ZIJA EKONOMIKE - Gazeta Express

gazetaexpress.com

ZIJA EKONOMIKE - Gazeta Express

FOTO: ATDHE MULLA

BOTA BOTA: : SPIUNIA E BUKUR SPORT SPORT: RAMA I PAVENDOSUR

f12-13 f29

ZIJA EKONOMIKE

Një studim i Komisionit Europian që është

plotësuar edhe nga Qeveria, delë se ekonomia

joformale në Kosovë arrin në 793 milionë

euro brenda një viti. Që i bie mbi 50 për qind e

buxhetit total në vend. Nga kjo, ekonomia e hirtë

kontribuon me 694 milionë euro dhe ekonomia e

zezë me 107 milionë. Mbi 34 përqind e prodhimit

vendor bruto është ekonomi e zezë. Përfi timet e

zeza vijnë nga krimi dhe pastrimi i parave. f10-11

Express E

www.gazetaexpress.com

N° 2119, Viti VI, Çmimi: 0.20 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

MUNDEM

EDHE UNE

Nuk kam asnjë pengesë

ligjore e kushtetuese për

të mandatuar Kryeministrin

e ardhshëm të Kosovës.

Këtë edhe mund ta bëj.

Presidenti duhet të

jetë një fi gurë e njohur

kombëtare, personalitet që

ka moral dhe energji fi zike e

intelektuale. Ambiciet e mia

për poste në institucionet e

reja nuk i kam shfaqur ende.

U.D. i Presidentit, Jakup

Krasniqi fl et për Express. f4-5

enjte

27 janar, 201 2011 11

Udhëtoni kudo me IPKO-në!

Flisni me tarifat më të lira për

Roaming në mbarë botën.

Albin Kurti, Florin

Krasniqi e Glauk Konjufca

janë më të votuarit

në Vetëvendosje.

Deputetë të kësaj partie

do të jenë edhe dy

anëtarë të Lëvizjes për

Bashkim. Express sjell

listën e deputetëve të

Vetëvendosjes, pa votat

e Mitrovicës dhe ato me

kusht. f5

Deputetët e Albinit

Shtohen rastet me grip

Gripi sezonal dhe ai i derrit kanë prekur shumë qytetarë në

Kosovë. Gjendja më e rëndë paraqitet te pacientët e prekur me

virusin AH1N1, e që deri të mërkurën, janë konfi rmuar gjashtë raste

dhe tetë të tjerë janë të dyshimtë. Mjekët thonë se simptomat e dy

gripeve janë të njëjta dhe apelojnë te qytetarët që posa të shfaqen

ato, të kërkojnë ndihmën e mjekut. | FAQE 8-9

Rigjykim për “Grupin e Llapit”

Trupi gjykues i Gjykatës Supreme të Kosovës të mërkurën, në shpalljen

e vendimit ndaj ankesës së bërë nga të akuzuarit Rrustem Mustafa, Latif

Gashi dhe Nazif Mehmeti, ka kthyer një vepër në rigjykim, pikën 8, ndërkaq

ka vërtetuar dënimin për dy pikë të tjera. | FAQE 7

OpED Viktima të hiper-realitetit medial

Dikush njëherë i ka krahasuar mediat e fuqishme me Zotin e besimeve

monoteiste. Sikurse Zoti i të krishterëve dhe myslimanëve që e krijon

botën nga hiçi, ashtu mediat e fuqishme e krijojnë Ngjarjen e Madhe

nga hiçi. Raporti i Dick Marty-it dhe eksploatimi i tij nga mediat e

fuqishme perëndimore është një shembull i shquar që e vërteton këtë.

Shkruan: Blerim Latifi | FAQE 3


2

Pressing

Fjalët tona

EULEX-i nuk do të nisë ndonjë derisa

të marrim evidencë konkrete.

MOTI PRISHTINË

Sot

Nesër

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

Aleksandra Xhorxh,

Zëdhënëse e EULEXit,

pasi që Asambleja

Parlamentare e Këshillit

të Evropës miratoi një

rezolutë, përmes së cilës

i kërkon EULEX-it të nisë

hetime për trafikimin e

organeve në Kosovë dhe

në veri të Shqipërisë.

Gjatë vitit 2010 ka pasur një

kthim prej 26 milionë eurove

Ymer Havolli,

Kryetari i Bordit të Trustit

të Kursimeve Pensionale

të Kosovës. Ky arkëtim

vjen pas humbjeve që

Trusti ka pasur gjatë krizës

ekonomike globale.

Nëse Pacolli nuk bëhet president

shteti, ne as që fl asim për

koalicion.

Ibrahim Makolli,

Nënkryetar i AKR-së,

në lidhje me mundësinë

që AKR të jetë pjesë e

koalicionit të Qeverisë së

ardhshme.

Max: 3 °C

Min: -2 °C

Max: 1 °C

Min: -7 °C

Vështirë të vësh gishtin

mbi atë që shquhet për

më keq: udhëheqësit

palestinezë, të dobët,

frikacakë dhe të

etur për të mbuluar

bashkëbiseduesit e

tyre me komplimente;

izraelitët, që mbeten të

sjellshëm në fjalë, por

përçmues në vepra; apo

amerikanët, paanësia e

të cilëve konsiston në

shtrydhjen e të dobëtit

dhe përkrahjen e të

fortit.

E enjte, 27 janar 2011

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Politikë: Bekim Greiçevci bekim.greicevci@gazetaexpress.com Nacionale dhe siguri: Jeton Musliu jeton.musliu@gazetaexpress.com

Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com

Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Shtypi: Lindi Printing Center: MediaWorks.

Letrat

e Palestinës

Dikur Gerald Kaufman e përshkruante manifestin

e laburistëve të vitit 1983 si letra më

e gjatë e vetëvrasjes në histori. Nëse ndonjë

takim dokumentesh do ta meritonte ndonjëherë

këtë epitet, ky është sigurisht ai që

botohet në Guardian. Shkruar nga zyrtarët

palestinezë, rënë në dorë të Al Jazeera-s

dhe ndarë nga The Guardian, letrat në fjalë

përbëjnë dosjen e fshehtë të 10 viteve përpjekjesh

për të gjetur një marrëveshje paqeje

me Izraelin.

Vështirë të vësh gishtin mbi atë që shquhet

për më keq: udhëheqësit palestinezë, të

dobët, frikacakë dhe të etur për të mbuluar

bashkëbiseduesit e tyre me komplimente;

izraelitët, që mbeten të sjellshëm në fjalë,

por përçmues në vepra; apo amerikanët, paanësia

e të cilëve konsiston në shtrydhjen e

të dobëtit dhe përkrahjen e të fortit. Të gjithë

së bashku komplotojnë për ndërtimin e një

shteti kukull në Palestinë, në rastin më të

mirë autoritar, në më të keqin ,një surrogat

të forcës pushtuese. Qoftë edhe për të krijuar

këtë formë varësie, palestinezët duhet të

shesin unazat e gjyshes. Saeb Erekat, kryenegociatori

i OÇP, në një moment katandiset

të përgjërohet për një gjethe fi ku: ‘Për çfarë

shërbej atëherë nëse katandisem që të më

përqeshë edhe gruaja, nëse jam kaq i dobët’,

i thotë ai George Mitchell-it, të dërguarit të

Barack Obama-s në Lindjen e Mesme.

Lëshimet palestineze s’kanë të sosur. Kolonitë

izraelite përreth Jerusalemit Lindor?

Shiten; dy vite më parë për një hartë që i

mundëson Izraelit të aneksojë gjithë kolonitë

përveç njërës, Har Homa-s. Z. Erekat e

quajti këtë Jerushalajmin më të madh në histori

(duke përdorur fjalën Jerusalem në hebraishte).

Ish Ministrja e Punëve të Jashtme

të Izraelit, Tzipi Livni, e vlerësoi dhimbjen

palestineze, por e refuzoi ofertën. Gjithsesi,

Izraeli nuk ka nevojë për lëshime. Në Gilon

e pushtuar, Izraeli sot ndërton pa fre.

Haram el Sherifi , vendi i tretë më shenjtë

në botën myslimane ? Edhe ai është vënë

në tryezë për grabitje. Z. Erekat tha se ishte

i përgatitur të merrte parasysh ‘mënyra kre-

ative’ për të zgjidhur problemin e Haram el

Sherifi t ose Tempullit.

Dorëzimi i tokës ku palestinezët kanë jetuar

për shekuj nxit kërkesa të tjera. Izraeli nuk

do vetëm gjithë Jerusalemin Lindor, Har

Homan dhe blloqet kolone të Arielit dhe

Ma’ale Andumimit, të cilat i shkulin Bregut

Perëndimor troje strategjike. Izraeli nuk

këmbëngul vetëm për një shtet të paarmatosur.

Por Izraeli kërkon nga udhëheqësit

palestinezë të nënshkruajnë për asgjësimin

e së ardhmes së tyre. Kur z. Erekat e pyeti znj.

Livni : ‘Në mungesë të aeroplanëve tuaj në

qiellin tim dhe ushtrisë suaj në tokën time,

mundem vallë të zgjedh ku ta siguroj mbrojtjen

e jashtme ?’. Ajo u përgjigj : ‘Jo. Për të

ndërtuar shtetin tuaj, duhet më parë që ju të

bini dakord me Izraelin – duhet të zgjidhni

faktin se nuk do të keni të drejtë zgjedhjeje

më pas. Këto janë shtyllat kryesore’.

Përpara se politikani ekstremist Avigdor Lieberman

të ngrihej në fuqi, letrat tregojnë

se Izraeli kërkoi që disa prej qytetarëve të

tij arabë t’i transferoheshin shtetit të ri palestinez.

Që prej kësaj kohe, shkëmbimet e

popullatave midis shteteve janë bërë pjesë e

debateve kryesore në Izrael, por askush nuk

po i pyet qytetarët arabë të Izraelit.

Autoriteti i Palestinës mund të vazhdojë

të mbetet i punësuar, por që nga dita e

sotme, legjitimiteti i tij si negociator është

përmbyllur përfundimisht në rrugët e Palestinës.

Zgjidhja për dy shtete në vetvete

mundet ndërkaq të ketë dhënë shpejt shpirt

bashkë me të.

Amerika të tërheqë veton e saj ndaj bisedimeve

për bashkimin e palestinezëve dhe

të pranojë propozimin e Hamasit për një

armëpushim një-vjeçar. Një ekip negociator

që përfaqëson gjithë ndarjet politike palestineze

lypet të formohet dhe Izraeli të pranojë

se një shtet i krijuar në kufi jtë e vitit 1967 dhe

jo përreth tyre, është çmimi më të vogël për

fundin e konfl iktit. Alternativa është se kanceri

i vazhdimit me zgjidhjen e një shteti të

vetëm do të rritet dhe do të përgatisë luftën

tjetër. Askush nuk do të presë gjatë për të.


E enjte, 27 janar 2011

Dikush njëherë i ka krahasuar mediat e fuqishme me Zotin e besimeve

monoteiste. Sikurse Zoti i të krishterëve dhe myslimanëve që e krijon

botën nga hiçi, ashtu mediat e fuqishme e krijojnë Ngjarjen e Madhe

nga hiçi. Raporti i Dick Marty-it dhe eksploatimi i tij nga mediat e

fuqishme perëndimore është një shembull i shquar që e vërteton këtë.

Viktima të

hiper-realitetit

medial

Blerim Latifi

Zhan Bodriar ka qenë një mendimtar francez që

për rreth tre dekada, në mesin e pak të tjerëve, e

ka dominuar debatin akademik në botën perëndimore.

I vdekur në vitin 2007, ai ka lënë pas vetes

një vepër të madhe, e cila vazhdon ta ushqejë këtë

debat. Një nga idetë e tij më ndikuese është ideja

se shoqëritë bashkëkohore kanë hyrë në rend të ri.

Këtë rend Bodriar e quan “rendi i hiper-realitetit”.

Çfarë do të thotë ky term?

Hiper-realiteti i referohet një gjendje në të cilën

pasqyrimi i realitetit është shkëputur nga vetë realiteti,

është pavarësuar prej tij, apo thënë me terma

marksist, është tjetërsuar nga realiteti dhe madje

i kundërvihet atij.

Dhe jo vetëm kaq. Ky pasqyrim është konstituuar

si një botë më vete, një botë që është edhe

më e fuqishme se bota e realitetit. Agjencitë që e

ndërtojnë hiper-realitetin janë mediat e fuqishme,

të cilat e ideojnë, formësojnë dhe e prodhojnë realitetin,

në emër të pasqyrimit të tij. Dhe prodhimi

i tyre është ekstremisht i fuqishëm. Aq i fuqishëm,

saqë siç thotë Bodriar, duket më real se vetë realiteti,

ngase çrregullon aftësinë e vetëdijes për të

dalluar realitetin nga fantazia.

Mediat e fuqishme që e ndërtojnë hiper-realitetin

operojnë me logjikën e fanatikëve revolucionarë.

Njësoj si revolucionarët që vrasin në emër

të popullit, pa e pyetur popullin, ashtu mediat me

hiper-realitetin e tyre shkatërrojnë kë të duan në

emër të realitetit pa e pyetur realitetin. Pa e qarë

kokën për të.

Kosova e këtyre javëve të fundit është duke

përjetuar një goditje të tillë nga hiper-realiteti

medial pas publikimit të Raportit të Dick Martyit,

ku akuzohet UÇK-ja dhe liderët e saj për heqje

organesh të njerëzve dhe trafi kim të tyre. E tëra

thuhet se ka ndodhur në një shtëpi të vjetër, në një

fshat të humbur në rrethin e një qyteti të humbur

të Shqipërisë së Veriut. Rrëfi mi i Marty-it i plotëson

të gjitha kriteret e një fi lmi triller dhe ato të legjendave

urbane, që d.m.th kriteret e një sensacioni

të fuqishëm, të cilën e kërkon logjika kapitaliste e

mediave të fuqishme, logjikë që egërsohet sidomos

në kohërat kur kapitalizmi zhytet në krizat e

tij ciklike. Sa më i madh sensacioni aq më e madhe

shitja e tij, dhe rrjedhimisht edhe më shumë para

në xhirollogarinë e mediumit. Nuk ka rëndësi nëse

rrëfi mi sensacional bie në kundërshtim me disa

kritere të tjera, me ato që quhen kritere racionale

dhe kontekstuale. Të ndalemi pak këtu. Duke

marrë parasysh këto kritere shtrohet një pyetje

e thjeshtë: a ka mundur të ndodhë një heqje e

tillë organesh të destinuara për t’u shitur në një

shtëpi të mjeruar në Shqipërinë e Veriut të vitit

1999? Arsyeja e shëndoshë dhe arsyeja shkencore

thonë jo. Jo sepse për të kryer operacione të tilla

duhen kushtet e një klinike tepër moderne, kushte

që nuk mund t’i siguronte as UÇK-ja që mezi po

mbahej në këmbë nga ofensivat e njëpasnjëshme

të ushtrisë serbe, e as vetë shteti shqiptar i sapo

dalë nga anarkia totale e vitit 1997. Kështu thonë

kriteret e të menduarit racional dhe kontekstual.

Kështu thotë realiteti. Por, do të thoshte Bodriar,

ne po harrojmë se më nuk jetojmë në rendin e

realitetit, por në rendin e hiper-realitetit. Kjo do

të thotë se pak rëndësi ka se çka ka mundur të

ndodhë ose të mos ndodhë në shtëpinë e verdhë

në Burrelin e humbur. Rëndësi ka çka thuhet dhe

ndërtohet mbi shenjën “Shtëpi e verdhë”. Në

botën e realitetit Shtëpia e verdhë është vetëm

një ngrehinë e mjerë me arkitekturë mesjetare

ku një familje mezi jeton prej dekadash. Por në

botën e hiper-realitetit medial ajo është një shenjë

që çrregullon rendin global. Fantazia ka prioritet

në raport me normalen, science fi ction në raport

me logjikën shkencore. Dick Marty në raport me

ekspertët e kirurgjisë.

Dikush njëherë i ka krahasuar mediat e fuqishme

me Zotin e besimeve monoteiste. Sikurse

Zoti i të krishterëve dhe myslimanëve që e krijon

botën nga hiçi, ashtu mediat e fuqishme e krijojnë

Ngjarjen e Madhe nga hiçi. Raporti i Dick Marty-it

dhe eksploatimi i tij nga mediat e fuqishme perëndimore

është një shembull i shquar që e vërteton

këtë. Në këtë kontekst ne nuk jemi viktima të një

“komploti global antishqiptar”, por viktima të

logjikës përmes të cilës funksionojnë dhe jetojnë

mediat e fuqishme. Kjo është logjika e hiper-realitetit.

Kësisoj realiteti jonë është në konfl ikt me

hiper-realitetin e Marty-it dhe mediave të fuqishme.

Ka vetëm një rrugë për të rezistuar në këtë

konfl ikt shumë të pabarabartë: drejtësia. Ajo është

afatgjate, sepse nuk është as sensacionale, e as nuk

e shuan urinë e çmendur të njerëzve gjithandej

botës për legjenda urbane, por garanton një gjë:

legjitimitetin e shtetit të Kosovës dhe moralin e

ndërhyrjes perëndimore në pranverën e vitit 1999.

Big Brother 4

për vetëm 7€!

Abonimi në Big Brother 4 bëhet

në të gjitha dyqanet e IPKO-së.

FALAS ofrohet për abonuesit e

pakos Premium dhe Premium HD.

3


4

Politikë

redaktor: bekim greiçevci

e-mail: bekim.greicevci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Clinton falënderon Kuçin

Zëvendëskryeministri në largim

i Qeverisë së Republikës

së Kosovës, Hajredin Kuçi ka

marrë një letër falënderimi nga

Sekretarja amerikane e Shtetit,

Hillary Rodham Clinton.

Sipas njoftimit të Zyrës për

Informim të Qeverisë së Ko-

sovës, përmes kësaj letre, sekretarja

Clinton ka shprehur

kënaqësinë dhe falënderimin

për pritjen, takimet dhe bisedat

e sinqerta që ajo zhvilloi

me rastin e vizitës zyrtare në

Kosovë, në tetor të vitit të

kaluar.

E enjte, 27 janar 2011

“Me dëshirë pres që edhe në të

ardhmen të vazhdoj të punoj

me ju dhe qeverinë tuaj, për të

forcuar partneritetin ndërmjet

Kosovës dhe Shteteve të Bashkuara

të Amerikës”, thekson

mes tjerash sekretarja Clinton

në letrën drejtuar Kuçit.

MUND TA CAKTOJ MAN

Nuk Nkk kam asnjë jëpengesë ëlij ligjore e

kushtetuese për të mandatuar

Kryeministrin e ardhshëm të Kosovës.

Këtë edhe mund ta bëj. Presidenti duhet

të jetë një fi gurë e njohur kombëtare,

personalitet që ka moral dhe energji

fi zike e intelektuale. Ambiciet e mia për

poste në institucionet e reja nuk i kam

shfaqur ende. U.D. i Presidentit, Jakup

Krasniqi fl et për Express.

Valmir Klaiqi

valmir.klaiqi@gazetaexpress.com

K

Prishtinë, 26 janar -

ryeministri i ardhshëm mund

të marrë mandatin për krijimin

e koalicionit qeveritar

nga ushtruesi i detyrës së Presidentit,

Jakup Krasniqi. Në një

intervistë për Express, Krasniqi

thotë se për këtë veprim nuk ka

asnjë pengesë ligjore, as kushtetuese.

Nëse aplikohet kjo procedurë,

atëherë Kosova së pari do

të bëhej me Kryeministër dhe

Qeveri të re, e më vonë do të zgjidhej

edhe Presidenti me mandat

pesëvjeçar.

Se a do të jetë Krasniqi ai që do

t’ia ofrojë Hashim Thaçit mandatin

për krijimin e Qeverisë apo kjo

detyrë do t’i lihet presidentit të ri,

do të sqarohet së shpejti.

Ai thotë se nuk do ta refuzonte

asnjë post në institucionet e reja,

të cilin do t’ia ofronte Partia Demokratike

e Kosovës.

Express: Z. President, a keni

kompetenca të caktoni mandatarin

për krijimin e Qeverisë së

re, apo duhet që së pari të zgjidhet

Presidenti i ri në Parlament,

e pastaj ai ta bëjë këtë?

Krasniqi: Nëse shikohen kompetencat

e Presidentit, sipas Kushtetutës

së Republikës së Kosovës,

ushtruesi i detyrës së Presidentit

nuk i ka të kufi zuara asnjërën nga

kompetencat që i ka Presidenti i

zgjedhur me vota në Kuvend.

Express: Domethënë, një gjë të

tillë mund ta bëni edhe ju?

Krasniqi: Po, domethënë një

gjë e tillë mund të bëhet, pasi nuk

ka asnjë pengesë kushtetuese.

Express: A do ta bëni ju këtë,

zoti President?

Krasniqi: Po varet nga rrethanat

e krijuara. Ndoshta kishte me

qenë më mirë që pas zgjedhjes së

kryetarit dhe Kryesisë së Kuvendit

të zgjidhej Presidenti, e pastaj

edhe Qeveria. Kjo mund të bëhet

edhe për një seancë.

Express: A e keni diskutuar këtë

temë me ambasadorin Amerikan,

Christopher Dell?

Krasniqi: Me Ambasadorin

Dell kemi biseduar për çështje të

ndryshme. Por diçka në mënyrë të

veçantë për këtë çështje nuk kemi

biseduar. Por më duhet ndoshta

edhe pak të konsultohem me

njerëz profesionistë që e njohin

Kushtetutën dhe interpretimin e

ligjeve.

Express: A mund të jemi përfundimisht

të qartë, a do ta caktoni

ju mandatarin, apo kjo do t’i

lihet Presidentit të ri që zgjidhet

në Parlament?

Krasniqi: Unë edhe një herë

po them, nuk kam asnjë pengesë

ligjore e kushtetuese për të mandatuar

Kryeministrin e ardhshëm

të Kosovës. Nuk kam pengesa ligjore.

Këtë edhe mund ta bëj. Por

më duhet edhe një konsultim dhe

me gjetë se cila është mënyra më

e mirë. Ndoshta të konsultohem

edhe me partitë politike për këtë

çështje. Por pengesa nuk kam.

Express: Z. Krasniqi, ju jeni politikani

i tretë më i votuar në PDK

dhe keni mbajtur poste të larta

shtetërore. Cila është ambicia

juaj në këtë mandat? A synoni të

jeni sërish Kryeparlamentar apo

synoni ndonjë post tjetër?


E enjte, 27 janar 2011

Jeremic: BE qëllimi kryesor

Vjenë, 26 janar – Ministri i

Jashtëm i Serbisë, Vuk Jeremic,

ka deklaruar se është

vështirë të merret me mend

se a do të mund të ndodhen

serbët përballë zgjedhjes:

anëtarësimi në BE apo Kosova.

Në një intervistë për të

përjavshmen austriake “Profi l”,

ai ka thënë se anëtarësimi në

BE është qëllimi më kryesor i

Serbisë.

Sipas Jeremicit, disa vende të

BE’së nuk e pranojnë Kosovën

si shtet të pavarur dhe po të

shtrohej dilema “ajo do të

DATARIN

Krasniqi: Po shikoni, ekzistojnë

disa procedura në parti

politike. Realisht ju e dini që

unë jam anëtar i Kryesisë së

Partisë Demokratike. Pres që

të diskutohet në Partinë Demokratike

të Kosovës dhe nëse

partia më sugjeron që ta kem

një pozitë tjetër, apo ta mbaj

këtë që kam, unë do t’i përfi ll

procedurat e partisë. Por, për

çështjet e tjera votimet bëhen

edhe në Kuvendin e Kosovës.

Express: Por, cila është

dëshira juaj apo ambicia juaj,

për të vazhduar me postin e

Kryeparlamentarit apo ndonjë

pozitë tjetër?

Krasniqi: Ambiciet e mia

personale unë nuk i kam

shfaqur ende. Megjithatë, do të

bisedojmë në parti dhe pastaj

aty do ta gjejmë mënyrën më të

mirë dhe t’i bëjmë ndarjet. Kjo

është më demokratike, sepse

duhet të respektohen procedurat

në parti.

Express: Por duke pasur parasysh

faktin se jeni një fi gurë

e respektuar në PDK, nuk besohet

se partia e rrëzon idenë

tuaj...

Krasniqi: Megjithatë, unë

jam goxha demokrat. Unë kam

qejf që të tjerët të propozojnë,

e pastaj unë nuk do t’i refuzoja

detyrat që m’i jep subjekti politik.

Express: Cila mendoni se do

të ishte zgjidhja më e mirë për

Qeverinë e re? Koalicioni me

cilën parti ose me cilat parti

mendoni se do të dilte Qeveria

më e mirë, me e qëndrueshme

kësaj here?

Krasniqi: Realisht me cilën

parti do të ishte më e qëndrueshme

është vështirë të thuhet.

Megjithatë, tash pasi të bëhet

certifi kimi i zgjedhjeve, Partia

Demokratike e Kosovës duhet

të bisedojë me parti të tjera.

Ndoshta edhe unë si President

në detyrë do të bisedoj me drejtues

të partive politike, por kjo

kryesisht i mbetet kryetarit të

partisë të bisedojë për koalicion.

Unë mendoj se duhet të

jetë një koalicion i qëndrueshëm,

që jep një Qeveri e cila

është profesionalisht e përgatitur

për t’i kryer detyrat që i

kërkon vendi.

Express: A përjashtoni ndonjërën

nga partitë, për shembull

Vetëvendosjen dhe LDK’në?

Krasniqi: Mendoj që Partia

Demokratike nuk ka vija të

kuqe me asnjë subjekt politik,

meqenëse disa subjekte politike

janë deklaruar se nuk do të jenë

pjesë e koalicionit. Megjithatë,

ne jemi të obliguar për shkak se

e respektojmë vullnetin e qytetarëve,

sepse në fund të fundit,

ky organogram i partive nuk

varet nga vullneti ynë, por është

varur nga vullneti i qytetarëve të

Kosovës. Ne jemi të gatshëm të

bëjmë Qeveri të qëndrueshme

me secilin subjekt politik që

është i gatshëm të bëhet pjesë

e koalicionit.

Express: Kur mendoni se Kosova

do ta këtë Qeverinë e re?

A mund të bëhet kjo para 17

Shkurtit?

Krasniqi: Vullneti më i mirë

do të ishte që nëse veç kryhet

certifi kimi në fi llim të shkurtit,

ndoshta ekziston mundësia që

para 17 Shkurtit të bëhet Qeveria.

Kjo do të ishte zgjidhja më e

mirë, por megjithatë varet nga

bisedimet që do të zhvillohen

për koalicion.

Express: A duhet të jetë Presidenti

i ardhshëm patjetër deputet

i Parlamentit, apo edhe

ndonjë figurë apartiake? Cili

është vlerësimi juaj?

Krasniqi: Realisht nuk e di a

ka fi gurë jopolitike, jopartiake

në Kosovë. Megjithatë, ka qenë

një praktikë e deritashme e

zgjedhjes së Presidentit. Ndoshta

është mirë të largohemi

nga ajo praktikë, por mendoj

që Presidenti duhet të jetë një

figurë e njohur kombëtare,

një personalitet që ka moral,

por edhe energji fizike e intelektuale

dhe sigurisht edhe

një personalitet me ndikim që

merr rolin e mbrojtësit të kushtetutshmërisë.

Express: A jeni të gatshëm që

postin e Presidentit t’ia jepni një

partie tjetër? Është përmendur

emri i Behgjet Pacollit dhe Blerim

Shalës?

Krasniqi: Ne në Partinë Demokratike

të Kosovës nuk kemi

biseduar për këto çështje dhe

nuk do të doja tani të përflas

asnjë emër.

kishte pasoja fatale për stabilitetin

në Ballkan”. I pyetur

nëse kjo ishte një kërcënim,

Jeremic u përgjigj me një “jo”

dhe theksoi se marrëdhëniet

ndërmjet vendeve të Ballkanit

Perëndimor që nga zhbërja e

Jugosllavisë kurrë s’kanë qenë

Lista e

PDK’së

më të mira se sot.

“Nuk them se mund të

ndodhin konfl ikte të reja, por

të na vendosin ne para një

zgjedhjeje të tillë, do të bllokohej

procesi paqësor. Situata në

Ballkan do të mund të destabilizohej”,

ka theksuar Jeremic.

POLITIKË 5

Deputetët e Albinit

Albin Kurti, Florin Krasniqi e Glauk Konjufca janë më

të votuarit në Vetëvendosje. Deputetë të kësaj partie

do të jenë edhe dy anëtarë të Lëvizjes për Bashkim.

Express sjell listën e deputetëve të Vetëvendosjes, pa

votat e Mitrovicës dhe ato me kusht.

Faton Ismajli

faton.ismajli@gazetaexpress.com

Prishtinë, 26 janar–

Lëvizja Vetëvendosje doli partia e

tretë në Kosovë, me 13 deputetë,

mirëpo rezultati final mund ta

nxjerrë me një ulëse më shumë

në Kuvend.

Sipas një liste që e ka siguruar

Expressi, ku nuk bëjnë pjesë votat

e Mitrovicës dhe ato me kusht- Albin

Kurti ka fi tuar 54 mijë e 885

vota. Pas tij, vjen shqiptaroamerikani,

Florin Krasniqi me 16 mijë e

Prishtinë, 26 janar —

Lista e Partisë Demokratike të Kosovës

nuk ka ndryshuar shumë as

pas rivotimit në komunën e Mitrovicës.

Më së shumti ia ka parë hajrin,

Memli Krasniqi, familja e të cilit e

ka prejardhjen nga Mitrovica. Pas

rivotimit, ai ka dalë ndër 20 zyrtarët

më të votuar të PDK’së. Mirëpo,

nuk ka ndryshuar shumë renditja

e njerëzve më të votuar të PDK’së.

Në vijim është lista me 30 kandidatët

dhe 15 kandidatet më të

votuar të PDK’së. Këtu nuk janë të

përfshira votat me kusht.

