vr-may

talentonline18

1 st May 2019 TALENT

ACADEMY VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

""F\n°v km[n-°p-sa-n¬

B¿°pw km[n°pw''

{io[\y kptc-jv...... 2019-¬ knhn¬ k¿Δokv dnkƒ´v h∂t∏mƒ

tIcfw am{X-a√ `mc-X-Øn-ep-S-\ofw N¿®-sN-ø-s∏´ t]cv.

]´nIh¿§Ønepƒs∏´ Ipdn-Ny- hn`m-K-Øn¬ \n∂v knhn¬ k¿Δokv

t\Sp∂ BZy hy‡n.

""Hcp BZn-hmkn s]¨Ip´n knhn¬ k¿Δokv t\Sp-I-tbm.....?

AsXms° Hcp]mSv Imip-≈-h¿°v ]d-n-´p-≈- ]-Wn-bm-Wv.....'' XpSßnb

ap≥hn[nIfm¬ s\‰n-Np-fn-®-h¿°n-S-bn-eqsS [oc-amb Nph-Sp-

Iƒh®v {io[-\y- kp-tcjv C¥y-≥ `c-W-kw-hn-[m-\-Øns‚ `mK-amhp-

I-bmWv.....!!!

hb-\m-´nse ]n∂m-°-hn-`m-K-Øn¬s∏´ Hcp km[m-cW IpSpw-

_-Øn¬ AXn-Z-cn-{Z-amb Np‰p-]m-Sn-emWv {io[\y P\n-®-Xv. Po¿Æn®

sIm®p Iqc-bv°p-≈n¬ kmcn-Øp≠pw Iod-Øp-Wn-Ifpw sIm≠v ad®

apdn-bnse Ac-≠-sh-fn-®-Øn-em-bn-cp∂p {io[-\y-bpsS knhn¬

k¿Δokv ]T-\w. amXm-]nXm°fpsS ssZ\y-X, \s√m-cp-hoSv kz¥-ambn-√m-Ø-Xns‚

Zp:Jw, tIc-fsØ \Sp-°nb alm-{]-f-b-k-a-bØv Aaqey-ambn

Xm≥ kq£n-®n-cp∂ ]pkvX-I-߃ \jvS-s∏´ thZ-\- F∂nh-bv°n-S-bnepw

knhn¬ k¿Δokv t\SWw F∂ \n›-b-Zm¿Vyw am{Xam-bn-cp∂p

{io[-\ybv°v ssIap-X-em-bp-≠m-bn-cp-∂-Xv.

hnZym-`ymkw ]q¿Øn-bm-b-Xn-\p-tijw {io[\y c≠p-h¿j-

°mew Xs‚ Pn√-bmb hb-\m-´n¬ ss{S_¬ {]tam-´-dmbn tPmen

sNbvXp. A°m-e-ØmWv am\¥-hmSn k_vI-f-IvS-dmbncp∂ {iodmw

kmw_-in-h-dm-hp-hns\ ImWp-∂-Xv. Xs‚ Pohn-X-Øn¬ BZy-am-bn-

´mbncp∂p {io[\y Hcp sF.- F. Fkv DtZym-K-ÿs\ t\cn¬ ImWp-

∂-Xv. Hcp knhn¬ k¿Δo-kp-Im-c\v kaqlw \¬Ip∂ _lp-am-\hpw

kvt\lhpw I≠-t∏mƒ X\n°pw AXp-t]mse Bbn-Øo-cWw F∂

ZrV-\n-›bw {io[-\y-bpsS a\-kn-ep-d-®p. Aßs\ ITn-\-]-cn-ioe\Øns\m-Sp-hn¬

{io[\y C∂nXm knhn¬ k¿Δokv ]co-£-bn¬

410-˛mw dmv t\Sn-sb-Sp-Øn-cn-°p-∂p.....!!!

Xo¿®-bmbpw CsXmcp sNdnb hnP-b-a-√..... {io[-\y-sb-t∏mse

km[m-c-W-°m-cn¬ km[m-c-W-°m-cn-bmb GsXmcp hy‡n°pw

kz]v\Xpey-amb t\´w Xs∂-bm-Wn-Xv. {io[-\y-bpsS AΩ-bpsS A`n-

{]m-b-Øn¬ Xs‚ aIƒ sNbvXXv Hcp {]Xn-Im-c-am-Wv.....!!! klm-ba-`y¿∞n®v

sN∂-t∏mƒ ]e-X-hW Cd-°n-hn´ A[n-Im-cn-ItfmSpw \n\-

s°m∂pw Fhn-sS-bp-sa-Øm-\m-In-s√∂v hn[n-sb-gp-Xn-b-h-tcmSpap≈

a[pc-{]-Xn-Im-cw.....!!!

\Ω-tf-hcpw Ccp-Øn- Nn-¥n-t°-≠p∂ Hcp hnP-b-Km-Y-bm-Wn-

Xv. hf¿∂ Np‰p-]mSpI-tfm, kmº-ØnI `{Z-X-tbm, D∂-X-_n-cp-Z-ßtfm

H∂pw \ΩpsS hnP-bsØ kzm[o-\n-°p∂ LS-I-ß-f√ F∂v {io[\y

F∂ sIm®p-an-Sp°n sXfn-bn-°p-tºmƒ C\nbpw \njv{In-b-cm-bn-cn-°phm≥

\ap°v km[n-°p-tam.....?

""F\n°v km[n-°p-sa-n¬ B¿°pw km[n°pw'' F∂v tIcf-Øns‚

A`n-am-\-`m-P-\-amb {io[\y ]d-bp-tºmƒ XpS-sc-Øp-S-scbp≈

]cm-P-b-ßfpw Rm≥ Ign-hn-√m-Ø-h-\mWv, Ign-hn-√m-Ø-h-fmWv

F∂nß-s\bp≈ hymIp-e-Xbpw \sΩ _m[n-°p-∂Xv Fß-s\-

bmWv.....?

Hcp e£yw a\-kn-ep-d-®m¬ ]ns∂ GsXmcp {]Xn-_-‘-

Øn\pw AXns\ XI¿°m≥ A\p-h-Zn-®p-Iq-Sm. ÿntcm-’m-lhpw ITn-

\m-[zm-\hpw apJ-ap-{Z-bm-°nb Hcp a\- ns\ N©-e-s∏-Sp-Øm≥ bmsXmcp-hn[

_mly-i-‡n-Iƒ°p-am-hn√..... H-∂-√....- H-cm-bncw {io[-\y-amsc

\ΩpsS \mSn\v Bh-iy-ap-≠v. ASpØ hnP-b-IY \nß-fp-tSXv Xs∂bmhpw.....-Xo¿®

kvt\l-]q¿Δw

tUm.Kncojv s\øm¿


Contents

tZhkzw t_m¿Uv LD ¢m¿°v Special

(sslμh kwkvIm-chpw t£{X-ßfpw) ........................................... 4

University Assistant Model Question Paper ............................ 7

Information Technology - Software ......................................... 9

tIc-f-Ønse hyh-kmbw ...................................................................... 11

Poh-imkv{Xw ˛ A¥x-{kmhn hyhÿ .......................................... 13

Village Extension Officer Model Question Paper ................. 15

Quantitative Aptitude (Selected Questions) ........................... 17

Mental Ability (Selected Questions) ...................................... 18

English (Selected Questions) ................................................. 19

{][m\ ]pc-kvIm-c-߃......................................................................... 21

ae-bmf kmlnXyw .................................................................................. 22

hm¿Ø-I-fn-eqsS ....................................................................................... 23

{][m\ Zn\߃

sabv 1 ˛ A¥¿tZ-iob sXmgn-emfn Zn\w

sabv 3 ˛ temI ]{X-kzm-X-{¥y-Zn\w

sabv 8 ˛ temI sdUv t{Imkv Zn\w

sabv 11 ˛ tZiob kmt-XnI hnZym-Zn\w

sabv 12 ˛ A¥¿tZ-iob \gvkv Zn\w

sabv 15 ˛ A¥¿tZ-iob IpSpw-_-Zn\w

sabv 17 ˛ temI sSen-I-Ωyq-Wn-t°-j≥ Zn\w

sabv 21 ˛ `oI-c-hmZ hncp≤ Zn\w

sabv 22 ˛ A¥¿tZ-iob ssPh sshhn-≤y-Zn\w

sabv 25 ˛ temI ssXtdm-bnUv Zn\w

sabv 29 ˛ au≠v Fh-dÃv Zn\w

H∂mw dmv t\Sm≥

1. bp.-F≥ A¥m-cm{„ kulrZ Zn\-ambn BN-cn-°p-∂Xv

2. Imcm´v tKmhn-μ-ta-t\m\v {_“m-\μ inh-tbmKn F∂ t]cv \¬InbXv

3. ae-bm-f-Ønse BZysØ kmaq-lnI \mS-I-amb “adn-bmΩ

\mSIw” cNn-®Xv

4. ""Aøm-hgn F∂ aX-Øns‚ ss__nƒ'' F∂-dn-b-s∏-Sp∂ IrXn

5. “Why I am not a Christian” F∂ IrXn-bpsS cN-bn-Xmhv

6. e≠≥ kvIqƒ Hm^v C°-tWm-an-Ivkns‚ Ub-d-Œ-dmb BZy

C¥ym-°m-c≥

7. Quadbit F∂pw Adn-b-s∏-Sp∂ Iºyq-´¿ saΩdn bqWn‰v

8. C¥y-bn¬ BZy-ambn sat{Sm sdbn¬ BŒv ]m m-°s∏´ h¿jw

9. ]pen-‰vk¿ kΩm\w e`n® BZy C¥ym-°m-c≥

10. GXv \Zn-bpsS t]mjI \Zn-bmWv lXvaXn

(DØ-c-߃ 20˛mw t]Pn¬)

Prepared by : Talent Academy Research Team

DTP & Layout : Talent Academy Computer Wing

Marketing : Talent Academy Marketing Team

Printed & Published by: Hima Sree G.H.

on behalf of

S.S.Kovil Road, Thampanoor,

TALENT

THIRUVANANTHAPURAM

A C A D E M Y

A unit of NEYYAR EDUCATION (P) Ltd Ph: 0471-2335713, 8590575713

Website: www.talentacademy.co.in, email:gnstalentacademy@gmail.com

www.talentacademy.co.in

3


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI













sslμh kwkvImcw

"kn‘p' F∂ \Zn-bpsS t]cn¬

\n∂mWv "lnμp' F∂ ]Zw D¤-hn-

®Xv

\nXy-amb \nbaw F∂v A¿∞w

hcp∂ lnμp-a-X-Øns‚ XØzw

k\m-X-\-[¿Ωw

lnμp-a-X-Ønse Cuiz-c-k-¬]w

\n¿Δ-Nn-°p∂ kmt-XnI ]Zw

{_“w

Cuizcs\ hn{K-l-Øn¬ D]mkn-°p-

∂-h¿ Adn-b-s∏-Sp-∂Xv

kKp-tWm-]m-k-I¿

Cuiz-cs\ hn{K-l-an-√msX D]m-kn-

°p-∂-h¿ Adn-b-s∏-Sp-∂Xv

\n¿Kp-tWm-]m-k-I¿

lnμp-a-X-hn-izm-k-{]-Imcw a\p-jy-Pohn-X-Øns‚

{][m\ e£y-߃

]pcp-jm¿∞-߃ ([¿Ωw, A¿∞w,

Imaw, tam£w)

lnμp-a-XØnse {][m\ ]pWy-{K-Ÿßƒ

thZ-߃, D]-\n- -jØp-°ƒ,

]pcm-W-߃, CXn-lm-k-߃,

`K-h-ZvKoX

Ejo-iz-c-∑m¿ Cuiz-c-\n¬ \n∂v tI´

XØz-߃ AS-ßp∂ {KŸ

kwlnX

{ipXn

Ejoiz-c-∑m¿ Xß-fpsS Hm¿Ω-bn¬

\n∂pw ]n∂oSv at\m-[¿Ωw-t]mse

cNn® {KŸ-kw-lnX

kvarXn

thZ-߃

‘thZw’ F∂ ]Zw cq]w sIm≠Xv

‘hnZv’F∂ kwkvIrX

]Z-Øn¬ \n∂v

‘hnZv’F∂ hm°n-\¿∞w

⁄m\w

thZ-kmln-Xy-Øn¬ G‰hpw _lpam-\n-°-s∏-Sp∂

\mev thZ-ßsf

hnti-jn-∏n-°p-∂Xv

{ipXn

tZhkzw t_m¿Uv LD ¢m¿°v Special

sslμh kwkvIm-chpw t£{X-ßfpw


















thZmwK-߃, CXn-lm-k-߃, [¿Ωim-kv{Xw,

]pcm-Ww, Imhy-߃ XpSßnbhsb

hnti-jn-∏n-°p-∂Xv

kvarXn

BZn thZw F∂-dn-b-s∏-Sp-∂Xv

EtK-zZw

temI-Ønse G‰hpw ]pcm-X-\-amb

kmln-Xy {KŸw

EtK-zZw

EtK-z-Z-Ønse tZh kvXpXn-I-fpsS

FÆw

1028

EtK-z-Z-Ønse aWvU-e-ß-fpsS FÆw

10

EtKz-Z-Øn¬ G‰hpw IqSp-X¬ XhW

]cm-a¿in-°p∂ ]Zw

Hmw

“aWvUqI t«mI-߃” GXv thZ-

Øn¬ Dƒs°m-≈p∂p

EtK-zZw

EtK-zZw {][m-\-ambn {]Xn-]m-Zn-∏n°p-

∂Xv

tZh-kvXp-Xn-Iƒ

KZy cq]-Øn-ep≈ thZw

bPp¿thZw

bPp¿th-Z-Ønse A[ym-b-ß-fpsS

FÆw

40

b⁄w, ]qPmhn[n XpS-ßn-b-hsb-

°p-dn®v {]Xn-]m-Zn-°p∂ thZw

bPp¿thZw

GXv ]Z-Øn¬ \n∂mWv ‘kmathZw’F∂

]Zw DS-se-Sp-ØXv

kma≥ (CuWw)

kwKoX-sØ-°p-dn®v {]Xn-]m-Zn-°p∂

thZw

kma-thZw

Bc-y-∑m-cp-tSX-√mØ thZ-ambn

Icp-X-s∏-Sp-∂Xv

AY¿Δ-thZw

Bbq¿th-Zw, Zp¿a-{¥-hmZw F∂n-hsb-°p-dn®v

{]Xn-]m-Zn-°p∂ thZw

AY¿Δ-thZw

lnμpaX hnizmk {]Imcw bpKßfpsS

FÆw

4

{ipXn (IrX-bp-K-w), kvarXn (t{X-Xmbp-Kw),

]pcm-W-߃(-Z-zm-]-c-bp-Kw),

X{¥-߃ (I-en-bp-Kw)















thZmwK-߃ {][m-\-ambpw Bdv

hn[w

in£, I¬∏w, hymI-cWw,

\ncp‡w, Oμkv, tPym-Xnjw

NXp-cm-{i-a-߃ Gh

{_“-N-cyw, Km¿l-ÿyw, hm\-

{]-ÿw,k\ymkw

D]-\n-j-Øp-Iƒ

`mc-Xob XX-z-Nn-¥-bp-tSbpw thZm¥

lnμp-Xz Nn¥-bp-tSbpw ASn-ÿm-

\ambn IW-°m-°-s∏-Sp∂ IrXnIƒ

D]-\n-j-Øp-Iƒ

D]-\n-j-Øp-I-fpsS FÆw

108

“D]-\n-jZv” F∂ hm°n-\¿∞w

Kpcp-hns‚ kao-]-Øn-cp∂v ]T\-

Øn-te¿s∏-SpI

D]-\n-j-Øns‚ apJy ktμiw

Adn-hn-eqsS tamN\w

I¿Ω-ß-sfbpw ]p\¿P-∑-sØbpw

Ipdn®v {]Xn-]m-Zn-°p∂ D]-\n-jØv

_rl-Zm-c-W-y-tIm-]-\n-jØv

‘A·n-aotf ]ptcm-lnXw’ F∂v

Bcw`n-°p∂ thZw

EtK-zZw

“Alw {_lv-amkvan” F∂

al-XvhmIyw Dƒs°m-≈p∂ thZw

bPp¿thZw

‘‘Alw {_“mkvan’’ F∂v {]Xn-

]m-Zn-°p∂ D]-\n-jØv

_rl-Zm-c-Wy-tIm-]-\n-jØv

“{]⁄m\w {_“” F∂ hmIyw

GXv thZ-Øns‚ `mK-amWv

EtK-zZw

(sF-Xtcb D]-\n-j-Øv)

“Ab-am-fl -{_“” F∂ hmIyw

Dƒs°m≈p∂ thZw

AY¿Δ-thZw

(amWvUp-tIm-]-\n-j-Øv)

""XØzakn'' F∂ Z¿i\w AS-ßnbn-cn-°p∂

D]-\n-jØv

OtμmKy D]-\n-jØv

""kXy-ta-h- P-btX''F∂ XØzw

AS-ßn-bn-cn-°p∂ D]-\n-jØv

apWvU-tIm-]-\n-jØv

Cuimhmkyw

ITw

Alw {_lv-amkvan

Ztim-]-\n-j-Øp-Iƒ

apWvUIw

ssXØn-cobw

Otμm-Kyw

tI\w

{]iv\w

amWvUq-Iyw

sFX-tcbw

_rl-Zm-c-WyIw

kmwJyw, tbmKw, \ymbw, sshtijnIw,

]q¿hao-amwk, thZm¥w

F∂n-h-bmWv jUvZ¿i-\-߃

kmwJ-y-Z¿i\w ˛ I]n-e≥

tbmK Z¿i-\w ˛ ]X-RvPen

\ymb Z¿i-\w ˛ KuX-a≥

sshti-jnI Z¿i\w ˛ IWm-Z≥

]q¿h aoamw-k- ˛ ssPan\n

thZm¥w- ˛ _Z-cm-b-\≥

(DØ-c-ao-amwk)






jUvZ¿i-\-߃

G‰hpw henb D]-\n-jØv

_rl-Zm-c-W-y-tIm-]-\n-jØv

G‰hpw sNdnb D]-\n-jØv

Cuim-hm-k-yw

G‰hpw ]g°w sN∂ D]-\n-jØv

- ˛ Otμm-Ky D-]-\n-jØv

]pcm-W-߃

]pcm-W-ßfpsS FÆw

18

(6 hnjvWp]pcmWw, 6 inh]pcmWw,

6 {_“-]p-cmWw)

hnjvWp ]pcm-W-߃

hnjvWp ]pcmWw, `mKhX]pcmWw,

\mc-Zob ]pcmWw,KcpU ]pcmWw,

]fl ]pcm-Ww, hcml ]pcmWw

inh ]pcm-W-߃

hmbp ]pcmWw, enwK ]pcmWw,

kvIμ ]pcmWw, A·n ]pcmWw,

a’y ]pcmWw, Iq¿Ω ]pcmWw

{_“ ]pcm-W-߃

{_“ ]pcmWw, {_“mWvU

]pcmWw, {_“ sshh¿Ø

]pcmWw, am¿°-WvtUb ]pcmWw,

`hn-jy ]pcmWw, hma\ ]pcmWw

]pcm-W-ßsf kvarXn-bpsS `mKambn

Icp-X-s∏-Sp-∂p.

