dosja m - Gazeta Express

gazetaexpress.com

dosja m - Gazeta Express

SPORT:

FOTO: JETMIR JETMIR IDRIZI

IDRIZI

SPORT: AZIZI HIDHËROHET ME FEDERATËN f28-29 TV MAGAZINA:

Për koalicionin

TE PASIGURT

Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës ende

nuk është e sigurt nëse do të hyjë në

koalicion me PDK’në. Daut Haradinaj thotë

se kjo çështje pritet të diskutohet në parti

gjatë ditëve të ardhshme. Analisti Shkëlzen

Maliqi vlerëson se një koalicion ndërmjet

PDK’së dhe AAK’së është i mundur dhe

garanton qeverisje stabile. f6

Express E

www.gazetaexpress.com

N° 2090, Viti V, Çmimi: 0.20 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

shtunë

25 5 dhjetor, , 20 2010 010

Kryeministri në largim,

Hashim Thaçi paralajmëroi

publikimin e një dosjeje

me emrat e kosovarëve

që kanë ndihmuar Dick

Martyn ta përpilojë

raportin e tij. Tha se

dikush do të skuqet, kur

faktet të publikohen.

Partitë politike i cilësuan

të paarsyeshme dhe

të papranueshme këto

pohime. Dikush përmendi

edhe krijimin e një “fronti

unik” për përmirësimin

e imazhit të dëmtuar të

vendit. f4-5

DOSJA M

f19-23

Besimtarët katolikë po

festojnë. Ipeshkvi Dodë

Gjergji tha se Krishtlindja

është dëshmi se Zoti ka hyrë

në historinë njerëzore dhe

na shoqëron në udhëtimin

jetësor kah amshimi.

Kishat janë mbushur plot

besimtarë, e tryezat

plot ushqime të veçanta.

Express sjell rrëfi min rreth

përgatitjeve për festë në një

familje katolike. f8-9

Rrëfi mi për Krishtlindje

Lidhja kosovare e Assange

Themeluesi i WikiLeaksit, Julian Assange, po e kalon festën në

shtëpinë e Pranvera Shemës në Londër. Ajo është e martuar me

gazetarin Vaughan Smith. “Do të jenë Krishtlindje jo të zakonshme

për mua, Pranverën dhe dy vajzat tona”, ka thënë Smith. | FAQE 7

Dëshmi, ju lutem!

E HENE, 15 NENTOR 2010

8:00 Malkolmi eps 1

8:30 Klubi I kaloreseve eps 30

9:00 Une Karli sez I eps 1 ( Rit. )

9:30 E dashur, m’u zmadhua djali

10:55 Qeni I policise

12:30 Motrat gazmore 1

14:10 Karaoke Live

15:00 Malkolmi eps 1

15:30 Klubi I kaloreseve eps 30

16:00 Une Karli sez I eps 1 ( Rit. )

16:30 Danstoni

17:55 Shpetoni Uillin 2

19:30 Tru Xhekson eps 25 ( I RI )

20:00 Babai I madh

21:35 Princesha e akullit

23:10 Magjia verore

1:00 Dhembi

E MARTE, 16 NENTOR 2010

8:00 Malkolmi eps 2

8:30 Klubi I kaloreseve eps 31

9:00 Une Karli sez I eps 2 ( Rit. )

9:30 Djali I maskes

11:00 Vajza e vogel

12:30 Motrat gazmore 2

14:20 Mund te behesh balerine

15:00 Malkolmi eps 2

15:30 Klubi I kaloreseve eps 31

16:00 Une Karli sez I eps 2 ( Rit. )

16:30 Kompjuteri im II eps 9 ( Rit. )

17:35 Vota e fundit

19:30 Tru Xhekson sez II eps 1 ( I RI )

20:00 E premte e frikshme

21:35 Legjenda e nje dashurie

23:30 Filmi I Simpsoneve

1:10 Çamarroket

E MERKURE, 17 NENTOR 2010

8:00 Malkolmi eps 3

8:30 Klubi I kaloreseve eps 32

9:00 Une Karli sez I eps 3 ( Rit. )

9:30 Burri I shtepise

11:05 Duma

12:30 Kaçurrelja Su

15:00 Malkolmi eps 3

15:30 Klubi I kaloreseve eps 32

16:00 Une Karli sez I eps 3 ( Rit. )

16:30 Kompjuteri im II eps 10 ( Rit. )

17:35 Bingo

19:00 Qyteti I pertaceve

19:30 Tru Xhekson sez II eps 2 ( I RI )

20:00 Ditari I princeshes 1

21:50 Daksat e medhenj 1

23:40 Zemerdragoi

E ENJTE, 18 NENTOR 2010

8:00 Malkolmi eps 4

8:30 Klubi I kaloreseve eps 33

9:00 Une Karli sez I eps 4 ( Rit. )

9:30 Nje kalores ne Kamelot

11:00 Duma, udhetim ne Afrike

12:30 Pushime ne diell

14:10 Kercejme se bashku

15:00 Malkolmi eps 4

15:30 Klubi I kaloreseve eps 33

16:00 Une Karli sez I eps 4 ( Rit. )

16:30 Endrra e Kalvinit

18:10 Vagabondet e vegjel

19:30 Tru Xhekson sez II eps 3 ( I RI )

20:00 Ditari I princeshes 2

21:50 Daksat e medhenj 2

23:40 Penelopa

1:10 Legjioni I fundit

E PREMTE, 19 NENTOR 2010

8:00 Malkolmi eps 5

8:30 Klubi I kaloreseve eps 34

9:00 Une Karli sez I eps 5 ( Rit. )

9:30 Lesi, me shume se hero

11:05 Fliper

12:40 Eragon

14:20 Hapa ne pasarele

15:00 Malkolmi eps 5

15:30 Klubi I kaloreseve eps 34

16:00 Une Karli sez I eps 5 ( Rit. )

16:30 Princesha e vogel

18:05 Xhorxhi I xhungles 2

19:30 Tru Xhekson sez II eps 4 ( I RI )

20:00 Gracka e prinderve

22:00 Daksat e medhenj 3

23:50 Naten e mire z. Tom

1:30 Njesoj si babi

E SHTUNE, 20 NENTOR 2010

8:00 Nusja e princit

9:35 Zogjte e stuhise

11:05 T’i prishim pune babit

12:40 Ela e magjepsur

14:15 Pushimet e familjes Xhonson

15:50 Enderrimtarja Sonja

17:30 Femijet spiune 2

19:00 Balamori

19:30 Kompjuteri im II eps 11 ( I RI )

20:00 Qeni I humbur ( I RI )

21:30 Ndiq hapat e mi

23:30 Kronikat e Narnias-Princi Kaspian

E DIEL, 21 NENTOR 2010

8:00 Kampi hapesinor

9:45 Breshkat Ninxha

11:15 Zonja Doubfi re

13:15 Kulla dhe dragonj

15:00 Femijet spiune 3

16:20 Zathura

E HËNË 15. NËNTOR. 2010 16:00 PLANETI I GJALLË 2

7:00 PUSHTIMI I KROKODILËVE 17:00 ZELANDA E RE TURNEU

8:00 GJIRI I DELFINËVE I

18:00 UDHËTIMI I JETËS 1

9:00 KËSHTJELLAT E BOTËS SË 19:00 NË ZBULIM TË JAPONISË

NËNDHESHME

20:00 AVENTURA NËPËR BOTË SEZ.

10:00 MISTERI I MINKIVE

II-PJ.3

11:00 ZOGJTË E TENDËS

21:00 MALTA

12:00 NEPËRKAT VDEKJEPRURËSE 22:00 FLORIDA

13:00 JETA NË TOKË 1

23:00 ISHULLI I KROACISË

14:00 ZONA LUFTARAKE E NATYRËS 0:00 DESTINACIONI ANGLIA E RE

15:00 AFRIKA E EGËR 1

1:00 VAJZA TAKON HAVAIN 1

16:00 LIQENI BALATON

2:00 MISTERET E PEIZAZHIT

17:00 AGJENTËT E FSHEHTË TË 3:00 JETA NË DRIZA 1

UDHËTIMIT -HAVAI

4:00 DELFINË-ANA E EGËR

18:00 TAHITI I MREKULLUESHËM 5:00 ARINJTË

19:00 BREGDETI FRANCEZ

6:00 JETA E FSHEHTË E BIMËVE 3

20:00 ISHULLI I KROACISË

E ENJTE 18. NËNTOR. 2010

21:00 BALI

7:00 NDJEKËSI I ERËS-RIKTHIM NË

22:00 DESTINACIONI LONDËR

KINË

23:00 ISHUJT E THESARIT

8:00 NË NDJEKJE TË JAGUARIT

0:00 DESTINACIONI TEXAS

9:00 KUJDESTARËT E KAFSHËVE

1:00 ZËRA NGA LUGINA

TË EGRA

2:00 GJITARËT E THELLËSIVE 10:00 LOPËT E DETIT

3:00 KURTH VDEKJEPRURËS 11:00 MOMENTE TË MËDHA TË

4:00 KOBRA

NATYRËS II

5:00 MAJMUNËT E MËDHENJ 12:00 PESHKAQENI KOKËCEKOC

6:00 JETA E FSHEHTË E BIMËVE 1 13:00 JETA NË TOKË 1

E MARTË 16.

14:00 PASIONI PËR NATYRËN

NËNTOR. 2010

15:00 AFRIKA E EGËR 4

7:00 KAFSHË TË PRODHUARA NEË 16:00 PLANETI I GJALLË 3

LABORATOR

17:00 AVENTURA NËPËR BOTË SEZ.

8:00 GJIRI I DELFINËVE II

II-PJ.3

9:00 ARIU SIBERIAN

18:00 UDHËTIMI I JETËS 2

10:00 KEA-PAPAGALLI I MALIT 19:00 PERUJA -TURNEU

11:00 KRIJESAT E LUGINËS SË ZEZË 20:00 ATOLI I HARRUAR

12:00 I BLLOKUAR NË AKULL 21:00 TUNIZIA

13:00 JETA NË TOKË 1

22:00 NËPËR AMERIKË

14:00 UJRA KËRCËNUES

23:00 PORTUGALIA

15:00 AFRIKA E EGËR 1

0:00 DESTINACIONI SAN DIEGO

16:00 PLANETI I GJALLË 1

1:00 VAJZA TAKON HAVAIN 2

17:00 ISHULLI I KROACISË

2:00 DEVETË E EGRA TË ANDEVE

18:00 JETA E EGËR E AUSTRALISË 3:00 JETA NË DRIZA 2

19:00 MEKONGU

4:00 KTHETRAT

20:00 1000 VENDE-FRANCA 5:00 DELFINËT RROTULLUES

21:00 ZVICRA

6:00 JETA E FSHEHTË E BIMËVE 4

22:00 NË ZBULIM TË EGJIPTIT

E PREMTE 19. NËNTOR.

23:00 BRUKSELI

2010

0:00 DESTINACIONI OREGON 7:00 PUSHTUES NË PARAJSË

1:00 KALLAMARËT - GJUETIA E 8:00 EKSTREMET E NATYRËS 1

ARIT TË BARDHË

9:00 TIGRI

2:00 ZOGU I AKULLIT

10:00 QYTETI NËN DET

3:00 PORTAT E FERRIT

11:00 ELEFANTËT JETIMË

4:00 QELBËSIT

12:00 TË MBIJETUARIT E SIBERISË

5:00 ORKAT

13:00 JETA NË TOKË 1

6:00 JETA E FSHEHTË E BIMËVE 2 14:00 MREKULLI TË NATYRËS -KA-

E MËRKURË 17. NËNTOR.

NIONI I MADH

2010

15:00 AFRIKA E EGËR 5

7:00 GRABITQARËT-DETI I RREZIK- 16:00 PLANETI I GJALLË 4

SHËM

17:00 OQEANI I KRISTALTË

8:00 KOJOTA-I MBIJETUARI I FUN- 18:00 UDHËTIMI I JETËS 3

DIT

19:00 SKOCIA E RE -TURNEU

9:00 MURTAJA E MINJVE TË 20:00 VERËRA TË FAMSHME HUN-

SHKRETËTIRËS

GAREZE

10:00 NË BOTËN E KAFSHËVE-LI- 21:00 RIVIERA BULLGARE

MURËT

22:00 QIPRO

11:00 MOMENTE TË MËDHA TË 23:00 AVENTURA NËPËR BOTË SEZ.

NATYRËS

II-PJ.3

12:00 PERLAT E AUSTRALISË SË 0:00 NGA UZBEKISTANI NË SIRI

EGËR

1:00 VAJZA TAKON HAVAIN 3-4

13:00 JETA NË TOKË 1

2:00 FANTAZMAT E GONDUANËS

14:00 UJË I NGURTË-SHKËMB I LËN- 3:00 JETA NË DRIZA 3

GSHËM

4:00 BLETËT VRASËSE

15:00 AFRIKA E EGËR 3

5:00 BALENAT

E 7 SKEMA PROGRAMORE

Senatori Marty është njeri në vete dhe sinqeriteti i tij nuk vjen në

pikëpyetje. Ai beson në atë që beson. Por, duke e lexuar raportin e tij

me 19 mijë fjalë, paraqitet një problem. Atje nuk ekziston asnjë emër

i vetëm ose një dëshmitar i vetëm i akuzave se Thaçi ishte i involvuar

në trafi kim të organeve njerëzore nga viktimat e vrara.

Shkruan: Denis MacShane. | FAQE 3

Faqe 21

NGA BALLINA

Faqe 20

E HËNË, 15 NENTOR

E PREMTE, 19 NENTOR

E HËNË, 15 NENTOR

E PREMTE, 19 NENTOR

7:30 Manteli

7:30 Sabrina

7:00 Valkyrie

7:00 Parnasus, Njeriu që donte të

9:30 Gënjeshtër fëmijësh

9:30 Një natë e paharrueshme 9:00 Pranë Fesë, Larg Vetes

mashtronte

11:30 Cadillac man

11:30 Profesori

11:00 U këput Një Yll e ra

9:00 Kalorësit

13:30 Xhorxh Uashington

13:30 Sharlot Grei

13:00 Kujtimet e përzhitura 11:00 Çfarë vjen pas ëndrrës?

15:30 Fama

15:30 Pese minuta ne parajse 15:00 Udhëtim për në qendër të 13:00 Pjeshkët

17:30 Dukesha

17:30 Shtepia ne uje

Tokës

15:00 Aeroporti i Shpresës

19:30 Portokalli mekanik

19:30 Krisjet

17:00 Virtualitet

17:00 Skeptiku

21:30 Pas se vertetes

21:30 Ditari i nje skandali

19:00 Peacock

19:00 Dinamiti i zi

23:30 Kthimi

0:00 Ngjyra vjollcë

21:00 Pantera Rozë II

21:00 H6 – Ditari i një vrasësi serial

1:30 Edipi Mbret

1:30 Jane Eyre

23:00 Dinamiti i zi

23:00 Stuhi Tropikale

3:30 Makbeth

3:30 Rrugë të këqija

1:00 Parnasus, Njeriu që donte të 1:00 Red

5:30 Presidenti i kompanisë 5:30 La mortadella

mashtronte

3:00 Grusht Global

3:00 Viktoria e Re

5:00 Legjenda e Luftëtarit të Cu-

E MARTË, 16 NENTOR

E SHTUNË, 20 NENTOR 5:00 Firma

namit

7:30 Lojë për grabitqarë

7:30 Stalag 17

9:30 Arratisja

9:30 Yll!

E MARTË, 16 NENTOR

E SHTUNË, 20 NENTOR

11:30 Të çmendur në Alabama 11:30 Marni

7:00 Masa e Hakmarrjes

7:00 Biri i Zotit

13:30 Sylvia

13:30 Kinema Parajsa

9:00 Kur gjithçka ndryshon 9:00 Alibi e përkryer

15:30 Mundimet e kota të dashu- 15:30 Shtepia e shpirtrave

11:00 Viti i Qenit

11:00 Unë shes të vdekurit

risë

17:30 Farinelli

13:00 I dyshuari

13:00 Adam

17:30 Nata e dyte e marteses 19:30 Veriu dhe Jugu II Pj 5 15:00 Alibi e përkryer

15:00 Rrugë e Hapur

19:30 Amelie

21:30 Djali me pizhame me vija 17:00 50 të vdekur në këmbë 17:00 Stuhi Tropikale

21:30 Njeriu me shenje

23:30 Mbreterit e Mambos 19:00 Rrugë e Hapur

19:00 Frost

23:30 Dashuruar deri ne pavdekesi 1:30 Grabitesit e farmacive 21:00 Vrasje me pagesë 2 (Pre- 21:00 Birrë Pong (Premierë)

1:30 Fajkonj dhe harabelë

3:30 Annie Hall

mierë)

23:00 Kush e vrau Bambin?

3:30 Dritat e qytetit

5:30 Një grua në dimër

23:00 Virtualitet

1:00 Mundësia e fundit

5:30 I vitelloni

1:00 Çfarë vjen pas ëndrrës? 3:00 Vendi pa dritë

E DIEL, 21 NENTOR 3:00 Trazimi i dashurisë

5:00 Greta

E MËRKURË, 17 NENTOR 7:30 Si të martohesh me një mili- 5:00 Sten Helsing

7:30 Asnjëherë të dielën

oner

E DIEL, 21 NENTOR

9:30 Kur vjen shtatori

9:30 Hajduti i Bagdadit

E MËRKURË, 17 NENTOR 7:00 Fuqi & Nder

11:30 Kahuna i madh

11:30 Perandori i fundit

7:00 Lloji i katërt

9:00 Vit i Brishtë

13:30 Nora

13:30 E bija e minatorit

9:00 Në kërkim të Folesë

11:00 Gjahtarët

15:30 Trilogji - Dy

15:30 Pas se vertetes

11:00 10000

13:00 Lloji i katërt

17:30 Presidenti i klubit të futbollit 17:30 Gjeje forcen

13:00 Twilight

15:00 Virtualitet

19:30 E humbura

19:30 Veriu dhe Jugu II Pj 6 15:00 Kalorësit

17:00 Birrë Pong

21:30 E bija e minatorit

21:30 Ne Amerike

17:00 Greta

19:00 Shërbefshin birrë në Ferr

23:30 Veriu dhe Jugu II Pj 3

23:30 Hija e vampirit

19:00 Ferma e Laureshave

21:00 Natyra thërret (Premierë)

1:30 Stalla

1:30 Zgjimi i Nedit

21:00 Unë shes të vdekurit

23:00 Të gjesh Lumturinë

3:30 Iodo

3:30 Miqtë e shenjtë

23:00 Vrasje me pagesë 2

1:00 Tris marramendës

5:30 Shumë zhurmë për asgjë 5:30 Brazil

1:00 Vit i Brishtë

3:00 Profecia

3:00 Zohan

5:00 Tre shokët

E ENJTE, 18 NENTOR

5:00 Aktivitet Paranormal

7:30 Shoqëri e lartë

9:30 Apartamenti

E ENJTE, 18 NENTOR

11:30 Dy monedha

7:00 Aeroporti i Shpresës

13:30 Grabitesit e trenit

9:00 Agjenti Smart

15:30 Shpirt i lirë

11:00 Mundësia e fundit

17:30 Violina e kuqe

13:00 Valkyrie

19:30 Shtate jete

15:00 Pa shpirt

21:30 Mesazh ne shishe

17:00 Vrasje me pagesë 2

23:30 Veriu dhe Jugu II Pj 4

19:00 Frenklin

1:30 Kënga e Karlës

21:00 Stuhi Tropikale (Premierë)

3:30 Mundësi e verbër

23:00 Skuta

5:30 Njeriu Elefant

1:00 Masa e Hakmarrjes

3:00 Gara e Kamarierëve

5:00 50 të vdekur në këmbë

E HENE, 15 NENTOR

E PREMTE, 19 NENTOR

5:00 Ushtaret e ferrit

5:00 Miliona do te vdesin

7:00 Te gjithe te fi tuar

7:00 Objektivi Toke

9:00 Zjarri vrases

9:00 Mjaft me

11:00 Profecia e Çelestinit

11:00 Kthimi i mumjes

13:00 Qetesi e vdekur

13:00 Kercenim per shoqerine

15:00 Pushtimi i trupave

15:00 Gruaja e astronautit

17:00 Agresori

17:00 Dadoja

19:00 Rrethi i krimit

19:00 E zhdukura

21:00 Vrasja 101: Sikur deshirat te 21:00 Djemte e Eseksit

ishin kuaj (I Ri)

23:00 Satan

23:00 Frike dhe delir ne Moske 1:00 Pasoja te pergjakshme

1:00 Adrenaline

3:00 Patologjia

3:00 Tokyo decadence

E SHTUNE, 20 NENTOR

E MARTE, 16 NENTOR 5:00 Te fshehta familjare

5:00 Mekati fi llestar

7:00 Lotet e diellit

7:00 Bronco Billy

9:00 Betimi

9:00 Fluturimi i Feniksit

11:00 Arlington road

11:00 Vrasja e nenes sone

13:00 Ora e 25-te

13:00 Sy ne erresire

15:00 Hakmarrja e krijesave per-

15:00 Gjithcka per dashurine

bindesh

17:00 Ethet e pokerit

17:00 Vrasje ne Alkatraz

19:00 Ndare prej vrasjes

19:00 Krim dhe argetim

21:00 Vegime III (I Ri)

21:00 E hidhura hakmarrje

23:00 Ne ndjekje te Hanibal Lekte- 23:00 Rober te pyllit

rit

1:00 Martiret

1:00 Policia gjakesore e Tokios 3:00 Oret e hijes

3:00 Tradhtuar nga pasioni

E DIEL, 21 NENTOR

E MERKURE, 17 NENTOR 5:00 Klienti

5:00 Koha per te paguar

7:00 Zgjedhja

7:00 Qiramarresi i perkryer 9:00 Eduard duargershera

9:00 Raporti Pelikan

11:00 Kali i Trojes

11:00 Deklarata

13:00 Dora qe tund djepin

13:00 Hellboy

15:00 Damka e kuqe

15:00 Gataka

17:00 I derguari i Zotit

17:00 Percmimi

19:00 Bandat e Nju Jorkut

19:00 Engjelli i katert

21:00 Genjeshtar nen hetim

21:00 Autostopisti

23:00 Tingulli i bardhe 2

23:00 Nje tjeter fytyre (I Ri)

1:00 Zemer engjelli

1:00 Mami dhe babi

3:00 Vrasja e virgjereshave

3:00 Dashuria vret

E ENJTE, 18 NENTOR

5:00 Dy rrefi met e nje krimi

7:00 13 dite

9:00 Apokalipsi i akullt

11:00 Me merr ne ferr

13:00 Dritarja e fshehte

15:00 I pathyeshmi

17:00 Nje levizje e gabuar

19:00 Quiz show

21:00 Maska e hekurt

23:00 Vlad

1:00 Unaza e vdekjes

3:00 Vajzat ujq

E HENE 2010-11-15

07 00 Balonat/Dita e pare e emerimit

09 00 Taulanti kerkon nje moter

11 00 Nje nate pa drite

13 00 Detyre e posacme

15 00 Karnavalet

16 00 Ilegalet

17 00 Ne fi llim te veres

19 00 Viktor Gjika, poeti i ekranit

20 00 Per nje komb qe eshte i gjalle

21 00 Kapedani

23 00 Ne kufi te dy legjendave

01 00 Detyre e posacme

03 00 Taulanti kerkon nje moter

05 00 Ne fi llim te veres

E MARTE 2010-11-16

07 00 Duke kerkuar 5 oreshin/Lumi qe nuk

shteron

09 00 Gjeneral gramafoni

11 00 Cuca e maleve

13 00 Fundi i nje gjakmarrjeje

15 00 Muri i gjalle

16 00 Kush eshte vrasesi

17 00 Treni niset ne 7 pa 5

19 00 Hasan Prishtina

20 00 Lajmetari i festivalit

21 00 Militanti

23 00 Dollia e dasmes sime

01 00 Muri i gjalle

03 00 Cuca e maleve

05 00 Treni niset ne 7 pa 5

E MERKURE 2010-11-17

07 00 Mesim per Linden/Nje i trete

09 00 Shkelqim i perkohshem

11 00 Historiani dhe kameleonet

13 00 Brazdat

15 00 Kemishat me dylle

16 00 Ngjyrat e moshes

17 00 Mengjese lufte

19 00 Kukesi i ri

20 00 Mes njerezve te thjeshte

21 00 Portokalli

23 00 Nata e pare e lirise

01 00 Shkelqim i perkohshem

03 00 Mengjese lufte

05 00 Historiani dhe kameleonet

E ENJTE 2010-11-18

07 00 Dasme e cuditshme/Qyteti me i ri ne

bote

09 00 Toke e pergjakur

11 00 Vdekja e burrit

13 00 Rrugicat qe kerkonin diell

15 00 Apasionata

16 00 Gjurme ne kaltersi

17 00 Shoku yne Tili

19 00 Nuk harrojme

20 00 Qytete ilire

21 00 Te mos heshtesh

23 00 Njeriu i mire

01 00 Rrugicat qe kerkonin diell

03 00 Gjurme ne kaltersi

05 00 Vdekja e burrit

E PREMTE 2010-11-19

07 00 ABC...Zh/Nje vonese e vogel

09 00 Furtuna

11 00 Dashuria e fundit

13 00 Nata e pare e lirise

15 00 Telefoni i nje mengjesi

16 00 Rrethi i kujteses

17 00 Dy here mat

19 00 Ne gjurme te nje historie

20 00 Per jete vellezer

21 00 Yllka

23 00 Nusja dhe shterrethimi

01 00 Telefoni i nje mengjesi

03 00 Dy here mat

05 00 Dashuria e fundit

E SHTUNE 2010-11-20

07 00 Nje jete me shume/Sinjali i dashurise

09 00 Binaret

11 00 Shembja e idhujve

13 00 Yje mbi Drin

15 00 Lulekuqe mbi mure

16 00 Zonja nga qyteti

17 00 Shi ne plazh

19 00 Themelet e bashkimit

20 00 Shkrim per Skenderbeun

21 00 Udha e shkronjave

23 00 Pas vdekjes

01 00 Shembja e idhujve

03 00 Lulekuqe mbi mure

05 00 Shi ne plazh

E DIEL 2010-11-21

07 00 Shpresa/Nusja

09 00 Beni ecen vete

11 00 Vitet e para

15 00 Liri a vdekje

16 00 Shoket

17 00 Vrasje ne gjueti

19 00 Thesare nen pisha

20 00 Udheve te atdheut

21 00 Kange e keputur neper nate

23 00 Plumbi prej plasteline

01 00 Liri a vdekje

03 00 Beni ecen vete

05 00 Shoket

E MËRKURË, 17 NËNTOR 2010


2

Pressing

Fjalët e Botës

Një komandant i papërkulshëm

dhe me vullnet të hekurt, i cili

udhëheqë me miliona luftëtarë

revolucionarë me dashuri dhe besim.

MOTI PRISHTINË

Sot

Max: 5 °C

Min: 2 °C

Nesër

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

EDITORIAL,

Në gazetën verikoreane

Rodong

Sinmun, në të cilin

lavdërohet udhëheqësi

Kim Jong Il, në

përvjetorin e ngritjes

së tij në rangun e

udhëheqësit të ushtrisë.

Kam menduar se durimi do të sjell

paqe në këtë tokë.

LEE MYUNG BAK,

President i Koresë së

Jugut, duke reaguar

ndaj kërcënimit nga

ana e Koresë së

Veriut me luftë dhe

duke premtuar se do

të kundërpërgjigjet,

nëse sulmohet sërish

territori i Koresë së

Jugut,k gjatë vizitës në

një njësi të ushtrisë në

provincën Kangwon.

Pjesa më e madhe e kishave

këtu në Bagdad kanë anuluar

kremtimet për Kërshëndella.

SCANON ANDREW WHITE,

Prift në kishën anglikane

St. George në Bagdad,

e cila do të kremtojë

Kërshëndellat si

zakonisht, përkundër

dhunës së fundit, në

shënjestër të së cilës janë

vënë të krishterët në Irak.

Max: 6 °C

Min: 3 °C

Kërkesa e

kryeministrit

në dorëheqje,

Hashim Thaçi,

që ky rast të

trajtohet përsëri

dhe të sqarohet

deri në fund

është përgjigjja

më e mirë dhe

më e duhur për

ne. Gënjeshtra

i ka këmbët

e shkurtra,

nuk ecën

gjatë, ndërsa

e vërteta ecën

përjetësisht.

Përse duhet ta

pengojmë të

vërtetën tonë që

të ecën me ne!?

E shtunë, 25 dhjetor 2010

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Nacionale dhe siguri: Jeton Musliu jeton.musliu@gazetaexpress.com Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com

Ballkanexpress: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com

Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Shtypi: Lindi Printing Center: MediaWorks.

Bardh.Frangu

Të kapur për

organet e Martyt

Thuhet se çdo çudi në Ballkan nuk zgjat më

shumë se tri ditë. Unë po shkruaj në ditën e

katërt. Serbët dhe shqiptarët u zunë të kapur

për organet e zviceranit Dick Marty. Në Beograd

reagoi akademiku me ide fashiste, Matia

Beqkoviq, duke i shpallur organet e Martyt

si fi toren më të madhe të Serbisë dhe si alibinë

më të qëndrueshme për krimet serbe në

Kosvë, gjegjësisht si alibi për rehabilitimin e

politikës fashiste të Millosheviqit. Reagoi edhe

Akademia jonë e lodhtë. Reagimet vluan nga

të gjitha anët, ndërsa mediet gjetën material

të bollshëm edhe për ballina. Është i njohur

fakti se në luftë së pari vritet e vërteta, pastaj

të tjerat. Në luftën mediale për organet e Martyt,

etnonacionalistët nga të dyja taborret po

shtinë edhe me armë të palejueshme. Mungon

qasja racionale ndaj raportit të njeriut

i cili u ngrit edhe kundër bombardimeve të

NATO-s mbi makinerinë vrastare serbe,

përkundër që ky bombardim ishte motivuar

thjesht nga çështje humanitare. Raporti i

Martyt u shndërrua në një tymnajë, e cila do

të dëmtojë më shumë serbët se shqiptarët.

Kjo për faktin se serbët kanë nevojë për një

katarsis kolektiv për atë që kanë bërë jo vetëm

mbi shqiptarët, por edhe mbi popujt tjerë të

ish Jugosllavisë. Serbët kanë nevojë të përjetojnë

një lloj katarsisi të ngjashëm me atë që

përjetuan grekët pas djegies së Trojës, apo

edhe gjermanët pas Luftës së Dytë Botërore.

Raporti i Martyt ashiqare se e pengon këtë

proces, shenjat e të cilit kanë nisur të bëhen

të dukshme në Serbi. Raporti i Martyt pengon

edhe procesin e ndërtimit të shtetit të ri të

Kosovës, i cili ka nevojë për konsolidim dhe

për njohje të reja ndërkombëtare. Sigurisht që

ky raport do të prodhojë efekt të keq edhe në

dialogun që pritët mes palës serbe dhe asaj

kosovare. Si i tillë ky raport nuk i ndihmon

as përpjekjeve të bashkësisë ndërkombëtare

për të zgjidhur përfundimisht problemin e

Kosovës, i cili vazhdon të mbahet i ngrirë me

çështjen e Veriut.

Sigurisht që është me interes të shikohet raporti

ynë në raport me raportin e Dick martat.

Duket sikur ne vërtet po ngjajmë shumë në

peshqit. Si duket edhe kemi krijuar një ambient

për ta kultivuar harresën. Këtë ambient e

kemi ndërtuar nëpërmjet vetëkënaqësisë së

shprehur në formë propagande dhe një miti

të rrejshëm për rrënjë të pastra. Është e vërtetë

se e vërteta është e dhembshme, por pse kaq

shumë na dhemb gënjeshtra e Martyt është

çështja. Dihet se ky rast është trajtuar tri herë

nga institucione ndërkombëtare, nëse ka prova

të reja le të trajtohet edhe disa herë, sepse

krimi nuk vjetrohet. Kërkesa e kryeministrit në

dorëheqje, Hashim Thaçi, që ky rast të trajtohet

përsëri dhe të sqarohet deri në fund është

përgjigjja më e mirë dhe më e duhur për ne.