Deputetët Deputetet

1. Hashim Thaçi 156180;

2. Fatmir Limaj 73260;

3. Jakup Krasniqi 34190;

4. Azem Syla 29420;

5. Enver Hoxhaj 29244;

6. Hajredin Kuçi 16268;

7. Elmi Reçica 15387;

8. Shaip Muja 14550;

9. Bajram Rexhepi 14146;

10. Latif Gashi 13302;

11. Bedri Hamza 12857;

12. Bekim Haxhiu 11878;

13. Zenun Pajaziti 11740;

14. Behar Selimi 11565;

15. Xhavit Haliti 11331;

899 vota. Glauk Konjufca ka dalë i

treti me vota, duke marrë 15 mijë

633 vota.

Ish-zyrtari i AAK’së, Rexhep Selimi

po ashtu do të jetë deputet i

Vetëvendosjes. Ai renditet i katërti

me 12 mijë e 930 vota. Pesëshen e

parë të Vetëvendosjes e mbyll rahoveciani

Afrim Hoti, i cili është

vëllai i Ukshin Hotit. Ai ka marrë

10 mijë e 978 vota. Liburn Aliu, me

8 mijë e 414 vota, renditet i gjashti.

Strukturën gjinore të njerëzve

më të votuar e prish Albana Fetoshi,

e cila ka dalë e shtata në parti

16. Memli Krasniqi 11197;

17. Fadil Demaku 11076;

18. Idriz Vehapi 10659;

19. Adem Grabofci 10479;

20. Halit Krasniqi 10289;

21. Fatmir Xhelili 10170;

22. Ramë Vataj 10040;

23. Ramiz Lladrofci 9896;

24. Besim Beqaj 9569;

25. Hydajet Hyseni-Kaloshi

9538;

26. Nijazi Idrizi 9537;

27. Arsim Bajrami 9406;

28. Nait Hasani 9368;

29. Berat Buzhala 9360;

dhe hyn në Parlament pa kuotë

me 7544 vota.

Deputet nën flamurin e

Vetëvendosjes do të bëhet edhe

Agim Kuleta, i cili ka mbajtur postin

e përgjegjësit për informim

në Lëvizjen për Bashkim të Avni

Klinakut.

Visar Ymeri është i nënti me

6 mijë e 240 vota. Pas tij renditet

Afrim Kasolli, i cili është nga

Prizreni. Dhjetëshen e përmbyll

Faton Topalli, nga Ferizaj.

Mirëpo, Topalli ende nuk e ka

të sigurt nëse do të bëhet deputet,

pasi është e përcaktuar se duhet

që çdo i treti deputet të jetë femër.

Deputete të Vetëvendosjes pritet

të bëhen edhe gazetarja Alma

Lama, e cila ka fi tuar 4 mijë e 606

vota, Aurora Bakalli nga Lëvizja

për Bashkim me 3 mijë e 197, Albana

Gashi me 3176 dhe Albulena

Haxhiu me 2975 vota.

1. Vlora Çitaku 11897;

2. Flora Brovina 9460;

3. Sala Berisha-Shala 7889;

4. Blerta Deliu-Kodra 7604;

5. Hasime Krasniqi 6975;

6. Justina Pula 6514;

7. Lumnije Morina 6036;

8. Salihe Mustafa 5975;

9. Xhevahire Izmaku 5664;

10. Ganimete Musliu 4976;

11. Safete Hadergjonaj 4824;

12. Valbona Dibra 4739 ;

13. Zahrije Jusufi 4641;

14. Selvije Halimi 4491;

15. Drita Kadriu 3838;


6

Presidenti i Serbisë, Boris

Tadic kërkoi investigim

ndërkombëtar rreth

dyshimeve të ngritura

për trafi kim organesh në

Kosovë. Por ai nuk e sheh

EULEX’in si mekanizëm

potencial për këtë. Shefi i

shtetit serb tha në Këshillin

e Europës se hetimi duhet

të kryhet nga një trup

ndërkombëtar, që duhet të

krijohet pa u vonuar.

PERJASHTON EULEX’in

Shpend Limoni

Strasbourg

Një ditë pas miratimit të rezolutës në

Asamblenë Parlamentare të Këshillit të

Europës, me të cilën kërkohet nisja e

hetimeve rreth dyshimeve për trafi kim

me organe njerëzore në Kosovë, zyrtarë

të lartë serbë kanë sqaruar pozicionin e

tyre mbi këtë çështje.

Këtë e ka bërë vetë Presidenti i Serbisë,

Boris Tadic, i cili të mërkurën ka impresionuar

disa deputetë në Asamble, kur ka

hyrë me “paterica” në sallë.

Tadic ka operuar thembrën para disa

javësh, por kjo nuk është duke e penguar

atë që të kryejë detyrat shtetërore.

Kjo edhe ka qenë arsyeja që ai ka marrë

komplimente për prezantimin në Asamblenë

Parlamentare, pavarësisht “plagës

serioze” që e përmendën disa deputetë,

të cilët i bënin pyetje shefi t të shtetit serb.

Tadic në fjalimin e tij, ka bërë të ditur

qëndrimin rreth rezolutës së AP të KE’së.

Presidenti i Serbisë ka theksuar se pas

miratimit të rezolutës, duhet të fi llojë një

hetim i pavarur rreth këtyre dyshimeve.

Zyrtarët më të lartë të Kosovës tashmë

kanë theksuar se hetimet për këtë çështje

duhet të kryhen nga EULEX’i.

Një gjë e tillë është thënë edhe nga Përfaqësuesja

e Lartë e BE’së për Politikë të

Jashtme, Catherine Ashton.

Por kjo duket se nuk preferohet nga Tadic,

i cili të mërkurën në Strasbourg ka

thënë se asnjë institucion nuk mund të

nisë hetim vetvetiu.

Në bazë të fjalimit të tij në AP të KE’së,

Tadic duket se preferon krijimin e një

trupi të veçantë që do të merrej me këto

hetime.

“Si President i Serbisë, unë bëj thirrje

për një hetim të plotë të pavarur të këtyre

Miratohen tri rezoluta

Në Asamblenë e Përgjithshme janë

miratuar edhe tri rezoluta të cilat kanë

të bëjnë edhe me Kosovën.

Njëra u bën thirrje autoriteteve të Kosovës

që të marrin seriozisht mbrojtjen

e dëshmitarëve dhe të krijojnë bazën

ligjore për një gjë të tillë. Rezoluta i

bën thirrje edhe EULEX-it që të ndihmojë

Kosovën në këtë çështje dhe të

vazhdojë programin për mbrojtjen e

dëshmitarëve. Thirrje për përmirësim

të sistemit të mbrojtjes së dëshmi-

akuzave –një hetim që është i mandatuar

ndërkombëtarisht dhe me përgjegjësi

ndërkombëtare. Dhe them se legjitimiteti

i këtij hetimi do të sigurohet përfundimisht

dhe vetëm duke themeluar menjëherë

një program efektiv për mbrojtjen

e dëshmitarëve”, ka thënë ai.

Para deputetëve, ai ka bërë edhe komente

të tjera, me të cilat duket se përjashton

mundësinë që EULEX’i të kryejë

hetimet eventuale. “Asnjë institucion ekzistues

nuk ka vetvetiu mandat ose juridiksion

që të bëjë një hetim serioz penal. Kjo

duhet të sqarohet sikurse e bënë të qartë

rezoluta e djeshme. Në pikëpamjen tonë,

ata që do t’i bëjnë hetimet e ardhshme duhet

t’i raportojnë një autoriteti të vetëm.

Nuk mund të ketë vonesa për identifi kimin

ose krijimin e një trupi të tillë. Kjo

është bërë më parë në raste. Mund të

bëhet edhe tani”, ka thënë ai.

Sipas tij, nëse nuk ndodh një gjë e tillë

“shumë serbë do t’i bëjë të besojnë se ka

një palë rregulla për ta dhe rregulla të tjera

për të tjerët”.

Tadic është kujdesur që para deputetëve

të lexojë pjesë nga raporti i Dick Martyt

duke e përmendur të ashtuquajturin

“Grup të Drenicës”

“Liderët e UÇK’së kryengritëse kanë

udhëhequr një grup të fuqishëm që

është marrë me kontrabandë të drogës,

armëve dhe të njerëzve, i quajtur Grupi i

Drenicës”, ka thënë Tadic derisa ka cituar

raportin e Martyt.

“Është imperativ që akuzat për këto

krime të tmerrshme të mos futen nën tepih.

Ata që janë përgjegjës, duhet të japin

llogari. Dua të falënderoj Asamblenë Parlamentare

që ka marrë një hap të parë të

rëndësishëm për të zbuluar se çka vërtet

ka ndodhur në kampet sekrete të paraburgimit

të UÇK’së”, ka thënë presidenti serb.

tarëve u bëhet edhe shteteve të tjera

të ish-Jugosllavisë, ndërkaq kërkon

nga të gjitha shtetet e Këshillit të

Evropës që të pranojnë dëshmitarët

në vendet e tyre, posaçërisht ata nga

Kosova.

Në rezolutë, e që është miratuar në

Këshill të Evropës, flet për rëndësinë e

bashkëpunimit të të gjitha shteteve të

ish-Jugosllavisë për të bashkëpunuar

më Tribunalin e Hagës.

Ndërsa një rezolutë tjetër ka të bëjë

me pajtimin e popujve në hapësirat e

ish-Jugosllavisë.

Tadic, çështjen e hetimeve e ka trajtuar

edhe gjatë takimit me Sekretarin e

Përgjithshëm të KE’së, Torbjorn Jagland.

Ky zyrtar ka thënë se pas miratimit të

rezolutës, Këshilli do t’i përkrahë hetimet.

“Këto pohime duhet të hetohen, nuk

guxojnë të lihen anash, sepse do të rrezikonin

tërë atë që është bërë deri më tash”,

ka thënë ai.

Tadic: Gati për bisedime

Presidenti i Serbisë gjatë qëndrimit në

Këshill të Europës, ka harxhuar një pjesë

të kohës duke folur për bisedimet mes

Kosovës dhe Serbisë.

Sipas tij, pala serbe është gati për të hyrë

në bisedime.

“Serbia është gati të fi llojë dialogun me

Prishtinën. Ekipi serb është gati dhe ne

e kemi njoftuar edhe zonjën Ashton për

këtë. Delegacioni serb pret formimin e

delegacionit të Prishtinës dhe dialogu do

të fi llojë menjëherë”, ka thënë Tadic.

Gjatë fjalimit, ai disa herë Kosovën e ka

përmendur si provincë serbe, duke thënë

se Serbia nuk do ta njohë pavarësinë e Kosovës.

“Ne jemi të përkushtuar dhe këtë dua

ta theksoj për gjetjen e një zgjidhjeje që

është gjithëpërfshirëse. Ky dialog duhet

të rezultojë me një pajtim historik mes

shqiptarëve dhe serbëve në rajonin tonë.

Nuk mund të ketë një palë humbëse dhe

një palë fi tuese”, ka thënë ai.

Tadic ka lobuar edhe kundër anëtarësimit

eventual të Kosovës në Këshill të Europës.

“Neutraliteti karshi statusit të Kosovës

nga Këshilli i Europës u ka sjellë përfi time

të gjitha komuniteteve në provincë. Serbia

mbështet këtë qasje dhe jemi të sigurt se

kjo do të ndihmojë që dialogu të arrijë një

përfundim të suksesshëm. Dua t’ju inkurajoj

që të vazhdoni të ndiqni këtë politikë

duke mënjanuar debatimin e çështjeve

ndarëse siç është çështja e aplikimit të

mundshëm për anëtarësim të Kosovës”,

ka thënë ai.

Berisha anulon

pjesëmarrjen

Kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha

nuk do të udhëtojë drejt Strasburgut për

t’iu drejtuar Asamblesë Parlamentare të

Këshillit të Europës. Sipas agjendës,

Kryeministri i Shqipërisë është dashur

të flasë para deputetëve të enjten.

Zyrtarë të Shqipërisë në Këshill të KE’së

kanë thënë se Kryeministri Berisha ka

anuluar pjesëmarrjen për shkak të gjendjes

së krijuar në Shqipëri.

E enjte, 27 janar 2011

LajmeShkurt

Nuk hetojmë pa fakte

EULEX’i thotë se pa fakte konkrete

nuk mund të hetohen akuzat e raportuesit

zviceran Dirck Marti.

“EULEX’i nuk do të nisë ndonjë hetim

lidhur me akuzat e raportit të Martit,

derisa të marrim evidencë konkrete.

EULEX’i i ka dërguar dy letra zotit

Marti, përmes të cilave e kemi inkurajuar

t’i furnizojë autoritetet e prokurorisë

në kuadër të EULEX’it, me

çfarëdo informacioni apo evidence

që mund t’i ndriçonte akuzat e bëra

në raportin e tij, por deri më tani

nuk kemi pranuar asgjë”, ka thënë

zëdhënësja Aleksandra Xhorxh, për

radion Evropa e Lirë. «Rrjedhimisht,

nuk është duke u zhvilluar ndonjë

hetim”, tha ajo.

BE: Na i tregoni

dëshmitë për Thaçin

Bashkimi Evropian iu është përgjigjur

kritikave se misioni i vet në Kosovë,

EULEX’i nuk ka bërë sa duhet për të

hetuar akuzat që e lidhin kryeministrin

Hashim Thaçi me krimin e organizuar.

“Neve na duhen prova për këtë, që do

të dërgoheshin në gjykatë. EULEX’i i

ka dërguar Martyt dy letra duke i kërkuar

prova. Kontaktet po vazhdojnë”,

ka thënë zëdhënësja e Ashtonit, Maja

Kocijancic. Sipas agjencisë gjermane

të lajmeve, DPA, akuzat e Martyt bazohen

në informata të agjencive të

inteligjencias të SHBA-së, Britanisë së

Madhe, Italisë dhe Greqisë, si dhe në

dëshmi të dëshmitarëve.

Trillim racist

Kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha,

e ka quajtur racist raportin e

Këshillit të Evropës mbi dyshimet për

trafikim organesh, por ka thënë se

Tirana, megjithatë, do të bashkëpunojë

në çdo hetim.

“Raporti është një trillim racist, i

shkruar nga racistët antishqiptarë.

Jemi të hapur për çdo hetim që

mund të kryhet në territorin e vendit

tonë, edhe pse, në mënyrë të vendosur,

e hedh poshtë mundësinë e trafikimit

të organeve në Shqipëri dhe

për më tepër, ekzistimin e varrezave

masive në vend”, ka thënë Berisha të

mërkurën në mbledhjen e qeverisë.

Rezoluta pengon

bisedimet

Rezoluta e Këshillit të Evropës

e mbështetur në raportin e Dick

Martyt e dëmton rëndë imazhin

e Kosovës dhe të shqiptarëve në

përgjithësi. Është për keqardhje

që Asambleja e Përgjithshme e

Këshillit të Evropës i ka bërë gjyqin

një populli që ishte viktimë e krimeve

monstruoze dhe gjenocidale

të regjimit të Milosevicit, tha nënkryetari

i AKR-së, Ibrahim Makolli.

Ai tha se me miratimin e këtij raporti,

viktima jo vetëm që barazohet

me kriminelin, por shndërrohet

në kriminel, ndërkaq, sipas tij, nuk

mund të ketë biseda me Serbinë

pa u hetuar në tërësi pretendimet

e Martyt.


E enjte, 27 janar 2011 7

Nacionale

Redaktor: Jeton Musliu • e-mail: jeton.musliu@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Policia

Bastiset i

dyshuari

Podujevë 26 janar- Është

bastisur shtëpia e një të dyshuari

mashkull, pasi që dyshohet

se i njëjti është involvuar

në një rast kidnapim, me ç’

rast se gjatë bastisjes në shtëpinë

e tij është gjetur dhe

konfiskuar një revole e llojit

“Para 9 mm dhe një karikator

me një fishek .Me urdhër

të prokurorit rasti shkon në

procedurë të rregullt.

Vetëdorëzohen

Kamenicë 26 janar- Raportohet

më 25.01.2011 se janë

vetë dorëzuar në polici dy

meshkuj, pasi që të njëjtit janë

të dyshuar për rastin vjedhje

dhe për disa vepra të tjera

më 20.09.2010. Me urdhër

të prokurorit dy të dyshuarit

dërgohen në mbajtje. Rasti

nën hetime.

Kapen 680

pako cigare

Istog 26 janar- Raportohet

se është ndalur një i dyshuar

mashkull, pasi që i njëjti është

hasur duke transportuar

cigare , gjatë kontrollit janë

gjetur dhe konfiskuar 680

pako cigare pa dokumentacion

përkatës. M urdhër

të prokurorit rasti shkon në

procedurë të rregullt.

Bar lëngje pa

dokumente

Mitrovicë 26 janar- Është

ndaluar i dyshuari mashkull, i

cili transportonte me veturë

civile mallra të ndryshme pa

mbulesë ligjore. I dyshuari në

automjet bartte 588 litra verë

e kuqe,816 litra Coca-Cola,231

kg. pavllak dhe 312 litra jogurt.

Malli i dyshuari është konfiskuar

ndërsa i dyshuari është

liruar,rasti në hetime.

Lirohet pasi

paguan

Pejë, 26 janar- Me urdhër

të Gjykatës Komunale Pejë,

është arrestuar një i dyshuar

mashkull dhe i njëjti është dërguar

në Gjykatën Komunale në

Pejë i cili ka paguar dënimin me

të holla dhe më pas është liruar.

Express

Prishtinë, 26 janar —

Pala mbrojtëse e rastit “Grupi

i Llapit” ka vlerësuar

lart punën e vet lidhur me

vërejtjet ndaj aktakuzës

për Rrustem Mustafën,

Latif Gashin dhe Nazif Mehmetin.

Megjithatë, ata nuk deshën të

komentojnë rreth rigjykimit, por

thanë se lënda do të shkojë në

rigjykim për shkak të shkeljeve

esenciale të procedurës penale.

Trupi gjykues i Gjykatës Supreme

të Kosovës të mërkurën në

Valdete Daka kërkon falje

Prishtinë, 26 janar - Pasi çështja e

ofendimit të gazetares së KTV’së,

Arta Avdiu, nga kryetarja e KQZ’së,

Valdete Daka, u bë e madhe, Daka

ka kërkuar falje publike, duke thënë

se fj alët e saj nuk kanë pasur ndonjë

prapavijë. Ajo e kishte ofenduar

shpalljen e vendimit ndaj ankesës

së bërë nga të akuzuarit Rrustem

Mustafa, Latif Gashi dhe Nazif

Mehmeti, ka kthyer një vepër në

rigjykim, pikën 8, ndërkaq ka vërtetuar

dënimin për dy pikë të tjera.

Avokati Fazli Balaj, në një konferencë

të mbajtur pas shpalljes së

aktgjykimit, ka thënë se ndjehet

mirë se të akuzuarit dhe vetë pala

mbrojtëse kanë qenë pjesërisht të

suksesshëm dhe tash në rigjykim

do të vazhdojë “lufta” në kuptimin

ligjor.

Megjithatë, Balaj nuk dëshiroi

të fl asë për pikën 8 të aktgjykimit,

Avdiun të dielën, gjatë një konference

të KQZ-së, duke e quajtur “plesht”. Për

këtë sjellje kisnin reaguar menjeherë

shoqatat e gazetarëve. Asociacioni i

Gazetarëve Profesionistë të Kosovës

(AGPK) ka deklaruar se Daka nuk ka

kurrfarë të drejte të bëjë komente të

RIGJYKIM PER

“GRUPIN E LLAPIT”

Trupi gjykues i Gjykatës Supreme të Kosovës të mërkurën në shpalljen

e vendimit ndaj ankesës së bërë nga të akuzuarit Rrustem Mustafa,

Latif Gashi dhe Nazif Mehmeti, ka kthyer një vepër në rigjykim, pikën

8, ndërkaq ka vërtetuar dënimin për dy pikë të tjera.

Fjalët e fundit të Enisës

Prishtinë, 26 janar — “Ma

shpëtoni fëmijën”. Këto kanë qenë

fjalët e fundit të kosovares Enisa

Shaninovic, e cila ka vdekur e

ngrirë, në përpjekje për të kaluar

ilegalisht kufi rin boshnjako-kroat.

28 vjeçarja nga Dobrusha e Istogut,

së bashku me fëmijën e saj

dyvjeçar, ishte nisur ta kalonte në

këmbë kufi rin, për t’u bashkuar

me njërin nga vëllezërit në Francë.

Në Kroaci po e priste vëllai tjetër,

Elvisi, 26 vjeçar.

Por, pas katër orë udhëtimi,

ajo nuk ia kishte dalë, ndërsa më

pas vëllai, që po e priste në anën

tjetër të kufi rit, pasi ishte me dokumente

të rregullta, i alarmuar,

së bashku me policinë, ishte vënë

në kërkim të së motrës.

Ajo ishte gjallë, por e ngrirë,

teksa në ambulancë kishte

thënë fjalët e fundit: “Ma shpëto

fëmijën”, kanë raportuar mediat

kroate.

Kosovarja ishte gjetur e ngrirë

e cila është kthyer në rigjykim

në Gjykatën e Qarkut, por as për

pikën 5 dhe 15, të cilat janë vërtetuar,

duke thënë se kjo është

marrë gabim nga mediat dhe

çështja është kthyer në rigjykim

për shkak të shkeljes së ligjit penal.

“Çështja është kthyer në

rigjykim, për shkak të shkeljeve

esenciale të procedurës penale,

për shkak se aktgjykimi i shkallës

së parë nuk i përmban ato që duhet

t’i përmbajë një aktgjykim.

Është prishur edhe për shkak të

shkeljes së ligjit penal, por edhe

pjesërisht për shkak të vërtetimit

në vendkalimin kufi tar Izaçiqi afër

Bihaqit, ndërmjet Bosnjës e Hercegovinës

dhe Kroacisë. Udhëzuesi

i saj, që po e ndihmonte të kalonte

ilegalisht kufi rin, i zënë në

panik, e kishte lënë vetëm.

Ajo kishte ecur nëpër një terren

të vështirë malor, me fëmijën e

vogël në krah, nëpër gjysmë metri

borë.

Policia ishte vënë menjëherë

në kërkim të të dyshuarve dhe

pas disa orë kërkimesh, ata ishin

tilla për gazetarët dhe nuk është ajo

që përzgjedh se cilët gazetarë do t’i

përcjellin konferencat e KQZ-së. Edhe

UGK ka dënuar deklaratën fyese të

kryetares së KQZ-së. Që të dy shoqatat

kishin kërkuar që Daka të kërkojë falje

publike.

të gabuar të gjendjes së fakteve”,

ka thënë ai.

Kurse, avokati i Latif Gashit,

Mexhit Syla ka thënë se nga sqarimet

që i dha trupi gjykues, u pa

se pjesa më e madhe e vërejtjeve

të avokatëve kanë qenë të arsyeshme

dhe janë aprovuar.

Ai theksoi se edhe ata si avokatë

mbrojtës, por edhe klientët

e tyre, kanë pritur që ky epilog i

rëndë të përfundojë sot, me një

aktgjykim lirues, jo për faktin se

kjo është dëshirë e avokatëve, por

për shkak se ata kanë ofruar prova

se vërtetohet pafajësia e të mbrojturve

të tyre.

“Pavarësisht një përcaktimi

tonë si avokatë që të shmangemi

pak nga politika dhe interferenca

politike, është bindje imja si avokat

i Latif Gashit, se këtë proces

nga fi llimi e ka përcjellë një ndikim

nga politika ndërkombëtare”,

ka thënë ai.

Trupi gjykues i Gjykatës Supreme

të Kosovës ka pranuar

pjesërisht ankesën e të akuzuarve

Rrustem Mustafës, Latif Gashit

dhe Nazif Mehmetit, duke kthyer

një vepër në rigjykim pikën 8,

ndërkaq ka vërtetuar dënimin

për dy pikë të tjera. Ky aktgjykim,

sipas avokatëve mbrojtës, është

jo vetëm konfuz, por edhe katastrofal,

për shkak se deri tash në

praktikën gjyqësore nuk është

përdorur.

Kryesuesi i trupit gjykues, Gerrit

Mark Sprenger ka thënë se sa i

përket pikës 8, është anuluar dhe

kthehet në rigjykim në gjykatën

e Qarkut në Prishtinë, kurse për

dy pikë të tjera është vërtetuar

dënimi.

Me ligjet e ish-Jugosllavisë, komandanti

i Zonës Operative të

Llapit, Rrustem Mustafa, i njohur

me nofkën Remi, është i dënuar

me 4 vjet burg nga Gjykata e Qarkut

në Prishtinë në tetor të vitit

2009, i dënuari i dytë është Latif

Gashit, i cili në zgjedhjet e fundit

ka fi tuar votat e simpatizantëve

të PDK-së për të qenë deputet i

ardhshëm i Kosovës, i dënuar me

6 vjet burg dhe Nazif Mehmetit

me 3 vjet burg.

arrestuar. Policia kroate ka bërë

të ditur se të arrestuarit janë dy

meshkuj. Ndërkaq, katër persona

të tjerë janë arrestuar në Bosnjë.

Njëri nga të akuzuarit e kishte

marrë djalin dyvjeçar të Enisës

në Sesvete, afër Zagrebit.

Në Dobrushë, shtëpinë e vogël

të familjes Shahinovic e ka pllakosur

zia. Në shtëpi janë mbledhur

gjithë farefi si, duke pritur që kufoma

e bijës së tyre të kthehet në

Kosovë.


8 NACIONALE

Kroatja ofendon kosovarët

Prishtinë, 26 janar - Postimet në

Facebook të një politikaneje të re

kroate kanë shkaktuar skandal në

këtë shtet. Helena Novak, deputete

lokale në qytetin Trogiru, pjesë e

partisë opozitare SDP, ka fyer dhe

ofenduar në baza raciste shqip-

tarët e Kosovës. “Demokracia do

të thotë integriteti dhe sovraniteti

i Republikës së Serbisë të pranuar

ndërkombëtarisht. Kosova është

territori autonom i Serbisë. Dhe,

nëse fl asim për “shiptari”, unë njoh

shumë prej tyre në Trogir. Ata

FKS aftësohet

për emergjencë

Prishtinë, 26 janar- Kompania

e Mjekësisë së Forcës

së Sigurisë së Kosovës (FSK)

ka zhvilluar ushtrimin fushor

“Personi i Parë në vendngjarje”,

me qëllim të trajnimit të

pjesëtarëve të kësaj kompanie

në menaxhimin e rasteve

emergjente mjekësore në vendin

e ngjarjes, në këtë rast në

aksident trafi ku. Në kuadër të

këtij ushtrimi fushor, të mërkurën

u zhvilluan aktivitete

të lidhura me menaxhimin e

rasteve emergjente mjekësore

në vendin e ngjarjes nëpërmjet

punës ekipore - pjesëmarrjes

aktive të profesionistëve shëndetësor,

pjesëtarëve të Kompanisë

së Mjekësisë, Zjarrfi kësve

dhe Kërkim Shpëtimit Urban të

Forcës së Sigurisë së Kosovës.

Përfaqësuesi i Kompanisë së

Mjekësisë, Genc Shala, ka thënë

se ky ushtrim ka për qëllim trajnimin

e pjesëtarëve të Kompanisë

së Mjekësisë së FSK-së në

bashkëpunim me profesionistët

shëndetësor lidhur me menaxhimin

e rasteve emergjen-

Ferizaj, 26 janar — Policia e

Ferizajt i ka konfi skuar të mërkurën

armën një nxënësi të

Shkollës së Mesme Ekonomike

“Faik Konoca”, pas informacioneve

se i njëjti me armë po e

frekuenton shkollën ku edhe

mëson. Burime policore kanë

bërë të ditur se nxënësit i është

marrë revolja në bashkëpunim

të ngushtë me drejtorinë

e kësaj shkolle dhe kujdestarin

e klasës. “I dyshuari E.D 17

vjeçar nga Ferizaj, ka pranuar

se posedon një armë, por që

të njëjtën e kishte lënë në një

shtëpi të pa banuar në rrugën

te mjekësore në aksidentet e

trafi kut. Ndërsa, përfaqësuesi

i DCL Inc, Dejvid Dabishar, ka

prezantuar kompaninë e cila

merret me trajnimet e ndihmës

së parë. Ai ka thënë se gjatë këtij

ushtrimi janë munduar që t’i

bashkojnë të gjitha elementet

mjekësore të trajnimit. Ky trajnim

i mbikëqyrë nga ekspertët

e Mbretërisë së Bashkuar, është

sponsorizuar nga përfaqësuesit

e Organizatës Botërore të

Shëndetësisë (OBSH) për Kosovë.

Skënder Syla, përfaqësues

i Organizatës Botërore të Shëndetësisë

për Kosovë, ka thënë

se OBSH-ja ka sponzoruar

trajnimin gjashtë javor të profesionistëve

të kujdesit parësor

shëndetësor për shërbime

mjekësore emergjente dhe se

ky projekt është i financuar

nga qeveria e Luksemburgut.

Sipas tij, qëllimi i këtij trajnimi

është koordinimi sa më i mirë

i faktorëve relevantë në rast të

aksidenteve në trafi k apo fatkeqësive

tjera, për të shpëtuar

jetën e njerëzve.

Me revole në shkollë

“Ramadan Rexhepi” në Ferizaj”,

bëri të ditur zëdhënësi

i policisë, toger Agim Gashi.

Mësohet se i dyshuari në prezencë

të punëtorit të Qendrës

për Punë Sociale, ka bashkëpunuar

lidhur me lokacionin e

vend ndodhjes së armës dhe me

këtë rast është konfi skuar edhe

arma e llojit EKOL Tuna, me

një karikator dhe një fi shek të

kalibrit 6,35 mm. Ndërkohë në

konsultim me prokurorin kujdestar

të Qarkut në Prishtinë,

i dyshuari lirohet, kurse rasti i

procedohet gjykatës në procedurë

të rregullt.

kanë argjendari, furra e pastiqeri.

