i Fakultetit të

Shkencave Politike në

Universitetin e Glasgow

dhe atë të Newcastle.

E shtunë, 23 tetor 2010

Sëmundje

Gëzim Tushi

Nuk ka njeri në shoqërinë

tonë që të mos ankohet për

zhvillimet shoqërore dhe

shpirtërore kontradiktore,

për shproporcionet ekonomike

personale dhe sociale.

Ankohen të varfrit, të papunët,

pensionistët, të rinjtë

për çështjet ekonomike dhe

për deformimet morale të

shoqërisë sonë, për zgjerimin

e krimit, dhunës, asocialitetit,

prishjet e martesave dhe

rritjen dramatike të divorceve.

Të tjerë janë bërë shumë

sensibël përballë përhapjes

së amoralitetit dhe prostitucionit,

për mungesën e

qetësisë sociale dhe cenimet

e rënda e të përditshme të

rendit publik, për vjedhjen e

pronës etj., etj. Po ta vlerësosh

realitetin social të jetës demokratike

në vendin tonë nga

këto fakte, të duket shumë

i “errët”. Në një farë mënyre

duket se në shoqërinë shqiptare

tashmë “sëmundjet e demokracisë”

kanë “dalë sheshit”

dhe tashmë kanë filluar

të shfaqen fare hapur, janë

bërë shqetësuese, dëshpëruese

dhe mërzitëse për njerëzit

tanë. Padyshim njerëzit nuk

ankohen gjithnjë kot për disa

dukuri patologjike të demokracisë.

Ka shumë arsye që e

bëjnë fakt që kohë pas kohe

dëgjojmë ankesa të shtuara

nga qytetarë të ndryshëm për

performancën delikate dhe

defektet e natyrshme të zhvillimit

kontradiktor të demokracisë

në vendin tonë. Për

hir të së vërtetës duhet pranuar

që në shoqërinë shqiptare

gjithnjë e më shumë jo

vetëm ndihen, por tashmë

janë të qarta pakënaqësitë

individuale të njerëzve,

sidomos kur përballen me

padrejtësitë dhe “të këqijat

sociale”, me kontradiktat e

zhvillimit, korrupsionin, nivelet

e pakënaqshme të performancës

së administratës

publike, shfaqjet e rënda që

janë deformime sociale, veprime

anarkike, që tashmë

janë bërë dukuri të zgjeruara

në shoqërinë tonë. Padyshim

ka të tjerë që kanë gjetur “kamerdaren

sociale” të interpretimit

justifikues të patologjive

tona, duke arsyetuar me idenë

sempliste se këto sëmundje

që shfaq shoqëria shqiptare

janë thjesht të “meta

ontologjike” të demokracive

të reja, dukuri të periudhës

së tranzicionit, apo edhe

post-tranzicionit post-komunist,

që janë të natyrshme të

ndodhin dhe që natyrshëm

pengojnë ecjen normale të

demokracisë dhe që i mërzit

seriozisht qytetarët. Herë pas

here nga mërzia dhe vënia në

punë e logjikës së shkurtër të

vështrimit empirik të “defekteve

të demokracisë”, shumë


E shtunë, 23 tetor 2010 25

et e demokracisë

njerëz mendojnë lehtësisht në

mënyrë përgjithësuese, duke thënë

se këto defekte janë pasoja të natyrës

së saj, që lidhen me liberalizimin e

jetës, “zbutjen” e forcës së shtetit dhe

dobësimin e autoritetit të qeverisë,

prishjen e shoqërisë etj. Por besoj

se ka edhe arsye të tjera që njerëzit

ankohen për prishjen e moralit individual

të njeriut, që shqetësohen për

deformimet që ka marrë struktura

e jetës sociale, tipologjia e familjes,

cilësia e mësimdhënies në shkollë,

autoriteti i prindit, mësuesit dhe

edukatorëve etj. Padyshim që këto

shqetësime janë të vërteta dhe natyrisht

që e mërzitin qytetarin tonë,

i cili nuk ka dëshirë që demokracia

të kthehet në “anarki” apo në “utopi

sociale”. Qytetarët tanë nuk duan që

për shkak të zgjerimit dhe thellimit

të sëmundjeve të saj, demokracia të

bëhet një realitet kundërqytetar dhe

antiproduktiv. Por unë mendoj se ka

disa gjëra që janë ndryshe, qoftë nga

perceptimi i deformuar i realitetit

tonë apo i të vërtetave të dukjes së tij.

Ato meritojnë vëmendje dhe trajtim

të kujdesshëm për të kuptuar dhe

ndarë të vërtetat analoge që burojnë

nga realiteti i vërtetë i demokracisë

sonë. Në këtë kontekst, sociologët,

politikanët, media, shkolla, shoqëria

civile duhet ta ndihmojnë shoqërinë

tonë që të perceptojë drejt realitetin

e demokracisë, vlerat e padiskutueshme,

por dhe patologjitë e natyrshme

të tij. Kjo do të thotë se të

gjithë ne duhet të përpiqemi që t’i

ndihmojmë njerëzit që t’i kuptojnë

të vërtetat ashtu siç janë dhe jo ashtu

siç duhet të jenë. Kjo do të thotë që

nuk kemi të drejtë në të gjitha rastet,

që për shkak të defekteve që ka qeverisja,

administrata, jeta publike,

edukata qytetare apo performanca

e institucioneve tona shtetërore, të

përpiqemi që çdo gjë gabimisht dhe

në mënyrë të padrejtë ta lidhim me

defektet, “sëmundjet” e demokracinë

si sistem politik, ekonomik dhe

social. Nuk është normale që sendet,

fenomenet dhe dukuritë sociale të

perceptohen të deformuara për shkak

të vështirësive që ndesh demokracia

jonë. Ca më tepër të zgjerohet

fryma sociale jodemokratike dhe të

rritet pesimizmi social te njerëzit

që konfondojnë gabimisht thelbin

e demokracisë si “ide shoqërore” me

demokracinë si “sistem qeverisës”,

e cila me gjithë defektet ontologjike

të njohura dhe të pranuara në

shoqëritë në tranzicion, ka dhënë

prova dhe është testuar si shumë i

suksesshëm në vendet tashmë me

sistem demokratik të konsoliduar.

Unë besoj se nuk kemi të drejtë që

edhe tani, pas dy dekadave të zhvillimit

të demokracisë në vendin tonë,

të ngatërrojmë dukuritë thelbësore

nga ato të rastit, mos të dallojmë demokracinë

si ide, si sistem qeverisjeje

dhe sidomos problemet e natyrshme

që sjell në sferën e komplikuar

të marrëdhënieve njerëzore. Demokracia

jonë është më e gjerë se shteti,

më e madhe se pushteti, akoma

më e madhe sesa qeverisja e vendit.

Sepse ajo më së pari është e lidhur

me mirërregullimin dhe mirëfunksionimin

e shoqërisë. Sidomos me

funksionimin e duhur të strukturave

bazë të shoqërizimit social, siç janë

familja, shkolla, ekonomia e tregut

dhe institucionet fetare.

Padyshim demokracia jonë e

re është e natyrshme që të jetë e

brishtë dhe me shumë të meta. Por

unë besoj se nga mënyra si reagojmë

ne për të metat e saj, tregon se nuk

jemi ende në gjendje që të bëjmë

diagnozën e sëmundjeve që ka demokracia

shqiptare, që realisht janë

vërtet shumë shqetësuese. Por nga

ana tjetër nuk po bëjmë përpjekjet

e duhura as që të përcaktojmë “terapitë”

dhe të gjejmë “ilaçet” për ta

shëruar atë. Nëse duam të mësojmë

se çfarë duhet të bëjmë, është e nevojshme

që së pari duhet të mësojmë

nga ajo që kanë bërë demokracitë

e konsoliduara europiane dhe

amerikane, pikërisht kur edhe ato

“kanë qenë të sëmura”, apo kur kanë

pasur këto patologji që ka demokracia

jonë sot.

Përvoja e tyre e kalimit të patologjive,

sindromave dhe sëmundjeve

të natyrshme endemike të demokracisë,

na sjell në mendje një “ilaç

universal”, të vjetër, të sprovuar që e

ka shprehur në mënyrë sintetike dhe

mjaft bukur filozofi pragmatist amerikan,

Xhon Djui, sipas të cilit, në të

tilla raste, kur demokracia shfaqet e

sëmurë, ka vetëm një “ilaç”, ka vetëm

një “kurë terapeutike”. Sipas tij “…

kura për sëmundjet e demokracisë

është më shumë demokraci”. Sepse

demokracia nuk shërohet duke u

larguar nga besimi që duhet të kemi

jo aq tek ideja, sesa duke punuar për

ta forcuar dhe shëndoshur funksionimin

demokratik të shoqërisë tonë.

Nuk është demokracia shkaktare për

praktikat dhe defektet që ka situata

politike, apo mosfunksionimi sa duhet

dhe sipas parametrave të jetës

qytetare në shoqërinë tonë. Të mendosh

kështu, të paktën do të thotë të

jesh politikisht naiv.

