01 - Ballina.indd - Gazeta Express

gazetaexpress.com

01 - Ballina.indd - Gazeta Express

ARTE ARTE: : 40 VJET PRITJE SPORT SPORT: : MUNDJES I HIQEN KUFIZIMET

f20 f29

I KAM NUMRAT

Hashim Thaçi thotë se i ka siguruar numrat për

krijimin e Qeverisë së re. Ai pohoi se është i

interesuar vetëm për postin e Kryeministrit.

Sipas tij, President i vendit do të jetë dikush që

ka garuar në zgjedhje. Kreu i PDK’së theksoi se

në Qeveri do të ketë vend edhe për fi gura nga

shoqëria civile, duke përjashtuar mundësinë që

PDK t’i mbajë tri postet e larta shtetërore. f4-5

Express E premte

4 shkurt, 201 2011 20111

www.gazetaexpress.com

N° 2126, Viti VI, Çmimi: 0.20 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

OPERACIONI PACOLLI

f8-9

Udhëtoni kudo me IPKO-në!

Flisni me tarifat më të lira për

Roaming në mbarë botën.

Kryeministri Hashim

Thaçi fajësoi Gjykatën

Supreme për

mosdhënien e pagave

me rritje në muajin

janar. Tha se çuarja e

Mitrovicës në rivotim

vonoi konstituimin e

institucioneve qendrore,

gjë që ndikoi në

mosrealizimin e vendimit

për rritjen e pagave. f10-11

Shfajësohet për rroga

Dëshmojnë familjarët

Katër dëshmitarë dhanë përgjigje para trupit gjykues, prokurorit

special dhe avokatëve, në lidhje me tragjedinë e Tisës, ku në tetor

2009 humbën jetën 15 kosovarë. Ata rrëfyen për aranzhimin e

udhëtimit ilegal, paratë që u kanë dhënë kontrabanduesve dhe

mënyrën e kontaktimit të tyre. | FAQE 7

Infl acioni godet Kosovën

Shtrenjtimi i tepërt i gjërave ushqimore po shkaktohet nga infl acioni i

importuar. Parashikimet janë edhe më të këqija. | FAQE 10

KOMENT Pas zgjedhjeve, nisemi nga zeroja

As pas gati dy muajsh, sa kaluan nga raundi i parë i zgjedhjeve të

jashtëzakonshme në Kosovë, ende nuk dihet se kush me kë do të

bashkëqeverisë. Dihet vetëm se qeverinë e re do ta formojë PDK’ja dhe

se kryeministër do të mbetet shefi i saj. Shkruan: Faton Raçi | FAQE 2

Kosovarët e bllokuar në Egjipt kanë fi lluar të evakuohen me iniciativën dhe

shpenzimet e Behgjet Pacollit. “Operacioni Pacolli” për tërheqjen e 163 kosovarëve,

të mbetur pa ndihmën e askujt, nisi mbrëmë pas mesnate. Në Kosovë, familjarët

presin me ankth lajme nga Kajroja. E enjtja atje kaloi në kaos dhe me plot viktima.


2

Pressing

Fjalët tona

Tani më kam kontratë me qytetarin e

Kosovës për katër vjetët e ardhshme.

MOTI PRISHTINË

Sot

Nesër

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

Hashim Thaçi,

Kryeministër në largim,

duke konfirmuar edhe

njëherë se ai do të jetë

përsëri kryeministër i

vendit.

Kemi përmbushur plotësisht

zotimin tonë.

Renzo Davidi,

Shefi i zyrës ndërlidhëse

të Komisionit Evropian në

Kosovë, pas nënshkrimit

të marrëveshjes së

Instrumentit të Paraanëtarësimit

që përfshin

programin e asistencës

në vlerë prej 63.9 milionë

euro.

Duhet ta trajtojnë Kosovën si një

partner me të drejta të plota dhe një

shtet të njohur plotësisht.

Peter Balasz,

Kryetar i Qendrës për

Studime të Zgjerimit të

BE-së, duke e konsideruar

njohjen e Kosovës

nga të gjitha vendet e

BE-së si parakusht të

domosdoshëm për çdo

hap të mëtejmë.

Max: -0 °C

Min: -6 °C

Max: 5 °C

Min: 0 °C

As pas gati

dy muajsh,

sa kaluan nga

raundi i parë i

zgjedhjeve të

jashtëzakonshme

në Kosovë, ende

nuk dihet se

kush me kë do të

bashkëqeverisë.

Dihet

vetëm se

qeverinë e re

do ta formojë

PDK’ja, dhe se

kryeministër do

të mbetet shefi

i saj.

E premte, 4 shkurt 2011

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Politikë: Bekim Greiçevci bekim.greicevci@gazetaexpress.com Nacionale dhe siguri: Jeton Musliu jeton.musliu@gazetaexpress.com

Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com

Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Shtypi: Lindi Printing Center: MediaWorks.

Faton.Raçi

@gazetaexpress.com

Pas zgjedhjeve,

nisemi nga zeroja

Derisa po votonte në zgjedhjet e muajit janar 2010 në

Kroaci, ish-presidenti kroat, Stjepan Mesic, deklaroi:

“Vendi do të fi tojë pushtetin të cilin e voton”.

Zgjedhjet e fundit në Kosovë e ç’vleftësojnë

plotësisht thënien e ish-presidentit kroat, ngase

ato as pas dy muajsh nuk qartësuan se për kë votoi

vendi. Të vetmet tipare që i karakterizuan ishin një

numër i madh vjedhjesh, dallaveresh dhe ankesash,

të bëra nga të gjitha subjektet politike që morën pjesë

në to. Na mbetet të shohim nëse organet e drejtësisë,

rastësisht, kësaj radhe do të bëjnë punën për të cilën

ekzistojnë, në mënyrë që këso zgjedhjesh të mos na

përsëriten kurrë.

Sido që të jetë, pjesa më papritur e zgjedhjeve në

Kosovë zakonisht vjen tek pas përfundimit dhe certifi

kimit të tyre. Pikërisht për shkak se këtu pothuajse

asnjëherë nuk vlen thënia e ish-presidentit kroat.

Përkundër vërejtjeve, ankesave dhe pohimeve

tjetërfare, partitë politike i pranuan rezultatet zyrtare

të zgjedhjeve të nisura më 12 dhjetor. Doli që,

në fund, secila mori aq sa diti të gjendej, e jo aq sa

u votua. I njëjti parim mund të vlejë edhe tani, në

fazën e bisedimeve për krijimin e koalicionit qeverisës.

Dihet vetëm se, PDK dhe partitë e pakicave,

do të jenë pjesë e qeverisë së re. Për pjesën tjetër

mund vetëm të supozohet, edhe pse AKR e Pacollit

dhe AAK e Haradinajt që nga ora 19 e 12 dhjetorit

përmenden pandërprerë si dy mundësitë më të kapshme.

Megjithëse, kërkesat që këto dy parti i kanë

parashtruar para partisë fi tuese e ç’vleftësojnë edhe

më tepër atë deklaratën e ish-presidentit kroat nga

fi llimi i tekstit.

Meqenëse AKR doli t’i ketë fi tuar 7.29 për qind të

votave (ose tetë deputetë në Kuvend), rezultati i saj

nuk duket fort kartë e fuqishme për insistimin në

marrjen e postit të presidentit të vendit. As 11.04 për

qind të votave (ose 12 deputetët) e AAK’së nuk duken

arsye bindëse që kjo parti të insistojë në drejtimin

e ekzekutivit të ardhshëm të vendit. Dy partitë tjera

që, të paktën sipas parimit të Mesic’it, do të duhej

të ishin kandidatet më serioze për këso lloj kërkesash,

LDK dhe Vetëvendosja – e para me 24.69 për

qind të votave, gjegjësisht 27 mandate, kurse e dyta

me 12.69 për qind, ose 14 mandate – tashmë janë

shprehur publikisht se s’do të jenë pjesë e qeverisjes

së udhëhequr nga Thaçi.

Por, këto dëshira dhe deklarata sigurisht se s’duhen

marrë si përfundimtare, sepse, të paktën zyrtarisht,

PDK ende nuk ka fi lluar negociatat me asnjë parti

politike. E vetmja gjë që Hashim Thaçi, si kryetar i

PDK’së, e ka bërë të qartë qysh tani është se qeverisë

së re do t’i prijë vetë. Kështu që, AAK’së së Haradinajt

që tani i është bërë me dije se posti i synuar i kryeministrit

është i zënë. Së këndejmi, pjesë e negociatave

eventuale mes PDK’së dhe AAK’së do të mund të

jetë Presidenca.

Problemi është se, në rast se – hipotetikisht –

PDK’ja do të pranonte që AAK’së t’ia ofrojë postin

e presidentit (gjegjësisht Blerim Shalës), kjo do të

nënkuptonte edhe dhënien e të paktën tre ministrive

AAK’së. Kjo e dyta, pastaj, do të mund të luante në

kartën e Fatmir Sejdiut, dhe ta braktiste qeverinë,

menjëherë pas lirimit eventual të liderit ë saj, Ramush

Haradinaj, nga Haga. Nëse mund të konsiderohen

të sakta pohimet e Daut Haradinajt, se Ramushi

do të mund të lirohet brenda një periudhe relativisht

të shkurtër – sipas tij, pas 3-4 muajve – atëherë edhe

qeveria e re do të mund të ishte jetëshkurtër. Kjo,

ngase Ramushi ka vite që propagandon një shkollë

tjetër të qeverisjes, krahasuar me atë të PDK’së. Që

nënkupton se, ai është kundër çfarëdo hyrjeje në

bashkëqeverisje me PDK’në. Logjika e vetme që

AAK’në në këtë moment do të mund ta shtynte të

hyjë në qeveri është pikërisht mungesa e Ramushit,

gjegjësisht rritja artifi ciale e rolit të saj politik deri në

kthimin e tij, përkundër rezultatit të dobët zgjedhor.

Natyrisht, pa harruar këtu as insistimin indirekt të

ndërkombëtarëve, të cilët – edhe pse nuk dihet nëse

kalkulimi i tyre është i saktë - për hir të një stabiliteti

politik, dëshirojnë ta shohin AAK’në brenda.

AKR’ja e Pacollit është në pozitë paksa tjetër.

Behgjet Pacolli asnjëherë nuk e ka fshehur ambicien

e tij politike – marrjen e drejtimit të Presidencës. Si

një biznesmen i aftë që është, ai qartazi ka llogaritur

që pjesa e dikurshme e votuesve të dëshpëruar të

LDK’së, që i ishin bashkuar atij në zgjedhjet e kaluara

(pas kuvendit të famshëm të karrigeve), me ardhjen

e Isa Mustafës në krye të LDK’së do të ktheheshin

andej prej nga kishin ardhur. Si rrjedhojë, ai improvizoi

një koalicion të atypëratyshëm me disa subjekte

të vogla politike dhe me koncepte diametralisht të

kundërta, sa për t’i kompensuar numrat dhe për

të mos hequr dorë nga ambicia e tij. Problemi me

Pacollin është se, pavarësisht pëlqimit që Thaçi do

të mund t’ia jepte, mbase për shkak të pasurisë së

tij, ndërkombëtarët nuk e shohin atë si një president

“bashkëpunues” – sa Blerim Shalën, për shembull.

Në rast se, megjithatë, ndodh një marrëveshje mes

Thaçit e Pacollit, atëherë duhet shqyrtuar edhe propozimin

e shefi t të ICO’së, Pieter Feith, sipas të cilit

vendi duhet të ketë një presidente, e jo një president.

Nëse Pacolli do të hiqte dorë nga ambicia, Mimoza

Kusarit – pavarësisht deklaratave të saj kundër bashkëqeverisjes

me PDK - do të mund t’i takonte posti

i presidentes. Kjo, nëse dëgjohen këshillat e Feith. E,

nëse jo, as Agim Çeku s’është pa gjasa.

Deklarata e paradokohshme e Xhavit Halitit, se tri

postet kryesore të vendit PDK do të mund t’i mbajë

për vete, me gjasë ishte një sinjal i dërguar drejt

AKR’së dhe të AAK’së, për balancim të apetiteve.

Edhe përmendja e Edita Tahirit për postin e presidentes

së vendit mund të jetë një sinjal i tillë.

Si përfundim, PDK mbase do të mund të arrijë

marrëveshje me AKR’në, pak më vështirë me

AAK’në, por pothuaj assesi me që të dyja njëkohësisht.

Nga ana tjetër, nuk duhen harruar as pakicat.

Edhe apetitet e tyre (ngase bashkërisht i fi tuan 25

deputetë) mund të rriten. Çka nëse edhe ata e kërkojnë

një “post të madh”? Për ndërkombëtarët kjo

do të ishte plotësisht e pranueshme.

Po të jetonte Mesic në Kosovë, s’do të kuptonte gjë.


E premte, 4 shkurt 2011

Në kohën tonë janë tepër të rrallë popuj që mund

të kenë histori të veçuar nga të tjerët. Ka kohë që

fatmirësisht historia jonë nuk është më e tillë. Ajo është

histori shqiptare e njëherësh shqiptaro-europiane

Mbi ngjarjet e janarit

Ismail Kadare

Është pak të thuash se mbyllja e vitit që shkoi nuk

ishte e mirë për shqiptarët. Dhe, si të mos mjaftonte

kjo, në kundërshtim të plotë me urimin “na

qoftë i mbarë ky vit”, fi llimi i vitit 2011 ishte edhe

më i keq.(...)

Është e njohur tashmë se një vend jo normal sundohet

“mirë”, por qeveriset keq. Këtë të vërtetë e

njohin sidomos sistemet totalitare, qysh nga diktaturat

hidrike (ato që kanë përdorur mungesën e ujit

si mjet sundimi), gjer në ditët tona. Vetëm në rende

të tilla, që dalin nga rendi normal i gjërave mund

të krijohen psikoza të sëmura, ato që lindin pastaj

ankthet dhe terrorin, shenjat e pashmangshme

të sundimit tiranik. Në mesazhet e panumërta

që vijnë këto ditë nga Tirana, për t’u shpërndarë

anekënd në diasporën shqiptare, rrallë herë mungojnë

shenja të tilla. Të gjithë popujt e ish-Lindjes

janë tepër të ndjeshëm ndaj tyre. E në këtë kah do

të ishte e kuptueshme që shqiptarët, ata që tiraninë

e patën më të egrën e më të zgjaturën, do të ishin

dyfi sh më të ndjeshëm. Në ngjarjet e janarit, midis

psikozës dhe veprimeve shpesh kaotike, ata do të

kapnin spikamën e fantazmës së totalitarizmit,

rendit të përmbysur 20 vjet më parë.

Ishte, me sa dukej, ky shkaku kryesor që, në

këtë janar të trishtë, trazimi ishte aq i thellë e aq

dëshpërues. Këto rrjedha njerëzore, për të cilat

është lehtë të thuhet, të mos dalin më, të mos

shfaqen, të mos na shqetësojnë, nuk mund të anashkalohen.

Në mos u shfaqshin në rrugë, ato do të

jenë në thellësi, çka është edhe më shqetësuese. Në

qoftë se ato nuk ngjiten dot gjer tek institucionet,

ku, sipas dokeve të demokracisë europiane do të

duhej të çonin normalisht zërin e tyre, institucionet

duhet të zbresin tek ata, për të kuptuar ku ka

ngecur makina e demokracisë, përse mesazhet nuk

kalojnë, shkurt, përse sistemi është bllokuar. (...)

Padurimi dhe nervozizmi politik në Shqipëri

kanë kapërcyer kufi jtë e lejueshëm. Me to është

bashkuar paniku, i cili e ka bërë më të rrezikshme

gjithçka. E keqja është se klasa politike, ajo që duhej

të ishte e fundit që të kapej nga paniku, ishte e para

që u përfshi prej tij. Si rrjedhojë e kësaj, shteti dhe

shoqëria shqiptare u gjendën në pozitën e atij të

sëmuri që, pasi e ndien se po dridhet ethesh, në

vend të vejë termometrin, e thyen atë.

Termometri thyhet kur i sëmuri nuk dëshiron

të marrë vesh sëmundjen ngaqë ai e di atë. Për të

mos thënë se sëmundja është ai vetë.

Ndoshta këtu do të gjendej përgjigja e pyetjes se

përse në Shqipëri lufta politike është kaq e egër. Ka

gjasë që dy dukuri të jenë vendimtare për këtë: etja

e pamasë për pushtet dhe korrupsioni.(...)

Për t’u kthyer tek ngjarja e 21 janarit, duhet kujtuar

se në historinë e popujve, ajo që njihet si trajtim,

si “administrim i së keqes”, ka qenë shpesh faktor

për zhvillime të mëtejshme. Ato kanë qenë për të

mirë ose për të keq. Me ç’duken shenjat , trajtimi i

ngjarjeve të fundit, kulmimi i të cilave ka qenë vrasja

e qytetarëve, nuk po shkon në kahun e duhur.

Ajo rend në kahun e gabuar, madje në vend që të

fashitet, thellohet.

Natyrisht që ka pak gjasa që një grindje kaq e

gjatë të ndreqet me pajtim të shkurtër, sipas stilit

vulgar të pijetoreve, kur kërcënimet tmerruese

përfundojnë befas në përqafi me sentimentale, po

aq pa vend sa ç’kishin qenë kanosjet. Askush nuk

e pret dhe as e beson këtë telenovelë. Në qoftë se

presim diçka të ngutshme, si hap i parë serioz dhe i

besueshëm do të ishte hetimi krejtësisht i pavarur.

Hetimi dhe natyrisht dënimi i fajtorëve do të ishte i

domosdoshëm si hap i parë, por jo i mjaftueshëm.

Një proces tjetër, që do të ndihmonte, në mos në

prerjen, në shterrimin e hap-pas-hapshëm të pezmatimit

shumëvjeçar, do të ishte po aq i detyrueshëm.

(...)

Fakti që në Ballkan ka sot dy shtete shqiptare, të

cilët në një mënyrë ose në një tjetër ndikojnë dhe

rrezatojnë tek njeri-tjetri, përgjegjësinë e politikës

dhe të strategjisë shqiptare e bën të dyfi shtë. (...)

Kosova dhe Shqipëria u gjendën të papërgatitura.

Gjykimi gjakftohtë ka munguar. Gjykimi gjakftohtë

është rrjedhojë bindjesh dhe jo çoroditjesh

emocionale. Dhe bindja vjen nga e vërteta. Ajo, në

këtë rast, do të diktonte përgjigjen e duhur. Edhe

sikur ngjarja të ishte e vërtetë, ajo s’mund të ndryshonte

asgjë në tablonë makabre të dhjetëra viteve

shtypjeje, terrori shtetëror, përdhunime e masakra

të papara në Europë, në këtë gjysmê shekulli. As historia,

as portreti i popujve, e aq më pak qëndrimet

politike, nuk ndryshohen nga krime kanibaleske,

që ndodhin sot e kësaj dite në Londër, në Tokio a

në Berlin, ashtu siç njofton shtypi. Kanibalët shqiptarë,

në këtë rast, nuk ka pse të kenë ndonjë trajtim

të ndryshëm nga kolegët e tyre parizianë opo berlinezë.

Ndaj përgjigja duhej të ishte : hetoni dhe na

ndihmoni t’i kapim. Përpara se të jenë armiqtë e

dikujt, ata janë në radhë të parë armiqtë e kombit,

që fatkeqësisht i ka pjellë.(...)

Vizioni i epërm, i plotë i gjërave nuk është ndonjë

luks, por cilësi e domosdoshme e klasës politike.

Nuk mund të ketë rol stabilizues Shqipëria në gadishull

nëse brenda saj nuk gjen dot rrugët e nevojshme

të zgjidhjes së problemeve. Rrjedhimisht ,

çka kujton se fi ton jashtë kufi jve të saj, e humb aty

për aty brenda vetes.

Është hera e parë në historinë e saj që Shqipëria

gjendet në një skajim të tillë të ndërlikuar. Ngjarjet

e kohëve të fundit në Mesdhe, treguan se shtetet

me një zhguall të pranueshëm, që iu lejon të

kryejnë ca detyrime ndërkombëtare të gjykuara

pozitive, nuk mund të vazhdojnë më atë rol nëse

brenda tyre punët nuk ecin.(...)

Gjatë gjithë këtij muaji është folur shpesh për

ndërkombëtarët. Për rolin që duhet të luajnë ose të

mos e luajnë në jetën tonë. Për ndërhyrjet që disa i

quajnë të pamjaftueshme, e disa të tepruara, sipas

volisë politike të çastit.

Marrëdhëniet tona me ndërkombëtarët

dëshmojnë paqartësinë, mungesën e parimeve,

shkurt, ankthin tonë të pafund.

Ne jemi në një aleance europiane. Një aleancë

nuk është një idil me baresha e me fyej. Në botën

tonë të ashpër një aleancë është, para së gjithash,

një shtab në gjendje alarmi , ku midis aleatëve

mund të ketë edhe acarime, edhe moskuptim, por

gjithmonë për parime të mëdha.

Ne e kemi pranuar këtë gjendje. Kjo aleancë

është shansi i vetëm i një populli tepër të vetmuar.

Një ngecje te pragu i Europës, ose më keq, një

përplasje portash në fytyrë, ka gjasë të shënonte

fundin e rrugëtimit tonë në histori.

Në kohën tonë janë tepër të rrallë popuj që mund

të kenë histori të veçuar nga të tjerët. Ka kohë që

fatmirësisht historia jonë nuk është më e tillë. Ajo

është histori shqiptare e njëherësh shqiptaro-europiane.

Tekst i marrë nga Illyria e New

Yorkut. Botohet me shkurtime.

Big Brother 4

për vetëm 7€!

Abonimi në Big Brother 4 bëhet

në të gjitha dyqanet e IPKO-së.

FALAS ofrohet për abonuesit e

pakos Premium dhe Premium HD.

3


4

Politikë

redaktor: bekim greiçevci

e-mail: bekim.greicevci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

FOTO: ATDHE MULLA

Shefi i EULEX’it në Shkup për kufi rin

Ministrja e Punëve të Brendshme të

Maqedonisë (MPB), Gordana Jankuloska,

ka pritur të premten shefi n e misionit të

EULEX-it në Kosovë, Xavier de Marnhac,

me kërkesë të këtij të fundit. “Njeriu

i parë i EULEX-it, mes tjerash, e theksoi

nevojën për gjetjen e mënyrës për

thjeshtëzimin e procedurave të vendka-

limeve kufi tare në rast të urgjencës, si për

shembull, në rast të nevojës urgjente për

evakuim mjekësor të personelit të tyre e

ngjashëm, për çka ministrja Jankuloska

ka shprehur mirëkuptim të plotë”, thuhet

në njoftimin e MPB të Maqedonisë.

De Marnhac ka aktualizuar edhe

mundësinë për hapjen e kontrolleve të

E premte, 4 shkurt 2011

përbashkëta kufi tare me policinë kufi tare

kosovare. Në këtë kontekst, ministrja

Jankuloska ka potencuar se kufi ri duhet

të jetë i sigurt dhe i mbyllur për krim

dhe kriminelë, por në të njëjtën kohë

edhe më me rëndësi është që ai të jetë i

hapur për qarkullim të lirë të mallit dhe

njerëzve.

I KAM NUMR

Hashim Thaçi thotë se

i ka siguruar numrat

për krijimin e Qeverisë

së re. Ai pohoi se

është i interesuar

vetëm për postin e

Kryeministrit. Sipas

tij, President i vendit

do të jetë dikush që

ka garuar në zgjedhje.

Kreu i PDK’së theksoi

se në Qeveri do të

ketë vend edhe për

fi gura nga shoqëria

civile duke përjashtuar

mundësinë që PDK

t’i mbajë tri postet e

larta shtetërore.

Shpend Limoni

shpend.limoni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 3 shkurt –

Kreu i Partisë Demokratike të Kosovës,

Hashim Thaçi, do të fi llojë

të hënën zyrtarisht përpjekjet për

krijimin e koalicionit të ri qeverisës.

Komisioni Qendror Zgjedhor në

këtë ditë pritet të certifi kojë rezultatin

e zgjedhjeve të 12 dhjetorit,

që nxorën fi tuese Partinë Demokratike

e Kosovës, e cila do të jetë

edhe mandatare për krijimin e

Qeverisë së re.

Sipas të gjitha analizave dhe

sinjaleve të deritashme, krijimi i

institucioneve të reja pritet të jetë

një punë e vështirë për t’u kryer,

për shkak të apetiteve të partive

që synojnë të jenë pjesë e Qeverisë

së re.

Një problem përbëjnë edhe

partitë që ia kanë mbyllur dyert

Thaçit e që nuk duan të jenë pjesë

e Qeverisë së ardhshme. Po ashtu

vështirësi pritet të dalin edhe

për shkak të kërkesave të ndërkombëtarëve

që në Qeverinë e

ardhshme të hyjnë njerëz me

“duar të pastra”

Por, kreu i PDK’së nuk është i

shqetësuar për këtë. Të enjten ai

ka thyer heshtjen duke thënë se

tashmë i ka numrat për krijimin

e Qeverisë së re dhe se kjo do të

bëhet para 17 shkurtit, kur shënohet

përvjetori i tretë i pavarësisë

së Kosovës. Por nuk ka sqaruar se

kush janë partnerët e tij potenci-

alë për qeverisjen e ardhshme.

“Nga e hëna do të filloj takimet

zyrtare me spektrin politik

për shtetndërtim dhe konsolidim

të shtetit tonë, por edhe me

partnerët tjerë potencialë për

ndërtimin e qeverisë së re të Kosovës

me mandatin e ardhshëm

katërvjeçar. Pra, unë kontratën

me qytetarët nuk e thyej dhe do

të jem në krye të përgjegjësisë dhe

besimit të qytetarëve të vendit”,

ka thënë ai.

Në opinion deri më tani kanë

qarkulluar variante dhe opsione

të ndryshme, kur është fjala për

krijimin e Qeverisë.

Kanë qarkulluar emra të

ndryshëm për postin e Presidentit

e për këtë pozitë është përmendur

edhe emri i Thaçit.

Por, kryetari i PDK’së, i cili është

edhe Kryeministër në dorëheqje,

ka hedhur poshtë këtë mundësi,

duke thënë se është vetëm posti

i shefi t të ekzekutivit ai që i intereson.

“Tani unë e kam fi tuar besimin

e plotë qytetar, tanimë kam kontratë

me qytetarin e Kosovës për

katër vjetët e ardhshme. Qytetari

ka vendosur për pozicionin e çdo

lideri, por edhe të partive politike.

Natyrisht se në këtë drejtim do të

vazhdoj të jem në një rol unifi kues

me spektrin politik dhe qytetar,

por jo si president, por si kryeministër

i Qeverisë së Republikës së

Kosovës”, ka thënë Thaçi.

Lideri i PDK’së është deklaruar

edhe rreth një dileme që është

duke qarkulluar në kuluare.

Si mundësi për emrin e Presidentit

janë përmendur edhe disa

fi gura, të cilat nuk kanë qenë garë

e procesit të fundit zgjedhor.

Thaçi thotë se posti i Presidentit

do t’i takojë fi gurave që i janë

nënshtruar garës së fundit zgjedhore.

“Gjithashtu dëshiroj të theksoj

se edhe president do të jetë vetëm

ai president që ka kaluar nëpërmjet

procedurave elektorale për


E premte, 4 shkurt 2011

Kosova të njihet nga gjithë BE’ja

Njohja e Kosovës nga i gjithë

Bashkimi Evropian është një parakusht

i domosdoshëm për çdo

hap të mëtejmë, thotë ish ministri

i Punëve të Jashtme i Hungarisë,

njëherësh kryetar i Qendrës për

Studime të Zgjerimit të Bashkimit

Evropian me seli në Budapest,

AT

besimin qytetar”, ka thënë Thaçi.

Kryeministri në dorëheqje thotë

se aktualisht janë duke ndodhur

takime të ndryshme mes subjekteve

politike. Ai ka thënë se pjesë e

këtyre bisedimeve do të jenë edhe

përfaqësues të shoqërisë civile.

Thaçi ka thënë se tri funksionet

më të larta shtetërore nuk do t’i

takojnë PDK-së.

Aktualisht formula më e përfolur

për krijimin e qeverisë së re

është ajo mes PDK’së minoriteteve,

AAK’së dhe AKR’së.

Por, një marrëveshje mes këtyre

subjekteve pritet të zyrtarizohet

vetëm pas një ndërmjetësimi të

fuqishëm ndërkombëtar.

Peter Balasz.

Ai theksoi se Serbia dhe të gjitha

shtetit e rajonit të Ballkanit, jo

vetëm ato në BE, “duhet ta trajtojnë

Kosovën si një partner me

të drejta të plota dhe një shtet të

njohur plotësisht”.

Në një intervistë për Radion Evro-

Prishtinë, 3 janar —

Lëvizja për Bashkim ka mohuar

të jetë ndarë nga koalicioni me

Lëvizjen Vetëvendosje, në listën

e së cilës i ka dy deputetë, Agim

Kuletën dhe Aurora Bakallin.

Lëvizja për Bashkim, që

udhëhiqet nga Avni Klinaku,

po ashtu ka mohuar se është

duke zhvilluar negociata me

PDK’në lidhur me koalicionin e

pa e Lirë, ish ministri i Jashtëm

hungarez gjithashtu theksoi se

Bashkimi Evropian duhet t’i kushtojë

më shumë rëndësi qasjes

rajonale, sepse rajoni i Ballkanit

Perëndimor nuk është i madh.

Është e rëndësishme të testohet

gatishmëria e secilit shtet, por

ardhshëm qeveritar.

“Sa i përket koalicionit të mundshëm

qeveritar, Lëvizja për

Bashkim do t’i përmbahet qëndrimit

të mëhershëm se nuk do

të bëjë koalicion me ata që janë

përgjegjës për situatën e rëndë

në të cilën ndodhet Kosova dhe

qytetarët e saj”, ka thënë Klinaku.

Lëvizja për Bashkim ka pasur

marrëveshje me Vetëvendosjen

është gjithashtu e rëndësishme

që të merret parasysh i tërë rajoni,

tha Balasz.

Sa i përket Kosovës, shtoi ai, është

i nevojshëm një hap i rëndësishëm

stabilizimi i shtetit dhe njohja zyrtare

nga të gjitha vendet anëtare

të BE së, sepse pa të nuk mund të

vetëm për të garuar së basku në

zgjedhje. Rrugëtimi i mëtejmë i

përbashkët varet nga debati që

do të kenë liderët e dy subjekteve

për çështje rreth privatizimit,

bisedimeve me Serbinë, çështjes

së veriut, Preshevës, Bujanocit,

Medvexhes, etj.

“Përtëritja apo jo e marrëveshjes

do të jetë rezultat i bisedimeve

në mes të Lëvizjes Vetëven-

POLITIKË

merret ndonjë hap i mëtejmë.

“BE ja, si e tillë, nuk mund të hapë

bisedime dhe marrëdhënie zyrtare

(me Kosovën), sepse pesë nga vendet

tona anëtare nuk e njohin Kosovën

si shtet. Mendoj se ky është

një parakusht i domosdoshëm për

çdo hap të mëtejmë”, tha Balasz.

Lëvizja për

Bashkim, e cila i

ka dy deputetë

në listën e

Vetëvendosjes, nuk

është ndarë nga

ky subjekt politik.

Megjithatë, për

të vazhduar së

bashku, dy Lëvizjet

duhet të bëjnë

marrëveshje të re

sepse kanë dallime

në disa çështje.

Nevojitet marrëveshje e re

Prishtinë, 3 shkurt -

Drejtorët për Ballkanin të shteteve

që përbëjnë Grupin Drejtues

Ndërkombëtar do të mblidhen

të martën në Bruksel për të diskutuar

lidhur me të arriturat në

Kosovë, veçanërisht për shkallën

e zbatimit të planit të Marti Ahtisaarit.

Ky grup përbëhet nga 27

shtete, të cilat i kanë dhënë

mandat Përfaqësuesit Civil

Ndërkombëtar, Pieter Feith, të

mbikëqyrë zbatimin e planit të

Ahtisaarit. “Si edhe herëve të tjera,

në këtë mbledhje do të shqyr-

tohet progresi që është bërë nga

Republika e Kosovës në zbatimin

e Propozimit Gjithëpërfshirës

për Statusin”, kanë thënë përfaqësues

të Zyrës së Pieter Feithit.

Në emër të Qeverisë së

Kosovës, para diplomatëve

ndërkombëtarë do të flasë

zëvendësministrja Vlora Çitaku,

ka njoftuar Zyra Civile Ndërkombëtare

(ICO).

Përveç saj, për zhvillimet e

fundit në Kosovë është ftuar të

fl asë edhe publicisti Veton Surroi,

ka thënë për Express një zyrtar

ndërkombëtar në Prishtinë.

Një nga temat e drejtorëve

për Ballkanin do të jetë shqyrtimi

i mundësisë së reduktimit të

mëtejmë të stafi t të Zyrës Civile

Ndërkombëtare.

Gjithashtu, diplomatët në këtë

takim do të diskutojnë edhe rreth

kompetencave ekzekutive të Pieter

Feith, por nuk pritet që kërkohet

reduktimi i tyre.

Në agjendë mund të hyjë edhe

kohëzgjatja e mandatit të Feithit.