Gënjeshtra i ka këmbët e shkurtra, nuk ecën

gjatë, ndërsa e vërteta ecën përjetësisht. Përse

duhet ta pengojmë të vërtetën tonë që të ecën

me ne!? Para kësaj deklarate të kryeministrit

në dorëheqje, mbase njeriut i cili ka mandatin

të formojë qeverinë e re, është dashur të

reagojë kryeprokurori i Kosovës. Thaçi tha se

ka pasur durim t’i dëgjojë këto sharje tash e 15

vjet dhe se këtë durim ende nuk e ka humbur.

Dhe është e vërtetë kjo. Ne vetë publikisht e

kemi akuzuar si kriminel dhe mbase si hajn të

farmerkave në atdheun e Dick Martyt. Në këtë

kontekst nuk duhet harruar se edhe ne jemi

kontribuuesit e raportit të Martyt, duke nisur

nga shoferët dhe përkthyesit e UNMIK-ut,

shërbimeve të fshehta nga më të ndryshmet

dhe shoqërisë civile që nuk zgjodhi format

dhe mjetet për të fi tuar donacione nga fonde

të ndryshme ndërkombëtare. Duke ndërtuar

një ambient shumë konspirativ dhe duke pasur

një klasë politike të papërgjegjshme, kemi

bërë që imazhi i Kosovës të dëmtohet në këtë

shkallë dhe të tjerët të ndërtojnë perceptime

të ndryshme edhe në bazë të raportit të Martyt.

Tani kemi ardhur në një situatë kur na

është ngulur kunji dhe nuk gjejmë forcë morale

të pranojmë se kunjin ia kemi ngulur vetes.

Populli ka një shprehje të mirë për këtë: “Çka

ta bën vetja, nuk ta bën dynjaja!” Sigurisht që

ky kunj dhemb shumë, sepse është i futur në

trupin me plagë ende të pashërueshme. Në

vend se të investojmë për një imazh më të

mirë, ne e kemi bërë të kundërtën. Këndej e

andej kufi rit kemi prodhuar dhe kemi dërguar

nëpër botë fi lma artistikë e dokumentarë,

të cilët, për shijen surrealiste të evropianëve,

kanë shfaqur pamje të tmerrshme të një realiteti

të bërë nga një seleksionim tepër negativ.

Kjo gjë ka nxitur edhe produksione të

ndryshme ndërkombëtare që prototipin e kriminelit

ta kërkojnë në Kosovë. Edhe autorja e

Harry Potter, një personazh të saj kriminal e

dërgon në Shqipëri. Për mua këto gjëra janë

më të dhembshme se vetë raporti i Martyt,

sepse i kemi prodhuar vetë për të keqen tonë.


E shtunë, 25 dhjetor 2010

Senatori Marty është njeri në vete dhe sinqeriteti i tij nuk vjen në

pikëpyetje. Ai beson në atë që beson. Por, duke e lexuar raportin e tij

me 19 mijë fjalë, paraqitet një problem. Atje nuk ekziston as një emër

i vetëm ose një dëshmitar i vetëm i akuzave se Thaçi ishte i involvuar

në trafi kim të organeve njerëzore nga viktimat e vrara.

Dëshmi, ju lutem!

Denis MacShane

Në mes të periudhës së WikiLeaksit, një tregim tjetër

eksplodoi në faqet e para në mbarë botën, e që pretendon

se kryeministri aktual i Kosovës, Hashim

Thaçi, ishte krimineli kryesor i involvuar në vrasjen

e njerëzve, për nxjerrjen e organeve të tyre për shitje.

Prej kohës së Pol Potit nuk janë bërë deklarata të

tilla për një lider aktual në detyrë, në vendin e tij.

Thaçi ishte zgjedhur në dhjetor me vetëm 34% të

votuesve kosovarë që e mbështetën atë, që është

pak më pak se David Cameron dhe shumë më tepër

se George Bush në vitin 2000.

Asnjë palë zgjedhje në Ballkan nuk janë pa akuza

për parregullsi në votime. Partitë politike në Kosovë

janë klanore, të lidhura me interesa të dyshimta

biznesi dhe të fi nancuara pjesërisht nga diaspora

kosovare.

Liderët politikë kosovarë, sikur ata kroatë, malazezë,

shqiptarë dhe maqedonas, rregullisht janë

të akuzuar (shpeshherë edhe me drejtësi) për shmangien

e parave për vete ose për nevoja të partisë

politike.

Prandaj, prejse “biznesi” në Ballkanin Perëndimor

është më tepër i bazuar në kontrabandë të cigareve

dhe trafi kimin seksual skllav, sesa në aktivitetin legal

ekonomik, politikani që nuk mund të akuzohet se e

mban një kompani të keqe, me të vërtetë është një

“shtazë e rrallë”.

Thaçi nuk dallon. Por Thaçi, i cili ishte në dhe jashtë

pushtetit për një dekadë, operon si politikan që

për së afërmi është i mbikëqyrur nga një asortiment

i trupave të Kombeve të Bashkuara dhe të Bashkimit

Europian, si dhe nga vëzhguesit e jashtëm dhe

vizitorët.

Raporti që ka shkaktuar tronditje, ende nuk është

miratuar nga Këshilli i Europës, me përjashtim të një

nënkomiteti të panumërt të tij.

Është shkruar nga politikani i fortë dhe avokati

prokuror zvicerano-italian, i quajtur Dick Marty. Ai

është i afërt me bashkëvendësen e tij italiane, avokate

politike, Carla Del Ponte - libri i së cilës në Itali

kishte bërë akuza identike me raportin e Martyt.

Raporti i zotit Marty nuk është dokument preciz

juridik. Ai përmban teori të trazuara të politikës

perëndimore, derisa ajo shpalosej në krizën e Kosovës

në fund të viteve ‘90.

Në këtë, zoti Marty refl ekton politizimin e Këshillit

të Europës, i cili prejse e pranoi Rusinë si anëtare në

vitin 1995, ishte përdorur me mjeshtri nga Kremlini

për t’i avancuar interesat diplomatike të Rusisë.

Atje Rusia kishte kultivuar aleatë në blloqe të

ndryshme politike. Në Britani, anëtari liberal – demokrat

i Parlamentit dhe anëtar i Këshillit të Europës,

Mike Hanckok, ishte akuzuar nga kryesuesi

i Grupit të të gjitha partive britanike parlamentare

për Rusinë, se në mënyrë fl agrante ishte pro Rusisë

në debatet në Këshillin e Europës.

Anëtarët konservatorë britanikë të Parlamentit

në Këshillin e Europës ulen në të njëjtin grup me

delegacionin e zgjedhur nga Vladimir Putin.

Rusët, me mbështetjen e anëtarëve britanikë konservatorë

të Parlamentit, kishin synuar ta vendosnin

» Autori është

ish-anëtarin e stafi t të KGB-së si president të Këshillit

të Europës, në vitin 2008.

Shkurtimisht, Këshilli i Europës nuk është ndonjë

tubim pa interes i parlamentarëve të Amnesty International

ose të Human Rights Watch, por është

thellësisht trup i politizuar konfl iktuoz, ku shtetet

mobilizohen për promovimin e mbështetjes për

çështjet e tyre aktuale.

Prioritet i lartë për Kremlinin ishte që ta maksimalizojë

mbështetjen për qëndrimin anti-SHBA dhe

anti-NATO në Këshillin e Europës. Rusia ka synuar

kultivimin e aleatëve për ta mbrojtur Serbinë dhe

shtetet e tjera sllave ose ortodokse nga kritikat.

Përpjekjet nga demokratët socialë të qendrës nga

Suedia për promovimin e pajtimit ndërmjet serbëve

dhe shqiptarëve, janë kundërshtuar.

Gjëra të tmerrshme ishin bërë nga ushtarët serbë

dhe paramilitarët në Kosovë, pasi diplomacia e

fuqishme e Richard Holbrooke’ut në Dayton, para

15 vjetësh, i ndali pasionet nacionaliste serbe të Milosevicit

për më tutje në veri.

Fshatrat e vizituara të Kosovës dhe varrezat myslimane

kanë shumë gurrë varresh me njerëzit e lindur

në data të ndryshme, por të gjithë të vrarë në

të njëjtën ditë, kur skuadrat serbe të ekzekutimit

ishin tërbuar.

Njëjtë, gjëra të tmerrshme ishin bërë derisa disa

kosovarë kaluan nga rezistenca paqësore dhe pasive

e gjatë dy dekada nën Ibrahim Rugovën, në një rezistencë

të armatosur, të shkurtër por intensive, 15-18

muajsh, përfshirë edhe vrasje dhe trajtim brutal të

bashkëpunëtorëve të regjimit, në stilin e rezistencës

franceze në vitin 1944.

Në vend që të synohet paqe dhe pajtim, kanë

ekzistuar përpjekje të vazhdueshme nga akset serbo-

ruse në Këshillin e Europës për të pretenduar se

Kosova është provincë kriminale separatiste e Beogradit,

që një ditë do të kthehet nën pushtetin serb.

Diskreditimi i liderëve të ndryshëm kosovarë, të

cilët, pothuajse të gjithë, në një ose mënyrë tjetër,

morën pjesë në betejën rezistuese kundër Millosheviqit,

që përfundoi me intervenimin Blair-Clinton

të NATO-s, në verë të vitit 1999, ishte prioritet i lartë

për serbët dhe rusët.

Zoti Marty, së bashku me të tjerët me qëndrim

armiqësor ndaj Shteteve të Bashkuara në Këshillin e

Europës, asnjëherë nuk e ka fshehur kundërshtimin

e tij ndaj pavarësisë së Kosovës. Ai i ka kundërshtuar

thirrjet që Kosovës t’i jepet status i anëtarit ose i

vëzhguesit në Këshillin e Europës.

Senatori Marty është njeri në vete dhe sinqeriteti i

tij nuk vjen në pikëpyetje. Ai beson në atë që beson.

Por, duke e lexuar raportin e tij me 19 mijë fjalë, paraqitet

një problem. Atje nuk ekziston as një emër i

vetëm ose një dëshmitar i vetëm i akuzave se Thaçi

ishte i involvuar në trafi kim të organeve njerëzore

nga viktimat e vrara.

Senatori Marty i bën të gjitha për ta nxirë emrin

e Thaçit, duke e akuzuar atë se është pak më tepër

se kriminel, i cili e ka shfrytëzuar krizën në Kosovë

për krijimin e operacionit të stilit mafi oz.

Se këto praktika të padëshiruara kanë ndodhur

dhe do të ndodhin çdokund në botë, nuk ka dyshim.

Por, zoti Marty ka dështuar ta lidhë Thaçin direkt me

trafi kun e organeve, megjithëse titulli shokues: “Trafi

kimi i paligjshëm i organeve njerëzore në Kosovë”,

ishte paraparë për t’i maksimalizuar titujt.

anëtar i Parlamentit në Britani dhe ish-ministër për Europën

Bëhuni gati për

Big Brother!

Big Brother 4 për tërë edicionin ju

kushton vetëm 7 EURO.

FALAS ofrohet për abonuesit e

pakos Premium dhe Premium HD.

3


4

Politikë

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

LajmeShkurt

Krasniqi i shkruan Europës

Prishtinë, 24 dhjetor - Presidenti në detyrë i Kosovës, Jakup

Krasniqi, iu ka çuar letër përfaqësuesve të vendeve anëtare

të Këshillit të Europës, institucioneve të tjera europiane dhe

udhëheqësve të shteteve të tjera, nëpërmjet së cilës ka kërkuar

mbështetjen për të mos lejuar adoptimin e raportit të Dick

Martyt si dokument zyrtar të Këshillit të Europës. Krasniqi

e ka cilësuar raportin përpjekje e qarqeve të caktuara për të

ngatërruar viktimat me fajtorin dhe për të relativizuar persekutimin

dhe vuajtjet e popullit të Kosovës nën regjimin e

Slobodan Milosevicit. “Ky raport qëllimisht trillon fakte dhe

ngatërron periudha të ndryshme kohore vetëm e vetëm për

të satanizuar luftën e drejtë të popullit tim për liri dhe të drejta

njerëzore”, thuhet në letër. Krasniqi ka garantuar se të gjitha

institucionet kosovare do të jenë në dispozicion të plotë të çdo

hetimi vendor apo ndërkombëtar, në mënyrë që akuza të tilla

të mbyllen njëherë e përgjithmonë.

Prokuroria, e hapur për hetime

Prishtinë, 24 dhjetor – Prokuroria e Shtetit e Kosovës ka përkujtuar

të premten se, prokurorët e Tribunalit të Hagës në bashkëpunim

me Prokurorinë e Përgjithshme të Shqipërisë, me ekspertët

e Tribunalit të Hagës dhe me ata shqiptarë, kanë zhvilluar një

hetim që ka rezultuar me mosgjetjen e provave për pohimet

lidhur me trafikimin me organe njerëzore, brenda territorit

të Shqipërisë. Nëpërmjet një komunikate, Prokuroria ka siguruar

se pohimet e Dick Martyt do të vlerësohen si informata

shumë serioze dhe se do të bashkëpunojë ngushtë me të gjithë

faktorët relevantë për hetimin e drejtë dhe të paanshëm të

informatave dhe të të gjitha pohimeve të prezantuara në raport.

Raporti, i pavërtetë

Prishtinë, 24 dhjetor – Ish’punëtori i Tribunalit të Hagës, Artan

Grubi, njëherësh drejtues i Lëvizjes Zgjohu, i cili ka marrë pjesë

në hetimet pranë “Shtëpisë së Verdhë” në Shqipëri, disa vjet

më parë, ka thënë të premten në një konferencë për media

se gjithçka që i përket kësaj shtëpie rreth kontrabandës me

organe të qytetarëve serbë, është e pavërtetë.

Ai ka bërë të ditur se në shkurt të vitit 2004 është ngarkuar

me detyrë nga Tribunali i Hagës që të marrë pjesë në hetimet

te “Shtëpia e Verdhë”, ku së bashku me hetues, punëtorë të

tjerë të këtij tribunali dhe me ekipin e mjekëve ligjorë të UNMIKut,

që udhëhiqeshin nga Jose Pablo Baraybar, kanë zhvilluar

hetimet. Grubi ka thënë se është shtyrë të reagojë në këtë

formë, ngase, sipas tij, e tërë bota është duke u marrë me një

gënjeshtër. “Raporti i kontestuar që po përcillet me deklarata

trilluese, në tërësinë e vet nuk po sjell asnjë fakt dhe asnjë

dëshmi të re për këto supozime, por është kryekëput politik dhe

po shkakton dëm të paparashikueshëm për popullin shqiptar”,

është shprehur ai.

Test për bashkësinë

ndërkombëtare

Beograd, 24 dhjetor - Ministrja e Drejtësisë e Serbisë, Snezana

Malovic, ka deklaruar se organet e jurisprudencës të Serbisë

kanë marrë veprime parahetuese për rastin e tregtisë me organe

njerëzore në Kosovë. Ajo për gazetën “Veçernje Novosti”

ka deklaruar se është e sigurt se duke marrë parasysh se bëhet

fjalë për krim të luftës, organet kompetente do të nisin hetimet.

“Kjo lëndë mund të jetë një test për bashkësinë ndërkombëtare

dhe duhet të bëjmë gjithçka që të arrijmë bashkëpunim të

plotë, sepse është e domosdoshme të përcaktohet e vërteta.

Në këtë kontekst, raporti i Dick Martyt paraqet kontribut të

madh”, ka deklaruar Malovic.

Do të vazhdojë përkrahja e Kroacisë

Prishtinë, 24 dhjetor - Kroacia do të

vazhdojë edhe më tej të jetë një përkrahëse

e vazhdueshme e popullit dhe

shtetit të Kosovës në të gjitha fushat, ka

thënë ambasadori në largim i Republikës

së Kroacisë në Prishtinë, Zlatko Kramaric.

Ushtruesi i detyrës së presidentit të

Kosovës, Jakup Krasniqi, priti të premten

në takim lamtumirës Kramaricin, të cilin

e falënderoi për punën që ka bërë gjatë

qëndrimit në Kosovë dhe i uroi sukses

në karrierën e mëtutjeshme. Krasniqi me

këtë rast theksoi ndihmën e madhe që

Kroacia i ka dhënë Kosovës në periudhat

e rëndësishme të zhvillimit, si dhe

falënderoi qeverinë dhe popullin kroat

E shtunë, 25 dhjetor 2010

për njohjen e shtetit tonë, vendosjen

e marrëdhënieve diplomatike dhe

bashkëpunimin e frytshëm në mes të dy

vendeve. Ndërkaq, Kramaric e falënderoi

Krasniqin dhe institucionet e Kosovës

për bashkëpunimin shumë të mirë dhe

u shpreh se Kroacia do të vazhdojë edhe

më tej të jetë një përkrahëse e vazhdue-

DOSJA

M

Kryeministri në largim, Hashim Thaçi paralajmëroi publikimin e

një dosjeje me emrat e kosovarëve që kanë ndihmuar Dick Martyn

ta përpilojë raportin e tij. Tha se dikush do të skuqet, kur faktet

të publikohen. Partitë politike i cilësuan të paarsyeshme dhe të

papranueshme këto pohime. Dikush përmendi edhe krijimin e një

“fronti unik” për përmirësimin e imazhit të dëmtuar të vendit.

Faton Ismajli

Faton.ismajli@gazetexpress.com

Prishtinë, 24 dhjetor –

Kryeministri në largim, Hashim

Thaçi ka vendosur të mos merret

vetëm me raportin akuzues të Dick

Martyt, por tërthorazi ka hedhur

akuza në drejtim të rivalëve politikë.

Ai ka përmendur se ka dosje

me emrat e qytetarëve të Kosovës,

të cilët i kanë ndihmuar Martyt për

përpilimin e raportit, i cili akuzon

disa zyrtarë të PDK’së se janë të

përfshirë në trafikim me organe

njerëzore dhe krim të organizuar.

Në një intervistë për emisionin

“Opinion” të TV Klan, Kryetari i

PDK’së ka deklaruar se ka dëshmitarë

dhe fakte që tregojnë për

mënyrën se si është hartuar raporti.

Ai nuk ka përmendur emra, por

ka paralajmëruar se me kohë do t’i

publikojë të gjitha.

Edhe pse nuk tha se kur do ta bëjë

publik dokumentin, ai la të kuptohet

se, kur kjo të ndodhë, në të do

të figurojnë emra njerëzish edhe

nga subjekte politike kosovare. “Ata

janë ndëshkuar nga vota e popullit.

Shikojeni kush dhe si është pozicionuar

për këtë çështje, e keni të lehtë

ta kuptoni”, ka thënë Thaçi.

“Këta individë do të skuqen nga

ky publikim”, ka shtuar ai.

Thaçi ka përmendur edhe David

Philipsin, i cili pati akuzuar SHIK’un

se mbledh më shumë se 200 milionë

dollarë në vit nga nëntoka, si

ndihmës të Martyt.

Mirëpo, zyrtarët e partive politike

janë shprehur të habitur me deklaratat

e Thaçit.

“Prej panikut që ka, Thaçi po

mundohet t’i sulmojë të gjithë”, ka

thënë Glauk Kojufca nga Lëvizja

Vetëvendosje.

Megjithëkëtë, bashkëpartiaku i


E shtunë, 25 dhjetor 2010

Shtyhet gradimi i diplomatëve

Prishtinë, 24 dhjetor- Procesi i gradimit

të diplomatëve kosovarë është

shtyrë për shkak të situatës që është

krijuar pas largimit të Skënder Hysenit

nga posti i ministrit të Punëve të

Jashtme. Kontingjenti deri më tani më

i madh i personave që kanë aplikuar

Thaçit, ministri Bajram Rexhepi

thotë se emrat e atyre që

ndihmuan përpilimin e raportit

duhet të publikohen.

“Edhe unë e kam dëgjuar

mbrëmë dhe më vjen mirë që,

nëse ka emra të tillë, ai do t`i publikojë”,

ka thënë Rexhepi. “Unë

nuk e di, por sigurisht Kryeministri

e di kujt i është drejtuar”,

është shprehur ai.

Zyrtarë të Vetëvendosjes po

vazhdojnë ta quajnë reagimin e

Thaçit të paarsyeshëm.

“Nuk po e kuptoj pse Hashim

Thaçi është bërë kaq shumë merak.

Ai me reagimin e tij po i kontribuon

raportit të Dick Martyt,

po e legjitimon atë raport. Me

reagimet e tij, po u jep dyshime

ndërkombëtarëve sikur ta ketë

mizën nën kapuç”, ka vlerësuar

Konjufca.

Edhe pse LDK’ja nuk ka dalë

me qëndrim rreth deklaratave

të Thaçit, zyrtari i kësaj partie,

Kujtim Shala, ka komentuar pohimet

e tij.

“Marrja e një problemi shumë

të madh politik, që tashmë

për gradime në Ministrinë e Punëve të

Jashtme duhet të presë konstituimin

e kabinetit të ri qeverisës. Por, Radio

Kosova ka raportuar se, shtyrja ka

ndodhur për shkak të vlerësimeve

mbi baza partiake dhe për këtë arsye

zëvendësministrja në largim, Vlora

është ndërkombëtar, me efekte

shumë të këqija për shtetin dhe

qytetarët e Kosovës përgjithësisht

dhe projektimi i tij në politikën e

brendshme të vendit, sidomos në

këtë kohë pas zgjedhjeve, gjithsesi

problematike, nuk e zgjidh këtë

punë”, ka thënë Shala.

E, Naim Maloku nga AAK’ja,

pasi ka konstatuar se askush nga

shqiptarët e Kosovës nuk është

në anën e raportit të Martyt, ka

thënë se Thaçi bashkë me krejt

zyrtarët e tjerë politikë duhet

të merren me përmirësimin e

imazhit të Kosovës.

“Ky raport nuk ka të bëjë me

raportet tona, raportet ndërmjet

partive politike, as ndërmjet partive

dhe ndonjë OJQ’je”, ka thënë

Maloku. “Raporti është kundër

Kosovës, me qëllim vështirësimin

e punës së shtetit të Kosovës.

Nuk ka të bëjë me raportet tona

se a ka fi tuar apo ka humbur dikush”,

ka theksuar ai.

Maloku ka dhënë një porosi

për akterët politikë. “Duhet ta

kemi një front unik dhe të tentojmë

ta riparojmë dëmin që i

Çitaku ka hezituar t’i nënshkruajë ato.

Sipas burimeve, vlerësimet e bëra për

procesin e gradimit nga Komisioni

ndërministror nuk kanë shkuar në

bazë të performancës dhe standardeve

profesionale të stafi t. Lulëzim

Mjeku, drejtor politik në Ministrinë e

FOTO: PETRIT RRAHMANI

është bërë Kosovës”.

Sipas Malokut, raporti i Martyt

nuk duhet të bëhet pjesë e

fushatave politike. “Problemet e

brendshme në skenën politike

duhet të jenë gara me programe,

e jo me raportin”.

Raporti akuzues i Dick Martyt

është publikuar më 13 dhjetor,

një ditë pas mbajtjes së zgjedhjeve

në Kosovë. Jo vetëm nga politika

në Kosovë, ai është cilësuar i

pabazë. Është thënë se për akuzat

e përmbledhura aty, ka pasur

edhe hetime ndërkombëtare, të

cilat kanë përfunduar pa ndonjë

rezultat.

Po ashtu, është paralajmëruar

se ndaj raportuesit të Këshillit të

Europës do të ngrihet padi për

shpifje dhe dëmtim të imazhit

të Kosovës.

Kryeministri Hashim Thaçi ka

thënë se Kosova është dëmtuar

nga ky raport. “Mund të ndodhë

që edhe të pengohet, por ne

duhet të bëjmë gjithçka ta prezantojmë

të kundërtën. Imazhi

i Kosovës është dëmtuar”, ka

thënë ai.

Punëve të Jashtme, ka thënë se Ministria

vlerëson se ka punë të tjera më

të rëndësishme që presin për t’u bërë.

Në bazë të ligjit në fuqi, Komisioni

për Grada ka bërë rekomandimet për

gradim te Kabineti i ministrit për së

paku 30 persona, duke përfshirë edhe

POLITIKË 5

pjesëtarë të stafi t diplomatik nëpër

misione të ndryshme. Por, nëse të

gjithë këta njerëz do të marrin gradat

që ka rekomanduar ky komision, do

të varet nga përbërja e kabinetit të

ardhshëm të ministrit të Punëve të

Jashtme.

Dicku në mes

Analistë serbë e shqiptarë nuk janë pajtuar,

të premten, rreth raportit të Dick Martyt.

Përderisa nga shqiptarët ai është cilësuar

spekulativ, serbët kanë shfaqur brengën për

mënyrën e mbrojtjes së Hashim Thaçit.

Prishtinë, 24 dhjetor -

Analistë shqiptarë e serbë kanë

shprehur qëndrime të kundërta

lidhur me raportin e Dick

Martyt gjatë një debati në Çagllavicë.

Analisti Shkëlzen Maliqi

ka hedhur poshtë të gjitha

ato që thuhen në raport, duke e

vlerësuar si mënyrë presioni mbi

kryeministrin në largim, Hashim

Thaçi në prag të bisedimeve Kosovë-Serbi.

Maliqi ka mbështetur

fi llimin e hetimeve për ato që

thuhen në këtë raport të raportuesit

të Këshillit të Europës, mirëpo

në bazë të atyre që janë bërë

të ditura, ai konstaton se e gjitha

është një spekulim, që është në

vazhdën e pohimeve spekulative

të ish-kryeprokurores së Hagës,

Carla del Ponte.

“Raporti i Dick Martyt ka të bëjë

me të kaluarën dhe është tërësisht

spekulativ. E kam dëgjuar me kujdes

dhe unë nuk kam parë asnjë

dëshmi apo akuzë konkrete që

mund të lidhet me pjesën spekulative”,

ka thënë Maliqi.

Analisti serb, Zhivojin Rakocevic,

e ka quajtur formë totalitare

të mbrojtjes së Hashim Thaçit,

mohimin kategorik të akuzave të

Dick Martyt.

“Unë jam pak i frikësuar me

faktin se Hashim Thaçi është

duke u mbrojtur në formë shumë

totalitare. Të gjithë analistët

nuk po lënë asnjë fi je dyshimi se

dikush këtë e ka bërë. Unë jam i

frikësuar me jolirinë që apriori

mund të themi jo, jo, jo, asgjë nuk

ka ndodhur”, ka thënë Rakocevic.

Por, Maliqi i është kundërpërgjigjur

se askush nuk po e mbron

Thaçin, por derisa nuk ka fakte

për ato që thuhen në raportin e

Martyt, s’mund të jetë ndryshe.

“Nuk po mund ta kuptoj këtë qëndrimin

tuaj se ne po e mbrojmë

Hashim Thaçin. Jo. Nëse nesër

vërtetohet dhe gjykohet, do ta

përsërisim të njëjtën storie se tash

i kemi dëshmitë, tash i besojmë,

nëse është raporti i besueshëm”,

ka thënë Maliqi.

Edhe drejtori i KIPRED’it, Krenar

Gashi, ka theksuar se askush

nuk po e mbron Hashim Thaçin,

por raporti i Martyt i ka përmbledhur

të gjitha, e dhe thashethemet

sa i përket luftës në

Kosovë. Pika më e dobët e këtij

raporti, sipas Gashit, janë lidhjet

që u bëhen akuzave të ndryshme,

sidomos deklaratave të Del Pontes

për trafi kim organesh, me një

rast që ka ndodhur 8 ose 9 vjet më

vonë, me rastin “Medicus”.

“Për më shumë, raporti i zotit

Marty përfshin në vete disa

terme, të cilat nuk ekzistojnë

askund tjetër, përpos në raportet

e shërbimit sekret serb, siç është

rasti i termit ‘Grupi i Drenicës’.

Unë asnjëherë nuk e kam lexuar

këtë term, në asnjë raport tjetër,

përpos në raportet që kanë dalë

qoftë nga policia e Serbisë, qoftë

nga shërbimi inteligjent i Serbisë”,

ka thënë ai.

Duke folur për dialogun Prishtinë-Beograd,

Gashi ka thënë

se më shumë se raporti i Martyt,

kryeministrin në largim të Kosovës

e kanë vënë në një pozitë

të disfavorshme karshi Serbisë,

zgjedhjet e parregullta që kanë

ndodhur në Kosovë. Andaj, Gashi

konsideron se tani nuk është koha

e favorshme që Kosova të hyjë në

bisedime, të cilat, sipas tij, nuk

mund të thuhet se janë teknike,

kur do të fl itet për çështje që janë

tërësisht politike.


6

Kreu i Serbisë, të dielën në Prizren

Prizren, 24 dhjetor – Kryetari i

Komunës së Prizrenit, Ramadan

Muja nuk do të marrë pjesë në

ceremoninë fetare të së dielës, në

kishën ortodokse në Prizren, ku

është paralajmëruar se Teodosije

do ta marrë detyrën si peshkop i

Rashkë-Prizrenit. Shkak për këtë

AAK për

koalicionin

është bërë mungesa e ftesës për

përfaqësuesit e lartë shtetërorë të

Kosovës, por edhe moskërkimi i

lejes nga Komuna për të shfrytëzuar

sheshin “Shatërvan” dhe hapësirat

e tjera publike për ceremoni.

Por, në ceremoni pritet të marrin

pjesë zyrtarë të lartë të Qeverisë së

Serbisë, duke përfshirë edhe presidentin

e vendit. Në një konferencë

për gazetarë, të premten, Kryetari

Prizrenit u ka bërë thirrje qytetarëve

që të mos u përgjigjen provokimeve

eventuale nga serbët, në mënyrë që

ceremonia të kalojë pa ekcese. Ai ka

kërkuar sqarime nga KFOR’i, që do

të sigurojë mbajtjen e ceremonisë

bashkë me Policinë e Kosovës, pse

po lejohet që ceremonia fetare të

marrë konotacione politike. “Gjenerali

Stephan Thomas më informoi

se në këtë ceremoni fetare do të

marrë pjesë edhe presidenti Tadic, i

ashtuquajturi ministër për Kosovën

TE PASIGURT

Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës ende nuk është e sigurt nëse do të hyjë në

koalicion me PDK’në. Daut Haradinaj thotë se kjo çështje pritet të diskutohet në

parti gjatë ditëve të ardhshme. Analisti Shkëlzen Maliqi vlerëson se një koalicion

ndërmjet PDK’së dhe AAK’së është i mundur dhe garanton qeverisje stabile.

Shpend Limoni

shpend.limoni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 24 dhjetor —

Formula për krijimin e Qeverisë së

re duket të jetë mjaft e vështirë për

t’u gjetur, edhe pse kreu i PDK’së,

Hashim Thaçi, tashmë ka hedhur

hapat e parë në këtë drejtim.

Javën e kaluar, Thaçi bashkë me

liderin e AKR’së, Behgjet Pacolli,

kishin dhënë sinjalet e para se do

të punojnë bashkë për krijimin e

koalicionit, pas rivotimit të caktuar

për 9 janar dhe pas certifi kimit

të rezultateve.

Por, Kryeministrit në dorëheqje,

i cili, sipas të gjitha gjasave, do të

jetë mandatar për krijimin e Qeverisë

së re, nuk është duke i ecur

shumë mirë me Aleancën për Ardhmërinë

e Kosovës, për të cilën

ai dhe zyrtarë të lartë të PDK’së

tashmë kanë dhënë sinjale se

duan ta kenë në Qeverinë që do

të krijohet.

Aktualisht, në partinë e Ramush

Haradinajt duket se janë duke

mbizotëruar dy rryma për qeverisjen

me PDK’në.

Zyrtarë të lartë të AAK’së të

premten nuk kanë arritur të takohen

për të sqaruar pozicionin

e tyre.

Anëtari i Këshillit të Përgjithshëm

të kësaj partie, Daut Haradinaj, i

kontaktuar të premten nga Expressi,

ka thënë se një takim i tillë pritet

mbahet ditëve të ardhshme.