Por natyrisht demokracia nuk

mbahet nëse ajo nuk korrigjon veten,

nëse nuk përdor “ilaçet” e duhura

për të kuruar veten. Padyshim ajo

nuk realizohet vetëm me “kushtrimet

politike” që bëjnë partitë, që më

shumë i përdorin si slogane, sesa si

mënyrë për të shëruar defektet dhe

anomalitë që shfaq demokracia

shqiptare. Një gjë duhet të kuptojë

mirë klasa politike shqiptare në këto

momente: me demokracinë nuk

mund të luhet, sepse ajo ka standarde

që duhen respektuar dhe që

politikanët tanë akoma më mirë duhet

t’i zotërojnë së pari dhe pastaj

të përpiqen sinqerisht t’i zbatojnë

në praktikën e jetës politike demokratike.

Boll me idenë abuzive se ngaqë

nuk kemi pasur eksperiencë dhe

përvojë demokratike, politikanët

tanë përpiqen të justifikojmë veten

dhe të justifikojnë defektet e tyre si

“defektet e demokracisë”, apo me

idenë e supershpërdoruar se demokracia

në shoqërinë tonë është

akoma një “eksperiment i papërfunduar”.

Së pari ne kemi akoma

më shumë nevojë sot që politikanët

e vendit tonë të mësojnë mirë

për vete, se qeverisja demokratike

është e tillë jo nga fasada, por nga

mënyra se si i shërben demokracisë,

interesave të komunitetit dhe synimeve

të personalizuara të qytetarit.

Në këtë aspekt duhet pranuar se

nuk janë “sëmundjet e demokracisë”

ato që pengojnë ecjen përpara

më me shpejtësi dhe në rrugën e

duhur, por janë “sëmundjet politike”

që tregojnë se ende “makineria

politike” është me defekt. Ato janë

shkaku kryesor që kanë krijuar këtë

perceptim publik të demokracisë

tonë. Ndoshta shumë gjëra do të

ndryshojnë në vlerësimin e njerëzve

tanë për demokracinë, nëse politika

shqiptare e pozitës dhe e opozitës

do të kenë më mirë si udhërrëfyes

të tyre interesat e qytetarit, komunitetit,

publikut…

Refuzimi i sinqertë

(dhe i gabuar) i Ramës

Arjan Vasjari

Është shumë e thjeshtë:

mes ftesës së z. Berisha

për reformën zgjedhore

dhe refuzimit të saj nga

z. Rama, i sinqertë është

vetëm refuzimi. Kryeministri,

i vetëdijshëm për

intransigjencën e opozitës,

bëri një akt politik,

qëllimisht për t’u refuzuar.

Sepse, të ftosh në një tryezë

për zgjedhjet e ardhshme

një opozitë që nuk pranon

të mbyllen llogaritë me

zgjedhjet e shkuara, nuk

ka arsye tjetër. Kalkulator,

inteligjent, cinik z. Berisha

lëvizi një hap para tryezës

së partive opozitare, i sigurt

për refuzimin që ato do t’i

rezervonin ftesës së tij. Në

fakt atij i interesonte vetëm

refuzimi. Skenari tjetër, pra

ai i pranimit të ftesës, nuk

i duhej sepse, nuk prodhon

politikë. Dhe mbi të

gjitha, pranimi i ftesës, do

të thoshte një opozitë bashkëpunuese,

normale. Që

nga ky moment, abstragimi

i mëtejshëm rreth aktit

politik të z. Berisha bëhet i

panevojshëm.

Z. Rama, ishte shumë

i sinqertë në refuzimin e

tij ndaj ftesës. Ai ka gjashtëmbëdhjetë

muaj që

endet zyrë më zyrë, rrugë

më rrugë, shesh më shesh

për një kauzë demokracie.

E ka bindur popullin e tij

se zgjedhjet janë manipuluar,

se pushteti ka frikë

të hapë kutitë dhe se, nuk

mund të flitet për zgjedhje

të tjera, kur litari i të shkuarave

është ende jashtë. Me

logjikën e tij politike, nëse

do të pranonte të ulej në

një tryezë ku diskutohet

për zgjedhjet e ardhshme,

ai do të ishte i pasinqertë

me kauzën. Pra, edhe me

popullin e tij.

E megjithatë, z. Rama

ka gabuar me refuzimin e

ftesës. Ka gabuar në raport

me vetë kauzën, ka gabuar

në raport me mazhorancën,

ka gabuar në raport

me ndërkombëtarët.

Me kauzën ka gabuar

sepse e ka vënë si peng të

tryezës ndërkohë që, kauza

e opozitës dhe tryeza janë

dy njësi që mund të jetojnë

fare mirë të ndara. Asnjë

ndërvarësi politike nuk ekziston

mes betejës së opozitës

për zgjedhjet e kaluara

dhe tryezës për reformën

elektorale. Asnjë pengesë

nuk ekziston që njëherazi,

të respektohen edhe

kauza gjashtëmbëdhjetë

mujore edhe tryeza ku do

të flitet për kodin e ri zgjedhor.

Asnjë inkoherencë

nuk mund të gjendet mes

protestës për zgjedhjet e

kaluara dhe debatit politik

për zgjedhjet e ardhshme.

Madje, asnjë paradoks nuk

ekziston mes bojkotit të

zgjedhjeve të ardhshme,

nëse nuk hapen kutitë dhe

kooperimit politik për rindërtimin

e një kuadri ligjor

për zgjedhje të lira. Duke

shkuar në tryezë, z. Rama

do t’i jepte një dimension

të ri kauzës opozitare, duke

e shndërruar nga një betejë

“për një palë zgjedhje” në

një betejë për “zgjedhjet e

lira”.

Z. Rama,duke refuzuar

tryezën ka gabuar në llogaritë

me mazhorancën.

Ai është i bindur: një reformë

elektorale pa opozitën

është e pakonceptueshme.

Dhe mazhoranca nuk e bën

reformën elektorale. Por a

është kjo ajo që i nevojitet

opozitës? Duke përjashtuar

ndonjë version apokaliptik,

zgjedhjet lokale

do të bëhen. Me afrimin e

datës, sistemi do të prodhojë

antikorpet e tij për ta

moderuar krizën, trysnia

ndërkombëtare do të shtohet

dhe ka rrezik që opozita

të gjendet e detyruar të pranojë

një kod zgjedhor “low

cost”, për të cilin nuk do të

ketë as të drejtën të ankohet.

Mazhoranca nuk ka

ndonjë interes të posaçëm

elektoral të rishkruajë reformën

elektorale. Interesi

i saj me tryezën ishte vetëm

politik: të manifestonte gatishmëri

ndaj rekomandimeve

të ndërkombëtarëve.

Me ftesën për opozitën,

ajo e bëri të sajën. Opozita,

për antonomazi, nuk

kishte ndonjë interes politik

ndaj tryezës. Ajo kishte

vetëm interesa të posaçme

elektorale, të cilat përmes

tryezës kishte shansin t’i

plotësonte. Me refuzimin

e ftesës e humbi këtë shans.

Dhe së fundi, duke refuzuar

ftesën, z. Rama ka

gabuar në raport me ndërkombëtarët.

Gradualisht,

sjellja e tij po identifikohet,

jo si pasoja legjitime e krizës

politike, por si shkaku i

gangrenizimit të saj. Sjellja

e tij recidive e refuzimit

ndaj gjithçkaje do të fillojë

t’i lodhë të gjithë. Rasti i

Gjykatës Administrative,

obstruksioni radikal ndaj

çdo reforme që kërkon

tre të pestat dhe së fundi

refuzimi i ftesës për reformën

elektorale, janë një

inventar politik tronditës

që nuk mund të lërë indiferent

askënd. Aq më pak

ndërkombëtarët. Z. Rama

mund të parashtrojë gjithë

arsyet e tij të sinqerta përse

e refuzoi ftesën për tryezën

elektorale, por kjo nuk vlen.

Ai gaboi politikisht dhe kaq.


26

KËNGËTARE

E NJOHUR

AMERIKANE

MUAJI I

SHENJTË

I AGJËRIMIT

BANORËT

E IRANIT

DESPOTIK

(sh.)

TEGEL

(gjerm.)

SOLISTJA

SHQIPTARE,

GJONI

“SINONIM”

PERIMETËR

IGLI

TARE

TË PRANUARIT

(sh.shq.)

NGULITET

NË MENDJE

FJALKRYQ

SOLISTI

SHKUPJAN,

KËRLIU (shq.)

KËNGËTARI

SHQIPTAR

NGA FOTO

SHKOP I

BILARDOS

LLOJ

PUSHKE

E GJATË

DY “A”

PARA “M”

NATRIUM

SOLISTJA,

OKSA

PERËNDI E

DASHURISË

REGJISORJA

DHE AKTORJA

E NJOHUR

RADOGOSHI

SIPËRFAQE

RAFINERIA

KROATE

I PARI BURRË

NË RRUZULLIN

TOKËSOR (shq.)

