+383 OSE + 384 - Gazeta Express

gazetaexpress.com

+383 OSE + 384 - Gazeta Express

BOTA: FRANCEZËT, HERONJ NË MALI f12-13 SPORT: AZIZI DREJT FULHAMIT FULHAMIT

Express

www.gazetaexpress.com N° 2800 Viti VIII • Kosovë 0.30 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

Bëhu Hej!

Pse po pret?

+383 OSE + 384

Po punohet që Kosova ta ketë kodin e vet

Po punohet që Kosova ta ketë kodin e vet

telefonik, ku sponsorizues do të jetë Bashkimi

Europian. Aktualisht janë dy kode të lira në ITU

+383 dhe +384. Ideja për një kod të përbashkët

me Shqipërinë nuk është zgjidhje ideale. Shefi

i Autoritetit Rregullativ të Telekomunikacionit,

Ekrem Hoxha, fl et për Express. f10-11

E enjte

17 janar 2013

Hyxhym n’burg

500 Minuta/SMS/MMS dhe

MB, vetëm 3€ për 1 muaj!

Agim Çeku dështoi ta çojë

përpara projektin e tij të

socialdemokracisë. Fajin për

këtë ia lë situatës aktuale në

vend. Të martën, ai hoqi dorë

nga funksioni i Kryetarit të

PSD’së dhe u shpreh se do t’i

bashkohet PDK’së së Hashim

Thaçit. Në një intervistë për

Express, Ministri i FSK’së

shpjegon arsyet që e shtynë y t’i

bëjë këto lëvizje politike. . f6

Çeku i PDK’së

Afër shtatë mijë persona kanë konkurruar të punojnë në burgun e Gërdovcit.

Nga ky numër, vetëm 130 prej tyre do të punësohen si ofi cerë, pasi kaq është

numri i vendeve të punës. Burgu i Sigurisë së Lartë ende nuk ka fi lluar punën.

Ministria e Drejtësisë deri më tash e ka zgjedhur vetëm drejtorin. Naim Maloku

është zgjedhur drejtor i këtij burgu. | FAQE 8-9

Zgjidhini problemet

Shtetet e Bashkuara të Amerikës po presin nga Kosova dhe Serbia të zgjidhin

problemin e Veriut dhe shpërbërjen e strukturave paralele serbe. Zëvendësndihmësi

i Sekretares amerikane, Philip Reeker, ka thënë se pavarësisht

ndryshimeve në diplomacinë amerikane, SHBA’të do të vazhdojnë të jenë të

pranishme në Ballkan. | FAQE 5

KOMENT Banditë e hajvanë IV

A mjafton një maskë që disa banditë e hajvanë të merren për atdhedashës? Çfarë

qëndrimi mbajmë ne ndaj një maske? Shkruan: Arben Idrizi | FAQE 2

PERBALLJA E MADHE

Hashim Thaçi dhe

Ivica Dacic do të fl asin

sot për çështjen e

Veriut në Bruksel,

nën ndërmjetësimin e

Baroneshës Catherine

Ashton. Natyrisht, nuk

pritet që takimi dy-tri

orësh të sjellë ndonjë

rezultat konkret,

por dita e sotme

shënon fi llimin e një

përpjekjeje, tashmë

edhe ndërkombëtare,

për zgjidhjen e

këtij problemi

jashtëzakonisht

të madh. f4-5

f29


2

Pressing

Fjalët tona

Stop veprimeve

avanturiere të

Serbisë në Preshevë.

MOTI PRISHTINË

Sot

Max: 6 °C

Min: 2 °C

Nesër

HASHIM THAÇI,

Kryeministër i Kosovës,

i ka bërë këto komente

në mbledhjen e Qeverisë,

pas situatës së krijuar

në Luginën e Preshevës,

në lidhje me lapidarin e

dëshmorëve të UPÇMB-së.

Jam

kundër.

TOMISLAV NIKOLIQ,

President i Serbisë, i

ka bërë këto komente

përkitazi me mundësinë që

Kosova të fitojë karrige në

Kombet e Bashkuara.

Lapidari

nuk

zhvendoset.

RAGMI MUSTAFA,

Kryetar i Komunës së

Preshevës. Autoritetet

komunale të Preshevës

janë duke përgatitur

dokumentacionin tjetër të

nevojshëm për legalizimin

e Lapidarit të Dëshmorëve

të UÇPMB-së.

Max: 6 °C

Min: -2 °C

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

A mjafton

një maskë që

disa banditë

e hajvanë të

merren për

atdhedashës?

Çfarë

qëndrimi

mbajmë

ne ndaj një

maske?

E enjte 17, janar 2013

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Politikë: Shpend Limoni shpend.limoni@gazetaexpress.com Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com\

Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com

Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Drejtor ekzekutiv: Shpend Jakupi, shpend.jakupi@gazetaexpress.com Shtypi: Roto Print Center: MediaWorks.

Arben .Idrizi

@gazetaexpress.com

Banditë e

hajvanë IV

Thonë e dihet se shkaqet e fi llimit të një lufte mund të

jenë nga më të ndryshmet, e shpesh nga më banalet.

Nga përvoja ime, më ka bërë vaki të shohë të pretendohet

të niset një luftë me paraqitjen më banale të

mundshme.

Të sqarojmë që në fi llim se unë jam kundër çdo lufte,

kurdo e kudo dhe nëse ndonjëherë për çfarëdo arsye

më gjeni duke thirrur, përkrahur e arsyetuar një luftë,

cilado qoftë ajo, atëherë kuptojeni se kam shkalluar

nga mendtë e kresë. Prandaj kur fl as për paraqitje, thjesht

fl as për një element të rastit, pra për një fragment

të caktuar të intrigës, i rëndësishëm, në mënyrën e tij,

për t’u marrë në konsideratë.

Kur, net më parë, pashë në KTV, në lajmet qendrore

dhe si lajmin e parë e më të rëndësishëm, atë paraqitje

të asaj që vetëquhet AKSh, nuk po arrija të besoja

nëse bëhej fjalë për një fi lm idiotik si pothuaj çdo fi lm

i kosovarëve, apo kisha halucinacione. Asnjëra nga

këto. Ende s’jam bërë aq halucinant i mbërrimë sa të

më fl asë zoti në vesh, as s’pata marrë asfare substance

halucinogjene. Për më tepër, nuk po mund ta kuptoja

qëndrimin editorial dhe etik të televizionit. Pse e jepte

atë informacion ashtu si e jepte? A e meritonte atë

vëmendje? A e promovonte apo vetëm e plasonte? Ishte

kundër, apo ishte për? Duhej bërë pikërisht ashtu, apo

në ndonjë mënyrë tjetër?

Ende s’gjej përgjigje.

Por, ta lëmë atë tani.

Çka thotë ajo paraqitje si e tillë e atyre personave? Në

radhë të parë, se kemi të bëjmë me ca persona që, në

esencë, s’ia kenë idenë asgjëje humane e të nevojshme

për një shoqëri dhe janë thjesht ca banditë dhe hajvanë

të rëndomtë. Megjithatë, momenti dhe rrethanat

kanë bërë që asaj që janë t’ia vënë maskën e një motivi

patriotik. Injorojnë a thjesht e kundërshtojnë gjendjen

reale të pranuar nga shumica, duke mëtuar të sjellin

dhe imponojnë një gjendje sipas kutit të tyre, dmth në

stilin e ku(r)tit të tyre. Kur dalin me maska, do të thotë

dalin jo vetëm për arsye praktike të tyre, por edhe për

arsye natyrore: janë maska. Qëllimi i tyre është maskë.

Mjetet e tyre janë maskë. Ata janë maskë. Duke qenë

maskë, janë turp i qytetërimit. Janë turp i humanizmit.

Përtej kësaj, ajo paraqitje virtuale si e tillë ishte edhe

tepër e neveritshme. Sidomos me gjestet dhe zërat, që

krijonin përshtypjen e një shakaje pa kripë, të bërë nga

ndonjë humbameno i internetit.

Mendoj se mediat, nëse duhej ta merrnin, do të

duhej ta merrnin në shqyrtim në mënyrë kritike atë

paraqitje. E institucionet shtetërore, mendoj, po ashtu,

do të duhej të mbanin një qëndrim të qartë karshi një

organizmi të tillë, real a virtual, i madh a i vogël qoftë.

Megjithatë, ndodhi diçka tjetër e çuditshme. Pikërisht

pionieri i maskave patriotike, Rexhep Selimi, i cili

ka qenë edhe më herët subjekt i titullit të këtij tek-

sti serik, bashkë me Nait Hasanin, të dy deputetë të

Kuvendit të Kosovës, dolën me disa deklarata po aq

banale e të tmerrshme sa edhe vetë paraqitja e AKShsë.

Kundërshtonin paraqitjen e maskave të AKSh-së,

me gjasë çështje rivaliteti, ndërsa deklaronin me plot

gojën atë që e deklaronin ato maska: mundësinë dhe

domosdonë e luftës, në rast se... Në rast se... Në rast se

e gjejmë shkakun e luftës. Po, shkakun e luftës mund

ta kemi, fare lehtë.

Pse ca banditë dhe hajvanë mendojnë se gjithmonë,

edhe kur gjoja nuk dashkemi ne, ka vend e nevojë e

arsye për luftë? Përgjigjja më e lehtë dhe më e thjeshtë

është se janë banditë e hajvanë, ama kjo përgjigje nuk

është e tëra.

Kur e thonë ato maska, ata persona që nuk janë pjesë

hapur e jetës sonë publike, që nuk i njohim dhe nuk i

shohim përreth nesh, që nuk kanë ndikim në zhvillimet

tona institucionale politike e shoqërore, e kemi më

lehtë të reagojmë dhe të krijojmë një mendim për ta.

Pak a shumë, jo që e krijojmë ne, por kemi një distanca

natyrore nga ta. Ata janë maska, ne kemi fytyrat tona.

Ata janë të panjohur, ne jemi të njohur. Ata thirren

në diçka, ne thirremi në diçka tjetër. Pra, e dimë kush

çka është.

Por, kur e thotë dikush në mesin tonë, atëherë çka

ndodh? A krijohet edhe në mes nesh tash ajo distancë?

A nis të marrë edhe ai tiparet e maskës? Apo vazhdon

të jetë njëri nga ne me një mendim si tjetri me maskë?

Apo në fakt, ka qenë e mbetet një me maskë, sepse ka

qenë prore i tillë dhe s’ka arritur kurrë, edhe pse e kemi

sjellë në kushtet e qytetërimit, ta heqë atë maskë? Pra,

ka mbetur një bandit dhe hajvan, që mendon se lufta

duhet dhe mundet? Se lufta është vlerë? Nëse është

kështu, çfarë jemi ne që i kemi votuar të tillët?

Tani, këto pyetje (më) çojnë te një deklaratë e një

zyrtari ndërkombëtar, të cilën është dashur ta themi ne,

ta mendojmë dhe ta themi që në nismë. Andy Sparkes,

ish ambasador britanik dhe zëvendësshef i EULEX-it,

ka deklaruar se udhëheqësit e luftës nuk mund ta kenë

të drejtën absolute për pushtet. Duhej të mos e kishin.

Tashmë e kanë, nëse jo të drejtën, pushtetin. Se nuk

fl asim më drejtpërdrejt për të drejta, por për pushtete.

Derisa e kanë pushtetin, e kanë edhe të drejtën.

Pikërisht këta, pushtetin e të cilëve po e kontestojmë

sot, nëse e mbani mend, pra, dje kishin maska; e ishin

komikë si këta në ‘skeçin’ e KTV-së. Në më të shumtën

e rasteve, shumica e tyre, bënin tërë atë që bëjnë ata

që ne thjesht i quajmë banditë e hajvanë, pavarësisht

se çfarë motivi i jepnin veprimit të tyre.

Për t’i rënë shkurt, edhe një herë: unë jam kundër

luftës, kundër çdo lufte. Unë jam kundër banditëve

dhe hajvanëve. Unë jam kundër kafshëve që e duan

atdheun.

Po ju?


E enjte 17, janar 2013

Nganjëherë nxitimi për të arritur të pamundshmen

të shndërron në kriminel, në maskë, në bandë.

Rezultati është një vend i damkosur, viktima të

pafajshme nga njëra anë, dhe njerëz që e shkojnë

jetën matanë hekurave të burgut, nga ana tjetër.

Maskat vrastare dhe

marrëzia e madhështisë

Fatos Baxhaku

Kur një i ri i grabit një gjerdan fl oriri apo një çantë

dore një zonje që po kthehet qetësisht në shtëpi,

të gjithë ne nuk e mendojmë si lajm. Kjo ndodh

në të gjithë botën. Kudo ka të rinj të droguar, të

anashkaluar, pa të ardhme, pa arsim e pa shpresë.

Kjo ndodh që nga Manhatani dhe deri në Laprakë,

e mbase pikërisht prandaj ngjarje të tilla dalin ndër

lajmet tona vetëm kur përfundojnë tragjikisht, sikurse

ishte rasti i disa muajve më parë në afërsi

të Fushës së Aviacionit në Tiranë. Të zënë sikurse

jemi me probleme më globale e më të gjera, këto

ndodhi qytetare rrëshqasin në kënd të faqeve dhe

të edicioneve tona të lajmeve. Nuk jemi të vetmit.

Ndodh kështu kudo, megjithëse ndoshta nuk duhet

konsideruar e drejtë.

Porse që nga javët e para në prag të Vitit të Ri e

duke përfunduar deri pak ditë më parë në goditjen

gjakatare ndaj shefi t të krimeve të Burrelit, kemi të

bëjmë me rishfaqjen e një fenomeni të njohur: me

maskat grabitëse e vrastare.

Shumëkujt prej nesh i kujtohen vitet e përgjakshme

1997-1998. Asokohe disa rrugë kaloheshin

vetëm me gjak të ngrirë. Maskat dilnin befas nga

shkurret. Me zë të ngjirur dhe me sy të kuq brenda

kapuçave të tyre, ato e shndërruan vendin tonë në

një ferr të paimagjinueshëm. Të gjithë ne shpresonin

asokohe, mbase në mënyrë idealiste naive,

se më në fund, demokracia shqiptare do t’i gjente

vetë mekanizmat e saj për të shpëtuar më në fund

një popull të lodhur deri në palcë. Por nuk ndodhi

kështu, politika nuk ngriti vetëm masat, ata që e

votonin dhe që shpresonin se tashmë kishte ardhur

fi llimi i mbaresës së vuajtjeve. Politika shqiptare,

sipas një tradite të vjetër që vjen që nga vitet ‘20,

përdori edhe “të fortët”, njerëz që menduan se duke

qenë në krah të njërit apo tjetrit person mund të

bënin ç’të donin: të vidhnin, plaçkisnin, të vinin

gjoba, madje edhe të përdhunonin. Se kush janë

këta individë e se kush i mbështeti këta, tashmë e

dimë të gjithë dhe nuk është rasti të përmendim

emra. Të dy krahët e politikës e dinë mirë se kush u

vesh me uniformë ushtarake, kush përdori armët e

rënda dhe kush kontrolloi rrugët. Njësoj si ky rikthim

i frikshëm i maskave edhe asokohe duhej të

dorëzoje – në rastin më të mirë – paratë që kishe

në xhep.

Tani maskat janë kthyer, në Burrel dhe në Tepelenë.

E dimë se në këto akse, historikisht të varfra

dhe të njohura tradicionalisht për “cubninë” e tyre.

Pa u shtyrë shumë në histori e dimë që të gjithë se

vetëm një çerek shekulli më parë, të qenët cub apo

hajdut i aftë ishte një shenjë e mirë dhe jo një ves

vrastar. Kjo shenjë tradicionale e këtyre zonave – e

cila vinte nga një varfëri dhe prapambetje e thelë

dhe nga një traditë e gjatë – u zhduk vetëm ndër

faza diktaturash. Vetëm në kohën e çarmatimit të

Ahmet Zogut dhe vetëm nën sundimin komunist

të drejtuar nga vetë Enver Hoxha. U zhduk me

dhunë, por edhe me arsimim dhe me dhënie të

shpresës. Në të keq a në të mirë kemi të bëjmë me

një rezultat, ku diktaturat apo më mirë më thënë,

“dora e fortë e shtetit” është treguar shumë herë më

efi kase se sa demokracia që po duam të ndërtojmë.

Atëherë ku kemi çaluar? A duhet të kemi frikë

të shkojmë te njerëzit tanë në Burrel, Laç, Tepe-

lenë, Lazarat e më tutje? Nëse po, epo çfarë dreq

demokracie qenka kjo? Aq më shumë në një shtet

që aspiron me të madhe të bëhet pjesë përbërëse

e barabartë e mekanizmave europianë?

Gabimi më i madh që bëhet është që kjo punë

i lihet në dorë policisë dhe vetëm asaj. Problemi i

maskave vrastare, apo i “cubnisë” sikurse e shkruanin

paraardhësit tanë, është shumë herë më i gjerë.

Në radhë të parë, ai ka të bëjë me fukarallëkun e

tejskajshëm. Cubnia ishte shndërruar gati-gati një

ndër paraardhësit tanë pikërisht sepse me anë të

saj mbulohej varfëria e pafund, mungesa e tokës së

punueshme, në fund të fundit mungesa e shpresës

dhe izolimi. Pastaj ka të bëjë me shkallën e nivelit

kulturor. Një njeri që ka lexuar disa libra të paktën

e ka të vështirë të ngrejë armën për të plaçkitur

njerëz të panjohur. Një element tjetër është prezenca

e shtetit, jo vetëm si uniformë, as si kollare që punon

në fshat e jeton në kryeqytet, por si shërbëtor

i njerëzve shqiptarë kudo që të ndodhen. Derisa

kemi djem të rinj të maskuar që plaçkisin bash e

në rrugët nacionale na duhet të pranojmë të gjithë

bashkë se të gjithë këto elemente kanë munguar.

Në kulm të fushatës elektorale kemi dëgjuar me

mijëra herë, nga njerëzit e qeverisë se ne qenkemi

ndër vendet me ritmet më të larta të zhvillimit, një

vend ku papunësia sa vjen e ulet, e të tjera si këto.

Të para në një kontekst të ngushtë elektoral, të

gjitha propagandat elektorale majtas apo djathtas

mund të justifi kohen deri diku. Propaganda ka rregullat

e veta, të cilat ne, vdekatarët e thjeshtë, nuk

mund t’i kuptojmë, pa le më të biem dakord. Porse

askush nuk ka të drejtë të na e heqë nga mendja

se rikthimi i maskave, i hajdutëve, cubave, i atyre

që të vrasin madje edhe përse nuk ke lekë në xhep

është një shenjë shumë herë më e fortë se sa të

gjitha shifrat e grafi kët zyrtare të marra së bashku.

Derisa një njeri del në rrugë të vrasë, apo të vritet,

mjafton që të mbijetojë, kjo është një shenjë e keqe,

fort e keqe, për qeverinë po se po, por edhe për

krejt shoqërinë.

Ata që e kanë në dorë këtë punë bëjnë mirë të

mos luajnë “marrëzinë e madhështisë së kotë”,

sepse kjo krijon një hendek të madh mes asaj që

njerëzit i bën që të ëndërrojnë – pra Shqipëria e

sotme si një vend i mundësive të papara, në një

kohë që nuk është absolutisht kështu – dhe varfërisë

së tyre të thellë jo vetëm ekonomike, por edhe

më tej, edhe më rëndë akoma, kulturore. Nganjëherë

nxitimi për të arritur të pamundshmen të

shndërron në kriminel, në maskë, në bandë. Rezultati

është një vend i damkosur, viktima të pafajshme

nga njëra anë, dhe njerëz që e shkojnë jetën

matanë hekurave të burgut, nga ana tjetër. Edhe

një faj tjetër i politikës që na drejton: i ka trajtuar

njerëzit si lukuni dhe jo si masë. Duke qenë në krah

të lukunisë dhe jo duke i bërë masat të interesuara

për jetën e paqtë shoqërore, ka nxitur, e ka bërë

të ndihet e respektueshme, e ka shfrytëzuar, e ka

hedhur në terren lukuninë, elementë të së cilës

janë maskat e frikshme që janë kthyer të godasin

në këto pragzgjedhjesh. Është shumë e kollajtë të

luash “marrëzinë e madhështisë”, të sukseseve të

papara ekonomike, të vendit antikrizë e kështu me

radhë, por ama është shumë e shëmtuar, madje

edhe frikshme, të mendohesh njëqind herë të shkosh

nga Tirana në Burrel, apo Tepelenë dhe anasjelltas.

Pushtetarët të jenë të sigurt se shumë nga

pasagjerët e thjeshtë, që kanë mbërritur mbrëmë

në kryeqytet nga këto vende, janë menduar gjatë,

shumë gjatë.

Thirr nga

Shqipëria

në IPKO

Gjithashtu, thirr nga IPKO

në Shqipëri dhe Maqedoni

për 18cent.

Çmimet vlejnë për

operatorët Eagle Mobile

dhe One.

Oferta vlen 100 ditë.

3


4

Politikë

redaktor: Shpend Limoni

e-mail: shpend.limoni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Vazhdojnë me problemet

Kryesia K i Qendrore Q d e PDK’së PDK’ ë i ka k dhënë dhë ë afat f t prej j

pesë ditësh Degës së Vitisë për t’i zgjidhur problemet.

Atje grupi i Daut Xhemajlit dhe Nexhmedin

Arifi t vazhdojnë të kenë përplasje. Ndërkohë,

ende nuk është marrë asnjë vendim nëse Dega e

PDK’së në Kryeqytet do të ketë më shumë se 21

anëtarë. Nga gara për të udhëhequr PDK’në në

Prishtinë është tërhequr Shemsi Veseli.

Leonora Aliu

leonora.aliu@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 janar — Daut

Xhemajli dhe Nexhemedin

Arifi kanë afat deri të hënën e

ardhshme t’i zgjidhin problemet

që kanë në Degën e PDK’së

në Viti.

Ky është ultimatumi, të cilin

Kryesia qendrore e PDK’së

ua ka caktuar atyre gjatë një

mbledhjeje të mbajtur të mërkurën.

Koordinatori i zgjedhjeve

të brendshme në PDK, Basri

Musmurati ka thënë se Kryesia

Qendrore po pret që problemet

në Viti të tejkalohen pa

ndërhyrë Qendra.

“Ua kemi dhënë edhe një

afat të fundit që të kalojnë mosmarrëveshjet

deri të hënën,

ngase nuk e kemi pa të arsyeshme

të ndërhyjmë tash se po

besojmë që kanë me i kry këto

punë vetë”, ka thënë ai.

Por, nëse as ky ultimatum

nuk respektohet nga Dega e

Vitisë, Kryesia do të mblidhet

sërish për të marrë vendimin

fi nal.

Deri më tash në Degën e

PDK’së në Viti ka pasur përplasje

të mëdha mes dy grupeve –

atij të Daut Xhemajlit dhe grupit

të Nexhmedin Arifi t, kryetar

aktual i Komunës.

Në këtë komunë, zyrtarët e

PDK’së kanë mbajtur kuvende

paralele, duke synuar që secili

grup ta prezantojë vetën si

legjitim përballë zgjedhjeve të

brendshme.

Përveç Vitisë, PDK ka pasur

probleme edhe në Degën e

Prishtinës, Prizrenit dhe Gjilanit,

ku ka pasur më shumë se

një kandidat për kryetar.

Ndërkohë, të mërkurën, kandidati

i deritashëm për Kryetar

të Degës së PDK’së në

Kryeqytet, Shemsi Veseli

është tërhequr nga gara duke

akuzuar se pretendentët e tjerë

për Kryetar Dege kanë bërë

fushatë dhe lobime jodemokratike.

Ai ka thënë se vendimin e ka

marrë si pasojë e shantazheve

dhe lobimeve irracionale që po

i bëjnë kolegët e tij nga partia

për t’u anëtarësuar në degën në

Kryeqytet. Por, nga partia e tij

japin arsyetim tjetër.

“Mosarritja e Veselit për

të vota sa ka menduar për të

hyrë në kryesi, mund të jetë

edhe kjo, ngase ai është ndër 7

të cilët kanë vota të barabarta

dhe vetëm një prej tyre do të

hyjë në kryesi”, ka thënë Basri

Musmurati.

Në këtë situatë në garë për

të udhëhequr Prishtinën kanë

mbetur vetëm Memli Krasniqi

dhe Lirak Celaj.

Musmurati tha se për krejt

këto pritet të merren vesh

para 26 janarit, kur do të mbahet

Kongresi Zgjedhor, në të

cilin deri më tani ka vetëm një

kandidat për kryetar - Hashim

Thaçi.

Kosova, prioritet i Presidencës së BE’së

Kryeministri irlandez, Enda Kenny ka

thënë se prioritet i Irlandës gjatë kryesimit

të radhës së Presidencës së Bashkimit Europian

do të jetë zgjerimi i BE-së, përfshirë

këtu edhe vendet e Ballkanit Perëndimor.

“Gjatë kësaj presidence do të bëjmë

prioritet një politikë kredibile të zgjerimit.

Presim që ta përshëndesim popullin kroat

si anëtar të plotë më 1 korrik të këtij viti.

Për shtetet që gjenden në fazën e negocimit,

që janë në faza të ndryshme, do të

punojmë për të çuar përpara procesin me

Islandën, Turqinë e Malin e Zi. Vendime të

rëndësishme mund të merren edhe për

E entje, 17 janar 2013

ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë,

Serbinë, Shqipërinë dhe Kosovën gjatë

presidencës së Irlandës”, tha Kenny, transmeton

Rel. Ai i bëri këto komente gjatë

një sesioni plenar të Parlamentit Europian

në Strasburg, ku paraqiti prioritetet e shtetit

të tij gjatë gjashtë muajve të ardhshëm.

PERBALLJA E

Hashim Thaçi dhe

Ivica Dacic do

të fl asin sot për

çështjen e Veriut

në Bruksel, nën

ndërmjetësimin e

Baroneshës Catherine

Ashton. Natyrisht,

nuk pritet që

takimi dy-tri orësh

të sjellë ndonjë

rezultat konkret,

por dita e sotme

shënon fi llimin e një

përpjekjeje, tashmë

edhe ndërkombëtare,

për zgjidhjen

e këtij problemi

jashtëzakonisht

të madh.

Faton Ismajli

faton.ismajli@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 janar —

Për herë të parë pas pavarësisë,

udhëheqësit kosovarë dhe serbë

do të fl asin për problemin e Veriut

të Kosovës.

Për pjesën më problematike e

Kosovës do të bisedohet sot nga

dy kryeministrat – Hashim Thaçit

dhe Ivica Dacicit.

Një ditë më parë, Dacic deklaroi

se me Kosovën mund të fl itet edhe

për ulësen e Kosovës në OKB, me

kushtin që edhe Kosova të jep

diçka - Veriun.

Por, kjo ide është hedhur poshtë

nga Kryeministri i Kosovës.

Hashim Thaçi ka thënë në

mbledhjen e Qeverisë se Kosova

do të anëtarësohet në OKB, por

asnjëherë nuk do të pranojë kurrfarë

autonomie për Veriun dhe as

ndarje.

“Kosova me të drejtë pret që

kjo marrëveshje, e cila mund

të arrihet në fund të procesit të

normalizimit të marrëdhënieve

me Serbinë, duhet patjetër që t’i

mundësojë Kosovës anëtarësimin

në Kombet e Bashkuara

dhe të gjithë mekanizmat tjerë

ndërkombëtarë. Prandaj është

e domosdoshme që Kosovës t’i

sigurohet anëtarësimi në OKB,

t’i hapet rrugë sa më e shpejtë

për anëtarësim në NATO dhe

Bashkim Evropian”, është shprehur

Thaçi. Megjithëkëtë, idenë e

Dacicit e ka kundërshtuar edhe

Presidenti i Serbisë, Tomisllav

Nikolic. Ai ka thënë se është e

papranueshme për shtetin serb

që Kosova të bëhet pjesë e OKB’së

për faktin se ajo “pjesë është e Serbisë”.

Kryeministri i Kosovës ka thënë

se në takimin e së mërkurës do të

fl asë me Dacicin në prani të Baroneshës

Ashton vetëm në atë që e

parasheh Kushtetuta dhe Pakoja e

Ahtisaarit. Ai ka thënë se në Bruksel

do të fl itet vetëm për shuarja

e strukturave paralele atje dhe

vendosjen e institucioneve demokratike,

të cilat do të punojnë

në kuadër të sistemit kushtetues

e juridik të Kosovës.

“Në asnjë mënyrë nuk do të bisedoj

për statusin politik. Ai është

zgjidhur njëherë e përgjithmonë.

Pastaj për tërësinë territoriale që

është e njohur e pranuar ndërkombëtarisht,

për organizimin e

brendshëm të Kosovës, që është

kodifi kuar edhe me Propozimin

Gjithëpërfshirës të presidentit

Ahtisaari, Kushtetutën dhe ligjet

në fuqi të Republikës së Kosovës”.

Ndryshe, Thaci ka folur gjatë

ditës edhe për problemet e shqiptarëve

në Luginë të Preshevës për

shkak të vendosjes së lapidarit të

UÇPMB’së. “Situata e krijuar së


E entje, 17 janar 2013

Pse s’po fl isni për Luginën?

Lëvizja Vetëvendosje në një konferencë

për media theksoi të mërkurën

se është duke u injoruar fakti që

kryeministri Thaçi do të shkojë më

17 janar në Bruksel për të negociuar

veriun dhe atë pa qenë as temë e

as kusht të drejtat e shqiptarëve

në Preshevë, Bujanoc e Medvegjë.

Liburn Aliu nga Vetëvendosja theksoi

se prej vitesh Prishtina i heshti ata në

emër të veriut të Kosovës, prej vitesh

Prishtina i la ata të shpresonin se nëse

do të hapej çështja e veriut do të

ishte momenti për ta. Sipas Vetëven-

MADHE

fundi në Preshevë, Medvegjë dhe

Bujanoc të tejkalohet me urtësi”,

ka thënë Thaçi.

