Views
3 months ago

Specifiers Journal 2015-2016

Specifiers Journal 2015-2016

COMMERCIAL 1 & 2 Stephen

COMMERCIAL 1 & 2 Stephen Street Fitzrovia, London This 24,800 sq m freehold property is undergoing a phased refurbishment. The office refurbishment delivered 1,700 sq m in late 2013, 7,780 sq m in Q3 2014 and completed in May 2015. This has remodelled the Stephen Street entrance and significantly enhanced the street level exterior. The 3,720 sq m retail refurbishment and extension, Tottenham Court Walk, all let within six months of completion, transforming the retail frontage along Tottenham Court Walk with an exciting mix of retailers. In 2010 Derwent London acquired the huge Central Cross complex on Tottenham Court Road. This late 1970s development was built as the headquarters of EMI, as well as housing retail space and a cinema along its Tottenham Court Road frontage. The design for the building’s redevelopment was delivered in multiple phases allowing existing tenants to remain in occupation throughout the construction works. These works consisted of: • Two new and enlarged reception areas • New 5 metre-high glass and perforated stainless steel façade to the ground floor building perimeter • The conversion of recording studios, loading bay and basement carpark into Cat A office space • A Cat A fit-out of six upper office floors • The creation of three roof terraces. 48 SPECIFICATION JOURNAL 2015-2016

COMMERCIAL The project has completely transformed not only the building itself, but also the surrounding streetscape, creating a distinctive new place out of what was previously a dark and dingy street, and a new professional community of media occupiers in the heart of Fitzrovia. It has also created some truly diverse and attractive office space within a range of volumes across the building. Floor to ceiling heights have been maximised throughout by keeping the services semi-exposed on bespoke floating metal rafts which compliment the raw and rugged character of the existing concrete framed building. Previously unusable ‘problem spaces’ have been transformed to create lettable, legible space from a complex series of volumes. A lack of record information and the need to accommodate existing tenants and residents raised many practical challenges but careful investigation and phasing allowed the works to be completed with minimum disruption. Credits Architect: ORMS Client: Derwent London Developer: Derwent London Contractor: Balfour Beatty Office Leasing: JLL Structural Engineer: Arup Planning Consultant: Gerald Eve Services Engineer: Arup Quantity Surveyor: Quantem Project Manager: Jackson Coles SPECIFICATION JOURNAL 2015-2016 49