Para se të vendoset për këtë

çështje, duhet të pritet se çfarë

vendimi do të marrë Bashkimi

Evropian lidhur me Përfaqësuesi

Special të BE’së në Kosovë. Të

dy këto poste i mban diplomati

5

dosje dhe Lëvizjes për Bashkim,

bisedime këto që do të zhvillohen

pas certifi kimit të rezultateve”,

ka thënë Klinaku, të enjten,

për Express.

“Duhet të bëhet një debat i

mirëfi lltë, një debat i pikëpamjeve,

i disa qëndrimeve që akoma

nuk i kemi harmonizuar dhe

pastaj vendosim”, ka shtuar ai.

F. Ismajli

E masin progresin

Diplomatë të 27 shteteve, anëtare të Grupit

Drejtues Ndërkombëtar, do të diskutojnë për

progresin e arritur në Kosovë të martën në Bruksel.

Para tyre do të fl asë zëvendësministrja Vlora

Çitaku, por edhe publicisti Veton Surroi.

holandez tashmë dy vjet.

Mandati i Pieter Feith si Përfaqësues

i BE’së skadon më 28

shkurt, megjithatë ende nuk ka

vendim nëse ky mandat do të

vazhdohet edhe për disa muaj

apo do të emërohet një përfaqësues

i ri evropian.

Shtete anëtare të Grupit

Drejtues janë: Austria, Belgjika,

Bullgaria, Kroacia, Republika

e Çekisë, Danimarka, Estonia,

Finlanda, Franca, Gjermania,

Hungaria, Irlanda, Italia, Letonia,

Lituania, Luksemburgu, Holanda,

Norvegjia, Polonia, Sllovenia,

Zvicra, Suedia, Turqia, Mbretëria

e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara

të Amerikës.


6

Pse jo unë presidente?

Presidenti i Kosovës duhet të jetë

një figurë unifikuese. Ky është një

nga kriteret kryesore për president.

Edita Tahiri, ministre në dorëheqje

e Shërbimeve Publike, tha të enjten

se gjithmonë ka luajtur rol unifi kues

dhe ka qenë ajo që ka pajtuar LDK-në

Të pakënaqur me

refuzimin nga PZAP,

një kandidat për

deputet i LDK’së

dhe një i PDKA’së

janë ankuar dje në

Gjykatën Supreme.

Të tjerët mund

ta bëjnë këtë sot

deri në orën 15:00.

Gjykata duhet të

vendos për këto

ankesa brenda tri

ditësh. Të hënën

procesi zgjedhor

rikthehet në KQZ.

FOTO: ATDHE MULLA

me krahun e luftës. Sipas Tahirit, ajo i

thotë dy herë po postit të presidentit,

nëse i ofrohet, pasi, sipas saj, i plotëson

të gjitha kriteret.

“Gjithmonë kam luajtur një rol unifi -

kues. Kam pasur rol në bashkimin e

LDK-së me krahun e luftës, kam për-

Prishtinë, 3 shkurt –

Një nga ish-drejtuesit e UÇK-së,

kundër të cilit janë ngritur akuza

në raportin e Këshillit të Evropës

për përfshirje në vepra kriminale

gjatë luftës, thotë për BBC-në se

akuzat ndaj tij janë “qesharake” dhe

“spekulime”. Xhavit Haliti, njëri prej

drejtuesve të Partisë Demokratike

të Kosovës, ka thënë në një intervistë

për BBC se është i gatshëm

të përballet me çdo hetim që emri

i tij “të pastrohet”. Ai thotë se nuk

është person me mbifuqi, që “vranë

e kthjell”, por një njeri “që di të punojë

në ekip”. Sa u përket akuzave

për pasurinë e pafundme që ka,

vojë 20 vjeçare në politike. Kam braktisur

madje edhe poste për të mirën

e Kosovës”, ka thënë Tahiri për RTK.

Por, deri më tani 4-5 emra të përfolur

si kandidatë të mundshëm për kryetar

të Kosovës janë vetëm në nivel spekulimesh.

Vetë Tahiri tha se nuk ka pasur

Haliti shprehet: “Nuk jam pronar i

asnjë kompanie, nuk jam aksionar

në asnjë kompani dhe nuk jam hije e

asnjë kompanie të biznesit në Kosovë”.

Haliti ka thënë se prapa të gjitha

këtyre spekulimeve kundër tij“është

Serbia dhe njerëzit e saj në Kosovë”.

Haliti, po ashtu, ka shpjeguar se

ai i kishte bërë një shkresë në vitin

deri më tani bisedime në lidhje me

këtë çështje. “Ka pasur disa bisedime

me zyrtarë të ndryshëm për çështje

aktuale, por ato kanë qenë më shumë

bisedimet në nivel parimor. Kam

pasur disa intervista të themi nga disa

diplomatë që punojnë në Kosovë dhe

2005 shefes së Zyrës së SHBA-ve,

Marcie Ries, dhe atëherë i kishte

kërkuar asaj që t’i ndihmonte të

hapen hetimet ndaj tij, meqenëse

ishte i përfolur për krim të organizuar

në Kosovë. Megjithatë, ai ka

thënë se “nuk ka marrë ndonjë përgjigje”.

“Unë besoj që edhe KFORi,

edhe organet e specializuara të

E premte, 4 shkurt 2011

interesimi i tyre ka qenë edhe për

zgjedhjen e presidentit të ardhshëm”,

ka theksuar ajo.

Tahiri tha se presidenti zgjidhet nga

Kuvendi, “prandaj edhe duhet të ketë

koalicion dhe vota të mjaftueshme në

Kuvend”.

ANKOHEN NE GJYKATE

Faton Ismajli

faton.ismajli@gazetaexpress.com

Prishtinë, 3 shkurt –

Dy kandidatë për të deputetë

kanë vendosur të ankohen edhe

Gjykatën Supreme të Kosovës,

një ditë pasi Paneli Zgjedhor për

Ankesa dhe Parashtresa ka i refuzuar

pretendimet e tyre se u

janë vjedhur votat gjatë procesit

zgjedhor.

Afati për ata që dëshirojnë të

ankohen në Gjykatën Supreme ka

fi lluar të enjten në ora 15:00 dhe

zgjatë njëzet e katër orë.

Kryetari i Gjykatës Supreme,

Fejzullah Hasani ka thënë se dy

ankesat e drejtuara gjatë ditës së

djeshme janë nga një kandidat i

Lidhjes Demokratike të Kosovës

dhe një kandidat tjetër nga Partia

Demokratike e Ashkalinjëve të

Kosovës.

PZAP një ditë më herët ka

hedhur poshtë si të pabazuara 22

ankesat e partive dhe kandidatëve

që janë bërë pas publikimit të rezultateve

përfundimtare nga ana

e Komisionit Qendror Zgjedhor.

Megjithëkëtë, Kryetari i

Gjykatës Supreme ka sqaruar se

deri të hënën do të përfundoj

punën ky institucion sa i përket

ankesave të atyre që nuk janë të

kënaqur me rezultatet e shpallura

nga KQZ’ja.

“Sipas ligjit, afati për ankesa

skadon të premten në ora 15:00”,

ka thënë Hasani.

“Në i kemi 72 orë sipas ligjit në

dispozicion me vendos. Mirëpo,

të hënën ne do ta përfundojmë

punën sipas afatit ligjor”, ka

premtuar ai

Në PZAP është ankuar edhe

Avni Klinaku, kryetar i Lëvizjes

për Bashkim, i cili ka kandiduar

për deputet në listën e Vetëvendosjes.

Blerta Maliqaj e Partisë

Demokratike të Kosovës. Xhavit

Uka, Njomza Emini dhe Zef Morina

kandidatë të Lidhjes Demokratike

të Kosovës.

Emine Tolaj dhe Enver Gashi

nga lista e deputetëve të Aleancës

për Ardhmërinë e Kosovës.

Nga koalicioni i udhëhequr

nga Partia e Behxhet Pacollit në

PZAP janë ankuar Arta Haxhiaj,

Isa Turkaj dhe Nafije Gas. Kjo e

fundit është anëtare e Partisë së

Drejtësisë.

PZAP ka refuzuar edhe ankesën

e Danush Ademit, kryetar i Partisë

Demokratike të Ashkalinjve të Kosovës,

Abaz Ademit të BSDAK’së,

Gani Elshanit të PDAK’së, Zoran

Ristic nga Lista e Bashkuar Serbe,

Qerim Bajrami nga VAKAT’i, Sabri

Kurtishi i VAKAT’it, Rusu Taç i

KTB’së, dhe Cemil Cuma i KDP’së.

Pas përfundimit të procesit të

ankesave në lidhje me rezultatet

e publikuara nga KQZ do të hapet

rruga për certifi kimin e rezultateve

të zgjedhjeve të cilat kanë fi lluar

para dy muajsh.

Rezultatet e zgjedhjet të 12 dhjetorit

janë kontestuar nga disa parti

politike për shkak të parregullsive

që kanë ndodhur gjatë ditës së votimit,

ku si pasojë në katër komuna

ka pasur rivotim të përgjithshëm.

Në bazë të rezultatit përfundimtar

PDK’ja ka dalë partia e

parë, LDK e dyta, Vetëvendosje e

treta. Aleanca e Ramush Haradinajt

do të ketë grupin parlamentarë

prej 12 deputetësh, ndërkaq

AKR e Behxhet Pacollit përfaqësohet

me 8 deputetë.

Partia e Pavarur Liberale ka fi -

tuar 9 ulëse, ndërsa partitë tjera të

pakicave 16 vende.

S’jam person që “vranë e kthjell”

Xhavit Haliti, njëri prej drejtuesve të Partisë Demokratike të Kosovës, ka thënë se është

i gatshëm të përballet me çdo hetim që emri i tij “të pastrohet”. Ai thotë se nuk është

person me mbifuqi, që “vranë e kthjell”, por një njeri “që di të punojë në ekip”.

UNMIK-ut, e tani të EULEX-it, kanë

hetuar dhe janë duke hetuar, i pyesin

njerëzit dhe rezultati i vërtetë i

hetimeve do të dalë. Unë nuk kërkoj

dëmshpërblim, por së paku të ketë

një vendim, një qëndrim. Besoj që

do të ishte, jo një spastrim, por një

satisfaksion të paktën për fëmijët e

mi”, ka thënë Haliti.


E premte, 4 shkurt 2011 7

Nacionale

Redaktor: Jeton Musliu • e-mail: jeton.musliu@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Policia

Rrihen e

lëndohen

Prishtinë 3 shkurt- Ka ndodhur

një rrahje në mes të dy

meshkujve K/shqiptar dhe gjatë

rrahjes njëri nga të dyshuarit ka

pësuar lëndime trupore i cili pas

marrjes së ndihmës mjekësore

me urdhër të Prokurorit është

dërguar në mbajtje së bashku

me të dyshuarin e dytë.

Dërgohet

në burg

Prishtinë 3 shkurt- Me

urdhër të lëshuar nga Gjykata

Komunale në Prishtinë është

arrestuar i dyshuari mashkull

K-Shqiptar i cili me pas dërgohet

në vuajtje të dënimit në

kohëzgjatje prej pesë viteve

në Burgun e Dubravës.

Vetëvritet

Podujevë 3 shkurt- Viktima

femër K/Shqiptare ka bërë vetëvrasje

dyshohet me një revole

TT M-57. Policia në vendin e ngjarjes

ka gjetur dhe konfiskuar një

gëzhojë si dhe pistoletën në fjalë.

Në vendin e ngjarjes kanë dalë të

gjitha njësitë përkatëse,ndërsa

me urdhër të Prokurorit trupi i pa

jetë i viktimës është dërguar për

Obduksion.

Konfiskohen

cigare

Ferizaj,Kaçanik,Gjilan 3

shkurt- Raportohet se njësiti i

TASK Forcë me njësitin Doganor

FAST në tri lokacionet e

lartcekura ka bërë kontrollimin

e njëmbëdhjetë lokaleve në

të cilat shiten prodhimet e

duhanit, ku në gjashtë lokale

janë gjetur dhe konfiskuar një

sasi e konsiderueshme e cigareve

të llojeve të ndryshme pa

banderola. Nuk raportohet për

ndonjë incident.

I gjendet heroinë

Prizren 3 shkurt Njësia e hetimit

të trafikimit të narkotikëve

ka ndaluar një automjet me

targa lokale e që drejtohej nga

i dyshuari mashkull K/Shqiptar.

Gjatë kontrollit në automjet

janë gjetur dhe konfiskuar 2.

90 gr substancë e dyshuar

narkotike e llojit heroinë. Me

urdhër të prokurorit rasti shkon

në procedurë të rregullt.

Ekstradohet nga Gjermania në Kosovë

Prishtinë, 3 shkurt - Ministria e

Drejtësisë me përkrahjen e Policisë

së Kosovës, me sukses ka kryer të

enjten ekstradimin nga Gjermania

për në Kosovë, të shtetasit Naim

Saramati, i lindur më 6 shtator

të vitit 1970 në Prizren. Shtetasi

Naim Saramati ishte i kërkuar nga

Gjykata e Qarkut në Prizren, nën

dyshimin se ka kryer veprat penale

të falsifi kimit të parave, si dhe për

prodhim të paautorizuar e vënie

në qarkullim të narkotikëve, të

cilat janë të ndaluara me nenin

168, (1) dhe nenin 245 (1), të Ligjit

Penal të Kosovës. Bëhet e ditur

se kundër Saramatit qysh më 28

maj 2007 ishte lëshuar urdhër

arrest ndërkombëtar, në bazë të

cilit është bërë i mundur edhe

arrestimi i tij në Gjermani.

DESHMOJNE FAMILJARET

Katër dëshmitarë

dhanë përgjigje para

trupit gjykues, prokurorit

special dhe avokatëve,

në lidhje me

tragjedinë e Tisës, ku

në tetor 2009 humbën

jetën 15 kosovarë.

Ata rrëfyen për aranzhimin

e udhëtimit ilegal,

paratë që u kanë

dhënë kontrabanduesve

dhe mënyrën e

kontaktimit të tyre.

Nexhmije Ahmeti

nexhmije.ahmeti@gazetaexpress.com

Prishtinë, 3 shkurt — Shkëlzen

Agushi u paraqit jo pa emocione

të enjten para trupit gjykues në

Gjykatën e Qarkut në Prishtinë.

Ai dha dëshminë e tij në lidhje

me tragjedinë e lumit Tisa, ku ka

humbur jetën vëllai i tij Ilir Agushi

dhe 14 kosovarë tjerë, më 15 tetor

të vitit 2009. Shkëlzeni, i cili tash e

14 vjet jeton në Gjenevë të Zvicrës,

sqaron detajet se si ka ardhur deri

te nisja e vëllait të tij për në Perëndim.

Siç dëshmoi Shkëlzen Agushi,

vëllai i tij kishte ndarë mendjen

për të shkuar jashtë Kosovës dhe

për këtë duhej gjetur njerëz që ta

dërgonin atë jashtë në mënyrë

ilegale. Për këtë ishte përkujdesur

Të akuzuarit

Për tragjedinë e Tisës

akuzohen: Avni Hajdari (1980)

Shpejtim Ademaj (1980),

Fatmir Pajaziti (1968),

Xhemajl Halilaj (1953) Shaip

Selmani (1961), Ismail Krapi

(1980), Rabit Ajvazi dhe

Blerim Ademaj. Prokurori

special, Besim Kelmendi,

akuzon këta persona se, duke

vepruar si grup i organizuar

me qëllim të përfitimit të

dobisë pasurore, financiare

dhe duke rrezikuar jetën dhe

sigurinë e emigrantëve, në

bashkëpunim me të pandehurit

Anton Gecaj – Kirzsan dhe

Ismet Rama, të cilët gjenden

në arrati, kanë kontrabanduar

shtetas të Kosovës.

Shkëlzeni, i cili në Gjenevë kishte

kontaktuar me një bashkëfshatar

të tij nga Zhegra, Kadrush Ajvazi.

Ky i fundit është vëlla i njërit nga

të akuzuarit Rabit Ajvazi. Kjo familje

kishte arritur që në mënyrë

ilegale t’i dërgonte në Zvicër disa

familjarë të tyre

Shkëlzeni, përveç me Kadrushin,

kishte rënë në kontakt edhe

me Blerim Ademajn(edhe ky i

akuzuar) për të biseduar mënyrën

se si ta sillnin në Zvicër Ilirin. Por,

dëshmitari nuk i akuzoi asnjërin

nga të akuzuarit për shkak se, siç

tha ai, këta nuk kanë faj. “Bile këta

më kanë thënë që mos të ngutem

njëherë, por vëllai kishte vendosur

që të nisej. Pasi që ka vendosur

Blerimi e ka dërguar te shtëpia ime

vëllanë e tij Shpëtim Ademajn, i

Tragjedia

e Tisas

cili me veturë e ka çuar deri te disa

taksistë në Gjilan”, tha Shkëlzen

Agushi.

Ai tha më tutje se ishte në kontakt

me vëllanë e tij deri tri orë

para se të ndodhte tragjedia. Siç

i kishte thënë vëllai i tij tanimë i

ndjerë, organizatori kryesor ishte

një person me emrin Anton. Për

tragjedinë që ka ndodhur, Shkëlzeni

thotë ta ketë kuptuar tek të

nesërmen, pra më 16 tetor. “Kam

filluar të interesohem kur nuk

ka mbërritur në Zvicër në kohën

kur ka pasur për të ardhur”, thotë

Shkëlzeni. Së bashku me Blerim

Ademajn thotë se i kanë telefonuar

menjëherë Antonit(Gecaj), i cili

fi llimisht u ka thënë se udhëtarët i

ka zënë policia kufi tare. Më vonë,

pas shumë peripecive, thotë se ka

dëgjuar se është përmbysur një

varkë në lumin Tisa.

Shkëlzen Agushi thotë se për

ta dërguar në Zvicër vëllanë e tij

i janë kërkuar 3 mijë euro. “2500

euro ka pas me i dhanë baba në

Kosovë, ndërsa 500 euro kam pas

me i dhënë unë kur të ma sjellin

Ilirin këtu”. Në pyetjen se kujt

ka pas me ia dhënë ato të holla,

Shkëlzeni thotë se ai ka pasur t’i

japë shoferit që do ta sillte Ilirin,

ndërsa nuk është në dijeni se kujt

ka pas t’ia dorëzojë paratë tjera

babai i tij.

Avokati i Blerim Ademajt, Gëzim

Kollqaku e ka pyetur dëshmitarin

nëse klienti i tij ka përfi tuar diçka

nga kjo. Dëshmitari e ka mohuar

këtë gjë. Ky dëshmitar tha se Blerim

Ademaj ka qenë garantues për

familjen e tij nëse nuk i dorëzo-

hen të hollat Anton Gecajt. Ai

dëshmon se ka qenë prezent kur

Blerim Ademaj ka biseduar me

Anton Gecajn dhe ky i fundit ka

premtuar se ata që udhëtojnë me

të kanë për të ecur vetëm dy orë

këmbë. “Unë kam pranuar që jo

dy orë, po 24 orë, s’ka dert vetëm

që mos t’i shtyjnë të kalojnë nëpër

lumin Tisa. E di se vetë kam kaluar

nëpër atë lum në vitin 1997 dhe e

di se është i rrezikshëm”, sqaron

Shkëlzen Agushi.

Dëshmi të tjera

Në seancën e dytë në lidhje

me rastin Tisa ka dëshmuar

edhe Besim Haxha nga

Mitrovica. Ky dëshmitar ka

treguar se ka qenë prezent

kur Florim Ademi ka lidhur

marrëveshje me të pandehurin

Ismet Rama, që gjendet në

arrati, për ta dërguar atë dhe

familjen jashtë vendit. Sipas

këtij dëshmitari, Ismet Rama i

ka kërkuar 7 mijë euro Florim

Ademit, por i ka thënë se

paratë duhet t’i jepen pas

mbërritjes në Austri. Florim

Ademi ka humbur jetën së

bashku me bashkëshorten

dhe dy djemtë e tij në

tragjedinë e lumit Tisa.

“Më kujtohet se i ka thënë

nuk keni me ecë më shumë se

dy-tre orë dhe nuk u përmend

se duhet të kalojnë ndonjë

lum”, ka dëshmuar Besim

Haxha. Të enjten kanë dëshmuar

edhe dy dëshmitarë, të

afërm të viktimave.

FOTO: PETRIT RRAHMANI


8 NACIONALE

Dhjetë policë për trajnim në Irlandën Veriore

Mitrovicë, 3 shkurt - Pesë policë të

Kosovës nga pjesa jugore e Mitrovicës

dhe pesë nga ajo veriore, do të shkojnë

në trajnim që ka të bëjë me veprimet

dhe aksionet në situatat kur ka trazira

ndëretnike, që do të mbahet në Irlandën

Veriore. Bajram Mustafa, kryetar i

Nebih Maxhuni

nebih.maxhuni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 3 shkurt —

Avdullah Ismaili nga Prishtina,

që prej trazirave të

dhunshme në Egjipt, nuk

ka mundur të bëjë gjumë të

rehatshëm. Kjo për shkak

se vëllai i tij, bashkë me familjen

dhe nënën e tyre, jeton tash e më

shumë se 25 vjet në Kajro.

Avdullahu, i cili jeton në një

shtëpi në lagjen Arbëria në

kryeqytet, nuk lë lajme pa ndjekur

për t`u informuar në gjerësisht

rreth fatit të familjes së tij dhe

disa familjeve tjera që jetojnë në

Egjipt.

Ai në një rrëfim të gjatë për

Express ka treguar se e tërë familja

e tij 11 anëtarëshe është shëndosh

e mirë dhe se çdo ditë dëgjohen

në telefon me vëllanë e tij, Beqir

Ismailin.

“Edhe sot kemi fol me të në telefon

ai dhe e tëra familja janë shën-

Rotary Klubit në Mitrovicë, ka thënë të

enjten se një pjesë e fi nancimit është

siguruar si rezultat i angazhimit të Rotary

Klubit Mitrovica dhe Rotary Klubeve

nga Irlanda dhe SHBA. Sipas tij, këtë vit

do të organizohet edhe një takim i të

rinjve nga qytetet në tranzicion, i cili do

dosh e mirë. Qysh na ka thonë në

tel, edhe familjet tjera shqiptare

janë mirë”, thotë Avdullahu. Duke

cituar fjalët e vëllait nga Kajro, tregon

se ai ka evakuuar familjen e tij

për në Turqi dhe se aktualisht në

Egjipt është vetëm Beqiri.

“ Na ka tregu që nënën dhe

fëmijët bashkë më bashkëshorten

e tij i ka evakuuar në Turqi përmes

Ambasadës turke atje”, thotë ky

plak rreth të 60’ve. Ai rrëfen se vëllai

i tij Beqir Ismaili ka më shumë

se 25 vjet që jeton në Egjipt bashkë

më familjen dhe nënën e tyre.

Beqiri është shkolluar atje dhe

se jeton e punon në Kajro. Në

Egjipt aktualisht janë duke jetuar

rreth 50 familje shqiptare dhe 20

studentë.

Vetë Beqir Ismaili, në një prononcim

për Radio Kosovën, ka

thënë se qytetarët nga Kosova janë

duke kaluar momente të frikshme.

Ai tha se nga Qeveria e Kosovës

janë duke pritur ndihmë për t’u

larguar nga Egjipti.

Dhjetëra qytetarë të Kosovës,

Shqipërisë dhe të Maqedonisë

vazhdojnë të qëndrojnë të izoluar

në Kajro dhe qytete të Egjiptit

në pamundësi për t’u larguar

nga vendi, për shkak të trazirave

të dhunshme që kanë përfshirë

këtë vend.

Prof. dr. Beqir Ismaili tha për

Radio Kosovën se aktualisht në

Egjipt ndodhen më shumë se 70

shqiptarë dhe ata po presin ndonjë

ndihmë nga Kosova.

”Grupin e parë që e kemi larguar

është përmes Ambasadës turke

për në Stamboll. Kurse nga Maqedonia

kanë mbet 15 studentë, 8

studentë do të shkojnë sot për

në Bosnjë e Hercegovinë, kurse

të tjerët nuk kanë pranuar sepse

të mbahet në Haifa të Izraelit, ndërkohë

që Rotary Klubet nga Mitrovica në

bashkëpunim me Rotary Klubet nga

qytetet në tranzicion do të sigurojnë

një pjesë të mjeteve. “Me Rotary Klubin

nga Myrtle Beach, Karolina Jugore, janë

në fazën e realizimit disa projekte për

FOTO: PETRIT RRAHMANI

janë edhe me familje e fëmijë të

vogël dhe presim ndonjë ndihmë

nga Kosova”, ka thënë ai.

Profesor Ismaili tha se aktivizimi

i internetit dhe linjave telefonike

të enjten e ka lehtësuar

mundësinë e komunikimit mes

kosovarëve.

Ndërkaq, gazeta ka mësuar

emrat e disa kosovarëve që janë

në Egjipt.

Njëri nga ta që është me gruan

dhe fëmijën e tij është Burim

Dalipi, i lindur më 22 janar 1979,

nga Prishtina bashkë më gruan e

tij Lule Ukën dhe vajzën Melika

Dalipi.

Gazeta ka kontaktuar me mikun

e tij Blerim Ukën, i cili ka thënë se

ka folur me motrën dhe dhëndrin

e tij dhe se ata janë shëndosh e

mirë.

ndihmë shkollave në viset rurale, si dhe

dërgimin e studentëve vitin e ardhshëm

në një konferencë vjetore me logon

“Urat në mes kontinenteve”. Kjo do të

sponzorohet nga Universiteti i Harvardit

i quajtur Modeli Nacional i Harvardit

për Kombet e Bashkuara”, tha Mustafa.

Uka ka thënë se biznesmeni i

njohur kosovar Behgjet Pacolli

është angazhuar për evakuimin e

shqiptarëve që gjenden ne Egjipt.

PA NDIHMËN

E ASKUJT

Ky lajm më pas është konfi rmuar

rreth orëve të pasdites edhe nga

vetë Behgjet Pacolli për Express.

“Ata kanë mbetur pa ndihmën e

askujt, normalisht që iu kam dalë

në ndihmë”, ka thënë Pacolli për

Express.

Pacolli, kryetar i AKR`së, ka

thënë po ashtu se tashmë janë

identifi kuar mbi 163 shqiptarë që

jetojnë në Egjipt dhe Kajro dhe se

evakuimi i tyre pritet të fi llojë të

enjten në mesnatë.

E premte, 4 shkurt 2011

Shkuarjen e policëve nga Mitrovica në

Irlandë e ka konfi rmuar edhe zëdhënësi

i policisë, toger Besim Hoti, sipas të cilit

Departamenti për Trajnime i Policisë

së Kosovës, ka pranuar konfi rmimin e

kësaj marrëveshje, por edhe obligimet e

trajnimit në Irlandën Veriore.

OPERACIONI PACO

Kosovarët e

bllokuar në Egjipt Disa nga kosovarët

kanë fi lluar të në Egjipt:

Burim Dalipi

evakuohen me

22.01.1979

Vendi i lindjes: Prishtinë

iniciativën dhe

Lule Uka

shpenzimet e Beh- 12.09.1984

Vendi i lindjes: Peran, Podugjet

Pacollit. “Opjevëeracioni Pacolli” Melika Dalipi

20.10.2010

për tërheqjen e

Vendi i lindjes: Kajro

163 kosovarëve,

të mbetur pa ndihmën

e askujt,

nisi mbrëmë pas

mesnate. Në

Kosovë, familjarët

presin me ankth

lajme nga Kajroja.

E enjtja atje kaloi

në kaos dhe me

plot viktima.

“Grupi i parë do të niset sonte

në orën 3 e mëngjesit, grupi i dytë

në 5 të mëngjesit dhe kështu do

të vazhdojë evakuimi”, ka thënë

Pacolli i cili aktualisht është në

SHBA.

Ai ka thënë se e ka pasur vështirë

të angazhojë kompani, por ka arritur

të bëjë këtë për shkak të gjendjes

në Egjipt.

Na ka tregu që

nënën dhe

fëmijët bashkë më

bashkëshorten e tij i

ka evakuuar në Turqi

përmes Ambasadës

turke atje. ”

Avdullah Ismaili


Lajme të mira

E premte, 4 shkurt 2011 NACIONALE 9

Projekt për shëtitore Ndihmohen familjet nevojtare

Mitrovicë, 3 shkurt - Në qytetin e Mitrovicës

këtë vit pritet të nis realizimi edhe i një projekti

tjetër shumë të rëndësishëm. Tashmë ekspertë

të angazhuar nga Komisioni Evropian, kanë

përgatitur projektin për shëtitoren e qytetit që

përfshinë rrugën prej sheshit “Adem Jashari” në

drejtim të Shtëpisë së Mallrave e deri te palestra

LLI

Grupi i parë do

të niset sonte në

orën 3 e mëngjesit ,

grupi i dytë në 5 të

mëngjesit dhe kështu

do të vazhdojë evakuimi.


Behgjet Pacolli

“Shqiptarët do të evakuohen në

Dubai, Turqi e vende të tjera ku do

të jenë të sigurt”, ka thënë ai.

Lajmin se Pacolli u ka dalë në

ndihmë shqiptarëve që gjenden

në Egjipt e ka konfirmuar edhe

vetë AKR`ja.

“Z. Behgjet Pacolli ka ndërmarrë

një iniciativë që nga dita e sotme

për evakuimin e të gjithë shtetasve

Angazhohet MPJ

Ministria e Punëve të

Jashtme e Kosovës njoftoi të

enjten se po punohet për

evakuimin e shtetasve tashmë

të paraqitur në Ambasadën e

Republikës së Kosovës në

Ankara. Ndërkohë që

Ministria e Punëve të

Jashtme e Turqisë, nëpërmjet

Ambasadës së saj në Kajro, ka

shprehur gatishmërinë të

marrë përsipër pritjen dhe

dërgimin për në Turqi të

shtetasve të Kosovës që

gjenden në Egjipt. Në

njoftimin e MPJ-së thuhet se

zyrtarët e kësaj ministrie po e

ndjekin me vëmendje

rrjedhën e ngjarjeve të fundit

në Egjipt dhe udhëzuan

qytetarët e Kosovës me

qëndrim në Egjipt që të

kthehen në vend. Ministria e

Punëve të Jashtme e

Republikës së Kosovës po e

ndjek me vëmendje rrjedhën

e ngjarjeve të fundit në Egjipt

dhe udhëzon qytetarët e

Kosovës me qëndrim në

Egjipt që të kthehen në vend.

Në mungesë të marrëdhënieve

diplomatike me

Republikën e Egjiptit, MPJ e

Kosovës po vepron nëpërmjet

kanaleve të saj diplomatike në

vendet e afërta që t’i ndjekë

nga afër zhvillimet e situatës.

“Ministria e Punëve të

Jashtme i ka dhënë prioritet

të lartë evakuimit të qytetarët

tanë nga Egjipti. Mënyra më e

drejtpërdrejtë është që

qytetarët e interesuar të

kontaktojnë me Ambasadën e

Republikës së Turqisë në

Kajro dhe me ambasadën e

Republikës së Kosovës në

Ankara”, thonë zyrtarët e

MPJ`së.

Kontaktet e ambasadës së

Kosovës në Ankara janë:

embassy.turkey@ks-gov.

net;

Tel: +90 312 446 70 54;

Fax: +90 312 446 70 55.

kosovarë, të cilët janë identifi kuar,

rreth 160 persona, që ndodhen në

Egjipt për studime apo veprimtari

të ndryshme. Pjesa e parë e të

evakuarve janë familje me fëmijë

nga Kajro dhe Aleksandria, të cilët

gjatë natës së sotme do të tërhiqen

nga Kajro me aeroplan dhe do të

mbërrijnë nesër në Kosovë”, thonë

zyrtarë të AKR`së.

Sipas këtyre zyrtarëve, evakuimi

i pjesës tjetër do të vazhdojë edhe

me datën 4 shkurt deri në pasditen

e datës 5 shkurt 2011.

“Behgjet Pacolli i ka marrë përsipër

të gjitha shpenzimet e nevojshme

për evakuimin dhe sigurinë

e të gjithë shtetasve të Kosovës që

ndodhen në Egjipt”, thonë zyrtarë

të kësaj partie.

e sportit “Minatori”. Lidhur me projektin e shëtitores,

drejtori i Urbanizimit, Mehdi Bala tha se

nga prezantimi është sqaruar se në zonën e përmendur

nuk do të ketë fare trafi k. Sipas tij, sheshi

“Adem Jashari” do të shndërrohet në një vend të

përshtatshëm për manifestime të ndryshme dhe

do të zë më shumë se 10 mijë veta.

Veteranëve,

paraburgim

edhe dy muaj

Prizren, 3 shkurt - Dy veteranëve

të luftës së UÇK-së

nga Apterusha e Rahovecit,

të arrestuar një muaj parë,

nga policia e EULEX-it, Ejup

Kabashit dhe Haxhi Mazrekut,

Kolegji Penal pranë Gjykatës

së Qarkut në Prizren,

ia vazhdoi kohëzgjatjen e

paraburgimit edhe për dy

muaj. Në ballafaqimin e parë

me prokurorin e procedurës

paraprake të EULEX-it, që

vepron në kuadër të Gjykatës

së Qarkut Prizren, ata morën

vendimin për kohëzgjatjen e

paraburgimin prej 30 ditësh,

duke kërkuar hetime lidhur

me një sulm ndaj një shtëpie

serbe në Apterushë. Misioni

i Bashkimit Evropian për

Sundimin e Ligjit (EULEX) pat

njoftuar se arrestimi i tyre

ka të bëjë me kontekstin e

disa hetimeve, të cilat kanë

të bëjnë me krime të luftës.

