KRYE N'VETI - Gazeta Express

gazetaexpress.com

KRYE N'VETI - Gazeta Express

BOTA: GJENERATA E HUMBUR E IRAKUT f12-13 SPORT: PRISHTINA, PËR FITORE NË MERDARË

Express

www.gazetaexpress.com N° 2861 Viti VIII • Kosovë 0.30 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

Bëhu Hej!

Pse po pret?

KRYE N’VETI

Pavarësisht kritikave të FMN’së, Qeveria e

Kosovës nuk do të ndalet me autostradën

Prishtinë-Hani i Elezit. Ministri Fehmi Mujota

ka bërë publike kompanitë e parakulifi kuara

dhe ka thënë se sivjet nis ndërtimi i kësaj

rruge. Por zyrtarë të Fondit deklaruan ditë

me parë se Qeveria nuk guxon t’i hyjë kësaj

aventure pa u shitur PTK. f10-11

E mërkurë

20 mars 2013

f28

PDK ka hequr të

martën nga rendi

i ditës votimin e

rekomandimeve nga

debati parlamentar

për rastin “Kiçina”.

Ky veprim i

bashkëpartiakëve nuk

është komentuar nga

iniciuesi i debatit,

Ramiz Lladrovci.

Thotë se vota është

e drejtë e secilit. f7

Dështon Ramizi

Departamenti pa master

A I BINDI BIDEN?

Hashim Thaçi dhe Tomislav Nikolic, pas takimit që patën me

Hashim Thaçi dhe Tomislav Nikolic, pas takimit që patën me

Zëvendëspresidentin Joe Biden, i shtrënguan duart me njëri-tjetrin në

Romë. Tani radhën e ka Baronesha Ashton, e cila sot i ballafaqon për

të shtatën herë dy kryeministrat. Burime të Express thonë se në këtë

takim ka shans të arrihet marrëveshja për Veriun.

f4-5

Dega e Gjuhës dhe Letërsisë Gjermane qe gjashtë vjet nuk është akredituar

për studime master. Kjo ka ndodhur për shkak të mungesës së stafi t arsimor.

Zyrtarë të Fakultetit të Filologjisë premtojnë se në vitin e ardhshëm do të jenë

të akredituar edhe për këtë degë. | FAQE 8-9

OpED Me dy gishta përpjetë

Pjesëtarët e FSK’së që fotografohen duke bërë rite kolektive fetare në ambiente

sekulare ushtarake dhe me uniformën e shtetit sekular dhe multi-konfesional, veç

sa bëhen mjet i fuqishëm i propagandës së vjetër serbe, që tenton ta ngjyrosë

Kosovën shumë specifi kisht tash e 100 vjet. Shkruan: Petrit Selimi | FAQE 3

KOMENT Maqedonia, strehë e lakmive të tepruara

Maqedonia gjithnjë e më tepër po i ngjan një shtëpie pa pullaz në të cilën të

gjithë nga pak po e improvizojnë strehën e lakmive të tepruara për pushtet dhe

territore. Shkruan: Emin Azemi | FAQE 2


2

Pressing

Fjalët tona

Progresi me Serbinë,

i rëndësishëm për

integrim.

MOTI PRISHTINË

Sot

Max: 15 °C

Min: 6 °C

Nesër

STEFAN FULE,

Komisionari për zgjerim i

BE-së, i cili tha se Kosova

ka bërë progres në

prioritetet e caktuar nga

BE, megjithatë mbetet të

angazhohet në sundimin e

ligjit dhe reformave.

Përgjegjësia për

suksesin e

dialogut mbi Prishtinën

dhe ndërkombëtarët.

MARKO GJURIC,

Këshilltar i presidentit të

Serbisë, Tomislav Nikolic,

i cili tha se përgjegjësia

për “suksesin e dialogut

është në Prishtinë dhe te

komuniteti ndërkombëtar”,

pasi, sipas tij, “Serbia ka

bërë gjithë çka është e

mundur”.

Shqipëria të

angazhohet

që Kosova të bëhet

me kod telefonik.

BESIM BEQAJ,

Ministri për Zhvillimi

Ekonomik, pas takimit

që pati me ministrin për

Inocavion dhe Teknologji të

Shqipërisë, Genc Pollo.

Max: 13 °C

Min: -1 °C

Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC

Adresa: Dardania 1/1

Prishtinë, 10000, Kosovë

E-Mail: info@gazetaexpress.com

Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78

www.gazetaexpress.com

Maqedonia

gjithnjë e më

tepër po i ngjan

një shtëpie pa

pullaz në të cilën

të gjithë nga pak

po e improvizojnë

strehën e lakmive

të tepruara për

pushtet dhe

territore. Gara

për të zënë vend

sa më shumë në

këtë strehë, i

ka bërë njerëzit

të harrojnë

se kanë edhe

shtëpi. Gruevski

në njërën anë,

Ahmeti në anën

tjetër, kanë

nxjerrë njerëzit e

tyre nga shtëpitë

për të zgjatur

sa më shumë

vetullën e strehës

mbi lakmitë e

tyre

E mërkurë 20, mars 2013

Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Politikë: Shpend Limoni shpend.limoni@gazetaexpress.com Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com\

Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com

Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,

Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;

Drejtor ekzekutiv: Shpend Jakupi, shpend.jakupi@gazetaexpress.com Shtypi: Roto Print Center: MediaWorks.

Emin Azemi

Maqedonia, strehë e

lakmive të tepruara

DIKSURSET KUNDËRTHËNSE ETNIKE: Edhe kjo

fushatë zgjedhore në Maqedoni erdhi pa ndonjë

risi ligjërimore. Administrimi i një fondi të reduktuar

shprehjesh e frazash politike do të jetë edhe

kësaj radhe oferta e cunguar e komunikimit me publikun.

Prezantimi i platformave elektorale përcillet

me një diskurs tashmë të njohur, ku gjithsesi bie ne

sy disonanca në mes të asaj që thuhet në publik,

asaj çka shkruan në platformën zgjedhore dhe asaj

që do të sendërtohet në praktikë. Diskursi publik i

kësaj fushate zgjedhore, në ambientet e pastra etnike,

është një kopje e zbehtë e fjalamanisë boshe të

fushatave pararendëse, ndërkohë që në ambientet

heterogjene etnike ndryshojnë punët. Atje, diskurset

kundërthënse publike, përmes mobilizimit të

resurseve të mëdha infrastrukturore monoetnike,

kanë bërë që Maqedoninë gjithnjë e më tepër ta

shndërrojnë në një shtëpi pa pullaz në të cilën të

gjithë nga pak po e improvizojnë strehën e lakmive

të tepruara për pushtet dhe territore. Gara për të

zënë vend sa më shumë në këtë strehë, i ka bërë

njerëzit të harrojnë se kanë edhe shtëpi. Gruevski

në njërën anë, Ahmeti në anën tjetër, kanë nxjerrë

njerëzit e tyre nga shtëpitë për të zgjatur sa më shumë

vetullën e strehës mbi lakmitë e tyre. Ky zgjatim

i funksionit që ka vatra e shtëpisë dhe zëvendësimi

me një strehë për të përmbledhur ambicjet e tepruara

të politikëbërësve, ka rrezik ta shpërfytyroj

edhe njëherë ndjenjën e përbashkësisë për këtë

shtëpi, e cila në v. 2001 për një grime ngeli pa u bë

shkrumb e hi.

ÇMONTIMI I MAQEDONISË SË OHRIT: Politika

maqedonase e udhëhqur nga Nikolla Gruevski ka

kohë që e ka humbur sensin e të qenit bashkë dhe

tani mbi një nacionalizëm vulgar po ngre alibinë

e rrezikshme të ruajtjes së Maqedonisë nga ata

që gjoja deshën ta shkatërrojnë atë në vitin 2001.

Ky është edhe burimi i zjarmisë së tij në fjalët

plot mllef drejtuar shqiptarëve që ‘’të shkojnë në

Shqipëri, sepse këtu është Maqedoni’’. Ekziston

pra një prirje permanente e kësaj politike për ta

çmontuar frymën dhe karakterin konstitucional

të Maqedonisë së Ohrit, për të instaluar mbi të një

ngrehinë që do të artikulonte interesa të ngushta

politike e oligarkiko-ekonomike. Por, jo pa mëkate

janë edhe përfaqësuesit politikë shqiptarë. Nuk ka

ndodhur deri më tani asnjëherë ata t’u vënë kusht

kryeministrave maqedonas se me cilën marrëveshje

do të hyjnë në koalicion? Me marrëveshjen

interne që ata e bëjnë me kryeminstrat maqedonas,

në ndonjë restorant të Shkupit, apo me Marrëveshjen

e Ohrit. Prandaj edhe atëherë kur kryeministrat

maqedonas i shkelin me të dyja këmbët afatet

për implementimin e Marrëveshjes së Ohrit (sipas

parashikimeve, kjo marrëveshje ka qenë dashur të

implementohet deri në fund të vitit 2004, gjegjësisht

në fi llim të 2005), partitë shqiptare vazhdojnë të

mos e prishin terezinë e pushtetmbajtjes në koalicionet

e krizave dhe të iritimeve mbi baza etnike

e fetare. Në këtë sens paradigmatik, politika tepër

lojale e fragmentare e shqiptarëve të këtushëm, në

emër të njëfarë pragmatizmi absurd, ka të ngjarë të

përqafojë këtë inxhinjering politik të çmontimit të

frymës së Marrëveshjes së Ohrit, aq më tepër kur

në Maqedoni asnjëherë nuk do të ketë qeveri pa

përfaqësues shqiptarë dhe kufi ri i lëshuarjes pe

i shqiptarëve asnjëherë nuk është vendosur tek

linja e përbashkët e interesave kombëtare, por tek

pika që nxjerr mesataren e interesave individuale

e grupore. Në gjuhën shkencore medicinale kësaj

ndryshe i thonë edhe pika e vdekjes, aty ku janë

të fokusuara të gjitha bllokadat për të stopuar vijimësinë

e jetës. Çdo përpjekje jona për të vendosur

këto krahasime në një rubikon asocimesh, do të

deshim të jenë të kota dhe të pavlera, por realiteti

ngadonjëherë është më i vrazhdë se muret e holla

të enëve tona që qarkullojnë opitimizëm dhe pritje

boshe për një ndryshim në të mirë të gjërave

FODULL NË MITINGJE, OPORTUN NË QEVERI:

“Ne, dhe vetëm ne, jemi ata që dimë më së miri

t’i shpiem përpara projektet madhore të shqiptarëve”.

Ky është përafërsisht lajtmotivi i kësaj fushate

zgjedhore të partive politike shqiptare, por

edhe të fushatave pararendëse. E përbashkëta e

partive shqiptare, mbase qëndron pikërisht në

saktësinë e tyre psikologjike për të manipluar me

pakënaqësitë kolektive të zgjedhësve të tyre dhe

ajo që bie në sy është fi gura e liderit i cili duhet të

jetë pa tjetër prezent në çdo miting zgjdhor dhe

në çdo ngjarje inauguruese me karakter lokal. Por

me këtë prezencë kaq gjithpërfshirëse të liderëve

shqiptarë në mikro-gjeografinë politike, sikur

harrohet dimensioni i politikëbërjes mbi bazat e

koalicionimit bashkëqeverisës me një parti tjetër

maqedonase. Asnjë lider partiak shqiptar nuk ka

qenë deri më tani i sinqertë për të thënë me gojën

plot, se realizimi i programit dhe platformës së partisë

së tij, në masë të madhe, varet nga vullneti dhe

disponimi i kryeministrit maqedonas. Përkundrazi,

nga mënyra e të folurit të tyre dhe nga fodullëku,

jo rrallë shqiptarët kanë fi tuar përshtypjen, se para

tyre po fl et vetë kryeministri i ardhshëm i vendit,

e jo një lider i thjeshtë partiak, që posa ta shkelë

pragun e qeverisë bëhet i butë se lepurosh, sepse

ashtu po e kërkuakan “interesat e larta” gjeostrategjike.

Shqiptarëve pastaj nuk u ngel gjë tjetër, pos

të torturohen me dilemën, nëse ata kanë votuar për

politikanë që do t’i zgjidhnin hallet e tyre, apo kanë

zgjedhur strategë për ta shpëtuar Maqedoninë nga

dridhjet tektonike gjeostrategjike. Deri në zgjidhjen

e kësaj dileme do të rrjedhë edhe shumë kohë që do

të na bënte të durueshëm, së paku për të toleruar

atë që ne vetë, pa ndihmën e politikës, s’mundemi

ta ndryshojmë.

Autori është

publicist nga Shkupi. Kjo kolumne është

shkruar enkas për Gazetën “Express


E mërkurë 20, mars 2013

Pjesëtarët e FSK-së që fotografohen duke bërë rite kolektive fetare në

ambiente sekulare ushtarake dhe me uniformën e shtetit sekular dhe

multi-konfesional, veç sa bëhen mjet i fuqishëm i propagandës së

vjetër serbe, që tenton ta ngjyrosë Kosovën shumë specifi kisht tash e

100 vjet.

Me dy gishta përpjetë

Petrit Selimi

Dy nga shtyllat kryesore të propagandës serbe ndaj

Kosovës mund të pasqyrohen në dy teza që Serbia i

përsërit kudo tash e shumë vjet: E para është që Kosova

dhe shqiptarët janë të prirë për krim, janë të prirë për

pabesi dhe korrupsion – thjesht janë një vrimë e zezë

e pacivilizuar e Evropës. E dyta është se shqiptarët dhe

Kosova është një djep i ekstremizmit fetar, përkatësisht

islamit politik radikal. Këto dy teza janë komplementare

në mes vete për të ngjyrosur një rrëfi m neokolonialist tejet

negativ se çka është Kosova dhe cilët janë shqiptarët.

I kemi dëgjuar këto akuza në vazhdimësi tash e

shumë dekada. Shqiptarët janë quajtur banditë dhe

islamistë, arnautë a turq, që nga koha e okupimit fi llestar

pas rënies së Perandorisë Osmane, për të justifi -

kuar veprimet kolonialiste të okupatorëve serbë. Edhe

pas Luftës së Dytë Botërore, aksionet famëkeqe për

mbledhje armësh apo shtypja e rezistencës së Shaban

Polluzhës (i cili fi llimisht ishte edhe vetë partizan) mbrohej

me nevojën për të shtypur banditizmin konservator

(antirevolucionar) shqiptar. Këto dy teori posaçërisht

kanë marrë krahë me ardhjen e Milosevicit, i cili, edhe

pse nominalisht komunist, e përdori me “mjeshtëri”

(gjithsesi vetëshkatërruese) ikonografi në dhe diskursin

kishtar për të gjeneruar përkrahje masive nga popullata

injorante në Serbi për lëvizjet e tij anti-Kosovë. Nuk

jam person që beson në konspiracione, por në Serbi

është dëshmuar përtej çfarëdo dyshimi se në kohën e

Milosevicit e edhe më vonë, mediet, bizneset e ndyra

të profi terëve të luftës, shërbimet sekrete dhe disa nga

strukturat vendimmarrëse kanë qenë në një rrjet të organizuar.

Receta ka qenë si ajo në Kroaci, Bosnje ashtu

edhe në Kosovë: fi llimisht përdoren mediet e besuara

dhe të kontrolluara nga UDBA për të krijuar “terrenin e

volitshëm” – duke animuar ndjenja te banorët e pastaj

përdoret aparati i dhunës për të krijuar realitete të reja

të përshtatshme për struktura krimogene. Më 1990,

okupimit të Kosovës i ka paraprirë një fushatë e tërë e

sofi stikuar për gjoja dhunimet e grave serbe nga ana e

shqiptarëve, krejtësisht e sajuar. Me muaj të tërë, gazeta,

kolumnistë, reporterë në Politika Ekspres, NIN, Vecernje

Novosti, RTB, “raportonin” të sinkronizuar duke helmuar

opinionin publik në Serbi kundër shqiptarëve.

Edhe vetë ardhja e Milosevicit në Fushë Kosovë është

dëshmuar të ketë qenë një komplot i inskenuar medial

– sipas dëshmisë së Miroslav Solevicit në serinë famoze

të Laura Silber “Vdekja e Jugosllavisë”. Pastaj përdoret

aparati i dhunës si policia dhe ushtria për të vepruar,

ndërsa mediet përdoren tutje për të justifi kuar dhunën,

në një “perpetum mobile” dreqnore të propagandës

dhe dhunës që e ushqejnë njëra- tjetrën. Edhe vrasjes

së Djindjicit i kanë paraprirë shkrime të ndryshme propagandistike

që diabolizonin Kryeministrin e vrarë para

një dekade, si tradhtar të kombit dhe kriminel mafi oz.

Narracioni i këtillë, esencialisht racist i Serbisë kurrë nuk

u pranua nga ata që i njihnin mirë rrethanat në Kosovë.

Amerikanët dhe europianët që e njihnin Serbinë dhe

Kosovën nuk u kanë varë veshin teorive serbe për shqiptarët

dhe Kosovën. Por, kohërat kanë ndryshuar. Klasa e

politikanëve europianë dhe amerikanë që e njohin Ballkanin

po zëvendësohet me një klasë të re politikanësh

që veprojnë në një botë të trazuar me krizë permanente

ekonomike, ku teoritë për “luftën e civilizimeve” të Huntingtonin

gjejnë tokë pjellore më shumë se kurrë dhe

ku rrjetet sociale janë dëshmuar të bëhen gjeneratorë të

vërtetë të interpretimeve paralele të historisë. Në SHBA,

kandidati republikan për kryetar shteti për pak nuk u

bë Rick Santorum, i cili pati deklaruar se për Amerikë

një nga rreziqet e mëdha është “xhihadi shqiptar në Kosovë”.

Edhe në kryeqytete europiane ka lëvizje gjithnjë

e më të mëdha politike që synojnë ta ngjyrosin botën

nëpërmjet ndarjeve fetare dhe kulturore, sidomos tek

e djathta ekstreme që shpesh refl ekton sentimentin e

një shtrese të gjerë të “proletariatit” perëndimor. Ky këndvështrim

fatkeqësisht inspiroi edhe vrasësin Breivik që

në Norvegji vrau mbi 70 fëmijë, duke i thirrur në teorinë

e tij se “Islami po e kërcënon Europën”. Ai pati thënë

se Kosova, Bosnja dhe Shqipëria janë “bazat e para të

okupimit islamo-fashist të Europës” dhe për këtë arsye

vrau fëmijët që ishin pjesë e një kampi multi-kulturor

majtist. Këto lëvizje në opinion publik të shteteve që

vendosin për të ardhmen tonë europiane dhe me të cilët

pretendojmë të ndërtojmë miqësi strategjike afatgjate

- si në rastin beninj ashtu edhe tek incidentet ekstreme

nuk duhet injoruar. Kosova ka arsye të jetë krenare për

tolerancën e treguar ndër shekuj. Ka arsye të jetë krenare

edhe me faktin se Nënë Tereza i ka rrënjët në Kosovë,

por edhe se ndër xhamitë më të para në Ballkan janë

ndërtuar në Kosovë. Nuk ishim të okupuar dot ne nga

Turqi sepse nuk patëm vështirë të inkorporohemi në

Perandorinë. Kemi të drejtë të jemi krenarë edhe me

ritet Sufi të Bektashinjëve, por edhe me shkollën Hanefi

të shumicës kosovare që i është dedikuar ruajtjes

së modelit të respektimit të ndërsjellë. Kemi arsye të

jemi krenarë edhe me kishat e bukura serbe që tashmë

janë pjesë e begatisë globale të mbrojtura nga UNESCO

(dhe sipas Kushtetutës së Republikës së Kosovës - ato

janë serbe, përkundër faktit që moti dikur krishterët

që themeluan ato ishin shqiptarë, serbë, ballkanas të

etnive të përziera). Prandaj në sferën publike, aty ku

është prezenca e shtetit, aty ku është prezenca e idealeve

kombëtare dhe liridashëse – aty nuk ka vend për çfarëdo

interpretimi uniform kolektivist fetar. Çfarëdo insistimi

i Kosovës në një fe, në një botëkuptim, në një mënyrë

të vetme të interpretimit të historisë apo politikës do

të çojë ujë në mulli të propagandës serbe. Shumëkush

mund të thotë se kjo nuk është fer. Se kosovarët do të

duhet të kishin po të njëjtat të drejta si serbët, rusët,

grekët, kroatët që të kenë fe shtetërore apo që së paku

feja të ketë më shumë prezencë në jetën publike.

Por jeta nuk është fer.

E as Kosova nuk është Serbi apo Greqi sepse shtetlindja

jonë nuk ndërlidhet me fenë, por me kombin.

Nuk mund të harrojmë se Sami Frashëri ishte Bektashi

që pinte verë dhe që kontribuoi në mbajtjen e Perandorisë

Osmane sa edhe iluminizimin e shqiptarëve, se

rezistenca ndaj Serbisë ka rrënjët edhe te françeskani

më i madh kosovar, Atë Shtjefën Gjeqovi i Janjevës, se

Bashkësia Islame e Kosovës apo Ipeshkvia e Kosovës

ishte po aq pjesë e rezistencës qytetare sa edhe LDK-ja

apo UÇK-ja, edhe gjatë nëntëdhjetave të hershme. Nuk

duhet harruar se në qendër të Prishtinës ka pasur xhami

dhe një e re po ndërtohet, ka pasur edhe kishë, dhe ajo

po ashtu po ndërtohet, por deri më 1962 në Prishtinë ka

pasur edhe sinagogë dhe kjo po ashtu duhet shënuar.

Kornizave të realitetit nuk mund t’u ikim. Paragjykimet

njerëzore nuk i luftojmë duke i injoruar apo duke

u vetëviktimizuar, por duke qenë aktivisht të angazhuar

në promovim të së vërtetës dhe diversitetit.

Kosova nuk është vrimë e zezë. Ka të tillë që duan

ta bëjnë të tillë, të tillë që valojnë fl amurë të zinj dhe

ogurzinj, por duhet thënë gjithmonë dhe pa ndarë, se

të tillët janë produkte të konspiracionit historik të shtetit

serb dhe veç sa konfi rmojnë tendencat e egra të qarqeve

propagandistike. S’do mend se mund të jenë të paguar

edhe nga Serbia.

Thyerja e propagandës historike të Serbisë fi lloi me

orientimin e kosovarëve drejt Europës dhe SHBA-së.

Ishin dy gishtat e çuar përpjetë në shenjë të viktorisë

që sollën simpatitë botërore dhe lirinë përfundimtare,

këtë asnjëherë nuk duhet ta harrojmë.

Autori është Zëvendës Ministër i Jashtëm.

Opinioni nuk përfaqëson doemos edhe qëndrimin

e këtyre organizmave. Për më shumë,

përcillni nofkën në Twitter: @petrit

Big Brother


shtëpinë tuaj!

Shijoni spektaklin magjepsës dhe

ethet që do t’ju dhurojë Big Borther

në edicionin e 6-të me radhë.

Bëhuni pjesë e ekskluzivitetit që ju

jep IPKO me 2 kanale për të pare

Live gjithçka nga shtëpia më e

famshme në Shqipëri.

Për të gjithë abonuesit e TV digjital

çmimi për tërë edicionin është

vetëm 7€.

3


4

Politikë

redaktor: Shpend Limoni

e-mail: shpend.limoni@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Faton Ismajli

faton.ismajli@gazetaexpress.com

Prishtinë, 19 mars –

Për herë të shtatë, Hashim Thaçi

e Ivica Dacic do të shkojnë të

mërkurën në Bruksel në përpjekje

për të arritur një marrëveshje

për Veriun e Kosovës. Dy kryeministrat

kanë paralajmëruar se

një marrëveshje e tillë mund të

arrihet vetëm nëse lëshohet pe si

nga ana e Prishtinës ashtu edhe

nga Beogradi për Asociacionin e

komunave serbe. Pala serbe ka

kërkuar kompetenca legjislative

Chizov: Dialogu do të vazhdojë ende

Përfaqësuesi i përhershëm i Rusisë në

Bashkimin Europian, Vladimir Chizhov,

ka deklaruar të martën se pjesëmarrja

e Rusisë në dialogun ndërmjet Serbisë

e Kosovës në Bruksel, që zhvillohet

me ndërmjetësimin e BE-së, asnjëherë

nuk është përmendur, por Moska

me kujdes e ndjek rrjedhën e këtyre

dhe ekzekutive për asociacionin,

ndërsa udhëheqësit e Kosovës

kanë thënë se nuk mund të kalohet

Pakoja e Ahtisaarit dhe Kushtetuta

e Kosovës.

Në këtë situatë, Ndërmjetësuesja

e bisedimeve, Baronesha

Catherine Ashton, po pret që të

bisedimeve.

“Moska kufi zohet në atë që sa më me

kujdes ta ndjekë rrjedhën e tyre”, u ka

thënë Chizhov gazetarëve në Moskë.

Ai vlerësoi se dialogu ndërmjet

Beogradit e Prishtinës “do të vazhdojë

ende” dhe se nuk mund të fl itet për

fazën përfundimtare.

arrihet një marrëveshje mes të dy

palëve me qëllim normalizimin

e marrëdhënieve ndërmjet Prishtinës

dhe Beogradit.

Zëdhënësja e Baroneshës, Maja

Kocijancic, ka deklaruar se Ashton

po i vazhdon konsultimet për të

arritur deri te një rezultat.

E mërkurë 20, mars 2013

A I BINDI BID

Hashim Thaçi dhe Tomislav Nikolic, pas takimit që patën me Zëvendëspresidentin

Joe Biden, i shtrënguan duart me njëri-tjetrin në Romë. Tani radhën e ka Baronesha

Ashton, e cila sot i ballafaqon për të shtatën herë dy kryeministrat. Burime të

Express thonë se në këtë takim ka shans të arrihet marrëveshja për Veriun.

Ajo nuk është përgjigjur nëse

Kosova dhe Serbia do të mund të

arrijnë marrëveshje gjithëpërfshirëse,

me arsyetimin se kjo është në

dorën e të dyja palëve.

“Për këtë është e nevojshme pajtueshmëria

e të dyja palëve, të dy

kryeministrave”, ka thënë Kocijan-


E mërkurë 20, mars 2013

Draskovic: Vështirë në Bruksel

Lideri i Lëvizjes për Ripërtëritjen të përfshihet dhe të “parandalojë

serb (SPO), Vuk Draskovic, ka

kolapsin e marrëveshjes së Bruk-

deklaruar se nuk është optimist sa selit”.

i përket marrëveshjes në Bruksel. “Nuk jam optimist se do të vijë deri

Sipas tij, është “evidente që dialogu te marrëveshja. Është evidente që

është në rrezik”, duke e ftuar

dialogu i Brukselit ndodhet në rrezik

Zëvendëskryeministrin e parë serb, në gjysmë hapi deri te marrëves-

Aleksandar Vucic, që maksimalisht hja, kurse në Beograd sërish ka

EN?

respektivisht Kryeministri, do

të shkojë me vullnet që të arrijë

marrëveshjen në mes të dy vendeve

tona, me qëllimin tonë më

të mirë, që të kemi paqe, stabilitet

dhe normalizim të raporteve në

mes të dy vendeve tona”, ka thënë

Kuçi.

Edhe Presidentja Jahjaga gjatë

ditës ka deklaruar se dialogu mes

dy vendeve ka hyrë në një fazë

të rëndësime ku mund të priten

edhe marrëveshje.

“Ne jemi përkushtuar që në

këtë dialog të gjejmë zgjidhje të

pranueshme, për vendet dhe

popujt, për të gjithë qytetarët,

zgjidhje sipas normave dhe standardeve

më të larta evropiane.

Zgjidhje të qëndrueshme dhe të

vullnetshme, që do të zbatohen

me sukses”, ka shtuar ajo.

Ndërkohë, Shefi i Qeverisë,

Hashim Thaçi, në një intervistë

për televizionin publik ka thënë

se Kosova do të jetë e gatshme për

të arritur marrëveshje me Serbinë

vetëm në kuadër të kornizave aktuale

ligjore dhe kushtetuese.

“Kjo është lëvizje deri një

marrëveshje për fqinjësi të mirë,

për normalizimin e raporteve

në mes të shtetit të Kosovës dhe

Express

Serbisë. Serbia ende refuzon, Prishtinë 19 mars –

por unë jam me shpresë se Ser- Nëse Beogradi dëshiron ta fi tojë

bia do të detyrohet që të pranojë datën për fi llimin e negociatave

marrëveshjen për normalizimin e me Brukselin, është e domosdo-

marrëdhënieve në mes të shtetit shme që presidentët ose kryemi-

të Kosovës dhe Serbisë”, ka thënë nistrat e Serbisë dhe të Kosovës,

Thaçi.

në formë të shkruar ose me gojë,

Megjithatë, Kryeministri Has- të zotohen para kamerave se do

him Thaçi gjatë ditës së martë të nënshkruajnë marrëveshjen e

është takuar me Presidentin e Ser- rregullimit të fqinjësisë së mirë

bisë, Tomislav Nikolic, në margji- në mënyrë juridike.

na të ceremonisë së inaugurimit

Këtë qëndrim e ka bërë publik

të Papës së ri, Françeskut I, thonë të martën delegacioni i Bunde-

burime të Gazetës Express.

stagut gjerman i paraqitur në bi-

cic. Konfi rmimin se Kosova është Burime thonë se takimi nuk ka sedime me zyrtarët më të lartë të

e gatshme për marrëveshje e ka zgjatur shumë.

Beogradit.

dhënë të martën Zëvendëskrye- “Ai më shumë ka qenë një

Kryesuesi i delegacionit, Anministri

Hajredin Kuçi, pas një shtrëngim duarsh, një akt simdreas Schockenhoff, duke iu

takimi që ka pasur me zyrtarë bolik dhe i vullnetit të mirë të dy përgjigjur pyetjeve të shumta të

europianë.

liderëve”, ka thënë një zyrtar i afërt gazetarëve, tha se nga Beogradi

Ai ka deklaruar se në Bruksel me Kryeministrin, në kushte ano- kërkohet “vullneti i qartë dhe i

do të shkohet me qëllimin që të nimiteti. Ndërkohë, gjatë ditës dukshëm”, kurse zbatimi i një

arrihet një pajtim mes palëve, në është njoftuar se Kryeministri marrëveshje të tillë nuk pritet

mënyrë që të përmirësohen ra- Hashim Thaçi ka takuar Papën e deri në përfundimin e negociaportet

ndërshtetërore me Serbinë. ri dhe ka kërkuar njohjen e shtetit tave të Serbisë me BE.