Sipas kryeministrit Thaçi, në

asnjë rrethanë nuk duhet të krijohen

situata problematike me

kosto të panevojshme.

Për këtë temë, ai ka folur edhe

me ambasadorët e vendeve të

QUNINT’it.

“Në takimin që sot kemi pasur

me bashkësinë ndërkombëtare,

kemi theksuar se nuk duhet të

lejohet në asnjë rrethanë ndonjë

veprim aventurier i Qeverisë së

Serbisë me kosto për procesin e

gjithëmbarshëm. Prandaj do të

ishte shumë në interes për veprime

të matura, mirëkuptuese,

dialoguese dhe paqësore. Dhe besojmë

që kjo dhe do të ndodhë”,

ka thënë Thaçi

Ndërkohë, Kuvendi i Preshevës

ka legalizuar lapidarin e vendosur

para objektit në Preshevë. Përfaqësuesi

politik i shqiptarëve në

Luginë, Jonuz Musliu ka thënë se

nuk do të ketë tërheqje të shqiptarëve

pavarësisht kërcënimeve.

“Ashtu siç i kishte bashkuar

dje Milloshevici shqiptarët e Kosovës,

ashtu sot Dacici ka bashkuar

shqiptarët e Luginës së

Preshevës”, ka deklaruar Musliu.

Ky vendim është marrë pas afatit

të përcaktuar nga Kryeministri

Ivica Dacic për largimin e lapidarit

të ish-ushtarëve të UÇPMB’së.

Inspektorati i Ministrisë së

Drejtësisë së Serbisë ka kërkuar

përsëri largimin e lapidarit, duke

thënë se vendosja e tij ka qenë e

paligjshme.

Kjo ministri ka paraqitur padi

ndaj Kryetarit të Preshevës dhe

Drejtori të Administratës për mosrespektim

të ligjit për vendosjen

e lapidarëve.

dosjes, gatishmëria për shkuarje në

negociata për veriun pa vënë kushte

dhe sidomos pa e kushtëzuar me

reciprocitet me shqiptarët në Preshevë,

Bujanoc dhe Medvegjë është

njëkohësisht koncesion ndaj Serbisë

në veri dhe rrënim i të drejtave të

Express

Prishtinë, 16 janar –

Zëvendës-ndihmësi i Sekretares

amerikane të Shtetit, Philip Reeker,

ka kërkuar nga Prishtina dhe

Beogradi të merren vesh rreth

zgjidhjes së problemit të Veriut

dhe shpërbërjen e strukturave

paralele.

Ai ka thënë se muajt e ardhshëm

do të jenë jashtëzakonisht

të rëndësishëm dhe duhet

të shfrytëzohen në mënyrë maksimale

për të gjetur një zgjidhje

për Veriun.

I pyetur për platformën dhe

rezolutën e Serbisë për këtë

dialog dhe për Veriun e Kosovës,

Reeker nuk ka dashur

të komentojë në mënyrë konkrete,

por ka thënë se është me

rëndësi se çfarë thotë Bashkimi

Europian dhe ajo që po bëhet

në konkluzat e BE’së, të cilat

bëjnë të qartë se çfarë pritet të

ndodhë rregullimin e raporteve

në mes të Kosovës dhe Serbisë

dhe shpërbërjes së strukturave

paralele në veri të Kosovës.

shqiptarëve në Preshevës, Bujanocit

dhe Medvegjë. Ndërkaq, Shpend

Ahmeti ka krahasuar dy momente

domethënëse midis teksteve të

rezolutës së Serbisë dhe dokumentit

të Hashim Thaçit. “Më 21 gusht 2012,

Thaçi në selinë e OKB-së tha se Serbia

Reeker ka thënë se me rëndësi

është që Serbia dhe Kosova të

jenë të fokusuara dhe të përkushtuara

seriozisht për vazhdimin

e dialogut.

Këto komente zyrtari amerikan

i ka bërë në një takim me

gazetarë në Bruksel, në prag të

takimeve që pritet t’i ketë me

udhëheqësit e Kosovës dhe ata

të Serbisë.

Ai ka siguruar se Shtetet e

Bashkuara të Amerikës do të

vazhdojnë të punojnë së bashku

me Bashkimin Europian në rajonin

e Ballkanit Perëndimor edhe

pas ndryshimeve në krye të Departamentit

amerikan të Shtetit

pas largimit të Hillary Clinton.

Reeker ka folur edhe për dialogun

në mes të Kosovës dhe

Serbisë dhe ka thënë se është

arritur një përparim i jashtëzakonshëm

deri më tash në këtë

dialog.

Po ashtu, Reeker ka folur edhe

për pjesë tjera të Ballkanit, duke

thënë se vitit 2013 do të jetë vit

jashtëzakonisht i rëndësishëm.

Në këtë kontekst ka përmen-

POLITIKË 5

sigurish do ta njohë Kosovën. Më 24

nëntor 2012, Enver Hoxhaj deklaron

për Sideutsche Zeitung se Serbia do

ta njohë Kosovën. A ka ndryshuar

diçka në Qeverinë e Kosovës? Si mundet

ata të kuptojnë se Serbia nuk do

të mund ta njohë?”- pyeti Ahmeti.

Zgjidheni Veriun

Shtetet e Bashkuara të Amerikës po presin nga Kosova

dhe Serbia të zgjidhin problemin e Veriut dhe shpërbërjen

e strukturave paralele serbe. Zëvendës-ndihmësi i Sekretares

amerikane, Philip Reeker, ka thënë se pavarësisht

ndryshimeve në diplomacinë amerikane, SHBA’të do të

vazhdojnë të jenë të pranishme në Ballkan.

dur edhe zgjedhjet që do të

zhvillohen në Shqipëri, duke

thënë se Shqipëria e ka rastin t’i

dëshmojë jo vetëm bashkësisë

ndërkombëtare, por edhe vetë

qytetarëve të saj se është në

gjendje të zhvillojë zgjedhje demokratike

dhe të lira.

Reeker po ashtu ka thënë se

SHBA’të janë të shqetësuara për

retorikën nacionaliste që dëgjohet

nga politikanët në Shqipëri

dhe ka thënë se kjo retorikë

devijon fokusin nga çështjet

e rëndësishme, dhe kjo retorikë

nuk do të ndihmojë as në

zhvillimin e ekonomisë e as në

zgjidhjet e problemeve siç janë

papunësia dhe problemet tjera.

Ai gjithashtu ka thënë se për

Bashkimin Europian është e

rëndësishme të vazhdojë politikën

e zgjerimit në BE dhe të

ketë të hapur edhe perspektivën

për vendet e rajonit të Ballkanit.

Reeker gjatë qëndrimit në

Bruksel ka pasur takim me grupin

punues për Ballkanin në selinë

e Bashkimit Europian, sikur

edhe takime në selinë e NATO’s.


6

POLITIKË

Çartet AKR’ja

Partia e Behgjet Pacollit ka kundërshtua

aderimin e Agim Cekut

në PDK dhe ka kërkuar që ai të

mos e mbajë më postin e Ministrit

të Forcës së Sigurisë. Në të kundërtën,

AKR’ja ka paralajmëruar

rishikimin e pozicionit të saj në

Agim Çeku dështoi

ta çojë përpara

projektin e tij të

socialdemokracisë.

Fajin për këtë ia lë

situatës aktuale në

vend. Të martën ai hoqi

dorë nga funksioni i

Kryetarit të PSD’së

dhe u shpreh se do t’i

bashkohet PDK’së së

Hashim Thaçit. Në një

intervistë për Express,

Ministri i FSK’së

shpjegon arsyet që e

shtynë t’i bëjë këto

lëvizje politike.

Faton Ismajli

faton.ismajli@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 janar –

Express: Pse dhatë dorëheqje nga

Partia Social Demokrate dhe kur

pritet t’i bashkoheni PDK’së?

A. Çeku: Thjesht kam vendosur

të jap dorëheqje nga PSD’ja për

shkak të angazhimeve të shumta

dhe për hir të tyre. Sepse si Ministër

i FSK’së jam më se i angazhuar dhe

shumë i përkushtuar ndaj FSK’së.

FSK është para sfi dave të mëdha.

Para evoluimit në një forcë ushtarake,

që është ëndërr edhe e imja,

edhe e gjithë qytetarëve të Kosovë

dhe kërkon shumë përkushtim. E

dyta, jam Kryetar i Komitetit Drejtues

për Rishikimin e tërë Sektorit

të Sigurisë. Edhe kjo kërkon shumë

punë. E treta, jam Kryetar i Komisionit

për Verifi kimin dhe njohjen

e statusit të dëshmorëve të kombit,

invalidëve të luftës, veteranëve,

pjesëtarëve të UÇK, që kërkon po

ashtu shumë punë. Thjesht nuk

kam kohë t’i përkushtohem Kryetarit

të Partisë. Kështu që këto janë

arsyet dhe nuk kam dashur ta mbaj

pengë partinë. Dua ta lë PSD’në të

Serbia t’i zgjidhë problemet

Prishtinë, 16 janar –

Serbia nuk duhet ndërhyjë në

punët e brendshme të Kosovës,

por duhet të zgjidhë çështjen e

të drejtave të shqiptarëve në Lu-

kuadër të koalicionit. “Dëshirojmë

t’ia rikujtojmë opinionit të gjerë se

ministri Çeku është në pozitën aktuale

si rezultat i marrëveshjes së

nënshkruar midis Partisë Demokratike

të Kosovës dhe Koalicionit

për Kosovë të Re. Rrjedhimisht

ginën e Preshevës, thotë eurodeputeti

gjerman i Partisë Kristiansociale,

Bernd Posselt.

Eurodeputeti Posselt këto komente

i ka bërë në një bisedë për

Deutsche Welle.

Lidhur me rezolutën e Par-

kalimi i tij prej KKR’së në PDK

krijon hapësirën për ministrinë që

z. Çeku për momentin e drejton”,

thuhet në reagimin e AKR’së.

Partia e pestë në Kosovë është

hidhëruar edhe me PDK’në e

Hashim Thaçit pse nuk po e

lamentit të Serbisë, në të cilën

thuhet se ky vend nuk do ta njohë

kurrë pavarësinë e Kosovës, Poselt

tha se kjo rezolutë “paraqet

një pengesë shumë serioze”, por

shtoi se bisedimet për zgjidhjen

e çështjeve praktike të vazhdojnë.

respekton marrëveshjen e koalicionit.

“Kjo lëvizje vetëm e tregon dobësinë

që partneri udhëheqës i koalicionit,

gjegjësisht Partia Demokratike

e Kosovës, ka shfaqur ndaj

partnerëve të tjerë në koalicion.

ÇEKU I PDK’së

zhvillohet dhe të zgjedhë strukturat

drejtuese. Është e vërtetë se

kam ofertë edhe nga PDK’ja që t’i

bashkohen kësaj partie si anëtar i

thjeshtë. Jam duke e konsideruar

këtë ofertë dhe vendimin do ta

marr javën e ardhshme.

Express: Ku synon ish-komandanti

i UÇK’së, i TMK’së të pozicionohet

në politikë, qoftë në PDK,

qoftë në skenën politike?

A. Çeku: Synoj ta zhvilloj, ndërtoj

FSK’në në përputhje me dëshirat,

synimet dhe objektiva e popullit

tim. Dhe synoj të jem aty ku mund

të kem shumë më shumë përkrahje

politike, shumë më shumë

hapësirë, shumë më shumë kohë

që t’i përkushtohem këtij synimi

të përbashkët. Ky është synimi i

vetëm në këtë moment.

Express: Sa ka qenë i vështirë

imponimi në skenën politike me

një parti të vogël si PSD’ja?

A. Çeku: Unë e kam një bindje se

Kosovës i duhet një program social-demokrat.

Kosova duhet të jetë

një shtet social. Kosova ka shumë

probleme sociale. Kosova është në

fazën e ndërtimit të shoqërisë së

shëndoshë, që është një prej vlerave

kryesore të socialdemokracisë.

Por, situata është e tillë që Kosova

dhe zhvillimi i demokracisë është

në atë stad që nuk ka hapësirë të

mjaftueshme për socialdemokra-

Eurodeputeti gjerman, Bernd Posselt ka kërkuar nga Serbia t’i zgjidhë

problemet e shqiptarëve në Luginë të Preshevës dhe të mos ndërhyjë në punët

e brendshme të Kosovës. Ai ka kundërshtuar edhe platformën e Serbisë, duke

thënë se ajo është pengesë serioze për vetë Serbinë

Express E

cinë. Përmes socialdemokracisë

nuk mund të realizohet projekte

të mëdha tash për tash. Projektet e

mëdha mund të realizohen përmes

partive që sot kanë shumicën. Ky

është motivi im kryesor dhe unë

jam duke u marrë me projekte të

mëdha dhe mendoj se më lehtë,

më shpejt mund t’i realizojmë

këto projekte si pjesë e partive

të mëdha. Por, prapë vendimin

përfundimtar do ta marr javën e

ardhshme. Në këtë moment përkushtimi

kryesor është ndaj FSK’së,

afër FSK’së dhe atë me 100 për

qind me aftësitë e mia. Gjithashtu

dëshiroj që përvojën time ta vë

në shërbim të rishikimit të sektorit

të sigurisë dhe e kam një borxh

Eurodeputeti gjerman mendon

se normalizimi është i mundur,

duke marrë si shembull dy

Gjermanitë. “Marrëveshja për

kontrollin e përbashkët të kufi -

rit, për shembull, është një hap

konkret në drejtimin e duhur.

Ne i mbështesim këta hapa. Të

gjitha ato që po bën Serbia, një

ditë mund t’i kthehen si bumerang,

sepse qëndrimet e Serbisë

nuk janë aspak reale”, theksoi

Possselt.

Ai theksoi se pengesa më e

madhe është fakti që Serbia gjithnjë

po përpiqet të rihapë çështjen

E entje, 17 janar 2013

Dëshirojmë t’ia rikujtojmë opinionit

të gjerë se ministri Çeku është

në pozitën aktuale si rezultat i

marrëveshjes së nënshkruar midis

Partisë Demokratike të Kosovës

dhe Koalicionit për Kosovë të Re”,

thuhet në njoftimin e AKR’së.

ndaj bashkëluftëtarëve të mi që të

kontribuoj si Kryetar i Komisionit

për zgjidhjen e statusit të tyre dhe

që shteti ynë t’i përkrahë dhe t’i

mbështetë ata që kanë kontribuuar

në formimin e UÇK’së?

Express: Sa kanë ndikuar raportet

e mira me Shefi n e Qeverisë

dhe të PDK’së që të afroheni mes

vete edhe në PDK?

A. Çeku: Gjithmonë kam pasur

raporte të mira dhe ne shumë më

shumë njihemi edhe kemi bashkëpunu

edhe para lufte me Kryeministrin.

Thjesht, unë kam dal nga

ai rreth, nga ai trung dhe ai rreth i

shokëve, i bashkëluftëtarëve më ka

dhënë mundësinë që t’i vë në shërbim

aftësitë dhe përvojat e mia në

shërbim të vendit. Me Kryeministrin

shumë projekte i kemi nis

bashkë, edhe në luftë, edhe pas

lufte, edhe gjatë transformimeve

të ndryshme. Kemi qenë bashkë

edhe në Grupin Negociator për

pavarësinë e Kosovës. Të gjitha

këto projekte kemi qenë bashkë,

kemi bashkëpunu mirë dhe ia

kemi dalë. Unë kurrë, edhe pse

kam qenë në pozita të ndryshme

apo në tabore të ndryshme politike,

kur kam qenë Kryeministër,

kurrë raportet politike nuk i kam

përzier me ato personale. Vazhdimisht

kemi pasur raporte shumë

të afërta personale dhe miqësore.

Kjo ka vazhduar dhe është fuqizuar

tashëm edhe në Qeveri. Besoj se

do të vazhdoj edhe në të ardhëm

dhe do të fuqizohet edhe më shumë.

Express: A po prisni ta

nënshkruani vendimin për transformimin

e FSK’së në ushtri,

ashtu qysh e keni nënshkruar

vendimin për transformimin e

UÇK’së në TMK?

A. Çeku: Unë pres që të jap kontributin

tim, por nënshkrimin e

merr Qeveria, i bëjmë së bashku,

i merr Parlamenti. Parlamenti

është ai që duhet të ndryshojë

Kushtetutën dhe të aprovojë ligjet

e reja. Unë jam ai që do të mundohem

të jap kontributin që kjo

të ndodhë këtë vit.

e statusit të Kosovës dhe çështjet

e tjera elementare, të cilat s’kanë

të bëjnë fare me këtë dialog.

“Mendoj se Serbia po e dëmton

vetveten tmerrësisht. Unë u kam

thënë edhe politikanëve dhe mediave

serbe se ata po ndjekin një

rrugë plot iluzione, sepse të gjithë

e dinë: Kosova nuk do të jetë kurrë

më serbe. Këtë e dinë në fakt edhe

vetë serbët, të cilët me qëndrimet

si ato në rezolutë po bllokojnë vetveten.

Ata duhet të përqendrohen

në rrugën drejt Bashkimit

Evropian, ndërsa Kosovën duhet

t’ua lënë kosovarëve”, tha ai.


E enjte 17, janar 2013 NACIONALE 7

Nacionale

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Policia

E kërcënon për

banesë

Prishtinë, 16 janar - Është

arrestuar i dyshuari

mashkull shqiptar, pasi i

njëjti pas një mosmarrëveshje

rreth një kontesti pronësor,

banesë, ka kanosur

viktimën femër. Me urdhër

të prokurorit i dyshuari

dërgohet në mbajtje.

Pengon policinë Fushë-Kosovë,

16 janar – Policia

ka njoftuar se është arrestuar

i dyshuari mashkull

shqiptar, pasi ka penguar

zyrtarët policorë në kryerje

të detyrës gjatë shqiptimit

të një dënimi për kundërvajtje,

i njëjti ka përdorur edhe

fjalë fyese dhe më pastaj

ka rezistuar gjatë tentimit

të prangosjes. Me urdhër të

prokurorit i dyshuari lirohet

në procedurë të rregullt.

Rreh gruan

Prishtinë, 16 janar - Raportohet

se i dyshuari mashkull

shqiptar pas një mosmarrëveshje

ka sulmuar

fizikisht bashkëshorten e tij

viktimën femër shqiptare,

duke i shkaktuar lëndime

trupore. Viktima ka pranuar

tretman mjekësor. Me urdhër

të prokurorit rasti shkon

në procedurë të rregullt.

E rreh krejt

familjen

Pejë, 16 janar - Viktima

mashkull shqiptar ka raportuar

se djali i tij i dyshuari

mashkull e kishte sulmuar

atë dhe të gjithë familjarët

e tjerë, si dhe kishte

demoluar edhe orenditë

në shtëpi. I dyshuari është

arrestuar dhe i njëjti me

urdhër të prokurorit dërgohet

në mbajtje.

Arrestohet për

marihuanë

Gjilan, 16 janar - Është

arrestuar një i dyshuar

mashkull, shqiptar pasi

gjatë kontrollimit tek i njëjti

është gjetur dhe konfiskuar

një qese plastike me substancë

të dyshuar narkotike

të llojit marihuanë në

peshe 2.3 gr. Me urdhër të

prokurorit i dyshuari pas

intervistimit është liruar në

procedurë të rregullt.

Nebih Maxhuni

nebih.maxhuni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 janar — Pa asnjë

rezultat ka përfunduar një takimi

maratonik mes zyrtarëve

të MBP`së dhe atyre të kompanisë

austriake “Osterreichische

Staatsdruckerei” .

Takimi është mbajtur të mërkurën

në ndërtesën e MPB për

të gjetur ndonjë alternativë se si

kompania austriake, që ka fi tuar

tenderin për prodhimin e pasaportave,

të paguajë doganë dhe

TVSh për importimin e pasaportave

biometrikë në Kosovë.

Ushtruesi i detyrës së sekretarit

të MPB ka thënë në orët e vona për

Express se takimi nuk ka rezultu-

KFOR-i ndihmon Radio-Gjakovën

Gjakovë, 16 janar - Komandanti

i trupave shumëkombëshe

KFOR-it, të rajonit të Perëndimit,

kolonel Ascienzo TOCCI, i ka

dorëzuar pajisje Radio-Gjakovës,

si ndihmë e CIMIC-ut, në

kuadër të KFOR-it. Kolonel TOCCI

ka thënë se e kanë bërë këtë

ar me ndonjë qëndrim konkret,

përveç asaj që është përsëritur se

Ministria e Punëve e Brendshme

qëndron pas asaj se kompania austriake

duhet të paguajë doganë

dhe tatimin mbi vlerën e shtuar

për pasaportat e prodhuar sipas

ligjeve në vend.

“ Takimi ka zgjatur diku rreth

pesë orë. Nuk ka ndonjë marrëveshje.

Kemi dhënë afat deri nesër në

orën 11 ( e enjte) që ata të bëjnë

diçka. Ne nuk lëkundemi nga qëndrimet

tona se duhet paguar TSVH

dhe dogana. Nuk duam bishtnim

të kontratës”, ka thënë Dardan

Gashi, u d. i sekretarit permanent

në Ministrinë e Punëve të Brendshme.

Ai ka sqaruar se takim sy me sy

me kënaqësi për të shprehur

kështu afërsinë e CIMIC-it dhe

komunitetit vendës. “Është një

projekt që ka kohë që e kemi

nisur, është pak i kushtueshëm,

mirëpo kemi bërë me

shumë dëshirë për të dëshmuar

afërsinë me të gjithë komuni-

nuk do të ketë me austriakët.

“Ne sot nuk do të takohemi me

ta. Presim qëndrimin e tyre dhe

në rast se nuk pajtohen me propozimin

tonë, do të vjen deri te

shkëputja e kontratës”, ka thënë

ai. Të njëjtën gjë e ka thënë edhe

ministri i Punëve të Brendshme,

Bajram Rexhepi, në një intervistë

të dhënë për gazetë para tre

ditësh.

“Kur është nënshkruar kontrata,

sipas ligjeve tona, furnizuesi

duhet të paguajë edhe TVSH dhe

taksën doganore, edhe këtu e kemi

një problem. Juristët e tyre mendojnë

që mos të paguajnë TVSH

dhe doganë, sepse po u kushton

shumë dhe nuk e kanë llogarinë

ekonomike. Ndërsa neve na obli-

tetin lokal”. Ndërsa në emër të

Radio-Gjakovës ka falënderuar

drejtori Skënder Gola. “Këto

pajisje janë të domosdoshme

për një punë më të avancuar

në radio, kemi zgjedhur ato që

janë më të domosdoshmet”, ka

pohuar Gola.

VENDOSIN SOT

Zyrtarë të Ministrisë

së Punëve të

Brendshme dhe ata të

kompanisë austriake

“Osterreichische

Staatsdruckerei” , pas

një takimi prej pesë

orësh, nuk kanë arritur

të gjejnë ndonjë zgjidhje

se si kompania që ka

fi tuar tenderin të paguajë

TVSH dhe doganë për

pasaportat e sjella në

Kosovë. Sot në orën 11

vendoset gjithçka. Gjasat

që kontrata të prishet

janë shtuar pas qëndrimit

të austriakëve.

gon ligji që t’i bëjmë. Një grup

ekspertësh nga të dyja palët do të

propozojnë alternativat në çfarë

mënyre të vazhdojmë furnizimin

me pasaporta nga kjo kompani”,

ka thënë Bajram Rexhepi.

“Janë dy mundësi: të gjejmë një

zgjidhje racionale për të dyja palët

ose nëse kurrsesi ata nuk binden,

mund të vijë deri te shkëputja e

kontratës. Nuk dua të paragjykoj,

por nëse nuk ka zgjidhje, duhet të

prishet”, vlerëson ai.

Edhe Rexhepi e edhe Gashi kanë

thënë se në rast të prishjes së kontratës,

atëherë me procedurë të

shpejtë do të hapet nj tender i ri

për prodhimin e pasaportave në

mënyrë që qytetarët të mos mbesin

pa ta.


8 NACIONALE E enjte 17, janar 2013

Rritet numri i pacientëve të prekur nga gripi

Prishtinë, 16 janar - Në Qendrën

Kryesore të Mjekësisë

Familjare në Prishtinë ndihmë

mjekësore po kërkojnë

pacientë nga të gjitha moshat,

thonë mjekët. Sipas tyre kjo

gjendje nuk është e jashtëzakonshme

për shkak të

Dëmtimi i varrezave

i papranueshëm

Prishtinë, 16 janar – Kryeministri

i Kosovës përmes një deklarate

për medie ka dënuar aktin vandal

të dëmtimit të varrezave serbe

në Fushë Kosovë. “Në emër

të Qeverisë së Republikës së

Kosovës shpreh indinjatën e thellë

për aktin vandal të dëmtimit të

varrezave të komunitetit serb

në Fushë-Kosovë. Ky sulm qyqar

është një sulm kundër vlerave të

traditës së qytetarëve të Kosovës

për tolerancë, bashkëjetesë dhe

respekt, që e kemi kultivuar gjatë

gjithë historisë sonë. Këto akte të

ulëta janë të papranueshme për

Qeverinë dhe të gjitha institucionet

e Republikës së Kosovës

dhe nuk do të tolerohen në asnjë

mënyrë”, thuhet në deklaratën e

kryeministrit, në të cilin ai kërkoi

nga organet e rendit që kryesit e

këtij akti vandal të nxirren para

drejtësisë dhe të marrin dënimin e

merituar. Edhe Presidentja e Republikës

së Kosovës, Atifete Jahjaga,

dënoi aktin vandal të dëmtimit

të varrezave ortodokse serbe në

Fushë Kosovë si një vepër të shëmtuar

dhe kriminale. Ajo vlerësoi se

akti i dëmtimit të varrezave është

i papranueshëm dhe i patolerueshëm

dhe është sulm mbi vlerat

civilizuese dhe të besimit në vend.

“Vandalizmi i varrezave është

në kundërshtim me traditat, me

tolerancën dhe respektin ndërmjet

njerëzve të të gjitha komunitete

dhe të gjitha besimeve në

Kosovë”, vlerësoi Jahjaga, duke

kërkuar nga organet kompetente

që të sjellin përpara drejtësisë

autorët e këtij akti. “Ambasada e

SHBA-ve në Prishtinë fuqishëm

e dënon përdhosjen e varreve në

varrezat e Fushë Kosovës”, thuhet

në kumtesën e Ambasadës së

Shteteve të Bashkuara. Më tutje,

kjo ambasadë thekson se “aktet

e tilla janë anatemë e vlerave të

një shteti demokratik dhe shumetnikë”

dhe i “inkurajon të gjithë

qytetarët që të flasin hapur kundër

këtyre akteve të mjerueshme dhe

të bashkohen rreth idealeve të respektit

të ndërsjellë dhe tolerancës,

që janë të mbrojtura nga Kushtetuta

e Kosovës”. “Mirëpresim faktin

që Qeveria e Kosovës e ka dënuar

këtë vandalizëm si dhe reagimin

e parë të Policisë së Kosovës ndaj

incidentit. Ambasada e SHBA-ve

do të vazhdojë të përcjellë hetimin

e Policisë së Kosovës nga afër,

duke pritur që kryesit e veprës

të bihen para drejtësisë”, thuhet

në fund të kumtesës së Ambasadës

së Shteteve të Bashkuara

në Kosovë, me rastin e dëmtimit

të varrezave ortodokse serbe në

Fushë Kosovë.

sezonit të dimrit. Pacientë të

shumtë gjatë ditës po kërkojnë

ndihmën mjekësore në

Qendrën Kryesore të Mjekësisë

Familjare në Prishtinë.

Sipas mjekëve simptomat

janë tipike të gripit sezonal.

“Mirëpo në këtë sezon është

Nexhmije Ahmeti

nexhmije.ahmeti@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 janar — As

që e ka idenë se çka është ofi -

ceri i burgut. Por dëshira për

një punë të shtetit e ka shtyrë

21 vjeçarin Fatmir Rrahmanin

që të jetë njëri nga aplikantët

për këtë vend pune. Janë 130

vende të lira të punës që Shërbimi

Korrektues ka hapur për

burgun më të ri në Kosovë. Për

burgun që është duke u ndërtuar

në fshatin Gërdovc afër

Podujevës po kërkohen 130

ofi cerë korrektues. E shpallja e

konkursit ditën e fundit të vitit

që shkoi ka zgjuar shumë interesim

te qytetarët e sidomos tek

të rinjtë për të aplikuar. Fatmiri

nga fshati Dvorishtë i Podujevës

ka pritur ditën e fundit për të

aplikuar për ofi cer.

Ai thotë të mos ta ketë ditur

deri para disa ditësh për këtë

konkurs. “Edhe derisa i kompletova

dokumentet nuk kam

mundur të vij e të aplikoj”, thotë

Fatmiri. Ky i ri ka përfunduar

shkollën e mesme dhe tash

është i papunë. Dhe kjo është

e vetmja arsye që e ka shtyrë

të aplikojë. Fatmiri shpreson

se do ta ketë fatin e mirë që

të jetë në mesin e ofi cerëve të

ardhshëm. Në një nga sallat e

Ministrisë së Drejtësisë numri i

atyre që aplikonin ditën e fundit

ishte i madh. Ndonëse Gërdovci

është disa kilometra nga Pris-

e zakonshme të ketë shtim

të numrit të infektuarve

nga viruset e ndryshëm të

ftohjes dhe viruset e tjerë.

Zakonisht janë të atakuar të

gjitha moshat, mirëpo rreziku

ekziston më tepër të fëmijët

sidomos ata njëvjeçar si dhe

htina, kishte të interesuar edhe

qytetarë jo vetëm nga Prishtina

dhe Podujeva. Në mesin e

atyre që aplikoi për ofi cer është

edhe Basri Namani nga fshati

Çabër i Zubin Potokut. Ai tha

për Express se ka punuar disa

vjet në shoqatën “Nëna Terezë”,

por tash nuk është i punësuar.

