Views
1 week ago

Specifiers Journal 2016

Specifiers Journal 2016

designers, local

designers, local authorities and clients using natural stone. Every two years Stone Federation holds the Natural Stone Awards. These are designed to celebrate the best projects from the industry across eight categories, and to promote the fact that natural stone is the innovative, sustainable and attractive building material of choice. Our Natural Stone Awards Brochure is a fantastic source of inspiration for architects and designers working in all sectors of the natural stone industry. The brochure provides stunning examples of natural stone used in everything from interiors and commercial cladding through to repair and restoration and landscaping. Stone Federation also works with architectural and design practices to arrange quarry visits. These serve to both inform and inspire, as specifiers get the chance to see the quarrying process in action. It’s also a unique experience, in an age of prefabricated and artificially manufactured materials, to journey with the material from the ground to its finished application. We can connect you with quarrying members both here in Great Britain and abroad, so no matter what the type of project or desired aesthetic, a quarry visit is always a great idea. In short, Stone Federation are committed to be an invaluable, independent source point for architects, designers, local authorities, developers and clients alike. We truly believe that natural stone is the ideal building material, providing you with a sustainable, durable and perhaps most importantly, unique end product. To find out how we can help your practice or project, or to access any of the resources mentioned in this piece, contact us through one of ways listed below. E: enquiries@stonefed.org.uk T: 01303 856123 W: www.stonefed.org.uk @StoneFederation 88 SPECIFIERS JOURNAL

Bandol, Chelsea Kinnersley Kent Design Bandol, a new restaurant on Chelsea’s Hollywood Road, delivers the cuisine of rustic southern France from within a stunningly warm and contemporary environment - featuring copper, distressed oak, steel, concrete, brick, smoked glass and artful lighting, as well as a large central olive tree - designed by one of London’s most prestigious and innovative design studios, Kinnersley Kent Design. The intimate, 70-cover restaurant – measuring 200 sq m over two storeys - is made up of a ground floor bar and dining area, with a kitchen, customer toilets and back of house space on the lower-ground floor. The main architectural intervention was the creation of an enlarged wall opening between the bar and the restaurant to ensure sightlines from the entrance right through the space from the moment customers enter. A secondary intervention involved the re-arrangement of the air-conditioning in the first half of the restaurant, which allowed for a half-metre gain in ceiling height. A virtue was made of the restaurant’s slim footprint by the design of a series of intriguingly zoned spaces and continued visual interest, so that there is something new to catch the eye at every stage. Cleverlypositioned, 3m x 1m mirrors on the rear right-side wall also enhance the feeling of space. Natural light from a 2.5 x 4m skylight in the roof of the existing ground floor rear extension was supplemented via a new, large rear-side window and a glazed door. Added greenery, in the form of a climbing ivy living wall on a delicate metal trellis, plus an external bamboo plant framed by the rear door, add to the outdoor feel. The restaurant’s exterior fascia is a re-working of an existing Victorian timber shopfront, protected by Conservation Area status and now re-painted in a mid-grey tone with a hint of blue. There is an entrance door to the right and large central glazing. Signage takes the form of ‘bandol’ lettering in 3D copper at the top of the fascia, with the name/logo also printed onto the extending canopy in a similar bronze tone. As customers enter, they are greeted by two stunning feature areas – the bar to the left, lit by a long display of 24 glass pendants spaced out in different sizes, lengths and colours and a series of four tables to the right, made of cantilevered, L-shaped copper panels which continue as far as one metre up the wall and are lit by bespoke bare-bulb, copper pipe pendant lights. The wall surround around the copper panels is in a concrete render, with a rough finish to add textural interest. Two further small tables also sit directly behind the glazed section of the fascia. SPECIFIERS JOURNAL 89

Specifiers Journal 2017
MATBOARD SPECIFIER
Journal
Window & Door Specifier
Window & Door Specifier V
Window & Door Specifier V
an SP2 Journal
Window & Door Specifier
specified folder - dorii