“Në emër të Qeverisë së Ko- të Kosovës nga Vatikani.

Ai ka shtuar se Bundestagu

sovës i shpreha gatishmërinë Thaçi është takuar edhe me e ka njohur avancimin e arri-

Qeverisë së Republikës së Kosovës liderë të ndryshëm botërorë, që tur në Serbi, kurse vendimin

që nesër të jemi konstruktiv në kanë marrë pjesë në këtë ceremo- mbi fi llimin e negociatave për

dialogun në mes të Kosovës dhe ni, dukë përfshirë edhe Kancela- anëtarësimin e Serbisë në BE

Serbisë, që Qeveria e Republikës, ren gjermane, Angela Merkel.

do ta japë në bazë të raportit të

lulëzuar e ashtuquajtura retorikë

e vjetër patriotike, ultimatume të

vjetra, tërheqja e vijave të kuqe dhe

goditja për muri. Kjo mund të prodhojë

pasoja të rrezikshme edhe për

Serbinë, edhe për serbët në Kosovë”,

ka thënë Draskovic.

Sipas tij, në rast së ky dialog dësh-

ton, bisedime të tjera nuk do të ketë

dhe ka vlerësuar se për dështimin e

tij do të akuzohet vetëm Serbia.

“Dhe jo vetëm që do ta humbasim

datën e fi llimit të negociatave për

anëtarësim në BE, por do të shuhet

rruga e lëvizjes së këtij shteti drejt

Europës”, ka thënë Draskovic.

POLITIKË

Marrëveshje në publik

Deputetët gjermanë po kërkojnë garanci me shkrim ose me gojë nga

udhëheqësit e Serbisë se do të arrijnë marrëveshje me Kosovën. Sipas

tyre, vetëm atëherë Beogradi duhet të marrë datën për negociata për

anëtarësim në BE. Deputeti Andreas Schockenhoff ka thënë se kushtëzimet

e prezantuara vitin e kaluar në Beograd nuk kanë ndryshuar.

Komisionit Europian. Schockenhof,

i cili herën e kaluar e ka

vizituar Beogradin në fi llim të

mandatit të Qeverisë aktuale –

kur edhe i zbuloi shtatë kushtet

e Berlinit për integrimin europian

të Serbisë, ka konstatuar se

nga atëherë shumë gjëra kanë

ndryshuar për të mirë.

“Përshëndesim faktin se me

Qeverinë e re të Serbisë dialogu

me Prishtinën ka marrë

shtytje të konsiderueshme. Takimet

e rregullta të kryeministrave

Dacic e Thaçi paraqesin

hap të rëndësishëm në drejtim

të mirë për normalizimin e

marrëdhënieve, takimi i kryetarëve

Nikolic e Jahjaga është

edhe një sinjal inkurajues mu si

edhe mendimi i fundit i kryeministrit

Dacic”, ka thënë deputeti

gjerman.

Deklaratën e Dacicit se deri

më tash është gënjyer populli

serb se Kosova është e Serbisë

është vlerësuar nga zyrtarët gjermanë.

”Gjermania e ka identifi kuar

rëndësinë e jashtëzakonshme,

historike të kësaj ngjarje”, ka

shtuar ai.

Sipas fjalëve të tij, kërkesat

5

gjermane të dorëzuara në shtatorin

e vitit të kaluar nuk janë

ndryshuar, kurse delegacioni e

ka vlerësuar përmbushjen e tyre.

Kur është fjala për shuarjen e

strukturave paralele në Veri të

Kosovës, deputetët gjermanë

kanë cekur se janë të domosdoshme

marrëveshjet konkrete

mbi heqjen e strukturave paralele

serbe.

Deputetët gjermanë kanë

konstatuar se janë të nevojshme

përpjekje të mëtejshme të Beogradit

për të ndikuar te serbët e

Veriut që ta pranojnë misionin

e BE’së.

”E dimë se për vlerësimin e

përpjekjeve në dialog me Kosovën

rolin qendror e luan edhe

sjellja e Prishtinës, prandaj edhe

po bëjmë ndikim edhe mbi Prishtinën

dhe kemi disa pritje edhe

nga Prishtina. Këtë e kemi treguar

edhe me këtë vizitë dhe kemi

kërkuar edhe nga bashkëbiseduesit

kosovarë që të tregojnë

gatishmëri për kompromis. Kjo

do të thotë se nuk mund t’ia shohim

për të madhe Serbisë nëse

ajo është e gatshme për kompromis,

e Kosova jo”, ka rekomanduar

Schockenhoff.


6

POLITIKË

Leonora Aliu

leonora.aliu@gazetaexpress.com

Prishtinë, 19 mars—

Komisioneri për zgjerim i BE’së,

Stefan Fule, është shprehur i kënaqur

me punën e institucioneve

kosovare në përmbushjen e kritereve

afatshkurtra të Komisionit

Europian për Marrëveshjes së Stabilizim

Asociimit.

“Ky përparim është rezultat i

punës së zellshme të Kosovës. Është

jetike që të ruhet ky ritëm dhe

të vazhdohet ky përparim sepse në

bazë të tij shtetet anëtare duhet të

vendosin në qershor për hapat e

radhës”, ka thënë Fule të martën

në Prishtinë.

Por ai ka pohuar se procesi i

vlerësimeve zyrtare për ato kritere

ende nuk ka përfunduar.

“Derisa ky proces po vazhdon,

unë njoftova bashkëbiseduesit e

mi se vlerësimi fillestar që kam

marr është pozitiv”, ka shtuar ai.

Por, Fule e ka pranuar se dialogu

me Serbinë do të ndikojë edhe te

çështja e MSA’së.

“Një marrëveshje e mundshme

me Beogradin nesër dhe jetësimi i

saj në terren duhet të trasojnë rrugën

për përfundime pozitive në takimin

e Këshillit në qershor, rreth

negociatave për një Marrëveshje

Stabilizim Asociimi”, tha ai.

Por ai nuk ka garantuar se kosovarët

do të fi tojnë MSA’në dhe liberalizimin

e vizave në rast se arrijnë

marrëveshje me Beogradin.

“Nuk mendoj se ajo çfarë do të

ndodhë nesër do të ketë ndonjë

ndikim nga raporti ynë për kriteret

afatshkurtra, por vendet anëtare e

kanë bërët ë qartë se duan progres

edhe në dialog para se të marrin

vendimet në qershor në kuadër të

Behgjet Pacollit nuk i ka pëlqyer vendi,

të cilin ia kishte rezervuar Presidentja

Jahjaga në takimin e Këshillit Kombëtar

për Integrime Europiane. Liderit të

AKR’së i ishte lënë vendi në fund pas

Ramush Haradinajt e Isa Mustafës. Kjo ka

shtyrë Zëvendëskryeministrin e Parë të

dalë nga salla e takimit ku ka marrë pjesë

edhe Stefan Fule.

Express

Protestojnë kundër dialogut

Ashtu siç kishte paralajmëruar,

Lëvizja për Bashkim mbajti të

martën protestën kundër ndarjes

së Mitrovicës dhe bisedimeve Kosovë-Serbi,

që lënë jashtë zgjidhjes

Luginën e Preshevës.

Para Teatrit Kombëtar ishin mbled-

Këshillit”, tha Komisionari.

Fule bëri të qartë se autoritetet

vendore kanë ende punë për të

kryer. “Vazhdimi i reformave dhe

përmirësimi i marrëdhënieve janë

dy anët e së njëjtës medalje”.

Por ndërlidhja e procesit të integrimeve

europiane të Kosovës me

epilogun e dialogut me Serbinë,

për Albin Kurtin, Kryetarin e Komisionit

Parlamentar për Punë të

jashtme, është e padrejtë.

“I thash z. Fule se nuk është fer,

nuk është korrekte që Kosova në

integrimet e saj për në BE të kushtëzohet

me dialogun me Serbinë.

Kosova nuk është problemi,

Serbia është problemi që s’po na

njeh”, tha Kurti pas takimit me

Fulen në Komisionin për Politikë

të Jashtme. Kurti pati edhe kritika

të tjera. “Nuk e saktësoi as Fule,

por vetëm tha që Kosova dhe Serbia

duhet të bëjnë kompromis,

sepse kompromisi është vlerë

Prishtinë, 19 mars –

Zëvendëskryeministri i Parë, Behgjet

Pacolli, nuk ka mundur të besojë kur

e ka parë homologun e tij në Qeveri,

Hajredin Kuçin, në krye të tavolinës

së mysafirëve të Presidentes Atife-

hur disa qindra ithtarë të kësaj

lëvizjeje dhe qytetarë, që nuk janë

indiferentë ndaj pozitës së shqiptarëve

jashtë Kosovës, në veçanti në

Luginën e Preshevës.

“Lënia e Kosovës Lindore jashtë

agjendës së bisedimeve, pranimi i

Hidhërohet Pacolli

europiane. Njëmend kompromisi

është vlerë europiane, por jo

kompromis në kurriz të viktimës,

kompromis duhet të bëjë agresori,

dhunuese, okupatori, jo viktima

që mëzi mbijetoi. Tha që rezultati

duhet të jetë kompromis”, ka thënë

Kurti. Për integrimet europiane u

diskutua së bashku me Fylen edhe

në mbledhjen Këshillit Kombëtarë

për Integrime të Presidentes Atifete

Jahjaga.

Aty Fyle përsëriti kërkesat e

BE’së për Kosovën.

“Kërkohen më shumë përpjekje

në fushën e sundimit të ligjit, në

luftën kundër krimit të organizuar

dhe korrupsionit, në reformën

elektorale dhe për zhvillim ekonomik”.

Të vetëdijshëm për punët e

mbetura u shfaqën ndërkaq përfaqësuesit

e institucioneve kosovare.

Presidentja Atifete Jahjaga madje

tha se Kosova dështoi t’i plo-

te Jahjaga me rastin e mbledhjes së

Këshillit Kombëtar për Integrime Europiane.

Pacolli i ishte rezervuar vendi i fundit

në rendin e zyrtarëve qeveritarë

dhe partiakë, pas Isa Mustafës e Ramush

Haradinajt.

Me këtë fakt, ai nuk është pajtuar

E mërkurë 20, mars 2013

ndarjes së Mitrovicës dhe krijimi i

institucioneve paralele janë pasojat

më të drejtpërdrejta dhe më të

dëmshme të këtyre bisedimeve”,

thanë përfaqësuesit e protestës,

ndër ta Agim Kuleta, deputet i kësaj

lëvizjeje në Kuvendin e Kosovës.

SHIHEMI NE QERSHOR

Komisionari për

zgjerim i BE’së,

Stefan Fule, tha

se kosovarët kanë

bërë punë të mirë

në përmbushjen

e kritereve

afatshkurtra për

Marrëveshjen e

Stabilizim Asociimit.

Por, sipas tij, nëse

Kosovës do t’i jepet

drita jeshile për

këtë proces varet

edhe nga dialogu me

Serbinë. Deputeti

Albin Kurti tha se

kjo është një qasje

e padrejtë ndaj

Kosovës.

tësojë kriteret për liberalizimin e

vizave. “Kjo ngecje e lë Kosovën

të izoluar, duke ia mohuar mundësitë

që qytetarët e tjerë të rajonit

i gëzojnë”, tha ajo.

Kryeparlamentari Jakup Krasniqi

ndërkaq kërkoi më shumë

mirëkuptim nga BE për progresin

e arritur në përmbushjen e obligimeve.

“Në këtë proces të rëndësishëm

për Kosovën dhe qytetarët

e saj duhet një mbështetje dhe një

mirëkuptim më i madh nga BE’ja

dhe institucionet e tjera europiane”,

tha Krasniqi.

Ndërsa, përfaqësuesja e Qeverisë,

ministrja Vlora Çitaku u zotua

se do t’i kryejnë të gjitha obligimet

që kanë. “Një relacion i cili është

definuar deri vonë nga ne, ka

marrë një trajtë konkrete kohëve

të fundit, pas Studimit të Fizibilitetit

dhe përmbushjes së kritereve

afatshkurta nga ana jonë”,

tha Çitaku.

dhe ka lëshuar mbledhjen, duke u

përshëndetur vetëm me Kuçin. Krejt

kjo ka ndodhur në takimin ku ka marrë

pjesë edhe Komisioneri Stefan Fule.

Këshilltari i Pacollit, Jetlir Zymberaj,

ka thënë për Express se ky ka qenë

vendim i Zëvendëskryeministrit, pa

dashur të lëshohet në komente të tjera.

FOTO: KUSHTRIM TËRNAVA


E mërkurë 20, mars 2013 NACIONALE 7

Nacionale

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Policia

Rrihen babë e bir

Gjilan, 19 mars- Babë e bir patën

disa mosmarrëveshje mes

vete, u përleshën me mjete të

forta. Që të dy pësuan lëndime

trupore. Ngjarja ka ndodhur

në fshatin Bresalc të Komunës

së Gjilanit. Policia njoftoi se ka

arrestuar një të dyshuar, pasi i

njëjti ka sulmuar fizikisht djalin

e tij, duke i shkaktuar lëndime

trupore. Viktima ka pranuar

tretman mjekësor, ndërsa i

dyshuari pas intervistimit në

konsultim me prokurorin është

dërguar në mbajtje.

E rrah burrin

Drenas, 19 mars- Një grua ka

sulmuar fizikisht bashkëshortin

e saj, duke i shkaktuar lëndime

të rënda trupore. Kurse, viktima

ka njoftuar policinë e cila ka

arrestuar gruan e dhunshme.

Rasti ka ndodhur disa ditë

më parë në fshatin Baicë të

Drenasit dhe sipas burimeve

të Kosovaprpess, policia ka

arrestuar gruan për ushtrimin

e dhunës ndaj burrit të saj.

Ia gjejnë naftën

Gllogoc, 19 mars- Është ndaluar

një i dyshuar dhe gjatë

kontrollit në veturën e tij janë

gjetur dhe konfiskuar 30 kanistra

me derivate (rreth 470

litra) pa dokumente përkatëse

për sasinë e naftës. Në konsultim

me prokurorin i dyshuari

pas intervistimit është liruar

në procedurë të rregullt.

E sulmon një femër

Vitomiricë, 19 mars- Është

arrestuar i dyshuari mashkull

shqiptar, pasi i njëjti ka

sulmuar fizikisht viktimën

femër serbe duke i shkaktuar

lëndime të lehta. Viktima ka

pranuar tretman mjekësor,

ndërsa i dyshuari pas intervistimit

në konsultim me prokurorin

është dërguar në mbajtje.

Me armë te spitali

Prishtinë, 19 mars- Polica ka

ndaluar një person në hyrje

të spitalit. Gjatë kontrollit

në veturën e tij civile është

gjetur dhe sekuestruar arma

TAURUS PT 92 AF një karikator

dhe pesëdhjetë e shtatë

(57) fishekë të cal.9x19mm.

Në konsultim me prokurorin i

dyshuari pas intervistimit në

konsultim me prokurorin është

liruar në procedurë të rregullt.

Lirita Halili

lirita.halili@gazetaexpress.com

Prishtinë, 19 mars —

Ramiz Lladrovci ka vendosur të

heshtë pas asaj që ndodhi në Kuvendin

e Kosovës. Deputeti i cili

vjen nga radhët e Partisë Demokratike

të Kosovës as që e ka ndërmend

të komentojë veprimin që

ndërmorën bashkëpartiakët e tij

të martën. Heqjen e votimit të

rekomandimeve nga debati parlamentar

për rastin “Kiçina” nga

rendi i ditës Lladrovci thotë se

deputetët e kane votuar sipas të

drejtave që ata kanë.

“Nuk komentoj atë çfarë ka

votuar deputetët. Është e drejtë

e tyre. Unë krejt çka kam pas

të them e kam thënë në seancë

dhe qëndroi prapa saj”, ka thënë

shkurt Lladrovci për Express. E kjo

deklaratë e tij vjen ditën kur Grupi

Parlamentar i Partisë Demokratike

të Kosovës ka hequr nga rendi

i ditës votimin e rekomandimeve

nga debati parlamentar për rastin

“Kiçina”, sipas kërkesës së deputetit

Ramiz Lladrovci, i mbështe-

Tash me ligj

Prishtinë, 19 mars- Kuvendi i Kosovës ka

miratuar dy projektligje si dhe aprovoi

në lexim të parë Ligjin për «Trajtimitn

e Ndërtimeve pa Leje» të sponsoruara

nga Ministria e Mjedisit dhe Planifi kimit

Hapësinor. «Ky Projektligj zbatohet

për ndërtimet pa leje të identifi kuara

në hartën ortofoto digjitale bazuar në

tur nga deputetët nënshkrues. Ky

propozim për heqjen nga rendi i

ditës, pos PDK’së është përkrahur

nga shumica e partive parlamentare,

përveç Lëvizjes Vetëvendosje,

e cila ka kërkuar votimin e rekomandimeve.

Shefi i Grupit Parlamentar të

PDK-së, Adem Grabovci, ka kërkuar

që procesverbali i seancës

të i dërgohet organeve gjyqësore

për të shqyrtuar edhe njëherë këtë

rast. “Ne e kemi dëgjuar debatin

me vëmendje, i cili është zhvilluar

këtu, është diskutuar dhe debatuar

gjerë e gjatë. Nga diskutimet

janë ngritur disa dyshime, prandaj

ne kërkojmë që ky procesverbal

t’u dërgohet organeve përkatëse

që të bien vendimin e duhur”, ka

thënë Grabovci.

Edhe udhëheqësi i seancës, Jakup

Krasniqi, ka thënë se propozimi

i propozuesit është më i miri

në këtë rast. Deputeti i Lidhjes

Demokratike të Kosovës, Arben

Gashi, ka thënë se për të debatuar

në lidhje me këtë rast LDK

ka qenë kundër edhe seancën e

kaluar. “Diskutimi i vendimeve

incizimin ajror fotogrametrik në Republikën

e Kosovës. Me hyrjen në fuqi të

këtij projektligji; të gjitha komunat do

të legalizojnë ndërtimet pa leje në pajtim

me të njëjtin», ka thënë para deputetëve

ministri Dardan Gashi. Ndërkohë

deputetët e Parlamentit të Kosovës

kanë miratuar edhe dy projektligje;

të gjykatave individuale është në

kundërshtim me Kushtetutën e

Kosovës dhe e kemi thënë edhe seancën

e fundit”, ka theksuar Gashi.

Ndërkohë, kryetari i Grupit

Parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje,

Visar Ymeri, ka kërkuar që

të votohen rekomandimet dhe

të formohet komisioni që është

paraparë. “Ne mbesim pas asaj

që kemi nënshkruar kërkesën e

Ramiz Lladrovcit. Ne kërkojmë që

kjo të hidhet në votim dhe të krijohet

komisioni. Procesverbali le

t’u dërgohet organeve gjyqësore,

por duhet të krijohet komisioni”,

ka thënë Ymeri Ndërsa, deputeti i

AAK-së, Daut Haradinaj, ka përkrahur

propozimin e PDK-së. Pas

hedhjes në votim me shumicë votash

është hequr nga rendi i ditës

votimi i rekomandimeve nga debati

parlamentar për rastin “Kiçina”,

sipas kërkesës së deputetit

Ramiz Lladrovci, i mbështetur nga

deputetët nënshkrues. Në këto rekomandime

është kërkuar që të

krijohet një komision ad-hoc për

të shqyrtuar edhe njëherë vendimin

e gjykatës për rastin “Kiçina”.

projektligjin për «Ujërat e Kosovës» dhe

projektligjin për «Agjencinë për Menaxhimin

e Komplekseve Memoriale».

Ndërkohë Ligji për ujërat e Kosovës do

të sigurojë zhvillimin dhe shfrytëzimin e

qëndrueshëm të resurseve ujore; mbrojtjen

e mjedisit dhe zhvillimin social dhe

ekonomik të Republikës së Kosovës.

DESHTON RAMIZI

PDK ka hequr të martën nga rendi i ditës votimin e rekomandimeve nga debati parlamentar

për rastin “Kiçina”. Ky veprim i bashkëpartiakëve nuk është komentuar nga iniciuesi i

debatit, Ramiz Lladrovci. Thotë se vota është e drejtë e secilit.

Megjithëse ky rast nuk përfundon

këtu. Në vend të debatit, Kuvendi

pritet të kërkojë nga Gjykata

Kushtetuese e Kosovës një interpretim

se a është shkelje kushtetuese

themelimi i një komisioni të

tillë. Këtë veprim u ndërmarrë pas

presionit të madh ndërkombëtar

dhe vendës për mosndërhyrje në

gjyqësor. Samuel Zhbogar, shef i

Zyrës së Bashkimit Evropian dhe

Përfaqësues Special i BE-së në Kosovë,

është shprehur i shqetësuar

dhe i zhgënjyer me debatin parlamentar,

lidhur me rastin “Kiçina”.

Njëjtë ka vepruar edhe Ambasada

e Shteteve të Bashkuara në Prishtinë

si dhe presidentja e Kosovës,

Atifete Jahjaga.

Vëllezërit Arben dhe Jeton Kiçina,

si dhe Arsim dhe Burim Ramadani,

po vuajnë dënimin prej 106

vjetësh burgim. Ata akuzohen se

në vitin 2001, në Baicë të Drenasit,

kanë vrarë ish-inspektorin e

policisë, Hamzë Hajrën, bashkë

me katër anëtarë të familjes së

tij. Të katër të dënuarit janë ishpjesëtarë

të Ushtrisë Çlirimtare

të Kosovës.

FOTO: KUSHTRIM TËRNAVA


8 NACIONALE E mërkurë 20, mars 2013

Fuqizohen juridikisht

Prishtinë, 19 mars– Në një konferencë

të organizuar nga Zyra e Bashkimit

Evropian në Kosovë, në të cilën

kanë marrë pjesë, Zëvendësministri

i Drejtësisë, Daut Xhemajli, Christof

Stock, shef i Operacioneve në Zyrën

e BE-së në Kosovë, Peter Blomeyer,

Ambasadori gjerman në Kosovë dhe

Konfi skojnë medikamente

Prizren, 19 mars- Dogana e

Kosovës në bashkëpunim me

Policinë e Kosovës kanë filluar

sot në mëngjes një operacion

të gjerë për konfiskimin e

mallrave ilegale në regjionin

e Prizrenit. Hetimet e përbashkëta

të Doganës dhe Policisë

kanë arritur të zbulojnë

lokacionin e depos dhe rrjetin

e distribuimit të barnave të

kontrabanduara. Me urdhër të

Prokurorit, Oficerët Doganorë

së bashku me Policinë e Kosovës,

kanë kryer bastisje në 9

lokacioneve të ndryshme, apo

barnatore që tregtonin këto

Bursa për Selanik

Prishtinë, 19 mars- Ministri

i Arsimit, Shkencës dhe

Teknologjisë, Ramë Buja, si

dhe rektori i Universitetit të

Sheffieldit në Selanik, Loannis

Ververidis kanë nënshkruar

marrëveshje bashkëpunimi për

ndarjen e 55 bursave për studentët

kosovarë për studime

në Universitetin e Sheffieldit.

Me këtë rast, Buja ka thënë

se me këtë marrëveshje do të

përfitojnë studentët kosovarë

Thërrasin për ndihmë

Klinë, 19 mars- Lëvizja VV,

Qendra në Klinë shpreh

shqetësimin lidhur me mosreagimin

e institucioneve

lokale e qendrore ndaj situatës

së krijuar nga vërshimet e

ditëve të fundit në Komunën e

Klinës. Qytetarët e përmbytur

sipas kësaj lëvizje kanë nevojë

imediate për ushqim, kujdes

mjekësor dhe barna, artikuj

higjienikë,veshmbathje dhe

gjësende të tjera të nevojshme

Pati pak dëme

Malishevë, 19 mars- Gjatë javës

së kaluar, dëmet nga reshjet e

mëdha të shiut e borës kanë

qenë shumë të vogla në territorin

e Komunës së Malishevës,

pasi nga qytetarët ka

ardhur vetëm një ankesë, për

depërtimin e ujit në bodrumin

e lokali afarist, ndërsa uji për

një kohë ka penguar lëvizjen e

qytetarëve, në hyrje të Malishevës,

përderisa ekipet emer-

Thomas Hackner, udhëheqës i projektit

nga shteti anëtar i BE-së, u lansua

projekti i binjakëzimit “Fuqizimi

i bashkëpunimit juridik ndërkombëtar”.

Ky projekt është pjesë e mbështetjes

së gjerë të Bashkimit Evropian

në përmirësimin e standardeve dhe

performancës në fushën e bashkë-

barna. “Të gjitha mallrat e zbuluara

është vërtetuar se janë

të kontrabanduara, në këto

momente është duke vazhduar

konfiskimi i tyre. Medikamentet

e zbuluara janë me origjinë nga

Serbia, dhe janë futur ilegalisht

në Republikën e Kosovës.

Vlera totale e medikamenteve

të zbuluara është afro 50 mijë

euro”, thuhet në komunikatë

të Doganave të Kosovës. Në

këtë aksion kanë marr pjese

rreth 50 oficerë të Doganës

dhe Policisë së Kosovës, duke

përfshirë edhe njësite të policisë

për mbështetje

të cilët kanë dëshirë, vullnet

dhe disponim që të studiojnë

në këtë universitet, i cili është

në mesin e 66 universiteteve

më me emër në botë. Ai ka

shtuar se do të ndahen 10

bursa të bachhelorit me 100

për qind bursë të tyre, ndërsa

shuma e tërësishme sipas tij

është 55 bursa. Ai ka thënë se

përzgjedhja e studentëve të

cilët do të shkojnë në Selanik

do të bëhet me konkurs.

për përditshmëri. Edhe pse

solidariteti ndërnjerëzor nuk

mungon dhe me këtë rast përshëndesim

të gjithë qytetarët

që ndihmuan dhe në veçanti

Faruk Raci nga fshati Zajm për

angazhimin dhe kontributin e

jashtëzakonshëm, nuk është i

mjaftueshëm për ta kapërcyer

gjendjen. “Situatën e tanishme

të këtyre familjeve po e vështirëson

edhe me shumë situata

sociale dhe moti i ftohtë”.

gjente, kanë qenë në gatishmëri

të plotë në rast nevoje, u tha sot

në mbledhjen e rregullt të së

hënës, të Këshillit të Drejtorëve.

“Rregullimi shtratit të lumit

Mirusha, në pjesët ku ka qenë

më problem, ka bërë që kësaj

radhe të mos kemi vërshime,

por ky lumë, duhet të pastrohet

dhe rregullohet edhe në pjesë

tjera, në mënyrë që maksimalisht

të evitohen vërshimet nga

lumi”, tha kryetari i komunës,

Isni Kilaj.

punimit ligjor. Bashkëpunimi ligjor

ndërkombëtar në drejtësi penale

mundëson ndjekjen penale, efektive

dhe gjykim efektiv të krimeve

kombëtare dhe ndërkombëtare, si

dhe të krimeve të organizuara dhe

të terrorizmit. Zëvendësministri

Xhemajli në këtë konferencë tha se

Nexhmije Ahmeti

nexhmije.ahmeti@gazetaexpress.com

Prishtinë, 19 mars —

Studentët e Universitetit

të Prishtinës që studiojnë

gjuhën gjermane nuk kanë

mundësi të ndjekin studimet

master. Ata mund të kënaqen

vetëm me studime bachelor ose

të vijojnë studimet master, diku

jashtë vendit. Kjo sepse kjo degë

nuk ka studime master për shkak

se nuk i plotëson kushtet e akreditimit.

Kryetarja e Bordit për

Akreditim tha se dega e gjuhës

gjermane asnjëherë nuk ka aplikuar

për akreditim. “Prej se ka

fi lluar procesi i akreditimit, dega

e gjuhës gjermane asnjëherë nuk

ka aplikuar për akreditim”, tha Ferdije

Zhushi-Ethemi për Express.

Në dekanatin e Fakultetit të Filologjisë

sqarojnë se kjo degë nuk ka

aplikuar për akreditim për arsye se

nuk i ka plotësuar kushtet. “Arsyeja

është se ne nuk kemi pasur staf

për studime master, pastaj edhe

njëra nga sfi dat kryesore në fushën e

rendit dhe ligjit është bashkëpunimi

ligjor ndërkombëtar, si kriter i rëndësishëm

për Procesin e Stabilizim

Asocimit dhe Liberalizimin e Vizave.

Ai falënderoi Komisionin Evropian që

ka mbështetur propozimin e Ministrisë

së Drejtësisë për projektin IPA,

procedurat burokratike që kanë

penguar konkurrentet për doktoratura”,

tha Lendita Rugova,

prodekane për çështje mësimore.

Megjithatë janë disa studentë

të cilët vijojnë studimet master në

degën e gjuhës gjermane, por që

kanë mbetur që nga para procesi i

akreditimit. Janë edhe gjashtë-shtatë

studentë të cilët kanë mbetur

që nga viti 2007/2008 e që u është

mundësuar t’i kryejnë provimet

që u kanë mbetur. Prodekanja

Rugova sqaron se ata mund të

hyjnë provime nëse kanë përfunduar

ligjëratat e rregullta dhe kanë

përfunduar semestrat. “Ne u kemi

dhënë një mundësi atyre që kanë

për Bashkëpunim Juridik Ndërkombëtar

në çështje penale dhe civile.

Projekti do të zgjasë 18 muaj dhe ka

vlerë prej 700 mije euro. Projektet e

Binjakëzimit përfshijnë ekspertë të

BE-së të cilët punojnë bashkë me

homologët e tyre në një institucion

qeveritar.

DEPARTAMENT

Dega e Gjuhës

dhe Letërsisë

Gjermane qe

gjashtë vjet

nuk është

akredituar për

studime master.

Kjo ka ndodhur

për shkak të

mungesës së

stafi t arsimor.