Ai nuk ka pranuar të japë ndonjë

qëndrim rreth koalicionit me

PDK’në për shkak se, sipas tij, ende

nuk ka një qëndrim unik brenda

këtij subjekti.

“Nuk dëshiroj të dal unë me

ndonjë mendim ndryshe nga të

tjerët”, ka thënë Haradinaj.

Një opsion i AAK’së për çështjen

e koalicioneve është prezantuar

nga sekretari i përgjithshëm i kësaj

partie, Burim Ramadani.

Ai ka thënë se kjo parti do të

hynte në një Qeveri të re vetëm

nëse Ramush Haradinaj do të ishte

kryeministër.

“Aleanca e ka deri tash qëndrimin

mjaft të qartë, që do të hyjë

në çfarëdolloj koalicioni me zotin

Ramush Haradinaj kryeministër.

Përndryshe, AAK-ja do ta vazhdojë

punën e vet në opozitë - një punë

të fuqishme si një opozitë konstruktive

- duke pritur zgjedhjet

e ardhshme, të cilat shpresojmë

se do të mbahen shumë shpejt”,

ka thënë Ramadani për Europën

e Lirë.

Një koalicion ndërmjet PDK’së

dhe AAK’së nuk duket i pamun-

dur nga analisti politik, Shkëlzen

Maliqi.

Ai thotë se brenda AAK’së aktualisht

ka dy rryma, por, sipas tij,

ende ka kohë dhe mundësia për

të arritur një marrëveshje ekziston.

“Ka shumë kohë, edhe dy-tri

javë. Tash është koha e testimit

të disponimeve. Është e qartë se

në AAK janë dy rryma dhe secila

prej tyre i ka argumentet e forta.

Njëra është që dëshiron të mbetet

në opozitë dhe të mos hyjë në

koalicion me PDK’në. Mendon se

është rrezik të hyjë, sepse mund të

ndikojë negativisht në qëndrueshmërinë

dhe në ardhmërinë e

AAK’së. Sidomos nëse Ramush

Haradinaj nuk kthehet, atëherë

kjo parti mund ta rrezikojë ekzistencën

e vet. E kam fjalën nëse

procesi në Hagë vazhdon edhe një

kohë. Rryma tjetër konsideron se

E shtunë, 25 dhjetor 2010

FOTO: ATDHE MULLA

në Qeverinë e Serbisë edhe një

ministër tjetër”, bëri të ditur Muja.

“Unë nga gjenerali kam kërkuar të

më shpjegojë se a është e informuar

Qeveria e Republikës së Kosovës

dhe nëse është ceremoni fetare,

pse të marrë konotacione politike”,

theksoi ai.

“Thaçi mund

ta ëndërrojë

Prishtinën”

Prishtinë, 24 dhjetor - Isa Mustafa,

kryetar i LDK’së, ka ironizuar me

deklaratën e kryetarit të PDK’së,

Hashim Thaçi, i cili në një intervistë

dhënë televizionit Klan Kosova,

ka thënë se shumë shpejt

PDK’ja do ta marrë edhe Prishtinën.

“Këtë gjë Thaçi mund ta shohë

vetëm në ëndërr”, tha të premten

Mustafa, pas një aktiviteti kulturor

për fëmijë. Mustafa, po ashtu, i ka

quajtur qesharake përgjigjet e

Thaçit në këtë intervistë. Sipas tij,

është e habitshme se si një kryeministër

mund t’i quajë zgjedhjet

e 12 dhjetorit si demokratike, kur

aty, sipas tij, kanë ndodhur vjedhje

të mëdha.

Mustafa ka thënë se nuk është

kontaktuar nga askush për mundësinë

e krijimit të ndonjë koalicioni,

por e ka përjashtuar çdo

afrim me PDK’në. Ai e ka lënë të

mundshme krijimin e një qeverie

nga LDK-ja, nëse atë dështon ta

bëjë PDK-ja.

do të jetë rrezik për partinë, nëse

nuk hyhet në pushtet. Tash, kush

ka të drejtë, nuk e di”, ka thënë Maliqi

për Express.

Sipas tij, një faktor i tretë është

faktori ndërkombëtar, i cili po

kërkon formulën e një qeverisjeje

pak më stabile dhe po bën presion

në këtë krahun ‘proqeveritar’ të

AAK’së. “Ka edhe variante të tjera.

Do të shohim në fi llim të janarit se

cili do të realizohet”, ka theksuar

Maliqi.

Maliqi thotë se PDK’ja dhe

AAK’ja do të mund të krijonin një

qeveri relativisht stabile.

“PDK’ja edhe AAK’ja mund

ta krijojnë një qeveri relativisht

stabile edhe pa partnerë të tjerë,

domethënëë me pakicat, duke inkuadruar

edhe disa përfaqësues,

të them ashtu, kushtimisht, të

shoqërisë civile”.

Sipas Maliqit, ka mundësi që

AAK’ja është edhe duke taktizuar

për të përfi tuar sa më shumë nga

marrëveshja eventuale me PDK’në

dhe se kundërshtimet aktuale nuk

kanë shumë të bëjnë me parime.

“Nuk ka asgjë të përjetshme në

Kosovë, nuk janë shkolla që mund

të fi ksohen në qëndrime, mendime.

Dallimet edhe ashtu te ne nuk

janë shumë të mëdha, por më shumë

ka inate, xhelozi”.

Maliqi konsideron se, nëse nuk

arrihet pajtimi mes këtyre dy subjekteve,

ka edhe opsione të tjera.

“Nuk përjashtohet as varianti që të

kthehet një koalicion i madh, PDK-

LDK. Vjen në konsiderim edhe koalicioni

me AKR’në, por do të ishte

i dobët. Për këtë kërkohet edhe një

partner plus dhe punët komplikohen

më shumë”.


E shtunë, 25 dhjetor 2010 7

Nacionale

Redaktor: Jeton Musliu • e-mail: jeton.musliu@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Shqiptarët

“zhduken”

nga Kranji

Kranj, 24 dhjetor –

Askush nuk e di se në ç’vend në Europë

apo gjetiu gjenden të paktën 161 shqiptarë

nga Kosova, të cilët në bazë të dokumenteve

do të duhej të ishin duke punuar në

Kranj, 25 kilometra larg Lubjanës, përkatësisht

diku tjetër në Slloveni. Madje, shefi

i kriminalistikës së Gorenjskës (krahinë në

Slloveni), Bostjan Lindau, dyshon se rreth

400 shtetas të Kosovës në këtë mënyrë

kanë kaluar në zonën e Schengenit,

shkruan gazeta lubjanase “Dnevnik”.

“Kemi arrestuar dy vëllezër, njëri 40 e

tjetri 29-vjeçar, të cilët dyshohet se nëpërmjet

katër ndërmarrjeve kanë organizuar

punësimin e punëtorëve nga Kosova në

Slloveni, përkatësisht në Kranj. Punësimet

ishin vetëm formale, ngase ata punëtorë

kurrë nuk kanë punuar aty, mirëpo kanë

marrë leje valide për punë dhe qëndrim.

Gjithçka është bërë sipas dispozitave

ligjore, por natyrisht që punësimet kanë

qenë të rrejshme dhe janë keqpërdorur

edhe shënimet noteriale”, ka thënë ai për

gazetën, pa saktësuar nacionalitetin e dy

vëllezërve të arrestuar në Kranj.

“Se ku gjenden tashti ata 161 persona,

nuk e dimë”, thonë në policinë e Kranjit,

ku tashmë kanë arritur fletëparaqitje (për

qindra vepra të tilla ndëshkuese) kundër

dy vëllezërve, kurse hetimi ende nuk ka

përfunduar. Para pak kohësh, ndërmarrjet

ndërtimore me pronarë të tillë, të dyshimtë,

janë akuzuar për arsye të mashtrimeve

tatimore. Pra, qëllimi ka qenë fare i qartë:

të sillet dikush nga Kosova në Slloveni, e

kësisoj edhe në zonën Schengen.

Se sa njerëz, “ndërmarrës” të tillë, kanë

përfituar në këtë mënyrë do të tregojë

hetimi policor, i cili hap edhe një çështje

tjetër: athua “avullimi” i shqiptarëve si ky

në Kranj” është shtrirë edhe në anë të

tjera të Sllovenisë.

Pesëvjeçari vdes në aksident

Lipjan, 24 dhjetor - Besnik Krasniqi,

pesëvjeçar nga Lipjani, ka humbur jetën

në një aksident trafi ku, mbrëmjen e së enjtes.

Në kalimin hekurudhor të rrugës që

shpie nga Lipjani për në fshatin Gllogovc,

rreth orës 19, treni ka aksidentuar një veturë

të tipit “Passat’, me ngjyrë të zezë, me

targa 566 KS 720, me ç’rast Krasniqi është

Prishtinë, 24 dhjetor —

Dokumentet për Kosovën që

kanë “rrjedhur” nga WikiLeaksi

nuk janë “lidhja” e vetme e Julian

Assange me këtë vend. Nuk

ishin të paktë ata që u befasuan

kur, gjatë paraqitjeve të fundit

televizive, në prapavijë të themeluesit

të WikiLeaksit u panë

një fl amur kombëtar shqiptar

dhe një çifteli. Por, misteri u

zgjidh shpejt.

Njeriu më i përfolur i botës

po strehohet edhe në shtëpinë

e një kosovareje në Londër. Ajo

quhet Pranvera Shema dhe

është e martuar me gazetarin

britanik, Vaughan Smith. Të

dy janë pronarë të klubit të gazetarëve

Frontline, në Londër,

vendi në të cilin janë marrë

edhe pamjet e Assanges me fl amurin

kuqezi prapa. Ndërkaq,

çiftelia gjendet në shtëpinë e

çiftit Shema-Smith, në Suffolk,

130 kilometra larg Londrës.

Aty Assange dha intervistën e

parë pas daljes nga burgu për

BBC’në.

Në shtëpinë e çiftit kosovarobritanik,

Assange do të kalojë

edhe festën e Krishtlindjes. “Do

të jenë Krishtlindje jo të zakonshme

për mua, Pranverën

dhe dy vajzat tona”, ka thënë

Smith për mediat britanike.

Ndërkohë, Julian Assange

ka deklaruar se gjasat janë

të mëdha që ai të vritet, nëse

duhet të ekstradohet nga Britania

në SHBA, nën akuzat për

spiunazh. Në një intervistë për

të përditshmen britanike “The

Guardian”, ai tha se dorëzimi i

tij tek autoritetet amerikane do

të ishte politikisht i pamundur

për Britaninë. Assange theksoi

se fati i tij është në duart e

lënduar dhe më pas, nga plagët e marra,

ka vdekur. Rastin e ka konfi rmuar policia

e Lipjanit, të premten. “Treni ka goditur

veturën ‘Passat’ në pjesën e pasme të saj,

ndërsa nga lëndimet ka ndërruar jetë një

fëmijë. Barriera në atë pjesë të hekurudhës

nuk ka, por nuk ka as shenja dhe kjo

është një papërgjegjësi e hekurudhës,

kryeministrit britanik, David

Cameron.

Deri tani, ndaj themeluesit të

WikiLeaksit nuk ka pasur padi

për nxjerrjen e dokumenteve

të klasifi kuara të diplomacisë

amerikane, por ai u arrestua

nën akuzat për krime seksuale

të ngritura nga prokuroria

suedeze.

E mikpritësit e tij, Vaughan

dhe Pranvera, do ta strehojnë

Assangen përderisa nuk vendoset

për ekstradimin e mundshëm

në Suedi ose SHBA,

apo vazhdimin e gjykimit në

Londër. Vitin e kaluar, ata ishin

në Tiranë dhe Prishtinë, për

të mbajtur një tryezë diskutimi

për mediat moderne. Smith

është mik i mirë me Assangen

prej kohësh. Shtëpia e madhe

dhe me stil e çiftit gjendet afër

një stacioni të vogël policor, të

sepse po ndodhin raste fatale”, ka thënë

Bajram Ademi, komandant në stacioni

Policor të Lipjanit. Vetëm sivjet ky është

rasti i tretë që aksidentohen veturat në

vendin e njëjtë për shkak të mungesës

së postbllokut, por që ky i fundit ka qenë

fatal dhe ka marrë jetën e një fëmije të

lindur në vitin 2005.

LIDHJA KOSOVARE

e Julian

Assange

Vaughan Smith gjatë raportimit nga Kosova

Themeluesi i WikiLeaksit, Julian Assange, po e kalon festën në shtëpinë e Pranvera

Shemës në Londër. Ajo është e martuar me gazetarin Vaughan Smith. “Do të jenë

Krishtlindje jo të zakonshme për mua, Pranverën dhe dy vajzat tona”, ka thënë Smith.

cilin Assange duhet ta vizitojë

rregullisht, si pjesë e marrëveshjes

për lirim me kusht.

Smith ka raportuar nga vende

të ndryshme të botës, duke

përfshirë edhe Kosovën. Gjatë

revolucionit në Rumani, më

1989, ai krijoi Frontline Television

News. Dy nga katër

themeluesit e televizionit u

vranë duke raportuar. Një nga

të mbijetuarit, Peter Jouvenal,

ishte i vetmi në botë që xhiroi

krerët e al-Qaedas, Osama Bin

Laden dhe Mullah Omar. Para

se televizioni i tij të mbyllej, tetë

anëtarë të ekipit u vranë. Për t’i

kujtuar ata, Smith hapi Frontline

Club, një vend ku mblidhen

e diskutojnë gazetarët. Aty ai

ende mban telefonin e tij celular,

që u godit nga një plumb,

gjatë një masakre në Kosovë, në

vitin 1998.


8 NACIONALE

QKUK vlerëson punën njëvjeçare

Prishtinë, 24 dhjetor - Drejtues të Qendrës Klinike

Universitare të Kosovës (QKUK) kanë vlerësuar

pozitivisht punën e këtij institucioni shëndetësor,

pavarësisht sfi dave dhe vështirësive me të cilat

janë përballur gjatë këtij viti që po lëmë pas. Në

një konferencë për media të premten, Lulzim

Emini, u.d. i drejtorit ekzekutiv, ka prezantuar

Arrestohet kryesori

për Qyshkun

Prishtinë, 24 dhjetor - Një

nga të dyshuarit kryesorë për

krime lufte në fshatin Qyshk të

Pejës, Zoran Obradovic, i njohur

me nofkën "Bubuca", është

arrestuar në Gjermani, ka bërë

të ditur Prokuroria Serbe për

Krime Lufte. “Në Gjermani është

arrestuar dje një nga protagonistët

kryesorë të ngjarjes në

fshatin Qyshk”, ka thënë prokurori

Vladimir Vukcevic. Sipas

tij, Obradovic është arrestuar

me kërkesë të Serbisë, ndërsa

pritet që këto ditë të ekstradohet

nga Gjermania. Ai ka thënë

se individë të këtij krimi janë

punën, sukseset, sfi dat dhe problemet me të cilat

është ballafaquar institucioni më i lartë shëndetësor

i vendit gjatë vitit 2010. “Nga një janari i vitit

2010, deri më sot në QKUK janë realizuar mbi

270 mijë vizita në ambulancat specialistike, që

përbëjnë 14 për qind të popullatës së Kosovës, të

cilët janë vizituar në ambulancat specialistike të

të vendosur në shumë vende,

jashtë Serbisë. Më 20 dhjetor,

në Beograd ka filluar gjykimi i

nëntë pjesëtarëve të njësitit të

quajtur “Çakejtë”, për krimet

në fshatin Qyshk, ndërsa janë

lëshuar fletarrestime të Interpolit

edhe për 17 të dyshuar që

gjenden në arrati. Sipas Prokurorisë,

pjesëtarët e këtij njësiti,

më 14 maj të vitit 1999, kanë

vrarë 44 civilë, kanë shkatërruar

dhe djegur deri në 40 shtëpi,

rreth 400 civilë shqiptarë, gra,

fëmijë dhe pleq i kanë dëbuar

dhe kanë marrë nga ta para dhe

gjëra tjera të çmuara.

Fotolajm

Ajnishahe Shala-Halimi fitoi Çmimin për Guxim Qytetar

Prishtinë, 24 dhjetor - Lëvizja FOL ndau për herë të dytë

Çmimin për Guxim Qytetar, i cili për këtë vit i takoi Ajnishahe

Shalës-Halimit. Ajo është aktiviste e shoqërisë civile, e përkushtuar

në mbrojtjen e të drejtave të grave dhe fëmijëve, me theks

të posaçëm në përmirësimin e pozitës së femrës në shoqëri.

Ishte koordinatore e Qendrës për Mbrojtjen e Grave dhe

Fëmijëve në Skenderaj, kurse në vitin 2004 ka themeluar dhe e

udhëheq aktualisht Qendrën e Gruas “Prehja”. “Unë jam vetëm

një nga shumë gra që mundohen të punojnë për të mirën e

këtij vendi, andaj ndihem e privilegjuar që unë jam zgjedhur

për të marrë këtë çmim”, tha laureatja.

Qendrës sonë. Mbi 83 mijë pacientë kanë qenë

të shtrirë për mjekim në klinika të ndryshme, janë

kryer afër 15 mijë operacione, prej tyre 12.700

me anestezion total dhe janë kryer mbi 1.700

operacione në Qendrën Emergjente”, ka thënë

Emini. Sipas tij, edhe pse buxheti ka qenë shumë

i limituar, është shpenzuar në mënyrë racionale

E shtunë, 25 dhjetor 2010

Ai pohoi se janë kryer një numër i konsiderueshëm

i investimeve kapitale, që në masë të

konsiderueshme kanë përmirësuar gjendjen në

QKUK. “Lista e barnave esenciale për vitin 2010

është plotësuar deri më 65 për qind, citostatikët e

listës esenciale deri në 45 për qind dhe materiali

shpenzues deri më 50 për qind”, ka thënë Emini.

RREFIMI PER K

Besimtarët katolikë

po festojnë. Ipeshkvi

Dodë Gjergji tha se

Krishtlindja është

dëshmi se Zoti ka

hyrë në historinë

njerëzore dhe na

shoqëron në udhëtimin

jetësor kah

amshimi. Kishat janë

mbushur plot besimtarë,

e tryezat plot

ushqime të veçanta.

Express sjell rrëfi min

rreth përgatitjeve

për festë në një

familje katolike.

Lirita Halili

lirita.halili@gazetaexpress.com

Prishtinë, 24 dhjetor —

Familjet katolike kosovare kanë

nisur festimin e Krishtlindjes.

Të premten, kuzhinat e shtëpive

të tyre mbanin erë ushqimi të

veçantë, që ato e bëjnë gati për

vete dhe miqtë e tyre, të cilët një

ditë para festës zyrtare, mblidhen

së bashku, hanë, pinë e festojnë

deri në mesnatë, para se të mbahet

mesha në Kishë.

Njëra ndër këto familje është

edhe ajo e Lola Mazrekut nga

Prishtina. Zonja e shtëpisë, Lola,

të premten ishte detyruar të marrë

pushim nga puna, për një arsye të

fortë. Në mënyrë që ta shënojë si

më mirë Krishtlindjen, ajo që nga

mëngjesi kishte fi lluar përgatitjen

e gjërave që në mbrëmje ka bërë

plan t’ua servojë miqve të saj të

zemrës.

Për Lolën, festa e lindjes së Krishtit

është shumë e dashur. Madje

ajo kujton se qysh kur ka qenë e

vogël, gjithmonë e ka pritur këtë

festë me shumë dashuri. “E mbaj

mend qysh e vogël nënën time,

kur ajo përgatiste ushqimin tradicional

të Krishtlindjes. Sepse

në këtë festë nuk lejohet asnjë ushqim

i kafshëve, mishi, qumështi

asgjë”, tregon Lola për Express.

Por, ndryshe nga e ëma, Lola i

ka ikur mënyrës tradicionale të të

përgatiturit. Ajo thotë se vendin

kryesor në tavolinën e saj, për

Krishtlindje, e zë mishi i qurës.

“Në njëfarë mënyre, sa i përket

ushqimit, unë i kam ikur asaj

mënyrës tradicionale. Mund të

them se e festoj festën në mënyrë

moderne”, rrëfen Lola.

Thotë se këtë nuk e bën pse

dëshiron të ndryshojë ndonjë gjë.

Ka kaluar në përgatitjen e ushqimit

“modern” vetëm pse nuk ka

kohë për t’u marrë me ushqimet

tradicionale. Ato ushqime marrin

shumë kohë për t’u përgatitur.

“E, përveçse nuk kam kohë, unë

i jam përshtatur edhe asaj se çfarë

hanë fëmijët e mi. U bëj çfarë atyre

u pëlqen. Madje me vajzën time

e kemi bërë traditë t’i bëjmë së

bashku disa biskota me forma të

ndryshme”, u shpreh Lola. Sipas

saj, këto ndryshime po ndodhin,

sepse edhe festat së fundmi janë

komercializuar, por shpreh keqardhje

për këtë gjë.

Megjithatë, Lola nuk e ka harruar

tërësisht mënyrën e vjetër tradicionale

të kësaj feste.

Ajo për çdo vit, më 5 dhjetor,

kur është Dita e Shën Kollit, fi llon

ta dekorojë shtëpinë. Bashkë

me fëmijët e saj e stolis bredhin

dhe i dekoron pjesët tjera të

hapësirës brenda me zbukurime

të ndryshme. Shumica nga to kanë

ngjyrën e kuqe, sepse kjo është

ngjyra që Lola e preferon më së

shumti për Krishtlindje. Përveç

kësaj, shtëpinë e Lolës kjo festë e

karakterizon me aromën e cimetit

dhe mandarinës.

“Çdo gjë që bëj mundohem ta

bëj me këto dy aroma, sepse janë

ato që i dua më së shumti, e që

ma kujton Krishtlindjen”, vazhdon

rrëfi min Lola, teksa po vazhdonte

të merrej me përgatitjen e disa

biskotave të njelmëta, në forma të

yllit, të cilat sipas saj, për çdo vit

zënë vend në tryezën e familjes së

saj, në natën e lindjes së Krishtit.

Lola deri në mbrëmje i bën gati

të gjitha, e rregullon tavolinën dhe

i fton të gjithë miqtë e zemrës për

darkë. Vend kryesor në tryezë zë

vera e kuqe. “Sepse është pije ti-


E shtunë, 25 dhjetor 2010 NACIONALE 9

Policia sekuestron municion

Mitrovicë, 24 dhjetor - Policia e

Kosovës, përkatësisht Stacioni Policor

Jugu, në Mitrovicë me mbështetje të

Njësisë Speciale Operative, të enjten

ka kontrolluar një shtëpi dhe objekte

përcjellëse në Mitrovicë. Në rrugën

“Sami Gashi” ka kryer kontrollin e një

shtëpie dhe objekteve përcjellëse,

pronë e N. H. (37). Gjatë kontrollit,

janë gjetur dhe sekuestruar 2.497

fi shekë të kalibrave të ndryshëm, dy

kuti plastike për vaj armësh, brusha

për pastrim armësh. Municioni i

sekuestruar, i kalibrave të ndryshëm,

rezulton të jetë i prodhimit ish-jugosllav

(1057 fi shekë të kalibrit 7.62

mm, 940 fi shekë te AK/47 të kalibrit

7.62 mm dhe 500 fi shekë te kalibrit 9

mm). Hetimet policore të kryera dhe

provat materiale të gjetura dëshmojnë

se i dyshuari, municionin e kishte

RISHTLINDJE

Urimet për Krishtlindje

pike tradicionale për këtë festë”,

pohon ajo.

“Mbrëmjen e kalojmë me miq

deri pas mesnate, kur zyrtarisht

është nata e lindjes së Krishtit.

Zakonisht, para mesnatës familjet

e tjera katolike shkojnë

në kishë. Aty e presin festën.

Por, mua më duhet të rrijë me

fëmijët”, shpjegon Lola.

Thotë se para se t’i kishte

fëmijët, ajo bashkë me bashkëshortin

e praktikonte të njëjtën

gjë sikurse të tjerët. “Shkonim në

kishë, sepse ajo është pjesa më e

bukur. Takimi me njerëz, urimet

mes veti edhe organizimet pas

meshës. Megjithatë, edhe të festosh

me miq dhe fëmijët, këtu

në shtëpi është ndjenjë shumë

e bukur”, thotë ajo.

Përveç dekorimeve të tjera,

te dera kryesore, në hyrje të

shtëpisë, Lola kishte vënë edhe

dy çorape të mëdha, nga ato që

i sjell babadimri. Brenda tyre,

dy fëmijët e saj kishin futur nga

një letër, në të cilën ata kishin

FOTO: PETRIT RRAHMANI

shprehur dëshirat e tyre drejtuar

babadimrit, për dhuratat të cilat

ata i duan për këtë vit. Ajo thotë

se këtë pjesë të detajeve dekoruese,

e adhuron më së shumti.

“Dëshirat për dhurata të fëmijëve

unë i respektoj më së shumti. E

adhuroj mëngjesin e ditës së

Krishtlindjeve, kur fëmijët e mi

me pizhama vrapojnë kah bredhi

për t’i marrë dhurata që ua ka

sjellë babadimri”.

Secili zbukurim i vënë në

bredhin, i cili kishte zënë vend

në dhomën e ditës, për Lolën kishte

një domethënie. Sidoqoftë,

edhe pse e praktikon mënyrën

moderne të të përgatiturit të ushqimit

për festë, Lola shpreson

shumë se kur të arrijë në një moshë

më të shtyrë, do t’i kthehet

tradicionales. “Atëherë mund

edhe të mos e konsumoj mishin,

qumështin dhe produktet e

tij dhe çdo gjë tjetër që lidhet me

kafshët”, thotë ajo.

Gjatë ditës, Ipeshkvi i Kosovës,

Dodë Gjergji, ka uruar besimtarët

Presidenti në detyrë i

Kosovës, Jakup Krasniqi, ka

uruar Shenjtërinë e Tij, Papa

Benedikti XVI dhe ipeshkvin e

Kosovës, Dodë Gjergji, me

rastin e Krishtlindjeve, me

urimet që në këtë festë të

madhe për besimtarët

katolikë të mbretërojë paqja,

dashuria dhe mirëkuptimi e

toleranca. “Kosova vazhdon

të njihet nga shtete të

ndryshme demokratike të

botës dhe ne besojmë

fuqishëm se ky proces do të

vazhdojë me ritme edhe më

të larta në vitin në vijim.

Njohja e Republikës së

Kosovës nga Vatikani pritet

me padurim nga i gjithë

populli i Kosovës, i cili, si

gjithmonë, është shembull i

rrallë i bashkëjetesës, i

harmonisë dhe i tolerancës

ndërmjet njerëzve të etnive

dhe të besimeve të ndryshme,

prandaj Shenjtëria Juaj, Ju

lus, ta keni parasysh kërkesën

tonë për njohjen e Republikës

së Kosovës”, thuhet në urimin

e Krasniqit dërguar Papa

Benediktit XVI. Ndërsa në

urimin dërguar ipeshkvit

Gjergji, me rastin e festës së

Krishtlindjeve, Krasniqi ka

uruar që në Kosovë të

mbretërojë paqja, dashuria

dhe mirëkuptimi e toleranca.

Kurse, në urimin e kryeministrit

në largim, Hashim Thaçi,

për Gjergjin dhe besimtarët

katolikë, thuhet se kjo festë

përçon mesazhin e lindjes së

besimit, shpëtimit, humanizmit

dhe mirësisë për të gjithë

njerëzit në botë. “Qytetarët e

Kosovës, të besimit katolik,

këtë festë e kremtojnë

me dinjitet dhe respekt të

lartë në familjet e tyre, duke i

dhënë shkëlqim dhe solemnitet

respektit të vazhdueshëm

për njëri-tjetrin”, thuhet në

mesazhin e kryeministrit në

largim të vendit”, thuhet në

urim. Për festën, besimtarët

i kanë uruar edhe partitë

politike kosovare.

për festën. “Festa e Krishtlindjes

është moment hareje dhe

gëzimi, por njëkohësisht edhe

dëshmi se Zoti ka hyrë në historinë

njerëzore dhe na shoqëron

në udhëtimin tonë jetësor kah

amshimi”, ka thënë ai.

përgatitur për kontrabandim. Të

dyshuarit, me urdhër të prokurorit i

është shqiptuar masa e ndalimit për

48 orë. Më pas, ndaj tij do bëhet kallëzim

penal për vepër penale mbajtje

në pronësi, posedim, shfrytëzim të

paautorizuar të armës.

Problem, huliganizmi në shkolla

Pejë, 24 dhjetor - Shkollat e

komunës së Pejës e vlerësuan

si të suksesshëm përmbylljen e

gjysmëvjetorit të parë të këtij

viti shkollor, por një problem që

vazhdon të karakterizojë procesin

mësimor është dukuria e huliganizmit.

Në mbledhjen e Këshillit

Komunal për Siguri, pasiguria në

shkolla u cilësua si problem mjaft

i madh nga nxënësit dhe qytetarët

e pranishëm, ndërkohë që u

kërkua edhe vendosja e kamerave

në të gjitha këto institucione. Prindërit,

praninë e kamerave e shohin

si siguri për fëmijët e tyre dhe

janë të pajtimit që të shihen ata

që bëjnë sjellje të pahijshme duke

menduar që identifikimi i tyre para

qytetarëve do të ndikojë në ndalimin

e veprave kriminale. Nga ana

tjetër, Këshilli Komunal për Siguri

në Pejë ka vlerësuar përparime në

shumë fusha të sigurisë.

Enver Gashi, komandant i Stacionit

policor të Pejës, duke bërë

krahasime me vitin e shkuar, ka

thënë se gjithë parametrat e shkallës

së sigurisë janë më pozitivë,

krahasuar me një vit më parë.

Ai ka numëruar edhe sukseset

e policisë në zbardhjen e veprave

kriminale, duke filluar nga vrasjet

deri te vjedhjet e lehta. “Nga 1

janari, në stacionin tonë janë paraqitur

2 mijë e 585 raste veprash

të ndryshme”, ka thënë ai, duke

sqaruar se 65 për qind prej tyre

janë zbardhur dhe kryesit e tyre

janë përballur me ligjin.

“Rastet e tjera janë në ndriçim e

sipër”, ka thënë Gashi, duke shtuar

se përqindja, në dukje e lartë e

rasteve të pazbuluara lidhet me

kohën e kryerjes së tyre.

“Shumë nga veprat e paraqitura

në polici, që rezultojnë të pandriçuara,

janë të kryera në muajt e

fundit”, ka thënë ai.

Nga ana tjetër, duke folur për

angazhimin e policisë në bashkësi,

koordinatori i projektit “Jo,

drogës”, Fadil Gashi, ka treguar

se realizimi i tij në 12 shkolla të

mesme të rajonit të Pejës ka

dhënë rezultate. “Numri i përdoruesve

të rinj të drogës ka rënë”,

ka thënë ai. Ndërkaq, kryetari i

KKS’së, Shefqet Ukaj, i cili është

edhe nënkryetar i Pejës, ka vlerësuar

se raportet e segmenteve të

sigurisë dhe OJQ-ve të ndryshme

flasin për një vit më të qetë në

Pejë. “Projektet e realizuara nga

institucionet përgjegjëse dhe OJQtë

kanë krijuar një klimë shumë më

të mirë dhe siguri për të gjithë”, ka

thënë ai.

Tre serbë sulmojnë një shqiptar

Mitrovicë, 24 dhjetor - Një shqiptar

është sulmuar me armë të ftohtë

nga ana e tre serbëve, të premten

rreth orës 15.00 në Lagjen e

Boshnjakëve, në veri të Mitrovicës.

Viktima është pronar i një dyqani,

i cili tha se tre persona pasi kanë

parkuar automjetin Audi 80,

ngjyrë hiri, kanë hyrë në dyqan,

kanë nxjerrë një kaçavidë dhe e

kanë sulmuar.

Falë gjeturisë së tij, ai ka arritur

të shpëtojë, duke braktisur dyqanin

dhe duke kaluar në pjesën

jugore të qytetit.

Janë dëgjuar edhe të shtëna

armësh, ndërkohë në lagjen veriore

vërehet prezencë e shtuar se

forcave të sigurisë, duke përfshirë

pjesëtarë të Policisë së Kosovës,

karabinierë dhe ushtarë grekë

të KFOR’it. Njëri prej sulmuesve

quhet Aco, i cili së fundit ka dalë

nga burgu në Serbi.