Ata janë mashtrues, gënjeshtarë,

kontrabandojnë, gjuajnë me armë,

qërojnë hesapet në mënyrën e

tyre. Ata mund të jenë gjithçka

pos të sinqertë, punëtorë dhe të

mirë. Është qesharake. Por, unë nuk

Nexhmije Ahmeti

nexhmije.ahmeti@gazetaexpress.com

Prishtinë, 26 janar — Temperaturat

e ulëta që po mbretërojnë

në vend kanë rritur numrin e

pacientëve të prekur nga gripi i

derrit dhe nga ai sezonal. Mjekët

konfi rmojnë se simptomat e gripit

të derrit dhe atij sezonal janë

pothuajse të njëjta. Por më serioze

mbetet gjendja tek ata pacientë

që janë të prekur nga virusi

AH1N1. Në Klinikën Infektive

gjashtë pacientë janë konfi rmuar

se janë me grip të derrit, ndërsa

për tetë tjerë dyshohet se e

kanë këtë virus. Edhe pse mjekët

thonë se janë të pajisur me medikamente

mjekësore dhe trajtimi

është në nivel të lartë, gjendja e

disa pacientëve paraqitet shumë

e rëndë. Drejtori i Klinikës Infektive,

Shemsedin Dreshaj konfi rmon

se gjashtë persona janë konfi rmuar

të prekur nga virusi AH1N1,

ndërsa tetë të tjerë dyshohet se e

kanë gripin e derrit, por që nuk

janë konfi rmuar ende. “Prej atyre

gjashtë rasteve, tre janë në gjendje

të rëndë shëndetësore”, tha drej-

kam asgjë kundër tyre. Po fl as për

Kosovën – krahinën autonome të

Serbisë”, raportojnë mediat kroate

të ketë shkruar Novak. Fyerjet e saj

kanë nxitur reagimin e shpejtë të

shqiptarëve të Kroacisë, që i janë

ankuar kryetarit të Trogirit. Më pas,

tori Dreshaj për Express.

Por ky numër mund të rritet shpejt

pasi që, sipas Dreshajt, deri

E enjte, 27 janar 2011

duke folur për ”Nacional”, Novak ka

thënë se ka shprehur qëndrimet e

saj personale se “nacistët evropianë

kanë lejuar krijimin e shtetit të

dytë mafi oz shqiptar në rajon”, dhe

se këto qëndrime nuk paraqesin

politikat e partisë së saj SDP.

SHTOHEN RA

Gripi sezonal dhe ai

i derrit kanë prekur

shumë qytetarë në

Kosovë. Gjendja

më e rëndë paraqitet

te pacientët e

prekur me virusin

AH1N1, e që deri

të mërkurën, janë

konfi rmuar gjashtë

raste dhe tetë të

tjerë janë të dyshimtë.

Mjekët thonë

se simptomat e

dy gripeve janë të

njëjta dhe apelojnë

te qytetarët që

posa të shfaqen

ato, të kërkojnë

ndihmën e mjekut.

FOTO: VISAR KRYEZIU

më tani janë 80 persona që kanë

infl uenca të gripit të derrit. Asgjë

më lehtë nuk po e lë as gripi se-


Lajme të mira

E enjte, 27 janar 2011 NACIONALE 9

Kurs për mësimdhënësit Kapet malli i Serbisë

Skenderaj, 26 janar- Në nivel të

Drejtorisë Komunale të Arsimit

në Skenderaj, këtë javë ka fi lluar

trajnimi për aftësimin e mësimdhënësve

për përdorimin e kompjuterit.

Drejtori komunal i Arsimit

në Skenderaj, Jashar Lushtaku bëri

STET Gripi

zonal, i cili ka pothuajse simptoma

të njëjta me atë të derrit. Janë

të shumtë ata që po ua mësyjnë

të ditur se fi llimisht janë formuar

7 grupe nga 16 kandidatë dhe së

shpejti pritet të formohen edhe

grupe të tjera. Sipas tij, prioritet

fi llestar i është dhënë drejtorëve të

shkollave, zëvendësve, zyrtarëve

dhe mësimdhënësve të tekno-

i derrave

Është sëmundje e organeve

të frymëmarrjes të derrave, e

shkaktuar nga virusi i tipit A.

Njerëzit, zakonisht nuk

sëmuren nga gripi i derrave,

por infeksioni ndër njerëz

mund të ndodhë. Aktualisht

te njerëzit është raportuar

infeksioni me virusin e gripit

të derrave, tipi H1N1. Është

raportuar se virusi i gripit të

derrave përhapet nga njeriu

në njeri, por nuk dihet

saktësisht si ndodh përhapja

e virusit. Simptomat e gripit

të derrave janë të njëjta me

ato të gripit të zakonshëm:

temperaturë, kollë, dhembje

fyti, dhembje trupi, dhembje

koke dhe plogështi. Në disa

raste mund të paraqitet edhe

vjellja dhe diareja.

dyerve të ambulancave për të

kërkuar ndihmë mjekësore për

shkak të këtij gripi që ka kapluar

Kosovën. Vetëm në Klinikën Infektive

dhjetë raste janë paraqitur

me infl uenca të këtij gripi. Avdush

Bajgora, mjek në Qendrën

Emergjente të QKU-së, thotë se

çdo ditë kanë raste të njerëzve që

paraqiten me simptomat e gripit

sezonal. “Mund të them lirisht se

numri i pacientëve të cilët kërkojnë

ndihmë si rezultat i ngritjes

se temperaturës trupore, pastaj si

rezultat i etheve që paraqiten në

këtë rast, është në shtim e sipër.

Zakonisht pacientët ankohen

me temperatura të larta, pastaj

dhimbje të nyjave, e në disa raste

kemi edhe barkqitje”, tha Bajgora.

Pasi që simptomat e gripit sezonal

me atë të gripit të derrit

janë pothuajse të njëjta, mjekët

këshillojnë pacientët se në rast

që vërejnë shenja të gripit, ngritje

të temperaturës apo dhimbje

të muskujve të paraqiten sa me

parë të mjeku me i afërt. Me gjithë

shtimin e numrit të personave të

prekur me gripin e derrit, zyrtarët

e institucioneve shëndetësore në

vend thonë se nuk ka arsye për

shqetësim. Naser Ramadani, drejtor

i Institutit Kombëtar për Shëndetësi

Publike, thotë se nuk ka

vend për shqetësim, pasi që vaksina

Tamifl u ka me bollëk. Ai tha për

Express se vetëm ISHKPK-ja ka në

shfrytëzim 2500 këso vaksinash.

“Ne jemi në gjendje gatishmërie

për çdo rast”, tha Ramadani. IK-

SHP-ja ka dërguar më herët në

Ministrinë e Shëndetësisë, atë

të Arsimit si dhe nëpër shkolla

të gjitha udhëzimet për të gjitha

masat që duhet të ndërmerren në

mënyrë që gripi mos të përhapet.

Drejtori i Institutit Kombëtar kishte

paralajmëruar shtim të rasteve,

sidomos gjatë dimrit dhe në

kohën kur bashkatdhetarët vijnë

për pushime në dhjetor e janar.

logjisë informative, mirëpo gradualisht

këtë kurs do ta ndjekin të

gjithë mësimdhënësit. Ai vuri në

pah se kursi ka 7 module siç janë,

Bazat e informatikës, Windows XP,

Word, Exel, Access, Power Point

dhe Internet Explorer & Outlook.

Acibadem

Hospitals

Group

Acibadem Hospitals

Group posedon çdo

element për t’u quajtur

spital i perfeksionit. Ky

gjigant i mjekësisë gëzon

pronën e 11 spitaleve dhe

8 klinikave, në Evropë

dhe Azi. Aty punohet me

mjetet më të sofi stikuara

dhe me teknologjinë më

moderne, që e bëjnë

lider të spitaleve private

në Turqi dhe më gjerë.

Acibadem mund të quhet

– Spital me 5 yje.

Moral Pozhegu

moral.pozhegu@gazetaexpress.com

Stamboll, Turqi, 26 janar — Për

çdokënd, kontakti me spitalin

është i mundimshëm dhe i sikletshëm.

Por, të futesh në objektet

e Acibadem Hospitals Group

në Stamboll të Turqisë, vërtet

të duket vetja si në ëndërr, pasi

gjithçka aty lidhet me perfeksionin.

Aty harroni për një çast se

përse keni shkuar.

Acibadem Hospitals Group

është lider i spitaleve private në

Turqi dhe njëri prej gjigantëve

Mitrovicë, 26 janar - Policia

e Kosovës në Mitrovicë ka

konfi skuar një sasi të mallit të

kontrabanduar në një kamion,

në të cilit ishin ndërtuar bunkerë

specialë për këtë qëllim. Rasti

ka ndodhur të mërkurën rreth

Spitali me 5 yje

Prishtinë, 26 janar – Ngorhtorja

“Termokos” ka njoftuar konsumatorët

se sistemi ngrohës

do të funksionojë vetëm gjatë

paradites, nga ora 5 deri në orën

12, përkatësisht me reduktime,

në të mirë të kursimit të lëndës

së parë djegëse. Ky regjim i punës

do të aplikohet për të gjithë konsumatorët

e Prishtinës, përfshirë

spitalorë në botë. Ky spital posedon

mjetet më të sofi stikuara

dhe teknologjinë më moderne të

momentit, që e bën atë një spital

modern dhe me pesë yje. Grupi i

spitaleve Acibadem është themeluar

në vitin 1991 nga Mehmet Ali

Aydinlar, kur përmbante vetëm

400 shtretër.

Me kalimin e viteve, Acibadem

zgjeroi vrullshëm veprimtarinë.

Tash, ky grup gëzon spitale të përsosura,

të cilët të lënë pa mend

në aspektin vizual, por edhe për

shërbimin profesional. Viteve të

fundit, numri i pacientëve që kërkojnë

ndihmë nga ky spital, i cili

ka aparate që kushtojnë miliona

euro, është rritur për 150 për qind.

Acibadem ka zgjidhje, pasi që

tash posedon 11 spitale moderne

dhe 8 klinika (qendra medicinave),

të cilat gjenden në Evropë

dhe Azi. “Në grupin Acibadem,

në vit kërkojnë shërim 2 milionë

e 200 mijë pacientë, prej tyre

2500 nga Ballkani. Natyrisht,

kemi pacientë edhe nga Kosova

e Shqipëria”, shpjegon Yalçin Nak,

ndihmësdrejtor i Acibadem Hospitals

Group.

Njëri ndër pacientët shqiptarë

që e ka provuar këtë spital është

Edis Duçellari nga Burreli. Ai tregon

se është operuar në stomak,

për ngushtimin e tij, pasi kishte

mbipeshë, por ka bërë ndërhyrje

këtu edhe shkollat dhe institucionet

parashkollore. Meqë

“Termokos” ka një marrëveshje

me QKUK-në (konsumator i

rëndësisë së veçantë) për të furnizuar

me lëndë djegëse- naftë,

gjatë orëve të pasdites do të organizohet

një logjistikë shtesë

nga ana e “Termokos”, me gjithë

rrezikshmërinë e operimit të si-

orës 7 e 30 minuta, në rrugën

“Bislim Bajgora” në Mitrovicë, në

afërsi të urës lindore mbi Ibër,

derisa policia ndaloi për kontroll

automjetin transportues,

kamion të tipit “MAN”, me targa

vendore.

kirurgjike edhe në hundë, për

çështje estetike. Këto dy operacione

i kanë kushtuar 15500 euro.

“Gjithçka ka shkuar mirë. Jam

më shumë se i kënaqur. Pas këtij

operimi në stomak, mjekët më

kanë premtuar se do të dobësohem

për 30-40 kilogramë”, pohon

pacienti shqiptar.

Gjithashtu, Acibadem Hospitals

Group ka marrëveshje me

fondin shëndetësor të Kosovës,

Serbisë, Shqipërisë, Malit të Zi,

Bosnjës e Hercegovinës dhe të

Kazakistanit. Acibadem Group, i

cili ka edhe helikopter, ka partner

kryesor spitalin e njohur privat

maqedonas, Sistina. Yalçin Nak

nuk e përjashton mundësinë

që në të ardhmen, Acibadem të

bashkëpunojë edhe me ndonjë

spital privat kosovar, pse jo edhe

me Qendrën Klinike Universitare

të Kosovës, nëse i bëhet ndonjë

ofertë.

Acibadem është i përpiktë dhe

ka përvojë në të gjitha ‘zhanret’

e mjekësisë, por është paksa më

i veçantë në kardiokirurgji për

fëmijë, ku zë vendin e tretë në

botë. Po ashtu, shquhet edhe në

onkologji, ku është i specializuar.

Posedon aparate-robotë, që e

kryejnë punën pa dorën e mjekut,

vetëm me komandime. Acibadem

Group, vitin e ardhshëm

planifi kon ndërtimin e dy spitaleve

të tjera, në kryeqytetin turk,

Ankara dhe në qytetin Bodrum.

Spitali i këtij të fundit do të ketë

përmasat 230 mijë metra katrorë:

do të përmbajë 1400 krevate, 1600

mjekë dhe 3000 motra.

Acibadem Hospitals Group, në

Turqi dhe më gjerë njihet edhe në

pika të tjera: në llogarinë e këtij

gjiganti të mjekësisë ekziston

edhe Universiteti i Mjekësisë,

Kompania private e Sigurimeve,

Kompania hoteliere për ushqim

dhe mirëmbajtje, por bën edhe

projektimin, ndërtimin, furnizimin,

blerjen e teknologjisë

dhe menaxhimin e spitaleve të

ndryshme.

Natyrisht, teknologjia e përsosur

luan rol të rëndësishëm tek

Acibadem Hospitals Group, por

kjo nuk do të mjaftonte po të mos

ishin mjekët po ashtu të përsosur

dhe mjaft efi kas.

“Termokos” ngroh me reduktime

stemit. Në orët e mbrëmjes do

të mbyllen valvolat nga ngrohtorja

qendrore dhe do të hapen

valvolat e ngrohtores lokale të

QKUK-së dhe ngrohja për QKUK

do të funksionojë nga ngrohtorja

lokale me naftë, deri në orët e

vona të mbrëmjes. Kjo situatë do

të vazhdojë deri në stabilizimin

e furnizimit me lëndë djegëse.


10

Ekonomi

Redaktor: Arben Hyseni

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Një studim i Komisionit

Evropian që është

plotësuar edhe nga

Qeveria, delë se

ekonomia joformale në

Kosovë arrin në 793

milionë euro brenda një

viti. Që i bie mbi 50 për

qind e buxhetit total në

vend. Nga kjo, ekonomia

e hirtë kontribuon me

694 milionë euro dhe

ekonomia e zezë me 107

milionë. Mbi 34 përqind

e prodhimit vendor

bruto është ekonomi

e zezë. Përfi timet e

zeza vijnë nga krimi dhe

pastrimi i parave.

Agon Sinanaj

agon.sinanaj@gazetaexpress.com

Prishtinë, 26 janar —

Kosova do ta kishte buxhetin

përgjysmë më shumë, sikur ta

luftonte në palcë ekonominë joformale.

Mbi 34 për qind e prodhimit

vendor bruto është ekonomi

e zezë. Një studim nga Komisionit

Evropian në Kosovë, i cili ka gjetur

vend edhe në programin qeveritar

për luftimin e ekonomisë joformale,

paraqet shifra tronditëse.

Sipas këtij studimi, në vlerë

absolute, ekonomia joformale në

Kosovë arrin nga 605 në 793 milionë

euro në vit. Prej tyre, ekonomia

e hirtë joformale kap vlerën

prej 519 gjer në 694 milionë euro

dhe ekonomia e zezë nga 79 gjer

në 107 milionë euro në vit.

Ndërkaq, në praktikë, asetet nga

ekonomia e zezë vijnë nga krimi

dhe si pasojë e aktivitetit të mundshëm

të pastrimit të parave.

“Autorë dhe publikime të

ndryshëm kanë përllogaritur se

ekonomia joformale e Kosovës

vlerësohet të jetë në mes të 39 për

qind deri në 50 për qind”, thuhet

në programin qeveritar për luftimin

e ekonomisë së zezë.

Në këtë dokument, pranohet

se ekonomia joformale po e

çrregullon ashpër konkurrencën

e drejtë dhe e zvogëlon konkurrencën

mes ndërmarrjeve.

Gjithashtu, kostoja e prodhimit të

ndërmarrjeve që mundohen t’iu

shmangen aktiviteteve joformale

është në rritje për shkak të kostove

të grumbullimit joadekuat të tatimeve

që si fenomen çon në nivele

tatimore të larta.

“Në këto kushte, përdorimi i

kontratave joformale të punës dhe

evazioni sistematik i kontributeve

të sigurimeve sociale kthehet ne

një praktikë të përditshme që e

dobëson mbrojtjen e punonjësve

dhe i zvogëlon përfi timet e tyre sociale”,

thuhet në këtë dokument

të Qeverisë. Kjo situatë thuhet se

i ndihmon edhe prirjes për shmangien

e tatimit. Joformaliteti,

po ashtu, dobëson besueshmërinë

e sistemit fi nanciar.

Për me tepër, thuhet në dokument,

nëndeklarimet e fi timeve

vështirësojnë besimin në mes të

ndërmarrjeve dhe bankave, dhe

çon në një treg joefi kas të kredive, i

Kursejeni rrymën

Prishtinë, 26 janar – KEK-u

ka apeluar te konsumatorët

që të kursejnë maksimalisht

energjinë elektrike, në mënyrë

që situata tash kur kërkesa

është më e larta, të jetë e përballueshme.

Nëpërmjet një

komunikate për media, KEK-u

cili dekurajon edhe investimet nga

ndërmarrjet e huaja.

Bazuar në këto vlerësime, studimi

ka nxjerrë se shkalla minimale

e humbjeve fi nanciare për

Kosovën, gjatë periudhës 2004-

2006, është vlerësuar të jetë së

paku 115-133 milionë euro, prej të

cilave pothuajse 50 për qind vijnë

nga shmangiet tatimore dhe pjesa

tjetër nga evazioni fi skal për shkak

të kontrabandës.

“Këto shuma janë më të vogla

sesa ato të ofruara në disa studime

dhe vlerësime të tjera, sepse Ekipi

i projektit të BE-së është mbështetur

vetëm ne shkallën minimale

apelon se një nga format më

të thjeshta dhe më të lira edhe

për vetë konsumatorët është

që të gjejnë alternativa të tjera

për ngrohje, siç janë lëndët

djegëse. “KEK-u është mjaft i

përgatitur, por gjatë ditëve të

fundit, si pasojë e përdorimit të

të të hyrave joformale të ekonomive

shtëpiake”, konstatohet në

dokument.

Vetëm ekonomia e zezë, duke

përfshirë shpërndarjen e drogës,

evazionin tatimor, kontrabandën

dhe prostitucionin, mendohet të

jetë nga 301 deri në 386 milionë

euro në vit, për periudhën 2004-

E enjte, 27 janar 2011

energjisë elektrike për ngrohje,

sidomos në qytetin e Prishtinës

janë shkaktuar në orët e pasdites

dhe të mbrëmjes, vazhdimisht

mbingarkesa, duke i

tejkaluar edhe limitet e kapaciteteve

të rrjetit të shpërndarjes

në zona të caktuara”.

Zija ekonom

Ekonomia joformale në Kosovë arrin në 793

milionë euro brenda një viti. Nga kjo,

ekonomia e hirtë kontribuon me 694 milionë euro

dhe ekonomia e zezë me 107 milionë.”

2006. Sidoqoftë, studimi thuhet

se paraqet një vlerë indikativë të

ekonomisë së zezë dhe vlen të

merret si bazë referuese edhe për

vitet pasuese.

Është pikërisht ekonomia informale

burimi prej nga Qeveria

e Kosovës mendon t’i sigurojë paratë

për t’u zbatuar vendimi i krye-


E enjte, 27 janar 2011 EKONOMI 11

Ambient i keq për biznese

Prishtinë, 26 janar- Autoritetet duhet

të përmirësojnë ambientin biznesor

në Kosovë, në mënyrë që të dërgohet

një imazh tjetër në drejtim të investitorëve

ndërkombëtarë, thonë

njohës të rrethanave ekonomike. Në

këtë drejtim, institucionet përgjegjëse

duhet të bëjnë përpjekje në uljen

ike

Çka është

ekonomia

informale?

Ekonomia joformale përbëhet

prej ekonomisë së

hirtë dhe ekonomisë së zezë

joformale. Ekonomia e hirtë

joformale përbën aktivitetet

legjitime që qëllimisht fshihen

në mënyrë që të shmanget tatimi

dhe/ose veprimi në pajtim

me rregulloret; dhe ekonomia

e zezë joformale përbëhet prej

të ardhurave nga evazioni tatimor/mashtrimi

dhe kontrabanda

e mallrave legjitime.

Ekonomia e zezë përbëhet

prej shpërndarjes së drogës,

prostitucionit, kontrabanda

e mallrave të paligjshme dhe

aktivitetet e tjera të pastra

kriminale.

ministrit Thaçi për rritjen e pagave. Ministri

i Ekonomisë dhe Financave, Ahmet Shala

pati sqaruar se paratë për këtë punë do të

sigurohen nga luftimi i ekonomisë së zezë

dhe kontrabanda. Këtë punë, sipas tij, do

ta kryejnë Administrata Tatimore e Kosovës

dhe Dogana.

“Kam kërkuar nga ATK-ja dhe Dogana

t’i rishikojnë planet për të hyrat që të

mbledhin sa më shumë taksa”, pati thënë

Shala.

Ndryshe, Qeveria e Kosovës tashmë ka

krijuar Grupin e Përhershëm Qeveritar

të punës për parandalimin e ekonomisë

joformale. Detyrë e tij do të jetë zbatimi i

programit Qeveritar për parandalimin e

kësaj dukurie.

e shkallës se korrupsionit, eliminimin

e barrierave për marrjen e licencave

dhe lejeve, si dhe përmirësimin

e sistemit gjyqësor, thotë Lekë Musa,

kryeshef ekzekutiv në Odën Ekonomike

Amerikane të Kosovës."Në rend

të parë duhet punuar me sektorin

privat, për të përmirësuar ambientin

FOTO: VISAR KRYEZIU

afarist në Kosovë. Këtë vit, shpresoj

se qeveria e re, e cila do të formohet,

do të punojë se bashku me sektorin

privat dhe me agjencitë e huaja në

Kosovë, të cilat janë të involvuara

në reformimin e ambientit afarist”,

thotë Musa. Viteve të fundit, investimet

e huaja kanë shënuar rënie.

I kthehen 26 milionë

Albulena Maloku

albulena.maloku@gazetaexpress.com

Prishtinë, 26 janar - Kthimet e investimeve të Trustit

gjatë vitit të kaluar kanë shënuar rritje për 26 milionë

eurosh. Megjithatë, udhëheqësit e këtij institucioni

thonë se mungon infrastruktura ligjore për kthimin dhe

investimin e këtyre mjeteve në ekonominë e Kosovës.

Drejtues të Trustit të Kursimeve Pensionale të Kosovës

gjatë një konference për media kanë njoftuar të martën

se pas humbjeve që pati Trusti si pasojë e krizës globale

financiare, kanë filluar të shihen ditë të mira. Vlera e mjeteve

në menaxhim të Trustit arriti në gati 490 milionë

euro në fund të vitit 2010.

Ymer Havolli, anëtar i Bordit të Trustit, tha se ky kthim

është arritur pavarësisht problemeve të mëdha në ekonominë

botërore, si papunësia dhe kriza e borxheve. Ai

thotë se bazuar në të dhënat paraprake të Trustit, në

vitin 2010 investimet patën një kthim të kënaqshëm.

“Vlera e kontributeve të investuara nga Trusti vetëm

për një vit u shtua për 26 milionë euro, apo një rritje prej

5.18 për qind kthim neto nga investimet”, tha Havolli.

Gjatë këtij viti, ai thotë se është rritur ndjeshëm edhe

numri i përfituesve që filluan tërheqjen nga kursimet e

akumuluara. Nga 2177 përfitues të rinj që kishin tërhequr

pensione në vitin 2009, ky numër ka shkuar në 2738 në

2010. Me këtë rast, Havolli thotë se edhe vlera e pensioneve

që Trusti ka shpërndarë te përfituesit në vitin e

kaluar pati ngritjen më të madhe që nga themelimi.”Kjo

vlerë shkoi në rreth 4.8 milionë euro më 2010, nga rreth

3 milionë që ishte një vit më parë”, thotë Havolli. Prej krijimit

e deri në fund të vitit të kaluar, Trusti ka shpërndarë

gjithsej rreth 14 milionë euro pensione, në emër të 11014

kontribuuesve. Adrian Zalli, drejtor menaxhues i Trustit,

tha se derisa në fund të vitit 2009 vlera e aksioneve të

trustit ishte 0.98 euro, në fund të vitit 2010 u rrit në

1.03 euro. “Vetëm gjatë vitit 2010, vlera e mjeteve në

menaxhim të Trustit u rrit për gati 115 milionë euro. Vlera

e mjeteve në menaxhim arriti në gati 490 milionë euro

në fund të 2010-ës, nga rreth 375 milionë euro që ishin

në vitin 2009”, tha Zalli. Sipas tij rritja është rezultat i

kthimit nga investimet, por edhe prej kontributeve të

paguara gjatë vitit. Ai theksoi se mungesa e infrastrukturës

ligjore po e pamundëson kthimin e mjeteve të

Trustit në bankat e Kosovës. “Ne kemi bërë një investim

në bankat lokale të Kosovës, shuma e atyre është diku

33 milionë euro, mirëpo për arsye të ligjit që neve na

obligon, shumica e të hollave është investuar në tregjet

financiare ndërkombëtare”, tha drejtori Zalli. Bordi drejtues

i Trustit i ka propozuar Kuvendit të Kosovës që të

bëjë uljen e taksës menaxhuese nga 0.80 në 0.65 për

qind të vlerës së kontributit. Ndërkohë, numri i kontribuuesve

të Trustit ka arritur në 350 mijë sish. Miratimi

i ligjit të pensioneve dhe themelimi i tregut të kapitalit,

do të mundësonte që paratë e Trustit dhe paratë nga

privatizimi i ndërmarrjeve shoqërore të privatizimit të

investohen në Kosovë. Mosndryshimi i rregulloreve të

UNMIK-ut nga Qeveria e Kosovës ka bërë që këto mjete

të mbahen jashtë vendit.

Edhe pse për vitin e kaluar nuk ka

ndonjë shifër zyrtare sa ka qenë shuma

e investimeve ndërkombëtare,

megjithatë thuhet se ka pasur një

rritje deri në 3 për qind, në krahasim

me vitin 2009, kur investimet e

huaja ishin në vlerë prej 310 milionë

eurosh, apo 30 për qind më pak se

Shkëmbim

ekonomi

në vitin 2008. Rënia e investimeve

ka qenë pasojë e krizës fi nanciare

botërore, thotë Ahmet Shala, ministër

në dorëheqje i Ekonomisë dhe

Financave. “Natyrisht, kriza ekonomike

botërore ka bërë që investimet

e huaja, sidomos në pjesën e

Evropës, të mbyllën në vetvete.

Valuta $ €

Lajme

$ 1.00000 0.73002 0.62935

€ 1.36983 1.00000 0.86210

1.58894 1.15995 1.00000

Kundër rritjes së TVSH-së

Oda Ekonomike Amerikane e

Kosovës (OEAK) dhe Shoqata për

Teknologji të Informacionit dhe

Komunikimit të Kosovës (STIKK),

kanë reaguar kundër njoftimeve

se Qeveria synon të rrisë TVSHnë.

OEAK-u dhe STIKK-u mbeten

të befasuara nga lajmi se gjatë

takimit është diskutuar ngritja e

TVSH-së sepse kjo çështje nuk

ka qenë temë diskutimi. Më tej,

njoftimi për ngritjen e TVSH-së

nuk është në vijë me premtimet

e dhëna nga Qeveria për përmirësimin

e ambientit biznesor

në Kosovë si dhe mosngritjen

e ngarkesës fiskale. “Rritja e

TVSH-së do të ketë ndikim në

Forum për vështrime

U hap në Davos të Zvicrës Forumi

i përvitshëm Ekonomik Botëror,

në një klimë të pasigurt ekonomike,

shqetësimeve për ndikimin

në rritje të Kinës në politikë dhe

biznes dhe ankthit evropian për

krizën evropiane të borxheve.

Takimi që hapet sot është i pari

pas krizës, thotë themeluesi i këtij

Më 2010, në botë ishin 1 mijë e 11

miliarderë, apo 218 miliarderë më

shumë se në vitin 2009, vit në të

ngritjen e çmimeve si tatim i

konsumatorëve, e që në fund do

të zvogëlojë efektet e ngritjes

së pagave të parapara nga ana

e Qeverisë”.

forumi dhe kreu ekzekutiv, Klaus

Shuab. “Kemi shmangur pjesën

më të rëndë të krizës, por nuk

kemi filluar ende të ndërtojmë

të ardhmen tonë. Davosi është

forumi i duhur për t’i hedhur një

vështrim realitetit të ri dhe se si

mund të ndërtojmë të ardhmen

tonë”, thotë ai.

Rritet numri i miliarderëve

cilin kulmoi kriza financiare në të

gjithë botën dhe shumë miliarderë

humbën pasuritë e tyre. Megjithëse

numri i tyre është rritur, është ende

larg vitit 2008, kur në të gjithë botën

numëroheshin 1 mijë e 125 miliarderë.

Lista e miliarderëve dominohet nga

fuqia kryesore botërore, Shtetet

e Bashkuara të Amerikës, me 403

miliarderë. Pas saj vjen Kina, me 64

miliarderë, Rusia me 62 miliarderë,

Gjermania me 53 miliarderë, ndërsa

shteti tjetër gjigant për nga numri i

popullatës, India, ka 49 miliarderë.