Zyrtarë të

Fakultetit të

Filologjisë

premtojnë se në

vitin e ardhshëm

do të jenë të

akredituar edhe

për këtë degë.

mbetur pa i përfunduar ato provime”,

thotë Rugova. Kjo sipas saj

u garantohet me statutin e UP-së.

Mirëpo jo pafundësisht. Ata

do të mund të hyjnë në provime

vetëm deri në shtatorin e sivjetmë.

Në të kundërtën studimet e tyre

do të nisin që nga fi llimi.

Sidoqoftë dega e gjuhës gjermane

është përgatitur për akreditimin

e ardhshëm. Kjo degë pritet

që të fi llojë me studime master në

shtator të vitit 2014.

Këtë e ka konfi rmuar për Express

dekani i Fakultetit të Filologjisë,

Sedat Kuqi. Sipas tij sivjet do

të aplikojnë për akreditim, ndërkaq

studimet e rregullta pritet


E mërkurë 20, mars 2013

Fillon punën Emergjenca Pediatrike

Prishtinë, 19 mars- Në QKUK, përkatësisht

në Klinikën e Pediatrisë,

sot ka fi lluar punën Shërbimi i

Emergjencës Pediatrike. Në këtë

hapje solemne morën pjesë

Ministri i Shëndetësisë, Ferid Agani,

përfaqësuesit e lartë të USAID-it në

Kosovë, Drejtori ekzekutiv i AIHA-s,

të fi llojnë në shtatorin e vitit të

ardhshëm.

Prodekanja për çështje mësimore,

Lindita Rugova, tregon se

tashmë i plotësojnë kushtet për

akreditim në studime master,

pasi tashmë i kanë tre doktorë

shkence që kanë diplomuar në

Kosovë dhe dy në Vjenë të Austrisë.

“Besoj që vitin që vjen do të

kemi edhe akreditimin”, sqaron

Rugova. Studentët e gjermanishtes

deri më tani kanë kryer studimet

master ose në Gjermani,

Tetovë ose gjetiu. “Ata që nuk

kanë mundësi duhet të presin

deri në 2014”, tha Rugova.

Dega e gjuhës gjermane që

në Uashington, James P. Smith,

përfaqësuesit e Rotary Clubeve,

drejtori ekzekutiv i QKUK-së, Njazi

Gashi, drejtori i Klinikës Pediatrike

-QKUK si dhe punëtorë shëndetësor

të kësaj qendre e mysafi rëve

të tjerë. Agani,deklaroi se kjo ditë

do të jetë e shënuar për shënde-

funksionon në kuadër të Fakultetit

Filologjik për çdo vit pranon

rreth 150 studentë të rinj. Vitin që

shkoi në këtë degë kanë diplomuar

55 studentë.

Sipas të dhënave nga dekanati

në vitin akademik 2012/2013

janë pranuar 153 studentë në

degën gjuhë dhe letërsi gjermane.

Por nuk janë vetëm studentët

e gjermanishtes që nuk mund të

vijojnë studimet master. Edhe

dega e orientalistikës dhe ajo e

gjuhës turke nuk janë akredituar

nga Agjencia për Akreditim e

Kosovës.

Këto dy degë që janë po as-

tësinë e Kosovës, meqë tash e

tutje fëmijët do të kenë shërbime

më cilësore dhe kushte më të mira

për trajtim. “ Këtu takohen jeta

dhe vdekja, prandaj jam i lumtur,

është hap përpara në avancimin

e shërbimeve shëndetësore, kjo

është arritje e Ministrisë, QKUK-së

I PA MASTER

htu në kuadër të Fakultetit të

Filologjisë nuk i kanë plotësuar

kushtet për akreditim për shkak

të mungesës së stafi t mësimor.

Në kuadër të Fakultetit të Filologjisë

funksionojnë nëntë

departamente duke filluar me

Departamentin e Gjuhës Shqipe,

Letërsisë Shqipe, Gjuhë dhe

Letërsi Angleze, Gjuhë dhe Letërsi

Gjermane, Gjuhë dhe Letërsi

Frënge, Orientalistikë, Gjuhë

dhe Letërsi Turke, Gazetarisë

dhe Letërsi e Përgjithshme dhe

Krahasimtare. Më herët ka qenë e

hapur edhe Dega e Ballkanistikës,

por që është shuar në mungesë të

të interesuarve.

FOTO: KUSHTRIM TËRNAVA

dhe donatorëve që ndihmuan projektin”,

theksoi Ministri Agani. Sipas

tij, me kompletimin e shërbimeve

onkologjike, atyre kardio-kirurgjike

dhe lëshimin në punë të shërbimit

të emergjencës pediatrike, shërbimet

shëndetësore publike po

kompletohen. Nijazi Gashi, Drejtor

NACIONALE

9

Ekzekutiv në QKUK, i cili vlerësoi se

Ministria e Shëndetësisë dhe QKUK

kanë bërë hapa pozitiv në avancimin

e shërbimeve shëndetësore.

Emegjenca Pediatrike, do të ketë

në dispozicion 6 shtretër për fëmijë

dhe 2 të tjerë për shërbimin intensiv

dhe do të funksionojë 24-orë.

Kthehuni

Po mendohet për kthimin e kosovarëve që jetojnë në

Mal të zi pa pasaporta e pa letërnjoftime. Kështu u fol

të martën gjatë një takimi që pati ministri i MPB’së,

Bajram Rexhepi, me ministrin e Punës nga Mali i Zi,

Predrag Boskoviq. U premtua se për të kthyerit do të

ndërtohen edhe shtëpi.

Express

Prishtinë, 19 mars —

Ministri i Punëve të Brendshme,

Bajram Rexhepi, priti në takim

ministrin e Punës së Malit të Zi,

Predrag Boskoviq, me të cilin bisedoi

për zgjidhjen e problemit

për rreth 10 mijë persona që janë

zhvendosur nga Kosova në Malin

e Zi. Rexhepi theksoi se takimi

është i një rëndësie të veçantë

në kuadër të marrëdhënieve të

shkëlqyera me Malin e Zi. Ai tha

se është një kategori e njerëzve që

quhen të zhvendosur që janë diku

rreth 10 mijë persona, sipas të

dhënave të autoriteteve të Malit të

Zi, të cilët kanë mbetur në cilësinë

e njerëzve të zhvendosur dhe që

nuk e kanë statusin e azilit, por

që janë të vendosur përkohësisht.

“Këta persona sipas përkatësisë

etnike janë diku rreth 1/3 serbë,

1/3 romë, egjiptas etj, por ka edhe

malazez dhe janë të vendosur në

pjesë të caktuara dhe është një

ngarkesë edhe për buxhetin e

Malit të Zi. Obligimi që del nga ky

takim për Ministrinë e Punëve të

Brendshme, sipas kërkesës së autoriteteve

të Malit të Zi është që të

pajisen me dokumente personale,

sepse shumica prej tyre nuk kanë

as letërnjoftime, as pasaportë”,

tha Rexhepi.

Sipas Rexhepit është një

zemërgjerësi e Malit të Zi që nuk

dëshirojnë t’i kthejnë me forcë

në Kosovë, por në baza vullne-

tare. Gjithashtu në këtë takim u

diskutuan modalitetet se në çfarë

mënyrë do të pajisen këta qytetarë

me dokumentacion. Kjo do të

jetë e ngjashme me marrëveshjet

e ripranimit që janë me shtete të

tjera. “Autoritet e Malit të Zi do t’i

përgatisin listat me pretenduesit

që janë shtetas të Kosovës,

ne do të bëjmë verifikimin dhe

e kthejmë përgjigjen dhe pastaj

merremi vesh se a do të kthehen

në mënyrë të organizuar në komuna

të caktuara”.

Ministri Rexhepi tha se Mali

i Zi ka shprehur gatishmërinë

që të participojë në ndërtimin e

shtëpive apo blloqeve të banimit,

por këta qytetarë, qoftë edhe përmes

donatorëve të ndryshëm dhe

që këta qytetarë të kenë një status

legal në Kosovë, ndërmjet pronave

dhe adresave.

Ndërsa ministri i Punës i Malit

të Zi, Predrag Boskoviq, tha

se kanë biseduar për çështjen

që i përfshin të dyja vendet për

persona që janë të zhvendosur

nga Kosova dhe nuk kanë asnjë

dokument as të Malit të Zi, as të

Kosovës, në mënyrë që të gjendet

një zgjidhje. “Kemi mirëkuptim

nga ministri Rexhepi dhe Qeveria

e Kosovës që të zgjidhet kjo

çështje. Ne do të bëjmë regjistrimin

komplet të këtyre persona, të

cilëve do t’u verifi kohen të dhënat

në vendin e tyre dhe do të bëjmë

një kthim kolektiv për regjistrim

të tyre”, theksoi Boskoviq.


10 E mërkurë 20, mars 2013

Ekonomi

Abuzimet e Rasim Selmanajt

Qendra e Lëvizjes Vetëvendosje në për menaxhimin e situatës emergjente

Deçan, në bazë të hulumtimeve për të reshjeve të borës”. Ky raport ka pasur

problemet e shumta që paraqesin për qëllim të bëjë sa më transparente

qytetarët, banorët e kësaj komune dhe shpenzimet për menaxhimin e situatës

vërejtur shumë parregullsi. Komunës

së Deçanit dhe banorëve të saj, më

saktë taksapaguesve të kësaj komune,

keqmenaxhimi i kësaj situate i ka kus-

në vazhdën e monitorimeve të shumta emergjente të krijuar pas reshjeve të htuar shpenzime në derivate, 30.647

Redaktor: Arben Hyseni

që janë duke u bërë në lidhje me mëdha të borës gjatë muajit shkurt të litra naftë dhe 263 litra benzinë e cila,

e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com

keqpërdorimet me fi nancat publike, vitit 2012 në Komunën e Deçanit. “Nga e përkthyer në vlerë monetare është

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

është bërë “Raporti mbi shpenzimet analiza që i kemi bërë këtij raporti, janë 41.594.87 euro".

Kërkojnë kod

nga Shqipëria Agon

Ministri Besim Beqaj kërkoi nga ministri i

Teknologjisë së Shqipërisë, Genc Pollo, angazhim

për gjetjen e një kodi të ri telefonik për

Kosovën. Në të njëjtën kohë, për këtë çështje

po negociohet edhe me Serbinë në Bruksel.

Prishtinë, 19 mars —

Edhe pse po negociohet në

Bruksel me Serbinë për gjetjen

e një kodi të ri telefonik për Kosovën,

Qeveria po kërkon edhe

nga Shqipëria.

Në një takim të ministrit të

Zhvillimit Ekonomik, Besim

Beqaj, me ministrin për Inocavion

dhe Teknologji të Shqipërisë,

Genc Pollo, u fol për angazhimin

e këtyre dy shteteve për gjetjen

e një kodi.

“Është një angazhim i përbashkët

në sigurimin e kodit

shtetëror të Republikës së Kosovës

për telefoninë në kuadër

të angazhimeve që Shqipëria

ka duke qenë anëtare e ITU’së

dhe këtu e kemi një angazhim

të fokusuar që të bëjmë punën

tonë të përbashkët, e cila na

mundëson që Kosova të bëhet e

autorizuar në këtë mekanizëm”,

ka thënë Beqaj.

Mbështetje për këtë çështje ka

dhënë edhe ministri Genc Pollo.

“Ne do shikojmë mundësitë

edhe për të zgjidhur problem

të ndryshme që Kosova i has.

Është normale që në procesin

e anëtarësimit në organizatat

ndërkombëtare një prej tyre

është edhe prefi ksi kombëtar i

Kosovës dhe ne do luajmë gjithë

rolin tonë, duke patur parasysh

avantazhin e anëtarësisë së plotë

në bashkimin ndërkombëtar

të telekomunikacioneve ITU

dhe në organizata të tjera, në

mënyrë që të lehtësojmë zgjidhjen

e këtij problemi për Kosovë”,

ka thënë Pollo.

Në anën tjetër është thelluar

bashkëpunimi në fushën e

teknologjisë së informacionit

dhe komunikimit në mes të Kosovës

dhe Shqipërisë me anë të

një marrëveshje të nënshkruar

nga ana e ministrit të Zhvillimit

Ekonomik, Besim Beqaj dhe ministrit

për Inocavion dhe Teknologji

të Shqipërisë, Genc Pollo.

Ministri i MZHE’së, Besim

Beqaj, deklaroi se kjo marrëveshje

i hap rrugë punës së përbashkët

për sigurimin e kodit

shtetëror të Kosovës. Kur kjo

marrëveshje të hyjë në fuqi,

llogaritet se do të ndihmojë

qytetarët e të dyja vendeve në

fushat e teknologjisë, siç thanë

ministrat, për të qenë në hap me

vendet e tjera në këtë fushë.

Pavarësisht kritikave

të FMN’së,

Qeveria e Kosovës

nuk do të ndalet me

autostradën Prishtinë-Hani

i Elezit.

Ministri Fehmi

Mujota ka bërë publike

kompanitë e

parakulifi kuara dhe

ka thënë se sivjet

nisë ndërtimi i kësaj

rruge. Por zyrtarë

të Fondit deklaruan

ditë me parë se Qeveria

nuk guxon t’i

hyjë kësaj aventure

pa u shitur PTK.

Sinanaj

agon.sinanaj@gazetaexpress.com

Prishtinë, 19 mars – Gjithçka

është gati për autostradën e dytë

Prishtinë-Hani i Elezit. Është

nënshkruar kontrata për këshilltarin

e transaksionit dhe janë

pakualifi kuar tri kompani ndërkombëtare.

Ndërkaq, ndërtimi i

rrugës pritet të nisë gjatë verës.

Këto informata i kanë bërë publike

vetë ministri i Infrastrukturës,

Fehmi Mujota, një ditë

pasi zyrtaret e FMN’së thanë në

Prishtinë se Qeveria nuk guxon t’i

hyjë ndërtimit të kësaj rruge pa u

shitur PTK’ja.

Në garë për këtë rrugë është parakualifi

kuar Bechtel-Enka, e cila

po e ndërton edhe autostradën

Morinë-Merdar, pastaj kompania

Strabak dhe konsorciumi italiano

turk “CMS-Dogus”. Po ashtu, është

nënshkruar edhe kontrata prej

gjysmë milioni euro me këshilltarin

e transaksionit “Andonio Ascoli

Cavasova Scamoni –CMS”.

“Këto janë tri kompani të cilat

tashmë kanë shprehur interesin

publikisht. Janë aprovuar nga komisioni

ndërministror dhe tani e

tutje presim zhvillimin e procedurave

që do t’i udhëheqë këshilltari

i transaksionit për përgatitjen

e dosjes së tenderit”, ka thënë

Mujota.

Ai tha se janë në koordinim të

plotë me Fondin monetar Ndërkombëtar

dhe Ministrinë e Financave.

“Jemi në koordinim me FMNnë

dhe Ministrinë e Financave.

Nuk kemi asnjë pengesë për të

Krye

Jemi në koordinim

me FMN-në

dhe Ministrinë e Financave.

Nuk kemi asnjë

pengesë për të shkuar

përpara me këtë

projekt.”

Fehmi Mujota

shkuar përpara me këtë projekt”,

tha ai.

Por të koordinuar me ketë ministri

nuk u dukën dy ditë më parë

në Prishtinë zyrtarët e FMN-së.

Udhëheqësi i misionit të FMN-së,

Johannes Wiegand, tha se pa shitjen

e kësaj ndërmarrjeje, Qeveria

nuk guxon t’i hyjë kurrsesi kësaj

aventure. Sipas tij, shpenzimet në

atë rrugë janë të lidhura me një nivel

të bilancit bankar që, sipas tij,

arrihet vetëm nëse privatizohet

PTK-ja.

“Pra, rruga për Shkup dhe ky

bilanc bankar mund të arrihet

vetëm nëse privatizohet PTK-ja.

Mendoj që Qeveria ka marrë masat

e kujdesit në rast se nuk shitet

PTK-ja në mënyrë që buxheti të

jetë në rrugën e duhur”, ka thënë

Wiegand.

Se kah do të sigurohen paratë

për ndërtimin e kësaj rruge nuk

e ka fort të qartë as ministri Mujota.

Për këtë projekt në buxhetin

e këtij viti fi gurojnë vetëm 30 milionë

euro.

Me këto para Mujota thotë se ka

fundi i verës do të përfundojnë të


E mërkurë 20, mars 2013

Ngecjet ekonomike

Vonesat në privatizimin e ndërmarrjeve

publike, rënia e investimeve të

huaja të drejtpërdrejta, ulja e konsumit

të përgjithshëm si dhe rënia e

remitencave, kanë qenë faktorët kyç,

të cilët kanë bërë që Kosova të ketë

ngadalësim të zhvillimit ekonomik,

bëjnë të ditur njohës të çështjeve

gjitha procedurat tenderuese dhe

do të nisë ndërtimi i rrugës.

“Kah fundi i verës mendojmë

të nisim me ndërtimin kësaj rruge”,

ka thënë ai. Autostrada fi llon

nga Lipjani. Një rrethrrotullim i

madh afër QMI’së në komunën

e Lipjanit do të jetë kyçja e parë

në autostradën që do ta lidhë

kryeqytetin e Kosovës me Hanin e

Elezit në kufi me Maqedoninë. Në

55.8 kilometra rrugë do të ndërto-

ekonomike në Prishtinë. Sidoqoftë,

rritja ekonomike prej 3 për qind për

vitin 2013 e parashikuar nga Fondi

Monetar Ndërkombëtar është pozitive,

thonë ata, kur kihen parasysh

ngecjet në zhvillimin ekonomik të Kosovës.

Njohësi i çështjeve ekonomike,

Naim Gashi, thotë për Radion Evropa

hen tri tunele, dhjetëra ura do të

zhvendosen disa kilometra binarë

të hekurudhës.

Për ta drejtuar mirë trasenë do

të devijohet edhe rrjedha e lumit

Lepenc në Grykën e Kaçanikut.

Krejt këto punë për autostradën,

që nuk e ka as gjysmën e gjatësisë

së asaj Vërmicë – Merdar, do t’i

kushtojnë buxhetit të shtetit jo më

pak se 793 milionë euro. Afër 13

kilometra në terren mjaft sfi dues

e Lirë se parashikimet e FMN-së për

rritje ekonomike 3 për qind është një

sinjal i mirë për investitorët e jashtëm

dhe për partnerët ndërkombëtarë të

Kosovës.

Por se a është kjo rritje e mjaftueshme

për të adresuar problemet

thelbësore e që ka Kosova, Gashi jep

n’veti

Pra, rruga për Shkup dhe ky bilanc bankar

mund të arrihet vetëm nëse privatizohet

PTK-ja. Mendoj që Qeveria ka marrë masat e

kujdesit në rast se nuk shitet PTK-ja në mënyrë

që buxheti të jetë në rrugën e duhur”

Johannes Wiegand

në drejtim të Hanit të Elezit. Autostrada

në fakt do të kalojë kryesisht

në luginën e lumit. Pra, në këtë

luginë duhet të jenë hekurudha,

lumi dhe autostrada. Kështu, në

disa vende lumi dhe hekurudha

duhet të zhvendosen për të krijuar

hapësirë. Gjithashtu do të jetë e

nevojshme që të bëhen disa prerje

të shkëmbinjve për të zgjeruar

shtratin e lumit.

Kompanitë

në garë:

CMS-Dogus J. V.

Bechtel&Enka J. V

Strabak

më shumë hollësi. “Unë mendoj që

institucionet e Kosovës, komuniteti i

biznesit dhe shoqëria në përgjithësi

duhet të bëjnë përpjekje sa më të

mëdha që kjo rritje ekonomik të jetë

më e lart, në mënyrë që ne të zëmë

hapin fi llimisht me vendet e rajonit e

më pas me vendet e tjera të Evropës”,

ekonomi

Shkëmbim

Pas zgjedhjes ish ministrit të

Financave Bedri Hamza në

krye të Bankës Qendrore të

Kosovës nga ana e Kuvendit ka

pasur vazhdimisht thirrje drejtuar

presidentes së vendit që të

mos e nënshkruajë emërimin e

tij. Një kërkesë të tillë e ka bërë

edhe Instituti Demokratik i Kosovës

(KDI), duke i dërguar letër

presidentes Jahjaga në lidhje

me zgjedhjen e Bedri Hamzës

për guvernator të BQK-së. Pas

zgjedhjes së Hamzës me votat

Verërat kosovare viteve të fundit

kanë zënë vend në tregjet rajonale

dhe evropiane. Shtimi i prodhimtarisë

në këtë sektor ka bërë që

të rritet eksporti drejt këtyre tregjeve.

Sipas të dhënave të Ministrisë

së Bujqësisë, në gjashtë vje-

Dy ditë pasi Bashkimi Europian

ra dakord për lëvrimin e 10

miliardë eurove për Qipron në

formë huaje, ishulli ka mbyllur

të gjitha bankat e tij, deri të

enjten kur pritet që parlamenti

i vendit të aprovojë taksat që

banorët duhet të paguajnë në

shkëmbim të kësaj kredie.

Taksa, e cila parashikon tërheqjen

e një interesi prej 9.9 për

qind në të gjitha llogaritë bankare

të atyre që kanë të ardhura

mbi 100 mijë euro, ka shkaktuar

debate të forta në vend. Banorët

kanë nxituar gjatë fundjavës

të tërheqin në bankomate

EKONOMI

11

thekson ai. Gashi thotë se të gjitha

buxhetet e shteteve nuk mund të

jenë të mjaftueshme për nevojat, të

cilat i ka një shoqëri e caktuar, duke

përfshirë këtu edhe Kosovën. Kosova

gjatë tre viteve të fundit ka shënuar

rritje më të lartë ekonomike se sa

parashikimet e FMN-së për vitin 2013.

Valuta $ €

Lajme

$ 1.00000 0.77657 0.66190

€ 1.28772 1.00000 0.85235

1.51079 1.17323 1.00000

Kundër Hamzës guvernator

Miliona për vreshtarët

Qipro mbyll bankat

e deputetëve të pushtetit dhe

bojkotin e opozitës, vlerësohet

se tashmë ka mbetur vetëm presidentja

që të pengojë atë që po

quhet si zaptim i BQK-së nga një

njeri i PDK-së.

tët e fundit, Kosova ka arritur të

eksportojë rreth 29 milionë litra

verë në 24 shtete të ndryshme të

rajonit dhe Evropës. E në bazë të

këtyre të dhënave, del se prodhimi

i verërave ka shënuar rritje viteve

të fundit, ku vetëm gjatë vitit të kaluar,

verëtarët kosovarë kanë arritur

të prodhojnë mbi 5 milionë litra

verë. Duke parë rëndësinë e këtij

sektori dhe konkurrueshmërinë

e verërave kosovare në tregjet e

huaja, Ministria e Bujqësisë sivjet e

ka rritur përkrahjen financiare për

prodhuesit e këtij sektori.

paratë e tyre. Ndërkohë që kjo

është hera e parë që Bashkimi

Europian vë të tilla kushte për

dhënien e një kredie. Një njoftim

në fundjavë nga Qiproja

shokoi tregjet ndërkombëtare.


12

Bota

redaktor: Arsim Buxhovi

e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

U inaugurua

Papa Francesku I

Papa Francesku i Parë u betua përpara Zotit, ne një

ceremoni solemne në Vatikan, përpara qindra mijëra

të pranishmëve dhe 150 liderëve te shteteve, te cilëve i

drejtoi një lutje për “dhembshuri, dashuri dhe mbrojtje

të njerëzve në nevojë”.

Në fjalën e tij, duke iu referuar shenjtorit, nga i cili

Francesku mori emrin, Papa tha: “Roli i tij si mbrojtës

i krishterimit nuk kufi zohej vetëm me njeriun. Mbrojtja

i referohet të gjithë krijesave të Zotit, bukurive që

ai ka krijuar, mbrojtja do të thotë të respektosh jetën

dhe mjedisin në të cilin jetojmë. Do të thotë të mbrosh

njerëzit, të tregosh dashuri dhe dhembshuri për çdo

njeri, sidomos fëmijët, të moshuarit dhe ata në nevojë,

që shpesh herë lihen në harresë ose janë të fundit për të

cilin mendojmë”, vazhdoi Papa në fjalën e tij.

“I bëj një thirrje të gjithë atyre që kanë ne dore

përgjegjësi ekonomike, politike dhe sociale, që të

shndërrohen në mbrojtës të asaj që Krijuesi na ka dhënë.

Të mbrosh punën e Krijuesit do të thotë të mbrosh çdo

grua apo burrë, të trajtosh këdo me dhembshuri e dashuri,

është të hapësh një horizont shprese. Le t’i hapim

zemrën mirësisë, dashurisë dhe dhembshurisë për çdo

qenie njerëzore”, shtoi ai.

I pari Pape i zgjedhur nga një vend i Amerikës se Jugut,

Francesku përshëndeti më parë, gjatë së martës, qindra

mijëra të pranishmit entuziaste, në rrugën e përshkruar

me një makine të hapur nga sheshi i Shen Petrit, në

bazilikën e famshme ku nisi ceremonia.

Ne betimin përpara Zotit, Shenjtërisë së tij iu dorëzua

edhe unaza e famshme e Papës, por qe ketë herë nuk

do të jetë e artë siç është zakoni, por argjend i lyer në ar,

me kërkesë të vetë Franceskut.

Një jezuit, Papa ka nisur drejtimin e tij me thjeshtësi,

duke refuzuar shumë prej lukseve të kishës, midis të

cilave edhe kryqin e artë, të zëvendësuar prej tij me një

kryq të thjeshtë të hekurt.

Për sa i përket stemës, Papa Francesku ka vendosur të

mbajë atë që kishte, kur ishte krye-ipeshkv. Në të lexohet

“Miserando atque eligendo”, që në shqip do të thotë “E

pa me mëshirë dhe e zgjodhi”, frazë e marrë nga ungjilli

i Mateos, kur fl et për takimin e Jezu Krishtit me Mateon.

Sipas autoriteteve italiane, numri i të pranishmëve në

Vatikan mund t’i ketë kaluar një milionë persona, diçka

që nuk ndodhte që prej ceremonisë përcjellëse për Papa

Gjon Palin e Dytë.

Pritja për Franceskun e Parë ishte e madhe, edhe pse

ai kërkoi që ceremonia të zhvillohej në mënyrë sa më

modeste. Papa i parë argjentinas kërkoi që ata që planifi

konin të vizitonin Vatikanin për meshën e tij përuruese,

të dhuronin më mirë shpenzimet e udhëtimit për

njerëzit në nevojë.

Britania ecën drejt mbikëqyrjes së medieve

Një marrëveshje është arritur mes tri partive kryesore

politike në Britaninë e Madhe për masat për

rregullimin e shtypit, masa të nxitura nga zbulimi

i përgjimeve telefonike të ndërmarra nga mediat

e këtij vendi. Marrëveshja konsiston në krijimin e

një autoriteti mbikëqyrës të pavarur, të ndërtuar

me vendim mbretëror. Një grupim aktivist kundër

sjelljes ligj-shkelëse të medies e mirëpriti marrëves-

hjen. Propozimi i Kryeministrit David Cameron me

mirëkuptimin e krerëve të partive, do të shtrohet

për debat në Parlament. Reforma e përgjithshme

e rregullimit të shtypit filloi pasi u zbulua se

gazetarët kishin përgjuar mijëra telefona celularë.

Hetimi i mëvonshëm mbi etikën e medies bëri

thirrje për një autoritet të ri mbikëqyrës, që duhet

të ketë për detyrë të kontrollojë rastet kur media

E mërkurë 20, mars 2013

nuk e bën punën e vet siç duhet. Propozimi solli

debat disamujor politik. Diskutimi është se ku

fillon dhe ku mbaron liria e medies dhe qeveria

deklaroi se nuk dëshironte të miratonte një ligj

shtypi, pasi një masë e tillë është tipike për vendet

autokratike që e kontrollojnë medien paraprakisht

dhe rrjedhimisht luftojnë aftësinë e medies për të

kritikuar qeverinë.

GJENERATA E HUMBU

Në vitin 2003 fi lloi invadimi amerikan në Irak, e më pas vendi u

dërrmua nga një luftë e përgjakshme qytetare. Në mes të dhunës

së përditshme u rrit një gjeneratë, e cila para se gjithash duhej

të luftonte për një gjë: që të mbijetonte çmendurinë.

Kur bombat e para ranë më 20 mars

të vitit 2003 në Bagdad, nëna e Malek

Husseinit ev kapluar nga paniku

tuboi tre fëmijët e saj afër vetës.

“Motrat e mia dhe unë nuk e dinim se

çfarë po ndodhte, ne vetëm qanin”, i

kujtohet këtij të riu. Atëbotë ai kishte

13 vjet. Së bashku me fqinjët, familja

e tij u strehua në një kthinë të vogël,

në bodrumin e shtëpisë. Për gati dy

javë ata u strehuan aty për shkak të

bombardimeve. Për të ngrënë kishte

vetëm një herë në ditë. Kur nuk kishte

bombardimeve, babai dilte nga

shtëpia, ndërsa Maleku duhej të kujdesej

për motrat. Me këngë për fëmijë

ai i qetësonte motrat e tij. “Dridhësha

nga frika, por nuk guxoja ta shprehja

frikën time, ngase isha më i madhi”,

thotë ai.

Dhjetë vjet më vonë, Malek qëndron

ulur në një qebaptore në Kara-

de, një nga lagjet paksa më të mira të

Bagdadit. “Ishte e drejtë përmbysja e

Saddam Husseinit nga ana e amerikanëve.

Ata nuk janë fajtor për atë se

jeta ime është shkatërruar”, thotë ai.

Më pas, ai ngritë fanellën e tij të

kuqe. Disa shenja në barkun e tij janë

dëshmi për atë ditë në verën e vitit

2005, kur jeta e tij pësoi një ndryshim

radikal. Ai kishte qenë duke udhëtuar

me disa kolegë të tij në një rrugë në

jug të Bagdadit, kur automjeti i tyre u

ndal nga disa persona të armatosur.

Ata hapën zjarr dhe Malek u qëlluan

nga shtatë plumba.

