SHESIM LETRA - Gazeta Express

gazetaexpress.com

SHESIM LETRA - Gazeta Express

FOTO: PETRIT RRAHMANI

BOTA: JETA E FSHEHTË E MICHELLE OBAMAS f12-13 SPORT: MONCHENGLADBACH, PAS SHAQIRIT E XHAKËS

SHESIM LETRA

Qeveria e Kosovës nga e marta edhe zyrtarisht

ka fi lluar emetimin e letrave me vlerë. Ministri i

Financave, Bedri Hamza, ka bërë të ditur se për fi llim

do të jetë fazë testuese dhe do të marrin hua vetëm

10 milionë euro. Gazeta Express mëson se këto para

do t’i huazojnë nga bankat komerciale në Kosovë dhe

jo siç ishte thënë fi llimisht nga fondi i pensioneve e

ai i privatizimit. f10-11

Express Express

www.gazetaexpress.com N° 2458 Viti VI • Kosovë 0.30 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

E mërkurë

11 janar 2012

PERGJIGJEN

ME MAKOLLIN

Autoritetet kosovare duket se po

i përgjigjen vizitës së Presidentit

Boris Tadic, duke dërguar në

Luginë të Preshevës Ibrahim

Makollin. Kjo mohohet nga Ministri

i Diasporës. Sipas tij, vizita ka qenë

e planifi kuar më herët. E Oliver

Ivanovic nuk është është kundër këtyre

vizitave, por thotë se atje nuk

duhet të shkojnë zyrtarët që kanë

fl etëarreste nga Serbia. f4-5

Ofertë e rrezikshme!

E lypin edhe Shalën

Të gjitha shërbimet

me një pako

duke lluar prej

29.95€/muaj për 1 vit!

f28

Kosova ka 12 festa zyrtare

brenda vitit dhe mund të

renditet ndër shtetet e

para për nga numri i tyre.

Bashkë me festat vijnë

edhe ditët e pushimeve.

Në një përllogaritje të

thjeshtë, del se gjatë

vitit 2012, kosovarët

pritet të pushojnë 150

ditë. Ky paradoks ndodh

edhe për shkak të ligjit të

përçudshëm për festat. f7

Shteti i dembelëve

Avokatët mbrojtës të Naim Huruglicës dhe Lulzim Rafunës po kërkojnë që

edhe ish ministri i Financave, Ahmet Shala, të jetë dëshmitar për aktakuzën

e ngritur ndaj këtyre dy zyrtarëve të Doganave të Kosovës. Kreu i doganave

dhe bashkëpunëtori i tij akuzohen për shpërdorim detyre. | FAQE 10

OpED Ministri bardh e zi

Sukseset apo dështimet e Ministrit të Financave, Bedri Hamza, nuk

mund të vlerësohen në kontrastin bardh e zi, as me përvojën e punës

nga vitet e mbijetesës e as përmes stilit të veshjes dhe të lukut. Ato dalin

nga shifrat në tabela buxhetore. Shkruan: Ibrahim Rexhepi | FAQE 3

KOMENT Himne marrëzie

Si të nderosh fl amuj e himne në emër të të cilëve hajna, kriminelë e

matrapazë vjedhin, vrasin e mashtrojnë dhe me të cilët “kujdestarët e

patriotizmit” na udhëheqin “drejt fi toreve të reja”.

Shkruan: Imer Mushkolaj | FAQE 2


2

Pressing

Fjalët tona

2012 të jetë

fundi i

pavarësisë së

mbikëqyrur.

MOTI PRISHTINË

Sot

Nesër

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

JAKUP KRASNIQI,

Kryetari i Kuvendit të

Kosovës, në deklaratën

që bëri pas takimit që ka

zhvilluar me kryetarin e

Kuvendit të Republikës

së Maqedonisë, Trajko

Veljanovski.

Këshilli

Anti-korrupsion i

Presidentes Atifete Jahjaga

pritet të themelohet

më 26 janar.

NJË BURIM ANONIM

BRENDA PRESIDENCËS,

Duke konfirmuar se

presidentja Atifete Jahjaga

tashmë e ka në letër

përbërjen e Këshillit, me të

cilin pretendon ta luftojë

korrupsionin në Kosovë.

Nuk po më pëlqejnë

ndryshimet që Isa

Mustafa po bën në Statutin

e LDK’së.

Berim Ramosaj,

Anëtari i Këshillit të Përgjithshëm

të LDK’së, duke theksuar se këto

janë reforma rrënuese, shmangie

nga filozofia rugoviane dhe

orientim i partisë kah e majta.

Max: 1 °C

Min: -3 °C

Max: 2 °C

Min: -4 °C

Si të nderosh

fl amuj e himne

në emër të të

cilëve hajna,

kriminelë e

matrapazë

vjedhin, vrasin

e mashtrojnë

dhe me të cilët

“kujdestarët e

patriotizmit”

na udhëheqin

“drejt fi toreve

të reja”.

E mërkurë, 11 janar 2012

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Politikë: Shpend Limoni shpend.limoni@gazetaexpress.com Nacionale dhe siguri: Jeton Musliu jeton.musliu@gazetaexpress.com

Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com

Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Drejtor ekzekutiv: Shpend Jakupi, shpend.jakupi@gazetaexpress.com Shtypi: Roto Print Center: MediaWorks.

Imer .Mushkolaj

Himne marrëzie

Pjellë e keqe, tradhtar e gjakprishur. Këto ishin

vetëm disa nga epitetet për publicistin Fatos Lubonjën

nëpër portale interneti. Gjynahi i vetëm i tij

ishte se në një emision televiziv ai tha se nuk ishte

patriot, as nacionalist dhe se nuk i bën përshtypje

himni kombëtar. Por, Lubonja nuk i nxori këto

nga goja ashtu kot, pa arsyetime. Arsyetime të

bindshme, madje. Megjithatë, “kujdestarëve të

patriotizmit” iu mjaftoi kaq, për të nisur furinë e

sharjeve dhe fyerjeve ndaj atij që paska guxuar të

deklarohet kësisoj.

Lubonja është qytetar i një vendi, në të cilin ka

vuajtur disa vjet burg dikur. Një vendi i cili, tash,

dy dekada pas shembjes së komunizmit, nuk ka

fort se me çfarë të krenohet. Një vendi, të cilin

pushteti e futi në luftë qytetare më 1997, një vendi

në të cilin para një viti pushteti vrau demonstrues

të pafajshëm dhe një vendi ku pushteti vendoset

ende me vjedhje votash. Ashtu si në vendin ku

jetoj unë.

Lubonja nuk bëri gjë tjetër, vetëm u përpoq

që publikisht dhe sinqerisht të sqarojë se nuk

e ka fare për nder që i takon një vendi dhe një

shoqërie që i bën të gjitha të zezat, në emër të patriotizmit.

E në këtë aspekt, Tirana dhe Prishtina e

kopjojnë për mrekulli njëra-tjetrën. Tek ne, hajnat

që vjedhin miliona fshihen pas fl amurit kuqezi e

këtij tjetrit me hartë e yje, ngrihen në këmbë ta

nderojnë himnin kombëtar e atë tjetrin pa tekst,

por me frikë mos nga xhepat po iu bijnë në tokë

paratë e vjedhura - në emër të patriotizmit, shqiptarizmës,

gjakut, luftës, historisë…

A ka gjë më të pështirë se të vjedhësh e të

vrasësh fshehur pas himneve e fl amujve? A ka

gjë më të poshtër se të pasurohesh e të shkelësh

mbi kurriz të një populli të lodhur e të sfi litur nga

skamja e vuajtja – prapë në emër të patriotizmit?

Tekefundit, pse u dashka të nderohen fl amuj e

himne që dikujt i shërbejnë vetëm si paravane

për të bërë një mijë të zeza? Himne marrëzie! Sot

ende është punë fort e lehtë që me fl amuj në dorë

e himn në gojë të zgjosh ndjenjat e njerëzve, por

është vështirë, fort vështirë t’i nderosh e ruash

me nder, e mos t’i keqpërdorësh këto simbole.

Lubonja u përpoq të sqarojë pikërisht këto, por u

stigmatizua nga ata - “kujdestarët e patriotizmit”

që janë shumuar së fundi.

* * *

Në kartën e nacionalizmit e patriotizmit, nuk po

luajnë veç politikanët. Përfaqësuesve të futbollit

të lodhtë të Kosovës, me iniciativa të aleancave

histerike kuqezi, iu ka mbushur mendja se disa

nga ekipet kosovare të futbollit mund të luajnë

në një ligë me ekipet e mëmës Shqipëri. Thuajse

në këtë mënyrë do të zgjidheshin të gjitha problemet

e futbollit kosovar, shumë ndeshje të të

cilit, shoqëruar me himne e flamuj, i japin të

drejtë plotësisht Lubonjës dhe të gjithë të tjerëve

që mendojnë si ai. Me kushte kurrfarë teknike,

me plot dallavere e pak investime, biznesmenë

që merren me futboll e futbollistë që merren me

biznes mendojnë se të gjitha problemet do të

zgjidhen si me shkop magjik. Duan që problemet

t’i mbulojnë me ngjyrat kuq e zi, por s’duan

të dëgjojnë fare se nevojitet punë e përkushtim, e

jo dëshira utopike. Deri atëherë, ata do t’ia bëjnë

qejfi n njëri-tjetrit duke luajtur nëpër lloç e duke

thurur himne për vete dhe miqtë andej kufi rit.

Himne marrëzie!

* * *

Një video nga protesta e “mijëra qytetarëve” në

Deçan, që u shpërnda të premten në internet, ishte

paketuar si prodhim vendor. Por, “kujdestarët e

patriotizmit” nuk e kishin vërejtur se videoja nuk

ishte e tillë, por e xhiruar nga hiç më pak se Tanjugu!

Për të pasqyruar “aksionin e suksesshëm”,

Vetëvendosje po e shfrytëzonte një “prodhim të

armikut”. Njërin nga ato qindra e mijëra prodhime

që hyjnë çdo ditë në Kosovë dhe të cilat ky subjekt

politik ka paralajmëruar se do të provojë t’i ndalojë

më 14 janar, në dy pika kufi tare me Serbinë. Të

premten Serbia “kaloi” në Deçan, Boris Tadic shkoi

në manastir e një grushti aktivistësh të Vetëvendosjes,

që mori në dorë situatën për disa orë, nuk iu

bashkuan qytetarët. E deçanasit dinë të mblidhen

me mijëra në protesta. Ashtu siç mblidheshin me

mijëra dikur në protesta të Vetëvendosjes, para

se deputetët, emri i shumicës së të cilëve fi llon

me A, të bëhen pjesë e Parlamentit të Kosovës –

të parlamentit të një republike të krijuar në bazë

të një plani, që ata vetë nuk e njohin. E tash bëjnë

thirrje që më 14 janar në Merdare dhe te Dheu i

Bardhë, qytetarët e Kosovës të mblidhen “në emër

të Republikës - për prodhime të vendit”. Presin

që në këtë politikën e tyre “me mjete të tjera” t’iu

bashkohen qytetarët që konsumojnë me të madhe

prodhime serbe. Përndryshe, po të mos bliheshin e

konsumoheshin nga kosovarët, Vetëvendosje nuk

do të kishte fare nevojë për spektaklin e të shtunës.

A mos do të ishte më mirë që deputetët e këtij subjekti,

emri i shumicës së të cilëve fi llon me A, të

demaskonin në Parlament të gjithë ata që bëjnë

tregti me serbët në mesin e të cilëve edhe kolegë

nga grupet tjera parlamentare apo edhe fi nancues

të fushatës së vet parazgjedhore? Ata dhe të tjerë

si ata e mbajnë gjallë biznesin e Beogradit në Kosovë.

Dhe pastaj, pa pikën e marres dalin e fl asin

për patriotizëm, sakrifi cë e atdhedashuri - duke

thurur fl amuj e himne marrëzie!

Kur sheh të tillë, s’ke qysh ngrihesh të nderosh

fl amur as himn. Sepse ata fl amurin e kanë kthyer

në paçavure e himnin në tallava.


E mërkurë, 11 janar 2012

Sukseset apo dështimet ministrit të Financave,

Bedri Hamza, nuk mund të vlerësohen në kontrastin

bardh e zi, as me përvojën e punës nga vitet e

mbijetesës e as përmes stilit të veshjes dhe të lukut.

Ato dalin nga shifrat në tabela buxhetore.

Ministri bardh e zi

Ibrahim Rexhepi

Pas dhjetë muajsh mandat është herët të bëhen

vlerësime për punën e ministrit të Financave, Bedri

Hamza. Mirëpo, ai në vazhdimësi është objekt i

trajtimeve të ndryshme për shkak të situatës në të

cilën gjendet buxheti i Kosovës, perspektivës së tij

të zymtë dhe kundërshtimeve të ashpra që vijnë

nga opozita. Ndërkaq, janë të paqëndrueshme përpjekjet

që ai të prezantohet sipas teknikës bardh e

zi, meqenëse menaxhimi i parasë së tatimpaguesve

nuk mbështetet në konceptin e një individi as në

vullnetin e tërë stafi t të Ministrisë së Financave, por

mbi konceptin e Qeverisë së Kosovës dhe kërkesat

e agjencive buxhetore. Krejt puna e ministrisë

është që kërkesat, që gjithmonë janë shumë herë

më të mëdha se kapacitetet fi nanciare të vendit,

të futen brenda kornizave reale dhe të përballueshme.

Gjithsesi se shkurtimet janë të domosdoshme,

por në rrethanat normale kriter nuk duhet

të jetë prejardhja partiake e shefi t të një agjensioni,

por interesi i përgjithshëm. Fatkeqësisht kjo

zakonisht nuk ndodh, meqenëse qeverisja e këtij

vendi nuk bazohet në suksesin e përbashkët, por

në ngritjet përmes mohimit të tjetrit, kryesisht të

kundërshtarëve politikë. Kjo është fi lozofi e kastës

në pushtet e jo koncept individual. Ata që nuk e

përqafojnë këtë, dalin nga loja ose me kohë eliminohen

nga ekipi i parë.

Në një debat të shoqërisë civile për buxhetin e

vitit 2012 u thanë disa të vërteta, të cilat i pranuan

edhe disa individë me ndikim në opozitë të

pranishëm aty. Cilado parti që tash do të ishte në

pushtet do ta kishte vështirë të konceptonte një

buxhet krejtësisht tjetër, për shkak të obligimeve

kontraktuale afatgjata që i ka shteti. Asnjë parti

serioze në mars, me rastin e miratimit të buxhetit

për vitin 2011, nuk do të thoshte se pagat po i

kthejmë në nivelin e dhjetorit të vitit 2010, apo se

fare nuk do të ketë rritje të tyre. Ato e dinë se cila

do të ishte përgjigja kur elektorati preket në xhep.

Po ashtu nuk do të kërkonte shkëputjen e kontratës

me konsorciumin “Bechetel & Enka”, meqenëse kjo

do të refl ektonte joseriozitetin dhe jokonsistencën

e vendimeve shtetërore. Mirëpo, do të kishte qasje

ndryshe dhe modalitete e zgjidhje tjera. Nuk do të

ngriheshin pagat 50 për qind , meqenëse kjo normë

nuk mund të arsyetohet me asnjë parametër ekonomik,

por rritja e tyre secilin vit do të përcillte

shkallën e infl acionit, plus ndonjë përqindje më

shumë. Apo, si thuhet edhe në buxhetin alternativ

të LDK-së, ndërtimi i autostradës do të zgjatej

edhe për një vit, ashtu që të mbesin para edhe për

investime të tjera dhe ngarkesa që krijon ky projekt

të shtrihet në disa vite fi skale. Por, pushtetin e fi toi

(me vota reale e imagjinare) PDK-ja dhe koncepti

i Hashim Thaçit. Ndërkaq, zbatues janë bashkëpunëtorët

e tij, përkatësisht ministrat, në mesin

e të cilëve edhe Bedri Hamza. Ai nuk do ta kishte

vendin aty po të kishte qëndrim tjetër për buxhetin

dhe mënyrën e fi nancimit të shtetit. Aktualisht

mbikëqyr strukturën e buxhetit, e cila mbështetet

mbi konturat e programit me të cilin partia i ka

fi tuar zgjedhjet. Për fat të keq ajo kryesisht bazohet

në mënyrën e shpenzimit të parasë e jo në atë të

zhvillimit ekonomik, i cili do të garantonte shtet

stabil dhe buxhet të qëndrueshëm.

A ishte vjet i suksesshëm ministri Hamza apo jo

? Secila përgjigje është me hile nëse injoron shifrat

e buxhetit apo nëse për bazë ka afërsinë në çfarëdo

relacioni me të. Por, është një fakt i pamohueshëm:

ai ka gatuar piten me brumin që ka pasur. Erdhi

në postin e ministrit kur ishte shumë e qartë se

është shkelur marrëveshja me FMN-në, se buxheti

nuk do të ketë përkrahje nga jashtë dhe se burimet

e brendshme fi nanciare janë të kufi zuara. Edhe

në këtë ambient ka qenë reale të parashihet se në

fund të vitit 2011 në buxhet do të mbesin së paku

150 milionë euro dhe se shteti nuk do të përballet

me krizë, e as që do të gjendet para bankrotimit.

Po ashtu janë të vërteta pohimet e ministrit se

pa huazuar asnjë cent është fi nancuar projekti i

autostradës, pagat e rritura dhe shteti ka ruajtur

nivelin e solvencës. Por, këto para burojnë nga

vitet e mëhershme. Kjo ka qenë e qartë qysh në

mars të vitit të kaluar, pasi ishte i projektuar defi

citi primar prej 170 milionë eurosh, ndërsa bilanci

i përgjithshëm në minus 226 milionë euro.

Ndërkaq, në fund pritej që në buxhet të mbeteshin

476 milionë euro, meqenëse të gjithë minuset

dhe “vuajtjet” e tjera të buxhetit është dashur të

mbulohen nga shitja e PTK-së. Por, nuk ndodhi

kjo shitje e as kriza. Krejt falë 244 milionë eurove

që u bartën nga viti 2010, të cilat i kanë garantuar

qëndrueshmëri ministrit Hamza. Në fund ka gjasë

që bilanci i buxhetit të vitit të kaluar të ketë një

mbetje 120-150 milionë euro, që është dukshëm

më pak se amaneti që ministri aktual trashëgoi nga

paraardhësi i tij. Prandaj, nota përfundimtare e një

viti fi skal, bashkë me punën e ministrit dhe të tërë

qeverisë është negative - minus 100 milionë euro

dhe niveli i lartë i varfërisë dhe i papunësisë. Kjo

qeveri nuk solli para të freskëta në arkën e shtetit,

por e shpenzoi edhe atë që e gjeti. E krejt kjo bie

ndesh me standardet për ruajtjen e rezervës së obligueshme

shtetërore dhe të stabilitetit buxhetor.

Problemet më të mëdha mund të lindin sivjet, nëse

nuk sigurohet fi nancimi nga jashtë apo nuk shiten

asetet kombëtare për të blerë gurë e asfalt. Por, në

rrethanat e tilla asnjë ministër nuk do të meritonte

notë më të mirë. Një qeveri tjetër, me një koncept

ndryshe, do të kishte shans të nxirrte një ministër

më të suksesshëm.

Por, edhe krizat mund të nxjerrin ministra të

suksesshëm. Për ilustrim po përmendim rastin e

Argjentinës, e cila para dhjetë vjetësh kishte shpallur

falimentimin për shkak të borxhit prej 170

miliardë dollarësh. Tash ky vend ka rritje të fuqishme

ekonomike. Suksesi i përshkruhet ish- ministrit

të ekonomisë dhe ish-presidentit. Por, i tillë

nuk mund të jetë Bedri Hamza, meqenëse kryeministri

Thaçi më shumë vlerëson devotshmërinë

ndaj tij dhe konceptit të tij qeverisës sesa kreativitetin

dhe invencionin e individëve që e rrethojnë.

Ndërkaq, përvoja e Greqisë dhe e Italisë japin një

mesazh tjetër- në krye të qeverisë është dashur të

vijnë teknokratët, meqenëse krizën ekonomike

nuk mund ta zgjidhin përfaqësuesit e partive që

popullit i kanë dhënë premtime si kundërvlerë

për votën. Model i njëjtë është Kosova – Hashim

Thaçi dhe tërë qeveria po paguajnë borxhin ndaj

votuesve, pa marrë parasysh se kjo mund të kthehet

si bumerang. Pjesë e këtij mozaiku është edhe

ministri Bedri Hamza.

Samsung

Galaxy S II,

vetëm në

IPKO!

3


4

Politikë

redaktor: Shpend Limoni

e-mail: shpend.limoni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Leonora Aliu

leonora.aliu@gazetaexpress.com

Prishtinë, 10 janar —

Autoritetet kosovare kanë vendosur

t’i përgjigjen vizitës së Presidentit

të Serbisë, Boris Tadic, në

Kosovë, duke dërguar në Luginën

e Preshevës Ministrin për Diasporë,

Ibrahim Makollin.

Si pretekst për këtë po merret

ftesa që ka bërë një grup intelektualësh

shqiptarë nga lugina, të

cilët në fakt kanë kërkuar që atje

të shkojnë zyrtarë të lartë nga

FOTO: PETRIT RRAHMANI

Kosova, Presidentja ose Kryeministri

i vendit. Por, për këtë si duket

tashmë mendjen e ka ndarë

Ministri Makolli, i cili megjithatë

thekson se një vizitë e tillë nuk

ka të bëjë me thirrjen e intelektualëve

shqiptarë, por se ka qenë

planifi kuar më herët. Udhëtimin

drejt Luginës Makolli ka planifi -

kuar ta bëjë të enjten, por thotë se

nuk po shkon atje të zëvendësojë

Hoxhaj shkon në Mal të Zi

Ministri i Punëve të Jashtme të

Kosovës, Enver Hoxhaj, ka udhëtuar

të martën në një vizitë zyrtarë në

Mal t të Zi.

Sipas Ministrisë së Jashtme të

Kosovës, Hoxhaj ka udhëtuar në

Podgoricë me ftesë të Ministrit të

krerët e shtetit të Kosovës.

“Më lejoni të them diçka, unë

nuk pretendoj të zëvendësoj as

Presidenten as Kryeministrin as

kërkon tjetër, as edhe një ministër

të vetëm. Unë po tentoj me

i kry përgjegjësitë e mia që i kam

edhe ligjore dhe përkujdesje ndaj

bashkëkombëseve në këtë kuadër

dhe procesi ka të bëjë me takimin

e lidershipit politik”, ka thënë ai.

Punëve të Jashtme dhe Integrimeve

Europiane, Milan Rocen.

“Gjatë vizitës dyditore në Podgoricë,

Hoxhaj do të takohet me presidentin

e Malit të Zi, Filip Vujanovic,

kryeministrin Igor Luksic, homologun

malazez Milan Rocen si dhe

“Unë po planifi koj të shkoj në

ditën e enjte, jam i interesuar që të

takohem me kryetarë komunash,

përfaqësues të institucioneve, me

deputetë dhe liderë shqiptarë atje

dhe me ata serbë, pra me të gjithë

akterët politikë atje”, ka shtuar

Makolli.

Ministri i Diasporës, sipas të

gjitha gjasave, do të hyjë në Serbi

si qytetar i rëndomtë, duke

E mërkurë, 11 janar 2012

me përfaqësues të tjerë të lartë

politikë dhe institucionalë në këtë

shtet fqinj”, thuhet në një njoftim për

media të MPJ’së.

Hoxhaj dhe Rocen do të mbajnë

një konferencë të përbashkët për

media.

PERGJIGJEN ME MA

Autoritetet

kosovare

duket se po i

përgjigjen vizitës

së Presidentit

Boris Tadic,

duke dërguar

në Luginë të

Preshevës

Ibrahim Makollin.

Kjo mohohet

nga Ministri i

Diasporës. Sipas

tij, vizita ka qenë

e planifi kuar më

herët. E Oliver

Ivanovic nuk

është kundër

këtyre vizitave,

por thotë se

atje nuk duhet

të shkojnë

zyrtarët që kanë

fl etëarreste

nga Serbia.

shfrytëzuar mundësinë që ka

krijuar marrëveshja për lëvizjen

e lirë e arritur në Bruksel kohë

më parë.

Por, Makolli ka thënë se mosnjohja

e deritashme e dokumenteve

nga Serbia nuk ka qenë arsyeja

pse nuk ka shkuar atje. Sipas tij,

kjo ka ndodhur sepse ai nuk ka

pasur kohë. “Unë një vizitë të tillë

e kam planifi kuar qysh moti, por


E mërkurë, 11 janar 2012

BE diskuton edhe për Kosovën dhe Serbinë

Ministrat e Punëve të Jashtme

të Bashkimit Europian, në

takimin e radhës më 23 janar,

do të diskutojnë edhe për

Serbinë edhe për Kosovën.

Siç njofton APA, megjithatë në

takimin e shefave të diploma-

KOLLIN

vazhduar polemikat rreth vizitës

së Presidentit të Serbisë,

Boris Tadic, i cili bëri deklarata

politike, duke thënë se Kosova

është tokë serbe dhe se Serbia

nuk do ta njohë atë kurrë. Pala

kosovare kishte thënë se Tadic

është zotuar se nuk do të bëjë

deklarata të tilla. Pikërisht për

këtë, Zëvendëskryeministri

Hajredin Kuci kishte deklaruar

se Tadic më nuk do të mund të

hyjë në Kosovë.

Ndaj kësaj ka reaguar Ministri

serb i Mbrojtjes, Dragan Sutanovac,

duke thënë se mesazhe

të tilla vetëm i komplikojnë

edhe më tej punët.

“Paaftësia e qartë e autoriteteve

të Prishtinës për të vendosur

një rend demokratik shihet

edhe nëpërmjet shkeljeve të

të drejtave të njeriut si dhe të

drejtave të minoriteteve me

kërcënime dhe manipulime

konstante. Mesazhi i paqes, të

cilin presidenti Tadic e adresoi

nga Deçani, ka hasur në dënimin

e atyre për të cilët paqja

nuk është në interes sepse janë

mësuar të notojnë vetëm në

ujëra të turbullta”, ka thënë Sutanovac.

Për këtë ka folur edhe sekretari

shtetëror në Ministrinë serbe

për Kosovën, Oliver Ivanovic,

i cili ka thënë se nuk është

kundër vizitave të zyrtarëve kosovarë

në Preshevë, por, sipas

tij, nuk mund të krahasohen.

“Unë nuk jam kundër asnjë

vizite, përveç nëse bëhet fjalë

për personat që janë nën

urdhërarreste. Pra, paraprakisht,

propozoj që të shqyrtohet

situata dhe të vërtetohet nëse

dikush do të duhej të arrestohej

kur të kalojë ‘linjën administrative’

dhe të vijë në Preshevë e

Bujanoc, sepse ka edhe raste

të tilla”, thotë Ivanovic për REL.

Edhe deputeti shqiptar në

Kuvendin e Serbisë, Riza Halimi

thotë se vizitat reciproke duhet

nuk kam mundur të realizoj për të ndodhin.

shkak të angazhimeve të shu- “Nëse Kosovën e vizitojnë

mta që i kam pas. Kjo vizitë nuk udhëheqësit më të lartë të Be-

ka të bëjë me thirrjen e atyre, ogradit, edhe partiakë edhe

por me vetë kërkesën time dhe shtetërorë, përse zyrtarët e

ka për qëllim zgjerimin e ak- Prishtinës të mos vijnë në Sertiviteteve

dhe veprimeve tona bi? Unë mendoj se po shkojmë

dhe me lidershipin institucio- drejt kësaj dhe marrëveshjet në

nal të Luginës së Preshevës”, ka Bruksel me siguri se do ta leh-

thënë Makolli. Ndryshe, pala tësojnë një mundësi të tillë”,

kosovare dhe ajo serbe kanë thotë Halimi.

cive temë kryesore do të jetë

embargoja për eksportin e

naftës nga Irani, ndërsa tema

të tjera do të jenë Serbia, Kosova,

Siria dhe Egjipti. Takimi i

shefave të diplomacive është

caktuar një javë përpara, pasi

Express

Prishtinë, 10 janar—

Lidhja Demokratike e ka

përmbyllur të martën fazën e

debateve publike në kuadër të

ndryshimeve në statutin e kësaj

partie, të cilat i ka nisur Kryetari

aktual Isa Mustafa.