12

BOTA E enjte, 27 janar 2011

Bota

Al Jazeera trondit palestinezët

Kanali televiziv, Al Jazeera, vazhdon të tronditë jtjes, Shaul Mofaz dhe ministrit të Mbrojtjes të

pamëshirshëm udhëheqësit e Autoritetit Palesti- Autoritetit Palestinez, Nasser Youssef, thuhet se

nez, teksa mbrëmjen e së martës publikoi doku- “palestinezët janë të gatshëm të bashkëpunojnë

mente të tjera të fshehta, të cilat akuzojnë se kanë në vrasjen e njerëzve të tyre”. Gjatë një takimi në

dhënë kreut organizatës parandaluese të Fatahut

në Gazë dhe “do të shohim”. “Ai nuk është njeri i

Hamasit dhe ju mund ta vrisni”, thekoi Mofaz, teksa

Youssef përgjigjet se “ne po punojmë, vendi nuk

bashkëpunuar me Izraelin për vrasjen e zyrtarëve vitin 2005 në Tel Aviv, Mofaz citohet të ketë pyetur është i qetë teksa aftësitë tona janë të kufi zuara.

redaktor: Arsim Buxhovi

palestinezë. Në shkrim e titulluar “Vrasja e Al-Mad- Youssef-in se “pse Autoriteti Palestinez nuk e vret Dhe ju nuk keni ofruar ndonjë gjë”. Më pak se një

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

houn”, i cili është i bazuar në shënime të shkruara Hassan al-Madhounin, i cili ka lidhje me brigadat muaj më vonë, sipas Al Jaazerës, Madhoun u vra

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

me dorë nga takimi mes ministrit izraelit të Mbro- e Fatah-ut?”. Youssef theksoi se udhëzimet i ishin pasi u godit me raketë nga një helikopter izraelit.

SPIUNIA

Ditë zie në Rusi

Dje në Rusi ishte ditë zie kombëtare,

në nderim të viktimave të shkaktuara

nga sulmi në aeroportin e Moskës.

Nga sulmi vetëvrasës në aeroportin

më të ngarkuar të Rusisë, atë të

Domodedovos në Moskë, humbën

jetën 35 persona dhe mbi 100 të

tjerë u plagosën. Në mesin e viktimave

ishin edhe tetë shtetas të huaj.

Presidenti rus, Dimitri Medvedev,

ka kritikuar forcat e sigurisë që nuk

kanë qenë në nivel të detyrës.

Presidenti amerikan, Barack Obama,

në fjalimin vjetor drejtuar kombit ka

bërë thirrje që vendi të investojë më

shumë në kërkime, arsim dhe në

infrastrukturë, në mënyrë që ekonomia

më e madhe e botës të jetë

më konkurruese në treg.

Në fjalimin e tij para Kongresit,

Obama tha se vendi përballet me

momentin që lehtësisht mund të

quhet «Sputnik», duke iu referuar

garës së hapësirës me Bashkimin

Sovjetik në vitet ‘50.

Obama këmbënguli që Amerika

të investojë më shumë në burimet

alternative të energjisë, duke

përfshirë makinat elektrike dhe

përdorimin e energjisë diellore për

të shmangur varësinë nga karburantet.

Lidhur me politikën e jashtme,

Obama theksoi se lufta në Irak është

afër fundit, derisa do të fillojë tërheqja

amerikane nga Afganistani.

Siç është traditë, në fund të janarit

të çdo viti, presidenti i Shteteve

të Bashkuara mban fjalimin vjetor

Ai ka shkarkuar shefin e Departamentit

të Transportit në Ministrinë

e Brendshme ruse, Andrei Aleksev.

Ministri i Brendshëm rus, Rashid

Nurgaliev, ka thënë se kreu i policisë

së aeroportit dhe dy zëvendësit e tij

janë shkarkuar gjithashtu, për shkak

të sulmit.

Autoritetet thanë se të gjitha viktimat

tashmë janë identifikuar, por

identiteti i sulmuesit vetëvrasës

mbetet i panjohur.

Obama: Ta fi tojmë të ardhmen

drejtuar kombit, ku paraqet strategjitë

politike.

Presidenti amerikan theksoi se

investimet e mëdha e kanë shndërruar

Kinën në shtëpinë e kërkimeve

më të mëdha në industrinë e

ngrohjes diellore dhe në origjinën e

kompjuterit më të shpejtë në botë.

“Ne duhet ta tejkalojmë pjesën

tjetër të botës në arsim dhe në zbulimet

shkencore. Ne duhet ta bëjmë

Amerikën vendin më të mirë në tokë

për të bërë biznes. Duhet të marrim

përgjegjësi për deficitin tonë dhe të

reformojmë qeverinë. Kështu njerëzit

tanë do të përparojnë. Vetëm në

këtë mënyrë do ta fitojmë të ardhmen”,

tha Obama.

Politika e jashtme nuk ishte tema

qendrore e fjalimit të Obamës.

Megjithatë, ai theksoi se përmbushja

e qëllimeve në Afganistan

dhe në Irak është në rrugën e duhur.

Në mesin e sukseseve në politikën e

jashtme, shefi i Shtëpisë së Bardhë

nënvizoi dhe fillimin e ri në marrëdhëniet

me Rusinë.

Ana Chapmen, e

cila vitin e kaluar

bashkë me të

tjerë spiunë rusë

u zbuluan se

punojnë fshehurazi

në Shtetet e

Bashkuara, ka

bërë debutimin

e saj televiziv

në programin

“Fshehtësitë e

botës me Ana

Chapmenin”. Përveç

rolit në programin

e ri, 28-vjeçarja ka

marrë një funksion

në Bankën e Rusisë,

ka pozuar për

revistën “Maxim”

dhe ka luajtur në

parodinë e Vitit

të Ri të serisë

“17 momente të

pranverës”

Spiunazhi dhe shou-bizi janë dy

botë të ndara, ndërsa ish-agjentja

ruse, Ana Chapmen, është duke

bërë karrierë në të dyja.

Chapmen, e cila vitin e kaluar

bashkë me të tjerë spiunë rusë u

zbuluan se punojnë fshehurazi

në Shtetet e Bashkuara, ka bërë

debutimin e saj televiziv në programin

“Fshehtësitë e botës me

Ana Chapmen”.

Përveç rolit në programin e ri,

28-vjeçarja ka marrë një funksion

në Bankën e Rusisë, ka pozuar për

revistën “Maxim” dhe ka luajtur

në parodinë e Vitit të Ri të serisë

“17 momente të pranverës”, në

të cilin Stirlic, në rolin e agjentit

sovjetik, ka një takim të shkurtër

dhe prekës me Chapmenin në një

restorant.

Chapmen i ka shtuar dhe një

dimension politik karrierës së saj,

duke iu bashkuar udhëheqjes së

“Gardës së Re” (Molodaya Gvardia),

përkatësisht krahut rinor të

partisë së Putinit – Rusia e Bashkuar.

Grupi ishte kritikuar shumë

për metodat e tij agresive, që

kishin në shënjestër imigrantët

e paligjshëm dhe kritikët e huaj

të regjimit.

Por, duke folur në kongresin e

dhjetorit, Chapmen është përpjekur

të sjellë një fytyrë të re, duke u

bërë thirrje anëtarëve “të ndjejnë

kënaqësi për çdo ditë të re dhe të

lëvizin përpara me buzëqeshje”.

“Njerëz, le të fi llojmë të ndryshojmë

vendin duke ndryshuar

veten tonë. Jini të lumtur”, u ka

bërë thirrje Chapmen.

Megjithatë, jo çdonjëri është i

lumtur. Kritiku i muzikës, Artiom

Troitski, i cili është shfaqur si një

vëzhgues i regjimit aktual politik,

thotë se për shumicën e rusëve,

Chapmen nuk është dhe aq tërheqëse

në pamjen fizike dhe

- ndoshta më e rëndësishmja

- nuk duhet të shihet si “hero

kombëtar”, pas dështimit për

të dalë me ndonjë informacion

gjatë karrierës së saj si spiune.

“Unë nuk do të thosha se është

shumë e popullarizuar. Unë

mendoj se shumica e njerëzve

kanë një opinion ironik për të.

Ajo shihet si një lojë e preferuar

e Vladimir Putinit. Për shkak të

kësaj, të gjithë njerëzit përpiqen

ta tërheqin me të gjitha llojet e

favoreve, sepse mendojnë se

është vajza lodër e Putinit”, thotë

Troitski.

Chapmen, e lindur si Ana Kushçenko

në qytetin rus të Volgogradit,

ka kaluar një pjesë të jetës

jashtë vendit. Babai i saj, një diplomat

rus me lidhje në KGB, për

shumë vite ka qëndruar në Keni.

Në vitin 2000, ajo shkoi në

Londër, ku për një kohë të

shkurtër punoi në industrinë e

aviacionit dhe u martua me Aleks

Chapmen, i cili i dha mbiemrin

tashmë të njohur dhe një pasaportë

britanike.

Katër vjet më vonë, ata u

shkurorëzuan, ndërsa autoritetet

britanike, pas skandalit të

spiunëve, i morën shtetësinë e

Britanisë.

Ana Chapmen zhvendoset në

New York, në vitin 2006. Në kohën


E enjte, 27 janar 2011 BOTA 13

BBC mbyll shërbimet në pesë gjuhë

Londër, 26 janar - Shërbimi Botëror

i BBC-së ka njoftuar se do të mbyllë

shërbimet në pesë gjuhë - maqedonisht,

portugalisht për Afrikën, serbisht,

dhe shqip; si edhe shërbimin

në anglisht për rajonin e Karaibeve.

Ky shkurtim është pjesë e një ris-

trukturimi të Shërbimit Botëror të

BBC-së për të plotësuar objektivin

prej 16 për qind në kursime që u

njoftua gjatë Rishikimit të Shpenzimeve

nga qeveria më 20 tetor të

vitit të shkuar.

Drejtori i Lajmeve Globale të BBC-së

Peter Horrocks tha se këto mbyllje

nuk janë pasqyrim i punës së shërbimeve

apo programeve individuale.

Ato sipas tij janë jashtëzakonisht

shumë të rëndësishme për audiencat

e tyre dhe për BBC-në.

“Kjo ndodh thjesht sepse duhet të

E BUKUR

e arrestimit të agjentëve në verën

e vitit 2010, nuk ishte e qartë nëse

ndonjëri ka qenë i suksesshëm në

zbulimin e informacioneve strategjike

ushtarake.

Por, sjellja e Chapmenit në atë

kohë u konsiderua fëmijërore dhe

jo sikur spiune, duke i telefonuar

babait në Moskë për çdo telashe.

Megjithatë, ka dhe nga ata që

janë zemërdhimbsur kundrejt saj.

Gazetari dhe eksperti i medieve,

Aleksei Pankin, thotë se kushdo

qe merr trajnime në spiunazh,

mund ta ketë të vështirë për t’u

kthyer në jetën normale.

“Unë e njoh nga afër një ishspiun

të rëndësishëm – në fakt

jemi miq. Qëndrimi i tij në lidhje

me këtë është se njerëzit që kanë

pasur një trajnim të tillë monstruoz

dhe që kanë vuajtur aq

marrëzisht, kërkojnë një përshtatje

të vështirë dhe të kompli-

kuar për t’u kthyer në një jetë të

qetë civile”, thotë ai.

Chapmen nuk është i vetmi

person “i paligjshëm” që përfi -

ton nga bujaria e qeverisë pas

rikthimit. Një tjetër agjente, Natalia

Pereverzeva – e cila fshihej

nën emrin Patrisia Mills, gjatë

kohës sa ishte në SHBA – është

bërë ndihmëse e presidentit të

gazsjellësit Transneft. Andrei

Bezrukov, vjeshtën e kaluar, u

emërua këshilltar i drejtorit të

kompanisë së naftës, Rosneft.

Eduard Lukas, redaktor në

gazetën “The Economist”, i cili

aktualisht po shkruan një libër

për spiunët rusë, thotë se nuk ka

asgjë në paraqitjen e Chapmenit

si spiune, që e bën atë të

rëndësishme.

Megjithatë, shton ai, Chapmen

ka provuar të jetë e dobishme për

Kremlinin. Edhe pse rrugët e ven-

dit po shkatërrohen dhe spitalet

po kundërmojnë myk, spiunët

rusë kanë qenë gjithmonë një

pikë e krenarisë masive, “një

grimcë e shtetit që me të vërtetë

punon”, thotë Lukas. Ai shton se

Kremlini është gati ta mbrojë atë.

“Kremlini tash synon ta fshehë

këtë dhe të thotë: ‘E dini çfarë?

Ne e kemi këtë zonjushë joshëse

dhe mund të vëmë bast se

spiunët tuaj nuk janë aq glamurozë

sa ajo’. Mendoj se kjo,

në njëfarë mënyre, është e mirë

për imazhin e Rusisë - pra, ideja

e ekzistimit të një gruaje që fl et

disa gjuhë, e talentuar, kosmopolite,

e pashme, e cila përfaqëson

Rusinë e re. Po të isha unë një

konsulent në krijimin e imazhit

të një vendi, do ta shfrytëzoja

pikërisht këtë zonjushë”, thotë

Lukas.

(RFE)

bëhen kursime për shkak të shkallës

së shkurtimeve në financimin

nga Granti për Shërbimin Botëror

të BBC-së nga Ministria e Jashtme

e Mbretërisë së Bashkuar dhe ne

duhet të përqendrojmë përpjekjet

tona në gjuhët ku ekziston nevoja

më e madhe dhe ku ne kemi ndikimin

më të madh”. Të mërkurën

Shërbimi Botëror pritet të njoftojë

se rreth 650 punonjës të tij - një e

katërta e stafi t - do të humbasë vendet

e punës, shumica në vitin e parë,

pjesa tjetër në vitet pasardhëse.

Përgjaket edhe Egjipti

Opozita në Egjipt ka bërë thirrje

për vazhdimin e protestave antiqeveritare,

të cilat shpërthyen

të martën.

Të martën Egjipti ka parë protestat

më të mëdha në vend kundër

regjimit të presidentit Hosni Mubarak

në tri dekadat e fundit.

Grupi që inicioi protestat ka

përdorur Facebookun për të

mbledhur njerëzit në sheshin

qendror të Kajros.

Në protestat e së martës, janë

vrarë dy demonstrues dhe një polic.

Shtetet e Bashkuara, vend aleat

i Egjiptit dhe një nga donatorët

më të mëdhenj, u ka bërë thirrje

të gjitha palëve që të përmbahen

dhe të shmangin dhunën.

Të frymëzuar nga protestat në

Tunizi, egjiptianët dolën në rrugët

e mbarë vendit, për të kërkuar

dorëheqjen e Hosni Mubarakut, i

cili qeveris vendin që tri dekada.

Giffords në gjendje të mirë

Është përmirësuar gjendja e

kongresistes amerikane, Gabrielle

Giffords, e cila u qëllua në

kokë javë më parë në Tuskon të

Arizonës.

Mjekët e kanë cilësuar gjendjen

shëndetësore të Giffordsit si të

mirë. Burimet spitale theksojnë

se Giffords mund të shkojë në një

klinikë rehabilitimi.

Në sulmin e 8 janarit, ku u plagos

Giffords, u vranë gjashtë persona

dhe u plagosën 12 të tjerë.

Nis punën parlamenti i ri afgan të mirë

Presidenti i Afganistanit, Hamid

Karzai ka hapur punimet e parlamentit

të ri afgan. Seanca e parë u

mbajt katër muaj pas përfundimit

të zgjedhjeve të përgjithshme, të

cilat janë shoqëruar nga dhuna

dhe mashtrimet.

Karzai donte ta shtynte edhe më

tej hapjen e seancës, në mënyrë

që të lejonte hetimin e shkeljeve

gjatë zgjedhjeve nga një gjykatë e

posaçme.

Ligjvënësit e kanë akuzuar Karzain

se po e përdorte gjykatën si

rrugë për të larguar kundërshtarët

e tij.


14 MARKETING E enjte, 27 janar 2011

PROGRAMI I PËRZGJEDHUR

DITOR I DIGITALB PËR 27 JANAR 2011

PROPOZIMI

ORA 21:30

Regjia: Adrian Lyne.

Aktorët: Robert Redford, Demi Moore,

Woody Harrelson, etj…

Një grua e martuar pranon të bëjë seks me

një milioner kundrejt një shpërblimi prej një

milion dollarësh. Duket se kjo do t’i japë fund

probleme fi nanciare të çiftit, por të dy e gjejnë

veten në një rreth vicioz pasioni, intrige dhe

xhelozie që mund të shkatërrojë dashurinë

e tyre.

ALI G

ORA 21:30

Rregjia: Mark Mylod

Aktorët: Sacha Baron Cohen, Michael

Gambon, Charles Dance, etj...

Ali G, krejt pa dashje bëhet pjesë e planit

dinak të një politikani për të rrëzuar

nga pushteti Kryeministrin, por ai është

i paparashikueshëm, i pamposhtur, i

parezistueshëm për femrat dhe do të

shndërrohet në ‘Heroin e brezit të ri’ duke

bërë për vete një popull të tërë.

PROFIL DRAMË KOMEDI AVENTURË

GRUAJA E PILOTIT

ORA 21:15

Regjia: Robert Markowitz

Aktorët: Christine Lahti, Campbell

Scott, John Heard, Kirsty Mitchell,

Alison Pill, etj..

Bazuar në romanin best-seller të shkrimtares

Anita Shreve. Një grua merr papritur lajmin e

tmerrshëm se burri i saj pilot ka humbur jetën

në një aksident ajror dhe ndoshta është edhe

fajtori i tragjedisë. E bindur për pafajsinë, ajo

heton për të pastruar emrin e tij, por zbulon

një të vërtetë shumë më tronditëse se vetë

fatkeqësia!

THE MENTALIST

ORA 21:45

Regjia: Bruno Heller

Aktorët: Simon Baker, Robin Tunney,

Tim Kang, Owain Yeoman, Amanda

Righetti, etj…

Detektivi më i preferuar nga të gjithë rikthehet

përsëri. Cështja që tashmë ka pushtuar

jetën e gjithë skuadrës nuk është zgjidhur

ende, por edhe krimet më të fundit janë plot

mister dhe kërkojnë zgjidhje sa më parë.

Mos humbisni seritë më të fundit të një prej

serialeve më enigmatikë...

BORAT

ORA 19:00

Regjia: Larry Charles

Aktorët: Sacha Baron Cohen, Ken

Davitian, Pamela Anderson, etj…

Gazetari i njohur nga Kazakistani Borat, niset

për të bërë një dokumentar për shtetin më të

madhërishëm në botë: Amerikën… Një nga

fi lmat më të përfolur nga kritika, me situat

reale dhe njerëz të vërtetë…

KOMEDI MISTER HORROR

KUKAFSHEHTI

ORA 23:00

Regjia: John Polson

Aktorët: Robert De Niro, Dakota

Fanning, Famke Janssen, Elisabeth

Shue, etj..

Gruaja e tij dhe nena e saj sapo qe ndare nga

kjo bote. I shoqi rreket me zor te kaperceje

fatkeqesine, kurse e bija gjen ngushellim

ne fi llim tek Carli, shoku imagjinar e pastaj

do te perfshihen ne nje loje vdekëndjellese

kukafshehti me Carlin.

TRE BURRA DHE NJË FOSHNJË

ORA 17:45

Tre burra beqarë gjejnë para derës së tyre një

bebe. Tani duhet të kujdesen për të edhe pse

s’marrin vesh fare nga fëmijët. Ata se kishin

imagjinuar kurrë se sfi dat dhe vështirësitë për

të rritur një foshnjë do të ndryshonte jetët e

tyre përgjithmonë.

E ENJTE, 27 JANAR

JUVENTUS-ROMA 20:45 SS1 HD4

Mirëserdhët në botën HD!


E enjte, 27 janar 2011 15

Lajcak: Jo demonstrata, dialog

Tiranë, 26 janar - Miroslav

Lajcak, i dërguari i BE-së për

të ndërmjetësuar në krizën

në Shqipëri, është takuar të

mërkurën me udhëheqës shtetërorë.

Gjatë takimit me kryeministrin

Sali Berisha, ai ka kërkuar

shmangien e organizimit të

protestave. Sipas tij, BE kërkon

nga të gjitha palët rivendosjen

e dialogut politik në Kuvend,

për të vijuar ecjen përpara me

agjendën e integrimit evropian.

Ndërkohë, Berisha ka bërë të

ditur se ka anuluar tubimin e

Kisha serbe po e rrënon Malin e Zi

Kryetari i parlamentit të Malit

të Zi, Ranko Krivokapiq, vlerësoi

se Kisha Ortodokse

Serbe, me vendosjen e një

kishe nga hekuri në malin

Rumija, po e rrënon shtetin

e Malit të Zi.

“Kisha në Rumi është një

objekt për rrënimin e Malit të

Zi shumetnik”, tha Krivokapiq

në intervistën dhënë Radios

së Malit të Zi.

Sipas tij, të gjitha objektet

tjera të ndërtuara në mënyrë

ilegale nga kisha serbe duhet

të trajtohen si objekte ilegale,

ndërsa problemi në lidhje me

kishën në Rumi është problem

politik.

Papandreu, pesimist

Kryeministri i Greqisë, Jorgos

Papandreu në fjalimin e

mbrëmshëm para parlamentit

grek në Athinë deklaroi se nuk

ishte optimist për zgjidhjen e

shpejtë të mosmarrëveshjeve

për emrin e Maqedonisë.

«Nuk jam optimist për këtë

çështje. Pala përballë nesh refuzon

të pranojë emër me përcaktim

gjeografik për përdorim

të përgjithshëm. Qëndrimet

dhe iniciativat greke për këtë

çështje janë të përhershme.

Nuk do të ndalemi me përpjekjet

për gjetje të përbashkët

të pranueshme. Kemi strategji

kombëtare të përcaktuar

qartë», deklaroi Papandreu

para deputetëve duke folur

për prioritetet e politikës së

jashtme të Greqisë.

Në anën tjetër, ministrat e

jashtëm të Greqisë dhe Maqedonisë,

Dimitris Drucas dhe

Antonio Miloshoski, të prem-

Krivokapiq përkujtoi se maja

e malit Rumi është vend i

shenjtë, për pjesëtarët e që

të tri besimeve në Mal të Zi.

Ai më tutje shtoi se me

vendosjen e kishës së hekurit

në këtë mal, kisha serbe

ka bërë një agresion në këtë

vend të shenjtë, duke shtuar

se ky agresion është duke vazhduar

që tashmë dy dekada.

Krivokapiq më tutje theksoi

se kisha serbe nuk po e respekton

kushtetutën e Malit

të Zi, po mohon ligjet, shtetin

dhe kombin malazez. “Kjo

nuk ndodh askund dhe është

një gjë e paimagjinueshme”,

tha Krivokapiq.

ten pritet të takohen në Budvë,

për të diskutuar për kontestin

e emrit.

Takimi do të zhvillohet para

atij në New York midis palëve

negociatore greke dhe maqedonase,

me ndërmjetësimin e

ndërmjetësuesit të OKB-së,

Mathew Nimitz.

Ministria e Jashtme e Maqedonisë

nuk ka zbuluar detaje

lidhur me agjendën e këtij

takimi, mirëpo është bërë me

dije se nismëtar për realizimin

e tij është ministri Miloshoski.

Të dyja palët pritet të dëgjojnë

qëndrimet rreth emrit dhe

mundësitë për lëshimet që të

dyja palët janë të gatshme t’i

bëjnë me qëllim të afrimit të

pozicioneve.

Takimi zhvillohet në margjinat

e konferencës joformale të

shefave të diplomacive të vendeve

të Evropës Juglindore të

organizuar nga Mali i Zi.

së shtunës, për të cilin kritikët

frikësohen se mund të çoj në

më tepër trazira. “Tubimi i së

shtunës nuk do të mbahet pasi

ka kërkesa plotësisht legale

dhe logjike nga miqtë tanë dhe

partnerët, të cilët po e ndjekin

situatën në Shqipëri me shqe-

Kampi për refugjatë në Llukavicë

afër Sarajevës, “Qendra e Imigracionit

për migrantë ilegalë në Bosnje”,

është vend i krimit, ku aktualisht po

qëndrojnë 20 persona, në kushte johumane

dhe poshtëruese, për të cilat

heshtin të gjithë, duke fi lluar nga autoritetet

lokale, e deri te BE-ja, e cila

e fi nancon tmerrin në të cilin jetojnë

disa shqiptarë, egjiptianë, sirianë, palestinezë,

algjerianë dhe një turk.

Në bazë të dëshmive të shumta,

shtetasit e huaj, të cilët arrestohen

në Bosnje, vendosen në qendra të

pranimit dhe sipas rregullave, ata lirohen

disa ditë pasi të vërtetohet se

ata mund të kthehen në shtetet amë.

Por kjo nuk vlen për 20 personat nga

Shqipëria, Egjipti, Siria, Palestina, Algjeria

dhe Turqia, të cilët akuzohen

për “aktivitete terroriste” dhe të cilët

që gjashtë muaj jetojnë në kushte të

pamundshme, shpesh të fyer dhe të

rrahur nga personat e punësuar në

Llukavicë, edhe përkundër faktit se

akuzat kundër tyre nuk janë vërtetuar

ende.

Pas rrahjeve dhe torturave disamujore,

pa padi formale, pa tretman

mjekësor, pa ndihmë ligjore, pa përkthyes,

të cilët do t’ua përkthenin

atyre dokumentet, të cilat atyre iu

tësim”, ka thënë Berisha.

Por, opozita do të zhvillojë të

premten protestën homazh në

nderim të viktimave të demonstratës

së javës së kaluar. Ambasadori

i SHBA-vë, Alexander

Arvizu, është takuar me kreun

Në bazë të dëshmive të shumta, shtetasit e

huaj, të cilët arrestohen në Bosnje, vendosen

në qendra të pranimit dhe sipas rregullave, ata

lirohen disa ditë pasi të vërtetohet se ata mund

të kthehen në shtetet amë. Por kjo nuk vlen

për 20 personat nga Shqipëria, Egjipti, Siria,

Palestina, Algjeria dhe Turqia, të cilët akuzohen

për “aktivitete terroriste” dhe të cilët që

gjashtë muaj jetojnë në kushte të pamundshme.

dorëzohen për t’i nënshkruar, një

grup prej tetë të burgosurve (katër

palestinezë, dy algjerianë dhe dy tunizianë)

kanë fi lluar më 28 dhjetor

një grevë të urisë, vepër kjo e njerëzve

të dëshpëruar, të cilëve që 28 ditë

nuk iu është drejtuar asnjë organ

shtetëror i Bosnjës.

Portali e-novine, me ndihmën e

organizatës franceze, Migreurop dhe

të afërmve të personave të burgosur,

ka arritur të sigurojë dëshmitë tronditëse

të njerëzve, të cilët përjetojnë

terror dhe shkelje të vazhdueshme të

të drejtave të njeriut.

“Kam jetuar tri vjet në Greqi. Jam

larguar nga aty, për shkak të pamundësisë

për t’u punësuar. Jemi

nisur në këmbë, kemi kaluar kufi rin

e Shqipërisë dhe kemi arritur në Kosovë,

ku jemi arrestuar. Na kanë liruar

pas shtatë ditëve, e më pas nëpërmjet

Malit të Zi jemi nisur për në Bosnje,

ku na ka arrestuar policia agresive

boshnjake, duke na i konfi skuar me

këtë rast paratë dhe gjësendet e tjera

të vlefshme”, rrëfen Y.S. i burgosur në

Llukavicë.

“Për gjashtë muaj në kamp,

asnjëherë nuk jemi paraqitur para

gjykatësit hetues, askush nuk ka folur

me ne për situatën tonë, nuk na është

BOTA

e opozitës, Edi Rama dhe ka

deklaruar se nuk është koha

për protesta e demonstrata. Por,

Rama i ka garantuar se opozita

do të zhvillojë protestë të qetë

dhe të heshtur në nderim të demonstruesve

që humbën jetën

në demonstratën e 21 janarit.

Guantanamo në Llukavicë

thënë se pse jemi këtu, e as se sa kohë

do të qëndrojmë në Llukavicë. Herë

pas here na sjellin dokumente për

të nënshkruar, edhe pse nuk e dimë

përmbajtjen e tyre, pasi nuk na është

sjellë kurrë ndonjë përkthyes. Përjetojmë

dhunë të tmerrshme. Ajo në

të shumtën e rasteve është verbale

dhe ka të bëjë me besimin tonë, por

nganjëherë është edhe fi zike. Na rrahin

me grushte, me shqelma, me shkopinj

gome, ndërsa vizita te mjeku

është e pamundshme, ngase edhe ai

është pjesëtar i drejtorisë së kampit.

Për ne nuk brengoset askush,

edhe përkundër faktit se pas grevës

katërmuajshe jemi tejet të lodhur.

Megjithatë, do të vazhdojmë me

grevë, ngase nuk mund të bëjmë

asgjë tjetër”, përfundon rrëfi min e tij

të tmerrshëm i burgosuri Y.S.

“Jam dëbuar nga Franca dhe fi llimisht

jam kthyer në vendin tim. Pak

kohë më vonë, nëpër Turqi, Greqi,

Shqipëri, Kosovë dhe Mal të Zi kam

arritur në Bosnje, ku jemi arrestuar.

Tani do të kthehesha në shtëpi,

vetëm të dal nga këtu. Kjo qendër

fi nancohet nga BE-ja, nga 30 euro

për kokë njeriu, për çdo ditë të qëndrimit

këtu”, rrëfen i burgosuri tjetër,

S.K.

Qendra e Imigracionit për migrantë

ilegalë në Bosnje, e fi nancuar

nga BE-ja, është hapur në vitin 2009,

në përputhje me Paktin e Stabilitetit

për Evropën Juglindore, me qëllim

që të vendoset kontrolli i kalimeve

kufi tare.

Bosnja, përndryshe nënshkruese

e Konventës Ndërkombëtare për të

drejtat e migrantëve, duhet t’i japë

urgjentisht fund kësaj agonie, nëpër

të cilën po kalojnë të arrestuarit në

Llukavicë. Autoritetet boshnjake në

Llukavicë janë duke krijuar një Guantanamo

të re.