Gjithnjë sipas këtij njoftimi,

akuzat ndaj tyre ndërlidhen

me ushtrimin e masave

të kërcënimit dhe terrorit,

zhvendosjen dhe shpërnguljen

e popullatës civile,

vepra këto të kryera mes

datës 17 dhe 19 korrik 1998

në Rahovec dhe në fshatrat

përreth. Në akuzën e ngritur

nga Prokuroria, thuhet se

Kabashi, Mazrreku dhe Sokol

Bytyçi, i cili ndodhet në arrati

kanë marrë pjesë në sulmin

me armë ndaj kësaj shpie në

fshatin e tyre.

Largohet

Vrenezi

Prishtinë, 3 shkurt – Në

fazën e përgatitjes së institucioneve

vendëse për të filluar

regjistrimin e popullsisë, i cili

është paralajmëruar për në

prill të këtij viti, ushtruesi i

detyrës së postit të drejtorit

të Entit të Statistikave të

Kosovës, Nait Vrenezi, ka

dhënë dorëheqje nga ky post.

Dorëheqjen e tij e ka konfirmuar

zyrtari për informim

në Ministrinë e Shërbimeve

Publike, Visar Xani. “Zoti

Vrenezi e ka paraqitur dorëheqjen

dhe atë e ka dorëzuar

në zyrën e kryeministrit”,

ka thënë Xani. Thirrjeve të

gazetës për të kuptuar arsyet

e dorëheqjes nuk u është

përgjigjur Vrenezi.

Mitrovicë, 3 shkurt -KFOR-i francez në vazhdimësi

po ndihmon familjet nevojtare përmes

Shoqatës Humanitare Bamirëse “Nëna Terezë”

në Mitrovicë. Koordinatori rajonal i kësaj shoqate,

Mustafë Ademi, ka thënë se më 5 janar të

këtij viti për nevoja të administratës së shoqatës,

KFOR-i francez ka dhuruar dy kompjuterë

Prishtinë, 3 shkurt - Asociacioni

i Gazetarëve Profesionistë të

Kosovës (AGPK) shpreh shqetësimin

dhe e dënon ashpër kërcënimet

ndaj gazetarëve të të përditshmeve

Express” dhe “Koha

Ditore”, Alfred Beka dhe Vullnet

Krasniqi, nga ana e aktorit dhe

regjisorit Halil Budakova. Sipas

AGPK-së, Budakova i ka kërcënuar

gazetarët nëpërmjet telefonit,

pasi që ata kanë pasur qasje kritike

në shkrimet e tyre për fi lmin

e tij, “Azem Galica”.

“AGPK dënon fuqishëm këtë

akt dhe çdo lloj kërcënimi që iu

bëhet gazetarëve për shkak të

kryerjes së punës së tyre. AGPK

konsideron se kërcënimi i gazetarëve

paraqet shkelje të lirisë së

shprehjes dhe lirisë së informa-

Prishtinë, 3 shkurt - Rënia

e kredibilitetetit, moszbatimi

i rekomandimeve nga institucionet

e tjera, kapacitetet e

kufi zuara, zvarritja e miratimit

të ligjit, injorimi i Kuvendit të

Kosovës, janë disa prej sfi dave

që e kanë përcjell institucionin e

Avokatit të Popullit dhe si të tilla

ndikohen negativisht në luftën

kundër abuzimit me pushtetin,

kanë thënë përfaqësuesit e

Lëvizjes FOL. Venera Ramaj nga

Lëvizja FOL gjatë një konference

për media të enjten ka publikuar

raportin vjetor “Trekëndëshi

jo funksional”, i cili pasqyron

marrëdhëniet e Avokatit të Popullit

me institucionet e tjera.

Ajo ka thënë se nga monitorimi

i aktiviteteve publike në media

për Avokatin e Popullit që i ka

bërë Fol, rezulton se prej 80 artikujve,

rreth 40 kanë të bëjnë

me aktivitetet dy javore të publikimit

të raportit të punës të

Avokatit për vitin 2009-të.

“Mos vëmendjen e duhur të

institucioneve karshi Avokatit,

rënia e kredibilitetetit, moszbatimi

i rekomandimeve nga institucionet

e tjera, kapacitetet e

limituara, zvarritja e miratimit

dhe një printer, kurse të mërkurën në depon

e shoqatës ka sjellë 20 pako veshmbathje, 10

pako mbathje, dhjetë thasë batanije, 20 thasë

jastëk, 6 pako çarçafë, 30 copë tepison dhe

një pako ushqim të konservuar. “Këto të mira

materiale i janë ndarë familjeve nevojtare të

Mitrovicës me rrethinë”, ka thënë Ademi.

Dënohet kërcënimi i

Budakovës ndaj gazetarëve

FOL foli për

Avokatin e Popullit

cionit, të drejta këto shumë të

rëndësishme për funksionimin

e demokracisë”, thuhet në një

komunikatë të lëshuar nga ky

asociacion.

AGPK vlerëson se gazetarët

kanë të drejtë të kërkojnë informata,

të interesohen, të publikojnë

dhe të shprehin mendimin

kritik për tema që ata i

konsiderojnë se janë në interes

të publikut. “Në rastin konkret,

një pjesë e fi lmit “Azem Galica”

është financuar pikërisht nga

paraja publike”, thekson AGPK.

Po ashtu, AGPK iu bën thirrje organeve

përgjegjëse të merren me

rastin. Kërcënimin e Budakovës

ndaj gazetarëve e ka dënuar edhe

Unioni i Gazetarëve të Kosovës

(UGK).

të ligjit, injorimi i Kuvendit të

Kosovës, evidentohen si disa

prej sfi dave që e kanë përcjell

këtë institucion dhe si të tilla

ndikohen negativisht në luftën

kundër abuzimit me pushtetin”,

ka thënë Ramaj.

Sipas Lëvizjes FOL, moszgjidhja

e zëvendësve, mungesa e

stafi t dhe e buxhetit, janë disa

nga problemet të tjera të cilat i

shtohen listës së gjatë të mungesave

që e karakterizojnë institucionin

e Avokatit të Popullit për

vitin 2010.

Ramaj theksoi se në agjendën

e legjislativit për vitin 2010të

deputetët shumë pak kohë

kanë rezervuar për aktivitetet

e Avokatit të Popullit, ku edhe

kërkesat dhe rekomandimet të

cilat ky institucion i bëri hasen

në vesh të shurdhër, ndërsa për

të tejkaluar këtë situatë Avokati

propozoi forma të tjera siç janë

themelimi i Gjykatës administrative,

por edhe kjo sipas FOLit

ishte pa sukses.

Armend Pajaziti, koordinator

i projektit, ka thënë se Kosova

dhe institucionet e saj sërish

janë kritikuar në raportin e Progresit

të vitit 2010.


10

Ekonomi

Redaktor: Arben Hyseni

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Infl acioni godet Kosovën

Shtrenjtimi i tepërt i gjërave ushqimore po

shkaktohet nga infl acioni i importuar.

Prishtinë, 3 shkurt —

Ngritja e çmimeve të artikujve,

sidomos atyre ushqimorë në

Kosovë, është shkaktuar nga infl

acioni i importuar. Ekonomistët

kosovarë kanë vlerësuar se

shkaku i infl acionit, qytetarëve

të këtij vendi u është shtrenjtuar

fort jeta. Agim Shahini, drejtues

i Aleancës Kosovare të Biznesit,

thotë se rritja e çmimeve është

shkaktuar nga rritja e konsumit

dhe mungesa e mallrave, të cilat

kryesisht importohen.

Ngritja e çmimeve që është

shënuar kohët e fundit, sipas tij,

refl ekton situatën e tregut rajonal,

duke pasur parasysh edhe

faktin që Kosova është më tepër

një vend që importon mallra.

“Janë bërë disa rritje të çmimeve

në tregun e Kosovës dhe

rritja e tashme shpjegohet për

arsye se është rritur konsumi.

Është mungesë e mallrave në

tërë globin për shkak të të reshurave

të ndryshme. Është mungesë

e produkteve dhe rritje e

kërkesës në glob. Ne varemi nga

importi dhe importi është ai që

e drejton tregun.”, thotë Shahini.

Edhe Alban Hashani, ekonomist

në Institutin Riinvest,

tha se Kosova është një vend

që importon shumë mallra ushqimore,

deri në 90 për qind të

nevojave të konsumit.

Ngritja e çmimeve në vendet

e ndryshme të botës, tha ai, si

rezultat i ngritjes së çmimeve të

derivateve të naftës, ka refl ektuar

edhe në Kosovë.

Megjithatë, si një nga shkaktarët

e ngritjes së çmimeve, ai e

sheh edhe vendimin e Qeverisë

së Kosovës për rritjen e pagave

për sektorë të caktuar.

“Kryesisht rritja e çmimeve në

Kosovë ka ardhur si rezultat i im-

portimit të këtij infl acioni, do të

thotë, si rezultat i rritjes së çmimeve

të mallrave të importit”.

“E dyta, që ka mundur të ndikojë,

themi, në mënyrë indirekte

në rritjen e këtyre çmimeve,

kanë qenë edhe pritjet e ofertuesve

në Kosovë se konsumatorët

dhe qytetarët do të kenë fuqi më

të madhe blerëse, si rezultat i rritjes

së pagave. Kështu që, këto

dyja në kombinim kanë ndikuar

që të ketë një rritje të ndjeshme

e çmimeve në disa artikuj,

mallra të konsumit”, shprehet

Hashani. Por, Shahini vlerëson

se ofertuesit në tregun e Kosovës

nuk i kanë ngritur çmimet shkaku

i premtimeve të qeverisë për

ngritje të pagave.

“Kjo nuk mund të ketë ndonjë

ndikim të madh, sepse këto

paga nuk janë rritur, ngaqë është

rritur buxheti i Kosovës më tepër

sesa ka qenë i planifi kuar. Këto

para, ashtu-kështu kanë qenë

në tregun e Kosovës në forma

të investimeve të ndryshme”.

Hashani tha se ngritja aktuale

e çmimeve po e refl ekton infl acionin

në Kosovë, i cili, sipas tij,

pritet të jetë edhe më i madh.

“Kësaj radhe kemi edhe rritje

të çmimeve të mallrave tjera

esenciale, siç është buka, që

ka një peshë bukur të madhe

në shportën e konsumit të kosovarëve.

Rrjedhimisht, kemi

një inflacion bukur të madh

ose pritet që të kemi infl acion

të tillë, atëherë kur të fi llojë të

regjistrohet nga institucionet

statistikore”, shpjegon Hashani.

Ekonomistët vlerësojnë

se ngritja e çmimeve do të

vazhdojë të thellojë përkeqësimin

e gjendjes sociale në Kosovë,

e cila edhe tash është e

rënduar.

ATK tejkalon planin

Prishtinë, 3 shkurt - Administrata Tatimore

e Kosovës gjatë vitit të kaluar ka

mbledhur gjithsej 221.6 milionë euro,

por, sipas drejtuesve të saj, njëra prej

sfi dave që vazhdon të ballafaqohet kjo

administratë është borxhi i vjetër, që

ka mbetur gjatë vitit 2000 deri në vitin

2003. Drejtuesit e ATK-së, gjatë një kon-

Kryeministri Hashim

Thaçi fajësoi

Gjykatën Supreme

për mosdhënien e

pagave me rritje në

muajin janar. Tha se

çuarja e Mitrovicës

në rivotim vonoi

konstituimin e institucioneve

qendrore,

gjë që ndikoi në mosrealizimin

e vendimit.

Këto deklarata, Thaçi

i bëri gjatë konferencës

me Komisionin

Evropian, që ia dha

Kosovës edhe 63

milionë euro.

Albulena Maloku

albulena.maloku@gazetaexpress.com

Prishtinë, 3 shkurt —

E dha edhe fjalën e tij për mosdaljen

e rrogave me rritje në muajin

janar, siç kishte marrë vendim

Qeveria. Kryeministri Hashim

Thaçi arsyetoi mosdhënien e rrogave

me veprimet e institucioneve

tjera që zvarritën konstituimin e

institucioneve qendrore. Me këto

deklarata, ai aludoi në Gjykatën

Supreme, e cila me vendimin që

mori i hodhi në rivotim krejt qytetin

e Mitrovicës.

“Unë e theksoj, kisha planifikuar

ndërtimin e institucioneve

në janar dhe stërzgjatja e procesit

zgjedhor ka qenë faktori vendimtar.

Ai vendim është në fuqi

dhe njerëzit do t’i marrin pagat me

aprovimin e buxhetit në Kuvendin

e Kosovës”, ka deklaruar Thaçi.

Kjo, sipas tij, është përgjegjësi

e gjithë spektrit politik dhe sa më

parë të mblidhet Kuvendi, do të

aprovohet buxheti dhe njerëzit t’i

marrin pagat e tyre. “Në këtë drejtim

shpreh keqardhjen time personale,

shpreh edhe mllefi n për

këtë vonesë të panevojshme dhe

mund të them vendimin e ndikuar

direkt në Gjykatën e Supreme për

rivotim në Mitrovicë”. Deklarimet

e tij nuk i kanë marrë fort seriozisht

mësuesit dhe shërbyesit civilë.

Ata gjatë ditës janë shprehur të

zhgënjyer me mosrritjen e rrogave.

Njëjtë ka deklaruar edhe ministri

i Ekonomisë dhe Financave,

Ahmet Shala. Ai tha se vonesa u

shkaktua nga zvarritja në krijimin

e institucioneve të reja, që ka sjellë

si rrjedhojë edhe vonesa në miratimin

e buxhetit të vitit 2011.

“Është një moment, mbase pa

ference për media të enjten, kanë prezantuar

“Raportin vjetor 2010”. Drejtori i

përgjithshëm i ATK-së, Behxhet Haliti, ka

thënë se gjatë vitit të kaluar është realizuar

një shumë që ka tejkaluar planin e

paraparë, duke treguar një trend të stabilizimit

të të hyrave.“Administrata Tatimore

ka tejkaluar planin edhe krahasuar me

fajin e Qeverisë, për shkak të stërzhagitjes

së zgjedhjeve në Mitrovicë”,

tha ai.

Kryeministri Thaçi u shfajësua

në ditën kur Komisioni Evropian i

dha Qeverisë së Kosovës shumën

e ardhshme të parave të premtuara

në Konferencën e gazetarëve

në pranverën e vitit 2008.

Edhe 63 milionë

Kryeministri i Kosovës, Hashim

Thaçi, dhe shefi i Zyrës Ndërlidhëse

të Komisionit Evropian,

Renzo Davidi, kanë nënshkruar

marrëveshjen e instrumentit të

para-anëtarësimit që përfshin

programin e asistencës në vlerë

prej 63.9 milionë eurosh.

Kryeministri Thaçi deklaroi se

me nënshkrimin e kësaj marrëveshjeje

financiare, Komisioni

E premte, 4 shkurt 2011

vitin 2009, edhe krahasuar me projektet

e qeverisë, gjegjësisht ka realizuar 221.6

milionë që do të thotë ka një trend të

stabilizimit të të hyrave dhe realizimit të

të hyrave të qeverisë”, ka theksuar Haliti.

ATK gjatë vitit 2010 ka rritur stafi n e komunitetit

serb në Gjilan, Shtërpcë dhe

Graçanicë.

Shfajësoh

Evropian që nga Konferenca e

donatorëve e vitit 2008 ka arritur

investimet gati në 400 milionë

euro në Kosovë.

“Kjo mbështetje e vazhdueshme

tregon seriozitetin dhe përkushtimin

që Bashkimi Evropian ka ndaj

Kosovës. Perspektiva evropiane e

Kosovës është shumë e qartë dhe

ndihma e vazhdueshme e BE-së

do të kontribuojë në realizimin sa

më të shpejtë dhe efi kas të kësaj

perspektive të sigurt”, ka thënë ai.

Ai theksoi se Kosova është duke

kaluar një kohë historike drejt

konsolidimit të shtetit dhe përgatitjes

së institucioneve për t’u

përballuar me sukses me sfi dat që

dalin nga procesi i integrimit dhe

ka shprehur zotimin si qeveri që

t’i përmbushë të gjitha sfi dat që

dalin përpara në rrugën e integri-


E premte, 4 shkurt 2011 EKONOMI 11

Përkrahje për projekte

Prishtinë, 3 shkurt - Ministri i Ekonomisë

dhe Financave, Ahmet

Shala, në vazhdën e vizitës në

Washington të Shteteve të Bashkuara

të Amerikës, ka zhvilluar

një varg takimesh me drejtues të

Agjencisë Amerikane për Tregti

dhe Zhvillim dhe Bankës Botëro-

mit në Bashkimin Evropian dhe

në NATO.

IPA 2010 do të financojë projekte

në fushën e bujqësisë, mjedisit,

energjisë dhe edukimit dhe

këto projekte, sipas Thaçit, janë

plotësisht në harmoni me prioritetet

e Qeverisë së Kosovës dhe refl

ektojnë sinkronizimin e agjendës

zhvillimore me agjendën evropiane

të Kosovës. Në anën tjetër, shefi

i Zyrës Ndërlidhëse të Komisionit

Evropian në Kosovë, Renzo Davidi,

tha se janë arritur suksese të

shumta në zbatimin e marrëveshjes

së IPA 2008 dhe në zotimin

e mjeteve për IPA 2010.

“Ne tani kemi përmbushur

plotësisht zotimin tonë nga Konferenca

e donatorëve e korrikut

2008. Por, ç’është më e rëndësishme,

ne jemi siguruar se fondet

re. Zyra për informim e MEF`it bëri

të ditur se ministri Shala ka marrë

përkrahjen për projektet e mëdha

të infrastrukturës në Kosovë nga

USTDA dhe Banka Botërore.

Bëhet e ditur se fokus kryesor i

diskutimit ka qenë projekti për

ndërtimin e kapaciteteve të reja

e IPA-së janë shpenzuar në përmirësimin

e jetës së përditshme

të qytetarëve të Kosovës”, ka thënë

Davidi.

Paratë e zotuara me marrëveshjen

e nënshkruar sot mes Qeverisë

dhe Zyrës Ndërlidhëse të

KE-së do të shpenzohen për përforcimin

e sundimit të ligjit, qeverisjes,

reformës së administratës

publike, komuniteteve dhe arsimit,

adresimin e çështjeve socioekonomike

siç janë fi nancat publike,

zhvillimi ekonomik rajonal,

përfshirë këtu infrastrukturën,

bujqësinë dhe zhvillimin rural. Ky

program gjithashtu përqendrohet

në përafrimin e legjislacionit dhe

standardeve evropiane, përshirë

këtu veterinarinë dhe sigurinë e

ushqimit, reformat e sektorit të

energjisë dhe mjedisin.

energjetike të Kosovës, si Termocentrali

“Kosova e Re”, ku janë

dhënë shpjegime për mënyrën

e realizimit të këtij projekti në

bashkëpunim me të gjithë akterët

relevantë. Gjatë takimit me

zëvendësdrejtoreshën e Bankës

Botërore për zhvillim të qëndrue-

et për rroga

Vendimi për rritjen

e pagave është në

fuqi dhe njerëzit do t’i

marrin pagat me

aprovimin e buxhetit në

Kuvendin e Kosovës.”

Hashim Thaçi

Bashkimi Evropian prej

kohës së pasluftës ka dhënë

me qindra miliona euro për

Kosovën. Vetëm për periudhën

2007 deri 2012, Bashkimi

Evropian ka ndarë gjithsej

565.1 milionë euro. Pa përfshi

këtu edhe shumat e vogla

dhe të kohëpaskohshme që

ka ndarë për shumë projekte

kapitale dhe sektorë të ndryshëm

të vendit.

shëm Inger Andersen, si dhe zyrtarë

tjerë të lartë nga ky institucion

është ritheksuar përkrahja e

Bankës Botërore për projektet në

Kosovë. Ministri Shala po ashtu

është takuar edhe me drejtoreshën

Leocadia Irene Zac dhe zyrtarë

tjerë të lartë nga USTDA

Shkëmbim

ekonomi

Valuta $ €

Lajme

$ 1.00000 0.73366 0.61943

€ 1.36303 1.00000 0.84430

1.61438 1.18441 1.00000

Kundër presionit

Oda Ekonomike e Kosovës (OEK)

angazhohet për luftimin e ekonomisë

informale, por është

kundër fushatës që është duke

e bërë Administrata Tatimore e

Kosovës (ATK) ndaj bizneseve, të

cilat në mënyrë të rregullt dhe me

kohë paguajnë obligimet ligjore

ndaj shtetit të Kosovës. Kryetari

i OEK-ut, Safet Gërxhaliu, tha se

OEK-u ka marrë shumë njoftime

se inspektorët e ATK-së kanë

rritur presionin mbi biznesin

për pagesën e tatimeve. Ne si

Odë Ekonomike vetëm mund t’i

gëzohemi intensifikimit të luftës

kundër informalitetit në ekonomi.

Por, nuk jemi për fushatat ad hoc

që në mënyrë selektive i përfshi-

Dështim i radhës

Anëtari i kryesisë së AAK`së,

Haki Shatri kritikon Qeverinë

e Kosovës për moszbatimin e

rritjes së pagave. Ai e ka quajtur

dështim të radhës moszbatimin

e vendimit të kryeministrit

Thaçi. Ai tha së rritja e pagave

është e mundur, por, sipas tij,

jo me këtë qeverisje të Thaçit.

Aleanca për Ardhmërinë

Sherri Egjiptit

Tensionet në Egjipt rritën naftën

Brent mbi 103 dollarë për fuçi.

Situata ka lënë në hije statistikën

zyrtare që konfirmoi rritjen e stokut

të naftës bruto në Shtetet e

Bashkuara të Amerikës. Nafta

Brent për marsin u rrit me 1.03

dollarë në 103.37 dollarë për

fuçi. Kjo është edhe rritja më e

madhe ditore që nga 26 shtatori

i vitit 2008. Situata në rajonin e

lindjes së mesme ka mbështetur

edhe rritjen e çmimit të naftës

bruto amerikane që në sesionin e

jnë tatimpaguesit dhe mund të

krijojnë huti, madje edhe panik

në komunitetin e biznesit” tha ai.

e Kosovës ka reaguar sot për

moszbatimin e premtimit për

rritjeve të pagave. Haki Shatri,

ish ministri i Ekonomisë dhe

Financave, tani anëtar i AAK-së

ka thënë së rritja e pagave për

shërbyesit civil është e mundur,

por sipas tij kjo mund të arrihet

me një qeverisje më të mirë dhe

siç tha ai jo me qeverisjen.

sotëm kontratat për marsin u rritën

me 59 cent në 91.45 dollarë

për fuçi. Kontratat në tregun e

ardhmërisë për naftën Brent janë

rritur më shumë se 8 dollarë që

nga shpërthimi i krizës egjiptiane

në 25 janar kur ajo ishte kuotuar

në 95 dollarë për fuçi.


12

BOTA E premte, 4 shkurt 2011

Bota

Vazhdojnë protestat në Jemen

Mijëra jemenas po marrin pjesë në një de- një ditë pasi Saleh tha se nuk do ta zgjaste

monstratë kundër qeverisë në Sana, duke mandatin e tij pas vitit 2013, apo t’ia kalonte

kërkuar fundin e regjimit të presidentit Ali postin të birit.

Abdullah Saleh, që ka tashmë mbi tri dekada Në pjesë të tjera të kryeqytetit Sana, mbësh-

të vendit, Saleh u bëri thirrje grupeve të

opozitës që të anulonin protestat në rrugë.

Grupi më i madh i opozitës e ka përshëndetur

deklaratën, por ka shtuar se tubimet

që ushtron këtë funksion.

tetësit e presidentit zhvilluan një anti-miting, do të vazhdojnë. Aktivistët kanë zhvilluar

redaktor: Arsim Buxhovi

Demonstruesit u mblodhën pranë Univer- duke i bërë thirrje Salehut të qëndronte në disa protesta kundër, siç thonë ndërhyrjes

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

sitetit të Sanas dhe lëshuan slogane si «jo pushtet për të mirë të stabilitetit të Jemenit së presidentit në kushtetutë dhe kanë bërë

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

korrupsionit, jo diktaturës». Protestat erdhën Duke folur të mërkurën para parlamentit thirrje për dorëheqjen e tij.

Senati mbështet Obaman

Senati amerikan, ashtu siç pritej,

nuk e ka shfuqizuar reformën

shëndetësore të presidentit amerikan,

Barack Obama. Nisma e

republikanëve për të rrëzuar

arritjen më të madhe në politikën

e brendshme të presidentit

Obama dështoi prej shumicës

demokrate. Për të çuar në dështimin

e reformës, republikanëve u

nevojiteshin 60 nga 100 votat e

senatorëve. Konservatorët kanë

Në Iran është shënuar rritje dramatike

e ekzekutimeve në vitin

2011.

Kështu ka konstatuar shefja

e Kombeve të Bashkuara për të

Drejtat e Njeriut, Navi Pillai, zyra

e së cilës tha se shkalla e ekzekutimeve

aktuale është tri herë më e

lartë se ajo e vitit të kaluar.

Nëpërmjet një deklarate, Navi

Pillai tha se, përkundër kërkesa-

vetëm 47 mandate në Dhomën e

Ulët të Kongresit. Republikanët

nuk mundën të bënin për vete

asnjë nga demokratët. Para dy

javësh, Dhoma e Përfaqësuesve, e

dominuar nga republikanët, votoi

qartë për mosfutjen në fuqi të reformës

shëndetësore. Megjithatë,

kjo votë ishte vetëm simbolike,

sepse për të rrëzuar ligjin nevojitet

miratimi i të dyja dhomave

të Kongresit.

Shpërthim në Ankara, 6 të vdekur

Nga një shpërthim në një objekt

industrial në Ankara të Turqisë

kanë humbur jetën së paku

gjashtë persona dhe janë lënduar

mbi 30 të tjerë.

Arsyeja e këtij shpërthimi nuk

është e njohur, por mendohet

se kjo ndodhi për shkak të

rrjedhjes së gazit.

Raportohet se afro 50 punëtorë

ishin në fabrikë, që prodhon

gjeneratorë, kur ndodhi

shpërthimi. Dy katet e ndërtesës

u shkatërruan, ndërsa ka

shqetësime se disa njerëz janë

të bllokuar nën gërmadha.

Në Iran janë shtuar ekzekutimet

ve të OKB-së për ta ndalur këtë

praktikë, “autoritetet e Iranit duket

se e kanë shtuar shfrytëzimin

e dënimit me vdekje”.

Më tutje theksohet se praktika

e Iranit për ekzekutimin e të

burgosurve politikë është shkelje

e konventave ndërkombëtare

për të drejta politike dhe civile të

Kombeve të Bashkuara, të cilat

janë nënshkruar edhe nga Irani.

Në sheshin Tahrir ka

pasur skena kaotike,

pas të shtënave

të përsëritura dhe

përleshjeve të

vazhdueshme mes

kundërshtarëve

dhe mbështetësve

të presidentit

Hosni Mubarak.

Ministri egjiptian i

Shëndetësisë tha

se të paktën pesë

vetë janë vrarë dhe

shumë janë plagosur

gjatë përplasjeve

të fundit, gjatë të

cilave protestuesit

hodhën bomba

molotovi dhe gurë.

P

rotestuesit në qendër të

kryeqytetit egjiptian, Kajro,

KAJRO

kanë ngritur barrikada dhe

kanë përforcuar pozicionet e

tyre, pas një nate të dhunshme

mes kundërshtarëve dhe

mbështetësve të presidentit Hosni

Mubarak.

Në sheshin Tahrir ka pasur

skena kaotike, pas të shtënave

të përsëritura dhe përleshjeve

të vazhdueshme mes të dyja

palëve.

Ministri egjiptian i Shëndetësisë

tha se të paktën pesë vetë janë

vrarë dhe shumë janë plagosur

gjatë përplasjeve të fundit, gjatë minal prej një regjimi kriminal. kuar fillimin e menjëhershëm

të cilave protestuesit hodhën Në sheshin Tahrir dje në të tranzicionit të autoritetit në

bomba molotovi dhe gurë. mëngjes janë dëgjuar të shtëna. Egjipt.

Ditën e mërkurë, demonstrue- Më pas, një numër ushtarësh Pesë shtete të Bashkimit Evrosit

pro-Mubarakut hynë në she- kanë ndërhyrë për t’i ndarë pian - Britania, Franca, Gjermashin

Tahrir, duke u përpjekur të mbështetësit dhe kundërshtarët nia, Italia dhe Spanja - në një

largonin prej sheshit mijëra pro- e presidentit Mubarak.

deklaratë të përbashkët po ashtu

testuesit, të cilët kanë kërkuar që Televizioni Al-Arabija ka ra- kanë bërë thirrje për tranzicion

presidenti të largohet.

portuar se së paku 10 vetë janë të “shpejtë dhe të rregullt”, për t’i

Për disa ditë, trupat e ushtri- vrarë, prej fi llimit të përleshjeve përfunduar trazirat e dhunshme.

së që kishin rrethuar sheshin të mërkurën pasdite.

Sekretarja amerikane e shte-

janë përpjekur të kontrollojnë Kryeministri Ahmed Shafiq tit, Hillary Clinton, ka folur me

të gjithë ata që përpiqeshin të kërkoi falje për dhunën dhe i zëvendëspresidentin e Egjiptit,

hynin në perimetrin e tij. ka ftuar liderët opozitarë për Omar Suleiman, për ta dënuar

Por, kur grupet e mbështetësve bisedime, por personalitetet dhunën dhe për të kërkuar nga

të Mubarakut pushtuan të mër- udhëheqëse opozitare, El Bara- Egjipti që t’i dënojë ata që janë

kurën rrugët në afërsi, duke dei dhe ata nga Vëllazëria Mysli- përgjegjës.

lëshuar slogane dhe i thurur atij mane, kanë thënë se ata e kanë Demonstruesit anti-qeveri e

lavdi, një grup i madh arriti të refuzuar ftesën, duke theksuar se akuzojnë regjimin e Mubarakut

thyente kordonin dhe të hynte së pari Mubaraku duhet të largo- se ka dërguar banda të krimi-

në shesh duke u përplasur me het nga Presidenca.

nelëve për t’i shkatërruar pro-

protestuesit.

Mubaraku ka thënë se do të testat. Ata e akuzojnë policinë

Lideri kryesor i opozitës në largohej vetëm pasi t’i përfun- e Ministrisë së Brendshme për

Egjipt, Mohamed El Baradei ka dojë mandati në muajin shtator orkestrimin e dhunës. Si prova

dënuar sulmet mbi protestuesit të këtij viti.

kanë treguar letrat identifi kuese,

në sheshin Tahrir, si një akt kri- Shtetet e Bashkuara kanë kër- që i kishin zënë nga anëtarët e


E premte, 4 shkurt 2011 BOTA 13

Zbulohen planetë të reja të ngjashme me tokën

Shkencëtarët e agjencisë hapësinore

amerikane, NASA, kanë njoftuar për

zbulimin të mesa duket planetëve të

ngjashme me Tokën, nga të dhënat

e nxjerra së fundmi prej teleskopit

Kepler. Shkencëtarët thonë se këta

trupa qiellorë janë në mesin e më

shumë se 1 mijë e 200 planetëve të

Ministri i jashtëm i Polonisë,

Radoslav Sikorski, parashikon

që presidenti i Bjellorusisë,

Aleksandër Lukashenko,

mund të ballafaqohet me një

lloj të kryengritjes popullore,

mundshme, që u zbuluan rishtazi.

Hulumtuesit thonë se janë konfi rmuar

gjashtë planetë të reja, por

krye-shkencëtari i teleskopit Kepler,

William Boruki, thotë se pritet të verifi

kohen deri në 80 për qind e trupave

të zbuluar.

“Kepler vështron një të 400-ën e

që tash po ndodh në botën

arabe.

Këto komente ai i bëri në

Varshavë, pas një takimi të

donatorëve, në të cilën vendet

kanë premtuar 120 milionë

qiellit. Po të mund të shihnim 400

prej këtyre fushave, edhe numri i

kandidatëve do të ishte 400 herë

më i madh”, theksoi Boruki.

Ai thotë se është i mahnitur për

gjetjen e 68 planetëve, që mendohet

të kenë madhësinë e Tokës ose më të

vogël dhe të 54 planetëve në zona

NE FLAKE

turmës pro-Mubarak gjatë për- në rrugët e Kajros të ndalet dhe nënshkruar nga presidenti i

leshjeve.

të fi llojë kalimi i pushtetit. Francës, Nicolas Sarkozy, kan-

Por, Minsitria e Brendshme i “Presidenti dhe kjo adminicelarja e Gjermanisë, Angela

ka hedhur poshtë pretendimet stratë dënojnë ashpër dhunën Merkel, kryeministri i Britanisë,

për përfshirjen e policëve me indinjuese dhe të urryer që ka David Cameron, kryeministri i

rroba civile.

pllakosur rrugët e Kajros. Ne Italisë, Silvio Berlusconi dhe ai

Zëdhënësi i Shtëpisë së Bardhë e kemi thënë këtë gjatë gjithë i Spanjës, Jose Luis Rodriguez

bëri të ditur se presidenti ameri- kësaj kohe. Duhet patjetër që Zapatero, u kërkua përfundimi

kan, Barack Obama, ka dënuar çdo formë dhune e nxitur nga i dhunës dhe një tranzicion i sh-

dhunën e djeshme në Egjipt si qeveria të ndërpritet menjëherë”, pejtë i pushtetit.

