NDIHMOJINI VENDORET - Gazeta Express

gazetaexpress.com

NDIHMOJINI VENDORET - Gazeta Express

FOTO: KUSHTRIM TËRNAVA

BOTA: SI JU JU HAKMOR CAMERON HUNTER KOSHTUNICËS? f12-13 SPORT:

NDIHMOJINI VENDORET

Qeveria duhet t’i ndihmojë prodhuesit

vendorë, veçanërisht investitorët në

industrinë e rëndë, ndryshe e ardhmja

e tyre është e zymtë. Heqja e taksës

së çimentos ndikoi që SharrCem ta

humbë gati krejt tregun. Planifi kojmë

t’i investojmë 90 milionë euro në katër

projekte kapitale. Shumë para kemi

investuar edhe në mbrojtjen e mjedisit.

Drejtori menaxhues i SharrCemit,

Emmanuel Mitsou fl et për Express. f10-11

Express

www.gazetaexpress.com N° 2705 Viti VIII • Kosovë 0.30 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

Komunikim i

plotë për t'ri!

E hënë

17 shtator 2012

SPORT:IVAZHDOJNË IVAZHDOJNË TË KORITEN

Isa Mustafa po përpiqet

t’i paraqesë si viktima

zyrtarët e partisë

dhe Komunës së tij që

dyshohen për zhvatje

dhe korrupsion. Partitë

opozitare dhe analistët

e kundërshtojnë këtë

qasje të Kryetarit të

LDK’së. Sipas tyre, ai

duhet të shqetësohet

për korrupsionin që ka

përfshirë gjithë zinxhirin

institucional, e jo të

akuzojë drejtësinë se

po vepron në mënyrë

selektive. f4-5

LUAN VIKTIMEN VIKTIMEN

f28-29

Për kapjen e Enver

Sekiraqës është formuar

një Task-Forcë Speciale

në kuadër të Policisë

së Kosovës. Burime

Expressit brenda

policisë thonë se e dinë

që ai ndodhet në Kosovë.

Sipas tyre, Sekiraqa

është i gatshëm të

dorëzohet, por vetëm në

duart e EULEX’it. f8-9

Gjurmëve të Sekiraqës

Dhunon fqinjën plakë

Një i ri serb është arrestuar e më pas është liruar nën dyshimin

se e ka dhunuar fqinjën e tij, një 83-vjeçare nga Bellopoja e Pejës.

Rasti ka ndodhur në gusht të këtij viti, por që nuk është raportuar

deri më tani. | FAQE 7

OpED Vitet e humbura të Kosovës

Nga pranvera e vitit 2008, e deri në pranverën e vitit 2012,

relacionet Kosovë-Serbi, Perëndim-Prishtinë dhe Perëndim-

Beograd kanë qenë pengje të karrierës së një politikani të vetëm:

të Boris Tadiqit, Presidentit të Serbisë.

Shkruan: Blerim Shala | FAQE3

KOMENT Grand fi nale

Nëse synon normalizimin, Kosova nuk do të duhej të lejonte që

politika të bëhet biznes që korrupton interesat e shtetit dhe të

shoqërisë. Shkruan: Shkëlzen Maliqi | FAQE 2


2

Pressing

Fjalët tona

S’ka status

special për

veriun.

MOTI PRISHTINË

Sot

Max: 22 °C

Min: 13 °C

Nesër

MARTTI AHTISAARI,

Hartuesi i Planit të

pavarësisë së Kosovës.

Statusi special është një

nga opsionet që është

përfolur shumë kohëve të

fundit. Ndërkohë pritet të

rinisin bisedimet Prishtinë

– Beograd.

Vendi po varfërohet,

udhëheqësit po

pasurohen.

Mbi 63

mijë

LDK,

Në një komunikatë për

media. Ndërkohë anëtarë

të kësaj partie janë

arrestuar e akuzuar për

korrupsion dhe shkelje

të tjera.

HAXHI ARIFI,

Kryetar i BSPK-së, në një

konferencë për media.

Peticioni përmban

kërkesa për kundërshtim

të formës së procesit

të privatizimit si dhe

ndërprerjen e privatizimit

të Postës dhe Telekomit të

Kosovës (PTK), Korporatës

Energjetike të Kosovës

(KEK) dhe Trepçës.

Max: 21 °C

Min: 12 °C

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

Nëse synon

normalizimin,

Kosova nuk

do të duhej

të lejonte që

politika të

bëhet biznes

që korrupton

interesat e

shtetit dhe të

shoqërisë.

E hënë, 17 shtator 2012

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Politikë: Shpend Limoni shpend.limoni@gazetaexpress.com Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com\

Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com

Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Drejtor ekzekutiv: Shpend Jakupi, shpend.jakupi@gazetaexpress.com Shtypi: Roto Print Center: MediaWorks.

Shkëlzen Maliqi

Grand fi nale

Në ditët e para të marrjes së përgjegjësisë së plotë

për pavarësi, Qeveria e Kosovës ballafaqohet me

sfi dat e reja të dobësimit të kredibilitetit. Aferat

korruptive në të cilat janë përfshirë në mënyrë direkte

zyrtarët e lartë të Qeverisë, e bëjnë më se të

brishtë koalicionin në pushtet. Në opinion krijohet

përshtypja se është vetëm çështje ditësh kur do të

prishet koalicioni që do të pasojë me një koalicion

të ri (PDK – AAK) ose shpalljen e zgjedhjeve të parakohshme.

Në qendër të vëmendjes është për të satën herë

Behgjet Pacolli, Zëvendëskryeministër, tani jo

vetëm për gafat dhe deklaratat e pamatura politike,

por edhe për veprime dhe konteste të dyshimta ekonomike,

në rastin konkret rreth privatizimit të hotel

“Grandit” në Prishtinë. Në aferën rreth “Grandit”

po del se Pacolli ka qenë jo vetëm pala e mashtruar,

humbës dhe i shantazhuar, por edhe injorues i

ligjit që nuk e ka paraqitur me kohë krimin e rëndë

ekonomik. Nëse është e vërtetë se një grup njerëzish

i kanë kërkuar para atij dhe Remzi Ejupit që “Grandi”

të mos kthehet Agjencionit për Privatizim, ai ka

bërë veprim të dënueshëm me ligj që rastin nuk e

ka paraqitur menjëherë te prokuroria, por këtë e

bëri më vonë, pas fi llimit të hetimeve për vdekjen

e dyshimtë të Dino Asanajt, ish shefi t të Bordit të

Privatizimit.

Ajo që bie në sy tek aferat e Pacollit jo vetëm në

këtë rast, është naiviteti i tij politik në shpjegimin e

veprimeve të veta në stilin e biznesmenit të pasur

që është mësuar të sigurojë favore, interesa dhe

privilegje të ndryshme përmes “dhuratave”, pa e

hetuar se kështu zbardhet një qasje dhe mentalitet

në esencë thellësisht korruptiv. Ndonëse as në

udhëheqjen e bizneseve të suksesshme nuk preferohet

zbardhja publike e “dhuratave” që shpesh

janë pjesë e marrëdhënieve kontraktuale, i gjori

zëvendëskryeministër gjithnjë vuan nga një kompleks

që të vetëlavdërohet me nivelin e lartë të “patriotizmit”

të tij, duke pohuar se nuk kursen paratë

nga fondet e veta private që të sigurojë njohje të

reja të pavarësisë së Kosovës në Afrikë dhe gjetiu

ku gjen zyrtarë shtetet që i pëlqejnë dhuratat e tija,

por ngandonjëherë edhe e mashtrojnë. Problem me

Pacollin është se ai edhe angazhimin e tij politik

e kupton si biznes, dhe këtë si biznes me të cilin

është bërë i pasur në vendet e ish lindjes komuniste,

duke ua bërë dhurata të majme shefave të shteteve

dhe zyrtarëve të tjerë të lartë. Në vendet ku sundon

ligji nuk lejohen dhurata të tilla, e edhe nëse bëhen,

sepse kështu sigurohen kontrata të rëndë miliona

dhe miliarda euro a dollarë, kjo bëhet me marifet

dhe kërkohen mënyrat që të mos i kuptojnë assesi

prokuroritë.

Pacollin, dhe krejt aferën rreth “Grandit”, që mbase

rastësisht e zbuloj vdekja e çuditshme e Dino

Asanajt, nuk duhet të shikojmë si rast të izoluar, por

si një sindromë që shpjegon se çfarë është elita që e

sundon aktualisht Kosovën e pavarur. Elita politike

është e kapur në një valë “interesash” me elitën eko-

nomike, ku ata të politikës duan që të kanë pushtet

dhe kontroll mbi resurset dhe profi tet e ekonomisë,

por edhe elita ekonomike synon që të kontrollojë

pushtetin si burim për sigurimin e monopoleve

dhe profi teve më të mëdha. Kjo e dyta, shtrirja e

ndikimit të bizneseve mbi politikën nuk po ndodh

vetëm nga distanca, por shumë biznesmenë po

bëhen deputet dhe udhëheqës politikë, me synimin

që të integrojnë dy pushtetet në një monopol

të frikshëm. Kosova, nëse synon normalizimin, nuk

do të duhej të lejonte që politika të bëhet biznes

që korrupton interesat e shtetit dhe të shoqërisë.

Të luftosh dukurinë e simbiozës së biznesit dhe

politikës në përmasat e frikshme që e kap dhe zhvat

shtetin dhe interesin publik, nuk është gjë e lehtë,

sepse këto janë struktura anomalike që ngjiten për

vetë sistemin dhe me pushtetin që e shtrijnë në pikat

kyçe të funksionimit të tij, në gjykatat, mediat

dhe instancat tjera, pengojnë zbulimin, ndëshkimin

dhe eliminimin e tyre. Kjo nuk do të thotë se i tërë sistemi

është korruptiv në mënyrë të pashërueshme,

por se duhet të kihet durim dhe vetëdijesim më të

madh të shoqërisë e cila, në instancën e fundit, do

të duhej të fuqizonte mekanizmat e kontrollit dhe të

ndëshkimit të elitave të tilla të degjeneruara politike

dhe ekonomike.

Publiku ynë tani e di se prokuroria e Euleksit prej

kohësh ka hapur hetime të shumta ndaj zyrtarëve të

lartë, ku vetëm një pjesë e tyre është bërë publike,

dhe vetëm disa janë proceduar dhe përfunduar me

ndëshkime të merituara. Problemi është se prokuroritë

dhe gjykatat nuk mund të veprojë vetëm

në bazë të dyshimeve, edhe kur ato janë me besueshmëri

të lartë, por duhet të sigurohen provat dhe

dëshmitë. E provat dhe dëshmitë shumë shpesh

mungojnë. Jo rrallë kjo ndodh sepse ata që i kanë

provat frikësohen nga pushteti i atyre që hetohen,

ose edhe sepse njerëzit preferojnë të këqyrin “punët

e veta” dhe nuk i besojnë gjykatave.

Instrumenti më i fuqishëm i ndëshkimit të elitave

korruptive janë zgjedhjet. Ato më mirë se gjyqet

mund të ndëshkojnë kastat elitare që janë kapur

nga kanceri i korrupsionit që ngulfat shtetin dhe

shoqërinë. Me zgjedhjet e lira mund të ndëshkohet

elita e degjeneruar, dhe sjell në pushtet politikat që

janë të gatshme dhe të afta ta luftojnë korrupsionin.

Komprometimi që i ka ndodhur një grupi politikanësh

dhe biznesmenësh në rastin e “Grandit”, por

edhe hetimet dhe ndjekjet penale që kanë ndodhur

ose kanë fi lluar nëpër komuna, ku përfshihen edhe

liderët e pozitës edhe të opozitës, janë tregues së

ndëshkimi i krimit po i bënë hapat e parë serioz.

Vetëm se ky fi llim nuk është i mjaftueshëm derisa

nuk e arrin masën kritike kur do të ketë fuqinë e

goditjes të vatrave kryesore të kancerit të korrupsionit.

Për këtë detyrë Kosova e vetëpërgjegjshme

do të duhej ta nxirrte dhe ta fuqizonte një elitë të

re politike dhe të bizneseve që respekton rregullat

e shtetit ligjor. Momentalisht këtë nuk e kemi, por

nuk duhet humbur shpresën se kjo do të ndodhë.


E hënë, 17 shtator 2012

Nga pranvera e vitit 2008 e deri në pranverën e

vitit 2012, relacionet Kosovë – Serbi, Perëndim

– Prishtinë dhe Perëndim – Beograd, kanë qenë

pengji të karierës së një politikani të vetëm: Të

Boris Tadiqit, Presidentit të Serbisë.

Vitet e humbura

të Kosovës

Blerim Shala

Njëra prej porosive e cila më së shumti u përmend në

ditët e përmbylljes së mbikëqyrjes së pavarësisë prej

diplomatëve të lartë perëndimorë që drejtpërdrejtë

morën pjesë në procesin e përcaktimit të statusit të

Kosovës, ishte ajo që spikatte domosdoshmërinë e

gjetjes së një Modus Vivendi (Bashkëjetese), midis

Kosovës dhe Serbisë.

Modus Vivendi në mes të Kosovës dhe Serbisë, në

kontekstin e njohur politik, nënkupton disa gjëra,

poqëse proceset shikohen me një pikëshimim afatamesëm.

Së pari, që tema e statusit të Kosovës, në kufi jtë e

defi nuar nga Propozimi i Presidentit Ahtisaari, ka

marrë fund, ajo nuk mund të ri-hapet prej askujt,

në asnjë rrethanë.

Së dyti, Serbia nuk do të jetë e detyruar që tash

për tash ta njoh shtetin e Kosovës dhe të vendosë

marrëdhënie diplomatike me Prishtinën.

Së treti, Kosova dhe Serbia duhet të vendosin

raporte politike të cilat do të kenë domethënien e

normalizimit të marrëdhënieve (pa njohje, dhe me

largimin e Serbisë nga Veriu i Kosovës).

Së katërti, ky normalizimin gjithsesi do të nënkuptojë

që Beogradi nuk do të pengojë assesi integrimin

e Kosovës në Bashkimin Evropian.

Së pesti, ky normalizim do të sjellë edhe njohjen

e Kosovës nga Greqia, Sllovakia , Rumania , Qipro

dhe Spanja, për të mundësuar kështu marrëdhëniet

e mirëfi llta kontraktuale në mes të Prishtinës dhe

Brukselit.

Së gjashti, e tëra do të duhej të rrumbullakësohej

me anëtarësimin e Kosovës në OKB.

Së shtati, Serbia do ta njihte Kosovën si shtet para

se të bëhej anëtare e Bashkimit Evropian. Atëherë

Modus Vivendi do të zëvëndësohej me vendosjen

e marrëdhënieve të mirëfi llta diplomatike midis dy

shteteve.

Tema e normalizimit të raporteve të Kosovës dhe

Serbisë në fakt është çelë qayshmoti, menjëherë

pas vlerësimit të ICJ-së (Gjykatës Ndërkombëtare

të Drejtësisë), në korrikun e vitit 2010, i cili sqaroi që

bërja e shtetit të Kosovës nuk ishte në kundërshti me

të Drejtën Ndërkombëtare.

Më parë, autoritetet më të larta të Beogradit ua

kishin bërë me dije Washingtonit, Brukselit dhe

kryeqendrave të tjera perëndimore, që kjo (ICJ), do të

jetë përpjekja e fundit e Serbisë për t’iu kundërvënë

pavarësisë së Kosovës dhe që më pas, nëse beteja ligjore

do të humbet, Beogradi do të pranojë realitetin.

Pak ditë pas këtij verdikti të ICJ-që që bëri hi dhe

pluhur këtë ndërmarrje ligjore të Serbisë, Catherine

Ashton, Kryediplomatja e BE-së, pohoi që ka

përgatitë një Propozim-Rezolutë që do të duhej të

miratohej në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së

(sepse kjo Asamble edhe pati kërkuar, në tetorin e

vitit 2008, mendimin e ICJ-së).

Përmbajtja e kësaj Rezolute nuk linte vend për interpretime

kundërthënëse: Kosova dhe Serbia duhej të

» Autori është

Nënkryetar i Parë i Aleancës për Ardhmëninë e Kosovës.

Kjo kolumne është shkruar enkas për Gazetën Express

nisnin një dialog, i cili kishte për synim normalizimin

e relacioneve midis Prishtinës dhe Beogradit, dhe lehtësimin

e rrugëtimit të Kosovës dhe Serbisë kah BE-ja.

Serbia , në mënyrë të tërthortë pranonte që puna

e Kosovës (pavarësisë së saj), ka marrë fund, dhe që

ky dialog, do të jetë një lloj “lënde djegëse” (politike),

për përshpejtimin e ndërmarrjes së madhe të

anëtarësimit të Kosovës dhe të Serbisë në BE.

Pra, në gushtin e vitit 2010, nga ana e Ashton ishin

paraparë të ndodhte dialogu i cili po paralajmërohet

që duhet të nisë në vjeshtën e vitit 2012, me 26-27

muaj vonesë.

Në vend të këtij modeli të mirëfi lltë të normalizmit

të raporteve në mes të këtyre dy shteteve, u zgjodh

një tjetër, ai i një Draft-Rezolute të re, të negociuar

midis Brukselit dhe Beogradit, e cila pastaj u votua në

Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, me 9 shtator,

2010. Kjo ndodhi sepse nuk u arrit konsensusi i plotë

në BE për Propozimin e Ashton-it.

Ne arritëm që të mos përzihemi në punët tona dhe

për më shumë, ta relativizojmë shumë ngadhnjimin

ligjor në ICJ.

Për ne, për Brukselin, për Washingtonin, siç do

të kuptohej për çdo ditë të lume prej gushtit të vitit

2010 e deri më sot, ishte ky një rast i mrekullueshëm

për ta ndryshuar kahjen e raporteve të Kosovës dhe

Serbisë, për ta mbyllur rrëfi min e gjatë historik midis

Kosovës dhe Serbisë.

Serbia i humbi të gjitha betejat e mundshme politike,

ligjore, ushtarake (më parë, në vitin 1999), dhe

kur pritej tërheqja e saj prej Kosovës, ajo papritmas u

shpëtua me shansin e 9 shtatorit të vitit 2010.

Në fakt, që nga pranvera e vitit 2008 e deri në pranverën

e vitit 2012, relacionet Kosovë – Serbi, Perëndim

– Prishtinë dhe Perëndim – Beograd, kanë qenë

pengji të karierës së një politikani të vetëm: Të Boris

Tadiqit, Presidentit të Serbisë.

Tadiq, i cili siç po kuptohet gjithnjë e më shumë,

ka qenë një mashtrues ordiner politik, kishte arritë,

dhe këtu assesi nuk mund të ketë shfajësim të diplomacisë

perëndimore, të lidhë fatin e Kosovës, të

integrimit të plotë të Veriut të Kosovës, fatin ndërkombëtarë

të Kosovës, me fatin e tij në Serbi, gjithnjë

duke dhënë premtime të rreme që do të ndërmarrë

veprimet e duhura (veçmas nëse ICJ-së nuk vendosë

në dobi të Beogradit), kur të vie momenti i duhur.

Ai çast nuk erdhi kurrë, sepse Tadiq asnjëherë nuk

ka qenë i gatshëm të pranojë realitetin në Kosovë.

Përkundrazi. Ai jetonte, politikisht, me një kredi të

madhe të cilën e përtërinte shpesh në Washington

dhe Bruksel, dhe në fund u mor vesh që jo që nuk e

ka ndërmend ta kthejë këtë kredi përmes heqjes dorë

nga ajo që ishte humbur kahmoti (nga Kosova), por

për më shumë, u kuptua që ai e kishte futur Serbinë

në borxh politik dhe fi nanciar deri në fyt.

Janë humbur kështu katër vjet tepër të çmueshme

për Kosovën si një shtet të ri.

Kosova ka interes jetik (dhe këtu puçen interesat

e Kosovës dhe të Perëndimit, por realisht, edhe të

Kosovës dhe Serbisë), që ta kompenzojë aq sa është

e mundur, kohën dhe vitet e humbura. Mbetja në

fuqi e gjendjes pezull në raportet Kosovë – Serbi do

të jetë shumë e rrezikshme për Kosovën dhe për

gjithë rajonin.

Eja në

IPKO

dhe

merr falas!

Bleni numër të ri, për

vetëm 3€ me

3€ mbushje dhe

merrni FALAS:

1000 MIN, 1000 SMS

ose 1000 MB,

sipas zgjedhjes tuaj.

3


4

Politikë

redaktor: Shpend Limoni

e-mail: shpend.limoni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Isa Mustafa po përpiqet

t’i paraqesë si

viktima zyrtarët e

partisë dhe Komunës

së tij që dyshohen për

zhvatje dhe korrupsion.

Partitë opozitare

dhe analistët e

kundërshtojnë këtë

qasje të Kryetarit të

LDK’së. Sipas tyre, ai

duhet të shqetësohet

për korrupsionin që

ka përfshirë gjithë

zinxhirin institucional,

e jo të akuzojë drejtësinë

se po vepron

në mënyrë selektive.

Faton Ismajli

faton.ismajli@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 shtator –

Isa Mustafa përsërit të njëjtat fjalë,

sa herë që organet e drejtësisë arrestojnë

apo hetojnë zyrtarët e tij

në parti dhe komunë.

Thotë se është viktimë e pushtetit

të Kryeministrit Hashim Thaçi.

Kështu foli edhe këto ditë, teksa

shihte Policinë e EULEX’it duke

arrestuar njeriun e dytë për nga

pushteti në Komunën e Prishtinë,

Sami Hamitin, dhe nisjen e hetimeve

ndaj dy deputetëve të tij,

Naser Osmanit dhe Sali Asllanajt.

Analisti politik, Armand Shkullaku

thotë se Isa Mustafa nuk ka

të drejtë kur thotë se drejtësia po

vepron në mënyrë selektive.

“Përpjekja për të treguar që

drejtësia është selektive kur vihen

nën akuzë fi gura të larta, siç është

rasti i Komunës së Prishtinës,

se nën hetime nuk është vetëm

Sami Hamiti, kemi edhe Ramadan

Mujën, Kryetar i Prizrenit, që

është duke u hetuar nga EULEX’i,

kemi Qemajl Mustafën e Gjilanit,

kemi ministra e ish-ministra, kemi

edhe kundërshtarë të z. Mustafa

që janë nën hetim. Pra, mendoj

se nuk duhet të shqetësohemi

nga selektiviteti i drejtësisë, por

shqetësimi real duhet jetë që nuk

ka parti politike, forcë politike,

qeveri, komuna, që nuk po rëndojnë

dyshime se janë të përfshirë

në korrupsion”, ka thënë Shkullaku

për Express, të dielën.

“Ky është më shumë problem i

përfshirjes së njerëzve të pushtetit

në korrupsion sesa selektim nga

EULEX’i”, ka shtuar ai.

Por, pse reagoi Isa Mustafa pas

arrestimit të Sami Hamitit?

Armand Shkullaku jep përgjigje.

“Reagimi i Mustafës ka për

qëllim të tregojë se puna e Komunës

së Prishtinës, të cilën e

drejton për një kohë të gjatë, ka

qenë e pastër. Z. Mustafa nuk

thotë që akuzat ndaj Sami Hamitit

nuk qëndrojnë, ai thotë që fakti

që z. Hamiti dhe disa të tjerë të

LDK’së janë goditur, bën të dyshojë

që mund të ketë ndoshta edhe

një keqpërdorim, por nuk thotë

se z. Hamiti është i fajshëm apo i

pafajshëm”, ka thënë ai.

Sipas Shkullakut, Lideri i

LDK’së po tenton ta ruajë partinë

nga njollosja, siç ka ndodhur edhe

Intensifi kohen hetimet

Task-Forca për Hetime Speciale e

EULEX’it ka intensifi kuar hetimet rreth

akuzave nga raporti i Dick Martyt. Zëdhënësi

i këtij ekipi, Juri Laas ka thënë

për R. Kosova se janë intensifi kuar

kontaktet me persona, të cilët kanë

informata relevante për çështjen.

Laas nuk ka dhënë detaje të tjera, por

me partitë e tjera.

“Së dyti, kujdesi i z. Mustafa që

forca e tij politike të mos njolloset,

dhe akuzat që kanë rënduar

deri dje mbi PDK’në për shkak

se kjo parti ka qenë qeverisëse,

ka qenë një parti që ka pasur një

beckraund të dyshimtë edhe nga

e kaluara”.

Ndryshe, pas arrestimit të Kryesuesit

të Kuvendit Komunal të

Prishtinës, Sami Hamiti, Lideri i

LDK’së, Isa Mustafa ka deklaruar

se lufta kundër korrupsionit po

shërben si instrument për ta luftuar

opozitën.

Sipas Mustafës, gjithkund në

ka thënë se ky ekip ka marrë mbështetjen

e duhur të niveleve më të

larta politike nga Prishtina, Tirana dhe

Beogradi. Ekipi që është i ngarkuar

për hetimet rreth akuzave që dalin

nga raporti në Këshillin e Europës të

senatorit Dick Marty, për siç pretendohet,

trafi kim me organe njerëzore

LUAN

VIKTIMEN

botë korrupsioni luftohet në pozitë,

ndërsa në Kosovë, ai është

duke u luftuar në opozitë.

“Assesi nuk duhet që lufta e korrupsionit

të bartet nga pozita në

opozitë, sepse pastaj lufta kundër

korrupsionit bëhet instrument i

pozitës të luftojë opozitën”, ka

thënë Mustafa, duke anashkaluar

qëllimisht faktin se në kryeqytet

partia e tij nuk është opozitë, por

pozitë.

Këtë reagim ia shohin për të

madhe edhe në PDK.

Deputeti i PDK’së, Behar Selimi

thotë se reagimi i Isa Mustafës ka

ardhur pa e shikuar se çka po

E hënë, 17 shtator 2012

nga pjesëtarë të UÇK’së gjatë luftës

në Kosovë, nuk komenton shumë për

ecurinë e hetimeve.

John Clint Williamson është emëruar

vitin e kaluar në krye të ekipit special të

EULEX’it për të hetuar akuzat e ish-senatorit

Dik Marti për trafi kim organesh

gjatë luftës në Kosovë.

ndodh me hetimin e zyrtarëve

edhe të partisë në pushtet, qoftë

në nivelin qendror apo lokal.

“Secili ka të drejtë të ndihet

ashtu qysh ndihet, e të shprehet

ashtu siç shprehet, por sikur

të mos ishin edhe një numër

të kuadrove të pozitës duke u

hetuar, atëherë me të vërtetë do

të dyshonim se këto hetime janë

të orientuara kundër opozitës.

Dihet se edhe një varg i tërë i

zyrtarëve të partisë në pushtet,

sidomos atyre komunalë, janë

duke u hetuar, prandaj nuk po

ma mbush mendjen shumë

deklarata e Isa Mustafës se këto


E hënë, 17 shtator 2012

Qeveria po e varfëron Kosovën

Shtrenjtimi i kostos së jetës, rritja e

papunësisë dhe varfërisë kanë mbetur

nën hijen e festimeve dhe spekulimeve

për koalicion të ri. Rritja e varfërisë,

shtrenjtimi i kostos dhe rritja e papunësisë

konfi rmojnë se Qeveria Thaçi ka devijuar

plotësisht nga agjenda zhvillimore

e vendit. Këto janë konstatimet e Grupit

hetime janë të orientuara vetëm

kundër opozitës, kur dihet se

kemi disa kryetarë komunash,

disa zyrtarë të lartë të departamenteve

të ndryshme në kuadër

të Qeverisë, e që janë të partisë

në pushtet, të cilët janë duke

u hetuar qe sa kohë”, ka thënë

Selimi, për Express.

Sipas tij, fakti se shumë zyrtarë

të PDK’së po hetohen, disa prej të

cilëve janë shpallur edhe fajtorë,

tregon se drejtësia po vepron

edhe mbi pozitën.

Ndryshe, prej PDK’së e LDK’së,

Ahmet Isufi i AAK’së thotë se korrupsioni

duhet të luftohet ndaj të

FOTO: KUSHTRIM TËRNAVA

të Ekspertëve të LDK’së, të cilët kanë

thënë se populli po varfërohet, ndërkohë

politikanët po pasurohen.

Sipas tyre, gjatë këtij muaji, xhepi i kosovarëve

u varfërua për 3.1 për qind, për

shkak të infl acionit, sidomos në artikujt

bazikë si perimet (9.4%), rryma elektrike

(8.9%), qumështi dhe vezët (2.4%).

EULEX’i politikisht

neutral

Misioni i BE’së për sundim të

ligjit në Kosovë ka deklaruar

se janë politikisht neutralë sa

u përket hetimeve që i zhvillojnë

ndaj zyrtarëve kosovarë.

“EULEX’i është plotësisht neutral

politikisht sa u përket hetimeve

që i kryen. Prokurorët

e EULEX’it nisin një hetim,

kur ekziston dyshimi i bazuar

se individët kanë kryer një

shkelje”, ka thënë Zëdhënësi i

EULEX’it, Anne Blanksma.

I pyetur se si i komenton

deklaratat e Liderit të

LDK’së, Blanksma ka dhënë

këtë përgjigje: “Pavarësisht

spekulimeve të vazhdueshme

të mediave, i përket vetëm

personelit të EULEX’it të ketë

pasqyrë të plotë të njerëzve

që janë nën hetime”.

gjithëve, pavarësisht pozicioneve

politike.

“Vlerësimi ynë është që korrupsioni

duhet të luftohet, pavarësisht,

kudo që ekziston ai, në

të gjitha institucionet, sepse sot

Kosova po identifi kohet me krim

të organizuar dhe korrupsion

dhe kjo po e pengon në proceset

edhe të zhvillimit të brendshëm,

por edhe në ato integruese”, ka

thënë Isufi për Express, të dielën.

“Kushdo që është pjesë e korrupsionit,

duhet të luftohet”, ka

shtuar ai.

Në anën tjetër, Lëvizja Vetëvendosje

e sheh luftën kundër

korrupsionit si luftë politike ndaj

kundërshtarëve të PDK’së.

“Nuk dua të lëshohem se a po

luftohet pozita apo opozita, por

që sistemi i drejtësisë, edhe policia,

edhe gjyqësori, edhe prokuroria

ende nuk janë në fazën që

do të mund të thoshim ne të papolitizuara.

Nga informacionet

që kemi në sistemin e drejtësisë,

ka struktura joinstitucionale, për

shembull gjenden në Policinë e

Kosovës, kam informacione, janë

të SHIK’ut. Çka mund të presësh

prej këtyre lloj strukturash, të

bëjnë drejtësi të papolitizuar”,

ka thënë Alma Lama, deputete

e VV’së.

Edhe deputeti tjetër i Vetëvendosjes,

Florin Krasniqi deklaron

se prapa hetimeve dhe krimit

ekziston SHIK’u.

“Prapa gjithë kësaj dhe të gjitha

të këqijave në Kosovë qëndron

SHIK’u, pa e hetuar këtë

organizatë kriminale, Kosova

s’mund ta luftojë korrupsionin.

Nuk ka luftë kundër korrupsionit

në Kosovë, askush nuk e lufton

korrupsionin, në Kosovë të

gjithë e ushqejnë korrupsionin”,

ka thënë ai.