Ai mendon se është i denjë

për ofi cer të burgut në bazë të

përvojës së tij të mëhershme.

“Unë kam pasur shumë kontakte

me njerëz dhe di të komunikoj

me ta. Po ashtu me

pëlqen kjo punë”, tha Basriu.

Në njërën nga kriteret për t’u

pranuar është edhe aftësitë e

mira të komunikimit me gojë,

veti kjo që pretendon se e ka 43

vjeçari nga Çabra. Megjithëse

në konkurs kërkohet që mosha

e dëshirueshme të jetë 30 vjeç,

nuk i ka penguar që shumë

qytetarë që e kanë kaluar këtë

moshë të aplikojnë. Kështu ka

vepruar edhe një ish-pjesëtar

i UÇK-së nga Podujeva, i cili

thotë se puna në institucione

është më stabile sesa ajo private.

“Të jesh në punë të shtetit

ka më shume siguri dhe stabilitet”,

thotë Astrit Hamza.

Ai e di se konkurrenca është e

madhe, por shpreson se do të

ketë përparësi për ish-ushtarët

e UÇK-së. Të mërkurën ishte

dita e fundit për të aplikuar dhe

deri pas përfundimit të orarit

të punës për 15 ditë sa ka qenë

i hapur kanë aplikuar 6800 per-

te të moshuarit mbi moshën

70 vjeç”, thekson dr. Bujar Lila

për Radio Kosovën. Njëri nga

pacientët tha se, pothuajse e

tërë familja është e prekur me

infeksionin e gripit sezonal.

“Kemi temperaturë, kokëdhimbje,

për çdo ditë të njëjta,

sona. Por ky numër nuk është

definitiv, pasi qytetarët kanë

mundur ta shfrytëzojnë edhe

aplikimin nëpërmes postës.

“Në konkursin e publikuar nga

Shërbimi Korrektues i Kosovës

(Ministria e Drejtësisë¬) për 130

ofi cerë korrektues në Burgun e

Sigurisë së Lartë, në Gërdovc të

Podujevës, kanë aplikuar rreth

6800 persona”, tha për Express

Astrit Kolaj, drejtor i zyrës për

medie Ndërtimi i burgut që

është destinuar për të burgosurit

me rrezikshmëri të lartë

do të kushtojë 15 milionë euro

dhe pritet që të përfundojë kah

mesi i këtij viti. Burgu do të ketë

kapacitet për më shumë se 300

të burgosur. Zyrtarë të UNOPS

që janë edhe hartues të projektit

kanë deklaruar se ky do të jetë

burg modern. Për këtë ata kanë

dhënë arsyet e veta pse ky burg

unë e familja, e krejt”, thekson

pacienti. Dr.Lila tha se disa

nga grupet me të rrezikuara

duhet menjëherë të paraqiten

të mjeku më i afërt. “Sidomos

gratë shtatzëna, të sëmurët

kronikë dhe të paraqiten për

çdo ndryshim”, theksoi ai.

HYXHYM N

Afër shtatë mijë persona kanë

konkurruar që të punojnë në burgun

e Gërdovcit. Nga ky numër vetëm 130

prej tyre do të punësohen si ofi cerë,

pasi kaq është numri i vendeve të

punës. Burgu i Sigurisë së Lartë

ende nuk ka fi lluar punën. Ministria e

Drejtësisë deri më tash e ka zgjedhur

vetëm drejtorin. Naim Maloku është

zgjedhur drejtor i këtij burgu.

do të jetë më i mirë dhe më i sigurt

se burgu i Dubravës. “Burgu

i Dubravës është i vendosur

rreth dy orë larg Prishtinës,

duke paraqitur vështirësi logjistike

për shërbimin korrektues,

policinë dhe drejtësinë”, thonë

zyrtarë të UNOP’s për Express.

Ndërkaq sipas tyre, burgu i ri

është shumë më afër Prishtinës,

aty ku më së shumti mbahen

gjykimet për të akuzuarit që

vuajnë dënimin në burg.

“Burgu i ri është 25 kilometra

larg qytetit, i cili do të ofrojë

qasje shumë më të shpejtë në

gjykata dhe më shumë siguri”,

thonë ata. Përveç sigurisë sipas

UNOPS, burgu i ri i Gërdovcit

do të jetë shumë modern dhe

i ndërtuar sipas standardeve

ndërkombëtare. Thonë se

të burgosurit aty do të kenë

më shumë luks dhe kushte të


E enjte 17, janar 2013

Zyrë për diasporën

Gjilan, 16 janar - Kryetari i

komunës së Kamenicës, Shaip

Surdulli, ka pritur Elbasan Morinën,

përfaqësues i projektit Diaspora

për Zhvillim-Zyra Zvicerane. Në

këtë takim të pranishëm ishin edhe

Nexhmije Kallaba zyrtare për Integrime

Evropian, njëherësh zyrtare

për diasporë dhe Teuta Kastrati

zyrtare për kthim. Qëllimi i këtij

takimi ishte hapja e një zyre për

ndërlidhje me diasporën. Elbasan

Morina, përfaqësues i projektit

Diaspora për Zhvillim-Zyra Zvicerane,

ka thënë se qëllimi është

krijimi i një zyre për ndërlidhje

me diasporën. “Me hapjen e kësaj

zyre në komunën e Kamenicës do

të veprojë së zbatuari politikat në

lidhje me diasporën, si dhe ndërmarrjen

e veprimeve dhe sigurimin

e mbështetjes institucionale të

nevojshme për forcimin e lidhjeve

ndërmjet komunës dhe diasporës“,

’BURG

mira. Madje më të mira sesa

në Burgun e Dubravës. Kjo

pasi sipas tyre, në raportin e

Këshillit të Evropës thuhet se

kushtet në atë burg nuk janë

fort të mira. “Në burgun e ri

do të jenë edhe standardet

për telefon, dritë natyrale,

sanitari, tualete etj. Krahas

pjesëve të sigurimit kompleksi

do të përfshijë edhe

pjesa për familjarë, dy vend

punishte, një dhomë për të

sëmurët dhe një për edukim”,

sqarojnë zyrtarë të

organizatës e cila e zbaton

projektin.

Të gjitha këto sipas tyre do

ta bëjnë burgun e Gërdovcit,

burgun më modern në Kosovë.

Ndërtimi i burgut të

sigurisë së lartë në fshatin

Gërdovc të Podujevës është

financuar nga Bashkimi

Evropian (KE) me 8.5 milionë

euro dhe Qeveria e

Kosovës (MD) me 6 milionë

euro. E komuna e Podujevës

ka ndarë parcelën prej 10

hektarëve, ndërsa hapësira

brenda rrethojave është afër

7 hektarë. Në kohën kur

ka fi lluar ndërtimi i burgut,

gurthemelin e tij e vuri kryeministri

i Kosovës, Hashim

Thaçi.

Nisjen e ndërtimit të tij ai

e ka quajtur edhe “reformë

evropiane”, i cili sipas tij kontribuon

drejtpërdrejt edhe

në fuqizimin e kapaciteteve

të infrastrukturës të sundimit

të ligjit në Kosovë. Edhe

për përfaqësuesin e Zyrës

Ndërlidhëse të Komisionit

Evropian, Kjartan Bjornson,

ndërtimi i këtij objekti është

një hap shumë i rëndësishëm

në konsolidimin e sistemit

të burgjeve. Sipas tij, burgu

i Dubravës nuk i përmbush

konditat e sigurisë dhe për

shkak se ka numër të madh

të të burgosurve nuk i përputhet

standardeve evropiane.

Sidoqoftë, nuk është

vetëm UNOPS dhe donatorë

të tjerë që u kanë dalë punë

me ndërtimin e burgut të ardhshëm

të Kosovës. në kohën

kur nisi ndërtimi i tij, edhe

EULEX-i ka kërkuar të blejë

në Evropë të ashtuquajturat

“Prisioners Escort Vans”, vetura

të blinduara për transferimin

e të burgosurve nga

aty për në gjykatë. Gjithashtu,

EULEX-i ka shpjeguar se

do të hapë programin në të

cilin do të trajnohen trupat

shoqëruese të këtyre veturave

të blinduara.

tha Morina. Ai tha se hapja e

kësaj zyre është edhe mundësia e

konkurrimit në projekte konkrete

e sidomos në bashkëpunim me

projektin diaspora për zhvillim, po

natyrisht edhe ministrisë. “Në këtë

mënyrë do të krijohet adresa e

trajtimit të çështjeve të ndryshme,

NACIONALE

9

të cilat e preokupojnë diasporën

tonë”. Kryetari i komunës së

Kamenicës, Shaip Surdulli, falënderoi

Morinën për vizitën e bërë,

njëherësh tha se do të shikohet

mundësia për hapjen e një zyre në

objektin e Shtëpisë së Kulturës “Isa

Kastrati“ në Kamenicë.

Arrestohet i dyshuari për vrasjen e Rexhë R.

Pejë, 16 janar - Policia e Kosovës

ka njoftuar se pas disa veprimeve

operativo-hetimore oficerët hetues

nga Njësiti i Hetimeve Rajonale kanë

arritur të identifikojnë personin e

dyshuar të mundshëm vjeç rreth 45,

si kryerësi i vrasjes së shtetasit Rexhë

R. Sipas policisë, ekipi i Hetimeve

Rajonale së bashku me njësi të Nj-

SO-së kanë kontrolluar shtëpinë e të

dyshuarit dhe me atë rast i dyshuari

është arrestuar, ndërsa janë gjetur dhe

konfi skuar edhe një pistoletë “M-57”

Ish policëve u refuzohet ankesa

Prishtinë, 16 janar - Një Trup gjykues

i përbërë prej tre gjykatësve të EULEXit

dhe dy gjykatësve të Kosovës, në

Gjykatën Supreme ka refuzuar ankesat

e paraqitura nga Besnik Hasani dhe

Shpend Qerimi për rastin e ashtuquajtur

shpërthimi i bombës në Bulevardin

Bill Klinton, apo i njohur ndryshe si

qeshtja “Sekiraça bar”. Kjo është hera

e dytë që Gjykata Supreme në cilësinë

e instancës së shkallës së tretë ka refuzuar

ankesat e paraqitura nga këta

të pandehur. Trupi gjykues i ka refuzuar

si të pabaza ankesat e paraqitura

nga Besnik Hasani dhe Shpend

Qerimi dhe ka mbështetur vendimin

e mëparshëm të Gjykatës Supreme, e

cila asokohe kishte vepruar si instancë

e shkallës së dytë. Në atë kohë, Trupi

gjykues nga Gjykata Supreme e kishte

ndryshuar vendimin e Gjykatës

së Qarkut në Prishtinë për dënimin

e të pandehurve për vepra penale të

vrasjes së rëndë në bashkëpjesëmarrje

dhe shkaktimit të lëndimeve të rënda

trupore në bashkëpjesëmarrje. Rasti

ka të bëjë me shpërthimin që kishte

e cal.7.62x25mm, si dhe një karikator

me gjashtë fi shekë të cal.7.62x25mm.

”I dyshuari pas intervistimit, me

urdhër të prokurorit është ndaluar për

48 orë. Hetimet janë duke vazhduar”,

thuhet në një komunikatë për medie.

Ndryshe, dje në afërsi të shkollës së

fshatit Ujmir, komuna Klinë është gjetur

pa shenja jete Rexhë R. i moshës

rreth vjeç 46, nga fshati Ujmir, i cili

në dukje sipërfaqësore ishte i qëlluar

me armë zjarri në pjesën e epërme të

trupit.

ngjarë në katin përdhesë të ndërtesës

e cila ndodhet në Bulevardin Bill Klinton,

Lagja e Dardanisë në Prishtinë,

më 24 shtator 2009. Nga pasojat e këtij

shpërthimi kishin humbur jetën dy

persona dhe disa persona ishin lënduar.

Rasti është ndjekur penalisht

nga një prokuror i EULEX-it, i Zyrës

së Prokurorit të Shtetit të Kosovës.

Besnik Hasani, pjesëtar i Njësisë speciale

të Kosovës, dhe Shpend Qerimi,

pjesëtar i Njësisë Antidrogë, akuzoheshin

se më 24 shtatorit 2007, në lagjen

“Dardania” në Prishtinë, kishin vënë

eksploziv në lokalin e Enver Sekiraçës,

ku pas shpërthimit patën humbur

jetën dy persona dhe disa të tjerë qenë

lënduar. Besohet se kjo u krye në shenjë

hakmarrjeje për vrasjen e policit

Trium Riza, më 30 gusht të atij viti.Besnik

Hasani e Shpend Qerimi më 22

shtator të 2009, pas procesit gjyqësor,

nga Gjykata e Qarkut në Prishtinë, janë

shpallur fajtorë për vrasje të rëndë dhe

shkaktim të rrezikut të përgjithshëm.

Të dy ish-policët u dënuan me nga 25

vjet burgim.


10 E enjte 17, janar 2013

Ekonomi

Vazhdon mbështetja

Prishtinë, 16 janar - Ministri i Zhvillimit e sapoemëruar franceze me projektet

Ekonomik, Besim Beqaj, ka pritur të që janë duke u zhvilluar në fushat

mërkurën në takim njoftues amba- që mbulon MZHE, siç janë ndërtimi i

sadoren franceze në Kosovë, Maryse kapaciteteve të reja energjetike, rritja

se Kosova ofron mundësi të mira për

investime nga ana e investitorëve

francezë, ndërsa ka shtuar se për këtë

vendi ofron një kornizë ligjore mjaft të

Daviet, me të cilën ka diskutuar mbi e efi çeincës së energjisë, zhvillimin favorshme. Ndërkaq, ambasadorja e

Redaktor: Arben Hyseni

zhvillimet e fundit në vend me fokus i burimeve të ripërtritshme dhe

Francës, Maryse Daviet, ka konfi rmuar

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

zhvillimin ekonomik. Me këtë rast, projektet e tjera në telekomunikacion se mbështetja e Francës për Kosovës

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

ministri Beqaj ka njoftuar diplomaten dhe infrastrukturë. Beqaj ka thënë do të vazhdojë edhe në të ardhmen.

+383 os

I kthehen

fi timeve

I njohur për humbje të vazhdueshme të parave të pensioneve

të qytetarëve, Fondi i Kursimeve Pensionale e

ka mbyllur vitin 2012 me 54 milionë euro fi tim. Sipas

anëtarëve të bordit drejtues të FKPK’së, kthimi pozitiv

nga investimet është realizuar falë performancës së mirë

të tregjeve globale të aksioneve.

Prishtinë, 16 janar – Institucioni

më i përfolur për rrezikimin e

mjeteve të pensioneve të kosovarëve

sivjet ia ka dalë të mbyllë

vitin pozitivisht. Trusti i Kursimeve

Pensionale të Kosovës, tani me

emrin e ri (Fondi i Kursimeve

Pensionale të Kosovës) nga investimet

e bëra në 2012 ka realizuar

8 për qind kthim në investime

apo 54 milionë euro në total.

Ndërrimi i emrit nga Trusti në

Fond duket se ka ndikuar edhe

në punën e këtij institucioni, që

dikur njihej më tepër për humbje

të parave të pensioneve në tregje

ndërkombëtare fi nanciare.

Krejt kjo, sipas anëtarëve të

bordit drejtues të FKPK-së, është

realizuar falë performancës së

tregjeve globale të aksioneve.

Në këtë rritje ka ndikuar edhe

shuma më e madhe e mjeteve në

menaxhim të kontribuuesve të

rinj, që kanë derdhur kontributet

e tyre për herë të parë në Fond.

Vlera e çmimit të aksionit në

fillim të vitit ishte 1.0347 euro,

ndërsa në fund ka arritur në

1.1170 euro. Në një njoftim për

medie të këtij institucioni thuhet

se strategjia investuese e Bordit

Udhëheqës për të plasuar deri në

40 për qind të mjeteve në tregun

e aksioneve dhe deri në 60 për

qind në tregun e instrumenteve

me kthim absolut dhe ato me

target inflacionin, bashkë me

përzgjedhjen e menaxhuesve të

mjeteve, janë dëshmuar të jenë

të suksesshme dhe kanë dhënë

rezultate pozitive në investime.

Sipas të dhënave të prezantuara

vlera e mjeteve nën menaxhim

në fund të 2012-s arriti në mbi

740 milionë euro. Krahasuar me

fundvitin 2011 rritja ishte 152

milionë euro, kur në menaxhim

ishin 588 milionë euro.

“Në këtë rritje ndikuan kontributet

e paguara në 2012 me 113

milionë euro, kthimi nga investimet

me 54 milionë euro, ndërsa

15 milionë euro ishin daljet për

pagesa të pensioneve e refondimeve,

si dhe taksa menaxhuese

e FKPK-së”, thuhet në njoftim.

Përveç investimeve në tregjet

financiare jashtë Kosovës, në

tregun e brendshëm, krahas bankave

komerciale, Fondi ka investuar

sivjet për herë të parë edhe

në letrat me vlerë të Qeverisë së

Kosovës rreth 14 milionë euro.

Në anën tjetër, FKPK gjatë vitit

që shkoi ka shpërndarë edhe një

sasi të konsiderueshme të mjeteve

tek kontribuuesit që kanë

mbushur 65 vjet dhe kanë fi tuar

të drejtën e pensionit.

Numri i përfi tuesve të rinj të

pensioneve sipas zyrtarëve të

Fondit nga viti në vit po rritet.

Në vitin 2012 numri i atyre që

kanë dalë në pension ka shkuar

në 3,264 kontribuues, nga 2,868

që ishin një vit më parë.

Kurse vlera e mjeteve të

shpërndara për këta përfi tues ishte

rreth 8.2 milionë euro, e rritur

nga rreth 5.7 milionë sa ishte në

2011. E totali i mjeteve të shpërndara

për pension, duke përfshirë

edhe pagesat e mbetura, vjet ishte

rreth 8.5 milionë euro. Ndërsa,

kur shikohet periudha që nga

themelimi i FKPK-së e deri në

fund të 2012-s, numri i të pensionuarve

arriti në 16,936, dhe

vlera e përgjithshme e mjeteve

të shpërndara për këta përfi tues

shkon në mbi 27 milionë euro.

Po punohet që Kosova ta ketë kodin e vet telefonik, ku sponsorizues

do të jetë Bashkimi Evropian. Aktualisht janë dy kode të lira në ITU

+383 dhe +384. Ideja për një kod të përbashkët me Shqipërinë

nuk është zgjidhje ideale. Shefi i Autoritetit Rregullativ të

Telekomunikacionit, Ekrem Hoxha, fl et për Express.

Agon Sinanaj

agon.sinanaj@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 janar —

Kosova shumë shpejt mund ta

ketë kodin e vet telefonik +383 ose

+384. Kjo alternativë po shihet si

më e mundshmja nga institucionet

përgjegjëse në fushën e telekomunikacionit.

Sponsorizues do të

jetë Bashkimi Evropian dhe shihet

si zgjidhje e përkohshme deri në

anëtarësimin e Kosovës në Organizatën

e Kombeve të Bashkuara.

Në një intervistë për Express, shefi

i Autoritetit Rregullativ të Telekomunikacionit,

Ekrem Hoxha, ka

thënë se ideja e një kodi të përbashkët

me Shqipërinë nuk është

zgjidhja ideale.

“Vullneti i Kuvendit nënkuptohet

që i ka detyrimet e veta. Dhe

kodi me Shqipërinë është njeri

prej skenarëve. Po ekonomikisht,

teknikisht dhe ligjërisht si dy shtete

në të ardhmen tonë të projektuar

nuk është zgjidhja ideale”, ka

thënë Hoxha.

Opsioni më i mundshëm mbetet

ai përmes ITU-së, ku sponsorizues

do të ishte Bashkimi

Europian. Deri në anëtarësimin e

Kosovës si anëtarë e OKB-së është


E enjte 17, janar 2013

I shkruajnë BERZH-it

Prishtinë, 16 janar - Pasi Banka

Evropiane për Zhvillim dhe Rindërtim

po planifi kon strategjinë për

anëtarin më të ri, Kosovën, e cila

formalisht i është bashkuar kësaj

banke më 17 dhjetor, Konsorciumi

kosovar i shoqërisë civile për

zhvillim të qëndrueshëm (KOSID),

mundësia që ITU të ndajë kode të

përkohshme.

Sipas Hoxhës, janë dy kode të

lira në këtë institucion, njërin

prej të cilëve po synohet që ta

përvetësojë Kosova.

“Bashkimi Evropian do ta lehtësojë

procesin e aplikimit të Kosovës

në qoftë se shkohet me atë

skenarin e marrjes se kodit të prefi

ksit +383 ose +384, që janë kode

të lira në ITU. Kjo është kërkesa

jonë dhe po punohet në këtë drejtim”,

ka thënë Hoxha.

Dialogu me Serbinë në fushën e

telekomunikacionit sipas Hoxhës

nuk ka të bëjë fare me çështjen e

kodit.

“Për kodin, të kuptohet drejt

nuk dialogohet me Serbinë, sep-

njofton bankën që duhet të përjashtojë

investimet në qymyr.

Ky veprim sipas KOSID do të kishte

një ndikim të madh në mbështetjen

dhe ndërmarrjen e masave të

duhura për efi çiencën e energjisë.

Kosova aktualisht, sipas këtij

konsorciumi, humb 37 për qind të

se Serbia nuk është autoritet që e

ka atë të drejtë. Këtë autoritet e ka

vetëm ITU-ja, e cila është mekanizëm

i Kombeve të Bashkuara”,

ka thënë ai.

Megjithatë, ai ka pranuar se Serbia

mund të jetë faktor pengues

në ketë proces. Kjo sepse Kosova

duhet t’i sigurojë dy të tretat në

asamblenë e OKB-së për ta fi tuar

statusin e observuesit, që është

kusht për të aplikuar në procedurë

të rregullt.

Po ashtu Serbia është edhe

anëtare në Këshillin drejtues të

ITU-së, prej nga mund të bëjë

ndonjë pengesë.

Por Hoxha ka shtuar se me Serbinë

po bisedohet për disa tema

tjera në fushën e telekomunika-

energjisë në shpërndarje dhe transmision

si dhe vlerësohet që 30 për

qind humb si pasojë e përdorimit

joefi kas të energjisë, dhe ndërtimi

i një centrali të ri të energjisë

nga linjiti me 600 MW, në bazë të

analizave të zhvilluara nga ish shefi

i Bankës Botërore për energji të

e +384

Ekziston

mundësia që

ITU’ja me nda kode të

përkohshme, jo kode të

përhershme, i cili për ne

i ka atributet e kodit të

përhershëm. ”

Ekrem Hoxha

cionit. Sipas tij, interesi kryesor

i Kosovës në këto bisedime është

ndërprerja e operatorëve të paautorizuar

në pjesën veriore, si dhe

legalizimi i operimeve brenda ligjit

të Kosovës.

“Pra interesi ynë është legalizimi

i operimeve të paautorizuara,

eliminimi i interferencave që na

shkaktojnë këta operatorë, evitimi

i humbjeve dhe dhënia e përgjigjes

në humbjet e akumuluara për

11 vjet, që është bërë edhe vlerësimi

ekonomik sesa janë humbjet e

shkaktuara”, ka thënë ai.

Për operatoret si 063 ka thënë

se mund të legalizohen vetëm me

numeracion të kodit të Kosovës.

“Kodi 063 nuk mund të përdoret.

Vetëm nëse e merr serinë numerike

me enumeracion të Kosovës

dhe u nënshtrohet ligjeve të Kosovës.

Ne jemi autoriteti që e

ndan serinë ligjërisht. Operatori

063 është i paautorizuar dhe nuk

mund të përdoret”, ka vlerësuar

Hoxha. Sa u përket operatoreve

virtualë nuk do te ketë kufi zime sa

u përket numrit të licencave. Ligji

i ri që ka hyrë në fuqi e ka eliminuar

komplet regjimin e licencave.

Tani e tutje, kalohet në regjimin e

autorizimeve.

Ndërkaq, se kur do të jetë koha

e aplikimit në ITU, Hoxha nuk

ka përmendur ndonjë datë. Kjo

pasi aplikimi bëhet vetëm kur

plotësohen kushtet. E këto të

fundit lidhen me anëtarësimin e

Kosovës në OKB.

Sido që të jetë, kreu i ART-së po

pret që Kosova të ketë një kod të

përkohshëm, deri në anëtarësim.

“Ekziston mundësia që ITU-ja

me nda kode të përkohshme, jo

kode të përhershme, i cili për ne i

ka atributet e kodit të përhershëm.

Në momentin kur bëhesh anëtar

i OKB-së, e nxjerr edhe vendimin

formal për atë kod. Kosova i ka

bërë përgatitjet për këtë”, ka thënë

Hoxha.

pastër Dan Kammen , del të jetë

më e kushtueshme dhe krijon më

pak vende të punës, krahasuar me

rezultatet që do të jepnin masat

në efi çiencë të energjisë dhe ajo

e ripërtërishme. Në vend të kësaj,

KOSID vlerëson se duhet ndihmë

në ngritjen e efeçiencës së energj-

ekonomi

Shkëmbim

Prishtinë, 16 janar – Banka TEB ka

nxjerrë në treg një produkt të ri të

quajtur STARCASH.

Në këtë mënyrë të gjithë klientëve

u ofron mundësi që përmes

kartelave Starcard dhe Business

Starcard të tërheqin para nga

çdo bankomat të Bankës TEB në

Kosovë, kurdo që dëshirojnë dhe

t’i paguajnë ato deri në 12 këste.

Gjatë tërheqjes, klientët mund

të zgjedhin vetë shumën se sa

dëshirojnë të marrin në formë

kredie dhe opsionin e zgjedhjes së

numrit të kësteve që do të paraqiten

në ekranet e bankomatëve

Prishtinë, 16 janar - Rënia e investimeve

të huaja, e eksporteve

e po ashtu edhe e remitencave

gjatë vitit 2012 janë ndër faktorët

kryesorë që do të ndikojnë

për rritjen ekonomike. Sipas

ekspertëve të ekonomisë, rritja

Shitjet e automobilave në Bashkimin

Evropian ranë me 8.2 për

qind në vitin 2012, duke arritur

nivelin më të ulët në pothuajse

dy dekada, informoi të mërkurën

Shoqata Europiane e

Prodhuesve të Automobilave.

Në raportin e publikuar informohet

se midis 27 vendeve të

BE-së u regjistruan 12.05 milionë

makina të reja gjatë të gjithë vitit

të lënë pas. Midis tregjeve të

mëdha, vetëm ai britaniku njohu

rritje, me 5.3 për qind më shumë

EKONOMI

11

isë, gjegjësisht në modernizimin e

rrjetit dhe instalimin e programeve

termoizoluese në ndërtesa, të

cilat janë dëshmuar të jenë më të

lira dhe të cilat janë dëshmuar që

krijojnë më shumë vende të punës,

nëse krahasohet kjo me procesin e

ndërtimit të një TC të ri.

Valuta $ €

Lajme

$ 1.00000 0.75145 0.62481

€ 1.33076 1.00000 0.83140

1.60049 1.20269 1.00000

Kredi aty për aty

Nuk pritet rritje e madhe

Bie shitja

të BankësTEB. Kështu, përveç

tërheqjes së parave me produktin

STARCASH, në raste urgjente

klientët mund të marrin kredi pa

dokumente shtesë.

ekonomike në 2013 mund edhe

të mos i afrohet 3-përqindëshit.

Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës,

Safet Gërxhaliu, ka thënë

se agjenda e zhvillimeve politike

po e lë nën hije ekonominë. Sipas

tij, për shkak të rënies së investimeve

të huaja, rënia e eksportit

dhe remitencave edhe zhvillimi

ekonomik nuk do të jetë sipas

parashikimeve. Me të gjitha këto

zhvillime nëse do të arrihet rritje

ekonomike nga 2 deri në 2.5

për qind, ai thotë se do të ishte

sukses.

shitje se në 2011-n. Megjithatë,

Franca, Italia dhe Spanja njohën

rënie dyshifrore në përqindjen e

shitjeve të automobilave në të

njëjtën periudhë.


12

Bota

redaktor: Arsim Buxhovi

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Rrëzohet një helikopter

në qendër të Londrës

Piloti i një helikopteri humbi

kontrollin në qiejt e Londrës

për shkak të mjegullës së madhe,

duke u përplasur me një

vinç dhe duke rënë më pas në

afërsi të stacionit të metrosë së

Vauxhal.

U raportua për dy të vdekur,

për pilotin, i cili udhëtonte i

vetëm në mjetin fl uturues dhe

një person tjetër, i cili ndodhej

në zonën ku ra helikopteri.

Ndërkohë dy mjete janë djegur

tërësisht, ndërsa zona është

evakuuar nga policia. Po ashtu

pas përplasjes ra edhe vinçi.

Franca me ofensivë

tokësore në Mali

Franca njoftoi se do të nisë

një ofensivë tokësore kundër

islamikëve në Mali, gjë që do t’i

vë ushtarët francezë në luftë të

drejtpërdrejtë “brenda orëve”.

Shefi i shtabit të ushtrisë franceze,

admirali Edouard Guillaud,

tha se operacionet tokësore do të

Ambasadori i Sirisë në Kombet

e Bashkuara ka dënuar si një “akt

terrorist qyqar” sulmin mbi një

Universitet në Aleppo.

Bashar Ja’afari tha se shpërthimet

në Universitet kanë vrarë 82

studentë dhe kanë plagosur më

shumë se 162.

Nuk dihet se si u shkaktua

shpërthimi. Qeveria dhe opozita

fajësuan njëra-tjetrën.