Ky i fundit gjatë takimi në

Mitrovicë, ka thënë se Partia të

cilën e udhëheq ka kapacitete

të mjaftueshme për të zgjidhur

problemet me të cilat po përballet

Kosova.

“Në këtë fazë të tranzicionit,

Kosova po ballafaqohet me shumë

sfida dhe probleme... LDK

konsideron se zgjidhja e këtyre

problemeve është parakusht për

stabilitetin e brendshëm ekonomik

dhe social dhe për të qenë

anëtar i barabartë dhe i respektuar

i familjes evropiane dhe

LDK ka integritet dhe dije për t’i

zgjidhur problemet”, ka thënë

Mustafa.

Sipas të parit të LDK’së, politikat

ekonomike të partisë së tij

mund të krijojnë kushte për për-

samiti i jashtëzakonshëm i BEsë

do të mbahet më 30 janar.

Kosova dhe Serbia herën

e fundit kanë qenë temë e

diskutimeve të zyrtarëve në

Bruksel në fi llim të dhjetorit,

kur është vendosur që

mirësimin e cilësisë së jetës së

qytetarëve të Kosovës.

“Zhdukja e varfërisë do të

zërë vend qendror në politikat e

LDK’së. Të gjithë qytetarët e Ksoovës

duhet të përfi tojnë nga sistemi

gjithëpërfshirës i shëndetësisë

dhe politikave sociale”, ka thënë

Mustafa. Sipas tij, sfi da kryesore

për qeverisjen e ardhshme mbetet

transformimi i ekonomisë së

Kosovës nga një ekonomia e bazuar

në import në një ekonomi

të bazuar në prodhime vendore.

Mirëpo, politika të cilën po

e proklamon Mustafa tashmë

ka marrë kundërshtime nga

vetë anëtarë të LDK’së. Anëtari

POLITIKË

5

vendimi për kandidaturën e

Serbisë për anëtarësim në BE

të shtyhet për muajin mars,

derisa për Kosovën ishte

dhënë drita jeshile që të fi llojë

dialogun për liberalizimin e

vizave.

Kaq për statut

Lidhja Demokratike e Kosovës ka

mbyllur fazën e debateve publike për

ndryshimet statutare të partisë të

martën në Mitrovicë. Kryetari i kësaj

partie Isa Mustafa tha se politika e tij

mund t’i zgjidh problemet në Kosovë.

i Këshillit të kësaj partie, Berim

Ramosaj reformat në statutin

e LDK’së i konsideron rrënuese

dhe jo efektive. “Ndryshimet

gjithmonë janë të mira dhe unë i

konsideroj si të rëndësishme, por

ato duhet të bëhen në aspektin

pozitiv të zhvillimeve. Ndryshime

që i kanë propozuar tash në LDK,

sa kam mundur të vërej në draftstatutin

e ri, nuk shkojnë në atë

drejtim”, ka thënë Ramosaj për

Express.

Isa Mustafa, ndërkaq ka marrë

përkrahje nga drejtues dhe

anëtarë të degëve të LDK’së në

Skenderaj, Çabër, Leposaviq, Zubin-

Potok dhe Vushtrri.


6

Gerard Gallucci: Veriu zgjidhet këtë vit

Ish-administratori i Mitrovicës në

kohën e UNMIK-ut, Gerard Gallucci,

shpreson që gjatë vitit 2012 do të

gjendet zgjidhja për veriun e Kosovës.

Përndryshe, sipas tij, tensionet

dhe konfl iktet mund të përsëriten në

MIRE ME MAQEDONINE

Express

Prishtinë, 10 janar —

Kryeparlamentari maqedonas,

Trajko Veljanovski, ka ripërsëritur

përkrahjen e shtetit të tij për Kosovën

drejt rrugës së përbashkët

europiane, të martën, gjatë vizitës

së tij në Kosovë.

Veljanovski u takua me krerët

më të lartë të shtetit, duke u siguruar

atyre se Maqedonia edhe

më tej do të bashkëpunojë me

Kosovën në fusha të ndryshme.

Gjatë takimit me Presidenten

Atifete Jahjaga, ai tha se Maqedonia

dhe Kosova nuk kanë asnjë

çështje të hapur mes vete, andaj

nuk ka arsye që këto dy vende

të ngecin në bashkëpunim

ndërshtetëror.

Veljanovski ka theksuar se është

në interes të të gjitha vendeve të

Ballkanit përshpejtimi i procesit

të integrimit në strukturat euroatlantike

dhe se është i nevojshëm

bashkëpunimi ndërmjet tyre.

Ai ka thënë se vendi i tij mund

të ndihmojë procesin e integrimeve

evropiane, duke bartur

gjithë përvojat tek institucionet

e Kosovës.

E këtë ide e ka përshëndetur

Presidentja e Republikës së Kosovës,

Atifete Jahjaga.

Ajo i ka vlerësuar marrëdhëniet

ndërmjet dy vendeve si shumë të

mira dhe me interes të stabilizimit

të rajonit.

Jahjaga po ashtu ka veçuar bashkëpunimin

ekonomik ndërmjet

shteteve në funksion të rritjes së

mirëqenies së qytetarëve të të

dyja vendeve.

Jahjaga ka kërkuar nga Veljanovski

që parlamentet e

të dyja vendeve të ndërtojnë

marrëdhënie më të ngushta me

qëllim të shkëmbimit të përvoja-

Prishtinë, 10 janar —

Ministri për Kosovën në Qeverinë

e Serbisë, Goran Bogdanovic, ka

thënë se marrëveshja për lëvizjen

atë pjesë të Kosovës.

Gallucci ka thënë se me siguri

komunat e veriut me shumicë serbe

do të integrohen dhe do të pranojnë

institucionet e Kosovës, duke iu

ofruar elemente të një lloj statusi

ve mes tyre si dhe të ndihmojnë

njëra-tjetrën në rrugën e integrimeve

euroatlantike si të ardhme

të përbashkët.

Të parin e Parlamentit maqedonas,

ndër te tjera, e ka pritur në

takim edhe homologu i tij kosovar,

Jakup Krasniqi.

Pas takimit me këtë të fundit,

Veljanovski i ka bërë thirrje Ser-

e lirë, e arritur në Bruksel ndërmjet

Prishtinës dhe Beogradit,

po zbatohet plotësisht. Ai i ka

hedhur poshtë deklaratat e zyr-

special gjithnjë në kuadër të Planit të

Ahtisaarit.

“Nëse nuk do të ketë përpjekje që

zgjidhja të bëhet me forcë, e cila

do të çonte deri te ndarja, atëherë

do të kemi angazhim maksimal të

bisë që të njohë realitetin e ri në

Kosovë dhe të bëhet faktor paqeje

në rajon. Ndërkohë që ai ka pohuar

se Kosova nuk është i vetmi

shtet që ka probleme me Serbinë,

ngase edhe shtetit i tij ka të tilla.

Krasniqi, ndërkaq e ka falënderuar

atë për mbështetjen që po i

jep Kosovës dhe i ka kërkuar bashkëpunim

ndërshtetëror.

Po i zbatojmë marrëveshjet

tarëve kosovarë “se personave

me dokumente të Kosovës nuk u

është lejuar hyrja në Serbi përmes

Merdares”.

diplomacisë me qëllim që veriu i

Kosovës të mos mbetet pengesë

për raportet rajonale dhe integrimet

euroatlantike”, ka thënë Gallucci për

mediat serbe.

Diplomati amerikan ka thënë po

Ndërkohë, Kryeministri Thaçi,

duke vlerësuar lart marrëdhëniet

Kosovë- Maqedoni, ka shprehur

bindjen se bashkëpunimi i

mëtejmë i dy vendeve fqinje do të

avancohet edhe më tej në të gjitha

fushat me interes të përbashkët.

Thaçi në një takim me kryekuvendarin

maqedonas ka ritheksuar

angazhimin e Qeverisë së

“Procedura, për të cilën është

arritur marrëveshja në Bruksel,

vazhdon të zbatohet në të gjitha

pikëkalimet. Ndoshta ajo zgjat

pak më shumë se duhet për shkak

të tollovisë për festa. Por, Prishtina,

edhe në këtë mënyrë, bën

përpjekje ta ndikojë Brukselin për

t’i bërë presion Serbisë. Kjo nuk

është diçka e re. Ndodh me muaj

që çështjet teknike i ngre në nivel

politik”, ka thënë Bogdanovic për

mediat serbe.

Pavarësisht këtyre deklaratave,

E mërkurë, 11 janar 2012

ashtu se Beogradi zyrtar nuk do ta

njohë Kosovën, pavarësisht se kush

do t’i fi tojë zgjedhjet e ardhshme

parlamentare në Serbi. Në të njëjtën

kohë, sipas tij, Bashkimi Evropian do

të vazhdojë ta kushtëzojë Serbinë.

Kryetari i Kuvendit të Maqedonisë, Trajko Veljanovski, ka qëndruar të

martën për vizitë në Kosovë. Ai u takua me krerët e lartë të shtetit, të

cilëve u dha përkrahje të plotë në rrugën europiane. Veljanovski tha

se Kosova nuk është i vetmi shtet që ka probleme me Serbinë, derisa

kësaj të fundit i ka bërë thirrje për njohje të realitetit të ri kosovar.

Goran Bogdanovic thotë se marrëveshja për lëvizjen e lirë

po zbatohet plotësisht. Ai thotë se vonesat kanë të bëjnë

me tollovitë që kanë shkaktuar festat.

Republikës së Kosovës për përmbushjen

e kritereve dhe standardeve

evropiane për integrimin në

NATO dhe BE. E në këtë synim

të shprehur, Thaçi ka marrë përkrahjen

e plotë nga ana e Veljanovskit.

Ndryshe, kjo është vizita

e parë e Kryetarit të Kuvendit të

Maqedonisë, Trajko Veljanovski

në Kosovë.

kalimi i udhëtarëve me letërnjoftim

të Republikës së Kosovës në

pikat kufitare që çojnë për në

Serbi, të hënën paradite ka qenë

i bllokuar plotësisht. Autoritetet

serbe në Merdarë u kanë thënë

udhëtarëve se nuk mund të hyjnë

më dokumente të Kosovës për

shkak të problemeve në sistemin

për regjistrimin e të dhënave.

Ndërkohë që pasdite, edhe pse

me intensitet të ngadalësuar, ka

pasur kalime të udhëtarëve edhe

me letërnjoftime të Kosovës.


E mërkurë, 11 janar 2012 NACIONALE 7

Nacionale

Redaktor: Jeton Musliu • e-mail: jeton.musliu@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Policia

Vetëplagoset

Prishtinë, 10 janar- Raportohet

se nga pakujdesia është

vetëplagosur me armë zjarri

një person. Ai ka qëlluar veten

në këmbë dhe të njëjtit i është

ofruar tretman mjekësor në

QKUK-Prishtinë. Nga i dyshuari

është konfiskuar një revole

e kal. 6 mm, ndërsa me urdhër

të prokurorit rasti shkon në

procedure të rregullt.

Aksident

me vdekje

Drenas, 10 janar- Në fshatin

Arllat të Drenasit ka ndodhur

një aksident trafiku me fatalitet

.Automjeti i tipit Mercedes

me targa të Zvicrës për

shkaqe të panjohura ka dalë

nga rruga dhe si pasojë katër

persona - tre meshkuj dhe një

femër - kanë pësuar lëndime

trupore. Nga lëndimet e marra

viktima femër ka ndërruar

jetë, ndërsa të lënduarit janë

dërguar për tretman mjekësor

në QKUK-Prishtinë. Rasti nën

hetime.

Arrestohen

për grabitje

Gjilan, 10 janar- Janë

arrestuar dy të dyshuar,

pasi të njëjtit dyshohet se

kishin depërtuar me forcë në

lokalin e viktimës dhe nga aty

kishin vjedhur veshmbathje.

Gjatë kontrollit në veturat e

të dyshuarve janë gjetur dhe

konfiskuar gjësendet e vjedhura.

Me urdhër të prokurorit

të dyshuarit dërgohen në

mbajtje.

I vjedhin ar

Prizren, 10 janar- Viktima ka

raportuar se, përderisa ishte

duke punuar në argjendarinë

e tij, një i dyshuar i panjohur

ka hyrë në lokal dhe ka

kërkuar të shikojë disa stoli ari.

Në momentin kur viktima i ka

ofruar stolitë e kërkuara në

shikim, i dyshuari ka hedhur

sprej lotsjellës viktimës dhe ka

grabit stolitë e arit dhe është

larguar në drejtim të panjohur.

QKU I ka 100 mijë euro borxh Termokosit

Prishtinë, 10 janar- Qendra Klinike

Universitare e Kosovës vetëm për muajin

nëntor ka shpenzuar mbi 100 mijë

euro energji elektrike. Zyrtarë të kësaj

qendre thonë se furnizimi jo i rregullt me

ngrohje nga “Termokosi” po shkakton

telashe si për personelin ashtu edhe për

pacientët. Familjarët e pacientëve të cilët

po trajtohen në QKUK përpos problemeve

shëndetësore ata po përballen

edhe me të ftohtit. Disa nga ta thonë se

janë detyruar ta shfrytëzojnë energjinë

elektrike si alternativë për ngrohje. E

gjithë kjo ka ardhur si pasojë e redukti-

meve të ngrohjes nga ana e ”Termoks-it”,

thotë zëdhënësi i QKUK-së, Shpend

Fazliu. ”Realisht ka katër orë paradite dhe

katër orë pasdite, gjë që nuk i përmbush

në tersi nevojat për ngrohje. Si alternativë

e vetme në këtë rast për furnizim më

cilësor mbetet energjia elektrike. ”, tha ai.

SHTETI I DEMBELEVE

Kosova ka 12 festa

zyrtare brenda vitit

dhe mund të renditet

ndër shtetet e

para për nga numri

i tyre. Bashkë me

festat vijnë edhe

ditët e pushimeve. Në

një përllogaritje të

thjeshtë, del se gjatë

vitit 2012, kosovarët

pritet të pushojnë

150 ditë. Ky paradoks

ndodh edhe për shkak

të ligjit të përçudshëm

për festat.

Nexhmije Ahmeti

nexhmije.ahmeti@gazetaexpress.com

Prishtinë, 10 janar - Kosova nuk

mund të krenohet vetëm se është

shteti më i ri në Evropë.

Përveç këtij fakti, qytetarët e

këtij vendi mund të krenohen

për diçka tjetër, e madje të rrahin

gjoks se janë të parët.

Shtetasit e vendit më përqindjen

më të madhe të të rinjve jo

vetëm që janë në maje të listës kur

bëhet fjalë për papunësi, por edhe

ata që punojnë, kënaqen gjatë

tërë vitit me shumë ditë pushimi.

Në Kosovë janë 12 festa zyrtare,

por, sipas ligjit, nëse dita e festës

i bie të jetë në ditët e fundjavës,

kur normalisht dhe ashtu është

pushim, kjo nuk kalon me kaq.

Në këtë rast, sipas ligjit të

përçudshëm mbi festat zyrtare,

duhet patjetër të sakrifi kohet një

ditë pune pasuese.

Nëse festa i bie të shtunën ose

të dielën, atëherë patjetër që duhet

të pushohet dhe të hënën.

Një ligj të njëjtë të përçudshëm

e kishte deri vonë edhe Shqipëria

deri vitin e kaluar, por qytetarët

atje më nuk e kanë këtë luks.

Qeveria shqiptare e ka

ndryshuar atë duke bërë që nëse

dita e festës i bie në ndonjë nga dy

ditët e fundjavës kur edhe është

pushim, atëherë me kaq kalon

ajo festë.

Në fakt kështu e kanë të gjitha

vendet e rajonit, sigurisht, përveç

Kosovës.

NË VITIN 2012

PUSHOJMË 150 DITË

Nga një përllogaritje e thjeshtë

që ka bërë Gazeta Express për festat

që na presin gjatë vitit 2012,

atëherë del se kosovarët i presin

rrafsh 150 ditë pushim.

Në këtë përllogaritje janë futur

ditët e festave zyrtare, dy ditët e

fundjavës si dhe pushimet vjetore

prej 21 ditësh, që sipas ligjit i takojnë

secilit të punësuar.

Pushimet në Kosovë fillojnë

qysh në ditët e para të vitit. Datat

1 dhe 2 janar janë gjithnjë ditë

pushimi.

Sivjet kosovarët morën peshqesh

edhe një ditë pushimi, atë të 3

janarit, pasi që 1 janar qëlloi të jetë

e diel.

Pushimet në janar nuk përfundojnë

me kaq.

Krishtlindjet j ortodokse, që q janë j

Festat jozyrtare

Edhe pse me ligj ende nuk

është përcaktuar, megjithatë

në Kosovë festohen edhe

festa të tjera, si 28 Nëntori,

Dita e Shqiptarëve; 12

Qershori, Dita e Paqes; 6

Marsi, Dita e Përkujtimit dhe e

Respektit për Veteranët; 23

Prilli, Dita e Turqve; 8 Prilli,

Dita e Romëve, 15 Shkurti,

Dita e Ashkalinjve; 28

Shtatori, Dita e Boshnjakëve,

6 Maji, Dita e Goranëve.

më 7 janar, qëlluan të jenë ditën e

shtunë. E pushimi vazhdoi edhe

ditën e hënë.

Edhe në shkurt është një festë

zyrtare, ajo e shpalljes së pavarësisë

së Kosovës. 17 Shkurti i

bie të jetë e premte, por ka shumë

mundësi që festë të ketë edhe të

hënën sepse duhet pushuar dy

ditë e që, sipas ligjit, e shtuna dhe

e diela nuk numërohen.

Ndër të rrallët, muaji mars është

pa asnjë festë zyrtare, por prilli del

të jetë më shumë muaj i pushimeve.

Në këtë muaj janë tri festa zyrtare

që duhen festuar.

Dita e Kushtetutës, që është më

9 prill si dhe Pashkët Katolike dhe

ato Ortodokse. Këto dy festa fetare

janë gjithnjë të dielave e që rrjedhimisht

i bie se të hënave nuk do

të punohet.

Kosovarët kanë pushim edhe në

muajin maj. Dita Ndërkombëtare

e Punës ose 1 Maji është në kalendarin

e festave zyrtare e bashkë

me të edhe Dita e Evropës më 9

Maj.

Qershori përveç vikendeve nuk

ka të shënuar ndonjë festë e po ashtu

edhe korriku.

Në gusht festohet Fitër Bajrami,

festë kjo e besimtarëve myslimanë.

Festat fetare myslimane

rregullohen me kalendarin e

hënës e që i bie se Fitër Bajrami sivjet

është ditën e diel, më 19 gusht,

çka do të thotë se do të pushohet

dhe të hënën.

Në këtë rast duhet llogaritur se

në muajin gusht zakonisht janë

Festat zyrtare

Në përputhje me nenin 2 të

Ligjit për Festat Zyrtare, nr.

03/L-064 , festa zyrtare në

Republikën e Kosovës janë:

Viti i Ri -1 dhe 2 janari; Dita e

Pavarësisë së Republikës së

Kosovës, 17 Shkurti; Dita e

Kushtetutës së Republikës së

Kosovës, 9 Prilli; Dita

Ndërkombëtare e Punës, 1

Maji; Dita e Evropës, 9 Maji;

Bajrami i Madh, Bajrami i

Vogël, Krishtlindjet Katolike,

25 dhjetor; Krishtlindjet

Ortodokse, 7 janar; Pashkët

Katolike, Pashkët Ortodokse.

edhe pushimet vjetore, ndërkaq

muaji pasues, shtatori është pa

asnjë festë.

Por, njësoj nuk do të jetë edhe

në tetor. Sivjet në këtë muaj është

Kurban Bajrami, që i bie më 25 tetor,

ditën e enjte. Nëse zbatohet ligji

aktual, atëherë del se e premtja

do të jetë ditë pushimi.

Në nëntor zyrtarisht nuk ka

ndonjë festë. 28 Nëntori, Dita e

Flamurit, nuk është më festë zyrtare,

por me ligj është shënuar si

festë memoriale.

Vitin që shkoi institucionet

ia dhanë vetes pushim për 28

Nëntor, e një gjë e tillë mund të

ndodhë edhe këtë vit.

Ndërkaq, dhjetori njihet si muaji

i festave pasi që më datën 25

shënohen Krishtlindjet katolike, e

pesë ditë më pas festa e Vitit të Ri.


8 NACIONALE E mërkurë, 11 janar 2012

Mësimi ka fi lluar edhe në dy shkollat e dëmtuara nga era

Mitrovicë, 10 janar- Procesi

mësimor në shkollat e Komunës

së Mitrovicës ka nisur mirë dhe

pa ndonjë problem serioz. Në

ndërkohë është duke u punuar që

të sanohen dëmet e shkaktuara

nga era që ka demoluar pullazin e

Hakmarrje

për “gjakun

e myslimanëve”

SHBA, 10 janar- Sami

Osmakaq, i lindur në

Kosovë, është arrestuar

nga autoritetet e SHBA-së

nën akuzat se ka planifikuar

“sulme në zonën

Tampa të Floridës” për t’u

hakmarrë, siç thuhet, për

të këqijat që u janë bërë

myslimanëve.

Sipas lëndës së përpiluar

nga Gjykata Federale e

SHBA-së, 25-vjeçari ka

incizuar një video tetëminutëshe,

ku ka shpjeguar

përse donte të bënte terror

në zonën Tampa Bej.

Osmakaq është shtetas

i natyralizuar amerikan, i

lindur në Kosovë.

Në video, ai thuhet se

paraqitet ulur këmbëkryq

me pistoletë në dorë

dhe me një AK-47 pas tij,

ndërsa thotë se “gjaku i

myslimanëve është më i

vlefshëm se i atyre njerëzve

që nuk besojnë në

Islam”, raporton AP.

Autoritetet federale

thanë se nuk ka ndonjë

tregues se Osmakaq ka

planifikuar të sulmojë

Konventën Ndërkombëtare

Republikane, që do të

mbahet në muajin gusht

në Tampa.

Komuniteti mysliman i

zonës e ka ndihmuar policinë

në sigurimin e informacioneve,

tha Stiv Ibison,

agjent special i divizionit

të FBI-së në Tampa.

“Ky rast nuk ka të bëjë

me fenë myslimane dhe

me komunitetin mysliman.

Ka të bëjë me një individ

që ka kryer një krim”, tha

Ibison.

Paraqitja e parë e

Osmakaqit para gjyqit ka

ndodhur të martën vonë

në mbrëmje, sipas orës

lokale të Kosovës.

shkollës në fshatin Vidimriq si dhe

në Shipol. Drejtori i Drejtorisë së

Arsimit, Ali Bejta tha se në të gjitha

shkollat mësimi ka fi lluar me kohë

dhe nuk është raportuar për ndonjë

problem serioz. Ai theksoi se në disa

shkolla në orët e para nuk ka pasur

Lirita Halili

lirita.halili@gazetaexpress.com

Prishtinë, 10 janar — Shpesh

kosovarët nuk janë vetëm vetë

bërllok, por mbi të gjitha bëjnë

shumë bërllok përreth.

Para se të gjithë të bërtasin

se KEK-u, Ferronikeli apo Sharr

Cemi janë ndotësit e mëdhenj të

ambientit, secili duhet drejtuar

ngrohje të mjaftueshme, mirëpo

shpejt është tejkaluar edhe kjo

dhe tash gjithçka është në rregull.

Ndërsa sa i përket demolimit të

pullazit të shkollës në Vidimriq dhe

asaj në Shipol, tha se përkundër

kësaj edhe në ato dy shkolla ka

gishtin pak edhe nga vetja.

Mesatarisht çdo i treti person

në Kosovë, brenda ditës, prodhon

rreth një kilogram mbeturina.

Së paku këtë e bëmë gjatë vitit

2010. E nëse shikohen të dhënat

zyrtare të Entit të Statistikave të

Kosovës në lidhje me këtë çështje,

atëherë del se gjatë vitit 2011 do

ta kemi ndotur edhe më tepër

ambientin.

nisur procesi mësimor. “Në shkollën

e Vidimriqit gjendja është me keqe,

meqë është demoluar pjesa më

e madhe e pullazit. Megjithatë

mësimi është duke u mbajtur në një

klasë, e cila nuk është prekur shumë

nga kjo gjendje”, ka thënë Bejta. Për

Trendi i rritjes së sasisë së

bërllokut, që secili kosovar prodhon

brenda një dite, vazhdon të

rritet.

Kështu del duke parë të dhënat

zyrtare nga viti 2008, për të vazhduar

në vitin 2009 e në 2010, ndërkohë

që shifrat për vitin 2011 do

të publikohen më vonë.

Thënë më ndryshe, sipas ESKsë,

gjatë vitit 2010, kosovarët kanë

shkollën e Shipolit, ai shtoi se aty

është prishur një pjesë e pullazit

prej nga depërton drita. “Është një

pjesë delikate, për çka duhet të

intervenohet shpejt në mënyrë që

mos të shkaktohen dëme më të

mëdha”, tha ai.

FELLIQESIA JO

Një kosovar mesatarisht brenda dite “prodhon” një kilogram

bërllok. Vetëm në vitin 2010, në krejt Kosovën janë mbledhur

500 e 15 mijë tonë mbeturina. Rekord për sasinë e madhe të

palarave mban Prishtina me 1.4 kilogramë për kokë banori. Sasia

e mbeturinave për çdo vit vazhdon të rritet.

prodhuar rrafsh 500 e 15 mijë tonë

mbeturina.

Titulluar “Anketa e Mbeturinave

Komunale 2010”, në raportin

zyrtar të ESK-së paraqiten shifra

alarmante për mbeturinat në tërë

Kosovën.

Vetëm në vitin 2010, aty thuhet

se cili rajon më shumë e cili më

pak, të gjithë bashkë kemi bërë

500 e 15 mijë tonë bërllok. Madje,

kjo sasi nuk përfshin gati 15

për qind të territorit të Kosovës që

janë tri komunat në veri të vendit.

“Në Kosovë të dhënat e vitit

2010 tregojnë se mesatarja e mbeturinave

komunale të gjeneruara

ka qenë 297 kg për person në vit”,

thuhet në raportin e ESK’së, në të

cilin veç tjerash sqarohet se në an-


E mërkurë, 11 janar 2012

Asgjësimi i barnave me afat të skaduar, sukses apo skandal?

Prishtinë, 10 janar - Përderisa Ministria

e Shëndetësisë dhe udhëheqës

të QKUK-së vendimin për asgjësimin

e barnave me afat të skaduar e kanë

quajtur sukses të tyre, ekspert të

shëndetësisë nga partitë politike

opozitare çështjen e barnave me afat

NE

ketë nuk janë përfshirë të dhënat

për komunën e Zveçanit, Zubin

Potokut dhe Leposaviqit.

E natyrisht se qyteti rekord, i

cili prodhon më së shumti mbeturina,

është kryeqyteti i Kosovës

- Prishtina. Vetëm në Prishtinë

me rajonin e vet, sipas ESK’së,

sasia e mbeturinave që gjeneron

një person mesatarisht është 1.4

kilogramë në ditë.

“Derisa në vendet e tjera të

Kosovës sasia e mbeturinave komunale

të grumbulluara për person

në ditë është 0.6 kilogramë”,

sqaron raporti. Nga krejt këto

përqindje del se në gjithë Kosovën

mesatarja e mbeturinave të grumbulluara

për person në ditë është

0.8 kilogramë.

të skaduar e quajnë si skandaloze dhe

keq menaxhim. Sipas tyre, porosia e

barnave nga ana e Ministrisë së Shëndetësisë

është bërë pa kurrfarë kriteri.

