kerja tangan I

kerjatangan

litzin kerja tangan isu I
buatan Malaysia
mokamochaink.com

RIDHWAN

Boleh kupas sedikit tentang ‘foundation cerita’ tadi? Dari

mana cerita ni datang? Biasanya khayalan atau

pemerhatian atau ada unsur lain?

GAZALI

Dari mana cerita datang kalau kes aku biasanya

pemerhatian seharian rasanya. Pasal aku quite playful dan

kadang banyak berangan. Biasanya punchline atau joke-nya

aku dah ada,tapi disebabkan aku suka bercerita aku akan

bagi audience the whole story punya suasana. Aku bagi

situation dia, aku bawak audience ke situasi tu. Macam

dalam writing.

Kadang kadang tak perlu pun, boleh je bagi punchline

terus tanpa ceritakan situasi. Cuma aku memang suka

menulis. Most of aku punya story dan material adalah tokok

tambah dari punchline tu biasanya. Kadang aku ambil dari

perbualan orang keliling yang aku saja kritik.

RIDHWAN

Ada rujukan atau minat mana-mana komedian terdahulu

atau luar negeri? Atau siapa inspirasi terdekat dalam dunia

komedi berdiri ini?

GAZALI

Maaf, tadi keluar makan jap. Okeh untuk menjawab soalan

influence antaranya adalah Louis C. L., Dane Cook, Kevin

Hart, Mitch Patel. Tapi semuanya aku suka for different

reasons. Macam untuk material aku suka Dane Cook. Untuk

penyampaian aku suka Louis C. K. dan Mitch Patel (pasal

aku tak cukup confidence untuk perform secara energetic).

Diorang cukup relax dan santai and totally win dengan

material aje. Kevin Hart pula aku suka dia punya ability

untuk tak peduli.

RIDHWAN

Tak peduli bagaimana tu?

10

More magazines by this user
Similar magazines