(E-novine)


16 MARKETING E enjte, 27 janar 2011

licenca evropiane për

Aftësi afariste – EBC*L Kursi fillon

EBC*L është një ndër kualifikimet kryesore, që nevojiten sot në mënyrë që të jeni në gjendje të ushtroni me përgjegjësi një

veprimtari ekonomike apo administrative. Është një paketë dijesh e domosdoshme për të komunikuar me njerëz nga bota e

biznesit dhe për të diskutuar projekte dhe buxhete. Ndërmarrjet e kërkojnë këtë aftësi sot më shumë se kurrë, kur punësojnë

personel të ri dhe kur caktojnë detyrat për stafet e tyre. Për më shumë vizitoni: www.aukonline.org/TDI

Kursi përmban


(maksimumi 15 studentë)

www.mesimi.net në gjuhën Shqipe

EBC*L në gjuhën Shqipe

kurs intenziv për

Licencim evropian për aftësi afariste

20 orë mësimore / 5 ditë / 4 orë në ditë

Suksesi juaj. Pasioni yne.

Temat që trajtohen në EBC*L niveli A
2011

Qellimet

5 Shkurt 2011

THIRR

OSE

EMAIL

OSE

VIZITO

038 608 608 ext:141

044 509 801

auki@aukonline.org

Rr. Nazim Gafurri 21

(Përballë AUK) — Prishtinë

1.

2.

3.

4.

5.

Qellimet

profesionale profesionale : :

Emri juaj:

Licencimi Licencimi ne

EBC*L EBC*L

Niveli Niveli A

Si te regjistroheni ?


E enjte, 27 janar 2011

NJOFTIM PËR ANULIMIN E AKTIVITETIT TË PROKURIMIT

Konform nenit 59 A të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të shpallur me

Rregulloren nr.2007/20

Data: 27/01/2011

Nr. i Prokurimit: PTK 10 572 111

I. AUTORITETI KONTRAKTUES:

Posta dhe Telekomunikacioni i Kosovës Sh.A

Ndërtesa Qendrore, Dardania p.n.

10000 Prishtine, Kosove

II. LËNDA E KONTRATËS:

II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: Azhurnimi i Router-ve Qendror CISCO

të Rrjetit IP / MPLS

IV. ANULIMI I PROCEDURËS:

IV.1 Data e vendimit mbi anulimin e procedurës: 26/01/2011

IV.2 Numri i tenderëve të pranuar: 2

IV.3 Arsyeja e anulimit të procedurës së prokurimit publik:

- Një dispozitë në Ligjin e Prokurimit Publik kërkon anulimin (janë pranuar më pak se 3 tenderë të

përgjegjshëm)

- Tenderi i përgjegjshëm përmban çmimin i cili në mënyrë substanciale tejkalojnë buxhetin e

autoritetit kontraktues për aktivitetin e prokurimit

V. ANKESAT:

Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: Te Grandi-

Rruga “GARIBALDI” pa nr. Prishtine. Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për

Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20.

Versioni i plotë i Njoftimit për anulimin e aktivitetit të prokurimit është në dispozicion në: www.

ks-gov.net/krpp

CANCELLATION NOTICE FOR THE PROCUREMENT ACTIVITY

According to Section 59 A of Law No. 02/L-99 on Public Procurement in Kosovo, promulgated with

Regulation No.2007/20

Date: 27/01/2011

Procurement No: PTK 10 572 111

I. CONTRACTING AUTHORITY:

Post and Telecommunication of Kosovo J.S.C

Headquarters, Dardania n.n

10000 Prishtina, Republic of Kosova

II. OBJECT OF THE CONTRACT:

II.1.1 Contract title attributed by the contracting authority: Upgrading Core CISCO Routers of

IP/MPLS Network

IV. CANCELLATION OF PROCEDURE:

IV.1 Date of decision on cancellation of procedure: 26/01/2011

IV.2 Number of tenders received: 2

IV.3 Reason for cancellation of public procurement procedure:

- A provision in the Public Procurement Law requires the cancellation (less than 3 responsive

tenders were received)

- Responsive tender contain price that substantially exceed the contracting’s authority budget for

the procurement activity

V. COMPLAINTS:

Any interested party may fi le a complaint with the Procurement Review Body, Str: “GARIBALDI”

without Nr. Near Hotel Grand, Pristina , according to the provisions of Title VIII of Law No 02/L-99,Law

on Public Procurement in Kosovo, promulgated with Regulation 2007/20.

Fu ll version of the contract award notice is available in www.ks-gov.net/krpp

OBAVEŠTENJE O OTKAZIVANJU AKTIVNOST NABAVKE

MARKETING 17

Po članu 59 A Zakona br.02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, izmenjen Pravilnikom Br.2007/20

Datum: 27/01/2011

Nabavka br: PTK 10 572 111

I. UGOVORNI AUTORITET :

Posta i Telekomunikacija Kosov D.D.,

Zgrada sedišta, Ul. „Dardania“ b.b.

10000 Priština, Repulika Kosova

II. PREDMET UGOVORA:

II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: Unapređenje Osnovni CISCO Rutera IP

/ MPLS Mreže

IV. PROCEDURA OTKAZIVANJA:

IV.1 Datum odluke o otkazivanju procedure: 26/01/2011

IV.2 Broj primljenih tendera: 2

IV.3 Razlog otkazivanja procedure javne nabavke:

- Odredba Zakona o javnim nabavkama zahteva otkazivanje (primljena su manje od 3

odgovarajuća)

- Odgovarajući tender sadrže cenu koje znatno premašuju budžet za nabavku ugovornog

autoriteta

V. ZALBE:

POLICIA E KOSOVËS

NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS

SHËRBIM

Konform nenit 40.3 të Ligjit nr.02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me

Rregulloren Nr.2007/20

Nr. i Prokurimit: 214/ 10/ 58/221

I AUTORITETI KONTRAKTUES: POLICIA E KOSOVËS

II: LËNDA E KONTRATËS

II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: TRANSPORTI I PAISJEVE TË

NDRYSHME

III.1 LLOJI I PROCEDURËS

x E hapur E kufi zuar E negociuar

III.2 KRITERET PËR DHËNIEN E KONTRATËS: : Çmimi më i lirë

IV.4 Emri dhe adresa e operatorit ekonomik të cilit i është dhënë kontrata: _ NTN ‘’ BESI

COM ’’, Skenderaj

IV.5 Informacione lidhur me vlerën e kontratës

Vlera e përgjithshme përfundimtare e kontratës 1,123.60 € (përfshirë TVSH)

V.1 ANKESAT

Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit:

(shëno adresën e plotë): Rruga “JOHAN V. HAHN” PN , Prishtinë

Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të

shpallur me rregulloren nr. 2007/20.

Versioni i plotë i Njoftimit për dhënie të kontratës, është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA

USLUGE

Po članu 40.3 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Br.Nabavke: 214/ 10/58/221

I: UGOVORNI AUTORITET: POLICIJA KOSOVA

II: PREDMET UGOVORA

II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: _ Transport razlićitih Oprema

III.1 VRSTA PROCEDURE

X Otvorena Ograničena Pregovaranja

III.2 KRITERIJUMI ZA DODELU UGOVORA : najniza cena

IV.4 Ime I adrese ekonomskog operatera kojem je dodeljen ugovor: NTN ‘’ BESI COM ’’,

Skenderaj

IV.5 Informacije o vrednosti ugovora

Ukupna vrednost ugovora _1,123.60 € (sa PDV-om)

V.1 ŽALBE

Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki:

(adresa) Ul.“JOHAN V. HAHN” bb , Prishtina _________,

Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen

Pravilnikom Br.2007/20

Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

Svaka zainteresovana strana može da uloži žalbu Telu za preispitivanje nabavke: Kod GRAND Hotel-

Ulica “GARIBALDI” bb. Pristina, po odredbama Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na

Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20.

Kompletna verzija Obaveštenja o Konkursu za Idejni Projekat je na raspolaganju : www.ks-gov.net/

krpp


18 MARKETING E enjte, 27 janar 2011

ZYRA E KRYEMINISTRIT

OFFICE OF THE PRIME MINISTER

URED PREMIJERA

KOMISIONI RREGULLATIV I PROKURIMIT PUBLIK

PUBLIC PROCUREMENT REGULATORY COMMISSION

REGULATORNA KOMISIJA JAVNE NABAVKE

NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS- SHËRBIME

Konform nenit 41 të Ligjit nr.03/L-241, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20

Data: 26/01/2011

Nr. i Prokurimit: ZK 104 10 097 211

I AUTORITETI KONTRAKTUES: ZYRA E KRYEMINISTRIT, SHESHI ”NËNË TEREZA” PN. PRISHTINË

II: LËNDA E KONTRATËS – Shërbime shtypi:

Botimi i Gazetës Zyrtare dhe botime tjera.

III.1 LLOJI I PROCEDURËS - E hapur X

III.2 KRITERET PËR DHËNIEN E KONTRATËS - “Çmimi më i ulët”

IV: DHËNIA E KONTRATËS

Në rast të disa pjesëve të dhëna disa operatorëve ekonomik të suksesshëm, përsërit § IV.4 dhe IV.5 për

secilën pjesë.

IV.4 Emri dhe adresa e operatorit ekonomik të cilit i është dhënë kontrata:

OE”EUROPRINTY”,Rr.”Luan Haradinaj” pn., Prishtinë 10 000

IV.5 Vlera e përgjithshme e kontratës me TVSH: € 141,704.75

V.1 ANKESAT

Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit:

Emri zyrtar: ORGANI SHQYRTUES I PROKURIMIT

Adresa e OSHP-së: Te Grandi- Rruga “GARIBALDI” pa nr.

Qyteti: Prishtinë Kodi postar: 10000

Personi kontaktues: Ardian Behra E-maili:ardian.behra@ks-gov.net

Telefoni: 038/213 378 Faksi: 038/213 378

Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit nr. 03/L-241, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të

shpallur me rregulloren nr. 2007/20.

Versioni i plotë i Njoftimit për dhënie të kontratës, është në dispozicion në:

www.ks-gov.net/krpp

OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA - USLUGE

Po clanu 41 zakona br.03/L-241 zakona zar Javne Nabavke na Kosovu, objavljen Uredbom Br.2007/20

Datum: 26/01/2011

Nr. i Prokurimit: ZK 104 10 097 211

I: UGOVORNI AUTORITET: URED PREMIJERA,TRG ”NENE TEREZA” BB.PRIŠTINA

II: PREDMET UGOVORA – Usluge izdavanja:

„Objavljivanje Složbenog Lista i drugih izdanja“

III.1 VRSTA PROCEDURE - Otvorena X

III.2 KRITERIJE O DODELI UGOVORA - “Najniza cena”

IV: DODELA UGOVORA

U sluaju podele pojedinih Ugovora nekoliko uspenih Ekonomskih Operatora, ponoviti § IV.4 i § IV.5 za

vaki deo.

IV.4 Ime i adresa ekonomskog operatera kojem je dodeljen ugovor

EO”EUROPRINTY”,Ul.”Luan Haradinaj” bb,Priština 10 000.

IV.5 Ukupna vrednost ugovora sa PVD : € 141,704.75

V.1 ŽALBE

Svaka zainteresovana strana može da uloži žalbu

Telu za Preispitivanje Nabavke.

Službeni naziv: TELO ZA RAZMATRANJE NABAVKI

Adresa TRN-a: Ulica “GARIBALDI” bb.

Grad: Priština Poštanski broj: 10000

Lica za kontakt:: Ardian Behra E-maili:ardian.behra@ks-gov.net

Telefon: 038/213 378 Faks: 038/213 378

Po odredbama Glave VIII zakona br. 03/L-241, ZJN na Kosovu , objavljen Uredbom Br.2007/20

Punu verziju obavetenja o dodeli ugovora, možete nai:

www.ks-gov.net/krpp

ZYRA E KRYEMINISTRIT

OFFICE OF THE PRIME MINISTER

URED PREMIJERA

KOMISIONI RREGULLATIV I PROKURIMIT PUBLIK

PUBLIC PROCUREMENT REGULATORY COMMISSION

REGULATORNA KOMISIJA JAVNE NABAVKE

CONTRACT AWARD NOTICE

SERVICES

According to Section 42.3 of Law No. 03/L-241, Law on Public Procurement in Kosovo,

promulgated with Regulation No.2007/20

Date: 26.01.2011

Procurement No:ZK 104 10 097 211

I: CONTRACTING AUTHORITY: OPM

II: OBJECT OF THE CONTRACT: Publishing service

II.1.1 Contract title attributed by the contracting authority:

Serwices for publishing the Official Gazette and other publications

III.1 TYPE OF PROCEDURE: Open X

III.2: CONTRACT AWARD CRITERIAS : “lowest price”

IV: CONTRACT AWARD

(In case of some parts given to some successful economic operators, repeat

S.IV.4 and IV.5 for each lot)

IV.4 Name and addresses of economic operator to whom the

contract has awarded:

OE”EUROPRINTY”,Str.”Luan Haradinaj” nn., Prishtina ,10 000

IV.5 Information on value of contract

Total final value of contract € 141,704.75 (including VAT)

V.1 COMPLAINTS

Any interested party may file a complaint to the Procurement Review

Body,

Official name :

Address of the PRB: Rr. Garibaldi p.n. Pristina

Town: Pristina Postal code:10 000

Electronic address (if applicable):www.ks-gov.net/oshp

Contact person: Ardian E-mail:ardian.behra@ks-gov.net

Behra

Telephone: 038 213 378 Fax:

According to the provisions of Title VIII of Law No 03/L -241, Law on Public

Procurement in Kosovo, promulgated with Regulation 2007/20.

Full version of the contract award notice is available at: www.ks-gov.net/krpp


E enjte, 27 janar 2011

arté Keanu

Redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Dy vazhdime të ‘Matrix’

Reeves zbuloi se vëllezërit Wachowski

po punojnë në dy vazhdimet e reja të fi lmit

‘Matrix’. Aktori që në tre fi lmat e parë luan

rolin e Nea, deklaroi se në sesionet e Q&A në

Londër ka takuar vëllezërit Wachowski, të cilët

i thanë se “janë në përfundim të skenarit për

dy fi lma”, në të cilët Reeeves do të rikthehet

në botën e Matrix si Neo, njoftoi portali Ain’t

‘Çifti Martin’,

një freski

në Francë

It Cool News. Vëllezërit Wachowski janë në

përfundim të adaptimit të librit ‘Cloud Atlas’

(Atlasi i Reve), dhe menjëherë pas kësaj, sipas

Reeves, do të fokusohen në vazhdimin e

‘Matrix’. Vëllezërit Wachowski po punojnë

edhe në vazhdimin e rrëfi mit për Robin

Hood, ngjarja e të cilit është vendosur në të

ardhmen. Në këtë fi lm luan Will Smith.

19

Shfaqja ‘Çifti Martin’ me regji të Bekim Lumit,

produksion i Teatrit Kombëtar të Kosovës, vazhdon

të tërheqë vëmendjen e shtypit ndërkombëtar.

Pas pjesëmarrjes, në nëntor të vitit 2010,

në Festivalin Kontemporan Europian ‘Euro-Scene’,

në Leipzig, të Gjermanisë, kur shfaqja kishte zënë

vend në shtypin gjerman, këto ditë përmes një

shkrimi tjetër, ‘Çifti Martin’ është prezantuar edhe

në numrin më të ri të revistës franceze ‘Cassandre

Horschamp’.

Thomas Hahn

“Cassandre/Horschamp”

PARIS, DIMËR, 2011 -

Në shkrim, i cili shoqërohet edhe

nga një fotografi e shfaqjes me aktorët

Astrit Kabashi e Gresa Pallaska,

kritiku i teatrit Thomas Hahn,

i cili e ka ndjekur shfaqjen gjatë

Festivalit të Leipzig-ut, duke iu referuar

përshtypjeve të tij dhe bashkëbisedimit

me regjisorin Bekim

Lumi, jep një tablo të gjithanshme

jo vetëm për shfaqjen, por edhe

për gjendjen e teatrit në Kosovë.

“‘Çifti Martin’ është ide e Bekim

Lumit, nga Teatri Kombëtar,

një copëz e nxjerrë nga dialogu

i famshëm ndërmjet zonjës dhe

zotërisë Martin, nga ‘Këngëtarja

Tullace’ e Ionesco’s. Aktorët e

përsërisin tekstin shumëherë,

duke rënë në atmosfera burleske,

ludike, absurde ose tragjike.

Luhet, vallëzohet, këndohet”,

shprehet Thomas Hahn në shkrimin

e tij, duke shtuar se: “Prania e

Lumit në Leipzig na kujton që, për

shkak të trazirave politike, gjendja

e artit në Lindje nuk mund të

jetë e njëjtë si në Perëndim. Kësaj

situate në Kosovë i shtohet edhe

dhuna e luftës, ose edhe ‘aparteidi’

i përjetuar gjatë një dekade të

tërë. Teatrot udhëhiqeshin nga

serbët, dhe në to ishte e ndaluar

të fl itej shqip”.

Në kontekstin e përjetimeve

nga lufta, Hahn thotë se: “Lufta

ndërhyn në ‘Çiftin Martin’ në

formë të kujtimeve. Derisa është

duke ndërruar jetë nga të shtënat,

z. Martin ngrihet dhe bashkëshortja

e tij, e shokuar nga mashtrimi

i kësaj pike tragjike, fi llon një të

fjalosur të madhe. Kosova kalon

në normalitet. Lufta ndalet, çiftet

marrin hov”. Tutje, Hahn i referohet

edhe Lumit: “Inspirimin për

këtë skenë e kam marrë nga një

episod i përjetuar nga prindërit

e mi, të cilët arritën të shpëtonin

nga serbët që i ndiqnin. Lufta i ka

lidhur njerëzit mes vete, mirëpo

tani po shpërbëhet një strukturë

familjare tradicionale”, thotë

Lumi.

“Për të, teatri i Ionesco’s është

absurd vetëm në shikim të parë.

Ai në të gjen një varg leximesh të

mundshme”, sqaron Hahn.

Ndërsa, duke folur për gjendjen

e teatrit në Kosovë dhe mbështetjen

e pamjaftueshme institucionale

për paraqitjen e shfaqjeve

jashtë vendit, Thomas Hahn

shkruan:

“Mirëpo, Qeveria e Kosovës nuk

i ndihmon artistët e saj që të qarkullojnë.

‘Çifti Martin’ ka arritur të

dalë jashtë vendit falë ndihmës së

Institutit Goethe dhe Ambasadës

Gjermane. Në Kosovë teatri është i

margjinalizuar. Kjo bëhet edhe më

e dhimbshme, kur Lumi deklaron

që ‘secilën herë që ne arrijmë të

luajmë jashtë vendit, barra e luftës

që ne e bartim na lehtësohet ngapak’.

Në vitin 2011 ata (ndoshta) do të

luajnë në Seoul. Teatri Kombëtar

ka gjithsejtë 200,000 euro në vit

për 6-7 produksione”.

Ndërkohë, duke folur për ndihmat

e BE’së për Kosovën në fushën

e kulturës, autori Hahn, gjithnjë

duke iu referuar Lumit, thekson:

“Kuptohet që në shtet hyjnë para

nga BE. Mirëpo, BE kryesisht i

mbështet restaurimet e kishave

dhe të manastireve. Harrohet

plotësisht që edhe shpirtrat tanë

kanë qenë të vrarë”. Ndërkaq,

duke iu referuar izolimit të Kosovës

dhe pamundësisë së artistëve

kosovarë që të komunikojnë

me botën për shkak të vizave,

Thomas Hahn shkruan:

“Edhe pse, kohë pas kohe, mund

ta kalojnë barrierën e hapësirës

Schengen, shqiptarët nuk mund

të hyjnë në Serbi. Mundësia e tyre

e vetme që të takojnë njerëz nga

teatrot serbe është që të marrin

pjesë në ndonjë festival të huaj”.

Hahn e citon Lumin: “‘Mirëpo, për

të marrë ftesa ‘duhet të jemi më të

mirë se të tjerët. Askush nuk do të

na ftojë vetëm pse jetojmë në Prishtinë’.

Pjesa tjetër e fajit i mbetet

luftës për të marrë viza”.

Shkrimin e tij, Thomas Hahn

e përmbyll me konstatimin dhe

vlerësimin për një paraqitje eventuale

të shfaqjes ‘Çifti Martin’ në

Francë. Shfaqja, sipas Hahn, do të

sillte një freski në skenën teatrore

franceze. “‘Çifti Martin’ do të sillte

një gjak të ri në Francë, ngase

interpretimet e Eugene Ionesco’s

vazhdojnë të mbesin shumë ortodokse

(konvencionale)”.


FOTO: PETRIT RRAHMANI

20 ARTE

Të martën

mbrëma, Teatri

Kombëtar i

Kosovës (TKK)

shfaqi premierën

e shfaqjes ‘Duke

Pritur Godonë’,

të dramaturgut

Samuel Beckett,

me regji të

Drita Begollit.

Kryepersonazhet,

Estragoni dhe

Vladimiri, kësaj

radhe “u bënë”

femra.

Albana S. Muja

albana.muja@gazetaexpress.com

PRISHTINË, 26 JANAR-

“Ishte vështirë, por në të njëjtën

kohë edhe një sfidë, që na dha

mundësinë ta tregojmë kreativitetin

dhe mjeshtërinë tonë aktoreske”,

Edhe ‘Shqiptari’ në Berlinale

‘Shqiptari’ është fi lmi i tretë me

temë shqiptare që do të bëhet

pjesë e Festivalit Ndërkombëtar

të Filmit në Berlin. Filmi i regjisorit

gjerman Johannes Naber,

i mbështetur nga Qendra Kombëtare

Kinematografi ke Shqiptare,

do të shfaqet në seksionin

theksoi Arbnesha Grabovci, derisa

po e sqaronte qasjen regjisoriale të

shfaqjes ‘Duke Pritur Godonë’.

Shfaqja që u dha të martën

mbrëma erdhi në një formë tjetër.

Absurdi i njohur Beckett’it kësaj

radhe solli personazhet femra që

po e prisnin Godonë. Interpretimi,

Perspektive Deutsches Kinema,

ku regjisorëve të rinj gjermanë

u jepet mundësia e shfaqjes së

talentit të tyre. Në fund juria, që

kryesisht përbëhet nga publiku,

jep një çmim për këtë seksion.

Filmi trajton historinë e një

emigranti shqiptar (të interpre-

që servoi një përforcim elementesh

femërore, tek kontaktet ndërmjet

personazheve arriti ta transformojë

shfaqjen si gjini, por edhe të jap

mesazhin e pritjes.

Estragoni dhe Vladimiri ishin

femra, duke e bërë kështu këtë

element të veçantë të përqendri-

tuar nga Nik Xhelilaj), i cili për

dashuri detyrohet të emigrojë

në Gjermani, të bëhet pjesë e

trafi kimit të emigrantëve, dhe

të përjetojë shumë peripeci,

para se të kthehet në Shqipëri.

Përveç Xhelilajt, në fi lm luajnë

edhe Amos Zaharia, Çun Lajçi,

mit të publikut. Sipas dramaturgut,

Agron Gërguri, personazhet

e meshkujve të interpretuara nga

femrat tentonin që ta rikuptimësonin

absurdin e Beckett’it.

“Pra, atë që e mora si mesazh nga

shfaqja, ishte pritja për t’i dhënë

kuptim jetës”, tha ai.

E enjte, 27 janar 2011

Luan Jaha, Yllka Mujo, Guljelm

Radoja dhe disa aktorë gjermanë.

Filmi ‘Shqiptari’ ka marrë çmimin

e parë në Max Ophüls Festival.

Në edicionin e 32 të këtij

festivali, ‘Shqiptari’ u vlerësua si

fi lmi më i mirë.

Femrat presin

sefte Godonë

Sipas Gërgurit, personazhet ishin

gra të përhumbura, të cilat kanë

një bagazh jetësor, por që ende nuk

e kanë gjetur esencën e jetës. Ato

presin që ajo të ju ndodh, edhe

pse, natyrisht, që nuk ndodh. Nuk

ndodh më ajo që ka ndodhur, edhe

pse duhet sistemuar ajo që tashmë


E enjte, 27 janar 2011

Muzikali për Robbie Williams

Jeta e pop këngëtarit të

famshëm britanik, Robbie

Williams, së shpejti do të

shndërrohet në një muzikal,

i cili pastaj do të fillojë të

shfaqet në Londër. Këngëtari,

i cili kohë më parë sërish iu

bashkua grupit Take That, në

ka ndodhur në jetët e tyre.

Edhe për regjisorin Fatos Berisha,

i cili këtë tekst e ka parë në

forma nga më të ndryshmet, por

gjithnjë të interpretuar nga meshkujt,

ishte kjo një qasje interesante.

“Është hera e parë që ‘Duke

Pritur Godonë’ po e shoh në këtë

formë, gati me të gjithë personazhet

femra. Mu duket një qasje interesante,

dhe për këtë e përgëzoj

regjisoren”, theksoi ai.

Megjithatë, muzika e shfaqjes

ishte, mbi të gjitha, ajo që Berishës

i la mbresa të mëdha, por edhe

vetë prurja e këtij teksti klasik të

dramaturgjisë botërore i ka bërë

mirë TKK’së në këtë sezon.

Dramaturgu i njohur botëror,

Samuel Beckett, fi llimisht nuk ishte

aq i dashur për regjisoren Drita

Begolli. Pasi që e kishte lexuar

dramën, në kokë i kishin mbetur

një mal paqartësish, duke mos

qenë në gjendje as të kërkonte

shpjegime karshi ngatërresave

që ia shkaktonte ky tekst. Mirëpo,

u ndal, dhe u vu para pritjes

së pakuptimtë të Godosë. Edhe

pse deshi ta sfi donte, megjithatë

e mundonte diçka: “fakti që në pritja

u ndodhte katër burrave. Pra,

pse vetëm atyre? Vendosa që ta

ndërroja këtë fat meshkujsh me atë

të femrave. I zgjodha pra femrat në

vend të katër burrave, dhe duket

sikur fi llova që ta kuptoja më mirë

Beckett’in”, sqaroi Begolli.

Megjithatë, sipas saj, ideja nuk

ishte vetëm pritja e pakuptimtë,

ngase Begolli deshi të thoshte edhe

shumëçka tjetër.

“Shfaqjen e kam ndërtuar mbi

pritjen, mbi përsëritjen, mbi abuzimin,

mbi shoqërimin dhe, mbi

të gjitha, mbi shpresën, pasi që

ne si popull i njohim shumë mirë

pritjen, përsëritjen, e njohim abuzimin,

shoqërimin... dhe më së

shumti shpresën”, nënvizoi Begolli.

Pikërisht nëpërmjet këtyre elementeve

ajo edhe u mundua të

pasqyrojë botën e femrës sonë.

Të pyetur për dhënin e një

vlerësimi të mundshëm kritik, disa

dramaturgë dhe regjisorë s’ishin

në gjendje të fl isnin, e disa të tjerë

ngaqë ishin pjesë e komisionit

vlerësues për mbrojtjen e temës

së magjistraturës së regjisores

me këtë shfaqje. Publiku ndërkaq

shfaqjen duket se e priti mirë, duke

e vlerësuar atë si solide.

Në rolin e Vlladimirit u shfaq

Drita Krasniqi, Estragoni ishte

Arbnesha Grabovci-Nixha, Pozo

Kumrie Hoxha, Lucky Agnes Nokshiqi,

ndërsa djaloshi Erind Lokaj.

Ndryshe, Drita Begolli u asistua

nga Arlinda Morina; skenografi a

dhe kostumet u punuan nga Zake

Prelvukaj, e muzika ishte e Ilir

Osmanit.

Teksti i Beckett’it u përkthye nga

Eqrem Basha.

të cilin këndoi para se të fi llonte

solo karrierën e tij të suksesshme,

e miratoi këtë projekt

dhe u lejoji producentëve që

në muzikal – cili do të shfaqet

në West End, në Londër – të

shfrytëzojnë numrat nga katalogu

i solo materialeve të tij

muzikore.

“Robbie e lejoi bërjen e muzikalit,

dhe mendon se ai do të

jetë një shfaqje zbavitëse. Ai i

pëlqen shfaqjet në West End,

andaj është i nderuar që njëra

prej tyre do të jetë e inspiruar

nga jeta e tij”, i tha burimi

Shpallen

nominimet

për Golden

Raspberry

LOS ANGELES, 24 JANAR \ Në pritje të

shpërblimeve Oscar, për fi lmat më

të mirë, ndahen edhe ‘Mjedrat’ ,

për realizimet më të këqija në industrinë

fi lmike gjatë vitit të kaluar.

Sivjet për nga numri i nominimeve

prijnë “Saga e Muzgut: Eklipsi”,

“Sunduesi i Erërave”, “Gjuetia në

Ish-gruan” dhe ‘Seksi dhe Qyteti 2’.

Nominimin për rolin më të keq

e fitoi Kristen Stewart, përderisa

gara për shpërblim për rolin më të

keq të mashkullit do të zhvillohet

ndërmjet “rivalëve” fi lmikë Robert

Pattinson, Taylor Lautner, Jack

Black, Gerard Batler dhe Ashton

Kutcher.

Në mesin e divave të tjera fi lmike

që “s’janë gjë më të mira se Kristen

Stewart” radhiten edhe të katër

njujorkezet nga filmi ‘Seksi dhe

i afërt me ngjarjen gazetës

londineze ‘The Sun’.

Pronarja dhe drejtoresha e

teatrit Old Wic, Sally Greene,

tashmë ka fi lluar me audicionin

për përzgjedhjen e aktorit

që do ta luaj rolin e Robbie

Williams.

Vampirët, njerëzit ujqër, sunduesit e erërave,

udhëheqin për nga numri i nominimeve i për Mjedrën

e Artë – natyrisht, për filmin më të keq të vitit.

Qyteti 2’ (Sarah Jessica Parker, Kim

Cattrall, Kristen Davis dhe Cynthia

Nixon), por edhe Miley Cyrus dhe

Megan Fox.

Shpërblimi për rolin më të keq

episodik do të mund ta “rrëmbejë”

Sher, për rolin e saj në fi lmin

‘Burleska’, por edhe Lisa Minelli për

shfaqjen e saj në ‘Seksi dhe Qyteti

2’, apo Barbara Straisand, për rolin

episodik në ‘Th e Little Fockers’.

Për realizim ku u ‘keqpërdor’ teknologjia

3D, disa nga filmat e

nominuar janë ‘Sunduesi i Erërave’,

‘Qentë dhje Macet’, ‘ Ndeshja e

Titanik’, ‘Saw 3D’, etj.