Express

Në komunikatë po ashtu thuhet se pas

shtrenjtimit të rrymës me rreth 8 për qind

para disa muajsh, kanë fi lluar negociatat

për një rritje tjetër dhe se kjo rritje po

shkaktohet drejtpërdrejt nga Qeveria

Thaçi, si rezultat i rritjes së çmimit të

tantiemës për thëngjill nga 0.23 euro, në

3 euro.

Prishtinë, 16 shtator—

Pavarësisht synimeve të autoriteteve

në Prishtinë për të integruar

pjesën veriore të Kosovës

në atë jugore, serbëve lokalë të

asaj pjese duket se u mungon

ende vullneti për diçka të tillë.

Shqetësim për këtë të dielën

ka shfaqur edhe Shefja e Zyrës

Administrative të Qeverisë së

Kosovës në Veri të Mitrovicës,

Adrijana Hoxhiq.

Duke komentuar djegien e veturës

së nëpunësit serb të Zyrës

Administrative, Hoxhic ka thënë

se zgjidhja e problemeve do të

ishte mbajtja e zgjedhjeve legale

në Veri të Kosovës.

Por, sipas saj, mbajtja e zgjedhjeve

të lira është e vështirë për

shkak të mungesës së vullnetit të

qytetarëve atje për t’u integruar

në institucionet e Kosovës.

“Mbajtjes së zgjedhjeve të lira

në zonat në Veri të Kosovës do t’u

hapej rruga vetëm me shtimin e

vullnetit të serbëve për zhvillimin

e këtij procesi dhe me rritjen e

numrit të partive politike serbe

të regjistruara në Komisionin

Qendror të Zgjedhjeve”. Pos sipas

saj, gatishmëria e serbëve të

Veriut për të mbajtur zgjedhje do

të nënkuptonte mbylljen e Zyrës

Administrative në Veri.

“Themelimi i Komunës së re të

Mitrovicës Veriore do të nënkuptonte

mbylljen e Zyrës Administrative

në Veri”, ka thënë Hoxhic.

Deri më 10 shtator, kur u

përmbyll mbikëqyrja ndërkombëtare

e pavarësisë së Kosovës, i

ngarkuar me përgatitjen e terrenit

për mbajtjen e zgjedhjeve, me

të cilat do të krijohej Komuna e

re e Mitrovicës Veriore ishte Ekipi

Përgatitor për Decentralizim, i

mandatuar nga ekzekutivi kosovar

dhe Zyra Civile Ndërkombëtare.

Pas shuarjes së këtij ekipi

janë shtuar zërat për nevojën

e gjetjes së një zgjidhjeje për

Veriun në kuadër të një dialogu

më politik ndërmjet Prishtinës e

Beogradit.

Ish-Ministri i Administrimit të

Pushtetit Lokal, Sadri Ferati vlerësoi

se parakusht për zbatimin

e decentralizimit në zonat përtej

lumit Ibër në Mitrovicë, do të

jetë sundimi i ligjit dhe zhbërja

POLITIKË

Mungon vullneti

Shefja e Zyrës Administrative, Adrijana Hoxhic i ka fajësuar

edhe qytetarët e Veriut se nuk po kanë vullnet të integrohen në

institucionet e Kosovës. Zgjidhjen e vetme, ajo e sheh te mbajtja

e zgjedhjeve të lira në atë pjesë të Kosovës. Por, Sadri Ferati

thotë se së pari duhet të shpërbehen strukturat ilegale serbe

dhe pastaj të fi llojë normalizimi.

5

e strukturave paralele serbe që

veprojnë atje.

Ai e quajti të dëmshme hyrjen

në pazare politike për Veriun me

qeverinë serbe, por vuri në pah

rëndësinë që Serbisë t’i kërkohet

ndërprerja e destabilizimit

të situatës në pjesën veriore të

Kosovës.

“Beogradi duhet ta dijë se po

interferon, po destabilizon dhe

se ka pasoja në terren për shkak

të asaj sjelljeje. E para, duhet të

ketë një presion më të madh

ndërkombëtar, ndërsa e dyta

duhet që strukturat e sigurisë

dhe ata që po stimulojnë këtë

gjendje, të mos mbesin pa konsekuenca.

Duhet të veprojë ligji

në atë pjesë”, u shpreh Ferati.

Ndryshe, Veriu i Kosovës

vazhdon të mbetet vatër tensionesh,

për shkak të kundërshtimit

të banorëve lokalë ndaj

autoritetit shtetëror të Kosovës.

Në javën e kaluar, si pasojë e

një sulmi të armatosur ndaj një

veture të Policisë së Kosovës

dhe një të misionit europian për

sundimin e ligjit- EULEX, ishte

lënduar një pjesëtare e Policisë

së Kosovës.

FOTO: KUSHTRIM TËRNAVA


6 POLITIKË

Largojini strukturat ilegale

Ministri i Jashtëm, Enver Hoxhaj ka

deklaruar se kusht për normalizimin e

raporteve Kosovë-Serbi është shpërbërja

e strukturave ilegale policore dhe

parlamentare serbe në Veri.

Duke folur për dialogun teknik ndërmjet

dy vende vendeve, Hoxhaj e ka

Mediet vazhdojnë të raportojnë

për një takim të mundshëm

ndërmjet Kryeministrit

Hashim Thaçi dhe Presidentit

serb, Tomislav Nikolic gjatë

punimeve të Asamblesë

së OKB’së, të cilat nisin të

martën. Një shtrëngim duarsh

mes liderëve, ndërkaq thuhet

se mund të ndodhë vetëm me

insistimin amerikan.

bërë të qartë se nuk do të ketë vazhdim

të bisedimeve, pa implementimin e

marrëveshjeve të arritura në Bruksel.

Ai ka thënë se nuk ka ndonjë informacion

nëse do të ketë takime të larta

mes Prishtinës dhe Beogradit në New

York, në Asamblenë e Përgjithshme të

E hënë, 17 shtator 2012

Vendosin amerikanët

Express

Prishtinë, 16 shtator—

Takimi ndërmjet Kryeministrit

Hashim Thaçi dhe Presidentit

serb, Tomislav Nikolic po vazhdon

të proklamohet si i mundshëm

për t’u realizuar në margjinën e

punimeve të Asamblesë së Për-

gjithshme të OKB’së në New York.

Burime të afërta me Kryeministrin

kanë thënë të dielën për

RTK’në se një shtrëngim duarsh

mes liderëve mund të ndodhë,

ndërkaq vetëm nëse amerikanët

insistojnë në këtë.

Sesioni i punimeve të

Asamblesë pritet të nisë të mar-

OKB’së.

Ndryshe, kryediplomati Hoxhaj e

ka quajtur fundin e mbikëqyrjes së

pavarësisë së Kosovës si hap për një

kapitull të ri në historinë e Kosovës. Në

një intervistë për agjencinë italiane të

lajmeve “Nova”, ai ka thënë se Plani i

tën.

Ndërkaq, ditë më parë, Maja

Kocijancic, zëdhënëse e shefes

për Politikë të Jashtme e BE’së,

Catherine Ashton ka konfi rmuar

se kjo e fundit është duke u përgatitur

që të takohet me dy liderët.

Por ende nuk duhet nëse takimi

do të jetë i përbashkët. Ndërkohë,

Ahtisaarit është ai që ka transformuar

Kosovën në një shtet të pavarur, demokratik

dhe multietnik.

“Zbatimi i këtij plani ka transformuar

vendin tonë në një shoqëri dhe shtet

demokratik, multietnik, pluralist», ka

thënë Hoxhaj.

AS NDARJE, AS STATUS SPECIAL

Njeriu që me planin

e tij ia hapi dyert

pavarësisë së

Kosovës, i mbyti

të dielën shpresat

serbe për ndryshim

të kufi jve në Ballkan.

Martti Ahtisaari

i kujtoi Serbisë se e

ka humbur të drejtën

mbi Kosovën.

Ai hodhi poshtë

dhënien e një statusi

special për Veriun,

apo opsionin e

ndarjes së Kosovës.

Express

Prishtinë, 16 shtator –

Ideatori i pavarësisë së Kosovës,

ish-Presidenti finlandez, Martti

Ahtisaari të dielën ua ka mbytur

serbëve shpresën për ndryshim të

kufi jve në Ballkan.

Në një intervistë të dhënë për

mediat e Beogradit, ai ka thënë se

nuk do të ketë as ndryshim të kufi

jve, e as status special për Veriun

e Kosovës.

“Sepse kufijtë ekzistues janë

pranuar edhe nga Këshilli i Sigurimit”,

ka thënë ai të dielën për

“Vesti”.

“Pas takimit në Londër më 31

janar të vitit 2006, i kam lutur

anëtarët e Grupit të Kontaktit që

t’i dërgojnë porosi private Beogradit,

Prishtinës dhe serbëve të

Kosovës. Pika e parë e atyre tetë

porosive private ka qenë shumë e

qartë: Në dritën e asaj që ka ndodhur

në Kosovë, për shkak të aksioneve

të Serbisë, kthimi i Kosovës

brenda Serbisë nuk është opsion”,

ka shtuar Ahtisaari.

Diplomati fi nlandez e ka cilësuar

planin e tij si garantuesin më

të mirë për mbrojtjen e të drejtave

të pakicave, e veçmas atyre serbe

në Kosovë. Ndërkohë që fajin për

mosimplementimin e tij në Veri

të Kosovës, e ka hedhur te qëndrimet

e njerëzve që jetojnë në

atë pjesë.

“Nuk është faji te plani, por te

qëndrimet e njerëzve. Të gjithë

duhet të ndryshojnë. Jo vetëm

politikanët, por edhe qytetarët e

thjeshtë, shqiptarët dhe serbët.

Për këtë duhet kohë...”

Duke folur ndërkaq për dia-

logun e shumëpërfolur ndërmjet

Prishtinës dhe Beogradit që pritet

të nisë në tetorin e këtij viti,

Ahtisaari ka sugjeruar që së pari

të implementohen marrëveshjet

e arritura në dialogun paraprak.

Por, ka theksuar nevojën e normalizimit

të marrëdhënieve mes

dy shteteve pretenduese për anëtarësim

në Bashkimin Europian.

“Asnjë vend nuk mund as të

mendojë që të hyjë në Bashkimin

Europian, në qoftë se ka probleme

të brendshme ose probleme me

fqinjët”.

Njeriu që për angazhimet për

zgjidhjen e konfl ikteve ndërkombëtare

është laureuar me çmimin

Nobel për paqe, i ka porositur

palët që të mos kërkojnë zgjidhje

të tjera të problemeve, përveç

atyre që parashihen në planin

ekzistues.

“Dy vendet janë të pavarura

dhe në këtë mënyrë duhet të sillen

në mes veti. Nuk duhet harruar

historinë, se çfarë ka ndodhur

në Ballkan. Kur ndodhen disa

zhvillime të caktuara, Serbia ka

humbur të drejtën që të qeverisë

me Kosovën. Kjo është thënë qartë,

edhe plani im është i qartë lidhur

me këtë”, ka shtuar Ahtisaari.

Ai iu drejtoi një mesazh edhe

autoriteteve serbe duke u thënë

se Serbia nuk do të mund të bëhet

asnjëherë anëtare e BE’së duke

qenë shkaktare e problemeve

qoftë të brendshme, ashtu edhe

të jashtme.

“Marrëdhëniet duhet të normalizohen,

pavarësisht nga ajo që ka

ndodhur në të kaluar ndërmjet

Serbisë dhe Kosovës. Ndër të tjera,

Serbia nuk duhet të përzihet në

punët e brendshme të Kosovës”,

tha Ahtisari i bindur se një ditë që

të dy vendet do të jenë anëtare të

BE’së.

I pyetur ndërkaq nëse ndihet

fajtor që Serbia humbi Kosovën

për shkak të planit të tij, Ahtisaari

ka thënë se shteti serb humbi Kosovën

për shkak të asaj që ndodhi

në Ballkan.

“Nuk ndjej asnjë fajësi. Pse

duhet? Pyetja juaj është ngjashëm

sikur të pyesni se a duhet Rusia të

ketë ndikim në Finlandë? Jo. Të

dyja vendet janë të pavarura dhe

se kështu duhet të sillen ndërmjet

veti. Nuk duhet harruar historinë,

atë çfarë ka ndodhur në Ballkan.

Dhe kur kihen parasysh gjëra që

kanë ndodhur, Serbia e ka humbur

të drejtën që të qeverisë me

Kosovën. Kjo është e qartë, edhe

plani im është shumë i qartë rreth

kësaj”, ka thënë Ahtisaari.

autoritetet ndërkombëtare, veçmas

zyrtarë të lartë në Bruksel po

merren aktivisht me përgatitjen e

këtij takimi të shkurtër për të dërguar

mesazhin e qartë se takimet

dhe bisedimet mes palëve janë e

vetmja mënyrë për zgjidhjen e

problemeve të hapura ndërmjet

dy vendeve.

FOTO: PETRIT RRAHMANI


E hënë, 17 shtator 2012 NACIONALE 7

Nacionale

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Policia

E sulmon

me skalper

Prishtinë, 16 shtator- Policia

e Kosovës ka arrestuar

një person të dyshuar, pasi

që i njëjti pas një mosmarrëveshjeje

ka sulmuar me

mjet të mprehtë (skalper)

viktimën mashkull K/

shqiptar duke i shkaktuar

lëndime të rënda trupore.

Në konsultim me prokurorin,

i dyshuari është ndaluar në

mbajtje.

E rrah gruan

Prishtinë, 16 shtator- Raportohet

se është arrestuar

një person pasi që i njëjti ka

sulmuar fizikisht bashkëshorten

e tij duke i shkaktuar

kështu lëndime trupore.

Viktima ka pranuar tretman

mjekësor, ndërsa i dyshuari

pas intervistimit, në konsultim

me prokurorin, është

ndaluar në mbajtje.

Has në mina

Ferizaj, 16 shtator- Një

banor i qytetit të Ferizajt ka

njoftuar në polici se kishte

gjetur një mjet të pashpërthyer,

i cili dyshohet të jetë

minë. Policia ka siguruar

vendin e ngjarjes, ndërsa

njësia për deminim e FSK-së

dhe KFOR-it kanë larguar

mjetin pa incidente.

100 euro fals

Pejë, 16 shtator- Një qytetar

nga Peja ka raportuar në

polici se ka pranuar nga tre

persona të panjohur një kartëmonedhë

prej 100€, e cila

dyshohet të jetë e falsifikuar.

Monedha është konfiskuar

nga policia dhe rasti është

duke u hetuar.

Arrestohet

kontrabanduesi

i njerëzve

Kaçanik, 15 shtator- Raportohet

së është arrestuar

i dyshuari mashkull pasi

që dyshohet se i njëjti me

qëllim kontrabandimi me

njerëz, ua kishte falsifikuar

dokumentet e udhëtimit dy

viktimave meshkuj dhe dy

femrave. Në konsultim me

prokurorin, i dyshuari është

ndalur në mbajtje.

Nexhmije Ahmeti

nexhmije.ahmeti@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 shtator - Një serb

nga fshati Bellopojë e Pejës dyshohet

se e ka dhunuar fqinjën e tij,

një plakë 83 vjeçare. Velika Jasoviç

denoncoi rastin në Polici ku i

dyshuari është arrestuar e më pas

është liruar nga prokurori për t’u

mbrojtur në liri.

Siç mësohet serbi 27 vjeç, V.S

për gati dy orë e kishte dhunuar

fqinjën plakë. Por kjo e fundit nuk

kishte pasur guxim që ta lajmërojë

rastin nga frika e babait të dhunuesit

M.S për të cilin thuhet se është

funksionar politik dhe udhëheqës i

këtij fshati i banuar me serbë.

Sipas denoncimit që ka bërë

plaka në Polici në muajin gusht,

“Ec më ndryshe”, monitoron Komunën

Prizren, 16 shtator- Puna e ekzekutivit

dhe legjislativit të Komunës së

Prizrenit, tashmë ka fi lluar të monitorohet

nga OJQ ”Ec më ndryshe”.

Marrëveshja mes dy palëve, e cila

do të zgjasë gjashtë muaj, ka gjetur

edhe mbështetjen e Ambasadës së

27 vjeçari ka hyrë në shtëpinë e

viktimës rreth orës 23:00, ku e

moshuara jeton vetëm dhe ajo

për dy orë u detyrua t’u rezistojë

torturimeve seksuale nga ai. Por

plaka kishte arritur ta raportojë

rastin vetëm pasi e kishte marrë

veten, fi llimisht tek prifti i fshatit,

i cili ka lajmëruar policinë në Pejë.

Këta të fundit konfi rmojnë ngjarjen

e ndodhur në fshatin Bellopojë

dhe sqarojnë se ngjarja ka ndodhur

qysh para rreth një muaji.

Zeqir Kelmendi, njëri nga zëdhënësit

rajonalë të Policisë në Pejë

konfi rmon për Express denoncimin

e viktimës në Policinë e Kosovës

e më pas edhe arrestimin e të

dyshuarit. “Policia menjëherë pas

denoncimit të viktimës ka arrestuar

të dyshuarin për të cilin është

bërë një kallëzim penal ndaj tij”,

Britanisë së Madhe, e cila ka ndarë

për realizimin e këtij projekti 30 mijë

euro. Komuna e Prizrenit është e

para në Republikën e Kosovës, e cila

po monitorohet nga shoqëria civile,

tha kryetari i Komunës, Ramadan

Muja, i cili u zotua për forcimin e

tha Kelmendi për Express. Sipas

tij kallëzimi penal ka shkuar në

Prokurori ndërkaq i dyshuari pas

mbajtjes në paraburgim prej 48

orësh me urdhër të prokurorit

është liruar për t’u mbrojtur në liri.

“Policia e ka kryer punën e saj

ndërsa u mbetet organeve të drejtësisë

që ta zbulojmë nëse bëhet

fjalë për dhunim siç ka raportuar

viktima”, sqaron Kelmendi për

Express.

Ai nuk jep shumë detaje rreth

këtij rasti sipas të cilit edhe është

dërguar një komunikatë për media,

por mësohet se plaka është

kontrolluar nga mjekët ku sipas

të cilëve nga lëndimet dhe provat

bëhet fjalë për dhunim.

Rasti nuk është raportuar askund

deri më tani edhe pse sipas

zëdhënësit nga regjioni i Pejës bën

demokracisë. Sipas kësaj organizate,

Muja ka shprehur gatishmërinë për

të hapur dyert në realizimin e këtij

projekti që ka të bëjë me monitorimin

e punës së ekzekutivit dhe të

legjislativit, veçanërisht qasjen në

dokumentet zyrtare.

DHUNON PLAKEN

Një i ri serb , është arrestuar e më pas është liruar nën dyshimin se e ka

dhunuar fqinjën e tij, një 83 vjeçare nga Bellopoja e Pejës. Rasti ka ndodhur në

gusht të këtij viti por që nuk është raportuar deri më tani. Policia në Pejë thotë

se rasti është raportuar para një muaji ndërsa ky raport nuk gjendet në faqen

zyrtare të Policisë së Kosovës

të ditur se zyra për informim e ka

lëshuar komunikatën. Mirëpo në

portalin zyrtar të Policisë www.

kosovopolice.com një komunikatë

e tillë nuk ekziston.

Në portal botohen të gjitha lajmet

që policia i lëshon nëpërmjet

komunikatave por kjo për dyshimet

për dhunim nuk është botuar.

Kelmendi është i bindur se komunikata

është lëshuar me kohë nga

zyra e tyre menjëherë pasi që

viktima ka denoncuar rastin dhe

Policia ka arrestuar të dyshuarin.

Raportohet se në lidhje me këtë

rast janë informuar edhe EULEX-i

dhe OSBE-ja

Fshati Bellopojë është i banuar

kryesisht me serbë. Shumica nga

ta i patën braktisur shtëpitë gjatë

luftës në Kosovë për tu kthyer më

vonë disa prej tyre.


8 NACIONALE E hënë, 17 shtator 2012

Arrestohen dëmtuesit e pyjeve

Ferizaj, 16 shtator- Policia e Ferizajt ka

arrestuar pesë persona të dyshuar,

se në mënyrë ilegale kanë qenë

të përfshirë në prerjen e rreth 100

metrave kub dru industrial te vendi i

quajtur Stanet e Gremes. Këta shkatërrues

të pyjeve nuk ia kishin dalë që ta

Punojnë pa para

Prishtinë, 16 shtator- Ministria

e Shëndetësisë ka ndarë

buxhet për 30 specialistë, staf

të ri në QKUK. Qendra terciare

ka punësuar edhe disa specialistë

të tjerë me arsyetimin se

është e nevojshme dhe se do

t’i paguajë nga buxheti i saj.

Prej tyre, vetëm një numër i

vogël i specialistëve kanë arritur

të lidhin kontrata pune me

QKUK-në. 30 specialistë të rinj

nga gjithsej 35, të angazhuar

përmes konkursit të fundit, me

punë, në Qendrën Klinike Universitare

të Kosovës vazhdojnë

të mos marrin pagë. Burime

brenda QKUK-së i thanë Radio

Kosovës se drejtori ekzekutiv i

QKUK-së, Njazi Gashi ka lidhur

kontrata pune vetëm me 5

specialistë dhe se përzgjedhja

e pesëshes është bërë pa kriter.

Zëdhënësi në QKUK, Shpend

Fazliu thotë se në koordinim

me Ministrinë e Shëndetësisë

së shpejti edhe specialistët e

tjerë do të kenë kontrata e pastaj

do të paguhen. “Ministria

e Shëndetësisë dhe QKUK-ja

janë në proces të realizimit të

kontratave për këta punëtorë të

QKUK-së. Tash për tash vetëm

Lëndohen dy policë

dhe një punëtor

Pejë, 16 shtator- Pas “zhbllokimit”

të pengesës për ndërtimin

e magjistrales Prishtinë-Pejë, në

fshatin Arllat, si duket sërish nuk

mund të merren vesh qytetarët e

asaj pjese me kompanitë e ndërtimit.

Edhe pse pas dy viteve nis

të ndërtohet ajo rrugë me praninë

e organeve, qytetarët nuk

e kanë kursyer as policinë. Sipas

njoftimit të Policisë së Kosovës,

tre qytetarë të asaj pjese sot kanë

penguar punën e punëtorëve të

njërës ndër firmave, e cila ka

Digjet 1 veturë në Veri

Mitrovicë, 16 shtator- Të

shtunën mbrëma është djegur

vetura e një zyrtari serb të punësuar

në Zyrën Administrative të

Qeverisë së Kosovës në Veri të

Mitrovicës, njoftojnë mediat

serbe. Konfi rmohet se mbrëmë

rreth mesnatës, persona të panjohur

i vunë zjarrin një veture,

pronë e një nëpunësi serb të

Zyrës Administrative të Qeverisë

së Kosovës në Mitrovicë.

Drejtoresha e Zyrës, Adriana

Hoxhiq e ka dënuar incidentin,

duke theksuar se kjo tregon

edhe një herë mungesën e

sundimit të ligjit në Veri. Ajo për

agjencinë serbe Tanjug ka thënë

tërheqin masën drunore të prerë aty,

ngase intervenimi i njësiteve policore

kishte qenë i menjëhershëm. Policia

me këtë rast ka konfi skuar disa motosharra,

një traktor dhe një automjet të

tipit «Xhip», ndërsa te një i dyshuar ka

gjet dhe konfi skuar një revole të tipi

një e pjesë e tyre i kanë kontratat,

po sigurisht jemi në koordinim

me Ministrinë e Shëndetësisë

dhe shumë shpejt edhe

specialistët e tjerë do të marrin

kontratat konform konkursit që

ka shpallur Ministria e Shëndetësisë”,

tha Fazliu. Duket se nuk

nevojitet koordinim me Ministrinë

e Shëndetësisë, meqë kjo e

fundit deklaron se buxhetin për

specialistët e rinj e ka ndarë një

vit më parë. “Buxheti ka qenë

i ndarë qysh vitin e kaluar dhe

tash në fillim të vitit Ministria

ka ndarë buxhet edhe për

përfshirjen edhe të një numri

të specialisteve në procesin e

punës, sepse parashihet që në

këtë pjesë që ka mbetur të vitit

të miratohet Ligji për shëndetësi

dhe në bazë të këtij ligji, gjatë

secilit vit të ardhshëm, do të

punësohen nga 100 specialistë

të rinj në sistemin shëndetësor

të Kosovës”, thotë drejtori për

informim në Ministrinë e Shëndetësisë,

Faik Hoti. Specialistët

e rinj në QKUK vazhdojnë tutje

të punojnë pa pagesë, derisa

ata janë të angazhuar me orar

të rregullt duke përfshirë edhe

kujdestaritë.

qenë në kryerje të punimeve

në këtë magjistrale. Siç njofton

policia, gjatë intervenimit të tyre,

të njëjtët kanë penguar edhe

policinë në kryerjen e detyrës,

me ç’rast lëndime të lehta kanë

pësuar dy zyrtarë policorë si dhe

njëri nga viktimat mashkull K/

shqiptar, punëtor i firmës. Të

lënduarit kanë pranuar tretman

mjekësor, ndërsa të dyshuarit,

pas intervistimit, në konsultim

me prokurorin janë ndaluar në

mbajte.

se vetura është pronë e një nëpunësi

të Zyrës Administrative.

Ky është rasti i tretë i djegies së

veturave të punëtorëve serbë, të

punësuar në këtë zyrë. Hoxhiq

ka kërkuar nga EULEX-i dhe

Policia e Kosovës që të hetojnë

rastin dhe kryesit e kësaj vepre

të dalin para drejtësisë. Zyra Administrative

e Qeverisë së Kosovës

u hap disa muaj më parë,

në pjesën veriore të Mitrovicës,

përkundër kundërshtimit nga

përfaqësuesit politikë të serbëve

të kësaj pjese të Kosovës.

Në këtë zyrë janë të punësuar

më shumë se 50 nëpunës, kryesisht

serbë.

“TT M57” të kalibrit 7.62 mm dhe dy

karikatorë me disa fi shekë. Zëdhënësi

rajonal i policisë, togeri Agim Gashi ka

thënë për Kosovapress, se mbrëmë

rreth orës 22:00, patrullat policore

kanë marrë informacionin se disa persona

janë duke prerë dru në mënyrë

Lirita Halili

lirita.halili@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 shtator–

Ka kohë që i shumëkërkuari Enver

Sekiraqa ndodhet në Kosovë.

Ai është parë tek sillet i lirë nëpër

shumë vende të frekuentuara në

Prishtinë dhe jashtë saj.

Këtë e di edhe Policia e Kosovës,

prandaj ata kanë nisur një operacion

të madh për kapjen e tij, por

deri më tash pa sukses.

Burime të gazetës Express brenda

policisë thonë se tashmë është

formuar një Task-Forcë Speciale

për kapjen e tij.

“Task-Forca është formuar në

kuadër të Njësisë Speciale të Policisë

së Kosovës. Ajo do të merret

ekskluzivisht me kapjen e Sekiraqës”,

ka thënë ky burim i gazetës

në kushte anonimiteti.

Formimi i kësaj Task-Force të

veçantë, sipas të njëjtit burim, ka

ndodhur pavarësisht faktit se Sekiraqa

ka kohë që është shprehur i

gatshëm të vetëdorëzohet.

“Ai është i gatshëm të dorëzohet,

por me një kusht - jo në duart e

Policisë së Kosovës, por vetëm

të EULEX’it. Nuk po ka guxim

të dorëzohet në polici, sepse po

frikësohet se e vrasin”, sqaron burimi

sipas të cilit është kjo arsyeja

kryesore që ai tashmë ndodhet në

Kosovë.

E, si duket, kjo Task-Forcë

tashmë ka nisur punën e saj.

Mbrëmjen e së premtes, Polica e

Kosovës ka ndërmarrë një aksion

ilegale. Sipas tij, në vendin e ngjarjes

është konstatuar se bëhet fj alë për një

dëmtim të madh të masës drunore, të

cilën policia e ka siguruar. «Në vendin

e ngjarjes kanë dalë edhe zyrtarë nga

Drejtoria e Bujqësisë dhe e Pylltarisë

dhe njësitet e hetuesisë të stacionit

në lagjen Kodra e Trimave. Aksioni,

sipas Klan Kosovës, kishte për

qëllim kapjen e Enver Sekiraqës.

Të njëjtën natë, sipas këtij mediumi,

është bastisur edhe një shtëpi,

pronar i së cilës thuhet të jetë daja

i Enverit.

E bastisja ka ndodhur për një

arsye. Policia e Kosovës atë natë

ka marrë një informacion nga

dikush që i shumëkërkuari Sekiraqa

ndodhet në atë shtëpi. Por

pa rezultate. As të premten, policia

nuk arriti ta kapë atë. I gjithë

aksioni i së premtes është fi lmuar

nga kamerat e televizionit Klan

Kosova.

Megjithatë, një aksion i tillë nuk

është konfi rmuar nga policia. Të

policor në Ferizaj, duke vlerësuar se

janë prerë rreth 100 metra kub dru

industrial», ka thënë Gashi. Mësohet

se me urdhër të prokurorit komunal,

ndaj të dyshuarve është marrë masa e

ndalimit policor prej 48 orësh deri në

kompletimin e lëndës.

GJURMEVE T

Për kapjen e Enver

Sekiraqës është formuar

një Task-Forcë

Speciale në kuadër të

Policisë së Kosovës.

Burime të Expressit

brenda policisë thonë

se e dinë që ai ndodhet

në Kosovë. Sipas

tyre, Sekiraqa është

i gatshëm të dorëzohet,

por vetëm në

duart e EULEX’it.

kontaktuar nga Expressi, zyrtarë

për informim aty thonë se nuk

kanë ndonjë informacion, që aksioni

i zhvilluar të premten mbrëma

ka pasur për qëllim kapjen e

Enver Sekiraqës.

“Ne nuk kemi një informacion

të tillë”, kanë thënë ata për

Express.

Gjithashtu, zyrtarë të policisë

nuk kanë mundur ta konfirmojnë

faktin se policia është e informuar

se i shumëkërkuari Sekiraqa

ndodhet brenda territorit të Kosovës.

“Deri më tash, ne nuk kemi informata

se ai gjendet në Kosovë”,

thonë ata.

Por ndryshe nga policia, thonë


E hënë, 17 shtator 2012

Akuzon MAPH

Gjilan, 16 shtator- Qemajl Mustafa

akuzon Ministrinë e Ambientit

dhe të Planifi kimit Hapësinor

(MAPH) se është vonuar shumë

në barazimin e llogarive me

pjesën e parë dhe kështu kemi

humbur një vit të madh te ky

projekt, i cili nuk pret dhe është i

qytetarët, të cilët e kanë parë Enver

Sekiraqën me sytë e tyre. Hera e

fundit që ata thonë se e kanë parë

atë, ishte fundi i gushtit. Sipas tyre,

i shoqëruar nga tre burra të tjerë,

ai kishte zgjedhur ditën e diel që ta

kalonte në parkun e Gërmisë.

“Ishte ulur në njërin nga lokalet

që ndodhet në këtë park dhe po

shijonte një kafe. Nuk pata guxim

ta fotografoj”, i ka thënë një qytetar

nga Prishtina gazetës në kushte

anonimiteti.