S`ka transparencë në Zyrën

e prokurimit të Prishtinës

Prishtinë, 24 dhjetor- “Zyra e prokurimit

e Komunës së Prishtinës

ballafaqohet me probleme dhe

ka mungesë të transparencës

për qasje në dokumente zyrtare”,

kanë deklaruar zyrtarë të organizatës

“Iniciativa për Progres”

– INPO. Ata kanë prezantuar një

raport me titullin “Prokurimi

publik në Komunën e Prishtinës:

shkëputja nga qytetarët”, i cili

pasqyron të gjeturat gjatë monitorimit

në zyrën e prokurimit. Me

këtë rast, menaxheri i programit,

Avni Bytyçi ka thënë se ky raport

ka për qëllim nxitjen e promovimit

dhe rritjen së transparencës

gjatë dhënies së kontratave

publike. Nga ana tjetër, zyrtarja

për monitorim, Adelina Avdullahu,

duke folur për informimin

e qytetarëve mbi prokurimin, ka

thënë se qytetarët janë pak të

informuar për zyrën e prokurimit,

sipas një ankete të realizuar me

151 qytetarë.


10

Ekonomi

Redaktor: Arben Hyseni

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Po manipulojnë

furrtarët

Prishtinë, 23 dhjetor –

Për ngritjen e çmimit të bukës,

kërkon intervenim shtetëror.

Bashkimi i Sindikatave të Pavarura

të Kosovës konsideron

se furrtarët po manipulojnë

me çmime, sepse sipas tyre,

nuk ka pasur ngritje të çmimit

të grurit as të miellit, në bursa

ndërkombëtare. Kryetari i

BSPK-së, Haxhi Arifi, ka ftuar

Qeverinë që në raste të tilla

duhet t’i shfrytëzojë rezervat

e saj, pasi që ato i ka në dispozicion.

“Kur ndodhin këto ngritje

të çmimeve, institucionet

vendore duhet t’i shfrytëzojnë

rezervat shtetërore dhe duhet

të inspektojnë çmimet, sepse

furrtarët në këtë rast mund të

kenë ndonjë marrëveshje për

ngritjen e çmimit, sepse mielli

dhe gruri vazhdojnë të jenë me

çmimin e njëjtë”, thotë Arifi.

Ai thotë se kanë informata

se ngritja e çmimit të grurit

dhe miellit nuk ka ndodhur

dhe sipas tij, kjo po ndodh në

mungesën e inspektoratit në

treg. “Furrtarët po e shfrytëzojnë

këtë që në kurriz të popullatës

të bëjnë këtë shtrenjtim.

Kjo laramani që po ndodh

në Kosovë, pasi diku çmimi

është 30 centë, diku 35, diku

40 centë, ata paralajmërojnë

se çmimi do të jetë edhe më i

lartë, po ata për momentin nuk

kanë argumente, sepse çmimi

i miellit dhe i grurit nuk është

ngritur. Këtë e bëjnë për shkak

se inspektorati nuk i monitoron”,

ka thënë Arifi. Si sukses

të këtij viti për BSPK-në, është

zhbllokimi i mjeteve nga fondi

i 20-përqindëshit për punëtorët,

ku vetëm më 2010 janë

shpërndarë mbi 34 milionë

euro. Qysh në fillimin e kësaj

jave, furrtarët rritën çmimin e

bukës edhe për 5 centë duke

shkuar në 40 centë një bukë.

Ky shtrenjtim u bë për të dytën

herë brenda një muaji. Arsye e

kësaj ngritjeje, sipas furrtarëve,

ishte shtrenjtimi i miellit dhe i

karburanteve në vend. Ndërkaq,

ekonomistët thonë se jeta

e kosovarëve po shtrenjtohet

përditë e më shumë. Eksperti

i ekonomisë, Musa Limani,

deklaron se Qeveria duhet të

marrë një vendim që çmimi i

bukës të jetë më i arsyeshëm

për nivelin e pagave që e ka popullsia.

“Në të gjitha vendet e

botës artikujt ushqimorë kryesorë

që janë për ekzistencën

e njeriut i kanë çmimet fikse

dhe nuk mund të formohen në

bazë të kërkesës dhe ofertës,

me qëllim që të ruhet standardi

jetësor”, tha Limani.

Pako për konsumatorët e rinj

Prishtinë, 24 dhjetor - Kompania e

telefonisë mobile IPKO me ofertën

e fundvitit ofron pako me telefon,

internet në mobil, minuta për thirrje

në të gjitha rrjetet kombëtare, SMS

dhe MMS. Me këtë pako, IPKO u

mundëson konsumatorëve të rinj të

zgjedhin njërin nga modelet e telefo-

nave Samsung, të cilët vijnë me plan

të veçantë tarifor. Kjo pako do të jetë

për të gjithë konsumatorët e rinj me

parapagim. Drejtues i Marrëdhënieve

me Publikun, Alban Kastrati tha se

konsumatorët e rinj kanë mundësi të

zgjedhin njërin nga modelet e telefonave

Samsung, të cilët vijnë me plan

E shtunë, 25 dhjetor 2010

të veçantë tarifor që përmban numër,

minuta për thirrje në të gjitha rrjetet

mobile në Kosovë, SMS dhe MMS.

“Përveç telefonit të ri, ata gjithashtu

do të komunikojnë lirshëm me miqtë

dhe të afërmit e tyre me minutat dhe

SMS-të të cilat ofrohen për disa muaj

rresht”, tha Kastrati.

Pengesat për OBT

Një prej qëllimeve të marrëveshjes së CEFTA’s është edhe përgatitja e vendeve për

anëtarësim në Organizatën Botërore të Tregtisë. Serbia vazhdon ta shkelë këtë

marrëveshje, duke mos i njohur produktet kosovare. Ekonomistët deklarojnë se kjo do të

sjellë vështirësi edhe në anëtarësimin e Kosovës në OBT.

Albulena Maloku

albulena.maloku@gazetaexpress.com

Prishtinë, 24 dhjetor—

Problemet e dala nga marrëveshja

e CEFTA’s, mund t’i sjellin

Kosovës vështirësi në rrugën

drejt anëtarësimit në Organizatat

Botërore të Tregtisë. Përveç

dëmtimit ekonomik që i ka

sjellë, ajo mund t’ia zvarritë edhe

anëtarësimin e shtetit në Organizatën

Botërore të Tregtisë (OBT).

Zyrtarë në Ministrinë e Tregtisë

dhe Industrisë thonë se gjatë vitit

të ardhshëm do ta dorëzojnë

aplikacionin për anëtarësim në

OBT. Drejtori i Departamentit të

Tregtisë në MTI, Flamur Keqa,

thotë se edhe gjatë këtij viti kanë

pasur takime me udhëheqësit e

OBT’së. “Gjatë takimeve që kemi

pasur, janë këmbyer ide lidhur

me mundësitë dhe përfi timet e

anëtarësimit të Kosovës në OBT.

Po ashtu janë diskutuar edhe

hapat të cilët duhet të ndërmarrë

Qeveria e Kosovës për anëtarësim

në këtë organizatë”, tha Keqa.

Sipas planit të aktiviteteve të

MTI-së, Keqa thotë se gjatë vitit

të ardhshëm pritet të dorëzojnë

aplikacioni për anëtarësim. “

Sipas planeve që i kemi dhe aktiviteteve

tona, gjatë vitit 2011

pritet të dorëzojmë aplikacionin

zyrtar për anëtarësim në këtë

organizatë ndërkombëtare, që

nënkupton një proces shumë

të gjatë negociator me OBT’në”,

thotë Keqa. Ekspertët e ekonomisë

vlerësojnë se problemet

që i ka sjellë Serbia dhe Bosnja e

Hercegovina, do të lindin edhe në

procesin e anëtarësimit të vendit

në këtë organizatë. Eksperti i ekonomisë,

Gazmend Qorraj thotë se

rruga e anëtarësimit në OBT do të

jetë një proces i gjatë negociator.

“Gjatë këtij procesi do të shfaqen

edhe probleme politike nga Serbia,

duke marrë parasysh natyrën

komplekse të anëtarësimit në

OBT”, thotë Qorraj. Përgatitja e

Gjatë këtij procesi, do të shfaqen

edhe probleme politike nga Serbia,

duke marrë parasysh natyrën komplekse të

anëtarësimit në OBT.”

Gazmend Qorraj

Gjatë vitit 2011, pritet ta dorëzojmë

aplikacionin zyrtar për anëtarësim

në këtë organizatë ndërkombëtare, që

nënkupton një proces shumë të gjatë

negociator me OBT’në.”

Flamur Keqa

procedurave si dhe anëtarësimi,

sipas tij, do të jenë procese

sfi duese. “Them sfi duese, sepse

Kosova edhe në institucionet

dhe mekanizmat që ka qenë e

anëtarësuar, ka probleme serioze,

siç është funksionalizimi i

CEFTA’s dhe përfi timet nga kjo

marrëveshje. Prandaj, mendoj

se së pari duhet të merremi me

problemet ekzistuese, t’i zgjidhim

ato para se t’u hyjmë sfi dave

të reja”, thotë Qorraj. Anëtarësimi

në institucionet ndërkombëtare,

sipas tij, është proces pozitiv,

pasi që legjitimon dhe promovon

shtetin e Kosovës si në aspektin

politik, ashtu edhe ekonomik.

Edhe eksperti tjetër i ekonomisë,

Nagip Skënderi, thotë se përveç

që CEFTA i ka sjellë humbje

ekonomike vendit, ajo do t’ia

vështirësojë rrugën drejt organizatave

botërore. “Problemet që

Kosova ka në kuadër të CEFTA-s

me Serbinë dhe Bosnjën e Her-

cegovinën, jo vetëm që e kanë

dëmtuar atë ekonomikisht në

kuadër të këtij asociacioni kur

nuk mund të eksportoheshin

produktet kosovare, sipas rregullave

të CEFTA-s, por ato kanë

ndikuar që edhe të ketë vështirësi

në anëtarësimet e tjera të ekonomisë

globale, siç është rasti me

OBT”, tha Skënderi. Rrethanat

e krijuara nga zgjedhjet e parakohshme,

sipas tij, kanë ndikuar

që të ketë vakuum institucionesh

dhe të vonohet në proceset

integruese. Përderisa, njëra ndër

qëllimet kryesore të marrëveshjes

së CEFTA’s, është edhe përgatitja

e vendeve për anëtarësimin në

Organizatën Botërore të Tregtisë.

Ndërkaq, Kosovës i mungon

edhe një votë për në Bankën

Evropiane për Rindërtim dhe

Zhvillim. Ndërsa, gjatë këtij viti

ajo ka arritur të jetë pjesë e Fondit

Monetar Ndërkombëtar dhe

Bankës Botërore.


E shtunë, 25 dhjetor 2010

KUVENDI KOMUNAL GJILAN

NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS

Punë

Konform nenit 39 të Ligjit nr.02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me

Rregulloren Nr.2007/20

Nr. i Prokurimit: Gi 651 10 235 521

Data: 25/12/2010

I AUTORITETI KONTRAKTUES: Kuvendi Komunal Gjilan

II: LËNDA E KONTRATËSË – punë

II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues:

Asfaltimi i rrugëve në fshatin Kmetoc

III.1 LLOJI I PROCEDURËS

X E hapur E kufizuar E negociuar Kuotim i çmimeve

III.2 KRITERET PËR DHËNIEN E KONTRATËS: Çmimi më i ulët

IV: DHËNIA E KONTRATËS

(Në rast të disa pjesëve të dhëna disa operatorëve ekonomik të suksesshëm, përsërit § IV.4

dhe IV.5 për secilën pjesë)

IV.4 Emri dhe adresa e operatorit ekonomik të cilit i është dhënë kontrata:

N.N.T. “ MAGJISTRALJA” Gjilan

IV.5 Informacione lidhur me vlerën e kontratës

Vlera e përgjithshme e paraparë e punëve : 114,880.00 €

V.1 ANKESAT

Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit:

(shëno adresën e plotë):Fehmi Agani nr. 43 Prishtinë,

Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në

Kosovë të shpallur me rregulloren nr. 2007/20.

Versioni i plotë i Njoftimit për dhënie të kontratës,

është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

SKUPSTINA OPSTINE GNJILANE

OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA

Rad

Po članu 39 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom

Br.2007/20

Br.Nabavke: Gi 651 10 235 521

Data: 25/12/2010

I: UGOVORNI AUTORITET- Skupstina opstine Gnjilane

II: PREDMET UGOVORA Rad

II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet:

Asfaltiranje puteva u selo Kmetovce

III.1 VRSTA PROCEDURE

X Otvorena Ograničena Pregovaranja Kvotiranje cena

III.2 KRITERIJUMI ZA DODELU UGOVORA : najniza cena

DEO IV: DODELA UGOVORA

(U slučaju nekoliko datih delova uspešnih ekonomskih operatera,ponovi § IV.4 dhe IV.5 za

svaki deo)

IV.4 Ime I adrese ekonomskog operatera kojem je dodeljen ugovor:

.N.T. “ MAGJISTRALJA” Gjilan

IV.5 Informacije o vrednosti ugovora

Ukupna vrednost ugovora: 114,880.00 €

V.1 ŽALBE

Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki:

(adresa) Garibaldi b.b. {Pristina ,

Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu,

objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krppAll Inclusive!

Çerdhja e fëmijëve “ BABY LAND ”

Si në shtëpinë tënde !

MARKETING

Ne kujdesemi për te gjitha , ju vetëm e sillni foshnjën e juaj deri ne çerdhe. Ushqim i begatshëm

sipas menysë se pasur bazuar ne literaturën me bashkëkohore.

Doni te jeni rehat ne pune ? Fëmija i juaj do te jete nen kujdesin e edukatoreve tona dhe stafit te

Baby Land.

Shërbime shtese:

Përmes kamerave nga shtëpia apo zyra e juaj, e mbikëqyrni bashke me ne punën dhe kujdesin e

stafit tone.

Kujdesi pas orarit te rregullt:

Doni te kaloni një mbrëmje te këndshme me shoqëri, pa brenga se fëmija juaj nuk është rehat?

Ne kujdesemi për foshnjën e juaj, deri ne orën 24:00.

Sipas interesimit, oferte e veçante për ndërrime te natës dhe ditën e diel.

Vendi:

Ambient i pastër dhe këndshëm për fëmijën tuaj. Ajri i Gërmisë dhe kujdesi i shtëpisë prej

edukatoreve te përgatitura dhe te përkushtuara.

Na kontaktoni:

REPUBLIKA E KOSOVËS/REPUBLIKA KOSOVA/ REPUBLIC OF KOSOVO

QEVERIA E KOSOVËS / VLADA KOSOVA /GOVERNMENT OF KOSOVO

MINISTRIA E EKONOMISË DHE FINANCAVE – MINISTARSTVO ZA PRIVREDU I FINANSIJE –

MINISTRY OF ECONOMY AND FINANCE

Administrata Tatimore e Kosovës – Poreska Administracija Kosova – Tax

Administration of Kosovo

Emaili: babyland.pr@gmail.com

Telefoni mobil:

045 297 997

049 888 616

Gjendemi përballë Teatrit “Dodona”

Kujtesë për tatimpaguesit

Prishtinë, 25 Dhjetor 2010, Administrata Tatimore e Kosovës, rikujton të gjithë

tatimpaguesit që nuk i kanë respektuar afatet e parapara për t’u pajisur me pajisje

elektronike fiskale, që t’i kryejnë obligimet e tyre ligjore dhe të pajisen me pajisje

elektronike fiskale.

Administrata Tatimore e Kosovës, ju bën thirrje të gjithë afaristëve e individëve që të

respektojnë ligjin, të pajisen me arka fi skale në afatet sa më të shkurtra kohore në

mënyrë që mos t’u nënshtrohen gjobave!

ATK-ja, është e përkushtuar në realizimin e detyrave dhe obligimeve që dalin nga

legjislacioni tatimor, andaj të gjithë tatimpaguesit që nuk i janë përgjigjur kërkesës

ligjore për t’u pajisur me pajisje elektronike fiskale, do të ndëshkohen me gjobën prej

1000 € bazuar në Ligjin 03/L-222 mbi Administratën Tatimore dhe Procedurat.

Kërkesa e përcaktuar me ligj për të regjistruar transaksionet, nëpërmjet pajisjeve

elektronike fiskale dhe kërkesa për të lëshuar kuponin për mallrat dhe shërbimet

që janë blerë, do të jetë në dobi të popullit të Kosovës, kjo përmirëson aftësinë e

Administratës Tatimore, për t’u siguruar që të gjithë tatimpaguesit po i përmbushin

obligimet e tyre tatimore dhe po i raportojnë me saktësi të ardhurat e tyre.

Për informatat të tjera, ju lutemi vizitojeni faqen tonë të internetit www.atk-ks.org -

linku Arkat Fiskale apo kontaktoni zyret regjionale të ATK-së.

11


12 E shtunë, 25 dhjetor 2010

Ballkan Express

redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Ambasadori i

SHBA-së në Shkup,

Philip Reeker në

një intervistë për

BBC-në, thotë se

Maqedonia mund të

zgjidhë çështjen e

emrit me Greqinë,

por një gjë e tillë

varet prej saj dhe

Greqisë. Reeker

thotë se SHBA

gjithmonë ka qenë e

gatshme të ndihmojë

edhe në arritjen

e një konsensusi

të brendshëm

edhe pse, siç tha,

bëhet fjalë për një

çështje biletarale

mes Greqisë dhe

Maqedonisë.

*Zoti Reeker, a besoni se nxjerrja

e dokumenteve nga ana e

Wikileaks do të reflektojë në

marrëdhëniet e SHBA-ve me

Maqedoninë ose edhe më gjerë

me vendet e rajonit?

Reeker: Jo, mendoj se ne kemi

marrëdhënie të fuqishme me

Maqedoninë. Njerëzit duhet të

kuptojnë se Wikileaks ishte një

publikim i paligjshëm i informacioneve

tw besueshme.

Diplomatët me shekuj janë

mbështetur në besimin për ndërmarrjen

e detyrave të tyre për të

ndihmuar vendet që të kuptohen

mes vete, për të lejuar liderët që

të komunikojnë, që të ofrojnë

pikëpamje dhe perspektiva për

situata në vende të caktuara.

Këtë e bëjmë, këtë e bëjnë diplomatët

e Maqedonisë, këtë e

bëjnë edhe diplomatët amerikanë

në gjithë botën. Konfi dencialiteti

në disa raste u thye, linjat

që dyshohen se janë të nxjerra pa

leje ishin të hapura për manipulime.

Dhe ashtu si marrëdhënia

mes një avokati dhe klientit ose

mes doktorit dhe pacientit që

bazohet në besim, këtë duhet

pritur në marrëdhëniet diplomatike.

Duhet të lëvizim më tej.

Kurse situata shmang disi edhe

mitet rreth rolit të diplomatëve.

Ne jemi komunikues, jemi për të

dhënë mesazhe për të dhënë perspektiva

liderëve tanë, në rastin

tim atyre në Washington, për t’iu

ndihmuar atyre për të ndërtuar

politikën amerikane për Maqe-

doninë, siç bën edhe ambasadori

i Maqedonisë i cili transmeton

porosi për lidershipin këtu.

*Kjo pyetje bëhet, sepse për

Maqedoninë por edhe për rajonin

roli i SHBA-së është i

rëndësishëm, a mendoni se Wikileaks

disi do të infl uencojë të

jeni më të përmbajtur në komunikimin

tuaj me elitën politike?

Reeker: Është e sigurt se unë

nuk kam bërë ndryshime në

mënyrën time të komunikimit.

Përpiqem të jem i hapur në

bisedat e mia dhe të reflektoj

pikëpamjet e qeverisë sime dhe

të përcjell pikëpamjet e politikanëve

këtu në mënyrë autentike

në Washington si dhe të ndaj

perspektiva dhe pikëpamje jo

vetëm të mijat por edhe në emër

të gjithë ekipit tim këtu rreth situatës

në Maqedoni dhe për çështje

të ndryshme. Nuk është vetëm

politika, jemi të interesuar edhe

për situatën ekonomike dhe në

mënyrë të paprecedent, unë personalisht,

kam tentuar të nxis investime

të huaja. Dhe që tu japim

informacione të mira kompanive

amerikane duhet të marrim informacione

dhe të marrim perspektivën

që të gjithë diplomatët

në botë kërkojnë.

*Kur bëhet fjalë për raporte,

kësaj here një raport tjetër po

shkakton reagime në rajon, ai

i Dick Marty-t. Edhe pse bëhet

fjalë për një vend fqinj, Kosova,

shumë ngjarje dhe njerëz janë

të lidhur për shkak të kohës për

të cilën flet raporti. A mendoni

se raporti do të ndikojë në

marrëdhëniet e SHBA-së me

vende, por edhe me zyrtarë të

ndryshëm?

Reeker: Mendoj se është e

rëndësishme që raportet të

merren seriozisht, të shqyrtohen

dhe nëse ka informacione të reja

atëherë këto informacione duhet

tu jepen autoriteteve të tjera dhe

të bëhen hetim të plota. Kjo është

çështje në një vend tjetër, jo në

Maqedoni, por raporti duhet të

shihet dhe të merret seriozisht

Gjykatësit shqiptarë në Maqedoni të shqetësuar

Gjykatësit shqiptarë në Maqedoni shprehin

shqetësime për gjendjen e tyre në

gjyqësor, për shkak të ndikimit të madh

të politikës dhe ndërhyrjeve në sistemin

e drejtësisë.

Shqetësimet e tyre i shprehen pas largimit

nga detyra të gjykatësit të Gjykatës

së Apelit Ismail Limani, i cili hoqi dorë

siç kanë thënë kolegët e mi, por

deri atëherë nuk mund të bëhen

gjykime.

*SHBA është mbështetëse e

Maqedonisë në angazhimet e saj

euro-atlantike, por a mendoni

se Maqedonia ka humbur momentin

për anëtarësim sidomos

në NATO?

Reeker: SHBA absolutisht

mbështet perspektivën euroatlantike

të Maqedonisë. Ky ishte

një qëllim, kërkesë, dëshirë

e të gjithë njerëzve dhe qeverisë

së Maqedonisë. Ne bëmë pjesën

tonë që të ndihmojmë Maqedoninë

që të kualifikohet për në

NATO. Ky sukses u rikonfi rmua

edhe këtë vit në samitin në Lisbonë.

Ne do të vazhdojmë me

përpjekjet tona për të ndihmuar

përfundimisht nga detyra e gjykatësit.

“Ka ndërhyrje brutale për raste të

ndryshme nga ana e politikës, gjegjësisht

institucioneve të ekzekutivit. Ne si

gjykatës shqiptarë në të shumtën e rasteve

gjendemi në pozicione të palakmueshme

sepse jemi përballë dy zjarreve. Në

Maqedoni dihet akoma ndikimi i madh

Maqedonisë dhe maqedonasit në

përpjekjet e tyre për të reformuar

institucionet që ti japin vendit

stabilitetin dhe prosperitetin të

cilën e duan qytetarët.

*Po por Maqedonia nuk është

anëtare e NATO-s dhe deri tani

duhej të ishte. Ku e shikoni

Maqedoninë pas Lisbonës?

Reeker: Mendoj se këto janë

çështje që i përkasin lidershipit

të Maqedonisë. Këshilli i Atlantikut

Verior e bëri të qartë se

Maqedonia është e kualifikuar

për anëtarësim në NATO dhe do

të marrë ftesë dhe do të bëhet

anëtare pas zgjidhjes së çështjes

së emrit.

Kjo është përgjegjësi e Maqedonisë

dhe Greqisë me ndihmën

e OKB-së, ambasadorit Nimetz

i pushtetit ekzekutiv tek ai gjyqësor. Kjo

është evidente. Disa kanë mbrojtje dhe

ekzistojnë aleancat midis gjyqësorit

dhe pushtetit ekzekutiv. Mirëpo ne si

shqiptarë nuk kemi mbrojtjen e duhur,

në këto rrethana siç po vepron gjyqësori”,

thekson për agjencinë e lajmeve INA, një

gjykatës shqiptarë.

REEKER: SHBA MBES

ASPIRATAT E MAQED

dhe ne e mbështesim këtë proces.

*Z. Ambasador, ju vetë shpesh

në fjalimet tuaja publike e keni

përmendur se çështja e emrit

është e rëndësishme. Në periudhën

e fundit mund të thuhet

se vihet re një tërheqje, në mos

tjetër, le të themi për shpejtësinë

që qeveria do të zgjidhë këtë

çështje. Sa e rrezikshme është

kjo?

Reeker: Ne kemi ofruar perspektivat

tona se si çështja mund

të zgjidhte. Besojmë se mund të

zgjidhet. Por nuk është çështje

që ne mund ta zgjidhim. SHBA

nuk mund ta zgjidhë ne nuk jemi

pjesë e kësaj çështjeje. Këtë duhet

ta diskutoni me lidershipin e

Maqedonisë, perspektivat idetë


E shtunë, 25 dhjetor 2010 BALLKAN EXPRESS 13

Radhë të gjata në kufi rin Shqipëri-Greqi

Një situatë e rënduar është

paraqitur dje në pikat kufi tare të

Kapshticës dhe Kakavijës si pasojë

e hyrjes dhe daljes së udhëtarëve

në të dyja anët e kufi rit, me rastin e

festave të fundvitit.

Ardhja e emigrantëve me rastin e

festës së Krishtlindjeve dhe Vitit të

HTET

ONISE

tyre dhe si duana ata që të shkojnë

përpara në vitin 2011.

*Ka pasur ide, së fundmi nga

BDI, se negociatorë të huaj

mund të ndihmojnë në gjetjen

e një kompromis të brendshëm,

siç u bë me Marrëveshjen e

Ohrit. A mendoni se nëse i kërkohet

SHBA-ve do të ndihmojë

në një proces të tillë?

Reeker: Nuk ka ndryshime në

pozicionet tona. Ne përkrahim

aspiratat e Maqedonisë. Kemi

programet tona në mbështetje

të reformave, në gjërat që Maqedonia

na ka thënë se dëshiron

ndihmë dhe këtë do ta bëjmë

edhe në vitin 2011.

*Por nëse kërkojnë ndihmë,

mbështetje për një kompromis

ri në atdhe nga Greqia ka shkaktuar

ditën e djeshme një kaos të vërtetë

ne pikën kufi tare të Kakavijës.

Pala greke që dje punoi vetëm me

një sportel, nuk arriti të përballojë

fl uksin e emigrantëve duke shkaktuar

në anën greke një radhë prej 8

kilometrash të automjeteve.

të brendshëm a do të ndihmonit?

Reeker: Sërish kjo është pyetje

edhe për të tjerët. Ne gjithmonë

kemi thënë se jemi të gatshëm

të ndihmojmë të mbështesim

procesin. Por nuk është proces

i yni, është një çështje biletarale

që Greqia dhe Maqedonia duhet

ta zgjedhin dhe kanë ndihmën

e OKB-së dhe ambasadorit Nimetz.

*Z. Ambasador diplomacia

maqedonase ka bërë hapa le të

themi të papritur. Kryeministri

Gruevski u takua me Presidentin

Mugabe të Zimbabvesë. Maqedonia

mbështeti Sirinë në OKB,

a mendoni se Shkupi zyrtar po

tërhiqet nga rruga e saj euroatlantike?

Reeker: Kësaj pyetje përgjigje

duhet t’i japin qytetarët e

Maqedonisë. Maqedonia është

një shtet sovran, ka liderë të

zgjedhur dhe ministra që zbatojnë

politikat e qeverisë.

Detyra ime është të raportoj

mbi këto zhvillimet që janë me

interes për ne dhe të mirëmbajë

marrëdhëniet mes SHBA-ve dhe

Maqedonisë. Këtë përpiqemi ta

bëjmë në shumë fusha, ndihmë

në reforma, nxitje në investime.

Ne do të fokusohemi në këtë fusha

kurse liderët e Maqedonisë

duhet pyetur për qëllimet e tyre

dhe pse ndërmarrin angazhime

të caktuara diplomatike.

*Kur përmendni investimet, ju

vetë personalisht jeni angazhuar

për investime të mundshme

amerikane në Maqedoni, por a

mendoni e është bërë sa duhet

nga qeveria në këtë fushë?

Reeker: Me mbështetje të plotë

nga Washingtoni kam pasur një

rol të paprecedentë dhe kam

punuar me liderët këtu që nga

viti 2008, për tu treguar investitorëve

amerikanë për potencialet

që ne i shohim këtu. Maqedonia

nënvizon tërheqjen e investimeve

të huaja dhe ne mbështesim

një gjë të tillë.

*Jemi në fund të vitit. Viti kishte

përplot tensione politike, a

mendoni se viti i ri do të sjellë

një kapitull të ri për Maqedoninë?

Reeker: Çdo vit sjell mundësi

të reja. 2011 është vit interesant

dhe i rëndësishëm. Është vit përvjetorësh,

20 vjetori i pavarësisë,

dhe 10 vjetori i Marrëveshjes së

Ohrit. Në prill do të zhvillohet

regjistrimi i popullsisë. Këto janë

zhvillimet kryesore dhe ne do të

vazhdojmë të jemi të angazhuar

për të ndërmarrë programet

e ndryshme që kanë për qëllim

të ndihmojnë njerëzit në Maqedoni.

Emigrantët shprehen të mërzitur

për pritjen e gjatë prej 7-8 orësh

që po u bëhet në pikën kufi tare

të Kakavijës. Ata thonë se fëmijët

dhe moshat e treta janë moshat qe

rendohen me shume nga pritja.

Ndërkohë pala shqiptare i ka marrë

të gjitha masat për përballimin

Një valë e re ndryshimesh ka

përfshirë qeverinë e Malit të Zi,

pas dorëheqjes së kryeministrit

Milo Gjukanoviq.

Ministri i Ekonomisë, Branko

Policia maqedonase ka arrestuar

pronarin e televizionit A1 , Velija

Ramkovski, drejtoreshën e këtij

mediumi në gjuhën maqedonase

si dhe 12 persona të tjerë, drejtues

të firmave që janë në pronësi të

Ramkovskit.

Sipas televizionit A1, Ramkovski

dhe të arrestuarit e tjerë po mbahen

në një stacion policor në Shkup, ku

ende po vijon biseda informative.

Sipas Ministrisë së Punëve të Brendshme

dhe Drejtorisë për të Ardhura

Publike, arrestimet janë bërë për

shkak të dyshimeve të bazuara për

aktivitete kriminale, larje parash

dhe fshehje të tatimit.

Drejtuesit e televizionit thonë

se arrestimet ndërlidhen me politikën

e këtij mediumi, i cili në

vazhdimësi ka kritikuar punën e

qeverisë duke publikuar afera nga

më të ndryshme për zyrtarët e saj.

Situata në rajonin e Shkodrës po

përmirësohet ndjeshëm, ndërkohë

që të tjerë hektarë janë çliruar

nga uji.

Sipas të dhënave më të fundit,

sipërfaqja e tokës nën ujë gjatë

ditës së djeshme është ulur edhe

e fl uksit të emigrante që duan

të dalin apo hyjnë në vend. Pala

shqiptare aktualisht punon me 6

sportele.

Situata me rastin e festive të fundvitit

paraqitet e rënduar dhe në

pikën kufi tare të Kapshticës, Korçë.

Radha me automjete ka zënë të

Vujoviq, deklaroi se do të largohet

nga detyra, ndërkohë që

mediat vendase thonë se vendin

e tij do ta zërë Vladimir Kavariq.

Gjatë një mbledhjeje të qeveri-

me afro 400 hektarë, duke arritur

në 5700 ha.

Ndërhyrja në rrjetin e kullimit

si dhe përmirësimi i motit ka

bërë që uji të tërhiqet. Gjatë ditës

së djeshme ka pasur ndërhyrje

nga Bordi i Kullimit në komunën

tri korsitë në tokën neutrale mes

Shqipërisë dhe Greqisë, ndërsa

mësohet se janë dhjetëra emigrantë

që qëndrojnë në pritje prej

orësh.