“ALABAMA”

EMËR I HUAJ

MASHKULLI

SHKRIRJE E

NJË KOMBI

(sh.shq.)

MARKË E

FILMAVE PËR

FOTOGRAFI

(sh.shq.)

DROGË,

EKSTRAKT

ALKOOLIK QË

NXIRRET NGA

Cannapis (shq.)

TETOVA

I’A HOQA

UJIN

GJ.M

POLITIKANI

ANGLEZ,

ROBIN

TONELATË

I S

H I T

U T A

I I

K A

A T O

A M I

I

I R

I

Z A P

M A

M A R SI

NJË NGA TRI

GJYKATËSIT

E HADIT

KALESË

AKTORJA

E NJOHUR

AMERIKANE,

SHILDS

PULË

DETI (shq.)

T A K

I S I

N I K

M I K

E T

S

A

L

A T

I

N E

A R

E shtunë, 23 tetor 2010

E N I

L E M

I I

A L A

Z A K

I R A

M E T

O N I

N A S

TE JETE MBRETI ESHTE EDHEMILETI

ELIZA

HOXHA

LUMI MË

I MADH I

SHQIPËRISË

LITËR

Autor

ARIAN

AGUSHI

NËNË,

MËMË

AKTORI

EGJIPTIAN,

SHARIF

LUMË

NË ITALI

ZBRITJE

ÇMIMESH

KLINT

ISTVUD

QYTEZË

NË J TË

SUEDISË

MARKË

VETURASH

SOLISTJA

E NJOHUR

SALIHU

PËREMËR

VETOR

“ARMENE”

BANORI I

SHBA-ve

INVA

MULA

QYTET I

LASHTË

TREGTAR

BUZË

EUFRATIT

“ARGËTIMI”

BASHKËDYZIM

ORGANIK

(shq.)

SHKEL E

SHKO,

RRËMUJË

PËREMËR

PRONOR


PALUAJTSHMËRI

E shtunë, 23 tetor 2010

ME QËRA

SHITJE

LËSHOHEN

Shiten 136 ari truall, 700 € /ari, me 96 ari mal

me tokë + 18 ari me tokë, 250 € /ari. Në periferi te

Lëshoj me qira 1 kat shtëpie në R”Edmond Hoxha”

afër parkut të qytetit e mobiluar.Tel. 044/ 202 447.

Komuna e Shtimës. Çdo agjencion ka shpërblimin

prej 5 % në rast shitjes. Tel. 044/ 610 365.

(23-25.10.2010).

(22-24.10.2010)

Lëshoj me qira shtëpinë e mobiluar te Sharbanët,

afër Raiffeisen Bank. Çmimi 180 €. Tel. 044/ 294 534.

Shes banesën dy dhomëshe me lokal, në

lagjen Ulpiana. Banesa gjendet në Rr. “Dëshmorët (23-25.10.2010)

e Kombit”. Kati 4-të. Banesa ka 55m2, lokali

6m2. Çmimi sipas marrëveshjes. Info. pas

orës 16 h. Tel. 038/ 558 785, 044/ 307 960.

Lëshoj me qira lokalin 47m2 në Dardani, afër

orës së kurrizit dhe viva marketit. Lokali posedon

infrastrukturë te re komplete, parking,

(22-27.10.2010)

dhe ështe i përshtatshëm për veprimtari të

Shiten troje në lagjen Emshir, 300 m afër shkollës.

Me infrastrukturë komplete. Tel. 044/ 333 443.

ndryshme biznesore. Tel. 044/049/ 222 246.

(23-25.10.2010)

(22-27.10.2010)

Lëshoj banesa me qira: në qendër te kine-

Shiten 2 hektar në Çagllavicë, afër lagjes

”Nic”. E përshtatshme për çdo aktivitet biznisor.

Pronari shqiptar. Çmimi 13.500 €

ari, i diskutueshëm. Tel. 044/ 661 501.

maja abc, një dhomë gjumi, sallon, kuzhinë,

300 €; në Ulpianë te aleanca, një dhomë gjumi,

sallon, kuzhinë, 350 €. Tel. 044/ 670 608.

(23-25.10.2010)

(22-24.10.2010)

Banesë me qira në B. e Diellit te furra Qerimi

Shiten 3 hektar e 40 ari, buzë rrugës 100 m Prishtinë-Kastriot,

çmimi 2.800 €/ ari. Gjithashtu 10 ari te

2, kati II-të. E re me mobile të reja, me dy dhoma

gjumi, sallon, kuzhinë, 300 €. Tel. 044/ 670 608.

Hotel Madridi, çmimi 5.800 € /ari. Tel. 049/ 100 666.

(23-25.10.2010)

(22-24.10.2010)

Lëshoj katin e shtëpisë me qira, 4 dho-

Shes banesën 82m2, kati 7-të, në lagjen e Spitalit. ma, podrum, parking, e mobiluar. Lagja e

Banesa është në ndërtim e sipër dhe përfundon në Spitalit. Tel. 044/ 926 513; 049/ 618 509.

Korrik 2011. Me çmim 550 €/ m2. Tel. 044/ 330 770.

(23-25.10.2010)

(22-24.10.2010)

Shes 3 ari truall në Veterrnik, 500 m mbrapa

“Gorenjës”. Me infrastrukturë të plotë. Dokumentacioni

në rregull. Tel. 044/ 249 425.

Lëshoj banesën me qira. Gjendet në

Fushë Kosovë. Tel. 044/ 160 423.

(22-24.10.2010)

(21-26.10.2010)

Lëshoj banesë me qira. Banesa gjendet te

Agj. “Omega”, bën ndërmjetësimin në shitjen

dhe qiradhënien e banesave, shtëpive, trojeve,

lokaleve afariste. Po ashtu pranon ofertat tuaja për

shitje dhe qiradhënie. Tel: 044/ 755 859; 045/ 40

12 12; 045/ 246 122; 049/ 41 31 58; 038/ 22 66 78.

www.omega-ks.com, omegaprishtina@gmail.com.

Adresa: Rr.Rrustem Statovci nr.7 (te sllovenia sporti).

(18.10.2010)

Shes 8.64 ari truall në lagjen Sofali buzë rrugës

Santea, 84m2. Vetëm për familjar ose ndërkombëtar.

Çmimi 350 €. Tel. 044/ 875 774.

(22-27.10.2010)

Lëshoj një kat të shtëpisë me qira. E mobiluar

mirë, rrymë, ujë, nxehje, klimë, parking,

75m2. Për ndërkombëtar, 400 €. Gjendemi afër

Qafës te Bahollët. Tel. 044/049/ 148 853.

(22-24.10.2010)

kryesore asfaltit, 300 m larg nga Sh. Normale. Trualli

ka infrastrukturë komplete, leje ndërtimi. Është në

një pozitë të veçantë për ndërtim, dhe ka mundësi

ndarje në 2 parcela. Tel: 044/ 755 859; 049/ 41 31 58.

Lëshoj me qira banesë. Tel. 044/ 236 166.

(22-24.10.2010)

Lëshoj me qira banesën 65m2 në lagjen

(18.10.2010)

Ulpiana, te Fak. i Biznesit. Kati I-rë, gjysëm e mo-

Shes dy banesa në Qendër: kati I, te sheshi

“Nëna Terezë”, 65m2, 128.000 €, dhe kati II,

biluar, me nxehje qendrore. Tel. 044/ 185 489.

(22.10.2010)

60m2, tërësisht e rinovuar, 115.000 €. Tel: 045/

40 12 12; 044/ 755 859; 038/ 22 66 78.

(18.10.2010)

Shitet apo ndërrohet me banesë shtëpia e

vjetër me 2 ari, buzë rrugës kryesore në Velani-

Prishtinë. Me leje urbanistike P+2+ podrumin.

Lëshoj me qira lokalin në Fushë Kosovë,

në Rr.”Gjon Buzuku”. Tel. 049/ 15 22 81.

(22.10.2010)

Lëshoj me qira shtëpinë në Fushë Kosovë,

në Rr.”Gjon Buzuku”. Me kushte

Shitet apo ndërrohet me banesë 3 shtëpi të

vjetra me gjithsej 8.50 ari në Velani-Prishtinë.

Dokumentacioni në rregull. Tel. 044/ 115 866.

shumë të mira. Tel. 049/ 15 22 81.

(22.10.2010)

(16-23.10.2010)

Lëshoj me qira 2 banesa: një në Bregun e Diellit dhe

një në Dardani, si dhe një shtëpi. Tel. 044/ 163 199.

Shes banesë në Prishtinë-Tokëbashqe në

Rr” Shpëtim Robaj” me sip. 77.28m2.Bane-

(22-27.10.2010)

sa ka 1 dhomë të fjetjës,1 salon,1 kuzhinë,1

banjo,2 ballkona +garazha,çmimi 48.000€.

(pa ndermjetësues).Tel. 044/ 337 141.

Lëshoj me qira shtëpinë në lagjen

e spitalit.Tel. 045/ 398 917.

(09-23.10.2010).

(21.10.2010).