Mirëpo që nga paslufta vetëm për

depon ku kanë qenë të vendosura

këto barna, Ministria e Shëndetësisë

ka shpenzuar rreth 1 milion euro. Që

nga paslufta çështja e barnave me

afat të skaduar ka qenë temë kyçe

në mediet dhe publikun kosovar.

Me përfundimin e luftës në Kosovë

shumë organizata humanitare kanë

sjellë barna si donacione për Minis-

Sasia e mbeturinave komunale të

grumbulluara sipas vendit të hedhjes- 2010

Banesa Kolektive Derë më Derë

Prishtina dhe regjioni 92 130

Regjionet tjera në Kosovë 131 162

Kosova gjithsej 223 292

Sasia e mbeturinave komunale

për person në vitin

Sasia e grumbulluar kg. për banor

Prishtina dhe regjioni 222.000 511

Regjionet tjera në Kosovë 293.000 226

Kosova gjithsej 515.000 297

Krahasimi i të dhënave për

mbeturinat komunale

2008 2009 2010

Prishtina dhe regjioni 198 218 222

Regjionet tjera në Kosovë 153 187 293

Kosova gjithsej 351 405 515

Shqetësuese për ata që jetojnë

në Prishtinë mbetet rritja

e përqindjes së bërllokut nga viti

2009 në atë të 2010. Sipas Entit

të Statistikave, në Prishtinë dhe

regjionin e saj; Obiliqin, Gllogocin,

Fushë Kosovën, Lipjanin,

Graçanicën dhe Podujevë, të

dhënat tregojnë se ka pasur rritje

në grumbullimin e mbeturinave

për banorë për 17 për qind, krahasuar

me vitin 2009.

Por, hiq më mirë rreth bërllokut

ndër vite nuk janë edhe komunat

e tjera të Kosovës.

Kjo pasi sasia e mbeturinave

komunale të grumbulluara nga

kompanitë komunale dhe private

gjatë vitit 2010 është rritur me 27

për qind, krahasuar me vitin 2009.

Pavarësisht krejt këtyre shifrave

që janë prezantuar për të gjitha

komunat e Kosovës, Prishtina

vazhdon të mbetet qyteti rekord

i prodhimit të bërllokut.

Edhe pse në vitin 2011 komuna

e Prishtinës ka blerë 250 kontejnerë

të rinj për mbeturina, as kjo

nuk mjafton. Kjo pasi kryeqytetit

i duhen së paku edhe 400 kontejnerë

për t’i plotësuar të gjitha

nevojat.

E krejt kjo ndodh pasi mbeturinat

që krijohen në kryeqytet

nuk janë vetëm të prishtinasve.

Të paktën kështu është thënë në

konferencën përmbyllëse të vitit

2011 nga drejtuesit e kompanisë

“Pastrimi”.

Feim Salihu, drejtor i kësaj

kompanie, pat thënë se rreth

80 tonë mbeturina, nga 250 sa i

grumbullon brenda ditës kompania

“Pastrimi”, krijohen nga qytetarë

që nuk jetojnë në Prishtinë.

“Kemi identifi kuar shumë raste

kur banorët e qyteteve të tjera

gjatë ditëve të punës kur të vijnë

për Prishtinë, në automjete e tyre

marrin qeset e mëdha të mbetu-

rinave dhe ato i hedhin në kontejnerët

e kryeqytetit”, ka thënë

Feim Salihu.

Sipas tij, në sasinë e 80 tonëve

të mbeturinave të krijuara nga

banorët jorezidentë të kryeqytetit,

bëjnë pjesë edhe qytetarët të

cilët gjatë javës qëndrojnë në Prishtinë,

ndërsa pagesat për mbeturina

i bëjnë në kompanitë e qyteteve

të tyre dhe jo në Prishtinë.

“Sasia e përgjithshme e mbeturinave

që kompania largon gjatë

një dite sillet rreth 250 tonë, ndërsa

zakonisht sasia e mbeturinave

që ne i konsiderojmë të krijuara

nga banorët jorezidentë është

rreth 80 tonë”, pati sqaruar Salihu,

teksa e ka quajtur dramatike gjendjen

e shkatërrimit të makinerisë

së tij, nga hedhja e mbeturinave

të ngurta në kontejnerët që janë

të parapara vetëm për mbeturina

të zakonshme.

“Hasim shpesh raste kur i gjithë

kontejneri i paraparë për mbeturina

të zakonshme, mbushet

nga mbeturinat e ngurta madje

edhe shtylla betoni dhe kjo kur të

hidhet në kamion”, pati thënë ai,

derisa sipas tij, ky fakt gjithmonë

i shkakton makinerisë dëme të

mëdha që kërkon kosto të lartë

për t’u riparuar.

Komuna e Prishtinës bashkë

me një kompani gjermane, vitin

e kaluar ka nisur edhe një projekt

pilot për administrimin e Mbeturinave

2012-2016, me qëllim të

përmirësimit të ambientit.

Kështu komuna ka paraparë që

nga buxheti i saj, të ndaj 200 mijë

euro për blerjen dhe rregullimin

e hapësirave të vendosjes së kontejnerëve

në kryeqytet.

Përveç tjerash sipas këtij plani,

është bërë edhe projekti për ndarjen

e mbeturinave siç është plastika,

i cili është thënë se do të nis

nga ky vit në lagjen “Dardania”.

trinë e Shëndetësisë dhe kjo ka bërë

që shumicës prej tyre t’u skadon afati

i përdorimit. Drejtori për informim në

Ministrinë e Shëndetësisë, Faik Hoti

ka thënë për Kosovapress se problemi

i barnave me afat të skaduar është

problem i vjetër dhe si i tillë është

NACIONALE 9

provuar të zgjidhet nga ministrat e

më hershëm të shëndetësisë. Ai thotë

se me ardhjen në pozitë të ministrit

Agani, politikat e ministrisë kanë

ndryshuar dhe problemi i barnave

me afat të skaduar është futur në

listën e prioriteteve të kësaj ministrie.

Barrikadat ua

nxijnë jetën

Barrikadat mbeten problemi

kryesor sa i përket situatës së

sigurisë në veri të Kosovës edhe

në këtë fi llim viti. Kështu u tha

të martën në takimin e parë

të Komitetit për Vlerësimin e

Situatë së sigurisë, që mbahet në

kuadër të Drejtorisë për Mbrojtje

dhe Shpëtim të Komunës së

Mitrovicës.

Mitrovicë, 10 janar- Nënkryetari

i komunës, Riza Haziri tha se si

pasojë e barrikadave banorët e

veriut, sidomos ata të komuniteteve

jo serbe janë duke u përballur

me probleme të mëdha.

Sipas tij, banorët e fshatrave

shqiptare të Leposaviqit kanë

mbetur të izoluar për shkak të

bllokimit të magjistrales nga

barrikadat si dhe borës që ka

mbyllur rrugën e tyre malore.

Ai theksoi se është një situatë

shumë serioze, që kërkon

ndërhyrje të shpejtë. “Në mesin

e atyre banorëve ka të sëmurë

që kanë nevojë për trajtim të

vazhdueshëm mjekësor. Ka

edhe ankesa për mungesë

ushqimesh, ndërsa tash paraqiten

edhe probleme për

mbarëvajtjen e mësimit, pasi

që mësimdhënësit kanë probleme

për të qarkulluar për atje”, ka

thënë Haziri.

Ai shtoi se autoritetet e sigurisë

duhet të lirojnë sa më parë

rrugët magjistrale për qarkullim,

meqë gjendja është duke u tensionuar.

“Jeta e atyre banorëve, që

kanë mbetur të izoluar, është

duke u përkeqësuar dhe me

këtë është duke u tensionuar

edhe situata, andaj strukturat e

sigurisë, si KFOR-i, EULEX-i dhe

Policia e Kosovës duhet të ndërmarrin

masa që të lirojnë rrugët

nga barrikadat”, tha Haziri.

Ndërsa drejtori për Mbrojtje

dhe Shpëtim, Behxhet Bala

tha se shqetësuese mbeten të

shtënat me armë zjarri nga grupe

njerëzish në veri të qytetit të

Mitrovicës.

“Është bërë dukuri që gjatë festave

në veri të ketë të shtëna.

Kjo ka ndodhur edhe gjatë festimit

të Krishtlindjeve ortodokse

në veri të qytetit”, u shpreh Bala.

Ai përmendi edhe problemet

që kanë dalë për qarkullim pas

përkeqësimit të motit dhe reshjeve

të borës. Tha se problemet

me të mëdha janë në zonën

e Shalës, ku përkundër punës së

vazhdueshme nga kompanitë e

pastrimit disa rrugë herë-herë

mbeten të bllokuara.

Në këtë kontekst, ai ceku

problemin e rrugës malore të

fshatrave shqiptare të Leposaviqit.

“Ajo rrugë është në gjendje

tepër të keqe dhe është tepër e

vështirë mirëmbajtja e saj, meqë

është nëpër një terren malor”,

tha ai, duke shtuar se janë duke

bërë krejt çka është e mundur

që të gjitha rrugët të jenë të kalueshme.

Ndërsa sa i përket mbarëvajtjes

së mësimit në shkollën e

Bistricës të Komunës së Leposaviqit,

tha se të martën me

përcjellje të policisë ka qarkulluar

autobusi drejt këtyre fshatrave

nëpërmjet Zveçanit.

“Kjo njëherë për një herë është

mënyra e vetme për sigurimin e

transportit për mësimdhënësit

që punojnë atje si dhe për banorët

e atjeshëm”, ka thënë Bala.

(ksp)


Ekonomi Prishtinë,

Redaktor: Arben Hyseni

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

E lypin

edhe Shalën

Avokatët mbrojtës të Naim Huruglicës dhe Lulzim Rafunës po

kërkojnë që edhe ish ministri i Financave, Ahmet Shala, të jetë

dëshmitar për aktakuzën e ngritur ndaj këtyre dy zyrtarëve të

Doganave të Kosovës. Kreu i doganave dhe bashkëpunëtori i tij

akuzohen për shpërdorim detyre.

Bajra, drejtor i OEAK’ut

10 janar - Oda Ekonomike

Amerikane në Kosovë ka njoftuar se

Bordi i Drejtorëve ka emëruar Visar

Bajrën drejtor ekzekutiv të kësaj ode.

Ai i bashkohet Odës Ekonomike Amerikane

me një ekspertizë shumëvjeçare

në menaxhimin global të furnizimit

zinxhiror. Bajra është i kualifi kuar në

FOTO: ATDHE MULLA 10E mërkurë, 11 janar 2012

Albulena Maloku

Prishtinë, 10 janar —

E duan edhe ish ministrin e

Financave, Ahmet Shalën, të

dëshmojë për keqpërdorimet

në Doganat e Kosovës. Avokatët

mbrojtës të Naim Huruglicës

dhe Lulzim Rafunës po kërkojnë

që dëshmitar për rastin e këtyre

dy të akuzuarve të jetë edhe ish

ministri Shala. Sipas tyre, është

faji i tij që i ka detyruar klientët e

tyre të veprojnë kundërligjshëm.

Marifetet e bëra me duhan nga

drejtori i Doganave të Kosovës,

Naim Huruglica dhe Lulzim

Rafuna, udhëheqës i Drejtorisë

Ligjore në po këtë institucion,

kanë bërë që Prokuroria Speciale

e Kosovës të ngre aktakuzë

ndaj të dyve.

Seanca e parë e konfi rmimit

të aktakuzës ndaj këtyre dy

zyrtarëve të doganës nisi me

përplasje në mes të avokatëve

mbrojtës dhe prokurores ndërkombëtare

të çështjes lidhur me

palët e përfshira në këtë seancë,

pasi që avokatët thanë se gjatë

shqyrtimit të lëndës nuk e kanë

gjetur se cila palë është e dëmtuar

në këtë proces. E prokurorja

i është kundërpërgjigjur palës

mbrojtëse duke thënë se pala e

dëmtuar në këtë rast është Qeveria

e Kosovës.

Gjithashtu avokatët kanë

pasur vërejtje në prokuroren

lidhur me marrjen në pyetje të

tre dëshmitarëve, për të cilët

pala mbrojtëse thotë se nuk janë

dëgjuar dëshmitë e tyre dhe se

nuk posedojnë asnjë deklaratë

të tyre.

Ndërsa Destan Rukiqi, avokat

mbrojtës i të pandehurit tjetër

Lulëzim Rafuna, i pyetur nga

gazetarët për përfshirjen e politikës

në këtë proces, thotë se kjo

ka të bëjë me “gjoja” implikimin e

ish-ministrit të Financave Ahmet

Shala, i cili, sipas tij, ka kërkuar

nga drejtori i doganave që lidhur

me këtë rast ta marrë një vendim

të ligjshëm.

“Shikoni politika, siç e keni

përcjellë edhe ju gjykimin, ka të

bëjë me gjoja implikimin e ishministrit

të Financave zotëri Shala,

i cili ka sugjeruar të drejtori i

doganës që lidhur me këtë rast

të merret një vendim i ligjshëm

dhe merreni me mend prokurori

thotë gjeni një zgjidhje ligjore,

këtë fjali e fut në thonjëza dhe

thotë se me këtë zotëri Shala ka

sugjeruar në një mënyrë që të

bëhet një zgjidhje e jashtëligjshme”,

ka thënë Rukiqi.

Ndryshe, në aktakuzë thuhet

se në dhjetor të vitit 2008, kompanitë

“Gekos”, “Buçaj”, “Tabakos”

dhe “Kosova Tobacco” kaluan

limitin e lejuar të importit

të duhanit në Kosovë për vitin

2008, meqë në janar 2009 do të

hynte në fuqi një taksë akcizë më

e lartë. Më tej në aktakuzë thuhet

se vendimet për të miratuar importimin

e mëtejshëm të duhanit

janë bazuar në ndikime politike

dhe si të tilla në kundërshtim me

çfarëdo arsyetimi ligjor, duke u

dhënë kompanive përftimin

financiar për të importuar duhan

me tarifë më të ulët të akcizës,

duke shkaktuar humbje materiale

në buxhetin e Kosovës në

vlerë prej 5 mijë eurosh. Seancat

e radhës do të mbahen më

12 dhe 18 janar të këtij viti.

Zekirja Shabani

zekirja.shabani@gazetaexpress.com

Prishtinë, 10 janar —

Qeveria e Kosovës ka fi lluar

të shesë letra. Jo letra

të zakonshme, por aso

që kanë vlerë 10 milionë

euro. E fatin për të blerë

të parët do ta kenë bankat komerciale

që operojnë në Kosovë.

Më konkretisht, sipas specifikacioneve

të kërkuara, duket se

këtë të drejtë do ta fi tojnë vetëm

ProCredit Bank dhe Raiffeisen

lëmin e tregtisë ndërkombëtare, administrimit

doganor dhe logjistikës distributive

nga institucionet profesionale

kanadeze. Drejtori ekzekutiv planifi kon

bashkëpunim të ngushtë me të gjithë

anëtarët e Odës Ekonomike Amerikane

dhe partnerët e saj me qëllim të

përkrahjes së plotë të komunitetit të

Bank, varësisht prej ofertave që

ia dorëzojnë qeverisë.

Gazeta Express mëson se Trusti

i Kursimeve Pensionale dhe

Agjencia Kosovare e Privatizimit

nuk do të mund të konkurrojnë

në ankandin që e ka shpallur Ministria

e Financave të martën. Në

bazë të kushteve të përcaktuara,

vetëm bankat mund t’i japin para

borxh qeverisë pasi ato klasifi kohen

si tregtues primarë të bonove

të thesarit. Kjo është e rregulluar

me rregulloren për tregtimin e

bonove të thesarit.

biznesit në Kosovë. Oda Ekonomike

Amerikane në Kosovë si anëtare e Odës

Ekonomike Amerikane në SHBA dhe

pjesë e Odave Ekonomike Amerikane

në Evropë është organizatë e pavarur

që ka ndikim në programet publike për

promovimin e interesave të bizneseve

me qëllim të zhvillimit ekonomik.

Shesim

Qeveria e Kosovës

nga e marta edhe

zyrtarisht ka

fi lluar emetimin

e letrave me

vlerë. Ministri i

Financave, Bedri

Hamza, ka bërë

të ditur se për

fi llim do të jetë

fazë testuese dhe

do të marrin hua

vetëm 10 milionë

euro. Gazeta

Express mëson

se këto para do

t’i huazojnë nga

bankat komerciale

në Kosovë dhe jo

siç ishte thënë

fi llimisht nga fondi

i pensioneve e ai i

privatizimit.

Në bazë të kësaj rregulloreje,

këto institucione fi nanciare kualifikohen

në bazë të kapitalit

që kanë, likuiditetit, nivelit të

depozitave dhe përqindjes së

pjesëmarrjes në treg.

Drejtoresha e Shoqatës së Bankave

të Kosovës, Diturie Hoxha,

thotë se Bankat janë të gatshme

të marrin pjesë në ankand pasi që

kanë likuiditet të mjaftueshëm.

Në njoftimin e saj, Ministria

e Financave ka bërë të ditur se

blerësit e letrave të para me vlerë

do të dihen më 18 janar. Ndërkaq,


E mërkurë, 11 janar 2012

Edhe metalistët në aksion

Prishtinë, 10 janar - Komiteti Drejtues

i Sindikatës së Pavarur të Metalistëve

të Kosovës ka marrë vendim që të përkrahë

aksionin e Vetëvendosjes më 14

janar, kur do të bllokohen dy pikat kufi -

tare, tek Dheu i Bardh si dhe në Merdarë

në mënyrë që të pamundësohet futja e

produkteve të Serbisë në Kosovë. Sipas

kësaj sindikate, punëtorët e Kosovës shkak se kemi pak treg”, thuhet në

goditen drejtpërdrejt prej produkteve komunikatën e kësaj sindikate. Sipas

të Serbisë. “Uzurpimi i tregut të Kosovës metalistëve ,për shkak të politikes serbe

nga produktet e Serbisë na e pamundë- në veri gjiganti i kësaj industrie ”Trepça”

son zhvillimin e prodhimit. Në mungesë është bllokuar për 12 vite. Po ashtu

të hapësirës për plasim, fabrikat tona sipas tyre, reciprociteti në marrëdhënie

thjeshtë nuk prodhojnë. Sot kemi pak me të gjithë është e vetmja mundësi

fabrika dhe pak prodhim edhe për e barazisë karshi të gjithëve. Kjo është

letra

afati i maturimit apo koha kur qeveria

duhet t’ia paguajë borxhin

bankave është vetëm 13 javë, deri

më 18 prill.

Ministri i Financave, Bedri

Hamza, shpjegon se kjo është një

fazë testuese dhe qeveria nuk ka

pasur nevojë të krijojë publik më

tepër në këtë periudhë.

“Pjesë e tabelave të buxhetit

janë 75 milionë, por ky është një

test provues prej 10 milionë dhe

pasi bilancin bankar e kemi pozitiv

dhe kemi likuiditet të mjaftueshëm,

nuk kemi nevojë të

huazojmë më shumë”, thekson

Hamza për Express.

Sipas tij, në projeksionet buxhetore

janë paraparë që gjatë tërë vitit

të huazohen 75 milionë euro,

që do të thotë se ankande të tilla

do të hapen edhe në të ardhmen.

Ai nuk shpjegon se kush do të

ketë mundësi të aplikojë për të

blerë letrat me vlerë në ankande

të tilla, por thotë se Ministria e

Financave në bashkëpunim me

Bankën Qendrore të Kosovës

dhe në mbështetje nga asistenca

teknike e Thesarit të SHBA-

Pjesë e tabelave të

buxhetit janë 75

milionë, por ky është një

test provues prej 10

milionësh dhe pasi bilancin

bankar e kemi pozitiv

dhe kemi likuiditet të

mjaftueshëm, nuk kemi

nevojë të huazojmë më

shumë.”

Bedri Hamza

së ka arritur që të përfundojë të

gjitha komponentët të cilat kanë

qenë të nevojshme për zbatimin

e letrave me vlerë. Ai thotë se në

vazhdimësi do të punojnë për

zhvillimin e tregut të kapitalit.

Vënien në funksion të këtyre

instrumenteve fi nanciare, sipas

njohësve të kësaj fushe, nuk e

pengon mungesa e një vlerësimi

kreditor. Eksperti i fi nancave

dhe ekonomisë në New York të

Amerikës, Ukë Lushi, shpjegon

se lëshimi i letrave me vlerë nga

qeveria është hap më i mirë sesa

mosemetimi i tyre, përkundër

mungesës së klasifi kimit kreditor

të Kosovës nga agjencitë si fjala

vjen S&P, Moody's, Fitch ose A.

M. Best.

Qeveria, sipas tij, mund të pyesë

për klasifikim kreditor të vetë

emisioneve të letrave me vlerë

dhe kjo do të ishte pozitive edhe

për klasifi kimin e përgjithshëm

kreditor të shtetit kurdo qoftë që

bëhet ai.

“Blerja e letrave me vlerë të

lëshuara nga Qeveria e Kosovës

është investim i blerësve të tyre

si çdo investim në instrumente

financiare të cilitdo shtet. Premiumi

i rrezikut të letrave me

vlerë do të duhej të përcaktohej

nga besueshmëria e blerësve për

aftësinë paguese të Qeverisë dhe

kërkesa për letrat me vlerë”, thekson

Lushi. Ai pohon se buxhetet

e shteteve të përparuara financohen

me emetim të bonove

gjithkund në botë; problemi i

vetëm është se në rast se Qeveria

nuk paguan dhe ka huazuar

nga tregu i brendshëm- ajo ka dy

alternativa; ose të rrisë taksat ose

mund të ndodhin trazira sociale.

shansi për zhvillim , progres, punësim

dhe ruajtjen e vendeve te punës. Metalistët

vendimin e Kuvendit të Kosovës,

e kanë quajtur të drejtë. “Është vendim

i organit më të lartë vendimmarrës në

Republikën e Kosovës. Ne e përkrahim

këtë vendim dhe e mbështesim zbatimin

e tij”, thuhet më tej në komunikatë.

ekonomi

Shkëmbim

Prishtinë, 10 janar -

Për të dhënë këshilla për privatizimin

e Postë Telekomit të Kosovës

kanë aplikuar 12 kompani të huaja.

Komisioni Qeveritar i Privatizimit

të PTK’së ka njoftuar të hënën

se tashmë është përmbyllur

faza e shprehjes së interesit për

para-kualifikim të kompanive për

tenderin për shërbimet këshillëdhënëse

të transaksionit për privatizimin

e PTK-së.

Kompanitë, të cilat kanë aplikuar

për parakualifikim, janë: Detecon

International GMBH nga Gjermania,

BDO Consortium nga Kosova,

A.T. Kearney Svetovanje nga Sllovenia,

DLA Piper UK LLP, Adonino

Ascoli CMS Cavasola Scamoni,

ING Bank N.V., Houlihan Lokey

që të katërtat nga Mbretëria e

Bashkuar, Lazard Freres S.A.S.

nga Franca, Zagrebska Banka

(UniCredit Group) nga Sllovenia,

SCCO International GMBH nga

Gjermania, PWC dhe Ernst &

Young, të dyja nga Polonia.

EKONOMI

11

Sindikata e Pavarur e Metalistëve të

Kosovës ka kërkuar nga Qeveria e

Kosovës që ta respektojë Kuvendin dhe

vendimet e tij. Sindikalistet e industrisë

metalike të Kosovës, thuhet se janë në

mbështetje të aksionit qytetar të 14

janarit për bllokim të Serbi së deri në

reciprocitet.

Valuta $ €

$ 1.00000 0.78236 0.64547

€ 1.27819 1.00000 0.82504

1.54925 1.21207 1.00000

Gara për këshilltarë

Thirrja për parakualifikim është

shpallur më datë 29 nëntor 2011

nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik,

me autorizimin e Komisionit

Qeveritar për Privatizimin e PTKsë.

Pas analizimit të aplikacioneve

të kompanive në pajtueshmëri

me thirrjen për para-kualifikim,

kompanitë e kualifikuara do të

thirren për pjesëmarrje në tender.

E deri në fund të vitit të

kaluar, këshilltare e transaksionit

për privatizimin e PTK’së kishte

qenë kompania austriake Telco

AG. Kësaj kompanie austriake, e

cila ka bërë një raport zi e terr

për këtë ndërmarrje publike dhe

e cila ka marrë 1. 7 milionë euro

nga Qeveria e Kosovës, i ishte

shkëputur kontrata për vlerësimin

e shitjes së PTK’së. Vendimin për

shkëputjen e kontratës me Telco

e ka marrë Komisioni Qeveritar

për Privatizimin e PTK’së, pa

dhënë asnjë arsye konkrete për

këtë punë.


12

Bota Kryeministri

redaktor: Arsim Buxhovi

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Britania lejon referendumin

për ndarjen e Skocisë

Qeveria britanike ka bërë të

ditur se i ka dhënë autorizimin

Skocisë për të mbajtur votimin,

përmes të cilit, për herë të parë

nga fi llimi i shekullit 18, mund

të ketë mundësinë të fi tojë pavarësinë

nga Britania e Madhe.

Partia Kombëtare Skoceze, e cila

mban pushtetin dhe për kohë

të gjatë ka bërë fushatë për pavarësi,

ka thënë se referendumi

do të mbahet para vitit 2016. Sipas

ligjit, vetëm Parlamenti britanik

mund të kërkojë votim të

detyrueshëm, çfarë do të thotë

se për një gjë të tillë duhet t’iu

japë autorizimin autoriteteve të

Skocisë gjysmë-autonome. Qe-

veria britanike do t’ia ofrojë këtë

autorizim Skocisë, ka thënë sekretari

kryesor i Thesarit, Danny

Aleksander. Kryeministri britanik,

David Cameron, ka thënë

të dielën se referendumi për

pavarësi duhet të ndodhë së

shpejti, porse e “kundërshton

fuqishëm ndarjen e Skocisë”.

Prokurori polak tentoi vetëvrasjen

për shkak të korrupsionit

Prokurori ushtarak i Polonisë,

i cili u mbijetoi përpjekjeve për

vetëvrasje publike, tha se me

aktin e tij ka dashur të vërë në

dukje “korrupsionin e rëndë”

në kontratat e prokurorimit të

mbrojtjes. Koloneli Mikolaj Przibil

ka qëlluar veten të hënën,

gjatë një pauze të konferencës

për media në Poznan të Polonisë,

në të cilën ai kishte folur për

çështjet që zyra e tij po hetonte,

e sidomos për nivelin e lartë të

korrupsionit në ushtrinë polake.

Przibil tani po shërohet nga

plagët e vetë-shkaktuara me

armë zjarri.

Jep dorëheqje shefi i personelit

i Shtëpisë së Bardhë

Shefi i Personelit në Shtëpinë

e Bardhë, Bill Daley, ka dhënë

dorëheqje nga ky funksion.

Presidenti amerikan, Barack

Obama, ka emëruar drejtorin e

Zyrës së Menaxhmentit dhe të

Buxhetit, Jack Lew, në postin e

tij. Daley i është bashkuar personelit

të Shtëpisë së Bardhë një

vit më parë, me qëllim rindërtimin

e marrëdhënieve me komunitetin

e biznesit. Ai ka thënë

se do të punojë me Obamën për

rizgjedhjen e tij për president.

Seri e re e sulmeve në Pakistan

Bomba që ka shpërthyer

pranë një stacioni të autobusëve,

në veriperëndim të Pakistanit,

u ka marrë jetën të paktën

25 pjesëtarëve të milicisë antitalibane.

Shpërthimi, me gjasë

i dirigjuar me telekomandë,

goditi automjetet e milicisë në

rajonin Khyber. Sipas raporteve,

mbi 25 persona të tjerë janë plagosur.

Ministria e Brendshme e

Pakistanit tha se të paktën dy

policë kanë humbur jetën, kur

sulmuesit talebanë kanë qëlluar

ndërtesat qeveritare në provincën

Paktia. I njëjti burim bën

të ditur se beteja po vazhdon

ende në kryeqytetin e provincës,

Sharana. Talebanët tashmë

kanë marrë përgjegjësinë për

sulmin. Zëdhënësi i tyre, Zabihollah

Moxhahed, ka thënë se

një grup sulmuesish vetëvrasës

ka kryer operacionin. Deklarata

e Ministrisë së Brendshme konfi

rmon se talebanët kanë “pushtuar”

edhe njërën nga ndërtesat

qeveritare. Njoftohet se policia

e ka rrethuar atë.