E ky nuk është informacioni i

vetëm që vjen nga qytetarët, të cilët

thonë se e kanë parë këtë njeri. Disa

portale kosovare patën transmetuar

një lajm, ku thuhej se në orët

e mesditës, më 2 qershor të këtij

rëndësisë së veçantë. Përkundër

pengesave procedurale dhe të

natyrave të tjera shpronësore,

punët në lumin Mirushë janë

duke vazhduar. Qemajl Mustafa

thotë për “Rajonipress” se faza e

dytë, e cila po punohet dhe është

në vlerë të 3 milionë e 100 mijë

viti, Enveri është parë në Bërrnicë, i

shoqëruar nga Ilir Abdullahu, i njohur

si “Liza” dhe një person tjetër.

Ata po shëtisnin me një Golf 6 me

ngjyrë të zezë, por nuk shpëtuan

pa u vërejtur nga qytetarët, të cilët

edhe i denoncuan në polici. Sipas

këtyre burimeve, Policia në vendin

e ngjarjes ka dërguar njësitet elite

për të kapur Sekiraqën, por të njëjtit

kanë dështuar që ta bëjnë këtë.

Në vitin 2010, autoritetet kosovare

i kanë rënë në gjurmë njeriut

më të kërkuar për një varg krimesh

në Kosovë. Atë kohë, policia ka marrë

vesh se Enver Sekiraqa ndodhet

në Republikën e Irlandës, afër kryeqytetit

Dublin. Atë kohe, pati dalë

një problem me ekstradimin e tij

eurove, është krejt projekti deri në

fund. Mustafa thotë se Ministria

e Ambientit dhe e Planifi kimit

Hapësinor (MAPH) është vonuar

shumë në barazimin e llogarive

me pjesën e parë dhe kështu kemi

humbur një vit të madh te ky projekt,

i cili nuk pret dhe është i rën-

E SEKIRAQES

në Kosovë për shkak se Irlanda nuk

i zbaton urdhërarrestimet e Interpolit,

por vetëm informohet nga kjo

organizatë botërore policore.

I njohur me pseudonimin

“Qopa”, Enver Sekiraqa (37), i lindur

në Prishtinë, është shpallur person

në kërkim që nga gushti i vitit 2007,

pas vrasjes së policit Triumf Riza.

Ai kërkohet nga Interpoli për këto

vepra penale: krim kundër jetës

dhe shëndetit, krimit të organizuar,

krime ndërkufi tare, krime seksuale

dhe vjedhje. Bashkë me Enver Sekiraqën,

nga Interpoli kërkohen edhe

Ilir e Rrahim Abdullahu, të akuzuar

si organizatorë të vrasjes së policit

Riza, të cilët po ashtu vazhdojnë të

mbesin në arrati.

dësisë së veçantë. Sipas Mustafës,

këto procedura i kanë marrë dy

muaj të verës, por tashti punët po

shkojnë mirë. ”Janë disa pengesa

të vogla, të cilat po i eliminojmë

me sukses, janë disa shpronësime

të vogla dhe ka uzurpime, por me

bashkëbisedim dhe komunikim të

Prishtinë, 16 shtator- Kisha

serbe, e ndërtuar në pronën

e Universitetit të Prishtinës,

hodhi në shportë planin për

ndërtimin e Fakultetit Juridik,

me pretendimin se vendi ku

duhej të ndërtohej, është

pronë e kishës. Vendimi i

ish-pushtetit të pushtuesit

për ndërtimin e kësaj kishe

në hapësirat universitare, qe

cilësuar jolegjitim edhe nga

ish-administratori i OKB-së

në Kosovë, Bernard Kouchner,

pasi që së bashku me

ligjet dhe vendimet që janë

marrë nga viti 1990 deri 1999,

patën hyrë në pakon e ashtuquajtur

diskriminuese, në

të cilën kohë ka fi lluar ndërtimi

i kësaj kishe, megjithatë

muret e kishës vazhdojnë të

qëndrojnë në pronën e UPsë.

Kjo ishte edhe pengesa që

studentet e Fakultetit Juridik

dhe Ekonomik do të vazhdojnë

“të vlojnë” në hapësirat e

ngushta studimore.

Lidhur me këtë çështje,

menaxhmenti i UP-së dhe i

Fakultetit Juridik nuk duan

të fl asin, por drejtojnë gishtin

nga njëri-tjetri pasi që nuk

duan të tregojnë se nga kush

nuk lejohet ndërtimi i fakultetit.

Megjithatë, sipas burimeve

të Kosovapressit, drejtues

të Ministrisë së Arsimit

kanë kërkuar që ky objekt të

rrënohet, kurse ata të Universitetit

të Prishtinës po përga-

NACIONALE 9

mirë me qytetarët, krejt kjo punë

po shkon si duhet”, tha Mustafa.

Zyrtarët e MAPH-it ndërkaq kanë

deklaruar se faji për vonesat

mbetet te zyrtarët komunalë, të

cilët nuk i kanë kryer me kohë

procedurat e shpronësimit të

tokave përskaj lumit Mirushë.

E kishës, a e Universitetit!

Kisha që u ndërtua në pronën e Universitetit të

Prishtinës pamundëson ndërtimin e objektit të

Fakultetit Juridik. Mes dy palëve ka lindur konfl ikti

pronësor. UP-ja tash pret ndihmën e kryeministrit që

të zgjidhet kjo çështje. Tash po planifi kohet që aty të

ndërtohet një amfi teatër. Për ta rrënuar kishën, Komuna

e Prishtinës ka kërkuar dëshmi nga Universiteti

se prona është e tyre.

titën që të kërkojnë përkrahje

nga kryeministri dhe ministritë

e tjera për zgjidhjen e

problemit të objektit të kishës,

e cila gjendet në pronën e UPsë.

Përfaqësuesi për arsim

në AAK, Jonuz Salihu i tha

Kosovapressit se do të duhej

të gjendet zgjidhje për ndërtimin

e këtij fakulteti, pasi që ka

numër shumë të madh të studentëve

dhe kushte shumë të

këqija pune, sepse mungojnë

kabinetet dhe sallat e ligjëratave.

“Gjithë Kosova e dinë që

kisha është bërë në pronën e

Universitetit. Ajo kishë është

bërë në pronën e Universitetit

dhe do të duhej të zgjidhej

problemi i asaj kishe, në çka

të shndërrohej ajo kishë, a do

të jetë bibliotekë, a mund të

jetë diçka tjetër, por kurrsesi

nuk mund të jetë kishë, për

arsye se është uzurpuar trualli

i universitetit dhe është ndërtuar

një kishë. Nëse dikush

ka pronësi mbi atë hapësirë,

atëherë e ka Universiteti, e

ka Rektorati, e ka Ministria

e Arsimit, e Shkencës dhe e

Teknologjisë, por kurrsesi nuk

e ka kisha”, ka thënë Salihu.

Me regjistrimet e reja që

janë bërë në këto dy fakultete,

atë Ekonomik dhe Juridik,

numri i studentëve që

vijojnë ligjëratat në objektin

e përbashkët është rreth 15

mijë.

(Kosovapress)


10 E hënë, 17 shtator 2012

Ekonomi

Bankat islame, të padëmshme

Prishtinë, 16 shtator– Hapja eventuale kanë profi tin. Por, këtë profi t, ato banka

e ndonjë banke që nuk llogarit kamatë nuk e arrijnë me kamata, por nëpërmjet

për kredi, nuk do të çrregullojë sistemin formave të tjera, ka thënë për Radio

bankar në Kosovë, vlerësojnë eksper- Blue Sky, eksperti i bankave të tilla,

për fi tim, por jo duke ngarkuar kamatë

mbi kredi të lejuara”, tha Hasani. Bankat

me principe islame, fi timin e realizojnë

me fi nancim tregtar, përkatësisht me

tët. Bankat e tilla kanë sistem tjetër të Islam Hasani. “Bankat, të cilat punojnë bashkëinvestime dhe shërbime, thotë

Redaktor: Arben Hyseni

llogaritjes së interesit, që nuk quhet sipas principeve islame, duhet ditur se Hasani. Ai beson se hapja e një banke të

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

kamatë. Edhe bankat që punojnë me nuk janë shoqata humanitare dhe nuk tillë në tregun kosovar, do të ndikonte në

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

sistem të ashtuquajtur islam, qëllimin e punojnë pa fi tim, pra edhe ato punojnë uljen e kamatave.

Ndihmojini v

Intervistë

Qeveria duhet t’i ndihmojë prodhuesit vendorë, veçanërisht investitorët në industrinë e rëndë, ndryshe e

ardhmja e tyre është e zymtë. Heqja e taksës së çimentos ndikoi që SharrCemi ta humbë gati krejt tregun.

Planifi kojmë t’i investojmë 90 milionë euro në katër projekte kapitale. Shumë para kemi investuar edhe në

mbrojtjen e mjedisit. Drejtori menaxhues i SharrCemit, Emmanuel Mitsou fl et për Express.

Agon Sinanaj

agon.sinanaj@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 shtator –

Express: Si po mbijeton Sharrcemi

tash, pas heqjes se taksës së çimentos

me Shqipërinë?

E. Mitsou: Pas tërheqjes se masave

mbrojtëse, Sharrcemi e ka

humbur plotësisht tregun, pasi

që importuesit kanë depërtuar

në mënyrë shumë agresive duke i

zbritur çmimet në nivele të papara

vetëm për të përfi tuar nga tregu i

Kosovës.

Express: Sa është pjesëmarrja

aktuale e Sharrcemit në tregun

e çimentos në Kosovë? A jeni të

kënaqur me shtrirjen që e keni

aktualisht në treg?

E. Mitsou: Pjesëmarrja jonë ka

shënuar rënie në nivele jashtëzakonisht

të ulëta. Në rrethana të

tilla, vetëm duke iu falënderuar

mbështetjes së Grupit, ne jemi

në gjendje të mbajmë, ose të përpiqemi

të mbajmë një pjesë të tregut.

Natyrisht, një zgjidhje e tillë

ka efekte të tmerrshme anësore:

linja jonë kryesore e prodhimit

është dashur të ndërpritet dhe

kjo sjell telashe dhe pasiguri për

punonjësit dhe kontraktorët tanë.

Momentalisht ne kemi humbur

gati tërë tregun dhe kjo rrezikon

seriozisht prodhimin në fabrikën

e çimentos në Sharrcem.

Express: A do të duhej që Qeveria

e Kosovës të vazhdojë me

taksën për çimenton?

E. Mitsou: Shteti i Kosovës i ka

të gjitha parakushtet për të pasur

një industri vendore të çimentos,

prandaj ka qenë dëm i madh kur

vendimmarrësit e Republikës së

Kosovës vendosën kundër masave

të përkohshme mbrojtëse për

prodhuesin e vetëm të çimentos

në vendin e tyre dhe të cilët janë

parakusht për krijimin e industrisë

vendore. Më duhet t’ju rikujtoj

se legjislacioni ndërkombëtar

dhe ai i Kosovës parashohin

mundësinë e intervenimit të shtetit

në mënyrë precize për rastet e

tilla të vërshimeve të importit

që mund të shkaktojnë dëmtim

material të industrisë lokale. Sipas

mendimit tim, faktet janë aty,

korniza ligjore e miratuar nga Kuvendi

ekziston po ashtu, është e

qartë se masat duhen zbatuar - jo

ndoshta në normën e asaj fi llestare,

por sidoqoftë ato duhet të ekzistojnë

në një mënyrë efi kase dhe

për një periudhë të arsyeshme.

SharrCem është një fabrikë e

vjetër të cilës i nevojitet kohë dhe

investime për të arritur efi kasitetin

e prodhuesve tjerë rajonalë.

Masat do t’i jepnin SharrCem-it

hapësirë për frymëmarrje me një

periudhë të kufi zuar kohore prej

përafërsisht 4 viteve që të lejojë fabrikën

të prodhojë dhe shesë deri

në, apo shumë afër kapacitetit të

saj. Industria e çimentos është industri

e rëndë dhe investimet në

këtë industri janë shumë intensive

në aspektin e kapitalit. Kështu

që makineria dhe stabilimentet

lidhen me zgjidhje që përshtaten

sipas nevojës, të cilat kërkojnë

dizajnim, prodhim jashtë vendit,

si dhe instalimin e pajisjeve në

fabrikë pa e penguar funksionimin,

dhe për të gjitha këto nevojitet

kohë. Gjatë kësaj periudhe të


E hënë, 17 shtator 2012

Paralajmërojnë protesta

Prishtinë, 16 shtator– Bashkimi

i Sindikatave të Pavarura të

Kosovës ka marrë shkas nga

dështimi i procesit të privatizimit

në Kosovë, që së bashku me

organizata të tjera ta kundërshtojnë

përmes një peticioni privatizimin

e ndërmarrjeve publike.

masave mbrojtëse, importet nuk

do të shuhen, siç nuk ka ndodhur

as gjatë masave të përkohshme,

gjatë së cilave importet italiane

kanë vazhduar; ishte zgjidhja e

importuesit vendor të çimentos

shqiptare (Fushë-Krujë, që është

nën pronësi dhe menaxhim libanez)

të ndërpresin importin.

Kjo periudhë dhe këto masa i

nevojiten kompanisë për ta përfunduar

programin investues për

modernizim si dhe përmirësim

të kostos-efi kasitetit që të bëhet

konkurrente. Ky program, qëllim

dhe kohëzgjatje janë parashikuar

dhe pranuar në Marrëveshjen e

Privatizimit. Bazuar në të gjitha

këto fakte, besoj se Qeveria e Republikës

së Kosovës do të duhej

të vazhdonte me masat finale

mbrojtëse, gjithmonë duke pasur

parasysh se ngritja e një industrie

të çimentos, e cila do të plotësojë

nevojat e tregut vendor do të jetë

kontribuues i madh i zhvillimit

dhe ardhmërisë ekonomike të

Republikës së Kosovës, si dhe do

të kontribuojë në zvogëlimin e bilancit

negative tregtar, të cilën e ka

Kosova. Ne duhet të mbajmë në

mend se qeveria ende ka opsionin

sipas ligjit të vendosë masat fi nale.

Për mua, zgjedhja e mosvendosjes

së masave në rrethanat e

sotme është ekuivalente me deklarimet

se mbijetesa e industrisë

lokale dhe tërheqja e investimeve

të jashtme nuk janë prioritete.

Express: Është përfolur që Titani

do të tërhiqet nga Kosova. A ka

diçka të vërtetë këtu?

E. Mitsou: Është interesante

në Kosovë sa shpejt përhapet

një spekulim i pabazuar dhe i

orkestruar! Me sa më kujtohet, ju

keni qenë ata që keni publikuar

artikullin, pa i marrë edhe deklaratat

tona! Sidoqoftë, përkundër

rrjedhave të orkestruara të kohëve

të fundit dhe spekulimeve mediatike

të cilat kanë pasur për qëllim

dhe dëshirë që të shohin kompaninë

tonë të lëshojnë Kosovën,

si dhe të dëmtojnë reputacionin

dhe imazhin e Titan Groupit, përkatësisht

kompanisë për prodhimin

e çimentos SharrCem, Titani

nuk ka plane për t’u larguar nga

Kosova. Ne kemi ardhur në vendin

tuaj, në Republikën e Kosovës,

me vullnetin më të mirë dhe qëllimin

e ngritjes së industrisë vendore

të çimentos, e cila do të jetë

Në një komunikatë për media të

BSPK-së, thuhet se mbi 70 mijë

punëtorë që kanë kontribuar me

dekada të tëra në ndërmarrjet

prodhuese të Kosovës, si pasojë

e këtij procesi sot enden rrugëve.

“Ky proces privatizimi, i kryer në

shumicën e rasteve pa kurrfarë

konkurruese me të gjitha vendet

e rajonit. Sot SharrCemi është

burim i të hyrave i më shumë se

500 familjeve, pa përfshirë edhe

mbi 200 kontraktorët. SharrCemi

është kompani vendore kosovare,

që mendon dhe vepron për komunitetin

e saj!

Express: Në rast se fabrika

e Fushë-Krujës, siç ka paralajmëruar,

e hap fabrikën për

paketim të çimentos në Kosovë, a

keni menduar se si do të reagoni

në këtë situatë?

E. Mitsou: Unë për vete jo, mirëpo

ekspertët e SharrCemit pa dyshim

që po! Më herët e përmenda

që SharrCemi është kompani kosovare

dhe si e tillë do të mbetet

gjithmonë, mirëpo duhet të kihet

parasysh se SharrCemi është pjesë

e Titan Groupit, kompani kjo lidere

e çimentos dhe materialeve

ndërtimore me 110 vjet përvojë

industrial e me fabrika në 9 shtete,

duke përfshirë edhe gjithë rajonin.

Kjo nënkupton që për ne do

të ishte shumë e lehtë të veprojmë

ngjashëm me kompaninë në fjalë,

mirëpo importi është shumë më

pak i dobishëm për ekonominë

shtetërore në krahasim me rolin

e prodhimit vendor. Në rastet e

prodhimit, efekti multiplikativ i

prodhimit do të jetë shumë më

i madh në ekonomi si dhe çdo

euro e krijuar në industri krijon

shumëfi sh euro të tjera në sektor

mbështetës. Mos të flasim për

kontributet tatimore, të cilat shkojnë

direkt në thesarin e shtetit,

të cilat për asnjë rast nuk mund

të jenë më të larta nga importi

sesa nga prodhimi: tatimi në fi -

tim është shumëfi sh më i lartë për

prodhuesit sesa për importuesit.

TVSH-ja në anën tjetër, e cila nuk

mblidhet në kufi , në këtë rast do

të mblidhet nga shitja brenda në

vend. Kjo është teoria më e thjeshtë

ekonomike, të cilën e kuptojnë

ata që duan. Ajo, që me të

vërtetë më shqetëson, është se në

kohën kur Sharrcemi vëzhgohet

nga autoritetet publike, të njëjtat

autoritete janë tërësisht pasive

përkitazi me akterët e tjerë në

fushën e çimentos, konkurrentët

tanë, edhe pse ka pasur disa akuza

nga zyrtarët shtetërorë lidhur me

moszbatimin e ligjeve të vendit.

Express: A mund të na i sqaroni

problemin që ndodhi në Doganat

kushtëzimesh për vazhdimin

e aktivitetit të mëparshëm

prodhues e punësues, e ka

deindustrializuar vendin, duke

e kthyer kësisoj Kosovën në një

vend që vetëm konsumon. Privatizimi

i deritanishëm e ka ndaluar

prodhimin dhe ka prodhuar

endorët

e Kosovës rreth importit të çimentos?

E. Mitsou: Para së gjithash,

nuk është importuar çimento

- është importuar klinker, kjo

është vërtetuar tashmë edhe nga

tri institute kredibile të pavarura

ndërkombëtare, së fundmi

edhe nga SGS-ja. Më lejoni të

sqaroj se çka është klinkeri fi llimisht,

ose edhe më mirë, më

lejoni të ripërsëris shkurtimisht

deklaratën tonë të mëhershme

(e cila, si duket nuk ka tërhequr

vëmendjen e askujt - meqë termet

teknologjike mund të jenë të

mërzitshme - klinkeri është lëndë

e parë që shfrytëzues të vetëm i

ka fabrikat e çimentos. Kjo lëndë

e parë duhet të përpunohet më

tutje në procesin e prodhimit, së

cilës pastaj i shtohen edhe shumë

përbërës të tjerë për të përfi tuar

produktin fi nal - çimenton. Klinkeri

nuk klasifi kohet si çimento,

meqë nuk i përket kësaj kategorie,

sepse dallon në çdo formë dhe

përmbajtje mineralogjike e kimike.

Sipas nomenklaturës tarifore

ndërkombëtare të Organizatës

Botërore të Tregtisë dhe sistemit

të harmonizuar të përshkrimit

dhe kodimit të mallrave, ekziston

vetëm një kod për klinkerin dhe

ky është kodi 2523.10.00, ashtu siç

edhe është deklaruar nga Sharr-

Cemi. Ka qenë për keqardhje se

si SharrCemi është përballur me

keqtrajtim nga ana e Doganave të

Kosovës, si institucion i cili duhet

të merret me zbatimin e drejtë

dhe të paanshëm të ligjit. Sjellja

e zyrtarëve të Doganave ka bërë

që SharrCemi të humbë besimin

në paanshmërinë e Doganave, e

cila që në fi llim ka marrë vendime

të pabazuara në ligj dhe në konventa

ndërkombëtare, duke klasifi

kuar në mënyrë absurde mallrat

me kode tarifore, të cilave nuk u

përkasin.

Express: Keni në plan të investoni

në 4 projekte kapitale mbi

60 milionë euro. Por keni thënë

që paraprakisht iu duhet ndihma

e Qeverisë. Konkretisht për çfarë

projektesh bëhet fjalë dhe çfarë

ndihme kërkoni prej Qeverisë?

E. Mitsou: Për të arritur në një

nivel konkurrues, kompania ka

përpiluar planin investiv, i cili ka

së paku 4 projekte kapitale, të cilat

do të ngrisin vlerën e investimeve

tona në më shumë se 90 milionë

papunësi”, thuhet në komunikatë.

Sipas BSPK-së, e gjithë kjo

po bëhet për të kundërshtuar

shitjen e ndërmarrjeve publike,

PTK-së dhe KEK-ut, si dhe

likuidimin e ndërmarrjes Trepça.

“Këtë peticion e kanë nënshkruar

61,539 qytetarë duke shprehur

euro, të cilat janë të domosdoshme

për të ngritur fabrikën në

nivel konkurrues me fabrikat e

tjera të rajonit. Për t’u realizuar

ky plan investiv nevojiten politika

dhe ndihmë nga ana e Qeverise,

sepse kushtet momentale nuk e

bëjnë të mundur këtë investim.

Ne kemi njoftuar Qeverinë me

këtë plan dhe jemi duke pritur

qysh prej fi llimit refl ektim nga ana

e tyre në lidhje me ofertën tonë!

Për më tepër, në kohën kur Kosova

është duke kërkuar aq shumë

investitorë të huaj, humbja e një

rasti të tillë do të ishte një sinjal jo

shumë pozitiv drejt komunitetit

të investitorëve. Qeveria tanimë

i ka projektet konkrete për këto

investime: në hapjen e minierës

për lëndën e parë, për shfrytëzimin

e linjitit dhe transformimin

për shfrytëzim të nevojave në

industri, e cila do të ndihmojë

edhe industritë e tjera, projekti i

shfrytëzimit të mbetjeve industriale,

si dhe projekti i gjenerimit të

energjisë nga mbeturinat. Përveç

këtyre investimeve direkte në industri,

kompania jonë ka hartuar

plane për të kontribuar në shoqëri

dhe komunitet duke ndihmuar

në uljen e papunësisë në Hanin e

Elezit dhe më gjerë. Ne kemi plane

për të investuar madje edhe në

ekonominë rurale, si dhe në fusha

që janë jashtë fushëveprimit

tonë, vetëm për të ndihmuar në

zvogëlimin e papunësisë si dhe

ngritjen e mirëqenies së qytetarëve

të Kosovës.

Qytetarët në Han të Elezit shpesh

janë ankuar për ndotjen e ambientit

nga Sharrcemi. A është

bërë diçka për ta minimizuar

ndotjen?

E. Mitsou: Kur kemi menduar

për investime fillestare në

uzinë, kemi pasur dy opsione: të

zgjedhim në mes të investimeve

për përmirësim të efi kasitetit të

kompanisë, në këtë mënyrë të

profi teve të kompanisë, apo të investojmë

në pajisje për përmirësimin

dhe eliminimin e tërësishëm

të emisionit të gazrave dhe pluhurit.

E para, sigurisht që ka qenë

më profi tabile për ne, mirëpo ne

kemi zgjedhur të dytën dhe besoj

që kemi marrë vendimin e duhur:

kemi menduar në rend të parë

për mirëqenien e qytetarëve, dhe

kështu kemi investuar mbi 8 milionë

euro në pajisje për mbrojtjen

e ambientit. Pajisjet janë përuruar

dhe kanë hyrë në funksion në

fi llim të vitit dhe mund të them

me siguri të plotë që qytetarët e

Hanit të Elezit nuk e kanë më këtë

problem dhe se mund të frymojnë

më lirshëm se kurdoherë, sa i

përket ambientit të ndikuar nga

SharrCemi. Sharrcemi tanimë

ndodhet një javë para kohe për

të aplikuar për lejen e integruar

EKONOMI

11

vullnetin e tyre kundër privatizimit

të ndërmarrjeve publike PTK,

KEK dhe likuidimin e Trepçës”,

thotë BSPK-ja. Nëse Kuvendi dhe

Qeveria nuk i marrin parasysh

kërkesat, atëherë sindikalistët

kanë paralajmëruar protesta më

20 shtator.

mjedisore IPPC, që paraqet një

kryevepër të sistemit mjedisor.

Ne kemi bashkëpunuar ngushtë

me Ministrinë dhe unë mendoj se

ne do të jemi bartësit e parë të një

licence të tillë në Kosovë.

Express: Si ju duket ambienti i

të berit biznes në Kosovë?

E. Mitsou: Kosova është shtet i ri,

ku ende shumë politika janë duke

u formësuar. Dhe do të nevojitet

kohë derisa Kosova të behet shtet

konkurrues me vendet e rajonit.

Për të ndërtuar industrinë vendore

prodhuese, në këtë rast atë të

çimentos, nevojiten politika përkatëse,

të cilat do të mundësojnë

ngritjen e kësaj industrie. Siç shpalosëm

më lart, janë katër projekte

për të cilat duhet që Qeveria

e Kosovës të ndërmarrë masa përkatëse

për të adoptuar këto politika,

në rend të parë Ministria e

Zhvillimit Ekonomik, në mënyrë

që të krijohen kushtet për lëndë të

parë, për burimin e energjisë, për

mjete ndihmëse dhe alternativa

energjike, e për të cilat ende nuk

janë plotësuar kushtet. Nëse këto

masa nuk adoptohen, Kosova nuk

do të jetë konkurruese me vendet

e rajonit, kostoja e prodhimit do

të jetë më e lartë këtu se në vende

tjera. Kjo nuk vlen vetëm për industrinë

e çimentos, por kjo është

parakusht për industrinë e rëndë.

Express: Qysh i keni raportet

me Ministrinë e Tregtisë dhe të

Industrisë?

E. Mitsou: Veprimtaria dhe

puna e SharrCemit ka bërë që

ne të jemi një nga partnerët më

të vlerësuar dhe më të besuar

në komunitetin përkatës, duke

përfshirë këtu të gjithë akterët:

punëtorët, qytetarët e Hanit të

Elezit, klientët, Qeverinë e Kosovës

dhe institucionet e saj,

shoqatat e biznesit e të gjithë me

të cilët bashkëpunojmë. I njëjti

raport është edhe me Ministrinë

në fjalë. Duhet vetëm theksuar se

ne akoma nuk kemi marrë shkresë

zyrtare nga Ministria e Tregtisë

dhe e Industrisë me sqarimin për

heqjen e masave të përkohshme

mbrojtëse.

Express: Çfarë planesh ka Titani

në Kosovë, në të ardhmen?

E. Mitsou: Ne ju treguam për

planin tonë investiv. Edhe ju e dini

se tanimë tregu është i trazuar. Ne

nuk mund të bëjmë asgjë për këtë,

përpos të presim zgjidhje nga ana

e Qeverisë së Kosovës për të nisur

implementimin e këtij plani investiv,

në fusha të ndryshme dhe të

vazhdojmë operacionet normale

në fabrikë. Më lejoni t’ju përkujtoj

se gjithandej është një krizë fi nanciare

globale, Qeveria nuk duhet

të lëshojë të tilla raste, të cilat nuk

paraqiten shpesh.


12

Bota Këshilli

redaktor: Arsim Buxhovi

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Al Qaida apelon

për sulme të reja

kundër SHBA-së

Dega e Al-Qaidës në Jemen bëri

thirrje për më shumë akte dhune

kundër ambasadave amerikane,

pas 5 ditë protestash vdekjeprurëse

të nxitura nga një fi lm

i prodhuar në Shtetet e Bashkuara,

që sipas protestuesve fyen

Profetin Muhamed.

Al-Qaida në Gadishullin e

Arabisë tha se kërkon që zjarret

të digjen në ambasadat amerikane

në mbarë botën arabe.

Disa pjesë të botës arabe iu

kthyen qetësisë, pas dhunës që

shkaktoi vdekjen e ambasadorit

amerikan në Libi ,bashkë me 3

diplomatë të tjerë amerikanë

dhe të paktën 5 demonstrues.

Nën presionin intensiv të

Washingtonit, forcat e sigurisë

në Egjipt kanë arrestuar qindra

protestues përreth Ambasadës

së Shteteve të Bashkuara në

Kajro. Protestat që tronditën

rajonin në javën që shkoi, duket

se janë qetësuar, të paktën

përkohësisht, shkruan gazeta

“New York Times”.

Sipas saj, kryeministri i Egjiptit,

Hisham Kandil, ka vizituar

Ambasadën Amerikane dhe ka

shprehur keqardhje për fajësimin

e madh të saj, në lidhje me

fi lmin anti-islamik.

Megjithatë, Kandil i ka bërë

thirrje Perëndimit “që të arrijë

ekuilibër në mes të lirisë së

shprehjes dhe të ruajë respektin

për besimet e njerëzve të

tjerë”. Ai ka thënë se “dhuna

është shkaktuar nga një numër

i vogël njerëzish, që bëjnë punë

të papërgjegjshme”, porse “autoritetet

do të bëjnë gjithçka të

mundur për të ndaluar përsëritjen

e saj”.

Sipas gazetës amerikane,

dhuna ka nxitur dyshime për

qëndrueshmërinë politike në

Egjipt, Tunizi dhe vende të tjera

të Lindjes së Mesme, të sapodala

nga regjimet autoritare.

Presidenti i Shteteve të Bashkuara,

Barack Obama, ka

dënuar dhunën.

“E kam bërë të qartë se Shtetet

e Bashkuara kanë respekt

të thellë për njerëzit e të gjitha

besimeve. Ne mbështesim liritë

fetare dhe refuzojmë fyerjen e

çdo feje, përfshirë edhe Islamin.

Megjithatë, kurrë nuk ka

justifi kim për dhunën”, ka thënë

Obama.

Udhëheqësit politikë dhe fetarë

në botën arabe po ashtu

kanë bërë thirrje për qetësi. Në

Arabinë Saudite, ku nuk janë raportuar

protesta, myftiu i madh

ka thënë se “është e ndaluar të

fajësohen të pafajshmit për krime

të liga”.

Protestat në Libi, Egjipt, Sudan,

Tunizi, Jemen, Afganistan,

Pakistan dhe vende të tjera të

botës myslimane, janë nxitur

nga filmi “Pafajësia e Myslimanëve”,

i cili është bërë në

SHBA dhe tall Muhamedin.

Departamenti amerikan i

Shtetit ka urdhëruar largimin e

gjithë personelit jo-emergjent të

qeverisë nga Tunizia dhe Sudani,

një ditë pasi ambasadat e tij

në këto dy vende janë sulmuar

dhe dëmtuar nga protestuesit.