Në Kapshticë pala shqiptare po

punon aktualisht me 8 sportele,

kurse pala greke me katër.

Valë ndryshimesh në qeverinë e Malit të Zi

së, Vujoviq deklaroi se nuk është

më i gatshëm për të vazhduar

detyrën dhe për momentin nuk

ka menduar ndonjë angazhim

të ri.

Nga qeveria e Malit të Zi është

larguar edhe ministri i Bujqësisë,

Milutin Simoviq, si dhe ministri

i Turizmit, Predrag Neneziq.

Detyrën e ministrit të Financave,

që deri më tani e ka mbajtur

kryeministri i ri Igor Luksiq, do

ta marrë Milorad Katniq.

Ndryshimet në qeverinë e

Malit të Zi erdhën pas dorëheqjes

së kryeministrit Milo Gjukanoviq.

Qeveria e re pritet të votohet

në parlament javën e ardhshme.

Arrestohet pronari i

televizionit A1 në Maqedoni

Situata në Shkodër drejt normalizimit

e Dajçit, ku 80 forca speciale të

ushtrisë, në bashkëpunim me

komunitetin e kësaj zone, kanë

bërë të mundur riparimin e

argjinaturave mbrojtëse në fshatrat

Samrish dhe Darragjatë.

Rënie e ujit është ndjerë edhe

në aksin rrugor Dajç-Shkodër,

i bllokuar prej më shumë se dy

javësh. Ky aks është hapur për

automjetet e mëdha. Rënie e

ndjeshme e ujit vihet re edhe në

komunën e Velipojës.

Situata më e vështirë paraqitet

në fshatin Obot, pjesë e Komunës

Ana e Malit, i cili vazhdon

të jetë i rrethuar nga sasi të

mëdha uji.

Përmirësime të ndjeshme ka

në Bushat dhe Berdicë, përfshirë

edhe atë të Gurit të Zi. Në këto

komuna, banorët janë rikthyer

të gjithë në banesat e tyre.


14 MARKETING E shtunë, 25 dhjetor 2010


E shtunë, 25 dhjetor 2010 15

Bota

redaktor: Arsim Buxhovi

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Reporterët pa Kufi j kritikojnë BE-në

Krijimi i një autoriteti të ri mediatik me pushtet,

për të sanksionuar të gjitha produktet

mediatike të Hungarisë është shenja e fundit

e një tendence që ka përfshirë shumë

vende brenda Bashkimit Evropian. Ky është

vlerësimi i organizatës Reporterët pa Kufi j

me bazë në Paris. “Është një problem gjithnjë

e në rritje në Evropë në këtë moment.

Nuk ka asnjë vend anëtar të organizatës që

Medvedev lëvdon Obamën

Presidenti rus, Dimitri Medvedev

ka vlerësuar presidentin

amerikan, Barack Obama, si

“udhëheqës që i mban premtimet”.

Komentet u bënë pas miratimit

nga Senati i SHBA-së të

paktit për zvogëlimin e arsenalit

bërthamor. Marrëveshja e njohur

si START 2 ishte nënshkruar

pranverën e këtij viti në Pragë.

Komentet e Mevedevit u bënë

gjatë një interviste për mediat

Assange frikësohet për jetën e tij

Themeluesi i WikiLeaksit, Julian

Assange tha se “gjasat janë

të mëdha” që ai të vritet, nëse

duhet të ekstradohet nga Britania

në SHBA, nën akuzat për

spiunazh.

Në një intervistë për të përditshmen

“Guardian”, Assange

ruse. Medvedevi theksoi se Obama

këmbënguli për miratimin e

paktit në “rrethana relativisht të

vështira”.

Duma ruse, Dhoma e Ulët e

Parlamentit, filloi dje debatin

për miratimin e START 2. Ligjvënësit

kanë tërhequr vërejtjen

se miratimi do të mund të

bëhet vetëm vitin e ardhshëm.

Mbrëmë Obama e Medvedev

zhvilluan një bisedë telefonike,

tha se dorëzimi i tij tek autoritetet

amerikane do të ishte “politikisht

i pamundur” për Britaninë.

Assange theksoi se fati i tij është

në duart e kryeministrit britanik,

David Cameron.

Deri tani ndaj themeluesit të

WikiLeaksit nuk ka pasur padi

ku vlerësuan miratimin e START

2 nga Senati i SHBA-së.

Shtëpia e Bardhë pret që

START 2 do të thellojë raportet

mes dy vendeve. Kremlini nga

ana tjetër shprehu besimin se

parlamenti rus do ta miratojë

paktin. Disa parlamentarë rusë

kanë kërkuar më shumë kohë

në dispozicion për të analizuar

kushtet me të cilat Pakti u miratua

nga Senati amerikan.

për nxjerrjen e dokumenteve të

klasifi kuara të diplomacisë amerikane,

por u arrestua nën akuzat

për krime seksuale të ngritura

nga prokuroria suedeze.

Assange gjithashtu deklaroi se

uebsajti i tij brenda 6 muajve do

të publikojë mijëra dokumente

që kanë lidhje me Izraelin.

Assange tha se do të publikojë

dokumente në lidhje me vrasjen

e liderit të Hamasit, Mabhouh

në Dubai dhe për luftën kundër

Hezbollahut në Liban, gjatë

verës së vitit 2006.

Assange thekoi se deri më tani

janë publikuar vetëm pak dosje

që kanë lidhje me Izraelin dhe se

brenda 6 muajve do të publikohen

rreth 3700 dosje “top sekret”,

shumica e të cilave nga Ambasada

amerikane në Tel Aviv.

Për më tepër, ai theksoi se disponon

dokumente që tregojnë

përfshirjen e Mossadit në vrasjen

e liderit të Hamasit, Mahmoud

al-Mabhouh në Dubai, në janar..

të jetë duke ecur në drejtimin e duhur për

sa i përket lirisë së shtypit”, ka deklaruar

Olivier Basille, shefi i organizatës në një

intervistë të fundit. Sipas tij, që nga sulmet

e 11 Shtatorit të vitit 2001, në Shtetet e

Bashkuara në drejtim të lirisë së medieve

janë bërë hapa prapa. Të martën, Parlamenti

hungarez aprovoi një ligj shumë të

diskutueshëm mediatik, që sipas kritikëve

PressEurope

të tij, do të shtrëngojë dhe kufi zojë shumë

lirinë e medies në Hungari, vend ky i cili

do të marrë edhe drejtimin e Bashkimit

Evropian në janar. Ligji do të krijojë një

autoritet mediatik, i quajtur NMHH, me

pushtet për të vënë gjoba ndaj grupeve

mediatike, veprimtaria e të cilave do të

gjykohet e pabalancuar apo në kundërshtim

me dinjitetin njerëzor.

Si do të dukej bota

pa Evropën?

Cilën botë do të preferonit,

atë në të cilën 1% e popullsisë

grumbullon 95% të

pasurisë dhe shtresa e varfër

duhet të luftojë për pjesën

tjetër, apo një botë të dominuar

nga një klasë e madhe

e mesme dhe me ndikim

politik? Evropa përfaqëson

skenarin e dytë.

Kriza e euros dhe paaftësia e qeverive

evropiane për të rënë dakord që

ta përmirësojnë këtë gjendje, e kanë

errësuar imazhin e Bashkimit Evropian,

por modeli që ai përfaqëson

është akoma shembulli më i mirë

për pjesën tjetër të planetit.

Parashikimi i rritjes së papërfillshme

të Evropës në botë është bërë

aq e zakonshme, sa edhe tallja me

absurditetet e Brukselit. Në pak dekada,

pesha e ekonomive evropiane

mbi totalin botëror ka kaluar nga

20% në shumë më pak se gjysma.

Tashmë është vështirë të habitesh

me vendimet e Bashkimit Evropian.

Vizitat në Bruksel kanë konfirmuar

se projekti evropian sot i ngjan më

shumë një programi të shërbimit

civil për klasën e mesme, sesa një

ideali të aftë të ngjallë shpresë dhe

te mobilizojë forcat e tij më të mira.

Paaftësia për t’i bërë ballë në

mënyrë efikase krizës ekonomike

është vetëm një simptomë e një problemi

udhëheqjeje më të thellë. Pse

pas krizës botërore Evropa ka vuajtur

pasojat më të dhimbshme dhe

më të zgjatura? Kriza e Irlandës e ka

shtuar më tepër pesimizmin. Gideon

Rachman, për shembull, shkruan

për prestigjiozen Financial Times:

“Parashikimi im në këtë moment

është që monedha e përbashkët

nuk do të mbahet dhe ekzekutuesja

e euros do të jetë Gjermania”. Sipas

Rachmanit, krizat e ardhshme financiare

do ta shpenzojnë durimin e

gjermanëve, që do të mendojnë se

kanë paguar e bërë gjithçka, ndërsa

vendet e tjera nuk kanë qenë në lartësinë

e duhur për këtë situatë. Si

rrjedhojë, “Gjermania do të ndjehet

e liruar nga detyrimi i saj historik i

rindërtimit të Evropës”.

Natyrisht që shembja e bashkimit

monetar do të ishte një goditje

fatale për projektin evropian. Është

e dukshme që do të ishte një e keqe

për Evropën, më pak e dukshme

(ndonëse e vërtetë) është që një

botë pa ndikimin e integrimin e

Evropës do të ishte një botë më e

keqe për të gjithë. Evropa i transmeton

botës vlera dhe shembuj supe-

riorë ndaj të gjithë të tjerëve. Rënia

ekonomike e politike evropiane e

zvogëlon këtë influencë pozitive.

Heqja dorë nga lufta nga ana e

Evropës, e lidhur me dy konflikte

të tmerrshme të shekullit XX, nxit

sarkazmin e atyre që ngatërrojnë

pacifizmin me dobësinë. E vërteta

është që një botë në të cilën një

fuqi është e gatshme të gabojë që

të evitojë luftën, është më e mirë

nga një botë në të cilën vendet më

të fuqishëm ndihen të lira të gabojnë

duke nisur “luftërat parandaluese”.

Nëse qeveria e vendit tuaj do të fillojë

të dhunojë të drejtat, të torturojë

njerëzit, “të zhdukë” kundërshtarët

e të burgosë gazetarët, cili do të

donit të ishte zëri më i fuqishëm në

komunitetin ndërkombëtar? Partia

Komuniste kineze, Rusia e Putinit

apo Evropa?

Ndërsa në Shtetet e Bashkuara

tolerohet shpërndarja jo e barabartë

e pasurive të shekullit dhe në Rusi

e Kinë të pasurit e rinj grumbullojnë

pasuri të paimagjinueshme, Evropa

vazhdon të jetë alergjike ndaj pabarazive.

Cilën botë do të preferonit,

atë në të cilën 1% e popullsisë grumbullon

95% të pasurisë dhe shtresa

e varfër duhet të luftojë për pjesën

tjetër, apo një botë të dominuar nga

një klasë e madhe e mesme dhe me

ndikim politik? Evropa përfaqëson

skenarin e dytë.

Dimë që modeli shoqëror evropian

është më i miri në botë, siç

dimë që në shumë vende është i

paqëndrueshëm. Megjithatë, një

model në të cilin miliona njerëz nuk

kanë ndihmë mjekësore ose braktisen

sapo humbasin vendin e punës

ose thjesht kur plaken, është po aq i

paqëndrueshëm, përveçse i padenjë

për t’u rivalizuar.

Mbështetja evropiane ndaj zhvillimit

të vendeve më të varfra zakonisht

nuk është e vlefshme. Megjithatë,

askush nuk është më bujar

dhe miqësor se evropianët me atë

që ka më shumë nevojë. Globalizimi

po shton dhe shpejton probleme që

kërkojnë një përgjigje të koordinuar

midis vendeve të ndryshme. Eksperimenti

evropian i një qeverie kolektive

është më ambiciozi që është

tentuar ndonjëherë nga njerëzimi.

Dështimi i tij do të çonte shumë të

hiqnin dorë nga këto ide dhe të mos

tentonin më asgjë të ngjashme për

shumë kohë, por ky është një luks që

nuk mund ta përballojmë.

Nuk e di nëse projekti i integrimit

evropian do t’u mbijetojë pengesave

të shumta me të cilat do të përballet,

por di që nëse ai dështon, e gjithë

bota do të vuajë.


16 MARKETING E shtunë, 25 dhjetor 2010


E shtunë, 25 dhjetor 2010

Extra 3

• Telefon + SIM

150 Min* + 150 SMS**

29.95€ për 3 muaj

* Minuta kombëtarë

** SMS ndërkombëtarë

Sasia e telefonave është e limituar

MARKETING 17

Extra 6

Telefon + SIM

300 Min* + 300 SMS**

300 MMS + 300 MB

99.95€ për 6 muaj

Extra pako me telefon!


18

BOTA E shtunë, 25 dhjetor 2010

SHBA dhe Rusia do të bisedojnë për armët taktike bërthamore

Administrata e Barack Obamës thotë

se pakësimi i armëve taktike bërthamore

të Shteteve të Bashkuara dhe

Rusisë do të jetë objektivi që pason

ratifi kimin e së mërkurës të traktatit

për pakësimin e armëve strategjike

me Moskën. Zyrtarët amerikanë

thonë se presin inspektime të

shumta për armët strategjike, të cilat

u ndërprenë vitin e kaluar dhe që do

të rifi llojnë sërish deri në muajin prill.

Ende në valën e festimeve pas ratifi kimit

të traktatit të ri START nga Senati

amerikan, zyrtarët e administratës i

Van Rompuy kërkon

bashkëpunim BE-Turqi

“Turqia po ashtu është anëtare me të drejta të plota e G-

20-ës, ashtu si pesë prej vendeve të BE-së. Për mendimin tim,

edhe pa i pritur rezultatet e negociatave, Bashkimi Evropian

duhet të zhvillojë një partneritet të ngushtë me Republikën e

Turqisë”, tha kreu i Këshillit të Evropës, Herman Van Rompuy.

Duke lëvduar rolin aktiv të

Turqisë në rajon, presidenti

i Këshillit Evropian, Herman

Van Rompuy, i bëri thirrje

bllokut 27-anëtarësh për bashkëpunim

më të ngushtë me

vendin kandidat, pa pritur

rezultatet e negociatave të ardhshme

për anëtarësim.

“Turqia u bë vend kandidat

në vitin 1999, kurse në

vitin 2005 u hapën negociatat

e anëtarësimit. Këto janë

të vështira dhe të ndërlikuara,

por ka mundësi të bëjmë

përparime vitin e ardhshëm.

Reformat e Turqisë, pjesërisht

të realizuara për të aderuar

në standardet e BE-së, kanë

dhënë rezultate mbresëlënëse”,

pohoi Van Rompuy, gjatë

një vizite në kryeqytetin e Hungarisë,

Budapest.

“Në të njëjtën kohë, Turqia

luan rol aktiv në marrëdhëniet

me fqinjët. Po ndërmjetëson

mes Sirisë dhe Izraelit si dhe

po përparon në kontaktet me

Armeninë”, shtoi ai gjatë një ligjërate

në Akademinë e Shkencave

të Hungarisë. “Turqia po

ashtu është anëtare me të drejta

të plota e G-20-ës, ashtu si

pesë prej vendeve të BE-së.

Për mendimin tim, edhe pa i

pritur rezultatet e negociatave,

Bashkimi Evropian duhet

të zhvillojë një partneritet

të ngushtë me Republikën e

Turqisë”, tha kreu i Këshillit

të Evropës, duke theksuar se

besueshmëria e BE-së si një

lojtar global varet nga arritjet

mbi fqinjësinë.

Hungaria do të marrë Presidencën

e BE-së pas Belgjikës

në janar 2011. Zyrtarët belgë

dhe turq kanë konfi rmuar se

nuk është e mundur të hapet

një kapitull i ri negociatash

gjatë gjashtëmujorit të presidencës

belge, ndërsa pala tur-

ke shpreson ta bëjë këtë gjatë

gjashtëmujorit të presidencës

hungareze. Më herët, ministri

i Jashtëm i Belgjikës, Steven Vanackere,

në një intervistë me

“Today’s Zaman” të mërkurën

në Bruksel, u shpreh optimist

mbi procesin e anëtarësimit

të Turqisë. “Treni është në binarë”,

pohoi ai.

Ish-komisionari evropian

për Zgjerimin, tashmë në

postin e komisionarit të Ekonomisë

dhe Çështjeve monetare,

Oli Rehn, pati deklaruar

se “treni” i Turqisë rrezikon të

“përplaset” me Brukselin, nëse

vendi kandidat nuk plotëson

disa kushte të caktuara. “Vërej

që treni mbetet në rrugën e

duhur dhe do të shohim që

përpjekjet e ardhshme do të

japin rezultat në presidencën e

radhës”, theksoi Vanackere. Sipas

tij, qeveria turke nuk mundi

të përgatitet për hapjen e kapitullit

të negociatave, pasi ua

kushtoi energjitë ndryshimeve

të rëndësishme kushtetuese.

Ministri i Jashtëm hungarez,

Janosh Martoni, u zotua

se do të bëjë të pamundurën

për të çuar përpara procesin

e anëtarësimit të Turqisë në

gjashtë muajt e ardhshëm.

Sipas tij, Bashkimi Evropian

duhet të bëjë një zgjedhje

strategjike. “Ose do të formohet

një Perandori e re Otomane

jashtë BE-së, e cila do

ta konkurrojë këtë të fundit,

ose forcat do të bashkohen

dhe Turqia do të bëhet anëtare

e Bashkimit Evropian. Besoj

se anëtarësimi do të sillte

avantazhe domethënëse për

Unionin”, citohet të ketë thënë

Martoni. Ai shtoi se Turqia nuk

duhet të zhgënjehet nga problemet

politike gjatë procesit

të anëtarësimit, por të përqendrohet

te negociatat.

kanë drejtuar sytë nga një objektiv i ri

dhe ndoshta më i vështirë, shkurtimin

e arsenaleve të armëve taktike

bërthamore amerikane dhe ruse.

Kjo kategori e gjerë armësh përfshin

mjetet bërthamore në formën

e minave, predhave të artilerisë,

raketave me rreze të shkurtër që janë

dukshëm më të vogla, e që përbëjnë

rrezik më të madh për t’u përhapur,

sesa armët strategjike me rreze të

gjatë që përfshihen në traktatin e ri

START.

Në një konferencë telefonike me

gazetarët, ndihmëssekretarja

amerikane e Shtetit për kontrollin

e armëve, verifi kimin dhe zbatimin,

Rous Gotmoller tha se presidenti

Obama dhe senatorët amerikanë të

të dy partive janë të predispozuar të

merren më tej me armët taktike.

Besimtarët vërshojnë Betlehemin

Mijëra turistë, pelegrinë dhe klerikë

janë mbledhur në Betlehem,

ndërsa qyteti i lindjes së Jezusit

po përgatitet për të festuar Krishtlindjet.

Pelegrinët ndezën qirinj brenda

Kishës “Lindja e Krishtit”, të cilën

të krishterët e identifi kojnë si vendi

kur para dy mijë vjetësh Jezusi

lindi në një ahur.

Policët palestinezë të vendosur

përreth ishin përgjegjës për ruajtjen

e rregullit.

Kleriku kryesor i Kishës Katolike

në tokën e shenjtë ka arritur

në Betlehem, në një procesion

tradicional nga Jerusalemi.

Patriarku Fuad Tual do të mbajë

meshën e mesnatës në kishë, që

Papa u drejtohet britanikëve

Papa Benedicti XVI u ka bërë

thirrje njerëzve që ta kujtojnë

rëndësinë e lindjes së Krishtit.

Këto komente, Ati i Shenjtë i bëri

gjatë një mesazhi radiofonik, të

transmetuar nga BBC-ja në prag

të Krishtlindjeve.

Kjo është hera e parë që kreu i

shënon edhe kulmin e festës në

qytet. Numri i vizitorëve në Betlehem

është rritur në vazhdimësi në

vitet e fundit. Rreth 90 mijë vizi-

torë priten në qytet gjatë sezonit

të Krishtlindjeve, ndërsa sipas

shifrave të qeverisë izraelite, vjet

ishin 70 mijë.

Anarkistët, përgjegjës për sulmet në Romë

FAI-ja ose Federata Joformale

Anarkiste ka marrë përsipër

përgjegjësinë për dy sulmet me

bomba në dy ambasada në Romë.

Një shënim që kishte mbetur në

rrobat e një prej viktimave merrte

përgjegjësinë për sulmet.

Gjatë ditës së djeshme, dy pako

bombë të dërguara në ambasadat

e Zvicrës dhe të Kilit shkaktuan

plagosjen e dy personave.

Incidentet në Romë ishin të

ngjashme me ato të muajit të kaluar

në Greqi. Militantët e ekstremit

të majtë dërguan pako bomba

në disa ambasada dhe në selitë e

disa qeverive të huaja.

Kishës Katolike i drejton mesazh

një vendi, të cilin e ka vizituar

gjatë vitit. Papa vizitoi Anglinë dhe

Skocinë në muajin shtator.

Transmetimi i mesazhit tre

minutash të Papës ka shkaktuar

kundërshtimin e sekularistëve

në Britani, të cilët kanë kritikuar

BBC-në që i ka dhënë qasje të lehtë

kreut të Vatikanit.

“Zoti është besimplotë kur bën

premtimet e tij, por shpeshherë ai

na habit me mënyrat se si ai i realizon

ato”, deklaroi Papa në porosi.

Ati i shenjtë tha se lutet për të

sëmurët dhe të moshuarit, si dhe

për ata që po shkojnë drejt çdo

forme të vuajtjes dhe mjerimit.

Në mesazhin e tij ai përmendi

vizitën e fundit në Mbretërinë

e Bashkuar, të mbushur me

“dhembshuri të madhe” dhe

shprehu gëzimin e tij që përshëndeste

sërish dëgjuesit britanikë.

“Të dashur miq nga Skocia, Anglia

dhe Uellsi, si dhe nga gjithë

bota anglishtfolëse, dua që ta dini

se jeni pjesë e lutjeve të mia në

këtë sezon të shenjtë”, tha Papa.


FAQE 23: Lufta në rrugën “221B Baker”

Të gjitha përgatitjet janë bërë. Skena por

edhe prezantuesit tashmë janë të gatshëm.

Përsëri në ekranet e shqiptarëve emocionet

e banorëve të Shtëpisë më të njohur në të gjitha

trojet shqiptare do t’i përcjell prezantuesja

e njohur Arbana Osmani, ndërkaq fituesit do

të jenë përfituesit kryesorë të këtij festivali.

Interesi për t’u bërë pjesë e aventurës

së “Big Brother 4” ka qenë shumë i madh.

Janë rreth 11 mijë aplikantë brenda dhe jashtë

Shqipërisë që kanë kërkuar të bëhen pjesë e

shtëpisë më të famshme.

Por, tashmë ata janë përzgjedhur dhe sprovën

e tyre të parë do ta fillojnë qysh të shtunën

ku do të bëhet prezantimi i drejtpërdrejt

i tyre në televizionin “Top Channel”.

tv magazine

Numër: 8 | Shtojcë javore | Përgatiti: Ipko&Digitalb

NIS “BIG BROTHER 4”

Konkurrentët janë përzgjedhur, shtëpia është bërë gati, skena po ashtu dhe gjithçka premton një spektakël

të madh. Organizatorët garantojnë se edicioni i katërt i “Big Brother” del jashtë çdo skeme që publiku ka

parë deri më tani. Edhe këtë vit Big Brother Albania IV në Kosovë vjen në platformën e DigiAlbit dhe IPKO-s.

SI TA SHIKOJMË BBA4

Edicioni i 4 i Big Brother Albania fillon më

25 dhjetor dhe do të transmetohet ekskluzivisht

vetëm në platformën tonë të televizionit

digjital. Të gjithë klientët tanë të cilët

kanë pako aktive të televizionit digjital, do të

mund ta shohin falas këtë reality show për 1

javë të plotë. Prej 1 janarit 2011, Big Brother

për tërë edicionin (100 ditë) do të kushtojë

vetëm 7 EURO. FALAS ofrohet për abonuesit

e pakove Premium dhe HD Premium.

Abonimi për Big Brother mund të blihet

vetëm në dyqanet tona.

+

PROGRAMI RO

JAVOR

Hyrja e tyre nuk do të jetë e zakontë, ndërsa

publiku do të mbajë frymën që natën e parë.

Spektakli do të ketë befasi për ata që presin

të bëhen pjesë e kësaj aventure të madhe,

por edhe për publikun që i ndjek nga shtëpia.

Interesi për t’u bërë pjesë e “Big Brother 4”

ka qenë i jashtëzakonshëm. Rreth 11 mijë persona

brenda dhe jashtë kufirit kanë aplikuar

për t’u bërë pjesë e aventurës. Të joshur nga

fama, por edhe nga çmimi i madh prej 100

milionë lekësh të vjetra, kanë qenë të shumtë

ata që kanë guxuar duke aplikuar edhe online.

Grupe të posaçme pune kanë punuar shumë

për përzgjedhjen e konkurrentëve që do të

bëhen nesër pjesë e shtëpisë dhe do të nisin

aventurën në “Big Brother”.

Janë karaktere të ndryshme me interesa

po ashtu të ndryshme. Në këtë edicion ka një

rritje të moshës mesatare të konkurrentëve,

ndërkohë që të gjithë kanë ambicie të fitojnë.

Pjesa më e madhe prej tyre, edhe ata që

nuk kanë si synim të parë çmimin e madh, e

shohin këtë spektakël si një mundësi e mirë

për të krijuar një profil publik, për t’u bërë

të njohur e për t’i krijuar vetes mundësi të

reja. Nëse përvoja e vjetshme do të çonte në

hamendësime për ekzistencën e dy shtëpive,

kjo tjetra do të shërbente si ambient ndëshkimi,

nuk do të ndodhë kështu. Do të jetë një

shtëpi e vetme me kushte superluksoze, për

të cilën është kujdesur Rovena Agolli. Regjia e

spektaklit realizohet nga Ergys Lubonja, autor

i programit është Rezart Aga, ndërkohë që një

staf i tërë punon për realizimin e këtij spektakli

të madh.

Faqe 22: Nga agjentë e spiunë, të dashur

Çdo të shtunë, spektakli do të drejtohet

sërish nga Arbana Osmani, ndërsa skena do

të jetë tërësisht e re. Edhe këtë vit, Arbana do

të shoqërohet në studio nga një opinionist, një

personazh që do të zbulohet në spektaklin e

nesërm, i cili luan një rol të rëndësishëm me

gjykimet e tij në raportet mes banorëve, por

edhe në perceptimin që publiku ka për ta.

Tri edicionet e mëparshme kanë treguar se

mund të ndodhë gjithçka. Ndonëse publiku

ka krijuar tashmë një pritshmëri të tijën për

surprizat, për festat, për dhuratat që u bëhen

javë pas jave banorëve, organizatorët kanë

menduar edhe për këtë. Për ta gjendet gjithnjë

diçka e re. Ndonëse konkurrentët që do

të hyjnë të parët në shtëpinë e “Big Brother”

janë zgjedhur, mes tyre edhe nga Kosova, aplikimet

vazhdojnë. Të gjithë ata që ende kanë

dëshirë të provojnë të bëhen pjesë e kësaj

aventure, kanë ende mundësi.

Ndërkohë, si gjithmonë, publiku do të jetë

pjesë aktive e këtij spektakli. Për ata që duan

të ndjekin çfarë ndodh gjatë 24 orëve në

shtëpinë më të famshme, do të kenë në dispozicion

dy kanale të posaçme, “Big Brother

1” dhe “Big Brother 2”, të cilët do të mund të

shihen përmes abonimit në kartën “Gold” në

Shqipëri por në Kosovë të gjithë klientët tanë

të cilët kanë pako aktive të televizionit digjital,

do të mund ta shohin falas këtë “reality

shoë” për 1 javë të plotë. Prej 1 janarit 2011,

Big Brother për tërë edicionin (100 ditë) do

të kushtojë vetëm 7 euro. Ndërkaq për abonuesit

e pakove Premium dhe HD Premium

do të jenë falas.

Big Brother

Albania 4

Spektakël i paparë do të filloi në

Big Brother Albania IV që nga kjo

e shtunë ku Arbana Osmani dhe

Top Channel do të servojnë befasi

interesante në natën e parë të këtij

festivali. Tërë këtë magji do të mund

ta shikojnë të gjithë abonentët e

IPKO me ana të platformës DigitAlb.

E shtunë – ora 21:00

Takimi i

pasdites

«Takimi i pasdites» me Rudina Magjistarin.

Një shoë argëtues dhe informativ

që shoqëron çdo pasdite familjet

shqiptare. Të ftuar në panel njerëz që

flasin për tema të ndryshme, inserte

filmike të xhiruara më parë, lidhje direkte.

Targeti është gjithë familja, por duke

u fokusuar me tepër tek ai femëror.

TV Klan - e hënë - e premte 18:20

Festivali i 49’të

në RTSH

Momente interesante do të ju përcjellin

gjatë kësaj jave ku të shtunën do

të përcaktohet edhe finalisti që do ta

përfaqësoi Shqipërinë në festivalin

EUROSONG. Pritet një garë e nxehtë.

TVSH – ora 21:00

Gruaja sot

Një emision ky i dedikuar vetëm

për gratë me autore Zana Kadën.

Në studio të ftuar personalitet të

ndryshme, gra të cilat kanë pasur

suksese të konsiderueshme në jetë.

RTK - E mërkurë – pra 22:30


SKEMA PROGRAMORE

Faqe 20

ORA E HENE, 27 DHJETOR

7:00 NE SYRIN E FURTUNES

9:00 NE GJEN

11:00 NE KERKIM TE FOLESE

13:00 HEROI I QENDRES TREGTA-

RE

15:00 AEROPORTI I SHPRESES

17:00 KEÇISTI

19:00 MYSAFIRE NE QYTET

21:00 I DYSHUARI

23:00 ME DY FYTYRA

1:00 BRITME E LARGET

3:00 TRIS MARRAMENDES

5:00 DHIMBJET E DASHURISE

E MARTE, 28 DHJETOR

7:00 XHULIA

9:00 TE GJITHA NE LOJE

11:00 AS BRENDA AS JASHTE

13:00 BORAT

15:00 GJUETARI I BALONAVE

17:00 NORBIT

19:00 GOGOLI 2

21:00 VRAPUESI I VDEKUR

23:00 VALKYRIE

1:00 MASA E HAKMARRJES

3:00 TATUAZHI

5:00 MARTA

E MERKURE, 29 DHJETOR

7:00 URA PER ASKUND

9:00 MARGOT

11:00 MBRETERESHA E DEBORES

13:00 PSIKOLOGU

15:00 GENJESHTRA, ILUZIONE

17:00 MODERNE GENJESHTARE

19:00 ROCKNROLLA

21:00 LISTA E DESHIRAVE

23:00 E VRANE DHINE

1:00 KRIJESAT E TERRIT

3:00 DEBORA E VDEKUR

5:00 NEONED

E ENJTE, 30 DHJETOR

7:00 PEACOCK

9:00 MASA TE JASHTEZA-

KONSHME

11:00 LEGJENDA E LUFTETARIT TE

CUNAMIT

13:00 PERRALLE KRISHTLINDJESH

15:00 ARI QE VRET

17:00 PERPLASJA E SANTAVE

19:00 PASAGJERET

21:00 IMPONIMI

23:00 TRANSIBERIANI

1:00 KALORESIT

3:00 AKTIVITETI PARANORMAL

5:00 ADAM

E PREMTE, 31 DHJETOR

7:00 HENA

9:00 PRINCI DHE UNE 4

11:00 NJIHUNI ME DEJVIN

13:00 TRUPROJA

15:00 GANGSTERI AMERIKAN

17:00 DREAMGIRLS

19:00 ZOHAN

21:00 KARNERA MALI QE ECEN

23:00 AUSTRALIA

1:00 NJE NATE NE MUZE 2 BETE-

JA E SMITHSONIANEVE

3:00 TREMBEDHJETESHJA E

OUSHENIT

5:00 TROPIC THUNDER

E SHTUNE, 1 JANAR

7:00 FESTA E FUNDIT TE SH-

KOLLES

9:00 SEZONI I URAGANIT

11:00 SLUMDOG MILLIONAIRE

13:00 SEKSI DHE QYTETI

15:00 ME DY FYTYRA

17:00 TRANSPORTUESI 3

19:00 E MORET VESH PER MOR-

GANET?