OKB thotë se rreth 60 mijë

nisin brenda natës.

Ministri francez i Mbrotjes, Jean-Yves

Le Drian, tha se ushtarët

po largoheshin nga kryeqyteti

Bamako, drejt bastioneve të

kryengritësve në shtetin afrikan.

Pas kërkesës së qeverisë maliane,

Franca i ka dalë në ndihëm

ish-kolonisë së saj të premten,

duke nisur sulme ajrore kundër

pozicioneve islamike.

Megjithatë, sulmi pesëditësh

ka pasur ndikim të kufi zuar, derisa

islamikët po vazhdojnë të

pushtojnë territore të reja.

Ta martën, Franca njoftoi se po

e rrit numrin e trupave në Mali

nga 800, në 2.500 sosh.

Siria dënoi sulmin në Aleppo

FT: BE do të ndahet në veri dhe jug

E përditshmja londineze, Financial Times, ka

analizuar në një qëndrim redaksional situatën

e sotme brenda BE-së dhe rolin e Britanisë

së Madhe në raportet me BE-në. Gazeta bën

një parashikim për të ardhmen e BE-së. «Për

një të ardhme të parashikueshme, Bashkimi

Evropian do të jetë i ndarë jo vetëm ndërmjet

atyre brenda dhe jashtë “bërthamës” së eurozonës,

- por edhe në fushën e kreditorëve të

Sipas medieve ndërkombëtare

mendohet se ky është vetëm

një aksident dhe nuk ka lidhje

me ndonjë atentat terrorist.

Ngjarja e rëndë dhe e pazakontë

për një nga kryeqytetet

më të rëndësishme të botës

ndodhi rreth orës 09.30 të

mëngjesit të së mërkurës.

Dyqane, zyra dhe banesa në

të gjithë zonën janë boshatisur

për shkak të frikës së ndonjë

shpërthimi të karburantit.

Është mbyllur përkohësisht

edhe stacioni i metrosë në këtë

zonë të Londrës.

njerëz janë vrarë gjatë revoltës

gati dyvjeçare kundër presidentit

sirian, Bashar Al Assad.

Taksisti është i tërbuar. “Islamistët

janë tërësisht të çmendur”,

thotë ai. Njëri prej tyre kishte bërë

përpjekje që të vret me shpatë një

polic në Bamako. “Pikërisht këtu”,

thotë taksisti dhe bën me dorë kah

këndi i rrugës. “Nxirrini jashtë

islamistët”, thonë disa meshkuj,

të cilët lexojnë titujt e gazetave në

afërsi të një kioske.

Në Sheshin e Pavarësisë

tregtarët shesin fl amuj të Francës.

Në kryeqytetin e Malit shumë shpejtë

bëhet e qartë se kënd e simpatizojnë

banorët. Para një viti, kjo

do të kishte qenë e pa-paramendueshme.

Askush nuk do ta kishte

mirëpritur ish-pushtetin kolonialist,

nga i cili Mali u pavarësua në

vitin 1960.

Por gjërat tani qëndrojnë ndryshe,

pasi që islamistët pushtuan

pjesët veriore të vendit dhe pasi

që javën e kaluar bënë përpjekje

për të avancuar drejtë Bamakos.

Tani madje banorët e mirëpresin

intervenimin ushtarak në shtetin

e tyre.

Të premtën e kaluar Franca

filloi të bombardojë pozicionet

e islamistëve, të cilët pranojnë

publikisht se janë të lidhur me

Al Qaidën. “Ne nuk e dëshirojmë

ligjin islamik”, thotë Amadu Kulabali,

i cili që tri dekada punon si

ngasës i autobusit në kryeqytet.

Grupet kryengritësit e quajnë

vetën Ansar Al Dine (Mbrojtësit

e besimit), Lëvizja për Xhihad në

Afrikën Perëndimore dhe Al Qaida

në Magrebin Islamik.

Këto organizata angazhohen

për ligjin islamik të formës më të

ashpër. Në repertorin e katalogut

të tyre të dënimit bëjnë pjesë

prerja e duarve apo ekzekutimi i

dënimit me vdekje me gurë.

“Ne këtu në Mali jemi myslimanë

normale. Me një tmerr të

këtillë nuk dëshirojmë të kemi

punë”, thotë Kulabali.

Gjatë ditëve të fundit ai nuk ka

pasur shumë punë. Ai zakonisht

udhëton me autobusin e tij drejtë

fuqishëm veriorë evropianë (të udhëhequr

nga Gjermania) dhe atyre të borxhlinjve të

dobët të Evropës jugore, përfshirë Qipron,

Greqinë, Italinë, Portugalinë dhe Spanjën”.

Në paragrafët për vizionet e ndryshme

mbi unionit që ka Londra dhe Brukseli, FT

shkruan: «Moskuptimi reciprok ndërmjet

Britanisë dhe Evropës, në thelb ka të bëjë

me dallimin në pikëpamje: Mbretëria e

Nionos. Por vetëm disa kilometra

larg Nionos gjendet Diabali. Një

vend i vogël, i cili të hënën u pushtua

nga islamistët. Kulabali ka familje

në këtë vend dhe është tejet

i brengosur, pasi që ka dy ditë që

nuk ka kontaktuar me ta.

“Qyteti është rrethuar. Ushtarët

nuk e lejojnë askënd brenda,

ndërsa islamistët nuk lejojnë

askënd që të del. Shpresoj se me

ndihmën e Francës ky ankth do

të përfundojë shpejtë. Ne duhet

të fi tojmë sërish para, ngase për

momentin, askush nuk dëshiron

të udhëtojë në këtë rajon”, rrëfen

Kulabali.

Në Niono aktualisht janë duke

u tubuar ushtarët malezë, në përgatitje

të ofensivës kundër Diabalit,

që gjendet 400 kilometra larg

kryeqytetit Bamako. “Ne jemi të

gatshëm për të vepruar”, thotë

një ofi cer, i cili dëshiron të mbetet

anonim. Pushtimi i Diabalit nga

islamistët ishte i papritur.

Sipas të dhënave zyrtare, pas

sulmeve ajrore nga ana e francezëve,

islamistët janë larguar

nga qytetet Gao dhe Timbuktu

dhe janë vërejtur në perëndim të

Malit. Në Gao banorët kanë njoftuar

se dy qendra të islamistëve

janë shkatërruar në tërësi. “Islamistët

janë tërhequr në fshatrat

më të vogla përreth qytetit”, njoftoi

nëpërmjet telefonit një banor

i Gaos. Situatë e ngjashme raportohet

të jetë edhe në Timbuktu.

“Islamistët janë në arrati”,

rrëfen rreshteri Kone Diarra, në

zyrën e tij në objektin e ministrisë

së Mbrojtjes në Bamako. “Është

vetëm çështje kohe momenti kur

do ti dëbojmë tërësisht nga vendi.

Ushtria e Malit së shpejti do të

sulmojë Diabalin”, shton Diarra.

Problem paraqet vetëm popullata.

“Ne nuk mund të rrezikojmë

qytetarët, ngase ata po mbahen

peng dhe po shfrytëzohen si

mburojë e gjallë nga ana e islamistëve.

Kjo dëshmon edhe një herë

se kemi te bëjmë me terroriste”,

E enjte 17, janar 2013

Bashkuar e sheh anëtarësinë në klub në

kuptime ekonomike, Franca dhe Gjermania,

bashkëthemelues, e shohin Bashkimin

Evropian si projekt politik i farkuar nga hiri i

Luftës së Dytë Botërore. Por të ballafaquar me

shkatërrimin e euros, rasti për më tepër qeverisje

të integruar ekonomike, tani është urtësi

e pranuar në të gjitha kryeqytetet evropiane,

përfshirë Londrën».

FRANCEZET, HE

Që nga momenti kur Franca fi lloi sulmet

ajrore kundër islamistëve në Mali, kjo fuqi

dikur e urryer kolonialiste në këtë shtet

afrikan po lartësohet si shpëtimtare.

Pjesa më e madhe e myslimanëve në Mali

nuk i mbështesin islamistët radikalë.

thekson Diarra.

Duket se kryengritësit në Mali

janë të armatosur mjaft mirë, por

për rreshterin Diarra armët vetëm

nuk mjaftojnë.

“Vetëm me armë nuk mund të

fi tohet lufta. Nevojiten para, karburante

dhe pajisje moderne për

komunikim. Prej kujt po pajisen

me telefona mobil dhe kush po ju

siguron qasje në internet?”, pyet

Diarra. Ai nuk dëshiron të përmendë

emra të shteteve.

Megjithatë, në Bamako në të


E enjte 17, janar 2013 BOTA 13

Ngrohja globale në rritje

Raportet e reja mbi temperaturën

tregojnë se viti 2012 ishte një vit

shumë i nxehtë për tërë planetin.

Analizat e agjencive binjake amerikane,

NASA dhe NOAA tregojnë se

me përjashtim të vitit 1988, 9 vitet

më të ngrohta, që nga regjistrimi

për herë të parë i temperaturave

gjitha anët flitet se islamistët

po përkrahen nga Algjeria. Të

gjithë udhëheqësit e tri grupeve

kryengritëse, gjatë karrierave

të tyre shumëvjeçare kanë pasur

kontakte me shërbimin e

fshehtë algjerian, DRS. Se a kanë

edhe sot kontakte, kjo nuk dihet.

Megjithatë, një gjë është e qartë,

pa mbështetje logjistike nga ana

e ndonjë shteti, islamistët nuk do

të ishin në gjendje të kontrollonin

territorin, i cili është dy herë më i

madh se Gjermania.

globale 132 vjet më parë, kanë

ndodhur nga viti 2000 deri në vitin

2010, ndërsa viti 2005 renditet si viti

më i nxehtë ndonjëherë.

Ndërsa globi përjetoi temperatura

relativisht të larta vitin e kaluar,

agjencia oqeanike dhe atmosferike,

NOAA, së fundi njoftoi se

Edhe Katari dyshohet se po i

ofron mbështetje islamistëve.

Flitet se ky shtet ka siguruar teknologjinë

për komunikim dhe se

pjesa kontinentale e Shteteve të

Bashkuara përjetoi periudhën më të

ngrohtë në vitin 2012.

Temperatura mesatare globale

luhatet nga viti në vit. Por raportet

e reja sjellin provat e fundit se

përqendrimet në rritje të dyoksidit

të karbonit në atmosferë, që rezul-

RONJ NE MALI

i ka ofruar mbështetje fi nanciare

kryengritësve. Por as për këtë nuk

ka dëshmi.

(Die Welt)

tojnë nga tymrat e fabrikave dhe

automobilat, ka shkaktuar një rritje

afat-gjatë në temperaturat globale.

Raportet e NASA-s dhe NOAA-s

thonë se temperatura mesatare

globale në vitin 2012 ishte 14.6

gradë Celsius, 0.6 gradë më lartë

sesa mesatarja e shekullit të 20-të.

SHBA dënoi komentet e Morsit

Shtetet e Bashkuara i kanë

bërë thirrje presidentit egjiptian,

Mohamed Morsi, të tërheqë

komentet fyese anti-semite që ai

bëri para se të zgjidhej.

Sipas një videoje lëshuar

javën e kaluar nga Instituti i

Lindjes së Mesme, në vitin 2010

Morsi iu referua izraelitëve si

“pushtues të Palestinës” dhe

“gjakpirës, luftë-nxitës dhe

23 të vrarë pas valës së sulmeve në Irak

Zyrtarët e sigurisë dhe ata

shëndetësore thanë se nga disa

sulme në Irakun Verior dhe në

Bagdad janë vrarë të paktën 17

persona dhe janë lënduar rreth

170 të tjerë.

Në qytetin e përzier etnikisht

të Kirkukut, një sulm vetëvrasës

me bombë ka vrarë të paktën 10

persona dhe ka plagosur 140 të

tjerë.

Një tjetër sulm më bombë në

Tuz Khurmatu, rreth 75 kilometra

larg nga Kirkuku, ka vrarë dy

dhe ka plagosur 26 vetë.

Berlusconi optimist

Ish-kryeministri italian dhe

njëkohësisht magnati i medieve

dhe sektorit informativ në vend,

Silvio Berlusconi, shprehu besimin

se koalicioni i tij elektoral

do të arrin fi tore bindëse për Senatin

gjatë zgjedhjeve elektorale

në Itali.

Ndërsa temperatura globale është

rritur në 0.8 gradë Celsius prej 1880.

Të dy raportet janë të bazuara në

të dhënat e më shumë se 1.000

stacioneve meteorologjike me bazë

në tokë dhe nga matjet satelitore

ë temperaturave të sipërfaqes së

detit.

pasardhës të derrave dhe majmunëve.”

Ai bëri edhe vërejtje

të tjera përçmuese dhe u

bëri thirrje egjiptianëve për t’i

mësuar fëmijët e tyre të urrejnë

hebrenjtë.

Zëdhënësja e Departamentit

Amerikan të Shtetit, Viktoria

Nuland, u tha gazetarëve se

Washingtoni i dënon komentet

e bëra nga Presidenti Morsi.

Ndërsa në tri sulme të ndara

në Bagdad, kanë vdekur pesë

persona.

Asnjë grup nuk ka marrë

përgjegjësinë për sulmet, por

makinat bombë shpesh përdoren

nga kryengritësit sunitë.

‘’Besoj se në Senat do të

arrijmë një fitore bindëse’’, deklaroi

Silvio Berlusconi, gjatë një

interviste për radion ‘’Anch’io’’, në

përgjigje të një pyetjeje nëse do të

kishte një fi gurë të tretë në postin

e kryeministrit në rast të një rezultati

të barabartë zgjedhor.


14 MARKETING

E enjte 17, janar 2012

PROGRAMI I PËRZGJEDHUR

DITOR I DIGITALB PËR 17 JANAR 2013

TË DUA, FILIP MORRIS

ORA 23:30

Regjia: Glenn Ficarra, John Requa

Aktorët: Jim Carrey, Ewan McGregor,

Leslie Mann, Rodrigo Santoro, etj…

Steven Russell, nga një burrë i përkushtuar,

zbulon se është homoseksual dhe

shndërrohet në një gënjeshtar, hajdut dhe

mashtrues perfekt. Por karriera e tij e re

ndërpritet kur e kapin dhe e fusin në burg, ku

do të gjejë dashurinë e vërtetë, me shokun e tij

të dhomës Phillip Morris.

88 MINUTA

KOMEDI

THRILLER/MISTER

ORA 23:00

Regjia: Jon Avnet

Aktorët: Al Pacino, Alicia Witt, Leelee Sobieski,

Amy Brenneman, etj.

Xhek Gram, një profesor universiteti dhe

psikolog i njohur mjeko-ligjor, merr një

telefonatë kërcënuese, ku i thuhet se ka edhe

vetëm 88 minuta jetë përpara se të vritet. Tani,

atij i duhet të përdorë të gjitha aftësitë për të

zvogëluar në minimun listën e të dyshuarve

dhe për të zbardhur misterin përpara se të jetë

tepër vonë.

MENAXHERI I DASHURUAR

ROMANCË/KOMEDI

ORA 23:00

Regjia: Stephen Belber

Aktorët: Jennifer Aniston, Steve Zahn, etj…

Majk punon në hotelin e prindërve të tij në

një qytezë. Një takim i rastësishëm me Su,

një shitëse pikturash nga Baltimora do të

ndryshojë tërësisht jetën e tij. Që nga ky

moment për të nis një aventurë romantike,

plot sfi da për të fi tuar dashurinë e saj.

TELENOVELË

ZEMRA TË GUXIMSHME

ORA 20:00

Regjia: Luis Manzo, Arturo Manuitt

Aktorët: Adriana Fonseca, José Luis Reséndez,

Aylin Mujica, etj…

Kandidat për disa çmime televizive, ndër të

cilët edhe telenovela më e mirë e vitit! Historia

e dy vajzave, Anxhela dhe Samanta, të cilat në

fëmijëri një tragjedi i ndau për shumë vite. Por

fati do t’i bashkojë sërish, kur Samanta i kërkon

Axhelës, që së bashku të mbrojnë dashurinë

e jetës së saj. Një histori ku dashuria tregon

armët e vërteta...

FQINJI SPIUN

ORA 21:00

Regjia: Brian Levant

Aktorët: Jackie Chan, Amber Valletta,

Madeline Carroll, Will Shadley, etj.

Një super agjent sekret do të marrë përsipër

detyrën më të vështirë deri më sot: të kujdeset

për 3 fëmijët e të dashurës së tij fqinje, të cilët

nuk është se e kanë dhe aq për zemër...

ASKUSH NUK ËSHTË I PAFAJSHËM

AKSION/KOMEDI FAMILJARE HISTORI

ORA 18:00

Regjia: John Curran

Aktorët: Edward Norton, Milla Jovovich ,

Robert De Niro, etj…

Xhek, mbikëqyrësi i lirimit me kusht, para se të

dali në pension, i është caktuar rasti i Xherald

Ston. Ston përpiqet ta bindë se ka ndryshuar,

që pas vrasjes së gjyshërve, ndaj kërkon lirim

të parakohshëm. Kjo nuk do të jetë e thjeshtë,

pasi në lojë hyn dhe gruaja e Ston dhe ata

futen në një rrugë që duket se s’ka krye.

1821 PJ. 2

ORA 22:00

Një fi lm dokumentar që ngjalli debate të

mëdha. Një rivizionim i historisë shtetformuese

të Greqisë. A mund të fl asim sot për një

identitet grek që daton që prej kohës së

antikitetit? Periudha e pushtimit otoman dhe

gjurma që ajo ka lënë pas... Revolucioni i vitit

1821. Pse ndodhi dhe cilat ishin rezultatet e tij?

DRAMË / THRILLER FUTBOLL

180 GRADË

ORA 21:00

Prezanton: Jonida Vokshi

Skenari: Andi Deliana

Regjisor: Indrit Çobani

Një cikël emisionesh mbi botën e kinemasë.

Të reja nga bota e fi lmit, biografi kineastësh

dhe aktorësh. Prapaskenat në sheshxhirim.

Kush janë fi lmat më të ndjekur sot në

kinematë botërore? Kë fi lm ka vlerësuar kritia

dhe pse? Këto dhe shumë të tjera, do të

jenë pjesë e një programi të përjavshëm…


E enjte 17, janar 2013

PD i përgjigjet Bamir Topit

Deputeti demokrat, Edi Paloka,

është shprehur se në këtë parti

shumë njerëz janë vlerësuar

pa pasur fare merita. Një i tillë,

sipas Palokës, është edhe ishpresidenti

i Shqipërisë, Bamir

Topi. Sipas Palokës, ai u vu president

vetëm se është “tirons”,

në mënyrë që të vlerësoheshin

tiranasit e vjetër.

“Zoti Topi s’ka qenë ndonjëherë

ndonjë fi gurë shumë aktive, nuk

i marrë ato vlerësime në bazë

meritash. Ai është vlerësuar si

“tirons”, për t’iu dhënë tiranasve

të vjetër një përfaqësues që u

ngrit në atë nivel. S’ka marrë

asgjë për meritë personale. Ka

edhe sot në PD njerëz që nuk

janë vlerësuar për merita që

kanë. Pretendimi se mungon

hapësira brenda PD është

justifi kim. Mund të ketë debate,

përplasje të ndryshme, por

JSO: “Shqiptarët në ferr”

“Shqiptarëve rrugën për në ferr do t’ua sigurojmë ne”, thuhet në njoftimin e njësisë famëkeqe JSO, e cila

është jashtë funksionit që nga viti 2003, i cili është bërë publik në internet, me të cilën kërcënohen shqiptarët,

nëse e kundërshtojnë heqjen e lapidarit të dëshmorëve në Preshevë.

Shqiptarët do të digjen në ferr!

Kështu thotë një njoftim në internet

i njësisë për ndërhyrje operative

e njohur si JSO, e cila është

jashtë funksionit që nga viti 2003.

Kjo njësi ka qenë pjesë e rregullt

e forcave policore të Serbisë,

e kryesuar dikur nga Milorad

Ulemek, i njohur si Legia, që

aktualisht ndodhet në burg për

shkak të vrasjes së kryeministrit

serb, Zoran Gjingjic.

“Shqiptarëve rrugën për në ferr

do t’ua sigurojmë ne”, thuhet në

njoftimin, i cili është bërë pu-

blik në internet, me të cilën

kërcënohen shqiptarët, nëse e

kundërshtojnë heqjen e lapidarit

të dëshmorëve në Preshevë.

Kryeministri serb, Ivica Dacic,

ka thënë se kjo është një marrëzi.

Sipas tij, këto janë përgjigje në

internet kundrejt kërcënimeve

të bëra po në internet nga shqiptarët,

por që nuk janë serioze.

“Si mund të lëshojë një formacion

që nuk ekziston një njoftim.

Kështu mund të bëjë njoftime

edhe ushtria e Hitlerit. I lutem

medieve të bëjnë dallime në mes

Sulmohet me acid një gjykatëse në Vlorë

Sulmohet një gjyqtare në

qytetin e Vlorës. Mësohet se

gjyqtares Mirela Mishgjoni i

është hedhur acid në fytyrë e

kraharor, nga një person ende

i paidentifi kuar.

Mësohet se ngjarja e rëndë ka

lidhje me profesionin e saj. Nga

të dhënat e para bëhet me dije

se gjyqtarja fi llimisht i ka bërë

rezistencë agresorit.

Pas ngjarjes, gjyqtarja është

dërguar për trajtim në spital.

Mjekët e spitalit të Vlorës de-

të atyre se çfarë janë të rëndësishme,

e çfarë jo”, ka thënë Dacic.

Por analistët mendojnë se

pjesëtarët e këtij njësiti janë të

lirë dhe shpesh pjesë e strukturave

të sigurisë apo organizatave

ultranacionaliste.

Kryeministri Dacic u ka sugjeruar

pjesëtarëve të JSO të

kënaqen me pensionet e tyre.

JSO ishte bërë e famshme edhe

para vrasjes së kryeministrit

Gjingjic, kur anëtarët e saj kishin

dalë në rrugë të armatosur për të

protestuar.

klaruan se gjyqtarja ka dëmtime

në pjesën e majtë të fytyrës, në

syrin e majtë dhe në gojë.

“Gjyqtares i është hedhur

acid sanitar në pjesën e majtë

të fytyrës dhe në gojë, ka dëmtime

në syrin e majtë, pasi është

prekur nga acidi sanitar”, shpjegojnë

mjekët.

Po sipas tyre, ajo po trajtohet

çdo 15-minuta.

s’mund të thotë kurrë njeri që

është ndaluar të shprehë mendimin.

Këta që ankohen në fakt

janë ata që s’kanë folur kurrë,

ndryshe nga ne të tjerët. Askujt

s’mund t’i pëlqejnë përplasjet,

edhe Berishës mund të mos i

pëlqejë ta kundërshtojnë në një

ide, por s’mund të konstatohen

dënime lidhur me këtë fakt, me

përjashtim të dënimit të Bamir

Topit, që e dënuam duke e bërë

President”, tha Paloka.

Ai tha se FRD e Bamir Topit nuk

do të jetë problem në zgjedhjet

e ardhshme për PD-në.

Reeker i dëshpëruar nga

disa lider në Ballkan

Zëvendës-ndihmës sekretari

amerikan i shtetit, Philip Reeker,

nga Brukseli deklaroi se Washingtoni

është i dëshpëruar nga veprimi

i “disa liderëve” në rajonin

e Ballkanit.

“SHBA-ja është pak e

dëshpëruar nga disa liderë politik

të cilët me sjelljen e tyre e riori-

‘’Die Welt’’: Serbia kryeson

listën e azilkërkuesve

Serbia kryeson listën e azilkërkuesve

në Gjermani, njoftoi

gazeta e përditshme gjermane

‘’Die Welt’’, që citoi të dhëna nga

ministria e Brendshme Federale

gjermane.

‘’Gjatë vitit 2012, një total prej

8.477 azilkërkuesish ishin serbë,

thënë ndryshe 85 për qind më

shumë sesa në vitin 2011’’, tha

BE kyçet në zgjidhjen e kontestit

për emrin e Maqedonisë

Evro-komisionari për zgjerim

i BE-së, Stefan Fule, ka nisur një

përpjekje të re për të zgjidhur

kontestin e emrit midis Athinës

dhe Shkupit. Sipas radios Deutsche

Welle, Fule ka propozuar

një kornizë të re, me të cilën

Komisioni Evropian do të kishte

një qasje të drejtpërdrejtë

në procesin e bisedimeve për

zgjidhjen e kontestit të emrit.

Evro-komisionari për zgjerim

i ka dërguar një letër shefi t të

diplomacisë greke për tu takuar

me qëllim të shpalosjes së

kësaj kornize, ndërsa në këtë

takim është paralajmëruar

edhe mundësia e pjesëmarrjes

së ministrit të Jashtëm të Maqe-

BOTA 15

entojnë përqendrimin e vëmendjes

në vendet e tyre nga gjëra të

rëndësishme, për programe të

tyre personale. Në këtë kuptim

mund të konsiderohet viti 2012

edhe si vit i dëshpërimit për disa

gjëra”, porositi njeriu i parë i Departamentit

të Shtetit për Ballkanin

Perëndimor.

gazeta, duke shtuar se rritja e

këtyre kërkesave vjen nga heqja

e vizave për qytetarët serbë.

‘’Ndërkohë, zyra federale

për migrimin dhe refugjatët ka

marrë gjatë vitit 2012 një total

prej 64.539 kërkesash për azil

nga të gjitha vendet, ose 41 për

qind më shumë sesa në vitin

2011’’, theksoi gazeta.

‘’Një arsye e rëndësishme për

rritjen e kërkesave janë heqja e

vizave për Serbinë dhe Maqedoninë,

që së bashku me Bosnje-

Hercegovinën, Sirinë dhe Rusinë

janë në mesin e kërkuesve

kryesorë të azilit në Gjermani’’,

nënvizoi ‘’Die Welt’’.

donisë, Nikola Popovski, kanë

bërë të ditur burime diplomatike

për mediat gjermane. Fule

ka kërkuar nga ministri Jashtëm

grek, Dimitris Avramopulos që

të caktojë një emisar personal,

i cili do të mbajë komunikimin

në raportet me Brukselin,

ndërsa në këtë drejtim Stefano

Sanino, drejtori i Drejtorisë

për Zgjerim është emëruar në

cilësinë e një emisari për këtë

çështje.

Në letrën e Fules theksohet

se qëllimi i kësaj nisme është

që të realizohen konkluzionet

për Maqedoninë, të miratuara

takimin e dhjetorit të Këshillit

të BE-së.


16 MARKETING E enjte 17, janar 2013

R epublika e Kosovës

Republika Kosova-Republic of Kosovo

Qeveria –Vlada-Government

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural

Ministarstvo Poljoprivrede, Šumarstva i Ruralnog Razvoja

Ministry of Agriculture, Forestry and Rural Development

ZYRA PËR KOMUNIKIM ME PUBLIKUN/ KANCELARIJA ZA JAVNO KOMUNICIRANJE/

/OFFICE OF PUBLIC COMMUNICATION/

THIRRJE PËR APLIKIM

PËR FERMERËT DHE EKONOMITË BUJQËSORE TË KOMUNAVE:

PRISHTINË, PRIZREN DHE MITROVICË

PËR PËRFITIM NË KUADËR TË IMPLEMENTIMIT TË PROGRAMIT

SPECIAL “ZONAT RURALE MË PAK TË ZHVILLUARA” PRODUKTET

JODRUSORE TË MALIT: FRUTAT, KËRPUDHAT DHE BIMËT

AROMATIKE DHE MJEKËSORE.

I. Qëllimi i thirrjes për aplikim

Qëllimi i thirrjes për aplikim është dhënia e ndihmës nanciare/granteve

për investime në ferma në kuadër të programit special “Zonat rurale më pak

të zhvilluara”, produktet jodrusore të malit: frutat, kërpudhat dhe bimët

aromatike dhe mjekësore”

II. Për tuesit e mundshëm

Për tuesit për këtë masë mund të jenë personat zik ose juridik, të cilët:

- Janë të regjistruar në Regjistrin e Bizneseve në Kosovë (personat

juridik). Personat zik duhet që brenda 10 ditësh nga data e njoftimit

që janë përzgjedhur të regjistrojnë ndërmarrjen e tyre;

- Janë të regjistruar në Regjistrin e Fermerëve;

- Të marrin lejen përkatëse për të zhvilluar këtë aktivitet nga

Departamenti i Pylltarisë në MBPZHR;

- Të dëshmojnë se kanë paguar të gjitha obligimet (tatimet) ndaj shtetit

dhe komunës që i përkasin;

- Të nënshkruajnë një deklaratë me të cilën obligohen se do t’ju

përmbahen kritereve të përzgjedhjes edhe tri vjet pas marrjes se

pagesës;

- Investimet, ku përfshihen edhe makinat duhet t’i mbajnë së paku 3 vjet

pas pranimit të grantit;

- Të dorëzohet një plan biznesi i punuar sipas udhëzimeve të MBPZHRsë.

Për tuesit e kategorisë 1 janë mbledhësit, që produktet i marrin drejtpërdrejt

nga vjelësit dhe i dorëzojnë në qendrat grumbulluese.

Ata duhet të dëshmojnë se:

- Në dy vitet e fundit kanë mbledhur dhe dorëzuar çdo vit të paktën 15

tonë të këtyre produkteve.

- Kanë së paku 5 punëtorë (ekuivalente me punëtorë me orar të plotë).

- Kanë pronësinë mbi tokën dhe objektin ku janë paraparë të bëhen

investimet ose toka është kontraktuar për të paktën tre vjet.