Deklarata nga Washingtoni

paralajmëron qytetarët amerikanë

“kundër udhëtimit drejt

Tunizisë në këtë kohë”, ndërsa

paralajmëron edhe për rreziqet

e udhëtimit në Sudan, ku niveli

i kërcënimit terrorist “mbetet

kritik”.

Ban Ki Moon: Nuk ka justifi kim për brutalitetin

i Sigurimit i OKB-së dënoi sulmet ndaj

ambasadave perëndimore dhe u bëri thirrje

të gjitha qeverive që të mbrojnë përfaqësitë

diplomatike dhe konsullatat e akredituara

në vendet e tyre. isur prej demonstratave në

mbarë botën dhe sulmeve kundër ambasadave

të huaja për shkak të një fi lmi anti-islamik,

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Ban Ki-

Moon, bëri thirrje për qetësi dhe përdorimin

e arsyes. Nuk ka asnjë justifi kim për vrasjet

dhe brutalitetin që ka shkaktuar shfaqja e

këtij fi lmi në internet, tha Ban në New York.

“Është e turpshme që e drejta themelore për

lirinë e shprehjes së mendimit u shfrytëzua

për një fi lm të mbushur me urrejtje, një fi lm

të neveritshëm dhe qëllimisht provokues”,

E hënë, 17 shtator 2012

tha Ban në një nga seancat e Asamblesë së

Përgjitshme. Për shkak të kësaj videoje ka

disa ditë që në vendet myslimane ka pasur

protesta dhe aksione të dhunshme. Zemërimi

i myslimanëve radikalë u drejtua të premten

për herë të parë edhe kundër diplomatëve

gjermanë në Khartum të Sudanit, ku u sulmua

ambasada gjermane dhe ajo britanike.

SI JU HAKMOR CAMERON

Pas pavarësimit të Kosovës, në shkurt të vitit 2008, ambasadori i

atëhershëm i SHBA-së në Beograd, Cameron Munter, kishte pritur një sulm

të serbëve dhe kishte bërë përgatitjet e duhura për evakuimin e ndërtesës.

Munter, i cili nuk u largua nga ndërtesa e ambasadës në Beograd, në vitin

2008, kërkoi dënimin e atyre që ishin përgjegjës për sulmin. Ai kuptoi se

përgjegjës ishte vetë kryeministri serb, Vojislav Koshtunica, të cilit vendosi

t’i hakmerret dhe hakmarrja e tij ishte e suksesshme.

Turma që ishte tubuar në stadiumin

e futbollit u nis drejtë ambasadës

së SHBA-së në Beograd,

e vendosur për t’u hakmarrë për

njohjen e pavarësisë së Kosovës

nga ana e Washingtonit. Atë ditë,

në shkurt të vitit 2008, policia serbe,

e stacionuar para ndërtesës së

ambasadës me kërkesën e ambasadorit

amerikan, Cameron

Munter, u zhduk nga aty, para se

të arrinte turma. “Policia u largua,

hipën nëpër autobusë dhe lëvizën

në drejtim të panjohur dhe kur sulmuesit

arritën, askush nuk ishte


E hënë, 17 shtator 2012 BOTA 13

Japonia kërkon respekt nga Kina

Kina duhet të marrë masa për të

parandaluar dhunën ndaj qytetarëve

japonezë dhe të respektojë

Tokion, pavarësisht konfl iktit midis

shteteve mbi sovranitetin e disa

ishujve në Detin e Kinës Lindore.

Deklarata u bë të dielën nga kryeministri

japonez, Yoshihiko Noda, pasi

protestat ndaj Japonisë u përhapën

në disa qytete kineze, ndërsa disa

incidente gjatë javëve të fundit kanë

përshkallëzuar konfl iktin territorial

midis dy superfuqive aziatike.

Ditën e shtunë, fl amuri japonez u

dogj përpara ambasadës në Pekin,

ndërsa qindra manifestues të irrituar

u përballën me policinë përpara

perimetrit të godinës.

Disa biznesmenë japonezë janë

venë gjithashtu në qendër të tërbimit

popullor.

”I kërkojmë Kinës që të mbikëqyrë

situatën, në mënyrë që shtetasit

japonezë dhe bizneset e tyre të mos

HUNTER KOSHTUNICËS?

aty”, kujton Munter.

Një pjesë e ambasadës u dogj.

“Një nga protestuesit, i cili ishte i

dehur, u dogj në brendi të ambasadës”,

thotë Munter. Disa të tjerë

hipën mbi mur. Marinsat amerikanë,

të cilët ruanin ambasadën,

kishin çdo të drejtë për të hapur

zjarr, por ata arritën të largojnë sulmuesit

me vërejtje dhe këshilla”,

shtoi Munter.

Diplomatët amerikanë e kishin

paraparë këtë sulm. Dhe si rezultat

i përgatitjeve të tyre, asnjë amerikan

nuk u lëndua në këtë incident.

Të nesërmen një pjesë e personelit

të ambasadës dhe familjet e tyre

u evakuuan nga Beogradi. “Ishim

të sigurt se do të kishte një reagim

të hidhur ndaj njohjes së Kosovës

dhe ne bëmë të gjitha përgatitjet e

nevojshme. Ne qysh më herët kishim

rezervuar dhoma të hoteleve

dhe hapësirë shtesë në ndërtesën e

ambasadës tonë në Zagreb”, rrëfen

Munter.

Sidoqoftë, pjesa më e madhe e

diplomatëve nuk kanë gjithmonë

kaq fat. Përgatitjet për sulme

kundër objekteve diplomatike të

SHBA-së pothuajse kurrë nuk janë

të mundshme dhe shumë rrallë

janë aq të rregullta, siç ishte rasti

në Beograd.

Ngjarjet në Libi, në mbrëmjen

e 11 shtatorit, janë një përkujtues

tragjik i këtij realiteti. Kur u sulmua

konsullata amerikane në Benghazi,

ambasadori Cristophet Stevens

mbeti i ngujuar në ndërtesën që po

digjej dhe vdiq nga thithja e tymit.

Edhe tre zyrtarë tjerë amerikanë u

vranë si pasojë e këtij sulmi.

Munter, i cili nuk u largua nga

ndërtesa e ambasadës në Beograd,

në vitin 2008, kërkoi dënimin

e atyre që ishin përgjegjës

për sulmin. Pasi në sipërfaqe dolën

dëshmi se vetë kryeministri i

Serbisë, Vojislav Koshtunica, kishte

dhënë miratimin për këtë sulm,

Munter erdhi në përfundim se ai

duhej të sigurohej që kryeministri

duhej të largohej dhe se hakmarrja

më e mirë ishte që të sigurohej

që ai të mos të fi tonte zgjedhjet, të

cilat do të zhvilloheshin pesë muaj

më vonë.

Munter erdhi në përfundim se

çelësi për të dobësuar Koshtunicën

ishte që votuesit e tij të votonin

për Partinë socialiste të Serbisë,

e kryesuar dikur nga kasapi i

Ballkanit, Slobodan Miloshevici.

Udhëheqësi i ri i partisë ishte Ivica

Dacici. “E bindëm që të ndërroi

anën dhe ti bashkohet pro-evropianëve.

Nuk e paguam, thjeshtë

e bindëm. Ajo që dëshironte ai ishte

legjitimiteti ndërkombëtarë.

Kështu, ne bindëm kryeministrin

e atëhershëm të Spanjës, Zapateron

dhe kryeministrin grek, Papandreu,

i cili atëbotë ishte kryesues

i Ndërkombëtares Socialiste,

që ta ftojnë jashtë vendit dhe të

takohen me të. Ata i thanë se do

të lejonin anëtarësimin e tij në

Nderkombetaren Socialiste, nëse

i bashkohej forcave pro-evropiane

dhe ai e bëri këtë. Ai ja nguli Koshtunicës

thikën në shpinë”, thotë

Munter.

Hakmarrja e Munterit ishte

e suksesshme: partia e Koshtunicës

humbi zgjedhjet. Partia e

Dacicit nuk ju bashkua Ndërkombëtares

Socialiste, por ai u

bë zëvendëskryeministër dhe u

ngrit në funksionin e kryeministrit

të Serbisë, pas zgjedhjeve që

u zhvilluan katër vjet më vonë.

Sikur edhe Stevens dhe mijëra

diplomatë tjerë amerikanë, Munter

ka shërbyer në shumë vende

më të rrezikshme se sa Serbia,

përfshirë këtu edhe në Irak dhe Pakistan.

Në momentin kur po përgatitet

të largohet nga Shërbimi i

Jashtëm, në të cilin ka punuar për

27 vjet me radhë, Munter dëshiron

që t’ia bëjë të qartë amerikanëve

se jeta e një diplomati nuk është

aq e lehtë sa mendojnë ata.

Diplomatët amerikanë rrezikojnë

çdo ditë jetët e tyre. Ata

konsiderohen si zjarrfi kës të qeverisë

së SHBA-së. Ata lëvizin me

shpejtësi në gjithë botën, nga një

vatër e krizës në tjetrën.

Në maj të vitit 2011, telefoni i

Munterit cingëroi në orën tre të

mëngjesit. Për gjumë as që i shkonte

mendja, prandaj u përgjigj.

“Kemi dëgjuar se një helikopter

është rrëzuar. A është një prej

tuajve?”, e pyeti zyrtari i lartë pakistanez.

Munter, tani ambasador

i SHBA-së në Pakistan, nuk ishte

në gjendje që të përgjigjej në këtë

pyetje, jo për shkak se ishte i painformuar,

por për shkak se duhej

ta ruante fshehtësinë, së paku për

disa orë.

Ishte 2 maji i vitit 2011 dhe

Munter sa po kishte përcjellë

drejtpërdrejtë aksionin, gjatë së cilit

u vra terroristi më i kërkuar dhe

më famëkeq në botë, Osama Bin

Ladeni, vetëm 60 km larg shtëpisë

së Munterit në Islamabad. Por atij

nuk i lejohej ti thoshte asgjë qeverisë

së Pakistanit, deri në momentin

e kumtesës publike nga ana e

presidentit Barack Obama.

Ruajtja e fshehtësisë nuk ishte

asgjë, në krahasim me sfidën e

radhës së Munterit: përmirësimin

e marrëdhënieve tashmë të

tendosura tej mase mes SHBA-së

dhe Pakistanit.

“Sërish do ta bëja në të njëjtën

mënyrë operacionin e Bin Ladenit.

Ja ka vleftë dhe presidenti kishte

bërë llogarinë se ja ka vleftë”, përfundon

Munter.

(Foreign Policy)

rrezikohen”, deklaroi Noda në një

televizion vendas.

”Ne do të vazhdojmë të kërkojmë

me këmbëngulje të drejtat tona,

por gjithashtu do ta bëjmë këtë me

qetësi. Japonia i kërkon palës kineze

që të bëjë të njëjtën gjë”, shtoi Noda.

Mbi 60 mijë persona kanë marrë

Franco Frattini, kandidat

për Sekretar të NATO-s

Gazeta italiane “Republicca”

njoftoi se Franco Frattini,

ish-shefi i diplomacisë italiane

është kandidat për Sekretar të

Përgjithshëm të NATO-s. Fratti-

Netanyahu kundër

diplomacisë me Iranin

Kryeministri izraelit, Benjamin

Netanyahu, ka thënë se politikat

e trysnisë ndaj Iranit nuk

do të bëjnë punë, pasi Teherani

udhëhiqet nga një “lidership i

fantazmave”.

Ai i ka bërë këto komente për

mediat amerikane. Netanyahu

po ashtu ka thënë se nuk pajtohet

me ata që thonë se lufta me

Iranin do të ishte më e keqe se

një Iran bërthamor.

Analistët thonë se Shtetet e

Bashkuara duan t’i japin më

shumë kohë diplomacisë dhe

sanksioneve, për të detyruar

Iranin që të braktisë aktivitetin

Vriten katër ushtarë të

NATO-s në Afganistan

Disa trupa ndërkombëtare

janë vrarë nga forcat lokale në

Afganistan, në të ashtuquajturat

“sulme të brendshme”.

NATO-ja ka bërë të ditur se

katër ushtarë të saj janë vrarë të

dielën, nga pjesëtarë të dyshuar

të policisë afgane në jug të

vendit.

Lajmi pason raportet e një

dite më parë, sipas të cilave një

polic afgan ka vrarë dy ushtarë

pjesë të shtunën në protestat kundër

Japonisë në të paktën 24 qytete

kineze, si përgjigje ndaj pretendimeve

të Tokios për ishujt Senkaku.

Manifestuesit i kanë dhënë jetë

protestës më të madhe që prej vitit

1972, viti kur u normalizuan marrëdhëniet

dypalëshe.

ni mund të jetë pasues i kreut

aktual të NATO-s, Anders Fogh

Rasmussen, mandati it ë cilit

skadon në korrikun e vitit ë ardhshëm.

Gazeta “Republicca” më tej

shkruan se nuk përjashtohet

mundësia që Rasmussenit t’i

zgjatet mandati edhe për një

vit.

Në qoftë se e merr përkrahjen

e aleatëve Frattini, Italia pas 41

vjetësh do të bëhej me shef

të NATO-s, pasi që në krye të

Aleancës nga viti 1964 deri në

vitin 1971 ishte italiani Manlio

Brozio.

e tij të dyshuar bërthamor.

Por, Netanyahu ka përsëritur

në mënyrë të vazhdueshme se

Republika Islamike është afër

posedimit të bombës bërthamore.

Teherani thotë se programi i

tij ka qëllime paqësore.

britanikë dhe ka plagosur tre

të tjerë, para se të vetëvritej në

provincën Helmand.

Të paktën 51 pjesëtarë të personelit

të huaj janë vrarë nga

“sulmet e brendshme” këtë vit.

Ditë më parë, ministria afgane

e Mbrojtjes ka njoftuar se ka

arrestuar ose shkarkuar qindra

ushtarë afganë, për lidhje të

dyshuara me kryengritësit talebanë.


14 MARKETING

E hënë, 17 gusht 2012

PROGRAMI I PËRZGJEDHUR

DITOR I DIGITALB PËR 17 GUSHT 2012

VRASJE ME PAGESË

ORA 23:00

Regjia: Joe Carnahan

Aktorë: Jeremy Piven, Ben Affl eck, Andy

Garcia, Ray Liotta, Ryan Reynolds, etj

Buddy ‘Aces’ Israel, një keqbërës i vogël, i

lidhur me gangsterin Primo Sparazza, është

iluzionist në Las Vegas. Kur ‘Aces’ vendos të

bashkëpunojë me drejtësinë, Sparazza vë një

shpërblim prej 1 milion dollarësh për kokën e

tij...

AGJENTI SMART

ORA 21:00

Regjia: Peter Segal

Aktorët: Steve Carell, Anne Hathaway,

Dwayne Johnson, Alan Arkin, etj.

Agjenti Smart i agjencisë Kontroll të

shërbimeve sekrete Amerikane do të dërgohet

me mision për të asgjësuar komplotin më

të fundit për dominimin e botës organizuar

nga sindikata e krimit Kaos. Bashkë me të në

këtë mision të vështirë dhe e super stërvitura,

Agjentja 99.

AKSION NATA E SHEKSPIRIT

KOMEDI KOMEDI

TITUS

ORA 19:30

Regjia: Julie Taymor.

Aktorët: Anthony Hopkins, Jessica Lange,

Jonathan Rhys Meyers, etj...

Një përshtatje moderne e tragjedisë

Shekspiriane Titus. Gjenerali Titus Andronikus

kthehet nga beteja e fundit fi timtar dhe vendos

të sakrifi kojë djalin e madh të robërve të tij

gotë. Kjo do të ndezë dëshirën për hakmarrje

të mbretëreshës Tamura e cila do të fi tojë

zemrën e perandorit me synim shkatërrimin e

perandorisë së tij.

BORAT

ORA 23:00

Regjisor: Larry Charles

Aktorë : Sacha Baron Cohen, Ken

Davitian, Pamela Anderson, etj…

Gazetari i njohur nga Kazakistani Borat, niset

për të bërë një dokumentar për shtetin më të

madhërishëm në botë: Amerikën.. Një nga

fi lmat më të përfolur nga kritika, me situata

reale dhe njerëz të vërtetë…

KOMEDI/SPIUNAZH AVENTURË

UDHËTIM

AVENTURAT E XHEKI CAN

ÇDO DITË, ORA 12:00 DHE 19:00

A ju pëlqejnë Artet marciale? Atëhere ky

është seriali i duhur për ju… Ju ftojmë të

ndiqni aventurat e Xheki Çan dhe familjes së

tij të madhe. Ata duhet të luftojnë kundër një

organizate kriminale, e cila kërkon me çdo

kusht të ringjall një shpirt djallëzor… Por a do

t’ja dalin mbanë?

NË KËRKIM TË ELDORADOS

ORA 20:00

Thesare të groposura, të humbura e të

fundosura në thellësi të oqeaneve, kanë

tërhequr mijëra gjahtarë thesaresh nga e

gjithë bota, prej shekujsh. Një udhëtim në

të shkuarën e largët, në vende ku koha

duket se ka harruar të lërë gjurmët e saj…

Ekspedita të mbushura me emocione dhe

aventura në kërkim të Eldorados…

GËNJESHTAR GËNJESHTAR

ORA 21:00

Regjia: Tom Shadyac

Aktoret: Jim Carrey, Maura Tierney, Justin

Cooper, etj...

Fleçer Rid po ngjiste shkallët e suksesit ndërsa

gënjeshtrat i zinin vendin njëra-tjetrës. Por ajo

që e shndërroi në një avokat të suksesshëm

e bëri gjithashtu një baba të padurueshëm,

derisa një ditë djali i tij, duke shprehur një

dëshirë, vendosi ta shndërronte në një njeri

të sinqertë. Tani ai s’mund të thotë më

gënjeshtra, por vetëm të vërtetën...

ISA TDSH

SERIAL

CDO DITË, ORA 14:15 DHE 19:00

Isa, një vajzë 14 vjeçare e cila jeton në Karakas

dhe ka si ëndërr të fi tojë zemrën e Aleksit. Por

rivalja e saj Kristina, është shumë para në këtë

garë. Të papritura, dashuritë e para, muzikë,

rivalitete por dhe shumë çaste të bukura dhe

aventura…


E hënë, 17 shtator 2012

O’Nil: Bashkësia ndërkombëtare ta pranojë emrin Republika e Maqedonisë

Ka ardhur koha që bashkësia

ndërkombëtare si tërësi të

thotë se anulimi 20-vjeçar i

pranimit të emrit Republika e

Maqedonisë, vetëm në bazë

të ankesave të një shteti, më

nuk është i pranueshëm, thotë

Robin O Nil, ish-ndërmjetësues

në kontestin mes Maqedonisë

dhe Greqisë.

«Këshilla ime për Qeverinë e

Maqedonisë është që edhe një

herë ta parashtrojë këtë çështje

para Kombeve të Bashkuara,

me pohimin se gjatë 20 viteve

të kaluara treguan se stabili-

teti i brendshëm i Greqisë në

asnjë rast nuk është cenuar

ose rrezikuar me ekzistimin e

Maqedonisë me emrin e saj të

drejtë dhe se edhe stabiliteti i

rajonit, edhe e drejta ndërkombëtare

bëjnë thirrje për njohje

të Republikës së Maqedonisë,

QYTETI QË PO PËRPIQET

TË RINGJALLET

Shtatëmbëdhjetë vjet pas vrasjes më të keqe masive në Evropë që nga

lufta e dytë botërore, qyteti i vogël i Srebrenicës ka fi lluar të përjetojë

një përmirësim të marrëdhënieve ndëretnike.

Tendosjet etnike në Srebrenicë,

në Bosnje dhe Hercegovinë, po

shërohen ngadalë. Qyteti, që ishte

skena e vrasjes masive më të

keqe në Evropë që nga Lufta e

Dytë Botërore, po nis ngadalë të

kapërcejë tmerrin që gjatë 17 viteve

që nga masakra.

Boshnjaku mysliman, Almir

Salihovic, 28 vjeç dhe e fejuara

e tij serbe nga Kroacia, Dushica

Rendulic, kanë në plan të martohen

majin tjetër. Kjo do të jetë

martesa e parë e një çifti të përzier

në Srebrenicë, që nga masakra e

vitit 1995.

Çifti, që u takua në maj të vitit

2010, në një treg lokal në Tuzël,

ku Rendulic po vizitonte gjyshen

e saj, u vendos në Srebrenicë në

nëntor të po atij viti.

Marrëdhënia e tyre ka prekur

shumë zemra. Një agjenci gjermane

për ndihma i ndërtoi çiftit

një shtëpi me një dhomë më

parë këtë vit. “Ne ndërtuam për

ata që janë në nevojë një shtëpi

të thjeshtë dhe të hijshme. Janë

tri kritere që ne përdorim për të

përcaktuar nevojën. Ne ndjejmë

se ka një nevojë të madhe për të

ndihmuar njerëzit të rindërtojnë

jetët e tyre dhe të kenë vende të

thjeshta e të hijshme për të jetuar.

Ne shpresojmë se kjo në afat të

gjatë do të kontribuojë për prosperitetin

e vendit, e gjitha nis nga

shtëpia”, tha Katerina Bezcagina,

zëdhënëse e agjencisë.

Përpara masakrës së korrikut

të vitit 1995 të më shumë se 8.000

burrave e djemve boshnjakë, martesat

ndër-etnike llogariteshin se

arrinin 33 për qind të martesave

në qytet.

“Dashuria mposht gjithçka. Jam

e bindur se Almir dhe unë mund

të kemi një të ardhme të ndritur

me fëmijët tanë këtu në Srebrenicë”,

tha Rendulic. “Unë besoj

se gjërat do të ndryshojnë dhe se

martesat shumë-etnike do të jenë

gjë e rëndomtë siç ishte përpara

luftës. Unë jam lindur në martesë

ndër-etnike, kur situata ishte

normale. Gjashtë xhaxhallarë të

Almirit janë vrarë në gjenocidin e

Srebrenicës në vitin 1995. Por askush

nga familja e tij nuk ka inat me

mua, për shkakun se jam gjysmë

serbe. Ata më pranuan mua siç

jam”, shtoi ajo.

Me gjithë dëshirat e mira, Salihovic

thotë se ata hasin ende në

disa qëndrime negative.

“Është qesharake. Këta njerëz

duhet të vijnë në Srebrenicë për

të parë se çdo vit më shumë e më

shumë boshnjakë kthehen në

shtëpitë e tyre të paraluftës. Martesat

e përziera qenë dhe do të

jenë përsëri absolutisht normale

në të gjitha komunitetet, të vogla

apo të mëdha. Të rinjtë do të bëjnë

këtë ndryshim”, tha ai.

Megjithatë, sipas Rendulic, problemi

më i madh për çiftin dhe

djalin e tyre shtatë-muajsh nuk

është përzierja etnike. Problemi

i vërtetë, i tha , është fakti se të dy

ata janë të papunë në një qytet që

e ka normën e papunësisë 50 për

qind.

Salihovic punon për të prerë

barin për kompanitë dhe të pensionuarit,

duke fi tuar rreth 60 euro

në javë. Një shoqatë e bamirësisë

shpërndan miell, sheqer dhe vaj

gatimi çdo dy muaj për familjen.

“Ne na dhanë 10 dele dhe kemi

14 pula tani”, tha Rendulic në

një intervistë me Toronto Star .

“Ne jemi të varfër, por të lumtur.

Askush nga familjet tona nuk ka

ndonjë problem me ne që martohemi.”

Këmbëngulja e Salihovic dhe

Rendulic për të kapërcyer ndarjet

etnike është vetëm një shembull

i të rinjve në Srebrenicë, që përpiqen

të lënë mënjanë krimet e

luftës dhe të shkojnë përpara drejt

së ardhmes.

“Ne po përpiqemi të bëjmë

shoqëri në të cilën gjithkush duhet

të kujdeset rreth komunitetit

lokal, pavarësisht nga kombësia”,

thotë Cedomir Glavas, president i

organizatës së rinisë Odiseu.

“Ne, të rinjtë në Srebrenicë, nuk

mund të ndryshojmë të kaluarën,

por mund të ndryshojmë të ardhmen.

Mjaft njerëz këtu fl asin se

nuk duan të jenë me serbët, por

ata kanë miq midis tyre. Gjërat po

ndryshojnë ngadalë, por sigurt”,

theksoi Salihovic.

sipas emrit të saj të drejtë nga

ana e Kombeve të Bashkuara

dhe të gjitha anëtareve të saj»,

vlerësoi O’Nil.

“Greqia, thotë ai, do të kishte

argumente, nëse në kuadër

të provincës greke Maqedoni

ekziston një grup, që dëshiron

BOTA

15

t’i bashkohet Maqedonisë. Në

rast të tillë, mund të thuhet se

emri i shtetit është provokues.

Megjithatë, të gjithë ne dimë

se ky nuk është rasti në Greqinë

veriore dhe për këtë shkak nuk

ekziston kurrfarë problemi”,

theksoi O’Nil.

Erdogan: Çdo familje

boshnjake të ketë nga 5 fëmijë

Kryeministri turk, Rejjep Taip

Erdogan, ka theksuar nevojën

e shtimit të natalitetit në Bosnjë

- Hercegovinë. Ai këtë e ka

theksuar në një fjalim para studentëve

në Universitetin e Sarajevës.

Erdogan ka bërë thirrje

që çdo familje në Bosnjë duhet

të ketë së paku pesë fëmijë, me

qëllim të rritjes së natalitetit.

“Themel i ekonomisë është

njerëzimi. Nëse ka njerëz ka

Zvicra nuk heq regjimin e vizave për Ballkanin

Këshilli Federal për Migracion

i Zvicrës ka vendosur që të mos

e zbusë regjimin e vizave ndaj

shtetasve të vendeve jashtë BEsë

dhe EFTA-s. Bëhet fjalë për

33 shtete që bëjnë pjesë në atë

kategori. Këshilli ka marrë këtë

vendim, duke u mbështetur në

trajtimin e bërë në parlament.

Kështu, liberalizimi i planifi

kuar, në dritën e debatit mbi

migracionin, nuk do të gjente

mbështetjen e duhur të gjerë,

thuhet në një komunikatën e

Zyrës Federale për Migracion

(BFM). Por çështja do të rishqyrtohet

edhe njëherë vitin e

ardhshëm, në kuadër të përpunimit

të procedurave komple-

Gruevski kritikon BDI-në

Kryeministri i Maqedonisë,

Nikola Gruevski, ka shprehur

kritika kundër BDI-së lidhur me

bllokimin e Projekt – ligjit për

ish-pjesëtarët e forcave maqedonase

të sigurisë.

Gruevski këtë e ka theksuar

gjatë fjalimit të tij në mbledhjen

e Unionit të Forcave të Reja të

VMRO-DPMNE-së. “Tentimet

për të frenuar dhe bllokuar projekt

–ligjin për ‘branitellët’ janë

të pakuptimta dhe nuk janë në

frymën e Marrëveshjes së Ohrit

edhe përpjekje, kapital, prodhim

dhe harxhime. Nëse nuk

ka njerëz, atëherë s`ka asgjë nga

ajo që përmenda. Suksesi i kësaj

është një gjeneratë e re dinamike.

Në vendet evropiane tanimë

problem më i madh është popullimi,

për shkak të rritjes së

numrit të madh të moshave

të vjetra. Andaj, Bosnja duhet

të ndërmarrë diçka që të mos

vijë në këtë situatë”, ka theksuar

kryeministri turk, i cili ka

përfunduar vizitën dyditore në

Sarajevë. Kryeministri Erdogan

ka përsëritur faktin se askush

nuk duhet të dyshoj mbi sovranitetin

dhe integritetin territorial

të Bosnjë- Hercegovinës dhe

se Turqia është e interesuar që

ky vend të jetë pjesë e NATO-s.

te të vizave. Ndër vendet që i

godet kjo shtyrje vendimi janë

Shqipëria, Bosnjë e Hercegovina,

Maqedonia e Serbia. Sipas

zëdhënëses së BFM-së, këto

janë vendet te shtetasit e të cilave

ekziston rrezik më i madh i

paraqitjes për kërkim azili.

dhe frymën e bashkëjetesës si

dhe tolerancës. Plagët nga viti

2001 akoma nuk janë shëruar

dhe insistimi që në këtë ligj të

përfshihen edhe ata që i kanë

marrë jetët e ‘branitellave’ në

vitin 2001 nuk mund të jetë kërkesë

korrekte”, theksoi Gruevski,

transmeton INA.

Sipas tij, kjo kërkesë e përkeqëson

atmosferën e përgjithshme

dhe është jokorrekte, ashtu siç u

keqpërdor uniforma e Armatës

së Maqedonisë në Sllupçan. “Ajo

që paraqet shqetësim është lufta

politike midis partive politike

shqiptare, që pas 21 viteve

të pavarësisë së vendit akoma

zhvillohet përmes çështjeve etnike”,

deklaroi Gruevski, duke

shtuar se kjo atmosferë në interes

të të gjithë duhet të ndryshohet,

për shkak siç tha ai është

“infektuese dhe e rrezikshme”.


16 MARKETING E hënë, 17 shtator 2012

Lagjja Ulpiana l Rr. Zija Shemsiu l Nr. 34

l

Prishtinë l Kosovë

T 038 700 700 l F 038 700 701 l E ofce@ipko.com l W www.ipko.com

Konkurs për punë

IPKO është një ndër organizatat më të suksesshme në Kosovë, vazhdimisht në rritje. Suksesin e kemi arritur me anë të

profesionalizmit, kreativitetit dhe punës ekipore.

Pasi që jemi duke u zgjeruar, vazhdimisht jemi duke kërkuar persona të talentuar të na bashkangjiten në punën tonë.

Kemi shpallur konkurs për një vend të lirë pune:

Konkursi shpallet për pozitën

- Administrator i Data Bazës

Nëse jeni të interesuar të jeni pjesë e IPKO-së për të punuar me ne ju lutem të dërgoni: aplikacionin për punësim,

CV-në dhe një letër motivuese në adresën elektronike HR@ipko.com. Njëkohësisht, ju lutemi që në CV-në tuaj përveq

numrave kontaktues të tjerë të vendosni edhe numrin tuaj të regjistruar të IPKO-së. Për informata rreth përshkrimit të

vendit të punës, ju lutemi vizitoni www.ipko.com në rubrikën Mundësi Punësimi.

Konkursi është i hapur deri më 19/09/2012. Vetëm kandidatët e zgjedhur do të kontaktohen.


E hënë, 17 shtator 2012 MARKETING

NJOFTIM PËR SHITJE PËRMES ANKANDIT TË PARË PUBLIK

Gjykata Komunale në Gjakovë ka marrë Konkluzionin E. nr. 1179/11, të datës

08.08.2012, për shitjen e pasurisë së paluajtshme të hipotekuar të debitorëvegarantuesve:

1.Myzafere Kursani dhe 2.Drilon Kursani, nga Gjakova.

Kjo pasuri e paluajtshme është e evidentuar në emër të:

1.Myzafere Kursani, e cila gjindet në vendin e quajtur ”Orize” Zona Kadastrale Gjakovë, e

evidentuar në fletën e posedimit-çertifikaten me nr.UL-70705028-01277, ngastra

kadastrale: nr.5503/8, në sipërfaqe të përgjithshme prej 0.04.81 ha., me kulturë: jo pjellore

(gjendja faktike shtëpi dhe oborr), pjesa në pronësi 276/294.