21:00 TERMINATORI 4 SHPETIMI

23:00 ZANAFILLA E NJEREZVE-

UJQ ULVERINI

1:00 HULKU I PAMPOSHTUR

3:00 NUMRI 23

5:00 KUJTIME TE PERZHITURA

E DIEL, 2 JANAR

7:00 BEOULF

9:00 U KEPUT NJE YLL E RA

11:00 KENDVESHTRIMET E NJE

KRIMI

13:00 NJE NATE NE MUZE 2 BETE-

JA E SMITHSONIANEVE

15:00 ME ÇDO KUSHT

17:00 ZANAFILLA E NJEREZVE-

UJQ ULVERINI

19:00 QUANTUM OF SOLACE

21:00 SHPEJTESI DHE ÇMENDURI

4

23:00 I HUAJI

1:00 HELLBOY USHTRIA E ARTE

3:00 ZEMERTHYESI

5:00 TREKENDESHI

ORA E HENE, 27 DHJETOR

7:30 FANTOMASI KUNDER SKO-

TLAND JARDIT

9:30 ME I MADH SE JETA

11:30 COCARJA

13:30 FOREST GUMP

15:30 I HIJES DHE DASHURISË

17:30 UJKU

19:30 AVIATORI

21:30 PARFUMI HISTORIA E NJE

VRASESI

23:30 REI

1:30 YJET E EGRIT

3:30 TE DRIDHESH NGA FRIKA

5:30 PËRPARA AGIMIT

E MARTE, 28 DHJETOR

7:30 LULJA E KAKTUSIT

9:30 LAGUNA BLU

11:30 ZOTERIA I HATASHEM

13:30 MOSHA E PAFAJËSISË

15:30 VAJZA NJE MILION DOLLA-

RESHE

17:30 DETIN BRENDA

19:30 SHTATE JETE

21:30 DY MOTRAT BOJLEN

23:30 DJALI ME PIAZHAMA ME

VIJA

1:30 SHPETONI USHTARIN RA-

JAN

3:30 NJE ENGJELL PER MEIN

5:30 PËRPARA PERËNDIMIT

E MERKURE, 29 DHJETOR

7:30 GJIGANDI

9:30 KTHIM NË LAGUNËN BLU

11:30 BARTON FINK

13:30 PËRTEJ DETIT

15:30 SHTEPIA NE UJE

17:30 KRISJET

19:30 GJYSHI I NGRIRE

21:30 COCO PERPARA CHANNEL

23:30 DITARI I BRIXHET XHONS

1:30 FANTAZMA E OPERAS

3:30 MR.XHONS

5:30 MONTY PYTHON DHE KUPA

E SHENJTË

E ENJTE, 30 DHJETOR

7:30 MACJA MBI ÇATINË E NXEH-


9:30 RIO BRAVO

11:30 VIOLINA E KUQE

13:30 YLL I SHNDRITSHEM

15:30 COLD MOUNTAIN

17:30 PERPLASJET

19:30 KRISJET

21:30 CAST AWAY - I HUMBURI

23:30 BASIC INSTICT

1:30 HAPI SYTË

3:30 I HUAJI

5:30 MISTERI VON BULOW

E PREMTE, 31 DHJETOR

7:30 NUK KA PAQE NEN ULLINJ

9:30 100 DITE NE PALERMO

11:30 ILUZIONISTI

13:30 SHENJTORE DHE USHTARE

15:30 LA VIE EN ROSE

17:30 DITARI I NJE SKANDALI

19:30 MBRETERESHA

21:30 RASTI I ÇUDITSHEM I

BENXHAMIN BATEN

0:00 DY MOTRAT BOJLEN

1:30 W.

3:30 MËKATI FILLESTAR

5:30 VELLEZERIT BLUZ

E SHTUNE, 1 JANAR

7:30 DITA E KUKUVAJKES

9:30 DISA E DUAN TË NXEHTË

11:30 FLASHDANCE

13:30 FROST/NIKSON

15:30 COCO PERPARA CHANNEL

17:30 JETA E TE TJEREVE

19:30 DUKESHA

21:30 HEAT - SFIDA E FUNDIT

23:30 PARFUMI HISTORIA E NJE

VRASESI

1:30 NE ISHIM USHTARE

3:30 PINK FLOYD MURI

5:30 I MIRI, I KEQI DHE I SHEMTU-

ARI

E DIEL, 2 JANAR

7:30 A NUK I VRASIN DHE KUAJT

KESHTU

9:30 3:10 PER NE JUMA

11:30 KAMPIONI

13:30 CAST AWAY - I HUMBURI

15:30 RASTI I ÇUDITSHEM I

BENXHAMIN BATEN

17:30 BRAVEHEART

19:30 BRAVEHEART

21:30 BAARIA

23:30 HEAT - SFIDA E FUNDIT

1:30 PER DISA DOLLARE ME

SHUME

3:30 NIKSON

5:30 MARTESE E STILIT ITALIAN

E SHTUNË, 25 DHJETOR 2010

ORA E HENE 2010-12-27

07 00 ODISEA E TIFOZEVE/MONTATORJA

09 00 DASMA E SHTYRE

11 00 GJENERAL GRAMAFONI

13 00 KEMISHAT ME DYLLE

15 00 MENGJESE LUFTE

16 00 NXENESIT E KLASES SIME

17 00 SHI NE PLAZH

19 00 TE HASH PESHK NE BALLKAN

20 00 ALBANIA’S TOP MODEL - PERM-

BLEDHJE DITORE

21 00 SHKELQIM I PERKOHSHEM

23 00 MURI I GJALLE

01 00 KEMISHAT ME DYLLE

03 00 SHI NE PLAZH

05 00 GJENERAL GRAMAFONI

E MARTE 2010-12-28

07 00 DITA E PARE E EMERIMIT/NJE I TRETE

09 00 GUNAT PERMBI TELA

11 00 CUCA E MALEVE

13 00 HISTORIANI DHE KAMELEONI

15 00 NJE NATE PA DRITE

16 00 NGJYRAT E MOSHES

17 00 ÇIFTI I SHQYER

19 00 NJE JETE NE KORNIZE

20 00 ENDRRA E ÇAMERISE

21 00 ALBANIA’S TOP MODEL - 4

23 00 NJERIU I MIRE

01 00 NJE NATE PA DRITE

03 00 CUCA E MALEVE

05 00 NGJYRAT E MOSHES

E MERKURE 2010-12-29

07 00 ESTRADA NE EKRAN/INTENDENTI

09 00 FURTUNA

11 00 DETYRE E POSACME

13 00 NDERGJEGJA

15 00 PAS TAKIMIT TE FUNDIT

16 00 NJE EMER MIDIS NJEREZVE

17 00 DASHURI ME KRISMA

19 00 TAKIME ME TE IKURIT 1: SKOCIA

20 00 ALBANIA’S TOP MODEL - PERM-

BLEDHJE DITORE

21 00 PORTOKALLI

23 00 NE KUFI TE DY LEGJENDAVE

01 00 PAS TAKIMIT TE FUNDIT

03 00 NDERGJEGJA

05 00 FURTUNA

E ENJTE 2010-12-30

07 00 KERCENIMI

09 00 FUNDI I NJE GJAKMARRJEJE

11 00 GUXIMTARET

13 00 DASHURIA E FUNDIT

15 00 KUSH VDES NE KEMBE

16 00 MILITANTI

17 00 ISHTE KOHE PER DASHURI

19 00 SHQIPERIA ESHTE KULTURE

20 00 ALBANIA’S TOP MODEL - PERM-

BLEDHJE DITORE

21 00 NE TOKEN MES KUFIJVE

23 00 PESHA E KOHES

01 00 MILITANTI

03 00 DASHURIA E FUNDIT

05 00 FUNDI I NJE GJAKMARRJEJE

E PREMTE 2010-12-31

07 00 MIMOZA LLASTICA/NJE VONESE E

VOGEL

09 00 FILLIM I VESHTIRE

11 00 VITET E PRITJES

13 00 KUR HIQEN MASKAT

15 00 NE FILLIM TE VERES

16 00 CIFTI I LUMTUR

17 00 PERRALLE NGA E KALUARA

19 00 LUKOVA/BORSHI

20 00 ALBANIA’S TOP MODEL - PERM-

BLEDHJE DITORE

21 00 LETRA ERE

23 00 KUR PO XHIROHEJ NJE FILM

01 00 PERBALLIMI

03 00 ZEVENDESI I GRAVE

05 00 SHOKU YNE TILI

E SHTUNE 2011-01-01

07 00 DOLLIA E DASMES SIME

09 00 BESA E KUQE

11 00 NATA E PARE E LIRISE

13 00 GJURME NE KALTERSI

15 00 KAPEDANI

16 00 MAO CE DUN

17 00 LETRA ERE

19 00 FESTIVALI I FILMIT BALLKANIK

20 00 ALBANIA’S TOP MODEL - PERM-

BLEDHJE DITORE

21 00 HONEYMOONS

23 00 LETRA FATALE

01 00 VDEKJA E KALIT

03 00 GJURME NE KALTERSI

05 00 KAPEDANI

E DIEL 2011-01-02

07 00 FRAKTURA/BALONAT

09 00 YJET E NETEVE TE GJATA

11 00 FLUTURA NE KABINEN TIME

15 00 TE MOS HESHTESH

16 00 E DI SE KAM PASUR NJE EMER TE

MIRE

17 00 BORA QE BIE NE DET

19 00 SHTEPIA E VJETER: MARJETA LJARJA

20 00 ALBANIA’S TOP MODEL - PERM-

BLEDHJE DITORE

21 00 MILIONERI

23 00 KOHA E KOMETES

01 00 SKENDERBEU

03 00 FLUTURA NE KABINEN TIME

05 00 E DI SE KAM PASUR NJE EMER


ORA E hene, 27 dhjetor 2010

8:00 Galidor eps 15

8:30 Rejven III eps 9

9:00 Une Karli II eps 6

9:30 Miku im, Bener

10:40 Nderrim veror

12:10 Rrembimi I bandes

13:40 Vajzat gatopard 1

15:15 Ishulli I Nimit

16:50 Ura per ne Tarrabithia

18:20 Bratz - Filmi I vertete

20:00 Nje gjysh per Krishtlindje ( I RI )

21:30 Krishtlindje ne boten e çudirave

23:00 Inkhart - Zemra prej boje

0:40 Herbi perseri ne gare

2:00 Moda e mafi as

E marte, 28 dhjetor 2010

8:00 Galidor eps 16

8:30 Rejven III eps 10

9:00 Une Karli II eps 7

9:30 Krimpjaltezat 2010

10:40 Uendi - Rikthimi I luftetarit

12:10 Perralla te magjepsura

13:45 Vajzat gatopard 2

15:30 4 Fantastiket

17:10 Stolisni pemen

18:35 Kur ishim ne Rome

20:00 Nje Krishtlindje e bukur ( I RI )

21;30 Periudha me e bukur e vitit

23:10 Zonja Doubfi re

0:30 Herbi vishet si banane

2:00 13 per 30

E merkure, 29 dhjetor 2010

8:00 Galidor eps 17

8:30 Rejven III eps 11

9:00 Une Karli II eps 8

9:30 Te kundert per nje dite

10:50 Udhetimi

12:20 Nje çihuahua ne Beverli Hills

13:50 Vajzat gatopard 3

15:15 4 Fantastiket 2

16:45 Ngrije zerin

18;30 Rikthim ne qytetin e Hallouinit

20:00 Hotel per qente ( I RI )

21:30 Premtimi eshte premtim

23;00 E premte e frikshme

0:35 Qyteti I pertaceve - Filmi

E enjte, 30 dhjetor 2010

8:00 Galidor eps 18

8:30 Rejven III eps 12

9:00 Une Karli II eps 9

9:30 Trafi k ne tarracen 47

11:05 Shoke debore

12:15 Shtrigat binjake

13:45 Kaloresi I zi

15:15 I vetem ne shtepi 1

16:55 Dhembi

18:25 Hani

20:00 Pushime ne familje ( I RI )

21:30 Nje gjysh per Krishtlindje

23:00 Akuamarine

0:40 Buburreci I dashuruar

2:00 Plani familjar

E premte, 31 dhjetor 2010

8:00 Patinatorja

9:30 Djaloshi nga Marsi

11:15 Pasaporte per ne Paris

12:40 Arritem

14:10 Njeriu I perkryer

15:50 I vetem ne shtepi 2

17:45 Gracka e prinderve

20:00 Magjistaret e sheshit Uejverli - Filmi

( I RI )

21:40 Nje Krishtlindje e bukur

23:00 Vajza e vogel

0:30 Herbi shkon ne Montekarlo

2:00 Jashtetokesori

4:00 Lizi Meguajer - Filmi

6:00 Shkolla e super heronjve

E shtune, 1 janar 2011

8:00 Princi dhe I varferi - New

9:35 Femijet tane

11:00 Fitimtare ne Londer

12:30 Shtepia e re

14:00 Telashe me duzine 1

15:35 I vetem ne shtepi 3

17:15 Skena ime shkon ne Hollivud

18:30 Ani

20:00 Bandslam ( I RI )

21:40 Hotel per qente

23:00 Nje histori Hirusheje

0:40 Te çmendur pas mambos

2:00 Gra te vogla

4:00 Puthja ime e pare

E diel, 2 janar 2011

8:00 Kercenimi Denis

9:40 Pantallonat pritese

11:00 Kur ishim ne Rome

12:25 Pushime ne rulot

13:50 Telashe me duzine 2

15:20 I vetem ne shtepi 4

16:50 Luni Tuns

18:20 Vajzat e tifozeve 5

20:00 Programi I mbrojtjes se princeshave

( I RI )

21:30 Pushime ne familje

23:00 Nje tjeter histori Hirusheje

0:30 Magjia verore

2:00 Rrefi met e nje adoleshenteje

4:00 Ela e magjepsur

ORA E HENE, 27 DHJETOR 2010

5:00 RREZIK NE AVIONIN 534

7:00 I FORTI I ROUD HAUZIT

9:00 FITORJA

11:00 RRUFEJA BLU

13:00 MARREVESHJE E PISTE

15:00 STREETFIGHTER

17:00 REBELI

19:00 Z&ZNJ SMITH

21:00 VENDIM KRITIK

23:00 DERI NE VDEKJE

1:00 HISTORI POLICIE

3:00 METROJA

E MARTE, 28 DHJETOR

2010

5:00 DILEMA

7:00 FREEJACK

9:00 PIRATET E KOMPJUTERAVE

11:00 TOP GUN

13:00 E NESERMJA NUK VDES

KURRE

15:00 MONTANA

17:00 VDEKJE E DESHIRUAR

19:00 RED LINE

21:00 SWAT

23:00 ARMA VDEKJEPRURESE 3

1:00 NE ARRATI

3:00 LINDJA E DIELLIT

E MERKURE, 29 DHJETOR

2010

5:00 USHTARI UNIVERSAL

7:00 NE RREZIK PER JETEN

9:00 NDESHJE E PERGJAKUR ( I RI

)

11:00 BORN TO RIDE

13:00 XXX - NIVELI TJETER

15:00 HAKMARRJA E KARTERIT

17:00 MOTORRISTI

19:00 NA ISHTE NJEHERE NE MEK-

SIKE

21:00 XXX

23:00 TORTE ME PETA

1:00 IKONA 1

3:00 HEROI I FUNDIT

E ENJTE, 30 DHJETOR 2010

5:00 LUFTA E KONORIT

7:00 VRASESIT

9:00 FALSIFIKUESIT

11:00 NEN MBIKQYRJE

E SHTUNË, 25 DHJETOR 2010 SKEMA PROGRAMORE

13:00 NE VIJEN E ZJARRIT

15:00 ARMAGEDON

17:00 MURE TE PAKALUESHME

19:00 MISIONI I PAMUNDUR

21:00 STARGATE: ARKA E SE VER-

TETES ( I RI )

23:00 BALISTIK

1:00 IKONA 2

3:00 DREJTESI NE FERR

E PREMTE, 31 DHJETOR

2010

5:00 OR APIK 1

7:00 BINJAKET

9:00 SHIGJETA E THYER

11:00 GRACKA

13:00 TANGO DHE KESH

15:00 CON AIR

17:00 ARME E ZHVESHUR

19:00 MIRE SE ERDHET NE XHUN-

GEL

21:00 STARGATE: CONTINUUM ( I

RI )

23:00 GJUETIA PER TETORIN E KUQ

1:00 EKUILIBRI

3:00 SPECIALISTI

E SHTUNE, 1 JANAR 2011

5:00 POINT BREAK

7:00 KAMPIONI

9:00 SHKOLLA E HERONJVE

11:00 I ARRATISURI

13:00 DOA GJALLE A VDEKUR

15:00 POLICI I SE ARDHMES

17:00 POSEIDONI

19:00 PUTHJA E DRAGOIT

21:00 VRASESJA E PERSOSUR ( I RI

)

23:00 LOTET E NJE VRASESI

1:00 KILL BILL 1

3:00 KONTRAKTUESI

E DIEL, 2 JANAR 2011

5:00 EXCESS BAGGAGE

7:00 NINXHAT AMERIKANE ( I RI )

9:00 TRAZIRA NE AVION

11:00 DEMOLITION MAN

13:00 MBRETI AKREP

15:00 ISHULLI I THESARIT

17:00 KORRUPTUESI

19:00 GJUHA E KODEVE

21:00 MIAMI VICE

23:00 ALKATRAZ

1:00 NDJEKJA

3:00 VRASJE NE HOLLIVUD

ORA E hene, 27 dhjetor 2010

5:30 Junior

7:30 Makina te perdorura

9:30 Burimet e shpreses

11:30 Ne vatren prinderore

13:30 Ne shpetim te Grejsit

15:30 Xho bukuroshi

17:30 Arma lakuriqe 2

19:30 Gjithmone prane teje

21:30 Kur ti ishe ne gjume

23:30 Kepuca e Manitus

1:30 Elsa dhe Fredi

3:30 Mes femrave

E marte, 28 dhjetor 2010

5:30 Kthehu tek une

7:30 Producentet

9:30 Tekniku i cmendur

11:30 Mashtruesit

13:30 Vajza dhe djem te keqinj

15:30 Xhon Takeri duhet vrare

17:30 Arma e mbushur

19:30 Aventurat e hajdutit artist

21:30 Vajza te prapa

23:30 Napoleon Dinamiti

1:30 Biznes i rrezikshem

3:30 Nusja ime nga Bollivudi

E merkure, 29 dhjetor 2010

5:30 Me nderime

7:30 Thashethemi

9:30 Naten qe s’u takuam

11:30 Djem dhe vajza

13:30 Aventure dashurie ne Karaibe

15:30 2001 parodi ne hapesire

17:30 Krokodil Dandi ne qytet

19:30 Kafazi

21:30 Zockat e bardha

23:30 Telekomanda

1:30 Tin cup

3:30 Hot to trot

E enjte, 30 dhjetor 2010

5:30 Kartmonedha 20$

7:30 Partnere ideale

9:30 Nje shkendije nga e kaluara

11:30 Aventure ne shtepine e bardhe

13:30 Ka vetem nje si ajo

15:30 Dashuri...per dhurate

17:30 Si te besh para pa punuar

19:30 Koke e kembe ne dashuri

Faqe 21

21:30 Tre burra te mencur

23:30 Gjithe fi ksimet e Bobit

1:30 Katastrofa e fundit

3:30 Si zogu ne kafaz

E premte, 31 dhjetor 2010

5:30 Topi i bores

7:30 Taksisti

9:30 Aksidente fatlume

11:30 Zoti Santa Nick

13:30 Tre takimet e Martes

15:30 6 dite, 7 nete

17:30 Shoqe te keqija

19:30 Loje e dyfi shte

21:30 Pushime dimerore

23:30 Krishtlindje ne Indi

1:30 Cfare duan grate

3:30 Deuce Bigalow

E shtune, 1 janar 2011

5:30 Ne bordin e shtepise sone

7:30 Djali i ujit

9:30 Te prezantoj Sellin

11:30 Krishtlindje buze Nilit

13:30 Cdo dite nga e para

15:30 Martesa e mikut tim me te

mire

17:30 Nenemadhja 1

19:30 Embelsire amerikane 3

21:30 Ne sallonin e bukurise

23:30 Ja ku vjen Poli

1:30 Zeniti i Shanghait

3:30 I papershkueshmi

E diel, 2 janar 2011

5:30 Hot shots 1

7:30 I dashuruar marrezisht

9:30 Genjeshtar genjeshtar

11:30 Organizatorja e dasmave

13:30 Kafsha

15:30 Puthje franceze

17:30 Nenemadhja 2

19:30 Uragani Sharline

21:30 Djali i Panteres Roze

23:30 Dasmoret e paftuar

1:30 Krishtlindje ne Majemi

3:30 Gjithe fajin e ka Hollivudi


Faqe 22

NGA AGJENTË E

SPIUNË, TË DASHUR

Pasi që jeni zënë në një aeroplan

dhe jeni kënaqur duke e

shikuar një film në mbrëmje,

atëherë normalisht nuk do të

ishte interesant nëse nuk e

shikoni filmin “Killer”. Sepse

ai është i ndërtuar me një

koncept të lartë, edhe pse

me buxhet të vogël, sepse

pranë tij ka qëndruar regjisori

i njohur Robert Luketic,

që i bën të luajnë ndryshe

Ashton Kutcherin dhe Katherine

Heiglin – duke i kthyer

ata në një çift superseksi

në një komedi interesante.

Jen, një vajzë e re simpatike

takon rastësisht gjatë pushimeve

mashkullin e ëndrrave

të saj, Spencerin, një agjentspiun

profesionist me një

dhunti të veçantë për vrasje.

Të dy do të gjejnë dashurinë

e vërtetë duke kaluar

në një martesë të shpejtë,

por e kaluara do të kthehet

për t’i ndjekur nga pas...

Ata takohen në rivierën

bukur franceze, ku Jen (Ms.

Heigl, paraqitet shumë më

mirë në këtë film) është

në pushime me babain e

saj të padurueshëm (Tom

Selleck) dhe përkohësisht

e kanë lënë vetëm nënën e

tyre (Catherine O’Hara).

Gjërat bëhen edhe me

interesante kur vjen Spencer

(Mr. Kutcher), një agjent i

“lodhur” i CIA-s që dëshiron

të bëjë ahengje dhe të bëjë

shitje në Francë. Njëherë

ai bën një darkë me shampanjë

dhe mandej fillon që t’i

propozojë asaj një martesë.

Kështu, Luketic bën një

hyrje të vogël të këtij filmi

që i ngjason shumë regjisë

së “Legally Blonde”, paksa

monoton për shkak të

përdorimit të skenave të

stërzgjatura të “Monster-in-

Law” dhe “The Ugly Truth.”

Mirëpo, adhuruesit e Kutcher

duhet që të besojnë

se kësaj radhe aktori i tyre i

preferuar paraqitet paksa si

James Bond, edhe pse nuk

flet një frëngjishte të pastër.

KILLERS

Regjia Robert Luketic; skenari:

Bob DeRosa dhe T. M.

Griffin, bazuar në tregimin

e DeRosa; regjisor i fotografisë:

Russell Carpenter;

montazha: Richard Francis-

Bruce dhe Mary Jo Markey;

muzika: Rolfe Kent; dizajner

Missy Steëart; kostumografia

Ellen Mirojnick dhe Johanna

Argan; producent: Scott

Aversano, Ashton Kutcher,

Jason Goldberg dhe Mike

Karz; distributor: Lionsgate.

Kohëzgjatja 1 orë 40 minuta.

Aktorët: Katherine Heigl (Jen

Kornfeldt), Ashton Kutcher

(Spencer Aimes), Tom Selleck

(Mr. Kornfeldt), Catherine

O’Hara (Mrs. Kornfeldt),

Katheryn Winnick (Vivian) dhe

Kevin Sussman (Mac Bailey).

TV TIP

MAGJIA E

KRISHTLINDJEVE

Pas katër viteve, familja Ultifield është

mbledhur të festojë së bashku Krishtlindjet

në shtëpinë e matriarkës Madera. Por, si në

çdo takim familjar, edhe për Ultifieldin disa

tema nuk bënë të preken. Në rolet kryesore

paraqiten Deleroy Lindo dhe Idris Elba.

E shtunë: 18:55

VITI I QENIT

TV

TIP

TV

TIP

Peggy është një sekretare 40-vjeçare, e

cila jeton vetëm me qenin e saj që ajo e do

vërtet shumë. Por, kur qeni një ditë ngordh,

ajo do të nisë udhëtimin e saj drejt transformimit

personal. Në rolin kryesor paraqitet

Molly Shannon.

E diel: 19:10

TV

TIP

MYSAFIRE NË

QYTET

Një afariste e fuqishme që e adhuron jetën

dhe shoqërinë e lartë shkon në Minnesotta

për të audituar një uzinë. Pritja e vendasve

nuk është aspak e ngrohtë dhe ajo e ka

shumë të vështirë që të përshtatet me ta.

Në rolin kryesor Rene Zelleweger.

E hënë: 19: 15

HOW TO TRAIN

YOUR DRAGON

Nga studioja televizive që solli

komeditë “Shrek” dhe “Kung Fu Panda”,

vjen një tjetër aventurë e papërsëritshme, e

dubluar e gjitha në shqip. Në kohën mistike

të vikingëve dhe dragonjve të egër, Lemza,

një djalosh i ri ëndërron të bëhet një luftëtar

i zoti si babai i tij.

Aktorët: Jay Baruchel, Gerard Butler, America

Ferrera, Craig Ferguson, Christopher

Mintz-Plasse, etj. REGJIA: Dean DeBlois,

Chris Sanders.

AGORA

TV

TIP

TV

TIP

Në Egjiptin e lashtë nën sundimin romak,

trazirat fetare rrezikojnë të shkatërrojnë

gjithçka. Kjo është historia e një gruaje

që me ndihmën e vartësve të saj, bëri të

pamundurën për të shpëtuar kulturën e një

kombi.

Aktorët: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar

Isaac, Ashraf Barhom, Homayoun Ershadi,

etj. Regjia: Alejandro Amenábar.

TV

TIP

THE EXPERIMENT

Një dramë psikologjike, e bazuar në një histori

të vërtetë. Disa shkencëtarë rekrutojnë

një grup njerëzish për një eksperiment mbi

sjelljen sociale pas hekurave të burgut.

Aktorët: Forest Whitaker, Adrien Brody, Cam

Gigandet, Clifton Collins Jr., Travis Fimmel,

etj. Regjia: Paul Scheuring.

Vërejtje: Për orarin e transmetimit mund të konsultoheni me skemën programore

të IPKO’s të botuar në këtë shtojcë dhe në programin e parë të paketës digjitale të IPKO’s.

E SHTUNË, 25 DHJETOR 2010

SOPHIA’S DIARY

TV

TIP

I filluar si një videoditar në internet, popullariteti

i pakrahasueshëm e bëri që të ishte

seriali i parë që do të kalonte nga interneti,

në një nga televizonet më të njohura në

Angli...

Aktorët: Rachel Harvey, Lauren Gordon,

Junior Nunoo, Heidi Monsenr, Joseph Cappellazzi,

Nuno Bernardo.

Çdo të dielë: 18:00

TV

TIP

DAYS OF OUR

LIVES

Një nga telenovelat më të transmetuara dhe

më të vlerësuara në historinë e televizionit.

Gjithçka që ndodh në jetën e përditshme të

disa familjeve në qytetin imagjinar të Salem,

e ndjekur për katër dekada me radhë....

Nga e hënë në të premte: 17:00

TV

TIP

DERI NË VDEKJE

Një çift i sapomartuar zhvendoset

ngjitur me një çift të martuar për 25 vjet

me radhë. Ky film është një komedi e triumfeve

dhe vuajtjeve të martesës dhe miqësisë,

e para nga këndvështrime të ndryshme.

Nga e hëna në të premten: 18:00


Qysh në fi llim të fi lmit “Sherlock

Holmes”– edhe në fund

të tij – detektivi i famshëm

demonstron pushtetin e tij të

stërholluar në mënyrën që nuk

e ka ëndërruar kreatori i tij,

Arthur Conan Doyle. Gjithmonë

në vëzhgim të banditëve

dhe krimit të organizuar, fi lmi

paraqet një errësirë në një

kishë, ku Holmes llogarit se si

të jetë një njeri i befasive, duke

u zhveshur në radhë të parë

nga ndjenjat. Publiku e ndjek

atë me një ngadalësim të para

fi llimit të fi lmit duke vëzhguar

cilësitë e tij të anatomisë së

ligjit, që e bënë atë paksa

drithërues.

Aktori Robert Downey Jr.

nën drejtimin e regjisorit Guy

Ritchie risjell si kurrë më

parë në ekran një hero të së

shkuarës, detektivin legjendar,

Sherlok Holmes, në një realizim

të ri modern, ku aksioni, misteri

dhe intrigat ndërthuren në

mënyrën më spektakolare...

Holmes kishte ardhur në

Angli në kohën e pop kulturës

Viktoriane kurse tani është

adaptuar për shijet e njerëzve

në teknologjinë argëtuese. Ai

ishte një protosuperhero, i të

gjitha llojeve, sepse brenda një

karakteri përfshihet një dozë e

madhe e injorancës si dhe respektimi

i brendëve të tij. E tërë

ngjarja zhvillohet në rrugën

“221B Baker”, ku pirja e duhanit

me kamish, përcillet me një

lojë të një violine që tregon për

një elegancë të luksit në një

kohë të varfër.

Por, Holmes nuk është një person

që shkakton dhunë fi zike,

së paku në këtë inovacion të

ri që është bërë me regji të

Guy Ritchie, sepse ai është një

hero jo vetëm trim por edhe

frikacak. Një hero i mençur,

sigurisht, që luhet mirë nga

Downey, me karakteristikat

e tij drithëruese ku si një

njëri i dërmuar ka më shumë

inteligjencë që di të bëjë fi lmin

interesant. (Holmes këtu ka

pasur edhe një përvojë, sepse

ai është i njohur për karakterin

e tij të Chalie Chaplinit, që

është një karakter shumë mirë

i realizuar nga Downey).

Natyrisht, inteligjenca nuk

është një gjë që luan rol këtu

tek interesi i Ritchies, sepse

ai ka qenë i interesuar se si të

dalë fi lmi. Dëshira e tij primare,

që me shumë sukses është

realizuar, është karriera e tij

si regjisor që kishte stagnuar

qysh në fi lmat “Lock, Stock

and Two Smoking Barrels” dhe

“Snatch”, ndërkaq tani vjen me

“Sherlock Holmes”, për të cilin

fi lm merr kritika të mira.

Edhe sot jemi në Krishtlindje,

kështu që djemtë tinejxherë

duhet të mendojnë se si të

luftojnë krimin. Ka shumë gjëra

të këqija në botë, të cilat duhet

të luftohen në mënyrën shumë

“cool” që e bënë heroi Sherlock

Holmes”.

Kur fl asim për këtë; atë për

mjekre e kap Rachel McAdams.

Ajo është një fotografi e

një gruaje të bukur, shumë e

qetë, e cila hyn në tekst dhe

E SHTUNË, 25 DHJETOR 2010

Lufta në rrugën “221B Baker” TV

SI TË BLINI PROGRAME NË KANALIN DIGI GOLD?

Për të parë programin që

dëshironi me PPV, së pari

duhet të blini kredi për

kartelën tuaj SMART dhe

kredinë mund ta blini në

dyqane të IPKO-së, si dhe përmes SMS-it. Me SMS

– Dërgoni SMS në numrin 4042 me numrin e kartelës

suaj SMART. Pasi që dërgoni SMS-in, ju do të

merrni konfirmimin se kërkesa është pranuar dhe

kartela SMART tashmë ka kredi për ta bërë porosinë

fi lm me një mezoerotizëm. Mos

ta harrojmë se Holmes dhe

Watson kanë një paraqitje të

shpeshtë në Oskar, kështu që

mund të paraqiten edhe këtë

vit. Normalisht, watson paraqitet

me një xhelozi, sikurse

e kanë të gjithë meshkujt në

femrat e bukura, kurse nga ana

tjetër, Holmes tregon interes

për znj. McAdams, që luan

karakterin e hajneshës Irene

Adler.