_rl-Ømb ]pcmWw F∂-dn-bs∏Sp-∂Xv

kvIμ-]p-cmWw

BZn-]p-cmWw F∂-dn-b-s∏-Sp-∂Xv

{_“-]p-cmWw

`mK-hX]pcmWw {][m-\-ambpw 12

kvIμ-ß-fmbn Xncn-®n-cn-°p-∂p. (B-

Zy 10 kvIμ-߃ {ioIr-jvWs‚

P\-\-sØbpw Ip´n-°m-e-tØbpw

Ipdn®v hnhcn°p∂p)


ln-μp-aX hnizm-k-{]-Imcw

{Xnaq¿ØnIƒ F∂v hn-ti-jn-∏n-

°-s∏-Sp-∂Xv

{_“m-hv, alm-hnjvWp, inh≥

{_“m-hns‚ hmk-ÿew

kXy-temIw

www.talentacademy.co.in

4


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI






















{_“m-hns‚ hml\w

Ac-b∂w

ÿnXn (kw-c-£-Ww)bpsS tZh≥

alm-hnjvWp

hnjvWp-hns‚ hmk- -ÿm\w

sshIpWvTw

hnjvWp-hns‚ hml\w

Kcp-U≥

hnjvWphns‚ [\p v

kmcwK

hnjvWphns‚ KZ

IutamZIn

Zim-h-Xm-c-߃

a’yw, Iq¿Ωw, hcm-lw,

\c-knw-lw, hma-\≥, ]c-ip-cm-a≥,

{iocm-a≥, _e-cm-a≥,

{ioIr-jvW≥, I¬°n

{ioIr-jvWs‚ {]kn-≤-amb iwJv

]m©-P\yw

{ioIr-jvWs‚ Bbp[w

kpZ¿i-\-N{Iw

kwlmc tZh-\mbn Adn-bs∏Sp∂Xv

inh≥

inhs‚ Bebw

ssIemkw

inh hml\w

Imf

inh [\p v

]n\m-Iw, {Xbw-_Iw

inhs‚ Akv{Xw

]mip]Xmkv{Xw

inh \rØw

XmWvUhw

C{μs‚- hm-l\w

B\ (sF-cm-h-Xw)

tZth-{μs‚ Bbp[w

h{Pm-bp[w

KW-]-Xn-bpsS hml\w

Fen

A¿Pp-\s‚ [\p v

KmWvUohw

A¿÷p-\s‚ sImSn-°q-d-bnse

Nn”w

l\p-am≥

kp{_-“Wy hml\w

abn¬

]pcm-W-hn-izm-k-{]-Imcw Af-Im-]p-cnbnse

Ipt_cs‚ hml\w X´n-sb-

Sp-ØXv

cmh-W≥

v

v

A`n-a-\yp-hns‚ [\p

cu{Zw

I¿Æs‚ [\p

hnPbw

C{μ≥ I¿Æ\p \¬Inb Bbp[w

i‡n (GI]pcpjLmXn-\n)

\mcZap\nbpsS {]kn≤amb

hoWbpsS t]cv

alXn


















tZhkzw t_m¿Uv LD ¢m¿°v Special

sslμh kwkvIm-chpw t£{X-ßfpw

CXn-lm-k-߃

`mcXØnse c≠v CXn-lm-k-߃

cmam-bWw, alm-`m-cXw

G‰hpw ]g-°-ap≈ CXn-lmkw

cma-mbWw

BZn-Im-hyw F∂-dn-b-s∏-Sp-∂Xv

cmam-bWw

cmam-b-W-Ønse t«mI-ß-fpsS

FÆw

24000

cma-I-Y-bpsS G‰hpw {]mNo-\-amb

cq]w

hmfloIn cmam-bWw

BZn Ihn F∂-dn-b-s∏-Sp-∂Xv

hmfloIn

temI-Ønse G‰hpw henb

CXn-lmkw

alm-`m-cXw

“F√m-bnSØp-ap-≈Xv CXn-ep-a-Sßn-bn-´p≠v.

F∂m¬ CXn¬ ASßn-bn-´n-√m-ØXv

Hcn-S-Øp-an√”

F∂v ]cm-a¿in-°p-∂Xv GXv {KŸsØ-°p-dn-®mWv

-˛ alm-`m-cXw

A©mw-thZw F∂-dn-b-s∏-Sp-∂Xv

alm-`m-cXw

alm-`m-c-XØns‚ I¿Ømhv

thZhym-k≥

hym-ks‚ as‰mcp \maw

IrjvW ssZz-]mb\≥

alm-`m-c-X-Ønse t«mI-ß-fpsS

FÆw -

Ht∂-Im¬ e£-tØmfw

thZ-h-ym-k≥ KW-]-Xnsb sIm≠v

Fgp-Xn-®-sX∂v Icp-X-s∏-Sp∂ {KŸw

alm-`m-cXw

`K-hZvKoX Dƒs°m-≈p∂ alm-`mcXØnse

]¿Δw

`ojva]¿Δw (6˛mw ]¿Δw)

“alm`m-c-X-Øns‚ lrZbw” F∂-dnb-s∏-Sp-∂Xv

`K-h-ZvKoX

alm-`m-c-X-Ønse {]kn-≤-amb bp≤w

Ipcp-t£{X bp≤w

Ipcp-t£{X bp≤-Øn¬ G‰p-ap-´n-bXv

]mWvU-h-cpw Iuc-hcpw XΩn¬

Ipcp-t£{X bp≤w F{X Znhkw

\o≠p-\n∂p

18 Znhkw






sX‰-cpXv

cmamb-W-Ønse ImWvU-ß-fpsS

FÆw ˛ 7

alm-`m-c-X-Ønse ]¿Δ-ß-fpsS

FÆw ˛ 18

sslμ-h-t£-{X-߃






\mi-Øn¬ \n∂v XcWw sNøn-°p-

∂Xv F∂ A¿∞-Øn¬ ""£bmXv

{XmbtX CXn -t£{Xm'' F∂v

t£{XsØ \n¿Δ-Nn°mw.

Hcp a\pjy ico-c-Øns‚ amXr-I-bnemWv

`mc-Xob t£{X-߃ \n¿Ωn-

®n-cn-°p-∂Xv

""CZw icocw Iut¥b t£{X-an-Xy-`n-

[o-btX'' F∂ alZvhmIyw Dƒs°m-

≈p∂ {KŸw

`K-h-ZvKoX

t£{XsØ a\p-jy-i-co-c-ambn k¬∏n-®m¬

K¿`-Krlw ({io-tIm-hn¬) ˛ inckv

A¥-cmfw

˛ apJw

(A-IsØ {]Z-£n-W-]m-X)

kpJm-k\w

˛ IgpØv

(ap-J-a-WvU-]w)

t£{X-\n¿Ωm-W-sØ-°p-dn®v {]Xn-

]m-Zn-°p∂ {]mNo-\-{KŸw

hniz-I¿Ωyw

tIc-f-Ønse t£{X-Xm-{¥n-I-Xbv°v

B[m-c-am-bn-cn-°p∂ {KŸw

Ipgn-°m´p-]® (c-Nn-®Xv ˛

Ipgn-°m´v atl-iz-c≥ `´-Xn-cn-∏m-Sv)

`mh-Øns‚ ASn-ÿm-\-Øn¬ t£{X-

Øn¬ {]Xn-jvTn-°p∂ aq∂v Xc-Ønep≈

hn{K-l-߃

kmXzn-Iw, cmP-kw, Xakw

tbmK-ap-{Zbpw hc-Zm-`-b-ap-{Zbpw [cn®v

\o≠p-\n-h¿∂p ImW-s∏-Sp∂

hn{K-l-ap≈ {]XnjvT

kmXznI {]XnjvT

hnhn[ B`-c-W-߃ AWnv hc-

Zm-`-bap-{Zbpw [cn®v hml-\-ß-fn¬

Ccn-°p-∂-Xcw {]XnjvT

cmP-k-{]-XnjvT

Bbp-[-ta¥n \n¬°p∂Xcw

hn{K-l-{]-XnjvT

Xa

{]XnjvT







t£{X-hn-{Klw \n¿Ωn-°p-∂-Xn-

\mbp≈ {]am-W-ambn kzoIcn-®ncn°p∂

AY¿Δ-th-Z-Øns‚

D]thZw

ÿm]Xy thZw

hn{K-l-ß-fpsS a‰v aq∂v Xcw-Xn-cnhp-Iƒ

AN-ew, New, NmNew

t£{X-Øn¬ ÿnc-{]-XnjvT sNøp-

∂Xpw FSp-Øp-am-‰m-Ø-Xp-amb aqe

hn{Klw

ANew

FSp-Øp-am-‰m-hp∂ hn{K-l-߃

(teml hn{K-l-߃)

New

A¿®-\bv°v D]-tbm-Kn-°p∂ {]XnjvTm-hn-{Klw

Nem-New

t£{X-Ønse tZhX-bpsS ]nXrÿm-\o-b≥

t£{X-X{¥n

\me-ºew

alm-a-WvU]w

{]mImcw (Np-‰p-a-Xn¬)

tKm]pcw


tIc-f-Ønse t£{X-ßfpw

{]tXy-I-X-Ifpw


˛ ssIIƒ

˛ hb¿

˛ XpS,

IW-m¬

˛ ]mZw

\n¿Ωn-®n-cn-°p∂ hkvXp-°-fpsS

ASn-ÿm-\-Øn¬ hn{K-l-߃ BsI

F´p-X-c-Øn-ep≠v.

hn{K-l-߃ \n¿Ωn-°p∂

hkvXp-°ƒ

ssien ˛ ine

Zmcp-hn-{Klw ˛ acw

euln ˛ -temlw

te]y ˛ Znhyu-j-[-߃,

NmWIw

teJy ˛ Nmbw

(te-J\w sNbvX-h)

sskIXw ˛ aW¬

at\m-abn ˛ a\ v/k¬]w

aWn-abn ˛ cXv\w/-hne-Iq-Snb

I√p-Iƒ

tIc-f-Ønse t£{X-ß-fn¬ h®v

]qPm-aWn ASn-°mØ GI

t£{Xw

N{a-h-´Øv imkvXm-t£{Xw

www.talentacademy.co.in

5


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

















tZhkzw t_m¿Uv LD ¢m¿°v Special

sslμh kwkvIm-chpw t£{X-ßfpw

GXv t£{X-Øn-emWv Xpf-kn-s®-Sn

hf-cm-ØXv

IqS¬ amWnIyw

Np‰-º-ehpw {iotIm-hnepw C√mØ

t£{Xw

]c-{_-“-t£{Xw (Hm-®n-d)

G‰hpw henb tZho-hn-{Klw D≈

t£{Xw

]md-ta-°mhv

]fl-\m-`-kzman t£{Xw ÿnXn

-sN-øp-∂Xv

Xncp-h-\-¥-]pcw

aXneIw tcJ-Iƒ GXv t£{X-hpambn

_‘-s∏-´n-cn-°p-∂p

]-fl-\m-`-kzman t£{Xw

{io]-fl-\m` kzman t£{X-Ønse

Bcm-[-\m-aq¿Øn

alm-hnjvWp

{io]-fl-\m-`-kzm-an-t£-{X-Øns‚ aqeÿm-\-ambn

IW°m-°s∏Sp∂

t£{Xw

A\-¥-]pcw XSm-I-t£{Xw

(Im-k¿tKm-Uv)

]fl-\m-`-kzman t£{X-Ønse

hn{Klw \n¿Ωn-°m≥ D]-tbm-Kn®

kmf-{Km-a-ß-fpsS FÆw

12,008

h≈-k-Zybv°v t]cp-tI´ tIc-f-

Ønse t£{Xw

]m¿∞-km-cYn t£{Xw (B-d-∑p-f)

sIm´m-c-°c alm-K-W-]-Xn-t£-{X-

Ønse {][m\ {]XnjvT

inh≥

kv{XoIƒ apJy ]qPm-cn-bm-bn-´p≈

tIc-f-Ønse {]kn-≤-t£{Xw

a-Æm-d-ime

"Gg-c-s∏m-∂m\' Fgp-∂≈Øv F∂

NSßv \S-°p∂ t£{Xw

G‰p-am-\q¿ {io alm-tZ-h-t£{Xw

{][m\ \nthZyw I≈pw ao\pw Bbn-

´p≈ t£{Xw

]d-»n-\n-°-Shv apØ-∏≥ t£{Xw

cmhnse kc-kz-Xn, D®bv°v hnjvWpam-b,

sshIn´v Zp¿§ F∂o `mh-ßfp≈

t£{Xw

It√-Ip-f-ßc Gaq¿ `K-h-Xnt£{Xw

(]m-e-°m-Sv)

tIc-f-Øn¬ Ddp-ºp-Isf Bcm-[n-

°p∂ t£{Xw

Ddp-º-®≥ tIm´w (I-Æq¿)

Imbw-Ipfw sIm®pÆn Hcp {]Xn-jvTbm-bp≈

t£{Xw

tImg-t©cn CS-∏md ae-tZ-h¿\S

t£{Xw












im¿°c tZho-t£{Xw ÿnXn -sN-øp-

∂Xv

Xncp-h-\-¥-]pcw

Bbv `c-W-Im-eØv \n¿Ωn-°-s∏´p

F∂v Icp-Xp∂ aS-hq¿]md Kplm-t£-

{Xw, hngnw Kplm-t£{Xw F∂nh

ÿnXn sNøp∂ Pn√

Xncp-h-\-¥-]pcw

Hm®n-d-°-fnbpw ]{¥-≠p-hn-f°pw

{][m\ D¬k-ham-bp-ff tIc-f-Ønse

t£{Xw

Hm®nd ]c-{_-“-t£{Xw

tIm´p-°¬ Kplm-t£{Xw ÿnXn

sNøp-∂Xv

sIm√w

Z£nW Ipw`-taf F∂-dn-b-s∏-Sp-∂Xv

i_-cn-ae aI-c-hn-f°v

C¥-y-bn¬ Hcp kok-Wn¬ hcp-am\w

G‰hpw IpSp-X-ep-ff t£{Xw

i_-cn-ae t£{Xw

Z£nW Kpcp-hm-bq¿ F∂-dn-b-s∏-Sp-

∂Xv

Aº-e-∏pg {ioIrjvW kzman t£{Xw

{]kn-≤-amb "the-Ifn" \S-°p∂

t£{Xw

Aº-e-∏pg t£{Xw

temI-Øn¬ Hcp Znhkw G‰-hp-a-

[nIw kv{XoIƒ HØp-Iq-Sp∂

BtLmjw F∂ Kn∂kv _p°v

sdt°mUv t\Sn-bXv

B‰p-Im¬ s]mme

tIc-f-Ønse ]g\n F∂-dn-b-s∏-Sp∂

t£{Xw

lcn-∏mSv kp{_-lva-W-y-t£{Xw

sN´n-Ip-f-ßc t£{X-Ønse {][m\

D’hw

Ipw`-`-cWn








Hm¿Øn-cn°mw

GI ]c-ip-cm-a-t£{Xw

Xncp-h√w (Xn-cp-h-\-¥-]p-cw)

GI Zptcym-[\ t£{Xw

ae-\S (sIm-√w)

GI iIp\n t£{Xw

]hn-t{X-izcw (sIm-√w)

GI Nne¥n t£{Xw

sImSp-a¨ (]-Ø-\w-Xn-´)

GI kqcy-t£{Xw

BZn-Xy-]pcw (tIm-´-bw)

GI koXm-tZ-hn-t£{Xw

]p¬∏≈n (h-b-\m-Sv)

GI XSmI t£{Xw

A\-¥-]pcw (Im-k¿tKm-Uv)






















Be-∏pg Pn√-bn¬ ÿnXn sNøp∂

2000 h¿j-tØmfw ]g-°-ap≈ inht£{Xw

-

I≠n-bq¿ alm-tZ-h-t£{Xw

Z£nW aqImw-_nI F-∂dn-b-s∏-Sp∂

t£{Xw

]\-®n-°mSv kc-k-z-Xo-t£{Xw

2015˛¬ bps\-kvtIm-bpsS Gjym-

]k^nIv Ahm¿Uv Ic-ÿ-am-°nb

tIc-f-Ønse t£{Xw

hS°pw\mY t£{Xw

Kpcp-hm-bq¿ t£{X-Ønse {][m\

D’hw

hr›nI GIm-Zin

Z£nW Zzm-cI F∂-dn-b-s∏-Sp-∂Xv

Kpcp-hm-bq¿

Kpcp-hm-bq¿ t£{X-Ønse hn{K-l-

\n¿Ωm-W-Øn\v D]-tbm-Kn®ncn-°p∂

ine

]mXm-fm-RvP-\ ine

sslμh kwkvIm-c-Øns‚ {]am-W-

{KŸw ˛ thZw

alm-tZ-h≥ hnj-]m\w \S-Øn-bXv

Ft∏mƒ ˛ ]mem-gn-a-Y\ ka-bØv

BZn-i--cm-Nm-cy-cpsS P∑-tZiw

ImeSn

cmam-b-W-Ønse G‰hpw al-Ømb

D]-tZiw Bcp-tS-XmWv ˛ kpan{X

]nXr-I¿Ω-sØ-∏‰n hnh-cn-°p∂

]pcmWw -˛ Kcp-U-]p-cmWw

Im\-\-hm-kn-bmb Aø-∏≥ {]XnjvTn-°-s∏´

Ahÿ

ss\jvTnI {_“-Nmcn

`{Z-Im-fn-bpsS Ah-Xmcw FhnsS

\n∂v ˛ inh-s‚ Xr°-Æn¬\n∂v

Xr∏qXv Bdm´v \S-°p∂ t£{Xw

sNß-∂q¿ alm-tZh t£{Xw

tZh-hn-{K-lhpw ]oThpw XΩn¬

tbmPn-∏n-°p∂ AXn-i-‡-amb

]i- ˛ AjvS-_‘w

t£{X-I-e-bmb IqØn\v D]-tbm-Kn-

°p∂ hmZyw ˛ angmhv

Ie-i-]q-P-bn-¬ \S-tØ-≠-Xmb

hmZyw ˛ ]©hmZyw

t£{X-Øn¬ D’hw F¥n-\pth≠n

\S-Øp∂p

tZh-ssN-X-\y-h¿≤-\-hn\v

iwJ-[z\n F¥ns\ {]Xn-\n-[o-I-cn-

°p∂p ˛ HmwImcw

X{¥n, tZhs‚ ]nXr-ÿm-\o-b-\m-Ip-

∂-sX-ßs\ ˛ {]mW-{]-XnjvT

t£{X-Z¿i-\-Øn\v t]mIp-tºmƒ

apJyambn ]men-t°-≠ ip≤n-Iƒ

F{X-hn[w ˛ A©v




















t£{X-ßfpw {]km-Z-ßfpw

Xncp-∏Xn

]g\n

i_-cn-ae

sIm´m-c-°c

Hm®nd

Aº-e-∏pg

XIgn

aqImw-_nI

˛ eUp

˛ ]©m-arXw

˛ Ac-hW, s\øv

˛ DÆn-b∏w

˛ hnf-°p-Icn, aÆv

˛ ]m¬∏m-bkw

˛ FÆ

˛ Ijmbw, eUp

sImSp-ß-√q¿ `{Z-Imfo t£{X-

Ønse {][m\ D’hw

ao\-`-cWn

{]i-kvX-amb ]p\¿P\n \qg¬

NSßp \S-°p-∂Xv

Xncp-hn-ezm-a-e-bn¬ (Xr-»q¿)

I¬∏mØn ctYm¬khw \S-°p∂

t£{Xw.

I¬∏mØn hn-i-z-\mY t£{Xw

(]me-°mSv)

tIc-f-Øn¬ hnjvWp-hns‚ kpZ¿i-

\-N-{IsØ Bcm-[n-°p∂ GI

t£{Xw

A©p-aq¿Øn t£{Xw

(]m-e-°m-Sv)

‘Z£nW hmc-Wmkn’ F∂-dn-b-s∏-

Sp∂ t£{Xw

sIm´n-bq¿ alm-tZh t£{Xw

ap≥h¿j tNmZy-߃

\nth-Zy-Øn\v Hgn-®p-Iq-Sm-\m-hmØ

{Zhyw ˛ s\øv

Ac-bm¬ hr£-Øns‚ alXzw

Hmtkm¨]mfn kzbw \n¿Ωn-

°p∂p

hnjvWp-k-l-{k-\maw D]-tZ-in-®Xv

`ojva¿

]c-º-cm-K-X-ambn hoSp-Iƒ°v

kao]hpw ]dºpI-fnepw a‰pw

ImW-s∏-Sp∂ Bcm-[-\m-tI-{μ-߃

Imhv

alm-tZ-hs‚ Xrss°-bn¬ kq£n-

®n-´p≈ hmtZym-]-I-cWw ˛ Uacp

t£{X kwKo-X-Øns‚ HutZym-KnI

\maw ˛ tkm]m\ kwKoXw

sIm®n-bnse `c-Wm-[n-Im-cn-I-fpsS

IpSpw-_- ]-c-tZ-hXmt£{Xw

]q¿Æ-{X-boi t£{Xw

G‰hpw {]kn-≤-amb t£-{X-I-em-

]oTw ˛ ssh°w

`K-hZv hn{K-l-߃ (ÿn-c-hn-{K-l߃)

F{X-hn[w ˛ aq∂v

alm-t£-{X-ß-fn¬ Znh-khpw ]Xnhp≈

]qP-Iƒ F{X-bmWv ˛ A©v

a\p-jy-i-co-c-Ønse A\m-l-X-

N-{IsØ kqNn-∏n-°p∂ t£{Xw

Imin

k¥m-\e-_v[n-°mbn aÆm-d-ime

t£{X-Øn¬ \S-Øn-h-cp∂

hgn]mSv ˛ Dcpfn Ia-gvج

Km\-Im-hy-amb KoXm-tKm-hnμw

cNn-®Xv ˛ Pb-tZ-h≥

Xncp-˛-sIm®n lnμp Bcm-[-\m-e-b-

N´w XV \ne-hn¬ h∂ h¿jw

1950

www.talentacademy.co.in

6


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

1. Tenure of the chairman and

members of National Backward

Classes Commission

(a) 3 years (b) 4 years

(c) 5 years (d) 6 years

2. The resolution for removing the

Vice President of India can be

moved in

(a) Lok Sabha

(b) Rajya Sabha

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

3. Judges of the high courts are

appointed by

(a) Governor

(b) Chief Justice of High Court

(c) President

(d) Chief Justice of India

4. Creation of Legislative Council

is mentioned under

(a) Article 165 (b) Article 167

(c) Article 169 (d) Article 171

5. Head of the Minorities Subcommittee

in the constituent

assembly.

(a) K.M. Munshi

(b) H. C. Mookherjee

(c) J. B. Kripalani

(d) G. V. Mavlankar

6. Who among the following is

not a member in the selection

committee of Lokpal.