2.Drilon Kursani, e cila gjindet në vendin e quajtur ”Orize” Zona Kadastrale Gjakovë, e

evidentuar në fletën e posedimit-çertifikaten me nr.UL-70705028-01277, ngastra

kadastrale: nr.5503/8, në sipërfaqe të përgjithshme prej 0.04.81 ha., me kulturë: jo pjellore

(gjendja faktike shtëpi dhe oborr), pjesa në pronësi 18/294.

Kjo pasuri do të shitet në Ankand Publik, në mbështetje të dispozitës së nenit 218 të Ligjit

mbi Procedurën Përmbarimore, me qëllim të sigurimit të mjeteve për të përmbushur

obligimet e ndërmarrjes: D.P.”Loni Tex” me seli në Gjakovë, ndaj kreditorit Banka

Ekonomike sh. a. Prishtinë.

Pasuria e paluajtshme e hipotekuar është vlerësuar në shumën e përgjithshme prej

162.200,00 €uro.

Pasuritë hipotekare ndodhen në Gjakovë, në vendin e quajtur “Orize”, Zona

Kadastrale Gjakovë.

Data e mbajtjes së ankandit publik-shitjes së pasurisë: më 19.09.2012

Koha e shitjes: 10:00

Vendi i shitjes: Gjykata Komunale Gjakovë, në zyrën nr. 201

Të interesuarit duhet të deponojnë shumën prej 10 % të vlerës së cekur të pasurisë së

paluajtshme në emër të kaucionit në gjykatë para fillimit të ankandit publik jo më vonë se

deri me dt.18.09.2012, me të drejtë të kthimit të kaucionit-ofertuesve të pasuksesshëm.

POZIV ZA PONUDU

PRODAJA UGLJA I DAVANJE NA RASPOLAGANJE OPREME ZA NJEGOVU PRERADU

Nr. i Prokurimit : KEK/QYM - 12 - 001 -811

(Sve sto se tice vremenu, odnosi se na vreme Centralne Evrope)

Energetska Korporacija Kosova d.d.

Ugovorni autoritet

Ulica “Majka Tereza” br.36

10,000 Prishtina, Kosove

Predmet ugovora

Naslov ugovora koji je dodelio

ugovorni autoritet

Vrsta ugovora i lokacija

predavanja

Pravne, ekonomske, finansijske i tehnicke informacije

Prodaja uglja i davanje na raspolaganje opreme za njegovu

preradu

Ugovor o prodaju,

Divizija za proizvodnju uglja i Termoelektrana Kosova A, Obiliq,

(“KEK”)

Osiguranje ponude ukupne cene ugovora), samo za

Osiguranje izvrsavanja

ekonomskog operatora za koga ce se dodeljivati ugovor. Rok

vaznosti osiguranja treba biti do 30 dana posle zavrsetka ugovora

Vrsta procedure

Otvorena procedura

Kriterijumi dodele ugovora Odgovorna ponuda sa najvisom cenom

Rok trajanje ugovora i kolicine

Ugovor je za dve godine

podaje uglja

Garantovana kolicina 150,000 t/god a maksimalna do 300,000

tona godisnje

Administrativne informacije Detalje mozete naci u tenderskom dosijeu

Vi mozete da uzimate tenderski dosije, od 9.00 (Lokalno Vreme)

dt. 18 septembar 2012 do 16.00 sati (Lokalno Vreme) dt. 28

Uslovi za uzimanje tenderskih

septembar 2012.

dosijea

Zahtevi za tenderski dosije treba da se obrate G-dinu. Driton

Pruthi, poslati na sledece e-mail adrese:

driton.pruthi@kek-energy.com i mustafa.kavaja@kek-energy.

com

14.00 sati (Lokalno Vreme) dt. 01 Oktobar 2012, u

Vremenski rok za prijem ponude kancelarijama Ugovornog Autoriteta ( navedeno na Tenderskom

Dosijeu).

Osiguranje ponude treba da je izdata od Banke, licencirana od

Osiguranje ponude

Centralne Banke Kosova i zahteva se Osiguranje tendera u iznozu

70,000 € sa rokom vaznosti 90 dana

14.30 sati (Lokalno Vreme) dt. 01 oktobar 2012, u

Sastanak otvaranja tendera kancelarijama Ugovornog Autoriteta, navedeno u Tenderskom

Dosijeu.

Poseta na licu mesta ce se obaviti u Termoelektrani Kosova A,

Dodatne informacije

tokom 25-26 septembra 2012, izmedu 09:00 do 15:00 casova

(lokalno vreme). Preporucuje se ucesce interesovanih ekonomskih

operatora da bi ponudjaci u potpunosti shvatili obim projekta.

Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za

Razmatranje Nabavki:

Žalbe

Ulica “Garibaldi “ b.b Pristina, Republika Kosova

Na osnovu dispozicija Dela IV Zakona br. 04/L-042 o javnim

nabavkama na Kosovu

Molimo vas, pronadte punu verziju Poziv za ponudu na: www.ks-gov.net/krpp

FTESË PËR OFERTIM

SHITJA E THENGJILLIT DHE DHENJA NE DISPOZICION E STABILIMENTEVE PER PERUNIMIN E TIJ

Numri referues i shitjes: KEK/QYM-12-001-811

(Te gjitha referimet ndaj kohës, kane te bëjnë me kohen e Evropës Qendrore)

Autoriteti Kontraktues:

Korporata Energjetike e Kosoves sh.a.

Rruga “Nëna Tereza” nr. 36

10000 Prishtinë, Kosovë

Lënda e Kontratës

Titulli i kontratës, i përcaktuar Shitja thëngjillit dhe dhënia ne dispozicion e stabilimenteve për

nga Autoriteti Kontraktues: përpunimin e tij

Lloji i kontratës dhe vendi i Kontrate për shitje –Divizionin e prodhimit te qymyrit dhe TC Kosova

dorëzimit

A (“KEK”)

Informatat ligjore, ekonomike, financiare dhe teknike

Siguria e Ekzekutimit: 10 % te vlerës totale te kontratës (aplikohet

Siguria e ekzekutimit

vetëm ndaj operatorit ekonomik, te cilit do i jepet kontrata). Kjo

siguri do te jete e vlefshme deri 30 dite pas përfundimit te kontratës

Lloji i procedurës: Procedurë e hapur

Kriteri për dhënien e

kontratës:

Kohëzgjatja e kontratës dhe

sasia e shitjes se qymyrit

Oferta që përmbushin kërkesat minimale për kualifikim me Çmimi më

te lartë

Kontrata do te jete dy vjeçare me sasi te garantuar 150,000 t/vit ndërsa

maksimale 300,000 tona ne vit

Informatat administrative: Detajet mund ti gjeni ne dosje te tenderit

Si dhe kur mund te merret

dosja e tenderit:

Afati i fundit kohor për pranim

te ofertave:

Dosja e tenderit është ne dispozicion nga ora 9 paradite (koha lokale)

e datës 18 shtator 2012 deri ora 4 pasdite (koha lokale) e datës 28

shtator 2012.

Kërkesat për dosje tenderi duhet t’i drejtohen Z. Driton Pruthi, ne

email adresat:

driton.pruthi@kek-energy.com

mustafa.kavaja@kek-energy.com

2.00 pasdite (koha lokale) me 01 tetor 2012 at ne zyrat e Autoritetit

Kontraktues (ashtu siç specifikohet ne dosje te tenderit).

Siguria e ofertës duhet te jete lëshuar nga Banka , e licencuar nga

Siguria e ofertës

Banka Qendore e Kosovës dhe kërkohet ne vlerën € 70,000.00

(shtatëdhjetë mije euro ) për një periudhe vlefshmërie prej 90 ditësh

nga data e dorëzimit te ofertës .

Takimi i hapjes se ofertave 2.30 pasdite (koha lokale) me 1 tetor 2012 ne zyret e Autoritetit

Kontraktues (ashtu siç specifikohet ne dosje te tenderit).

Informata shtesë

Një vizite ne vend-ndodhje do te mbahet ne Divizionin e prodhimit te

qymyrit dhe TC Kosova A me data 25 deri 26 shtator 2012, nga ora 9

paradite deri ora 3 pasdite. Detaje te mëtutjeshme do te ofrohen afër

kësaj kohe. Për me tepër, rekomandohet larte qe Ofertuesit te marrin

pjese ne këtë vizite, me qellim qe ata te kuptojnë plotësisht vëllimin

e kësaj kontrate.

Te gjitha palët e interesuara mund te dorëzojnë ankese pranë Organit

Shqyrtues te Prokurimit, ne adresën: Rruga “Garibaldi”, Prishtine,

Ankesat

Kosove, ne baze te dispozitave te Kapitullit IV te Ligjit me Nr. 04/L-042,

Ligji Prokurimit Publik ne Kosove.

Ju lutemi versionin e plote te ftesës për oferte mund te gjeni ne: www.ks-gov.net/krpp

INVITATION TO OFFER

SALE OF COAL AND AVAILABILITY OF FACILITIES FOR ITS PROCESSING

Number of sale reference: KEK/QYM-12-001-811

(All references to time shall be in accordance with Central European Time)

Contracting Authority

Kosovo Energy Corporation JSC

Street “Nëna Tereza” no. 36

10000 Prishtinë, Kosovo

Subject

Title of the contract, attributed

by the Contracting Authority

Sale of coal and availability of equipment for its processing

Type of contract and place of

submission

Sales contract – Coal Production Division in PP Kosovo A (“KEK”)

Legal, economical, fi nancial and technical information

Performance security: 10 % of the total value of the contract

Performance security

(applicable only for the economic operator awarded the contract).

This security shall remain valid up to 30 days after contract

completion.

Type of procedure Open procedure

Contract award criteria

Duration of the contract and

amount of coal for sale

The off er which meets the minimum requirements for qualifi cation

with the highest price

The contract shall be for a period of two (2) years, with a guaranteed

amount of 150,000 t/year, up to a maximum amount of 300,000 tons

per year.

Administrative information You may fi nd the details in the tender dossier

How and when can the tender

dossier be obtained

Deadline for submission of bids

17

The tender dossier shall be available from 9 a.m. (local time) date

18.09.2012 up to 4 p.m. (local time) date 28.09.2012.

You may send your request for obtaining the tender dossier to:

driton.pruthi@kek-energy.com mustafa.kavaja@

kek-energy.com

2.00 p.m. (local time) on 01.10.2012, in the offi ces of the Contracting

Authority (as specifi ed in the tender dossier).

Bid bond has to be issued by a Bank, licensed by the Kosovo Central

Bid bond

Banking Authority, in the amount of € 70,000.00 (seventy thousand

Euros) for a validity period of 90 days, starting from the bid submission

date.

Opening meeting of bids 2.30 p.m. (local time) on 01.10.2012, in the offi ces of the Contracting

Additional information

Authority (as specifi ed in the tender dossier).

A site visit shall be held in the Coal Production Division in PP Kosovo

A, from 25 th to 26 th of September 2012, from 9 a.m. to 3 p.m. Further

details shall be provided closer to this date. Further on, it is highly

recommended for all Bidders to take part in this visit, in order of fully

understanding the volume of this contract.

All interested parties may fi le a complaint with the Procurement

Review Body, to the address: Street “Garibaldi”, Prishtina, Kosovo, in

Complaints

accordance to the provisions of Chapter IV of the Law No. 04/L-042,

Public Procurement Law in Kosovo.

Please fi nd the full version of the invitation notice to off er at: www.ks-gov.net/krpp


18 MARKETING E hënë, 17 shtator 2012

All in one


Mila

Kunis

E diel, 16 shtator 2012

arté

Redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Ndahet nga jeta aktori Pierre Mondy

Aktori dhe regjisori francez,

Pierre Mondy i njohur

publikisht për rolin e tij të

komisarit Cordier, u nda

nga jeta në Paris në moshën

87-vjeçare.

“Pierre Mondy vdiq në

spitalin ‘Pitié-Salpêtrière’ në

Paris si pasojë e një limfome

të përsëritur”, theksuan

burime zyrtare franceze.

Aktori Pierre Mondy lindi

më 10 shkurt të vitit 1925

në Neuilly-sur-Seine, në

periferi të Parisit. Ai u bë i

njohur në fi lmin “Komisar

Cordier”, në vitin 2005. Në

korrik të vitit 2009 shtrohet

në spital si pasojë e

sëmundjes, që u bë shkak

për vdekjen e tij.

Ukrainasja që dashurohet me kolegët

Aktore që prej moshës nëntë vjeçare Kunis duket se i ka pikë të dobët kolegët e saj. Pas një lidhjeje 9-vjeçare

me Macaulay Culkin, tani është radha e Ashton Kutcher, kolegu i saj në serialin “That ’70s Show”.

E

ardhur në Los Angles

nga Ukraina në moshën

8-vjeçare, pa ditur asnjë

fjalë në anglisht, në moshën

14 vjeçare Mila Kunis,

teksa i ati mbante familjen duke

punuar si shpërndarës picash

nëpër familje, debutoi në “That

’70s Show”, një nga telefilmat

më popullorë dhe më jetëgjatë.

Mes kolegëve ishte edhe Ashton

Kutcher, që aktualisht, pas shumë

thashethemesh dhe përgënjeshtrimesh,

mund të konsiderohet

zyrtarisht si i fejuari i saj i ri. Pak

ditë më parë u fotografua përkrah

tij teksa të dy ndiqnin ndeshjen

në Los Angeles dhe hante gjithë

qejf një hot dog. Për më tepër, kjo

punë duket diçka serioze, pasi pak

më tutje kishte edhe prindërit. E

në fakt, një bukurie si Mila është e

vështirë t’i rezistosh. Pak nga pak

u bë pjesë e klubit të aktoreve më

të pëlqyera, më të mira dhe më

seksi, por edhe pjesë e gazetave

dhe e revistave më të mira të

Amerikës.

Kunis është shumë luftarake

dhe e gjallë. Kur e pyet për jetën

e saj private refuzon kategorikisht

të përgjigjet. Çdo gjë për lidhjen e

saj me Kutcher nuk mund të diskutohet,

ashtu si dhe lidhja e saj e

mëparshme tetë vjeçare me Macaulay

Culkin, ish-vogëlushin e “I

vetëm në shtëpi”. Në komedinë

e fundit, ku interpreton “Ted”, që

duket se nuk është pritur shumë

mirë nga publiku, interpreton të

fejuarën e duruar të 35-vjeçarit

Mark Wahlberg, ku i duhet

të merret edhe me arushin Ted.

Mila vetë tregon se, kur ka qenë e

vogël, nuk ka pasur kurrë një arush.

“Vetëm në moshën 9 vjeçare,

më dhuruan një. Një fat i zi ai i

imi. Do më pëlqente të thosha se

edhe unë dikur kam pasur një arush

që e mbaja në krahë”. Të rinjtë

që refuzojnë të rriten e të marrin

përgjegjësitë e tyre. Një tendencë

kjo e brezit të të rinjve të moshës

së Milës. Por kjo për të nuk përbën

ndonjë problem të madh. “Të jem

e sinqertë, nuk më duket ndonjë

problem i madh. Njeriu e zgjedh

vetë atë që dëshiron të bëjë në

jetë. Nëse kjo i shkon për mbarë,

është i lirë ta ndjekë atë rrugë”.

Mila tregon se nuk e mendonte

kurrë që një ditë mund të ishte

aktore. Ajo erdhi në SHBA nga

Ukraina kur ishte ende fëmijë.

“Nuk e kisha ëndërr aktrimin. Nuk

më kishte shkuar kurrë në mendje.

As që e dija se çfarë ishte të

qenit aktore. Ndoshta këto janë

gjëra normale për një fëmijë amerikan,

por po për mua që vija nga

një vend i ish-Bashkimit Sovjetik”.

Pastaj në Los Angeles gjërat

erdhën fare gradualisht: foto publicitare,

sporte, televizion dhe në

fund kinemaja. “Kur erdhëm në

Los Angeles prindërit vendosën të

më regjistronin në një shkollë në

Beverly Hills Studios, për të cilën

kishin dëgjuar të fl itej në radio,

pasi unë aty bashkë me fëmijë

të tjerë mund të mësoja gjuhën.

Në të vërtetë ajo ishte një shkollë

aktrimi. Kushtonte rreth 250 dollarë,

një shifër e lartë për familjen

time, por edhe pse nuk e di ende

arsyen, vendosën ta paguanin.

Pastaj shumë shpejt e gjeta veten

duke bërë një reklamë për kukullat

Barbie”. Që nga vitet e para në

Amerikë familja e ka ndihmuar në

çdo hap që ka hedhur, duke mos

dyshuar asnjëherë në vendimet e

saj. “Ata që në fi llim donin që unë

të merrja edukimin e duhur shkollor

dhe të kisha nota shumë të

mira. Pastaj, pasi hyra në kolegj, i

kërkova atyre leje për t’i ndërprerë

studimet. Në atë kohë isha e sigurt

se doja të vazhdoja të aktroja”. E

kështu karriera e vajzës ukrainase

nisi të rridhte vaj. Si imazh

i “Dior”-it Mila tregon se në dollapin

e saj ka shumë veshje dhe

këpucë. “Jam e çmendur pas tyre.

Në fund të fundit, si çdo femër.

Shopping-u është terapi më vete

dhe, kur ndihem e mërzitur, një

ditë e kaluar nëpër dyqane më

ngre totalisht humorin. Por e vetmja

gjë që më mungon, kur kam

dëshirë për të blerë gjëra të reja,

është koha. Është e vetmja që më

19

mungon dhe kjo më dëshpëron

vërtet”. Ajo tregon edhe për gjërat

që nuk mungojnë kurrë në gardërobën

e saj. Janë ato që i merr

gjithmonë me vete, pavarësisht

se ku shkon: një kostum sportiv,

bluza pambuku me ngjyra të

ndryshme, një fustan veror, shapka

dhe disa fustane mbrëmjeje me

dekolte. Në fund,ashtu siç thotë

gjithmonë, asnjë fjalë për lidhjet

e saj të mëparshme dhe jetën private.

“Për jetën time private nuk

kam folur dhe nuk do të fl as kurrë.

Janë gjëra që më përkasin vetëm

mua. Arrij ta bëj shumë mirë dallimin

mes asaj që është publike dhe

asaj që është private. Nëse të tjerët

i djeg kurioziteti për jetën time private,

unë i them që është shumë

më mirë nëse merren me problemet

e tyre”. Çdo vit ajo është në

listën e grave më seksi. “Po ju them

se sa më shumë kalojnë vitet, aq

më shume ndihem në lartësinë e

duhur. Gjithçka vjen nga brenda,

është pjesë e karakterit dhe nuk

kërkohet me dhunë”.


Edvard

Munch

20 ARTE

Kadare, çmim për humorin e zi dhe kafkian

Shkrimtari Ismail Kadare

vlerësohet me çmim për sensin

e humorit të zi dhe ironisë

kafkiane në letërsinë e tij. Drejtori

i Javës Ndërkombëtare të

Letërsisë dhe Artit Humoristik,

“La Risa de Bilbao”, shkrimtari

Jua Juan a Bas, ka deklaruar se çmimi

Piktori Edvard Munch është

përgjithësisht i perceptuar

si babai i të zezës nordike,

piktori simbolist i psikodramave

të viteve 1890 me

tituj si “Vampiri” dhe “Klithma”.

Një ekspozitë e re e hapur këto

ditë me titull “Edvard Munch: syri

modern”, na sugjeron të shikojmë

përtej këtij perceptimi.

Munch jetoi shpejt, por nuk

vdiq i ri. Ai u nda nga jeta në moshën

80-vjeçare më 1944-n. Ai

jetoi edhe 50 vjet pasi realizoi veprën

e tij më të njohur, “Klithma”.

Çfarë bëri gjatë kësaj kohe mes

i festivalit do t’i akordohet

shkrimtarit shqiptar, fi tues i

çmimit “Princi i Asturias” dhe

kandidat për çmimin “Nobel”,

Ismail Kadare, që përmes një

“humori të zi dhe kafkian”

ka denoncuar “barbarinë në

Shqipëri”. Ismail Kadare do të

famës dhe fundit të jetës? Përgjatë

të gjithë kohës, ai ishte shumë i interesuar

të inkorporonte idetë dhe

teknologjitë e reja tek arti i tij. Sot,

një piktor modernist me emrin

David Hockney përdor polaroidin,

fotokopjuesin dhe iPad-in në artin

e tij; Munch përdori aparatet fotografi

ke, rrezet X dhe idetë fi lozofi -

ke që gjente në librat e bibliotekës

së tij të bollshme. Niçe (Nietzsche)

dhe Dostojevski qenë ndikues të

dukshëm të artit të tij, por një

numër i madh librash të tjerë

mbi matematikën dhe shkencën

infl uencuan në mënyrë surprizue-

jetë i pranishëm në ceremoninë

e dhënies së çmimit dhe do të

fl asë përpara publikut bashkë

me shkrimtaren Carmen Posadas.

Në këtë edicion, me një

buxhet prej 350.000 eurosh do

të zhvillohen edhe tri sesione

mbi temën “Dialogu mes

se më pak të njohur. Koleksioni i

tij i librave përfshin edhe “Teoria e

relativitetit nga Ajnshtajni, botim

i vitit 1919 dhe dukshëm një libër

shumë i përdorur.

Ai ishte piktori i shumë autoportreteve,

ku e shihte veten përmes

“syrit modern”, përfshirë të

parit të vetes të palëvizur si në një

fotografi . Munch bleu aparatin e

tij të parë fotografi k në vitin 1902.

Ai kishte lente relativisht me kënd

të gjerë dhe dha një perspektivë të

shkurtër deri në ekzagjerim dhe

zona interesante të turbulluara

qëllimisht. Këto karakteristika ai

shkrimtarëve”. Tema e edicionit

të sivjetshëm është humori

si armë kundër barbarisë, në

cilëndo formë që ajo shfaqet.

Edicioni i tretë i këtij festivali

zhvillohet nga data 2 deri më

7 tetor dhe ka zgjedhur si këndvështrim

të këtij viti humorin

i përdori te tablotë “Dëborë e freskët

në rrugë”, “Mbi tryezën e operacionit”

dhe te “Kuajt në galop”,

të gjitha të përfunduara brenda

një dekade nga dita e blerjes së

aparatit fotografi k.

Aparati i lejoi atij gjithashtu të

bënte autoportrete nga kënde që

përndryshe do të kishin qenë të

pamundura për t’u pikturuar – një

piktor mund të shohë maksimumi

përmes një pasqyre. Aparati i

tij i parë nuk e kishte shërbimin

e autoshkrepjes, kështu që atij iu

desh të zgjaste krahun gjithmonë

për të kryer shkrepjen.

E hënë, 17 shtator 2012

si “një armë sa mbrojtjeje, ashtu

edhe sulmi” kundër “barbarisë

në formën e totalitarizmit,

terrorizmit, margjinalizimit

kulturor…” dhe në formën më

të përgjithshme “gjithçka që

çon në shkatërrimin e kulturës

dhe të qytetërimit”.

Një piktor me aparat fotog

Ai ishte piktori i shumë autoportreteve, ku e shihte veten përmes “syrit modern”, përfshirë të parit të

vetes të palëvizur si në një fotografi . Munch bleu aparatin e tij të parë fotografi k në vitin 1902. Ai kishte

lente relativisht me kënd të gjerë dhe dha një perspektivë të shkurtër deri në ekzagjerim dhe zona interesante

të turbulluara qëllimisht.

Kjo krijoi një pamje prej fantazme:

trupi i tij dukej transparent

me pamjen e vijëzuar qartë

të ambientit pas. Ai ishte sakaq

i interesuar për fotografi të spiritualiste,

megjithëse kishte neveri

për vetë spiritualizmin. Fotografët

spiritualistë përdornin fotografi

të e mbivendosura për të

krijuar “fantazma” transparente.

Munch përdorte të njëjtën teknikë

për të shkrirë të dyja subjektet së

bashku, siç shikohet te seria “Destinacioni

fatal”. Shumë shpesh,

një subjekt është vetë ai, ndërsa

një tjetër është vepra e tij, duke


E hënë, 17 shtator 2012

Tranzicion i përhershëm

Arti provokues dhe mbresëlënës i

Andis Gjonit vjen për publikun me

anë të një ekspozite bashkëkohore,

e cila do të qëndrojë e hapur në

galerinë “Zenith” në Tiranë deri më

25 shtator. Përmes një sërë mediumesh,

të cilat përfshijnë instalacione,

video-projeksione dhe postera,

rafi k

ngritur pyetje intriguese mbi

mbivendosjen mes artit dhe

artistit.

Munch ishte në Paris kur

rrezet X u zbuluan rreth vitit

1895. Njerëzit zhvilluan festa

të rrezes X: në vijën blu të

rrezeve, bizhuteritë u bënë

inkandeshente dhe aktorët

luajtën kërcime skeletesh.

Edhe nëpër rrugica mund të

blije portretin tënd në rreze

X në një copë druri, gjë që të

mundësonte të shikoje kockat

e tua të stampuara mbi

ngjyrën e grurit të drurit.

Munch reagoi ndaj rrezeve

X në dy mënyra. Më 1895-n

ai prodhoi “Autoportretin me

një krah skeleti”, një litografi

që tregonte fytyrën e tij me

mish mbi skeletin kockor të

krahut.

Më 1911-n, një nga miqtë

e ngushtë të Munch hapi

një kinema në Oslo. Munch

e shijonte të parit të filmit

së bashku me qenin e tij. Ai

bleu një kamera më 1927-n

dhe realizoi disa fi lmime.

Transparenca, kompozimi

me shumë shtresa dhe

distanca e shkurtër deri në

ekzagjerim mes piktorit dhe

tablosë janë karakteristikat e

punës së tij në këtë periudhë.

Arti i tij ndryshoi rrënjësisht

pas viteve 1906-1908. Një

nga arsyet ishte porosia që

iu bë për të dizajnuar skenën

për pjesën teatrale të Henrik

Ibsen, “Fantazmat”. Ai pikturoi

disa seri me tablo që qenë

vendosur brenda një hapësire

të ngjashme me skenën, një

tavan i ulët deri në klaustrofobi

me murin përballë që

mungonte.

Kjo përqasje shkoi shumë

mirë me serinë e tij të veprave

nga bordellot dhe ato të ish të

dashurës së tij Tulla Larsen, të

cilën e portretizon si vrasëse. I

shqetësuar se vepra e tij ishte

bërë tepër bajate, më 1907-n

ai fi lloi serinë e “Gruas së përlotur”,

e cila i dha mundësi të

ecte përpara.

Munch humbi shikimin në

syrin e djathtë si pasojë e një

hemorragjie në vitin 1930.

Ndërsa shikimi iu rikthye ngadalë,

ai vijoi të pikturonte me

syrin tjetër. Fillimisht pikturoi

vetëm rrathë të turbullta.

Pastaj vizioni fi lloi të qartësohej

nga pak deri sa u kthye në

normalitet. Kjo pjesë e veprës

së tij është një testament i kurajës

artistike të tij.

si dhe një vepër arti lëvizëse në

formën e një modeleje të veshur në

mënyrë të veçantë, autori shpreh në

11 vepra nevojën për refl ektim mbi

realitetin që përjetojmë çdo ditë

dhe problemet që hasen atje ku

mbizotëron padrejtësia, korrupsioni

dhe anarkia. “Me këtë ekspozitë

Poeti kosovar, Jeton Kelmendi,

është botuar në Ukrainë. Libri

me poezi (На верхів’ї часу) “Në

krye të kohës”, të cilin e përktheu

Anna Bagriana, është përzgjedhje

poezish nga vetë përkthyesja dhe i

ofrohet lexuesit ukrainas në kuadër

të serisë së poetëve të shquar

nga Ballkani. “Një poezi e mendimit

dhe ndjenjave shpirtërore”,

shkruan përkthyesja për poezinë

e Jeton Kelmendit, ku autorin e

quan ‘udhëtari nga Dardania’. Ajo

më tej duke analizuar poezinë e

Kelmendit shprehet se “poeti, qysh

në rininë e tij të hershme, është

përballur me luftërat në Ballkan,

por ka një natyrë tejet interesante,

pasi që është i kujdesshëm me

fjalën dhe nuk e ngarkon atë me

vuajtjet e njerëzve, por e thotë

me mjeshtri ndjenjën e tij për këto

dhe çështjet e ndryshme”. Nga ana

tjetër Dmitry Chystyak, shkruan

në parathënien e librit se “duke

lexuar Jeton Kelmendin, e mëson

fjalën se si me dashtë dhe e mbush

shpreh një shqetësim mbi realitetin

shqiptar. Vepra rezonon me

vendin dhe prandaj vendosa që ta

hap ekspozitën në Tiranë. Me këto

vepra, synoj të provokoj publikun

që të reagojë, pasi publiku shqiptar

pothuajse nuk reagon më për asgjë.

Nëpërmjet këtij arti aktiv i shër-

Kelmendi botohet

në Ukrainë

Pas botimit të paradokohshëm të një libri me poezi në gjuhën arabe,

një libër tjetër me poezitë e poetit kosovar Jeton Kelmendi botohet

në Ukrainë. “Në krye të kohës” titullohet libri me poezi të përzgjedhura,

të përkthyera nga Anna Bagriana.

shpirtin plot me lirikë”. Chystyak

më tej shkruan se “edhe pse një

poet i ri në moshë, bëhet fjalë për

një poet me përvojë të madhe dhe

sfond kulturor prej akademiku, ku

secila fjalë të bënë të mendosh dhe

ta analizosh, gjithnjë duke përdorur

një gjuhë specifike dhe me simbole

të cilat spikasin referenca nga mitet

e popullit të tij deri tek kultet e përmasave

botërore. Me një fjalë Jeton

Kelmendi është sot njëri nga poetët

e njohur të Evropës, i cili ka krijuar

emër jo vetëm në poezinë shqipe

por edhe në atë evropiane, prandaj

si e tillë kjo poezi ka lexuesit e vet

tanimë edhe në Ukrainë, për çka

duhet falënderuar Anna Bagriana

që e solli tek lexuesi ynë ketë

mjeshtër të fjalës dhe ligjërimit

poetik”. Para pak kohësh, një libër

i poetit Kelmendi u botua edhe në

gjuhën arabe në Kajro të Egjiptit, ku

nga mediat e atjeshme u vlerësua

lartë poezia e tij. Poezia e Kelmendit

është përkthyer edhe në gjuhë

të tjera europiane dhe botërore.

bejmë një ndryshimi”, u shpreh artisti

Andis Gjoni. Ekspozita e titulluar

“Tranzicion i përhershëm” del jashtë

kornizave të artit konvencional,

duke ndërthurur vizione tronditëse

dhe objekte që zakonisht nuk kanë

lidhje me njëri-tjetrin, me emocione

njerëzore dhe të pathëna të vërteta.

21

Andis Gjoni u lind në Tiranë në vitin

1968, ndërsa prej vitesh jeton në

Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Njihet edhe si skenograf e regjisor.

Ndër të tjera ka realizuar skenografi

në e disa shfaqjeve të njohura në

teatrot dhe operat e Nju Xhersit dhe

Nju Jorkut.