“indinjuese dhe të tmerrshme”. deklaroi Gibbs.

“Procesi i tranzicionit duhet

Zëdhënësi i Shtëpisë së Bar- Në anën tjetër, edhe në ku- të fi llojë tani”, theksohet në kudhë,

Robert Gibbs, tha se presimtesën e përbashkët të pesë mtesë.denti

Obama kërkon që dhuna shteteve anëtare të BE-së, të

(Nga agjencitë)

Revolucion edhe në Bjellorusi?

dollarë për grupet opozitare

në Bjellorusi.

Konferenca e donatorëve

me moton “Solidariteti me

Bjellorusinë”, ku morën pjesë

36 vende, ishte e para e këtij

lloji, që u fokusua në ndihmën

fi nanciare për OJQ-të, mediat

e pavarura, për studentët dhe

të banueshme, ku temperaturat e

moderuara mund të lejojnë ekzistencën

e ujit në gjendje të lëngët.

Hulumtuesi Jack Xhek Leesoyer foli

edhe për një zbulim tjetër, që do

të njoftohet në revistën shkencore

Nature. Fjala është për një sistem

planetar që rrotullohet rreth një ylli

Një stuhi e madhe dimërore i ka

goditur Shtetet e Bashkuara.

Bora dhe shiu i akullt kanë rënë

në më se 30 shtete. Veçanërisht

shumë është goditur qyteti i Chicagos,

ku ka rënë më tepër se 50

centimetra borë.

Më se 6 mijë fluturime janë

anuluar gjatë ditës. Pa rrymë si

pasojë e motit të ligë kanë mbetur

më shumë se 375 mijë shfrytëzues

në Teksas e New England.

Presidenti amerikan, Barack

Obama, ka theksuar nevojën për

koordinim në të gjitha nivelet e

për të tjerët në këtë vend.

Kjo u bë një ditë pasi BE-ja dhe

Shtetet e Bashkuara vendosën

sanksione të reja ndaj Bjellorusisë,

në përgjigje të reagimit

të presidentit Lukashenko,

kundër protestave në muajin

dhjetor, pas rizgjedhjes së tij të

kontestuar për president.

të quajtur Kepler 11.

“Kepler 11 është një sistem çuditërisht

i rrafshët dhe i ngjeshur, i përbërë

nga gjashtë planetë. Pesë planetët

e brendshme janë veçanërisht

afër njëri-tjetrit, çfarë nuk kemi menduar

se mund të ndodhë për trupa

të kësaj madhësie”, theksoi Leesoyer.

Ngrica mbulon

gjysmën e planetit

qeverisë, për t’i ndihmuar shtetet

e goditura nga kjo stuhi.

Përndryshe, gjysma e Hemisferës

Veriore është mbuluar

nga dëbora dhe ngrica. Ishzëvendëspresidenti

i SHBA-së, Al

Gore, ka thënë kohët e fundit se

ngrohja globale po shkakton më

shumë dëborë dhe ngricë.

Dëbora që ka mbuluar

hapësirën, duke filluar që nga

bregu perëndimor i Kanadasë e

deri në brigjet lindore të Kinës,

i jep të drejtë ish-zëvendëspresidentit

amerikan.

Arrestime në Moskë

Autoritetet ruse kanë arrestuar

disa persona lidhur me sulmin e

24 janarit në aeroportin e Domodedovos

në Moskë. Nga sulmi në

fjalë mbetën të vdekur 36 persona

dhe 180 të tjerë u plagosën.

Kreu i Shërbimit Federal të Sigu-

risë, Aleksandër Bortnikov, tha se

të arrestuarit kanë informacione

rreth personave të përfshirë në

sulm.

Hetuesit kanë deklaruar se autor

i sulmit vetëvrasës ishte një

20-vjeçar nga Kaukazi Verior.


14 MARKETING E premte, 4 shkurt 2011

PROGRAMI I PËRZGJEDHUR

DITOR I DIGITALB PËR 4 SHKURT 2011

NGA HULIGAN NË KAPOBANDË

ORA 21:00

Regjia: Julian Gilbery

Aktorët: Ricci Harnett, Terry Stone,

Craig Fairbrass, Coralie Rose, etj.

Bazuar në histori të vërtetë të Carlton Reach.

I shfaqur në fund të viteve ’80 si gjenerali i

huliganëve të Londrës dhe Eseksit, për tri

dekada rresht ky njeri do të shndërrohet

në kriminelin më të frikshëm dhe më të

‚rspektuar’ të Anglisë.

ZOMBILEND

ORA 23:00

Regjia: Ruben Fleischer

Aktorët: Jesse Eisenberg, Emma Stone,

Woody Harrelson, etj…

Planeti tokë është shtëpia e më shumë se

6 miliard njerëzve dhe sot, ekzistenca jonë

po kërcënohet prej epidemive, ndryshimeve

klimatike, shterimit të energjive etj, etj... Por,

problemet e lartpërmendura, janë ato që na

shqetësojnë më pak... Sepse tashmë e gjithë

botë është mbipopulluar me kufoma, që

enden në kërkim të njerëzve... Bëni kujdes, e

premtja po vjen...

AKSION/KRIM HISTORIK/DRAMATIK DRAMË FAMILJARE MUZIKË/ KULTURË

DY MOTRAT BOLEJN

ORA 21:30

Regjia: Justin Chadwick

Aktorët: Natalie Portman, Scarlett

Johansson, Eric Bama, David Morrisey,

etj.

Me vullnetin e të atit dhe ungjit që bëjnë

gjithçka për të ngritur lart emrin e familjes,

Anna Bolena do të dërgohet në oborrin

mbretëror të Anglisë me të motrën Marian

dhe të vëllanë Xhorxhin. Qysh në fi llim ajo do

të tërheqë vëmendjen e Enrikut VIII.

FQINJI IM VRASËS

ORA 21:30

Regjia: Jonathan Lynn

Aktorët: Bruce Willis, Matthew Perry,

Rosanna Arquette, Michael Clarke

Duncan, etj...

OZ është dentist. Xhimi një vrasës me

pagesë . Të dy janë në rrezik për jetën, por

teksa Xhimi di si t’u shmanget vrasësve, per

Ozin kjo është një lojë e re dhe e lodhshme.

YJET TË TREGOJNË UDHËN

ORA 21:15

Regjia: Dick Lowry

Aktorët: Kimberly Williams-Paisley,

Campbell Scott, Eric Close, Alexa Vega,

etj..

Një martesë shkatërrohet nga lindja e një

fëmije me probleme dhe burri braktis familjen,

pa menduar për vështirësitë që lë pas. Por

dashuria e nënës, i jep asaj fuqinë për të mos

u dorëzuar dhe me ndihmën e kunatit, që po

përfshihet çdo ditë e më shumë në jetët e

tyre, ato fi llojnë një jetë të re...

KOMEDI / HORROR KOMEDI SERIAL

FANTAZMA E ELENËS

ORA 20:00

Regjia: Nicolás Di Blasi, David Posada

Aktorët: Elizabeth Gutierrez, Segundo

Cernadas, Ana Layevska, Fabián Ríos,

Carlos Montilla, etj…

Një histori dashurie dhe misteri bashkojnë

Elenën me Eduardon. Pasioni dhe

devotshmëria ndaj njëri-tjetrit nuk mjaftojnë për

të plotësuar mozaikun e ndërtuar nga historitë

e shkuara që i ndërlikojnë të tashmen. Beteja

për dashurinë shkon përtej të mirës e të keqes.

Një luftë mes jetës dhe vdekjes, në një histori

dashurie reale dhe të prekshme!

GLASTONBURY

ORA 21:00

David Bowie, Bjork, Morrissey, Scisor Sisters,

Paul McCartney, Kaiser Chiefs, e shumë

artistë të tjerë kanë kaluar nëpër Glastonbëri.

Muzika legjendare e këtyre emrave të

mëdhenj e ka shndërruar këtë festival në

spektaklin më energjik dhe më mbresëlënës

ku janë eksperimentuar të gjitha rrymat

novatore të muzikës së 40 viteve të fundit.

Glastonbëri aty ku Muzika hyn në Histori.

E PREMTE 4 SHKURT

MIAMI - ORLANDO 02:00 SS2 HD5

LAÇI-FLAMURTARI 13:00 SS4

SOUTH AFRICA OPEN 201113:00 SS5

DORTMUND-SCHALKE 04 20:30 SS1 HD4

AJAX-DE GRAAFSCHAP 20:45 SS4

READING-QPR 20:45 SS5

Mirëserdhët në botën HD!


E premte, 4 shkurt 2011 15

Kriza në Maqedoni shqetëson BE-në

Shefi i diplomacisë sllovene, Samuel

Zbogar, deklaroi se Maqedonia

duhet në mënyrë më bindëse të

motivojë dhe të ofrojë BE-në për

procesin e saj të anëtarësimit.

“Sllovenisë i nevojiten argumente

shtesë, arritje dhe reformat me të

cilat do të mund kolegët brenda në

BE në mënyrë më bindëse t’i motivojmë

që ta mbështesin procesin e

zgjerimit evropian, kur bëhet fj alë

për Republikën e Maqedonisë”, theksoi

Zbogar pas takimit me shefi n e

diplomacisë, Antonio Miloshoski.

Zbogar ka zhvilluar takime deri vonë

edhe me kryeministrin e Maqedo-

nisë, Nikola Gruevski, si dhe me

liderët e partive më të mëdha politike

për të arritur pajtueshmëri për

zhbllokimin e dialogut dhe kthimin

e opozitës në Parlament.

«Në situatë të këtillë, kur presim

zgjidhje për çështjen e emrit që të

hapen dyert për BE, shqetësohemi

Sistem i besës dhe i tradhtisë

Në Shqipëri mbizotëron klima

armiqësore. Kjo nuk ka të

bëjë vetëm me dallimet politike.

Aty ku mungojnë argumentet

e kundërta, dominon

konkurrenca tërësisht boshe.

Cili prej grindavecëve ka

të drejtë në klimën e ndezur

në Shqipëri? Përgjigja është

tronditëse: asnjëri. Problemi

është mënyra se si të dy i

kundërvihen njëri-tjetrit duke

e tepruar me fjalë e me vepra.

Është e vërtetë që rrethanat

në Shqipëri vazhdimisht japin

shkas për protesta plot indinjatë.

Por, indinjata mund

të nxitet edhe nga shkaqe

boshe, e kjo bën që gjithçka

të shkojë keq e mos më keq.

Sali Berisha i ka tani duart

e lyera me gjak, tha drejtuesi

i socialistëve, Edi Rama,

më 22 janar, pas të shtënave

vdekjeprurëse ndaj tre demonstruesve.

Ndërkohë që

nuk është aspak e qartë nëse

demonstruesit atë të premte

vërtet janë qëlluar me urdhër

apo nëse policët i përfshiu paniku

duke e ndjerë veten në

rrezik. Nga ana tjetër, Berisha

e ka akuzuar kundërshtarin e

tij Rama, se ai i ka orkestruar,

e madje i ka udhëzuar ekseset

e dhunës së demonstruesve.

As për këtë nuk ka asnjë pikë

reference. Në një demokraci

funksionuese ka prioritet

një hetim neutral, përpara

se të bëhen të tilla akuza të

pashoqe. Ndërsa në Shqipëri

kjo nuk ndodh. Me akuzën

e tij ndaj prokurores së

përgjithshme të emëruar prej

tij, se ajo „është pjesë e një

puçi“, kryeministri jep vetë

shembullin e kësaj mënyre

të të menduarit.

Ashpërsia e grindjes nuk

është një problem personal

i Ramës dhe i Berishës,

madje ajo nuk është as

specifika e skenës politike.

Kundërshtitë e ashpra mes

mikut dhe armikut, imazhi

i besës dhe i tradhtisë kanë

rrënjë shumë më të thella

në shoqërinë shqiptare. Në

BDI e ndarë

Në mbledhjen e kryesisë së ngushtë të

partisë shqiptare në koalicionin qeveritar

në Maqedoni, BDI, kjo parti ka vendosur që

mos ta braktisë qeverinë.

Një pjesë e anëtarëve të lartë të kësaj partie

kanë kërkuar që të shkohet në zgjedhje

për shkak të pozicioneve të dobësuara dhe

Kundërshtitë e ashpra mes mikut dhe armikut, imazhi i besës dhe

i tradhtisë kanë rrënjë shumë më të thella në shoqërinë shqiptare.

Shqipëri nuk ekziston sfera

publike e shkëmbimit

korrekt të mendimeve, gjë që

në vende të tjera ka kultivuar

komunikimin. Deri vonë në

shekullin e kaluar, shumica e

shqiptarëve jetonin në lidhje

të forta familjare, të cilat nuk

mbanin kontakt me njëratjetrën.

Dihet shumë pak për

tjetrin dhe ka një predispozitë

që për tjetrin të përfytyrohet

më e keqja. Diktatura komuniste

i ka shkatërruar familjet

e mëdha, por pa e zëvendësuar

këtë me shoqërinë e lirë.

Rrethanat e sotme janë edhe

pasojë e kësaj. Por, gabimisht

klima armiqësore në vend

është kuptuar si pasojë e ideologjisë.

Partitë nuk dallojnë

nga njëra-tjetra mbi bazën

e programeve. Kjo tingëllon

paradoksale, por është logjike:

Aty ku ekzistojnë argumentet

e kundërta, mund

të gjenden kompromise. Aty

ku mungojnë këto argumente,

mbizotëron konkurrenca

tërësisht boshe.

Madje as e kaluara nuk i

ndan antagonistët: Në vitin

e trazuar të kthesës 1991

“demokratët” ishin ndoshta

disa javë më përpara se

“socialistët” që pasuan, kur

mori fund komunizmi. Për

Sali Berishën dhe Edi Ramën,

madje as kjo nuk qëndron: I

riu Rama u bë disident, teksa

organizoi si i pari në Shqipëri

një ekspozitë të artit ekspresionist.

“Antikomunisti” i indinjuar

Berisha në të njëjtën

kohë vazhdonte të ishte sekretar

partie në Universitetin

e Tiranës.

Sali Berisha, i cili vjen nga

veriu i prapambetur, është

vetë rob i traditës së të menduarit

bardh e zi dhe në situata

kritike ai rregullisht e

humbet toruan. Edi Rama

nga ana tjetër ka mbi kurriz

klikat hakmarrëse brenda

partisë së tij: Nëse nuk është

ai që e drejton vetë luftën e ashpër,

janë të tjerët që e bëjnë

këtë. Që të dyja këto çojnë në

të njëjtin përfundim.

Në vitet qysh pas rënies së

komunizmit ka shumë përmirësime.

Toni është bërë

më paqësor dhe te brezi i

ri po forcohet vetëdija se jo

gjithmonë shteti duhet të jetë

thjesht instrumenti i njërës

apo i tjetrës bandë. Por, procesi

i të mësuarit është i ngadalshëm

dhe me prapaktheu.

Përtej kufirit shqiptar të

tilla kthime prapa vazhdimisht

keqkuptohen. Kur në

vitin 1997 vendi u zhyt në

anarki të dhunshme, evropianët

mendonin se u duhej

obstruksioneve nga VMRO-DPMNE brenda

qeverisë, mirëpo kreu më i ngushtë partiak,

i prirë nga Ali Ahmeti, ka vendosur që të

mos mbështet propozimi për zgjedhje të

parakohshme.

Sekretari i përgjithshëm i kësaj partie,

Abdylaqim Ademi, para këtij takimi deklaroi

se zgjedhjet e parakohshme nuk janë në

interes të vendit dhe të qytetarëve.

“Nëse nisemi nga interesi partiak i ngus-

për lajmet se ka problem në dialogun

politik deri në shkallën që

opozita ta braktisë Parlamentin»,

deklaroi Zbogar. Nga ana tjetër, shefi

i diplomacisë, Antonio Miloshoski,

pohoi se qeveria ka qenë dhe mbetet

e gatshme për dialog politik me çdo

subjekt në Republikën e Maqedo-

të mbanin anën e njërës apo

tjetrës palë. Në fund misionet

ndërkombëtare të OSBE-së

dhe të Këshillit të Evropës

ishin po aq armiqësorë ndaj

njëri-tjetrit sa edhe grindavecët

lokalë. Bashkësia

ndërkombëtare ka mësuar

nga gabimet e së shkuarës.

Amerikanët dhe evropianët

javën e kaluar reaguan shumë

shpejt dhe me vendosmëri u

përpoqën t’i drejtonin emocionet

në shinat kushtetuese.

Ambasadori i SHBA-së ia

doli që ta bindë Berishën të

anulojë mobilizimin e simpatizantëve

të tij. Evropianët

ia dolën që t’i kthejnë arsyen

opozitës. Por, për fat të keq,

as në Perëndim arsyeja nuk

është përvetësuar prej të

gjitha palëve. “Qytetarët” artikuluan

“shqetësimet e tyre”,

kështu i keqinterpretoi Internacionalja

Socialiste trazirat

e së premtes dhe i siguroi

“solidaritet të plotë” partisë

shqiptare simotër. Për Partinë

konservatore Popullore Evropiane,

eurodeputeti Elmar

Brok mendoi se duhet dënuar

në mënyrë të njëanshme “roli

destruktiv” i udhëheqësit të

socialistëve Rama. Shqipëria

duhet të mësojë nga Perëndimi

dhe jo anasjelltas.

(Frankfurter Rundschau)

htë i BDI-së, ne jemi për të pasur zgjedhje,

mirëpo ne themi edhe njëherë që

paraprakisht duhet të zgjidhen ca çështje

madhore, sidomos çështja e emrit, pastaj

kemi çështjen e regjistrimit që kërkon një

konsensus nga të gjitha subjektet, të përfundojnë

fillimet e projekteve të mëdha”,

theksoi Ademi, duke nënvizuar se partia e

tyre i bën thirrje opozitës që të kthehet në

institucionin legjislativ.

BOTA

nisë në kuadër të institucioneve për

çdo kërkesë legjitime politike. Edhe

liderët e partive politike të opozitës

i kanë shprehur shqetësimet shefit

të diplomacisë sllovene lidhur

me mungesën e demokracisë dhe

mosvullnetin e shumicës për hapjen

e dialogut të mirëfi lltë politik.

Topi refuzon Komisionin

Presidenti i Shqipërisë, Bamir Topi, nuk ka pranuar

për herë të dytë të dëshmojë para Komisionit

Hetimor Parlamentar të ngritur për të hetuar

ngjarjet e 21 janarit. Komisioni është ngritur me

iniciativën e PD-së dhe përbëhet vetëm nga anëtarë

të shumicës qeveritare.

Këshilltari juridik i presidentit Topi, Spiro Peçi,

në një konferencë për shtyp, tha se nëse nuk

është keqdashje politike, atëherë argumentimi

për thirrjen e presidentit në rastin më të mirë

është «miopi ligjore».

«Dua të theksoj se askush, nuk mund të verë

në dyshim apo të komentojë, faktin që Presidenti

është institucion dhe jo titullar institucioni. Është

pikërisht kjo arsyeja, midis të tjerave, që Kushtetuta

e Republikës, e ka vendosur Presidentin si

institucion, duke i caktuar direkt kompetencat, të

drejtat dhe detyrimet», theksoi Peçi.

Të mërkurën nuk ka pranuar të dëshmojë para

Komisionit edhe kryeprokurorja e Shqipërisë, Ina

Rama. Opozita e akuzon shumicën se po mundohet

që përmes hetimit parlamentar të godasë institucionet

e pavarura si prokurorinë, presidencën

dhe shërbimin informativ.

Australia mbështet Greqinë

Shefi i diplomacisë greke, Dimitris Droutsas, ka

falënderuar homologun e tij australian, Kevin

Rudd, për qëndrimin rreth grindjes për emrin e

Maqedonisë.

“Sa i përket ndihmës për fqinjin tonë verior në

procesin e integrimeve në BE, por edhe në gjetjen

e zgjidhjes së kontestit të emrit, unë do të përsëris

falënderimin tonë për pozicionin e Australisë rreth

këtij problemi dhe rreth marrëdhënieve tona me

Turqinë e Qipron”, deklaroi Droutsas pas takimit

me homologun australian Rudd, i cili po zhvillon

një vizitë zyrtare në Greqi.

Lidhur me marrëdhëniet midis Shkupit dhe

Athinës, Rudd ka dhënë një përgjigje diplomatike,

duke shtuar se vendi tij mbështet nismat e qeverisë

greke që kanë të bëjnë me IRJM, por edhe me

Turqinë rreth çështjes së Qipros.

Australia vazhdon të mos e njohë Maqedoninë

me emrin e saj kushtetues, edhe përkundër kërkesave

të shumta të komunitetit maqedonas në këtë

kontinent.


16 MARKETING E premte, 4 shkurt 2011

CCNA D1

Networking for Home

and Small Business

8 February 2011

245 €

9

11

ORARI

Suksesi juaj. Pasioni yne.

CCNA D1

Networking for Home

and Small Business

9 February 2011

280 €

19 17

ORARI

REGJISTROHU

IT ESSENTIALS

PC Hardware

and Software

www.aukonline.org/tdi

16 February 2011

245 €

11 13

ORARI

AUK TDI

038 608 608 ext:148

044 509 801

auki@aukonline.org


E premte, 4 shkurt 2011

PUBLIKIM I NJOFTIMIT PËR KONTRATË (FURNIZIM)

(Procedura e hapur)

Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren

Nr.2007/20

Date: 04.02.2011 Nr. i Prokurimit : KEK0 11 050 111

I AUTORITETI KONTRAKTUES Korporata Energjetike e Kosovës

Sheshi “Nëna Tereza” nr.36

10,000 Prishtinë, Kosove

II LËNDA E KONTRATËS

II.1.1 TITULLI I KONTRATËS

I DHËNË NGA AUTORITETI

KONTRAKTUES

II.1.2 LLOJI I KONTRATËS DHE

LOKACIONI I DORËZIMIT

FURNIZIM ME FLEGRA JO KTHYESE PER KALDAJ DN 14’’

Furnizim

Divizioni i Gjenerimit

III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE

III.1.1 SIGURIMI I EKZEKUTIMIT Vlera e sigurisë së ekzekutimit 10 % e vlerës së kontratës për

fituesin e kontratës

IV.2 KRITERET E DHËNIES SË

KONTRATËS

Çmimi me i ulet i pergjegjshem

IV.3 INFORMACIONET

Dokumentet me pagesë: PO

ADMINISTRATIVE

Shuma e pageses duhet te jete 50.00 euro ( pesdhjeturo )

Raiff aisen Bank (RBKO) 1501001000484607

IV.3.2 KUSHTET PËR MARRJEN E Ju mund të merrni dosjen e tenderit, duke filluar nga ora

DOSJES SË TENDERI

9.00 am (Koha Lokale) të datës 07.02.2011deri në ora 17.00

(Koha Lokale) të datës 07.03.2011

Kërkesat për dosje të tenderit duhet t’i dërgohen në email

adresën: net_procure @kek-energy.com

IV.3.3 AFATI KOHOR PER

14:00 (Koha Lokale) me datën 16.03.2011, vendi KEK sh.a.

PRANIMIN E TENDEREVE: Rr.Nene Tereze nr.36 Prishtine, Arhiva

IV.3.4 TAKIMI PËR HAPJEN E Data: 16.03.2011 koha: 14:30 vendi: KEK sh.a. Rr.Nene Tereze

TENDERËVE:

nr.36 Prishtine, Zyra e Prokurimit.

IV.3.5 SIGURIMI I TENDERIT

V. INFORMATA SHTESË

Jo,n/a

Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë

V.1 ANKESAT:

Organit Shqyrtues të Prokurimit:

Rruga : Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-

99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me

Rregulloren nr. 2007/20.

Ju lutemi , versionin e plot te njoftimit për kontratë e gjeni ne : www.ks-gov.net/krpp

MARKETING 17

UNIVERSITETI I PRISHTINËS-PRISHTINË

FAX++ 381-38-244-187, TEL ++381-38-244-183, 244-186

E-mail: rektorati@uni-pr.edu

NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS

Sherbim

Dt.04.02.2011

Konform nenit 41 të Ligjit nr.03/L-241, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, .

Nr. i Prokurimit: 90400/11/002/221

I AUTORITETI KONTRAKTUES: UNIVERSITETI I PRISHTINËS

II: LËNDA E KONTRATËS:Sherbim.

II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues:

Mirëmbajtja dhe frunizimi me pjesë të Aparateve Fotokopjuese dhe paisje të TI-së për nevoja të

UP-së.

III.1 LLOJI I PROCEDURËS

E Hapur.

III.2 KRITERET PËR DHËNIEN E KONTRATËS: “çmimi më i favorshëm”

IV: DHËNIA E KONTRATËS

IV.4 Emri dhe adresa e operatorit ekonomik të cilit i është dhënë kontrata:

IV.5 Informacione lidhur me vlerën e kontratës

“ Rikon “-PRISHTINË , Vlera e kontratës për njësi 5,626.90 € (përfshirë TVSH)

V.1 ANKESAT

Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit:

Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit nr. 03/L-241, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë .

Versioni i plotë i Njoftimit për dhënie të kontratës, është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

UNIVERSITETI I PRISHTINËS-PRISHTINË

FAX++ 381-38-244-187, TEL ++381-38-244-183, 244-186

E-mail: rektorati@uni-pr.edu

OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA

Za usluge

Dt.04.02.2011

Po članu 41 Zakona br. 03/L-241 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Br.Nabavke: 90400/11/002/221

I: UGOVORNI AUTORITET: UNIVERITET U PRIŠTINI

II: PREDMET UGOVORA: Za usluge

II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet : Usluge i snabdevanje dijelovi fotokopirnih

uređaja i informatičke opreme za UP.

III.1 VRSTA PROCEDURE

x Otvorena

III.2 KRITERIJUMI ZA DODELU UGOVORA: najpovolnja cena

DEO IV: DODELA UGOVORA

IV.4 Ime I adrese ekonomskog operatera kojem je dodeljen ugovor:

IV.5 Informacije o vrednosti ugovora

„Rikon„ PRISHTINe, Ukupna vrednost ugovora 5,626.90 € (sa PDV-om)

IV.5 Informacije o vrednosti ugovora

V.1 ŽALBE

Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki:

Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 03/L-241 o javnim nabavkama na Kosovu,

Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

CONTRACT NOTICE (SUPPLY)

OBNAVLJANJE OBAVESTENNJA O UGOVORU ( SNABDEVANJE)

(Open procedure)

(Otvorena procedura)

According to Section 38 of Law No. 02/L-99 on Public Procurement in Kosovo, as amended with

Regulation No. 2007/20

Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Procurement No.: KEK0 11 050 111 04.02.2011

Date: 04.02.2011 Nr. i Prokurimit : KEK0 11 050 111

I: CONTRACTING AUTHORITY: Kosovo Energy Corporation J.S.C

Street “Mother Teresa” no. 36 ,10000 Pristine , Kosovo

I UGOVORNI AUTORITET8 Energetska Korporacija Kosova dd

II. OBJECT OF THE CONTRACT

II.1.1 CONTRACT TITLE

SUPPLY WITH REVERSIBLE FOLDS FOR BOILER DN 14’’

II PREDMET UGOVORA

Ulica “Majka Tereza” br.36

10,000 Prishtinë, Kosove

ALLOCATED BY THE

II.1.1 NASLOV UGOVORA KOJI JE SNABDEVANJE NEPOVRATNIH KLAPNI KOTLA DN14”

CONTRACTING AUTHORITY:

DODELIO UGOVORNI AUTORITET

II.1.2 TYPE OF CONTRACT AND Supply

LOCATION OF DELIVERY: Divisioni i Gjenerimit - Obiliq

II.1.2 VRSTA UGOVORA Snabdevanje

III. LEGAL, ECONOMIC, FINANCIAL AND TECHNICAL INFORMATION

III.1.1 PERFORMANCE

Performance security: 10 % of the total contract price (only

SECURITY:

applies to the economic operator that is awarded the

contract).

IV.2 CONTRACT AWARD

Lowest price.

CRITERIA:

IV.3 ADMINISTRATIVE

As detailed in the tender dossier. Payable documents If

INFORMATION:

yes, price YES

The amount of payment should be 50.00 euros (fi fty euros)

Raiff aisen Bank (RBKO) 1501001000484607

IV.3.2 HOW AND WHEN TO The tender dossier is available from 9 am (local time) on

OBTAIN TENDER DOSSIER: 07.02.2011 until 4pm (local time) until 07.03.2011

Requests for the tender dossier should be addressed for the

attention of email: net_procure@kek-energy.com

I LOKACIJA PREDAVANJA Divizija Gjenerimit

SNABDEVANJA, RADOVA,

USLUGA

III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE

III.1.1 OSIGURANJE

Osiguranje tendera ukupne cene ugovora), samo za

EKZEKUTIRANJA

ekonomskog operatora za koga ce se dodeljivati ugovor

IV.2 KRITERIJUMI DODELE Najniža cena

UGOVORA

IV.3 INFORMACIONET

Na tenderskom dosijeu Dokumenta se plaćaju

ADMINISTRATIVE

Da – 50.00 euro

Raiff aisen Bank (RBKO) 1501001000484607

IV.3.2 USLOVI ZA UZIMANJE Vi mozete da uzimate tenderski dosje, od 9.00 (Lokalna

TENDERSKIH DOSIJEA

Vreme) datuma 07.02.2011do 16.00 sati (Lokalna Vreme)

datuma 07.03.2011

Zahtevi za tenderski dosije treba da se posalju na email

adresu net_procure @kek-energy.com

IV.3.3 TIME LIMIT FOR RECEIPT OF 14.00pm (local time) on 16.03.2011 place: Str.Mother

IV.3.3 VREMENSKI ROK ZA 14:00 sati (Lokalna Vreme) datuma 16.03.2011, mesto EKK

REQUESTS TO PARTICIPATE: Tereza.36 Prishtine,Archive

PRIJEM TENDERA ILI ZAHTEVA ZA d.d.Ul.Nene Tereze br.36 Pristina,Arhiva

IV.3.4 TENDER OPENING MEETING Date: 16.03.2011 time: 14:30 place: Str.Mother

Tereza.36 Prishtine, Procurment offi ce

UČEŠĆE:

IV.3.4 SASTANAK ZA OTVARANJE Datum: 16.03.2011 vreme:14:30 mesto: EKK d.d.Ul.Nene

TENDERA

Tereze br.36 Pristina, Kancelarija nabavke

IV.3.5 TENDER SECURITY n/a

IV.3.5 OSIGURANJE TENDERA Ne ,N/A

V. ADDITIONAL INFORMATION

Any interested party may fi le a complaint with the

V.1 COMPLAINTS:

Procurement Review Body at: According to the provisions

of Title VIII of Law No 02/L-99,Law on Public Procurement in

Kosovo, promulgated with Regulation No. 2007/20

Please fi nd the full version of the Contract Notice at: www.ks-gov.net/krpp

V. DODATNE INFORMACIJE

Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za

V.1 ŽALBE:

Razmatranje Nabavki:

Ulica

Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim

nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Molimo vas, pronadte punu verziju Obavestenje ugovora na: www.ks-gov.net/krpp


18 MARKETING E premte, 4 shkurt 2011

ZYRA NDËRLIDHËSE E KOMISIONIT EUROPIAN

Lajmërim për Aplikim në Roundin e 8-të, të

Skemës së Celulës së të Rinjëve, Programi i BE-së për bursa post-diplomike 2011

Zyra Ndërlidhëse e Komisionit Europian (ZNKE) në Kosovë dhe Ministria për Integrime Evropiane (MIE), paralajmërojnë hapjen e konkusit për Raundin

e 8-të, të aplikimit për Skemës e Celulës së të Rinjëve, programi i BE-së për bursa post-diplomike për Kosovën, program i cili aktualisht është duke u zbatuar

nga SOFRECO SA. Aplikimi do të jetë i hapur nga e Premte 14 Janar deri të Hënën me 28 Shkurt 2011 dhe kandidatëve të suksesshëm do t’iu ofrohet

mundësia të aplikojnë për Programe Master në univerzitete të shteteve anëtare të BE-së. Programi i Bursave, gjuha e punës e së cilit është vetëm gjuha

Angleze, do të ofroj deri në 40 bursa të plota (numri real i bursave të ofruara mund të jetë më i vogël varësisht nga përshtatshmëria e kandidatëve dhe fondet

në dispozicion). Kjo ftesë do të jetë e hapur për studentët e diplomuar në fakultetet si juridik, ekonomik, menaxhment i biznesit,shkenca politike, inxhinieri,

gjeologji, veterinari, statistika, matematikë dhe fusha të tjera akademike (siç është specifi kuar në Rregullat e Procedurës të paraqitura në www.ycskosovo.eu)

në përputhje me sektorët e specializimit në vijim:

Legjislacioni i BE-së – deri në 12 bursa

Ekonomitë e përgjithshme – deri në 10 bursa

Ekonometritë – deri në 6 bursa

Shkencat Ekzakte – Sektori Teknik - deri në 12 bursa

Të drejtë konkurimi kanë aplikantët të cilët:

Posedojnë letërnjoftim dhe/apo Dokument të Udhëtimit të UNMIK-ut ose ata të cilët ofrojnë dëshmi të lindjes dhe të vendbanimit në Kosovë

dhe ata me letërnjoftime dhe me pasaporta të lëshuara nga Autoritetet Kosovare.