(a) Prime Minister

(b) Attorney General

(c) Lok Sabha Speaker

(d) Opposition leader of

Loksabha

7. Sikkim was made a full fledged

state of Indian Union by

(a) 36 th Amendment

(b) 37 th Amendment

(c) 38 th Amendment

(d) 39 th Amendment

8. From which constitution India

borrowed the feature of

Bicameralism

(a) USA (b) Britain

(c) Japan (d) Canada

9. First Rajya Sabha member to

become the Prime Minister of

India

(a) Manmohan Singh

(b) Narasimha Rao

(c) Indira Gandhi

(d) Charan singh

10. Verma Committee of 1999 is

related with

(a) Fundamental Rights

(b) Fundamental Duties

(c) Citizenship

(d) Union and State lists

11. A 7 bit ASCII code has how

many characters

(a) 127 (b) 128

(c) 256 (d) 255

12. Resolution of a scanner is

calculated by

(a) DPI (b) PPI

(c) SPI (d) PMI

13. The output device commonly

used for CAD and CAM

applications

(a) Scanner (b) Plotter

(c) Projector (d) Video Card

14. Storage area in RAM where data

is stored for a short amount of

time

(a) Register (b) Accumulator

(c) Buffer (d) None of these

15. Post script language was

primarly used for

(a) Scanners (b) Printers

(c) Plotters (d) USB

16. Founder of World Wide Web

consortium

(a) Vic Hayes

(b) Tim Berners Lee

(c) John Vincent

(d) Vinton Cerf

17. IT Act (Amendment) 2008 came

into force on

(a) 23 rd December 2008

(b) 24 th December 2008

(c) 26 th October 2009

(d) 27 th October 2009

18. License to issue Digital Signature

Certificate comes under

(a) Section 20 (b) Section 21

(c) Section 22 (d) Section 24

19. Expand ZIP

(a) Zonal Information Protocol

(b) Zone Information Prototype

(c) Zonal Internet Protocol

(d) Zone Information Protocol

20. Base of Hexa Decimal Number

system

(a) 2 (b) 8

(c) 10 (d) 16

21. National Highway that pass

through Palakkad Gap

(a) NH 544 (b) NH 744

(c) NH 85 (d) NH 16

22. River which is known as

Ponnanipuzha

(a) Pamba

(b) Periyar

(c) Bharathapuzha

(d) Chaliyar

23. The nair reformist who revolted

against Brahmin Dominance in

Kerala.

(a) Thycaud Ayya

(b) V. T. Bhattatiripad

(c) Vaikunda Swami

(d) Chattampi Swamikal

24. Ayyankali was called as Great

son of India by

(a) Gandhiji

(b) Indira Gandhi

(c) Nehru

(d) Subash Chandra Bose

25. Founder of Sree Narayana

Vidyalayam at Payyannur

(a) Agamanandan

(b) Nataraja guru

(c) Ananda Theerthan

(d) R. Sankar

26. Arippara waterfalls is situated in

(a) Thiruvananthapuram

(b) Kannur

(c) Kozhikode

(d) Kottayam

27. District having the highest

number of Jewish population

(a) Ernakulam (b) Wayanad

(c) Kannur (d) Kottayam

28. Raja Ravivarma College of Fine

Arts is situated in

(a) Thiruvananthapuram

(b) Mavelikkara

(c) Kayamkulam

(d) Harippad

29. Biggest Gravity Dam in Kerala

(a) Mullaperiyar

(b) Cheruthoni

(c) Peechi

(d) Neyyar

30. The journal Shivayoga vilasam

was started by

(a) Vagbhatananda

(b) Brahmananda Sivayogi

(c) Agamananda

(d) Sahodaran Ayyappan

31. Who was the advocate at the

famous INA Trials

(a) C. R. Das

(b) Bhulabhai Desai

(c) Aurobindo Ghosh

(d) Ram Manohar Lohya

32. Tathwabodhini Sabha was

started by

(a) Narayan Agnihotri

(b) Devendra Nath Tagore

(c) B. M. Malabari

(d) N.M. Joshi

33. Viceroy who introduced Public

Service Commission in India

(a) Lord Dufferin

(b) Lord Ripon

(c) Lord Curzon

(d) Lord Elgin II

34. First president of INC after

independence’

(a) J. B. Kripalani

(b) Pattabhi Sitaramayya

(c) U.N. Debbar

(d) Nellisen Gupta

35. Largest Lake island in India

(a) Hope Island

(b) Wheeler Island

(c) Honeymoon Island

(d) New Moore Island

36. Ganga was declared as National

river on

(a) November 2007

(b) October 2007

(c) November 2008

(d) October 2008

37. Renuka lake is situated in

(a) Himachal Pradesh

(b) Rajasthan

(c) Sikkim

(d) Uttarakhand

38. Gahirmata marine wild life

sanctuary is in

(a) Sikkim

(b) Maharashtra

(c) Madhya Pradesh

(d) Odisha

39. State known as ‘milk pail of

India’

(a) Haryana

(b) Himachal Pradesh

(c) Arunachal Pradesh

(d) Uttarakhand

40. Benarus - Hindu University

was founded by

(a) Annie Besant

(b) B. G. Tilak

(c) Gokhale

(d) Madan Mohan Malavya

41. Electro Magnetic wave having

lowest frequency

(a) X-ray (b) Microwave

(c) Radio wave (d) U. V. Rays

42. Reddening of sun at sunrise

and sunset is due to

(a) Diffraction (b) Scattering

(c) Dispersion (d) Interference

43. Weakest type of magnetism

(a) Paramagnetism

(b) Ferromagnetism

(c) Biomagnetism

(d) Diamagnetism

44. Hypermetropia can be corrected

by using

(a) Concave lens

(b) Convex lens

(c) Cylindrical lens

(d) Bifocal lens

45. Mineral which is required for

blood clotting

(a) Iron (b) Sodium

(c) Potassium (d) Calcium

46. The connective tissue that

connects a muscle to a bone is

(a) Cartilage

(b) Ligament

(c) Tendon

(d) Interstitial fluid

47. Eustachian tube is located in

which part of human body.

(a) Nose (b) Ear

(c) Eyes (d) Throat

48. The elements which show

variable valency:

(a) Inert gas

(b) Non metals

(c) d block elements

(d) s block element

49. Estimation of halogens in

organic compound is done by

(a) Dumas method

(b) Messenger’s method

(c) Carius method

(d) Kjeldahl’s method

50. ‘Vulcanization of rubber’ is a

process of heating natural

rubber with:

(a) Sulphur

(b) Sulphur dioxide

(c) Carbon

(d) Lead

www.talentacademy.co.in

7


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

51. Winner of Jnanpith 2018

(a) Krishna Sobti

(b) Amitav Ghosh

(c) Sitanshu Yashaschandra

(d) Shiva Reddy

52. Commonwealth Games 2018

was held in

(a) Gold Coast (b) Ghana

(c) Ivory Coast (d) Hangzou

53. The chief guest of 70 th Republic

Day of India was from

(a) UAE (b) France

(c) South Africa (d) Ghana

54. Person who was appointed as

the brand ambassador of Road

Safety campaigns of central

government

(a) Sharukh Khan

(b) Kareena Kapoor

(c) Akshay Kumar

(d) Salman Khan

55. Winner of Sukumar

Azheekkode Tatwamasi

Award 2018

(a) M. N. Vijayan

(b) M. P. Virendra Kumar

(c) Kanam Rajendran

(d) E. Sreedharan

56. Kerala was declared as fully

nokkukooli free state on

(a) I st April 2018

(b) I st May 2018

(c) I st May 2019

(d) I st April 2019

57. Venue of Russia - USA meeting

held in July 2018

(a) Singapore (b) Vietnam

(c) Japan (d) Helsinki

58. India’s first fully woman post

office passport seva kendra

opened in

(a) Haryana (b) Punjab

(c) Delhi (d) Rajasthan

59. UN International Year for

Artisanal Fisheries and

Aquaculture

(a) 2020 (b) 2021

(c) 2022 (d) 2024

60. From the following which

malayalee got Padmabhushan

in 2019

(a) Swami Vishudananda

(b) K. G. Jayan

(c) Nambi Narayanan

(d) K. K. Muhammed

61. "hnZyp-—‡n' ]ncn-s®-gp-Xp-I.

(a) hnZypXv+i‡n

(b) hnZypXv+O‡n

(c) hnZyp+i‡n

(d) hnZyp+N‡n

62. Xmsg X∂n-cn-°p-∂-Xn¬ "tIh-e-

{Inb' GXv?

(a) \S-Øp∂p (b) Dd-°p∂p

(c) Im´p∂p (d) Fgp-Xp∂p

63. IYm-]m-{X-߃°v t]cn-√mØ

ae-bm-f-t\m-h¬

(a) acW k¿´n-^n-°‰v

(b) acp-`q-an-Iƒ D≠m-Ip-∂Xv

(c) ssPh-a-\p-jy≥

(d) A`-bm¿∞n-Iƒ

64. Rmb¿ ]Sn-bp∂ Zn°v H‰-hm-s°-gp-

Xp-I.

(a) Ing°v (b) ]Sn-mdv

(c) hS°v (d) sX°v

65. "Dev]-XnjvWp' hn]-co-X-]Zw Fgp-Xp-I.

(a) bmYm-ÿn-Xn-I≥

(b) ÿnXn-I≥

(c) Aev]-XnjvWp

(d) At]m-ev]-XnjvWp

66. c£m-I¿Ømhv ˛ kv{XoenwK cq]-

taXv?

(a) c£m-I¿Øn

(b) c£m-I¿Øn\n

(c) c£m-Icn

(d) c£m-I¿{Xn

67. "Adn-hns‚ Imcy-Øn¬ Ah¿°p

XΩn¬ AP-K-Pm-¥c hyXym-kap≠v'˛

hmIy-Øn¬ sX‰mb

{]tbmKw GXv?

(a) Adn-hns‚ Imcy-Øn¬

(b) AP-K-Pm-¥cw

(c) AP-K-Pm-¥c hyXymkw

(d) Ah¿°p-X-Ωn¬

68. "Imt° Imt° IqsS-hnsS' F∂ cN-

\-bpsS I¿Øm-hv.

(a) D≈q¿ (b) h≈-tØmƒ

(c) Ipam-c-\m-im≥ (d) XIgn

69. "aXw a\p-jys\ ab-°p∂ Idp-

∏mWv' CXn\v kam-\-amb Cw•ojv

hmIy-taXv?

(a) Religion is the black of people

(b) Religion is the false of people

(c) Religion is the devil of people

(d) Religion is the opium of

people

70. “Where there is life there is hope”

Cu hmIy-Øns‚ G‰hpw DNn-X-amb

X¿÷-a-tbXv ?

(a) Pohn-X-Øn¬ {]Xo-£-Iƒ°v

ÿm\-an√

(b) Poh-\p-≈n-S-tØmfw Imew {]Xo-

£-bv°v hI-bp≠v

(c) {]Xo-£-Iƒ C√m-Ø-XmWv

PohnXw

(d) Pohn-X-Øn¬ {]Xo-£-Iƒ Ipd®v

aXn

71. He is one of the best actors that

____ ever lived

(a) has (b) has been

(c) have been (d) have

72. Children hardly ever speak

English________?

(Choose the correct Question tag)

(a) don’t they (b) didn’t they

(c) do they (d) did they

73. Here is _____ box of choclates I

promised you.

(Choose the correct article)

(a) a (b) an

(c) the (d) None of these

74. The bird often _____eggs and

hatch the chicks

(a) lies (b) lays

(c) lied (d) lain

75. “We were enchanted by him”

change into Active voice

(a) He enchanted us

(b) He was enchanted us

(c) He is enchanted us

(d) He has enchanted us

76. Change into indirect speech “I

must go at once”

(a) He said that he had to go at

once

(b) He said that he would go at

once

(c) He said that he must have

gone at once

(d) He said that he had to go

atonce

77. He received a reward ____

bravery from the President

(a) for (b) of

(c) over (d) on

78. One word substitution of ‘Notice

of a person’s death especially in

newspaper’ is

(a) an observatory

(b) an obituary

(c) an ablution

(d) a death warrant

79. I am ______ half of my salary

every month to buy a house.

(a) putting by (b) putting on

(c) putting in (d) putting at

80. Synonym of Vindicate

(a) Justify (b) Open

(c) Recommend(d) Ventilate

81. The ratio of the cost price and

selling price is 4 : 5. The profit

percent is

(a) 10 % (b) 20 %

(c) 25 % (d) 30 %

0.0028×

225

82. = ?

3

0.0056×

27

(a) 2.25 (b) 0.75

(c) 2.5 (d) 2.75

83. If 5 workers collect 60 kg wheat

in 3 days. How many kilograms

of wheat will 8 workers collect

in 5 days ?

(a) 80 kg (b) 100 kg

(c) 120 kg (d) 160 kg

84. A student reaches his school 15

min before time by going there

from his house at a speed of

5 km/h and reaches late by 9 min

by going with a speed of 3 km/h.

Accordingly distance between

his house and school is

(a) 2 km (b) 3 km

(c) 5 km (d) 8 km

85. A man sells his typewriter at 5%

loss. If he sells it for ` 80 more,

he gains 5%. The cost price of the

type writer is

(a) ` 900 (b) ` 850

(c) ` 800 (d) ` 750

86. A sum of money amounts to

Rs. 5200 in 5 years and to

Rs.5680 in 7 years at simple

interest. Then rate of interest per

annum is

(a) 3% (b) 4% (c) 5 % (d) 6 %

87. The number of marble slabe of

size 20 cm × 20 cm required to

make the floor of a square room

of side 3 metres is

(a) 200 (b) 220

(c) 225 (d) 250

88. If + means ÷ , − means × , ÷

means + and × means −, then

36 × 12 + 4 ÷ 6 + 2 − 3 =

(a) 2 (b) 32 (c) 42 (d) 52

89. The sum of a two digit number

is 8. The number obtained by

interchanging two digits

exceeds the given number by 18.

Find the number ?

(a) 26 (b) 80 (c) 17 (d) 35

90. Which is the smallest number

when increased by 5 is divided

by 27 and 21 ?

(a) 179 (b) 164

(c) 184 (d) 189

91. Complete the series

0, 7, 26, 63, _____

(a) 125 (b) 126 (c) 124 (d) 98

92. Total of the ages of A, B and C

at present are 90 years. Ten

years ago, the ratio of their ages

was 1 : 2 : 3. What is the age of

B at present ?

(a) 20 years (b) 30 years

(c) 40 years (d) 50 years

93. Newspaper : press : : Lock : ___

(a) Door (b) Factory

(c) Shop (d) Key

94. If the following words were

rearranged in alphabetical

order as in the dictionary

which will come in the third

place.

(a) PLENTY (b) PLAIN

(c) PLANE (d) PLACE

95. Pick the odd one out

(a) CAD (b) JHK

(c) UTV (d) QOR

96. In a month 3 even numbers falls

on friday what was the day on

25 th of that month.

(a) Friday (b) Saturday

(c) Sunday (d) Monday

97. What is the angle between the

hands of a clock when the time

is 7.20 ?

(a) 100º (b) 120º

(c) 80º (d) 110º

98. A person travels 5 km towards

west, then travels 10 km

southwards then travel 3 km

towards east, then travels 10 km

northwards and then finally

goes 5 km westwards. How far

is he from the starting place.

(a) 7 (b) 9 (c) 10 (d) 12

99. In a code DELHI = 33 then

BOMBAY = ______

(a) 58 (b) 55 (c) 54 (d) 52

100.Pointing to the woman in the

picture, Rajiv said., “her mother

has only one grandchild whose

mother is my wife “ How is the

woman in the picture related

to Rajiv.

(a) Cousin (b) Wife

(c) Sister (d) Mother

DØ-c-߃ 10˛mw t]Pn¬

www.talentacademy.co.in

8


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI





Software is a set of instructions given

to computer, written in particular

language (C, C++, Java etc) to control

and coordinate computer hardwares.

Software cannot be sensed by

touch.

People those who develop softwares

are known as

Programmers.

Software is usually divided into

two major categories


System software






Interface Manager: Provide a user

interface.

Program Manager: Provide a

structure for accessing an application

Task Manager: Enable users to

manipulate programs and data.

File Manager : Manage the files,

folders and directory systems on a

computer.

Network Manager : Provide basic

networking structure for LAN and

Internet.




BIOS & POST

Built in Software that performs

basic computer hardware

functions is

BIOS (Basic Input Output

system)

First software program which

runs when the power is turn on

BIOS

BIOS is stored in


Mobile Operating

Systems


Windows Mobile (Microsoft),

Android (Google), iOS (Apple),

BlackBerry OS (Research in

Motion)

Versions

Latest Version of Android

Android 9 Pie


Application software

Types of Operating System


ROM

Initial set of diagnostic tests


Single User

performed by the BIOS to verify








SYSTEM SOFTWARE

System software is a set of one or

more programs which are designed

to coordinate the operations of

various hardware components of

the computer.

It is designed to run hardware and

application programs of computer.

The main components of system

software are




Operating System

Language Processors

Utility Software

Operating System

Operating system is a collection

of programs which controls the

overall operations of the

computer.

It works as an interface between

computer hardware and user.

Major Functions of an

Operating system

Device Manager:Communicate

with hardware and the attached

devices

Memory Manager: Manage

different types of memories



Allows one user to operate the

computer and run different programs

on the computer.

Eg: MS DOS

Multi-user

Allows two or more users to run

programs at the same time on a single

computer system.

Eg: Unix, Linux, Windows

Real time

Responds to input instantly. Realtime

operating systems are

commonly found and used in

robotics, complex multimedia and

animation, communications and has

various military and government

uses.




Don’t

Confuse

Multiprocessing

Supports allocating programs

on more than one CPU

(processor).

Multitasking

Allows more than one program

(task) to run concurrently.

Multithreading

Allows different parts of a single

program to run simultaneously







all hardware is working properly

when the computer is turned on

POST (Power On Self Test)

Important Operating

Systems

DOS, WINDOWS, LINUX,

MAC OS, UNIX, UBUNTU

Windows operating system was

developed by

Microsoft

Founders of Microsoft

Bill Gates, Paul Allen

Mac OS (Macintosh Operating

System) was developed by

Apple

AIX, the unix associated operating

system was developed by

IBM

Operating system in which

assembly language was first used

UNIX




Linux Operating system was

developed by

Linus Benedict Torvalds

Linux is a free software

First fully supported 64-bit

Operating System

Linux








Cupcake, Sandwich, Ginger

bread, Jelly Bean, Kitkat,

Lolipop, Marshmallow, Nougat,

Oreo are some versions of

Android.

Latest version of windows

operating system

Windows 10

Versions of Mac OS

Leopard, Snow leopard, Mountain

Lion, Mavericks etc.

The software package known as

“India’s own PC Operating

System”

BOSS GNU/ Linux (BOSS)

BOSS

Bharat Operating System

Solutions

Number of languages supported

by BOSS - 18

World’s first Chat Operating

System

Flock OS

Firmware

Software which is available on

hardware

Firmware

Firmware is stored in

ROM

Firmware is a combination of

hardware and software

Examples of firmware

ROM, EPROM, Flash Memory

www.talentacademy.co.in 9


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI


Process of loading the operating

system in the memory when

computer is switched ON is

called Booting

Method of resetting a computer

system that is already powered

ON Warm boot









WARM BOOT &

COLD BOOT

Warm reboot is otherwise known

as Soft boot

The process of turning ON the

computer after it has been

powered OFF is known as

Cold boot

Cold boot is otherwise known as

Hard boot

The term “free software” was

coined by

Richard Stallman (1985)

Founder of the free software

movement

Richard Stallman

Software which allows the

users to study, modify and

distribute the software

Free Software

eg: Linux

Software which does not give

the user freedom to study,

modify and share the software

Proprietary Software

Language Processors

Language processors are software

which is used to convert a program

written in other languages to

machine language

Eg: Assembler, Compiler and

Interpreter




Assembler : Assembler is a language

processor, which translates a program

written in assembly language into

machine language.

Compiler : A compiler is a language

processor which converts (or

translates) the entire program written

in high level language into machine

language.

Interpreter : This language processor

converts a high level language

program into machine language line

by line as well as executes it

Utility Software

These are designed to aid, manage

and tune the computer hardware,

operating system or application

software.




SOURCE CODE

Written in High

Level Language

Examples of utility

software

COMPILER

Compression utility software:

Using this software, you can

reduce (compress) the storage size

of any computer program/file while

not in use.

Backup utility software

This utility software facilitates to

take regular back-up of important

files and folders stored in a drive

into another storage devices like

CD or DVD or Pendrive

Disk De-fragmentation Utility

software

Disk de-fragmentation utility

software speeds up the system by

rearranging fragmented files stored

on a disk in contiguous location.

Info +

EULA (End User License

Agreement) gives permission

to use the software and grants

some additional rights.












OBJECT

PROGRAM

in Machine

Language

MICROSOFT OFFICE

Microsoft Office is a software

package consisting of a set of

application softwares.

