Views
3 years ago

Jaguar Magazine #8

 • Text
 • Ahmed
 • Zegt
 • Jaar
 • Maken
 • Kunst
 • Waar
 • Nieuwe
 • Galway
 • Mensen
 • Capoeira
 • Jaguar
In dit nummer verkennen we de creativiteit van de Braziliaanse meesters die de elegante kunst van capoeira creëerden, maar ook die van Ierse kunstenaars die oude en nieuwe cultuur met elkaar verenigen. Ook ontdekt u de creatieve lijn die van Victoriaans behang naar de iPhone loopt. En het multitalent Riz Ahmed, acteur en performer, legt uit waarom nu het juiste moment is om zijn ware ik aan de wereld te onthullen.

GA JE EIGEN WEG Want in

GA JE EIGEN WEG Want in elke fantastische reis ligt een verrassing verborgen Sophie de Oliveira Barata De artistieke grondlegger van The Alternative Limb Project zet haar beste beentje voor Tekst Tim Hulse Voor de meesten van ons is het idee van een geamputeerde wereldkampioen paaldansen misschien nauwelijks te bevatten. Maar voor Sophie de Oliveira Barata, ontwerper van ongekend fantasierijke prothesen, vormt dit nu juist een voedingsbodem voor artistieke mogelijkheden. "Ik heb dit been in de vorm van een zandloper gemaakt, slank in het midden en daarna gaat het over in een soort hoef, waardoor hij zich aan de paal vast kan klemmen. Op de achterkant draaien verwisselbare chromen sculpturen rond terwijl hij beweegt," zegt ze over het been dat ze heeft ontworpen voor Andrew Gregory, die een succesvolle carrière als paaldanser maakte nadat hij zijn been was kwijtgeraakt bij een motorongeluk. Andere recente projecten van De Oliveira Barata zijn een been waarin een trein heen en weer rijdt, een opdracht van het Darlington Railway Museum voor een tentoonstelling, en een houten been met een koekoeksklok erin, voor een performer van de Candoco Dance Company. "Er springt een vogeltje uit," vertelt ze. "En de slinger is op een as bevestigd, zodat ze haar been alle kanten op kan bewegen zonder dat de slinger stilvalt." Haar interesse in prothesen stamt uit de tijd dat ze werkte in een ziekenhuis, terwijl ze een cursus volgde van een kunststichting. Ze ging werken bij een van de toonaangevende leveranciers van prothesen van het Verenigd Koninkrijk en maakte daar realistische kunstledematen. Haar groeiende besef dat er ruimte was voor meer dan de gangbare modellen werd nog eens versterkt door haar ontmoetingen met een jong meisje, dat elk jaar een nieuw been aangemeten kreeg. "Ze wilde elke keer iets anders, zoals tekenfilmfiguren boven op haar been," vertelt ze. Toen zag ze een modeshow van Alexander McQueen, waar atlete Aimee Mullins sierlijk gedecoreerde houten beenprothesen droeg en het kwartje viel. Een paar jaar later lanceerde ze het Alternative Limb Project en sindsdien creëert ze radicaal nieuwe prothesen die de wijze veranderen waarop we naar handicaps kijken en die grensverleggend werken bij aanpassingen van het lichaam. "Ik vind het leuk om ledematen te maken die het beeld opschudden dat mensen van een lichaam hebben," zegt ze. "Ik wil grenzen opzoeken en de verbeelding de ruimte geven." J Expert: Sophie de Oliveira Barata (boven) in haar atelier in het zuiden van Engeland. Haar unieke, broemde creaties zijn Spike Leg (links) gedragen door musicus Viktoria Modesta; Vine (linksonder), een 'botanisch tentakel' voor model Kelly Knox, en Phantom Limb (rechtsonder), een bionische arm voor gamer James Young AFBEELDINGEN: PORTRET: OPHELIA WYNNE; PROJECTEN: OMKAAR KOTEDIA & LUKASZ SUCHORAB 42 / Jaguar Magazine Jaguar Magazine / 43

 

Jaguar Magazine

 

Jaguar Magazine is een ode aan creativiteit, met exclusieve artikelen die de zintuigen prikkelen, van verleidelijk design tot geavanceerde technologie.

In dit nummer verkennen we de creativiteit van de Braziliaanse meesters die de elegante kunst van capoeira creëerden, maar ook die van Ierse kunstenaars die oude en nieuwe cultuur met elkaar verenigen. Ook ontdekt u de creatieve lijn die van Victoriaans behang naar de iPhone loopt. En het multitalent Riz Ahmed, acteur en performer, legt uit waarom nu het juiste moment is om zijn ware ik aan de wereld te onthullen.

© JAGUAR LAND ROVER LIMITED 2020

Registered Office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF
Registered in England No: 1672070
De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving.
Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.