Të diplomuarit në njërën nga fushat e lartëpërmendura të studimeve. Studentët të cilët janë në përfundim të fakultetit poashtu mund të kenë

të drejtë konkurimi nëse marrin diplomën jo më vonë se 30 qershor 2011.

Flasin rrjedhshëm gjuhën Angleze dhe Shqipe apo Serbe. Njohja e gjuhëve tjera të BE-së konsiderohet përparsi.

Janë të gatshëm të udhëtojnë dhe të lëvizin jashtë vendit nga Shtatori 2011.

Janë lindur më 1 Mars 1971 apo më vonë

Bursat do të mbulojnë shpenzimet për deri në 40 bursistë, si në vijm:

Shpenzimet e shkollimit

Shpenzimet e jetesës

Shpenzimet e vizës

Sigurimin shëndetësorë

Biletat e udhëtimit

Testin e gjuhës Angleze IELTS (dhe testin GMAT nëse është e nevojshme)

Pjesëmarrësit e përzgjedhur do të zotohen të:

Punojnë për Qeverinë e Kosovës si praktikant për së paku dy muaj para nisjes

Ndjekin Programin e Trajnimit të Gjuhës SCR (ku është e nevojshme)

Ndjekin dhe kryejnë studimet e zgjedhura post-diplomike

Përmbushin obligimin e punësimit të pandërprerë trevjeçar në Administratën Publike të Kosovës, pas kthimit.

Përzgjedhja do të zhvillohet në tri faza dhe përfshinë:

Përzgjedhja e CV-ve dhe Letrave të Motivimit

Testet me shkrim ( njohja e gjuhës Angleze, njohuri të përgjithshme për BE-në, vlerësimi verbal dhe numerik)

Intervistë nga paneli i përbërë nga akademikë Evropianë dhe përfaqësues nga KE dhe të MIE.

Femrat dhe përfaqësuesit e minoriteteve fuqimisht inkurajohen të aplikojnë. Formularët e aplikimit dhe dokumentet tjera përcjellëse do të jenë të

disponueshme për shkarkim nga interneti, në web faqen vijuese www.ycskosovo.eu deri me 27 Shkurt 2011. Informatat shtesë mbi Rregullat e Skemës

dhe kriteret e përzgjedhjes do të jenë online dhe duhet të lexohen dhe të kuptohen përpara dorëzimit të një aplikacionit.

Aplikuesit duhet të kompletojnë në Gjuhën Angleze Formularin e Aplikimit SCR, CV-në formatin Europass dhe duhet të bashkangjesin me Aplikacion

Letrën Motivuese të nënshkruar dhe me datë, duke spjeguar se pse ata dëshirojnë të marrin pjesë në Skemë. Të gjithë Aplikantët në Aplikacionet e tyre

duhet të përfshijnë Kopjet e Diplomave apo Titujve të Fituar dhe origjinalin (ose kopjet e çertifi kuara të) transkripteve dhe kopje të dokumenteve

të udhëtimit të UNMIK-ut, dhe/ose Kartë Identiteti të UNMIKU-ut, ose dëshmi tjetër të lindjes dhe të vendbanimit në Kosovë ose pasaportën

e Kosovës. Në rastin e Kandidatëve të cilët janë në përfundim të studimeve, ata me aplikacion duhet të bashkangjesin kopjen origjinale (ose të

çertifi kuar të), transkriptit të notave dhe një deklaratë të pregaditur nga vetë kandidati në lidhje me datën e pritur të diplomimit. Sigurohuni të

shënoni në formularin e aplikimit SCR dhe në CV –në, e formatit Europass një email adresë të VLEFSHME dhe numër të telefonit. Formati i CV-së,

Europass dhe formulari i aplikimit SCR mund të shkarkohen nga www.ycskosovo.eu duke u regjistruar në webfaqe (nën faqen “ Ftesa për Aplikim 2011 –

Raundi VIII”).

NB: Aplikacionet e pakompletuara, aplikacionet të cilat nuk janë në Gjuhën Angleze dhe aplikacionet të cilat nuk përfshijnë CV-në, e formatit

Europass nuk do të shqyrtohen!

Afati për aplikim: 28 Shkurt 2011 16:45

Dorëzimi i aplikacionit duhet të bëhet personalisht, nga e Hëna deri të Premten nga ora 10:00 – 16:45, në Pliko (Zarfa) të mbyllura të adresuara te: EU YCS

Scholarship Scheme Aplikimi për Raundin VIII, SOFRECO SA Rr. Nëna Terezë p.n.

Ndërtesa e Re e Qeverisë, Kati I, Zyra nr. 108, 10000 Prishtinë, Kosovë

APLIKACIONET E DËRGUARA ME E-MAIL NUK JANË TË VLEFSHME

Ju lutemi mos bëni kërkesa të drejtpërdrejta lidhur me aplikacionin tuaj.

Kandidatët që nuk kontaktohen deri me 7 Mars 2011 nuk kanë arritur të hyjnë në listën e ngushtë.

Për më shumë informata mund të konsultoni www.ycskosovo.eu ose shkruani në info@ycskosovo.eu

Vërejtje: Zbatimi i këtij programi të Bursave Shkollore, varet nga mundësia e fi nancimit të BE –së, menaxhuar nga Zyra Ndërlidhëse e Komisionit Evropian

në Kosovë

“Skema e Bursave të BE –së- Raundi VIII” është Projekt i Financuar nga BE, menaxhuar nga ZNKE dhe i Implementuar nga SOFRECO SA.


E premte, 4 shkurt 2011

arté Aktorja

Redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Mona Liza ishte mashkull?

S’është për Nobel

Vdes Maria Schneider

franceze, Maria Schneider, ka vdekur

të enjten në mëngjes në Paris. Ajo vdiq

nga kanceri, në moshën 58-vjeçare.

Maria Schneider gjatë karrierës xhiroi rreth

tridhjetë fi lma, ndërkohë që roli i saj më

kontrovers ishte ai në filmin e famshëm

‘The Last Tango in Paris’ (Tangoja i Fundit

në Paris), i regjisorit Bernardo Bertoluchi, ku

Mona Liza nuk është portret i një gruaje, por i një mashkulli.

Kështu rezulton nga disa studime, që kohëve të

fundit i janë bërë veprës së njohur të Leonardo da Vinci’t.

Paris, 3 shkurt —

Sipas tyre, Mona Liza i ngjan një mashkulli

me emrin Leonardo Salai, me të cilin Da

Vinci kishte jetuar për 20 vjet me radhë.

“Salai kishte tipare femre dhe ai ngjan

shumë edhe me disa piktura tjera të Da

Vinci’t”, shpjegon italiani Silvano Vincenti,

president i Komitetit Kombëtar të

Vlerave Historike.

“Vepra fi lloi si një portret i Lisa Gherardini,

por me kalimin e kohës ajo u

shndërrua në diçka tjetër. Da Vinci krijoi

një portret të idealizuar dhe jo një portret

të caktuar”, sqaroi tutje Vincenti.

“Kjo mund të jetë edhe arsyeja pse ky

portret ndikoi në shfaqjen e aq shumë

teorive rreth tij”, përfundoi ai.

Ndryshe, portreti i Mona Lizës aktualisht

është i ekspozuar në Paris, ku ai vizitohet

dhe shikohet nga mbi 1.7 milionë vizitorë

në vit. Nga ana tjetër, Muzeu i Louvre,

i cilësoi si të paqëndrueshme pohimet e

Vincenti’t.

"Vjetërsimi i pikturës së punuar në dru

ka shkaktuar një numër të madh çarjesh

në materialet e pikturimit, të cilat kanë

të bëjnë me shumë lloje formash - e të

cilat pastaj shumë shpesh bëhen subjekt

i interpretimeve”, thuhet në një kumtesë

për partner kishte Marlon Brando’n.

Schneider i kishte vetëm 19 vjet kur u zgjodh

të jetë partnere e Brando’s, atëherë

48-vjeçar.

‘Tangoja i Fundit në Paris’ ishte fi lm tejet

i suksesshëm, mirëpo Maria Schneider as

përafërsisht nuk arriti të bënte një karrierë

që pritej nga ajo.

Lajmi se Dobrica Cosic tashmë edhe zyrtarisht është kandidat për Çmimin Nobel

për Letërsi, pasi që pranimin e propozimit e konfi rmoi formalisht edhe Akademia

Suedeze, fi llimisht tingëllonte goxha serioz.

Beograd, 3 shkurt —

Për dallim nga paralajmërimet e

mëparshme, sipas të cilave kishte

mundësi që Cosic të fi tonte këtë çmim,

por të cilat asokohe cilësoheshin si njëlloj

shakaje, fjala “konfi rmim zyrtar” ndërkohë

çoi goxha pluhur në Serbi, dhe

përkthe saj. Ndërkohë, se diçka njëmend

të lëshuar nga muzeu parisien.

"Unë e kuptojë mosbesimin dhe befasimin

e tyre. Megjithatë, këtu bëhet fjalë për

veprën më të studiuar artistike në botë.

Mona Liza duhet të lexohet në nivele të

ndryshme, e jo vetëm si një portret”, replikoi

Vincenti.

Kush ishte Lisa Gherardini?

Teoria më e pranueshme botërisht

është se Gherardini ka lindur në Firence,

në vitin 1479. Në moshën 16-vjeçare ajo

ishte bërë gruaja e dytë e tregtarit të pasur

me mëndafsh, Francesco del Giocondo,

me të cilin pati pesë fëmijë. Lisa Gheraldini

besohet të ketë vdekur në moshën

63-vjeçare, në vitin 1542, në një manastir

të Firences.

Mona Liza, autoportret i Da Vincit?

Sido që të jetë, ka edhe nga ata studiues

që besojnë se Mona Liza, në fakt, është

një autoportret i maskuar dhe i gjallë i

Da Vinicit, dhe, mbase një aluzion ndaj

homoseksualitetit të vetë artistit. Analizat

digjitale kanë treguar se ekziston një

ngjashmëri e madhe mes karakteristikave

të fytyrave të Leonardo’s dhe të Mona

Lizës.

nuk po shkon siç ishte menduar, dasmon

edhe vetë Cosic. Sipas gazetës serbe ‘Blic’,

edhe vetë Cosic deklaroi se: “Po ndjehem

në siklet, sepse emri im po zvarritet nëpër

gazeta për një ide aq të lartë. E, unë nuk

jam për të”.

‘Unë atë çmim as nuk mund ta fi tojë,

as nuk do të duhej ta fi toja, e as nuk më

Ndalojeni “Azem Galicën”

Mitrovicë, 3 shkurt —

Institucionet shtetërore të Kosovës dhe Ministria

e Kulturës duhet ta ndalojnë fi lmin

“Azem Galica” të regjisorit Halil Budakova,

për arsye se nuk paraqet realitetin e luftës

së Azem Galicës. Këtë kërkesë e kanë bërë të

enjten në Mitrovicë familjarë të shokëve më

të ngushtë të Azem Galicës - Osman Haliti,

Fazli Barani, Bajram Tërrnavci, Emin Lati

dhe Shaban Mangjolli.

Nëpërmjet një reagimi, ata kanë thënë

se fi lmi mbi Azem Bejtë Galicën ka krijuar

një konfuzion te popullata, duke mos

paraqitur bashkëluftëtarët e tij. Ata thonë

se në këtë fi lm paraqitet që është rrethuar

vetëm fshati Galicë, ndërsa e vërteta është

se janë rrethuar tri fshatra Galicë, Lubavec

dhe Mikushnicë. Në këtë luftë janë vrarë

gjashtë bashkëluftëtarë të Azem Galicës

dhe rreth 75 luftëtarë të tjerë.

“Gjatë dhënies së premierës, ishim ne

familjarët e kaçakëve tejet të zhgënjyer

duke pyetur se ku mbetën bashkëluftëtaret

e Azemit dhe Shotës dhe ku mbeti historia”,

thuhet në reagim.

Ata, po ashtu, pyeten pse ishte fshirë

nga shiriti takimi që Azemi mban me disa

kaçakë dhe thërret për mobilizim te gjithë

t’i bashkohen. Sipas tyre në këtë film u

harruan kaçakët me emër dhe mbiemër që

luftuan dhe ishin besnik të Azemit deri në

intereson fare kjo gjë”, theksoi ai për ‘Blic’.

Ndërkohë, iniciatori i kësaj ideje, profesori

novosadas, Svetislav Jaric, vazhdon

të pohojë se kandidatura e Cosic është

serioze, dhe se atë do ta mbështesin edhe

intelektualë botërorë, si Noam Chomski,

ose Peter Handke, nënshkrimet e të cilëve

do të sigurohen deri më 15 shkurt.

19

ditën kur ai u vra. Ata përmendin edhe Halit

Bajramin nga Lubaveci, pastaj pararojën

dhe njeriun më besnik, Shaban Mangjolli

dhe të tjerë, të cilët nuk janë përfshirë fare

në fi lm.

Familjarë të shokëve më të ngushtë të

Azemit thanë se në ketë fi lm është dashur

të prezantohet edhe Ahmet Delija, Fazli

Barani, Emin Lati (Mehaj) nga Prekazi,

Xhemë e Bajram Tërnavci, bashkëluftëtarët

e mëdhenj të luftës, Bajram Meha, Hazir

Rama nga Vitaku, Zenel Suhagërllaku e Lutë

Gllanasella, si dhe shumë kaçakë tjerë.

“Historia nuk mund të shkruhet duke

eliminuar shokët dhe kaçakët më të ngushtë

të Luftës Çlirimtare, sepse dhanë jetën

së bashku me Azemin, duke i qenë besnik

deri në ditën e fundit. Nuk mund të marrë

rolet që i kanë pasur ata dikush tjetër, me

çka kemi qenë të irrituar pa masë”, janë

shprehur ata.

“Ne mendojmë se ky fi lm nuk i përshtatet

kohës as veprës së madhe të luftës së Azem

Bejtë Galicës. Në fi lm del krejt e kundërta,

ku fare nuk përmenden gjërat që janë

zhvilluar në Luftën e Kaçakëve. Për ata që

nuk e njohin historinë, ky do të jetë një fi lm

i pranuar nga fëmijët, kurse për ata që dinë

pak dhe kanë lexuar për këto luftëra, kurrë

nuk do të jetë i pranuar ky fi lm që fshin një

histori të tërë nga faqja e dheut”.


20 ARTE

Albana S. Muja

albana.muja@gazetaexpress.com

Prishtinë, 3 shkurt —

Pas rreth 40 viteve të kaluara në

skenën e teatrit dhe të kinematografi

së sonë, puna dhe mundi i

aktorëve kosovarë, Çun Lajqi dhe

Selman Lokaj, duket se do t’iu

kurorëzohet me pjesëmarrjen në

njërin prej festivaleve më të njohura

botërore të fi lmit. Ata do të jenë

pjesëmarrës në edicionin e 61 të

Berlinale’s, që mbahet në Berlin,

nga data 10 deri më 20 shkurt.

‘The Forgiveness of Blood’ (Falja

e Gjakut), i regjisorit amerikan

Joshua Marston, është një fi lm që

rrëfen një histori të hakmarrjes

shqiptare në veri të Shqipërisë. Ai

është futur në mesin e 16 fi lmave

të nominuar për Ariun e Artë të

edicionit të sivjetmë të Festivalit të

Filmit në Berlin. Skenarin e fi lmit

Përurohet ‘Van Goghu Kosovar’

Në Institutin Albanologjik të enjten u përurua

vepra ‘Van Goghu Kosovar’, e autorit Ilir Muharremi.

Një dramë kjo e inskenuar në vitin

2007, në teatrin Dodona, nga Hazir Haziri

Autori i qaset një teme shumë të ndjeshme

– jetës dhe fatit të keq jetësor të një artisti.

Ndërkaq, drama në vete përmban nuanca

tragjike dhe dramatike, të ndara në tetë skena.

e kanë bërë Joshua Martson dhe

Andamion Murtaj, ndërkaq disa

nga rolet kyçe në fi lm i luajnë edhe

pesë aktorët kosovarë, Ilire Vinca-

Çelaj, Luan Jaha, Veton Osmani,

Selman Lokaj dhe Çun Lajqi. Këta

dy të fundit pritën shumë gjatë që

puna e tyre të kurorëzohej me një

nder si ky. Aq më tepër, që përmes

një fi lmi të një regjisori amerikan,

që trajton një temë shqiptare, të

jenë pjesë e një festivali aq me

nam. Lajqi dhe Lokaj më 10 shkurt

pritet të parakalojnë nëpër qilimin

e kuq në Berlin. Për një ndjenjë të

tillë kanë punuar dhe pritur gjatë.

“Kjo ndoshta është hera e parë,

e ndoshta dhe e fundit, sepse kam

pritur shumë dhe tashmë jam në

moshë, që të jem i pranishëm në

njërin ndër festivalet më prestigjioze

që i ka Evropa”, thekson

Çun Lajqi. Për të pjesëmarrja në

këtë festival do të thotë shumë.

Megjithëse, ai beson se edhe për

aktorët e tjerë që luajnë në fi lm kjo

është një ëndërr. Por, për Çunin

gjithsesi një ëndërr shumë më e

madhe, ngaqë është hera e parë

që del jashtë vendit me një fi lm

amerikan. “Kjo është një mrekulli

që po më ndodhë në këtë moshë”,

thotë ai. Ndërkaq, për Sleman Lokajn

kjo pjesëmarrje në Berlinale

ka një vlerë dhe rëndësi të veçantë,

jo vetëm për të, por për gjithë kuadrot

e aktorëve të Kosovës.

“Për mua kjo gjë ka rëndësi shumë

të madhe, sepse karriera ime

rreth 42-vjeçare po kurorëzohet

me projektin e një regjisori i cili

e ka dëshmuar edhe më herët

talentin e tij”, sqaron Lokaj. Edhe

Lajqi është i bindur në suksesin e

fi lmit, aq më tepër kur regjisori i

fi lmit njihet për edhe me fi lmin

‘Maria Full of Grace’, që ishte shpallur

fi lm fi tues i Berlinale’s pak

vite më herët.

“Ne e dinim që Joshua ka një

Dramaturgu, Haqif Mulliqi - recenzent i librit,

tha se ‘Van Goghu Kosovar’ ka një përkatësi të

dyfi shtë, dhe iu takon dy mediumeve, funksionale

dhe organike, gjegjësisht letërsisë dhe

teatrit.

“Te kjo vepër mund t’i hasim të dy këto elemente,

me përkatësi të dyfi shtë. Ta lexojmë si

letërsi, por dhe të përpiqemi t’i identifi kojmë

perspektivë të jashtëzakonshme,

por edhe atë se edhe ky fi lm i tij

do të ketë sukses”, pohon Lajqi,

derisa, njësoj sikurse edhe Lokaj,

pret që fi lmi do të jetë ndër

konkurrentët kryesorë për Ariun

e Artë. Edhe disa prej kritikëve

filmikë që e kanë parë filmin, e

cilësojnë atë si njërin ndër fi lmat

më të mirë të festivalit.

Aktorët tanë nuk presin ndonjë

çmim individual, pasi që, sipas

tyre, ata portretizojnë personazhe

dytësore - janë prindërit e fëmijëve

në gjak – por edhe për shkak se ky

festival fokusohet më shumë te ata

që luajnë rolet kryesore.

Megjithatë, dy aktorët tanë kanë

menduar për dukje të mirë vizuale

në Berlin. Qun Lajqi nuk harron

ta falënderojë disa kompania private

dhe Behxhet Pacollin, i cili

e ka ndihmuar rreth udhëtimit

dhe dukjes, e cila nuk është aq e

parëndësishme për aktorin.

E premte, 4 shkurt 2011

vlerat, por edhe mundësitë e vënies së saj në

skenë”, theksoi Mulliqi.

Kjo, sipas tij, është rëndësia e kësaj vepre,

ngase është e qartë se edhe vetë Muharremi

përpiqet që angazhimin e tij, si krijues i dramës

ta drejtoj nga krijuesi tjetër, siç është regjisori

i teatrit.

Albana S. Muja

40 vjet pritje

Filmi ‘Falja e Gjakut’, i regjisorit amerikan, Joshua Martson, që trajton një histori shqiptare, ka

hyrë në mesin e 16 fi lmave të nominuar për çmimin kryesor në Berlinale. Për aktorët e fi lmit,

Çun Lajqi dhe Selman Lokaj, pjesëmarrja në këtë festival është një mrekulli.

Filmat

konkurrues

Ndryshe, përveç filmit ‘Falja

e Gjakut’ në garë për Ariun e

Artë të Berlinale’s janë edhe

15 filam të tjerë botëror: ‘A Torino

Lo’, me regji të Bela Tarr;

‘Bizim Buyuk Caresizligimiz’

i Seyfi Teoman; ‘Coriolanus’.

i Ralph Fiennes; ‘El premio’,

me regji të Paula Markovitch;

‘Jodaeiye Nader az Simin’, me

regji të Asghar Farhadi; ‘Les

contes de la nuit’, i Michel

Ocelot; ‘Lipstikka’, i Jonathan

Sagal; ‘Margin Call’, i

J.C. Chandor; ‘Saranghanda,

Saranghaji Anneunda’, i Lee

Yoon-ki; ‘Schlafkrankheit’, i

Ulrich Koehler; ‘The Future’,

i Miranda July; ‘Un Mundo

Misterioso’ i Rodrigo Moreno;

‘V Subbotu’, i Alexander Mindadze;

‘Wer wenn nicht wir’,

i Andres Veiel dhe ‘Yelling To

The Sky’, me regji të Victoria

Mahoney.


E premte, 4 shkurt 2011

Datë:04/02/2011

NJOFTIM PËR KONTRATË

FURNIZIM

Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 03/L-241, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me

Rregulloren Nr.2007/20

Nr. i Prokurimit: KOSTT 5320/1-11-12-111

I AUTORITETI KONTRAKTUES: Operator Sistemi,Transmisioni dhe Tregu sh.a.,

Rr.Iljaz Kodra, pn. Prishtinë

II LËNDA E KONTRATËS

II.1.1Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues:

“Furnizimi dhe monti mi i shkarkuesve të mbitensionit në LP 400kV”

III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE

III.1.1 Sigurimi i ekzekutimit : 10%

IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS: Tenderi ekonomikisht më i favorshëm

IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE

IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit

Afati i fundit për pranimin e kërkesave për dosjen e tenderit:

data:14/03/2011 ora 16:00 , email: abdulsatar.ibrahimi@kostt.com

Dokumentet me pagesë: Po

Shuma e pagesës : 50.00 €

IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve deri me:

Data: 16/03/2011 koha: 14:00 vendi: Arkiva KOSTT sh.a

IV.3.5 Sigurimi i tenderit: 5,000.00 €

IV.3.8 Takimi për hapjen e te nderëve:

Data: 16/03/2011 koha: 14:30 vendi: KOSTT sh.a.

NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE

V.1 ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të

Prokurimit:Rr. Garibaldi, nn, Prishtinë,

Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 03/L-241, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të

shpallur me Rregulloren nr. 2007/20.

Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

CONTRACT NOTICE

SUPPLY

According to Section 38 of Law No. 03/L-241 on Public Procurement in Kosovo, as amended with

Regulation No. 2007/20

Procurement No. KOSTT 5320/1-11-12-111

I: CONTRACTING AUTHORITY: KOSTT j.s.c. address: Iljaz Kodra Str. nn. Prishtina

II. OBJECT OF THE CONTRACT

II.1.1 Contract title attributed by the contracting authority:

“Supply and installation of surge arresters in OHL 400kV”

III. LEGAL, ECONOMIC, FINANCIAL AND TECHNICAL INFORMATIONS

III.1.1 Performance security 10 %

IV.2 CONTRACT AWARD CRITERIAS: The most economically advantageous tender

IV.3 ADMINISTRATIVE INFORMATION

IV.3.2 Conditions for obtaining tender dossier: date: 14/03/2011 time: 16:00

e-mail: abdulsatar.ibrahimi@kostt.com

Payable documents: YES

Payment amount : 50.00 €

IV.3.3 Time limit for receipt of tenders: Date 16/03/2011 time: 14: 00 place; KOSTT archive

IV.3.5 Tender security: 5,000.00 €

IV.3.8 Tender opening meeting; Date: 16/03/2011 time: 14:30 place: KOSTT j.s.c.

SECTION V.1: COMPLAINTS: Any interested party may fi le a complaint with the Procurement

Review Body, Address: Garibaldi str, nn, Prishtina, According to the provisions of Title VIII of Law No

03/L-241, Law on Public Procurement in Kosovo, promulgated with Regulation No. 2007/20

Full version of the contract award notice is available in www.ks-gov.net/krpp

OBAVEŠTENJA O UGOVORU

SNABDEVANJE

Po članu 38 Zakona br. 03/L-241 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Br.Nabavke: KOSTT 5320/1-11-12-111

I: UGOVORNI AUTORITET: Operator Sistema, Prenosa i Trzista a.d,Ul. Iljaz Kodra, Pristina

II: PREDMET UGOVORA

II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet:

“Snabdevanje i montiranje odvodnika napona u DV 400kV”

III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE

III.1.1 Garancija izvrsavanje 10%

DEO IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA: Ekonomski najpovoljniji tender

IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE

IV.3.2 Uslovi za uzimanje tenderskih dosijea:

Zadnji rok za prijem zahteva za tenderski dosje,

datum: 14/03/2011 vreme : 16:00 email: abdulsatar.ibrahimi@kostt.com

Dokumenti sa plaćanjem: Da.

Suma : 50.00€

IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera:

datum 16/03/2011 vreme: 14:00 mesto: U arkivi KOSTT-a.

IV.3.5 Osiguranje tendera: 5,000.00 €

IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera

Datum: 16/03/2011 vreme: 14:30 mesto: KOSTT d.d.

V.1 ŽALBE:Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki:

Ul. Garibaldi, Pristina; Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 03/L-241 o javnim nabavkama na

Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

MARKETING 21

SHPALLJE PUBLIKE

PËRMIRËSIM

DT-BNJ-027

ver. 1.0 faqe 1 nga 1

Departamenti i Burimeve Njerëzore Sektori i Administratës

Operator Sistemi, Transmisioni dhe Tregu - KOSTT sh.a. bën:

Përmirësim në shpalljen publike-konkursin e datës 2 Dhjetor

2010

Shpallja publike e datës 2 Dhjetor 2010 përmirësohet në këto pika, 2,

3 dhe 7, si në vijim:

2. Në vend të Dy (2) Praktikant me Fakultetin Ekonomik/Drejtimi

Financa,Banka dhe Kontabilitet ose Ekonomik, përmirësohet

dhe bëhet Tre (3) Praktikant me Fakultet Ekonomik/Drejtimi

Financa, Banka dhe Kontabilitet ose Ekonomik.

3. Në vend të Pesë (5) Praktikantë-Teknik me shkollë të mesme

teknike, përmirësohet dhe bëhet Njëmbëdhjetë (11), prej tyre:

a) Gjashtë (6) Teknik me drejtimin e energjetikës/tension të

lartë dhe

b) Pesë (5) Teknik me drejtimin e elektronikës

7. Në vend të Një (1) Teknik – vegëltar, për mirësohet dhe bëhet

Tre (3) Teknik - vegëltar

Pikat dhe kriteret tjera mbesin te njëjta si në konkursin e shpallur me

datë 2 Dhjetor 2010 në këtë gazetë ditore.

N.SH CC KOS

Shpall Konkurs

Per vende te lira te punes ne call center/telemarketing

agjent.

Kandidatet e interesuar duhet te kene ekperience pune

ne kete fushe si dhe njohja mire e gjuhes gjermane eshte

e

domosdoshme.

Kandidatet duhet te kene shkathtesi te mjaftueshme ne

produktet e telekomunikimit si dhe kandidatet e

kualifi kuar me fakultet

do te kene perparesi.

Trajnimi do te jete i perfshire per kandidatet e

perzgjedhur,

si dhe gjate intervistes kandidatet do te i nenshtrohen

testit ne pranimin

dhe realizimin e telefonatave.

Te interesuarit duhet te posedojne CV dhe mund te

paraqiten per interviste nga data 01.02.2011 deri

05.02.2011

ne tel: 049 344 828

045 680 082


22 MARKETING E premte, 4 shkurt 2011

Agjencia Kosovare e Privatizimit bën Privatizimin e Ndërmarrjeve Shoqërore në Kosovë përmes metodës së spin-off-it dhe asaj të likuidimit. Investitorët

ftohen t'i blejnë NewCo-të (Ndërmarrjet e reja) të krijuara nga asetet themelore dhe disa përgjegjësi të kufizuara të NSh-ve përmes tenderit dhe me

konkurrencë të hapur, në listën si vijon:

AGJENCIA KOSOVARE E PRIVATIZIMIT SHPALL PRIVATIZIMIN E KËTYRE

NDËRMARRJEVE TË REJA NË VALËN 48 TË PRIVATIZIMIT

Agjencia Kosovare e Privatizimit, në përputhje me nenin 5 të Ligjit Nr. 03/L-067 për Privatizim, nga analizat e saj të dokumentacionit dhe dëshmive tjera në lidhje me

subjektet/asetet e dhëna më poshtë ka arritur në përfundimin se subjektet /asetet e tilla hyjnë brenda juridiksionit të saj në përputhje me Rregulloren e AKP-së.

Ndërmarrja e Re Depoja Ftohëse Shillovë - Gjilan SH.P.K. - kjo ofertë do të

ofrojë mundësi të shkëlqyeshme për të blerë një objekt njëkatësh (4.322 m²) si dhe

tokën përcjellëse (9.878 m²), që së bashku përfshinë një sipërfaqe të përafërt prej

14.200 m². Lokacioni është në fshatin Shillovë (në afërsi të Gjilanit) mjaft i

përshtatshëm për zhvillim të çdo lloj biznesi.

(Depozita e Ofertës €20.000)

Emrat e mëparshëm dhe FI numrat:

NSH “Agrokultura” Gjilan (GJI004)

KBI “Agrokultura” Gjilan PIP “Mladost” Gnjilane Fi-670/89

2

Ndërmarrja e Re Elan SH.P.K. – përbëhet prej tokës me sipërfaqe prej 15,280 m

2

(1ha 52 ari 80 m ), me lokacion afër Albi Trade Center, komuna e Vushtrrisë.

(Depozita e Ofertës €50.000)

Emrat e mëparshëm dhe FI numrat:

NSH “Elan” Vushtrri; NSH Elan, Fi-791/89; JSC Ratar Fi-7899/92

Ndërmarrja e Re KB Prilluzhë Tokë SH.P.K. - Toka që është transferuar në

kompaninë e re është e regjistruar në certifikatën me nr. UL-70202053-00002,

dhe numra të parcelave si : P-00986-0, P-00994-2, P-01439-0, P-01469-0, P-

01482-0, P-01484-0, P-01504-0, P-01528-1, te sipërfaqes së përgjithshme prej

123,154 m². (Depozita e Ofertës €10.000)

Emrat e mëparshëm dhe FI numrat:

KB Prilluzhë Vushtrri; Kooperativa Bujqësore Prilluzhë (Fi 904/90) Vushtrri

Ndërmarrja e Re Srbolek SH.P.K. - Prona e cila do te transferohet te Ndër. e Re

është e regjistruar ne certifikatës poseduese me numrin UL – 712108072-03358,

parcela nr. 2688/3, dhe ka sipërfaqe të përgjithshme prej 3,500 m². Ne kuadër te

kësaj hapësire te përgjithshme ndodhet nje objekt i liruar dhe i dëmtuar, i cili nuk

përdoret. Nuk ka uzurpues te identifikuar ne pronën e NSH-se. (Depozita e

Ofertës €20.000)

Emrat e mëparshëm dhe FI numrat:

NSH Srbolek Mitrovice

(1) Ndërmarrja për tregti me barna Serbolek – Depo Mitrovicë (Fi-180/66)

Ndërmarrja e Re Fabrika e duhanit Bair SH.P.K. - përbëhet nga prona e

përshkruar sipas parcelës nr. 2881 dhe Certifikatës pronësore për prone me nr.

1573, me lokacion në lagjen e Bairit - në Komunën e Mitrovicës, dhe ka

2 2

sipërfaqe të përgjithshme prej 1ha, 18ar, 92m (11,892 m ). Në kuadër të kësaj

2

hapësire ndodhet ndërtesa me sipërfaqe prej rreth 9,200m .

Prona e ofruar e Ndërmarrjes së Re Fabrika e duhanit Bair SH.P.K. gjenden në

një lokacion shumë të frekuentuar në rrugën Ibrahim Popoci në Mitrovicë.

(Depozita e Ofertës €50.000)

Emrat e mëparshëm dhe Fi numrat:

NSH Fabrika e duhanit Bair;

(1) NSH “Fabrika e duhanit Bair”, Mitrovicë me:Fi - 761/89;

(2) SHA “Tabak ”, Mitrovicë me: Fi- 7902/92

Ndërmarrja e Re Tokë Bujqësore Kodra e Hutit SH.P.K. - me rreth 150,40.42

ha (150 ha 40 ari 42 m²) tokë bujqësore shtrihet në zonën kadastrale Kodra e

Hutit e cila është rreth 5 km larg qendrës së qytetit të Gjakovës dhe rreth 1 km

në perëndim larg magjistralës Gjakovë-Deçan.

