SHESIM LETRA - Gazeta Express

gazetaexpress.com

SHESIM LETRA - Gazeta Express

8 NACIONALE E mërkurë, 11 janar 2012

Mësimi ka fi lluar edhe në dy shkollat e dëmtuara nga era

Mitrovicë, 10 janar- Procesi

mësimor në shkollat e Komunës

së Mitrovicës ka nisur mirë dhe

pa ndonjë problem serioz. Në

ndërkohë është duke u punuar që

të sanohen dëmet e shkaktuara

nga era që ka demoluar pullazin e

Hakmarrje

për “gjakun

e myslimanëve”

SHBA, 10 janar- Sami

Osmakaq, i lindur në

Kosovë, është arrestuar

nga autoritetet e SHBA-së

nën akuzat se ka planifikuar

“sulme në zonën

Tampa të Floridës” për t’u

hakmarrë, siç thuhet, për

të këqijat që u janë bërë

myslimanëve.

Sipas lëndës së përpiluar

nga Gjykata Federale e

SHBA-së, 25-vjeçari ka

incizuar një video tetëminutëshe,

ku ka shpjeguar

përse donte të bënte terror

në zonën Tampa Bej.

Osmakaq është shtetas

i natyralizuar amerikan, i

lindur në Kosovë.

Në video, ai thuhet se

paraqitet ulur këmbëkryq

me pistoletë në dorë

dhe me një AK-47 pas tij,

ndërsa thotë se “gjaku i

myslimanëve është më i

vlefshëm se i atyre njerëzve

që nuk besojnë në

Islam”, raporton AP.

Autoritetet federale

thanë se nuk ka ndonjë

tregues se Osmakaq ka

planifikuar të sulmojë

Konventën Ndërkombëtare

Republikane, që do të

mbahet në muajin gusht

në Tampa.

Komuniteti mysliman i

zonës e ka ndihmuar policinë

në sigurimin e informacioneve,

tha Stiv Ibison,

agjent special i divizionit

të FBI-së në Tampa.

“Ky rast nuk ka të bëjë

me fenë myslimane dhe

me komunitetin mysliman.

Ka të bëjë me një individ

që ka kryer një krim”, tha

Ibison.

Paraqitja e parë e

Osmakaqit para gjyqit ka

ndodhur të martën vonë

në mbrëmje, sipas orës

lokale të Kosovës.

shkollës në fshatin Vidimriq si dhe

në Shipol. Drejtori i Drejtorisë së

Arsimit, Ali Bejta tha se në të gjitha

shkollat mësimi ka fi lluar me kohë

dhe nuk është raportuar për ndonjë

problem serioz. Ai theksoi se në disa

shkolla në orët e para nuk ka pasur

Lirita Halili

lirita.halili@gazetaexpress.com

Prishtinë, 10 janar — Shpesh

kosovarët nuk janë vetëm vetë

bërllok, por mbi të gjitha bëjnë

shumë bërllok përreth.

Para se të gjithë të bërtasin

se KEK-u, Ferronikeli apo Sharr

Cemi janë ndotësit e mëdhenj të

ambientit, secili duhet drejtuar

ngrohje të mjaftueshme, mirëpo

shpejt është tejkaluar edhe kjo

dhe tash gjithçka është në rregull.

Ndërsa sa i përket demolimit të

pullazit të shkollës në Vidimriq dhe

asaj në Shipol, tha se përkundër

kësaj edhe në ato dy shkolla ka

gishtin pak edhe nga vetja.

Mesatarisht çdo i treti person

në Kosovë, brenda ditës, prodhon

rreth një kilogram mbeturina.

Së paku këtë e bëmë gjatë vitit

2010. E nëse shikohen të dhënat

zyrtare të Entit të Statistikave të

Kosovës në lidhje me këtë çështje,

atëherë del se gjatë vitit 2011 do

ta kemi ndotur edhe më tepër

ambientin.

nisur procesi mësimor. “Në shkollën

e Vidimriqit gjendja është me keqe,

meqë është demoluar pjesa më

e madhe e pullazit. Megjithatë

mësimi është duke u mbajtur në një

klasë, e cila nuk është prekur shumë

nga kjo gjendje”, ka thënë Bejta. Për

Trendi i rritjes së sasisë së

bërllokut, që secili kosovar prodhon

brenda një dite, vazhdon të

rritet.

Kështu del duke parë të dhënat

zyrtare nga viti 2008, për të vazhduar

në vitin 2009 e në 2010, ndërkohë

që shifrat për vitin 2011 do

të publikohen më vonë.

Thënë më ndryshe, sipas ESKsë,

gjatë vitit 2010, kosovarët kanë

shkollën e Shipolit, ai shtoi se aty

është prishur një pjesë e pullazit

prej nga depërton drita. “Është një

pjesë delikate, për çka duhet të

intervenohet shpejt në mënyrë që

mos të shkaktohen dëme më të

mëdha”, tha ai.

FELLIQESIA JO

Një kosovar mesatarisht brenda dite “prodhon” një kilogram

bërllok. Vetëm në vitin 2010, në krejt Kosovën janë mbledhur

500 e 15 mijë tonë mbeturina. Rekord për sasinë e madhe të

palarave mban Prishtina me 1.4 kilogramë për kokë banori. Sasia

e mbeturinave për çdo vit vazhdon të rritet.

prodhuar rrafsh 500 e 15 mijë tonë

mbeturina.

Titulluar “Anketa e Mbeturinave

Komunale 2010”, në raportin

zyrtar të ESK-së paraqiten shifra

alarmante për mbeturinat në tërë

Kosovën.

Vetëm në vitin 2010, aty thuhet

se cili rajon më shumë e cili më

pak, të gjithë bashkë kemi bërë

500 e 15 mijë tonë bërllok. Madje,

kjo sasi nuk përfshin gati 15

për qind të territorit të Kosovës që

janë tri komunat në veri të vendit.

“Në Kosovë të dhënat e vitit

2010 tregojnë se mesatarja e mbeturinave

komunale të gjeneruara

ka qenë 297 kg për person në vit”,

thuhet në raportin e ESK’së, në të

cilin veç tjerash sqarohet se në an-

More magazines by this user
Similar magazines