Shitet banesa 3 dhomëshe 77.3m2, kati i katërt, Lëshoj me qira banesën 1 dhomëshe në

në Dardani te Viva Marketi. Tel. 049/ 888 899.

Sheshin”Nëna Tereze”në Prishtinë,kati i parë

(12-25.10.2010)

me ng.qendrore e përshtatshme edhe për

ordinancë,zyre afariste.Tel. 045/ 258 179.

Agjensioni për Patundshmëri Kosova Immobilien

www.kosova-immobilien.com, bën ndërmjetësim

në shitblerje dhe qiradhënie si: banesa, shtëpi, troje,

lokale afariste etj. Gjithashtu e keni mundësinë

të paraqesni edhe ju pronën tuaj për shitje dhe

qiradhënie. Tel. 038/ 248 165, 044/ 245 454, 049/

233 185, si dhe në e-mail: kosovaimmobilien@

(21.10.2010).

Lëshoj me qira katin përdhes të shtëpisë (70m2)

në Velani. Shtëpia ka dhomën e pritjes dhe 2 dhoma

gjumi, e mobiluar. Vlen për familjar. Tel. 049/ 345 844.

(21.10.2010)

ipko.net ueb: www.kosova-immobilien.com

Lëshoj banesën 5 dhomëshe me qira, 100m2,

(11-11.11.2010)

kati I-rë, në lagjen Dardani (te posta). Tërësisht e

Shes banesë në Prishtinë pa ndermjetësues me

mobiluar. Vlen për 10 studente. Tel. 049/ 345 844.

dokumentacion të rregullt.Tel. 044/ 823 718.

(21.10.2010)

(05-05.11.2010).

Lëshoj komplet shtëpinë me qira me hyrje të

Shitet shtëpia 2 katëshe 200m2, me 4.3 ari truall, në

lagjen e Emshirit afër Gardenit. Shtëpia ka 4 dhoma

gjumi, dhoma e ditës me kuzhinë. Tel. 044/ 596 302.

veçantë, për studentë –meshkuj ose punëtor.

Afër Teatrit Kombëtar. Tel. 044/ 610 365.

(21.10.2010)

(03-03.11.2010)

Lëshoj me qira banesën në Dardani- Kalabri.

Pozhegu Brothers, shet banesa në magjistralen

Prishtinë-Fushë Kosovë, afër shkollës ”Mihajel Grameno”.

Banesat kanë leje ndërtimi, ujë 24 orë, termoizolues,

çmimi i volitshëm nga 500-650 €. Banesat shiten

me këste mujore deri në 4 vite (pa kamatë). Tel. 044/

B. ka sallon me kuzhinë dhe dy dhoma gjumi.

Vlen për 5 studente ose punëtore, për çift bashkëshortor,

dhe për të huaj. Tel. 044/ 339 710.

(21.10.2010)

430 455, 049/ 730 933. www.pozhegubrothers.com. Lëshoj për banim një pjesë të shtëpisë me

(02-02.11.2010)

hyrje të veçantë. Ka dhomë, kuzhinë, parabanje,

banje. Mund të banojn 1 ose 2 persona. Adresa:

Taslixhe I, rr. Kuvendi i Bujanit nr. 15, Prishtinë.

Çmimi 150 €. Tel. 044/ 547 903, 038/ 516 236.

(17-25.10.2010)

Lëshoj me qira lokalin 150m2+50m2 hapsirë

pran lokalit në Bregun e Dillit II i përshtatshëm

për shumë veprimtari e posaçërisht

për furrë të bukës.Tel. 044/ 330 770.

(10-24.10.2010).

Lëshohet lokali me qira në magjistralën Prishtinë-

F. Kosovë përballë Murebest, afër rrethit

të F. Kosovës. Lokali ka 360m3 dhe është i përshtatshëm

për këto veprimtari: fitnes klub, sallon

ondulimi, mobileri, sallon tepihash, administrat,

expozitur për material ndërtimor, teknik të bardh,

përfaqësi ndërkombëtare e shitje me shumic

apo pakic. Tel. 044/ 430 455, 049/ 730 933.

(09-09.11.2010)

Lëshoj shtëpi dykatëshe me qira, me

4 dhoma gjumi, në lagjën e Universitetit.

Shëpia ka edhe garazhin. Preferohet për

ndërkombëtar. Tel. 044/049/ 120 806.

(06-26.10.2010)

Agj. “Zogu”, lëshon me qira banesa, shtëpi, lokale

si dhe objekte të ndryshme, për ndërkombëtar dhe

vendor, në Prishtinë. Po ashtu bën edhe shitjen e

banesave të reja dhe të vjetra, lokaleve, trojeve në

Prishtinë dhe Fushë-Kosovë. Gjithashtu ju mundëson

të ofroni banesat, shtëpitë, lokalet për qiradhënie dhe

shitje. Agjensioni gjendet në anën e majt të hotelit

Grand. Tel: 038/ 244 419; 044/049/ 888 801 apo në

e-mail: agzogu@hotmail.com. www.agencyzogu.tk.

(06-06.11.2010)

Lëshoj me qira banesë në Prishtinë me

afat të gjatë për familjar.Tel. 044/ 140 769.

(05-05.11.2010).

KËRKOHEN

Kërkoj urgjentisht banesë me qira, për një

çift. Lagjet: Qendër, Ulpianë, S.Sport, te Qafa,

B. i Diellit. 300-400 €. Tel: 044/ 301 283.

(23-25.10.2010)

Kërkojm banesë me qira, 2 dhomëshe,

për 3 studentë. Në të gjitha lagjet e Prishtinës.

Tel. 045/ 30 88 69, 044/ 907 360.

(22-24.10.2010)

Kërkoj 2 bashkëbanuese, mundësisht të

punësuara. Banesa gjendet te Lesna te semaforët

kryesor. Tel. 044/ 287 072.

(22-24.10.2010)

Kërkoj 2 bashkëbanuese(femra)të

punësuara në Dardani mbi Kurriz me kushte

të mira banimi .Tel. 044/ 718 518.

(19-25.10.2010).

Kërkojmë banesa dhe shtëpi luksoze me

qira, për ndërkombëtar. Tel: 045/ 246 122; 045/

40 12 12; 049/ 41 31 58; 038/ 22 66 78.

(18.10.2010)

Kërkoj objekt me qira, për zyre, në Prishtinë. Nga

200m2 deri 500m2, me çmime 1.000 € deri 3.000

€. Tel: 044/ 755 859; 045/ 40 12 12; 049/ 41 31 58.

(18.10.2010)

SHPALLJE TË VOGLA

Sot më 23.10.2010 u bënë një vit pa më të dashurin tonë.

Fazli

Haxhiu(Qeli)

Marr banesë me qira nga pronari për afat

të gjatë për familjar në Qender, Ulpianë, Dardani.Tel.

038/ 553 116,045/ 614 337.

(05-05.11.2010).

VETURA

( 1934-2009 )

Dhembja,pikëllimin dhe

malli për ty po mbesin

pjesë e jetës sonë.

E përkujtojnë: Bashkëshortja

Ajmanja,djali Batoni,reja

Leonora,vajzat, Sanija, Aferdita,

Fitorja,Florija,Merita,Ariana si

dhe sat,nipat,dhëndurët,motrat

nga Prishtina dhe Drenica.

TË NDRYSHME

27

Ganimete Kryeziu, shpall të pavlefshme

dëftesat e vitit të I, II, III dhe IV-të të sh.m. profesionale

“Lasgush Poradeci”, Kijevë.

(23.10.2010)

Blej motor të Mitsubishit DOHC 16v me 2 boshta

bregaz viti i prodhimit 1992 fuqia 1.8 tel:044 611 457

(22-24.10.2010)

Jam farmacist i licencuar, kërkoj

punë. Tel. 044/ 776 247.

(22-24.10.2010)

Kompania e Sigurimit Fizik”Security Code”

ofron punë për 30 persona. Titulli i punës Roje

Sigurimi,aplikacionet duhet të dorëzohen në zyrën

e kompanisë R”28 Nëntori”-Qendra Tregtare te

Posta e Re .Tel. 038/ 551 941. Na kontaktoni prej

orës 09:00-17:00 nga e Hëna-Premte. Aplikuesit

duhet të duhet të kenë me vete Letërnjoftimin.

(19-24.10.2010).

Astrologu “Feniks”- ndihmon në zgjedhjen e

problemeve të ndryshme jetësore: në fat, mësim,

punë, karrierë. Largojmë stresin, nervozen, kokë

dhembjen, pa gjumësinë, mësyfshin tek fëmijët,

trembjen në gjumë, belbëzimet në të folur, vonesat

në të ecur. Me sukses largojmë magjinë e zezë.

Orari i punës prej 10-18.00. Tel. 049/ 123 265, 045/

437 998. Adresa: B. Diellit te posta e vogël- Prishtinë.

Paraprakisht duhet të rezervoni terminët.