LIBRA TE RINJshqip

ANDREW BARUCH WACHTEL

“Ballkani në historinë botërore”

Përktheu: Abdurrahim Myftiu

Botoi: “Toena”

Historiani amerikan Andrew Wachtel, në këtë libër, e

paraqet Ballkanin si një trevë gjeografi ke të ndërmjetme,

ku katër prej qytetërimeve më të mëdha të

globit janë shtresuar mbi njëri-tjetrin në një mënyrë

të qëndrueshme e të thellë, për të dhënë, në fund, një

qytetërim dinamik, nganjëherë që merr zjarr shpejt,

shumështresor vendor. Kjo është treva, ku kulturat e

Greqisë e të Romës së lashtë, të Bizantit, të Turqisë

Osmane e të Europës katolike janë takuar, janë ndeshur

dhe herë-herë janë shkrirë. Historia e Ballkanit,

kësisoj, është një histori huazimi krijues, prej popujve

vendas, nga qytetërimet e ndryshme, që sa për emër

e kanë pushtuar këtë rajon. Duke pasur në gjirin e vet

Bullgarinë, Kroacinë, Bosnjën e Hercegovinën, Serbinë,

Malin e Zi, Shqipërinë, Maqedoninë, Greqinë dhe

Turqinë europiane, Ballkani ka asimiluar shumë shprehi

e tradita, për të dhënë, në fund, një nga rajonet

më komplekse e më interesante të rruzullit tokësor.

EDUARDO MENDOZA

“Asnjë lajm nga Gurbi”

Përktheu: Edlira Hoxholli, Bashkim Shehu

Botoi: “Botimet IDK”

“Botimet IDK” sjellin në shqip librin e Eduardo Mendozës,

“Asnjë lajm nga Gurbi”, një roman i shkruar

në gjuhën e satirës dhe të ironisë, ku përshkruhet

udhëtimi i një jashtëtokësori i zbritur në Tokë në

kërkim të shokut të tij Gurb. Një udhëtim në jetën

urbane të Barcelonës së para Lojërave Olimpike

1992. Atmosfera, kaosi dhe absurdi i jetës moderne

të racës njerëzore paradokset e kundërthëniet

e realitetit njerëzor. Eduardo Mendoza është një

ndër shkrimtarët më të rëndësishëm bashkëkohorë

spanjollë. Fitues i çmimit PREMIO PLANETA për

2010-n. “Duke e vështruar tani, pasi kanë shkuar

disa vjet që kur u botua, arsyeja e suksesit shpjegohet

lehtë: është një libër i shkurtër dhe tejet i lehtë

në të lexuar. S’ma merr mendja se në letërsinë e tanishme

ka ndonjë libër më të lehtë në të lexuar, për

arsyen e thjeshtë se ky është shkruar në një gjuhë

bisedore, ka një përmbajtje zbavitëse dhe përbëhet

nga pjesë që zgjasin pak rreshta”, shkruan autori.

EDITH WHARTON

“Në moshën e pafajësisë”

Përktheu: Nikolla Langore

Botoi: OMSCA-1

ARTE

Romani “Në moshën e pafajësisë” përqendrohet

në martesën e pashmangshme të një çifti të klasës

së lartë dhe në shfaqjen e papritur të një gruaje

të gjendur në një skandal, e cila kërcënon lumturinë

e çiftit. Historia bëhet intriguese kur Njulend

Arçeri, xhentëlmen jurist dhe trashëgimtar i një

prej familjeve më të mira të Nju Jork Sitit, duhet të

zgjedhë mes dy grave. Edith Wharton (1862-1937),

është shkrimtare amerikane, fi tuese e çmimit

“Pulitzer”, i pari çmim i tillë i fi tuar nga një grua dhe

mbahet si një nga romancieret dhe tregimtaret më

të dëgjuara amerikane të shekullit të 20. Romani

është përkthyer pothuajse në të gjitha gjuhët, duke

u shitur me miliona kopje në mbarë botën.


22 | E hënë, 17 shtator 2012

Rozë E

redaktor: Ardian Jasiqi

e-mail: ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Tiranë, 16 shtator–

Pos garës për t’u zgjedhur

si këngëtari më i mirë në X

Factor ka fi lluar edhe një garë

tjetër, pak a shumë në heshtje

dhe më shumë e bazuar

në thashetheme – gara për të

qenë juri e spektaklit të talenteve.

Spektakli dhe gara që bën

ëndrrat e çdo njeriu për muzikën

pritet që të hyjë në sezonin

e dytë, shkruan të dielën

gazeta Koha Jonë.

Çdokush dëshiron të ndryshojë

jetën… çdo njëri do të jetë

i suksesshëm dhe të mos jetë

më një njeri i zakonshëm.

16 finalistët e edicionit të

parë të këtij megaproduksioni

janë dëshmia e gjallë se ëndrrat

janë të mundura.

Ata nuk janë më të parët,

qeshur në Hollywood

Aktorja seksi, Vanessa Hudgens është dukur e qeshur dhe e lumtur gjatë festivalit

për ndikimin e të rinjve në Hollywood, i cili është futur në edicionin e tij të gjashtë.

Vanesa kohëve të fundit ka treguar se të aktoruarit në “High School Musical” i ka

ndihmuar asaj ta heqë ndruajtën. “Isha vajzë e ndruajtur, por pas këtij fi lmi më është

larguar ajo”, tha aktorja.

Garë për juri të X Factor

Spektakli X Factor Albania ka vënë në garë disa kandidate për të qenë juri e tij. Nga emrat

e përmendur deri më tani thuhet se Adelina Ismaili, Bleona Qereti, Soni Malaj, Dafi na Zeqiri

dhe Genta Ismajli janë disa nga emrat që përfl iten që sivjet të jenë juri e këtij spektakli që

pritet së shpejti të fi llojë edicionin e tij të dytë.

nuk kanë më jetën që kishin.

Tashmë mund të quhen artistët

e rinj të muzikës, ndërsa

fi tuesja Sheila Haxhiraj është

pranë sfi dës së dëshiruar prej

të gjithëve.

Atë të lansimit të saj me

një këngë në tregun botëror.

Kënga e saj realizuar nga “Berman

Brothers” është gati dhe

shumë shpejt do të mësojmë

të rejat e saj.

Ndërsa tani është koha për

të tjerë të talentuar në muzikë.

Konkurrentët kanë bërë

audicionet e producentëve,

ndërsa një shans i fundit iu

është dhënë të gjithë atyre

që nuk kanë pasur mundësi

të konkurrojnë më parë.

Kështu në datat 20, 21 dhe

22 shtator në Pallatin e Sportit

“Asllan Rusi” do të mbahen

audicionet e fundit për të mos

privuar askënd që do të prekë

skenën e madhe të “X Factor”.

Por cilët do të jenë anëtarët

e jurisë për këtë edicion të

dytë?

Teksa folëm me organizatorët

mësohet se do të këtë

ndryshim në emrat e jurisë ku

nuk do të jenë ata të edicionit

të parë.

Por, si ndryshim nga ai edicion

pritet që të këtë edhe

shumë emra të tjerë të ftuar.

Sipas gazetës Koha Jonë,

deri me tani janë duke u përfolur

disa emra të njohur të

këngëtarëve, të cilët kryesisht

vijnë nga Kosova.

Ato janë emrat e këngëtares

së njohur Adelina Ismaili - e

cila pasohet edhe me emra të

tjerë si; Bleona Qerreti, Tuna,

Genta Ismajli, Dafina Zeqiri

etj. Koha Jonë shkruan se këto

ditë në ambiente e TV Klan

është para edhe këngëtarja, e

cila momentalisht po jeton me

bashkëshortin dhe vajzën e saj

jashtë Shqipërisë, Soni Malaj,

e cila është përmendur ndër

emrat e mundshëm të jurisë.

Por teksa gjithçka është

ende e pasigurt, ajo që mund

të themi me siguri është se

Soni Malaj, megjithëse është

një nënë e re, ishte më në formë

se kurrë dhe me një trup

perfekt.

Ndryshe, edicioni i dytë i X

Factor Albania pritet që po

ashtu të japë një skenë interesante,

por pos kësaj, edhe konkurrentët

pritet që të nxehin

edhe më shumë atë.

Nga edicioni i kaluar ka pa-

sur një konkurrencë të madhe

në këtë spektakël, përderisa

nuk ka munguar edhe debati

në mes të anëtarëve të jurisë.

Përndryshe, ky ishte spektakli

i vetëm në Shqipëri që

nuk fi tuan kosovarët pasi që

në shumicën e tyre ka pasur

një dominim të këngëtarëve

nga Kosova, duke fi lluar nga

Festivali i RTSH-së, pastaj

“The Voice” dhe në spektaklin

për momentin më të madh në

të gjitha trojet shqiptare, Big

Brother Albania.

Nëse kihet parasysh përbërja

e parë e jurisë dhe nëse

ftohen këngëtarët e sipërpërmendur,

atëherë sigurisht që

edicioni i dytë i këtij spektakli

– që transmetohet edhe në Kosovë

nga Klan Kosova – të jetë

edhe më interesant se i pari.


Express

Prishtinë, 16 shtator –

Enes Deliu, reper i ri nga Mitrovica, tashmë

pos lirikave të tij, ka fi lluar që edhe të bëjë

video – klipe.

I njohur me pseudonimin NS, Enesi fi lloi të

merret me muzikë si 10-vjeçar, ku thotë se që

nga atëherë, kishte inspirim për të paraqitur në

letër mendimet dhe përjetimet e tij. “Vazhdimisht

e bëja këtë duke pasur vetëbesim dhe

vullnet të jashtëzakonshëm , përndryshe nuk

do të kisha aq motiv për këtë gjë”.

“Kaluan edhe 5 vjet të tjera , kur unë për

herë të parë u futa në një kabinë dhe incizova

këngën e parë, ku fl as për kohën që mjaft kam

pritur për një gjë të tillë dhe në fund ia arrita

qëllimit, këngën e kam titulluar’ Beginning’ ,

që kam dashur të tregoj që është vetëm fi llimi

im. Këtu nuk duhet të harroj pa falënderuar

edhe studion ‘NorthSide Records’”, thotë ai

për Express.

Kënga e parë kishte bërë që ai të marrë

lëvdata nga shokët e tij, të cilët i japin edhe

vullnet për punë.

“Pas ca muajve më erdhi ideja për ta bërë një

I urren operacionet plastike

E hënë, 17 shtator 2012 | 23

rozë

Gwyneth Paltrow ka thënë se ajo nuk ka ide se si gratë pranojnë të hyjnë nën brisk. Aktorja 39 vjeçe ka

thënë se ajo nuk ka asnjëherë dëshirë që të bëjë ndonjë operacion plastik. “Të gjithë më pyesin se pse

nuk bëj ndonjë operacion plastik. Unë nuk dukem e vjetër, por pos kësaj, e urrej operacionin e këtillë”, ka

thënë ndër të tjera aktorja.

Reperi i Tre Rrokaqiejve

Edhe pse i ka vetëm 16 vjet, Enes Deliu qysh tash ka

nisur thurjen e rimave. Me pseudonimin e tij NS, të

cilin ia ka dhënë MC Kresha, Enesi bën rep qysh nga

mosha 10-vjeçare.

bashkëpunim me një artist tjetër të Mitrovicës,

Benjaminin. Pas marrëveshjes sonë, ne e incizuam

këngën në Obiliq te ‘Proofi l Rec’. Kënga

quhet BenJamin ft. NS - Ju dultë”, tha NS.

Por, këngët nuk e ndalën punën e tinejxherit.

Ai vazhdoi që të ketë respektin e njerëzve të

shumtë dhe pas pak arriti që të realizojë edhe

ëndrrën e tij, një videoklip të cilin ia bëri produksioni

nga Mitrovica, “RedPictures”.

“Marrëveshjen e arritëm pa asnjë keqkuptim

dhe duke i bashkuar idetë arritëm deri tek

akordimi. Tekstin e këngës e kam punuar si

gjithnjë vetë, ndërsa instrumentalin, apo siç

njihet në botën amerikane, ‘’Beatin ‘’ e kam

marrë nga reperi Meek Mill, që e ka emrin Scared

Money, që ishte ideale për mendimin tim

dhe më është përshtatur më së miri. Ndërsa

atë e incizova te Daka Studio në Prishtinë, NS

- Scared Money (Remake). Pas përfundimit të

këngës, shumë shpejt fi lluan edhe xhirimet

nëpër vende të ndryshme të qytetit, e sidomos

në Mahallën (Lagjen) time Te 3 Rrokaqiejt. Në

fund kisha dashur ta shpreh dashurinë ndaj

familjes dhe shoqërisë sime, që pa ta nuk do

të isha këtu ku jam”, thotë në fund Enesi.(a.j)

horoskop

Dashi

21 mars- 20 prill

Fryma praktike dhe guximi ju garantojnë

rezultate të suksesshme në anë

të ndryshme. Gjendje relativisht e

ndryshueshme, por asgjë brengosëse.

Gjendjen tuaj emocionale dhe kënaqësinë

po e shfaqni shumë qartë kur jeni në

shoqëri të mirë. Partneri me këmbëngulje

po provon t’ju bindë për planet e tij/saj.

Demi

21 prill- 21 maj

Po silleni me shumë kujdes dhe

dëshironi ta fi toni besimin e dikujt në

kontakte të ndryshme afariste. Vetëm

çlodhuni dhe gëzojini suksesit tuaj të

shkëlqyer gjatë këtyre ditëve. Në jetën

private keni përshtypjen që dikush po “i

kontrollon” rreptësisht sjelljet tuaja. Është

e nevojshme që të liroheni nga disa

paragjykime emocionale.

Binjakët

22 maj- 21 qershor

Me metoda të shpejtuara po përpiqeni

t’i realizoni disa punë paralele. Mos e

tepro me ushqimin. Me kujdes po e

analizoni jetën tuaj dashurore dhe keni

vizion optimist. Me më pak vullnet të

mirë dini ta kënaqni partnerin tuaj, ju

gëzon fakti që dëshirat tuaja emocionale

dhe interesimet po përputhen.

Gaforrja

22 qer.- 22 korrik

Po vazhdoni të nxisni ide kreative, por

mos hiqni dorë edhe nga rezultatet materiale.

Dashuria lufton çdo sëmundje.

Për shkak të dyshimeve të herëpashershme

po ju mungon entuziazmi fi llestar

apo guximi emocional që në tërësi të

shfaqni qëllimet tuaja para personit të

dashur.

Luani

23 korrik- 22 gusht

Në vend që të garoni dhe t’u shitni

mend bashkëpunëtorëve të cilët kanë

kritere të tjera, ndryshojeni stilin tuaj

të sjelljes. Tregohuni pak më tolerantë,

edhe pse fjalët e të tjerëve të bëjnë të

ndihesh nervoz. Krahas satisfaksionit

afarist ju është e domosdoshme edhe

qetësia familjare dhe mirëkuptimi i

partnerit, në mënyrë që të harmonizoni

ritmin tuaj.

Virgjëresha

23 gusht- 22 shtat.

Po silleni me shumë përgjegjësi para

rrethit tuaj dhe nuk po lejoni që dikush

t’jua ndryshojë ritmin afarist dhe planet.

Shfrytëzojeni çdo rast që ju ofrohet

për pak relaks. Zbukurojeni jetën tuaj

dashurore, përpiquni që të silleni me

entuziazëm të mjaftueshëm dhe në

mënyrë joshëse ndaj personit të dashur.

Peshorja

23 shtator- 22 tetor

Nuk ka arsye të mbiçmoni mundësitë

personale, ekzistojnë situata të cilat

e tejkalojnë dijen dhe përvojën tuaj

praktike. Keni humbur qetësinë me ato

që ndodhin në jetën tuaj private dhe shoqërore.

Në qoftë se jeni të interesuar të

pajtoheni me personin e dashur, përdorni

“atutë tuaja sekrete”, në mënyrë që të lini

përshtypje serioze.

Akrepi

23 tetor- 21 nëntor

Është e nevojshme të planifi koni detaje

të ndryshme, të cilat do të ndikojnë në

stimulimin e rrethit. Projektoni një pushim

qetësues. Dëshironi të kini një romancë

të re të zjarrtë. Lirisht aktivizoni fantazinë

tuaj dhe aftësitë tuaja joshëse, posaçërisht

kur gjendeni në shoqëri me personin i cili

ju pëlqen.

Shigjetari

22 nën.- 21 dhjetor

Është me rëndësi që t’u përshtateni

fazave të ndryshme krijuese në

afarizëm. Kërkoni ta ndryshoni rutinën

ditore në punë dhe të tregoni sa vleni.

Përpiquni që më mirë ta harmonizoni

sjelljen tuaj, tregoni më shumë diskretë

në takime të ndryshme dhe para sfi dave

të reja emocionale. Parandjenjat e reja

emocionale mund t’ju ofrojnë ose t’ju

largojnë nga planet e përbashkëta.

Bricjapi

22 dhjetor- 20 janar

Për shkak të vlerësimeve të mira afaristofi

nanciare, ju presin edhe rezultate të

tjera. e besueshëm. Përpiqu të balancosh

punën me qefi n. Nuk ka nevojë që në

mënyrë naive të besoni në fatin intim i cili

vjen papritmas. Shpesh herë në mënyrë

subjektive ose në bazë të vlerësimeve

personale u bëni vlerësim sjelljeve të

partnerit.

Ujori

21 janar- 18 shkurt

Nëse jeni i interesuar që të ruani prestigjin

e mirë afarist dhe marrëdhëniet

e suksesshme me bashkëpunëtorët,

është e nevojshme që ta pranoni një

këshillë të dobishme. Kini kujdes ndaj

gjendjes suaj shëndetësore. Në dashuri

nuk ka arsye që të mashtroheni me

iluzione të mëdha apo me premtime

boshe të dikujt.

Peshqit

19 shkurt- 20 mars

Ju presin obligime të shumta dhe debate

të reja në marrëveshjen rreth interesave

të përbashkëta. Disponimi juaj do të jetë i

ndryshueshëm por shëndeti stabil.

Dëshironi që të imponoheni si personalitet

autoritar ndaj personit të dashur. Nganjëherë

është e vështirë ta vlerësoni rolin e

dikujt apo ndikimin në jetën dashurore.


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Komentet e lexuesve në Express Online

Express, 16 shtator 2012

PDK - AAK,

disponim për

koalicion

A.Salihu

Një koalicion PDK-AAK është një GODITJE E FORT-NOKAUT për LDK...

Metush

A thua edhe populli kosovar e ka këtë disponim? E mjera është Kosova se kush e udhëheq

dhe çfarë koalicioni do ta udhëheqë, e koha do ta tregojë fytyrën e vërtetë të këtij koalicioni

që do të sjellë veç sa e me tepër dëme politike, dëshpërim dhe varfëri të popullit!

Anamorava

Koalicioni PDK-AAK goditja përfundimtare e veriut të Kosovës dhe bosnizimi i tij.

Edoni

Vërtet është për të të ardhur keq nga njerëzit si A.S. që nuk kuptojnë se Kosovës

po afrohet një e keqe e trishtueshme. Humbësit më të shumtë janë vet ky zotëriu,

unë dhe gjithë ata që nuk u interesojnë shumë partitë por prosperiteti i Kosovës.

Po ribashkohen hajnat dhe vrasësit për të ndarë edhe atë se çfarë ka ngelur nga Kosova

e plaçkitur nga vet ata. Dhe më e keqja pyka është këtu se ata bashkë donë ta

shesin Mitrovicën sepse këtë vetëm Thaçi i vetmuar nuk ka pasur guxim ta bëj.

Meli

Ka vend për të gjithë, vetëm duhet me qenë të bashkuar, sepse përçarja është negativiteti

ma i dëmshmi qe ekziston. Politikanët kosovarë janë të aftë ta bëjnë

një gjë të tillë vetëm duhet vullnet dhe durim, kryesorja është që Serbinë e larguam,

Kosova e pavarur, populli i Kosovës ka boll bukë, ndoshta nuk kanë para

të gatshme për turizëm me ba por te gjithë kanë shtëpi e s’fl enë rrugëve.

Ramadan

Unë do të isha i lumtur sikur ky koalicion të fi llojë që nesër jo pse jam pro koalicionit

por jam i sigurt se bashkësia ndërkombëtare do ta shfarosë krimin dhe kriminelët

dhe do të jetë shansi që populli të organizojë revolucion sepse këtu te këto

dy parti janë kriminelët dhe tradhtarët të cilët kanë punuar dhe punojnë...

Syl

Nuk mbetur asnjë polikuaj që s’është zhytur në Korruption, nuk

dimë kujt t’i besojmë. Mjerë Kosova. Mjerë populli Shqiptar!

Arusha

Me këtë koalicion largohen nga qeveria Agani, Pacolli, Mimoza, dhe llomi tjetër

që asht fut në pushtet me AKR-n pa i pas votat as për një autobus. Kosovës i duhet

një qeveri qe bile e dijmë se asht shqiptare dhe europiane e jo talibane.

Hektori

Mezi po pres që kjo çka po fl itet, për koalicion në mes PDK-AAK, të ndodhë menjëherë.

Vetëm njerëz të sakrifi cës, ata që janë dëshmue në të kaluarën, janë të pranueshëm për

qeverisje të Kosovës. Vetëm ata do ta drejtojnë Kosovën kah Europa dhe integrimet

euro-atllantike. Të tjerët janë hajna e gënjeshtar, janë zhvatës të Kosovës, siç u vërtetue

edhe me aferat e fundit, si me "Grand" po ashtu edhe me Komunën e Prishtinës. Të tjerët

janë antiamerikanë, antiperëndimorë dhe janë prolindor. Analizoni pak, do të bindeni.

Une

Ky koalicion është koalicion për ndarjen e Kosovës.

Sqarim

Opinionet e botuara në rubrikën "Shkurteshqip"

nuk shprehin qëndrimet e redaksisë.

Express

Hidhni

plehra!

EDMOND TUPJA

Sigurisht, titullit të shkrimit tim sot i

mungon ndajfolja mohuese “mos”, aq më

tepër që në tabelën modeste të sapongulur

përtokë në skaj të pallatit përballë

të cilit banoj unë (nja dhjetë minuta më

këmbë nga sheshi “Skënderbe”), lexohet

dallueshëm “Mos hidhni plehra”.

Po, i nderuar lexuesi im i vëmendshëm

e i paanshëm, një banor i pallatit sapo

e ka vënë tabelën në fjalë nën dritaret e

tij sepse shumëkush prirej të hidhte atje

plehrat e veta. Lind pyetja: Tani që ai e

ka vënë këtë tabelë, a do të hidhen më

plehra? Në vend që t’i përgjigjem kësaj

pyetjeje, po përpiqem të arsyetoj:

- Një mendje më thotë se atje nuk duhet

të hidhen më plehra, me kusht që

ai/ajo që i hidhte më parë të dijë shkrim

e këndim ose, më saktë, të paktën këndim.

Por, një mendje tjetër më thotë

se, edhe po të dijë (shkrim e këndim),

personi në fjalë ka rrezik t’i hedhë atje

në raste të veçanta, për të mos thënë të

jashtëzakonshme, kur nuk ka kohë të

shkojë rreth njëzet e tre metra më tutje,

në anën e kundërt të rrugës “Mine Peza”,

për t’i hedhur ato në kazanët e bashkisë:

sidomos kur mendon se koha është fl ori,

pra, para (time is money, siç shprehen

anglo-amerikanët), si mundet njeriu ta

harxhojë atë për një qese me plehra?

Kësaj do t’i thoshin të harxhosh fl oririn,

pra, paratë për plehrat, pra, t’i llastosh

plehrat shumë më tepër sesa e meritojnë.

- Një mendje krejt tjetër më bën të

hamendësoj se ndonjë banor i së njëjtës

shkallë, me arsim të pamjaftueshëm,

mund t’i hedhë plehrat nga katet e sipërme

ose ngaqë ende nuk e di se komshiu

i katit të parë apo të dytë ka vënë poshtë

dritareve të tij tabelën e lartpërmendur,

ose ngaqë, si tifoz i çmendur basketbolli

që mund të jetë, kërkon të bëjë, me tabelë

a pa tabelë, një kosh për tri, tridhjetë,

treqind apo treqind e tridhjetë e tri pikë!

- Një mendje pothuajse tjetër më

sugjeron se një gjysmanalfabet do të

tregohej ndoshta më delikat: ai nuk do

t’i hidhte plehrat e tij përtokë, por do

t’i varte te cepi i tabelës ose te dega e

pemës (e tipit nektarinë) dy metra më

tej, pemë që ka mbirë prej vitesh në saje,

E hënë, 17 shtator 2012

pikërisht, të hedhjes së plehrave atje, dhe

frutat e së cilës i hanë zogjtë ose fëmijët e

mëhallës (i kam provuar edhe unë: ishin

të shijshme, sepse bio!). Përfundimi: nga

plehu mbin trëndafi li, nga plehrat mbin

nektarina!

Ndoshta mendje të tjera, njëra më

e ndryshme se tjetra, do të më kishin

mundësuar të bëja edhe disa variacione

më shumë për të njëjtën temë në qoftë

se dje në mëngjes, tek zbrisja për të blerë

qumësht, bukë, ujë etj., etj., sytë nuk do

të më kishin zënë spektaklin që vijon:

Fare pranë tabelës me mbishkrimin

“Mos hidhni plehra”, një qen rrugësh, por

i mëhallës gjithsesi, sapo ishte ulur mbi

këmbët e pasme, i gatshëm të plehëronte

tokën me jashtëqitjen e tij (bio). Tek

matesha të kthehesha në shtëpi për të

marrë aparatin fotografi k, dikush doli në

dritaren e katit të dytë dhe e përzuri duke

i bërtitur, kështu që qeni nuk arriti të lehtësohej.

Në çast, përjetova dy mendime

kontradiktore, natyrisht, njëri pas tjetrit:

Fillimisht, mua m’u dhimbs ajo

kafshë e gjorë. M’u dhimbs sepse ishte

e pafajshme ngaqë, ngaqë… ngaqë nuk

dinte as shkrim, as lexim! Jam i bindur

që po të kishte ditur shkrim e këndim

ose, të paktën, këndim, nuk do të kishte

zgjedhur pikërisht atë vend për t’u

lehtësuar biologjikisht, aq më tepër që

atypari nuk kishte asnjë gjurmë jashtëqitjeje

qeni pararendës.

Nga ana tjetër, keqardhja ime për qenin

në fjalë erdhi e u zbeh derisa avulloi

plotësisht: Sikur ai të kishte arritur të

kryente detyrën biologjike që i impononte

organizmi, do të ishte krijuar një precedent

krejt i padëshirueshëm: në ditët

në vijim, ai dhe shokët e tij katërkëmbësh

do të vinin atje, rrëze tabelës së famshme,

për t’u lehtësuar njëri pas tjetrit për javë

të tëra.

Si përfundim përmbyllës, le të më lejohet

propozimi që vijon: Meqë kur shkruajmë

“Mos hidhni plehra”, prapë, sërish

e përsëri, si njerëzit (me shkollë apo pa

shkollë) hedhin që hedhin plehra, meqë

edhe qentë ndjekin besnikërisht, por

vetëm biologjikisht, shembullin e tyre,

atëherë në tabela duhet shkruar “Hidhni

plehra!” që të mos hidhen më plehra!

(Panorama)


E hënë, 17 shtator 2012

Fjalët e Botës

SHKURT E SHQIP 25

Çdo familje

boshnjake të ketë nga

5 fëmijë.

REJJEP TAIP ERDOGAN,

Kryeministri i Turqisë, gjatë

një fjalimi para studentëve të

Universitetit të Sarajevës, në

fund të vizitës së tij dyditore

në Bosnje.

Kujdes çfarë blini

Qytetarët e Kosovës,në të shumtën

e rasteve,nuk e dinë çfarë produkte

konsumojnë. Ata shprehen se

prodhimet, të cilat gjenden në

tregjet e Kosovës, në të shumtën

e rasteve shiten në vende joadekuate,

si pranë rrugëve, në diell, si

dhe në vende ku i prek pluhuri çdo

ditë. Madje në shumicën e rasteve

artikujt ushqimorë nuk dihet

as nga janë importuar e as nëse

i plotësojnë kushtet e përdorimit

apo jo.

Problemi më i madh me

cilësinë e produkteve ushqimore,

veçanërisht të atyre që importohen

nga jashtë vendi, është

mënyra ruajtjes së produkteve,

etiketimet e tyre si dhe dokumentacioni

jo i rregullt.

Ditë më parë Qendra për Hulumtime

Strategjike dhe Sociale

ka nxjerrë në pah të dhëna që

dëshmojnë për nivelin e ulët të

informimit të konsumatorit rreth

të drejtave të tij, por edhe për besueshmërinë

që konsumatori ka

ndaj produkteve që konsumon.

Zëdhënësi i Agjencisë për Ushqim

dhe Veterinari të Kosovës,

Lamir Thaçi, ka theksuar se të

A e meritojmë BE’në

Po prisja fi llimin e seancës solemne

të Kuvendit të Kosovës së pavarur

që po shënonte përmbylljen

e mbikëqyrjes së pavarësisë së Kosovës,

gjersa po vështroja lagjen

time në qendër të Prishtinës nga

dritarja e dhomës në të cilën qe i

ndezur televizori.

Sikur mu duk që diçka i mungonte

kësaj ditë, që u cilësua si

historike për Kosovën. Ishte dita

në të cilën pritej të zyrtarizohej

përmbyllja e pavarësisë se

mbikëqyrur të Kosovës, por që me

gjithë rendësin e saj për popullin e

përvuajtur të Kosovës u shndërrua

në një ngjarje te zakonshme. Nuk

kishte festë, ashtu siç pritej ndoshta

nga të gjithë edhe nga vetë ata

që na vëzhguan për këto katër vite.

Po nuk është për t’u habitur aspak.

Po mundohem të shpjegojë

pse mendoj se nuk është habi e

gjithë kjo mungesë e entuziazmit

gjitha produktet ushqimore që

importohen në Kosovë në mënyrë

të rregullt kontrollohen në pikat

doganore dhe varësisht nga lloji

i produktit i nënshtrohen kontrollit

të inspektorëve përkatëse

të Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë

se Kosovës.

Gjatë importit parregullsi më të

shpeshta janë në etiketimet, dokumentacioni

jo i rregullt, mënyra e

ruajtjes gjatë transportit etj.

Sa i përket kontrolleve dhe

inspektimit të tregut ushqimor,

ndryshëm mendojnë OJQ-të dhe

konsumatorët, duke vlerësuar se

në këtë drejtim nuk po punohet sa

duhet. Kryetari i Shoqatës “Konsumatori”,

Selatin Kaçaniku, thotë

se sa i përket fushës të sigurisë

së produkteve ushqimore, Kosova

është ngritur paksa nga niveli

zero. Mirëpo sipas tij, nëse krahasohet

me gjendjen dhe nevojat

e standardeve të BE-së, rezultati

në këtë drejtim është jashtëzakonisht

i ulët. Kjo çështje varet edhe

nga ajo se sa kemi kapacitete

dhe mekanizma për kontrollin e

produkteve, inspektimin e tregut

dhe kjo është ngushtë e lidhur me

të cilin u munduan të na shisnin

qeveritarët tanë të korruptuar.