Erdogan paralajmëron luftë qytetare në Siri

turk, Rejjep Taib Erdogan, ka

paralajmëruar se Sirinë është duke e kanosur

“një luftë fetare, sektare dhe racore”, ndërsa ka

thënë se Turqia, si fqinj i saj, duhet të marrë rol

udhëheqës në zgjidhjen e situatës. Gjatë një

konference televizive për media, Erdogan ka

akuzuar regjimin e presidentit Bashar al-Assad

për “vrasjen pa mëshirë” të popullit të tij. “Situata

në Siri është duke shkuar drejt një lufte religjioze,

sektare e racore dhe kjo duhet të parandalohet.

Turqia duhet të marrë rol udhëheqës këtu,

sepse një luftë sektare në këtë vend, mund të

shkaktojë problem edhe për Turqinë. Situata

aktuale paraqet kërcënim për Turqinë”, ka thënë

Erdogan. Në anën tjetër, presidenti i Sirisë,

Bashar al-Assad, ka akuzuar forcat e huaja, duke

E mërkurë, 11 janar 2012

thënë se “kanë bërë përpjekje ta destabilizojnë

vendin e tij”. Assad, duke folur para audiencës

në Damask, tha se “konspiracioni i huaj” po

shkakton trazira në Siri, “ndonëse ka nisur të

dështojë”. Fjalimi i tij, i paralajmëruar për “çështje

të brendshme”, është i pari prejse është pajtuar

me planin e Ligës Arabe për vendosjen e

misionit të saj vëzhgues në Siri.

JETA E FSHEHTE E

“The Obamas”

(“Obamat”), libri i

gazetares Jodi Kantor,

që do të dalë

nëpër libraritë amerikane

të martën e

ardhshme, por që u

soll paraprakisht nga

“New York Times”,

tregon historinë e

një personeli presidencial

të ndarë dhe

tek-tuk dashakeqës,

që shpeshherë ishin

në konfl ikt me Zonjën

e Parë, sidomos gjatë

dy viteve të para të

presidencës Obama.

Kopshti biologjik i mbjellë

nga Michell Obama në oborrin

e Shtëpisë së Bardhë nuk u projektua

vetëm për të nxitur një fushatë

kundër obezitetit te fëmijët,

për t’i bindur ata që t’i rikthehen

ushqimeve të shëndetshme

natyrore, por ka qenë edhe he gjest

politik në përpjekje për të

ndihmuar bashkëshortin

e saj. E gjitha kjo ka qenë ë

një mënyrë për të shfryrë ë

inatin për heqjen dorë nga a

të gjitha liritë e saj perso-

nale, si dhe urrejtje kundër r

këshilltarëve cinikë të pre-

vendosi ven të shkonte në Shtëpinë

sidentit (kjo është mënyra e

e Bardhë B me mendimin se do të

saj e të parit), që e detyruan n

ndihmonte nd edhe bashkëshortin.

të shoqin të hiqte dorë nga ga

Natyrisht Na që nuk do të ndërhyn-

idetë e tij fi snike dhe shumë më

te në zgjedhjet politike të presi-

premtime të bëra gjatë fussdentit, de por do ta mbronte nga

hatës së vitit 2008.

cinizmi ci i një personeli, që dukej

“The Obamas” (“Obaa

i gatshëm g për çdo kompromis

mat”), libri i gazetares Jodi di

duke du shkelur edhe parimet, në

Kantor, që do të dalë nëpër ër

mënyrë m që të fi tonte një betejë

libraritë amerikane të marar- taktike. ta

tën e ardhshme, por që ë u

Që në fillim, armiku numër

soll paraprakisht nga “New ew

një n i Michellës ka qenë shefi

York Times”, tregon histoto- i kabinetit, Rahm Emanuel. I

rinë e një personeli presiesi fuqishëm, f

i pacipë, i mësuar

dencial të ndarë dhe tek-tuk tuk

me m një gjuhë shumë vulgare. Në

dashakeqës, që shpeshherë erë

sytë s e Zonjës së Parë ai ka qenë

ishin në konfl ikt me Zonjën njën

gjithmonë g një dështak. Ajo që

e Parë, sidomos gjatë dy vite- ite e Bardhë në janar të ia shtoi s edhe më shumë urrejtjen

ve të para të presidencës Obama. vitit 2009, pas betimit të Barac- kundër këtij njeriu ishte çështja e

Libri na pasqyron një Michell me kut, por të qëndronte me të bijat reformës në shëndetësi, prej mo-

personalitet të fortë dhe aq e kuj- në Chicago, deri sa të mbaronte mentit të miratimit të së cilës ra

desshme si nënë, saqë vendosi viti shkollor. Duke qenë mes dy imazhi i presidentit. Michelle nuk

të mos transferohej në Shtëpinë zjarresh, të shoqit dhe vajzave, ajo është takuar kurrë me Rahm, por


E mërkurë, 11 janar 2012 BOTA 13

Greqia importuesi më i madh i armatimit nga Gjermania

Greqia ruan ende vendin e parë në

botë për blerje armatimesh nga

Gjermania. Lajmin e bën të ditur

gazeta gjermane, «Zeit», që publikoi

kontratat që ka nënshkruar Athina

me fabrika të prodhimit të armatimeve

ushtarake dhe zbulon fi timet

kolosale për shtetin gjerman.

Madje siç theksohet në artikull, nëse

Greqia do te marrë ndihmën prej 88

miliardë eurosh në mars, ka gjasa për

nënshkrim të kontratave të reja me

prodhuesit gjermanë të armëve dhe

kështu shpjegojnë në Athinë trysninë

e kancelares gjermane Angela

Merkel, në takimin me presidentin

francez, Nicolas Sarkozy.

Sipas «Zeit», Greqia dhe Portugalia,

dy vende që kanë kërkuar ndihme

ekonomike nga FMN dhe BE, kanë

pakësuar ne minimum blerjet e

armatimeve ushtarake.

«Është thjesht e pabesueshme që

përderisa në pranverë vendoset

MICHELLE OBAMAS Koreja

ia ka transmetuar porositë e saj

përmes të shoqit. Emanuel, edhe

pse është zemëruar me trysninë

e Michellës ndaj tij, i qëndroi

larg asaj: i është bërë mësim që

në kohën e Bill Clintonit, ku pas

përplasjes me Hillaryn, për pak sa

nuk humbi punën.

Kur në pranverën e vitit 2010

dyshimet e shprehura nga Emanuel

për reformën në shëndetësi

përfunduan nëpër gazeta, shefi i

kabinetit i paraqiti dorëheqjen e

tij presidentit, i cili ia refuzoi. Pas

pak muajsh, Rahm kandidoi për

postin e kryetarit të bashkisë së

Chicagos dhe me mbështetjen e

Barackut, u zgjodh. Bashkë me

të, doli në skenë edhe zëdhënësi

Robert Gibbs, një tjetër rival i

Michellës, që ndërhynte jo vetëm

në zgjedhjet e familjes, por edhe

në veshjet dhe se ku duhet t’i kalonte

familja pushimet. Michelle

i përjeton këto ndërhyrje si përzierje

të bezdisshme.

Është e sigurt se libri do të

shkaktojë polemika. E djathta ka

gjasa që ta sulmojë dhe ta shfaqë

Michellën si “Lady Macbeth”, e

cila ndikon te një president pa

personalitet. E majta liberale do

të shohë te ajo një heroinë që kërkon

të shpëtojë shpirtin e presidentit.

Suzan Sher, ish-shefja e

stafi t të zonjës Obama, tregon për

autoren e librit: “Michell mendon

se humbja e zgjedhjeve nuk është

gjëja më e rëndë që mund të të

ndodhë. Më e rëndësishmja është

të jesh vetvetja”.

Në lidhje me librin, zëdhënësit

e Shtëpisë së Bardhë janë shprehur

kështu: “Gjërat e shkruara

në atë libër janë dramatizime të

lajmeve që i kemi ditur më parë,

të përziera me opinionet personale

të një gazetareje që ka pa-

sur vetëm lajme të dorës së dytë,

duke qenë se nuk ka folur as me

presidentin, e as me Michellën”.

Në fakt, në libër nuk ka rrëfi me të

bujshme, por Kantor, që e ndjek

prej vitesh Shtëpinë e Bardhë, ka

intervistuar 33 bashkëpunëtorë të

presidentit, përfshi këtu edhe krahun

e tij të djathtë, David Axelrod

dhe vetë Emanuelin.

Përveç polemikave, forca

e librit qëndron në portretin

njerëzor dhe politik të Michellës:

izolimi i pushtetit, pamundësia

për t’u kthyer në shtëpi, në Chicago

dhe për t’u takuar me miqtë

e vjetër, mos-kontaktimi me gazetarët,

gjë që për familjen Obama

do të thotë humbje e kontaktit me

botën. Tani Zonja e Parë po përgatitet

për fushatën e re elektorale,

ku do të mbështesë Barackun

në një betejë që do të jetë tepër

e vështirë.

nëse Greqia do te qëndroje apo

jo në eurozonë, mjekët në spitalet

greke pranojnë vetëm urgjencat,

shumë shkolla nuk kanë ende

libra,mijëra nëpunës shtetërorë janë

në greva kundër pushimeve nga

puna,programi anti-krize ka rrezuar

nivelin e jetës se gjithë grekeve,

e Veriut do të

shpallë amnisti

Koreja e Veriut deklaroi se do

të shpallë një amnisti për të burgosurit,

për të shënuar ditëlindjet

e dy liderëve të saj. Agjencia

shtetërore e lajmeve, KCNA,

njoftoi se amnistia do të fi llojë

nga data 1 shkurt, në nder të Kim

Jong Il, që ndërroi jetë muajin e

kaluar dhe për babanë e tij, Kim

Il Sung. Për momentin nuk janë

dhënë informacione se sa të

burgosur do të falen ose se cilët

janë ata. Amnesty International

vlerëson se rreth 200 mijë persona

mbahen në burgjet politike

në të gjithë vendin. KCNA njoftoi

gjithashtu se amnistia mishëron

politikat “fi snike, dashamirëse

dhe liberale të presidentit Kim

Il Sung dhe liderit Kim Jong Il”.

Ky vit po prezantohet në Korenë

e Veriut si viti i 70-vjetorit të lindjes

së Kim Jong Ilit dhe babait

të tij. Ai qeverisi vendin, një shtet

me fuqi bërthamore të varfëruar

vetëm në industrinë e mbrojtjes

apo në ushtri, nuk janë kryer aspak

reduktime”, shkruan gazeta.

Në programin e ri të masave të

ashpra, të imponuara nga FMN dhe

BE për vitin 2012, reduktimi i shpenzimeve

sociale është katër herë me i

madh se ai i fondit për armatime.

dhe me shkelje të skajshme të të

drejtave të njeriut, që nga vdekja

e të atit në vitin 1994. Pushteti i

tij është trashëguar nga i biri

Kim Jong Un, që është rreth të

njëzetave dhe ka fare pak eksperiencë

në politikë. Vitin e kaluar

Amnesty International njoftoi

se dyshonte se kampet për të

burgosurit politikë në vend po

zgjeroheshin. Grupi për të drejtat

e njeriut deklaroi se zbulimet e tij

bazoheshin në pamje satelitore

që tregonin se përmasat e kampeve

janë rritur ndjeshëm.

Këshilltari i Liga Nord kërkon

furra për emigrantët!

Këshilltari i partisë Liga Nord

në Itali ka shokuar opinionin

publik me një koment tepër të

rëndë për emigrantët, në rrjetin

social Facebook. Mauro Aicardi

iu bashkua komenteve të rënda

rreth një sherri mes marokeneve

Libia ende pa përgjigje

për Saif al-Islam

Gjykata Ndërkombëtare Penale

tha se Libia nuk i është

përgjigjur një kërkese për të

dhënë informacion në lidhje

me shëndetin dhe statusin e

Saif al-Islam, djalit të ish diktatorit

Muamar Gaddafi , edhe

pse afati skadoi të martën. Djali i

ish-udhëheqësit libian u kap në

jug të Libisë në nëntor. Gjykata

Ndërkombëtare, me bazë

në Hagë, e ka akuzuar atë për

krime kundër njerëzimit dhe

do të dijë zyrtarisht se kur Libia

ka në plan ta dorëzojë atë. Nëse

nuk do të ketë një përgjigje, ajo

mund ta referojnë këtë çështje

në Këshillin e Sigurimit të OKBsë.

I biri i kolonel Gaddafi t, po

në internet, duke shkruar: “Për

emigrantët, duhen furrat”. Kjo

shprehje e shëmtuar është komentuar

nga të gjitha mediat në

Itali, të cilat e kanë konsideruar

si një deklarate mjaft të rëndë,

për faktin se është thënë nga një

përfaqësues politik. Këshilltari

e ka fshirë menjëherë frazën,

madje ka kërkuar edhe ndjesë,

por polemikat nuk kanë reshtur.

Ndërkohë partia Liga Nord bëri

të ditur se këshilltari Aicardi nuk

është racist, por një person që

respekton këdo që zbaton ligjin.

mbahet në qytetin perëndimor

Zintan. Ai u arrestua ndërsa ishte

duke u përpjekur të largohej

nga vendi. Saif al-Islam i tha

një përfaqësuesi të të Drejtave

të Njeriut muajin e kaluar se ai

ishte duke u trajtuar mirë, por

nuk kishte parë ende nuk është

takuar me avokat dhe se nuk ka

parë detajet e akuzave që rëndojnë

kundër tij.


14 MARKETING E mërkurë, 11 janar 2012

PROGRAMI I PËRZGJEDHUR

DITOR I DIGITALB PËR 11 JANAR 2012

ZGJIDH FATIN TËND

ORA 23:00

Regjia: Timur Bekmambetov

Aktorët: James McAvoy, Morgan Freeman,

Angelina Jolie, etj.

Një nëpunës i thjeshtë i zhgënjyer nga jeta

mëson se babai i tij ka qenë një vrasës elitar

i cili punonte për një organizatë të fshehtë që

merrte në dorë fatet e botës. Pas vrasjes së tij,

organizata do të caktojë atë si të zgjedhur për

misionet vrasëse dhe do ta vërë në kërkim të

vrasësit të babait.

HANA MONTANA – SEZ. IV

ORA 18:30

Rikthehet në ekranin e Junior, Hana

Montana, me një sezon të ri plot aventura.

Në skenë ajo është një superstar, por në

shtëpi, bën një jetë si gjithë moshatarët e

saj. Ylli i madh i muzikës ka një identitet

të fshehtë që s’e di askush! Mos humbisni

aventurat e adoleshentes Hana dhe shumë

Këngë të reja, të papërsëritëshme…

AKSION DRAMË/FANTASHKENCË

MUZIKË HORROR

NJERIU FENOMEN

ORA 23:00

Regjia: Jon Turteltaub

Aktorët: John Travolta, Kyra Sedgwick, Forest

Whitaker, Robert Duvall, etj.

George Malley, një njeri i zakonshëm

shndërrohet në një gjeni të vërtetë nga një

ngjarje e jashtëzakonshme. Por me fuqinë e

fi tuar, të gjithë fi llojnë të dyshojnë, madje edhe

miqtë e tij më të vjetër duke e lënë të kuptojë

se eksperienca e mrekullueshme ka ndryshuar

jo vetëm atë, por këdo që e rrethon…

NË KAMPIN E VAJZAVE

ORA 23:00

Regjia: Will Gluck

Aktorët: Eric Christian Olsen, Nicholas

D’Agosto, Sarah Roemer, etj…

Dy miq, sportistë dhe shumë popullorë në

shkollë, vendosin që 2 javë në verë të mos

i kalojnë duke u stërvitur, por t’i bashkohen

kampit të nxitëseve të tifozëve për të

qëndruar sa më pranë bukurosheve. Plani

duket se po shkon më së miri, derisa njëri

prej tyre bie në dashuri me kryetaren e

nxitëseve…

E gjithë bota në shtëpi!

* Pakon Premium 1 vjeçare tani mund ta bleni

me këste mujore për 12 muaj me 0% interes.

THIS IS IT

ORA 21:00

Një vështrim ekskluziv dhe intim në universin

krijues të ‘Mbretit të Popit’ Michael Jackson

gjatë provave përgatitore për turin e tij të

fundit, 50 koncertet që duhej të kishte mbajtur

në Arenën O2 të Londrës, pak kohë pas

ndarjes së tij tragjike nga jeta në qershor të

vitit 2009.

SERIAL KOMEDI

MISTER/FANTASHKENCË

“FRINGE”

ORA 21:45

Krijues: J.J. Abrams, Alex Kurtzman,

Roberto Orci

Aktorët: Anna Torv, Joshua Jackson,

John Noble, etj…

Skuadra e pazakontë e Fringe, rikthehet

me një sezon të ri të mbushur plot mister,

aventurë dhe hetime të jashtëzakonshme

që i kalojnë kufi jtë e kësaj bote. Njerëzimi

po përballet me një armik të ri nga një

botë tjetër, identike me Tokën. Beteja për

mbijetesë tashmë ka fi lluar dhe fati ynë

është në duart e skuadrës Fringe...

E TJETËRSUAR

ORA 23:00

Regjia: Luis Berdejo

Aktorët: Kevin Costner, Ivana Baquero,

Samantha Mathis, etj…

Pas divorcit me gruan, John James bashkë

me dy fëmijët trasferohet në një shtet

tjetër për të fi lluar një jetë të re. Por sa më

shumë kalojnë ditët, aq më shumë gjera të

cuditshme ndodhin pranë shtëpisë së tij dhe

vajza adoleshente tjetërsohet në dicka të

pashpjegueshme…

E mërkurë, 11 janar

MAN CITY - LIVERPOOL 20:45 SS1 SS1HD

ROMA - FIORENTINA 20:45 SS2 SS2HD

LYON-LILLE 20:50 SS3 SS3HD


E mërkurë, 11 janar 2012 BOTA 15

Konfi rmohet formimi i partisë së Bamir Topit

Një nga ish-zërat kritikë brenda

Partisë Demokratike për mënyrën

e drejtimit të saj dhe një ndër

mbështetësit e presidentit Bamir

Topi, Aleksandër Biberaj, bëri të ditur

formimin e një partie të re të djathtë,

lideri i të cilës do të jetë presidenti

aktual i Shqipërisë, Bamir Topi. Ai

Ndërsa Republika Serbe në Bosnje

shënoi 20 vjetorin e saj të hënën,

qeveria pohon se njësia është ekonomikisht

e qëndrueshme, por

disa ekonomistë paralajmërojnë

për një krizë borxhi që mund të

çojë në falimentim.

“Më 2012 presim një përkeqësim

të gjendjes së likuiditetit,

një rënie në ekonomi dhe rrjedhimisht

një rënie në konsum, që

do të na çojë në një gjendje më të

keqe sesa viti më parë”, tha ekonomisti

analist, Damir Miljevic.

Ministri i Financave i RS-së,

Zoran Tegeltija, kundërshton çdo

sugjerim të falimentimit të mundshëm,

duke thënë se RS bie në

kategorinë e vendeve me borxh të

mesëm sipas kriterit të Komisionit

Evropian. Borxhi i përgjithshëm

sipas Tegeltija është më pak se

50 për qind e bruto prodhimit të

brendshëm.

“Niveli i borxhit të përgjithshëm

të jashtëm dhe të brendshëm të

RS-së nuk mund të dëmtojnë qëndrueshmërinë

e RS-së. Problemi i

RS-së është borxhi i brendshëm,

që është një rezultat i konfliktit

të armatosur sepse dëmi i prekshëm

e jo i prekshëm i bërë ndaj

njerëzve në konfl iktin e armatosur

që kanë paditur RS duhet të

shlyhet, si dhe kursimet e vjetra

tha se në Shqipëri nuk ka më Parti

Demokratike, e cila sipas tij, është shndërruar

në një parti të formulës dhe

vulës së kryetarit, ku mungojnë forumet

dhe debatet. Biberaj i dha fund

gjithashtu edhe zërave për një lidhje

mes Aleancës Kuq e Zi dhe partisë

së re që pritet të krijohet, e cila, siç

në monedhë të huaj,” tha Tegeltija.

Kryeministri i RS-së, Aleksandar

Djombic, u tha gazetarëve muajin

e kaluar se njësia është ekonomikisht

e qëndrueshme dhe më 2012

ai pret rritje ekonomike prej 2.5

për qind.

Miljevic tha se rrënimi ekonomik

në RS dhe Bosnje mund

të parandalohet vetëm duke

pakësuar shpenzimin publik dhe

duke krijuar një administratë të

efektshme.

“Kriza financiare në Evropë,

në një farë shkalle, do të ndikojë

mbi Bosnjë dhe Hercegovinën,

kryesisht në shitjet e pakësuara

të pronave të bankave tregtare,”

tha Miljevici. “Ky, megjithatë, nuk

është problemi kryesor. Problemi

kryesor është se investitorët e huaj

dhe të vendit nuk janë të gatshëm

të investojnë në BiH, për shkak

të mjedisit të varfër të biznesit,

korrupsionit të përhapur dhe administratës

joefektive”.

Ekonomisti, Sinisha Bozhic,

thotë se RS tashmë është e falimentuar.

“PKB ishte 4.2 miliardë euro,

kreditë bankare të shtetasve

arrijnë në 820 milionë euro,

borxhi ekonomik i RS-së është

5 miliardë euro, me një borxh të

përgjithshëm të RS-së prej 1.8 mi-

tha ai, është ende në fazë projekti. “E

shoh zotin Topi si lider të kësaj partie.

Aktualisht po punoj me programin,

me organizimin dhe mendoj që do

kemi përkrahje të jashtëzakonshme.

Demokratët e zhgënjyer do të jenë

një përkrahje për ne. E djathta ka

nevojë për një formacion të ri politik,

REPUBLIKA SERBE NE

PRAG TE FALIMENTIMIT

Pikërisht në 20 vjetorin e themelimit të këtij etniteti në Bosnje, Republika Serbe është në prag

të falimentimit. Ekonomisti, Sinisha Bozhic, thotë se RS tashmë është e falimentuar. “PKB ishte

4.2 miliardë euro, kreditë bankare të shtetasve arrijnë në 820 milionë euro, borxhi ekonomik i

RS-së është 5 miliardë euro, me një borxh të përgjithshëm të RS-së prej 1.8 miliardë euro. Kjo do

të thotë se RS duhet të punojë dy vjet vetëm për të larë borxhet, duke përjashtuar shpenzimet e

tanishme. Është e pamundur dhe kjo gjendje është e paqëndrueshme,” tha Bozhic.

liardë euro. Kjo do të thotë se RS

duhet të punojë dy vjet vetëm për

të larë borxhet, duke përjashtuar

shpenzimet e tanishme. Është e

pamundur dhe kjo gjendje është

e paqëndrueshme,” tha Bozhic.

Dragan Cavic, nga Partia Demokratike

e opozitës, tha se problemi

më i madh është huamarrja dhe

shpenzimi. Qeveria nuk mund

të mbulojë deficitin e buxhetit

nëpërmjet kredive të tjera nga

bankat shtetërore, tha ai, që do të

thotë se ato duhet të drejtohen tek

tregjet fi nanciare ndërkombëtare

për kredi të reja.

Ai argumenton se qeveria e RSsë

mund të kursejë para vetëm

nëpërmjet shkurtimeve shtesë të

pagave për punonjësit shtetërorë

ose shkurtimet nga puna.

Tegeltija mohon se do të ketë

shkurtime pagash, duke thënë

se RS do të vazhdojë të paguajë

pagat dhe pensionet nga buxheti

dhe kredia e pagesave e FMN-së.

“Mund të them me besim se RS

nuk është në rrezik të krizës së

borxhit apo falimentimit,” tha ai.

Megjithatë, pavarësisht pohimeve

të tilla, parlamenti i RS-së

miratoi kohët e fundit legjislacion

se do t’u paguajë punonjësve të

shtetit një pagë 10-25 për qind më

të ulëta në vitin 2012.

PD nuk është më parti e djathtë, me

një qeverisje të korruptuar, ku nga i

pari tek i fundit punojnë 24 orë për

aferat e tyre personale. Do zhvillojmë

luftë për të qenë forcë e parë politike.

Partia e re nuk ka dhe nuk do të

ketë kurrfarë lidhje me Aleancën Kuq

e Zi”, ka deklaruar Biberaj.

Topalli e Beja, favoritë të

PD-së për president

Emri i kandidatit për President

të ri të Shqipërisë do të dalë

nga Këshilli Kombëtar i PD-së,

ndonëse mundësia më e madhe

është që kandidatura të dalë

publikisht në limitet e fundit kohore.

Megjithatë, aktualisht dy

janë kandidaturat e mundshme

të PD-së për postin e kreut të ri

të shtetit, ajo e kryetares së Kuvendit

Jozefi na Topalli dhe tani

së fundi flitet edhe për kreun

e komisionit të jashtëm, Fatos

Beja. Kandidatura e tij duket

se do të jetë surpriza e demokratëve

në momentet e afrimit

të zgjedhjes, nisur nga fakti se

vetë kryeministri Sali Berisha ka

deklaruar se nuk do të kandidojë

për president, por ka bërë të qartë

se do të jetë një nga drejtuesit e

lartë të PD-së. Edhe zonja Topalli

nuk është shprehur optimiste

për garën elektorale, ndërkohë

që gjithnjë e më shumë në PD

flitet për emrin e Fatos Beja.

Procedura për zgjedhjen e Presidentit

të Republikës, e sanksionuar

në Kushtetutë, parashikon

5 votime, të fshehta dhe pa debat

nga Kuvendi. Në ligjin themeltar

të shtetit, nënvizohet fakti se në

tre raundet e para, fi ton ai kandidat,

i cili merr mbështetjen, e

përkthyer në votë, nga tre të pestat

e deputetëve.

Sërish regjistrim në Maqedoni?

Pas dështimit të procesit të

regjistrimit të popullsisë në

Maqedoni vitin e kaluar, partia

opozitare maqedonase, Lidhja

Social-Demokrate, kërkoi përmes

një projekt ligji që regjistrimi

të mbahet gjatë këtij viti prej

1 deri më 15 prill. “Propozimi i

LSDM-së është një mundësi e

mirë që të përmirësohen gabimet

e vitit 2011, të përmirësohet

gabimi që Maqedonisë i kushtoi

14 milion euro dhe dëmtoi

imazhin e institucioneve të saj.

Po ashtu mendoj se Qeveria

duhet të përgjigjet për krimin

e bërë dhe të japë llogari para

qytetarëve se ku përfunduan

14 milion eurot e parashikuara

për regjistrimin”, tha deputetja

e LSDM-së, Radmilla Shacerinska.

Propozimi është kundërshtuar

nga shumica. Deputetët e

partisë shqiptare në pushtet,

BDI, thanë se nuk frikësohen

nga regjistrimi, por sipas tyre

ende nuk janë krijuar kushtet

për zbatimin e një regjistrimi

të ri.

Një ish-ministër grek kërkon

që Akropoli të jepet me qira

Për të nxjerrë Greqinë nga kriza

e rëndë ekonomike në të cilën

ka hyrë që katër vjet, qeveria

greke mund t’u japë për menaxhim

sipërmarrjeve private edhe

objektet shtetërore. Këtu futen

edhe objektet arkeologjike dhe

monumentet historike si Akropoli,

kodra e Athinës mbi të cilën

ndodhet Panteoni i famshëm.

Propozimi në fjalë, i konsideruar

provokues, është bërë

nga Gerasimos Giakoumatos,

ish-ministër i shëndetësisë dhe

aktualisht deputet i partisë Demokracia

e Re.

Por propozimi në fjalë nuk

është fare i ri për Greqinë dhe

klasën politike të saj. Rreth një

vit më parë, ishte kancelarja

gjermane, Angela Merkel, që i

sugjeroi Athinës që të shiste ishujt,

për të ulur borxhin publik.