(09-29.10.2010)

Shërojmë këto sëmundje: Ekscemë (majasëll),

hemorroidet, kancer të jashtme, neorodermitis, akne

juvenilie (puqra në fytyrë), gangrenë, rozacea, parapsorjazë,

psorjazë, afromi muskulore, ithate, ulcerë

(jashtë), alopecitë, eliminimi i rrudhave në fytyrë,

eliminimi i shenjave në fytyrë, barë kundër gjegjes,

tretjen e gurëve në veshkë, prostatë, pengimin e

rënies së flokëve, regjerimi i flokëve etj. Tel. 038/ 500

554, 044/ 209 057. e-mail: qerim-gashi5@hotmail.

com. Adresa: Kalabri (ish Emshir) 4/45 A Prishtinë.

(01-01.11.2010)

N.T.SH- EGZONI, ju informojmë se bëjmë

rregullimin e vizave Sllovene dhe Polake. Vizat

janë një vjeçare të punës. Të gjithë të interesuarit

mund të paraqiten çdo ditë nga ora

9-15 në tel. 038/ 545 232, 049/ 530 898.

(25-25.10.2010)

INFORMATIKA

DARDANI-PRISHTINË

Organizon 13 kurse për kompjuter gjatë tërë vitit.

-11 vite përvojë me kurse;

-23 libra për kompjuterë të botuar dhe ribotuar;

Gjendemi prapa Postës kryesore në

Dardani afër Fidan Farm.

Ju mirëpret: Ekrem Dragusha, inxh.dipl. me bashkëpunëtor.

Tel: 044/ 213 937 & 044/ 253 537


28

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Prishtina beson


Kampionia e Kosovës, Prishtina dhe klubi rus, Kuban,

këtë fundjavë do të përballen në Shkup, në kuadër të

rrethit të dytë të EHF Cup. Edhe pse takimi zhvillohet

në terren neutral, për kosovaret kjo ka pak rëndësi.

Të përkrahura nga tifozët Plisat dhe Shvercerat nga


Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 tetor— Skuadra

e Prishtinës të shtunën

në Shkup të Maqedonisë do

ta zhvillojë ndeshjen e parë të

rrethit të dytë të EHF Cup në

konkurrencën e femrave, ndaj

skuadrës ruse, Kuban.

Në fakt, kjo ndeshje duhej

të zhvillohej në Prishtinë, por

mosnjohja e Kosovës nga Rusia

e detyroi Federatën Evropiane

të Hendbollit (EHF) të

marrë vendim që ballafaqimi

mes kosovareve dhe ruseve të

zhvillohet në terren neutral,

përkatësisht në Shkup.

Mirëpo, EHF-ja ka vendosur

që edhe ndeshja e kthimit të

zhvillohet vetëm një ditë më

vonë, po në Shkup, e jo siç

ishte e paraparë për t’u zhvilluar

në Rusi.

Megjithatë, për kampionin

e Kosovës, kjo ka pak rëndësi,

pasi në kryeqytetin maqedonas,

Prishtina do ta ketë

përkrahjen e tifozëve të saj,

Plisave, të cilët do të udhëtojnë

drejt shtetit fqinj në mënyrë të

organizuar. Madje, ekipi kosovar

atje do ta ketë edhe mbështetjen

e njërit prej grupeve

më të mëdha të tifozëve në

Maqedoni, Shvercerave.

“Plisat na kanë njoftuar se

bashkë me Shvercerat do të

na përkrahin. I falënderojmë

shumë dhe besoj se nuk do

t’i zhgënjejmë. Do të jetë një

motiv shtesë për ne përkra-

hja e tifozëve tanë. Kjo do të

ndikojë që ne të ndihemi si në

Prishtinë, e jo në terren neutral”,

deklaroi për Express, trajneri

i Prishtinës, Agim Shkodra.

Ai theksoi se vashat e tij

janë përgatitur maksimalisht

për dy sfidat e radhës ndaj

Kubanit.

“Kemi punuar gjatë gjithë

kohës. Vashat e ekipit tim nuk

janë ndalur në asnjë çast dhe

me përkushtim dhe vullnet të

madh kanë stërvitur. Andaj,

ndihemi të përgatitur maksimalisht”,

tha Shkodra.

Andaj, ai beson se Prishtina

do t’ia dalë ta eliminojë nga

kjo garë Kubanin dhe të kualifikohet

në rrethin e tretë të

EHF Cup.

“Realisht, Rusia është superfuqi

edhe në sport. Mirëpo, ne

nuk dyshojmë në dy ndeshjet

e radhës ndaj Kubanit. Besojmë

se në të dyja ato ndeshje

do të triumfojmë, sepse jemi

përgatitur mirë”, përfundoi

Shkodra.

Takimi zhvillohet prej orës

17:00 në palestrën sportive

‘Kale’ në Shkup. Ndarjen e drejtësisë

do ta bëjnë dy gjyqtarë

maqedonas. Ndërsa, ndeshja

e dytë mes Kubanit dhe

Prishtinës zhvillohet të dielën,

po në të njëjtën palestër, prej

orës 13:00.

EHF-ja ka vendosur që në

palestër të valojë vetëm flamuri

i saj, por jo edhe flamujt

e Kosovës dhe Rusisë.

Massa mbetet në Ferrari

Felipe Massa ka mohuar spekulimet

se mund të largohet nga

Ferrari në fund të këtij sezoni në

Formula 1. Presidenti i Ferrarit,

Luca di Montezemolo ka

kërkuar nga ngasësi brazilian të

përmirësojë paraqitjet e tij për

t’i ndihmuar kolegut Fernando

Alonso në garë për titull. Por,

Massa insistoi se marrëdhëniet

e tij me Ferrarin janë “shumë të

mira” dhe mohoi dyshimet rreth

të ardhmes së tij. “Çdo vit është

njësoj. Nuk ndryshon asgjë.

Kurrë nuk ka qenë problem për

mua. Jam ende këtu dhe përga-

tis gjithçka për vitin tjetër”, tha

Massa. Spekulimet rreth largimit

të Massës nga Ferrari filluan në

korrik, pas garës për Shpërblimin

e Madh të Gjermanisë, ku ekipi

kërkoi prej tij që ta lejoi Alonson

ta tejkalojë në mënyrë që spanjolli

të fitojë garën.

E shtunë, 23 tetor 2010

SIVJET ME D

Pas një pushimi shumë të gjatë, më në fund do të nisë edicioni i ri në

basketboll. Njohësit e basketbollit kosovar parashikojnë se kampionati i

sivjetmë, për nga cilësia, do të jetë më i dobët sesa i kaluari. Ata mendojnë

se kampioni Sigal Prishtina edhe në këtë sezon do të jetë favorit për titull.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 tetor—

Më në fund, të shtunën po

fillon edicioni i ri basketbollistik

në Kosovë, pas një

pushimi shumë të gjatë.

Megjithatë, pauza rreth

gjashtëmujore nuk është shfrytëzuar

si duhet nga klubet e Superligës,

në mënyrë që ato të riorganizohen

brenda vetes për të shpresuar

më pas se edicioni i ri do të mund

të jetë më cilësor sesa ai i kaluari.

Kështu thonë edhe njohësit e

basketbollit kosovar. Sipas tyre,

edicioni i ri nuk pritet të jetë më

kualitativ sesa ai i kaluari. Madje,

ata parashikojnë se cilësia e basketbollit

kosovar në kampionatin e ri

do të jetë dukshëm më e ulët sesa

në atë të mëparshmin.

“Klubet nuk janë mirë të organizuara.

Ato po përjetojnë krizë financiare.

Si pasoj e krizës, skuadrat

nuk mund të përforcohen me lojtarë

të huaj. Në mungesë të mjeteve

financiare, skuadrat nuk mund të

punojnë as me lojtarët vendorë dhe

gjeneratat e reja. Andaj, cilësia sivjet

mendoj se do të jetë e dobët”, tha

trajneri prizrenas, Naser Oskaçek

për Express.

“Madje, jam i bindur se ky do të

jetë kampionati më i dobët në Kosovën

e pasluftës. As Federata nuk është

e organizuar. U bë një shtyrje e

madhe deri te fillimi i kampionatit.

Po ashtu, Federata nuk ka gjetur donatorë

për liga dhe disa klube nuk e

di si do t’ia dalin t’i paguajnë referët,

etj. Do të jetë vështirë”, theksoi Oskaçek,

i cili edhe këtë sezon favorit

për titull e sheh kampionin aktual,

Sigal Prishtina.

Edhe trajneri tjetër i njohur kosovar,

Jeton Nixha mendon se kampionati

i sivjetmë do të jetë më i

dobët për nga cilësia, në dallim

prej atij të vitit të kaluar, ku dominoi

Sigal Prishtina.

“Sigal Prishtina, Trepça, Bashkimi

dhe deri diku Peja, edicionin

e kaluar e patën nisur si ekipe më

të organizuara. Kurse sivjet, vetëm

Sigal Prishtina dhe Peja duket se

po e nisin edicionin e ri si skuadra

më të organizuara, në dallim

prej klubeve të tjera”, deklaroi për

Express, trajneri i njohur kosovar,

aktualisht i lirë, Jeton Nixha.