Malek kishte fat, ai i mbijetoi

plagëve të rënda, por frika nuk e lëshoi

kurrë më. “Për muaj të tërë nuk

kam fjetur si duhet, kisha ankthe

dhe nuk doja të dilja nga shtëpia”,

rrëfen ai. Në lagjen, në të cilën shiitët

dhe sunitët kishin bashkëjetuar

në mënyrë paqësore për dekada me

radhë, fi lloi lufta e përgjakshme mes

pjesëtarëve të dy degëve të ndryshme

të Islamit. Gjatë kësaj orgjie të

dhunës, Malek humbi pesë të afërt

në vitet 2007 dhe 2008. “Varrimet, në

të cilat imamët e urrejtjes bënin thirrje

për hakmarrje, u bënë përditshmëri.

Irakianët u shndërruan në kafshë”,

thotë Malek me zë të ulët.

Maleku nuk u kthye kurrë më në shkollë.

“Pas invadimit amerikan, babai

im humbi vendin e punës, ngase ka

qenë anëtar i partisë së Saddamit. Aty

u bë e qartë se unë duhej të fi toja disi

para”, thotë ai. Fillimisht shiti pemë

dhe perime në treg, e më pas punoi

në një restorant të pulave. Familjes i

nevojitej çdo dinar, thotë Malek, aq

më tepër pasi që babai i tij pranoi në

familje edhe dy vajza të një familje

tjetër, prindërit e të cilave u vranë në


E mërkurë 20, mars 2013 BOTA 13

Obama: Irani mund “të ulë tendosjet bërthamore”

Presidenti i Shteteve të Bashkuara,

Barack Obama, i ka ofruar Iranit një

“zgjidhje praktike”, nëse me të vërtetë

synon zhvillimet bërthamore për

qëllime paqësore, në vend të krijimit

të armëve bërthamore.

Në një video për popullin iranian,

Obama nxiti Iranin të ndërmarrë

“hapa të menjëhershme dhe

domethënëse” për të reduktuar

tendosjet me komunitetin ndërkombëtar.

Ai tha se iranianët kanë paguar “një

çmim të lartë dhe të panevojshëm”

për “mosdashjen” e Teheranit për të

shuar shqetësimet. Porosia e Obamas

UR E IRAKUT

vitin 2008. Ata të cilët fl asin në

Bagdad me njerëz të ri rreth të

20-tave, dëgjojnë të njëjtat rrëfi -

me, të mbushura me tregime

për vdekjen, vuajtjet dhe brutalitetin

e pabesueshëm. Sidomos

djemtë më të mëdhenj të familjeve

irakiane u desh që të heqin

dorë pas luftës nga shkollimi,

për të mbajtur familjet e tyre.

Malek është i mendimit se ai

madje ka pasur fat. Megjithatë,

ai si punëtorë në restorant fi ton

nga 16 euro në ditë. “Me këto

para jetojmë disi, por nuk kam

mundësi të kursej”, thotë ai.

Gjendja e rinisë irakiane është

një tragjedi, të cilës i është kushtuar

deri me tani më pak

vëmendje, por ajo gjatë viteve

në vijim mund të ketë pasoja

dramatike.

“Në Irak kemi një gjeneratë

të humbur pas luftës. Krahas

traumës së luftës, shumica prej

tyre lanë shkollën në vitin 2003

dhe nuk arritën të zënë sërish

hapin”, thotë aktivistja Hanaa

Edva. Shifra zyrtare për nivelin

e papunësisë nuk ka. Niveli i

analfabetëve vlerësohet se është

ngritur në 20 për qind.

“Është ky një turp për vendin

tonë”, tha Edva. Ajo ka njohuri

për shumë raste të ngjashme,

si ai i Malekut. Në shtëpinë e

vogël të familjes së saj në Bagdad,

ajo kryeson një organizatë

për ndihmë për të rinjtë e traumatizuar.

Kërkesat për kryerjen

e kursit për kompjuterë janë të

mëdha. “Që nga lufta, qeveria

nuk është kujdesur për gjeneratën

e luftës, pasi që ishte e

përqendruar vetëm në forcat e

sigurisë dhe luftimin e terrorit.

Këta të rinj nuk kanë sot ndonjë

pikë reference. Prandaj nuk

është çudi që shumica e irakianëve

largohen nga vendi”,

thotë Edva.

Edva ka shumë ide të mira për

atë se si të ndihmohen të rinjtë.

Nga qeveria e re demokratike

e vendit ajo nuk pret shumë.

“Pushtetarët e tanishëm po

pasurojnë vetën, në vend se të

investojnë në edukimin e irakianëve”,

thotë ajo.

(Der Spiegel)

vjen në shënimin e Vitit të Ri persian,

Novruzit.

“Liderët e Iranit thonë se programi

i tyre bërthamor është për kërkime

mjekësore dhe elektricitet”, tha Obama.

“Megjithatë, deri më sot ata nuk

kanë mundur të bindin komunitetin

ndërkombëtar, se aktivitetet bërtha-

more të tyre janë vetëm për qëllime

paqësore. Tashmë është momenti që,

qeveria iraniane të ndërmarrë hapa të

menjëhershme dhe domethënëse për

të reduktuar tensionin, duke punuar

drejt një zgjidhjeje të qëndrueshme

dhe afatgjatë të çështjes bërthamore”,

shtoi ai. Ai tha se rritja e tregtisë dhe

lidhjet më të mira me kombet e tjera

do të sillnin përfi time për popullin

iranian, por paralajmëroi se vazhdimi

në rrugën aktuale do të rezultonte

në thellimin e izolimit. Porosia e

përvitshëm i presidentit për Novruz

vjen përpara vizitës së tij në Lindjen e

Mesme, ditën e mërkurë.

Shpërthime në Bagdad, mbi 56 të vdekur

Të paktën 56 persona kanë

humbur jetën si pasojë e një

sërë shpërthimesh në zonën e

banuar me shiitë në kryeqendrën

irakiane, Bagdad.

Afro 100 persona të tjerë

janë plagosur si rezultat i

shpërthimit. BBC raporton se

shpërthimet erdhën në kohën

kur po shënohet 10 vjetori i

rrëzimit nga pushteti i ish-presidentit

Saddam Hussein.

Shpërthime të ngjashme ka

pasur edhe ditën e hënë. Një

raport thekson se bombat

kishin në shënjestër restorantet

dhe stacionet e autobusëve.

Përgjegjësinë për këto sulme

ende nuk e ka marrë askush,

megjithëse në të kaluarën ato

zakonisht janë bërë nga dega

në Irak e Al Qaedas, Shteti

Islamik i Irakut.

SHBA: Shpërthim në depon e armëve, 7 të vdekur

Shtatë persona kanë vdekur në

një shpërthim të verifikuar në

një depo armësh ushtarake në

shtetin e Nevadës, në Shtetet e

Bashkuara. Ngjarja ka ndodhur

gjatë natës mes së hënës dhe së

martës, me orën lokale, gjatë një

stërvitjeje të marinsave në Hawthorne

Army Depot. Të paktën

tetë persona të tjerë janë dërguar

në spital, tre prej të cilëve janë në

gjendje të rëndë, kurse të tjerët

në gjendje të qëndrueshme. Ende

nuk dihet se çfarë e ka shkaktuar

Xi kërkon bashkëpunim me Washingtonin

”Kina dhe Shtetet e Bashkuara

të Amerikës duhet të përqendrohen

në forcimin e bashkëpunimit

dhe në interesat e tyre

të përbashkëta”. Kjo deklaratë

u bë nga Presidenti i ri i Kinës,

Xi Jinping, në takimin e parë

të lartë me një përfaqësues të

Washingtonit zyrtar. Deklarata

e Jinping u bë gjatë takimit me

Jack Lew, Sekretarin amerikan

të Thesarit. ”Të dy shtetet tona

duhet të konsiderojnë marrëd-

hënien e tyre nga një perspektivë

strategjike afatgjatë”, tha

Jinping. “Në marrëdhënien kinoamerikane

ka shumë interesa të

përbashkëta ku duhet të përqendrohemi,

pavarësisht disa mospërputhjeve

të pashmangshme”.

Nga ana e tij, Lew kërkoi që

qeveritë e të dy vendeve të

bashkëpunojnë për të reduktuar

pengesat doganore dhe për të

rritur investimet e ndërsjella.

”Dy ekonomitë më të mëdha të

shpërthimin, por CNN citoi një oficer

të lartë amerikan, që theksoi

se një raketë 60 milimetërshe ka

shpërthyer. Ndërsa komandanti i

marinës, gjeneral-major Raymond

Fox, në një komunikatë për

shtyp është shprehur: “Ne lutemi

për marinsat e përfshirë në këtë

incident tragjik dhe i shprehim

ngushëllimet tona familjeve të

tyre”.

SHBA dërgon bombardues bërthamorë në Korenë e Jugut

Shtetet e Bashkuara dërguan në

Korenë e Jugut bombardues “B-52”,

në gjendje që të realizojnë goditje

me armë bërthamore, si masë

paraprake pas përshkallëzimit të

tendosjeve në Gadishullin Korean.

Një aeroplan ka mbërritur në

Korenë e Jugut më datën 8 mars,

ndërsa një mision i ri fluturoi të mar-

planetit kanë përgjegjësinë që

të nxisin një rritje të fortë dhe të

qëndrueshme jo vetëm në vendin

e tyre, por edhe në të gjithë

planetin”, vlerësoi nga ana e tij

Sekretari amerikan i Thesarit.

tën. Zyrtarët amerikanë deklaruan

se shpresojnë që “B-52” të tregojnë

aftësi për të përmbajtur tendosjet,

ndonëse rritja e prezencës amerikane

në jug është kritikuar ashpër

nga Kina dhe Rusia. Sipas dy superfuqive

aziatike, veprimet e SHBA-së

po kontribuojnë për të rritur edhe

më shumë tendosjet në rajon.

Opozita siriane zgjodhi kryeministrin e përkohshëm

Koalicioni Kombëtar i opozitës

siriane ka zgjedhur ish-biznesmenin

Ghassan Hitto, i arsimuar në SHBA,

si kryeministër të përkohshëm për

të administruar zonat e kontrolluara

nga kryengritësit në Siri.

Hitto siguroi 35 nga 48 votat e

hedhura nga anëtarët e koalicionit

opozitar gjatë takimit në Turqi të

martën. Ai ka jetuar në Shtetet

e Bashkuara për dekada të tëra,

por kohët e fundit u zhvendos nga

Teksasi në Turqi, për të ndihmuar

koordinimin e ndihmës në zonat e

kontrolluara nga forcat kryengritëse

siriane.

Më shumë se 100 vende e kanë

njohur koalicionin opozitar si përfaqësuese

legjitime të popullit sirian,

përfshirë Shtetet e Bashkuara,

Britaninë, Francën dhe Turqinë.


14 MARKETING

E mërkurë, 20 mars 2012

PROGRAMI I PËRZGJEDHUR

DITOR I DIGITALB PËR 20 MARS 2013

DIKUSH FLUTUROI MBI FOLENË E QYQES

ORA 21:00

Regjia: Milos Forman

Aktorët: Jack Nicholson, Louise Fletcher,

William Redfi eld, etj.

Mekmërfi planifi kon t’i shpëtojë viteve të

burgimit duke u shtirur si i sëmurë mendor. Atë

e dërgojnë në një azil dhe fi llojnë ta trajtojnë

si të sëmurët e tjerë. Megjithëse mundohet të

gjallërojë sadopak atmosferën brenda azilit,

infermierja mbikqyrëse nuk do t’i ndahet hap

pas hapi. Film fi tues i pesë çmimeve Oskar.

MËSUESJA E KEQE

ORA 21:00

Regjia: Jake Kasdan

Aktorët: Cameron Diaz, Justin Timberlake,

Jason Segel, Lucy Punch, etj…

Një mësuese që s’i intereson puna dhe ka çdo

ves të keq, kërkon vetëm një gjë: të martohet

me një njeri të pasur. Kur i dashuri i saj pasanik

i jep duart, ajo i vë syrin një shënjestre të re.

Por ajo s’është vetëm, sepse të njëjtin qëllim

ka edhe një tjetër. Pikërisht këtu fi llon aventura,

që do t’i japë asaj, kolegëve dhe nxënësve një

mësim si asnjë tjetër në...

a se i gjithë ishulli të fundoset në oqean...

CINEMA AUTOR ROMANCË/DRAMË

SERIAL KURIOZITETE

KOMEDI

NJË DITË

ORA 21:00

Regjia: Lone Scherfi g

Aktorët: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia

Clarkson, etj…

Bazuar në romanin best-seller të David

Nicholls. Pasi kalojnë natën e diplomimit së

bashku, një vajzë e re dhe një djalë lidhin një

miqësi të përjetshme. Përgjatë 20 viteve të

ardhshëm, secili prej tyre tregohet në po të

njëjtën datë dhe në momente të ndryshme të

jetëve të tyre…

NIKITA

SERIAL

ORA 21:45

Krijues: Craig Silverstein

Aktorët: Maggie Q, Shane West, Lyndsy

Fonseca, Aaron Stanford, etj…

Serial kandidat për çmimin Emmy. Bazuar

në fi lmin mjaft të suksesshëm të fi llim viteve

1990. Nikita një vrasëse profesioniste, vihet

kundër agjencisë sekrete që e trajnoi, për të

ndalur njëherë e përgjithmonë rrëmbimin e

adoleshentëve dhe kthimin e tyre në vrasës të

pashpirt...

101 DALMATËT

ÇDO DITË, ORA 11:00 DHE 17:30

Ata janë gjithsej 101 Dalmatë dhe ju i njihni

që të gjithë. Por protagonistët këtij seriali, do

të jenë vetem tre prej tyre. I pari është Laki,

udhëheqësi i 100 të tjerëve. I dyti është Kadpig

sypatrembura dhe i treti është Rolli llupsi…

Por qënka edhe një: Spoti, pula e fermës, e

cila do që të jetë një qen…

PORTOKALLI

ORA 21:00

Prezantojnë: Salsano Rrapi, Eneda Tarifa

Regjia: Altin Basha

Aktorët: Florjan Binaj, Gazmend Paja, Erand

Sojli, Romir Zalla, Besmir Kallaku, etj

Rikthehet spektakli humoristik më i

suksesshëm në Shqipëri. Për ju që mezi i

prisni çdo fundjavë, Digitalb ua shuan etjen

çdo të mërkurë. Një maratonë e vërtetë

personazhesh, batutash, dhe shumë të

qeshurash. Portokalli, me karaktere, surpriza

dhe situata komike, sjell një pjesë të realitetit

shqiptar...

TIME WARP : KUR KOHA NDALON

ORA 21:00

Çfarë ndodh kur një njeri bën xhonglime

me një motosharrë? Po sikur të jenë tre

motosharra? Po kur fusim çakmakë të

mbushur me gaz në një grirës kuzhine? Çfarë

ndodh kur ndizet një zjarr i fuqishëm me vaj

gatimi? Po të doni t’i mësoni, duhet të ndaloni

kohën. Eksperimnte dhe xhirime reale, për të

kuptuar mënyrën sesi ndodhin disa gjëra...

HUMOR BOTA E KAFSHËVE

KAFSHËT MË EKSTREME

ORA 20:00

Sezoni i ri i ‘Kafshëve ekstreme’. Çdo

kafshë është një mrekulli e natyrës dhe

e meriton vendin në listën e kafshëve

ekstreme! Por lind pyetja: kush është

kafsha më ekstreme?


E mërkurë 20, mars 2013

Legalistët në Shqipëri kërkojnë kthimin e dënimit me vdekje

Duke iu referuar ngjarjeve të fundit

kriminale, që kanë përfunduar me

vrasjet tragjike të fëmijëve, grave,

zyrtarëve të shtetit dhe viktimave

të tjera të pafajshme, Partia Lëvizja

e Legalitetit ka kërkuar kthimin e

dënimit me vdekje në Shqipëri.

Përmes një deklarate për shtyp,

kreu i kësaj partie, Ekrem Spahia,

është shprehur se “këto krime nuk

mund të minimizohen me mjetet

që shteti dhe shoqëria kanë aktualisht

në dispozicion”.

Gjithashtu, Spahia shprehet se

shtimi i numrit të krimeve i duhet

atribuuar fuqisë së ligjit dhe jo

profi lit psikik të autorëve të krimeve.

“Qysh nga heqja e dënimit

me vdekje, lista e këtyre krimeve

shumë të rënda është aq e gjatë,

saqë nuk mund të justifi kohet

me profi lin psikik të autorëve.

Duket qartë se fuqia e ligjit dhe

mjetet e tjera në dispozicion

Pedofi li i padukshëm

Një njeri, për të cilin fqinjët dhe ata që e njihnin në banesën e re, kishin respekt.

Edhe pse shihnin se si afronte fëmijët e tyre, ata nuk dyshonin tek ‘djalli’.

Dyert e mortit janë hapur në

shtëpinë e Skënder Çelës. Nuk ka

xhenaze e as gra, korb në të zeza,

vaji i të cilave të bëjë që dhe guri të

copëtohet. Ka mort, por jo një trup

mbi të cilin nëna të derdh lotët e

të mallkojë vetën se si nuk mundi

të rruajë pjellën e saj. Prej së dielës

mbrëma, nuk ka më shpresë që Juli

është i gjallë. Sapo ai foli, zia ka pllakosur

në shtëpinë e nëndrejtorit të

anti-terrorit të Shërbimit Informativ

Shqiptar. Zia është më e frikshme

se heshtja dhe shpresa që mbuloi

gjithë shtëpinë, që kur Juliani u zhduk

më 30 nëntor. Skënderi kurrë

nuk ka pranuar të fl asë për zhdukjen

e djalit të tij të vetëm, ndërsa

mëngjesin ka ndarë dhimbjen duke

hapur dyert e mortit. 10 kilometra

larg tij, aty ku i gjithë qyteti shkarkon

mbeturinat, një njësi policie

rrëmonte nën pirgjet e plehrave, me

shpresën se do të mund t’i gjejnë së

paku kockat e Julianit. “Ja këtu e kam

hedhur, të mbështjellë nën një batanije

të kuqe. E hodha gjatë natës së

1 dhjetorit dhe nuk jam kthyer më”,

dëshmonte Ardiani, mes atij grumbulli

plehrash se si vrau e zhduku në

mënyrën më çnjerëzore një fëmijë,

trupi i të cilit një Zot e di ku mund

të prehet”.

Një fëmijë ende nuk dihet ku

është degdisur, ndërsa një tjetër i

gëzohet jetës dhe pse zor se buza

do i qeshë lehtë. Nuk ka mbushur

as 10 vjeç. Sytë i panë vdekjen e trupi

i thajmë ndjeu dhimbjen në palcë,

vetëm pse ishte fëmijë. Por nëse

epshet çnjerëzore nuk do të derdheshin

mbi trupin e 10- vjeçarit, zor

se ndokush do të mësonte fytyrën

e vërtetë të Ardian Përrenjasit. Prej

vitesh ia kishte dalë të shfaqë vetëm

fytyrën përunjëse, përballë së cilës

vetëm mëshira kishte vend. Madje

për këtë kishte bindur dhe një trup

gjykues në vitin 2008. Deri dy ditë

më parë, ai nuk ishte gjë tjetër veçse

një prej varfanjakëve e fatkeqëve të

ardhur nga ana e anës për një copë

bukë në Tiranë. Ishte i sjellshëm,

deri në përunjësi; i heshtur si varri;

i qetë aq sa zor se ka ngatërruar

kush me të dy fjalë; i veshur keq

sa ngjallte mëshirë e i dashur sa jo

vetëm fëmijët kanë dashur të kenë

shoqërinë e tij. Ky ishte Ardian

Përrenjasi deri në ditën kur forcat

e policisë e arrestuan mëngjesin e

së dielës, teksa i mbante thikën në

fyt 10- vjeçarit. Para se gjithkush të

mësonte krimin, për banorët e rrugës

“Bujar Kaloshi”, diku në zonë e

Laprakës, Ardiani ishte krejt i zakonshëm.

Një burrë në hall të vet,

me të cilin kanë ndarë dhe orë të tëra

duke luajtur domino. Madje, edhe

kur në lagjen e tyre është zhdukur

djali i nëndrejtorit të anti-terrorit në

SHISH, askush nuk ka dyshuar tek

45- vjeçari. Asnjë prej banorëve të

zonën nuk dëshmon se të këtë parë

apo konstatuar ndonjë skenë të dyshimtë

të Ardianit. Shoferi i plehrave

të Bashkisë së Tiranës, në asnjë ditë,

qoftë dhe për një moment të vetëm,

nuk ka ndryshuar sjelljen e tij. E kjo

deri ditën e premte, në mbrëmjen

e së cilës ai nuk ka shkuar në punë.

Në zonën e Laprakës, dy ditë më

parë nuk do të gjeje frymë njeriu që

do të fl iste keq për Ardian Përrenjasin.

Ndërsa, mëngjesin e së hënës,

aty ku ai u rikthyer për të treguar

se si e ka vrarë e më pas hedhur në

koshin e plehrave Julian Çelën, të

gjithë kanë dashur të hidhnin një

gur për të varrosur të gjallë, bash

mu në kazanin e plehrave ku ai

thoshte se ka hedhur viktimën e tij.

Historia ka tronditur gjithkënd në

zonën e Laprakës, e kushdo ndihet

i frikësuar se si për muaj të tërë kanë

bashkëjetuar më një monstër e që

askush nuk ka ditur të mbrohet

prej tij. Joshja, paratë dhe miqësia

ka qenë armët më të cilat 45- vjeçari

përdorte jo vetëm për prehën e tij.

“Më merr një paketë cigare e mbaje

kusurin”, ka qenë thënia e preferuar

e monstrës, ndaj së cilës duket

se nuk ka rezistuar asnjë fëmijë i

zonës. Sipas dëshmive të dhëna,

nuk janë të paktë fëmijët që Ardian

Përrenjasi u ka kërkuar ndonjë

shërbim të vogël e më pas i ka lënë

bakshish kusurin. Kështu ka fi tuar

besimin jo vetëm të fëmijëve, por

dhe prindërve të tyre, me të cilët

shpenzonte orët e pasdites duke

luajtur domino.

Rasti i 10- vjeçarit, që policia e

shpëtoi nga kthetrat e vdekjes, nuk

është i vetmi. Ardian Përrenjasi ka

dëshmuar se ka vrarë Julian Çelën.

E ka ftuar në shtëpi për birrë, e më

pas askush nuk e ka pare më të

gjallë 11- vjeçarin. “E kam mbytur

mbrëmjen e 30 tetorit. Filloi të bërtiste

e që të shpëtoja e mbyta. E ka

mbajtur një natë aty e të nesërmen

e kam hedhur në kazanin e plehrave

e më pas me makinën e bashkisë e

kam dërguar në Sharrë”, mësohet

të këtë dëshmuar për policinë 45-

vjeçari. E ndërsa ende nuk është

mundur të gjendet trupi i Julianit,

pjesë e dëshmisë së tij rrëqethëse

kanë qenë dhe disa raste të tjera

që Ardian Përrenjasi ka abuzuar

në vende të ndryshme ku ka

jetuar. Në Greqi, po për shkak të

marrëdhënieve me të mitur, Ardian

Përrenjasi është dënuar me 4

vjet heqje lirie.

(Tema)

janë të pamjaftueshme për të

frenuar duart kriminale që vrasin

me qetësi. Vazhdimisht Partia

Lëvizja e Legalitetit e ka quajtur të

parakohshëm heqjen e dënimit me

vdekje dhe ka kërkuar rikthimin e

tij. Ne kemi besuar dhe besojmë se

dënimi në proporcion me krimin e

SHBA falënderon

Shqipërinë

Shtetet e Bashkuara e kanë

mirëpritur ofertën nga

Shqipëria, për t’i pranuar 210

anëtarë të një grupi opozitar iranian,

që aktualisht jetojnë në një

ish-bazë ushtarake amerikane

në Irak. Washingtoni ka kërkuar

nga Muxhahedinët e Popullit në

Iran, që menjëherë ta pranojnë

ofertën “bujare” të Tiranës,

ka thënë zëdhënësja e Departamentit

amerikan të shtetit,

Viktoria Nuland.

Ajo e ka falënderuar kryeministrin

e Shqipërisë, Sali Berisha,

“për gjest humanitar për

BOTA 15

kryer është i drejtë, i justifi kuar dhe

parandalues”, thuhet në komunikatën

për shtyp të kësaj partie. Përtej

angazhimeve që ka Shqipëria në

Komunitetin Evropian, PLL kërkon

që rikthimi i dënimit me vdekje të

vendoset përmes referendumit

popullor.

Kryesojnë VMRO-DPMNE dhe BDI

Partitë e koalicionit në Maqedoni,

VMRO-DPMNE dhe BDI,

janë në epërsi për fitore në

disa komuna sipas anketës së

Qendrës Ndërkombëtare për

Bashkëpunim Ndërkombëtare

(MCMS) dhe Institutit për

demokraci “Societas Civilis”, me

qendër në Shkup.

Sipas kësaj ankete, VMRO-

DPMNE do të fitojë në zgjedhjet

lokale, edhe atë 48,5 për qind

të votave të qytetarëve. Më pas

dhënien e strehimit të sigurt

për këta individë”. Sekretari

i përgjithshëm i Kombeve të

Bashkuara, Ban Ki Moon, po

ashtu ka kërkuar që pjesëtarët

e grupit opozitar iranian, që

jetojnë në një ish bazë ushtarake

afër Bagdadit në Irak, ta

pranojnë ofertën e Shqipërisë

për azil.

radhitet partia opozitare LSDM,

e udhëhequr nga blloku opozitar

maqedonas me 15,5 për qind.

Nga partitë shqiptare, prinë

BDI me 8,5 për qind, PDSH me

4,3 për qind dhe RDK me 1, 9

për qind. Mbi 17,7 për qind e të

anketuarve kanë theksuar se

nuk dinë akoma se kush do të

fitojë në zgjedhjet lokale, ndërsa

3,3 për qind nuk kanë dashur të

deklarohen.

Sipas 72,8 për qind të të anketuarave,

zgjedhjet lokale do të

jenë korrekte dhe demokratike.

Anketa është zhvilluar me 825

anketues nga mbarë vendi.

Ditëve të fundit janë shtuar

anketat lidhur me rejtingun e

partive politike në prag të zgjedhjeve

të 24 marsit.

Vetëm dy kandidatë

për president të Malit të Zi

Në zgjedhjet presidenciale në

Mal të Zi, që do të zhvillohen më

7 prill, do të marrin pjesë vetëm

dy kandidatë-përfaqësuesi i Partisë

Demokratike të Socialistëve

dhe presidenti aktual i Malit të

Zi, Filip Vujanovic dhe kandidati

i opozitës, Miodrag Lekic, ka

njoftuar Komisioni Shtetëror

Zgjedhor.

Pretendenti i tretë në garën presidenciale,

përfaqësuesi i Malit të

Zi Pozitiv, Rade Bojovic, nuk ka

tubuar numrin e mjaftueshëm të

votave për kandidaturë.

Sipas ligjit, kandidatura për president

të Malit të Zi është dashur

të mbështetet nga së paku 1.5

për qind e trupit votues, respektivisht

7710 mijë nënshkrime të

votuesve.

Bojovic ka tubuar pak më shumë

se 2 mijë nënshkrime, prandaj

gara presidenciale do të zhvillohet

ndërmjet Vujanovicit dhe

Lekicit.

Mungesa e kandidatit të tretë do

të thotë se dilema se kush do të

jetë president i Malit të Zi do të

zgjidhet më 7 prill.


16 MARKETING E mërkurë 20, mars 2013

Republika e Kosovës

Republika Kosova - Republic of Kosovo

Qeveria - Vlada - Government

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë

Ministarstvo Trgovine i Industrije - Ministry of Trade and industry

Në pajtim me dispozitat e Ligjit për shërbimin Civil të Republikës së Kosovës Ligji

Nr. 03/ L -149 dhe Rregulloren Nr. 02/2010 për Procedurat e Rekrutimit në Shërbimin

Civil të Republikës së Kosovës Ministria e Tregtisë dhe Industrisë bën:

REKRUTIM

Institucioni: Ministria e Tregtisë dhe Industrisë

Departamenti: Agjencia e Metrologjisë së Kosovës

Divizioni: Sektori për kontrollimin e punimeve nga metalet e çmuara

Titulli i vendit të punës: Udhëheqës i sektorit për kontrollimin e

punimeve nga metalet e çmuara

Kategoria funksionale niveli drejtues 1/Grada 7: koefi cienti/8 Vendi: Prizren

Nr. i Referencës: MTI/03 02/2013 Datë: 20/03/2013

Detyrat dhe përgjegjësitë:

Organizon, koordinon dhe mbikëqyr ë punën në sektorin e metaleve të

çmuara;

Propozon masat konkrete për zhvillimin dhe avancimin e politikës së

metrologjisë dhe sektorit të metaleve të çmuara në vend;

Propozon masa për adoptimin e rregullave në fushën e metrologjisë dhe

metaleve të çmuara, në pajtim me Direktivat evropiane;

Mbikëqyrë aplikimin dhe zbatimin e ligjeve dhe akteve tjera nënligjore, në

fushën e metrologjisë dhe metaleve të çmuara;

Merr pjesë në hartimin e rregullave ligjore dhe akteve nënligjore në sferën e

metaleve të çmuara;

Merr pjesë në hartimin e planeve të aktiviteteve të sektorit dhe të Agjencisë;

Përcjell nivelin e aftësimit të nëpunësve të vet gjatë kurseve apo seminareve

trajnuese si dhe propozon trajnime plotësuese për aftësimin adekuat;

Me kërkesën e drejtorit të përgjithshëm të Agjencisë kryen punë dhe detyra

tjera shtesë.

Kualifi kimet për këtë vend të punës:

Diploma universitare, Fakulteti i SHMN- Dega e Kimisë, Teknologji dhe të

ngjashme.

Së paku 4 (katër) vite përvojë pune;

Të ketë aftësi në organizim, komunikim dhe në përcaktimin e prioriteteve të

punëve;

Gatishmëri për të vepruar në mënyrë të pavarur dhe me pak mbikëqyrje;

Të njohë MS Offi ce dhe internetin;

Gjuha angleze e preferueshme.