Në këtë tender nuk është përfshirë asnjë bagëti apo asete tjera të lëvizshme.

Ky tender i ofron investitorit potencial mundësinë e zhvillimit të mëtejmë të

agrobiznesit në rajonin e Gjakovës. (Depozita i Ofertës €50.000)

Emrat e mëparshëm dhe FI numrat:

KBI Ereniku , NSH Prodhimtaria Primare (PEJ029)

NSH "Ereniku PP -Prodhimtaria Primare" Gjakovë, NSH "Ereniku PP-Primarna

Proizvodnja" Gjakovë/Djakovica, PKB "Primarna Proizvodnja" Gjakovë.

NSH "Ereniku PP -Prodhimtaria Primare" Gjakovë/Djakovica Fi. 460/89,

Ndërmarrja e Re Hotel FAN Besiana SH.P.K. - Kjo ofertë është mundësi e shkëlqyeshme

për të blerë tokën me sipërfaqe të përgjithshme prej përafërsisht 1,148 m² (1 ha 1 ar 48 m²)

dhe ndërtesën pesëkatëshe që shtrihet mbi këtë tokë me sipërfaqe të përafërt prej rreth

3,036 m², që gjenden në qytetin e Podujevës në pjesën veri-lindore të Kosovës, 30 km larg

Prishtinës në kryqëzimin e rrugës Prishtinë – Merdare dhe rrugës Zahir Pajaziti.

(Depozita e Ofertës €50.000)

Emrat e mëparshëm dhe FI numrat:

NSH “FAN” PRN046; NSH Fabrika e Armaturave Ndërtimore “FAN” Fi. 660/89

Ndërmarrja e Re Komorani SH.P.K. - gjendet në Komoran, komuna e Gllogovcit rreth 700

metra larg udhëkryqit të Komoranit dhe përbëhet nga toka me një sipërfaqe prej 4.589 m² (45

ari dhe 89 m²) duke përfshirë edhe objektet në një sipërfaqe prej 1.465 m² (prej këtyre

objekteve në çertifkatën mbi të drejtat e pronës së paluajtshme të regjistruara janë vetëm 545

m²). (Depozita e Ofertës €20.000)

Emrat e mëparshëm dhe FI numrat:

KB Komorani (PRN162); KB “Komorani “, Komoran, Fi.1613/90

OTHK "Koperativa" ne Komoran si pjese e Organizates Punuese "Drenica" Gllogovc;

Ndërmarrja e Re Muzeqina SH.P.K. - me rreth 1 ha 17 ari 34 m² ndërtesë administrative,

depo dhe tokë. Ndër. e Re shtrihet në dy parcela në zonën kadastrale Muzeqinë në njërën

parcelë gjendet objekti dhe depot ndërkaq, në tjetrën ka vetëm tokë, ndër. e re shtrihet në

veri-lindje të Shtimes në një largësi prej 5 km nga qendra e qytetit të Shtimes. (Depozita e

Ofertës €20.000)

Emrat e mëparshëm dhe FI numrat:

KB Muzeqina (PRN163); Kooperativa Bujqesore “Muzeqina “, Muzeqinë, Fi.652/89

DD ZZ "Muzièane" u mešovitoj svojini Fi.7915/92; (UNMIK Registration 80423527)

Ndërmarrja e Re Industria Ushqimore SH.P.K. - toka e Ndërmarrjes për tu bartur në

subjektin e ri ndodhen në zonën industriale të Prizrenit dhe përfshijnë një sipërfaqe prej

përafërsisht 78,979 m² (7 ha 89 ari 79 m²) dhe përmban ndërtesën e administratës, depo,

frigoriferë si dhe disa ndërtesa të prodhimit.

Ndërmarrja e komercializuar ka disa linja të përpunimit të pemëve dhe perimeve si dhe

produkteve të konservuara (duke përfshirë: specat, bizelet, trangujt, domatet, salcë

domatesh, marmelatë, etj). Linje të prodhimeve të ushqimit që shfrytëzojnë paketime nga

qelqi, plastika, produkte ushqimore të ngrira sikurse edhe njësinë e qumështores.

(Depozita e Ofertës €100.000)

Emrat e mëparshëm dhe FI numrat:

N.SH “Industria Ushqimore” Prizren (PRZ001);

(1) Ndërmarrja për përpunimin e pemëve dhe perimeve Prizren (1990)

(2) "Progres Export - Industria" DOO/SHPK, Fi-7315/92 (21.12.1992)

(3) “Progres Export - Prehrambena Industria" DOO/SHPK, Fi-1076/96 (06.06.1996)

Ndërmarrja e Re Koritniku – Vetëshërbimi Bresanë SH.P.K. - prona e ndërmarrjes për tu

bartur në Ndërmarrjen e Re përmban lokalin që ndodhet në fshatin Bresanë, Komuna e

Dragashit dhe përfshinë një sipërfaqe prej përafërsisht 380 m² (3 ari 80 m²). (Depozita e

Ofertës €10.000)

Emrat e mëparshëm dhe FI numrat:

NTH”Koritniku”-Dragash (PRZ037); (1) DP“Koritnik”Dragash Fi.186/89 (1989)

(2) DD “Koritnik”- Dragash Fi. 8189/92 (1992)

Ndërmarrja e Re Ndërtesa Administrative Ekonomia Pyjore Gjakovë SH.P.K. -

gjendet në fshatin Brekoc Komuna Gjakovës.

Ndërmarrja e Re e propozuar mbulon sipërfaqe prej 5480 m² tokë ku janë ndërtesa

administrative, 2 ndërtesa magazinimi dhe zyra ndihmëse që gjenden në Zonën

Kadastrale Brekoc Komuna Gjakovë. (Depozita e Ofertës €20.000)

Emrat e mëparshëm dhe FI numrat:

Ekonomia Pyjore Gjakovë (PEJ073)

Ndërmarrja Shoqerore “Ekonomia Pyjore”, Gjakovë; Fi 616/89;

Ndërmarrja Publike “Srbija Sume”, Ekonomija Pyjore Pejë, Drejtoria e Pyjeve Gjakovë, Fi

752/91

Dita e fundit për parakualifikim është: 21 shkurt 2011

Dita për dorëzimin e ofertave është: 28 shkurt 2011

Për më shumë informata, investitorët e interesuar duhet ta kontaktojnë AKP-në:

Departamenti i Shitjes

Rruga “Ilir Konushevci Nr. 8”, 10000 Prishtinë, Kosovë

tel:+ 381 38 500 400 /1287 ose 1255 e-mail: sales@pak-ks.org

fax: + 381 38 248 076 ueb faqja: www.pak-ks.org

Në përputhje me Ligjin dhe politikat e AKP-së, AKP-ja propozon që të shes asetet e subjekteve të tilla (në raste të caktuara së bashku, me detyrimet e

caktuara) përmes programit të AKP-së për privatizim. Cilido person që beson se ka ankesë valide kundër subjekteve apo aseteve të tilla (përfshirë, por jo

edhe duke u kufizuar me, (i) ankesat në të cilat ata besojnë se janë pronarë të ligjshëm të cilitdo subjekti apo aseti apo pjese të saj apo se janë pasardhës

validë (ii) kreditorët) pa vonesë duhet të paraqesin një ankesë të tillë në AKP, së bashku me sqarimet e plota dhe gjithë dokumentacionin përcjellës.

AKP-ja pretendon të kryej shitjet e subjekteve/aseteve të tilla sipas (i) mënyrës së privatizimit spin of (bartjes së aseteve dhe në raste të caktuara edhe

detyrimeve të caktuara tek kompania e sapo krijuar) dhe pastaj të realizoj procesin e likuidimit apo përmes (ii) shitjes me anë të ankandeve, të aseteve si

pjesë e procesit të likuidimit.

Në procesin e likuidimit, AKP-ja do të analizoj ankesat e paraqitura dhe dokumentet përcjellëse në mënyrë që të përcaktoj se te kush duhet të shkojnë

pagesat nga të ardhurat nga shitja në përputhje me Ligjin e Zbatueshëm. Duhet të theksohet se, në përputhje me Ligjin e Zbatueshëm, ka gjasa që 20% e

të ardhurave nga shitja së pari t'i paguhen "punëtorëve të kualifikueshëm", pas tyre pretenduesve për pronësi të tokave, kreditorëve të siguruar dhe të

pasiguruar dhe pastaj pronarëve të subjekteve ku subjektet e tilla janë përcaktuar se janë transformuar në përputhje me Ligjin e zbatueshëm dhe në

AKP-ja nuk do t'i gjykoj ankesat si një organ kuazi gjyqësor apo organ administrativë; prandaj paraqitja e ankesës në AKP, për të cilën gjë AKP-ja

fuqimisht i inkurajon paditësit e mundshëm të bëjnë këtë, nuk e parandalon paditësin e mundshëm që gjithashtu të paraqes padi edhe në Odën e

Veçantë të Gjykatës Supreme të Kosovës, e gjithashtu nuk e parandalon që të kontestoj ligjërishtë çfarëdo vendimi të AKP-së në gjykatën kompetente.

Për formularin e ankesës dhe detajet se si të paraqitet një ankesë, www.pak-ks.org - "si të paraqes ankesë" apo merr formularin në zyrën qendrore të

AKP-së.

Personat të cilët besojnë se kanë të drejtë në pjesën e 20% e të ardhurave nga shitja e pagueshme për "punëtorët e kualifikuar" pas shitjes/likuidimit

(përfshirë edhe personat që hyjnë brenda çfarëdo definicioni të Odës së Veçantë të "punëtorëve të kualifikuar" apo punëtorëve si rezultat i çfarëdo

definicioni të Odës së Veçantë të "diskriminimit") gjithashtu mund të gjejnë detaje të listës përkatëse në faqen e internetit të cekur më lartë menjëherë

AKP-ja nuk garanton saktësinë ose plotësinë e informatës së dhënë më lart/këtu dhe nuk do të pranoj çfarëdo obligimi për ndonjë gabim ose lëshim.


E premte, 4 shkurt 2011

Novo Preduzeæe Hladnjaèa Šilovo-Gnjilane D.O.O. - ova ponuda je izvanredna

prilika za kupovinu jednospratnog objekta (4.322 m²) sa zemljištem (9.878 m²), sto

zajedno obuhvata ukupnu pribliznu povrsinu od 14.200 m². Lokacija nalazi u selo

Šilovo (u blizini grada Gnjilane) koja je povoljna za obavljanje svakog biznisa. (Depozit

Ponude €20.000)

Ranjivi nazivi i entiteti:

DP“Agrokultura” Gjilan (GJI004)

KBI “Agrokultura” - Gjilan;

PIP “Mladost”- Gnjilane Fi-670/89

Novo Preduzeæe Elan D.O.O. - sastoji se od Zemljista i otprilike obuhvata 15,280

2 2

m (1ha 52 ari 80 m ), sa lokacijom blizu Albi Trade Center, opstina Vucitrn. (Depozit

Ponude €50.000)

Ranjivi nazivi i entiteti:

DP Elan Vuèitrn;

DP Elan, Fi-791/89;

JSC Ratar Fi-7899/92

Novo Preduzeæe ZZ Priluzje D.O.O. - Zemljište koje se prenosi na Novo

Preduzece ZZ Priluzje D.O.O., je registrovano u sertifikatu br. UL-70202053-00002,

parcele pod brojevima: P-00986-0, P-00994-2, P-01439-0, P-01469-0, P-01482-0,

P-01484-0, P-01504-0, P-01528-1, ukupne površine 123,154 m². (Depozit Ponude

€10.000)

Ranjivi nazivi i entiteti:

ZZ Priluzje Vuèitrn

Zemljoradnicka Zadruga Priluzje (Fi 904/90) Vuèitrn

Novo Preduzeæe Srbolek D.O.O. - imovina koje se prenosi na Novo Preduzeãe

Srbolek D.O.O. je registrovana u sertifikatu br. UL-712108072-03358, parcela br.

2688/3, ukupne povrðine 3,500 m². U okviru ove parcele nalazi se napuðtena i

oðteãena zgrada, koja se ne koristi. Nema uzurpatora na imovini Preduzeæa.

(Depozit Ponude €20.000)

Ranjivi nazivi i entiteti:

DP Srbolek Mitrovica

Preduzeæe za promet lekovima – Stovarište Mitrovica (Fi 180/66)

Novo Preduzeæe Fabrika duvana Bair D.O.O. - se sastoji od imovine opisane u

posedovnom listu br.1573 - parcela br.2881 koja se nalazi na Bairu – Mitrovacka

2 2

opstina, ukupne povrsine 1ha, 18ar, 92m (11,892 m ). U okviru ovog prostora nalazi

2

se i objekat od oko 9,200 m .

Zemljiste i zgrada novog preduzeca Fabrika duvana Bair D.O.O. se nalaze u veoma

prometnoj ulici Ibrahim Popoci na Bairu u Mitrovici. (Depozit Ponude €50.000)

Ranjivi nazivi i entiteti:

DP Fabrika duvana Bair

(1) DP “ Fabrika duvana Bair ”, Mitrovica:Fi - 761/89 ,

(2) DD “Tabak ”, Mitrovica: Fi- 7902/92

Novo Preduzeæe Poljoprivrede Zemljište Kodra e Hutit D.O.O. - sa otprilike

150,40.42 ha (150 ha 40 ari 42m2) poljoprivrede zemljište. Novo preduzeèe nalazi

se u katarstarskoj zonu kodra e Hutit daleko putem Ðjakovice-Deèane je oko 1 km

dok oko 5 km je daleko od Ðjakovice

U ovom tenderu nisu ukljuèeni stoka ili pokretna imovina.

Tender pruža investitoru moguænost da bliže razvije poljoprivredno poslovanje o

oblasti Ðakovice. (Depozit Ponude €50.000)

Ranjivi nazivi i entiteti:

PIK Ereniku,

DP Prodhimtaria Primare (PEJ029)

NSH "Ereniku PP –NSH Prodhimtaria Primare" Gjakovë/Ðjakovica Fi. 460/89,

Fi.198/90; SOE "Ereniku Prodhimtaria Primare

MARKETING 23

Kosovska Agencija za Privatizaciju vrši privatizaciju društvenih preduzeãa na Kosovu metodom “spin-off-a” i likvidacije. Pozivaju se investitori da kroz

otvoreni postupak tendera kupe "nova preduzeca" koja su formirana od osnovne imovine i pojedinih ogranicenih obaveza DP-a navedenih dole.

KOSOVSKA AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU OBJAVLJUJE PRIVATIZACIJU

SLEDEÃIH NOVIH PREDUZEÃA U 48 GRUPI

KAP je , shodno èlanu 5 dopunjenog zakona br. 03/L-067 o privatizaciji, zakljuèio iz svojih analiza dokumentacije i drugih dokaza u

pogledu entiteta/aktiva iznetih ispod da takvi entiteti/aktive padaju pod njenom nadležnošãu.

Novo Preduzeæe Hotel FAN Besiana D.O.O. – Ova ponuda je odlièna prilika da se kupi

zemljište ukupne povšine od oko 10,148 m² (1 ha 1 ar i 48 m²) i petospratna zgrada

locirana na istom zemljištu, totalne površine od oko 3,036 m², u Podujevu, severo

istoènom delu Kosova , oko 30 km udaljeno od Prištine na raskrsnici puta Priština –

Merdare i ulice Zahir Pajaziti. (Depozit Ponude €50.000)

Ranjivi nazivi I entiteti:

PRN 046 DP FAN; NSH Fabrika e Armaturave Ndërtimore “FAN”

DP Tvornica Gradjevinskih Armatura “TGA” Fi. 660/89

Novo Preduzeæe Komorani D.O.O. – se nalazi u Komorane, opštine Glogovac oko 700

m od raskrnice Komorane i saæini se od zemlje u povrsini od otprilike 4589m² (45 ari i 89

m²) ukljuãujuãi i zgrade u povrðini od 1465 m² (od ovih samo 545 m² je registrovano u

certifikatu za prava nad nepokretnu imovinu). (Depozit Ponude €20.000)

Ranjivi nazivi i entiteti:

KB Komorani ( PRN162)

Poljoprivredan Zadruga “Komorani”, Komorane Fi.1613/90

OTHK "Koperativa" ne Komoran si pjese e Organizates Punuese "Drenica"

Gllogovc;OOZ “Zadruga” u Komorane kao deo Radne Organizacije “Drenica”, Glogovac

Novo Preduzeæe Muzeqina D.O.O. – sa otprilike 1 ha 17 ar 34 m² od kancelarije,

magacin i zemljiðte. Novo preduzeèe nalazi se u dve parcele u katarstarskoj zonu

Muzeqina. U jednom parcelu se snaðe kancelarije i magacin odakle u drugom parcelu je

samo zemljište. Novo Preduzeèe daleko Stimlje je oko 5 km. (Depozit Ponude €20.000)

Ranjivi nazivi i entiteti:

Poljoprivredni Kombinat “Muzièane” ( PRN163)

Zemljoradnièka Zadruga “Muzièane”, Muzeqina, Fi.652/89

Deonièarstvo Društvo Zem. Zadruga "Muzièane" u mešovitoj svojini Fi.7915/92

KB ”Muzeqina'' (UNMIK Registration 80423527)

Novo Preduzeæe Industria Ushqimore D.O.O. – Zemljište koja æe biti preneto na

Subsidijarno Preduzeæe se nalazi u industrijskom delu grada Prizren na lokaciji koja

iznosi približno 78,979 m² (7 ha 89 ari 79 m²) i obuhvata administrativnu zgradu,

skladišne prostorije, frižidere i nekoliko proizvodnih hala.

Komercijalizovano Preduzeæe poseduje nekoliko proizvodnih linija za preradu voæa i

povræe kao i konzervirane proizvode (npr. paprike, pasulj, krastavce, paradajz, kecap.

pekmez, itd.). Linije za proizvodnju hrane koje se paketiraju u plastici, staklu i

proizvodnja smrznute hrane kao i jedinicu- mlekara. (Depozit Ponude €100.000)

Ranjivi nazivi i entiteti:

D.P “Industria Ushqimore” Prizren (PRZ001)

1) Preduzece za preradu povrca i vaca "Industria" p.p/po Prizren (1990)

2) "Progres Export - Industria" DOO, Fi-7315/92 (21.12.1992)

3) “Progres Export - Prehrambena Industria" DOO/SHPK, Fi-1076/96 (06.06.1996)

Novo Preduzeæe Koritniku – Supermarket Brodosane D.O.O. - imovina preduzeca

koja ce biti preneta novom preduzeèu obuhvata lokal koja se nalazi u selu Brod, Opština

Dragaš sa površinom od priblizno 380m2 (03 ari 80 m2). (Depozit Ponude €10.000)

Ranjivi nazivi i entiteti:

NTH ”Koritniku”-Dragash (PRZ037); 1) DP“Koritnik”Dragash Fi.186/89 (1989)

(2) DD “Koritnik”- Dragash Fi 8189/92 (1992)

Novo Preduzeæe Administrativna Zgrada Šumska Privreda Gjakovë/Djakovica

D.O.O. - locirano je u selo Brekoc Opština Djakovice. Novo Preduzece obuhvata

zemljište sa oko 5480m² gde se nalazi administrativna zgrada, 2 depoa locirane i

pomocne kancelarije u Katastarskoj Zoni Brekoc Djakovica. (Depozit Ponude €20.000)

Ranjivi nazivi i entiteti:

Šumska Privreda Djakovica

Društveno Preduzece “Šumsko Gazdinstvo”, Djakovica, Fi 616/89

Javno Preduzece “Srbija Šume”, Šumsko Gazdinstvo Pec, Šumska Uprava Djakovica; Fi

2752/91

Poslednji dan za prethodnu kvalifikaciju æe biti: 21 Februar 2011

Dan za podnošenje ponuda æe biti: 28 Februar 2011

Da bi dobili dodatne informacije, potrebno je da se zainteresovani investitori obrate KPA:

Odeljenje za Privatizaciju

Ulica “Ilir Konushevci” br. 8, Priština, Kosovo

Tel:+ 381 38 500 400/1287 ili 1255 E-mail: sales@pak-ks.org

Fax: + 381 38 248 076 Website: www.pak-ks.org

U skladu sa zakon i KAP propisima, KAP nudi na prodaju imovinu tih entiteta ili imovinu (u pojedinim slucajevima zajedno sa odredenim obavezama)

putem programa privatizacije KAP . Sva lica koja smatraju da imaju validan zahtev/ potraživanje u odnosu na te entitete ili imovinu (ukljucujuci, ali se

ne ogranicavanjuci samo na (i) zahteve /tvrdnje da su oni zakoniti vlasnici bilo kog takvog entiteta ili imovine ili dela iste ili njihovi zakoniti naslednici i

(ii) poverioci) trebaju podneti takav zahtev KAP-i, zajedno sa svim obrazloženjima i svom dokumentacijom u prilog tim tvrdnjama, bez ikakvog

odlaganja.

KAP planira da izvrši prodaju takvih entiteta/ imovine putem (i) "spin-off" privatizacije (prenoseci imovinu, a u nekim slucajevima i odredene obaveze,

na novostvoreno preduzeæe) a onda bi usledio proces likvidacije ili (ii) prodaje, putem aukcione prodaje imovine kao deo postupka likvidacije.

U postupku likvidacije, KAP ce analizirati podnete zahteve i relevantnu dokumentaciju u vezi sa njima kako bi utvrdila kome treba izvršiti isplate od

prihoda od prodaje u skladu sa važecim zakonom. Treba pomenuti da, prema važecem zakonu, najverovatnije je da ce 20% od prihoda od prodaje

najpre biti isplaceno "radnicima koji imaju pravo na dobijanje ove naknade", zatim podnosiocima zahteva sa pravom vlasništva nad zemljištem,

obezbedenim i neobezbedenim poveriocima i tek onda vlasnicima entiteta gde je utvrdeno da su ti entiteti bili transformisani u skladu sa važecim

zakonom i na nacin koji nije diskriminatorski.

KAP ne garantuje taènost i kompletnost informacija datih gore/u tekstu i neãe prihvatiti nikakvu obavezu za bilo koje greške ili propuste.

KAP nece odlucivati o zahtevima kao kvazi-sudski ili administrativni organ; stoga podnošenje zahteva u KAP, što KAP preporucuje

potencijalnim podnosiocima zahteva da ucine, ne sprecava potencijalnog podnosioca zahteva da isto to ucini i u Posebnoj Komori pri

Vrhovnom Sudu Kosova, niti ga onemogucava da sudskim putem ospori bilo koju odluku KAP u nadležnom sudu.

U vezi obrazaca zahteva i detalja o tome kako podneti zahtev, pogledajte www.pak-ks.org - "kako da podnesem zahtev" ili uzmite obrasce u

seliji KAP-a.

Lica koja smatraju da imaju pravo na deo od 20% od prihoda od prodaje koji se isplacuje "radnicima koji imaju pravo na dobijanje ove

naknade" (ukljucujuci i lica na koja se odnosi bilo koja važeca definicija Posebne Komore o "radnicima koji imaju pravo na dobijanje ove

naknade" ili radnici kao rezultat bilo koje definicije Posebne Komore o "diskriminaciji") mogu isto tako naci detalje o odgovarjucim

spiskovima na pomenutoj internet stranici ubrzo nakon prodaje/ likvidacije uz detalje o tome kako mogu podneti zahtev za njihovo uvrstenje

na taj spisak.


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Komentet e lexuesve në Express Online

Express, 3 shkurt 2011

‘Mision i vështirë’

Llapjani (Podujeve)

Po si nuk është mision i vështirë drejt HAGES, assesi

nuk do të dëshiroja të jem në lëkurën e Thaçit.

Babloku (Austri)

Vetëm analizojeni këtë fj ali në tekstin e më sipërm: "Ndërhyrja e diplomatëve

Perëndimor pritet të jetë vendimtare". Kjo tregon qartë se kush e krijon

qeverinë e ardhshme dhe sa vlerë kanë zgjedhjet e 12 Dhjetorit.

Bajra (Mollopolc)

Mos mendoni se vetëm PDK e Hashim Thaçit mund të vendosë vetë

me 32% të votave, duhet të mendoni ku janë edhe 68% e votave për

me vendos vetë PDK. Duhet t’i ketë së paku 55% të votave për të vendosë

vetë si të dojë për poste e me 32% jo valla nuk mundet.

Gjyngyzi (Shqiptari)

Bashkimi kombëtar Superfuqi në Ballkan! VV mund ta arrijë këtë sfi dë.

Kriger (Gjakova)

Duhet lënë anash kapriçot për poste të disa partive që po vënë kushte, interesi i Kosovës

është më i madh se posti në qeveri ose ne presidencë... Populli di të hakmerret.

Gazi (Mitrovicë)

Në zgjedhjet e 12 dhjetorit ka qenë korrekt dhe demokratik

dhe tash janë duke e teprue ata të LDK-së dhe VV.

Express online, 3 shkurt 2011

‘UGK: Budakova të

kërkojë falje publike’

Buki (Gjermani)

Në Kosovë është kah shkon gjithçka mbrapshtë... "regjisorët"

janë bërë si politikanët, krejt gangstera.

Haliti (Gjakove)

Tash te ne ndodh çdo gjë, mundet edhe ndonjë bari me

qenë edhe politikan bile edhe me udhëheq shtet.

Agoni (Prishtinë)

Ky Hail Budakova është turpi i kinematografi së së Kosovës. Po a janë normal këto

institucione që e përkrahin një amator të llojit të vet siç është ky Halili, përkrahja e këtij

personi është fyerja më e madhe që mundet me iu ba komunitetit të artistëve. Tmerr !

Artan (Diku larg Halilit)

O Halilo, o kry fi lmi more, ktheju tokës. Para disa ditëve në një intervistë për

Express gazetari e pat pyet 'a i frigohesh kritikave?'. E ky pati thënë 'jo, unë veç

zotit i tutna'. Unë kam mendu se këtë po e thotë në mënyrë fi gurative.

Kusha (Prishtinë)

Halili iu hin edhe etheve në bark!

Baba(Prishtinë)

Halilit ia kanë prish gazetarët. Gazetarë, nuk guxoni me ia prish Halilit

se ai ia ka lujt karrigen edhe Mao Ce Dunit...

Valon (Prizren)

Ku keni pa ju organet përgjegjëse mu marr me Halilin. Kush

guxon mu marr me Halilin? Halili merret me to.

Sqarim

Opinionet e botuara në rubrikën "Shkurteshqip"

nuk shprehin qëndrimet e redaksisë.

Express

Njëmbëdhjetë vite pas luftës.

Njëmbëdhjetë vite të vështira me shumë

probleme, shumë pasoja të luftës dhe

shumë dhembje. Njerëzit që vdiqën për

lirinë që ne e kemi tani nuk do të mendonin

kurrë që vdiqën pothuajse për asgjë.

Njëmbëdhjetë vite pas luftës, të cilën

shumë njerëz priren ta quajnë konfl ikt

i armatosur, ka ndërprerje të energjisë

në gjithë vendin; ka njerëz që jetojnë në

tenda; ka njerëz që jetojnë me vetëm 50

euro në muaj.

Luftëtarët nuk luftuan për këto kushte.

Ata luftuan për një liri të vërtetë, ku ne do

ishim të lirë – të themi çfarë mendojmë ta

themi; të kemi një vend pune, të marrim

një rrogë me të cilën mund t’i ofrojmë jetesë

të mirë familjeve tona; të udhëtojmë

nëpër botë pa kufi zimet që i kishim në

të kaluarën.

Fatkeqësisht, gjërat nuk janë siç do

donin martirët të ishin. Ne nuk jemi

të lirë të themi çfarë duam (ka shumë

shërbime sekrete këtu); shumë njerëz

nuk kanë një vend pune edhe pse janë

të kualifikuar [ata zëvendësohen nga

familjarët e udhëheqësisë ekzistuese

tani (edhe pse nuk janë të kualifi kuar)];

rroga që marrin të punësuarit është një

rrogë e vogël që nuk mund të ofrojë jetesë

të mirë për familjet, por është vetëm

një mjet mbijetese dhe asgjë tjetër; ne

nuk mund të udhëtojmë nëpër botë më

lirshëm – faktikisht jemi në një lloj getoje

në këtë botë. Jetojmë në një burg të madh

dhe na lejohen vetëm disa vizita familjare

Gentian Elezi

mapo.al

Në një intervistë të vjetër, Muhamed

Ali, boksieri legjendë dhe kampion i të

gjitha kohëve, thoshte: “Në qoftë se do të

më ndodhte të takoja rastësisht, në ndonjë

qoshe të errët në New York, njërin nga

vëllezërit Spinks (boksierë), besoj se ai

do arrinte të më vriste me grushta. Por,

në ring është diçka tjetër. Aty ekzistojnë

rregulla që duhen respektuar. Në ring më

i forti jam unë, unë jam kampioni, unë

jam Mbreti!”.

Respekti për rregullat dhe loja brenda

ringut, nuk ka sesi të mos sjellë në mendje

situatën politike në Shqipëri. Muaji

që sapo lamë pas do të mbahet mend si

një nga periudhat më intensive të politikës

shqiptare. Konfl ikti i tejzgjatur politik

shpërtheu në mënyrën më të ashpër

dhe më të dhimbshme. Është shumë e

vështirë të shpjegosh objektivisht një

situate të tillë, sidomos për faktin se ky

degjenerim ka disa rrënjë dhe disa fajtorë.

Është akoma më e vështirë të argumentosh

mbi një rrugëdalje konsensuale. Tashmë

duket se zgjedhjet e parakohshme

janë beteja e fundit e një lufte sfi litëse

për të dyja palët. Si dilet nga kjo situatë

me sa më pak dëme për vendin dhe duke

kënaqur mjaftueshëm orekset partiake?

Kjo është pyetja që mundon shumë mendje

shqiptare dhe ndërkombëtare. A janë

zgjedhjet e parakohshme zgjidhja më e

mirë? Dhe mbi të gjitha, zgjidhja më e

mirë për kë?

Në rrethana të caktuara, zgjedhjet e

parakohshme në vetvete nuk janë ndonjë

praktikë e pazakontë për vendet

E premte, 4 shkurt 2011

Jemi të lumtur që jemi gjallë

me kohë të kufi zuar dhe shumë kushte.

Megjithatë, neve akoma na duket që

gjërat janë më mirë ose më mirë të them

nuk e dimë ku mund të dorëzojmë ankesat

tona sepse na duket që askujt nuk ia

ndien se çfarë ne mendojmë dhe të gjitha

fjalët tona shkojnë në veshë të shurdhër.

Neve na duket sikur nuk mund të ndryshojmë

asgjë, prandaj nuk ndërmarrim

asnjë veprim sepse na duket që të gjitha

veprimet do ishin të pa dobishme.

Jemi të lumtur që jemi gjallë. Jemi të

lumtur që po mbijetojmë. Jemi të lumtur

që kemi akoma bukë për të ngrënë. Jemi

të lumtur që kemi akoma ujë për të pirë.

Jemi të lumtur...

Në rregull, por nuk do jemi të lumtur

përgjithmonë! Do të vije një kohë kur

nuk do të durojmë problemet me të cilat

ballafaqohemi dhe do duhet ta ngremë

zërin. Do të vije një kohë kur njerëzit do

të vetëdijesohen që nuk duhet të presin

dhe të shohin por duhet të lëvizin dhe

të bëjnë diçka në mënyrë që gjërat të

ndryshojnë.

Deri atëherë ne do vazhdojmë të jemi

të kënaqur që po mbijetojmë nga këto

vuajtje që po i përjetojmë madje edhe

njëmbëdhjetë vite pas luftës.

Shpresoj që luftëtarët dhe martirët

nuk kanë mundësi të shohin atë që po

kalojmë ne sot. Atyre mbase do t’iu vinte

keq që nuk mundën të bënin më shumë,

ose do të pendoheshin për atë që bënë

dhe për kë e bënë atë.

Lavdi Zymberi

Zgjedhjet si zgjidhje?

Perëndimore. Nga njëra anë, zgjedhjet

e parakohshme do ishin mënyra më e

mirë për t’i dhënë fund situatës aktuale.

Opozita do të kishte mundësinë e vet dhe

shumica do të shkarkonte gjithë barrën e

rëndë që po i akumulohet në këto kohët

e fundit. Palët do të uleshin për një reformë

të mundshme zgjedhore dhe do të

vijonte përgatitja për zgjedhjet. Gjithsesi,

gjendja nuk do të qetësohej, pasi do

kalonim nga krizë politike në fushatë të

ashpër zgjedhore. Por, ky nuk është argument

për të mos shkuar në zgjedhje.

Arsyeja më e fortë ka të bëjë me faktin

se nuk ka asnjë garanci që zgjedhjet do

jenë të rregullta dhe, mbi të gjitha, me

siguri pala humbëse nuk do të pranojë

rezultatin dhe spiralja e krizës politike

do të rimarrë edhe njëherë rrugën e saj

pa afat. Disa analistë thonë se z. Rama

nuk duhet të shpërblehet me zgjedhje

të parakohshme, sepse përbën një precedent

të keq dhe dëmton vetë konceptin

e legjitimitetit me anë të votës. Është

hipotezë e saktë, por që qëndronte deri

në momentet e parë të protestës. Më pas

vijuan vrasjet dhe kryqëzata ndaj institucioneve

të pavarura. Tani mund të argumentohet

lehtësisht e kundërta: pra, z.