“Prandaj, cilësia e edicionit të

sivjetmë mund të jetë i përafërt

me atë të edicionit të kaluar, apo

ndoshta për një nuancë edhe më

e dobët. Mirëpo, cilësia mund të

përmirësohet më vonë, e posaçërisht

atëherë ka fundi i kampio-


E shtunë, 23 tetor 2010 SPORT 29

Rivas mund të largohet Babel, i pasigurt

Menaxheri i mbrojtësit të Interit,

Nelson Rivas ka konfirmuar se klienti

i tij mund të largohet nga klubi

gjatë afatit kalimtar të janarit. Kolumbiani

i cili sezonin e kaluar ishte

i huazuar në Livorno, ende nuk zë

vend në planet e trajnerit Rafael

Benitez dhe ka filluar të mendojë

OBET

natit, kur skuadra përforcohen edhe

me lojtarë të huaj”, theksoi Nixha.

Në edicionin e ri, edhe në Kosovë

do të aplikohen disa rregulla

të reja të vëna nga FIBA. Por, Nixha

parashikon se akterët e ndeshjeve

të basketbollit do të mund të shkaktojnë

shumë gabime, derisa të

adaptohen me këto rregulla të reja.

Megjithatë, ai thotë se gradualisht

basketbollistët do të adaptohen me

rregullat e reja, por sigurisht se më

me vonesë në dallim prej shteteve

të tjera.

Kampionati i ri fillon me ndeshjen

ndërmjet Trepçës dhe Mitrovicës, që

zhvillohet të shtunën nga ora 12:00.

Në të njëjtën ditë zhvillohen edhe tri

takimet e tjera, ku Bambi në Mitrovicë

e pret kampionin në fuqi, Sigal

Prishtina. Peja do të luajë në shtëpi

ndaj Kolegjit EuroSport, derisa Bashkimi

e pret Kosovën e Vushtrrisë.

Superliga – xhiroja e parë

E shtunë

Trepça – Mitrovica 12:00

Peja – K. EuroSport 14:00

Bambi – S. Prishtina 15:00

Bashkimi – Kosova 19:00

për largim nga Giuseppe Meazza.

“Ai është duke stërvitur me Interin,

por fatkeqësisht nuk është duke

gjetur hapësirë në ekip. Ai mund

të largohet në janar, do të shohim

se çka do të ndodhë në dy ose tre

muajt e ardhshëm”, tha Fernando

Hidalgo për FcInterNews.it.

FOTO: ATDHE MULLA

Atdhe Nuhiu i ka

mohuar zërat se

është duke biseduar

me drejtuesit e

Federatës Shqiptare

të Futbollit për t’u

aktivizuar me ekipin

kombëtar. Sulmuesi

kosovar tani për tani

po mendon vetëm

për Rapid Vjenën.

Por nëse i bëhet një

ftesë nga kuqezinjtë,

21-vjeçari thotë se do

ta shqyrtojë me kujdes

para se të vendosë.

Valdet Hasani

valdet.hasani@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 tetor—

Atdhe Nuhiu për momentin nuk

është duke menduar rreth aktivizimit

me Kombëtaren shqiptare.

Sulmuesi kosovar ka mohuar

shkrimet në disa mediat, ku është

raportuar se ai dëshiron të

luajë për ekipin kuqezi.

Anëtar i gjigantit austriak, Rapid

Vjena, tregon se deri më tani

nuk ka biseduar me askënd nga

Federata Shqiptare e Futbollit

(FSHF) rreth pajisjes me pasaportë

shqiptare dhe aktivizimit

me Kombëtaren e Shqipërisë.

“Ato çfarë kanë shkruar mediat,

e kam parë, por ajo nuk

është e vërtetë. Unë nuk kam

biseduar me askënd rreth kësaj

Kampionia e deritanishme

botërore për juniore në xhudo,

Majlinda Kelmendi të premten

e ka zënë vendin e pestë në

Kampionatin botëror të xhudos,

në kategorinë deri 52 kg, që po

mbahet në Marok.

Xhudistja kosovare ka arritur

deri në gjysmëfinale, ku është

mposhtur nga garuesja e Brazilit,

Valemtim. Ndërkohë, 19 vjeçarja

nga Peja ka pësuar humbje edhe

në luftë për vendin e tretë nga

reprezentuesja turke, Tugba Zehir,

me ç’rast Kelmendi nuk ia doli të

fitoj medalje në këtë ngjarje.

Në fakt, Kelmendi filloi mirë aventurën

e saj në këtë Botëror. Ajo

triumfoi në luftën e parë përballë

marokenes, Kaoutar Benrhdier.

Ndërsa, edhe në duelin e saj të

dytë triumfoi ndaj japonezes

Sulmuesi i Liverpoolit, Ryan

Babel është i pasigurt rreth të

ardhmes së tij në klub. Reprezentuesi

holandez gjatë afatit

kalimtar të verës ishte në qendër

të spekulimeve rreth largimit

nga Anfield Roadi, ndërsa përsëri

thuhet se mund të braktisë

pune dhe deri më tani nuk ka

asgjë konkrete”, tha Nuhiu për

Express.

Shtatlarti tregon se për momentin

është i përqendruar

vetëm te klubi austriak, derisa

nëse merr një ofertë për ta përfaqësuar

Shqipërinë, thotë se do

ta shqyrtojë me kujdes para se të

vendosë.

“Unë për momentin jam i përqendruar

vetëm në Rapid. Nëse

marr një ftesë nga Kombëtarja A

e Shqipërisë apo e Austrisë, do

të mendoj mirë dhe tani do të

vendosi”, theksoi Nuhiu.

Nuhiu te Rapid Viena luan së

bashku me sulmuesin e Kombëtares

shqiptare, Hamdi Salihi.

Kthehet duarthatë

Nodoka Tanimoto. Kelmendi e

Tanimoto cilësohen si dy xhudistet

më të mira në botë në këtë

kategori. Ndërsa, fitoren e tretë

Kelmendi e ka fituar ndaj ruses

Darya Predeina.

Kampione në këtë kategori është

klubin në janar. “Është gjithmonë

tregimi i njëjtë, ky eshët rasti

yt. Nuk e shoh më ashtu, është

vetëm një ndeshje tjetër. Situata

ime është e qartë për të gjithë

dhe nuk duhet të flas rreth saj”,

tha Babel, i cili ka minutazhë të

kufizuar në formacionin bazë.


Mirëpo, ish-anëtari i Riedit thotë

se asnjëherë nuk e ka hapur llafin

e ekipit kuqezi me shkodranin.

Nuhiu deri para pakë javëve ka

veshur fanellën e përfaqësueses

U21 të Austrisë. Por mosha nuk i

lejon kosovarit që të vazhdojë të

luajë edhe më tutje me shpresat

austriake.

Synon titullin me Rapidin

Pas 11 xhirove të kaluara në

Bundesligën austriake, Rapid

Vjena zë vendin e gjashtë në

renditjen tabelore me 14 pikë të

tubuara, 7 pikë më pak se lideri

Wacker Innsbruck. Edhe pse nuk

e ka nisur mirë sezonin, Nuhiu

thotë se Rapid synon titullin.

Majlinda

Kelmendi

shpallur japonezja Anzu Yamamoto,

derisa Kelmendi e ndau vendin

e pestë bashkë me rumunen,

Larisa Florian. Në këtë kategori u

paraqitën gjithsej 35 xhudiste.

Po të premten në Marok është

paraqitur edhe xhudistja tjetër

“Normalisht që me Rapidin

synojmë titullin e kampionit.

Jemi vetëm 7 pikë prapa liderit

dhe kjo nuk është diferencë e

madhe. Edhe pse ne jemi të angazhuar

në kampionat dhe në

gara ndërkombëtare, besoj se do

të ngjitemi lart në tabelë”, theksoi

21-vjeçari, i cili me Rapidin

synon të kalojë në rrethin e dytë

të Europa Leagues.

Sulmuesi me prejardhje nga

Prishtina, gjatë kësaj vere nga

Ried u transferua te Rapid Vjena.

Në fillim pati vështirësi të zërë

vend në formacionin e skuadrës,

por me kalimin e kohës, kosovari

është bërë pjesë e rëndësishme

e gjigantit austriak.

kosovare, Nora Gjakova, e cila ka

garuar në kategorinë deri 57 kg.

Gjakova e zuri vendin e shtatë në

kategorinë e saj në këtë Botëror.

Gjakova i ka fituar dy sfidat e

para të saj ndaj sllovenes Katja

Senekoviq dhe gjermanes Svea

Schwaebe. Por, kosovarja është

mposhtur në luftën e tretë nga

bullgarja Ivelina Ilieva, ndërsa

në luftën e fundit ajo ka pësuar

po ashtu humbje nga turkja

Ozerler Nazlican. Në këtë Botëror,

Kosovën do ta përfaqësoj edhe

Gramoz Cernaveri i cili do të

garon në kategorinë deri 100 kg.

Që të tre këta garues kosovarë në

Marok po paraqiten me flamurin

e Federatës Botërore të Xhudos.

