Råd for daglig stell av stomien

dansac.de

Råd for daglig stell av stomien

Råd for daglig stell av stomienMål stomiens diameter ofteStomien vil være ganske hoven like etter operasjonen, men vil vanligviskrympe i størrelse i løpet av de første 6-8 ukene. Fordi stomien gradvisblir mindre, er det vigtig å måle stomidiameteren regelmessig.Det ligger en stomimal i hver eske med plater. Gjør det til en vane å målestomidiameteren din hver gang du åpner en ny eske.Pass på at platen sitter så tett som muligrundt stomienDu oppnår maksimal beskyttelse rundt stomien dersom du tilpasser hulleti platen så nøyaktig som mulig. Platen må ligge tett inntil stomien uten åtrykke på eller irritere stomiens overflate.Barrierekrem for sensitiv hudDet er naturlig at huden blir tørr av og til. Bruk da barrierekrem på hudenfør du setter på platen, da unngår du irritert og tørr hud. Smør på et tynt lagog vent i 1-2 minutter før hudplatten settes på.For å bedre klebeevnenVarm platten i hånden eller legg den i linningen i 30-50 sekunder. Varmen frahånden eller huden din vil sikre bedre feste av platten til huden, særligt i detilfeller hvor man har en hudfold eller arrvev rundt stomien.Kasting av posenFør man kaster posen, lukk den ved å brette hudplaten på midten slik at denkleber seg sammen. Pakk den inn og kast den i en dertil egnet beholder.Kast ikke posen i toalettet.E01-83A-200 05/07 © Dansac A/S L I N D E G A A R D & C ODansac and Hollister NorgeOlav Brunborgs vei 4 • Postboks 273 • 1377 BillingstadTelefon: 66 77 66 50 • Fax: 66 77 66 51e-post: kundeservice.norge@dansac.com • www.dansac.comDedicated to Stoma Care


-pKolostomistell hjemmeSkifting av 1-delt bandasje


Skiftning avkolostomipose1 2Løsne forsiktig på posen. For at unngå søl, kan man feste en avfallspose ibukselinningen.Trekk hudplaten forsiktig nedover samtidig som du holder igjen hudenmed den andre hånden.5 6Vask stomien og huden rundt stomien.Tørk med rene, tørre "non-woven" kompresser. Det er meget viktig at hudenrundt stomien er tørr før den nye posen settes på.9 10Begynn med å plassere posen i underkant av stomien og før den over.Glatt hudplaten fra stomien og utover slik at platten fester seg.Fortsett rundt stomien til du er sikker på platen sitter trygt og godt.


KolostomiKolostomien konstrueres kirurgisk ved at 1-2 cm av tykktarmenledes ut gjennom en åbning i buksveggen og syes fast.stomien er rød og fuktig. Den har ingen nerveender, noe somgjør at man verken kjenner berøring eller smerte. Plasseringenav stomien på tarmen kan påvirke avføringens mengde ogkonsistens. I tillegg varierer dette fra person til person.3 4Legg posen i en avfallspose, knyt igjen og kast den i en dertil egnet beholder.Fukt noen "non-woven" kompresser i lunkent vann.7 8Bruk en stomimal for å kontrollere at hudplaten passer til stomien.Hvis stomien din er ujevn eller oval, klipp til starthullet med en krum saks.Det er meget vigtig at hullet slutter tett rundt stomien. Dermed unngår du rødhetog irritasjon rundt stomien.Ta dekkfilmen av platen.11Ferdig!

More magazines by this user
Similar magazines