Berisha nuk duhet të falet me mbajtjen

e pushtetit edhe pas asaj që ndodhi dhe

që po ndodh. (...)

Në mbyllje, duke vazhduar logjikën e

fi llimit, ka një nevojë urgjente për t’iu

rikthyer “ringut” të demokracisë. Jashtë

rregullave dhe duke sulmuar institucionet,

të dyja palët janë të humbura dhe

në këtë bashkëpunim vetëvrasës me

njëra-tjetrën, ato do të përcaktonin të

humburën e madhe: Shqipërinë.


E premte, 4 shkurt 2011 25

Fjalët e Botës

Së pari Tunizia, më pas

Egjipti, tani Jemeni.

PROTESTUESIT NË

JEMEN,

Duke klithur gjatë “Ditës

së tërbimit” gjatë ditës së

enjte, përkundër faktit se

presidenti i Jemenit, Ali

Abdullah Saleh, konfirmoi

të mërkurën se nuk do të

rikandidohet për funksion

në vitin 2013.

Talebanët ende nuk janë

mposhtur.

GJEN. DAVID

RODRIGUES,

Komandanti numër dy

në Afganistan, duke

pranuar se talebanët

ende janë të fuqishëm,

përkundër dërgimit të

30 mijë ushtarëve shtesë

amerikanë në vitin 2010.

Lindja e Mesme

rrezikon botën

Faktorët politikë së bashku me rritjen e çmimit të energjisë

paraqesin rrezik serioz për ekonominë globale, e cila vetëm

sa po rimëkëmbej ngadalë nga recesioni i fundit.

"Financial Times"

Trazirat në Tunizi dhe në Egjipt

kanë pasoja të mëdha ekonomike

e fi nanciare. Rreth dy të tretat

e burimeve botërore të naftës dhe

thuajse gjysma e rezervave të gazit

gjenden në Lindjen e Mesme.

Rreziqet gjeopolitike në rajon

janë burim i rritjes së ndjeshme të

çmimeve të naftës e gazit në tregun

global. Tre nga pesë recesionet globale

në të shkuarën kanë pasuar

Fotoexpress

tronditjet gjeopolitike në Lindjen

e Mesme, të cilat janë shoqëruar

me rritjen e konsiderueshme të

çmimit të naftës e gazit.

Edhe në recesionin e fundit,

çmimi i karburanteve u rrit ndjeshëm.

Recesioni i fundit që kaploi

SHBA-të në 2007-ën, por u ndje

nga pjesa tjetër e botës vetëm në

2009-ën, nuk u shkaktua vetëm

nga rrënimi i bankës Lehman’s

Brother.

Në verën e vitit 2008, çmimi i

naftës u dyfi shua krahasuar me një

vit më parë, duke arritur vlerën e

148 dollarëve për fuçi.

Ende nuk e dimë se cilat do të

jenë pasojat e krizës së fundit politike

në Lindjen e Mesme. Ekziston

rreziku se sulmet ndaj autokracive

në Lindjen e Mesme nuk do të

çojnë vendosjen e demokracive të

qëndrueshme.

Duke thënë këtë ia vlen të

nënvizohet se askush nuk ka simpati

për udhëheqësit e njohur për

Prishtinë, 3 shkurt 2011

Grafit në Sheshin Nënë Tereza, në shenjë proteste ndaj mosmbajtjes së premtimit të Kryeministrit

Thaçi për rritje të pagave. Grafiti është ndërtuar në formë pyetjeje tipike për kuizin

dhe ka për opsione tri përgjigje – e treta me të kuqe, që në fakt nënkupton përgjigjen e saktë.

korrupsion, shtypje të popullsisë,

shkaktarë të varfërisë e papunësisë.

Ndonëse mund të shprespojmë

se regjimet autoritare në Tunizi e

Egjipt do të zëvendësohen me qeveri

demokratike, përvojat e fundit

me të ashtuquajturat zgjedhje të

lira dhe demokratike në Lindjen

e Mesme, kanë qenë zhgënjyese.

Kujtojmë këtu fi toren e Hamasit në

Gaza apo të Hezbollahut në Liban.

Por, ky nuk është rreziku i

vetëm. Në lojë janë dhe një përballje

e mundshme ushtarake mes

Izraelit dhe Iranit, çështja e shumimit

të armëve të shkatërrimit

në masë, konflikti i pazgjidhur

Anketa në

Ata po vijnë me armë. Ata po

përhapin dhunë.

GIGI IBRAHIM,

Aktivist për të drejta

të njeriut, në lidhje

me ndërhyrjen e

mbështetësve të

Mubarakut në sheshin

qendror, pas protestave

relativisht të qeta kundër

qeverisë, të cilat zgjatën

disa ditë.

izraelito-palestinez dhe pakicat e

pakënaqura shiite në Bharein, në

Arabinë Saudite e Jemen, ku sundojnë

regjimet sunite.

Edhe para tronditjeve të fundit

politike në Lindjen e Mesme, çmimi

i naftës arriti në 90 dollarë për

fuçi, por aktualisht një fuçi naftë

në tregun botëror shitet me 100

dollarë.

Rritja e çmimit të naftës së bashku

me rritjen e çmimeve të ushqimeve

shkaktojnë rritjen e infl acionit

në ekonomitë në zhvillim, ku

nafta dhe ushqimet marrin dy të

tretat e shportës bazë.

Kemi shpresën se ngjarjet në

Tunizi dhe në Egjipt do të çojnë

drejt një tranzicioni të qetë dhe

në vendosjen e demokracive.

Megjithatë, askush nuk mund

të përjashtojë rrezikun e përfundimeve

që kanë të bëjnë me sisteme

radikale apo të qëndrueshme.

Faktorët politikë së bashku me

rritjen e çmimit të energjisë paraqesin

rrezik serioz për ekonominë

globale, e cila vetëm sa po

rimëkëmbej ngadalë nga recesioni

i fundit.

Kush duhet të jetë ministër i Jashtëm i Kosovës?

Vlora Çitaku

(16%)

Behgjet Pacolli

(20%)

Veton Surroi

(64%)


26

KOMPOZITOR

YNI

I NJOHUR

QË EKZISTON

ME TË

VËRTETË

MOÇALISHTE

(shq.)

AKTORJA,

MARGARET

PUNËTORI

NË TEATRIN E

KUKULLAVE

FJALËKRYQ / MARKETING

DËSHMORI

I KOMBIT

HALITI

ELEMENT

KIMIK (Ne)

(shq.)

“DATIV”

PROZATOR

SHQIPTAR,

SANDËR

METRI

I BËRA

TË SËMURË

(popull.)

PJESË E

LIGJIT,KOD

(sh.shq.)

RRITJA E

FORCAVE

USHTARAKE

AVENTURIERI

ITALIAN,

XHAKOMO

BASHKË

BANORE

E KINËS

ETAZHI

RREZE ALUMIN FILLOJ

LITAR

XHUNGLE

QË KA ERË

TË MIRË

BASKETBOLL.

AMERIKAN,

PIPEN

SHTET I

SHBA-së

E PANDER-

SHME

KUSHËRIRAT

(krahin.)

REPUBLIKA E KOSOVËS – REPUBLIKA KOSOVO – REPUBLIC OF KOSOVO

AGJENCIA KOSOVARE E PRIVATIZIMIT – KOSOVSKA AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU – PRIVATISATION AGENCY

OF KOSOVO

NJOFTIMI PËR KONTRATË- SHERBIM

Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me

Rregulloren Nr.2007/20

Nr. i Prokurimit: 239-11-002-221

I AUTORITETI KONTRAKTUES: Agjencia Kosovare e Privatizimit Rr. Ilir Konushefci

nr.8,

Zyrja nr.52a, Prishtinë, Personi kontaktues : Merita Zekaj, E-mail: merita.zekaj@pak-ks.

org

II LËNDA E KONTRATËS

II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: Servisimi dhe

mirëmbajtja e automjeteve të AKP-së

II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i dorëzimit të furnizimit: Prishtin

IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS: Çmimi më i ulët

IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE

IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit dhe dokumenteve të tjera n/a

IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve

data :24/02/2011 koha 11:00 vendi: AKP, Zyra nr.52

IV.3.5 Sigurimi i tenderit: 1.500.00 €

IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve:

Data:24/02/2011 koha: 11:30 vendi: AKP, zyra nr.52a

NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE

V.1 ANKESAT

Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit:

Adresa : Rr. Nena Terezë (ish lokalet e Kishnices), Prishtinë.

Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në

Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20.

Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

AKTORI

YNË LUAN

ALEN

NURI

LUMË NË

AUSTRI

PASIM

(shq.)

KUNDREJT

BARDH

TINGULL-

IMITIM

TRUP

QIELLOR QË

RROTULLO-

HET RRETH

DIELLIT (shq.)

REGJISORI

I VJETËR

AUSTRIAK,

MIHAILOND

KËNGËTAR

I NJOHUR

AMERIKAN

FOSFOR

RADIUS KAMPION VËLLIM

SYPRINA

IRIDIUM

VENDOSJE

E MINAVE

AKTORI,

KROU

DËSHMORI,

DURAKU

MI JEP

(popull.)

ANGSTREM

SOLISTJA

NGA FOTO

SUMAK

E premte, 4 shkurt 2011

“RADIO-

TELEVIZIONI

ITALIAN”

SOLISTJA,

HOXHA

FLORIRI

I.N

SHTET NË

RAJONIN

TRANSKAU-

KAZIAN (p.shq.)

AJSHE

ZUKA

NËNË

(turq.)

REPUBLIKA E KOSOVËS – REPUBLIKA KOSOVO – REPUBLIC OF KOSOVO

Autor

ARIAN

AGUSHI

MASA

PËREMËR

VETOR

ITALIA

KUZHINË

POPULLORE

PRANË

XHAMISË

ZVOGËLIMI

I TEPËRT

AGJENCIA KOSOVARE E PRIVATIZIMIT – KOSOVSKA AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU – PRIVATISATION AGENCY

OF KOSOVO

OBAVEŠTENJE O UGOVORU USLUGE

Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom

Br.2007/20

Nabavka br. 239-11-002-221

I: UGOVORNI AUTORITET : Kosovska Agencija Poverenja, Ul. Ilir Konushefci br.8,

kancelarija br.52, Pristina, Lice za kontakt : Merita Zekaj, E-mail: merita.zekaj@pak-ks.

org

II: PREDMET UGOVORA

II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: Servisiranje i održavanje

vozila KAP-a

II.1.2 Vrsta ugovora I lokacija predavanja snabdevanja, radova, snabdevanje:

Pristina

IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA Najniža cena

IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE

IV.3.2 Uslovi za uzimanje tenderskih dosijea i drugih dokumenata n/a

IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera ili zahteva za učešće

Datum: 24.02.2011 vreme 11:00 mesto:KAP kancelarija br.52

IV.3.5 siguranje tendera : 150.00 €

IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera

Datum: 24.02.2011 vreme: 11:30 mesto:KAP kancelarija br.52

V.1 ŽALBE

Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki:

Adresa: Ul.Nënë Tereza, br.43, Pristina.

Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu,

objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp


E premte, 4 shkurt 2011

SHPALLJE TË VOGLA

PALUAJTSHMËRI

SHITJE

Shitet garsoniera në lagjen Dragodan, me

49.5m2. Çmimi 30.000 €; Shitet trualli prej 28.5

ari tek Film City. Çmimi 6500 € për ari. Po ashtu

shes shtëpi në Sofali, 450m2 me rreth 7 ari tokë.

Çmimi 240.000 € por i negociushëm. Bëhet

edhe ndërrim me banesë. Tel: 044/ 524 753, 044/

263 262 apo në mapoprishtina@gmail.com.

(04.02.2011)

Shitet lokali në Qendrën Tregtare - Bregu

i Diellit, me sip. 44m2, me çmim 3200 € /

m2. Ose bëj ndërrim me banesë apo veturë,

me çmim deri 60.000 €. Tel: 044/ 184 768.

(04-06.02.2011)

Shes banesën dy dhomëshe në lagjen Ulpiana,

Rr.”Dëshmorët e Kombit”, kati i IV-të. Banesa ka

55m2, çmimi sipas marrëveshjes. Info. pas orës 16

h. Tel. 038/ 558 785, 044/ 307 960, 044/ 106 078.

(02-20.02.2011)

banesa,shtëpi,troje,lolake afatiste etj.Gjithahstu

kini mundësi edhe jut a paraqisni pronen tuaj për

shitje dhe qiradhneje.Tel. 038/ 248 165,044/ 245

454d he e-mail. www.kosova-immobiliem.com.

(26-26.02.2011).

Pozhegu Brothers, shet banesa të gatshme

për banim, afër Fakultetit Teknik, me çmim të

volitshëm. Banesa të lira janë me dy dhoma

gjumi, sip. 77m2, si dhe banesë me 1 dhomë

gjumi, sip. 62m2. Banesat janë cilësore, ekologjike,

termoizoluese, kanë sistem me furnizim ujë

24 orë dhe kanë leje ndërtimi. Tel: 044/ 430 455,

049/ 730 933. www.pozhegubrothers.com

(25-05.02.2011)

Shiten 5 banesa: dy me sip. nga 117m2, si dhe

tri banesa me sip. prej 110m2, 85.5m2, 53m2 -

lagjja Bregu i Diellit. Shiten gjithashtu edhe 5 troje

në magjistralën Ferizaj – Shkup, para autosallonit

Mita. Çmimi sipas marrëveshjes, bëjmë ndërrim.

Tel. +377 44/ 500 866, +377 44/ 721 092.

(12-12.02.2011)

BLERJE

Shes 14 ari truall pranë Miloshevës, në lagjen

Grocka të Komunës së Vushtrrisë. Në truall është

ferma e lopëve dhe e pulave, për (8000) pula.

Me çmim të volitshëm. Tel: 044/049/ 163 199.

(02-07.02.2011)

Shitet trualli i urbanizuar me të gjitha

paisjet. Trualli ka rrymë, ujë dhe kanalizim.

Gjendet në Veterrnik, pranë dhe prapa

Gorenjës. Tel: 044/049/ 163 199.

Urgjentisht blej lokal në rrugët kryesore:

Rr.”Luan Haradinaj”, “Nëna Terezë”, ”Agim

Ramadani”, ”Bill Klinton”, me sip. prej 80-

100m2 përdhesë. Me dokumentacion të

rregullt dhe me çmim 2.500m

(02-07.02.2011)

Shitet parcela prej 2 ari, në të cilën ka qenë

një shtëpi e vjetër dhe gjendet buzë rrugës në

Velani-Prishtinë. Me dokumentacion të rregullt.

Ipet leja P+2. Çmimi 65.000 €. Tel: 044/ 115 866.

(02-07.02.2011)

Shes banesë 1 dhomëshe, që gjendet në

sheshin ”Nëna Terezë” në Prishtinë, kati i parë, me

sip.30m2. E përshtatshme edhe për ordinancë,

zyre afariste. Tel: 044/ 258 179, 038/ 581 211.

(02-07.02.2011)

Shitet shtëpia 300m2 - 2 ari, në Rr.

“Leka i Madh” në lagjen Ortakoll, Prizren.

Me çmim 250.000 €. Tel: 049/ 566 564.

(01-06.02.2011)

Shitet trualli prej 1 ari e 66m2 me një

shtëpi prej 40m2, me pllakë për katin e

dytë. Trualli gjendet në rr. “Edmond Hoxha”,

afër parkut të qytetit, Prishtinë. Çmimi i volitshëm.

Tel: 044/ 650 881, prej orës 10-14.

(31-05.02.2011)

Shes banesën në Lakrishte, kati i

V-të, 53m2, 45.000 €. Tel: 045/ 40 12

12, 044/ 755 859, 038/ 22 66 78.

(31-05.02.2011)

Agj. “Omega’’, bën ndërmjetësimin në

shitjen dhe qiradhënien e banesave, shtëpive,

trojeve, lokaleve afariste. Po ashtu pranon

ofertat tuaja për shitje dhe qiradhënie. Tel:

044/ 755 859, 045/ 40 12 12, 045/ 246 122,

049/ 413 158, 038/ 22 66 78. www.omega-ks.

com, omegaprishtina@gmail.com. Adresa:

Rr.Rrustem Statovci nr.7 (te sllovenia sporti).

(31-05.02.2011)

Shitet trualli në lagjen Sofali me një pozitë

të veçantë për ndërtim, buzë rrugës kryesore

asfaltit, 8.64 ari, me mundësi ndarje në dy troje.

Trualli posedon infrastrukturë komplete, leje

ndërtimi, është në formë katrore. Bëj ndërrim

edhe me banesë. Tel: 044/ 933 747, 049/ 41 31 58.

(31-05.02.2011)

Shitet banesa në Dardani afër Restornat

Dubrovnikut, kati i 3-të, 60m2,

78.000 €. I negociushëm. Tel: 045/ 40

12 12, 044/ 755 859, 045/ 246 122.

(31-05.02.2011)

Urgjentisht shes banesën në Prishtinë(zona

industriale) pa nderjmetësues me

sip.56m2 me dokumetacion të rregullt

emçmim 28.000€.Tel. 044/ 509 700.

(30-05.02.2011).

Shes banesat 65m2 dhe 83m2, në

Rr.”Xhavit Ahmeti” rrugës për Gërmi në

Prishtinë. Tel: 044/049/ 310 000.

(28-06.02.2011)

Agjensioni për Ptundëshmeri Immobilien

www.kosova-immobiliem.com bënë

ndermjetësimin në shitje dhe qiradhenje si

2 Lëshoj me qira lokal afarist, me sip. 36m2, në

mes furrës ”Qërimi 1” dhe shkollës fi llore “Ismajl

Qemajli”, në Prishtinë. Tel: 044/049/ 124 457.

(03-05.02.2011)

Lëshoj me qira banesën e re në lagjen

Bregu i Diellit (Standardit). Struktura: një

dhomë gjumi, sallon, kuzhinë, çmimi 250

€ në muaj. Banesa lëshohet për ndërkombëtar

dhe vendor. Tel: 049/ 283 352.

(03-05.02.2011)

Lëshoj me qira banesë në Pejton, me një

dhomë gjumi, sallon, kuzhinë. Për ndërkombëtar.

Tel: 044/ 750 455, 044/ 111 153.

(03-08.02.2011)

Lëshoj me qira banesën 3 dhomëshe në Ulpianë,

afër Mozartit. E mobiluar komplet. Lëshohet

për familjar dhe student. Tel: 044/ 550 237.

(03-05.02.2011)

Lëshoj me qira shtëpinë, e cila gjendet 5 min

nga Fakulteti Ekonomik. Tel: 044/ 398 917.

Lëshohet lokali me qira që gjendet në magjistralën

Prishtinë –Fushë Kosovë (rruga kryesore).

Lokali ka sip. 370m2 dhe është i përshtatshëm

për këto veprimtari: fi tnes klub, tekstil, teknik e

bardh, sallon tepihëve, sallon ondulimi, mobilieri,

zyre administrative, përfaqësi ndërkombëtare për

shitje me shumic dhe pakic, supermarket. Çmimi

i volitshëm. Tel. 044/ 430 455, 049/ 730 933.

(08-08.02.2011)

KËRKOHEN

Agjencioni për Patundshmëri “MAPO”,

kërkon 4 banesa me qira, për studentë/e.

Lagjet: Ulpiana ose Dardani. Si dhe kërkohet një

garsonierë, për dy femra. Tel: 044/ 524 753, 044/

263 262 apo në mapoprishtina@gmail.com.

(04.02.2011)

Kërkohet banesë me qira për një femër.

Mundësisht në lagjen Kalabria, Lagja e Spitalit.

Çmimi deri në 200 €. Tel: 044/ 524 753, 044/

263 262 apo në mapoprishtina@gmail.com.

(04.02.2011)

Kërkoj një bashkëbanuese (femër). Banesa

gjendet në Dardani mbi Kurriz. Me kushte të

€. Pranojmë

vetëm oferta serioze. Tel: 049/ 283 352.

(03-05.02.2011)

Blej banesë në Prishtinë në lagjet: Bregu i

Diellit, Ulpianë dhe Qendër. Vetëm ndërtim i

(03-05.02.2011)

Lëshoj garsonierën me qira në qendër

të qytetit, në rr. e UÇK- së. Ndërtim i ri,

komplet e mobiluar. Tel: 044/ 220 836.

(02-04.02.2011)

Lëshoj banesën me qira dydhomëshe,

e mobiluar, kati i 3-të, te Kurrizi – Dardani,

Prishtinë. Tel: 044/ 189 915.

mira banimi. Tel: 049/ 321 568, 044/ 718 518.

(03-05.02.2011)

Urgjentisht kërkojmë shtëpi me qira për

një çift ndërkombëtar, me 4 dhoma gjumi,

sallon, kuzhinë, oborr-gjelbrim, parking. Lagjet:

Taukbahqe, Taslixhe, Sofali, Aktash. Si dhe banesë

për një çift vendor, me 2 dhoma gjumi. Preferohet

në Breg të Diellit, afër sh. “Ismajl Qemajli”.

Banesa merret për afat të gjatë. Tel: 044/ 779 779.

vjetër. Me dokumentacion të rregullt, vetëm

nga pronari. Tel: 044/ 641 796, 049/ 283 352.

(02-04.02.2011)

ME QËRA

(02-04.02.2011)

Lëshoj banesë me qira në katin e

4-të, mbrapa Aleancës në Ulpianë. Me

të gjitha kushtet, një dhomë, një kuzhinë.

Çmimi 230 €. Tel: 044/ 191 618.

(03-05.02.2011)

Një kompani nga Gjermania, kërkon zyre me

qira në Prishtinë, 80-120m2. Si dhe 3 banesa,

me nga 1 ose 2 dhoma gjumi. Lagjet: Qendra,

te Parku, te Qafa, Aktash, Bregu i Diellit, Ulpiana,

dhe te banesat te rrethi (Kalabri) - ndër-

LËSHOHEN

(02.02.2011)

tesat e Lesnës. Tel: 038/ 246 906, 044/049/

155 700. e-mail.arianitipr@gmail.com.

Lëshoj shtëpinë me qira për vajza.

Shtëpia gjendet afër sh.f. “Elena Gjika”.

Çmimi i volitshëm. Tel: 044/ 274 817.

(04-09.02.2011)

Agjencioni për Patundshmëri “MAPO”,

Lëshoj me qira banesë, me sip. 70m2,

me mobile të reja, me çmim 350 €. Banesa

ka 2 dhoma gjumi, sallon, kuzhinë.

Tel: 044/ 641 796, 049/ 283 352.

(02-04.02.2011)

(03-05.02.2011)

Kërkoj urgjentisht banesë me qira, për

një çift. Të jetë e rregulluar mirë. Lagjet:

Ulpianë Dardani, Qendër, Qafë, Sllovenia

Sport. Deri në 300 €. Tel: 045/ 900 902.

lëshon me qira banesa: për studentë, familjarë,

ndërkombëtarë, në të gjitha lagjet e

Prishtinës. Tel: 044/ 524 753, 044/ 263 262

apo në mapoprishtina@gmail.com.

(04.02.2011)

Lëshoj banesën -garsonierën 30m2 me

qira, Bulevardi “Bill Klinton”, A-2, kati i 10-të,

lifti punon. Çmimi 200 €. Tel: 044/ 149 308.

(04-09.02.2011)

Lëshoj me qira dy banesa në qendër të

Prishtinës (te Grandi). Të rinovuara, ekstra të mobiluara,

85 dhe 60m2, kati i 3-të. Tel: 045/ 633 111.

(04-06.02.2011)

Lëshoj banesë me qira në Dardani, në

katin e 2-të, Rr.“Dëshmoret e Kombit”. Banesa

është e rinovuar dhe e mobiluar

tërësisht. Lëshohet për familjar dhe ndërkombëtar.

Tel: 044/ 245 647, 049/ 478 928.

(03-08.02.2011)

Lëshoj banesën dy dhomëshe me qira

në lagjen Dardania, tek banesat e gjelbërta.

Banesa është komplet e mobiluar dhe ka nxehje

qendrore. Tel: 044/ 211 671, 049/ 784 043.

(03-05.02.2011)

Lëshoj dy banesa me qira në Qendër të Prishtinës,

afër hotel Grand. Njëra kati i 2-të, 70m2

(dy dhoma gjumi, dhomë dite, kuzhinë, banjo

dhe wc). Çmimi 380 €, i negociushëm. Si dhe

banesë në katin e 2-të, 42m2 (një dhomë me dy

shtretër, kuzhina me trapezari dhe banjo). Çmimi

250 €. Lëshohet edhe për zyre. Tel: 044/ 945 945.

(03-05.02.2011)

Agj.“Arianiti” në Prishtinë ofron: Shtëpi dhe

Banesa luksoze me qira, për ndërkombëtar

dhe vendor, të madhësive të ndryshme – sipas

Lëshoj me qira banesën 2 dhomëshe, me sip.

65m2, e mobiluar, në sh. ”Bill Klinton” në Lakrishtë,

soliteri i ri te ProCredit Banka. Tel: 044/ 222 504.

(02-04.02.2011)

Lëshoj dhomën me qira në Bregun

e Diellit, hyrje të veçantë, e mobiluar.

Çmimi 100 €. Tel: 044/ 605 340.

(01-06.02.2011)

Lëshoj me qira banesë në Bregun e Diellit,

Ulpianë, Dardani. Banesat kanë nga 2 dhoma

gjumi dhe dhomë dite, të mobiluara. Por ka edhe

banesa të pa mobiluara. Tel. 044/049/ 163 199.

(01-04.02.2011)

Lëshoj banesë dy dhomëshe me qira. E mobiluar.

Te parku i qytetit, lagja e Kacallarëve. Ftesa

bëhet prej 12-19. Tel: 045/ 241 568, 044/ 284 334.

(31-05.02.2011)

Lëshoj lokalin me qira në lagjen Ulpiana,

afër Sh.F. Hasan Prishtina. Sip.

55m2. Tel: 044/049/ 332 184.

(31-05.02.2011)

Lëshoj banesën me qira në Ulpianë dhe

Qendër. Komplet e mobiluar. E përshtatshme

për çift ose familje. Tel: 044/ 625 950.

(31-05.02.2011)

Lëshoj banesën me qira në Ulpianë, 70m2, kati

i parë. Çmimi 300 €. Tel: 044/ 755 859, 045/ 401

212, 045/ 246 122, 049/ 413 158, 038/ 22 66 78.

(31-05.02.2011)

Lëshoj banesë me qira: banesë te ambullanta,

me 3 dhoma gjumi, e mobiluar, 350 €; banesë te

lagjja e Spitalit, e mobiluar, 200 €. Tel: 044/ 301 283.

(03-05.02.2011)

Kërkoj një bashkëbanuese (vajzë). Banesa

gjendet te restorant Rugova. Tel: 044/ 879 414.

(02-04.02.2011)

Urgjentisht kërkojmë me qira banesë

ose kat shtëpie të ndryshme, në Prishtinë,

për suedez dhe fi nlandez. Prej 1 shkurtit.

Për afat të gjatë. Tel: 044/ 233 531.

(02-04.02.2011)

Urgjentisht kërkojmë banesë me qira, për 1 francez.

Në Prishtinë. Tel: 044/ 33 10 10, 044/ 150 744.

(02-04.02.2011)

Kërkoj me qira banesë, për një ndërkombëtar.

Banesa duhet të jetë 1 ose 2 dhomëshe, e

rregulluar mirë, me çmim 350 € + shpenzimet.

Për afat të gjatë. Tel: 044/ 641 796, 049/ 283 352.

(02-04.02.2011)

Kërkoj banesë me qira. Tel: 045/ 234 370.

(01-03.02.2011)

Kërkoj garazh me qira për biznes, në

Prishtinë. Garazha duhet ti zë dy autovetura

minimum. Tel: 044/ 128 255.

(01-06.02.2011)

Kërkoj urgjentisht banesë me qira, për

një çift. Të jetë e rregulluar mirë. Lagjet: Ulpianë,

Dardani, Qendër, Qafë, Sllovenia

Sport. Deri në 300 €. Tel: 045/ 900 902.

(31-05.02.2011)

VETURA

Shes Ford Focus 1.8 Disell. V.P. 12/99.

Ngjyrë e gjelbër e çeltë - metalike, 4 dyer.

Çmimi 5.200 €. Tel: 044/049/ 118 833.

kërkesës. Si dhe objekte të tjera afariste (Zyre,

Lokale, Depo), të madhësive të ndryshme, në të

(31-05.02.2011)

(02-04.02.2011)

gjitha lagjet e Prishtinës, me çmime të volitshme.

Njëkohësisht ndërmjetësojmë edhe në shitblerje

me kushte të volitshme. Tel: 038/ 246 906,

044/049/ 155 700. e-mail.arianitipr@gmail.com

(03-05.02.2011)

Lëshoj banesë me qira: banesë përball

Agjensioni “Zogu”, lëshon banesa, shtëpi,

lokale si dhe objekte të ndryshme me qira, për

ndërkombëtar dhe vendor, në Prishtinë. Po

ashtu bën edhe shitjen e banesave të reja dhe

të vjetra, lokaleve, trojeve, në Prishtinë dhe

Fushë-Kosovë. Gjithashtu ju mundëson të ofroni

banesat, shtëpitë, lokalet, për qiradhënie dhe

TË NDRYSHME

Kërkoj një kujdestare mbi moshën 30 vjeçare,

që të kujdeset për një fëmijë të moshës 1 vjeç, si

dhe për punët e shtëpisë. Paga 130 €. Tel: 044/

416 787. Adresa: Dragodan 1, Rr. “Bajram Curri”.

Kinemasë ABC, një dhomë gjumi, sallon,

kuzhinë, 300 €; banesë dy dhomëshe, te

banesat e Avni Gjakovës. Tel: 044/ 670 608.

(03-05.02.2011)

shitje. Agjensioni gjendet në anën e majt të Hotelit

Grand. Tel: 038/ 244 419; 044/049/ 888 801. e-mail:

agzogu@hotmail.com; www.agencyzogu.tk.

(13-13.02.2011)

(04-07.02.2011)

Shes Termo 4.5, në gjendje shumë

të mirë. Tel: 049/ 111 702.

(02-12.02.2011)

27


28

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Mihajloviç

lavdëron Behramin

Fiorentina e Valon Behramit

ka shënuar fi tore në shtëpi

përballë Genoas 1:0, duke i

dhënë fund serisë negative.

Kjo ndeshje ishte e para për

kosovarin në stadiumin ‘Artemio

Franchi’, që prej transferimit

të tij gjatë janarit nga

klubi anglez West Ham.

Reprezentuesi i Zvicrës në

këtë përballje ishte titullar,

derisa në minutën e 59’të i

ka liruar vendin Cercit. Trajneri

serb i klubit viola, Sinisa

Mihajloviç, ka thënë se

24 vjeçari ishte më meritori

për fi tore.

“Behrami na ka dhënë fuqi

shtesë dhe përqendrim më të

madh në fushë, pavarësisht

faktit se është ende në 50

Tri opsione për Ferizajn

Pas emërimit të Gazmend

Bytyçit në postin e kryetarit,

Ferizajt ka nis të këndellet.

Me ta nisur punën në skuadrën

bardh e kaltër, Bytyçi është

duke punuar intensivisht

për ta zgjidhur sa më shpejt

kryetrajnerin, e cila pozitë ka

mbetur e zbrazët pas dorëheqjes

së Naim Sojevës.

Mirëpo, ky i fundit ka mundësi

të rikthehet sërish në këtë

post, pasi rreth kësaj çështjeje

të enjten ai veç ka biseduar

për qind të formës fi zike. Ai

ishte vendimtar në fi tore”, ka

thënë Mihajloviç pas ndeshjes.

“Është fitore e rëndësishme

dhe nuk ka si të jetë

ndryshe. Futbollistët e dhanë

maksimumin e tyre në fushë

dhe kur luajnë kështu është

vështire për ne të humbim.

Kjo paraqitje është ajo që kërkuan

tifozët”, ka shtuar ish

reprezentuesi i Serbisë.

Skuadra nga stadiumi ‘Artemio

Franchi’ nuk e ka nisur

edhe mirë këtë sezon. Pas 22

xhirove të zhvilluara në Serie

A, Fiorentina zë vendin e 11të

në renditje tabelore me 28

pik të tubuara, derisa ka një

takim më pak të zhvilluar.

me Bytyçin. Ky i fundit ka

treguar se në postin e trajnerit,

përveç Sojevës, ka mundësi

të emërohet edhe Arsim

Abazi apo Agron Selmani, të

cilët po ashtu në të kaluarën

e patën udhëhequr Ferizajn.

“Kam biseduar me Sojevën,

Abazin dhe Selmanin. Të tre

ata të premten do t’i dorëzojnë

programet e tyre dhe trajneri

me plan-programin më të

mirë do të emërojmë trajner.