Kosova formalisht thuhet se po i

plotëson kushtet për te qene pjese

e BE-së edhe pse ajo realisht, përballet

me probleme te brendshme

nga me te ndryshmet.

Hapësira territoriale e ngushtuar

tash e 12 vite me veriun e

Kosovës jashtë sovranitetit te saj

është një ndër problemet me

madhore te saj.

Me gjithë përpjekjet e vazhdueshme

te autoriteteve kosovare ku

kishte pasur edhe aksione direket

siç ishte ai I 25 korrikut te 2011 qe

kishte për qellim shtrirjen e sovranitetit

edhe ne ketë pjese te vendit,

përveç vrasjes se një polici dhe

vendosjes se barrikadave nga ana

e serbeve lokal kishte rezultuar po

dobi për shkak te strukturave paralele

qe veprojnë lirshëm ne këtë

pjese me përkrahjen e shtetit serb.

SHBA për

marrëdhënie

jetëgjata me Pakistanin.

MARC GROSSMAN,

I dërguari i SHBA-së në

Pakistan dhe Afganistan, i cili

theksoi se marrëdhëniet e

mira mes Washingtonit dhe

Islamabadit janë thelbësore

për stabilitetin në rajon.

shkallen e veprimit ose aplikimit

të ligjeve. Në këtë aspekt, kontrolli

i produkteve dhe shërbimeve

është një faktor jashtëzakonisht

i rëndësishëm. Përgjegjësia kryesore

për mos kontroll u takon

institucioneve përgjegjëse për inspektim

të produkteve ushqimore,

nëse inspektorati i ushqimit nuk e

kryen punën duhet të ndëshkohet,

pasi që kjo do të krijojë mundësi

për një inspektim të rregullt. Edhe

vet konsumatori duhet të jetë

i kujdesshëm që të denoncojë

kompaninë ku edhe ka hasur në

produkte me afat të skaduar.

Ndërkohë hulumtimi i bërë

nga n Qendra për Hulumtime

Strategjike dhe Sociale ka nxjerrë

të dhëna që dëshmojnë për nivelin

e ulët të informimit të konsumatorit

rreth te drejtave te tij,

por edhe për besueshmërinë qe

konsumatori ka ndaj produkteve

që konsumon.”Në 12 pyetjet të

cilat u janë përgjigjur një mijë

respodentë, më shqetësues është

fakti se 87 për qind u besojnë laboratorëve

të huaj, kurse 35 për

qind e të anketuarve mendojnë

se produktet të cilat prodhohen në

Te ashtuquajturat “bisedime teknike

“ qe po rezultojnë te jene me

shume politike ende vazhdojnë te

jene pjese e politikave te qeverise

ku q`do here kompromiset kane

qene te dhimbshme veçanërisht

për Kosovën. Shembulli me I mire

për këtë është arritja e marrëveshjen

ne mes Beogradit dhe Prishtinës

ne Bruksel për përdorimin

e fusnotës për Kosovën ne forumet

rajonale e qe përmban rezolute

1244 si dhe mendimin e GJND-se.

Kriza te herëpashershme institucionale

ku partitë politike te

përçara ne mes tyre nuk arrijnë

një koncenzus te përbashkët ne

zgjidhjen e problemeve ende

vazhdojnë të jenë preokupimet

kryesore edhe mediale. Së fundi

bujë të madhe bëri marrëveshja

e arritur para një viti ndërmjet

kreut të PDK-së, Hashim Thaçi,

atij të LDK-së, Isa Mustafa, dhe

Politikat e trysnisë

ndaj Iranit nuk do të

bëjnë punë.

vend kanë cilësi të kënaqshme. Sipas

hulumtimit del se 76 për qind

e të anketuarve nuk kanë bërë

asnjëherë ankesë në institucionet

përkatëse për vërejtjet që kanë. E

tërë kjo tregon për një nivel jo të

kënaqshëm të vetëdijesimit të

konsumatorëve.

Në tregjet e Kosovës ka produktet

të cilat përveç një mbështjellësi,

nuk përmbajnë asnjë mbishkrim

nga i cili mund të kuptohet se ku

është prodhuar ai produkt, kush

është importuesi, apo çfarë përmbajtje

ka.

Sipas teknologut Idriz Vehapi,

“secili produkt ushqimor analizat

i bëhen ne Institutin e Shëndetit

Publik edhe janë limitet e caktuara

që lejohen të përdoret një produkt

ushqimor dhe përveç afatit të përdorimit

, aty hyjnë edhe parametra

të tjerë, e në kuadër të këtyre

parametrave duhet me qenë edhe

vlerat e parametrave për të cilat

hulumtohen”.

Mirëpo për cilësinë e produkteve

ushqimore më të shqetësuarit

janë qytetarët, të cilat i konsumojnë

këto produkte. Konsumatori

duhet të ketë kujdes dhe ta

kreut të AKR-së, Behgjet Pacolli,

e cila parashihte ndryshimin e

mënyrës së zgjedhjes së presidentit

– prej zgjedhjes nga Kuvendi,

në zgjedhje të drejtpërdrejtë nga

populli. E krejt këto më duken më

tepër si mbuluese të problemeve

më serioze që e kaplojnë vendin

tonë që nga paslufta- Jostabiliteti

ekonomik dhe përqindja e larte te

varfërisë.

Si duket po harrohet që ka ende

familje qe nuk kanë kulm mbi

koke derisa për mirëqenien e tyre

nuk kujdeset askush e aq me pak

qeveria.

Korrupsioni dhe nepotizmi

dukuri këto shume te shëmtuara

kane zënë rrënjë thelle ne instancat

me te larta vendore si dhe

arrestimet e herëpashershme te

zyrtareve qeveritar e komunal për

keqpërdorime detyrash .

E duke kujtuar krejt këto po pyes

BENJAMIN NETANYAHU,

Kryeministri i Izraelit,

duke shtuar se Teherani

udhëhiqet nga një “lidership i

fantazmave”.

ketë parasysh datën e skadimit,

pasi që produkti i skaduar nuk ia

vlen të paguhet as me çmim më

të lirë, pasi që rreziku për shëndetin

e tij është më i madh dhe

përgjegjësinë nuk e merr askush.

Paralajmërimet ose publikimet

për zbritjen e çmimeve të mallrave

të caktuara, konsumatorët duhet

t'i marrin në formë selektive,

varësisht nga malli dhe varësisht

nga sezoni.

Konsumatori gjithmonë duhet

të jetë i informuar mirë, duhet të

jetë i ngritur mbi këtë çështje dhe

duhet të ketë kujdes për këtë.

Tregu i Kosovës vazhdon të jetë

i vërshuar nga produktet me afat

të skaduar,

të cilat përbëjnë rrezik permanent

për shëndetin e konsumatorëve.

Konsumatorët kosovarë rrezikohen

nga produktet me afat të

skaduar, pasi që ato zakonisht

kamufl ohen me çmime të lira kur

dalin në treg.

Jetesa Zhuniqi,

Absolvente ne Fakultetin

e gazetarisë në Prishtinë

“A e meritojmë ne BE’në?”, “A kemi

arsye për të festuar?”. Përgjigja

është shumë e thjeshtë- Jo. Jo me

këtë qeveri të korruptuar e cila

në vend që të mendojë të paktën

për qytetarin e gjorë që nuk ka as

bukë për t’u ngopur e lëre më verë

për të festuar, i ka vënë veshët në

lesh dhe është fokusuar në frazën

e famshme “It’s all about busnies”.

Në këtë formë, përmbyllja e

pavarësisë se mbikëqyrur me 10

shtator ne dukje te le përshtypje

sikur e gjithë puna e qeverisë është

në anën e artë të medaljes, por në

fund të fundit “e di luga çka ka

vegshi” andaj pritjet e kësaj “feste”

të madhe nuk mund të jenë

aq sa për të shpresuar se tash e

meritojmë BE’në.

Sabrije Krasniqi

Absolvente në Fakultetin

e Gazetarisë në Universitetin

e Prishtinës


26

SOLISTI

YNË

NGA FOTO

LLOJ

PAPAGALLI

BISHTGJATË

BABË

FJALËKRYQ

“DATIV”

SAHATI

JO

FETARET

TEGEL

(gjerm.)

NJOLLA

TOKA E

PUNUAR

FITIMI

(dem.)

EMNAK I

AMIRES

AUTOTARGA

E TETOVËS

LLOJ

MINERALI

PYLLI

ILIR

BERANI

KTHESË

PËRGËZIM,

URIM

MIRË-

MËNGJES

(gr.)

FUTBOLLISTI

SHQIPTAR,

MEHMETI

(shq.)

ZANORJA

E PARË

ILIR

LUSHTAKU

SHUMË

E PASUR

ADHURIM

DEMI

AKTORI

I NJOHUR

FRANK

QENIE

HYJNORE

MITIKE MESO-

POTAMIKE

NJUTON

SHKO,

LARGOHU

PA

DOBI

KOMPOZIT-

ORI YNË

PRESHEVA

TONELATË

NJËSI

PESHE PËR

GURË TË

ÇMUAR (shq.)

BESIM,

FE

SOLISTJA,

MARIZA

TRUP

GJEOMETRIK

SHKOP I

BILARDOS

ISHULL NË

MELANEZI

E

FILLOJMË

PËREMËR

VETOR

SOLISTI YNË

NGA FOTO

SKËNDERAJ

LUANI

(ang.)(shq.)

EMËR

MASHKULLI

DËNIMI

(lokal.)

FUTBOLLISTI

YNË

FAVZI

TONELATË

TANTAL

SHPEND UJI

(sh.shq.)

KALIUM E

ENERGJI

SHKO,

LARGOHU

SYPRINË

PIANISTE

E NJOHUR

SHQIPTARE

SHTET

(huaj.)

E hënë, 17 shtator 2012

LITAR

XHUNGLE

LUMË NË

KAZAKISTAN

E VAZHDU-

ESHME

EDITIMI

INVA MULA

QYTET ANTIK

NË MIZI TË

DIKURSHME

NOTË

SOLMIZIMI

TEMPE-

RATURA

PARREG-

ULLSI

INTRO

EMËR

FEMRE

QYTEZË NË

VP TË ZARËS

(shq.)

KOPJIM

(sh.shq.)


PALUAJTSHMËRI

E hënë, 17 shtator 2012

SHITJE

Shes dy lokale në Prishtinë, Rr.“Bajram

Kelmendi”. Njëri lokal ka 55m2, tjetri

22m2. Lokalet gjenden në rrugën kryesore

dhe janë të shfrytëzueshme për çdo

veprimtari biznesi. Tel: 044/ 751 497.

(17-19.09.2012)

Shes shtëpinë e mobiluar komplet,

100m2. Shtëpia ka 4 dhoma plus me

dhomë dite, dy kat, dy garazha, me oborr

100m2. Në Gjilan. Tel: 045/ 451 799.

(14-19.09.2012)

Shes banesën 4 dhomëshe, 98m2,

kati i parë. Banesa është me dy banjo,

ballkon, ka edhe podrum. Gjindet në

Bregun e Diellit, përballë shkollës Ismail

Qemaili. Ndërtim i vjetër.Tel:045/454 096.

(12-18.09.2012)

Banesë 3 dhomëshe për shitje në Fushë

Kosovë, afër rrethit, te qerdhja, me sip.

94m2, kati i 4-të. Banesa ka: sallon me kuzhinë,

dy dhoma të gjumit, shpajz, banjo,

korridor, ballkon. Banesa është në përfundim

e sipër dhe përfundon në dhjetor

2012. Çmimi 43.000 €. Tel: 044/ 245 454.

(12-17.09.2012)

Banesë 2 dhomëshe për shitje në Fushë

Kosovë afër qerdhes së fëmijëve, te rrethi,

me sip. 64m2, kati i parë. Banesa ka: sallon

me kuzhinë, 1 dhomë të fj etjes, shpajz,

banjo, korridor, ballkon. Banesa është në

përfundim e sipër dhe përfundon në dhjetor

2012. Çmimi 33.000 €. Tel: 044/ 245 454.

(12-17.09.2012)

Banesë 3 dhomëshe për shitje në

lagjen Kodra e Diellit, afër banesave të

bardha, me sip. 74m2, kati i 3-të. Banesa

ka: sallon me kuzhinë, 2 dhoma të fj etjes,

shpajz, banjo, korridor, ballkon. Ndërtim

i ri. Çmimi 56.000 €. Tel: 044/ 245 454.

(12-17.09.2012)

BLERJE

ME QËRA

LËSHOHEN

Agjensioni “Lisi” lëshon banesa, shtëpi,

lokale si dhe objekte të ndryshme me qira,

për ndërkombëtar dhe vendorë në Prishtinë.

Poashtu bën edhe shitjen e banesave

të reja dhe të vjetra, lokaleve, trojeve

në Prishtinë, Fushë Kosovë dhe Obiliq.

Gjithashtu ju mundëson të ofroni banesat,

shtëpitë, lokalet për qiradhënie dhe shitje.

Agjensioni gjindet në Qendër rr. Fehmi

Agani nr. 21.Tel:044/049/283 352.0se banesatër

rr. Fehmi Agani nr. 21.Tel:044/049/283

352,ose banesat@gmail.com.

(17-19.09.2012)

Lëshoj banesën me qira në Bregun

e Diellit te Ambullanta ndërtim i ri, kati

i II, me sip. 105m2, banesa ëshohet për

familjar, e pa mobiluar, ka 3 dhoma gjumi,

podrum, garazhë, çmimi 250 €.Poashtu

lëshoj banesën në Bregun e Diellit, ka

2 dhoma gjumi, dhomë dite, kuzhinë,

e mobiluar.Tel:044/049/283 352.

(17-19.09.2012)

Lëshoj banesë me qira në lagjen Dardania

Prishtinë. Banesa ka 2 dhoma gjuma

+ kuzhinën. E mobiluar komplet. Përparsi

kanë familjarët. Tel:044/ 049/332 215.

(17-19.09.2012)

Lëshoj lokalin me qira 55m2, në

Prishtinë, Rr.“Bajram Kelmendi”. Lokali

posedon, ujë, wc. Është i përshtatshëm

për këto veprimtari: ordinancë stomatologjike,

zyre, frizer, si dhe për veprimtari

të ngjashme. Lokali është në rrugën

kryesore dhe është i shfrytëzueshëm për

çdo veprimtari biznesi. Tel: 044/ 751 497.

(17-19.09.2012)

Lëshoj banesën me qira në lagjen Dardania,

45m2. Pa ndërmjetësues. Kontakti pas

orës 16 h. Tel: 045/ 285 539; 049/ 600 512.

(17-19.09.2012)

Lëshohet me qira banesa te Qafa,

banesa është në katin e tretë dhe posedon

një dhomë gjumi, dhomë dite,

kuzhinë të veqantë dhe është në tërësi e

mobiluar me kushte moderne,çmimi 300

euro.Lëshohet me qira banesa në lagjen

Dardani te shkolla fi llore “Dardania”, banesa

posedon dhomën e ditës me kuzhinë dhe

dy dhoma gjumi, e mobiluar në tërësi me

kushte cilësore, çmimi 350 (i diskutueshëm).Tel:044/301

283 ; 049/887 187.

(17-19.09.2012)

Lëshohet me qira banesa në Bregun e

Diellit. Banesa ka dy dhoma gjumi, sallon

me kuzhinë, kati i 3-të. Tel: 044/ 332 640.

(16-21.09.2012)

Lëshohet shtëpia me qira, me sip.

100m2 banim, si dhe oborr të mjaftueshëm.

E mobiluar. Gjendet në Rr. “Haxhi

Zeka” 800 m prej sh.m. “Sami Frashri”,

Prishtinë, te marketi Nesa. Çmimi i

qirasë 250 €. Tel: 044/049/ 202 710.

(16-18.09.2012)

Lëshoj banesën me qira njëdhomëshe,

kati i parë. Banesa është e mobiluar,

gjendet te banesat e bardha –Bregu i

Diellit. Lëshohet për afat të gjatë. E lirë prej

04.09.2012. Tel: 044/ 182 079; 049/ 114 962.

(15-20.09.2012)

Lëshoj banesë me qira (garsonierë).

Nga 01.10.2012 e lirë. Te Sllovenia Sport –

100 m larg, kati i 3-të. Tel: 045/ 508 803.

(15-17.09.2012)

Lëshoj dhoma me qira në lagjen e Spitalit.

Me kushte dhe çmime të volitshme,

plus internet falas. Tel: 044/ 741 413.

(15-20.09.2012)

Lëshohet me qira banesa në lagjen

Bregu i Diellit, te banesat e bardha. Banesa

është në katin e 3-të dhe ka një dhomë

gjumi, dhomë dite, kuzhinë dhe është në

tërësi e mobiluar. Çmimi 250 €. Lëshohet

me qira banesa në lagjen Ulpianë, prapa

Aleancës. Banesa është në katin e 2-të

dhe ka dy dhoma gjumi, dhomë dite,

kuzhinë të veçantë dhe është e mobiluar

në tërësi me kushte moderne. Çmimi

350 €. Tel: 044/ 670 608, 049/ 887 187.

(15-17.09.2012)

Nga 1 shtatori lirohen dy banesa me

qira me madhësi nga 100m2. Të mobiluara.

Në Aktash dhe në Arbëri. Përparësi

kanë ndërkombëtaret ose familjarët.

Tel: 044/ 185 532,049/ 130 078.

(14-19.09.2012)

Lëshoj banesën tredhomëshe me qira

për kohë të gjatë. Banesa është në Dardani,

përball Viva marketit në Prishtinë, në katin

e 2-të, dhe posedon: sallonin, 2 dhoma

gjumi, trapezari, kuzhinë, 2 ballkone, 2 banje,

nxehje qendrore, TV kabllor, parking. E

mobiluar plotësisht. Përparësi kanë familjarët,

të punësuarit, etj. Tel: 044/ 221 708.

(13-18.09.2012)

Lëshoj banesën me qira në Ulpianë,

afër Momentos. Banesa është e mobiluar.

Përparësi kanë të punësuarat

dhe studentet. Tel: 044/ 500 791.

(11-19.09.2012)

Lëshohet banesa një dhomëshe

me qira. Banesa është e mobiluar,

në katin përdhesë. Ndodhet në Ulpianë,

përballë Fakultetit Filozofi k.

Tel:044/967 503 ;049/215 206.

(11-16.09.2012)

Lëshoj shtëpinë me qira në Lagjen e

Spitalit te (Qelsia Point), shtëpia ka 150m2,

garazhë, nxemje qendrore, ujë 24h. Si

dhe shtëpinë në Hajvali 200m2, afër Mili

Petrolit, rr.Prishtinë-Gjilan.Tel:049/853 440.

(11-16.09.2012)

Lëshoj shtëpinë me qira. Shtëpia ka

1 dhomë gjumi, kuzhinë, korridor dhe

banje. Shtëpia është e pajisur me mobile

krejtësisht të reja. Gjendet afër tregut të

gjelbër në Prishtinë, ose afër Hotel Sara -

ish Bihaqit. Tel: 038/ 229 191; 044/ 346 086.

(08-22.09.2012)

Lëshoj me qira banesën ne Prishtine

për studentë. Banesa ka tre dhoma

dhe kuzhunen dhe gjendet në

lagjen Ulpiana. Tel: 044 430 530.

(07-18.09.2012)

Agjensioni “Megi” lëshon banesa, shtëpi,

lokale si dhe objekte të ndryshme me

qira për ndërkombetarë dhe vendorë në

Prishtinë. Po ashtu bën edhe shitjen e

banesave të reja dhe të vjetra, lokaleve,

trojeve në Prishtinë dhe Fushë-Kosovë.

Gjithashtu ju mundëson të ofroni banesat,

shtëpitë, lokalet për qiradhënje dhe

shitje. Agjensioni gjendet në Dardani Kroi

I Bardhë lokali nr / 94”. Informatat ne tel:

038/555-003; mob. 044/464-936;049/100-

613 044/425-185 apo në e-mail adresen

:agencymegi@hotmail.com ;

(22-22.09.2012)

KËRKOHEN

Kërkoj urgjentisht dy banesa në

Prishtinë, për dy familje në Qendër,

Sllovenia Sport, Bregu i Diellit, Emshir.

Lagjia e Spitalit etj. Banesa duhet të

jetë me dy dhoma gjumi, dhomë dite,

kuzhinë. Dhe të jenë në tërsi të mobiluara

me kushte moderne.Çmimi 350 €

Deri në 400 €.Tel:044/049/283 352

ose në e-mail:banesat@gmail.com.

(17-19.09.2012)

Kërkoj urgjentisht banesë me qira,

për dy persona familjar. Çmimi të jetë

deri në 200 €. Lagjet e preferuara: lagja

e Spitalit, banesat e Arabëve, afër Mati

1, Ulpianë, Dardani. Tel: 044/ 569 252.

(17-18.09.2012)

SHPALLJE TË VOGLA

Kërkoj urgjentisht banesë për një

familje, banesa duhet të jetë 80m2

dhe në tërësi e mobiluar me kushte

moderne për banim, çmimi deri në

300 euro.Lagjet e preferuara:Qendër,

Ulpianë dhe Dardani.Tel:044/670 608.

(17-19.09.2012)

27

Kërkoj 3 vajza të punësuara për banim,

50 € për person. Banesa gjendet te posta

e madhe, dhe është më të gjitha kushtet.

Tel: 044/ 208 766; 049/ 446 821.

(16.09.2012)

Kërkoj dy vajza për banim. Kushtet janë

të mira. Në Dardani.Tel: 044/ 990 704.

(15.09.2012)

Kërkoj urgjentisht banesë me qira,

për një familje. Banesa duhet të ketë

dy dhoma gjumi, dhomë dite, kuzhinë

dhe të jetë në tërësi e mobiluar me

kushte moderne. Çmimi deri në 300

€. Lagjet e preferuara: Qendër, Ulpianë

dhe Dardani. Tel: 044/ 301 283.

(15-17.09.2012)

Kërkoj 4 bashkëbanuese (vajza). Banesa

gjendet te restorant “Rugova”. Banesa

është e mobiluar. Tel: 044/ 879 414.

(15-20.09.2012)

Kërkoj urgjentisht banesë me qira,

për dy persona familjar. Çmimi të jetë

deri në 200 €. Lagjet e preferuara: lagja

e Spitalit, banesat e Arabëve, afër Mati

1, Ulpianë, Dardani. Tel: 044/ 569 252.

(15.09.2012)

Kërkoj dy bashkëbanuese(studente).

Banesa gjindet tek Posta e madhe,

është e mobiluar komplet, me kushte

të volitshme banimi.Tel:044/845 059.

(13-15.09.2012)

Kërkojmë shtëpi të mobiluara, përveç

kuzhinës, me qira për ndërkombëtar,

si dhe banesa një, dy, e tre dhomëshe,

të reja, me mobilje të reja në të gjitha

lagjet e Prishtinës dhe në periferi.Email:yrea@live.com.Tel:044/550

111.

(12-18.09.2012)

VETURA

Shes Opell Vectra, viti i prodhimit 1993,

140 000 ka të kaluara, ngjyrë vishnje,

automatik. I regjistruar deri më 2013,

në gjendje shumë të mirë.Automatik i

regjistruar deri ne 2013.Vetura gjindet

në Prishtinë. Tel: 044/049/ 283 352.

(17-19.09.2012)

Urgjent shes Opell Vectra, viti i prodhimit

1998, 2.0 16v benzin, me klime ABS,

TC etj, në gjendje të mirë teknike. Çmimi

fi x 2500 euro. Tel: 044/049/ 510-440.

(10-20.09.2012)

TË NDRYSHËM

Ylli@net - Prishtinë, kërkon një

punëtore. Rr.“Eqrem Qabej” te Lesna,

Nr. 58. Tel: 044/ 318 162.

(12-18.09.2012)


28

SPORT

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Shpresat

tek Ertoni

Erton Fejzullahu pati një fi llim impresionues të

eksperiencës në Djurgarden. Sulmuesi kosovar ka

realizuar 5 gola nga 4 ndeshje në kampionatin

suedez të futbollit dhe tash të gjithë i kanë shpresat

tek ai. 24-vjeçari ndihet mirë që është bërë lojtar i

rëndësishëm, por është i vetëdijshëm me presionin

që sillet ndaj tij. Ai beson se Djurgardeni mund të

kualifi kohet në kupat evropiane.

Erton Fejzullahu është

treguar mjaft efikas, që

kur u transferua në Djuergarden.

Sulmuesi kosovar

është realizuar pesë gola

nga katër ndeshje, duke u

bërë lojtari kryesor i ekipit

të ri. Tash, të gjithë presin

që 24-vjeçari ta vendosë

lojën.

“Ndiej se tash kam më

shumë presion, presin

nga unë që ta vendos lojën.

Është krijuar kjo situatë

për faktin se kam shënuar

disa gola në ndeshjet e

fundit. Lexoj komente të

ndryshme se çka presin

nga unë fansat”, ka thënë

Fejzullahu për Fotboll-

Direkt.se.

“Mirëpo, në të njëjtën

kohë kjo më motivon.

Kam më shumë presion

në vetvete, por dua që ta

ndihmoj skuadrën që të

fitojë sa më shumë pikë.

Jemi në gjendje të ngrihemi

edhe më shumë në

tabelë dhe mund ta kapim

AIK-un”, shtoi ai.

Fejzullahu shton se ka

qenë i bindur se mund

të arrijë sukses në Djur-

garden, pas aventurës

së shkurtër që e pati në

Mjallby, si huazim nga

NEC Nijmegeni. “Kam

përreth meje lojtarë të

kualitetit të lartë. Jemi

duke luajtur ndryshe në

krahasim me Mjallbyn.

Atje gjërat bëheshin në

mënyrë individuale dhe

kështu nuk mund të kesh

sukses. Këtu kemi lojtarë të

Kombëtares, secili e kryen

punën e vet me sukses.

Njëjtë veproj dhe unë”,

vazhdoi ai.

Në fund, Fejzullahu thotë

se synim i Djurgardenit

nuk është titulli i kampionit,

por pjesëmarrja në

garat evropiane, sezonin

e ardhshëm. “Dëshirojmë

që ta kapim një pozitë që

çon në kupat evropiane.

Mendoj se mund të përfundojmë

në pozitën e

tretë”, përfundoi sulmuesi

shqiptar. Fejzullahu e la

ekipin holandez NEC, ku

nuk kishte vend titullari,

për t’u rikthyer në Suedi,

në Allsvenskan, ku e kaloi

pjesën më të madhe të

karrierës.

Del Piero: Në Sydney, për të fi tuar

Pritje madhështore për

Alessandro Del Pieron, që ka

arritur në Australi, në Sydney,

së bashku me gruan e tij

Sonia dhe tre fëmijët. Në aeroportin

e Sydnejt, ish-kapiteni

i Juventusit është pritur nga

500 tifozë festues, që i kanë

dedikuar kore dhe parulla.

Sulmuesi i njohur italian nga

këta tifozë është konsideruar

si ‘mbret i futbollist dhe i golit’.

Ish-përfaqësuesi italian e ka

dhënë deklaratën e tij të parë

në tokën e ‘Kangurëve’. “Nuk

mund të besoj, jam mjaft i

lumtur. Nuk jam këtu për ta

mbyllur karrierën, por për ta

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 16 shtator— Skuadrat

kosovare të hendbollit vazhdojnë

me avazin e vjetër. Zhgënjimi i tyre

në garat evropiane tashmë është

bërë i zakonshëm. Rasti i fundit është

ai i kampionit të Kosovës, Besa

Famiglia, i cili shumë herët i tha

lamtumirë arenës ndërkombëtare.

Pejanët u eliminuan qysh në

rrethin e parë të Kupës së EHF-së.

Madje, ata të shtunën u eliminuan

në mënyrë të turpshme, ngase në

shtëpi të tyre u mposhtën me dhjetë

gola diferencë nga Boraci i Bosnjës

e Hercegovinës.

Takimi i dytë mes këtyre dy ekipeve

përfundoi me rezultat 22:32,

derisa edhe në ndeshjen e parë

të zhvilluar në Republika Srpska,

skuadra më e mirë kosovare kishte

pësuar disfatë të thellë, 31:22. Pra,

nisur një të re. Jam këtu për

të fi tuar tituj me Sydney FC”, u

shpreh legjenda e Juventusit,

por edhe e futbollit italian në

përgjithësi. Alex i dha fund

eksperiencës së begatshme

me Bianconerët, për ta

provuar një përvojë të re në

Australi.

në dy ndeshje ndaj Boracit, pejanët

nuk ishin të zotë të shënonin më

shumë se 44 gola, krahas 63 sish sa

i pësuan.

Në fakt, eksperienca e skuadrave

kosovare në garat evropiane edhe

viteve të kaluara ishte zhgënjyese,

dhe e njëjta gjë ka filluar të përsëritet

edhe sivjet. Udhëheqësit e

klubeve të Kosovës e pranojnë se

nuk kanë ‘kaçik’ për t’u bërë ballë

siç duhet skuadrave të tjera evropiane.

Sipas tyre, kriza fi nanciare

në të cilën gjendet Kosova në çdo

segment, e ka ngulfatur edhe hendbollin.

“Boraci merr 250 mijë euro

në vit nga Qeveria e Republika Srpskës.

Me 170 mijë euro ndihmohet

nga Komuna e Banjallukës. Madje,

iu kanë dhënë edhe gjashtë lokale

në shfrytëzim, prej të cilave i merr

nga 2 mijë euro në muaj. E, mos të

flasim për sponsorët e tjerë që e

ndihmojnë. Madje, ata nuk ishin

E hënë, 17 shtator 2012

VAZHDOJNE TE KO

Klubet kosovare të hendbollit vazhdojnë me avazin e vjetër. Zhgënjimi i tyre në garat evropiane po vazhdon edhe

këtë edicion. Rasti i fundit është me kampionin e Kosovës, Besa Famiglia, i cili qysh në rrethin e parë u eliminua

nga Kupa e EHF-së nga Boraci, dhe atë me 19 gola diferencë. Kryetari i pejanëve, Hamza Idrizi e pranon se klubet

kosovare nuk kanë ‘kaçik’ t’u bëjnë ballë siç duhet ekipeve evropiane, për shkak të krizës financiare. Andaj, ai

kërkoi urgjentisht ndihmë nga Qeveria e vendit.

të kënaqur me këto ndihma. Kurse,

unë i vetmuar e mbaj Besën, me

një ndihmë të vogël nga Komuna,

e cila sivjet po na ndihmon shumë

më pak sesa vitin e shkuar, ashtu

siç është përgjysmuar ndihma e

sponsorit IPKO”, thotë kryetari i

Besa Famiglias, Hamza Idrizi.

Sipas tij, përderisa Qeveria e

Kosovës nuk e merr përsipër që ta

ndihmojë klubin që do ta përfaqësojë

Kosovën në arenën ndërkombëtare,

rezultatet zhgënjyese nuk do

të kenë të ndalur.

“Unë jam kundër asaj që katër

klube të Kosovës të garojnë në

Evropë, sepse s’kemi mundësi. Le

të luajë një klub i meshkujve dhe një

i femrave. Le të shkojnë pra ato dy

klube që kanë buxhet më të madh.