Kushtet e pjesëmarrjes në rekrutim:

Të drejtë aplikimi kanë të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës të moshës madhore

të cilët kanë zotësi të plotë për të vepruar, kanë shkollimin e lartë dhe kanë aftësinë

profesionale për kryerjen e detyrave.

Kohëzgjatja e emërimit:

Nëpunësi i karrierës (përhershëm) Periudha provuese .Dymbëdhjetë (12) muaj.

Data e mbylljes së konkursit: 03/04/2013

Paraqitja e kërkesave

Formularët për aplikim mund të merren në recepcion të MTI-së, ose të tërhiqen nga

web faqja e MTI-së, ku është bërë edhe shpallja e konkursit , në adresën www.mti-ks.

org dhe dorëzohen në Divizionin e Burimeve Njerëzore, Ardesa : Rr. “Muharrem Fejza

“ p.n. 10000 Prishtinë, çdo ditë pune nga ora 8:00 -16:00 deri më 03/04/2013 Për

informata më të hollësishme mund të kontaktoni në nr. tel. 038-200 36-520. Shpallja

mbetet e hapur 15 ditë.

“Shërbimi Civil i Republikës së Kosovës, ofron mundësi të barabarta të punësimit për

të gjithë shtetasit e Kosovës dhe mirëpret aplikacionet nga të gjithë personat e gjinisë

mashkullore dhe femërore nga të gjitha komunitetet në Kosovë”.

“Komunitetet jo-shumicë dhe pjesëtarët e tyre kanë të drejtë për përfaqësim të drejtë

dhe proporcionalë organet e shërbimit civil të administratës publike,qendrore dhe

lokale,siç specifi kohet në Nenin 11, paragrafi 3të Ligjit Nr..03/L-149 mbi shërbimin

Civil të Republikës së Kosovës”

Kërkesat e dërguara pas datës së fundit dhe kërkesat e pakompletuara nuk do të

pranohen.

Për shkak te numrit te madh të kërkesave të pranuara,vetëm kandidatët e përzgjedhur

në listën e ngushtë do të kontaktohen.

Republika e Kosovës

Republika Kosova - Republic of Kosovo

Qeveria - Vlada - Government

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë

Ministarstvo Trgovine i Industrije - Ministry of Trade and industry

U skladu sa odredbama Zakona o Civilnoj Službi Republike Kosova, Zakona br. 03/

L -149 i Pravilnika br. 02/2010 za Procedure Rekrutacija u Civilnoj Službi Republike

Kosova, Ministaratvo Tregovine i Industrije raspisuje:

REKRUTACIJA

Institucija: Ministarstvo Tregovine i Industrije

Departman: Kosovska Agencija za Metrologije

Divizija: Sektor za kontrolisanje radova iz plemenitog metala

Naziv radnog mesta: Rukovodilac sektora za kontrolisanje

radova iz plemenitog metala

Funksionalna kategorija nivo upravljanja 1/Rangiranja 7: Koefi cient/8 Mesta:

Prizren

Br. Referencije: MTI/ 03 02/2013 Datum: 20/03/2013

Zadaci i odgovornosti:

Organizira, koordinira i nadgleda radove u sektoru plemenitnog metala;

Predlaže konkretne mere za razvijanje i napreenje politika rada metrologjie

i sektora plemenitog metala u zemlji;

Predlaže mere za usvajanje pravila u oblasti metrologjie i plemenitog metala,

u skladu sa Evropske direktive;

Nadgleda primenu i sprovoenje zakona i ostalih podzakonskih akata, u

oblasti metrologjie i plemenitog metala;

Uestvuje u izradi propisa i podzakonskih akata, u oblasti plemenitog

metala;

Uestvuje u izradi planove aktivnosti sektora i Agencije;

Prati nivo buke svog radnika u toku pohaanje kurseve ili seminare za

traniranje, i predlaže dopunske traniranje za adekvatno sposobnosti;

Po zahtevom opšteg direktora Agencije vrši i ostale zadatke.

Kvalifi kacija za ovog radnog mesta:

Univerzitetska diploma, Fakultet MPN- Himijskih grana, Tehnologije i

slinih;

Najmanje 4 (etiri) godina radnog iskustva;

Da ima sposobnost na organizacije, komuniciranje i odreivanje priorita

rada;

Spremnost za delovanje na nazavisni nain i bez nadgledanja;

Saznanja u MS Offi ce i internet

Engleski jezik je poželjno.

Uslovi za uestvovanje na rekrutaciju:

Pravo na konkurisanja imaju svih gradijani Republike Kosova, odraslih osoba, koji

imaju dovolnji sposobnost za delovanja, imaju visok stepen školovanja i profesionalnu

veštinu za završenje zadataka.

Trajanje imenovanja:

Službenik kariere (stalni) Probni period dvanaist (12) meseci.

Datum završenje konkursa: 03/04/2013

Predstavlanja zahtevi:

Formulare za konkurisanje možete da preuzmite na recepciju MTI-a, ili preko web

stranu MTI-a, gde je objavljen konkurs, na adresu www.mti-ks.org i podnesu na

Diviziiju Ljudskih Izvora, Adresa: Ul. “Muharrem Fejza “ b.b. 10000 Priština, svakog

radnog dana od 8:00 -16:00 asova, 03/04/2013 Za ostale detalnje informacije

možete kontaktirati na br. tel. 038-200 36-520. Oglas biti otvoren 15 dana

“Civilna Služba Republike Kosova, pruža ravnopravni mogunost zaposlenosti za

svim graanima Republike Kosova, i oekuje konkurisanje od svih osoblja muškog i

ženskog roda od svih nacionalnosti na Kosovu”.

“Neveinske zajednice i njihovi lanovi imaju pravo za pravno i proporcinalno predstavlanje

u organima civilnog službi javnog administracija, centralne i lokalne, kao

se specifi kuje na lanom 11, taka 3 Zakona br..03/L-149 o Civilnoj Službi Republke

Kosova”

Zahtevi posle krajnog roka i nekopletirane dokumenti se ne primaju.

Zbog velikog primlenih zahteva, samo izabrani kandidati na tesnoj listi e se kontaktirati.


E mërkurë 20, mars 2013 MARKETING

CHILDREN’S VILLAGE PROGRAMME DIRECTOR

(Location Director)

M/F

SOS

MAIN DUTIES AND RESPONSIBILITIES

Leads the overall development and implementation of the SOS Children’s Villages Programme (CVP) Prishtina in

response to needs and in line with the vision, mission, strategy, policies, and standards of the organisation.

Leads and supervises the managing co-workers of the various areas of work within the programme, including the

specialized work with different forms of families as well as the general support work.

Leads the budgeting process in the CVP location Prishtina.

Coordinates the CVP activities and interventions and ensures quality and effectiveness of services and their costefficiency

through quality assurance and optimal use of resources..

Represents the organisation towards governmental and non-governmental stakeholders in the location.

Identifies potential income sources in cooperation with the Fund Development & Communications function

Reports to the ND and content-wise also to the NPDD on programme plans and activities.

REQUIREMENTS

Higher degree in social sciences, public administration, business administration, economics, law

Minimum 3 years of management experience in social welfare field, preferably in the sector of child and youth welfare

At least 3 years’ experience in directly managing people

Good skills in programme management, monitoring and evaluation.

Strong negotiation, communication and networking skills

Good financial skills

Good understanding and skills in HRD

Flexibility and commitment

Willingness to receive regular further training and skill enhancement, supervision and reflection

Identification with the idea and the goals of SOS Children‘s Villages

WE OFFER

An interesting job with responsibilities

Diverse range of challenging tasks in an internationally renowned organization

Pleasant working environment

Guidance and opportunities for professional and personal development.

WORKING HOURS

40 hours a week

Please submit your written application form (obtain at our offices); CV; Cover letter; copies of diplomas; certificate and references;

Certificate by the Court confirming that you don’t have any criminal conviction by 05/04/2013 to:

SOS Fshatrat e Fëmijëve, Kosovë; Armend Daci Street no. 01, Prishtinë; info@soskosova.org

SOS-Kinderdorf International is the umbrella organization for over 130 SOS Children’s Villages associations world-wide. We build

families for neglected, abandoned or orphaned children, we help them shape their own futures and we share in the development of

their communities. In order to further satisfy this responsibility, we are seeking a committed individual for the position of the

Children’s Village Programme Director- Location Prishtina

NJOFTIM PËR MEDIA

Sipas Nenit 8.1 të Rregullës për Licencimin e Ak viteteve të Energjisë në

Kosovë, Danske Commodi es SH.P.K. nëpërmjet kësaj njo on palët e

interesuara se aplikacioni i dorëzuar në Zyrën e Rregullatorit për Energji

(ZRRE) për “Licencë të Import dhe Eksport të energjisë elektrike” me të

gjitha dokumentet relevante, është shqyrtuar nga ZRRE dhe konsiderohet

në fazën nale për lëshim licence.

Përmbledhja e Aplikacionit për Licencë të Danske Commodi es SH.P.K.

i dorëzuar në ZRRE përveç tjerash përmban si në vijim:

- Territori i mbuluar nga Licenca është Republika e Kosovës, në paj m

me Kushtetutën e Republikës së Kosovës.

- Licenca lëshohet për import dhe eksport të energjisë elektrike me

kapacitet mbi 400 MW.

- Nenet dhe kushtet e licencës do të jenë subjekt i modi kimit,

përfundimit dhe tërheqjes së licencës në paj m me kushtet e saj dhe

Nenet 35, 36, 37 dhe 39 të Rregullit për Licencimin e Ak viteteve të

Energjisë në Kosovë.

- I licencuari mund të kryej ak vite n e impor t dhe ekspor t të

energjisë elektrike në paj m me dispozitat e licencës së lëshuar nga

ZRRE, Rregullës për Licencimin e Ak viteteve të Energjisë në Kosovë,

dhe ligjeve në fuqi.

Të gjithë palët e interesuara mund të shprehin interesin e tyre për të

kundërshtuar këtë projekt brenda tetë (8) ditësh pune në ZRRE (në

adresën Rr. Dërvish Rozhaja nr. 12, 10000 Prish në, Kosovë) nga data e

shpalljes së kë j njo imi.

17


18 MARKETING E mërkurë 20, mars 2013

All in one


E mërkurë 20, mars 2013

arté

Redaktor: Faton Raçi

e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Zyrtarisht në Arkivin e Londrës

Më 13 mars, kryeshefi i ekzekutiv i Agjencisë

Shtetërore të Arkivave të Kosovës,

Ramë Manaj, dhe zyrtarët e lartë, Jusuf

Osmani dhe Hamit Shala, ishin mysafi

rë të Arkivit Kombëtar të Britanisë së

Madhe, në Londër. Delegacioni kosovar

u prit nga drejtori i operacioneve dhe

shërbimeve i arkivit britanik, Jeff James,

dhe nga drejtori i fi nancave dhe performancës,

Clem Brodier. Sipas një njoftimi

të lëshuar nga pala kosovare, gjatë vizitës

u bisedua rreth formave të bashkëpunimit

ndërarkivor ndërmjet këtyre dy institucioneve

shtetërore, siç janë: hulumtimi

i dokumenteve arkivore për të kaluarën

historike të Kosovës, shkëmbimi i përvo-

19

jave profesionale, këmbimi i botimeve

dhe literaturës profesionale, etj. Vlen të

përmendet se Arkivi Kombëtar i Londrës

është ndër arkivat më të avancuara në

botë. Ai posedon një sasi të madhe të

dokumentacionit arkivorë, përfshirë këtu

atë për trevat e Ballkanit, përkatësisht

për Kosovën dhe viset tjera shqiptare.

Arbëria bredhëritëse e Jeton Kelmendit

“…Zeus rrufehedhësi lindi stërgjyshin e rodit tonë, Dardanin: Ai pra themeloi gjithë Dardaninë …”, “Iliada”, Homeri, Kënga XX.

Vendi i quajtur Shqipëri në

shumëçka ma kujton Ukrainën

– me përkushtimin për t’u

përfshirë në Europën e bashkuar,

me “zvarritjen” e dështuar

gjeopolitike ndërmjet Rusisë

dhe BE’së. Historia u soll ashtu

që shqiptarët gjithnjë ishin të

detyruar ose t’i shërbenin dikujt,

ose të luftonin për pavarësi. Ky

popull heroik – njësoj si ukrainasit

– është i lidhur për vdekje

me tokën amtare - me çdo gropë

e çdo kodër.

Një shembull shumë i thjeshtë

është poeti Jeton Kelmendi.

Vetë mbiemri i tij rrjedh nga

emërtimi i kreshtave malore

në kufi rin mes Shqipërisë dhe

Maqedonisë. Provoni të gjeni

ndonjë mbiemër të tillë si

«Karpati» apo «Urali»! Ndërkaq,

në Shqipëri mbiemri Kelmendi

të kujton një fis luftëtar, që

diku i shërbeu udhëheqësve të

ndryshëm, dhe që shquhet me

moral krejt të pavarur. Jetoni nuk

është përjashtim. Ai është një

veteran i UÇK’së (1998-1999),

ndërsa Kosova duhet thënë se

shtrihet rrëzë Maleve të Kelmendit;

dhe është zemra e viseve të

Dardanisë. Duhet theksuar se,

themeluesi mitik i Trojës, Dardani,

përmes arratiakut mitik prej

Ilionit në fl akë dhe themeluesit

të Romës, Eneut, i bie të jetë

katragjysh i të gjithë romakëve

të vjetër. Kështu pra Adriatikun

e ndanin bashkërisht dy popuj

burrërorë – dardano-shqiptarët

dhe latino-italianët…

Po çfarë vendi është ky

(Shqipëria)? Shqipëria postkomuniste,

që ende kullon gjak

nga plagët e kujtesës për viktimat

e regjimit (komunist)? Iliria

me historinë e saj mijëvjeçare

të luftës heroike me pushtues?

Arbëria legjendare, tashmë e ri-

lindur në Kosovën krenare? Apo

Dardania mitike, që u bë një nga

trashëgimtaret e Trojës?

Për Jeton Kelmendin është

një njëjti vend, i njëjti skaj (po,

«skaj» – një fjalë e saktë, sepse

skaji ndodhet - si të thuash -

mënjanë, i largët, nuk njeh kufi j

dhe gjallon në tymnajën e mjegullt

të ëndërrimeve dhe kujtimeve);

një skaj ëndërrimesh të

trishta e të hareshme, zemërake

e ngadhënjyese. Shqipëria është

një nga temat fondamentale të

krijimtarisë së tij. E adhuruar në

shumë tekste të Jetonit, ajo identifi

kohet me visin amtar; është e

pamundur ta ndash.

Ne me Jetonin jemi të një

moshe, d.m.th., njerëz të rinj.

Megjithatë, ngjarjet e jetës së

tij që tani mjaftojnë për disa

njerëz njëherësh. Gjykojeni vetë:

lufta në Kosovë, emigracioni në

Belgjikë, rikualifi kimi në gaze-

tari e politikologji, veprimtaria

aktive shoqërore. As suksesi i

parë poetik i Kelmendit nuk

lidhej fare me gjendjen ndikuese

të emigrantit. Në vitin 1999,

kur Jetoni ende ishte ushtar i

UÇK’së, u botua libri i tij i parë

poetik, «Shekulli i premtimeve».

Është ky një bilanc origjinal lirik

i historisë së viseve të vendlindjes

gjatë shekullit XX, që

pati sukses të bujshëm. Gjatë

pak viteve, poezia e Kelmendit

u përkthye në 22 gjuhë (ndër to

edhe në ukrainisht; pak kohë

më parë në «Tverdini » doli një

përkthim i mrekullueshëm i

Ana Bagrjanova’s – «Na vjerhiv’i

çasu»). Një udhë e mahnitshme

– nga poeti fi llestar deri tek “zëri

i Kosovës” (kështu herë-herë e

quajnë Kelmendin).

Nuk është habitëse që përfaqësuesi

i fisit luftëtar të

Kelmendit u bë shkrimtar. Sepse

përmendja e mësipërme e

emrit të vargmaleve rrjedh nga

emri i Shën Klementit të Ohrit

– peshkopit të parë bullgar dhe

mbrojtësit të Kishës së Maqedonisë,

por edhe shkrimtar e

përkthyes. Ai shkroi liturgji dhe

përktheu këndime religjioze në

‘starosllavjanskij’, shkroi edhe

jetëshkrimet e Shën Kirilit e

Metodit (mes tjerash, Kelemnti

ishte edhe nxënës i tyre). Ishte

edhe njëri nga përpunuesit e

alfabetit cirilik. Pra, tradita poetike

e Arbërisë e ka zanafi llën

që nga mesjeta e hershme.

Fakti që Jeton Kelmendi

është emigrant nuk është habi.

Jo fort moti Ukrainën e vizitoi

shkrimtarja zvicerane me

origjinë shqiptare, Besa Myftiu.

«Për fat të keq”, rrëfeu ajo

në një intervistë, “intelektualët

nuk i vlerësojnë në Shqipëri.

Krahasuar me nivelin europian

atje janë ende larg. Atdheu

im ka mbetur prapa Europës

së bashkuar të paktën nja 50

vjet. Njësoj si Ukraina. Ndoshta

pikërisht për këtë, këtu e ndjej

veten si në shtëpi …».

Edhe shkrimtari më i njohur

shqiptar - fi tues i Booker Prize

për vitin 2005 - Ismail Kadare, që

nga viit 1990 jeton në Francë.

Gazeta britanike ‘The Independent’

e ka quajtur «Kafka i

gjeneratës sonë». Megjithatë,

nuk është se në Shqipëri shkon

gjithçka keq. Po ai Kadare kthehet

shpesh në atdhe, p[rderisa

romanet e tij, që ishin të ndalauara

deri në vitin 1990, tashmë

janë botuar në gjuhën shqipe.

Kudo që jeton një ukrainas, ai

do të shkruajë për Ukrainën. Le

të përmendim, për shembull,

Olga Mak, Ivan Bagrjan’in dhe

Vasil Bark’un. Kudo që të jetojë

një shqiptar, ai do të shkruajë

për Shqipërinë. Ose, të paktën,

për njërin nga cepat e “tokës

shqipfolëse”, siç u pëlqen të

shprehen gazetarëve perëndimorë.

«E habitshme, Shqipëria është

atdheu im, ndërsa vendi ku unë

jetoj tani, Zvicra, më duket ende

një vend i largët ekzotik. Ndoshta,

pikërisht ngaqë në mendje

unë gjithmonë kthehem andej,

sajoj histori të ndryshme,

pikërisht në tokën shqiptare...»

, iu tha Besa Myftiu gazetarëve.

E njëjta gjë ndodh edhe me

Jetonin. Në poezitë e tij shënohen

vendet dhe datat; në Paris

e Bruksel ai shkruan për

Shqipërinë, Ilirinë dhe Kosovën,

për Nënë Terezën. Kjo e fundit

është për Jetonin një simbol i

rëndësishëm i viseve të vendlindjes.

Agnes Gonxhe Bojaxhiu –

emri i vërtetë i Nënë Terezës –

u lind në një familje shqiptare

të kryeqytetit të Maqedonisë,

Shkup. Ndryshe nga Tereza tjetër

– shenjtorja e njohur franceze -

ajo ishte paradoksale, sikurse

çdo shqiptar. Thëniet e saj të

habisin menjëherë.

«Aborti është shkaku themelor

i rrënimit të botës, sepse në

qoftë se nëna mund ta mbysë

fëmijën e saj, atëherë çfarë më

ndalon mua t’ju vras, apo ju të

më vrisni mua?», thoshte ajo.

Pranojeni, nuk është ky një pohim

njëkuptimësh për botën

bashkëkohore. Ja edhe diçka

tjetër, që sipas meje, është një

fjali tipike shqiptare: ‘Jezusi ka

thënë – duani të afërmin tuaj.

Ai nuk ka thënë: ‘Dojeni gjithë

botën’…

Në vitin 2010 bota përkujtoi

njëqindvjetorin e lindjes së

Nënë Terezës, ndërkaq në vitin

2012 u festua një datë tjetër –

njëqindvjetori i Pavarësisë së

Shqipërisë. Në jubileun e parë

Jeton Kelmendi botoi vëllimin

poetik «Gjithmonë fi llimi heshtur

», ndërsa në të dytin u botua

përkthimi i poezisë së tij në

ukrainisht. Një poezi që Athanas

Vancev de Trasi – përkthyes i veprës

së Kelmendit në frëngjisht

- e quajti “Një kopsht i fshehtë,

plot me lule të rralla »…

Ivan Rjabçij (nga rusishtja:

Agron Tufa)


20 ARTE

Alfred Beka

alfred.beka@gazetaexpress.com

Prishtinë, 19 mars –

Muzika rock është mishëruar

dhe ka shërbyer si mjet për lëvizjet

kulturore dhe shoqërore. Ky

mund të jetë një prej defi nicioneve

të këtij zhanri muzikor. Fjalorë

të shumtë i japin definicione të

ndryshme muzikës rock por asnjë

nuk shkon aq larg sa autorët e tekstit

mësimor ‘Edukata qytetare’

për klasën e dhjetë, të cilët muzikën

rock e konsiderojnë si aktivitet

kriminal dhe e barasvlerësojnë

me pornografi në. Ky libër, i botuar

që në vitin 2004, me autorë

Erlehta Mato nga Shqipëria dhe

Bajram Shatri nga Kosova, me të

cilin shërbehen nxënësit e klasës

së dhjetë, e defi non këtë zhanër

muzikor në mënyrë shumë të çuditshme

gjë që edhe ka nxitur reagime

të shumta në opinion. “Efektet

e kundërta të komunikimeve

të masës rreth vlerave sociale dhe

“Silver Lining Playbook” në ABC

Nga e mërkura (sot) në kinemanë

ABC, në Prishtinë fi llon

të shfaqet fi lmi “Silver Lining

Playbook”, në format digjital,

me Jennifer Lawrence (fi tuese

e çmimit Oscar për aktoren

më të mirë), në rolin kryesor.

Pat Solatono humbi gjithçka

sjelljes së individit janë çështje të

hapura për diskutim. Muzika rok,

pornografi a, dhuna në televizion

– që janë akte jo të mira – janë provuar

plotësisht si kriminale. Një

arsye mund të jetë se kjo shihet si

argëtim dhe perceptohet si e tillë

nga pjesëmarrësit. Megjithatë, ka

debate lidhur me këtë”, thuhet në

tekstin e librit, që nxiti reagime të

shumta.

Sipas hartuesve të librit i bie

që Bob Dylan, The Beatles, Jimi

Hendrix, U2, The Rolling Stones,

që dëgjohen dhe adhurohen nga

miliona njerëz, të jenë kriminelë.

Ata që u prekën më së shumti

nga ky vlerësim janë vetë kultivuesit

e këtij zhanri të muzikës.

Bajram Bylykbashi, i njohur si

BB Poçi, thotë se roku është paqe.

“Kjo është porosia e rock muzikës,

është paqe, afrim dhe nuk ka të

bëjë asgjë me krim”, shprehet BB

Poçi. Ai e konsideron si skandal atë

që është e shkruar në këtë libër.

Këtë mendësi ai e lidh me regji-

(shtëpinë, punën dhe gruan).

Pasi kaloi tetë muaj në një

institut, tani jeton me nënën

dhe babin. Por, është i vendosur

që ta rindërtojë jetën, dhe

ta rikthejë gruan, pavarësisht

vështirësive që kishin shkaktuar

ndarjen me të. Prindërit

min diktatorial të Enver Hoxhës,

kur nuk lejohej ky zhanër muzikor.

Nëpër internet tani ka fi lluar të

qarkullojë një peticion, në të cilin

kërkohet nga Ministria e Arsimit,

Shkencës dhe Teknologjisë që të

ndërrohet menjëherë teksti i librit

shkollor “Edukata qytetare”. Brenda

ditës së martë, peticioni është

nënshkruar nga mbi 700 persona.

“Zhanri rock ka sjellë më shumë

dobi në shoqërinë botërore dhe

shqiptare se çdo zhanër tjetër muzikor.

Libri i edukatës qytetare për

klasën e X në shkollat e Kosovës

po e konsideron atë si një akt kriminal,

ku akt kriminal është vetë

ky kategorizim i njëanshëm dhe

analfabet nga autorët. Ta ndryshojmë

sa më shpejtë këtë tekst që

fëmijët tanë të rriten në një shtet

demokratik ku secili ka të drejtë

të dëgjojë çka të dëshirojë pa imponim

nga librat shkollorë apo

mësimdhënësit!”, thuhet në këtë

peticion.

Hartuesi i këtij peticioni është

duan që ai të rimëkëmbet...

Kur Por kur Pat takon Tifanin

- një vajzë kjo me probleme

- gjërat komplikohen. Tifani

i ofron ndihmë për t’u ribashkuar

me gruan, por vetëm

nëse bën diçka me rëndësi

për të. Në ndërkohë, mes tyre

edhe vet rocker. Çlirim Uskana,

pjesëtar i rock grupit Diadema,

thotë se e ka iniciuar këtë peticion

pas një shoku që ka përjetuar

kur e ka parë tekstin nëpër portale

dhe rrjete sociale. “Jemi mësuar

me shumë parregullsi për arsye të

ndryshme, mirëpo diçka e tillë që

nuk ka pasur nevojë të ekzistojë

në një libër është e pafalshme për

autorët por edhe për ata që e kanë

aprovuar këtë libër”, thekson ai.

Uskana pret që ky peticion të

ketë efekte pozitive, pasi që peticionin

e konsideron si zë të popullit.

Ai shton se rockerët në Kosovë,

nga njerëz të shtresave të

ndryshme, shihen me paragjykime,

por nuk e ka besuar se të

tillë shihen edhe nga hartuesit e

librave.

“Prej që dëgjoj rock por edhe

prej që e interpretoj atë, kam

dëgjuar komente nga më të ulëtat,

duke më përqeshur pse i kam fl okët

e gjata, pse jam veshur zi, pse

po merrem me kitare e jo me diçka

E mërkurë 20, mars 2013

lind një lidhje e fuqishme...

Në rolet kryesore: Bradley Cooper,

Robert De Niro, Jennifer

Lawrence, Chris Tucker, Jackie

Weaver, Julia Stiles, etj. Regjia:

David O. Russell.

Filmi jepet në terminet nga

ora 19.

Rocku është paqe

Muzika rock është paqe, thonë kultivuesit e këtij zhanri muzikor, por për hartuesit e librit shkollor “Edukata

qytetare” për klasën e dhjetë, rocku është akt kriminal dhe barasvlerësohet me pornografi në.

më të mençme, etj. Të gjitha i kam

injoruar me lehtësi sepse e kuptoj

që akuzuesit nuk kanë pasur

mundësi të shohin dhe informohen

me shumëçka ndodh në botë.

Mirëpo, kur e lexova këtë tekst për

herë të parë, kam ndier një ofendim

të papërshkrueshëm me fjalë.

Jo vetëm që na konsiderojnë autorët

analfabet si kriminelë dhe

na krahasojnë me prostitucion

por i mësojnë edhe fëmijët tanë

që të kenë një mendim të tillë për

neve. Si të shkojë fëmija im në shkollë,

të lexojë diçka të tillë në libër

dhe pastaj në test apo provim me

gojë të thotë që rocku është krim

deri sa babanë e vet e ka një rocker?”,

pyet Uskana, derisa shton se

ndihet i dëshpëruar se si autorët

kanë mundur ta shkruajnë një gjë

të tillë dhe se si është aprovuar ai

libër nga ministria.

E njëri prej autorëve të librit,

Bajram Shatri, i ftuar në Klan

Kosova, theksoi se rreth kësaj ka

ndodhur një gabim teknik. Sipas


E mërkurë 20, mars 2013

Rikthehet jazzi turk

Nga data 2 prill deri më 6 prill në

Prishtinë mbahet java e dytë e

jazzit turk, që organizohet nga

Ambasada e Turqisë në Kosovë.

Java Turke e Jazzit do të fi llojë më 2

prill, me interpretimin e Kerem Jazz

Görsev Chamber Jazz, që mbahet

në Teatrin Kombëtar të Kosovës

tij, fjala ‘kriminale’ është menduar

të jetë ‘komerciale’. Arsyetim

tjetër i tij ishte se teksti është

dashur të hartohet brenda një

afati të shkurtër kohor dhe kësisoj

janë lëshuar gabime, edhepse

në faqen e parë fi gurojnë emrat e

katër recensentëve të librit.

“Teksti është botuar në vitin

2004. Në atë vit për të gjitha tekstet

që janë hartuar për herë të

parë me planprograme të reja të

Kosovës, afati i hartimit të teksteve

ka qenë shumë i shkurtër.

Për tre muaj është bërë hartimi

i tekstit, ndërsa vlerësimi është

bërë për katër muaj”, ishte një

prej arsyetimeve të Shatrit.

Për sociologun e kulturës, Artan

Muhaxhiri, ky vlerësim ndaj

rockut tregon nivelin kulturor të

shoqërisë sonë.

“Rocku është vlerë kulturore,

prandaj mënyra e pozicionimit

ndaj tij është tregues i nivelit kulturor

të një shoqërie të caktuar.

Shoqëritë e zhvilluara e çmojnë

rockun për shkak të ndikimit të

tij pozitiv që ai historikisht e ka

pasur në sfi dimin dhe ndryshimin

e konvencave rigjide sociale,

kulturore dhe ideologjike. Në

fakt, rocku që prej fi llimit të tij ka

qenë i atakuar nga establishmentet

politike dhe konservatore, sepse

është konsideruar si element

subversiv popkulturor që nuk i

nënshtrohet diktateve tradicionale.

Mirëpo, me kalimin e kohës

është parë se rocku, si fuqi e tillë,

ka efekt universal opozitar ndaj

sistemeve, prandaj edhe është

pranuar botërisht si vlerë kulturore”,

thekson Muhaxhiri.