MS Office Primarily consists of

MS Word, MS Excel,

MS Access, MS Powerpoint

and MS Outlook

MS Excel is an

electronic spread sheet

program

Files created in MS Excel is

known as

Workbook

Single page of a workbook is

known as

Worksheet

In MS Excell, data is arranged

in rows and columns

Intersection of a row and a

column is called

Cell

The basic unit of a spread

sheet file is a

Cell


APPLICATION SOFTWARE

Application softwares are the Software designed

to help the user to perform specific tasks.

Examples: Tally, MS Office, Media players etc








MS Word is used for word

processing purposes.

Files created in MS Word is

known as

Document

Mail merge feature is commonly

associated with

Word Processor

MS Access is an application

used for database purposes

MS Powerpoint is used for

making computer based

presentations with the help of

picture slides

Files created in Powerpoint is

known as

Presentation

Text editor for Microsoft

Windows

Notepad

UNIVERSITY ASSISTANT

ANT

MODEL QUESTION PAPER

DØ-c-߃ (8˛mw t]Pns‚ XpS¿®)

1 .(a) 2.(b) 3.(c) 4.(c) 5.(b) 6.(b) 7.(a) 8.(b) 9.(c) 10.(b)

11.(b) 12.(c) 13.(b) 14.(c) 15.(b) 16.(b) 17.(d) 18. (d) 19.(d) 20.(d)

21.(a) 22.(c) 23.(d) 24.(b) 25.(c) 26.(c) 27.(a) 28. (b) 29.(b) 30.(a)

31.(b) 32.(b) 33.(a) 34.(b) 35.(c) 36.(c) 37.(a) 38.(d) 39.(a) 40.(d)

41.(c) 42.(b) 43.(d) 44.(b) 45.(d) 46.(c) 47.(b) 48.(c) 49.(c) 50.(a)

51.(b) 52.(a) 53.(c) 54. (c) 55.(b) 56. (b) 57.(d) 58.(b) 59.(c) 60.(c)

61.(a) 62.(d) 63.(a) 64.(b) 65.(a) 66.(d) 67.(c) 68.(a) 69.(d) 70.(b)

71.(d) 72.(c) 73.(c) 74.(b) 75.(a) 76.(a) 77.(a) 78.(b) 79.(a) 80.(a)

81.(c) 82.(c) 83.(d) 84.(b) 85.(c) 86.(d) 87.(c) 88.(c) 89.(d) 90.(c)

91.(c) 92.(b) 93.(b) 94.(c) 95.(c) 96.(c) 97.(a) 98.(a) 99.(d) 100.(b)

Cu ]co-£-bn¬ \nß-fpsS am¿°v 75˛\v apI-fn-em-sW-n¬ \nß-fpsS ]T\w

icn-bmb Zni-bn-em-Wv. Cu \ne-hmcw ]pe¿Øn-bm¬ hcp∂ University Assistant

]co£bn¬ D∂-X-hn-Pbw kp\n-›n-X-am-Wv.

\nß-fpsS am¿°v 70˛\pw 75-˛\pw at≤y BsW-n¬ \n߃ Ipd-®p-IqSn ]T-\-Øn¬

{i≤n-t°-≠n-bn-cn-°p∂p.

70˛\p Xmsg-bm-sW-n¬ ITn-\-amb A≤zm-\-Øn-eqsS IqSp-X¬ ]Tn-t°-≠-Xm-Wv.

www.talentacademy.co.in 10


-

1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

tIc-fØnse BZysØ t]∏¿ an¬

ÿm]nXambXv

]p\eq¿

tIc-f-Øns‚ hymh-kmbnI

Xe-ÿm\w

sIm®n

tIc-f-Ønse hyh-kmb \Kcw

Beph

tIc-f-Øn¬ CS-Ø-c-˛-h≥InS

hyh-km-b-߃ t{]m’m-ln-∏n-°p-∂-

Xn\pw hnI-kn-∏n-°p-∂-Xn\pw

th≠n kwÿm\ k¿°m-cns‚

kºq¿W DS-a-ÿ-X-bn¬ ÿm]n-°s∏-´n-cn-°p∂

Iº\n

tIcf kwÿm\ hyh-kmb

hnI-k\ tIm¿∏-d-j≥ (KSIDC)











hyh-km-b-߃°v Bh-iy-amb ASnÿm\

]›m-Ø-e-ku-Icyw hnIkn-∏n-°p-Ibpw

AXp-hgn hyh-kmb

hnI-k-\-Øn-\m-h-iy-amb ]cn-ÿnXn

krjvSn-°p-∂-Xn\v th≠nbp≈

ÿm]\w

tIcf C≥{^m-kv{S-IvN¿

sUh-e-]vsa‚ v tIm¿∏-td-j≥

(In≥{^) (1993)

C¥-y-bn¬ BZ-y-ambn Atam-Wnbw

kƒt^‰v \n¿Ωn® hy-h-kmb

ÿm]\w ˛ FACT

FACT ÿm]n-Xam-bXv

1943 sk]vXw-_¿ 22 (B-ep-h)

FACT tZi-km-Xv°-cn-°-s∏-´Xv

1960

Ib¿ hyh-kmbw

temIØv G‰hpw IqSp-X¬ Ib¿

DXv]m-Zn-∏n-°p∂ cmPyw

C¥y

tIc-f-Ønse ]c-º-cm-KX hyh-kmb-ßfn¬

H∂mw ÿm\Øv \n¬

°p∂ hyh-kmbw

Ib¿

tIc-f-Øn¬ G‰hpw IqSp-X¬ Ib¿

hyh-km-b-ap≈ Pn√-

Be-∏pg

tIc-f-Ønse BZ-ysØ Ib¿

^mIvSdn

Umdm kvsabn¬ (B-e-∏p-g)

Umdm kvsabn¬ ÿm]n-® h¿jw

1859

Umdm kvsabn¬ ÿm]n-®Xv

sPbnwkv Umd, sl≥dn kvsabn¬









sPbnwkv Umd GXv cmPy-°m-c-

\m-bn-cp∂p -˛-

Ab¿e≠v

(Irish born American)

tIcf k¿°m¿ kwÿm\ Ib¿

h¿j-ambn BN-cn® h¿jw

2010

Ib¿ DXv]-∂-ß-fpsS {]Nmcw h¿≤n-

∏n-°m≥ kwÿm\ k¿°m¿ \S-∏m-

°nb ]≤Xn

Hcp ho´n¬ Hcp Ib¿ Dev]∂w

Ib-dp-ev]-∂-ß-fpsS hn]-W-\hpw

Ib-‰p-a-Xnbpw e£-y-an´v tI{μ

k¿°m¿ cq]w \¬Inb ÿm]\w

Ib¿t_m¿Uv (1954)

Ib-¿t_m¿Uv \ne-hn¬ h∂-Xns‚

Ub-a≠v Pq_nen (60-˛mw hm¿jn-Iw)

BtLmjßtfmS\p_‘n®v

2014˛¬ A¥m-cmjv{S Ib¿

ayqknbw \ne-hn¬ h∂Xv

Ie-hq-¿ (Be-∏p-g-)

tIc-f-Ønse Ib¿hyh-km-b-ta-J-ebn¬

hym]n-®p-InS-°p∂ {]mY-anI

kl-I-cW kwL-ß-fpsS As∏Ivkv

GP≥kn

Ib¿s^Uv



Confusing

Facts

Ib-¿t_m¿Uns‚ Bÿm\w

sIm®n

Ib¿s^Uns‚ Bÿm\w

Be-∏pg

tI{μ Ib¿ Kth-j-W-ÿm-]\w

ÿnXn sNøp-∂Xv --

Be-∏p-g

tIcf-Ønse Ib¿ hyh-km-b-

Øns‚ hyh-ÿm-]n-X-amb ]ptcm-K-

Xn-°mbn \ne-hn¬ h∂ ÿm]\w

tIcf kwÿm\ Ib¿ tIm¿∏-td-j≥

(1969)










Kth-jW hnI-k\ {]h¿Ø-\-ß-fneqsS

aqey-h¿≤nX D¬∏-∂-ß-sfbpw

I¬]-\m-[n-jvTnX D¬∏-∂-ßfpw hnIkn-∏n®v

\ymb-hn-ebv°v Ib¿ D¬∏-

∂-߃ e`y-am-°p∂ ÿm]\w

tZiob Ib¿ Kth-jW amt\-Pvsa‚ v

C≥Ãn-‰yq´v (Xncp-h-\-¥-]pcw)

tIcf Ib-dn-s‚ ap{ZmhmIyw

"tIcf Ib¿' ˛ ssZh-Øns‚

kz¥w \m´nse kph¿Æ \q¬

tIc-f-Ønse BZ-ysØ Ib¿ {Kmaw

hb-em¿ (B-e-∏p-g)

Ct°m Ib¿ {Kmaw ˛ lcn-∏mSv

ssIØdn hyh-kmbw

G‰hpw IqSp-X¬ ssIØ-dn-imeIƒ

D≈ Pn√ ˛ IÆq¿

G‰hpw IqSp-X¬ ssIØdn klIcW

kwL-ß-fp≈ Pn√

Xncp-h-\-¥-]pcw (Ip-dhv˛hb-\m-Sv)

ssIØdn hyh-km-b-Ønse Akw-

LSnX ]c-º-cm-KX ssIØdn

s\bvØp-Im-cpsS D∂-a-\-Øn-\mbn

1968 ˛¬ cq]w-sIm≠ GP≥kn

tIcf kwÿm\ ssIØdn hnIk\

tIm¿∏-td-j≥ (lm≥hohv)

Akw-kvIr-X-h-kvXp-°-fpsS kw`-c-Ww,

t{]mk- nwKv, hn]-W-\w, KpW-\n-e-hmc-ap≈

\qep-I-fpsS t{]mk- nw-Kv, Ib-

‰p-a-Xn-bn-eqsS ssIØdn DXv∏-∂-ßsf

t{]m’m-]n-∏n°pI F∂n-ßs\ {]mYanI

klIcW kwL߃°m-h-iyamb

Imcy-߃ \S-∏m-°p∂

As∏Ivkv ÿm]-\-w

lm≥sSIvkv




sX‰cpXv

lm≥sS-Ivkns‚ Bÿm\w

Xncp-h-\-¥-]pcw

lm≥ho-hns‚ Bÿm\w

IÆq¿

tIc-f-Øn¬ ssIØdn sXmgn-em-fn-

Iƒ°mbn \S-∏m-°p∂ ]≤-Xn-Iƒ

X\na (Xn-cp-h-\-¥-]p-cw),

IrXnI (I-Æq¿)

tIcf ssIØdnbpsS

Cu‰n√w

_mecma]pcw








tIc-f-Ønse kl-I-c-W-ta-J-ebnse

sSIvssì bqWn-‰p-I-fpsS

ÿm]-\w, amt\-Pvsa‚ v F∂n-hbn¬

klm-bn-°p-Ibpw ta¬t\m´w

hln-°p-Ibpw sNøp∂-Xn-\mbn

1992˛¬ cq]w sIm≠ ÿm]\w

tIcf kwÿm\ kl-I-cW

sSIvssì s^U-td-j≥ enan-‰Uv

(sSIvkvs^Uv)

ssIØdn Dev]-∂-ß-fpsS

KpW-ta∑ Dd-∏p-h-cp-Øp-hm-

\mbn ]Xn-°p∂ ap{Z

C¥y lm≥Uveqw ap{Z

tI{μ-k¿°m¿ anI® s\bvØp-

Im¿°v \¬Ip∂ ]pc-kvImcw

- k¥vI-_o¿

tZiob ssIØdn Zn\w

BKÃv 7 (2015 apX¬)

ssIØdn Zn\Øns‚ {]Jym-]-

\-Øn\v t{]cI i‡n-bmb

Ncn{X {]ÿm\w

kztZin {]ÿm\w

(1905 BKÃv 7)

tIcfØnse hyhkmb taJe

bnse hnIk\w e£yam°n

tIcf k¿°m¿ Bcw`n® ]≤Xn

ta°v C≥ tIcf

ta°v C≥ tIcfbpsS {_m≥Uv

Aw_mknU¿

aΩq´n




]cp-Øn-\q¬ D¬∏m-Z-\-hp-ambn

_‘-s∏´ {]h¿Ø-\-߃°v

{]m[m\yw \¬Ip-∂-Xn-\pth≠n

tIc-f-Øn¬ Bcw-`n®

hyh-kmb ÿm]\w

hnP-b-tam-ln\n an¬

hnPbtamln\n an¬ ÿnXn

sNøp-∂Xv

Xncp-ae (Xn-cp-h-\-¥-]p-cw)

hnPbtamln\n an¬ tZi-km-

Xv°-cn-®Xv

1974

www.talentacademy.co.in 11


-

1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

Iiph≠n hyh-kmbw












tIcfØn\v hntZi \mWyw t\Sn-

Ø-cp-∂-Xn¬ apJy ]p-h-ln-°p∂

hy-h-kmbw

Iip-h≠n hy-h-kmbw

Iip-h≠n Dev]m-Z-\-Øn¬ C¥-ybn¬

tIc-f-Øns‚ ÿm\w -˛ 5

tZiob Iip-h≠n Kth-j-WtI{μw

]p´q¿ (I¿Wm-S-I)

tIc-f-Ønse Iip-h≠n Kth-jW

tI{μ߃-

B\-°bw (a-e-∏p-dw),

amS-°-Ød (Xr-»q¿)

Iip-h-≠n- hyh-km-b-Øns‚

Cu‰n√w F∂-dn-b-s∏-Sp∂ Pn√

sIm√w

G‰hpw IqSp-X¬ Iip-h≠n ^mIvSdn-I-fp≈

Pn√

sIm√w

G‰hpw IqSp-X¬ Iip-h≠n D¬∏m-

Zn-∏n-°p∂ Pn√

IÆq¿

tIcf kwÿm\ Iip-h≠n hnIk\

tIm¿∏-td-js‚ Bÿm\w

sIm√w

tIc-f-Øn¬ Iip-h≠n Irjn

hym]n-∏n-°p-∂-Xn-\mbn cq]w

\¬Inb GP≥kn

KSACC (Kerala State Agency

for the expansion of Cashew

Cultivation)

tIc-f-Ønse Iip-h≠n kwkvI-c-

W-ta-J-e-bn¬ {]h¿Øn-°p∂

{][m\ GP≥kn-Iƒ

tIcf kwÿm\ Iip-h≠n hnIk\

tIm¿∏-td-j≥ (KSCDC-),

tIcf kwÿm\ Iip-h≠n

sXmgn-emfn kl-I-c-W-kwLw

(Im-s]-Ivkv) (sIm-√w)

Ic-Iu-ie hyh-kmbw

tIc-f-Ønse Ic-Iu-ie hyh-kmbØns‚

{][m\ t{]m’m-l\

GP≥kn-Iƒ

tIcf kwÿm\ Ic-Iu-ie

As∏Ivkv kl-I-c-W-kwLw

(kp-c-`n), tIcf lm‚n{Im^v‰vkv

sUhe- -∏vsa‚ v tIm¿∏-td-j≥,

tIcf B¿´n-km‚ vkv hnI-k\

tIm¿∏-tdj≥ (Im-UvtIm)









Ic-Iu-ie Iem-Im-c-∑m-cpsS D¬∏-∂߃

hn¬°p-∂-Xn\pw PohnX \nehmcw

Db¿Øp-∂-Xn\pw th≠n tI{μ

˛ kwÿm\ k¿°m-cp-I-fpsS klmb-tØmsS

1964˛¬ Bcw-`n® ÿm]\w

kpc`n

Ic-Iu-ie taJ-e-bnse sXmgn-em-fn-

Iƒ D¬∏m-Zn-∏n-°p∂ D¬∏-∂߃°v

\ymb-hne \¬In-s°m≠v

kw`-c-Whpw hn]-W-\hpw \S-Øp∂

ÿm]\w

tIcf lm‚n{Im^v‰vkv sUh-e-]vsa‚ v

tIm¿∏-td-j≥ (1968)

Ic-Iu-ie hn]-W-\-sXm-gn-em-fn-

Iƒ°v DXv]m-Z-\-bq-Wn‰v Bcw-`n-°p-

∂-Xn\pw I®-h-S-tI-{μ-ß-fn-eqsSbpw

t{SUv s^b-dp-I-fn-eq-sSbpw DXv]-∂ß-fpsS

hn]-W\w t{]m’m-ln-∏n-

°p∂-Xn\v klm-bn-°p∂ kwÿm\

GP≥kn

tIcf B¿´n-km≥kv sUh-e-]vsa‚ v

tIm¿∏-td-j≥ (Im-UvtIm) (1981)

apf hyh-kmbw

apf, Cud, Nqc¬ XpS-ßn-b-h-bp-ambn

_‘-s∏´ hyh-km-b-ß-fpsS hnI-k-

\hpw t{]m’m-l-\hpw e£yan´v

\ne-hn-¬ h∂ ÿm]\w

tIcf tÉv _mw_q tIm¿∏-td-j≥

(1971)

tIc-f-Øn¬ _mw_q C∂-th-j≥

sk‚¿ ÿnXn sNøp-∂Xv

A-amen (F-d-Wm-Ip-fw)

_mw_q ^vtfmdnwKv ssS¬, _mw_q

^¿Wn-®¿ F∂n-h \n¿Ωn°p∂

sslsSIv _mw_q ^vtfmdnwKv ssS¬

^mŒdn ÿnXn sNøp-∂Xv

\-√fw (tImgn-t°m-Sv)

d∫¿ hyh-kmbw

C¥y-bnse BZysØ d_¿ ^mŒdn

{Smh≥Iq¿ d_¿ ^mŒ-dn,

(Xncp-h-\-¥-]pcw, 1935)

d∫¿ I¿jIcn¬ \n∂v t\cn´v d∫¿

hmßp∂ Htcsbmcp Kh¨sa‚ v

GP≥kn ˛ d∫¿ am¿°v (tIcf

tÉv tIm˛Hm∏td‰ohv d∫¿

am¿°‰nwKv s^Utdj≥ enan‰Uv)






tIc-f-Ønse BZy Sb¿ \n¿Ωm-W-ime

At∏mtfm Stbgvkv enan-‰Uv

(t]cm{º)

C¥y-bnse BZy d∫¿ ]m¿°v

sFcm-]pcw (s]-cp-ºmhq¿)

sF.-Sn. hyh-kmbw

]Xn-\mep Pn√-Isf XΩn¬ _‘n-

∏n-°p∂ tIcf k¿°m¿ s\‰v h¿°v

tIcfm tÉv sshUv Gcnbm

s\‰vh¿°v (KSWAN - Kerala State

Wide Area Network)

sF.-Sn. hyh-km-b-Øn-t‚-bpw, sF.-Sn.

{]tXyI kmº-ØnI taJ-e-I-fpsSbpw,

sF.-Sn. Su¨jn-∏v, sF.-Sn.

]m¿°v F∂nhbpsS {]h¿Ø-\-

ßsf GtIm-]n-∏n-°p∂ tIc-f-Ønse

As]Ivkv Iº\n

tIcf tÉv C≥^¿ta-j≥

sSIvt\m-fPn C≥{^m-kv{S-Iv®¿

enan-‰Uv (KSITIL)

hnhc kmt-Xn-I-hn-Zy-bnse D∂-X-

]-T-\-Øn\pw Kth-j-W-Øn\pw

th≠n tIc-f-Øn¬ ÿm]n-X-amb

C≥Ãn-‰yq´v

C¥y≥ C≥Ãn-‰yq´v Hm^v C≥^¿taj≥

sSIvt\m-fPn B‚ v amt\-Pvsa‚ v

˛ tIcf (IIITM-K) (2000)

sSIvt\m-]m¿°v







C¥y-bnse BZ-ysØ sF.-Sn.