Pikërisht Merkel i dërgoi të

hënën një porosi të fortë Athinës

nga Berlini, duke i bërë thirrje që

të miratojë sa më shpejt paketën

fi nanciare të radhës dhe planin

për ristrukturimin ekonomik.


16 MARKETING E mërkurë, 11 janar 2012

Në ProCredit Bank,

kartela e kreditit vjen me dhuratë!

Aplikoni për kartelë krediti në ProCredit Bank

dhe do t'ju dhurojmë 600 minuta, 600 SMS,

600 MB internet dhe 600 MMS të IPKO-së në vit,

plotësisht FALAS - me vlerë prej 150€!

Aplikimi llon nga data: 23 dhjetor 2011 deri më 30 janar 2012

Oferta është e limituar.


E mërkurë, 11 janar 2012

Zyra Ndërlidhëse e Komisionit Evropian në Kosovë

Para-lajmërim i Ftesës për Aplikim në Roundin e 9-të, të

Skemës së Celulës së të Rinjëve, Programi i BE-së për bursa post-diplomike 2012

MARKETING 17

NB: Ky është një para-lajmërim për të informuar lidhur me hapjen e ardhshme të ftesës për aplikim. Tani nuk kërkohet asnjë veprim nga aplikantët

potencial.

Zyra Ndërlidhëse e Komisionit Europian në Kosovë dhe Ministria për Integrime Evropiane, paralajmërojnë hapjen e konkusit për

Raundin e 9-të, të aplikimit për Skemës e Celulës së të Rinjëve, programi i BE-së për bursa post-diplomike për Kosovën, program i cili

aktualisht është duke u zbatuar nga British Council. Aplikimi do të jetë i hapur nga 13 Janar 2012 deri më 28 Shkurt 2012 dhe kandidatëve

të suksesshëm do t’iu ofrohet mundësia të aplikojnë për Programe Master në univerzitete të shteteve anëtare të BE-së. Programi i Bursave,

gjuha e punës e së cilit është vetëm gjuha Angleze, do të ofroj deri në 25 bursa të plota (numri real i bursave të ofruara mund të jetë më

i vogël varësisht nga përshtatshmëria e kandidatëve dhe fondet në dispozicion). Kjo ftesë do të jetë e hapur për studentët e diplomuar në

fakultetet si juridik, ekonomik, menaxhment i biznesit,shkenca politike dhe fusha të tjera akademike (siç është specifikuar në Rregullat e

Procedurës që do të publikohen më 13 janar 2012) në përputhje me sektorët e specializimit në vijim:

Legjislacioni i BE-së

Çështje Evropiane dhe Politika Publike

Ekonomi dhe Financa Publike

Të drejtë konkurimi kanë aplikantët të cilët:

Posedojnë letërnjoftim dhe/apo Dokument të Udhëtimit të UNMIK-ut ose ata të cilët ofrojnë dëshmitë e lindjes dhe të

vendbanimit në Kosovë dhe ata me letërnjoftime dhe me pasaporta të lëshuara nga Autoritetet Kosovare.

Të diplomuarit në njërën nga fushat e lartëpërmendura të studimeve. Studentët të cilët janë në përfundim të fakultetit

poashtu mund të kenë të drejtë konkurimi nëse marrin diplomën jo më vonë se 30 qershor 2012.

Flasin rrjedhshëm gjuhën Angleze dhe Shqipe apo Serbe. Njohja e gjuhëve tjera të BE-së konsiderohet përparsi.

Janë të gatshëm të udhëtojnë dhe të lëvizin jashtë vendit nga Shtatori 2012, dhe të vijojnë trajnime intenzive nga mesi i

Prillit 2012.

Janë lindur më 29 Shkurt 1972 apo më vonë

Bursat do të mbulojnë shpenzimet për deri në 25 bursistë, si në vijm:

Shpenzimet e shkollimit

Shpenzimet e jetesës

Shpenzimet e vizës

Sigurimin shëndetësorë

Biletat e udhëtimit

Testin e gjuhës Angleze IELTS (dhe testin GMAT nëse është e nevojshme)

Pjesëmarrësit e përzgjedhur do të zotohen të:

Punojnë për Administratën Publike të Kosovës si praktikant për së paku dy muaj para nisjes

Ndjekin Programin e Trajnimit të Gjuhës SCR (ku është e nevojshme)

Ndjekin dhe kryejnë studimet e zgjedhura post-diplomike

Përmbushin obligimin e punësimit të pandërprerë trevjeçar në Administratën Publike të Kosovës (përfshirë punësimin

nëpër komuna dhe qeveri lokale), pas kthimit (kushtet e punësimit do të përcaktohen në kontratë të cilën kandidatët do ta

nënshkruajnë para se të nisen) .

Përzgjedhja do të zhvillohet në tri faza dhe përfshinë:

Para-përzgjedhja bazuar në kriteret administrative dhe të përzgjedhshmërisë

Testet me shkrim (i njohjes së gjuhës Angleze, njohjes së përgjithshme për BE-në, dhe vlerësimi verbal & numerik)

Intervistë nga paneli i akademikëve europianë dhe përfaqësuesve nga KE dhe të MIE

Femrat dhe përfaqësuesit e minoriteteve fuqimisht inkurajohen të aplikojnë. Formularët e aplikimit dhe dokumentet tjera përcjellëse do

të jenë të disponueshme për shkarkim nga interneti, në web faqen vijuese www.ycskosovo.eu duke filluar nga 13 Janar 2012. Informatat

shtesë mbi Rregullat e Skemës, Procedurat dhe Kriteret e përzgjedhjes poashtu do të jenë online nga data e njejtë.

Ky është vetëm para-lajmërim për të informuar aplikantët potencial për hapjen e ardhshme të ftesës për aplikim.

Aplikimi ende nuk është hapur.

Për më shumë informata www.ycskosovo.eu

Vërejtje: Zbatimi i këtij programi varet nga mundësia e financimit nga BE, menaxhuar nga Zyra Ndërlidhëse e Komisionit Europian në Kosovë

“Skema e Bursave të BE-së” është projekt i financuar nga BE, menaxhuar nga KE dhe zbatuar nga British Council.


18 MARKETING E mërkurë, 11 janar 2012


E mërkurë, 11 janar 2012

arté Pianisti

Redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Vdes pianisti i njohur Alexis Weissenberg

francez Alexis Weissenberg, i famshëm

për mënyrën e të luajturit në piano, vdiq në

Lugano të Zvicrës në moshën 82-vjeçare,

njoftoi Didier de Cottignies, drejtor artistik

i Orkestrës së Parisit. Pianisti vuante nga

sëmundja e Parkinsonit, që prej 30 vjetësh,

çka bëri që ai t’i jepte fund karrierës së tij si

pianist. ‘’Ai vdiq në një azil pleqsh’’, theksoi

ish-agjenti i tij Musicaglotz.Pianisti lindi në një

familje hebrenjsh në Sofj e, në vitin 1929, dhe

mori nënshtetësi franceze. Alexis Weissenberg,

specialist i Rachmaninovit dhe Bahut, ishte i

ftuari i orkestrave më prestigjioze dhe luajti

me dirigjentët më të mëdhenj.

I rishqyrtohet dënimi

Autoritetet kineze kanë pranuar që të

rishqyrtojnë gjobën me para, në vlerë

prej 2.4 milionë dollarësh, të shqiptuar

ndaj artistit kinez Ai Weiwei.

Gjoba i ishte shqiptuar për shkak të

pretendimit se artisti i ishte shmangur

tatimit, njofton portali SEEcult.

Artisti më i njohur kinez në

botë, i cili njihet edhe si aktivist

i të drejtave të njeriut,

Ai Weiwei, është dënuar me

gjobë prej 2.4 milionë dollarësh

në nëntor të vitit 2011.

Në arsyetimin e këtij dënimi

autoritetet kineze pohonin

se ai i është shmangur pagesës

së tatimit në fi tim, të

krijuar përmes afarizmit të

kompanisë Fake Cultural

Development Ltd, themelues

i së cilës është Weiwei,

megjithëse kompania është

e regjistruar në emër të bashkëshortes

së tij.

Mirëpo, përderisa pushteti

kinez është i bindur se

Weiwei është ai që e kontrollon

kompaninë, artisti

pohon se nuk ka asnjë rol

udhëheqës në të, por është i

angazhuar vetëm në cilësinë

e dizajnerit.

Weiwei tashmë ka paguar

rreth 1.3 milionë dollarë të gjobës

së përcaktuar, kështu që

tani ka fi tuar të drejtën e ushtrimit

të ankesës. Shumën

e paguar ai e ka grumbulluar

falë 30,000 miqve dhe artdashësve

të artit të tij nga vendi

dhe bota, të cilët i dërgonin

para gjatë gjithë kësaj kohe.

Kohë më parë ai deklaronte

se këto para do t’ua kthente

të gjithëve atyre që i ndihmuan.

Sipas fjalëve të Weiwei, të

cilat i raportojnë disa nga

agjencitë e lajmeve, zyrtarët

kinezë tani e kanë njoftuar

se rishqyrtimi i dënimit do

të mund të marrë deri në dy

muaj kohë.

Weiwei po ashtu përsërit

qëndrimin e tij se të gjitha

akuzat e ngritura ndaj tij, në

fakt, paraqesin vetëm një

përpjekje për ndalimin e

kritikave të tij ndaj pushtetit

kinez.

19

Ndryshe, Weiwei deri tani

është arrestuar disa herë.

Herën e fundit i kaloi 81 ditë

prapa grilave – nga muaji

prill deri në muajin qershor

të vitit 2011. Madje, për disa

javë rresht nuk dihej fare se

ku ndodhej, ndërkohë që

disa muaj para kësaj periudhe

autoritetet ia kishin

shkatërruar edhe atelienë ku

punonte. Pas lëshimit nga

burgu, Ai Wewei vazhdoi të

postonte porosi në internet

– kryesisht nëpërmjet rrejti

social Twitter, por edhe të

jepte deklaratat për mediat

e huaja.

Në fund të vitit që e lamë

pas revista prestigjioze e artit

‘ArtReview’ e shpalli atë si artistin

më me ndikim në botë.

Si rrjedhojë, Wewei, në

njëfarë mënyre, do të jetë

në qendër të vëmendjes

edhe gjatë Festivalit të Filmit

Sundance, ku fi lmi me titull

“Ai Weiwei: Never Sorry”, i cili

flet për jetën dhe krijimtarinë

e tij do ta ketë premierën

e tij botërore. Autore e fi lmit

është gazetarja dhe regjisorja,

Alison Clayman, e cila jetoi

në Pekin mes viteve 2006

dhe 2010. Mes viteve 2008

dhe 2010, ajo u takua dhe

bisedoi shumë shpesh me

Weiwei, duke e xhiruar atë

derisa pikturon ose duke i

përgatitur ekspozitat e tij.

Sipas Clayman, fi lmi për

Weiwei nuk është vetëm

një rrëfim i thjeshtë për

krijimtarinë e tij, por edhe

për raportin që ai ka ndaj

familjes dhe për konfliktet

e tij me autoritetet kineze.

Si pasojë, ajo vendosi që të

fokusohet jo vetëm në ndikimin

që Weiwei e ka krijuar

në botën artistike, por edhe

më gjerë, në tërë shoqërinë

e Kinës moderne.


20

Dëshmi për Shkupin shqiptar

Kështu quhet botimi i ri i historianit,

Skënder Hasani, ku shtjellohet

detajisht dokumenti italian

për përbërjen etnike të Shkupit

gjatë vitit 1912 dhe atij 1941, i cili

dëshmon dominimin e shqiptarëve

në Shkup.

Alfred Beka

alfred.beka@gazetaexpress.com

Prishtinë, 10 janar —

Sapo kemi hyrë në vitin 2012 dhe

te shumë njerëz ankthi vazhdon

të mbretërojë në lidhje me këtë

vit. I parashikuar para shumë

shekujsh si vit që do të shënojë

fundin e botës, viti 2012 është

bërë më i famshmi dhe njëherit

edhe më i frikshmi. Para shumë

shekujsh, sipas disa studiuesve,

civilizimi Maja ka parashikuar se

më 21 dhjetor të këtij viti do të

ndodh shkatërrimi i botës.

Adnan Abrashi, hulumtues dhe

analist i fenomeneve paranor-

Sipas Hasanit, ky dokument i

hedh poshtë të gjitha pretendimet

se shqiptarët janë pakicë

në Shkup. “Ky dokument i hedh

poshtë ato qarqe politike që i

sajuan regjistrimet që tregonin

se shqiptarët janë pakicë në këtë

male, shprehet për Express se

Majat, për kohën e vetë, kanë

qenë një popull tepër i zhvilluar

dhe shumë i përparuar në çdo

aspekt të dijes.

“Ishin njohës të mirë të matematikës,

astronomisë, arkitekturës,

e mbi të gjitha, sot më së shumti

përmenden si përpilues të një

kalendari që sipas kohëzgjatjes

parashikuese përfshinë një epokë

prej 26 mijë vitesh, e ndarë

në pesë etapa të njëjta me nga

5125 vite. Ky kalendar përfshinë

periodën e 5-të dhe fillon me

parashikime që nga 13 gushti i

vitit 3112, përfundimisht deri

më 21 dhjetor 2012”, u shpreh

qytet. Udhërrëfyesit e ndryshëm

të mesjetës japin dëshmi se Evlija

Çelebija i shekullit të XVII’të ka

cekur se në Shkup fl itet gjuha

shqipe, e jo, siç pretendon

enciklopedia maqedonase, se ata

kanë ardhur në qytet pas luftëra-

Abrashi. Ai shtoi se sikurse toka

që rrotullohet rreth boshtit të

vetë për 24 orë, rreth diellit për

365 ditë, po ashtu majat kanë llogaritur

se i tërë sistemi ynë planetar,

për 26 mijë vjet rrotullohet

rreth një ylli qendror në univers

që quhet Alsiona. Dhe pikërisht

data e 21 dhjetorit të vitit 2012,

sipas Abrashit, është data kur

ky kalendar e përfundon ciklin

e vet të 5-të dhe të fundit 26

mijë vjeçar (saktësisht 25.525

vite). Por Abrashi thotë se aty

askund nuk fi guron se mbarimi

i saj kronologjik, njëkohësisht

nënkupton edhe shkatërrimin

material të botës. Ai shtoi se ky

ve turke”, pohon Hasani.

“Shtëpia Botuese ‘Shkupi’ do të

tentojë që të thellojë bashkëpunimin

me Shoqatën e Historianëve

Shqiptarë. Gjatë këtij viti do të

përpiqemi të japim kontributin

tonë maksimal në botimin e ve-

kalendar në shumë rrethana të

gjertanishme, me parashikimet

e veta është treguar tejet i saktë,

por, sipas Abrashit, gabimi më i

madh qëndron tek interpretimi

shumë i gabuar i këtij kalendari.

“Në fakt, aq është manipuluar

me këtë kalendar në opinion,

saqë, sot me të nuk merret

vetëm publicistika senzacionaliste

botërore, por rreth interpretimit

të saj, me të madhe është

sfiduar edhe shkenca e jonë

reputative oficiale. E vërteta e

saktë është se Majat kanë besua

se pas ciklit të fundit të etapës së

katër të etapës 26 mijë vjeçare të

quajtur si etapë e ‘Tokës’, ne do

E mërkurë, 11 janar 2012

prave që do të synojnë shpalosjen

e të kaluarës shqiptare në Shkup”,

theksoi Azam Dauti, nga SHBSH.

Shoqata e Historianëve Shqiptarë

ka promovuar edhe fi lmin e

shkurtër “Monumentet Historike

në Shkup”.

Nuk është fundi i b

21 dhjetori i këtij viti, nga shumëkush, po pritet me ankth. Kjo për shkak të parashikimit të

civilizimit Maja, sipas të cilit në këtë datë do të ndodhë fundi i botës. Por, Adnan Abrashi,

hulumtues dhe analist i fenomeneve paranormale, thotë se ky nuk do të jetë shkatërrim në

aspektin material, por do të jetë një rilindje në shpirtin kolektiv të njerëzimit.

të kemi një epokë të re të quajtur

si epokë e ‘Eterit’, e cila, përkundrazi,

duhet të interpretohet si

epokë e ndryshimeve, transformimit,

e paqes dhe harmonisë

gjithënjerëzore”, tha Abrashi. Ai

u shpreh se deri më 21 dhjetor

vërtetë diçka do të ndodh në

botë. “Diçka si shkatërrim, transformim

dhe zhdukje, por jo në

aspektin fi zik-material, sikurse

komentohet, por kjo rilindje

do të jetë pikërisht në shpirtin

kolektiv të njerëzimit”. Abrashi

thekson se sipas këtij kalendari

parashikues, viti 2012 mund të

jetë një vit i kulmimit të rebelimit

kolektiv drejt një emancipimi revolucionar

shpirtëror të gjithë

njerëzimit.

I njohur me shkrimet e tij lidhur

me fenomenet paranormale,

Abrashi është edhe autor i një

libri në të cilin interpreton parashikimet

e Nostradamusit.

Ai thotë se të gjitha profecitë e

shkruara të Nostradamusit si


E mërkurë, 11 janar 2012

Arti islamik në Louvre

Muzeu parisien Louvre synon

që së shpejti të hapë një

departament të ri – atë të artit

islamik. Projekti ka fi lluar në vitin

2005, kur drejtorët e Louvre

vendosën të ndërtonin një krah

që do t’i kushtohej koleksione-

otës

tërësi, me parashikime fi llojnë

që nga viti 1557 dhe përfundojnë

me ngjarjet që do të ndodhin

deri në vitin 3797.

“Pas këtij viti parashikues përfundimtar,

parathuhet se do

të vijë një etapë e gjatë e stabilitetit,

paqes dhe harmonisë

gjithënjerëzore”, tha Abrashi,

duke shtuar se në parashikimet

e Nostradamusit askund

nuk përmendet fundi i botës

apo apokalipsi. Ai tregoi se janë

vetëm dy sensacione astronomike

qiellore që sipas parashikimeve

të Nostradamusit do të

ndodhin. “E para është paraqitja

afër tokës e një ylli fl okatë shndritës

me bisht (kometë), dhe,

e dyta, ka të bëjë me lindjen e

dy diejve në qiell. Fatlumësisht,

për asnjërën prej këtyre fenomeneve

të parashikuara të sensacioneve

astronomike që pritet të

ndodhin, askund nuk thuhet se

ato do të jenë apokaliptike për

planetin tonë”, tha Abrashi. Sipas

tij, parashikimi për fundin e

botës është një dukuri që haset

në të gjitha civilizimet e lashta

botërore. Atë e predikon çdo religjion

dhe besim politeist, totemist

apo monoteist në botë. Në

shkrimet e këtyre religjioneve

dhe besimeve, sipas tij, mund

të hasësh në disa përshkrime

të shenjave paralajmëruese për

fundin e botës (apokalipsin),

por askund deri më sot nuk

ekziston ndonjë parashikim interpretues

me ditën e saktë të

ndodhjes. “Si më konkrete, është

kjo e fundit me kalendarin Maja,

e cila me plotë bindje mund të

them se nuk do të realizohet. Së

paku jo ashtu sikur komentohet

- shkatërrim material, zhdukje

fi zike, por mund të jetë një rilindje

e re nga aspekti i botëkuptimit

kolektiv mental të njerëzimit”,

tha Abrashi, duke shtuar se

famën këtij kalendari të zbuluar

rastësisht në vitin 1960, në një

pllakë arkeologjike guri, gjatë

gërmimeve për ndërtimin e një

autostrade në Meksikë, ia ka

dhënë Hollywoodi me fi lmin e

njohur ‘2012’ të regjisorit gjerman

Roland Emmerich, i cili jo

vetëm se arriti një shikueshmëri

rekorde në botë, por përmes

temës specifi ke sugjestibile që

trajtonte, provokoi tek njerëzit

emocione masive të ndjenjës së

frikës dhe ankthit kolektiv, e cila

gjatë këtij viti edhe më shumë

do të rritet.

ve të mëdha të artit islamik.

“Tërë struktura duket sikur

lundron në ajër. Nuk ka shtylla,

dhe kjo është një sfi dë e madhe”,

thekson arkitekti Mario

Bellini.

“Zgjodhëm fj alën Islam me

Franco (33) është bërë kështu

emri i fundit në mesin e

shumë shkrimtarëve të tjerë

të njohur që tashmë janë

pjesë e listës së pagesave

të Amazon. Sipas raporteve

të ‘New York Observer’, libri

i tij i fundit, që ende mban

emrin e punës “Aktorët,

në Mënyrë Anonime”, do

të merret me karrierën e

tij në industrinë e filmit.

Kontratat e Amaz me Franco’n,

e cila ende duhet të

vërtetohet edhe formalisht

nga të dyja palët, paraqet

trendin e ri në sferën e

shtëpive botuese. Kjo librari e

madhe online (megjithëse jo

vetëm një librari e thjeshtë)

tashmë ka përmbyllur

kontratat për librat e ri

edhe me “gurunë’ indian

Deepak Chopra, me shkrimtarin

e ‘self-help’ literaturës

(vetëndihmuese), Timothy

Ferriss, dhe me aktoren e

regjisoren, Penny Marshall.

Një rritje e tillë e Amazon ka

vite që po “gërryen” profitin

e botuesve kryesorë në

botë, të cilët kanë frikë se ky

gjigant online do të mund t’ia

marrë kësaj industrie edhe

pjesën e mbetur të tortës.

germën e madhe ‘I’, sepse

dëshirojmë të fl asim rreth

botës së Islamit. Në arabisht

quhet ‘Dawlat al-Islam’, ose

Perandoria e Islamit”, sqaron

Sophie Makaroi, drejtoreshë e

departamentit të artit islamik.

Amazon i

ngulfat botuesit

Ylli letrar hollivudian, James Franco, pohon

se botuesit tashmë janë vetëm një histori. Ai

sapo ka nënshkruar një kontratë me librarinë e

njohur online Amazon.com, e cila i ka mposhtur

industritë gjigante tradicionale botuese, duke

siguruar për vete këtë autor të profilit të lartë.

Prejse ka filluar vitin e kaluar,

ky trend i ri në sferën e botimeve

ka nxjerrë një sërë titujsh,

duke filluar që nga zhanri

i fantastikës shkencore e deri

te romanet e dashurisë. Madje,

deri tani janë botuar me

qindra tituj, qoftë në formatin

fizik apo në atë elektronik.

Nga ana tjetër, nuk duhet

harruar se këtu bëhet

fjalë për shuma të konsiderueshme

për kontratat

e atyre që konsiderohen

yje të profesionit letrar.

Ndryshimi i rregullave

Kështu, për shembull,

kontrata e Chopra’s për librin

e tij të memoareve, të cilin

ai e ka shkruar bashkë me të

vëllanë, Sanjiav, kap vlerën

e gjysmë milion dollarëve.

Robert Gottlieb, agjenti

letrar që negocioi me

Chopra’n, kontratën me të

e përshkroi si “një ndryshim

të rregullave të industrisë

botuese”. E ky ndryshim,

natyrisht, më së tepërmi e

dëmtoi njërën prej shtëpive

kryesore botuese, Crown, e

cila përkujdesej për vitet të

tëra për kontratat e majme

letrare të Chopra’s.

Sipas arkitektëve, ndërtesa do

të lejojë mjaft dritë për ndriçimin

e veprave brenda me

dritë natyrale, por edhe duke i

mbrojtur ato nga rrezet direkte

të diellit. Donatori më i madh i

projektit ishte një princ saudit,

që kontribuoi me 17 milionë

euro. Për përfundimin e plotë

të punimeve nevojiten edhe 10

milionë euro shtesë.

Galeria, që ka 2800 metra katrorë,

për publikun do të hapet

gjatë kësaj vere.

KUSH DO TË JETË CARRIE?

21

Filmi “Carrie”, një klasik ky i zhanrit horror i vitit

1976, i regjisorit të njohur Brian De Palma, i bazuar

në ekranizimin e vepër së Stephen King, duket se do

ribëhet së shpejti. Si rrjedhojë, aktoret e shumta të

reja tashmë i kanë hyrë betejës për rolin kryesor.

Filmi «Carrie» flet për një vajzë që

iu hakmerret shokëve të shkollës

gjatë mbrëmjes së maturës, për

shkak të talljeve që këta ia kishin

bërë paraprakisht. Filmi është bërë

në bazë të romanit të ‘mbretit të

horrorëve’, Stephen King, ndërkohë

që rolet kryesore asokohe u

shfaqën Sissy Spacek dhe Piper

Laurie, të cilat edhe ishin nominuar

për çmimin Oscar për rolet

e interpretuara në film. Spacek

luajti rolin e Carrie, ndërsa Laurie

atë të nënës së saj (Margareth)

PLAÇKITET GALERIA

KOMBËTARE GREKE

e cila e abuzonte vazhdimisht.

Ndryshe, vetë King i tha revistës

‘Entertainment Weekly’ se do të

ishte interesante po qe se roli

kryesor tani do t’i besohej aktores

problematike, Lindsey Lohan.

Shtypi hollivudian shkruan se

përzgjedhja aktuale e regjisores

së versionit t ri, Kimberly Peirce

(“Djelmoshat nuk Qajnë”) është

aktorja e re Hailee Steinfeld (15),

e cila është nominuar për çmimin

Oscar për rolin e saj në filmin

“Njeriu i Quajtur Guxim”.

Disa hapësira kanë mbetur bosh në muret e Galerisë

Kombëtare në Athinë. Kjo, për shkak se nga atje janë

vjedhur pikturat e Picasso’s dhe, të paktën, edhe të

një artisti tjetër.

Athinë, 10 janar – Vjedhja e

veprave të famshme ka ndodhur

në mbrëmjen ndërmjet

ditës së diele dhe të hënës.

Në njoftimin zyrtar të policisë

greke thuhet se janë vjedhur

edhe dy piktura të artistit Italian,

Guglielmo Caccia. Por, mediat

greke raportojnë se nga Galeria

Kombëtare e Greqisë janë vjedhur

piktura «Kokë Gruaje» e vitit 1939,

e Picasso’s, dhe skica «Mulino» e

1905, e piktorit italian Mondriani.

Gjithashtu, njoftohet se alarmi

i sigurimit në muze ishte dëgjuar

rreth orës 5 të mëngjesit,

ndërkohë që mendohet se vjedhja

ka ndodhur brenda vetëm shtatë

minutave dhe se hajnat kanë hyrë

në ndërtesë nga një ballkon anësor.

E gjithë ngjarja ka ndodhur në

kohën kur po çmontohej një ekspozitë

që iu dedikohej «thesareve të

panjohura», pjesë e së cilës ishin

veprat e Duerer dhe të Rembrandt.

Piktura e Picasso’s ishte një

dhuratë që piktori spanjoll ia

kishte dhënë Greqisë, si shenjë

nderimi ndaj rezistencës së

popullit grek ndaj nazistëve. Nuk

dihet ende se sa mund të arrijnë

vlerat e pikturave në treg.


22 | E mërkurë, 11 Janar 2012

Rozë

redaktor: Ardian Jasiqi

e-mail: ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

1.5 milionë $ dollarë për lodra të Ivy

Shpenzimet e çiftit Jay Z dhe Beyonce për vajzën nuk kanë të ndalur. Çifti ka shpenzuar

1.5 milionë dollarë vetëm për lodra të vajzës. Njëra prej më të shtrenjtave është

një kalë lodër nga një material i rrallë, që i ka kushtuar hiç më pak se 600 000 dollarë.

Pos kësaj, ata i kanë blerë edhe një shtëpi lodër (15000 dollarë), por edhe lodra të tjera.

Gillespie n’turne

Grupi i rokut alternativ “Gillespie” po mendon

të fi llojë një turne të ri koncertesh gjatë

këtij viti.. Guri Shkodra, kitarist i grupit,

thotë se viti 2012 do të jetë vit kur grupi do

të vazhdojë promovimin e albumit të tyre jo

vetëm në Kosovë, por edhe jashtë saj.