Dëshira ime do të ishte që të

tre ata të punojnë bashkërisht

në skuadrën tonë, nëse edhe

vetë ata pajtohen me këtë ide”,

u shpreh Bytyçi. Ai theksoi se

Ferizaj do të bëjë çmos që të

mbijetojë në Superligë gjatë

këtij sezoni. “Por, edhe nëse

nuk mbetemi sivjet në Superligë,

qëllim edhe më kryesor e

kemi ta ndërtojmë një skuadër

të qëndrueshme”, përfundoi

Bytyçi.

Hitzfeld rikthen Xhemajlin në kombëtare

Selektori i Zvicrës, Ottmar Hitzfeld,

të enjten ka publikuar listën

e futbollistëve të ftuar për ndeshjen

miqësore të 9 shkurtit kundër

Maltës. Pas një kohe të gjatë

në ekipin helvetik është thirrur

edhe Blerim Xhemajli. Mesfushori

i Parmas, shkaku i lëndimeve, nuk

kishte arritur të grumbullohej me

ekipin zvicerane për një kohë të

gjatë.

“Xhemajli është një lojtar me një

avantazh, i cili është në mendjen

time gjithmonë. Kjo është hera e

parë që ai ftohet që prej kur është

transferuar nga Torino në Parma.

Drejtuesit e

Dinamo Zagrebit

kanë vendosur të

mos udhëtojnë

drejt Kosovës për

t’u përballur me

përzgjedhjen e

Superligës. Këtë

vendim, klubi kroat

e ka marrë pasi nuk

kanë pranuar të luajë

në Mitrovicë. Ndërsa,

sipas zyrtarëve

të Federatës së

Futbollit të Kosovës,

ankesat nga Serbia

nuk kanë ndikuar

në anulimin e kësaj

përballjeje.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 3 shkurt —

Ndeshja miqësore ndërmjet

përzgjedhjes së

Superligës së Kosovës

dhe Dinamos së Zagrebit

– e paraparë për t’u

zhvilluar më 19 shkurt

në Prishtinë për nder të përvjetorit

të tretë të pavarësisë së

Kosovës – është anuluar.

Në fakt, gjiganti kroat nuk

ishte i gatshëm për të zbarkuar

në Mitrovicë, pasi është njoftuar

nga Federata e Futbollit

e Kosovës (FFK) se stadiumi i

Prishtinës nuk i plotëson kushtet

për ta zhvilluar takimin e

paralajmëruar.

“Pas njoftimit të sekretarit

të FFK-së, Eroll Salihut, se nuk

ekzistojnë kushtet teknike që

ndeshja e paralajmëruar miqësore

ndërmjet Dinamos dhe

përzgjedhjes së Superligës së

Kosovës, që më 19 shkurt të

zhvillohet në Prishtinë dhe se e

njëjta mund të luhet në Mitrovicë,

menaxhmenti i Dinamos

ka vendosur të anulojë udhëtimin

në Kosovë”, thuhet në njoftimin

e Dinamos, të postuar në

ueb faqen zyrtare të klubit.

Më tej, në këtë njoftim thuhet

se klubit kroat nuk i ka konvenuar

udhëtimi drejt qytetit

të Mitrovicës, për ta zhvilluar

ndeshjen në stadiumin olimpik

të këtij qyteti.

“Futbollistëve dhe trajnerëve

të Dinamos nuk i përshtatet që

ndeshja të zhvillohet në Mitrovicë,

për shkak të udhëtimit

shtesë që në këtë fazë të përgatitjeve

do t’i sillte vështirësi dhe

angazhime shtesë”, theksohet në

këtë kumtesë të Dinamos.

Megjithatë, zyrtarët e këtij

klubi e kanë falënderuar FFKnë

për ftesën, duke premtuar

se skuadra e tyre do të zbarkojë

në kryeqytetin kosovar posa të

përmirësohen kushtet teknike

në stadiumin e Prishtinës.

Ndërsa, edhe zyrtarët e FFKsë

kanë shprehur keqardhjen e

tyre për faktin që kjo ndeshje, e

paralajmëruar për t’u zhvilluar

më 19 shkurt, u anulua.

“FFK-ja e ka inspektuar stadiumin

e Prishtinës dhe ka konstatuar

se ky stadium nuk i plotëson

kushte për ta zhvilluar atë takim.

E kemi njoftuar Dinamon dhe i

kemi ftuar që ndeshjen miqësore

ta zhvillojmë në Mitrovicë. Por,

E premte, 4 shkurt 2011

Ai vazhdon të luajë rregullisht

dhe është në formë të mirë”,

ka thënë Hitzfeld për mediet

zvicerane. Në mesin e të ftuarve

për këtë ndeshje është Xherdan

Shaqiri, derisa jashtë ekipit ka

mbetur Valon Behrami, i cili ende

nuk është në formën më të mirë.

S’VJEN DIN

Dinamo nuk ka qenë e gatshme

ta zhvillojë ndeshjen në Mitrovicë

për disa arsye”, deklaroi për

Express sekretari i FFK-së, Eroll

Salihu.

Sipas tij, njëra prej arsyeve

që kroatët nuk kanë pranuar të

zbarkojnë në Mitrovicë mund të

jetë edhe fakti se që nga paslufta

situata ndëretnike në këtë qytet

mbetet e tensionuar.

Ndërkohë, gjatë gjithë ditës

së enjte, Serbia ishte e shokuar

me faktin se Dinamo e Zagrebit

kishte pranuar ta zhvillonte

miqësoren në Kosovë më 19

shkurt.

Kryetari i Federatës së Futbollit

të Serbisë, Toma Nikoliç, dhe

sekretari i saj, Zoran Lakoviç,

veç kishin deklaruar se nëpërmjet

UEFA-s do të bëjnë çmos

për ta penguar zhvillimin e kësaj

miqësoreje. Federatës serbe

në ndihmë i kishte ardhur edhe

Qeveria e këtij vendi për ta penguar

zhvillimin e kësaj ndeshjeje,

nëpërmjet ministres së Sportit

të Serbisë, Snezana Samardziç-

Markoviç.

Megjithatë, Salihu thotë se

lobimi serb nuk ka ndikuar në

anulimin e kësaj miqësoreje.

“Është e turpshme që Fede-


E premte, 4 shkurt 2011 SPORT 29

Fabianski përfundon sezonin

Portieri i Arsenalit, Lukasz

Fabianski do të mungojë në

vazhdim të sezonit për shkak të

një lëndimi në krah. Reprezentuesi

polak nuk ka luajtur prej

barazimit 0-0 me Manchester

Cityn më 5 janar. “Kemi lajme të

këqija për Fabianskin sepse ai

AMO

rata serbe i shërben politikës

ditore të qeverisës serbe. Është

i pakuptueshëm ai veprim i tyre,

kur ata e dinë fort mirë se pranimi

i Kosovës në FIFA dhe UEFA

mbetet vetëm çështje kohe”, pohoi

Salihu.

“Megjithatë, ata nuk kanë

ndikuar, sepse që nga fi llimi Dinamo

ka qenë e vetëdijshme se

do të ballafaqohet me presionin

serb. Përkundër kësaj, kroatët e

kanë pranuar ftesën tonë, por

infrastruktura e dobët sportive

në vendin tonë bëri që ndeshja

të anulohet”, përfundoi Salihi.

Vlen të theksohet se kjo është

hera e dytë që Dinamo e Zagrebit

anulon vendimin për të zbarkuar

në vendin tonë. Edhe para

dy viteve, Dinamo qe dashtë të

luante në Prishtinë kundër Trepçës

’89 për nder të pavarësisë së

Kosovës, por më pas qeveria

kroate, në mes të përgatitjeve

për organizimin e ndeshjes, i

pati sugjeruar gjigantit kroat të

mos zbarkojë në Kosovë shkaku

i presionit të Serbisë.

Ndërkohë, lobi serb e pat

penguar edhe zhvillimin e një

ndeshjeje miqësore mes përfaqësueses

së Kosovës dhe asaj të

Brazilit.

duhet të operohet në krah. Ai

ka vendosur këtë pas vizitave

te disa specialistë dhe do të

kryejë ndërhyrjen kirurgjike

në Gjermani, që nënkupton se

sezoni i tij ka përfunduar”, tha

menaxheri i Arsenalit, Arsene

Wenger.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 3 shkurt — Federata

e Mundjes e Kosovës (FMK)

përfundimisht është pranuar

me të drejta të plota në Federatën

Ndërkombëtare të Mundjes

(FILA).

Në fakt, kjo federatë është

inkuadruar në FILA qysh në

vitin 2008, por me të drejta të

kufi zuara – përkatësisht garuesit

kosovarë nuk kishin të drejtë

për pjesëmarrje në kampionate

evropiane dhe botërore.

Ndërsa, tani garuesit kosovarë

do të mund ta prezantojnë

Chelsea është kthyer

Kapiteni i Chelseas, John Terry ka

mirëpritur ardhjen e përforcimeve

të reja; sulmuesin Fernando

Torres dhe mbrojtësin David Luiz,

në ditën e fundit të afatit kalimtar

të janarit. Ai beson se i ndihmuar

nga blerjet e reja, Chelsea do të

gjejë formën e vet më të mirë në

Kosovën edhe në kampionate

botërore edhe në ato evropiane.

Lajmin e ka konfirmuar për

Express kryetari i FMK-së, Naim

Muja. “Faktikisht ne veç kemi

qenë të pranuar me të drejta të

plota në FILA, por pat munguar

vetëm zyrtarizimi. Ndërkohë, në

këtë javë edhe zyrtarisht jemi të

pranuar me të drejta të plota në

FILA”, deklaroi Muja.

“Kryetari i FILA-s më ka telefonuar

dhe më ka njoftuar me vendimin

e FILA-s, e cila zyrtarisht e

pranon FMK-në me të drejta të

plota”, u shpreh Muja.

Ai kujtoi se FILA e ka marrë

këtë vendim, ndonëse është

periudhën vendimtare të sezonit.

“Është diçka e shkëlqyeshme për

klubin. Jemi kthyer protagonistë

në afatin kalimtar dhe tani mund

të garojmë edhe me Manchester

Cityn. Kundërshtarët përsëri kanë

frikë nga ne”, tha Terry për mediet

angleze.

I hiqen kufi zimet

Mundjes

Federata e Mundjes e Kosovës edhe zyrtarisht është pranuar me të

drejta të plota në Federatën Ndërkombëtare të Mundjes. Kjo e fundit

vendimin e saj ia ka kumtuar kryetarit të FMK’së, Naim Muja. Tani duhet

të ndërkombëtarizohen edhe dy sporte olimpike, në mënyrë që Komiteti

Olimpik i Kosovës të mund të aplikojë për pranim në atë ndërkombëtar.

përballur me presionin serb dhe

aleatëve tjerë të saj.

Ai u shpreh i bindur se garuesit

kosovarë të këtij sporti luftarak

do ta prezantojnë Kosovën në

mënyrën më të mirë në pjesëmarrjen

e tyre për herë të parë

në kampionatin evropian.

“Deri më tani kemi garuar

nëpër turne të ndryshëm

ndërkombëtarë, që fi gurojnë në

kalendarin e FILA-s. Në ata turne

kemi rrëmbyer shumë medalje.

Jam i bindur se të njëjtën gjë do

ta bëjmë edhe në kampionatin

evropian dhe atë botëror, sepse

në federatën tonë punojmë shumë

dhe bëjmë më pak spektakël

Rënia e Shaqirit, ngritja e Feratit

Xherdan Shaqiri ka pasur një vit

të shkëlqyeshëm me Baselin në

kampionatin zviceran dhe Ligën

e Kampionëve . Po ashtu mesfushori

kosovar tregoi paraqitje

të mira edhe me Kombëtaren

zvicerane.

Por, ekspertët e futbollit në Zvicër

mendojnë se talenti kosovar është

mbivlerësuar. Sipas tyre,

vlerësimi i tepruar ka ndikuar në

rënien e formës së 19 vjeçarit, i

cili në përfundim të vitit që e

lamë pas nuk ishte në formë.

“Ngritja e Shaqirit ishte në

mënyrë të shpejtë, sa që ai fi lloi

të mendojë se tani bën pjesë te

të mëdhenjtë e sportit. Po ashtu

spekulimet për një transferim

jashtë vendit e kanë ngarkuar

mendjen e tij. Shaqiri ka një zhvillim

të madh, por do të shohim

se a do të arrijë ta bëjë hapin e

madh”, ka thënë për ueb faqen

sport.ch, ish mesfushori zviceran,

Georges Bregy, i cili është njohës

i mirë i futbollit zviceran.

Në anën tjetër, sipas sport.ch,

mbrojtësi kosovar Beg Ferati ka

pasur ngritje të formës. Ai fi llimisht

ishte zëvendësuesi i tretë

në qendër të mbrojtjes së Baselit,

pas David Abraham dhe Çagda

Atan. Por, 24 vjeçari arriti të bëhet

medial”, përfundoi Muja.

Në këtë mënyrë mundja është

sporti i tretë olimpik i Kosovës që

ndërkombëtarizohet me të drejta

të plota. Para saj me të drejta

të plota qe ndërkombëtarizuar

Federata e Pingpongut e Kosovë

dhe Federata e Peshëngritjes.

Shumë afër ndërkombëtarizimit

me të drejta të plota është

edhe Federata e Hendbollit e

Kosovës, e cila aktualisht është

e njohur ndërkombëtarisht, por

me kufizime. Ndërkohë, gjatë

verës pritet të ndërkombëtarizohet

me të drejta të plota edhe Federata

e Shenjëtarisë e Kosovës.

Me ndërkombëtarizimin e

këtyre pesë federatave të sporteve

olimpike do të plotësohej

kushti teknik, përkatësisht do t’i

hapej rruga Komitetit Olimpik

të Kosovës për të aplikuar për

pranim në Komitetin Olimpik

Ndërkombëtar. Në këtë mënyrë

sportistët kosovarë do të dilnin

prej izolimit shumëvjeçar.

titullar dhe lojtar i rëndësishëm

i Baselit, derisa arriti të nënshkruajë

kontratë, e cila do të hyjë

në fuqi nga kjo verë, me klubin

nga Bundesliga, Freiburg.

“Unë jam i habitur pse Ferati

nuk është pjesë e Kombëtares së

Zvicrës. Ndoshta Ottmar Hitzfeld

dëshiron të presë derisa ai

të bëhet lider. Ferati është një

futbollist i qetë, i mirë taktikisht

dhe shumë i mirë për ta hapur

lojën”, theksoi Bregy.

Pjesë e skuadrës së parë të Baselit

janë edhe dy vëllezërit me prejardhje

nga Kosova, Taulant dhe

Granit Xhaka.


30

SPORT

Pastore vlen 100 milionë euro Rasti i ri për Mutun

Presidenti i Palermos, Maurizio

Zamparini, ka thënë se Javier

Pastore tani vlen 100 milionë euro,

pasi udhëhoqi ekipin drejt fi tores

2-1 ndaj Juventusit të mërkurën.

Reprezentuesi argjentinas krijoi

golin e parë të Palermos, që shënoi

Fabrizio Miccoli dhe u paraqit në një

DIGJITAL

IPKO

Ndeshjet që do të transmetohen

në Supersport

E premte

Miami - Orlando 02:00 SS2 HD5

Laci-Flamurtari 13:00 SS4

South Africa Open 2011 13:00 SS5

Dortmund-Schalke 04 20:30 SS1

Ajax-De Graafschap 20:45 SS4

Reading-QPR 20:45 SS5

E shtunë

Vllaznia-Shkumbini 13:00 SS3

Bylis-Dinamo 13:00 SS4

South Africa Open 2011 13:00 SS5

Koln-Bayern 15:30 SS1 HD4

Burnley-Norwich 16:00 SS4

Almeria-Espanyol 18:00 SS2 HD5

Udinese-Sampdoria18:00 SS1 HD4

M’gladbach-Stuttgart18:30 SS3 HD3

Marseille-Arles Avignon 19:00 SS4

PSV-ADO 19:45 SS5

Villareal-Levante 20:00 SS2 HD5

Cagliari-Juventus 20:45 SS1 HD4

Rennais-Paris SG 21:00 SS4

Barcelona-Atletico22:00 SS2 HD5

E diel

Lakers - New Orleans02:00 SS2 HD5

Bologna-Catania 12:30 SS2 HD5

Kastrioti-Skenderbeu 13:00 SS3

Elbasani-Teuta 13:00 SS4

Celtic-Rangers 13:15 SS5

Genoa-Milan 15:00 SS1 HD4

Lazio-Chievo 15:00 SS2 HD5

Napoli-Cesena 15:00 SS3

Hamburg-St Pauli 15:30 SS4

Auxerre-Lille 17:00 SS5

Freiburg-Frankfurt17:30 SS1 HD4

Real Madrid-Sociedad19:00 SS2 HD5

South Africa Open 2011 19:00 0 SSS5

SS5

Porto-Rio Ave 19:15 SS3 HHD3

HD3

Inter-Roma 20:45 SS1 HHD4

HD4

Valencia-Hercules 21:00 SS2 HHD5

HD5

Lyon-Bordeaux 21:00 0 SSS4

SS4

Setubal-Benfi ca 21:15 SS3 HHD

HD3

E mërkurë, 9 shkurt

Shqipëri-Slloveni 20:00 0 SSS3

SS3

Angli-Danimarke 20:15 SS2 HHD5

HD5

Gjermani-Itali 20:45 SS1 HHD4

HD4

France-Brazil 21:00 0 GGOLD

GOLD

Argjentine-Portugali 21:00 0 SSS4

SS4

Spanje-Kolumbi 21:30 0 SSS5

SS5

ritëm të lartë gjatë gjithë ndeshjes.

“Menaxheri i Pastores ishte këtu.

Ne kemi ngritur dëmshpërblimin

e tij në 100 milionë euro. Besoj se Pastore

dhe Josip Ilicic mund të luajnë

për cilindo klub të madh në Evropë,

edhe pse janë në moshë të re”, tha

Zamparini pas ndeshjes.

Pronari i Fiorentinës, Andrea Della

Valle, ka bërë të ditur se Adrian

Mutu do të ketë rast të ri për të

luajtur, pavarësisht problemeve

me klubin gjatë muajit të kaluar.

Mutu i lëshoi stërvitjet pa leje pasi

menaxheri i tij e kishte njoftuar se

bisedimet rreth të ardhmes së tij në

E premte, 4 shkurt 2011

klub nuk kishin shkuar mirë. Fiorentina

kërkoi që rasti të zgjidhet para

një paneli arbitrar dhe në ndërkohë

ka lënë yllin rumun jashtë ekipit.

Por, Della Valle është shprehur i

hapur për rikthimin e Mutus. “Është

çështje e ditëve. Ai do të kthehet së

shpejti”, tha Della Valle.

PENSIONOHET NEVILLE

Gary Neville ka

përfunduar karrierën

e tij si futbollist.

Mbrojtësi i djathtë i

Manchester United

bëri 602 paraqitje

për gjigantin nga

Old Trafford, duke

u shndërruar në

legjendë të klubit.

I lindur e i rritur si

tifoz i Djajve të Kuq,

35 vjeçari thotë

se ka realizuar çdo

ëndërr që ka pasur.

Mbrojtësi i Manchester

United, Gary Neville

është pensionuar

nga futbolli profesionist.

Neville, 35

vjeç, bëri 602 paraqitje për

gjigantin nga Old Trafford,

pas debutimit më 1992 si dhe

zhvilloi 85 takime me Kombëtaren

e Anglisë.

“Gjatë gjithë jetës time kam

qenë tifoz i Manchester Unitedit

dhe kam realizuar çdo

ëndërr që kam pasur”, tha ai.

“Jam i dëshpëruar që ditët e

mia prej futbollisti erdhën në

fund. Mirëpo, kjo ndodh për

secilin dhe duhet të dini se kur

është koha dhe për mua, ajo

është tani”, shtoi ai.

Mbrojtësi i djathtë u transferua

në Manchester United

në korrik të vitit 1991 dhe

debutoi për klubin në shtator

1992, në një ndeshje të

Kupës UEFA kundër Torpedo

Moska. Ai ishte pjesë e ekipit

ku përfshiheshin edhe David

Beckham, Nicky Butt, Ryan

Giggs dhe Paul Scholes, që

fi toi FA Youth Cup më 1992.

Së bashku me këta futbollistë,

Neville u bë titullar në

Old Trafford dhe gjatë kohës

që kaloi në klub fitoi Ligën

e Kampionëve, tetë tituj në

Premierligë, tri kupa FA dhe

dy Kupa të Ligës.

Neville u emërua kapiten i

Manchester Unitedit më 2005

dhe u bë mbrojtësi i djathtë

me më së tepërmi paraqitje

për Anglinë, duke luajtur me

pesë selektorë të ndryshëm.

Fraktura në nyjën e këmbës,

dëmtim që pësoi në ndeshjen

në Bolton në mars 2007,

e mbajti jashtë fushës për një

sezon të plotë.

Edhe pse arriti të kthehet

dhe bëri edhe 33 paraqitje të

tjera për klubin, Wes Brown,

John O’Shea dhe Rafael kanë

paraqitur konkurrencë të fortë

për të në pozitën e mbrojtësit

të djathtë. Ai u tërhoq nga roli

i kapitenit të ekipit në shtator

të vitit 2010, edhe pse vazhdoi

ta luajë atë rol jashtë fushës.

Derisa njoftoi për pensionimin

e tij të menjëhershëm,

Neville tha: “Kam luajtur kundër

ekipeve më të mëdha të

futbollit, kam luajtur me disa

prej futbollistëve më të mirë

në botë si dhe kundër tyre, dhe

kam qenë me fat të jem pjesë

e një skuadre që arriti sukses

të madh. Ka shumë njerëz që

dua t’i falënderoj dhe sigurisht

në krye të asaj liste është Sir

Alex Ferguson. Ai më ka dhënë

mundësinë dhe përkrahje të

vazhdueshme në 20 vitet e

kaluara. Ai është njëri prej trajnerëve

më të mirë. Po ashtu

kanë qenë shumë futbollistë

me të cilët kam pasur privilegjin

të stërvitem dhe të luaj

së bashku. Këto përvoja do të

mbeten me mua gjatë gjithë

jetës”.

Menaxheri i Manchester

United, Sir Alex Ferguson,

deklaroi: “Gary është mbrojtësi

i djathtë më i mirë në Angli

i gjeneratës së tij. Ai është

shembull për çdo profesionist

të ri, punëtor i madh, besnik

dhe inteligjent”.

Neville spekulohej me kalim

në televizion si analist,

ndërsa konsiderohet edhe

kandidat për të filluar karrierën

si trajner.

Ronaldinho naldinh fi ton në debutim me Flamengon

Ron

Mbi M 40 mijë tifo tifozë të Flam-

engos e e mbush mbushën stadiumin

Enganhao EEnganhao

të mmërkurën

për të

përshëndetur ppërshëndetur

RRonaldinhon

në nnë

debutimin e

tij për klub,

duke dduke

shpalosur

një mozaik që

shkruante sshkruante

“Mirë se vjen R10”.

Në NNë

paraqitjen e

tij të parë për

një nnjë

skuadër braziliane bra pas 10

viteve, vviteve,

Ronaldi Ronaldinho i ndihmoi

Flamengos FFlamengos

të fi

tojë 1-0 përballë

Nova NNova

Iguacu në

ndeshjen e

vlefshme për kampionatin

shtetëror të Rio de Janeiros.

“Pas një kohe të gjatë pa luajtur,

më nevojitet të gjej ritmin, të

përshtatem me bashkëlojtarët

me të cilët nuk kam luajtur

asnjëherë më parë. I falënderoj

ata që më kanë pritur ngrohtë

si dhe tifozët e mrekullueshëm.

Kjo është njëra prej ditëve më

të lumtura në jetën time”, tha

Ronaldinho. Ai nënshkroi për

Flamengon në janar të këtij

viti, në përpjekje të kthehet në

formë të mirë dhe të fi tojë një

vend në Kombëtaren e Brazilit

për Kampionatin botëror 2014.

Ai fi toi Kampionatin botëror

me Brazilin më 2002 dhe luajti

edhe në garën e vitit 2006, por

pas një periudhe të formës jo të

mirë në Milan, ishte lënë jashtë

edicionit të vitit 2010 në Afrikën

e Jugut.


E premte, 4 shkurt 2011 SPORT 31

Bielsa mbetet selektor i Kilit New York kërkon Anelkan

Marcelo Bielsa, i cili udhëhoqi

Kilin drejt pjesëmarrjes së parë

në një kampionat botëror pas

12 viteve, ka rikthyer vendimin

e tij për largim nga posti i selektorit

dhe do të qëndrojë në

detyrë, ka njoftuar presidenti

i Federatës së Futbollit të Kilit

(ANFP), Sergio Jadue. “Jam

takuar me Bielsan dhe biseda

zgjati më pak se 15 minuta.

Ai ritheksoi qëndrimin e tij të

mbetet në drejtim të ekipit”,

tha Jadue. Bielsa kishte kërcënuar

me largim në nëntor

të vitit të kaluar.

E përditshmja sportive franceze

L’Equipe ka raportuar se New

York Red Bulls është duke u

munduar ta transferojë sulmuesin

e Chelseas, Nicolas Anelka.

Klubi nga Major League Soccer

kërkon që Anelka të bashkohet

me francezin tjetër Thierry Hen-

FAVORIT, BARCELONA

Barcelona është favorit për ta mposhtur Real Madridin në fi nale të Copa del Rey,

sipas sondazheve të mediumeve spanjolle. Dy rivalët historikë do të ndeshen

mes vete më 20 prill, për të përcaktuar titullin e parë të sezonit. Ndërsa, sa

i përket La Ligas, gjiganti katalan synon që me fi tore ndaj Atletico Madridit të

shtunën të shënojë rekord të ri prej 16 fi toreve të njëpasnjëshme në ligë.

Barcelona është favorit

për të mposhtur rivalin

historik Real Madridin

në finalen e Copa del

Rey më 20 prill, në bazë

të vlerësimit të sondazheve nga

mediet spanjolle të enjten.

Të mërkurën, Barcelona kaloi

në fi nale pas fi tores 3-0 ndaj Almerias,

ndërsa Reali mposhti Sevillan

2-0 në shtëpi. Një sondazh

në ueb faqen e të përditshmes

sportive madrilene Marca tregoi

se 62.1 për qind e lexuesve – shumica

prej të cilëve janë tifozë të

Realit – mendojnë se Barcelona

do të fi tojë fi nalen.

Një sondazh i ngjashëm nga

e përditshmja katalane Mundo

Deportivo ishte edhe më i sigurt,

jo më pak se 73 për qind

e lexuesve identifikuan Barcelonën

si favorit për të fi tuar

kupën.

Dy gjigantët janë përballur

pesë herë më parë në fi nalen e

Kupës së Spanjës, ku Barcelona

ka fi tuar tri herë, ndërsa Reali

dy herë. Takimi i fundit në finale

mes tyre ishte më 1990, kur

Barcelona fi toi 2-0 në Valencia.

Reali nuk e ka fituar kupën

nga 1993. Ende nuk është e ditur

se ku do të zhvillohet fi nalja.

Për kuriozitet, fi nalja do të vjen

vetëm katër ditë pas përballjes

së Realit dhe Barcelonës në La

Liga në El Clasicon e dytë të këtij

sezoni, më 16 prill në Madrid.

Në të parin, gjiganti katalan

e shkatërroi atë madrilen duke

e mposhtur 5-0 në Nou Camp.

Barcelona aktualisht ka shtatë

pikë më tepër se Reali në krye

të La Ligas.

Barcelona synon rekordin

e fi toreve në La Liga

Barcelona planifikon të

shënojë rekord të ri në kampionatin

spanjoll të shtunën,

me 16 fi tore të njëpasnjëshme,

duke mposhtur Atletico Madridin

në shtëpi. Ekipi në formë i

Pep Guardiolas tashmë ka barazuar

rekordin prej 15 fi toreve

me radhë të vendosur nga Real

Madridi në sezonin 1960/1961.

Tani ata janë të përqendruar

të realizojnë një më tepër se

ekipi i Alfredo Di Stefanos, Francisco

Gento e të tjerët.

Sulmuesi David Villa tha: “Rekordi

është me rëndësi për ne.

Por, ajo që është edhe më me

rëndësi është të vazhdojnë me

fi tore dhe formën e mirë që kemi

aktualisht”.

Të mërkurën, Barcelona siguroi

kalimin në fi nale të Copa del

Rey me rezultat të përgjithshëm

8-0 ndaj Almerias në dy ndeshje.

Për dallim nga Barcelona,

Atletico është në formë të

tmerrshme dhe është mposhtur

në tri ndeshjet e fundit.

Mirëpo, ai mbetet ekip i paparashikueshëm

dhe çifti sulmues,

Diego Forlan dhe Sergio Aguero,

ka ditur t’i shkaktojë probleme

Barcelonës në vitet e kaluara.

ry, i cili erdhi në klub gjatë atë verës

së vitit të kaluar. L’Equipe pe ka

cituar vëllanë e Anelkas, s, Claude,

duke thënë se ish reprezentuesi zentuesi

francez ka shprehur gatishmëri tishmëri

për kalim në Shtetet e Bashkuara

të Amerikës. Anelka ka kontratë

me Chelsean deri më 2012. 012.

Rose, i pandalshëm për Clippers

Derrick Rose shënoi 32 pikë në fi -

toren e Chicago Bulls në udhëtim

te Los Angeles Clippers 106-88.

Bulls ishin më të mirë se Clippers

në çdo çerek të lojës dhe shënuan

fi toren e gjashtë me radhë. Cleveland

Cavaliers pësoi humbjen e

22-të me radhë, duke u mundur

nga Indiana Pacers, 112-117. Ata

janë vetëm një humbje larg rekordit

negativ prej 23 disfatave

të njëpasnjëshme dhe shkojnë

te Memphis Grizzlies të premten

e më pas presin Portland Trail

Blazzers të shtunën. Phoenix

Suns mposhti Milwaukee Bucks

92-77, ndërsa Utah Jazz u mund

në shtëpi nga Houston Rockets

96-97.

LA Clippers-Chicago 88-106

L.A. Clippers: Griffi n 32

Chicago: Rose 32

Mourinho nuk e ndihmon

imazhin e Real Madridit

Ish presidenti i Real Madridit,

Ramon Calderon, ka thënë se

Jose Mourinho është zgjedhje

e gabuar për trajner të ekipit.

Dyshimet rreth Mourinhos janë

shfaqur pas humbjes së papritur

në xhiron e kaluar në La Liga

nga Osasuna me rezultat 1-0, që

e la gjigantin madrilen në shtatë

pikë prapa liderit, Barcelonës.

“Metodat e tij nuk janë mënyra

më e mirë për përfaqësimin e

klubit. Ai nuk i ndihmon imazhit

të Real Madridit. Ai erdhi për të

Denver-Portland Blazers 109-90

Denver: Nene 22

Portland: Matthews 19

Phoenix Suns-Milwaukee 92-77

Phoenix: Gortat 19

Milwaukee: Maggette 15

Utah Jazz-Houston 96-97

Utah: Millsap 20

Houston: Martin 22

Cleveland-Indiana 112-117

Cleveland: Sessions 25

Indiana: Granger 23

NJ Nets-Philadelphia 92-106

New Jersey: Lopez 16

Philadelphia: Williams 26

Detroit Pistons-Charlotte 87-97

Detroit: Stuckey 20

Charlotte: Jackson 39

Minnesota-Memphis 84-102

Minnesota: Beasley 19

Memphis: Randolph 23

New York Knicks-Dallas 97-113

New York: Gallinari 27

Dallas: Nowitzki 29

Atlanta Hawks-Toronto 100-87

Atlanta: J. Johnson 37

Toronto: A.Johnson 20

OK City-New Orleans 104-93

Oklahoma City: Durant 43

New Orleans: West 20

fituar tituj e jo për t’u ankuar

ndaj gjyqtarëve. Nuk është kjo

detyra e një trajneri. Ai duhet të

mësojë nga Guardiola se si duhet

të luhet futbolli, nuk më kujtohet

që kam parë ndonjëherë një ekip

më të kompletuar. Barcelona ka

adaptuar modelin e lojës pas ardhjes

së Cruyffi t, ndërsa Reali kurrë

nuk ka treguar durim në një grup

të futbollistëve”, tha Calderon për

mediet spanjolle. Ai ishte në postin

e presidentit të Real Madridit

nga 2006 deri 2009.


32 MARKETING E premte, 4 shkurt 2011

SQARIM I SHKURTË I PROCEDURËS SË REGJISTRIMIT

Në bazë të Rregullores së nxjerrë nga Autoriteti Rregullativ i Telekomunikacionit (ART), përdoruesit

e telefonisë mobile janë të obliguar të regjistrojnë numrat e tyre prepaid sa më shpejtë, përndryshe

rrezikojnë që t’i humbin.

Edhe nëse vite më parë ju jeni regjistruar, duhet prap të vizitoni pikat e IPKO-së pasi që duheni ta

nënshkruani edhe formën e kërkuar nga ART-ja.

Numrin e regjistroni në njërën nga pikat e vendosura nga IPKO, ku me vete duhet ta keni një dokument

identikimi (letërnjoftimin apo pasaportën) dhe SIM kartelën.

Procesi i regjistrimit është i rregulluar me ligj. Të gjithë numrat e telefonise mobile duhet të regjistrohen

deri më 28 Shkurt, 2011.

Ruaje numrin tënd!

Regjistro atë sa më shpejtë.

More magazines by this user
Similar magazines