Sipas tij, mosrespekti institucional

ndaj rockut në Kosovë nuk

është befasues, sepse kjo gjendje

është në përputhje me sistemin

dominant të vlerave. Muhaxhiri

thotë se në një shoqëri që ka probleme

fundamentale me funksionimin

e ligjit, keqpërdorimin

e institucioneve, korrupsionin,

shkatërrimin e hapësirave publike,

dëmtimin e natyrës, qasjen

ndaj artit, etj., - pra, me të

gjitha ato vlera që e konstituojnë

Kulturën - është më se normale

që rocku të trajtohet si ‘aktivitet

kriminal’.

Sipas Muhaxhirit, përpilimi

i teksteve shkollore është

shndërruar në monopol financiar

dhe ideologjik të grupeve

të caktuara, prandaj, shton ai,

mungojnë debatet me ekspertë

dhe profesionistë të pavarur që

do të mund të kontribuonin në

reformimin e tyre. “Këto tekste

janë të mbushura me mendësi

tradicionale, anakronizma kulturorë

dhe stereotipe gjinore”,

vlerëson Muhaxhiri. Ai thekson

se do të jetë shumë vështirë që

ato të reformohen në rrethanat

aktuale shoqërore.

(TKK). Më 3 prill, Në Teatrin Oda

do të interpretojë grupi Maden

Öktem Ersönmez, ndërsa më 4 prill

grupi Cereyanlı’ alp Ersönmez feat.

Elif Çağlar. Më 5 prill, në Sheshin

21 do të muzikojë grupi Selen

Quintet Gülün, përderisa koncerti

i fundit i Javës së Jazzit Turk do të

mbahet më 6 prill, në TKK, ku do të

interpretojë grupi Burhan Öçal &

İstanbul Oriental Ensemble.

Gjithashtu, do të ketë edhe

punëtori, synim i të cilave do

të jetë afrimi i muzicientëve të

njohur turq me homologët e tyre

kosovarë. Pas koncerteve, do të

Ball’për

Ball’

Të mërkurën (sot) del numri i dytë i revistës

“Ball’ për ball’”. Revista do të shitet rrugëve të

Prishtinës nga pjesëtarët e grupeve të margjinalizuara

dhe të varfra të Kosovës. Çmimi i

revistës është një euro, dhe gjysmën e kësaj

shume e merr shitësi i saj rrugor – që do të

jetë një pjesëtar i grupeve të margjinalizuara

shoqërore në Kosovë.

Express

Prishtinë, 19 mars – Shtypja

dhe promovimi i kësaj reviste

është pjesë e projektit rajonal

«Liceulice - Platform of

Activism», partner i të cilit

në Kosovë është organizata

joqeveritare Culturist.

Projekti është i financuar

nga Programi Kulturor

Zviceran për Ballkanin

Perëndimor (Swiss Cultural

Programme in the Western

Balkans). Ndryshe, revista

«Ball’ për ball’» është një

platformë unike mediale,

e iniciuar për herë të parë

në Kosovë nga organizata

lokale joqeveritare Culturist.

“Revista «Ball’ për ball’» është

një brend për një shoqëri

më të mirë, gjegjësisht, një

emër që do të qëndrojë prapa

shumë iniciativave që për

qëllim kanë të bëjnë diçka të

dobishme – që sot”, thuhet në

kumtesën e OJQ’së Culturist.

Sipas po kësaj kumtese,

misioni i kësaj reviste është

promovimi i aktivizmit, i vle-

rave të caktuara shoqërore

dhe i nevojave të përbashkëta

të saj, siç janë: hapësirat

publike, interesi publik,

mjedisi jetësor, zhvillimi i qëndrueshëm,

aktivizmi kulturor

e social, përfshirja e grupeve

të margjinalizuara në shoqëri,

filantropia e vullnetarizmi, etj.

Sipas drejtuesve të OJQ

Culturist, ideja është që

revista “Ball’ për ball’

të publikohet periodikisht,

dhe si model ka «gazetat e

rrugës», prandaj ajo edhe

do të shitet nga pjesëtarët

e grupeve të margjinalizuara

e të varfra, në formën

e një rrjeti të organizuar

të shitësve rrugorë.

Veç kësaj, revista “Ball’

për ball’” shtypet në letër

të ricikluar, ndërkohë që

nga vlera e saj e shitjes,

prej një eurove, gjysma do

t’i takojë shitësit rrugor,

përderisa gjysma tjetër

organizatë joqeveritare

Culturist, për mbulimin e

kostos së përgatitjes së

numrave të tjerë të revistës.

mbahen seanca të përbashkëta,

përderisa në Hamam Jazz Bar do të

performojnë DJ të ndryshëm nga

Turqia.

Edhe sivjet Java e Turke e Jazzit

organizohet në bashkëpunim me

Muzicientët e Pavarur – SERBEST,

nga Stambolli, me mbështetjen e

SËRISH DEBAT MBI GJUHËN

Në portalin e gazetës shqiptarja.com ditore ka nisur një debat lidhur me

disa ndryshime të cilat synohen t’i bëhen standardit të gjuhës shqipe.

Bëhet fjalë për disa ndryshime që kanë të bëjnë me heqjen nga përdorimi

të shkronjës në një numër rastesh (si, për shembull, jo traumë, por

traum; jo kauzë, por kauz; jo rruazë, por rruaz; jo ulçerë, por ulçer, etj).

Tiranë, 19 mars – Kjo gjë,

sipas portalit ResPublica.al,

po shihet si një tentim gegnizimi

i disa fjalëve të tjera (si

për shembull, i fjalëve jo hapësirë,

por hapsinë; jo thyesë,

por thysë; jo bliri, por blini; jo

e dashur, por e dashun, etj).

Synimin për ndryshime të tilla,

sipas këtij portali, e ka mbrojtur

në një intervistë për shtyp edhe

Ardian Marashi. Aty, Marshi

përmend dhe “pickon e pickonte

në mënyrë idhnake” edhe Rami

Memushajn, si njërin ndër gjuhëtarët

që po i bëjnë rezistencë

këtyre ndryshimeve. Të martën

ndërkaq, Memushaj në një shkrim

autorial të tij polemizonte me Marashin.

Dhe, ms tjerash, jepte tri

arsye pse Marashi nuk duhet të

Reagim

ARTE

21

Ministrisë së Kulturës Rinisë dhe

Sportit (MKRS), Qendrës Kulturore

Turke në Kosovë - Junus Emre,

Turkish Airlines dhe të kompanive

të ndryshme të turke dhe kosovare,

si: Limak, BKT, TEB, İşbank, Enka,

Swiss Diamond Hotel, Medicine

International Hospital, etj.

përzihet në punët e drejtshkrimit.

Sipas Memushajt, këto arsye janë:

- Ardian Marashi nuk është as

gjuhëtar, as lëvrues i saj. Ai është

thjesht mësues i frëngjishtes,

që jep mësim në INALCO (këtu

Memushaj shfrytëzon rastin të

përmendë një frazë latine: Sutor,

ne ultra crepidam! – Këpucëtar,

merru me këpucë!).

- Ardian Marashi nuk është

anëtar i Këshillit Ndërakademik

për Gjuhën Shqipe.

- Ardian Marashi nuk e ka

shqipen gjuhën e nënës. (Më

saktësisht, Memushaj thotë, se

“kur vjen puna te gjuha e nënës,

ata që nuk e kanë shqipen të

tillë, duhet të kenë urtësinë

të na lënë të merremi me të

neve që e kemi gjuhë amtare).

Ndaj shkrimit të botuar në Express të datës 19.03, me titull “Ia

sheh sherrin Kukumit” ka reaguar auditori i brendshëm i MKRS-së.

Në vazhdim e japim tekstin e plotë të reagimit.

Më datën 19.03.2013, në gazetën e përditshme Express është botuar

artikulli “Ia sheh sherrin Kukumit”.

Në këtë artikull apostrofohet emri im, Bislim Gashi, nga ish-drejtori

i KosovaFilmit Gani Mehmetaj.

Ish-drejtori i KosovaFilmit Gani Mehmetaj thotë: “Auditori është

kërcënuar me largim nga puna nga zyrtarët e MKRS-së dhe për

këtë arsye ai ka shpifur në raport” dhe “Para disa muajsh më vinte

keq për pozitën e tij të rëndë, ma kanë thënë se e kanë kërcënuar

me pushim nga puna po nuk e nënshkroi shpifjen e shefave të tij”.

Duke shprehur respektin për punën e gazetës tuaj, mendoj se

bazuar edhe në parimet e gazetarisë, por edhe në rregulloret dhe

kodet që janë në Kosovë, do të duhej që në një rast të tillë, kur në

akuza të tilla përmendet emri im, të kontaktohem edhe unë dhe

të japë përgjigjen time, pasi në një rrethanë të tillë, ku janë vetëm

deklaratat e tij, drejtuar për mua, përben një njollosje dhe mua

nuk më është dhënë e drejta që të jap përgjigjen time.

E gjithë puna ime, si profesionist në këtë fushë është ndërtuar për

12 vjet dhe në asnjë rrethanë nuk jam ndikuar nga askush. Mua,

dhe të tjerëve në Njësinë e Auditimit në MKRS na takon të veprojmë

sipas ligjit dhe gjithmonë fl asim mbi bazën e fakteve dhe asaj çka

ne gjejmë gjatë auditimit.

Njësia e Auditimit të Brendshëm të MKRS-së e ka bërë auditimin në

KosovaFilm duke u mbështetur në Ligjin e Auditimit të Brendshëm

nr. 03/L-128, nga faktet e ofruara nga u.d.drejtor i KosovaFilmit,

nga materiali i ofruar nga komisioni i themeluar nga ZSP-ja dhe

nga shërbimet tjera të MKRS-së (Departamenti i Kulturës, Zyra e

Financave, Zyra e personelit etj.).

Të gjeturat janë vendos në raport në përputhje me faktet dhe dëshmitë

të cilat i posedojmë!

Njësia e Auditimit të Brendshëm në MKRS-së punën e vet e kryen

mbi baza profesionale.

Sërish, duke besuar në qëllimin tuaj që ta informoni drejt publikun,

kërkoj që ky demant i imi ndaj deklaratave të zotit Mehmetaj, të

botohet në numrin e gazetës.

Bislim Gashi,

Drejtor i Njësisë për Auditim të Brendshëm, MKRS


22 | E mërkurë 20, mars 2013

Rozë Paltrow,

redaktor: Ardian Jasiqi

e-mail: ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Adhuruesit e veshjeve të Supergas

do të kenë një poster të ri të

vajzës: është kjo pop ylli evropian

Rita Ora, e cila do të zëvendësojë

Alexa Chung si fytyrë e brendit

të trenerkave italiane gjatë

fushatës së tyre të modës për

vitin 2013. Redaktorja e Vogue,

Chung ka pasur një impakt të

mirë me dukjen e saj dhe stilin

e çuditshëm të saj dhe ishte një

yll që ka besimin e skenës së

modës.

Por, nga erdhi Ora? Edhe pse

ende nuk e ka famën e madhe,

megjithatë ajo është njëra prej

yjeve më të mirë britanik të

muzikës për momentin.

Pas hitit të saj “RIP” dhe

bashkëpunimit të saj me Tinie

Tempah, e cila e ngjiti atë në

vendin e parë në majin e vitit

fl et për dietën e saj

Aktorja Gwyneth Paltrow thotë se ushqimi i pasur dhe natyral e ka mbajtur atë

në formë të mirë edhe pas 10 vjetësh martesë me frontmenin e “Coldplay”, Chris

Martin. Aktorja ka qenë shumë e hapur, duke treguar dietën e saj në një intervistë

për revistën “Self”. “Emocionet, qetësia dhe ushqimi natyral bëjnë që të keni

peshën e duhur, por edhe shëndetin e mirë”, tha ajo.

Stili i veçantë i Ritës

Si një yll i popit, Rita Ora do të jetë pjesë e Supergas përderisa ajo ka treguar se pse stili i saj

është aq shumë i rëndësishëm për të – përderisa nuk është vetëm komfori, por edhe gjërat e

tjera. Në këtë vit ajo do të jetë fytyrë e këtij brendi italian, njërit prej më të njohurave në botë.

të kaluar, dhe albumin e suksesshëm

të saj debutues ajo

tashmë është një yll premtues.

Me Jay Z, që është edhe shef i

Roc Nation, Ora më shumë nuk

është një yll që bën, por një yll i

lindur. Pra nuk është vetëm muzika,

por stili i saj me makijazhin,

me shminka të ndezura, buzë

të kuqe të vëra shumë buzëkuq

dhe hijezimin e syve që e bën

kosovaren të dashur edhe për

qarqet e modës.

Edhe pse shpesh është gjendur

përballë kritikave jo të mira, me

tituj si “As Google nuk di se ku i

merr idetë për modën Rita Ora”,

megjithatë ajo është e veçantë.

Ajo tërhoqi vëmendjen e të

gjithëve me veshjen e saj me

pantallona Adidas në Javën e

Modës në Paris, gjë që shumë

stilist ia patën zili me veshjen që

kishte zgjedhur sepse ajo ishte

më e lira për të gjithë atje. Por ajo

është parë me veshje interesante,

me kapela bejsbolli në skenë, por

edhe me veshje që më shumë u

ngjasojnë pizhameve sesa pantallonave

profesionalë.

Impresion perfekt? Fytyrë me

grim të mirë përderisa të gjithë

analistët e modës ende vazhdojnë

të fl asin për të dhe fl asin për

një paraqitje të saj të paharrueshme

në “Festivalin Future

Music” në Australi.

“Gjithmonë më ka pëlqyer moda

ashtu sikurse me pëlqen të jem

në skenë, por gjithmonë në

aspektin ndryshe”, thotë Ora.

“Mirëpo, kurrë nuk i ndjek trendet

e modës apo kujdesin për atë

çfarë njerëzit mendojnë për atë

që vesh. Gjithmonë vesh çfarë

dëshiroj. Nëse i dëshiroj të vë një

maskë në kokën tim, e bëj këtë.

Nëse dëshiroj që të kem stil të

Audrey Hepburn të fl okëve prapë

e bëj. Dua të jem komfor me atë

të vesh, mirëpo kurrë nuk i merr

në konsideratë. Me pëlqejnë

veshjet me pëlhura për shembull.

Mirëpo veshjet e këtilla vinë tek

unë dhe mandej porositi të reja.

Shpesh me pyesin “A ndiheni më

mirë në to? Kurse unë u them:

‘Mos u shqetësoni për të? Dukem

mirë në to dhe kështu është”.

Mirëpo, për yjet moderne, Ora

është më shumë e rafi nuar – më

shumë një bukuri tradicionale

dhe e bukur. Në shtator, gjatë

çmimeve MOBO, ku ajo ishte

nominuar si këngëtarja më e re e

talentuar, ajo është dukur fenom-

enale në një fustan të bardhë

me pupla, përderisa të gjithë e

kanë cilësuar atë një princeshë

përderisa veshja ishte punuar

nga Alexander McQueen.

Gjatë ndarjes së çmimeve të

modës për Britani në nëntor, ajo

cilësohet me një dukje alla Merlin

Monroe, përderisa ka një fustan

me korseta ngjyrë të kaltër që

po ashtu e bën atë njërën prej

princeshave të MTV European

Music Awards. Moda tashmë

është një shënim shtesë në kasafortën

e saj, pasi ajo do të jetë në

kampanjën Superga. Natyrisht,

ajo edhe po shoqërohet me modelen

e njohur Cara Delevingne.

Të dyja janë takuar në një festival

dy vjet më parë dhe janë parë së

bashku edhe në Javën e Modës

në Londër.


Dëshiron më shumë fëmijë!

Katie Holmes është e hapur me idenë që të kenë më shumë fëmijë.

Aktorja – e cila ka një vajzë me ish burrin e saj Tom Cruise – është pyetur nga “Allure” se a do

të dëshironte të kishte familjen e saj.

“Nuk e di. Do të kisha dashur me vonë”, tha ajo në këtë intervistë që do të botohet në edicionin

e prillit të revistës amerikane.

Për dasmën tuaj

Nga pranvera në Kosovë fi llon një sezon i pandalshëm i

dasmave. Këngëtarë, hotele dhe restorante rezervohen

qysh në dimër për muajt e verës, që konsiderohen muajt

më të mirë për martesë. Por, kush janë ata që përkujdesen

për të realizuar ëndrrën e një çift, një dasmë përrallore.

Prishtinë, 19 mars –

Të rinj dhe të reja, beqarë,

por edhe të porsa dashuruar

qysh tash mendojnë për të

bërë organizimin e dasmave

të tyre, mundësisht që të

jenë sa më përrallore.

Kurse tani për këtë është

duke menduar “GRANDdecor”,

një kompani kjo

e njohur për planifi kimin,

organizimin dhe dekorimin

e ambienteve festive të dasmave

dhe eventeve të tjera

festive e kulturore, e cila

vepron suksesshëm që nga

viti 2004.

Kjo kompani në

bashkëpunim më disa

kompani të tjerë për herë të

parë në Prishtinë pritet që të

organizoi Panairin e parë të

Dasmave në Kosovë. Ky panair

pritet që të mbahet në

Prishtinë, në Hotel Emerald

më 21 dhe 22 mars 2013.

Në një komunikatë të

organizatorëve thuhet se

duke pasur parasysh numrin

e madh të dasmave që

organizohen në Kosovë dhe

rëndësinë e veçantë që ka

kjo festë në traditën shqiptare,

është ndjerë nevoja e

organizimit të një panairi të

dasmave, ku pjesëmarrës do

të jenë të gjitha kompanitë,

të cilat ofrojnë shërbime dhe

produkte që kanë të bëjnë

me dasmat.

“Qëllimi i këtij panairi është

përkrahja e këtyre bizneseve

në zhvillimin dhe zgjerimin

e tyre, si dhe njohja

e shkëmbimi në mes të

bizneseve të reja dhe atyre

ekzistuese, si dhe mundësia

për t’i prezantuar produktet

e shërbimet para blerësve

potencialë. Derisa për çiftet

që kanë vendosur te martohen,

ju ndihmojmë që t’i

gjejnë në një vend të gjitha

shërbimet e produktet e

nevojshme për një dasme sa

me madhështore”, thuhet në

një komunikatë të organizatorëve.

Sipas tyre, gjatë

panairit do të organizohet

edhe lojë shpërblyese për

vizitoret e Panairit (çiftet do

të plotësojnë kuponët) dhe

ditën e dytë, në përmbylljen

e panairit në prani të medieve

do të bëhet tërheqja

e fi tuesit, çifti fi tues do të

shpërblehet me: Organizimin

e dasmës dhe dekorin nga

GRANDdecor; Fustanin e

nusërisë nga Blerina Kllokoqi

Rugova; Lulet nga lulishtja,

Say It With Floëers; Tortën

nga Mabelle; Fotografi të nga

Shenoll Zehri; Xhirimin e

dasmës nga Mink Production;

Transportin me Limuzinë

nga Kosova Limo; Ndërsa

çifti i dyte fi tues shpërblehet

me një sesion të fotografi ve

nga Fotografi Gentian Ferati

dhe një fustan solemn nga

kreatorja Vjollca Salihu. Në

panair marrin pjesë sulm

kompani që merren me

organizimin e dasmave në

Kosovë.

showbizz

Pavarësisht se Miley Cyrus dhe

Liam Hemsworth ende nuk e

kanë konfi rmuar që janë ndarë,

mediet e huaja vazhdojnë të

spekulojnë për lidhjen e tyre. Çifti

– për të cilët thuhet se u ndanë

pasi Liam e tradhtoi Mileyin me

January Jones – vazhdojnë të kalojnë

kohën të ndarë. Sipas faqes

gjashtë “New York Post”, ata po

jetojnë në dy kontinentet të ndara,

Liam është në Australi, kurse

Miley në Amerikë.

E mërkurë 20, mars 2013 | 23

rozë

Me nënën në shfaqje

Vazhdojnë spekulimet

për Mileyin

Bashkë në një fi lm

Justin Timberlake dhe Jay Z

do të jenë në një skuadër për

të bërë një fi lm. New York Post

shkruan se Timberlake është

duke marrë në konsideratë rolin

e “Daddy Warbucks” përkrah

Quvenzhane Wallis në fi lmin

e ri të Jay Z dhe Will Smith në

bërjen e fi lmit Annie. Timberlake

ka bërë edhe një këngë me

Jay Z përderisa është edhe në

turne me reperin përderisa për

Timberlake.

Çmendurisht të dashuruar

Katy Perry është kokë e

këmbë e dashuruar me

aktorin John Mayer dhe kjo

lidhje vetëm po bëhet më e

fortë. Çifti janë duke kaluar

pushimet bashkë përderisa

kanë lënë shumë aktivitete tre

muajt e fundit. John dhe Katy

janë parë edhe në një koncert

që ishte homazh për bendin

e Johnny Cash në Livingston.

“Katy dhe John kanë dëgjuar

bendin dhe kanë vallëzuar më

të përderisa ata janë dukur

shumë të dashuruar”.

Leonardo DiCaprio ende insiston

të thotë se është beqar

dhe kjo më sa duket është

e saktë sepse aktori është

parë vetëm nëpër shfaqje në

Broadway. Por, ai ka pasur

vetëm një shoqëruese dhe

kjo është nëna e tij, Irmelin.

Ajo bashkë me djalin e

saj kanë shkuar për të parë

shfaqjen “Lucky Guy”, në të

cilën luan aktori Tom Hanks.

Aktori është një adhurues i

madh i shfaqjeve teatrale dhe

gjithmonë i përcjell ato.


24

shkurteshqip

Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Komentet e lexuesve në Express Online

Express, 18 mars 2013

Zgjedhjet

në tetor

Malsori

Jo në tetor, po më 1 shtator 2013.

Gjakova-USA

Zgjedhjet duhet të mbahen në verë, kur shumica e mërgimtarëve janë

në Kosovë, apo ne po ju pengojmë në vjedhjen e votave.

Halit Krendali

Hapni sytë se kënd do të votoni, se katër vite janë të gjata, sidomos për ata që...

Djali

Si verës, si dimrit. Nuk e di për kë të votoj. Jam shumë në hall. Të

gjithë njëjtë janë. Por më mirë një dreq i imi, se një shka.

Samiri

Zgjedhjet duhet të mbahen për dritë të diellit, se në mbrëmje

po vidhen. Pra të mbahen në gusht, më së miri.

Drenicaku

Për Gjakovën-USA, edhe unë jam plotësisht me ty, se zgjedhjet duhet

të mbahen verës, që edhe ne gurbetqarët të kemi të drejtë

vote, e jo në tetor, se për ne gurbetqarët nuk ka pushim.

Babloku

A zgjedhjet, a rizgjedhjet? Në tetor bëhet terr herët, rryma ndalet!

Pacolli ndihet i ofenduar

nga Presidentja

Skenderi

Si zëvendëskryeministër, Pacolli e ka pasur vendin afër Krasniqit dhe

Kuçit, kurse Vlorës është dashur ti gjendet një vend tjetër.

Adili

Pacolli është mbret i Kosovës, këtë shumë pak njerëz e dinë.

Adnani

Ky ka qenë vetëm një selam i Hashimit, e tash merre vesh vetë.

Lira

Tek e fundit të gjithë e dimë se si është zgjedhur kjo Presidente. Nuk ka aty

vend për ofendime. Në saje të ekipit, çdo vështirësi kalohet. Sipas burimeve

jozyrtare, kjo presidente është zgjedhur falë kalkulimeve të biznesit.

Beka

Këtë farë burri me e ul në fund të dhomës, e çfarë qenka bërë. Pacolli bëhu

gati, se në zgjedhjet e ardhshme as në korridor nuk do të le kush.

Sqarim

Opinionet e botuara në rubrikën "Shkurteshqip"

nuk shprehin qëndrimet e redaksisë.

Express

E mërkurë 20, mars 2013

Vetëvendosja dhe

Aleanca Kuq e Zi, dy

gjëra krejt të ndryshme

Klejdi Këlliçi

Nëse ka diçka që i pëlqen shumë politikës

shqiptare, ky është krahasimi. Që nga tre

BBB (Bush, Berluskoni, Berisha) e famshme

të Berishës në fushatën e vitit 2001, kopjimi

i fushatës së Obamës (po nga Berisha) apo

tek asocimi imagjinar që Rama i bën PS me

‘simotrat’ e saj në Perëndim. Asocimi nuk

është vetëm në rrafshin ideologjik por edhe

në atë të kopjes së trashë të të rejave që vijnë

nga Perëndimi, aq më tepër kur modelet

e kopjuara duhet të justifi kojnë suksesin

politik. Improvizimi alla shqiptarçe nuk

është mjaftuar vetëm me Perëndimin, por

ka parë edhe më afër. Suksesi i pjesshëm i

Vetëvendosjes në Kosovë ‘polli’ dhe kopjen

e shëmtuar të saj në Shqipëri, Aleancën Kuq

e Zi. Flamuri, atdheu, urrejtja e pashpjeguar

dhe folklorike ndaj minoriteteve etnike në

vend janë pjesë e arsenalit të përditshëm

të kësaj force të çuditshme që jeton dhe

‘prosperon’ falë kapitalit politik që pikërisht

Vetëvendosja ka fi tuar në Kosovë. Ndonëse

në asnjë moment këto forca nuk kanë koordinuar

ndonjë aksion të përbashkët, në

sytë e një pjese të publikut shqiptar Spahiu

po shitet si kopje e shëmtuar e Albin Kurtit.

Komentues të ndryshëm nuk kanë kursyer

madje as paralelizmat dhe ‘ngjashmëritë’

mes këtyre dy forcave, duke krijuar kështu

idenë se parashtrimi i idesë kombëtare sjell

detyrimisht suksesin politik. Mes dy forcave

gjithsesi ka ndryshime rrënjësore.

Vetëvendosja është produkt i një lëvizjeje

shoqërore, të paprecedent në hapësirën

shqiptare. Një lëvizje e cila nuk artikulon

vetëm bashkimin kombëtar, por mbi të

gjitha me një program të qartë politik dhe

ekonomik. Nuk ka rëndësi nëse programi

sheh majtas, e rëndësishme është që ai

përbën një alternativë për zhvillimin e një

vendi ku politika duket se është në ngërç

nga patriarkalizmi dhe rajonalizmi i PDK

dhe LDK. Kur fl et për nacionalizëm VV ka

parasysh jo vetëm bashkimin, por mbi të

gjitha ‘pronësinë’ e komunitetit për vendimet

e rëndësishme për privatizimin e

burimeve natyrore të vendit. Alternativa

politike e VV mund të duket anakronizëm

në kushtet e hegjemonisë liberale, në raport

me politikat ekonomike, por ja që ajo ka një

elektorat. Një elektorat i cili mund të mos

jetë shumicë, por që nuk ka gjasa të tkurret

në të ardhmen.

Vetëvendosja është parti me deputetë

të zgjedhur në konsultime popullore nga

anëtarët e saj. Nuk ka vetëm një kryetar, i

cili ndryshon mendim sa herë të ngrihet

ndonjë ambasador, i cili vë në dyshim programin

e saj. VV mund të mos jetë alternativa

më e mirë politike, por të paktën është

një parti për të qenë, e padominuar nga

njëshat dhe masa e turbullt e ndjekësve.

Asnjë parti në hapësirën shqiptare nuk

ka zhvilluar ndonjëherë konsultime me

elektoratin për të zgjedhur kandidatët për

deputetë e aq më tepër për të diskutuar

parimisht mbi programin elektoral.

VV nuk ka frikë të deklamojë idenë e

bashkimit kombëtar. Nuk ka frikë as nga

‘vëllai i madh’ amerikan i cili në Tiranë u

mjaftua me një vizitë në selinë e AK për t’i

fashitur K. Spahiut ‘avujt alkoolikë’ të nacionalizmit.

VV nuk diskriminon në mënyrë

të trashë minorancat etnike, përkundrazi

kërkon që raporti mes etnive të jetë i drejtë

në frymën e parimeve demokratike në kushtet

kur integriteti territorial i Kosovës sot

vihet në dyshim. Është e vërtetë që AK ka

mbushur ndoshta një vakum politik për sa

i përket çështjes kombëtare, por se si do ta

realizojë këtë, kjo mbetet një mister.

Sot kritikët e Vetëvendosjes sulmojnë në

mënyrë paradoksale pikërisht këto premisa

mbi të cilat do të duhej të ngrihej çdolloj

shoqërie demokratike, pjesëmarrjen aktive

të njerëzve. Vetëvendosja është pikërisht

shembulli më dinamik dhe më i pastër i

shoqërisë civile si kurrë ndonjëherë në

hapësirën shqiptare dhe si e tillë duhet

përshëndetur. Ndërkohë sistemet politike

si ai në Shqipëri, por edhe ai në Kosovë,

qëndrojnë në këmbë pikërisht në sajë të

neutralizimit të pjesëmarrjes qytetare. Fatkeqësia

e këtij lloj sistemi është pikërisht

mungesa e kontrollit kolektiv mbi ata që

qeverisin dhe që vjen nga një lloj aparence

qetësie dhe stabiliteti që po na serviret dita-ditës.

Por edhe raporti që në përgjithësi

popujt e vegjël, apo ata që kanë krijuar

shtetet e tyre kombëtare vonë, kanw me

ambientin ndërkombëtar, pasi shpeshherë

ekzistenca jonë, dashje pa dashje, ka qenë

e varur nga të tjerët. Çfarëdolloj vendimi

që është marrë dhe është perceptuar si

në të mirën tonë na ka bindur, por mbi të

gjitha i ka dhënë legjitimitet klasës sonë

politike. Në këtë mënyrë ekzekutivët në

Shqipëri apo Kosovë kanë qenë më shumë

të kujdesshëm për të ruajtur raportin

e privilegjuar me ndërkombëtarët si një

mekanizëm përforcues për të marrë konsensusin

e brendshëm. Të paktën Vetëvendosja

i ka hequr vetes frikën e të vepruarit

si një subjekt politik i pavarur nga presionet

ndërkombëtare, ndërsa AK-së sot i ka

mbetur vetëm përdorimi pa kriter i fl amurit

kombëtar.


E mërkurë 20, mars 2013

Fjalët e Botës

SHKURT E SHQIP 25

Të mbrosh punën e Krijuesit do

të thotë të mbrosh çdo grua

apo burrë, të trajtosh këdo me

dhembshuri e dashuri.