Ardian Jasiqi

ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

Prishtinë, 10 janar –

Grupi i rokut alternativ

“Gillespie” do të vazhdojë vitin

2012 më disa turne brenda

dhe jashtë Kosovës, përderisa

koncertet janë vazhdim i atyre

të mbajtura më parë gjatë vitit

2011 në qytete dhe vende jo

urbane në Kosovë.

Vitin e kaluar grupi kishte publikuar

albumin e dytë dhe spotin

“Anisa”, që ishte pjesë e albumit,

përderisa kishte fi lluar edhe

bashkëpunimin me vokalisten

Hana Zeqa. Tani grupi thotë

se në 2011-ën ishin të zënë në

promovimin e këtij albumi.

“Prej sukseseve t’ vitit t’ kalum

ia vlen me u përmend albumi

i ri, video klipi që

u prit shumë mirë,

edhe ni numër i

madh i performimeve

n’ Kosovë po

edhe n’ disa vende

tjera n’ rajon...”, ka

thënë Guri Shkodra,

kitarist i grupit.

Ai ka kujtuar vendet

ku kishin kënduar

vitin e kaluar në

Kosovë, duke dalë

edhe jashtë vendeve

më urbane për të

kënduar edhe nëpër

vendbanime më të

vogla (fshatra dhe

qyteza).

Ishte ky një turne

mobil dhe grupi

mbante koncerte në

një kamion, në të cilin

ishte edhe skena

në të.

“Kjo u bo me qëllim

t’ vetëdijesimit t’

qytetarëve për mënyra praktike

edhe t’ lehta për mbrojtjen e

mjedisit po edhe me qëllim t’

ofrimit t’ qasjes se njëjtë në

evenimente kulturore për disa

grupe t’ qytetarëve që fatkeqësisht

e kanë t’ pamundun me

pa çka ndodh edhe krejt çka ju

ofrohet osht ajo që del n’ tv e

kanihere n’ mungesë të TV-së

nuk ju ofrohet kurxho përveç

programeve për semi-maturë

edhe dasmave”, thotë Guri.

Por, për dallim nga viti 2011,

tani Gillespie ka vendosur të

prezantojë muzikën e grupit

nëpër vendet e ndryshme të

Ballkanit, duke dalë paksa

jashtë Prishtinës.

“Kemi vendos që këtë vit me

Kemi

vendos

që këtë vit me

provu me

prezantu

muzikën tonë

edhe ni pjesë t

‘kulturës

urbane t’

Prishtinës në

vende tjera

edhe jemi tu e

organizu ni

turne t’ vogël

bashkarisht me

një label edhe

agjenci promovuese

prej

Bosnjës.”

provu me prezantu muzikën

tonë edhe ni pjesë t’ kulturës

urbane t’ Prishtinës në vende

tjera edhe jemi tu e organizu ni

turne t’ vogël bashkërisht me

një label edhe agjenci promovuese

prej Bosnjës. Kjo agjenci

rastësisht ka dëgjuar për neve

prej anëtarit të bendit ‘Llollobrigida’

nga Kroacia edhe si

duket i ka pelqy muzika, edhe

deri tash i kemi aranzhu diku 8

performanca në Kroaci, Slloveni

dhe në Mal të Zi”.

I vetmi vend që ata ende nuk

kanë mundur të këndojnë

është Bosnja, për shkak se në

këtë shtet kosovarët nuk mund

të udhëtojnë me pasaporta të

Kosovës.

I njëjti bashkëpunim i Gillespie

pritet të vazhdojë edhe gjatë

këtij viti.

“Në bashkëpunim

më të njëjtën agjenci

promovuese jemi

tu diskutu edhe

për pjesëmarrje të

ndryshme në rajon

dhe botë gjatë verës

se vitit 2012”.

Pavarësisht turneut,

grupi po ka probleme

të mëdha për mbajtjen

e ushtrimeve

të tyre. Ata thonë se

kanë vështirësi në

gjetjen e hapësirave

në Prishtinë.

“Fatkeqësisht edhe

këtë vit e kemi prit

me vështirësi t’

mëdha bazike, si me

mungesë t’ vendit t’

ushtrimeve edhe me

adaptim t’ vendeve t’

ushtrimeve...”.

Ky problem nuk

është vetëm i

Gillespie, por edhe i grupeve

tjera të rokut në Prishtinë.

“Kësaj rutine i bashkohen të

gjitha bendet tjera të Prishtinës.

Mendojmë që osht koha

për ni qytet si Prishtina me

ofru hapsina edhe kushte për

bendet që ato me funksionu”,

tregon Guri për vështirësitë që

has grupi dhe kolegët e tij në

bërjen e muzikës rok.

Guri Shkodra

Gillespie

Grupi “Gillespie” përbëhet

nga: Guri Shkodra/ kitare;

Hana Zeqa/ vokal;

Isah Mustafa/ bas kitare

dhe Sedad Ajeti/ bateri.


“American Idol”, i vështirë

Jennifer Lopez është duke u përgatitur për rolin e saj si anëtare e jurisë në American

Idol. Këngëtarja ka thënë se të qenit juri në këtë spektakël është punë e vështirë.

“Është argëtuese sepse ka shumë argëtim në emision, por kjo ndodh në fi llim Në

fund gjërat vështirësohet dhe kjo edhe ua vështirëson punën”, tha ajo.

Edhe një duet,

Amë e bijë

Këngëtarja Gresa Behluli, në një intervistë për portalin Gjuha

Shqipe, ka folur për bashkëpunimin e saj të fundit me

Genc Prelvukaj, këngën e re dhe jetën e saj private.

Prishtinë, 10 janar –

Gresa Behluli ka vendosur që

përsëri të rikthehet në skenën

e estradës kosovare.

Çika e Shkurte

Fejzës tashmë i

është rrekur edhe

më profesionalisht

profesionit të nënës

së saj dhe ka fi lluar

një bashkëpunim

me Genc Prelvukaj,

më të cilin edhe ka

realizuar një këngë.

“Projekti im i fundit

ka qenë kënga

“Faqe e re”, të cilës

i është realizuar

edhe videoklipi.

Mund të them që

ka qenë një këngë

e suksesshme dhe

mbetet një nga këngët më të

bukura të miat dhe mendoj

Pikërisht

nga

kërkesat e

shumë adhuruesve

tanë

kemi vendosur

të punojmë së

bashku prapë

një duet, që

pritet të realizohet

në të

ardhmen”

se është pëlqyer edhe nga

publiku dhe jam e kënaqur

për këtë”, ka thënë Behluli në

një intervistë dhënë portalit

Guha Shqipe.

Këngëtarja po

ashtu ka folur

edhe për ndonjë

bashkëpunim të

saj të mundshëm

në mes të saj

dhe nënës së saj

Shkurte Fejza, pas

këngës “Nëna dhe

bija”.

“Stili i kësaj kënge

ka qenë gërshetim

i dy stileve

të ndryshme të

muzikës (stilit të

nënës dhe stilit që

unë këndoj) dhe

ndoshta kjo edhe ka qenë

arsyeja që kënga ka qenë e

Gresa Behluli

suksesshme. Pikërisht nga

kërkesat e shumë adhuruesve

tanë kemi vendosur të punojmë

së bashku prapë një duet

që pritet të realizohet në të

ardhmen”.

Gresa po ashtu ka thënë se

ndihet e nderuar që e ka

nënë Shkurtën, një këngëtare

tashmë e njohur në të gjitha

trevat shqiptare.

“Natyrisht që ndihem e

nderuar dhe emri i saj më ka

bërë të ndihem e privilegjuar

tërë kohën, por nuk jam edhe

komode sepse edhe unë e

kam fi lluar një rrugë të tillë

(muzikën). Nëse nuk kisha

qenë këngëtare, ndoshta e

kisha gëzuar më shumë këtë

privilegj, sepse emri i saj më

bën të kem shumë përgjegjësi

dhe më privon prej shumë

gjërave si e re që jam”.

showbizz

Martesë si Barbie

Clooney është xheloz

E mërkurë, 11 Janar 2012 | 23

rozë

Britney Spears po planifi

kon të bëjë “një martesë

si Barbie”. Pop princesha

30 vjeçare pritet të martohet

me Jason Trawick, por

ka thënë se nuk do të ketë

martesë të shpejtë sikurse

më parë. “Britney kësaj

radhe do të martohet sikurse

ka dëshirë, pasi ka kohë”, ka

thënë një burim i afërt më

këngëtaren. “Ajo dëshiron ta

realizojë dasmën e ëndrrave,

përderisa beson se do të

vishet si Barbie në dasmë”.

Mëson nga fi lmi

Madonna ka thënë se ka

kohë për të “mësuar edhe

më shumë” sa i përket fi lmit.

Këngëtarja, që për momentin

është bërë regjisore, ka

fi lluar të përballet me kritika

për fi lmin e saj “W.E”, që fl et

për mbretin Edward VIII, i cili

kishte hequr dorë nga froni

anglez për t’u martuar me

një amerikane. “I hyra artit

të fi lmbëries me një shpirt të

madh. E respektoj këtë formë

të artit dhe normalisht gjatë

xhirimeve do të mësoj edhe

për fi lmin”, tha ajo.

George Clooney është aq

xheloz saqë e ka mbyllur në

dhomë dhe nuk e lë të dalë të

dashurën e tij Stacy Keibler.

Zemërthyesi i Hollywoodit

është në lidhje me Stacy

që pesë muaj dhe nuk po ia

ndanë sytë të dashurës së tij.

“Nuk e lë të dal vetëm”, ka

thënë ai si me humor. “Nuk

e lë as të bëjë ndonjë punë”,

ka thënë tutje ai. Por, burimet

kanë thënë se Clooney është

xheloz dhe për këtë e ka ngujuar

të dashurën e tij.

Shpenzon Jolie

Angelina Jolie ka vendosur të

shpenzojë para për ditëlindjen

e vajzës së saj. Ajo pos që

ka shpenzuar për vajzën, ka

shpenzuar edhe për vete sepse

ka blerë gardërobë të re për

vete dhe të gjithë familjen.

Ndryshe, vajza e saj Zahara

do të mbushë shtatë vjet dhe

Jolie planifi kon të shpenzojë

edhe më shumë. Shifrat sa ka

shpenzuar ajo ende nuk dihen,

por sigurisht do të jenë mijëra

dollarë.


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Komentet e lexuesve në Express Online

Express, 10 janar 2012

Pasojat e

shfrenimit

Bolero

Ne shqiptarët nuk kemi kulturë, as në punë, as në sport, as në festa, vetëm te shqiptarët

dhe fi set afrikane ndodh që të festohet me armë, si në dasmë, bajram apo

festa të ndryshme. Gjithë Evropa demokratike i feston në mënyrë dinjitoze festat,

ndërsa ne jemi si në xhungël, shkon njeri në dasmë dhe kthehet i plagosur, feston

Vitin e Ri dhe vritet. Zot o Zot çfarë populli, haj medet haj, e po lypim me shkuar

në Evropë. Tmerr, ngushëllime më të sinqerta familjes, ngase në këto momente

edhe ngushëllimi është i vështirë, pasi në moshën më të mirë ndahet nga jeta.

Llapjani

Për Laurën: e nderuar, mos komento vetëm sa për të thënë se komentova, se në

Srebrenicë për një ditë janë vrarë shumë më tepër, por ky rast dallon. Më thuaj

ti gjenezën e Vitit të Ri, si ka mbet, si fi lloi të festohet dhe kush e feston. Hebrenjtë

nuk e festojnë, pjesa dërmuese e krishterëve jo, dihet se as myslimanët,

atëherë më trego se pse duhet të festohet nga ana jonë apo do të më thuash

se ashtu i kemi gjetur të tjerët duke festuar. Më fal, unë kam identitet fetar dhe

kombëtar, nuk festoj Shëngjergjin, Krishtlindjet, e as Bozhiqin. Ata që nuk kanë

identitet dhe nuk dinë se çka festojnë edhe munden me me kundërshtuar.

Laura

Llapjan, si ndodhë që në vendet që nuk e festojnë këtë festë vriten nga 20

deri në 30 njerëz në ditë, mos ndodhë rastësisht nga morali i lartë?

Tafi li

Unë jam betuar që në atë gazmend, në të cilin zbrazët arma, të mos qëndrojë

as një minutë. Arsyeja: nuk dua të jem i pranishëm në krimin e mundshëm.

Vajzës së vdekur, Zoti mëshiroftë shpirtin e saj, por familjarëve, që

në prani të tyre është zbrazur arma, as ngushëllime nuk ju shprehi.

Florim

Kjo ka mundur t’i ndodhë çdo njeriu, po është fatkeqësi, prandaj mos i zmadhoni

gjërat. Dhashtë Zoti që ky të jetë rasti i fundit, nuk ka njeri në botë

që dëshiron që kjo t’i ndodhë fëmijës së të tjerëve, e aq më keq fëmijës

së tij. Ngushëllime familjes, e ajo shkoftë në xhenet me plotë lule.

NY2012

Nuk pritet asgjë më e mirë, kur një kafshë mban armën në dorë, vret një të mitur të

pafajshme. Pse ai shtazarak nuk ka shkuar përtej urës së Ibrit ta tregoi vetë sa i zoti është,

por në ndërrimin e viteve, i dehur i bërë tapë, fi llon breshërinë e Kallashnikovit dhe

vret të afërmen e tij 14 vjeçare. Ngushëllime familjes, e atë kafshën e qelbtë burgu.

Emini

Oooooo, kurrë njerëz nuk do të bëhemi ne. Deri kur më me plumba, e me pushka e me

betere, deri kur o njerëz? E gjithë bota po ecë përpara, ndërsa ne po stagnojmë. Marri.

Skëderi

Aksidentet ndodhin çdo kund dhe mund t’i ndodhin çdo kujt. Le të marrim këtë rast fatkeq

si mësim të mirë dhe të largohemi nga gjërat, që na rrezikojnë jetën. Ngushëllime familjes.

Babloku

Ngushëllime familjes për vajzën. Ajo paska vdekur, por mua po më dhimbset edhe ky

shkretani që ka shkrep, se ai është edhe vetë i vdekur, por i pavarrosur. Zot ruana.

Sqarim

Opinionet e botuara në rubrikën "Shkurteshqip"

nuk shprehin qëndrimet e redaksisë.

Express

E martë, 10 janar 2012

Rënia e Presidentit

konsensual

Sami Neza

Për herë të parë në verën e këtij viti do

të testohen ndryshimet kushtetuese për

zgjedhjen e Presidentit, ndryshime që lejojnë

që shumica të thjeshta të ndërtuara

në Parlament të jenë në gjendje të nxjerrin

me votim kreun e shtetit. Pra, një gjë është

e sigurt, ndryshimet kushtetuese të 2008-s

shmangin plotësisht krizën e zgjedhjes së

Presidentit. Ky ndryshim kushtetues është

ndër më të pranuarit dhe ngjan të jetë dhe

ndër më afatgjatët nga të gjitha ndryshimet

e tjera që iu bënë Kushtetutës me procedura

të shpejta dhe pa një densitet diskutimi që

meritojnë ndryshimet në këtë dokument.

Përmirësimi mbi zgjedhjen e Presidentit

lejon Kuvendin të respektojë më në fund

Kushtetutën dhe ta sjellë në kufi jtë e ligjit

zgjedhjen e kryetarit të shtetit. Pra, Presidenti

do të zgjidhet nga Parlamenti, ashtu

si edhe e parashikon ligji themeltar dhe jo

jashtë Parlamentit, ashtu siç është dashur të

veprohet në vitin 2002, siç u veprua deri në

çastet e fundit në vitin 2007 dhe si do të ishte

dashur të veprohej edhe më ‘97-n edhe

më ’92-shin, nëse nuk do të kishte shumica

cilësore nga njëri krah politik.

Kjo shmang njëherë e mirë zgjedhjen

në rrugë joformale të Presidentit të vendit,

nëpërmjet tryezash politike dhe marrëveshjesh

që për shkak të emrit të Presidentit

mund të rëndojë edhe mbi parime politike

të palëve në konsensus.

Megjithatë, ndonëse gjykohet se shmangia

e krizës parlamentare dhe zgjedhjeve të

parakohshme janë arritje e këtyre ndryshimeve,

sërish zërat për një President konsensual

dëgjohen anembanë. Këta zëra e

lidhin konsensusin me faktin se një President

që vjen prej kësaj rruge ka shanse që të

jetë mes palëve. Të tjerë e lidhin këtë domosdoshmëri

me mundësinë e zgjedhjes së një

Presidenti që nuk del nga shumica aktuale,

se nëse do të dilte nga shumica aktuale, bën

qe pesha e pushtetit të rëndojë në njërën

anë. Të tjerë pak më të moderuar ose më

pak të vjetër se të parët thonë le të zgjidhet

në Parlament, pa konsensus, por shumica

të gjejë një të majtë për të kandiduar për

President.

E përbashkëta për të gjitha rastet e

mësipërme, është se kapërcehet mbi ligjin

dhe operohet përmes mekanizmit të odave.

Ndërsa nëse këqyren me vëmendje rast pas

rasti, kupton se përvoja e presidentëve tanë

që kanë drejtuar shtetit pas Kushtetutës së

1998-s, ka thyer secilën nga pritshmëritë

e rreshtuara më lart, duke treguar se konsensusi

është mjeti i fundit përmes të cilit

duhet shkuar te Presidenti.

1.Presidenti i zgjedhur me konsensus,

siç është rasti i Moisiut, nuk është rasti i

Presidentit mes palëve e aq më pak mbi

palët. Moisiu është akuzuar nga opozita

e atëhershme se është kapur prej qeverisë

së majtë të drejtuar nga Nano dhe

marrëdhëniet e asaj opozite me Presidentin

e propozuar nga Berisha kanë qenë të

acaruara vitet e fundit të Presidencës së tij.

2. Presidenti Topi që u zgjodh me një konsensus

teknik dhe jo politik, por ama buroi

prej shumicës në Parlament, nuk rëndoi në

peshoren e pushtetit, pra djathtas. Që prej

ndryshimeve kushtetuese dhe fillimit të

emërimeve të reja në Gjykatën e Lartë dhe

atë Kushtetuese, marrëdhëniet e tij me shumicën

duken qartë se nuk kanë refl ektuar

partneritet dhe aq më pak vlerë të shtuar

pushteti tek shumica.

3. Presidenti Meidani i zgjedhur me vetëm

votat e shumicës në vitin ‘97 ka refl ektuar

integritet në raport me kryeministrin Nano

gjatë trazirave të shtatorit të vitit 1998 dhe

pas vitit 1999 ai ka pasur marrëdhënie të

tensionuara me shumicën, prej së cilës kishte

dalë. Kujtojmë këtu betejën e fortë pas

skene për rikandimimin e tij President dhe

rezistencën e madhe të Nanos e Metës që

ai të mos rikandidonte.

Pra, argumentet që kërkojnë konsensusin

për zgjedhjen e Presidentit janë të tilla,

që më mirë plotësohen kur Presidenti buron

nga shumicat, sesa kur ai buron prej

marrëveshjeve.

Por konsensusi ka dështuar edhe në faktin

se nuk ia ka dalë të matë produktin e

tij. Konsensusi në Shqipëri na ka sjellë të

paktën dy emra të tjerë për President, në

2002-shin dhe 2007-n, një diplomat dhe një

ofi cer karriere. I pari dha dorëheqjen pa u

shpallur, ndërsa i dyti nuk ia doli të hynte

në garë. Secili prej tyre nuk ka bërë ndonjë

hap përpara në profesionin e vet që prej

atëherë. I pari sërish është diplomat, ndërsa

i dyti pak javë më parë u lirua nga detyra

prej Presidentit Topi.

Ndërkaq, teza që shumica të këmbëngulë

për të gjetur një emër të majtë për ta

kandiduar atë si President, merr më tepër

diskutim për shkak se fut në lojë skemat

politike, jo më për zgjedhjen e Presidentit,

por ato të zgjedhjeve parlamentare. Thuhet

se në kushtet kur e djathta është në pushtet,

një President i ardhur nga e majta zbut pamjen

e pushtetit të sunduar gjithandej nga

e djathta dhe krijohet një premisë shtesë që

shumica aktuale të ruajë pushtetin për së

treti, në 2013-n. Kjo hap diskutim, mund

të jetë e vërtetë, por veçse rast pas rasti.

Pra, po propozohet diçka që nuk mund të

kthehet në rregull. Nuk mund të kthehet në

rregull sepse ai përmbyset nëse në 2013-n,

pavarësisht Presidentit të majtë, e majta i

fi ton zgjedhjet parlamentare. Pra, në këtë

rast Presidenti luan rolin në të kundërt, për

të cilin ishte zgjedhur. Në vend të zbehë

pushtetin e së djathtës, tashmë përforcon

gjithandej pushtetin e së majtës. Por edhe

nëse kthehet në rregull, a mund të ruhet

ai? Përvoja e marrëveshjes për kryetarin

e KLSH-së tregon se politika në Shqipëri

nuk jeton me marrëveshje afatgjata, madje

kryesisht jeton pa marrëveshje. Kryetar i

KLSH-së pas Blerim Çelës së PD-së u zgjodh

Mustafa Kërçuku i Ballit Kombëtar vetëm

me votat e shumicës, ndërsa pesë vjet më

pas u zgjodh Robert Çeku i PR-së, sërish pa

votat e opozitës së asaj kohe dhe vetëm me

votat e shumicës së majtë. Marrëveshja u

prish vetëm ne testin e parë të saj, tre vjet

pas ujdisë Berisha-Nano për zgjedhjen e

kreut të KLSH-së me propozimin e opozitës,

për të mos i rikthyer më.

Por ndërkaq, kush është në gjendje të pranojë

deri në fund se propozimet e emrave të

majtë prej shumicës vërtet krijojnë premisa

që të forcohet edhe më shumë shumica

në zgjedhjet e radhës? Ta zëmë do t’i shtojë

mundësitë e fi tores së PD-së në 2013-n emri

i Fatos Nanos për President. Natyrisht që

jo, megjithëse vetëm kjo mungesë nuk e

përjashton atë për të qenë kandidat. Por

a do të prishte punë në fi toren e PD-së një

emër i dalë po prej PD-së në krye të shtetit?

Ka një vit kohë për test. Është kohë e

mjaftueshme për të marrë një përgjigje në

formë fakti, sesa përgjigjen që kemi tani në

formë hipoteze. Një President nga PD që

respekton ligjin, mund të sjellë efekte pozitive

për PD-në në zgjedhjet parlamentare,

ose do të zbresë shanset për fi toren nëse ai

nuk zgjidhet me një koefi cient të fortë të

besimit se do të respektojë statusin neutral

të Presidentit.

***


E martë, 10 janar 2012 25

Fjalët e Botës

Situata i ngjason asaj kur një mjek

pi duhan dhe i rekomandon

pacientit të tij të le duhanin, përderisa

ai, mjeku, mban cigaren në gojë.

BASHAR AL-ASSAD,

Presidenti i Sirisë, duke

akuzuar shtetet tjera

arabe për hipokrizi, në

fjalimin e tij të mbajtur të

martën. Muajin e kaluar,

Assad e pranoi planin e

Ligës Arabe për të ndalur

aksionet e qeverisë

kundër protestuesve prodemokracisë.

Nuk mendoj se mund

ta përballojë edhe një

mbrëmje tjetër si ajo.

MITT ROMNEY,

Duke shpresuar se do

të shënojë një fitore më

bindëse në zgjedhjet në

New Hampshire, se sa

fitorja e tij e fundit me

vetëm tetë vota epërsi

në Iowa.

Porta që mërdhinë shqiptarët

Iljasa Salihu

Viti 2012 fi lloi me përurimin e

mundit të vitit 2011. Ky vit shihet

se do të jetë korrje e vitit që lamë

pas dhe ngadhënjim i atyre që u

zemëruan në stinën e hedhjes së

këtyre farërave, të cilët sot me krekosje

po i buzëqeshin zemërimit

tonë, zanafi lla e së cilës ka fi lluar të

pëshpëritet si e mërzitshme edhe

në zemrat e ndërkombëtarëve.

Edhe të huajt, tashmë pasi janë

duke e parë sheshit farën e bimës

së keqe, nëpër mediumet dhe institutet

e tyre kanë vënë alarmin për

një qëllim që vetëm udhëheqësit

në zgrip të çmendurisë mund ta

bëjnë, madje edhe si krekacor të

mërzitshëm, të pandehin se kanë

bërë diçka madhore, që në logjikën

ekonomike njihet si investim që

largon dhe dëbon vrullshëm investitorët

e huaj, duke i plandosur

në dëshpërim edhe sipërmarrësit

vendor, të cilët janë shumë të

pakënaqur që tatimet në fitim

dhe kontributet tjera, në vend se

të mblidhen dhe të investohen për

rregullimin e trotuareve, ato investohen

në projekte që lartësojnë të

kaluarën duke zymtësuar edhe më

tej zallahinë e sotme.

Gjithnjë e më tepër mua më

krijohet përshtypja se kjo portë

triumfale pa fi tues dhe vetëm me

humbës, do të mbetet objekti dhe

vrima e vetme, përmes së cilës

Maqedonia do të pështjellohet në

nyjën e fatkeqësisë së vetë, në refl

ektimin e së cilës do të shkapërderdh

gjithçka të pa-nyjëzuar. Përmes

harkut të kësaj porte, si një kala

prej rëre, do të shohim seç shembet

mendësia e këtij shteti. Duke tentuar

që qeveria e shekullit 21 t’i imitojë

botëkuptimet dhe veprimet e

shteteve të shekullit 18 dhe 19, ajo

do të futet në një batak historik,

ku domosdoshmërish vendi do

t’i kthehet shekullit 17 me qëllim

tatëpjetën e mëtutjeshme, ku me

vegla primitive nëpër arat tona

me rendiment shumë të ulët, do të

habitemi kur sipër neve fërfëllueshëm

të kalojë ndonjë aeroplan. Në

këtë drejtim të padrejtë është duke

shkuar Maqedonia, pra në kërkim

të rrënjëve të vjetra, duke ikur prej

përgjegjësisë së trungut dhe frutave

të pemës së sotme, rrënjët e së

cilës është shumë vështirë të identifi

kohet, ngase janë shumë thellë

dhe nëpër shekuj janë përzier me

rrënjëza të tjera, vështirësi që krijohet

si rrjedhojë e paraqitjes së asaj

që nuk është e jotja, sepse kombet

tjera duke mos pretenduar atë që

nuk i takon, që moti ishin shmangur

prej këtyre ndërlikimeve të panevojshme.

Ashtu siç është e domosdoshme

frymëmarrja e njeriut, ngrënia

e pirja sot, njëlloj është i domosdoshëm

edhe reagimi i atyre që

historinë nuk e krijuan sot, por e

përcollën gjeneratë pas gjenerate

ashtu siç kishte rrjedhur në të vërtetë.

Nuk kemi arsyeje të izolohemi

për hir të atyre që punojnë kundër

neve dhe për inati të dëlirësisë së të

kaluarës sonë. Kjo qeveri përmes

kësaj porte me harqe të hapura

ka për qëllim mërdhirjen tonë

dhe zemërimin e përkrahësve

tanë – ndërkombëtarëve. Nëse

vazhdojmë të qëndrojmë të heshtur

përballë kësaj zallahie qeveritare,

atëherë integrimi shqiptar

dhe ai evropian do të jetë vetëm

një ëndërr e bukur pas një gjumi

të shqetësuar. Do të ngelim peng i

atij që na dëshiron si të tillë! Paratë

tonë do të shkojnë në projekte që

vrasin dëshirat tona të natyrshme,

pra do të paguajmë për vrasjen e

Mbeturinat e Miloshevicit

Redi Agolli

Megjithëse “viza” e tij nga institucionet

e Kosovës ishte “jo fjalë

politike”, presidenti i Serbisë,

Boris Tadic, shpalosi stereotipin

e një populli i cili nuk ka evoluar

në zinxhirin e civilizimit, por ka

mbetur në hallkën e barbaritetit,

duke lëshuar deklarata ultranacionaliste,

për të kremtuar një festë

e cila rezonon paqe, harmoni dhe

dashuri njerëzore. "Kjo është toka

jonë, Gëzuar Krishtlindjen"!- ky

ishte urimi i presidentit Tadic për

Krishtlindjet Ortodokse. Përveçse

theu besën dhënë institucioneve

të Kosovës, Tadic i ka dalë jashtë

besës edhe ndërkombëtarëve,

pasi megjithëse kishte deklaruar

zyrtarisht se do të shpërbëjë

strukturat paralele në Kosovë

-kujtojmë këtu se kjo e fundit

është kushti kryesor i BE-së ndaj

Serbisë për të marrë statusin e

vendit kandidat-në Manastirin e

Deçanit, Tadic është shprehur se

kurrë nuk do të pranojë t’i shuajë

institucionet paralele serbe në

Kosovë, “sepse kjo do të thoshte

shpërngulje afatgjate e serbëve

nga Kosova”.