Pastaj, le ta ndihmojë Ministria e

Sportit dhe Komuna përkatëse, por

edhe Federata le të interesohet që

t’ia gjejë ndonjë sponsor. Kështu


E hënë, 17 shtator 2012

Puyol lëndohet sërish

Carlos Puyolin nuk po e lënë

rehat lëndimet. Mbrojtësi spanjoll

e pësoi lëndimin e radhës të

shtunën mbrëma, në ndeshje me

Getafen. 34-vjeçari dëmtoi ligamentet

e gjurit në minutën e 50-të

dhe u detyrua ta lëshonte fushën

para kohe, duke ia lënë vendin

argjentinasit Javier Mascherano.

RITEN

duhet të mobilizohemi. Madje,

ai klub le të ndihmohet edhe nga

klubet e tjera, duke huazuar lojtarë

të fortë”, shtoi ai.

“Klubi i Zagrebit e bën të njëjtën

gjë dhe ndihmohet shumë

nga Qeveria, po ashtu Boraci etj.

Unë kam angazhuar dy lojtarë të

huaj, por nuk janë të klasit evropian,

sepse ata kushtojnë. Ndërsa,

vendorët i paguajmë nga 200

euro, pastaj ata detyrohen të punojnë

si kamerierë nëpër kafene,

sepse sikur të mund t’i paguaja

nga 500 euro, ata nuk do të punonin

edhe si kamerierë, por nuk

kanë zgjidhje tjetër”, theksoi ai.

Siç dihet, skuadrat kosovare

vazhdimisht po zhgënjejnë

nëpër garat e EHF-së. Sikurse

Besa, hiq më mirë nuk pritet të

shpëtojnë as sivjet edhe tri klubet

e tjera kosovare, që do të startojnë

në garat evropiane.

Besa Famiglia deri më tash e

ka vetëm një fi tore në rrafshin

ndërkombëtar, atë të 1 shtatorit

të vitit 2006, kur e pati mposhtur

ekipin izraelit, Maccabi Rishon

Le Zion, me rezultat 28:27 në

kuadër të Kupës së EHF-së.

Ky lëndim është vazhdimësi e atij

të pësuar muaj më parë, i cili e kishte

lënë jashtë Evropianit, ngase

Puyol ishte detyruar t’i nënshtrohej

intervenimit kirurgjik. Kjo ishte

paraqitja e dytë e Puyolit, që prej

rikthimit të tij. Mirëpo, spanjolli

pritet të mbetet jashtë edhe 4-6

javë të tjera.

Express

Pas katër fi toresh të njëpasnjëshme, Prishtina

të dielën është ndalur në Gjilan. E mbështetur

prej rreth 6 mijë shikuesve, të cilët e krijuan

një atmosferë shumë të mirë, Drita ia doli ta

rrëmbejë një pikë përballë kampionit në fuqi

– në derbin e xhiros së pestë të Superligës.

Dueli mes dy rivalëve të vjetër ka përfunduar

me rezultat të barabartë, 1:1, ndonëse prishtinasit

ishin për një nuancë më të mirë. Madje,

skuadra e Ejup Mehmetit – Kapitit ka kaluar

e para në avantazh prej 0:1, me një gol që e

shënoi nga afërsia Florim Bërbatovci në minutën

e 21-të. Këtë avantazh, kryeqytetasit

e kanë ruajtur deri në minutën e 51-të të takimit,

kur Ismet Caka e shfrytëzoi një harkim

prej një ndërprerjeje, duke shënuar gol me

kokë për rezultat 1:1.

Pas këtij goli të pësuar, mysafi rët i shtuan përpjekjet

për ta rikthyer avantazhin, por këtë

nuk e lejoi ekipi vendas, i cili kohë pas kohe

tentonte të shënonte sërish. Rastin më të mirë

e lëshoi Driton Krasniqi, por gjuajtja e tij përfundoi

në transversalen e portës së Dritës.

Megjithatë, prishtinasit mbesin liderë në

Superligë me 13 pikë të tubuara prej pesë

ndeshjeve të zhvilluara, të ndjekur nga Trepça

’89 që i ka 11 pikë dhe Drita që është e treta

me 10 pikë.

Hysi – Hajvalia 3:0

Hysi e ka shënuar fitoren e parë në këtë

kampionat. Bardhezinjtë e kanë mposhtur

në Merdar Hajvalinë, me rezultat bindës, 3:0.

Llapjanët kanë luajtur më mirë dhe fi torja e

tyre ka mundur të ishte edhe më e thellë.

Golat për ekipin e Hysni Maxhunit i kanë

Fellaini, objektiv

i Manchesterit

Manchester United po mendon

qysh tash për përforcimet e radhës,

përkundër faktit se afati kalimtar i

verës përfundoi diçka më shumë

se dy javë më parë. Dhe, ‘Djajtë e

Kuq’ ia kanë vënë syrin mesfushorit

luftarak dhe të palodhshëm

të Evertonit, Marouane Fellaini.

24-vjeçari po luan me sukses me

Drita ndal Prishtinën

Drita i ka dhënë fund serisë së fitoreve të Prishtinës. Skuadra gjilanase, e

ndihmuar fuqishëm nga tifozët e saj, të dielën arriti ta nxjerrë një pikë përballë

kampionit në fuqi – në derbin e xhiros së pestë të Superligës. Ndërsa, Hysi e

Besa i kanë regjistruar fitoret e para në këtë sezon, duke i mposhtur Hajvalinë,

respektivisht Ferronikelin.

shënuar Zeqiri në minutën e 10-të, Hajdari

në minutën e 23-të dhe Islami dy minuta para

fundit të takimit. Me këtë fi tore, Hysi është

ngjitur në kuotën e pesë pikëve, dy më pak

sesa Hajvalia.

Besa – Ferronikeli 2:1

Ferronikeli ka vazhduar me serinë e zezë të

rezultateve. Skuadra nga Drenasi kësaj radhe

është mposhtur në Pejë nga Besa, për të cilën

kjo ishte fi torja e parë e sivjetshme.

Skuadra e Ramiz Krasniqit ka kaluar e para në

avantazh prej 0:1 në minutën e 55-të me golin

nga penalltia që e ka realizuar Dushlaku. Por,

Gashi i ka barazuar shifrat në 1:1 në minutën

e 68-të. Katër minuta para fundit të takimit,

pejanët përfi tuan një penallti, nëpërmjet së

cilës e korrën fi toren, pasi nga pika e bardhë i

saktë ishte Miftaraj. Kjo disfatë Ferronikelin e

ka dërguar në fund të tabelës, derisa Besa tani

është ngjitur në kuotën e 4 pikëve.

Superliga – shiroja e pestë

E hënë

Drenica - Vëllaznimi (16:00)

Tabela ND GD PI

1. Prishtina 5 6 13

2. Trepça ’89 5 7 11

3. Drita 5 -4 10

4. Trepça 5 3 7

5. Hajvalia 5 1 7

6. Vëllaznimi 4 1 7

7. Hysi 5 0 5

8. Kosova (V) 5 -2 5

9. Drenica 4 -1 4

10. Liria 5 -2 4

11. Besa 5 -7 4

12. Ferronikeli 5 -5 3

ekipin nga Liverpooli dhe menaxheri

Sir Alex Ferguson dëshiron

ta sjell në ‘Old Traff ord’. Sipas

tabloidit ‘Sunday Mirror’, gjiganti

britanik duhet ‘i paguajë 15 milionë

funte, për ta bërë të vetin Fellainin.

Mirëpo, Manchester United duhet

t’i mposhtë edhe konkurrentët, të

cilët e pëlqejnë lojtarin shtatgjatë.

SPORT

Fiton Napoli

i Xhemajlit e Behramit

29

Napoli, ku aktivizohen dy

futbollistët shqiptarë Blerim

Xhemajli dhe Valon Behrami,

ka shënuar fi tore të dielën

ndaj Parmës, në kuadër të

xhiros së tretë të kampionatit

italian të futbollit, Serie A. Mesfushori shqiptar nga

Maqedonia ka luajtur gjatë gjithë ndeshjes, ndërsa

kontributin e tij e dha edhe futbollisti mitrovicas, i

cili u inkuadrua në lojë në minutën e 65-të në vend

të Gokhan Inlerit. Golat për Napolin i realizuan Edinson

Cavani nga penalltia (3’), Goran Pandev (39’) e

Insigne (77’). Kurse, golin e vetëm për mysafi rët e

shënoi Parolo, në minutën e 44-t. Kjo ishte fi torja e

tretë e ekipit të Walter Mazzarrit.

Cana mposht Hetemajn

Lazio e Lorik Canës e ka

mposhtur Chievon e Përparim

Hetemajt me rezultat 3:1, në

xhiron e tretë të kampionatit

talian të futbollit, Serie A.

Mesfushori drenicas ka luajtur

61 minuta pozotivë, për t’ia lëshuar vendin Rigonit,

kurse mesfushori gjakovar u fut në lojë në minutën

e 66-të në vend të Gonzalezit. Braziliani Hernanes ka

realizuar dy gola (5’ e 74’), kurse një tjetër e shënoi

Miroslav Klose (38’). Në anën tjetër, golin e nderit

për ekipin nga Verona e dha Sergio Pellissier nga

penalltia (83’). Së bashku me Napolin e Juventusin,

Lazio është njëra nga tri skuadrat që e kanë nisur

sezonin në mënyrë perfekte, duke realizuar tri fi tore

rresht.

Kaiserslauterni i Bunjakut

e Alushit, i pandalshëm

Kaiserslauterni, ku aktivizohen

dy futbollistët shqiptarë Albert

Bunjaku dhe Enis Alushi, nuk

e ka ndërmend të ndalet.

Skuadra nga Bundesliga 2

gjermane të dielën e radhiti

fi toren e tretë të sezonit në duel me Duisburgun,

2:1, krahas dy barazimeve që kishte regjistruar më

parë. Të dy futbollistët kosovarë kanë luajtur nga minuta

e parë. Sulmuesi gjilanas nuk arriti të shënojë,

por e dha kontributin e tij. Kurse, mesfushori Alushi

luajti 74 minuta, për t’u zëvendësuar me Nsor. Golat

për vendësit i realizuan Azaouagh e Zuck, kurse për

udhëtuesit, golin e vetëm e shënoi Domovchiyski.

Ndalet Djurgardeni

i Fejzullahut

Djurgardeni ka pësuar humbje

të thellë nga AIK-u në shtëpi

me rezultat 0:3, në kuadër të

xhiros së 22-të në kampionatin

suedez të futbollit, Allsvenskan.

Sulmuesi kosovar, Erton

Fejzullahu ka luajtur gjatë tërë ndeshjes, por nuk ka

mundur ta ndihmojë ekipin vendës që t’i shmanget

humbjes së thellë në derbi. Madje, ish futbollisti

i NEC Nijmegen e Mjallbyt, është ndëshkuar me

karton të verdhë në këtë duel, shkaku i nervozes së

tepruar. Kjo humbje e zbret Djurgardenin në pozitën

e shtatë me 32 pikë të tubuara, 12 më pak se lideri

Elfsborg.


30

SPORT

City, pas 10

vjetësh, si Reali

Roberto Mancini thotë se

Manchester City nuk është

i madh, e as i suksesshëm

sa Real Madridi, por pret që

ekipi i tij pas 10 vjetësh të

arrijë në nivel të njëjtë me

gjigantin madrilen. City

do të udhëtojë në Santiago

Bernabeu për ndeshjen

hapëse të fazës së grupeve

të Ligës së Kampionëve,

ndërsa italiani shpreson që

ekipi i tij mund të ketë paraqitje

të mirë në kryeqytetin

spanjoll, pasi e vuajti

eliminimin zhgënjyes nga

e njëjta fazë sezonin që shkoi.

“Është e vërtetë se ne

Mesfushori i Hamburgut,

Rafael van der Vaart thotë

se rikthimi i tij në Bundesliga

nuk duhet të konsiderohet si

special, dhe ka shtuar se nuk

e sheh veten si shpëtimtar

të ekipit të ri. Përfaqësuesi

holandez u rikthye në klubin

gjerman pasi i kaloi dy

sezone në Tottenham, i cili

përfi toi 13 milionë euro, nga

shitja e tij këtë verë.

Pasi kaloi tri vjet me ‘Rothosen’

në mes të sezoneve

2005-08, disa prej

mbështetësve të Hamburgut

e konsideruan si rikthim

të djaloshit të penduar.

“Nuk jam shpëtimtar! E di

nuk e kemi historinë e Real

Madridit, por Manchester

City ka fi tuar disa trofe. Ne

duam të fitojmë tash. Në

10 vjetët e ardhshëm, do

të jemi ekip i madh si Reali”,

theksoi trajneri italian,

duke iu përgjigjur trajnerit

të Realit, Jose Mourinho, që

theksoi se City nuk mund

t’i blejë me para historinë

dhe trofetë e gjigantit madrilen.

Ish-trajneri i Interit

ka kërkuar nga lojtarët e tij

që të kenë kujdes nga Cristiano

Ronaldo, për të cilin

thotë se është e vështirë të

ndalet.

Nuk jam shpëtimtar

se njerëzit presin mrekulli

nga unë, por nuk mund ta

bëj ujin që të lëvizë”, theksoi

mesfushori holandez për

Bild am Sonntag.

“Më duhet të bëj lojë të

mirë dhe ta përmirësoj kualitetin

e ekipit. Dortmundi

ka shkuar përpara. Ishte

larg Top 4 vite më parë dhe

tash? Ata janë kampionë të

dyfi shtë”, vazhdoi 29-vjeçari.

Ish-futbollisti i Real Madridit

tregon ndër të tjera

se Hamburgu mund të jetë

stacioni i tij i fundit, para se

të pensionohet. Aktualisht,

Hamburgu zë vendin e 16-të

në Bundesligë.

Hodgson ia hap dyert Owenit

Menaxheri i Anglisë, Roy Hodgson ia

ka hapur dyert Michael Owenit për

t’u rikthyer në Kombëtare pas katër

vjetësh mungese. 32-vjeçari ka realizuar

40 gola nga 89 paraqitje me

‘Tre Luanët’, por paraqitja e tij e fundit

daton në mars të vitit 2008 ndaj

Francës. “Çdo lojtar, qoftë ai Michael

Owen apo dikush tjetër, që shënon

gola dhe luan mirë në Premierligë

çdo javë, do të jetë i vëzhguar nga

ne. Do t’i shikojmë të gjithë lojtarët.

Unë e pëlqej Michaelin. Si çdo tifoz,

edhe unë e admiroj atë që ka bërë ai

në të kaluarën. Tash, shpresojmë që

ta kemi rastin ta shohim Owenin më

të mirë”, deklaroi selektori Hodgson,

të cilit i mungon Wayne Rooney.

Jose Mourinho synon që me Real Madridin

ta fi tojë Ligën e Kampionëve këtë

sezon, pasi dështoi ta bënte një gjë të

tillë në dy tentimet e para. Trajneri portugez

insiston se klubi madrilen është

më i miri në histori të futbollit dhe se e

ka për obligim që çdo vit të fi tojë trofe.

“Real Madridi është Real Madrid,

kjo është gjëja reale. Një klub të cilin as

rezultatet në fushë, as kupat, as trajnerët,

e as lojtarët, nuk mund ta ndryshojnë

asnjëherë. Thjesht, Reali është një

ekip, si asnjë tjetër. Është i pakrahasueshëm

me ndonjë klub tjetër botëror. Nuk

mund ta krahasonin me askënd”, deklaroi

‘Special One’.

“Shumë trajnerë nuk e kanë fituar

kurrë Ligën e Kampionëve. Kështu që,

nëse unë e kam fi tuar dy herë dhe Reali

me rekord prej nëntë herësh, atëherë

mund të themi: Faleminderit Zot. Dhe,

nëse arrin për mua i treti dhe për Realin

i dhjeti, do të ishte madhështore. Ne do

ta pranojmë atë me buzëqeshje. Mirëpo,

nuk ka shumë presion në ne. Nuk është

opsesion ta fi tojmë atë”, shtoi ish-trajneri

i Portos, Chelseat e Interit.

Ai është i vetëdijshëm se presioni dhe

pritjet janë të përqendruara tek ekipi i

tij, por ai tregon se e shijon këtë presion,

e jo ta mbysë ai.

Çartet Mourinho

Jose Mourinho e ka kritikuar Real

Mesfushori i Olympique Marseilles,

Andre Ayew beson se

ekipi i tij ka kualitete për ta fi tuar

titullin e kampionit në Ligue 1

këtë sezon. Përfaqësuesi ganez

ishte pjesë e ekipit marsejez, i cili

e përfundoi sezonin e kaluar në

pozitën e 10-të, kurse këtë sezon

shënuan katër fi tore nga po aq

E hënë, 17 shtator 2012

Marseille mund ta fi tojë titullin

Madridin pas humbjes 1:0 nga Sevilla,

të shtunën mbrëma, duke thumbuar

shumicën e futbollistëve, të cilët ofruan

futboll të zbehtë. Los Blancos patën

një fillim katastrofik të sezonit, duke

grumbulluar vetëm katër pikë nga po

aq ndeshje, duke përfunduar në vendin

e 10-të, 8 pikë prapa rivalit historik

Barcelona.

Mourinho nuk është i lumtur me qëndrimin

që po e shfaqin lojtarët e tij dhe

ndien se ata nuk i përmirësuan gabimet

që i bënë në ndeshjet e kaluara të këtij

sezoni. “Për momentin, nuk kam ekip,

mungon shpirti i duhur dhe dëshira

për të luftuar. Pjesën e parë dhe pjesën

e dytë, i bëmë gabim që të dyja. Ishte një

fi tore totalisht e merituar e Sevillës dhe

tërësisht një humbje e merituar për Real

Madridin”, deklaroi trajneri portugez.

“Urime për Sevillën, sepse bëri gjithçka

për ta arritur fi toren dhe e merituan

pa dyshim. Edhe ne morëm atë që merituam,

pas një loje të tmerrshme. Loja

e sotme nuk ishte shumë më ndryshe

nga ajo me Getafen, përpos fakti që atje

fi tuam. Nuk mendoj që kemi ndryshuar

diçka në krahasim me dy javë më parë.

Është mungesë e shpirtit kolektiv”, vijoi

ai.

Real Madridi do të luajë të martën

mbrëma ndaj Manchester Cityt, në

ndeshjen e parë të fazës së grupeve të

Ligës së Kampionëve.

ndeshje. “Nuk jam i befasuar me

nismën e tillë të sezonit. Shumica

e lojtarëve tanë ishin çerekfi nalistë

të Ligës së Kampionëve dhe

e fi tuan Kupën e Ligës. Kur luani

në Marseille, synim është kreu i

tabelës. Kemi lojtarë për ta bërë

një gjë të tillë”, theksoi Ayew për

RMC Sport.

E do Ligën e Kampionëve

Përkundër nismës katastrofi ke të sezonit në La Liga, Jose Mourinho insiston se objektiv i Real Madridit është që ta

fi tojë Ligën e Kampionëve këtë edicion. Trajneri portugez është në kërkim të trofeut të tretë, kurse madrilenëve

dëshiron t’ua sigurojë të dhjetin në histori. ‘Special One’ thotë se Los Blancos janë ekipi më i mirë në botë dhe nuk

mund të krahasohen me askënd tjetër.

City nuk mund

ta blejë historinë

Portugezi ka folur edhe për super

sfidën e së martës ndaj Manchester

Cityt në Ligën e Kampionëve. Ai

insiston se klubi anglez nuk mund ta

blejë historinë, e as trofetë të cilët i

ka fituar klubi madrilen. “Janë disa

gjëra, të cilat paraja nuk mund t’i

blejë – trofetë dhe historinë”, deklaroi

Mourinho për tabloidin britanik

‘The Sun’. “City është krijuar që të

marrë pjesë në Ligën e Kampionëve,

ky është objektivi i tyre”, vijoi ai.

Mou nuk e fshehu faktin se e pëlqen

sulmuesin argjentinas Carlos

Tevez, ndërsa sa i përket Mario Balotellit,

thotë se ka punuar me të dhe

se nuk ka asgjë se çka të shfaqë për

ta bindur, pasi që e njeh mjaft mirë

nga periudha sa e drejtonte Interin.

Harrojeni Ronaldon

Jose Mourinho po ashtu u është

drejtuar klubeve të interesuara për

Cristiano Ronaldon që ta harrojnë

portugezin, ngase Reali nuk do të

heqë dorë nga ai, për asnjë çmim.

“Dëshiroj t’u them të gjitha klubeve

të interesuara që ta harrojnë. Mos e

humbni kohën”, tha Mourinho, duke

iu referuar ekipeve të interesuara për

‘CR7’ si Manchester City, Manchester

United e Paris Saint Germain.


PREMIERLIGA

REZULTATET

Norwich – West Ham 0:0

Arsenal – Southampton 6:1

Aston Villa – Swansea 2:0

Fulham – WBA 3:0

Man United – Wigan 4:0

QPR – Chelsea 0:0

Stoke – Manchester City 1:1

Sunderland – Liverpool 1:1

Reading – Tottenham 1:3

Everton – Newcastle E hënë

SHËNUESIT MË TË MIRË

Michu .........................................................4

Van Persie .................................................4

Fletcher .....................................................3

Tevez ...........................................................3

Defoe ..........................................................3

LA LIGA

REZULTATET

Malaga – Levante 3:1

Valencia – Celta Vigo 2:1

Getafe – Barcelona 1:4

Sevilla – Real Madrid 1:0

Espanyol – Athl. Bilbao 3:3

Granada – La Coruna 1:1

Osasuna – Mallorca 1:1

Real Sociedad – Saragossa

Atl. Madrid – Vallecano

Real Valladolid – Betis

SHËNUESIT MË TË MIRË

E hënë, 17 shtator 2012

Milani, problem psikologjik

Massimiliano Allegri e ka komentuar

humbjen e papritur të Milanit

nga Atalanta në shtëpi të shtunën

mbrëma, e dyta këtë sezon. Trajneri

i Rossonerëve insiston se ekipi

i tij ka problem me kokën. “Është

një problem psikologjik, duhet të

luajmë në një mënyrë tjetër. Lojtarët

duhet të jenë të vetëdijshëm

Messi ...........................................................6

Aduriz .........................................................3

Falcao .........................................................3

Hemed .......................................................3

Higuain ......................................................3

se luajnë për Milanin dhe nuk

duhet shikuar fakti se janë të rinj.

Duhet të rritemi dhe të piqemi,

të bindur se mund të kemi sezon

të mirë”, deklaroi trajneri italian, i

cili kërkon nga lojtarët e tij që të

këndellen këtë mesjavë, kur ekipi i

tij do të luajë me Anderlechtin në

Ligën e Kampionëve.

Terry e Cole injorohen nga Ferdinandi

Anton Ferdinand nuk do t’ia zgjasë

kurrë dorën John Terryt, pas takimit

që patën së bashku të shtunën, në përballjen

ndërmjet QPR-së dhe Chelseat,

në barazimin pa gola në Loftus Road.

Mbrojtësi anglez po ashtu e anashkaloi

edhe mbrojtësin e majtë Ashley Cole, me

të cilin po ashtu kishte probleme në të

kaluarën.

“Anton kishte mbetur i tmerruar me

sjelljen e John Terryt dhe Ashley Colet. Ai

ka menduar shumë për këtë punë dhe ka

vendosur që mos t’ua prekë duart. Anton

nuk do t’ia zgjasë kurrë dorën Terryt”, ka

thënë një burim i afërt me futbollistin për

tabloidin britanik ‘The Sun’.

Kjo është hera e parë që Ferdinand dhe

Terry u takuan në fushë, që kur mbrojtësit

anglezë patën një zënkë në muajin

korrik. Terry u gjet fajtor për përdorje të

fyerjeve raciste ndaj Ferdinandit. Kurse,

Cole akuzohet se e kishte pështyrë

vëllanë e vogël të mbrojtësit të Manchester

Unitedit, Rio Ferdinand.

Menaxheri i Chelseat, Roberto Di Matteo

insiston se klubi ka bërë gjithçka është

e mundur, për t’i dhënë fund armiqësisë.

“Ne e bëmë punën tonë dhe nëse

njerëzit ndihen ndryshe, ky nuk është një

problem yni”, tha trajneri italian.

RENDITJA TABELARE

KLUBI NDESHJE GOLAVERAZHI PIKËT

1. CHELSEA 4 6 10

2. MAN UTD 4 5 9

3. ARSENAL 4 7 8

4. MAN CITY 4 3 8

5. SWANSEA 4 6 7

6. WBA 4 2 7

7. WEST HAM 4 1 7

8. FULHAM 4 4 6

9. EVERTON 3 1 6

10. TOTTENHAM 4 1 5

11. STOKE CITY 4 0 4

12. ASTON VILLA 4 -1 4

13. NEWCASTLE 3 -1 4

14. WIGAN 4 -4 4

15. SUNDERLAND 3 0 3

16. NORWICH 4 -5 3

17. LIVERPOOL 4 -5 2

18. QPR 4 -7 2

19. READING 3 -4 1

20. SOUTHAMPTON 4 -9 0

RENDITJA TABELARE

KLUBI NDESHJE GOLAVERAZHI PIKËT

1. BARCELONA 4 9 12

2. MALAGA 4 4 10

3. MALLORCA 4 2 8

4. SEVILLA 4 2 8

5. RAYO VALLECANO 3 2 7

6. LA CORUNA 4 2 6

7. VALLADOLID 3 1 6

8. VALENCIA 4 0 5

9. ATLETICO MAD. 2 4 4

10. REAL MADRID 4 1 4

11. GETAFE 4 -3 4

12. LEVANTE 4 -3 4

13. ATHLETIC BILB. 4 -4 4

14. REAL BETIS 2 1 3

15. CELTA VIGO 4 -1 3

16. SARAGOSSA 3 -1 3

17. REAL SOCIEDAD 3 -4 3

18. GRANADA 4 -4 2

19. ESPANYOL 4 -3 1

20. OSASUNA 4 -5 1

BUNDESLIGA

Vilanova, i kënaqur me ekipin

Trajneri i Barcelonës, Tito Vilanova

e ka përshëndetur ekipin e tij për

lojën që e shfaqi ndaj Getafes, në

fi toren 4:1. Golat nga Adriano,

Lionel Messi (2) e David Villa, ia

garantuan një fi tore të madhe

gjigantit katalunas, i cili prin në

tabelë me 100 për qind të pikëve.

“Kemi 12 pikë nga 12 të mun-

dshme. Ekipi e kontrolloi situatën,

duke e ditur se si kaluam vitin e

kaluar, ku pësuam humbje. Nuk ka

kurrë ndeshje të lehta, janë pikë

të vlefshme”, theksoi 42-vjeçari

për Sport. Ai e lavdëroi edhe

shënuesin e dyfi shtë, Lionel Messi,

ndërsa fj alë të mira dha edhe për

sulmuesin e rikthyer, David Villa.

SERIE A

REZULTATET

Palermo – Cagliari 1:1

Milan – Atalanta 0:1

Chievo – Lazio 1:3

Fiorentina – Catania 2:0

Genoa – Juventus 1:3

Napoli – Parma 3:1

Pescara – Sampdoria 2:3

Roma – Bologna 2:3

Siena – Udinese 2:2

Torino – Inter

SHËNUESIT MË TË MIRË

Jovetic ........................................................4

Hernanes ..................................................3

Klose ...........................................................3

Maxi Lopez ..............................................3

Pazzini ........................................................3

REZULTATET

Augsburg – Wolfsburg 0:0

Borussia – Leverkusen 3:0

Bayern – Mainz 3:1

M’gladbach – Nurnberg 2:3

Stuttgart – Dusseldorf 0:0

Hannover – Werder Bremen 3:2

Greuther Furth – Schalke 0:2

Freiburg – Hoff enheim 5:3

Frankfurt – Hamburg 3:2

SHËNUESIT MË TË MIRË

Mandzukic ...............................................3

Muller .........................................................3

Aigner ........................................................2

Andreasen ................................................2

Blaszczykowski ......................................2

SPORT

Vdes tragjikisht ragbisti Spence

Ragbisti Nevin Spence ka ndërruar jetë

të shtunën mbrëma, së bashku me babanë

dhe vëllanë e tij, pasi ranë në një pus, në

fermën e tyre në Hillsborough të Irlandës

së Veriut. 22-vjeçari, lojtar i Ulster dhe i

Kombëtares irlandeze konsiderohej si një

yll i lindur, në vendin e tij dhe në ragbin

ndërkombëtar.

Motra e lojtarit është e vetmja që i shpëtoi

incidentit. Ajo është transportuar në spital,

pas thithjes toksike të ujërave të zeza

në fermën e familjes. Përpos Nevinit, jetën

e humbën edhe babai i tij, Noel (52 vjeç) dhe

vëllai Graham (30). Dinamika e incidentit

RENDITJA TABELARE

KLUBI NDESHJE GOLAVERAZHI PIKËT

1. JUVENTUS 3 7 9

2. NAPOLI 3 6 9

3. LAZIO 3 6 9

4. SAMPDORIA 3 3 8

5. FIORENTINA 3 2 6

6. ROMA 3 1 4

7. CATANIA 3 -1 4

8. TORINO 2 3 3

9. INTER 2 1 3

10. MILAN 3 0 3

11. GENOA 3 -1 3

12. PARMA 3 -2 3

13. CHIEVO 3 -2 3

14. BOLOGNA 3 -3 3

15. ATALANTA 3 0 2

16. CAGLIARI 3 -2 2

17. UDINESE 3 -4 1

18. PALERMO 3 -6 1

19. PESCARA 3 -7 0

RENDITJA TABELARE

31

nuk është sqaruar ende tërësisht, por sipas

raporteve të para të nxjerra nga policia, ka

mundësi që një erë e rëndë që kundërmoi,

i mpiu të tria viktimat, të cilët nuk ia dolën

dot.

Humbja e lojtarit të lindur më 26 prill

1990 në Annahilt të Irlandës së Veriut, i ka

prekur thellësisht të gjithë anëtarë e ekipit

Ulster dhe tërë komunitetin ragbist. Lojtarët

profesionistë të Ragbit dhe kryeministri veriirlandez,

Peter Robinson, e kanë shprehur

dhembjen e tyre për tragjedinë e ndodhur,

e cila ia shoi ëndrrat e një karriere brilante

ndërkombëtare ragbistit Nevin Spence.

KLUBI NDESHJE GOLAVERAZHI PIKËT

1. BAYERN 3 10 9

2. FRANKFURT 3 5 9

3. HANNOVER 3 5 7

4. SCHALKE 3 4 7

5. DORTMUND 3 4 7

6. NURNBERG 3 2 7

7. DUSSELDORF 3 2 5

8. FREIBURG 3 0 4

9. M’GLADBACH 3 0 4

10. WOLFSBURG 3 -3 4

11. WERDER B. 3 0 3

12. LEVERKUSEN 3 -2 3

13. GREUTHER F. 3 -4 3

14. MAINZ 3 -3 1

15. AUGSBURG 3 -4 1

16. STUTTGART 3 -6 1

17. HAMBURG 3 -3 0

18. HOFFENHEIM 3 -7 0


32 MARKETING E hënë, 17 shtator 2012

More magazines by this user
Similar magazines