Në këtë ngjarje po garojnë 597

garues nga 78 shtete të ndryshme

botërore.


30

DIGITAL

IPKO

SPORT

Gjigantët europianë

rikthehen në

Supersport Kosova

Pas ndeshjeve të Champions League dhe

Europa League, gjigantët e futbollit evropian

rikthehen në kampionatet kombëtare. Supersport

Kosova sjell ekskluzivisht për shikuesit kosovar

ndeshjet më të rëndësishme dhe ekipet

më të mëdha të Premier Ligës angleze, Serie A,

La Ligës dhe Bundesligës gjermane.

Premier League

Manchester City – Arsenal – Live SS6

I pandalshmi Carlos Tevez përballë revolveristëve

të uritur për sukses. Ndeshja kryesore e

javës së 9-të në Premier League. Manchester

City – Arsenal, direkt në Kanalin digjital IPKO,

të dielën me fillim nga ora 17.00, në Supersport

6.

Serie A

Inter – Sampdoria – Live SS6

Kampioni aktual i Evropë dhe Italisë vazhdon

me formë të shkëlqyer në të gjitha garat.

Këtë fundjavë, Inter pret në Meazza kundërshtarin

tradicionalisht të papërshtatshëm.

Nëpërmjet Supersport Kosova, ju mund të

përcillni sfidën Inter – Sampdoria, direkt në

kanalin Digjital IPKO, të dielën prej orës 20.45,

direkt në Supersport 6.

La Liga

Zaragoza – Barcelona – Live SS6

Aspak duel i lehtë për Barcelonën, e cila i

shkon skuadrës në krizë, Real Zaragoza. Ndeshjen

e javës së 8-të të La Ligës, Zaragoza-Barcelona,

Supersport Kosova ju mundëson këtë

të shtunë me fillim nga ora 18.00, direkt në

kanalin Digjital IPKO, në Supersport 6.

Ndeshjet të cilat transmetohen direkt

dhe ekskluzivisht në Supersport Kosova:

E shtunë

Tottenham – Everton - SS 6 (13.45)

Chelsea – Wolverhampton - SS 6 (16.00)

Sunderland - Aston Villa - SS 7 (16.00)

WBA – Fulham - SS 8 (16.00)

Zaragoza – Barcelona - SS 6 (18.00)

West Ham – Newcastle - SS 7 (18.30)

E diel

Parma – Roma - SS 6 (12.30)

Stoke - Man.Utd – SS 6 (14.30)

Bologna – Juventus - SS 7 (15.00)

Liverpool – Blackburn – SS 8 (16.00)

Man.City – Arsenal - SS 6 (17.00)

Sevilla – Bilbao - SS 7 (19.00)

Inter – Sampdoria - SS 6 (20.45)

Villareal – Atletico – Madrid - SS 7 (21.00)

E hënë

Napoli – Milan - SS 6 (20.45)

Hendboll: Zhvillohet xhiroja e gjashtë

Në këtë fundjavë do të zhvillohet

xhiroja e gjashtë e Superligës së

Kosovës në hendboll. Në kuadër

të kësaj xhiroje, lideri aktual Besa

Famiglia do të luan si vendas ndaj

Vëllaznimit të shtunën prej orës

19:00. Pejanët deri më tani në

pesë ndeshje të zhvilluara kanë

shënuar po aq fitore. Andaj, edhe

ndaj gjakovarëve ata synojnë ta

korrin fitoren e gjashtë rresht.

Po të shtunën prej orës 15:00,

Vjosa ballafaqohet me Trepçën,

derisa të njëjtën ditë prej orës

18:00 Drenica do të ndeshet me

Kosovën e Vushtrrisë.

E shtunë, 23 tetor 2010

LIRIA SFIDON LIDERIN

Liria synon që të shtunën ta shfrytëzojë përparësinë e terrenit, për

t’ia ndalur hovin liderit të Superligës, Hysit. Por edhe skuadra nga

Merdari në Prizren do të udhëtojë për t’i fituar tri pikë.

FOTO: JETMIR IDRIZI

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 korrik —

Liderin aktual të Superligës

së Kosovës në futboll,

Hysin të shtunën e

pret një udhëtim mjaft

i vështirë. Bardhezinjtë

do të jenë mysafirë të Lirisë,

në kuadër të xhiros së dymbëdhjetë

që zhvillohet këtë

fundjavë.

Në xhiron e fundit, Lira

tregoi një lojë të mirë, pasi e

mposhti KEK-un me rezultat

3:0, duke dëshmuar kështu

se ky ekip po kalon nëpër një

formë të mirë. Andaj, skuadra

nga Prizreni synon ta dëshmojë

cilësinë e saj edhe në duel

me Hysin, të cilit ekip dëshirojnë

t’ia ndalë hovin.

“Hysi është një ekip shumë

i fortë, i cili ka shumë futbollistë

të rinj dhe cilësorë. Ka

sulmues mjaft të fortë, të cilët

vështirë ndalen. Megjithatë,

ne synojmë të shënojmë fitore,

sepse jemi në formë dhe

të përgatitur. Nëse ia dalim

t’ia ndalim sulmuesit e Hysit,

atëherë pa problem do

të shënojmë fitore”, deklaroi

mbrojtësi i Lirisë, Roland Duraku

për Express.

Ndërkohë, edhe Hysi po kalon

nëpër një formë të shkël-

qyeshme. Skuadra nga Merdari

ka shënuar fitore në katër

ndeshjet e saj të fundit. Andaj,

lideri aktual i Superligës synon

të vazhdojë me serinë pozitive

të rezultateve edhe në duel me

Lirinë, pavarësisht se do të luajë

në cilësinë e mysafirit.

“Ne jemi të përgatitur mirë.

Sikurse në ndeshjet e tjera,

edhe ndaj Lirisë synojmë fitore.

Do ta kemi vështirë, por megjithatë

ne do të udhëtojmë për

fitore”, tha për Express, kapiteni

i Hysit, Mentor Zhdrella.

Pas njëmbëdhjetë xhirove të

zhvilluara, Hysi prin në tabelë

me 23 pikë të tubuara, tetë më

shumë sesa Lira që gjendet në


Wayne Rooney ka nënshkruar

kontratë të re pesëvjeçare në

Manchester United, vetëm disa

ditë pasi theksoi se dëshiron të

largohet nga klubi. Më herët

gjatë javës, sulmuesi 24 vjeç

kishte thënë se brengat rreth

fuqisë së ekipit ishin arsyet e

vendimit të tij të mos vazhdojë

qëndrimin në Old Trafford.

Mirëpo befasisht, marrëveshja

e re është zyrtarizuar të premten.

“Jam i lumtur që Wayne

ka vendosur të mbetet”,tha

menaxheri i Manchester Unitedit,

Sir Alex Ferguson. Rooney

shtoi: “Ju kam thënë të mër-

kurën se menaxheri është një

gjeni, besimi dhe përkrahja e

tij më kanë bindur të mbetem”.

Marrëveshja është arritur pas

diskutimeve mes klubit dhe

përfaqësuesve të Rooneyt. “Ka

qenë një javë e vështirë. Nganjëherë,

kur jeni në një klub,

është e vështirë të kuptoni se

sa i madh është ai dhe ju nevojitet

diçka si ngjarjet e ditëve

të kaluara për të mësuar më

tepër. Mendoj se Wayne tani e

kupton se sa klub i madh është

vendin e katërt me 15 pikë të

mbledhura. Po të shtunën, në

Skenderaj, Drenica do të ballafaqohet

me kampionin aktual,

Trepça. Ndërsa, katër takimet

e tjera të kësaj jave zhvillohen

të dielën.

Superliga – xhiroja e 12-të

E shtunë

Lira – Hysi

Drenica – Trepça

E diel

Vëllaznimi – Besa

Prishtina – KEK-u

Flamurtari – Ballkani

Trepça ’89 – Ferizaj

Të gjitha ndeshjet fillojnë në ora 14:00

Manchester United”,theksoi

Ferguson. Vazhdimi i kontratës

nga Rooney erdhi si befasi

duke pasur parasysh ngjarjet

e fundit. Të enjten mbrëma,

rreth 30 tifozë ishin grumbulluar

para shtëpisë së Rooneyt

në Cheshire dhe kërkuan të

bisedojnë me sulmuesin. Në

shenjë proteste kundër largimit

të Rooneyt, ata ngritën një

transparent kërcënues për futbollistin:

“Nëse shkon në Man

City, je i vdekur”.


E shtunë, 23 tetor 2010 SPORT 31

Goulon në Blackburn Remy ëndërron Premierligën

Klubi nga Premierliga, Blackburn

Rovers ka transferuar mesfushorin

francez, Herold Goulon si futbollist

të lirë të premten. Goulon

nënshkroi kontratë dyvjeçare

me Blackburnin, me opsion të

vazhdimit edhe për një vit tjetër

pas provave të suksesshme nga

shtatori në ekipin e menaxherit

Sam Allardyce. 22-vjeçari ishte

futbollist i lirë pas largimit nga

klubi francez Le Mans, në fund të

sezonit të kaluar. “Gjithmonë kam

dashur të vij në Angli, sepse mendoj

se kjo është liga më e mirë në

Evropë dhe në botë”, tha Goulon.