“Serbët në Kosovë pa to nuk

do të mund të sigurojnë shkollimin,

shëndetësinë dhe mbrojtjen

sociale”, ka thënë Tadiç. Ai

ka ripërsëritur se kurrë nuk do

ta njohë pavarësinë e Kosovës.

Në pyetjen e gazetarëve se a do

ta njohë ndonjëherë pavarësinë

e Kosovës, është përgjigjur se

përgjigjja e tij është shkurtër dhe

e ditur: “Ju e dini përgjigjen time.

Ajo është e shkurtër dhe e qartë–

kurrë”. Deklarata të tilla fi lo-milosheviciane,

vijnë në kohën kur

Tadicin e ndajnë edhe 2 muaj

nga zgjedhjet parlamentare, të

cilat do të mbahen në mars të

vitit që sapo hymë, e megjithëse

në shtetet e Evropës Lindore u ka

ikur koha deklaratave ultra-nacionaliste

për të fi tuar zgjedhjet, ku

deklaratat për mirëqenie ekonomike

janë busulla për të arritur

fitore në zgjedhje, në Serbi, në

shekullin XXI, vazhdojnë ende

të funksionojnë demagogjitë

ultra-nacionaliste për të korrur

fitore elektorale, një stereotip

ky i trashëguar edhe nga “Nëna

Rusi”. Stalini, ia atribuoi meritën

e fi tores të Luftës së Dytë Botërore

dëshirave tona të arsyeshme.

Vargani i projekteve famëkeqe

do të jetë edhe kundër-kushtetues,

sa për atë se është kundër-logjike,

edhe logjika më pak funksionale

këtë tashmë e pohon. Kështu, sipas

ekspertit të çështjeve juridike,

Osman Kadriut, 32 relievet e portës

“Maqedonia” janë kundër-kushtetuese

dhe flasin për pretendime

territoriale të Maqedonisë, duke

shkelur kështu amendamentet

1 dhe 2 të kushtetutës, pasi në

këto relieve janë përfshirë pjesë të

Maqedonisë së Egjeut, gjegjësisht

Greqisë së sotshme, pjesë të Pirinit

apo Bullgarisë dhe Prespës së Vogël

që gjendet në Shqipëri. Pavarësisht

kësaj, kryeministri me suitën

e tij krenohet dhe falënderon me

përbuzje të gjithë kundërshtarët,

gjë që kjo i bie se të gjithë ata që

ia duan të mirën rrugëtimit të këtij

vendi janë kundërshtarë.

Këtë vështrim me plotë shqetësime,

po e përmbylli me një koment

të një gazete zvicerane “20 minutes”,

me shpresë se do të përfi tojnë

të gjithë ata që çështjet nuk duan

t’i shohin me syrin provincial të

kësaj qeverie.

Në Maqedoni arkat janë boshe,

nacionalizmit të rusëve dhe jo socializmit.

Në Rumani, Caushesku

erdhi në pushtet duke u premtuar

rumunëve mbrojtje nga kthetrat

e Rusisë. Pra siç tregojnë precedentët

e mësipërm, demagogjitë

ultranacionaliste i përkasin një

shekulli të mbushur me gjak dhe

frikë nga shfarosja, siç ishte shekulli

XX, por jo shekullit XXI. Në

Serbinë e Miloshevicit, këtij të

fundit, për të fituar zemrat dhe

mendjet e serbëve, nuk i mjaftonte

komunizmi, prandaj ai e

“çiftëzoi” atë me ultra-nacionalizmin,

ku pjellat e këtij “çiftëzimi”

u panë të ishin luftërat në Kroaci,

Bosnjë dhe Kosovë. Serbia postmilosheviciane,

nën projeksionin

e Perëndimit, duhet të ishte një

Serbi tjetër, larg barbaritetit dhe

Irani nuk ka invaduar

askënd. Kush ka hedhur me

mijëra bomba, përfshirë këtu

edhe bomba bërthamore?.

HUGO CHAVEZ,

Presidenti i Venezuelës,

duke e mbrojtur aleatin e

tij të ngushtë, presidentin

e Iranit, Mahmoud

Ahmadinejad, i cili po

zhvillon një turne nëpër

Amerikën Latine.

porse pavarësisht kësaj, presidentit

të Maqedonisë kjo aspak nuk i

intereson. Thuajse ai zbuloi Ujin

e Bekuar, si dhe rishtare të tjera

monumentale historike në Shkup.

Madhështi të shumta vazhdojnë të

përurohen në këtë shtet, pavarësisht

arkës boshe: Me rreth 5.3 milion

franga vetëm për harkun, çmim ky

shumë i shtrenjtë, Maqedonia do

ta kujton pavarësinë e vetë. Me 21

metra lartësi, porta “Maqedonia”,

portë kjo me karakter klasik, të

premten nga kryeministri Nikola

Gruevski u përurua në Shkup. Ai

tha se porta “Maqedonisë” është

një shenjë e triumfi t për vendin, që

21 vjet më parë ishte bërë i pavarur.

Monumenti është i shoqëruar

nga një statujë e madhe në sheshin

kryesor të Shkupit, pra aq sa ishte

edhe jeta Aleksandrit të Madh.

Në përgjithësi, përskaj shumë

projekteve tjera, tashmë edhe për

këtë hark triumfal të stilit neoklasik

në Shkup, arka u zbrazë edhe për

250 milionë franga. Opozita kritikoi

ashpër, duke potencuar se

ndërtesat janë humbje të parave.

Maqedonia është një nga vendet

më të varfra në Evropë me një

normë papunësie prej 32 për qind.

demagogjive ultra-nacionaliste.

Por nuk ndodhi kështu, dhe deklarata

e Tadiçit dje në Kosovë

nuk është as e para por as edhe

e fundit. Për shqiptarë e Kosovës,

të cilët janë nativë që nga kohërat

kur Zoti bëri malin mal, fushën

fushë, lumin lumë, dhe të masakruar

nëpër shekuj nga serbët, një

deklaratë e tillë–“Kjo është toka

jonë”- është poshtëruese. Ajo u

kujtoi shqiptarëve ligjërimet e Miloshevicit,

masakrat e tij, prandaj

gurët ndaj eskortës së Tadic nuk

do të ndaloheshin as nga Jezu

Krishti, saqë ky i fundit nëse do

të ishte aty pranë, “nuk do të thoshte

–“kush nuk ka mëkatuar le

të hedhë gurin e parë”, por do të

thoshte- “ kush është shqiptar le

të hedhë gurin e parë”.


26

FJALËKRYQ

MJESHTRI

QË NDËRTON

MURE


UNIFIKUARIT

(shq.)

HILEQAR

KRYEQYTET

I PROVINCËS

ADRAR NË

MAURITANI

NJË

PARAFJALË

PËLHURË

PAMBUKU

GJERMANIA

PERËNDIA E

DASHURISË

PIKËLORE

BANOR I

ITAKËS

EMËR

MASHKULLI

RADIUM

PUSULLAT

NINULLA

(sh.shq.)

EMËR

MASHKULLI

TURK (shq.)

PAMELA

ANDERSON

QENIE HYJ-

NORE MITIKE

MESOPATA-

MIKE,BABË

DHE MBRET

PLAÇKITËS

DETI (shq.)

AUSTRIA

SOLIST

I NJOHUR

YNI

LEGJENDË

E BOKSIT

ELSA

LILA

AKTORE

E NJOHUR

BASHKËSI

MEGA

EKSPERTI I

MATEMATIKËS

MAL NË

JP. TË

BULLGARISË

IMITUES

E PANDER-

SHME

TË LUMTË

(turq.)

TRAZOJ

RADIUM E

KALIUM

ARVANITE ROSANI

ERA E

KËNDSHME

EAST

I.N

INDUSTRIA

E NAFTËS

NGA ZAGREBI

ITALIA

MAL QË NDAN

EVROPËN

NGA AZIA

MAKINË QË

TËRHEQ

VAGONAT

(sh.shq.)

QË LIDHET ME

ANATOMINË

TOKA E

PUNUAR

HISTORIANI

ROMAK,LIV

KUNDREJT

MAKSIMAL

INSTRUMENT

MUZIKOR

ME FRYMË

“I” NË MES

TË DY “R”

RREZE FORCA

SOLISTI

NGA FOTO

SARAÇI

KODI

AKTORJA

AMERIKANE,

GARDNER

GRIMCË

E IMËT

OTORINO-

LARINGOLOG

QYTET ANTIK

NË MIZI TË

DIKURSHME

MILI

TIFANI

AMBER

OKARE

ANËSIMI

ZATET

LUMË NË

IRAK,DEGË

E DIALIT

QYTET NË

MAQEDONI

QYTET NË

J. TË KINËS

AKIL

KOCI

INVA

MULA

JO

ÇIFT

NOTË

SOLMIZIMI

LUMË AFËR

HIROSHIMËS

LËSHOHET

AEROPLANI

NË TOKË

AZOTI

FUQIA

BABË

OKSIGJEN

UMA

TURMAN

IGLI

TARE

METRI

POET

SHQIPTAR,

ALEKSANDËR

TË BËRIT

SI TJETRI

(shq.)

QYTET NË

UKRAINË

LEONORA

POLOSKA

TANTAL

FUSHË E

MBJELLUR

ME ORIZ

GUR I

ÇMUAR

URAN

ANGSTREM

E PAJIS

DIKË ME

MOTOR

DY

ZANORE

LITËR

MËNGJESI

(turq.)

EMËR I HUAJ

MASHKULLI

SHKOP I

BILARDOS

KOMIKU

YNË

THAÇI

TEMPE-

RATURA

SHPEND I

FAMILJES

ANATIDAE

(sh.shq.)

BAR

PËR KOKË

PJESËT E

FORTA TË

BUKËS

NJ

NORA

ISTREFI

GOMAR

(ark.)

HELM I

MALEZISË

PËR SHIGJETA

ALEN

NURI

KANAL I UJIT-

JES NË AZINË

E MESME

KARROCË

ANGLEZE

ME NJË KALË

POSEDON

E mërkurë, 11 janar 2012

YLL ME

KRYEQYTETI BISHT (sh.shq.)

I KANADASË

MOÇALISHTA

AKTORJA,

RINA

QYTEZË NË

PJESËN V.

TË F.RUSE

SECILA NGA

PJESËT E

NDËRTESËS

KETRIN

OKSENBERG

“INTERNATI-

ONAL LAW

ASSOTIATION”

ARMOND

MORINA

LLOJ NGJYRE

E VERDHË

TEMPO

TRUMCAK

AKTORI

AMERIKAN,

RIÇARD

TAKSAT

TIM

ALLEN


PALUAJTSHMËRI

E mërkurë, 11 janar 2012

SHITJE

Nderrmarrja banesore”Pozhegu

Brothers”shet banesa në lagjen

“Mati1”,zona e Bregut të Diellit

afër Standartit.Banesat të lira

për shitje me rënditje 2 dhoma

gjumi+qëndrim ditor janë me

sip 67m2,70m2,74m2,83m2.

Mundësojm që banesat të

shiten permesa Raifeissen

Leasing deri në 20 vite me

vetëm 9% interesë vjetor dhe

pjesëmarrje 25%.Gjithashtu

shesim banesa në magjistralën

Prishtinë-Fushë Kosovë.Banesat

të lira janë 93m2, 40m2. Tel.

044/ 430 455,045/ 543 222.

(09-09.02.2012)

Urgjentisht shes banesën e re

në qendër, Rr. UÇK, në Prishtinë.

Ka dy dhoma gjumi, qëndrim

ditor. Rrymë dhe ujë 24 orë. Kati

i 6-të. Çmimi sipas marrëveshjes.

Tel: 044/049/ 283 352.

(09-11.01.2012)

Shes 3 banesa kati i -II-të sip.

e banesave 68m2,48m2,45m2.

Banesat janë të gatshme me

qelsa në dorë, me leje ndërtimi.Banesat

gjenden në

Rr”UCK” përball pompës së

benzinës.Tel. 044/ 163 199.

(09-11.01.2012)

Shes troje në Veterrnik në

anën e djathtë duke shkuar

për Ferizaj, 300 m larg autostradës.

Çmimi 8500 € për 1

ari. Kanë leje ndërtimi dhe të

urbanizuara, rruget të shtruara

me kocka, kanë ujë, rrymë,

kanalizim. Tel: 044/ 163 199.

(09-11.01.2012)

Shes dy shtëpi prapa Gorenjës

në Veterrnik, me sip. 216m2

+ truall nga 4 ari e gjysmë. Me

çmim shumë të volitshëm.

Shtepitë janë të përfunduara

krejtësisht, me oborr të rregulluar

mirë. Tel: 044/ 163 199.

(09-11.01.2012)

Shitet banesa në B.Diellit,

k. VI, 104m2, cmimi: 65.000€.

Tel.045 40 12 12, 044 755 859

(09-11.01.2012)

Shitet lokali 30m2, ne rrugen

kryesore ne Dardani afer

Bulevardit Bill Klinton.Tel.044

755 859 , 045 40 12 12 , 045

246 122 , 049 41 31 58

(09-11.01.2012)

Shitet banesa afer rest.

“Gizzi” Bregu i Diellit 83m2

.Tel.045 40 12 12, 044 755 859

(09-11.01.2012)

Agjensioni “OMEGA’’ bene

ndermjetesimin në shitjen

dhe qiradheniene banesave,

shtëpive, trojeve, lokaleve

afariste.Po ashtu pranonofertat

tuaja per shitje dhe qiradhenie

kontakti.044 755 859,045

4012 12 , 049 41 31 58,038

22 66 78. www.omega-ks.

com, omegaprishtina@gmail.

com Adresa Rr.Rrustem Statovci

nr.7 (tesllovenia sporti)

(09-11.01.20120

Shitet trualli 8.64 ari ne

lagjen Sofali me nje pozite te

vecant per ndertim afer rruges

kryesore ari. Trualli posedon

infrastrukture komplete, eshte

ne nje pozite te vacant per

banim me pamje fantastike.

Tel.044 933 747,049 41 31 58

(09-11.01.2012)

Shes 2 banesa njëra 65m2

kati i-II-të2 dhoma gjumi,salloni

me kuzhinë,banje 2 terasa e

mobiluar dhe banesa 78m2

ka 2 dhoma gjumi,salloni me

kuzhinë,shpajzi,banje dhe

terasë,kati i IV.BanesaT gjendn ne

Rr”Xhavit Ahmeti Prishtinë rrugës

për Gërmi.Tel. 044/ 31 0000

(04-18.01.2012)

BLERJE

Blej banesë një dhomëse,dy

dhomëshe ose 3 dhomëshe

në Prishtinë deri në

katin e -III-të, në lagjen

Dardania,Ulpiana,me çmime

të volitshme pa ndërmjetësues

me pages menjëherë(kesh).

Tel. 044/049/ 283 352.

(09-11.01.2012)


ME QËRA

LËSHOHEN

Lëshoj me qira banesë 2

dhomëshe me afat të gjatë në

Fushë Kosovë përball Murebest,

ndërtim i ri,çmimi i volitshëm.

Tel. 045/ 475 674,038/ 556 204.

(11-16.01.2012)

Lëshoj me qira banesë për

3 femra.Banesa gjendet në

qendër të Prishtinës me kushte

dhe çmim të volitshëm.Tel.

044/ 605 508,038/ 227 596.

(11-13.01.2012)

Lëshoj banesë me qira.

Tel. 049 860 004.

(11-13.01.2012)

Lëshoj me qira banesë në

Lakrishtë,Hy-I-rë,nr. 13,kati

i 3.Tel. 044/ 332 640.

(10-15.01.2011)

Lëshojë tri banesa me qira: te

Parku i Qytetit një dhomë me kuzhinë

250€ te Xhambastdy dhoma

me kuzhinë 230€ në Ulpianë

dy dhoma gjumi sallonë me

kuzhinë 300€ Tel: 044/ 301-283.

(10-12.01.2012)

Lëshoj me qira banesën e cila

gjendet përball shkollës”Hasan

Prishtina”,E-32/21.Banesa

ka një dhoma

gjumi,kuzhinën,sallon,banjo

me nxehje qendrore.Tel. 049/

291 012 ose në shitore”Nexhi”.

(10-12.01.2012)

Lëshoj me qira lokalin i cili

gjendët afër xhamisë 4 llullave

prapa Tetarit në qendër të

Prishtinës me sip. 70m2,mirpo

mund të ndahet në 2 lokale nga

35m2 sipas dëshirës së klientit.E

përshtatshme për zyre avokatur

e,minimarket,qebaptore,gjelltor

e,sallon bukurie,librari,agjension

turistik,barnatore,servise

të ndryshme.Tel. 044/ 430

455, 045/ 543 222.

(09-09.02.2012)

Lëshoj me qira banesën

në lagjen Dodona,ka 2 dhoma

gjumi,salon,kuzhinë

100m2,çmimi 300€,extra e

mobiluar.Lëshoj me qira banesë

në qendër me 2 dhoma

gjumi dhe kuzhinë terësisht

e mobiluar,çmimi 300€ si dhe

banesë në Dragodan,posedon

1 dhomë gjumi,salon me kuzhinë

terësishte mobiluar,çmimi

250€.Tel. 044/ 049/ 283 352.

(09-11.01.2012)

Lëshoj me qira lokalin nëpozitë

dhe lokacion teper te mire

në qendër të qytetit me sip.

72m2 i përshtatshëm për çdo

veprimtari të ndryshëme,për

zyre administrative, pizzeria.

Lokali është i gatshëm për

të fi lluar punën menjëherë.

Tel. 044/ 049/ 283 352.

(09-11.01.2012)

Lëshoj me qira banesën në

Ulpinë dhe një lokal në Ulpianë,

32m2. Tel: 044/ 163 199.

(09-11.01.2012)

Lëshoj me qira banesën

2 dhoma gjumi për familjar

në Bregun e Diellit afër shkollës

Ismaijl Qemajli.Banesa

është super e mobiluar,ujë 24

orë,çmimi 320€.Lëshoj me qira

banesë në Qafë afër postes,kati

i 5,3 dhoma gjumi e përshtatshme

për familjar apo studenta

7 deri 9,çmimi 350€.Tel.

044/ 430 455,045/ 543 222.

(09-23.01.2012)

Lëshoj me iqra banesën

në Dardani te banesat e e

katltërta e rinovuar dhe mobiluar.Tel.

045/ 455 926.

(09-11.01.2012)

Lëshoj me qira garsonierën

në Ulpinaë kati i

4,çmimi 200€ me parapgim

3 muaj.Tel. 045/ 29 29 50.

(09-11.01.2012)

SHPALLJE TË VOGLA

27

Lëshoj garsonieren me qira

afer parkut e mobiluar 100€.

Banesen ne lagjen Kalabri kati

i IV ndertim i ri e pamobiluar

200€. Banesa afer Qerimit I

kati III nje dhom gjumi, sallon

plus kuzhin ekstra e mobiluar

300€.Tel. 045 660 188

(09-11.01.2012)

Lëshoj me qira banesën

prapa Furrës Qërimi 2.Banesa

ka 1 dhomë dite dhe 1

dhomë gjumi,çmimi 230€.Tel.

044/ 674 239,049/ 115 736.

(07-13.01.2012)

Lëshoj me qira banesë

në lagjen Dardania.Banesa

posedon 3 dhoma dhe kuzhinë.Banesa

është e mobiluar

.Tel. 044/ 353 176.

(07-13.01.2012)

Lëdhoj me qira 2 banesa

njëra 85m2,2 dhoma

gjumi,kuzhina,banjo,ballkon

dhe dhomë pritjeje+garazhë

dhe tjetra njësoj por ka 65m2.

Tel.044/ 049/ 115 170.

(06-12.01.2012)

Në lagjen e spitalit lëshohet

me qira një dhomë për 2 studenta

me të gjitha kushtet e banimit

dhe çmim sipas marrëveshjes.

Tel. 044/ 124 080,038/512 049.

(06-11.01.2012)

Lëshoj me qira garsionerën

në qendër të qytetit.Tel.

045/ 293 846.

(05-12.01.2012)

KËRKOHEN

Urgjentishtë kërkojë banesë

me qira deri në 300€. Lagjet e

preferuara: Dardani, Ulpianë, Te

Sllovenjija Sport Tel:044/670-608

(10-12.01.2012)

Një shtetas anglez me punë

në Eulex kërkon banesë me

qira. Banesa duhet të ketë një

ose 2 dhoma gjumi dhe dhomë

dite. Lagjete preferuara: parku

i qytetit, Dodona, Upiana, Dardania,

te Qafa me pagesë prej

300-350€ në muaj+shpenzimet

me afat qëndrimi së paku 1

vit. Tel. 044/ 049/ 283 352.

(09-11.01.2012)

VETURA

TË NDRYSHME

Fitim Ymeri shpall të pa

vlefshme indeksin “FNA” dega

HIDRO-TEKNIK me nr. 49/ 09.

(11.01.2012)

Kërkojmë një punëtore studente

ose punëtore në shkollën

mesme për punë si asistente

kulturore-artistike me orar të

shkurt,informatat vetëm nga ora

1:00-14:00.Tel. 044/ 175 795.

(11-13.01.20110


28

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Monchengladbach,

pas Shaqirit

e Xhakës

Xherdan Shaqiri dhe Granit Xhaka janë bërë

objektiv i Borussia Monchengladbachut.

Klubi nga Bundesliga, pas shitjes së yllit

Marco Reus, planifi kon t’i shpenzojë rreth

30 milionë euro gjatë verës, derisa llogarit

edhe në dyshen shqiptare.

Pas shitjes së Marco Reus, Borussia

Monchengladbach ia ka vënë

syrin dyshes shqiptare Xherdan

Shaqiri dhe Granit Xhaka. Ekipi

nga Bundesliga do t’i përfi tojë

17,5 milionë euro nga shitja e talentit

gjerman, i cili nga vera do t’i

bashkohet Borussia Dortmundit.

Këto para, Monchengladbachu

planifi kon t’i shpenzojë gjatë

verës për të sjellë lojtarë të rinj

në ekip. “Do të mundohemi ta

zëvendësojmë Marco Reusin, duke

shpenzuar para të majme”, ka

deklaruar Max Eberl, menaxher i

Borussia Monchengladbach.

Ky ekip ka në dispozicion 27-30

milionë euro për t’i shpenzuar

gjatë verës, njofton Spiegel

Online. “Për ta përforcuar ekipin,

Monchengladbach po mendon t’i

transferojë dy mesfushorët e Ba-

selit, Xherdan Shaqiri dhe Granit

Xhaka, edhe pse kanë kontratë me

klubin zviceran. Të dy konsiderohen

si talentë të mëdhenj dhe kërkohen

nga klubet e Bundesligës”,

shkruan fussballtransfers.com.

Shaqiri, një vit më i madh, kërkohet

nga shumë skuadra tjera

evropiane, ndër to edhe Bayern

Munich, Hamburg, Manchester

United, Liverpool, Atletico Madrid,

Malaga, Lazio, Napoli Fiorentina

e të tjera. Kurse për Xhakën

interesim ka shfaqur Hamburgu,

por edhe Manchester United dhe

Milan.

Shaqiri ka kontratë me Baselin

deri në vitin 2014, kurse Xhaka

deri më 2015. Vlera e 20 vjeçarit

sillet nga 10 deri në 15 milionë

euro, ndërsa i dyti vlerësohet rreth

7 milionë.

Platini e ngrit në qiell Messin

Michel Platini e ka ngritur në qiell

yllin e Barcelonës, Lionel Messi,

e cili e barazoi rekordin e tij në

rrëmbimin e tre ‘Topave të Artë’

rresht, gjë të cilën nuk e kishte

bërë askush përpos legjendës

franceze.

“Ka sens të xhentilit, por është

edhe simpatik. Por, për të shënuar

gola siç bën ai, duhet të jeni edhe

vrasës. Nuk mund të fi toni në

futboll nëse jeni shumë xhentil”,

deklaroi ish futbollisti i Juventusit,

i cili ishte i pranishëm në ceremoninë

e ‘Topit të Artë’ të hënën

mbrëma në Zurich.

Platini thotë se 24 vjeçari nuk duhet

të krahasohet me asnjë lojtar

E mërkurë, 11 janar 2012

tjetër. “Është një lojtar i formuar

dhe nuk duhet të krahasohet

me gjeneratat tjera”, përfundoi

Platini. Në një moshë mjaft të re,

Messi arriti ta fi tojë tri herë rresht

çmimin e lojtarit më të rëndësishëm

në botë. Nëse vazhdon me

formë të njëjtë, ai mund të fi tojë

edhe trofe të tjerë të këtij lloji.

ROSHI PENDOHE

SKANDALIN

Sulmuesi i Kolnit, Odise Roshi është penduar për gjestin

e pahijshëm që e bëri në miqësoren ndaj Hannoverit.

Reprezentuesi shqiptar ka kërkuar falje për atë gjest të ligë,

kur e pështyu futbollistin kundërshtar Moritz Stoppelkamp.

Reprezentuesi shqiptar, Odise

Roshi është penduar për gjestin

e pahijshëm që e bëri në miqësoren

ndërmjet Kolnit dhe Hannoverit,

e cila u zhvillua fundjavën

që shkoi dhe përfundoi baras,

1:1.

Në minutën e 70-të të ndeshjes,

pas një mosmarrëveshjeje

në fushë, futbollisti shqiptar

e kishte pështyrë nga prapa

shpinës lojtarin kundërshtar

Moritz Stoppelkamp. Gjyqtari

nuk e kishte parë këtë gjest të

Shutulovic përforcon Futurën

Futura duket se e ka marrë seriozisht

‘aksionin’ për t’u kualifi kuar

në garat e play-offi t të BKT-Superligës

së Kosovës në basketboll.

Klubi i komunitetit malazez është

ligë, i cili bëri bujë në Gjermani.

Por, 20 vjeçari ka kërkuar falje

me t’u takuar me trajnerin Stale

Solbakken.

“Sjellja e tij nuk ishte e pranueshme.

Këtë ia kam bërë të

qartë atij. Roshi më pas ka kë-

përforcuar me lojtarin e tretë të

huaj për pjesën e dytë të kampionatit.

Kjo skuadër e ka transferuar

nga ekipi i Podgoricës malazezin

Millorad Shutulovic. Lajmin e ka


E mërkurë, 11 janar 2012

Bajrami ndahet

me Drenicën

Pavarësisht se angazhoi trajnerin

e njohur Bylbyl Sokoli dhe

u përforcua me disa futbollistë,

megjithatë Drenica ka mbetur pa

një lojtarë të rëndësishëm. Pas

gjashtë muajve të kaluar në Skenderaj,

mesfushori Valon Bajrami i

ka dhënë fund aventurës së tij me

T PER

Roshi, si

Rijkaard e Totti

Këtë gjest të pahijshëm mediet

gjermane e ka krahasuar

me atë të holandezit Frank

Rijkaard, i cili në Botërorin

1990 e kishte pështyrë legjendën

gjermane Rudi Voller në

fitoren 2:1 të gjermanëve.

Po ashtu gjest të njëjtë gjatë

kampionatin evropian ‘Euro

2004’ kishte bërë edhe

zvicerani Alexander Frei, i cili

kishte pështyrë legjendën

angleze Steven Gerrard.