]m¿°v

sSIvt\m-]m¿°v

(Xn-cp-h-\-¥-]p-cw)

C¥-y-bnse G‰hpw henb

sF. Sn. ]m¿°v

sSIvt\m-]m¿°v

tIc-f-Ønse G‰hpw henb

sXmgn¬ A[n-jvTnX Iymºkv

sSIvt\m-]m¿°v

sSIvt\m-]m¿°v ÿm]n-X-amb

h¿jw -

1990

sSIvt\m-]m¿°v HutZym-Kn-Iambn

cmjv{S-Øn\v ka¿∏n®

h¿jw

1995

sSIvt\m-]m¿°ns‚ \n¿±njvS

\memw-L´ hnI-k\ ]≤Xn

sSIvt\m kn‰n







tIcf Ãm¿´∏v

anj≥



a’-y-sØm-gn-emfn kl-I-cW kwLß-fpsS

As]Ivkv s^U-td-j≥

a’-y-s^Uv

a’y-s^-Uns‚ D¬∏∂w

\yq{Sn^njv

a’-y-sXm-gn-em-fn-Iƒ°v _tbmsa-{SnIv

Im¿Uv kwhn-[m\w \S-∏n-em-

°nb C¥-y-bnse BZy kwÿm\w

tIcfw

ao≥]nSnØØn-\n-S-bnep≠m-Ip∂

A]-I-S-ß-fn¬ \n∂v a’y sXmgnem-fn-Isf

D]-{Kl klm-b-tØmsS

c£s∏SpØp∂ kwhn-[m-\w

sk¿®v B≥Uv sdkvIyq _o°¨

kwÿm-\sØ Xoc-tZ-i-ta-J-e-bpsS

ka-{K-amb hnI-k-\-{]-h¿Ø-\-߃

\S-∏m-°p-∂-Xn-\m-bp≈ kwÿm\

k¿°m¿ ÿm]\w

tIcf kwÿm\ Xoc-tZi hnI-k\

tIm¿∏tdj≥

(sI.-F-kv.-kn.-F.-Un.-kn)

kwÿm-\sØ h\nX a’ysØmgnem-fn-I-fpsS

im‡o-I-c-W-Øn\pw

hnI-k\w km[y-am-°p-∂-Xn\pw

th≠n ÿm]n-X-amb GP≥kn

skmssk‰n t^m¿ Akn-Ã≥kv ‰p

^nj¿hp-a¨


kwcw-`-IXz hnI-k-\w, C≥Ipt_-j≥

{]h¿Ø-\-߃

F∂nh \S-∏n-em-°p-∂-Xn-

\p≈ kwÿm\ k¿°m-cns‚

t\mU¬ GP≥kn

tIcf Ãm¿´∏v anj≥ (2007)

C¥y-bnse BZysØ hnP-b-

I-c-amb t\m¨ A°m-Z-anIv

_nkn-\ v C≥Ip-t_-‰¿

tIcf Ãm¿´∏v anj≥

a’y-_-‘\w

New Info

tIc-f-Ønse Xoc-tZ-i-ta-J-ebpsS

hnI-k\w e£y-am°n

h\nXm a’y-sØm-gn-em-fn-

Iƒ°mbn k¿°m¿ \S-∏n-em-

°p∂ kzbw sXmgn¬ ]≤Xn

Xoc-ssa{Xn

www.talentacademy.co.in 12


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI











A¥:{kmho-{K-Ÿn-Ifpw Ah-

D¬∏m-Zn-∏n-°p∂ tlm¿tam-Wp-Ifpw

tN¿∂-XmWv

A¥:-{km-ho-hy-hÿ

A¥:{kmho-{K-Ÿn-I-sfbpw tlm¿

tam-Wp-I-sfbpw Ah-bp-ambn _‘-

s∏´ tcmK-ß-sfbpw Ipdn-®p≈ ]T-

\-imJ

F≥tUmss-{I-t\m-fPn

\mfo-c-lnX {KŸn-Iƒ F∂-dn-b-s∏-

Sp-∂Xv

A¥:{kmho-{K-Ÿn-Iƒ

a\p-jy-cnse cmk-ktμi-hm-l-I¿

tlm¿tam-Wp-Iƒ

Htcm tlm¿tam-Wp-Iƒ°pw

{]h¿Øn-°m≥ Ign-bp∂ {]tXyI

{Kmln-I-fp≈ tImi-߃

e£y-tIm-i-߃

]m≥{In-bmkv

]m≥{In-bmkv

A¥:{kmho-{K-Ÿn-bmbpw _ln¿

{kmhn {KŸn-bmbpw {]h¿Øn°p∂

{KŸn

]m≥{In-bmkv (Bt·b{KŸn)

]m≥{In-bmkv D¬∏m-Zn-∏n-°p∂

tlm¿tam-Wp-Iƒ

C≥kp-en≥, •q°-tKm¨

]m≥{In-bm-kn¬ ImW-s∏-Sp∂

{]tXyI tImi-k-aq-l-߃

sFe‰vkv Hm^v emwK¿lm≥kv



Poh-imkv{Xw˛A¥:{kmho-hy-hÿ

sFe‰vkv Hm^v emwK¿lm≥knse

_o‰m-tIm-i-߃ D¬∏m-Zn-∏n-°p∂

tlm¿tam-¨

C≥kp-en≥

sFe‰vkv Hm^v emwK¿lm≥kn-se

B¬^m tImi-߃ D¬∏m-Zn-∏n-

°p∂ tlm¿tam¨

•q°-tKm¨

c‡-Ønse •qt°m-kns‚ Afhv

ÿnc-ambn \ne-\n¿Øp∂

tlm¿tam-Wp-Iƒ

C≥kp-en≥, •q°-tKm¨

c‡-Ønse •qt°m-kn-s‚- km-[mcW

Afhv

70 - 110 mg/ 100 ml

(SCERT]mT-]p-kvX-I-{]-Imcw)













•qt°mkv X≥am-{X-I-fpsS tImi-Øn-

\-I-tØ-°p≈ {]th-i\w Xzcn-X-s∏-

Sp-Øp∂ tlm¿tam¨

C≥kp-en-≥

Ic-fnepw t]in-I-fnepw h®v •qt°mkns\

ss•t°m-P-\m°n am‰p∂

tlm¿tam¨

•q°-tKm¨

Aan-t\m-B-kn-Up-I-fn¬ \n∂pw

•qt°mkv \n¿Ωn-°p∂ tlm¿tam¨

•q°-tKm¨

{]`m-X-`-£Ww Ign-°p-∂-Xn\p

apºp≈ c‡ ]cn-tim-[-\bn¬

126 mg/ 100 ml F∂ tXmXn\p apIfn¬

•qt°m-kp≈ Ahÿ

{]talw ( Diabetes mellitus)

C≥kp-en≥ D¬∏m-Z-\-Ønse Ipdthm

{]h¿Ø-\-Ønse XI-cm-dp-Itfm

ImcWw D≠m-Ip∂ tcmKm-hÿ

{]talw

temI {]ta-l-Zn\w

\hw-_¿ 14

temI {]ta-l-Zn-\-

Øns‚ temtKm

\oe-hrØw

ssXtdmbvUv {KŸn

kz\-t]-S-I-Øn\v sXm´p Xmsg

ASpØv izmk-\m-f-Øn\v Ccp-h-i-

Øp-ambn ÿnXn-sN-øp∂ c≠n-X-fp-

I-fp≈ {KŸn

ssXtdmbvUv {KŸn

a\p-jy-\nse G‰hpw henb

A¥:{kmho-{KŸn

ssXtdmbvUv {KŸn

ssXtdmbvUv {KŸn D¬∏m-Zn-∏n-°p∂

tlm¿tam-Wp-Iƒ

ssXtdm-Ivkn≥, Im¬kn-tSm-Wn≥

D]m-]-Nb {]h¿Ø-\-ß-fpsS \nc°v

Db¿Øp∂ tlm¿tam¨

ssXtdm-Ivkn≥

{`qWm-h-ÿ-bnepw ssiihm-h-ÿbnepw

akvXn-jvI-Øns‚ hf¿®bpw

hnIm-khpw Xzcn-X-s∏-Sp-Øp∂

tlm¿tam¨

ssXtdm-Ivkn≥

A]-c-\m-a-߃

BZm-ans‚ B∏nƒ

ssXtdm-bnUv {KŸn

\mbI {KŸn

]n‰yq-‰dn {KŸn

hf¿®m-{KŸn

]n‰yq-‰dn {KŸn

ssiih {KŸn

ssXakv {KŸn

ssPh-L-Sn-Imcw

]o\n-b¬ {KŸn

hf¿®m tlm¿tam¨

skmam-t‰m-t{Sm-]n≥

ASn-b-¥nc tlm¿tam¨

A{Un-\m-en≥

k¿Pn-°¬ tlm¿tam¨

t\m¿A{Un-\m-en≥

Pph-ss\¬ tlm¿tam¨

ssXtam-kn≥

bph-Xz-tlm¿tam¨

ssXtam-kn≥

Du¿tPm¬∏m-Z\w h¿≤n-∏n-°p∂

tlm¿tam¨

ssXtdm-Ivkn≥

Ip´n-I-fnse ico-c-h-f¿®sb \nb-{¥n-

°p∂ tlm¿tam¨

ssXtdm-Ivkn≥

t_k¬ sa‰-t_m-fnIv td‰v

\nb{¥n°p-∂-Xn¬ apJy ]p

hln°p∂ tlm¿tam¨

ssXtdm-Ivkn≥

ssXtdm-Ivkn≥ D¬∏m-Z\w Ipd-bp-

∂Xv

sslt∏m-ssX-tdm-bvUnkw

ssXtdm-Ivkn≥ D¬∏m-Z\w IqSp-∂Xv

ssl∏¿-ssX-tdm-bvUnkw





Confusing Facts

Ip´n-I-fn¬ ssXtdm-Ivkn≥ e`yX

Ipd-bp-∂Xv _p≤n-am-μy-Øn\pw

hf¿®m-ap-c-Sn-∏n\pw CS-bm-°p∂

Ahÿ

s{I‰n-\nkw

apXn¿∂-h-cn¬ ssXtdm-Ivkns‚

XpS¿®-bmb Ipdhv Imc-W-ap-≠m-

Ip∂ Ahÿ

anIvsk-Una

Ab-Uns‚ A`m-h-Øn¬ ssXtdm-

Ivkns‚ D¬∏m-Z\w Ipd-bp-tºmƒ

ssXtdmbvUv {KŸn Aan-X-ambn

hf-cp∂ tcmKm-hÿ

tKmbn-‰¿

\o≠p-\n¬°p∂ ssl∏¿ssX-tdmbvUnkw

aqew IÆp-Iƒ ]pd-tØ°v

X≈p∂ e£-W-tØmSp IqSnb

tcmKmÿ

t{Khvkv tcmKw


c‡-Ønse Im¬ky-Øns‚ Afhv

h¿≤n-°p-tºmƒ ssXtdmbvUv

{KŸn D¬∏m-Zn-∏n-°p∂

tlm¿tam¨

Im¬kn-tSm-Wn≥

]mcm-ssX-tdmbvUv

{KŸn

ssXtdmbvUv

{KŸn

]mcmssXtdmbvUv

{KŸn











ssXtdmbvUv {KŸn-bpsS ]n≥`m-K-

Ømbn ÿnXn-sN-øp∂ {KŸn

]mcm-ssX-tdmbvUv {KŸn

]mcm-ssX-tdmbvUv {KŸn D¬∏m-Zn-∏n-

°p∂ tlm¿tam¨

]mcm-tXm¿tam¨

(]mcm-ssX-tdmbvUv tlm¿tam¨)

c‡-Ønse Im¬ky-Øns‚ Afhv

Ipd-bp-tºmƒ hr°-I-fn¬ \n∂v c‡-

Øn-te°v Im¬ky-Øns‚ ]p\-cm-Kn-c-

W-Øn\v klm-bn-°p∂ tlm¿tam¨

]mcm-tXm¿tam¨

Aÿn-I-fn¬ Im’yw kw`-cn-°p-

∂Xv XS-bp∂ tlm¿tam¨

]mcm-tXm¿tam¨

c‡-Ønse Im’y-Øns‚ Afhv

9-11 mg/ 100 ml

]mcm-tXm¿tam-Wns‚ Ipdhv aqew

D≠m-Ip∂ tcmKw

sS‰-\n

ssXakv

amsd-√n\p Xmsg-bmbn ÿnXnsN-øp∂

A¥:{kmho-{KŸn

ssXakv

ssii-h-L-´-Øn¬ hfsc kPo-hambn

{]h¿Øn-°p-Ibpw {]mb-

]q¿Øn-bm-Ip-tºmƒ Npcpßn sNdp-

Xm-Ip-Ibpw sNøp∂ {KŸn

ssXakv

ssXakv {KŸn D¬∏m-Zn-∏n-°p∂

tlm¿tam¨ssXtam-kn≥

bph-Xz-tlm¿tam¨ F∂-dn-b-s∏-Sp-∂

tlm¿tam¨

ssXtam-kn≥

www.talentacademy.co.in

13


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

A{Uo\¬ {KŸn

A{Uo\¬ {KŸn

hr°-I-fpsS apI-fn-embn ÿnXn -

sNøp∂ {KŸn

A{Uo\¬ {KŸn

A{Uo\¬ {KŸn-bpsS ]pdw `mKw

Adn-b-s∏-Sp-∂Xv

tIm¿´Ivkv

A{Uo\¬ {KŸn-bpsS Dƒ`mKw

Adn-b-s∏-Sp-∂XvsaUp√

tIm¿´Ivkv D¬∏m-Zn-∏n-°p∂

tlm¿tam-Wp-Iƒ

tIm¿´n-tkmƒ,

A¬tUm-Ãn-tdm¨,

ssewKnI tlm¿tam-Wp-Iƒ

saUp√ D¬∏m-Zn-∏n-°p∂ tlm¿tam-

Wp-Iƒ

F]n-s\-{^n≥, t\m¿]n-s\-{^n≥

amwkyw, sImgp∏v F∂n-h-bn¬

\n∂pw •qt°mkv \n¿Ωn-°p∂

tlm¿tam¨

tIm¿´n-tkmƒ

ico-c-Øn¬ ho°w, Ae¿Pn

F∂nh C√m-Xm-°p∂ tlm¿tam¨

tIm¿´n-tkmƒ

{]Xn-tcm[ tImi-ß-fpsS {]h¿Ø\w

aμo-`-hn-∏n-°p∂ tlm¿tam¨

tIm¿´n-tkmƒ

hr°-bn¬ {]h¿Øn®v ico-c-Ønse

eh-W-˛-Pe kwXp-en-Xm-hÿ \ne-

\n¿Øp∂ tlm¿tam¨

A¬tUm-Ãn-tdm¨

c‡-k-Ω¿Zw {Iao-I-cn-°p∂

tlm¿tam¨

A¬tUm-Ãn-tdm¨

A¬tUm-Ão-tdm-Wns‚ A[n-tIm-

Xv]m-Z\w aqe-ap-≠m-Ip∂ tcmKw

tIm¨kv kn≥t{Umw

ASn-b-¥nc kml-N-cy-ß-fn¬

knw]-X-‰nIv \mUo-hy-h-ÿ-tbmsSmØp

tN¿∂v {]h¿Øn-°p∂

tlm¿tam¨

F]n-s\-{^n≥

(A-{Un-\m-en≥)

`bw D≠m-Ip∂ Ah-k-c-ß-fn¬ icoc-Øn¬

D¬]m-Zn-∏n-°p∂

tlm¿tam¨

A{Un-\m-en≥





hni-∏n\pw Zl-\-Øn\pw

klm-bn-°p∂

tlm¿tam¨

`£-W-]-Zm¿∞-߃ C√msX hcptºmƒ

Bam-i-b-Øn¬ D¬∏m-Zn-∏n-

°-s∏-Sp∂ tlm¿tam¨

s{Ken≥

Bam-ib ck-ß-fpsS D¬∏m-Z-

\sØ \nb-{¥n-°p∂ tlm¿tam¨

Kmkv{Sn≥

]m≥{In-bm-kns‚ {]h¿Ø-\sØ

DtØ-Pn-∏n-°p-Ibpw Bam-i-bckØns‚

D¬∏m-Z\w Ipd-bv°p-

Ibpw sNøp∂ tlm¿tam¨

sk{Io-‰n≥

]o\n-b¬ {KŸn

akvXn-jvI-Øns‚ a[y-`m-K-Ømbn

ImW-s∏-Sp∂ sNdnb {KŸn

]o\n-b¬ {KŸn

]o\n-b¬ {KŸn D¬∏m-Zn-∏n-°p∂

{][m\ tlm¿tam¨

saem-tSm-Wn≥

PohnXXmf-{Iaw km[y-am-°p∂

tlm¿tam¨

saem-tSm-Wn≥




IrXy-amb {]P-\\ Ime-L-´-ap≈

Pohn-I-fn¬ ssewKn-I-{]-h¿Ø-\-߃

\nb-{¥n-°p∂ tlm¿tam¨

saem-tSm-Wn≥

Dd-ßm\pw DW-cm\pw klm-bn-°p∂

tlm¿tam¨

saem-tSm-Wn≥

]n‰yq-‰dn {KŸn

ap≥Zfw

]n≥Zfw

]o\n-b¬

{KŸn

akvXn-jvI-Øn¬ sslt∏m-X-em-akn\v

sXm´p-Xm-sg-bmbn ÿnXn

sNøp∂ c≠v Zf-ß-fp≈ {KŸn

]n‰yp-‰dn {KŸn







]n‰yp-‰dn {KŸn-bpsS ap≥Zfw

D¬∏mZn∏n°p∂ tlm¿tam-Wp-Iƒ

ssXtdmbvUv Ãnap-te-‰nßv

tlm¿tam¨ (TSH), A{Unt\m

tIm¿´nt°m t{Sm]nIv tlm¿tam¨

(ACTH), sKmWmtUm t{Sm]nIv

tlm¿tam¨ (GTH), hf¿®m

tlm¿tam¨ (GH), t{]mem-IvSn≥

ssXtdmbvUv {KŸn-bpsS {]h¿Ø-

\sØ DØ-tP-∏n-°p∂ ]n‰yq-‰dn

{KŸn-bpsS ap≥Zfw D¬∏m-Zn-∏n-°p∂

tlm¿tam¨

ssXtdmbvUv Ãnap-te-‰nßv

tlm¿tam¨

A{Uo-\¬ {KŸn-bpsS tIm¿´-

Ivkns‚ {]h¿Ø-\sØ DtØ-Pn-∏n-

°p∂ tlm¿tam¨

A{Unt\m tIm¿´nt°m t{Sm]nIv

tlm¿tam¨

]pcp-j-∑m-cn¬ hrj-W-ß-fpsS

{]h¿Ø-\w, kv{XoI-fn¬ AWvUm-ib-ß-fpsS

{]h¿Ø\w F∂nh DtØ-

Pn-∏n-°p∂ tlm¿tam¨

sKmWmtUm t{Sm]nIv tlm¿tam¨

ape-∏m¬ D¬∏m-Z\Øn\v klm-bn-

°p∂ tlm¿tam¨

t{]mem-IvSn≥

ico-c-h-f¿® Xzcn-X-s∏-Sp-Øp∂

tlm¿tam¨

skmamt‰m t{Sm∏nIv tlm¿tam¨

(h-f¿®m tlm¿tam¨)

hf¿®-bpsS L´-Øn¬ skmam-t‰mt{Sm-∏ns‚

D¬∏m-Z\w IqSn-bm¬

AanX hf¿® D≠mIp∂ Ahÿ

`oam-Im-cXzw (Gigantism)

hf¿®-bpsS L´-Øn¬ skmam-t‰mt{Sm-∏ns‚

D¬∏m-Z\w Ipd-m¬

hf¿® apc-Sn-°p∂ Ahÿ

hma-\Xzw (Dwarfism)




Poh-imkv{Xw

A¥:{kmho-hy-hÿ

h-f¿®m-L-´Øn\p-tijw skmam-t‰mt{Sm-∏ns‚

AanX D¸m-Z\w aqew

apJw, XmSn-sb-√v, hnc-ep-Iƒ F∂n-hn-

S-ß-fnse Aÿn-Iƒ hf-cp∂

Ahÿ

At{Im-sa-Kmen (Acromegaly)

]n‰yq-‰dn {KŸn-bpsS ]n≥-Z-f-Øn¬

\n∂p {khn-°-s∏-Sp∂ tlm¿tam-Wp-Iƒ

HmIvkn-tSm-kn≥, hmtkm-{]-kn≥

K¿`m-i-b-Ønse an\p-k-t]-in-I-fpsS

ktm-N-Øn\v klm-bn-°pI hgn

{]khw kpK-a-am-°p-Ibpw ape-∏m¬

Npc-Øm≥ klm-bn-°pbpw sNøp∂

tlm¿tam¨

HmIvkn-tSm-kn≥








hr°-bn¬ Pe-Øns‚ ]p\-cm-Kn-c-W-

Øn\v klm-bn-°p∂ tlm¿tam¨

hmtkm-{]-kn≥ AYhm B‚n

ssUbq-d-‰nIv tlm¿tam¨ (ADH)

hmtkm-{]-kns‚ Afhv Ipd-bptºmƒ

hr°-bn¬ Pe-Øns‚ ]p\-

cm-Kn-c-W- tXmXv Ipdv IqSnb Afhn¬

aq{Xw ]pd-¥-≈-s∏-Sp∂

Ahÿ

Ub-_-‰nkv C≥kn-]n-Ukv

]pcpj ssewKn-Im-h-b-h-amb

hrjWw {khn°p∂ tlm¿tam¨

sStÃm-Ãn-tdm¨

kv{Xo ssewKn-Im-h-b-h-amb

AWvUm-ibw {khn°p∂

tlm¿tam-Wp-Iƒ

Cukvt{Sm-P≥,

s{]msP-Ã-tdm¨

_otPm¸m-Z-\w, ZznXob ]pcpj

khn-ti-j-X-I-fmb i_vZ-am-‰w,

tcma-h-f¿®, ssewKn-Im-h-bh

hf¿® XpS-ßn-bh \nb-{¥n-°p∂

tlm¿tam¨

sStÃm-Ãn-tdm¨

kv{XoI-fn¬ ssewKnI hf¿®,

B¿Ø-h-N{Iw, AWvtUm¬∏m-

Z\w F∂nh \nb-{¥n-°p∂

tlm¿tam¨

Cukvt{Sm-P≥,

{`qWsØ K¿`m-i-b-Øn¬ \ne-

\n¿Ø¬, AWvtUm¬∏m-Z-\w,

B¿Ø-h-N{Iw F∂nh \nb-{¥n-

°p∂ tlm¿tam¨

s{]msP-Ã-tdm¨

sslt∏m-X-em-akv



sslt∏m-X-em-akv

]n‰yq-‰dn {KŸn-sbbpw AXp-hgn

A¥:{kmho-hy-h-ÿsb samØambpw

\nb-{¥n-°p-∂Xv

sslt∏m-X-em-akv

sslt∏m-X-em-akv D¬∏m-Zn-∏n-°p∂

tlm¿tam-Wp-Iƒ

HmIvkn-tSm-kn≥,

hmtkm-{]-kn≥

www.talentacademy.co.in

14


-

1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

1. tIc-f-Ønse G‰hpw \ofw Ipd

\Zn

(a) at©-i-zcw ]pg

(b) Abn-cq¿ ]pg

(c) ]mºm¿

(d) ao\-®n-emdv

2. tIcf \nb-a-k-`-bnse BZ-ysØ

kv]o°¿ Bcv?