McAdams, në çdo rast është

një aktore interesante që luan

shumë mirë në një trekëndësh

të këtij fi lmi aksion. Por, Irene,

edhe pse shihet si një fi gurë interesante

në tregimet e Conan

Doyle, në këtë fi lm ndihet si një

cinike me tipare komerciale.

Ajo ofron më pak sesa një zonjushë

– duke punuar me shumë

në logjikë të Hollywoodit që

nuk i shkojnë për shtati një

fi lmit të këtillë.

Ashtu sikurse Holmes dhe

Watson, ata nuk kanë ndonjë

pasion të kufi zuar fi zik që

manifestohet në shumicën

e skenave. Është e sigurt që

kompania warner Brother do të

kishte ndryshuar këtë subjekt,

nëse do t’i kishin thënë që

në fi lm të futen edhe skenat

diabolike të konspiracionit.

Sido që të jetë, “Sharlock

Holmes është një fi lm aristokrat

që fl et për vrasës serikë

që kthehet nga vdekja për të

mobilizuar sekretet e shoqërisë

antike që ndonjëherë bazohen

edhe në romane të Dan

Brownit.

e programit. Një program

(film apo serial) në kanalin

Digi Gold kushton 1 EURO.

Vetëm klientët e telefonisë

mobile IPKO mund të porosisin

programe nëpërmjet SMS-it. Për të parë listën

e plot të programeve (filmave) që transmetohen në

kanalin Digi Gold, përcillni rregullisht nga çdo e hënë

web faqen zyrtare të IPKO-së, www.ipko.com, portalin

www.ipko.net apo guiden elektronike në resiverin tuaj.

TIP

SKEMA PROGRAMORE

Faqe 23

Yjet e kinemasë botërore sjellin në kujtesë fëmijërinë, hapat e para në

botën e show-biznesit, karrierën e hershme dhe të fshehtat e suksesit.

Regjia Anthony Hopkins.

E diel

Ora: 18:05. / Explorer Histori

LUFTA E TEKNOLOGJISË

SË LARTË

TV

TIP

Kërcënimi i sulmeve terroriste prek çdo aspekt të jetës sonë. Ndaj, teknologji

të reja po zhvillohen për t’iu kundërvënë terrorizmit. Një garë me

kohën, për të zbuluar dhe neutralizuar, armë që rrezikojnë jetën tonë.

E shtunë

Ora: 21:00. / Explorer Shkencë

BRUKSELI

NË STUDIO

ME AKTORËT

TV

TIP

Një vizitë e rrallë në kryeqytetin e Belgjikës dhe Europës; Belgjikë...Si u

shndërrua në një shtëpi, për kombësitë nga e gjithë bota, duke shtuar një

aromë kozmopolitane në atmosferën e saj...

E diel

Ora: 20:00. / Explorer Natyrë


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

FOTO: ANDRE KERTESZ

E shtunë, 25 dhjetor 2010

POROSIA PER KRISHTLINDJE - 2010

Dodë Gjergji, ipeshkëv

Meshtarëve, rregulltarëve dhe rregulltareve,

besimtarëve katolikë dhe të

gjithë njerëzve vullnetmirë

Fort të dashur,

ky dhjetor ishte muaji i pritjeve

të shumëfishta: fëmijët pritnin,

që, edhe kësaj here, t’iu sillte

plaku i Krishtlindjes ndonjë dhuratë,

pensionistët dhe familjet në

nevojë pritnin ndonjë përkrahje

sociale, punëtorët pritnin t’iu

rritej paga, partitë politike që të

fi tonin pushtetin, ndërsa Kosova

jonë vazhdon të jetë në pritje që

të ketë njerëz të aftë, të drejtë, të

ndershëm dhe të përgjegjshëm

për ta udhëhequr vendin. Në

gjithë këtë vorbull ankthi dhe

shprese, ne të krishterët jetuam

në pritje të ardhjes së Zotit ndër

ne, përderisa përgatiteshim për

ta kremtuar festën e përvjetshme

të Kërshëndellave; e sot, me

kënaqësi, dëshirojmë të bashkëndajmë

me të gjithë njerëzit vullnetmirë,

ndjenjën e gëzimit dhe

të shpresës që sjell lindja e Jezu

Krishtit Zot në jetën tonë.

Nga të dhënat biblike mësojmë

se lindja e Jezusit ndodhi në një

përiudhë të paqartë historike dhe

në një kohë të turbullt politike siç

ishte regjistrimi i popullatës, gjë

kjo që e detyronte Jozefi n e Marinë

të dilnin nga shtëpia e tyre

dhe të shkonin në Betlehem, nën

presionin e rëndë të situatës familjare,

kur Jozefi duhej të kujdesej

për të fejuarën e tij, Marinë, e cila

priste të lindte një foshnje që nuk

ishte fëmija i tij. Mbi të gjitha, situatën

e këtij çifti të ri, të Jozefi t e

Marisë, e vështirësonte udhëtimi i

gjatë, terri i natës, mungesa e bujtinës,

gjërat më të domosdoshme

për foshnjën dhe acari i dimrit në

shpellë të Betlehemit.

Kur shqyrtohen të gjitha këto

vështirësi, vetvetiu lind pyetja:

Si është e mundur? Aq më tepër,

kjo pyetje përsëritet, kur i shtohet

dëshmia biblike se Jezusi, i lindur

nga Maria, është zënë me ndërmjetësinë

e Shpirtit Shenjt, se Ai

është Fjala e Hyjit e mishëruar në

kraharorin e saj, se Ai do të jetë

Shëlbuesi i botës, Krishti Zot, i cili

do t’i falë mëkatet tona dhe do të

na pajtojë përgjithmonë me Hyjin

dhe me njëri-tjetrin.

Hijet e dyshimit mbi këtë të

vërtetë biblike vijnë nga krenaria

dhe egoizmi njerëzor, mbi të cilin

ne duam të hedhim dritë me

shembull jete, duke vepruar me

dashurinë e të bijëve të Hyjit, në

dobi të të tjerëve. Me anë të veprës

me dashuri dhe shërbimit të

përvuajtur, po ashtu dëshmojmë

se: Dashuria e paskajshme e Tij,

e treguar ndaj nesh në Fjalën e

mishëruar, nuk mund të kapet

me mendjen e kufi zuar njerëzore,

por një gjë e tillë mund të kuptohet

vetëm me fe dhe të pranohet

me besim. Kjo dëshmi e përvojës

personale me Zotin e paqes dhe

të dashurisë, na zbulon se Ai

nuk tregohet i fortë, kërcënues,

hakmarrës dhe nuk na frikëson,

por na fton t’i bindemi në dashuri,

sepse Ai është i butë, i përvuajtur

dhe i mëshirshëm në trajtën e

Foshnjës.

Kjo përvojë e bashkëjetesës me

Zotin në fe, që na dhurohet nga

Ai, si dhe në besim që buron nga

thellësia e zemrës sonë, na bën të

aftë ta duam Zotin mbi gjithçka,

dhe të afërmin porsi vetveten, të

mos i trembemi më vdekjes, por

t’i gëzohemi jetës, të mos kemi

frikë nga ata që na shajnë, na sulmojnë

dhe na shpifi n, por duhet

të jemi të bijtë e pafajësisë dhe

pronë e të vërtetës. Si në të kaluarën,

ashtu edhe sot, nuk duhet

të plogështohemi kur lypet marrë

mbi supe vuajtjet në padrejtësi

dhe përgjegjësitë që bartin në

vete fl ijime dhe përbuzje, sepse në

çdo rrethanë të jetës Ai na vjen në

ndihëm dhe i thotë zemrës tonë:

Mos ki frikë!

Vëllezër e motra, festa e Krishtlindjes

është moment hareje dhe

gëzimi, por njëkohësisht edhe

dëshmi, se Zoti ka hyrë në historinë

njerëzore dhe na shoqëron në

udhëtimin tonë jetësor kah amshimi.

Në këtë përvojë të ecjes së

bashku me Zotin, Kisha jonë në

Kosovë, me afsh të zemrës dëshiron

ta ftojë shoqërinë:

Të jetë më e kujdesshme për

njerëzit në nevojë, të cilët nuk

duhet harruar as atëherë kur

lypset duresë dhe sakrificë për

çështje madhore dhe për ruajtjen

e vlerave të përbashkëta. E

gjithë kjo, duhet të bie mbi supet

e drejtuesve të pasurive tona

kombëtare dhe mbi përdoruesit

e të mirave tokësore dhe assesi jo

mbi të mjerët, të varfërit apo mbi

ata që kanë nevojë për kujdesin

tonë shoqëror, dhe as mbi ata

që kanë kontribuar gjatë gjithë

jetës së tyre për të mirat që ne i

gëzojmë sot.

Ta ketë zemrën e drejtuar kah

qielli, derisa ec mbi tokë, sepse

vetëm kështu do të mund të rrugëtojmë

së bashku me të tjerët

drejt gjetjes së thesarit të humbur,

që është bashkëjetesa në

paqe me të gjithë njerëzit në këtë

nën-qiell. Individë apo popuj, që

angazhohen për të gjetur të mirën

e përbashkët, duhet të bëjnë dialog

të sinqertë me njëri-tjetrin

dhe të kenë synime të qarta, që të

mos jetë në dëm të askujt.

Jo vetëm shoqëria, por edhe secili

prej nesh, është i ftuar t’i vërë

në shërbim kapacitetet shpirtërore

dhe intelektuale, si dhe pasuritë

që i kemi në dobi të të gjithëve.

Derisa Ju marr ngryk me duart e

njoma të Krishtit foshnje, uroj që

të gjithë ta ndiejnë aromën e këndshme

të kësaj Dashurie hyjnore,

që Ju mbush me shpresë. E ai që

përjeton gëzim në zemër, nëse do,

mund të bëhet ‘krijesë e re’!

Duke Ju bekuar të gjithëve në

Zotin, Ju uroj:

Për shumë mot Krishtlindjen

dhe shumë bekime prej Foshnjës

hyjnore në vitin 2011.


E shtunë, 25 dhjetor 2010 25

arté

Botime të reja

Ndër botimet e reja veçojmë “Nën peshën

e dhunës”, nga Tedi Lubonja. Autori

shkruan në brendi të librit se dikush

Nga përkthimet përmendim “Axhenda e

Alieneve, a ka nje hiearki te pushtetit qiellor”

të shkrimtarit Xhim Morrsi. Ndërsa Makanini

duhet të dalë i gjallë nga kjo skëterrë që vjen me romanin e tij “Asan”, me përkthim

të tregojë të vërtetën, dëshirë që autorit të Sokrat Gjerosit. Shkrimtari në vitin 1993

Redaktor: Arben Idrizi

iu realizua me botimin e këtij libri. Ai u ka fi tuar çmimin e Russian Booker Prize, në

e-mail: arben.idrizi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

shpall “Armik i Popullit” dhe kaloi 13 vjet në

burgun e Burrelit, gjatë regjimit komunist.

vitin 1998, çmimin Pushkin Prize, në 1999,

State Prize of the Russian Federatio, etj.

Schutz, mik i shqiptarëve

Kanuni mes kuptimit

dhe keqkuptimit

Kanuni, ky institucion i kahershëm

i shqiptarëve, i gjendur

shpesh mes kuptimit

dhe keqkuptimit, ka nevojë

që pikërisht sot, në ditët e

“qytetërimit modern”, t’i jepet

dinjiteti që meriton. I

ashtuquajtur si kodi moral i

shqiptarëve, Kanuni në ditët

e sotme është veshur shpesh

herë me konotacione negative,

paragjykime, polemika dhe

kundërthënie. Publicisti dhe

studiuesi i njohur Ndue Dedaj

në librin e tij të fundit me titull

“Kanuni mes kuptimit dhe

keqkuptimit”, merr mundimin

që përmes hulumtimeve të

shumta të qartësoje vlerat kanunore

dhe të konsolidojë qëndrimet

pro dhe kundër tij. Në

këtë libër autori shkruan se

në kushtet e sotme problemi i

njohjes, studimit dhe vlerësimit

të Kanunit nuk shtrohet vetëm

për ta vendosur atë denjësisht

dhe drejtësisht në vendin

ku i takon, apo në radhën e së

drejtës dokësore dhe të etnokulturës

shqiptare. Por, sipas tij,

synimi është tjetër, për ta interferuar

atë në legjislacionin e ri

modern, në Kushtetutën dhe

në ligjet e tjera, që ato mbartin

frymën dhe tiparet kombëtare,

ashtu siç kanë bërë edhe shtete

moderne. Kanuni nuk vret,

nuk derdh gjak, ndryshe nga

çka raportohet disa herë në

media. Këtu ka një keqkuptim,

një keqkuptim të gjerë publik

që duhet qartësuar. Këtu, studiuesi

Dedaj nuk vjen si një avokat

i doktrinës kanunore, përkundrazi.

Ai shkruan se askush

nuk ndalet një çast të mendoje

ndryshe: Mirë ligji modern, pasi

pa të nuk hyjmë dot në Evropë,

por a thua që krahas tij vlen të

përfi llim sado pak edhe atë trashëgiminë

tonë juridike?

U promovua “Vrasje dhe dëshmi”

Prishtinë, 24 dhjetor —

Libri “Vrasje dhe dëshmi” i autorit

Musa Sabedini paraqet një argument

më shumë për gjenocidin

dhe dhunën e serbëve ushtruar

vite me radhë ndaj popullit shqiptar

të Kosovës.

Kështu është thënë të premten

me rastin e promovimit të këtij

libri në Bibliotekën Kombëtare

dhe Universitare, i cili përmban

dëshmi të dhunës dhe keqtrajtimeve

që ka përjetuar populli i

Prishtinë, 24 dhjetor –

Në shenjë nderimi dhe përkujtimi për

jetën dhe veprën e albanologut hungarez

Istvan Schutz, të premten në

Fakultetin e Filologjisë është mbajtur

një mbledhje komemorative.

Osman Gashi, dekan i Fakultetit

të Filologjisë, ka thënë m këtë rast

se Schutz ishte mik i madh i shqiptarëve.

“Jemi tubuar sot këtu për një arsye

të veçantë për të kujtuar dhe nderuar

veprën e humanistit, historianit dhe

mikut tonë Istvan Schutz nga Hungaria

personalisht dhe të gjithë ju ndjej

pikëllim të thellë dhe njëherësh ndihem

krenar dhe i ngushëlluar që kam

njohur që i kam dëgjuar kumtesat e

tij dhe që kam lexuar shkrime të tij

dhe që e kam dëgjuar shqipen e tij

që rrallë del”, ka thënë Gashi.

Akademik Rexhep Ismaili ka thënë

se vdekja e Istvan Schutz është një

humbje e madhe për popullin shqiptar.

“Istvan Schutz ishte vërtet një mik

i madh i shqiptarëve në fushën e veprimtarisë

shkencore dhe kulturore.

Anamoravës gjatë luftës së vitit

1999. Behxhet Shala nga Këshilli

për Mbrojtjen e Lirive dhe të Drejtave

të Njeriut, ka theksuar se në

rrethinën e Gjilanit është ushtruar

dhunë dhe gjenocid nga forcat

serbe. Ndërkaq Fejzullah Berisha

këtë libër e quajti si rast për nevojat

e aspekteve juridike pasi që

dëshmitarët kanë përmendur dhe

emra të paramilitarëve serbë, të

cilët kanë marrë pjesë në krime.

“Vrasje dhe dëshmi është një

Ai është dashamires i gjuhës dhe

kulturës shqiptare në Hungari në një

vend ku ka pak traditë në këtë drejtim.

Megjithatë në Hungari ka pasur

një humbje të madhe të fjalorëve dhe

vetëm pas Luftës së Dytë Botërore e

kishim episodin e madh të familjes

Agoni. Interesimi i hungarezëve u rrit

pas Luftës së Dytë Botërore kur Shytz

në vitin 1948 takoi studentët e parë

në Budapest. Schutzi që në vitin 1953

është bashkautor i fjalorit që botoi.

Ka përkthyer “Gjeneralin e ushtrisë

së vdekur”, ka përkthyer edhe vepra të

tjera sidomos të folklorit”, ka thënë ai.

Istvan Schutz, një emër i mirënjohur

në fushën e studimeve albanoballkanologjike

dhe në fakt, përfaqësuesi

më i denjë i albanologjisë

hungareze të ditëve tona u nda nga

jeta në moshën 87-vjeçare, më 27

nëntor.

Studimet albanologjike në Hungari,

ngushtësisht janë të lidhura me

emrin e Schutzit, i cili për 62 vjet më

radhë, u mor me studimin e gjuhës

shqipe.

argument kundër harresës, si dhe

bartës i ndërgjegjes gazetare pasi

që gazetaria kërkon vetëm të vërtetën

dhe asgjë tjetër përveç saj”,

ka thënë avokati Shemsedin Pirri.

Ndërsa, autori i librit “Vrasje

dhe dëshmi”, Musa Sabedini, ka

thënë se Kosova me institucionet

e saja hetuese me apo pavetëdije

ka lënë anash dëshmitarët e gjallë

të këtyre ngjarjeve, duke aluduar

në sulmin e botës se “Kosova nuk

ka dëshmi”.


26 MARKETING E shtunë, 25 dhjetor 2010

Republika e Kosovës

Republika Kosova-Republic of Kosovo

Qeveria - Vlada - Government

Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal

Ministrastvo Administracije lokalne Samupravo

Ministriy of lokal govermment Administration

Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal, në bazë të nenit 11 të Ligjit për Shërbyesit Civil Nr. 03/L-

149, shpall :

KONKURS

Titulli i postit: Drejtor i Departamentit të Prokurimit

Niveli i pagës/gradës : 10

Orari: 40 orë ne javë

Raporton tek: Sekretari i Përgjithshëm

Koefi cienti: 10

Referenca: R 100

Detyrat kryesore dhe përgjegjësitë:

Menaxhimi i planeve të punës, kompetencave, detyrave të departamentit në mënyrë

efi kase dhe efektive;

Menaxhimi i stafi t përmes delegimit efi kas të detyrave dhe përgjegjësive që të arrihen

përmbushja e planeve të punës dhe detyrat;

Të siguroj që fondet publike dhe burimet publike janë të shfrytëzuara me kosto shume

efektive duke pasur parasysh qëllimin dhe objektivin e prokurimit.

Planifi kimin paraprak të kontratave për furnizim, vlerën e përgjithshme të llogaritur të

prokurimit sipas fushës së secilit produkt, të cilin MAPL planifi kon që ta prokurojë gjatë

vitit fi skal;

Planifi kimin paraprak të kontratave për shërbime, vlerën e përgjithshme të parashikuar

sipas kategorisë së secilit shërbim, të cilin MAPL planifi kon që ta prokuroj gjatë vitit fi skal;

Planifi kimin paraprak të kontratave për punë, karakteristikat thelbësore të çdo kontrate të

punës, që MAPL planifi kon ta japë gjatë vitit fi skal

Përgjegjës që brenda afatit ligjor të çdo viti fi skal, duhet të përgatisë dhe të pajis Agjencinë

e Prokurimit Publik me planifi kimet paraprake dhe fi nale të prokurimit, me shkrim, në të

cilat identifi kohen me detale të arsyeshme të gjitha furnizimet, shërbimet dhe punët, që

MAPL parasheh t’i prokurojë gjatë vitit fi skal;

Zhvillon dhe zbaton politikat dhe procedurat që përfshin të gjitha aktivitetet e prokurimit

dhe furnizimit, si dhe zbaton ato duke përcjell afatet kohore;

Hulumton dhe rishikon proceset dhe sistemet e prokurimit dhe furnizimin aty ku duhet, për

zbatimin e strategjisë dhe planit të veprimit të prokurimit;

Zhvillon dhe zbaton regjistrimin e kontratave që përfshin të gjitha kontratat e Prokurimit

dhe mundëson përcjelljen e progresit të dokumenteve të nënshkruara, ri negociatat për

afate kohore dhe rishikimin e rregullt të vlerës ma të mirë;

Përgjegjës për përzgjedhjen e prioriteteve dhe menaxhimin e të gjitha aktiviteteve të

prokurimit, duke përdorur një gamë të kontratave dhe teknikat e menaxhimit të kontratës

dhe ofrimin e informacionit të menaxhimit sipas nevojës.

Ndërlidhet me të gjitha njësit tjera të MAPLsë për të siguruar këshilla për specifi kacionet,

proceset, vlerësimin dhe dhënien e kontratave përkatëse.

Nxit ndërlidhje efektive dhe aktive me te gjitha funksionet brenda MAPL, OSHP-së, KRPPsë

dhe APP, merr vendime lidhur me problemet që paraqitën me rastin e realizimit të

kontratave nga kontraktues të ndryshëm;

Hulumtime dhe përgatitja e dokumenteve dhe raporteve të gjitha organet përkatëse

dhe nivelet e menaxhimit të duhur për të mundësuar vlerësimin e propozimeve dhe të

informacionit në cështje përkatëse;

Përpilimi i planit vjetor të prokurimit dhe të projekteve të propozuara dhe te ndërlidhura së

bashku me Drejtorët e Departamenteve tjera;

Të merr pjesë në takime, të punoj dhe të udhëheqë, nismat e projekteve të bashkëfi nancimit

në nivel Komunal apo rajonal në përputhje me Kornizën ligjore të Kosovës;

Siguron që metodat moderne të prokurimit dhe teknikat janë të kuptueshme dhe të

zbatohen nga ana e prokurimit dhe ekipet e logjistikës;

Të menaxhoj stafi n e prokurimit, klientët e brendshëm dhe furnizuesit në mënyrë

koherente dhe efektive;

Përgatitja e raporteve javore/tremujore/vjetore të punës së Departamentit;

Përgatitja e raporteve fi nanciare javore/tremujore/vjetore sa i përket Prokurimit dhe për

vështirësitë fi nanciare informon me kohë organet e MAPL-së;

Kryen punë tjera me kërkesë të Sekretarit të Përgjithshëm

Aftësitë dhe shkathtësitë:

Njohje e shkëlqyeshme e legjislacionit të Prokurimit, dhe problemet ekonomike, Parimet e

Integritetit dhe llogaridhënia për shpenzimet e buxhetit;

Shkathtësi në ndërtim të ekipit;

Shkathtësi të dëshmuara të të menduarit strategjik, aftësi planifi kuese dhe shkathtësi zbatimi

të planeve;

Aftësi të mira ndër-personale dhe mbajtja e kontakteve me personat vendim-marrës;

E dëshiruar njohja e gjuhës angleze ;

Shkathtësi të shkëlqyeshme të komunikimit;

Shkathtësi të shkëlqyeshme të punës në kompjuter (Microsoft aplikacioneve, internetit, etj,);

Kualifi kimi dhe përvoja:

Diplomë universitare në lëmin e Ekonomisë, Financave, Kontabilitetit, Administrim Biznesi apo

lëmit relevante;

Minimum 2 vite përvojë profesionale në fushën e fi nancave publike;

Preferohet të jetë i trajnuar në menaxhim të buxhetit dhe fi nancave, si dhe prokurim.

Proceduara e aplikimit : Formularët për aplikim mund të merren në Divizionin e Personelit në Ministrinë

e Administrimit të Pushtetit Lokal, Ndërtesa e re Qeveritare ish Pallati i shtypit Rilindja kati 12, Zyra nr.

1203 ose në adresën elektronike www.mapl-ks.net. Numri kontaktues 038-200 35511 prej orës 08:00 deri

16:00.

Konkursi ngel i hapur 15 ditë nga dita e publikimit në njërën nga gazetat ditore.

Aplikacionet e dërguara me postë, të cilat mbajnë vulën postare mbi dërgesën e bërë ditën e fundit të

afatit për aplikim, do të konsiderohen të vlefshme dhe do merren në shqyrtim nëse arrin brenda 4 ditësh,

aplikacionet që arrijnë pas këtij afati dhe ato të pakompletuara nuk do të shqyrtohen fare.

Aplikacionit i bashkëngjiten kopjet e dokumentacionit mbi kualifi kimin, përvojën, çertifi kata e

shtetësisë dhe dokumentacionet e tjera të nevojshme që kërkohen për vendin e punës për të cilin

konkuroni.

Kandidatët të cilët do të jenë të perzgjedhur në listën e ngusht dhe të ftuar në intervistë doemos duhet

t’i sjellin në shikim dokumentet origjinale si dhe të ken me vete kartën e identitetit ( letërnjoftimin).

Republika e Kosovës

Republika Kosova-Republic of Kosovo

Qeveria - Vlada - Government

Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal

Ministrastvo Administracije lokalne Samupravo

Ministriy of lokal govermment Administration

Ministarstvo Administracije Lokalne Samouprave, na osnovu člana 11 Zakona o Civilnim Službenicima

Br. 03/L-149, objavljuje :

Naziv položaj : Direktor Departamenta Nabavke

Nivo plate/položaj : 10

Rasdni časovi : 40 čas.nedeljno

Izveštava kod : Generalnog Sekretara

Koefi cienat : 10

Preporuka : R 100

KONKURS

Glavne obaveze i odgovornosti :

Menadžiranje planova rad, nadležnosti, obaveza departamenta na efi kasan i efektivan

način;

Menadžiranje osoblja preko efi kasnog delegiranja obaveza i odgovornosti da bi se postiglo

ispunjavanje planova rada i obaveza ;

Da obezbedi da javni fondovi i javni izvori se koriste sa sa efektivnim cenama imajući na

umu cilj i objektive nabavke.

Prethodno planiranje ugovora o snabdevanju,ukupno uračunatu vrednost nabavke prema

polju svakog produkta,koje MALS-e planira da nabavi u toku fi skalne godine;

Prethodno planiranje ugovora za usluge,predvidjenu ukupnu vrednost prema kategoriji

svake službe,koje MALS-e planira da nabavi u toku fi skalne godine ;

Prethodno planiranje ugovora za rad,ključne karakteristike svakog radnog ugovora,koje

MALS-e planira da da u toku fi skalne godine,

Odgovoran da u zakonskom roku svake fi skalne godine,treba da pripremi i snabdeva

Agenciju Javne Nabavke sa prethodnim planiranjem i fi nalnim nabavke,u pisanoj formi u

kojim se identifi kuju u detaljima opravdanim sve nabavke, usluge i radvi, koje će MALS-e

nabaviti u toku fi skalne godine;

Razvija i sprovodi politike i procedure koje obuhvataju sve aktivnosti nabavke i

snabdevanja,sprovodi iste prateći vremenske rokove;

Istražuje i sagledava procese i sieteme nabavke i snabdevanja tamo gde treba,za

sprovodjenje strategije i plana delovanja nabavke;

Razvija i sprovodi registraciju ugovora koje uključuje sve ugovore Nabvke i omogučava

praćenje progresa potpisanih dokumenata pregovore o vremenskim rokovima i redovno

sagledavanje najbolje vrednosti;

Odgovoran za izbor pripriteta i menadžiranje sve aktivnosti nabavke,koristeći jedna obim

ugovora i tehnike menadžiranja ugovora i nudjenje nformacija mednadžiranja prema

potrebi.

Nadovezuje se sa svim drugim jedinicama MALS-e radi obezbedjivanja saveta za

specifi kacije,procese,procene i davanje dotičnih ugovora.

Podstiče efektivnu i aktivnu povezanost sa svim funkcijama unutar MALS-e OSHP,KRPP i

APP,donosi odluke u vezi sa problemima koji se pojavljuju prilikom realizacije ugovora od

raznih ugovorača;

Istraživanje i pripremanje dokumenata i izveštaja svih dotičnih organa i nivoi potrebnog

menadžiranja radi omogučavanja procenu predloga i informacija u dotičnim predmetima;

Izrada godišnjeg plana nabavke i predloženih projekata i povezanih zajedno sa direkcijama

drugih departamenata;

Da učestvuje na sastancima,da radi i rukovodi,začetke projekata zajedničkog fi nansiranja

na opštinskom nivou ili regionalnom u skladu sa Zakonskim Okvirom Kosova;

Obezbedjuje da moderne metode nabavke i tehnike da budu jasne i da se sprovedu od

strane nabavke i ekipa logistike;

Da menadžira osoblje nabavke,unutrašnje klijente i snabdevaće na koherentan i efektivan

način ;

Priprema nedeljne izveštaje/tromesećne/godišnje rada Departamenta;

Priprema nedeljni fi nansijskih izveštaja/tromesećne/godišnje što se tiče Nabavke i o

fi nansijskim poteškoćama informiše na vreme orgene MALS-e ;

Vrši i druge poslove po zahtevu Generalnog Skretara

Znanja i spsobnosti:

Odlično poznavanje zakonodavstva Nabavke,ekonomske probleme,Načela Integriteta i

podnošenje računa o potrošnji budžeta;

Sposobnosti u izgradnji ekipe ;

Dokazane sposobnosti strateškog razmišljanja,sposobnosti planiranja i sposobnosti u

sprovodjenju planova ;

Dobre medju personalne sposobnosti i održavanje kontakata sa licima donosiocima odluka;

Poželjo je poznavanje negleskog jezika ;

Odlične sposobnosti komuniciranja;

Odlične sposobnosti rada sa kompjuterom (Microsoft aplikacija, internetit, i dr);

Kvalifi kacija i iskustvo:

Univerzitetsku Diplomu u poljima Ekonomije, Finansija, Knjigovodstva, Administraciju Biznisa ili

relevantna polja ;

Minimum 2 godine profesionalnog iskustva u polju javnih fi nansija;

Preporučuje se da bude treniran u menadžranju budžeta i fi nansija, kao i nabavke,

Proceduara za aplikaciju : Formulari za aplikaciju se mogu uzeti u Diviziji Personala Ministarstva

Administracije Lokalne Samopuprave, Nova Vladina zgrada bivša Palata medija Rilindja sprat 12,

Kancelarija br. 1203 ili na elektronskoj adresi www.mapl-ks.net. Broj za kontakt je 038-200 35511 od 8:00

do 16:00.

Konkurs ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja u jednom od dnevnih listova.

Aplikacije poslate poštom, a koje sadrže poštanski žig o poslatoj pošiljci zadnjeg dana roka za

aplikaciju,smatraće se važećim i uzeće se na razmatranje ako stigne u roku od 4 dana,aplikacije koje stignu

posle ovog roka i nekompletirane,neće se uopšte razmotriti.

Aplikaciji se dodaju kopije dokumentacije o kvalifi kiji, iskustvu, overenje državljanstva i druga

potrebna dokumentacija koja se traži za radno mestio za koje konkurišete .

Kandidati koji će biti izabrani u užoj listi i pozvani na intervju obavezno moraju sa sobom poneti na

pregled orginalna dokumenta kao i da imaju sa sobom ličnu kartu za identifi kaciju.


PALUAJTSHMËRI

SHITJE

E shtunë, 25 dhjetor 2010

Shes ose kompenzoj banesën

77.25m2. Banesa gjendet në

Rr.”Shpetim Robaj” -rrugës për

Gërmi. Tërësisht e mobiluar, me

çmim 45.000 €. Tel. 044/ 337 141.

(23-28.12.2010)

Shes oborre ekskluzive në

Veterrnik, në mes të “038” dhe

“Marigonës”. Çmimi 13.000

€ për ari. Tel. 044/ 275 976.

(24-29.12.2010)

Shitet banesa 3 dhomëshe me

pamje fantastike dhe krejtësisht

e rinovuar, me sip.80m2.

Banesa gjendet te Fontana në

Ulpianë, me çmim sipas marrëveshjes.

Tel. 044/ 267 859.

(24-26.12.2010)

Shes banesën në Dardani te

Santea, kati 10-të. Banesa ka 88m2,

2 dhoma gjumi, sallon me kuzhinë.

Pronari shqiptar. Tel. 049/ 805 313.

(23-25.12.2010)

Shes banesën 74m2, kati I-rë, dy

dhoma gjumi, sallon me kuzhinë.