Fituesit e çmimeve, si zakonisht, do

të shpallen më 26 shkurt, një ditë

para ndarjes së çmimeve Oscar.

Vitin e kaluar për aktoren më të

keqe u shpall Sanra Bullock.

LIBRA TE RINJ shqip

TOKA E MIRË

nga Pearl Back

Botues Dritan, përktheu Vladimir Bako

Roman, 330 faqe

Kur O-leni merret për grua nga fermeri kinez

Wang Lung, punon pa u lodhur gjatë katër shtatzënive.

Shpërblimi fillimisht kursehet, përderisa

pllakos zija e bukës. Në sfond të një Kine

në zgrip të ndryshimit, «Toka e Mirë» është

një sagë familjare dhe një histori e sakrificës

femërore, nga nobelistja amerikane Pearl Back.

ARTI I TË DASHURUARIT,

nga Erich Fromm

Botues Princi, përktheu Myftar Gjana

Estetikë&filozofi, 146 faqe

A është dashuria Art? Nëse po, ajo

kërkon njohuri dhe përpjekje.

Ose a mos është dashuria një ndjenjë e këndshme,

që për përvojën është një çështje fati, në të

cilën dikush «bie brenda» nëse ka fat?

Ky libërth bazohet në hipotezën e parë,

edhe pse shumica e njerëzve sot pa

dyshim që besojnë në të dytën.

WOODHOUSE,

ZERVA DHE ÇAMËT,

nga James Pettifer

Botues Onufri, përktheu Xhevdet Shehu

Publicistikë, 64 faqe

Historia e ngjarjeve në Epir dhe Çamëri gjatë

Luftës së Dytë Botërore, në periudhën e Luftës

Civile Greke, vetëm sa ka filluar që të trajtohet

seriozisht nga historianët në studimet

e tyre. Tri shtete janë përfshirë më thellësisht

në këtë çështje: Greqia, Shqipëria dhe Britania.

Megjithatë, gjatë Luftës së Ftohtë janë bërë

pak studime historike serioze në këto vende.

Kadareja, falë për biblioteka

Prishtinë, 26 janar - Fondacioni

Kulturor Shqiptar HI

Classic, i themeluar dhe

i drejtuar nga Inva Mula

dhe Hetem Ramadani, në

bashkëpunim me Bibliotekën

Kombëtare dhe

Universitare të Kosovës,

përmes një ceremonia do

të shpërndajë për 50 biblioteka

kompletet e veprës së

plotë të shkrimtarit Ismail

Kadaresë, të botuar nga

21

Shtëpia Botuese ONUFRI

në Tiranë.Ceremonia do të

mbahet më 27 janar 2011,

në orën 12, në Amfiteatrin e

Madh të Bibliotekës Kombëtare

dhe Universitare të Kosovës.

Fondacioni Kulturor

Shqiptar HI Classic, në kuadër

të veprimtarisë së tij për

mbështetje të nismave kulturore

mbarëkombëtare, do

t’i dhurojë 80 komplete për

50 biblioteka të Kosovës.

Fjalën e rastit në këtë ceremoni

do ta mbajnë: kryetari

i Shoqatës së Shkrimtarëve

të Kosovës, Adem Demaçi,

dhe Sali Bashota, drejtor i

Bibliotekës Kombëtare dhe

Universitare të Kosovës.


22

Rozë

redaktor: Ardian Jasiqi

e-mail: ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

bigbrother

Sapo largohet Marieli, Alkena,

Neda dhe Alma shkojnë pranë

shtratit të Mirjetës dhe nisin të

bisedojnë me të. Alma i thotë

Mirjetës se ajo është shumë

e ndrojtur dhe nuk arrin ta

shprehë dashurinë që ndjen

për Marielin. Mirjeta e mohon

këtë duke thënë se ajo nuk

është e ndrojtur dhe shpesh

shkon pranë Marielit dhe e

përqafon. Neda i thotë se

Marieli ka fi lluar të ndjehet keq

nga kjo situatë, sepse ndjen

shumë për Mirjetën. Mirjeta

u thotë vajzave se edhe ajo e

pëlqen shumë Marielin, por

lidhja e tyre në një ambient që

vëzhgohet 24 orë nga kamerat

dhe vështrohet nga miliona sy,

është shumë e vështirë. Mirjeta

thotë se ajo vjen nga një

familje ndoshta më strikte se

ajo e atyre dhe se fakti që ajo

dhe motrat e saj janë të vetmet

vajza në fi s, do të sillte shumë

paragjykime për to.

Marieli përlotet për familjen

Në dhomën e gjumit janë

ndezur dritat dhe muzika që

lajmërojnë banorët se tashmë

ata duhet të zgjohen. Marieli

është banori i parë që zgjohet,

e pas tij edhe Ergysi e Klaudjën.

Ata merren me përgatitjet

e mëngjesit, ndërsa banorët

e tjerë po vonojnë të zgjohen.

Petriti vjen pranë tyre dhe

mendojnë se cilët nga banorët

kanë ditëlindjen në vazhdim e

Klaudja përgjigjet se në shkurt

e kanë Klodi, Shkëlqimi dhe

Ogreni. Koha kalon dhe Marieli

qëndron për disa çaste i vetëm

në kuzhinë. Duke dëgjuar

këngët në sfond, Marieli qëndron

i menduar dhe përlotet.

Ergysi shkon pranë tij dhe e

pyet se pse është mërzitur.

Marieli i përgjigjet se ndjen

“Jeta duhet marrë

me optimizëm”

Klaudja shkon pranë vajzave

që vazhdojnë ende të fl enë

dhe i kërkon të zgjohen. Më

pas ajo shkon tek Marieli dhe

mundohet ta qetësojë, pasi

ai është i mërzitur. Petriti

shprehet se Marieli e ka

zemrën e madhe, por të butë.

Ai këshillon Marielin të jetë

i fortë e të mos dorëzohet.

Marieli shprehet se janë disa

momente që i godasin zemrën

dhe e bëjnë të ndihet i dobët,

pasi janë ndjenja shumë të

forta e të papërballueshme.

Klaudja i thotë Marieli se të

gjithë i ka marrë malli për

info

Pengesa për Marielin dhe Mirjetën

shumë mungesën e familjes

dhe e ka marrë malli për ta. Ergysi

e qetëson duke i thënë se

të gjithëve u mungojnë njerëzit

e dashur, por nuk duhet ta

lëshojnë veten. Marieli shprehet

se një gjë e vogël po të mos

shkojë mirë, menjëherë i shkon

mendja te familja.

familjen e janë përlotur. Marieli

u thotë banorëve se nuk do

që ti bëjë të ndihen keq dhe

po të duan mund të largohen,

por Klaudja, Petriti dhe Ergysi

shprehet njëzëri se për ta

nuk është aspak problem dhe

duan ti qëndrojnë afër.

Klaudja shprehet se kur e

ka parë Marielin për herë të

parë i është dukur shumë

hijerëndë dhe po ashtu pohon

dhe Ergysi. Më pas Alma

zgjohet dhe i kërkon Klaudjës

që ti bëjë një kafe. Klaudja

pohon, por rrugës pengohet

dhe rrëzohet.

Çmendet Lisa Marie Presley

Lisa Marie Presley është

duke u konsultuar me një

psikolog për t’u shëruar

nga frika, pasi që ka frikë

se mund të pësojë sulm në

zemër, ka thënë një burim.

Sipas tabloidit amerikan,

Ndryshojnë

mbiemrat

Nora Istrefi dhe Dafi na

Zeqiri kanë ndryshuar

mbiemrat e tyre në profi

let në Facebook. Nora

Istrefi në një profi l të ri e

ka shtuar edhe mbiemrin

Berisha, mbiemër ky i

të fejuarit të saj, Robert

Berisha. Por, mbiemrit

“National Enquirer”, Lisa

Marie — bija e legjendës së

rokut Elvis Presley – është

duke vuajtur nga frika se

mund të vdesë nga sulmi në

zemër, përderisa i frikësohet

shumë shtëpisë së saj

të saj një prapashtesë ia

ka shtuar edhe Dafi na, e

cila po ashtu ka shtuar

mbiemrin Çoçaj, mbiemër

ky i të dashurit të saj, Krenar

Çoçaj. Përpos që janë

në lidhje këngëtarët, nuk

dihet a kanë vënë kurorë

me të dashurit e tyre.

E enjte, 27 janar 2011

Edona

enigmatike

14-milionëdollarëshe në Angli

dhe për këtë ka shkuar në

SHBA, përderisa ka kërkuar

ndihmë edhe nga një kishë.

“Lisa Marie thjesht duket

si e çmendur”, ka thënë një

burim për gazetën.


ardian.jasiqi

@gazetaexpress.com

E enjte, 27 janar 2011 ROZE 23

Prishtinë, 26 Janr

Edhe pse është një fi llim viti,

aktorja dhe këngëtarja

Edona Reshitaj vazhdon

që të këndojë me

të njëjtin ritëm.

Nga muzika ‘live” atë

e gjen duke aktruar

në skenën e Teatrit

Kombëtarë të Kosovës

por edhe në skenën e

teatrit “Dodona”.

Ajo luan ndonjëherë

serialet kosovare, përderisa

një ndër këto

seriale më të njohura

është seriali “Spitaliks”,

ku ajo luan rolin

e motrës medicionale.

Kurse në supe mbart

edhe role të ndryshme

humoristike.

“Po vazhdoj të punoj

me një ritëm të

ngjeshur të punëve.

P.sh. sonte (e mërkurë)

kam muzikë në një

vend në Gërmi, nesër

(sot) jam në skenën e

teatrit ‘Dodona’ me

shfaqjen ‘Stjuardesat’ ndërkaq të

premten dhe të shtunën jam në

Teatrit Kombëtarë në shfaqjen

‘Rock’n’roll”, thotë ajo për Express.

Në shfaqjen “Rock’n’roll ajo është

paraqitur në javën e dytë të këtij

viti, ku është dhënë edhe premiera

e kësaj shfaqje, por Reshitaj thotë

se ajo është edhe në një proces të

përfundimit të studimeve mastar

të saj. “Jam në përfundim të

studimeve mastar dhe tani për të

diplomuar duhet që të punoj në

një fi lm. Ende nuk jam përcaktuar

së çfarë duhet të bëj, por duhet të

Adelina Berisha ka treguar për Telegrafi

.com se është duke u përgatitur

për këngën e saj më të, së cilës do

t’ia realizojë edhe vidoklipin. “Momentalisht

jam duke u përgatitur për

këngën më të re. Kësaj radhe kam

bashkëpunuar me Dj. Zad dhe Dj.

Chriss. Kënga është dance e përzier

me pop. Kjo këngë do të jetë shumë më

ndryshe nga këngët që unë kam pasur

deri tash, por nuk dëshiroj të zbuloj më

shumë se kaq”, ka thënë Adelina.

Cruz lind djalë

Penelope Cruz dhe Javier Bardem kanë pritur fëmijën

e tyre të parë që është djalë. Aktorja spanjolle

ka treguar se bebja ka lindur të shtunën në Los

Angeles dhe ata ende nuk kanë vendosur për emrin.

Gjinia e fëmijës ishte fshehur deri në orët e vona të

së mërkurës, ndërkaq lajmin Cruz e ka konfi rmuar

për revistën spanjolle “Hola”.

Përpos aktrimit, ajo është edhe njëra prej

këngëtareve më të kërkuara në Prishtinë. Aktorja

dhe këngëtarja Edona Reshitaj fl et për Express. Nuk

i pëlqen të fl asë për jetën e saj private dhe thotë se

është e angazhuar në shumë projekte si teatrore,

ashtu edhe muzikore.

Sa i

përket

realizimit

të ndonjë

albumi apo

këngë timen,

gjithmonë

mendoj për

të realizuar

së pari një

e më vonë

edhe këngë

të tjera, por

pasi që kam

një 24-orësh

të ngjeshur,

ende nuk

kam arritur

që ta bëj

këtë Edona Reshitaj

Adelina me “single” të ri

shoh çfarë të bëj në të ardhmen”.

Edonën mund ta gjeni edhe nëpër

lokale të ndryshme të muzikës

duke kënduar “live”. Thotë se për

të është një “kënaqësi të kënduar

live”. “Sidomos kur i këndoj

këngën e repertorit

tim të cilat janë edhe

këngë që unë i dua

më së shumti”, thotë

ajo. Mirëpo, ajo ende

nuk ka vendosur që

të bëj ndonjë album

apo diçka tjetër. “Sa

i përket realizimit të

ndonjë albumi apo

këngë time, gjithmonë

mendoi për të

realizuar së pari një e

më vonë edhe këngë

të tjera por pasi që

kam një 24 orësh të

ngjeshur ende nuk

kam arritur që ta bëj

këtë”, thotë Reshitaj.

Sipas saj, koha

është ajo që asaj

po i mungon më

së shumti dhe mu

për këtë ajo nuk ka

arritur që të bëj një

këngë ashtu sikurse

ka dëshirë ajo. Nga

ana tjetër, Reshitaj

është parë edhe në disa seri

kohëve të fundit, kryesisht në komedi,

por kur pyetët për jetën e saj

private ajo ngurron të fl et. “Është

një diçka që nuk më pëlqen me fol,

kështu që edhe kësaj radhe nuk po

zbuloi asgjë”, thotë ajo. Ajo thotë

se jetën e saj private ka dëshirë

që ta ruaj vetëm për vetën e saj,

ndërkaq për ata që e adhurojnë

këngëtaren mund ta gjejnë qoftë

duke kënduar nëpër lokale të ndryshme

nëpër Prishtinë, por edhe

duke aktruar në dy teatrot më të

njohura në Kosovë.

Diamante

për Eminën

Për një femër të bukur si

Emina Çunmulaj, sigurisht

që edhe dhuratat duhet të

zgjidhen me shumë kujdes

dhe çfarë më shumë se

diamanti i përshtatet asaj.

Kështu, modelja si dhuratë

për festat e fundvitit mori

një bylyzyk dhe qafore me

gurë diamanti. Ndonëse

nuk deshi ta bëjë të ditur

personin, i cili shpenzoi aq

shumë për një dhuratë të

tillë, u shpreh se dhurata e

bëri të ndjehej jashtëzakonisht

mirë, e posaçërisht kur

bëhet fjalë për një dhuratë

të tillë. “Mendoj që jam një

vajzë me fat që kam rastin

të marr dhurata të tilla nga

njerëzit që i dua. Madje,

ajo përdori një shprehje në

gjuhën angleze që thotë

“Diamonds are girls best

friend”. Ndonëse gjërat nuk

po funksiononin siç duhet

në jetën private, pas divorcit

me Bekimin, si duket edhe

ato kanë fi lluar të përmirësohen.

Zbuluam se modelja

është në lidhje me Evangelo

Bousis, një djalë amerikan,

i cili po ashtu merret me

modelizëm. Ata së bashku

po kalojnë ditët më të mira të

lidhjes së tyre. Ata qëndruan

në Zelandë të Re për festat

e fundvitit duke shijuar deri

në maksimum shoqërinë e

njëri-tjetrit…

Orë me vlerë 115 000 $

Kim Kardashian ka një orë që ka vlerën e 115

000 dollarëve. Milionerja ka treguar për këtë orë

në një intervistë në emisionin “Tonight” të Piers

Morgan. Ajo i është përgjigjur kësaj pyetjeje

pasi që prezantuesi i tha se cila është gjëja me e

shtrenjtë që kanë në shtëpi. “Është një orë që ka

vlerën 115 000 dollarë”, tha Kim.

bigbrother

Klaudja i thotë Marielit që

të bisedojë me Mirjetën për

gjendjen në të cilën ndodhet

(pasi Marieli është mërzitur

sepse i mungon familja), por

Marieli përgjigjet se Mirjeta

po të dojë, duhet të vijë vetë

tek ai dhe jo t’i imponohet

Marieli. Ndërkohë, Petriti

bisedon me Klodin dhe Jonelën

në oborr. Ai tregon se gjatë

natës Edisoni i kishte ndërruar

jorganët me të dhe Petriti

nuk ka reaguar. Klodi shprehet

se Edisoni po kërkon të kapet

me të, por Petriti kundërshton.

Klodi shton se Edisoni

është koshient që Petriti nuk

duron shumë e Jonela thotë

se Edisonin nuk e ka ngacmuar

asnjëri nga banorët. Më

tej, Petriti, Alkena dhe Alma

nisin të këndojnë dhe atyre u

bashkohen dhe banorë të tjerë.

Klodi shprehet se banorët janë

bërë shumë “gjumashë”, por

Petriti kundërshton duke thënë

se ai është zgjuar herët së

bashku me Ergysin.

E do në nominim Ogrenin

Algeni dhe Mirjeta qëndrojnë

në kuzhinë duke larë enët,

e po ashtu disa nga banorët

merren me punët e shtëpisë.

Mirjeta dhe Algeni komentojnë

marrëdhënien e Mirjetës

me Marielin dhe ajo thotë

se Neda dhe Ogreni e kanë

këshilluar që të lidhen, por

Mirjeta shprehet se Neda dhe

Ogreni nuk lidhen, ndërsa

atyre u thonë që ta bëjnë këtë

hap.

Algeni përgjigjet se nuk i

ka pëlqyer që Neda është

përfshirë në temën e Mirjetës

dhe Marielit, madje edhe ia

ka shprehur. Ai thotë se Neda

është shprehur se nuk ka pasur

asnjë eksperiencë, kështu

që nuk mund të japë direktiva

për të tjerët se si të veprojnë.

Mirjeta përgjigjet se ajo e di

Jonela i kërkon

ndjesë Ermelës

Jonela dhe Ermela qëndrojnë

në oborr dhe Jona shprehet se

do t’i kërkojë ndjesë Ermelës

për një fjalë të pahijshme

që i ka drejtuar. Ermela e

këshillon Jonelën që të mos

t’i marrë bisedat e nevrikosur

dhe Jonela i përgjigjet se nuk

është nevrike. Ermela thotë

se Jonela e ka keqkuptuar atë

ditë që kanë debatuar dhe

Jonela shprehet se është

penduar që ka vepruar ashtu,

pasi nuk ka atë lloj edukate.

Ermela shprehet se ka men-

info

Petriti debaton për Edisonin

shumë mirë se çfarë do të bëjë

e si duhet të sillet, por kërkon

mendime nga të tjerët sa për

të kuptuar reagimet e tyre.

Algeni dhe Mirjeta teksa janë

duke larë enët, thonë që të

gjitha enët e Ogrenit i kanë

lënë veç, që ai t’i lajë vetë.

Algeni shprehet se nëse nuk

do të largohet nga shtëpia

këtë javë, do të dëshironte që

javën tjetër të jetë në nominim

me Ogrenin.

duar që Jonela është futur në

vorbullën e thashethemeve që

bëjnë banorët kundrejt saj dhe

Jonela përgjigjet se nuk bën

pjesë në asnjë grup brenda

shtëpisë. Pranë tyre afrohet

dhe Klaudja dhe Ermela tregon

se është zhgënjyer me të që

kur i ka djegur foton për ta

eliminuar. Klaudja përgjigjet se

nuk e kishte parë aspak aktiv

Ermelën në shtëpi dhe Ermela

shprehet se vetëm me Algenin

ka pasur luftë të hapur që në

ditët e para.


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Komentet e lexuesve në Express Online ne

Express, 26 janar 2011

'Kërkojnë

hetime'

Skorpioni (Skandinavi)

Pse ka ardhur puna deri këtu, fajtorë jemi ne shqiptarët dhe udhëheqësit tonë

këtu në Kosovë, prandaj të mos e akuzojmë as Europën e as Dick Martin, e askënd.

Neve si popull na nevojitet e vërteta. Populli duhet ta dijë të vërtetën se a ka

qenë ashtu si thotë Dick Marty apo është kështu si thonë këta të akuzuarit. Nëse

vërtetohet se me të vërtetë Dick Marty ka pas të drejtë dhe dëshmohen të gjitha

ato veprime të këqija, atëherë unë si shqiptar besoj se edhe shumë të tjerë kisha

dashtë që ata që kanë vepru aso gjëra të dënohen para drejtësisë europiane se jo

para drejtësisë kosovare, se un mendoj tek ne mungon ende drejtësia gjyqësore.

Shpellari (Gjermani)

Thonë se qeveria është çfarë e meriton populli. Nuk pajtohem,

qeveria duhet të jetë elita.

Venera (Salzburg)

Mos e identifi koni UCK me një grup të cilin e akuzon Dick Marty. Nuk ka dyshim se

raporti është i dëmshëm për Kosovën, sepse në krye të saj janë njerëz që akuzohen

në raport. Lufta e UCK-se është e pastër, por mos e përjashtoni mundësinë që

në emër të UCK-se individë me peshë apo pa peshë politike të mos jenë të pastër.

Elhamedin (New York)

Është thënë dhe na janë shurdhuar moti veshët duke thënë se askush nuk

është mbi ligjin, por me sa duket se kjo në të vërtetë po bëhet e vërtetë. Çdo

gjë me seriozitet, paanësi dhe ndërhyrje do të ketë rezultate pozitive.

Visar (London)

Unë mendoj se ky raport është vërtet i dëmshëm për Kosovën, mirëpo sa është

i keq është edhe më i mirë, sepse do të zbardhet e vërteta e këtyre trimave

të lirisë qe po thirren në emër të UÇK-së dhe vetëm dëme dhe të meta i kanë

bërë popullit të Kosovës. Unë nuk mund të them se a është apo jo e vërtet

trafi kimi i organeve, mirëpo duke u bazuar në të bërat e asaj se në çfarë

gjendjeje e kanë sjellë Kosovën s’do koment se edhe ajo është e vërtetë.

Albert (Anktartidë)

Ku janë gjyqet që the do t’i hapi o Hashim? Mirë se Martin s’e hedh

në gjyq se ka imunitet, po Guardian, pse jo? Bëje atë punë dhe jep

dorëheqje derisa të zbardhet kjo punë se po dëmton Kosovën shumë.

Fadili (Ferizaj)

Personalisht mendoj se kjo projekt rezolutë në këto momente

do t’i shkaktojë një dëm të madh vendit, sepse ka marrë

një jehonë të madhe në mediat ndërkombëtare.

KRITIKU (Prishtinë)

Duhet të mendojmë pak: pse vetëm në muajin mars po bëhen tollovina?

Këto mendoj që janë komplote me karakter ndërkombëtar.

Sth (West europe)

Sipas tij, “dëshmitarët janë shumë të frikësuar dhe nuk i besojnë drejtësisë

vendore apo asaj ndërkombëtare...”. Atëherë cilës drejtësi i besojnë

këta dëshmitarë? Drejtësisë së jashtëtokësorëve apo alienëve!

Rini (Vienna)

Besoj se e keni kuptuar se që sot kosovarët konsiderohen agresorë dhe

jo viktima. Përçarja do të sjelle edhe më shumë dëme ndaj Kosovës.

Sqarim

Opinionet e botuara në rubrikën "Shkurteshqip"

nuk shprehin qëndrimet e redaksisë.

Express

Ndërkombëtarët janë kthyer fuqishëm

në ngërçin politik shqiptar, që me ngjarjet

e 21 janarit u kthye në një krizë politike.

Ndërsa është e qartë se ky është një regres

për jetën dhe shoqërinë shqiptare, nuk

është koha të vajtojmë këtë. Është koha,

më shumë se kurrë, të mbështesim fort

dhe të besojmë tek miqtë dhe aleatët ndërkombëtarë,

te kompetenca dhe paanësia e

tyre, për të kapërcyer këtë krizë.

Ndërsa diplomacia po punon për formate

të zgjidhjes së kësaj krize, në bulevardin

e debatit publik, por dhe të një racionaleje

e mesatareje shoqërore, jetojnë dhe

ndeshen paralelisht dy të drejta kokëforta,

aq kokëforta sa kanë gati 2 vjet që e lënë

gjendjen politike dhe shoqërore në një pezull

të padëgjuar, në një ekuilibër forcash,

ku ngjarjet nuk marrin kah dhe zhvillim.

Ashtu sikurse shifra fatale, 70 djathtas me

70 deputetë majtas, e 28 qershorit.

E vërteta e parë që qëndron pezull në

shoqëri është një e drejtë e pamohueshme,

si ajo e qeverisë së Sali Berishës,

për të gëzuar një mandat të ligjshëm, të

fi tuar me meritë dhe legalitet në zgjedhjet

e 28 qershorit. Asnjë ndërprerje e mandatit

me dhunën verbale apo atë të gurëve,

hunjve, pistoletave apo mandat-arresteve

të prokurorisë, nuk mund të përmbysë një

qeveri të ligjshme, jo vetëm pse kjo është e

pamundur, por dhe sepse kjo është tejet e

dëmshme për shoqërinë dhe demokracinë

shqiptare, si precedent dhe si akt.

Asnjë ngjarje e madhe, me impakt të tillë,

sa për të vënë në dyshim vijimin e një mandati

normal qeverisës, nuk ka ndodhur në

këtë vend, apo asnjë seri ngjarjesh dhe treguesish

të jetës politike, ekonomike dhe

shoqërore, aq sa për të arritur në një përfundim

të gjithëpranuar, se duhet të kemi

një konsultim të parakohshëm popullor

në zgjedhje. Shqipëria është një demokraci

normale, me një ekuilibër politik dhe

shoqëror të qëndrueshëm, të shprehur

duke fi lluar nga 65 deputetë të opozitës

në parlament, nga ekuilibri i mediave, nga

ekuilibri i institucioneve të pavarura në raport

me pushtetin e qeverisë. Mjaftojnë

replikat e fundit mes Qeverisë dhe Prokurorisë

e SHISH-it, për të demonstruar që

qeveria e Sali Berishës, jo vetëm që ka një

shumicë të kursyer në Parlament, por nuk

ka nën kontroll, as drejtësinë, as median,

as Prokurorinë, as Gjykatën Kushtetuese,

as Presidentin. Asnjë rrezik politik nuk i

kanoset Republikës në pamjen aktuale nga

mbipushteti i Sali Berishës.

Nuk ka asnjë arsye të qenësishme,

për një konsultim elektoral para afatit të

E enjte, 27 janar 2011

Kthimi i detyruar te

ndërkombëtarët

Miqtë ndërkombëtarë janë për t’u

mbështetur në misionin e tyre, për

t’iu gjendur edhe një herë në krah të

stabilitetit dhe demokracisë shqiptare.

INFO

Henri Çili

2013-ës dhe janë të gjitha arsyet që kjo

qeveri të vazhdojë deri në fund mandatin

katërvjeçar të marrë nga populli.

E vërteta e dytë, që qëndron pezull në

shoqërinë shqiptare është një klimë mosbesimi

që opozita e ligjshme, me ose pa

të drejtë, ka tek sistemi politik, apo më

konkretisht tek infrastruktura e zgjedhjeve

të lira në këtë vend. Klima e besimit dhe

mosbesimit është më shumë se çështje racionale,

është çështje besimi. Ndaj ka qenë

në detyrën e shumicës së 28 qershorit, që

të japë të gjitha provat dhe garancitë që

sistemi i zgjedhjeve në Shqipëri ka qenë

i besueshëm më 28 qershor dhe aq më

tepër, do të jetë i besueshëm në zgjedhjet

qe presim. Në këtë kuptim, garancitë

për një hetim të zgjedhjeve të kaluara, të

paktën në nivelin që lejon sot e drejta elektorale

në Shqipëri, kanë qenë dhe mbeten

ende një detyrë e shumicës, në funksion të

përmirësimit të zgjedhjeve të ardhshme.

Por këto ndoshta nuk mjaftojnë më,

tani që ngjarjet kanë shkuar më tej, kur

mes palëve ka gurë, pistoleta apo të vrarë.

Ndaj bashkë me një paketë garancish për

opozitën, lidhur me zgjedhjet e ardhshme

lokale dhe qëndrore, kemi tashmë nevojë

për kompromis të gjerë, për ri-integrimin

e opozitës në sistem, jo thjesht në zgjedhje,

por në tërë jetën institucionale të vendit.

Madje më shumë se kaq. Është koha t’u

referohemi kompromiseve integrale, që

jeta jonë politike ka pasur në dekadën e

fundit, referuar këtu marrëveshjes Nano –

Berisha, në 2002, në të gjithë gjerësinë që

kjo marrëveshje pati, duke na themeluar

nja 10 vjet të qeta në politikën shqiptare.

Ka dhe më shumë se kaq: nevoja për

konsensus të gjerë deri tek një Kushtetutë

dhe Republikë e re; për të zgjidhur në një

mënyrë të re dhe më të mirë, nisur nga

eksperienca 20-vjeçare e demokracisë së

shqiptarëve, për të zgjidhur problemet

themelore dhe ato kriza të përhershme,

që demokracia jonë ka pasur: pa zgjedhje

të lira periodike, pa drejtësi të paanshme,

një sistem të ri “check and balance”.

Ndaj miqtë ndërkombëtarë janë për t’u

mbështetur në misionin e tyre, për t’iu

gjendur edhe një herë në krah të stabilitetit

dhe demokracisë shqiptare.

Autori është

Publicist nga Tirana. Teksti është

marrë nga portali www.mapo.al

Informojmë lexuesit tonë se në rubrikën “shkurteshqip” preferohen

të botohen shkrime të formatit të shkurtër, deri në 500 fjalë.

Faleminderit për mirëkuptim!


E enjte, 27 janar 2011 25

Fjalët e Botës

Jam duke e përcjellë një

shfaqje të tmerrshme.

Fotoexpress

SILVIO BERLUSCONI,

Kryeministri i Italisë, i ftuar

në një emision televiziv të

martën në mbrëmje, në të

cilin u diskutua për akuzat

se ai ka paguar për seks

me prostitutat.

Prishtinë, 26 janar 2011

Këto kioska janë të dizajnuara për tregti të vogël dhe nuk lejohet të

përmbajnë mall jashtë tyre. Dhe assesi të zënë trotuarin.

Rregullat kanë

ndryshuar.

