Lothian NHS Board - NHS Lothian

nhslothian.scot.nhs.uk

Lothian NHS Board - NHS Lothian

Lothian NHS Board

Waverley Gate

2-4 Waterloo Place

Edinburgh

EH1 3EG

Telephone 0131 536 9000

Fax 0131 536 9088

www.nhslothian.scot.nhs.uk

Date 26/02/13

Our Ref 3606

Dear

Enquiries to Richard Mutch

Extension 35687

Direct Line 0131 465 5687

Email richard.mutch@nhslothian.scot.nhs.uk

FREEDOM OF INFORMATION – JUNIOR DOCTOR ROTAS

I write in response to your request for information in relation to junior doctor rotas under the New

Deal. Please note that there are no trusts within the NHS in Scotland.

I have been provided with information to help answer your request by Ms Jackie Houston,

Head of Employee Relations - Medical and Dental, NHS Lothian.

Question:-

1. How many junior doctors (doctors in training) do you currently employ in your Trust/ Health

Board?

Answer:-

There are currently 854.93 whole time equivalent junior doctors within NHS Lothian.

Question:-

2. How many monitoring exercises of junior doctors’ rotas under the New Deal have the hospitals

in your Trust/Health Board undertaken since August 2009 to the date of this email request

(1 st February, 2013)?

Answer:-

Since August 2009 there have been 1,006 monitoring exercises undertaken.

Question:-

3. How many times have individual junior doctors’ working hours monitored as non-compliant

under New Deal requirements at the hospitals in your Trust/Health Board in the following

periods:

Answer:-

Between Aug-

Dec 2009;

In 2010 In 2011 In 2012 In 2013 to date?

1 0 1 0 0

Question:-

Headquarters

Waverley Gate, 2-4 Waterloo Place, Edinburgh EH1 3EG

Chair Dr Charles J Winstanley

Chief Executive Tim Davison

Lothian NHS Board is the common name of Lothian Health Board


3606

4. Have you identified any actual OR potential breaches of the EWTD (European Working Time

Directive) with regard to junior doctors working for your Trust/Health Board? If so on how many

occasions did such actual OR potential breaches of the EWTD occur and how many junior

doctors were affected?

Answer:-

Between Aug-

Dec 2009;

0 0

In 2010 In 2011 In 2012 In 2013 to date?

35 occasions,

23 junior

doctors affected

9 occasions, 7

junior doctors

affected

Question:-

5. If you have identified any actual OR potential breaches of the EWTD what action have you

taken to remedy such actual or potential breaches of the EWTD?

Answer:-

Re-enforcement of the Compensatory Rest Policy. Revision of the rota template with shorter

shift lengths/reduced post-call day to ensure rota is more robust.

Question:-

6. Is your Trust fully compliant with its obligations under the New Deal and the EWTD? At what

date did your Trust/ Health Board become New Deal and/or EWTD compliant?

Answer:-

Yes, since August 2009

Question:-

7. In the latest 12 month period for which data is available, have any hospitals in your

Trust/Health Board scheduled junior doctors to work 7 night shifts in a row?

Answer:-

No junior doctor has been scheduled to work 7 night shift in a row in the last 12 months.

Question:-

8. How many hospitals in your Trust/Health Board routinely schedule Consultants to work

physically on-site during out of hours (weekend and night) shifts?

Answer:-

This information is not held in a centrally recorded extractable format.

0

Question:-


3606

9. How many hospitals in your Trust/Health Board routinely schedule Consultants to work

physically on-site during out of hours (weekend and night) shifts in departments that do not

specialise in accidents and emergencies?

Answer:-

This information is not held in a centrally recorded extractable format.

I hope the information provided helps with your request.

If you are unhappy with our response to your request, you do have the right to request us to review

it. Your request should be made within 40 working days of receipt of this letter, and we will reply

within 20 working days of receipt. If our decision is unchanged following a review and you remain

dissatisfied with this, you then have the right to make a formal complaint to the Scottish Information

Commissioner.

If you require a review of our decision to be carried out, please write to the FOI Reviewer at the

address at the head of this letter. The review will be undertaken by a Reviewer who was not

involved in the original decision-making process.

FOI responses (subject to redaction of personal information) may appear on NHS Lothian’s

Freedom of Information website at :-

http://www.nhslothian.scot.nhs.uk/YourRights/FOI/Pages/default.aspx

Yours sincerely

ALAN BOYTER

Director of Human Resources

and Organisational Development

Cc: Chief Executive

More magazines by this user
Similar magazines