(a i-c-\m-cm-b-W≥ Xºn

(b) _n.-cm-a-IrjvW dmhp

(c) sI.-B¿.-Kucn

(d) Zmtam-Z-c≥ t]m‰n

3. ‘Acp-hn-∏pdw hnπhw’ F∂ t]cn¬

{]i-kvX-amb kw`hw F¥mWv?

(a) {io\mcmbW-Kpcphns‚

inhenw-K -{]-XnjvT

(b) Nm∂m¿ elf

(c) Fkv.-F≥.-Un.-]n-bpsS cq]o-I-cWw

(d) ae-bmfn satΩm-dn-b¬

4. tIc-fØn¬ G‰hpw Ah-km\w cq]o-

Ir-X-amb Pn√

(a) hb-\mSv (b) CSp°n

(c) ]Ø-\w-Xn´ (d) Imk¿tKmUv

5. tIcf kmln-Xy A°m-Z-an-bpsS

BZysØ {]kn-U‚ v

(a) sI.-]n.-tI-i-h-ta-t\m≥

(b) Pn.-i--c-°p-dp∏v

(c) XIgn inh-i--c-∏n≈

(d) k¿Zm¿ sI.-Fw.]Wn-°¿

6. GXp Iem-]-Øns‚ Ime-ØmWv

hmK¨ {SmPUn \S∂Xv?

(a) ae-_m¿ Iem]w

(b) ]g»n Iem]w

(c) IpdnNy¿ elf

(d) in]mbn elf

7. tIc-f-Øn¬ G‰hpw Ipd-®p-Imew apJy-

a-{¥n-bm-bn-cp-∂-Xv-

(a) kn. ANyp-X-ta-t\m≥

(b) C.-sI. \b-\m¿

(c) DΩ≥Nm≠n

(d) kn.-F®v. apl-Ω-ZvtImb

8. tIcfØn¬ C©n KthjW tI{μw

ÿnXnsNøp∂Xv

(a) IÆmd (b) ]∂nbq¿

(c) B\°bw (d) Aºehb¬

9. tIc-f-Ønse BZy Pe sshZ-ypX

]≤Xn GXv?

(a) CSp°n (b) i_-cn-Kncn

(c) Ip‰-ymSn (d) ]≈n-hm-k¬

10. N´ºn kzmanIfpsS {]ikvXamb

IrXn GXv?

(a) PohImcpWy ]©Iw

(b) PmXn e£Ww

(c) thZm[nImc \ncq]Ww

(d) Z¿i\ame

11. GXv \nbaamWv sIm®nbn¬

BZyambn acpa°Ømbw C√mXm

°nbXv?

(a) sIm®n≥ \mb¿ BIvSv, 1938

(b) sIm®n≥ \mb¿ BIvSv, 1935

(c) sIm®n≥ \mb¿ BIvSv, 1933

(d) sIm®n≥ \mb¿ BIvSv, 1930

12. tIcfØn¬ CSh∏mXn F∂dnb

s∏Sp∂tXXv?

(a) hS°v Ing°≥ a¨kq¨

(b) sX°v ]Snmd≥ a¨kq¨

(c) amwtKm jh¿

(d) ]›na AkzÿX

Village Extension Officer

Model Question Paper

13. C¥ybn¬ hnhcmhImi \nbaw

\nehn¬ h∂ h¿jw GXv?

(a) 2005 (b) 2006

(c) 2007 (d) 2008

14. BKÃv 15 kzmX{¥yZn\ambn

BtLmjn°p∂ cmPyw

(a) ]m°nÿm≥

(b) _w•mtZiv

(c) sImdnb

(d) {ioe

15. C¥ybnse t{Khnπhw F¥pambn

_‘s∏´ncn°p∂p?

(a) XpI¬

(b) ]g߃

(c) FÆ°pcp°ƒ

(d) hf߃

16. sNmΔm ZuXyØn¬ {]Ya {iaw

hnPbn°p∂ BZy cmPyw

(a) C¥y (b) Atacn°

(c) C{kmtb¬ (d) P∏m≥

17. C¥ybn¬ {][m\ Im¿jnIhnfbmb

kqcyIm¥n G‰hpw IqSpX¬

D¬∏mZn∏n°p∂ kwÿm\w

(a) almcmjv{S (b) I¿ÆmSI

(c) Xangv\mSv (d) B mw

18. \mw `oIchncp≤ Zn\ambn BNcn

°p∂sX∂v?

(a) sabv 11 (b) sabv 21

(c) sabv 22 (d) sabv 12

19. Xmsg sImSp-Øn-cn-°p-∂-h-bn¬ \ntj-

[-thm´v kwhn-[m-\-an-√mØ cmPyw

GXmWv?

(a) {^m≥kv

(b) _w•m-tZiv

(c) ]m°n-ÿm≥

(d) sImfw-_nb

20. AjvS-{]-[m≥ F∂-dn-b-s∏-Sp-∂Xv

BcpsS a{¥n-k-`-bm-bn-cp∂p ?

(a) inhPn

(b) AIv_¿

(c) IrjvWtZ-h-cm-b¿

(d) _m_¿

21. Xmsg ]d-bp-∂-h-cn¬ tNcn-tNcm

{]ÿm-\-hp-ambn _‘-an-√m-ØXv

B¿°v?

(a) s\lvdp (b) Snt‰m

(c) \mk¿ (d) N¿®n¬

22. ]q¿Δ-Xoc sdbn¬thbpsS Bÿm\w

Fhn-sS-bmWv?

(a) sIm¬°Ø

(b) sKmc-Jv]q¿

(c) hnim-J-]-´Ww

(d) `ph-t\-iz¿

23. `KXv knwKns‚ kvamc-I-amb `KXv

knwKv Nu°v ÿnXn-sN-øp-∂Xv

(a) emtlm¿

(b) Al-Ω-Zm-_mZv

(c) sIm¬°Ø

(d) C…m-am-_mZv

24. cmPy-Øns‚ GI-X, ]c-am-[n-Im-cw,

kpc£ Ch-s°-Xnsc ssk_¿ kt-

X-ß-fn-eqsS \S-Øp∂ {]h¿Ø-\w

(a) ssk_¿ sSddnkw

(b) ^njnwKv

(c) ssk_¿ kvIzm´nMv

(d) {Im°nwKv

25. C≥Uy-bnse BZysØ sSÃv Syq_v

inip

(a) skbv≥tlmjvan

(b) kp`mjv

(c) tNX≥

(d) Zp¿K

26. Nn{X-˛-in-ev]-ß-fpsS hnI-k-\w, kwc-

£Ww, D≤m-cWw F∂nh e£y-am°n

tIcf k¿°m¿ Bcw-`n® ÿm]-\-taXv

(a) kmlnXy A°m-Zan

(b) tIc-f-I-em-a-fiew

(c) efn-X-Iem A°m-Zan

(d) Nn{X-Iem A°m-Z-an

27. kqcys\ Ipdn®v ]Tn-°m≥

sF.-F-kv.-B¿.-H. hnt£-]n°p∂ t]S-

I-taXv ?

(a) kqcy I (b) {]Ya I

(c) BZnXy I (d) A¿° I

28. F¥ns\ Ipdn®p≈ ]T\amWv

F∏n{Km^n?

(a) \mWb߃

(b) imk\߃

(c) ]pcmX\ ineIƒ

(d) {]mNo\ B`cW߃

29. NphsS tN¿Ø kvamcIßfn¬ apKƒ

cmPhwi-hpambn _‘ an√mØXv GXv?

(a) tamØn akvPnZv

(b) C_mZØv Jm\

(c) Nm¿an\m¿

(d) sdUvt^m¿´v

30. dmwk¿ I¨sh≥j-\p-Iƒ kwL-Sn-∏n-

°p-∂-Xns‚ e£yw F¥v?

(a) h\ kwc-£Ww

(b) XÆo¿ØS kwc-£Ww

(c) arK kwc-£Ww

(d) hmbp kwc-£Ww

31. bp.F≥. GP≥knbmb `£y˛

Im¿jnI kwLS\bpsS Bÿm\w

GXv?

(a) tdmw (b) hmjnßvS¨

(c) P\oh (d) ]mcokv

32. {Km‚ v Im\y¨ GXv \Zn-bp-ambn _‘-

s∏-´n-cn-°p∂p?

(a) Ba-tkm¨ (b) sImf-dmtUm

(c) ss\¬ (d) tImwtKm

33. Kq¿Wn° F∂ Nn{Xw hc-®Xv

(a) enb-\m¿tUm Umhn©n ( b )

ssa°-em-©tem

(c) ]n°mtkm

(d) dmt^¬

34. Izm≠w kn≤m¥w BhnjvIcn®

imkv{X⁄≥

(a) amIvkv πmv

(b) sPbnwkv ¢m¿°v

(c) sFkIv \yq´≥-

(d) {InÃy≥ sslK¬kv

35. "sdkn-Ãn-hn‰n' Af-°p∂ bqWn‰v:

(a) Hmw (b) Hmwao-‰¿

(c) ^mcUv (d) sl≥dn

36. knns‚ Abncns‚ t]sc¥v?

(a) t_mIvssk‰v

(b) amess°‰v

(c) amss·‰v

(d) Ieman≥

37. GXv cmk-h-kvXp-sIm-≠mWv ]√v

\n¿Ωn-®n-cn-°p-∂Xv ?

(a) Im¬kyw Im¿_-tW‰v

(b) Im¬kyw ^vfqssdUv

(c) Im¬kyw t^mkvt^‰v

(d) Im¬kyw HmIvsskUv

38. {_u¨ tImƒ F∂-dn-b-s∏-Sp∂

[mXp hn`hw GXv ?

(a) ]o‰v (b) B{¥-ssk‰v

(c) enKvss\‰v (d) amKv\-ss‰‰v

39. ]©-tem-l-Øn¬ G‰hpw IqSp-Xep≈

temlw GXv?

(a) kz¿Æw (b) sh≈n

(c) sNºv (d) Sn≥

40. shSn-a-cp-∂n-t\m-sSm∏w Pzmebv°v

]®-\ndw e`n-°m≥ tN¿t°≠

teml-e-hWw

(a) t_cnbw (b) Im¬kyw

(c) tIm∏¿ (d) s]m´mkyw

41. ÿnc-amb Dujvam-hn¬ Hcp hmX-I-

Øns‚ hym]vXhpw a¿Zhpw hn]-co-

Xm-\p-]m-X-Øn-em-Wv. Cu \nbaw GXv

t]cn¬ Adn-b-s∏-Sp-∂p.

(a) t_mbn¬ \nbaw

(b) Nmƒkv \nbaw

(c) tK ep-km-°ns‚ hym]vX kwtbm-

P\ \nbaw

(d) Ah-Kmt{Um \nbaw

42. sl∏-ss‰-‰nkv _n ]I-cp-∂Xv

(a) hmbp-hn-eqsS

(b) Pe-Øn-eqsS

(c) c‡-Øn-eq-sSbpw ico-c-{Z-h-ß-fneq-sSbpw

(d) Ch-sbm-∂p-a√

43. T×D, D×T F∂nh GXv hnfbpsS

kcbn\ßfmWv

(a) sXßv

(b) IpcpapfIv

(c) s\√v

(d) d∫¿

44. Xmsg sImSp-Øn-cn-°p-∂-h-bn¬

IoSt`mPn-I-fmb kky-Øn¬s∏-Sm-

ØXv GXv?

(a) t{Umskd

(b) ImIvSkv

(c) B¬t{Um-hm≥U

(d) bp{Sn-°p-te-dnb

45. c‡kΩ¿±w \nb{¥n°p∂ πmkva

bnse t{]m´o≥

(a) t•m_pen≥

(b) B¬_pan≥

(c) sIcm‰n≥

(d) ss{^{_nt\mP≥

46. 2018 -˛se - kckzXn kΩm\Øn\v

A¿l\mb inh sdÕn GXv

`mjbnse FgpØpImc\mWv

(a) I∂U (b) sXepv

(c) lnμn (d) sImnWn

47. GXv cmPyØns‚ BZy dnk¿®v

km‰sse-‰mWv cmhW -I

(a) t\∏mƒ (b) aym≥am¿

(c) amenZzo]v (d) {ioe

48. tIcf kwÿm\ km£cXm anjs‚

{_m‚ v Aw_mknU¿

(a) taml≥em¬

(b) tbipZmkv

(c) aRvPp hmcy¿

(d) sI.Fkv. Nn{X

www.talentacademy.co.in

15


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

49. 2019- se sF.]n.F¬˛¬ BZy

sk©zdn t\Snb Xmcw

(a) tUhnUv hm¿W¿

(b) {Inkv sKbv¬

(c) ]rYvhn jm

(d) kRvPp kmwk¨

50. tIcfØnep≠mb {]fbsØ°pdn®v

2019˛¬ tIcf sslt°mSXn°v

dnt∏m¿´v ka¿∏n® Aan°kvIyqdn

(a) tPmk^v ]n.AeIvkv

(b) AeIvkv tPmk^v

(c) tP°_v ]n. AeIvkv

(d) sI.Fw. tPmk^v

51. FgpØ—s\gpXptºmƒ F∂ IrXn

bpsS I¿Ømhmcv?

(a) B‰q¿ chnh¿Ω

(b) B¿. cmaN{μ≥

(c) k®nZm\μ≥

(d) Hf∏aÆ

52. Xmsg∏dbp∂hbn¬ IÆo¿ F∂

]ZØns‚ ]cymb]Za√mØ ]Zw:

(a) A{ip (b) angn\o¿

(c) \b\mw_p (d) tcm[\w

53. Xmsg X∂n-cn-°p-∂-h-bn¬ icn-bmb ]Zw

(a) AwK-ssh-Ieyw

(b) A-ssh-Ieyw

(c) Aw-ssh-Ieyw

(d) AwK-ssh-Keyw

54. BZy hb-em¿ Ahm¿Uv tPXmhv

(a) _mem-a-Wn-bΩ

(b) kpKX Ipamcn

(c) Iaem kpcø

(d) efn-Xmw-_nI A¥¿÷\w

55.Xmsg X∂n-cn-°p-∂-Xn¬ "hnX-®tX

sImøq' F∂¿∞w hcp-∂Xv GXv?

(a) As you sow so you reap

(b) Many a mickle makes a muckle

(c) A closed mouth catches no flies

(d) No man can serve two masters

56. ‘Left handed compliment’ F∂

ssien-bpsS bYm¿∞ ae-bmf

hnh¿Ø-\w

(a) CS-Xp-ssI-ønse {]iwk

(b) CS-Xp-ssI-ønse kΩm\w

(c) hn]-co-Xm¿∞ {]iwk

(d) A{]-kvXpX {]iwk

57. _mem-a-Wn-bΩ amXr-Xz-Øns‚ Ihnb-{Xn-bmbpw

CS-t»cn i‡n-bpsS Ihnbmbpw

Adn-b-s∏-Sp-∂p. Cu

hmIysØ sX‰mb {]tbm-K-taXv ?

(a) amXr-Xz-Øns‚

(b) Ihn-b-{Xn-bmbpw

(c) Ihn-bmbpw

(d) Adn-b-s∏-Sp∂p

58. Zo]mfn Ipfn-°pI F∂v A¿∞w

hcp∂ ssien.

(a) ]nip°v ImWn-°pI

(b) [q¿Øv ImWn-°pI

(c) anX-ambn Nne-hm-°pI

(d) B¿Øn ImWn-°pI

59. "\∑' F∂ ]Zw ]ncn-®m¬:

(a) \¬+a (b) \≥+a

(c) \\v+a (d) \+∑

60. "kn\nIv' F∂Xv BcpsS XqenIm \maam-Wv.

(a) ]n.-kn. Ip´n-Ir-jvW≥

(b) F. Aø-∏≥

(c) Fw.- hmkp-tZ-h≥ \mb¿

(d) H.-hn. hnP-b≥

Village Extension Officer

Model Question Paper

61. Young one of a horse

(a) fawn (b) foal

(d) calf (d) squab

62. The noun form of arrive is

(a) arriving (b) arrived

(c) arrive (d) arrival

63. If you accept my ––––––– you will see

a doctor.

(a) advise (b) advising

(c) advice (d) advisable

64. Collective noun for guns is

(a) Covey (b) Brace

(c) Battery (d) Bask

65. Spot the error in the sentence

The office (a) /with its furniture (b) /

were set on fire (c) /No error (d)

66. Good ––– make good neighbours

(a) Values (b) dreams

(c) fences (d) sharing

67. Choose the correct spelling

(a) Commence (b) Comence

(c) Commense (d) Comnsce

68. The idiom - ‘To be in the hot soup’

means

(a) to pour hot soup for someone

(b) to get into trouble

(c) to drink a cup of hot soup

(d) to fall into hot soup

69. Phrasal verb ‘give in’ means

(a) abandon (b) surrender

(c) resign (d) handover

70. One word for ‘an expert in the choice of

food’

(a) gourmand (b) gourmet

(c) glutton (d) garrulous

71. Antonym of ‘Succulent’

(a) dry (b) juicy

(c) fresh (d) curved

72. Synonym of ‘Jubilant’

(a) Exultant (b) Expectant

(c) Consultant (d) Extinct

73. ––––– you are called, you may step into

the room (Choose the correct

conjunction)

(a) No sooner (b) After

(c) Before (d) When

74. This is the boy –––––all praise.

(a) whose (b) who

(c) whom (d) whoever

75. I enjoy –––– novels.

(a) to read (b) to reading

(c) reading (d) read

76. We could buy a new car if only we –––

––––– a little more money

(a) had (b) had had

(c) have had (d) have

77. Butter is made ––––––milk

(a) of (b) from

(c) with (d) by

78. Indirect speech of “why are you late”?,

he asked me

(a) He asked me if I was late

(b) He asked me why I was late

(c) He asked me if I am late

(d) He asked me why are you late

79. The passive voice of “My uncle help

me” is

(a) I am being helped by my uncle

(b) I have been helped by my uncle

(c) I am helped by my uncle

(d) My uncle has been helped by me

80. One of the players ––––– in an accident

(a) was injured (b) were injured

(c) injured (d) was injuring

81. 1991P\phcn 1 _p[\mgvN Bbm¬

1997P\phcn 1 GXv BgvNbmbncn°pw

(a) Xnƒ (b) sNmΔ

(c) _p[≥ (d) hymgw

82. kabw 2:10 t¢m°nse an\n´v

aWn°q¿ kqNnIƒ XΩnep≈

tImWfhv F¥v?

(a) 150° (b) 20°

(c) 5° (d) 10°

83. 5:24 ::––– :35

(a) 3 (b) 4

(c) 5 (d) 6

84. ‘BEAD’ F∂Xns\ ‘8514’ F∂v

tImUm°n FgpXnbncn°p∂p. ‘LATE’

F∂Xns\ ‘3165’ F∂pw

FgpXnbncn°p∂p. AtX coXnbn¬

TABLE F∂Xns\ Fßs\sb gpXpw?

(a) 18324 (b) 28142

(c) 61835 (b) 35814

85. kpabv°v catb°mƒ Dbcap≠v.

B\μn\v eXtb°mƒ Dbcap

s≠nepw kpatb°mƒ Dbcw

IpdhmWv. c©phpw cabpw Htc

Dbcap≈hcmWv. tim`bv°v kpatb

°mƒ Dbcap≠v. Fn¬ B¿°mWv

Dbc°qSpX¬?

(a) kpa (b) ca

(c) B\μv (d) tim`

86. Hcp Ip´nsb Nq≠n°mWn®psIm≠v

cmP≥ ]dp. "" Ahs‚ GI

ktlmZcs‚ AΩ Fs‚ A—s‚

`mcybmWv. cmP\v Ip´nbpambp≈

_‘w F¥mWv?