(FOTO: JETMIR IDRIZI)

BARACK OBAMA,

Në fjalimin për gjendjen

e kombit, presidenti i

SHBA-së duke folur para

Kongresit të përçarë

politikisht, i cili vendosi

ta shpërfillë traditën e

uljes së demokratëve

dhe republikanëve të ulur

pranë njëri-tjetrit, me

qëllim të nënvizimit të

partneritetit politik.

Kush ka thënë se e kam ftuar Bin

Alin? Nuk e kam ftuar.

MUAMMAR GADDAFI,

Udhëheqësi i Libisë,

duke mohuar akuzat se

ai ka ftuar presidentin e

përmbysur të Tunizisë,

Zine el-Abidine Ben Ali, që

të strehohet në Libi.

Rivotimi përcakton humbësin

Procesi zgjedhor i 2010ës

i promovuar me parime

demokratike e konfi rmoi

pjekurinë politike në Kosovë.

Ndjeshmëritë e ndryshme politike,

grupet apo klanet, funksionuan

në forma normale demokratike,

me program, me debat

parimor, si diçka e natyrshme

për partitë politike në Kosovë.

Me njëlloj inati në këto zgjedhje

u promovuan të dy partitë e koalicionit

të dikurshëm, tani rivale

PDK dhe LDK, të cilat rishfaqën

vitalitetin dhe rivalitetin e vet.

Kështu është e nevojshme të

merremi pak me përmbajtjen

e rrjedhjes së zgjedhjeve parlamentare

dhe rivotimin në Skenderaj,

Drenas, Deçan, Malishevë,

Lipjan dhe Mitrovicë që përcaktoi

humbësin, fuqizoi fi tuesin duke i

dhënë përgjigje kontestuesit. Në

të njëjtën kohë sa i kontribuoi ai

procesit demokratik zgjedhor, vitaliteti

i së cilës, është jetik dhe për

fatet e demokracisë në Kosovë.

Për vëzhguesit e pavëmendshëm,

pavarësisht punës që kryejnë tërë

ditën e ditës, në të pesë komunat

ku u zhvillua rivotimi si në Drenicë

ashtu edhe në Dukagjin,

nuk kishin ndryshime thelbësore

nga rezultatet e mëparshme. Një

përfundim i tillë i përciptë, i bën

kështu të padobishme diskutimet

dhe divergjencat e shprehura në

to, edhe midis atyre që quhen

mbështetës të LDK-së. (...)

Nuk ka asnjë dyshim se në rezultatin

e PDK-së, pavarësisht pohimeve

të manipulimit, meritat i

takojnë zotit Thaçi.

Ndërkohë përtej analizës së

performancës së udhëheqjes

së LDK-së me Isën në krye, si

forcë dhe si lider pa premtim

në politikën kosovare, është

mënyra sesi kjo parti do ta trajtojë

çështjen e udhëheqjes dhe kursit

të saj politik në të ardhmen. Me

Isën apo pa Isën, LDK-ja duhet

të bëjë ndryshime të mëdha në të

gjitha planet. Vështirë se një LDK

e udhëhequr nga Isa mund të fi -

tojë nëse nuk korrigjon gabimet

e rënda të vëna re në pikëpamje

konceptuale, të aleancave (koalicionit),

të hartimit të listave, të

afrimit të fi gurave reale të kësaj

partie. Pa një autokritikë të fortë

të LDK-së, elektorati i saj, populli

i Kosovës, nuk do të marrë

mesazhin e ndryshimit. Për më

shumë që detyra përballë LDKsë

është akoma më e vështirë,

duke fi lluar që në zgjedhjet e ardhshme.

Njëherit është e natyrshme ti

kushtohet një vëmendje edhe

partisë më të zëshme opozitare,

Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës,

e cila në zgjedhjet e 2009ës

doli subjekti politik me ngritjen

më të lartë të përqindjes. AAK e

dëshpëroj votuesin e rregullt, me

përqindjen që mori në zgjedhjet

parlamentare të 2010-ës. AAK-së

si duket i duhet akoma punë dhe

përgatitje në ristrukturimin e saj

dhe në ndryshimin e listave zgjedhore,

për të pasur një avantazh

më të madh në zgjedhjet në të ardhmen.

Gjithashtu një ndihmesë

të fuqishme AAK-së pas këtyre

zgjedhjeve do t’i vie me kthimin

e Ramush Haradinajt nga Haga,

pa të cilin për momentin nuk paramendohet

jetëgjatësia e AAK-së.

Por, çka do të ndodhë me AKRnë,

e cila si në zgjedhjet e 2009-së

po ashtu edhe në të 2010-ës doli

humbëse dhe pësoi një rënie

shumë të madhe. A ishte ky

zhgënjim për faktin se në asnjë

Anketa në

komunë nuk morën shumicën e

besimi të qytetarëve, që vjen si

një sinjal që nuk dha, dhe nuk do

jepte shpresë për përmirësim. Për

këtë parti politike nuk do të ishte

e udhës që të ndiqte një rrugëtim

të tillë në anashkalim dhe injorim

të strukturave të vjetra sepse do

të pësojë edhe më shumë në të

ardhmen.

Prandaj, në fund më mbetet

të them fjalë miradije dhe të

falënderoj bashkëqytetarët e mi,

shtetasit e Republikës së Kosovës,

që votuan me kulturë njerëzore

dhe të cilët treguan mentalitet

dhe pjekuri politike, promovuan

vlera të qytetërimit perëndimor,

forcuan imazhin dhe rolin e demokracisë

në Kosovë.

Selim BEZERAJ

(Autori është hulumtues

shkencor në Institutin e

Historisë, Prishtinë).

Si e komentoni vendimin e shtetasve të Kosovës

për t’u pajisur me pasaporta të Serbisë?

Të gabuar

(20%)

Të drejtë

(25%)

Të turpshëm

(55%)


26

PËRKUJTIM / SHPALLJE TË VOGLA

PALUAJTSHMËRI

SHITJE

Sot u bënë 4 vjet pa nënën tonë të dashur

Emine Beqiri

Është shumë vështirë të shkruhen fj alë përkujtimi për ty, nënë e

dashur. Dita që u ndave nga ne ishte dita më e vështirë për familjen

tonë. Ti ishe shtylla e familjes sonë, ishe shpresa jonë për të ardhmen.

Vitet po shkojnë, ndërsa pikëllimi për ty sa vjen e shtohet.

Ne jemi Krenarë që të patëm ty, nënë e dashur dhe do të mbetesh

gjithmonë në zemrat dhe mendjet tona.

Me mall e kujtojnë: bashkëshorti Ismeti, djali Visari me gruan

Jehonën dhe vajzat Jonën dhe Rigën dhe djali Valdoni me

gruan Ardianën me vajzat Fionën dhe Erinën.

Ekskluzive: Agjencioni “Lisi”, shet

lokalin në Qendër, me sip. 63m2,

përdhes. Çmimi i shitjes 2200 € /

m2. Po ashtu shet edhe dy banesa:

në Dragodan, 72m2, kati i 7-të, çmimi

600 € /m2, dhe 145m2, kati i 4-të,

çmimi 77.000 €. Tel: 049/ 283 352.

(27-29.01.2011)

Shes urgjentisht banesën 78m2,

kati i 2-të, në Fushë Kosovë. Çmimi

41.000 €. Tel: 049/ 283 352.

(27-29.01.2011)

Shes toka në Matiqan, 2 ose 4 ari.

Tel: 044/ 496 114, 049/ 295 929.

(27.01.2011)

Shitet banesa në Bregun e Diellit,

90m2, kati i II-të. Tel: 044/

496 114, 049/ 295 929.

(27.01.2011)

Shes banesa, Bregu i Diellit, 71m2.

Tel: 044/ 496 114, 049/ 295 929.

(27.01.2011)

Agjensioni për Ptundëshmeri Immobilien

www.kosova-immobiliem.com

bënë ndermjetësimin në shitje dhe

qiradhenje si banesa,shtëpi,troje,lolake

afatiste etj.Gjithahstu kini mundësi

edhe jut a paraqisni pronen tuaj

për shitje dhe qiradhneje.Tel. 038/

248 165,044/ 245 454d he e-mail.

www.kosova-immobiliem.com.

(26-26.02.2011).

Banesë 2 dhomëshe për shitje në

lagjen Dodona, afër Ambasadës së

Zvicrrës, me sip. 44m2, kati i 4-të. Banesa

ka: sallon me kuzhinë, 1 dhomë gjumi,

banjo, korridor. Çmimi 40.000 €. Tel: 038/

248 165, 044/ 245 454, 049/ 233 185.

(26-28.01.2011)

Banesë 2 dhomëshe për shitje në

lagjen Mati 1, ndërtesat e Trio Construction,

me sip. 67m2, kati i 3-të. Banesa

ka: sallon me kuzhinë, 1 dhomë gjumi,

banjo, korridor, ballkon. Banesa është në

ndërtim e sipër, përfundon në muajin

gusht 2011. Çmimi 39.000 €. Tel: 038/

248 165, 044/ 245 454, 049/ 233 185.

(26-28.01.2011)

Banesë 3 dhomëshe për shitje në

lagjen Kodra e Diellit, afër banesave të

bardha, me sip. 84m2, kati i 3-të. Banesa

ka: sallon me kuzhinë, 2 dhoma gjumi,

banjo, korridor. Çmimi 56.000 €. Tel: 038/

248 165, 044/ 245 454, 049/ 233 185.

(26-28.01.2011)

Banesë 3 dhomëshe për shitje në

lagjen Tokbashqe, afër parkut, me sip.

92m2, kati i parë. Banesa ka: sallon me

kuzhinë, 2 dhoma gjumi, banjo, korridor,

ballkon. Çmimi 60.000 €. Tel: 038/

248 165, 044/ 245 454, 049/ 233 185.

(26-28.01.2011)

Banesë 3 dhomëshe për shitje

në F. Kosovë, mbrapa Mobilerisë

Murebest, me sip. 83m2, kati i 6-të.

Banesa ka: sallon me kuzhinë dhe

ballkon, 2 dhoma gjumi, banjo,

shpajz. Çmimi 40.000 €. Tel: 038/ 248

165, 044/ 245 454, 049/ 233 185.

(26-28.01.2011)

Shitet trualli në sipërfaqe 6 ari – në

Prishtinë, në lagjen Mati (ish Matiqan),

afër varrezave. Çmimi i volitshëm.

Tel: 044/ 372 723, 044/ 152 712.

(26-31.01.2011)

Shes 4 banesa të reja në Qendër,

me sipërfaqe: 18m2, 55m2, 63m2 dhe

67m2. Çmimet e banesave janë 900 €

për m2. Tel: 049/044/ 888 801, 038/ 244

419. e-mail: agzogu@hotmail.com.

(26-28.01.2011)

Shes banesën në Prishtinë 85m2 + garazhin.

Çmimi shumë i volitshëm, 65.000

€. Pa ndërmjetësim. Dokumentët në

rregull. Tel: 044/ 509 700, 038/ 553 116.

(26-28.01.2011)

Pozhegu Brothers, shet banesa të

gatshme për banim, afër Fakultetit

Teknik, me çmim të volitshëm. Banesa

të lira janë me dy dhoma gjumi, sip.

77m2, si dhe banesë me 1 dhomë

gjumi, sip. 62m2. Banesat janë cilësore,

ekologjike, termoizoluese, kanë sistem

me furnizim ujë 24 orë dhe kanë leje

ndërtimi. Tel: 044/ 430 455, 049/ 730

933. www.pozhegubrothers.com

(25-05.02.2011)

Ekskluzive: Agjencioni “Lisi”, shet

lokalin në Qendër, me sip. 63m2,

përdhes. Çmimi i shitjes 2200 € /

m2. Po ashtu shet edhe dy banesa:

në Dragodan, 72m2, kati i 7-të, çmimi

600 € /m2, dhe 145m2, kati i 4-të,

çmimi 77.000 €. Tel: 049/ 283 352.

(24-26.01.2011)

Agjensioni”OMEGA’’, bën ndërmjetësimin

në shitjen dhe qiradhënien

e banesave, shtëpive, trojeve, lokaleve

afariste. Po ashtu pranon ofertat

tuaja për shitje dhe qiradhënie. Tel:

044/ 755 859, 045/ 40 12 12, 045/ 246

122, 049/ 41 31 58, 038/ 22 66 78.

www.omega-ks.com, omegaprishtina@gmail.com.

Adresa: Rr.Rrustem

Statovci nr.7 (te sllovenia sporti).

(24-29.01.2011)

Shes banesën në Lakërishtë, kati i

V-të, 53m2, 45.000 €. Tel: 045/ 40 12

12, 044/ 755 859, 038/ 22 66 78.

(24-29.01.2011)

Shitet trualli në lagjen Sofali me

një pozitë të veçantë për ndërtim,

buzë rrugës kryesore asfaltit, 8.64

ari me mundësi ndarje në dy troje.

Trualli posedon infrastrukturë kom-

E enjte, 27 janar 2011

plete, leje ndërtimi, është në formë

katrore. Bëj ndërrim edhe me banesë.

Tel: 044/ 933 747, 049/ 41 31 58.

(24-29.01.2011)

Shitet banesa në Dardani afër restorant

Dubrovnikut, kati i 3-të, 60m2,

78.000 €. I negociushëm. Tel: 045/ 40

12 12, 044/ 755 859, 045/ 246 122.

(24-29.01.2011)

Shes banesën në Prishtinë në Dardani,

afër restorant Dubrovnik. 3 dhomëshe,

kati i parë, 72m2. Çmimi sipas

marrëveshjes. Me përcjellje podrumi

16m2 dhe shpajzi. Tel. 044/ 574 458.

(24-30.01.2011)

Shitet trualli prej 5 ari në Marigona

Residencë. Çmimi i volitshëm.

Tel: 044/ 185 123.

(21-26.01.2011)

Shes banesën dy dhomëshe

në lagjen Ulpiana, Rr.”Dëshmorët

e Kombit”, kati i IV-të. Banesa ka

55m2, çmimi sipas marrëveshjes.

Info. pas orës 16 h. Tel. 038/ 558

785, 044/ 307 960, 044/ 106 078.

(17-31.01.2011)

Shiten 5 banesa: dy me sip. nga

117m2, si dhe tri banesa me sip. prej

110m2, 85.5m2, 53m2 - lagjja Bregu

i Diellit. Shiten gjithashtu edhe 5

troje në magjistralën Ferizaj – Shkup,

para autosallonit Mita. Çmimi sipas

marrëveshjes, bëjmë ndërrim. Tel.

+377 44/ 500 866, +377 44/ 721 092.

(12-12.02.2011)

BLERJE

Blej garsonierë apo banesë një

dhomëshe, në lagjet Ulpianë apo Dardani,

nga pronaret. Deri në katin e 3-të (jo

përmes agjensioneve). Tel. 044/ 165 424.

(27-29.01.2011)

Blej garsonierë apo banesë një

dhomëshe, në lagjet Ulpianë apo Dardani,

nga pronaret. Deri në katin e 3-të (jo

përmes agjensioneve). Tel. 044/ 165 424.

(15-31.01.2011)

ME QËRA

LËSHOHEN

Lëshoj me qira banesën dydhomëshe,

65m2, në lagjen Bregu i

Diellit te Klinika Gjermane e Syrit.

Banesa është e re. Çmimi 350 €. Lëshohet

vetëm për familjar vendor ose

ndërkombëtar. Tel: 049/ 283 352.

(27-19.01.2011)

Lëshoj me qira banesën, për

zyre, në qendër të Prishtinës. Tel:

044/ 641 796, 049/ 283 352.

(27-29.01.2011)

Lëshoj 5 banesa me qira në Prishtinë:

një në Dardani, një te parku i qytetit,

një në Emshir, një në Dragodan, dhe një

në K. Diellit. Tel: 044/ 445 803, 049/ 643

293. e-mail: m1.agjencion@gmail.com

(27-01.02.2011).


E enjte, 27 janar 2011

Lëshoj me qira banesë kati i -IItë,3

dhomëshe e mobiluar me çmim

të volitshëm.Tel. 044/ 656 044.

(27-029.01.2011).

Lëshoj me iqra banesen me sip.

50m2.Banesa gjendet në kuadër të

shtëpisë me hyrje të veçant.Lëshohet

për studenta dhe çifte.Banesa

gjendet prapa Restorant “Rugova”.

Tel. 038/ 245 814,044/ 234 477.

(27-28.01.2011).

Lëshojmë banesa me qira në të gjitha

lagjet e Prishtinës. Tel: 045/ 77 44 77,

038/ 500 444. www.prishtinaestate.com.

(27-29.01.2010)

Lëshoj dhoma me qira për meshkuj,

afër Teatrit Kombëtar. Me TV kabllovik,

internet, kuzhinë dhe parkingu për

veturë. Po ashtu i kem dy dhoma me

hyrjen e veçantë, për meshkuj, afër

kompleksit “Qafa”. Tel: 044/ 610 365.

(27-29.01.2011)

Lëshoj një dhomë me qira në shtëpi

private. Me hyrje të veçantë, me banjo

dhe kuzhinë të vogël, me nxehje

qendrore. Velania II. Tel: 044/ 155 934.

(27-29.01.2011)

Agjencioni për patundshmëri “MAPO”

lëshon me qira këto banesa: Lagja

Emshir, përballë UBT-së, dy banesa me

nga 130 m2, të mobiluara komplet

dhe me parking. Njëra është në katin

e II-të e tjetra në të tretin. Çmimi për

secilën 500 euro. Lëshohen për ndërkombëtarë

ose familjarë. Kat shtëpie n

Pejton përball doganës (Mujo Ulqinaku

nr.8). Kati ka dy dhoma të fj etjes, një

dhomë ndeje të madhe,kuzhinë me

tryezari,banjo,ballkon të madh dhe

nxemje qendrore. Çmimi është 400€

+shpenzimet (nxemja nuk paguhet)

(26-28.01.2011).

Banesë për ndërkombëtarë

62m2, dy dhoma, me garazh kolektiv,

Banesa është në katin e katërt

dhe gjendet rreth lagjes Dodona.Çmimi

370 euro.Tel.044/524

753,044/263 262,044 617474.email:mapoprishtina@gmail.com.

(26-28.01.2011).

Lëshohen dy kate të shtëpisë trekatëshe

në lagjen Arbëria. Secili kat ka

nga dy dhoma, kuzhinë. Rryma dhe

nxemja 24 orë. Çmimi për katin e parë

500 euro, për të dytin 600. Banesë

me dy dhoma dhe kuzhinë, në lagjen

Pejton, kati i tretë. Çmimi 500 euro. Tek

Rrethi (banesat e arabëve ), banesë për

katër femra, çmimi 55 euro për person.

e-mail:mapoprishtina@gmail.com

(26-28.01.2011).

Lëshoj me qira banesën, për çift ose

familjar, me hyrje të veçantë, në lagjen

e Muhaxherëve. Tel: 044/ 554 808.

(26-28.01.2011)

Lëshoj me qira banesën në Dardani

te Viva Market. Për familjar. Na kontaktoni

prej orës 12-22:00. Tel: 044/ 306 858.

(26-28.01.2011)

Lëshoj banesë me qira e mobiluar

tërësisht, ujë 24 orë, me nxehje

qendrore, me rrymë. Banesa gjendet

në Rr.“Eqrem Qabej” te Daxa

Electronic. Tel: 044/ 776 054.

(26-31.01.2011)

Lëshoj një dhomë me qira për

studentë ose punëtor (meshkuj), afër

Teatrit Dodona. Çmimi 50 € për person.

Tel: 038/ 231 692, 044/ 292 183.

(26-31.01.2011)

Lëshoj me qira 3 banesa të reja në

qendër, mbrapa S.Sportit. Dy me sip.

57m2, kati i 1-rë dhe kati i 4-të. Çmimet

300-350 €. Preferohen për familjar.

Tel: 049/044/ 888 801, 038/ 244

419. e-mail: agzogu@hotmail.com.

(26-28.01.2011)

Lëshoj 4 banesa me qira në Qendër,

me sip. 55m2 -100m2. Çmimet e

banesave janë 250 € deri në 600 €.

Tel: 049/044/ 888 801, 038/ 244 419.

e-mail: agzogu@hotmail.com.

(26-28.01.2011)

Lëshoj për banim një dhomë me

kuzhinë dhe banjo, në kat të parë të

shtëpisë. Me hyrje të veçantë, ka terasë

të mbuluar. Çmimi 100 €. Lagja Emshirit,

150 m prej servisit të Mercedesëve.

Tel: 038/ 603 520; 045/ 579 520.

(26-28.01.2011)

Lëshoj me qira lokalin prej 60m2, që

gjendet ngjitur për gazetën Express.

Lokali është i përshtatshëm për zyre

dhe veprimtari tjera. Tel: 044/ 120 607.

(25-31.01.2011)

Lëshoj me qira një dhomë me banjo

të veçantë. Kushte shumë të mira, me

ngrohje qendrore. Tel: 044/ 811 381.

(25-27.01.2011)

Lëshoj banesën me qira, 80m2, në

Ulpianë hyrja 15 C. Bën për familje, për

të huaj dhe për biznes. Tel: 044/ 286 437.

(25-27.01.2011)

Lëshoj banesën me qira në Ulpianë,

afër sh.f. “Hasan Prishtina”.

Komplet e mobiluar. Lëshohet për

çift ose familje. Tel: 044/ 500 791.

(25-30.01.2011)

Lëshoj dhoma me qira në kat të

shtëpisë, vetëm për meshkuj. Afër

Teatrit Kombëtar. Me TV kabllovik,

internet + kuzhinë. Po ashtu kam edhe

një dhomë për dy vajza ose një çift, te

Teatri Kombëtar. Tel. 044/ 610 365.

(25-27.01.2011)

Lëshoj me qira një dhomë për

studentë (meshkuj), te furra e

“Qerimit II”. Tel. 044/ 990 572.

(25-27.01.2011)

Lëshoj banesën me qira në Ulpianë,

70m2, kati i I-rë. Çmimi 300 €. Tel:

044/ 755 859, 045/ 401 212, 045/ 246

122, 049/ 41 31 58, 038/ 22 66 78.

(24-29.01.2011)

Lëshoj me qira dy banesa në Ulpianë,

të mobiluara, për familjar. Të

katit 3-të dhe 4-të, kanë nga dy dhoma

gjumi dhe sallon. Në të njejtën lagje,

kam një banesë me 3 dhoma gjumi

dhe sallon. Tel: 044/049/ 163 199.

(24-30.01.2011)

Lëshoj me qirabanesë me sip.80m2

për familjar ose nderkombëtar

në Dardani afër postes kryesore e

mobukuar me inverter 2 dhoma

gjumi,salon,kuzhinë.Tel. 044/ 319 978.

(24-28.01.2011).

Lëshoj me qira dy dhoma për 3

studente ose punëtore (f). Ka paradhomë,

kuzhinë dhe banjo, në kuadër

të shtëpisë, Rr.“Haxhi Zeka” afër restorant

Rinori. Çmimi për person 35 € +

rryma. Tel: 045/ 283 265, 038/ 236 953.

(22-27.01.2011)

Lëshohet me qira shtëpia me sip.

60m2, e mobiluar. Gjendet afër shtëpisë

së pleqëve. Tel: 044/ 274 817.

(20-25.01.2011)

Agjensioni “Zogu”, lëshon banesa,

shtëpi, lokale si dhe objekte të

ndryshme me qira, për ndërkombëtar

dhe vendor, në Prishtinë. Po ashtu

bën edhe shitjen e banesave të reja

dhe të vjetra, lokaleve, trojeve, në

Prishtinë dhe Fushë-Kosovë. Gjithashtu

ju mundëson të ofroni banesat,

shtëpitë, lokalet, për qiradhënie dhe

shitje. Agjensioni gjendet në anën e

majt të Hotelit Grand. Tel: 038/ 244 419;

044/049/ 888 801. e-mail: agzogu@

hotmail.com; www.agencyzogu.tk.

(13-13.02.2011)

Lëshohet lokali me qira që gjendet

në magjistralën Prishtinë –Fushë Kosovë

(rruga kryesore). Lokali ka sip. 370m2

dhe është i përshtatshëm për këto

veprimtari: fi tnes klub, tekstil, teknik e

bardh, sallon tepihëve, sallon ondulimi,

mobilieri, zyre administrative, përfaqësi

ndërkombëtare për shitje me shumic

dhe pakic, supermarket. Çmimi i volitshëm.

Tel. 044/ 430 455, 049/ 730 933.

(08-08.02.2011)

KËRKOHEN

Agjencioni për Patundshmëri

“MAPO”, kërkon katër banesa për

studentë. Nuk ka shumë rendësi lagja.

Çmimi 200 deri në 300 euro. Kërkohet

po ashtu një banesë që mund të

shërbejë edhe si zyre. Banesa kërkohet

të jetë përballë Hotel Grandit. Kërkohet

banesë deri në 200 euro për

femra, në lagjet Ulpiana ose Dardani.

Kërkohet garsoniere për dy femra.

e-mail:mapoprishtina@gmail.com

(26-28.01.2011).

Jemi 2 studente, kërkojm banesë me

qira. Tel: 044/ 633 922, 044/ 867 998.

(26.01.2011)

Jemi çift, kërkojm banesë me qira.

Lagjet e preferuara: Ulpiana, Dardania.

Çmimi sipas marrëveshjes.

Tel: 044/ 600 068, 049/ 655 991.

(26-28.01.2011)

SHPALLJE TË VOGLA

27

Urgjentisht kërkojmë shtëpi me

qira, për një çift ndërkombëtar. Me

4 dhoma gjumi, sallon, kuzhinë,

oborr-gjelbërim, parking. Lagjet:

Taukbahqe, Taslixhe, Arbëri, Aktash. Si

dhe banesë për një çift vendor, me 2

dhoma gjumi. Preferohet në Bregun

e Diellit, afër shkollës “Ismajl Qemajli”.

Banesa merret për afat të gjatë.

Çmimi deri 300 €. Tel: 044/ 779 779.

(25-27.01.2011)

Urgjent, kërkoj banesa, shtëpi,

kate shtëpie me qira, për Eulex-in. Në

Prishtinë. Kushtet: të jenë të mobiluara.

Kontrata 1-2 vite. Tel: 044/ 298 045.

(25-27.01.2011)

Urgjent, kërkoj apartmane të

ndryshme me qira, per 2 gjermane.

Në Dragodan, B.Diellit, Tokbashqe,

etj. Të mobiluara. Tel: 044/ 233 531.

(25-27.01.2011)

Kërkoj banesë dhe shtëpi me

qira, në të gjitha lagjet e Prishtinës.

Për vendor dhe ndërkombëtar.

Për periudhë afatgjate.

Tel: 044/ 854 313, 045/ 284 949.

(19-02.02.2011)

VETURA

TË NDRYSHME

Shes kitarën C-30M me çantë dh me

akordues digjital. Kitara është shumë

pak e përdorur me çmim sipas marrëveshje.

Tel.038/ 245 814,044/ 234 477.

(27-29.01.2011).

“Arch Lighting“ Sh.p.k. shpall

të pavlefshëm certifi katën e biznesit

me NRB 70283406.

(27.01.2011)

Kërkojmë dy punëtore për furrë

(shitëse). Mundësisht me përvojë

pune në ushqimore. Në Dardani

- Prishtinë. Tel: 049/ 609 042.

(25-27.01.2011)

Astrologu Feniksi, ju ndihmon në

zgjidhjen e problemeve të ndryshme

jetësore: në fat, mësim, punë, largon

stresin, nervozen, lufton magjinë

e zezë. Adresa: B. Diellit te posta

e vogël. Tel. 045/ 437 998, 049/

123 265. e-mail: orakulli@hotmail.

com www.wix.com/feniksi/fenix

(13-27.01.2011)

NJOFTIM- Njoftojmë të gjithë maturantët

e posa diplomuar dhe studentët

që të shfrytëzojnë mundësinë e vetme

që iu ofron vetëm AS - Agjensioni

“Studenti” në Republikën e Kosovës për

t’u transferuar, regjistruar në të gjitha

departamentet përkatëse ekzistuese

në universitetet austriake, ballkanike,

evropiane dhe botërore. Ndihmojmë

në sigurimin e banimit pa pagesë dhe

me pagesë në konvikte jashtë vendit,

pajisje me viza studentore, përkthime të

dokumenteve etj. Info: +377 (0) 44 544

606; +386 (0) 49 318 034. E-mail: a_studenti@live.com/www.facebook.com.

(19-31.01.2011)


28

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Dzananovic

afër Ballkanit

Ballkani po tregohet mjaft

aktiv në afatin kalimtar të janarit.

Klubi therandas, pasi u

përforcua në fazën ofanzive

me Afrim Mziun dhe Mensur

Idrizin, po mendon për repartin

defanziv.

Dhe, objektiv i ri i ekipit

Portokalli është bërë ish-futbollisti

i Lirisë së Prizrenit,

Ermin Dzananovic. Këtë e ka

bërë të ditur trajneri i ri i Ballkanit,

Zymer Elshani. “Jemi në

kërkim të një mbrojtësi boshnjak,

i cili në të kaluarën ka

luajtur për Lirinë. Shpresojmë

të përfundojë mirë”, ka thënë

trajneri therandas.

23-vjeçari nga Zenica e

Bosnjës e Hercegovinës, luan

në pozitën e qendërmbrojtësit,

por edhe si mesfushor defanziv.

Përpos Lirisë, ku luajti

sezonin e kaluar, ai ka luajtur

edhe për skuadrat boshnjake,

Fotoexpress

Slomka vazhdon

me Hannoverin

Çelik Zenica e Zvijezda, si dhe

në atë kroate, Rovinj.

Pa largimit të trajnerit Skënder

Shëngyli, Ballkani filloi

të lëvizë. Përpos që mbajti

pjesën dërrmuese të futbollistëve,

duke përfshirë këtu edhe

lojtarin kryesor, Fitim Krusha,

klubi nga Theranda filloi të

mendojë për përforcime, në

mënyrë që ky klub pranverën

ta kalojë i qetë.