Për tuesit e kategorisë 2 – grumbulluesit qendror, që kanë kontrata me

për tuesit e kategorisë 1, që janë duke përpunuar prodhimin dhe duke e

eksportuar atë, duhet të dëshmojnë se:

- Për projektet me vlerë nën 20,000 Euro duhet ta dorëzojnë projektpropozimin,

i cili përmban: përshkrimin e gjendjes ekzistuese në fermë,

përshkrimin e investimeve të nevojshme dhe koston e investimeve;

- Të dorëzohet një plan biznesi i punuar sipas udhëzimeve të MBPZHRsë.

(për projektet me vlerë mbi 20,000 Euro);

- Kanë pranuar dhe përpunuar çdo vit të paktën 100 tonë të frutave të

malit, kërpudhave dhe bimëve aromatike dhe mjekësore në dy vitet e

fundit;

- Kanë së paku 5 punëtorë (ekuivalent me punëtore me orar të plotë);

- Kanë eksportuar të paktën 90% të prodhimit të tyre;

- Kanë pronësinë mbi tokën dhe objektin ku janë paraparë të bëhen

investimet ose toka është kontraktuar për të paktën tre vjet;

- Të dëshmojnë se kanë paguar të gjitha obligimet (tatimet) ndaj shtetit

dhe komunës që i përkasin;

- Të nënshkruajnë një deklaratë me të cilën obligohen se do t’ju përmbahen

kritereve të përzgjedhjes edhe tri vjet pas marrjes së pagesës.

III. Makineria/pajisjet e pranueshme për:

A. Për tuesit e kategorisë 1

- Tharëset

- Frigoriferët

- Makina për pastrim

- Makina për prerje (grirje)

- Gjeneratorët elektrikë, me një kapacitet konform shpenzimit të

energjisë elektrike.

B. Për tuesit e kategorisë 2

Makina për pastrim, klasi kim, tharje, ftohje, ngrirje, qërim, paketim, etiketim.

Makineria/pajisjet mund të përdoren gjithashtu edhe për prodhim të kultivuar.

Prodhimi i paraparë duhet të mbulohet nga:

- Kontrata/para-kontrata me blerësit për vitin/sezonin e ardhshëm për

së paku 50% të prodhimit të parashikuar nga i cili 25% me kotrata.

- Ku ri më i lartë i investimeve të pranueshme për për tuesit e

Kategorisë 1 është 20,000 € Euro/projekt dhe ku ri më i lartë i

investimeve të pranueshme për për tuesit e Kategorisë 2 është 100,000

€ Euro/projekt.

Intensiteti i ndihmës: 75 % nga shpenzimet totale të pranueshme

Për për tuesit e të dy kategorive, 1 dhe 2 vlen:

Kthimi i investimit duhet të realizohet brenda tri viteve.

Sqarim: prodhimi i shtuar si rezultat i investimit (i shprehur në vlerë monetare)

në tri vitet pas investimit, duhet të jetë më i lartë se vlera e investimit. Kjo duhet

të jetë e speci kuar në planin e biznesit.

Në rast të një projekti për blerjen e më shumë pajisjeve/makinave, pagesat

mund të pranohen deri në 2 këste, me kërkesë të veçantë të për tuesit, duke

konsideruar se pagesa e parë është më e lartë se 50% e pagesave totale. Nëse

për tuesi nuk e kërkon në kohën e duhur pagesën e dytë, do të duhet të kthejë

të gjithë mbështetjen e marrë.

IV. Shpenzimet (kostot) e papranueshme:

- shpenzimet e kamatës;

- investimet e nancuara nga ndonjë projekt i mëhershëm;

- blerja e tokës apo ndërtesave;

- zëvendësimet/renovimet e thjeshta të ndërtesave apo makinerisë;

- humbjet nga këmbimi i valutave;

- tatimet, përfshirë TVSH-në;

- blerjet e pajisjeve të përdorura;

- gjobat, ndëshkimet nanciare dhe shpenzimet gjyqësore;

- kontributet në material /mallra;

- shpenzimet e amortizimit (zhvlerësimit);

- ndalesat bankare, shpenzimet e garantuesit dhe ndalesat tjera të

ngjashme, si dhe

- shpenzimet për doganim apo import, apo pagesa tjera.

V. Shtrirja gjeogra ke

Komunat: Prishtinë, Prizren dhe Mitrovicë

VI. Koha dhe mënyra e marrjes së formularëve për aplikim

Thirrja për aplikim do të jete e hapur 45 ditë nga data e publikimit, procedimi

i aplikacioneve do të behet sipas parimit të kritereve të përzgjedhjes, të

përcaktuara paraprakisht nga MBPZHR-ja.

Data e llimit të dorëzimit të formularit për aplikim është dita pasi të jetë

publikuar thirrja për aplikim.

Për tuesi duhet të shkojë në zyrën komunale për bujqësi dhe të marrë

dokumentet e nevojshme për të aplikuar.

Me përkrahjen e zyrtarit këshillues komunal ose vetë për tuesi bën plotësimin

e formularit për aplikim dhe siguron dokumentet e nevojshme.

Formulari për aplikim dhe dokumentet e bashkangjitura duhet të dorëzohen

në zyrën komunale për bujqësi çdo ditë pune nga ora 9:00-15:30.

VII. Kontaktet dhe pikat (vendet) informuese lidhur me aplikimin

Kontaktet dhe pikat informuese lidhur me aplikimin mund t’i merrni në

komunat përkatëse, gjegjësisht në zyrën për bujqësi, nga e hëna deri të premten:

prej orës 09:00-15:30;

MBPZHR

Nga e hëna deri të premten: nga 10:00 h -12:00 h

1 Departamenti i Pagesave 038 211 967

Drejtoritë Komunale të Bujqësisë

Nga e hëna deri të premten: nga 09:00 h -15:30 h

Nr. Komuna Personi kontaktues; Telefoni

1 Prishtinë Ylli Demolli 044/277-610

2 Mitrovicë Bedri Bajrami 044/245-821

3 Prizren Jakup Kastrati 044/217-235


E enjte 17, janar 2013 MARKETING

R epublika e Kosovës

Republika Kosova-Republic of Kosovo

Qeveria –Vlada-Government

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural

Ministarstvo Poljoprivrede, Šumarstva i Ruralnog Razvoja

Ministry of Agriculture, Forestry and Rural Development

ZYRA PËR KOMUNIKIM ME PUBLIKUN/ KANCELARIJA ZA JAVNO KOMUNICIRANJE/

/OFFICE OF PUBLIC COMMUNICATION/

POZIV ZA APLIKACIJU

ZA FARMERE I POLJOPVRIVREDNE EKONOMIJE OPŠTINA:

PRIŠTINA, PRIZREN I MITROVICA

ZA BENEFICIJE U OKVIRU IMPLEMENTACIJE SPECIJALNOG

PROGRAMA “MANJE RAZVIJENE RURALNE ZONE” ŠUMSKI

NEDRVENI PROIZVODI: VOE, PEURKE I ARMOATINE I

MEDICINSKE BILJKE.

I. Cilj poziva za aplikaciju

Cilj poziva za aplikaciju je davanje nansijske pomoi /granta za investicije za

farme u okviru specijalnog programa “manje razvijene ruralne zone ” šumski

nedrveni proizvodi: voe, peurke i aromatine i medicinske biljke”

II. Mogui dobitnici

Dobitnici za ovu masu mogu biti zika ili pravna lica:

- Predlog projekta koji sadrži: opis trenutnog stanja u farmi, opis

potrebnih investicija i troškovi investicija vrednost ispod 20,000 )

- Dostaviti poslovni plan napravljen prema uputstvima MPŠRR. (za

projekte u iznosu iznad 20,000)

- Registrovani u Registru Biznisa na Kosovu (pravna lica). Fizika lica, do

deset dana od obaveštenja da su izabrana, trebaju registrovati njihovo

preduzee.

- Registrovani u Registru Farmera.

- Koji trebaju dobiti odgovarajuu dozvolu za razvoj ove aktivnosti od

Odeljenja za Šumarstvo u MPŠRR.

- Koji trebaju podneti dokaze da su platili sve obaveze (poreze) prema

državi i opštini kojoj pripadaju.

- Potpisati jednu deklaraciju kojom se obavezuju da se pridržavaju

kriterijima selekcije još tri godine nakon što dobiju uplatu.

- Investicije, gde se ukljuuju i mašine, trebaju uvati najmanje još tri

godina nakon dobijanja granta.

- Dostaviti poslovni plan koji se treba napraviti prema uputstvima

MPŠRR.

Dobitnici kategorije 1 – su kolektori koji dobijaju proizvode direktno od

prikupljaa i dostavljaju ih u sabirnim centrima

trebaju dokazati:

- Da su u protekle dve godine sakupljali i dostavljali svake godine

najmanje 15 tona ovih proizvoda.

- Da imaju najmanje 5 radnika (ekvivalentno sa radnicima sa punim

radnim vremenom).

- Da su vlasnici zamlje i objekta gde je predvieno da se investira ili da je

zemlja ugovorena za najmanje tri godine.

Dobitnici kategorije 2 – centralni sakupljai – koji imaju ugovore sa

dobitnicima kategorije 1, koji prerauju proizvode i koji ih izvoze

trebaju dokazati:

- Da su primali i preraivali svake godine najmanje 100 tona šumskog

voa, peuraka i aromtainih i medicinskih biljaka u poslednje 2 godine.

- Da imaju najmanje 5 radnika (ekvivalentno sa radnicima sa punim

radnim vremenom).

- Da su izvozili najmanje 90% njihovih proizvoda.

- Da su vlasnici zemlje i objekta gde je predvieno da se investira ili da je

zemlja ugovorena za najmanje tri godine.

- Da dokažu da su platili sve obaveze (poreze) prema državi i opštini

kojoj pripadaju.

- Da potpišu jednu deklaraciju kojom se obavezuju da se pridržavaju

kriterijima selekcije još tri godine nakon što dobiju uplatu.

III. Mašinerija/prihvatljiva oprema za:

A. Dobitnike kategorije 1

- Sušare

- Hladnjae

- Mašine za išenje

- Mašine za seenje (drobljenje)

- Elektrini agregati, sa kapacitetom u skladu sa troškom elektrine

energije

B. Dobitnike kategorije 2

Mašine za išenje, klasi kaciju, sušenje, hlaenje, ljuštenje, paketiranje,

etiketiranje.

Mašinerija/oprema takoe se može koristiti za kultivisanu proizvodnju.

Predvienu proizvodnju treba pokriti:

- Ugovorom/pred-ugovorom sa kupcima za sledeu godinu /sezonu za

najmanje 50% predviene proizvodnje od koje 25% sa ugovorima.

IV. Intenzitet pomoi: 75 % od ukupnih prihvatljivih troškova, meutim:

- do 20,000 € Evra/projekat za dobitnike Kategorije 1 i

- do 100,000 Evro/projekat za dobitnike Kategorije 2

Za dobitnike obe kategorije, 1 i 2 važi:

Vraanje investicije treba se realizovati tokom tri godina. Objašnjenje: dodatna

proizvodnja kao rezultat investicije (izražen u novanoj vrednosti) tokom tri

godina posle investicije treba biti vea od iznosa investicije. Ovo treba navesti u

planu poslovanja.

U sluaju projekta kupovine više oprema/mašinerija, uplate se mogu prihvatiti

do 2 rate, sa posebnim zahtevom dobitnika, uzimajui u obzir da je prva uplata

viša od 50% ukupnih uplata. Ako dobitnik ne podnese zahtev za drugu uplatu

na vreme, trebae da vrati svu dobijenu podršku.

V. Neprihvatljivi troškovi:

- Porezi, ukljuujui PDV;

- Carinske i uvozne takse, ili druge dažbine;

- Kupovina, iznajmljivanje ili davanje na kiriju zemlje i drugih postojeih

objekata;

- Kazne, nansijske kazne i troškovi sudskih procesa;

- Polovne opreme;

- Obaveze banaka, troškovi garancija i sline obaveze;

- Operativni troškovi održavanja,

- Troškovi pre objavljivajna relevatne procedure aplikacije,

- Nepovratni doprinosi.

VI. Geografska obuhvaenost

Opštine: Priština, Prizren i Mitrovica

VII. Vreme i nain uzimanja formulara za aplikaciju

Poziv za aplikaciju bie otvoren 45 dana od datuma objavljivanja, aplikacije e se

razmatrati prema kriterijima slekecije, prethodno odreenih od strane MPŠRR.

Datum poetka dostave formulara za aplikaciju je dan nakon objavljivanja

poziva za aplikaciju.

Dobitnik treba otii u opštinsku kancelariju za poljoprivredu da bi dobio

potrebne dokumente za aplikaciju.

Kroz podršku opštinskog savetodavnog zvaninika ili sam dobitnik treba

ispuniti formular za apliakciju i dostaviti potrebne dokumente.

Forumlar za aplikaciju i priloženi dokumenti se trebaju dostaviti u opštinsku

kancelariju za poljoprivredu svakog radnog dana od 9,00 do 15,30.

VIII. Kontakti i mesta informisanja vezani za aplikaciju

Kontakte i mesta informisanja vezani za aplikaciju možete dobiti u dotinim

opštinama, odnosno u kancelariji za poljoprivredu, od ponedeljka do petka: od

09 h do 15:30 h ;

MPŠRR

Od ponedeljka do petka: od 9:00 h do 15:30 h

1 Odeljenje za Uplate 038 211 967

Opštinski Direktor za Poljoprivredu

Od ponedeljka do petka: od 9:00 h do 15:30 h

Br. Opština Kontakt osoba; Telefon

1 Priština Ylli Demolli 044/277-610

2 Mitrovica Bedri Bajrami 044/245-821

3 Prizren Jakup Kastrati 044/217-235

17


18 MARKETING E enjte 17, janar 2013

FITONI

800€

PËR FOTON

MË TË MIRË

NGA KOSOVA!

#instakosova

Me rastin e 5 vjetorit të Pavarësisë së Republikës së Kosovës,

Ministria e Jashtme e Republikës së Kosovës, në bashkëpunim me

Këshillin Britanik dhe Ambasadën e Mbretërisë së Norvegjisë, hap

Garën Kombëtare për foton më të mirë në rrjetet soc iale.

Gara synon të mbledhë

fotografitë më të mira të

Kosovës nga kosovarët në

tre kategori:

- Vendet e Kosovës (qytetet,

fshatrat, natyra, etj)

- Njerëzit e Kosovës

(rinia, gratë, meshkujt, të

moshuarit, fëmijët, etj)

- Ngjarjet në Kosovë

(festimet, koncertet, ngjarjet

publike, etj)

Shpërblimet janë:

- 100 fotot më të mira do të

botohen në një libër enkas

për 5 Vjetorin e Pavarësisë

- 10 fotot më të mira të

botuara nga vetë qytetarët

e Kosovës në rrjete sociale

do të marrin nga 250 euro

shpërblim

- Fotoja më e mirë në cdo

kategori do të fiton 800

Euro dhe do të shumëzohet

për kartolina për nevoja të

diplomacisë kosovare

Linkun e fotos suaj, të postuar në njërin nga rrjetet sociale (Instagram,

Flicker, Facebook, Twitter) dërgojeni në emailin: drilon.zogaj@rksgov.net

me subjektin/porosinë: #instakosova

Fotografitë do të përzgjedhen nga

juria profesionale që përbëhet nga

Adriatik Kelmendi, producent televiziv

dhe gazetar, Garentina Kraja ishgazetare

dhe Këshilltare e Presidentes,

Ledri Vula, Regjisor, Dua Lipa, blogure

dhe Arjeta Emra, Drejtoresha e British

Council Kosovo.

Gara është e hapur deri më datën 28 Janar 2013. Ky projekt

implementohet me mbështetjen e Ambasadës së Norvegjisë,

Ambasadës së Britanisë së Madhe, British Council, në kuadët të

Startegjisë për Diplomaci Digjitale


E enjte 17, janar 2013

arté

Redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

“Django Unchained’ në ABC

Për adhuruesit e fi lmave, Kinemaja

ABC sjellë premierën botërore

të fi lmit të fundit të regjisorit të

njohur, Quentin Tarantino, “Django

Unchained”. Premiera e fi lmit në

teknikën digjitale jepet të enjten

(sot), me fi llim nga ora 21:30.

Django është një rob i zi, i cili

takon ndjekësin e vrasësve, dr.

King Schulz, i cili është në ndjekje

të vëllezërve vrasës Britle. Pasi

që Schulz i premton se nëse e

ndihmon do ta lirojë nga robëria,

Django e ndihmon në ndjekjen e

tyre. Ndërkohë, Django dëshiron

të gjejë edhe gruan e tij, Broonilda,

Tradhtimi i shpresës

dhe kërkesave shqiptare*

Beograd, 6 shkurt 1914 –

Falë politikës së qeverisë sonë

janë krijuar aso rrethana e

kushte saqë mes dy popujve

fatkeq, ndoshta, edhe për

shumë vjet (me dhjetëra vite)

do të ripërtërihen konfl iktet dhe fatkeqësitë.

Konsideroj se ndërmarrja

e ekspeditës kudër shqiptarëve ishte

një politikë e gabuar, e dëmshme

dhe fatkeqe e qeverisë serbe, për

vetë lirinë e popullit shqiptar, por

edhe për paqen dhe mirëqenien e

popullit serb. Një gjë duhet ta spastrojmë

me vetveten, por edhe të

pajtohemi me atë se: në perëndim

të Gadishullit Ballkanik ekziston një

popull që dëshiron të jetojë i lirë.

Qeveria serbe nuk është dashur

ta pushtojë Shqipërinë, e as ta

nënshtrojë popullin shqiptar.

Për shekuj me radhë shqiptarët

mirëmbanin bashkësi të ndryshme

me popullin serb. Në proklamatën

për luftë, ky raport përmendet dhe

theksohet në veçanti. Në historinë e

re kemi raste kur shqiptarët gjithnjë

dëshironin të jetonin në marrëveshje

me serbët, dhe që bashkë

me ta për veten dhe për serbët të

përfi tonin lirinë nga turqit. Në vitin

1806, në bedemet e Beogradit

u dëgjua një brohoritje për sulm

edhe në gjuhën shqipe. Në historinë

e Shumadisë, gjegjësisht në revolucionin

e saj, ne gjejmë njerëz

për të cilët mund të thuhet se ishin

revolucionarë gjenialë, dhe që me

prejardhje ishin shqiptarë. Nuk

duhet harruar as atë se, më 1829,

shqiptarët dëshironin dhe kërkonin

të kishin lidhje me Serbinë, se këtë

gjë e përsëritën edhe më 1847,por

edhe se Serbia mbeti e shurdhër

ndaj kësaj ftese, njësoj siç ndodhi

edhe më 1829, kur vetëm një vit

më vonë nisi çetat dhe batalionet

e saj për shuarjen e një revolucioni

që shpërtheu në Veri. E dimë se më

1875 dhe më 1976 shqiptarët kërkonin

bashkim me Serbinë, dhe se

më 1878 Serbia i dëboi dhunshëm

shqiptarët nga katër qarqe, të cilat

ajo i okupoi atëherë. Në pranverë të

të cilën e kishte humbur shumë

kohë më parë, kur ajo ishte shitur si

skllave. Por, edhe pas gjetjes së saj,

Django e Schulz bien në telashe...

Në rolet kryesore shfaqen Jamie

Foxx, Christoph Waltz, Samuel L.

Jackson, Leonardo Di Caprio, Kerry

Washington, Gerald Mc Raney, etj.

Serbia ka mundur të ndikojë që Shqipëria të tojë autonominë e saj dhe shtetin kombëtar. Po të ishte

bërë kështu, kjo do të mundësonte një miqësi dhe intimitet, do të krijonte kushte për lidhje më të forta

dhe për krijimin e një bashkësie ekonomike mes Serbisë dhe Shqipërisë. Kjo do të ishte pikënisje edhe

për marrëveshjet politike. Në vend të kësaj, atje u shkua me pushkë e me topa, dhe jo vetëm që është

bërë ajo që ishte në kundërshtim me nderin e një vendi - që dikur kishte traditë revolucioni dhe çlirimi –

por edhe është krijuar ambienti për fërkime të përhershme mes Serbisë dhe Shqipërisë.

19

vitit 1904, ata dërguan një delegacion

në Beograd, dhe nuk kërkuan

asgjë tjetër përveç që Serbia të ketë

një raport miqësor ndaj lëvizjes së

tyre për autonomi. Dhe në fund, më

1912, prijësit fi snorë të shqiptarëve

mbajtën takime me qeverinë serbe,

mbajtën takime edhe me Pashiqin,

duke u vënë në dispozicion; deshën

të mundësonin edhe depërtimin e

ushtrisë serbe, me kushtin e vetëm

që Serbia atyre t’iu mundësojë të çlirohen

nga turqit, dhe që të fi tojnë

autonominë e vetë. Por shpresat dhe

kërkesat e shqiptarëve u tradhtuan.

Në vend që Serbia, e cila për një

kohë aq të gjatë luftoi për çlirimin

e saj, të bëjë gjithçka nga ana e vet

që edhe shqiptarët të vijnë deri tek

çlirimi i tyre, Serbia dërgoi ushtrinë

për okupimin e popullit shqiptar,

dhe për futje nën robërinë e saj.

Serbia ka mundur të ndikojë që

Shqipëria të fi tojë autonominë e saj

dhe shtetin kombëtar. Po të ishte

bërë kështu, kjo do të mundësonte

një miqësi dhe intimitet, do të krijonte

kushte për lidhje më të forta

dhe për krijimin e një bashkësie ekonomike

mes Serbisë dhe Shqipërisë.

Kjo do të ishte pikënisje edhe për

marrëveshjet politike. Në vend të

kësaj, atje u shkua me pushkë e me

topa, dhe jo vetëm që është bërë ajo

që ishte në kundërshtim me nderin

e një vendi - që dikur kishte traditë

revolucioni dhe çlirimi – por edhe

është krijuar ambienti për fërkime

të përhershme mes Serbisë dhe

Shqipërisë.

Pra, nëse Serbia nuk vendosë që të

ndryshojë politikën e saj, në kuptimin

e krijimit të kontakteve të plota

me popullin shqiptar dhe të krijimit

të lidhjeve të plota me të, ne vazhdimisht

do të përballemi me kobure e

me fatkeqësi.

*Fjalimi për çështjen shqiptare i

deputetit socialdemokrat serb, Dragisa

Lapcevic, i mbajtur në Kuvendin

Popullor të Serbisë, më 6 shkurt

1914. (Përktheu dhe përshtati, Faton

Raçi).


20 ARTE

Mevlude Rafuna

Prishtinë, 16 janar —

Gjatë vitit të kaluar Rexha

thotë se u punua mjaft. Si

të suksesshme ai përmend

projektet ‘Harta Arkeologjike

e Kosovës’, ‘Volumi

II, i Projektit Ulpiana’, ‘Kalaja

e Prizrenit’, ‘Kalaja e Vushtrrisë’,

‘Kalaja e Artanës’, ‘Kalaja e Dardanës’,

‘Kalaja e Harilaqit’, ‘Tumat

e Llashticës’, ‘Tumat e Vullujakës’,

‘Tumat e Sadovinës’, por edhe

arealet në Ulpianë, Veletin, Janjevë,

Shashkocë, Novëbërdë

(në bashkëpunim me arkeolog

gjerman të Muzeut të Bohumit,

Dr.G.Koerlin dhe Dr.G.Gassman),

ku janë bërë hulumtime dhe studime

arkeometalurgjike. Drejtori

i Institutit të Arkeologjisë pohon

se janë bërë edhe studime të materialit

arkeologjik në disa lokalitete

parahistorike dhe antike, si

dhe studimi i dokumentacionit

Edhe kosovarët në ‘goEast Students’

Në bashkëpunim me Festivalin

goEast, edicioni i 13’të i të cilit

mbahet nga 10-16 prill, në Wiesbaden,

të Gjermanisë, organizata

Robert Bosch Stiftung të mërkurën

ka prezantuar edhe Çmimin International

Collaboration, i cili synon

të mbështes fi lmbërësit e rinj të

teknik në disa lokalitete arkeologjike.

“Ky projekt ka qenë i bashkëudhëhequr

me Muzeun e Kosovës,

me ISCR-Itali, dhe zyrën

e Intersos në Kosovë. Më pas, në

bashkëpunim me Muzeun e Kosovës

dhe Institutin Arkeologjik

të Frankfurtit në Gjermani është

bërë edhe studimi i materialit të

Vindensit”, sqaron ai.

Sipas Rexhës, është punuar

edhe në gërmime kontrolli sondazhi

në fshatrat Sofali, Dardhishtë,

Budrigë të Poshtme –Pasjan

(Partesh), Kllokot, etj., ndërkohë

që janë realizuar edhe dy ekspozita

arkeologjike, dhe është botuar

“Guida Arkeologjike e Kosovës”,

në shqip, anglisht e serbisht.

talentuar nga Europa Juglindore.

Për herë të shtatë tre projekte

ambicioze, të realizuara në Lindje

dhe Perëndim, do të fi tojnë fonde

deri në 210,000 euro. Shkollat

fi lmike nga Budapesti, Prishtina,

Munich, Kassel dhe nga regjioni

Rhine-Main, këtë vit do të marrin

Rexha po ashtu tregon se vitin e

kaluar është punuar intensivisht

edhe në përnjohjen e vendbanimeve

të ndryshme, si ai në fshatin

Mushtisht, ku është gjetur ‘Shtatorja

nga Mermeri”. Së këndejmi,

ai mendon se buxheti i ndarë nga

Departamenti i Trashëgimisë në

MKRS (prej afro 415,000 eurove)

ishte i mjaftueshëm për realizimin

e të gjitha të gjitha projekteve

të parapara. Edhe pse drejtori i

Institutit të Arkeologjisë e pranon

se është e pamundur të përcaktohet

një shumë e saktë e nevojshme

për projekte arkeologjike.

“Si shembull për këtë mund

të themi se për gërmim në një

lokalitet që e kemi pasur të evidencuar

parashihen 10,000 euro,

pjesë në garën ‘goEast Students’,

që mbështetet nga fondacioni

BHF-BANK.

Audienca e festivalit do të vendosë

për tre çmime, në seksionin e

fi lmave dokumentarë, të animuar

dhe eksperimentalë, dhe për atë të

fi lmave të metrazhit të shkurtër (që

por vetëm pasi kemi filluar të

punojmë mund të shohim se me

ato mjete s’ mund të përfundohen

hulumtimet. Për këso raste

duhet të hartohet projekti shtesë,

me mjetet e domosdoshme.

Në shumicën e rasteve, gërmimet

arkeologjike fillojnë me

shuma rreth 15,000 euro, që

nënkupton se më shumë kemi të

bëjmë me hulumtime gërmimi e

sondazhi, respektivisht me gërmime

me karakter kontrolli. Në

rastet e gërmimeve në lokalitete

të mëdha, pra në projekte si Ulpiana

apo Kalaja e Prizrenit, ku punohet

në kontinuitet për disa vite,

duhen shuma të mëdha të mjeteve,

të cilat shkojnë në dhjetëra

mijëra euro”, thotë Rexha.

E enjte 17, janar 2013

do të shpërblehen me nga 1,000

euro). Veç kësaj, juria e përbërë

nga tre profesionalistë nga fusha

e fi lmbërjes ndan edhe çmimin

për fi lmin më të mirë të metrazhit

të shkurtër, për një shkollë jashtë

Gjermanisë, me vlerë prej 1,500

eurove.

S’kemi arkeolo

Përkundër problemeve,

drejtori i Institutit

Arkeologjik të Kosovës,

Enver Rexha, pohon

se buxheti i ndarë

nga Departamenti i

Trashëgimisë në MKRS,

ishte i mjaftueshëm

për realizimin e të

gjitha projekteve të

parapara për vitin 2012.

E, të tilla tregon se pati

mjaft. Sipas Rexhës,

problem shumë më i

madh se buxheti është

mungesa e kuadrit

arkeologjik në fushat

e caktuara, gjë që

ndikon drejtpërdrejt në

realizimin e projekteve.

UP duhet të angazhohet

për hapjen e një Dege të

Arkeologjisë, prej nga

do të dilnin arkeologë

të ri, thekson ai.

Megjithëse kuadri i arkeologëve

është rritur në tri vitet e fundit,

Rexha mendon se ky numër ende

mbetet i vogël, gjë që paraqet problem

për Entin. Mes tjerash, edhe

për shkak se studentët tanë, pasi

t’i kenë përfunduar studimet,

specializimet e tyre i vazhdojnë

specializimet jashtë Kosovës

(Angli, Francë, Turqi, Greqi, etj).

Problem edhe më i madh në këtë

kuptim, mbesin fushat e veçanta

të studimit, si antropologjia, arkeometalurgjia,

arkeobotanika, ku

ka mungesë të plotë të kuadrove,

sqaron Rexha.

“Kur kemi parasysh se te ne

s’ka fare studime për arkeologji,

mendoj që UP’ja duhet të angazhohet

që - në bashkëpunim


E enjte 17, janar 2013

Art Basel në Hong Kong

Art Basel njoftoi të mërkurën

se Qendrën Ekspozuese të

Hong Kongut (HKCEC) do të

marrin pjesë 245 galeri kryesore

botërore. Ngjarja, që do të

zhvillohet mes datave 13 dhe

26 maj, mbahet për herë te

parë.

gë Ilir

me Institutin Arkeologjik të Kosovës

dhe me institucionet tjera

relevante - të hapë një degë për

studime arkeologjike, ku do të

regjistroheshin studentë të rinj,

dhe ku ata pastaj do t’i vazhdonin

studimet e magjistraturës e

doktoratës”, thekson ai.

“Çezma e Prishtinës”

Nga ana tjetër, Rexha tregon

se nuk është harruar as Çezma e

vjetër, e cila u zbulua gjatë kryerjes

së punimeve në Sheshin Ibrahim

Rugova, në Prishtinë. Sipas

Rexhës, kjo çezme i takon fundit

të shekullit të 18’të ose fi llimit të

shekullit 19’të.