Po në këtë eveniment edhe legjenda

italiane Francesco Totti

kishte pështyrë reprezentuesin

danez Christian Poulsen.

Mirëpo, këta nuk janë të

vetmit që kanë bërë kësi

gjestesh, pasi historia e

futbollit ka regjistruar shumë

raste të tilla. Si do që të jetë,

nëse jo për sukses, Roshi do të

mbahet mend përgjithmonë

për gjestin e pahijshëm.

rkuar falje për këtë gjest. Mirëpo,

ai ka thënë se nuk kishte qëllim të

pështynte Stoppelkampin, por të

pështynte në tokë”, shpjegoi trajneri

i Kolnit.

Stoppelkamp kishte reaguar

ashpër ndaj gjyqtarit, i cili megjithatë

nuk e kishte parë këtë

veprim dhe nuk e kishte sanksionuar

Roshin. Pas ndeshjes,

25 vjeçari Stoppelkamp kishte

shkuar drejt bankinës i mllefosur

dhe kishte dhënë një deklaratë të

fortë. “Ai më pështyu, sapo ta takoj

do t’ia thyej hundën”.

Roshi është pjesë e skuadrës

së Kolnit që nga janari i vitit të

kaluar. Ai ishte transferuar në klubin

e Bundesligës nga Flamurtari i

Vlorës. Reprezentuesi i Shqipërisë

llogaritet si një sulmues me të ardhme

të ndritur.

konfi rmuar FBK-ja. Gjatë pjesës së

parë të kampionatit, Futura u pat

përforcuar edhe me dy amerikanë,

por ende nuk dihet nëse

do t’i mbajë ata në ekip apo do t’i

zëvendësojë me ndonjë lojtar më

të mirë. Futura gjendet në vendin

e fundit të renditjes tabelore.

fanellën kuq e zi. “Nuk kemi arritur

marrëveshje rreth vazhdimit të

kontratës dhe kam vendosur të

largohem nga Drenica. Kështu që

tani jam lojtar i lirë”, tha Bajrami,

i cili në Drenicë kishte shkuar pas

disa viteve të shkëlqyeshme që i

kishte kaluar në KEK.

Kreshnik Krasniqi është

shpallur hendbollisti më i

mirë i vitit 2011 nga Federata

e Hendbollit e Kosovës.

Ndërsa në konkurrencën e

femrave këtë epitet, për të

dytin vit rresht, e ka fi tuar

Mimoza Xhemaili. Klubi më i

mirë është zgjedhur Kastrioti,

bashkë me trajnerin e vet

Sami Çerkini. Te femrat ky

titull i ka takuar Prishtinës.

FHK ka dhënë edhe shumë

çmime tjera.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 10 janar — Kreshnik

Krasniqi është shpallur hendbollisti

më i mirë kosovar për vitin

2011, në ceremoninë e shpalljes

së laureatëve të vitit, të organizuar

të martën në kryeqytet nga Federata

e Hendbollit e Kosovës (FHK).

Këtë epitet Krasniqi e ka fi tuar

në bazë të votimit që e kanë bërë

trajnerët e hendbollit kosovar. Lojtari

i Besa Famiglias ndihet i lumtur

për këtë, derisa ka falënderuar

ata që kanë votuar për të.

“Vërtet ndihem i lumtur. Këtë

çmim e fi tova falë ndihmës që ma

dha klubi im Besa Famiglia dhe

gjithë bashkëlojtarët e mi. I falënderoj

po ashtu klubet tjera që ma

dhanë këtë çmim, i cili sigurisht

se do të jetë një motiv shtesë për

karrierën time në të ardhmen”,

ka deklaruar Krasniqi i cili është

shpallur edhe më i mirë i pozitës

qendër.

Ndërsa epiteti i golashënuesit

më të mirë i ka takuar realizuesit

të 269 golave brenda një viti, anëtarit

të Prishtinës, Enis Kabashi.

Ndërkohë, portieri më i mirë

është shpallur Hektor Dobroshi i

kampionit aktual Kastriotit, derisa

mbrojtësi më i mirë është zgjed-

Hamdi Salihi ëndërron të transferohet

në klubin skocez Celtic

Glasgow. Sulmuesi shqiptar po

qëndron në Skoci, ku do t’i kalojë

disa ditë te kampioni i shumëfi shtë

i këtij vendi, ndërsa shpreson

t’i bind drejtuesit e këtij ekipi me

kualitetin e tij. “Celtic është një

klub i madh dhe mund të jetë një

hap përpara për karrierën time. E

di se asgjë nuk ka konkrete, por

transferimi im në Glasgow do të is-

Hughes, trajner i ri i QPR-së

Mark Hughes është emëruar

trajner i ri i ekipit anglez Queens

Park Rangers. Trajneri anglez ka

nënshkruar kontratë për dy vjet

e gjysmë me ekipin nga Premierliga.

Ai do ta zëvendësojë

të shkarkuarin Neil Warnock, i

cili e pagoi me largim formën e

dobët të këtij ekipi, që regjistroi

6 humbje në 8 ndeshjet e

hur ai i Prishtinës, Vlerson Zherka.

Alo e djathtë e Prishtinës, Florim

Hoxha është shpallur më i

miri i kësaj pozite, kurse alo e

majtë Hamëz Xhuka nga Besa

Famiglia. Ylber Mjeku i Prishtinës

është vlerësuar si sulmuesi më i

mirë i djathtë, derisa sulmuesi më

i mirë i majtë është konsideruar

Kushtrim Kastrati nga Drenica.

Jeton Bislimit të Kastriotit i ka

takuar epiteti i qendërsulmuesit

më të mirë për vitin 2011.

Në anën tjetër, në konkurrencën

e femrave, hendbollistja

më e mirë e vitit 2011 është shpallur

Mimoza Xhemaili nga Kastrioti,

e cila po ashtu është shpallur

edhe lojtarja më e mirë e pozitës

qendër. Kjo ishte hera e tretë që

Xhemaili e fi toi këtë epitet, respektivisht

hera e dytë rresht.

“Nuk e kam pritur se do ta fi toj

sërish këtë çmim, pasi edhe vitin

e kaluar e kam fi tuar. Sidoqoftë, i

falënderoj të gjithë, pasi ky çmim

është një motiv shtesë për ta va-

Salihi ëndërron Celticun

hte i mirë për të gjitha palët, edhe

për Rapidin”, theksoi Salihi për ueb

faqen kurier.at. Salihi ka realizuar

53 gola nga 90 ndeshje në fanellën

e Rapidit. Mirëpo, 27 vjeçari në

sezonin e fundit ka përfunduar në

bankinë te klubi austriak, kështu

që ai do të largohet gjithsesi

gjatë këtij muaji. Për opsionin

Celtic nuk është në dijeni ende

klubi austriak. “Nuk jemi dëgjuar

ende me Celticun. Kështu që për

fundit. “Është ndjenjë e mirë që

u ktheva në futboll dhe të jem

menaxher i QPR-së. Mezi e pres

këtë sfi dë, jam i ngazëllyer me

ambiciet e pronarëve. Askush

nuk ka dyshim për historinë e

këtij klubi dhe për pasionin që

ka tifozeria e tij, duhet ta konsolidojmë

menjëherë pozitën në

tabelë”, theksoi Hughes.

Krasniqi e Xhemaili,

mbretërit e hendbollit

zhduar edhe më tutje karrierën”,

u shpreh 30 vjeçarja.

Golashënuesja më e mirë është

zgjedhur Shpresa Fazlija, me 279

gola, e cila po ashtu është shpallur

sulmuesja më e mirë e djathtë,

kurse sulmuesja më e mirë e majtë

është zgjedhur Albulena Basha

nga Prishtina. Blerina Haxha e

Trepçës është cilësuar si mbrojtësja

më e mirë, derisa epiteti i

portieres së vitit i ka takuar Shqipe

Kërtokut të Prishtinës. Më e mira

për pozitën e qendërsulmueses

është zgjedhur Yllka Kupina nga

Kastrioti.

Në kategorinë e juniorëve,

lojtari më i mirë është zgjedhur

Kastriot Jupa i Vëllaznimit. FHKja

ka dhënë çmime edhe për më

të mirët e kategorive të reja.

Njëherësh klubi më i suksesshëm

për vitin që e lamë pas

është shpallur kampioni aktual

Kastrioti, kurse në konkurrencën

e femrave ky epitet i ka takuar

Prishtinës. Trajneri më i mirë

mua këto mbeten vetëm zëra”,

deklaroi drejtori sportiv i Rapidit,

Stefan Ebner. Kontrata e Salihit me

Rapidin skadon gjatë verës. Celticu

është i gatshëm t’i paguajë 500

mijë euro për kartonin e sulmuesit

shqiptar. Trajneri i klubit skocez,

Neil Lennon, është në kërkim të

një sulmuesi për sistemin e tij 4-4-

2 dhe Salihin e sheh si një mundësi

të mirë.

“Salihin e njohim që nga dueli që

kishim me Rapidin. Ne i njohim

mjaft mirë kualitetet e tij”, tha

Lennon. Celticu ishte takuar me

SPORT

29

FOTO: ATDHE MULLA

është shpallur Sami Çerkini i Kastriotit,

derisa punëtori më i dalluar

është zgjedhur Ali Berisha nga

Gjakova. Po ashtu, Arsim Vitaku

e Erdoan Vitaku janë shpallur

dy gjyqtarët më të mirë, të cilët

kanë gjykuar edhe tetë ndeshje

ndërkombëtare.

FHK-ja nuk i ka harruar edhe

ata që nuk jetojnë më. Tri çmimet

post mortum janë dhënë

për të ndjerët: Gjergj Gjini, Xhevdet

Abazi e Nexhat Kastrati.

Shtëpia e hendbollit kosovar me

mirënjohje i ka nderuar edhe ish

kryetarët e saj prej vitit 1953, e

po ashtu të gjithë mbështetësit e

aktiviteteve të saj. Para dhënies së

shpërblimeve, mysafi rëve u është

drejtuar me një fjalim kreu i hendbollit

kosovar, Mexhit Devaja. Ai

shprehu bindjen e tij se deri kah

muaji qershor shtëpia e hendbollit

kosovar do të jetë e ndërkombëtarizuar

plotësisht, pa kufi zime siç

është aktualisht statusi i saj.

“Brenda Kosovës e kemi arritur

plotësisht objektivin tonë, kurse

në aspektin e jashtëm është

zvarritur goxha shumë procesi i

ndërkombëtarizimit të plotë. Por,

këtë do ta bëjmë deri në fund të

qershorit”, ka pohuar numri një i

hendbollit kosovar.

Rapidin në vitin 2009 në Europa

League. Për shërbimet e sulmuesit

shkodran interesim kanë shfaqur

edhe Gençlerbirligi nga Turqia dhe

Grasshoppers nga Zvicra.


30

SPORT

Mourinho

mburret

me Realin

Mbrojtje dhe kundërsulm i Jose Mourinhos.

Trajneri portugez i ka prekur disa tema të

nxehta, duke u mbrojtur dhe duke u hedhur

në kundërsulm në konferencën për shtyp që e

mbajti të hënën mbrëma.

‘Special One’ ka folur për gjasat që ka ekipi

madrilen për titull të kampionit të Spanjës. Ai

kërkon nga njerëzit të mos nguten, edhe pse

ekipi i tij ka 5 pikë më shumë se konkurrenti

kryesor, Barcelona. “Nuk ka përfunduar asgjë,

sepse 5 pikë nuk janë asgjë. Ne disa muaj më

parë i kemi humbur 5 pikë për 2 ditë, 3 me

Levanten dhe 2 me Santanderin. Kjo mund të

ndodhë sërish”, deklaroi ish trajneri i Portos, i

Chelseas dhe i Interit.

Ai i ka sulmuar në njëfarë mënyrë edhe gazetarët,

të cilët merren vazhdimisht me golat e

shumtë të pësuar nga ana e ‘Los Blancos’. “Për

vite të tëra dëgjoja të thuhej se skuadrat e

mia po luanin për rezultat dhe se nuk dhuronin

spektakël. Fitonim ndeshje 1:0 dhe ishim

perfektë në mbrojtje. Tash që e kam në ekip

‘Këpucën e Artë’, që shënojmë aq shumë dhe që

i mposhtim rekordet e shumta, më thoni se jeni

të preokupuar për golat e pësuar? Më thoni më

saktësisht, çka dëshironi?”, shtoi portugezi.

Ai ka siguruar se nuk ekziston asnjë çështje

Ronaldo, duke shtuar se futbollisti portugez nuk

është as i trishtuar e as i hidhëruar. “Nuk e festoi

golin dhe tash? Përse nuk merreni me mua që

nuk e kam festuar asnjërin nga 5 golat që ia

dhamë Granadas? Duhet ta shikoni mirë faktin

që Ronaldo ka festuar në golat tjerë, që ishin më

Puyol beson në titull

Carles Puyol mbetet optimist,

me gjithë faktin se Barcelona

ka mbetur 5 pikë prapa Real

Madridit në La Liga. Kampionët

e Evropës barazuan 1-1

me Espanyolin të dielën që

shkoi, 24 orë pasi ekipi i Jose

Mourinhos e kishte demoluar

Granadan 5:1. “Pesë pikë janë

Thierry Henry ka bërë

rikthim përrallor në

fanellën e Arsenalit.

Sulmuesi francez e

ka shënuar golin e

fitores ndaj Leedsit

në FA Cup. 34 vjeçari

thotë se nuk do ta

harrojë kurrë këtë

natë, derisa shpreson

të shënojë gola të

tjerë gjatë aventurës

së tij dymuajshe te

‘Topçinjtë’.

Lionel Messi e ka fi tuar të hënën

mbrëma trofeun e çmueshëm

‘Topi i Artë’ për herë të tretë,

një distancë domethënëse, por

që mund të shkrihet. Ne nuk do

të dorëzohemi në ligë dhe do

të luftojmë deri në fund. Ende

synojmë të jemi kampionë”, deklaroi

qendërmbrojtësi spanjoll

Carles Puyol, në një intervistë

për ueb faqen zyrtare të klubit

katalunas.

duke u bërë lojtari i parë, pas

Michel Platinisë, që e fi ton këtë

çmim tri herë rresht. Mirëpo, ky

Mario Balotelli ka fi lluar ta ndiejë

nostalgjinë për Italinë. Sulmuesi me

prejardhje ganeze luan aktualisht në

Angli me Manchester Cityn, por nuk

e ka përjashtuar mundësinë që të

rikthehet në Serie A, ku pati eksperiencë

të suksesshme me Interin. “Këtu

në Angli shtypi i skandaleve shkruan

gjithçka dhe ekzagjeron gjithmonë.

E mërkurë, 11 janar 2012

Balotelli, nostalgji për Italinë

fakt e ka gëzuar më së shumti

skuadrën e tij Barcelona, e cila u

bë mbretëreshë e ‘Topit të Artë’.

Kështu, gjiganti katalunas është

bërë klubi me më së shumti

trofe të tillë të fi tuar në histori

të futbollit. Me nëntë trofe të

fi tuar, gjiganti katalunas kaloi

dy klubet e mëdha italiane Milan

dhe Juventus, të cilat kanë nga

8 ‘Topa të Artë’, të cilët i kishin

fi tuar gjashtë lojtarë të këtyre dy

skuadrave.

S’duhet harruar faktin se edhe

ylli brazilian Ronaldo e kishte fi -

tuar këtë trofe në vitin 1997, falë

paraqitjes së jashtëzakonshme

Në Itali është ndryshe. Unë jam 21

vjeç dhe në dy vjetët e fundit jam larg

shtëpisë. Po kaloj mirë, përkundër

disa vështirësive. Por, këtu nuk kam

shokë të vërtetë. Nëse do të lëviz

nga Anglia, do të kthehem në Itali”,

deklaroi përfaqësuesi italian, për të

cilin interesim ka shfaqur Milani, por

edhe Interi.

RIKTHEHET SI HERO

Thierry Henry ka bërë rikthim

sensacional tek Arsenali, të

cilin e ndihmoi në fitoren

minimale 1:0 ndaj Leedsit në

rrethin e tretë të FA Cup. 34

vjeçari dukej si në kohërat e

vjetra, kur ishte bërë legjendë

e ‘Topçinjve’.

Ai u inkuadrua në lojë në

pjesën e dytë, derisa pas disa

minutash tregoi se nuk e ka

harruar zanatin e vjetër, duke

e shënuar golin e fi tores për

ekipin e Arsene Wengerit.

Ky ishte goli i 227-të i tij në

fanellën e Arsenalit. I tërë stadiumi

është ngritur në trans,

ndërsa futbollisti francez festonte

si të ishte një gol i fi nales

së Ligës së Kampionëve.

“Është e jashtëzakonshme,

e pabesueshme. Unë kurrë

nuk kam menduar se do të luaj

përsëri për Arsenalin, e aq më

pak ta shënoj golin e fi tores.

E dua këtë klub dhe dëshiroja

ta ndihmoja. Ishte një ndjenjë

e jashtëzakonshme kur e

shënova golin dhe shpresoj që

ky të mos jetë i fundit”, deklaroi

sulmuesi francez.

“Do ta kujtoj gjithmonë këtë

natë. Është diçka e pazakontë,

e çuditshme. 15 ditë më

parë u ktheva nga pushimet

në Meksikë dhe nuk e kisha

planifi kuar të bëhesha hero.

Mirëpo, ishte mjaft e rëndësishme

që ta shfrytëzoja

këtë mundësi të parë, sepse

ju nuk e dini kurrë nëse do

ta keni rastin e dytë dhe unë

e shfrytëzova atë si është më

së miri”, vazhdoi Henry. Ai

është huazuar nga New York

Red Bulls për dy muaj deri në

fund të shkurtit. Ish përfaqësuesi

francez e realizoi golin e

fi tores në minutën e 78-të, me

ç’rast ‘Gunners’ u kualifi kuan

në rrethin e katërt të FA Cup.

I lumtur me golin e Henryt

ishte edhe trajneri francez

Arsene Wenger, që ishte i pari

të cilin shkoi ta përqafonte

futbollisti i tij i veçantë.

“Ishte një rikthim përrallor.

Histori të tilla u tregohen fëmijëve

për futbollin. Ai tashmë

është bërë legjendë këtu, por

sonte ai shtoi diçka në historinë

e tij të bujshme. Ai është

lojtar i veçantë, i cili është

Barça, mbretëreshë e ‘Topit të Artë’

ende i fokusuar, i motivuar

dhe ka dëshirë të pashtershme

të kontribuojë. Kjo është ajo

që e bëjnë kampionët”, deklaroi

Wenger.

Sipas trajnerit francez, te

Henry ishte vënë presion i

madh, por që ai diti ta menaxhojë

mjaft mirë, sepse

nuk dëshironte t’i zhgënjente

njerëzit.

“Ai e di se do të kërkohet nga

ai ajo çka kishte bërë më parë

dhe gjithmonë do të mundohet

ta japë më të mirën. Ai

dëshiron të jetë i suksesshëm.

Unë i kërkova atij të luante në

mes. Atij nuk i nevojitet t’i

fl asësh shumë. Ai di të jetë i

rrezikshëm në çdo moment”,

shtoi Wenger.

me Barçën, por që gjatë verës

së atij viti ishte transferuar në

Inter. Gjithashtu, edhe për ‘Topin

e Artë’ të Luis Figos ka merita

‘Blaugrana’, ngase ai e kishte

arritur kulmin në Barcelonë në

atë vit, para se të kalonte në Real

Madrid, ku e fi toi këtë trofe.

Lista e fi tuesve te Barcelona

Luis Suarez (1960)

Johan Cruyff (1973, 1974)

Hristo Stoichkov (1994)

Rivaldo (1999)

Ronaldinho (2005)

Lionel Messi (2009, 2010, 2011)


E mërkurë, 11 janar 2012

Donadoni, trajner i ri i Parmës

Roberto Donadoni është emëruar

trajner i ri i Parmës. Trajneri italian

do ta zëvendësojë në krye të klubit

nga Serie A trajnerin e shkarkuar

Franco Colomba, i cili u largua për

shkak të rezultateve të dobëta. Ish

selektori i Italisë thotë se objektiv

i tij nuk në klubin verdh e kaltër

është mbijetesa. “Kjo nuk është

Lionel Messi ishte pa dyshim ylli i së

hënës mbrëma në gala mbrëmjen

e ‘Topit të Artë’, të organizuar nga

FIFA. Argjentinasi, me buzëqeshjen

e tij në fytyrë, pasi e mori çmimin

e lojtarit më të mirë në botë, i ka

treguar përshtypjet e para në një

intervistë për FIFA.com.

Ai u bë lojtari i parë që kur Michel

Platini e kishte fi tuar ‘Topin e Artë’

tri herë rresht. Natyrisht, ky fakt e

bën të lumtur yllin argjentinas. “Jam

mjaft i nderuar që e fi tova tri herë

rresht këtë trofe. Është e vështirë ta

fi tosh një e lëre më tre. Jam mjaft i

lumtur dhe kjo mirënjohje më jep

skuadër që e ka objektiv mbijetesën.

Është në pozitë në tabelë

ku duhet të shikohet vetëm kush

është përpara, me objektiv që

t’i kalojmë”, theksoi ish trajneri i

Livornos. Ai është i bindur se Parma

ka ekip të mirë, lojtarë me dëshiron

që ta japin maksimumin dhe ta

ndihmojnë ekipin.

kënaqësi si në herën e parë”, deklaroi

futbollisti i Barcelonës.

Ai ia dedikoi këtë çmim në veçanti

shokut të skuadrës Xavi Hernandez,

i cili përfundoi i dyti. Messi thotë se

bashkëpunimi i tij në fushë me mesfushorin

spanjoll ka sjellë suksesin

kolektiv, por edhe individual të tyre.

Ai shpreson që, përpos në nivelin

e klubeve, të arrijë suksese edhe

me Kombëtaren argjentinase, ku

deri sot nuk ka fi tuar asgjë të rëndësishme

pos që është kritikuar për

paraqitjet e tij.

“Shpresoj që të vazhdoj me paraqitje

të tilla dhe të fi toj sa më shu-

E ardhmja e Rossit, në Ducati

Valentino Rossi nuk e ka ndërmend

të largohet nga ekipi Ducati. Edhe

pse pati paraqitje zhgënjyese në

botërorin e fundit në MotoGP,

ngasësi italian e ka ndërmend të

vazhdojë me ekipin e tij. “E dua kontratën

tjetër dyvjeçare, ndoshta të

fundit, ndërsa më pas do të mendoj

si të zbavitem. Objektiv yni është që

I nderuar për

‘Topin e Artë’

Lionel Messi ndihet i nderuar që e fi toi Topin

e Artë për herë të tretë në karrierë. Sulmuesi

argjentinas thotë se u gëzua si ta fi tonte për

herë të parë. Ai shpreson ta ruajë formën

aktuale dhe të jetë edhe disa herë në Zurich,

ku u dhanë çmimet. Përpos sukseseve me

Barcelonën, 24 vjeçari shpreson ta bëjë të

njëjtën gjë edhe me Kombëtaren e Argjentinës.

më tituj, gjë e cila është ajo që keni

nevojë për të pasur raste të mrekullueshme

si ky i sontmi. Dëshiroj të

arrij gjëra të tilla edhe me Kombëtaren

dhe të vazhdoj të luaj në këtë

mënyrë. Shpresoj që kjo të ndodhë

një ditë”, nënvizoi ai.

Messi uron që ta ruajë formën

e tillë edhe në të ardhmen dhe si

rezultat i kësaj, do ta kishte mundësinë

të jetë i pranishëm sërish

në gala mbrëmjen e parvjetshme

të Zurichut, ku ai ishte i pranishëm

pesë herë deri tash.

“Të jem i sinqertë, nuk e mendoja

ndonjëherë që të jem këtu aq

shpesh. Kam qenë pesë herë, por shpresoj

që të vij edhe disa herë, nëse e

ruaj formën. Unë ëndërroja të luaja

në divizionin e parë, por nuk e kam

imagjinuar kurrë se gjërat mund të

shkonin kështu për mua”, shtoi 24

vjeçari.

Në fund të intervistës, Messi i ka

treguar edhe objektivat e vitit 2012.

“Objektivi im është i njëjti si në fi llimin

e çdo viti: të mundohem të fi toj

sërish trofe. Siç e shihni, çdo herë po

bëhet më vështirë ta bëjmë një gjë

të tillë”, përfundoi tashmë legjenda

e futbollit botëror.

t’u afrohemi kundërshtarëve tanë,

Honda e Yamaha. Në do të luftojmë

për të arritur suksese. Vitin që shkoi

kisha probleme me krah, ndërsa

këtë vit jam në formë dhe jam i

etur për suksese. Do të provojmë

ta mbyllim sezonin në mënyrën

më të mirë të mundshme”, deklaroi

legjenda e sportit me motorë.

New Yorku e ka regjistruar

fitoren e tretë

rresht. Djelmoshat

e trajnerit D’Antoni

vuajtën, por në

fund e mposhtën

Charlotten. Amare

Stoudemire shënoi

25 pikë për Knicks,

që ngadhënjyen

me 4 pikë avantazh,

91:87. Chicago e

dërrmoi Detroitin,

ndërsa Philadelphia

vazhdoi të shkëlqejë,

pasi e mposhti Indianan.

Atlanta ia doli

të fitojë në shtëpi të

New Jerseyt, që nuk

kanë fituar ende në

shtëpi të tyre. Fitores

iu gëzuan edhe New

Orleans dhe Toronto.

FIFA është e brengosur për

kurdisjen e ndeshjeve, të cilat

e kanë përfshirë pothuajse tërë

futbollin evropian, por edhe më

gjerë. Shtëpia e futbollit botëror

kërkon të përpilohet një strategji

për ndalimin e kësaj dukurie

negative.

“Viti 2012 është viti kur futbolli

duhet të reagojë kundër

ndeshjeve të kurdisura. Kundër

këtyre praktikave nevojitet një

koordinim ndërkombëtar dhe

legjislacione kombëtare”, deklaroi

Chris Eaton, përgjegjës për siguri

të FIFA-s, në një konferencë për

shtyp. Sipas Interpolit, përfi timet

nga bastet legale dhe ilegale

SPORT

New Yorku vuan, por fiton

Chicago – Detroit 92-68

Chicago: Boozer 23

Detroit: Monroe 14

New York – Charlotte 91-87

New York: Stoudemire 25

Charlotte: Diaw 19

Philadelphia – Indiana 96-86

Philadelphia: Iguodala 20

Indiana: Hibbert 19

Kurdisjet, brengë e FIFA-s

31

New Jersey – Atlanta 101-106

New Jersey: Morrow 20

Atlanta: Smith 26

Denver – New Orleans 81-94

Denver: Gallinari e Lawson 15

New Orleans: Landry 21

Toronto – Minnesota 97-87

Toronto: Bargnani 31

Minnesota: Barea 16

sillen nga 400 deri në 500 miliardë

euro në vit. “Nga 5 deri në 15

miliardë të përfi timeve arrijnë

nga manipulimet e ndeshjeve”,

vazhdoi Eaton.

FIFA synon ta zhdukë bastin

‘klandestin’. Ky institucion

planifi kon ta stabilizojë një bashkëpunim

me Interpolin, me të

cilin do të merren me ndalimin e

kësaj dukurie. Ideja e FIFA-s është

që të krijohet një sistem sinjali i

avancuar, i cili do të mundësonte

të ndalej manipulimi i ndeshjeve.

Këtë vit, FIFA planifi kon t’i

dërgojë inspektorët e saj në

Azi, Amerikë dhe në Lindjen e

Mesme.


32 MARKETING E mërkurë, 11 janar 2012

Lidhni me internet

të gjitha pajisjet tuaja!

Përjeto ndryshimin!

Lidhuni në internet me të gjitha pajisjet tuaja,

pa asnjë kuzim!

Wireless ruterin mund të bleni në të gjitha

dyqanet e IPKO-së.

More magazines by this user
Similar magazines