Më parë, nga Ballkani ishin

larguar Bujar Thaçi, Driton

Luli, Fisnik Ramadani, Robert

Gjeraj, Flamur Kukaj e

Patrik Doçi. Madje, ky i fundit

po ashtu mund të rikthehet,

nëse nuk gjen angazhim në

Kroaci. Therandasit e mbyllën

sezonin vjeshtor në pozitën e

parafundit të Raiffeisen Superligës,

me 16 pikë të grumbulluara.

Moral Pozhegu

Valon Behrami e ka kaluar me sukses vizitën mjekësore

dhe më pas ka nënshkruar kontratë për tri vjet e

gjysmë me Fiorentinën. Klubi Viola ia ka paguar West

Hamit 4 milionë euro. 25 vjeçari ka thënë se ndihet i

kënaqur dhe i nderuar që iu bashkua klubit nga Firence,

me të cilin pritet të debutojë në fundjavë ndaj Lazios.

Prezantimi i tij zyrtar do të bëhet të enjten paradite.

Hannover 96 po kalon njërin prej sezoneve më të

mira në histori të klubit. Për këtë, meritë të veçantë

ka trajneri Mirko Slomka. Andaj, udhëheqësit e

klubit gjerman, ku luan edhe futbollisti shqiptar,

Altin Lala, e kanë shpërblyer trajnerin gjerman, me

të cilin e kanë vazhduar kontratën deri në vitin 2013.

43-vjeçari, në të kaluarën ishte trajner i Schalkes.

Një vit më parë, Dardan Berisha

ishte anonim, nuk e njihte askush.

Mirëpo, përfshirja e tij në ekipin e

parë të Malmos ndryshoi gjithçka.

19 vjeçari është bërë i njohur në

qytetin suedez dhe më gjerë.

Madje, atë kanë fi lluar ta krahasojnë

me yllin suedez Zlatan

Ibrahimovic. Sulmuesi prishtinas

nuk pati shumë paraqitje sezonin

e kaluar, por ai u shpall kampion i

Suedisë me Malmon.

“Ta them të drejtën, nuk e kam

pritur këtë. Mirëpo, kjo është e

bukura e së ardhmes, e cila nuk

dihet kurrë. Edhe pse kisha pritur

të kaloja në ekipin e parë, doli më

mirë se që e prisja”, tha fi llimisht

Rexhepi në një intervistë për ueb

faqen suedeze svenskafans.com

Sulmuesi korpulent, i cili në eki-

Kakuta huazohet

në Fulham

E enjte, 27 janar 2011

Mesfushori i ri i Chelseas, Gaël Kakuta, e ka nënshkruar

të martën mbrëma kontratën e cila do ta lidhë me

Fulhamin deri në fund të sezonit. 19-vjeçari është inkuadruar

rrallë në lojë këtë sezon nga trajneri Carlo Ancelotti,

kështu që ai e zgjodhi Fulhamin, ku do të ketë më

shumë hapësirë, në prag të Kampionatit botëror U20, i

cili do të mbahet në Kolumbi, gjatë verës.

OBJEKTIVAT E REX

pin e kaltër luan me bashkëkombësin

e tij, Agon Mehmeti, pret që

në vitin 2011 të zhvillohet edhe më

tutje si futbollist.

“Ambicie e imja është që ta siguroj

një vend në përbërjen e parë

të Malmos. Këtë do të mundohem

ta bëj me punë gjatë përgatitjeve

para-sezonale. Dëshiroj ta demonstroj

se e meritoj një gjë të

tillë. Natyrisht, është e qartë se jam

mjaft i kënaqur me vitin 2010. Kam

luajtur 220 minuta, kam shënuar

dy gola dhe kam dhënë dy asistime,

duke kontribuuar në fi toret

e skuadrës”, rrëfen futbollisti me

nënshtetësi suedeze.

Përpos pozitës së titullarit, Rexhepi

shpreson që këtë vit të mund

të fi tojë tituj të tjerë me Malmon.

Rexhepi është i vetëdijshëm se në

çdo ndeshje të Malmos në stadium

janë të pranishëm skautë të

ndryshëm nga e gjithë Evropa, të

cilët i përcjellin nga afër talentët e

këtij ekipit. Mirëpo, 19 vjeçari momentalisht

është i përqendruar te

Malmo, ku planifi kon të luajë edhe

disa vite.

“Ajo që mendoj është se e

ardhmja ime lidhet me futbollin

suedez. Ka zëra të ndryshëm,

por nuk ka asgjë konkrete. Ndiej

se duhet t’i jap shumëçka tjetër

Malmos. Tash na pret viti 2011

dhe kemi shumë gjëra përpara.

Dëshiroj të jem pjesë e mbrojtjes

së titullit dhe e eksperiencës së re

- Ligës së Kampionëve. Mezi pres

t’i shijoj këto”, nënvizoi ai.

Natyrisht, si çdo futbollist tjetër,

pasi të piqet si futbollist në Suedi,


E enjte, 27 janar 2011 SPORT 29

Arsenal në fi nale të Carling Cup

Arsenal është kualifi kuar në

fi nale të Carling Cup (Kupa

e Anglisë), pasi e mposhti

Ipswich Town bindshëm

me rezultat 3:0. Ekipi nga

Championship fi tonte 1:0

në ndeshjen e parë, por

‘Topçinjtë’, me golat e Nicklas

HEPIT

Dardan Rexhepi

synon që këtë vit të

ketë status titullari

te Malmo. Sulmuesi

kosovar e vlerëson

pozitiv vitin 2010,

ku debutoi dhe e fi toi

titullin me ekipin

suedez. Ai mezi

pret të luajë

në Ligën e

Kampionëve,

por objektiv e ka

edhe mbrojtjen e

titullit. 19 vjeçari

planifi kon që edhe

për disa vite të mos

largohet nga Malmo.

Rexhepi synon të luajë në një kampionat

më të fortë evropian. Rexhepi

e sheh veten si kapiten i Malmos në

të ardhmen. Ai thotë se nuk do ta

harrojë kurrë golin që e shënoi në

derbi ndaj Helsingborg përpara 24

mijë shikuesve, kur kishte përjetuar

ndjenja të papërshkrueshme.

Se Rexhepi është në të vërtetë i

famshëm, ai e tregon një ngjarje

mjaft interesante që i kishte ndodhur

në Malmo gjatë vitit të kaluar. “Në një

rast nuk e kam paguar udhëtimin me

tren nga Malmo në Lund. E kisha

harruar kartelën në shtëpi, por për

fat të mirë konduktori më pyeti nëse

jam Dardan Rexhepi. Nuk munda t’i

them jo. Ai më njohu dhe më tha se

nuk kam nevojë të paguaj. Madje, ai

kërkoi një autograf nga unë”, përfundoi

Rexhepi.

Bendtner, Laurent Koscielny

e Cesc Fabregas, i shuan

ëndrrat e tifozëve të Ipswichit.

Klubi londinez, në fi nalen

e 27 shkurtit në stadiumin

Wembley, do të përballet me

njërin nga dy ekipet, West

Ham ose Birmingham City.

Valdet Rama ende është i pavendosur rreth së ardhmes.

Sulmuesi kosovar ka disa oferta nga klubet gjermane, por nuk e

përjashton mundësinë që të mbetet në Hannover deri në verë.

Liria mposht Sigal Prishtinën

Ndeshja miqësore e basketbollit e

zhvilluar në Saraj të Shkupit ndërmjet

Lirisë dhe Sigal Prishtinës, i ka takuar

skuadrës shkupjane, e cila në fund

shënoi fi tore me rezultatin 75:68.

Ishte kjo një ndeshje mjaft dinamike,

në të cilën të dyja skuadrat rezultatin

e kishin në plan të dytë. Në këtë

Rama, i pavendosur

Moral Pozhegu

moral.pozhegu@gazetaexpress.com

Prishtinë, 26 janar —

Kur kanë mbetur edhe disa ditë deri në

përfundim të afatit kalimtar të janarit,

sulmuesi i Hannoverit, Valdet Rama ende

është i pavendosur rreth së ardhmes.

Reprezentuesi i Kosovës ka disa oferta

nga klube të Bundesliga 1 dhe 2. Por,

sulmuesi me prejardhje nga Mitrovica

nuk e përjashton mundësinë që të mbetet

në Hannover deri në afatin kalimtar

të verës.

“Kam disa oferta, por ende nuk e di se

çfarë do të ndodhë. Sipas të gjitha gjasave,

edhe gjashtë muaj do të mbetem

këtu në Hannover dhe verës të shikoj

ndonjë mundësi tjetër”, ka thënë Rama

për Express.

“Nëse gjatë këtyre ditëve marr ndonjë

ofertë të mirë, ka gjasa që të largohem nga

Hannoveri, në të kundërtën jo”, shton ishsulmuesi

i Wolfsburgut.

Rama po kalon nëpër një periudhë të

vështirë. Sulmuesi kosovar ende nuk e

ka zhvilluar asnjë ndeshje me skuadrën e

Nëse gjatë këtyre

ditëve marr ndonjë

ofertë të mirë, ka gjasa që

të largohem nga Hannoveri,

në të kundërtën jo. ”

Valdet Rama

Hannoverit në Bundesligë, edhe pse është

në formë të mirë.

Nëse mbetet në Hannover, sulmuesi

kosovar thotë se do ta japë maksimumin

pavarësisht se a do ta ftojë në skuadër

trajneri gjerman, Mirko Slomka apo jo.

“Unë do ta jap 100-përqindëshin në

stërvitje pavarësisht se a do të luaj apo jo.

Unë do të punoj me të gjitha forcat, sepse

kjo është për të mirën time”, përfundoi

Rama, i cili në Hannover arriti në verën e

vitit 2009, nga skuadra Ingolstadt 04.

Rama në fanellën e Hannoverit ka

debutuar më 2 gusht të vitit 2009, në

ndeshjen e kupës së Gjermanisë kundër

Eintracht Trierit. Ndërsa, dy javë më vonë

mitrovicasi ka debutuar edhe në Bundesligë,

ku i ka zhvilluar 15 ndeshje.

ndeshje, debutimin e tij në fanellën e

Lirisë e pati Edmond Azemi, i cili luajti

kundër ish-shokëve të tij. Ndryshe,

kjo ishte ndeshja e tretë miqësore që

e zhvilluan këto dy skuadra mes tyre

brenda pak kohësh, ndërsa për Lirinë

ishte kjo fi torja e parë, pas dy fi toreve

të Sigal Prishtinës.

Camoranesi

ndahet me Stuttgartin

Eksperienca e Mauro

Camoranesit në Bundesligë

ka marrë fund. Mesfushori

italiano-argjentinas e ka shkëputur

kontratën me ekipin

e Stuttgartit. Kështu ka njoftuar

klubi gjerman, përmes

uebfaqes së tij zyrtare. Përfaqësuesi

italian ishte transferuar në Gjermani

gjatë verës së vitit të kaluar, nga Juventusi, ku e

kaloi pjesën më të madhe të karrierës. E ardhmja

e mesfushorit të krahut të djathtë mund të jetë

klubi spanjoll, Hercules.

Kthesë e madhe

e Man Utd

Manchester United, të

mërkurën mbrëma kishte dy

fytyra: i tmerrshëm në pjesën

e parë, konkret në të dytën.

Skuadrat e mëdha e kanë

kështu. Kur kanë në ekip

lojtarë të mëdhenj, mjaftojnë

disa minua për ta ndryshuar

tërësisht lojën. Menaxheri Sir Alex Ferguson

ka falënderuar dyshen sulmuese Hernandez-

Berbatov, të cilët e përmbysën epërsinë prej

2:0 të Blackpool, për t’ia dhuruar fi toren me

rezultat 3:2 skuadrës së tyre, e cila e sheh veten

larg ndjekësve për titull të kampionit. Vendësit

shënuan në pjesën e parë me anë të Campbellit

e Cathcartit.

Robben, i lumtur

në Munchen

Arjen Robben e sheh të

ardhmen e tij në Bayern

Munchen për shumë vite të

tjera. Mesfushori i djathtë holandez

është njëri prej pikave

më të forta të trajnerit Van

Gaal, duke e pasur parasysh

se Frank Ribery është i lënduar.

“Jam i lumtur në Munchen, nuk e shoh veten

diku tjetër”, ka thënë përfaqësuesi holandez

për tabloidin gjerman, Bild. Robben, i cili në të

kaluarën luajti në Chelsea e Real Madrid, vitin e

kaluar u shpall kampion i Gjermanisë me bavarezët

dhe ishte fi nalist i Ligës së Kampionëve.

Real e Chelsea,

mega-oferta për Aguero

Shtypi anglez dhe ai spanjoll

fl asin për shifra marramendëse

që janë të gatshëm

të ofrojnë Real Madrid e

Chelsea, për ta transferuar

sulmuesin e Atletico Madridit,

Kun Aguero. Merengues

duket se janë të gatshëm

t’i shpenzojnë 45 milionë euro për sulmuesin e

shkathtë argjentinas, kurse Chelsea shkon edhe

më larg: 60 milionë euro. Edhe pse ka kontratë

me Atleticon, Aguero mund të largohet, qoftë në

janar (ka më pak mundësi), apo edhe në qershor.


30

SPORT

Sulmuesi islandez, Eidur Gudjohnsen, ëndërron një transferim

në Ajax. Ish-futbollisti i Chelseas e Barcelonës, nuk

dëshiron të qëndrojë më në klubin aktual, Stoke City. “Mund

të nënshkruaj kontrata të pasura në Shtetet e Bashkuara

të Amerikës ose në Dubai, por preferenca ime është Ajaxi”,

theksoi Gudjohnsen për të përditshmen angleze, Daily Star.

Madje, ai ka bërë të ditur se është i gatshëm që t’i zvogëlohet

rroga, vetëm për t’u transferuar te gjiganti holandez.

E enjte, 27 janar 2011

Gudjohnsen e do Ajaxin Babel, përfundimisht në Hoff enheim

Nistelrooy e donte

vetëm Realin

Në një intervistë dhënë të

përditshmes spanjolle, As,

Ruud Van Nistelrooy ka folur

për dështimin e rikthimit të

tij në Real Madrid, edhe pse

një gjë të tillë e dëshironte

ai dhe klubi madrilen. Por,

klubi i tij aktual, Hamburg, nuk pranoi që ta

shiste. “Reali ka bërë ç’është e mundur, njëjtë

edhe unë. Isha i gatshëm që të më zvogëlohej

rroga, sepse për mua e rëndësishme ishte të

kthehesha në Madrid. Kemi provuar në të gjitha

mënyrat, por në fund nuk ishte e mundur që të

kryhet ky transferim”, kujton sulmuesi holandez.

Superkupa

e Italisë, në Kinë

Kina do t’i organizojë tri

edicionet e ardhshme të

Superkupës italiane të

futbollit. Të mërkurën

paradite është nënshkruar

marrëveshja në mes të

presidentit të Ligës në Serie A, Maurizio

Beretta dhe Wang Hui, numër 1 i United

Vansen International, shoqëri e cila merret me

organizimin e ndeshjeve. “Pas eksperiencës

së suksesshme në ndeshjen ndërmjet Interit

e Lazios në vitin 2009, marrëveshja e arritur

sot konfirmon një vazhdimësi të këtyre kësaj

eksperience të re, e cila nuk ka ndodhur kurrë

më parë. Do të jemi prezentë në Kinë tri herë,

në katër vjetët e ardhshëm”, theksoi Beretta.

Adebayor huazohet

në Real Madrid

Tashmë është zyrtare,

Emmanuel Adebayor është

futbollist i ri i Real Madridit.

Të martën mbrëma, klubi

spanjoll e ka zyrtarizuar

huazimin e sulmuesit të

Manchester Cityt, i cili nuk

po gjen hapësira në ekipin e Roberto Mancinit.

26-vjeçari ishte transferuar te ‘Citizens’ në vitin

2009 nga Arsenal, por ai nuk ishte vendimtar

asnjëherë në ekipin nga Manchesteri. Adebayor

do ta zëvendësojë të lënduarin Gonzalo

Higuain, pasi një gjë të tillë nuk po arrin ta bëjë

si duhet sulmuesi francez, Karim Benzema.

Ben Arfa

operohet sërish

Transferimi i Hatem Ben

Arfës në Angli ishte fatzi.

Ish-futbollisti i Marseilles, i

transferuar në Newcastle

gjatë verës që shkoi, të

mërkurën i është nënshtruar

operimit të dytë. Në

fakt, mesfushori francez

kishte pësuar thyerje të dyfishtë të këmbës

së majtë më 3 tetor, në ndeshjen Manchester

City-Newcastle. Ai i ishte nënshtruar operimit

në atë periudhë, përkatësisht kah mesi i muajit

nëntor, por e përditshmja franceze ‘L’Equipe’

shkruan se përfaqësuesi francez i është

nënshtruar një tjetër operimi, të mërkurën.

Shkon, nuk shkon. Përfundimisht,

Ryan Babel është futbollist i

Hoff enheimit. Lajmin e kanë bërë

të ditur klubi i tij i deritashëm,

Liverpool dhe klubi gjerman. Përfaqësuesi

holandez largohet kështu

nga Redsi, ku luante që nga

sezoni 2007/08. Futbollisti ofanziv

ELIMINOHET

NADAL

Rafael Nadal është përshëndetur

nga turneu i madh i tenisit,

Australian Open. Numri një në botë,

që në këtë meç hyri i lënduar dhe

me grip, u eliminua në çerekfi nale

nga bashkëkombësi i tij, David

Ferrer. Në gjysmëfi nale u kualifi kua

edhe skocezi ANdy Murrey, që

eliminoi Alexandr Dolgopolovin.

Te femrat, Kim Clijsters e Vera

Zvonareva, ecën përpara.

Numri 1 në botë i tenisit, Rafael

Nadal, është eliminuar

nga turneu i madh i tenisit,

Australian Open. Tenisti spanjoll

u mposht në çerekfi nale

nga bashkëkombësi i tij, David

Ferrer, 3-0 në sete, 6-4,

6-2, 6-3.

24-vjeçari Nadal ishte i lënduar

në këmbë dhe pas gemit

të tretë kërkoi një kontroll

mjekësor. Madje, ai ishte edhe

me grip, pasi vërehej një lodhje

në sytë e tij.

Në anën tjetër, kundërshtari

e shfrytëzoi mjaft mirë

këtë mangësi të Nadalit, duke

fi tuar pa mund të madh. “Kjo

është një fi tore e madhe për

mua, por nuk është fitore

reale”, tha Ferrer, duke iu referuar

lëndimit të tenistit nga

Mallorca.

Kështu, ëndrra e Nadalit

që të bëhej tenisti i tretë në

histori të këtij sporti që i fi ton

katër turnetë e mëdha, Grand

Slam rresht (pas Wimbledonit,

Roland Garrosit e US Openit),

mori fund të mërkurën.

Edhe një vit më parë, Nadal

ishte ndalur në çerekfinale,

pas një lëndimi që e kishte

pësuar në përballje me Andy

Murrayn. Ishte pikërisht skocezi

Murray, i cili u kualifi kua

në gjysmëfi nale, pasi të mërkurën

e mposhti ukrainasin

Alexandr Dolgopolov, 3-1 në

sete, 7-5 6-3 6-7, 6-3.

“Ishte mjaft meç i fortë. Çdo

pikë ndaj tij ishte e vlefshme.

Ai godiste topin si askush tjetër.

Kam pasur vështirësi që t’i

përshtatem këtij ritmi të lojës”,

tha Murray.

Në gjysmëfi nale, Murray do

të përballet me David Ferrerin,

kurse Roger Federer me

Novak Djokovic, të enjten.

Në konkurrencën e fermave,

belgia Kim Clijsters e siguroi

një biletë për në gjysmëfi

nale pasi e mposhti polaken

Agnieszka Radwanska 2-0 në

sete, 6-3, 7-6. “Jam në gjysmëfi

nale, por nuk po ndiej se jam

duke e shfaqur lojën time më

të mirë. Jam paksa e lëkundur,

por po punoj fort për t’i fi tuar

ndeshjet”, tha Clijsters.

Ndërsa, në mesin e katër

më të mirave u kualifikua

edhe rusia Vera Zvonareva, e

cila në çerekfi nale ishte më e

mirë se çekja Petra Kvitova, të

cilën e eliminoi pa mund të

madh, 6-2, 6-4. “Më duhej të

isha agresive. Ajo është agre-

Dënohet për mënyrën e festimit

Ylli argjentinas, Lionel Messi

pritet të dënohet nga Federata

e Futbollit të Spanjës (RFEF).

Në fakt, sulmuesi i Barcelonës,

pasi e kishte shënuar golin

nga penalltia, në fi toren e

katalunasve ndaj Racing

Santanderit të shtunën me

rezultat 3:0, e kishte hequr

fanellën ku vërehej mesazhi i

shkruar, duke ia uruar ditëlin-

djen nënës së tij.

“Feliz Cumple Mami” (Urime

ditëlindjen Mami), shkruante

në fanellën e tij të brendshme.

Por, shprehja e gjërave të tilla

në lojë ndalohen në futbollin

spanjoll. Kështu thotë artikulli

91.1 i Federatës Spanjolle.

“Secili futbollist që e feston

golin, ose që bën ndonjë

vepër tjetër duke shënuar në

fanellën e tij reklama, citate,

mbishkrime, vizatime ose

gjëra të tjera, çfarëdo qofshin

ato, do të sanksionohet”,

shkruan ky artikull.

Me këtë rast, Messi pritet të

gjobitet me një vlerë parash

prej 2 mijë deri në 3 mijë

euro. Pra, në futbollin spanjoll

ndalohen rreptësisht urimet

apo përshëndetjet.

i krahut të majtë ka nënshkruar

me Hoff enheimin kontratë për dy

vjet e gjysmë, deri në qershor të

vitit 2013. Për 24-vjeçarin, klubi

gjerman ka shpenzuar afro 8 milionë

euro. Babel pati 146 paraqitje

me Liverpool, duke shënuar 22

gola.

sive, kështu që duhej t’i përshtatesha

lojës së saj. Nuk duhet

të qëndrosh vetëm duke u

mbrojtur ndaj goditjeve të saj.

Unë po luftoja për çdo pikë”,

tha Zvonareva.

Në gjysmëfinale, të enjten,

Clijsters do të ketë punë

pikërisht me Zvonarevën,

kurse Wozniacki do t’i matë

forcat me Na Linë.

Meshkujt

Murray – Dolgopolov

7-5, 6-3, 6-7, 6-3

Ferrer – Nadal

6-4, 6-2, 6-3

Femrat

Zvonareva – Kvitova

6-2, 6-4

Clijsters – Radwanska

6-3, 7-6


E enjte, 27 janar 2011 SPORT 31

Marta shkon në New York Flash

Braziliania Marta, e zgjedhur

pesë herë futbollistja më e mirë

në botë, do të luajë për ekipin

New York Flash. Këtë e ka bërë të

ditur Liga e futbollit amerikan,

të mërkurën. Marta së fundmi

luante në ekipin FC Gold Pride,

nga e cila ishte larguar. Kurse,

Flash e ka blerë vitin e tretë të

kontratës, të cilin futbollistja e

kishte nënshkruar më parë me

ekipin e saj të vjetër. Fituese, dy

herë e medaljes së argjendtë në

Olimpiadë, braziliania do të debutojë

më 17 prill në stadiumin

e Boston Breakers.

Red Bull ‘blindon’ Vettelin

“Ferrari është ëndrra ime”. Kështu

thoshte Sebastian Vettel pasi e kishte

fi tuar titullin e tij të parë botëror në Formula

1. Nga ajo kohë, emri i gjermanit

përmendej shpesh si vozitës i ardhshëm

i klubit italian, por edhe i Mercedesit

e McLarenit, pas vitit 2011, kur do të

skadojë kontrata me ekipin e tij aktual,

SCHOLES

NE MJEGULL

Veterani i Manchester Unitedit, Paul Scholes thotë se nuk e di ende nëse do

të luajë vitin e ardhshëm apo jo. Mesfushori anglez është i koncentruar në

këtë sezon. Ai kërkon nga shokët e skuadrës që ta vazhdojnë këtë ritëm,

në mënyrë që në fund të sezonit të shpallen kampionë.

Mesfushori i Manchester Unitedit,

Paul Scholes thotë se ende

nuk është i vendosur nëse do të

vazhdojë të luajë edhe për një vit.

Shoku i skuadrës së Scholes,

Ryan Giggs ka deklaruar se do ta

nënshkruajë kontratën edhe për

një vit me ekipin nga Old Traffordi,

përkundër faktit se tash

është 37 vjeç. Të dy lojtarët ishin

pjesë e “Djajve të Kuq” të martën

mbrëma, në fitoren dramatike

ndaj Blackpoolit, por Scholes u

largua pas problemeve në ijë.

“Unë nuk e di se çka do të bëj

vitin tjetër”, tha Scholes për televizionin

e klubit, MUTV. “Unë vetëm

dua të koncentrohem dhe të

luaj këtë sezon. Unë kam dëshirë

të pushoj 1-2 javë për Krishtlindje.

Por, unë isha jashtë për një

kohë më të gjatë, kjo nuk është

ideale. Mirëpo, unë shpresoj që

në javët e ardhshme ta gjej formën

më të mirë”, vazhdoi ishpërfaqësuesi

anglez.

36-vjeçari po e shijon momentin

e mirë të ekipit të tij. Ai bën

apel që shokët e tij të vazhdojnë

me ritëm të njëjtë, për ta fi tuar

titullin e kampionit.

“Do të luajmë si mysafi rë me

ekipe si Liverpool, Arsenal e

Chelsea. Ne jemi në një pozitë

dhe në një moment të mirë për

momentin. Duhet ta vazhdojmë

këtë rrugë”, shtoi ai.

Menaxheri i Blackpoolit, Ian

Holloway e ka lavdëruar veteranin

e Manchester Unitedit, pasi

Scholes ia dhuroi Berbatovit një

top, për golin e fi tores.

“Paul Scholes është njëri prej

favoritëve të mirë të përhershëm

për pasimin e topit. Kur pason ai,

topi shkon ekzakt aty ku dëshiron

ai. Gjithmonë e kam dashur këtë

lojtar për këtë. Kam luajtur kundër

tij 1-2 herë dhe ai është një

gjeni absolut. Ai është model për

çdokënd që dëshiron të luajë futboll.

Është kënaqësi ta shohësh.

Shpresoj që të luajë ende”, theksoi

Holloway.

Red Bull. Mirëpo, udhëheqësit e klubit të

tij janë të sigurt se derisa Red Bull të jetë

në gjendje të ketë një makinë fi tuese,

gjermani nuk do ta ndërrojë skuadrën.

Klubi austro-anglez ka njoftuar se e ka

‘blinduar’ pilotin gjerman së paku deri në

vitin 2012, duke ua shuar kështu shpresat

drejtuesve të skuadrave të tjera.

Lakers e Celtics, të sigurt

Utah është dërrmuar nga Lakers,

të cilët patën një paraqitje

pothuajse perfekte. Boston ia

shkaktoi Clevelandit humbjen

e 18-të rresht. Dallas i mbajti

Kupa e

Azisë

Japonia dhe Australia do të

përballen në finale të Kupës

së Azisë, të shtunën pasdite.

Japonezët, të cilët udhëhiqen

nga trajneri italian, Alberto Zaccheroni,

në gjysmëfi nalen dramatike,

të zhvilluar të mërkurën

mbrëma, e mposhtën Korenë e

Jugut, vetëm pas ekzekutimit të

penalltive.

Japonezët e panë veten në disavantazh

në minutën e 23-të,

kur jug-koreanët shënuan nga

penalltia me anë të S. Ki. Por, ata

e barazuan rezultatin 13 minuta

më vonë, me anë të Maedas.

Loja e rregullt përfundoi me

këtë rezultat. Në vazhdime, japonezët

shënuan në minutën e

nën kontroll Clippers, të cilët

nuk mund të llogarisin në basketbollistin

Gordon për tri javë.

L.A Lakers-Utah 120-91

L.A. Lakers: Bryant 21

Utah: Williams 17

Boston-Cleveland 112-95

Boston: Pierce 24

Cleveland: Eyenga 15

Dallas-L.A. Clippers 112-105

Dallas: Terry 28

L.A. Clippers: Griffi n 22

Washington-Denver 109-120

Washington: Young 26

Denver: Anthony 23

Sacramento-Charlotte 89-94

Sacramento: Evans 19

Charlotte: Jackson 21

Japonia dhe

Australia, në fi nale

97-të përmes Hosogait, derisa

Hwang i koreanëve e barazoi

rezultatin në minutën e 120-të,

2:2. Me këtë rast, fi tuesin do ta

përcaktonin penalltitë. Dhe,

shumë më të sigurt ishin djelmoshat

e Zaccheronit, të cilët

fi tuan 3:0 në penallti.

Në ballafaqimin tjetër

gjysmëfinale, Australia luajti

tenis me Uzbekistanin, të cilin

e mposhti 6:0. Golat për ‘Kangurët’

i shënuan Kewell (5’),

Ognenovski (35’), Carney (66’),

Emerton (75’), Valeri (82’) e

Kruse (83’). Uzbekët luajtën me

një lojtar më pak nga minuta e

67-të, kur me karton të kuq u

ndëshkua Bakaev.


32 MARKETING E enjte, 27 janar 2011

SQARIM I SHKURTË I PROCEDURËS SË REGJISTRIMIT

Në bazë të Rregullores së nxjerrë nga Autoriteti Rregullativ i Telekomunikacionit (ART), përdoruesit

e telefonisë mobile janë të obliguar të regjistrojnë numrat e tyre prepaid sa më shpejtë, përndryshe

rrezikojnë që t’i humbin.

Edhe nëse vite më parë ju jeni regjistruar, duhet prap të vizitoni pikat e IPKO-së pasi që duheni ta

nënshkruani edhe formën e kërkuar nga ART-ja.

Numrin e regjistroni në njërën nga pikat e vendosura nga IPKO, ku me vete duhet ta keni një dokument

identikimi (letërnjoftimin apo pasaportën) dhe SIM kartelën.

Procesi i regjistrimit është i rregulluar me ligj. Të gjithë numrat e telefonise mobile duhet të regjistrohen

deri më 28 Shkurt, 2011.

Ruaje numrin tënd!

Regjistro atë sa më shpejtë.

More magazines by this user
Similar magazines