PAPA FRANCESKU I,

Kreu i ri i Kishës Katolike, në

fjalimin e tij pas inaugurimit të tij

si Papë.

Ngutia

e Baroneshës

Baronesha Catherine Ashton

ka qëndruar javën e shkuar në

Kosovë dhe në Serbi, me qëllim

të bindjes së të dyja palëve që të

arrijnë një marrëveshje për veriun

e Kosovës. Ajo ka shprehur

këmbëngulësinë për një marrëveshje

të shpejtë. Madje, ka lënë mesazhin

në të dyja vendet se, nëse

do të ndodhë e kundërta, të dyja

vendet nuk do të përparojnë në

rrugën drejt integrimit në Bashkimin

Evropian. Kjo nënkuptonte

që Kosovës nuk do t’i hapet rruga

e fi llimit të Marrëveshjes për

Stabilizim dhe Asociim, ndërsa

Serbia nuk do të fitojë datën e

negociatave për anëtarësimin e

saj në BE.

Por, kjo përbën vetëm një alibi.

Duhet parë përtej qëllimi të saj me

të cilin arsyetohet me nevojën e

një marrëveshje të shpejtë. Më

shumë sesa për punën e veriut,

BE-ja dhe vet baronesha donë të

dëshmojnë autoritetin e tyre, jo

vetëm brenda Evropës, por edhe

përtej kontinentit, si dhe donë të

arsyetojnë investimet në Kosovë,

posaçërisht ato që bëjnë për EU-

LEX-in.

Kosova dhe Serbia janë për herë

të parë në një dialog i cili ndërmjetësohet

nga BE-ja. Roli që ka

marrë mund të kuptohet edhe

nga shkaku që ajo në Kosovë ka

misionin civil më të madh në ndonjë

vend. EULEX-i ka për qëllim

veçmas vendosjen e rendit dhe të

ligjit në veriun e Kosovës. Prandaj,

për t’u arsyetuar para taksapaguesve

evropianë për shpenzimet që

bënë për misionin që nuk po arrin

të vejë rend dhe ligj në veri, por

edhe para faktorit botëror për autoritetin

që ka “brenda shtëpisë”,

ajo do të një zgjidhje sa më të shpejtë.

Kushtëzimin në rrugën drejt

BE-së, e sheh si mjet për të arritur

këtë synim.

Një marrëveshje e mundshme

do t’ia rriste kredibilitetitin, jo

vetëm BE-së, por edhe vet baroneshës

Ashton. Kjo, ngaqë asnjë

proces i mëhershëm negocimi,

qoftë i autorizuar nga OKB-ja apo

i shtyrë nga shtetet më të fuqishme

të botës, nuk ka përfunduar

me një marrëveshje ndërmjet

Kosovës dhe Serbisë. Po kështu,

asnjë ndërmjetës, përfshirë edhe

presidentin Martti Ahtisaari, nuk

ka mundur ta bindë Serbinë të vë

fi rmën mbi ndonjë marrëveshje

me Kosovën.

Pra, më shumë sesa Kosovës

dhe Serbisë, i ngutet BE-së të

ketë një zgjidhje për veriun, e po

kështu një marrëveshje për normalizim

marrëdhëniesh ndërmjet

këtyre vendeve.

Çfarëdo zgjidhje që të jetë, implementimi

në terren nuk do të

jetë i shpejtë. Madje, do të ishte

parashikim tepër i ngutur nëse

mund të fl asim për një normalizim

në vitin 2014. Dhe, ky vit ka

rëndësi edhe për BE-në, e edhe

për baroneshën Ashton. EULEXit

i skadon mandati në fund të

vitit të ardhshëm dhe ai do ta

arsyetonte shpenzimin e qindra

milionë eurove që janë dhënë për

të, vetëm nëse do të kishte normalizim

të situatës në veri. Në

fund të 2014-s i skadon mandati

edhe baroneshës Ashton, gjë për

të cilën u deklaruar ajo vetë. Si

kontributi më i madh do t’i njihej

asaj, sikur të përmbyllte me sukses

misionin që ka për të normalizuar

marrëdhëniet ndërmjet Kosovës

dhe Serbisë.

Meritë Krasniqi,

Studente e Gazetarisë, UP.

Irani mund të ulë

tendosjet

bërthamore.

BARACK OBAMA,

Presidenti i SHBA-së, duke

i ofruar Iranit një “zgjidhje

praktike”, nëse me të vërtetë

synon zhvillimet bërthamore

për qëllime paqësore, në vend të

krijimit të armëve bërthamore.

Kina dhe Shtetet e Bashkuara

të Amerikës duhet të

përqendrohen në forcimin e

bashkëpunimit dhe në interesat e

tyre të përbashkëta

XI JINPING,

Presidenti i ri i Kinës, gjatë

takimit me Jack Lew, Sekretarin

amerikan të Thesarit.

Loja me afatin e provimeve

Janë dëgjuar që moti zëra për

reduktimin e numrit të provimeve

që mund të paraqiten në

afatet mes – semestrale, e edhe

për reduktimin e vetë afateve në

Universitetin e Prishtinës. Ideja

dhe vendimi i publikuar javën e

kaluar për reduktimin e numrit

të provimeve që mund të paraqiten

në prill këtë vit dhe heqjen

e afatit të prillit dhe tetorit që

nga viti tjetër, si dhe heqjen e së

drejtës që absolventët të hyjnë

çdo muaj në provime, ka indinjuar

në masë të madhe të gjithë

studentët. Dhe paknaqësia e tyre

nuk është edhe e paarsyeshme.

Shikuar nga syri i studentit,

pesë afatet që ishin ishin në

dispozicion tonin deri këtë vit,

kanë qenë masë lehtësuese për

kryerjen e një fakulteti. Duke

qenë se ka departamente të cilat

programojnë të mbahen pesë

provime brenda një jave, duke

mënjanuar faktin se sa mund të

arrijë një student të përvetësojë

lëndët gjatë semestrit; trysnia

e provimeve të njëpasnjëshme

ndikon në mossuksesin eventual.

Kështu që, gjithnjë afati tjetër

është konsideruar si mundësi

organizimi për paraqitjen e

provimeve të mbetura në një

afat duke i përvetësuar lëndët

përkatëse më shumë që të tregohet

suksesi i synuar.

Gjithashtu, studentët sikur

kanë krijuar një ritual për të

hyrë në afatin e parë vetëm për

të parë fi llimisht se ç’përmban

provimi përkatës në mënyrë që

ta dinë se ku të fokusohen më

shumë afatin tjetër. Mirëpo, këtë

mundësi nuk e kanë edhe brucoshat

për shkak të mundësive

të limituara për të paraqitur një

provim, mundësi të cilat duhen

të përdoren në mënyrë shumë të

kujdesshme. Përparësia tjetër që

kanë ofruar deri më tani afatet

e shumta, ka qenë edhe mbajtja

e më shumë se një fakulteti

nga ana e shumë studentëve.

Pesë afate i kanë mjaftuar secilit

për organizuar planin e tyre

që t’i kalojnë me sukses rreth 20

provime për një vit akademik.

Megjithëse përgjigja se sa profesionale

është të mbahen dy

fakultete, duhet të kërkohet tek

tregu i punës, i cili vazhdimisht

kërkon njerëz të kualifi kuar për

t’iu ofruar punë, ekziston edhe

arsyeja tek mundësia e madhe

që pas përfundimit të studimeve,

studentët të mbesin pa punë

dhe kështu ushqejnë iluzionin e

të qenit të zënë me studime dhe

se ende nuk ka ardhur koha për

t’u ballafaquar me realitetin.

Por, po të shikohet ana tjetër e

medaljes, për studentët reduktimi

i afateve do të ishte një masë

rregullative për studime.

Ka studentë të cilët ngushëllohen

me numrin e shumtë

të afateve duke e lënë ‘’punën e

sotme për nesër’’ dhe duke llogaritur

gjithnjë në afatin tjetër.

Sikur të ishin vetëm tri afate, studentët

do t’a organizonin kohën

dhe planin e tyre mësimor kundrejt

orarit të provimeve; duke e

marrë më seriozisht përkushtimin

e tyre ndaj vlerësimit të dijes

së arritur deri atëherë.

Në anën tjetër, afati i prillit

dhe afatet e tjera të parregullta

çrregullojnë procesin mësimor

dhe jo gjithmonë nuk mund

të tregohet më e mira nga ata

studentë, d.m.th jo shpesh studentët

arrijnë suksesin e synuar

në këto afate. Kjo në shumicën

e rasteve ndodh pse pikërisht në

këta muaj bëhen edhe vlerësimet

e shumta gjysmësemestrale

si kollokiumet, punimet seminarike,

hulumtimet, të cilat kërkojnë

përkushtim maksimal pasi

që ndikojnë dukshëm në notën

përfundimtare.

Andaj, numri i afateve ekzistente

deri tani iu ka dhënë

mundësi e mundësi studentëve

të përvetësojnë lëndët përkatëse

dhe nëse vërtet edhe pas tre afateve

nuk kalohet një provim, nuk

kemi të bëjmë me vështirësinë

e lëndës, por me vështirësinë

e të të kuptuarit të studentit.

Kështu që, rritja apo zvogëlimi

i numrit të afateve, nuk është

se mund të ndikojë shumë në

suksesin e studentit. Ashtu siç

thotë edhe JoyBell C., një novelist

skocez: ‘’ Universiteti mund

t'ju mësojë shkathtësi dhe t'ju

ofrojë mundësi por, ai nuk mund

t'jua mësojë sensin dhe as t'jua

japë aftësinë e të të kuptuarit…’’

Gjithsesi, për të mos iu hyrë në

hak të tjerëve, duhet përmendur

edhe parregullsitë e shumta që

ndodhin gjatë vlerësimit të studentëve

nga profesorë që nuk

kanë për qëllim shkëmbimin e

dijes por afi rmimin e vetvetes.

Përderisa studentëve të nivelit

bachelor të këtij viti akademik,

mundësitë për paraqitjen e një

provimi iu janë kufi zuar në tri

mundësi për secilin prej tyre

dhe një mundësi përfundimtare,

vlerësimi me komision, pas tri

mundësive të humbura, vlerësimi

negativ i të cilit dërgon në

humbjen e vitit akademik; vihet

në pyetje se sa është e nevojshme

reduktimi i afateve, kur edhe

ashtu studentët duhen brenda

tri afateve gjithsesi t’i kalojnë

provimet e lëndëve përkatëse

të një semestri që të mund

të hynë në provim të pjesës së

dytë të lëndëve të njëjta, kështu

edhe për të arritur kushtin për ta

regjistruar vitin tjetër.

Por duhet të përmendet se

nuk është zvogëlimi ose rritja

e numrit të afateve që mund të

ndikojë në suksesin e treguar të

një studenti. Çka mund të ndikojë

në këtë është bashkëpunimi

i profesorave dhe i studentëve

bashkë në realizimin e kapacitetit

potencial të studentëve.

Duhet të investohet shumë në

mënyrë që të fitohet diçka e

mirë.

Siç dihet, ky reduktim provimesh

nuk i prek edhe ‘’ajkën’’ e

studentëve, të cilët nuk e shohin

si problem nëse janë vetëm tri

afate apo më shumë; atëherë

reduktimi i provimeve veçse

‘’ndihmon’’ në shpërndarjen më

të pakët të diplomave dhe bën

njëherësh edhe diferencimin e

nivelit të studentëve që në fi llim.

Gentiana Paçarizi,

Studente e Gazetarisë, UP.


26 MARKETING/PËRKUJTIM

SKEMA PROGRAMORE E RTK-së

E MËRKURË, 20 MARS 2013

PROGRAMI TOKËSOR

07:00 Lajme

07:05 PROGRAMI I MËNGJESIT

08:00 Lajme

08:05 PROGRAMI I MËNGJESIT- vazhdimi

09:00 Lajme

09:05 PROGRAMI I MËNGJESIT- vazhdimi

09:30 Top Shop

09:45 Videoklipe

10:00 Program arsimor

10:30 Program për fëmijë: Kutia Magjike

11:00 Lajme

11:10 Pa skenar r

11:45 Top Shop

12:00 Bllok Muzikor

13:00 Lajme

13:10 Magazina në gjuhën rome: Yekhipe r

14:00 Top Shop

14:10 Muzikë klasike

15:00 Lajme

15:15 Emision në gjuhën serbe-Slobodno srpski

16:00 Imazh –drejtpërdrejt

17:00 Lajme

17:15 Imazh –drejtpërdrejt

18:00 HABER

18:15 VIJESTI

18:30 Lajmet në gjuhën rome

Sot më 20 mars u bënë 8 vite

pa më të dashurin tonë,

Gjergj Nikprelaj

(1951 - 2005)

18:45 VESTI

19:05 LOTO

19:20 Marketing

19:30 LAJME 19:30

20:00 Marketing

20:05 10 minuta

20:15 Sport plus

20:20 Pro et contra

21:00 Dokumentar: Skender Rizaj

22:00 Gruaja sot

22:30 Videoklipe

23:00 Lajme

23:15 Film artistik

01:00 Zëri i Amerikës -në gjuhën serbe

01:30 Imazh r

02:30 Muzikë klasike

04:00 Program arsimor r

05:00 Dokumentar: Skender Rizaj r

06:00 Gruaja sot r

06:30 Pro et contra r

07:00 Lajme

SKEMA PROGRAMORE E RTK-së

E MËRKURË, 20 MARS 2013

PROGRAMI SATELITOR

07:00 Lajme

07:05 PROGRAMI I MËNGJESIT

08:00 Lajme

08:05 PROGRAMI I MËNGJESIT- vazhdimi

09:00 Lajme

09:05 PROGRAMI I MËNGJESIT- vazhdimi

09:30 Bllok muzikor

10:00 Program arsimor

10:30 Program për fëmijë: Kutia Magjike

11:00 Lajme

11:10 Ra skenar r

Është shumë e vështirë të shkruajmë me fjalë pikëllimin

për ty BABA. Është shumë e vështirë të besojmë se nuk

po të shohim më.

Dashuria, krenaria dhe respekti që patëm për ty na

bëjnë të besojmë që jemi prapë bashkë në çdo rrugë e

në çdo hap.

Ti na mungon vetëm fi zikisht por do të jetosh në kujtimet

tona përgjithmonë. Mungesa jote është zbrazëti që nuk

plotësohet kurrë.

Nuk ishe vetëm baba, ishe vëlla, shok dhe mësues për ne.

Jeta pa ty nuk ka kuptim!

Me mall të pashuar: e përkujtojnë familja Nikprelaj

nga Prishtina, Malësia dhe nga Amerika.

E mërkurë 20, mars 2013

11:40 Videoklipe

12:00 Bllok Muzikor

13:00 Lajme

13:10 Magazina në gjuhën rome: Yekhipe r

14:10 Muzikë klasike

15:00 Lajme

15:15 Emision në gjuhën serbe-Slobodno srpski

16:00 Imazh –drejtpërdrejt

17:00 Lajme

17:15 Imazh –drejtpërdrejt

18:00 HABER

18:15 VIJESTI

18:30 Lajmet në gjuhën rome

18:45 VESTI

19:05 LOTO

19:20 Marketing

19:30 LAJME 19:30

20:00 Marketing

20:05 10 minuta

20:15 Sport plus

20:30 Diaspora

21:10 Zëri ynë

21:40 IN & OUT

22:00 Pro et contra

22:30 Gruaja sot

23:00 Lajme

23:15 Film artistik

01:00 Bllok muzikor

01:30 Imazh r

02:30 Muzikë klasike

04:00 Program arsimor r

05:00 Program muzikor

05:30 Zëri ynë r

06:00 Gruaja sot r

06:30 Pro et contra r

07:00 Lajme


PALUAJTSHMËRI

SHITJE

Shes troje në Veterrnik- Çagllavicë,

me çmim të volitshëm. Shes troje

edhe në Bërnicë të parcelezuara, me

çmim shumë të volitshëm. Shitet

shtëpia në lagjen Sofali me 11 ari

truall. Shtëpia është e madhe, me

hyrje të veçantë. Tel: 044/ 163 199.

(20-22.03.2013)

Shitet banesa në lagjen e Spitalit.

Çmimi shumë i lirë. Madhësia e banesës

100m2, kati i 5- të, ka 3 dhoma

gjumi + sallon, posedon lift, shkolla

200 m larg. Ka edhe garazh, pamja

jug- perëndim. Tel: 044/ 163 199.

(20-22.03.2013)

Shitet trualli në magjistralen

Prishtinë – Shkup, me sip. 21 ari.

Me infrastrukturë komplete, ujë,

rrymë, kanalizim, telefon. Çmimi

8500 € për ari. Tel: 044/ 283 352.

(20-25.03.2013)

Shes banesën në qendër te

sh.f ”Faik Konica”, kati i III-të, ka 2

dhoma gjumi, sallon me kuzhinë,

2 ballkone, ndërtim i vjetër, e rinovuar

tërësisht dhe e mobiluar

ekstra. Shitet komplet me mobile.

Çmimi sipas marrëveshjes.

Pranojmë oferta serioze. Tel:

044/049/ 283 352, 045/ 244 330.

(20-25.03.2013)

Shitet banesa në lagjen Dardania,

te bashksia e tretë lokale.

Banesa është 64m2, posedon 2

dhoma gjumi, kuzhinë, shpajzë

dhe ballkon. Çmimi për m2 është

1500 € (i diskutushem). Shitet

banesa në Fushë Kosovë te rrethi,

kati i parë, 60m2. Banesa është e

ndërtuar nga kompania Tregtia.

Çmimi 35.000 €. Tel: 044/ 301 283.

(18-20.03.2013)

Shes banesën 98m2+podrumin

8m2,afër sh.f”Ismail Qemajli” në Bregun

e Diellit.Banesa posedon 3 dhoma

gjumi+sallonin.Tel. 049/ 793 518.

(17-20.03.2013)

Shitet shtëpia 370m2 me 2.5 ari

truall, në lagjen e Spitalit - Veterrnik.

Çmimi 99.000 €. Tel: 044/ 942 931 ,

ose e-mail: sh.bajrami@hotmail.com.

(14-20.03.2013)

BLERJE

ME QËRA

LËSHOHEN

E mërkurë 20, mars 2013

Lëshoj me qira banesa, në

Bregun e Diellit, në Dardani dhe

te Qafa. Të mobiluara. Kam banesa

edhe kat shtëpie më moderne,

në Bregun e Diellit. Të

mobiluara. Tel: 044/ 163 199.

(20-22.03.2013)

Banesë me qira. Banesa gjendet

te Sllovenia Sport, 70m2,

dy dhoma të fj etjes, sallon,

kuzhinë, kati i parë. Çmimi

350 €. Tel: 044/ 225 828.

(20-22.03.2013)

Lëshoj me qira dy dhoma, kuzhinën

me të gjitha pajisjet vetëm

për përgatitje, korridor dhe banje,

me hyrje të veçantë. E izoluar brenda

dhe jashtë shtëpisë. Gjendet

në lagjen e Spitalit, afër Eulex-it.

Tel: 049/ 249 549, 044/ 164 022.

(20-22.03.2013)

Lëshoj me qira banesë në Prishtinë,

nën parkun e qytetit, kati

i 3-të, 40m2, e mobiluar. Lëshohet

për kohë të gjatë. Oferta

vlen vetëm për familjar ose çift.

Çmimi 200 €. Tel: 044/ 540 602.

(20-25.03.2013)

Lëshoj banesë me qira, për

dy femra studente ose punëtore,

në kuadër të shtëpisë. Ka

korridor, banje dhe kuzhinë.

Rr.”Haxhi Zeka”, afër Restorant

“Rinori”. Çmimi për person 35

€ + rryma. Tel: 045/ 283 265.

(20-26.03.2013)

Lëshoj me qira banesën, për zyre.

Banesa është në lagjen Pejton,

kati i I-rë, me sip. 110m2, dhe

gjendet afër Hotelit ”Bistro”. Me

ngrohje qendrore të qytetit, ka

klimë dhe parking për dy vetura,

me furnizim me ujë 24 orë, rryma

kategoria A. Tel: 044/ 283 352.

(20-25.03.2013)

Lëshoj me qira disa banesa

në Prishtinë. Banesa te Sllovenia

Sporti, kati i II-të, ka 2 dhoma

gjumi, sallon me kuzhinë;

Në lagjen Kalabria te banesat

e Lesnës, banesa ka një dhomë

gjumi, sallon me kuzhinë dhe

garazh, me ngrohje qendrore.

Banesat janë të mobiluara në

tërësi, çmimi sipas marrëveshjes.

Tel: 044/ 283 352, 045/ 244 330.

(20-25.03.2013)

Lëshohet banesa me qira te

Sllovenia e Sportit. Banesa posedon

dy dhoma gjumi, kuzhinë,

banjo, është e mobiluar me kushte

moderne. Çmimi 350 €. Lëshohet

shtëpia me qira 90m2, në rrugën

“Anton Çeta”, ngjitur me restaurantin

“Taunita foods” afër mensës së

studentëve. Shtëpia ka dy dhoma

gjumi, dhomë dite me kuzhinë,

trapezari, banjo dhe ballkon,

është e mobiluar, gjithashtu është

e pajisur edhe me rezervuarë

uji, inventor, lidhje për internet,

dhe ngrohje qendrore. Çmimi

350 €. Lëshohet zyra me qira në

lagjen Dardania te Kek-u, 60m2.

Çmimi 300 €. Tel: 044/ 670 608.

(19-21.03.2013)

Lëshohet me qira banesa

40m2 dhe dyqani 54m2, te Qafa,

Rr. e UÇK-së. Banesa në katin e

parë. Janë të rregulluara ekstra.

Tel: 044/ 279 232; 049/ 179 723.

(19-25.03.2013)

Lëshoj banesën me qira në

Dardani, 44m2. Banesa është e

mobiluar, është kati i 3- të. Lëshohet

vetëm për familjar ose çift. Për

kohë të gjatë. Tel: 044/ 264 876.

(18-20.03.2013)

Lëshoj me qira banesën 2

dhomëshe në Dardani për 2

të punësuar,çmimi tepër i volitshëm.

Tel. 044/ 837 773.

(17-20.03.2013)

Lëshoj me qira banesën 1

dhomëshe ne Bregun e Diellit te

sh.f”Ismail Qemjali”, e mobiluar

me çmim sipas marrëveshjes.

Tel. 038/ 553 268,044/ 263 814.

(17-20.03.2013)

Lëshoj banesë me qira. Banesa

gjendet në Bregun e Diellit te

banesat e hinta. Banesa ka kuzhinë

me sallon, dy dhoma gjumi, dy

tarraca, banjo. Tel: 044/ 332 640.

(10-23.03.2013 )

KËRKOHEN

Kërkoj një banesë me qira, për

zyrtar, në lagjen Tophane. Banesa

duhet të jetë e mobiluar, të

ketë dy dhoma gjumi + sallon.

Bën me madhësi identike edhe

kat shtëpie. Tel: 044/ 163 199.

(20-22.03.2013)

Kërkoj me qira shtëpi prej 10

deri 15 dhoma gjumi. Të jetë me

ose pa mobile (përveç kuzhinës).

Për afat të gjatë kohor, të ketë

4-5 vende për vetura. Prefero-

SHPALLJE TË VOGLA

hen të gjitha lagjet e Prishtinës

dhe rrethinën e Prishtinës. Tel:

044/ 283 352, 045/ 244 330. Kurse

me fotografi na dërgoni në

e-mail: banesat@gmail.com.

(20-25.03.2013)

Urgjentisht një shtetas gjerman

me punë në Eulex, kërkon

banesë me qira. Banesa duhet të

jetë e mobiluar ekstra. Struktura:

një, dy ose tre dhoma gjumi,

dhe të jetë sa më afër qendrës

së qytetit. Afati i qëndrimit së

paku 2 vite. Tel: 044/ 283 352.

(20-25.03.2013)

Për ndërkombëtar, kërkojmë

me qira: shtëpi dhe banesa të

reja, të përfunduara, me nxehje

qendrore, me oborr, me garazh,

të mobiluara ose të pa mobiluara

(përveç kuzhinës). Për afat

të gjatë kohor; 2 banesa të reja

moderne ose të rinovuar, me

mobile moderne ose pa mobile

(përveç kuzhinës), mundësisht

me garazh. Në të gjitha lagjet, për

afat të gjatë; 3 banesa me nga

1, 2 dhe 3 dhoma gjumi, mirë të

mobiluara dhe mirë të pajisura.

Sa më afër qendrës së qytetit, për

afat të gjate dhe të shkurt. Ofertat

në tel: 044/049/ 283 352, 045/

244 330. Me fotografi na dërgoni

në e-mail: banesat@gmail.com

(20-25.03.2013)

Kërkoj banesë me qira, me

një dhomë gjumi dhe një

dhomë dite. Çmimi deri në

300 €. Tel: 044/ 301 283.

(19-21.03.2013)

Kërkoj urgjentisht një banesë

me qira, në qendër. Çmimi

deri 350 €. Tel: 044/ 670 608.

(18-20.03.2013)

VETURA

TË NDRYSHËME

27

Shpëtim Bajrami, shpall të

pavlefshëm Indeksin e Universitetit

të Prishtinës, Fakulteti i

Mjekësisë – Stomatologji, me Nr.

097532011, dosja 001498/11.

(20.03.2013)

Kërkoj punëtore, për mirëmbajtjen

e dhomave, te Queen Villas

afër QMI-së. Tel: 044/ 520 877.

(15-20.03.2013)


28

SPORT

Sport

redaktor: Valdet Hasani

e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com

tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Prishtina, për fitore

në Merdarë

Pas barazimit me Besën, Prishtina synon ta shënojë fi toren

e parë në sezonin pranveror, për ta përforcuar pozicionin

e saj në krye të tabelës. Një gjë të tillë bardhekaltrit do të

mundohet ta bëjë të mërkurën në Merdar përballë Hysit.

Por, edhe bardheiznjtë objektiv e kanë fi toren.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 19 mars — Njëra

prej ndeshjeve më interesante

në kuadër të xhiros së

nëntëmbëdhjetë të Superligës

së Kosovës në futboll do

të zhvillohet të mërkurën

në Merdar ndërmjet Hysit e

Prishtinës, skuadra këto që

nuk e kanë nis mirë sezonin

pranveror.

Në xhiron e kaluar, Hysi u

mposht në Vushtrri nga Llamkos

Kosova, derisa Prishtina

nuk mundi të fi tojë më shumë

sesa një pikë në kryeqytet përball

Besës.

Megjithatë, kandidati kryesor

për titull, Prishtina, e ka

harruar atë dështim, dhe tani

synon që ta mposhtë Hysin,

dhe ta ruajë distancën prej

katër pikëve në krye të renditjes

tabelore nga ndjekësi

kryesor Trepça ’89, e cila të

martën iu afrua në vetëm një

pikë, falë fi tores që e shënoi

ndaj Lirisë (1:0).

“Në Merdar do të shkojmë

të luajmë hapur, në kërkim

të fi tores, mirëpo gjithmonë

duke e ditur se Hysi ka skuadër

të mirë dhe jo rastësisht nuk

ka pësuar asnjëherë në këtë

edicion në fushën e saj. Me

siguri se Mazrekaj dhe Kukaj

do të na mungojnë, mirëpo

gjithsesi çdo futbollist i Prishtinës

duhet të shfrytëzojë

rastin kur do që do t’i jepet

mundësia dhe të dëshmojë se

përse bën pjesë në përbërjen

e skuadrës”, ka thënë trajneri

prishtinas, Afrim Tovërlani,

për uebfaqen zyrtare të klubit.

Mirëpo, bardhekaltrit nuk

do ta kenë të lehtë ta arrijnë

objektivin, pasi edhe Hysi

synon ta shfrytëzojë përparësinë

e terrenit për të

shënuar fitore, me të cilën

duan t’i kompensuar pikët e

humbura në Vushtrri.

“Ne e respektojmë

kundërshtarin, por kësaj

ndeshje ne do t’i qasemi me

ambicie që të marrim pikët e

plota. Por, edhe barazimi do

të ishte rezultat pozitiv për

ne, sepse ballafaqohemi me

një skuadër të fortë siç është

Prishtina”, ka thënë trajneri i

Hysit, Hysni Maxhuni.

Po të mërkurën, Besa do të

luaj kundër Vëllaznimit.

Superliga – Xhiroja e 19-të

E mërkurë

Hysi – Prishtina

Besa – Vëllaznimi

Ferronikeli – Trepça (Zhvillohet

më vonë)

Të gjitha ndeshjet fi llojnë në

ora 14:00

Lampard: Gjithmonë, i gatshëm për Anglinë

Mesfushori i Chelseat, Frank Lampard

insiston se kurrë nuk e ka menduar të

largohet nga Kombëtarja e Anglisë

dhe se është i lumtur që është pjesë e

‘Tre Luanëve’, me të cilët synon që ta

arrijë paraqitjen e 10t-të. 34 vjeçari i

është bashkuar ekipit të Roy Hodgsonit

për ndeshjet kualifi kuese të Botërorit

2014 ndaj San Marino dhe Malit të Zi

dhe thotë se nuk do të largohet nga

Kombëtarja derisa të pensionohet.

Ditë më parë, Rio Ferdinand bëri të

ditur se do të tërhiqet nga Kombëtarja

për shkak të moshës së shtyrë, por,

edhe pse është 5 muaj më i vjetër, ish

futbollisti i West Hamit ndien se ende

nuk ka ardhur koha për largim. “Sa më

i vjetër që bëhem, më shumë e shijoj

E mërkurë, 20 mars 2013

çdo moment të lojës. Më vjen mirë që

ekipi i Roy Hodgsonit po ndryshon.

Trajneri po i menaxhon mjaft mirë

lojtarët. Është një skuadër e re, por

unë jam më i vjetër dhe ndihem mirë

fi zikisht. Dua t’i arrij 100 paraqitje me

Anglinë, më mbesin edhe gjashtë

paraqitje për ta arritur këtë”, deklaroi

Lampard në konferencë për shtyp.