“Projekti për mbrojtjen e kroit–çezmës

në fjalë tashmë është

bërë nga MKRS’ja, dhe ai i është

dërguar Komunës së Prishtinës”,

tregon drejtori Rexha.

Nga ana tjetër, nga Komuna

është njoftuar se, kroi është mbuluar

përkohësisht nga kompania

që po i kryen punët në Shesh.

“Marrëveshja mes Institutit

për Mbrojtjen e Monumenteve,

MKRS’së, dhe Komunës së

Prishtinës për konservimin dhe

prezantimin e kroit është arritur,

dhe vetëm ka mbetur që të

fi llohet puna në realizimin e këtij

projekti”, sqaron ai.

Planet për sivjet

Edhe këtë vit Instituti Arkeologjik

do vazhdojë të punojë

në projekte të ndryshme, sipas

drejtorit, Enver Rexha, projektet

ku do të punohet janë: përnjohja

dhe harta arkeologjike e

vendit; përnjohja dhe përcjellja e

punëve në trasenë e autostradës

Vërmicë-Merdarë; gërmimet dhe

konservimet në Ulpianë, në Kalanë

e Prizrenit dhe në Kalanë e

Artanës; e në bashkëpunim me

Muzeun e Kosovës edhe hulumtimet,

gërmimet, konservimet në

Kalanë e Vushtrrisë, në Kalanë e

Harilaqit.

“Hulumtime, gërmime e studime

do të ketë edhe në Dresnikë

(Klinë), Dardhishtë, Vrellë (Istog),

Barilevë, Gumnishtë–Boston (Artanë),

në tumën në Sadovinë të

Vitisë, etj.

Pastaj, do të bëhet edhe studimi

i materialit arkeologjik i

periudhave parahistori e antike

në lokalitetet si Vlashnja,Hisari,

Theranda, etj”, përfundon Rexha.

Fokus do të jenë veprat artistike

të një kualiteti të lartë punës

dhe prezantimit, të mbi 3,000

artistëve botërorë, në mesin e

të cilëve do të jenë artistët e rinj

por edhe mjeshtrit modern të

fi llim-shekullit të 20’të, përfshirë

këtu artistë nga Azia dhe

Perëndimi.

Formacioni prestigjioz do

të përfshijë përzgjedhje të

shumëllojshme nga 35 galeritë

e shteteve dhe territoreve të

ndryshme botërore, si Argjentina,

Australia, Austria, Brazili,

Danimarka, Franca, Gjermania,

FTESË PËR

BIENALE

Në kuadër të përgatitjeve për

pjesëmarrjen e artistëve të rinj

kosovarë në Bienalin e XVI’të

të Artistëve të Rinj nga Europa

dhe Mesdheu, Qendra për Art

Bashkëkohor Prishtinë – Stacion ka

shpallur konkursin për pjesëmarrje të

artistëve në këtë ngjarje.

Prishtinë, 16 janar - Që

nga viti 1985 Bienali i Artistëve

të Rinj nga Europa

dhe Mesdheu (BJCEM)

mbahet çdo të dytin vit,

në qytete të ndryshme të

Mesdheut. BJCEM është

rrjet ndërkombëtar me

mbi 70 anëtarë dhe partnerë

nga Europa, Lindja

e Mesme dhe Afrika,

përkrahja e të cilëve

mundëson mbajtjen e bienales

dhe siguron pjesëmarrjen

e artistëve nga

vendet që i përfaqësojnë.

Stacion është institucioni

partner nga Kosova i

rrjetit BJCEM dhe Bienalit

të Artistëve të Rinj nga

Europa dhe Mesdheu.

Disiplinat e Bienalit për

këtë edicion janë artet

vizuale, muzika, artet

performuese (teatri dhe

vallëzimi), letërsia dhe

hulumtimi kulturor, dizajni

dhe komunikimi vizual,

dhe filmi. Konkursi është i

hapur për artistët vizual,

filmbërësit, shkrimtarët,

performuesit, muzicientët

dhe hulumtuesit nga

fusha e kulturës, nën

moshën 35-vjeçare (ose

të lindur para 31 dhjetorit

1977). Artistët duhet të

prezantojnë propozime

specifike që ndërlidhen

me konceptin kuratorial

‘Gabimet lejohen’ (Errors

allowed), të ekipit kuratorial

që përbëhet nga

Charlotte Bank, Alessandro

Castiglioni, Nadira

Laggoune, Delphine

Leccas, Slobodne Veze/

Loose Associations, Marco

Trulli dhe Claudio Zechi.

Pjesëmarrja në konkurs

është falas dhe e hapur

për të gjithë krijuesit me

shtetasi të Kosovës, pavarësisht

gjinisë, përkatësisë

fetare, shoqërore dhe

politike. Artistët që ishin

pjesëmarrës në edicionet

e mëhershme nuk mund të

aplikojnë për pjesëmarrje.

Aplikacioni dhe materialet

shtesë duhet të dorëzohen

në gjuhën angleze.

Greqia, Hong-Kongu, India,

Indonezia, Irlanda, Italia, Japonia,

Koreja, Kina kontinentale,

Malajzia, Meksika, Holanda,

Zelanda e re, Filipinet, Portugalia,

Romania, Rusia, Singapori,

Afrika e jugut, Spanja, Suedia,

Zvicra, Tajvani, Turqia, Tailanda,

Gjithherë tek ne plaku zinte vendin

kryesor në odë, ose në një dhomë

shtëpie. Fjala dhe bujaria e tij peshonte

shumë. Edhe në aspektin kulturor,

artistët e vjetër gjithnjë duhet

të mbeten të respektuar. Por kjo

nganjëherë i shpie në një vetëdije

superiore, të pakrahasueshme me

askënd, ngaqë mosha është thelbi

kryesor, sepse një vepër artistike

ose secila vijë në pëlhurë duhet të

peshojë më shumë se një lëvizje e

një të riu. Gjeneratat e reja - që janë

në harmoni me inteligjencën, mbi

të cilët gjykon shija dhe që me një

mund ekstrem arrin maksimumin,

shpeshherë përbuzen nga artistët e

moshuar, sepse – sipas tyre - vetëm

ata kanë prekur qiellin e shtatë,

vetëm ata kanë raporte me botën

ideale të ndjenjave, dhe për shkak

se vullneti dhe pasqyra e tyre për

botën përfundon me fjalinë e tyre

të fundit. Por të rinjtë, shpeshherë,

posedojnë art më të fuqishëm, më

elegant e më lozonjar, dhe sjellin

simpati protektuese mbi qeniet dhe

objektet e vogla e të dobëta. Nga

ana tjetër, shumë të moshuar i kanë

dyert më të hapura, jo për shkak të

cilësisë krahasuar me konkurrentët

e rinj, por për shkak të respektit.

Respekti duhet të jetë diçka

subjektive, personale, madje edhe

individuale, por jo një ombrellë

mbi shoqërinë kulturore-artistike.

Të rinjtë që kanë “fluturuar” më

shpejt se koha reale përpiqen ta

integrojnë artin, dijen e moralin në

rrethin e të moshuarve, ndonëse

ata gjithnjë ai do të jenë inferiorë,

sepse “plaku modern” mungon

në këtë kohë postmoderne. Edhe

nëse flasin për një kolektiv të

moshuar, të rinjtë duhet të përpiqen

që të përshtaten me vlerat

historike e karakteristike të tyre.

Krijimtaria s’duhet të llogaritet në

bazë të moshës, por të cilësisë së

krijimit - të zotërohet thelbi i artit

në të pavetëdijshmen dhe të vetëdijshmen.

Të përcaktohet veprimtaria

reale, dashuria ndaj asaj që bënë,

virtyti, ambicia për eksplorim. E

vërteta është në krijimin e një ideali

rinor. Në librin “Leximet e çastit”,

Herman Hesse shkruan: “Të zotërosh

të vërtetën, të kesh të drejtë,

të dish, të mund të dallosh të mirën

nga e keqja, dhe të gjykosh, ndëshkosh,

akuzosh apo të shpallësh

luftë - kjo është një shenjë rinie, që i

ARTE

Emiratet e Bashkuara Arabe,

Britania e Madhe dhe SHBA.

Pjesë e edicionit të parë të Art

Basel në Hong-Kong do të jenë

28 galeri. Kjo hapësirë ekspozuese

do të shënojë paraqitjen

e parë në Hong-Kong të një

panairi të përbërë nga 48 galeri.

S’i përfi llin të rinjtë

Në art nuk ekziston mosha, edhe pse të moshuarit në fakt

kanë përvojë më të madhe se të rinjtë. Konsiderohen pararendës,

në aspekt temporal. Kanë shijuar shumë gjëra para

nesh, kanë shpirt dhe ndjenja të një aksioni vullnetar me

potencial të bujshëm. Por sa mjafton kjo?

Muharremi

21

ka hije asaj”. Gjithmonë në rini janë

krijuar vepra madhështore. Vlen

të përmendet rasti i dramaturgut

të famshëm, Albert Camus, i cili

çmimin Nobel për letërsi e fitoi në

moshën 44-vjeçare. Edhe kinematografia

legjendat e saj i nxori në

moshë të re, si James Dean, që

vdiq në moshën 24-vjeçare. Piktori

holandez, Van Gogh, kishte dhjetë

vjet krijimtari ekstreme kur vdiq në

moshën 46-vjeçare. Poeti shkodran,

Migjeni, një gjeni i artit poetik,

jetoi vetëm 27 vjet. Poeti i vuajtur,

i pasionuar pas dashurisë, alkoolit,

Charles Baudelaire jetoi vetëm

46 vjet. Ikona e kinematografisë,

Marilyn Monroe, vetëm 36 vjet, etj.

Mosha pra kurrë s’ka të drejtë kur

është në pyetje vlera artistike.

Kur flitet për një problem serioz që

prek sferën e kulturës, në debate,

kafene, galeri, teatër, dëgjohen

shumë fjalë të kota. Kur i riu

shpërfaq mendim më të thellë se

një i moshuar, pranimi dhe integrimi

i idesë së tij bëhet vetëm kur arrin

‘të shpartallojë’ një batalion të moshuarish.

Përse ndodh kjo? Pse janë

aq arbitrar të moshuarit, sa të rinjtë

i konsiderojnë si njëlloj largësie e

Apogjeut? Mos kanë frikë nga idetë

e reja, nga mendimi i ri, emocioni i

ri, vizioni, intuita, ambicia me peshë

të madhe? Pse gjithnjë konsiderohen

rrënues të dikurshmes? Pse

nga të moshuarit këto koncepte

gjithnjë duhet të konsiderohen

futuriste? Mendimi i shëndoshë

është njëlloj xhevahiri i rrallë, që

gjithmonë duhet të shijohet nga

masa - pa përcaktim moshe, sepse

mosha rrënon mendimin, dhe mendimi

ndjehet inferior, nëse në plan

të parë del mosha. Krijuesi stepet

në opinion, sepse intelekti i tij poetik,

artistik, muzikal... nuk përputhet

me moshën, sepse kjo gjë kërkohet

nga një pjesë e të moshuarve,

ashtu që krijuesi të jetë më bindës.

E them me plot përgjegjësi se

korrektësia, drejtësia e krijimit -

pa përcaktim moshe - është një

hapësirë, një mozaik, që përbën

realitetin, në shumë raste edhe

të diskutueshëm, por edhe të

padiskutueshëm, ngaqë figuracioni

i thellësisë ekziston dhe vazhdon të

ekzistojë për të gjithë, madje edhe

për fillestarët. Liria e tyre krijuese

duhet të jetë e rreshtuar, pa dallim

varganësh, dhe të jetë një zgjidhje

e përjetshme për çdo gjeneratë,

qoftë e re apo e vjetër, ashtu që

të arrihet një barazim shprehjesh

intelektuale, shpirtërore. Nëse

përpiqemi që të dominojë vlera.


22 | E enjte 17, janar 2013

Rozë Kim:

redaktor: Ardian Jasiqi

e-mail: ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Ju morët pjesë në një sfi latë ku modelet

sfi duan të gjitha me një look jo të

zakontë, si tullace, më tregoni diçka

më tepër mbi sfi latën?

Sfi lata kishte për qëllim ndërgjegjësimin

e femrave për sëmundjen e kancerit.

“Mbijeto hijshëm” ishte motoja e sfi latës së

organizuar nga Afërdita Pacarada, ku edhe

u prezantua koleksioni i saj i fustaneve

pranverë – verë 2013-të.

A beson se sfi lata

e realizoi misionin e saj?

Sigurisht që po, ideja u prit shumë mirë

nga publiku dhe mediet në përgjithësi.

Besoj që ishte e nevojshme një sfi latë e

tillë, në përkrahje të të prekurve me kancer

për t’u solidarizuar, për t’u dhënë shpresë

dhe motiv për të luftuar dhe për t’i mbijetuar

sëmundjes.

Të pëlqeu vetja tullace?

Ishte një ndryshim, u bëra tullace për

herë të parë dhe e pëlqeva pamjen time.

Nuk e ndjeva aspak mungesën e fl okëve

para, gjatë dhe pas sfi latës, madje edhe

në festën e organizuar më vonë, shkova si

tullace.

Të pëlqen vetja në përgjithësi?

Po. Më pëlqen vetja në përgjithësi dhe në

veçanti

Kur ke menduar për herë të parë që

je femër e bukur?

Para 10 vjetësh, kur fi tova kurora të njëpasnjëshme

të bukurisë dhe vlerësimi pozitiv

i vazhdueshëm i publikut më bëri të besoj

në bukurinë time.

Bukuria t’i ka hapur apo t’i ka mbyllur

dyert?

Mua bukuria më ka hapur dyert e duhura.

Konsideroj që bukuria të hapë derën, por

është aftësia intelektuale ajo që të mbanë

brenda apo të mundëson të vazhdosh të

hapesh dyer më të rëndësishme që bukuria

e vetme nuk arrin t’i hapë.

Shpesh kemi dëgjuar që të bukurat

nuk janë edhe inteligjente, ti nga

ana e një të bukure si do të mbroje

kategorinë e femrave të bukura?

Derisa ekzistojnë shumë femra të bukura

dhe të suksesshme në profesione të

ndryshme jo vetëm në modë apo spektakle

bukurie dhe shumë drejtuese të

kompanive të njohura, mjeke, mësuese,

politikane etj, besoj që edhe te shqiptarët

ka fi lluar të shuhet mendimi që një femër

Kanye do të jetë burri im

Kim Kardashian ka treguar publikisht dëshirën e saj që të martohet sa më shpejt

me Kanye West. Çifti janë bashkë që nga prilli i vitit të kaluar dhe presin një

fëmijë së bashku. Kim thotë se ajo dhe Kanye janë shumë të lumtur së bashku.

“Jam e lumtur dhe e kënaqur për momentin. Ju siguroj se ai do të jetë burri im

edhe në të ardhmen”, tha ajo.

E bukura tullace

Agnesa Vuthaj, pjesëmarrëse në

sfi latën më të jashtëzakonshme të

organizuar mes shqiptarëve, tregon

eksperiencën e saj dhe përse kur je e

bukur brenda e rrezaton edhe jashtë,

qoftë edhe si tullace.

Agnesa Vuthaj

mund të jetë vetëm e bukur ose vetëm

e mençur. Për mendimin tim femra ka

shumë më shumë vlera përveç bukurisë

apo zgjuarsisë.

Kohët e fundit femrat i janë drejtuar

kirurgjisë plastike për t’u bërë të

bukura, ju jeni pro apo kundër?

Për mua është e rëndësishme të ndihesh

mirë me vetveten. Unë jam kundër operacioneve

të panevojshme dhe që bëhen

obsesion.

Edhe ju jeni përfolur para ca kohësh

për ndërhyrje estetike, është e

vërtetë?

Nuk paskam dëgjuar të jem përfolur ndonjëherë

për ndërhyrje estetike, sidoqoftë

konfi rmoj që nuk ka qenë një informacion

i saktë.

Do të bënit ndonjë operacion plastik?

Jo. Pse duhet të bëja?

Çfarë ju pëlqen më shumë te vetja?

Mua më pëlqen që ndihem mirë me

vetveten, kështu siç jam.

Çfarë urreni më shumë?

Nuk urrej asgjë dhe askënd.

Ka frikë nga plakja një femër e

bukur?

Jo. Besoj që secila periudhë e jetës ka

veçantinë e saj.

Thuhet se femrat e bukura e vuajnë

më shumë plakjen, mendoni se është

e vërtetë?

Shumë femra të bukura kanë dëshmuar

që mosha është vetëm numër. Unë

mendoj që një femër e bukur do të mbetet

e tillë edhe me kalimin e viteve dhe ca

rrudha në fytyre vetëm do t’i plotësojnë

pamjen e një zonje të bukur.

Ju keni frikë se një ditë nuk do të

jeni e bukur?

Aspak. Unë çdo dite ndjehem më e përmbushur.

Për mua përkufi zimi i bukurisë

nuk mbaron te pamja fi zike.

E çfarë do të bëni kur

të mos jeni e bukur?

Unë besoj që do vazhdoj të fl as për të

bukurën edhe pas shumë vjetësh. Për

mua e bukura është vlerë dhe vitet nuk i

shuajnë vlerat, vetëm u shtojnë rëndësinë.

(Marrë me shkurtime nga Bluetooth)


Zëri i tij tashmë njihet nga

të gjithë shqiptarët kudo që

jetojnë dhe dëgjojnë këngë

shqipe.

Është ky këngëtari i ri që

këndon në duet me Adrian

Gaxhën, Florian Beqiri i cili

me këngën “Ngjyra e kuqe”

po mbledh qindra adhurues në

të gjitha qytetet shqiptare.

Kjo këngë ia ndryshoi atij jetën

përderisa vogëlushi nga Shkupi,

që i emocionoi të gjithë me

zërin e tij të veçantë në këtë

Britney në vetmi

Ngjyra që

ia ndryshoi

jetën

Britney Spears për momentin nuk është duke ditur se çfarë do të ndodhë më të pas ndarjes përfundimtare

nga i fejuari i saj Jason Trawick. Sipas lajmeve të reja thuhet se këngëtarja shumicën e kohës po e

kalon në vetmi. “Në të vërtetë nuk ishte vendimi i Britney që ajo të ndahet në fund të kësaj jave dhe ajo

ende më sa duket po e vuan ndarjen”, tha një burim për mediet amerikane.

Adrian Gaxha ka qenë i njohur edhe më parë, por

kurrë asnjëherë në jetë nuk ka arritur që të këtë kaq

shumë adhurues sa me këngën e tij “Ngjyra e kuqe”

në duet me Florian Beqirin, i cili si i vogël njihet si

një person që ka kënduar rrugëve të Shkupit.

duet, tashmë thuhet se është

në përkujdesje profesionale

të Gaxhës, i cili e ndihmon

në shkollimin dhe zhvillimin

profesional të tij.

Ndonëse vetëm 12 vjeçar, ai

ftohet që të këndojë nëpër

mbrëmje muzikore në vende të

ndryshme të botës ku jetojnë

shqiptarët.

Pra, ai këndon në vende për

të rritur.

I lindur në Shkup, më 11

shkurt 2000, Floriani i vogël ka

filluar të merret me muzikë në

moshë shumë të re.

“Që kur isha pesë vjeç këndoja.

Kam kënduar nëpër

festa, për Vitin e Ri, e më vonë

fillova të këndoj nëpër dasma

e lokale siç bëj tani,” ka rrëfyer

më parë këngëtari i vogël.

Floriani fillimisht u bë i njohur

me këngën “Ndahet zemra në

dy pjesë” të Ramadan Krasniqit,

të cilën edhe sot e këndon

edhe në mbrëmje aty ku këndon

edhe “Ngjyrën e kuqe”.

showbizz

Keira Knightley thotë se ajo

shpesh sëmuret nga pleuriti

gjatë punës. Aktorja, e cila ka

edhe probleme me mushkëri që

datojnë nga viti i kaluar – kapet

nga kjo sëmundje që i shkakton

asaj dhimbje dhe vështirësi në

frymëmarrje. Sipas saj kjo ka

ndodhur që nga koha kur ajo

ishte lënduar në brinjë. “Kur në

një periudhë bëni fi lma të këtillë,

atëherë sigurisht se fi toni edhe

ndonjë sëmundje arkaike sikurse

kjo imja”, tha ajo.

E enjte 17, janar 2013 | 23

rozë

S’është psikopate

Vuan nga pleuriti

Debate për

ta zbuluar të mirin

Mariah Carey ka pranuar se jo

gjithçka rozë është në gjykimin

e saj në American AIdol.

Këngëtarja – e cila po vazhdon

të këtë përleshje me Nicki Minaj

gjatë audicioneve – ka thënë se

katër anëtarët e jurisë, përfshirë

Keith Urban dhe Randy Jackson

kanë mospajtime për garuesit.

“Andaj për këtë ne kundërshtojmë

njëri-tjetrin dhe gjithmonë

tentojmë që nga këto debate

mbizotëron ideja që të zbulojmë

talentin më të mirë”, tha ajo.

Jessica lidhet me Tomin

Jessica Chastain raportohet se

ka fi lluar lidhje dashurie me Tom

Hiddleston. Çifti janë parë së

bashku nëpër dreka dhe darka

dhe lidhja e tyre po bëhet serioze

aq më pak kur Jessica gjendet në

Britani që nga koha e Krishtlindjeve

dhe atje është takuar edhe

me familjen e Tomit. “Tom e ka

marrë këtë lidhje me Jessica

shumë serioze”, tha një burim

për “Daily Mail”. “Para Krishtlindjeve

ai e ka prezantuar atë edhe

para familjes”.

Nicki Minaj ka thënë

se njerëzit nuk duhet të

frikësohen se ajo është

një psikopate pavarësisht

gjykimit jo adekuat në

“American Idol”. Këngëtarja

është shumë eksplozive

gjatë gjykimit dhe shpesh

ka shpotitje në mes të saj

dhe Miriah Careyit në skenë.

“Nëse ne bëjmë komente të

këtilla, kjo nuk do të thotë

se gjithçka po shkon keq.

Këtë e bëjmë për garuesit

sepse ka shumë talent dhe

më mirë të lëndohemi ne se

ata”, tha ajo.


24 MARKETING E enjte 17, janar 2013

R epublika e Kosovës

Republika Kosova-Republic of Kosovo

Qeveria –Vlada-Government

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural

Ministarstvo Poljoprivrede, Šumarstva i Ruralnog Razvoja

Ministry of Agriculture, Forestry and Rural Development

ZYRA PËR KOMUNIKIM ME PUBLIKUN/ KANCELARIJA ZA JAVNO KOMUNICIRANJE/

/OFFICE OF PUBLIC COMMUNICATION/

THIRRJE PËR APLIKIM

PËR FERMERËT DHE EKONOMITË BUJQËSORE TË KOMUNAVE:

PRISHTINË, PRIZREN DHE MITROVICË

PËR PËRFITIM NË KUADËR TË IMPLEMENTIMIT TË PROGRAMIT SPECIAL “ZONAT

RURALE MË PAK TË ZHVILLUARA”, MBËSHTETJE PRODHIMIT TË QUMËSHTIT

DHE MISHIT (LOPËT QUMËSHTORE, DHENTË DHE DHITË) DHE PËRPUNIMI I

PRODHIMEVE TË QUMËSHTIT

I. Qëllimi i thirrjes për aplikim

Qëllimi i thirrjes për aplikim është dhënia e ndihmës nanciare/granteve për investime në ferma

në kuadër të programit special “Zonat rurale më pak të zhvilluara” mbështetje prodhimit të

qumështit dhe mishit (lopët qumështore, dhentë dhe dhitë) dhe përpunimi i prodhimeve të

qumështit.

II. Për tuesit e mundshëm

Për tues të kësaj mase mund të jenë personat zik ose juridik, të cilët duhet të jenë:

- Banorë të përhershëm të Republikës së Kosovës;

- Të regjistruar në regjistrin e bizneseve të Kosovës (personat juridik) dhe

- Të regjistruar si fermerë në Regjistrat e Sektorit për Identi kim dhe Regjistrim të

kafshëve (I&R) pranë Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinës (AUV);

- Të jenë të regjistruar në regjistrin e fermës;

- Personat zik, të cilët për tojnë përkrahje për projekte me vlerë prej 20,000 Euro e më

shumë duhet që brenda 10 ditësh nga data e njoftimit që janë përzgjedhur të regjistrojnë

ndërmarrjen e tyre.

III. Kriteret e pranueshmërisë:

1) Aplikuesit duhet të kenë lopë, dhenë dhe dhi të shënuara me matrikuj të Republikës së

Kosovës dhe të posedojnë listën e veri kimit të kafshëve për çdo kokë të lëshuar nga

AUV-ja;

2) Aplikuesit duhet të kenë së paku 15 (pesëmbëdhjetë) lopë qumështore ose 50

(pesëdhjetë) krerë dele apo dhi në pronësi;

3) Aplikuesit duhet të sjellin dëshmi të posedimit të tokës bujqësore dhe atë të paktën 0,5

hektarë/kokë të lopëve qumështore apo 0,05 ha/kokë deleje apo dhie (të pranueshme

janë ara, livadhe dhe kullota). Sipërfaqja e tokës duhet të jetë në pronësi apo e marrë me

qira për së paku tri vjet;

4) Aplikuesit duhet të dëshmojnë ndërtimin e stallës përmes:

a) Lejes së ndërtimit, lëshuar nga organi kompetent i komunës;

b) Pëlqimit të komunitetit në mjedisin ku plani kohet;

ndërtimi i stallës dhe

c) Vlerësimi i ndikimit mjedisor, (vetëm nëse ai kërkohet me ligj) pasi të miratohet projekti.

Kriteret nga pika 4-të, vlejnë vetëm për për tuesit e ndërtimit të stallave të reja.

IV. Investimet e pranueshme për nën-masën e ripërtypësve të imët:

1. Ndërtimi i stallës së re me dimensione jo më të vogla se 20,40 m x 10,40 m, me këtë

infrastrukturë të brendshme:

Grazhdet për të ushqyer;

Sistemi për furnizim me ujë dhe ujë-pirëset;

Vendqëndrimet për kafshë të rritura;

Vendqëndrimet për qengja apo keca;

Karantina; (ndarje zike);

Dyert ballore – 2 copë;

Dyer për dalje emergjente -2 copë;

Dritaret me pozicion horizontal;

Sistemi i ventilimit

2. Pajisje për ruajtje dhe përpunim të bulmetit, ndërtim dhe renovim të dhomave të qumështit

/ bulmetit:

Dhoma e qumështit / bulmetit (ndërtimi i ri), sipas të dhënave teknike, të cilat do

të jenë të speci kuara në udhëzues;

Ndërtimi apo renovimi i dhomës së qumështit / bulmetit që përfshinë:

a) dyshemenë e shtruar me pllaka;

b) mure të veshura me pllaka në lartësi deri 1.8 m;

c) furnizim më ujë të pijes, si dhe

d) sistem të kanalizimit

3. Përmirësimi i infrastrukturës përcjellëse në fermë:

Deponi e plehut të stallës, ( për plehun e ngurtë) sipas kritereve të MBPZHR-së dhe

Deponi për ushqim voluminoz (hangarë).

V. Investimet e pranueshme për nën-masën e lopëve qumështore janë:

1. Ndërtimi i një stalle për lopë me dimensione jo më të vogla se 20,40 m x 10,40 m, me

infrastrukturë të brendshme si më poshtë:

Grazhdet,

Sistemi i furnizimit me ujë dhe ujë-pirëset

Vendqëndrimet për kafshë të rritura,

Vendqëndrimet për viça,

Dyert ballore- copë 2,

Dritaret me pozicion horizontal,

Instalimi i rrjetit elektrik brenda fermës,

Sistemi i ventilimit,

Dhoma e qumështit

2. Pajisje për mjelje, ftohje, ndërtim dhe renovim të dhomave të qumështit:

Sistemi i mbyllur i mjeljes,

Pajisje për ftohje të qumështit (laktofriz ), me kapacitet, 500, 1000 dhe 2000 l,

Dhoma e qumështit (ndërtim i ri), sipas të dhënave teknike,

Renovimi i dhomës se qumështit që përfshinë:

a) dyshemenë e shtruar me pllaka,

b) mure të veshura me pllaka në lartësi deri 1.8 m.

c) furnizim më ujë të pijes.

3. Përmirësimi i infrastrukturës përcjellëse në fermë:

Deponi e plehut të stallës, (i lënget dhe i ngurtë)

Deponi për silazh ( sistemi horizontal) dhe

Deponi për ushqim voluminoz (hangarë).

VI. Dokumentacioni i nevojshëm:

- Për projektet me vlerë nën 20,000 Euro duhet të dorëzohet projekt-propozimi, i cili

përmban: përshkrimin e gjendjes ekzistuese në fermë, përshkrimin e investimeve të

nevojshme dhe koston e investimeve;

- Të dorëzohet një plan biznesi i punuar sipas udhëzimeve të MBPZHR-së (për projektet

me vlerë mbi 20,000 euro).

- Kopjen e letërnjoftimit të Republikës së Kosovës (për personat zik) ose kopjen e

regjistrimit të biznesit (për persona juridik), dokumentin i cili vërteton se kush e ka

autoritetin që të nënshkruaj për kompaninë;

- Kopjen e llogarisë së vlefshme bankare;

- Dëshminë kadastrale të sasisë së tokës së bujqësore (ara, livadhe dhe kullota) në

posedim ose kopjen e kontratës që dëshmon të drejtën e shfrytëzimit (qira) të sipërfaqes

së tokës bujqësore së paku për tri vjet pas aplikimit;

- Kopjen e listës së veri kimit të lopëve ose të dhenve dhe dhive të lëshuar nga Sektori

për Identi kim dhe Regjistrim (I & R) në kuadër të Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinës

(AUV);

- Lejen e ndërtimit lëshuar nga organi kompetent i komunës;

- Pëlqimin e komunitetit në mjedisin ku plani kohet ndërtimi i stallës dhe

- Dëshminë e vlerësimit të ndikimit mjedisor (vetëm nëse ajo kërkohet me ligj).