Sulmuesi Loic Remy ende ëndërron

që një ditë të luajë në Angli, ka bërë

të ditur menaxheri i tij, Frederic Guerra.

Reprezentuesi francez spekulohej

me transferim në Premierligë

gjatë afatit kalimtar të verës, por iu

bashkua Marseilles nga rivali Nice.

Mirëpo, përfaqësuesi i tij, Frederic

NA E DOGJEN

EDHE RUSET

Tifozët rusë kanë përcjellë shembullin e aleatëve të tyre serbë

Pas tifozëve serbë, flamurin

shqiptar së bashku

me atë të Kosovës e kanë

djegur edhe aleatët e tyre,

rusët.

Të enjten mbrëma, gjatë ndeshjes

mes Zenit St Petersburgut

dhe Hajduk Splitit, në stadiumin

Petrovsky, takim i vlefshëm për

xhiron e tretë të fazës së grupeve

në Europa League, tifozët nikoqirë

të skuadrës ruse e dogjën

flamurin shqiptar dhe atë të

Kosovës.

Huliganët rusë nuk janë

ndalur me kaq, ata shpalosën

flamuj serbë, ndërsa kanë fyer

edhe përkrahësit e ekipit kroat.

Po ashtu, gjatë ndeshjes, rusët

kanë brohoritur “Kosova, tokë

serbe”.

Kujtojmë se në Hajduk Split

paraqitet mesfushori i Kombë-

tares shqiptare, Ervin Bulku, i

cili ishte në formacionin bazë

dhe luajti për 80 minuta para

se të zëvendësohej nga Goran

Jozinoviç.

Zenit St Petersburg që udhëhiqet

nga trajneri i mirënjohur

italian, Luciano Spalletti,

e fitoi takimin e Grupit G me

rezultat 2-0. Incidenti është

përsëritje e ngjarjes nga java e

kaluar në Genoa, gjatë ndeshjes

eliminatore për Euro 2012, mes

Italisë dhe Serbisë, ku tifozët

serbë dogjën flamurin shqiptar,

shpalosën transparent dhe bënë

thirrje antishqiptare, ndërsa

me hedhjen e fishekzjarrëve në

fushë shkaktuan ndërprerjen e

takimit.

Njësoj si Serbia, edhe Rusia ka

problem me huliganizëm dhe

incidentet në takimin kundër

Hajdukut mund të dëmtojnë

kandidaturën e Rusisë për nikoqir

të Kampionatit botëror 2018.

Para fillimit të ndeshjes,

rreth 50 tifozë ‘Ultras’ të Zenit

St Petersburgut kishin hyrë në

një hotel për të sulmuar tifozët

e Hajduk Splitit. Katër tifozë

kroatë iu nënshtruan tretmanit

mjekësor për lëndime në kokë,

pas përleshjeve në qytetin St

Petersburg, ku mund të zhvillohet

gjysmëfinalja e Kampionatit

botëror 2018, nëse Rusia fiton të

drejtën e nikoqirit të garës.

Ultrasët e maskuar kanë hyrë

në hotelin Dostoevsky dhe

hodhën karrige dhe gjësende

të tjera në korridor. Një tifozi të

Hajdukut i është thyer hunda,

ndërsa disa të tjerë janë trajtuar

për tronditje, të çara dhe lëndime

të tjera më të lehta.

Guerra ka theksuar se 23-vjeçari

në të ardhmen mund të vazhdojë

karrierën në Angli. “Remy ëndërron

të luajë në Angli, jam i bindur se

do të ishte futbollist shumë i mirë

në Angli. Ai kishte shumë opsione

gjatë verës, por është i lumtur që iu

bashkua Marseilles”, tha Guerra.

Mourinho më ka

kompletuar

Sulmuesi i Interit, Samuel Eto’o i

është falënderuar edhe një herë

Jose Mourinhos që e ka bërë futbollist

më të mirë. Ylli kamerunas gjatë

sezonit të kaluar ishte aktivizuar

shpeshherë në krah në një rol që

më tepër i ngjante një mbrojtësi të

krahut sesa një qendërsulmuesi,

që është pozita e tij e preferuar.

Trajneri i ri i Interit, Rafael Benitez

e ka kthyer Eto’on në qendër dhe

29-vjeçari është përgjigjur duke

shënuar 12 gola në 10 ndeshje në

të gjitha garat. I intervistuar nga

Studio 15, Eto’o tha: “Kurrë nuk do

Portieri i Tottenhamit, Heurelho

Gomes ka theksuar se Gareth Bale

mund të zërë vend në Kombëtaren

e Brazilit, pas het-trikut që shënoi në

mesjavë kundër Interit në Ligën e

Kampionëve. Gomes i cili ishte njëri

prej zëvendësuesve të Julio Cesarit

në ekipin e Brazilit, në Kampionatin

botëror në Afrikën e Jugut,

theksoi se reprezentuesi uellsian

luan sikur një brazilian. Karriera e

Bales është transofmuar prej kur

Harry Redknapp e zhvilloi në një

mesfushor të majtë. Ai nuk kishte

filluar asnjë ndeshje të Premierligës,

sezonin e kaluar, derisa ishte

inkuadruar në ekip kundër Hull

Cityt më 16 janar dhe menjëherë

çimentoi vendin në skuadër. Dikur

konsiderohej i papërgatitur fizikisht

dhe si futbollist i cili pritet të shitet

nga Redknapp, Bale tani spekulo-

Hodgson nuk

jep dorëheqje

Menaxheri i Liverpoolit, Roy

Hodgson ka insistuar se nuk do

të largohet nga klubi, pavarësisht

startit të dobët të ekipit këtë sezon.

Reds gjenden në pozitën e 19-të në

Premierligë, me vetëm një fitore në

tetë ndeshjet e tyre nën drejtimin e

Hodgsonit. Por, Liverpool kryeson

Grupin K në Europa League dhe

barazoi 0-0 në udhëtim te Napoli,

të enjten. “Asnjëherë nuk më ka

shkuar mendja të jap dorëheqje.

të ndalem së falënderuari Mourinhon.

Ai është i veçantë. Ai më bëri

ta njoh një rol tjetër. Kurrë nuk do ta

kisha imagjinuar se mund ta kryej

atë detyrë. Ai më kompletoi. Kjo

më jep siguri më të madhe. Kam

fituar shumë vitin e kaluar, ndërsa

edhe tani ndihemi pozitivisht”. Kur

i është thënë se është futbollisti

aktualisht më i vlerësuar në Serie

A, Eto’o theksoi: “E vërteta është se

në të gjithë jemi futbollist të klasit

të lartë: Sneijder, Zanetti, Milito e

të tjerë. Nëse të gjithë luajnë mirë,

gjithçka është më e lehtë. Ekipi ka

rëndësi, duke përfshirë Materazzin, i

cili është një i çmendur në bankinë.

Ai ka një rol shumë të rëndësishëm”,

theksoi Eto’o. Pas shtarë xhirove në

Serie A, Inter zë pozitën e tretë me

14 pikë, dy më pak se lideri Lazio.

Nerazzurrët takohen me Sampdorinë

të dielën në Giuseppe Meazza.

Bale luan si brazilian

het se kërkohet nga klubet më të

mëdha në botë. “Gareth më duket si

brazilian me mënyrën e lojës së tij”,

tha Gomes për tabloidin anglez, The

Sun. “Mendoj se ai mund të hynte

në Kombëtaren e Brazilit, është

duke luajtur shumë mirë. Gareth

ka shpërthyer. Tre golat e tij kundër

Interit ishin të jashtëzakonshëm

dhe nëse do të kishte realizuar hettrikun

pak më herët, ndoshta do të

kishte shënuar edhe golin e katërt”,

përfundoi Gomes.

Kam ardhur këtu për të qëndruar

gjatë”,tha Hodgson pas ndeshjes.

“Kam ardhur këtu me besimin

se mund të ndihmoj rindërtimin

e Liverpoolit. Futbollistët janë të

bashkuar në atë që jemi duke bërë”,

shtoi ai. Hodgson inkuadroi disa të

rinj në ekipin që nxori një pikë në

Napoli dhe skuadrës i munguan

Steven Gerrard, Fernando Torres,

Raul Meireless dhe Lucas Leiva,

të cilët ishin lënë në shtëpi para

përballjes me Blackburnin, në

Anfield, të dielën. “Jemi duke kaluar

një periudhë shumë të vështirë në

ligë. Gjërat kanë shkuar keq për

arsye të ndryshme dhe jemi në

fund të tabelës, por kemi vullnet të

madh për t’u ngritur lart”, përfundoi

Hodgson.


32 MARKETING E shtunë, 23 tetor 2010

69,95€

129,95€

199,95€

6 muaj

1 vit

3 muaj

Pako Premium tani me

mundësi abonimi për 3 muaj!

More magazines by this user
Similar magazines