ZYRTARISHT KU

Migjen Basha më në fund do të jetë në dispozicion të trajnerit Gianni De Biasit dhe atë qysh

në ndeshjen kundër Norvegjisë. FIFA të martën i ka lejuar mesfushorit kosovar ta veshë

fanellën kuqezi. 26 vjeçari ndihet i lumtur, që pas një pritje të gjatë po e realizon ëndrrën.

Moral Pozhegu

moral.pozhegu@gazetaexpress.com

Prishtinë, 19 mars — Një ditë

pas grumbullimit për herë të parë

me Kombëtaren shqiptare, Migjen

Basha ka marrë edhe një lajm të

mirë. Mesfushori kosovar, të martën,

ka marrë leje nga FIFA që ta

veshë fanellën kuqezi.

Kështu anëtari i ekipit italian

Torino më në fund do të jetë në

dispozicion të trajnerit Gianni

De Biasit për ndeshjen kundër

Norvegjisë, e cila do të zhvillohet

të premten në Oslo, në kuadër të

kualifi kimeve për Botërorin 2014.

“Në FSHF ka mbërritur leja nga

FIFA se Migjen Basha ka të drejtë

të luajë për Shqipërinë. Që nga

ky moment ai do të ketë të drejtë

të zbresë në fushën e lojës në

ndeshjen kundër Norvegjisë”, ka

thënë për Express, Denis Bastari,

shef i ekipeve kombëtare.

Në anën tjetër, Migjen Basha,

i cili ka zhvilluar dy seanca stërvitore

me kombëtaren Shqiptare,

është i lumtur që më në fund FIFA

ia lejoi ta veshë fanellën kuqezi.

“Jam shumë i lumtur që tani

kam drejt të luaj për Kombëtaren,

të cilën e kisha ëndërr prej

kohësh. Ky është nder për mua.

Për Shqipërinë do ta jap maksimumin”,

ka thënë 26 vjeçari për

Express të martën.

“Në grumbullimin e Kombëtares

e kam gjeta një ambient mjaft

të ngrohtë, pasi me disa lojtarë njihem

edhe më përpara. Në fi llim

pata disi emocione, por më pas

gjithçka u normalizua”, theksoi

Basha, i cili është i lumtur që ka

zgjedhur të luajë për Shqipërinë

e jo Zvicrën.

Që nga koha e ish-selektorit

kroat, Josip Kuze, ish mesfushori

i Atalantas ishte i gatshëm t’i bashkohej

Shqipërisë, mirëpo FIFA

ishte ajo që fi llimisht nuk e lejoi

therandasin ta bëjë një gjë të tillë,

pasi më herët kishte luajtur me

ekipin U21 të Zvicrës.

Mirëpo me iniciativën e selektorit

të ri të Shqipërisë, Gianni De

Biassi, Migjen Basha sërish trokiti

në dyert e FIFA’s me dokumentacion

të kompletuar se ka të drejtë

të luajë me ekipin kuqezi, dhe pas

një pritje të gjatë ashtu ndodhi.

RAMA NË PRITJE

TË PASAPORTËS

Ndërkohë Federata Shqiptare

e Futbollit (FSHF) po punon që

ta pajisë me pasaportë shqiptare

sa më shpejt të jetë e mundur

edhe sulmuesin kosovar Valdet

Ramën. Edhe anëtari i të Real


E mërkurë, 20 mars 2013

Basketboll: Derbi në Vushtrri

Në këtë mesjavë do të zhvillohet xhiroja

e 20-të e BKT-Superligës së Kosovës në

basketboll. Kjo xhiro nis të mërkurën në

Ferizaj prej orës 13:00 me takimin ndërmjet

Sigal Prishtinës e Vëllaznimit. Bardhekaltrit

e kanë zgjedhur Ferizajn për t’i zhvilluar

dy ndeshjet e radhës si vendase, pasi

palestra e saj është pezulluar nga Federata.

Njëherësh, prishtinasit kanë mundësi që

përballë kuqezinjve t’u kthehen fi toreve,

QEZI

Valadollidit sikurse Basha, për

herë të parë është grumbulluar

me ekipin kuqezi.

“Për Ramën po mundohemi

ta bëjmë të pamundurën që ta

pajisim me pasaportë shqiptare.

Mirëpo ai ka një problem, pasi

ka nënshtetësi të Kosovës dhe

Gjermanisë dhe duhet të heqë

dorë nga njëra. Ne do të mundohemi

edhe të mërkurën që t’i

kryejmë proceduarat në mënyrë

që edhe ai të jetë gati për lojë,

edhe pse është e vështirë të

thuhet se do të jetë gati për

Norvegjinë”, ka thënë për Express

Denis Bastari, shef i ekipeve

Kombëtare.

Me ardhjen e Bashës dhe

Ramës numri i kosovarëve në

Kombëtare është rritur në nëntë.

Trajneri italianë, Gianni De

Biasi, për këtë ndeshje ka ftuar

edhe shtatë kosovar të tjerë; Samir

Ujkanin, Etrit Berishën, Debatik

Currin, Mërgim Mavrajn,

Alban Mehën, Lorik Canën e

Armend Dallkun. Kurse Ahmed

Januzi e Burim Kukeli nuk janë

ftuar pasi janë të lënduar.

pas dy humbjeve të njëpasnjëshme që

i pësoi nga Trepça në tavolinë dhe nga

SigKos Bashkimi në parket. Kurse, prej orës

18:00 në ‘Karagaç’, Peja do ta kërkoj fi toren

e radhës përball Dritës, derisa RTV-21 do të

përpiqet ta mposht Kosovën dhe ta bëjë

kështu një hap tjetër drejt play-off ’it. Derbi i

kësaj xhiroje zhvillohet në Vushtrri të enjten

prej orës 17:00, ku Trepça e pret SigKos

Bashkimin në top-formë.

Kryetari i Federatës së

Futbollit, Fadil Vokrri,

ka marrë rrugën drejt

Zurichut për të përcjellë

nga afër mbledhjen e

Komitetit Ekzekutiv të

FIFA’së. Edhe pse kjo e

fundit nuk e ka futur fare

në agjendën e saj çështjen

e Kosovës, krerët e FFK’së

besojnë se Sepp Blatter

do ta hapë këtë temë.

Valon Konushevci

valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 19 mars — Edhe

pse FIFA nuk e ka futur fare

çështjen e futbollit kosovar në

agjendën e Komitetit Ekzekutiv,

që do të mbahet të mërkurën

dhe të enjten, kreu i Federatës

së Futbollit, Fadil Vokrri ka

marrë rrugën drejt Zurichut

për të përcjellë nga afër këtë

mbledhje.

Megjithatë, në Federatën e

Futbollit të Kosovës (FFK) besojnë

se numri një i futbollit

botëror, Sepp Blatter në këtë

mbledhje do ta çelë temën për

Kosovën.

“Fadil Vokrri tashmë gjendet

në Zurich. Vetë Sepp Blatter e ka

siguruar kryeministrin Hashim

Thaçi dhe Fadil Vokrrin se do

ta futë në rend dite çështjen e

Kosovës”, ka thënë Eroll Salihu,

sekretari i FFK-së për Express.

“Blatter është njeriu kryesor i

futbollit botëror, andaj ne jemi

optimistë se ai do të ndikojë që

ato modalitete rreth miqësoreve

tona do të korrigjohen,

sepse ato siç na janë vendosur

Gzim Istrefi në Dalkurd FF

Gzim Istregi është transferuar në

ekipin Dalkurd FF në divizionin e

parë suedez. Futbollisti kosovar e la

ekipin GAIS muajin e kaluar. “Gzim

Istrefi do të luajë me ne sezonin e

ardhshëm”, ka thënë drejtori sportiv,

Adil Kizil për mediat suedeze.

“Është një lojtar mjaft i mirë, i një

niveli të lartë. Ai do ta pasurojë

Krasniqi ndahet me Prishtinën

Arben Krasniqi nuk do të jetë më trajner i

Sigal Prishtinës. Pas rezultateve të dobëta

të ekipit bardh e kaltër në BKT Superligë,

ka ardhur edhe ndarja e trajnerit të

njohur kosovar me klubin prishtinas.

Sipas burimeve të Gazetës Express, brenda

klubit, bordi i Sigal Prishtinës së bashku

me Krasniqin, në një mbledhje që e kanë

mbajtur të hënën mbrëma, kanë vendosur

t’i japin fund bashkëpunimit.

Sipas këtyre burimeve, Krasniqi ka

kërkuar pushim derisa bëhet e ditur

se ai do të mbetet pjesë e klubit, të

cilin e ka drejtuar për tetë vjet me

radhë dhe ka fi tuar trofe me bollëk.

Express ka provuar të kontaktojë me Arben

ekipin tonë dhe e ka vërtetuar

edhe në të ardhmen se mund të

luajë në divizionin e parë”, tha

kreu i klubit suedez. Istrefi i ishte

bashkuar ekipit GAIS nga Carlstad

United në vitin 2011. Në ekipin nga

Gothenburg, ai ka zhvilluar vetëm

5 ndeshje, ndërsa sezonin e kaluar

ishte huazuar në Ljungskile SK.

Krasniqin, por kjo ka qenë e pamundur,

derisa ndihmësi i tij, Fikret Shatri, nuk ishte i

gatshëm të prononcohej rreth këtij vendimi.

Ekipi më i trofeshëm kosovar pritet që

shumë shpejt të dalë me një komunikatë

për shtyp rreth më të rejave në klub.

Sigal Prishtina po kalon nëpër momentet

ndoshta më të këqija në basketbollin e

pasluftës. Klubi më i suksesshëm kosovar

ka rënie të madhe këtë edicion.

Kriza në lojën e bardh e kaltërve u

konfi rmua në pranverë, ku klubi kryeqytetas

ka pësuar tri humbje, nga Peja,

Trepça dhe së fundmi Sigkos Bashkimi,

nga pesë ndeshje të zhvilluara.

Valon Konushevci

SPORT

Sytë kah FIFA

fi llimisht në përzihen në punët

e brendshme të shtetit tonë. Kjo

është kuptuar edhe nga vetë

Blatter, andaj ai na ka premtuar

se do ta shqyrtojë rastin sërish”,

theksoi Salihu.

Siç dihet, kohë më parë presidenti

i FIFA-s, Sepp Blatter,

i premtoi kryeministrit të

Kosovës, Hashim Thaçit dhe

kreut të Federatës së Futbollit

të Kosovës (FFK), Fadil Vokrrit,

se më 20 dhe 21 mars Komiteti

Ekzekutiv i FIFA-s do ta shqyrtojë

mundësinë e korrigjimit të

modaliteteve.

FIFA pati vendosur muaj më

parë disa modalitete FFK-së,

29

konform të cilave do të duhej të

organizonte ndeshje miqësore

ndërkombëtare, e të cilat u

shpallën të papranueshme në

vendin tonë.

Kjo pasi, sipas atyre modaliteteve,

kosovarët do të duhej ta

pyesnin Serbinë për të luajtur

brenda Kosovës.


28

SPORT

Sneijder po kthehet

Jose Mourinho e ka lavdëruar

ish lojtarin e tij, Ëesley

Sneijder, me të cilin kishte

fi tuar pothuajse gjithçka në

Inter. Trajneri i Real Madridit

beson se shumë shpejt

mesfushori holandez do të

kthehet në nivelin e tij, pas

transferimit në Turqi. “Sneijder po përmirësohet,

shoh se është në një formë të shkëlqyeshme. Ai

po kthehet me të vërtetë ai që e njohim të gjithë”,

deklaroi trajneri portugez, i cili ishte i pranishëm

në fundjavë në Turqi, ku e përcolli nga afër

ndeshjen ndërmjet Galatasarayt dhe Kayserisporit.

“Galatasaray është një ekip mjafti fortë, i pasur me

kualitet”, shtoi ‘Special One’ për kundërshtarin e

radhës në Ligën e Kampionëve.

Ibrahimovic

arrogant, i fyen të gjithë

Zlatan Ibrahimovic është

lodhur nga Paris Saint-

Germain apo e kundërta?

Talenti i ri brazilian, Lucas

Moura, i cili ka zbarkuar në

Francë gjatë janarit për 40

milionë euro, ka zbuluar

se përfaqësuesi suedez nuk sillet aspak mirë me

bashkëlojtarët. “Ibra është një lojtar i madh dhe

me të vërtetë i fortë. Por, ndonjëherë bëhet arrogant,

ankohet shumë dhe e kërkon shpesh topin.

Është një futbollist i komplikuar, i fyen të gjithë”,

deklaroi Verratti për Fox Sport. Në ndërkohë, fl itet

gjithnjë e më shumë për një rikthim të Ibrahimovicit

në Juventus. Ky fakt ndoshta do ta gëzonte

Lucasin me shokë, që ndihen nën presion të

suedezit.

Kaka në formë

Braziliani Leite Kaka ka folur

situatën e tij në Real Madrid.

Ish futbollisti i Milanit, pas

pjesës së parë të vështirë

të sezonit, hap pas hapi po

kthehet në nivelet e tij më

të larta. “Gjërat po shkojnë

mirë, mbi të gjitha në klub.

Tash luaj më shumë dhe kjo është e rëndësishme.

Ndër të tjera, e ndiej përkrahjen e tifozëve, kjo

më bën të ndihem më i fortë”, deklaroi futbollisti

jug-amerikan për të përditshmen spanjolle AS.

Së fundmi, Kaka u ftua në Kombëtaren braziliane

pas një kohe të gjatë. “Mezi pres të takohem me

Scolarin dhe do të punoja me gjithë qejf sërish me

të. Nuk e di se për sa gjatë por shpresoj të luaj në

Kampionatin Botëror 2014”, vijoi ai.

Lahm e

ëndërron Botërorin

Mbrojtësi gjerman Philipp

Lahm ëndërron ta fi tojë

Botërorin 2014, por futbollisti

i Bayern Munichut thotë se

momentalisht është i fokusuar

në kualifi kime. ‘Nationalelf’

aktualisht prijnë në Grupin C

me 10 pikë nga 4 ndeshje, tri më shumë se Suedia.

“Ne duhet të bazohemi tek historia dhe tek kualiteti

i skuadrës aktuale, me ambicien që ta fi tojmë një

turne të rëndësishëm si Botërori”, deklaroi mbrojtësi

i krahut për uebfaqen zyrtare të DFB-së. “Si sportist

profesionist, gjithmonë i keni ambiciet, dëshiron të

fi tosh sa më shumë tituj. Natyrisht, unë e kam ëndërr

ta fi toj Botërorin”, përfundoi Lahm.

Hulk ia bën me sy Interit e Milanit

Sulmuesi brazilian Hulk nuk e ka

përjashtuar mundësinë që në të ardhmen

të luajë në futbollin italian.

Futbollisti i Zenit San Petersburgut

e ka dhënë një intervistë për të

përditshmen italiane Gazzetta dello

Sport, ku ka folur për të ardhmen

e tij larg Rusisë. “Në Itali janë

Milani dhe Interi, që kanë lojtarë

Express

Pas barazimit me Vëllaznimin,

Trepça ’89 e ka shënuar

fi toren e parë në sezonin pranveror.

Mitrovicasit të martën

e kanë mposhtur Lirinë me rezultat

minimal, 1:0, në kuadër

të xhiros së 19-të të Superligës.

Hero i ‘Xehetarëve’ ishte

Blerim Berisha, i cili në minutën

e 48-të e ka shënuar

golin e vetëm dhe të fitores

për ekipin e tij, i cili tani iu

është afruar në një pikë liderit

të Superligës, Prishtinës, e

cila e ka një ndeshje më pak

të zhvilluar.

Ndërsa, kjo humbje ia ka

vështirësuar jashtëzakonisht

shumë gjasat Lirisë për të

të mëdhenj, traditë dhe histori.

Më pas, tek Nerazzurrët luajnë dy

ish bashkëlojtarët e mi tek Porto,

Guarin e Alvaro Pereira”, deklaroi

ish futbollisti i Portos. Ai thotë se

pëlqen edhe Premierligën dhe La

Ligën, duke lavdëruar futbollistët

Iniesta, Messi dhe Ronaldo, të cilët i

quan fenomenalë.

mbijetuar në elitë, ngase me

vetëm 13 pikë pozicionohet

në vendin e fundit të tabelës.

HAJVALIA –

LL. KOSOVA 1:1

Llamkos Kosova të martën

e ka fi tuar një pikë shumë të

rëndësishme në luftën e saj

për mbijetesë. Kjo pasi vushtrriasit

kanë luajtur baras si

mysafi rë të Hajvalisë, 1:1. Bardhekaltrit

kanë kaluar të parët

në avantazh prej 0:1 me golin

e bukur që e shënoi Festim

Krasniqi në minutën e 3-të.

Pas këtij goli të pësuar, Hajvalia

u hodh në ‘aksion’ për

t’i barazuar shifrat. Mirëpo,

Real Madridi po mendon qysh tash

për pasardhësin e Xabi Alonsos.

Sipas të përditshmes spanjolle Punto

Pelota, klubi madrilen ia ka vënë

syrin mesfushorit të talentuar italian,

Marco Verratti, i cili aktualisht luan

në Paris Saint Germain. Futbollisti i

ri nga Pescara konsiderohet si pasardhësi

ideal i përfaqësuesit spanjoll,

E mërkurë, 20 mars 2013

Verratti, pasardhës i Xabi Alonsos

vushtrriasit e ruajtën avantazhin

vetëm deri në minutën

e 12-të, kur Nikoll Dushi prej

një distance të largët me një

super-gol e barazoi rezultatin

në 1:1. Pas këtij goli, Hajvalia

bëri përpjekje për ta shënuar

edhe golin e avantazhit, por

këtë ia mohoi ekipi luftarak

nga Vushtrria, dhe kështu ky

takim përfundoi pa fi tues.

DRITA –

DRENICA 1:1

Drita e ka lëshuar një

mundësi të mirë për të mbet

në luftë për titull të kampionit.

Kjo pasi gjilanasit nuk

kanë mundur të fi tojnë më

i cili duket gjithnjë e më larg ekipit

nga Santiago Bernabeu. Verratti, i

lindur në vitin 1992 mund të largohet

nga gjiganti francez në fund të

sezonit, pasi që nuk e ka gjetur veten

në ekipin e Carlo Ancelottit. Për të

fl itet se mund të rikthehet edhe në

Itali, ku e pëlqejnë Juventusi, Milani

dhe Interi.

89-SHI I AFROHET KREUT

Trepça ’89 i është afruar liderit të tabelës, Prishtinës, në vetëm një pikë pas fi tores minimale

ndaj Lirisë. Ndërsa Llamkos Kosova e Drenica e kanë fi tuar nga një pikë të rëndësishme në

luftë për mbijetesë në duel me Hajvalinë, përkatësisht Dritën.

Ronaldo, më i miri i La Ligas

Cristiano Ronaldo e ka fi tuar çmimin ‘Premio

Di Stéfano’ si lojtari më i mirë i sezonit të

kaluar në La Liga, që zgjidhet nga e përditshmja

spanjolle, Marca. Ylli portugez ka

thënë se ndihet krenar që e merr një premi

të tillë nga duart e legjendës Alfredo Di

Stefano, duke e falënderuar shumë atë.

I pyetur se a ndihet mirë tek Real Madridi,

ish futbollisti i Sporting Lisbonës dhe

Manchester Unitedit i është shmangur

kësaj humbjeje, duke folur më shumë për

objektivat që ka me klubin madrilen.

“Jemi duke shkuar mirë. Jemi në fi nale të

Copa del Rey, ndërsa e bëmë një hap të

rëndësishëm në Ligën e Kampionëve. La

Liga është vështirë të rrëmbehet, por do të

luftojmë deri në fund. nd. Personalisht, gjërat po

më shkojnë mirë dhe he njëri prej objektivave

është që ta fi toj një ë trofe të rëndësishëm

me Realin”, përfundoi doi Ronaldo, i cili

synon që me ‘Los Blancos’ lancos’ ta fi tojë

një trofe të rëndësishëm. shëm.

Ndërkohë, legjenda a

madrilen Di Stéfano o e

ka lavdëruar futbollislistin portugez. “Është ë

një lojtar që luan për ër

ekipin. Ai i bën të

lumtur të gjithë në Real

Madrid”, theksoi ai.

shumë sesa një pikë përball

Drenicës, duel ky që ka përfunduar

me rezultat të barabartë,

1:1.

Kuqezinjtë kanë kaluar të

parët në avantazh prej 0:1,

falë autogolit që e shënoi

Alban Tosuni në minutën e

8-të.

Mirëpo, vendasit ia kanë

dalë ta shmangin humbjen

falë golit që e ka shënuar

nga gjuajtja e lirë Genc Sermaxhaj

në minutën e 46-të.

Kështu, Drita tani ka 30

pikë, pesë më pak sesa lideri

Prishtina, që ende nuk e ka

zhvilluar një ndeshje. Ky barazim

i mban gjallë shpresat

në kampin kuq e zi për të

mbijetuar në elitë.


E mërkurë, 20 mars 2013

Totti kthehet në Kombëtare?

Francesco Totti i ka lënë dyert e

hapura për mundësinë e rikthimit në

Kombëtaren italiane, pas një periudhë

të gjatë. Legjenda e Romës po

kalon momente magjike këtë edicion

dhe selektori Cesare Prandelli

ka thënë se llogarit në shërbimet e

veteranit italian për Botërorin 2014,

i cili do të mbahet në Brazil. Tash,

edhe vet ish kampioni i botës me

Azzurrët e ka pranuar një mundësi

të tillë. “Fjalët e Prandellit më kanë

dhënë mjaft kënaqësi. Në këtë

moment jam mirë, por nuk e di çfarë

të them. Nga këtu deri tek Botërori

2014 ka kohë, të shohim”, deklaroi

Totti, i cili e kishte lënë Kombëtaren

në vitin 2006.

Mourinho mund të

kthehet në Inter

Jose Mourinho ia ka hapur dyert një

rikthimi të mundshëm në bankinën

e Interit, duke iu përgjigjur pyetjes

së dy tifozëve Nerazzurrë në një

video të publikuar nga asociacioni

CoorDown. “Nëse një ditë do të

kthehesha për ta drejtuar Interin,

këtë do ta bëja me kënaqësi të

madhe dhe me emocion”, ka thënë

PASANIKU I FUTBOLLIT

David Beckham është kryepasaniku i futbollistëve. Ylli anglez i futbollit përfi ton 36 milionë euro në vit, 90 për

qind e tyre nga marketingu. Prapa veteranit të PSG-së gjendet Lionel Messi, me afro 35 milionë, përfshirë këtu

rrogën dhe reklamat, kurse i treti përfundoi sulmuesi i Real Madridit, Cristiano Ronaldo, me afro 30 milionë.

Do të jenë kundërshtarë në

çerekfinale të Ligës së Kampionëve,

por në rundin e parë, në

nivelin e parave, fi tues është David

Beckham. Mesfushori i Paris

Saint Germain udhëheq në listën

speciale të revistës franceze ‘France

Football’ përpara Lionel Messit.

‘Spice Boy’ e ka lënë prapa yllin

e Barcelonës, duke përfi tuar plot

36 milionë euro në vit, 90 për qind

e tyre falë sponsorëve, duke pasur

parasysh se rroga e tij në gjigantin

francez është 1,7 milionë euro

për gjashtë muaj, të cilave mund

t’i shtohen edhe 1,3 milionë nga

premitë.

Messi këtë vit duhet të kënaqet

me pozitë ne dytë – 12,5 milionë

euro rroga vjetore plus 22 milionë

nga sponsorët. Podiumi kompletohet

nga Cristiano Ronaldo, me

rrogën 13 milionë dhe me reklama

16,5 sosh, me afro 30 milionë në

përgjithësi.

Pozita e katërt i takon

Lamtumirë Owen

kamerunasit Samuel Eto'o, i cili e

ka rrogën rekorde prej 20,5 milionë,

plus 3,5 nga sponsorët, i ndjekur

nga talenti brazilian Neymar

(7 milionë rroga dhe 12 nga sponsorët).

Vendi i gjashtë i takon sulmuesit

të Manchester Cityt, Sergio Aguero

(19 milionë euro në përgjithësi),

përpara Wayne Rooney (18), Zlatan

Ibrahimovic (17,5) e Yaya Toure'

(16,6). Top 10 mbyllet nga Fernando

Torres (16,3 milionë).

MOURINHO,

TRAJNERI MË I

PAGUAR NË BOTË

Jose Mourinho është trajneri më

i paguar në botë, sipas 'France Football'.

Në listën e fundit të kësaj

reviste, trajneri portugez thuhet

se merr 14 milionë euro në vit, 12

prej tyre rrogë dhe 2 të tjera nga

marketingu.

Michael Owen do t’i vendosë këpucët në gozhdë

në fund të sezonit. Sulmuesi anglez ka njoftuar për

vendimin e tij të martën, duke e mbyllur kështu

një karrierë që pati dy fytyra: fi llimisht shkëlqeu

me Liverpoolin duke e fi tuar Topin e Artë, ndërsa

më pas pati rënie në ekipet pasuese, për shkak të

lëndimeve të njëpasnjëshme që e përshkuan.

33 vjeçari do ta mbyll karrierën me ekipin aktual Stoke

City, ndërsa më parë kishte luajtur edhe në Liverpool,

Real Madrid, Newcastle dhe Manchester United.

“Me keqardhjen enorme dhe me krenari më duhet

të njoftoj për vendimin që të pensionohem në

fund të këtij sezoni. Ndihem mjaft me fat, kar-

Trajneri i Real Madridit e ka

kaluar italianin e PSG-së, Carlo

Ancelotti, i cili e mban pozitën

e dytë me 12 milionë euro, 1,5

më pak se në vitin 2012. Italiani

tjetër që e udhëheq ekipin kinez

Guangzhou Evergrande, Marcelo

Lippi, paguhet 11 milionë euro

dhe e mbyll podiumin e edicionit

të kaluar.

Holandezi Guus Hiddink,

që e udhëheq ekipin rus Anji

Makhatchkala, është i katërti me

10,8 milionë, kurse i pesti është

trajneri i Liverpoolit, Kenny Daglish

me 10 milionë euro.

Top 10 e trajnerëve më të paguar

kompletohet nga francezi i Arsenalit,

Arsene Wenger (9,4 milionë),

selektori i Rusisë, italiani Fabio Capello

(9,2), trajneri i Manchester

Cityt, Roberto Mancini, trajneri

i Manchester Unitedit, Alex Ferguson

dhe selektori i Kinës, José

Antonio Camacho, me nga 6,1

milionë.

riera ime është një udhëtim ëndrrash. I falënderoj

tifozët e mi, trajnerët, shokët e skuadrës, sponsorët

e mbi të gjitha familjen time”, deklaroi ish

përfaqësuesi anglez në uebfaqen e tij zyrtare.

“Asgjë në botë nuk do të mund të arrija

pa përkrahjen e tyre.

Gjithashtu, në karrierë më ka ndihmuar bashkëshortja

ime e bukur Louise, për dashurinë dhe mbështetjen

që ma dha, në ngritjet dhe rëniet që kisha në karrierë”,

vazhdoi Owen. Ai është golashënuesi i katërt

anglez në histori i të gjitha kohëve duke realizuar

220 gola. Ai e ka fi tuar titullin në Premierligë, FA

Cup, tri herë Kupën e Ligës dhe një UEFA Cup.

‘Special One’. “Kam kaluar dy vjet

fantastikë në Itali me Interin tim dhe

nuk i dihet kurrë”, tha trajneri aktual

i Real Madridit. Mediat shkruajnë

vazhdimisht se ish trajneri i Portos

dhe Chelseat pritet të largohet nga

Santiago Bernabeu gjatë verës dhe

ai mund të kthehet në Itali ose në

Angli.

SPORT

Miami e ngrit serinë e fitoreve

Miami e ka ngritur serinë e fi toreve në 23, duke u futur në

histori të NBA-së. Përpara Heat gjendet vetëm rekordi i

Lakers, 41 vjet më parë. LeBron James i ka realizuar pikët

vendimtare vetëm 10 sekonda pa përfunduar takimi. Më

pas, në sekondën e fundit Paul Pierce e pati mundësinë

që t’ia sjell fi toren Bostonit, por pa sukses. Celtics humbën

pasi luajtën pa lojtarët e rëndësishëm Garnett e Rondo.

Edhe pse pa Kobe Bryantin, Lakers ia dolën të fi tonin me

rezultat të thellë ndaj Phoenixit. New Yorku iu kthye fi tores

pas katër humbjesh radhazi, duke triumfuar përballë Utah

Jazz. Memphisi më në fund e shijoi fi toren ndaj Minnesotas,

ndërsa Golden State ishte më e mirë se New Orleans.

Dallasi dhuroi spektakël në fazën ofanzive dhe fi toi në

Atlanta. Philadelphia ishte më e mirë se Portlandi, kurse

Walker e vendosi fi toren e Bobcats kundër Wizards.

Philadelphia – Portland 101-100

Philadelphia: Holiday 27

Portland: Aldridge 32

Charlotte – Washington 119-114

Charlotte: Henderson 27

Washington: Wall 25

Cleveland – Indiana 90-111

Cleveland: Miles 21

Indiana: Green 20

Atlanta – Dallas 113-127

Atlanta: Teague 19

Dallas: Collison 24

Detroit – Brooklyn 82-119

Detroit: Bynum 18

Brooklyn: Williams 31

Boston – Miami 103-105

Boston: Green 43

Miami: James 37

Memphis – Minnesota 92-77

Memphis: Conley 20

Minnesota: Shved 12

29

New Orleans – Golden State 72-93

New Orleans: Anderson 21

Golden State: Curry 30

Phoenix – L.A. Lakers 99-76

Phoenix: Johnson 14

LA Lakers: Nash 19

Utah – New York 83-90

Utah: Hayward 17

New York: Smith 20

Chicago – Denver 118-119

Denver: Chandler 35

Chicago: Robinson 34


32 MARKETING E mërkurë 20, mars 2013

TVim është televizori

yt personal!

Me TVim mund t’i shikoni kanalet e preferuara

televizive nga pajisjet e ndryshme mobile,

në shtëpinë tuaj.

Përtoni nga oferta promocionale,

merr TVim FALAS, deri me 31 mars 2013.

More magazines by this user
Similar magazines