(a) A—≥ (b) AΩmh≥

(c) ktlmZc≥ (d) A\¥ch≥

87. H‰bms\ Is≠ØpI.

(a) 266 (b) 482

(c) 551 (d) 166

88. Hcp kvIqfn\p t\sc Ing°p

hiØmbn Hcp t£{Xhpw sX°p

hiØmbn Bip]{Xnbpw ÿnXn

sNøp∂p. Bip]{XnbpsS ap≥hiw

kvIqfn\p t\scbmbm¬, Bip]{Xn

bpsS t\sc CSXpamdn ÿnXn sNøp∂

¢∫ns‚ GXv ZnibnemWv kvIqƒ

ÿnXn sNøp∂Xv?

(a) hS°v Ing°v

(b) sX°v Ing°v

(c) sX°v

(d) hS°v ]Snmdv

89. 1, 1, 8, –––, 27, 9, 64

(a) 4 (b) 6

(c) 9 (d) 16

v

v

90. A—s‚ hb aIs‚ hb nt\

°mƒ 32 IqSpXemWv. 10 h¿jw

Ignbptºmƒ A—s‚ hb aIs‚

hb ns‚ 2 aSßmIpw. Fn¬

A—s‚ hbs {X?

(a) 42 (b) 54

(c) 52 (d) 44

91. 20, 24, 30 F∂o kwJyIƒ sIm≠v

lcn®m¬ 3 in„w hcp∂ G‰hpw

sNdnb kwJy Is≠ØpI?

(a) 120 (b) 133

(c) 123 (d) 130

92. Hcp c≠° kwJybnse A°ß

fpsS KpW\^ew 14. kwJytbmSv

45 Iq´nbm¬ A°ßƒ Xncnp

hcpw. kwJytbXv?

(a) 72 (b) 27

(c) 59 (d) 14

93. Hcp AeamcbpsS ]cky hne 3600

cq]bmWv. AXn\v 5% Unkv°u≠v

A\phZn®t∏mƒ 14% em`w

In´nsbn¬ AXns‚ hmßnb hne?

(a) 3400 (b) 3000

(c) 3200 (d) 3300

94. 30 m \ofhpw, 20 m hoXnbpap≈ Hcp

Ifn°fØn\p Np‰pw Hcmƒ 400 m

HmSn. Fn¬ Abmƒ F{X XhW B

Ifn°fØn\v Np‰pw HmSn°mWpw?

(a) 4 (b) 2

(c) 3 (d) 1

95. x : y = 3 : 2 Bbm¬ (x + y) (x – y)

F{X?

(a) 6 : 1 (b) 1 : 5

(c) 5 : 1 (d) 3 : 2

96. Hcmƒ Hgp°n\v A\pIqeambn

aWn°qdn¬ 16 In.ao. thKØnepw

Hgp°n\v FXncmbn aWn°qdn¬

4 In.ao. thKØnepw k©cn°pw.

Fn¬ Hgp°psh≈Øns‚ thKX

F¥v?

(a) 5 km/h (b) 12 km/h

(c) 8 km/h (d) 6 km/h

97. A Hcp tPmen 10 Znhkw sIm≠pw B

AtX tPmen 15 Znhkw sIm≠pw

]q¿Ønbm°p∂p. 500 cq]

Iqenbmbn e`ns®n¬ B bpsS

hnlnXsa{X?

(a) 200 (b) 250

(c) 300 (d) 350

98.

0 .2×

0.2 + 0.02×

0.02

s‚ hne F{X?

0.0404

(a) 2.04 (b) 2.40

(c) 1

1

(d) 2

99. ‘+’KpW\sØbpw, ‘×’ke\

sØbpw ‘:’ hyhIe\sØbpw,

‘–’ lcWtØbpw kqNn∏n°p∂p

shn¬ (28 + 10 × 40) – 8: 3 = F{X?

(a) 37 (b) 140

(c) 64 (d) 39

100. Xmsg X∂ncn°p∂hbn¬ 1, 4, 7.......

F∂ t{iWnbnse AwKamhp∂Xv

GXv?

(a) 2002 (b) 2003

(c) 2001 (d) 2004

DØ-c-߃ 18 -˛mwt]Pn¬ --

www.talentacademy.co.in

16


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

ENGLISH

Selected Questions

1. The board_____ decided to

select the best

(a) have (b) have been

(c) has been (d) has

2. Few students knew the answer,

_____?

(a) didn’t they(b) did they

(c) aren’t they (d) isn’t it

3. There is a proposal to

start____University in every

backward district in the state

(Choose the correct article)

(a) an (b) a

(c) the (d) None of these

4. It ____raining for two hours.

(a) is (b) has been

(c) have been (d) was

5. “She was correcting our papers”

(Change into passive voice)

(a) Our papers were being

corrected by her

(b) Our papers was being

corrected by her

(c) Our papers was corrected

by her

(d) Our papers were corrected

by her

6. Choose the indirect speech of

He said, “Alas! it is a heavy

loss”

(a) He told it is a heavy loss

(b) He exclaim it was a heavy loss

(c) He exclaimed and said that it

was a heavy loss

(d) He exclaimed with sorrow

that it was a heavy loss

7. Light travels ___ than sound.

(a) fast (b) faster

(c) fastest (d) more fast

8. I must apologize ____ you for the

delay in reaching here

(Choose the correct preposition)

(a) for (b) to

(c) of (d) from

9. If you work hard, ______

(a) you would succeed

(b) you will succeed

(c) you would have succeed

(d) you would fail

10. Would you mind_______the

door?

(a) to shut (b) to have shut

(c) shut (d) shutting

11. He is a person____everyone

admires (Choose the correct

relative pronoun)

(a) who (b) whom

(c) whose (d) which

12. No sooner has she heard the sad

news____ she burst into tears.

(a) when (b) before

(c) than (d) then

For

oreign Wor

ords

Per diem - Per day

Prima facie - At first sight, clear and evident

Pro rata - In proportion

Sine die - Without anydefinite date

Sub judice - Before the judge or court

Tete-a-tete - A private interview, a confidential

conversation

Ultra virus - Beyond one’s powers

Vice versa - The order of relations being reversed

Vis-à-vis - Opposite or Face to Face

Viva voce - Oral test

13. Synonym of ‘Drudgery’

(a) Hard work(b) Easy work

(c) light work (d) None of these

14. Antonym of ‘Mitigate’

(a) aggravate (b) alleviate

(c) stubborn (d) deteriorate

15. One word for ‘Unacknowledged

use of a resource’ is called

(a) Plagiarism

(b) Agnosticism

(c) Optimism

(d) Vandalism

16. The train was coming, the

supervisor ____ the workers to

stop working on rail.

(a) called off

(b) called in

(c) called away

(d) called out

17. The idiom ‘Let the cat out of the

bag’ means

(a) put forward a matter to public

attention

(b) save someone from anger

(c) understand and share the

feelings of others

(d) tell a secret by mistake

18. Choose the wrongly spelt word

(a) Pyramid

(b) Octagon

(c) Mountainering

(d) Harvest

19. ‘Ipso facto’ means

(a) all the facts

(b) by the fact itself

(c) factually correct

(d) factually incorrect

20. Identify the sentence ‘Never

speak to me like that again’

(a) Interrogative

(b) Imperative

(c) Declarative

(d) Exclamatory

21. He is not tall enough to be a

soldier is a

(a) Simple sentence

(b) Complex sentence

(c) Compound sentence

(d) Compound complex

22. Spot the error

When I called at him (a)/

yesterday, he was busy (b)/

writing a book (c)/ on English

grammar (d)

23. There was a time when I _____

stay up very late (choose the

correct auxiliary verb)

(a) would (b) could

(c) can (d) must

24. Complete the proverb: ‘ People

who live in glass houses.....’

(a) should break down the

invisible walls

(b) should keep up

appearances

(c) shouldn’t throw stones

(d) None of these

25. Which word below is a

compound word

(a) Unless

(b) Weekend

(c) Family

(d) Pretest

26. The mother hen was followed

by her _____ of chickens.

(a) herd (b) litter

(c) brood (d) swarm

27. What is the female counterpart

of gander?

(a) Goose (b) Horse

(c) Bull (d) Sheep

28. Which is the adult of a fawn?

(a) Deer (b) Bison

(c) Horse (d) Buffalo

29. Apes_____in the forest

(a) gibber (b) bray

(c) hum (d) growl

30. ‘Typing is an important skill’.

The subject in this sentence is

(a) Typing

(b) is an important skill

(c) important skill

(d) Typing is an

www.talentacademy.co.in

19


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

1. (d) has

ENGLISH

ENGLISH Selected Questions

Board Hcp group Bbn-´mWv

]cn-K-Wn-t°-≠Xv. AXn-\m¬

singular verb BWv D]-tbm-Knt°-≠-Xv.

2. (b) did they

Few F∂Xv Negative word

Bb-Xn-\m¬ positive tag BWv

ChnsS D]-tbm-Kn-t°-≠-Xv.

Knew F∂ main verb s\ split

sNøp-tºmƒ knew - did + know

F∂m-bn-cn°pw.

Pronouns am{Xta question tag

¬ subject Bbn D]-tbm-Kn-°m≥

]mSp-≈q.

X∂n-cn-°p∂ sentence se

subject few students Bb-Xn-

\m¬ question tag¬ CXv ‘they’

F∂mbn amdpw.

Bb-Xn-\m¬ question tag- did

they? F∂m-bn-cn°pw

3. (b) a

University F∂Xv ‘yu’ F∂

Consonant sound ¬ Bcw-`n-°p-

∂-Xn-\m¬ indefinite article ‘a’

BWv D]-tbm-Kn-t°-≠-Xv.

4. (b) has been

X∂n-cn-°p∂ sentence ¬ ‘for’

F∂ time period D≈Xn-\m¬

present perfect continuous

tense BWv D]-tbm-Kn-t°-≠-Xv.


Answer

ers &

Explanations











Chn-SpsØ subject ‘it’ singular

Bb-Xn-\m¬ singular Bb ‘has

been’ BWv D]-tbm-Kn-t°-≠Xv

Collective

nouns

A murder of crows

A gaggle of geese

A watch of nightingales

A parliament of owls

A company of parrots

A muster of peacocks

A brace of pigeons

A host of sparrows

A wedge of swans

A sloth of bears

5. (a) Our papers were being

corrected by her

X∂n-cn-°p∂ sentence past

continuous ¬ BWv. past

continuous s‚ passive voice se

LS-\.

Object + was/were+being +

V 3

+ by + agent

passive voice se subject our

papers, plural Bb-Xn-\m¬ were

+ being + corrected + by + her

F∂mWv hcp-∂Xv

6. (d) He exclaimed with sorrow

that it was a heavy loss.

X∂ncn-°p∂ sentence exclamatory

sentence BWv. Bb-Xn-\m¬

reporting verb (said) exclaimed

F∂m°n am‰-Ww.

Alas F∂ exclamatory word

Hgn-hm-°Ww.

Reporting part t\bpw speech

part t\bpw XΩn¬ tbmPn-∏n-°p-∂-

Xn\v ‘that’ D]-tbm-Kn-°p-∂p.

Direct speech se tense simple

present Bb-Xn-\m¬ Indirect ¬

CXns\ simple past BI-Ww.

7. (b) faster

X∂ncn-°p∂ sentence ¬ ‘than’

D≈-Xn-\m¬ comparative degree

BWv ChnsS D]-tbm-Kn-t°-≠-Xv.

X∂ncn-°p∂ options ¬ (b) and

(d) comparative form ¬ BWv.

Hcp hy‡n-bp-sStbm hkvXp-hns‚tbm

Xs∂ c≠v qualities s\

]‰n ]d-bp-tºm-fmWv more

tN¿Øp≈ comparative form D]-

tbm-Kn-°p-∂-Xv.

ChnsS light Dw sound Dw XΩnemWv

comparison. AXn-\m¬ ‘er’

tN¿Ø comparative form BWv

tN¿t°-≠-Xv.

8. (b) to

apologize s‚ IqsS ‘to’ F∂

preposition BWv D]-tbm-Kn-t°-

≠-Xv.

9. (b) you will succeed

X∂n-cn-°p∂ sentence se if

clause. simple present ¬ BWv.

AXn-\m¬ main clause will + V 1

F∂m-bn-cn-°pw.

10. (d) shutting

would you mind \v tijw verb +

ing BWv D]-tbm-Kn-t°-≠-Xv.

11. (b) whom

blank \v tijw everyone F∂

pronoun h∂-Xn-\m¬ ‘whom’

F∂ relative pronoun BWv

D]-tbm-Kn-t°-≠-Xv.

12. (c) than

‘No sooner’ is always followed

by ‘than’

13. (a) Hard work

Drudgery - ITn-\hpw hnc-k-hp-amb

tPmen

Synonyms of Drudgery - toil,

labour, tedious work etc

14. (a) aggravate

Mitigate - Ipd-bv°p-I, eLq-I-cn-

°pI.

Mitigate synonyms- alleviate,

diminish, lighten

15. (a) plagiarism

Plagiarism - as‰m-cmƒ Fgp-Xn-b-

Xns\ kz¥-am°n Ah-X-cn-∏n-°p-∂-Xv.

Agnosticism - the view that the

existence of God or the

supernatural is unknown.

Optimism - ip` {]Xo£

Vandalism - F¥n-s\bpw \in-∏n-

°m-\p≈ kz`m-hw.

16. (d) called out

called out - hnfn-®p-Iq-hpI

called off - d±m-°pI

called in - £Wn-°pI

17. (d) tell a secret by mistake

18. (c) mountainering

Correct spelling - mountaineering

19. (b) by the fact itself

20. (b) Imperative

Verb ¬ As√-n¬ auxiliary

verb ¬ XpS-ßp∂ sentence Iƒ

imperative sentence Bbn-cn-°pw.

Command, Request, Advice

F∂nh {]I-Sn-∏n-°p-∂-Xn-\mWv

Imperative sentence D]-tbm-Kn-°p-

∂-Xv.

21. (a) Simple sentence

Hcp main clause am{X-ap≈

sentence s\ simple sentence

F∂p]d-bp-∂p.

22. (a) When I called at him

Correct - When I called on him

Hcp place visit sNøp-tºm-ƒ

‘called at’ BWv D]-tbm-Kn-°p-

∂Xv.

Hcp hy‡nsb visit sNøp-tºmgmWv

‘called on’ D]-tbm-Knt°≠Xv.

23. (b) could

]q¿Δ-Ime Ign-hp-I-sf-]‰n (past

ability) ]d-bm≥ ‘could’ D]-tbm-

Kn-°p-∂p.

24. (c) shouldn’t throw stones

25. (b) Weekend

26. (c) brood

A herd of cattle/cows/deer/

elephants/giraffes/goats

A litter of puppies/ cubs

A swarm of bees/ flies

27. (a) Goose

Masculine Feminine

Gander Goose

Horse Mare

Bull

Cow

28. (a) Deer

Horse - Foal, colt (male), filly

(female)

Buffalo - Calf ; Bison - Calf

29. (a) gibber

Donkey - brays

Bee - hums

Tiger, Bear - growls

30. (a) Typing

Subject tells us about who or

what the sentence is about

Predicate tells what the subject

is doing or what is being said

about the subject.

H∂mw dmv t\Sm≥

DØ-c-߃

1. Pqsse 30

2. Aø-Øm≥ tKm]m-e≥

3. sIm®o∏≥ Xc-I≥

4. AJn-e-Øn-c´v AΩmss\

5. _¿{Sm≥Uv d ¬

6. I.G. ]t´¬

(ap≥ RBI Kh¿W¿)

7. Nibble

8. 1978

9. tKm_nμv _nlmcn em¬

10. k_¿aXn

www.talentacademy.co.in

20


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI

Univer

ersity

Asst/VEO ]co-£-I-fn¬ tNmZn-°m≥

km[y-X-bp≈ 2019, 2018, 2017se {][m\ ]pc-kvIm-c-߃

2019 se Bt_¬ ]pc-kvImcw t\SnbXv

Karen Keskulla Uhlenbeck

(USA) (B-t_¬ ]pc-kvImcw

t\Sp∂ BZy h\n-X)

Future for Nature Award 2019 - \v

A¿l-bm-bXv

Znhy I¿\mSv (Cu Ahm¿Uv

t\Sp∂ BZy C¥y≥ h\n-X)

{]Ya Sheikh Saud International

Prize for Materials Research - \v

A¿l-\m-bXv

C N R Rao

International Shooting Sport

Federation (ISSF) s‚ D∂X _lp-a-

Xn-bmb Blue Cross Ahm¿Uv t\Snb

BZy C¥y≥ Xmcw

A`n-\hv _n{μ

AG FUND ]pc-kvImcw t\Sp∂ BZy

ae-bmfn

kp\nX IrjvW≥

Pritzker Architecture Prize t\Sp∂

BZy C¥y-°mc≥

_m¬IrjvW tZmjn (2018)





A¥m-cmjv{S ]pc-kvIm-c-߃

2018 se am≥ _p°¿ ]pc-kvImc tPXmhv

A∂ t_¨kv (Northern Ireland)

(t\m-h¬ : an¬°v am≥)

2018 se am≥ _p°¿ C‚¿\m-j-W¬

Ahm¿Un\v A¿l-cm-b-h¿

Olga Tokarczuk (Poland) (Novel:

Flights)

Jennifer Croft (Translator of

‘Flights’)


FAO - bpsS Future Policy Award

(FPA) 2018- ¬ Oscar for best

policies - ¬ Gold Prize t\Snb

C¥y≥ kwÿm\w

kn°nw

2018- se ^o¬Uvkv saU¬ t\Snb

C¥y≥-˛-A-ta-cn-°≥

Akshay Venkatesh

Linnean Medal in Botany t\Snb

BZy C¥y°mc≥

Kamaljit S. Bawa

2018- se World Press Photography

Award- \v A¿l-\m-bXv

Ronaldo Schemidt (sh-\-tkz-e)

A∂ t_¨kv

Golden Man Booker Prize \v A¿l-\m-bXv

Michael Ondaatje (t\m-h¬ : The English Patient) (Booker Prize-s‚

50-˛m-aXv hm¿jn-I-tØm-S-\p-_-‘n-®mWv Ahm¿Uv \¬In-b-Xv)

tZiob

]pc-kvIm-c-߃

Winner of 54 th Jnanpith Award 2018

Amitav Ghosh

(English Litterateur)

[2017 - Krishna Sobti, (Hindi

Litterateur)]

Winner of 49 th Dada Saheb Phalke

Award 2017

Vinod Khanna (Posthumous)

Winner of Vyas Samman 2018

Leeladhar Jagudi (Hindi)

(Poetry: ‘Jitne Log Utne Prem’)

[2017 - Mamta Kalia]

cmPohv Km‘n kZv`m-h\ Ahm¿Uv

2018

Gopalkrishna Gandhi

Winner of Moortidevi Award 2017

Joy Goswami

(Poetry Collection :

Du Dondo Phowara Matro )

(First Bengali poet to win Moortidevi

Award)


Winner of Saraswati Samman

2018

K. Siva Reddy (Telugu)

(Poetry:Pakkaki Ottigilite)

[2017- Sitanshu Yashaschandra

(Gujarati)]

-

Winner of Kalidas Samman 2018

Anjolie Ela Menon (Visual Arts)

[2017 - Ram Gopal Bajaj]

Indian Council of Food and

Agriculture (ICFA) bpsS {]Ya

World Agriculture Prize - \v A¿l-

\mbXv

Fw.-F-kv. kzman-\m-Y≥

2018- se Tansen Samman - \v A¿lbm-bXv

aRvPp talvØ

2018 se Indira Gandhi Peace Prize

t\Sn-bXv

Centre for Science and

Environment (CSE)(\yq-U¬ln)

(2017 - Dr. Manmohan Singh)



kwÿm\

]pc-kvIm-c-߃

2018 ˛se Fgp-Ø-—≥ ]pc-kvImcw

t\Sn-b-Xv

Fw. apIp-μ≥

[2017 ˛ sI. k®n-Zm-\-μ≥]

2018˛se h≈-tØmƒ ]pc-kvImcw

t\Sn-bXv -

Fw. apIp-μ≥

[2017˛ {]`m-h¿Ω]

2018˛se ap´Øph¿°n ]pc-kvImcw

t\Sn-bXv

sI.-B¿. aoc

(t\m-h¬- ˛ -B-cm-®m¿)

[2017 ˛ Sn.-hn. N{μ≥]

2018 ˛ se hb-em¿ Ahm¿Uv

t\SnbXv.

sI.-hn. taml≥Ip-am¿

(t\mh¬ ˛ DjvW-cm-in: Ic∏p-d-Øns‚

CXnlmkw)

[2017˛ Sn.-Un. cma-Ir-jvW≥]

2019-se lcn-h-cm-k\w ]pc-kvIm-c-

Øn\v A¿l-bm-bXv -

]n. kpioe

(2018: sI.-F-kv. Nn{X)

2019- se \nim-K‘n ]pc-kvIm-c-Øn\v

A¿l-bm-bXv

Iem-a-WvUew t£am-hXn

-(tam-ln-\n-bm´w) (2018: V.P.