VII. Niveli i mbështetjes

a) për nën-masën e ripërtypësve të imët:

Ku ri më i lartë i shpenzimeve të pranueshme të investimit në ndërtimin e stallës

sipas pikës 1 është 20.000 €.

Ku ri më i lartë i shpenzimeve të pranueshme të investimit sipas pikës 2 (Pajisje

për ruajtje dhe përpunim të bulmetit) është më së shumti 10.000 €.

Ku ri më i lartë i shpenzimeve të pranueshme të investimit sipas pikës 3

(infrastrukturës përcjellëse) është më së shumti 10.000 €.

b) për nën-masën e lopëve qumështore

Ku ri me i lartë i shpenzimeve të pranueshme të investimit në ndërtimin e stallës

së re sipas pikës 1 është 25.000 €.

Ku ri me i lartë i shpenzimeve të pranueshme të investimit nga pika 2 (Pajisje

për mjelje, ftohje, ndërtim dhe renovimi të dhomave të qumështit) është 20.000 €.

Ku ri me i lartë i shpenzimeve të pranueshme të investimit nga pika 3 (për

përmirësimin e infrastruktures përcjellëse) është 10.000€.

Intensiteti i ndihmës publike për të dy nën-masat është 75% i shpenzimeve të pranueshme

VIII. Shpenzimet e papranueshme janë:

- shpenzimet e kamatës;

- investimet e nancuara nga ndonjë projekt i mëhershëm;

- blerja e tokës apo ndërtesave,

- zëvendësimet/renovimet e thjeshta të ndërtesave apo makinerisë

- humbjet nga këmbimi i valutave;

- tatimet, përfshirë TVSH-në,

- blerjet e pajisjeve të përdorura;

- gjobat, ndëshkimet nanciare dhe shpenzimet gjyqësore;

- kontributet në material /mallra

- shpenzimet e amortizimit (zhvlerësimit);

- ndalesat bankare, shpenzimet e garantuesit dhe ndalesat tjera të ngjashme;

- shpenzimet për doganim apo import, apo pagesa tjera

IX. Shtrirja gjeogra ke

Komunat: Prishtinë, Mitrovicë dhe Prizren

X. Koha dhe mënyra e marrjes së formularëve për aplikim

Thirrja për aplikim do të jetë e hapur 45 ditë nga data e publikimit, procedimi i aplikacioneve do

të bëhet sipas parimit të kritereve të përzgjedhjes, të përcaktuara paraprakisht nga MBPZHR-ja.

Data e llimit të dorëzimit të formularit për aplikim është dita e publikimit të thirrjes për aplikim.

Për tuesi duhet të shkojë në zyrën komunale për bujqësi dhe të marrë dokumentet e nevojshme

për të aplikuar.

Me përkrahjen e zyrtarit këshillues komunal ose vet për tuesi bën plotësimin e formularit për

aplikim dhe siguron dokumentet e nevojshme.

Formulari për aplikim dhe dokumentet e bashkangjitura duhet të dorëzohen në zyrën komunale

për bujqësi çdo ditë pune nga ora 9:00-15:30.

XI. Kontaktet dhe pikat (vendet) informuese lidhur me aplikimin

Kontaktet dhe pikat informuese lidhur me aplikimin mund t’i merrni në komunat përkatëse,

gjegjësisht zyrën për bujqësi, nga e hëna deri të premten: prej orës 09:00-15:30;

MBPZHR

Nga e hëna deri të premten: nga 10:00 h -12:00 h

1 Departamenti i Pagesave 038 211 967

Drejtoritë Komunale të Bujqësisë

Nga e hëna deri të premten: nga 09:00 h - 15:30 h ;

Nr. Komuna Personi kontaktues Telefoni

1 Prishtinë Ylli Demolli 044/277-610

2 Mitrovicë Bedri Bajrami 044/245-821

3 Prizren Jakup Kastrati 044/217-235


E enjte 17, janar 2013 MARKETING 25

R epublika e Kosovës

Republika Kosova-Republic of Kosovo

Qeveria –Vlada-Government

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural

Ministarstvo Poljoprivrede, Šumarstva i Ruralnog Razvoja

Ministry of Agriculture, Forestry and Rural Development

ZYRA PËR KOMUNIKIM ME PUBLIKUN/ KANCELARIJA ZA JAVNO KOMUNICIRANJE/

/OFFICE OF PUBLIC COMMUNICATION/

POZIV ZA APLIKACIJU

ZA FARMERE I POLJOPVRIVREDNE EKONOMIJE OPŠTINA:

PRIŠTINA, PRIZREN I MITROVICA

ZA BENEFICIJE U OKVIRU IMPLEMENTACIJE SPECIJALNOG PROGRAMA “MANJE

RAZVIJENE RURALNE ZONE” PODRŠKA ZA PROIZVODNJU MLEKA I MESA (KRAVE

MUZARE, OVCE I KOZE) I PRERADU MLENIH PROIZVODA

I. Cilj poziva za aplikaciju

Cilj poziva za aplikaciju je davanje nansijske pomoi /granta za investicije za farme u okviru

specijalnog programa “manje razvijene ruralne zone ” podrška proizvodnji mleka i mesa (krave

muzare, ovce i koze) i preradu mlenih proizvoda

II. Mogui dobitnici

Mogui dobitnici ove mase mogu biti zika ili pravna lica koji trebaju biti:

- Stalni stanovnici Republike Kosova;

- Registrovani u Registru Biznisa na Kosovu (pravna lica). i

- Registrovani kao farmeri u Registru Sektora za Identi kaciju Registra životinja (I&R) u

u Agenciji za Hranu i Veterinarstva (AHV) i

- Registrovani u registru farme.

- Fizika lica, do deset dana od obaveštenja da su izabrana, trebaju registrovati njihovo

preduzee

III. Kriterijumi kvali kovanosti:

1) Aplikanti trebaju imati krave, ovce i koze oznaene matricama Republike Kosova i

trebaju posedovati listu veri kacije životinja za svako grlo koju je izdala AHV;

2) Aplikanti trebaju imati najmanje 15 (petnaest) krava muzara ili 50 (pedeset) grla ovaca

ili koza u vlasništvu;

3) Aplikanti trebaju dostaviti dokaz posedovanja poljoprivredne zemlje i to najmanje 0,5

hektara/grla krava muzara ili 0,05 ha/grla ovaca ili koza (prihvataju se polja, livade i

pašnjaci). Površina zemlje treba biti u vlasništvu ili iznamljena za najmanje tri godine;

4) Aplkanti trebaju dokazati izgradnju sale preko:

a) Dozvole izgradnje, izdatu od strane ovlašenog tela opštine,

b) Saglasnost zajednice u sredini gde se planira izgradnja štale i

c) Ocena uticaja na sredinu (samo ako se to zahteva zakonom) nakon usvajanja projekta.

Kriterijumi iz take 4 važe samo za dobitnike izgradnje novih štala.

IV. Prihvatljive investicije za podmasu malih preživara:

1. Izgradnja nove štale sa dimenzijama ne manjim od 20,40 m x 10,40 m, sa ovom unutrašnjom

infrastrukturom:

Krevetac za ishranu;

Sistem za snabdevanje vode i pojenja;

Mesta stanovanja za odrasle životinje;

Mesta stanovanja za jagnjad

Karantina; ( zika podela)

Glavna vrata – 2 komada;

Vrata za izlaz u sluaju opasnosti -2 komada

Prozori sa vodoravnom pozicijom;

Ventilacioni sistem;

2. Oprema za ouvanje i preradu mlenih proizvoda, izgradnja i obnova prostorija za mleko /

mlene proizvode:

Prostorija za mleko / mlene proizvode (nova izgradnja), prema tehnikim

podacima koji e biti navedeni u smerniku;

Izgradnja ili obnova prostorije za mleko / mlene proizvode koja ukljuuje:

a) pod sa ploicama,

b) zidovi sa ploicama visok do 1.8 m.,

c) snabdevanje vodom za pie i

d) sistem kanalizacije

3. Poboljšanje pratee infrastrukture u femri:

Deponija ubriva, (za vrsto ubrivo) .

Deponija za obimnu hranu (verige).

V. Prihvatljive investicije za podmasu krava muzara su:

1. Izgradnja jedne štale za krave sa dimenzijama ne manjim od 20,40 m x 10,40 m, sa ovom

unutrašnjom infrastrukturom:

Krevetac,

Sistem za snabdevanje vode i pojenja,

Mesta stanovanja za odrasle životinje,

Mesta stanovanja za telad,

Glavna vrata – 2 komada,

Prozori sa vodoravnom pozicijom,

Instalacija elektrine mreže unutar farme,

Ventilacioni sistem, i

Prostorija za mleko

2. Oprema za mužu, hlaenje, izgradnja i obnova prostorija za mleko:

Zatvoreni sistem muže,

Oprema za hlaenje mleka (laktofriz), sa kapacitetom 500, 1000 i 2000 l,

Prostorija za mleko (nova izgradnja), prema tehnikim podacima,

Obnova prostorije za mleko koja ukljuuje:

a) pod sa ploicama,

b) zidovi sa ploicama visok do 1.8 m.,

c) snabdevanje vodom za pie.

3.Poboljšanje pratee infrastrukture u farmi:

Deponija ubriva, (za vrsto i teno ubrivo) prema kriterijumima MPŠRR,

Deponija za silažu (vodoravni sistem) i

Deponija za obimnu hranu (verige).

VI. Potrebna dokumentacija:

- Predlog projekta koji sadrži: opis trenutnog stanja u farmi, opis potrebnih investicija i

troškovi investicija vrednost ispod 20,000 )

- Dostaviti poslovni plan napravljen prema uputstvima MPŠRR. (za projekte u iznosu

iznad 20,000)

- Kopija line karte Republike Kosova (za zika lica) ili kopija registracije biznisa (za

pravna lica), dokumenat koji potrvuje osobu koja je ovlašena da se potpisjue za

kompaniju;

- Kopija važeeg bankarskog rauna;

- Katastarski dokaz iznosa poljoprivredne zemlje (polja, livade i pašnjaci) u vlasništvu ili

kopija ugovora koji svedoi pravo korišenja (kirija) površine poljoprivredne zemlje za

najmanje tri godina posle aplikacije;

- Kopija liste veri kacije krava ili ovaca i koza izdata od strane Sektora za Identi kaciju i

Registraciju (I & R) u okviru Agencije za Hranu i Veterinarstvo (AUV);

- Dozvola izgradnje izdata od strane ovlašenog tela opštine;

- Saglasnost zajednice u sredini gde se planira izgradnja štale i

- Dokaz ocene uticaja na sredinu (samo ako se to zahteva zakonom).

VII. Nivo podrške

a) za podmasu malih preživara:

Najviša granica prihvatljivih troškova investicija za izgradnju štale na osnovu take

1. je 20.000 €.

Najviša granica prihvatljivih troškova investicija na osnovu take 2. (Oprema za

ouvanje i preradu mlenih proizvoda) je najviše 10.000 €.

Najviša granica prihvatljivih troškova investicija na osnovu take 3. (pratea

infrastruktura) je najviše 10.000 €.

b) za podmasu krava muzara

Najviša granica prihvatljivih troškova investicija za izgradnju nove štale na osnovu

take 1. je 25.000 €.

Najviša granica prihvatljivih troškova investicija na osnovu take 2. (Oprema za

mužu, hlaenje, izgradnja i obnova prostorija za mleko): je 20.000 €.

Najviša granica prihvatljivih troškova investicija na osnovu take 3. (za poboljšanje

pratee infrastrukture): je 10.000€.

Intenzitet javne pomoi za dve podmase je 75% prihvatljivih troškova

VIII. Neprihvatljivi troškovi su:

porezi;

carinske i uvozne takse, ili druge dažbine;

kupovine, kirije ili lizing zemlje ili postojeih objekata;

kazne, nansijske kazne i troškovi sudskih procesa;

troškovi kupovine polovne opreme;

obaveze banaka, troškovi garancija i sline obaveze;

troškovi delovanja i održavanja;

troškovi pre objavljivajna relevatne procedure aplikacije;

doprinos u prirodi.

IX. Geografska obuhvaenost

Opštine: Prizren , Mitrovica i Priština

X. Vreme i nain uzimanja formulara za aplikaciju

Poziv za aplikaciju bie otvoren 45 dana od datuma objavljivanja, aplikacije e se razmatrati prema

kriterijima slekecije, prethodno odreenih od strane MPŠRR.

Datum poetka dostave formulara za aplikaciju je dan nakon objavljivanja poziva za aplikaciju.

Dobitnik treba otii u opštinsku kancelariju za poljoprivredu da bi dobio potrebne dokumente za

aplikaciju.

Kroz podršku opštinskog savetodavnog zvaninika ili sam dobitnik treba ispuniti formular za

apliakciju i dostaviti potrebne dokumente.

Formular za aplikaciju i priloženi dokumenti se trebaju dostaviti u opštinsku kancelariju za

poljoprivredu svakog radnog dana od 9,00 do 15,30.

XI. Kontakti i mesta informisanja vezani za aplikaciju

Kontakte i mesta informisanja vezano za aplikaciju možete dobiti u dotinim opštinama, odnosno

u kancelariji za poljoprivredu, od ponedeljka do petka: od 09 h do 15:30 h ;

MPŠRR

Od ponedeljka do petka: od 10:00 h do 12:00 h

1 Odeljenje za Uplate 038 211 967

Opštinski Direktor za Poljoprivredu

Od ponedeljka do petka: od 9:00 h do 15:30 h

Br. Opština Kontakt osoba Telefon

1 Priština Ylli Demolli 044/277-610

2 Mitrovica Bedri Bajrami 044/245-821

3 Prizren Jakup Kastrati 044/217-235


26

Autor

ARIAN

AGUSHI

AKTORJA

E NJOHUR

NGA FOTO

KORNIZA

NJËSI E

VJETËR

PESHE

KËNGËTARE

JONA

OSMANI

FJALËKRYQ

REPERI

I NJOHUR

NGA FOTO

METAL I

ÇMUAR

VAJZA E

KUNATIT

(Thirrje e nuses

së shtëpisë)

PERIUDHA

SOLISTJA

AMERIKANE,

TARNER

HEROI

KRYESOR I

ILIADHËS SË

HOMERIT

SHKURT

BOTIM I

PËRDITSHËM

(shq.)

LAJKATAR

(fig.)

EMËR

I HUAJ

MASHKULLI

DASHUROR

PËREMËR

VETOR

LUMË

NË INDI

ZORO

PJESA E

NGUSHTË E

TRUPIT,MES

“ASAMBLI

VOKALO-

INSTRU-

MENTAL”

NAIM

ABAZI

ZANORE

JONA

1000

KG

SOLISTI

SHQIPTAR,

MUSHKOLAJ

(shq.)

KRYEQYTETI

I BOSNJE-

HERCEGOVIN.

RREZE

NOTË

MUZIKORE

GJEL DETI

(sh.shq.)

KARBON

PRAPASHTESË

PËR AJRIN

GUR I

ÇMUAR

OKSIGJEN

SHPEND

I FAMILJES

ANATIDAE

GRUP

KËNGËTARËSH

ZANORJA

E KATËRT

DHJETË

(turq.)

SHTIE NË

MERAK

“I” NË MES

TË DY “R”

PA

DOBI

KALIUM

PËREMËR

PRONOR

Autor

ARIAN

AGUSHI

LLOJ

SHPATE

PËRHAPJA

E VALËVE

NXJERR

HALA

ZHURMA

N.I.G

GRAM

SAHATI

MASË E

VJETËR

GJATËSIE NË

HUNGARI

AKTORI

I NJOHUR

NGA FOTO

FAMILJE E

NJOHUR NGA

KREMONA

E ITALISË

(Violinat)

RADIUS

QENI NGA

FILMAT,

RIN-TIN....

L.O VËLLIMI

OKSIGJEN

SAHATI

SHKRIMTAR

E PRIFT

FRANÇESKAN,

PAL

PEZMATIM

I VESHIT

4

TELEGRAFIK

UKSHIN

HOTI

E enjte 17, janar 2013

METAL ME

NDËRTIM

KOKRRIZOR

LUMË NË

INDI,DEGË

E BRAHMA-

PUTRËS

AGËS

POSEDON KAMPION J.I

GJYSHJA


PALUAJTSHMËRI

SHITJE

E enjte 17, janar 2013

Shes banesën 57m2, afër

shkollës fi llore “Dardania”.

Çmimi sipas marrëveshjes me

ndëmjetësues apo pa ndëmjetesues.

Tel: 044/ 605 278.

(16-18.01.2013)

Shiten 77 ari me një çmim

shumë të volitshëm, çmimi 1000

€ për një ari. Ka mundësi për

negociata. 55 metra gjerësia e

tokës pranë rrugës asfaltuese.

Kjo tokë gjendet pranë fshatit

Livogjë- duke shkuar për

Lipjanë. Tel: 044/ 163 199.

(16-18.01.2013)

Shes banesat në Tophane, me

një çmim të volitshëm. Banesat

janë duke u ndërtuar, ndërtimi

përfundon me 30 shtator

në vitin 2013. Kryesisht janë

për shitje 8 banesa, madhësia:

126m2, 86m2, duke fi lluar prej

katit të I, II, III, VI, VII. 3 banesa

janë të gatshme, kështu që

mundeni të vendoseni menjëherë.

Tel: 044/ 163 199.

(16-18.01.2013)

Shitet banesa në lagjen e

Spitalit me një çmim shumë

të volitshëm, çmimi fi llestar

660 € për 1m2. Ka diskutim

dhe marrëveshje për çmim.

Madhësia e banesës është

100m2, kati i 5- të. Psoedon lift,

pamjen jug –perendim, shkollen

fi llore shumë afër. Banesa

gjendet përball rrugës kryesore

me asfalt. Tel: 044/ 163 199.

(16-18.01.2013)

Urgjentisht shes banesën

në Arbëri ish Dragodan, kati

i I-rë, 70m2, me një terrasë

50m2. Çmimi 60.000 €; Shes

shtëpinë në Obiliq, me 20 ari

truall, me dokumentacion të

rregullt, çmimi 50.000 €; Shes

banesën në Dragodan, 96m2,

çmimi 750 € m2; Shes banesën

në Tophane, kati i II-të, ekstra

e mobiluar, e pabanuar, çmimi

sipas marrëveshjes, dhe ka

86m2. Pranojmë vetëm oferta

serioze. Tel: 044/049/ 283 352.

(14-18.01.2013)

BLERJE

ME QËRA

LËSHOHEN

Lëshoj banesë me qira. Banesa

është te shkolla “Gjergj

Fishta”, ka 65m2. Çmimi sipas

marrëveshjes. Tel: 044/ 280 779.

(17-19.01.2013)

Lëshoj banesë me qira, afër

Postës. Adresa: Su 1/3 A, kati

i parë. E përshtatshme për

familjar. Tel: 044/ 841 077.

(17-23.01.2013)

Lëshoj banesë me qira te

Qafa. E preferuar për studente

ose punëtore. Çmimi i volitshëm.

Tel: 044/ 541 195; 044/ 278 182.

(16-18.01.2013)

Lëshohet banesa dydhomëshe

me qira, në Bregun

e Diellit. Vetëm për familjar.

Tel: 044/ 205 923.

(16-18.01.2013)

Lëshohen këto banesa

me qira: në lagjen Bregu i

Diellit, në Touk bahqe, në Tophane,

Dardani, Ulpianë dhe

te Dodona. Të gjitha janë të

mobiluara ekstra. Po ashtu

lëshoj edhe dy banesa të pamobiluara.

Tel: 044/ 163 199.

(16-18.01.2013)

Lëshoj banesë me qira. Banesa

gjendet në Bregun e Diellit te banesat

e hinta. Banesa ka kuzhinë

me sallon, dy dhoma gjumi, dy

tarraca, banjo. Tel: 044/ 332 640.

(15-20.01.2013)

Lëshoj lokalin me qira. Lokali

gjendet në lagjen Taslixhe 1,

përmbi Kishë. Lokali ka hapësire

70m2, me dy nivele. I përshtatshëm

për zyre, ordinancë, etj.

Tel: 045/ 610 101, 044/ 116 752.

(15-17.01.2013)

Lëshohet me qira banesa

njëdhomëshe në lagjen

Ulpiana, përball Fakultetit

Filologjik. Banesa është e mobiluar.

E përshtatshme edhe

për zyre. Tel: 044/ 967 503.

(15-20.01.2013)

Lëshoj me qira dy kate

shtëpie. Njërën në Rr. Isa Kastrati,

NTP Përparimi, e pa mobiluar.

Dhe tjetra e mobiluar, afër Parkut

të Qytetit, Rr. Edmond Hoxha.

Një banesë me dy nivele në Velani,

pranë Kolegjit Pjetër Budi, e

mobiluar dhe një lokal në Ulpianë,

me 30m2. Tel: 044/ 202 447.

(15-17.01.2013)

Lëshoj banesa me qira në

këto lagje: lagja e Spitalit, me dy

dhoma gjumi, sallonin, kuzhinë,

garazh, podrumi, çmimi 300

€; Rr. Bajram Kelmendi, me dy

dhoma gjumi, sallon, kuzhinë,

çmimi 250 €; Banesa te Parku

i Qytetit, me 3 dhoma gjumi,

sallon, kuzhinë, çmimi 350

€ me shpenzime; Banesa në

Qendër, rr. UQK-së, e mobiluar,

çmimi 250 €, kati i 3-të. Banesat

janë të gjitha të mobiluara

dhe pranojmë vetëm oferta

serioze në tel: 044/ 283 352 ose

e-mail: banesat@gmail.com

(14-18.01.2013)

Lëshoj shtëpinë me qira.

Shtëpia ka 1 dhomë gjumi,

kuzhinë, korridor dhe banje.

Shtëpia është e pajisur me mobile

krejtësisht të reja. Gjendet afër

tregut të gjelbër në Prishtinë,

ose afër Hotel Sara - ish Bihaqit.

Tel: 038/ 229 191; 044/ 346 086.

(13-23.01.2013)

Lëshojë banesë me qira

për studentë në lagjën Ulpiana,

banesa ka 3 dhoma

Tel: 044 430 530

(10-18.01.2013)

Lëshoj shtretër me qira për

studenta ose punëtor (meshkuj).

Shtëpia gjendet në rr.Afrim

Loxha nr.3 (afër Teatrit Dodona).

Çmimi është 50 € për person,

në këtë çmim llogariten të

gjitha shpenzimet (rryma uji).

Tel:044/292 183; 038/231 692.

(08-20.01.2013)

KËRKOHEN

Kërkoj bashkëbanuese (studente).

Banesa gjendet përball

hotel Bacit. Banesa i plotëson

të gjitha kushtet e nevojshme.

Tel: 044/049/ 501 301.

(17-23.01.2013)

Kërkoj dy bashkëbanuese.

Banesa gjendet në lagjen Dardani

afër Postës kryesore. Tel:

044/ 587 915; 049/ 250 626.

(17-19.01.2013)

Kërkoj një femër për bashkëbanim.

Banesa gjendet në

qendër të Prishtinës. Ka kushte

dhe çmim të volitshëm. Tel:

044/ 605 508; 038/ 227 596.

(15-17.01.2013)

Urgjentisht kërkojmë banesa

me qira, për ndërkombëtar.

Banesa me një dhomë gjumi,

dhomë dite me kuzhinë, banje,

çmimi deri 300 €. Banesa me

dy dhoma gjumi, dhomë dite

me kuzhinë, banje, çmimi 350

€ - 400 €. Banesat duhet të kenë

mobile dhe orendi të reja. Preferohet:

Qendra e qytetit dhe

lagja Arbëria te komuna e re,

Dardani, Emshir, Kalabria, Ulpianë,

te Qafa, Sllovenia Sport.

Kontrata një vjeçare me mundësi

SHPALLJE TË VOGLA

27

vazhdimi. Tel: 044/049/ 283 352.

(14-18.01.2013)

Kërkoj banesa me qira, për

ndërkombëtarë, me një, dy dhe

3 dhoma gjumi, mirë të rregulluara.

Po ashtu një ndërkombëtarë

me dy fëmijë, kërkon banesë për

dy vite ose më gjatë, me dy ose

tri dhoma gjumi, me një sallon

shumë të madh, mundësisht pa

mobile përveç kuzhinës, ose të

mobiluar, në këto lagje: Sllovenia

Sporti, lagja e Muhaxherëve, Rr.

Bajram Kelmendi dhe afër Parkut

të qytetit. Tel: 044/049/ 283 352.

(14-18.01.2013)

VETURA

TË NDRYSHËME

Marigona Shala, shpall të

pavlefshme dëftesën e klasës

së X-të, lëshuar më 2005-2006,

të shkollës së mesme teknike

“28 Nëntori”, Prishtinë.

(17.01.2013)

Muhamet Gashi, shpall të

pavlefshme dëftesat e klasës

së X, XI, XII, si dhe diplomën e

shkollës së mesme Gjimnazi

“Xhevded Doda”, Prishtinë.

(17.01.2013)

Avdi Rafuna, shpall të

pavlefshme diplomën e shkollës

së mesme Shkolla

Profesionale Bujqësore “Abdyl

Frashëri”, Prishtinë.

(17.01.2013)

Auto- Taxi- Fitim Krasniqi,

shpall të pavlefshme certifi

katën e biznesit me NRB:

70864401, Fushë-Kosovë.

(17.01.2013)

SHKOLLA E KOMPJUTERËVE

INFORMATIKA

Oraganizojmë kurse për kompjuterë

në 15 programe për të

gjitha moshat.

-15 kurse për Teknologjinë Informative

-13 vite eksperiencë me kurse

-25 libra të butuara dhe ribotuara

-kurset eksluzivisht praktike

-mësimdhënës profesional

-kandidatët paisen me Certifi -

katë

Regjistrimet bëhen çdo ditë

pune nga ora 16:00 deri në 20:00

gjendemi në Dardani-Prishtinë

Kontaktet:

Ju mirëpret Ekrem Dragusha

inxh. dipl. me bashkëpuntorë.

Telefon 044/213-937, E-mail:

e_dragusha@hotmail.com,

www:shkollainformatika.com

(22-22.01.2013)


28

SPORT

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Suedia e fton Zhubin

Përfaqësuesja e Suedisë në futsall e ka ftuar futbollistin

kosovar Mentor Zhubi për ndeshjet kualifi kuese të

Evropianit në Andorrë prej 23 deri 26 janar, ndaj Izraelit,

Andorrës dhe Estonisë. Trajneri Per Broberg ka ftuar

14 futbollistë, përfshirë këtu edhe Zhubin, i cili luan në

ekipin Futsal Club Ibra Göteborg. Zhubi ishte ndër 25

të ftuarit e muajit nëntor, ndërsa fcilësia e tij e bindi

trajnerin suedez, i cili e përfshiu në mesin e 14 më të

mirëve. Pas disa muajsh përgatitjeje, ekipi skandinav

është i gatshëm për sfi dat zyrtare që e presin në muajt

e ardhshëm, duke fi lluar nga ajo e këtij fund muaji. Suedezët

do të udhëtojnë drejt Andorrës më 22 janar.

Edhe Torino pas Ujkanit

Samir Ujkani është vërshuar nga skuadrat e interesuara

për të. Së fundmi, portierit kosovar ia ka vënë syrin

Torino, e cila mund të mbetet pa portierin Jean Francois

Gillet, që rrezikon të diskualifi kohet për shkak të përzierjes

në kurdisje të ndeshjeve. Portieri vushtrrias ka

kontratë me Palermon deri në vitin 2014, por ai mund

të largohet gjatë janarit, pasi nuk bindi sa duhet pasi u

rikthye pas tre vjetësh të kaluar në Novara. Për përfaqësuesin

shqiptar interesim kanë shfaqur edhe Interi,

Lazio, Fiorentina, Napoli e Chievo. Nuk dihet ende nëse

24 vjeçari do t’i thotë lamtumirë Palermos gjatë janarit.

Salzburgu dënon të

padisiplinuarin Bytyqi

Red Bull Salzburgu e ka dënuar futbollistin kosovar

Zymer Bytyqi për shkak të mungesës së disiplinës. Sipas

uebfaqes zyrtare të klubit austriak, 16 vjeçari nuk do të

udhëtojë me skuadrën në përgatitjet që do t’i zhvillojë

në Belek. Mirëpo, ish futbollisti i Sandnes Ulf e ka përgënjeshtruar

një mundësi të tillë. “Nuk ka asgjë të vërtetë

për këtë, gjërat do të ndryshojnë gjatë javës. Unë do

të shkoj në Belek më 21 janar”, ka shkruar futbollisti i ri

kosovar në rrjetin social Twitter. Bytyqi ishte zyrtarisht

i gatshëm për ekipin e ri më 1 janar të këtij viti, ndërsa

ende nuk dihet nëse do të udhëtojë apo jo të hënën

me skuadrën.

Berisha: Një pasaportë shqiptare për Seferin

Kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha,

të mërkurën në Tiranë e ka pritur

boksierin e njohur shqiptar nga

Maqedonia, Nuri Seferin. Sipas një

njoftimi të Qeverisë shqiptare, Berisha

e ka përgëzuar Seferin për profesionalizmin

e dëshmuar në sportin e boksit.

Takimi me boksierin nga Maqedonia

duket se i kishte lënë mbresa Berishës.

Edhe pse ende nuk janë të

pranuar në FIFA e UEFA,

drejtuesit e futbollit

kosovar

tashmë kanë menduar

se me çfarë ngjyra t’i

dizajnojnë fanellat e

përfaqësueses për arenën

ndërkombëtare. Krerët

e FFK’së paralajmërojnë

se fanellat kryesore do

t’i përmbajnë ngjyrat e

fl amurit shtetëror, kurse

fanellat rezervë, ngjyrat e

fl amurit kombëtar.