Banesa gjendet te banesat e hirta

- Bregu i Diellit. Tel. 044/ 150 047.

(23-25.12.2010)

Shes banesën njëdhomëshe,

e cila gjendet në sheshin “Nëna

Terezë” në Prishtinë. Kati i parë, në

sip. 30m2, ka edhe nxehje qendrore.

Tel. 038/ 581 211, 045/ 258 179.

(23-28.12.2010)

Shes banesën te Sllovenia

Sporti, kati i I-rë, 67m2, 55.000 €.

Ka kuzhinë të veçantë, ka pamje

në dy anë. Tel. 045/ 40 12 12,

044/ 755 859, 038/ 22 66 78.

(20-25.12.2010)

Shitet trualli në lagjen Sofali

– Prishtinë, 7.5 ari. Çmimi

13.500 €. Trualli gjendet në një

pozitë të mirë për banim dhe

ndërtim. Posedon infrastrukturë

komplete, leje ndërtimi. Tel.

044/ 933 747, 045/ 40 12 12.

(20-25.12.2010)

Shitet banesa te Rr.”Bajram

Kelmendi”, kati i IV-të, 71m2,

54.000 €. Tel. 045/ 40 12 12,

044/ 755 859, 049/ 41 31 58.

(20-25.12.2010)

Agj. “Omega”, bënë ndërmjetësimin

në shitjen dhe qiradhënien

e banesave, shtëpive, trojeve,

lokaleve afariste. Po ashtu pranon

ofertat tuaja për shitje dhe

qiradhënie. Tel. 044/ 755 859,

045/ 40 12 12, 045/ 246 122, 049/

41 31 58, 038/ 22 66 78. www.

omega-ks.com, omegaprishtina@

gmail.com Adresa: Rr.Rrustem

Statovci nr.7 (te sllovenia sporti).

(20-25.12.2010)

Shes banesën dy dhomëshe

me lokal, në lagjen Ulpiana.

Banesa gjendet në Rr. “Dëshmorët

e Kombit”. Kati 4-të. Banesa ka

55m2, lokali 6m2. Çmimi sipas

marrëveshjes. Info. pas orës 16 h.

Tel. 038/ 558 785, 044/ 307 960.

(20-26.12.2010)

Shes banesën në Prishtinë

në Dardani, afër restorant Dubrovnik.

3 dhomëshe, kati i parë,

72m2. Çmimi sipas marrëveshjes

me përcjellje podrumi 16m2

dhe shpajzi. Tel. 044/ 574 458.

(20-25.12.2010)

Shes banesa në këto

lagje:Ulpianë, Dardani, Qendër,

pa nderjetësues me dokumetacion

të rregullt me mundësi që ta

bleni me kredi.Tel. 044/ 823 718.

(15-30.12.2010).

Shitet banesa 4 dhomëshe te

Santea, 115m2. Banesa posedon:

sallon, dhomë dite, kuzhinë, 3

dhoma të fj etjes, 2 banjo, 1 shpajz

dhe 2 ballkone. Tel. 044/ 727 808.

(15-30.12.2010).

Shiten 5 banesa, dy me sip. nga

117m², si dhe tri banesa me sip.

prej 110m², 85.5 m², 53m² - lagjja

Bregu i Diellit. Shiten gjithashtu

edhe 5 troje në magjistralen

Ferizaj – Shkup para autosallonit

Mita. Çmimi sipas marrëveshjes,

bëjmë ndërrim. Tel. 038/ 224

617; 544 210, 044/ 500 866.

(03-31.12.2010)

BLERJE

Blej garsonierë apo banesë

një dhomëshe, në lagjet Ulpianë

apo Dardani, nga pronaret.

Deri në katin e 3-të (jo përmes

agjencioneve). Tel. 044/ 165 424.

(22-31.12.2010)

ME QËRA

LËSHOHEN

Lëshoj me qira banesën në

Dardani- Kalabri. B. ka sallon me

kuzhinë dhe dy dhoma gjumi.

Vlen për 5 studente ose punëtore,

për çift bashkëshortor dhe

për të huaj. Tel. 044/ 339 710.

(25-29.12.2010)

Lëshoj me qira banesën në

Bregun e Diellit. E mobiluar, me

çmim të volitshëm. Dhe po ashtu

në drejtim të Tokbashqes, banesë

me qira me dy dhoma gjumi dhe

sallon të mobiluar mirë, çmimi

i volitshëm. Tel. 044/ 163 199.

(24-26.12.2010)

Lëshoj me qira një dhomë në

Prishtinë, prapa Teatrit Kombëtar.

Me kushte të volitshme. Pre-

ferohen femra - studente ose

punëtore. Tel. 044/ 235 437.

(24-26.12.2010)

Lëshoj me qira banesën në Dardani

afër postës kryesore. Banesa

është tri dhomëshe komfore, me

nxehje qendrore dhe invertor.

Për familjar ose ndërkombëtar

(450 €). Tel. 044/ 319 978.

(23-25.12.2010)

Lëshoj banesë me qira në Velani,

250 €. Kat shtëpie në Bregun e Diellit,

70m2, 250 €. Tel. 044/ 301 283.

(23-25.12.2010)

Lëshoj lokalin me qira 47m2. I

përshtatshëm për çdo veprimtari.

Lokali gjendet në Dardani, afër

Viva Market. Tel. 044/049/ 222 246.

(23-28.12.2010)

Lëshoj 6 banesa me qira në

Prishtinë: 1 në qendër, 1 në l.

Spitalit, 1 në Dragodan, 1 në

K.Diellit, 1 në Emshir, 1 te Sllovenia

Sporti, 1 te parku i qytetit.

Tel. 044/ 445 803, 049/ 643 293.

m1.agjencion@gmail.com

(23-28.12.2010)

Lëshoj shtëpinë me qira,

për ndërkombëtar, në lagjen

Arbëria 1. Tel. 044/ 660 247.

(22-30.12.2010)

Lëshohet lokali me qira. Lokali

gjendet në Ulpianë te sh. f.

“Hasan Prishtina”. Ka 60m2 me

mundësi ndarje 40m2 + 20m2. E

përshtatshme për çdo veprimtari

biznesi. Tel. 044/049/ 332 184.

(20-25.12.2010)

Lëshoj banesën me qira në

Ulpianë, 70m2, kati i 3-të. Çmimi

300 €. Tel. 044/ 755 859,

045/ 401 212, 045/ 246 122,

049/ 41 31 58, 038/ 22 66 78.

(20-25.12.2010)

Lëshoj me qira banesë në në

Prishtinë e mobiluar me ngrohje

qendrore për çift ose familjar

me çmim 300€.Lëshohet vetëm

për familjar.Tel. 044/ 140 769.

(15-30.12.2010)

KËRKOHEN

Kërkoj urgjentisht banesë me

qira, për një çift. Të jetë e mobiluar

mirë, 200-300 €. Tel. 044/ 670 608.

(23-25.12.2010)

Jemi një çift, kërkojmë banesë

me qira, në Prishtinë. Me

hapësirë një dhomë me kuzhinë

ndaras. Tel. 044/ 770 963.

(21-26.12.2010)

Urgjentisht kërkojmë banesë me

qira, për një të huaj. Tel. 045/ 24 61

22, 044/ 755 859, 049/ 41 31 58.

(20-25.12.2010)

SHPALLJE TË VOGLA

Urgjentisht kërkoj banesë

me qira.Banesa duhet të

jetë vetëm 1 dhomëshe, në

lagjen Dardani.Banesa duhet

të ketë ngrohje qendrore.Tel.

044/ 615324,049/ 899 009.

(20-25.12.2010).

Urgjentisht kërkoj me qira

shtëpi ose banesë për ndërkombëtar

nga pronari në

Prishtinë me afat të gjatë

dhe çmim të volitshëm.Tel.

045/ 202 747,038/ 553116.

(15-30.12.2010).

.

VETURA

Shes veturën Pasat 1.9 Dizel

karvan. Me targa të huaja, me

çmim 1200 €. Tel. 044/ 299 998.

(24-30.12.2010)

TË NDRYSHME

Jam farmacist i licencuar nga

Ministria e Shëndetësisë, kërkoj

punë në barnatore apo depo

farmaceutike. Tel. 045/ 335 881.

(23-25.12.2010)

27

Yellow Pages Prishtinë, kërkon 2

WEB Programera dhe WEB Dizajnera.

Kandidatët duhet të kenë përvojë

me programe dhe dizajnime.

Tel. 044/ 821 508, 044/ 694 836.

info@kosova-yellowpages.com

(23-25.12.2010)

Yellow Pages Prishtinë, kërkon

2 vajza për marketing në

teren. Kushti: të kenë së paku

të mbaruar shkollën e mesme,

dhe mosha 23-30 vjeçare. Tel.

044/ 821 508, 044/ 694 836.

(23-25.12.2010)

Të gjithë ata që vuajnë nga

sëmundja deri tani e pashërueshme

–Gangrena, tani

mund të shërohen me sukses.

Evitoni amputimin e

gjymtyrëve. Tel. 044/ 209 057.

(23-28.12.2010)

Astrologu Feniksi, ju ndihmon

në zgjidhjen e problemeve të

ndryshme jetësore: në fat, mësim,

punë, largon stresin, nervozen,

lufton magjinë e zezë. Adresa:

B. Diellit te posta e vogël. Tel.

045/ 437 998, 049/ 123 265.

e-mail: orakulli@hotmail.com

www.wix.com/feniksi/fenix

(23-28.12.2010)

N.T.SH - EGZONI, ju informojmë

se bëjmë rregullimin e vizave

Sllovene. Vizat janë viza një vjeçare

të punës. Çdo ditë nga ora 9-15 në

tel. 038/ 545 232, 049/ 530 838.

(22-22.01.2011)


28

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Cana, lojtari më

agresiv i Galatasarayt

Lorik Cana ishte lojtari më luftarak

dhe më agresiv i sezonit

vjeshtor te gjiganti turk, Galatasaray.

Si rezultat i kësaj,

mesfushori kosovar është

ndëshkuar me një total prej

tre kartonësh të verdhë, derisa

në ndeshje me Konyasporin u

desh të largohej nga loja pasi

u ndëshkua me karton të kuq,

pas incidentit në të cilin ishte

protagonist në fund të ndeshjes,

kur pati një zënkë me një

bashkëlojtar.

Për këtë, ai u zgjodh lojtari

më i ‘egër’. Ndërkohë, Komiteti

Disiplinor i Superligës turke

e ka dënuar me dy ndeshje

Fotoexpress

pezullim Lorik Canën, pas

përfshirjes në këtë zënkë.

Cana u dënua për gjeste antisportive.

27-vjeçari mungoi në

ndeshjen e Kupës së Turqisë,

të cilën Galatasaray e zhvilloi

ndaj Gaziantepsporit. Ai do të

mungojë edhe në ndeshjen e

11 janarit, në fi llim të sezonit

pranveror të kampionatit turk.

Asnjë lojtar tjetër i klubit nga

Stambolli nuk është ndëshkuar

me karton të kuq në sezonin

vjeshtor. Mesfushori Ayhan

pati katër kartonë të verdhë,

kurse tre futbollistë të tjerë,

Neill, Baros e Elano, e ‘shijuan’

nga tri herë zverdhjen.

Djegia e fl amurit shqiptar, të enjten, nga ana e tifozëve

maqedonas në Shkup, nuk ka kaluar pa reagime edhe në

Kosovë. Kësaj radhe nuk pati reagime me deklarata, por

ishin vetë disa qytetarë nga Peja të cilët dogjën fl amujt e

Maqedonisë dhe Serbisë. Ata thanë se e bënë këtë duke

parë veprimet qe i bënë qytetarët e Maqedonisë në një

ndeshje basketbolli, ndërmjet «Rabotniçkit» dhe «KB Liria».

Dzeko i jep sinjale Juventusit

Sulmuesi boshnjak, Edin

Dzeko nuk e ka fshehur dëshirën

e tij për të luajtur në

kampionatin italian. Objektivi

i dikurshëm i Milanit

mund t’i bashkohet rivalit të

Rossonerëve, Juventus, gjatë

verës. “Do të mbetem në

Wolfsburg deri në qershor.

Kam biseduar me Hoenessin,

në fund të sezonit do të

largohem. Do më pëlqente

të luaj në kampionatin ku

kanë luajtur Shevchenko e

Ronaldo”, thotë sulmuesi i

Wolfsburgut.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 24 dhjetor —

Edhe pse u bashkuan para

pakë kohësh, Aziz Salihu

dhe drejtuesit e Federatës së

Boksit të Kosovës (FboxK),

sërish nuk janë duke e çuar mirë

në mes vete.

Klubi turk, Besiktas e ka zyrtarizuar

transferimin e radhës.

Bëhet fj alë për mesfushorin

portugez, 31-vjeçarin Simao

Sabrosa, që arrin nga Atletico

Madrid, ku ka luajtur tri vjet

e gjysmë. Lajmin e ka bërë

Legjendës së boksit kosovar, i

cili është kryetar i klubit të boksit

Prishtina, i ka mbetur hatri që drejtuesit

e boksit kosovar, të mërkurën

nuk ishte ftuar në ceremoninë e shpalljes

së laureatëve të vitit 2010.

“Jam befasuar kur kam dëgjuar që

Federata e ka shpallur sportistin

e vitit, ndërsa nuk më kanë ftuar

edhe mua si mysafi r në këtë ma-

E shtunë, 25 dhjetor 2010

Simao, zyrtarisht

në Besiktas

të ditur uebfaqja zyrtare e

UEFA-s, e cila precizon se

Besiktas ka paguar vetëm

900 mijë euro. Përfaqësuesi

portugez ka nënshkruar

kontratë për dy vjet e gjysmë,

me klubin turk.

HIDHEROHET

nifestim, për ta uruar sportistin e

vitit. Jam shumë i zhgënjyer dhe i

demoralizuar”, deklaroi Salihu të

premten në një konferencë për

media që e mbajti në Prishtinë.

“Edhe në turneun ‘Adem Jashari’

isha i anashkaluar. Në atë turne

as një përshëndetje nuk e mora,

edhe pse jam zgjedhur sportisti i

shekullit. Ata njerëz të Federatës

FOTO: FISNIK DOBRECI


E shtunë, 25 dhjetor 2010 SPORT 29

Brescia ëndërron Behramin

Kur ka mbetur rreth një javë para

fi llimit të afatit kalimtar të janarit,

skuadrat e interesuara për Valon

Behramin sa vijnë e shtohen. Ekipi

i fundit që ka shfaqur interesim

për mesfushorin kosovar është

Brescia, e cila ëndërron që ta ketë

në skuadër përfaqësuesin zviceran, i

AZIZI

Aziz Salihu është

hidhëruar sërish nga

drejtuesit e Federatës

së Boksit të Kosovës.

Legjenda e boksit

kosovar ndihet i

dëshpëruar pasi nuk

është ftuar fare në

ceremoninë e shpalljes

së laureatëve të vitit nga

kjo federatë. Drejtuesit

e boksit kosovar nuk

kanë dashur të fl asin

rreth kësaj çështjeje.

kanë xhelozi ndaj meje, edhe pse

unë i dua ata, sepse 20 vjet kam

ngrënë dhe kam pirë me ta”, shtoi

Salihu. Njëkohësisht, Salihu shprehu

zhgënjimin e tij që udhëheqësit e boksit

kosovar nuk po e lejojnë të hyjë në

FboxK, për të kontribuar në ngritjen e

cilësisë së këtij sporti.

“Në Federatë kanë hyrë njerëz që

s’kanë lidhje me sport, kurse sportistët

kanë mbetur rrugëve. E lus kryetarin

e FboxK-së të mos bashkëpunojë me

këta kolegë të tij, sepse ai akoma nuk e

ka kuptuar se ata janë mashtrues dhe

gënjeshtarë”, theksoi Salihu. Në anën

tjetër, drejtuesit e FboxK-së nuk kanë

dashur të fl asin rreth kësaj çështjeje.

“Nuk kam koment, sepse nuk po e

kuptoj Azizin”, tha shkurt për Express,

kryetari i FboxK-së, Ramadan Selimi.

Salihu kritikon KOK-un

Aziz Salihu nuk ka lënë pa kritikuar

edhe Komitetin Olimpik të

Kosovës (KOK), ku është nënkryetar

i këtij asociacioni. Ai tregoi se shumë

kolegë të tij në KOK nuk e kryejnë me

përgjegjësi mandatin e tyre në këtë

institucion. “Besim Hasani është një

punëtor i mirë, por ai nuk mund të

bëjë më tepër, sepse nuk ka para në

dispozicion. Hasani shpeshherë na

fton Kryesinë nëpër mbledhje, por në

to nuk vijnë më shumë se gjysma e

anëtarëve. Unë i kam propozuar Hasanit

që t’i largojë të gjithë ata që nuk

vijnë në mbledhjet e Kryesisë, sepse

kështu nuk shkon”, ka thënë Salihu.

Ndërkohë, ai i bëri thirrje Qeverisë

së Kosovës që t’i qaset me seriozitet

sportit vendor, sepse, sipas Salihut,

sporti mund të bëhet ambasadori

më i mirë i vendit nëpër botë.

cili do t’i bashkohej kështu bashkëkombësit

të tij, Përparim Hetemaj.

Përpos Brescias, në Itali futbollisti i

West Ham Unitedit kërkohet edhe

nga Roma e Cesena, derisa Palermo

është dorëzuar ditë më parë. Një

gjë duket e sigurt, Behrami pritet të

lëvizë nga Anglia gjatë dimrit.

Malmo nuk ka nevojë të brengoset

shumë për Agon Mehmetin.

Në fakt, sulmuesi kosovar e

ka ndërmend t’i mbetet besnik

kampionit të ri të Suedisë.

Përkundër ofertave të cilat

nuk mungojnë, 21-vjeçari duket

i përqendruar të mbetet te

klubi suedez. Motiv shtesë për

ta marrë këtë vendim, futbollistit

prishtinas i ka dhënë mundësia

e pjesëmarrjes në Ligën e Kampionëve

nga sezoni i ardhshëm.

“Më duhet t’i shikoj gjërat. Por,

duket fantastike dhe motivuese

Ndeshja ndërmjet Pejës dhe Kosovës

së Vushtrrisë, që zhvillohet

të shtunën në Pejë prej orës

14:00, do ta hapë xhiron e katërmbëdhjetë

të BKT-Superligës

së Kosovës në basketboll. Në të

njëjtën ditë, zhvillohet edhe derbi

i kësaj jave, ku në Prizren prej

orës 19:00 do të takohen rivalët

e vjetër të basketbollit kosovar,

Bashkimi dhe Sigal Prishtina.

Në fakt, nga e kaluara ka

mbetur që ballafaqimi i këtyre

dy ekipeve ta mbajë epitetin e

derbit, sepse sivjet këto dy ekipe

kanë dallime shumë të mëdha.

Sigal Prishtina aktualisht është

shumë më e fortë se Bashkimi, i

cili aktualisht gjendet në vendin

e parafundit të tabelës me vetëm

17 pikë të tubuara. Kurse, bardhekaltrit

e kanë pësuar vetëm

një humbje në xhiron e parë

të këtij kampionati, derisa në

pjesëmarrja në Ligën e Kampionëve.

Ky fakt e bën plotësisht

të qartë dhe më të vështirë mundësinë

e largimit, edhe pse kisha

oferta. Por, është e qartë se klubi

im ka të drejtë të vendosë nëse

merr ndonjë ofertë që është vështirë

të refuzohet”, tha Mehmeti

për uebfaqen FotbollDirekt.se.

“Mediat shkruajnë se, kinse

unë kam vendosur të largohem,

por kjo nuk është e vërtetë. Nuk

kam fi lluar ende të negocioj me

Malmon dhe nuk ka arritur asnjë

ofertë për mua”, shtoi ai.

dymbëdhjetë ndeshjet e fundit

ka shënuar fi tore. Andaj, lideri

aktual i BKT-Superligës në duel

me Bashkimin me gjasë do ta

shënojë fi toren e trembëdhjetë

rresht. Ndërsa, të dielën në Mitrovicë

zhvillohen dy ndeshjet

e fundit të kësaj jave. Prej orës

16:00, Mitrovica përballet me

ekipin nga veriu i këtij qyteti,

Bambin, derisa prej orës 18:00,

Trepça përballet me Kolegjin

EuroSport.

BKT-SUPERLIGA

XHIROJA E 14-TË

E shtunë

Peja – Kosova 14:00

Bashkimi – S. Prishtina 19:00

E diel

Mitrovica – Bambi 16:00

Trepça – K. EuroSport 18:00

Cesena ofron Parolon për Kasamin

Cesena duket të jetë e interesuar

për futbollistin shqiptar, Pajtim

Kasami. Sipas mediave italiane,

udhëheqësit e klubit në të cilin

angazhohet Erjon Bogdani, planifi

kojnë t’i propozojnë Palermos

shkëmbimin Marco Parolo-Pajtim

Kasami. I pari pëlqehet nga klubi

Kontrata e përfaqësuesit U21

të Suedisë me Malmon përfundon

gjatë verës së vitit të ardhshëm.

Mirëpo, ai e ka ndërmend

të ulet shumë shpejt në tavolinë

me udhëheqësit e klubit, për t’i

sqaruar shumë gjëra.

“E di se ka klube të interesuara,

por unë jam i koncentruar dhe

kurioz ta dëgjoj atë që ofron Malmo.

Pas pushimeve, në fi llim të

janarit dëshiroj t’i fi lloj negociatat

me klubin. Sigurisht, mund të

mbetem këtu. Më inspiron fakti

se mund të tentojmë të arrijmë

sicilian, e i dyti nga ai bardhezi.

Andaj, ky shkëmbim duket i

mundshëm pasi që futbollisti i ri

shqiptar nuk dëshiron të luajë në

Serie B, ku e pret Padova. Përpos

Cesenës, për 18-vjeçarin interesim

kanë shfaqur edhe Bari e Chievo,

nga Serie A.

Besniku i Malmos

Agon Mehmeti nuk e ka ndërmend të largohet nga

Malmo. Edhe pse ka oferta nga disa klube të tjera,

21-vjeçari ka vendosur t’i mbetet besnik kampionit

suedez, për shkak të pjesëmarrjes në Ligën e

Kampionëve, sezonin e ardhshëm.

Prishtina kërkon fitoren e radhës

suksese siç ka bërë Copenhagen

në Ligën e Kampionëve”, vazhdoi

ai. Mehmeti beson se edhe tre lojtarët

të tjerë të rëndësishëm të

Malmos, Daniel Larsson, Guillermo

Molins e Hamad Jiloan,

do të mbeten në këtë ekip, për

të qenë më të fortë në sfi dat që e

presin kampionin aktual të Suedisë

sezonin që vjen.

Përpos Mehmetit, në Malmo

luan edhe sulmuesi tjetër

kosovar, Dardan Rexhepi, që

gjithashtu është i vendosur të

mbetet në këtë klub.

FOTO: ATDHE MULLA


30 MARKETING E shtunë, 25 dhjetor 2010

Zürich › Genève › München › Hamburg ›

Frankfurt › Düsseldorf › Hannover ›

Berlin › Köln › Stuttgart›››››

RISI

nga 10

dhjetori

Fluturime direkte çdo ditë në

shumë qytete të Evropës

Prishtinë › München

ÇDO DITË

Prishtinë › Frankfurt

3 HERË NË JAVË

›››››20% zbritje

për: Forcat e Sigurisë së Kosovës, Policinë e Kosovës,

Punonjësit shëndetësorë, Punonjësit ndërkombëtarë

(dhe familjarët e tyre); Pensionistë dhe studentë.

Rezervoni më herët dhe

përfitoni çmime speciale

038 220 220 | www.flyksa.com


E shtunë, 25 dhjetor 2010 SPORT 31

Mourinho ndihet më i miri Leonardo, zyrtarisht në Inter

Jose Mourinho insiston se

është trajneri më i mirë në

botë. ‘Special One’ e ka bërë

këtë vetëvlerësim, pasi

e udhëhoqi Interin drejt

suksesit historik, duke fi tuar

tre trofe, në vitin që po

përfundon. Trajneri i Real

Madrid i dha këto deklarata

pasi trajneri spanjoll,

Vicente del Bosque është

favorit për ta fi tuar çmimin

‘Trajneri më i mirë i vitit’.

“E votoj veten, e kam bërë

zgjedhjen time. Kam bërë

11 muaj punë, kam drejtuar

57 ndeshje, kam fi tuar tre

tituj, përfshirë edhe më të

rëndësishmin nga të gjithë”,

tha portugezi për Gazzetta

dello Sport. – “Kam fi tuar

gjithçka, nuk mund të bëj

diçka më shumë se kjo”,

vazhdoi ai.

MIREPRET VITIN 2011

Alexandre Pato i ka lënë prapa lëndimet dhe po mendon për vitin 2011, kur

synon të shënojë plot gola dhe të zbavitet duke luajtur. Sulmuesi brazilian e

ka lëvduar trajnerin Allegri, për të cilin thotë se po punon në mënyrën e duhur

për t’i sjellë sukseset. 21-vjeçari e mirëpret Antonio Cassanon në skuadrën

Rossonere, ndërsa shpreson që mos të largohet nga aty Ronaldinho.

Alexandre Pato dhe viti i tij i

tmerrshëm. Kështu mund të

përmblidhet viti 2010 i sulmuesit

brazilian, të cilin nuk e lanë

rehat lëndimet në muskuj. Tash,

21-vjeçari ndihet më mirë.

Ai ka dhënë një intervistë për

të përditshmen italiane, Gazzetta

dello Sport, ku ka treguar për objektivat

e tij për vitin 2011, të cilin

dëshiron ta kujtojë si më të mirin

në karrierën e tij. Përfaqësuesi

brazilian është i qetë dhe pret të

rikthehet në muajin janar.

“Jam i qetë dhe i lumtur, sepse

kam filluar të vrapoj fort. Po

rikthehem, nuk shoh arsye pse

të dramatizohen gjërat. Mendoj

se lëndimet e mia mund të lidhen

me zhvillimin tim fi zik. Kam

shtuar kilogramë dhe centimetra

dhe dëshiroj të shtoj ende. Futbolli

italian është i vështirë dhe

të jesh i fuqishëm është mjaft e

rëndësishme”, deklaroi Pato.

Ai shton se mezi pret që të arrijë

viti i ri, por nuk mendon se viti

që po përfundon ishte tërësisht i

zi për të. “E kam takuar Allegrin,

i cili është trajner i madh. Kam

shënuar gola dhe isha titullar në

Kombëtare. Tash dëshiroj të rifi

lloj pa lëndime dhe në vitin 2011

të shënoj shumë gola”, nënvizoi

ai. Sa u përket golave, ai bën krahasim

me një shok të skuadrës.

“Kam munguar në nëntë ndeshje.

Kam shënuar gjashtë gola në tetë

ndeshje. Me këtë mesatare, nëse

do të luaja gjithmonë, tash do të

arrija në kuotën e 12 golave. Më

shumë se Ibra”, vazhdoi ai.

Pato ndien kënaqësi që do ta

ketë mundësinë të bashkëpunojë

me shokun e ri të skuadrës, Antonio

Cassano. “Është një futbollist

i shkëlqyeshëm. Antonio do të na

japë një ndihmë të madhe në luftën

për të fi tuar trofe. Së bashku

me ne do të zbavitet dhe do të

kontribuojë këtu. Jam i lumtur

për arritjen e tij, është sikur të

vijë një brazilian tjetër në skuadër”,

tha Pato.

Kur jemi te brazilianët, ai përmendi

edhe Ronaldinhon, për të

cilin thotë se e sheh të qetë. Pato

dëshiron që ish-futbollisti i Barcelonës

të qëndrojë në Milan dhe

është i sigurt se ‘Dinho’ e dëshiron

një gjë të tillë.

Pato mendon se me Allegrin,

Milani do të arrijë suksese. “E

shoh një skuadër kompakte dhe

agresive. Kjo është meritë e Allegrit.

Është një person mjaft inteligjent,

në aspektin futbollistik,

por edhe në raport me lojtarët”,

përfundoi Pato.

Leonardo, edhe zyrtarisht është emëruar

trajner i Interit. Presidenti i Interit, Massimo

Moratti e ka zgjedhur 41 vjeçarin, ish trajner

i Milanit, i cili ka nënshkruar kontratë me

klubin Nerazzurr deri më 30 qershor të vitit

2012, me mundësi të vazhdimit edhe për

një vit tjetër. Leonardo pritet t’i përfi tojë 2.5

milionë euro në vit.

Afellay realizon ëndrrën

Sulmuesi holandez, Ibrahim

Afellay ka arritur të enjten në

Barcelonë për t’iu nënshtruar

testit fi zik, ndërsa të premten e

ka fi nalizuar transferimin e tij te

gjiganti spanjoll.

24-vjeçari do t’i bashkohet

klubit katalunas gjatë afatit kalimtar

të janarit nga PSV Eindhoven,

për tre milionë euro.

Njeriu i parë me të cilin u takua

Afellay kur arriti në Barcelonë

ishte drejtori Andoni Zubizarreta.

Përfaqësuesi holandez

thotë se ndihet i ngazëllyer pas

transferimit të tij te kampioni i

Spanjës. “Mendoj se për secilin

lojtar është ëndërr të luajë këtu.

Pyesni të gjithë futbollistët se ku

dëshirojnë të luajnë. Mendoj se

ata do të thonë: në Barcelonë.

Ky ekip bën lojën më të bukur

në botë dhe kur e ke mundësinë

të luash këtu, ky është realizim

Ferguson nuk e do Beckhamin

Sir Alex Ferguson e ka hedhur

poshtë mundësinë e rikthimit të

David Beckhamit në Manchester

United, gjatë afatit kalimtar

të janarit. “Nuk mendoj se David

do të rikthehet në këtë moshë.

Unë kurrë nuk kam transferuar

lojtarë në këtë moshë, apo jo?”

u shpreh trajneri skocez për Sky

Sports. Ndërkohë, futbollistit

të Los Angeles Galaxysë ia ka

mbyllur dyert edhe menaxheri

i Arsenalit, Arsene Wenger. “Do

ta konsideroja transferimin e

David Beckhamit, por ne kemi

lojtarë si Theo Walcott, Samir

i një ëndrre. Do të luftoj për ta

fi tuar një vend në ekip”, theksoi

Afellay për televizionin e klubit.

Po ashtu, mesfushori ofanziv

thotë se ishte nervoz për

kalimin e tij në Spanjë. “Është

normale, sepse në këtë rast po

shkoj në klubin më të madh dhe

më të bukur në botë, kështu që

me këtë rast është e qartë se

ndiheni në siklet dhe jeni paksa

nervoz”, tha ai. Afellay pritet ta

veshë fanellën me numër 20 në

Barcelonë.

Nasri, Tomas Rosicky, Andrey

Arshavin e Emmanuel Eboue, të

cilët mund të luajnë në krahë”,

tha trajneri francez.

I vetmi klub i interesuar zyrtarisht

për yllin anglez është

Leicester City. Mirëpo, menaxheri

i këtij klubi, Sven-Goran

Eriksson ka thënë se oferta e

këtij klubi menjëherë është

rikthyer mbrapsht nga përfaqësuesi

anglez. Ditë më parë,

Beckham thoshte se do t’i pëlqente

të rikthehet në Manchester

United, ku e arriti kulmin e

karrierës.

Orlando ndal San Antonion

Orlando e ka lënë prapa

krahëve momentin negativ

dhe e mposhti pa problem

San Antonion. Milwaukee

e kaloi pengesën e quajtur

Sacramento, derisa Miami,

i udhëhequr nga LeBron

James (36 pikë), nuk hasi në

probleme për të fi tuar ndaj

Phoenixit.

Orlando-San Antonio 123-101

Orlando: Howard 29

San Antonio: Parker, Neal 16

Sacramento-Milwaukee 79-84

Sacramento: Udrih 17

Milwaukee: Boykins 19

Phoenix-Miami 83-95

Phoenix: Dudley 33

Miami: James 36


32 MARKETING E shtunë, 25 dhjetor 2010

Mirëserdhët në botën HD!

More magazines by this user
Similar magazines