Dhananjayan, Shantha Dhananjayan)

2019- se {]hmkn `mc-Xob kΩm-\-

Øn\v A¿l-cmb ae-bm-fn-Iƒ

KoX tKm]n-\m-Yv,

hn.-Sn. hnt\m-Z≥

2017 se sP.-kn. Um\n-tb¬

]pckvImc tPXmhv

{ioIp-am-c≥ Xºn

2018˛se amXr-`qan kmlnXy

]pckvImcw t\SnbXv

F≥.-F-kv. am[-h≥

[2017 ˛ Fw.-sI. km\p]












2018 ˛ se HmS-°p-g¬ Ahm¿Uv

t\Snb-Xv.

tUm. C.-hn. cma-IrjvW≥

(t\mh¬ ˛ ae-bmf t\mh-ens‚

tZi-Im-e-߃)

[2017 ˛ Abva\w tPm¨]

2016˛se kzmXn kwKoX ]pc-kvImcw

t\Sn-bXv

Sn.-hn. tKm]m-e-IrjvW≥ (ar-Zw-Kw)

2017 -˛18˛se Pn.-hn.-cmP Ahm¿Uv

tPXm°ƒ

Pn≥k¨ tPm¨k≥

(AXve-‰nIvkv)

hn. \o\ (AXve-‰nIvkv)

2018-˛se ]fl-{]`m ]pckvImc

tPXmhv

I¬∏‰ \mcm-b-W≥

[2017-˛ {]`m h¿Ω]

2018 ˛se Bim≥ kvamcI IhnXm

]pc-kvImc- tPXmhv -

tZi-aw-Kew cma-Ir-jvW≥

Kpcp-hm-bq¿ tZhkzw {SÃns‚

2018˛se ⁄m\-∏m\ ]pc-kvIm-c-

Øn\v A¿l-\mbXv

{ioIp-am-c≥ Xºn

2017-18 se Nm≥kvtegvkv Ahm¿Uv

t\SnbXv

almflm Km‘n k¿Δ-I-em-ime

2017- se cmPm chn-h¿Ω ]pc-kvImc-Øn\v

A¿l-\m-bXv

]n. tKm]n-\mYv

Ducm-fp-¬ te_¿ tIm¨{SmIv‰v

tIm˛-Hm-∏-td-‰ohv skmssk‰n-bpsS

2018-˛se hmKv-`-Sm-\μ ]pc-kvIm-c-

Øn\v A¿l-\m-bXv -

Sn. ]fl-\m-`≥

2018- se World Press Cartoon

Ahm¿Uv t\Snb ae-bmfn

tXmakv B‚Wn

tIcf aoUnb A°mZan-bpsS {]Ya

temI {] v t^mt´m-{Km-^¿

ss{]kn\v A¿l-\mbXv

Nick Ut

(The Terror of War F∂ Nn{X-

Øn-\mWv Ahm¿Uv)

tIcf k¿Δ-I-em-im-e-bpsS {]Ya

H.-F≥.-hn. kmlnXy ]pc-kvIm-c-

Øn\v A¿lbm-bXv

kpK-X-Ip-amcn

{]Ya t{ijvT `mjm ]pc-kvIm-c-

Øn\v A¿l-\m-bXv

hn.B¿. {]t_m-[ -N-{μ≥

\mb¿

Winner of Sukumar Azheekkode

Tatwamasi Award 2018

M.P. Veerendra Kumar

( 2017 : Kanam Rajendran)

www.talentacademy.co.in 21


1 st May 2019 TALENT

ACADEMY VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI












ae-bm-f-Ønse BZysØ kmln-Xy

-{]-ÿm-\-ambn IW-°m-°p-∂Xv

]m´v kmlnXyw

ae-bmf `mj-bnse BZ-ysØ ]m´v

IrXn

cma-N-cnXw

cma-N-cn-X-Øns‚ I¿Øm-hv

Nocm-a≥

‘\ncWw Ihn-Iƒ’ F∂-dn-b-s∏-Sp-

∂Xv

cma-∏-Wn-°¿, am[-h-∏-Wn-°¿,

i-c-∏-Wn-°¿




Confusing Facts

"IÆ-»-cm-am-bWw' Fgp-Xn-bXv

cma-∏-Wn-°¿

"IÆ»`mcXw' Fgp-Xn-bXv

cma-∏-Wn-°¿

"`mc-X-ame' Fgp-Xn-bXv

i-c-∏-Wn-°¿

‘{]mNo\ Ihn-{X-b-w’ F∂-dn-b-s∏-

Sp∂Xv -

sNdp-t»cn, Fgp-Ø-—≥,

Ip©≥ \º-ym¿

"B[p-\nI Ihn-{X-b-w' F∂-dn-b-s∏-

Sp-∂-Xv

Bim≥, D≈q¿,

h≈-tØmƒ

ae-bm-f-`m-j-bpsS ]nXmhv

Xp©Øv cmam-\pP≥

Fgp-Ø-—≥

Fgp-Ø-—s‚ P∑-ÿew

Xp©≥]dºv (Xncq¿)

Infn-∏m´v {]ÿm-\-Øns‚

D]-⁄m-Xmhv

Fgp-Ø-—≥

‘]pXp-a-e-bm¨a-X≥ atl-i-z-c≥’

F∂v FgpØ—s\ hnti-jn-∏n-®-Xv

h≈-tØmƒ

Xp≈¬ {]ÿm-\-Øns‚ D]-⁄m-

Xmhv

Ip©≥ \º-ym¿













‘IrjvW-KmY’ bpsS I¿Ømhv

sNdp-t»cn

G‰hpw {]mNo-\-amb NºpIr-Xncmam-bWw

Nºp

(]q\w \ºq-Xn-cn)

G‰hpw henb Nºp Ir-Xncmam-bWw

Nºp

‘Ac-°hn’ F∂-dn-b-s∏-Sp-∂Xv

]q\w \ºq-Xncn

sX‰-cpXv

ae-bmf `mj-bn-ep-≠mb BZy

ktμi Imhyw

DÆp-\oen ktμiw

tIc-f-Øn¬ kwkvIr-X-`m-j-bnep-≠mb

BZy ktμi Imhyw

ipI-k-tμiw

`‡-Ihn F∂-dn-b-s∏-Sp-∂Xv

]q¥m\w

⁄m\-∏m\, k¥m-\-tKm-]m-ew,

{ioIr-jvW-I¿Wm-ar-Xw F∂nh

cNn-®Xv

]q¥m\w

ae-bm-f-Øn¬ cNn-°-s∏´ BZysØ

kºq¿Æ cmam-bW IrXn

cma-IY∏m´v

‘sh¨a-Wn-{]-ÿm-\-Øns‚ A\-¥cm-h-Imin’

F∂-dn-b-s∏-Sp-∂Xv

h≈-tØmƒ

No Doubt

Km‘n-Pn-sb-°p-dn®v h≈-tØmƒ

cNn® IrXn

Fs‚ Kpcp-\m-Y≥

Km‘n-Pn-sb-°p-dn®v h≈-tØmƒ

cNn® hnem]-Im-hyw

_m∏pPn

hnti-j-W-߃





"i_vZ-kp-μ-c≥'

h≈-tØmƒ

"D÷ze i_vZm-Vy≥'

D≈q¿

"Bi-b-Kw-`o-c≥'

Ipam-c-\m-im≥

‘kvt\l-Km-b-I≥’

Ipam-c-\m-im≥























D≈q¿ cNn® ]® ae-bmf IrXn

Hcp t\¿®

D≈q¿ Fgp-Xnb kmlnXy Ncn-{X-

Øns‚ t]cv

tIcfkmlnXy N-cn{Xw

D≈q¿ Fgp-Xnb Nºq-IrXn

kpPm-tXm-Z-zmlw

D≈q¿ cNn® \mSIw ˛ Aw_

Iøq¿ ka-csØ Bkv]-Z-am°n

"Nnc-kva-cW' F∂ IrXn cNn-®Xv

\nc-RvP\

ae-bmfw A®-Sn-bpsS ]nXmhv

s_©-an≥ s_bven

ae-bmf `mj-bn¬ BZyw A®-Sn®

]pkvXIw

kwt£] thZm¿Yw

kwt£] thZm¿Yw cNn-®Xv

¢a‚ v ]nbm-t\mkv

hcn-I-fnse hk¥w

Imt°.... Imt°.... IqsS-hnsS ˛ D≈q¿


AJn-em-WvU-a-WvUew AWn-bns®m-cp°n

˛ ]¥fw sI. ]n. cma≥]n≈

Pb Pb tImaf tIcf [c-Wn ˛ t_mt[-iz-c≥

Hma\ Xnƒ InSmthm ˛ Cc-bn-Ω≥ Xºn

ssZhta ssIsXmgmw ˛ ]¥fw tIcf h¿Ω

hcnI hcnI kl-Ptc ˛ Awin \mcm-bW ]n≈





h≈-tØmƒ cNn® alm-Imhyw

Nn{X-tbmKw

h≈-tØmƒ cNn® hnem-]-Imhyw

_[n-c-hn-em]w

ae-bm-f-Ønse G‰hpw henb

t\mh¬

Ah-Im-in-Iƒ

(Fw.-sI. tat\m≥)

"IÆp-\o¿Øp≈n' F∂ hnem-]-

Imhyw cNn-®-Xv

\me-∏m´v \mcm-b-W- ta-t\m≥

"abq-c-k-tμiw' cNn-®-Xv

tIcf h¿Ω hen-b

tIm-bn-Ø-ºp-cm≥

_‘pc Im©\ Iq´n-em-sW-nepw

_‘\w _‘\w Xs∂ ]mcn¬ ˛ h≈-tØmƒ

kvt\ln-°-bn√ Rm≥ t\mhp-am-flm-hns\

kvt\ln-®n-Sm-sØmcp XØzimkv{X-sØbpw

˛ h-b-em¿

am‰p-hn≥ N´-ß-sf-kz-b-a-s√-n¬

am‰p-a-Xp-Ifo \nß-sf-Øm≥

alm-Im-hyw Fgp-XmsX alm-Ihnbmb

hy‡n- ˛ Ipam-c-\m-im≥

Ipam-c-\m-ims‚ BZy IrXn

hoW]qhv

ae-bm-f-Ønse BZy e£-W-samØ

Imev]\nI JWvU-Imhyw

hoW-]qhv

Ipam-c-\m-im≥ Ip´n-Iƒ°mbn cNn®

IrXn ˛ ]pjv]-hmSn

Bims‚ Ah-km\ IrXn

IcpW (_p≤-a-X-sØ-°p-dn-®v)

D≈q¿ cNn® alm-Im-hyw

Dam-tI-cfw

Ata-cn-°≥ h\nX ImX-dn≥

tatbmtbmSv `mc-X-kv{Xo-X-z-Øns‚

al-Øzw hni-Zo-I-cn-°p∂ D≈qcns‚

IrXn ˛ Nn{X-ime

˛ Ipam-c-\m-im≥

Hcp-h´w IqSn-sb≥ Hm¿Ω-Iƒ tabp∂

Xncp-ap-‰-sØ-Øp-hm≥ tamlw ˛ H. F≥. hn




BZy Cw•o-jv-˛-a-e-bmfw \nL≠p

Xøm-dm-°n-bXv

s_©-an≥ s_bven

BZy ae-bm-fw-˛-Cw-•ojv \nL≠p

Xøm-dm-°n-bXv

sl¿a≥ Kp≠¿´v

ae-bmf `mj-bnse BZy

\nL≠p cq]-s∏-SpØnbXv

A¿tWmkv ]mXncn

(ae-bm-fw-˛-t]m¿®p-Kokv)

I¿Æs\ \mb-I-\m°n ]n.sI.

_me-IrjvW≥ cNn® t\mh¬

C\n Rm≥ Dd-ßs´

`oas\ \mb-I-\m°n Fw. Sn.

cNn® t\mh¬ ˛ c≠m-aqgw

www.talentacademy.co.in

22


1 st May 2019

TALENT

ACADEMY

VIJAYAREKHA Volume VII Issue No. 05 PSC a’-c-]-co£m amknI









hm¿Ø-I-fn-eqsS

FIFA Executive Council - ¬ AwKamb

BZy C¥y≥

Praful Patel

temI-_m-ns‚ ]pXnb {]kn-U‚ v

David Malpass (13˛ma-Xv)

NASSCOM - s‚ ]pXnb sNb¿am≥

Keshav Murugesh (2019-20)

ss_Pqkv teWnwKv B∏ns‚ tIcf

{_m‚ v Aw_m-kn-U-¿

taml≥em¬

Street Child Cricket World Cup 2019-

se C¥y≥ Soans‚ KpUvhn¬

Aw_m-kn-U¿

anXmen cmPv

2018- se kc-kzXn kΩm-\-Øn\v

A¿l-\m-bXv

sI. inh sdUvVn (sX-ep-v)

(I-hn-Xm-k-am-lmcw : Pakkaki

Ottigilite)

tXm∂-bv°¬ Bim≥ kvamcI

tZiob kmwkvIm-cnI C≥Ãn-‰yq-

´ns‚ hoW-]qhv ]pc-kvIm-c-Øn\v

A¿l-\m-bXv

tUm. sh≈m-bWn A¿Pp-\≥

(c-N-\ : Bim≥ ae-bm-f-Øns‚

\hbpK inev]n)

Wisden Almanack 2019 Men’s

Leading Cricketer of the Year

hncmSv tImlven

2019- ¬ djy-bpsS ]c-tam-∂X

_lp-a-Xn-bmb Order of St

Andrew the Apostle \v A¿l-

\mb C¥y≥

\tc-{μ-tamZn

2019- ¬ UAE - bpsS D∂X

_lp-a-Xn-bmb Zayed Medal - \v

A¿l-\m-bXv

\tc-{μ-tamZn








2019- se UNESCO / Guillermo Cano

World Press Freedom Prize - \v A¿lcm-b-h¿

Wa Lone, Kyaw Soe Oo

(Reuters - se dnt∏m¿´¿am¿)

2019 G{]n¬ 1- \v _mv Hm^v

_tdmU-bn¬ ebn® _mp-Iƒ

hnPb _mv, tZ\ _mv

({]-kvXpX eb-\-tØmsS _mv Hm^v

_tdmU C¥y-bnse G‰hpw henb

aq∂m-asØ hmWnPy _mpw

c≠masØ henb s]mXp-ta-Jem

_mp-ambn)

C¥y-bn-em-Zy-ambn Carbon - Positive

settlement - tag e`n® {Kmaw

Phayeng (aWn-∏q¿)

C¥y-bnse BZy ‘Voter Park’

\nehn¬ h∂ \Kcw

Kpcp{Kmw (l-cn-bm-\)

temI-Øn-em-Zy-ambn BZn-hmkn

tKm{X `mj-bn¬ \n¿Ωn-°-s∏´

kn\na

t\XmPn (kw-hn-[m\w : hnPojv aWn)

(C-cpf `mj-bn-emWv Nn{Xw \n¿Ωn-®Xv)

C¥y-bnse BZy Interactive bird

park \ne-hn¬ h∂ \Kcw

apwss_

alm-flm-Km‘n sXmgn-ep-d∏v ]≤Xn

2019 - se ]pXnb \nc°v A\p-kcn®v

G‰hpw IqSp-X¬ thX\w

e`n°p∂ kwÿm\w

lcn-bm\ (284 cq])

(G-‰hpw Ipdhv : _olm¿,

Pm¿JWvUv (171 cq]), tIc-f-Ønse

thX\w - 271 cq])

Pulitzer Prize 2019

Fiction - Richard Powers (The Overstory)

Drama - Jackie Sibblies Drury (Fairview)

History - David. W. Blight (Frederick Douglass : Prophet of Freedom)

Biography - Jeffrey. C. Stewart (The New Negro : The Life of Alain Locke)

Poetry - Forrest Gander (Be with)


2019- se World Press Photo of the

Year Ahm¿Un\v A¿l-\m-bXv

John Moore

(‘Crying Girl on the Border’ F∂

Nn{X-Øn-\mWv ]pc-kvIm-cw)

C¥y-bn¬ BZy-ambn ISO

Certification t\Snb sdbn¬th

tÃj≥

Kphm-lØn sdbn¬th tÃj≥

2020- se G 20 kΩn-‰ns‚ thZn

kuZn Atd_y

temI-Øn-em-Zy-ambn 24 × 7 Pollution

Charge Zone Bcw-`n® \Kcw

e≠≥

temI-Øn-em-Zy-ambn armed

amphibious drone boat (Marine

Lizard) hnI-kn-∏n® cmPyw

ssN\



sImlna bp≤-Øns‚ F{Xm-aXv

hm¿jn-I-amWv 2019- ¬ \S∂Xv

75 -maXv

Pmen-b≥ hmem-_mKv Iq´-s°m-ebpsS

F{Xm-aXv hm¿jn-I-amWv

2019- ¬ \S-∂Xv

100-maXv

(1919 G{]n¬ 13- \mWv Pmenb≥hmem_mKv

Iq´-s°me \S-∂-Xv)

ASp-ØnsS kap-{Z-Øn-\-Sn-bn¬ h®v

kap{Z kwc-£WsØ Ipdn®v

kwkmcn® Seychelles {]knU‚ v

Danny Faure

ASp-ØnsS A·n-°n-c-bmb t\m{XZmw

IØo-{U¬ ÿnXn sNøp∂ \Kcw

]mcokv ({^m≥kv)

temI-Øn-em-Zy-ambn ªUv sh temSp-

Iq-Snb 3D - Printed lrZbw \n¿Ωn®

k¿Δ-I-em-ime

Tel Aviv University (C{km-tb¬)

ASp-ØnsS IVF kmt-XnI hnZy-bneqsS

‘Three person’ baby P\n®

cmPyw

{Kokv

2019- se Cuÿ Zn\-Øn¬

{InkvXy≥ ]≈n-I-fnepw BUw-_-ctlm-´-ep-I-fnepw

h≥ kvt^mS\

]cºc \S∂ cmPyw

{ioe (CtX XpS¿∂v

{ioebn¬ ASnb-¥ncmhÿ

{]Jym]n®p)

aym≥a-dnse AXn¿Øn-I-fn¬ Iymºv

sNbvXn-cn-°p∂ Iem-]-Im-cn-Isf Iog-

S-°p-∂-Xn-\mbn C¥ym-˛-aym≥a¿ kwbp-

‡-ambn Bcw-`n® kpc£m \S-]Sn

Operation Sunrise

2018-¬ tIc-f-Øn-ep-≠mb

{]fbsØ°pdn®v ASp-ØnsS

sslt°m-S-Xn°v dnt∏m¿´v ka¿∏n®

Aan-°kv Iyqdn

tP°_v. ]n. AeIvkv















temI-Ønse

G‰hpw henb

hnam\w

Stratolaunch

temI-Øn-em-Zy-ambn 5G Ih-tdPv

e`y-am-°nb Pn√

Hongkou (Shanghai, ssN-\)

temI-Øn-em-Zy-ambn tZiob Xe-

Øn¬ 5G samss_¬ s\‰vh¿°v

Bcw-`n® cmPyw

Z£nW sImdnb

aq∂v {`a-W-]-Y-Zu-Xy-߃ hnP-b-Ic-ambn

]q¿Øn-bm-°nb sF.-F-kv.-

B¿.-H. bpsS hnt£-]W hml\w

PSLV C - 45 (2019 G{]n¬ 1)

(ssk\nI D]-{K-l-amb EMISAT

hntZ-i-cm-Py-ß-fpsS 28 D]-{K-l-߃

F∂n-h-bmWv hnt£-]n®Xv)

ASp-ØnsS bqWn-th-gvkn‰n Hm^v

FÕn≥_¿Knse Kth-j-I¿ Is≠-

Ønb {Zhy-Øns‚ ]pXnb Ahÿ

sNbn≥ sa¬‰Uv tÉv

ASp-ØnsS \mk-bnse Kth-j-I¿

Is≠-Ønb {]]-©-Ønse BZy

X∑m{X

Helium Hydride

{ioe--bpsS {]Ya dnk¿®v

km‰sse‰v

Raavana - 1

t\∏m-fns‚ {]Ya km‰-sse‰v

NepaliSat - 1

2019- se kt¥mjv t{Sm^n

tPXm°ƒ

k¿Δo-kkv

(d-Æ-d∏v ˛ ]©m-_v)

2019-˛se Gjy≥ AXve-‰nIv

Nmºy≥jn-∏n¬ h\n-X-I-fpsS 1500

ao‰-dn¬ kz¿Ww t\Snb ae-bmfn

]n.bp Nn{X

(thZn ˛ tZml (J-Ø-¿))

sF.-]n.-F¬-˛¬ 100 hnP-b-߃

t\Sp∂ BZy Sow

apwss_ C¥y≥kv

ASp-ØnsS A¥-cn® C¥y≥ kwc`-

IXz {]ÿm-\Øns‚ ]nXmhv F∂dn-b-s∏-´n-cp∂

hy‡n

Dr. V. G. Patel

2019 G{]n¬ 9 \v A¥-cn®, tIcf

tIm¨{Kkv (M) sNb¿am\pw ap≥

a{¥n-bp-am-bn-cp∂ hy‡n

sI.-Fw. amWn

ASp-ØnsS A¥-cn® ap≥ tIcf

AUo-j-W¬ No^v sk{I-´dn

tUm. Un. _m_p-t]mƒ

www.talentacademy.co.in 23

More magazines by this user
Similar magazines