Valon Konushevci

Valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 janar — Zvarritja e

madhe që po bëhet në procesin e

anëtarësimit të Federatës së Futbollit

të Kosovës (FFK) në FIFA e UEFA ka

bërë që edhe procesi i formimit të përfaqësueses

së Kosovës të ecë ngadalë.

Në fakt, vendi ynë tashmë e ka një

reprezentacion të futbollit, të cilin po

mundohet ta përforcojë sa më shumë

selektori Albert Bunjaku qysh prej vitit

2009, kur këtë detyrë e kishte marrë

nga paraardhësi i tij, Edmond Rugova.

Mirëpo, nga atëherë aktivitetet e

përfaqësueses mund të numërohen

në gishta, për shkak të mosnjohjes

së FFK-së nga FIFA e UEFA.

Ndërkohë, tash për tash as nuk ka

shenja që përfaqësuesja kryesore e

Kosovës t’i shpeshtojë aktivitetet,

ngase FIFA as që i ka dhënë leje

për të zhvilluar ndeshje miqësore

ndërkombëtare, siç u ka dhënë përfaqësueseve

të grupmoshave të tjera

të reja dhe klubeve kosovare.

Në këtë mënyrë, tifozët dhe në

përgjithësi qytetarët e Kosovës vazhdojnë

ta ëndërrojnë përfaqësuesen

e tyre, duke garuar në arenën

ndërkombëtare, ëndërr kjo që shqiptarët

e Kosovës i përcjell tash e shumë

vjet.

Kjo pasi lideri i Partisë Demokratike

takimin me Seferin e ka komentuar

edhe në profilin e tij zyrtar në Facebook,

ku ka konfirmuar se shumë shpejt

do ta shfrytëzojë autoritetin e tij për

t’ia realizuar dëshirën Seferit, që të

pajiset me pasaportë shqiptare. “Nuriu

kishte vetëm dy dëshira: pasaportën

shqiptare me shqiponjë që i mungon-

Por, ndoshta më shumë sesa çdo

kush tjetër, janë vetë udhëheqësit e

FFK-së ata që vazhdojnë të përballen

me të njëjtën ëndërr.

Mirëpo, udhëheqësit e futbollit

kosovar janë të bindur se ajo ëndërr

e tyre e kahershme shumë shpejt do

të realizohet, edhe pse tash për tash

njohja e Kosovës nga FIFA e UEFA

nuk duket të jetë aq e afërt.

Madje, krerët e FFK-së tashmë

kanë fi lluar të mendojnë se me çfarë

ngjyrash t’i dizajnojnë fanellat e reprezentuesve

të Kosovës.

“Sigurisht që fanellat kryesore, pra

ato zyrtare do të jenë të dizajnuara

me ngjyrat e flamurit shtetëror të

Kosovës. Deri më tani fanellat e për-

E enjte 17, janar 2013

te, të cilën donte ta vendoste edhe në

ring, aty afër flamurit kombëtar dhe

e dyta të zhvillonte një ndeshje për

titull kampion i botës në Shqipëri”, ka

shkruar Berisha. “Ne ramë dakord për

të dyja. Le t’i urojme se bashku Nuriut

fitimtar fitore te tjera të mëdha”, ka shtuar

ai, duke ia lënë Seferit një nofkë:

‘Nuri Fitimtari’.

KOSOVA KUQ

Çdo përfaqësuese duhet t’i

Çdo përfaqësuese duhet t’i

ketë edhe fanellat rezervë,

përveç atyre atyre kryesore. Pra, edhe ne

do t’i kemi ato rezervë, të cilat me

gjasë do të jenë kuq e zi, pse jo. jo.”

Eroll Salihu, sekretar i FFK-së

faqësueses sonë e kanë pasur velëm

logon e FFK-së, por sigurisht se do

t’ua vendosim edhe fl amurin shtetëror”,

tha për Express, sekretari i përgjithshëm

i FFK-së, Eroll Salihu.

Mirëpo, e kaltra, e verdha dhe e

bardha nuk do të jenë të vetmet që do

ta ngjyrosin reprezentacionin kosovar.

Ekipit të Albert Bunjakut, sipas të

gjitha gjasave, do t’i qëndrojnë pranë

edhe ngjyrat e fl amurit kombëtar, ato

kuq e zi.

“Çdo përfaqësuese duhet t’i ketë

edhe fanellat rezervë, përveç atyre

kryesore. Pra, edhe ne do t’i kemi

ato rezervë, të cilat me gjasë do të

jenë kuq e zi, pse jo. S’ka asgjë problematike,

mendoj unë, që fanellat


E enjte 17, janar 2013

Beckhamin rikthehet

në Milan?

David Beckham kthehet në Milan?

Nuk ka asnjë zyrtar që mund ta konfi

rmojë këtë spekulim për momentin,

por mediet italiane shkruajnë se

mesfushori anglez mund të luajë me

Rossonerët në vazhdim të sezonit.

Kuota e rikthimit të ish përfaqësuesit

anglez tek skuadra italiane në

bastore ka rënë nga 16 në 6.40. Sipas

EZI

kryesore t’i kemi me ngjyrat e fl amurit

shtetëror, kurse ato rezervë

me ngjyrat kuq e zi”, ka theksuar

Salihu.

Duhet theksuar se prej përfundimit

të luftës në vendin tonë e

deri më 17 shkurt të vitit 2008,

kur Kosova e shpalli pavarësinë,

përfaqësuesja kosovare e asaj

kohe aktivitetet e pakta kryesisht

i zhvillonte me ngjyrat kombëtare,

kuq e zi. Ndërkohë, kreu i

FFK-së, Fadil Vokrri por edhe seleksionuesi

Albert Bunjaku kanë

shpreh bindjen e tyre se Kosova

do të jetë pjesë e kualifi kimeve

për Kampionatin Evropian, i cili

do të mbahet në Francë më 2016.

agjencisë SkyBet, klubi nga via Turati

shihet si favorit për ta angazhuar ish

futbollistin e Manchester Unitedit

dhe Real Madridit. Pas italianëve vjen

Paris Saint Germaini. Ai ishte huazuar

dy herë tek Milani, në vitin 2009 dhe

2010. Të kujtojmë se Beckham më 2

dhjetor e kishte zhvilluar ndeshjen e

fundit me Los Angeles Galaxy.

Chelsea bëri mirë

që më shkarkoi

Andre Villas-Boas thotë se e kupton

se pse Chelsea e shkarkoi nga detyra

e trajnerit sezonin e kaluar, duke shtuar

se kjo e ndihmoi atë që ta gjejë

punën e ri si menaxher i Tottenhamit.

Ish trajneri i Portos ishte shkarkuar

nga Blues në mars të vitit të kaluar,

pas rezultateve zhgënjyese. “Mendoj

se Chelsea ka mundur të ma japë

Rama ‘zhduket’ nga St. Gallen

Valdet Rama është larguar nga skuadra

e St. Gallenit, ku ishte duke u testuar nga

fi llimi i këtij muaji. Por, që nga fi llimi i kësaj

jave, sulmuesi shqiptar nuk është parë

në stërvitjet me ekipin zviceran.

Vëllai i Valdetit, Visar Rama, i cili është

edhe menaxher, ka bërë të ditur se ish

sulmuesi i Hannoverit dhe i Wolfsburgut

është larguar nga St Gallen, pasi kjo

e fundit nuk ka arritur marrëveshje rreth

dëmshpërblimit me ekipin suedez Orebro.

“Ne kemi negociuar një muaj e gjysmë

me drejtorin sportiv Peischl Heinz dhe

mundësinë të vazhdoj. Mirëpo, i jam

mjaft mirënjohës për atë ndërrim, i

cili dha fryt. Ajo që po e bëjmë me

stafi n në Tottenham është reagim

ndaj gabimeve që bëmë në Chelsea.

Ne nuk bëmë gjëra të këqija atje, por

mund të bënim më mirë. Mirë që

ndodhi ai ndryshim”, theksoi trajneri

portugez.

kemi rënë dakord për transferimin e Valdetit

te St Gallen. Gjithashtu edhe trajneri

Saibene e ka dashur lojtarin në ekip. Por, si

SPORT

AZIZI DREJT FULHAMIT

Enes Azizi nuk është anëtar i PSG’së, edhe pse këta të fundit e kanë prezantuar si përforcim të tyrin. Portieri tetovar

nuk ka arritur asnjë marrëveshje me ekipin parisien pasi është afër transferimit në skuadrën e Fulhamit. Përveç këtyre

të fundit interesim për 18 vjeçarin kanë shprehur edhe Aston Villa, Ajax dhe Anderlecht.

Valdet Hasani

valdet.hasani@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 janar — Gjiganti

francez PSG nuk e ka transferuar

portierin me prejardhje

nga Tetova, Enes Azizin, ashtu

siç kishte raportuar ditë më parë

në ueb faqen zyrtare të klubit.

Menaxheri i ish portierit

të klubit zviceran, Lausanne

Sports, Arsen Ramadani, ka

bërë të ditur se klienti i tij nuk

ka nënshkruar kontratë e madje

as nuk arritur kurrfarë marrëveshje

me drejtuesit e klubit

parisien.

“Nuk kemi arritur asnjë mar-

rëveshje me PSG’në, por vetëm

kemi biseduar dhe me vejnë keq

që e kanë publikuar lajmin. PSG

ka interes të madh që ta marrë

Enesin, por ky klub ka 7 portierë

dhe ne e kemi parë të arsyeshëm

që t’i shikojmë opsionet

e tjera”, ka deklaruar Ramadani

për Express.

Sipas menaxherit që jeton

dhe vepron në Zvicër, interesim

të madh për Enesin ka

shprehur ekipi nga Premierliga

angleze Fulham. Këta të fundit

pritet që shumë shpejt t’i nisin

negociatat me Ramadanin për

transferimin e 18 vjeçarit.

“Fulham e ka parë Enesin dhe

është i interesuar që ta transferojë.

Unë po pres që klubi të ma

konfi rmojë biletën e udhëtimit

dhe t’i fillojmë negociatat. Ky

ekip është opsion i mirë dhe

Enesin pasi u përshtatet ligës

dhe këtij ekipi”, ka vazhduar ai.

Sipas Ramadanit, ekipi anglez

portierin tetovar e kërkon

për skuadrën e parë pasi portieri

aktual Mark Schwarzer ka

bërë 40 vjet dhe nuk bën pjesë

në planet afatgjata të trajnerit

Martin Jol.

Përveç PSG’së dhe Fulhamit,

interesim për portierin e talentuar

ka shprehur edhe disa

skuadra të tjera. “Aston Villa,

29

Ajax dhe Anderlecht e kanë parë

Enesin dhe e dinë kush është,

por deri më tani nuk ka asgjë

konkrete rreth këtyre ekipeve”,

theksoi Ramadani.

Gjatë këtyre ditëve me Enes

Azizin ka punuar ish portieri

shqiptar Arben Kasolli, i cili ka

stërvitur gardianë për akademinë

e dy klubeve me renome

në Holandë, Ajaxin dhe Den

Haagen. Kasolli, i cili ka edhe

akademinë e portierëve në

Holandë, ‘Kasolli Goalkeeping

Academy’ është ndarë shumë

i kënaqur me 18 vjeçarin, të

cilin e vlerëson si talent me të

ardhme të ndritur.

duket St Gallen dhe Orebro nuk kanë rënë

dakord rreth shumës së dëmshpërblimit

pasi Valdeti ka kontratë me suedezët deri

në verë”, ka deklaruar Rama për tabloidin

zviceran Blick.

Sipas tij, Valdeti ka oferta nga disa skuadra

të ndryshme skandinave.

Ndërkohë, zëdhënësi për media i St Gallenit,

Laut Berater, ka mohuar që klubi të

ketë biseduar me zyrtarë të Orebros rreth

dëmshpërblimit të Valdet Ramës. Ai ka

pohuar se klubi zviceran ka qenë i gatshëm

ta angazhojë sulmuesin kosovar në ekip.


30

SPORT

Cisse, drejt Katarit

Eksperienca e Djibril Cisses tek

Queens Park Rangers mund ta

marrë fund këtë muaj. Sipas

tabloidit britanik Daily Mirror,

menaxheri i klubit londinez, Harry

Redknapp është i gatshëm ta lë

të largohet sulmuesin francez. 31

vjeçari me gjasë mund ta vazhdojë

karrierën në Lindjen e Mesme,

respektivisht në ndonjë klub nga

Afati kalimtar i janarit për futbollistë

është futur në dy javëshin

e tij të fundit ndaj dhe zërat për

transferime të ndryshme sa vijnë

dhe bëhen më të forta. Ekipe që

kërkojnë të përforcohen, ekipe

që duan t’i largojnë futbollistët e

‘panevojshëm’ dhe futbollistë që

duan një aventurë të re.

Deri tani janë kryer lëvizjet e

para, megjithëse ende nuk ka blerje

të mëdha. Duke e parë që futbol-

Katari. Trajneri anglez dëshiron

t’ua japë hapësirën dy përforcimeve

të reja Loic Remy (26) e Yann

M’Vila (22). Cisse e nisi sezonin si

titullar, por në ndeshjet e fundit

ka përfunduar në bankinë, pasi

Redknapp nuk i beson më. Përfaqësuesi

francez, me frizurën e tij

karakteristike, ka ndërruar shumë

klube në karrierë.

listët e rinj në moshë dhe të talentuar

janë vështirë për t’u marrë nga

ekipet aktuale, shumë klube i kanë

hedhur sytë mbi lojtarë të mëdhenj

në moshë dhe që janë në prag të

skadimit të kontratave me klubet

e tyre.

Një prej tyre është edhe Frank

Lampard i Chelseat, i cili së bashku

me shokun e skuadrës Ashley Cole

priten të largohen nga “Stamford

Bridge” pasi në verë iu skadon

kontrata. Disa klube janë vënë në

kërkim të tyre ku spikat më shumë

Manchester United dhe Paris Saint

Germain.

Emër tjetër është ai i Didier Drogba,

i cili edhe pse në një moshë 34

vjeçare, sërish tërheq pas vetes klube

me emër si Juventus apo Milan.

Mesa duket, ‘pleqtë’ në futboll janë

ende në modë, kryesisht në Serie A,

ku mund ta përmendim Tomasso

Rocchin, 35 vjeç, i cili e la Lazion

E enjte 17, janar 2013

Saha largohet nga Sunderlandi

Louis Saha është i lirë të largohet

nga Sunderlandi. Sulmuesi 34 vjeç

iu bashkua ekipit ‘Black Cats’ gjatë

verës së vitit të kaluar si transfer i

lirë nga Tottenhami, por deri tash

nuk e ka nisur asnjë ndeshje nga

fillimi në klubin nga Premierliga.

Menaxheri i Sunderlandit, Martin

O’Neill nuk llogarit më në ish fu-

tbollistin e Manchester Unitedit dhe

Fulhamit. “Nga sot, ne i kemi thënë

Louisit se është i lirë ta zgjedhë

ekipin e ri dhe të largohet, nëse e

gjen veten diku tjetër. Kontrata e

mbetur do të shkëputur dhe ne do

t’ia zgjasim dorën njëri-tjetrit dhe

t’i ndajmë rrugët tona”, deklaroi

O’Neill për Sunderland Echo.

‘Fluturon’ Bruklyni,

‘PLEQTE’, TE PREFERUARIT E JANARIT

ringjallen Lakersat

Brooklyni vazhdon të ‘fluturojë’.

Nets e regjistruan fi toren e nëntë

nga 10 ndeshjet e fundit. Ndërrimi

në shtabin teknik e bëri të vetin dhe

Brooklyn nuk di për humbje, duke e

rrëmbyer kreun në Lindje, pas fi tores

ndaj Torontos.

Ndërkohë, Lakers po tregojnë

ringjallje dhe e fituan ndeshjen e

dytë rresht. Bryant e Howard shënuan

së bashku 62 pikë, në fi toren ndaj

Houstonit. New Orleansi po ashtu

po shfaq formë të mirë, duke fi tuar

ndaj Philadelphias.

Për Hornets kjo ishte fi torja e pesë

nga gjashtë ndeshjes e fundit. Indiana

nuk hasi në ndonjë problem ndaj

Bobcats, ndërsa mbeten në pozitën

e dytë Clippers.

L.A. Lakers – Milwaukee 104-88

L.A. Lakers: Bryant 31

Milwaukee: Ellis 17

Houston – L.A. Clippers 109-117

Houston: Harden 23

L.A. Clippers: Crawford 30

Brooklyn – Toronto 113-106

Brooklyn: Lopez 22

Toronto: Lowry 21

Charlotte – Indiana 76-103

Charlotte: Henderson 15

Indiana: Hibbert 18

Philadelphia – New Orleans 99-111

Philadelphia: Holiday 23

New Orleans: Vasquez 23

Denver – Portland 115-111

Denver: Gallinari 25

Portland: Aldridge 28

Futbollistët e shtyrë në moshë janë më të preferuarit e afatit kalimtar të janarit.

Lampard, Cole, Drogba e Beckham, janë vetëm disa nga yjet e futbollit, të cilët,

përkundër faktit se janë mbi 30 vjeç, kërkohen nga shumë skuadra të njohura

evropiane. Kriza fi nanciare i ka shtyrë klubet që të përqendrohet te lojtarët e shtyrë

në moshë dhe që sjellin përvojë, para atyre më të rinj, por që kushtojnë shtrenjtë.

Kapiten Terry, koleksion shiritash

‘Kapiten, lider, legjendë’, shkruan në parullat

e shikuesve në Stamford Bridge për kapitenin

John Terry. Këto fj alë do të thonë shumë

për qendërmbrojtësin e Chelseat, njëjtë si

kjo foto, e cila është postuar nga vet ai në

Instagram.

Terry e postoi foton e disa shiritave të kapitenit,

të cilët i ka vendosur në dorën e tij gjatë

karrierës. “I kam ruajtur të gjithë shiritat e

kapitenit nga secila ndeshje që kam luajtur.

Ky është një koleksion i vogël”, ka shkruar

përfaqësuesi anglez.

Ato përfshijnë shirita nga ndeshje të

ndryshme që ka zhvilluar ai me Chelsean dhe

Anglinë, përfshirë këtu edhe shiritin me mbishkrimin

‘Të bashkuar kundër racizmit’, të cilin

e kishte vendosur ndaj Shakhtar Donetskut

këtë sezon në Ligën e Kampionëve.

Ish kapiteni i Anglisë e ka udhëhequr ekipin

londinez që nga vera e vitit 2004, duke fi tuar

12 trofe. Ai po ashtu e vendosi disa herë

shiritin e kapitenit për Anglinë, para se të

pensionohej nga futbolli ndërkombëtar në

shtator të vitit të kaluar.

për t’u transferuar tek Interi dhe

deri tash është goditja e vetme e

Nerazzurrëve në afatin kalimtar të

dimrit apo te skuadra e Sir Alex Ferguson,

trajner i cili beson shumë te

futbollistët mbi 30 vjeç.

Mjafton të përmendim Ryan

Giggs apo Paul Scholes, të cilët

vazhdojnë të luajnë, përkundër

faktit se i janë afruar moshës 40 vjeçare.

Por, futbollist i lirë është edhe

David Beckham, i cili spekulohet

se mund të rikthehet në Milan,

pasi kaloi pesë vjet në Los Angeles

Galaxy. Gjithashtu, çmimi i lartë i

futbollistëve kualitativë dhe të rinj

i ka shtyrë klubet evropiane, edhe

ashtu në krizë, që t’i kërkojnë futbollistët

e vjetër, të cilët me përvojën

e tyre, mund të kontribuonin në

gjashtë muajt e ardhshëm.


E enjte 17, janar 2013

Vetëm fj alë të mira për

Messin e Ronaldon

Sulmuesi i Paris Saint-Germainit,

Zlatan Ibrahimovic siguron se nuk ka

dhënë kurrë fj alë negative për Lionel

Messin e as Cristiano Ronaldon. Së

fundmi ishte publikuar një intervistë

e sulmuesit suedez, i cili i thumbonte

argjentinasin e portugezin. “Unë

vetëm kam mendime pozitive për

Lionel Messin e Cristiano Ronaldon.

Nuk kam dhënë kurrë intervistë

ku kam thënë gjëra negative dhe

deformuese për Messin e Ronaldon,

dy lojtarë për të cilët kam respekt të

madh. Jam viktimë e kësaj praktike,

ku deklaratat shtrembërohen. Unë

e respektoj futbollin, ekipin tim,

bashkëlojtarët dhe kundërshtarët”,

përfundoi Ibrahimovic.

Liverpool, më

afër Sneijderit

Liverpooli e ka marrë seriozisht

punën për ta transferuar mesfushorin

e Interit, Wesley Sneijder. Edhe

pse Nerazzurrët janë marrë vesh me

Galatasarayn, duket se futbollisti

holandez e preferon më shumë

Premierligën. “Disa takime janë paraparë

në orët në vazhdim. Ekziston

një interesim serioz i Liverpoolit dhe

YJET E UEFA-s

UEFA e ka publikuar të mërkurën ekipin ideal për vitin 2012, i cili u votua nga 5,3 milionë njerëz. Kjo

listë dominohet nga lojtarët e La Ligas, me katër lojtarë të Real Madridit dhe katër të Barcelonës. Vetëm

Philipp Lahm, Thiago Silva dhe Andrea Pirlo vijnë nga ligat e tjera evropiane.

UEFA e ka zgjedhur të mërkurën

ekipin ideal të vitit 2012.

Edhe në këtë listë, njëjtë si në atë

të FIFA-s, që u publikua ditë më

parë, vërehet dominimi absolut

i lojtarëve nga La Liga spanjolle.

Të vetmit që bëjnë përjashtim

janë Philipp Lahm, Thiago Silva

dhe Andrea Pirlo, të cilët luajnë në

Bundesligë, Ligue 1, respektivisht

Serie A

Edhe në këtë zgjedhje, Real

Madridi dhe Barcelona janë më

të përfaqësuarit, me nga katër lojtarë,

ndërsa spikat në sulm dyshja

Messi-Ronaldo. Pesë lojtarë nga

kampioni evropian Spanja bëjnë

pjesë në këtë ekip, i cili u votua

nga 5,3 milionë njerëz në uebfaqen

zyrtare të Federatës Evropiane

të Futbollit.

Ekipi i UEFA-s,

Formacioni: 4-4-2

Portier

Iker Casillas (Real Madrid)

Në vitet e fundit jemi bërë kampionë

evropianë dhe botërorë.

Njerëzit nuk duhet ta harrojnë se

kjo nuk është e lehtë. Ekipet tjera

kombëtare janë duke ndryshuar

dhe duke u zhvilluar, i cili është po

ashtu faktor. Fatmirësisht, mendoj

se ne kemi ende atë që na nevojitet

për një kohë të gjatë.

Mbrojtës

Sergio Ramos (Real Madrid)

Ne jemi të vendosur për atë që

e bëjmë. Dhe, nëse tregohesh në

nivelin individual, është për shkak

të punës kolektive. Në këtë aspekt,

ne jemi të lumtur me mbrojtjen

Guardiola e zgjodhi Bayernin

Pep Guardiola e ka zgjedhur përfundimisht

Bayern Munichun. Trajneri i suksesshëm

spanjoll do të jetë trajner i gjigantit Bavarez,

me të cilin ka nënshkruar kontratë deri më

30 qershor të vitit 2016.

Marrëveshja e re është publikuar nga

uebfaqja zyrtare e Bayernit, e cila e heq

çdo dyshim të mundshëm. Trajneri spanjoll

kërkohej nga Chelsea, Manchester City dhe

Milani, por në fund vendosi që karrierën

ta vazhdojë në Gjermani. “Jemi mjaft të

lumtur që e arritëm qëllimin. Pep Guardiola

është një ekspert i futbollit dhe është kërkuar

nga klube të mëdha dhe të famshme,

por do të vijë në Munich për të fi tuar me

Bayernin. Ai është njëri prej trajnerëve

më të suksesshëm në tërë botën dhe jemi

të sigurt se nuk do t’i japë ‘frymë’ vetëm

tonë në përgjithësi. Jo vetëm unë

dhe Piqué, por edhe lojtarët tjerë

kanë dhënë gjithçka në fushë.

Gerard Piqué (Barcelona)

Janë shumë gjëra prapa skenës

të cilat njerëzit nuk i shohin. Njerëzit

mund ta shohin produktin

fi nal që ndodh nëpër stadiume,

por prapa saj ekziston një punë e

madhe, shumë vuajtje dhe sakrifi

cë. Ekziston një dëshirë e madhe

për të fi tuar dhe në fund arrihet

rezultati final, të cilin njerëzit e

shohin. Por, prapa kësaj ekziston

një punë e madhe.

Philipp Lahm

(Bayern München)

Unë e di se mund të luaj në

nivele të larta në cilindo krah.

Bayernit, por tërë futbollit gjerman”, ka

thënë shefi ekzekutiv i Bayernit, Karl-Heinz

Rummenigge. Guardiola do ta zëvendësojë

trajnerin Jupp Heynckes, i cili do ta mbyllë

aventurën me Bayernin në fund të këtij

sezoni. 41 vjeçari do ta marrë në dorë

gjigantin Bavarez nga sezoni i ardhshëm,

ndërsa ai pritet të punojë me futbollistin

shqiptar, Xherdan Shaqiri.

Wesleyt do t’i pëlqente t’i bashkohet

këtij ekipi”, ka thënë një burim

i uebfaqes goal.com. “Ky është një

vendim i rëndësishëm në karrierën

e tij, si në aspektin sportiv, ashtu

edhe në atë personal”, ka vazhduar

burimi. Shumë shpejt pritet të dihet

e ardhmja e ish futbollistit të Ajaxit

dhe Real Madridit.

Gjithmonë e kam dëshmuar këtë

në fushë, si me Bayernin ashtu

edhe me ekipin kombëtar. E kam

dëshmuar se mund të luaj edhe në

të majtë edhe në të djathtë. Por, në

fund ai që vendos është trajneri.

Thiago Silva

(Paris Saint-Germain FC)

Unë gjithmonë tentoj t’i bëj

gjërat më të thjeshta dhe t’i sjell

ekipit siguri, sepse nuk mund të

prisni nga qendërmbrojtësi të

shkojë në sulm dhe të shënojë

gola. Kjo është puna ime, puna

ime është të mbrohem. Shpresoj

se me kalimin e viteve, unë mund

ta mbaj formën e njëjtë, në mënyrë

që të mund të marr shpërblime

të tilla.

Mesfushorë

Andrés Iniesta (Barcelona)

Jam mjaft i lumtur dhe i nderuar

që e fi tuam ‘treshen’. Dy evropiane

dhë një Botëror rresht, të cilën gjë

nuk e kishte bërë askush më parë.

Është diçka historike. Në futboll,

është e vështirë të shkosh gjithmonë

deri në fund, kështu që ne

do ta japim më të mirën për ta

arritur një tjetër fi nale.

SPORT

Xavi Hernandez (Barcelona)

Jam mjaft krenar. Është një nder

për mua që jam votuar në këtë ekip

me lojtarë të mëdhenj evropianë,

por edhe botërorë. Vetëm dua ta

jap më të mirën, duke ndihmuar

në fi tore dhe në arritje të mëdha

me klubin dhe ekipin kombëtar.

Kam kaluar periudha të mrekullueshme

në botën e futbollit dhe

dua të vazhdoj me këtë.

Andrea Pirlo (Juventus)

Eh, duhet të dini mjaftueshëm

për gjithçka. Duhet të dini se si të

mbroheni, si të sulmoni, si ta drejtoni

lojën, ta fi toni topin dhe të

shënoni gola – thjeshtë gjithçka.

Unë vetëm mundohem ta jap më

të mirën në stërvitje dhe të jem

i gatshëm për ndeshje. Sa më i

vjetër bëhesh, bëhet edhe më e

rëndësishme të ushtrosh dhe të

fokusohesh në çdo detaj, vetëm

për të mbetur në formë të njëjtë

për një kohë sa më të gjatë.

Mesut Özil (Real Madrid)

Unë jetoj në Madrid, ekipi më

mbështet shumë, trajneri ka besim

tek unë, kështu që unë e harxhoj

të gjithë potencialin që kam

në fushë. Për ekipin kombëtar

po ashtu kam besim tek trajneri

dhe shokët e skuadrës. Unë e shijoj

jashtë mase edhe këtë eksperiencë

dhe jam krenar që luaj për

Gjermaninë.

Sulmues

Lionel Messi (Barcelona)

Çdo vit mundohem të zhvillohem

dhe të bëhem lojtar më i

mirë. e kam fatin e mirë që shënoj

shumë gola, por siç e kam thënë

gjithmonë, nuk është objektiv imi

ta ngre numrin e golave çdo vit.

Objektiv real imi është që të fi toj

sa më shumë trofe dhe për këtë

jam i përqendruar.

Cristiano Ronaldo

(Real Madrid)

Unë do të kem gjithmonë përgjegjësi,

por jo shumë presion. Ne

mund të përmirësohemi në çdo

aspekt. Unë nuk përqendrohem

në një sferë të veçantë, sepse

mendoj se gjëja më e rëndësishme

është që të luaj mirë dhe të punoj

shumë e më shumë.

31


32 MARKETING E enjte 17, janar 2013

Tani interneti edhe më i shpejtë,

me çmim të njejtë!

5

0

Mbps

10

15

PAKO 2 10

Mbps

Pako2 nga 5 Mbps në 10 Mbps, ndërsa Pako3 nga

10 Mbps në 15 Mbps.

Për të gjithë konsumatorët e ri PAKO START, vjen si

ofertë promocionale për vetëm 7.95 EUR

PAKO 3 15

Mbps

More magazines by this user
Similar magazines